8η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2019 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2019)
: Μπορώ να βοηθήσω διότι έχω κάνει πολλές πέλη στη ζωή μου ως αξιωματικός του μηχανικού. Υπάρχουν κάποια στοιχεία που πρέπει να τα πούμε. Θα είναι για τους πεζούς, θα είναι για τα αυτοκίνητα. Ευχαρίστως να βοηθήσω ούτως ώστε να είμαστε πιο σύντομοι στην διεκδίκηση. Ευχαρίστως να σας περιλάβουμε λοιπόν στην ομάδα εργασίας εκ μέρους του Δήμου μαζί με τους στρατόκους. Σας ευχαριστώ πολύ. Καταρχήν θα ρωτήσω λίγο για την ελεγχόμενη στάθμευση. Τι γίνεται με την ελεγχόμενη στάθμευση και πότε σκοπεύουμε να εφαρμοστεί. Και μια και μιλάω για τα κυκλοφοριακά ότι έχει ψηφιστεί τον Φεβρουάριο ο νόμος 4555 που αφορά τις αστικές συγκοινωνίες. Εκεί λοιπόν δίνει την δυνατότητα πλέον στους Δήμους να βάλουμε αστικές γραμμές και σε περιοχές που δεν είναι αστική περιοχή, όπως είναι ο Αμυγδαλεόνας και το Παλαιό. Μήπως λοιπόν πρέπει να το δούμε, ούτως ώστε να χαρακτηρίσουμε αστικές αυτές τις γραμμές, για να μπορούν να τις περιτηθούν οι κάτοικοι, μια και μας δίνει πλέον την... Επίσης δεν θέλω να ρωτήσω για το αυτοκίνητο των ΑΜΕΑ τι γίνεται, διότι διαπίστωσα προχθές ότι το να κατέβει κάποιος με ένα αυτοταξί που έχουν για τα ΑΜΕΑ είναι 50 ευρώ το πήγαινε έλα. Καταλαβαίνετε ότι το κόστος είναι πολύ υψηλό για τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι έχουν πρόβλημα. Επίσης θέλω να ρωτήσω για το Πολιτιστικό Κέντρο τι γίνεται, σε τι φάση βρίσκεται και αν είναι να ολοκληρωθεί και τι γίνεται με τις μελέτες που περιμένουμε για να τελειώσει η μουσαιολογική μελέτη που αφορά το Μουσείο Καπνού, η δωρεάν των καπνεπόρων, ούτως ώστε να μπορεί να μεταφερθεί το Μουσείο Καπνού σε εκείνο το σημείο. Και ένα τελευταίο που αφορά νομίζω όλους μας, όχι μόνο τους υποψηφίους αλλά και τους υποψηφίους που είναι στα τοπικά συμβούλια, μήπως λίγο πρέπει να δούμε τις παραχωρήσεις στις κοινότητες να μπορούν να χρησιμοποιούμε ή τα Πολιτιστικά Κέντρα που έχει, ή κάποιες αίθουσες σχολείων που χρησιμοποιούν σαν αίθουσες για να γίνονται κάποιες συγκεντρώσεις σε εκείνο το σημείο. Ούτως ή άλλως είναι για το καλό της δημοκρατίας. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον κ. Μουριάδη. Κ. Δήμαρχη, παρακαλώ. Κ. Μουριάδη, όπως σας είπα, θέλετε να κλείσετε. Συγχωρείτε. Όπως σας είπα, ευχαρίστως να συμπεριληφθείτε στην ομάδα εργασίας εκ μέρους του Δήμου, μια που ήσασταν και στο στρατό και μάλιστα στο μηχανικό που θα μπορούσατε να βοηθήσατε. Σ' ό,τι αφορά την ελεγχόμενη στάθμιση, είμαι σίγουρη ότι θα είδατε σήμερα τα συνεργεία της εργολαβίας που βάχουν, αλλά δια τα περιτέρια θα σας ενημεράσω κ. Καλανταρίδης. Για τις αστικές συγκοινωνίες και το νέο νόμο είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία να μπει ο Δήμος. Είναι τέλος πάντων να συζητήσει, επιτέλους, με το κτέλ και το υπεραστητικό, εφόσον τώρα πια μας τηρίζει ο ίδιος ο νόμος, διότι μέχρι τώρα δεν θα έλανούνται να τα ακούσουν. Είμαι σίγουρη ότι το ξέρετε αυτό. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία και είμαι σίγουρη ότι όλοι μας θα το έχουμε μέσα στα προγράμματά μας τα προεκλογικά, γιατί υπάρχουν κοινωνίες πολύ κοντά μας που στην κυριολεξία υποφέρουν και αναφέρομαι στον Αμυγδαλεώνα, στο παλιό στην Καρβάλη και νομίζω ότι θα είναι μια καλή ευκαιρία να δουν το θέμα και οι επαγγελματίες με ένα αλλομάτι. Το Κέντρο Πολιτισμού τελειώνει. Τελειώνει πρώτα, επιτέλους πια, παραγγέλθηκαν και τα έπιπλα και όλα τα σχετικά, αλλά για την μουσεολογική μελέτη περιμέναμε τη στατική και έχετε νέα κ. Δρακονάκη να μας πείτε. Ωραία. Από τον κ. Καλανταρίδη και την κ. Δρακονάκη τα υπόλοιπα. Ναι κ. Καλανταρίδη, παρακαλώ. Ως γνωστών, μέσ' το Φεβρουάριο υπήρξε οντροποποίηση της απόφασης για την ελεγχόμενη. Έχει αποσταλεί για έλεγχο νοημότητα στην αποκεντρωμένη. Με το που επιστρέψει από την αποκεντρωμένη θα κληθούν οι μόνιμοι κάτοικοι να καταθέσουν τα δικαιολογικά τα οποία προβλέπονται έτσι ώστε να πάρουν την κάρτα του μονίμου κατοίκου και εν συνεχεία να βγει ανακοίνωση για την έναρξη ισχύωσης της διαδικασίας της ελεγχόμενης. Βέβαια θα υπάρξει κάποιο χρονικό διάστημα προσαρμογής να το πούμε έτσι, θα τα πούμε αύριο ξεκινάμε. Έτσι, ήδη η Δημοτική Αστυνομία έχει ετοιμάσει έντυπα τα οποία θα μπαίνουν πάνω στα οχήματα για αυτό το μεταβατικό στάδιο, τα οποία μοιάζουν να το πούμε έτσι με κλήση, δεν είναι όμως κλήση. Είναι ενημερωτικό φυλάδιο ότι ξέρετε ξεκινάει να ισχύει η ελεγχόμενη στάθμευση έτσι ώστε να το γνωρίσουν οι κάτοικοι και εν συνεχεία βέβαια να μπει σε λειτουργία. Άρα περιμένουμε την έγκριση της αποκεντρωμένης. Ναι, κ. Τουλκίδη για το πολιτιστικό και μετά κ. Δρακωνάκη. Θα ήθελα με την ευκαιρία της καλής έκβασης και σιγά σιγά ολοκλήρωσης του έργου αυτού που η αλήθεια είναι ότι ταλαιπωρεί πολύ καιρό την πόλη και τον ίδιο τον εαυτό του. Θα ήθελα μια που στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο λίγο ή πολύ θα συνδυηκούμε όλοι να μεινει από αυτό το έργο ότι ο τρόπος αυτός έργων με εργολαβία, χωρίς εργολαβία και με προμήθεια είναι πάρα πολύ προβληματικός. Πρέπει οπωσδήποτε να μην το ξανακάνουν αυτό το λάθος, γιατί φτάσαμε αντιδήμαρχοι να κάνουμε τους επόπτες του έργου τελικά. Ήταν δηλαδή το έργο τελειώνει μεν, αλλά να μην το ξανακάνουμε το κομμάτι αυτό με προμήθειες σκόρπιες. Μια εργολαβία, ένας εργολάβος, ένας επιβλέπων για να τελειώνει το έργο. Να ρθω εγώ και να ενημερώσω το σώμα ότι η στατική μελέτη έχει τελειώσει για το Μουσείο Καπνού. Μένει να παραδοθεί επίσημα η αρχιτεκτονική μελέτη, η οποία έχει παραδοθει μεν, αλλά δεν έχει παραδοθεί επίσημα στην ουσία ακόμα στην τεχνική υπηρεσία. Είμαστε στη συνομιλία με το γραφείο του μελετητή, για να βγει στον αέρα, και είναι αναγκαίο να βγει στον αέρα, η μελέτη των ηταμίων εγκαταστάσεων. Δυστυχώς, έχουμε συνομιλήσει το παρελθόν, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε να τα αποφύγουμε. Θα πρέπει να βγει στον αέρα και έλεγχος των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, διότι έχει σημαντικές διαφορές η μελέτη, η αρχιτεκτονική από την υφιστάμενη κατάσταση, για να μπορέσει να εκδοθεί μετά και η οικοδομική άδεια. Είναι σε καλό δρόμο η όλη έγκβαση. Θέλει έναν καλό σημάζεμα για να έρθει να ακουμπώσει η μία μελέτη με την άλλη, για να μην έχουμε αστοχίες της αρχιτεκτονικής με τη σταντική και την ηταμί μελέτη. Ευχαριστούμε. Ο κ. Παπαδόπουλος έχει το λόγο, παρακαλώ. Καλησπέρα, Πρόεδρε, καλησπέρα, Δήμαρχε, καλησπέρα, συναδελφοί και πολίτες. Νιώθω, Πρόεδρε, ότι πρέπει να ξεκινήσω από το θέμα της πεσμένης γέφυρας κι εγώ, λέγοντας ότι η Δήμαρχη είναι ανάγκη. Πιστεύω να γίνεται μια συζήτηση μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί εδώ, ό,τι και να γίνεται, εδώ μέσα παίρνονται αποφάσεις και έτσι υπάρχει και η σοβαρότητα, ανάλογη σε τόσο σοβαρά θέματα. Το ιστορικό. Έχουμε τέσσερις μήνες, έχουμε μια πεσμένη γέφυρα, κύριε Δήμαρχε, η οποία αυτό το πρόβλημα δημιούργησε δύο διαφορετικά θα λέγα προβλήματα. Το ένα είναι το τεχνικό που είναι η αποκατάσταση του προβλήματος της γέφυρας και το δεύτερο είναι η κυκλοφοριακή ρύθμιση. Αυτό πέρασαν τέσσερις μήνες, κύριε Δήμαρχε. Το καταλαβαίνετε και το αισθάνεστε ότι υπάρχει πρόβλημα από την έκτακτη λύση που έδωσε η τεχνική, που δούλεψε και έδωσε η τεχνική υπηρεσία, όμως δεν έχει λύσει το πρόβλημα το κυκλοφοριακό, δηλαδή σήμερα υπάρχουν οδύο, όπως είναι η Κολοκοτρώνη Βάσου, τα οποία υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα, όπως επίσης έρχεται η σεζόν που θα αυξηθούν οι επισκέπτες στο Δήμο μας και αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα θα πολλαπλασιαστεί. Εμείς, κύριε Δήμαρχε, και το κάνουμε και μες στο Δημοτικό Συμβούλο, θέλουμε να δείχνουμε την ανάλογη σοβαρότητα και να μην μιλάμε μόνο στα μέσα μας δικής ενημέρωσης, γιατί, όπως είπα, το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ταρμόδιο όργανο που πρέπει να γίνεται συζήτηση, ειδικά σε τέτοιούδους θέματα. Λέμε το εξής, καταθέτουμε την πρόταση τώρα άμεσα να γίνει η αφυνδρόμηση της κυκλοφορίας σε δύο λωρίδες, δηλαδή το ένα το ρεύμα το οποίο θα γίνεται εξεχόμενα τα οχήματα, όλα τα οχήματα, όπως είναι τα ΙΧ, τα φορτηγά, τα λεωφορία, το οποίο αυτό θα είναι το μεγαλύτερο κομμάτι, η μία λωρίδα θα είναι δηλαδή η έξοδος από το κέντρο και το άλλο το ρεύμα που θα είναι το μικρότερο και το στενότερο, να είναι η είσοδος, το οποίο θα επιτρέπεται μόνο σε ΙΧ. Είναι μια λύση που μπορεί να δώσει ο Δήμος Καβάλας μόνος του, ο δρόμος αυτός είναι του Δήμου Καβάλας, το πρόβλημα μπορεί να το δώσουμε και να δώσουμε τη λύση σε αυτό το πρόβλημα εμείς μόνοι μας, χωρίς χρονοτριβές, χωρίς νέες άδειες και χωρίς να εμπλακούν άλλοι φορείς. Αυτό κυρία Δήμαρχε θέλω να το εξετάσετε, η τεχνική υπηρεσία που μπορεί και εμείς έχουμε τη διάθεση και έχουμε εξειδικευμένους ανθρώπους, μπορούμε να βοηθήσουμε να λυθεί το πρόβλημα τώρα κυρία Δήμαρχε, περάσαν τέσσερις μήνες και παρεπιπτόντος βάζονται αν προκύψει και θα χρειαστεί να γίνει και μια μελέτη κυκλοφορίας ή μελέτη οδοποιίας, δηλαδή να δούμε αν θα γίνουν κάποιες παρεβάσεις γιατί παίζει ρόλο και η διέλευση των πολιτών με τα πεζοδρόμια. Αυτό είναι μια άλλη φάση το οποίο θα αποφασιστεί σύντομα και μπορούμε είτε με την πρώτη λύση, είτε να συμπεριλευθούν και κάποιες μελέτες κυκλοφοριακές ή μελέτες οδοποιίας, σύντομα πριν το καλοκαίρι να δοθεί μια οριστική λύση σε αυτό το πρόβλημα του κυκλοφοριακού. Η πόλη μας πρέπει να έχει μια ευρυθμή λειτουργία Δήμαρχε. Σας παρακαλώ, δείτε το μαζί με την τεχνική υπηρεσία που αρχίζει να δώσει λύσεις και δεν το κρύβω και την αντιδήμαρχο, αλλά είναι κάτι το οποίο δεν είναι λόγια γιατί με τα λόγια δεν δίνουμε λύσεις, είναι κάτι πρακτικό το οποίο μπορούμε να το δώσουμε τώρα, να δώσουμε σήμερα τη λύση. Αυτό θέλω να βάλω μια παρένθεση με μια συγκεκριμένη πρόταση που καταθέτω και στο Δημοτικό Συμβούλιο και θέλω να το εξετάσετε, Δήμαρχε. Και όπως είπα, έχουμε και ανθρώπους να σας προτείνουμε, μαζί με την τεχνική υπηρεσία, να το δουν επί τόπου για να δώσετε τις λύσεις. Η δεύτερη ερώτηση που θέλω να κάνω είναι, θέλω να ρωτήσω, τι γίνεται με τις απληρώντες εργαζόμενες στους παιδικούς σταθμού, στο βοήθεια, το σπίτι, από όσο γνωρίζουμε οι εργαζόμενοι στο βοήθεια, στο σπίτι, δεν έχουν πληρωθεί ακόμη, δεν ξέρω, θέλω να ρωτήσω. Πόσοι άλλοι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί στους παιδικούς σταθμούς, δεν ξέρω αν πληρώθηκαν, θέλω να ακούσω. Νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε άμεσα λύση στους εργαζόμενους και τα δουλευμένα τους. Μια άλλη ερώτηση που θέλω να πω είναι ότι τι γίνεται με τα σκουπίδια πριν από την Καθαρά Δευτέρα και μετά την Καθαρά Δευτέρα υπάρχει μια εμπλοκή, βλέπουμε ότι υπάρχει μια κολλησιεργία, υπάρχουν διάφορα προβλήματα με τις υπερορίες, στα χωριά επίσης γίνεται πόλεμος με τα σκουπίδια. Κύριε Παπαδόπουλε, μη συγχωρείτε, κύριε Συμπολίτα, ο οποίος μαγνητοσκοπείται τη συναιδρίαση, παρακαλώ πολύ να δηλώσετε τα στοιχεία σας και για λογαριασμό ποιου μαγνητοσκοπείται τη συγκεκριμένη συναιδρίαση σήμερα για να το ανακοινώσουμε στο σώμα διαφορετικά, δεν μπορεί να γίνει. Ποιανό είναι η κάμερα, παρακαλώ. Δεν απαγορεύεται, απλά πείτε μου, πείτε, θέλουμε να γνωρίζουμε ποιος μαγνητοσκοπείται τη συναιδρίαση. Εντάξει, ευχαριστούμε πολύ. Ενημερώστε τον κύριο ότι πεταδίδεται από το YouTube και μπορεί να το βρει. Όχι βέβαια. Δεν του ξέρω τώρα αυτό το θέμα. Από το YouTube μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε όλη τη συναιδρίαση. Άδικα βέβαια. Κύριε Παπαδόπουλε, με συγχωρείτε, συνεχίστε. Παρακαλώ. Έχει δημιουργηθεί, για να κλείνω γι' αυτή την ερώτηση, έχει απορριθμιστεί η υπηρεσία της καθαριότητας. Θέλω να μου πείτε τι ακριβώς συμβαίνει. Και τέλος, θέλω να ρωτήσω το εξής. Τι συμβαίνει με τη ΔΕΙΑΚ. Σήμερα είδα ένα δημοσίευμα για 7 εκατομμύρια ενός έργου, το οποίο θέλω πραγματικά να δώσετε κάποιες εξηγήσεις γιατί λειτουργεί, δεν λειτουργεί. Έγιναν τόσες ταπάνες με τόσο μεγάλο ύψος. Θέλω να ρωτήσω για τη ΔΕΙΑΚ τι γίνεται ως προς την παρέβαση του εισαγγελέα για τη ρίπαση του περιβάλλοντος. Θέλω να ξέρουμε σε τι δικαστικές περιπέτειες έχει μπλέξει η ΔΕΙΑΚ. Κυριακότερα θέλω μια εξηγήση να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει με τη ΔΕΙΑΚ. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ με τον κ. Παπαδόμπολ. Κυρία Δήμαρχη, παρακαλώ. Λοιπόν, σ' ό,τι αφορά την κυκλοφοριακή ρυθμιση, το ένα το θέμα είναι ότι περιμένουμε από την περιφέρεια την σύμβαση με την Εγνατία Οδό, η οποία σύμβαση θα περάσει περιφερειακό συμβούλιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας αρχάς Απριλίου, για να μπορέσει να κάνει μια μελέτη, η Εγνατία Οδός, που αφορά το τι μέλη γενέστες στην περιοχή. Δηλαδή, θα καθαιρεθεί η γέφυρα, θα κρατηθεί η γέφυρα, θα κρατηθεί ολόκληρη η γέφυρα, θα κρατηθεί μέρος της γέφυρας, θα γίνει διπλώς και αμφιδρόμηση στον υπάρχοντα δρόμο. Τι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στον υπάρχοντα δρόμο. Άσχετα με αυτά όλα, η τεχνική υπηρεσία δεν έχει σταματήσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και να βάζει διάφορες ιδέες στο τραπέζι πάνω στο πώς μπορεί να γίνει η αμφιδρόμηση στην περιοχή. Από την άλλη, θεωρώ ότι όταν θα έχουμε και πολύ γρήγορα μια απάντηση από το στρατό, θα ξέρουμε προς τα πού θα κατευθυνθούμε και εμείς. Για τις απλήρωνιτες εργαζόμενες στο βοήθειαστο σπίτι, θα σας πει ο κ. Τουρκίδης, όπως και για τη λειτουργία της καθαριότητας, μπορεί να σας μιλήσει ο κ. Τουρκίδης, ο κ. Καλλανταρίδης, διότι όπως σας είπαμε την προηγούμενη φορά, αλλά αν θυμάμαι καλά εσείς είχατε φύγει την προηγούμενη φορά, την προηγούμενη φορά σας είπαμε λοιπόν ότι υπάρχει πρόβλημα με το θέμα της πληρωμής των υπεροριών στο εργα προσωπικό της καθαριότητας. Αυτό είναι πολύ σοβαρό θέμα και δεν πρόκειται να αφήσουμε τους εργαζόμενους να δουλεύουν και να μην πληρώνονται. Δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο αυτό και δεν θα γίνει ούτε στο Δήμο Καβάλλας. Για τη ΔΕΙΑΚ και τα εφτά εκατομμύρια υπάρχει και ο κύριος Κουφαντζής, εκ μέρους της διοίκησης, αλλά δεν ξέρω αν και ο κύριος Ξανθόπουλος θέλει να συμπληρώσει, αλλά πάντως για τα εφτά εκατομμύρια εμείς από δικό σας δελτίο τύπου μάθαμε. Επομένως εσείς δεν ακούτε στα ραδιόφωνα, εμείς τα ακούμε τα ραδιόφωνα από τα δικά σας δελτία τύπου. Τώρα, από πού ήρθατε στο συμπέρασμα, ειλικρινά με μεγάλη προσοχή θα σας άκουγα, κύριε Παπαδόπουλε, γιατί είναι ένα θέμα το οποίο δεν το γνωρίζω καλά και θα ήθελα να το ακούσω καλά. Μια που βγάλατε δελτίο τύπου σημαίνει ότι το ξέρετε καλά. Κύριε Καλανταρίδη. Μισό λεπτό, κύριε Δημαρχέ. Να ενεμερώσω επίσης το σώμα σχετικά με το θέμα της γέφυρας, ότι σε συνενόηση με την εισαγγελία Καβάλαση, η οποία διεξάγει την προκαταρτική εξέταση για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης αυτής, έχει διαταχθεί πραγματογνωμοσύνη και από την πλευρά της εισαγγελίας, η οποία για κάποια τεχνικά ζητήματα που έχουν προκύψει έχει κολλήσει προς το παρόν. Θα συνενοηθώ εγώ με την εισαγγελία για να δούμε πώς θα ξεκολλήσει το θέμα αυτό, για να προχωρήσει γιατί είναι και αυτό ένα στοιχείο πολύ απαραίτητο για τη δικογραφία, η οποία θα εξελιχθεί στη συνέχεια. Ο κ. Καλανταρίδης έχει το λόγο. Όσον αφορά το θέμα με τις υπερορίες στο οποίο αναφερθήκατε, το θέμα είναι καθαρά υπηρεσιακής φύσεως. Δεν είναι μόνο ο Δήμος Καβάλας αυτός που το έχει. Σε όλη τη χώρα έχει αναδειχθεί το πρόβλημα και όχι μόνο σε Δήμους, αλλά γενικότερα σε φορείς του Δημοσίου. Από τη στιγμή που είναι υπηρεσιακό και περίμενα είναι η αλήθεια να τεθεί το θέμα εδώ, έχω καλέσει τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Διοικητικού, έτσι ώστε να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις. Κ. Χατζικουσταντίνου, να ενημερώσουμε λίγο το σώμα. Καλησπέρα. Στις 31-12-2018 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ απόφασή σας, με την οποία είχατε εγκρίνει την εξέρεση της υπηρεσίας καθαριότητας από την πενθήμερη εργασία της Κυριαγίας και της Αργίας. Όπως σας είπα, δημοσιεύτηκε στις 31-12 και αυτό για να είμαστε έτοιμοι τους πρώτους μήνες του χρόνου, έτσι ώστε να κυλάει ομαλά η μισθοδοσία και οι υπερορίες των εργαζομένων. Έγινε ένα λάθος από την περιφέρεια, μετά από υπόδειξη του Εθνικού Τυπογραφείου, ότι θα έπρεπε η διατύπωση να γίνει διαφορετικά, δηλαδή να μπει προσυμπλήρωση του οραρίου. Αυτό έγινε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί ο δήμος, οι οικονομικές υπηρεσίες του δήμου, να εκδώσουν χρηματικό ένταλμα, γιατί το προσυμπλήρωση της εργασίας σημαίνει ότι καταργούνται οι υπερορίες. Αυτό έγινε αντιληπτό και από την περιφέρεια και από το Εθνικό Τυπογραφείο. Υπήρξε μια συνενόηση να γίνει μια επαναδιατύπωση στο ΦΕΚ. Η επαναδιατύπωση αυτή έχει γίνει ήδη, έχει γίνει η πρώτη δημοσίευση. Έχουμε στείλει την δεύτερη απόφαση που αφορά τον ορισμό των εργαζομένων, οι οποίοι εργάζονται υπεροριακά στην υπηρεσία καθαριότητας. Ήδη περιμένουμε από μέρα σε μέρα να δημοσιευθεί και αυτό, έτσι ώστε να επανερθούμε πάλι στην κανονικότητα, δηλαδή στην ομαλότητα της υπηρεσίας καθαριότητας. Τώρα, υπάρχει ένα θέμα με το τι γίνεται με τις υπερορίες που ήδη έχουν γίνει με τα δουλευμένα αυτού των εργαζομένων. Βρισκόμαστε σε μια επικοινωνία με τον τοπικό Επίτροπο του Ελληνικτικού Συνεδρίου, έτσι ώστε να βρούμε κάποια νομικά ερίσματα για να ισχύσει αναδρομικά η απόφαση, έτσι ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Με ευχαριστούμε τον κ. Χατζικοσταντίνο, ο κ. Στουλκίδης, παρακαλώ. Οφείλω να σας πω ότι είναι λίγο λυπηρό να ασχολούμαστε συνέχεια με ένα θέμα το οποίο είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Αλλά ας το ξαναπιάσουμε. Κατ' αρχάς, αν θα δείτε τις αναμορφώσεις του νομικού προσώπου, τις δύο αναμορφώσεις που έχουμε σήμερα στην ημερή ισοδιάταξη, θα καταλάβετε ότι οι μιστοί των υπαλλήλων σε βοήθεια στο σπίτι και παιδικούς, δηλαδή στα δύο κομμάτια συγχρηματοδότησης των μισθών, είναι εκεί ως αναμορφώσεις για να κάνουμε αυτό που κάνουμε πάντα και δεν ξέρω γιατί το συζητάμε συνέχεια, να προσθεθούν λοιπόν τα λεφτά στους κωδικούς αποτακτικά, να πληρωθούν οι άνθρωποι και να περιμένουμε εμείς ως δήμος, ως νομικό πρόσωπο για την ακρίβεια, το ΕΣΠΑ και αντίστοιχα την ΕΕΤΑ για τα δύο προγράμματα. Στον προηγούμενο μήνα είχαμε το ίδιο ζήτημα με τους παιδικούς, πήγα, βρήκα όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, μιλήσαμε στον παιδικό σταθμό, κάναμε τις απαραίτητες κινήσεις, η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς, ήρθε το ένα κομμάτι του ΕΣΠΑ και πληρώθηκαν κανονικότατα στην ώρα τους. Αυτή τη στιγμή αναμορφώνουμε όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις για να πληρώσουμε βοήθεια στο σπίτι και παιδικούς. Αναρωτιέμαι γιατί πρέπει αυτό να γίνεται κάθε φορά θέμα και θα σας πω και το εξής. Ίσως είναι ευκαιρία αυτή την εποχή, με το καλό το βοήθεια στο σπίτι να περάσει στους δήμους και να εξασφαλιστούν οι άνθρωποι, αλλά πιστέψτε με θα είναι καλό να προετοιμαστούμε ως δήμος για να εξορθολογήσουμε λίγο το κομμάτι του βοήθεια στο σπίτι, διότι δεν ξέρω αν με διορθώσει ο κ. Καλανταρίδης, δεν νομίζω ότι θα έχει την ίδια ευελιξία ο δήμος να κοινεί χρήματα για να πληρώνει μισθούς πριν το βοήθεια στο σπίτι και ούτω καθεξής. Ακριβώς αυτή ήταν η απάντηση που είχα και εγώ στο μυαλό μου. Συνεπώς θα ήταν πολύ ωραία η ζωή αν στην αρχή του όλου προγράμματος ο πρώτος που έκανε το λάθος δεν έδινε μπροστά μισθούς και ήξεραν οι άνθρωποι ότι θα πληρώνονται ένα δυο μήνες, θα ήταν το πιο απλό. Θα ξέραν ότι θα πληρώνουν δύο μήνες ή τέσσερις μήνες όταν έρθει το ΕΣΠΑ. Συνεπώς θα παίρναν τους πρώτους τέσσερις μισθούς και θα κανονίζαν τη ζωή τους ανά τέσσερις μήνες. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Συνεχίζεται αυτή η κατάσταση και πολύ σωστά, το δημόσιο καλύπτει τους μισθούς από το έσχολο να συνεχιστεί και καλό θα είναι να είμαστε προετοιμασμένοι να την εξορθολογήσουμε με το πέασμα του βοήθεια στο σπίτι, στους δήμους. Τον καιρό εκείνο θα γίνει αυτό, όπως και να έχει για το συγκεκριμένο θέμα. Μετά την αναμόρφωση που εκκρίνεται σήμερα από το Δημοτικό Συμβούλιο, εγώ αύριο περνάω στην πληρωμή των μισθών. Μου ευχαριστούμε τον κ. Πρόεδρο, κ. Κουφαντζή, έχετε το λόγο. Όσον αφορά τα 7 εκατομμύρια ευρώ δεν έχω κάτι να δηλώσω, δεν γνωρίζω κάτι αντίστοιχο. Ρωτήθηκε η υπηρεσία, τώρα αν πρόκειται για την τριποβάθμιμη επεξεργασία να γίνει διευκρίνηση για να δηλώσουμε ανάλογα απαντήσεις. Όσον αφορά την τριποβάθμιμη επεξεργασία, ξέρω ότι είναι ένα έργο που κατασκευάστηκε, παραλήφθηκε κανονικά όπως προβλέπεται από τους κρονισμούς, αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί όπως προβλέπεται, εντάξει, πάντως έχει γίνει παραλαβή κανονική, όπως προβλέπεται από τον νόμο. Όσον αφορά την προανάκριση που διενεργείται από την εισαγγελία Καβάλλας, πρόκειται για μια προανάκριση για το αν τηρήθηκαν ή όχι οι περιβαλλοντικοί όροι του βιολογικού καθαρισμού σύμφωνα με την ΑΕΠΟ του βιολογικού καθαρισμού. Εμείς έχουμε καταθέσει τις απολογίες μας ως φερόμενοι, ως κατηγορούμενοι. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν υπήρξαν παραβάσεις και υπερβάσεις της ΑΕΠΟ. Το σίγουρο είναι ότι σύμφωνα με την τελευταία έρευνα των επιθεωρητών περιβάλλοντος, δηλώνουν ερητά ότι δεν υπάρχει πλέον παράβαση της ΑΕΠΟ και ο βιολογικός τουλάχιστον προς την ΑΕΠΟ λειτουργεί κανονικά. Οπότε θεωρώ ότι δεν μπλέχει την επιχείρηση σε νομικές περιπέτειες. Απλά λόγω της ευαισθησίας τόσο της Αγγελίας όσο και της δικής μας για θέματα περιβαλλοντικής φύσεως πρέπει κάθε λεπτομέρεια περιβαλλοντικής φύσεως να εξεταστεί. Πιστεύω ότι θα έχει θετικό αποτέλεσμα και δεν θα έχουμε αρνητικά αποτελέσματα ούτε για την επιχείρηση ούτε για τους φεερώμενους ως κατηγορούμενους. Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε, αν μιλάμε για την δευτεροβάθμια, το ποσό που αναφέρθηκε για την τριτοβάθμια, το ποσό που αναφέρθηκε δεν ανταποκρίνεται. Το έργο της τριτοβάθμιας ολοκληρώθηκε με προϋπολογισμό 689.000. Δεν μιλάμε για 7 εκατομμύρια τώρα εκτός αν εννοείται κάτι άλλο. Δεν ξέρω το οποίο δημοσίγμα αναφέρθησε τη συνάδελφη, αλλά αν μιλάμε όπως το λέτε για την τριτοβάθμια, το έργο ολοκληρώθηκε 689.000. Πρόεδρε, αν θυμάται και ο Τέος Πρόεδρος, εδώ πέρα. Μπήκε ένα μηδενικό παραπάντων, αλλά δεν πειράζει. Αν θέλουμε τίποτα άλλο, όχι, αν θέλουμε τίποτε διευκρινήσεις για τη λειτουργία, γιατί πράγματι δεν λειτούργησε, είμαι εδώ όσο και εγώ, όσο και φαντάζουμε ο κύριος Κουφατζής, ο κύριος Σανθτόπουλος, για να πούμε γιατί και πότε και πώς θα λειτουργήσει και τι συμφέρεται. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε. Νομίζω τελειώσαμε πάνω στον κύριο Παπαδόπουλο. Ο κύριος Παπάς, παρακαλώ έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, να πω και εγώ τη θέση μου πάνω στην αποκατάσταση της γέφερας. Θεωρώ ότι αυτή η λύση με το στρατό είναι κάτι το οποίο θα ανακουφήσει την υφιστάμενη δύσκολη κατάσταση, γιατί έχω ξαναπεί στην κυρία Δρακωνάκη ότι ο δός βάσιο από το Νοέμβριο δεν μπορεί να αποτελέσει λύση κυκλοφοριακή, γιατί παρ' όλη τη σύμπανση λεωφορία και νταλίκες μπαίνουν μέσα στην οδό Κολοκοτρώνη και γίνεται πραγματικά επικίνδυνη κατάσταση. Θέλω όμως να διευκρινήσω κάτι. Δεν μπορεί να στηθεί μια γέφερα του στρατού και να περνάνε αυτοκίνητα. Η δική μου θέση είναι ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια λιώμενη πεζογέφυρα από το στρατό, ώστε να βοηθήσει στο αναγκαστικό απαιτούμενο πλάτος για να αμφιδοδρομηθεί ο παλιός δρόμος που περνούσε τα παλιά χρόνια. Αν θυμάμαι καλά, η κυρία Δρακωνάκη έψαχνε να βρει τα απαιτούμενα πλάτη για να μπορέσει να πάει στην αμφιδρόμηση. Εάν αυτό αποτελεί λύση, μπορούμε να καλέσουμε τον στρατό να μας κάνει μια πεζογέφυρα δίπλα, για να μην κάνουμε πρόβολους και άλλα τα οποία θα μας μπλέξουν με τα δημόσια ακτή, με το Υπουργείο Οικονομικών και με τον Αιγιαλό. Ο στρατός μπορεί και να κάνει πλωτά και μάλιστα πρέπει να είναι κελιώμενο γιατί το μάτι μας, η ματιά μας και η επιδίωξή μας, η τόχευσή μας είναι να λύσουμε το διαδικαστικό και να πάμε στην συνολική αποκατάσταση της γέφερας και όχι να μείνουμε στην προσωρινή λύση. Αυτή είναι η δική μου ματιά επάνω στην σύνθετη λύση που λέγεται έρχεται ο στρατός να βοηθήσει με μια πεζογέφυρα. Δεν μπορεί μέσα στο νηστό της πόλης να γίνει γέφυρα του στρατού. Ας μου επιτρέπει η εκφράση, θα είναι πολύ αστεία, θα έχουμε άλλου είδους καταγραφές. Κλείνω αυτό το θέμα λοιπόν και πάω στο επόμενο θέμα για την κυρία Δήμαρχο. Εδώ και δύο μήνες σας βάζω και σας ξαναβάζω το θέμα να αναπτύξουμε μία στρατηγική. Δεν μπορεί να την αναπτύξει κανείς άλλος παρά μόνο εσείς μπροστά και οι άλλοι πίσω για να αποφύγουμε τα διώδια στην παράκαμψη. Δεν μου έχετε δώσει, παρόλο ότι επιμένω, δεν μου έχετε δώσει ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών ώστε οριστικά να διώξουμε μετά και το ατυχές γεγονός της γέφυρας, να διώξουμε οριστικά από την παράκαμψη τα διώδια. Θα περιμένουν να ακούσουν μια απάντηση πάνω στη στρατηγική. Επανέρχομαι στο θέμα του υπαλλήλου του Αμυγδαλεώνα και σας λέω ότι πήγε για πρώτη φορά σήμερα και πήγε για μια ώρα εννιά με δέκα. Μάλιστα δήλωσε και αναρμόδιος και δεν ξέρουμε αν θα ξαναπάει. Επομένως, κυρία Δήμαρχη, εσείς που λέγατε ότι δεν μπορεί να αρνηθεί ο υπάλληλος να προσφέρει τις υπηρεσίες του εκεί, τακτοποιήστε το θέμα. Ξαναγυρνάω στην κυρία Δρακωνάκη να αντιρωτήσω το εξής. Ξυλώνουμε τα παρτέρια στον Άγιο Νικόλαο για να τοποθετήσουμε τραπεζοκαθίσματα. Θα ήθελα μια απάντηση γιατί ψήφισα και εγώ πριν δύο χρονιά τον κανονισμό για τους πεζοδρόμους. Κύριε Ανέστη Τσουρουκίδη, η λύση που είχατε δώσει με τους Κάδους για τα ογκώδη απορρήματα νομίζω ότι ήταν πετυχημένη. Τώρα, γιατί την σταματήσατε, δέχομαι κάποια τηλεφωνήματα από κατοίκους ότι δεν ξέρουν τι να κάνουν τα ογκώδη απορρήματά τους. Επίσης, θέλω να σας πω ότι δέχτηκα ένα τηλεφωνήμα από κατοίκους της περιοχής Παναγούδας ότι τα δέντρα τα οποία έχουν κοπεί είναι ακόμη εκεί για τρίτο, τέταρτο μήνα και επιπλέον έχουν ισορρευθεί και πολλά σκουπίδια, δέστε το λίγο. Για την ελεγχόμενη στάθμιση θέλω να μου πει ο κ. Καλανταρίδης πότε θα ισχύσει γιατί το ρώτησε και κάποιος άλλος συντάδελφος και απάντησε αλλά εγώ θέλω να μου πει πότε βλέπει να ισχύσει η ελεύθερη στάθμιση συμφωνά με την ενημέρωση που έχει και κλείνω με το θέμα του νερού των Φιλίππων. Θέλουμε μια απάντηση τι συμβαίνει με τους Φιλίππους και δεν έχουν νερό και θα θέλα από τον κ. Κουφατζή να μας πει οριστικά τι θα συμβεί με αυτό το χωριό-δημοτικό διαμέρισμα γιατί τον έχω ακούσει σε ραδιόφωρο να λέει ότι ήταν ένα θέμα αντλίας και θα διευθετηθεί αλλά ακόμη δεν έχει διευθετηθεί. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ κ. Παπά, κ. Δήμαρχη παρακαλώ. Λοιπόν, κ. Παπά, σε ό,τι αφορά τα διώδια, θυμάστε ότι με την κ. Ιωσηφίδου είχαμε ενημερώσει ότι περιμένουμε τη δικαστική απόφαση η οποία είναι θέμα ημερών να βγει. Ο υπαλληλός του ο Μακδαλεώνα πίσω σας ακριβώς βρίσκεται ο διευθυντής του προσωπικού, ακούει αυτά που λέμε και αύριο, κ. Διευθυντά, θα στείλω επίσημη επιστολή να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτά που λέει και πόσες ώρες πηγαίνει και πόσες ώρες λείπει και όλα τις αρμοδιότητες του που δηλώνει αναρμόδιος, να του υπενθυμίσετε ποιες είναι, σας παρακαλώ, γιατί είμαι σίγουρη ότι δεν τις ξέρει. Κάνει ότι δεν τις ξέρει. Ή κάνει ότι δεν τις ξέρει. Θα σας παρακαλέσω, θα αναλάβετε το θέμα προσωπικά, δεν επιτρέπετε αυτό το πράγμα και πρέπει να το δείτε με την κατάλληλη μεγαλύτερη σοβαρότητα. Ορίστε. Εφόσον ισχύει. Εφόσον ισχύει φυσικά. Από εκεί και έπειτα ζητήσατε από την κυρία Δρακονάκη να σας ενημερώσει για τη γέφυρα και την πεζογέφυρα. Και την πεζογέφυρα την έχουμε κατά νου και να ζητήσουμε από το στρατό, αλλά και πώς θα μπορούσαμε εμείς, σε ποιο άλλο σημείο θα μπορούσαμε να κάνουμε μια πεζογέφυρα. Ας δούμε τι θα απαντήσει ο στρατός και εμείς μπορούμε, όπως σας είπα, και με το στρατό να το συζητήσουμε, αλλά και μετά να δούμε τι θα κάνουμε. Τα υπόλοιπα θέματα και με στη σειρά είναι όλοι αντιδύματος. Λοιπόν, να δώσουμε τον λόγο σιγά σιγά, θα ξεκινήσουμε από την κυρία Δρακονάκη. Όπως προείπε η κυρία Δημορχοστεχνική Πυρησία, δεν σταμάτησε ούτε μια μέρα να ασχολείται με την λύση του κυκλοφοριακού στο επίμαχο σημείο που έχουμε την πτώση της γέφυρας. Οφείλαμε και πράξαμε ως Δημοτικό Συμβούλιο να πάρουμε και να ψηφίσουμε μια μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Έχω γίνει κουραστική, το γνωρίζω. Οφείλουμε πάνω από όλα να τηρούμε πιστά την οδοσή μας η οποία έχει εφαρμοστεί. Δεν θα λύσει οριστικά το πρόβλημα, αλλά σίγουρα θα ανακουφήσει τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται. Όντως, εξετάζουμε και το ζήτημα το οποίο προαναφέρθηκε από τον κ. Παπαδόπουλο, και την περίπτωση της πεζογέφυρας, ακούστηκε και η περίπτωση του προβόλου. Ένα άλλο ζήτημα το οποίο εξετάζουμε είναι να δώσουμε κίνηση των πεζών αν είναι δυνατόν μέσα και από τον χώρο του παλαιού νοσοκομείου, της αυλής του παλαιού νοσοκομείου. Έχουμε κάποιες κλίμακες τσιμεντένιες εκεί πέρα στην αριστερή πλευρά της αυλής. Αν μπορέσουμε να λύσουμε το θέμα και της ράμπας για να μπορέσουν να έχουν και διέλευση άτομα με καροτσάκια ή μαμάδες με παιδιά, είναι μία λύση. Ερχόμαστε όμως είτε έχοντας μια πεζογέφυρα στο κάτω πλευρά με τη βοήθεια του στρατού, είτε χρησιμοποιώντας έστω και την αυλή του νοσοκομείου εκεί θα κλειθεί και το σώμα να βοηθήσει στην παρέμβαση του χώρου αυτού. Να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά πλάτη που υπάρχουν στο υφιστάμενο δόστρωμα. Δυστυχώς υπάρχουν πολλά σημεία που υπάρχουν πλάτη τα οποία αγγίζουν μόλις τα 5,10 μέτρα. Είναι πάρα πολύ μικρό. Όταν από τη νομοθεσία επιβάλλεται τουλάχιστον σε διέλευση δύο γιονταχοί οχιμάτων απλών, εννοείται δεν μιλάμε για διέλευση βαραίων οχιμάτων, εννοείται δεν μιλάμε για διέλευση φορτηγών και λεωφορίων, θέλω τουλάχιστον 6,5, 6,20 και 6,5. Δεν είναι κάτι το οποίο εγκαταλείπουμε. Έχει γίνει μία προσέγγιση και έχω ακούσει από συνομιλητές ότι αν απομακρυνθεί το υφιστάμενο πεζοδρόμιο ελευθερώνται μέτρα. Δυστυχώς σε συνάδελφη όλο το πεζοδρόμιο το οποίο βλέπουμε δεν είναι μπαζωμένο πεζοδρόμιο σε πάρα πολλά σημεία και δυστυχώς στα στενότερα σημεία της οδού είναι πρόβολος. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει να κατεδαφίσεις ένα πρόβολο, δεν σου δίνει το πλάτο στο οποίο είναι εμφανές από τη μια πλευρά και από την άλλη πλευρά έχεις μια τριγωνική τάφρου την οποία εξετάζουμε. Ναι, είναι πρόβολος κύριε Μουριάδη, οπότε δεν παίρνεις το πλάτο αυτό το οποίο επιθυμείς και έχεις την ψευαίσει τελικά ότι μπορείς να το εκμεταλλευτείς. Εύχομαι και ελπίζω πολύ σύντομα να είμαστε σε θέση να σας καταθέσουμε μία πρόταση που μιλάει σίγουρα για αφιδρόμηση υγειόταχη οχιμάτων, οπότε σε εκείνη την περίπτωση εξακολουθεί να υπάρχει η αναγκειότητα της πιστής τήρησης βαραίων οχιμάτων, ογκοδών οχιμάτων για τη διέλευση από τη Βάσου ή από την Θεοδόρου Καβαλιότου ή όσο μάλλον από την Εγνατία Οδό. Σ' ό,τι έγινε μια αναφορά στα Παρτέρια νομίζω, αυτή τη στιγμή δεν κάνουμε τίποτα άλλο παρά μόνο να εφαρμόσουμε την 248 του 2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς καμία τροποποίηση, χωρίς καμία υπέρβαση του σχεδίου που ψηφίσαμε προτριετίας εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το αν αναπτυχθούν εκεί τραπεζοκαθίσματα ή όχι, σας υπενθυμίζω το νοικοκύρεμα το οποίο έγινε στους πεζοδρόμους του Μ. Αλεξάνδρου Παύλου Μελά. Κατεμέ είναι λυπηρό που χρειάστηκε να βάλουμε και μεταλλικά και γλυδόματα για να υπεθυμίζουμε στους καταστηματάρχες τα όρια τα οποία πρέπει να τηρούνε. Αν θα χρειαστεί κάτι αντίστοιχο να υλοποιηθεί και στους πεζοδρόμους του Αγίου Νικολάου, θα εφαρμοστεί και θα πρέπει να αστινομευθεί τόσο από τη Δημοτική Αστυνομία και όποιον άλλον ελεγκτικό φορέα υπάρχει. Από εκεί και απέραντι βεβαιώ το σώμα ότι εμείς αυτή τη στιγμή ως τεχνική υπηρεσία υλοποιούμε χωρίς καμία τροποποίηση την απόφαση η οποία πάρθηκε καταπλαιοψηφία το 2016 περί εφαρμογής του κανονισμού των κοινοχρήστων χώρων. Συνεχίζω με τον κύριο Κουφατζή. Δύο λεπτά θα το κάνουμε μη βιάζεστε. Έχουν να απαντήσουνε πέντε αντιδήμαρχοι εδώ πέρα. Περιμένει ο κύριος Βέρος τη σειρά του, ο κύριος Ποτόλιας, ο κύριος... Κύριε Πρόεδρε, η προβληματική υδροδότηση του τοπικού διαμερίζεματος Φιλίππον είναι ένα πρόβλημα που χρονίζει και πρέπει να δοθεί λύση τώρα. Τι κάναμε μέχρι τώρα, αλλάξαμε το Μπούστερ, βάλαμε καινούριο το Δεκέμβριο, κάναμε αντικαταστάσεις δικτύου προβληματικού 150 μέτρων, βλάβες, επιδιορθώσεις, έχω εδώ πέρα μια λίστα με 140 βλάβες από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα. Τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα, σε συνεργασία φυσικά και σε συνόηση με την προσωπία των κατοίκων που ήρθαν σήμερα και μιλήσαμε και δεσμευτήκαμε. Θα αλλάξουμε την αντλία, θα μεγενθύνουμε τη δεξαμενή που ήδη υπάρχει, αν αυτό κριθεί από τους μηχανικούς μας κατάλληλο και θα βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο το δίκτυο ίδρευσης με συνεχή σε αντικαταστάσεις το επόμενο διάστημα. Δοκιμάζουμε, ελπίζουμε να δοθεί λύση και συνεχίζουμε ανάλογα. Το πρόβλημα φυσικά θα λυθεί οριστικά μόνο με έναν τρόπο, είτε αλλάζοντας ολόκληρο το ιστορικό δίκτυο, είτε ολοκληρώνοντας το μεγάλο έργο που περιμένουμε της σύνδεσης του τοπικών διαμερισμάτων του πρώην Δήμο Φιλίππον με τις πηγές του κεφαλαρίου που για μένα θα είναι η οριστική λύση του προβλήματος της συνδροδότησης της περιοχής. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ με τον κ. Κουφαντζίκ και τον κ. Τσουρουκίδης. Ναι, όπως καλά γνωρίζετε υπήρχανε κάποιοι περιφερειακά όλοι στις πόλεις. Με τους κάδους αυτούς προσπαθήσαμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας και ειδικά τους συμπολίτες μας, αυτούς οι οποίοι ασχολούνται με τις εργολαβίες να βάζουν σε διαφορετικούς κάδους, γι' αυτό σε κάθε σημείο είχαμε τουλάχιστον τρεις κάδους. Τα απορρήματα, τα κλαριά και τα ογκώδια. Μαζί με τα και κάποια λαστικά μεταφέρανε για να μπορέσουν να κάνουν βοήθεια. Τι παρατήρηθηκε όμως παρά την προσπάθεια, την τεράστια προσπάθεια που κάναμε όλο αυτό το διάστημα, τις καθημερινές πηγαίναμε καλά το Σαββατοκύριακο. Έξι κάδοι σε ένα σημείο που τους είχαν ενημερώσει και τους παρακαλούσα και κάθε μέρα εκεί, δεν νοούσανε οι σωστοί να βοηθήσουνε το Δήμο δύο-τρεις παραβάτες να μας τους καταγγείλουνε, γιατί δεν μπορούσαμε να τους φτιάσουμε. Κοιμήθηκα και στην Απόλη και επάνω με το ιδιωτικό μου αυτοκίνητο για να μπορέσουν να πιάσουν. Δεν το κατόρθωσα, δυό φορές δεν το κατόρθωσα. Και αποφασίσαμε να τους πάρουμε όλους τους κάδους, να το καταλάβουνε, και ψάχνω ένα σημείο που θα φυλάσσονται πλέον μέσα στο χώρο το δικό μας εκεί, το ζήτησα σήμερα λιγάκι, θα το συζητήσω και με τη Δήμαρχο, όπου υπάρχουν φύλακες μέχρι τις 10 η ώρα το βράδυ, ελεχόμενα πλέον, γιατί θα γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι πλέον πάνω στο χυτά δεν μπορούμε να ρίξουμε οικοδομικά υλικά, είναι πάρα πολύ βασικό, άρα πρέπει να είναι όλα αυτά ξεχωριστά. Και θα κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια ακόμη για να βοηθήσουμε τους υγιείς, αν θέλετε, μικροεπαγγελματίες που ασχολούνται με αυτά. Αλλά θα δείτε τώρα γύρω στην πόλη, πραγματικά θα παρακαλούσα να βοηθήσετε, ότι δεν μαζεύουμε τα σακιά, βγάζει ο άλλος, κάνει, ετοιμάζεται για τις μικρές ξενοδιακές, τα ετοιμάζουν όλα και τα αφήνουν στο πεζοδρόμιο. Πρέπει να μάθουν ότι πρέπει να παίρνουν έναν κάδο, σύν τα άλλα που πληρώνουν θα πληρώσουν και 150-200 ευρώ έναν κάδο, να το κοιμήσουν και θα πάνε το ρίξουν. Έχουμε αυτή τη σημεία, 2-3 σημεία. 50 έχει ο Κάτος, 50. Πρέπει να μάθουν οι συμπολίτες μας ότι δεν μπορούν να ρίχνουν όπου να είναι τα μπάζα και όλα αυτά. Έγινε μια προσπαθία. Σίγουρα όμως, πολύ σύντομα, θέλουμε να κάνουμε ελεγχόμενο το χώρο που θα ρίχνουν για να τους δείξουμε, αφού δεν μπορέσαμε να το κάνουν με έναν υπάλλο, πού θα ρίχνουν. Να κάνουμε πραγματικά ανακύκλωση και να βοηθήσουμε. Να είμαστε και έτοιμοι για τα πράσινα σημεία που θα γίνουν στο μέλλον. Προσπάτε, ευχαριστώ. Νομίζω ότι ήταν χαλασμένο 15 μέρες η χουφτά. Εκεί είχαμε ένα πρόβλημα. Μπήκαμε τώρα σε αριθμό και βέβαια θέλω να σας πω ότι αυτό το διάστημα γίνεται χαμός. Δουλεύουν όλα τα φορτηγά, βγήκε και το GCB και η χουφτά και δουλεύουν συνέχεια. Θα τα μαζεύει το πόμενο διάστημα, θα τα μαζευτούν απάντως. Ευχαριστούμε τον κ. Τσουρκίδη. Ο κ. Καλανταρίτης, παρακαλώ. Καταρχήν, όσον αφορά την ελεγχόμενη, όπως είπα και στον κ. Μουριάδη, περιμένουμε να έρθει η έγκριση της απόφασής μας από την αποκεντρωμένη, έτσι ώστε σε πρώτη φάση να κλειθούν οι μόνιμοι κάτοικοι και να προσκομίσουν τα δικαιολογετικά για να παραλάβουν την κάρτα με την οποία θα μπορούν να παρκάρουν και, εν συνεχεία, αφού γίνει ενημέρωση όλης της πόλης και γενικότερα των κατοίκων ότι ξεκινάει η ελεγχόμενη στάθμιση, θα δοθεί μια μεταβατική περίοδος, η οποία θα δούμε πώς θα είναι, υποθέτω γύρω στις δύο με τρεις εβδομάδες, όπου θα μπαίνουν προειδοποιητικά πάνω στα οχήματα κάποια σημειώματα για αυτούς που δεν θα έχουν την καρτούλα και, εν συνεχεία, θα μπει σε πλήρη εφαρμογή. Έτσι, αρκεί λοιπόν να έρθει η έγκριση της αποκεντρωμένης. Και όσον αφορά τον υπάλληλο του Αμεγδαλεώνα, από τη στιγμή που η απόφαση της διοίκησης είναι να υπάρχει εκπρόσωπος του Δήμου, μετά και την ενημέρωση που είχε γίνει εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου είχαμε μιλήσει για δύο ημέρες παρουσίας, άλλαξε η απόφαση δημάρχου που είχε βγει, έτσι ώστε να είναι τριήμερη η υπαρουσία. Από την προηγούμενη Παρασκευή, με ενημερώνει ο Πρόεδρος με τηλεφώνημά του για το τι ακριβώς συμβαίνει. Την Παρασκευή δεν υπήρξε παρουσία του υπαλλήλου. Ενημερώθηκε άμεσα ο Διευθυντής του Διοικητικού, από τη στιγμή που πρόκειται περί υπηρεσιακού θέματος. Σήμερα είχαμε παρουσία η οποία όντως ήταν ολιγόρη, ενημερώθηκε ξανά υπηρεσία και από δω και πέρα ζητήθηκε και από τον Πρόεδρο, ο οποίος διαπιστώνει, μιας και αυτός βρίσκεται εκεί, ότι δεν είναι υπαρουσία η οποία θα έπρεπε του υπαλλήλου, η σωστή υπηρεσιακά να το πω έτσι, να υπάρξει και γραπτή δήλωση έτσι ώστε να το χειριστεί η υπηρεσία ως οφείλει να το χειριστεί. Αυτό, ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε, δηλαδή τρεις μέρες τελικά είναι υπαρουσία. Ο κ. Βέρος, παρακαλώ. Θα ήθελα λίγο να επανέλθω σε κάποια ερωτήματα κ. Πρόεδρε, διότι μετά από τις απαντήσεις των στελεχών της διοίκησης, έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλά ερωτήματα. Δηλαδή, παραδείγμα τους χάρη, όσα αφορά με τις συνεχείς διακοπές υδροδότησης στο δημοτικό διαμέρισμα Φιλίππον, αλλά και στο λοικόστο. Εδώ τώρα ακούσαμε τον αγαπητό τον πρόεδρο, τον κ. Κουφαντζίνα, λέει ότι η μοναδική λύση είναι η αλλαγή του εσωτερικού δικτύου. Εάν συμβαίνει αυτό, τότε πρέπει να αναρωτηθούμε τι έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Και κάποιοι έχουν πολιτική ευθύνη. Δεν ξέρω κατά πόσο έχουν κι αστική ευθύνη, αλλά έχουν πολιτική ευθύνη. Διότι να κατασκευάζεται ένα εσωτερικό δίκτυο και σε δέκα χρόνια να είναι άχρηστο, θεωρώ ότι κάποιοι έχουν ευθύνη. Ένα αυτό. Δεύτερο, γιατί μίλησε ο αγαπητός ο πρόεδρος και για μεγαλύτερη δεξαμενή. Αυτό όμως το πρόβλημα και η δεξαμενή αυτή, υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια, όπου δεν ήταν πρόβλημα η δεξαμενή, τελικά. Εκτός, εάν γίνεται και άρδευση. Αλλά άρδευση στους χειμερινούς μήνες, ναι, παράξενο. Βέβαια, κυρία δήμαρχε, θα περιμέναμε, μια και είχατε πριν από την Συνειδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, συνάντηση με τους κατοίκους. Να μας ενημερώσετε λίγο, να μας πείτε, έτσι. Δεν μας είπατε τίποτα γι' αυτό το θέμα, καθόλου. Τέλος πάντων, περιμένουμε να ακούσουμε, διότι επαναλαμβάνω, πρέπει να μάθουν και οι συνδημότες μας από εκεί, ποιοι έχουν ευθύνη για αυτά τα έργα. Έχει ευθύνη η σημερινή ΔΕΙΑΚ, για η πρώην ΔΕΙΑΚ Φιλίππον. Πρέπει να ξέρουν. Δεν πρέπει να γνωρίζουν, κυρία δήμαρχε, πρέπει να γνωρίζουν. Πάμε στο δεύτερο ερώτημα τώρα. Όσα αφορά με τη Γέφυρα. Κάνατε ένα έτοιμα και ζητάτε από τον ελληνικό στρατό άμεσα να πανεύει και να κατασκευάσει μια μεταλλική γέφυρα στο κομμάτι που υπήρξε πτώση. Υπάρχει ένα ερώτημα εδώ, για να δοθεί σε χρήση. Και σε χρήση όχι από τον πεζούς, εννοείται, και από τα αυτοκίνητα. Υπάρχει κάποια μελέτη από τη μεριά του Δήμου, της περιφέρειας, του υπουργείου, του κράτους, πάντων, ποιος είναι αρμόδιος, αυτός που είναι αρμόδιος, επιτέλους. Μια μελέτη στατικότητας για το υπόλοιπο κομμάτι. Διότι, συγγνώμη, ζητάτε να υπάρξει μεταλλική γέφυρα χωρίς να γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση στο υπόλοιπο κομμάτι της Γέφυρας. Λυπάμαι πολύ, αλλά νομίζω ότι προηγείται μια μελέτη στατικότητας συνολικά, για να δούμε κατά πώς είναι αξιόπιστο και το υπόλοιπο κομμάτι. Άρα να με απαντήσετε γι' αυτό, γιατί μπορεί να υπάρχει μελέτη και να μην το γνωρίζουμε. Το τρίτο ερώτημα. Κυρία Δήμαρχε, πρέπει να έρθουν οι απολογισμοί των νομικών προσώπων. Δεκαέξι, δεκαεφτά και τώρα πρέπει να έρθουν και το δεκαοκτώ. Μιλάω για τα νομικά πρόσωπα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μας υποσχεθήκατε πριν από ένα μήνα περίπου, ότι άμεσα στο επόμενο θα έρθουν οι απολογισμοί. Περιμένουμε. Όσα αφορά με την αποξύλωση των παρτεριών. Και επειδή άκουσα πολύ προσεκτικά την αγαπητή την αντιδήμαρχο, την κυρία Δρακονάκη, να λέει ότι μά δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο από να αναεφαρμόσουμε έναν κανονισμό που κατά πλειοψηφία ψήφθηκε αυτό το νομικό συμβούλιο. Σωστά. Πώς τον εφαρμόζουμε όμως τον κανονισμό Αλακάρτ, διότι ο κανονισμός πρέπει να εφαρμοστεί συνολικά σε όλο το κέντρο της πόλης. Είτε είναι πεζόδρομοι, είτε είναι πεζοδρόμια, είτε είναι χώροι που έχουν σχέση με πλατείες και οτιδήποτε. Και θα πρέπει να απομακρυθούν όχι μόνο παρτέργια και ό,τι άλλα αντικείμενα εμποδίζουν και δεν είναι σύμφωνα με τον κανονισμό. Και εγώ ρωτάω τώρα, δίπλα στο δημαρχείο. Έχουμε ένα μισό μέτρο, προσέξτε. Εμείς λέμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο κανονισμός άσχετα αν δεν συμφωνήσαμε. Δεν συμφωνήσαμε βέβαια όχι για να μην υπάρχει ελεύθερος χώρος. Δεν χρειάζεται τώρα να επανέλθω, γιατί τρώω και τον χρόνο. Ήταν συγκεκριμένες οι απόψεις μας και αντιρίσεις μας όπου δεν συμφωνήσαμε. Όμως, αν εφαρμόζεται, περιμένω να δω να συνεχίζει η απομάκρυση, όχι μόνο των πατριών, και όλων των αντικειμένων που δεν αφήνουν τρισίμισι μέτρα στους πεζόδρομους και ενάμισι μέτρα στα πεζοδρόμια. Διαφορετικά, λυπάμαι πολύ, αλλά προεκλογικά κάτι συμβαίνει. Και μη με πείτε μετά, γιατί τα λέμε και λέμε ότι προεκλογικά κάτι συμβαίνει. Παιδική σταθμή. Αναρωτήθηκε ο αγαπητός ο Πρόεδρος, γιατί λέει και ξαναβάζεται αυτό το θέμα και ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα, ξέρετε πληρώνονται οι εργαζόμενοι αυτοί μέσα από προγράμματα, δεν έρχονται τα χρήματα κάθε μήνα, μα αγαπητέ Πρόεδρε, εσείς υποσχεθήκατε στη τελευταία συνάντηση με τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, ότι θα τους πληρώσετε 10 του μήνα. 10 του μήνα δεν πληρωθήκανε, 10 Μαρτίου, και τώρα μας είπατε πριν από λίγο ότι εντάξει σήμερα περνάει από τις αναμορφώσεις, αύριο πληρώνουμε. Αγαπητέ Πρόεδρε, δεν μπορείτε να πληρώσετε ούτε αύριο, ούτε μεθαύριο. Θα πληρώσετε τώρα 10 Απριλίου, γιατί τότε γίνεται πληρωμή. Άρα μη λέτε, μετά εσείς με εντεκτεθυμένος και καλώς μετά παραπονιούνται οι εργαζόμενοι και υπάρχουν τα ερωτήματα από όλους εμάς. Διαμάθ, κυρία Δήμαρχε, αποσύρατε το συγκεκριμένο θέμα που έχει σχέση με τον απολογισμό της Διαμάθ για το 2018 και για τον προγραμματισμό για το 2019, όπου βάσει συγκεκριμένο άθρο του νόμου 45-55 του 18, που έπρεπε άμεσα να ενταχθεί προσυζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο το αποσύρατε και δεν το φέρατε. Δεν θα το συζητήσουμε. Πρέπει να μου δείτε κάποια στιγμή και γιατί. Και ένα τελευταίο, που μπορεί να μην αφορά το Δήμο, όμως η ασφάλεια των δημοτών μας μας αφορά. Το πρωί του Λουξαλουφαντισμού, σε ένα κομμάτι μεγάλο του Αγίου Ιησύλα. Και συγκεκριμένα ακριβώς εκεί που είναι τα φανάρια στη διασταύουρση για το νοσοκομείο. Προφανώς μπορεί να μην είναι δικό μας και να είναι τις περιθέριες. Όμως εδώ και πάνω από 3 εβδομάδες συσκότεισε ένα δύσκολο σημείο, όπου ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί ατύχημα και το πρόβλημα δεν είναι μόνο στο κομμάτι στο κεντρικό δρόμο, Είναι και στο κομμάτι μπροστά από το Προκόπιο Υδρύμα και φτάνει μέχρι το νοσοκομείο που εκεί δεν ξέρω αν και εκείνο είναι της περιφέρειας. Εγώ, εμείς λέμε ότι θα πρέπει να πιέσουμε, δεν ξέρουμε ποιοι είναι αρμόδιοι. Είναι ο κύριος αντιπεριφεριάρχης, ο κύριος Μαρκόπουλος, είναι αποκεντρωμένοι, είναι εγνατή οδός. Πρέπει εγγράφος να κάνουμε διότι αν θα συμβεί ατύχημα, μετά πάλι ο ένας τον παλάκι στον άλλον. Θα ψάχνουμε να δούμε ποιος είναι ο αρμόδιος. Κάνετε εσείς αυτό που πρέπει από τη μεριά του Δήμου και ας αναλάβουν την ευθύνη αυτή που πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη από εκεί και πέρα. Αυτά ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον κ. Βέρο, κ. Δήμαρχη, παρακαλώ. Λοιπόν, σ' ό,τι αφορά των ερώτων Φιλίπων θα σας ενημερώσει εμπεριστατομένα και η κ. Δρακονάκη αλλά και ο κ. Κουφαντζής. Δεν μπαίνω στο θέμα. Δεν πειράζει. Ας πει και ορισμένα πράγματα που πρέπει να πει η κ. Δρακονάκη τα οποία δεν ακούστηκαν. Και εδώ αφορά και το θέμα της ευθύνης. Για τους απολογισμούς θα το ξανασυζητήσουμε. Σας παρακαλώ πάρα πολύ ο κ. Τελίδης και ο κ. Πετρόπουλος να το μην το ξεχάσουν γιατί δεν μπορώ να τα θυμάμαι όλο εγώ. Και στην εφαρμογή του κανονισμού των πεζοδρόμων σ' ό,τι αφορά τον Άγιο Νικόλαο. Φυμάστε είχαμε πει πρώτα θα φτιάξουμε αυτούς εδώ και μετά θα περάσουμε στον Άγιο Νικόλαο. Γιατί ξεκινήσαμε από το συγκεκριμένο στενάκι για κανέναν φοβερό και τρομερό και προεκλογικό λόγο. Ο λόγος είναι ότι είναι το μόνο στενάκι το οποίο είναι κάτω από τρία μέτρα και επομένως είναι πολύ εύκολο να κάνεις, να εφαρμόσεις τον κανονισμό γιατί έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να περάσει από εκεί αυτοκίνητο. Γιατί ήρθε η Διαμάθ την προηγούμενη φορά, μας άκουσε τρόμαξη και έφυγε. Θα ξαναρθεί φυσικά. Ήταν εδώ ο Γενικός Διευθυντής για να μας ενημερώσει αλλά έπεσε στην πίτα ο άνθρωπος και τρόμαξε και έφυγε. Τώρα το έγγραφο για το φως, σκοτώνόμασταν μεταξύ μας. Προφανώς δεν κάνει για να γίνει δημοτικός σύμβουλος. Το θέμα είναι ότι το έγγραφο για το φως, έχετε πάρα πολύ δίκιο κύριε Βέρο, γιατί εγώ προσπάθησα να κάνω τηλεφωνικά μια οχλησή και μου είπαν αυτό είναι δικό σας. Εγώ το ήξερα ότι δεν είναι δικό μας αλλά προφανώς σε ένα γραπτό κείμενο αλλιώς θα απαντήσουν. Αλλιώς θα απαντήσουν, να είστε σίγουροι. Το γεγονός ότι ο Δήμος Καβάλας τόσα χρόνια φρόντιζε και τα έπαιρνε όλα στην πλάτη του, μερικοί το θεωρήσανε ότι είναι υποχρεωμένος και να το κάνει, υποθέτω. Εκτός αν πέφτω έξω, οπότε θα ζητήσω συγγνώμη. Εγώ όμως νομίζω ότι εκεί είναι θέμα από το Εγνατία και μετά. Θα μας πει ο Καλανταρίδης. Θα μας πει ο Καλανταρίδης. Γιατί τι λέει ο λογαριασμός πληρωμή διασταύρου στο νησοκομείο. Όχι, τα όρια του αστικού ιστού πια είναι σαφή. Λοιπόν, για τα υπόλοιπα η κυρία Δρακονάκη, για τους Φιλίππους που έχει ορισμένα πράγματα να σας πει. Λοιπόν, μισό λεπτό, εγώ θα δίνω τον λόγο. Μην μπερδευόμαστε να πούμε. Και ξεκινώ από τον κ. Τουλκίδηρο. Θα ξανααπαντήσω στο ίδιο μοτίβο. Θα απαντήσω στο ίδιο μοτίβο. Καταρχάς να εξηγήσω ότι βοήθεια στο σπίτι και αίσπα παιδικών είναι δύο διαφορετικά προγράμματα, δύο διαφορετικές πληρωμές, δύο διαφορετικές χρηματοδοτήσεις. Το κομμάτι του ΕΣΠΑ, έτσι το ξεχωρίζουμε για να καταλαβαίνουμε, με τις παιδικούς σταθμούς, λύθηκε τον προηγούμενο μήνα. Αυτή τη στιγμή προετοιμαζόμαστε για τον επόμενο, ώστε το βοήθεια στο σπίτι να πάρει τους δύο μήνες, διότι δεν πληρώθηκε το βοήθεια στο σπίτι και ένας μήνας του ΕΣΠΑ. Δηλαδή, στην επόμενη πληρωμή να είναι όλα έτοιμα. Πάνω, όταν λέω ότι αύριο πληρώνω, δεν έχω λεφτά στην τσέπη μου να πληρώσω, ούτε μετά την αναμόρφωση σήμερα το πρωί θα ξυπνήσω να πάω να πάρω επιταγή. Όπως και στον Δήμο, έτσι και το νομικό πρόσωπο πληρώνει σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, μέσα από την εννέα αρχή πληρωμών. Συνεπώς, αυτό που προετοιμάζουμε σήμερα είναι οι πληρωμές των υπαλλήλων από τακτικά έσοδο, όπως ξαναείπα. Κάτι το οποίο, όπως θα ξαναπώ, καλό θα είναι να ορθολογιστεί τα επόμενα χρόνια, διότι στις επόμενες πληρωμές της ΣΑ. Μπορεί να είναι 27 Μαρτίου και 10 Απριλίου. Και έχει κι άλλη μια ημερομηνία στην 16. 27 Μαρτίου ή 10 Απριλίου, σημείωσα το. Ο κύριος Τελίδης, παρακαλώ. Απολογισμού ζητάει. Κύριε Πρόεδρε, ξέρουν πολύ καλά οι υπάλληλοι πότε πληρώνονται και δεν παραπονιούνται σε μένα. Όποτε παραπονέθηκαν, κάναμε τη συζήτηση και νηθήκαμε. Προφανώς υπάρχουν κάποιοι που παραπονιούνται ιδιωτικά. 10 Απριλίου είπε ο κύριος Βέρος γι' αυτό. Κύριε Τελίδη. Διαλέγετε και παίρνετε. Ναι, κύριε Τελίδη, παρακαλώ. Δεν ανοίγει. Δεν είναι κανέναν ανοιχτό από εδώ. Δημοτόκλησες. Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες. Σ' ό,τι αφορά τους απολογισμούς, δουλεύουν οι πυρησιακοί πάλι επ' αυτού. Γνωρίζουμε και εμείς ότι δεν δόθηκαν το 16, 17, 18. Όντως, έτσι είναι και ρε βέρο. Εμείς, όπως γνωρίζετε κιόλας, υπάρχει μια ανοιχτή πληγή στην πρωτοβάθμια. Λόγω εξεντίας σε αυτού του γεγονότος, δεν μπορούμε να έχουμε και επίσημο απολογισμό από την αποκεντρωμένη. Παρά ταυτά, θα δώσουμε απολογισμό των τριών ετών. Πιστεύω, μέχρι τέλος Μαρτίου. Ο κύριος Πετρόπουλος, παρακαλώ. Εγώ θα είμαι πιο λακωνικός, κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι. Όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα είμαστε σε θέση να τους δώσουμε στο σώμα προς ενημέρωση όλων των αγαπητών συνάδελφων. Αυτές είναι συγκεκριμένες απαντήσεις. Ο κύριος ποιος τώρα? Άντε, κυρία Δραγκονάκια, να μην παραπονιέται. Αναφορικά με τα παρτέρια, όπως προείπα, η τεχνική υπηρεσία θα εφαρμόσει ό,τι έχει ψηφιστεί. Πάονται συνδυαστικά με το προσωπικό το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας, για να καλύψουμε τους χρόνους που απαιτούνται. Το τι θα πρέπει να εφαρμοστεί όχι από τον κανονισμό. Εγώ είμαι η πρώτη που λέω ότι ο κανονισμός πρέπει να εφαρμοστεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι σε τυχούσες παραβιάσεις του κανονισμού ή καταπατήσεις των κοινοχριστων χρόνων θα πρέπει να μην κάνουμε τίποτα. Πρέπει να ακολουθήσει και μια σωστή ασθενόμευση όπου θα απαιτηθεί. Αναφορικά τώρα με την ύδρευση των Φιλίππων, η τεχνική υπηρεσία εμπλέκεται στη συνεργασία πάντοτε με τη ΔΕΙΑΚ στο να δώσει τη λύση του να δοθεί... Μάλλον δίνεται ήδη αυτές τις ημέρες νερό από τη γεώτρηση της άδρευσης, έχει τοποθετηθεί μια booster η οποία έχει χαρακτηριστικά του να αποδίδει 80-85 κυβικά την ώρα προς την κεντρική δεξαμενή ύδρευση του χωριού. Υπάρχει ο προβληματισμός ότι μάλλον το μηχάνημα αυτό δεν παίρνει τα κυβικά τα απαιτούμενα από τη γεώτρηση της ύδρευσης είτε γιατί έχει αστοχίες υπομόνα της άντλησης είτε η ίδια η γεώτρηστα φίλτρα ή οτιδήποτε άλλο έχει πρόβλημα. Για να δώσουμε τον χρόνο στη DIAC να κάνει την έρευνά της στο αν λειτουργεί σωστά η υπομόνα ή στο αν έχει παθογένειες η γεώτρηση της ύδρευσης, δίνουμε στη booster νερό από τη δεξαμενή της γεώτρησης. Αυτή τη στιγμή προσωρινά από ένα εμφανές δίκτυο το οποίο έχει απλωθεί και χρησιμοποιείται για να δωθεί ο κατάλληλος χρόνος στην DIAC στο να εξερευνήσει τυχούς εις παθογένειες της γεώτρησης ή της υπομόνας. Από εκεί και πέρα η συνδρομή της τεχνικής υπηρεσίας σταματάει εδώ πέρα. Εννοείται ότι αν υπάρχουν προβλήματα στο δίκτυο της ύδρευσης του χωριού από την κεντρική δεξαμενή της έχει να κάνει δυστυχώς με κακοτεχνίες από την ενημεραιώνικη τεχνική υπηρεσία της DIAC. Ένα δίκτυο το οποίο ναι είναι πρόσφατο δηλαδή 10-12 ετών δίκτυο είναι καινούριο δίκτυο ύδρευσης. Δυστυχώς μάλλον δεν είχαν χρησιμοποιηθεί τα κατάλληλα εκείνα υλικά στο να δώσουν ένα άρτιο και ασφαλές προς υδροδότηση δίκτυο. Το ασφαλές έχει να κάνει στην κατασκευή και προς θεού όχι στην ποιότητα του νερού. Λίγο για τη Γέφυρα γιατί είναι σημαντικό. Ζητάτε να επέμβει ο στρατός αλλά υπάρχει στατικότητα στο υπόλοιπο κομμάτι της Γέφυρας. Ναι, είναι σωστά η Γέφυρα. Συγγνώμη που παρέβλεψα την απάντηση. Μελέτη στατικότητα σημεί του εναπομείνοντος σκελετού της Γέφυρας δεν υπάρχει από τον Δήμο Καβάλλας ούτε είναι αρμόδιος ο Δήμος Καβάλλας να τη συντάξει. Από εκεί και πέρα η κλήση που κάνουμε προς τον στρατό να έρθει και να επέμβει εννοείται ότι ως μηχανικοί του στρατού θεωρούμε ότι θα έχουν αυτήν την ικανότητα και τους μηχανισμούς τους σύντομους στο να ερευνήσουν για το αν μπορεί να τοποθετηθεί αυτή η στρατιωτική γέφυρα ή όχι. Δεν θεωρούμε ότι... Αυτό θα ελεγχθεί και το υπόλοιπο κομμάτι από αυτούς που θα έρθουν να βάλουν... Ναι. Πρώτον, είναι υποχρεωμένος με την λογική σκέψη να εξετάσει πού θα στηριχθεί αυτή η γέφυρα, αν αντέχουν τα σημεία στα οποία θα στηριχθεί η γέφυρα, αλλά και σε όλη την υπόλοιπη περιοχή που θα κληθούν τα οχήματα να μετακινηθούν. Θα δούμε τι θα πούν οι μηχανικοί του στρατού. Στρατού, κύριε Ποτόλια μου. Ορίστε, έχετε λόγο, κύριε Ποτόλια. Α, συγγνώμη, ο κύριος Καλανταρίδης. Ξέχασα, ξέχασα. Μπερδεύτηκα με τον στρατόραπο. Λοιπόν, όσον αφορά την εφαρμογή του κανονισμού κοινοχρήστων από την πλευρά της δημοτικής αστυνομίας και της οικονομικής υπηρεσίας, μπορώ να σας πω ότι οπουδήποτε έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις έχουν επιβληθεί τα απαραίτητα πρόστιμα για τα οποία να μην ξεχάσω να σας επιθυμίσω ότι έχω κατηγορηθεί επανειλημμένους εδώ μέσα. Επίσης, να θυμίσω ότι πριν μερικούς μήνες, να θυμίσω ότι πριν μερικούς μήνες... Αν μ' αφήστε να τελειώσω, θα θα ακούστηκε τελειώσει. Να θυμίσω, λοιπόν, ότι πριν μερικούς μήνες, μετά την καινούργια νομοθεσία, τροποποιήσαμε τον κανονισμό όσον αφορά ακριβώς αυτό το κομμάτι. Δηλαδή, το τι προβλέπει στην περίπτωση που διαπιστώνεται παράνομαι κατάληψη και νοχρής του χώρου, ο καινούργιος νόμος. Βάσει αυτού, λοιπόν, του καινούργιου νόμου και της σχετικής τροποποίησης που έχουμε κάνει στον δικό μας κανονισμό, προβλέπεται ότι από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί η παράβαση, πέραν του προστίμου, ότι την ίδια στιγμή επιδίδεται στον παρανομούντα ένα ειδικό έντυπο από την υπηρεσία που διαπιστώνει την παράβαση, σύμφωνα με την οποία ενημερώνεται ότι εντός 7 ημερών, ή θα πρέπει να έχει απομακρύνει αυτά τα οποία χρησιμοποιεί για την παράνομαι κατάληψη του χώρου, ή θα πρέπει να τακτοποιήσει το θέμα πληρώνοντας. Αυτή λοιπόν ήταν η αλλαγή που κάναμε στον κανονισμό μας, στο ενδιάμεσο φροντίσαμε να προομηθευτούμε και τα ειδικά έντυπα, τα οποία δεν υπήρχαν πέρσι στη διάθεσή μας, έχουμε λοιπόν ως Δημοτική Αστυνομία και αυτό το έντυπο, οπότε από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι θα γίνονται βάση αυτού του ειδικού εντύπου. Και κάτι το οποίο σχετίζεται άμεσα, να ενημερώσω ότι φέτος έχει αλλάξει και ο τρόπος με τον οποίο δίνεται ο κοινόχρωτος χώρος, όπως είχαμε πει ήδη λοιπόν και με την τεχνογνωσία που φέραμε από την επίσκεψη που κάναμε στον αδελφό δήμο της Νιερεμβέργης και μετά και από συζητήσεις που είχαμε με τα όργανα τα οποία εκπροσωπούν τους εμπόρους και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους πεζόδρομους, στα πεζοδρόμια και πάει λέγοντας, η υπηρεσία δημιούργησε μία βάση δεδομένων στην οποία καταγράφησαν όλοι αυτοί οι οποίοι είχαν εκδόσει άδειες κατάληψης κοινοχρήστου τα προηγούμενα χρόνια, βγήκαν αυτομάτως από το πληροφοριακό σύστημα οι σχετικές αιτήσεις με τα μέτρα τα οποία είχαν αιτηθεί τα προηγούμενα χρόνια, επιδόθηκαν σε έναν προς έναν με έγγραφο το οποίο αποδεικνύει ότι έχει παραλάβει. Γιατί να θυμίσω ότι οι επανδηλεμμένοι μας έχουν πει ότι εγώ δεν ήξερα, δεν έκανα, δεν πήρα κτλ κτλ. Βάση αυτών έρχονται αυτή τη στιγμή στην υπηρεσία οπότε δηλώνουν ή ότι έχουν τα ίδια μέτρα προχωρούν στην πληρωμή, παίρνουν την άδεια ή ότι λένε ότι εγώ δεν έχω φέτος τα ίδια μέτρα ή τα έχω αυξήσει ή τα έχω μειώσει. Γίνεται η απαραίτητη τροποποίηση, προχωράμε στην πληρωμή, έκδοση αδειας και ολοκληρώνουμε. Αυτό το θέμα το οποίο έχει προκύψει αυτή τη στιγμή και δημιουργεί πρόβλημα σε κάποιους από τους επαγγελματίες είναι μια λιλογραφία που έχει ξεκινήσει με την εφορία νεωτέρων μνημείων και με την αρχαιολογία, οι οποίες εμπλέκονται στην άδεια κατάληψης κοινοχροής του χώρου και βάσει της αλληλογραφίας αυτής ζητάνε συγκεκριμένα δικαιολογητικά τα οποία πρέπει να προσκομίσει ο επαγγελματίας. Ήδη έχουν ενημερωθεί οι επαγγελματίες, πολλοί από αυτούς έχουν φέρει αυτά τα οποία έχουν ζητηθεί οπότε είναι στη διαδικασία τώρα πλέον με την εφορία νεωτέρων μνημείων ή με την αρχαιολογία στα σημεία όπου εμπλέκονται και αυτοί που στην πόλη μας δυστυχώς είναι πολλά, έτσι. Εκεί λοιπόν παρατηρείται μια καθυστέρηση, όταν ολοκληρωθεί και εκεί αυτή η διαδικασία θα μπορέσουν και αυτοί οι άνθρωποι να έχουν πλέον την κατάλληλη άδεια έτσι ώστε συνέχεια να προχωρήσουμε και στους ελεγχοί. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε. Έχετε να προσθέσει κάτι κύριε Κουφαντζή, εσείς όχι. Για το εσωτερικό δίκτυο των Φιλίπων, γιατί το ξέχασα και προηγουμένως, διεσμευτείκαμε να προχωρήσουμε μελέτη για το εσωτερικό δίκτυο ίδρυυσης των Φιλίπων, ώστε να ενταχθεί σε χρηματοδότηση όταν θα βρούμε χρηματοδοτικό εργαλείο. Ευχαριστούμε. Ο κ. Ποτόλιας έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Ήθελα να κάνω μια αναφορά πρώτα στα ξεβρακόματα και στα κοσμητικά επίθετα που χρησιμοποιούνται κατά κόρων, δυστυχώς τα ραδιόφωνα, αυτή αντιπαράθυση, η απαράδεκτικα, την άποψή μας, η οποία υποβαθμίζει το Δημοτικό Συμβούλιο και θα παρακαλούσαμε, θα θέλαμε, ως Πρόεδρος, να παρέμβατε ώστε να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Βέβαια δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, γιατί αυτό που γίνεται στα ραδιόφωνα γίνεται ακριβώς για να κρύψει τις ομοιότητες που υπάρχουν μεταξύ όλων των παρατάξεων και αυτός ο κουρνιακτός που σηκώνεται από τα ραδιόφωνα έχει αυτό το στόχο και το σκοπό. Γι' αυτό οι καβαλιότες πρέπει να δουν κάτω από αυτή τη σκόνη που σηκώνεται, να μην ψάχνουν τις διαφορές ανάμεσα στις πολλές παρατάξεις οι οποίες θα κατέβουν σ' αυτές τις εκλογές, αλλά να κάνουν οι ίδιοι τη διαφορά, ψηφίζοντας και ενισχύοντας τη λαϊκή συσπήρωση. Σε ό,τι αφορά για τη γέφυρα κύριε Πρόεδρε και για το στρατό, βέβαια θα πρέπει να ρωτήσετε πρώτα αν ξαδιάζει ο στρατός από τις υποχρεώσεις και τις αποστολές που έγινε το ΝΑΤΟ να έρθει να κάνει τη γέφυρα. Αλλά όμως αγαπητοί συνάρεφοι κοιτάξτε δεν είναι το ζήτημα αν βρεις και ψάχνεις μία λύση άμεση για ένα άμεσο πρόβλημα. Δεν είναι το ζητούμενο εκεί και καλώς θα μπορούσε να γίνει. Ωστόσο όμως μη μου πείτε ότι περιμένετε να λυθεί το πρόβλημα με το στρατό, αντιλαμβάνεστε ότι γίνεται ακριβώς για να σταλεί στις καλένδες το ζήτημα. Και το στέλνεται στις καλένδες ακριβώς γιατί ενώ θα πρέπει να είναι αιτία πολέμου το γεγονός ότι δεν επισκευάζεται, δεν γίνεται εκεί πέρα η καταστραμμένη γέφερα ενώ άλλα θέματα προχωράνε πολύ γρήγορα. Εδώ σε ότι αφορά λοιπόν την πόλη και την ποιότητα της ζωής των καβαλιωτών δεν σε ενδιαφέρει. Ενώ λοιπόν θα έπρεπε να είναι αιτία πολέμου να ξυσικώσετε τη σημαία της επανάστασης ενάννοια στην κυβέρνηση που δεν χρηματοδοτεί ώστε να γίνει το έργο άμεσα. Την ίδια στιγμή που συμφωνείτε ότι είναι ένα τεράστιο ζήτημα αυτό που έχει σχέση με την κυκλοφορία της πόλης και θα επιδιωθεί με την κατασκευή του σταθμού διωδίων στην περιμετρική που ξέρετε ότι θα γίνει. Άλλωστε συνδράμεται σε αυτή την κυβέρνηση με την αναγκαστική απαλλοτρίωση. Ενώ θα έπρεπε να ξυκωθείτε για να ξυκώσετε τους καβαλιώτες. Τους στέρνετε στο στρατό υποτίθεται για να λύσει αυτό το ζήτημα το οποίο είναι μεγάλης σημασίας για την πόλη. Για το ανατριχιαστικό αυτό θέμα που είπε ο κ. Τουλκίδης σε ό,τι αφορά τις πληρωμές στον ΕΣΠΑ αγαπητοί συνάρεφοι πρέπει να σταματήσει λέει αυτό το καθεστώς και πρέπει γρήγορα να το αντιληφθούμε και πρέπει οι εργαζόμενοι να μάθουν να πληρώνονται κάθε 4 μήνες. Είναι τραγικό αυτό που υπόθεκε αγαπητοί συνάρεφοι. Μπορεί να πληρώνονται κάθε 4 μήνες οι εργαζόμενοι αλλά κάθε μήνα πρέπει να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους κάθε μέρα και κάθε εβδομάδα. Σχετικά για την ελεγχόμενη στάθμιση οι καβαλιώτες να καταλάβουν ότι επειδή δεν θα γίνει πριν τις εκλογές, γιατί δεν θα εφαρμοστεί πριν τις εκλογές, είναι φανερό, είναι καθαρό, το είπατε με ξεκάθαρα, και θα εφαρμοστεί από την επόμενη διοίκηση μετά τις εκλογές να το έχουν υπόψη τους ψηφίζοντας αυτές τις εκλογές, να είναι κριτήριο και αυτό το χαράτσι σε ό,τι αφορά την ελεγχόμενη στάθμιση και γιατί περί αυτού πρόκειται. Τέλος για τον Άγιο Νικόλο να πω ότι πραγματικά σας αξίζουν συγχαρητήρια γιατί τραβάτε ακάθακτη το δρόμο για να δημιουργήσετε τραπεζόκαθισματόδρομους. Αυτός είναι ο στόχος σας, μαγαζιά γωνία δηλαδή, για να ισοφαρίσετε τη χασούρα που έχουν τα έσοδα του δήμου από την κεντρική εξουσία, όπου εκεί δεν κουνάται το μικρό σας δακτυλάκι ώστε να διεκδικήσετε αυτά που οφείλει η κεντρική εξουσία να δώσει τους δήμους. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ με τον κ. Ποτόλια. Κοιτάξτε, θα σας δώσω το λόγο. Θα μου επιτρέψετε, κ. Ποτόλια, να απαντήσω στο μοναδικό ερώτημα που κατάλαβα εγώ, γιατί τα υπόλοιπα θεωρώ όπως είναι τοποθετήσεις και σχολιασμοί. Έχετε κάθε δικαίωμα να τους κάνετε, αλλά εγώ υποτίθεται ότι σε αυτή την ώρα απαντώ σε ερωτήματα. Ρωτήσατε λοιπόν για ποιο λόγο τώρα το στρατό ενώ αυτό το πράγμα θα στείλει στις καλένδες τις διαδικασίες. Από το πρώτο 24 ώρα μπορούσα να ειδοποιήσω το στρατό και το έκανα. Πήρα τηλέφωνο το στρατηγό και ρώτησα αν υπάρχουν τέτοιες γέφυρες στην περιοχή μας. Μου είπε ότι περίμενε το τηλεφώνημά μου, ότι υπάρχουν, ότι είναι έτοιμοι, ανά πάσα ώρα και στιγμή που θα κάνουμε έτοιμα να το διαβιβάσει. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, για να μπει το νερό σταυλάκι και να μην θεωρηθεί η Μπαίλε η γέφυρα σαν μια αδικαιολογία για να μην γίνει τίποτε, άφησα όλο αυτό το χρόνο να κυλήσει, να μπουν οι διαδικασίες, να βρεθούν χρήματα από την περιφέρεια θα είναι, από την περιφέρεια. Από το κράτος θα είναι, από το κράτος. Να μπει και το θέμα της περιμετρικής στο σταυλάκι και εκείνο, αλλά και το θέμα της μελέτης της περιοχής και όπως σας έχουμε ενημερώσει τουλάχιστον, αυτή την υπόσχεση έχουμε. Ήμουν σίγουρη ότι ανέβαζα από την πρώτη μέρα τη γέφυρα αν τη ζητούσα, ήμουν σίγουρη ότι όλα αυτά θα πήγαιναν χρόνια μετά. Ας μπούμε λοιπόν, ας δοκιμάσουμε και για να δούμε αν θα γίνει. Ο ένας από τους λόγους που το ζήτησα από το στρατό είναι, ότι ο στρατός δρά πιο ελεύθερα από τους δήμους και το κράτος, όταν πρόκειται για τέτοιες δουλειές, δεν έχει τους περιορισμούς που έχουμε εμείς. Και δεύτερον, ο καινούργιος Υπουργός Εθνικής Αμήνης, με μεγάλη ευχαρίστηση και μεγάλη ταχύτητα, ανταποκρίθηκε σε αντίστοιχο αίτημα του Δήμου Χανίων και της περιφέρειας της Κρήτης, όπου έστειλε γέφυρες, όπως με ενημέρωσαν, όχι γέφυρα, γέφυρες, για να βοηθήσει τον τοπικό πληθυσμό. Και εμείς αυτή τη βοήθεια τη χρειαζόμαστε ομοίως και θεωρώ ότι στα πλαίσια της ισονομίας και της ισοπολητείας, τη δικαιούται ο καβαλιώτικος λαός, ελπίζω να μην μπούν τα πολιτικά στη μέση και να την αναστείλουν. Αυτό είχα να πω κύριε Ποτόλια. Καλά, αγαπητοί δήμαρχε, τώρα η Υπουργάρα, τώρα οι καινούργοι εδώ πέρα, έχει να κάνει κάτι εδέ, ψάχνει να βρει πιτραγωδάντο, Μακεδονία εξακουστεί, μόλις του βρει αυτό και τακτοποιήσει σε κρεμότητες, μπορεί να ασχοληθεί και με τα άλλα τα υπόλοιπα, αυτή η τεράστια Υπουργάρα. Λοιπόν, ποιος άλλος, πάμε συνεχίζουμε. Ναι, κύριε Τουλγίδη. Δεν έχω φυσικά σκόπο να αντιδικήσω με τον αγαπημένο κύριο Ποτόλια, ούτως ή άλλως διαφωνούμε παρά σάγκας, οι απόψεις μας είναι αντιδιαμετρικές, αλλά επειδή προφανώς παρανόηση αυτό που είπα, εγώ δεν είπα να πληρώνονται ένα τέσσερις μήνες ένα μισθό, είπα να πληρώνονται ένα τέσσερις μήνες τέσσερις μισθούς. Αυτό είναι ο εξορθολογισμός. Αφού τα λεφτά τους έρχονται ένα τέσσερις μήνες, να πληρώνονται τέσσερις μήνες τους μισθούς. Αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτό, απλά λέω ότι κάποτε θα πρέπει να εξορθολογιστεί αυτό, διότι αδικούνται και οι άνθρωποι και θα έρθουν οι ώρες που θα μπερδεύονται αυτές οι διαδικασίες και θα έχουμε άλλα. Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι λυπάμαι που δυστυχώς όταν ήρθε το θέμα κυκλοφερικής δεκτιμής εισοδού βάσου, δεν ψήφισα το συγκεκριμένο θέμα, δεν δέχτηκα τις διαβιβαίωσεις που δόθηκαν τότε από την κυρία αντιδήμαρχο και δυστυχώς παληθεύτηκα διότι ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο θέμα το οποίο ήθελα να θέσω είναι ότι η διαφορά των Χανίων με την Καβάλα είναι ότι τα Χανιά είναι κλήτη. Η Καβάλα είναι η Ανατολική Μακεδονία, το μήμα της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο πλαγιάζει αριστερά. Καταλαβαίνετε τι θέλω να πω. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, εγώ θα έλεγα ότι μάλλον δεν θα πέφτουμε σε βήκο ό,τι. Εδώ όμως, κύριε Πρόεδρε, θέλω να ξεκινήσω το πρώτο ερώτημα και να ξεκινήσω από εσάς. Πριν από ένα μήνα περίπου, σε ανάλογη κουβέτα που κάναμε για το Μακεδονικό, είχα θέσει υπόψη σας με την διότητα του Νομικού και Πρόεδρου του Διοικηκολικού Συλλόγου να διαρευνήσετε αν υπάρχει σύσταση της Βουλής των Ελλήνων σε σώμα και αν αυτή η σύσταση έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. Δεν ξέρω αν έχετε κάτι νόητο. Δεν υπάρχει ούτε, ούτε έχει δημοσιευθεί. Δεν υπάρχει σύσταση της Βουλής των Ελλήνων σε σώμα και δεν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. Πάρα πολύ ωραία. Από εδώ και πέρα λοιπόν, στάρματα στάρματα προς τον αγώνα. Λαμπρό πεδίο δόξες προς τα μας. Το δεύτερο θέμα το οποίο θέλω να ρωτήσω και θέλω τώρα να πληφθώ προς τον κ. Πρόεδρε της ΔΕΓΑΚ. Κύριε Πρόεδρε, πληρώσατε το τοκοχρεολίσιο του Ταμείου Παραγραφικών Κεννωνίων του 2008, γνωρίζετε μήπως τι πόσο είναι. Εάν δεν πληρώθηκε από τη ΔΕΓΑΚ, άρα δεν πληρώθηκε από δικά της κεφάλαια, αυτό μήπως είχε σαν αποτέλεσμα να μην επιβαρύνει τη χρήση του 2008, άρα να δημιουργήσει έξοδα λιγότερα από αυτά τα οποία ενδεχομένως θα είχατε εάν πληρώνατε το τοκοχρεολίσιο από την απόσταση της ΔΕΓΑΚ. Θα μας πείτε επίσης, όσο όχι τώρα αν δεν έχετε την πληροφορία, σημειώστε αν θέλετε και στο πέμπνο συμβούλιο. Συγκριτικά θα ήθελα να ξέρω, 31-12-17, 31-12-18, τι υποχρεώσεις είχε η ΔΕΓΑΚ προς τρίτους. Και το λέω αυτό με δεδομένο ότι η συνολογισμός του 17 ακόμα δεν μπήκε στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΓΑΚ, δεν ψηφίστηκε και ξέρω ότι αυτό αποτελεί ένα μικρό πρόβλημα για την λειτουργία της ΔΕΓΑΚ. Θα μας πείτε επίσης κύριε Πρόεδρε και ας κάνω αυτήν την ερώτηση γιατί επικοινώνησε μαζί μου προμηθευτής ΔΕΓΑΚ, ο οποίος μου είπε, σας έχω ανημερώσει γι' αυτό, ότι υπηρεσιακός παράγον κατ' εντολήν σας, απευθύθηκε σε αυτόν επειδή είχε παροχές υπηρεσιών και ανταλλακτικών οι οποίες δεν τιμολογήθηκαν. Θα ήθελα να μου πείτε αν υπάρχουν πολλές τέτοιες εκραιμόητες, παροχές δηλαδή υπηρεσιών και ανταλλακτικών, έτους 17 και 18, τα οποία δεν τιμολογήθηκαν και αν πράγματι υπάρχουν. Αν είστε σε θέση να μας πείτε, ίσως όχι σήμερα, στην επόμενη συνεδρίαση, για το ύψος αυτών των ποσών. Δεν τολμώ να διανοηθώ, βέβαια, ότι είναι δυνατόν εσείς να είπατε στον υπηρεσιακό παράγον και αυτός να μετέφερε στο συγκεκριμένο και όχι μόνο σε έναν προμηθευτή, ότι ξέρεις, αν ο Ξανθόπουλος υπογράψει, τότε το θέμα σου θα προχωρήσει. Φαντάζομαι ότι δεν είναι δυνατόν να υπώθει κάτι. Κι εγώ σας, μάλλον να αυθαιρέτησε ο υπηρεσιακός παράγον στη διάθεσή σας μετά, για να σας πω ποιος ήταν, αν σας ενδιαφέρει. Θα ήθελα επίσης να ρωτήσω, πριν από αρκετές συνεδριάσεις, σας έκανα ερωτήσεις για τρία καταστήματα. Υγειονομικούς ενδιαφέροντος, το πρώτο στην Κουντουριότου. Είναι πελάτη στην ΖΕΙΑΚ, το δεύτερο. Λίγο πιο κάτω από το Δημαρχείο σας είχα πει, απαντήσατε ότι η 21 πρώτου του 2019, την έχει διακαονίσει την οφυλή του. Και το τρίτο, κατάστημα υγειονομικούς ενδιαφέροντος στο ΝΟΚ. Έχει οφυλή στην ΖΕΙΑΚ. Θυμάμαι ότι όσο ήμουν εγώ πρόεδρος της ΖΕΙΑΚ, δεν υπέγραφα την σύμφωνη γνώμη για να πάρει την αδειά του, γιατί υπήρχαν οφυλές. Έχει γίνει κάτι τέτοιο μήπως από εσάς, άρα εξόφρυσα τις οφυλές του. Υπάρχουν οφυλές από το κατάστημα. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κ. Ξανθόπουλε. Ναι, κ. Πρόεδρε. Το κροχρεολίσιο για το 2018 πρέπει να έχουν πληρωθεί από το Δήμο, όπως οφείλει ως εγγυητής. Αντί καταβολής του αντιτήμου ίδρυυσης στη ΔΙΑΚ, πληρώνεται το κροχρεολίσιο. Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Όσον αφορά τις οφυλές προστρίττους από το 31 Δεκάτου 2017 έως το 31 Δεκάτου 2018, είναι πολύ μειωμένες το 31 Δεκάτου 2018, καθώς έχουμε εξοφλήσεις σχεδόν πλήρως στη ΔΙΑΚ, η οποία ήταν πολύ αυξημένη το 31 Δεκάτου 2017. Οπότε το 31 Δεκάτου 2017 ήταν πολύ αυξημένες. Οι οφυλές ατρίττους είναι πολύ μειωμένες από αυτή τη διοίκηση. Όσον αφορά το μη τιμολογημένο, τώρα τι έχω σημειώσει εδώ πέρα, τι δεν έχει τιμολογηθεί. Α, για service οχημάτων επιδιοικείς ως προηγούμενης, πολλές εργασίες σε service οχημάτων δεν τιμολογήθηκαν και δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν από τη ΔΙΑΚ, αν δεν υπάρχουν συνδυαγωγές, αγωγές και διοικηστικές αποφάσεις. Όταν δεν ακολουθεί την νόμιμη διαδικασία, φυσικά και δεν μπορούμε να πληρώσουμε αντίστοιχες παροχές, δεν αρνείται η υπηρεσία ότι έγινε η παροχή των αντίστοιχων υπηρεσιών, απλά πρέπει να γίνει σωστή και νόμιμη διαδικασία για να μπορέσουν να πληρωθούν οι άνθρωποι αυτοί. Όσον αφορά τα τρία καταστήματα που αναφέρετε, στην κουντουριό του ένα κατάστημα, δεν ξέρω ποιο κατάστημα, εννοεί συγκεκριμένα ο προλαλίστατας, είναι όντως πάντως πρέπει να είναι συνδρομητής, να ρωτήσω ανάλογα την υπηρεσία, όσον αφορά το κατάστημα εδώ πέρα, λίγο πιο κάτω από τη Δημαρχία Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, αν είναι αυτό που εννοεί ο κύριος ο προλαλίστατας έχει κάνει έτηση για ρύθμιση και έχει πληρώσει την πρώτη δόση και περιμένει την απάντηση για το αν θα ενταχθεί στη ρύθμιση ή όχι. Όσον αφορά το τρίτο κατάστημα στο ΝΟΚ, έχει οφειλή και δώθηκε αντίστοιχη άδεια για ιδιοδότηση από προηγούμενη δίκηση, πάντως όχι από τη δική μου. Σε προηγούμενη συνεδρία, ή αν το θέλετε και από την αρχή σε αρκετές, είχαμε βάλει για παρεμβάσεις στα ταινάγια. Και αναφερθήκαμε στη συντήρηση αγροτικής οδοποιίας και στα έργα υποδομών που υπάρχουν σε γεφύρια και επαειλεύοντας. Η απάντηση που παίρναμε από τη διοίκηση, ότι είναι αρμοδιότητα του ΤΟΕΒ. Προχθές, κύριε Πρόεδρε, βρέθηκα στη γενική συνέλευση του ΤΟΕΒ στην Ελευθερούπολη. Το έβαλα το ζήτημα στον Πρόεδρο. Η κυρία Δραγωνάκη το γνωρίζει και προσωπικά στον κύριο Καλλινικίδη. Και του λέω, έχουμε αυτό το πρόβλημα, κύριε Πρόεδρε, γιατί δεν παρεμβαίνετε και στη δική μας περιοχή που είναι αρμοδιότητας του Δήμου. Μου λέει, δεν έχουμε πρώτον την οικονομική δυνατότητα για να παρέμβουμε και το δεύτερο τα μηχανήματα τα οποία απαιτούνται για να κάνουμε. Το ερώτημα που θα βάζω, κύριε Πρόεδρε, είναι αυτή τη στιγμή απαγορεύεται από το ΤΟΕΒ σε μας να παρέμβουμε για να αποκαταστήσουμε κάποιες ή να παρέχουμε κάποιες υπηρεσίες. Και το δεύτερο ερώτημα που βάζω είναι, μέχρι πότε θα επικαλούμαστε το ΤΟΕΒ, ας πούμε, ότι δεν μας επιτρέπει. Αυτή τη στιγμή θέλω να σας ενημερώσω ότι ξεκίνησε η καλλιεργητική περίοδος και με τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις, το ξέρετε πολύ καλύτερα συνάδελφη από τη κλινήδεση, τουλάχιστον ο αρμόδιος αντιδίμαχος ο κύριος Τσαναχτής μου είπε το γνωρίζω και το απήφθυνα, αν δεν το γνωρίζετε εσείς και πολύ καλά έκανε, δεν μπορούνε κάποιοι να πάνε στους αγρός τους να κάνουν τις εργασίες τους. Στη Γέφυρα, παράδειγμα, κοντά στο βιολογικό που είναι, έχει διαβρωθεί όχι μόνο οι αγρότες δεν μπορούν να πάνε, δεν μπορούν να πάνε και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΙΑΚ στο βιολογικό, κάνουν άλλο δρομολόγιο. Έτσι, οι εργαζόμενοι πέρα για να παρέχουν άλλο δρομολόγιο. Τι θα γίνει με αυτές τις παρεμβάσεις, έχουμε τη δυνατότητα να τις κάνουμε και αν δεν έχουμε τι πρέπει να γίνει, αυτό θέλω να πω, ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Τσοχαταρίδη, κυρία Δραγωνάκη θέλετε να πείτε κάτι. Εμείς σας ακόμα και κάτω στη γαλαρία μιλάνε όλοι μεταξύ τους και δεν ακούει κανένα, συνεχίστε όμως δεν πειράζει. Είχε έρθει στη περιοχή και ήρθε ο αρχοδιώτας του ΤΟΕΒ. Άμα δε σας ακούμε. Τα γεφύρια αυτά, αγαπητές συνάδελφες, δεν είναι της Άρτας, είναι του ΤΟΕΒ. Και οι εποχές που γινόντουσαν εργολαβίες, ειδικά δημοπρατούμενα έργα και κατεπέκταση δαπάνες για παρεμβάσεις, οι οποίες δεν ήταν αρμοδιώτητας του Δήμου Καβάλλας, έχουν περάσει ανεπιστρεπτοί, ρητά και κατηγορηματικά. Ωστόσο με τον κ. Καλληνικίδη έχουμε συνοηθεί και έχουμε μιλήσει για οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται, αλλά θα πρέπει και ο ΤΟΕΒ να κάνει κάτι κάποια στιγμή. Δεν γίνεται να δαπανά μόνο ο Δήμος ούτε σε εργατό-όρες ούτε σε υλικά. Και πόσο μάλλον είναι άκρως απαγορευτικές οι διαδικασίες, οι διαγωνιστικές, το καταλαβαίνετε. Δεν μπορεί να δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ σε κάτι το οποίο δεν είναι αρμοδιώτητα του Δήμου, σε κάτι το οποίο δεν είναι ιδιοκτησία του Δήμου. Οι δικαιολογίες ότι δεν υπάρχουν λεφτά, δεν υπάρχουν μηχανήματα είναι ένας φορέας που οφείλει να εισπράττει, αν δεν εισπράττει, και οφείλει να κάνει τις παρεμβάσεις που χρειάζεται για να έχει την εύρυθμη λειτουργία στην περιοχή του οι αγρότες. Από εκεί πέρα με τα μηχανήματα της αυτεπιστασίας, χαμηλόφωνα ας το πούμε, οποιαδήποτε συντρομή μπορούμε να κάνουμε θα την κάνουμε, αλλά οπωσδήποτε το ΤΟΕΒ, το Στριβοηράνη Σώσο και το Φιλίππο, θα πρέπει κάποια στιγμή να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είναι ένας φορέας όπως προείπα που εισπράττει, αν δεν εισπράττει θα πρέπει να αρχίσει να το κάνει, για να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις αναγκαιώτες και γενικότερα στα έκτακτα τα οποία προκυπτούν. Ένας άχρηστος φορέας. Λοιπόν, ο κύριος Καλανταρίδης, δεχτωλόβα. Ναι, κύριε Καλανταρίδη. Δείτε και λίγο τα καλώδια, τα καλώδια. Κλείστε ο χρήστος. Πάμε. Για να συμπληρώσω λίγο αυτό που είπε η κυρία Δρακονάκη, πριν ένα με ενάμιση μήνα βρέθηκε στην Καβάλα ένας από τους γενικούς γραμματείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο αντιπεριφερειάρχης συγκάλες σύσκεψη στο γραφείο του, στην οποία παρεβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων των αγροτών και των κτινοτρόφων, η τοεύ της περιοχής με εκπρόσωπό τους και εκ μέρους του Δήμου Καβάλα σε εγώ με τον κύριο Τσαννακτσή. Το μοναδικό θέμα το οποίο θέσαμε στη σύσκεψη αυτή, ήταν ακριβώς το συγκεκριμένο. Το πρόβλημα με τις υποδομές στα ταινάκη των Φιλίππον και το τι ακριβώς συμβαίνει. Και πριν καν ολοκληρώσω συνάδελφε την ερώτησή μου προς τον Γενικό Γραμματεία, ο ίδιος του με συμπλήρωσε και μου είπε, δεν μπορείτε να τα πληρώσετε. Πριν καν το θέσω εγώ το ερώτημα. Επειδή ο άνθρωπος ήξερε τι γίνεται και ήταν γνώστος των πραγμάτων και άρχισα να του περιγράφω τα προβλήματα που υπάρχουν και το τι ξύλο τρώει ο Δήμος από τους αγρότες γιατί κατηγορούμαστε ότι δεν παρεμβαίνουμε συγκεκριμένα στα έργα υποδομών και μου είπε επιλέξει, δεν μπορείτε να τα κάνετε εσείς γιατί δεν μπορείτε να τα πληρώσετε. Είναι ξεκάθαρο αυτό το θέμα, το γνωρίζουν οι πάντες, το άκουσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών που ήταν εκεί και πραγματικά το μοναδικό πράγμα που μπορεί να γίνει είναι αυτό που αναφέρθηκε με το χαμηλόφωνο πριν από λίγο από τη συνάδελφα. Ευχαριστούμε τον κ. Καλανταρίδη, ο κ. Σκελλαγιδάκης, ευχαριστώ. Ναι, καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Προ λίγο ημερών έχω έπεσει στην αντίληψή μου στο διαδίκτυο ένα άρθρο το οποίο ανέφερε για μια επιστολή που έβγαλε έδωση στη Δημοσιοίτερα προφανώς η κ. Δήμαρχος όσον αφορά με εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση του έργου της ίδρυυσης, αυτό το έργο που ανέφερε και ο κ. Κούφατσης ότι περιμένουμε και είναι η λύση στο πρόβλημα του νερού της περιφήρας των Φιλίππον, όσον αφορά την εταιρεία του ΤΑΠ. Θέλω να ρωτήσω δυο-τρία πραγματάκια όσον αφορά αυτή την επιστολή. Καταρχήν τι ακριβώς θεωρώ ότι θα έπρεπε να μας ενημερώσει κ. Δήμαρχος. Εγώ δεν το άνοιξα να το δω το άρθρο. Συγκινούμαι όταν βλέπω άρθρα περί ΤΑΠ στο διαδίκτυο και τα αποφεύγω. Περίμενα ότι αυτή η ενημέρωση θα γίνει εδώ μέσα από την κ. Δήμαρχο όσον αφορά το ποσό που βλέπω όσο σε κάθε ανακοίνωση και πέφτει το ποσό από τα 20 κατομμύρια που είχε ξεκινήσει γι' αυτό το περιβόητο έργο. Τώρα πιστεύω είμαι στα 4,5 και πέφτουμε. Δεύτερον, αν αναφέρεται για το έργο αυτό που εδώ μέσα λέγαμε ότι θα ήταν τα παράλληλα έργα μαζί με την τοποθέτηση του αγωγού και παράλληλα θα γίνονται οι διδέσμευσες της εταιρείας όσον αφορά την ίδρυψη. Και ποιος ο λόγος ότι εστάλλει αυτή η επιστολή, μιας και θεωρώ ότι υπήρχε πρόβλημα, αμφισβήτηση από την πλευρά του Δήμου όσον αφορά την χρηματοδότηση του έργου, τις δεσμεύσεις που είχαμε από τον Υπουργό στο γραφείο της κ. Δημάρχου και μετέπειτα κ. Δήμαρχος μας ενημέρωσε γι' αυτές και τις δεσμεύσεις που έδινε η ίδια εταιρεία στην κ. Δήμαρχο όσον αφορά αυτή τη χρηματοδότηση ή απλά ήταν κάτι επικοινωνιακά για να καθυσυχάσει στους πολίτες της περιοχής γιατί δεν ισχύει το παράλληλο ή κάτι άλλο. Και δεύτερον γι' αυτό το θέμα κύριε Πρόεδρε σας ταιμίζω απλά ότι ακόμη δεν έχω πάρει τα πρακτικά της περιβόητης συνεδρίας της ψυχοφορίας για το θέμα το γνωστό που κάναμε εδώ την ονομαστική ψυχοφορία. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Κελαϊδάκη. Ναι, μόλις θα γράψω ο θόδωρος σας. Αγαπητέ κ. Κελαϊδάκη, εμείς δεν ζητήσαμε έγγραφο από τον ΤΑΠ για το γεγονός ότι μας διαβεβαίωσε πέρσι τον Ιούνιο ότι ψήφισε στο διοικητικό του συμβούλιο 6 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία 4,5 εκατομμύρια θα πάνε για το νερό του πρώην Δήμου Φιλίππον και το 1,5 εκατομμύριο στα έργα άρντευσης, στον καθαρισμό των καναλιών, τα τρικάναλα και όλα τα σχετικά. Τα υπόλοιπα χρήματα, εξ αρχής είχε δεσμευθεί ο υπουργός ο κ. Σταθάκης γιατί για να δημοπρατήσεις τόσο θα στοιχήσουν τα έργα πάνω κάτω αλλά για να δημοπρατήσεις πρέπει να έχεις όλο το ποσό, δηλαδή 4,5 εκατομμύρια θα στοιχήσουν το νερό στον πρώην Δήμου Φιλίππον. Πρέπει να έχεις 9 με 10 στον κουβά όταν κατεβαίνεις να δημοπρατήσεις. Θα αρθεί ο εργολάβος, θα πάρει το έργο με έκπτωση 50% και θα κατεβεί στα 4,5. Λοιπόν, είχα ζητήσει τότε μια υπογραφή από τον κ. Σταθάκη για να έχουμε και κάτι στα χέρια μας. Μια απόδειξη κάτι το έφερα στο Δημοτικό Συμβούλιο και τα σχόλια ήταν του στήλου ότι το έγγραφο δεν ήταν κανονικό, δεν υπήρχε λογότυπο του Υπουργείου από πάνω, δεν ξέρουμε αν αυτή είναι η υπογραφή του Υπουργού και όλα τα σχετικά. Όχι ότι είχατε τελείως άδικο, δεν λέω ότι είχατε άδικο. Αυτό μου στείλανε, αυτό σας έδειξα. Από κει και έπειτα, προσπαθώντας να οριμάσουμε τα έργα για να μπορέσουμε να πάμε μετά στη δημοπράτηση, που ακόμη δεν ξέραμε ποιος θα κάνει τη δημοπράτηση. Θα την κάνει το Υπουργείο, θα την κάνει η ΔΕΙΑΚ, θα την κάνει ο Δήμος και ακόμη δεν το ξέρουμε να το ξέρουμε τα πρώτα. Επειδή οι Υπουργοί έρχονται και παρέρχονται και το ίδιο γίνεται και με τις κυβερνήσεις και κάθε φορά με τους Υπουργούς, γιατί εμείς με τον Υπουργό έχουμε να κάνουμε, εμείς τον Υπουργό γνωρίζουμε, το ελληνικό κράτος γνωρίζουμε. Λοιπόν, επειδή ο χρόνος στενεύει, μη τυχόν και αρχίσουμε πάλι αυτού και απ' την αρχή της διαπραγματεύσης, ζητήσαμε από τον ίδιο τον ΤΑΠ ένα χαρτί, μια βεβαίωση κατ' ουσίαν, ότι όντως ψήφισε στο διοικητικό του συμβούλιο αυτά τα χρήματα. Και τα χρήματα τα οποία ψήφισε είναι 4,5 εκατομμύρια για το νερό και 1,5 εκατομμύρια για το ροδευτικό. Μου είπανε ευχαρίστως να σας το δώσουμε, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, και μου έστειλε κανονικό έγγραφο, το οποίο σας παρακαλώ να περάστε να σας το δείξω, κανονικό έγγραφο της κοινοπραξίας με λογότυπα, με αυτή τη φορά έγγραφο κανονικό, με τις υπογραφές του Γενικού Διευθυντή του κυρίου Λούκα, πώς λεγόταν ο Ιταλός, και της κυρίας Τόπο Αλεξανδρή. Στο οποίο μέσα λέει ότι τα χρήματα αυτά δίνονται υποτύπων δωρεάς, πώς ακριβώς το λέει κύριε Καλανταρίδη, χωριγίας στο Δήμο Καβάλλας, για να τα χρησιμοποιήσει για το θέμα του νερού των Φιλήπων και μόνο γι' αυτό. Κατόπιες του Μιλιμονίου που υπάρχει με το Υπουργείο. Και μόνο γι' αυτό. Λοιπόν, από κει και έπειτα, μόλις έχουμε όρημα τα έργα, εμείς οφείλουμε να κάνουμε μια τριμερή συμφωνία με το Υπουργείο και τον ΤΑΠ, για να μπορέσει το Υπουργείο να προσθέσει τα υπόλοιπα χρήματα τα οποία λείπουν, για να δημοπρατηθεί το έργο. Όποτε θέλετε, ελάτε να σας το δείξω. Λοιπόν, ευχαριστούμε την κυρία Δήμαρχο και τελειώνουμε με τον κύριο Μαυρίδη συνάδελφη. Να που φτάσαμε κύριε Πρόεδρε. Αδικούμε τον χώρο των ενόπλων δυνάμιων, κύριε Πρόεδρε, με την τοποθέτηση του κυρίου φίλου μου Ποτόλια, διότι νομίζω τα στελέχη των ενόπλων δυνάμιων και γενικά ο μηχανισμός των ενόπλων δυνάμιων, ο Σάκης, υπάρχει κάποιο αίτημα, συνδράμει με τον καλύτερο τρόπο. Έχουν καταδίσει πυροσβέστες, από την άλλη μεριά εκχιονιστές, διασώσεις πυρομπαθείς και μην ανακατεύουμε τον άτομο με απλά πραγματάκια που γίνονται μέσα στο χώρο. Κλείνω με αυτό. Φιλιππινέζας. Εντάξει. Μην το ξεχνάτε κι αυτό. Κύριε Πρόεδρε, πολλές φορές σε αυτόν τον χώρο, αδυνατούμε να αναγνωρίζουμε την προσφορά ολισμένων συνάδελφων. Και υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι προσφέρουμε. Αναφερόμαι στη διοίκηση. Και όταν καμιά φορά λέμε και μια καλή κουβέντα, στο τέλος βάζουμε και μια ουρά, ώστε να μην είναι ολοκληρωμένη, το 10 να κατεβεί στο 9 ή στο 8. Θα ήθελα σήμερα, ειλικρινά, να πω, καλά λόγια στο συνάδελφοντο γέρο του Ρουκίδη. Παρά τις ελλείψεις που έχει σε προσωπικό, ίσως και σε υλικό, καταβάλλει μια πολύ φιλότιμη προσπάθεια στον τομέα της καθαριότητος. Ελλείψεις υπάρχουν, παραλείψεις υπάρχουν, αλλά η συνολική εικόνα είναι αρκετά καλή για την πόλη μας. Προ πολλού χρόνου, προ ένα-δύο ετών, είχα φέρει ένα θέμα σχετικά με τους διαγωνιμούς που γίνονται στη δευτεροβάθμια ή στην πρωτοβάθμια εκπαίδωση για την αγορά υλικού. Και είχε παρατηρηθεί κύριε Πρόεδρε τότε τρεις προμηθευτές, αν θυμούμαι καλώς δύο από τη δράμα και δύο από τη θεσσαόνικένας από τη δράμα, να είναι μονίμως οι ίδιοι και οι ίδιοι. Η απάντηση που είχα πάρει τότε ήταν ότι ξέρετε, γιατί κανένας σκαβαλιώτης δεν έχουν ελευθερωλογική ενημερότητα. Και όμως οι άνθρωποι είχαν. Εδώ βλέπω μια κατευθείαν οικονομική, ένα προσώμα 14.000 δραχμών, που διατείνεται διαγορά βιβλίων για τα σχολεία της πόλεως μας, σε προμηθευτή Αθηνών. Κατευθείαν οικονομική προσφόρα, δεν υπάρχει κανένα άλλο όνομα. Όταν το πληροφορήθηκα, ρώτησα στους βιβλιοπόλες αν συμβαίνει κάτι. Εξεπλάησαν και μάλιστα εγώ το είχα πληροφορηθεί εξωδίχος και μου δώσαν αυτό την απόφαση της αυτοίς μας, ερώτησης δευτεροβάθμισης, φωτοβάθμισης, εκπαιδεύσης, ποιά είναι, ξέρω. Και ανατήρητε σε έναν Αθηναίο τώρα. Φύγαμε από τη δράμα και από τη Θεσσαλονίκη, φτάσαμε στην Αθήνα. Ο Σύλλογος Λιλοπονών Καβάλας μου ανέφερε ότι δεν περνά ποτέ καμιά ενημέρωση σχετικά με το θέμα αυτό. Μου είπα και έναν μηχανισμό, ο οποίος γίνεται, δεν θέλω να το πιστέψω αυτό, αλλά και δεν θα το αναφέρω, διότι δεν είμαι απόλυτα βέβαιος. Ερωτώ λοιπόν, γιατί δεκατέσσερις χιλιάδες ευρώ ανάθεση στον κύριο Θωμά Νάκα για αγορά βιβλίο. Κάτοικος μαραθόνος της επιχείρησης, Ραθίνα. Δεν υπάρχει και κανένας καβαλιώτης δηλαδή δεν έδωσε προσφορά. Χαμπάρι δεν πήρανε. Μια απάντηση θα ήθελα να πάρω με γι' αυτό, γιατί είναι σημαντικό. Θα γρήγορα τελειώνω. Βλέπω στην Παύλου Μελά, κύριε Πρόεδρε, τα μεταλλικά κυλόβατα που είχαμε βάλει, συμμορφούμενοι με τον κανονισμό μας, των πεζοδρομιών και τα λοιπά, μέρα με την ημέρα ραιώνουν. Εκεί, στον Κυριακή μπροστά, είδα προχθές ξυλωδίκαν άλλα δύο, πιο καλά άλλα τρία. Τι συμβαίνει, δεν τα ξυλώνον με όλα, να γίνει ένας, ό,τι πρέπει, πώς το λένε, που δεν είναι καφετεριόδρομος και όχι πεζόδρομος. Α, όσο για τον υπάλληλο, κύριε Πρόεδρε, το καταλάβατε το νεύμα μου. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάλληλος πήγε κάθε σε μία ώρα και έφυγε, τρεις πήγε και μία δεν πήγε και ξέρετε, η νομοθεσία είναι αυστηρότατη μέχρι και απόλυση για τον χρόνο προέλευσης και αποχώρησης των υπαλληλών από το ράδιο εργασίας. Δεν μπορώ να καταλάβω και θέλω να ξέρω, που τα έχω μια χαρά με τους υπαλλήλους, στα πέντε χρόνια μας τιμωρήσαμε κανέναν υπάλληλο. Όλοι ήταν άριστοι. Τι είναι αυτό που ακούστηκε εδώ μέσα, ότι κάθισε μία ώρα και έφυγε και την άλλη μέρα δεν πήγε. Δεν άκουσα τίποτε όμως να μη χαλαστούμε. Ευτυχώς δεν είμαι. Και θα κλείσω με ένα λεπτό. Κύριε Πρόεδρο, δώστε λίγη προσοχή. Ήθελα να ρωτήσω πρώτα εάν η πρωτομεία αυτή είναι δωρεά του Συλλόγου των Δυτικών Μακεδόνων. Αναφέρω για την πρωτομεία του Παύλου Μελά. Δεν το ξέρω. Κύριε Τζαντζάρη, εσείς. Είναι δωρεά του Συλλόγου. Μπράβο. Και η βάση είναι δωρεά του Συλλόγου. Μπράβο. Εκεί θα σας σχολιάσω και το είδα πολύ αρνητικό, όπως και σας το μεταφέρω, όπως αρνητικό το είδα και οι συμπολίτες μας. Δηλαδή, κάτω στο μάθρο βάλατε μια πινακίδα. Θα την περιγράψω, κύριε Πρόεδρο, όπως διάβασα. Δεν το είχα προσέξει την ημέρα που έγινε η εκδήλωση. Να ξηροθεί η κυρία Δήμαρχη είναι απαράδεκτη. Γράφει το εξής, προσέξε κύριε Πρόεδρο. Εάν θα δείτε σε κανένα μνημείο σε όλη την επικράτεια να υπάρχει μια τέτοια πινακίδα και να γράφει αυτό που γράφει, εγώ δεν θα ξαναπατήσω στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ακούστε, το παρόν, λέει, μνημείο, εγκαινιάστηκε επί δημαρχίας δημάρχου κυρίας Δήμητρα Σανάκα. Μετά, και τοποθετήθηκε το μνημείο μετά από έτοιμα του Συλλόγου των Δυτικομακεδών, καταλήγει πιο κάτω. Και αυτά είναι ο παράδεκτος. Το βάθρο είναι δωρεά του επιχειρηματίας του κυρίου Τούλη, η σμήμη του πατρός του. Αυτά τα βλέπεις μόνο στα νεκροταφεία, αν είναι δυνατό. Το μόνο που μπορεί να μπει σε ένα έργο είναι το όνομα του καλλιτέχνη δωρεά του Συλλόγου των Δυτικομακεδών. Έργο, καλλιτέχνη, τάδε. Όλα τα άλλα περιθέουν. Αν πάτε στα νεκροταφεία θα δείτε, η βρύς λέει, η τάδε είναι η δωρεά του τάδε. Το άλλο, εκεί το καθρισματάκι που κάτω. Σας παρακαλώ πολύ, κύριε Δήμαρχε, με καλύψατε λέγοντας ότι δεν το ξέρατε εσείς. Είναι όμως λάθος. Εάν δείτε μνημείο στην Ελλάδα που να γράφει αυτά που γράφει αυτό το παραμύθι εκεί πέρα, είναι παράδεκτο. Σας κούρασα σήμερα κύριε Πρόεδρε. Ξέρω ότι δεν ζητώ το λόγο πολλές φορές, αλλά έρχονται καμιά φορά. Είπαμε... Βεβαίως. Δεν έχω να πω τίποτα. Ευχαριστούμε τον κ. Μαυρίδη. Έκανα κατάχηση λίγο του χώρου. Θέλω μόνο να κάνω μια διευκρινήση και τώρα είπατε το άγαλμα το απέφεγα. Κάνα δυο φορές να το βάλουμε το θέμα στο συμβούλιο. Γιατί κάποιοι την κάναν Λούις και δεν ήταν στα εγγένια το άγαλμα τους. Δεν θέλουν να έρχονται στα εγγένια του Παύλου Μελά της Πρωτομείς. Κύριε Πρόεδρε, για αυτό να παρέμπω ένα δεύτερο λόγο. Θα σας δώσω το λόγο. Καυτό δεν είναι πρωτομεί. Αυτό είναι μνημείο αντίστασης. Για να το ξεκαθαρίζουμε και μπορούμε να γράψουμε και κάτι παραπάνω για να θυμούνται οι επόμενες γενιές ποιοι αντιστάθηκαν σε τι αντιστάθηκαν τα πράγματα επί των εποχών αυτών όταν αυτά θα αποτελούν ιστορία τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Για να ξέρουν ποιοι αντιστάθηκαν και ποιοι σκέψαν το κεφάλι. Ο κύριος Τελίδης έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, δεύτερο λεπτό επειδή... Ο κύριος Τελίδης έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, δεύτερο λεπτό επειδή κεντρίζεται πολύ σωστά κάτι. Δεν θα χαριστώ σε κανέναν. Λυπάμαι για την αποσία από την εκδήλωση των εκπροσώπων των ενόπλων δυνάδων και των σωμάτων ασφαλείας. Με λείψει βαθύτατα. Και δεν με ενδιαφέρει το Ά ή το Β που κυκλοφορεί τι έγινε ή δεν έγινε. Και δεν μπορώ να τα αναφέρω και εδώ. Ξέρω εγώ το τι έγινε. Βεβαίως το καναδικάζω. Σοβαρομιλάτε, θα ήμουν στρατηγός και δεν θα ερχόμουν. Και τι θα μου κάνανε. Στρατηγός έγινα. Θα ερχόμουν. Παρασκευή το βράδυ με τις κρίσεις θα πηγαίνετε στο σπίτι σας. Γιατί οι προδόντες έχουν διησδίσει πάρα πολύ βαθιά να πούμε. Λοιπόν, άντε τώρα μην τα πάρω τώρα. Ο κύριος Τελίδης θα έχει το λόγο. Κύριε Τελίδη, παρακαλώ. Θα ήθελα να απαντήσω στον κύριο Μαυρίδη με όλο τον σεβασμό που τον έχω και τη συμπάθεια για τις 14.000 ευρώ σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια. Είναι το πρόγραμμα σχολικών βιβλιοθηκών. Λοιπόν, γι' αυτό το θέμα έγινε ανάλτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και στην ιστοσελίδα του Δήμου και στο Κυμβύις. Η μοναδική προσφορά που κατατέθηκε ήταν από τη ΝΑΚΑΣ. Η ΝΑΚΑΣ δραστηριοποιείται στο εμπορικό κέντρο πάνω. Υπάρχει βιβλιοχωλή οργανωτικά. Οι εργαζόμενοι είναι όλοι καβαϊότες. Οπότε, εφόσον είχαμε μόνο αυτή την προσφορά, αυτοβούλωση γίνεται και ανάλογος. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Το ανακοινώνω και στη Διάβοια, βγήκε και στον Κυμβύις. Μα ήταν ένας, τι να κάνουμε. Λοιπόν, παρακαλώ. Παρακαλώ, παρακαλώ. Λοιπόν, παρακαλώ. Άλλο, άλλη, τι ερώτησε ο κ. Μαυρίδης, άλλο. Επί προσωπικού, κ. Πρόεδρε, θα το λόγω. Προσωπικού, παρακαλώ κ. Ποτόλια. Ο κ. Μαυρίδης, κ. Πρόεδρε, με κεκτημένη ταχύτητα, έκανε μία αναφορά σε σχέση με το στρατό, θεωρώντας, δηλαδή, το γνωστό, από εδώ οι κακοί και από εκεί οι καλοί, να μην επεκταθώ. Ποτέ δεν αμφισβήτησα την προσφορά του ελληνικού στρατού, των παιδιών του λαού, δηλαδή, που το καθήκον τους είναι να υπερασπίζονται τα σύνορα της Ελλάδας σε οποιαδήποτε ξένη εισβολή. Και το έχουν κάνει και το έχουν αποδείξει επανειλημμένα. Ωστόσο, όμως, το γεγονός ότι ο στρατός είναι προσανατολισμένος στο να υπηρετεί και να εξεπηρετεί οι νατοϊκά συμφέροντα, αυτό ισχύει. Και ισχύει από το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 11 αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές του πλανήτη. Αυτό, λοιπόν, είναι μία αντικειμενική πραγματικότητα. Και πάνω σε αυτό αναφέρθηκα και όχι στο ότι ο στρατός δεν επιτελεί ένα έργο το οποίο είναι σεβαστό. Ευχαριστώ. Να, αλλά είναι ειρηνευτικές αποστολές, κύριε Ποτόλιαβο. Ειρηνευτικές αποστολές είναι, τώρα μην το... Λοιπόν, συνέδελφοι, νομίζω ότι τελειώσαμε τα πρωημερισίας. Δύο ωρίτσες, φτάνει τόσο. Πάμε στην ημερήσια διάταξη. Το υπαριθμό 1, έγκριση της υπαριθμό 16 του 2019, απόφαση ΔΣ, δημοτική κοινωνική ελεγγύη, δεύτερη αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού του 2019. Κύριε Τουλκίδη. Για να μην χαθούμε στη μετάφραση, να εξηγήσω ότι είναι ουσιαστικά η πρώτη μεγάλη αναμόρφωση του νομικού προσώπου. Είναι αυτή που βάζει σε τάξη τον προϋπολογισμό που έγινε, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, κάθε χρόνο γίνεται πάρα πάρα πολύ νωρίς. Στην ουσία τα νούμερα είναι ενήδη προσεγγιστικά. Έρχεται η χρονιά, κάναμε την αναμόρφωση εδώ στο Δήμο, ήταν αντίστοιχα πολύ σελίδιο, όπως θυμάστε. Αντίστοιχα με αυτή την αναμόρφωση έρχονται και τα ποσά της τακτικής επιχωρήγησης του Δήμου στο νομικό πρόσωπο, οπότε έχοντας τα ποσά αναμορφώσαμε σχεδόν τα πάντα, θα το προσέξετε, συντηρήσεις, κατασκευές, τα πάντα. Το μεγάλο ποσό που έχει μπροστά για να συνεννοηθούμε είναι τα έσοδα που έρχονται από το Δήμο και το επόμενο που βλέπετε ότι μειώνεται και να μην περιδευτούμε είναι οι αλλαγές που είχαμε κάνει την προηγούμενη χρονιά για να καλύψουμε, καλή ώρα που συζητήσαμε και τους μισθούς του βοήθεια στο σπίτι να πληρωθούν Δεκέμβρη και Ιανουάριο στις 10 Φεβρουαρίου. Τώρα τα επιστρέφουμε πίσω. Βέβαια στο τέλος της ημέρα, στο τελευταίο θέμα, θα δείτε ότι τα ξαναβάζουμε για να ξαναπληρώσουμε τους επόμενους μισθούς γιατί τώρα πάλι δεν ήρθαν τα επόμενα, έσπαγε η βοήθεια στο σπίτι και ούτω καθεξής. Αλλά, εν πάση περίπτωση, η ουσία της υπόθεσης είναι ότι είναι η πρώτη βασική αναμόρφωση, μετά από αυτήν έχουμε τον καθορισμένο μας προϋπολογισμό στο νομικό πρόσωπο και πορευόμαστε. Θέλετε κάποια ερώτηση, συνάδελφοι. Ναι, κύριε Μουριάδη, τι λέτε. Ναι, κύριε Παπαδόπουλα, ναι. Κύριε Παπά. Ναι, ναι. Ναι, ο κύριος Βέρος, ο κύριος Ποτόλιας, όχι. Κύριε Ξανθόπουλ. Και, συγγνώμη, και η κυρία Μπαλτζίδου και ο κύριος Φιλιππίδης. Όχι, ο κύριος Πατέρας του Υπαρρυθμού 2. Έγκριση του 6-19, απόφαση ΔΑΣΔ Δημοτικό 2, πρώτη αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού του 2019. Έχετε ρωτήσει, αδελφοί. Τι λέτε, κύριε... Ναι, παρακαλώ. Λίγο να...άς με βοηθήσει ο αγαπητός Πρόεδρος, μήπως κάνω λάθος. Κυρία Καλλότιν, εδώ. Φαίνεται ότι υπάρχει ένα χρέος από πολύ παλιά, το οποίο συνεχίζεται. Νομίζω ότι πριν από το 2017 ή κάπου στο 2017, ξεπερνούσε στις 100.000. Το είδαμε και στον απολογισμό του 2018, συνεχίζει να υπάρχει ένα χρέος. Θέλω μια διευκρινήση, από πού προήλθε αυτό το χρέος μέσα στη δική σας διοίκηση. Δεν έχει σημασία αυτό. Εντάξει, θα σας απαντήσω. Κοιτάξτε να δείτε. Το χρέος αυτό, το έλειμμα, δηλαδή, γενικά στον προϋπολογισμό του Δημοτικού Οδύου, προήλθε όταν άλλαξαν οι συμβάες εργασίας των καθηγητών, που έγιναν από συμβάσεις, ας πούμε, από συμβάσεις δοχ έγιναν σε ορισμένου χρόνου. Αυτή εδώ, αυτή εδώ η μεταφορά, αυτή εδώ η αλλαγή ας πούμε, του καθεστόδοσης της αδοσίας των καθηγητών, επιβάλλει στον προϋπολογισμό του Οδύου, περίπου 150.000. Και επί αυτό, ήταν να μείνουν ανοιξόφυλα κάποια, ας πούμε, χρέη, τα οποία, ας πούμε, σταδιακά εξοφλούνται. Ήδη, όταν ανέλαβα το, εγώ, τη διοίκηση του Οδύου, είχαν γύρω στους 100.000, τώρα είναι 53. Και γι' αυτό γίνεται η αναμόρφωση του προϋπολογισμού, για να μπορέσουμε, ας πούμε, να πληρώσουμε και αυτά και να μειωθεί ακόμα περισσότερο. Καταλαβαίνετε, αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Γίνεται σταδιακά. Άλλη ερώτηση. Κύριε Μουριάδη, τι λέτε. Ναι, συμφωνώ. Ναι. Κύριε Παπαδόπουλε. Βλέπω, κύριε Πρόεδρε, ότι δεν γίνεται κανένας έλεγχος στα νομικά πρόσωπα του Δήμου. Δεν γίνεται κανένας έλεγχος, κύριε. Θέλω να τεκμηριώσω το τι θέλω να πω. Δεν υπάρχει καμιά προστασία, ειδικά στους Πρόεδρους των νομικών προσωπών, αλλά και στα μέλη του ΔΤΣ, ειδικά από τη Δήμαρχο. Άκουσα και υπάρχει γεγονός και έχει καταγραφεί, γιατί έχω μέλος στο ΔΥΠΕΘΕ, φέρνω παράδειγμα. Μίλησε ο κύριος Γκόνης, που τόσο πολύ εμπιστεύεστε. Θα σας πω, θα σας πω. Θα ολοκληρώσω, θα σας ολοκληρώσω. Είπα για τα νομικά πρόσωπα. Μίλησε για εικονικά τιμολόγια μέσω του ΔΤΣ. Με εσάς βλέπω τον μέλος μου, εδώ, βλέπω. Εδώ μιλάει για προβληματικά τιμολόγια. Μιλάει για δύο δάχτρα που δεν εισπρατούνται, μιλάει για διάφορες, να μην πω λέξεις, περισσότερες. Περιμένετε, περιμένετε, περιμένετε. Στο ΔΥΠΕΘΕ υπάρχουν πολλά προβλήματα και δικά με τα τιμολόγια. Και ξέρετε, Πρόεδρε, τι εννοώ. Προβληματικά το λέω για να το κλείσω εδώ. Θέλω να ξέρετε ότι, προσέξτε, θα βρεθείτε όλοι σε δύσκολη θέση, εάν θα γίνει έλεγχος από ανώτερες αρχές. Είναι πολύ κρίσιμο και σημαντικό. Προσέξτε, Πρόεδρε, γιατί τα πράγματα έχουν εκτροχιαστεί άσχημα. Αυτό θέλω να το καταθέσω και είμαι πολύ αρνητικός, γιατί ό,τι έχει σχέση με τα οικονομικά και στο ΔΥΟ, είμαστε αρνητικοί. Έχει καταθέσει και ο μέλος μας στο ΔΥΟ συγκεκριμένα πράγματα και είναι και καταγεγραμμένα. Και επίσης θέλω να σας παρακαλώ, με όλο το σεβασμό, σας έχουμε στείλει μια επιστολή εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δεν μας έχετε απαντήσει. Παρακαλώ πολύ, όσο δυνατό πιο γρήγορα να μας απαντήσετε. Ευχαριστώ. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, δεν υπάρχει κανένα οικονομικό τιμολόγιο στο ΔΥΟ. Όσον αφορά τα χρέη διδάχθρων, αυτό είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο. Πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και προσπαθούμε συνεχώς να αμπλύνουμε αυτό το πρόβλημα. Όσα αναφορά την απάντηση, την οφείλουμε και θα στη δώσουμε. Έτσι, τσεκουράτα που λέει να πούμε τώρα. Ο κύριος θέλετε κάτι, κύριε Πετρόπουλο, παρακαλώ. Ναι, κύριε Πρόεδρε, θέλω δράτομαι της ευκαιρίας, με την ιδιότητα ως του Προέδρου της Εννιάς Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λαμβάνοντας υπόψη τις μομφές, τις εκμές και τα υπονοούμενα τα οποία κατέθεσε πριν από λίγο ο αγαπητός κύριος Μάικς Παπαδόμπλος, θα ήθελα να του συστήσω να είναι λίγο πιο προσεκτικός. Εγώ προσωπικά δεν δέχομαι τίποτα από όλα αυτά τα οποία είπε και ζητώ από τον ίδιο να αποσύρει όσες εκμές, υπονοούμενα και μομφές κατέθεσε κατά όλων των Προέδρων. Δεν έχει το δικαίωμα και αν εμείς βρισκόμαστε όλοι οι Πρόεδρες σε δύσκολη θέση γιατί καθημερινά αγωνιζόμαστε για να λύσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας, ο ίδιος να μην βρεθεί σε δύσκολη θέση. Κύριε Παπαδόμπλος, σας παρακαλώ πολύ. Ευχαριστώ, κύριε Πετρόπουλε. Αν και δεν κατάλαβα κάτι συγκεκριμένο από την τοποθέτηση του κ. Παπαδόπουλου... Ναι, κυρία Πρασά, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, επειδή κι εγώ φύγομαι από τα λεγόμενα του κ. Παπαδόπουλου, θα ήθελα διευκρινήσεις. Αν δεν μπορεί να διευκρινήσει, θα ήθελα να το αποσύρει αμέσως αυτό που είπε, διότι εκτίθεμαι και εγώ και όλοι οι πρόεδροι. Τι είπε ο κ. Κόνης, κύριε Παπαδόπουλο? Είπε τέτοιο πράγμα ο κ. Κόνης και ήμουν εγώ μπροστά. Να βρούμε τα πρακτικά, να φέρουμε τα πρακτικά, να δούμε τι εννοείται, κύριε. Δεν ξέρουμε τι... Παρακολουθούμε τα πράγματα και είμαστε εκεί για να παρακολουθούμε τέτοια πράγματα. Και μην διαστρεβλώνετε πράγματα και μισές αλήθειες. Σας παρακαλώ πάρα πολύ να ανακαλέσετε. Σας παρακαλώ πάρα πολύ να ανακαλέσετε. Δεν υπάρχει κανένα θέμα ούτε με εικονικά τιμολόγια. Λειτουργούμε πάρα πολύ σωστά και πάρα πολύ έντιμα και σύμφωνα με το γράμμα του νόμου. Μην παρουσιάσετε, επειδή είναι τώρα προεκλογική περίοδος, τα πράγματα όπως θέλετε εσείς. Σας παρακαλώ θερμά και προσωπικά με θύγετε και όλους τους προέδρους θύγετε. Παρακαλώ με συγκεκριμένα πράγματα, πρόεδρε. Είπε ο καλλιτέχνητος διεθυντές ότι υπάρχουν εικονικά τιμολόγια. Το λέω ευθέως, δεν κρύβομαι πίσω από το θέμα. Μίλησα για προβληματικά τιμολόγια στο 2, μίλησα στο 2 για τιμολόγια που αλλού κόβονται και αλλού γίνονται και αλλού πληρώνονται. Μίλησα συγκεκριμένα, δεν κρύβομαι, και επίσης μίλησα να δώσετε εδώ στοιχεία πώς εισπράττεται, πώς δεν εισπράττεται, τι γίνεται, τι. Δεν υπάρχει τίποτα, υπάρχει ένα χαούστο δειο. Για σάς το όνομα για να συγκροτήσουμε. Λοιπόν, παρακαλώ, παρακαλώ κύριε Παπαδόπουλο, μισό λεπτό. Αυτά που λέτε, όχι, όχι, δεν είναι ξεκάθαρα, είναι πολύ θολά και μπερδεμένα. Λοιπόν, επειδή εδώ φύγονται πρόσωπα και υπολήψεις, σας παρακαλώ πολύ αν έχετε κάτι συγκεκριμένο, εδώ διαφορετικά βλέπω τα μέλη σας σε αυτά τα όργανα καθόλου καλά. Γιατί όλοι οι πρόεδροι είναι βράχοι. Πολύ καλά. Βρήκατε την πρασά, τώρα δεν κάνει εικονικά τιμολόγια. Βρήκε στον άνθρωπο τώρα. Α, δεν το δέχομαι αυτό, δεν το δέχομαι, δεν το δέχομαι. Δηλαδή, πρασά και εικονικά τιμολόγια είναι σύντομο ανέκδοτο. Για να είναι πιο σωστά τα πράγματα και υπογραφές πολλαπλασιάστηκαν και δεν υπογράφει μόνο ο πρόεδρος, υπογράφουν και οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Κυρία Πρασά, ακούστε λίγο, ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι ο κύριος Νικολαίδης εσάς, δεν είναι? Όχι, ο κύριος Νικολαίδης. Πού είναι? Στο 2 είναι, η Μαυρίδου. Η κυρία Μαυρίδου πια είναι λοιπόν εκεί πέρα, θα βγει να κάνει δήλωση ότι ο κύριος Γκόμις είπε αυτό, αν δεν κάνει δήλωση. Επιτέλους να βγει να κάνει δήλωση η κυρία Μαυρίδου. Εγώ λοιπόν θα βάλω μπρος και θα φάνε μήνυση στο κεφάλι όλοι αυτοί οι οποίοι λένε αυτά, τέλος. Γιατί ο κύριος Νικολαίδης είναι το χαιρέφωνο της κυρίας Μαυρίδου, κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, αρκετά μέχρι τώρα, γιατί ανοιχτήκαμε αρκετά τώρα. Κύριε Παπαδόπουλε, θέλω να είναι συγκεκριμένος ποιά ακριβώς τιμολόγια εκδόθηκαν εικονικά. Δεν δέχουμε σε καμία περίπτωση αυτό το πράγμα. Δεν υπάρχει κανένα εικονικό τιμολόγιο στο 2 μέσα. Θα μου το φέρτε, να μου το φέρτε προσωπικά. Φέρτε προσωπικά. Φέρτε προσωπικά. Σας παρακαλώ πολύ τώρα. Και να μίλησε, τον αφήσαμε εμείς να κάνει εικονικά τιμολόγια. Σοβαρά μιλάτε τώρα. Κύριε Πρόεδρε, μη γελάτε. Αυτά είναι πολύ σοβαρά πράγματα. Έρχεται ένας επικεφαλής και λέει ότι το μέλος του, δηλαδή η κυρία Μαυρίδου, τον πληροφόρησε αυτό πράγμα, να το γραφτεί στα πρακτικά και την άλλη φορά να έρθει εδώ η κυρία Μαυρίδου να το πει και η διοίκηση θα υπερασπιστεί την τιμή και την υπολείψη της διαφορετικά. Όλοι είμαστε ένα κουβάρι μπερδεμένοι εδώ πέρα. Δεν μπορεί να ορίεται η κυρία Πρασά εδώ πέρα και να αφήνονται έτσι. Θα γράψουμε στα πρακτικά ότι η κυρία Μαυρίδου είπε, μετέφερε αυτό. Στο επόμενο συμβούλιο η κυρία Μαυρίδου να κληθεί από σας να το πει και επισήμως και από εκεί πέρα να πάρετε τον δρόμο που πρέπει να πάρουν τα πράγματα για να ξεκιακαθαρίσει η κατάσταση. Τι λέτε εσείς τώρα επί του θέματος αυτό, κύριε Παπά, για τη σειρά σας. Συμφωνώ, δεν έχω καμία αντίρρηση με τον κύριο Τζατζάρ. Λοιπόν, ο κύριος Βέρος, παρακαλώ. Αγαπητέ Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι, και το δημοτικό συμβούλιο και τα διοικητικά συμβούλια είναι πολιτικά όργανα. Ασκούμε πολιτική. Άρα, αγαπητέ Πρόεδρε, θα παρακαλέσω πολύ... Παρακαλώ λίγο, αμήν μιλάτε. Θα καλέσω πολύ να αποφεύγουμε να λέμε ότι θα ποινικοποιήσουμε τα όργανα αυτά. Σας παρακαλώ πολύ δηλαδή. Τώρα, εάν υπάρχουν καταγγελίες οι οποίες δεν ευσταθούν, οφείλεται αγαπητοί της διοίκησης. Και αυτό πρέπει να πείτε, κύριε Πρόεδρε, προς τη διοίκηση, ότι οφείλει να διερευνήσει τις όποιες καταγγελίες. Εάν δεν ευσταθούν οι καταγγελίες, τότε έρχεστε στα όργανα αυτά δημόσια... Αυτό που κατηγορείτε, όχι αυτό που κατηγορείτε, έπαιξε. Είμαστε, εμείς αποδείξουμε το δεκάδο. Αυτό που κατηγορείτε, πρέπει να τις αποδείξεις. Εμείς που κατηγορούμε... Παρακαλώ. Ζητήστε τότε, αγαπητέ Πρόεδρε, να προσκομίσει αυτός που καταγγέλει να αποδείξει αυτά που καταγγέλει. Αυτό δεν είπα... το είπα ξεκάθαρα. Το είπα ξεκάθαρα, παρακαλώ, παρακαλώ. Κύριε Τελίδη, επειδή το μέλλον είναι δικό σας, πολιτικά συζητάμε. Και προηγουμένως, αν ακούσατε, για αυτό το τεράστιο έργο που έγινε στο Δήμο Φιλίππον, όπου αποδείχθηκε ότι κάποιοι κάτι κάνανε, κάτι δεν κάναν σωστά, είπαμε για πολιτικές ευθύνες, δεν μιλήσαμε για εστικές ευθύνες. Λοιπόν, αν θέλετε λίγο, αφήστε το τώρα. Σκεφτείτε το λίγο, συζητήστε. Τώρα, τώρα, ναι, ναι, τώρα. Λέμε, ξεκαθαρίσαμε. Άρα, μην μιλάμε τόσο εύκολα περί δικαστηρίων, αποφάσεων και οτιδήποτε άλλο. Τώρα, όσα αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Κάναμε μια συγκεκριμένη ερώτηση. Από πού προήλθε αυτό το χρέος. Με την κοινή λογική, αγαπητοί συνάδελφοι, το χρέος αυτό, όπως λέει, και ενδεχομένως να είναι έτσι, όπου έγινε μετά τη μετατροπή το συμβάσιο από έργου σε ορισμένου χρόνου. Αυτή η αύξηση δηλαδή του ποσού που απαιτείται για τους συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς, απαιτείται αυτό το ποσό και δίνεται και τα επόμενα χρόνια. Όχι μόνο του 2017, σωστά, άρα και του 2018. Άρα το θέμα είναι, άρα γνώριζε η διοίκηση, γνώριζε και η διοίκηση του Δήμου, ότι θα υπάρξει αύξηση και θα πρέπει να καλυφθεί αυτό το ποσό. Και να μην μένουν απλήρωτα αυτά τα τιμολόγια απέναντι στους προμηθευτές και δημιουργείται μια κακή και άσχημη εικόνα του Δήμου του θεσμού απέναντι στους προμηθευτές. Αλλά τι κάνουμε τώρα, προσπαθούμε λίγα λίγα χρήματα, εγώ αυτό διαπιστώνω, να καλύψουμε αυτό το κενό, όμως αφήνουμε προμηθευτές, αφήνουμε τους ανθρώπους της αγοράς, για τους οποίους πάρα πολλές φορές άκουσα από στελέχη της διοίκησης, αλλά και από εσάς. Και από τα μέλη του συνδυασμού σας, που τυπάνε από όλα για αγορά και να προστατεύσουν την αγορά. Έτσι κύριε Τουρκίδη, το είπατε πολλές φορές, και εσείς και πολλοί άλλοι. Άρα θα έπρεπε να έχει λύξει αυτό το θέμα και να τελειώνει. Διότι διαφορετικά χάνουμε τον πούσουλα και δημιουργούν τα ανοίγματα, πολλά ανοίγματα. Ανοίγματα τα οποίαν δεχομένως θα τα βρει και η επόμενη διοίκηση, όποια και να είναι. Για μόνο αυτόν τον λόγο λέμε παρόν. Κύριε Πρόεδρε, μισό λεπτό αν μπορώ να πω. Αυτό το χρέος το οποίο δημιουργήθηκε στο Ωδείο και το οποίο μειώθηκε, γίνεται η εξόβληση και γίνεται μια κυλιώμενη εξόβληση, ούτως ώστε τα χρέη να μην είναι μακροχρόνια οι οφυλέδες να εξοβληθούν πιο γρήγορα και να βάλουμε νέους οφυλέδες στην αναμονή. Καταλαβαίνετε τώρα τι λέμε. Ευχαριστώ. Ο κύριος Ποτόλιας. Υπάρχουν προβλήματα, αναρωτιέμαι κύριε Πρόεδρε, στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας. Ναι, υπάρχουν τεράστια προβλήματα και μάλιστα κατά την άποψή μας τα εντοπίζουμε σε δύο βασικά ζητήματα, που είναι η ύπαρξη των διδάκτρων και οι εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων στο Ωδείο. Μήπως λοιπόν η διαφωνία σας βρίσκεται στην κατάργηση ή μη των διδάκτρων και στη μομνημοποίηση ή μη των εργαζόμενων στο Ωδείο. Φαντάζομαι ότι και η μεν και η δε που εδώ πέρα αντιπαρατήθρεστε είστε υπέρ των διδάκτων και υπέρ αυτών των εργασιακών σχέσεων. Για αυτό λοιπόν σηκώνεται αυτόν τον κουρνιαχτό. Επειδή εμείς είμαστε λοιπόν και ενάντια στα δίδακτρα και στη μομνημοίηση των εργαζόμενων και εσείς δεν το κάνετε, ψηφίζουμε όχι. Ευχαριστούμε. Κύριε Ξανθόπουλα. Κύριε Πρόεδρε, προβλημάτισε η αναφορά του Πρόεδρου του Δημοτικού Δίου για ύπαρξη. Μάλλον ουσιαστικά του αποδέχτηκε ότι πράγματι υπάρχουνε οφειλές από διδακτρά, διότι, απ' ό,τι είπε, ανέφερε, υπάρχουν προβλήματα στους μαθητές, στις οικογένειες, τα οποία τους κάνουνε μη πληρώνε. Αναρωτιέμαι από την λειτουργία του νομικού προσώπου, προβλέπετε κάτι τέτοιο, δηλαδή επιλεκτική ύπραξη από κάποιους ή από κάποιους άλλους, όχι. Σας παρακαλώ, κύριε Τατζάρη, τι είναι αυτά τώρα. Εγώ διαβάζω κάτι εδώ, το οποίο δεν είχα καμία πρόθεση να το ρωτήσω. Η αποδοχή από εσάς του γεγονότος, ότι πράγματι υπάρχουν, γιατί κάποιοι δεν μπορούν να πληρώσουν, με προβληματίζει. Δεν θέλετε να το ρωτήσω. Συγχωρείτε πολύ, δηλαδή. Το πρώτο που θέλω να παρατηρήσω, ανάφερε ο κ. Βέρος ότι να μη ποινικοποιήσουμε τη λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου. Μα με συγχωρείτε πολύ, κάποιοι την έχουν ποινικοποιήσει. Πρόεδρο, νομικού προσώπου, πώς το έχουν κάνει αυτό, κατανομάζοντας οι πλησιακούς παράγοντες και προκατόχους τους ονομαστικά. Άρα λοιπόν τι λέτε, να μην. Έχει γίνει. Δυστυχώς ή ευτυχώς έχει γίνει. Σ' αυτό που είπατε, για να προσέχουμε να μη ποινικοποιήσουμε τη λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου. Απαντώ ότι έχει γίνει. Το ξέρει ο κ. Πρόεδρος. Ο κ. Πρόεδρος είναι ενημερωμένος σε τι αναφέρομαι. Εμένα προβληματίζει, κ. Πρόεδρε, αυτή η αναφορά του κ. Τατζάρη και γι' αυτό τον λόγο ψηφίζω παρόν. Η κ. Μπαλτζίδου. Κ. Φιλιππίδης. Πάμε στο υπαριθμό 3. Έγκριση της μεριθμό 11 του 2019 απόφασης Δικητικού Συμβουλίου Δημοτικό 2. Έγκριση τριμμηνίας έκθεσης. ΔΤΤΤΗ 2018. Υποβάλλουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη τριμμηνία έκθεση για έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο και κανονισμένα. Παρακαλώ, όποιος έχει κάποια ερώτηση, είμαι στη διάθεση σας. Τι λέτε κ. Μουριάδη, κ. Παπαδόπουλε όχι, ο κ. Παπάς ναι, παρόν όπως προηγουμένως ο κ. Βέρος, ο κ. Ποτόλιας όχι για τους λόγους που εξέθεσε προηγουμένως, το ίδιο ο κ. Ξανθόπουλος, ναι οι υπόλοιποι. Πάμε στο υπαρρυθμό 4. Ορισμός Επιτροπής Παραλαβής και Αλέγχο Ποιότητας Υλικών για την Κατασκευή του Έργου Ανακέννηση και Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίου Προ-ΝΕΟΚΙ στο Δήμο Καβάλλας. Είναι σύμφωνα με την εισήγηση υπηρεσιακοί παρέχοντες όπως τους έχετε. 5. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης στο έργο ανάπλαση δημοτικού οικοπέδου σε νοδό εισμήνης. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Μουριάδη, κ. Παπαδόπουλε, κ. Παπάς, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Μουριάδη, κ. Παπαδόπουλε, κ. Παπάς, κ. Βέρος για την παράταση. 6. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας στο έργο αποκατάσταση κτιρίου μεγάλης λέσχης. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Μουριάδη, κ. Παπαδόπουλε, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Παπαδόπουλε, κ. Παπάς, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Παπαδόπουλε, κ. Παπάς, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Παπαδόπουλε, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Παπαδόπουλε, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Παπαδόπουλε, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Παπαδόπουλε, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Συμφωνείτε για την παράταση, συνάδελφοι, κ. Βέρος για την παράταση. Επειδή το τελευταίο διάστημα έχω εμπλακί με την λειτουργία μιας σχολής χορού, θέλω να ρωτήσω αν η συγκεκριμένη σχολή είναι αδειοδοτημένη, είναι σχολή χορού. Βλέπω την εισήγηση μιλάει για σχολή χορού τάδε, να μη λέω όνομα και ενδεχομένως παρεξηγηθώ. Θέλω να ρωτήσω αν είναι σχολή χορού, έχει άδεια σχολής χορού. Ο κ. Φιλόσολου δεν γνωρίζει κάτι τουλάχιστον από ό,τι βλέπω εδώ, ούτε εγώ γνωρίζω κάτι να σας πω. Αν θέλετε να ρωτήσουμε και να σας ενημερώσω. Πάντως αυτή από όσα γνωρίζω είναι μια διοργάνωση που διοργανώνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια και είναι διεθνής. Έρχονται δηλαδή από διάφορες χώρες. Αυτό ξέρω. Κύριε Πρόεδρε, σας είπα ότι πέρσι το ψήφισα. Αλλά έτυχε να έχω αυτή την εμπειρία με την ίδια σχολή και είδα τι ακριβώς απαιτείται και να πάρει μία σχολή χορού, προσέξτε. Σχολή χορού. Σχολή η οποία κάνει χορό. Την άδεια. Γι' αυτό ακριβώς ρωτάω αν η συγκεκριμένη σχολή είναι αδειοδοτημένη. Αν είναι αδειοδοτημένη δεν έχω καμία αντίρρηση. Σαφέστεται και να παρακολουθεί. Αν δεν είναι έχω αντίρρηση. Σαφέστεται, ναι. Έχω αντίρρηση. Τώρα, αν δεν ξέρει ο κύριος Αντιδήμαρχος και πρέπει να ψηφιστεί το θέμα σήμερα, εγώ είμαι αρνητικός. Ωραία. Απλώς να διευκρινήσω κάτι. Τις αθλητικές ή δημοτικές εγκαταστάσεις μπορεί να τη ζητήσει και ένας ιδιότης. Δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να παραχωρηθεί ιδίως με τίμημα να υπάρχει σχετική άδεια ή όχι. Γι' αυτό και νομίζω ότι δεν απαιτείται και από το νόμο η προσκόμηση των δικαιολογητικών. Απαιτείται μόνο όταν πρόκειται για σωματεία τα οποία ζητούν δωρεάν παραχωρήσεις. Αυτό κύριε Εξανθόπουλε προς διευκρινήση των όσων θέσατε έτσι. Αν μου επιτρέπετε κύριε Πρόεδρε, εάν λοιπόν είναι έτσι όπως λέει ο κύριος Αντιδήμαρχος, στην εισήγηση μια διόρθωση επί του πιεστηρίου που λέμε, όχι σχολείου χωρού, αλλά ο ιδιότης τάδε, όπως το λέει. Δεν έχω καμιά εντύρηση. Σας λέω ότι είχα αυτή την εμπειρία της ίδρυσης σχολής χωρού και γι' αυτό είναι ακριβώς τέτοια αυτή την επιφύλαξη. Εάν λοιπόν διορθώσετε την εισήγηση, σαφέστατα και δε έχω καμιά εντύρηση. Μπορεί να γίνει, αν μπορεί να γίνει... Λοιπόν, συνάδελφοι, η έτηση που έχει καταθέσει η συγκεκριμένη σχολείου χωρού, έτσι, ακριβώς η υπηρεσία το έχει μεταφέρει, όπως το λέει, στην έτηση της. Στην έτηση της λοιπόν αναγράφεται, σχολείου χωρού, η εμπειρία που έχει καταθέσει η συγκεκριμένη σχολείου χωρού, η εμπειρία που έχει καταθέσει η συγκεκριμένη σχολείου χωρού, και η διευθύντρια υπογράφει από κάτω, έτσι, ακριβώς έχει κατατηθεί η έτηση. Είναι εδώ, στη διάδεση του οποιοδήποτε. Βάση λοιπόν της Εττήσιος, αντίστοιχα είναι και η εισήγηση, και μάλιστα υπογράφει, έχει και σφραγίδα, σχολείου χωρού, και η διευθύντρια υπογράφει από κάτω, άρα η υπηρεσία νομίζω ότι έχει κάνει σωστά τη δουλειά της, από τη στιγμή που δεν πρέπει και να μπει στη διαδικασία για να ελέγξει, και υπογράφει από κάτω. Άρα η υπηρεσία νομίζω ότι έχει κάνει σωστά τη δουλειά της, από τη στιγμή που δεν πρέπει καν να μπει στη διαδικασία να ελέγξει το αν... Ρε πρόεδρε, είναι απλά τα πράγματα. Γίνεται για τέταρτη φορά λέει ο Φιλόσογλου. Τα παραστατικά δηλαδή της προηγούμενης φοράς, τι δεν κόψατε σε αφημεί... Αυτά διάβασα, συνάδελφα. Άμα κόψατε σε αφημεί δηλαδή δεν είναι άδειο, μπορεί να έχει αφημεί, μπορεί και να λέει σχοληγορού, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Εκμίστωση κλειστού γυμναστηρίου Αλεξάνδρα Δήμογλου στην Καλαμίτσας για την παρουσίαση της ετήσιας παράστασης του χορευτικού συλλόγου Hip Hop Center. Χορευτικός σύλλογος λέει εδώ. Συμφωνούμε, ναι. 17. Έκτακτης οικονομικές ενισχύεις μέσω βοηθήματος κοινωνικής αλληλεγγύης οικονομικού έντους 2019, προφανώς, τα λέει εδώ. Υπαρρύθμου 2. Να το διορθώσουμε αυτό, Γιάννη. Το 18. Τροποποίηση της υπαρρύθμου 543 του 2014 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου ως προς τον ορισμό υπαλλήλων... μέχρι η Γραμματεία και Αναπληρωτή αυτού της Επιτροπής Αστυγκής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και Αφιεσβητήσεων. Ναι. Το 19. Έγκριση πρωτοκόλων οριστικής παραλαβής υπηρεσιών σύμφωνα με το άρθρο 2-19 του νόμου 44-12 του 2016. Παρόν ο κύριος Βέρος, παρόν ο κύριος Παπαδόπουλος, όχι ο κύριος Ξανθόπουλος, ναι οι υπόλοιποι. Το 20. Διαγραφή άδειας παραγωγού πολιτή υπέθρου εμπορού λαϊκών αγορών. Ναι. Το 21. Έγκριση διοργάνος και συμμετοχής του Δήμου Καβάλλας σε πολιτιστικές, ενημερωτικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Όχι ο κύριος Μαυρίδης, ένας ένας συνάδελφη. Παρόν, είπατε, οι δημοκρατοί και οι δημοκρατοί. Σε πολιτιστικές, ενημερωτικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Όχι ο κύριος Μαυρίδης, ένας ένας συνάδελφη. Παρόν, είπατε, κύριε Βέρο. Παρόν για τους γνωστούς λόγους. Παρόν για τους γνωστούς λόγους. Κύριε Ξανθόπουλε, τι λέτε. Κύριε Πρόεδρε, όχι, γιατί για άλλη μια φορά η εισήγηση ήρθε μία 13 και 13 σήμερα. Παρακαλώ πολύ του Γραμματεία να συμβιώσει το όχι μου. Είναι γι' αυτόν τον λόγο. Την προηγούμενη συνέδριαση υπερψήφησα. Τώρα όχι. Κύριε Μουριάδης, ναι. Έχουμε κρατημένο θέμα. Ναι. Λοιπόν, 22 έγκριση της παρίθυμη 23 του 19 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Δημοτική Κοινωνική Ελληνική, περί τρίτης αναμόρφωσης. Ναι. Ναι. Και το θέμα που έχουμε κρατημένο από την τεχνική υπηρεσία, ποιο θέμα είναι το έβδομο ή το έκτο. Το έκτο. Το έκτο. Το έκτο με τη ΛΕΣΚΟ. Λοιπόν, παρασύρθηκα από τα λεγόμενα του κυρίου Βέρου. Δεν αναφερόμαστε σε τέταρτη οριακή παράταση. Είναι παράταση διότι έχει ζητηθεί 100 πινέτησης της κοινοπραξίας. Η οριακή παράταση δίνεται αυτοβούλος από την υπηρεσία όταν δεν έχει έτηση από τον νέο ανάδοχο. Όχι ο κύριος Παπάς, όχι ο κύριος Βέρος, παρόν ο κύριος Παπαδόπουλος, ναι τώρα. Ναι ο κύριος Μουριάδης. Παρακαλώ κύριε Μουρτασάγα. Μια παρατήρηση μονάχα γιατί εδώ η υπηρεσία έκανε από νωρίς γνωστό στον ανάδοχο ότι έπρεπε να βρει νέο συντηρητή έργων τέχνης. Ο ανάδοχος στην υπηρεσία την έγραψε κανονικά. Στην κυριολεξία, εμείς κυρία Δρακονάκη, αυτούς τους πολύ καλούς ανάδοχους μπορούμε να τους τιμωρήσουμε κάποιο τρόπο. Υπάρχει περίπτωση να τους τιμωρήσουμε ποτέ. Δεν γράφει η μονάχα την υπηρεσία. Γράφει όλη την Καβάλα. Γράφει όλο τον Δήμο Καβάλα. Με λεφτά του Δήμου Καβάλα. Τον Δήμου της Καβάλας αυτός επιβιώνει πάρα πολλά χρόνια. Και επιβιώνει πλουσιοπάροκα. Και μας γράφει όλους. Όλους τους δήμους τους γράφει. Κύριε Ξανθόπουλε θέλατε κάτι. Όχι ο κύριος Ξανθόπουλος. Ξανθόπουλος όχι. Ξανθόπουλος όχι. Ευχαριστούμε συνάδελφε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε.