2η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2023 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2023)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Ο κύριος Βοιατζίδης. Καλησπέρα κύριε Βοιατζίδη. Ο κύριος Μονελάς. Παρόν, παρόν κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Γραμμένους είναι εδώ. Ο κύριος Δελικάρης. Όχι. Η κυρία Δρακονάη. Παρούσα, καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα, ο κύριος Ιακοβίδης είναι εδώ. Ο κύριος Ιγνατιάδης. Δε θα έρθει να πων. Η κυρία Ιωσήφιδου. Όχι. Ο κύριος Καλανταρίδης είναι εδώ. Ο κύριος Καλπακίδης. Καλησπέρα, παρόν. Καλησπέρα κύριε Καλπακίδη. Ο κύριος Κελαϊδάκης. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε, παρόν. Καλησπέρα. Ο κύριος Κουνάκος. Καλησπέρα σας, παρόν κύριε παιδά. Καλησπέρα. Καλησπέρα ο κύριος Κουφαντζής. Παρόν, πρόεδρε. Καλησπέρα. Ο κύριος Λαζαρίδης. Καλησπέρα, πρόεδρε. Καλησπέρα κύριε Λαζαρίδη. Ο κύριος Μαυρίδης είναι εδώ. Ο κύριος Μιχαηλίδης είναι εδώ. Ο κύριος Μουτσάκης. Παρόν, κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα. Ο κύριος Μορτασάγας. Ο κύριος Μπουμπούνας είναι εδώ. Ο κύριος Ξανθόπουλος είναι εδώ. Ο κύριος Θόδωρος Παπαδόπουλος. Παρόν, καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα. Ο κύριος Χρυσόστομος Παπαδόπουλος είναι εδώ. Ο κύριος Σωτήρης Παπαδόπουλος. Παρόν, κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Καλησπέρα κύριε Παπαδόπουλε. Ο κύριος Βαγγέλις Παπάς. Εδώ, πρόεδρε, καλησπέρα. Καλησπέρα. Ο κύριος Λεωνίδας Παπάς. Όχι. Ο κύριος Πετρόπουλος. Όχι, να πω. Ο κύριος Ποτόιας. Καλησπέρα. Ο κύριος Πρωμούσας. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε, παρόν. Καλησπέρα. Ο κύριος Πουρσαέφ είναι εδώ. Ο κύριος Σταυρίδης είναι εδώ. Ο κύριος Σωτυριάδης. Παρόν, είναι. Όχι, ακόμα. Ναι. Ο κύριος Τελίδης. Παρόν κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα, η κυρία Τσαννάκα. Θα μπει λίγο αργότερα. Ο κύριος Τσαπανίδης. Καλησπέρα. Παρόν. Καλησπέρα. Ο κύριος του Νοικίδης. Έρχεται. Και ο κύριος Χρόνης είναι εδώ. Έχουμε λοιπόν απαρτία, μπορούμε να ξεκινήσουμε. Θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποια θλιβερά γεγονότα. Σεκινώντας. Καταρχήν, το θάνατο του πρώην, στους αδέλφους μας, Δημοτικού Συμβούλου, κυρίου Μανώλη Φρατζεσκάκη, που απεβίωσε πριν από λίγες ημέρες. Πολλοί από μας ήταν στην κηδεία του και τον ξεπερβοδίσαμε. Και επίσης, τους δύο πιλότους της ελληνικής αεροπορίας, της πολεμικής μας αεροπορίας, τον κύριο Τουρούτσικα Μιχαήλ και τον κύριο Τσεπλακίδη Αυστάθιο, οι οποίοι έπεσαν σε καιρό ειρήνης, κάνοντας τις ασκήσεις τους για να μπορούν να προστατεύουν εμάς και να ζούμε εν ειρήνη. Θα ήθελα να κρατήσουμε ενός λειπτούς υγιής, μνήμη όλων αυτού. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Παρακαλώ. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλησπέρα. Κύριε Πρόεδρε, δεν έχω να προσθέσω τίποτα, επειδή έχουμε και το επιχειρησιακό, για να μπορούμε να τελειώσουμε και πιο γρήγορα. Το μόνο που θέλω να πω είναι με αφορμή τον σεισμό στην Τουρκία, βλέπετε πόσο αδύναμοι είμαστε μπροστά στα στοιχεία της φύσης. Η χώρα μας έχει την τύχη, και λέω σε εισαγωγικά την τύχη, να έχει ένα πολύ καλό αντισυσμικό κανονισμό, ο οποίος τουλάχιστον τα καινούργια κτίρια είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Τώρα τα παλαιότερα ελπίζουμε να μην... η περιοχή μας δεν είναι και σεισμογενής, αλλά από εκεί και πέρα όμως ο κ. Σταυρίδης, ετοιμαζόμαστε να υπάρχει δηλαδή το σχέδιο, σε περίπτωση που γίνει κάποιος σεισμός, είναι πώς θα αντιδράσει ο Δήμος. Σας ευχαριστώ πολύ. Προχωρούμε στα εκτώση μέρη σας, κ. Καλανταρίδη. Ένα ερώτημα έχω, Πρόεδρε. Έχουν ξεκινήσει να τοποθετούνται τα λιώμενα, τα οποία έχουν έρθει στον χώρο, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στο Γυμνάσιο του Αμεγδάλαιώνα. Έχει ενημερώσει η διοίκηση του σχολείου, ότι οποιασδήποτε εργασίες και μάλιστα βαριές εργασίες, δεν θα πρέπει να γίνονται εν ώρες λειτουργίας του σχολείου, δεν θα πρέπει να γίνονται θέματα ασφαλείας. Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι οπουδήποτε έχουμε έναν χώρο στον οποίο γίνονται έργα, ένα εργοτάξιο, έτσι, λαμβάνουμε όλα τα μέτρα έτσι ώστε να μην πλησιάζει κανείς σε αυτό το χώρο, πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με φίβους, με μικρά παιδιά, στην προκειμένη περίπτωση ηλικίας από τα 12-13 μέχρι τα 15. Παρ' όλα αυτά, κύριε Δήμαρχε, τουλάχιστον σήμερα, γιατί πέρασα από εκεί, αλλά από ό,τι έχω ενημερωθεί είναι κάτι το οποίο έγινε, ξεκίνησε μάλλον να γίνεται από την προηγούμενη εβδομάδα, γίνονται εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου και μάλιστα σήμερα υπήρχε γέρανός που το αποθετούσε κεταλιόμενο, όπως είπα στην αρχή, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί η διεύθυνση του σχολείου να κλείσει τα παιδιά μέσα στο κτίριο και να μην τα αφήνουν να βγουν για διάλειμμα. Επειδή είμαι σίγουρος ότι το αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι αυτό είναι πρόβλημα, έτσι θα ήθελα λίγο να δούμε, Δήμαρχε, το πώς ακριβώς θα γίνει όλη αυτή η διαδικασία, λαμβάνοντας όμως όλα τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία του σχολείου, του οποίου υπάρχει αυτή τη στιγμή στο συγκεκριμένο χώρο και λειτουργεί. Αν είπα κάτι το οποίο δεν ισχύει, παρακαλώ διορθώστε με. Αν είπα κάτι το οποίο ισχύει, δείτε λίγο, μην έχουμε κάποια προβλήματα, κάτι που το απευχόμαστε όλοι. Έτσι, οι μνήμες είναι φρέσκες ακόμη με το τι έχει συμβεί σε άλλα σχολεία. Θα ήθελα λίγο να μας ενημερώσετε. Ο κ. Παπαδόπνους. Καλησπέρα και από εμένα. Άκουσα τον δήμαρχο τώρα να λέω ότι ετοιμάζεται με τις υπηρεσίες για το θέμα της αντιμετώπισης του σεισμού, αλλά νομίζω κ. Δήμαρχε, καθυστερήσατε πολύ, γιατί αυτά ήδη είναι τα σχέδια διεφυγής, ή η εκπαίδευση που μου είχατε υποσχεθεί από τον πρώτο χρόνο, γιατί σας το ξαναέδεσα το θέμα της πολιτικής προστασίας, νομίζω ότι είμαστε στο σημείο μηδέν. Θέλω, παρακαλώ, όσο μπορείτε, πιο δαντικά, γιατί είναι κρίσιμο αυτό, ειδικά η ενημέρωση των πολιτών και η σήμαση, η οποία θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω, κ. Πρόεδρε, είναι αν ρωτήθηκε η προσταταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για το κλείσιμο της Παιδικής Βιβλιοθήκης του Τίμιου Σταυρού. Δεν ρωτήθηκε ποια είναι η σήγηση προς τη διοίκηση, αν υπάρχει. Θέλω, επίσης, να πω ότι βλέπω και παρατηρώ στις εκδηλώσεις διάφορες που γίνονται στη Μεγάλη Λέσχη, ότι πρωτού ξεκινήσει οποιαδήποτε εκδήλωση, έξω στο πεζουλάκι ακριβώς απέναντι, περιμένει ο κόσμος, είναι σε εναμονή, και όσοι καπνίζουν δεν έχουν ένα σταχοδοχείο μετά για να πετάξουν την γόπα τους. Δείτε το, είναι πρακτικό, μικρό, αλλά πολύ πρακτικό το να μπορέσουμε και να βάλουμε ένα καλαθάκι με ένα σταχοδοχείο. Το άλλο που θέλω να επισημάνω είναι ότι έχω διάφορες διαμαρτυρίες και καλό είναι η τεχνική περισσία να το δει. Στην διάβαση, στη συμβολή εκεί, την οδό του Τσολάκη, πρώην Ρούσβαλτ για να καταλαβαίνουμε, και Φιλίπου, εκεί που βγαίνει μετά το ΔΥΠΕΘΕ, υπάρχει μια διασταύρωση, υπάρχει αρκετή κίνηση και δεν έχει μια διάβαση. Δυσκολέμονται κυρίως οι ηλικιωμένοι, αλλά και τα παιδιά. Δείτε το, αν θα χρειαστεί, γιατί νομίζω ότι είναι απαραίτητο. Και το τελευταίο που θέλω να πω, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να θέσω για ακόμη φορά το θέμα της αντιπαράδεσης με τον Δήμο Δοξάτου για την πηγή κεφαλαρίου. Θα πω ξανά ότι δυνατά, για να ακούει και ο Πρόεδρος και ο Δήμαρχος, ότι οι δυο δήμοι οφείλουν να συνενοηθούν για το θέμα της υδροδότησης από την πηγή κεφαλαρίου. Είναι σημαντικό, κύριε Δήμαρχε, γιατί για να προχωρήσουν, νομίζω, όλα έτσι ομαλά, χωρίς αντιδικίες και να υλοποιηθούν όλα τα έργα που σχεδιάζονται στη Δημοτική Ένωτα Φιλίππον. Και κυρίως θα έλεγα το μεγάλο έργο υδροδότησης, το οποίο εδώ και τρία χρόνια δεν καταφέρατε να το ξεκινήσετε. Και νομίζω ότι πρέπει να προσέξει η διοίκηση πολύ. Μη βρεθούμε προεκπλήξιον και θα ανοίξουμε πληγές που θα τρέχουμε έτσι μετά να τις κλείσουμε. Είναι σοβαρό, δήμαρχε, έχουμε όλο το δίκιο με το μέρος μας να κοιτάξουμε ομαλά να μπορέσουμε να λύσουμε ένα πολύ σοβαρό θέμα. Ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Παπάς. Κύριε Πρόεδρε, κι εγώ μια ερώτηση είχα. Είναι αυτή η τελευταία που έκανε ο κ. Παπαδόπουλος, αλλά θα την υποβάλλω με ένα διαφορετικό τρόπο. Τελευταία και εν όψη των δημοτικών εκλογών των Οκτωβρίων ξανά έχει έρθει στην επιφάνεια αυτή η αμφισβήτηση και με τη γνωστή επιχειρηματολογία πριν τέσσερα χρόνια, της ιδιοκτησίας του νερού. Θα ήθελα από τον δήμαρχο να μου πει πώς διευθεντεύτηκε τελικά αυτό το θέμα, δηλαδή πόσο σίγουροι είμαστε και πόσο το έχουμε τελειώσει αυτό το θέμα, γιατί νομίζω ότι μέχρι τον Οκτώβριο είναι ένα θέμα που θα κυριαρχείς, κυρίως από κάποιον υποψήφιο εκεί και ο κόσμος θα είναι σε ανησυχία. Δηλαδή, η απάντηση που περιμένω είναι τι έχει κάνει ο Δήμος για να κλείσει οριστικά αυτό το θέμα της αμφισβήτησης τροφοδότησης με νερού στην Καβάλα. Ευχαριστούμε. Ένα ερώτημα έχω, κύριε Πρόεδρε, πολλά άλλα, λόγω της σημασίας θα βάλω μόνο αυτό. Είναι ένα ερώτημα που απευθύνεται τόσο στη διοίκηση, όσο και στην αντιπολίτευση, στο σύνολο των δημοτικών συμβούλων και όλων των παρατάξεων. Και από τη συνάριφη, στις τελευταίες μέρες οι αγρότες βρίσκονται σε εκκλητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα και στην περιοχή μας. Ο λόγος είναι όχι επειδή είναι φυσικό φαινόμενο, όπως το προωσιάζει η κυβέρνηση, αλλά γιατί ουρίσκονται στο φάσμα του ξεκληρίσματος με την πολιτική που ακολουθείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, που ήδη έχει πετάξει χιλιάδες μικρούς αγρότες από το επάγγελμα και προωθούνται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, όπως τον τομέα ιδιαίτερα της κτινοτροφίας, έχουν κυριαρχήσει πλήρως και βρίσκονται σε απόγνωση κτινοτρόφοι ακόμα και της περιοχής μας. Με αυτόν τον τρόπο αδιάζουν τα χωριά, αδιάζουν τα χωριά και στην περιοχή μας, πέβγουν οι νέοι, μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, όμως, αυτό το ξεκλήρισμα των αγροτών έχει επιπτώσει και στην πόλη, στα λαϊκά στρώματα της πόλης, οι οποίοι έχουν ανάγκη από επάρκεια διατροφική και επίσης έχουν ανάγκη από φθηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα και κτινοτροφικά, τα οποία κατά την άποψή μας μόνο οι μικροί, μικρομεσαίοι, αγρότες μπορούν να ξεσπαλίσουν, γιατί οι μεγάλες επιχειρήσεις στον αγροτικό τομέα, ξέρετε, πολύ καλά λειτουργούν μόνο βάσει του κέρδους και καμία ανάγκη δεν έχουν να υπηρετήσουν τα λαϊκά συμφέροντα. Η κυβέρνηση πρόσφατα έκανε κάποιες δεσμεύσεις, έλευε κάποιες δεσμεύσεις, βέβαια χωρίς καμία ένα χρονικό ορίζοντα πότε θα καταβληθούν και, εν πάση περιπτώσει, ό,τι έταξε στα λόγια που δεν έδωσε στην υλοεξία τίποτα, το κατέκτησαν οι αγρότες με τον αγώνα τους. Αυτό που θέλουμε να ρωτήσουμε τη διοίκηση και την αντιπολίτευση είναι αν θα στηρίξουν αυτόν τον αγώνα των αγροτών, φυσικά σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Θα σας διαβάσω εν συντομία τα αιτήματα των αγροτών και επί αυτόν παρακαλώ να το αποθετηθείτε, κύριε Δήμαρχε, και εσείς αλλά και η αντιπολίτευση. Όποιος δεν το κάνει σημαίνει ότι δεν τα στηρίζει. Οι αγρότες, λοιπόν, ζητούν την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα τους που λήθηκαν κάτω από το κόστος ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους λόγω των απολειών των ξένων αγορών ή λόγων των μεγάλων ζημιών που έπαθαν από τις δυσμενείς χερικές συνθήκες. Ζητούν την μείωση του κόστος παραγωγής που έχει εκτιναχθεί στα ύψη με το αφορολόγιο το πετρέλαιο παράδειγμα, όπως γίνεται με τους αποπληστές. Την μείωση του τιμής του ρεύματος με ένα πλαφόν 0,07 ευρώ ένα κιλόβατο τώρα. Την κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, του προστίμου των ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια. Να υπάρχουν κατώτερες ηγημένες τιμές φυσικά που θα τα αποκρίνονται στο κόστος παραγωγής διασφαλίζοντας επίσης και παράλληλα ένα εισόδημα επιβίωσης στους αγρότες και επίσης προσιτές τιμές των προϊόντων στην κατανάλωση. Και τέλος ένα πολύ εξίσου σημαντικό ζήτημα εκτός από αυτό της καταστροφής και των αποζουμιώσεων που δεν παίρνουν είναι η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ στην κατεύθυνση να ασφαλίζει τα προϊόντα τους και να αποζουμιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και τους νόσους στο 100% Αυτά είναι τα ητήματα των αγροτών και το ερώτημα είναι συγκεκριμένο. Τα στηρίζετε ή όχι. Ευχαριστώ πολύ. Ο κύριος Βέρος. Ναι ζητάω συγγνώμη λίγο γιατί ήμασταν στην εκδήλωση του Δημοτικού Δύο. Καλησπέρα κύριε Δήμαρχη, κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι. Κύριε Δήμαρχε λίγο θα ήθελα να σας θυμίσω ότι πριν από δύο μήνες ως Δημοτική Παράταξη σας ζητήσαμε να μας ενημερώσετε για τα αποτελέσματα των ορθοκοτών λογιστών στις δυο σχολικές επιτροπές πρωτοβάθμια-δευτεροβάθμια και ταυτόχρονα και για το δικαστικό αγώνα της διεκδίκησης των χρημάτων της υπεξέρησης που έγινε στην Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή το 2014 προς 255.000. Θα παρακαλούσαμε πολύ ανεδυνατόν μες την εβδομάδα να μας ενημερώσετε και για τα δύο ζητήματα. Τώρα το δεύτερο. Και επειδή βλέπω ότι έχει παρουσία και ο αγαπητός Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο κ. Δημητριάδης, θα ήθελα λίγο να μας ενημερώσετε και προφανώς θα το κάνει ο αγαπητός Πρόεδρος όσο αφορά με αυτή την απόφαση της παραχώρησης ακοινήτου όπου στεγαζότανε στην περιοχή του Τιμίου Σταυρού η Δημοτική Βιβλιοθήκη. Και ναι μεν εμείς συμμετέχουμε στον Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά είμαι υποχρεωμένος να σας θυμίσω τον αγαπητό Πρόεδρο, αλλά και σε σας αγαπητοί συνάδελφοι, ότι επανλημμένως έχουμε ζητήσει από τον Πρόεδρο τις συνειδριάσεις του Νομικού Προσώπου, δεν μπορεί να τις κάνει σε μέρες και ώρες εργάσιμες, με την έννοια ότι και πρέπει να υπάρξει επιτέλους μια σταθερή ημέρα, αλλά δεν μπορεί να γίνονται σε ώρες όπως είναι 10, 11, 12, 2.30 ώρα. Δεν γίνεται αυτό. Τα μέλη μας ευτυχώς είναι εργαζόμενοι και γι' αυτόν τον λόγο και δεν συμμετέχουν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και όχι βέβαια μόνο και στο Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αυτό λίγο και θα ήθελα μετά να μου δώσετε κύριε Πρόεδρο, εκεί κλείνω με αυτό, εφόσον ενημερωθώ λίγο τους λόγους της παραχώρησης, θα μου δώσετε μετά για μισό λεπτό λίγο για να ρωτήσω ανάλογα με την απάντηση που θα πάρω από τον αγαπητό Πρόεδρο. Ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Βαγιαντζής. Κύριε Πρόεδρε, δεν έχω ρωτήσεις. Ο κ. Σανθόπουργος. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι στάγφοι, καλησπέρα και από μένα. Θα ήθελα να ξεκινήσω μόλις η έδουσα εισηχάσει με την αναφορά του κ. Δημάρχου στην πρώτη συνεδρία εις η επιχειρία κοπής της πίτας, στην οποία ο κ. Δήμαρχος μίλησε για συνενόηση. Κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εγώ θα ευχόμουν πραγματικά αυτό, να το εννοείτε. Δεν ξέρω αν το εννοείτε. Και βέβαια δεν έχει νόημα τώρα να αναφερθώ στο τι έγινε μέχρι σήμερα στα τρισίμισι χρόνια, ξεκινώντας το καλοκαίρι του 19, τις επιθέσεις, φραστικά εννοώ επιθέσεις έτσι, και κατά της ταπεινότητάς μου, μες στον κόσμο. Είσατε με κοσμητικά επίθετα και για τη Σχολική Επιτροπή, για τη ΔΕΙΑΚ, όχι ολίγες φορές. Αυτά δεν νομίζω ότι είναι προς την κατεύθυνση ενόησης. Και εν πάση περίπτωση, ξέρω ότι όλα αυτά εδώ, θα μπορούσαν να λυθούν, να απαντηθούν, εάν τα θέματα αυτά, της διαχείρισης οικονομικής από την κυρία της ανάκα, ας πούμε, ή τα θέματα που αφορούν εμένα για τη Σχολική Επιτροπή, για τη Σχολική Επιτροπή, και για τη ΔΕΙΑΚ, ερχόταν στο Δημοτικό Συμβούλιο, να τα συζητούσαμε κάποια στιγμή. Εγώ θα ευχόμουν από εδώ και πέρα, να εννοείται πράγματι αυτό που είπατε για τη συνενόηση, αλλά έγινε εκείνη η άχαρη, θα έλεγα, συνέντευξη στο κτήριο του ΕΟΚ, και ούτε έτσι, πώς να την χαρακτηρίσω, κίνηση να πω απλά, να μην πω τίποτα, δεύτερη συναιδρίας. Να καλέσετε τους δημοτικούς συμβούλους, τους Εδικευαλείστους Παρατάξεων, την κ. Τσανάκα, σε μια διαδικασία η οποία, προφανώς, και ήτανε μια διαδικασία χαράς. Ένα κτήριο αποκρατώθηκε και η υπηρεσία οικονομική μεταφέρθηκε εκεί μετά από αγώνα. Και δικό σας, και της προηγούμενης διοίκησης, και των υπηρεσιακών. Βλέπετε ότι όλα αυτά είναι προς την κατέθεση αυτή, το αν πραγματικά εννοούμε, αυτό που λέμε, συνενόηση. Πληροφορούμε από τον τύπο, ότι υπήρξε το Σάββατο μια διακοπή ενός αγώνα λόγω προβλήματος το οποίο δημιουργήθηκε στο κτουσό της Καλαμίτσας. Δεν θα ρωτήσω για το γεγονός ότι μια μπακέτα έσπασε. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε γήπεδο. Αλλά μου έκανε η ανακοίνωση, που διάβασα στην εμπειρία Νέα Ευγνατία, που έκανε ο κ. Τσανάκης, που διάβασα στην εμπειρία Νέα Ευγνατία. Η ανακοίνωση λέει, διευκρινίζουμε και ευχαριστούμε τους φυλάθλους, ότι η συνέχιση θα γίνει με ελεύθερη είσοδο. Και ξέρω γιατί του ρωτώ αυτό. Θυμάμαι και διορθώ στην Μαγκάνου Λάδωση, ότι όταν ήρθε το θέμα της παραχώρησης των εκκυπέδων, στο οποίο θέμα της παραχώρησης νοδευόταν από μια δική σας, νομίζω, απόφαση, μια διαπιστωτική πράξη, την οποία υπογράψατε εσείς και με αυτό ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο το συγκεκριμένο θέμα και γίνανε οι παραχωρήσεις, αλλά σε αυτή τη διαπιστωτική πράξη, κύριε Δήμαρχε, συνοδευόταν, αυτή η μοναδιπιστωτική πράξη, συνοδευόταν από ένα σημείωμα της τεχνικής υπηρεσίας, το οποίο έλεγε ότι στα γήπεδα που δεν είναι αδειοδοτημένα, δεν θα παρίσταται θεατές καθήμενοι και όρθοι. Δεν ξέρω αν το θυμάστε, αν κάνω λάθος για το ότι αυτό ενδεχομένως δεν ισχύει για τη διευθότηση Καλαμίτσας, σαφέστη θα και αποσύρω την ερώτηση, αλλά νομίζω ότι δεν κάνω λάθος. Εκτός κι αν άλλαξε κάτι και έχει ταχωρηθεί το θέμα των Κερκυδών, το να μην τηρούμε αυτό που το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε. Όπως το θέμα εισήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο, του να παίρνουμε, του να βάζουμε θεατές στα γήπεδα, να εισπράττουμε εισιτήριο, αλλά το χειρότερο να το δημοσιοποιούμε και όλα. Δεν νομίζω ότι είναι σε μια κατεύθυνση τελείως, θα έλεγα, πώς να τη χαρακτηρίσω, αχαρακτήριστη. Το λέμε και όλα, ότι βάζουμε θεατές στο γήπεδο και την επόμενη φορά που θα έρθείτε, λάτε, δεν θα πληρώσετε είσοδο. Δηλαδή δεν μπορώ να καταλάβω ειλικρινά, πώς κάποιοι άνθρωποι έχουν μερικά πράγματα στο μυαλό τους. Για το θέμα της διένεξης με τον Δήμο Δοξάνδου για τις πηγές κεφαλαρίου, πάλι δεν θα πω τίποτα δημόσια. Όμως σας παρακαλώ πολύ, αυτό που αποφεύγετε να ενημερώσετε το σώμα, εγώ δεν εννοώ δημόσια, καλέστε, ξέρω εγώ τους Δημοτικούς Συμβούλους, σε επικεφαλής, όπως εσείς θέλετε, σε μια συνάντηση και πείτε, ενημερώστε μας για μερικά πράγματα. Βγήκε μια απόφαση. Διαβάζουμε από τον τύπο για την απόφαση, από την αποκεντρωμένη. Σκοτωθήκαν, λέει, στον Δήμο Δοξάνδου, γιατί βγήκε και αυτή η απόφαση και μάλλον έγιναν διάφορα. Ζητούμε ενημέρωση. Εγώ ζητώ ενημέρωση. Δηλαδή θεωρώ, το υποσχεθήκατε, όπως υποσχεθήκατε και κάτι ακόμα την προηγούμενη φορά, αλλά βλέπετε ότι δεν έγινε και αυτό. Δεν είναι προς την κατεύθυνση ενόησης όλα αυτά, κύριε Δήμαρχε. Και τέλος, κύριε Πρόεδρε, δυστυχώς διάβασα, φαντάζομαι το διαβάσατε κι εσείς, δελτίο τύπου, το οποίο υπέγραφε ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΑΜΕΑ, ο κύριος Κρεμμύδας, και ο οποίος, κύριος Κρεμμύδας, καταχεριάζει 20 δημοτικούς συμβούλους, γιατί λέει ψήφισαν αρνητικά στην εισήγηση που ήρθε, σε σχέση με τις θέσεις τάνοψης ΑΜΕΑ. Εγώ δεν θα πω σε λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα αυτό, του για ποιο λόγο 20 δημοτικοί σύμβουλοι καταψήφισαν αυτή την εισήγηση, είναι γνωστό. Αλλά είναι δυνατόν, και απ' εσείς κύριε Πρόεδρε, ένας Πρόεδρος κάποιου φορέα, δεν έχει σημασία ποιος φορέας είναι, να καταχεριάζει 20 δημοτικούς συμβούλους, να τολμάει να πει ότι θα κρεμάσει στα μανταλάκια τα ονόματά τους, ότι αυτοί είναι δέσμη εγκυλώσεων οι δημοτικοί σύμβουλοι. Και εσείς κύριε Πρόεδρε, ως Πρόεδρος δημοτικούς συμβουλίου, δεν είστε πρόεδρος της παράταξης της διοίκησης μόνο, είστε πρόεδρος των 41 δημοτικών συμβούλων. Δεν θα έπρεπε, θεωρείτε, να βγει μια ανακοίνωση από δοκιμασίας, μην πείτε στην ουσία, εγώ δεν θέλω να πείτε στην ουσία, αλλά των χαρακτηρισμών και των απειλών που ο κύριος Κρεμμύδας μας τόλησε μέσω του τύπου αγγυλώσης, μας είπε χίλια δυο μύρια όσα. Δεν θα έπρεπε, θεωρείτε, ότι θα έπρεπε να γίνει αυτό. Εμένα μου έκανε τύπος περίμενα, αναγκάστηκα και έβγαλα δελτιοτύπου, γιατί αισθάνθηκα πάρα πολύ άσχημα, άβολα. Αλίμονο, εάν απειλούμε, γιατί ασκότα καθεί κοντά μου, όπως λέει ο νόμος, εσείς μας το δώσατε κύριε Δήμαρχε, όταν ξεκίνησε τη δημοτική περίοδος, στο σημείο με ακείνον του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο λέει ότι ο Δημοτικός Σύμβουλος πληθύζει ελεύθερα, χωρίς δεσμεύσεις. Έτσι δεν είναι, κάνω λάθος. Ποιος είναι λοιπόν ο οποιοσδήποτε ο οποίος θα απειλεί το Ξανθόπουλο και οποιοδήποτε Ξανθόπουλο, επειδή δεν ψήφισε, δεν λέω αν κακός ή καλός το ψήφισε, το θέμα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι, κύριε Πρόεδρε, εσείς, σαν προεισμωτικού συμβουλίου, δεν θα έπρεπε να εκδώσατε ένα σημείο από δοκιμασίας αυτής ανέργειας του συγκεκριμένου κυρίου. Αναρωτιέμαι. Ο κύριος Χουνάκος. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα κάποιοι συναδέλφοι. Αθάνατοι οι ήρωές μας. Νομίζω ότι η ευτυχσία του λαού μας σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, με την απώλη αυτών των δύο αεροπόρων μας, νομίζω, που ήταν συγκινητικοί από τη μια μεριά και από την άλλη, ήταν αναγκαία προκειμένου να σφυγαλτιθεί ακόμα περισσότερο η εθνική συνείδηση και το τι ακριβώς πρέπει να γίνει στη χώρα μας. Αθάνατοι λοιπόν οι δύο ήρωές μας. Και μπαίνω τώρα στο θέμα που θέλω να θύξω. Και είναι συνέχεια με αυτό το οποίο ο κύριος Ποτόλιας έβαλε σχετικά με τον πρωτογυννητομέα και η γεωργειακή εκτροτροφία βάλεται δυστυχώς στη χώρα μας. Δεν υπάρχει προστατευτική πολιτική από την κεντρική εξουσία και από την άλλη πλευρά με έναν χειμώνα άνιδρο που διανύουμε χωρίς βροχές, χωρίς χιόνια. Ο Μάρτις, ο Απρίλης που είναι αναγκαίως είναι κοντά μας και τα αποθέματα στους ταμιευτήρες είναι σε πολύ χαμηλή στάθμη. Οι αγρότες θα δημετωπίσουν ένα επιπλέον πρόβλημα, τη σάρτευσή τους. Θέλω να βάλω το θέμα της αξιοποίησης της σαρτευτικής γεώτρησης της Λεύκης. Όπως γνωρίζετε στο υψόμετρο 170 μέτρων στην Άννο Λεύκη, η περιφέρεια έκανε μια γεώτρηση και βρήκε αρκετή ποσότητα νερού που είναι σε τέτοιο σημείο που δεν θα χρειάζεται καθόλου ενεργειακό κόστος για την άρδευση των 5.500 στρεμάτων του κάπου της Δέας Καρβάλης. Επειδή η περιφέρεια αυτή τη στιγμή από μόνη της δεν μπορεί να προχωρήσει σε γρήγορο χρονικό διάστημα ώστε να ανεβεί το νερό από την γεώτρηση στην επιφάνεια και από εκεί να οδηγηθεί στο υπάρχον δίκτυο το αρδευτικό. Θα ήθελα, συζητάμε με τη ΔΕΙΑΚ στα πλαίσια μιας συνεργασίας, θα ήθελα κύριε Δήμαρχε να ξέρω και από σας, γιατί διανύουμε έτος εκλογών και καταλαβαίνετε ότι τον Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο που θα θέλουν είναι η παραγωγή να έχουν νερό και δεν θα έχουνε, ενώ έχουν μια γεώτρηση που έχουμε βρει νερό και δεν την έχουμε αξιοποιήσει, εάν προτίθεται ο Δήμος Καβάλας να συμβάλλει έστω τυπικά με τις υπάρχουσες δεξαμενές υίδραυσεις που υπάρχουν στην Άνω Λεύκη. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να το συζητήσουμε και εγώ τώρα μέσω ημών θέτω το θέμα κύριε Δήμαρχε και θα θέλα να ξέρω εάν είστε θετικός ώστε να αξιοποιηθεί αυτή η γεώτρηση και να συμβάλει και ο Δήμος Καβάλας ώστε το καλοκαίρι που είναι πολύ κοντά να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα άρδευσης. Σε ευχαριστώ. Κυρία Δρακονάκη. Καλησπέρα και από μένα. Δύο ερωτήσεις επισημάνστε ήθελα να κάνω. Η πρώτη αφορά στην επίσκεψη που είχε γίνει πριν αρκετών μηνών της κυρίας Μενδώνη η οποία έθεσε στην συνάντηση την δυνατότητα στην ουσία εξυγχρονισμού και αναβάθμισης του συστήματος ηλεκτροφωτισμού το οποίο υπάρχει στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίπων και ζήτησε την συνεργασία του Δήμου Καβάλας με την αρχαιολογία προκειμένου να απορροφηθούν χρήματα τα οποία είναι διαθέσιμα από πρόγραμμα για να υπάρχει αναβάθμιση και μάλιστα σε κάποια σημεία μίλησε και για ένα καινούργιο δίκτυο για την εξυπηρέτηση του θεάτρου. Αν έχετε δήμαρχε, αντιδήμαρχε τεχνικών υπηρεσιών προβεί σε αυτήν την διαδικασία της σύνταξης μελέτης και τη συνεργασία με την αρχαιολογία. Και ένα δεύτερο ζήτημα αφορά τα πολλά κατεστραμένα κυκλειδόματα στον δρόμο του παλιού και κυκλειδόματα τα οποία έχουν απομακρυνθεί, δεν υφίστανται πλέον εξαιτίας των πολλών τροχαίων ατυχημάτων που έχουν γίνει. Και η έλλειψη εδώ και πάρα πολύ καιρού, πάνω από σχεδόν χρόνο έχουμε καλύψει μια στάση εξαιτίας πάλι ενός οχείματος το οποίο έπεσε πάνω σε στάση και απομακρύθηκε από τεχνική υπηρεσία. Μα αποτέλεσμα οι πολίτες, οι κάτοικοι του παλιού και δει πολλά παιδιά τις πρωινές ώρες να αναμένουν το υπεραστικό λοφορείο εκτεθειμένα σε όλες τις σκαιρικές συνθήκες. Αν έχετε δηλαδή δήμαρχε, αντιδήμαρχε τεχνικών υπηρεσιών, δρομολογήσει την τοποθέτηση μιας νέας στάσης και την αντικατάσταση των κατεστραμένων και των κυκλουδωμάτων, τα οποία λείπουν από τον δρόμο του παλιού. Σας ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Τσουρουκίδης. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Κύριε Δήμαρχε, αγαπητέ μου Δήμαρχε. Θλίβομαι πραγματικά για την κατάσταση που επικρατεί στη σκριμή. Σπαράζει η ψυχή μου απ' αυτό που βλέπω κάθε μέρα περπατώντας μέσα εκεί. Επιτέλους, πάρτε αποφάσεις. Είναι έργο το οποίο εσείς χρηματοδοτήσατε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εσείς αντιδήμαρχος το φτιάξατε, εμείς το υλοποιήσαμε, το προστατεύσαμε, εσείς είπατε ότι οι κάτοικοι δεν το θέλουνε, και μια και δεν το θέλουνε οι κάτοικοι, αναλάβετε λοιπόν την ευθύνη να τσιμεντώσετε όλο αυτό το πράσινο για να μπορώ εγώ να περνάω με το εγγονάκι μου και κάθε μητέρα και κάθε δαμαία. Δεν δέχομαι. Δεν δέχομαι πλέον αυτή την κατάσταση που την κρατεί εκεί. Ένα λεπτό από το χρόνο μου, Πρόεδρε, επειδή βλέπω εκεί, θα κρατήσω και ζητώ από όλο το Δημοτικό Συμβούλιο ενός λεπτούς υγεία για αυτό που γίνεται στις κρινίδες. Τσιμεντώστε τα, φέρτετε μέσα το παζάρι, κάντε αυτό που κάνουν οι ανεκέφαλοι για να συνεχίσω να είμαι εγώ γραφικός. Δεν θέλετε το κυκλικό κόμπο γιατί δεν ήταν απαραίτητος. Επιτέλους μπορείτε να μου πείτε τι θα κάνετε στις κρινίδες εκτός από το να μας τσιμεντώσετε. Σας ευχαριστώ πολύ. Απένσιμα γεγονότα κύριε Τσουρουκίδη. Εντάξει, θα καμπήσει ένα λεπτό. Θα περάω κάθε μέρα και να μην μπορώ να περπατάω με το κομμάτι μου σε έναν δρόμο που έπιασε η πληροφορία. Κάθε που κάνω σκήντρια στην αστυνομία, κάθε καρτοκύρια, συνεχίστε τα. Θέλω να ζω σαν άνθρωπο. Σας ευχαριστώ πολύ. Κύριε Τσουρουκίδη, στην αρχή της συνεδρίας σας κρατήσαμε ενός λεπτούς υγεία για το θάνατο των δύο ηρώων πιλότων και το θάνατο ενός πρώην δημοτικού συμβούλου του κ. Φραντζεσκάκη. Είναι ντροπή να συγχαίουμε αυτά τα γεγονότα με την τήρηση ενός λεπτούς υγείας, η σένδειξη μνήμης στους νεκρούς με το ότι θέλουμε να κάνουμε τσιμέντου στις κρινίδες. Σας παρακαλώ, μην ευτελίζουμε τις μνήμες των ανθρώπων που πέθαναν για να μιλάμε ελεύθερα εμείς. Σας παρακαλώ. Κύριε Γραμμένο. Και έχετε νεκρώσει έναν τρόπο, μια κοινωνία ολόκληρη, δεν σας ενδιαφέρει. Δεν σας ενδιαφέρει. Κύριε Τσουρουκίδη. Κύριε Τσουρουκίδη. Κύριε Τσουρουκίδη. Κύριε Τσουρουκίδη. Ο κ. Γραμμένος έχει το λόγο. Ο κ. Γραμμένος, καλησπέρα. Φαντάζομαι ότι ο Ανέστης ήθελε να πει ότι το ένα λεπτό της ομιλίας του τελευταίου θα ήθελε αντί να εκφραστεί να κρατήσει ενός λεπτοσυγγί και όχι να ζητήσει το σώμα να κρατήσει ενός λεπτοσυγγί. Προφανώς έγινε υπαρρεξήγηση. Δήμαρχε, θα ήθελα να συγχαρώ το Δήμο για τη συμμετοχή του στο εθνικό πένθος που κήρυξε η κυβέρνηση για το θάνατο των δυο ιερών αεροπόρων μας. Ότι οι σημαίες του Δήμου Καβάλλας κυμάτιζαν και όχι μόνο τη Δήμου και της αντιπεριφέρειας. Κυμάτιζαν μεσίστιες. Σημαίνει ότι ευτυχώς έχουν μείνει σε αυτή τη χώρα κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι σέβονται και τιμούν τα ιερά και τα όσια. Σε αντίθεση με κάτι άλλους πατριοδοκάπλους, εθνικιστές, εθνομιδενιστές, υπερασπιστές μιας πατρίδας χωρίς σύνορα. Τι άλλο ήθελα να πω. Α, επευκαιρία όμως Πρόεδρε του Συσμούς ημέρα στην Τουρκία, αν συμφωνείτε κι εσείς, σαν Δημοτικό Συμβούλιο να εκφράσουμε τη λύπη μας και τη συμπαράστασή μας στο δοκιμαζόμενο λαό και της Τουρκίας και της Συρίας, γιατί είναι άνθρωποι της καθημερινότητας, πιστεύω, άνθρωποι φίλοι μας, οι οποίοι καμιά σχέση δεν έχουν με τις πολεμικές κραυγές της ηγεσίας, είτε της στρατιωτικής, είτε της πολιτικής της γείτονος χώρας. Σαν Δημοτικό Συμβούλιο νομίζω ότι μπορούμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας, την οδύνη μας και αν χρειαστεί να συμβάλλουμε σε κάτι να βοηθήσουμε την κατάσταση θα ήταν ευχές έργου. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Γραμμένο. Κύριος Ματρίδης. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε. Για το τελευταίο που είπε ο κύριος Γραμμένος, συμφωνώ και θέλω κύριε Δήμαρχε να ανατρέξω μες στο αρχείο του Δήμου Καβάλλας σε μια ανάλογη περίπτωση στην εποχή της διοίκησης Ερυφυλίδη είχαμε συμμετάσει με βοήθεια κτλ. Δεν θέλω να προχωρήσω διότι εδώ πλέον μην μπλέκουμε το τι κάνουν οι κυβερνήσεις, οι πολίτες δεν φταίνουν σε τίποτε. Σταματώ. Όσο για το τραϊκό συμβάν με τους δύο πιλότους, πάντα ξέρετε η εδησία μας πιάνει όταν συμβαίνει στο στρατό κάτι ανάλογο. Και να σκεφτούμε όμως, και το λέω εγώ αυτό, όταν το Σάββατο συνάντησα έναν μόνιμο υπαξιωματικό καταδρομαία κύριε Δήμαρχε και κύριοι συνάδελφοι και του ρώτησα με 11 χρόνια, προσέξτε μου, τι μισθό παίρνουν, 800 ευρώ. Αυτός είναι, ό,τι σας λέω κύριε Σταυρίδη, υπαξιωματικός με 35 χρόνια, να ο κύριος Δήμαρχος τα ξέρει, 800 ευρώ. Και ο πιλότους ξεκινάει από 765 ευρώ, αυτός είναι ο βασικός του. Μη λοιπόν πολλές φορές εδώ πέρα ακούω και λένε στρατηγή, στρατηγή, στρατηγή παίρνουν σύνταξη μετά από 50 χρόνια 1200 ευρώ. Λοιπόν... Ωραία έρχεται νομοσχέδιο με αυξή, κύριε Πρόεδρε. Συνεχίστε κύριε Μανδρέβη. Εδώ όμως εγώ ήθελα σαν παλαιότερος δημοτικός σύμβουλος, το έχω πει κι άλλη φορά, να περάσω και ένα διαφορετικό μήνυμα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Ο καθένας μας εδώ, κύριοι συνάδελφοι, είναι ταγμένος ανάλογα με την επιλογή, τη βούληση των πολιτών. Υπάρχει διοίκηση, υπάρχει και αντιπολίωση με το σημερινό καθεστώς. Με το παλαιότερο, μειοψηφία, πιοψηφία, μειοψηφία. Όλα κατά κανόνα τα βλέπουμε αρνητικά. Και όταν βλέπουμε και κάτι το θετικό, θα πούμε ναι-μέν, θα βάλουμε και μια κοτσανάκια εκεί πέρα, μια τσόντα, για να το πούμε ξέρετε. Λοιπόν, γιατί το λέγω αυτό. Πολλές φορές τα απλά θέματα, κύριοι συνάδελφοι και κύριε Πρόεδρε, για τον πολίτη είναι σημαντικά. Αν θυμάται ο κ. Ιακοβίδης, είχα φέρει το θέμα του προβλήματος εισόδου-εξόδου στις οικοδομές στην οδό Ιεροσολίμων. Με πολύ χαρά είδα ότι τοποθετήσατε τα κολλονάκια. Και δεν θα το έφερνα το θέμα αυτό εδώ. Το φέρνω επειδή μου κάθανε οι συμπολίτες να μου πουν ευχαριστώ. Τους απήντησα. Το ευχαριστώ δεν ανήκει στον Νικόλαο Μαυρίδη. Ανήκει στη δημοτική αρχή. Εγώ σαν αντιπολίτευση είχα υποχρέωση να μεταφέρω ένα παράπονο, ένα αίτημα χρονίζουν ήταν η αλήθεια κάπου 1,5 χρόνου προς τη δημοτική αρχή. Η δημοτική αρχή το υλοποιήσε. Το μπράβο στη δημοτική αρχή. Και όχι στον Νικόλαο τον Μαυρίδη. Θα λέμε και τα καλά της δημοτικής αρχής. Θα λέμε και τα στραβάτου και θα τα σχολιάζουμε. Καλό είναι όμως εδώ μέσα να τα σχολιάζουμε με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται ένας διάλογος που μπορούμε να συνοούμεθα. Πολλές φορές δεν το βλέπω. Γι' αυτό και το έθεστο έφερα με την έννοια ότι μην τυχόν σας πιάσουν κ. Σταυρίδη και να ξέρετε ότι ο κ. Μαυρίδης δεν έκανε τίποτε παραπάνω από το να φέρω όπως είχα καθήκον το αίτημα μέσα στον δημοτικό συμβούλιο και η δημοτική αρχή να δώσει τη λύση που έπρεπε να δώσει. Ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Πουρσαεύ. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Καλησπέρα κ. Στυνάδη και κυρίες. Έχω δυο ερωτήματα να κάνω. Στο ένα με κάλυψε ο κ. Καλανταρίδης. Όντως κ. Καλανταρίδη και εγώ είχα σήμερα οχλήσεις από δασκάλους του δημοτικού του Αμυγδαλειώνα και από συναδέρφους σας από καθηγητές της περιοχής για το θέμα τον κοντένερ πώς έγινε η μεταφορά. Με καλύψατε. Το δεύτερο θέμα που θέλω να πω και θα πευθυθώ στον τοπικό αντιδήμαρχο πρωτογενής στο μέσο του κ. Παπαδόπουλου η δουλειά μου είναι η δημοτική ενότητα Φιλίπων λόγω της επαγγελματικής ιδιότητας. Έχω αρκετά ερωτήματα σε διάφορα σημεία της δημοτικής ενότητας Φιλίπων. Εδώ και πάρα πολύ καιρό κ. Δήμαρχε βλέπω κλαδιά από δέντρα που κόψανε οι κάτοικοι που κακώς τα βγάζουν στα πεζοδρόμια πρέπει να τα είχαν μέσα στις αυλές τους και να πήγαινε ο δήμος να τα έπαιρνε. Αλλά διαπροτώντας πάνω στην πόλη, όπως λέμε με λύπου μου εδώ και αρκετό καιρό το μηχάνημα που λέγεται Παύλα Αρπαγή έχει χαλάσει και δυστυχώς βλέπουμε στα πεζοδρόμια της δημοτικής ενότητας Φιλίπων μια άσκημη εικόνα με τα κλαδιά. Τι θα γίνει, θα τη φτιάξουν, είναι την αρπαγή. Πόσο καιρό θα περιμένουμε ακόμα. Ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Γουνελάς. Καλησπέρα και από εμένα. Σε συνέχεια μιας της ερώτησης που είχα κάνει για την υποχρεωτική παρουσία απενειδωτών στις αθλητικές εκαταστάσεις. Θα ήθελα να κάνω μια προσωπική δήλωση για την απαράδεκτη ανακοίνωση της Σκέδε ότι δηλαδή η παρουσία των απενειδωτών δεν υποχρεώσει τον δήμο, αλλά των ομάδων. Ξέρουν όμως οι κυρίες και οι κύριοι δήμαρχοι να κάνουν βευθείας αναθέσεις χιλιάδων ευρώ δεξιά και εριστερά για δευτερεύοντα και τριτεύοντα ζητήματα. Για την ανθρώπινη υγεία όμως δεν μπορούν. Και τους ρωτάω λοιπόν και θέτω και εδώ το ερώτημα αν κάποιος ιδιώτης πάει σε μια αθλητική κατάσταση του δήμου να αθληθεί και συμβεί κάποιο καρτεολογικό περιστατικό. Ποιος θα είναι υπεύθυνος? Προφανώς γνωρίζετε όλοι ποιος θα είναι υπεύθυνος. Γι' αυτό λοιπόν όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να έχουν απεινηδοτές σταθερούς πάντα και κάποιος να ξέρει να τους χειρίζεται. Προτείνουμε λοιπόν ως παράταξη για ακόμη μία φορά την άμυση αγορά απεινηδοτών για όποια εγκατάσταση δεν διαθέτει καθώς οι απεινηδοτές δεν μπορούν να κάνουν βόλτες από γήπεδο σε γήπεδο. Επίσης προτείνουμε ο Δήμος σε συνεργασία με τις ενώσεις των σωματίων όλων των αθλημάτων να καταστήσει υποχρεωτική για την παροχώρηση των εγκαταστάσεων, την εκπαίδευση προπονητών και τουλάχιστον ενός μέλους της ομάδας για τη διενέργεια κάρπα και τη χρήση φορητόπινη δοτή με τη βοήθεια προφανώς του εριθού σταυρού ο οποίος εδώ και χρόνια εκπαιδεύει πολίτες και δίνει επιστοποιήσεις με πολύ χαμηλό κόστος συμμετοχής. Δεύτερο, άκουσα και τον κ. Ξανθόπουλα, αν θυμάμαι καλά να το αναφέρει, για το περισσαντικό με την μπασκέτα που έσπασε στο Αλεξάνδρα Δήμολου κατά τη διάρκεια του αγώνα μπάσκετς αλφαδίου κατηγορίας, με αποτέλεσμα να βληθεί αγώνας. Ήθελα λοιπόν να ρωτήσω τη διοίκηση αν γίνουν δρακτικά συντηρήσεις στον υπάρχον εξοπλισμό ή όχι. Αν συνεπολογίσουμε, μάλιστα, για το ότι η οροφή, σύμφωνα με δημοσίευμα που είδα την προηγούμενη βδομάδα, μπάζει και πάλι νερά, καθώς και τη μεγάλη κερικίδα, που έχει αναφερθεί πολλές φορές και αναφέρθηκε και σήμερα, που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις ομάδες και τους φίλους των ομάδων λόγω στατικής ανεπάρκειας, η απάντηση στην ερώτησή μου είναι ακόμη και επιτακτική. Θα ήθελα, λοιπόν, να μου απαντήσετε αν γίνονται ή όχι συντηρήσεις στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Και κάτι τελευταίο, κύριε Δήμαρχε, απευθύνομαι σε σας προσωπικά αυτή τη στιγμή, άκουσα αρκετές αδερφονικές σας συντεύξεις για την ενεργειακή κοινότητα. Φυσικά, χωρίς να είμαι ειδικός επί του θέματος, απευθύνθηκα σε ανθρώπους του φιλικού και βρύτρου φιλικού μου περιβάλλοντος, που ασχολούνται με τη ΣΑΠΕ. Μου γεννήθηκαν κάποια ερωτήματα, λοιπόν, και μετά από συζήτηση έρχομαι εδώ στο ΔΕΛΤΑ ΣΥγΜΑ, στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να σας υποβάλλω κάποια ερωτήματα ώστε να καταλάβουμε και εμείς τι ακριβώς εννοείται. Αρχικά, ήθελα να σας ρωτήσω αν έχει κατατεθεί η έτηση στη RAE ή στο Φορέα Σύνδεσης με το δίκτυο. Στη συνέχεια, αν στην έτηση αυτή που έχει κατατεθεί στο Φορέα Σύνδεσης έχει αναφερθεί το μέγεθος ισχύος που, αν θυμάμαι, αναφέρατε στα 18 ΜΒ. Και από τις πληροφορίες που συγκέντρωσα, το μέγεθος ισχύς είναι πολύ μεγάλο ώστε να συνδεθεί στο υφιστάμενο δίκτυο. Για να γίνει, λοιπόν, η σύνδεση θα πρέπει να κατασκευαστούν μία με δύο νέες γραμμές από τον υποσταθμό 150 kV που βρίσκεται στη Λιδία μέχρι του σημείου λεπτοδότησης του φωτοβολταϊκού πάρκου που θα κατασκευαστεί. Η δεύτερη επιλογή, επειδή κοντά στην περιοχή που θα κατασκευαστεί το φωτοβολταϊκό πάρκο διέρχεται μία γραμμή υπερυψηλής τάσης 400 kV, μπορεί να γίνει υποσταθμός 400 kV προς 20 kV, αν το λέω σωστά, που η θέση του θα υποδεχθεί από τον υπεύθυνο φορέα που είναι ο ΑΔΜΙΕ. Ήτε θα γίνει στον ίδιο χώρο, είτε σε κάποιο άλλο χώρο που θα υποδεχθεί από τον ΑΔΜΙΕ για λόγους ασφαλείας του δικτύου. Το κόσο της αγοράς της κατασκευής του δικτύου θα επιβαρύνει και στις δύο περιπτώσεις την εργειακή κοινότητα. Θα ήθελα να ρωτήσω λοιπόν αν υπάρχει κάποιο σχεδιασμός ή κάποια μελέτη για το τι θα γίνει σχετικά με την κατασκευή και τη μεταφορά του παραγωμένου ρεύματος. Επίσης μιλήσατε για ένα δάνειο 4 εκατομμυρίων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Υπάρχει κάποια μελέτη που να μιλάει για συγκεκριμένο κόσο της κατασκευής, μπορείτε να μας συνημερώσετε για κάτι τέτοιο. Διότι πολλές περιπτώσεις είτε καθυστερούν λόγω δικτύων, το έχει αναφέρει μάλιστα και ο κύριος Κρέκας, ο υπεύθυνος υπουργός, ότι αν δεν υπάρχουν δίκτυα δεν μπορούν να γίνουν οι ενεργειακές κοινότητες, είτε καθυστερούν οι ενεργειακές κοινότητες για λόγους χρηματοδότησης και από ό,τι έχω μάθει και έχω συζητήσει χρειάζονται τρία με τέσσερα χρόνια για την ολοκλήρωση της κατασκευής και μάλιστα με μικρότερη παραγωγή ρεύματος. Σας άκουσα να λέτε ότι του χρόνου... Παρακαλώ έχετε ξεπεράσει κατά πολύ τον χρόνο, έχουν καταγραφεί τα ερωτήματα σας. Ένα τελευταίο ερώτημα είναι για την ενεργειακή κοινότητα. Μας είπατε λοιπόν ότι σε ένα χρόνο θα έχουμε εξοικονόμηση πόρων και θα χρηματοδοτήσουμε την αλλαγή λαπτίρων LED και θα ενισχύσουμε τους οικονομικά αθενέστερους. Τελευταία ερώτηση, θα ήθελα να μας ενημερώσετε αν έχουμε προχωρήσει τόσο πολύ που να σας κάνει να είστε τόσο σίγουρος για την χρονική περίοδο ολοκλήρωση του έργου. Σας ευχαριστώ και με συγχωρείτε. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Καλώς ήρθατε κύριε Καλπανκίδη. Καλώς σας βρήκα, να είστε καλά. Βασικά το πρώτο ερώτημα είχε να κάνει με τα μηχανήματα που λειτουργούν, που δουλεύουν τους γερανούς στο σχολείο του Ομιγδαλαιώνα και πίστευα ότι μετά από αυτό το περιστατικό στη ΣΕΡΖΕ θα είχαμε τέτοιου είδους περιστατικά και φοβάμαι ότι θα συζητούσαμε αλλιώς αν είχε γίνει κάτι. Θεωρώ ότι είναι έγκλημα να λειτουργούν μηχανήματα την ώρα που υπάρχουν παιδιά στο σχολείο. Το ένα είναι αυτό. Το δεύτερο έχει να κάνει με την πρόταση που έκανε ο κ. Ποτόληας σχετικά με το ψήφισμα για τους αγρότες. Ήθελα να ρωτήσω θα εισυχθεί για ψήφιση το συγκεκριμένο κείμενο έτσι ώστε να βγαίνει ένα ψήφισμα για το πρωτογενείο τομέα για τους αγρότες γενικότερα για να πάει λίγο παρακάτω. Αυτό ευχαριστώ. Λοιπόν, έχουμε ολοκληρώσει. Κύριε Δήμαρχε, έχετε τον λόγο. Κύριε Καλανταρίδη, κύριε Καλπακίδη και κύριε Πουσαέπ για το θέμα των λιωμένων. Καταρχήν δεν είμαστε ανεύθυνοι για να βάλουμε σε κίνδυνο τις ζωές παιδιών. Δεύτερον ήταν να ερθούν το Σάββατο τα κοντέινερ. Τα κοντέινερ δεν μπορέσαν να ερθούνε το Σάββατο διότι υπήρχε το πρόβλημα αυτό όλοι βλέπουμε τηλεόραση και βλέπουμε τι έγινε στις Αθηνικές Οδούς. Με αποτέλεσμα να μην μπορεί να έρθει. Αυτά είχαν φύγει εντωμεταξύ είχαν μπλοκαριστεί στην Αθήνα με αποτέλεσμα μόλις τους δώσανε το OK ξεκίνησαν και ήρθανε σήμερα. Φυσικά και δεν ήταν τα παιδιά εκεί και εμείς ξεπορτώναμε. Υπήρχε και η τεχνική υπηρεσία, υπήρχε η δημοτική αστυνομία, βάλανε κορδέλες και σε τελική ανάλυση οι καθηγητές διότι το δημοτικό σχολείο είναι ξεχωριστά δεν χάθηκε να ήταν και αυτοί έξω να βλέπουν τα παιδιά ή όπως ήταν να τα βάλουν μέσα στις τάξες. Τι να κάνουμε ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα και αυτό το παραμύθι ότι δεν μπαίνεται στα σχολεία εν ώρα μαθήματος πρέπει να σταματήσει. Υπάρχουν δουλειές στις οποίες δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και δεν θα γίνουν ποτέ διότι δεν πιστεύω να θεωρείτε ότι θα στέλνουμε απόγευματα ή Σάββατο το προσωπικό του Δήμου για να αλλάξει ένα απόμολο. Υπάρχουν εργασίες στις οποίες έχουν δίκαιο στα οποία δεν μπορεί να πάει κάποιος την ώρα του μαθήματος και εργασίες όμως οι οποίες είναι ακίνδυνες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν πάρθηκαν όλα τα μέτρα για να μην υπάρχει κανένα ατύχημα. Διότι η ευαισθησία δεν είναι μόνο στους καθηγητές για τις ζωές των παιδιών, η ευαισθησία είναι και σε εμάς. Γιατί και εμείς έχουμε πέρα από το ανθρώπινο, έχουμε και ηθικές ευθύνες απέναντι και στους γονείς αλλά και στα παιδιά. Ε, τώρα σας παρακαλώ τώρα, εντάξει το είπα μου. Λοιπόν, κύριε Παπαδόπουλε, στο σημείο μηδέν δεν είμαστε για το σχέδιο, στο σημείο μηδέν θεωρείτε εσείς διότι είστε ανενημέρωτος. Αλλά δεν πειράζει όμως θα σας ενημερώσει ο κ. Σταυρίδης για τη συνέχεια. Η προϊσταμένη αν ρωτήθηκε, η προϊσταμένη είναι υπάλληλος. Και δεν θα ρωτούσαμε καμία προϊσταμένη της βιβλιοθήκης εάν θα έπρεπε να λειτουργήσει ή όχι. Επειδή όμως η αγάπη για το βιβλίο, κύριε Παπαδόπουλε, για σας μπορεί να το φέτετε έτσι απλώς, για μένα όμως είναι πρωταρχική σημασίας διότι έχω περάσει τη ζωή μου μέσα στα βιβλία και εξακολουθώ και διαβάζω βιβλία και είστε ο τελευταίος που θα μου κάνετε παρατήρηση ότι έχω κλείσει μια βιβλιοθήκη. Και αυτό γιατί, διότι υπάρχουν δύο, έπρεπε λοιπόν να σας ενημερώσει η προϊσταμένη με την οποία βρίσκεστε και πίνετε ούζα συχνά. Όχι, σας παρακαλώ. Ας μην το δέχεστε, αυτή είναι η πραγματικότητα. Λοιπόν, και καφέ, τέλος πάντων. Όχι, δεν χάθηκε, απλώς λέω υπάρχουν δύο παιδικές βιβλιοθήκες, υπήρχαν μάλλον, η μία είναι επάνω στο καπί του Αγίου Λουκά και η δεύτερη ήταν στο καπί του Αγίου Θανασίου. Εδώ και εφτά χρόνια είναι κλειστές. Και γιατί είναι κλειστές, διότι δεν υπάρχει προσωπικό για να τα ανοίξει. Είπαμε λοιπόν ότι θα γινόταν κΔΑΠ και τα δύο, ούτως ώστε να μπορεί να καλύπτει το πρόγραμμα και προσωπικό να τα διαχειρίζεται και να μπορεί να λειτουργεί. Όμως η αίθουσα του καπί στον Άγιο Αθανάσιο δεν έχει τις προδιαγραφές για να γίνει ΚΔΑΠ. Έτσι λοιπόν η λύση η οποία βρέθηκε είναι παραχωρείται ο χώρος για κάποιες εκδηλώσεις που θα κάνει ο πολιτιστικός σύλλογος και ταυτόχρονα θα λειτουργεί την βιβλιοθήκη. Ήδη στο συμφωνητικό που θα υπογράψει και θα σας πω και ο κ. Δημητριάδης θα εκπαιδευτούν και δύο άτομα στην διαχείριση του προγράμματος της βιβλιοθήκης. Η βιβλιοθήκη θα λειτουργεί και σε τελική ανάλυση υπάρχει συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει, οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν στα κοινά. Έτσι λοιπόν οι άνθρωποι αυτοί του Αγίου Κωνσταντίνου ο σύλλογος προσφέρεται στην πραγματικότητα για να λειτουργήσει και η βιβλιοθήκη. Αυτά για να μην κουράζεστε τα πρωινά στους ραδιοφωνικούς σταθμούς που κάποιοι το έχουν κάνει σημαία τη βιβλιοθήκη του Αγίου Αθανασίου. Και είμαστε περήφανοι που η βιβλιοθήκη επιτέλους θα λειτουργήσει μετά από 7 χρόνια. Για τη Μεγάλη Λέσκη έχει δίκιο ο κ. Σταυρίδης έφυγε. Μπορείτε να μου πείτε ό,τι θέλετε κ. Βέρο. Για την οδό Τσολάκη και Φιλίπου Διάβαστη θα σας απαντήσει ο κ. Ιακοβίδης. Για την αντιπαράθεση δ. Δοξάτου για το κεφαλάρι θα απαντήσει ο κ. Κρόνης. Το νερό όμως δεν ανήκει σε κανέναν και να σταματήσει αυτό το παραμύθι. Το νερό δεν ανήκει ούτε στον Δοξάτω ούτε στην Καβάλα. Το νερό ανήκει στον κράτος. Ήτε τους αρέσει, είτε δεν τους αρέσει. Τις λεπτομέρειες όμως και έχει δίκιο ο κ. Ξανθόπουλος. Θα κάνουμε και μια συνάντηση για να ενημερωθείτε για τις λεπτομέρειες. Αυτό με το Δοξάτω πρέπει να σταματήσει. Ο κ. Δαλακάκης κάθε τόσο θυμάται στις εκλογές. Εξάλλου και η διοίκηση της κ. Στσανάκα το έζησε. Τώρα όταν έρχονται οι εκλογές θυμούνται ότι πρέπει να πληρώσουμε στον Δήμο Δοξάτω. Το πρόβλημά τους δεν είναι εάν θα πάρουμε νερό για τους Φιλίππους. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να πληρώνουμε στον Δήμο Δοξάτω για το νερό που παίρνουμε. Αν είναι δυνατόν. Με όλο το συμβάσμα, επειδή άκουσα σήμερα σε τοπικό μέσο τον συνάδελφό σας και συνάδελφός μας, ερετών τον κ. Ζακερίδη, ξεκαθάρισε και είπε ότι μπορεί αυτό να ήταν ένα έτημα της προηγούμενης δίκης και του προηγούμενου δημάτων. Υπόσχεσαι, κ. Ζακερίδη. Υπόσχεσαι, κ. Ζακερίδη. Υπόσχεσαι, κ. Ζακερίδη. Είπε ότι μπορεί αυτό να ήταν ένα έτημα της προηγούμενης δίκης και του προηγούμενου δημάρχου. Δεν συμφωνείς αυτό με τίποτα και ότι ως διοίκηση τορρινή δεν είναι αυτής της λογικής, δηλαδή πληρώστε μας το νερό του επιπλέον. Απλώς, είπε ότι πρέπει να διασφαλιστεί με έναν τρόπο ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα όσα αφορά με την υπερμάστευση του νερού και τα λοιπά. Αυτό το λέω για να μην δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις. Για το δαλακάκι ή για το γυρήγισμα? Ναι, ναι. Λοιπόν, εγώ είπα γιατί μιλάμε για συναδέλφους, ερετούς, να είμαστε λίγο... Και επειδή είναι η Κόμωρος Δήμος και... Για το δαλακάκι ή για το γυρήγισμα, όχι για το γυρήγισμα. Ωραία, εντάξει, εντάξει. Τα ξέρουμε αυτά. Ήταν από την προηγούμενη διοίκηση και τα... Για τον κύριο Παπά για την ιδιοκτησία θα μιλήσει ούτως ή άλλως ο κύριος Χρόνης. Κύριο Ποτόλια, το θέμα που θέσατε με τους αγρότες και έχετε δει και ο κύριος Καλπακίδης ότι συμφωνεί προφανώς και ο κύριος Πουρσαέβ. Δεν είπα ότι αν συμφωνείτε ή όχι. Όχι, δεν είπα, λέω προφανώς είπα. Δεν είπα ότι αν συμφωνείτε ή όχι. Δεν γνωρίζω, δηλαδή, δεν γνωρίζει κάποτε κατά μία κατάσταση. Όχι, δεν γνωρίζω. Δεν μ' αφήσετε να ολοκληρώσω. Όχι, όχι. Κύριε Πουρσαέβ, δεν μ' αφήσετε να ολοκληρώσω. Θα πάρετε το ψήφισμα του κύριου Ποτόλια, όπου συμφωνείτε ή θέλετε να συμπληρώσετε κάτι άλλο να συμπληρωθεί, ούτως ώστε την Δευτέρα, που θα έχουμε πάλι δημοτικό συμβούλιο, να το φέρουμε για συζήτηση. Εντάξει, αυτό ήθελα να πω. Αν να ψηφίσουμε, το φέρουμε, αλλά μία ψήφιση το ήρθει. Κύριε Ωξανέκ, ναι. Όχι, όχι. Όχι, αλλά εντάξει. Ναι, γι' αυτό είπα να το πάρει ο κύριος Καλπακίδης και ο κύριος Πουρσαέβ, οι οποίοι ξέρουν οι άνθρωποι και θα το φέρουν. Εντάξει, λοιπόν. Και ο κύριος Παπαδόπουλος, φυσικά. Αλλά κι αυτός όμως δεν είναι αγρότης, οπότε... Άμα, σωστό, λοιπόν. Κύριε Ωξανέκ. Δήμαρχε, ένα λεπτάκι λίγο την Παρασκευή. Έχουμε μία συνάντηση, οπότε ας το έχει βάζει ο Θόδωρος, ο Παπαδόπουλος αντιδήμαρχος. Θα το συζητήσουμε εκεί. Ωραία. Έγινε. Ευχαριστώ, κύριε Καλπακίδη. Κύριε Ξανθόπουλε, για τις Σχολικές Επιτροπές και για... Καταρχήν, διευκρινίζω για μία ακόμη φορά. Εγώ δεν άφησα ποτέ μομφή για εσάς όταν ήσασταν στις Σχολικές Επιτροπές. Κάποια πράγματα που είπα για τις Σχολικές Επιτροπές, αφορούσανε άλλους. Δεν αφορούσανε ούτε εσάς, ούτε τη συγχωρεμένη κύριε τη Φραντζεσκάκη. Εντάξει. Σας το λέω ακόμα μία φορά, για να μην υπάρχει αυτή η αφισβή, ή τέλος πάντων μεταξύ μας, σε αυτό το μελανό σημείο. Επίσης, για την αποπεράτωση της συνέντευξης στο τμήμα του Εθνικού Οργανισμού Καφνού, που έγινε την οικονομική υπηρεσία, είστε άδικοι. Διότι το email έχει σταλίσει όλους. Και μάλιστα, να σας δείξουμε και τους παραλίπτες που το έχουμε στείλει σε όλους. Εξάλλου, πώς ήρθε ο κύριος... Ο Μανουλίδης, ο κύριος Εμάνουλίδης. Με την πήγαν όλοι, πήγε το... Και επίσης, κύριε Ξανθοποιώ... Λοιπόν, πάντως, το στείλαμε. Πώς θα περίμεναν οι ανθρώπινοι σαν αυτήν την οικογένεια κάτω από κάποια στιγμή. Θα εναγήσουμε, κύριε Αιγοβίδη. Ωραία. Ωραία. Άρα, λοιπόν... Θα γίνει, λοιπόν, η ξενάγηση και σε αυτό. Ωραία. Εντάξει. Κύριε Δήμαρχη, συνεχίστε, παρακαλώ. Μην διακόβετε, αγαπητή συνέδευξη. Και επίσης, εγώ ανέφερα και την προηγούμενη... Στη συνέδευξη ανέφερα και την προηγούμενη διοίκηση. Ή ότι η προηγούμενη διοίκηση το ξεκίνησε. Ξεκίνησε την κατασκευή και έφτασε στο σημείο. Δεν θα έλεγα ποτέ κάτι το οποίο το ξεκίνησε ένας άλλος. Λοιπόν, εγώ θα πω και θα το καρποθώ εγώ. Στο κλειστό της καλαμίτσας θα απαντήσει ο κύριος Ιακοβίδης. Ενημέρωση για το δοξάδι το έχετε δίκιο. Αυτό θα το οργανώσουμε, κύριε Χρόνη, τόσο ώστε να καλέσουμε όλους τους αρχικούς των παρατάξεων και όποιος άλλος δημοτικός σύμβουλος θέλει, να έρθει για να γίνει ενημέρωση για το δοξάδι. Αυτό λέω, ναι. Τώρα, θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω ως προς τα αυτά που είπατε για τον κύριο Κρεμμύδα. Και θα σας πω στο πού διαφωνώ. Διαφωνώ στο ότι λέτε σωστά ότι ο κάθε δημοτικός σύμβουλος είναι ελεύθερος να ψηφίζει αυτό που θέλει. Κανείς δεν του αφαιρεί αυτό το δικαίωμα. Ναι, ναι, ναι. Παράλληλα, όμως, είμαστε υπεύθυνοι και γι' αυτό που ψηφίζουμε. Άρα, δεν μπορούμε να ζητάμε από κάποιον να απολογηθεί γιατί έκανε αυτή την ανακοίνωση. Εσείς πήρατε θέση. Λοιπόν, να απαντήσω λίγο κι εγώ ως Πρόεδρος γιατί απαιτηθήκατε σε μένα. Κύριε Εξανθόπουλε, λοιπόν, δυστυχώς, παρακαλώ ακούστε με. Κύριε Εξανθόπουλε και αγαπητοί συνάδελφοι, δυστυχώς το Προεδρείο δεν έχει δικό του γραφείο τύπου. Παρ' όλα αυτά, ενημερώνομαι κι εγώ για τα συμβαίνω και για τις κατηγορίες που δέχομαι καθημερινά από μερίδα τύπου. Ξέρετε όλοι καλά γιατί μιλώ. Δεν είδα κάποια προσβλητική ανακοίνωση στο βελτίο τύπου του συγκεκριμένου κυρίου, του κ. Κρεμμίδα, ο οποίος εκφράζει το συντοσύλο ΓΑΜΕΑ, αλλά πέραν αυτού ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει το όπως θέλει. Τουλάχιστον ήταν ευγενής για ότι είπε, δεν ήτανε καθόλου προσβλητικός και δεν έθιξε κανέναν. Στο βελτίο τύπου που διάβασα εγώ δεν υπήρχε καμία απρέπεια, εκτός αν μιλάμε για άλλο πράγμα. Εκτός αν μιλάμε για άλλο πράγμα. Παρακαλώ κ. Δήμαρχη, συνεχίστε να το δούμε κατηδύαν. Κ. Ξανθόπουλε, θα χαρώ να βγείτε στο ραδιόφωνο που καθημερινά μας εξυβρίζει να υποστηρίξετε τον Πρόεδρο, τον Δήμαρχο και τη Διοίκηση. Συνεχίστε κ. Δήμαρχη. Αυτό το λέτε εσείς κ. Ξανθόπουλε, δεν συμφωνούμε με τα λεγόμενα κανενός. Το τι λέει ο καθένας, για το τι λέει ο καθένας είναι υπεύθυνος και κρίνεται. Όπως σχολιάζετε εσείς, σχολιάζει και ο καθένας. Και όλοι έχουνε μνήμη και κρίση. Κύριε Κουνάκο, για τη γεώτρηση, η οποία έγινε στην Άννο Λεύκη, ευχαρίστως να το συζητήσουμε, εντός των ημερών όποτε θέλετε, για να δούμε τι λύση μπορεί να βρεθεί. Κυρία Δρακονάκη, η επίσκεψη της κυρίας Μελδώνη, πράγματι είδαμε τότε στον αρχαιολογικό χώρο του Φιλίππον για τον λιτροφωτισμό του Αρχαίου Θεάτρου Φιλίππον. Ήδη η μελέτη έχει τελειώσει, έχει σταλεί στο γραφείο, είναι μάλιστα προμήθεια, δεν είναι έργο και γι' αυτό και δεν έχει την αλλαγή του δικτύου, όπως λέγαμε στην αρχή. Λοιπόν, έχει μόνον, διότι η γραμμή είναι σε καλή κατάσταση, δεν σημαίνει πρέπει να την αλλάξουμε, είναι στο γραφείο του κυρίου διδασκάλου, ούτως ώστε να μπορέσει να μπει στο Ταμείο Ανάκαμψες. Για τα καταστραμμένα κυκλυδόματα, σήμερα ήδη είχαμε στην τεχνική υπηρεσία θέμα γι' αυτό. Θα δοθεί, επειδή ο δήμος διαθέτει μόνον ένα σιδερά, θα δοθεί σε εργολάβο να συμπληρωθούν και να κατασκευαστούν ό,τι λείπει από τα κάγκελα. Και για τις στάσεις, ήδη έχει πει να αγοραστούν 7 καινούργιες στάσεις, νομίζω ή 7 ή 8 είναι οι στάσεις το παλαιό, ούτως ώστε να είναι όλες καινούργιες και να... 10 όσες είναι. Κύριε Τσουρουκίδη, δεν θα ήθελα να... όντως έχετε δίκιο ότι υπάρχει πρόβλημα στο συγκεκριμένο πεζόδρομο ή υπηρέσεις κυκλοφορίας που πρέπει να ολοκληρωθεί και να... η μελέτη, ας αυτό έχει ταπόλυτο δίκιο, αλλά και στο υπηρέσεις κυκλοφορίας δεν μπορεί κανείς να παρκάρει επάνω στα πεζοδρόμια και στις διαβάσεις πεζών. Εγώ δεν είπα ότι έχετε άδικο, αλλά αδικείτε... λοιπόν, αδικείτε... Κύριε Τσουρουκίδη, σας παρακαλώ, αφήστε το δήμαρχο, μην το διακόπτετε. Κύριε Τσουρουκίδη, 4 λεπτά σας άφησα και μιλήσατε. Συνεχίστε κύριε δήμαρχε. Κύριε Τσουρουκίδη, θα αφήσετε τον δήμαρχο να μιλήσει. Δροπή κύριε Τσουρουκίδη, σας καταλαβαίνουμε, σας σεβόμαστε, αλλά μην το παρακάνετε. Κύριε δήμαρχε, μην απαντήσετε στον κύριο Τσουρουκίδη, γιατί το τσιγλάτε. Πάμε παρακάτω. Πάμε. Που ανοίξαμε και το πήγαμε. Όχι. Παρσίστος παρσίφανε, στην αστρομεία μας πήγαμε, το τύραμε. Στα υπόλοιπα που λέτε ότι δεν κάναμε τίποτε στις κρινίδες και το τσιμεντοστρώσαμε, θα σας απαντήσει ο κύριος Παπαδόπηλος, ο οποίος ζει εκεί και έχει ματώσει για τις κρινίδες. Και όχι μόνο. Κύριε Γραμμένο, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Για τη συμπαράσταση για τους σεισμόπληκτους έχετε δίκαιο, ότι πρέπει να βγάλουμε μια ανακοίνωση της συμπαράστασης και επειδή και ο κύριος Μαυρίδης, αυτό που αναφέρθηκε για την εποχή τότε, πράγματι του κυρίου Ελυφυλίδη, που υπήρχε και τότε σεισμός, να προντήσουμε για μία οικονομική βοήθεια. Επειδή είναι και τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή, πρέπει να δείξουμε ακριβώς ότι η λαή και εμείς, που οι πρόγονοί μας έχουν φύγει από εκείνα τα μέρη, ότι δεν κρατάμε κακία, ότι οι χώρες πρέπει να είναι κοντά η μία με την άλλη και έξω από τα παιχνίδια αυτά που παίζει ο Ερντογάνη οποιοςδήποτε πολιτικός ένθεν και ένθεν. Εμείς αυτή τη στιγμή και πάντα ήμασταν πιο φιλερινικοί και δεν νομίζω ότι έχει κανείς παράπονο, αλλά ο λαός όμως της Τουκίας δεν φταίει σε τίποτα. Ο κύριος Παπαδόπλος για τα κλαδιά που λέει ο κύριος Πουσαεύ και κύριε Γουνελά για τους επιβινωτές πραγματικά, πρέπει σε κάθε, δεν ξέρω τι λέει η Κέδε, αλλά πρέπει σε κάθε εκείπεδο πράγματι να υπάρχει ένας σταθερός επιμεδητής. Αυτό λοιπόν αυτή τη στιγμή έχουμε πει το τμήμα προμηθειών, θα κάνουμε προμήθεια ούτως ώστε να υπάρχουν σε όλες τις εγκαταστάσεις, όπου δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, να υπάρχει ούτως ώστε σε περίπτωση διότι πραγματικά δεν είναι μόνο οι αγώνες, είναι και αυτοί οι οποίοι προπονούνται. Τώρα για την μπασκέτα που έσπασε και αν γίνεται τακτικός έλεγχος, φυσικά και γίνονται, αλλά τώρα εάν έσπασε εκεί που ήταν η κόλληση, δεν νομίζω ότι κανείς θα μπορούσε να το δει την δεδομένη στιγμή. Η στέγη που μπάζει νερά, δεν το ξέρω κύριε Ακοβίδη, θα απαντήσει ο κύριος Ιακοβίδης, όπως και για την εξέδρα η οποία έχει κλειστεί, επίσης θα απαντήσει ο κύριος Ιακοβίδης για να μην απαντάμε δύο φορές. Τώρα για την ενεργειακή κοινότητα θα απαντήσει ο κύριος Πρόνης. Όσο για το κόστος κατασκευής εγώ δεν είπα ότι θα πάρουμε δάνειο 4 εκατομμυρίων, θα πάρουμε δάνειο 12 εκατομμυρίων, όσο χρειάζεται για να κατασκευαστεί η ενεργειακή κοινότητα. Διότι τα 12 εκατομμύρια σε τρία με τέσσερα χρόνια θα γίνει απόσβεση, εκτός εάν υπάρχουν κάποια μαγικά και παρουσιαστούν πάλι όπως οι ταχυδακτηλουργοί βγάζουν τα... Οπότε θα σας απαντήσει και δεν είπα ποτέ, είπα ότι σε ένα χρόνο περίπου θα ξεκινήσει η κατασκευή του και μακάρι να έχουμε αποτελέσματα σε ένα χρόνο. Σκοπός μας όμως είναι να ξεκινήσει και θα ξεκινήσει διότι είναι στόχος της διοίκησης και αυτό θα το πετύχουμε διότι ό,τι στόχο βάζουμε αυτό το πετυχαίνουμε. Μπορεί κάποιοι να λένε ότι δεν κάνατε τίποτα για το νερό, όμως μάλλον δεν είστε ενημερωμένοι ή δεν θέλετε να ενημερωθείτε αυτοί που το λέτε διότι έχουν γίνει πολλά, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, έχουν γίνει τα περιβαλλοντικά τρέχοντας από εδώ και από εκεί για να μπορέσουμε να πάρουμε τις άδειες όπως φυσικά και με το Υπουργείο που όποιος έχει αντίθετη άποψη για το αν δικαιούται το νερό ή όχι ας πάει στους γενικούς γραμματίες να συνονοηθεί για το τι δικαιούται ο καθένας. Πολύ σύντομα λοιπόν με το που θα βγουν τα περιβαλλοντικά, θα γίνει, ήδη έχει κατατεθεί η μελέτη στο ΥΜΕΠΕΡΑ θα γίνει και η χρηματοδότηση για να μπορέσει να ξεκινήσει το έργο. Καλησπέρα και από μένα. Ευχαριστώ πολύ. Θα θέλα παρόλο ότι απήντησε ο Κυρίος Δημαρχός να αφήξω αυτό το θέμα της ευαισθησίας των καθηγητών και των δασκάλων όταν γίνονται έργα στις αυλές των σχολείων. Όντως συνέβη ένα τραγικό ατύχημα, συγκίνησε όλο το πανελλήνιο, δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις άλλες πια, υπάρχουν εντολές τους καθηγητές να μην επιτρέπουν να γίνονται εργασίες την ώρα που αυλίζονται τα παιδιά. Κατανοητά όλα αυτά, σε κάποιο βαθμό οι κανόνες αυτοί επιδέχονται κάποια διαχείριση. Το είπε και ο δήμαρχος, δηλαδή κάθε φορά που θα αλλάζουμε ένα πόμολο δεν θα ξεσηκώνεται το σύμπαν γιατί υπάρχει αυτή η ευαισθησία. Το θεωρώ εντελώς υπερβολικό. Σήμερα το πρωί βιαστικός ο μεταφορέας ξεκίνησε τη διαδικασία με όλα τα μέτρα ασφαλείας. Δεν είχαμε προλάβει όμως εμείς να πάμε, άργισε να μας ειδοποιήσει. Για πολύ λίγο χρόνο δεν υπήρχε η σωστή επιτήρηση στον χώρο, υπήρχαν όλα τα μέτρα ασφαλείας. Είναι τεράστιος ο χώρος, αποκλείστηκε, δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος. Στη συνέχεια έφτασαν οι υπηρεσίες γιατί δεν μας ειδοποίησε αυτός ο κύριος. Λόγω του καιρού άλλαξε το πρόγραμμά του και ήρθε πολύ πιο γρήγορα για να προλάβει. Και όλα γίναν με τάξη και με όλα τα μέτρα ασφαλείας. Το ότι υπάρχει αυτή η τρομερή ευαισθησία από την διευθύνση του κάθε σχολείου όταν γίνεται επέμβαση, θα πρέπει λίγο να την βάλουμε σε ένα επίπεδο ισορροπίας, νομίζω. Είναι δηλαδή καιρός τώρα από τότε που συνέβη το δυστυχές ατύχημα να έχουμε συνέχεια προστριβές όταν πάμε να κάνουμε και την ελάχιστη επέμβαση σε ένα σχολικό κτίριο. Είμαστε και σε άλλα όση λίγο, η μαύρο ή η άσπρο, συνεχίζω. Όσον αφορά την διάβαση στο ύψος της οδού Φιλίπου. Θεωρούμε ότι καταρχήν είναι πάρα πολύ κοντά στην σταφανάρια και στην επόμενη διάβαση επί της Βενιζέλου και ίσως υπάρχει ένα πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων αν έχουμε τόσο πυκνές διαβάσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι η ανωφέρεια και η κατοφέρεια στις μεγάλες ηλικίες είναι λίγο δύσκολο να τη χειριστούν για να μπορέσουν να περάσουν αυτή η διάβαση. Αλλά αυτό θα πρέπει λίγο να το συνεκτιμήσουμε με περισσότερη προσοχή και δεν πιστεύω ότι πρέπει να δεσμευτούμε για την διάβαση αυτή άμεσα. Το θέμα των θεατών στο κλειστό της Καλαμίτσας. Όντως κάποιες κερκίδες δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται και κάποιες επιτρέπεται. Στα πλαίσια αυτά λοιπόν η όλη η απαγόρευση φαντάζομαι αφορούσε η δωρεάν παραχώρηση μάλλον αφορούσε το τμήμα των κερκίδων που μπορούν να είναι σε λειτουργία και ούτως ή άλλως λειτουργούν και όχι το τμήμα των κερκίδων που δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται. Όχι αυτός είναι ο κανόνας λειτουργίας του κλειστού. Αν έχετε άλλες πληροφορίες... Ωραία, ευχαριστούμε πολύ. Ναι, εναιχειριάσετε λοιπόν. Και να συμπληρώσω ότι στο θέμα της στέγης υπάρχει πιθανώς μια στοχεία που δεν είμαστε σίγουροι ότι συνδέεται με τις βροχές. Μπορεί να είναι και υγροποιήσεις από την έλλειψη θερμομόνωσης της οροφής. Όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές έχουμε τέτοια φαινόμενα. Παρ' όλα αυτά το βλέπουμε, το παρακολουθούμε. Ελπίζω να το αποκαταστήσουμε αν είναι διαρροή πολύ σύντομα. Είναι σε ένα ακραίο σημείο. Νομίζω ότι τα άλλα τα ασχολείας ο δήμαρχος, αυτά. Ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Σταμπρίδες. Καλησπέρα και από μένα. Στην ερώτηση του κ. Παπαδόπουλα, θέλω να... Η φωνή μας είναι... Υπάρχει έγκριση δικού σχεδίου αντιμετώπισης εκ κράτων αναγκών με την ονομασία Εγγέλαδος, το οποίο είχε έρθει 13 Σεουλίου του 2020 και ψηφίστηκε ομόφωνο. Όπως υπάρχει και για το χιονόπτωσης ο Βορέας, ο Δάρδανος και οι όλες, που αφορά την αντιμετώπιση κάθε έκρυπτης ανάγκης. Υπάρχει ανατημένο στη σελίδα του Δήμου. Υπάρχει κοινοποιηθή απόχαση από ότι με ενημερώσανε η έγκριση του σχεδίου σε όλες τις κοινότητες. Εκπαίδευση. Δεν νομίζω να μπορείς... Αυτό θέλω να καταλάβω. Αν δεν είναι ενήμερος ο πολίτης και δεν εκπαιρευτούν κάποιοι πολίτες τη συγκεκριμένη στιγμή που να το αποφύγουμε να μην έρθει ποτέ. Να ξέρουν τι θα κάνουν, ποιο σειοδογίες θα έχουν. Αυτό θέλει μια εκπαίδευση στους ανθρώπους και θέλει μια ενημέρωση στους πολίτες για να ξέρουν τι θα κάνουν. Δηλαδή, ο σεισμός. Αυτό θέλει μια εκπαίδευση στους ανθρώπους και θέλει μια ενημέρωση στους πολίτες για να ξέρουν τι θα κάνουν. Αυτό θέλει μια εκπαίδευση στους πολίτες για να ξέρουν τι θα κάνουν. Δηλαδή, ο σεισμός. Το πρώτο πράγμα που κάνουν στο σεισμό πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι έγινε στη Δεξαμενή χτυπάξιβλο. Ενημέρωση και εκπαίδευση θέλει. Θέλει εκπαίδευση και ενημέρωση. Να ξέρει ότι θα πάνε σε ένα ανοιχτό σχολείο στη γειτονιά κατευθείαν. Είναι η πρώτη αντίδραση, ο πανικός είναι ο χειρότερος εχθρός Εγώ αυτό έχει συμβεί σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα σε δήμους που πραγματικά δείχνουν μια υπευθυνότητα και σοβαρότητα να εκπαιδεύσουν και να ενημερώσουν τους πολίτες τους. Πώς θα αντιδράσει ο κάθε άνθρωπος όταν θα έχει το κακό. Ξέρει, δεν γνωρίζει. Για αυτό σας το είπα είναι πολύ σοβαρό και θέλει και ενίσχυση και πολιτικοτήμα της πολιτικής προστασίας. Είναι η πιο σοβαρή υπηρεσία στο Δήμο Καβάρας, κύριε Δημαρχή. Αυτό εφρασμού. Ενώ μου το υποσχεθήκατε και μου είπατε ότι έχω δίκιο, σας το θυμίζω απλώς για να καταλάβετε ότι έχουμε συγκράσεις. Μου επιτρέψετε να πω και τη δική μου άποψη, κύριε Σταυρίδη. Εγώ θυμάμαι ως μαθητής, κάθε χρόνο εκπαιδευόμασταν όλοι οι μαθητές από το Δημοτικό, το Γυμνάσιο. Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού, δηλαδή όλοι από εμάς τουλάχιστον έχουμε περάσει από εκπαίδευση και γνωρίζω ότι και σήμερα στα σχολεία εκπαιδεύονται όλοι. Κύριε Σταυρίδη. Βλέπετε, για να γίνει μια εκπαίδευση στα 57 διαφορετικά σημεία που δηλώνονται μέσα στην πόλη για κάθε κίνηση που θα γίνεται κάθε μέρα σχεδόν, οι ειδικές ομάδες που θα πάνε. Αυτά νομίζω πως ένας δήμος δεν μπορεί να τα κάνει. Μπορεί να ενημερώσει τον κόσμο το πού θα πάει την πρώτη μέρα, γιατί την πρώτη μέρα, να αφήσουμε λίγο την θεωρία, γίνεται ένας πανικός παντού, είπαμε να μην γίνει κάτι τέτοιο. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, σε πλημμύρα, σε φωτιές, σε χιονόστρωση, σε σεισμό. Το να μπορεί ο δήμος, ξέρετε αυτή τη στιγμή πολιτική προστασία, πόσο προσωπικό έχει. Που το δήμος μπορεί να το λύσει, όμως. Να δέχεται, νομίζω, και καμιά απάντηση. Ωραία. Νομίζω δεν μπορεί με έναν προσωπικό ενός ατόμου να κάνει όλα αυτά. Εδώ υπάρχει κεντρική διοίκηση, η οποία πρέπει να μπει η Πυροσβεστική, η Περιφέρεια, η Αστυνομία και να δημιουργήσει όλο αυτό το σκηνικό. Και μας μας αρέσει. Εμείς, όμως, παλεύουμε με έναν προϊσθάμενο, χωρίς κανέναν υπάλλου. Και προσπαθούμε, βγάλαμε όλες τις εγκρίσεις, όλα τα σχέδια έχουν κοινοποιηθεί. Θα γίνει κάθε φορά που γίνεται κάποια μετατροπή, έρχεται πάλι εδώ, εγκρίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο και κοινοποιείται και προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Συμφωνώ, είναι από τις μια σοβαρότερες υπηρεσίες. Εκτός από την ενημέρωση, όμως, εκπαίδευση μη ζητάτε να κάνουμε εγώ, ο δήμαρχος και ο κύριος Τσακαλίδης που είναι ο προϊσθάμενος. Οι φορείς, οι άλλοι, οι εμπλεκόμενοι, ναι να κάνουν όλη την ενημέρωση και σίγουρα είναι από τα πιο σοβαρά προβλήματα τα οποία μπορούν να δημιουργηθούν και να απευκόμαστε να δημιουργηθεί. Πρόεδρε, συγγνώμη. Παρακαλώ. Κάντε συζήτηση για σοβαρότερα τα θέματα. Λοιπόν, θα ήθελα να πάρω και εγώ μέρος για να πω το εξής. Με όλο τον σεβασμό, επιτρέψτε μου, δεν θέλω να διακόψω. Για ένα λεπτό, για ένα λεπτό καταξέδωσε. Μπράβο, διαδικαστικά. Τώρα που πήρα εγώ το λόγο, τώρα θα μπει το διαδικαστικό. Μέχρι τώρα λοιπόν. Κύριε Ποτόια, για ένα λεπτό με το ρολόι. Λοιπόν, μήπως αγαπητοί συναντρεφοι, εκτός από την ενημέρωση, υπάρχει και το ζήτημα του προσυσβικού ελέγχου, να ελέγξουμε δηλαδή αν τα κτίρια ιδιαίτερα τα δημόσια στέκονται στα πόδια τους. Και αν λοιπόν προχωρήσουμε σε αυτόν τον προσυσβικό έλεγχο πριν, δεν θα χρειαστούν έργα μετά στα παμπάλαια κτίρια των σχολείων ή των δημόσων άλλων υποδομών. Γιατί αντιδικείται λοιπόν τώρα με τα ψέματα αγαπητοί συναντρεφοι, το κράτος τι κάνει, δεν πάρνει κανένα μέτρο για την προστασία από τα κρέα καιρικά φαινόμενα, στέλνει έναν νούμερο 112, προσέχτε θα βρέξει αύριο, θα κοινήσει μετά αύριο, υπεύθυνοι είστε εσείς. Αυτό σας ζητάει να κάνετε και εσείς, να πείτε τον κόσμο, όταν θα πέσει το σπίτι στο κεφάλι του να προλάβει να βγει, δεν θα προλάβει να βγει, γιατί το σπίτι είναι φτιαγμένο όπως είναι φτιαγμένο στην Τουρκία, θα είδατε πως πέφτουν, σαν χάρτινη πυργή. Άρα λοιπόν η αντιπαράδοση να την κάνετε εκεί, στο αν κάνατε αντισυσμικό έλεγχο και ποια έργα θα προχωρήσετε, φυσικά δεν έχετε το κουμμένο. Θα όμως πρέπει να προχωρήσετε στη διεκδίκηση. Ευχαριστούμε κύριε Ποτόια. Κύριε Ποτόια, σας έδωσα ένα λεπτό για όλους εσείς ο χρόνος. Σας άκουσατε για τα οτιδήποτε ο καθένας πετάγεται, παίρνει το λόγο, ξανά και ξανά και μόνο σε εμένα βγάζετε φωνές. Σας έδωσα ένα λεπτό, μιλήσατε ένα λεπτό και 25 δευτερόλεπτα και φύγεστε κιόλας. Σας παρακαλώ, δεν ξέρω τη διαδικασία κύριε Μαυρίδη και ευχαριστώ. Σας παρακαλώ, καθόμαστε ώρες και πετάγεται το καθένας. Λοιπόν, συνεχίζουμε. Φέρετε το λόγο, επί της διαδικασίας σας ακούμε. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ονορίζετε κύριε Πρόεδρε ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος κανονισμός εδώ μέσα. Ωραία. Παρ' όλα αυτά, όση ώρα συζητούμε και απαντάει η Διοίκηση για τα προημερισίας, έχετε δώσει το λόγο σε τέσσερις συναδέρφους μετά από τον δήμαρχο για να του απαντήσουνε, να πούνε την άποψή τους. Ο πρώτος που ζήτησε το λόγο, γιατί ένιωσα πραγματικά, ενώ το ερώτημα το οποίο έθεσα, ούτε να πω ότι κατηγόρεσα την Διοίκηση, την ειρωνεύτηκα ή είχα κάποιο ύφος. Αντιθέτως ο κύριος δήμαρχος μου απάντησε, δεν ξέρω για ποιο λόγο ίσως ήταν εκνευρισμένος από τα ερωτήματα τα οποία δεν έφυγαν από κάποιους, αφήστε με κύριε λίγο δήμαρχε. Μπορεί να μην είχε να κάνει με εμένα κύριε δήμαρχε, αλλά εγώ τα άκουσα. Εγώ ένιωσα λοιπόν να με μαλώνει ο κύριος δήμαρχος, μιας και εγώ έδισα το συγκεκριμένο ερώτημα, έτσι, και εν συνεχεία να μαλώνει και τους συναδέλφους μου εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είναι ευαίσθητοι, το ακούσαμε από τον κύριο αντιδήμαρχο, έτσι. Σε εμένα όμως δεν δώσατε το λόγο για ένα λεπτό μισό για να πω την άποψή μου. Εν συνεχεία το κάνατε σε τέσσερις διαφορετικούς συναδέρφους. Ή θα ακολουθήσετε τον κανονισμό για όλους ή για κανέναν. Δεν γίνεται. Όποτε θέλετε εσείς να εφαρμόζετε τον κανονισμό και όποτε θέλετε να μην τον εφαρμόζετε με συγχωρείτε πάρα πολύ. Γι' αυτόν τον λόγο και μόνο γι' αυτόν, σήμερα εγώ κύριε Πρόεδρε θα αποχωρήσω γιατί πραγματικά δεν έχω λόγο το να κάθομαι εδώ. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλή συνέχεια. Κύριε Καλλανταρίδη. Προσέχετε κύριε Καλλανταρίδη πριν φύγετε. Καταρχήν δεν απάντησα σε εσάς έτσι. Εσείς δεν ξέρετε να σας πω λίγο. Ναι, ναι. Απλώς προτού αποχωρήσετε θέλω να ξέρετε αυτό μόνο γιατί σας εκτιμώ. Όταν ο διευθυντής ενός σχολείου, δεν θα πω πιαν, πάει ο εργολάβος για να δει τι βλάβη υπάρχει που οι ίδιοι την έχουνε δώσει και λένε ότι είναι επικίνδυνη. Και λέει ο διευθυντής περάστε έξω και θα φωνάξω την αστυνομία ποιος αυτός που πάει να δει για τη ζημιά τι θα κάνει το Σάββατο, τι θα κάνει το απόγευμα. Όταν ο διευθυντής, κάποιος διευθυντής άλλος παίρνει και αυτά τα κοντέ είναι σήμερα δεν ξέρετε τι έχω ακούσει. Γι' αυτό δεν ήταν το θέμα σε εσάς. Η απάντηση δεν ήταν προς εσάς και με συγχωρείτε. Το κατανοώ αυτό που λέτε και το γνωρίζω ότι συμβαίνει. Δεν μου είναι άγνωστο. Εγώ λοιπόν δεν μιλάω για αυτή την υπερευεσθησία η οποία όντως και κακώς θα πω εγώ θα το πω εμφανίζεται σε πολλές ή σε ελάχιτες περιπτώσεις. Έκανα όμως ένα συγκεκριμένο ερώτημα χωρίς να κατηγορήσω κανέναν και είπα δώστε μου μια απάντηση για να ξέρω και εγώ σ' αυτούς που με το είπανε τι θα τους πω αύριο. Έτσι. Άρα λοιπόν τι θέλω να πω. Καλά θα κάνετε να απαντάτε. Καλά μου απαντήσατε. Αλλά αυτόν τον τρόπο τον οποίον κακώς χρησιμοποιήσατε δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε σε εμένα. Κακώς. Έτσι. Ακούστε λίγο. Ακούστε σας παρακαλώ πώς ακριβώς τοποθετηθήκατε. Έτσι. Και δεν θέλω να το συνεχίσω. Το πιστεύω ότι δεν το κάνατε επίτηδες για μένα. Έτσι. Γιατί δεν θεωρώ ότι έκανα κάτι εγώ να σας προκαλέσω. Αυτό. Λοιπόν. Πού είμαστε στον κύριο Παπαδόπουλο. Ο κύριος Άδρος Παπαδόπουλος. Λοιπόν. Μ' ακούτε προφανώς σωστά. Ναι κανονικά. Ωραία. Να απαντήσω λιγάκι να πω την άποψή μου γι' αυτό που είπε ο κύριος Τουρουκίδης. Ίσως σ' αφορά την κατάσταση των παρτεριών. Έχουν μια διαφορετική άποψη για την κατάσταση των παρτεριών. Δεν είναι τόσο τραγική όσο την περιβρά. Όσο την βλέπει ή όσο την περιγράφει. Έχουν γίνει αρκετές φυτέσεις. Έχουν γίνει προσπάθειες να μπουν προστατευτικά. Εκτός από δυο-τρία που όντως δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Τα υπόλοιπα είναι σε μια πολύ καλή θα την χαρακτήριζα. Αυτό που με ενοχλεί και εμένα είναι αυτό το παρκάρισμα. Το παρκάρισμα πραγματικά είναι κάτι που δεν πρέπει να συμβαίνει. Σ' αυτήν την μορφή και σε αυτήν την ένταση. Αυτό που έχω να πω είναι ότι περιμένουμε την έγκριση της μελέτης για την μετατροπή του πεζόδρομου σε ύπιας κυκλοφορίας, όπου οριοθετούνται συγκεκριμένοι χώροις, στάθμισης και στάσεις. Είναι νομίζω, αν θυμάμαι καλά, πέντε σε αριθμό. Περιμένουμε αυτήν την έγκριση λοιπόν για να προχωρήσουμε στις απαραίτητες συνεργίες. Όσον αφορά δε, για αυτό που είπε ο κ. Πουσαεύ, να πω ότι όντως η ΑΡΠΑΙ είναι ένα ταλαιπωρημένο όχημα. Μια πατέντα που έγινε από την προηγούμενη διοίκηση και πολύ καλά έγινε γιατί ικανοποιεί τις ανάγκες περιοχήμενος. Αλλά δυστυχώς, αρκετές φορές, πολύ τακτικά μάλλον, υφίσταται διάφορες γενιές. Στη συγκεκριμένη πράγματι εδώ και δύο-τρεις εβδομάδες ήταν στο συνεργείο, την παραλάβαμε σήμερα και θα ξεκινήσει από κομμυδί των πολυάριθμων κλαδιών, όπως το παρατήρησε και ο ίδιος φυσικά. Θα πάρει αρκετό χρόνο γιατί μείναμε αρκετά πίσω. Παρ' όλα αυτά θα πω ότι μέχρι πριν χαλάσει η κατάσταση ήταν πάρα πολύ καλή. Δεν είχαμε αυτά τα φαινόμενα που παρατηρούμε και σήμερα, θα έγινε μια προσπάθεια με αρκετά μεγάλη ένταση έτσι ώστε να επιφέρουμε το αποτέλεσμα που είχαμε και πριν να χαλάσει από αυτή. Φυσικά περιμένουμε και την καινούργια αρπάγη, οπότε θα έχουμε τρεις σε αριθμό και σίγουρα αυτή θα λειτουργεί αναλλακτικά, αν χαλάσει κάποια από τις άλλες βιοκλιστικοί σε αυτές που βρίσκονται σε καλύτερο βαθμό, σε καλύτερη κατάσταση. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Χρόνιο. Ναι, καλησπέρα και από εμένα. Σε ό,τι αφορά τον κ. Κουνάκο, καταρχήν για την γεώτηση που έγινε στη Λεύκη, είπαμε ότι θα συναντηθούμε την τετάρτη το πρωί Εμείς ήδη εκπονούμε αυτή τη στιγμή το σχέδιο ασφάλειας νερού και θα δούμε τι θα γίνει από εκεί, τι μας λέει αυτή η μελέτη. Θα το οργανώσουμε μαζί. Πάντως προσπάθεια θα γίνει. Σε ό,τι αφορά τις πηγές κεφαλαρίου, επειδή πιθανόν να δημιουργηθούν λαθασμένες εντυπώσεις, γιατί ξέρουμε ότι μας παρακολουθούν οι γείτονες, όπως τους παρακολουθούμε κι εμείς με την καλή έννοια, να μην πούμε ότι χρειάζεται να κλειστούμε σε μια έθουσα γιατί έχουμε κάτι μυστικό ή υπάρχει μυστική διπλωματεία ή κάτι κρυφό ή κάτι που δεν πρέπει να μαθευτεί. Εμείς ήμασταν ειλικρινείς από την πρώτη στιγμή και τα κάναμε όλα με ό,τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία, με ό,τι προβλέπουν οι υπηρεσίες και δεν κρύψαμε ποτέ τίποτε. Ό,τι απόφαση παίρνουμε και πρέπει να ανέβει στη διάβυα βγαίνει στη διάβυα, έτσι της βρήκε και ο δήμαρχος Δοξάτου και έκανε την προσφυγή του και δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα από κανέναν. Όχι μόνο αυτό κ. Παπαδόκουλε, γιατί είπατε ότι πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους. Από το 2020 εγώ ο δήμαρχος και ένας πυρησιακός από τη ΔΙΑΚΤ πήγαμε στο δήμο Δοξάτου, πήγαμε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν ο δήμαρχος Δοξάτου και οι πυρησιακοί του και τους είπαμε τις προθέσεις μας. Όχι μόνο αυτής της διοίκησης και της προηγούμενης διοίκησης και της πιο προηγούμενης. Γιατί μην ξεχνάμε ότι η πρώτη μελέτη ξεκίνησε όταν ήταν δήμαρχος κ. Σιμητζής. Συνέχισε η κ. Τσανάκα με την ανάθεση δεύτερης μελέτης, εμείς παραλάβαμε τις μελέτες, εμείς ξεκινήσαμε από το μηδέν τη μελέτη περιβαλλοντικών επιτώσεων, την καταθέσαμε τον Φεβρουάριο του 2022, τον Ιούνιο του 2022 παραλάβαμε τις δύο μελέτες, υποβάλαμε το έργο για να χρηματοδοτηθεί και το κάναμε δημόσια, δεν το κρύψαμε ποτέ. Από τη στιγμή που υπάρχουν αρχές στη χώρα, από τη στιγμή που υπάρχει νομοθεσία, σε αυτούς απευθυνόμαστε. Δεν θα πάμε να απευθυνθούμε στο Δήμο Δοξάτου για να μας δώσει την άδεια για κάτι που δεν μπορεί να το κάνει. Υπάρχει διεύθυνση υδάτων. Είναι δουλειά της διεύθυνσης υδάτων. Όχι μόνο αυτό. Εμείς κάναμε κάτι παραπάνω σαν δαιειάκα βάλας. Εμείς εκπονίσαμε μια υδρογεωλογική μελέτη που σύμφωνα με αυτήν την καταθέσαμε στη διεύθυνση υδάτων εκεί που πρέπει δηλαδή, ούτε στο Δήμο Δοξάτου, ούτε στο Δήμο Ξάνθης, ούτε στο Δήμο Νέστου. Στη διεύθυνση υδάτων την καταθέσαμε, τους τη δώσαμε και εκεί φαίνεται ξεκάθαρα ότι το νερό επαρκεί σε όλους. Όπως είπε και ο δήμαρχος πριν, θα θυμάται ο κύριος Κουφαντζής επειδή και εσείς του έγινε, ο κύριος Δαλακάκης όποτε έχει εκλογές το θυμάται και προσπαθεί να κάνει ένα πολιτικό παιχνίδι, νομίζω. Αυτό αντιλαμβάνουμε όλοι τουλάχιστον, γιατί το θυμάμαστε μόνο την περίοδο των εκλογών. Δικαιωμά του είναι το ανθρώπου, έτσι είναι η πολιτική στο κάτω κάτω. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ιδροδοτηθεί η δημοτική ενότητα Φιλίππον από τις πηγές Κεφαλαρίου. Και αυτό θα γίνει. Έχουν τελειώσει όλα, έχουμε υποβάλλει, είπαμε, την μελέτη, περιμένουμε την έγκρισή της, έχουμε υποβάλλει το έργο, περιμένουμε την ανταξή του και θα προχωρήσουμε. Άρα θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα. Έχουμε κατέβει άπειρες φορές στην Αθήνα γι' αυτό το λόγο, έχουμε παλέψει όχι μόνο εμείς και οι υπηρεσιακοί, ο Λογκάρης, ο Κιτής, ο Κώστας, έχουν τρέξει όλοι και πραγματικά τόσο σύντομα, γιατί είπατε ότι καθυστερήσαμε. Δεν πίστευε κανείς ότι έγινε τόσο σύντομα, γιατί ήταν δύσκολη η διαδικασία, δεν ήταν εύκολη. Επίσης, επειδή θα πρέπει να υπάρχει και το εφιστάμενο δίκτυο των γεωτρήσεων, ήταν ακόμα πιο δύσκολο να προσαρμοστούν οι δυο μελέτες με το υπάρχον σύστημα, ούτως ώστε όλα μαζί να συντονίζονται και να μην κινδυνεύσει κανείς να μείνει από νερό, ούτε η πόλη της Καβάλλας, η Δημοτικένωτα Καβάλλας, ούτε η Δημοτικένωτα Φι πρέπει να κάνουμε το δήμο δοξάτου, το κάνουμε, ό,τι νομίζει ο δήμος δοξάτου πρέπει να κάνει και έχει δικαίωμα μέσα στη νομοθεσία, ας το κάνει, κάνει ένα πρόβλημα, το αντιμετωπίζουμε, γι' αυτό είμαστε εδώ. Γι' αυτό, λέω, δεν θέλω να κλειστούμε σε μια αίθουσα για να νομίζουν οι άνθρωποι ότι κάτι κρυφό ή μυστικό ή σκοτεινό κάνουμε. Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε διαφάνεια και δημόσια. Δεν το κρύψαμε και ποτέ άλλωστε. Σε ό,τι αφορά τον κύριο Γουνελά για την Ενεργειακή Κοινότητα. Καταρχήν να πω κάτι που δεν απαντήθηκε για τους απεινηδοτές, ξέρω ότι ήδη οι σχολικές επιτροπές παίρνουν απεινηδοτές για τα γυμναστήρια που βρίσκονται στα σχολεία και μάλιστα εκπαιδεύεται και ο κόσμος, ο οποίος θα μπορεί να τα χρησιμοποιεί. Σε ό,τι αφορά την Ενεργειακή Κοινότητα λοιπόν, δεν χρειάζεται να γίνει κανένα καινούριο δίκτυο. Λέει ότι υπάρχει μελέτη και μάλιστα η μελέτη λέει ότι επειδή θα είναι 18 ξεχωριστά οικόπεδα, τα οποία θα παράγει από ένα μαγαβάτι το καθένα, δεν χρειάζεται να κάνουμε 18 ξεχωριστούς υποσταθμούς, αρκεί ένας μεγάλος ο οποίος θα δώσει είτε στην υψήλη τάση στα 150 είτε στην υπεριψηλή στα 300. Υπάρχει μελέτη, είναι έτοιμη. Αυτό και πέρα, έχουμε υποβάλει ήδη στο ΝΑΔΜΙΕ, έχουμε πάρει ήδη την έγκριση του φάκελου στο ΔΕΒΙΕ, την έγκριση του φάκελου ότι ο φάκελος που του στείλαμε είναι πλήρης, πήραμε δηλαδή την πληρότητα, περιμένουμε την απάντησή του, έχει υποχρέωση να πάρει το ρεύμα το οποίο θα παραχθεί από την Ενεργειακή Κοινότητα. Δεν είμαστε απλά μια Ενεργειακή Κοινότητα, είμαστε δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα. Οπότε ο νόμος από τον Ιούλιο του 2022 υποχρεώνει να πάρει το ρεύμα που θα παράγουμε εμείς. Οπότε έχει τρέξει τη διαδικασία. Αυτό που περιμένουμε είναι την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Μόλις έχουμε την έγκριση θα πάμε για χρηματοδότηση. Το ακριβές ποσό που θα χρειαστεί, κανείς δεν μπορεί να σας το πει σήμερα. Όταν θα έχουμε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, επειδή οι τιμές σε αυτά τα προϊόντα αλλάζουν πάρα πολύ γρήγορα, θα σας πούμε ακριβώς ποιο θα είναι το κόστος. Υπάρχει χρηματοδοτικό εργαλείο με δανεισμό, από το παρακοταστικό και δανείων. Ζητάμε από το Υπουργείο, τουλάχιστον εμείς που είμαστε από τις πρώτες ενεργειακές κοινότητες, να χρηματοδοτηθούμε. Είναι δύσκολο, απ' ό,τι λέγει ο κ. Χρέκας, επειδή ουσιαστικά θα παράγει μεγάλα οφέλη για το δήμο, επειδή δηλαδή θα κάνει απόσβεση πολύ σύντομα. Είναι δύσκολο να χρηματοδοτηθεί αυτό το έργο από το Υπουργείο, παρ' όλα αυτά εμείς επιμένουμε. Είμαστε μόλις έξι δημοτικές ενεργειακές κοινότητες που τρέχουν αυτή τη στιγμή με ένα προβάδισμα σε εμάς. Εμείς έχουμε τρέξει ακόμη περισσότερο, πολύ πιο γρήγορα, γι' αυτό θεωρώ ότι θα τελειώσουμε και πρώτοι και επίσης αυτά τα έργα δεν καθυστερούν να υλοποιηθούν. Αντιθέτως κύριε Γουνελά, επειδή απλά διαμορφώνεις το οικόπεδο που έχεις, τσιμεντάρεις τις βάσεις και βάζεις επάνω πάνελ, πολύ γρήγορα κιόλας γίνεται. Γι' αυτό ευελπιστούμε ότι μέσα το έτος αυτό, μέσα το 2023, θα αρχίσει να στείνεται και ελπίζουμε το πρώτο ΜΒΒΑΤ να αρχίσει να παράγει μέσα το 2023. Θα τρέξει όμως πολύ σύντομα. Αυτά νομίζω δεν έχω να πω κάτι άλλο. Δικαίωμα να κάνω μια ερώτηση. Όχι, όχι, έχουμε ολοκληρώσει. Προχωρούμε στα θέματα της ημερήσειας διάταξης. Παρακαλώ κύριε. Είπαμε, θα σας στείρω την ενημέρα σου, το είπατε την προηγούμενη φορά, αλλά είναι εδώ η κυρία Μαρκάκη, οπότε το ακούει την επόμενη φορά, θα σας το στείλουμε κιόλας για να το έχετε. Πρώτο θέμα, υποβολή προσέγγριση του επιχειρησιακού προγράμματος του Δημοκαβάλλας 2021-23 αφάση. Έχουμε και στο πρώτο θέμα τον κύριο Παπαδόπουλο, τον διευθυντή του τομέα. Λοιπόν, το τρία είναι πολύ γρήγορο. Έλα πες το τρία να τελειώνουμε, είναι εύκολο. Λοιπόν, αφού συμφωνείτε όλοι θα προκρίνουμε, θα ξεκινήσουμε από το τρίτο θέμα, το οποίο αφορά τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δημοκαβάλλας και Δημοφέλεια για χρήση δάνειας τεχνικής υπηρεσίας για την λοποίηση του υποέργου 2 με τίτλο Εργασίες διαμόρφωσης εσωτερικού περιβόλου και χώρου θεάτρου του Φρουρίου για την προσβασιμότητα αμέα της ενταγμένης πράξη με τίτλο Εξασφαρίση προσβασιμότητας αμέας στο χώρο του Φρουρίου Καβάλλας, Ακρόπολη και ορισμό μέλος με τον Απληρωτή του στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης. Ναι, σας ακούμε. Ναι, είναι το εγώ που έχουμε εντάξει στο leader που αφορά το φούριο. Κάνουμε προγραμματική σύμβαση γιατί Δημοφέλεια δεν έχει τη δική της τεχνικής υπηρεσίας. Δεν ξέρω αν κάποιος έχει ερωτήσει πάνω στο θέμα. Διαμοφώ στο χώρο, ναι. Είναι μία συνήθιση διαδικασία που κάνουμε όταν δεν διαθέτει ο δικαιούγος έτσι τη δική του υπηρεσία. Δεν ξέρω αν κάποιος έχει κάποια παρατήρηση στην προγραμματική. Άρχονται κάποια ερωτήματα. Πέρα, το έργο είχε ενταχθεί από το Μάρτιο του 21. Πέρασε από το ΚΑΣ. Απλά μας είπαν να κάνουμε κάποιες διορθώσεις. Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 22, καταθέσαμε μία συνολική μελέτη επειδή είχε ενταχθεί εντωμεταξύ στο Ταμείο Ανάκαμψης και το έργο του Υπέθυρου Θεάτρου. Και απλά επειδή αφορούσαν αμυγός παρεμβάσεις στον ίδιο χώρο του Φουρήου, μας υπέδειξαν από την Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών να υποβληθεί μία συνολική μελέτη. Θα δείτε εδώ τώρα, δεν ξέρω πόσο καλά φαίνεται. Ο διάδρομος που είναι γύρω γύρω με το κόκκινο είναι ένας διάδρομος στον οποίο αλλάξαμε ουσιαστικά και τα υλικά ώστε οι παρεμβάσεις να είναι αναστρέψιμες. Και αυτό που προτείνουνε οι αρχιτέκτονες είναι να μπει το πατημένο χώμα τύπου κουρασανίτ. Με ρίθρο από τη μία και από την άλλη πλευρά ώστε να διευκολύνει, είχαμε μιλήσει και με την εσαμέα και προκειμένου να μην χρησιμοποιηθούν οι πλάκες είτε μαρμάρου είτε οτιδήποτε όδευση τυφλών. Μας είπαν λοιπόν ότι μπορούν αυτά να λειτουργούν και σαν οδηγός για τη μειωμένη όραση. Υπάρχει και το πρώτο υποέργο που είναι μια επικλεινής πλατφόρμα που από το επίπεδο του δρόμου μπροστά στην είσοδο την κεντρική του φρουρίου, υπάρχει μια επικλεινής πλατφόρμα με την οποία ανεβαίνει κάποιος με αμαξίδιο ή κάποιος γενικά μια κυρία που θέλει υποστήριξη κτλ. Η συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση λοιπόν επειδή δεν υπάρχει τεχνική υπηρεσία στη δημοφέλεια θα πρέπει να γίνει μια προγραμματική. Το έργο είναι προϋπολογισμού 51% χωρίς το F.P.A. Αυτά. Δεν ξέρω αν έχετε κάποια άλλη αμπορία. Και το κακό είναι ότι είναι λίτερα Λίας το οποίο δεν θα πάρει παράταση πέρα από την 31-12 του 2023 σε αντίθεση με το Ταμεία Νάκαμψ εννοώ το οποίο θα πάει μέχρι το 25 οπότε πρέπει να το τρέξουμε γρήγορα. Υπάρχουν ερωτήσεις? Στην είσοδο που θα κάνετε την παρέβαση μιλάμε για ράμπα? Δηλαδή το επικλίνεσθαν σε στυλ ράμπας δηλαδή? Για θα είναι κάτι το οποίο θα έχει βοήθη η ελεκτρική ή οτιδήποτε άλλο με ηλεκτρονό κινούμενο γιατί από ό,τι ξέρω τώρα εκεί η είσοδος είναι λίγο... Αυτά έχουν περάσει όλα από το ΚΑΣ. Αυτή είναι η τεχνική έκθεση, είναι γύρω στις 24 σελίδα. Αν θυμάμαι καλά. Επειδή ακριβώς υπάρχουν τα σκαλάκια, κύριο Βέρο, δεν θα μπορούσαν. Όχι αυτό είναι μπροστά στο κοιλικείο, αυτή είναι. Είναι επικλίνηση πλατφόρμα, είναι αυτόματα αναδιπλούμενη, έχει και φωτοκύτταρα κινήσεις ώστε αντικών περνάει κάποιο παιδί και τα λοιπά. Λοιπόν, ας ψηφίσουμε. Κύριε Παπαδόπουλε, πρέπει να ορίσουμε εκπρόσωπο. Οι εκπρόσωποι που θα ορίσουμε είναι ο κύριος Ιακοβίδης και ο κύριος Αλέξ Μιχαήλ. Είμαστε όλοι σύμφωνοι, ομόφωνα. Ευχαριστούμε πολύ κυρίες, καλή επιτυχία και πάμε στο πρώτο θέμα. Υποβολή προσέγγριση του επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου Καβάλα, 2123, πρώτη φάση. Κύριε Μιχαηλίδη. Ένα λεπτό μόνο θα μου επιτρέψετε. Λοιπόν, πριν σας αναλύσει ο κύριος Μιχαηλίδης το στρατηγικό σχέδιο, θα ήθελα να ευχαριστήσω την υπηρεσία, της οποίας προίσταται ο κύριος Παπαδόπυλος με την κυρία Θάλια Χορηνού, για όλη τη δουλειά την οποία κάνανε, διότι το στρατηγικό σχέδιο έχει γίνει καθαρά από την υπηρεσία. Είναι μια συνέχεια το επιχειρησιακό σχέδιο με τις προηγούμενες διοικήσεις και φυσικά έχουν μπει καινούργια δεδομένα και η καθυστέρηση ας το πούμε έτσι που υπήρξε, υπήρξε διότι αυτό το οποίο θέλαμε είναι να δούμε τι έχει το καινούριο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Και αποδεικνύεται πράγματι ότι το κύριο μέλημα, το κυτοβάρος, θα πέσει τόσο στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην διαχείριση των απορρημάτων και στην επίτευξη της κλιματικής ενέργειας στους δήμους. Ευχαριστώ λοιπόν για μια ακόμη φορά τον κύριο Μιχαηλίδη, τον κύριο Παπαδόπουλο, τη Θάλη Ακπορινού, τους συμβούλους μου, τις συμβούλους μάλλον την Ιώχα Τζιβαρίτη και την κυρία Σαρμουκασίδου. Κύριε Μιχαηλίδη. Καλησπέρα και από εμένα συνάδελφοι, ευχαριστώ κύριε Δήμαρχε. Έχετε λάβει όλοι το ογκώδες κείμενο του στρατηγικού σχεδίου του Δήμου Καβάλλας. Θα επιχειρήσω εγώ με μια σύντομη παρουσίαση να αναδείξω τα πιο σημαντικά σημεία και να ακολουθήσεις τη συνέχεια συζήτηση. Για όσους πρώτη φορά βρίσκονται σε παρουσίαση στρατηγικού σχεδίου, να πούμε ότι είναι ένα κείμενο που εγκρίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι το πρώτο μέρος του επιχειρησιακού προγράμματος και περιλαμβάνει την αποτύπωση και την αξιολόγηση της αυσταμένης κατάστασης περιοχής και του εσωτερικού περιβάλλοντος του Δήμου ως οργανισμό. Περιέχει το όραμα και τις αρχές λειτουργίας και διακυβέρνησης, τη στρατηγική, τοπική και εσωτερική ανάπτυξης και τις αναπτυξιακές πρωτεραιότητες του Δήμου. Έτσι προκειμένου να αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο διοίκησης. Προκειμένου λοιπόν να αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο διοίκησης και να μην είναι ένα βιβλίο στα ράφια κάποιας βιβλιοθήκης, θα πρέπει να διέπεται από κάποιες αρχές σχεδιασμού. Αυτές οι αρχές είναι η πολυσηλεκτικότητα των παραμέτρων, ώστε να μπορεί να εκφράζει έτσι με πληρότητα την κατάσταση που προσπαθεί να αποτυπώσει. Είναι η αρχή της λειτουργικότητας του εργαλείου, προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιήσει και να δημιουργεί. Και η αρχή της διακούς διαβούλεσης, μιας και οι συνθήκες αλλάζουν, όπως είδαμε, για τα τελευταία χρόνια ραγδαία και θα πρέπει συνεχώς να επικαιροποιούνται οι ανάγκες, αλλά και να εκφράζουν έτσι την πλειοψηφία του κόσμου, ώστε να γίνονται προτάσεις αποδεκτές από το σύνολο του πληθυσμού, από το μεγαλύτερο δυνατό τουλάχιστον. Στο τελευταίο λοιπόν, το στρατηγικό σχέδιο εργαλείου διοίκησης, το μεγαλύτερο δυνατό τουλάχιστον. Στο τελευταίο λοιπόν, το στρατηγικό σχέδιο ενός δίουμο αποτελεί τη συνεισταμένη τεσσάρων βασικών παραγώδων αναπτυξιακού σχεδιασμού. Αρχικά, των μελετών συναφού σχεδιασμού, των μελετών που γίνονται σε κεντρικό επίπεδο, σε επίπεδο περιφέρειας, σε επιμελητηρίων και ούτω κατεξής. Των προτάσεων που προκύπτουν από τη διαβούλεση με τους φορείς και τους πολίτες, των κρίσιμων ζητημάτων ανάπτυξης, όπως αυτά, προκύπτουμε μέσα από την ανάλυση SWOT, που θα παρουσιαστεί στην πορεία, και των θεωριών τοπικής ανάπτυξης, που αναφέρονται στη διεθνή και την εχώρια βιβλιογραφία ως καλές πρακτικές, όταν κάποιος σχεδιάζει ένα αναπτυξιακό πλάνο. Πρωτού λοιπόν περάσω στην καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης, θα θέλα να αναφερθώ σε δύο κρίσιμα ζητήματα που ανέκυψαν κατά την περίοδο του σχεδιασμού. Εν μέρη, έτσι, οδήγησαν και σε καθυστερήσεις, υπό την έννοια ότι έπρεπε πολλές φορές να περάσουμε ξανά το κείμενο, προκειμένου να μην εμφανίζονται κάποια σημεία ως παράτερα. Το πρώτο ήταν ο COVID, που επέβαλε ένα ειδικό καθεστώς στη λειτουργία των δήμων και όλων των οργανισμών. Υπήρχε μια δυσκολία λοιπόν να συλλεχθούν τα στοιχεία, τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται ο στρατιστικός σχέδιος, αλλά και επηρέασε επίσης τους προϋπολογισμούς, θέτοντας νέες ποτεραιότητες σε σχέση με αυτό που σχεδιαζόταν μέχρι πρότεινος. Το δεύτερο φυσικά είναι η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος της Ουκρανίας με τη Ρωσία, η οποία έθερε μια κατακόρυφη αύξηση στις δαπάνες ενέργειας και επηρέασε επίσης σημαντικά τα έξοδά μας και επομένως και το σχεδιασμό. Επίσης όμως δημιούργησε και μία βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση μέσα από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η αποτύπωση λοιπόν της ειφισάμενης κατάστασης ως σχέδιο γίνεται σύμφωνα και με το πρώτο που μας έχει δώσει το Υπουργείο. Συν αρχή ξεκινάμε με την Αναπτυξιακή Θεόρηση του Δήμου, καταρχήν προσπάθησα να αποτυπώσω στην ειφισάμενη κατάσταση είτε την πολυγενική εικόνα είτε τις αλλαγές που συνέβησαν σε σχέση με το προηγούμενο επιχειρησιακό για να μη σας κουράσω καθότι βλέπετε ότι το κείμενο είναι πολύ ογκώδες. Έτσι λοιπόν στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζει την Αναπτυξιακή Θεόρηση του Δήμου Καβάλλας χωροταξικά, δημογραφικά, χαρακτηριστικά. Εκεί πέρα λοιπόν το πιο σημαντικό στοιχείο που κατά την γνώμη μου πρέπει να κρατήσουμε είναι η συνεχιζούμενη μείωση του πληθυσμού του Δήμου και μάλιστα έχουμε δυστυχώς την πρωτιά σε επίπεδο περιφέρειας. Έτσι μέσα σε 20 χρόνια έχει μειωθεί ο πληθυσμός κατά 11,23%. Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίζει και προφανώς λαμβάνεται υπόψη σε αυτά που σχεδιάζουμε. Στη συνέχεια λοιπόν η καταγραφή γίνεται... Όχι, είναι... Πώς ξέρω... Είναι... Είναι 2011 και 21. Εδώ πέρα λοιπόν είναι από το 1 έως το... Ναι, είναι λάθος. Είναι 21. Συγγνώμη. Συγγνώμη, είναι λάθος ο γραφικό. Μπράβο στον κ. Ξανθόπουλο που είναι άγριπνος παρατηρητής. Στη συνέχεια λοιπόν η θυσάμενη κατάσταση, η καταγραφή γίνεται... Γι' αυτό έχουν χρωματιστεί αντίστοιχα και τα slides της παρουσίασης για να συμπίπτουν με τον χρωματισμό που χρησιμοποιείται στο κείμενο σε τέσσερις βασικούς άξονες προτεραιότητας όπως ορίζονται στο πρότυπο. Ο πρώτος άξονας είναι το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής. Εκεί πέρα βλέπουμε από την καταγραφή ότι στο ανθοπογενείς περιβάλλον δεν έχουμε ιδιαίτερες μεταβολές. Στις τεχνικές υποδομές που καταγράφονται έχουμε πολλά έργα που είναι σε φάση διαγωνισμού και προτάσεις που περιμένουν έγκριση. Σε σχέση με τις περιβαλλοντικές πιέσεις, οι ρυπαντές της περιοχής παραμένουν οι ίδια, αλλά έχετε να προσθεθεί τα τελευταία χρόνια και η ατμοσορική ρύπαση που δημιουργείται τους χειμεριμνούς μήνες ατατζάκια σε κάποιες περιοχές που χρησιμοποιούνται ως πηγή θέρμασης. Σε σχέση με τις κρίσεις που διαχειρίζεται η κοινωνία, η τοπική κοινωνία, σε σχέση με τη μεταναστευτική κρίση έχουμε μια μείωση του αριθμού των μεταναστών που διαμένουν στη δομή και επίσης έχουμε και την εμφάνιση του Covid-19. Στον άξονα Πρωτεραιότητας, Κοινωνική Πολιτική, Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός και Αθλητισμός έχουμε πάντα ένα μεγάλο πλήθος δομών στον τομέα της υγείας πρόνοιας τόσο του Δήμου Καβάλα, τόσο και εξωτερικών. Ο εθελοντισμός έχει μια ιδιαίτερη δυναμική σε διάφορες ηλικιακές ομάδες, όπως επίσης είχαμε και την ψήφιση του δικτύου εθελοντών Δήμου Καβάλα, το οποίο ακόμα βέβαια δεν έχει ενεργοποιηθεί. Στο κομμάτι του πολιτισμού και του αθλητισμού έχουμε ένα πολύ μεγάλο πλήθος πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων που άντεξαν μέσα στην πανδημία, έγινε η προσπάθεια καταγραφήσης το 2019, προτού έχεις σπάσει πανδημία, όπως και έχουμε ένα πολύ μεγάλο πλήθος πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων. Στο κομμάτι της νεολέας το πιο σημαντικό κομμάτι που κρατάω είναι η ψήφιση του κανονισμού Δημοτικού Συμβουλίου Νεολέας από το Δημοτικό Συμβούλιο. Στον άξονα αποτελεότητας τοπική οικονομία και απασχόληση. Δυστυχώς δεν έχουμε όλα τα απαραίτητα διαθέσιμα στοιχεία, αλλά η γενική εικόνα της κατανομής της οικονομικής δραστηριότητας φαίνεται η ίδια ανάμεσα στους τομείς παραγωγής πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή. Έχουμε ένα ιδιέφτερο αυξημένο των τομέα των υπηρεσιών καταλύματος και στίασης μετά την πτώση που υπήρξε εδώ, φυσικά λόγω της πανδημίας, ενώ δυστυχώς τα στοιχεία που δεν υπήρξαν διαθέσιμα δεν αποκονίζεται η εκτόχηση της κουραζιέρας που συνέβη το καλοκαίρι που μας πέρασε. Στο εσωτερικό περιβάλλον του Δήμου Καβάλαση, οι κύριες μεταβολές όσον αφορά τον οργανισμό ιστορικής υπηρεσίας ήταν το αυτοτελέστημα της πολιτικής προστασίας, απαιτούνταν άλλο στο κοινό μου, η συνένωση των τμήματων εισόδων και περιουσίας με το αδειοδοτήσεων και ρύθμισης εμπορικών δραστηριοτήτων, το αυτοτελέστημα διοικητικής υποστήριξης δημάρχων και το αυτοτελέστημα ενικό γραφείο. Στο προσωπικό του Δήμου Καβάλαση, το 2019, ενώ ξεκινήσαμε με μια αύξηση κατά 88 άτομα από την 3Κ και είχαμε 418 υπαλλήλους, το 2022, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που κατατέθηκε το στρατηγικό, μέσα από τη σύνταξη λόγου της εξοδότησης και μετατάξεων, το προσωπικό ανεχόταν σε 374 άτομα. Στη συνέχεια, λοιπόν, ακολουθεί η ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης μέσα από μια ανάλυση τύπου SWOT. SWOT, από τα αρχικά της λέξης Main Strength Weakness, Opportunity Strength, είναι μια πολύ γνωστή διαδικασία για τη σύνταξη σχετίων, όπου κάποιος προσπαθεί να αποτυπώσει τα δυνατά σημεία, τα αδύνατα σημεία, τις ευκαιρίες και τις απειλές, έτσι ώστε να μπορεί να διακρίνει πώς θα μπορεί να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες πατώντας τα δυνατά του σημεία και πώς μπορεί να αποφύγει τις απειλές εντοπίζοντας ποια είναι τα αδύνατά του σημεία. Έτσι, στο τέλος, κάθε άξονα προτεραιότητας και κάθε τομέα, που έχει γίνει ο διαχωρισμός της ανάλυσης για να είναι πρακτικός, υπάρχει μια συνθετική καταγραφή. Εγώ θα σας παρουσιάσω αυτή τη συνθετική καταγραφή για ένα άξονα προτεραιότητας και ένα τομέα. Στον πρώτο λοιπόν άξονα του περιβάλλοντος και του ποιότητας ζωής, ο πρώτος τομέας που ορίζεται είναι το φυσικό περιβάλλον. Τα κρίσιμα ζητήματα ανάπτυξης που εντοπίζονται από την ανάλυση, να πω καταρχήν ότι στην ανάλυση αυτή συμμετέχουν οι υπηρεσίες του Δήμου, η διοίκηση του Δήμου, η κοινωνία των πολιτών, συμμετέχει ένα ευρύ σύνολο, θα έλεγα, αντιπροσωπιστικό. Έτσι λοιπόν τα κρίσιμα ζητήματα ανάπτυξη που προκύπτουν είναι η ολοκλήρωση της συλλοποίησης μελέτης για τη διαχείριση της περίσσιας ενεργού ηλίως και των εγκαταστάσεων υπεξεργασίας λοιμάτων, λοιματολάσπη δηλαδή, κάτι το οποίο πρόσφατα μάλιστα έγινε και εντάχθηκε ως έργο. Η πρακτική εφαρμογή του τοπικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων 21-25, έτσι για όσους δεν έχουν μια εικόνα έτσι το χοντρικά το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει δύο αποβλήτα, το pay as you throw το οποίο έχουμε υποβάλει, την MEA που αναμένεται σύντομα στον αέρα, τα πράσινα σημεία στα οποία θα φύγει μια νέα πρόσκληση, δεν που επάτησε σε ολόκληρη χώρα. Και επίσης ένα κρίσιμο ζήτημα ανάπτυξης είναι η ανάγκη έβρεση και αδειοδότησης νέων χώρων σμα, συλλογής σταθμού μεταφόρδοσης αποβλήτων. Όσον αφορά τις κομβικές υποδομές, εντοπίζει τη διελοκλήωση της επέκτασης και της αναβάθμισης του χυτά και της μονάδας επεξεργασίας των αποβημάτων. Στο κομμάτι των περιβαλλοντικών κινδύνων, όπως είπαμε, η επιβάρυνση συνεχίζεται από τους ίδιους γενικάρυπαντές, τις δυο μεγάλες βιομηχανίες φυσικά που λουτουγούν στην περιοχή, όπως επίσης και από την οικιακή καύση ξύλων για θέμα στους χειμερινούς μήνες. Ένα επίσης ανησυχητικό φαινόμενο είναι η παρουσία διαφορετικών φαινομένων των ακτών, το οποίο έχει εντοπιστεί έτσι και από τα επανεπιστημιακά ιδρύματα της περιοχής και πιστεύω θα μας απασχολήσει πολύ τα επόμενα χρόνια. Αυτό λοιπόν που απαιτείται είναι να αξιοποιήσουμε τα χρηματοδοτικές ευκαιρίες της προγραμματικής περιόδου 21-27, καθότι τα έργα αυτά είναι μεγάλα και είναι προφανές ότι δεν αντιμετωπίζονται με ίδια έσοδα. Όπως επίσης, κρίνεται και σημαντική η δημιουργία ενός δικτύου σταθμού περιβαλλοντικών με τρίστον, ώστε να μπορούμε να μιλάμε με στοιχεία και όχι με το τι αισθανόμαστε. Στη συνέχεια, στο τομέα του δημιουργικού περιβάλλοντος, τα κύρια ζητήματα που οκείπνουν από την ανάλυση αφορούν την ποιότητα του δημόσιο χώρου και την προσβασιμότητά του, κυρίως από άτομα με αναπηρία, την αξιοποίηση του κτιριακού και του οικοπεδικού από θέματος του δήμου. Για να γίνει λοιπόν αυτό, ο δήμος οφείλει, σύμφωνα με την ανάλυση, να προχωρήσει το τοπικό χωρικό σχέδιο, να εξετάσει τις δυνατότητες αναθεώρησης του σχεδίου πόλης, τις δυνατότητες ολοκλήρωσης πετρημετικής οδού, την αξιοποίηση της περιοχής του αισκήπα ΚΑΠΟΥ, των αποθηκών του Ελληνίου και της Χερσαίας Ζώνης του Επιδυτικού Λιμένα, ακόμα και αν αυτά δεν ανήκουν στη δικαιοδοσία του δήμου, ανήκουν στον Δήμο Καβάδας, στην περιοχή του Δήμου Καβάδας, όπως επομένως καταγράφονται από την ανάλυση ως σημαντικά ζητήματα. Καλείται επίσης να εκπονήσει ένα σχέδιο υποστασίας, αξιοποίησης και ανάδειξης των διατηρευτείων κτιρίων και να εκπονήσει ένα αντίστοιχο σχέδιο διαχείρισης για την αξιοποίηση του ιστορικού κέντρου σχεσόνιστος της Παναγίας. Και φυσικά επισημαίνεται ότι προϋπόθεση για τα περισσότερα από αυτά είναι και πάλι αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της νέας περιόδου. Στον τομέα των υποδομών και της διαχείρισης των δικτύων, το μίσος ζήτημα είναι το ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης και προκειμένου να επιτύχουμε αυτή την πράσινη μετάβαση, θα πρέπει να υλοποιήσουμε γρήγορα το δίκτυο του φυσικού αερίου στην Επικράτεια, ένα έργο που εκτελείται, να αντικαταστήσουμε τον ενεργοδό ηλεκτομιχανολογικό εξοπλισμό των δικτύων ίδρυσης και αποχέτευσης, κάτι στο οποίο είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο, όπως γνωρίζουμε, την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων και του δημοδόσιου φωτισμού, την εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης κτιρίων για την ακριβή μέτρηση των ενεργειακών τους καταναλώσεων, κάτι που σχεδιάζουμε και στη διεύθυνση ψηφιακών υπηρεσιών στις επόμενες προσκλήσεις που θα βγουν, και τη δημιουργία φωτοβουλταϊκού πάγκου για την ενεργειακή κοινότητα του δήμου. Επίσης αναμένονται σημαντικές ευκαιρίες στα επόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα ανακοινωθούν. Στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας, πολύ σημαντικό, κρίσιμο ζήτημα, έχουμε πλέον το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας, αποτελεί πλέον η εφαρμογή του. Ανάμεσα στα διάφορα ζητήματα που θετικέτος βάκ φυσικά, υψηλό βαθμό επίδρασης στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών, έχουν η δημιουργία υποδομών προσβασιμότητας στην παλιά πόλη και η διασύνδεσή της με τον υποδορικό κέντρο, η αναβάθμιση των υποδομών κινήσεων πεζών στο παραλιακό μέτωπο και η ανάγκη αφαιρμογής των κυκλοφοριακών μελετών σε Παναγία και Παλαιό. Στο τομέα της διαχείρισης αποβλήτων έχουμε ήδη αναφερθεί από τους προηγούμενους τομείς σημαντικά ζητήματα, το τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, η IMEA, τα προγράμματα διαλογής στην πηγή των βιοαποβλήτων στο σύνολο του Δήμου και η υλοποίηση του δικτύου γωνιών ανακύκλωσης πράσινων σημείων. Στο τομέα της πολιτικής προστασίας πιο σημαντικά ζητήματα που αναδεικνύονται είναι η υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων στα ταινάγια των Φιλίπων και η ενίσχυση της δυνατότητας του Δήμου να καταγράφει, να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει φαινόμενα σύγχρονα ψηφιακά μέσα. Μια πρόταση που υποβάλαμε και στον Αντώνη Στρίτσα αλλά δυστυχώς δεν προχώρησε στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας. Περνάμε λοιπόν στον Άξονα Προτεραιότητας, Υγεία, Κοινωνική Μέριμνα, Παιδεία και Νέα Γενιά, Πολιτισμός, Αθλητισμός. Πρώτος τομέας του Άξονα αυτού, Υγεία και Κοινωνική Μέριμνα. Τα σημανικότερα ζητήματα. Η έλλειψη χώρων είναι κανοποιητική στέρας των κοινωνικών δομών. Κυρίως αναφέρονται στο κοινωνικό παντοπολείο αλλά και σε μια δημιουργία δομής αστέων στην πόλη της Καβάλλας. Η ενάγκη είναι η διενέργεια ειδικών ερευνών αναγκών της τοπικής κοινωνίας. Κάτι που έχει ψεως ανάγκη ιδιαίτερα την περίοδο του Covid. Και η δικτύωση του δομού κοινωνικής πρόνοιας τόσο μέσα στο δήμο όσο και εκτός δήμου. Κάτι το οποίο εντοπίζεται και από την ανάγκη για να έχουμε μια ενιαία ψηφιοποιημένη πλατφόρμα των ωφελούμενων. Έτσι, πρόταση την οποία έχουμε υποβάλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό στο πρόγραμμα του Πυριακάκη Περιμένουμε. Στον τομέα της παιδείας και της νέας γενιάς, η σύσταση του δημοτικού κέντρου διαβίου μάθησης, η διασφάλιση των βασικών αναγκών όλων των μαθητών, η δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου νεότητας και η ψυχοκοινωνική στήριξης ενέους και άνεγους είναι τα κρίσιμα ζητήματα. Στον τομέα του πολιτισμού, η αξιοποίηση των πολιτιστικών πόρων του δήμου, η οποία μεταξύ άλλων εντοπίζεται ότι εμποδίζεται από την έλλειψη εξειδικευμένων μόνιμων στελεχών στον τομέα του πολιτισμού στο δήμο και στα νομικά πρόσωπα και από τη μεγάλη γραφειοκρατία και τη χρονοβόρα διαδικασία για την πρόσληψη των ανθόμων αυτών. Επίσης, η λειτουργία του Μουσείου Καπνού στο νέο χώρο, αφού εγκριθεί η μουσιολογική και η μουσιογραφική μελέτη, και η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την μετεκατάσταση των εκθεμάτων και η αξιοποίηση της ένταξης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππον στον κατάλογο μνημείο της UNESCO. Στο κομμάτι του αθλητισμού, τα κρίσιμα ζητήματα είναι η διασφάλιση των πόρων για τη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων και την αναβάθμιση των υποδομών των αθλητικών υποδομών του δήμου, η υλοποίηση της μελέτης για το νέο κλειστό γυμναστήριο στο Περιγιάλη, η ενεργειακή αναβάθμιση τους κυρίως του κολυμβητριού στο Περιγιάλη που εκτελείται αυτή τη στιγμή. Ο καλύτερος προγραμματισμός χρήσης συνδρομών, συλλογών και χρηστών, επίσης είναι ένα κρίσιμο ζήτημα το οποίο προσπαθούμε μέσα από μια συμπρόταση του πυσικιακού μετασχηματισμού να το αντιμετωπίσουμε και δημιουργία από δηλατικών διαδρομών. Στον τρίτο άξονα πρωτεραιότητας, τοπική οικονομία, ανάπτυξη και απασχόληση, στον πρωτογενή τομέα, τα σημαντικά ζητήματα είναι η απονητροπή συνοκαλυαγής μονεκτάσεων για την αναβάθμιση της ποιότητας του εδάφους, η κατασκευή ενός συστήματος διαχείριση δάτων στον Κάμποντο Φιλίππον για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων και των χειμών και της συξυρασίας το καλοκαίρι, η βελτίωση και ο ξεχρονισμός της διαχείρισης των αναδευτικών γεωτρίσεων για την μετώπιση της καύσης των καλαμμών στα Τενάγη, ο καθορισμός της λατομικής ζώνης και η διασύνδεση της αγροδιατροφής με τον τουριστικό τομέα. Κάτι που ήδη είχε ξεκινήσει με το καβάλα «Tales of Tastes», ουρουγούμενη διοίκηση. Στον δευτερογενή τομέα παραγωγής, το πιο σημαντικό ζήτημα είναι η άμεση αξιοποίηση και η βέρνηση της λειτουργίας του ΔΙΟΠΑ, μετά τα προβλήματα που φαίνεται ότι λύθηκαν. Στον τριτογενή τομέα παραγωγής, έχουμε την επιμήκηση της τουριστικής προϊόδου ως το κύριο ζητούμενο, όπως επίσης και τη δημιουργία προϊπερθέσεων για επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές μέσα από την επανάχρηση κτιρίων, αλλά καθώς και η ολοκλήρωση του σχεδίου Μάκετινγκ, του προορισμού Δήμος Καβάλα, σε ένα έργο του ΒΑΑΤ, το οποίο απ' ό,τι φαίνεται περνάει στην επόμενη προγραμματική περίοδο, λόγω των δυσκολιών που προέκυψαν. Τέλος για τον άξονα αυτό, στον τομέα της έρευνας της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, κρίσιμο ζήτημα είναι η αξιοποίηση των φορέων. Τον όμορφο πανεπιστημίου της περιοχής και προκειμένου να δημιουργηθεί έτσι έναν ταγωνιστικό πλεονέκτημα για να διεκδικήσουμε επενδύσεις, όπως αυτές που κατάφερε, παραδείγμα, ο Δήμος Ιωάννητών, που είναι συγκρίσιμος, τα λέγαμε, όπως TeamViewer, και η σύνταξη ενός φακέλου επενδυτικών προοπτικών στο Δήμο για την προσέλκηση επενδυτών και επενδύσεων. Στον τέταρτο και τελευταίο άξονα αποτελεότητας, ξευελτίωση της διοικητικής ικανότητας και της οικονομικής κατάστασης του Δήμου. Στον τομέα της οργάνωσης των υπηρεσιών και του ανθρώπινου δυναμικού, τα κρίσιμα ζήτηματα είναι προφανώς υποστελέχωση των υπηρεσιών λόγω της αναστολής των προσλήψεων, το οποίο επιδινώθηκε μέσα από την διαδικασία της κοινωνικότητας στο Δήμο, ιδιαίτερα στις οικονομικές υπηρεσίες και δημοδημιουργεί προβλήματα να διακυβερουθούν οι υποθέσεις των δημοτών, καθώς και η ανάγκη στοχευμένης κατάτης του προσωπικού σε σύγχρονες δεξιότητες μέσα από τα λογισμικά τα νέα που έρχονται. Στο ζήτημα της ηλεκτρονικής και συμμετοχικής υπηρεσιών, τα κρίσιμα ζητήματα είναι η στενή συνεργασία με όλους τους συμμετέχοντες, έτσι από τους ομοίσεις τετραμπλής έλικας, κοινωνίας, έρευνας, επιχειρηματικότητας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κοινό όραμα. Η συνεχής βελτίωση των ψηφιακών υπηρεσιών, όσον αφορά τον κοινωνικότητα, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη τους, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του Υπουργείου στα πρότυπα της ανοιχτής πλατφόρμας και της ευέλικτης ανάπτυξης λογισμικού, η υιοθέτηση πρότυπων δεδομένων και διεπαθών, και η απλούσθεση υπεραιτέρωτων διαδικασιών, ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη ψηφιακή εξυπηρέτηση του πολίτη. Όσον αφορά την κτηριακή υπηρέτηση, και τον τεχνικό εξοπλισμό, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, πρέπει να διευθετηθούν τα ζητήματα προσβασισμότητας αμέα, η μεταγκατάσταση στο νεοκ βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση, η αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων σε κάθε νέο πρόγραμμα που μπαίνουμε είναι προαπαιτούμενο, θα λέγαμε, και η διασφάλιση των πόρων για τη συντήρηση και τον εξοχρονισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου. Τέλος, στο κομμάτι της οικονομικής διαχείρισης και της αξιοποίησης δημοτικής περιουσίας, η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του επιχειριακού σχεδίου αξιοποίησης δημοτικής περιουσίας, που θα εκτελεστεί, και απαιτούμενη συνεργασία έτσι με τον δημόσιο υποδομό, με άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, όπως το ιδιοκτήτης των καπνάποθυπών, ώστε να δημιουργηθούν εχωριστικές οικονομικές περιουσίες, και ανάπτυξης της νεανικής επιχειρηματικότητας. Αυτή είναι η ανάλυση που προκύπτει σε κάθε άξιον αποτελεότητα, σε κάθε τομέα, μέσα από την ανάλυση SWOT. Σε την ανάλυση αυτή, έχει να προστεθεί το όραμα 15 αιτίας για την ανάπτυξη του δήμου, όσον αφορά τον οργανισμό, ο οποίος πιστεύω ότι είναι ένα όραμα το οποίο είναι το ίδιο ή το ασπάζονται έτσι όλες οι ιδιοικήσεις, ή όσοι θέλουν να ασχοληθούν τουλάχιστον έτσι με το δήμο, αφορά την καλύτερη παροχή υπηρεσιών σε δημότες και επισκέπτες, το οποίο έχει τόσο αποτέλεσμα ενός κατατισμένου, ενός επωσοπικού που εργάζεται σε ικανοποιητικές ηθείες, σε αναβαθμισμένες κτιριακές υποδομές με σύγχρονο εξοπλισμό, με υψηλή κατάρτιση και δεξιότητες. Αυτό είναι ένα όραμα πιστεύω που όλοι όσοι ασχολούμαστε με την τοπική αυτοδίκηση συμφωνούμε. Αλλά και όσον αφορά στην περιοχή του δήμου, όπου πιστεύουμε ότι θα πρέπει να οραματιζόμαστε να αξιοποιηθούν όλες οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες και η δικτύωση με όλο το οικοσύστημα που συμφωνεί, ώστε να υπάρξει μια παραγωγική ανασυγκρότηση με βιώσιμο τρόπο, το οποίο θα βασίζεται αφενός μεν στα εντερωμένα πλαιονεκτήματα, που δεν είναι άλλα από τον τουρισμό και την αυτοδιατροφή, αλλά επίσης θα διεκδικεί και την αξιοποίηση ευκαιριών παραγωγικού μεταζυματισμού σε άλλους τομείς, σε τομείς έντασης νόησης, όπως είναι ο τεχνολογιστής, ο πληροφορικός τομέας, αλλά και στη γαλάζια οικονομία, ώστε να μπορέσουμε να προσελκίσουμε παιδίσεις και μακροπόθεσμα να υπάρξει η πολυπόθετη ανάσχεση του μεγάλου προβλήματος του Δήμου, που είναι η δημογραφική ξηρήγνωση. Τέλος, προκειμένου να φτάσουμε έτσι στους στρατηγικούς τομείς, πρέπει να λάβουμε υπόψη και κάποιων μοντέλων ανάπτυξης, όπως αυτά ακολουθούνται συνήθως συνεχόρια και στη διεθνή πρακτική. Το πρώτο μοντέλο από αυτά είναι, όπως αναφέρθηκε και στο κοκορμάτι του ράματος, η έξυπνη εξειδίκευση, σύμφωνα με την οποία, από τη στιγμή που εξασφαλίζει κάποιος ένα βασικό επίπεδο ισόρροπης ανάπτυξης, συνέχεια κατανέμη τους αναπτυξιακούς πόρους στους δύο-τρεις τομείς, στους οποίους έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα σχέση με τους υπόλοιπους Δήμους. Επίσης, αυτό που λαμβάνει υπόψη είναι ισόρροπη κατέχνηση μεταξύ των μοντέλων της συμπαγούς πόλης και της αστικής διάχυσης. Αυτό για να καταλάβετε, η συμπαγής πόλη, το μοντέλο της συμπαγούς πόλης μπορεί να εκφράζεται μέσα από προγράμματα τύπου ΒΑΑ που βγαίνουν, ενώ το μοντέλο της αστικής διάχυσης μπορούμε να το δούμε μέσα από προγράμματα όπως είναι ή όχι, ολοκληρωμένη χωρική επέμβαση που τρέχει σε πόλεις όπως Καβάλα, Δράμα και Ξάνθου. Πρέπει, λοιπόν, να υπάρχει μια ισόρροπη κατεύθυνση ανάπτυξης μεταξύ αυτών των μοντέλων. Πρέπει να προωθείται η bottom-up, η εκτωκάτω ανάπτυξη σε σχέση με εκτωνάνο ανάπτυξη, προκειμένου τα σχέδια αυτά έτσι να γίνονται καθολικά αποδεκτά, και συνίσταται να προτιμά την ενδογενείς αντί εξογενείς ανάπτυξη αξιοποιώντας τους εχώριους αναεκμετάρευτους πόρους. Φτάνουμε λοιπόν μέσα από όλη αυτή την ανάλυση στους τελικούς στρατηγικούς τομείς ανάπτυξης του Δήμου Καβάλα, τους οποίους προσπαθήσαμε όπως και στο προηγούμενο στρατηγικό σχέδιο του Δήμου να τους απεικονίσουμε μέσα από έναν πίνακα όπου συμπυκνώνει όλη αυτή την ανάλυση. Έτσι λοιπόν έχουμε αρχικά πέντε βασικές θεματικές κατευθύνσεις ανάπτυξης. Αυτή είναι ο τουρισμός πολιτισμός, όλες οι μορφές του τουρισμού που ενδιαφέρουν έτσι την περιοχή, πολιτιστικός, στρασκευτικός, κουραζιέρας, συνετριακός, υπαίθου, το λεγόμενο city breaks, όπως επίσης και το city branding που προκύπτει μέσα από το πρόγραμμα του marketing, η ψηφιακή οικονομία, δηλαδή ο ψηφιακός μετασχηματισμός της τοπικής οικονομίας, η γαλάζια οικονομία που αναφερθήκαμε προηγουμένως, η πράσινη μετάβαση και η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμάτων και η προώθηση κυκλικής οικονομίας. Θα πω στο σημείο αυτό ότι στις βαστικές θεματικές κατευθύσεις έχουμε ξεχάσει μέσα από μια τελευταία αλλαγή που κάναμε και θα πρέπει και προτείνω βασικά να προσθέσουμε επίσης και τη βιώσιμη κινητικότητα, η οποία αν και αφορά πολλούς από αυτούς τους τομείς που παρουσιάζονται εδώ πέρα είναι καλό να φαίνεται και ξεχωριστά. Επίσης υπάρχουν 7 παράλληλες χωρικές κατευθύσεις ανάπτυξης, η προστασία και η αξιοποίηση των καπναποθηκών, η αναβάθμιση και η επέκταση των κοινόχρηστον και πράσινων χώρων του Δήμου, η χωρική και λειτουργική σύνδεση με την περιοχή του Περυγιαλίου που άλλωστε σχεδιάζεται και το νέο ΒΑΑ, η διασύνδεση ιστορικού και μπουρικού κέντρου Καβάλας, η αξιοποίηση της ακτίσης Καλαμίτσας, στην οποία η διοίκηση έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση, το Αρχαιολογικό Πάρκο των Φιλήπων και η ανάδειξη και η αξιοποίηση των ορεινών περιοχών του Δήμου, κομμάτι στο οποίο ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο αντίστοιχο σχέδιο της περιφέρειας. Τέλος, εντοπίζονται δύο κατευθείας ανάπτυξης του Δήμου ως οργανισμού, η απλούσθεση των διαδικασιών και η ψηφιακή διακυβέρνηση και η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Αυτός είναι ο πίνακας ο οποίος συμπυκνώνει, αν το θέλετε, στο μέγιστο βαθμό το στρατηγικό σχέδιο του Δήμου Καβάλλας και θα χαρούμαι να απαντήσω έτσι στις ερωτήσεις σας και να συζητήσουμε τις παρατηρήσεις που έχετε πάνω σε αυτό. Ευχαριστώ. Ωραία, ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριε Μιχαηλίδη και εσάς κύριε Παπαδόπουλα για όλη τη δουλειά που κάνατε. Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις, αγαπητοί συνάδελφοί, ο κ. Σανθόπουλος και ο κ. Ποσαεύ. Προς Θεού δεν θέλω να είμαι σε καμιά περίδοση μηδενιστής. Παρ' όλα αυτά, μπαίνοντας στη Βάσανο να διαβάσω την εισήγηση, έχω προσεγγίσει κάποια πράγματα τα οποία θέλω να θέσω. Και θα είμαι συγκεκριμένος, αν θέλετε τα σημειώνετε και τα εξετάζετε στην πορεία. Προσεγγίζεται το θέμα των λοιμμένων και ιδιαίτερα το θέμα του λοιμμένων Καβάλλας ως δεύτερος στην ηρεχία σε ό,τι αφορά τις μεταφορές μετά τη Θεσσαλονίκη. Στο μεταξύ έχουν υπάρξει αλλαγές σημαντικές, εξαιτίας τότε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πλέον. Φαίνεται ότι μας έχει... Άρα λοιπόν θεωρώ ότι πρέπει εδώ να το δείτε. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η παραχώρηση δεν θα γίνει. Λένε ότι θα επενδύσουν γύρω στα 50 εκατομμύρια για να κάνουν κάποια έργα επειδή είναι εθνικής σημασίας. Δεν ξέρω τι πρόκειται να γίνει. Το λιμάνι όμως της Καβάλλας, νομίζω ότι θα έχει πιο γρήγορη εξέλιξη από της Αλεξανδρούπολης και αυτό διότι τελειώνει η παραχώρηση. Ήδη οι καινούργοι, τους οποίους θα παραχωρηθεί το λιμάνι, εξάγουν για αγορές καινούργιες και έμποσες στη Βουλγαρία. Το τρένο επίσης μέχρι το τέλος του 2024, αλλά εσείς να υπολογίζετε ότι μέχρι το 2025-2026 θα έχει τελειώσει και η συντροδρομική γραμμή. Οπότε έχει καλές προοπτικές εξέλιξης στο λιμάνι. Κύριε Δημαρχε, δεν αφιβάλλω σε καμιά περιοδοσία, αλλά θεωρώ ότι επειδή πλέον αυτό το οποίο επιχειρείτε να κάνετε, να σχεδιάσετε την περιοχειακή ενότητα Καβάλλας στο Δήμο Καβάλλας, στο πλαίσιο χρηματοδοτικών εργαλείων που θα έρθουν στην επόμενη περίοδο, άρα λοιπόν υπό αυτήν την έννοια νομίζω ότι πρέπει λίγο να το δείτε, διότι υπάρχουν κάποιες δεταβολές οι οποίες νομίζω ότι πρέπει να λυθούν υπόψη. Αυτό αυτή η μία απέτσι επισήμεζε. Αναφέρεστε στην ίδρυση του Καλλιτρατικού Δήμου Καβάλλας, σελίδα 14, και κάνετε μια λεπτομερή αναφορά του Δήμου Καβάλλας, των δημοτικών ενωτήτων της Καβάλλας και των Φιλίππων. Δεν υπάρχει πουθενά αναφορά όλοι μας πηγαίνοντας ή ερχόμενοι στην Καβάλλα περνάμε από το Σταυρό. Και μην πάει το μυαλό σας τίποτα περίεργο, ο Σταυρός είναι στιγμός. Δεν υπάρχει στο κείμενό σας ο οικισμός αυτός και θα μου πείτε και τι έγινε. Θα σας πω το εξής, το οποίο είναι προσωπική εμπειρία και το καταθέτω, διότι στη στιγμή του προγραμματισμού, κύριε Παπαδόπουλε, πρέπει να το λάβετε υπόψη μου. Εάν ένας κάτοικος του Σταυρού Αμυγδαλαιώνα επιχειρήσει να μπει στην εφαρμογή τη γνωστή του ΚΑΒ, για να πιστωπίσει σε μια τράπεζα τα στοιχεία κατοικίας του, δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει Σταυρός. Όχι, το θέμα δεν είναι να απαντήσεις, ο Σταυρός είναι ένας οικισμός ο οποίος έχει 300-400 κατοίκους πόσους έχει. Υπάρχει, υφίσταται. Το να μην μπορούν αυτοί οι άνθρωποι εκεί να κάνουν αυτές τις… Εγώ, δηλαδή, για να τελειώσω την ιστορία, πρέπει να πάω στην τράπεζα. Δεν υπάρχει Σταυρός, δεν αναφέρεται. Και έγινε οικισμός, ακριβώς. Αυτό εκεί ήθελα να καταλήξω. Δηλαδή, η λύση που δώσατε με τον οικισμό του Νέου Ζηγού… Νέος Ζηγός λέγεται τώρα πλέον, του Νέου Ζηγού πρέπει να γίνει κάτι αντίστοιχο. Δεν υπάρχει, δεν αναφέρεται στο Δήμο Καβάλα, στη Δημοτική Νοταφυλίππον, και ένας οικισμός ο οποίος λέγεται Σταυρός Ανιγδαλιώνα. Όλοι αυτοί που κατοικούν εκεί δεν υπάρχουν, δεν αναφέρονται. Είναι μια διαδικασία, την οποία πρέπει να κάνει προφανώς η τοπική κοινότητα, να έρθει εδώ και να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Η κατοικία, η κατοικία μου στον Σταυρό, δεν υπάρχει στη Νεοφοδρογή του Καβάλα. Αυτό για το… στα πληθυσμιακά τώρα, σελίδα 16. Ξέρετε, μου έκανε εντύπωση ιδιαίτερη. Και βέβαια, εγώ θα ήθελα η δική σας σκέψη πάνω στο, με ποιον τρόπο τα πληθυσμιακά, ας πούμε, θα ανασχεθούν. Το μόνο στοιχείο, το οποίο αναφέρεται, εκτός από όλα τα άλλα τα οποία είναι αρνητικά, στη Δημοκοινότητα Φιλίππον, είναι αυτό του οικισμού των προσφύγων. Εάν δεν υπήρχε αυτό, όλα τα άλλα θα ήταν μαύρα κιάραχνα. Και βέβαια, το θέμα είναι τι κάνεις, τι σκοπεύεις να κάνεις. Και βέβαια, αυτό το οποίο για μένα είναι λύση, σε ό,τι αφορά τη Δημοκοινότητα Φιλίππον, και την Καρβάλη, τον Χαλκερό και την Λεύκη, είναι αυτός ο περίπτωσης πρωτογενής τομέας. Για τον οποίο πρωτογενή τομέα, αναφέρεται ότι υπάρχουν, και μάλιστα στη Δημοκοινότητα Φιλίππον λέτε ότι υπάρχει, αναφέρω ότι υπάρχει κάποιο γραφείο πρωτογενής τομέας. Δεν ξέρω πώς λειτουργεί και αν λειτουργεί και πόσο στελεχωμένο είναι. Γελάς, Γιώργο, που καταλαβαίνω απόλυτα το χαμόγελό σου, αλλά αν θέλουμε στη Δημοκοινότητα Φιλίππον και κατά πέτριση στο Δήμο Καβάλλας πλέον, όπως έχει προχωρήσει αλληκρατικά, να δώσουμε τη δυνατότητα να αλλάξει λίγο το τοπίο, μιλάμε για μεταποίηση, μιλάμε για υπηρεσίες, μιλάμε για πρωτογενείς τομέας, πώς αυτό το οποίο λέτε αναφέρεται μέσα ότι μπορεί και η κτινουτροφία να παίξει ένα ρόλο, το αναφέρετε εσείς μέσα. Πώς αυτό θα μετουσιωθεί στη Δημοκοινότητα Φιλίππον. Δεν θα μάθω τόσο στο εκπαιδευτικό επίπεδο. Τα λέτε τα στοιχεία είναι απλά και μόνο παραθέσεις, νούμερα δεν με ενδιαφέρει αυτό τόσο στους ριπαντές. Η Δήφυλλαντα σταμάτησε να παίρνει θαλασσινό ρόλο για να ψήξει τα καταστάσεις της. Εγώ θα το θέσω. Διότι αν εξακολουθεί να παίρνει νερό, εγώ δεν είμαι υπέρ αυτόν οι οποίοι μιλούν γιατί λειτουργίζει η Δήφυλλαντα, έτσι. Μου συγκαθαρίζω. Αλλά, αναφέρεστε στον Φοσφογύψο, αναφέρεστε στα διάφορα νερό θαλασσινό που παίρνει για να ψήξει τις εγκαταστάσεις της. Αν παίρνει το νερό το οποίο ξαναεξάγει στη θάλασσα σε τι βαθμούς είναι και αυτό δημιουργεί πρόβλημα στο θάλασσιο περιβάλλον. Σας λέω, ναι, δημιουργεί. Γιατί? Γιατί έχω υπόψου μου σχετική εισήγηση, πώς το λένε, δημαρχή των γνωστών Καβαλιώτη Σιλέου, του κ. Σιλέου, την οποία παρουσίασε πριν από 6-7 χρόνια σε δημόσια διαδικασία σχετικά με την ρύπαση του θρακικού πελάγου, όπως ακριβώς και δορυφορικά κανείς μπορεί να το προστατεί στο θέμα. Άρα, στους ρυπαντές θεωρώ ότι πρέπει να δείτε τι συμβαίνει με αυτό το θέμα της, του παίρνει, δεν παίρνει, χρησιμοποιεί, δεν χρησιμοποιεί. Τα πολυοδομικά εδομένα, όπως αναφέρονται, πολυοδομικά εδομένα. Φαίνεται ότι η πολυοδομική ιδραστηριότητα, κ. Δήμαρχε, είναι το τρεις οικοδομικές άδειες. Δεν ξέρω τι είναι αυτό το οποίο φταίει. Θα μπορούσαμε ίσως να πούμε πολλά πράγματα για το πώς είναι την καθομένη πολυοδομία, μια αντιμοτική υπηρεσία που είναι εντός και εκτός δημοκαβάλλας. Το εγώ το τοποθετώ γιατί το ανάγνωσα, το διάβασα και στο παραθέτω. Και θα κλείσω, θέλω να είμαι ευγενής κύριε Ακουβίδη, μην μετά. Κάνε σε δύο χρόνια να βγάλεις μια άδεια και φτάνει η ιδιότητα σου. Λοιπόν, άσε τώρα, έχονται και εκλογές. Θα ψηφίσει η πολυοδομία όταν ψηφίσαι. Και θέλω να κλείσω λίγο με τα πολιτιστικά στοιχεία. Δεν υπάρχει καμιά αναφορά πέρα από την τούμπα των Φιλήπων, τούμπα Φιλήπων. Για τη μάχη των Φιλήπων και για το πόσο αυτό θα μπορούσε να δειχθεί. Δηλαδή, ναι, η Φίλιππη μνημείω παγκόσμια σκληρονομιάς, συμφώνω απόλυτα. Η μάχη των Φιλήπων αγνοούμε παντελώς δηλαδή το γεγονός ότι από κει καθορίστηκε η μετέπειτα πορεία της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τα θέματα τα πολιτικά και όχι μόνο. Και αυτό το στοιχείο βλέπετε ότι και στα στοιχεία που δίνεται για την έλευση τουριστών, δεν υπάρχει πουθενά αναφορά. Μιλάτε για Γάλλους, Αμερικανούς, Άγγλους, Ιταλή. Σας έχει επασχολήσει καθόλου πώς αυτό το στοιχείο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε μια περιοχή η οποία δεν θέλει ιδιαίτερα πηγενέλα και οδικά κάποιος μπορεί να προσεγγίσει την περιοχή και το δήμο μας. Πώς αυτό να το βρείτε εσείς, ένα άλλο στοιχείο. Και τα έχω εδώ μάλιστα και τα έβλεπα όσο κάνω την παρουσίαση. Στην ΑΚΑΡΒΑΛΗ υπάρχει ένα πόλεσμα στο οποίο ένας φορέας μικρός, τον οποίον προεδρεύω, του Κυρίδιδιος Ακαδημία, έκανε χρηματιδότηση αρχαιολογικές έρευνες το 2006. Αν θα δείτε το σημείωμα της κυρίας Νικολαϊδου Πατέρα Μαρίας, η οποία τότε ήταν προισταμμένη της αρχαιολογικής κρισσίας, για το πόλεσμα αυτό θα φρίξατε. Για το τι ακριβώς εκεί έχει ανασκαφεί, έχει βρεθεί. Δεν αναφέρετε στα στοιχεία τα πολιτικά τα οποία ενδεχομένως τάξει στον κόμπο να τα δείτε. Είναι δυτικά της Νέας Κροβάλης. Ένα πόλεσμα το οποίο έχει εξαιρετικά μεγάλη αρχαιολογική αξία, του τι έχουν βρεθεί εκεί. Κατά αρχή, εμείς κάναμε εξαιρετικά δυο προσπάθεια νασκαθηκές, οι οποίες κρατήσαμε περίπου ενάμιση δυο μήνες η κάθε μια. Το τι βρέθηκε εκεί και το τι πήγε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας, είναι κάτι το οποίο αν το δείτε, αν το λάβετε υπόψη, προφανώς δεν ξέρω αν ήσασταν όταν κάναμε την παρουσία στην δημόσια τότε για το τι βρέθηκε εκεί, δεν ήσασταν εκεί, θα αντιληφθείτε ότι κάτι εκεί πάρα πολύ, θα μου πείτε τόσα έχουμε. Έχουμε τόσα, πρέπει να... Δήμαρχε, όπως είμαστε στο Φιτόριο Καζάκου και πηγαίνουμε για την παραλία, δεξιά συναντάμε έναν λοφίσκο, τον παίρνουμε δεξιά και καταλήγουμε στη θάλασσα, όπως συχνάζουν, να μην πω ότι συχνάζουν εκεί, υπάρχει ένα νεκροταφείο, το οποίο νεκροταφείο σηλείται κατά κόρον και πάνω στην πλαγιά έχουν προκύψει. Μετά την ανασκαφή τα έχω δώ, είναι υλικό το οποίο το έχουμε δείξει. Βεβαίως, όλη την εισήγηση αυτή. Μάλιστα, η κυρία πατέρα όταν πήγαμε για πρώτη φορά εκεί και είδε ένα τείχος, το οποίο ήταν ύψους 4 μέτρων και 15 μέτρων μήκους, μίλησε για κατασκευή που της θύμιζε Μικίνας. Τώρα, εγώ δεν θέλω να πω κάτι τέτοιο, γιατί αν μιλήσουμε για αυτό πάμε πολύ πίσω. Αλλά κάτι πάρα πολύ σοβαρό εκεί υπάρχει. Και θα κλείσω τα πολιτικά. 7ο αιώνα π.Χ. Λιμάνι Θασίων. Βυθισμένο στα 5 μέτρα στο βυθό της θάλασσας, κύριε Ξαχόπουλε. Δεν είναι στη θάλασσα, κύριε Κουνάκο. Το λιμάνι, το λιμάνι. Κουνάκο δεν είναι στη θάλασσα, είναι έξω. Το λιμάνι, δεν μιλάω για τον πύργο που βρήκατε εσείς, που υπάρχει. Πολοχληρώσετε, κύριε Ξαχόπουλε. Λοιπόν, θα κλείσω με το τελευταίο που θέλω έτσι στα πολιστικά να αναφέρω. Κάντε κάτι για το Θουκυδίδη. Πώς το περνάτε έτσι, έβασανε, στα Θουκυδίδης, εδώ έζησε. Έγραψε το Πολομονησιακό Πόλεμο. Ένα εσείς, και ο κύριος Μαυρίδης, από την φυτία στο στρατό, προφανώς το στοιχείο αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Εγώ την περίοδο εκείνη, όταν δημιουργούσαμε αυτή την κίνηση, όταν προσπαθούσαμε το δήμο στην Αθήνα, το Θουκυδίδης, ο Αλημούσιος, πώς το λέγανε, τώρα δεν ξέρω καλυκρατικά τι έχει γίνει αυτός ο δήμος, μπάστε τόσο. Κάντε κάτι για το Θουκυδίδης. Το Θουκυδίδης θα μπορούσε να προσδόσει στοιχεία. Ο Πολομονησιακός, η παρουσία του εδώ, τα ορυχεία, σκαπτί η ύλη, όλα αυτά τα πράγματα, τα περνάμε τελείως αδοσάνιστα. Ναι, ο Θρησκευτικός, ο Παύλος, πώς το λένε, το Βαπτιστήρι, η Φίλιππη, η Ουνέσκο, ναι, όλα αυτά σαβδάσταται ναι, αλλά και αυτό είναι ένα στοιχείο πολιστικό, το οποίο είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό. Και εγώ τόλμησα με την αφθάδια που με διακρίνει, όταν προέκυψε ένα θέμα για το ΔΥΠΑΕ, κόμβος Καβάλλας, και αρχίσαν πάλι κάποιοι έξω ανατολών να αερίζουν για το πόσο τυχεροί θα ήμασταν αν μετά από την κατάληψη του ΤΕΙ και την δημιουργία του ΔΥΠΑΕ, κόμβος Καβάλλας μας δεχόταν στην αγκαλιά τους το Δημοκρίτιο, είπα το εξής και γιατί ρε παιδιά δεν θέτουμε ένα θέμα δημιουργίας ενός πανεπιστημίου, το οποίο να λέγεται του Κυντήδιου πανεπιστημίου, κατά το Δημοκρίτιο ας πούμε. Γιατί υπάρχει αυτή. Αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα την οποία κάνει αυτά. Αυτά εγώ δεν νομίζω ότι κάτι άλλο έχω πει. Θα θέτω υπόψη. Σας ευχαριστώ. Και για την Πίστηρο, Νίκο. Για την Πίστηρο δεν αναφέρθηκες. Καλησπέρα για από μένα. Με χαρά όπως είπε, δεν το λέω ειρωνικά κύριε Μιχαηλίδη, σε κάποια φάση είδα ότι το στρακιδικό σχεδιασμό σας είναι η απαγόρευση της καύσης καλαμιάς. Και δεύτερο ένα θέμα είπατε για την απονητροποίηση της Δημοτικής Ανότητας, Φίλιππο, για να μιλήσω μετά. Είναι κρίσιμα ζητήματα που προέκυψαν από συζητήσεις υπηρεσιακών, ερετών, πολιτών και εφορέων στην ανάλυση του συγκεκριμένου τομέα. Είναι αυτά που αναγνωρίστηκαν ως κρίσιμα ζητήματα, σημαντικά ζητήματα. Υπήρχαν πολλές διαβουλεύσεις, υπήρχαν υπηρεσιακοί, ίσως ο κ. Παπαδόπουλος θα μπορέσει... Το φαινόμενο της συνείδησης. Κύριε Πουσάρεφ, έχετε κάποια ερώτηση. Θεωρείτε ότι δεν είναι, απλώς ρωτάω. Επειδή καλό είναι να γνωρίζετε. Εντάξει, έχω γίνει καραμέλα για το πρωτογενείο τομέα, για αυτή την Επιτροπή. Δεν πειράζει, το οποίο μάσα σας είναι να μη συναιδριάσε. Είναι ένα θέμα που το ζω εγώ και οι περισσότεροι αγρότες, γιατί είμαστε αγρότες, ενώ ζήστε το περιγράφεις, τέλος πάντων. Όσο για την κάψη της καλαμιάς, υπάρχει στην προηγούμενη ΚΑΠ, γιατί την καινούργια ΚΑΠ θα έχουμε μόλις το 2030, υπάρχει στο πρόγραμμα πολλαπλής συμμόρφωσης η απαγόρευση της κάψης της καλαμιάς. Και αυτό είναι από το 2007. Απαγορεύεται και δεύτερον, άμα κάνει καταγγελία κανένας, κανένας άμα κάνει καταγγελία σε κόβουν και την επιδότηση. Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα. Όσο για την απονητροποίηση να σας ενημερώσω, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, όχι αγροτικής ανάπτυξης, επειδή υπήρχε πρόβλημα μετανητρικά επί διοικίσεως τσανάκα, όντως υπήρχε θέμα μετανητρικά και ο κ. Χρόνης το λέει ότι έχουν πέσει τα λεφτά τα νικρά και χαίρομαι πάρα πολύ κύριε Χρόνη που λέτε, κάτω από 50 είχατε πει. Λοιπόν, άλλο θέλω να πω. Θέλω να πω ότι σε αυτό το Υπουργείο Ανάπτυξης υπάρχει χάρτης. Όπως αυτός ο χάρτης, όλοι πανελλαδικά αυτός ο χάρτης είναι χρωματισμένος, ανάλογα με τα προβλήματα που υπάρχουν στις κάθε περιοχή. Αλλού είναι κόκκινος, αλλού είναι κίτρινος, αλλού είναι ξέρω εγώ. Και το οτιδήποτε πρόγραμμα για να πάει κάποιος αγρότης, παγελματίας, περνάει από μορειοδότηση. Δυστυχώς και η προηγούμενη διοίκηση, κύριε Δήμαρχε και σημερινή, τη δημοτική ενότητα Φιλίππον την έχουν στο άσπρο. Οπότε, οτιδήποτε ενέργειας να κάνει άλλους συνάδελους αγρότης, δεν θα μπορέσει να μπει στο πρόγραμμα απονητροποίησης. Και μετά τελευταίο με έκλεψε ο κύριος, γιατί δεν μ' άρεσε, όσο για τα τενάγια ιστορία είναι αυτή, με το πρόβλημα της συνείδησης, με τα που υπάρχουν υποδομές. Τέλος πάντων, είναι μια καραμέλα που την ακούμε 20 χρόνια και δεν έγινε τίποτα. Από εκεί και πέρα, να αναφερθώ και στον κύριο Ξανθό που με την έκλεψε τελευταία. Έχουμε, επειδή διαβάζουμε και λίγο ιστορία, ξέρουμε, μ' άρεσε η ιστορία. Έχει αναφερθεί ο θεκηδής όντως ασκαφτή υλή. Υπάρχουν μεταλλεία του Μέγα Αλέξερου στην περιοχή μας, υπάρχουν, όπως στην περιοχή μας, στην Δημοτική Ενότητα Φιλίπων, διάφορες, όπως η Αγία λένε, στο τσιγός και η μαύρη τρύπα να μην τραπεί η κουβέντα, όπως υπάρχουν και βραχογραφίες στους Φιλίπους. Υπάρχει κέντρο βραχογραφιές. Τα πρέπει να τα βάλουμε και να τα σκεδιάζουμε. Ευχαριστώ πολύ. Πρόεδρε, δύο ερωτησούλες για τον κ. Δημαρχό. Η ενεργειακή κοινότητα σε ποιον άξονα εντάσσεται και αν τη θεωρούμε πρωτεραιότητα του Δήμου, γιατί βλέπω ότι είναι πρωτεραιότητα και δεν την άκουσα να αναφέρεται ιδιαίτερα. Δεύτερη ερώτηση. Όσον αφορά τους λημένες του Δήμου, αναφέρεσαι στους λημένες ιδιοκτησίες του Δήμου ή και στους μεγάλους λημένες ιδιοκτησίες του όλου, γιατί άμα αναφερόμαστε εκεί πρέπει πάντα να είναι σε συνεργασία με τον αντίστοιχο φορέα διαχείρισης. Όπως και για την ακτή της Καλαμίτσας, αν πούμε θα κάνουμε κάτι πάντα πρέπει να είναι σε συνεργασία με τον φορέα διαχείρισης και δεν μπορούμε μόνοι μας να πάρουμε αποφάσεις. Και όσον αφορά τελευταία ερώτηση για τη μείωση του πληθυσμού, θεωρώ ότι εννοείται τη μείωση πληθυσμού με ποιοτικά χαρακτηριστικά, γιατί η μείωση του πληθυσμού δεν είναι εξανάγκης αρνητική, αρνητική είναι μια μείωση του πληθυσμού αν έχει και κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά αρνητικά, δηλαδή αν μειώνονται οι νέοι, αν μειώνονται κάποιες ομάδες, δεν σημαίνει ότι η μείωση του πληθυσμού είναι εξανάγκη αρνητικό για μια χωρική περιφέρεια. Ευχαριστώ κύριε Λουφαντζίο, όσον αφορά την ιδιακή κοινότητα στις στρατηγικούς τομείς ανάπτυξης εντάστητε συμπράσινη μεταράση, καθότι η ενέργεια παράγεται έτσι μέσα από τα βολταϊκά. Όσον αφορά τους λοιμένες, γενικότερα θα έλεγα ότι μας αφορούν όλοι οι λοιμένες, είτε αυτοί που ανήκουν και τους διαχειρίζει το Δήμος, είτε οι υπόλοιποι λοιμένες, τους οποίους προφανώς δεν μπορούμε να αποφασίσουμε, έτσι, μπορούμε τουλάχιστον να πιέσουμε, να προτείνουμε, προφανώς δεν μπορούμε όμως να αποφασίσουμε. Το τρίτο, δεν θυμάμαι ποιο θέμα θέσατε. Βλέποντας ότι, όπως ανέφερα εξ αρχής, τα δημογραφικά χαρακτηριστικά φαίνονται να παραμένουν αμετάβλητα καταρχήν, νομίζω ότι είναι αρνητικό σημάδι. Όταν βλέπεις ότι μειώνει το πληθυσμός με ομοιόμορφα χαρακτηριστικά, νομίζω συμφωνείτε έτσι ότι δεν είναι θετικό σημάδι. Και αλλού αυξάνονται. Αυξάνονται ότι η κατανομή των ηλικίων είναι η ίδια. Ωραία, λοιπόν, όρουμε. Να συμπληρώσω λίγο ότι καταρχάς όσον αφορά την απογραφή, χρησιμοποιήσαμε μέχρι ένα σημείο την προηγούμενη και τώρα πήραμε μόλις τα πρώτα στοιχεία που αποδέσμευσαν από το 21. Οπότε δεν υπάρχει σχετική λεπτομέρεια ως προς αυτό που ρώτησε προηγουμένως, ως προς την κατανομή δηλαδή του πληθυσμού, αν μειώθηκε, που μειώθηκε και τα λοιπά. Ενδεχομένως στο επόμενο επιχειρησιακό θα είναι στη διάθεσή μας όλη αυτή η ανάλυση, γιατί ένας από τις δυσκολίες που πάντα έχουμε είναι να βρεις όλα αυτά τα στοιχεία. Αλλά αυτή τη φορά είχαμε και το αντικειμενικό πρόβλημα, δηλαδή ενώ η υπογραφή έγινε το 21 ακόμα δεν έχουν δημοσιευτεί οι αναλύσεις για όλα αυτά. Τώρα δυστυχώς όπως το κάνουμε λίγο απαντάμε λίγο επιλεκτικά. Αλλά άμα κάποιος κάτι θέλει να ρωτήσει όσον αφορά τους λιμμένες, πολύ σωστά διατυπώθηκε. Μιλάμε για κάτι το οποίο ενδεχομένως ο δήμος δεν έχει φυσικά την αρμοδιότητα των μεγάλων λιμμένων, αλλά αυτό που οφείλει να κάνει είναι να είναι κοντά στον οργανισμό λιμμένα, όπως και είναι πολύ κοντά, αυτή η διοίκηση τουλάχιστον και η προηγούμενια πόσο γνωρίζω, στο να συσχεδιάζουν πάνω στο κομμάτι που αφορά τους λιμμένες και εδώ στην Καβάλα έχουμε και τους δύο λιμμένες. Εξεχθάμε δηλαδή και τον εμπορικό και τον επιβατικό. Ναι, είναι δηλαδή κάτι το οποίο ξεφεύγει ίσως από μας το ότι η Αλεξανδρόπολη επιλέχθηκε στρατηγικά από το κράτος μας για όλες αυτές τις επενδύσεις που βλέπετε να γίνονται εκεί από τους Αμερικάνους, μακάρι μπορεί να έρθει και προς εδώ. Από αυτά που τουλάχιστον γνωρίζαμε εμείς η Καβάλα ήταν μπροστά στο κομμάτι της σύμβασης. Ναι, ναι, ναι, το είχε προχωρήσει αρκετά η διοίκηση. Απλώς είναι πιο πίσω. Για το σταυρό του Αμυγδαλεώνα που είπε ο κ. Ξανθόπουλος, έχει απόλυτο δίκιο να ξέρετε ότι τα στοιχεία τα πήραμε από την Ελστάτ. Δηλαδή η κατάσταση όπως την βλέπετε με τους κωδικούς δεν την πήραμε, δεν την φτιάξαμε εμείς. Υπάρχει έλλειψη, μπορεί να το φτιάξανε εκείνη τη φορά. Δηλαδή και δεν υπήρχε. Πολύ σημαντικό. Ωραία. Για τους ριπαντές που είπατε κ. Ξανθόπουλο επίσης, να ξέρετε ότι είμαστε σε άμεση επικοινωνία με το ΔΥΠΑΕ αλλά και με το Δημοκρίτιο και με τους δύο καθηγητές, δηλαδή και τον Γιώργο Γαϊτατζή και τον Γιώργο Σιλέω. Και συσχεδιάζουμε πάντα δράσεις. Δυστυχώς δεν ήμασταν τυχεροί να ανταχθούμε στις προηγούμενες. Για την πολοδομία νομίζω υπάρχει κάτι σχετικό, οπότε θα το ψάξουμε. Αυτό για το Θοκυδίδη, να πούμε ότι είναι και οι βραχογραφίες πολύ σωστά επισημάθηκε και από κάποιον. Μακάρι να έχουμε και κάτι με το Θοκυδίδη. Ο κ. Πουσαέφ για την κάψη καλαμιών. Μακάρι κ. Πουσαέφ να μην ισχύει πλέον για μας αυτό το πρόβλημα. Είχε επισημανθεί ο κ. Παπαδόπουλος ο Θόδωρος να μπορεί να μας απαντήσει κάτι περισσότερο όπως και για την απονητροποίηση που είχε επισημανθεί από τις προηγούμενες φορές. Δεν θυμάμαστε να έγινε κάτι. Αλλά εσείς τώρα το θέσετε ως εξής ότι δεν υπάρχει στο χάρτη. Ναι, ναι. Αυτό εδώ μάλλον ναι. Επειδή το θέμα το έχω ψάξει κ. Παπαδόπουλε. Σας έχω πει ότι υπήρχε θέμα και όντως υπάρχει θέμα μετανητρικά στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππον. Αλλού πολλά λίγα. Επειδή στο πρόγραμμα που υπάρχει απονητροποίηση, υπάρχουν τα προγράμματα, γίνεται μεμωριοδότηση. Και ανάλογα το χάρτη της περιοχής που υπάρχει, υπάρχουν και τα ανάλογα μόρια. Δεν μπορώ εγώ να πω σε πρόγραμμα απονητροποίησης σε στιγμή που είναι ο χάρτης λευκός. Τι θα είναι δηλαδή, εγκατεθείαν δεν θα πω. Αυτό θέλω να πω. Πολύ σωστά. Δεν ξέρουμε ποιος είναι. Θα το δούμε σε συνδυασμό με τη ΔΑΟΚ μάλλον, με τις υπηρεσίες αντίστοιχες και της περιφέρειας. Πολύ ωραία. Αυτά που συμπάρχουν. Προχωρούμε σε ψήφιση. Πρόεδρε, να ρωτήσω κάτι και εγώ, κύριε Παπαδόπουλο. Οικονομικά στοιχεία γιατί δεν έχετε, κύριε Παπαδόπουλο. Δηλαδή... Τι εννοείται κύριε Κουνάκο, τι δεν έχουμε, ως προστοί. Σε ό,τι αφορά τις μονάδες που υπάρχουν στο Δήμο Καβάλλα, στο ΑΕΠΤΟ μονάδων αυτών, το ανθρώπινο δυναμικό, τους απασχολούμενους, αυτά τα θέματα γιατί δεν τα αναφέρουμε στο δικικό σχέδιο. Κύριε Κουνάκο, δεν ξέρω αν έχετε κάποια άλλη εκδοσία, αλλά αυτή που έχω εγώ τα έχει. Όχι, έχω αυτά. Κάτι άλλο θα εννοείται. Τα στοιχεία αυτά δεν αναφέρονται. Σε ποια σελίδα αναφέρονται? Τα αντίστοιχα κεφάλαια. Έχετε δηλαδή δει τα αντίστοιχα κεφάλαια όσον αφορά την τοπική οικονομία είναι το κεφάλαιο 4 και όσον αφορά το εσωτερικό περιβάλλον του Δήμου το κεφάλαιο 5. Αν υπάρχει κάτι το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται, το δέχουμε. Αλλά ότι δεν υπάρχει, υπάρχει μέσα η αναφορά. Γίνεται μια γενική αναφορά και όχι επιμέρους με στοιχεία. Όπως αυτά του πληθυσμού που είναι πολύ σημαντικά κύριε Παπαδόπουλε και για μένα εκεί φαίνεται ποια είναι η κατάσταση στο Δήμο Καβάλλας. Κάνουμε στρατηγικά σχέδια, σχεδιάζουμε. Είχαμε εκείνο το πρώτο σχέδιο το οποίο έγινε στην εποχή του κυρίου Ερυφυλίδη το σχέδιο των τριών ομών της Μελέτης Στρατηγικής Ανάπτυξης του Δήμου Καβάλλας του κυρίου Λουκάκη αναφέρουμε. Το οποίο εδώ ενδεχομένως κάποια στοιχεία ήταν πολύ χρήσιμα και πρέπει να αναφέρονται και εδώ. Γιατί βλέπω έχετε τα τρία επιχειρησιακά. Αυτό είναι το τρίτο δηλαδή. Είναι στοιχεία που έχετε από το 2006 με το 2010 από το 2014 και αυτό είναι τώρα το τελευταίο επιχειρησιακό. Επάση περίπτωση η συρρήκνωσης όμως του ανθρώπινου δυναμικού και ειδικά στις νέες ηλικίες είναι το σημαντικότερο από όλα τα οποία θα πρέπει να μας απασχολήσει αγαπητοί συνάδελφοι γιατί όντως όλοι μας έχουμε παιδιά τα οποία ενώ σπουδάσανε στην πατρίδα είναι αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό και δεν σκοπεύουν να γυρίσουν πίσω γιατί δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γυρίσουν πίσω. Αυτά πρέπει να μας απασχολήσουν. Δηλαδή τι να τον κάνω εγώ τον δήμο Καβάλας όταν θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο δηλαδή χάσαμε μια πόλη στα 15 χρόνια 16 χάσαμε μια πόλη 17 χιλιάδων κατοίκων σαν περιφερειακή ενότητα. Πολύ σημαντικό το νούμερο. Λοιπόν προχωρούμε σε ψήφιση. Κύριε Παπαδόπουλα. Ευχαριστώ Πρόεδρε. Καταρχάς να ευχαριστήσω τον κ. Μιχαλίδη και τον κ. Παπαδόπουλο για την παρουσία και ενημέρωση που μας έχουν κάνει φυσικά και για τη δουλειά της υπηρεσίας. Θα σταθώ στα λεγόμενα του Αντιδημάρχου όμως που με δυο κοβέντες νομίζω είπε όλη την αλήθεια, την αποτέπωση. Λέγοντας ότι ο δήμος Καβάλας έχει την πρωτιά στην περιφέρειά μας και έχει τη μεγαλύτερη μείωση του πληκτισμού. Όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι μια παραδοχή αποτυχίας και βλέπουμε ότι τις τελευταίες, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα, δύο δεκαετίες υπήρχαν πολιτικές που αντί να κοιτάν την ανάπτυξη της Καβάλας και του τόπου, δυστυχώς έχουμε αυτή την υποβάθμιση. Και επίσης συνεχίζονται έτσι με τις ίδιες λαθασμένες συνταγές να γίνονται οι πολιτικές. Τώρα, όπως και να έχει, δεν θα μπορούσα να μην σχολιάσουμε το παράδοξο ότι μιλάμε για το επιχειρησιακό πρόγραμμα που ξεκινά από το 2021 και τελειώνει το 2023 και μας το φέρνει έτσι για συζήτηση και έγκριση ουσιαστικά το 2023, δηλαδή τη χρονιά που λήγει η εκτέλεση του προγράμματος. Και μάλιστα, μας φαίνεται την έγκριση, από ό,τι άκουσα και από τον κ. Αντιδίμαχο, της πρώτης φάσης του προγράμματος, που είναι οι πολύγενικές έτσι κατευθύσεις και έχετε ακόμη σε κρεμώτα την πιο σημαντική τη δεύτερη φάση, που υποτίθεται ότι θα έχει δικαίει τις προτεραιότητες σε παρεμβάσεις και έργα. Και φυσικά με ποιον, γιατί αυτές οι ερωτήσεις που προκύπτουν μερικές εδώ από συνανδέλφους, ρωτώ με ποιον κάνατε διαβούλευση για την εκπώνηση του προγράμματος με όλους εκτός από τις δημοτικές παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου. Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά, αλλά τέλος παντών, εσείς αξιολογίστε. Εμείς ως παράταξη βέβαια έχουμε ασκήσει ουσιαστική κριτική εδώ και τρία χρόνια στο σύνολο της πολιτικής της διοίκησης του Δήμου, γιατί η πολιτική αυτή οδήγησε τον Δήμο μας στην υποβάθμιση της θέσης του και του ρόλου του. Θα μείνω και θα πω ότι συγκεκριμένα απαξιώθηκαν και απορριθμίστηκαν κρίσιμες υπηρεσίες του Δήμου, όπως η οικονομική υπηρεσία και το βοήθεια στο σπίτι για τα θέματα προσωπικού και μισθοδοσίας. Δημοτικοί πάλι προτίμησαν να φύγουν εξαιτίας της τάσης και της συμπεριφοράς του Δημάρχου. Υποβαθμίστηκαν υπαρρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Είχαμε, ξέρουμε όλοι, διαμαρτυρίες ακόμη και για φώτα, σκοπίδια και σπαταλήθηκαν πόροι για άσκοπες και χωρίς αποτέλεσμα δράσης. Αυξήθηκαν οι αναθέσεις με αδιαφανή κριτήρια και προσωπικές επιλογές του Δημάρχου. Δεν επιτεύθηκε καμία διεκδίκηση του Δήμου ως προς την αξιοποίηση ακυνήτων. Βέβαια αναφέρθηκαν Καλαμίτσα, κάτω νοσοκομείο, παλιό πρωτοδικείο, ο Διόνυσος. Ενώ ο Δήμος έχασε διαπραγματική δύναμη, έτσι ξεπουλώντας δικαιώματα του, όπως για παράδειγμα στην Καλαμίτσα. Ωστόσο, θα πω εδώ ότι συμφωνούμε με τις θεματικές και χωρικές στρατηγικές κατευθείσεις ανάπτυξης του Δήμου, όπως μιλήσατε για την ψηφιακή σύγκληση, για την πράσινη μετάβαση, οι οποίες δεν αφορούν βέβαια μόνο την παρόσα διοίκηση αλλά τη γενική κατεύθυνση θάλυγα που πρέπει να πάρει ο Δήμος μας. Θα το παρατηθούμε βέβαια στο πιο ειδικά όταν θα έρθει προσεγγίτηση η δεύτερη φάση του επιχειρησιακού προγράμματος, αν προλάβει βέβαια τις δημοτικές εκλογές του Οκτωμβρίου. Και για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά κυρίως επειδή σήμερα καλούμαστε να εγκρίνουμε και την υφιστάμενη θέση του Δήμου και την υφιστάμενη κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του Δήμου, την οποία εμείς δεν εγκρίνουμε λόγω της υπουβάθμισης της θέσης του Δημού από τη σημερινή διοίκηση, θα ψηφίσουμε αρνητικά, εξάλλου το πρόγραμμα αυτό έχει ουσιαστικά ξεπεραστεί από την εξέλιξη των πραγμάτων και θα αλλάξει από τη νέα διοίκηση του Δημού μας το 2023, η οποία θα ετοιμάσει το επόμενο πρόγραμμα για την περίοδο 2024-2026. Συνεπώς είναι και ουσιαστικά πλέον έτσι άκυρο να το συζητάμε. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Θα επιστρέψω την κυρία Δρακονάκια μετά στον κύριο Παπα. Αρχικά ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Μιχαηλίδη για την παρουσίαση, αφενός και αφετέρων και όλη την υπηρεσία με προϊσθάνω τον Τύρο Παπαδόπουλο για την προσπάθεια που έχουν κάνει και για τη σύνταξη του πηγηρισιακού. Βέβαια να καταθέσω το προσωπικό μου σχόλιο ότι λίγο χρονικά καθυστερήσατε συνάδερφοι, αλλά ας θεωρήσουμε ότι δουλεύει και λίγο περισσότερο. Ένα επηρεσιακό σχέδιο, συνάδελφοι, το οποίο διαφαίνεται για ακόμα μια φορά, κάτι το οποίο το έχουμε βιώσει και εμείς στη δική μας διοίκηση, ότι για να υλοποιηθεί βλέπετε ότι εξαρτώμεστε άμεστα από χρηματοδοτήσεις, από εντάξεις, γενικότερα από αναζήτηση και ισροή χρημάτων από χρηματοδοτικά εργαλεία και να μπορέσουν να υλοποιηθούν όλα όσα αναφέρθηκαν στην παρουσία στο κύριο Μιχαήλ. Δυστυχώς θεωρώ ότι καταντούμε κάθε χρόνο στο να παρουσιάζουμε ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα, στο οποίο μπορεί να αποτυπώνεται η πρόθεση της σε κάθε διοικησία, στη σημερινή στην προκειμένη περίπτωση, αλλά η υλοποίηση κάθε φορά του επιχειρησιακού πρόγραμματος, σχεδίου, εξαρτάται άμεσα από την χρηματοδότηση που μπορεί να έχουμε από άλλους φορείς, διότι δυστυχώς ο Δήμος Καβάλλας δεν έχει τη δυνατότητα να παράξει έσοδα ικανά και πολλά, έτσι ώστε να μπορέσει όλες αυτές τις σκέψεις και όλες αυτές τις δράσεις και τα έργα να τα υλοποιήσει. Στα πλαίσια λοιπόν αυτά του γεγονότος ότι έχουμε υποχρεωτικά ως Δήμος την παρουσίας ενός επιχειρησιακού σχεδίου και ενός σχεδίου το οποίο δεν αποκλίνει από το σχεδιασμό τον οποίο ακολουθούσαμε και εμείς ως Διοικησία, παρατήρησα μόνο, δεν ξέρω αν κάνω λάθος κύριε Μιχαηλίδη, κάποιες δράσεις τις έχετε εξαιρέσει, πιθανολογώ γιατί ίσως παύουν εναρμοδιότητες του Δήμου Καβάλλας αλλά ενδεχομένως άλλων υπηρεσιών όπως η περιφέρεια. Προσωπικά θα ήθελα να το ψηφίσω το συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο. Νομίζω ότι είναι κάνα δυο συνάδελφοι της παράταξής μου μέσα και θα τους εζητούσα αν είναι εφικτό Πρόεδρε να ψηφίσουν ατομικά ο καθένας. Ευχαριστώ πολύ. Ωραία. Υπόλοιποι συνάδελφοι της κυρίας Δρακωνάκη από την παράταξη της κυρίας Στσανάκα. Πώς το αποθέτουν, θετικά ή αρνητικά. Θετικά ή αρνητικά. Θετικά. Ωραία, ας προχωρήσουμε. Κύριος Ταπανίδης. Ο κύριος του Ρουτήτης θετικός. Θετικός, θετικός. Ο κύριος Ταπανίδης θετικός, πολύ ωραία. Κύριε Παπά. Κύριε Πρόεδρε, είτε το λέμε στρατηγικό, είτε το λέμε επιχειρησιακό, το θέμα είναι ότι υπάρχει μια μεγάλη απόκληση από το πώς προχωράνε αυτά τα πράγματα τα οποία καταγράφουμε και οραματιζόμαστε χρόνια τώρα. Όλα αυτά τα χρόνια, θυμάμαι από το επιχειρησιακό που έγινε επιδίκηση Συμπιτζή, που είχε γίνει μια καταγραφή. Μέχρι σήμερα το πολύ πολύ έχουμε ξεχάσει τέτοια πράγματα που είπε και ο κύριος Ξαδόπουλος, που και για μένα είναι σημαντική η ανάδειξη της μάχης στο Φιλίπουλ, γιατί έχει τεράστια σημασία και οποιαδήποτε άλλη χώρα θα το είχε κάνει τεράστιο θέμα, ιστορικό θέμα και τουριστικό θέμα. Πέρα από τις βραχογραφίες, όλα τα άλλα, εγώ τα θυμάμαι να είναι γραμμένα και στα προηγούμενα επιχειρησιακά. Δηλαδή, η πλατεία Καπνεργάτη πόσα χρόνια έκανε να ολοκληρωθεί, το αν σας εσείς την Παναγία που είναι σήμερα εδώ μέσα πότε το είπε ο Παντέρ Μαλής, ο Παντέρ Μαλής πέθανε και ακόμα τίποτα δεν έγινε. Άρα λοιπόν, αυτά τα οράματα θα πρέπει να τα βλέπουμε και πώς προχωράνε, πώς υλοποιούνται, γιατί τελικά καταλήγουν να είναι έκθεση ιδεών. Ένα άλλο θέμα που θέλω να πω, είπε ο κ. Παπαδόκουλος ότι δεν έχουμε στοιχεία πληθυσμού. Έχουμε στοιχεία πληθυσμού και ανανομό, έχουμε στοιχεία πληθυσμού και αναπεριφέρεια, που βλέπουμε λοιπόν αυτή τη φοβερή ανάπτυξη που κάποιοι λένε ότι γίνεται στο Νεύρο, ότι τελικά έχει μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού στην περιφέρεια από την Καβάλα, η οποία λέμε ότι δεν γίνεται τίποτα. Το μυστικό ξέρετε που είναι κρυμμένο, του φωνάζει ο Κουνάκος, αλλά κύριε Δήμαρχε δεν το αναδεικνύουμε. Το μυστικό είναι ότι η περιοχή μας ιστοχοποιείται, δηλαδή το έχουνε βρει κάποιοι και θεωρούν ότι επειδή είναι κάποιος και δεν έχει σώδημα, άρα καλό θα είναι να μην έχουνε όλοι σώδημα, άρα λοιπόν αυτό σημαίνει πρόοδος για κάποιους. Και κατά αυτόν τον τρόπο και οι άλλες περιοχές ιστοχοποιούνται, γιατί τι κάνουμε, αυτά που είχαμε σαν οικονομικό επίπεδο τα προηγούμενα χρόνια, τα έχουμε μειώσει κατά το μισό και νομίζουμε ότι έτσι θα μπορέσει να λειτουργήσει η αγορά της καβάλας, της δράμας, της εξάνθες και οτιδήποτε. Είναι για μένα πρέπει να γίνει σε οικονομικό επίπεδο μια επίθεση στο τι τελικά σημαίνει εγγυημένο ισόδημα στο οποίο μπορεί να αντέξει με αξιοπρέπεια και να ζήσει μια ελληνική οικογένεια. Αν αυτό δεν γίνει θα βλέπουμε συνεχώς να γίνονται δύθεν σε εισαγωγικά κάποιες επενδύσεις και αυτές οι επενδύσεις να αντικαθιστούν κάποιες άλλες και να φέρουν οικονομικό όφελος μισό από αυτό που πριν υπήρχε. Άρα λοιπόν η συρρήγγονση που λέει ο Γκουνάκος και η ευτοχομήση που λέω εγώ, όχι είναι πρωτοπυλών, είναι μέσα στο σπίτι μας και δεν το έχουμε καταλάβει. Τώρα εξηγούσε ο κύριος Μιχαηλίνης που και εγώ θέλω να πω καλά λόγια για την παρουσίασή του, είναι ένας νέος σύγχρονος επιστήμονας ο οποίος πραγματικά θέλει όσο το δυνατόν να κάνει απλά πράγματα για να τα καταλαβαίνουμε. Θέλω να του πω λοιπόν αυτό που είπε ο κύριος Ξανθόπουλος, ότι το νερό που επιστρέφει απλώς πέφτει ανεξέλεγκτα μέσα στο λιμάνι. Οι νεοπλασίες και τα άλλα προβλήματα στα ψάρια θα αναδειχθούν τα επόμενα χρόνια. Με τη φωσφογή ψωδεγίνεται τίποτα και όσον αφορά τα πετρέλαια θα βλέπετε μια φλόγα τεράστια η οποία δεν κάνει τίποτα παρά να βγάζει το έσω δύο και να έρχεται προς τα πάνω μας. Πάντε να μετρήσετε, ποιος μετράει, δεν μετράει κανένας σήμερα. Φωνάζαμε πριν 10 χρόνια ότι δεν γίνονται μετρήσεις και γίνανε κάποιες υποτυπώδες μετρήσεις επί Καλλιοτζή και επί άλλων νομαρχών και σήμερα δεν γίνεται καμία μέτρηση. Αν μετρήσουμε σήμερα έσω δύο στην περιοχή της Καρβάλης θα δείτε ότι έχει εκτιναχθεί και ότι τελικά μας πείραζε αν θα ερχόντουσαν και θα αναπτυσσόντουσαν βενζόλια στην περιοχή. Όλα αυτά είναι μια αλήθεια. Αλλά μέσα από αυτή την αλήθεια θα πρέπει να ζήσουμε και να διορθώσουμε όλες οι στρεβλόες οι οποίες έχουμε εδώ πέρα. Γιατί θα διαβάσατε ότι στο Νεύρο δεν βρίσκαν αυγό να φάνε οι διάφοροι εκεί πέρα πεζονάφτες του Αμερικανικού Στρατού. Τελικά αυτό μας γέμισε εφορία. Τότε γιατί εφόσον δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ανάπτυξη στο Νεύρο γιατί έχει 9,5% μίωση ο πληθυσμός. Δηλαδή γιατί φεύγει ο κόσμος. Έχει δουλειές, έχει μισθούς αξιοπρέπειας και φεύγει. Είναι πράγματα τα οποία βάζουμε μάλλον κάτω από το χαλί. Δεν τα συζητάμε ή δεν τα αντιμετωπίζουμε όπως είναι. Και τελικά θα φτάσουμε όλοι να υποφυθαλμιούμε αν κάποιος σήμερα έχει έναν αξιοπρεπή μισθόρι ή αν έχει δουλειά εν τέλειο. Τώρα όσον αφορά το επιχειρησιακό στρατηγικό, όπως σας το είπα το εξετάζω σαν διαδικασία καταγραφής. Ο κ. Παπαδόπουλος και ο κ. Μιχαηλίδης τα έχουν καταγράψει σχεδόν όλα με τις προσθήκες οι οποίες έγιναν και είναι ένα σχέδιο το οποίο θα το πούμε και μετά από 4 χρόνια. Σαν μια διαδικασία υποχρεωτική το αντιμετωπίζω και έτσι το ψηφίζω. Ο κ. Βαρός. Αγαπητοί συνάδελφοι, ως δημοτική παράταξη θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το θέμα πολιτικά. Πολιτικό όργανο είμαστε και πολιτικά θα το δούμε. Πριν όμως να ευχαριστήσουμε και εμείς από τη μεριά μας και τον διευθυντή τον κ. Παπαδόπουλο αλλά και όλους τους εργαζόμενους του Δήμου που συμβάλλαν και αυτή την πρότασή τους για το επιχειρησιακό πρόγραμμα και θεωρούμε βέβαια την πολιτική κατεύθυνση δόθηκε και έτσι πρέπει να γίνεται από την διοίκηση. Τώρα, στο πολιτικό κομμάτι. Μιλάμε για ένα στρατηγικό σχέδιο του Δήμου, άρα μιλάμε για δράσεις οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν, να υλοποιηθούν τους επόμενους 10 μήνες μέχρι και την ολοκλήρωση δηλαδή της θητείας και δράσεις εξειδικευμένες που αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει και μια συνεργασία του Δήμου, των νομικών προσώπων, των φορέων, ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν. Πρέπει να υπάρχει στρατηγικό σχεδιασμός ή στρατηγικό σχέδιο. Ναι, βεβαίως πρέπει να υπάρχει. Πρέπει και από επόμενες διοικήσεις και τα επόμενα χρόνια, ενδεχομένως, στο μεγαλύτερο κομμάτι του να υλοποιείται ή να υπάρχει προσπάθεια υλοποίησης και συνέχειες, να το πω έτσι. Λογικά, ναι. Όμως για να δούμε λίγο την πραγματικότητα και να δούμε από τότε, νομίζω μετά το 2010, μετά αυτή την περίπτωση των μνημονίων και τα λοιπά, όπου ουσιαστικά επιβάλλεται στην λειτουργία του Δήμουτου να υπάρχει πρόταση για επιχειρησιακό πρόγραμμα για στρατηγικό σχέδιο. Πολύ σωστά οι υπηρεσίες προσπάθησαν να δώσουν στοιχεία μέσω από την ΕΣΤΑΤ και βέβαια πολύ σωστά είπε και ο αγαπητός ο κύριος διευθυντής, ότι ξέρετε, μη περιμένετε αναλυτικά στοιχεία από την τελευταία απογραφή, δεν υπάρχουν. Δεν μας έχουν δωθεί. Άρα έχουμε τα συγκεντρωτικά και βάσει και ουσιαστικά η όποια πρόταση έγινε βάσει των στοιχειών του 2011, πριν τα αναλυτικά στοιχεία του 2014. Άρα εδώ τώρα πολιτικά για να δούμε και πώς κινείται η Κεντρική Διοίκηση και το Κεντρικό Κράτος, γιατί πολλά ακόμα τελευταία. Και βέβαια ας προβληματιστούμε λίγο και ποια στοιχεία δόθηκαν το 2010 για να μπει το δονοτού. Είναι ένα θέμα και αυτό. Με τι στοιχεία δόθηκαν και τότε. Τα πραγματικά πριν μιας δεκαετίας ή στοιχεία τα οποία δεν υπήρχαν. Και άλλα παρουσιάστηκα. Να μην τα ξεχνάμε αυτά. Και βέβαια κάποιος θα πει τώρα τι μας θυμίζει στο δονοτού και το 2010. Μα αυτή η κατάσταση της αυτοδιοίκησης και γενικός της χώρας, οφείλεται και σε αυτή την επιλογή τότε. Άρα πάμε τώρα πολιτικά. Πάλι να συνεχίσουμε. Τι πρέπει να συμβεί. Περιμένουμε ότι θα υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο. Όχι βέβαια δεν μπορεί να υλοποιηθεί μέσα στις επόμενους 10 μήνες. Εγώ λέω ότι έχουμε την καλύτερη διοίκηση. Και υπάρχει η καλύτερη διάθεση από μεριά της διοίκησης των υπρησιακών παραγώνων των στελεχών των φορέων να υλοποιήσουμε. Μπορεί να υλοποιηθεί ή όχι. Άρα ουσιαστικά μιλάμε για ένα σχέδιο το οποίο θα μείνει στα συρτάρια. Μπορούν να υλοποιηθούν οι δράσεις. Κάποιος θα πει μπορούν να υλοποιηθούν. Διότι όπως είπε ο κύριος δήμαρχος στην αρχική του τοποθέτηση ότι ξέρετε ενώ η λογική λέει ότι θα έπρεπε να έρθει το 2020 γιατί μιλάμε για το 2021-2023 και για υλοποίηση αυτής της θητείας αυτού του σχεδιασμού. Ότι άργησε και ένας από τους λόγους ήταν ότι περιμέναμε να δούμε τις χρηματοδοτήσεις. Άρα προσέξτε τώρα τι συμβαίνει. Τελικά το σχέδιο το κάνουμε με τις δράσεις που είναι αναγκαίες για το δήμο. Για προσαρμόζουμε τις δράσεις σύμφωνα με τις χρηματοδοτήσεις που υπάρχουν. Ή αναγκαζόμαστε να το πω πιο απλά να επιλέξουμε δράσεις σύμφωνα με τις όποιες χρηματοδοτήσεις υπάρχουν. Άρα που είναι τώρα το πολιτικό. Κοιτάξτε να δείτε. Δεν πρόκειται να αλλάξουν τα πράγματα, μακάρι να διαψευστώ, μακάρι να διαψευστούμε. Όσο θα συνεχίζεται αυτή η πορεία αυτής της αυτοδιοίκησης. Μιας αυτοδιοίκησης που δεν έχει διοικητική και οικονομική αυτονομία. Μιας αυτοδιοίκησης που συνεχίζει να λειτουργεί ως μακρή χέρη της κεντρικής διοίκησης. Άρα περιμένουμε τι ευρωπαϊκά προγράμματα θα υπάρξουν. Προς ποια κατεύθυνση θα είναι αυτά τα προγράμματα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα προγράμματα κατευθύνονται με τις ανάγκες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατευθύνονται με τις ανάγκες και όχι μόνον και χωρών όπως είναι της Γερμανίας κυρίως και άντε και κανά δυο χώρες ακόμα. Αυτή είναι η λογική. Πείτε μου ότι έχω άδικο. Πείτε μας ότι έχουμε άδικο. Άρα θα πρέπει και αυτό που υπόθηκε και ήταν και ένα σύνθημα. Στο τελευταίο συνέδριο της ΣΚΕΔΕ ποιο ήταν το σύνθημα ισχυρή αυτοδιοίκηση ισχυρή Ελλάδα. Ποια ισχυρή αυτοδιοίκηση. Επιτρέψτε μου δηλαδή ποια ισχυρή αυτοδιοίκηση. Όταν το απλό. Δεν έχεις χρηματοδοτήσεις από πουθενά. Όταν μιλάμε και λέω ως παράδειγμα τώρα ότι για να ολοκληρώσουμε την ενεργειακή κοινότητα. Λέω εγώ άκουσα κάποια νούμερα δεν γνωρίζω άκουσα κάποια νούμερα από συνεντεύσεις ανθρώπων της διοίκησης ότι το ποσό ενδεχομένως να είναι ενδεχομένως τέσσερα εκατομμύρια. Και κανείς δεν λέει ότι γιατί δεν είναι προς αυτήν την κατεύθυνση χρηματοδοτήσης από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μας επιβάλλει να μειώσουμε την κατανάλωση του ρεύματος και το δήμων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είπε ότι κοιτάξτε να δείτε θα πρέπει να κλείσετε την παραγωγή ενέργειας μέσα από λιγνίτι. Ενέργειας μέσα από λιγνίτι. Πράσινη ενέργεια. Τι κάνει αυτή τη στιγμή, χρηματοδοτεί τέτοιου είδους λέω εγώ δράσεις. Γιατί είναι μια από τις δράσεις στις οποίες θέλουμε και γρήγορα να ολοκληρώσουμε. Άρα για να κλείσω, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε και θα μου επιτρέψετε με όλο τον σεβασμό απέναντί σας να κορεδευόμαστε μεταξύ μας. Δεν είναι δυνατόν. Απλώς σήμερα νομίζω ότι ζητάτε να εγκρίνουμε την πρώτη φάση, θα έρθει η δεύτερη φάση. Δεν θα μείνω σας είπα ότι γιατί δεν ήρθε το είκοσι, γιατί θα απομείνουν μετά τη δεύτερη φάση, εγώ λέω στην καλύτερη περίπτωση έξι μήνες, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί τίποτα. Και προσέξτε το, ενδεχομένως λέω εγώ, ενδεχομένως, οι καβαλιώτης θα αποφασίσουν, πλήνω κύριε Πρόεδρε, θα αποφασίσουν μια διοίκηση αύριο μεθαύριο. Μετά το 23 το επιχειρησιακό πρόγραμμα που θα φέρουν δεσμεύεται κανένας ότι τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος αυτής της πρότασης θα υπάρχει συνέχιση, αλλά και εμπλουτισμός ενδεχομένως με κάποιες άλλες πολιτικές κατευθύσεις που ενδεχομένως αυτή τη στιγμή και ο σώμα να μην τις έχουμε σκεφτεί ή να μην έχουν προκύψει. Άρα για όλους αυτούς τους λόγους, γιατί δεν θέλουμε απλώς και εμείς απ' τη μεριά μας να θεωρούμε ότι συνεδούμε σε αυτή την κατάσταση, είμαστε αρνητικοί. Κύριε Ποτόια. Ήθελα, Πρόεδρε, καταρχήν να ζητήσω συγνώμη για την προηγούμενη παρέμβαση που έκανα σχετικά με τη συζήτηση που γινόταν για τους ισμούς, αλλά θεώρησα σκόπιμο να το κάνω, γιατί ναι μεν είναι χρήσιμη η πληροφόρηση των πολιτών, ωστόσο όμως το προλαμβάνι είναι ακόμα πιο χρήσιμο και να σημειώσω ότι μετά το σεισμό του 1999, το μεγάλο στην Αθήνα, το 2001 αποφασίστηκε να γίνει ένας οπτικός, γρήγορος έλεγχος των δημόσια κτιρίων, νοσοκομείων, σχολείων κλπ. Εκείνη η απόφαση του 2001 άφησε απ' έξω το 80% αυτών των κτιρίων που δεν έγινε ούτε καν οπτικός έλεγχος και μάλιστα από το 30% του οπτικού έλεγχου που έγινε, μάλλον το 20% που έγινε, το 30% κρίθηκε ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στα κτίρια. Για αυτό το λόγο έκανα την παρέμβαση, για να βάλω αυτό το ζήτημα. Ζητώ συγγνώμη και κακία δεν κρατάω. Αλλά με πιάνει το παράπονο πολλές φορές, γιατί ενώ κάνετε συζήτηση με τους υπουλήπους, όταν παίρνω εγώ το λόγο τότε μπαίνει το ζήτημα του χρόνου κλπ. Τώρα, στο θέμα του ζητήματος που συζητάμε για το σχέδιο ανάπτυξης του Δήμου, ήθελα να σημειώσω τα εξής. Κατ' αρχή είναι ένα σοβαρόιτο θέμα και θα έπρεπε η συζήτηση να γίνει με ένα διαφορετικό τρόπο, θα μπορούσε να γίνει σε μια ειδική συνεδρίαση, για να μπορέσουμε να αναφερθούμε σε όλα τα ζητήματα. Το δεύτερο σημείο και το ζήτημα που θέλω να βάλω είναι ότι πράγματι έγινε μια πολύ σημαντική… Κύριε Ποτόια, μισό λεπτάκι, παρακαλώ ησυχία στην αίθουσα, συνεχίστε κύριε Ποτόια. Ναι, δεν θέλουν, Πρόεδρε, να ακούν τη διαφορετική άποψη, μόνο η μονοτονία των απόψεων των υπολύπων. Ακούστε λοιπόν συνάδελφοι, δεν είναι κακό. Έλεγα λοιπόν ότι έγινε μια αξιόλογη δουλειά, ένα εγχείρημα από επιστήμονες πυρησιακούς παράγοντες, αλλά και από τον κύριο Μιχαηλίδη, που και σαν ερετός και σαν επιστήμονες βοήθησε. Και θέλω να βάλω όμως τη θετική πλευρά αυτής της δουλειάς που κάνανε, και θα πω παρακάτω γιατί το θεωρώ αρνητικό. Η θετική πλευρά είναι ότι υπάρχουν σήμερα τεράστιες δυνατότητες ιππιστημονικές τεχνικές, και αποδεικνύεται και από αυτό το πόνυμα, πανταστείτε αυτές οι δυνάμεις οι επιστήμοι να ήτανε στην υπηρεσία του λαού. Γι' αυτό εμείς ακόμα είμαστε αισιόδοξοι για την ανάπτυξη της χώρας μας, όταν πραγματικά θα έρθει στην εξουσία ο λαός και οι επιστήμονες του λαού, τα παιδιά του δηλαδή ενδροκημένο αυτοί που κάνανε αυτή τη μελέτη, όταν κινηθούν για να δώσουν τα φόδα τους και τη γνώση τους για να υπηρετηθεί ο λαός, θα κάνουμε άλματα στην ανάπτυξη. Εγώ λοιπόν θα αναφερθώ σε αυτό που λέει στο προήμιο ή το πλησιακό πρόγραμμα, που μιλάει για ένα ολοκληρωμέρο σχέδιο ανάπτυξης. Και ήθελα να ρωτήσω εδώ πέρα συγκεκριμένα γιατί δεν έχουμε ανάπτυξη. Ανάπτυξη δεν είναι το μοναδικό εργοστάσιο λιπασμάτων που υπάρχει στα ανατολικά της πόλης όπου βλέπουμε από τη μια τα κέρδη του βιομηχανού να εκτοξεύονται χρόνο με το χρόνο, ενώ την ίδια στιγμή να έχουμε εργαζόμενους γαλέρας όσους δουλεύουν μέσα, να έχουμε εργαζόμενους απολυμένους με εμπειρία, οι συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής να είναι σε κακά χάλια, αποδείχθηκε και με το θάνατο του εργαζόμενους. Συγχρόνως επίσης οι αγρότες της περιοχής μας, παρόλο που έχουμε το μοναδικό εργοστάσιο λιπασμάτων, να πληρώνουν πανάκρυβα τα λιπάσματα συνολικά τα αγροτικά υφόδια. Ανάπτυξη επίσης δεν είναι αγαπητής συνάρεφη το εργοστάσιο πετρελαίων που έχουμε επίσης στην ίδια περιοχή, όπου βλέπουμε ότι οι μέτοχοι στο Λονδίνο μετράνε τεράστια κέρδη και τα διαφημίζουν κάθε τόσο ότι κάνουν νέες επενδύσεις κλπ. Την ίδια στιγμή όμως οι εργάτες είναι απολυμένοι, οι έμπειροι από αυτό το εργοστάσιο, το εργοστάσιο πετρελαίων να παραμένει κλειστό. Και ενώ προσέξτε στην περιοχή μας, υπάρχουν τα πετρέλαια, υπάρχουν αγωγή αερίων που περάνε από την περιοχή μας, είναι ο TAP, το ρωσικό αέριο, ο αγωγός που συνδέεται με την Βουργαρία, το LNG, εργοστάσια που παράγουν ενέργειο, την ίδια στιγμή όλα τα σπίτια σβήνουν τα φώτα όταν βγαίνουν έξω από το δωμάτιο και παγώνουν γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα, το πανάκριβο, το πανάκριβο που βάζει κέρδη τεράστια στους παραγωγούς και ζουν την ενεργειακή φτώχεια. Ανάπτυξη επίσης δεν είναι η εκτείναξη του τουρισμού που έχουμε και στην περιοχή μας, ενώ την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι 50.000 θέσεις εργασίας μείνανε κενές γιατί η εκμετάλλευση των εργαζόμενων σε αυτή την ανάπτυξη τουριστική που υπάρχει στην περιοχή, η σκλαβιά δηλαδή που βιώνουν δεν τους επιτρέπει να πάνε να δουλέψουν σε αυτά τα ξενοδοχεία όπου η ζωή τους γίνεται αβίωτη. Άρα λοιπόν να τελειώσω και να θέτω σας το ερώτημα. Το να λέμε ανάπτυξη χωρίς να θέτουμε το ερώτημα για ποιον θεωρούμε πως είναι μια ανάπτυξη η οποία δεν ευνοεί τους εργαζόμενους. Γιατί και αυτό το πρόγραμμα αλλά και όλοι σας λέτε. Αφού λοιπόν θα έχουμε την ανάπτυξη αυτή με τις επενδύσεις που θα έρθουν και αναφέρετε μέσα στο πόνυμα ότι θα αξιοποιήσουμε το αεροδρόμιο, θα αξιοποιήσουμε συνδρομικές γραμμές, τα λιμάνια, οδικοσάξονα, σέρες και λοιπά, κρουαζιέρα, ημαρίνα, αναψυχή, αφού λοιπόν θα γίνουν όλα αυτά θα περισσέψει και κανένα κοκαλάκι για τους εργαζόμενους. Βλέπουμε όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, ίσα ίσα συμβαίνει το αντίδυτο. Προκύπτουν κάποιες θέσεις ελάχιστες, κακοπληρωμένες, χωρίς ασφάλεια και λοιπά. Όσο λοιπόν θα κυριαρχεί αυτή η λογική της ανάπτυξης, του σχεδίου, που σχεδιάζει το κεφάλαιο γι'αυτού του τύπου την ανάπτυξη, την καπινιστική ανάπτυξη, που λέει ότι στόχος είναι η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομήρων, με μαθηματική ακρίβεια οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν την ίφη. Και δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε με αυτό το πληθυσιακό πρόγραμμα, ούτε με τις εκλογές που θα γίνουν σε όλα τα επίπεδα και στο κεντρικό και στο τοπικό, γιατί ξέρετε πάρα πολύ καλά, τα κόμματά σας έχουν υπογράψει αυτή την πολιτική, αυτού του τύπου την ανάπτυξη, μέχρι το 2060. Άρα δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα και με τις εκλογές. Αυτό που μπορεί να αλλάξει με τις εκλογές είναι να βγει και σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο αδύναμες κυβερνήσεις, να μην μπορούν να περάσουν αντιλαϊκά μέτρα και συγχρόνως να υπάρχει ένας δυνατός λαός ο οποίος θα πιέζει για μία ανάπτυξη που θα ωφελεί τον λαό, τα λαϊκά στρώματα, τους στοχούς αγρότες, τους μικροεπανγελματίες της πόλης και των χωριών, τους συνταξιούχους, τους νέους και όχι μία χούφτα καπιταλιστές όπως και εδώ στην περιοχή μας όπως προανέφερα λιπάσματα, πετρέλαια, άχρηστοι κεφαλαιοκράτες που δεν τους χρειάζονται παράδειγμα οι εργαζόμενοι στα λιπάσματα για να παράξουν λίπασμα, οι εργαζόμενοι στα πετρέλαια για να βγάλουν το πετρέλαιο, οι αγρότες για να κάνουν τα αγροτικά προϊόντα, δεν τους χρειάζονται. Είναι παράστατα στην παραγωγή, παράστατα στην κοινωνία και γι'αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους για να τρέψουν αυτή την κατάσταση την πολιτική αλλά κυρίως την οικονομική. Αρνητικός, κύριε Ποδόια. Αρνητικός. Αρνητικός. Ο κύριος Μπογιατζής. Θετικός κύριε Ποδόια. Ο κύριος Σανθόπουλος. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φυσικά η εκπόνηση ενός επιχειριακού σχεδίου είναι ένα προαπαιτούμενο για τα επόμενα βήματα όχι της διοίκησης αυτής, όποιας διοίκησης βρεθεί στο τιμόνι του Δημ. Καβάλλας και βέβαια δεν αφορά τη συγκεκριμένη εφτωνική στιγμή. Αυτή είναι η πρώτη βασική διαπίστωση την οποία πρέπει να κάνει κανείς και πρέπει να δει το θέμα. Η δεύτερη είναι ότι αυτή πρέπει να γίνεται με βάση τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία αναμένονται. Τα μείωνα άγκαμψης, αίσπα και οτιδήποτε άλλο θα υπάρξει στο μέλλον. Η τρίτη διαπίστωση που εγώ τουλάχιστον θα ήθελα είναι σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε και πριν έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα ήταν μια ευκαιρία σε αυτό που προείπα στο ξεκίνημα της συνειδρίας της αναφοράς του κυρίου δημάρχου στα περισσότερα νόησεις ότι θα μπορούσαμε ίσως σε αυτή τη διαδικασία όλων αυτού που συμμετείχαν. Δεν θέλω να δικήσω κανέναν, όλοι συμβάλλανε με τον τρόπο που ο καθένας κλήθηκε να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία. Θα μπορούσαμε δεχομένως να φανούμε κι εμείς χρήσιμοι σε αυτή τη διαδικασία. Μα σε περίπτωση δεν έγινε έτσι, έγινε όπως το θέμα ήρθε. Εγώ παρούλα αυτά θέλω να πω ότι όσα εργαλείο θα αντιμετωπίζω και σαν εργαλείο θα τοποθετηθώ, θα ήθελα πριν αυτό ολοκληρωθεί και υποβληθεί όπου πρέπει να υποβληθεί να υπάρξει μια επικαιροποίηση, γιατί υπάρχουν και κάποια στοιχεία τα οποία προφανώς έχουν γίνει αντιγραφή και έχετε λάθη αρκετά εκεί τα οποία δεν τα ανέφερα, υπάρχουν αρκετά λάθη. Προσέξτε το τουλάχιστον για να μην εκτεθεί ο Δήμος Καβάλλας όπου υποβάλλει αυτό επιχειρησιακό πρόγραμμα. Στο copy-paste καμιά φορά κάνει την αντιγραφή πράγματα τα οποία δεν ισχύουν σήμερα. Και υπάρχουν αρκετά πράγματα τα οποία δεν ισχύουν σήμερα. Σε αυτό που διαβάσαμε, σε αυτό που έχουμε. Πάση περιπτώση για εμένα είναι ένα εργαλείο. Θέλω να πιστεύω ότι θα προσεγγίσει τους στόχους που όλοι θα έπρεπε να έχουμε και ποιοι είναι αυτοί οι στόχοι. Η ανάπτυξη του Δήμου Καβάλλας, η οικονομική, όπως προέκυψε καλλικρατικά στις δυο Δημοτικές Ψανοίτες Καβάλλας και Φιλίππον. Ευχές σε έργο είναι να δούμε αυτό το κλίμα, το αρντικό που υπάρχει σε ό,τι αφορά τους δίκτες τουλάχιστον, ανεργία, γύρας του πληθυσμού. Εδώ βέβαια οι συνάδελφοί που προείπαν ότι το θέμα αυτό ξεπερνάει και τις δυνατότητες του Δήμου Καβάλλας έχουν απόλυτο δίκιο. Ίσως αυτό θα έπρεπε να είναι και θα ήλπιζα να είναι ένα σχεδιασμός εθνικός, που να προσεγγίζει την περιφέρειά μας, την φτωχότερη περιφέρεια. Συνηθίσαμε να τη λέμε φτωχότερη περιφέρεια της Ευρώπης και εξακολουθούμε να είμαστε φτωχότερη περιφέρεια της Ευρώπης. Και δεν ξέρω πότε θα φύγουμε από αυτή την κατάρα, αν θα φύγουμε κάποιοι στιγμές από την κατάρα, για να δούμε ανάπτυξη. Ανάπτυξη στην περιφέρεια, όπως έχει προκύψει, τάποια στιγμή. Πάση περίπτωση, για να μην κουράζω την ομίγυρη. Εγώ, κύριε Πρόεδρε, είμαι θετικός πάνω στην κατάρτηση του επιχειρησιακού προγράμματος. Κύριος Κουνάκος. Ναι, κύριε Πρόεδρε, και εγώ είμαι θετικός σε ό,τι αφορά την πρώτη φάση αυτού του στρατηγικού σχέδιου ανάπτυξης για τον Δήμο μας. Άλλωστε, η πρώτη φάση είναι μια καταγραφή της κατάστασης. Και απορώ για ποιο λόγο σε αυτήν την καταγραφή να έχουμε, να είμαστε αρνητικοί και να λέμε πράγματα τα οποία ουσιαστικά δεν θα πρέπει να ειπωθούν σε αυτήν την φάση τουλάχιστον. Γιατί το δεύτερο κεφάλαιο, όπου είναι η στρατηγική ανάπτυξη του σχεδίου με τις αναπτυξιακές και τις κατευθύσεις προτεραιότητων που θα πρέπει να δοθούν, εκεί είναι οι διαφορές, ενδεχομένως να λέμε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ μας. Αν και δεν νομίζω καλώς είναι να υπάρχει μια διαφορά, αλλά στο κομμάτι της καταγραφής, όπου είναι μια άριστη για μένα καταγραφή και μπράβο στην ομάδα κύριε Αντιδήμαρχε να το μεταφέρετε αυτό στην ομάδα, το έργο σας είναι καταπληκτικό γιατί έγινε εσωτερικά σε μια περίοδο πανδημίας. Και αυτό είναι προς τιμή σας ότι φέρατε σε πέρας αυτήν όλη την υπέροχη καταγραφή που εμείς έχουμε στα χέρια μας. Τώρα στο δεύτερο κομμάτι, εκεί ίσως θα υπάρχουν διαφωνίες, αλλά όπως και να το κάνουμε αγαπητοί συνάδελφοι, ο κύριος Μουριάδης θα είναι πάλι δήμαρχος για την επόμενη τετραετία. Αυτός θα καλεστεί να ελλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα στρατηγικής ανάπτυξης του Δημοκαβάλλας. Βλέπετε εσείς κάποιον άλλο? Γι' αυτό πρέπει να συμπορευτούμε όλοι γύρω από αυτή τη διοίκηση, η οποία καλώς ή κακώς θα είναι μέχρι τέλους του χρόνου, αλλά για μένα θα είναι και την επόμενη τετραετία η διοίκηση αυτή. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο, εκείνο για μένα που υπάρχει προτεραιότητα είναι η ισόρροπη ανάπτυξη στο Δήμο μας. Πρέπει να ανισχεθεί ο πρωτογενής τομέας, πρέπει κύριε Δήμαρχε να δώσετε βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα. Ο πρωτογενής τομέας πάσκει στην περιοχή μας, δεν έχουμε καθόλου κτινοτροφία, ενώ έχουμε ένα πληθυσμό των 70.000 κατοίκων μονήμων και κάνουμε εισαγωγή ενώ έχουμε έναν υπέροχο ορεινό όγκο, τον οποίο δεν κοιτάζει κανένας μα κανένας κεντρικά, να αξιοποιήσει, ώστε το κομμάτι αυτό να ενισχυθεί. Εδεχομένως και με επιδοτήσεις, να έχουν επιδοτήσεις. Εάν δεν ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα, πώς θα επιβιώσουμε οι υπόλοιποι. Από την άλλη πλευρά, ο Δήμος μας είναι σε ένα κομβικό σημείο, στρατηγικό κομβικό σημείο, όπου έχουμε το λιμάνι, το αεροδρόμιο, την Εγνατία, ο Σιδηρόδρομος ο οποίος ξεκίνησε και έρχεται ήδη σήμερα από ό,τι μαθαίνω, είναι εδώ και μετρούν και παίρνουν οι επιτροπές. Ολοκληρώστε παρακαλώ κύριε Πονάκων. Κύριε Πρόεδρε, τελειώνοντας, ναι, είμαι θετικός, βλέπω θετικά σημεία, βλέπω θετικά σημεία και είμαι αισιόδοξος για την περιοχή μου, αρκεί να πάρουμε όλοι μας απόφαση ότι πρέπει όλοι μαζί, είμαστε στο ίδιο καράβι, να πρέπει να προχωρήσουμε και να πάμε την καβάλα στην επόμενη 20 αιτία. Αυτό το πράγμα, εφόσον θα μπορούμε να το ζήσουμε και εμείς στα παιδιά μας, τουλάχιστον να βρούμε κάτι για να ξαναγυρίσουμε, γιατί εμένα η κόρη μου μου λέει, εγώ πιο μακριά φεύγω από τον Λοδίνο, πιο κοντά δεν έρχομαι στην Ελλάδα, γιατί ακόμα λειτουργείται με τον Αραπά. Αυτά πρέπει να αλλάξουν, κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κύριε Πονάκου. Λοιπόν, αφού ολοκληρώσαμε, εγκρίνεται καταπληψηφία. Θα δώσω τον λόγο στον κύριο Παπαδόπουλο, στον κύριο Μιχαιλίδη και στον κύριο Δήμαρχο. Ευχαριστώ, κύριε Πονάκου. Απλά ήθελα να πω στο τελευταίο σχόλιο ότι θα μπορούσαμε να έρθουμε σε μεγαλύτερη επαφή με όλους εσάς, του Ιωανδεμέλη, του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως κάναμε και με τους υπόλοιπους φορείς και με το εσωτερικό περιβάλλον του Δήμου. Θα δοθεί αυτή η ευκαιρία στο επόμενο διάστημα. Δηλαδή, ακριβώς στην επόμενη φάση, μόλις περάσει από σήμερα, πάει η Επιτροπή Διαβούλευσης και μπορούμε εκεί, καταρχάς, σαν πρώτο χώρο, να αφιελώσετε όλοι τις θέσεις σας και τις αλλαγές μπορούμε να τις κάνουμε. Δεν είναι γραμμένο στο Μάρμαρο και αυτό μου δίνει λίγο τη δυνατότητα αν με επιτρέπετε λίγο να επεκταθώ επάνω σε αυτό. Ο εργαλειακός χαρακτήρας του επιχειρησιακού αποδεικνύεται ήδη. Αρχίζει και παίρνει μια μεγαλύτερη αξία, θέλω να σας πω, και στον κρατικό σχεδιασμό, γιατί πραγματικά στο πανελθόν φαινόταν σαν μια διαδικασία η οποία ήταν με την έναρξη της περιόδου διακυβέρνησης από τη νέα διοίκηση, αλλά ήδη υπάρχουν, όπως βλέπετε, εμείς πυχοί, δεν είχαμε ως τώρα στρατηγικό, δεν είχαμε επιχειρησιακό. Μπορεί να φέρουμε σήμερα αυτή τη περίοδο, η νυν διοίκηση απέδειξε ότι υπάρχει μια συνέχεια και αυτό το είχε αποδείξει και οι προηγούμενοι. Και δεν το λέω υποτιμητικά, πρέπει να καταλάβετε ότι ακριβώς γι' αυτό έρχεται και στο δημοτικό σας συμβουλείο, γι' αυτό γίνεται ένα σχεδιασμός, κατά το δυνατόν από κάτω προς τα πάνω, αλλά και από πάνω προς τα κάτω γίνεται, θέλω να σας πω είναι βριδικό το μοντέλο, διότι, ναι, βλέπουμε από πάνω ότι μας έρχεται, από πού μας έρχεται, μας έρχεται από την ευρωπαϊκή στρατηγική, η οποία δίνει τη στόχευση. Ναι, η πράσινη συμφωνία είναι η επόμενη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο όλος ο σχεδιασμός που μας έρχεται από την Ευρώπη και περνάει μέσα των περιφερειακών και τομεριακών προγραμμάτων, ενσωματώνεται και στο δικό μας στρατηγικό, γιατί έτσι γνωρίζουμε πώς κατευθύνονται, γνωρίζουμε πώς κατευθύνονται οι πόροι και προσαρμόζουμε κι εμείς. Φυσικά και οι ανάγκες ιστοπικές λαμβάνονται υπόψη και δεν αλλάζουν οι ανάγκες ιστοπικές μέσα στα όρια μιας διοίκησης και το ξέρετε. Αυτή τη στιγμή έχουμε περισσότερα έργα από αυτά που μπορούμε να εκτελέσουμε στην ουσία. Δηλαδή έργα που εκτελεί η νύν διοίκηση πολλά έρχονται από την προηγούμενη και το γνωρίζετε αυτό και αυτό είναι καλό. Και φυσικά θα υπάρχουν τα νέα στοιχεία της διοίκησης και οι νέες ιδέες και τα λοιπά και ο δήμος ποτέ δεν έπαψε να σχεδιάζει. Σας θυμίζω ότι στο μεσοδιάστημα σχεδιάζουμε μια στρατηγική βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, κάνουμε το σχέδιο βιώσιμης αστικής γενικότητας. Έχουμε κάνει αυτές όλες τις πρωτοβουλίες που έχουμε να λάβουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορούν, παραδείγματος χάρη, τις ψηφιακές πόλεις, τις εφυείς πόλεις. Από αυτά προκύπτουν δράσεις και πράγματα τα οποία θα τα δούμε να εκτελούνται στα επόμενα χρόνια. Ναι, έχουμε διαδικασίες λίγο μεγάλες σε διάρκεια. Δεν θέλω να πω ότι είναι γραφειοκρατικά, τα ξέρετε καλύτερα από μένα. Όλοι είμαστε περίπου στο ίδιο μήκος κύματος αυτό όσον αφορά τη γραφειοκρατία και πώς την αντιμετωπίζουμε. Την βλέπουμε καθημερινά. Όπως σας είπα και προηγουμένως, φανταστείτε ότι έχουμε περισσότερα έργα από αυτά μπορούμε να εκτελέσουμε. Και ναι, θα πρέπει ως στρατηγικό σχεδιασμό να θέσουμε προτεραιότητες. Αυτό φυσικά είναι θέμα της διοίκησης και αυτό περιμένουμε να κάνουμε μαζί για τη μάχη του Φιλίπων επειδή αναφέρθηκε. Κάνω μια μικρή ανοφορά. Σας θυμίζω ότι στην Όχε, της περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην τελευταία, στην προηγούμενη ενώ 14-20, υπήρχε η δική μνία για τη μάχη του Φιλίπων. Είχαν αναλάβει προσωπικά οι υπηρεσίες της περιφέρειας να το δημιουργήσουν, δηλαδή νύχτερα μπορεί να panioly Auntie του ΤιχStart παρά στη συμπάχεια του Φιλίπου και δεν προχώρησε. köπο29 vorne εμείς όταν είδα με χαρά μας ότι η περιφέρεια το ανάλα Bunun ως τελευταία επέμβασης και χωρη Levi είχαν βάλει αυτό, ανέλαβε να το κάνει η Περιφέρεια για λογαριασμό της Περιφέρειας, δυστυχώς δεν προχώρησε. Θα κάνουμε συγγνώμη τα θέματα. Όχι, δεν είναι έτσι, κύριε Παπαδόπουλε. Η Δημοφέλεια είχε αναλάβει ότι θα κάνει animation για να την προβάλλει αυτή την ιστορική σημαντική στιγμή. Κύριε Παπα, σας προκαλώ να διαβάσετε την τελευταία προκήρυξη της ΕΟΚΕ. Εγώ σας λέω τι είχε στην προηγούμενη διοίκηση αναλάβει η Δημοφέλεια. Είχα ρωτήσει και ο κύριος Μαρουλάς μου είχε απαντήσει κατά αυτόν τον τρόπο. Ευτυχώς ακόμη το μυαλό μου είναι στη θέση του. Λέω, Μαρουλάς, μπορεί να το... όχι, όχι, όχι. Όταν γινόταν η κατάρτιση της ΕΟΚΕ, η περιφέρεια το ανέλαβε αυτή. Εν τότε εγώ τελειώθηκα, λέω από το κεφάλι μου. Πάπιε, πάπιε. Ένα λεπτό σε αυτό το θέμα, μη διαφωνήσουμε. Άλλωστε υπάρχουν τα γραπτά στοιχεία όσον αφορά την μάχη του Φιλίππον. Εγώ νομίζω ότι υλοκλήρωσα και το μόνο που ήθελα να πω είναι ότι μη ξεχνάτε ότι αυτό το διάστημα, αυτό το έτος, είναι το τέλος της προηγούμενης προγραμματικής περίοδος. Η επόμενη υποτίθηξε ξεκίνηση του 21, αλλά στην ουσία δεν ξεκίνησε τα περιφερειακά και όλα αυτά εγκρίνωχτηκαν τώρα τελευταία. Τα λαμβάνουμε υπόψη και προσαρμαζόμαστε. Σημασία έχει να διαβουλευόμαστε μεταξύ μας και ναι είναι προτεραιότητα αυτό. Κύριε Παπποδόπουλο, κύριε Δήμαρχε, εγώ δεν έχω ψευδεστήσεις. Τα περιφερειακή συνείδηση για μένα είναι να μην πω δημόσια αυτό που πιστεύω ότι είναι, αλλά είναι ξεκάθαρα αυτό. Το θέμα της μάχης του Φιλίπου να τον ελάβει ο Δήμος Καβάλας αποκλειστικά και στο πλαίσιο αυτό επειδή είναι ένα στοιχείο εξαιρετικά σημαντικό πιστεύω για την ανάπτυξη του. Ο Δήμος Καβάλας μέσα από τα εργαλεία που έχει να το αναδείξει και να το κάνει αυτό και δεν αναφέρομαι εγώ μόνο στο θέμα της αναπαράστασης της μάχης των Φιλίπων. Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία. Για μένα το άλλο, ότι αυτή η μάχη ήταν η βάση πάνω στον οποία οικοδομήθηκε η Ευρώπη το επόμενο χρονικό διάστημα είναι το πλέον σημαντικό. Και σε αυτό μπορούμε να κάνουμε παπάδες. Αφήστε λοιπόν, άποψη μου είναι, την περιφέρε από πίσω, ο Δήμος Καβάλας να μπει μπροστά, ένα θέμα δικό μας είναι αυτό και τίποτα περισσότερο. Όσο εμείς αργούμε, εκεί γίνονται εγκλήματα. Στην τούμπα γίνονται εγκλήματα. Ο Ανέστης Τσουρκίδης το ξέρει. Τριάντα δευτερόκριση στον κ. Τσουρκίδη. Είναι μία από τις προτάσεις που έχει γίνει εκεί στο Μήλο. Ας ξεκαθαρίσει η υπόθεση και ας μπει ένας δικηγόρος, εκεί μπορούν να γίνουν και για να πάρει ανάπτυξη και το εμπορικό κέντρο των κρυνίδων, να λειτουργήσουν και οι πεζόδρομοι όταν θα έχουν. Τέτοια όλοιρα πρέπει να έχουμε, τα οποία είναι υλοποιήσιμα, αλλά θέλει να τα στοχεύουμε. Ευχαριστώ. Είναι πολύ σύντομα και εγώ σχετικά με το θέμα αυτό, μια πολύ σύντομη εμφόρα ήμουν μαζί με τον κύριο Δήμαρχο όταν πήγαμε τηλέφωνο τον κύριο Μπιτσινίγκο και το ερωτήσαμε και μας επιβεβαίωσε τα όσα ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος. Μπορεί να υπήρχε μια αρχική στόχευση και μετά, τέλος πάντων, να άλλαξε. Όσα αναφορά τώρα για να κάνει κάποιος μόνος του έτσι για να έχει μία εικόνα, ένα τέτοιο έργο. Το έργο, το αντίστοιχο, ένα έργο αντίστοιχο, το καβάλαμε μία Πόλη Μουσείο που έχουμε υποβάσει στο Ζυγιακό Μετασχηματισμό, έτσι είναι ένα έργο πεντακοσίων χιλιάδων. Αντιλαμβάνεστε ότι τα μεγέθη είναι αυτά και εκτός αυτού έχουν και προθεσμίες ολοκλήρωσης. Για να κάνεις ένα έργο ψηφιοποίησης της Μάγκης του Φιλίπου και να πάρεις όλες τις σχετικές αδειοδοτήσεις, αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να βγει αντίστοιχη πρόσκληση. Τέλος πάντων. Κύριε Τσουρουκίδη, κύριε Τσουρουκίδη, συνεχίστε κύριε Μουθαϊλίδη. Όντως, κύριε Τακωνάκη, έχει συνέχεια το στρατηγικό, πρέπει να έχει συνέχεια και κάποιες από τις διαφορές σε σχέση με το προηγούμενο, προσπαθήσαμε στο συγκεντρωτικό πίνακα να βγάλουμε πράγματα τα οποία δεν αφορούν κυρίως τον δήμο, αλλά αφορούσαν την περιφέρεια, ώστε να μην έτσι δημιουργούμε μια λαθασμένη εντύπωση. Τώρα όσον αφορά τη σύνδεση της μείωσης του πληθυσμού με της διοικής του δήμου, αυτό με ξεπέρασε. Αναρωτιέμαι κύριε Παπαδόπουλε, ξέρετε κάποιον που θα άφηνε την καβάλα για τον Μουριάδη, την τζανάκα, εγώ δεν γνωρίζω κανένα. Δεν μπορεί να άφηνε. Ναι, για να τελειώνουμε. Λοιπόν, σας ευχαριστώ πολύ. Όλες οι παρατηρήσεις οι οποίες θέθησαν θα τις συμπεριλάβουμε και αυτά που είπε ο κύριος Ξανθόπουλος, αλλά και οι υπόλοιποι. Σε αυτό που έχω να πω ότι επειδή πάλι κάποιοι εδώ κινητονολογούνε, ο δήμος δεν διαλύθηκε και ούτε είναι σε κακή κατάσταση. Αυτοί που φύγαν με την κινητικότητα φύγαν γιατί είχαν άλλα στο μυαλό τους, όπως σε όλη την Ελλάδα φύγαν 25.000 από τις οικονομικές υπηρεσίες και πήγαν σε ΤΕΙ, σε δευτεροβάθμιες, γιατί οι οικονομικές υπηρεσίες έχουν ευθύνες. Λοιπόν, για να φύγουμε από τις ευθύνες πάμε στα ΤΕΙ που είναι πάρα πολύ ωραία και βλέπουμε την καβάλα από ψηλά. Για να μην ακούω ότι έχουμε ίσα ίσα που αυτή η διοίκηση αναβάθμισε τις οικονομικές υπηρεσίες. Αυτή τη στιγμή, εάν ακούγατε τον τύπο, θα βλέπατε αφού δεν ήρθατε στην ενημέρωση, ότι έχουν αναβαθμιστεί οικονομικές υπηρεσίες. Σχεδόν δεν χρειάζεται να έρθει ο δημότης εδώ για να πληρώσει και θα γίνει και άλλη αναβάθμιση. Ούτως ώστε ο δημότης να εξυπηρετείται. Πόσα χρόνια, πόσους μήνες είχαν και χρόνο είχαν οι συμβολιογράφοι. Τώρα κανένας συμβολιογράφος δεν χρειάζεται να έρχεται εδώ και τελειώνει πολύ γρήγορα. Συνεπώς η υπηρεσία αυτή ο δήμος αναβαθμίζεται παρόλο ότι μειώνεται σε προσωπικό. Για τα σκουπίδια είμαι υπερήφανος για την πολιτική την οποία κάναμε. Για αυτό που λένε κάποιοι εδώ που είπε ο κ. Παπαδόπηλος ότι παίρνουν τηλέφωνο και δεν απαντάμε στα σκουπίδια και τις λάμπες δεν είναι έτσι. Ίσα-ίσα που έχει εγκατασταθεί πλέον ένα καινούργιο πρόγραμμα με το οποίο οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν. Φυσικά και θα υπάρχουν. Δεν μπορεί να είναι όλα στην εντέλεια. Τώρα αυτή η διοίκηση επίσης ακολουθώντας το επιχειρησιακό σχέδιο και των προηγούμενων δημάρχων έχει πετύχει και έχει κάνει πολλά. Παλιό νοσοκομείο πείτε μου πού ήταν το παλιό νοσοκομείο γιατί ήταν εύκολο να λέμε τώρα να λέμε ότι το παλιό νοσοκομείο. Το παλιό νοσοκομείο αυτή η διοίκηση το πήρε το 82%. Μας αρέσει δεν μας αρέσει. Η αξιοποίηση και αυτή θα γίνει η αξιοποίηση σας αρέσει δεν σας αρέσει επίσης. Διόνυσος λοιπόν. Επίσης ο Διόνυσος με τις γραφειοκρατίες τις οποίες έχει και εκεί θα συμφωνήσω με τον κύριο Βέρο. Για να υπάρχει μία ισχυρή αυτοδιοίκηση πρέπει να υπάρχουν αρμοδιότητες. Δεν μπορεί να υπάρχει ΕΤΑΒ, δεν μπορεί να υπάρχει ΟΛΚ, δεν μπορεί να υπάρχει ο Δήμος, δεν μπορεί να υπάρχει όλες αυτές οι υπηρεσίες που υπάρχουν που για να λυθεί ένα θέμα πρέπει χρόνια. Καλαμίτσα δεν είναι δικιά μας. Σας αρέσει δεν σας αρέσει. Είναι τι λέει ο νόμος. Η Καλαμίτσα λοιπόν αυτή η διοίκηση επίσης έκανε την προσπάθεια. Το φτάσαμε σε ένα σημείο εάν η καινούργια διοίκηση που έχει βγει τώρα έχει άλλα στο μυαλό της δεν φταίω εγώ. Ούτε θα φταίει και ο επόμενος δήμαρχος που όποιος είναι αυτός για να μη λέω ότι θα είμαι εγώ. Άλλαξε η διοίκηση της ΕΤΑΒ και τους φαίνεται λίγο το μισθομάδι. Τα λιμανάκια τα οποία δεν ψηφίσατε όχι μόνο των σφαγιών, τα υπόλοιπα δεν τα ψηφίσατε για να μπορέσουμε να τα βάλουμε στο λιμανικό ταμείο. Στα σφαγία μια κατάσταση παγιωμένη εδώ και χρόνια με αυθαιρεσίες οι οποίες υπάρχουν και προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να πάρουμε το λιμανάκι των σφαγίων ξεπερνώντας όλα αυτά τα εμπόδια. Δουλεύουμε, δεν καθόμαστε και αυτό οφείλεται σε όλους τους δημάρχους οι οποίοι περάσανε μέχρι τώρα. Μας αρέσει δεν μας αρέσει. Πήγε ένας στόχος και η κάθε διοίκηση που έρχεται αυτό το κάνει. Όσο για το ασανσέρ και τα λοιπά για τα οράματα και αυτό επίσης. Το ασανσέρ, παλεύουμε εδώ και ένα μισό χρόνο με το τέθα με το γιες για να παραχωρηθεί το κομμάτι. Θα φύγουμε, θα πάμε παρακάτω. Θα πάμε στο παλιό στρατιωτικό νοσοκομείο. Τέλος πάντων θέλω να σας πω για να μη σας κουράζω ότι το επιχειρησιακό αυτό σχέδιο δεν είναι έκθεση θεών. Είναι η στόχη της διοίκησης και μάλιστα με τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έρχονται αυτά θα πραγματοποιηθούν. Για να μη σας πω για τη ΜΕΑ, για να μη σας πω για τη διαχείριση της λιματολάσπης, για να μη σας πω για τα πράσινα σημεία τα οποία έρχονται και γενικά για τη διαχείριση όλων των απορριμάτων. Είμαι δυστυχώς, ή τέλος πάντων είμαι τρία χρόνια δήμαρχος. Είμαστε μια διοίκηση τριών ετών με όλα αυτά τα, τον Covid και όλα αυτά τα οποία γίνανε. Και την επόμενη πενταετία τα πράγματα που θα γίνουν θα είναι πολύ περισσότερα. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Προχωράμε στο δεύτερο θέμα. Σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δημοκαβάλλας και Διαμάθ. Υποστηρικτικές ενέργειες διαχείρισης απορριμάτων Δημοκαβάλλας στα πλαίσια εφαρμογής του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης απορριμάτων Ανατολικής Μακεδονίας-Χράκης. Εφαρμογή Μεθοδολογίας Ορθής Διαχείρισαστικών Στερών Αποβλήτων σύμφωνα με την υφιστάμενη περιβαλλοντική νομοθεσία. Λειτουργική αναβάθμιση στήματος συλλογικής αναλλακτικής διαχείρισης συσκευασίων ή και άλλων προϊόντων και λοιπά. Η κλασική προγραμματική σύμβαση που υπογράφουμε με τη Διαμάθ εμείς πληρώνουμε έτσι ένα ποσόδιο 400 περίπου που είναι τα τέλικη κυκλοφορίας των οχημάτων. Είμαστε όλοι σύμφωνοι? Όχι, ο κύριος Βαρός. Θέλω να ρωτήσω τη διοίκηση για ποιο λόγο θα πρέπει να εγκρίνουμε αυτή τη σύμβαση. Επόμενη ερώτηση υπάρχει. Αυτό, αν θέλουμε, θα δώσουμε στον ιδιότητα. Κύριε Ποτογια. Δεν έχει μεγάλη σημασία για αυτά που έχω στο μυαλό μου. Αλλά θα ήθελα να ξέρω, ρε παιδιά, οικονομικά, σύμπλιν, τι βγαίνει. Θα πάρω μέσα 44.000 εκατ. 0,10 λεπτά τον χιλιόμετρο. Λοιπόν, φτάνουν για τα έξοδα που θα κάνουμε ή μπαι. Θα δίνει η διαμάχη στο δήμο. Γι' αυτό, λέω, ρε παιδί μου, δεν έχει σημασία, αλλά δεν καταλαβαίνει. Εδώ μέσα λέει ότι θα κατατήθενται αυτά τα χρήματα, αφού δεν υπολογίζεται 3.000 τόνι επί 90 χιλιόμετρα, επί 0,10, θα κατατήθενται σε ειδικό λογοριασμό από τη διαμάχη στο δήμο της Καβάλλας. Έτσι λέει εδώ μέσα, γι' αυτό δεν ρωτάω. Εντάξει, ο κ. Χανθόπουλος. Δεν θα κάνω ερώτηση, αλλά τώρα με τσίγκλησε ο βέρος. Δε φταίω εγώ, βέρος τι. Αναλαμβάνει ο δήμος και θέλω να ρωτήσω αυτό που διάβασα. Καθώς και την αποκατάσταση κάθε τείχων ζημίας, υβλάβης ή απώλειας της κλοπής συμπεριλαμβανομένης θωράει κάθε οδήποτε τρόπο καταστροφή υποστήτω κάθε είδους μηχανικός πολυσμός που θα διαθέσει διαμάχη ΑΑΑΕ. Ευχαίνόμαστε, να μην το διαβάζω επασχετώσει, τι θέλω να ρωτήσω. Και να ρωτήσω αν αυτό είναι αιτία που τα δύο οχήματα αυτά δεν έχουν συγκεφαστεί. Αναφέρομαι στο μηχάνημα αυτό το οποίο έχει καεί και ένα άλλο μηχάνημα το οποίο έχει πρακάρει γιατί τον τυγούσε κάποιος ο οποίος είχε κάποιο πρόβλημα. Με αυτήν εδώ την αναφορά, οτιδήποτε πάθουνε αυτά τα μηχανήματα ευθύνεται ο Δήμος Καβάλας. Σωστά. Και πρέπει να τα αποκαταστήσει. Στην αγορέα τους αξία μάλιστα λέει. Αυτή είναι η αιτία που τα συγκεκριμένα δύο εργαλεία δεν έχουν αποκαταστραθεί ζημιές τους. Είναι από κοίτα τους Διαμάθ τα οποία πάθανε αυτή τη ζημιά. Όχι το επικαθήμα δεν είναι καμία σχέση εκεί. Η Διαμάθ μας έχει δύο. Καμένο είναι του Δήμου. Πρέπει να αποκατασταθεί. Αλλά ό,τι ζημιά είναι σίγουρα πάθει να το κάνουμε εμείς την αποκατάσταση. Δεν λειτουργούν. Ένα ήταν στον Κακάνι, πώς λέγεται, έχει βγει, δουλεύει. Αυτό μπορώ να σου πω. Νομίζω ναι. Θα σου πω όμως σίγουρα. Νομίζω, δεν είμαι σίγουρος. Αυτό δω αμέσως. Ωραία, κάντε μια μηχτή ασφάλεια, κύριε Ξαθόπουλε. Να γίνει μια μηχτή ασφάλεια. Να καλύψει και αυτό το κόστος. Άσε ρε Κουνάκο. Άσε ρε Κουνάκο τώρα. Ψάχνεσαι. Άσε ρε Κουνάκο. Είστε όλοι σύμφωνοι, κύριε Παπαδόπουλε. Ναι. Κύριε Κοφαντζή, εσείς από την παράταξη σας. Ναι. Κύριε Βέρο. Κύριε Παπά, συγνώμη, σας προσπέρασα. Ναι, ναι. Κύριε Βέρο. Σε λίγους μήνες αποχωρώ. 21 χρόνια. 2003, πρώτη φορά που έκατσα στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου. Η διαμάθ υπήρχε. 20 χρόνια μετά. Πείτε μου λίγο. Σε τι ποσοστό έχει υλοποιηθεί η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμάτων. Σε τι ποσοστό έχει φτάσει η ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας. Κοιτάξτε, δεν έκανα τυχαία την ερώτηση. Ήξερα πολύ καλά για ποιο λόγο γίνεται η Σύμβαση. Όμως, επί της ουσίας πόσο ακόμα θα πάει αυτή η ιστορία. Αυτή τη στιγμή στο Δήμο Καβάλας δεν έχουν πει οι διαφορετικοί κάδοι ανακυκλώσιμων υλικών. Θα έπρεπε το λιγότερο να υπάρχουν τρεις διαφορετικοί κάδοι. Ώστε να μην έχουμε αυτό το φαινόμενο. Ποσότητες μεγάλες να επιστρέφουν από το κδάει ξάθις. Διότι όταν μπαίνουν όλα στους μπλε κάδους των ανακυκλώσιμων υλικών, έχουμε αυτά τα φαινόμενα που έχουμε. Δεύτερον, ποιος είναι ο στόχος αυτού του Δήμου. Το 2030, όσο κι αν φαντάζει μακριά, είναι πολύ κοντά. Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε σε κάποιους τι θα πρέπει να έχουμε πετύχει το 2030. Δηλαδή, ποιο ποσοστό σε ποσότητα θα πρέπει να οδηγείται στο χώρο υγειονομικής σταφής. Δεν χρειάζεται να πω τι σημαίνει από την επόμενη χρονιά μετά τις εκλογές όσα αφορά με το τέλος σταφής. Και επιτρέψτε μου, το τέλος σταφής και το 2022 και το 2023 θα πληρωθεί. Εκτός εάν ελπίζεται ότι πάλι θα πάμε σε εκλογές και θα έχουμε και τέτοιου διούς παροχές, μετά από όλες αυτές τις παροχές που έχουμε το τελευταίο διάστημα. Δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοιο θέμα. Άρα που οδηγούμαστε τώρα. Δεν φτάνει να λέμε ναι σε μια σύμβαση. Και και τι ήρθανε τώρα, εντάξει θα μας δώσουνε τα οχήματα και τελείωσε. Δεν τελειώνει εδώ η ιστορία. Δεν τελειώνει. Καταρχάς να πω κάτι. Καταρχάς μας προσβάλλει το σώμα για μια ακόμη φορά. Δεν μπορεί αυτή η απόφαση από τη μεριά της διαμάθ, δηλαδή της έγκρισης από το Διοικητικό Συμβούλιο, να πάρθει και οχτώ ή δέκα Δεκεμβρίου να θυμάμαι, διορθώστε μου, και να έρχεται δυο μήνες μετά εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το δεύτερο, εγκρίνατε μια σύμβαση χωρίς να την έχουμε εγκρίνει εμείς ως Δημοτικό Συμβούλιο, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Διαμάθ. Τι εγκρίνατε και τι έρχεστε σήμερα και ζητάτε την έκρισή μας. Και αναφέρομαι στο Διοικητικό Συμβούλιο και στα πέντε μέλη που ήταν για το συγκεκριμένο ζήτημα και ψήφισαν στη διαμάθ. Λυπάμαι πολύ, αλλά νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο δεν απαξιώνεται κανέναν δέρο. Δεν απαξιώνεται κανένα συνάδελφό μου, απαξιώνεται το θεσμό. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Καταλαβαίνω το πρόβλημα κάποιον, κυρίως από τη μεριά της διαμάθ, γιατί είμαστε σε μια προεκλογική περίοδο, από τη μία στεναχωριέμαι, από τη μία χαίρομαι που δεν θα είμαι στις 1 Ιωανωαρίου σε αυτές τις θέσεις, του 24 εννοώ, αλλά δεν γίνεται όμως να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ειλικρινά σας μιλάω, δεν γίνεται. Κάτι πρέπει να γίνει. Εντάξει, το να λέμε ότι ολοκληρώνεται το έργο της επέκτασης του χώρου υγειονομικής ταφής. Λοιπόν, θυμηθείτε λίγο πότε παραχωρήσαμε μέχρι Συρδάνιο από τη μεριά του Δήμου επί εποχής διοίκησης της κυριές της Ανάκα. Αν θυμάμαι καλά 2016 διορθώστε με, αν δεν θυμάμαι καλά. Και φτάσαμε στο 2023 και δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο της επέκτασης πρώτα. Όλο αυτό το διάστημα δεχόμαστε επιπλέον ποσότητες απορριμάτων, όχι μόνο της περιεφερειακής ενότητας Καβάλας, αλλά και όμορων δήμων απ' άλλες περιεφερειακές ενότητες. Η μονάδα επεξεργασίας θα δημοπρατηθεί, θα δημοπρατηθεί το επόμενο διάστημα. Όλα αυτά έχουν σχέση, μη πει κάποιος ότι έχουν σχέση με αυτή τη σύμβαση που προτείνουμε. Είναι στην λογική το πώς θα προχωρήσει με γρήγορα βήματα η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμάτων. Για μια ακόμη φορά, εδώ και αρκετό καιρό σας το είπαμε ότι εμείς δεν πρόκειται να συνενέσουμε σε αυτή την κατάστασια. Και μάλιστα όποιος διαβάζει το πρόγραμμά μας και το 10 και το 14 και το 19 μιλούσαμε ότι θα πρέπει είτε ως δήμος είτε ως όμοροι δήμοι στην εργασία με όμορους δήμους σε δημιουργία μικρών μονάδων, ευέλικτων μονάδων όπου να προχωρήσουμε γρήγορα κυρίως όπως είναι το θέμα των ανακυκλώσιμων υλικών. Και το τελευταίο, θα μας πείτε κάποια στιγμή η ελληνική εταιρεία αξιοποίησης ανακυκλώσιμων υλικών τι αποδίδει στο δήμο. Αποδίδει έτσι έστω συμβολικά κάτι στο δήμο. Εγώ δεν γνωρίζω να αποδίδει κάτι, εκτός εάν έχω λάθος ενημέρωση. Για όλους αυτούς τους λόγους θα είμαστε αρνητικοί. Λοιπόν, επειδή ο κ. Βέρος έβγαλε ένα λογίδριο αυτή τη στιγμή και, όχι, σας προκαλώ γιατί επικαλείστε, σας παρακαλώ, εγώ σας άκουσα τόση ώρα να λέτε ανακρίβειες. Λοιπόν, είστε 25 χρόνια, εγώ σας σέβομαι, εσείς δεν σέβεστε την πραγματικότητα. Λοιπόν, ποια ήταν η διαμάθ, κύριε, ποια ήταν η διαμάθ μέχρι το 2014. Πείτε μου, σας παρακαλώ, πού ήταν η διαμάθ, εσείς το λέω. Ποια ήταν η διαχείριση των απορριμάτων μέχρι το 2014. Η διαμάθ, λοιπόν, από το 2014 μέχρι και σήμερα έχει κάνει τεράστια βήματα, όχι μόνο εδώ στην Καβάλα, αλλά σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Λοιπόν, μου λέτε για αυτά που επιστρέφουν πίσω, ο μπλε κάδος δεν φταίει, φταίει ο πολίτης ο οποίος ενώ ενημερώνεται ρίχνει τα σκουπίδια του ό,τι να είναι μέσα στο μπλε κάδο. Λοιπόν, καλά, εντάξει, εντάξει. Λοιπόν, πάμε, ξεχωριστή κάδη υπάρχει, υπάρχει μπλε, υπάρχει για το χαρτόνι, γιατί δεν υπάρχουνε. Στη άλλη πόλη ζείτε, υπάρχει για το γυαλί, υπάρχει. Υπάρχει μπλε κάδος, υπάρχει, υπάρχουνε αλλού που είναι. Εντάξει, σας παρακαλώ τώρα. Θα παρακαλούσαμε να μην κάνετε διάλογο. Δεν είναι εάν το πλαστικό και το γυαλί μπαίνουνε μαζί. Λοιπόν, επίσης, όχι, σας παρακαλώ τώρα, δεν μπορώ να ακούω. Όχι τι, τελειώνει. Η ΜΕΑ τώρα δημοπρατείται και σε 1,5 χρόνια θα μπορεί να λειτουργεί η μονάδα επεξεργασίας. Δεν μπορώ να ακούω ότι δεν γίνεται τίποτα για τα απορρίματα και να δαιμονοποιούμε τη διαμάχτη. Ούτε το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι αυτός θα προτείνει αυτή τη σύμβαση. Και ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο για να την επικυρώσουμε ή να την εγκρίνουμε. Λοιπόν, σας παρακαλώ λοιπόν. Και θέλετε να ξέρετε ότι αυτά που λέτε, να δοθούν οι ικανότητες, να δοθεί μάλλον η δυνατότητα μεταξύ των δήμων να γίνει, δεν μπορεί να γίνει. Είναι ο σχεδιασμός ο κεντρικός. Και εξάλλου, ένας από τους καλύτερους υπουργούς ο οποίος πέρασε στη διαχείριση των απορριμάτων, ήταν ο κύριος Φάμελος. Καλό θα ήταν τουλάχιστον να παρακολουθούσατε τι πρότεινε ο κύριος Φάμελος για τη διαχείριση των απορριμάτων. Και να μη μας λέτε εδώ πέρα τώρα, ότι σας κατεύει στο κεφάλι. Παρακαλώ κύριε Ποτόγια. Καλά, εντάξει. Είμαστε υποχρεωμένοι να ακούμε τις ανακρίβειές σας. Ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Παρακαλώ κύριε Ποτόγια. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο για κανείς άλλος. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο για κανείς άλλος. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Ποτόγιας έχει το λόγο.