Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 16-22 Σεπτεμβρίου με πολλές δράσεις στον Δήμο Αρταίων (ARTA WebTV, 2022)
: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κυνητικότητας, η οποία υλοποιείται από το 2002, πλέον είναι θεσμοθετημένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έχει σαν σκοπό την προαγωγή μιας κουλτούρας, φιλικής προς το περιβάλλον και την ορθολογική χρήση μέσω μετακίνησης, έτσι ώστε να έχουμε ένα καλύτερο άδριο, ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας, για τα παιδιά μας και για το περιβάλλον και για τη ζωή μας γενικότερα. για όλους μας, για τα παιδιά μας και για το περιβάλλον και για τη ζωή μας γενικότερα. Αυτονόητο είναι ότι ο Δήμος Αρτέων συμμετέχει σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι λοιπός και υλοποιεί φέτος μια εβδομάδα δράσεων αρχής γεννωμένης από σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου και σε συνεργασία εννοείται με φορείς της πόλης της ο οποίος και πρέπει να ευχαριστήσω ξεχωριστά και συνολικά για την συμμετοχή τους στην όλη αυτή την προσπάθεια. Είναι η Διεύθυνση Αστυνομίας Άρτας, είναι το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Αρτέων, η ΑΔΑΕΟΤΑ, ο Σύλλογος Σταδρομαίων, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας, ο Ποδηλατικός Όμιλος, ο Ρηβατικός Όμιλος και ο Σύλλογος Εθελοντών Εμποδοτών. Ελπίζω να μην ξέχασα κάποιον πραγματικά θετική ανταπόκριση όλων των φορέων Προσπάθει αυτή να πείσουμε τους συμπολίτες μας να δοκιμάσουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. Εβδομάδα δράσεων λοιπόν και ευαισθητουποίησης για την κινητικότητα. Θα αναφέρω τις πιο σημαντικές δράσεις που είναι η σύνδυση των πάρκινγκ με δωρεάν μετακίνηση με το αστυκοκτέλ προς στο κέντρο της Πόλης και Αντίστροφα. Η Λαμπαδεντρομία και κάποιες άλλες δράσεις που υλοποιεί ο Σύλλογος Εμμοδοτών αυτή την εβδομάδα και εντάσσονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών. Πολιτιστική πεζοπορία μέσα στην πόλη, που δεν θα είναι απλά ένα περπάτημα, αλλά θα είναι συγχρόνως και μια ξενά αγυσή σε ομορφιές και εμνυμία της πόλης μας. Πεζοπορία στο δάσος, ποδέλα βόλτα στο παραποτάμιο. 22 Σεπτεμβρίου, που θα είναι και η ημέρα κορύφωση των εκδηλώσεων, θα υπάρχει στην Μακριάννη και Φιλελίνων μια σειρά από δράσεις πάλι ευαισθητουποίησης και μια μουσική συνευλία για να δώσουμε έτσι την μέγιστη σημασία στην όλη αυτή την προσπάθεια την οποία κάνουμε. Κύριε Λιόντο τα τελευταία χρόνια δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στο ποδήλατο. Το ποδήλατο να ενταχθεί στην καθημερινότητά μας. Οι υποδομές όμως εδώ στην Άρτα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη να υλοποιούνται. Σε ποια διαδικασία έχει φτάσει ο Δήμος την υλοποίηση του ποδολιαδοδρόμου. Είναι στο τελευταίο στάδιο πλέον της έγκρισης της όλης η μελέτης, όχι μόνο για χρηματοδότηση αλλά και για υλοποίηση. Πιστεύω σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να είμαστε έτοιμοι πλέον να πάμε στην υλοποίηση πέρα από την μελέτη και την χρηματοδότηση. Θα έλεγα όμως ότι είναι ένα έργο το οποίο να μην είναι μεγάλο σιόγκο όπως άλλα έργα του Open Mall ή κάποια άλλα τα οποία θα γίνουν στην πόλη μας, αλλά είναι εξίσου σημαντικό για την όλη συμπεριβασμή των κατοίκων απέναντι στο πρόβλημα που όλοι αντιμετωπίζουμε. Πολλά αυτοκίνητα, λίγες θέσεις πάρκινγκ, ηχορρύπανση, μόλινση του περιβάλλοντος που δεν είναι μόνο δικά μας προβλήματα. Αυτά είναι προβλήματα που αντιμετωπίζει πλέον όλος ο κόσμος και ιδιαίτερα με την ενεργειακή κρίση. Άρα λοιπόν πρέπει όλοι μας να σκύψουμε πάνω σε αυτό υπομονή, επιμονή και πραγματικά να μην περιμένουμε και τον έτοιμο ποδηλατώδρομο, την πολιτιστική αυτή διαδρομή, αλλά και από τώρα σιγά σιγά να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τέτοιου είδους μετακινήσεις. Οι βράσεις θα επεκταθούν και μέσα στα σχολεία. Εννοείται, έτσι κι αλλιώς το Υπουργείο Παιδείας κάθε χρόνο πλέον έχει ενσωματώσει στον κύκλο των προγραμμάτων που υλοποιεί στα σχολεία τέτοιες δράσεις. Εμείς θα τις υποστηρίζουμε και εννοείται στη συνεργασία με την πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια, να δίνουμε τη δυνατότητα στα παιδιά να αναδεικνύουν τις όποιες δράσεις κάνουν για την ευιστητουποίηση των πολιτών απέναντι στην κινητικότητα. Σήμερα είναι η έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κοινητικότητας. Η Δημοτική Αστυνομία προσπαθεί να ειδητοποιήσει και να ενημερώσει τους κατοίκους, τους δημότες για το τι πρέπει να κάνουμε και τι χρήζει να κάνουμε όλοι μας ώστε να έχουμε μια πιο άνετη και πιο εύκολη ζωή. Υπάρχουν στο δήμο μας περιμετρικά τρία πάρκινγκ, δημοτικά πάρκινγκ, που μπορούμε να σταθμεύσουμε. Θα πρέπει να βγάλουμε από μέσα μας ότι θα πρέπει να έχουμε το αυτοκίνητό μας και να μπούμε στη δουλειά μας, στην καφετέρια, να με το αυτογενητό μας. Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε ένα ευλογημένο τόπο. Έχουμε 300 μέρες ηλιοόλουστες. Μπορούμε να κινηθούμε ή με τα πόδια μας, ή με το ποδήλατο. Αναφορικά, λέγοντας για τα parking, υπάρχει δίπλα από την ελληνική αστυνομία ένα μεγάλο parking. Υπάρχει στην Αράχθου, υπάρχει στο εκκλησιακό κέντρο, υπάρχει στον κοιλικό κόμμα στην πλατεία Ζέρβα, όπου είναι το λιγότερο 4-5 λεπτά με τα πόδια. Θα πρέπει να αλλάξει γενικότερα η νονοτροπία μας. Γι' αυτό προσπαθούμε να κάνουμε μια καμπάνια ενημέρωσης, ξεκινώντας από σχολεία, ξεκινώντας όπως είναι σήμερα από το δρόμο, μοιράζοντας φελάδια, ενημερώνοντας τον κόσμο. Η Δημοτική Αστυνομία δεν είναι για να επιβάλλει μόνο πρόστιμα είτε να τιμωρήσεις εγωγικά. Είναι για να ενημερώσει, να επιβιωσιστοποιήσει και να βάλει αυτό το σποράκι σε όλους νέους και μεγάλους, ώστε να αλλάξουμε γενικότερα νοτατροπία. Η ενεργειακή κρίση, δυστυχώς, άσχημα μας χτύπησε την πόρτα μας και πολύ απότομο, μπορώ να πω. Προσπαθούμε με γρήγορες ενέργειες να μπορέσουμε να βάλουμε την ηλεκτροκίνηση, να βάλουμε το ποδήλατο με πολλές ενέργειες στην καμιθαριότητά μας. Έτσι και ο Δήμος, δημιουργώντας στάθμευση για ποδήλατα, δημιουργώντας ένα ποδηλατώδρομο, όπως θα είδατε και πριν στο πλάνο, υπάρχει η θέληση από τον κόσμο να βάλει το ποδήλατο στη ζωή του και εμείς θα είμαστε κοντά στους δημόντες γι' αυτό.