ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ «Τα εν οίκω εν δήμω» - Δήμαρχος Αγρνίου Γιώργος Παπαναστασίου (ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, 2017)
: Συμφωνιάζονται στο κοινό. Θα ήθελα με αυτή την αφορμή να συγχαρώ πέραν των τυπικών ευχαριστειών, τους συλλέκτες που μας τάνησαν τα έργα για αυτήν την έκθεση, που εδώ, όπως πήγα, το εκλαμβάνουσαν εμπιστοσύνη για την Δημοτική Πυρακοθήκη του Δημοδινείου. Τους ευχαριστώ πολύ γι' αυτό και θέλω να πιστεύω ότι είναι μόνο η αρχή. Θα δώσουν την αφορμή, γιατί υπάρχουν πολύ καλοί συλλέκτες και πολύ μεγάλες συλλογές στην πόλη μας, ή εντός από αγριώντας εντός και εντός πόλης, και θα έχουν αυτήν την αφορμή για να αφορσιώσουν στο κοινό. Θυμάμαι την έκθαση του Τσαρούχη που έλεγε ότι αντιπαθώ τους συλλέκτες, οι οποίοι αν και μου έχουν αγοράσει πολλά έργα, τα εγκλωβίζουν στους τέσσερους τείχους του εγωρισμού τους. Αυτό το ταμπού και αυτή η εικόνα σπάει σήμερα στην Δημοτική Πυρακοθήκη του Δημοδινείου και είναι πολύ σημαντικό γιατί αυτά τα έργα θα τα δούμε σχολεία, θα τα χαρείτε εσείς, θα τα χαρούμε όλοι μας και βασικά είναι μια αφορμία και κοινωνίας με θέμα την τέχνη. Εγώ δεν έχω κάτι άλλο να πω κύριε Δήμαρχε. Καλησπέρα. Καλησπέρα, όταν βρίσκομαι σε αυτό το χώρο, γενικότερα, γιατί δεν έχει πάρα πολλή διαφορετική χώρος, δηλαδή είναι σημαντικός πράγματος, πραγματικά νιώθω διαφορετικά. Νιώθω διαφορετικά γιατί τόσο χώρος είναι φτιανμένος και δημιουργημένος και κάθε φορά πιστεύουμε μία έκθεση, δηλαδή μια άλλη με πολύ μεράει, κατά κύριο λόγο είναι το αποτέλεσμα του κοβερφαλίου. Και θέλω να δημιουργήσω, να δημιουργήσω χαρό για την δουλειά που κάνει, για την προσπάθεια που κάνει στην Πυνακοφή. Και όχι μόνο, γιατί ο Χρήστος, μέσα από την Πυνακοφή, κλεικάνεται μια εξαιρετικά σπουδαία δουλειά στο Δήμο Αγγενίου, στο Εικαστικό Εργαστήριο και παντού. Ο σημαντικός δικής αρχής είναι αυτή την ανάγκη να σας πω, μόνο για τις κουβέρτες. Ότι θέλουμε, θα δώσουμε κίνητρα, θέλουμε να αδίξουμε το πολιτισμό στο τόπο μας. Θέλουμε να μαζέψουμε γύρω μας μεγάλους καλλιτέχνες, που καλώς δεν είμαι εγώ, σε ένας από αυτούς είναι ο Χρήστος ο Κοβερφαλής, αλλά κι άλλοι πολύ, άλλοι στη ζωγραφική, άλλοι στη γλυπτική, και να κάνουμε, να τους παρουσιάσουμε την πόλη που τους έχει γεννήθηκα. Να τους κορτά μας και να μπορέσουν να θέλουμε κι άλλους. Πέρυσι είχαμε την έκθεση του Χρήστος του Ποκώρου, μετά από πολλά πολλά χρόνια τώρα έγινε το Χρήστος του Ποκώρου, και ετοιμαζόμαστε να κάνουμε και κάποια άλλα πράγματα. Σήμερα έχω την ανάγκη κι εγώ να ευχαριστήσω αυτούς τους ανθρώπους που δώσαν τις ιδιωτικές τους συλλογές και χτίζονται εδώ, στην Αγωθήκη του Θεού. Νομίζω ότι είναι εξαιρετική η πρωτοβουλία. Θα θέλα πάρα πολύ να τους ευχαριστήσω αυτές τις οικογένειες, που μέσα στην ανοιγμία τους, θέλησαν να δείξουν αυτούς τους κρυμμένους της αγωρωσοκραμματικά που έχουν στα σπηλιά τους. Τα ενήκω, λοιπόν, στο Δήμο, παραπράζοντας τη λαϊκή παραμία. Σήμερα, λοιπόν, ανοίγει αυτή η έκθεση στα πλαίσια κάποιων άλλων εκκληρώσεων που γίνονται, των παραγριμίων, που είναι μια μεγάλη προσπάθεια που δίνεται από μια συνεργασία, πρώτη, του συνοχητούς επιχείρησης του Δήμου Ακανιέκτ και του Δήμου Ακανιέκτ λιγότερα, με την Κοιχυναστική Εταιρεία, με την Αρχαιολογική Εταιρεία, με τον Ορφέα. Στα πλαίσια ενός προγράμματος που γίνεται από την Περιφέρον της Ελλάδος, το Ιωτιρή Περιφερειακή Ένωση Τρίμουν και το Πληματοδοτή, στα πλαίσια του προγράμματος A.C.E., που είναι ένα πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας στα πλαίσια του Ελλάδα και της Ελλάδας. Σε αυτή, λοιπόν, την προσπάθεια, όταν είδαν οι φωνήσεις της Πόλης, που παρουσιάσε με δύο φορές το συνεργασμένο πρόγραμμα, καταφύγανε κάποιες προτάσεις. 10 έτεκα στο συνεργασμένο πρόγραμμα, πέρασαν τη διαδικασία, τελικά έμειναν 10, οι πέντε είναι στη Νετολακανανία και οι δύο είναι στο Δημοαρινείο. Η μία αφορούσε την Τιγωνίδα και η άλλη είναι τα Παναγρίνια. Τα Παναγρίνια είναι μια προσπάθεια δηλή δηλή και αρχική, προκειμένου δεν σας το κρύβω, το λέω, να μαζευτούμε πόλοι φορές της Πόλης, όλοι αρθηνιώτες εν δήμο ή από δημιου, και να ξεναζητήσουμε τις μεγάλες επιβιβλώσεις που ζήσαμε όταν ήμασταν παιδιά αυτές των παπαστρατείων. Οι εποχές είναι δύσκολες, πολύ δύσκολες, χρειάζεται εθελοντισμός, χρειάζεται και η προσπάθεια όλων, χρειάζεται να βρούμε χορηγούς, να τρέξουμε όλοι να ξεκινήσουμε μια προσπάθεια προκειμένου να το κάνουμε αυτό τα επόμενα χρόνια και να το ξεναστήσουμε από την αρχή. Με αυτά τα λόγια θα θέλω να σας ευχαριστήσω εμείς εδώ και να ευχαριστήσεις πάλι μεγάλο ευχαριστώ για τη συγκεκριμένη έκθεση στον Χρήστο Περβελιάδα και στους ανθρώπους που προσφέραμε τα υπέροχα. Σας ευχαριστώ πολύ.