27η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2017 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2017)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Θα κάνω δύο-τρεις ανακοινώσεις προς το σώμα. Η πρώτη ανακοίνωση αφορά το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα από 30 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2017. Το θέμα του Συνέδριου είναι η μεταρρίθμηση στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παρακαλώ όποιοι από τους συμβούλους επιθυμούν να μετέχουν στο Συνέδριο αυτά τις ημέρες που σας είπα να το δηλώσουν έγκαιρα προκειμένου με έξοδα του Δήμου να γίνει μετακίνηση και διαμονή τους στα Ιωάννινα για να συμμετέχουν στο Συνέδριο. Δεύτερο, έχω στα χέρια μου μία επιστολή από τον κ. Ποτόλια αντιλαγικής ασπήρωσης με την οποία ζητά να μπει ως έκτακτο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της κεραίας κινητής τηλεφωνίας, το οποίο είχε απασχολήσει και τη συνεδρία του Συμβουλίου μας πριν από δύο συνεδριάσεις. Κύριε Ποτόλια, το θέμα αυτό θα το εισάγω στο αμέσως επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης, έχω στα χέρια μου μία κοινοποίηση, γνωστοποίηση μίας επιστολής της Επιτροπής Αγώνα Πανθασιακής Συγκέντρωσης για την πορθμιακή γραμμή πριν ως καβάλα, η οποία απευθύνεται καταρχήν προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θάσου και κοινοποιείται και σε εμάς, με την οποία ζητούν τα μέλη της Επιτροπής τη σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα το πρόβλημα των δρομολογίων της παραπάνω πορθμιακής γραμμής. Νομίζω ότι μετά τη συναιδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου θα μπορέσουμε και εμείς, γιατί το θέμα αφορά και τον Δήμο Καβάλας, να πάρουμε θέση, επίσημη θέση, αν και είναι γνωστή η θέση, αλλά εν πάση περιπτώσει επίσημη θέση σαν Δημοτικό Συμβούλιο πάνω στο ζήτημα αυτό. Οπότε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό θα το φέρουμε ως θέμα. Λόγω της απουσίας της κυρίας Δημάρχου δεν θα κάνουμε προημεριασίας για τάξεις ζήτης σήμερα. Έχουμε και μερικά θέματα τα οποία θα μας απασχολήσουν για ώρα και θα πάμε κατευθείαν στα έκτακτα και τα τακτικά θέματα. Έχουμε συνάδελφοι ένα έκτακτο θέμα, το οποίο αφορά την έγκριση πραγματοποίησης πρόσληψης έκτακτου προσωπικού χρονικής διάρκειας δύο μηνών τριών ατόμων ειδικότητων γυμναστών με άδειο ασκήσους επαγγελματος ναυαγοσώστη και δώδεκα ατόμων ειδικότητας yy γενικών καθηκόντων στο Τμήμα Αθλητισμού και Πολιτισμού της Βιεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού. Κύριε Φιλόσοβουλα, αν θέλετε, παρακαλώ για το έκτακτο θέμα και αν υπάρχει κάποια αντίρρηση από αυτό. Εγκρίνεται? Εγκρίνεται. Κύριε Βέρο, το ακούσατε? Εγκρίνεται? Ναι. Ναι στην αναγκαιότητα, όχι στον τρόπο πλογιούς. Πρέπει να τα έχουμε καλά με όλους τώρα, τι να κάνουμε, είναι ημέρες δύσκολες. Λοιπόν, πάμε στην ημερήσια διάταξη. Το πρώτο θέμα, το βάλαμε πρώτο θέμα γιατί την άλλη φορά και ίσως δικαιολογημένα είχατε διαμαρτυρηθεί, γιατί είχε μπει στο τέλος και δεν είχαμε και ώρα να το συζητήσουμε. Αφορά την κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος δύο χιλιάδες δέκα οκτώ. Ο κύριος Τουλκίδης, παρακαλώ. Ναι, θέλετε κάτι κύριε. Λοιπόν, αγαπητοί συνάλφοι, αυτό το οποίο θα ήθελα λίγο να επισημάνω, για να μπορέσει και η συζήτηση να διεξαχθεί και να είναι όσο το δυνατόν πιο γόνιμη, είναι να λάβουμε υπόψη μας μερικές παραμέτρους, όσο στον σχεδιασμό του καταρτισμένου τεχνικού προγράμματος. Όπως θα έχετε διαπιστώσει και γνωρίζετε και οι περισσότεροι από εδώ είστε πολύ πυροί, ούτε τα χρήματα είναι απεριόριστα, άρα πρώτον, μια παράμετρος είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα συγκεκριμένο οικονομικό προϋπολογισμό, το οποίο έχουμε λάβει υπόψη. Δεύτερον, είναι η κατεύθυνση των προτεραιοτήτων και η προτεραιότητα η πρώτη αυτή τη στιγμή, όπως έχει δηλώσει κατεπανάληψη και η κυρία δήμαρχος, αλλά και η διοίκηση γενικότερα, είναι η καθημερινότητα. Αυτό νομίζω ότι φαίνεται ανάγκληφα και θα αναλυθεί εκτενώς από τον αγαπητό συναλφό τον κ. Τουλκίδη. Και μάλιστα η καθημερινότητα σε τέτοιο πρόγραμμα, με τέτοιο τρόπο ώστε να λύνει εμπρος το βαρός τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται. Δηλαδή θα δείτε μεγάλα ποσά και ως προς το κομμάτι των ασφαλτοστρώσεων, αλλά και ως προς το θέμα ας πούμε των παιδικών χαρών, που είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο το αντιμετωπίζουν πάρα πολύ, αν όχι όλοι οι δήμοι, στην ελληνική επικράτεια. Θα ήθελα κ. Πρόεδρε, για τη διευκόλυνση της συζήτησης και για να είναι γόνιμη και αποδοτική, αφού ο κ. Τουλκίδης αναλύσει το πρόγραμμά του, πρώτον να τεθούν οι ερωτήσεις τυχόν απορίες των συναδέλφων και μετά να γίνουν οι τοποθετήσεις και αν όχι και προτάσεις. Νομίζω ότι πέρασε όλα τα στάδια τα γραφειοκρατικά και αυτό της διαβούλευσης, έτσι δεν είναι κ. Τουλκίδη. Έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν. Είναι επίσης γνωστό ότι ο κάθε δήμος είναι ένα ζωντανός οργανισμός και στην πορεία του χρόνου θα προκύψουν και ανάγκες, θα καλυφθούν με τις τροποποιήσεις όπως γίνεται κάθε φορά όταν θα έρθει η ώρα του τεχνικού προγράμματος. Άρα, θα ήθελα να παρακαλέσω να ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία για να μπορέσει και ο κόσμος που μας ακολουθεί να βγάλει τα δικά τους συμπεράσματα. Και κάθε τυχόν πρόταση που θα πέσει στο τραπέζι θα ήταν ευχή σ' έργο να συνοδεύεται και από στοιχεία τα οποία να την κάνουν πιο πρόσφορη προσλήψη. Δηλαδή, και κόστος και από πού θα χρηματοδοτηθεί εφόσον υπάρχουν προτάσεις από την πλευρά της μοιοψηφίας, των παρατάξεων της μοιοψηφίας και ούτω καθεξής. Οπότε, κύριε Πρόεδρε, ας πάρει τον λόγο ο κύριος Τουρκίδης. Ευχαριστούμε τον κύριο Φιλόσου. Κούσετε, συνάδελφοι, επειδή δεν θα χρονοτριβούμε με τα ίδια και τα ίδια και επειδή το θέμα είναι, το έχετε δει, δεν υπάρχουν ερωτήσεις, τι ερωτήσεις να κάνουν. Τοποθετήσεις και λοιπά υπάρχουν. Κύριε Τουρκίδη, θα κρατήσουμε αυστηρά χρόνο, όπως και αγαπητοί φίλοι επικεφαλής των παρατάξεων, προκειμένου να διευκολύνουμε και να συντομεύσουμε τη διαδικασία. Κύριε Τουρκίδη, έχετε τον λόγο για επτά λεπτά. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα είμαι εξαιρετικά σύντομος και συνοπτικός. Έχω επίσης, έχω ετοιμάσει γραπτά ό,τι θέλω να σας πω, για να μην χρονοτριβώ και εγώ και να μην βάλειν δρομό. Ο στρατηγικός σχεδιασμός, καθώς και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, μας έχουν ολοκληρωθεί. Με βάση αυτών καταθέσαμε προτάσεις για έργα πέραν των 20 εκατομμυρίων ευρώ, όλα από τα οποία αναφέρονται σε στόχους του στρατηγικού προγράμματος. Έχουμε εξασφαλίσει περί τα 18 εκατομμύρια σε κονδήλια για έργα και ετοιμαζόμαστε για ακόμα περισσότερα. Με αυτός δεδομένο, ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης των μεγάλων στρατηγικών στόχων και έργων του Δήμου, επικεντρώνουμε τον τεχνικό πρόγραμμα στην κάλυψη των υπολοίπων αναγκών και προαιτεραιοτήτων με την κεντρική στρατηγική στόχευση της διοίκησης, που είναι η καταπολέμηση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Το τεχνικό πρόγραμμα του 2018 βασίζεται στις εξής βασικές και ως ένα σημείο αντικρυώμενες παραδοχές. Το τεχνικό πρόγραμμα έχει πεπερασμένες δυνατότητες, έχει περιορισμένους πόρους, καθώς η κρατική επιχορήγηση, όπως όλοι ξέρετε, είναι πάρα πολύ περιορισμένη. Για το λόγο αυτό δεν μπορεί να είναι ούτε γενικόλογο, ούτε ανεδαφικό, ούτε μαξιμαλιστικό, ούτε έκθεση προθέσεων και ιδέων. Ως διοίκηση ενός Δήμου το 2017, οφείλουμε να διαχειριστούμε το χρήμα, το δημόσιο χρήμα, όντας πραγματιστές, ρεαλιστές και λογικοί. Δεύτερον, το τεχνικό πρόγραμμα καλύπτει όλες τις πραγματικές και άμεσες ανάγκες και οφείλει να απαντάει στην καθημερινότητα, στην ημερήσια ρουτίνα του πολίτη και μάλιστα να απαντάει πάντα και να απαντάει και έγκαιρα. Η πραγματικότητα τρέχει είτε μας αρέσει, είτε όχι και πολλές φορές όσο και αν σχεδιάζουμε μας ξεπερνά. Κάθε τι καθημερινό πρέπει λοιπόν να φροντίζεται από το τεχνικό πρόγραμμα. Το τεχνικό πρόγραμμα υλοποιεί τον στρατηγικό σχεδιασμό ως ένα σημείο. Είναι λοιπόν ανάγκη να ανταποκρίνεται στους στόχους που έχουμε θέσει στρατηγικά και επιχειρησιακά στο Δήμο. Μετά από διεξοδικές διαβουλεύσεις και μετά από μια περίοδο διαβουλεύσης τόσο για το στρατηγικό όσο και για άλλες, για άλλα επιχειρησιακά μας σχέδια με πρωτότυπους και καινοτόμους τρόπους οι οποίοι μάλιστα έχουν βρεβευτεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέταρτον, το τεχνικό πρόγραμμα οφείλει να κοιτά το μέλλον. Λαμβάνοντας υπόψη την γνώση μας για επόμενες σχεματοδοτήσεις, για τις μελλοντικές κεντρικές πολιτικές των διαρθωτικών ταμείων αλλά και τις προοπτικές της οικονομίας, οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε μελετώντας τα έργα των επόμενων ετών. Μια ακόμη παράμετρος είναι ο ρεαλιστικός χρόνο προγραμματισμός. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το τεχνικό πρόγραμμα πρέπει και να υλοποιείται. Δεν μπορεί να αποτελείται από ευκολόγια, από σκέψεις για έργα, από προθέσεις για έργα. Οφείλει να μπορεί να έχει μετρήσιμους δείκτες υλοποίησης και ρεαλιστικό χρονοπρογραμματισμό. Είναι ένα εργαλείο καθημερινότητας και η καθημερινότητα δεν περιμένει. Αν λοιπόν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε τελικά και την έλλειψη προσωπικού της τεχνικής υπηρεσίας, η οποία μελετά τα έργα, συντάσσει τα τεύχη, διεξάγει τους διαγωνισμούς ηλεκτρονικούς για πρώτη φορά, επιβλέπει, παραλαμβάνει τα προϊόντα των έργων, μπορούμε να καταλάβουμε και να αντιληφθούμε πως δεν μπορούμε να συντάσσουμε τεχνικά προγράμματα προσθέτωτας απλά γραμμές για πράγματα τα οποία θα θέλαμε να κάνουμε, αλλά οφείλουμε να κάνουμε το καλύτερο με τα μέσα που μπορούμε. Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω προχωρήσαμε στη σύνταξη του τεχνικού προγράμματος που έχετε στα χέρια σας ως εξής. Με μια μελέτη της ευστητάμενης κατάστασης, με μια μικρή ανάλυση εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος. Με την τοποθέτηση του κορμού βασικών οριζόντων συντηρήσεων και έργων, απαραίτητων για τη λειτουργία του δήμου και τη ζωή των δημοτών. Στοχοθέτηση και συγκεκριμενοποίηση άμεσον ανάγκων σε νέα έργα, ενσωμάτωση των μελετών πρωτεαιότητας που σχετίζονται με τα έργα που θέλουμε να οριμάσουμε για τα επόμενα χρηματοδοτικά, ή έργα που άμεσα πρέπει να κατατεθούν και να ελλοποιηθούν στο δήμο. Ολοκληρώσαμε το βασικό σχελετό, ελέγξαμε το αποθωματικό και περάσαμε σε ενσωμάτωση μελετών στρατηγικής στόχευσης. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο κορμό με έργα και μελέτες πρωτεαιότητας και έχουμε στον Συρτάρη όλες τις υπόλοιπες εκραιμότητές μας, οι οποίες μπορούν να ενσωματωθούν στη συνέχεια όταν θα προκύπτουν και οι εκπτώσεις από τις Δημοπρατήσεις. Οι εκπτώσεις από τις Δημοπρατήσεις φέτος άγγιξαν τις 700.000 ευρώ. Η εξαιρετική δουλειά που έγινε και γίνεται στην απορρόφηση περιφερειακών κρατικών και ευρωπαϊκών κονηλιών μας δίνει τη δυνατότητα να επικεντρώσουμε το τεχνικό πρόγραμμα στη συντήρηση των υποδομών και τον κοινόχρηστο χώρον των δημιουργών μας, των κτιρίων μας, των σχολείων μας, των κοινόχρηστών μας χώρων. Στην ενίσχυση και συντήρηση των αρδευτικών δικτύων, στην εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών των δημοτών μας. Παράλληλα, ενσωματώνουμε μελέτες απαραίτητες για την ορίμανση των έργων μας που θα χρηματοδοτηθούν, αλλά και μελέτες που κοιτούν το μέλλον στοχευμένες βάσεις του επιχειρησιακού μας προγράμματος, που αποτελεί πάντα την βάση της ανάπτυξης και των σχεδιασμών του Δήμου μας. Σας καταθέτω λοιπόν απόψη σε ένα τεχνικό πρόγραμμα βασισμένο σε απλή λογική. Χωρίς καλοπισμό, χωρίς πολυλογία, χωρίς περιτά, ένα πρόγραμμα ορθολογικό, συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και πάνω απ' όλα υλοποιήσιμο. Και σας καλώ να το ψηφίσετε. Ευχαριστούμε τον κ. Δήμαρχο. Πάμε σε συτουποθετήσεις, ο κ. Σιμητσής έχει το λόγο παρακαλώ. Αγαπητοί συνάδελφοι της συμπολίτευσης, πήγαμε πλέον στο τέταρτο χρόνο της δικής σας διοίκησης και επιτέλους αντιλαμβάνομαι κι εγώ πόσο ωφέλιμη είναι η δημοκρατία που επιτρέπει την αναλλαγή στην εξουσία, την αναλλαγή άρα και στη γνώση των προβλημάτων που έρχονται με την επαφή στην εξουσία. Που ήταν ο μαξιμαλισμός εκείνος με τον οποίον κυρίως η δική σας παράταξη, γιατί είστε γέννημα θρέμα της παράταξης του κ. Καλλιοντζή και του κ. Ερυφυλίδη παλιότερα. Που είναι αυτός ο μαξιμαλισμός, ο οποίος σας διακατήχε εκείνα τα χρόνια και μάλιστα με πολύ μεγάλο και πολύ έντονο βαθμό. Θα το θυμηθεί ο κ. Μαυρίδης και θα συμφωνήσει πιστεύω για το τι συνέβαιναν τις δύο θητίες τις δικές μας μέχρι το 10 και μέχρι το 14 από τις παρατάξεις εκείνες. Έστω και έτσι όμως θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι επιτέλους προσγειωνόσασες την πραγματικότητα. Που είναι δηλαδή οι δυσκολίες, οι γραφειοκρατικοί μηχανισμοί, η έλλειψη στελεχικού δυναμικού. Προβλήματα που υπήρχαν όμως και πριν από το 2014. Πίσω από το καμάρι του αγαπητού Δημοσένη Τουλκίδη για την επαφή με την πραγματικότητα, τον ρεαλισμό και τον πραγματισμό που επιθυκνεί η διοίκηση επιτέλους, εγώ αυτό το οποίο αντιλαμβάνομαι είναι η πολιτική των χαμηλών πτύσεων. Βεβαίως μικρά έργα υπάρχουν, είναι αναγκαίο να υπάρξουν. Ο διοικητικός και τεχνικός κορμός του Δήμου δεν μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά. Πρέπει να γίνουν μικρά έργα και μεσαίου βελυνεκούς έργα για να συντηρηθούν τα κτίρια του Δήμου, για να συντηρηθεί το δικό δίκτυο, ο φωτισμός. Εννοείται ότι αυτά τα πράγματα γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται πάντοτε. Άρα δεν τα σχολιάζω. Η πιθανή αλλαγή τους πάντοτε προκύπτει όταν υπάρχει ανάγκη για τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος, επειδή πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές. Εκεί που θα σταθώ εγώ είναι στις μελέτες στρατηγικής στόχευσης. Χρησιμοποιώ ακριβώς τη φρασιολογία του αντιδημάρχου. Πού υπάρχουν μελέτες στρατηγικής στόχευσης. Άραγε είναι ο Διώνυσος μια τέτοια μελέτη. Και τι περιμένατε λοιπόν τέσσερα χρόνια για να βάλετε 50 χιλιάρικα για να γίνουν οι μελέτες του Διώνυσου. Είμαστε σοβαροί. Με 50 χιλιάρικα περιμένετε να ξεμπερδέψουμε το Διώνυσο. Μακάρι εγώ πρώτος θα χειροκροτήσω αν με 50 χιλιάρικα έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για το Διώνυσο ώστε είτε ο ίδιος ο δήμος ή η δημοφέλεια είτε κάποιος τρίτος επενδυτής με βάση αυτές τις μελέτες να προχωρήσει. Και σε κάθε περίπτωση να διεκδικήσουμε και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ή από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα. Μακάρι αυτά τα 50 χιλιάρικα να φτάσουν. Εγώ θεωρώ όμως ότι με τα 50 χιλιάρικα απλώς ξεπλένεται μια υποχρέωση. Ας μιλήσουμε λοιπόν για τις άλλες μελέτες που είναι αναγκαίες. Το ξέρετε αγαπητοί συνάδελφοι της συμπολίτευσης ότι το 2013 εγκρίθηκε το Γενικό Πολοδομικό Σχέδιο το οποίο προβλέπει μια σειρά από ειδικές πολοδομικές μελέτες κυρίως όμως επιβάλλει να γίνει αλλαγή του ρημοτομικού σχεδίου της Καβάλλας το οποίο είναι απαρχαιωμένο είναι από το 1980. Έχει γίνει καμία κίνηση επ' αυτού από τη δική σας διοίκηση. Προχωρήσαμε καθόλου προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν μελέτες, υπάρχει πρόβλεψη για το ρημοτομικό σχέδιο, υπάρχει πρόβλεψη για το Γενικό Πολοδομικό Σχέδιο του παλιού Δήμου Φιλίππον δηλαδή αυτό που λέμε σήμερα Δημοτική Ενότητα Φιλίππον. Όταν μιλάμε για σχεδιασμό, στρατηγική ανάπτυξη, επιχειριασιακά προγράμματα είναι δυνατόν να προχωρήσουν όλα αυτά χωρίς τις αναγκαίες πολοδομικές και χωροταξικές ρυθμίσεις και πώς θα γίνουν αυτές οι ρυθμίσεις άμα δεν υπάρχουν μελέτες. Δυστυχώς και την τέταρτη χρονιά σας, παρά το ότι επιμείναμε ότι πρέπει να γίνουν αυτά, εσείς αδιαιφορείτε. Δεν ξέρω για ποιον λόγο το κάνετε. Ενδεχομένως να θεωρείτε ότι δεν είναι κάτι το οποίο αποδίδει ψηφοθυρικά. Θα το δεχθώ. Δεν είναι κακό πράγμα. Έτσι, ο πολιτικός τρέφεται από την ψήφο, δεν τρέφεται από τον μπράβο του ιστορικού του μέλλοντος, τρέφεται από την ψήφο. Το δέχομαι. Αλλά κατά ένα μέτρο τουλάχιστον, ύστερα από τέσσερα χρόνια, θα έπρεπε κάποιες τέτοιες μελέτες να τις προχωρήσετε. Κατά λίγο, σχολιάζοντας επίσης την αποστροφή του αγαπητού Δημοσθένη, ότι γίνεται εξαιρετική δουλειά στην απορρώφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, γι' αυτόν τον λόγο αποδεσμεύονται χρήματα από αλλού. Δεν το βλέπω, αγαπητοί συνάδελφοι. Σήμερα συζητιέται στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο ένα θέμα που έχει να κάνει με το τριμηνιαίο δελτίο αποτελεσμάτων. Και εκεί φαίνεται, δυστυχώς, ότι δεν υπάρχει απορροφητικότητα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και από το ΕΣΠΑ. Δυστυχώς, και αυτόν τον τομέα τον έχετε παραμελήσει. Όσον αφορά τα ευρωπαϊκά προγράμματα, έχετε διαλύσει το γραφείο ευρωπαϊκών προγραμμάτων και εγώ, τουλάχιστον, εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έχω δει να έρχονται θέματα τέτοια. Δηλαδή, να πάρουμε χρήματα να συμμετάσουμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Όσον αφορά το ΕΣΠΑ, δυστυχώς, καρκυνοβατή. Δεν προχωράει, δεν υπάρχουν νέες εντάξεις και κυρίως δεν υπάρχουν μελέτες που θα προετοιμάσουν την επόμενη φάση του ΕΣΠΑ ώστε να έχουμε εντάξεις καινούριων έργων. Αυτά και σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ τον κ. Σιμιτζή. Κύριε Παπαδόπουλο, παρακαλώ, έχετε το λόγο. Καλησπέρα, Πρόεδρε, καλησπέρα, συνάδελφοι. Θα δώσω μια σύντομη απάντηση στα λεγόμενα του κ. Φιλόσογλου και του κ. Τουλκίδη ότι σε όλα αυτά που λένε και προσπαθούν εδώ να πείσουν το σώμα, όμως κάνατε λίγα πράγματα, λέω κ. Τουλκίδη, όπως επίσης λέω έχετε λάθος προτεραιότητες κ. Φιλόσογλου. Φτιάξτε τις σχολικές αυλές που είναι σκοτόστρες. Θα μου επιτρέψει, Πρόεδρε, να πω έτσι, να διαβάσω μια στροφή ενός ποιήματος που αφιέρωσε ο κ. Θοδωρίδης στον δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα στον απολογισμό του 2016. Και λέει, ας πούμε, μια στροφή που μου έκανε εντύπωση. Μόλις που διάβασα, παιδιά, το έργο που έχω κάνει δυο χρόνια που είμαι δήμαρχος και αυτό θα με τρελάνει. Τόσα πολλά που έφτιαξα, τρόμαξα που τα είδα και έτσι μου βγήκε αθόρμητα η τρομερή τσιρίδα. Και λέω, κ. Πρόεδρε, ότι εμένα μου έρχεται να τσιρίξω αλλά από αγανάκτηση και από απελπισία, κ. Πρόεδρε. Είστε στο τέταρτο έτος, με το παλιό προεκλογικό καθεστώς, που τελειώνει η θητεία σας, είναι το τέταρτο τεχνικό πρόγραμμα. Δεν βλέπουμε, κ. Πρόεδρε, ούτε ένα έργο ανάπτυξης αλλά δεν βλέπουμε και ούτε να οριμάζει ένα έργο για να αλλάζει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των καμπαλιωτών. Δυστυχώς δεν έχουμε καμιά ελπίδα, κ. Πρόεδρε. Δεν μπορείτε. Γι' αυτό, κ. Πρόεδρε, ψηφίζω παρόν. Ευχαριστούμε τον κ. Παπαδόπουλη. Ο κ. Παπάς έχει το λόγο, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, ακούγοντας την εισήγηση του κ. Τουλκίδη, θα έλεγα ότι ο άνθρωπος πολύ καλά τα λέει. Αυτή είναι η κατάσταση πραγματικά, δραματική, και κάνουμε μια απλή διαχείριση των πραγμάτων. Λέει, δεν είναι μαξιβαλιστικός, βέβαια δεν είναι. Είναι πολύ πολύ μικρός σαν τεχνικό πρόγραμμα, εκτός αν τα οράματα, η παράταξή σας, τα βάλει μέσα στο επιχειρησιακό πρόγραμμα και όχι στο τεχνικό πρόγραμμα. Αν και εγώ δεν συμφωνώ με τη λογική ότι ένα τεχνικό πρόγραμμα είναι ένα πρόγραμμα πολιτικά απονευρωμένο και παρουσιάζει έναν απολογισμό ή μια μικρή διαχείριση πραγμάτων, και δεν συμφωνώ με τη διαφορετικότητα που έχει ο κ. Τουλκίδης σε αυτή την αίθουσα και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Τον άκουσα και σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης να εξοργίζεται, όταν κάποιος τον κατηγόρησε, νομίζω από την παράταξη Σιμιτζή, ότι δεν έχει κάνει τίποτα στην περίπτωση του Ανσασέρφου της Παναγίας. Και είπε, μα έχουμε βάλει τη μελέτη, μα αυτό εδώ το έργο είναι πλέον να γελάς. Ο Μουριάδης σε μένα μου είχε απαντήσει τουλάχιστον τρεις φορές ότι τελείον και εσείς το βάλατε στη μελέτη ή ψάχνουμε να βρούμε μελέτη. Και αυτό γιατί το λέω έτσι. Το λέω για να δείξω ότι πραγματικά υπάρχει μια συνέχεια της λογικής Σιμιτζής και στη δικιά σας λογική γιατί βάζετε εδώ πέρα πράγματα και αυτά τα λίγα που βάζετε δεν μπορείτε να τα πραγματοποιήσετε, δεν κάνετε τίποτα και τα ξαναβάζετε. Δηλαδή ο Διόνυσος πότε ήρθε στη δικαιοδοσία του Δήμου. Επιδημαρχία Σιμιτζή. Εδώ είσαστε στην τέταρτη χρονιά και το βάζετε τώρα μόνο και μόνο επειδή ακούσατε να σας κατηγορεί η παράταξη Σιμιτζή ότι δεν κάνατε τίποτα. Είμαι σίγουρος γι' αυτό. Δεν βλέπω κι εγώ κάτι αναπτυξιακό μέσα σε αυτό εδώ το τεχνικό πρόγραμμα. Εκτός και σας ρωτώ και θέλω μια απάντηση για να συνεχίσω, θα τα περιλάβετε τα οράματά σας στο επιχειρησιακό και μόνο πρόγραμμα κυρία Τουλκίδη. Πείτε μου για να συνεχίσω. Όχι, θέλω να συνεχίσω το σκεπτικό μου. Βασίλ, η ψήφος μου πάνω σε αυτό. Να παραθέσω λίγο τα έργα του ΕΣΠΑ ως απάντηση στο ερώτημα. Έχουμε τη βιώσιμη εστική ανάπτυξη. Ένα έργο το οποίο κάνει 13 έργα καινούργια μέσα στην πόλη. Δεσμευμένο σίγουρα για την πόλη της Καβάλας. 8 εκατομμύρια 600. Έχουμε 3 εκατομμύρια από την αλοκολουμένη χωρική επένδυση τουρισμού πολιτισμού, η οποία στοχεύει πίσω, στους Φιλίππους, με έναν ποδηλατόδρομο και με την ανάπλαση του Πηλωθεραπευτήριου, που πιθανότατα θα περάσει σαν κύριος στο δήμο. Έχουμε από την πολύ καλή δουλειά της αναπτυξιακής 1 εκατομμύριο 200.000 ευρώ σε έργα του CLND, του Λίντερ του καινούργιου, που λέγαμε παλιά, δηλαδή του Λίντερ, τα οποία πιθανότατα θα πέσουνε σε πρώτη φάση στην Κουτηριότου και στην Οικοτσάρα. Έχουμε τα 2 εκατομμύρια στο Ιμεπερά, όπου μεταφέρουμε το Δημαρχείο. Μπορεί να μην είναι κάποιο ρίγμα ανάπτυξης της πόλης, είναι αλήθεια, αλλά αποδεσμεύουμε δύο ήδη κουρασμένα κτίρια για μια ανάπτυξη ενδεχόμενη στο μέλλον. Έχουμε την λιλοποίηση του 21. Δημοτικού Σχολείου. Έχουμε 230.000 ευρώ για την ανακύκλωση, 20 εκατομμύρια που παλεύουμε για τιμαία και άλλα 10 εκατομμύρια για το ιχιτά, ο οποίος πρόσφατα έχει πλέον και την έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Κάτι που θα αναπιαστώ όνειρο για όλους σας, αλλά να που έγινε. Έχουμε την... βάση περίπτωση να μην περάσει σε μικρότερα πράγματα. Οι υπόλοιπες είναι σειρές. Άρα μιλάω μόνο για τα συγκραματικοτούμενα. Ναι λοιπόν, τα μεγάλα στρατηγικά έργα είναι αδύνατο να γίνουν από το τεχνικό πρόγραμμα. Ένα έργο που επέλεξε η διοίκηση να βάλει στο τεχνικό πρόγραμμα είναι το Βερούλιο, ένα μεγάλο έργο προϋπολογισμού ενός 600, το οποίο και δημοπρατήθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα. Λέω λοιπόν ότι θα πρέπει κάποτε, σαν αθλητικό κέντρο πολλαπλών δραστηριοτήτων, θα πρέπει, στον πρώτο χρόνο, τουλάχιστον να έχουμε ξεκαθαρίσει, να έχουμε βρει τη χοροθέτηση και να έχουμε προχωρήσει στη μελέτη. Δεν γίνεται να συζητάμε τέσσερα χρόνια και να λέμε, κατά τη λογική της προηγούμενης διοίκησης, ότι το ΑΣΑΣΕΡ στην Παναγία ήταν τελειωμένο και φέτος να λέμε ότι βάζουμε μελέτη. Με συγχωρείτε πολύ. Για μένα θα ψηφίσω το επιχειρησιακό πρόγραμμα, εφόσον έχει φιλοδοξίες και έχει στόχους. Αυτό εδώ το τεχνικό πρόγραμμα δεν μπορώ να του ψηφίσω, γιατί όχι μόνο φέρνει την καβάλα σε πολύ δυσκέρη θέση, τη φέρνει δηλαδή να μην έχει αγοριστικές διεκδικήσεις, να μην έχει δηλαδή αναπνοή και να λέει εκεί που μας βυθίζουνε, το έχουμε αποδεχτεί και πάμε στον πάτο. Εγώ δεν μπορώ να το ψηφίσω αυτό το τεχνικό πρόγραμμα. Ευχαριστώ με τον κύριο Παπά. Ο κύριος Βέρος παρακαλώ έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, θα είμαι σύντομος. Και θα είμαι σύντομος προσωπώντας δημοτική παράταξη, γιατί προσωπικά εμείς σήμερα περιμέναμε ότι η διοίκηση θα ζητούσε το συγκεκριμένο θέμα να πάει λίγο πιο πίσω, ενδεχομένως στην λογική ότι μήπως προλάβει και επιστρέψει η κυρία Δήμαρχος, γιατί το θέμα που συζητάμε σήμερα είναι από τα ελάχιστα σημαντικότατα θέματα του Δήμου Καβάλλας. Ένα θέμα που μαζί με τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους ουσιαστικά δείχνει τι σκέπτεται η σημερινή διοίκηση και ποιο θα είναι το παρόν και το μέλλον αυτού του Δήμου. Δεν το κάνατε, άρα δεν υπήρχε και κανένας λόγος να το ζητήσουμε εμείς, διότι δεν σας το κρύβω ότι μετά από τέσσερα χρόνια, και λέω τέσσερα χρόνια γιατί είναι η τέταρτη πρόταση της έγκρισης του τεχνικού προγράμματος της διοίκησης Σανάκα, που σε άλλες περιπτώσεις, και αν γυρνούσαμε λίγα χρόνια πριν, θα ήταν και η τελευταία, θα ήταν η προεκλογική. Όχι, κάνετε λάθος, υπάρχει μία ακόμα. Και είναι γνωστό ότι οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο του 2019 και ενδεχομένως τον 8. Δεν υπάρχει καμία δικλογία πρώτον και είμαστε μια διοίκηση καινούργια, μια διοίκηση που ψαχνόμαστε, που ενδεχομένως έχουμε κάποια πειρία, που ενδεχομένως δεν έχουμε την ενημέρωση που θα έπρεπε να έχουμε ως διοίκηση. Αυτά δεν υπάρχουν πλέον. Και θα έλεγα ότι εδώ αρμόζει αυτό που λέει ο λαός, ότι στο κουφούν την πόρτα, περνεις στην πόρτα και φεύγεις. Μάλλον το λέει αλλιώς, στο κουφούν την πόρτα, όσο θέλεις βρώντα. Αλλά εμείς θα λέγαμε ότι πρέπει να πάρουμε την πόρτα και να φύγουμε, διότι δεν έχει κανένα νόημα, διότι να επαναλαμβάνουμε αυτά τα οποία έχουμε επαναλάβει και τα προηγούμενα τρία χρόνια, όταν συζητούσαμε την κατάρτιση και έκλειση του τεχνικού προγράμματος των προηγούμενων ετών της θητίας σας, διότι αποδεικνύεται ότι δεν ακούτε, ουσιαστικά, αλλά και δεν μαθαίνετε ή δεν θέλετε να μάθετε. Αυτό αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει μια στοιχειώδους έκθεση, έγγραφη από τη μεριά της διοίκησης, που να λέει ποιες είναι οι προτεραιώτες, γιατί έχει αυτές οι προτεραιώτες, τι στόχο έχουν και ποιος είναι ο σχεδιασμός. Δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά. Ακούσαμε από τον κύριο Φιλόσογλου, που αναπληρώνει την κυρία Δήμαρχο, ότι στόχος μας είναι η καθημερινότητα. Ποια καθημερινότητα? Επειδή έχω μπροστά μου τις προτάσεις αλλά και το τεχνικό πρόγραμμα που εγκρίναμε από το 2015, δηλαδή για το 2015 μέχρι και σήμερα. Αυτό που πρώτα διαπιστώνουμε είναι ότι οι νέες συντηρήσεις και τα νέα έργα δεν ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια. Δηλαδή στο σύνολο του τεχνικού προγράμματος, που είναι 14 εκατομμύρια, δεν ξέρω κάπου άκουσα ότι ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών είπε ότι είναι 20 εκατομμύρια. Είναι 14 εκατομμύρια. Από τα 14 εκατομμύρια, τα νέα συντηρήσεις και τα νέα έργα είναι 3,5 εκατομμύρια. Όλα τα υπόλοιπα, και αν αφαιρέσουμε και 360.000 περίπου για νέες μελέτες, άντε να το στρογγυλοποιήσουμε να το κάνουμε 4 εκατομμύρια, τα υπόλοιπα 10 εκατομμύρια είναι συνεχιζόμενες συντηρήσεις, συνεχιζόμενα έργα και συνεχιζόμενες μελέτες από τα προηγούμενα χρόνια. Άρα, πού αποδεικνύεται αυτό που λέτε ότι ξέρετε προτεραιότητά μας η καθημερινότητα. Να σας πάω στο δεύτερο επιχείρημα. Μετρήστε λίγο, την προηγούμενη χρονιά δεν θα σας πάω ούτε το 2015, ούτε το 2016, το 2017. Πόσα ήταν τα νέα έργα και πόσα είναι σήμερα τα νέα έργα που προτείνετε. Πώς ήταν οι νέες συντηρήσεις το 2017 και πώς είναι τώρα οι νέες συντηρήσεις. Άρα, για ποια καθημερινότητα μιλάτε. Δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες, όμως μου κάνουν εντύπωση κάποια πράγματα. Και θα σας πω ακριβώς. Το μόνο θετικό που βλέπω και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, γιατί θα ξεκινήσουμε και από αυτό, είναι ότι εντάσσεται στα νέα έργα η κατασκευή υποδομών και διανύξεις στην περιοχή του Περιγιαλίου. Όμως, από πού πρέπει αυτό. Εάν δεν υπήρχε η πρόσφατη επίσκεψη και διαμαρτυρία των κατοίκων και ιδιοκτητών του Περιγιαλίου, θυμάστε, πριν στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Και τα ερωτήματα που βάλανε για πού είναι τα χρήματα και πόσα χρήματα έχουν μαζευτεί και έχουν κατατεθεί στον συγκεκριμένο λογαριασμό, εμείς από τη μεριά μας θεωρούμε ότι δεν θα το είχατε εντάξει. Και ξέρετε γιατί. Γιατί εμείς θέλουμε να σας ρωτήσουμε. Και απαντήστε μας μετά. Λέτε ότι το ποσό είναι 483.000, προφανώς είναι τόσα τα χρήματα που μέχρι τώρα έχουν καταβληθεί από τους ιδιοκτήτες του Περιγιαλίου. Όμως θέλουμε να ρωτήσουμε. Υπάρχει προγραμματισμός. Έχετε κάνει ένα προγραμματισμό. Λέτε εδώ κατασκευή υποδομών και διανοίξεις. Υπάρχει αυτός ο προγραμματισμός. Δηλαδή από πού θα ξεκινήσετε, πώς θα ξεκινήσετε, τι θα ξεκινήσετε, τι θα κάνετε. Περιμένουμε να ακούσουμε. Είναι δευτερόλογιές σας. Επίσης, διαπιστώνουμε ότι στις νέες συντηρήσεις, στα συνεχιζόμενα έργα, μάλλον από την προηγούμενη χρονιά, υπάρχουν έργα, τα οποία κατά παράδοξο τρόπο έχουν διπλασιαστεί. Δηλαδή, παράδειγμα, ανάπλαση πλατείας Αμυγδαλεώνα. Στο προηγούμενο πρόγραμμα το 2017, όπου το παρουσιάζεται ως νέο έργο, είχατε το ποσό των 157.950 ευρώ. Σήμερα, 350.000 ευρώ. Συγγνώμη, τι έγινε. Θα μεγαλώσουμε την πλατεία, θα κρυμίσουμε το μισό Αμυγδαλεώνα. Δεν θα καταλαβαίνω εγώ αυτά. Και ξέρετε γιατί σας τα λέω. Και ξέρετε και γιατί σας είπα ότι προηγουμένως έχω μπροστά μου όλες τις καταστάσεις, όλα τα τεχνικά προγράμματα από το 2015 μέχρι και σήμερα. Είναι μια αντιγραφή ουσιαστικά. Έχετε κάνει μια αντιγραφή. Θέλετε να σας διαβάσω ένα προς ένα. Και τα ποσά, αλλά και τα έργα. Είτε είναι έργα είτε είναι συντηρήσεις. Μια αντιγραφία. Από εκεί και πέρα. Πρέπει να σας πω επίσης και μας κάνει μεγάλη εντύπωση. Όσον αφορά με τις μελέτες, γιατί είναι πολύ σημαντικό. Έχεις μελέτες, την επόμενη χρονιά θα κάνεις έργα. Δεν έχεις μελέτες όριμες, δεν πρόκειται να κάνεις έργα, διότι δεν πρόκειται να έχεις χρηματοδότηση. Όμως μας κάνει εντύπωση. Αυτό που βλέπουμε σε πολλές μελέτες, όπου είναι πενήντα χιλιάδες. Πενήντα χιλιάδες, πενήντα χιλιάδες, πενήντα χιλιάδες. Υπάρχει βέβαια και μία μελέτη. Η μελέτη επισκευής θέγισης κολυβητηρίου. Εβδομητατέσσερις χιλιάδες τετρακόσια. Και μας κάνει εντύπωση το εβδομητατέσσερα τετρακόσια. Είναι κοστολογημένη, αυτή και βγαίνει έτσι στο ποσό. Είναι συμφωνημένη, διότι προσέξτε το 2017, εάν θα ανατρέξετε, θα δείτε το είχατε εντάξει ως νέο έργο. Και το κόστος αυτού του έργου ήταν 300 χιλιάδες. Δηλαδή σε ένα έργο κόστος 300 χιλιάδες, η μελέτη είναι 74 χιλιάδες. Συγγνώμη, τεχνικός δεν είμαι, αλλά από την εμπειρία μου μάλλον κάτι δεν πάει καλά. Όπως λέτε, μελέτες αποκατάστασης κτιρίου πρώην Διονύσου, και άκουσα και τον προηγούμενο δήμακο, που λέει, μα καλά με 50 χιλιάδες θα ξεπερδέψετε. Προσέξτε τώρα, μιλάμε για μελέτη αποκατάστασης 50 χιλιάδες. Μη θέλουμε να ρωτήσουμε το εξής. Προτιμήσαμε και θέλαμε μια μελέτη κατασκευής αυτού του έργου. Πόσο τα κόστιζε αυτή η μελέτη. Πόσο τα κόστιζε αυτή η μελέτη. Άρα, θεωρούμε ότι αυτά τα ποσάδια δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, ή κάτι άλλο συμβαίνει. Διότι όπως και με την μελέτη στο παλιό, όσον αφορά με την τροποποίηση του πολοδομικού σχεδίου στο παλιό, για τα οριθμητιμένα ρέματα, θέλω να ρωτήσω και να με απαντήσετε και σε αυτό. Ξέρουμε όλοι ότι στο παλιό έχει γίνει η οριοθέτηση των ρεμάτων. Και όλοι γνωρίζουμε ότι με το που γίνεται η οριοθέτηση των ρεμάτων, οπουδήποτε, προσαγμόζεται και το σχέδιο πόλης. Για ποιον λόγο την θέλετε αυτή τη μελέτη. Λοιπόν, δεν έχουμε να πούμε τίποτα περισσότερο. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τη Μιλάτη Γιάννα Πλάσης, όπου για μια ακόμη φορά έχει το συνεχιζόμενο της αναπλάσης των αυλών των σχολείων στα πλαίσια του προγράμματος Πράσινες Αυλές, 100 χιλιάδες. 100 χιλιάδες είχατε και την προηγούμενη χρονιά, άρα από τι φαίνεται δεν έχετε κάνει τίποτα. Λοιπόν, μπορούμε να μιλήσουμε και για πολλά άλλα. Λοιπόν, παρακαλώ κ. Βέρος. Όμως, η ουσία είναι μία. Πρώτον, δεν μάθατε τίποτα μετά από τέσσερα χρόνια. Δεν θέλετε να ακούσετε και μη μου λέτε ότι έχετε κάνει διαβούλευση. Από το πρωί ψάχνω γιατί πέντε μέλη της δημοτικής μας παράταξης δεν γνωρίζαν και δεν ξέρουν μέχρι και σήμερα τίποτα για το πότε έπρεπε να γίνει η Επιτροπή Διαβούλευση. Το να μου λένε κάποιοι, κανένας δεν ειδοποιήθηκε. Και απορώ κάποιος δεν έκανε τον κόπο εάν δεν έβρισκε τηλέφωνα και email που εμείς είμαστε τόσο τυπικοί που όταν ορίσαμε τα μέλη μας παραδώσαμε στην Γραμματεία εγγράφος τα ονόματα με τηλέφωνα δίπλα. Εάν δεν υπήρχαν email θα μπορούσε κάποιος να κάνει τον κόπο να επικοινωνήσει με τον επικεφαλής της οποίας δημοτικής παράταξης και να του πει ότι ξέρετε δεν έχουμε τα email δεν θέλουμε τηλεφωνικώς να ενημερώσουμε κάντε έναν κόπο να μας ενημερώσετε. Λυπούμαστε πολύ αλλά ειλικρινά φαίνεται ότι δεν υπάρχει για μια ακόμη φορά από την μεριά σας ούτε όραμα ούτε σχεδιασμός και δεν περιμένουμε τίποτα περισσότερο άρα δεν θα μπορούσαμε να πούμε ούτε το παρόν. Άσχεται αν θα πει κάποιος μα διαφωνείτε με όλα αυτά που προτείνουμε ή με κάποια από αυτά που προτείνουμε. Διαφωνούμε όμως με τον τρόπο σκέψης και εδώ και τρία χρόνια μας έχετε δείξει ότι δεν μπορούμε να σας εμπιστευτούμε. Θα είμαστε αρνητικοί. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Στις προηγούμενες συζητήσεις που κάναμε για το τεχνικό πρόγραμμα επειδή θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα και θεωρούσαμε, δεν το βλέπουμε πλέον πια τώρα για αυτό είμαι εδώ και με βλέπετε, επειδή θεωρούσαμε ότι είναι πολύ σημαντικό αποχωρούσαμε καταγγέλλοντας αυτή την προχειρότητα η οποία συζητιόταν το τεχνικό πρόγραμμα. Τελικά όμως προσγειωθήκαμε και εμείς, καταλάβαμε τι είναι ο κάβρας, τι είναι το ζουμί του να κάτσεις να συζητήσεις σε μια συνεδρίαση ολόκληρη για ένα τέτοιο τεχνικό πρόγραμμα. Είναι τόσο φτωχό και λυτό που έτσι με συνοπτικές διαδικασίες ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε. Θα ήθελα όμως να σημειώσω ορισμένα πράγματα και θα ξεκινήσω λέγοντας από την ανάποδη αυτά όσα είπε ο κ. Τουρκίδης. Τι μας είπε δηλαδή ότι αυτή είναι η κατάσταση, αυτά είναι τα χρήματα, αυτή είναι η πολιτική, δεν μπορούμε να απλωθούμε παραπάνω. Και θέλω να ρωτήσω όλους σας συνάδελφοι, τότε γιατί θέλουμε τη δήμαρχο, θέλουμε ένα δημοτικό συμβούλιο παρατάξεις, μπαίνουμε σε όλη αυτή τη διαδικασία, δηλαδή, και γανιάζουμε, αφού τα μπορούσε κάλλιστα, αφού είναι δεδομένα τα θέματα, τα χρήματα, να έχουμε έναν υπηρεσιακό παράγοντα εδώ πέρα, με μια τεχνική υπηρεσία και να κάνει τεχνικά προγράμματα χίλια. Ωστόσο, όμως, θεωρούμε ότι ακριβώς επειδή η κατάσταση είναι αυτή που είναι, χρειάζεται και δήμαρχος, χρειάζεται και αντιπολίτευση, τέτοια αντιπολίτευση για να μπορεί να περνάει αυτή η πολιτική που περιέγραψε ο κ. Τουλκίδης, ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Και ποια είναι αυτή η πολιτική, αγαπητικοί συνάδελφοι? Είναι η πολιτική που έφερε τεράστιες περικοπές τα τελευταία χρόνια στην τοπική διοίκηση. Είναι αυτή η πολιτική που περνάνε οι τοπικές διοικήσεις, οι δήμαρχοι και οι περιφεριάρχες, που έχει σχέση με την υπερφορολόγηση των νοικοκυριών. Είναι αυτή η πολιτική που διευρύνει την ανταποδοτικότητα των επηρεσιών. Είναι αυτή η πολιτική που αποδεκατίζει το προσωπικό των δήμων και αντικαταστρά αυτά με εργασιακές σχέσεις, δύμινες, τρίμινες, τετράμινες, κ.ο.κ., με μηκειοσυντριστικές επιχειρήσεις, θελοντισμό κλπ. Το τεχνικό πρόγραμμα, αγαπητοί συνάδελφοι, σε καμιά περίπτωση δεν απαντάει στα τεράστια προβλήματα που έχει και ο λαός της πόλης μας και των χωριών. Έτσι, λοιπόν, δεν μπορούμε να μπούμε στα διαδικασία να συζητήσουμε αυτά που αναφέρεται, το τόσο λυτό και φτωχό πρόγραμμα, το οποίο, μου λέτε, δεν μπορεί να γίνει και διαφορετικά. Και αφού αποδέχεστε φυσικά αυτή την πολιτική, είναι βέβαιο ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα και ακριβώς εκεί είναι η κριτική μας, αυτή την αποδοχή αυτής της πολιτικής, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι υπάρχουν κιόμως, υπάρχουν δυνατότητες και τρόποι ώστε αυτή η πόλη, αυτά τα χωριά, να πάρουν ανάσες. Και ποιες είναι αυτές οι ανάσεις μπορεί να πάρει αυτή η πόλη για έργα τα οποία ούτε καν μπαίνετε στη διαδικασία σας να συζητήσετε. Είναι οι απαλλοτριώσεις που χρειάζονται για να ανασάνει αυτή η πόλη, για να δημιουργηθούν χώροι πράσινο, να δημιουργηθούν δρόμοι οι οποίοι θα ενώνουν την περιμετρική για να μπορεί να κυκλοφορήσει άνετα ο καβαλιώτης. Για τα στρατόπεδα που υπάρχουν, ανατολικά και δυτικά της πόλης, συζητάτε για το στρατόπεδο Συμμακοπούλου, πώς αυτό, με την κυβέρνηση συζητάτε και με τη σημερινική και με τις προηγούμενες και οι προηγούμενοι, πώς αυτό θα αξιοποιηθεί για το τουριστικό κεφάλαιο. Επιπλέον, μέσα στο πρόγραμμά σας δεν υπάρχει ελάχιστη ούτε αναφορά για αντιμπυρική προστασία, για αντισησμικό σχεδιασμό δημόσια κτιρίων, αντιπλημμυρικό σχεδιασμό στη στεριά αλλά και στο θαλάσσιο μέτωπο. Ξεχνάτε ότι η πόλη μας έχει απέναντί της μία θάλασσα. Τέτοια έργα, κατεν άποψη μας, θα φέρναν ανάσα σε όλη αυτή την ανεργία που μας στίζει την πόλη μας τόσο σε εργατικό, προσωπικό και επιστημονικό. Ένα επίσης ελάττωμα που έχει το τεχνικό σας πρόγραμμα είναι ότι δεν έχετε αντιληφθεί ακόμη ότι ο δήμος μας έχει και χωριά και ότι στα χωριά αυτά υπάρχουν και φτωχοί αγρότες που δίνουν τη μάχη καθημερινά να επιβιώσουν στο ξεκλείσμα της πολιτικής Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων. Καμιά αναφορά για έργα στα Τενάγη, καμιά αναφορά για έργα στους Μπαξέδες στα ανατολικά και στα ιχτεοτροφία, κανένα έργο για τα χωριά που κορακιάζουν στα βόρεια της πόλης, καμιά μέρημνα για τους εργαζόμενους στη θάλασσα που βολοδέρνουν και θαλασσοπνίγονται χειμώνα και καλοκαίρι. Εμείς ως λαϊκή συσπήρουση, όπως αντιλαμβάνεστε, καταψηφίζουμε το τεχνικό πρόγραμμα και παλεύουμε και λέμε ότι είναι στις δυνατότητες να υπάρχει ένα τεχνικό πρόγραμμα και μια πολιτική η οποία θα βασίζεται σε πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε μόνιμη και σταθερή εργασία των εργαζομένων στην τοπική διοίκηση και σε πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για έργα τα οποία θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες και όχι τα εργολαφικά συμφέροντα. Ευχαριστώ. Θα ευχαριστούμε τον κ. Ποτόλια. Ο κ. Φιλόσογλου και ο κ. Καλανταρίδης για τρία λεπτά. Παρακαλώ. Ναι, κ. Μαυρίδη. Θα συζητήσω το λόγο από την αρχή. Είτε εκ των ιστέρων, τελευταίως θα ομιλήσω, τουλάχιστον, πριν από τους... Ναι, ναι, έχετε το λόγο, κ. Μαυρίδη, παρακαλώ. Λοιπόν, όχι, δεν θα καταχραστώ καθόλου το χρόνο μου. Εγώ, ο κ. Παπάς και ο κ. Βέρος έχουμε, κ. Πρόεδρε, συζητήσει εδώ τεχνικά προγράμματα, πριν από τους ιστέρων στην εποχή των παχαίων αγελάδων. Εκείνες οι εποχές έφυγαν. Σήμερα είμαστε στην εποχή των ισχλών και με την αριστερά κυβέρνηση και το ελάχιστο λήπος και εκείνο σιγά σιγά αρχίζει και εφεύγει, παντελώς. Επόμενο είναι και η δημοτική αρχή να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Βέβαια, αυτό δεν τις απαλάσσει από το να έχει κάποιο όραμα, αυτό το οποίο ειτώνησε ο κ. Παπάς. Και με λίγα χρήματα μπορεί κανείς να προγραμματίσει σωστά, να έχει ραδιοόραμα αυτό που θέλει να κάνει και με πολλά. Με τα πολλά κάνουμε πολλά και μεγάλα, με τα λίγα, τα περισμένα που σήμερα έχουμε, θα κάνουμε λίγα αλλά σωστά. Εγώ δεν είδα στο πρόγραμμα αυτό, στο τεχνικό, κάτι το ιδιαίτερο. Μετά από τέσσερα χρόνια περίμενα κάτι το ξεχωριστό, τουλάχιστον την πεπατημένη, που δεν συμφωνώ καθόλου, ότι ακολουθούν οι κυβερνήσεις και όλες οι δημοτικές αρχές που πέρασαν από αυτή την πόλη, και σε όλη την Ελλάδα μπορεί να είναι αυτό. Τι δηλαδή, δεν κάνουμε τίποτα, να με διορθώσεις, δεν τα λέω καλά και ως παπάς, σαν πιο έμπειρος, τρία-τέσσερα χρόνια, θα κάνουμε την εξόρμηση, το φίνης δηλαδή, στο τελευταίο χρόνο. Και έτσι οι πολίτες θα είναι μαζί μας ευχαριστημένοι. Θα φέρω ένα παράδειγμα, χωρίς όνομα, για να δείτε ότι είναι λάθος πολιτική. Κάποτε ένας συμπουργός εδώ στην Καβάλα, θα του θυμηθούνε μερικοί, παραμονέσει εκλογών ασφαλτών σε όλη την πόλη. Δεν εξελέγει, ούτε καμβουλευτής. Κρατήστε το αυτό που σας λέω. Εάν δουλεύετε τέσσερα χρόνια κανονικά και μοιρασμένα, θα έχει αποτέλεσμα. Τώρα, από πού να αρχίσεις. Βλέπω πολλά χρήματα στον πολιτισμό και στον αθλητισμό. Πάρα πολλά, πάρα πολλά. Αν εφέρθει ο κύριος Αντιδήμαρχος, σαν μεγάλο έργο, μου κάνει εντύπωση το βερούλιο. Και άκουσα το ποσό του ενός 600. Πόσο είναι το ποσό που προέκυψε, κύριε Αντιδήμαρχε, από τον διαγωνισμό. Να ακούσω. 560 χιλιάδες. Πόσο είναι, ρωτάω. Εγώ ξέρω ότι γύρω στις 600. Δεν είναι πάνω από 600. Πόσες είναι ο κύριος Αντιδήμαρχος. Λοιπόν, είχε 60% έκτρος. Πώς μπορεί να είναι 900 κι ένα εκατομμύριο, κύριε Αντιδήμαρχε, πρώην. Δεν θυμάσαι που το έκανα και θέμα εδώ. Με 60% έκτρος και με 83% σε άσφαλες, τόσες έκτρος, τι περιμένουμε. Θέλω να πω με αυτό. Καλό. Αλλά μη λέμε ότι με 500 και με 600 χιλιάδες κάνουμε ένα σημαντικό έργο. Θα τρελαθώ. Διότι αν θέλω τη θητεία, καλή του ώρα, του κυρίου Ερυφυλίδη, που τον κάναμε εδώ, που του κάνανε κριτική εδώ, που άμα αρχίζω και αριθμίζω τα έργα του ενός έτους, θα εξαφανιστούν όλοι από εδώ. Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε σήμερα αυτά. Τέρμα. Υπάρχει κρίση, δεν υπάρχουν χρήματα. Αλλά νομίζω ότι θα μπορούσα να κάνουμε κάτι το καλύτερο. Λοιπόν, ότι θα δεχτεί η διήτη στην κριτική της αντιπολίτευσης, όσο και καλό να ήτανε το τεχνικό πρόγραμμα, κύριε Πρόεδρε, δεν υπήρχε περίπτωση. Δεν θυμάμαι στην 20η αιτία ποτέ να είπανε «Δόξα το Θεό, κύριε Ερυφυλίδη, μακαριστώς κύριε Αθανασιάδη, κύριε Σιμητσή, έκανες αυτά και αυτά». Θα βρούνε. Αυτός είναι ο ρόλος τους. Μπορεί να μη συμφωνώ εγώ. Τα σήκα, σήκα και τη σκάφη, σκάφη τουλάχιστον. Αλλά αυτός είναι ο ρόλος. Από την άλλη μεριά νομίζω ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι περισσότερο. Εν πάση περιπτώση, εγώ προσωπικά θα το ψηφίσω. Ευχαριστώ με τον κύριο Μαυρίδη για τον κύριο Φιλόσχολο και τον κύριο Καλανταρίδη και τον κύριο Τουλκίδη για τρία λεπτά. Ναι, θα είμαι πάρα πολύ σύντομος. Απλώς να κάνω μια επισήμανση με όλα όσα ακούστηκαν από την πλευρά των παρατάξεων της μοιοψηφίας. Αγαπητοί συνάδελφοι, ο ρόλος της μοιοψηφίας και των παρατάξεων της μοιοψηφίας έχει τρεις διαστάσεις κατά την άποψή μου και νομίζω ότι είναι και κοινώς αποδεκτό. Ο πρώτος, και φαντάζομαι δεν έχετε ατηρήσει, είναι να στηρίζετε, να στηρίζουν, ότι γίνεται στη σωστή κατεύθυνση. Ο δεύτερος ρόλος είναι να ελέγχουν τη διοίκηση για τις πράξεις ή τις παραλήψεις της. Και ο τρίτος ρόλος είναι να σκούν κριτική και να καταθέτουν προτάσεις. Εν κατακλείδη δηλαδή, δεν αρκεί μία παράταξη μοιοψηφίας να έχει μόνο άρση, πρέπει να έχει και θέση. Εδώ λοιπόν έχουμε το τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο γνωρίζουμε όλοι πότε πάνω κάτω θα ψηφιστεί. Έχει γίνει διαβούλευση με τον τρόπο ακριβώς που προβλέπετε. Και απαντώ και μέσω στον κ. Βέρο, διότι στην διαβούλευση τουλάχιστον από ό,τι ξέρω και με έχει ενημερώσει ο κ. Τουλκίδης, εκ μέρους της παράταξη του κ. Παπαδόπουλου, ήταν άνθρωποι. Άρα λοιπόν δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Μια κριτική με ε από την πλευρά σας, με αι, συγγνώμη, δεν βλέπω όμως καμία θέση. Μια άρνηση στήρα, χωρίς να έχει κατατεθεί έστω και μία πρόταση, εν καιρός, κοστολογημένη, με πόρους και από ποιάους πόρους, με χρονοδιάγραμμα και την αναγκαιότητα ή μη αυτής της πρότασής σας. Λοιπόν, γι' αυτό λοιπόν καλό θα ήταν να έχετε με την άποψή σας, να μην την καταθέτετε, αλλά δεν μπορείτε να σκείτε κριτική χωρίς να έχετε θέση. Έχετε μόνο άρνηση. Αυτή ήταν η πρώτη παρατήρηση με οποία ήθελα να κάνω. Η δεύτερη παρατήρηση είναι, διάζεστε πολύ για τα τέσσερα χρόνια, είμαστε στα τρία, τρία χρόνια και ένας μήνας, που σημαίνει ότι πρακτικά υπάρχουν ακόμα δυόμιση χρόνια, περίπου διήκηση σαν άκα, και το τρίτο είναι, διότι άκουσα εδώ και για έργα μεγάλης πνοής και τα λοιπά, ότι λείπουν τα οράματα και όλα τα σχετικά, προφανώς δεν ακούσατε τον κύριο Τουλκίδη. Σας ανέλησε σειρά έργων, συγκρινηματοδοτούμενων ή όχι, αυτό είναι ένα άλλο θέμα, και έγινε ένας χωρός εκατομμυρίων εδώ, με πράγματα τα οποία τα γνωρίζετε ότι έχουν εγκριθεί. Δεν είμαστε δηλαδή στο στάδιο να λέμε, μήπως, αν, όταν και όποτε. Έχουν εγκριθεί. Και τα περισσότερα, για να μη πω συντρεπτικά, όλα από αυτά, είναι επιτεύματα της διοίκησης αυτής. Κάτι τελευταίο στον αγαπητό φίλο τον κύριο Ευαγγέλι Παπά. Κύριε Παπά, η διοίκηση συγκεκριμένη δεν έθεσε θέμα για το κλειστόκο γυμναστήριο, όπως το θέσατε, εδώ και τέσσερα χρόνια. Να είμαστε ειλικρινείς. Αυτό το θέμα παίζει το τελευταίο έτος. Δεν έχουμε τελειώσει αυτό το οποίο έχουμε πει ότι θα γίνει. Κάντε λίγο υπομονή. Θέλουμε να το κάνουμε και θα το κάνουμε. Τα βήματα είναι συγκεκριμένα. Ακολουθούμε αυτά τα συγκεκριμένα βήματα. Αυτό είναι το θέμα με το κλειστό γυμναστήριο. Για την χωροθέτηση... Κάντε ένα μεγάλο λάθος. Εμείς το πότε βρήκαμε πάνω στην εισήγηση του αντιδύματος και αυτό εδώ, το έδωσα και τρία λεπτά από τον χρόνο μου και παρόλο, ήμουνα κοινδάσος το χρόνο μου, δεν καταγράψαμε τώρα, μόνο και μόνο για να διευθυριμήσει, για το τεθνικό πρόγραμμα. Τεθνικό πρόγραμμα είναι ένα απολογισμό. Τεθνικό πρόγραμμα είναι πολιτική, είναι οραματισμός και δεν τα βάλατε. Αυτό εδώ πέρα είναι ένας απολογισμός. Ναι, μισό λεπτάκι. Μισό λεπτάκι. Εμείς μπορούμε να κάνουμε πέντε πράγματα, λίγα πράγματα θα μπορούμε να κάνουμε. Όχι, δεν είναι ένας απολογισμός, με συγχωρείτε. Μα και η σύμιση του ήτανε. Έλεγε δεν έχει παρασματισμός, δεν έχει... Ε, είναι ειλικρινής. Ε, αυτό το λέει. Εκεί τοποθετείτε για το πολιτικά και το δέσε όλους. Το πολιτικά δεν υπάρχει καμία αντίρρηση να τοποθετήσετε όπως θέλετε. Είστε πολύπηρος και δεν υπάρχει καμία αντίρρηση. Εγώ απλώς αυτό το οποίο επισημάνω είναι ότι κάποια στιγμή, και το λέω για όλους μας αυτό, δεν πρέπει να έχουμε μόνο άρση, πρέπει να έχουμε και θέση. Ακούστηκαν εδώ για οράματα που είναι... Με γλάφτει για μέτρα αυτή. Γενικά μιλάω, γενικά μιλάω. Για οράματα, ότι δεν υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική, ότι δεν υπάρχει αυτό, αντιμετώπιση πραγμάτων. Φέρτε ολοκληρωμένες προτάσεις, το γνωρίζατε, είχατε τον καιρό να τις καταθέσετε. Αυτή είναι η αλήθεια, αγαπητοί συνάδελφοι. Θα κριθούμε και εσείς και εμείς όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών. Αλλά βοηθήστε, καλοπροέρατα, καταθέτοντας επιτέλους προτάσεις κοστολογημένες, έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να τις κρίνουμε και αν τις απορρίψουμε να έχετε ένα λόγο να μας ψέξετε παραπάνω. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Πρόεδρε θέλω επί προσωπικού. Επί προσωπικού, γιατί? Γιατί σε σχέση με αυτά που είπα εγώ, η απάντηση του κ. Φιλόσοχλου με αδίκησε. Γιατί, γιατί? Εγώ είπα, η κριτική μου είναι στο γεγονός ότι ο κ. Φιλόσοχλου αποδέχεστε αυτή την κατάσταση και όταν κάποιος την αποδέχεται, αν την αποδεχόμουν κι εγώ, δεν είχα κανένα πρόβλημα. Πολύ καλά τα κάνατε, έτσι θα τα έκανα κι εγώ. Αλλά το ζήτημα είναι και η κριτική μας, γιατί την αποδέχεστε αυτή την κατάσταση, γιατί δεν αντιπαλεύεται, γιατί δεν την πολεμάται. Δεν μίλησα συγκεκριμένα για εσάς. Και πάνω σε αυτή τη λογική κάναμε και αυτές τις προτάσεις. Γιατί δεν θέλουμε να μας ταυτίζετε με τις άλλες παρατάξεις, οι οποίες μοιάζουν με τη δική σας λογική σαν δύο σταγόνες νερού. Αυτή είναι η διαφορά μας. Εντάξει, κ. Ποτόλη, ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Καλανταρίδης και ο κ. Τουλκίδης, παρακαλώ, τρία λεπτά, έχετε το λόγο. Λοιπόν, συνάδελφοι, να ξεκινήσω λίγο, καταρχήν, με τις κατηγορίες που εκτόξευσε ο κ. Βέρος. Αν και δεν το βλέπω εδώ, γιατί περί κατηγοριών πρόκειται, οι οποίες αναφέρονται και σε εμένα προσωπικά. Ότι δεν ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι της παράταξής του. Επειδή το θέμα μου το ανέφερε το πρωί η Γραμματέας της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, την οποία την τηλεφώνει ο κ. Βέρος, έχω συνάδελφοι μαζί μου τα αποδεκτικά αποστολής των e-mail τα οποία στάλθηκαν σε όλα τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης. Και είναι απολύτως σαφές και είναι σημαδεμένο και είναι στη διάθεσή σας, ότι στάλθηκε e-mail, μάλιστα δύο φορές στάλθηκαν και ατομικά σε όλα τα μέλη των οποίων είχαμε στη διάθεσή μας τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις, αλλά επίσης και συγκεκριμένα σε κάθε παράταξη ξεχωριστά στο e-mail το οποίο μας έχει δώσει. Αν τώρα το e-mail της παράταξης του κ. Βέρος έχει κάποιο πρόβλημα, πραγματικά δεν είναι πρόβλημα της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης. Θα πρέπει να δείτε για ποιον λόγο δεν λαμβάνεται τα e-mail. Από τη στιγμή που δεν επιστρέφεται το e-mail από το σύστημα, πάει να πει ότι παραλαμβάνεται. Δεν έχει γυρίσει λοιπόν τίποτε απολύτως. Επίσης επειδή αναφέρθηκε κάτι για τηλέφωνα, η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης στη διάθεσή της, έχει τα τηλέφωνα από τα μέλη της οποία τις έχουν δοθεί, αλλά από τα καινούργια μέλη τα οποία έχετε ορίσει, γιατί από όσο γνωρίζω έχουν αλλάξει τα περισσότερα, εν όχι όλα, δεν έχει κανένα απολύτως τηλέφωνο. Στη διάθεσή σας τα αποδεικτικά. Αυτά είναι συντομία η απάντηση. Επίσης, το τεχνικό πρόγραμμα στην Άδη Φιλτοπούλου, το οποίο κρινόμαστε σήμερα να εγκρίνουμε, θεωρώ πραγματικά ότι είναι ένα πάρα πολύ στοχευμένο τεχνικό πρόγραμμα, ερχόμενο να ανταποκριθεί ακριβώς σε προβλήματα τα οποία έχουν διαπιστωθεί, όχι μόνο στον χρόνο που διανύουμε, αλλά και κατά τα προηγούμενα χρόνια και δεν στάθηκε δυνατό να θεραπευθούν όλα από αυτά. Και το στοχευμένο είναι σαφέστατο, αγαπητοί συνάδελφοι, ασχέτως αν κάποιοι το αρνούνται. Εκεί όπου έχουν διαπιστωθεί τα μεγαλύτερα προβλήματα, υπάρχουν αυξημένες δαπάνες. Ειδίως και στον αγροτικό τομέα, όπου πραγματικά, να μην πω ότι διπλασιάζονται τα χρήματα τα οποία δίνονται στο κομμάτι της άρρευσης ιδίως, όπου δεν έχουμε απλώς την τυπική συντήρηση η οποία γίνεται κάθε χρόνο, αλλά μπαίνει και ένα έξτρα μεγάλο κονδήλι για επεκτάσεις και κατασκευές καινούργιων δικτύων, πρόσθετα από το έργο το οποίο ήδη ξεκίνησε και φαίνεται συνεχιζόμενο, έτσι, από δημοπράτηση που είχε γίνει παλαιότερα. Επίσης, αν και λείπει ο κύριος Σιμητζής, μιας και το ανέφερε όμως, επειδή κατά τη διοίκηση Σιμητζή ήμουν στην Οικονομική Επιτροπή, θα ήθελα να του απαντήσω και μεσέωρος ότι θα το μάθει, αναφέρθηκε στο Διόνυσο, ότι λέει αργίσατε να αναθέσετε μια σχετική μελέτη. Να θυμίσω λοιπόν στον κύριο Σιμητζή, ότι επί των ημερών του, δημοπράτησε δύο φορές τον Διόνυσο, για οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, χωρίς να έχει στα χέρια του, ούτε μια στοιχειώδη μελέτη, για το ποια είναι η κατάσταση εκείνου του χώρου. Μπορεί λοιπόν να αργήσαμε, αλλά ερχόμαστε αγαπητοί συνάδελφοι στο τεχνικό πρόγραμμα του 2018, να αναθέσουμε επιτέλους, μια μελέτη που θα μας πει επακριβώς τι συμβαίνει τελικά εκεί πάνω. Όσον αφορά την απορρόψη του ΕΣΠΑ. Είναι γνωστό συνάδελφο, ότι πολεμάμε ακόμη, έτσι, με έργα τα οποία έρχονται από το παρελθόν, να τα κλείσουμε, και ξέρετε κι εσείς πάρα πολύ καλά, ότι πρόκειται για πολύπαθα έργα. Μάλιστα σήμερα έχουμε πάλι ένα από αυτά να δώσουμε μια παράταση, για να τελειώνει με το καλό, έτσι. Ξέρετε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα με αυτά τα έργα, ότι καταφέραμε να κλείσουμε, επί της αντιδημαρχίας του κυρίου Φιλιππίδη και του κυρουτουλκίδη, επίσης έργα που μας προβλημάτισαν πάρα πολύ, δύσκολες περιπτώσεις. Και όπως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, οτιδήποτε καινούριο έργο και το είπε ο κύριος Τουλκίδης, θα μπαίνει στον τεχνικό πρόγραμμα όταν έρχεται η απόφαση ένταξη, αγαπητοί συναδελφοί. Αυτό το παραβλέπετε διαρκώς. Μπορεί τα έργα να έχουν εγκριθεί, ξέρετε ότι έχουν εγκριθεί, αλλά δεν έχει έρθει η απόφαση ένταξης και γι' αυτό δεν τα βλέπετε μέσα στο τεχνικό πρόγραμμα. Το οποίο άκουσα επανειλημμένος είναι λέει φτωχό. Συνάλευε να σας θυμίσω, αν δεν το θυμάστε, ότι ζούμε σε μια χώρα χρεοκοπημένη, πανφτωχή, έτσι. Τα κονδύλια τα είναι πολύ συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο κύριος Τουλκίδης και με την ευκαιρία μιλούσα πριν λίγο καιρό με έναν υπάλληλο της τεχνικής υπηρεσίας ο οποίος θυμάται και κατά το παρελθόν. Και μου είπε πράγματα που εγώ δεν τα ήξερα. Ότι πριν χρόνια, και όχι πολύ παλιά έχω την αίσθηση, η Σάτα Λίπου ερχόταν και το Δήμο Καβάλλας ξεπερνούσε τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Να σας θυμίσω λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή η Σάτα που έρχεται στο Δήμο Καβάλλας είναι της τάξιος του 1 εκατομμύρια 300.000 ευρώ για τον πρώην Δήμο Φιλίππο και τον Δήμο Καβάλλας μαζί, συνολικά. Να σας θυμίσω, το βλέπετε στην τριμενία, ότι μέχρι το Σεπτέμβριο είχαμε εισπράξει 300 και κάτι χιλιάδες και μόλις μέσα στον Οκτώμβριο συνάδελφοι μας ήρθαν άλλες τέσσερις δόσεις, άρα πήγαμε μέχρι τον Ιούλιο από τα 1.300. Αυτά έτσι για να ξέρουμε λίγο πού βρισκόμαστε, ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον κ. Καλανταρίδη, κ. Τουλκίδη και κλείνουμε, παρακαλώ. Όχι, όχι κ. Παπαδόπολο, τι ένα λεπτό δεν έχουμε. Όχι, όχι, δεν έχουμε ένα λεπτό, δεν υπάρχει. Τώρα δεν είναι σωστή διαδικασία, κ. Τουλκίδη, παρακαλώ. Να πω κάτι και να κλείσουμε αυτό. Το τεχνικό πρόγραμμα δεν είναι ούτε φτωχό, ούτε λυτό, είναι συμπαγές. Τόσα λεφτά έχουμε, δεν έχουμε άλλα, ό,τι και να κάνετε, τόσα είναι τα λεφτά και με αυτά τα λεφτά πρέπει να ανταποκριθούμε σε πολύ συγκεκριμένες ανάγκες. Αν, λοιπόν, θέλετε να βρείτε ένα όραμα μέσα στο τεχνικό πρόγραμμα, κρατήστε το όραμα της καθημερινότητας. Είναι όραμα οι στρωμένοι δρόμοι, οι καθαροί κοινόχριστοι χώροι, τα σχολεία που δεν στάζουν, τα αθλητικά κέντρα που λειτουργούν σωστά, η καθημερινότητα του πολίτη είναι όραμα. Δεν είναι ούτε φτωχή διαδικασία, ούτε λυτή διαδικασία. Όλα αυτά που σας λέω βρίσκονται συμπυκνωμένα σε εργολαβείες της τάξης των 400 και 500 χιλιάδων ευρώ, οι οποίες θα φτιάξουν σχολεία, πάρκα, δημοτικά κτίρια, αθλητικές συγκαταστάσεις, δρόμους, πεζοδρόμια. Αν αυτό δεν αποτελεί για σας όραμα, επιτρέψτε μου να σας πω, κακώς δεν αποτελεί όραμα. Από κει και μετά τα συγκριματοδοτούμενα να μην τα ξανασυζητήσουμε, γιατί είναι προφανές ότι απλώς έθελο τυφλείτε, έχουμε εγκρίσεις 20 εκατομμυρίων για συγκριματοδοτούμενα και αυτή τη στιγμή έχουμε καταθέσει και ετοιμαζόμαστε να καταθέσουμε ως προς την ανακύκλωση άλλα 30. Αυτά δεν αναφέρονται στο τεχνικό πρόγραμμα, γιατί όπως είπε ο κ. Καλανταρίδης και γνωρίζετε πολύ καλά οι παλαιότεροι, εμφανίζονται στο τεχνικό πρόγραμμα όταν έγινε η ένταξή τους. Συνεπώς, 50 εκατομμύρια σε συγκριματοδοτούμενα είναι αρκετά για να καλύψουν μέρος του οράματος και το τεχνικό πρόγραμμα είναι αρκετό για να καλύψει το όραμα της καθημερινότητας. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ. Όχι κ. Παπαδόπουλε, δεν επιτρέπετε. Λοιπόν, κατά πλειοψηφία εγκρίνεται το τεχνικό πρόγραμμα του 2018. Το υπαριθμόν δύο θέμα. Συγκρότηση Επιτροπής Παραλαβής Έργων, το άρθρο 15 του Προεδρικού Διατάγματος 170 του 1987. Μικρά έργα εργασίας συντήρησης. Τι έχουμε εδώ. Στο πρώτο έργο που αφορά είναι ο κύριος Κουφαντζής με τον κύριο Τσουρουκίδη και αναπληρωματικά ο κύριος Τσουχαταρίδης με τον κύριο Φιλόσοβουλος. Στο δεύτερο έργο είναι τακτικά ο κύριος Πετρόπουλος με τον κύριο Μπόνια και αναπληρωματικά ο κύριος Ποτόλιας με την κυρία Δρακονάκη. Και στο τρίτο έργο τακτικά είναι η κυρία Φραντζεσκάκη, Φιλιππίδης και αναπληρωματικά η κυρία Μουριάδης Μιχαλάκης. Το υπαρρυθμό τρία, χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου αποκατάστασης εκτιρίου Μεγάλης Λέσκης Καβάλλας μέχρι 31-12 του 2017. Υπόσχεσαι, κύριε Πρόεδρε. Μισό λεπτό, κύριε Σωτηριάδη μου, για να δούμε τι γίνεται εδώ, ποιος φεύγει, ποιος έρχεται. Φεύγετε. Κι εσύ. Κύριε Σωτηριάδη, παρακαλώ. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Αντιδήμαρχε, το συγκεκριμένο έργο είχε χρονοδιάγραμμα περαίωσης δύο χρόνια, δηλαδή 3 Οκτωβρίου, όπως διαβάζω και εδώ, του 2015, έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί. Έχει πάρει πέντε παρατάσεις μέχρι τώρα. Πάμε για την έκτη, η οποία θα ολοκληρωθεί 31 Δεκεμβρίου του 2017. Θα είναι και η τελευταία, πιστεύετε ότι θα ολοκληρωθεί το έργο. Ευχαριστώ. Κύριε Τουλκίδη, παρακαλώ. Η απάντησή μου είναι η εξής. Στο μυαλό του εργολάβου δεν είμαι, αλλά μπορώ να σας πω ότι η πίεση, η οποία υφίσταται πια για να ολοκληρώσει το έργο, είναι σημαντική. Οφείλω επίσης να σας πω, για να είμαστε και δίκοι κάποιες φορές, ότι στα συγκεκριμένα τουλάχιστον ετοίματά του, δεν θα απαντήσω ούτε για πριν, ούτε για πιο πριν. Στο συγκεκριμένο ετοίματά του, έχει τα δίκια του. Δηλαδή, και το θέμα των πλακηδίων έχει καθυστερήσει πάρα πολύ και το θέμα της έγκρισης των χρωμάτων έχει καθυστερήσει πάρα πολύ. Δεν έχει έρθει, δηλαδή, στην πραγματικότητα η έγκριση ακόμα για τα χρώματα. Την Τετάρτη έχω μια συνάντηση με την προϊσταμένη της συσφορίας των νεοτέρων νημείων, για να δούμε και αυτά τα δύο ζητήματα. Από την εικόνα που έχω, είναι σε ένα πολύ καλό σημείο το έργο. Εδώ και μισό μήνα, ένα μήνα, έχει κόσμο πολύ που δουλεύει. Πιστεύω ότι αν λύσουμε τα δύο αυτά θέματα πολύ γρήγορα, έχει το χρονοδιάγραμμα. Σήμερα είχα την τύχη να είμαι μέσα στη Λέση, ξαναγώντας ένα κλιμάκι διαχειριστικών εκπροσώπων από διαχειριστικές. Το έργο βένει καλώς. Δεν μπορούμε να είμαστε περισσότεροι, είναι σαφές, με βάση την προϊστορία, αλλά ας μην είμαστε και πισσιμιστές. Εγκρίνεται η παράταση. Πρόεδρε, ο τρόπος είναι που φταίει και δεν τελειώσουν τα έργα και όταν τελειώσουν είναι σαφά τα χάλια και γι' αυτό καθυστερεί. Και επειδή με αυτόν τον τρόπο εμείς διαφωνούμε, με τον τρόπο κατασκευής των δημόσιων έργων, γι' αυτό είμαστε κατά. Κατά πλειοψηφία, επομένως χορηγείται η παράταση μέχρι το 1937. Το τέσσερα, υποκατάσταση αναδόχου του έργου εσωτερικού οδοποιεία δημοτικής ενότητας του Εσκαβάλα σε τους 2015. Αλλάζει, ουσιαστικά, η επωνυμία της εταιρείας ο ανάδοχος και υπάρχει μια διαδικασία για να γίνει αυτό με όλα αυτά σχετικά συνημένα που υπέβαλε ο ανάδοχος, κατά την οποία γίνεται από Γεωργίου Ευρωσυνείδη η αίτηση, ας πούμε, από την εταιρεία που έχει το έργο, γίνεται η Ευρωσυνείδης ΑΤΕ. Το μόνο που μπορώ να πω, γιατί είναι ουσιαστικά τυπικό το θέμα, είναι ότι εδώ, και καλό είναι και δημόσια καμιά φορά να τα λέμε, μιλάμε για ένα υποδειγματικό εργολάβο, στο οποίο μέχρι στιγμής ό,τι έχει πιάσει το έχει περιόδησει ταχύτητα. Τον ευχαριστούμε, εγκρίνεται η υποκατάσταση όπως εισηγήσετε. Πρόεδρε, πρόεδρε, πρόεδρε, πρόεδρε. Εμείς εισηδηλώνουμε παρόν, διότι παρότι ήταν τακτικό θέμα, τελευταία φορά εγώ μπήκα στις δύο και κάτι, δεν είχε ερθεί μέχρι τις δύο και κάτι, τα τελευταία που ήρθαν και είδα, δεν ξέρω τι ώρα ήρθε η γραμματέα, το θέμα... Λοιπόν, εμείς λέμε παρόν. Να αιτιολογήσω απλά ότι περιμέναμε επισήμως αυτά τα χαρτιά για να μην το κατεβάσουμε χωρίς να τα έχουμε στα χέρια μας. Ξέραμε ότι θα φέρει ο άνθρωπος αλλά το περιμέναμε να το άρουμε. Με την ίδια αιτιολογία όπως το προηγούμενο λέω πάλι όχι όπως και για το πέντε να μην ξαναπάρω το λόγο. Το πέντε παράταση της προθεσμίας περέευσης του έργου κατασκευές επισκευές συντηρής ποτιστρών ζών και ομβροδοξαμενών Δημοτικής Ενότητος Φιλίππον μέχρι η εννιά πρώτη του δεκαοκτώ. Ποια παράταση είναι η τρίτη ανάγκη? Απορώ κύριε Δήμαρχε τόσο μικρό έργο παράταση για αυτό το μικρό έργο. Είναι ένα μελετημένο έργο σχετικά αλλά μονίμως κάτι υπάρχει με τις ομβροδοξαμενές και είναι μικρά μικρά πράγματα για τα οποία φτιάχνει κανένα οργανισμό, πληρώνεται μικρά μικρά πράγματα και έχει κάπως έτσι. Γίνονται συνεχώς αλλαγές στο έργο. Τι λέτε κύριε Παπαδόπουλη. Κύριε Βέρο παρακαλώ. Κύριε Ποτόλια είπατε όχι. Καταπλειοψηφία επομένως. Το υπαριθμό 6. Σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Καβάλας και διαμάθμε τίτλο υποστηρικτικές ενέργειες διαχείρισης απορριμάτων Δήμου Καβάλας στα πλαίσια εφαρμογής του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης απορριμάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κλπ. Επανέρχεται η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Καβάλας και της διαμάθ για τις υποστηρικτικές ενέργειες που ακολουθούνται για τον ΧΙΤΑ. Αν έχετε κάποιες απορίες εκείνο το οποίο έχω να επισημάνω σε διαφορά στη σύγκριση με την προηγούμενη προγραμματική που περάσαμε είναι η αλλαγή ως τον τόνο. Για τους ΟΤΑ κοστολογείται πλέον 25 ευρώ το τόνος ενώ για τους ΟΤΑ οι οποίοι φιλοξενούν στα διοικητικά τους όρια ΧΙΤΑ είναι μειωμένο και καταβάλλει το 17 ευρώ το τόνο. Το ποσό αυτό προήλθε από μια συζήτηση και ομόφωνη αποδοχή στη Γενική Συνέλευση της Διαμάθ η οποία μετά έχει επικυρώθηκε ομόφωνα και από το Διοικητικό Συμβούλιο της Διαμάθ και η αύξηση της τιμήσε του τόνου η οποία στο Δήμο Καβάλας απορροφάται χωρίς ευτυχώς να αγγίξουμε τα δημοτικά τέλη έχει να κάνει με το ότι έχει ενεργοποιηθεί πλέον η υλοποίηση του περιφερειακού σχεδίου και τις συντονισμένες ενέργειες όλες αυτές που γίνονται ειδικά για το Δήμο. Να υπεθυμίσω τη λειτουργία των βιολογικών στραγγισμάτων ο οποίος λειτουργεί πάνω στον ΧΙΤΑ Καβάλας. Τελευταία εγκρίθηκε και μπαίνει και μια διαδικασία αντίστροφης όσος οι οποίοι αυξάνε λίγο την δαπάνια αλλά καταπολύνουμε αυτόν τον τρόπο τις τιμές των ειδρικών που έχουμε. Και από εκεί και πέρα μέσα στα 25 ευρώ τον τόνο δεσμεύεται ένα ποσότης τάξης του 1,5 ευρώ τον τόνο για δημιουργία από θεματικού για αποκαταστάσεις ΧΙΤΑ σε όλη την περιφέρεια, εργασίες οι οποίες όπως όλοι γνωρίζετε δεν χρηματοδοτούνται πλέον από τα προγράμματα τα ευρωπαϊκά. Δεν ξέρω αν θέλετε κάτι άλλο να ρωτήσετε στη διάθεσή σας. Παρακαλώ κύριε Παπαδόπουλη. Μια ερώτηση θέλω να κάνω κύριε Δραγωνόκη. Άδεια λειτουργίας ο ΧΙΤΑ υπάρχει, έχει? Να ευχαριστήσω για την ερώτηση κύριε Παπαδόπουλη, διότι δεν ξέρω αν πέρασε λίγο στα ψηλά γράμματα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η άδεια λειτουργίας αυτής τη στιγμής δεν υπάρχει στο ΧΙΤΑ, ωστόσο στο ΠΕΣΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα πέρασε η ΑΕΠΟ του ΧΙΤΑ, η έγκραση περιβαλλοντικών αόρων, απαραίτητο δικαιολογητικό, το οποίο θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση της επέκτασης του ΧΙΤΑ, ένα ποσότηταξων 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, και μαζί με την τοποθέτηση της κινητής μονάδας διαλογής των απολυμάτων, θα μπορέσουμε να θέσουμε ένα σοβαρό φάκελο για να μπορέσουμε να πάρουμε πλέον και την άδεια λειτουργίας του υφιστάμενου κυτάρου και της επέκτασης αυτού. Δεν θα μπορούσε να αποσπαστεί το υφιστάμενο κύτταρο από την επέκταση. Ναι. Άλλη ερώτηση, όχι. Θέλετε να ρωτήσετε κάτι και να παρακαλώ. Να ρωτήσω και να τελειώσω κιόλας και με την τοποθέτησή μου. Συνδυάζω αυτό το θέμα της προγραμματικής σύμβασης και με το επόμενο θέμα 8, όπου πλέον των 500.000 που έχει αυτή η προγραμματική σύμβαση, 220 έξοδα προκύπτουν από την αναμόρφωση του προϋπολογισμού με το θέμα 8, όπως είπα. Θα θέλα να ρωτήσω και παρακαλώ να μας απαντήσετε γραφτά όχι όχι τώρα και θα επιμείνω σε αυτή την απάντηση πόσες συμβάσεις μέχρι τώρα έγιναν με τη διαμάθ, τόσο οικονομικές όσες και άλλες και παρακαλώ να μας κοινοποιηθούν σαν παράταξη, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να κοινοποιηθούν και στο Δημοτικό Συμβούλιο συνολικά. Ωστόσο όμως, όλη αυτή η διαδικασία, οι προγραμματικές συμβάσεις και ό,τι υπογράφεται με τη διαμάθ, μας ανησυχεί πάρα πολύ, μα πάρα πολύ και θεωρούμε ότι τα προβλήματα για τους καβαλιώτες, φυσικά, για τους δημότες θα είναι τεράστια όταν θα αρχίσει να υλοποιείται αυτό το πρόγραμμα, όπως τεράστια θα είναι και συνολικά η διαχείριση των απορριμάτων για το λαό της Ελλάδας αυτού του τύπου η ανάπτυξη, που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση και αυτό το λόγο λοιπόν ψηφίζουμε όχι. Κύριε Παπαδόπουλε, παρακαλώ. Να ξεκαθαρίζω κι ακόμα μια φορά, φυσικά και θα πρέπει συνάδελφοι να εφαρμοστεί και να αφαρμόσουμε τον περιφερικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των σκουπηδιών, όμως κυρία Δρακονάκη, ήθελα να ξέρω, αυτή η υγειονομική βόμβα που υπάρχει στοχητά, είστε στον τέταρτο χρόνο της διοίκησής σας. Αυτή τη στιγμή, στον τέταρτο πάτε, χρόνο της διοίκησής σας, κλείνετε μια θητεία με το προηγούμενο καθεστώς και είστε ακόμα χωρίς άδεια λειτουργίας, καταλαβαίνετε συνάδελφοι εδώ τι πάτε να κάνετε όλοι μαζί, αν αύριο συμβεί, αν αύριο συμβεί κάτι κυρία Δρακονάκη, εσείς θα έχετε την ευθύνη της εισηγήσεως που κάνετε, ή δήμαρχος, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει πάνω μια υγειονομική βόμβα και η διαμάθ, αλλά μαζί με σας, με τη δική σας διοίκηση, που εδώ και πάνω από τρία χρόνια, δεν έχετε καταφέρει να διοδοτήσετε εκείνη η υγειονομική βόμβα και να την βάλετε σε μια τάξη. Καταλαβαίνετε ότι λέτε φτιάχνετε φάκελο και εκκρεμούν τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ για την επέκταση του χειτά, ξέρετε πόσα χρόνια κύριε Δρακονάκη αυτά τα 8,5 εκατομμύρια, εγώ τα ακούω εδώ μέσα τρία χρόνια που είμαι στο Δημοτικό Συβούλιο και πριν τώρα θέλω να μου πείτε, αλλά πόσα χρόνια ακούμε για αυτά τα 8,5 εκατομμύρια, αν γνωρίζετε κι εσείς, γιατί κι εσείς είστε νέα σαν και εμένα. Θέλω να πω κύριε Δρακονάκη, την Διαμάθ δεν την έχουμε καθόλου εμπιστοσύνη στη λειτουργία της, όπως και εσάς σαν διοίκηση, δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη κύριε Δρακονάκη. Καταλαβαίνετε τι φέρετε και αν κοιμάστε ήσυχοι να μας το πείτε. Λοιπόν πρόεδρε, εγώ ψηφίζω ένα μεγάλο όχι. Ευχαριστούμε τον κ. Παπαδόπουλο. Θα απαντήσετε τώρα κ. Δρακονάκη στον κ. Παπαδόπουλο. Λοιπόν ο κ. Βέρος παρακαλώ, έχετε λόγο. Λοιπόν κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, θα είμαστε αρνητικοί. Και θα είμαστε αρνητικοί, γιατί ενδεχομένως κάποιος θα μου να πει, μα καλά κ. Βέρο και εσείς της συμπαράταξης πολιτών, δεν θέλετε να προχωρήσει ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμάτων. Δεν θέλετε να υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός που είναι βάση του εθνικού σχεδιασμού, που εσείς είπατε ναι, η δημοτική μας παράταξη, που ψηφίσαμε και τον τοπικό σχεδιασμό προβλέπει, προσέξτε λίγο, και προβλέπει ότι οχυτά Καβάλλας, Δήμου Καβάλλας, θα είναι ένας από τους δύο οχυτοί που θα χρησιμοποιηθούν, ένας ανατολικά στην Αλεξανδρούπολη και ένας δυτικά στην Καβάλλα, υλοποιώντας αυτόν τον σχεδιασμό της διαχείρισης. Και βεβαίως είμαστε θετικοί. Άλλωσε να θυμίσω για αρκετούς από εσάς που δεν είχαν την τύχη να βρεθούν στα έδρανα και να ασχοληθούν με θέματα του Δήμου πριν από μερικά χρόνια, να σας θυμίσω ότι το 2010 προεκλογικά η δημοτική μας παράταξη και εγώ τότε ως υποψήφιος δήμαρχος είμασταν οι μόνοι που είχαμε πει ότι το πιο σπουδαίο έργο και προτεραιότητα της επόμενης διοίκησης που θα προκύψει θα πρέπει να είναι ο σχεδιασμός και υλοποίηση δημιουργίας ή επέκτασης νεοχυτά του Δήμου μας διότι αποδειδημένα με επιχειρήματα, με στοιχεία από το 2000 και πιο μπροστά ο χώρος υγειονομικής σταφής απορριμάτων του Δήμου Καβάλαση είχε κοριστεί. Πρέπει να σας πω ότι κανένας υποψήφιος δήμαρχος, καμία δημοτική παράταξη τότε δεν είπε κουβέντα γι' αυτά. Το 2014 όμως προεκλογικά τόσο απερχόμενος δήμαρχος ο κ. Σιμητζής και ως υποψήφιος πάλι δήμαρχος αλλά και η σημερινή δήμαρχος η κυρία Τσανάκα τότε υποψήφια για πρώτη φορά επιβεβαίωσαν αυτά που λέγαμε εμείς από το 2010 ότι ναι, ο χώρος υγειονομικής σταφής έχει κορεστεί, είναι στα όρια του και για να μην ζήσουμε τραγικές στιγμές θα πρέπει να είναι προτεραιότητα αυτό το έργο. Τι βλέπουμε σήμερα, τρία χρόνια μετά, η ίδια κατάσταση. Και προσέξτε λίγο, πρώτο, τι διαπιστώνουμε εδώ και τρία χρόνια, ότι ο όγκος των απορριμάτων που απορρίπτονται στο συγκεκριμένο χώρο, αυτόν δηλαδή που είναι εκτός ορίων, έχει υπερδιπλησιαστεί, γιατί έχει διπλασιαστεί, γιατί πλέον εδώ και χρόνια δεν απορρίπτουμε μόνο τα δικά μας απορρίματα, δεχόμαστε και τα απορρίματα όμορων δήμων. Και βέβαια, δεν αποδεχόμαστε τα υπολήματα, γιατί έχει προχωρήσει διαχείριση, δηλαδή ένα μικρό ποσοστό. Αποδεχόμαστε όλα τα απορρίματα. Και εγώ σας ρωτάω, και σας ρωτάω ευθείως βλέποντάς σας, και απέναντι σε αυτούς που έχουν σκοπό να πούν σήμερα ναι. Αναλαμβάνεται δηλαδή την ευθύνη, το αν αύριο υπάρξει ένα τεράστιο πρόβλημα, μία στο ένα εκατομμύριο, τι θα γίνει. Θα πουν κάποιοι, μα γι' αυτό θα αναχωρούμε τη διαχείριση στη διαμάθ. Και αυτό μας απαλάσει από τις όποιες ευθύνες. Δεν είμαστε μέτοχοι της διαμάθ. Όμως αυτή είναι η ουσία. Η ουσία είναι ότι αν υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα, κανένας άλλος δήμο της περιφερειάς μας δεν θα έχει το πρόβλημα και κανένας δημό της άλλης περιφέρειας. Τα πορήματα θα καταλήξουν στη Νέα Καρβάλη, αφού έχουν πλέον καλύψει την άνω και κάτω Λεύκη και δεχομένως θα φτάσουν στο παράλειο μέτωπο της Νέας Καρβάλης. Βέβαια κάποιοι μπορεί να λένε κινδυνολογεί ο Βέρος. Ο Βέρος δεν κινδυνολογεί η κινημοτική του παράταξη. Και αυτό που οφείλουμε σήμερα εμείς να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι μέχρι να δοθεί αυτή η περιβόητη άδεια, που αφήστε με να πιστεύω ότι η άδεια θα δοθεί για την επέκταση, δεν θα δοθεί για τον υπάρχον χώρο, δεν θέλω να ακούω τέτοια πράγματα εδώ, δεν υπάρχει υπηρεσία του κράτους που θα δώσει περιβαλλοντική άδεια σε έναν χώρο όπου είναι λάθος. Λοιπόν τότε θα πρέπει να απολογηθούν πώς δίνουν άδεια σε έναν χώρο που δεν έχει ούτε τις υποτυπώτες προδιαγραφές προστασίας του περιβάλλοντος. Ξέρουμε όλοι καλά ότι μόνο τα 15 στρέματα και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που τότε κατασκευάστηκε, είχε όλες εκείνες τις απαραίτητες προδιαγραφές αλλά και υποδομές για να προστατεύσει το περιβάλλον από εκεί και πέρα τίποτα. Και όλοι, και όλοι σιωπούμε. Και όλοι σιωπούμε εκτός από μας. Λοιπόν ακούστε λίγο. Κύριε Πρόεδρε, εμείς προτείνουμε να αναβάλετε το συγκεκριμένα θέμα και να βάλετε και να δώσετε τη δυνατότητα σε όσους δημοτικούς συμβούλους το τελευταίο διάστημα των 6 μηνών, 8 μηνών ή ακόμα και ενός χρόνου δεν έχουν επισκεφθεί το χώρο υγειονομικής σταφής, να τον επισκεφθούν και μετά να έρθει στη συνεδρίαση και τότε να βάλουν το χέρι στην καρδιά και να ψηφίσουν. Διότι λυπάμαι πολύ, λυπάμαι πολύ, αλλά τότε αναλαμβάνουν μεγάλη ευθύνη εάν ψηφίζουν χωρίς να γνωρίζουν. Θέλω να πιστεύω ότι γνωρίζετε όλοι ποια είναι η κατάσταση. Θέλω να πιστεύω και θέλουμε να πιστεύουμε ως δημοτική παράταξη ότι ξέρετε την κατάσταση εκεί πάνω. Δεν είναι λύση αυτή. Και προσέξτε, η άρνησή μας αυτή τη συμφωνία είναι όχι στο να απορρίπτονται διπλάσσες όγκος κουπιδιών, διότι έτσι ανατρέφουμε τα πάντα εκεί πάνω. Και διότι κανένας μα κανένας δεν μας εγγυάται ότι αυτή η κατάσταση, θυμάστε λίγο, να σας γυρίσω πίσω τελειώνω και πρόεδρε, αλλά θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό το θέμα. Να σας θυμίσω πριν από ένα χρόνο όταν το ξανασυζητούσαμε. Όπου δώσαμε για ένα χρόνο τη δυνατότητα της παραχώρησης του χώρου υγειονομικής σταφής. Θυμάστε τι λέγαμε και τι λέγατε κάποιοι ότι είμαστε σχεδόν έτοιμοι, θα υπάρξει η αδειοδότηση, θα ξεκινήσει η επέκταση, θα τελειώσει γρήγορα το έργο, υπάρχουν τα χρήματα. Λοιπόν, πέρασε ο χρόνος. Ποιος μας εγγυάται ότι σε τρεις μήνες, σε τέσσερις μήνες, σε πέντε μήνες, σε εύλογο χρονικό διάστημα μικρό, θα ξεκινήσουν εκείνες οι εργασίες ώστε να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα. Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει κυρίως είναι η ασφάλεια των δημοτών και βεβαίως η ασφάλεια και η προστασία του περιβάλλοντος και δεν προστατεύουμε, επιβαρύνουμε την κατάσταση. Πείτε μου, ειδικά τα τελευταία χρόνια, γιατί εσείς είστε αυτοί που κυρίως λέτε, σας ακούμε στα μέσα, ότι οι επισκέπτες μας έχουν πολλαπλασιαστεί. Άρα είναι λογικό, δεχόμενοι αυτό το οποίο λέτε εσείς και διαπιστώνουμε και εμείς, τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες, ότι έχουν διπλασιαστεί ο όγκος δραπορημάτων. Καταλαβαίνετε τι γίνεται. Εγώ προσπαθώ με επιχειρήματα, προσπαθώ με επιχειρήματα. Λοιπόν, αποδείξτε το στην πράξη, κύριε Αντιδήμαρχε. Παίρνετε την ευθύνη. Ποια είναι η ευθύνη, να δεχόμαστε τα απορρήματα, να σας πω... Να δεχόμαστε τα απορρήματα των όμορων δήμων, όπου διπλασιάζουμε και αυξάνουμε, απακορευτικά θα έλεγα, για να μην χρησιμοποιήσω άλλες λέξεις. Δεν καταλάβα. Και να σας πω κάτι, το είπα και την προηγούμενη φορά. Η αδιαφορία όλων αυτών των δήμων τα προηγούμενα χρόνια, να δημιουργήσουν ανάλογους χώρους νόμιμους, αδιοδητημένους, σωστούς, διότι ήθελα να σκορπάνε δεξιά και αριστερά τα χρήματά τους. Αυτή τη στιγμή καλούνται οι καβαλιώτες να πληρώσουν την όποια ζημιά. Κοιτάξτε, στο σχεδιασμό θα πούμε ναι, αλλά όταν θα αρχίσει να ελλοποιείται αυτός ο περιβόητος σχεδιασμός και πραγματικά χρησιμοποιηθεί ο ΧΙΤΑ ως ΧΙΤΗ, τότε θα πούμε ναι. Εντάξει, ευχαριστούμε. Τώρα μιλάμε για τη σύμβαση. Και έχουμε πάει στο ΧΙΤΑ. Σας έφερε η κυρία δήμαρχος εδώ πριν από λίγο καιρό ένα σεντόνι ολόκληρο και σας είπε τι έγινε και δεν έγινε, όταν 20 χρόνια δεν ασχολούταν κανείς και έκαναν όλοι το παλαβό. Και τώρα που παίρνει την ΑΕΠΟ για να λειτουργήσει αυτό το να μην πω καμιά κουβέντα ο ΧΙΤΑ, ερχόμαστε και λέμε, έτρεχε η κυρία Πρεσσά τρία χρόνια δύο, έτρεχε ο κύριος Τσουρκίδης, έτρεχε ο δήμος δεξιά και αριστερά και τώρα λέτε εδώ ιστορίες για αρκούδες να πούμε. Άντε σας πάρα καλό πολύ να πούμε. Άντε σας πάρα καλό πολύ, που 20 χρόνια δεν μιλούσε κανείς εδώ και γινότανε όλα και τώρα ξαφνικά μας είπατε ότι το Τσουνάμι θα καλύψει την Καρβάλη, κατάλαβαίνετε τι λέτε. Λοιπόν, παρακαλώ, μας είπατε ότι δεν καταστραβεί η Καρβάλη σήμερα τώρα, σας παρακαλώ πολύ. Λοιπόν, παρακαλώ πολύ, παρακαλώ. Ο κύριος, κυρία Πρασάμ, θα σας δώσω τον λόγο μετά με συγχωρείτε, ο κύριος Ποτόλιας τοποθετήθηκε. Όχι, εγώ θέλω επιπροσωπικού. Επιπροσωπικού κύριε Ποτόλια. Και βρίσκομαι σε αυτή τη θέση να εκμεταλλεύομαι αυτό το θέμα υπροσωπικού, παρόλο που σαν άτομο δεν έχω κανένα πρόβλημα, αλλά πρέπει να απολογηθώ για την παράταξη που εκπροσωπώ. Ο κύριος Βέρος αναφέρεται ότι η μοναδική παράταξη που στέκεται με έναν τρόπο υπεύθυνος σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμάτων είναι η δική του παράταξη και όχι καμία. Θυμίζω λοιπόν... Χωρίστε. Από το εννιά λοιπόν γίνεται ένας περιφερειακός σχεδιασμός όπου η λαϊκή συσπείρουσε από τότε, αντιτίθεται σε αυτόν τον περιφερειακό σχεδιασμό και στον εθνικό σχεδιασμό των τότε, των κακών κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής κυβέρνησης για τον εθνικό σχεδιασμό. Αυτό που γίνεται εδώ πέρα... Ναι κύριε Ποτόλια μου με συγχωρείτε, αλλά αυτό δεν είναι υπροσωπικού. Είναι μια τοποθέτηση την οποία θέλετε να κάνετε. Κάντε το στην τοποθέτηση σας ευχαρίστω, αλλά δεν είναι υπροσωπικού. Μπορεί να μην αφορά το πρόσωπό μου, αλλά όμως λέω... Να σας δεί με τον λόγο να τοποθετηθείτε, Ιερά. Αυτό λέω, η παράταξή μου λέει ότι αυτός ο σχεδιασμός υλοποιείται και δεν υπάρχει ολίγον έγγυος. Αυτό κάνετε σήμερα εσείς και ο κύριος Βέρνος κακώς διαμαρτήρεται, γιατί ενώ δέχεται τον περιφερειακό σχεδιασμό, δεν δέχεται αυτό που κάνετε. Ολίγον έγγυος δεν μπορεί να υπάρχει σήμερα. Δεν φτάσαμε ακόμα, δηλαδή, σε αυτό το επίπεδο της επιστήμης. Ευχαριστώ πολύ. Η κυρία Πρασά, παρακαλώ, και κλείνει η κυρία Δρακονάκη. Πρόεδρα και συναδελφοί, καλησπέρα σας. Λοιπόν, διάβασα τη σύμβαση. Οφείλω να παραδεχτώ ότι κάποια πράγματα έχουν μπει σε κάποια σειρά και προσπαθούν να γίνουν κάποιες διορθώσεις. Βλέπω ότι σε σχέση με τις άλλες συμβάσεις τα πράγματα είναι καλύτερα. Όμως, η σύμβαση αναφέρει νόμιμα αδειοδοτημένο χυτά. Το ερώτημα το δικό μου είναι, παράλληλα και ο προβληματισμός μου, σε ένα χυτά, ο οποίος δεν είναι αδειοδοτημένος, πώς θα εναποθέσουμε απορρήματα και πώς θα κάνουμε σύμβαση για ένα χυτά ο οποίος δεν είναι αδειοδοτημένος. Άδεια, ο υφιστάμενος χυτά, κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να λάβει. Θα πάρει άδεια, ακριβώς το είπε ο υπουργός, ο Φάμελος. Είμασταν μαζί. Θα πάρει άδεια το νέο κύταρο. Το νέο κύταρο, για να γίνει, θέλει τουλάχιστον, στην καλύτερη περίπτωση, 3 έως 5 χρόνια. Μέχρι τότε, ο υφιστάμενος χυτά θα λειτουργεί χωρίς άδεια. Δεν γνωρίζω εάν θα λειτουργεί με άδεια, εφόσον εγκατασταθεί η προσωρινή μονάδα επεξεργασίας απορριμάτων. Αυτό είναι ένα ερώτημα, αλλά αυτή την μονάδα θα την πληρώσουν οι δημότες. Πρόσφατα, ως αντιδίμαρχος Ποιότητας Ζωής, είχα κλειθεί να απολογηθώ στη δικαιοσύνη για το χυτά καβάλα, σε ο οποίος δεν είχε άδεια. Και ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους κατέθεσα την παρέτησή μου. Ως εκ τούτου, όπως καταλαβαίνετε, είναι αδύνατον να είμαι θετική σε αυτή την εισήγηση. Γι' αυτό και ψηφίζω παρόν. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε την κυρία Πρασά, κυρία Δρακονάκη, παρακαλώ. Μάλλον θα πρέπει λίγο να τα ξαναπούμε από την αρχή κάποια πράγματα, γιατί ανακαλύψαμε την Αμερική ξαφνικά. Κανείς καταρχάς δεν μπορεί να ανακυρώσει την εκδοθή σα έπο, μετά από τόσο κόπο, χρόνο, μόχθο και λοιπά με πολύ κύριε Βέρο, ότι δεν μπορεί από τα έδρα του Δημοτικού Συμβουλίου να κυρώνται κάποιους υπαλλήλους, οι οποίοι φέρνουν την ευθύνη της υπογραφής τους. Αυτό έχει να κάνει με το ότι πώς υπογράφουν για την ΑΕΠΟ, την οποία λόγω του ότι δεν έχουμε διάβγεια, συντηρείται το σύστημα, δεν ξέρω, θα τη δείτε στη διάβγεια την 4η Μεθάβριο. Η ΑΕΠΟ, η οποία εκδόθηκε και πέρασε από το ΠΕΣΠΑ την 5η, αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά και προϋποθέσεις και επεμβάσεις, στις οποίες πρέπει να γίνουν σαν 35 στρέματα το υφιστάμενο κυτάρο. Δεν θα μπορούσε να αποσπαστεί, διότι το λέει και ο τίτλος της μελέτης, είναι επέκταση υφιστάμενου κυχητά και δεν θα μπορούσε να αποσπαστεί το υφιστάμενο κύτταρο με τις επεξεργασίσεις που πρέπει να γίνουν, που έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως είναι ο βιολογικός των στραγγισμάτων, όπως είναι υποχρεωτικά η τοποθέτηση της κινητής μονάδας επεξεργασίας και τα υπολήματα αυτών να πέφτουν στο υφιστάμενο κύτταρο και στην επέκταση αυτού, για να αρχίσει να παίρνει σιγά σιγά αυτό το πράγμα που λέτε εκεί πέρα πάνω, να αρχίσει να παίρνει μορφή σιγά σιγά χυτή, έως ότου ευωδώσει η κατασκευή της μεάς στην περιοχή του ΕΣΚΙΚΑΠΟ, όπως είχαμε πει. Οπότε, από εκεί και πέρα, ό,τι έχω ακούσει από τους συναδέρφους αυτή τη στιγμή, δεν αφιβάλλω ότι είναι μια δύσκολη κατάσταση που πρέπει να διαχειριστούμε, αλλά τη διαχειριζόμαστε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε. Και ο κύριος Φιλιππίδης και η κυρία Χιώτη, από την οποία καθένα στο δικό του το μετερίζει, ανέλαβε και φτάσαν και κατηγορούμενοι γι' αυτό εδώ πέρα το πράγμα που λέτε χυτά και το οποίο σας υπογράφω ότι, αμύ τι άλλο, τα τελευταία τρία χρόνια έχει πολύ καλύτερη μορφή και συμπεριφορά από ό,τι είχε μέχρι την ημέρα που τα παραλάβαμε. Και στην τελική, σε συνέχεια με τη θέση σας στο δεχνικό πρόγραμμα, δεν άκουσα τι προτείνετε. Τι προτείνετε. Είναι πάρα πολύ εύκολο να λέμε να φύγουν τα σκουπίδια του Παγιέου ή της Θάσου από εδώ πέρα, ακόμα και της Καβάλας. Και γιατί, κύριε Βέρο, να μην φύγουν της Καβάλας, αφού δεν πληρείτε τις προϋποθέσεις όπως λέτε. Τι προτείνετε, όχι. Παρακαλώ, παρακαλώ, αφήστε κύριε Παπαδόπουλε, παρακαλώ, παρακαλώ. Η φιλολογία και η ακύρωση κόπων τόσων μηνών, τι προτείνετε. Παρακαλώ, σας παρακαλώ τώρα. Η κυρία Πρασά είχε την άποψή της, την κατέθεσε και πολύ σωστά έκανε και πήρε και τις δικές προσωπικές αποφάσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να κάνουμε πίσω και σας διαβεβαιώνω ότι η φιστάμενη κατάσταση, η οποία μπορεί να αποδειχθεί και με την επίσκεψη όπως προτείνει ο κύριος Βέρος, αφού την ξέρει και ως πρώην αντιδήμαρχος καθαριότητας, έχει καλύτερη γνώση από καθένα εδώ μέσα, μπορεί να διαβεβαιώσει και ο ίδιος ότι είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν όταν και ο ίδιος ήταν αντιδήμαρχος καθαριότητας. Λοιπόν, παρακαλώ. Κύριε Παπαδόπουλε, αν καταλάβετε και δείτε τη χρονική συνάδοση. Είχε άδεια και ακυρώθηκε η άδεια, εντάξει. Κύριε Παπαδόπουλε και αγαπητοί συνάδορθοι, ο Χιτάτης Καβάλλας ούτε ποτέ είχε, κύριε Παπαδόπουλε, άδεια, δεν ξέρω, σενημέρωσαν για κάτι διαφορετικό. Οι όλες οι κινήσεις και τα βήματα που γίνονται, καθ' υπόδειξη και του Υπουργείου, όσοι αν δεν θέλετε να το πιστεύετε, και του εσωτερικού και του κυρίου Φάμελου προσωπικά, είναι σε αυτή την κατεύθυνση για να πάρει άδεια λειτουργίας. Να πείτε στον κύριο Φάμελο τι λέει ο κύριος Βέρος και η παράταξή του για το Χιτάκεδα και τον περιφερειακό σχεδιασμό, για να του στείλουν χαιρετίσματα. Κυρία Πρασάζη, ζητήσατε τον λόγο. Προτάσεις έχω καταθέσει, προσωπικού απαντάω αυτή τη στιγμή. Στην κυρία Δήμαρχο υπήρχαν οι προτάσεις μου πριν δηλώσω την παρέτησή μου. Όσον αφορά τον κύριο Φάμελο, όταν έγινε αυτή η σύσκεψη για τον υφιστάμενο Χιτά, είναι ή δεν είναι η υποχρέωση του Δήμου Καβάλλας, εφόσον λειτουργήσει το νέο Κύταρο, να αποκατασταθεί ο υφιστάμενος Χιτάς. Τι σημαίνει αυτό. Είναι, εντάξει. Παρακαλώ, παρακαλώ, λοιπόν, έχουμε ξεφύγει, κλείνουμε. Επί της διαδικασίας έχουμε ξεφύγει. Επί της διαδικασίας. Έχετε τοποθετηθεί, παρακαλώ, έχετε ψηφίσει. Επί της διαδικασίας. Ποιο είναι το πρόγραμμα. Επειδή θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό το θέμα, εμείς ζητάμε ονομαστική ψηφοφορία. Διότι απουσιάζουν και κάποιοι και θέλουμε να καταγραφεί ποιοι είναι παρόντες και ποιοι απουσιάζουν και ποιοι ψηφίζουν ναι και όχι. Γιατί απουσιάζουν και κάποιοι. Λοιπόν, εμείς ζητάμε ονομαστική ψηφοφορία και έχουμε δικαίωμα και θέλουμε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία. Ποιοι απουσιάζουν και ποιοι έχουν αποχωρήσει, καταγράφονται μέσα στα πρακτικά, θα φαίνεται μέσα στην απόφαση, δεν υπάρχει λόγο σε ονομαστική ψηφοφορία. Έχουμε το δικαίωμα αυτό, ζητάμε ονομαστική ψηφοφορία. Το απορρίπτουμε ρε αφού το έχουμε. Δεν έχετε δικαίωμα να το απορρίψουμε. Έχουμε κάθε δικαίωμα να το απορρίψουμε. Δεν έχετε δικαίωμα να το απορρίψουμε. Εντάξει, εντάξει, το απορρίπτουμε. Δεν έχετε δικαίωμα να το απορρίψουμε. Παρακαλώ πολύ, παρακαλώ, παρακαλώ. Δεν έχετε δικαίωμα να το απορρίψουμε. Εντάξει, εντάξει, σταματήστε το stop, βάλτε το stop, βάλτε το stop στην κασέτα, το stop στην κασέτα. Λοιπόν, κύριε Φιλόσογλου, παρακαλώ, έχετε τον λόγο, έχετε τον λόγο, κύριε Φιλόσογλου, παρακαλώ, παρακαλώ, έχετε τον λόγο. Πρέπει να κυρίστε το κανονισμό. Τυρούμε απόλυτα το κανονισμό. Τυρούμε απόλυτα και αφήστε τις τεχνητές εντάσεις. Αφήστε τις τεχνητές εντάσεις και τα παραμύθια αλλού, όχι εδώ. Μην με κάνετε τώρα πάλι. Σας παρακαλώ πολύ. Λοιπόν, υποβάλατε το έτοιμα, σας άκουσα, απορρίπτετε. Τέλος. Κύριε Φιλόσογλου, να κλείσουμε, παρακαλώ. Έχω και παραέχω. Έχω και παραέχω. Έχω και παραέχω. Παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ. Κύριε Φιλόσογλου, παρακαλώ. Εγώ δεν θα μπω στην ουσία. Αν χρειαστεί κάτι για την ουσία, υπάρχουν εδώ πιο αρμόδιοι να τα πούν. Αλλά, κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι εδώ πέρα ομφαλοσκοπούμε και η καταστρατήγηση του κανονισμού λειτουργίας και γενικά της συνεδρίας, δυστυχώς λαμβάνει χαρακτήρα μη ανεκτό. Τι θέλω να πω. Αν δεν κάνω λάθος, δώσατε το λόγο στις παρατάξεις να τοποθετηθούν και να ψηφίσουν. Έτσι δεν έγινε. Ακριβώς. Κύριε Παπαδόπουλε, θέλω να σας ρωτήσω ειλικρινά. Ψηφίσατε, τοποθετηθήκατε και ψηφίσατε. Από τη στιγμή λοιπόν που έχει ξεκινήσει και έχει γίνει η ψηφοφόρεια. Δεν μπορεί να επανέλθει θέμα περιονομαστικής ψηφοφόρειας. Αυτό είναι καταφανής καταστρατήγηση του κανονισμού. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε δύο φορές. Παρακαλώ. Δεν υπάρχει θέμα διαδικασίας αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε δύο φορές. Έγινε η ψηφοφορία, κύριε Βέρο. Το καταλαβαίνετε. Έγινε η ψηφοφορία. Αποθετηθήκατε, ψηφίσαμε και τέλος. Παρακαλώ. Ο κύριος Παπαδόπουλος ψήφισε, όπως το λέει ο άνθρωπος. Εγώ ρώτησα, απλώς λέω, μήπως μου διέφυγε κάτι. Ο κύριος Βέρος τοποθετήθηκε δημιουργικά ψηφίσοντας όχι και επανερχόμαστε μετά. Μαθητάμε εκ νέου ονομαστική ψηφοφορία. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Με όλο το σεβασμό, δηλαδή. Θέλει να με εκνευρήσει τώρα ο κύριος Βέρος, αυτό είναι. Έχει τον σκοπό του ο κύριος Βέρος. Δεν θα σας κάνω τη χάρη, κύριε Βέρο. Δεν θα σας κάνω τη χάρη. Παρακαλώ πολύ, στο επόμενο θέμα, το υπαριθμό 7. Όχι, κύριε Βέρο. Έπει τις διαδικασίες. Δεν έχετε τον λόγο, κύριε Βέρο. Έπει τις διαδικασίες. Δεν έχετε τον λόγο, κύριε Βέρο. Θα καταγραφεί στα πρακτικά, κύριε Βέρο. Το υπαριθμό 7 ανατροπή αποφάσεων ανάληψης δαπάνης. Κύριε Καλανταρίδη, εσύ στόχετε αυτό. Κύριε Παπαδόπουλ, έχετε κάποια ερώτηση. Εγκρίνεται. Κύριε Ποτόλια, παρακαλώ. Εγκρίνεται. Το υπαριθμό 8, 22η αναμόρφωση προϋπολογισμού δημοκαβάλλας οικονομικού έτους 2017. Κύριε Καλανταρίδη. Συνάδελφοι, αν υπάρχει κάποια ερώτηση, συγκεκριμένη να δώσω απάντηση ό,τι θέλετε. Ναι, ο κύριος Παπαδόπουλος. Κύριε Ποτόλια, παρακαλώ. Παρών ο κύριος Παπαδόπουλος. Λέω ένα όχι, κύριε Πρόεδρε. Μεταξύ άλλων που έλεγα και στους άλλους προϋπολογισμούς, ιδιαίτερα για 23.000 για ενθρώνιση του Μητροπολίτου, για 12.000, για 260.000 πάλι για τα απορήματα και κάτι άλλο, βέβαια. Είναι τραγικά αυτά τα πράγματα που γίνονται και γι' αυτό ψηφίζω όχι. Ευχαριστούμε τον κύριο Ποτόλια. Λοιπόν, καταπλειοψηφία επομένως. Πού είσαι, Πρόεδρε μου, πού είσαι εδώ πέρα να μας δώσεις τα φώτα σου, μας έχουνε ψηφίζουν και μετά ζητούν ονομαστική ψηφοφορία, αν είναι δυνατόν δηλαδή, αν είναι, Πρόεδρε μου. Αν επιτρέπετε, με όποια εμπειρία έχω και είχαμε εμείς πάρα πολλές, εδώ δεν έχουμε εντάσεις, κύριε Πρόεδρε, να το ξέρετε. Αν αναφέρω τα ονόματα μόνο της περί της εποχής εκείνης, που ήταν στο Δημοτικό Συμβούλιο, τους ξέρετε λίγο πολύ. Ένας κουνάκος, να το πω εγώ, το φίλο μου τον Κώστα, έφτανα για 10 Δημοτικά Συμβούλια. Λοιπόν, αφού έγινε ψηφοφορία, δεν μπορεί να έρθει κανείς Δημοτικός Συμβούλιο, ο οποίος, κι αν πει θέλω τώρα ονομαστική, εάν είχε τέτοια πρόθεση, γιατί εγώ δεν το παρακολούθησα από την Αρχινά Εμπληκτήρηση, όφελα από την Αρχινά Εμπληκτήρηση, κοιτάξτε, η παράταξή μου θέλει ονομαστική ψηφοφορία, δεν μπορεί να το αρνηθείτε. Εδώ γίνεται και ένα άλλο λάθος, τώρα που μου δώσατε το λόγο. Τι δηλαδή? Τελειώνει η συζήτηση, έρχεται η ώρα της ψηφοφορίας και αρχίζει ο φίλος μου ο κύριος Παπαδόπλος, ή ο δέος δίποτε, και θέλει να δικαιολογήσει την ψήφωνο. Η ψήφωση δεν δικαιολογείται. Ό,τι έχεις να πεις τα λες προηγουμένως και την ώρα της ψηφοφορίας, με υποτιέσεις του προέδουλας, ένα ναι, ένα όχι, ένα παρόν, ούτε και λευκό. Τα ακούω πολλές φορές. Λευκό δεν υπάρχει, κύριε Πρόεδρε, στην ψηφοφορία. Επιφανερίς. Ισχύει μόνον, επί μυστικής ψηφοφορίας, επειδή δίνουμε και λευκό. Γι' αυτό και στη μυστική ψηφοφορία δεν υπάρχει ψήφος του προέδουλου για να λέει ισχύει ή δεν υπερισχύει. Το λέω αυτό, γιατί ακούω από τον κύριο Ποτόλη, απλώς, εγώ λέει λευκό. Δεν υπάρχει λευκό. Αν πάμε στον Καραναστάση στην ομολογία, το έχει τελέσει. Παρ' όν, βέβαια, ο κύριος Ποτόλης. Ακριβώς. Παρ' όν. Πέχω και βέβω. Αλλά λευκή, τι λευκή ψήφος. Δεν πήρε κανένας λευκό για να το σταυρώσει λευκό. Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε. Το υπαριθμό 9, σύνταξη τριμινιές, έκθεσης αποτελεσμάτων προϋπολογισμού γ' τριμίνου 2017. Κύριε Παπαδόπουλο, έχετε κάποια την ανεκκρινήσετε. Μένω στη, δεν κάνω αναλύση, αλλά κρατώ ένα στοιχείο μόνο, κύριε Καλανταταρίδη, στην κατηγορία των επενδυτικών δαπανών. Έχει δεσμευτεί, αν θυμάμαι καλά, περίπου το 65% του συνολικού προϋπολογισμού. Έχει τιμολογηθεί το 9,31% αν δεν κάνω πάλι λάθος και έχει πληρωθεί το 8,40% τέλος πάντων. Αυτό είναι ένα στοιχείο πόσο καλά πάντα πράγματα και το πόσο ραματίζει σε ένα δήμο. Εγώ, Πρόεδρε, είμαι αρνητικός. Ευχαριστούμε, κύριε Ποτόλια, παρακαλώ επί του ενάτου... Εγώ ήθελα να ρωτήσω πριν, ο κωδικός 06 στα έσοδα, τα 19 εκατομμύρια, τι περιλαμβάνει, κύριε Δημαρχέ. Είναι η ΚΑΠ και τα προνοιακά, τα μεγαλύτερα που βλέπετε. Τα επιδόματα, δηλαδή τα προνοιακά, όλα, που είναι της τάξης των αρκετών εκατομμυρίων και οι ΚΑΠ που έρχονται για τη συλλτουργική ασταπάνεση των δήμων. Ρώτησα για ακριβώς να τονίσω ότι, κύριε Πρόεδρε, το μεγαλύτερο ποσό των εσόδων προέρχεται από την αφέμαξη που γίνεται του Καβαλιώτικου Λόγου, από τα παρελθόντα έτη. Δηλαδή, ψάχνετε τώρα και βρίσκετε διακοπανάτες στο κεφάλι. Όχι, δεν ψηφίζω. Ευχαριστούμε τον κύριο Ποτόλια. Όχι ο κύριος Ποτόλιας. Στο υπαρρυθμό 10, έγκριση ή μη σύναψη σύμβασης χρησιδανίου με τη διαμάθα ΑΕΕ για την παραχώρηση έκτασης. Κυρία Δρακονάκη, είναι η σύμβαση για την απέκταση του χειτά. Αν έχετε να ορδίσετε κάτι, μια συντούμενα κεφαλαίωση. Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου Δημοφέλεια που το παραχωρεί στο Δήμο και κατά χρήση. Πήραμε απόφαση Δημοτικού Συμβούλιο στο προηγούμενο ΔΕΣ, ότι υποδεχόμαστε τους όρους της Δημοφέλειας. Και έρχεται τώρα η στιγμή που θα πρέπει σαν Δημοτικό Συμβούλο να το παραχωρήσουμε κατά τα χρήση στην διαμάθ. Διότι βάσει της ισχύου σας νομοθεσίας ο ΠΟΣΔΑ είναι αυτός ο οποίος μπορεί να καταθέσει τον φάκελο για τη χρηματοδότηση της ΜΕΑ στο ποσό της τάξης των 20 εκατομμύρων ευρώ. Κύριε Παπαδόπουλο, παρακαλώ. Κατευθείαν μηνάμε λίγο τώρα, τα λέμε γρήγορα και σύντομα. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Ξαναλέω, κύριε Δρακονάκη, το ξανατονίζω, δεν έχουμε εμπιστοσύνη καθόλου τη λειτουργία της διαμάθ. Και θα σας φέρω ένα παράδειγμα λίγο για να μπορέσουμε να συνεινοηθούμε. Έχει η διαμάθ κάνει, για να γνωρίζετε, ένα σχεδιασμό, το σχεδιασμό αυτό να υλοποιήσει, κδάει, στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Έκανε κδάει, κέντρα διαλογής ανακυπλούσιμων υλικών δηλαδή, και τα έκανε μετά από ένα χρόνο, μετά από την υλοποίηση του σχεδιασμού, περιστερώνες. Αυτά όλα εμάς, μας δημιουργούν αμφιβολίες. Ακόμα και αυτά τα κδάει που λειτουργούν μέχρι σήμερα, να ξέρετε, υπάρχουν κατασκευαστικά προβλήματα. Δεν μπαίνουν τα απορρηματιφόρα μέσα. Αν δεν τα γνωρίζετε, σας ενημερώνω, πρέπει να μάθετε σωστά και τι εισηγήσετε εδώ μέσα. Δεύτερον, ΜΕΑ, φυσικά και είμαστε πρόεδρε, υπέρ της ΜΕΑ, υπέρ της Καινούλιας Μονάδας Επιξεργασίας Αναποριμάτων, πρέπει φυσικά, και το τονίζω αυτό φυσικά, και φυσικά, και ψηφίσαμε και όλα και εκεί την πρόταση της διοίκησης, αλλά κύριε Δρακονάκη, ξαναλέω, είστε στο τέταρτο έτος της διοίκησής σας, καθυστερήσατε, εάν δεν ήταν το Υπουργείο θα υπήρχε και απένταξη των χρημάτων για τη συγκεκριμένη ΜΕΑ, μην το ξεχνάμε αυτό, γιατί μη ξέρουμε τι λέμε κύριε Δρακονάκη, και έχουμε και στοιχεία, γι' αυτό μη βιάζεστε να εισηγήσετε πράγματα αλαντάλλων και ωραία λόγια. Και τρίτον, θέλω να σας πω κύριε Δρακονάκη, κοιτάξτε και προσέξτε, την διαμάθ πρέπει να την παρακολουθείτε στενά, πρέπει να ξέρετε ακριβώς τι έγινε, δεν γνωρίζουμε, πού είναι οι μελέτες της ΜΕΑ, πού καθυστερούν, τι βλέπουμε, τι γίνεται, δεν ξέρουμε αν εκεί σε 10 χρόνια θα χρειαστούν στο συγκεκριμένο χώρο του ισχύ καπού παραχωρεί η δημοφέλεια, αν θα χρειαστεί είναι υπέκταση, τι έχει προβλεφθεί, τι δεν έχει προβλεφθεί. Θέλω να σας πω, θέλω να παρακολουθήσετε σωστά και συστηματικά την διαμάθ και όπως είπα και πριν 2 χρόνια περίπου πρόεδρε, είναι ντροπή που η Καβάλα δεν έχει την προεδρία της διαμάθ και η διαμάθ αυτός ο επηρευερικός ταυατζής κάνει του γουστάρι. Πρέπει κύριε Δρακονάκη επειδή είναι σοβαρά αυτά τα θέματα να τα δείτε και να τα παρακολουθήσετε, δεν έχουμε καθόλου εμπιστοσύνη τη διαμάθ. Όμως επειδή θέλω το έργο να το τελειώσετε επιτέλους, αυτή τη μία μονάδα επεξεκρασίας απορρημάτων, γι' αυτόν τον λόγο και μόνο, κύριε Πρόεδρε, ψηφίζω παρών. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Παπαδόπουλο. Κύριε Ποτόλια, παρακαλώ. Πρόεδρε, αγαπητοί συνάρεφοι, αυτή είναι η αντιπολίτευση. Τα ίδια θα κάνατε κι εσείς αν ήσασταν στην αντιπολίτευση. Όλοι σας, λοιπόν, συμφωνείτε με τον περιφερειακό σχεδιασμό, κύριε Πρόεδρε, όλοι συμφωνείτε με τον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης απορρημάτων, ωστόσο, όμως, σηκώνετε κουρνιαχτό, σκούζετε, ακριβώς για να θωλώσετε τα νερά. Ακριβώς αυτό τον σχεδιασμό υλοποιείται, όπως τα υλοποιούσαν όλες και οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις σήμερα που σκούζουν. Και θέλω να σας επιστηθώ την προσοχή, κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, στη Σύμβαση που υπογράφεται και να φανεί ότι σε αυτούς που διαμαρτύρονται ότι υλοποιείται κατά γράμμα τον περιφερειακό σχεδιασμό, λέγει, λοιπόν, προς το τέλος η Σύμβαση αυτή, στους ειδικούς όρους και συμφωνίες τα εξής. Ακούστε με, συνάδελφοι, για να μη λέτε μετά ότι σας κατηγορούμε άδικα, και εσάς τις συμπολίτευσεις και εσάς τις αντιπολίτευσεις, που θα ήταν το ίδιο πράγμα αν αλλάζανε και οι ρόλοι. Λέει, λοιπόν, είναι ως τόσο δυνατοί, αυτά είναι λόγια μέσα της Σύμβασης, υπερετέρω παραχώρηση από αυτήν της χρήσεως και εκτάσεως, καθώς και των επαφτήσεων εγκαταστάσεων συστατικών και παραρτημάτων σε τρίτους φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Δικαίωμα που παρέχεται ήδη από τον Δήμο Καβάλα στη Διαμάθ ΑΕ με το παρόν, εφόσον έτσι διευκολύνεται ή επιτυγχάνεται η υλοποίηση των σκοπών που εξυπηρετεί η παραχώρηση. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι με αυτόν τον όρο, άδικα χαίρεστε και εσείς και οι άλλοι, ότι θα διαχειριστείτε τα απορρήματα προς όφελος του Δήμου, αλλά ακόμα και έτσι να ήταν, θα είναι φυσικά σε βάρος των δημοτών από χέρι. Για αυτόν τον λόγο εμείς και τον λέω με κάθε σοβαρότητα, είμαστε οι μόνοι, αντίθετοι και σκούζιοι, και φωνάζει ο κύριος Βέρος ότι είναι ο μοναδικός ο οποίος έλεγε και λέει αυτά τα πράγματα. Ένα βροντερό όχι, ανάλογο τον όχι που λέει κάθε τόσο και ο αγαπητός κύριος Παποδόπουλος, που στην ουσία βέβαια είναι η άλλη όψη του νομίσματος του δικού σας. Καπιταλιστής του Κερατάιν. Λοιπόν, συνάδελφοι, καταπλειοψηφία από μέρους και στο υπαριθμό, έξι θέμα. Συγγνώμη, επανέρχομαι. Πρέπει να οριστούν και δύο μέλη στην Επιτροπή. Παρακολούθησες. Δεν μ' ακούσατε, κύριε Πρόεδρε. Ψηφίζω θετικά με τον όρο ότι πρέπει να εξεταστεί αυτό το παραχώρησης ετρύτους στο μέλλον. Ευχαριστούμε. Μισό λεπτό να πω λίγο για το υπαριθμό, έξι, ότι ορίζουμε και δύο μέλη στην Επιτροπή. Είναι ο κύριος Τουλκίδης και η κυρία Δρακονάκη. Ναι, τι θέλατε να πείτε, κυρία Δρακονάκη. Καταρχάς να πω το εξής, ότι είναι με την ισχύουσα νομοθεσία μονόδρομος να πρέπει να δοθεί ο χώρος στη Διαμάθ ως φόσδα της περιοχής. Δεν έχουμε τη δυνατότητα με την ισχύουσα νομοθεσία να καταθέσουμε πρόταση για τη Μέα ως δήμος Καβάλλας. Κλείνει το κρατουμένο αυτό, εντάξει, είναι μονόδρομος. Δεύτερον, η έννοια της παραχώρησης προς τρίτους της Διαμάθ είναι ο ανάδοχος που θα προκύψει από τη διαγωνιστική διαδικασία. Αυτός είναι τρίτος, είναι για τον δήμο και δεύτερος για τη Διαμάθ. Δεν θα πάει η Διαμάθ και θα κάνει μια αντίστοιχη σύμβαση εφάμελη αυτινής με ένα χίψι. Είναι ο ανάδοχος που θα προκύψει από τη διαγωνιστική διαδικασία. Ευχαριστούμε. Πρόεδρε, διαβάζω με ελληνικά, με συγχωρείτε να μην μας κοροδεύετε και στη φάτσα. Κατάφατσα. Μα το γράφτε, θα σας το διάβασα. Ξαναδιαβάστε το. Αλίμονο. Λίμονάδα και ρεύμα, ό,τι θέλετε θα πάρετε, ό,τι θέλουμε. Ναι, πρόεδρε, τι θέλουμε. 1 λεπτό, κύριε Πρόεδρε. Αν κατάλαβα καλά, κύριε Ποτόλε, για να ξεκαθαρίσουμε λιγάκι, η αντίδραση, η αντίδραση θα είναι ως προς την παρακόρηση από την Διαμάθ, εν αντιπτύττων οποιονδήποτε εργασίον. Έτσι είναι. Ό,τι είναι. Ωραία, δάξει, το ίδιο πράγμα είναι. Λοιπόν, ερωτώ, στο διοικικό συμβούλιο της Διαμάθ, δεν θα συμμετέχει εκπρόσωπος του Δήμου Καβάλας, δεν είναι δυνατό. Άρα, λοιπόν, έτσι όπως το λέτε εσείς, σαν να δίνουμε μονοπολιακώς, τα παίρνει η Διαμάθ και τέρμα είμαστε απ' έξω εμείς και τα διαχείριζει η Διαμάθ. Δεν είναι έτσι. Γιατί θέλετε το μαύρο σόνι και καλά να το κάνετε απόλυτα άσπρο, ή αντιστρόφω, πώς το λέμε. Δικαίωμα, παραλαμβάνω. Παραλαμβάνω, ο Δήμος Καβάλας έχει τον αντιπρόεδρό του, έχει τον εκπρόσωπό του, και άλλα απ' αυτά που εσείς φαντάζετε ότι μπορεί να γίνουν αρνητικά, τα οποία οπωσδήποτε δεν θα περάσουν. Δεν θα ξαναέρθει εδώ τίποτε σχετικό. Το δίνουμε τώρα το OK, στον Πόμπολα. Αυτό είναι, ξεκάθαρα πράγματα. Το υπαριθμό 11, έγκριση της μαριθμό 3, 31 του 2017, απόφασης ΔΣ δημοφέλια που αφορά τη 15η αναμρώση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017. Κύριε Παπαδόπουλε, παρόν. Να δω πρόεδρε, να δω τι είναι η αναμόρφωση, να το πει πρόεδρε, στα καρδιά μας. Κύριε Ποτόλια, παρακαλώ, εσείς. Όχι. Περιμένετε πρόεδρε, έχω να ρωτήσω. Έχω κάποιες διευκρινήσεις, αν θυμάμαι καλά. Έγραφε πολιτιστικές, ανταλλαγές, διεθνείς σχέσεις, 38.000. Δεν τα έχω μπροστά μου, κύριε Πρόεδρε, αυτό είναι. Θέλω να μου πείτε τι είναι αυτό διεθνείς σχέσεις, 38.000. Λέει λυπές αθλητικές εκδηλώσεις στην πρώτη αναμόρφωση 85.000. Έτσι θέλω και λέει και έκδοση λευκόματος 42.000. Θέλω να μου πείτε τι είναι όλα αυτά. Να ξεκινήσει από το πρώτο, που λέει πολιτιστικές και ανταλλαγές, διεθνείς σχέσεις 38.000. Θέλω έτσι κάποιες διευκρινήσεις, πρόεδρε. Ευχαριστώ. Κυρία Ιωσήφιδο, παρακαλώ. Προφανώς δεν σας ενημερώνει το μέλος της παράταξής σας, που είναι μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοφέλεια. Βεβαίως, λοιπόν, πολιτιστικές ανταλλαγές, το πρώτο είναι να ψηφίσουμε την αναμόρφωση. Είναι Συν 2000. Τα χρήματα αυτά είναι τα δώρα που πρόκειται να στείλουμε στην Ιρενβέργη για τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Από εκεί και πέρα, σε αυτό το κωδικό, έχουν μπει οι δαπάνες και τα χρήματα Παρακαλώ, μην μιλάτε. Παρακαλώ, παρακαλώ. για τα έξοδο που πρόκειται να γίνουν, ένα μέρος δηλαδή, δεν είναι τόσα πολλά, αρχές Δεκεβρίου που πρόκειται να πάει μια πολυμελής αποστολή στην Κίνα. Σε αυτόν τον κωδικό μπαίνουν οι διάφορες ανταλλαγές δώρων, προς χάρη, αποστολές, που πάμε δώρα στην Αγία Πετρούπολη και τα λοιπά. Όλα αυτά είναι σε αυτό το ποσό. Η αναμόρφωση αφορά τα δώρα, λοιπόν, για την Ιρενβέργη που πρόκειται να γίνουν τον επόμενο μήνα. Από εκεί και πέρα, είπατε, τις Λυππές Αθλητικές Εκδηλώσεις πάλι γίνεται αναμόρφωση προϋπολογισμού, καθώς αφορά τους αγώνες Κολύμβυσης-Φιλίπια που είχαμε την προηγούμενη, τον Σαββατοκύριο που μας πέρασε. Το Πόλο. Το Πόλο είναι στην επόμενη αναμόρφωση. Βλέπετε ότι γίνονται πολλές αθλητικές εκδηλώσεις στο δήμο, δεν είναι κάτι που είναι κρυφό. Εσείς αχαιρώμαστε και είμαστε περήφανοι γι' αυτό. Και από εκεί και πέρα το Λεύκομα. Είναι χίλια τεμάχια Λεύκομα. Το δείξαμε μάλιστα και μέσα στις συνεδρίες του Διοικητικού Συμβουλίου. Ένα χοντρό Λεύκομα που είναι διαφήμη στην προβολή της Καβάλλας, το οποίο είναι δώρο. Το αφενός μεν θα χρησιμοποιείται ως δώρο στους διάφορους επισκέπτους που έρχονται εδώ στην Καβάλλα και από την άλλη θα τα πουλάμε και στο τουριστικό περίπτερο. Η δαπάνη του Λευκόματος, η αγορά, δηλαδή ήταν 20 ευρώ το τεμάχιο, είναι χίλια τεμάχια. Η αρχική τιμή του ήταν 35 ευρώ, δηλαδή το κατεβάσαμε ως το δυνατό στο μικρότερο κόστος. Αυτά. Αυτά με ρωτήστε, δεν νομίζω να υπάρχει κάτι άλλο. Το Λεύκομα, αν το υπολογίσετε, είναι γύρω στα 20 χιλιάρικα βγαίνει συνολικά. Κύριε Παπαδόπουλος. Ήταν και ξεδικευμένη δουλειά, παρόλο που δεν έγινε εδώ στην Καβάλλα, γιατί νομίζω δεν μπορούσε να γίνει στην Καβάλλα, ήταν πολύ εξεδικευμένη δουλειά. Πρόεδρε, εγώ ψηφίζω παρόν. Υπαριθμών 12, 16, αναμόρφωση δημοφέλεια. Εγκρίνεται παρόν ο κ. Παπαδόπουλος, όχι ο κ. Ποτόλιας. Το υπαριθμό 13, έγκριση, της 2.21 του 2017, απόφαση ΔΣΚ, κοινωνική ελληλεγγύη, προσχολική. Το 10 πέρασε πρώτε την αλληλεγγύη, το 12? Το 12, ναι. Παρακαλώ. Βλέπω εδώ, κύριε Πρόεδρε, κύριε Αισουφίδου, μάλλον για να ξεχωρίζουμε τους Πρόεδρους, προμελέτη διερεύνησης ενδυνατοτήτων αξιοπείς Σπάρκου Φιλίππον. Δεν είναι αυτό στην αναμόρφωση σας τη 16η, σιγουρίστε, αφού το έχω μπροστά μου. Προμελέτη διερεύνησης ενδυνατοτήτων αξιοπείς Σπάρκου Φιλίππον. Βλέπω έναν προϋπολογισμό, αφαιρείτε το κάνετε μισό από τις 20.010. Καλά κάνετε, είναι μια προσπάθεια των οψόμεθα, είναι παιδιά, νέα, πιστοίμονες. Καλά το κάνετε και τα υποστηρίζετε, και εμείς είμαστε πάρα πολυθετικοί στο να υποστηρίξουμε αυτά τα παιδιά. Όμως, κύριε Αισουφίδου, η δυνατότητα αξιοπείς Σπάρκου Φιλίππον είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση. Είναι μια ένταξη του αρχαιολογικού μας χώρου, που είναι στο εγκατάλογο πολιτιστικό μνημείο της UNESCO. Είναι μια περιοχή ευαίσθη με διάφορα θέματα. Πιστεύω ποιος είναι ο στόχος αυτού των ελάχιστον χρημάτων που δίνεται σε μια προμελέτη και γιατί, ας πούμε, δεν κάνετε μια συνολικότερη και σε βάθος μια μελέτη, έτσι όπως του αξίζει και του αρμόζει αυτού του σχεδίου. Θέλω να απαντήσεις τι κάνω μια ερώτηση. Γιατί δεν βλέπουμε ούτε κατεύθυνση ούτε στόχο μέσα από αυτή τη μελέτη. Δεν μπορούμε να το καταλάβουμε. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι προμελέτη είναι αυτή. Λοιπόν, καταρχήν μπορεί να το αφαιρούμε σε αυτή την αναμόρφωση, το ποσό αυτό που βλέπετε, αλλά θα μπεις σαν ποσό στην επόμενη χρονιά. Ακριβώς επειδή η ανάθεση αυτής στους οψόμεθα έχει γίνει τώρα και μάλιστα στις προηγούμενες συναιδρίες του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοθέλεια, το ένα ποσό είναι μέσα στο 17, άρα αναγκαστικά το άλλο ποσό θα πάει στο 18. Είναι γύρω στα 20.000. Δηλαδή το ποσό αυτό που βλέπετε, το επόμενο ποσό θα πάει στην επόμενη αναμόρφωση το 2018. Άρα δεν μειώνεται κάτι, ούτε αφαιρούμε κάτι. Όταν θα δείτε την μελένη την να ολοκληρώνει, γιατί είμαι σίγουρη, αν δεν σας έχει δώσει το μέλος που σας εκπροσωπεί στον Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοθέλεια, αύριο θα πω μέσα από την επιχείρηση να το στείλουν για να το διαβάσετε όλο, γιατί θα δείτε πραγματικά ότι οι οψόμετροι θα κάνουν μία πάρα πολύ καλή δουλειά. Όλα είναι με λεπτομέρεια στην σύμβαση αυτή που υπογράφουμε με τους οψόμετροι. Επειδή όπως τα έχετε δει, η απόφαση είναι ομόφωνη. Αν είδα καλά, άρα την ψήφισαν όλες οι παρατάξεις, μεταξύ αυτών και οι δικοί σας. Βέβαια, σωστά λέτε ότι ρωτάτε για να ενημερωθεί το σώμα, καμία αντίρρηση. Να θυμίσω απλώς για να διευκολύνω και να καταλάβετε ότι η κυρία Πρόεδρος, η κυρία Ιωσήφιδου, το είδε το θέμα με πολύ έτσι επεριστατομένα. Είχε έρθει να ψηφιστεί σε προγενέστερο χρονικό διάστημα. Εκεί λοιπόν οι παρατάξεις ας το πούμε έτσι της μοιοψηφίας, του κ. Συμνητζή και οι δικοί σας, ζήτησαν να προσέλθουν τα μέλη του οψόμεθα, το Διηγητικό Συμβούλιο, να γνωρίσουν και να πούν ακριβώς ποιο είναι το project. Έτσι και έγινε λοιπόν στην επόμενη συνεδρίαση του Διηγητικού Συμβουλίου της Δημοθέλεια, όπου από ό,τι κατάλαβα, γιατί ήμουν κι εγώ παρόν, όλοι έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Άρα αυτό το οποίο ρωτάτε και είναι εύλογο ποιο είναι το πλάνο και τα λοιπά, όπως σας είπε η Πρόεδρος θα σας δοθεί και να έχετε και τη διαβεβαίωση του κ. Μούτλ, ο οποίος ψήφισε θετικά. Νομίζω ότι δεν θα έχουμε εκεί ένα επόμενο επεισόδιο κόντρας κ. Παπαδόπουλου, κ. Ιωσυφίδου. Νομίζω ότι εδώ θα συμφωνήσουμε. Το λέω αυτό, επειδή... Παρόλο που θα ήθελα να μου απαντήσετε χωρίς να μου το στείλετε, καλά κάνετε να μου το στείλετε, αλλά καλό θα ήταν να μας το μπείτε και εσείς αυτό που οραματίσετε. Όχι, όχι, τώρα να προχωρήσουμε. Άλλη ερώτηση, άλλη ερώτηση. Λίγο να προχωρήσουμε. Όχι, όχι, άλλη ερώτηση. Μετά από αυτό το κλείσιμο του 17 που έχετε προεπολογίσει και του 18 που θα δώσετε αυτά τα χρήματα σε αυτήν την συγκεκριμένη προσπάθεια και επιβραβεύω και λέω πολύ καλά κάνετε. Το επόμενο βήμα ποιο θα είναι, θα μπορέσετε να ξέρετε να γνωρίζετε, τώρα ή δεν το έχετε επεξεργαστεί. Συγγνώμη, καταρχήν άμα δεν διαβάσουμε εδώ, γίνεται στην ουσία μια έρευνα προσωψόμεθα. Θα διαβάσουμε τα αποτελέσματα που θα μας φέρουν και από εκεί και πέρα θα γίνει και το επόμενο βήμα. Βέβαια, όσον αφορά το συγκεκριμένο χώρο, δεν γίνεται μόνο έργο από τη δημοφέλεια, δεν γίνεται άλλο έργο ανεξάρρυτα από τον ίδιο το δήμο. Μην τα συγχαίω με τα πράγματα, άλλη είναι η δουλειά της δημοφέλεια και άλλη είναι η δουλειά του δήμου. Ο κ. Παπαδόπουλος παρών ο κ. Παπαδόπουλος κατά πλειοψηφία. Το 2014 έγκριση, διοργάνωσης και συμμετοχής του Δήμου Καβάλα σε πολιτιστικές, ενημερωτικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Εγκρίνατε? Φέρετε τον λόγο. Ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε και μετά ο κ. Παπαδόπουλος. Πρώτον, θα ήθελα, πρόεδρε, να διευκρινήσω για το συγκεκριμένο θέμα. Πάντα, άμα πάντα, είμαστε στημένοι, πρόεδρε, και δεν μπορούμε να μας στημένοι όλη την ημέρα, μέχρι που να έρθει η ώρα της συνεδρίας, στην τελευταία στιγμή, αν μας έρχεται κάτι γι' αυτό το θέμα. Να πω κάτι μια συμβουλή και μετά να πάρετε τον λόγο, κ. Παπαδόπουλος. Ίσως σας διευκολύνω κιόλας. Αυτό νομίζω ότι έχει συζητηθεί το θέμα πάρα πολλές φορές. Αντιλαμβάνουμε ότι είναι έυλογο να υπάρχει αυτό το παράπονο, ας το πω έτσι, από τη δική σας την πλευρά. Προσέξτε όμως να δείτε λίγο κάτι, γιατί το αντιμετωπίζουμε κι εμείς αυτό. Δεν είναι θέμα ούτε ολιγορίας, ούτε αβελτηρίας, ούτε διότι κάποιοι καθυστερούν να κάνουν τη δουλειά τους ή οτιδήποτε άλλο. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτές οι διοργανώσεις ή οι εκδηλώσεις δεν είναι αποκλειστικά και μόνο του Δήμου Καβάλας. Εκεί θα είχατε κάθε δίκαιο να μας ψέξετε γιατί καθυστερούμε. Πρέπει κάθε φορά να συνεννοούμε με τους φορείς ή με τα σωματεία ή με τους συλλόγους με τους οποίους κάνουμε τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις. Θα σας πω, ας πούμε, για παράδειγμα, ότι στο πρώτο θέμα, το οποίο αφορά την ενθρώνηση του νέου μας εντροπολίτη, ακόμα δεν γνωρίζουμε επακριβώς ποια είναι η ημερομηνία της ενθρώνησης. Αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά δημιουργούν μια σωρία καθυστερήσεων διότι αναμένουμε και εμείς να ενημερωθούμε τι θα χρειαστεί, τι δεν θα χρειαστεί και ούτω καθεξής. Αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος κάθε φορά της καθυστέρησης. Ούτε μας είναι ευχάριστο να πονοκεφαλιάζουμε εδώ κάθε μέρα, ιδίως τις τελευταίες μέρες, με αυτό το συγκεκριμένο θέμα. Θέλω να το κατανοήσετε. Αν δεν το κατανοήσετε, είναι σεβαστό να διατηρείτε τις εύλογες, σε μπάση περιπτώση ενδεχομένως, αμφιβολίες. Άρα το πρώτο κομμάτι είναι αυτό. Έχουν γίνει όλα σε συνενόηση και με το ότι προβλέπει το τελετουργικό, ας το πω έτσι, και ποιες είναι οι απαιτήσεις, έχουμε περίοδο νηστείας, μην τα ξεχνάτε, πολλούς προσεκλημένους, 44 χρόνια μετά γίνεται κάτι τέτοιο ξανά στο δήμο μας και στην πόλη, πρέπει να δείξουμε ένα πρόσωπο καλό, το καλύτερο δυνατό. Τώρα, το άλλο το κομμάτι είναι οι διεθνείς αγώνας πόλο. Για πρώτη φορά, θέλω να ενημερώσω το σώμα να το γνωρίζει ότι ήδη 100 δωμάτη από την προηγούμενη βδομάδα έχουν κλειστεί από την Βουλγαρία σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, έχουν απέτηση, είχαν την απέτηση, οι αγώνας θα γίνουν Παρασκευή και Σάββατο, έτσι ώστε να έχουν την Κυριακή οι 300 περίπου επισκέπτες από Βουλγαρία μόνο, γιατί είναι τέσσερις κατηγορίες, μήνυ παιδών, παιδών, εφίβων, κορασίδων, να έχουν τη δυνατότητα να μείνουν και να γυρίσουν στο δήμο μας και κυρίως να πάνε στον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππον. Άρα, νομίζω ότι τα χρήματα τα οποία έχουμε βάλει και δεν ξέρουμε αν θα χρειαστούν όλα εν τέλειο, όπως το ξέρετε κάθε πολύ καλά και το έχει εξηγήσει ο κύριος Καλανταρίδης. Και νομίζω ότι δεν έχει κάτι άλλο κύριε Καλανταρίδη, έχουμε? Αν προσθέθηκε κάτι, ρωτήσατε, για πείτε λίγο, διευκρινίστε. Αυτό για τα συγκεκριμένα τουλάχιστον να γνωρίζουμε γιατί έχουμε να κάνουμε σήμερα. Και σας καλώ μετά την τοποθέτησή σας να... Ναι, κύριε Καλανταρίδη. Συγκεκριμένα. Ναι, αυτά τα δύο πράγματα που θέλω να προσθέσω είναι τα εξής. Κατ' αρχήν θα πρέπει να γίνει και η ψήφιση των σχετικών πισθώσεων. Θα προσθεθεί δηλαδή από κάτω ότι γίνεται και η ψήφιση των πισθώσεων επειδή δεν έχει γίνει στον προϋπολεπισμό. Και δεύτερον είναι ότι το ποσό των 12,031,08 που βλέπουμε για την εθρόνες του νέου Μητροπολίτη, θα διορθωθεί σε 12.000. Κατ' αρχήν θα πρέπει να γίνει και η ψήφιση των σχετικών πισθώσεων επειδή δεν έχει γίνει στον προϋπολεπισμό. Και δεύτερον είναι ότι το ποσό των 12,031,08 που βλέπουμε για την εθρόνες του νέου Μητροπολίτη, θα διορθωθεί σε 12.000. Και δεύτερον είναι ότι το ποσό των 12,031,08 που βλέπουμε για την εθρόνες του νέου Μητροπολίτη, θα διορθωθεί σε 12.000. Και δεύτερον είναι ότι το ποσό των 12,031,08 που βλέπουμε για την εθρόνες του νέου Μητροπολίτη, θα διορθωθεί σε 12.000. Και δεύτερον είναι ότι το ποσό των 12,031,08 που βλέπουμε για την εθρόνες του νέου Μητροπολίτη, θα διορθωθεί σε 12.000. Και δεύτερον είναι ότι το ποσό των 12,031,08 που βλέπουμε για την εθρόνες του νέου Μητροπολίτη, θα διορθωθεί σε 12.000. Και δεύτερον είναι ότι το ποσό των 12,031,08 που βλέπουμε για την εθρόνες του νέου Μητροπολίτη, θα διορθωθεί σε 12.000. Και δεύτερον είναι ότι το ποσό των 12,031,08 που βλέπουμε για την εθρόνες του νέου Μητροπολίτη, θα διορθωθεί σε 12.000. 300 καρέκλες να νοικιάσουμε με προπολογισμό ενδεικτικά, λέει, 500 ευρώ. Δηλαδή, ένας δήμος δεν έχει 300 καρέκλες για να μπορέσει να παρέχει στην εθνότηση του καινούργιου μητροπολίτη. Έχουμε εις παραλίες. Περίμενε, περίμενε, περίμενε. Θα τον απαντήσουμε, ρωτήστε, ρωτήστε. Περίμενε, περίμενε, περίμενε. Ό,τι τύπου και καρέκλες να είναι, πάντα απένανται έχει επαγγελματίες, έχει ξενοδοχεία. Πάρτε τα 300 καρέκλες, νίκιο. Κοιτάξτε κύριε, ξέρετε τι είπατε στην εισήγησή σας. Κύριε Καλνταρέτη, το έχω σημειώσει. Τα όχι θα σας πω στην εισήγησή σας την πρώτη, πρώτη αρχικά. Ζούμε σε μια χρεοκοπημένη και πτωχευμένη χώρα. Και εσείς, σαν δήμος Καβάλας, κοιτάτε τα χρήματα να τα σπατελάτε όπως ακριβώς σκέφτεται η κούτρα σας. Δυστυχώς. Και σας προτείνω, εγώ θα σας φέρω τις 300 καρέκλες, εγώ θα τις φέρω. Είναι ντροπή ο δήμος Καβάλας να δικιάζει 500 ευρώ. 300 καρέκλες, ντροπή. Παρακαλώ, παρακαλώ, δεν υπάρχει λόγος. Λοιπόν, παρακαλώ τώρα, δεν υπάρχει λόγος τώρα. Το μαγαζάκι σου. Τέλος πάντων, δεύτερον, ήθελα και είμαι περίεργος, είμαι περίεργος. Είμαι περίεργος, είμαι περίεργος. Ναι, στείλτε μου άτομα, θα σας πω, εγώ θα πάω να τις πάρετε. Στείλτε μου άτομα. Είμαι περίεργος. Τι 200 άτομα, λέει 6.000 ευρώ προϋπολογισμό για 200 άτομα τραπέζι. Τι 200 άτομα ρε παιδιά τραπέζι. Δηλαδή, δεν μπορώ να το καταλάβω. Θέλω να πω το εξής. Βάλτε το μισό προϋπολογισμό γιατί αυτό είναι λίγο, ξέρετε, προκαλούν τα νούμερα. 750 ευρώ μπάνερ. Προϋπολογισμός 12.000. Βάλτε γιατί είμαι σίγουρος ότι και ο ίδιος ο Μητροπολίτης δεν θα θέλει τέτοια σπατάλη. Βάλτε το μισό προϋπολογισμό από ό,τι έχετε και τα υπόλοιπα πάντα στην εκκλησία στο τραπέζι της αγάπης. Πρόεδρε, προέδρε, βάλτε το μισό προϋπολογισμό. Αυτό είναι πρόκληση. Στο δεύτερο θέμα, κύριε Φιλόσογλου. Καλά κάνετε, κύριε Φιλόσογλου, και πληρώνετε τουρνουά, πρωταθλήματα, για το κλειστό κολυβητήριο. Καλά τα κάνετε, κύριε Φιλόσογλου, και πληρώνετε. Αλλά δεν μπορεί ο Δήμος Καβάλλας να πληρώνει ταυτόχρονα και την αδιαφορία σας, κύριε Φιλόσογλου. Και θα σας εξηγήσω τι θέλω να πω. Στο τέταρτο χρόνο διοίκησή σας είμαστε, στο τέταρτο χρόνο πηγαίνουμε, και ακόμα η στέγη του κλειστού κολυβητήριου κάνει ενεργοβόρο το κολυβητήριο και έχει μεγάλο λειτουργικό κόστος. Πεντακόσες χιλιάδες ευρώ, περίπου, κύριε Φιλόσογλου, και δεν έχετε κάνει τίποτα. Είστε στο τέταρτο χρόνο και ακόμα δεν είδαμε τίποτα. Σας το ρώτησα και την περασμένη φοραμόδα και δεν μας απαντήσατε. Και τέλος πάντων, για αυτούς αλλούς τους λόγους, εάν δεν γίνουν αυτό που είπα, κύριε Πρόεδρε, ψηφίζω παρών. Ευχαριστούμε, Δ. Παππαδόπλων. Ναι, μισό λεπτό, κύριε Ποτόλια. Να διευκρινιστούν κάποια πράγματα. Λοιπόν, κύριε Παππαδόπουλε, παντελώς παντελάκες εμμά. Εδώ έχουμε προϋπολογισμό. Όταν θα έρθει η ώρα της πληρωμής, το κάνετε συχνά αυτό το λάθος, δεν θα δούμε ποιο ήταν ο προϋπολογισμός και τι πλήρωσε ο Δήμος. Δεύτερον, μην πηγαίνει ο νουσάς σε καρέκλες, οι οποίες είναι οι καρέκλες αυτές που βάζουμε στα πανηγύρια. Δεν πρόκειται για τέτοιο πράγμα. Πρόκειται για καρέκλες οι οποίες πρέπει να αρμόζουν στην περίσταση. Σας εξήγησα ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από 44 χρόνια. Και ως εκ τούτου τέτοιες δεν διαθέτουμε. Και αν θα έπρεπε ο Δήμος Καβάλας να μπει σε μια διαδικασία αναζήτησης ανθρώπων να του δώσουν καρέκλες, είναι ένα κομμάτι το οποίο νομίζω ότι δεν μας τιμά. Πείτε μου, σας παρακαλώ πολύ, ότι θα μπορούσατε να μας πείτε και αυτό θα μπορούσε κανείς να το πει πιο εύλογο. Παιδιά, κάντε μια προμήθεια το χρόνο και αγοράστε 300 καρέκλες να τις έχετε. Άρα λοιπόν εκεί. Κρίτον, για τον προϋπολογισμό της πρώτης εκδήλωσης που μιλήσατε. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κάνουμε και κάποια πράγματα που προβλέπονται από το πρωτόκολλο. Δεν πρέπει να το ξεχνάτε αυτό. Εξήγησα ότι υπάρχει περίοδο νηστείας. Όλα αυτά δεν τα βγάζουμε από το μυαλό μας και δεν μπορώ να γνωρίζω. Αλλά αυτά γίνονται πάντα σε συνενόηση με την Μητρόπολη. Να το πούμε κύριε Παπαδόπου. Μα κύριε Παπαδόπου λέει αυτό σας είπα. Αν έρθουν 100 θα πάει προϋπολογισμός στο μισό εκεί που θέλετε εσείς. Το πρωτόκολλο επιτάσσει κάποια πράγματα. Δεν μπορούμε να το υπερβούμε. Η Μητρόπολη το ζήτησε. Δηλαδή αυτή τη στιγμή στην ουσία και το λέω με όλη την αγάπη. Καταφέρεστε κατά της Μητρόπολης όχι κατά του Δήμου. Όχι δεν κάνω πολιτική. Σας έχω πει λοιπόν αυτό το πράγμα. Άρα να το καταλάβουμε. Τώρα για το δεύτερο. Σας άκουσα να το λέτε και την προηγούμενη φορά. Πάλι κάνετε λάθος και λέτε νούμερα τα οποία είναι αναληθεί. Δεν υπάρχουν έξοδα για την ενεργειακή λειτουργία. Για την ενεργειακή λειτουργία του κολυμβητηρίου ύψους 500.000 ευρώ. Δεν υπάρχει αυτό το νούμερο. Τελεία παύλα. Περίπου στις 300-320.000. Το έχω πει δημόσια εδώ κύριε Παπαδόπουλε. Τι έχουμε κάνει γι' αυτό. Έχουνε γίνει πολλά. Πάρα πολλά και έχει πέσει πολύ. Επίσης θα ήθελα να σας ενημερώσω κύριε Παπαδόπουλε. Ότι τα έσοδα του κολυμβητηρίου έχουν αυξηθεί κατά 300% από τότε που το παραλάβαμε. Και τον μήνα που διανύσαμε τον προηγούμενο σημειώθηκε ρεκόρ όλων των εποχών με 800 συντρομές. Δεν θα λέτε μόνο τα κακά. Θα λέτε και τα καλά. Και σας έχω πει και κάτι ακόμα. Όπως το είπα και στην αρχή για το τεχνικό πρόγραμμα. Φέρτε επιτέλους μια πρόταση κόστολογημένη με πόρους συγκεκριμένους για να λυθούν τα προβλήματα τα οποία εσείς λέτε ότι εμείς δεν λύνουμε. Απλά πράγματα. Γιατί στέγει σε λίγες μέρες θα έχετε τη δυνατότητα να ενημερωθείτε και να διαπιστώσετε κάποια πράγματα. Καλά κάνετε και μας κάνετε κριτική. Θερμή παράκληση όχι όμως ανακρίβειας. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ κύριε Φιλόσογλου. Ναι κύριε Καλανταρίδη. Επειδή αναφέρθηκε ο κύριος Παπαδόπουλος στα μπάνερ ή σε παρόμοια έξοδα αυτό που πρέπει να πω γιατί ουσιαστικά αυτό το κομμάτι είναι δικό μου. Οι τιμές τις οποίες βλέπετε εδώ είτε έχουν να κάνουν με μπάνερ είτε έχουν να κάνουν με ανθοσυνθέσεις είναι αποτέλεσμα διαγωνιστικής διαδικασίας και τα νούμερα που βλέπετε εδώ δεν είναι τυχαία είναι από την τιμή της προσφοράς στο διαγωνισμό βάσει των μέτρων το ίδιο και τις ανθοσυνθέσεις. Άρα δεν το βγάζει κάποιος από το κεφάλι του. Ό,τι λέει η σύμβαση που έχουμε είναι. Άρα από εκεί θα έρθουν αυτά τα λεφτά. Ευχαριστούμε κύριε Ποτόλια παρακαλώ. Όχι το έχουμε εξηγήσει και τα έχουμε φέρει τα στιγμή. Κύριε Ποτόλια παρακαλώ παρακαλώ. Λοιπόν θα θέλα κύριε Πρόεδρε να σας ρωτήσω όλους εσάς που λέτε ότι είστε που πιστεύετε, που είστε χριστιανοί σε σχέση με εμάς που είμαστε άνθιοι. Αλήθεια αγαπητοί συνάρεφοι που είδατε από τη διδασκαλία του Χριστού αυτά τα οποία αναφέρονται και συζητάτε τόση ώρα εδώ πέρα σε σχέση με την ενθρόνιση του Επισκόπου που θα δικαταστήσει τον Εκλιππώντα κύριο Προκόπιο. Εγώ θα προσπαθήσω και δεν φοβάμαι σαν κι εσάς αν θα πάω στην κόλαση να κοινοποιήσω στον καβαλιώτικο λαό αυτή την εκτροπή στην ουσία γιατί αν πραγματικά ζούσε ο Χριστός θα είχε πάρει το βούρδουλα όπως πήρε τότε και κοινήγησε στο ναό του Σολομώντα τους τότε εξουσιαστές οι οποίοι δυστυχώς κερδίσανε τον σταυρώσανε και εξουσιάζουν σήμερα την εκκλησία και επειδή λοιπόν δεν φοβάμαι μην βάω στον παράδεισο στην κόλαση επειδή θα πάω κόντρα σε αυτή την εκκλησία θα προσπαθήσω να τα κοινοποιήσω στον καβαλιώτικο λαό. Τι να πω δηλαδή ότι θα το πάρετε 2.000 ευρώ σταυρό ευλογίας ότι θα κάνετε γεύμα και προϋπολογίζετε 30 ευρώ το άτομο. Βέβαια το βγάζω αυτό τώρα να μη λέτε μετά ότι το παρακάνω. Αυτοί που τρώνε πολύ γι' αυτό έχουν πολλά κιλά. Έχετε λοιπόν στον προϋπολογισμό σας 300 ευρώ για ανθοδέσμες. Μοκέτα θα πάρετε μοκέτα 400 ευρώ έτσι περπάταγε ο Χριστός μοκέτες κόκκινες λοιπόν. Θα πάρετε μπάνερ και είδη κατασκευής της τάξης των 1.000 ευρώ το καθένα και θα πάρετε και αναλόγιο παρακαλώ 700 ευρώ. Ελάτε να σας δώσω εμείς έχουμε στο κουκούε τζάμπα. Και καλύψτε το πάνω με ό,τι θέλετε. Αυτά λοιπόν είναι προκλητικά που γίνονται. Και αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι αυτό την τακτική εμείς θα βγούμε να την καταγγείλουμε στον καβαλιώτικο λαό και ξέρουμε ότι επειδή εσείς το χρησιμοποιούτε τη θρησκεία σαν όπιο δεν θέλουμε να πάρουμε ψήφος μαστουρουμένους. Ευχαριστώ. Όχι. Ευχαριστώ. Λοιπόν, κατάπλειο ψήφιο. Το υπαρρυθμό 15. Μετακίνηση της χειροκίνητης της Μεταλικής Μπάρας, ελέγχω εισόδου στο Σμάζιγου και πρώην Χαδά. Έχει μεταφερθεί 100 μέτρα πιο μπροστά. Το υπαρρυθμό 16. Καθορισμός των χώρων ανάπτυξης των πάνκων, των ειδών, των πολλούμενων προϊόντων και την περίοδο τον Χριστουγένουνα του 2017. Η εισήγηση συμφωνεί με τον Εμπορικό Σύλλογο. Κυρία Πρασά, παρακαλώ. Κύριε Παπαδόπουλε, πέρσι έγινε διαβούλευση με τον Εμπορικό Σύλλογο και καθορίστηκαν οι χώροι. Από ό,τι βλέπω και φέτος είναι ακριβώς η ίδια εισήγηση όπως η πέρσινη. Ναι, κύριε Μαυρίδη, παρακαλώ. Δεύτερο, κύριε Πρόεδρε. Το αναρμόντιο αντιδύμαχο παρακαλώ για το εξής. Με πιάσανε από χθες κάποιοι παιδιά, του γυμνασίου πρέπει να είναι, τα οποία θέλουν να στήσουν έναν πάνκο και από τα χρήματα τα οποία θα εισπράξουν από τα δωράκια που θα πουλήσουν, είναι να τα χρησιμοποιήσουν για την εκδρομή τους. Θα παρακαλούσα, εγώ τους παρέπεμψα, με έτοιση να απευθυνθούν στη δημοτική αρχή. Θα παρακαλούσα τον κύριο αντιδύμαχο να το λάβει αυτό υπόψου και να δείξει κατανόηση στα παιδάκια, διότι να μην μπακεστήσουν οπουδήποτε τον πάνκο και αρχίσουν και μαλώνουν για το τίποτα τα παιδιά τώρα με τους υπολύπους που θα έχουν πάνκους. Άς το δείμε κατανόηση και να δώσει σχετική λύση. Ευχαριστούμε κύριε Μαυρίδη. Κύριε Ποτόλια, παρακαλώ. Λέω ο κύριος Ποτόλιας, κύριε Γραμματέ. Τα επαρυθμό 17, 18 και 19 θέματα αποσυρώνται προκειμένου να γίνει συνενόηση με την τοπική της Νέας Χεροβάλης. Θα τα ξαναδούμε. Το υπαρρυθμό 20 θέμα. Άδεια επέμβαση σε κοινό χρηστοχώρο. Κύριε Τουλκίδη, παρακαλώ. Το 20 είμαστε, κύριε Ποθοδόπουλε. Είναι ένα σημείο που ζητάει μια άδεια επέμβαση σε ένας κύριος για να μπορέσει να έχει το parking του, να μπορεί να μπαίνει στο parking του. Η εισήγηση, όπως λέμε, έχει όλα τα τεχνικά και δικαιητικά της υπόθεσης. Η μία παρατήρηση που του γίνεται είναι ότι έχει ήδη ταπεινώσει το επίπεδο, το πεζοδρόμιο και μάλιστα σε ένα κομμάτι έχει κάνει σκαλάκι, του οποίου τον καλούμε να το κάνει ράμπα για να μην υπάρχει πιδινότητα. Από εκεί και μετά η υπηρεσία εισήγηται την έγκριση της επέμβασης, η οποία θα γίνει βέβαια με υποχτεία της υπηρεσίας και με έξοδα του ενδιαφέρουμενου. Και στο 21 είναι αντίστοιχα για να το πάρουμε... Κοιτάξτε να δείτε, είχε και φωτογραφείς μέσα ο φάγγελος, ήταν ένας πλήτης φάγγελος, η υπηρεσία απαντά και τεκμηριωμένα, έχει κάποιους προβληματισμούς και κάποιες παρατηρήσεις, όπως το αναφέρατε, ορθά. Θα έλεγα, εμείς δεν έχουμε να διευκολύνουμε βέβαια ανθρώπους, δεν έχουμε προβλήματα, αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν θα δημιουργούνται και προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή και στους γείτονες. Αν όλα πάνε όλα καλά, είμαστε θετικοί. Έτσι, με την υποσημίωση ότι δεν θα εμάρχει κανένα πρόβλημα από κανένα. Να ακολουθηθούν οι υποδείξεις της υπηρεσίας. Θέλετε κάτι ή τι? Είστε για το θέμα αυτό. Πείτε τι θέλετε. Λοιπόν, θέλω μόνο να ρωτήσω τον κύριο του τίδι. Είμαστε βέβαιοι όσο σωστό ότι δεν ευθύνεται στα ομορραϊκόπαιδα και σε τίποτα. Έχει γίνει το αντίστοιχο τοπογραφικό από την υπηρεσία του δήμορου τον κ. Ξανθόπουλο που εξηγείται και το θέμα. Έχει μάλιστα σημειώσει ακριβώς και πού θα γίνουν όλες οι παρεμβάσεις, ώστε να μην πειράζει ομορραϊκόπαιδα και μάλιστα να μείνει και σε συγκεκριμένο μήκος ανάλογα με την πρόσωψή του. Μάλιστα του συνυστάται να μην παρκάρει και εκτός. Βασικώς γίνονται όλες οι απαραίτητες στάσεις από την υπηρεσία. Το έργο θα είναι υπό την επίβλεψη του κυρίου... Εννοείται. Είναι σίγουρο αυτό. Γίνεται με επίβλεψη της υπηρεσίας. Δεν θα πάω να το δούμε αφού έχει γίνει και μετά. Δεν γίνει ποτέ αυτό. Εντάξει, κύριε Ποτόλια, παρακαλώ, τι λέτε από τη θέση. Ναι. Ωραία. Το υπαρρυθμό 21 θέμα. Άδεια επέμβασης σε κοινόχρηστο χώρο. Είναι μια παρόμοια περίπτωση, κύριε Τουλκύδια. Ναι. Το έχετε δει. Βούθηση, κύριε Πρόεδρε, αν δεν υπάρχουν προβλήματα συμφερισμένου περιοχή, φυσικά να διευκολύνουμε τους δημότες. Κύριε Ποτόλια, παρακαλώ. Ναι. Το υπαρρυθμό 22 γνωμοδότηση για ερευνητικές εργασίες για Μάρμοραου. Εγκρίνεται. Όχι, Πρόεδρε, λέει, προσέξτε εδώ και οι υπόλοιποι που ψηφίζετε ναι, ότι η κοινότητα λέει να μην γίνει παρέμβαση σε παρακείμενο ρέμα. Εδώ γελάμε. Και να γίνει αποκατάσταση του χώρου. Δυό φορές γελάμε. Καταλαβαίνετε ότι αντιλαμβάνονται ότι εκεί θα γίνει ρημαδιό. Γι' αυτό στην ουσία λένε όχι, αλλά το λένε με ένα τρόπο έψιμο. Γι' αυτό και εγώ συμφωνώ με αυτούς, λέω όχι. Λεύκη. Συνενή, λαϊα Κούστα, είναι γνωμοδοτική πάλι η παρέμβαση του Δήμου. Δεν διεκδικούμε, δεν έχουμε δικαίωμα ιδιοκτησία ή κάτι άλλο εκεί πέρα πάνω στην περιοχή. Γνωμοδοτούμε ότι εμείς δεν έχουμε κάποια αρμοδιότητα. Παρ' όλα αυτά, νομίζω και στην ισήγηση του... Στην αποκατάσταση. Λέει να μην γίνει παρέμβαση, αντιγραφή το έχω, τώρα δεν το έχω. Να μην γίνει παρέμβαση σε παρακείμενο ρέμα, έτσι γράφει. Απόσπασμα 10 Τέτης, 2017, ρευνητικών Μιχελάκης, πρόεδρος, Γκίκας Νικόλεος κλπ. Αποφασίζει και συνενεί με την προϋπόθεση να εξαιρεθεί από την αιτούμενη έκταση... του ρέματος, τουλάχιστον 20 μέτρα εκατέρωθον. Βλέπετε στην 94 του 17, απόφαση κύριε Ποτόλια. Ναι, κύριε Ποτόλια, έγινε λάθος από τον γραμματέα, δεν υπάρχει αυτό το ρέμα, έχει αντικατασταθεί σήμερα το πρωί, κάνε λάθος ο γραμματέας. 94 του 17, απόφαση πάντως... όχι, είναι Επιτροπή Ποιότητα Ζωής αυτή. Κύριε Πρόεδρε, αν επιτρέπετε σε αυτό, δεν ξέρουμε τώρα, έχουμε δύο αποφάσεις, βλέπω, του τοπικού συμβουλίου. Αυτές οι επιφυλάξεις δεν είναι κακό να καταχωρηθούν, εάν πράγματι το διατυπώνουν. Τώρα δεν ξέρω ποιο ισχύει απ' τα δύο εγώ. Όχι, δεν αμφιβάλλω το δικό σας, αλλά δεν αμφιβάλλω και του κυρίου αντιδημάρκου. Δεν είναι δηλαδή οι παρατηρήσεις αυτές του τοπικού συμβουλίου κάτι το αρνητικό. Έχω μπροστά μου, κύριε Πρόεδρε, την επαρρυθμόν 31 του 17, απόφαση του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας, με ημερομνία 31 του 17, αριθμός πρωτοκόλου 56.000, στην οποία αναφέρεται ότι με την προϋπόθεση, όπως προβεί στην αποκατάσταση του χώρου, που θα γίνουν οι ερευνητικές εργασίες, με σεβασμό στο περιβάλλον και την καλή οδική συμπεριφορά των βαραίων οχημάτων που διέρχονται από τη Νέα Καρβάλη και τη Λεύκη. Αυτό αναφέρει η απόφαση. Σας απάντησα, κύριε Μαμμέλη. Δεν υπάρχει ρέμα στην περιοχή, συγγνώμη, ρέμα στην περιοχή δεν υπάρχει. Στο υπαρρυθμό 23, παραχώρηση χώρου στον πρώην Δημοτικό Λαχανόκυπο, στο Γυμνάσιο Αμυγδαλεώνα, για Βοτανόκυπο, 49 τραγωνικά. Εγκρίνετε. Στο υπαρρυθμό 24, εκμίσωση του υπαρρυθμού 16 καταστήματος, στη Δημοτική Λαχαναγορά Καβάλας, με διαδικασία πληστριασμού. Στο υπαρρυθμό 25, παραχώρηση κλειστού κολυμπητηρίου ως έδρα της ομάδας ειδατοσφαίρεις Ναυτικού Μήλου Καβάλας, για τη διεξαγωγή αγώνων πρωταθλήματος του ελληνικού αγώνα του 1718. Εγκρίνετε. Δωρεάν αθλητισμός θα βάλετε σε εμένα και παρώνου, επειδή πήρετε λεφτά. Μισό λεπτό, αυτό είναι με έναν τη διεκτορία, να θυμηθώ. Είναι για την άδεια, για να πάρει άδεια για τους αγώνες. Είναι κάποια τα οποία, πρόεδρε, κάποιοι αγώνες που δεν είναι στις διοργανωτήσεις και μοφαίλια που είναι δωρεάν και κάποιοι άλλοι που είναι της ομοσπονδίας, οι οποίοι πληρώνουν. Όχι, μήπως είναι για το πρωτάθλιμα, δώσε λίγο την εισηγή σου. Είναι αυτό που δίνουμε στις ομάδες για να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα. Όχι μόνο αυτό, είναι αυτό που ζητά η οικέα. Τώρα μιλάμε για το 25, μετά έχει άλλο θέμα παρακάτω, το 26. Α, ναι, ναι, καλά λέτε, δίκιο είχε. Το 25 είναι για την παραχώρηση αυτό που κάνουμε και στα ποδοσφρικά σωματεία. Δεν υπάρχει εδώ αντάλλαγμα σε αυτήν. Στο υπαρρυθμό 26, εκμίστωση κολυμπητηρίου για διεξαγωγή αγώνων. Εδώ. Ναι, κύριε Παπαδόπουλο. Ναι, θεωρώ ότι είναι θετική και η φιλοσοφία του, ούτως ή άλλως το έχουμε ψηφίσει, το έχει ψηφίσει και το τοπικό, νομίζω, αλλά είναι σωστή η φιλοσοφία εκεί που είναι εις ειδρυγανωτής ο Δήμος Καβάλας και η Δημοφέλεια, να κάνουμε και εμείς να μην παίρνουμε νίκη, ειδικά από αθλητικές ομάδες του κολύμπησης του Δήμου Καβάλας. Αλλά παρεπιπτόντως θέλω να κάνω και μια παρένθεση και να πω ότι θα ζητήσω και τον κύριο Φιλόσοβου Λουτιτή, που βλέπετε του θέματος και θα συμπληρώσω και θα πω ότι θα ήθελα να μας δώσει, έτσι μια που είναι και τώρα την Καθαστάκη, τη Δήμαχο, εκείνη ο ρόλος του αυτός, να μας δώσει και την άδεια να έχουμε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες για να μπορούμε τις προτάσεις που σας φέρουμε να τις κοστολογούν, για να μπορέσετε να φύγετε και από την απορία, γιατί κάνουμε προτάσεις κύριε Φιλόσοβου Λουτιτή και δεν μας ακούτε, να πένουμε στις υπηρεσίες, να μας κοστολογούν όλες τις προτάσεις και να σας φέρουμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ευχαριστώ. Ναι, Πρόεδρε, για το θέμα. Ευχαριστούμε, κύριε Ποτόλια, παρακαλώ. Η ΚΟΕ πληρώνει, η Συνδεοργάνωση της Μοφέλας και του Δίου με της ομάδας δεν πληρώνουν. Οπότε, εγκρίνετε ομόφωνα το 26, κύριε Ποτόλια μου. Στο υπαρρυθμό 27... Ναι, είπε ότι είναι πολλά τα λεφτά. Για πείτε μας πώς προέκυψαν αυτά. Στο 27 δεν πήγαμε. Στο 26 είμαστε τώρα στην παραχώρηση. Λέτε ναι. Είπαμε όχι, ρε παιδί μου. Στο υπαρρυθμό 27, παραγραφή βεβαιωμένων οφειλών λόγω 20 αιτίας. Κύριε Καλανταρίδη, παρακαλώ. Είχα πει κατά το παρελθόν συνεάδελφοι, όποτε βλέπαμε τους απολογισμούς του Δήμου, ότι υπάρχουν πολλές ανύσπρεκτες οφειλές και είχα πει ότι ξεκινάμε με το Ταμείο, μια δουλειά η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να δούμε τελικά πώς από αυτά δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ, ποια μπορούμε να εισπράξουμε, ποια πρόκειται να παραγραφούν κτλ. Εδώ ουσιαστικά σήμερα ερχόμαστε να εγκρίνουμε το πρώτο από αυτά τα οποία είχα πει τότε, όπου κάθισε η υπηρεσία και έκανε πραγματικά μια πολύ καλή δουλειά. Νομίζω μέσα στο φάκελο υπάρχει και όλο αυτό το σύνολο των σελίδων που καταγράφουν μία μία αυτές τις περιπτώσεις, που ουσιαστικά είναι εκατοντάδες, όπου βάσει νόμου πρέπει να παραγραφούν αυτά τα χρέη λόγω του ότι είναι πέραν της 20ητίας. Έτσι και όπως ορίζει ο νόμος θα πρέπει ουσιαστικά να τα διαγράψουμε και να μην φαίνεται ότι είναι απαιτήσεις του Δήμου εναντί αυτόν οι οποίοι χρωστάναν αυτά τα χρήματα. Το συνολικό ποσό το οποίο καλούμαστε να παραγραφεί με αυτή την απόφαση, έτσι, και αφορά όλες αυτές τις εκατοντάδες των περιπτώσεων όπως προείπα, είναι της τάξης των 166.000 Συν. Και όπως φαίνεται και στην εισήγηση είναι από το 1996 και προς τα πίσω, άρα έχει παρέλθει 20 ετία. Στην αρχή η αλήθεια είναι όταν το είδα λίγο τρόμαξε γιατί δεν μπορούσα εγώ να συμμετέχω σε κάτι τέτοιο, αλλά συνεχίζω σε αυτά που λέει ο κ. Χαλανταρίδης, όντως έτσι είναι. Είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολλές σελίδες και έγινε πάρα πολύ μεγάλη δουλειά. Για να σας καταλάβετε και να μην τρομάζουμε, ειδικά εμείς που είμαστε από τη μεριά της αντιπολίτευσης, είναι νούμερα 0,30, 0,90, 1,20, 3,10, δεν έχει ούτε μεγάλα νούμερα, ούτε έχει κάποια πράγματα τα οποία μέσα είναι λίγο κάπος ή δημιουργούν σύννεφα. Νομίζω ότι από τη στιγμή που το λέει και ο νόμος, νομίζω ότι είναι σε καλή κατένθεση. Ευχαριστούμε κ. Παπαδόπουλο, κ. Ποτόλια παρακαλώ. Το ζήτημα που βάζω κ. Πρόεδρε, φυσικά να διαγραφούν, γιατί είναι χρήματα που μπήκαν να πληρώσουν οι καβαλιώτες. Να διαγραφούν αυτό λέμε. Και φυσικά εσείς αναγκάζεστε τώρα να κάνετε αυτή τη δουλειά, να ψάχνετε λεφτά. Και επειδή ούτε θέλετε, ούτε έχετε τη διάθεση να συγκρουστείτε με τη Κεντρική Εξουσία για να πάτε λεφτά εκεί πέρα, ξεσκαλίζετε παλιά τεφτέρια και βρίσκετε βέβαια και αυτά που πρέπει να παραγράψετε λόγω του ότι πέρασαν τα 20 χρόνια. Και πρέπει να παραγραφούν αυτά και πολλά άλλα από τα παλιά και από τα καινούργια που βάζετε στον κόσμο. Δηλαδή ψηφίζω ναι. Ευχαριστούμε. Το υπαρρυθμό 28 διαγραφή μέρους βεβαιωμένης οφειλής. Εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 29 διαγραφή οφειλών. Τα είδατε, εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 30 διαγραφή βεβαιωμένης οφειλής αποθανώντας οφειλέτη και επαναβεβαίωση χρέων στους κληρονόμους του. Εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 31 επιστροφή αχρεωστήτωσης πρακτέντος ποσού. Εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 32 επιστροφή αχρεωστήτωσης πρακτέντος παραβόλου λόγου υφαραμογής του νόμου 4442 του 2016. Που αφορά την απλούστευση του πλαισίου λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θεάτρων και κινηματογράφων κατά τη μεταβατική περίοδο. Εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 33 έκτακτος οικονομικές ενισχύεις μέσω βοηθήματος κοινωνικής αλληλεγγύης οικονομικό του 2017. Το υπαρρυθμό 34 έγκριση γενόμενης μετάβασης δημάρχου στην Κομοτινή. Εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 35 αποδοχή έτησης παρέτησης της κυρίας Γαϊτανίδου Αθανασίας, διευθύντριας του 12 του Δημοτικού Σχολείου Καβάλλας και μέλος του νομικού προσώπου με την επωνυμία ενια σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Καβάλλας και αντικατάστασή της. Πρωτοβάθμια. Ποιος θα αντικαταστεί. Δεν σας ακούω κύρα Μπαλτζέζο στο μικρόφωνο παρακαλώ. Η κυρία Φωτιάδο Φωτινή από το 15. Διευθύντρια του 15 δηλαδή. Η κυρία Φωτινή από το 15. Στο υπαριθμό 36. Αποδοχή αίτησης παρέτησης της κυρίας Γλυκοπούλου Βικτορίας του Σταύρου από αναπληρωματικό μέλος του νομικού προσώπου δημοσιότηκε με την επωνυμία ενια σχολική επιτροπή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Καβάλλας και αντικατάστασή της. Κύριε Τριανταφυλίδη, από ποιον αντικαθήσετε πιαν? Γεώργιος Κωστής. Στο υπαριθμό 37, συνάδελφοι, προσέξτε λίγο, είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί συχνά καθίστε ένα λεπτό λίγο. Αφορά καθορισμό ανώτατου αριθμού παραστάσεων για το έτος 2017. Κυρία Φραντασκάκη, μισό λεπτό Πρόεδρε, εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Ο 4229 του 2014, στο άρθρο 3, παράγραφο 3, λέει ότι δεν απαιτείται άδεια για κλειστούς χώρους μέχρι 50 άτομα. Εφόσον η άδεια του καταστήματος είναι μέχρι 50 άτομα. Έτσι, παρακαλώ να το έχουμε υπόψιν, εδώ του κυρίου Ιμφυτζή, το κατάστημα έχει για 46 άτομα άδεια. Δεν υπάρχει υποχρέωση. Δείτε το με την υπηρεσία και να ενημερώσουμε, παρακαλώ, το λέω και στο σώμα του αστυνομικού τμήμα, να αποσύρει την οποιαδήποτε σκέψη για υποβολή μήνυσης. Γιατί ήδη ετοιμάζεται μήνυση εναντίον της κατασυμματάρχης. Και το υπαρευθμό 38, ανανέωση αδειών παραγωγών πολιτών λαϊκών αγορών, εγκρίνεται. Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας. Λύε τις συνεδρίες. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE