Γερμανικά - Χαιρετισμοί - μέρες και μήνες - μαθήματα - Ε' Δημοτικού Επ. 186 (Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, 2020)
: [♪ Μουσική Γεια σας, παιδιά! Είμαι η Κυριακή και είμαι δασκάλα Γερμανικών. Θυμάσαι την προηγούμενη φορά τι είχαμε κάνει, είχαμε μάθει την αλφαβήτα. Τι άλλο είχαμε κάνει, είχαμε μάθει να χαιρετάμε και να φτιάχνουμε μικρούς διαλογάκους. Σήμερα, λοιπόν, θα πάμε ένα βρίσκο παρακάτω. Να αρχίσουμε σιγά σιγά να μεγαλώνουμε την επικοινωνία και στο γραπτολόγο και στο προφορικό. Πάμε λοιπόν, έλεγα να ξεκινήσουμε να χαιρετάμε με τα μέρη της ημέρας. Καλημέρα, καλησπέρα, τι κάνετε, ας ξεκινήσουμε λοιπόν. Πάρτε χαρτί και μολύβι όμως, γιατί πρέπει να κάνετε και μια επανάληψουλα μετά. Guten Morgen! Guten Morgen! Καλημέρα! Καλό πρωινό! Guten Morgen! Guten Tag! Ops! Guten Tag! Πάλι καλημέρα, αλλά εδώ είναι από τις 11 και έπειτα πρωμεσιμβρίας. Εδώ είναι από το πρωί, ας πούμε από τις 7 η ώρα που θα σηκωθούμε, μέχρι τις 11. Όσο είναι πρωί. Guten Abend! Guten Abend! Καλησπέρα, όπως όταν... Καλησπέρα θα πούμε από τις 4 η ώρα, από τις 5 η ώρα και μετά. Και Gute Nacht! Gute Nacht! Δεν θα ξεχάσουμε να βάζουμε θαυμαστικά. Πάντα θα βάζουμε θαυμαστικά, γιατί πάντα εκφραζόμαστε και όλες. Δείχνουμε και την έκφρασή μας, το θαυμασμό μας ή την στεναχώρια μας. Δείχνουμε και κάποια συναισθήματα με αυτό. Πάμε λοιπόν τώρα. Άρα έχουμε μάθει να λέμε το όνομά μας, ich heiße Kyriaki, ich heiße Thomas. Να ρωτάμε, wie heißt du, wer bist du, πώς σε λένε, ποιος είσαι εσύ, ich bin Kyriaki, ich bin Thomas, guten Tag, guten Abend, Gute Nacht. Κάλλη μία ερώτησούλα να μάθουμε για να φτιάξουμε, για να μάθουμε έναν ολοκληρωμένο διάλογο. Wie geht es dir? Τι κάνεις, wie geht es dir, έτσι ξεκινάμε μάλλον ένα διάλογο, μία επικοινωνία με κάποιον φίλο μας. Wie geht es dir, wie geht es dir, wie geht es dir. Μπορούμε βέβαια να το μικρήνουμε λιγάκι, τι κάνεις εσύ, τι ή αλλιώς wie geht es, wie geht es, τι κάνεις, πάλι ερωτηματικό. Δεν ξεχνάμε ποτέ τα σημεία στίξη στα γερμανικά, είναι πάρα πολύ σημαντικά. Τώρα λάμε για τα θαυμαστικά, για τα ερωτηματικά, αλλά να το έχετε πάντα στο μυαλό σας. Για τα κόμματα, τις τελείες, πάντα μας βοηθούν πάρα πολύ για να μπορέσουμε να μαζεύουμε το νόημά μας. Να μάθουμε όμως λιγάκι και τις απαντήσεις μας εδώ πέρα, να το μάθουμε. Es geht mir gut, είμαι καλά, πάλι θαυμαστικό θα βάλουμε, δεν το ξεχνάμε ποτέ, αλλιώς, ότι είμαι καλά, danke, ευχαριστώ, gut, oder, αλλιώς, danke, es geht, danke, es geht, ευχαριστώ, καλά, πώς πας, ουσιαστικά σημαίνει πώς πας, τι κάνεις, είναι το πώς πας, εμείς που το λέμε λιγάκι πιο λαϊκά, το πώς πας, πώς πάει, ευχαριστώ, πάει, είμαι καλά. Θα μπορούσαμε βέβαια να γράψουμε και ζούπεα, σούπερ, αυτό που λέμε κι εμείς, πάλι θαυμαστικό, δεν το ξεχνάμε ποτέ. Λοιπόν, είπαμε μόνο τα θετικά, ας μείνουμε με τις θετικές απαντήσεις. Τις αρνητικές θα τις πούμε σε μια άλλη μας συνάντηση. Τώρα που μιλήσαμε για το καλημέρα, καλησπέρα, καληνύχτα, να μάθουμε λίγο τις ημέρες της εβδομάδας. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί μετά, άμα προλάβουμε, έχουμε και μια έκπληξη. Ζήλουμε γρήγορα, γρήγορα το πίνακα και συνεχίζουμε. Να γράψουμε διβόχε, άλλη σελίδα τώρα στο τετράδιο, ξεχωριστή σελίδα. Διβόχε. Θα το πατήσω λίγο το μαρκαδόρο. Εντάξει, διβόχε. Εγώ θα το γράψω εδώ πέρα, είναι η εβδομάδα. Βλέπετε, αποφεύγω να γράφω στα ελληνικά, γιατί σας τα λέω. Οπότε σιγά σιγά και με το νόημα θα τα καταλαβαίνετε και μετά στην επανάληψη που θα κάνετε στο σπίτι. Η εβδομάδα. Τώρα δίνω το στίγμα μας, της καινούριας σελίδας. Η εβδομάδα. Λοιπόν, μόντακ, μόντακ, είναι η Δευτέρα έτσι, μόντακ. Dienstag, η Τρίτη, Mittwoch, Τετάρτη, Donnerstag, Donnerstag, η Πέντη. Και προχωράμε. Freitag, η Παρασκευή, Samstag, το Σάββατο και Κυριακή, Sonntag. Sonntag, Κυριακή. Αυτές είναι οι μέρες της εβδομάδας. Νομίζω ότι τώρα θα ήταν πολύ ωραία ευκαιρία να ξεκινήσουμε να μάθαμε το πρόγραμμα της εβδομάδας στο σχολείο. Έτσι θα μας μείνουν και οι μέρες της εβδομάδας και θα μάθουμε και τα μαθημένα του σχολείου στα γερμανικά. Για να ξεκινήσουμε λοιπόν, να γράφουμε εδώ πέρα. Montag, το ξαναγράφω οπότε σίγουρα θα προλάβετε να το γράψετε. Dienstag, Mittwoch, Donnerstag, Freitag. Θα δείτε ότι θα τις μάθετε πιο εύκολα τις μέρες. Λοιπόν, έχουμε έξι ή εφτά ώρες στην Πέμπτη Δημοτικού. Οπότε ας δοκιμάσουμε, ας ξεκινήσουμε εδώ πέρα. Kunst, είναι τα καλλιτεχνικά. Deutsch, είναι τα γερμανικά. Religion, είναι τα θρησκευτικά. Sport, είναι ο θηλυτισμός. Υπάρχουν και άλλες λέξεις για αυτό, αλλά κρατάμε τις πιο εύκολες λέξεις, για να μπορέσουμε στην αρχή να τα αποπνημονεύουμε. Griechisch, Griechisch, Griechisch, Griechisch, Griechisch, Griechisch, Greek. Ελληνικά. Wie viele fachen haben wir? Eins, zwei, drei, vier, fünf. Τι άλλο να γράψουμε, να γράψουμε MATE ή MATHEMATIK, είναι τα μαθηματικά, η αριθμητική ή τα μαθηματικά, όπως το έχετε μάθει. Το βάζω σε παρένθεση εδώ, το βλέπετε, γιατί το λέμε ή MATE ή MATHEMATIK. Πάμε, Dienstag, τρίτη. Έχουμε κάνει πόσα μαθημάτα, αλλά δεν βάλαμε το διάλειμμα. Να βάλουμε λοιπόν ένα μπλε μαρκαδόρο. Πού το πάμε με το διάλειμμα, εδώ, να γράψουμε το PAUSE, να βάλουμε και άλλο ένα PAUSE, διάλειμμα. Συνήθως, το ξεχνάμε το διάλειμμα οι δασκάλες. Εδώ, να βάλουμε πάλι Greek, ελληνικά. Να βάλουμε Geschichte. Κάνω και μια επανάληψη από το προηγούμενο μάθημα, εντάξει. Geschichte, ιστορία, γεωμετρή, να βάλουμε το PAUSE πάλι, όταν σας λέω ότι το ξεχνάμε εμείς οι δασκάλες. PAUSE, γεωμετρή, να βάλουμε πάλι ΜΑΤΕ, που πάει μαζί με τη γεωμετρία, και να βάλουμε και SPORT, 1, 2, 3, 4. Να βάλουμε SPORT. computer, να βάλουμε και εδώ πάλι το PAUSE, που είναι το διάλειμμα. Τι άλλο μπορούμε να βάλουμε... Πάμε λοιπόν τώρα στο Mittwoch, πάλι Greek, γιατί είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνουμε τη γλώσσα μας. Greek, έτσι προφέρουμε γράμμα-γράμμα, μιλάμε μία αργή γλώσσα και μία διάφανη γλώσσα, μία κρυστάλλινη γλώσσα. Γράμμα-γράμμα συλλαβή. Συλλαβή, συλλαβή, λεξούλα. Greek. Πολλές φορές έχετε δύο φορές, δύο ώρες, Greek, και μετά πάει το PAUSE. Έχετε ένα große Pause, έχετε συνήθως μετά, και πάμε μετά. Εγώ σας βάζω και άλλα μαθήματα, τα οποία μπορεί να μην τα κάνετε στην πέμπτη δημοτικού, αλλά είναι ωραία να τα μαθαίνετε. Chemie, η χημεία. Physique, η φυσική. Πάλι Pause εδώ, πάλι Pause, να κάνουμε το διάλειμμα μας και να δούμε μετά να κάνουμε... Computer, η computer, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ή μπορούμε να το γράψουμε και informatik, πληροφορική, informatik, informatik, religion. Πάμε λοιπόν λιγάκι να δούμε και την πέμπτη. Αρχίζουμε κοντά στο Σαββατοκύριακο. Πάμε να ξεκινήσουμε πάλι. Σύντος έχετε πάλι Greek, δεν πειράζει με το μπλε, λίγο πιο φωτεινό. Greek, μετά μπορεί να έχετε Mathe, μετά να έχουμε Pause, μετά να έχουμε Physik, να έχουμε Γεωγραφή, σας θυμίζει κάτι, Γεωγραφία. Υπάρχει και άλλη λέξη για το Γεωγραφή, που είναι η γερμανική λέξη. Θα χρησιμοποιήσουμε την ελληνική για να καταλάβετε και να θυμηθείτε πόσες φορές έχουμε πει ότι η γερμανική γλώσσα έχει δανειστεί πάρα πολλές από την ελληνική. Mathe, είπαμε έτσι, να βάλουμε λιγάκι spot και μετά για να ερεμήσουμε λιγάκι θα κάνουμε Kunst. Κάπου εδώ θα βάλουμε και το Pause πάλι. Πάμε λοιπόν και στην Παρασκευή, για να δούμε, γυμνάστηκ, το γράψουμε γυμνάστηκ, πρώτη ώρα να πούμε ότι κάνουμε spot, αλλιώς γυμνάστηκ, γυμναστική, δική μας λέξη. Να γράψουμε Diktat, η ορθογραφία, ότι θα κάνουμε εδώ Pause, ότι έχουμε μετά Geschichte, ιστορία, Geschichte, έχουμε Mathe. Τι άλλο? Γεωμετρία. 1, 2, 3, 4, 5. Und dann nach Hause, πάμε στο σπίτι. Κοιτάξτε τι εύκολο που είναι. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ εύκολο με αυτόν τον τρόπο να μάθουμε τις μέρες της εβδομάδας. Montag, Dienstag, Mittwoch, Donnerstag, Freitag, dann haben wir Samstag und Sonntag. Να δούμε ξανά τα μαθήματα. Kunst, καλλιτεχνικά, Deutsch, Germanica, Pause, το διάλειμμά μας, Religion, τα θρησκευτικά, Sport, η γυμναστική, Griechisch, τα ελληνικά, Mathematik oder Mathe, τα μαθηματικά, Griechisch, πάλι ελληνικά, Geschichte, ιστορία, Geometrie, τα μαθηματικά, Sport, Computer. Computer, όπως είπαμε στους υπολογιστές, η computer, όπως θέλετε. Οι Γερμανοί έχουν δανειστεί πολλές λέξεις, είπαμε, και από τα ελληνικά και από τα αγγλικά. Αυτή είναι η πια διεθνής λέξη, την χρησιμοποιούμε και εμείς, το ηλεκτρονικό υπολογιστή, η computer. Οπότε μπορούμε να το πούμε η computer, η computer, όπως θέλετε εσείς. Πάμε στο μήτφοχ, ενδεικτικό είναι αυτό το πρόγραμμα, έτσι, μη νομίζετε, απλά να μαθαίνουμε τα μαθήματα. Griechisch, Griechisch, Pause, ελληνικά-ελληνικά, διάλειμμα, he, me, σε άλλες περιοχές της Γερμανίας το λέμε he, me, σε άλλες περιοχές το λέμε και μη, είσαι μη, ανάλογα. Όπως έχουμε και εμείς στις διαλέγκδες, έχουμε και στη Γερμανία. Physik, η φυσική, Pause, computer ή informatik, πληροφορική, religión, θρησκευτικά, Παμεντόναστακ, Griechisch, μαθηματικά, oder die Mathematik, Pause, Physik, Geografie, Pause, Sport, oder Gymnastik, Kunst, καλλιτεχνικά. Και πάμε στην Παρασκευή. Sport oder Gymnastik, γυμναστική, Diktat, είναι η Ορθογραφία. Ωραία να μαθαίνουμε και κάποια κομμάτια της γλώσσας, όσον αφορά τις ασκήσεις δηλαδή, την εξάσκηση, Pause, Geschichte, Mathe, Geometrie. Ένα ενδεικτικό πρόγραμμα ήταν αυτό, δεν ήταν ένα πρόγραμμα που θα έλεγα ότι είναι το καλύτερο πρόγραμμα, να είμαστε σοβαροί. Θα ήθελα όμως να δοκιμάσετε να το φτιάξετε το πρόγραμμα του σχολείου, να το φτιάξετε μόνοι σας. Στα Γερμανικά, να το κολλήσετε στο γραφείο σας, κάτω στο τραπέζι, ή στο τείχο, ή στη βιβλιοθήκη, να το έχετε. Είμαι σίγουρη ότι θα το μάθετε απ' έξω. Θα το μάθετε πάρα πολύ εύκολα και πάρα πολύ δύο ώρα. Όχι μόνο τα μαθήματα, αλλά και τις ημέρες της εβδομάδας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, νομίζω ότι περάσαμε πάρα πολύ όμορφα και σήμερα. Σας φιλώ! Γεια σας!