Το 40 Lads - Φεστιβάλ Κωμωδίας Τρίπολης είναι γεγονός! (Δήμος Τρίπολης Official, 2022)
: Καλημέρα σας, σας καλωσορίζω. Καλωσορίζω τον κύριο Κούδα, που δεν είναι τριπονιστότης. Με μεγάλη χαρά σήμερα υποδεχόμαστε την ομάδα, η οποία αρχικά είχε την ιδέα, είχε το όραμα, θα έλεγα, για να γίνει αυτό το Πεστιβάλ Κωμοβίας, το πρώτο Πεστιβάλ Κωμοβίας τρίπονις, το οποίο εμπεριπιστούμε ότι και για φέτος, παρόλες τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω των υγειονομικών συνθήκων θα έχει επιτυχία, αλλά εμπεριπιστούμε να γίνει ένας θεσμός για την πόλη μας, για το δήμο μας και να επαναλαμβάνεται, ευλουτισσόμενο κάθε χρόνο, τα επόμενα χρόνια. Πεστιβάλ Κωμοβίας τρίπονις, λοιπόν. Κωμοδία και το γέλιο απαραίτητα στη ζωή μας και όσο περνούν τα τελευταία χρόνια, γίνονται ακόμα περισσότερο απαραίτητα μόλις αυτές τις συνθήκες τις οποίες βιώνουμε. Η ιδέα ξεκίνησε από τα παιδιά της ομάδας Πέρα Βρέχη, από τον παιδιά του Κούκου, από τον φίλο εδώ τον Τριαντάφυλλο και όλα τα υπόλοιπα παιδιά. Ο δήμος από την πρώτη στιγμή που μας υπεύαλαν το έτοιμα, την ιδέα, αμέσως αποδεχτήκαμε γιατί θεωρούμε ότι θα έχει επιτυχία και πραγματικά είναι κάτι που λείπει από την τρίπονη. Το ανέλαβε από την πρώτη κουβέντα που έκανα εγώ, η αρμόδια δήμαχος, η κυρία Καρούτζου. Επιλογή του κυρίου Κούδα ως καηδικού διευθυντή με τα αιχέγγια που έχει το όνομά του και η εμπειρία αυτά τα χρόνια θεωρώ ότι είναι ένα αιχέγγιο επιτυχίας αυτού του φετινού φεστιβάλου και όπως είπαμε, το στόχο που έχει ο δήμος Τρίπολης να γίνει αυτό το φεστιβάλ θεσμός. Δεν έχω να πω κάτι άλλο, να μιλήσουν ο Βαγγέλης, ο Αντωνόπουλος και ο κύριος Κούδας και βέβαια σότερα θα πει η κυρία Καρούτζου από τη πλευρά του δήμου, να σας καλωσορίσω κύριε Κούδας στο δήμο Τρίπολης και να ευχαριστώ. Καλή επιτυχία στο εγχείρημα αυτό, γιατί όπως είπαμε η φιλοδοξία μας είναι αυτό να γίνει και να μην. Να πετύχει και να πρέπει να μείνει στην πόλη μας και για τα επόμενα χρόνια. Καλημέρα και από μένα. Να ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου τον κύριο Κούδας φυσικά που βρίσκεται κοντά μας, αλλά και του Σφέρα Βρέγη, τον κύριο Παπαντώνη. Εμείς θεωρούμε ως δημοτική αρχή, ως δήμος Τρίπολης, ότι πάντοτε οι πιο καλές συνεργασίες γίνονται με άτομα και με ανθρώπους και φορείς οι οποίοι είναι από το δήμο μας. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε ως δήμος Τρίπολης. Είναι μια εκδήλωση και ένα θεστιβάλ το οποίο θα βγάλει το δήμο μας προς τα έξω και θα τουριστικά τουλάχιστον θα αναπτυχθεί η περιοχή μας γιατί το έχει ανάγκη. Ούτως ή άλλως έρχονται 16 καλλιτέχνες εδώ στην πόλη μας από την Αθήνα και από την υπόλοιπη Ελλάδα όπως είναι η Κυρία Βρανά, ο Χαριζάνης και τα άλλα παιδιά. Ξεκινάει το Φεστιβάλ 25-26 και το Ξύπτα από την Παρασκευή Σάββατο και Κυριακή το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Πλεβάρη και το πρώτο τελευταίο τριήμερο της αποκριάς. Άλλωστε το γέλιο. Θα χαρίσει γέλιο χαρά σε όλους τους δημότες μας. Πρέπει να πείσουμε πίσω την πανδημία και ο πολιτισμός να πηγαίνει πάντα μπροστά. Και το έχει ανάγκη ο τόπος μας, το έχει ανάγκη ο δήμος μας και οι δημότες μας, γι' αυτό τους προσκαλούμε να παρακολουθήσουν αυτές τις εκδηλώσεις, οι οποίες είναι δωρεά. Είναι σε συνεργασία με τους Πέρα Βρέθη και τον κ. Παπαντώνη και να τους ευχαριστήσουμε που για πρώτη φορά για την πολύ καλή συνεργασία την οποία έχουμε και θεωρούμε από δεκεμπρός ότι η Τρίπολη με κάποιες άλλες δράσεις, την οποία θα κάνει και στο μέλλον σε Φεστιβάλ Πανελλήνια τα οποία θα γίνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ότι πλέον παίρνει τον δρόμο προς την εξωστρέφεια και αυτό έχει ανάγκη ο δήμος μας, η περιοχή μας. Ευχαριστώ. Γεια σας. Καταρχήν θα σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την πρόσκληση και για την ευκαιρία που έχω να είμαι εδώ. Θέλω να πω το εξής. Όταν το 2005 ξεκίνησα να κάνω τις πρώτες συζητήσεις με διάφορους συναδέρφους κομικούς στην Ξάνθη που ζούσα τότε για να κάνουμε ένα φεστιβάλ κομμονδίας στην Ελλάδα στα πρώτη φορά του εξωτερικού, η απάντηση που πήρα από τους περισσότερους ήταν ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Ξέχαμε. Αρκετά χρόνια μετά, αυτή τη στιγμή, πέρα από το φεστιβάλ κομμονδίας της Άσπης που τελείωσε, έκανα τον κύριο του 1985, υπάρχει και φεστιβάλ κομμονδίας της Αλλανίκης, φεστιβάλ κομμονδίας της Αφθηνών, φεστιβάλ κομμονδίας της Κρίνης. Και αυτή τη στιγμή μπαίνει στο χάρτη της τέχνης αυτής με ένα πολύ δυνατό βήμα, η τρίπονη. Πέρα από την ιδέα που είχαν οι πέρα βρέχοι του Πατωνίου, πρέπει να ευχαριστούμε σχετικά και τον Δήμο για τη συμμετοχή και τη στιγμή. Δεν είναι για το φεστιβάλ κομμονδίας της Τρίπολης, δεν ξεκινάει απλά τη Λάς, αλλά μπαίνει στο χάρτη με ένα πολύ ισχυρό βήμα, γιατί χάρις τη βοήθεια του Δήμου καταφέραμε να κάνουμε ένα πρόγραμμα που δεν είναι απλά μια δοκιμή, είναι ένα πρόγραμμα ενός ολοκληρωμένου και πολύ πραγματικό φεστιβάλ. Τώρα όσο πάει τεχνικό ζήτημα, θα ήθελα να πω ότι ζούμε σε μια χώρα που λέμε συνέχεια ότι έχει μεγάλη παράδοση της κομμονδίας και ισχύει αυτό, από που λυπιστικά έχουμε τα αρχαία χρόνια μέχρι τον ελληνικό γηματογράφο, τον κυβλασικό ή την επιθεόρηση, αλλά όπως όλες τις τέχνες, έτσι η κομμονδία εξελίσσεται και ακοπτάει νέες μορφές. Και το stand-up αρχικά είναι ξενόφερτο, έχει εγκαθιδηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια στη συνείδηση του κόσμου στην Ελλάδα και έχει γίνει αυτό που θεωρούν ότι είναι και στο εξυπηρικό, μια καθαρά λαϊκή τέχνη. Για τέχνης επιλογός πηγαίνει για να διασκεδάσει, να περάσει ωραία, είναι μέρος της καθημερινότητας του πλέον. Και ενώ αρχικά θα ήταν ένα νεολέπτο στηρίξη, τώρα βλέπουμε ότι και οι μεγαλύτερες ηλικίες και όλος ο κόσμος γενικά αναγνωρίζει την αξία του. Βέβαια, δεν θα μείνουμε μόνοι στο stand-up, γιατί θα έχουμε και άλλες ταστηριότητες. Και πολύ σημαντικό επίσης ρόλο παίζει ότι αυτό το φεστιβάλ έρχεται μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Στοιχικό μας επάγγελμα, καταλαβαίνετε ότι φάγαμε μια τεράστια σφαλιά, επαγγελματικά, αυτός δεν μπορούσε να δουλέψουμε. Και στην ουσία μας δίνει ένα βήμα να ξαναπούμε στην κανονικότητα. Να δουλέψουμε, να έρθουμε σε επαφή με κόσμο, να ταξιδεύσουμε, και έχουμε πάρα πολύ χρόνο να ταξιδεύσουμε για να παίξουμε παραστάσεις. Οπότε σας ευχαριστούμε πάρα πολύ και για αυτό. Τώρα, όσον αφορά το πρόγραμμα, καταφέραμε να φτιάξουμε κάτι το οποίο είναι, για πρώτη χρονιά, θα έλεγα ξεφάβος. Το καταρχή ξεκινάμε την Πανασκευή Μερικατερίνα Βαρνά, που δεν είναι απλά μια κομικός, φέρνουμε μια γυναίκα κομικό καλλιτέχνη που είναι βρεστοί σε όλον τον πλανήτη. Το BBC έχει κατατάξει στις πέντε καλύτερες κομικούς στον κόσμο. Είναι μια γυναίκα που έχει παίξει σε όλο τον πλανήτη, με τεράστια εμπειρία, μια καταπληκτική κομικός. Οπότε η πρώτη μας παράθυση είναι μια αδείλωση ότι ήρθαν εδώ για να μείνουν μέχρι. Έχω ένα πολύ πρόγραμμα που θα δείτε το Σάββατο. Δύο παραστάσεις με 10 κομικούς, είτε πιο καθιερωμένους είτε πιο νέους. Προσπαθήσαμε να κάνουμε μια μίξη για να γνωρίσει ο κόσμος της Τρίπολης όσο γίνεται περισσότερος κομικούς. Φτέρουμε της και της ογραφίας επίσης τα κόμιξ, τα οποία είναι σε μεγάλη άθληση στην Ελλάδα τελευταία χρόνια, με δύο καταπληκτικούς δημιουργούς κόμιξ, τον Στάγο του Κουτσούκη και τον Αντώνη τον Παμαλιάνη. Θα έχουμε μαθήματα γνωριές κόμιξ για εκπαιδευτικούς ή έχουν θέλει να παρακολουθήσουν. Θέλουμε να δώσουμε και μια νότα ότι μην έρθετε απλά να δείτε μια παράσταση, ελάτε να συμμετάσσετε, ελάτε να κάνουμε κάτι διαδραστικό, ελάτε να μάθετε πράγματα. Έχουμε την Κυριακή μια παράσταση, δεν είναι ακριβώς παράσταση, είναι κάτι διαφορετικό, γιατί ως festival θέλουν να έχουν μια πολύ πλευρή δράση. Τη σκητσομάχη που στην ουσία ζωντανά μπροστά στον κόσμο θα παίξουμε παιχνίδι με κοινό, είναι κάτι δεν έχεις να γίνει στην Ελλάδα της νεφή. Και κλείνουμε μια συναυλία που δεν είναι απλά μια συναυλία, είναι ένα από τρεις κομικούς, τους μόνους στην Ελλάδα που ασχολούνται με αυτό το είδος, τη μουσική κομπονία, που είναι κάτι τελείως διαφορετικό και πάλι για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αυτοί οι τρεις θα βρίσκονται μαζί στην σκηνή την ίδια μέρα. Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ. Καλησπέρα και από εμένα. Ονομάζομαι Βαγγέλης Αλονόπουλος, προσοχό εδώ την εταιρεία Πέρα Βρέχ, η οποία μαζί με τη σχολιά του Που-Που συμμετέχει στη διοργάνωση του Μεστιβάλ. Την εταιρεία τη συστήσαμε το 2019 με το Σέχρινο Μιτσόκλο με αντικείμενο την διοργάνωση που της είχαν εκδηλώσει. Από την πρώτη στιγμή είχαμε την ιδέα ενός φεστιβάλ κομωδίας στην Τρίπολη. Και σήμερα είμαι πολύ ευτυχισμένος που η ιδέα αυτή παίρνει σαρκά και ωστά. Για την υλοποίηση της σχέσης, ιδίως όπως εμείς την ανηρευόμασταν, έπαιξε κέριο ρόλο ο δήμος Τρίπολης και προσωπικά ο δήμαχος ο κ. Κωνσταντίνος Διούνης, ο οποίος μας άκουσε και τα αποκρίθηκε θετικά. Και από αυτό το δήμαχο θέλω να τον ευχαριστήσω και πάλι μέρος όλης της ομάδας παραγωγής και της εταιρείας Πέρα Βρέχ. Αλλά δεν μπορώ να παραλείψω να ευχαριστήσω θερμά και την κ. Καρούτζου να δίνω χωρισμό για τον συντονισμό και όλη την υποστήριξη στην διαδικασία του δήμου Τριπολίου. Εγώ θα ήθελα να περθώ λίγο και στην ιδιωτική πρωτοβουλία, οι χορηγοί μας, οι οποίοι έδωσαν την απαιτούμενη όπτυση και αυτοπεποίθηση για την υλοποίηση της στιγμής. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την εταιρεία Νακίπλωσης Κόκας, του μεγάλου μας χορηγό, του Κέντρο Αποκατάσεις και Αποθεραπείας Φαλάδιων, της εταιρείας Κόλια Σούπερ Μάρκετ Κόλια στα Κρασιά Νασκάκου, του Βιλοπολίου Θαρτίκο Μιλάνη, τον Θοδωρή Τουμπίση με τις σχετικές εγκαταστάσεις και την εταιρεία την Έρτιζα. Και να ευχαριστώ σε όλους εσάς που είστε χορηγοί επικοινωνίας. Επιπλέον, μην παραλείψω τον κ. Κωνσταντίνο Μαρινάγου Αγιντένιος, ο Σιονδρόφος Αρκαδίας, για την πολύτιμη βοήθειά του στα θέματα διαμονής των καλλιτεχνών για όλο το τρίμερο του Φεστιβάλ. Και κλείνοντας τα ίδια μας παρουσιάσεις, ο ίδιος τα μέλη της ομάδας μας. Είναι ο κ. Σερντάφης Σατυρόπουλης και ο Στ. Πρόσωπος Τύπου, τον Παναγιώτη του ΟΠΟΔΑ, τον γνωρίζετε πριν από εμένα. Το λογότυπο και την ταθερότητα του Φεστιβάλ εμμελήθηκε ο Κωνσταντίνος Παπαδόπηλος και το δημιουργικό γραφείο Drug Design. Ο Νίκος Ομπόβολος ασχολείται με τα social media και όλη την ανάπτυξη του δικτύου αυτού. Ο Γιώργος Σοδελής που θα καλύψει βιντεολογικά όλο το Φεστιβάλ και τις τρεις μέρες. Και βέβαια όλους τους αθελοντές που θα μας βοηθήσουν βοήθησαν πολύτιμη στη διοργάνωση του Φεστιβάλ. Φλύνοντας δήμα και να ξέρεις ότι εμείς και αυτό είμαστε ήδη το δεύτερο Φεστιβάλ που σχεδιάζουμε και ήδη. Μέχρι τότε θα θέλουμε να προσκαλέσουμε όλον τον κόσμο να παρακολουθήσει το πρώτο από το Φεστιβάλ, να γελάσεις γιατί έχουμε μεγάλη ανάγκη και να χάρει λίγο αυτές τις μέρες. Σας ευχαριστώ πολύ.