Ομιλία Κ. Αγοραστού στην 3η Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ (Chrysostomos Bakouras, 2015)
: Ευχαριστούμε τον κύριο Ζαβαρτινό για όσα σημαντικά είπε για τα προβλήματα των εργαζομένων στις περιφέρειες. Προβλήματα που συγκινούν και τους περιφεριάρχες και γενικά την ειδική στιγμή. Ευχαριστούμε τον κύριο Ζαβαρτινό για όσα σημαντικά είπε για τα προβλήματα των εργαζομένων στις περιφέρειες. Προβλήματα που συγκινούν και τους περιφεριάρχες και γενικά την ειδική στιγμή. Καλούμε στο βήμα τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφεριών Ελλάδος, τον κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό, για τη δική του ομιλία. Καλημέρα σας, άγγιοι πρόσωποι του Σεβασμιωτάτων, πρόσωποι των κομμάτων. Δήμαρχε, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Κύριε Υπουργέ, αγαπητοί συνάντελφοι, είμαστε εδώ, είμαστε στη Λευκάδα, σε μια συνεδρίαση που μπορεί να αποδεχθεί ανατρεπτικά ιστορική, αν ο καθένας αναλάβει της ευθύνης της θέσεώς του. Είμαστε εδώ και λέμε τώρα στο Υπουργείο, τώρα κηρύξτε, τώρα βγάλτε την οριοθέτηση των ζημιών, των περιοχών που πάθαν ζημιές. Έλεος. Δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Κύριοι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από κανέναν. Και ζητούμε από την ασυνομική αρχή να περιοριστεί στα απαλήτως απαραίτητα καθηγοντά της. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για κανέναν να πάρει τα στοιχεία οποιουδήποτε. Σας παρακαλώ πολύ. Εδώ είναι συνέδριο, είναι δημοκρατία. Σας παρακαλώ κύριοι. Είπαμε, μη συνεχίζετε, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, κανένα στοιχείο δεν πρόκειται να φύγει από εδώ. Κανένας δεν θα λογοδοτήσει εδώ πέρα σε κάποιον στα ασυνομικά. Εδώ είμαστε αυτοδιοίκηση, τελεία και πάβλα. Και μην εκμεταλλεύτε κανένας τίποτε. Έλεος πλέον. Έλεος. Αγαπητοί συνάδελφοι, η ιστορία εκδικείται και εκδικείται με το χειρότερο τρόπο. Και ο λαϊκισμός εννοεί ότι δαγκώνει το χέρι εκείνων οι οποίοι τον τάισαν τόσα χρόνια. Να το ξέρετε αυτό. Γι' αυτό σοβαρότητα, υπευθυνότητα, λιλεγγύη, ευθύνη, ηλικρίνια, συνεργασία, σεβασμό. Εδώ είμαστε όλοι μια γροθιά, το αποδείξαμε. Εδώ αν δεν ήταν η αυτοδιοίκηση να μπει πρώτη στο σεισμό, ακόμη θα είχαμε σεισμό. Πρώτη μπει και η αυτοδιοίκηση. Ο δήμος και ο περιφερειάρχης και όλοι οι συνεργάτες. Και με τη συνδρομή μετά συμπαρασύραν και όλους τους άλλους. Συγγνώμη για την ένταση, αλλά δεν αντέχω να καταπαντούν τις δημοκρατικές διαδικασίες μέσα σε ένα συνέδρο της Ένωσης Περιφερειών. Κυρίες και κύριοι, εμείς σήμερα εδώ απαιτούμε, δεν επαιτούμε. Και είμαστε περυπάτρις και όχι περιπάρτις, να το ξεκαθαρίζουμε. Κύριε Υπουργέ, προσερχόμαστε σε αυτό το συνέδριο με βαθύδατο αίσθημα ευθύνης για τη χώρα, για τον συνάνθρωπο, την Ελληνίδα και τον Έλληνα. Προσυνδρόμαστε με αίσθημα συνεργασίας. Προσερχόμαστε με εφόδια την προηγούμενη θητεία μας. Σας σεβόμαστε, σας εκτιμούμε, ευχαριστούμε που έχετε διάλογο μαζί μας. Ή στο Υπουργός που έχει ανοιχτές τις πόρτες, που μας σέβεται, συνεργάζεται μαζί μας, μας καλεί πάντα και μας φροντίζει. Αλλά κύριε Υπουργέ, μεταφέρετε και στους άλλους μια αιμονική διαδικασία και θα έλεγα αστεία, εκτός αν κρύβεται κάτι άλλο από πίσω. Είναι αστεία διαδικασία ποιος θα πληρώνει τους εργαζόμενους. Είναι πάρα πολύ αστεία και είναι κρίμα να βγαίνουμε έξω στην κοινωνία τη στιγμή που υπάρχει η ανεργία. Αλλά το να παραδέχεται κανείς τα λάθη είναι ορισμένες φορές υγιές και απολύτως αναγκαίων. Όπως και η καταστροφική εγωγνωσία της εξουσίας σπανίως επιτρέπει κάποιον να αναλογιστεί πως μπορεί να γίνει αποθήτης θύμα. Αναλογιστείτε λοιπόν ότι σήμερα εδώ δημιουργείται ένα μεγάλο πρόβλημα. Γιατί δεν υπάρχει ο βαθμός εμπιστοσύνης του κράτους, των κυβερνήσεων και των περιφεριών και των εργαζομένων της περιφέρειας. Είναι πάρα πολύ απλό. Πάρτε το πίσω αυτό. Δεν αξίζει να υπάρχει αυτή η διαδικασία και να ταράζει τη συνεργασία ένα μικρό θέμα. Και να δημιουργεί ανασφάλεια στους ελάχιστος εργαζόμενους που έχουμε. Να δημιουργεί ύστερες σκέψεις και πίσω σκέψεις και σε εμάς ότι θέλετε να βάλετε χέρι στο θεσμικό ρόλο και να χειραγωγήσετε την τοπική αυτοδιοίκηση μέσω των οικονομικών. Γιατί αυτή τη στιγμή είναι κατεπίφαση οικονομική αυτοτέλεια ανεξαρτησία των περιφεριών. Είμαστε δέσμεοι των Υπουργείων. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Βέβαια αυτό δημιουργεί και τις σκέψεις. Ότι κοιτάξτε κύριοι, σας δίνουμε το ΣΚΑΠ, λέει υποχρέωση του Καλή Κράτη. Χαίρομαι, αλλά όταν είσαστε αντιπολίτευση, λέγατε ότι οφείλει το κράτος να πληρώνει τους εργαζόμενους. Τώρα γιατί η άγαρμπη αυτή αλλαγή. Και αν θέλετε να αφαρμόσουμε τον Καλή Κράτη, μην το περνάτε βράδυ ξαφνικά την τροπολογία αυτή. Δεν είναι ποιότητα δημοκρατίας, αυτή είναι ενοχή. Όταν βράδυ πας και περνάς κάτι χωρίς να έχεις τελειώσει μια διαβούλευση, δείχνει ενοχή. Δείχνει ότι δεν είσαι σίγουρος γι' αυτό που κάνεις ή δείχνει ότι έχεις σκέψεις δόλειες γι' αυτό που κάνεις. Και ποια είναι η δόλεια σκέψη, η χειραγώγηση. Είμαστε υποταγμένοι στη βούληση της εκάστοτε εξουσίας. Αυτή δεν είναι αυτοδιοίκηση που αρωματίζεται μία αριστερά και οριματιζόμαστε και εμείς, η αυτοδιοικητική χρόνια τώρα. Και αφού θέλετε να λέτε ότι είμαστε και δεν αναλαμβάνουμε τις ευθύνες, ποιος δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες. Εμείς δεν αναλαμβάνουμε ευθύνες. Διαχρονικά μας λέτε πάρτε τις μεταφορές των μαθητών που δεν είναι τα δική μας ευθύνη και μπήκαμε μέσα. Μπήκαμε στον πυρήνα του προβλήματος και τις κάνουμε όλες ικανοποιητικά, καλά, άριστα και κάνουμε και με τη συνεργασία πληρώνουμε τους ανθρώπους των μεταφορών. Έχουμε ελαγιστοποιήσει τις μεταφορές. Δεν είναι τα δική μας αρμοδιότητα, την πήραμε. Και έχουμε τη δυνατότητα της αποτελεσματικής υλοποίησης των δεσμεύσεων μας. Αλλά ελάτε να δούμε γιατί δεν μας δίνετε τα νοσοκομεία που ήταν του καλή κράτη επιταγή. Ελάτε να δούμε τους βαθμούς εμπιστοσύνης γιατί δεν μας δίνετε το 10% που επιβάλατε επιπλέον στο ΦΠΑ για τις μεταφορές. Ελάτε να δούμε τις δεσμεύσεις γιατί μας πήρε τα 21 εκατομμύρια για να δώσει την ανθρωπιστική κρίση χωρίς κανείς να μας ρωτήσει. Ελάτε να δούμε παρακάτω γιατί μας κόψανε οι προηγούμενοι το 10% από τις μεταφορές και μας λένε κόψτε το κεφάλι σας, να τα πληρώσετε, να τα βρείτε, εμείς δεν ξέρουμε τίποτα, δεν έχουμε τα χρήματα. Και ελάτε να δούμε γιατί δεν μας δίνετε 250 εκατομμύρια δεσμοθετημένους πόρους σε αυτόν τον προϋπολογισμό που θα κλειθείτε να πληρώσετε, να ψηφίσετε μεθαύριο στη Βουλή. 250 εκατομμύρια λιγότερα βάσει του νόμου, βάσει του 2,4% και του 4% του ΒΠΑ και του φόρου εισοδήματος νομικών και φυσικών προσώπων. Ποια είναι η αυτοτέλεια? Μας δίνετε λιγότερα, κάνουμε περισσότερα, μας κόβετε... Εργαζόμενους που φεύγουν στη σύνταξη έχουμε λιγότερους, παίρνουμε περισσότερους αρμοδιώτες και κάνουμε πολύ μεγαλύτερο έργο από το παρελθόν. Είμαστε η πιο υγιής δομή οικονομικά, θεσμικά, αποτελεσματικά στη χώρα. Έχουμε αποδείξει αυτό, έχουμε χέγια, έχουμε αποδείξεις. Ποια είναι η αποδείξη 60% κάτω, αγαπητοί συνάδελφοι, όλοι είχατε στα έσοδά σας και κάνατε μεγαλύτερο έργο. Μηδέν χρήματα για να ανταποκριθούμε στις χιονοπτώσεις, στους έκτακτες καταστάσεις, στις πλημμύρες, στους ισμούς, στις ασφαλτοστρώσεις. Σε όλα αυτά τα οποία καθημερινά ο καθένας καλείται να αντιμετωπίσει αλλά ταυτόχρονα απειλείται κιόλας. Γιατί όλοι σας έχετε πάει στα δικαστήρια για παράβαση και αμέλεια δρόμων ή προστατευτικών μπαρών κλπ. Κύριε Υπουργέ, εμείς επιστητούμε την ειλικρινή συνεργασία και εδώ είναι ιστορική ανατρεπτική στιγμή να φέρουμε τα πάνω κάτω και να φέρουμε στα ίσα στη φυσιολογική σειρά την τοπική αυτοδιοίκηση. Εμείς μιλάμε με πράξεις. Από το 19% που πήραμε την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ το φτάσαμε στο 100% και πλέον, που σημαίνει σχολεία που είναι ο πρώτος πυλώνας ανάπτυξης, υγεία που είναι ο δεύτερος πυλώνας ανάπτυξης, δρόμοι, υποδομές, έρευνες, πανεπιστήμια, φρεφονηπιακή σταυμή, υγεία και πρόνοια παντού και καλή συνεργασία. Έργα, δράσεις, παροχές, αποτέλεσμα. Αυτές είναι οι περιφέρειες. Και πάμε παρακάτω. Εμείς γρήγορα είχαμε διαγνώσει από τον Μάρτιο ότι θα έχουμε πρόβλημα στο ΕΣΠΑ και λέγαμε με βεβητάσιος, ή παράταση, ή άλλη λύση. Και είμασταν οι πρώτοι. Εδώ είναι οι συνάδελφοι όλοι που είπαμε δώστε μας 100% των χρημάτων προ να προεξοφλήσουμε το μέλλον και όχι να μελλοποιήσουμε το παρελθόν. Δηλαδή να πάρουμε τα χρήματα που έχουμε από την ΕΕ στο μέλλον, από το μέλλον που δεν μας δίνουν παράταση παρά να ζητάμε απαιγνωσμένα πράγματα και να μετά παίρνουμε. Και το πετύχαμε. Και το πετύχαμε. Οι περιφέρειες και μετά συνεργασία και με την κυβέρνηση με τον κ. Χαρίτσι το πετύχαμε και φέραμε 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ στη χώρα από το πουθενά όταν βογγάει ο άνθρωπος, ο συνάνθρωπός μας για να πάρουμε τη δόση των δύο δισεκατομμυρίων. Και όχι μόνο αυτό. Όταν τον... Και βάλαμε σε ειδικό λογαριασμό όπως είχαμε πει. Εμείς είμαστε χρήσιμοι. Όχι στα λόγια. Στα έργα. Ειδικός λογαριασμός για τα έργα του ΕΣΠΑ ότως ώστε να τελειώσουν τα έργα να έχουμε την προστιθέμενη αξία των έργων αλλά ταυτόχρονα και να δουλέψουν οι συνάνθρωποι μας γιατί είδατε με τα capital control. Αυξήθηκε η ανεργία γιατί σταματήσαν τα έργα στον ιδιωτικό τομέα. Πάρα πολύ απλά. Εκτινάχθηκε. Και παρ' όλα αυτά οι περιφέρειες είναι μπροστά. Και στο νέο ΕΣΠΑ που ξεκινήσαμε τους βρεφονηπιακούς θαυμούς και τάτου με ειδικές ανάγκες και κάνουμε τώρα μεγάλη προσπάθεια για την πρόνοια και για τις υποδομές και την έρευνα και την γενοτομία. Αλλά πήραμε και παραπάνω 7% επιπλέον δηλαδή 500 εκατομμύρια για το νέο ΕΣΠΑ προκαταβολή. Κύριοι Υπουργοί, ήμασταν εμείς εκείνοι που πήγαμε στο πρόγραμμα διασυνδέοντας την Ευρώπη. Πέρυσι τέτοιο καιρό και ήμουνα εκπρόσωπος των περιφεριών εκεί και πετύχαμε να πάρουμε ενίσχυση 500 εκατομμύρια σε ένα πρόγραμμα 750 εκατομμυρίου για τη χώρα για να αναβαυμίσει τις υποδομές στους ιδρυοδρόμους. Είμαστε στον πυρήνα των διαδικασιών και προχωράμε αλλά αυτό μας δημιουργεί μια καχυποψία η οποία είναι διάχυτη στην κοινωνία. Δεν σας στέλνουν αποτελεσματικούς, δεν σας στέλνουν αλλιώτικους, δεν σας στέλνουν χρήσιμους, σας στέλνουν του χεριού τους. Και αυτό επιχειρείται να γίνει μέσω της διαδικασίας της πληρωμής γιατί είναι ασήμαντο αυτό και είναι τρομερό πράγμα το να καθόμαστε να μιλάμε ποιος θα πληρώσει τους εργαζόμενους, το κράτος θα τους πληρώσει. Ήταν προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης γιατί τώρα η κυβέρνηση ακολουθεί με θρησκευτική ευλάβεια τον παλαιοκομματισμό των οποίων κατηγορούσε και κατήκελε προεκλογικά. Μήπως έχει μπει και αυτή στο DNA της η κυβερνησιμότητα. Μήπως έγινε στροφή η οποία δεν συνάδει με την αυτοδιοίκηση και με τον καιρό αυτόν που ζούμε. Θέλετε έναν χρήσιμο θεσμό να τον κάνετε άχρηστο. Εγώ θα έλεγα το παράδειγμα των περιφεριών ας το ακολουθήσει και η κεντρική κυβέρνηση δεν έχει να χάσει. Δεν έχει να χάσει. Εμείς εδώ είμαστε ένα πράγμα. Δεν δημιουργούμε προβλήματα. Συνεργαζόμαστε. Βάζουμε πάνω το εθνικό καλό και δώσαμε μάχες. Είμαστε συνεργαζόμενοι και είμαστε και απέναντι για το καλό των συνανθρώπους μας της περιφέρειας. Δώσαμε μάχες όταν ο Σκρέκας, πρώην υπουργός, θέλησε να μας πάρει το ΕΣΠΑ και να υπάρχει μεγαλύτερη γραφειοκρατία που συμφωνώ με τον δήμαρχο. Η γραφειοκρατία είναι ασυδοσία, είναι διαφθορά, είναι διαπλοκή, είναι εθνική ζημία για τη χώρα. Δώσαμε μάχη, απειλήσαμε, το κερδίσαμε. Αλλά όταν μας κάλεσε ο πρωθυπουργός και μας είπε θέλω τη βοήθειά σας, θέλω τα αποθηματικά σας, θέλω να με βοηθείτε στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, είπαμε ναι. Αλλά ναι, πάρτε τα ό,τι θέλετε, αρκεί να κερδίσει η Ελλάδα, αρκεί να κερδίσει η ελληνική οικογένεια, αρκεί να κερδίσουν οι Έλληνες, αρκεί να ανυψωθεί το ηθικό μας και η εμπιστοσύνη απέναντι στην Ελλάδα. Αλλά είπαμε και κάτι άλλο. Προσοχή πρωθυπουργέ, κύριε πρωθυπουργέ, προσοχή. Εμείς είμαστε μαζί σας, αλλά προσοχή στον ερασιτεχνισμό και στον ολοκληρωτισμό που συνήθως διακατέχει την εξουσία. Δυστυχώς σε πολλά επαλεθυφθήκαμε. Εμείς, κύριε υπουργέ, θέλουμε άλλη μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό, γιατί οι συναντήσεις μας είναι παραγωγικές, υποφυλία όλων των Ελλήνων. Θέλουμε μία συνάντηση για αυτό το θέμα, γιατί ξεκινάει μία μεγάλη σύγκρουση, η οποία δεν έχει νόημα. Και σας λέω, τι νόημα έχει να μας μεταβάζετε εμάς τα χρήματα ή να τα πληρώνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Κανένα νόημα. Μπορεί να ξεκινάμε όλοι από διαφορετική αφετηρία. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα σε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση, να τυνάξουμε τα πράγματα στον αέρα. Αλλά μην το νομίζετε αυτό αδυναμία. Μπορούμε να μην υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό, τον σκέλος των πληρωμών των υπαλλήλων. Θέλουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και ξέρετε εμείς συναντήσεις μας δεν πάμε ούτε για τη φωτογραφία, ούτε για να εκθέσουμε την κυβέρνηση. Πάμε για να συνεργαστούμε, για να φέρουμε κάτι καλό για τη χώρα, για τους Έλληνες. Κύριε Υπουργέ, θέλουμε δέσμευση. Να το δούμε, να συνεργαστούμε. Δεν έχει νόημα. Αλλιώς, μας επιτρέπετε, δεν θέλω να το σκέφτομαι, μας επιτρέπει να σκέφτομαι ότι θέλετε να μας χειραγωγήσετε. Και θαύριο να μη δώσετε χρήματα για τους εργαζόμενους να πληρωθούν ή να μας αναγκάσετε να μας πάρετε όλα τα χρήματα που έχουμε για τα έργα και την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και όλα αυτά που έχουμε αυτή τη στιγμή στους προεπολογισμούς μας. Και έργα ανεξελίξει και συμβάσεις ανεξελίξει και κινδυνεύουμε ακόμη να πάμε και στον Ισαγγελέα για ορισμένα πράγματα, να τα πάρετε και να μας εκθέσετε για να μπορέσετε να ισοπεδώσετε τις περιφέρειες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται ψηλά, πολύ ψηλά στους Έλληνες να την κατεβάσετε. Αυτό δεν θα το επιτρέψω, τουλάχιστον προσωπικά δεν θα το επιτρέψω. Δεν θα επιτρέψω τους αγώνες όλων των ανθρώπων των αυτοδιοικητικών μέχρι σήμερα. Δεν θα επιτρέψω τη συνέναιση αυτή που δείξαμε όλοι μας γιατί εδώ είμαστε μια γροθιά, συνέναιση στην πράξη, όχι στα τετελεσμένα γιατί συνήθως μας καλούν για συνέναιση και συνεργασία όταν έχουν αποφασίσει και μας λένε δεν γίνεται τίποτα αυτό είναι, συνέναιση σε τετελεσμένα όχι, όχι. Εμείς έχουμε να αποδείξουμε γιατί δεν είμαστε των λόγων, είμαστε των έργων. Κάθε έργο το οποίο γίνεται και αυτή τη στιγμή γίνεται με μεγάλη προσπάθεια είναι σημείο αναφοράς σε κάθε έργο, σε κάθε δράση των περιφεριών είναι ο άνθρωπος, όχι η εξουσία. Αλλά δεν θέλουμε να βρισκόμαστε υπό την αντιπαραγωγική κηδαιμονία της κυβέρνησης. Θα έλεγε κανείς ότι είναι μοιραίο οι περιφέρειες να καταβάλουν το τίμιμα των άστοχων, των ολέθριων, των ιδιολογικών, πολιτικών επιλογών της εκάστος της κυβέρνησης. Τα πράγματα σήμερα μπορεί να μην είναι εκρυκτικά και αυτό νομίζω ότι αλλάζουν. Σήμερα τα πράγματα έχουν πάρει μια διαδικασία ενδόρυξης. Τι σημαίνει αυτό? Είναι το αντίστροφο της αντίδρασης στην πράξη. Σημαίνει ότι έχουν χαθεί οι σταθερές, δεν υπάρχει σημείο αναφοράς, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και αυτό είναι χειρότερο και κάποια στιγμή θα εκτιναχθεί η αντίδραση ως ελατήριο. Εντάξει, αγαπητοί συνάδελφοι και κύριοι υπουργοί, από εμάς δεν θα ακούσετε ποτέ να συμπεριφορώμαστε με την κολακία του φθόνου που παράγεται από το αίσθημα της μειονεξίας όσους δεν μπορούν να το αποφύγουν. Είμαστε ξεκάθαροι. Κοιτάμε μπροστά, μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας και λέμε συνεργασία, όχι πολιτική εταιρότητα, όχι να βρούμε έναν εχθρό για να μπορέσουμε να έχουμε την ύπαρξή μας. Εμείς δεν κάνουμε τέτοια πολιτική, εμείς κάνουμε πολιτική με έργα και δράση για τον άνθρωπο. Και όλα αυτά, πιστέψτε με, θα λέω αληθεύοντες εν αγάπη, που έλεγε ο Απόστολος Παύλος. Γιατί σήμερα εκείνο που είναι το σωστό είναι να λέμε την αλήθεια. Ακόμη, ας πάμε επιτέλους, το θέλετε πολύ και η κυβέρνηση της αριστεράς το θέλει, μια αυτοδιοίκηση, πραγματικά αυτοδιοίκηση. Μέχρι τώρα δεν είχαμε, σας λέω, πραγματική αυτοδιοίκηση. Ελάτε, πάμε να την κάνουμε τώρα. Πάμε απ' την αρχή. Δώστε μας οικονομική αυτοτέλεια, όχι γιατί άκουσα και σωστά είπανε, μη φορτώνετε τις μισθοδοσία, τα κόβετε μετά και λέτε βάλτε φόρους τέλοι για να τα εισπράξετε. Εμείς δεν θα βάλουμε ούτε τέλοι, ούτε φόρους, ούτε τίποτα. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Το παραμύθι αυτό καλό, αλλά δεν αγοράζουμε πλέον παραμύθια, γιατί τα έχουμε διαβάσει όλα. Δώστε μας, άμα θέλετε, και πιστεύετε στην αυτοδιοίκηση και κανονιστική αρμοδιότητα για ορισμένα θέματα που αφορούν τις περιφέρειες. Ενισχύστε μας την εκτελιστική ικανότητα, δώστε μας τα ανταποδοτικά 120 που εισπράττουμε εμείς και πληρώνουμε εμείς και τα παίρνει το κράτος και βάλτε μας προληπτικό έλεγχο στα οικονομικά. Μην αφήνετε το καταστατικό για να δημιουργείτε συνθήκες εγκλωβισμού για το μέλλον. Εμείς θέλουμε καθαρότητα, προληπτικό έλεγχο μέχρι τελευταία ουσένη. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, ξέρετε, θεωρητικές εξαγγελίες πρέπει να σταματήσουν. Πρέπει να πάμε σε μετρήσιμη πράξη. Το ότι σήμερα έχουμε μια δύσκολη περίοδο, τραγικά δύσκολη, το οποίο ακολουθείτε είναι εθνισυγενές εν τη γενέσαι του. Γιατί τέντε χρόνια τώρα πεθαίνει αργοπεθαίνει και κανείς δεν καταλαβαίνει ότι δεν πρόκειται να αναστηθεί. Το μοντέλο είναι λάθος. Και είναι λάθος γιατί είναι κάτω από το βάρος των φόρων. Το νέο μοντέλο είναι ένα και μονόδρομος. Μίωση των φόρων του συντελεστή των φόρων. Γιατί εδώ υπάρχει μια ιδιότηπη υποκρισία. Ιδονίζονται οι κυβερνόντες αυξάνοντας το ποσοστό της φορολογίας. Αλλά όταν κοιτάνε το ταμείο 8 δισ. λιγότερα τα τελευταία χρόνια από την αύξηση των ποσοστών φορολογίας. Μίωση των ποσοστών φορολογίας για να έχουμε περισσότερα έσοδα. Μίωση των ασφαλιστικών εισφορών για να χτυπηθεί η μαύρη εργασία. Μίωση του κόστος της ενέργειας. Δεν είναι το κόστος της εργασίας που επιβαρύνει τα ελληνικά προϊόντα. Όχι, είναι λάθος. Δεν είναι το εργασιακό κόστος. Είναι ασφαλιστικό, φορολογικό και κόστος ενέργειας και πρώτων υλών. Μιώστε το. Αυτή είναι η πρότασή μας. Τολμήστε μια ανατρεπτική, δημιουργική, παραγωγική ανατροπή. Βάλτε όλον τον κόσμο συμμέτωχο όπως κάνουμε εμείς στις περιφέρειές μας. Γιατί είτε το θέλουμε, είτε το θέλουμε, είτε είναι στο DNA μας όλων μας, είτε έχουν μάθει περιφέρειες, κάνουμε συλλογική ηγεσία. Καλούμε εκείνους οι οποίοι πρέπει να υλοποιήσουν και να αποφασίσουν. Για αυτό βλέπετε μια εργασιακή ηρεμία, μια συνεργασία, μια μεγάλη προσπάθεια, μια αλλαγή στις περιφέρειες που με λιγότερα κάνουν περισσότερα, μια αλλαγή μέσα στους εργαζόμενους στις περιφέρειες, μια μεγάλη προσπάθεια και μεγάλη αίσθημα ευθύνης των εργαζομένων των περιφεριών, γιατί νιώθουν ότι είμαστε μαζί, είμαστε ένα. Και νιώθουν την προσπάθειά μας που κάνουμε. Και νιώθουν ότι είμαστε χρήσιμοι. Και νιώθουν ότι μπορούμε να φέρουμε αποτέλεσμα. Γιατί, θα πει κάποιος, τα λες τώρα στον Υπουργό. Ναι, τα λέω σε έναν Υπουργό που ξέρει και ακούει. Και διαμαρτυρώμαστε σε ανθρώπους και λέμε την αλήθεια σε ανθρώπους που ξέρουμε ότι μπορούν να σηκώσουν το βάρος αυτών των επιλογών και των αποφάσεων. Γιατί ξέρουμε τι αισθεί ο Υπουργός της ουτερικών κουρουφλής. Γιατί ξέρουμε ότι κάτι μας καταλαβαίνει. Γιατί ξέρουμε ότι μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά και να λύσει τα πρόβλαματα. Γιατί ξέρουμε ότι έχει συρθεί και σε αποφάσεις που δεν ήθελε. Και πιστεύω για τους εργαζόμενους δεν το ήθελε. Και πληρώνει ιδιολυψία. Δεν θέλω να προχωρήσω παραπέρα. Κύριε Υπουργέ, δεν πρώτος εγώ διεκδικώ το δικαίωμα στο λάθος. Αλλά δεν διεκδικώ το δικαίωμα να μην αλλάζω όταν κάνω λάθος. Δεν διεκδικώ το δικαίωμα να συνεχίζω το λάθος και να βυθίζομαι σε μία κατάσταση η οποία δημιουργεί προβλήματα. Δεν διεκδικώ όμως το δικαίωμα να μην αποφασίζω. Και δεν διεκδικώ το δικαίωμα να μην αλλάζω. Όλοι κάνουμε λάθος. Και όταν είσαι παραγωγικός υπουργός, ή πιέζεσαι, ή περιφεριάρχεις, ή αντιπεριβερειάζεις, ή περιφερειακός σύμβουλος, εσύ ευθύνης θα κάνεις λάθος. Το θέμα είναι να αναγνωρίσεις το λάθος και να αλλάξεις. Και ποτέ δεν είναι αργά. Είναι καθήκον και ευθύνη να αναγνωρίζεις τα λάθη σου. Είναι καθήκον και ευθύνη να στέκεσαι με σεβασμό και ενδιαφέρον και να δημιουργείς σταθερότητα στη χώρα. Και όχι θύλακες αστάθειας. Θύλακες οι οποίες σε κατηγορούν για αντιδημοκρατικές διαδικασίες. Και να μην και θύλακες πανικού. Γιατί βράδυ άμεσα, γρήγορα δείχνει ένα πανικό και μία όχι σταθερότητα αποφάσεων. Ναι, έχουμε προβλήματα σε προσωπικών. Ναι, έχουμε προβλήματα με την κρεοφοριοκρατία. Ναι, έχουμε προβλήματα με την ταχύτητα της λειτουργίας. Ναι, έχουμε προβλήματα σε πολλά. Αλλά δεν σηκώσαμε τα χέρια. Δεν παραδοθήκαμε ούτε στιγμή. Περάσαμε δύσκολες στιγμές. Πάρα πολύ δύσκολες. Αλλά πάντα βάζαμε το μυαλό μας να βρει λύσεις και να υπερβεί τις δυσκολίες. Πάντα κάναμε ένα άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά. Το κάναμε πράξη αυτό. Κάποιοι το λένε, το χρησιμοποιούν στους λόγους τους και αναφέρονται σε αυτόν που το έχει πει. Αλλά εμείς το κάναμε πράξη. Το κάναμε πράξη και το κάναμε όλοι μαζί. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ για την υπομονή σας. Ξέρω Υπουργέ ότι ακούτε αλλά και κάνετε. Σας ευχαριστώ πολύ.