Π. Μάντζαρης - μέρος Α / ομιλία - Κροκιδά Στυλιανή (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, 2015)
ομιλία: Εμπλοκές παρότι Μάντζαρης ο οποίος έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ίδρυση του MIT Enterprise Forum και επίσης είναι και πες το MySpace δηλαδή εκείνος ήρθε και με βρήκε και μου είπε τα δύο σχολεία και πανεπιστήμια το πολυτεχνείο και τους να κάνουν κάτι από μαζί από κοινού και φτιάχτηκε το μανιφέστο του έναν αυτόνομο φοιτητικό την από τα κάτω το μόρφωμα μια πολύ ωραία οργανωμένη και συγχαρητήρια στα παιδιά το κάνουν λοιπόν κυρίως Μάνδρας έπεσε επανειλημμένως έχει αρχίσει το μάθημα αυτό σήμερα θα κάνει κάτι τελείως καινούργιο είμαστε και λίγο αμήχανη και το πώς θα γίνει τοπίων θα παρά θα παραστήσει τον επενδυτή και θα πείτε κάποιες ιδέες ποιμαντική σας έτσι δεν σημαίνει ότι θα κάνει αυτό το πράγμα στη ζωή σας αλλά έτσι να δείτε θα προκαλέσετε και θα σας προκαλέσει για να Δείτε τις φάλαινες επενδυτικής βεβαίως εκπρόσωποι κάποιων όμιλο επενδυτών στην Ελλάδα και έχει κάνει πολλά πράγματα στη ζωή του θα σας μίλησε η πιάσατε στα επόμενα κα επέλαση του λέει να παραστήσουν τον επενδυτή στην πραγματικότητα η ασχολία μου είναι πρόσωπο όταν εκείνο που σκέφθηκαν να είναι μήπως όταν εσείς έχετε δει κάποιος γίνονται διάφορες συζητήσεις για την επιχειρηματικότητα για την ανάπτυξη και αυτό σημαίνει ότι κάποιος έχει μια ιδέα είναι μια ομάδα φίλων και συνεργατών και προσπαθούν να κάνουν κάτι είτε για να βελτιώσουν κάτι που έχουν είτε για να ξεκινήσουν κάτι καινούριο ιδιαίτερα στενές και σας ίσως είναι όντας είτε μόνοι σας ιδέα πηγαίνοντας μαζί με κάποια υπάρχοντα οργανισμό όπου και εσείς κάτι θα πρέπει να συνεισφέρετε και για να το κάνετε αυτό καλό είναι να έχετε και μια ευρύτερη αντίληψη για το τι χρειάζεται ένα ένα οργανισμός μια εταιρεία μια επιχείρηση για να επιτύχει πολλά πράγματα χρειάζεται αλλά όλοι συζητούν κ.ά. ένα καίριο θέμα είναι το πώς μπορεί να πετύχει κάποιος να πάρει την απαραίτητη χρηματοδότηση σε για να μπορέσει να αναπτυχθεί μέχρι να είναι βιώσιμος και να μη χρειάζεται χρηματοδότηση η αλήθεια είναι ότι στο ESM στη σημερινή οικονομία όλοι χρειάζεται συνέχεια μα το σκεφτήκαμε λοιπόν να κιμωλία να δούμε χωρίς καμία ιδιαίτερη προετοιμασία σε διάφορους τομείς οι οποίες συζητούνται στην για την οικονομία στην Ελλάδα πόσες θέσεις μπορείτε να φανταστείτε ότι είστε κάποιος που έχει μια ιδέα και θέλει να δραστηριοποιηθεί σε αυτό τον τομέα αυτό μπορεί να είναι π.χ. όπως συζητιέται προσδιορισμός ψυχή μπορεί να είναι 1000 ευρώ και βιομηχανία πρέπει να πέσει μπορεί να είναι κάποια βιομηχανική μεταποίηση μπορεί να είναι το εμπόριο αρχεία πολλά τα έβαλα σε ένα σειρά λίγο-πολύ σύμφωνα με τον τρόπο που συζητώνται δημοσίως και όλοι λένε ότι ο τουρισμός είναι η νούμερο ένα βιομηχανία η δραστηριοποίηση επιχειρηματική δραστηριοποίηση στην Ελλάδα η οποία είναι πιο πρόσφορη για ανάπτυξη έχει πολύ μεγάλο πολύ μεγάλη συνεισφορά στην στην οικονομία πολλοί μιλούν και πολύς κόσμος μπορεί να ασχολείται με την αγροτική παραγωγή με κάποιο τρόπο είτε καλλιεργώντας κάνοντας κάτι σχετικό δηλαδή και να πουλάς τα αγροτικά προϊόντα είναι συμμετοχή στην αγροτική βιομηχανία δεν χρειάζεται μόνο να είσαι εκείνος όποιος σκάβει το χωράφι ημεδαποί σε μπορεί να μας αυτό μπορεί να έχει σχέση με όλα τα άλλα γιατί οτιδήποτε έκανα παράγεται χρειάζεται να πουληθεί και όλα τα υπόλοιπα πράγματα χρειάζονται είναι ότι χρειάζονται χαρτί αναπαράγουν ένα τελικό προϊόν έχει όπως π.χ. στη μεταποίηση επομένως στο εμπόριο είναι κάτι το οποίο μπορεί να έχει σχέση με όλα τα υπόλοιπα είναι υγεία και πολλοί άλλοι τομείς κάποιος νέος Καίσαρας άσχετα αν δεν είστε ειδικός σε κάτι όταν σπούδαζε οικονομικά μπορείτε να ασχοληθείτε με τα μελωδικά με οτιδήποτε από αυτά αυτές κάτι που ναι σας ενδιαφέρει κάτι ξέρετε όχι ότι να ναι αυτό αυτό ήθελα και εγώ ρέα να ζητήσουμε αυτά τα δύο χημικά ζητήσουμε πήρατε θα προλάβουμε να τα καλύψουμε γιατι νομίζω η τεχνολογία είναι φτωχό σαν μια τα έβαλε με ασφαλή υψηλή τεχνολογία ποτέ κανένας άλλος ποτέ ίσον τελευταία σειρά έχει να πει κάτι λοιπόν να ας πάμε να δούμε λίγο το τουρισμό για τον οποίο έχουν συζητηθεί πολλά ο τουρισμός μας λειτουργεί μέθοδοι έρχονται οι τουρίστες εδώ μένουν σε ξενοδοχεία σε κάποια καταλύματα τουριστικά καταλύματα είτε καταναλώνουν όπως τον ζωγράφισε με φαγητό διασκέδαση παρεκκλήσιο πως ενδιαφέρεται για τον τουρισμό έναν βίαιο τρεις πολύ ωραία μήπως μπορεί να γράψει δεκάδες την ίδια ιδέα σαν αυτή τη στιγμή είναι το αυτό είναι παιχνίδι δεν είναι ότι το βιάζονται να δοκιμαστούν νέα καίει τους αγώνες στα βασικά έρχονται τουρίστας πληρώνει για όλα αυτά φεύγουν και το χρησιμοποιούν και μεταφοράς δηλαδή αεροπλάνα κυρίως νέα παιδιά τώρα έχουμε άρα αυτούς που ενδιαφέρει τουρισμό εσωτερικός εξωτερικός μοντέλα μαζί έτσι χοντρικά οπότε κάποιος θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί με ένα τρόπο σ' αυτό έρευνα ρωτήσουμε πραγματική βιομηχανία αγροτική βιομηχανία 200 τρεις άτομα μπορείτε να γράψετε 100 έτσι 2.2 κούπες σόλες λεξούλες SKAI τρεις λοιπόν ήδη έχουμε αγροτική βιομηχανία τον τουρισμό και τη υπερκατανάλωση τροφίμων εδώ λοιπόν έχουμε πυρήνα συζήτηση είναι σαφής από το εσωτερικό να σημειώσω κάτι εδώ έτσι απλά σαν ένα σχολείο για ένα από τους λόγους που βάλουν τον τουρισμό νούμερο ένα είναι ότι κυρίως αναφερόμαστε τουρισμό από το εξωτερικό και επειδή οι τουρίστες που έρχονται απέξω αφήνει χρήματα στην οικονομία είναι σαν να λέμε εξαγωγική μηχανή επειδή φέρνει χρήματα απ' έξω τάξη εδώ λοιπόν όταν έχουμε την αγροτική βιομηχανία έχουμε εσωτερική παραγωγή για κατανάλωση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό αυτή του εξωτερικού φέρνει και αυτή ευρώ στη χώρα αυτό το εσωτερικό δεν φέρνει μεν αλλά αντισταθμίζει αν δεν είχαμε αυτή την παραγωγή θα φέρναμε θα δίναμε ευρώ στο εξωτερικό θα αγοράζαμε απέξω κάνω μια παρένθεση και να πούμε ότι μέσα στην κρίση είμαστε ακόμα αυτό που ζητάμε κυρίως είναι να αυξηθεί η αυξημένη ξέρουν να αυξηθούν οι δραστηριότητες που είναι εξαγωγικές που φέρνει συνάλλαγμα διαπλοκές των Εξαρχείων που αυτό ελπίζουμε μέρα κάτι πρέπει να κάνουμε είτε γιατί δεν μπορούμε πάντα να αγοράσουμε όλα τα πράγματα χωρίς να έχουμε κάτι να απολύσουμε και εμείς να εισάγουν τον έλεγχο των ελλειμμάτων σάο πάολο είναι ένα χρόνο που η Ελλάδα αντιμετωπίζει από την μέρα που γεννήθηκε έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αν λοιπόν τώρα δε γίνει μεγάλη στροφή να γίνουμε πλεονασματική χώρα να μην έχουμε έλλειμμα είμαστε καταδικασμένοι σε νίκης χρεοκοπίες και κρίσεις κλπ πρέπει να ξεφύγουμε and μπορούμε να αγοράζουμε αυτοκίνητα και κινητά τηλέφωνα χωρίς να πουλάμε κάτι να πουλάμε διασκέδαση τρόφιμα παίζει κάτι δικό μας κάποια υπηρεσία άρα εδώ ορισμένα δολαρίων ναι έχουμε εδώ θέλω να κάνω άμα θες να μάθεις μια και παρεμβάσεις είναι κάνε μια διαφοροποίηση εσωτερικό εξωτερικό η σημασία των άλλων ημι διαφορών μεταξύ πάλι έξι τοπική οικονομία Καρντάκ κι όλα αυτά μπορεί να είναι ανίκανης εταιρεία ανάπηροι και εκείνες που αφορούν όλους τους σκλάβος χρέος λοιπόν έχουμε το ξυλάκι εικόνες που θα αναπτυχθεί πράξεις μπλέκει οικονομία παραγωγή και ένα πράμα που χωλαίνει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ότι βασικά ανέκαθεν ήμαστε κυρίως εμπορική χώρα μασάζ εμπόριο υπηρεσίες είχαμε λίγο έλλειμμα όσον αφορά τη βιομηχανία μηχανικοί παραγωγοί λοιπόν εδώ και στάδιο ελληνικής φυλής μάλιστα υψηλή χαμηλή τεχνολογία μπορεί αν και εδώ και εκεί κέντρο και μπορεί και να μην άρα είναι υψηλή τεχνολογία και ξεχωριστός κλάδος αλείψει τα λόγια οι λυγμοί συγκεκριμένα προβλήματα και προβλήματα μπορεί να πόνημα με ναυτιλίας της κυβέρνησης καταρχάς το οι πωλήσεις που είναι βασικό πράγμα σε κάθε επιχείρηση ιδιαίτερα προς το εξωτερικό σήμερα γίνονται αυτό που είπε η κυρία απέλασε κυρίως με το Internet τα social media από πράγματα που έχουν 20 συνέδριο ειδικών και μη παραγωγή πάσης είναι από κλαίει ειδικά στην κλείνει διαλύεται στο έχει κατασκευαστεί ξενοδοχεία κάθε κάποια application υγεία τουρίστες πράξη προσφέρω αυτόν τουλάχιστον μια επιτάχυνε ετσι λέει τώρα την αμηχανία και τη μεταποίηση η έχουμε πίστη είχαν έτσι δεν είναι κατασκευής τούβλων μια συνοχή έτσι με Παρασκευή λίπασμα όχι μηχανή μια μηχανή είτε πρόκειται για κύριες της όπως έχει διαπιστώσει φθηνά έχουν ζωντανέψει εδώ λοιπόν στα αγροτικά είχαμε πει μπορεί να είναι για το εσωτερικό και εξωτερικό προορισμός δύο κατανάλωση όμως και για να φτάσουμε εκεί το πάμε απ το τέλος προσπάθησα χρειάζεται να παραχθεί το προϊόν το τελικό και χρειάζεται με επίκεντρο πάντα την αγροτική οικονομία ένα χωράφι πηγή πείτε του καλλιεργούμε διάφορα φυτά είτε έχουμε ζώα που εξερευνά και χρειάζονται λιπάσματα ζωοτροφές αναλόγως χρειάζεται εργασία όλων των ειδών ακόμα και λογιστές χρειάζεται χρειάζεται διανομή μεταφορές χρειάζεται μηχανήματα και το καθένα από αυτά και εδώ είναι εισαγωγές λιπάσματα μπορεί έναν εισαγωγέα της μερικά ανταλλακτικά θα μπορούσαμε να παράγουμε και εδώ μπορούμε να παράγουμε μερικά λιπάσματα εδώ αντί να αγοράζουμε όπως επίσης να την αγοράσουν ζωοτροφές θα μπορούσαμε να καλλιεργούμε μερικά από τα χωράφια να παράγουν ζωοτροφές δηλαδή γεωργία για την κτηνοτροφία πρέπει να υπάρχει και διανομή για να πηγαίνουν στα καταστήματα της γειτονιάς σας στο supermarket τι να πετάνε στην άλλη μεριά του ατλαντικού και να τα αγοράσουν αμερικάνοι Κινέζοι δηλώνει μπορεί κάποιος να παίξεις ίσως ειδικότερα IEC κανένας άλλος πίσω έχεις καμιά ιδέα έτσι τις θεωρίες στο μυαλό όταν εννοείς βιομηχανία άδεια έτσι ναι δηλαδή το λαό σου πώς θα περιέγραφες τυποποίησης μου για να πάρει κάτι ένα όνομα ένα έχει τη μάρκα του πρέπει να είναι και τυποποιημένο ώστε όταν έχει αυτή κλίμακα όλοι ξερουμε οτι είναι κατι το standard είναι τυποποιημένα έτσι άρα πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένη διαδικασία παραγωγής που να μην πονάει είναι υψηλής ποιότητος και υψηλές επανάληψη μόδιστρος και να είναι πιστοποιημένη και να έχει υψηλή πιστοποίησε στον ΕΛΑΣ εγώ έχω τα πιο υψηλά στάνταρντ από όλους τους άλλους σύμφωνα με κάτι για αυτό είμαι καλύτερος και γιαυτό πρέπει να αγοράζει το δικό μου εσύ δεν είναι μπράβο έκαναν συγκεκριμένο προϊόν χαρτικά ένα παράδειγμα έτσι στα οποία μπορούν να είναι εισαγωγής πρώτη ύλη δηλαδή να γίνεται σε κάποιο βαθμό εισαγωγής και αυτό το λέμε μεταποίηση ότι περίμενα προϊόντα κάτι προσθέτουμε κάποια προστιθέμενη αξία εδώ δηλαδή να είναι εισαγόμενο σε κακή πρώτη ναι εδώ είναι διαφορετικά ας μη λέει από το έντερο με αυτό το ψάρι μπορεί να είναι άλλο μπορεί να είναι γύρη χαρτί ξέρω όποιος δεν μπορεί να είναι όλα μπορεί να είναι κομμένα ηλιακό αυτά έτσι μπορεί να τα δηλαδή η αλυσίδα από το δεύτερο μέχρι να βάλε στο τελικό κόψιμο χρωματισμό και πακετάρισμα έχει πολλές εργασίες τώρα όσο πιο κοντά στην πύλη υπάρχει τόσο πιο καθετοποιημένο σισέ εντάξει αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή εσύ έχεις οργανώσει από ανακοπή στα ξύλα και ναυτία εμείς χαρτί πράσινο γυαλιστερό κάτι άλλο ποιοι αγοράζεις αυτό το κομμάτι από την ημέρα και κάνεις το το υπόλοιπο όταν παστέλ τα σε πιο καθετοποιημένες η ΕΣΗΕΑ από μόνος σου είναι πολύ δύσκολο επειδή στην Ελλάδα υπάρχει κάποιος άλλος που κάνει αυτό το κομμάτι από εδώ ας πούμε ότι δεν υπάρχει κανένας που να κάνει το δεύτερο αλλά υπάρχει κάποιος που κάνει τους τρεις στο σύνολο στην οικονομία υπάρχει ενώ εσύ κάνεις ένα κομμάτι υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός καθετοποίησης εντάξει ημεδαπής λοιπόν έχει αυτό το θέμα ότι κάτι παίρνεις κάτι κανείς πρέπει να το κάνεις καλά και να παράγεις να βάλεις μια προστιθέμενη αξία ένα παράξενα κάτι παραπάνω είτε τελικών αγαθών είναι είσαι ένα κρίκος σε αυτή την αλυσίδα ποτέ και μιας και εκεί η κοπέλα στο κάνει πάντα την αναφορά στην εθνική οικονομία όσο μεγαλύτερο κομμάτι της αλυσίδας αυτής έχουμε και ανταγωνιστικά τόσο πιο πολλά χρήματα μέναμε στην εσωτερική οικονομία και υπάρχουν περισσότερες δουλειές εντάξει οπότε αυτό θέλει τεχνολογίας σκέφτηκε κανείς ακόμη όταν λέμε υψηλή τεχνολογία τι φαντάζεστε εκτός από κινητά τηλέφωνα ακτινική ιατρική πάρμα άρμακα πρόκειται αν θα γίνουν διορθώσεις μπράβο μια ενέδρα που να μας και μάλιστα ήδη οι έλληνες έχουν γίνει διάσημες αυτό χάρης πάνος είναι όλοι στο ίντερνετ αυτή η εταιρεία Amazon που είναι μεγάλη λέει θα χρησιμοποιήσει αυτά τα πατρόν στα συγκεκριμένα οι δρόμοι που θέλει να χρησιμοποιήσει Amazon τα έχει κάνει η εταιρεία του κυρίου Ραυτοπούλου νομίζω όποιος είναι στο L.A. γιατί μάμε καλά έχει τελειώσει το Πανεπιστήμιο Πατρών λέει έχουμε είμαστε ικανοί δεν είμαστε άχρηστοι λοιπόν ωραία αντρών της πολύ ωραία αντρών λοιπόν είναι ας πούμε ότι είναι ένα εγώ ζωγράφιζα καλά πρότεινε ένα εθελόδουλα 1000 για να είναι σταθερό έχει τέσσερις έλικες από πάνα ανεβάζουμε και αυτές για να κινούνται έχουμε κάποιο μοτέρ κάποιο ηλεκτρικό μοτέρ κλπ έχουν πολλά ηλεκτρονικά για να κρατάει την ισορροπία του τηλεπικοινωνίας 41 για να μπορείς να το κατευθύνεις να πιάνει GPS για να ξέρει πώς θα πάει εκεί που το χεις πει να πάει πολλά πράγματα αυτό λοιπόν είναι υψηλή τεχνολογία και χρειάζεται κόσμο που να ξέρει από τεχνολογία πολλά πράγματα και πολλές φορές για να μπορέσει να λειτουργήσει πρέπει να υπάρχει και κάποιος την Amazon όποιον λέει εγώ έχω πολλούς στην ιστοσελίδα άμα παραγγέλνει βιβλία παραγγέλνουν κινητά τηλέφωνα μουσικές κάτι άλλο και φάρμακα που λέγαμε πριν εσείς το είπατε και εφόσον υπάρχει αυτή η συζήτηση εγώ βρίσκω αυτό τον τρόπο τον καθιστούν εφικτό γιατί πληρώνω την ανάπτυξη κλπ και κάνω αυτή τη δουλειά πρέπει να υπάρχει μια συζήτηση ένα κανάλι διανομής μεγάλο Εντάξτε λοιπόν τέτοιο οργανισμός αδύναμα ζαν δεν έχουμε στην Ελλάδα αλλά θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ενδεχόμενες ωραία εδώ λοιπόν χρειάζεται know-how γνώση του 1009 που έχουμε επιστήμονες που ξέρουμε απ'αυτά και χρειάζεται αγορά και οργάνωσης φαίνεται ότι έχουμε γνώση για τα υπόλοιπα δύο αρκετοί αγοράκια οργάνωση για να γίνει μια εταιρεία το δέντρο δεν το βλέπω εκτός αν είναι κανείς από σας πάρε την πρωτοβουλία και κάποιοι έκαναν τα κατάφερε λοιπόν να αρχίσει το παιχνίδι τώρα να ας δούμε ενδιαφέρεται κανείς να έχει ένα ιδέα εδώ στον τουρισμό εγώ παριστάνω τον επενδυτή και να μου ζητήσει σε γάμο επιχειρηματολόγησε για να των δόσεων επένδυσε τα να ρισκάρουν τα χρήματά μου σ'αυτό θα κάνει θέλει κανείς να το κάνει αυτό όχι ή τουρισμό έχουμε ιδέες υπάρχει ένα λεπτό στο πάμε πιο μαλακά οκ να δώσει και να βιώσει μια ιδέα πώς να σκεφτείς εσύ μια ιδέα με λέξεις ένα διάλογο με τον αυτός ωραία κίνας Night να δεις δίχασε ρώτησα πέντε εταιρείες ότι