ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. 17-02-2020 (ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, 2020)
: Ο κύριος Αγαπάκης, ο κύριος Αγγελάκης παρών, ο κύριος Αγριμανάκης, ο κύριος Αθανασσάκης παρών, ο κύριος Αναστασάκης παρών, η κυρία Αρχοντάκη παρούσα, ο κύριος Μαρταβάς παρών, ο κύριος Βασιλάκης παρών, ο κύριος Βατσινάς παρών, ο κύριος Μπουρεξάκης παρών, ο κύριος Βρύσαλης παρών, ο κύριος Γιαλιτάκης παρών, ο κύριος Γιαουρτάς παρών, ο κύριος Δημόπουλος παρών, ο κύριος Δοκιαννάκης παρών, ο κύριος Δροσίτης, ο κύριος Ζαμπετάκης παρών, ο κύριος Σινιωτάκης παρών, η κυρία Καλωνάκη παρούσα, η κυρία Καλουδιώτη παρούσα, η κυρία Καναβάκη παρούσα, ο κύριος Καραντινός παρών, ο κύριος Καραπηδάκης παρών, ο κύριος Κασαπάκης παρών, ο κύριος Κασοτάκης, η κυρία Κόκορη, ο κύριος Κουκιαδάκης παρών, ο κύριος Κουράκης παρών, ο κύριος Κόνστας, η κυρία Λεμονή παρούσα, ο κύριος Λιγερός παρών, ο κύριος Μακαρώνας παρών, ο κύριος Μανδαλάκης παρών, ο κύριος Μεραμβελιωτάκης, ο κύριος Νιωτάκης παρών, η κυρία Ξηλούρη, η κυρία Παπαδάκη παρούσα, ο κύριος Πατακός παρών, ο κύριος Περισινάκης παρών, ο κύριος Αγριμαννάκης παρών, η κυρία Πλεύρη παρούσα, η κυρία Σενετάκη παρούσα, ο κύριος Συσαμάκης παρών, η κυρία Σπανάκη, ο κύριος Θιακάκης παρών, η κυρία Σχυναράκη παρούσα, ο κύριος Τσατσάκης παρών, ο κύριος Χαιρέτης, ο κύριος Ψαράς. Τριάντα εννέα παρόντες, παρών ο κύριος Πρόεδρος, παρών ο κύριος Δήμαρχος, υπάρχει απαρτία κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, συνάδελφοι καλό απόγευμα. Υπάρχουν οι εκπρόσωποι των γονέων από τα οδεία που θα ήθελα να μιλήσουν. Θα ήθελα να πω στο σώμα ότι δεν μπορούμε να γενικεύσουμε τη συζήτηση. Έχει λάβει απόφαση στο σώμα, έχει λάβει απόφαση, όταν υπάρχουν τα στοιχεία, ότι θα έρθει να γίνει συζήτηση στο σώμα. Μου έχει γίνει μια επιστολή από 25 πολίτες, που προτείνω, νομίζω ότι το ορθό είναι, να ακούσω με τις απόψεις του, αλλά δεν θα γενικευθεί η συζήτηση. Αυτό τουλάχιστον είναι η δικιά μου πρόθεση. Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή στο Δημοτικό Συμβούλιο, στοιχεία δεν έχουμε, ούτε έχει γίνει επεξεκρασία ο Σύλλογος, ιδιωκτητών οδείων, βρίσκεται στη συνεργασία, από ότι ξέρω με τη δικαίει, αλλά νομίζω ότι υπάρχει, κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον, λόγος να γενικευθεί η συζήτηση. Το λόγο έχει ένας εκπρόσωπος από τους γονείς για τρία λεπτά. Τρία λεπτά. Το όνομά σας παρακαλώ και την ιδιότητά σας. Καλησπέρα σας. Ονομάζομαι Βασιλάκη Λεωνόρα και εκπρόσωπό τους γονείς μαθητών και σπουδαστών του Δημοτικού Οδείου Ιρακλίου. Σας στείλαμε σήμερα στο Δήμαρχο τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και στους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων μία επιστολή που αναπτύσσει αναλυτικά τις απόψεις μας και τις θέσεις μας γι' αυτό το θέμα. Σε αυτή τη φάση απλά θα σας παρουσιάσουμε εντάχει κάποια πράγματα που θεωρούμε ότι θα πρέπει να ακουστούν, όπως ακούστηκαν και οι απόψεις των ιδιωτών οδιούχων. Θα ήταν καλό να ακουστούν και οι απόψεις των γονέων λοιπόν. Η παρουσία μας απόψε εδώ πρέπει να σας υπενθυμίζει ότι στην πόλη μας πλέον λειτουργεί ένα από τα πιο ποιοτικά οδεία της χώρας. Αυτό είναι το οδείο του Δήμου Ιρακλίου. Θέτουμε υπόψη σας τη διαμαρτυρία μας μπροστά στο ενδεχόμενο περαιτέρω αύξηση στον διδάκτρο εξαιτίας πιέσεων που έχουν ασκηθεί από ιδιοκτήτες ιδιωτικών οδείων. Θεωρούμε απαράδεκτο να καθορίζεται η πολιτική του οδείου από ιδιωτικά συμφέροντα. Εκτιμούμε ότι αυτή η παρέμβαση έχει σαν σκοπό την υποβάθμιση του δημοτικού οδείου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι που υποστηρίζουν τους ιδιοκτήτες οδείων γιατί βάζουν σε δεύτερη μοίρα τον κοινοφελή σκοπό και τον κοινωνικό χαρακτήρα ολόκληρου του δήμου για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης για τις παρατάξεις που θα την υπερψηφίσουν, αντιλαμβάνεστε πως θα είναι τεράστιο. Ο δήμος οφείλει να προσφέρει αφιδώς κίνητρα, δομές και υπηρεσίες παιδείας προς τους δημότες του που θα διασφαλίσουν το μέλλον του Ηρακλείου ως πόλη πολιτισμού. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ κύριε Πρόεδρε και νομίζω όλους τους δημοτικούς συμβούλους αυτό το οποίο είπατε ότι δηλαδή και από ό,τι μίλησα και με τη συνάδελφη την κυρία Λεμονή την αρμόδια την Πρόεδρο της Δημοτικής Συνοφιλούς Επιχείρησης που μου είπε ότι βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές σε σχέση με το επίμαχο θέμα. Απλά το μόνο το οποίο θέλω να πω είναι το εξής και να συζητήσω ψυχραιμία και ηρεμία σε όλες τις πλευρές. Περάδεια νόητο το 2020 οι δημοτικοί σύμβουλοι και θα μιλήσω για τον εαυτό μου να δεχόμαστε απειλές από γονείς, το όνομα, το αποστολέα των μηνυμάτων είναι στη διάθεση του Προεδρύου και ουσιαστικά να απειλούν και βάζουν και εμπλέκοντας μάλιστα και μέλη της οικογένειας μου με πολιτικό κόστος ή οτιδήποτε άλλο τα οποία τέλος πάντων δεν θέλω να τα σχολιάσω. Λοιπόν, ξέρετε πολύ καλά και απευθύνομαι σε σας αγαπητοί μου γονείς, ξέρετε πολύ καλά ότι όλα τα χρόνια τα οποία υπηρετώ την αυτοδείξη και ειδικά την περίοδο του 11-14 που ήμουνα και υπεύθυνος για τα σχολεία, ένας πραγματικά ευαίσθητος τομέας που είχε να κάνει με τα παιδιά, ότι υπηρετώ τα παιδιά, υπηρετώ τους συνδημότες μου με αυταπάρνηση και χωρίς πραγματικά ποτέ να βάσω το ίδιο ολόφωλος μπροστά. Δεν μπορεί λοιπόν και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να εμπλέκει μέλη της οικογένειάς μου και να με απειλεί λέγοντας ότι θα πετάξω παιδιά στον δρόμο. Λοιπόν, πραγματικά θεωρώ προφανώς ότι η αποστολιάς του μηνύματος δεν εκπροσωπεί όλους τους συνδημότες μας προς Θεού, έτσι και δεν το βάζω σε όλους τους συνδημότες μου σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά θεωρώ ότι αυτές οι συμφωνές στον διάλογο τον δημόσιο που έχει αναπτυχθεί με πρωτοβουλία της Πρόεδρος της Δικαίει και στις δυο πλευρές πρέπει αυτές οι συμφωνές να απομονωθούν και πραγματικά ως Δημοτικό Συμβούλιο απερίσπαστε όλοι να πάρουμε την αποφάση αυτή η οποία θα είναι υπέρ των συμπολιτών μας και θα καλύπτει πραγματικά και τις ανάγκες, τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις όλων των δημοτών μας. Σε ευχαριστώ πολύ. Νομίζω ότι κύριε Γιαλιτάκη, όχι όχι δεν θα δώσω το λόγο επί του θέματος τώρα. Κοιτάξτε, ακούστε στον χάρι κύριε Κουκιαδάκη και όσοι όχι όχι για μένα θα ακούσετε. Κύριε Κουκιαδάκη σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ ακούστε με κύριε Κουκιαδάκη. Είπε το σώμα να μη γενικεύσει. Δεν θα συζητήσω, θα διευκρινήσω γιατί με αφορά προσωπικά. Γιατί δεν είναι αυτά που λέγονται στις αίθουσες αλλά αυτά που υποκινούνται στους διαδρόμους. Όχι για να αυξηθούν τα τέλη αλλά για να εξοθρολογιστεί η πολιτική μας στις επιχειρήσεις και δεν αφορά καμία αύξηση. Έχουν διαδώσει αυτοί που ήθελα να το διαδώσουν ότι διακόψαμε για συμφέροντα. Εγώ ζήτησα να συζητηθεί δημόσια ποια πολιτική με ποια κριτήρια μπαίνουν. Σας παρακαλώ δεν μπαίνω στο θέμα. Απαντώ στους ανθρώπους που τους παρασύρουν και δεν πήρα καμία επιστολή. Δεν με βρήκε κανείς να με ενημερώσει. Δεν μου είπε κανείς γιατί να του απαντήσω και είναι ευκαιρία να πω ότι είμαι στη διάθεσή τους να κουβεντιάσω την άποψή μου και την άποψή μας. Τελεία και πάπλα. Καμία αύξηση δεν ψήφιζα και καμία αύξηση δεν πρότεινα και καμία αύξηση δεν πρόκειται να προτείνω. Αλλά τους κεκράχτες θα τους καταδικάζω γιατί είναι άλλων εποχών. Και για λοιτάκια εννοείται ότι έχετε υποστήριξη του σώματος και την ομόθιμη προστήριξη. Και μας κάλυψε πολύς ο κύριος για λοιτάκια, κύριε Πρόεδρε. Και μας κάλυψε πολύς. Παίρνουμε στη Μεσσία διάταξη. Το μικρόφωνο, κύριε Πρόεδρε. Ποχές. Τηλεφωνήματα. Ναι, και σε μένα. Ποτέ απλώς μια ενημερωτική ανακοίνωση θέλω να κάνω στο σώμα. Για μια αθλητική ιδιοργάνωση, την οποία πρόειται να μεθέξει ο Δήμοσης Ραττίου. Με πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Αθλητισμού και της ΕΠΟ, γίνεται μια προσπάθεια ως το Ιράκιο να διεκδικεί στην ιδιοργάνωση οδηγικού της UEFA, Europa Conference League, για το 2023. Η UEFA είναι μια διασολογική οργάνωση της UEFA, η οποία θα ξεκινήσει να παίζεται τη χρονιά 2021-2022 και θα λειτουργεί συμπυρωματικά με τις ήδη γνωστές και επιτυχημένες ιδιοργανώσεις του Champions League και του Europa League. Θα συμμετέχουν, δηλαδή, Σύλλογη Απόγη την Ευρώπη. Η φιλοξενέρωση ευρωπαϊκού τελικού στον παγκρίτιο στάδιο θα φέρει μεγάλη και θετική προβολή στην πόλη μας. Θα ενισχύσει το τουριστικό μπραντ, ειδικά στον τομείο του αθλητικού τουρισμού, θα βοηθήσει στην περιεδεμένο καθιέρωση του Ιρακείου ως αθλητικού κέντρου διεθνούς επιπέδου και, ασφαλώς, θα έχει πολλαπλά ωφεία για την τοπική οικονομία. Για τους παραπάνω λόγους, συμφωνήσαμε ως Δήμος Ιρακείου να αναλάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί στην προσπάθεια του Υπουργείου και της ΕΠΟ για την κατάρτιση ενός όσο δυνατόν αρτιότερου φακέλου διεκδίκησης. Προφανώς, υπάρχει η δέσμευση πως τα έργα που θα χρειαστούν στο Παγκρίτιο θα τα χρηματοδοτήσει όσο επιτοπίσει το κράτος, ενώ εμείς, από την πλευρά μας, κατά κύριο λόγο, θα αναλάβουμε την υλοποίησή τους. Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια διεκδίκηση μεγάλης σημασίας για τον τόπο μας και εμπεριπιστώ ότι όχι συμφωνούμε στη χρησιμοτητά της. Υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες σε απανέλθω, όταν και εγώ τις έχω από το Υπουργείο, γιατί τώρα καταρτήσει το φάκελος για να γίνει η διεκδίκηση της συγκεκριμμίας της διοργανώσεως. Φαντάζομαι ότι όχι συμφωνείτε πως αξίζει τον κόπου το Ιράκλιο να προσπαθήσει ώστε αυτή η διοργάνωση να γίνει στο αναπαθυμμένο Παγκρίτιο και στην πόλη μας και γενικότερα. Κύριε Δήμαρχε. Ναι, κύριε Βρυσάνη. Αν κατάλαβα καλά, μιλάμε για μια διοργάνωση που θα γίνει στην πόλη μας στα πλαίσια της Champions League και αυτών των ανθλητικών δραστηριοτήτων. Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε όμως, το είπατε κάπου και εσείς, είναι ότι οι οποιοσδήποτε υποδομές χρειαστεί να γίνουν, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν και να παραμείνουν στο Ιράκλιο. Γιατί η εμπειρία από άλλες πόλεις που έχουν γίνει αντίστοιχες διοργανώσεις, ήταν ειδων, ήρθων και απήρθων. Δηλαδή γίνανε κάποια έργα, τα μαζέψανε πρόχειρα και φύγανε. Εννοώ στην Πάτρα κάτι σε αντίστοιχες εκδηλώσεις. Με αυτή την έννοια βάζουμε την παρατήρηση αυτή, όταν επανέλθει το θέμα να το κάνουμε πιο ολοκληρωμένη συζήτηση. Η συζήτηση που είναι, κύριε Βρύσαλι, μέχρι τώρα έχει αυτή τη διάσταση ότι ο Δήμος δεν θα πληρώσει χρήματα γι' αυτή τη διοργάνωση, αλλά θα τα καλύψει το κράτος. Τώρα, αν υπάρξει θέμα και χρειαστεί ο Δήμος να συμβάλλει επικοινωνιακά ή κάπως αλλιώς, θα το μάθει το Δημοτικό Συμβούλιο νωρίτερα. Μπαίνουμε στο πρώτο θέμα της ημερισίας, διατάξει στην άφυση του μετοσυχού κεφαλαίου του Ζεπανάλ. Προσωπική μου πάλι άποψη είναι, αν το ΣΟΜ έχει τη διαφορετική, ότι το θέμα δεν έχει λόγο συζητήσεως. Το θέμα, νομίζω, ότι έχει εκτενώς συζητηθεί στην Έτουσα. Το ψήφιμα του Δημάρχου δεν θα το δούμε, ως άλφα πριν την αερίθμη στο θέμα, δεν είχατε βάλει ένα ψήφιμα. Ούτε αυτό, νομίζω, πως χρειάζεται συζήτηση ιδιαίτερη. Το ξέρετε όχι. Το ζήτημα που υπάρχει με τη κλιματική αλλαγή και τη θέση που έχει πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάνω στο ζήτημα. Και νομίζω πως συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να ενεργοποιηθούμε, προς την κατεύθυνση, να αφήνουμε το αποτύπωμα, το άνθρωπο, να γίνεται κάθε τόσο και λιγότερο αισθητό αντιγυπτό. Αν νομίζει κανείς από τις παρατάξεις, ή οι παρατάξεις γενικότερα, ότι χρειάζεται να μπει μια βελτίωση στο σχέδιο που προτείνεται με την πρόταση, να το διατυπώσετε, αλλά να βγάλουμε ένα ψήσμα και να δείξουμε ότι συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται τώρα, για να μειωθεί, όπως είπα και προηγουμένως, το αποτύπωμα, το άνθρωπο και γενικότερα οι μόγεις του περιβάλλοντος. Δεν θα μιλήσω ως βιολόγος, αλλά μπέσμε, πώς να πω ότι διαβάζω εδώ πέρα, για να μην πείτε ότι επεκτείνομαι. Για τη συμβολή στον περιορισμό του αποτυπώματος του άνθρακα, μιλάμε. Καμιά μέτρηση δεν έχω δει όμως. Και επιστημονική μελέτη, χωρίς μετρήσεις, δεν στέκει. Δηλαδή, ξέρει κανείς τι διοξύδιο του άνθρακα παραγόταν στην πόλη Μυρακλή πριν 10 χρόνια, σήμερο, και ποιος είναι ο στόχος που θα βάλουμε και πώς θα το πετύχουμε, με λέει κανείς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δε, μαθημένη στην υποκρισία, αποφεύγει σαν τον διάολο τον Λιβάνη να πει τον ένοχο. Και πάμε και στα σχολεία και πολεμούν να κάνουμε ένοχους τους μαθητές γιατί πετάξανε το χαρτάκι κάτω στην αυλή. Αυτός είναι, γιατί μόλις του περιβάλλοντος. Λέει εδώ πέρα λοιπόν, θα πρέπει όλα τα μέρη της UNFCCC και τα λοιπά να αυξήσουν τους εθνικά καθορισμένες συνισφορές τους. Ποια συνισφορές, θα το δούμε. Από κάτω μιλάει για μια ευημερούσα σύγχρονη ανταγωνιστική και κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Μπορεί να μας τα προσδιορίσει κάποιος αυτά. Τι σημαίνει κλιματικά ουδέτερη βιομηχανία. Δεν ξέρουμε κι εμείς. Διότι από ότι ξέρω, η βιομηχανία είναι και ατός επίσης θα βάλουν φίλτρα, σε πιάνουν από το λαιμό. Εκτός και αν η οικονομία δεν αφορά τη βιομηχανία. Να δούμε για ποια οικονομία μιλούνε. Λαβάνοντας λέει πίεψη στο βήτα, λαβάνοντας υπόψη ότι πρέπει η δράση αυτή να στηρίζει την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών. Πάει για την ανταγωνιστικότητα. Πάει για τις επιχειρήσεις. Πάρα κάτω στο γάμα. Μιλάει έκτρα τη ανάγκη για τη διάβραση των δημοκρατικών θεσμών ή για την υπονόμευση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Και λαβάνοντας υπόψη ότι όλα τα μέτρα θα δραστηρίζονται πάντα μέσω δημοκρατιστικών διαδικασίων. Καλά, ποιο δουλεύουν. Έχουν πάρει χαμπάρι τι γίνεται στον απλό άνθρωπο της Ευρώπης. Την ανεργία, την φτώσια, την ενεργιακή ανέσια. Συμπτώσια λένε όλα αυτά. Γι' αυτό λέω, πάει παρακάτω. Να λάβουν επιγόντα στα συγκεκριμένα μέτρα που απαιτούνται. Ποια είναι αυτά. Δεν περιγράφονται πουθενά. Έτσι αχθές στις ιδεών, όμορφα λόγια. Στο δύο, να αξιολογήσει πλήρως τον αντίκτυπο που έχει στο κρίμα και στο περιβάλλον κάθε συναφής πρόταση νομοθετικής πράξης προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα πράγματα, τίποτα. Στο τρία, προτείνει να λυφθούν τα μέτρα που έχει, προτείνει για την αντικατάσταση του στόλου των οσιμάτων με οσιμάτα μηδενικών εκπομπών. Κατασύν, όταν ένα όσιμα έχει μηδενικές εκπομπές, από πού παίρνει, πώς φόρτει, πώς κινείται, χωρίς ενεργία. Δεν το βάζουμε στην πρίζα να φορτίσει. Και το ρεύμα εκείνο ποιος το παράγει, χωρίς μόνος του περιβάλλοντος. Δεν θα κάτσει λιγνή τη δεία να δώσει το ρεύμα. Και πληρώνουμε και πρόστιμα αυτές, λοιπαϊβαλλοντικά. Στο τέσσερα, να αντιμετωπίσει τις ασυνέπιες των υφιστάμενων πολιτικών της Ένωσης. Ποιες ήταν, γιατί ήταν ασυνεπείς, τι αποτέλεσμα είχανε, πότε τις πήραν, γιατί τις πήραν, γιατί αποτύχανε. Και να προβεί δικότερα σε εκτεταμένη μεταρρύθμιση των επενδυτικών πολιτικών της, επενδυτικών πολιτικών της, του τομείς της γεωργίας, του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας, των υπόδομων. Δηλαδή τι να κάνουμε ακριβώς. Να βάλουμε τιμωλόγια για το νερό που θα κουβεριάσουμε στο επόμενο θέμα, για την αγροτική παραγωγή. Τι ακριβώς θα κάνουμε. Ποια αγροτική παραγωγή πρώτη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη δικιά μας ή των μεγάλων των τζιφλικάδων της Μόρειας Ευρώπης. Και τι πολιτική θα ασκήσουμε. Και μια αγροτική πολιτική, πάλι δεν την ξέρουμε. Με όλα αυτά καταλαβαίνετε ότι είναι να κοροϊδεύουμε τα μούτρα μας, να μιώσουμε την εκπομπή του διοξυδίου του άνθρακα. Αφού δεν ξέρουμε ούτε πώς είναι ούτε πώς θέλουμε να την κάνουμε. Ναι δεν πειράζει. Εγώ θα τα πω γράφονται στα πρακτικά και όλοι οι επιστήμονες μετά να μου πούνε γιατί θα ψηφίσουν αυτό το ψήφισμα. Επειδή το θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξουμε ποιον. Τον εαυτό της. Και να πει ότι κάτι κάνει. Τι κάνει λέμε. Είδατε εσείς κανένα πρόστιμο σε κανένα κολοσό που μολύνει το περιβάλλον. Είδατε κανένα πρόστιμο σε αυτούς που μολύνουν θάλασσες και δεν αφήνουν κολυμπηθρόξυλο. Τίποτα. Άρα υποκρισία της υποκρισίας. Πρέπει να στείλουμε μήνυμα. Να τους στείλουμε. Αλλά να είναι της ανδροπιάς. Πώς θα γίνει δηλαδή πιο βιώσιμη η ζωή. Με βιώσιμη ζωή, ναι. Πώς θα μπορούν να ζήσουν σαν άνθρωποι οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι και οι συνταξιούσιοι και οι φτωχοί αγρότες. Και αφήσουν τα ανταγωνιστικότητες σε αειδείες. Με αυτή την λογική καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τέτοια πράγματα. Κύριε Κασσαπάκη, εγώ θα το περιόριζα σε δύο φράσεις όλο το περιεχόμενο του ψηφίσματος που ζητείτε. Αν θεωρείτε ότι πρέπει να λειφθούν μέτρα που να περιορίζουν τις συνέπειες της κυματικής αλλαγής. Ναι ή όχι. Αυτό είναι όλο. Το ποιες είναι οι συνέπειες. Καθορίζονται. Ορίστε. Ε πώς δεν τα ξέρω. Όχι τα ξέρουμε τα μέτρα. Στην χειοδότσο ξέρουμε τουλάχιστον 2-3 μέτρα πρέπει να λάβουμε. Έχουν μπει στόχοι περιορισμού των απορριμάτων παραδείγματος χαρή. Μέχρι το 2030. Έχουν μπει στόχοι. Εντάξει. Εσείς ακούτε Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Ένωση και ανατριχιάζετε. Πάντως κύριε Δήμαρχε ανατριχιάζουν οι λαοί ακριβώς γιατί αυτοί που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής δεν μπορεί να είναι και ισοτήρες τέτοιων ψηφισμάτων. Και έχουμε δει πώς ζούνε οι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το εμπόριο ρήφων γιατί είναι υποκριτική αυτή η στάση τώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θέλουν να κάνουν συνένωχους και κοινωνίες και δημοτικά συμβούλια ώστε να αναστηχηθούν πίσω από τέτοιου είδους ψηφίσματα. Μα αυτή είναι αντιγενικότερη, δεν είναι θέμα ποια μέτρα θα πάρουμε, αν θα πρέπει να πάρουμε, θα πάρουμε. Αλλά ποιος θα τα πάρει, οι ίδιες ιβιομηχανιές που οι ίδιες ριπένουνε, δεν μπορεί να πάρει αυτός που ριπένει. Κύριε Πρίσα, τη χρήση των πλαστικών δεν μπορούμε να πάρουμε μέτρα να την περιορίσουμε. Κύριε Δήμαρχε, αν μου εξηγήσετε το εμπόριο των ρήφων θα σας παραδεχτώ. Γιατί αφού απαγορεύονται οι ρύποι μέχρι ένα όριο, από εκεί μέχρι εκεί επιτρέπονται, αλλά σας επιτρέπει να αγοράσεις από την άλλη χώρα που δεν παράγει ρύπους. Και για να παράγεις παραπάνω. Γιατί αγοράσεις. Και η Ελλάδα αγοράζει. Δικαιώματα ρίπανσης. Το καταλαβαίνετε. Τι να αγοράσουμε είπατε. Δικαιώματα ρίπανσης. Αγοράζει η Ελλάδα. Εντάξει. Εξηγήστε μου το λοιπόν. Τι δεν πει. Ριπένεις κύριε. Σε κόβω. Σταματάμε τη ρίπανση. Όχι να αγοράζεις δικαιώματα από τον άλλο. Ε, τώρα. Ε, μάλλον. Και ένα σασάκι ορίστε. Το ψήφισμα θα βρίχετε στη Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου. Όσοι νομίζετε ότι θέλετε να κάνετε προσθήκες ή βελτιώσεις, κάντε τις εντός των επόμενων ημερώνων. Να δούμε τι θα κάνουμε μετά. Έτσι, μια πολύ σύντομη αναφορά θα μου επιτρέψετε. Μπορεί να διαφωνούμε με επιμέρους εργαλεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά κανείς δεν παραγνωρίζει ότι πράγματι η κλιματική αλλαγή είναι μια εξελισσόμενη πραγματικότητα και ότι πρέπει να ξεκινήσουμε τουλάχιστον από τα προφανή. Από τις 27 Νοέμβρη του 2018 θυμίζω ότι έχουμε προσχωρήσει στο αναθεωρημένο σύμφωνο των δημάρχων για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή. Παρακολουθούμε πολύ υπεύθυνα την εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει. Θα υπάρξει απογραφή των εκπομπών αναφοράς του Δήμου για να ξέρουμε αν πάμε καλά ή δεν πάμε και τι κενό έχουμε σε σχέση με τους στόχους. Και βέβαια, πριν από μερικές εβδομάδες εγκρίναμε και σχέδιο δράσης αυφόρων ενέργειας και κλίματος του Δήμου, που συνοδεύεται από πολλοί συγκεκριμένα έργα. Πρωτοβουλίες ενδεικτικές είναι και αυτή της δημιουργίας ενεργειακής κοινότητας που θα έρθει στα διοικητικά συμβούλια των επιμέρους επιχειρήσεων που θα μετέχουν και στο Δημοτικό Συμβούλιο προφανώς. Μεγάλη κατάκτηση για το Δήμο είναι το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Impulse, που μας έδωσε μια μεθοδολογία ώστε να ταξινομίσουμε όλα τα δημοτικά κτίρια σε χαρακτηριστικές τυπολογίες ώστε να εφαρμόσουμε συνταγές αναομάδα και πολύ γρήγορα. Με αυτή τη γνώση έχουμε πορευτεί και έχουμε προκηρήξει τη μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης για 14 δημοτικά και σχολικά κτίρια μεγάλου μεγέθους. Έχουμε ετοιμάσει τους φακέλους για 5 κτίρια ώστε να κάνουμε ενεργειακό συμψηφισμό και αντιστοίχως κυνηγάμε χρηματοδοτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση σημαντικών κτιρίων μεταξύ άλλων είναι και η Λότζια αλλά και το Γυμνάσιο Λίκιο Αγίου Μύρωνα. Αυτός το σχέλος των κτιρίων. Αντίστοιχη προσπάθεια γίνεται και στην ανανέωση του στόλου του Δήμου Ιρακλίου με την προμήθεια δύο ηλεκτρικών λεωφορίων, η οποία ολοκληρώνεται τις επόμενες στιγμές, την ανανέωση των απορρηματοφόρων του Δήμου και τη βελτιστοποίηση των διαδρομών τους, ενώ ακολουθεί σε δεύτερο χρόνο, και αυτό θέλει πολύ σκέψη, το κομμάτι της αντικατάστασης του οδοφωτισμού με σύγχρονο υψηλής απόδοσης φωτισμού OLED με έξυπνα συστήματα και βέβαια η ενεργοποίηση και των δημοτών που αποτελούν τον μεγαλύτερο καταναλωτή και η αλλαγή και μόνο συνείδησης και πιο υπεύθυνης διαχείρισης από πλευράς των δημοτών θα οδηγήσει σε άλματα αναφορικά με τους στόχους. Σας μοιράστηκε ένα κείμενο για τη «The panel», το οποίο είναι διορθωτικό του κειμένου, το οποίο σας ήρθε είναι κάποιες τιμές, οι οποίες δεν υπήρχαν από λάθος στο κείμενο της εισηγήσεως. Από ό,τι κατάλαβα από την τοποθέτησή μου που σταμάτησε, θέλει ο κ. Κουράης να τοποθετηθεί σαν παράταξη επί του πρώτου θέματος, όλοι θέλουν να τοποθετηθούν. Άρα θα γενικευθεί η συζήτηση, το λόγο έχει η κ. Σχυναράκη για την εισηγήση. Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε. Νομίζω ότι την περασμένη Δευτέρα, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι, η Δημοτική Συμβουλή, έγινε κουβέντα ολοκληρωμένη πάνω στο θέμα και δεν ξέρω αν θέλετε να κάνω την ανάλυση κανονικά ή αν πρέπει να συνεχίσω από εκεί που σταματήσαμε, δηλαδή από το γεγονός ότι αποφασίστηκε όλες οι παρατάξεις να κουβεντιάσουμε για το πώς ακριβώς θα μπορούσαμε να βρούμε τα νέα δεδομένα για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, μάλλον κοινό τόπο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ούτως ώστε να συμφωνήσουμε ως παρατάξεις, άρα ως Δημοτικό Συμβούλιο στη συνέχεια, αφού για όλους ήταν σημαντικό το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο ιδιαίτερα και οι ΔΕΠΑΝΑΛ στο σύνολό της να λειτουργήσουν δυναμικά το επόμενο διάστημα. Κατά τη συνάντηση της διοίκησης λοιπόν και των στελεχών της εταιρείας δηλαδή των στελεχών της οικονομικής και της τεχνικής υπηρεσίας, δηλαδή των δράσεων της ΔΕΠΑΝΑΛ και του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου, ούτως ώστε να συνεχίσει να έχει το σημαντικό ρόλο και η ΔΕΠΑΝΑΛ και να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο τις δράσεις του, αφού στο ξεκίνημα βρίσκεται το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο. Με τι είχαν όλες οι παρατάξεις. Έγινε μια πολύ σοβαρή κουβέντα. Τα στελέχη της εταιρείας ανέπτυξαν όλα τα θέματα, απάντησαν σε όλα τα ερωτήματα και διαμορφώθηκε μια κοινή πρόταση για το τελικό ύψος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου σε πρώτη φάση. Έτσι, λοιπόν, κατά τη διάρκεια της συζήτησης και της συνάντησης αναδείχτηκε το επενδυτικό πρόγραμμα, έτσι όπως είχε διορθωθεί και στην προηγούμενη έκδοση της οικονομικοτεχνικής μελέτης με τις επιμέρους δράσεις ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί γιατί υποστηρίζει πλήρως τον σκοπό της αναβάθμισης και της λειτουργίας του πολιτιστικού συνενδριακού κέντρου. Επειδή τώρα το ύψος του επενδυτικού προγράμματος είναι προϋπολογιστικό, όπως τονίστηκε από όλους, αποδέχτηκαν όλοι σε πρώτη φάση, δηλαδή να περιοριστεί το ύψος της αύξησης στα 4 εκατομμύρια ευρώ και με οριζόντια μείωση σε όλους τους κωδικούς δράσεις, σε όλες τις δράσεις που αναφερόταν μέσα στην οικονομικοτεχνική μελέτη και δεσμεύτηκαν επίσης όλοι ότι αν απαιτηθεί σε επόμενη φάση και υπάρχουν ζητήματα και θέματα τα οποία δεν προβλέπονταν ούτε στην πρώτη, ούτε στη δεύτερη φάση και εδώ θα το τεκμηριώσουν στη συνέχεια οι άμεσοι συνεργάτες που θα ασχολούνται με αυτό το θέμα και ιδιαίτερα των τεχνικών υπηρεσιών, οι υπηρεσιακοί και των οικονομικών υπηρεσιών, θα μπορεί να περάσει στη συνέχεια σε μια νέα αύξηση κεφαλαίου της Εταιρείας Μετοχικού προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτούμενες επενδύσεις εφόσον υπάρξει τέτοια ανάγκη. Έτσι λοιπόν με βάση τα νέα δεδομένα διαμορφώθηκε ένας νέος πίνακας με μια μείωση της τάξης συνολικά του 20% στις δράσεις. Δεν ξέρω αν θέλετε να αναφερθούμε αλλά εμπεριέχονται μέσα στην εισήγηση που μπορεί να συμπεριληφθεί στα πρακτικά κύριε Πρόεδρε για να μην καθυστερούμε και καταπονούμε το σώμα. Και έτσι λοιπόν να τα πω συνοπτικά για το πρώτο κεφάλαιο που αφορά στις επενδύσεις συμπληρωματικού εξοπλισμού απαραίτητου για την υποστήριξη των οπτικοακουστικών συστημάτων το ύψος από 2.850 είναι πλέον στο 2.280.010,16. Για το δεύτερο κεφάλαιο που αφορά επενδύσεις συμπληρωματικού εξοπλισμού απαραίτητου για την υποστήριξη των ηλεκτρομαχανολογικών εγκαταστάσεων το ποσό από 400.000 σήμερα είναι 319.999,5. Για επενδύσεις για έπιπλα γραφείων και λοιπά και αεθουσών διαφόρων που υπάρχουν μέσα στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο από 186.000 στο 148.000. Και στο τέταρτο κεφάλαιο που αναφέρεται σε επενδύσεις για τη λειτουργική αναβάθμιση υποδομών που κατασκευάστηκαν στην πρώτη φάση για τον εξορθολογισμό της δοκιμαστικής περιόδου αλλά και τις τεχνολογικές και άλλες προσαρμογές και λοιπά των οπτικοακουστικών συστημάτων, συστημάτων ασφαλείας, ενίσχυσής τους σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό και προγράμματα από 1.315.000 σε 1.088.000. Παράλληλα να τονίσουμε ότι ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου υπολογίζεται στο 1.100 και είναι 40.000 ευρώ που πρέπει να πληρωθεί για να πάρουμε αυτό το κεφάλαιο. Να τονίσω ότι έχουν δρομολογηθεί τα πάντα από την υπηρεσία και είμαστε σε αναμονή αυτής της σημερινής απόφασης γιατί η πληρωμή τους μόλις φανεί στο γεμί θα μπορούμε να πάρουμε και το πιστοποιητικό εκείνο που μας είναι απαραίτητο για να προχωρήσουμε και καταχευαστική για να υπογράψουμε και τις συμβάσεις που αναμένουν από το Δήμο Ιρακλίου για να εξυγχρονίσουμε την αίθουσα Μανώλης Καρέλης αλλά και τις άλλες δράσεις που έχουμε πάρει και τα απρόβλεπτα έσοδα με συγχωρείτε που προβλέπονται σε 119.090 ευρώ και το 1.000 για τη διεύθυνση εμπορίου που πρέπει να πληρώσουμε και που είναι 4.000 ευρώ, ήταν 5. Πρέπει να πει την προηγούμενη φορά ότι έχουν πληρωθεί τα 5.000 και θα πρέπει τώρα να γίνουν άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να διαφοροποιηθεί αυτό. Έτσι, λοιπόν, το νέο ποσό είναι αν έρχεται στα 4.000.000 ευρώ, κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι όποια ερώτηση υπάρξει ή οτιδήποτε άλλο είμαι στη διάθεσή σας. Τα υπόλοιπα υπόθηκαν την προηγούμενη Δευτέρα, αν υπάρξει οτιδήποτε που πρέπει να συμπληρώσω στη διάθεσή σας. Έχουμε, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κύριοι δημάρχοι, αρκετές ώρες συζήτησης καταναλώσει για τη ΔΕΠΑΝΑΚΙ την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές ότι αυτή είναι μια αύξη που στόχο και κατεύθυση έχει μόνο το επενδυτικό πρόγραμμα. Προφανώς και στην προηγούμενη συνεδρία συκαταθέσαμε μια πρόταση και στο τέλος της συζήτησης και οι δυο προτάσεις, και η πρόταση της Δημοτικής Αρχής και η πρόταση της Αντιπολίτευσης απαισίρθησαν για να γίνει μια συζήτηση, όπου και έγινε η συζήτηση και κατέληξαν αυτό που η κυρία Πρόοδος ανέφερε προηγουμένως σε μια αύξηση 4 εκατομμύρια του επενδυτικού πρόγραμματος. Αυτό είναι και μόνο. Δεν δεχόμαστε σε καμιά περίπτωση. Αυτό που λέει δεσμεύτηκαν και έχουν πει πάρα πολλές φορές ότι η συλλογικότητα του Δημοτικού Συμβουλίου δεν μπορεί να αντικατασταθεί από καμία διαπαραδεξιακή επιτροπή. Επίσης δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια δέσμευση και δεν ξέρω ποιος θα είναι αύριο διοίκης. Ούτε αν αυτό απαιτηθεί μετά από 4-5 χρόνια που δεν ξέρω ποιο θα είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. Άρα σταματούμε εδώ, συμφωνούμε, εγκρίνουμε το προϋπολογισμό των 4 εκατομμυρίων και εδώ είναι. Οτιδήποτε άλλο έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο που είναι το κυρίαρχο όργανο της τοπικής δημοκρατίας και συζητείται. Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι πρέπει να ενημερωνόμαστε προφανώς τα μέλη που συμμετέχουν στη ΔΕΠΑΝΑΛ και ο κ. Μακαρόνας και ο κ. Γιαουρτάς και το τρίτο μέλος που ήταν και ο οποίος συνοηθήκαμε και έπρεπε να είναι ο κ. Κουκιαδάκης και είχε την ευγενή καλοσύνη να παραχωρήσει, πρέπει να τα πούμε αυτά, τη θέση του στους εργαζόμενους γιατί η Δημοτική Αρχή αρνιόταν από τις πολλές θέσεις που είχε να δώσει μία θέση στους εργαζόμενους, ο κ. Κουκιαδάκης ευγενικά παραχώρησε τη θέση της παράταξής του στους εργαζόμενους. Η εξέλιξη αυτή θα παρακολουθείτε, θα ενημερώνονται και θα παρεμβαίνουν τα μέλη μας στη ΔΕΠΑΝΑΛ και επίσης πρέπει να τονίσω ότι κάποια στιγμή πρέπει να γίνει ένας απολογισμός του προγράμματος του καλλιτεχνικού που είχε ανακοινωθεί, δεν θέλω να πω τι ακούστηκαν σε διάφορα μέσα, το παρακάμπτο αυτό, για να δούμε ακριβώς οι εκδηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Τι αποτέλεσμα είχαν, τι αποτέλεσμα θέασης, τι αποτέλεσμα οικονομικό, ποιες ήταν αυτές οι εκδηλώσεις που ήταν σολντάου και ποιοι ήταν σολντάου, ποιες ήταν αυτές οι εκδηλώσεις ή ποιες ακυρώθηκαν γιατί δεν υπήρχαν ιστοίρια. Και πρέπει επίσης να τονίσω και να προσεχθεί και να απευθύνομαι στην Πρόεδρο και στη ΔΕΠΑΝΑΛ, ότι το κέντρο λέγεται Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο. Άρα πρέπει να δώσουμε και μια ιδιαίτερη βαρύτητα στο συνενδριακό τουρισμό ή επασηπεριπτώσεις στα συνένδρια, να το πω καλύτερα. Με αυτές τις προϋποθέσεις, εμείς ψηφίζουμε, κύριε Πρόεδρε, την αύξηση του μοτοχικού κεφαλαίου και ελπίζομαι αυτή η αύξηση και όπως θα επενδυθούν τα χρήματα που ο δήμος με αυτή την αύξηση θα δώσει στην ΔΕΠΑΝΑΛΑ έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και για την πόλη και για τους πολίτες. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ερχόμαστε σε μια, ας θεωρήσουμε, για αυτόν τον κύκλο τελευταία συζήτηση που έχει σχέση με την αύξηση του μοτοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑΝΑΛΑ και αυτό που μπορώ να κρατήσω είναι ότι σίγουρα όλοι μας δεν βλέπαμε με τον ίδιο τρόπο ούτε τη διαδικασία της αύξησης, ούτε το ρόλο του κάθε εταίρου της συζήτησης και κυρίως δεν βλέπαμε με τον ίδιο τρόπο την τεκμηρίως η οποία είχε δοθεί. Αυτό μας οδήγησε να συγγράψουμε, να δουλέψουμε πάνω στο πρόβλημα της αύξησης του μοτοχικού κεφαλαίου και της μελέτης βιωσιμότητας και να καταθέσουμε μια πρόταση διαφορετικής φιλοσοφίας. Δεν πρέπει να βλέπουμε το θέμα μόνο οικονομικά, ούτε με τους όρους οι οποίοι κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημερώσεις της πόλης μας σε σχέση με το αν είναι πέντε πάνω ή πέντε κάτω ή αν θα είναι τριάμισα ή αν θα είναι τέσσερα ή αν θα είναι πέντε. Η προσέγγιση μας είναι διαφορετική και στο εισαγωγικό κείμενο της κυρία Σχυναράκη θα κάνω δύο παρατηρήσεις που κατά τη γνώμη μου εκφράζουν τη σύνθεση της συζήτης που κάναμε και οι οποίες εφόσον θα είναι μέρος του πρακτικού νομίζω ότι πρέπει να το διοχθώσουμε. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναδείθηκε πρώτον το επενδυτικό πρόγραμμα έτσι όπως έχει διαρθρωθεί και συμπληρώθηκε με τα νέα στοιχεία που κατατέθηκαν στη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου με τις δημοτικές παρατάξεις αλλά και την επιλογή που τελικά δόθηκε στις επιμέρειες δράσεις είναι απαραίτητο να διατηρηθεί. Είναι εντελώς διαφορετικό ότι είναι μόνο προπολογιστικό, δεν είναι μόνο νούμερα. Είναι μια διαφορετική φιλοσοφία αν υπάρχουν λειτουργικές ή όχι δαπάνες μέσα στο κείμενο και νομίζω ότι πρέπει να το κρατήσουμε. Και στο δεύτερο, επειδή το ύψος του επενδυτικού προγράμματος είναι το αναγκαία εκτιμόμενο στη σημερινή φάση εξέλιξης της ΔΕΠΑΝΑΛ και αν έρχεται στο ύψος των 4 εκατομμυρίων και όλες οι παρατάξεις συζήτησαν και προσεγγίζουν με θετικό τρόπο και πάντα μέσα στα όργανα την περιπέρος συζήτηση και απόφαση για άλλες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων. Νομίζω ότι αυτά τα δύο πρέπει να μπουν για να είναι και ξεκάθαρος και το τι κάναμε και ο ρόλος του καθενός σε αυτή τη ζήτηση. Τέλος, θέλω να θυμίσω, μην το ξεχάσουμε ότι η πρότασή μας περιείχει και την ανάγκη το Δημοτικό Συμβούλιο στην ίδια ή σε δεύτερη απόφαση να πάρει απόφαση για διαχειριστικό έλεγχο στην πρώην ΔΠΑΝΑΛΟ. Υπόθηκε από τα στελέχτα οικονομικά της ΔΕΠΤΑΙ, της ΔΕΠΑΝΑΛΟ, ότι να μην είναι στην ίδια απόφαση μας να δημιουργήσει πρόβλημα, μπορούμε να πάρουμε μια δεύτερη απόφαση σήμερα, η οποία ανασχολείται μόνο με το θέμα της ανάγκης διαχειριστικού ελέγχου στην ΔΕΠΑΝΑΛΟ. Υποθέτουμε και εμείς με το σκεπτικό που σας ανέπτυξε. Α, και να τελειώσω, η μελέτη βιωσιμότητας, η οποία έχει μπει ξανά στο κείμενο, είναι υπερβολική και δεν υπάρχει καμία επιπλέον να υλοποιηθεί. Θέλει να το ξαναδούμε, εμείς σας καταθέσαμε μία πρώτη βιωσιμότητας, με λιγότερες αυξήσεις και αποδόσεις, οι οποίες αγγίζουν την πραγματικότητα, εάν διαχειριστούν σωστά, και κυρίως είναι οι κερδοφόροι και κυρίως όλοι οι συντελεστές και σε επίπεδο πενταετίας και δεκαετίας, είναι θετική σε αντίθεση όλο το κείμενο της βιωσιμότητας, τους πίνακες. Σας έχουμε δώσει ένα πίνακα ως προτεινόμενο σχέδιο, το οποίο είναι με μικρότερα τα κέρδη, αλλά από τη στιγμή που είναι βιώσιμο δεν μας απασχολεί σε αυτή τη φάση, στην έκριση του μετοχικού κεφαλαίου, της αύξης, και κυρίως έχουμε όλους τους συντελεστές θετικούς και της πενταετίας και της δεκαετίας, για να μην έχουμε κάποια προβλήματα σε πιθανό έλεγχο. Ναι, κύριε Πρόεδρε, θα είμαι σύντομος, μιας και η αλήθεια είναι ότι το θέμα έχει εξαντληθεί. Να εκφράσουμε τη χαρά μας και μας για την ψήφιση τελικά της αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ότι τελικά βρήκαμε ένα κοινό τόπο συνεργασίας και συνενόησης. Το κείμενο που είχε φέρει ο Πρόεδρος σε σχέση με τη δέσμευση, νομίζω ήταν ακριβές. Μιας και όλοι που ήμασταν εκεί παρόντες και αποφασίσαμε το ύψος του ποσού, αλλά και συναποφασίσαμε και τη δέσμευση ήταν και ο κύριος Λιγερός από επικεφάλειες των άλλων παρατάξεων και ο κύριος Καραπιδάκης. Σε κάθε περίπτωση στο Δημοτικό Συμβούλιο, που όντως είναι κυρίαρχο όργανο, εδώ θα αποφασιστεί, αλλά νομίζω ότι είχαμε φύγει με μια ομόφωνη απόφαση από εκεί και σε αυτή θα πρέπει να μείνουμε. Εμείς δεν μετήχαμε συνειδητά στην σύσκεψη που είχε γίνει την προηγούμενη εβδομάδα, ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι το ζήτημα του Πανάλπου, που ξαναεπανέχεται πέμπτη φορά σήμερα, δεν είναι στοιχείο για τυχοδιοκτησμούς, για υποκρισίες και να μην υπάρχουν ξεκάθαρα λόγια εδώ μέσα και εκεί, έξω στη κοινωνία. Τα λέω αυτά γιατί εμείς δεν είχαμε καμιά αμφιβολία ότι οι προλαλήσατες θα συμφωνούσαν στο εξής, υπόθηκε κιόλας, ότι μιλάμε για ένα πολιτισμό που κριτήριό του θα είναι το κέρδος, η βιωσιμότητα και η λογική της ανταποδοτικότητας. Αυτά τα τρία στοιχεία και αυτή η οικονομοτεχνική μελέτη που παρουσίασε η κυρία Σκυναράκη, αλλά και οποιαδήποτε άλλη οικονομοτεχνική μελέτη που προσεγγίζει έτσι το ζήτημα του πολιτισμού, είμαστε σίγουροι ότι θα υπήρχε και αποδοχή των εκατομμυρίων, σήμερα του ενός κατομμυρίου γιατί κάναμε τέσσερις συνδροιάσεις τελικά, για να καταλήξουμε ότι αυτό που από τη μία πρόταση ως την άλλη πρόταση η διαφορά ήταν το ένα κατομμύριο. Εμείς αγαπητοί δημοτικοί σύμβουλοι και κύριε Πρόεδρε και κύριε Δήμαρχε, θεωρούμε ότι ένας γάμος μια σχέση περνάει από πολλές διακυμάσεις. Τέτοια διακύμαση ήταν και το ζήτημα του πολιτιστικού κέντρου, που όμως στρατηγικά αποτυπώθηκε στην συμφωνία, από ότι καταλαβαίνω ότι υπάρχει, στην αύξηση ενός μετοχικού κεφαλαίου, που όπως παρουσιάζεται και εισηγητικά, συμφωνήσανε όσοι παρευρεθήκανε σε αυτή τη συνάντηση, ότι βεβαίως, ότι αν απαιτηθεί σε επόμενη φάση, θα ξαναέχουμε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η δικιά μας θέση, που εξασφαλίζει τους εργαζόμενους, τους κατοίκους αυτής της πόλης και γενικότερα όσους πιστεύουν σε ένα πολιτισμό, που όμως θα εκφράζει το γνήσιο πολιτισμό των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών, είναι η πρόταση που λέμε ότι θα πρέπει να περάσει η λειτουργία του πολιτιστικού κέντρου στο δήμο, με κρατική χρηματοδότηση και εξασφάλιση όχι μόνον των θέσεων εργασίας, αλλά και ενός πολιτισμού τέτοιου που να καλύπτει τις ανάγκες σε όλους τους κόσμους. Κάτι τέτοιο ούτε με την οικονομετρική μελέτη αποτυπώνεται και προφανώς ούτε από τους προλαλίσσαντες που επιδιώκουν να βρούνε διαφορές σε ένα στρατηγικό στόχο που συμφωνούν. Δηλαδή ότι ο πολιτισμός είναι εμπόρευμα, μιλάμε για τουρισμό υψηλού επιπέδου και πολιτισμού υψηλού επιπέδου, υψηλού οικονομικού επιπέδου εννοώ, και για τον υπόλοιπο λαό θα είναι ένα πολιτιστικό κέντρο που θα βλέπει με το κι άλλοι όχι μόνο το πολιτιστικό κέντρο αλλά και τις όποιες δραστηριότητες θα αναπλήσουν εκεί γιατί θα είναι επανάκριβες. Και επειδή υπάρχει και εμπειρία και από την Αθήνα, ο οποιοσδήποτε επενδυτής που ενοικιάζει εκεί μέσα αίθουσες ή δραστηριότητες, όταν δει ότι δεν έχει κέρδος θα το αφήσει όχι μόνο το πολιτιστικό αλλά και τα χρέη όπως έγινε και στην Αθήνα. Μέσα από αυτή την πανέμβαση θέλουμε να τονίσουμε στους Ηρακλώτες ότι αυτή η πρόταση δεν αξιεσφαλίζει κανέναν, θα πρέπει και οι φορείς του πολιτισμού και τα σωματεία και οι πολιτιστικοί φορείς να πάρουν την υπόθεση διεκδίκησης ενός πολιτιστικού κέντρου τέτοιου που να καλύπτει τις ανάγκες της. Εμείς καταψηφίζουμε βεβαίως και την κατεύθυνση της οικονομικητικής μελέτης και βεβαίως την αύξηση του μετοχικού κεβαλαίου. Ο κ. Κουκιαδάκη. Κύριοι συνάδελφοι, εγώ θα ξεκινήσω με λίγο χιούμορ που το έκανα πριν τη συνεδρίαση. Είπα και το έλεγα πολύ ειλικρινά ότι αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν ξέρω ότι τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τις λίγες συνεδριάσεις που παίρνω μέρος, έχει κάνει μια μεγάλη κατάκτηση που είναι σπάνιο σε μικρά συλλογικά όργανα και πολύ περισσότερο σε ένα τεράστιο συλλογικό σώμα των 49 ανθρώπων, μόνον όσον ψηφίζουμε εννοώ και όχι του δημάρχου και των υπολοίπων, που ξεκινάει ακριβώς την ώρα του. Αυτό είναι κατάκτηση. Αλλά πρέπει να έχουμε και ένα δεύτερο στόχο. Να κατακτήσουμε και το πότε θα τελειώνουμε. Και για να κατακτήσουμε το πότε θα τελειώνουμε, το έδειξαν οι τρεις διακοπές για ένα θέμα που μας έκανε βούκυνο. Μας έκανε βούκυνο. Την άποψή μου λέω. Γιατί περπατάς στον δρόμο, τα είπα και στο δήμαρχο, τα λέω και εδώ, και σου λένε, μα δεν έχετε τίποτα άλλο να κάνετε από το να τσακώνεστε στο Δημοτικό Συμβουλείο. Μας αφορά όλους και η ζωή αποδεικνύει σε ένα θέμα που δίχασε ότι αν υπάρξει διάλογος, μπορεί να βρουν και λύσεις. Και νομίζω ότι είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα, και θα συμφωνήσω με τον Δημήτρη Τοβρύσαλη, περίεργο, συμφωνούμε σε πολλά, αλλά διαφωνούμε στις επιλογές, ότι πράγματι έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει το πολιτιστικό κέντρο να επιβιώσει. Φτάνει, όχι, προφανώς δεν φτάνει. Εγώ θα μιλήσω πολύ λίγο ότι δεν χρειάζομαστε καμία μελέτη βιωσιμότητας, είναι αμυντικός όρος. Δεν είναι κάτι που καταραίει και πρέπει να το σώσουμε, πρέπει να πάμε σε μία μελέτη ανάπτυξης του πολιτιστικού κέντρου. Και το έχω πει με άλλα λόγια, αλλά σήμερα το λέω με μία λέξη. Θέλει μελέτη ανάπτυξης. Το πώς δηλαδή θα παράγεται πλούτος για να στηρίζει τον πολιτισμό. Και έχει βάσει το Συνεδριακό Κέντρο, μπορεί να αναπτύξει άλλες δραστηριότητες, αλλά αυτά τα λένε οι ειδικοί και εμείς βάζουμε τις ιδέες, τις σκέψεις και τον προσανατολισμό. Γι' αυτό έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου, και θα κλείσω εδώ σε δύο δευτερόλεπτα, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω ότι αυτός ο νόμος που μας εξέλεξε θέλει διάλογο, θέλει συνενόηση και απέδειξε ότι το μπορούμε. Θα συμφωνήσω με τον Γιάννη Τομπουράκη σε ένα θέμα, αλλά από άλλη λογική. Η Διαπαραταξιακή Επιτροπή δεν είναι για να λύνει τα καθημερινά προβλήματα. Δεν μπορεί να συνέρχεται αλλακάρ και ευκαιριακά για να αντιμετωπίσει μια κρίση. Η Διαπαραταξιακή θα έχει πολύ μεγαλύτερο νόημα, εάν συζητούσαμε σχεδιασμένα τα μεγάλα της πόλης. Αυτό μπορεί να γίνει σε αλλεπάλληλες διαπαραταξιακές για να συζητήσουμε τις βάσεις του επιχειρησιακού μας προγράμματος, το τονίζω, τις βάσεις του επιχειρησιακού μας προγράμματος για το τι θέλουμε, πού θέλουμε να πάμε τα 20 χρόνια το Ηράκλειο, τα 50 χρόνια θα έλεγα ότι θα ήταν το καλύτερο να στοχεύσουμε, γιατί τώρα γίνονται οι μεγάλες επενδύσεις στην Κρήτη και στο Ηράκλειο και θα δούμε πως θα τις αξιοποιήσουμε και εκεί πραγματικά θα δοκιμασόταν και ο διάλογος και η δυνατότητα συνεργασιών. Γιατί επιτρέψτε μου ως τρίτος που ήρθα ουρανοκατεύατος και δεν είχα παρακολουθήσει τα προηγούμενα χρόνια λεπτομερώ στα Δημοτικά Συμβούλια να πω ότι δεν χρειάζεται να συνεχίζεται μια άτυπη βεντέτα σε αυτή την αίθουσα προεκλογική, μετεκλογική, προ-προεκλογική διαπαρατάξεις που έφυγαν από εδώ και από εκεί και μετά κινήθηκαν. Αυτό δεν ενδιαφέρει κανέναν ιρακλειώτη. Αυτό που ενδιαφέρει τους ιρακλειώτες είναι να κάνουμε δουλειά, να κάνουμε δουλειά για τη βόλη και να βάλουμε ένα σχεδιασμό. Κλείνοντας με δύο παράδειγματα για την ανάπτυξη. Η Depanal είναι μια τεχνική εταιρεία. Άρα ξεκινάμε από ένα λάθος. Μια τεχνική εταιρεία είναι και αδόκημο αλλά είναι αναγκαίο γιατί δεν έχει αφημοί ή δεπτάει να διαχειριστεί το πολιτιστικό. Το πολιτιστικό και το είπα και προχθές και το παναφέρω ως πρόταση να κάτσουμε να το μελετήσουμε θέλει έναν οργανισμό που θα επιδοτείται ο οργανισμός. Θα επιδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, από την Περιφέρεια Κρήτης για την Υπόθεση Κρήτης και το Δήμο Ιρακλείου. Θα επιδοτείται ευθέως και όχι με μελέτες βιωσιμότητας που έχουν και κάτι δει για διάφορα άλλα που είναι αναγκαία για να λειτουργήσει. Αυτό είναι ξεκάθαρο και αυτό θα πει και η μελέτη ανάπτυξης και όχι βιωσιμότητας που είναι αμυντική για να πάμε σοβαρά. Θα πω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε πόσο μπορεί να συγκονομηθούν έσοδα. Η ΔΕΠΑΝΑΛΑ έχει ένα προσοδοφόρο πάρκι στο αεροδρόμιο και αν κάνω καλά το λογαριασμό έχει η διανοικτέρευση 9 ευρώ. Η ΔΕΠΤΑΙ είχε και έχει τώρα δεν το έχει γιατί έκλεισε και πρέπει να ξανανοίξει και μπορεί να ξανανοίξει και είμαι εδώ για να βοηθήσω γιατί ξέρω που πάσχει. Ένα ωραίο πάρκι στεγασμένο. Κάποτε είχα ένα αυτοκίνητο και πήγα να το βάλω μπροστά στην Αρλικαρναστό πριν αρκετά χρόνια και δεν έπαιρνε μπροστά. Μου είχαν φάει οι αρουραίοι τα καλώδια γιατί είναι απροστάτευτο. 9 ευρώ το απροστάτευτο, 2 ευρώ το προστατευμένο. Κυρία Σκυναράκη υπάρχουν τρόποι για έσοδα με εξορθολογισμό. Ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Ινιωτάκης. Κύριε Πρόεδρε, το πολιτιστικό, όπως είχα πει και στην προηγούμενη ομιλία, είναι ένα από τα δύο σημαντικότερα έργα που έχουν γίνεται στις αλευταίες δεκαετίες στην Κρήτη. Πέρασε από πολλά κύματα, καθόλου τη διάρκεια της μελέτης του, καθόλου τη διάρκεια της κατασκευής και της επίβλεψής του. Ένα πολυδέδαλο πολυεπίπεδο τεχνικό, αλλά όχι μόνο τεχνικό, αλλά και επί της ουσίας οικονομικό και πολιτιστικό. Επίπεδο έργο το οποίο έχουμε τη χαρά η κοινωνία της Κρήτης ολόκληρη να το χαίρεται. Σε αυτή τη λογική λοιπόν, η απόφαση δικιά μας ήταν προς την κατεύθυνση να παραλυφθεί το έργο, να κλείσει η δεύτερη φάση. Να πληρωθεί ο εργολάβος, να γίνει η παραλαβή του έργου και στη συνέχεια να δούμε όσο και αν χρειαστεί, το πώς θα πορευθεί. Σε σχέση με τα μεγάλα έξοδα που έχω ξαναπεί σε αυτή την αίθουσα ότι θα προκύψουν και για τη λειτουργία του και για το κόστος των εκδηλώσεων. Και προς αυτή την κατεύθυνση είχα πει ότι δεν είναι δυνατό να είναι βιώσιμο ό,τι και αν σκεφτούμε, ό,τι και αν έχουμε από μόνο του και δεν μπορεί ο Δήμος Ιρακλείου να κρατήσει αυτό το φορτίο στις πλάτες του. Γι' αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη κινητοποίηση σε επίπεδο ενδεχομένως βουλευτών της Κρήτης, σε επίπεδο της περιφέρειας της Κρήτης και το κράτος να βάλει πλάτη γι' αυτό το μεγάλο έργο που έγινε με χρήματα της ΕΕ και των Ελλήνων φορολογμένων. Αυτό θα πρέπει να είναι ένα κεντρικό σημείο αναφοράζει τα επόμενα χρόνια. Βεβαίως θα πρέπει να υπάρξει ένας ξεχωριστός οργανισμός και να υπάρχει αν θέλετε μια αυτονομία και μια αυτοτέλεια και να απεγκλωβίσουμε και την ενιαία πλέον δεπανάλ από το τεράστιο κόστος διτουργίας αυτού του κατά τα άλλα σημαντικού και πολυεπίπεδου έργου που είπα. Τώρα, δεν μπορεί καμία διαπαραταξιακή σε καμία των περιπτώσεων να παίρνει αποφάσεις που να δεσμεύει το σώμα για μελλοντικές προβλέψεις είτε οικονομικές είτε από κάποιο άλλο επίπεδο. Δεν μπορούμε σήμερα δηλαδή με κανένα τρόπο να πούμε ότι συμφωνούμε και λέμε ναι και σε επόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Δεν μπορούμε δηλαδή να προβλέψουμε και να προδικάσουμε το όταν και όποτε και αν θα είμαστε εμείς ή ποιοι θα είναι. Θα πάρουμε μια απόφαση που αν δεν γίνει σε επόμενα τρία χρόνια θα δεσμεύουμε και το επόμενο δημοτικό συμβούλιο ότι θα ψηφίσει γιατί αυτή είναι η μόνιμη επωδός και γιατί το έχουμε κάνει πριν από πέντε και το ξανακάναμε σήμερα. Όχι βέβαια. Γιατί είναι σαν να παραδεχόμαστε ότι αυτή είναι η επωδός αυτές είναι οι ράγες που θα ακολουθήσουμε. Να γνωρίζουμε δηλαδή ότι θα παίρνουμε τα ταμεία του δήμου 4 εκατομμύρια 5 εκατομμύρια 10 εκατομμύρια να τα ρίχνουμε στο πολιτιστικό κέντρο. Δεν μπορεί να συμβεί αυτό σε καμία των περιπτώσεων. Δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε τον πολίτη του Ηρακλείου όχι με κάποια ευρώ αλλά με εκατομμύρια ευρώ. Άρα λοιπόν είμαστε ξεκάθαροι ψηφίζουμε το κομμάτι που αφορά το ποσό. Δεν ψηφίζουμε σε καμία των περιπτώσεων το κομμάτι το οποίο κάνει την προβλέψη για όποια αύξηση με το χικογεφαλαίου. Και συμφωνούμε απόλυτα και με την πρόταση του κυρίου Λιγερού να υπάρξει διαχειριστικός έλεγχος για τα προηγούμενα χρόνια στην Εταιρεία. Κύριε Πρόεδρε, συμμετείχαμε στο διάλογο τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στη Διαπαραταξιακή Επιτροπή με διάθεση συνένεσης. Η Ράκλαια Πρωτοβουλία εκφράζει την ικανοποίησή της που φτάσαμε σε μια συμφωνία. Πιστεύω ότι όταν συζητούμε στη διαπαραταξιακή οι συνάδελφοι είναι εξειοδοτημένοι από τις παρατάξεις τους. Και βεβαίως όλα είναι από την τελική έγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά νομίζω ότι αυτά που λέμε πρέπει κατά βάση να τίθενται και στο Δημοτικό Συμβούλιο υπόψη και να ψηφίζονται. Θέλω επίσης να πω ότι πληροφορηθήκαμε ότι υπήρξε και μια συμφωνία στον ΕΣΔΑΚ, ότι υπήρξε μια συνεχή εκλογή του Προεδρίου. Θέλω να ευχηθώ στον νέο Προεδρίου καλή επιτυχία και ειδικά στον κύριο Βαρδαβά καλή τύχη, σιδεροκέφαλος. Να πω ακόμα ότι οι συζητήσεις που είναι στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι ενστάσεις της απέναντι πλευράς εδώ, βοήθησαν στο να έχουμε μια πολύ καλύτερη εισήγηση από την αρχική. Όμως, είναι ανάγκη να συνεννοούμε πιο γρήγορα, διότι κινδύνευσε να την ακθεί στον αέρα η ΔΕΠΑΝΑΛ από τις συνεχείς αναβολές. Και πρέπει λοιπόν να συνεννοούμε πιο γρήγορα, πιο φιλικά, πιο συνεννετικά. Αναγνωρίζουμε όλοι ο ένας τον άλλον την αγάπη του για την πόλη. Και πρέπει, περιμένει ο κόσμος από εμάς περισσότερη παραγωγικότητα, περισσότερη συνένεση, καθότι είμαστε εκλεγμένοι με απλή αναλογική. Και εύχομαι αυτά τα καλά παραδείγματα που είχαμε αυτές τις μέρες να αποτελέσουν οδηγό και για επόμενες αποφάσεις. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Μέρες τώρα, ζωρίζομαι. Ζωρίζομαι με αυτά που διαβάζω στον τύπο, με αυτά που ακούω εδώ από συναδέλφους και νομίζω ότι δύο λεπτά δικαιούμαι να μιλήσω για όλα τούτα που συμβαίνουν. Είμαι από τους ανθρώπους που στηρίζω την απλή αναλογική πάρα πολύ και θα έκανα τα πάντα για να υπάρξει εδώ μέσα συνενόηση. Εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι ότι εξακολουθούν και σήμερα ακόμα κάποιοι να θεωρούν ότι η αντίθετη άποψη πρέπει να στηλητεύεται, ότι η αντίθετη πρόταση θα πρέπει να μπαίνει στους απέναντι. Η αντίθετη γνώμη είναι εναντίον του πολιτιστικού, είναι εναντίον των πολιτιστικών εκδηλώσεων, είναι εναντίον οτιδήποτε έχουμε υπερψηφίσει σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο. Ένα εκατομμύριο συνάδελφοι δεν είναι λίγα χρήματα για τον Ερακλειώτη. Θα μας πουν κάποιοι τσιγκούνιδες που πήγαμε τα πέντε εκατομμύρια στα τέσσερα εκατομμύρια και κάτσαμε ως αντιπολίτευση και προτείναμε ένα σχέδιο. Ας μας το πουν. Με ένα εκατομμύριο εγώ αυτό το εκατομμύριο έχω να προτείνω διάφορα πράγματα στο Δημοτικό Συμβούλιο που εξοικονομίσαμε. Μπορούσαμε να βρεθούμε λίγο πριν και να έχουμε συνενοηθεί. Σαφώς. Τι ήταν αυτό το οποίο μας εμπόδιζε? Η λογική του μέχρι σήμερα. Του πώς διοικούμε. Με ε. Όχι εγώ. Διοικούμε γενικώς. Προέρχομαι από ένα χώρο που η Δημοκρατία δεν σου επιτρέπει να έχεις στην αρχή του ενός ανδρός ή της μιάς γυναίκας. Πρέπει να βάλεις το κεφάλι κάτω και να σκεφτείς, ιδιαίτερα όταν ασχολείσαι με παιδιά, με νεολαία, πώς θα έχεις κοινά με αυτόν τον κόσμο. Είναι δυνατόν μέσα σε ένα δημοτικό συμβούλιο να ακούμε κουβέντες και να αναπαράγονται από δημοτικούς συμβούλους ότι κάποιοι επιβουλεύονται το έργο το πολιτιστικό ή το έργο το τουριστικό ή το έργο της πολιτικής προστασίας, παιδείας, δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Η μέχρι τώρα πορεία μας, τουλάχιστον στις επιτροπές, δεν δείχνει τέτοια πράγματα. Είμαστε από τους ανθρώπους, μιλάω για τη δική μου παράταξη, που κάθεται σκύβει το κεφάλι και κάθεται κάτω και προτείνει. Προτείνει συγκεκριμένα πράγματα. Ένα εκατομμύριο, εάν σήμερα μας ακούνε οι ερακλειότες, θα πούνε ότι είναι λίγα τα χρήματα που εξοικονομούνται και δεν έχουμε κάπου αλλού να τα πάμε. Έχω προτάσεις να δώσω, αλλά δεν θα το κάνω ούτε διαμέσου του τύπου, γιατί είναι εδώ η δουλειά μου να έρχομαι και να προτείνω όταν χρειάζεται, αλλά δεν θα το κάνω ούτε καιροσκοπικά για να κερδίσουμε κάποια ζητήματα εφέ, να βγούμε προς τα έξω και να πούμε, ξέρετε το εκατομμύριο που κερδίσαμε, θα το πάμε δεν ξέρω πού, στο κολυμπητήριο για παράδειγμα που φωνάζουν, λέω εγώ τώρα. Δεν είναι σωστά πράγματα αυτά. Νομίζω ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι θα πρέπει να κάθονται κάτω να συσκέπτονται και να προτείνουν. Αυτό το κατόρθωμα που είπε ο κύριος Βασιλάκης, ότι το πετύχαμε μετά από τόσες συνεδριάσεις, ας μας γίνει μάθημα να καθόμαστε από πριν και να καλούμε από πριν για να βρούμε κοινές προτάσεις. Μένω εδώ και δεν θέλω να επεκταθώ γιατί ενοχλήθηκα πάρα πολύ, ιδιαίτερα από αναρτήσεις δημοτικών συμβούλων. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Καταρχήν θέλω να πω το εξής. Παίρνοντας την φράση που είπε ο Ευρυπίδης ο Κοκιαρδάκης, ότι όταν υπάρχει διάλογος μπορούν να βρεθούν λύσεις. Νομίζω ότι τα απέδειξαν όλες οι παρατάξεις στο τραπέζι που κάθισαν. Και σε καμιά περίπτωση καμιά από τις παρατάξεις που συμμετείχαν δεν θέλησε να χειραγωγήσει... ή να πάρει αποφάσεις εκεί για το μέλλον ή για τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους. Σε καμιά περίπτωση. Επιθυμία εκφράστηκε, εδώ μέσα στην πρόταση μπαίνει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου... με βάση τη μελέτη, θα πω και εγώ ανάπτυξης, να τη χρησιμοποιήσω όπως την είπε ο κύριος Κοκιαρδάκης... και όχι βιωσιμότητας γιατί την ανάπτυξη της εταιρείας θέλουμε... προκειμένου να μπορεί αυτόνομα και δυναμικά να προχωρήσει μπροστά. Έτσι λοιπόν, εδώ μπαίνει αυτό το κομμάτι. Προθέσεις εκφράστηκαν γιατί ακριβώς ήθελα να δείξουν όλοι την ευαισθησία... πάνω στο θέμα που ονομάζεται πολιτισμός, το πολιτιστικό συνενδριακό κέντρο... που όπως είπαμε δεν ήταν μόνο δικό μας όραμα αλλά ξεκίνησε από πολύ πολύ παλιά... και κάποιοι μιλούν για δημοτικά συμβούλια πριν αποτυχούνται ακόμα... και με βάση την ιστορία νομίζω ότι όλοι με αυτόν τον απόλυτο σεβασμό... τοποθετήθηκαν και παράλληλα σε σχέση με ό,τι αφορά την ενημέρωση... νομίζω έχει τονιστεί κατά κόρον ότι βεβαίως το δημοτικό συμβούλιο... πρέπει να είναι ενημερωμένο για τα θέματα και να έχει καταδιαστήματα... απολογιστικά στοιχεία όπως και το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΑΝΑΛ... και βεβαίως το θέμα το συνενδριακό είναι ένα κορυφαίο κεφάλαιο... που νομίζω έχει ξεκινήσει να τρέχει αρκετά καλά... και ίσως το επόμενο διάστημα να σας φέρουμε και κάποια ενημέρωση... για να δείτε πώς ακριβώς βαδίζουν τα πράγματα. Θέλω πριν κλείσω κύριε Πρόεδρε αφού ευχαριστήσω ξανά τις παρατάξεις... για τη σύμπνια και για το γεγονός ότι έδειξαν όλοι και όλες... την ευασθησία τους πάνω σε αυτό το κομμάτι. Θέλω να ευχαριστήσω τους ήρωες που είναι πίσω από όλη αυτή την ιστορία... και που δεν είναι άλλοι από τους εργαζόμενους... στην ΔΕΠΑΝΑΛ και στο πολιτιστικό συνεδριακό κέντρο... στην ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕΠΣΙΛΟΝ συνολικά. Και ξεκινώντας θα μου επιτρέψετε να πω κάποια ονόματα. Μπορώ να μην τα πω γιατί θέλω να τους ευχαριστήσω από καρδιάς. Δούλεψαν πάρα πολύ. Και είναι καταρχήν ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας ο Πέτρος Ολεκάκης. Ο διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας με τους συνεργάτες του... ο Γιώργος Πολυχρονάκης και οι συνεργάτες του ήταν εκείνοι... που συμμετείχαν μαζί με όλες τις παρατάξεις την Δετάρτη το πρωί... και είναι με αλφαβητική σειρά ο Παναγιώτης ο Γκουγκούλιος... της Μαραγδάκης ο Γιάννης και ο Αντώνης ο Τσάπαλης. Αλήθεια έδειξαν αρτιότητα πλήρη. Ανέλησαν στα μέλη της συνάντησης εκείνης τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια. Ήταν πανέτοιμοι για όλα και έδειξαν την ευαισθησία τους... και ως πολίτες και ως μηχανικοί δείχνοντάς μας ότι έχουμε πολύ καλά στελέχη... και που δεν χρειάζεται να προσφεύγουμε σε άλλες υπηρεσίες... γιατί ακριβώς έχουν την επιστημονική συγκρότηση που μπορούν να μας υποστηρίξουν... και την οικονομική υπηρεσία με τον διευθυντή τον Κώστατο Μουδάτσο... και όλα τα στελέχη και βεβαίως τα στελέχη της γραμματιακής υποστήριξης... με πρώτη τη Διαμάντη την Παγουράκι που ακόμα και απόψε έτρεχε μέχρι το τέλος... για να μας φέρει το διορθωμένο κείμενο γιατί στην εκτύπωση... το πρώτο δεν είχαν βγει οι αριθμοί και σας ζητώ συγγνώμη... το διορθωμένο κείμενο που ήρθα σε εσάς δεν ήρθαν οι διορθωμένοι αριθμοί... ειλικρινά σας ευχαριστώ τους συνεργάτες μας... και βεβαίως τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αλικαρνασσού... ο οποίος είναι και σήμερα κοντά και θέλω να τον ευχαριστήσω... γιατί δείχνει τη στήριξη ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕΚΨΙΛΟΝ... αλλά και τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου ΙΡΑΕΚΛΙΟΥ... που είναι εδώ γιατί θέλει να υποστηρίξει τους εργαζόμενους σε ζητήματα και θέματα που πιθανόν αιτήθονται. Εκπρόσωπε είναι οι ίδιοι με την προηγούμενη φορά. Ο κ. Καναβάκης με αντίμενα να πληρωτεί στον κ. Αγαπάκη. Άρα ψηφίζετε ομόφωνα. Πρόεδρο, το δεύτερο κομμάτι της απόφασης θα το πάρουμε μαζί ή χωρίς να... Η πρότασή μας περιήχηκε την ανάγκη διαχειριστικού ελέγχου στην παλιά ΔΕΠΑΝΑΛΟ. Προσέξτε τι λέτε. Εγώ διαβάζω. Το θεωρείτε, δηλαδή, προαφετούμενο για να ψηφίσετε το να γίνει... να καταλάβω. Σας ρωτάω και εγώ για να καταλάβω. Μισό λεπτό. Αφήστε να μιλήσω ένα λεπτό. Η πρότασή μας την προηγούμενη εβδομάδα είχε τρία σχέση. Πάμε στα δύο. Το ένα ήταν το μετοχικό κυφάλαιο βιωσιμότητα και το δεύτερο είχε σχέση με την ανάγκη να γίνει διαχειριστικός έλεγχος στην πρώην ΔΕΠΑΝΑΛΟ. Αυτό ήταν πακέτο η πρόταση. Αν επειδή τεχνικά ίσως η απόφαση να δημιουργήσει πρόβλημα, αν είναι η απόφαση για τη ΔΕΠΑΝΑΛ, για τη διαχειριστικό έλεγχο μέσα στην αρχική, η απόφαση στα δύο μετοχικού κεφαλαίου, να μπεις σε έναν δεύτερο ξεχωριστή απόφαση. Θα γίνει η σύγκριση και θα έρθει. Τι να γίνει η σύγκριση είναι αυτή. Δεν υπάρχει αδεισσύγκριση. Δεν υπάρχει αδεισσύγκριση. Δεν υπάρχει αδεισσύγκριση. Δεν υπάρχει αδεισσύγκριση. Δεν υπάρχει αδεισσύγκριση, κύριε Πρόεδρε. Η πρόταση σας δεν αποτελεί θέμα. Δεν αποτελεί σύγκριση η πρόταση σας. Δηλαδή θα πηγαίνουμε, ό,τι θέλουμε συμφωνούμε και τα υπόλοιπα θα πετάμε στο καλάδι, επειδή είμαστε εμείς και ειδικούμε. Όχι, κύριε. Έχετε ανάγκη να τη βάλτε στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίζει. Όταν συμφωνεί και καλά αποφασίσει, θα τη βάλτε στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει. Είναι απλό το πράγμα. Ούτε θέλω να εκβιάσω τίποτα, θα τη βάλτε να αποφασίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κύριε Πρόεδρε, στο θέμα τώρα της ψηφοφορίας, εμείς συμφωνούμε με την εισήγηση, έτσι όπως είχε έρθει. Θέλουμε βέβαια να αφαιρεθεί το τμήμα, τους δεύτερους παραγράφους, που λέει από το σημείο και δεσμέχτηκαν επίσης όλοι, όπως υπερηλάγει και στην οποθέτηση των κεφαλείς μας, ότι αν απαιτηθεί στην επόμενη φάση, αυτή η δέσμευση δεν υφίσταται, όπως θα αντιλαμβάνεστε, οπότε θα σταματήσει στο ύψο των 4 εκατομμυρίων. Και βέβαια, μια και το ανέφερο, κύριε Ροσάν, επιθυμεί να μπει απόψε το θέμα του διαχειριστικού ελέγχου, εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Φυσικά και μπορεί να μπει, προτείνεται τώρα και να μπει στη ψηφοφορία. Εμείς συμφωνούμε. Το να εκτιθούμε, το δημοτικό σύμβολο να γίνει διαχειριστικός έλεγχος, δεν νομίζω ότι χρειάζεται. Το ξαναείδες αυτό, έχει ξαναγίνει. Διαχειριστικός έλεγχος. Γιατί? Υπάρχει υπόνοια για οτιδήποτε, για παράδειγμα πράξη, για τασταγία. Αυτό θέλω να πω. Πρέπει να γίνει συζήτηση επομένως. Το είδα, αλλά δεν μου έτεθει από την Επιτροπή τη Διαπαραταξιακή, ότι έτεθει συναρτηση με την απόφαση περί της αυτοίλου του κεφαλαίου. Μπορώ κύριε Πρόεδρε να μισθώ, μπορώ κύριε Πρόεδρε να μισθώ. Κοιτάξτε, στις συζήτησες που κάναμε στα γραφεία της Επανάλη, στο επολικιστικό, δεν ήταν κανένα αντικείμενο εκείνη τη συνάντηση να συζητήσουμε για το διαχειριστικό έλεγχο της Επανάλη. Δεν έχει καμία σχέση η εταιρεία με αυτό το πράγμα. Είναι θέμα του Δημοτικού Συμβούλιου. Συζητήσαμε αυτά και πήραμε την ευκαιρία σε αυτό το κομμάτι που έπρεπε να πάρουμε. Και πολύ καλά φτάσαμε σε μια συμφωνία. Το δεύτερο θέμα, όπως ξέρετε κύριε Πρόεδρε, έχει τεθεί από όταν συζητούσαμε τη συνένωση ακόμα των εταιρειών. Να πούμε ότι έχει γίνει συνένωση και δεν έχει έρθει ποτέ καμία απόφαση να συζητήσουμε για τα οικονομικά της Επανάλη. Ούτε κανένας οικονομισμός δεν έχει έρθει ποτέ αυτήν την πενταετία, ούτε καμία απολογισμός, ούτε τίποτα, ούτε καμία προγραμματισμός. Και τι ζητάμε? Να κάνουμε έναν διαχειριστικό έλεγχο. Αν υπάρχουν εγώ, καταρχάς εσείς πρώτος που πρέπει να είστε ο θεασώτης... Και το ξέρετε πως είμαι πρώτος στους διαχειριστικούς έλεγχους, στους ελέγχους πάση μορφής. Αφήστε με έναν διαχειριστικό έλεγχο, σας παρακαλώ. Όποιος δίπωτε έλεγχος είναι επιθυμητός. Άλλο αυτό... Ας αποφασίσουμε σήμερα, αφού και εσείς το θέλετε, να κάνουμε έναν διαχειριστικό έλεγχο σκοπιμότητας για τις αμπάνες στην επανάλληλτο προηγούμενο διάστημα. Απλό. Δεν γίνεται να είμαστε και να μην το ψηφίζουμε. Ή το ένα θα είμαστε ή το άλλο. Πρόεδρε, θεωρώ, θα μιλήσω καθαρά χρόνια αυτοδιοχητικός. Είμαστε υπέρ των ελέγχων και μέσα στην Κέδο έχω τοποθετηθεί να μην καταρροχθεί το Ελεκτικό Συνέδριο όπου υπήρχε μια φιλοσοφία όταν είπανε να καταρροχθεί ο έλεγχος να μην καταρροχθεί και κάτω των 50.000. Δεν πέρασε δυστυχώς. Αυτοδιοχητικά, ερχόμαστε, λοιπόν, να ζητήσουμε έλεγχο σκοπιμότος όπως είπε ο κ. Διγερός. Δηλαδή, εμείς οι Ήρηοι, σαν τοπική αυτοδιοίκηση, στα πάγια αιτήματα τα οποία έχουμε για αυτοδιοίκηση, ερχόμαστε να τα καταρρίψουμε. Αλλά, εν πάση περίπτωση, επειδή δεν φοβόμαστε τον έλεγχο, θεωρώ ότι στο επόμενο Συμβούλιο ας φέρει μια πρόταση ο κ. Διγερός και φαντάζομαι ότι θα ψηφιστεί από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου όποιοι την ψηφίσουν. Ας πάρει την ευθύνη της προτασίας του ότι ζητάει έλεγχο σκοπιμότος. Θεωρώ ότι είναι λογικό, κύριε Πρόεδρε, και κύριε να το ζητήσουμε αυτό. Κύριε Πρόεδρε, πάρτε το χαρτί που σας έδωσα την προηγούμενη φορά. Αν θέλετε κ. Γερέ, στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, φέρτε το, εάν όχι στο επόμενο, φέρτε το, σας συζήτησε και θα πει. Δεν σας είπα ο κ. Διδά, θα το βάλουμε. Σήμερα δεν είναι. Δεν το θεωρώ όρημο αυτό θέμα να πει, επειδή γράφτηκε σε μία παραγραφή. Μα τι είναι το όρημο, κ. Πρόεδρε, να καταλάβουμε, δηλαδή. Τι είναι το όρημο, να καταλάβουμε εσείς, τις υπονοίές σας να καταλάβουν, κ. Γερέ. Δεν σας έφερε κανείς υπονοία. Εγώ σας λέω το εσείς, ότι δεν έφερα κανείς υπονοία. Μην βάζετε λόγια που δεν λέω εγώ. Εγώ είπα το εσείς. Θα γίνει, είναι ένα σοβαρό θέμα. Κύριε Πρόεδρε, σε παρακαλώ πάρα πολύ, διότι άλλα λέγονται, άλλα ακούγονται και άλλα γράφονται και έχουμε καταδύσεις εδώ πέρα να είμαστε, να μην πω τίποτα. Θέλω να πω το εξής. Εγώ είπα ότι θέλουμε διαχειριστικό έλεγχο. Για ποιον λόγο? Υπάρχει μια πενταετία που εμείς είμαστε Δημοτική Συμβουλή, δεν ήρθε ποτέ ούτε ένας προϋπολογισμός, ούτε ένας απολογισμός, κανένας έντος για τις δραστηριότητες στα οικονομικά της ΔΕΠΑΝΑ. Και επειδή αυτό συνεχίζεται, ζητά… Αυτό δεν είναι αλήθεια κύριε Πρόεδρε. Δεν είναι αλήθεια αυτό. Απολογισμό έχουμε φέρει. Δύο και τρεις φορές. Άκη μην διακόπτετε. Εγώ λέω λοιπόν επειδή, εγώ μπορεί να έχω διάφορες σκέψεις και εσείς διάφορες άλλες, να κάνουμε και εάν εσείς είστε θεασσότες της διαφάνειας και της χριστής διοίκησης, δεν είχε κανέναν λόγο να φοβάστε. Πάμε λοιπόν να κάνουμε. Εγώ νομίζω ότι αυτό που κάνετε δείχνει έναν φόβο. Εσείς μπορείτε να νομίζετε ότι θέλετε κύριε Πρόεδρε, είναι δικό σας θέμα να νομίζετε ότι θέλετε. Αλλά νομίζω ότι έτσι όπως είναι το θέμα να φέρετε, αν θέλετε, στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο μεγάλη παραταξιότητα. Εάν το φέρετε σαν πρόταση, εσύ κάθο να το βάλω. Από τη στιγμή που έχετε δικαίωμα να βάλετε θέμα και συνενέσει η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και ειδικά η παράταξη του κ. Κουράκη. Κρατάω την άρνησή σας απέναντι σε μια προσπάθεια την αντιπολίτευση να βρει ένα κοινό τόπο να κάνουμε πέντε πράγματα και εσείς το τροπηλίζετε. Λέω ότι δεν έχουμε καμία αντίληση εμείς να γίνει ο διαχειριστικός έλεγχος. Αυτό. Να μας ορίσει και το διάστημα που θα θέλετε το διαχειριστικό έλεγχο. Και το διάστημα που θέλετε. Γιατί εμείς μπορεί να είμαστε πέντε χρόνια, εγώ πιο πολλά είμαι πέντε χρόνια. Είμαστε άνθρωποι εδώ μέσα που είμαστε πιο πολλά χρόνια. Κύριε Πρόεδρε, δεν το περιορίζω. Ας έρθει η πρόταση, όποια χρόνια θέλει, δεν το περιορίζω εγώ. Με συγχωρείτε, Πρόεδρε, οι εταιρίες δεν ελέγχονται. Με συγχωρείτε, δεν ελέγχονται οι εταιρίες. Δεν υπάρχει υποχρέωσης έλεγχο. Ζητάει το Δημοτικό Συμβόλιο, δεν μπορώ να αυτό. Κύριε Κουτσαντάκη, θέλατε να πείτε κάτι. Νομίζω ότι μην χάσουμε πάλι το δάσος. Το δάσος είναι, εγώ εκλαμβάνω τη σκέψη και όχι πρόταση και όχι διαχειριστικό έλεγχο, ότι ουσιαστικά έτσι το λαμβάνω εγώ, η υπόψη μου είναι η ίδια η εταιρία. Να δείτε οικονομικά. Εντάξει, τότε δεν κατάλαβα καλά. Δεν κατάλαβα καλά, γιατί θα ήταν, εγώ μίλησα για μελέτη ανάπτυξης. Η μελέτη ανάπτυξης λαμβάνει υπόψη τι παραλαμβάνει και τι πρέπει να προτείνει και τι πρέπει να διορθώσει. Αν το εννοεί με κάπως αλλιώς, δεν... Ναι, κύριε Φρυσάνη. Εμείς συμφωνούμε να γίνει οποιοσδήποτε έλεγχος. Είμαστε έτοιμοι να ψηφίσουμε την πρόταση ακόμα και τώρα. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος να πάει και στο επόμενο συνεδριάς του Δημοτικού Συμβουλίου. Ένας έλεγχος που νομίζουμε ότι όλοι συμφωνούμε ότι μπορεί να γίνει και πρέπει να γίνει, δεν είναι ανάγκη να πάει από συμβούλιο σε συμβούλιο. Έχει γίνει πια το... Συζητάμε ένα θέμα που υπάρχει συμφωνία, ψάχνουμε να βρούμε διαφωνίες σε ζητήματα που είναι σημαντικά, μπορούμε να καταλήξουμε τώρα και ξαναπάμε πάλι την μπάλα μετά από δέκα μέρες. Εντάξει, ρε Λύση, εντάξει. Λοιπόν, στο πρώτο θέμα, με τις παρατηρήσεις που έκανε η παράδειξη του κυρίου Κουράκη, εκτός από τη λαϊκή συσπήρωση, ομόφωνα. Ναι. Εντάξει, εάν νομίζω ομόφωνα σε αυτό το πράγμα. Τώρα, εφόσον κύριε Λιγερέ μας φέρετε επίσημη πρόταση για να μπει θέμα στην επόμενη δημοτικό συμβούλιο και πάρει την ποιοψηφία... Κατά... Με προσβάλλετε. Ξέρετε ότι το προηγούμενο χαρτί που σας δώσαμε, τρεις παρατάξεις, δεν ήταν επίσημο. Επισυμότατο ήταν. Βάλετε να μπει θέμα... Σε παρακαλώ... Μα εδώ θα μας κοιτάει η εβδομάδα. Δεν υπάρχει θέμα. Εντάξει, τώρα το τι δεν θέτε δείχνει και την αφετηρία της σκέψης σας. Δεν έχω πρόβλημα. Λοιπόν, η προηγούμενη απόφαση δεν είναι ομόφωνοι. Έχεις καταψηφήσει λαϊκή συσπήρωση. Το είπα, το είπα, το είπα, το είπα. Δεν με παρακολουθείτε κύριε Σεσάκη. Θα με έκανε φάει, θα με έκανε φάει από εκεί πέρα αν είχα πει ομόφωνοι. Είπα τη λέξη ομόφωνοι, είστε δίκιο γιατί δημιουργώ, είπα εκτός της λαϊκής συσπήρωσης ομόφωνοι. Οπότε ήταν λίγο ασύμβατο, αλλά νομίζω ότι το νόημα απαιδόθηκε. Δεύτερο θέμα. Το δέκατο έκτο επειδή είναι εργαζόμενοι, εννοείτε. Ναι εντάξει. Συμφωνεί το σώμα, συμφωνεί πιστεύω. Λοιπόν, το δέκατο έκτο επειδή υπάρχει παρουσία εργαζομέων να μην τους καθυστερούμε. Κυρία Λεμονί, θέλετε να πείτε κάτι. Ομόφωνα. Ομόφωνα. Δεν χρειάζεται. Ομόφωνα. Το 16 ομόφωνα. Ομόφωνα. Κύριε Πρόεδρε, για το 16 η θέμα. Κύριε Πρόεδρε, για το 16 η θέμα θέλω να πανέμβαση. Ναι, πέστε το. Εμείς θα συμφωνήσουμε με το ψήφισμα των εργαζομένων σχετικά με την αναγκαιότητα παρουσίας αυτών των προγραμμάτων ακριβώς γιατί εξυπηρετούν ελλαϊκές ανάγκες. Έχουμε την αντίληψη και τη θέση ότι αυτές θα έπρεπε να είναι κρατική ευθύνη. Θεωρούμε ότι το ψήφισμα σε ένα μεγάλο κομμάτι καλύπτει την αντίληψή μας που έχουμε. Να παραμείνουν τουλάχιστον στους δήμους, όχι στη δικαιοί. Να συνεχίσω. Λέω από εκεί που άψα τη σκέψη μου ότι αυτές οι δομές πρέπει να είναι μόνιμες, να έχουν μόνιμους υπαλλήλους και βεβαίως να μην ανήκουν σε καμία δικαιοί, σε καμία τέτοια τουλάχιστον δραστηριότητα. Ε, μιλάω, εντάξει, όποιοι θέλουν να ακούσουν θα ακούσουν. Εγώ μιλάω για τον εκπρόσωπο των εργαζομένων εδώ είναι, την αντίληψη που έχει η λαϊκή συσπήρωση αυτές τις δράσεις, να αναπτυχθούν αυτές οι δράσεις και σε άλλους τομείς. Θεωρούμε ότι το καλοκαίρι είχαμε κάνει πρόταση και σαν Σωματή Εργαζομένων ότι τα παιδιά των εργαζομένων και όχι μόνο θα μπορούσαν να είχαν κάποιες δραστηριότητες στις παραλίες του δήμου μας, να είχαν προσληφθεί γυμναστές, να είχαν προσληφθεί ανωγοσώστες, ώστε τα παιδιά των εργαζομένων από το πρωί μέχρι το μεσημέρι και των ανέργων να μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε δραστηριότητες και τέτοιες που να καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι το ψήφισμα των εργαζομένων μας καλύπτει και όχι σε δικαιοί που μιλάει για δομές που θα καλύπτονται μέσα και από τη δικαιοί και θεωρούμε ότι η μωριοδότηση δεν εξασφαλίζει τους εργαζόμενους γιατί όποτε έχει γίνει μωριοδότηση και για άλλους τομείς εργασίας, ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων πετιούνται έξω από αυτές τις θέσεις εργασίας. Με αυτές τις σκέψεις, συμφωνούμε ότι πρέπει να μονιμοποιηθούν αυτοί οι εργαζόμενοι που δουλεύουν χρόνια και να είναι μόνιμη η δομή του Δήμου. Εσείς το καταψηφίζετε, κυρία Λεμονί διαφοροποιείτε, όχι έχουν το ίδιο. Προχωράμε στο δεύτερο θέμα, ερωτήσεις. Λοιπόν, ομόφωνα. Ερωτήσεις. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, ποιον να ρωτήσω, τεχνική υπηρεσία, οικονομική, γιατί η άρδευση είναι γενικότερο το θέμα. Με ρωτάω, ο κωδικός 60 που είναι για το προσωπικό, τώρα που ήρθε στο Δήμο η άρδευση, πώς θα, υδρονομής φαντάζομαι είναι αυτό, πώς θα, με τι καθεστώς συμβασιακό θα μπορέσουμε να τους πάρουμε. Δηλαδή, σαν Δήμος μπορούμε να πάρουμε με ορισμένου χρόνου, μπορούμε να πάρουμε, ή θα το δώσουμε σαν παροχή πρισιών στην εταιρία, είναι λίγο, δεν ξέρω, πώς γίνεται αυτό. Απαντήσω, τουλάχιστον μεχρι τους υδρονομίσους πέραμε, βάσει με ενός βασιλικού διατάγματος. Το ίδιο θα εξακολουθήσουμε. Το ίδιο θα εξακολουθήσουμε, το ίδιο. Υπάρχει και ένα βασιλικό διατάγμα που βάζει αυτοί όταν οι προσλήψεις της υδρονομής, ορισμένου χρόνου, πέντε-έξι μήνες. Είναι προβληματισμός ο οποίος αναπτύσσεται. Η άρδευση απαιτεί ένα κύκλο εργασιών, ο οποίος πρέπει να στηριχθεί σε ένα αρκετά εξειδικευμένο προσωπικό. Τις τελευταίες μέρες πάνω όλοι γνωρίζουμε ότι η τεχνική υπηρεσία του Δήμου είναι υποστελεχωμένη. Έτσι δεν είναι. Την ίδια εικόνα έχω και από τη ΔΥΑΙ. Το ζήτημα είναι όλο αυτό το κύκλο των εργασιών και την ανάγκη των τεχνικών παρεβάσεων, ειδικευμένων τεχνικών παρεβάσεων που πρέπει να γίνουν στα αρδευτικά η δίκτυα, ποιος θα την αναλάβει. Επίσης, θέλω να δούμε με ποιο τρόπο θα περιοριστεί η μικρή εισπραξιμότητα που έχουν οι Δήμοι και οι μεγάλες απώλειες που υπάρχουν σε αυτό το κομμάτι. Τρίτο θέμα, υπάρχει μια διαφοροποίηση στα τιμολόγια, σε σχέση με το τιμολόγιο ανακηβικό που αφορά την κοινότητα του Προφήτη Ιλία και όλες τις άλλες κοινότητες. Φαντάζομαι ότι αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η κοινότητα του Προφήτη Ιλία αρδεύεται από το νερό του βιολογικού καθαρισμού, το επεξεργασμένο. Όμως, επειδή υπάρχει μια υψομετρική διαφορά, αυτό επιφέρει μια αύξηση στην κατανάλωση ελεκτικής ενέργειας. Έχει γίνει μια μελέτη κόστους, ωφέλους γι' αυτό το γεγονός. Το σημαντικό όμως θέμα για μένα είναι ποιος τελικά θα αναλάβει η συντήρηση και την ανάπτυξη των δικτύων της άρδευσης και με ποιο τρόπο θα γίνει, διότι αν γίνεται συνεχώς με οργολαβίες, νομίζω ότι δεν θα είναι αποτελεσματική και αποδοτική. Υπάρχουν χωριά τα οποία χρησιμοποιούν σε άρδευση το νερό της σύνδρευσης, υπάρχουν όμως άλλα χωριά των οποίων το αρδευτικό νερό είναι γυψούχο, κάτι που σημαίνει ότι ο χρόνος ζωής των μηχανημάτων και των γεωτρίσεων ελαττώνεται δραματικά. Αυτό χρειάζεται άλλου τρόπου παρέμβαση και άλλου είδους τεχνική υποστήριξη. Αναφέρετε κάπου ότι οι δήμοι έχουν αγροτικό τιμολόγιο στη ΔΕΙ, σε σχέση με αυτό που έχει η ΔΕΙ, το οποίο είναι επαγγελματικό. Δεν φαίνεται πουθενά να έχετε προσδιορίσει το κέρδος και η ωφέλεια που θα έχουμε από αυτή την αλλαγή των τιμολογίων. Ρωτάω και αν έχουμε κάνει αυτή τη διαδικασία αλλαγής των τιμολογίων ή παραμένουν τα παλιά τα οποία θα πληρώνεται από τη ΔΕΙ, διότι ο εξοπλισμός στα παλιά ρολόγια είναι κάτι από τη ΔΕΙ. Έχει γίνει όλη η διαδικασία της μεταφοράς στο δήμο, έχουν αλλάχτεί τα τιμολόγια, δεν έχουν κάνει αυτό το πράγμα, δεν έχουν γίνει. Ποιος απαντήσει από τη δημοτική αρχής της ερωτήσης, κ. Φουρεξάκη, εσείς μπορείτε ή ο κ. Σατσάκης. Στο πρώτο σχέλος μόνο, στην παρατήρηση του κ. Τσατσάκη, να πω ότι... Πολλοί δεν καλύψει η κυρία Καναβάλη και ο κ. Σατσάκης, το λέτε εσείς. Είναι κάτι που προφανώς μας προβληματίζει και εμάς ως τεχνική υπηρεσία, σε μια οριακή κατάσταση που βρίσκεται από άποψη προσωπικού υπηρεσία, προστίθεται μια σοβαρή αρμοδιότητα, που αν κάποιος θέλει να τη δει αναπτυξιακά για τον αγροτικό τομέα, και έτσι πρέπει να είναι, δεν μπορεί να κάνει μια απλή διαχείριση. Τολμώ να πω ότι το πρώτο διάστημα υποχρεωτικά θα είναι διαχειριστικό, να γίνει μια ομαλή μετάβαση. Έχουμε την αγωνία αυτό να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και εδώ είναι και ο κ. Πυρηδάκης, ο προϊστάμενος του αρμοδίου τμήματος, ο οποίος έχει οργανώσει πάρα πολύ καλά μέχρι τώρα τη συγκεκριμένη διαδικασία, αλλά όλα θα δοκιμαστούν στην πράξη με την έναρξη της αρδευτικής περιόδου. Και είμαστε σχετικά πεσιόδοξοι στο αν θα έχουμε καταφέρνει να ενεργοποιήσουμε όλες τις συμβάσεις που απαιτούνται για τις συντηρήσεις, αλλά θεωρούμε δεδομένη την καλή συνεργασία με τη DEI, ώστε να παραδοθεί η σκητάλη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς να κρεμάσουνε οι διαδικασίες για επισκευή ζημιών και δευτερευόντως και για τα αρδευτικά που είναι λίγο πιο εύκολη η διαδικασία. Το διατάφτα είναι ότι αναμένουμε τις δυνατότες που θα μας δώσει και η όποια νομοθεσία κεντρικά για την ενίσχυση με προσωπικό εξωτερικό για τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Θα δούμε και ανακατανομές εντός του Δήμου, κατά πόσο είναι εφικτές ώστε το τμήμα να αποκτήσει μία τουλάχιστον επαρκής τελέχωση. Και από το χρόνο θα συζητάμε για έργα που θα έχουν να κάνουνε με καινούργια δίκτυα, που είναι απαραίτητα. Έχουμε όρημες μελέτες αυτή τη στιγμή για τις Δαφνές, για τα Κεράσια, για τον Προφήτη Ηλία Δίκτυα που σχετίζονται με το φράγμα του Λαδούκου. Και θα επιδιώξουμε την υλοποίησή τους με τη συνδρομή και της περιφέρειας Κρήτης, που καθίσταται ένας απαραίτητος κρίκος, πολύ κρίσιμος για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση των έργων από τη στιγμή που είναι ευθείας ανταποδοτικότητας οι οποίες επενδύσεις κάνουμε ως δήμος πια για τα αρδευτικά. Ό,τι εισπράττουμε αυτό θα επιστρέφει και ως έργο. Άρα, εννοείται ότι τίθεται θέμα εισπραξιμότητας. Δεν μπορεί όλοι να ζητάνε και να μην πληρώνουν αυτοί που πρέπει να πληρώνουν. Έχουμε, νομίζω, τους μηχανισμούς, κυρία Καναβάκη θα πει, ως οικονομική υπηρεσία, αυτό να γίνει με ένα δίκιο τρόπο και με μια ήπια προσαρμογή, αλλά τουλάχιστον αυτοί που πονηρά μόνο εκμεταλλεύονται και δεν πληρώνουν, να αρχίζουν να αναθεωρούν λίγο τη στάση τους. Θα πάρει κάποιο διάστημα να ισορροπίσει, αυτό δεν πρέπει να κρυβόμαστε. Πάντα σε μια αλλαγή χρειάζεται. Είναι για το καλό της ΔΙΑΙ κυρίως, αλλά και της ίδιας της άρδευσης, αυτή η μετάβαση. Μας πιάνει όμως σε μια περίοδο που δεν είχαμε τους ανθρώπινους πόρους και να το υποστηρίξουμε όπως θα θέλαμε. Να δούμε. Κύριε Πρόεδρε, να συμπληρώσω μόνο κι εγώ σε αυτά που είπε ο συνάδελφος, με την υπηρεσία του οποίου το τελευταίο διάστημα έχουμε μια στενή επαφή, η οικονομική υπηρεσία και η τεχνική υπηρεσία, για να υποδεχθούμε όσο το δυνατόν πιο ομαλά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την νέα αυτή αρμοδιότητα, την μεταφορά της άρδευσης από τη ΔΕΙΑΙ για γνωστούς λόγους που έχουν συζητηθεί σε προηγούμενα συμβούλια που έχουν πάρθει οι σχετικές αποφάσεις και σήμερα εδώ είμαστε για να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω. Όντως με τις δυνάμεις του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουμε να προσπαθήσουμε να λειτουργήσει κάτι νέο, όμως πρέπει να πούμε ότι σε αυτή την προσπάθεια συνεχώς έχουμε δίπλα μας και τη ΔΕΙΑΙ, η οποία διαθέτει τη γνώση και την εμπειρία για να μας βοηθήσει σε αυτό. Από εκεί και πέρα τώρα σε ό,τι αφορά την εισπραξιμότητα κυρίως που αυτό μας ενδιαφέρει από την πλευρά μας και αυτό είναι ένα θέμα που διαχρονικά έχει απασχολήσει όταν συζητείτε το θέμα της άρδευσης είτε σε επίπεδο συμβουλίου, είτε σε επίπεδο ΔΕΙΑ, είτε σε επίπεδο κοινωνιών, τοπικών κοινωνιών κυρίως. Αυτό που εμείς ως οικονομική υπηρεσία θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια είναι η εισπραξιμότητα. Έτσι πρέπει, αυτό είναι το σωστό, αυτό είναι το δίκαιο, διαθέτει ο Δήμος Ιρακλίου έμπειρα στελέχη, διαθέτει μηχανισμό και αυτόν θα ενεργοποιήσουμε, τον ενεργοποιούμε ήδη με τις ομάδες εργασίας που έχουν σχηματιστεί, ώστε να προσπαθήσουμε να μην αποφευχθούν δυσάρρσες καταστάσεις ό,τι αφορά την εισπράξη. Και να τονίσω, μόνο κλείνοντας, ότι η μελέτη για την άρδευση, για το τέλος της άρδευσης που συζητάμε απόψε, έχει, όπως θα δείτε, κινηθεί στα ίδια επίπεδα μέχρι τώρα που είχε και η ΔΕΙΑ, καθώς είναι τα πρώτα μας βήματα και θέλουμε να δούμε πώς θα κυλήσει και αργότερα θα το επικυροποιήσουμε, θα το επαναπροσδιορίσουμε. Να απαντήσω εγώ, κύριο Σαθάκη, το θέμα των βλαβών. Έτσι αλλιώς η ΔΕΙΑ, εκ των πραγμάτων είναι υποστελεχωμένη, το ξέρουμε όλοι, δεν φτάνανε, το προσωπικό δεν ήταν αρκετό για να συντηρήσει τις βλάβες της ίδρευσης. Οπότε, ανεγκαστικά, και ο κύριος Μακαλόνας το ξέρει που είναι τους αχρόνια, ο κύριος Στιακάηχης, έχουμε κάνει εργολαβία. Αν εγκαστικά θα μπει μια εργολαβία, εκ των πραγμάτων τώρα θα έχει πάντα τη βοήθεια της ΔΕΙΑ με την εμπειρία, αλλά αγκαστικά θα μπει εργολαβία. Έτσι ήταν και στη ΔΕΙΑ. Δεν υπήρχαν τα άτομα, δυστυχώς όλοι ξέρουμε, 127 άτομα ήταν η ΔΕΙΑ, δεν είχε δυνατότητα να κάνει με δύο σπόρους, με δύο άτομα την αποκατάσταση των βλαβών, όχι μόνο στην ίδρευση, όσο μάλλον στην άδρευση. Κύριε Πρόεδρε, όταν κάνουμε ερωτήσεις θα σας παρακαλώ πάρα πολύ για το καλό όλον μας να τις απαντάμε. Το τέλος είναι ανταπαδοτικό. Σωστά, με το 10% μας δίνει ο νόμος να είναι λιγότερο. Το ρεύμα είναι βασικό κόστος και δεν μου απαντάει κανένας τι διαφορά έχουμε κέρδους από το ρεύμα που μεταφέραμε. Βασικό σημαντικό της πρώτας ήταν να μεταφέρει στο Δήμα να πληρώνουμε λιγότερα το ρεύμα. Και δεν μου απαντάει κανένας. Ωραία, δηλαδή να σκεφτώ εγώ τι για τη μελέτη που κάνατε βιωσιμότας ή πώς τη λένε αυτή τη μελέτη για τα ανταπαδοτικά τέλη. Αν δεν ξέρετε και φέρετε τον υπηρεσιακό, αν δεν μπορεί ο υπηρεσιακός, ο αντίστοιχος αντιδήμαρχος. Σας παρακαλώ πολύ. Να το τελειώνουμε αυτό το πράγμα γιατί συνεχώς έχουμε μη απαντήσεις. Και έρχεστε μεταδομένες, απαντήσετε κάτι που θα διαβάσουμε στην εφημερίδα το πρωί και στις ερωτήσεις που κάνουν δεν απαντάτε. Τοποθετήσεις, ο κ. Στριακάτης. Δεν θα μου απαντήσετε. Ανταπαδοτικά ψηφίζουμε. Ζητάτε με τον ΗΠΑ να ψηφίζει ανταπαδοτικά και δεν έχουμε τον πραγματικό κόστος. Τι μου λέτε τώρα. Σε κάποιες σχοινές γεωτήσεις που χρησιμοποιούνται και ίδρευση και άδρευση, αυτό έχουμε να λάβει να τη συντηρεί η ΔΙΑΙ και να πληρώνει το κόστος. Το διαφορά είναι γύρω στο 20% είναι τη μη κόστους αυτής τη μη ίδρευσης, αν ήταν στο Δήμο Ιρακλείου ή αν ήταν στη ΔΙΑΙ. Διότι η ΔΙΑΙ τίποτα να πληρώνει αγωτικό ρέμμα και η ΔΙΑΙ πληρώνει κανονικό κοιακό ρέμμα. Κύριε Πρόεδρε να προσθέσω κάτι. Να προσθέσω κάτι. Καταρχήν λέγοντας ότι νομίζω ότι απαντάμε, είμαι βέβαιη μάλλον, ότι απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις που μας στήθητε σε οποιοδήποτε θέμα. Και όταν δεν γνωρίζουμε την απάντηση έχουμε και το θάρρος να το πούμε. Από εκεί και πέρα ούτε για το θέμα της άρνησης συγκεκριμένα δεν διάβασα κάτι σήμερα στον ημερήσιο τύπο. Από εκεί και πέρα είναι εδώ και η υπηρεσία και η διευθύντρα της οικονομικής υπηρεσίας είναι εδώ και ο κ. Πυρηδάκης είναι από την τεχνική υπηρεσία και στην ερώτηση που θέτει ο κ. Βιγερός, τα υπηρεσιακά κυρίως θελέχει, γιατί είναι καθαρά τεχνική η ερώτησή του, είναι ότι η απάντηση αυτή δεν μπορεί να δοθεί στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Πρέπει να ολοκληρωθεί η περιέλευση της αρμοδιότητας στο δήμο και αυτοί, εν καιρό, θα δουν οι ομάδες εργασίας πώς θα βαδίσει κάποια δεδομένα και θα ολοκληρωθεί η μελέτη και σε αυτό το κομμάτι. Εδώ είναι ο κ. Πυρηδάκης και αν θέλει κάτι να προσθέσει ή αν είπα κάτι λάθος, κ. Πυρηδάκη. Καλησπέρα. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε καμία αύξηση και λόγω της κατάστασης που υπάρχει ειδικά φέτος στην Ήπεθρο, με το θέμα με το λάδι και με τα μπέλια, οι ανθρώποι είναι καταστραμμένοι εντελώς. Πιστεύω ότι δεν θα ποτίσουν και πολύ βέβαια, αλλά εδώ βλέπουμε μια αύξηση 17% και θέλω να πω και κάτι ότι εδώ στην τριτοβάθμια επεξεργασία που τη δώσαμε το 2012 η δημοτική αρχή του δημάρχου του Γιάννη του Κουράκης τότε, το είχαμε 12 μέχρι 15 δωρεάν. Το 2015 η δημοτική αρχή παρόν έβαλε μία τιμή, η οποία κρατήθηκε μέχρι τώρα 0,12. Τώρα βλέπω και γίνεται 0,14, εμείς δεν συγχωρούμε βέβαια. Δεν λέω να μην είναι 0, διότι έσχεν τα ποδοτικά και δεν γίνεται, αλλά να παραμείνουν στο 0,12. Και βλέπω και εδώ την άδρευση το 0,23 από 0,20 και βλέπω και εδώ ένα τέλος ελέγχου υδρομέτρου 12 ευρώ. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτό το τέλος ελέγχου του υδρομέτρου. Δηλαδή, όταν πάει ένα σε 30-40 σε ένα κολεκτέρ υδρόμετρα θα βάλει χρέος 300-400 ευρώ, δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό, Γιώργο. Η ΔΕΓΑΙ δεν το είχε αυτό, τέλος ελέγχου υδρομέτρου δεν το είχε. Ήταν μηδενικό. Ναι, ήταν μηδενικό. Αυτό το ποθέτησή μου ήταν αυτή. Ο κ. Ζιερός. Κοιτάξτε, το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Και είναι σοβαρό γιατί απευθύνεται σε ένα κομμάτι δημοτών του Ηρακλήου οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με τον πρωτογενή παράγοντα. Έχει λοιπόν σοβαρά αναρωτηξιακά χαρακτηριστικά. Με αυτή την έννοια έπρεπε η πολιτική του Δήμου προς την ομάδα αυτή των παραγωγών να είναι μία πολιτική η οποία πραγματικά να τους βοηθάει, να τους ξεμπλοκάρει, να τους δίνει προβλήματα και κυρίως να τους δίνει αυτό το κομμάτι το οποίο είναι απαραίτητο στην δουλειά που κάνουν στην αναπληξιακή συμπαραγωγή να είναι όσο το δυνατόν οικονομικό και όσο το δυνατόν καλύτερο. Για πολλά χρόνια έχουμε μια ποσότητα νερού το οποίο το πετάμε στη θάλασσα από την τροβάθμιμη επεξεργασία του βιολογικού. Αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται ένα κομμάτι δικτύων προς τον Άγιο Βλάση, τον Άγιο Σίλα και τις βασιλιάς και πρέπει άμεσα, δεν ξέρω αν αυτό θα πέσει, θα πάει στην αρμοδιότητα της ΔΕΙΑ ή στην αρμοδιότητα του Δήμου να μελετηθούν και να δημοψηθούν έργα προς τη Φινηγιά και προς ευρύτερες αγροτικές περιοχές, ώστε πραγματικά να ξεπεράσουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που έχει και με την ποιότητα και με το κόστος. Δεύτερον, όταν η αρμοδιότητα της άρτρευσης έχει μεταφεθεί με απόφαση στο Δήμο Ιρακλίου και έχουν εντύπωση ότι έχει δημοσιευτεί και στο ΦΕΚΤΩ αντίστοιχο. Άρα, δεν είμαστε σε διαδικασία μεταφοράς, είναι αποφασμένο και τελεσίδικο. Ήμαστε σε διαδικασία προετοιμασίας του Δήμου να υποδεχτεί την άσκηση αυτής της αρμοδιότητας. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται ούτε με μερικά βήματα ούτε απροετοίμαστα. Έρχεται η πρόταση, όπως είπε και ο κ. Τιακάκης, με μια αύξη και στις δυο κυρίες κατηγορίες. Και στις κατηγορίες που παίρνουν το νερό του βιολογικού, αλλά και στις κατηγορίες των αρτρευτικών νερών. Αυτή η αύξηση κανονικά, από τη στιγμή που έρχεται στο Δήμο και έχουμε μικρότερο κόστος, δεν δίνει δικαιολογή τίποτα που είναι και ανταποδοτικό το τέλος. Άρα θα έπρεπε να έχουμε τα πραγματικά στοιχεία του κόστος, τη διαφορά της ΔΕΙ και κυρίως αν θέλετε να έχουμε και μια προοπτική, ότι μέσα από το net metering θα έχουμε ένα κέρδος, το οποίο σε ένα χρόνο, σε ένανι, σε δύο, σε τρία, δεν ξέρω σε πόσα, να το κάτσουμε να το συζητήσουμε, αυτό το κόστος θα ελαχιστοποιηθεί και θα δώσουμε στους αγρότες και στην παραγωγή τους ένα νερό το οποίο θα είναι πολύ φθινό και κυρίως θα είναι και ποιοτικά καλό. Και τα δύο αυτά πράγματα σήμερα δεν συμβαίνουν. Δεν υπάρχουν σε αυτή την εισηγήση. Άρα δείχνει μια προχειρότητα, μια βιασύνη και κυρίως μην τα μεταφέρουμε όλα τα προβλήματα στους εργαζόμενους και στο στελεχικό δυναμικό. Η πολιτική την ασκούνε οι εκλεγμένοι. Εσείς θα κρίνετε αν το θέμα είναι έτοιμο, ξεψαχνίζοντάς το και δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες στο στελεχικό δυναμικό να το ολοκληρώσει και να το τεκμηριώσει πλήρως. Δεν θα μεταφέρετε πάντα την ευθύνη από εσάς, ο κύριος τέτοιος ή η κυρία τέτοια έχουν την ευθύνη. Εκτός και αν δεν θέλετε να έχετε καμιά ευθύνη και να την έχει η υπηρεσία. Οπότε να πηγαίνουμε κατηστή να μιλάμε την υπηρεσία. Εμείς θα ψηφίσουμε λευκό, όχι γιατί δεν θέλουμε να ψηφιστεί αυτό το θέμα, αλλά είναι απροτήμαστο. Είναι ανεπαρκές και δεν ξέρω αν θα εγκριθεί από τη στιγμή που δεν έχει αιτιολόγηση. Ο κύριος Βρυσαλής. Η λιμμένη απόφαση της Δημοτικής Αρχής ουσιαστικά απαντάει στο βασικό ερώτημα από πού θα εισπραχτούν και πώς θα εισπραχτούν οι οφειλές των αγροτών και γενικότερα των κατοίκων του Ηρακλείου στο κομμάτι της ίδρυσης. Νομίζουμε ότι σήμερα αυτό που φαίνεται και από αυτή την εισήγηση φαίνεται όχι η προχειρότητα όπως είπε ο κύριος Λήγερος, φαίνεται η κατεύθυνση, η στρατηγική που λέει ότι σήμερα οτιδήποτε υπηρεσία θέλει ο πολίτης θα πρέπει να πληρώνεται. Εξάλλου και η κυρία Καναβάκη και αλλά και οι προηγούμενοι προαλίστατες, αυτό ο καημός είναι η εισπραξιμότητα και βεβαίως οτιδήποτε γίνει θα πρέπει να εισπράττεται για να γίνεται κάποια αντοποδοτικό πανέμβαση. Τα λέω αυτά γιατί ουσιαστικά και η εισήγηση αυτή όσο καλοφιαγμένη και να είναι δεν απαντάει στο εξής. Οι αγρότες μας θα μπορούν να έχουνε φτεινό νερό τέτοιο που να μπορεί να καλύψει τις δικές τους ανάγκες σε ένα βασικό κομμάτι της δραστηριότητάς του. Από τι φαίνεται και με την εισήγηση όχι μόνο φτεινό δεν θα είναι αλλά θα ξεκινήσει και ένα σαφάρι κυνηγητού ακριβώς να εισπραχτούνε όλα αυτά που δεν μπορούσε η ΔΕΙΑΙ να εισπράξει και λόγω της έλλειψης προσωπικού και λόγω έλλειψης και μηχανισμών. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το δρόμο και η εισήγηση σήμερα συνεχίζει και κάνει δηλαδή να θεωρεί το νερό εμπόρευμα που ουσιαστικά για να το αποκτήσει κάποιος πρέπει να το πληρώσει πολύ ακριβά. Όσα απόδειξε το παραπάνω έρχεται βέβαια και η ενσωμάτιση του λεγόμενου περιβαλλοντολογικού τέλους που επιβάλλεται με την υλοποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας του 2000 για τα νερά. Το χαράτσι αυτό θα πληρώνεται στην υπηρεσία άρδευσης του Δήμου και θα αποδίδει το χαράτσι στο λεγόμενο πράσινο ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να χρηματοδοτήσει αμφιβόλο αξίας και αξιωσμότητας έργων με διαδικασίες τέτοιες και καθόντας και μια προμήθεια του 2,5% Ουσιαστικά λαδί κουβεντιάζουμε τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σήμερα καλείται η Δημοτική Αρχή να υλοποιήσει γιατί ήταν ανεπαρκής η δαιειάει. Και για λόγο έλλειψης προσωπικού και βεβαίως για λόγο αν θέλετε επειδή ήταν και πάρα πολύ κοντά στους πολίτες τους αγρότες είχε πάρα πολλά προβλήματα να υλοποιήσει αυτή τη στρατηγική ακριβώς του κυνηγητού των μικρών αγροτών. Και ταυτόχρονα το όποιο έργο σήμερα θα χρειαστεί να γίνει αυτό που σήμερα λέει και η εισήγηση είναι ότι θα γίνει ουσιαστικά με βάση τα λεφτά που θα μαζευτούν. Εμείς διεκδικούμε και αυτό λέμε και στους κατοίκους και στους αγρότες το εξής. Δεν πρέπει να γίνει καμιά διακοπή νερού λόγω οφειλής σε άνεργους, χαμηλόμισους, χαμηλούς ενταξιούχους. Καμιά μεταφορά χρεών από τη δαιειάει ή της υπηρεσίας στους δήμους της εφορίας, καμιά δέσμευση άφημη, να αυξηθεί το τιμολόγιο στους μεγάλους αγροτικούς παραγωγούς στα ξενοδοχεία, τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Να εξασφαλιστεί επάρκεια για τη λαϊκή κατανάλωση με ποιοτικό πόσιμο νερό. Να γίνει η πρόσληψη απαραίτητοι του επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού και ταυτόχρονα να γίνουν τα άμεσα έργα υλοποίηση τέτοιων έργων ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια και οργανωτική διαχείριση του νερού χωρίς δίτ, χωρίς συμβάσεις παραχώρησης από αρμόδιο κατοικοφορέα. Ειδιαίτερα για το νερό που τώρα που συζητάμε το αρδευτικό. Χρειάζεται φτεινό ελεγμένο νερό με μείωση των χαρατσιών, καμιά διακοπή υδρόμετρου, καμιά μεταφορά χρειών, όπως είπα, κατασκευή των αναγκαίων εγκυβαλτικών αρδευτικών έργων και να παγώσει η ύσπλαξη των τελών άρρευσης και συνολικά των δημοτικών τελών για τους ελαιοπαραγωγούς που επλύγγιζαν από τον Ωδάκο και την Κακοκερία έως το τέλος του 2020. Με βάση αυτά καταψηφίζουμε την εισήγηση ακριβώς γιατί έχουμε μια άλλη αντίληψη για το τι θεωρούμε κοινωνικά αγαθά που θα πρέπει να παρέχονται στους πολίτες και του νομού μας και του νησιού μας με επάρκεια και να είναι σε τέτοιες τιμές που να μπορούν να καλύψουν και το κόστος παραγωγής που σήμερα χτυπιέται από πολλές πλευρές. Κύριε Πρόεδρε, όπως καταλαβαίνετε σήμερα αυτό το οποίο αναδεικνύεται είναι ότι από την εποχή που οι καποδυστριακοί δήμοι ενσωματώθηκαν στο μεγάλο το Μητροπολιτικό Δήμο Ιρακλίου δεν αντιμετωπίστηκαν επί της ουσίας, δεν ενσωματώθηκαν ποτέ οι περιοχές, οι αγροτικές περιοχές, οι αγροτικοί κοινιδήμοι και πολλές φορές που θέλουμε να μιλάμε ότι μεταφέρουμε αρμοδιότητες πόρους και κάνουμε το τεχνικό πρόγραμμα με βάση στις ανάγκες της ενδοχώρας, δεν λέμε ακριβώς την αλήθεια. Εάν δε λύσουμε τα ζητήματα της άρδευσης για το Βενεράτο, την Αυγενκή, τον Προφήτη Ιλία, τον Άγιο Σύλλα και όλες τις αγροτικές περιοχές, οι οποίες καταφέρουν μάλιστα με ένα πολύ αξιέπαινο τρόπο να συγκρατούν τον πληθυσμό τους και ειδικότερα ο Προφήτης Ιλίας είναι ένα case study για το πώς καταφέρνει μια αγροτική περιοχή να κρατάει την νεολέα, να δίνει παραγωγικές μονάδες οι οποίες εξάγουν χιλιάδες τόνους προϊόντα στο εξωτερικό και βεβαίως θα πρέπει να το πούμε και να το παραδεχτούμε και να το λέμε ότι σ' αυτό συνέβαλε αυτό το καταπληκτικό έργο, και πρέπει να τα λέμε τα καλά, της τριτοβάθμιας επεξεργασίας του βιολογικού καθαρισμού του νερού και το οποίο εδώ και πάρα πολλά χρόνια ζητάει την αναβάθμιση του. Δεν μπορεί, όμως, να γεννίκει, νομίζω, από τα ζητήματα που δεν χωράνε ούτε μικροπολιτικές, ούτε δεν μπορεί να το κάνει ο Δήμος Ιρακλίου, όταν δεν έχει στελέχη. Δεν έχει στελέχη. Η τεχνική υπηρεσία, γνωρίζουμε το έλλειμμα διαχρονικά που υπάρχει σε μηχανολόγους μηχανικούς, συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν πάρει στις πλάτες τους τεράστιο φορτίο και αυτή τη στιγμή που έρχεται μια κατά τα άλλα σωστή απόφαση να μεταφέρουμε την ευθύνη από τη ΔΕΙΑ στο Δήμο Ιρακλίου, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα λόγω της έλλειψης προσωπικού. Εδώ λοιπόν θα πρέπει να γίνει ένα κυριαρχό ζήτημα για το Δήμο Ιρακλίου, πώς θα αντιμετωπίσουμε τώρα άμεσα, δεν θα πρέπει να έρθουν οι συνέπειες κατά την καλοκαιρινή περίοδο με τα τεράστια, εγώ σας λέω ότι θα έχουμε σίγουρα πως είχαμε πάντα μεγάλα προβλήματα κατά την καλοκαιρινή περίοδο λόγω της έλλειψης προσωπικού, λόγω της ύψης των μέσων, λόγω της ταχύτητας που δεν θα μπορούμε να πάρουμε κάποια εξαρτήματα και βεβαίως όταν ο αγρότης θα θέλει να ποτίσει το χωράφι του, το αμπέλι του και δεν θα μπορεί, για απλούς λόγους καμιά φορά καταλαβαίνετε ότι θα είμαστε με την πλάτη στον τείχο. Πρέπει λοιπόν το τμήμα άρδευσης του Δήμου Ιρακλίου να είναι μια πρώτη προτεραιότητα και άμεσα η τεχνική υπηρεσία να δει με ποιες ενέργειες θα στελεχώσει ή με ποιες κινήσεις θα καλύψει το κενό το οποίο υπάρχει. Δεν ξέρω αν θα πρέπει να πάει σε μια προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια και μηχανική της περιφέρειας που ήταν του Δήμου Ιρακλίου. Θα πρέπει να επιφορτιστούν με σημαντικά έργα παρακολούθησης του Δήμου Ιρακλίου και να βάλουν πλάτη σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, αλλιώς δεν πρόκειται να δούμε κανένα από τα μεγάλα έργα τα οποία περιμένει όλος ο αγροτικός ιστός του Δήμου Ιρακλίου να γίνονται τα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια. Ή θα πρέπει να συζητήσουμε με τον ΟΑΚ, ενδεχομένως επίσης, πώς θα μπορέσει ο ΟΑΚ που έχει μια μεγάλη εμπειρία στα έργα άρδευσης και είδευσης, βέβαια εμάς μας ενδιαφέρει προκειμένου η άρδευση και να μπορέσουμε να απαντήσουμε τώρα στα ζητήματα και όχι να αποκτήσουμε εμπειρία, όχι να περιμένουμε να δούμε τα προβλήματα που θα σκάσουν ως βόμβες μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο. Θέλω να βάλω όμως και ένα ζήτημα που το είχαμε αντιμετωπίσει την προηγούμενη πενταετία σε σχέση με το πώς διαχειρίζεται σε ένα σύγχρονο κράτος αυτά τα ζητήματα άρδευσης και δίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην υπόλοιπη Κρήτη με ένα έξυπνο, με ένα αποκεντρωτικό τρόπο το ζήτημα της άρδευσης. Και αναφέρομαι, κύριε Πρόεδρε, στους το ΕΒΟ, στους οργανισμούς, τους τοπικούς, των χριστών αρδευτών, οι οποίοι έχουν καθολοκληρία την ευθύνη της λειτουργίας τους, παίρνουν πάνω τους το έργο, αυτοί πραγματικά με στοιχεία αντικειμενικά γιατί θέλουν να λειτουργεί το έργο, θέλουν να κοστολογούν το νερό, οι ίδια να λαμβάνουν την περιφρούρηση, οι ίδια να λαμβάνουν να κυνηγήσουν αυτούς οι οποίοι δεν πληρώνουν και είναι μεγάλο πρόβλημα για το Δήμο Ηρακλείου. Και όχι μόνο θυμίζω ότι ο Δήμος Φεστού και ο Δήμος Γόρτινα τηναχθήκαν οι προϋπολογισμοί τους την προηγούμενη περίοδο από το ζήτημα της διαχείρισης του αρδευτικού νερού. Και προχώρησαν με άμεσες ενέργειες και κινήσεις την προηγούμενη περίοδο τα δημοτικά συμβούλια στη συγκρότηση το ΕΒ. Γνωρίζω πολύ καλά τις αντιδράσεις που μπορεί να υπάρχουν σε κάποιες συγκεκριμένες τοπικές κοινωνίας, πρέπει όμως να τους εξηγηθεί, πρέπει να τους δοθούν εκεί τα διαπιστευτήρια για να πιστεύουν, να αναλάβουν για λόγους ευελιξίας, για λόγου χρηστής διοίκησης, για λόγου καλύτερης αποτελέσματος για την ίδια τους την παραγωγική διαδικασία, το έργο να δοθεί στα χέρια των αγροτών, των χριστών αρδευτών. Κατά τα άλλα, εγώ νομίζω ότι μπορούμε σήμερα να ψηφίσουμε αυτό το βήτα που λέει αναφορικά με τις μηχτές υδροαρδευτικές γιοτρήσεις ο Δήμος όπως προτάθηκε κτλ. Αλλά για το θέμα της τιμής, επειδή νομίζω ότι δεν είμαστε έτοιμοι να το ψηφίσουμε, νομίζω κύριε Δήμαρχε καλό θα ήταν να το αποσύρετε και να μην το ψηφίσουμε. Εφόσον δεν υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που θα μας δώσουν τη σαφή εικόνα για το πώς πρέπει να οικοστολογηθεί το νερό. Αυτό προθετήθηκε η συγγενία μας ο κύριος Θιακάκης. Προφανώς συμφωνούμε απόλυτα με αυτά που είπε και το είπε και με πολύ ωραίο τρόπο. Θέλω να το συνδέσω όμως με το πρώτο θέμα για το ψήφισμα σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Αυτός πραγματικά είναι ένας εναλλακτικός υδατικός πόρος. Άλλη το λένε υδάτινο, υδατικός πόρος νομίζω είναι το πιο δόκιμο. Και από την περίοδο που είμαστε δημοτικοί αρχοί που πήγαμε στη δελτοβάθμια επεξεργασία που αυτό έπρεπε να έχει προχωρήσει. Δηλαδή να υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη ΔΕΙΑ για να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτό το πόρο και να ικανοποιήσουμε όλη την αγροτική περιοχή του Δήμου Ιρακλίου. Στην αρχή και επειδή υπήρχαν και επιφυλάξεις γι' αυτόν τον υδατικό πόρο, υπήρχαν πάρα πολλές επιφυλάξεις, παρά του ότι υπήρχαν μετρήσεις, επιστήμονες πριν οτιδήποτε γίνει, συνεργάστηκα με τους αγρότες και τώρα μάλιστα τον έχουν αγκαλιάσει πάρα πολύ αυτόν τον πόρο τον υδατικό και θέλουν να επεκταθεί. Είναι ό,τι πρέπει να κάνουμε είναι το εξής, ότι πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός από τη ΔΕΙΑΙ να μπει σε χρηματοδοτικά προγράμματα, να αξιοποιήσει το σύνολο του πόρου αυτού να υπάρξει μια μεγάλη επέκταση, ούτως ώστε να καλύψουμε με δίκτυα όλη την αγροτική περιοχή να μην πηγαίνει τίποτα στη θάλασσα και αυτός ο υδατικός πόρος πρέπει να είναι και πάρα πολύ φθινό. Για αυτόν τον λόγο, εμείς δεν θα συμφωνήσουμε στην αύξη, γιατί και ο αγροτικός κόσμος και η αγροτική κοινωνία περνά μια πολύ δύσκολη κρίση, είπε ο κ. Στακάκη, σε σχέση με το ΔΑΚΟ και σε σχέση με την καταστροφή με τα σταφύλια, άρα να παραμείνει χωρίς να υπάρξει καμία αύξη στο τέλος και να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός, που σύνολό του θα αξιοποιηθεί αυτός ο πόρος με τριτοβάθμιο επεξεργασίας, ούτως ώστε να μην πηγαίνει ούτε στα γόνα στη θάλασσα. Ναι, κύριε Πρόεδρε, θα ήμουν πολύ σύντομος, διότι οι δύο προλαλήσαμε το πιο κυριστιακά και το πιο επικεφαλής μας, θα είπαν τα πράγματα όπως έχουν. Ήθελα να πω το εξής μόνο, ότι η πρόταση για να μεταφερθεί η άρδευση από την ΔΙΑΕΙ στο Δήμο Ηρακλείου ήταν επί της δικής σας δημοτικής αρχής, διότι θυμάμαι πολύ καλά ότι υπήρχε ένα σωστό προγραμματισμός από μέρους μας, ως δημοτική αρχή, μια σωστή διαχείριση και ήταν μία ή άλλη, δεν υπήρχε πρόβλημα. Διονκώθηκε το πρόβλημα, το οικονομικό, επί της εποχής της δικής σας. Επίσης θέλω να πω ότι δεν έχει γίνει, παρόλο που πήγαν οι μελέτες και θυμάμαι τον Γιούλο Στακάι που κουβεδιάζουμε, είχαν δοθεί οι μελέτες για επέκταση δικτύων άρδευσης, δεν έγινε τίποτα. Και ήθελα να πω στο σημείο αυτό ότι οι επεκτάσεις πρέπει να γίνονται με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα διότι είχαμε πολλές φορές σπασίματα, χάνονταν το νερό δηλαδή διότι γινόταν πρόχειρες οι επεκτάσεις. Συμφωνώ ούτε καμία αύξηση βεβαίως, καμία αύξηση. Επίσης είναι μικράς αύξησης, είναι αύξηση. Όπως πολύ σωστά είπα ο Κυρουστιάκας, υπήρχε ένα πρόβλημα με την πληρωμή των αγροτών διότι έχουμε να κάνουμε τον πρωτογενή τομέα οπότε η μία χρονιά είναι καλή, οι δυο-τρεις είναι κακές, δεν υπάρχουν λοιπόν τα οικονομικά, εν πάση περιπτώσει, εχένια για να μπορούν να πληρωθούν το νερό και υπήρχαν κάποιες δοκιμάσεις, υπήρχε μια έντονη ισύμπαση, εν πάση περιπτώσει ένα έπινο το νοσημείο μη πληρωμής των αγροτών για το θέμα του νερού. Κλείνοντας το μεγάλο πρόβλημα, το μεγάλο πρόβλημα ή το μεγάλο κόστος είναι το ρεύμα, τεράστιο πρόβλημα το ρεύμα και θα έλεγα ότι πρέπει να υπάρχουν, να υπάρχει ένας προγραμματισμός και μια πίεση σε επίποδο υπουργών, βουλευτών και υπουργών για να υπάρξει ένα τυμολόγιο μειωμένο για τις ΝΙΑΕΥ. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Κασαπάκης. Με τα πολλά χρόνια που είμαι με τα κοινά, όλο λέω να μην εκπλήσουμε πλέον, αλλά δε μ' αφήνετε. Και απορώ πώς γραμματισμένοι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνουν τις αντιφάσεις που έχουνε. Σε αυτά που λένε και σε αυτά που γράφουνε. Πρώτον, μιλάνε για εισπραξιμότητα μέσα. Και αυτό υπονομεύονται ταυτόχρονος, αφού το πινακάκι λέει 65% στα έσοδα του 20 και 25% εισπραξιμότητα στα παλιά χρέη. Ποιος το κανόνιζε αυτό το 25% ή το 65%? Από πού βρισκίσε? Δεν ξέρω με. Αλλά κατά τώρα θα έχουμε εισπραξιμότητα. Και γιατί όλο αυτό, διότι έπρεπε λέει, προσέξτε, προκαλείται να πάνει και έσοδα που εκ του νόμου είναι ίσα. Όχι την πραγματικότητα, αλλά εκ του νόμου. Οπότε τι κάνω, βάζω το 25% και το 65% και το κουλατρίζω έτσι για να τα πατσήσω. Το αν θα πατσήσουν και όλοι στην πράξη, δεν ξέρω με. Δεν μου λέτε, εάν ένας αγρότης σήμερο ζητήσει δημοτική ενημερώτα και δεν χρωστάει δραχμή στο δήμο, αλλά χρωστάει το νερό, θα του δώσετε, δε θα του δώσετε. Θα του δώσετε. Την άλλη μέρα που θα χρωστάει στο δήμο το νερό της άνδρεφς θα του δώσετε, άμδε. Εκεί να δείτε μπερδέματα. Να δείτε με όσοι χρωστούν, αφού δεν δίνουμε ενημερώτα σε κάτι όπου 15 χρόνια είχε παραγραφεί, είχε ξεχάσει μια κλήση της τροχείας. Έχω εδώ τη μελέτη, την απόφαση του 49 του 2007, όταν αποφασίστηκε να μεταφερθεί η άρδοψη από το δήμο στη ΔΕΙΑΙ. Και προσέχτε, έτσι γίνει οικονομοτεχνική μελέτη, έτσι για να μην μαζαλίζετε κάθε φορά με τις μελέτες. Οικονομοτεχνικές, λες και είναι, επειδή έτσι γράφει και ό,τι έτσι πείτε θα βάλει. Αν λέγατε ότι δεπανάλλουμε έναν κατοστάρικο, θα τη βγάλεις βιώσιμη, δεν την έφυγα, είναι μία κατοστάρικο βιώσιμη. Για μην μπορώ το ανέδοτο με το λογιστή, ένα και ένα πόσο θα έλετε να κάνει. Και έλεγε λοιπόν τότε, το Δημοτικό Συμβούλιο, έχοντας υπόψη την οικονομοτεχνική μελέτη που εκπονήθηκε και αξιολογήθηκε από τη δύσσα κρήτης, της οποίας έβγαζες τα τσένδι που θα είσαι η ΔΥΑΙ. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερο το κρατούμενο. Εσείς δε επίσης ερματολογίζετε συνέσια γιατί έχετε τις ανώνυμες εταιρίες, γιατί είναι πιο ευέλικτες, γιατί κάνουν, γιατί διάχνουν. Και τώρα τι έγινε, έπαψε η ευελιξία της ΔΥΑΙ και ξαναπέρατε πίσω την τραυμαδιότητα. Κάτι άλλο συμβαίνει, δεν μας το λέτε. Επίσης, πίνετε νερό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, το είδαμε και στο προηγούμενο θέμα. Ανταγωνιστικότητα, ανταγωνιστικότητα, ανταγωνιστικότητα. Την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων την υπολογίζετε, που έχουν επιπλέον κόστος αντικρήτητα μεταφορικά, που είναι δυσβάστακτα, τους βάζετε και από άλλο ένα χαράτσι, κατά τα άλλα σαν κόπτετση για την ανταγωνιστικότητα. Ποια? Μόνο τον επιχειρήσεων των μεγάλων, να βγάλουν κέρδικη. Οι αγρότες, άτσι, να πληρώνουν. Διότι το νερό, ποιος σας είπε, κύριε τερία, είναι κοινωνικό αγαθό. Εμπόρευμα είναι και θα το πληρώνετε για να το έχετε. Δεν έχεις να πληρώσεις, δεν θα έχεις αυτό το εμπόρευμα. Αυτό του λέτε. Και τώρα λέει, βέβαια, δεν χρειάζεται οικονομοτεχνική μελέτη, οπότε πετάμε πέντε νούμερα, έτσι, και χρειάζεται καταλάβει ο καθένας. Από πού προέκυψε το 0,14, από πού προέκυπη το άλλο, από πού προέκυπη 25% εις πραξιμότητα, είπα, άμα θέλετε, το ψηφίζετε, κύριε, άμα δεν θέλετε, όχι άλλος. Για να πάω παρακάτω τώρα, διότι τι πρέπει, λέει, να πάρουμε υπόψη μας, ότι η επιχείρηση λόγω της διευρύδησης περιοχής αρμοδιότητας. Ναι, αλλά αυτό δεν έγινε τώρα, είχε το 0,11, και τότε το αποδέχθηκε μια χαρά. Ότι το αντικείμενε, η διεΐ κοστολογεί με υπερδιπλάσιο τοιμολόγιο της διεΐΑ, ωραία, και τα κόμματα που ψηφίζετε και βγάνετε κυβερνήση τόσα χρόνια, τι κάνουν, γιατί τα ψηφίζετε. Εάν είσαστε υπέρ της μίωσης του τιμολογίου και δεν γίνεται νομοθετική παρεύαση, από το κόμμα που ψηφίζονται, καταψηφίστε το. Ή στείλτε το ένα μήνυμα, δεν θα πάρετε το ψήφο την άλλη φορά. Τέταρτον, τι πρέπει να πάρουμε υπόψη, ότι διεΐΑ η Ρακλίου μας θέζεται από έλλειψη προσωπικού λόγου το νομοθετικό μέτρο να αναστρέψει το προσλήψον. Ενώ ο Δήμος, τι να σας πω, στελέσει από που θέλετε. Αγκάρω. Δεν είχε συνταξιοδοτήσεις, προσλαμβάνει τι θέλει και τα λοιπά. Επίσης, λέει, είναι ένα καταπληκτικό, και είναι η δεύτερη φορά που γίνεται. Δι' άλλη ήταν εκτός δήμου, αλλά σε δημοτικό πράγμα. Η διεΐΑ η λέει, δεν μπορώ να το κάνω, πάρ' το δήμα να το κάνεις εσύ. Και τι λέει μετά, το δεύτερο δήμα, αφού δεν μπορούσες εσύ δήμη, ανάθεσέ με τον προγραμματικό σύμβαση να με πληρώνεις. Για να κάνω πιο αυτό που σου είπα, πάρ' το γιατί δεν μπορώ να το κάνω. Θα τρελαθούμε τελείως. Τόσο λαμβάνεται αυτό το πράγμα. Δεν λέει ότι είναι το κόστος το πρόβλημα, λέει η έλλειψη προσωπικού, λέει η κόστος της διεΐΑ, τέτοια λέει. Δεν λέει, λέει, για λεφτά. Α, αφήστε τώρα τα σάπια. Λοιπόν, άρα, δεν μπορεί κάτι να το κάνει, το δίνει στο δήμο, και πληρώνεις αυτό μετά να το κάνει, αφού δεν μπορεί. Δηλαδή θα αποκτήσει ξαφνικά προσωπικό, και αν είναι για να το δώσει σε εργολόγο, γιατί δεν θα το δίνει ο δήμος σε εργολόγο, μόνο πρέπει να το δίνει η διεΐΑΙ, της αρεσίας της, τις επιλογίες της, όπως λέει. Για να φεύγει πάλι η αρμοδιότητα. Ο δήμος μόνο θα πληρώνει και δεν θα ελέγχει τίποτα. Αυτά όλα είναι περίεργα. Είναι απορίσεις που δεν στέκουν, είναι αντιφάσεις. Με το σύστημα που στηρίζεται, που μιλάει για ανώνυμες εταιρείες, για ανταγωνιστικότητες, για τόνα και τ' άλλο, και αντιφάσσετε και θα καταψηφίσετε η μοναχή σας. Ό,τι η διεΐΑΙ δεν μπορεί να το κάνει, άρα φέρνει το στο δήμο. Δεν κολλάει. Οπότε πώς θα τα ψηφίσουμε όλα αυτά. Δεν στέκουν. Και διαβάζω ξανά λέω τα κείμενά σας αστερά, τίποτα από έξω. Ό,τι λέτε και μας. Η μία μπάντα αντιφάσσει με την άλλη. Οπότε αυτό που είπε ο Βρυσαλής. Καταψηφίζουμε. Και πρέπει βέβαια κάποτε να φέρνει όλο το πατσέτο, νερό, ύντρευση, άντρευση, αποσέντευση να το δούμε. Πατσέτο ολόκληρο. Δεν μπορεί κομματάκι κομματάκι, βάλε τόσα στο Ναϊσίλα, βάλε εδώ, βάλε στην Αγία Τριάδα να πληρώνει ο άνεργος, να το δούμε καμιά φορά όλο μαζί. Κύριε Πρόεδρε, θα αναφερθώ μόνο σε δύο θέματα, επιμέρους. Το ένα είναι η σπραξιμότητα και το άλλο είναι η δημοτική ενημερότητα. Ως προς την σπραξιμότητα, η μελέτη εδώ προβλέπει περίπου 65%, δηλαδή σχεδόν τα δύο τρίτα θα πληρώνουν και το ένα τρίτο δεν θα πληρώνει. Θα σας κάνω ένα απλό παράδειγμα. Έστω ότι ο δήμος έχει να εισπράξει 300 ευρώ από τρεις δημότητες και ξέρει ότι θα πληρώσουν 2. Αν πληρώσουν και 3, είναι 100 ευρώ στον καθένα. Αν πληρώσουν 2, είναι 150 ευρώ στον καθένα. Δηλαδή έτσι που το πάμε θα έχουμε μια αύξη 50% για τους συνεπείς και 0 για τους υπόλοιπους. Άρα έχει σημασία να έχουμε όσο γίνεται μεγαλύτερη σπραξιμότητα ώστε να μειώσουμε και το κόστος για όλους. Και να επισημάνω ότι το νερό αυξάνει την παραγωγικότητα, άρα μπορεί κανείς να ζητήσει από τους συνδημότους να πληρώνουν. Θα έλεγα λοιπόν να έχουμε στο τέλος του έτους μια ανάλυση, ένα απολογισμό του πώς πληρώθηκαν όλα αυτά. Δεύτερον, επειδή στο παρελθόν ήταν χαλαρή η σπράξη από τους δήμους και από την ΔΥΑΙ ενδεχομένως, δεν θα πρέπει να δεσμεύσουμε τους δημότες για τις παλιές οφειλές, δηλαδή δεν θα πρέπει να αρνηθούμε η δημοτική ενημερότα να ισχύσει από εδώ και πέρα. Γιατί θα ζορίσουμε πάρα πολύ τους ανθρώπους που έχουν πληρώσει τους δέκα χρόνια, κακώς δεν πλήρωσαν, αλλά δεν μπορούμε να τους, δηλαδή θα έλεγα η δημοτική ενημερότα προβληματισμένος και από αυτά που είπε ο συνάδελος Κασσαπάκης, να ισχύσει μόνο για τις νέες οφειλές που θα δημιουργηθούν στο δήμο. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχη, ακούγοντας τη στιγμή, κατάλαβα ότι όλοι συμφωνούμε σε ένα πράγμα, ότι η ΔΥΑΙ δεν δύναται να σηκώσει άλλα αυτήν την αρμοδιώτητα. Το ακούγαμε και το προηγούμενο διάστημα. Είναι κάτι το οποίο δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά της εδομένα και λόγω έλειψης προσωπικού, άλλο και λόγω εσόδων. Έτσι περνείται η αποφάση η αρμοδιώτητα αυτή να έρθει στο Δήμιο Ευρακλείου. Όμως γνωρίζοντας το κομμάτι των κωδικών ανταποδοτικών, τον οποίο τώρα εγώ με αφορά στην καθαριότητα, είναι σαφές ότι τώρα δεν μπορεί να υπάρξει καμία, να το πω έτσι, ελαστικότητα στην ύσπραξη των οφυλών, των δημοτών στο κομμάτι της άρδευσης. Και πόσο μάλλον όταν τα ανελαστικά, οι ανελαστικές δαπάνες της άρδευσης είναι πολύ μεγάλες. Το λέει και η μελέτη νομίζω. Οπότε δεν μπορούμε να δούμε φαινόμενα του παρελθόντος με οφυλές εκατομμυρίων ευρώ που πολλές φορές ήταν δικαιολογημένες, άλλες φορές δεν ήταν. Οι αγρότες ξέρουμε τη δυσκολία που περνάνε ειδικά αυτό το διάστημα, τη δυσκολία που έχουν περάσει και στο παρελθόν. Όμως υπάρχουν και συγκεκριμένοι δημότες μας που πραγματικά κάνουν σπατάλι υδάτινων πόρων και αυτό μένει και απλήρωτο. Οπότε μπαίνοντας στο Δήμο Ηρακλείου σε ένα κωδικό άκρος και αυστηράν ταποδοτικό να ξέρουμε ότι η σπραξιμότητα πλέον συνδέεται άμεσα και με την παροχή των υπηρεσιών που θα κάνουμε, αλλά και των επιπλέον έργων που πιθανόν να χρειάζεται. Μα ένας λόγος που πήγε και η άδρευση στο Δήμο Ηρακλείου ήταν ότι η DEI δεν μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με κανένα τρόπο για θέματα άδρευσης. Ήταν και αυτός ένας από τους σοβαρότερους λόγους που πήγε και η άδρευση στο Δήμο. Το παράδοξο των νόμων, απαγορεύει στην DEI να μπει σε χρηματοδοτικά προβλήματα άδρευσης και επιτρέπει στους Δήμους να μπουν. Ήταν ένα σοβαρός λόγος, πολύ σοβαρός λόγος. Δεύτερον, δεν έχει γίνει καμία αύξηση πουθενά. Ό,τι τιμολόγιο ίσχε πάντα, η ίδια τιμολόγηση. Εγώ ξέρω τα στοιχεία, τα όσα μου έλεγαν ακριβώς αυτά τα ίδια. Μια αύξηση έχει γίνει στο 2015 για την Προφήτη Ηλία, δεν έχει γίνει. Τα ίδια θα ισχύσει, ό,τι ισχύει τότε, θα ισχύσει τώρα. Εγώ δεν ξέρω, Γιώργο, καμιά άλλαγη να έχει γίνει θέμα αύξησης στο θέμα του Προφήτη Ηλία. Ήταν 0.12, κύριε Βουρεσάκη, και είναι τώρα 0.14. Με το ΦυΠΙΑ, σύν ΦυΠΙΑ πάει, το ΦυΠΙΑ δεν έχει καμιά άλλαγη. Και εγώ αυτό που θέλω να τονίσω, 0.12 σύν ΦυΠΙΑ. Θέλω να σου πω, η τιμή θα είναι η ίδια, η τιμή θα είναι η ίδια, δεν αλλάζει τίποτα. Ό,τι ίσχε πριν με τη ΔΕΕΤΕ ίσχε τώρα. Δεν είναι. Ό,τι είναι, 0.12 σύν ΦυΠΙΑ ή 0.15 χωρίς ΦυΠΙΑ, τι πράγμα είναι. Δεν αλλάζει τίποτα. Δεν αλλάζει τίποτα, μισόρευτο, μισόρευτο. 0.12 ήταν και γράφει το 0.14. Ε, δηλαδή, τι έχει με ΦυΠΙΑ το 0.12 ΦυΠΙΑ. Πρώτα, δεν ήταν χωρίς το ΦυΠΙΑ το 0.12, δεν έγινε. Δεν πρέπει να ανέδειση, ρε Καναβάκη. Έχω την απόφαση της ΔΕΕΤΕ. Δεν θα γίνει καμία αύξηση, δεν θα γίνει. Εγώ μίλησα σήμερα με τις Περσιακούς της ΔΕΕΤΕ και μου είπαν ότι είναι 0.12. Προβαλώς είπαν εχωρίς το ΦυΠΙΑ, αλλά δεν θα γίνει καμία αύξηση. Αυτό που θέλω να πω καταρχάς, κύριε Μακαρόνα, όχι κύριε Μακαρόνα, είστε τώρα πολλά χρόνια. Όχι το 2014, ήταν όλα μια χαρά, στην ΔΕΕΤΕ και δεν υπήρξε η ΔΕΕΤΕ, ήταν ανθυρά οικονομικά και τα χαλάσαν όλα. Δεν είναι. Πού προχωρήσατε σε επέκταση διεθνών? Της Άδρευσης ή της Ίδρευσης. Ξέρετε, στην Ίδρευση θα σας πω τι γίνεται. Εγώ αυτό που θέλω να πω όμως προς όλους, θα πρέπει όμως και οι αγρότες να καταλάβουν σε ένα σημείο ότι θα πρέπει να πληρώνουν κιόλας. Δεν είναι μόνο να παίρνουν το νερό. Πάρα πολύ δεν πληρώνουν με σκοπό. Αυτό είναι δεδομένο και εγώ αμφιβάλλω αν η ισπραξιμότητα, ξέρετε, στην Ίδρευση η ισπραξιμότητα είναι 55%, το 45% δεν τιμολογείται. Εγώ ειλικρινά αμφιβάλλω αν είναι πάνω από 25-30% η Ίσπραξιμότητα στην Άδρευση. Αμφιβάλλω. Το 45% δεν τιμολογείται στην Ίδρευση, δηλαδή είτε χάνεται είτε τα ρολόγια είναι χαλασμένα είτε κλέβεται. Είναι πλέον το 45% στην Ίδρευση. Για την Άδρευση 60-70% θα είναι. Πρέπει όλοι μας να πούμε ότι όσο νερό παίρνουν να τιμολογείται, να είναι όλοι σωστά στις υποχρεώσεις, αυτό θα είναι υπέρ ολονών. Θα μειωθεί το κόστος. Ναι, αλλά όλοι ξέρουμε, κύριε Γιώργο, εσύ τα ξέρεις καλύτερα από εμάς που ασχολείσαι, ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο ομαλά στην Άδρευση. Όχι οι αγρότες, ναι, αλλά προς συμφέρον θα είναι, αν τιμολογεί και όλο το νερό και είναι ανθυρά τα λεφτά, τα ποδοτικά, θα μειώνει τη τιμή. Έτσι δεν είναι, είναι απλό. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί συνάδελφοι, συζητάμε απόψε ένα θέμα που αφορά μία μεγάλη μερίδα συνδημοτών μας, συμπολιτών μας και νομίζω ότι όλοι μας και σχέσεις έχουμε με ανθρώπους της υπέθρου γενικότερα, αλλά και εμπιστοτοποιημένοι είμαστε για να παρθεί μία απόφαση και να προχωρήσει μία διαδικασία που θα είναι θετική και για αυτούς κυρίως, για τις δικές τους κοινωνίας. Επειδή ακούστηκε η πολιτική απόφαση ή οι υπηρεσιακοί παράγοντες, να ξεκαθαρίσουμε καταρχήν ότι η μεταφορά, η μεταβίβαση της αρμοδιότητας της υπηρεσίας άρντρευσης από τη ΔΥΑΕΙ στο Δήμο Ιρακλείου είναι κατεξοχήν μία πολιτική απόφαση, η οποία όμως θα πρέπει να υποστηριχθεί τεχνικά και από τα εμπλεκόμενα υπηρεσιακά στελέχη, στα οποία ουδέποτε, όχι μόνο στο συγκεκριμένο θέμα, έχουμε μεταφέρει ή μεταβιβάσει ή αποδώσει καμία ευθύνη ή καμία συνέπεια των δικών μας πράξεων. Είναι συνεργάτες μας και έτσι τους αντιμετωπίζουμε. Και έτσι είναι παρόντες και στα δημοτικά συμβούλια όταν χρειάζονται να δώσουν εξηγήσεις τεχνικής φύσεως που εμείς δεν είμαστε εδώ γι' αυτό. Θέλω λοιπόν να πω ότι η πολιτική μας βούληση και αυτό που μεταφέρθηκε και πάνω σε αυτό δούλεψαν και εργάστηκαν τα υπηρεσιακά στελέχη για να καταλήξουμε και να έχουμε αυτή την πρόταση που συζητάμε σήμερα η οποία προηγήθηκε η συζήτησή της στην Οικονομική Επιτροπή. Η βούληση ήταν να παραμείνει το τέλος της άρρευσης στο ίδιο ακριβώς επίπεδο όπως ήταν με τη ΔΕΙΑΙ. Οι τιμές που βλέπετε στην εισήγηση συμπεριλαμβάνουν το ΦΠΑ. Έχω εδώ και παρακαλώ πάρα πολύ όποιος συνάδελφος επιθυμεί να έρθει είναι έγγραφο της ΔΕΙΑΙ με αριθμό 1 Νοεμβρίου του 2019 όπου λέει τις τιμές πλέον του ΦΠΑ για τις περιοχές που συζητάμε. Άρα και το είπα και στην αρχική μου τοποθέτηση δεν καταλαβαίνω γιατί συζητούσαμε τόση ώρα για αύξηση. Δεν υπάρχει καμία αύξηση. Εδώ είναι και οι υπηρεσίες να το διαβεβαιώσουν αλλά εδώ είμαστε και εμείς πολιτικά λοιπόν να το πούμε. Δεν υπάρχει καμία αύξηση. Τα έγγραφα σκριπτ αμάνεντ είναι εδώ της ΔΕΙΑΙ. Η πρόταση της υπηρεσίας του Δήμου είναι εδώ. Οπότε νομίζω ότι συγκλίνουμε και επομένως θα πρέπει να προχωρήσουμε και να πάμε παρακάτω για να προχωρήσουμε και στον κανονισμό λειτουργίας να πάει στην Επιτροπή Ποιότητα Ζωής, τη Διαβούλεως και ούτω καθεξής γιατί η αρνητική περίοδος δεν μπορεί να περιμένει. Νομίζω δηλαδή ότι δεν διαφωνούμε κάπου και εδώ είναι όλες οι σχετικές πληροφορίες. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρο. Από τα πιο σημαντικά, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει καμία αύξηση σε σχέση με τα τιμολόγια και είναι κάτι που το δουλέψαμε γιατί δεν ήταν αυτονόητο. Το τέλος υδρομέτρου, αυτό γιαλέγχου υδρομέτρου. Αυτό τι είναι, ποιος το έβαλε. Το τέλος σελέγχου υδρομέτρου. Μισό λεπτάγι να ολοκληρώσω κύριε Μαρκαρώνα. Θα σας πω μόνο το εξής, ότι θα ήθελα να είμαστε όλοι λίγο προσεκτικοί στο κομμάτι των χρόνων γιατί έτσι όπως είναι η γραφειοκρατία, δυστυχώς μπαίνουμε στην αρνητική περίοδο, σίγουρο είναι αυτό, χωρίς να έχουμε συμβασιωποίηση της εργολαβίας συντηρήσεων. Δεν υπάρχει πιο γρήγορος τρόπος για να κινήσουνε τα πράγματα σε τέτοιου είδους διαδικασίες, άρα αν δεν είναι κάτι ημίζωνο σημασίας, δείτε το λίγο διαφορετικά. Εδώ είναι η κ. Πυριδάκης που μου τα εξηγεί, υπάρχει ένα άγχος ουσίας πια για το ζήτημα των ζημιών που μπορεί να βγουνε. Πώς θα τις διαχειριστούμε. Το τέλος ελέγχου υδρομέτρου δεν υπήρχε, προσθέθηκε τώρα. Και επίσης δεν επιτρεπόταν η μεταφορά υδρομέτρου. Τώρα βάζετε τη μεταφορά και καλώς κάνετε, για να μην διαπέζουν τα παιχνίδια. Βέβαια θέλω να ρωτήσω, η μεταφορά ισχύει για τη δημοτική ενότητα ή για διαφορετική δημοτική ενότητα. Δηλαδή μπορεί ένας από τη ΣΥΒΑ να πάει στα σταυράκια ή πρέπει να είναι εντός της δημοτικής ενότητας. Ναι, είναι ένα θέμα αυτό, αλλά θεωρούμε, γιατί μιλήσαμε με τους προέδρους, ότι είναι μεγάλο το κόστος 55 ευρώ για τη μεταφορά. Επειδή και από ό,τι ξέρουμε η υπηρεσία είναι έτοιμα της τώρα και χρόνια να φύγει η άδρευση από τη ΔΕΙΑΙ για να πάει προς το δήμο, δηλαδή επικαλείται ότι δεν μπορεί να το υποστηρίξει. Εάν και αφού βλέπω ότι η μόνη διαφωνία είναι οι αυξήσεις. Ας περάσει, αν συμφωνούν, να περάσει απόφαση χωρίς καμία επιβάριση πλέον. Ούτε το τέλος υδρομέτρου, ούτε κάποια αύξη. Και να μην μπαίνουν οι αστεροί σχετικοί μα είναι με PPA ή χωρίς PPA. Να πούμε χωρίς καμία επιπλέον επιβάριση. Γιατί από ό,τι ξέρω και εγώ η υπηρεσία η σύγκριση της είναι αυτή τώρα και χρόνια. Δεν μπορεί να το υποστηρίξει. Βέβαια το επιχείρημα ότι είναι αποδυναμωμένη υπηρεσία θα έρθει μετά από καιρό και ο δήμος θα ακουστεί εδώ μέσα ότι είναι και ο δήμος αποδυναμωμένος. Το πλεονέκτημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ο δήμος μπορεί να κάνει έργα. Ενώ η υπηρεσία δεν μπορεί να τα κάνει. Δεν μπορεί να τα κάνει. Άρα εκεί υπάρχει ένα πλεονέκτημα. Και εγώ θα συμφωνήσω στο να μην υπάρχουν επιπαρήνσεις. Ξέρουμε πολύ καλά ότι όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενείο τομέα δεν έχουν σταθερό εισόδημα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η χρονιά, ειδικά η φαιντινή, είναι ίσως από τις δυσκολότερες. Έχει αυξηθεί πολύ το κόστος παραγωγής. Εάν μπορείτε να το τροποποιήσετε ώστε να μην υπάρχει καμία επιπλέον επιβάνηση, να το δούμε. Κύριε Πρόεδρε, επειδή μίλησε και ο Πρόεδρος με κάποιος τέλεχος από τη ΔΥΑΙ τώρα στο ενδιάμεσο, διαβεβαιώνουμε ότι και η μελέτη πάνω σε αυτό, ξαναλέω έγινε, θα ισχύσει ό,τι ισχύει στη ΔΥΑΙ. Είμαστε σε μια πιλωτική περίοδο. Ναι, ναι, ναι. Είμαστε σε... Μισό λεπτό, μισό λεπτό. Οι τιμές που προτείνονται, ξαναλέω, είναι με βάση το σημερινό τιμολόγιο της ΔΥΑΙ, εδώ υπάρχει ο εγγράφος. Πόσο πιο ξεκάθαρα πρέπει να το πούμε. Αυτό το επιμέρους που με ρώτησε για το 55 ευρώ, κρατάω μία επιφύλαξη, κυρία συνάδελφε, θα το δούμε. Το 105 ευρώ. Δεν το γνωρίζω εγώ προσωπικά να σας το απαντήσω αυτό. Μπορώ όμως να το να ρωτήσω πού βασίστηκε η υπηρεσία. Αλλά τώρα μίλησε ο Πρόεδρος με κάποιον από τη ΔΥΑΙ και του υπεβεβαίωσε αυτά. Κυρία Καναβάκη, το τέλος υδρομέτρου όμως, το τέλος υδρομέτρου. Ο ελέγχος του υδρομέτρου. Ο ελέγχου. Διαφωνείτε να γίνει, να μην, για αυτό. Είναι υποχρέωση του χρήστη, του φορέα, να κάνετε τον έλεγχο. Πρέπει να πληρώσει ο χρήστης για τον έλεγχο. Δεν υπάρχουν περιπτώσεις, κύριε Χαιρέτη, που οι δρόμετρα πανταλίζονται για διάφορες αιτίες. Βεβαίως υπάρχουν. Εκείνο εγκαταλογιστεί. Δεν το συζητάμε. Αν έχει σπάσει, αν το έχει κλέψει, αν οτιδήποτε. Αλλά, όπως το λέτε, καταλαβαίνουμε ότι θα πληρώνει ένα τέλος ο χρήστης σε έναν υπάλληλο ή στην υπηρεσία για να πάει να ελέγξει. Τι έγραψε. Όχι. Ωραία θα πάει να το ελέγξει αν υπάρχει. Νομίζω ότι συμφωνούμε. Διευκρινίσαμε και την επισήμανση που κάνατε. Το τέλος είναι πάγιος. Όλα είναι σοβαρά. Θεωρώ ότι συμφωνούμε. Γίνανε οι διευκρινίσεις. Εδώ έχετε και εσείς συμμετέχητο στο δουσού της ΔΥΑ. Εγνωρίζετε, δεν έχετε τέτοια θητεία. Θεωρώ ότι συμφωνούμε και ότι η όποια παρερμηνία περί της αυξήσεως έχει ηθή. Στο τέλος έχουμε κολλήσει τώρα. Τα δώδεκα θα τα δούμε. Δεν το ξέρω. Ωραία. Θα το δούμε αύριο. Κι ο βαθαρισμός πολλές φορές δεν μπορεί να τον χρεώσει στον χρήστη. Μπορεί να τον έχει κάνει κάποιος άλλος. Ξέρεις πώς γίνονται αυτά. Παίρνει γυπνούλια. Οπότε βγάλτε και αυτό. Μουρεξάκι. Κύριε Μακαρόνα, η ομάδα εργασίας, είπα και στην αρχή, συνεργάστηκε με τη ΔΥΑ. Η ΔΥΑ είναι πολύ πιο έμπειρη, όπως ξέρετε, από την οικονομική μας υπηρεσία επ' αυτού. Άρα, οι προτάσεις που καταλήξαμε, δεν ήρθαν ξαφνικά ως για μαγείας στα μυαλά των υπηρεσιακών, των δικών μας, να πούνε τέλος ελέγχου, τέλος σύνδεσης, τέλος το ένα, τέλος το άλλο. Δεν το αιτιολογείς επαρκώς τώρα, δηλαδή, η κυρία Καναμπάκη. Όχι, κύριε Χαιρέ. Θέλω να πω ότι αυτά δεν είναι παρθενογέννηση. Δεν τα βλέπουμε πρώτη φορά. Νομίζω, κύριε Πρόεδρο, ότι έχουμε να απαντηθεί. Έχουμε ξανδίσει το θέμα, θεωρώ ότι συμφωνούμε. Θα τα δούμε για 12 ευρώ, θα τα δούμε αύριο το πρωί και θα επικοινωνήσουμε με τους επικεφαλείς να τους το εξηγήσουμε. Ναι, μια σκέψη που μου ήρθε τώρα, επειδή είμαι λίγο γνώστης του θέματος με το επεξεργασμένο νερό, πώς η DEI θα το κοστολογίσει. Δηλαδή, αυτό ίσως χρειάζεται σε άλλους κωδικούς εξόδους, γιατί δεν μπορείς να πάρεις το μισό ρεύμα από το βιολογικό που χρησιμοποιείται από εξεργασμένο ή... Ίσως θα πρέπει κάπως να μπει σαν υπηρεσία προς τη DEI, δηλαδή ότι μας παρέχει ξέρω εγώ τόσα χιβικά, το 65% δεν ξέρω πόσο, να χρησιμοποιηθεί έτσι. Γιατί, πώς θα κοστολογηθεί σε ρεύμα, θα πληρώνει, δηλαδή, το 1% του λογαρισμού. Μα τελείως δεν είναι έτσι. Έχουμε συμφωνήσει στις ιοτρήσου που είναι και άδρευση και ίδρευση, θα κάνει τη συντήρηση, θα την κάνει η DEI και το ρεύμα το πληρώνει ο δήμος. Άρα θα γίνει σύμβαση, δηλαδή, με τη DEI. Ναι, το λέει μέσα σε αυτό που είναι. Η πρόταση είναι στις Κινές, εμείς να βάλουμε τη συντήρηση και ο δήμος να πληρώνει το ρεύμα. Και κλείνουμε. Τι θέλετε. Ο κύριος βρήσε, δηλαδή, στις το λόγο. Όχι, ωραία, λοιπόν. Αλληλώνετε λίγο την άποψή σας, κύριε Στιακάκη. Δεν ψηφίζομαι καμία αύξη, όπως εσυμφωνήθηκε ότι δεν υπάρχει αύξη, ούτε το τέλος ελέγχου υδρομέτρου. Κύριε Καναβάκη, αυτό είχατε πει ότι θέλετε να το δείτε, το τέλος ελέγχου υδρομέτρου. Ομόφωνα. Κατά ειλαϊκή σπήρωση. Λευκό και εξίσαντο λόγο, για να περάσουμε από το λευκό, για κανένα άλλο λόγο. Λευκό και εμείς, κύριε Παραδόσο. Λευκό ο κύριος Νιουτάκης, λευκό ο κύριος Γιγερός. Είναι ατεκμηρίωτο γι' αυτό. Ναι, και κατά ειλαϊκή σπήρωση. Και κατά ειλαϊκή σπήρωση. Σωστά, κύριε Βρυσαλή. Σωστά. Να πάμε λίγο πιο γρήγορα, συνάδελφοι, στο τρία. Στο τρία ερώτησαν, κύριε Γιγερέε. Αρκετές, ναι. Ναι. Λοιπόν. Μισό λεπτό, μισό λεπτό, μισό λεπτό. Εμείς λέμε ναι στη μεταφορά, χωρίς καμιά αύξηση και κανένα τέλος. Καθαρή, καμία επιβάση. Κανένα τέλος παραπάνω. Ό,τι υπήρχε στη ΝΥΑ, εντάξει. Γιγερέε, έχετε το λόγο. Μάλιστα. Στον πίνακα που έχετε μέσα για τις αναμορφώσεις του προϋπολογισμού, διαβάζω το 4.30, παροχή υπηρεσίας για διερεύνηση και ανάπτυξη σύστηματος δημόσιας συγκοινωνίας. Έχω την εντύπωση ότι στον προϋπολογισμό υφίστανται κάποιο αυτό το συγκεκριμένο θέμα. Ήταν από τις προτάσεις που είχαμε καταθέσει εμείς, σαν ενεργοί πολίτες, στο πρόγραμμα τεχνικών έργων. Δεν θυμάμαι, όμως, αν το είχαμε κάτι σαν μελέτη και εσείς το κάνετε τροποποίηση και το κάνετε παροχή υπηρεσίας. Και αν κάνετε κάτι τέτοιο, διευκρινίστε μόνο, διότι δεν περιέχεται στην εισήγηση κάτι τέτοιο. Αναφέρετε δικαιολογία μόνο σαν παροχή υπηρεσίας. Το ίδιο και το 5, αν ισχύουν αυτά τα δύο. Και μετά θα δούμε τα εγώ λοιπόν. Άλλη ερώτηση υπάρχει? Υποστάλετε κυρία Ναστασάκη να απαντήσετε. Ναι, κύριε Γελιτάκη. Για να μην επαναλάβω τις ίδιες ερωτήσεις, θα ήθελα και εγώ να απαντήσω σε αυτές τις στιγμές, στις ρωτήσεις που έβαλε ο κ. Ζηλιαρός. Και επίσης, όσον αφορά την εγγραφή 4, που λέτε παραχή υπηρεσίας, που διαιρέμησε ανάπτυξη στήματος δημόσου συγκοινωνίας, αν ότι δημοκρατική συγκοινωνία. Να αναθέσετε μια μελέτη για να δούμε κατά πόσο σχόλουμε η δημοκρατική συγκοινωνία. Αυτό που θα προταθεί η ώρα. Άλλη ερώτηση υπάρχει? Το απαντήσετε. Απαντήσετε, θα πάρουμε. Χωρίς απαντήσετε τι να το αποθήτησουμε. Θα τελειώσουμε και γρήγορα κιόλας. Απαντήσετε. Εδώ έχουμε τροποποίηση προϊπολογινού και ζητάω... Ο κ. Σαναστασάκης είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει τώρα. Αυτό δεν είπατε κ. Σαναστασάκη, δεν το θυμάστε. Θυμάμαι πολύ καλά ότι αυτό ήταν πρόταση δικιά μας. Βεβαίως ήταν δική σας πρόταση και έχω δώσει εντολή να δημοκρατεί το ταχύτερο η μελέτη για τη δημοκρατική συγκοινωνία. Παροχή υπηρεσία. Το μετατρέψανε σε παροχή υπηρεσίας και δεν αντάξανε ούτε τον κωδικό του το προηγούμενο. Το μετατρέψανε σε παροχή υπηρεσίας για να το κάνουν απευθείας ανάθεση και δεν μετατρέψανε τον κωδικό. Βάλαναν καινούριο κωδικό χωρίς να γράφουν τίποτα για τον προηγούμενο. Κύριε Λιγερέ με μία μικρή επιφύλαξη γιατί αποσίαζα στη συγκεκριμένη οικονομική επιτροπή. Οι διερεύσεις που έχει κάνει η υπηρεσία και το τμήμα κυκλοφορίας δείχνουνε ότι ο πιο δόκιμος τρόπος για να μελετήσουμε το συγκεκριμένο θέμα... Μην απαντάτε σε άλλο θέμα κύριε Αναστάκη. Διεφέρον σε αυτό το θέμα. Εγώ λέω ότι εφόσον υπάρχει εγγραφή στον προϋπολογισμό σαν μελέτη, πρέπει να έχετε να δείτε τροποποίηση προϋπολογισμού από το τάδε κωδικό, το τροποποιούμε και δημιουργούμε καινούργιο κωδικό με το τάδε περιεχόμενο που η μελέτη γίνεται παροχή υπηρεσίας. Αυτά τα πράγματα δεν φαίνονται στην εισήγηση. Άρα είναι παράτυπη η εισήγηση. Αν δεν είναι μελέτη και είναι από την αρχή παροχή υπηρεσίας που αμφισβητό, γιατί ξέρω πολύ καλά τι προτείναμε εμείς, υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Κυρία Καραβάκη, με πώς θέλετε... Επειδή είναι θέμα οικονομικής επιτροπής, μήπως... Προσέξτε, σε μισό λεπτό που έλειψα από την οικονομική επιτροπή περάσα δεκατέσσερα θέματα. Ένα από αυτό ήταν και τούτο. Δε θέλετε να πείτε γι' αυτό, κύριε. Τίποτα, τίποτα. Συζήτηση δεν γίνεται. Αυτό θέλω να πω. Ουσιαστικής συζήτησης δεν γίνεται. Γιατί δεν λέτε τους λόγους που φύγατε, κύριε Ένγιερε. Ξέρετε, γιατί έφυγα και αντί να με φωνάξετε πριν ξεκινήστε... Δεν πειράζει. Το σεβασμό βλέπω εγώ από όλους. Δεν πειράζει. Ξεβασμό έχουμε και το ξέρετε πολύ καλά, κύριε Εγιέρερε. Δεν θέλω να σε εισηγήσει. Και η άποψή σας στην οικονομική επιτροπή πάντα ακούγεται και καταγράφεται και την ακούμε και τη σεβόμαστε. Τώρα, αν εσείς φύγατε για να μην έχουμε απαρτία, αυτό δείχνει την έρπη του σεβασμού από πλευρά σας. Άμα περιμένω 25 λεπτά και δεν έρσετε, γιατί γυρίζετε γύρω γύρω, εγώ δεν είμαι... Για να συνέπει να κάποιον μελώνει της οικονομικής επιτροπής, ζήτησα εγώ... Συγγνώμη, ως Πρόεδρος, ξεκίνησα και φύγαμε ακούγοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο αυτά τα συνάδελφα. Τώρα, το θέμα που ζήτησα... Και έτσι ο κύριος ζήτησε πρώτα, κύριε Πρόεδρο, για να μην έχει απαρτία η οικονομική επιτροπή. Δεν μπορώ να σας κάνω απαρτία, όταν έχετε 7 μέλη, να το κατανοήσετε πάρα πολύ καλά αυτό. Το θέμα δεν είναι αυτό τώρα, το θέμα είναι αν μπορεί να δοθεί κάποια απάντηση από κάποιον υπεύθυνο. Αυτό είναι η καθαρά κυριασιακό ζήτημα, εγώ είμαι ο Πρόεδρος της Οικονομικής. Και μπαίνω στην ουσία της εισήγησης εδώ πέρα για τη δράση 4 και νομίζω ότι τεκμηρίως είναι επαρκής. Για τη δράση του πίνακα Προέγγυψη η ανάγκη αναμόρους του προϋπολογισμού, για το λόγο ότι ο Δήμος κρίνει απαραίτητο να διερευνήσει τη δυνατότητα ανάπτυξης σύστηματος δημόσιας συγκοινωνίας. Η ανάγκη για τη δράση Προέγγυψη από το γεγονός ότι μέσα στις υποχρεώσεις της δημοτικής αρχής είναι η επέμβαση για την αντιστροφή της θάσης υποβάθμιση κτλ κτλ, η λειτουργία του δικτύου συγκοινωνίας στο Δήμος συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη και την παροχή δυνατότητας πρόσβασης και κίνηση στο σύνολο των πολιτών. Ενδεικτικά αναφέρεται το εφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Η παρούσα παροχή υπηρεσίας άπτεται του αντικειμένου υπαροχής υπηρεσιών συμβουλών στην τεχνική υπηρεσία για υποστήριξη οτιμάτος κυκλοφορίας καθώς και του νομικού τμήματος σχετικά με τη διερεύνηση ανάπτυξης δημοτικής συγκοινωνίας σύμφωνα με τα πρότυπα ανάλογων πόλεων. Παρά τη σημαντική εξυπηρέτηση που παρατηρείται σήμερα στο πλαίσιο από το βασικό πάροχο συγκοινωνιακό έργο στην πόλη του Ιρακλείου εντοπίζονται ζητήματα που χρησιμοποιούν βελτιώσεων. Σύμφωνα με το ενισχύει ο ΕΕ του Δήμου Ιρακλείου έχει στις κύριας αρμοδιώτες στη διαχείριση των κυκλοφοριακών προβλημάτων κτλ κτλ. Η παρούσα υπηρεσία θα λειτουργήσει υποστηρικτικά προς το τμήμα σχετικά με τη διερεύνηση ανάπτυξης δημοτικής συγκοινωνίας. Τι δεν καλείται απ' το ζητούμενο της διερεύνησης, ίδρυσης και των προϋποθέσεων για την ίδρυση της δημοτικής συγκοινωνίας δεν κατάλαβα. Που διαφωνούμε δεν καταλαβαίνω. Αν υπήρχε κωδικός για μελέτη που τον κάνουμε παροχή υπηρεσίας αυτή είναι η ερώτηση. Είναι η ειλικρή σαπορία γιατί βλέπω την τεκμηρίωση ότι είναι αρκετά καλή. Ορισμένα πράγματα στη λειτουργία πρέπει να γίνονται με τον νόμιμο τρόπο. Εγώ δεν θα διαφωνήσω στην τεκμηρίωση, στο διατάφταμος του τεκμηρίωση θα διαφωνήσω. Διότι η παροχή υπηρεσίας θα πάρει ένα σύμβουλο και κατά τη γνώμη θα βγάλει ό,τι θέλετε. Άμα θέλετε να κάνει δημοτική συγκοινωνία θα βγάλει δημοτική συγκοινωνία, άμα θέλετε να μην βγάλει δημοτική συγκοινωνία θα φέρει 500 δεδιά. Γι' αυτό είπα να γίνει η μελέτη με κανονική προκήρυξη χωρίς απευθείας ανάθεση. Εδώ φέρατε σήμερα πέντε θέματα σε αυτήν την αναμόρφη προβλήμου, τα 4 από τα 5 είναι απευθείας ανάθεσης. Τα αποτελέσματα από το τεχνικό συμβούλο που παίρνουμε, ότι θέλω μας βγαζει. Και μπορώ να το τεκμηριώσω, εγώ μπορώ να το τεκμηριώσω και ότι θέλει δημοτική συγκοινωνία και ότι δεν θέλει δημοτική συγκοινωνία και ότι πρέπει να αποκλείσει το κέντρο και ότι δεν πρέπει να αποκλείσει το κέντρο και ότι πρέπει να αλλάξει η αστική συγκοινωνία συνολικά περιφερειακά και ότι πρέπει να γίνει δορυφορική σταθμή ή μπορεί να μείνουν και να περνάνε μέσα από την πόλη. Χίλια πράγματα μπορώ να σας αποδείξω, για όλα υπάρχει μια αιτιολόγηση. Το πρόβλημα το δικό μας τι είναι, να κάνουμε μια μελέτη και να ζητήσουμε από τον άνθρωπο που θα αναλάβει αυτή τη μελέτη να μας φτιάξει το πακέτο εκείνο που θέλουμε για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε, όπως μας δίνει δυνατότητα ο καινούργιος νόμος, μια εταιρεία λειτουργίας μεταφορικού μέσου δημοτικού. Είναι άλλο αυτό το πράγμα και άλλο το πράγμα που λέτε να κάνουμε μια απορροχή υπηρεσίας με ένα που θα πάρω εγώ, θα το δώσουμε από τη θέση ανάθεση, δεν θα βγει σε κανένα ανοιχτό διαγωνισμό. Μετά από 10 μέρες ή 20 θα δω ότι αυτό δεν θα ξαναρθεί ούτε ένα, καν να ψηφιστεί από την οικονομική επιτροπηδία της πίστος θα τα πάρει κατευθείαν με αυτό και τελείωσε. Είναι ένα θέμα, σας το δίνει ο νόμος, εγώ εμείς δεν συμφωνούμε με αυτή τη λογική. Κακός, κακός, καλός, καλός. Τι να κάνουμε. Δεν μπορεί να έχουμε την ίδια αντίληψη. Τέσσερα στα πέντε σήμερα είναι απευθείας αναθέσεις και το πέμπτο είναι συνοπτικός διαγωνιούς επειδή έχει γίνει κιόλας. Αν δεν είχε γίνει μπορώ να το σπαγάτω στα δύο. Κύριε Πρόεδρε, μια κουβέντα. Νομίζω ότι επειδή δεν υπάρχει άμεση πίεση χρόνου για να πάμε σε μια διαδικασία υπηρεσίας και εμάς στα απευθείας αναθέσεις και επειδή τα ζητήματα των μελετών στο ζήτημα του τεχνικού επιμελητηρίου είμαστε λίγο ευαίσθητοι σε αυτό το ζήτημα, καλό είναι να γίνει διαδικασία, έτσι όπως λέει ο κ. Βλικερός, να γίνει μια μελέτη, αλλά νομίζω ότι σε κάποια μεγάλα ζητήματα όπως είναι να το δούμε στην ουσιαστική του βάση με στοιχεία πραγματικά. Αν πρέπει να έχουμε αστική κυκλοφορία από ιδιότητες ή αν αντέχει ο δήμος, αν μπορεί ο δήμος. Εγώ είμαι ξεκάθαρα και το λέω μάλιστα δημόσια ότι εγώ προτιμώ την ιδιωτική επιχειρηματικότητα σε ζητήματα τα οποία ο δήμος ενδεχομένως δεν έχει τις δυνατότητες να ανταπεξέλθει. Αλλά από την άλλη συμφωνώ πολύ στο δικαίωμα να διερευνήσουμε σαν δήμος ποια είναι η καλύτερη λύση. Και αυτό μπορεί να μας το διασφαλίσει μόνο μια μελέτη από ένα έγκυρο μελετητή μέλος του τεχνικού επιμελητηρίου και ο οποίος θα μας φέρει εδώ στοιχεία τα οποία θα έχουν γίνει μέσα από μια επεξεργασία και μια τεκμηρίωση που δεν θα μπορούν να διεσβητήσει κανένας. Μιλώντας και με την προϊσταμένη του τμήματος κυκλοφορίας, ότι μετά από διερεύγεις που έκανε το ίδιο το τμήμα, αυτή τη στιγμή για να πάμε γρήγορα και να έχουμε την υποστήριξη που θέλουμε τώρα που υπάρχει και το ερώτημα αν μπορούμε ή δεν μπορούμε να πάμε στη δημοτική συγκοινωνία, χρειάζεται μία στήριξη που είναι κατά βάση νομική και δευτερευόντος συγκοινωνιακή. Ιδιαιτέρως με το δεδομένο ότι θα υπογράψουμε το ΣΒΑΚ, το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Γυνητικότητας, σε λίγες εβδομάδες και τη Μελέτη Αναθεώρηση της Παλιάς Πόλης, όλα αυτά θα μπορούν να συγχρονιστούν. Εάν απαιτείται επιπλέον μελέτη τεχνικής φύσης για το κομμάτι της δημοτικής συγκοινωνίας, δηλαδή για τον καθορισμό του συγκεκριμένου δρομολογίου που πρέπει να κάνει κτλ κτλ, θα μπορεί να μας τροφοδοτήσει με αυτή την πληροφορία το ΣΒΑΚ. Δεν είναι τόσο εξειζητημένο από τεχνικής άποψης το ζητούμενο, είναι νομικό, είναι τεχνικο-εικονομικό. Και εδώ σας καλώ να μας προτείνετε ανθρώπους που ξέρουν να κάνουν αυτή τη δουλειά για να τους καλέσουμε να δώσουν προσφορά. Για να μην νομίζω ότι είναι αλα κάρτ η διαδικασία δεν είναι, ούτε το αποτέλεσμα θέλουμε να προδιαγραφεί. Αν μπορούμε θα κάνουμε, αν δεν μπορούμε δεν θα κάνουμε. Επειδή θεωρώ και προσωπογράφω πολύ, τους προβληματισμούς παραπτύξαν και οι συνάριφοι από τις άλλες παρατάξεις, ξέρετε κάτι κύριε Αναστάκη. Δίνετε εδώ την αίσθηση διαρκώς, μόλις αυτές τις εγγραφές, ότι γεμίζετε συμβούλους δίπλα σας. Δηλαδή παίρνετε ανθρώπους δίπλα σας, που σας παρέχουν γενικότερα υπηρεσίες για διάφορα θέματα. Και ακόμα και στο πρώτο θέμα, το οποίο είναι ψηφισμένο, ουσιαστικά είχε ανατεθεί διαπευθείας, αυτός τώρα ας πούμε υπάρχει ένας άνθρωπος, ο οποίος δίπλα σας συμβουλεύει και σας λέει, του αναθέτετε εσείς ως αντιδήμαρχος. Δηλαδή πρακτικά θέλω να το ακούνε και δημόσια ξέρουμε, δηλαδή πού δείχνουμε τα χρήματά μας. Έχετε έναν άνθρωπο που σας λέτε, πιάσε την γειτονιά των Δηληνών παράδειγμα και πες μου τι μπορώ να κάνω ολοκληρωμένο εκεί. Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι αν συνεχώς φέρνετε ως παροχή υπηρεσιών συμβούλων δίπλα σας για να κάνετε, την μία υπηρεσίες ανάπτυξης ασφαλών γειτονιών, την άλλη το να κάνετε οικονομικό και όχι τόσο επί της ουσίας για τη δημόσια συγκοινωνία, αργότερα για διάφορα μέτρα λέει εφαρμογή ζώνης χαμηλών λοιπόν. Δεν είναι νομίζω ότι αυτή είναι μια ολοκληρωμένη προσέχη στο ζητημά του με το πειζωτίσμό μας και νομίζω ότι προφανώς πολλές φορές υπάρχει πιθανότητα και υπόνοια από πάρα πολλούς ότι δεν γίνεται μία μελέτη ολοκληρωμένη με την επιστημοσύνη της που θα έπρεπε, αλλά απλά με τις απόψεις ενός ανθρώπου που τυχάει να είναι δίπλα σας και να συνεργάζεστε για κάποια επιμέρους ζητήματα. Αυτό είναι η εικόνα που βγάζετε και καλύστερα να ανατρέψετε δίνοντας πραγματικά αναθέσεις μελετών, με διαφανείς διαδικασίες, με διαγωνιστικές διαδικασίες, όπου οι καλύτεροι πραγματικά θα θέλουν να δουλέψουν για ένα μεγάλο δημοσύνο δημόσιο Ηρακλείου και να δίνουν το καλύτερο μελετητικό αποτέλεσμα. Χαίρομαι πάρα πολύ για την παρατήρηση που κάνατε, γιατί μου δίνετε μια ευκαιρία να θυμίσω λίγο από ποιο σημείο ξεκίνησε το Τμήμα Κυκλοφορίας του Δήμου Ηρακλείου, το οποίο συγκριτικά με τα άλλα τμήματα έχει τη μεγαλύτερη κίνηση σε σχέση με εξυπηρέτηση αιτημάτων δημοτών, από μια έτηση για χοροθέτηση θέσης αμέα, μέχρι την εξυπηρέτηση αιτημάτων επιχειρήσεων, εισόδους, εξόδους, ξενοδοχεία, συνεργία και πάρα πολλά άλλα. Και είχαμε μία πόλη που στο κομμάτι σχεδιασμός αναφορικά με τα συγκοινωνιακά, το μόνο που είχε να επιδείξει ήταν μια μελέτη του κυρίου Ρέντζου, πολικαιρισμένη, γερασμένη και πολύς ανεφάρμοστη. Και με μία υποστελέχωση το Τμήμα, ακόμα και τις καλές εποχές του Δήμου Ηρακλείου, πολύ αξιόλογος ο συνάδελφος, ο Ευτύχης Σαρτζετάκης, ήταν αυτός που υπηρετήσε στο Τμήμα και μετά από αυτόν το ΧΑΟΣ. Σήμερα, λίγα χρόνια μετά που ο Δήμαρχος έβαλε σε προτεραιότητα το ζήτημα καθημερινότητας και συγκεκριμένα τόσο συγκοινωνιακών ζητημάτων, έχουμε να επιδείξουμε σχεδιασμό δεκάδων παρεμβάσεων γύρω από τα σχολεία μας, ώστε να γίνουν ασφαλείσεις προσβάσεις, σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει την ανάπτυξη οριζόδιας και κατακόρυφης σήμανσης σε πάρα πολλά σχολικά συγκροτήματα και ακολουθούν και ανισόπαιδες διαβάσεις, πολύ πρωτοποριακό και δεν συνηθίζεται κι από άλλους Δήμους αυτή τη στιγμή, θα είμαστε πρώτοι που θα το κάνουμε. Έχουμε αλλάξει τα όρια ταχύτητας σε πάρα πολλές περιοχές με αποκορύφωμα τη μείωση στα 30 χιλιόμετρα του ορίου εντός της παλιάς πόλης και δυστυχώς το θλιβερό τροχέο που είχε και θύμα προχθές στην παραλιακή δείχνει πόσο κρίσιμα είναι ορισμένα ζητήματα και στην παραλιακή έχουμε εγκρίνει ανισόπαιδες διαβάσεις σε πολλά σημεία που θεωρούμε ότι πρέπει να μειωθούν οι ταχύτητες. Το πρωί σήμερα ήμουνα με μία από αυτές τις συμβούλους, την κυρία ΣΥΤΙ, στο ΊΤΕ για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε την είσοδο και προς το ΊΤΕ και προς τον ΕΝΙΣΑ και έχουμε το αντίστοιχο έτοιμα και για το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο ώστε οι χιλιάδες των επισκεπτών και των ερευνητών να προσέρχονται με ασφάλεια στα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα. Είμαστε στα πρόθερα να υπογράψουμε συμβάσεις για το ΣΒΑΚ και για το θέμα της μελέτησης παλιάς πόλης. Βραβευτήκαμε για τις δράσεις ευαισθητοποίησης που κάναμε στην ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας πρώτο βραβείο σε όλη την Ελλάδα, κινητοποιώντας τους δημότες να σέβονται τους συμπολίτες μας με αναπηρίας, να σέβονται τις διαβάσεις και έχουμε την πιο πετυχημένη εφαρμογή παροχής μεταφορικού έργου σε όλη την Ελλάδα με 600.000 επιβάτες που εξυπηρετούνται από δωρεάν χώρους στάθμευσης προς το κέντρο της πόλης. Γιατί και σε άλλες πόλεις υπάρχουν αλλά κυρίως σαν εξυπηρέτηση μετακινήσεων προσταθμούς του μετρό κυρίως στην Αττική. Αυτό αν μη τι άλλο δείχνει μια οργανωμένη αντιμετώπιση των συγκοινωνιακών ζητημάτων και πιστέψτε με τους συνεργάτες αυτούς τους επιλέγει η ίδια υπηρεσία κρίνοντας ποιοι μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά. Αν δεν το ψάξετε λίγο παραπάνω σε σχέση με τα βιογραφικά αλλά και τις πολιτικές καταβολές πολλών από τους ανθρώπους που έχουμε συνεργαστεί δεν σχετίζομαι ούτε καν με τα μετερίζια πολλών εξ' αυτόν αλλά ήταν αδιάφορο γιατί δεν δουλεύω ποτέ έτσι. Διάλεξε η υπηρεσία ανθρώπους που κάνανε δουλειά και συγκοινωνιακές προσεγγίσεις για τον Άγιάννη τον Χωστό για την περιοχή της 62 μαρτύρων που έχουνε καταλήξει να υποβληθούν πλήρεις φάκελοι προσέγγριση με περιβαλλοντική αδειοδότηση και με πλήρη συγκοινωνιακή δεκμηρίωση δεν θα ήτανε ποτέ εφικτό άμεση. Υπήρξε ένα σαφές υπονοούμενο ότι κάνουμε εξυπηρετήση και παίρνουμε ανθρώπους στο δικό μου το γραφείο για να τα λέμε έτσι πολύ απλά και εγώ σας απαντάω χωρίς να διαβάζω καν σημειώσεις ότι το τμήμα κυκλοφορίας αυτή τη στιγμή έχει να επιδείξει κατά πάσα πιθανότητα συγκριτικά το πλουσιότερο και ουσιαστικότερο για την καθημερινότητα και τα ασφάλεια των δημοτών έργονα από όλα τα τμήματα και αυτό ήταν πρωτοβουλία του δημάρχου και όχι δική μου. Άρα να είμαστε λίγο προσεχτικοί γνωριζόμαστε πια μετά από τόσο καιρό δεν υπάρχουν τέτοιου είδους ζητήματα ηθικής νομιμότητας κτλ κτλ κτλ αλλά δεν απεμπολούμε δικαιώματα να χρησιμοποιούμε τη νομοθεσία και δη την ευρωπαϊκή νομοθεσία που έχει εσωματωθεί με το 4412 για να πηγαίνουμε σε πιο γρήγορες διαδικασίες γιατί όταν επικαλούμαστε τη γραφειοκρατία σε διαδικασίες που de facto είναι ανοιχτές και αργόσυρτες δεν μας δίνετε κανένα ελαφρυντικό, μας λέτε εσείς είστε δημοτικοί αρχοί έπρεπε να έχετε φροντίσει. Ε, όπου έχουμε τα εργαλεία για να φροντίσουμε φροντίζουμε. Η τελευταία σας φράση θα αρκούσε να μου δώσετε την απάντηση. Είναι επιλογή σας, πολιτική επιλογή, να πορεύεστε έτσι. Εγώ τα κοινωνικά φρονήματα που είπατε το συνεργατό σας ζήτησα να μάθω ούτε σας εγκάλεσα για κάτι. Ο έχον τη μήγα να την αφήσει έτσι. Σας προσκάλεσα να κάνετε διερευνήσεις μιας και έχετε εμπειρία. Και μάιστε κύριε Ασανσάγη, μπράβο σας που τα πάτε απ' έξω βέβαια. Έτσι εσείς έτσι και αλλιώς κάθε φορά σε κάθε τοποθέτηση της διδατυπολίτευσης δράτε την ευκαιρία να κάνετε ένα απολογισμό. Δεν έχω τον κυουπατοίος. Τον οποίο εύχομαι να τον βιώνουν οι δημότες γιατί πολλές φορές λέτε πράγματα τα οποία έχουν παρασάγκες στην πραθυματικότητα. Σας καλώ να διερευνήσετε όλα αυτά που είπα και να κάνετε μια επίσκεψη και στο Τμήμα Κυκλοφορίας να τα διαπιστώσετε η δίησό μας. Τι θέλετε να πείτε κύριε Γιαγιτάκη, υπενίσεστε κάτι περισσότερο? Ε, ποιος, είμαι εγώ? Εσείς του είπατε. Δεν μπορεί να μιλήσει ο αντιδήμαρχος. Είπε τίποτα που να σημειώνει. Πώς απαντάτε έτσι? Όχι, ο αντιδήμαρχος είπε ότι γνωριζόμαστε όλοι και ότι υπενίσω εγώ πράγματα και του λέω λοιπόν ευτυχώς ότι εγώ δεν υπενίσω με τίποτα και θα μπορούσε απλά όπως το έκλεισε να απαντήσω. Ναι είναι επιλογή μου να πορεύουμε έτσι, αντί να κάνω μελέτες να παίρνω σεβόλους. Απλά, εγώ δεν υπενίχθηκα τίποτα, ο ίδιος αναφέρθηκε και άρχισε να λέει για κοινωνικά φορνήματα κτλ. Δεν υπενίσω με τίποτα. Μπορούμε ψηφοφορίζα, ψηφοφορία. Κύριε Γιαλιτάκη, τι λέτε, Λευκό. Κύριε Γιαλιγέρε, Λευκό. Κύριε Νιωτάκη, Λευκό. Κύριε Πρυσαλή, ναι, ωραία. Άλλα, Λευκό, το Ιράκτριο 375 ενεργεί πολίτες και ο κύριος Νιωτάκης. Τέσσερα ερωτήσεις. Ομόφωνα. Πέντε. Ομόφωνα. Ομόφωνα. Ναι. Έξι ομόφωνα. Λευκό εμείς λόγω απευθείας ανάθεσης. Λευκό οι ενεργεί πολίτες. Εφτά ομόφωνα. Ναι, στο εφτά μιλάμε κύριε Γιαλιτάκη, έτσι. Εντάξει, είναι της οικονομικής Επιτροπής αλλά θα την κάνουμε από την κυρία πλεύρη. Αυτή η καταλογράφηση και η καταγραφή των έργων τέχνης είναι το ίδιο, σωστικά, που είχατε αναγγείλει και πέρυσι. Είναι το ίδιο των ίδιων έργων τέχνης. Η καταλογράφηση, είναι για το θέμα της καταλογράφησης ότι ζητάτε την πίσωση 7.000 ευρώ. Να θυμόμαι καλά. Ναι. Για την καταγραφή και καταλογράφηση και όπως επίσης για την διοργάνωση οικαστικών εκθέσεων. Και ρωτώ αν είναι η ίδια καταλογράφηση που είχατε κάνει πέρυσι. Είναι αναφέρεται στην ίδια καταλογράφηση και στην τεκμηρίες των έργων με ανάλυση του έργου και βιογραφικό του ζωγράφου, τα οποία έχει κάνει η κυρία Ντενίζα Λεβίζου. Πέρυσι, για κάποιους λόγους που αφορούσαν στην ίδια, είχε οικογενειακά προβλήματα και προβλήματα υγείας, δεν πρόλαβε να πληρωθεί και το μεταφέραμε... Είναι αυτή η ψηφιακή... Είναι αυτή η ψηφιακή... Είναι αυτή η ψηφιακή... Λοιπόν... Ομόφωνα... Ομόφωνα... Οχτώ... Ομόφωνα... Εννιά... Ομόφωνα... Δέκα... Ομόφωνα... Για το δέκα... Ναι κύριε Καραβιδάκη... Δεν φαίνεται από την εισήγηση τι πράγμα θα πιστωπιθεί, μπορείτε να μας πείτε για ποιο πράγμα μιλάτε... Δηλαδή, λέει... Ανάθεση εργασίας πιστωπίσει το ελεύθερο προσβάσμα με αθλητικό εξοπλισμό του Δημ. Ευακλείου. Μιλάμε για πραγματικές χαρές, όργανα γυμναστικές εξωτερικού χώρου, να μας πείτε τι είναι επίσης... Είδα, ψάχνοντας το θέμα, ότι έχει ξαναπεράσει από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβουλίωση 26 Αυγούστου και έχει περάσει με την απόφαση 4,60 του 2019 της Οικονομικής Επιτροπής. Συμβουλίωση 4,60 του 2019 της Οικονομικής Επιτροπής 12 ομόφωνα 13 ομόφωνα 14 ομόφωνα 14 ομόφωνα 14 ομόφωνα 14 ομόφωνα 14 ομόφωνα 14 ομόφωνα 14 ομόφωνα 14 ομόφωνα 14 ομόφωνα 14 ομόφωνα