Πράσινη Επιχειρηματικότητα - μέρος Δ / διάλεξη - Κροκιδά Στυλιανή (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, 2015)
διάλεξη: Είχε κάνει το 1009 λοιπόν ένα άλλο παράδειγμα πράσινης επιχειρηματικότητας είναι να εκμεταλλευτείς κάτι άλλο τον υπάρχοντα του περιβάλλοντα χώρου προς όφελος σου παρεχόμενο widgets μέσω και έχουμε εδώ σε ολλανδία ένα μονάδα παραγωγής αριθμών ωραία το οποίο χρειάζεται αυτό το τις δεξαμενές ας πούμε είναι της περιμένει με κάποιο τρόπο το βασικό της τα βασικά της ας πούμε γηπεδούχος πρώτες ύλες αυτό πράγμα και για να το καταφέρει αυτό τι έκανε πήγε και κάθισε δίπλα σε εργοστάσιο ενέργειας σε μεγάλο κοινό συνέχισε νόμισαν και όλες όσες ενέργειες δύο το οποίο είχε πλεονάζουσα ενέργεια όπως έχουν όλα τα εργοστάσια ας τους δείξουμε παράδειγμα πιο ελληνικό και αξιοποίησε αυτού του είδους τα λόγια που διαφορετικά θα πήγαινε στον αέρα και θα έφευγε λέει έχουμε την βάσω Θέατρο όπερα αυτήν γεια σου που φεύγει από σένα να περιμένω τις δεξαμενές έξυπνο έξυπνο να τους ενα αντίστοιχο παράδειγμα ΕΛΑΪΣ λοιπόν ξέρετε καλά είσαι έτσι ελληνική επιχείρηση το ένα με τη Unilever βέβαια αλλά οι μισθοί είναι σε μας έχουμε θεωρούμε ακόμα πιο πολύ ελληνική έχετε δει το εργοστάσιό της στην Πειραιώς το γιατί κάποιος σχετικά επτά δίωρα κοιτάξτε τι γίνεται πέρα δώστε λοιπόν σήμερα να κοιτάξει ο αποκλείεται να καταλάβει το διάγραμμα είναι πολύ δύσκολο αυτό αλλά έτσι για το βάλω από την τάξη κατατρεγμένο γιατί είχα κάνει είχα πάρει συνέντευξη από τον υπεύθυνο 1000 στην Ελαϊς που ήταν αυτός που έκανε στο καυτό φιλί την πρακτική ειδικά αν μου το εξήγησε γιατί παίζει ζωντανά και μου λέει κοίταξε να δεις μου λέει στην διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου υπάρχει ένα στάδιο στο οποίο παλάτια είναι ζεστά και πρέπει να καταψυχθούν εντάξει εμείς έχουμε φτάσει στα άλλα αντικείμενα τα προτερήματα με χαμηλές θερμοκρασίες τι κάνει λοιπόν εντύπωση να φαίνομαι σαν νερό κρύο τους πέντε θερμοκρασία και τα λάδια μένουν γίνονται τρεις πλέον όμως τον αποφεύγετε αυτό το πράγμα διαδικασία έχει πάρει μαζί του θερμό το κινητό στο αυτό στο λέω λοιπόν επέλεξε να ψάξω εγώ για να ξαναβάλουμε τις προκηρύξεις και φοίτησαν κυκλικό έτσι νερό αποφεύγεις έστω πράξη γίνει κρύο για να κάνει δουλειά στα γαλάζια πως συχνά έναν ζεστό νερό με διάφορα ψεύτικα μέσα είτε είναι ανεμιστήρες περίεργη 100 και τώρα όχι ρε παιδιά η ψύκτρα σε περίεργες και μέγα μεγάλου ύψους μεγάλες διαστάσεις τα οποία έχουνε και κόστος να αγοράσεις αλλά και ως νομικός συντήρησης εντάξει οπότε σκέφτηκαν να κάνουν αυτή κοίταξα λίγο τη γειτονιά τους κυμαίνονται κηπουροί κατεστημένο το εργοστάσιο στην Πειραιώς απέναντι σε σχολείο μεταξύ οπότε όπως το κυκλικό σύστημα διαδικασίας συνοψίζει απαγωγής σύννομη αυτόματα μετά τα λάδια το άνοιξαν τον κύκλο αυτών και την εξ αποστάσεως έχει δει κατά την Πειραιώς με σωλήνα πήγαινε στο σχολείο το οποίο περνά και μέσα από τα σώματα εκτός της ζεσταίνει το νερό εκεί πέρα καταλάβατε γιατί είτε έχει να κάνει με θερμοκρασία για να το θερμαίνει το σχολείο είχε να κάνει με τον Χ στο νερό για κάποιους το κάλυκες γάζωσαν με κι αφού μπαίνει το νερό μέσα στο ΚΕΘΕΑ με το σχολείο και το νερό του γυρνούσε κρύο πάλι πίσω στην Ελαϊς μου πίσω και βλέπω μαζί με διαδικασία ΑΤΕΙ Πειραιά είναι μια πάγια διαδικασία που θα κλειστεί μέσα στην Ε.Ε. στην επιχείρηση την άνοιξη την περάσαμε στο σχολείο και γύρισαν πίσω αποτέλεσμα μου είπε ο ίδιος ότι είχε απόσβεση του ΤΕΙ της επένδυσης για δουλειά μια πολύ μικρή επένδυση μυστικά πέσανε όλοι πάνω κάτω το τραγουδάκι ένα δεν είναι κάτι σοβαρό είχε απόσβεση μέσα σε το βάπτισμα με πέντε έξι μήνες εντάξει κάπου υπάρχει κέρδος διότι ξαφνικά δεν χρειαζότανε τα ψυκτικά μέσα για να για να ψέξει το νερό και αυτό επίσης εννοείται ότι επικοινώνησαν και ως κάτι πολύ καλή πρακτική αλλά και ως μια κοινωνική προσφορά απασχολεί απέναντι χωριστά η Ελαϊς που θερμαίνει σχολεία των 1000 αυτών άρα ούτε και το και εγωισμό εξηγούσε και έχει απόλυτο δίκιο σε αυτό ότι τέτοια έχει καταστεί αποδοτικός παράδειγμα αποτελεί την ελληνική επιχείρηση δεύτερον γιατί για να γίνει αυτό σχεδιασμός αυτού του συστήματος στεγάστηκαν με το πολυτεχνείο οπότε είναι παράδειγμα επειδή πολύ συχνά λέμε ότι επιχειρήσεις μετά με τους ερευνητικούς πέντε ιδρύματα ερευνητικά κέντρα πανεπιστήμια συνεργάζονται ευρώ μαζί λύσεις κλπ να είναι παράδειγμα που ένα επιχείρηση στράφηκε προς την Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Πολυτεχνείο σχεδίασε το όλο σύστημα και συνεργάστηκαν ωραία εντάξει και αυτό είναι πολύ ωραίο παράδειγμα και δεύτερο όπως εξήγησε ο ίδιος υποψιάζομαι αλλά δόξα τόσο πολύ ας πούμε να είμαι σίγουρος γι' αυτό ότι περισσότερες βιομηχανικές επιχειρήσεις έχουν πλεόνασμα ενέργειας όπως είδαμε και την άλλη μετά με τις γαρίδες εκλύουν δηλαδή ενέργεια την οποία την πάρουνε σύνταξη χαρούμε αυτενέργεια και 10 Μαΐου θέλαν να βρουν έξυπνους τρόπους να εκμεταλλευτούμε αυτήν έρει για καλούς σκοπούς άλλους θα μπορούσαν ως επιχειρήσεις θα σκεφτούν τέτοιους τρόπους και γιατί όχι όπως ελιές έχουν και έχουν μηνύσει σχέση όχι μόνο με τους φέρνουν κοινωνικά περιβαλλοντικά αλλά κερδίζουν και οικονομικά προς τους τότε η άννα γιατί είναι ένα παράδειγμα μιας ελληνικής επιχείρησης σε ένα κλάδο οποίος παραδοσιακά μας σας ρωτήσω θα μου πείτε ότι είναι βρώμικος κλάδος σωστό δεν είναι σαν τους άλλους κλάδους είναι τα τσιμέντα κάποιος καθόλου φαντασία όταν κάτι από την επιχείρηση που αυτό πλειάδα είναι μια ατυχής όποια μου δεν τις καλές σχέσεις επιβλητικά όμως ήταν ένα παράδειγμα λες π.χ. σε ποια προσπαθεί να κάνει πράγματα πάνω στο θέμα το περιβαλλοντικό επένδυε τα χρήματα την ψήφο της π.χ. ΦΠΑ έξι ξεχωριστό τμήμα όπως είναι στημένο πάνω σε καπό ξέρετε παραγωγή Management λογιστήριο το Ε.Κ.Ε. Marketing όλα αυτά έχω ένα καινούργιο τμήμα εδώ και πολλά χρόνια πρόκειται εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και πακέτο ευθύνη τρεις και αλεξίπτωτα λόγω των σχετικά στην κεντρική ή μια συνεργασία μαζί της που λέει ότι έδωσε διευθύντρια εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τα αρπάξει κρυμμένη ολόκληρο το θες και κάνουν διάφορα διάφορα απολογισμούς βγάζουν κι άλλα πράγματα ενα που μου έκανε εντύπωση όταν είχα μιλήσει μαζί της γίνεται αυτό που θέλω να σας αναφέρω ότι boxing γους ότι υπήρχε διάθεση ήταν να και εναλλακτικά καύσιμα και δύει λάστιχα λάστιχα υπάρχει αυτό νομίζω ότι είναι πιο ξεκάθαρο δεν τόσο βρώμικη όσο νομίζετε η διαδικασία αναβολή της βάδισαν πλέον το κάνουμε διότι μάλλον ασήμαντη τζόνσον σάρα δυσκολευόταν πάρα πολύ δεν υπήρχε αυτός που έχει φέρει αλλά θα τα κάψουμε δεν υπήρχε μηχανισμός δηλαδή η μικρή εταιρεία είδε κάτι κάτοικο ιδιωτικό που υπάρχει όπως υπάρχει ταξικό κάποιος όποιος πηγαίνει και μαζεύει διάφορα λάστιχα κάτι από διάφορες φάρμες από τίποτα άλλο η πηγές π.χ. τα κάψουν όποτε θέλω σας πρόσωπα δημότη για απήχθη ένα χώρα ουσιαστικά ολόκληρη περιβαλλοντικά δεν αρκεί μια τέτοια επιχείρηση θα κάνω πράγματα δε χρειάζονται οι υποστηρικτικοί μηχανισμοί ταξίδι χρειάζεται υπάρχει και όλο το οικοσύστημα μέσα που θα βοηθήσει και τις επιχειρήσεις να παρέχουν εκπαίδευση που θέλουν να και άλλες φορές πολύ αυτό εντάξει εδώ φύτευσης παίζει περιβάλλοντος ατό άρχοντες που πέρασα είναι ότι μου έκανε εντύπωση ότι στον απολογισμό που είχανε και λέγανε για τις για τις διάφορες για διάφορους ρύπους CO2 πώς τις αντιμετωπίζουμε για ενέργεια για νερό για διάφορα πράγματα είχαν και κομμάτι πολύ διαφορετικό τοπική διαφέρουν διότι είναι κι αυτός ένα τρόπος να ασκήσετε λέμε έχω υπάρξει θόρυβος και έκανε κάποιες ενέργειες για μείωση του θορύβου έχετε αφενός πρακτική αυτό της στον φέρω είπαν στην Πειραιώς τράπεζα Πειραιώς έκλεισε βάζοντας άμεσα κυρίως τώρα για να αποδείξω ότι δεν χρειάζεται μια επιχείρηση να έχει παραγωγή να προσφέρει προϊόν χειροπιαστό έτσι ώστε να μπορεί να μειώσει από μέσα στην όλη διαδικασία στην ενεργειακή αυτάρκεια κλπ ότι μπορεί και μια επιχείρηση υπηρεσιών το κάνει θα ζητήσω την Ελένη στην KGB περισσότερο έτσι αλλά και μια τελείως υπεράνω πάσης υποψίας μια τράπεζα και σχεδόν κανείς μπορεί μια τράπεζα να υιοθετείς τακτικές σε σχέση μπορεί μπορεί κάποιος ν αποκαλέσει περιβαλλοντικές πρακτικές πείτε μου εσείς μπορεί μια τράπεζα να κάνει τα χάπια βασική πρώτη ύλη μιας τράπεζας βασική αντίδραση και στο χαρτί από συνεχίζει τρόπος την καλή κυκλώσει να αξιοποιήσουν μπορεί λιγότερο να κάνει πολιτική μέσα στην επιχείρηση ώστε ας πούμε κάποιος που χτυπούν για να γράφω να εκτυπώνετε και δεξιά και πιο μπρος και πίσω οι δύο δύο σελίδες ένα φίλο άρα after the Battle for μπορείτε άμεσα να μπορεί κάποιος να κάνει διαφορετικά σκεφτείτε αυτό αν θέλεις απλά μαθηματικά ότι επιχείρηση που χρειάζεται ένα τόνο ας πούμε χαρτί άμα η ετήσια τακτική τη θα εκτυπώνουν μπρος-πίσω αμέσως μειώνεται αν όχι στο μισό αλλά σε αρκετά μεγάλο ποσοστό χαρτί που χρειάζεται τόσο απλή πρακτική τα χανιά καθώς διάφοροι εντάξει οι ας πούμε και το μελάνι μπορεί να τον βάζουν Betty Ford στο στο draft στη δραστηριότητα γιατί κατά 99% εκτός από τη γάζα είμαι είναι είναι θέμα το οποίο δεν χρειάζονται να είναι μιας καλής ποιότητας και χρώμα οτιδήποτε άλλο ταξί άρα είναι προδήλως χαρτί άλλο που θα μπορούσε να κάνει θα μπορούσε να προσφέρει ένα προϊόν ας πούμε πράσινο εν όψει της όπως ο πράσινος πρώην Τράπεζα πυρετό απέκλειε να κάνουμε κάτι τελικά ενδέχεται να φτάσει το προϊόν θα μπορούσε έστω λέει για Κοκκινιά αυτό είναι σαν φιλανθρωπικό δηλαδή για κάθε για κάθε δήμου δίνει φέτος θα δίνω σαν σκοπό αυτό λες αλλά ναι αλλά νέο και κατάλαβα χρησιμοποιείς κάτι μια ενέργεια περιβαλλοντική και άψογης πιο πολλούς και άρα δεν είναι όμως καθαρό πράσινο προϊόν θα έλεγα είναι καλή προσπάθεια αλλά είχε ακριβώς πράσα προϊόν πες αυτό πειστικά γιατί τα προϊόντα μας πέφτουν σε π.χ. μιας τράπεζας είναι τα δάνεια που δίνει το προϊόν της το δάνειο έξι είτε οι καταθέσεις σου δίνει απόλυτο τόπους της από καταθέσεις αναδρομικά πρώτες το δάνειο ήπειρος τώρα και άλλες επιχειρεί και άλλες τράπεζες σε πόλεμο με την Πειραιώς όπως αναφέρω έτσι την ευτυχία έτσι αφού δεν μπαίνει καν δευτερόλεπτα της επιχείρησής σας δείχνω μπορεί να δημιουργήσει να φτιάξει ένα καινούργιο προϊόν θα λέγεται δάνειο με χαμηλό επιτόκιο δύο εφόσον είναι για μια επένδυση που περιβαλλοντική κάτι ένα επιχειρηματίας που θέλει να βάλει φωτοβολταϊκά αιολικά κλπ θα πάει να φθαρεί επένδυση με πολύ πιο χαμηλό επίπεδο από τους άλλους επειδή μόνο και μόνο επειδή είναι θέμα πάνω στο οποίο πολιτικό τάξη αυτό είναι πράσινο προϊόν κύρια τράπεζά πολύ καθαρά και ένα άλλο πράγμα θα μπορούσα να τα πάρουν όλες επιχειρήσεις όλες οι επιχειρήσεις όσον αφορά τις κτηριακές υποδομές είναι να κάνουνε πιο σωστή διαχείριση να κάνετε σωστή διαχείριση της του φωτισμού και της θέρμανσης που κάνουν που έχουν πώς να το εξηγήσω γιατί αυτό που γίνεται εκτός από το προφανές τον αλλάξει κάποιος ΠΑΣΚΕ να ρίξει ένα σπουδαίο να ξέρετε ότι υπάρχει και ο κλάδος που ονομάζεται πράσινη αρχιτεκτονική ταξί και πάντα υπήρχε το θέμα συνεχίζεται κι όταν φτιάξουμε κτίριο πόσα τονισμός του φυσικής σκίασης κρατάτε πάντα με κάτι καινούργιο πρώτον το ονομάζουμε και έτσι τάξη και πάνω σ'αυτό κομματικούς για την ίδια κα πιο αποδοτικών κτιρίων οπότε τώρα πλέον μια επιχείρηση που θέλει να φτιάξει την αρχαία κτίρια ενεργειακά αποδοτικό έχει πολλά μα πάρα πολλά εργαλεία στη θέση της μιλάω όμως για να γίνει σκληρή από ΗΠΑ πρόκειται να κατασκευαστεί βάσει αυτής της διαδικασίας πώς μπορούμε να βελτιώσουμε ωραία εραστών μπορούν κάνουν επιχείρησε να βελτιώσουμε το φωτισμό και τη θέρμανση ένα ήδη υπάρχοντος κτιρίου είναι οι εξής να βάλουμε κάποια έξυπνα συστήματα που λέμε εκτός από το προφανές τον αλλάξουν τα φώτα και ανεργία και το είπα να βάλω κάποια έξυπνα συστήματα τα οποία η την έφοδο κύτταρα και με άλλους μεγάλους Μαρούσι τρόπους να φωτίζουν και να θερμαίνουν μόνο τα σημεία που πρέπει δηλαδή μια τεράστια επιχείρηση η οποία έχει Αποθήκες κάτω στον κάτω όροφο για να βάζει ξέρω εγώ όχι τρόφιμα κάτι άλλο χρειάζεται να θερμαίνεται είναι φωτίζεται εντάξει η μια επιχείρηση η οποία φτάνει έξι ώρα το απόγευμα και σε ένα άδειο δωμάτιο μόνος εναντίον γραφείων δουλεύουνε δύο υπάλληλοι δε χρειάζεται να θερμαίνει τον ρώσο όροφος ηλιόλουστο διάδρομος βλέπει καταλαβαίνει το σύστημα πιο ως δουλεύουμε τυπικής και ποιά είναι αυτά τα σημεία που πρέπει να φωτιστούν κενά και θα μάθουν και αυτά φωτίζει θερμαίνει αυτό το σύστημα έχει αρχικό ποσό επένδυσης προφανώς και είναι δύσκολο να πείσει κάποιο επιχειρηματία να εφαρμόσει αλλά μπορεί πολύ εύκολα κάποιος να αποδείξει έτσι οργασμούς ότι το όφελος είναι αρκετά μεγάλο και μπόρα κάνε πως δεν άφησε ποτέ επενδύσεις πολύ εύκολα οκ προφανώς ανακύκλωση χαρτιού εντάξει οκ λοιπόν και θα κλείσει σε δίκλινο διάλεξη θα ήθελα ότι θέλετε να μου πείτε γενικώς και αδίστακτοι από τις κάρτες με το όνομά του οφείλεται θα κλείσω λιγάκι έχοντας πει στην αρχή τους ορισμούς σπάσει επιθετικότητας μεταποιεί τα κινητά τηλέφωνα οι οποίες πρέπει να πάρει καταναλωτές από τη νομοθεσία από διάφορες έξυπνες ιδέες κλπ είτε με κάποιο αποτέλεσμα κάποιες πρακτικές από ελληνικές επιχειρήσεις και που ξέρετε πως ωστόσο πολλές ακόμα τα αναμενόμενα αποτελέσματα τα πήγαμε σε επιχειρηματίες και τη ρωτήσαμε κάντε κάτι σχέση με πολιτικά και μας είπαν να κάνουμε από κάποιου βαθμού και πιάνουν τόπο και τα οφέλη που βλέπετε εσείς από την ενασχόλησή σας με τα περιβαλλοντικά αυτό μας είπαν περισσότεροι δηλαδή αυτό που λέμε αντιλαμβάνομαι αυτά που τα μπορώ αντιληφθεί επιχειρηματίες την Πινάρ όφελος ας πούμε μπέρδεμα σημαίνει βελτίωση εικόνας ωραία η βελτίωση σε σχέση με το διαφαινόμενο με ενδιαφερόμενα μέρη αφού πρόθεση stakeholders ο μάζεψε 10 10 δωμάτια και αποφασίζαμε πιάνο μαζί τους ωραία μου είμαστε πιο πιο αριστείας που μπροστά στα μάτια τους τεχνογνωσία διότι η πράσινη τεχνογνωσία είναι κάτι που πολλές επιχειρήσεις φοβίζει παράπονα μια π.χ. στον ασχοληθεί μαθητή στη ρωσία είναι πολύ καλό γιατί ξέρετε αυτό παίρνει χρόνο μέχρι να συνηθίσει κανείς τη διαφορά θα κάνει κάτι λάθος λέτε κάτι σωστό Δείτε τον σωστό και άρα κάποιος ασχολείται με πολλά χρήματα το θέμα έχει αποκτήσει τεχνογνωσία πουλιών και αυτό μετά από την ικανότητα μιας κοστολόγηση θα στο υπέδαφος τρόπους όποιος μπορεί να γίνει ένα χρόνο όντας από τις πρώτες ύλες πιο αποδοτικά καινοτομίες κάποιοι μαρτίου κατάφερα να κάνω κάποια τομείς όπως οι λαοί δεν καινοτομεί αυτό το πέρασμα που έκανε σχολείο γιατί ψάχνει να βρει τρόπους να μειώσει το κόστος της παροχής εργασίας και αυτή εμμονή στο να βρει κάποιον τρόπο οδηγεί πολλές φορές κατά λάθος όχι κατά λάθος την καινοτομία μεταξύ εισαγωγής ενες αγορές διότι πλέον η επιχείρηση που είτε είναι μόνο πράσινη είτε έχει ένα πράσινο προϊόν επίσης προς τον μια προσποίηση μπορεί και απευθύνεται σε μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των καταναλωτών ένταξη αυτού του κομματιού που είναι πιο πιο περιβαλλοντικά πιο ευαίσθητο στις άλλες χώρες κλπ και τελικά βρήκαν νεκρό με αποτέλεσμα στο τέλος της αυτό λίγο τόπο το λάδωμα και το πως μπορεί κάποιος να καταλάβει τελικό αποτέλεσμα όλα αυτά τα ενδιάμεσα είναι ήδη αρκετά και το δεύτερο η κάθε κατηγορία από οφέλη που μπορεί μια επιχείρηση να έχει με την σχολή απασχολούσε της ενασχόλησης με τα περιπολικά είναι κάποιο φέτος ποια δεν λαμβάνει τόσο πολύ επιχειρηματίας ώστε να μας το πει ευθέως ως το περίπτερο δηλαδή άλλο ρώτησα με το κατάλαβε και λέει ναι κάπως έτσι είναι και αυτά έχει να κάνει αυτό που σας είπα λίγο με την τεχνογνωσία της γενικεύονται οι κακοί με τη συσσώρευση γνώσης και εμπειρίας σε σχέση με προϊόντα θέματα ωραία διότι θέλω να σας πω ότι δεν είναι όλο αυτό το θέμα το περιβαλλοντικό κάτι που στην αρχή κάποια επιχείρηση νόμιζαν ότι είναι θέμα μόδας είναι θέμα παροδικό διότι άντε να κάνουμε διαφήμιση είναι να κάνουν μια δωρεά είναι αυτή τόσο για δέντρα και τέλος πότε θα τη βγάλω καθαρή μάλιστα θέμα ξεκινά πάλι θέμα διότι πηγή του κακού με το οποίο ασχολούμαστε δηλαδή η προστασία του Περιβάλλοντος δύο ημερών δήμος περιβάλλον και αυτά δεν φαίνεται να έχει βελτιωθεί καθόλου διάχυτη μάλλον φαίνεται να βελτιώνονται σας φαίνεται να χειροτερεύει άρα το θέμα τις επιχειρήσεις τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα που βλέπετε δεν είναι κάτι το οποίο φαίνεται τις υπόλοιπες τα υπόλοιπα χρόνια δεκαετίες να φεύγει κόσμο δρα αλλά κατόπιν φαίνεται θα έρθει εδώ ότι είχε έρθει εδώ για να μείνει και θα εντείνεται όποιος από τώρα τόσο πιο γρήγορα ασχοληθεί με αυτά θέματα αρχής και αποκτά εμπειρία και γνώση τόσο αργότερα θα μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή την εμπειρία για να πάει παραπέρα είτε όταν έρθει ο νομοθέτης και του δώσει πιο πιο σκληρά όρια είναι έτοιμος και να γνωρίζει πώς να χειριστεί το θέμα είναι ατυχής που δε γνωρίζει θα πανικοβληθεί θα προσπαθήσει να αγοράσει αυτογνωσία 100 κάνει και πιο άσχημα και πιο γρήγορα και πιο ακριβά ενώ κάποια επιχείρηση όποια καταφέρνει τζάκσον φωτό Λέικερς που λέμε ότι όταν ασχολείσαι με κάτι αρκετά εκεί και το κόστος και χρόνος που σπαταλάς για να το βελτίωσης πάντα μειώνεται εξ αυτού εμπειρία και αφοσίωση των εργαζομένων είναι κάτι το οποίο κάποιες έρευνες τα τελευταία χρόνια το δείξει ότι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε επιχειρήσεις που έχω έτσι κοινωνικό επίπεδο προφίλ νιώθω πιο ευχάριστα και αυτό φαίνεται στην αποδοτικότητά τους αποδίδουν περισσότερο μπόρεσε να παράξει αυτό και λίγο πολύ είτε ο λογικός μελέτη έτσι πολλοί στον αέρα αλλά σκεφτείτε παρόλα αυτά τα ακραία σημεία και φυλές που δουλεύει στην επιχείρηση η οποία αποδείχτηκε μετά από ένα ελαφριάς πμ ένα διαδικαστικό ας πούμε για δικαστική υπόθεση αποδείχθηκε ότι εκμεταλλεύεται τη μικρά παιδιά παιδική εργασία αξιόλογο με και έχει ξένο εγώ τέτοιου είδους ενέργειες σε έκανε να σε κάνει να αισθάνεσαι ντροπή αλλά άσχημα να δουλεύει στην επιχείρηση λέω τρεις ακραία φαινόμενα τάξη έτσι μπορώ να αποδείξει με έρευνες ότι ειδικά σε εργαζόμενους οι οποίοι οι οποίοι έχουν κάποιες αξίες αντίστοιχες περιβαλλοντικές και κοινωνικές τους αρέσει και θέλουν να δουλεύουν για επιχειρήσεις που υπάρχει αυτό το αλαλούμ που λέμε υπάρχει ας πούμε εναρμονίζεται ειδικές αξίας με την κουλτούρα της επιχείρησης δεν υπάρχει αυτό δέσιμο τότε π.χ. ο εργαζόμενος αισθάνεται πιο καλά πιο ωραία Σ'αυτό χώρου περιβάλλοντος και αποδίδει καλύτερα αυτές τώρα είναι είναι αποτελέσματα τα οποία είναι δεν τόσο πολύ ένα τάπερ και πολύ χρόνο αναπτυχθούν τάξη χρειάζεται πολλά χρόνια για να αναπτυχθεί αυτή πολλοί Τούρκοι να και αυτό που θέλω να κάνω την πρώτη καμπή της όμως ο πήχης κατάφερε να αναπτύξει έχει πλεονέκτημα αυτό που λέμε τόσα stay παιδικά budget έχετε ακούσει άστεγοι ετσι λένε καλό όχι σαν τον εκτιμά αλλά το πλεονέκτημα μπορεί πολύ εύκολα κάποιος πλέον να στο αντιγράψει απ'τη μια μέρα στην άλλη εντάξει αλλά για να μπορέσει να εξασθενεί δηλαδή βιώσιμο όμως το πλεονέκτημα πρέπει να ξεφύγεις ανοδικές προσπαθήσουμε να είσαι πάντα μπροστά από τον ανταγωνιστή διότι αυτά κάνω τις οποίες αντιγράφονται μπορεί κάποιος εύκολα να αντιγράψει κουλτούρα που έχεις ένα μπορεί εύκολα να π αρχή βάλει να βρίσκεσαι να τζορτζ έχω ένα έχει βάλε σύστημα αυτό παράλληλα εις αυτόν εγώ έχει βάλει ξέρω μια πιο καθαρή 9 ένα μηχανή και καθαρής ενέργειας πάντως ένα και αμέσως τον τότε γνωστό κόσμο φεύγει άλλο όμως η κουλτούρα και οι αξίες των αυτόκλητων δημιουργεί μια η μια επιχείρηση να πραγματοποιεί δύσκολα τότε λαμβάνεται κάποιος και πολίτες που μπορεί και θα αντιστραφεί παίρνει πολύ χρόνο πολλά χρόνια και Μακάρι βέβαια και θα το κάνω αυτό τελειώνω την παρουσίαση που θα σας κάνω όσα γράφονται επειδή είναι Τσίπρας επιχειρηματικότητα περιμένει τώρα πριν φύγετε και πριν εδώ ξέρω τι κάνετε δίνεται υπό παρουσίας μας βρίσκοντας γύρισε στον εαυτό Σελίνου Κατέβασε τώρα θέλω να ρωτήσω τι έχει όσο κι αν αυτό ερώτηση της κας ασφαλή και περίοδο της πρόσφατης διαφέρουν κάτι που θα φανεί κυρίως ωραία άσχημο και θα σας δώσω αυτό το οποίο είναι επειδή εγώ μυστικά σας υπέστησαν νεφρική επέλαση για τη μονάδα επιχειρηματικότητα και επιχειρηματικός τιμών και πειστικά μέσω αυτής έχω έρθει και είναι επειδή το πρόγραμμα του πανεπιστημίου υπάρχει πάντα ξενάγηση διάφορα σεμινάρια σας κάνουμε άρα θα περάσει να συμπληρώστε την αξιολόγηση που για μένα εντάξει και επειδή είναι μυστική έξαλλος και έκανα τη δουλειά εγώ πάσα στη μοιρασιά τώρα στο τέλος δεν θα περάσει θα πάρει όλα τα βάρη στο παρκέ του κλειστού φακέλου δόση οπότε καθώς μοιραζόμαστε αξιολόγησης πείτε μου τις δικές σας απόψεις ασφαλώς κάτι και αυτό να ξέρετε ότι θέματα κοινωνικά και περιβαλλοντικά είναι πολύ της μόδας τελευταία και δίκαια κοινωνικά πάει το θέμα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας είναι ακόμα πιο hot θεωρεί υπερβολική και Παχόρ πλέον και ειδικές μορφές εταιρειών που είναι που λέγονται εταιρείες κοινωνικής κοινωνικές εταιρείες λέγοντας είναι ειδική μορφή που μπορεί να σταθεί μια επιχείρηση διάφορα οφέλη μόνο κέντρα καφενεία υπάρχοντα κοινωνικά δίκαιο τις βουλευτικές λοιπόν κάποιος κάποιος ένα μαζεύει όλα πάγωσε τους κόβει 100 ευρώ χωρίς έξοδα αξιολόγησης υπάρχει αξιολόγηση από τη παιδιά παιδιά το σερβίρουμε κάνει πολλή ζέστη έχουν σκάσει αλλά δύο λεπτά μόνο πριν φύγετε απλώς επιφύλαξη γιατί ρώτησα μαθαίνετε για καταζητεί σούπες αν έχεις το βλέπεις αυτό δεν υπάρχει το ξέρεις τον τρόπο χρήσης του έλεγε στην αρχή ότι υπάρχει έτοιμη για πιο καλή και αρχίζει να πέφτει και να χάνει μεγάλη ευκαιρία σιγά σιγά αρχίζει και κυριών του με αυτό το θέμα όπως είναι το ασταθές νομοθετικό πλαίσιο και το ασταθές οικονομικό περιβάλλον σε χημική ανταλλάσσει ίσως ότι είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα για κάποιο επιχειρηματία πουθενά σχεδίασε μια ενέργεια φανταστείτε κάτι να θέλει να μπει στο χώρο των φωτοβολταϊκών και εμπόρους υπολογιστής ένα πενταετές πλάνο και θα τιμηθεί και θα παίρνει την κιλοβατώρα ώστε κανείς μια σπηλιά γράψει σχήμα Ελλάδα αλλά ισχύει σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα δυστυχώς γι' αυτό το πρόβλημα της εγκληματικότητας είμαστε στο ψάξιμο και τα ξύλα και αυτό δυσκολεύει τόσο τους επιχειρηματίες στην Ελλάδα όσο και από άποψη θα γίνει τους έξω να επιχειρήσουν κάψα Ελλάδα δήμος βλέπουν έξω νομίζω ότι έχουνε οξέος επιχειρηματίας επενδυτής δεν δέχεται φοβερή λόγω τρέλανε τον άρχισε να επιχειρεί στην στην στην ελλαδα αυτοί βλέπουν με το χάρτη παγκοσμίως και σου λέει που επιχείρησε να το βλέπουν έτσι αλλά τα έχω ασταθές πλαίσιο νομοθετικό οικονομικό δίπλα Τουρκία μπας και πιο πέρα μια χώρα γιατί το κάνω αυτό δεν κάτι ιδιαίτερο Ελλάδα άρα σιγουρα συμφωνώ με αυτό που σας είπε και ένα από τα προβλήματα που έχει ξεπεράσει το μέσα άλλο κάτι να πείτε καμία ιδέα πάτησαν πόδι εμπειρία Επόμενα το ξέρω ότι σας έχουμε έχουμε ίσαμε School επεξεργασίας ξέρεις το ΓΕΣ το ξέρει ότι έχουμε σαν School τοπίο τι σημαίνει ότι έχω δυο παιδιά λυκείου πρώτη Δευτέρα της χίου οδηγιών της στάσης τους το σχολείο τους και έρχονται μετά το θα γίνει τον ιούλιο ουσιαστικά με τον ιούλιο για τις τομάτες και κάθε μέρα για τις ομάδες κάνει γύρω στις 8 ώρες μάθημα το πρωί 9 το πρωί μέχρι το απόγευμα στα μεταπτυχιακά ακτινίδια πάνω σας κάνω πλάκα το εννοώ αυτό δείτε παιδιά τριών σχολείων την πανικό παίζει έχω δώσει δήλωσε βιβλίο αύγουστο και κάνουνε έδωσαν ασκούν και έρχονται γύρω στα 25 παιδιά 16 όχι ταξίδι ταξίδι έτσι παρακολουθώ τα πάντα έτσι νόμιζα ότι θα τακτοποιήσει τις αναγκάζονται οι γονείς τους συλλόγου κάτι τέτοιο αντί να εμπιστευτούμε για κάτι τέτοιο κι όμως για είναι φοβερά έξι παιδιά έχουν την ίδια ειδικότητα κάποιος θέλει να κάνει κάτι ας πούμε αυτό που βλέπεις και πάντα κάτι κάνουνε αυτό και το πρωί έρχονται έτσι κάνουν μαθήματα άσκοπο καταλήγουμε αυτού που θεωρείται λήξαν το πρωί έχετε διαπιστώσει κανένα δίωρο καθηγητής ΑΣΣΟΕ γι αυτό που κάνει αντιγραφή της μακριά σου λέει για το μάρκετινγκ έχετε καθηγητής Products κάνει ηγεσία ξέρω γω έχετε το διοικητής σκαριά Αριστον το διαδίκτυο κλπ έχετε δουλέψει Cal για ποιοτικότερη επέλαση τάξη οπότε μαθαίνουμε για ένα κομμάτι ας πούμε του Business του μπήκαμε στην ΑΣΟΕΕ μαθαίνουν από νωρίς νωρίς είναι αυτό πράγμα μετά το δεύτερο το μεσημέρι τι κάνουμε τους μαζί τους χωρισμένοι σε ομάδες των πέντε και αρχίζουμε κάθε μέρα και και φτιάχνουν μπίζνες πλαν την πρώτη ημέρα πια χρόνια αιτία βρίσκεται μια ιδέα μετά είδαν την αγορά της Μπριζ το D ήταν για αγορά της μετοχής από το Marketing plan τους και κάνουν αυτά της τέλος ο τόμας παρουσιάζουν υπόλοιπους ως ένα ολοκληρωμένη επιχειρηματική και το απόγευμα είτε έχετε γράψει επιχειρηματίες από κάρτα βλέπε μπουλντόζα η ξέρω το σκρουτζ ήδη έξω πλαίσιο τόνισε ότι είναι οι έχοντες με τους μιλάνε στα παιδιά και πάντα παιδείας επιχειρήσεις αυτές και βλέπουν πως είναι της επιχείρησης είναι αρκετά ενδιαφέρον τα παιδιά λοιπόν θέλω να σας πω ότι από τις ιδέες που έχουν και επίσης κατά έξι μήνες το δε θα γίνει πράξη όλες και περισσότερες είναι οι ιδέες που είναι περιγραφικές περισσότερο υπερ πολυ μεγαλο ποσοστό όμως ασχολούνται με κοινωνικές χόρτο χρωπει αυτό χώρες όπως π.χ. αυτό θέμα εξοφλούνται σε ελεύθερους και περισσότερη καν θέματα περιβαλλοντικά και κοινωνικά είναι πολύ θερμό αυτό μαστίχα μια φορά ήταν όλοι κανονικά σχέσεων υπερβολικό ιδιωτικό και έτσι χάνονται κόμματα κάτι που δεν και μου κάνει εντύπωση δήθεν ότι όντως μια καινούργια τάση στο οποίο αρέσει και δείχνει θαμπή και μια έτσι ένα ωραία εσάνς ιδεολογική στο όποιο κόμμα αυτά που θέλει κάτι άλλο θα σήματα κυκλοφορίας το μενού μπορεί το βρει του κάμπου εντάξει θα το βάλω τρόπος παρουσίασης μπορεί να συνεργαστούν για τίποτε εντάξει εγώ πιστή στο ειδικό συνέδριο φαίνομαι ερευνητικές συνεργασίες με φοιτητές κλπ ότι θέλετε