5η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2021 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2021)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE μόνο δεύτερο για το πόσο rear 思τά μόνο μέσα στο ίδιο τρόπο του κόσμου και με βάση. Ελπίζω η άνοιξη που μπαίνει να είναι πραγματικά η άνοιξη για όλη τη χώρα μας και για όλη την ανθρωπότητα. Καλώς ήρθατε στην πέμπτη συνεδρίαση της 1ης Μαρτίου 2021. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Έχουμε μαζί μας τον κύριο Τσαρτσί, ο οποίος είναι ο ευρωπατός λογιστής και θα εισηγηθεί την έκθεση του ισολογισμού. Είμαστε στην Έθουσα Συμβουλίου. Πριν να πάρουμε πρώτα παρουσίες. Η κυρία Βακυρτζή είναι εδώ μαζί μας. Ο κύριος Βακυρτζής. Ο κύριος Βακυρτζής. Ο κύριος Βέρος. Ο κύριος Βοιατζής. Εδώ κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα. Ο κύριος Βοιατζίδης. Παρόν κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα. Ο κύριος Μουνελάς. Καλησπέρα Παρόν. Καλησπέρα. Ο κύριος Γραμμένος. Ο κύριος Δελικάρης είναι εδώ. Η κυρία Δρακονάκη. Καλούσα. Καλησπέρα και από μένα. Ο κύριος Δρακονάκη. Πρόεδρε Γραμμένος Παρόν. Καλησπέρα Πρόεδρε. Καλησπέρα. Ο κύριος Ιακοβίδης. Είναι εδώ. Ο κύριος Ιγνατιάδης. Η κυρία Ιωσιφίδου. Καλησπέρα και από μένα. Παρούσα. Καλησπέρα. Ο κύριος Καλανταρίδης. Ο κύριος Καλανταρίδης εκκάκτος. Πέθανε ένας φίλος του. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει. Ο κύριος Καλπακίδης δεν θα μπορέσει να έρθει. Ο κύριος Κελαϊδάκης. Ο κύριος Κουνάκος. Καλησπέρα. Ο κύριος Λαζαρίδης. Παρόν, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Ο κύριος Μαυρίδης είναι εδώ μαζί μας. Ο κύριος Μιχαηλίδης. Δεν μπορεί παρά να είναι αλλού. Ο κύριος Μουτσάκης. Παρόν. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα. Ο κύριος Μουρτσάκης. Καλησπέρα. Ο κύριος Μουρτσάκης. Ο κύριος Μουτσάκης. Παρόν. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα. Ο κύριος Μουρτασάγας. Ο κύριος Σμούτιας. Ο κύριος Σμούτιας. Ο κύριος Ξανθόπουλος. Καλησπέρα. Παρόν. Καλησπέρα. Ο κύριος Θόδωρος Παπαδόπουλος. Παρόν, πρόεδρε. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Ο κύριος Σωτήρης Παπαδόπουλος. Καλησπέρα. Ο κύριος Μάγης Παπαδόπουλος είναι εδώ μαζί μας. Ο κύριος Βαγγέλος Παπάς. Παρόν, καλησπέρα. Καλησπέρα. Ο κύριος Λεωνίδας Παπάς. Καλησπέρα σας. Καλησπέρα. Ο κύριος Πετρόπουλος είναι ασθενής. Ο κύριος Ποτόγιας. Παρόν. Καλησπέρα, Χριστώ. Ο κύριος Πομούσας είναι εδώ. Ο κύριος Προσαέφ. Παρόν, κύριε Παπαδόπουλος. Καλησπέρα. Ο κύριος Σταυρίδης. Παρόν, καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα. Ο κύριος Στουτηριάδης. Όχι. Ο κύριος Θελίδης. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Η κυρία Τσανάκα. Ο κύριος Τσαπανίδης. Καλησπέρα. Καλό μήνα. Καλησπέρα, Τασσώ. Η κυρία Θρατζεσκάκη. Καλησπέρα, Παρούσα. Καλησπέρα. Και ο κύριος Χρόνης. Καλησπέρα. Κυρίως θέλω να συμμονέω ένας συνάδελφός μας από το τοπικό, ο κύριος Γιώργιος Πεντζίδης. Δεν είναι πια μαζί μας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που το σκεπάζει, θα το σκεπάσει. Κύριε Παπαδόπουλα. Καλησπέρα συναδελτή. Έφυγε σήμερα ένας άνθρωπος της τοπικής ανηλίκησης. Ήταν πρώην δημοτικός σύμβουλος... Τοπικός, τοπικός. Τοπικός σύμβουλος στο τοπικό συμβούλιο των Γκρινίδων. Ένας θετικός άνθρωπος, χαμογελαστός. Έφυγε σήμερα από τη ζωή. Και θεωρώ μπορεί να μην τον ξέρουν πολύ, αλλά είναι ένας άνθρωπος που πρέπει, έτσι για τη μνήμη του, να κρατήσουμε ένα λεπτό σιγή για το που πετσίδει το γιώργο, για να μαθαίνουν πραγματικά και ποιοι άνθρωποι ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση, έστω και από το τοπικό των Γκρινίδων που υπηρέτησε τα τελευταία χρόνια. Ευχαριστώ, Πρόεδρε. Ας κρατήσουμε ένα λεπτό σιγή. Ευχαριστώ, Πρόεδρε. Ευχαριστώ, Πρόεδρε. Τι παρουσίες, Πρόεδρε, νομίζω σταμάτησες, διέκοψαν και σταμάτησες, νομίζω. Όχι, κύριε Παπά, δεν σταμάτησε, τις έχω πάρει τις παρουσίες. Ναι. Με συγχωρείτε, δήμαρχε, αν θέλετε κάποια ανακοίνωση, πριν ξεκινήσουμε. Προημιερησίες, κύριε Πρόεδρε. Προημιερησίες, έττως οι αγαπητοί συνάδελφοι, επειδή έχουμε τον κύριο Τσαρτσί και δεν μπορεί να περιμένει, θα εξετάσουμε το πρώτο θέμα και εκτός ημερισίας θα κάνουμε... Θα το στείλουμε να πιούμε ένα καφέ, κύριε Βεντσάμ, πηγαίνετε να πιείτε ένα καφέ. Εκτός ημερισίας, όπως είπατε, θα κάνουμε μετά τη συνεδρίαση, όπως προβλέπετε και από τον κανονισμό του. Ας το λαμβάνετε υπόψη σας όταν τον καλέσατε στις εφτά. Θα κάνουμε μετά το πέρας του πρώτου θέματος, όπως προβλέπετε και από τον κανονισμό. Έτσι θα πάμε, κύριε Πρόεδρε. Πάρα πολύ ευχαρίστως, κύριε Πρόεδρε. Πάρα πολύ ευχαρίστως, κύριε Πρόεδρε, αν είναι να πάμε έτσι. Μπράβο. Ωραία, χαίρομαι. Θα κάνουμε εκτός ημερισίας, έχουμε θέματα να συζητήσουμε, που μας απασχολούν και απασχολούν και όλη την κοινωνία. Κύριε Δήμαρχε, να δώσε σας τον λόγο να κάνει την εισαγωγή και μετά στον κύριο Τσαρτσί. Όχι, κύριε Πρόεδρε. Το μόνο που θέλω να πω είναι να ευχηθώ καλό μήνα. Όπως είπατε, ήρθε η άνοιξη και όλα να γίνουν καλύτερα. Λοιπόν, δεν έχω να πω τίποτε. Ούτως ή άλλως θα τα συζητήσουμε μετά. Οπότε, δώστε τον να ξεκινήσουμε λίγο τον εισαγωγισμό. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε και εμείς. Κύριε Τσαρτσί, σας ακούμε. Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Αν είκατε στηριμένα. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Και εγώ, κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλό μήνα, καλή άνοιξη σε όλους. Προφανώς αντιλαμβάνουμε ότι στις μέρες που ζούμε ο ισολογισμός είναι ίσον ο σημασίας. Απλά υπενθυμίζω ότι την παρουσία του ισολογισμού και τυχόν εξηγήσει από την ισολογισμού της καν οικονομική υπηρεσία του Δήμου. Απλά εγώ, αν θέλετε, να σας διαβάσω την έκθεση ελέγχου και μαζί σας διαβάζω για να είμαι και σύντομος το αποτέλεσμά της. Έχουμε ελέγχει τις ανωτέροι οικονομικές καταστάσεις του Δήμου Καβάλλας, οι οποίες αποτελούνται από τον ισολογισμό της 31 Δεκεμβρίου του 2019, την κατάσταση αποτελεσμάτων και τον πίνακα διάθεσης αποτελεσμάτων της χρήσης που έλεγχε στην ημερομηνία αυτή, καθώς και το σχετικό προσάρτημα. Από την γνώμη μας, οι ανωτέροι οικονομικές καταστάσεις παρουσιάζουν εύλογα από κάθε ουσιαίο διάποψη την οικονομική θέση του Δήμου Καβάλλας κατά την 31 Δεκεμβρίου του 2019 και τη χρηματοοικονομική του επίδοση για τη χρήση που έλεγχε στην ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με τις σχέσεις διατάξεις του Πρωθυρικού Διατάγματος 315 του 1999, το οποίο είναι το κλαδικό λογιστικό σχέδιο οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Συνερχίσαμε τον έλεγχο μας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ελέγχου, όπως αυτά έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία. Οι ευθύνες μας, σύμφωνα με τα πρότυπα αυτά, περιγράφονται περιετέρως στην ένωτο της εκδίκσης μας ευθύνες ελεγκτήκα των έλεγχων των οικονομικών καταστάσεων. Είμαστε ανεξάρτητε από το Δήμο καθόλου τη διάρκεια του διορισμού μας, σύμφωνα με τον κώδικο δεδολογίας για επαγγελματίες ελεγκτήτων συμβουλίου διεθνό πρότυπο δεδολογίας ελεγκτών, όπως αυτός έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία και τις απαιτήσεις δεδολογίας που σχετίζονται με τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων στην Ελλάδα και έχουμε εκπληρώσει τις δεδολογικές μας υποχρεώσεις, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ισχυής των νομοθεσίας και του προαναφερωμένου κώδικα δεδολογίας. Πιστεύουμε ότι τα ελεγκτικά τεκμήρια που έχουμε αποκτήσει είναι επαρκεί και κατάλληλα και παρέχουν βάση για τη γνώμη μας. Ενωλίγης ο ισολογισμός στο οποίο συνέταξε η οικονομική υπηρεσία του Δήμου, απεικονίζει εύλογα πραγματικά στοιχεία και έχει συνταχθεί σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα το 2015. Ενωλίγης δεν έχουμε κάποια παρατήρηση από το ισολογισμό, ό,τι άλλο χρειαστεί και μπορώ να διευκολύνω σε κάτι ευχαριστώ. Ωραία, ερωτήσεις. Πέδρε, μήπως να παρουσιάσουμε λίγο τον ισολογισμό. Φαντάζομαι έχετε λάβει όλη υπόψη και θα έχετε κάποιες ερωτήσεις και προς τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και προς τον κύριο Τσαρτσί. Κύριε Ατσανακά. Εγώ δεν έχω ερωτήσεις. Πρόεδρε, με συγχωρείς, η σύγκριση από την οικονομική επιβιστία δεν θα γίνει. Εμείς οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουμε διαβάσει και εννοείται ότι έχουμε γνώση των αναφερομένων. Αυτοί που μας ακούνε, αυτοί που μας παρακολουθούνε, δεν μπορεί ένα τέτοιο θέμα να περνάει έτσι απορίες. Θα πρέπει να γίνει η σύγκριση από την οικονομική επιβιστία πρώτα. Και μετά θα γίνουν ερωτήσεις. Βεβαίως και υπάρχουν ερωτήσεις. Ωραία. Κύριε Πρωμούσα, κάντε μας μια μικρή ειση. Καλησπέρα και από εμένα. Καλό μήνα. Σήμερα έχουμε προψήφιση τα αποτέλεσματα χρήσεως και τον ισολογισμό διαχειριστικής περιόδου 2019. Λίγο πιο δυνατά, παρακαλώ. Θα ξεκινήσουμε πρώτα με μια ανάλυση των αποτελεσμάτων χρήσεως. Ουσιαστικά μια ανάλυση των εσόδων και των εξόδων. Ανάλυση. Τα έσοδα της χρήσεως είναι 25.971.17,24. Τα έξοδα είναι 25.391.215,49. Και κάνοντας μία ανάλυση στα έξοδα του 2019, το κόστος παρεχωμένων πλησίων είναι 21.373.538,15. Έξοδα διοικητικής λειτουργίας είναι 3.352.269,23. Έξοδα λειτουργίας δημοσίων σχέσεων 3.352.167,34. Χρηματοικονομικά έξοδα 95.355,94. Και εδώ αν προσθέσουμε κάποια έξοδα, όπως προβλέψεις υποτιμήσεις τίτλων χρεωγράφων, όπως επίσης έκτακτα ανόργανα έξοδα και καθώς επίσης και τα έξοδα προηγουμένων χρήσεων, τα συνολικά έξοδα του Δήμου θα ανέλθουν στο ποσό που είπαμε πριν, δηλαδή τα 25.391,215,49. Η διαφορά μεταξύ των συνολικών εξόδων και των εξόδων που προκύπτει αποτελεί και το πλαιόνασμα του χρήσεων, το οποίο είναι 570.901,75. Εδώ αν ανατρέξουμε στα αποτελέσματα χρήσεων, δίπλα στον πίνακα διαθέσεως αποτελεσμάτων, θα δούμε ότι αυτό το πλαιόνασμα μεταφέρεται και αθροιζόμενο μαζί με το πλαιόνασμα προηγουμένων χρήσεων, υπόλοιπο αποτελεσμάτων δηλαδή, μη οντοφόρο, πάμε σε ένα πλαιόνασμα ισνεών συνολικού ποσού 1.340.609,82, το οποίο θα συναντήσουμε σε λίγο που θα κάνουμε την ανάλυση του ισολογισμού και το οποίο πηγαίνει στο παθητικό. Πηγαίνοντας λοιπόν στον ισολογισμό, έχουμε έξοδα εγκαταστάσεως 409.280,25. Στην ομάδα Πάγιο Ενεργετικό έχουμε 106.404,47. Εδώ ουσιαστικά έχουμε λογιστικά προγράμματα. Στον Πάγιο Ενεργετικό έχουμε γήπεδα, πλατείες, αγρούς, κτίρια, εγκαταστάσεις, μηχανήματα, μεταφορικά μέσα κτλ. Στην ομάδα ΔΕΛΤΑ κυκλοφορούν Ενεργετικό έχουμε 19.223.333,89. Στην ομάδα αυτή έχουμε απαιτήσεις από πόληση αγαθών και υπηρεσιών, χρεώστες διάφορους, ταμείο, καταθέσεις όψεως και προθεσμίας. Στην ομάδα ΕΥΠΣΙΛΟΝ μεταβατική λογριασμή Ενεργετικού έχουμε 2.059.833,44, όπου εδώ έχουμε έξοδα επομένων χρήσεων και έσοδα χρήσωσης πρακτικά, δηλαδή ουσιαστικά φόροι, πρόστιμα, εσφορές κτλ. Πηγαίνοντας στον Παθητικό έχουμε οι δύο κεφάλαια 113.939.450,44. Στα δύο κεφάλαια έχουμε αναπροσαρμοσμένες αξίες τίτλων, επιχορηγής επενδύσεων και τα αποτελέσματα εις νέο αυτό που είχα πει προηγουμένως το νούμερο που είχε βγει από τον πίνακα διαθέσεως των κερδών, δηλαδή το 1.340.609.82. Στις προβλέψεις έχουμε 6.906.430.30. Στις υποχρεώσεις έχουμε 5.935.471.14. Στις υποχρέωσεις ουσιαστικά έχουμε τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις, βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, προμηθευτές, πιστωτές και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις σε κοινοπραξία. Τέλος, στο μεταβατικός λογαριασμούς έχουμε 1.313.190.17 όπου ουσιαστικά εδώ είναι τα έξοδα χρήσεως τα δεδολευμένα, δηλαδή πληρωμένες ουσιαστικά του 2019, τα οποία πληρώθηκαν μέσα το 2020. Σύνολο ελληνικού το οποίο φυσικά συμφωνεί με το σύνολο παθητικού είναι 128.094.552.05. Αυτά είναι τα νούμερα και ό,τι ερωτήσεις υπάρχουν. Κύριε Πρόεδρε, ρώτησα αν δεν υπάρχει κάποιος άλλος συναντός, δεν έχω καμία ρώτηση. Εγώ να ρώτησω κάτι. Κυρία Τσανάκα δεν θέλει κάποια ρώτηση. Ο κ. Φαββαδόπουλος. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Εγώ θα απευθυνθώ στην διοίκηση. Μια επισήμασή ακόμα μέσα από το ισολογισμό είναι ότι έτσι όπως σύμφωνα με το λεγόμενο του αντιδημάρχου, είναι ότι βλέπουμε στις απαιτήσεις του δήμου ότι γράφονται 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στο παθητικό διαγράφονται βλέπουμε 6. Άρα στην ουσία δεν μας είπε ο αντιδημάρχος ότι δεν είναι απαιτήσεις 10 εκατομμύρια, αλλά είναι 4. Αυτό το λέω σαν διαπίστωση του ισολογισμού. Τώρα, αυτό δεν ήταν η σήγηση η διοίκησης, αυτό ήταν η ανάγνωση μιας φωτογραφίας της συγκεκριμένης στιγμής, δηλαδή το 31-12 του 2019, της οικονομικής κατάστασης ενός δήμου. Η σήγηση θα περιμέναμε να κάνει ακόμα μια φορά ο δήμαρχος, αλλά δυστυχώς η διοίκηση δεν το μάθει. Πάμε παρακαλώ. Λοιπόν, τα ρωτήματα που έχω να κάνω είναι συγκεκριμένα. Βλέπουμε στον ισολογισμό, στο τμήμα του κυκλοφορούντος ενεργητικού, στην κατηγορία 2, βλέπουμε τις απαιτήσεις, χρεώστες και διάφοροι. Η έκθεση ελέγχου του ορκωτού λογιστή αναφέρει ότι υπάρχουν απαιτήσεις του δήμου, ποσού, 2.900.000 ευρώ από την ΔΕΙΑΚ και 50.000, ανεγράφει, από τα λασπόλουτρα των γρινίδων. Οι απαιτήσεις θεωρούνται από τον δήμο επισφαλής, γι' αυτό και σχηματίζονται αντίστοιχες προβλέψεις μη ύσπραξης. Δηλαδή δεν θα ισπραχνούν και διαγράφονται. Ρωτώ τι είδους δαπάνες συμπεριλαμβάνονται στα 3 εκατομμύρια ευρώ περίπου που κάλυψε ο δήμος για λογαριασμό της ΔΕΙΑΚ και των λασπολούτρων και γιατί θεωρούνται, ήθελα να ξέρω, αυτές οι δαπάνες ότι δεν θα ισπραχτούν από τον δήμο. Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα που θέτω. Και το δεύτερο ερώτημα που θέτω είναι, βλέπω μέσα, ότι γιατί συνεχίζονται να εγγράφονται στον ισολογισμό οι βραχυπρόοδες μες υποχρεώσεις του δήμου προς την κοινοπραξία ΔΕΠΟΣ 2.380.000 ευρώ αφού υπάρχει συμβιβασμός με τη ΔΕΠΟΣ να μηδενιστούν οι μεταξύ μας οφειλές. Πότε θα διαγραφούν, ρωτώ, αυτές οι υποχρεώσεις από τον ισολογισμό του δήμου. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κ. Παπάς. Κύριε Πρόεδρε, καμία ερώτηση γιατί πρέπει να τονίσω ότι μιλάμε για το 2019. Πιστεύω ότι οι ερωτήσεις έπρεπε να γίνουν περισσότερες προς τη δίκηση της κ. Σανάκα και λιγότερες ως προς τη δίκηση Μουριάδη γιατί ξέρετε ότι εκείνη τη χρονιά το Σεπτέμβριο άλλαξε δίκηση αλλά ο Σεπτέμβριος είναι ένατος μήνας, δηλαδή τα 9-10 τα έκανε η μία δίκηση και τους υπόλοιπους μήνες η άλλη δίκηση. Αλλά πέραν τούτου, για να μην λέμε οτιδήποτε, αυτό είναι μια λογιστική τακτοποίηση με τους ορκωτούς λογιστές και τίποτε παραπάνω. Δηλαδή, ότι θέλει κάποιος να ρωτήσει το έχει ρωτήσει εκείνη τη χρονιά ή την επομένη και ότι θέλει κάποιος να το βάλει πολιτικά, το έχει βάλει με τις προηγούμενες τοποθετήσεις. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε, ο κ. Ποτόγιας. Όχι, δεν έχω πρόεδρε. Ο κ. Βαγιατζής. Ό,τι εγώ έχω εδώ σήμερα. Ο κ. Χανθόπουλος. Ευχαριστώ κ. Ποτόγια. Ο κ. Βαγκέλης Βαπάς έχει απόλυτο δικαιό. Τα δύο τρίτα του 2019 αφορούν την απερχόμενη διοίκηση, το ένα τρίτο αφορά την διοίκηση του κ. Μουριάδη. Και βέβαια, προς αυτή την κατεύθυνση, θα είχε ένα ουσιαστικό περιεχόμενο σε οποιαδήποτε κουβέντα αν γινόταν έγκαιρα. Δηλαδή, μέχρι το Μάιο του 2020. Αυτό όπως το πιο πολιτικά εγώ θέλω να βάλω, κ. Πρόεδρε, να πει στον κ. Αντιδήμαρχο, ίσως όποιον εισηγείται βασιλευτός, είναι ένα ρήμα το οποίο είναι βασικό. Διαβάζω, κ. Αντιδήμαρχε, ότι υπάρχει πιλάνιμα 599.000 ευρώ. Το προηγούμενο 18 μήνων, είναι πάρα πολλές, δεκάδες στην κυριλεξία, οι αναφορές, πάυλα κατηγορίες της δίκησης του κ. Μουριάδη, κάνοντας κριτική, πόποτε δεχομένως έκρινε ότι πρέπει να κάνει κριτική, για την πολιτική καμή της γης, την οποία υποτίθεται πως κληρονόμησε. Σε έναν ισολογημό, όπως αυτόν τον 2019, πέρα από τα οποιαδήποτε άλλα, βλέπω ότι υπάρχει ένα πλειώνασμα. Κ. Δήμαρχε, θεωρείται ότι ο δήμαρχος και άλλα μέλη της δίκησης, ο κ. Βαγγέλης Παπάς, που είχε μιλήσει, συγγνώμη, ο κ. Λονίδας Παπάς, που είχε μιλήσει για σκελετούς από σεντουλάπες και διάφορα άλλα εφειολογήματα, πιστεύετε ότι τα μέλη της δίκησης, ο κ. Δήμαρχος, κάναν αυτές αναφορές γιατί δεν ήταν καλά εινωρωμένοι, ή διότι προφανώς θέλοντας να αποφύγουν κάποιες δύσκολες στιγμές στην μέχρι τώρα πορείας τους, εννοείται ότι μερικές φορές ασκούσανε και μια προσπάθεια σηκωφάντης της προηγούμενης δίκησης. Διότι όλα αυτά τα οποία καταγγέλθηκαν στο 18μήνο, δεν ταιριάζουν με την εικόνα την οποία έχουμε σήμερα, σήμερα βλέπουμε πλεόνασμα 589.000 ευρώ. Είναι εύλογο το ρώτημα κ. Αντιδήμαρχε. Ο κ. Κουνάκος. Κύριε Κουνάκο, έχετε κάποια ρώτηση, όχι. Κύριε διδήμαρχε. Με συγχωρείτε, ο κ. Δράκος θέλει να κάνει μια ρώτηση. Κύριε Δράκο. Με προσπέρασης, Κωνσταντ-Τουμπέδρο. Καταρχήν, μια απάντηση, Βαγγέλη. Δύο τρίτα πράγματι είναι της διοίκησης Σανάκα και ένα τρίτο της διοίκησης Μουρειάδη, όσον αφορά την αποτύπωση του ισολογισμού, τα παραστατικά και καταχώρηση στη λογιστική. Εκείνο όμως που κρίνουμε είναι η 3112, την πραγματική κατάσταση και από τη λογιστική της 3112. Μέχρι την πραγματική κατάσταση υπάρχουν ένα τρίμινο, τετράμινο, που με διάφορες εγγραφές λογιστικής πάμε και ισοσκελίζουμε την πραγματική κατάσταση με τη λογιστική. Εκεί ακριβώς είναι και οι ερωτήσεις. Γι' αυτό και πάντοτε δεν μπορούμε να πούμε μόνο τη διοίκηση Τσανάκα αλλά πρέπει να πούμε και τη διοίκηση κατά ένα τρίτο του Μουρειάδη. Αυτό όσον αφορά τι σημαίνει δηλαδή προσωρινό ισοζύγιο και τι σημαίνει οριστικό ισοζύγιο, δηλαδή ισολογισμός. Και πιάοντας λοιπόν σαν ημερομηνία 3112 ρωτώ. Τι γίνεται με την πλήρια εφαρμογή της αναλυτικής λογιστικής. Μια εργασία η οποία έπρεπε να ισχύει από πρώτη πρώτη του 2005. Δεύτερη ερώτηση. Πόσες από τις ακινητοποιήσεις υποεκτέλεση, το λογαριασμό 15 δηλαδή και για να συνονόμαστε σήμερα το πρωί ζήτησα και έλαβα οριστικό ισοζύγιο χαμηλωτέρου βαθμού για να προσδιορίσω να δω τι εγγραφές στακτοποιήσεις γίνανε και πως αν αυτές είναι εντός εισαγωγικών σύνομες ή όχι. Πόσες λοιπόν από το λογαριασμό 15 ακινητοποιήσεις υποεκτέλεση αφορούν δαπάνες συντήρησης και πόσα εκτέλεση έργου. Και πώς γίνεται ο διαχωρισμός αυτός από την οικονομική υπηρεσία. Τρίτον τίτλοι πάγιας επένδυσης λογαριασμός 18. Εκεί υπάρχουν υπόλοιπα στο Δημοτικό Εκπαιδευτικό Κέντρο Καβάλας και από τα λασπόλουτρα κρινίδων. Υπάρχουν ισολογισμοί εκαθάρισης από το 2014 για το ΔΚΕΚ και από το 2011 για τα λασπόλουτρα. Γιατί δεν γίνεται 7, 8, 10 χρόνια τώρα η λογιστική τακτοποιήση. Υπάρχει λόγος. Τέταρτον. Εκαθάριση λογαριασμού επιχορηγίσεων, λογαριασμό 43. Ξέρετε εδώ υπάρχουν 80 έργα, βλέπω από το αναλυτικό ισοζύγιο, από το 2011 μέχρι το 2019. Γιατί δεν γίνεται λογιστική τακτοποιήση, ποιος είναι ο λόγος. Στην τοποθέτησή μου θα αναφερθώ λεπτομυρός γιατί δεν αφορά τη διοίκηση Τσανάκη. Ευχαριστούμε κύριε Δράκο. Τέταρτο, περίμενε. Κύριε Δράκο ολοκληρώσατε. Ε, τι ερωτήσεις έχω ρε πρόεδρε. Τι να κάνουμε κύριε Δράκο 3 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα. Η ερωτήσεις πρέπει να γίνονται πρόεδρε. 30 δευτερόλεπτα. Η ερωτήσεις πρέπει να γίνονται πρόεδρε. Κάντε και τοποθέτηση μαζί κύριε Δράκο λίγο πιο περιληπτικά. Τίτλοι πάλιας επένδυσης. Δέπος, το είπε ο Παπαδόπουλος. Θέλουμε να γνωρίζουμε για τις αγορές μηχανημάτων τον τρόπο πληρωμής. Εύδομον, λογαριασμού ενεργητικού μεταβατική, έσοδα χρήσωσης πρακτέα, χρέωση 2.040. Πώς προέρχεται. Όγδον, επισφαλείς απαιτήσεις, το είπε ο Παπαδόπουλος και αποσβέσης επισφαλών απαιτήσεων. Ένατον, δάνεια 930.000 ευρώ, χρεωστική τόκη 95.000 ευρώ. Πώς γίνεται αυτό, είναι τελείως τρελό το νούμερο. Όλα αυτά αναφέρονται στην έκθεση ορκωτών λογιστών. Τίποτε δεν λέω από τον διαλόγο. Κύριε Πρόεδρε, ακούγομαι τώρα. Ακούγεστε, κύριε Κουνάκο, έχετε ερωτήσεις. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Σας ακούμε. Ευχαριστώ πολύ. Πασιληπτήρια, καταρχήν, στις οικείους του αγαπητού συναδέλφου. Θα ήθελα και εγώ να κάνω κάποιες ερωτήσεις, αλλά περισσότερο στην υπηρεσία και όχι στον ορκωτό. Οι ερωτήσεις που έχω να κάνω είναι τα εξής. Εισπράξεις από εισφορά σε χρήμα από την ένταξη του περιγιαλείου. Πόσο ποσό εκκρεμεί, τι προβληπόταν να εισπράξουμε, τι εισπράξαμε, που φαίνεται. Δεύτερη παρατήρηση, δεύτερη ερώτηση. Το πόρισμα του δημοσιονομικού ελέγχου που προηγήθηκε για τα έτη 17-18-19 από τους αρμόδιους ελεκτές Παύλα Επιτρόπους, το οποίο έχει οικονομική υπηρεσία και θα θέλαμε να το γνωρίζουμε. Δεν μπορεί να συζητάμε έναν ισολογισμό για τα πεπραγμένα του 19 και να μην έχουμε τα στοιχεία τα συγκεκριμένα. Τρίτο, το έκτακτο προσωπικό, αμοιβές προσωπικού, εκτάκτου για το έτος 2019, που συμπεριλαμβάνεται. Γιατί νομίζω ότι στις μισθοδοσίες του προσωπικού δεν συμπεριλαμβάνεται το έκτακτο προσωπικό. Εάν δεν συμπεριλαμβάνεται, πόσο είναι το ποσό για τις έκτακτες προσλήψεις στο Δήμο Καβάλαση. Σχετικά με το ποσό της ΔΕΙΑΚ, με την οφυλή της ΔΕΙΑΚ, η οποία είναι από τα προηγούμενα χρόνια, γυρίζουμε πίσω, το κουβαλάμε, όπως και το ποσό της ΔΕΠΟΣ, το οποίο φυσικά στη χρήση του 20 θα εξαφανιστεί, δεν θα υπάρχει. Σε σχέση όμως με αυτά τα οποία λέει 3200-3400 ότι δεν θα εισπράγκτουν η οικονομική υπηρεσία, θα ήθελα να ξέρω που το στηρίζει ότι δεν θα εισπράγκτουν. Είναι δηλαδή χαμένα χρήματα και γιατί δεν τα εισπράξαμε τόσα χρόνια. Τα έχουμε βεβαιώσει, γνωρίζουμε ποιοι είναι οι οφυλέτες στο Δήμο Καβάλλας. Αυτά κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε. Κύριε Πρωμούσα και κύριε Τσαρτσίφ, παρακαλώ. Αν μου επιτρέψετε λίγο πριν απαντήσουνε στις ερωτήσεις ο κύριος Αντιδήμαρχος, ο κύριος Πρωμούσας αλλά και ο κύριος Τσαμπάζης, δύο έτσι απαντήσεις δικές μου, η μία στον κύριο Ξανθόπουλο, ότι όλα κύριε Ξανθόπουλο δεν ήταν καλά. Και αν θέλετε, επειδή δεν μπορώ να μιλήσω στο μικρόφωνο και δεν θα μιλήσω, αλλά επειδή όμως γράφει το χαρτί αυτά που γράφει, δεν σημαίνει τίποτα. Ένα είναι αυτό. Και το δεύτερο που έχω να πω για το The CAC, μου αρέσει που ο κύριος Δράκος επιτέλους κάνει μία αυτοκριτική. Γιατί δεν έχει κλείσει το The CAC μέχρι τώρα. Είναι μία πολύ καλή ερώτηση, διότι ό,τι ξέρω ο κύριος Δράκος ήταν στο The CAC, υπήρξε στον Δήμο αυτά τα χρόνια και δεν το έκλεισε, άρα μ' αρέσει που κάνει αυτοκριτική. Τώρα, τις υπόλοιπες ερωτήσεις θα τις απαντήσουν ο κύριος Τσαμπάζης και ο κύριος Πρωμούσας. Σχετικά με τις ερωτήσεις του κυρίου Ποπαδόπουλου για τις απαιτήσεις στο κυκλοφορούν ανοιγητικό, είναι 2,970 για την ακρίβεια. Είναι δάνεια που αφορούν The CAC και άλλα σπόλτρα. Και 3,450 επισφαλής εισπράξεις από αυτά που τα χρέια, ας το πούμε, των δημοτών προς το δήμο. Απαντώντας εδώ και στον κύριο Κουνάκο, πρέπει να σας πω ότι είναι συγκεκριμένη μεθοδολογία που ακολουθείτε για το πώς το κύριο Ποπαδόπουλου βγαίνει στη συνέχεια στο παθητικό και είναι στις προβλέψεις. Ναι, λύση στις λιπές προβλέψεις, όπου το ποσό αυτό εδώ μεταφέρεται στον παθητικό, στην ομάδα βγαίνει στις λιπές προβλέψεις. Όσον αφορά την κοινοπραξία, εδώ σύμφωνα με το κοινοπρακτικό, ο Δήμος Καβάλος, όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, εσείς που είστε και παλαιότεροι, πρέπει να σας πω ότι είναι συγκεκριμένη μεθοδολογία και καλύτερα από εμένα εσείς που είστε και παλαιότεροι. Συμμετείχε κατά 50%. Αυτή η εταιρεία είδε πως έχει κάποιες ζημίες και φυσικά και ο Δήμος, γιατί όταν συμμετέχεις σε ένα κοινοπρακτικό ή σε ένα ατερικό, έχεις συμμετοχή με την ποσόσοσή σου, τόσο στις ζημίες σου και στα κέρδη. Λοιπόν, η συμμετοχή μας στις ζημίες είναι αυτό το ποσό, το οποίο υπάρχει εδώ μέσα στην ομάδα Δ, στις υποχρεώσεις, και από ό,τι γνωρίζω, γιατί σήμερα το συντήσαμε αυτό και με τον κ. Χατζικοστίνο και τον κ. Τζαμπάζη, είναι χρήμα το οποίο θα αναλάβει να πυρώσει η ΔΕΠΟΣ και οπότε αυτό το ποσό δεν θα υπάρχει, τουλάχιστον με αυτήν την μορφή. Στις υπόλοιπες ερωτήσεις θα σας απαντήσει ο κ. Τζαμπάζης. Κύριε Πρόεδρε, δέκα δεύτερα μπορώ να έχω τον λόγο. Ναι, ο κ. Παπαδόπουλος. Κύριε Δήμαρχε, το ερώτημα μου ήταν συγκεκριμένο και ρωτώ γιατί γράφει στην έκθεση μέσα των νορκωτών, λέει, για αυτά τα τρία εκατομμύρια αναφέρομαι προς τις απαιτήσεις από την ΔΕΠΟΣ. Γράφει, απαιτήσεις, αποπληρωμές για λογαριασμό τρίτων. Δηλαδή, ο δήμος Καβάλλας, πλήρωσε για λογαριασμό της ΔΕΑ, ΔΕΑ Καβάλλας, για λογαριασμό τρίτων. Που μπορεί να είναι ΔΕΕ, δάνεια, μισθή. Θέλω να μας εξηγήσετε τι ακριβώς είναι αυτά τα τρία εκατομμύρια. Ευχαριστώ. Καλησπέρα, είμαι ο Λουκάς Σασπάζης και καλό μήνα. Όσον αφορά την ερώτηση του κ. Παπαδόπουλου, η απάντηση είναι ότι το ποσό αυτό είναι από δάνεια που πλήρωσε ο δήμος για λογαριασμό της ΔΕΑ. Αν με τα χρήματα αυτά, το τι πλήρωσε η ΔΕΑ, αυτό το ξέρει μόνο η ίδια. Εμείς ξέρουμε ότι πληρωγάσαμε κάποια δάνεια, όπως αυτά παρακρατήθηκαν με το Ταμείο Πραγματικών και Δανείων από τις επιχορηγίες του δήμου. Τώρα, το ποσό αυτό, όπως έχει πει και ο αντιδήμαχος οικονομικών, ο κ. Συμπρομούσας, έχει γίνει μια πρόελψη και στο Παθητικό, η Σόποσα, αλλά στην ουσία το ποσό αυτό δεν το χρωστάει η ΔΕΑΚ στο δήμο. Το ποσό αυτό σταδιακά στα προηγούμενα χρόνια έχει συμψηφιστεί με λογαριασμούς ίδρυσης και στην ουσία δεν είναι απαιτητό από το δήμο. Ο λόγος για το οποίο βρίσκεται και υπάρχει εκεί πέρα είναι γιατί οι προηγούμενες διοικήσεις είχανε, όπως και μέχρι και η κ. Τσανάκα, ήθελαν να φαίνεται η βοήθεια που είχε δώσει ο δήμος προς τη ΔΕΑΚ, αλλά το ποσό είναι καθαρά πληροφοριακό. Όσον αφορά τα τρέχοντα, όντως η ΔΕΑΚ ακόμα και σήμερα και το 2019 και το 2020, ο δήμος πληρώνει κάποια δάνεια της ΔΕΑΚ, τα οποία παρακρατούν επίσης από τα νέα προκαλαιατικών και δανείων. Είναι γύρω στις 480.000 ευρώ περίπου το χρόνο και αυτά τα δάνεια που πληρώνει ο δήμος και το 2019 και το 2020, ισόπωσα κάποιοι λογαριασμοί της ίδρυσης, δεν τους πληρώνει ο δήμος η ΔΕΑΚ, άρα στην ουσία τα εισπράτει, τα επιστρέφει πάλι πίσω, τα συψηφίζει ας πούμε, ας πούμε ο δήμος. Τώρα, όσον αφορά… Το 2019 κύριε Τσαμπάτζ, 710 λέει, όχι 400, 710. Όχι. Ποια είναι τα 710? Τα 710 είναι… Τα δάνεια της ΔΕΑΚ. Τα κρατήσεις που γίναν από τον δήμο στη χρήση του 2019 για λογαριασμό των δανείων, από τα παρακρατικών και δανείων της ΔΕΑΚ. 710.000. Όχι. Αυτό το ποσό, λογιστικά, το ποσό αυτό είναι γύρω στις 480.000. Μήπως δεν μπερδεύετε… Τι γράφετε στην έκθεση, λέω. Όχι, δεν λέει αυτό. Εκεί μιλάει για εγγύηση που έχει δώσει ο δήμος στη ΔΕΑΚ σε άλλες τραπεζές για άλλα δάνεια. Μην το μπερδεύετε αυτό. Άλλο τα δάνεια που πλήρωσε ο δήμος και άλλο οι εγγυήσεις που έχει ο δήμος δώσει για άλλα δάνεια της ΔΕΑΚ. Το ποσό αυτό που αναφέρουν εκεί οι Ορκωτοί αφορά εγγυήσεις του δήμου για λογαριασμό της ΔΕΑΚ σε περίπτωση που δεν πληρώσει δάνεια σε άλλες τράπεζες. Αυτό αναφέρουν εκεί οι Ορκωτοί. Διότι οι Ορκωτοί όταν κάνουν τον έλεγχο, στέλνουν σε όλες τις τράπεζες πιστολές και ζητάνε να μάθουν αν ο δήμος έχει καταθέσεις ή αν ο δήμος έχει χρέη ή οποιαδήποτε, ή έχει εγγυήσεις για δάνεια τρίτων. Κάποιες εγγυήσεις που έχει ο δήμος για λογαριασμό της ΔΕΑΚ σε άλλες τράπεζες, αφορούν αυτές 700.000. Κύριε Τσαμπάζη, σας διαβάζω επιλεξή από τη σελίδα 3 του προσαρτήματος. Ο δήμος έχει παράσχει εταιρικές εγγυήσεις στην ΔΕΑΚ για προδέσμα δάνεια συνολικού ποσού, την 31-12 του 2019, 710.148,49. Εγγυήσεις λέει, δεν λέει πλήρωση. Άλλο η εγγύηση και άλλο η πληρώμη. Επιμένω. Όταν λέμε εγγύηση εννοούμε ότι εγγυούμαστε ότι σε περίπτωση που δεν πληρώσει η ΔΕΑΚ θα τα πληρώσει ο δήμος. Αλλά εδώ μιλάει για εγγυήσεις. Δεν γίνεται κάθε μήνα κράτηση 63.000 ευρώ από τα έσοδα των GAP λόγω... Δεν είναι 63.000. Το 2019 ήταν 53.000 το μήνα για 9 μήνες. Μας κάνουν 480.000. Αυτό είναι τα ποσά. Το 2020 ήταν επίσης αντίστοιχα ποσά. Πάλι για 9 μήνες. Όσον αφορά για τη ΔΕΠΟΣ να πω ότι αν δεν γίνει ο τελικός εξολογισμός εκκαθάρισης και δεν παραδοθεί δεν ξέρουμε τι θα γίνει με το ποσό αυτό. Διότι μπορεί στην τελική να πει ήταν ταπορροφή σε όλα η ΔΕΠΟΣ οπότε το ποσό αυτό θα γίνει στην ουσία πληρώνασμα διότι αποτελεί και αυτό πρόβληψη στο εξολογισμό. Παρακρατήθηκε δηλαδή και έχει βαρύνει τα αποτελέσματα χρήσεως από το 1988 μέχρι και σήμερα. Επομένως σε περίπτωση που απορριφθεί το ποσό αυτό στην τελική εκκαθάριση από τη ΔΕΠΟΣ θα μετατραπεί και αυτό σε πληρώνασμα. Τα 2 εκατομμύρια δηλαδή 399.000 που είναι μια θεωρητική ζημία με βάση το κοινοπρακτικό και των εξολογισμούς της ΔΕΠΟΣ. Όσον αφορά τα ερωτήματα του κ. Δράκου για τα 6.322.945 για τις ακινητοποίησεις. Αφορούν όλα πάγια, μακροπόθεσμα πάγια. Δεν αφορούν συντηρήσεις. Όλες τις συντηρήσεις, ό,τι έχει σχέση με συντηρήσεις μπαίνει στα αποτελέσματα χρήσεως του έτους. Από ό,τι θυμάμαι τώρα άλλα που ερώτησε ο κ. Δράκος για την αναλυτική λογιστική. Κοιτάξτε, το θέμα της αναλυτικής λογιστικής δυστυχώς με το προσωπικό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο δήμο είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί. Και είναι πολύ δύσκολο διότι είμαστε πολύ λίγα άτομα για να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ένα πράγμα, ότι αυτός ο ισολογισμός για να συντακθεί περιλαμβάνει χιλιάδες εγγραφές τακτοποιητικές και ελέγχους οι οποίοι γίνονται από ένα άτομο. Δηλαδή εμένα. Ταυτόχρονα με ό,τι άλλη εργασία θα πρέπει να κάνω όσον αφορά το έργο, όσον αφορά εντάμματα και τα λοιπά και ότι οποιαδήποτε άλλη μπάση περιπτώσει εργασία που κάνουμε στο δήμο. Για να γίνει αναλυτική λογιστική επίσης, παρότι πρέπει να πω ότι τηρείται αναλυτική λογιστική σε όλο το επίποδο των δαπανών, εκεί που δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε αναλυτική λογιστική δυστυχώς και συνουσία δυναμητίζει την όλη προσπάθειά μας είναι η αποθήκη. Εκεί, επειδή δεν υπάρχει εξειδικημένο προσωπικό και επειδή δεν μπορούμε να γίνουν οι εξαγωγές των υλικών σωστά και στην ώρα τους, δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε ανάλυση κόστος. Και κατά συνέπεια δεν μπορούμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα και να κλείσουμε μια αναλυτική λογιστική όπως πρέπει να κλείσει. Αν δεν πάμε εκεί πέρα κάτω κάποια άτομα που να ασκολούνται αποκλειστικά με τον υπολογιστή, όχι μόνο αρθοφόρους και μεταφορείς πραγμάτων δεξιά και αριστερά, αλλά ανθρώπους που να μπορούν να καθίσουν πάνω στον υπολογιστή και να κάνουν τη δουλειά. Δεν μπορώ εγώ παράδειγμα να παρακαλάω στις δύο, στις τρεις, πρώτο, κάθε χρόνο άτομα να έρθουν για να κάνουν απογραφή. Για να πω να κάνω μια απογραφή μόνος που δεν μπορώ να την κάνω, δεν ξέρω τι υπάρχει στα ράφτια και πώς λέγεται το κάθε υλικό, θα πρέπει κάπου να μου πει ότι αυτά είναι βίδες, άλλα παξιμάδια. Μην επεκτείνεσαι, άρα το κόστος αναϊπηρεσία είναι προβληματικό. Εννοείται. Τίποτα άλλο. Τίποτα άλλο. Το γράφει και η έκθεση αυτό. Τίποτα άλλο. Και αυτό το πρόνομα υπάρχει χρόνια τώρα. Δεν είναι τωρινό. Τώρα να μη ρωτήσω πώς βγαίνουν τα εξοδάτα από εδώ, ότι κάθε στιγμή που δεν υπάρχει αναϊπτική λογιστική, να μην το ρωτήσω. Μην ξεχνάτε κύριε Σιμάδε, ότι είμαστε στο έτος 2019. Το ίδιο είναι, είχε και τότε και τώρα και χθες και προχθές, 15 χρόνια είναι. Μια φορά ή δύο φορές υπήρχε νομόνο που είχε γίνει απογραφή στην αποθήκη και είχε βγει κόστος. Το 2011 ή 2012 άμα θυμάμαι καλά. Τώρα άσ' με βοηθήσω κύριε Δάρκος κάποια άλλα ερωτήματα που είχε κάνει για να απαντήσω. Είπες κάτι για τις προκαταβολές υπό ακυνητοποίηση. Έχεις στη λογιστική τακτοποίηση τέλος του χρόνου που να πας συγκίνηση και νέα έργα. Έχεις βεβαιώσεις της τεχνικής υπηρεσίας. Έχω, ναι. Μια μόνο λεκτικά και επιπροσωπικού. Δημαρχέ, εκαθαριστής δεν είμαι εγώ για το ΔΚΕΚ. Υπάρχουν εκαθαριστές, ρωτήστε τους εκαθαριστές. Και δεύτερον από το 2014 υπάρχει ισολογισμός εκαθάρισης. Ενημερωθείτε. Ναι, εδώ υπάρχει ένα θέμα πραγματικά. Διότι οι εκαθαριστές έπρεπε να έχουν κλείσει, να πάνε στην Φορία και να κλείσουν το ΔΚΕΚ. Ε, τι να σε πω τώρα, εγώ να το κάνω. Όχι, δεν λέω για σένα. Εσύ ξέρεις οι εκαθαριστές, ψάξτε να βρείτε ποιοι είναι εκαθαριστές ρε παιδιά. Αυτό λέω και εγώ. Ε, το δήμαρχο Πεσταμίκ... Δεν λέω κάτι άλλο. Δεν λέω κάτι άλλο. Το ίδιο ισχύει και για τα λασπόλουτρα, έτσι. Ναι, Κώστα. Ναι, Κώστα. Ε, ναι, πέντε χρόνια. Ναι, Κώστα, όπως τα λες είναι. Παρακαλώ κύριε. Όπως τα λες. Κρύτσα μπάζα έχει καλοκληρώσει. Όχι, με ζήτησε να το... Ε, αλλά πιάνετε τη κουβέντα. Ε, βέβαια, δεν πρέπει. Όχι, δεν πρέπει. Γιατί δεν πρέπει, Κώστα μου, γιατί ο δήμαρχος έπρεπε να αναφέρεται προσωπικά στο νομάνο... Κύριε Επάβη μου, ας πίνουμε στις ερωτήσεις. Μη καταχράσετε το χρόνο. Λοιπόν... Ε... Διαφωνώ βέβαια με το θέμα των προβλέψεων όσον αφορά τις απαιτήσεις και για την DEIAC, αλλά θα τα πω αυτά στην τοποθέτησή μου. Ε, λογαριασμός επιχορηγής στις επενδύσεων. Λογαριασμός 43. Βεβαίως πρέπει να υπάρχει συμφωνία, Λουκά, δημόσιο λογιστικό απολογισμός και λογιστική. Είναι περίπου 80 έργα. Τα 59 εκατομμύρια είναι πολύ παλιά. Και τα 3,5 εκατομμύρια αφορούν τη διοίκηση τη δική μας. Πες μου, σε παρακαλώ, πότε θα γίνει η εκαθάρεση αυτή. Λοιπόν, κοίταξε, κύριε Δράκο. Αυτά τα έργα είναι εκεί πέρα, οι επιχορηγείς εκεί πέρα μένουνε... Όταν αποσβένονται οι επιχορηγείς με 4% αιτισίως, μιλάμε για 25 χρόνια. Και συνέχεια μπαίνουν καινούργια έργα. Γι' αυτό υπάρχουν 80 έργα εκεί πέρα. Μέχρι να αποσβεστούν και να σβηστούν από εκεί πέρα, θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Και δεν μπορούν να εξαφανιστούν, ούτε μπορεί να γίνει καθάριση. Εφόσον πηγαίνουμε βάση στο κλαδικό λογιστικό σχέδιο, δεν μπορούμε να κάνουμε το κεφαλιό μας, ούτε μπορούμε να τα σβήσουμε μία νυχτή. Αν εδώ πέρα πάμε και τα αποσβέσουμε όλα, τα κάνουμε κατευθείαν κέρδη. Στην ουσία τα κάνουμε πλειώνασμα. Βαρεύουν τα αποτελέσματα. Είναι 4% το χρόνο σε κάθε έργο. Που σημαίνει 25 χρόνια. Και από 25 χρόνια θα είναι εκεί πέρα 80 έργα. Και σταδιακά σβήνονται κάθε χρόνο αυτά που πρέπει να εξαφανιστούν όσα αποσβένονται. Δεν γίνει διαφορετικά. Πες μου και στο 36 τους μεταβατικούς λογαλιασμούς ενεργητικού. Τους μεταβατικούς ενεργητικούς. Στο πρώτο κομμάτι στα 20.000 είναι μέσα ασφάλιστρα και τέλη κελυφορίας. Τα 2.040. Τα 2.039. Στο μεγάλο το νούμερο, το 1.900. Εκεί πέρα μέσα, μισό λεπτό. Περιλαμβάνει εισπάξεις από φόρους, εισφορές και πρόστιμα. Τα οποία αφορούσαν το 2019 και εισπάθηκαν το 2020. Ήψους 113.627. Ήψους 113.627. Ήψους 113.627. Ήψους 113.627. Ήψους 113.627. Ήψους 113.627. Ήψους 113.627. Ήψους 113.627.40. Έσοδο αποτέλεσαν καθαιρόδοξη και φοδισμού 1.925.101. Και επιστοτική τόκη 875 ευρώ. Όλα αυτά μας κάνουν 2.039.604. Εδώ θα πρέπει να επισημάνω ένα θέμα πολύ μεγάλο, το οποίο προέκρισαν μέσα το 2019. Στην ουσία προέκρισαν στο 20 βέβαια. Διότι όλες οι εταιρίες παροχής ρεύματος, αυτές δηλαδή οι εταιρίες οι οποίες εισπράχτονται για το δήμο, τα τέλεια η καθαριότητας και τα απολύνωση του δήμου, είχαν μεγάλες καθυστερίσεις στην απόδοση των τελών καθαριότητας και φοδισμού στο δήμο μέσα στο 2020. Φανταστείτε ότι Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020 εισπράχταμε έσοδα από το 2019. Από τον Ιούλιο του 2019 έως το Δεκέμβριο του 2019 τα εισπράχσαμε Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020. Επίσης, είχαν μεγάλες καθυστερίσεις και στην αποστολή των δαπανών της κατοντάδουσης ρεύματος οι επίσης εταιρίες. Φανταστείτε ότι οι δαπάνες του ρεύματος έπεσαν μέσα στο σύστημα, στο λογιστικό σύστημα του δήμου, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2020 και αφορούσαν οι δαπάνες ρεύματος του 2019. Ως εκ τούτου, εδώ προκύπτει και μεγάλη καθυστέρηση για να γίνει οισολογισμός. Εάν εγώ παρουσίαζα ένα οισολογισμό το Μάιο του 2020, θα παρουσίαζα ένα έλλειμμα της τάξης 250.000 ευρώ. Θα έρχονταν μετά οι Ορκοτοί να κάνουν έλεγχο τον Αύγουστο μήνα, θα βγάζανε ένα πλαιόνασμα 500.000 ευρώ και θα μου λέγατε μετά ότι κάναμε δημιουργική λογιστική. Εντάξει, αλλά όσον αφορά τα έξοδα Λουκά, δεν είναι μέσα σε αυτό το νούμερο. Στον Απηροτέα πάνε μεταβατικούς λογρασμούς, παθητικού τώρα, μην τα βάζουμε στον 36. Καλώς πάντων, εντάξει, λύπες στην άποψή σου. 60 πηγαίνουν για και αυτά, αντίστοιχα. Στον παθητικό είπαμε και τα αντίστοιχα έξοδα. Μην το βάζεις στο 1.900. Άμα είναι έτσι, γιατί ο Ορκοτός δεν το κάνει, δεν το κάνει παρατήρηση. Το ξέρει ο Ορκοτός, το ξέρει ο Ορκοτός. Το ξέρει ο Ορκοτός, ρε Βαγγέλη. Βαγγέλη, δεν λέω τίποτε, δεν λέω τίποτε. Όλα είναι από την έκθεση Ορκοτών και από το ισοζύγιο, το επίσημο του Δήμου. Δεν είναι κάτι δικό μου, δεν βγάζω κάτι δικό μου. Μα θα το κάνε παρατήρηση άμα δεν ήταν σωστή εγγραφή. Υπάρχει παρατήρηση, Βαγγέλη. Ε, ωραία. Τι σημαίνει αυτό, γιατί μιλάνε τότε. Κύριε Τσαμπάζα, έχει ολοκληρώσει τις απαντήσεις σας. Ε, αν υπάρχει κάτι άλλο να απαντήσω. Πώς σας δρότησα με τον έλεγχο του δημοσιονομικού ελέγχου για την χρήση, τις προηγούμενες χρήσεις. Με αυτό το θέμα ασχολήθηκε και ο κ. Χατζικοσταντίνε, ο διευθυντής. Τώρα δεν ξέρω τι έχει γίνει και τι έχει απαντήσει στον έλεγχο. Θα έπρεπε σήμερα... Σχέση έχει και αυτό με τον ισολογισμό τώρα, κύριε Κουνάκο. Πώς δεν έχει, αφού γίνονται παρατηρήσεις... Κυρία Τσανακά, συγγνώμη. Οι ορκωτήλογιστές δεν βλέπουν εάν έχουν γίνει σωστά οι διαδικασίες... Κώστα καμία σχέση με τη λογιστική, έτσι. Ακούστε, ακούστε, ακούστε. Το αναφέρουν, άλλωστε, και στην έκθεση τους. Οι διαδικασίες ελέγχονται των απανών που παρουσιάζονται από τα αρμόδια όργανα του νομικού συμβουλίου του κράτους. Άρα από τον δημοσιονομικό έλεγχο. Οι έλεγχοι που γίνονται τώρα πηγαίνουν δυο-τρία χρόνια πίσω. Δεν είναι τις περασμένες χρονιάς ο έλεγχος. Όχι, είναι και τις περασμένες. Πάνε δυο-τρία πίσω. Κυρία Τσανακά, όταν παρουσιάζονται κλήσεις... Ακούσατε, δύο χιλιάδες δέκα επτά. Δεν γίνεται έτσι. Αλλά στο δεκαεφτά, όμως, έχετε κλήσεις πεντακοσίων εξήντα χιλιάδων ευρώ που δεν κάνατε καμία κίνηση να εισπραχθούν. Και τώρα είναι επισφαλής αυτό το ποσό. Χάνεται το ποσό αυτό. Γιατί δεν ξεκίνησαμε να μαζεύουμε τα χρήματα τα οποία έπρεπε να μαζεύουμε. Όχι μόνο εσείς. Κύριε Πρόεδρε, τι θα γίνει? Ποιά σας είναι την κουβέτα, κύριε Τσανακά? Εγώ! Ο οικονομολόγος, ο Κουνάκος. Παρακαλώ, κύριε Τσανακά. Κύριε Κουνάκο, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, στον κύριο Τσαπάζη, μια ερώτηση έχω να κάνω. Δεν άκουσα. Μια ερώτηση στον κύριο Τσαπάζη, είναι δυνατόν. Παρακαλώ, ακούω, κύριε. Κύριε Τσαπάζη, στη σελίδα 16 αναφέρεται, το διαβάζω ακριβώς όπως γράφεται, από τα νεότερο υπόλοιπα οι απαιτείες από δΙΑ και λουτρά κρινίδων συνολικού πουσού 2970305.52 εκτιμώνται ως επισφαλής. Κι αργιάζουν οι προβλέψεις του δημοκαβάλλας με τις αντίστοιχες της δΙΑ και των λουτρών κρινίδων. Ακριβώς. Απόλυτα. Συμφωνείτε? Συμφωνούμε. Λένε τα ποσά. Ναι. Ωραία, εντάξει. Το ποσό αυτό είναι μέσα στον συνολικό ποσό των 6 εκατομμυρίων, 430.000, 352. Ρωτάω, κύριε Τσαπάζη, αν η οικονομική υπηρεσία του δήμου, η οικονομική υπηρεσία της δΙΑ, η οικονομική υπηρεσία του δήμου και των λουτρών κρινίδων, συμφωνήσαμε στα ποσά αυτά. Το ερώτημά μου είναι μήπως άλλο πόσο εκτιμάται εσείς η οικονομική υπηρεσία του δήμου και άλλο πόσο εκτιμάται η δΙΑ και των λουτρών κρινίδων. Όχι, όχι. Μισό λεπτό. Όσον αφορά τη δΙΑ, τα χρήματα ήταν ακριβώς αυτά τα οποία παρακρατήθηκαν και πληρώθηκαν δάνεια. Όσον αφορά τα δασπόλαια των κρινίδων, ήταν το αποτέλεσμα της καθάρισης. Αυτά που πλήρωσε, δηλαδή, ο δήμος από την καθάριση των δασπόλαιτρα. Αυτά τα ποσά είναι μέσα. Και αυτά υποτίθεται ότι τα πλήρωσε ο δήμος για τα δασπόλαιτρα για λογαριασμό τους. Και περιμένει να γίνει και απόγειο η καθάριση. Το ποσό αυτό ακριβώς που αφορά τα δύο της δύο αυτές περιπτώσεις, υπάρχει μέσα στα 6.403.305, που είναι στις συλληπές προβλέψεις το παθητικό. Κύριε Τσαμπάζη, το 2.919.721 το αναφέρει στις δικούς ισολογισμούς, σαν οφειλή, στο δήμο Καβάλας. Αυτό πρέπει να το ξέρω εγώ. Αυτό σας ρωτάει. Εγώ σας απάντησα ήδη σε αυτό. Είπα ότι δεν το χρωστάει το ποσό. Και αν δεν το αναφέρει, καλά κάνει και δεν το αναφέρει. Εμείς το αναφέρουμε απλώς για πληροφοριακούς λόγους. Κύριε Τσαμπάζη... Δεν είναι απαιτητό από εμάς. Το έχω καταλάβει αυτό. Το έχω πει νομίζω. Άλλο ρωτώ αν η οικονομική υπηρεσία του δήμου, σε ό,τι αφορά αυτά τα νούμερα, και οι οικονομικές υπηρεσίες Λουτρών και ΔΕΙΑΚ συμφωνούνε. Συμφωνείσανε οι δυο οικονομικοί διευθυντές, ας πούμε, του νομικού προσώπου και του δήμου Καβάλας τα νούμερα αυτά. Αν υπήλθε συμφωνία. Εγώ κατάλαβα ότι αυτά δεν είναι απαιτητά. Δεν χρειάζεται να μου το πείτε. Εγώ ρωτάω αν συμφωνήσατε. Αν συμφωνείτε. Μόνιμα με την οικονομική υπηρεσία του δήμου Καβάλας είχαμε διαφορές. Δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε. Δεν νομίζω ότι είναι θέμα συμφωνίας. Στον ισολογισμό ο καθένας βάζει αυτά που θεωρεί ότι πρέπει να βάλει με βάση από αυτά που ισχύουν σε κάθε καθε φορά. Και, εν πάση περιπτώσει, στην προκειμένη περίπτωση, όπως σας εξήγησα, και αυτό το ποσό πραγματικά το 2020 θα το σβήσω. Ίσόπωσα με την πρόληψη το ποσό αυτό θα φύγει. Γιατί κάθε χρόνο δημιουργεί ακριβώς μια συζήτηση. Ούτως ή άλλως είναι ποσό το οποίο είναι και στον ενεργετικό μισοπαθητικό θα φύγει ισόπωσα διότι δεν είναι απαιτητό. Λουκά, διώξτο να τελειώνουμε. Αυτό θα κάνω. Γιατί ξέρεις ότι αυτό που κάνουμε, να μην αναφέρω, δεν κρίνεται η επισφάλεια με τον τρόπο που εμείς θέλουμε. Υπάρχει νομοθεσία και το ξέρεις. Το ξέρω πολύ καλά. Αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να έχει και τέτοια φορά. Ναι, αλλά τελειώστε το να τελειώνει. Θα το τελειώσουμε για να μην έχουμε μεγάλη προστηρευασία. Φτιφάζουμε ένα εκατομμύριο κέρδης στη ΔΥΑΚ με πημολιακή πολιτική. Ο κ. Τσαρτσής έχει να συμπληρώσει κάτι? Όχι, νομίζω απαντήθηκαν όλα. Έχουμε και ένα ποσό πολύ μεγάλο στις απαιτήσεις από πελάτες, από πόληση αγαθών και υπηρεσιών, Λουκά. 7 εκατομμύρια λες. Όχι τα 7, βγάλε τα 3.400, μένουν άλλα 2. Τι είναι αυτό, 3. 3 εκατομμύρια, εκείνη η απολύθηση θα εισπραχθεί. Όχι, μιλάω για εισπράξεις για πελάτες που είναι από το 1990. Κάποιοι είναι από το 90, από το 2000. Έχουμε κάνει επισφάλειες, έχουμε βάλει ένα ποσό, 3.500.000 εκατομμύρια, αν θυμάμαι καλά, στις προβλέψεις. Τώρα τα υπόλοιπα λέει η Ταρμιακή Επηρεσία ότι έχει κάνει ενέργειες και θα τα εισπράξει. Τι να πω, αυτό δεν φανεί. Μετά από 30 χρόνια θα τα εισπράξει. Με βάση την πείρα τη δικιά μου, αν εισπράξει τα 2 εκατομμύρια πολλά θα είναι. Τουμπες θα κάνουμε, αν εισπράξουμε 2. Μαζί και εγώ. Λοιπόν, κυρία Τσανέκα. Λοιπόν, πριν απ' όλα να ευχαριστήσουμε, πριν απ' όλα να ευχαριστήσουμε τους ορκωτούς λογιστές για τη δουλειά που κάνανε και την υπομονή που δείξανε απόψε στο δημοτικό συμβούλιο να μας αντέχουν. Αν και ήμασταν, πρέπει να σας πω, αγαπητές κύριοι, πολύ ήσυχοι σήμερα. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, κύριε Δήμαρχε, είμαι πάρα πολύ περίεργη, πάρα πολύ περήφανη που παρέδωσα ένα δήμο σε καλή οικονομική κατάσταση. Μια χαρά είναι τα οικονομικά του δήμου το 2019. Και είμαι σίγουρη, από τώρα το λέω, ότι και η επόμενη φορά, η επόμενη χρονιά, κερδοφόρα θα είναι το 2020. Όταν χάνετε πεντακόσια χιλιάρικα και παίρνετε δυόμιση εκατομμύρια, κερδοφόρα είναι σίγουρα. Και δεν λέω ότι τα κλέψατε, σας τα δώσατε τα χρήματα προς Θεού. Λοιπόν, αυτόν τον εξολογισμό, λοιπόν, πρέπει να το βάλω ένα μεγάλο και ωραίο φιόγγο, κύριε Πρόεδρε, να κρέμονται και διάφορα σκελετάκια από εδώ και από εκεί και να το κάνω δώρο σε διάφορους που είπαν πολλά, πάρα πολλά, με αμετροέπεια. Τέλος πάντων, καμιακά διαθέσιμα, 8 εκατομμύρια 761 χιλιάδες. Παδάνια, μακροπρόθεσμα 658 χιλιάδες, μεταβραχυπρόθεσμα 271 χιλιάδες. Ποιος δήμος χρωστά σε τράπεζες από δάνεια μόνο τόσα λεφτά. Μετά το εκατομμύριο του Συμνητή, σε όλη τη θητεία τη δικά μας, δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ δάνει. Η χρονιά είναι κερδοφόρα και είναι κερδοφόρα κατά 579 χιλιάδες. Τα χρέη, όπως είπαμε, που οφείλουμε στις τράπεζες είναι πάρα πολύ λίγα. Όταν θα διαγραφεί και το ποσό της δέπος, που είναι 2.330, θα είναι ακόμη πιο καλή η εικόνα. Δεν θα διαγραφεί, γιατί έτσι έχουμε συμφωνής. Απλώς είναι θέμα να πέσουν οι υπογραφές. Το ποσό που οφείλει η ΔΕΙΑΚ, πολύ καλά είπατε κύριε Ταμπάζη, κάποτε πρέπει να γίνει τακτοποίηση. Πότε θα γίνει αυτή η τακτοποίηση, βλέπετε τι συζητήσεις προκαλεί και τι αμφιβολίες. Μια χαρά παρέδωσα αυτά οικονομικά το Δήμο, ως εκ τούτου φυσικά και το ψηφίζουμε με δύο χέρια. Κύριε Βαβαδόπουλα. Κατακίνη να ξεκινήσω και εγώ λέγοντας ότι να ευχαριστήσουμε τον ορκοτό, έστω και αυτή τη μικρή σήγηση που μας έκανε. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι πάλι ο κύριος Μουριάδης έδωσε τίτλου σαβρού για πρώτο σέλλιδας, δήλωσε ότι δεν σημαίνει τίποτα ο ισολογισμός. Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι το χαρτί αυτό που γράφει δεν σημαίνει και τίποτα. Το χαρτί αυτό είναι μια έκθεση από τους ορκοτούς η οποία έχει κάποιες επεξηγήσεις. Ναι μπορεί για κάποιος να μην σημαίνει τίποτα, για κάποιος όμως σημαίνει πάρα πολλά. Αν νομίζετε κύριε Μουριάδη ότι πρέπει να προτείνουμε στις φορολογικές αρχές να καταργηθεί ο ισολογισμός, να καταγηθούν και οι εταιρείες να το κάνουμε. Το κλείνω εδώ. Κύριε Πρόεδρε, ο ισολογισμός του 2019 αφορά και τη σημερινή διοίκηση του Δήμου ως προς τους τελευταίους τέσσερις μήνες του έτους. Πρώτον, για μας δεν δικαιολογείται η διαγραφή των απαιτήσεων τριών εκατομμυρίων ευρώ από τη ΔΙΑΚ, καθώς αυτό δείχνει ότι υπάρχει ασυνέπεια και αφαιρεγγιότητα της ΔΙΑΚ να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς το Δήμου. Και επίσης θέλω να προσθέσω ότι δεν μας πείθει ότι αποπληρώθηκαν οι οφειλές αυτές της ΔΙΑΚ προς το Δήμο, γιατί η αποπληρωμή δεν καταγράφεται πουθενά. Δεν μπορούμε έτσι εύκολα να το δεχτούμε, δεν είναι κανονική και διαφανείς η διαδικασία. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι παρουσιάζεται και πάλι ο ίδιος φαύλος κύκλος εξόδων και για το 2019. Από τη μία βλέπουμε να αυξάνονται οι απαιτήσεις του Δήμου από φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα κατά 553.000 ευρώ περίπου. Άρα ο Δήμος δεν εισπράττει. Και από την άλλη βλέπουμε να αυξάνονται και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου προς προμηθευτές κατά 347.000 ευρώ περίπου. Άρα ο Δήμος δεν πληρώνει. Το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι το ολικό έλειμμα εκμεταλλεύσεως παραμένει υψηλό, 3.175.000 ευρώ περίπου. Αυτό δείχνει ότι η λειτουργία του Δήμου δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τα πάγια τακτικά έσοδα που λαμβάνει. Άρα χρειαζόμαστε νέα έσοδα επιγόντως, αλλά δεν βλέπουμε κανένα σχέδιο από την πλευρά της διοίκησης για το πώς θα τα δημιουργήσουμε. Από την διοίκηση θα περίμενα σήμερα βέβαια να ακούσουμε από την πλευρά σας μια αξιολόγηση για τα δύνατα σημεία του αξιολογισμού. Και για τα μαθήματα που χρειάζεται να λάβετε για να θεραπεύσετε τις αδυναμίες που παρουσιάζονται στην εκτέλεση όμως του προϋπολογισμού. Δυστυχώς δεν ακούσαμε καμία τέτοια αξιολόγηση. Εμείς είμαστε αρνητικοί στον ισολογισμό του 2019, διαφωνήσαμε με τον προϋπολογισμό του 2019 αλλά και με την εκτέλεσή του και διαφωνούμε με τον τρόπο με τον οποίο η διοίκηση του Δήμου διαχειρίζεται τα οικονομικά του αδιαφορώντας ουσιαστικά για να βρει νέα έσοδα. Ψηφίζουμε όχι. Σας ευχαριστώ. Ο κέρος Παπάς. Κύριε Πρόεδρα, σήμερα δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να συζητάμε την κατάρτιση του ισολογισμού που έγινε μέσω των ορκωτών λογιστών. Βέβαια οι ορκωτοί λογιστές είναι μια ανεξάρτητη αρχή, ανώνυμη εταιρεία είναι κατά βάθος, κάνει τον έλεγχο σύμφωνα με τα πρότυπα τα οποία είναι αναγκασμένος να τα κάνει και νομίζω ότι υπάρχουν πάρα πάρα πολλές θα έλεγα οπτικές στο να συγκροτήσεις και να κάνεις το δικό σου ισολογισμό γι' αυτό του λέω του κύριου Τσομπάζι που μπήλισσε γιατί δεν θα τα σβήσω του χρόνου, δεν τα σβήνεις φέτος γιατί ίσως θα χρειαστούν και την επόμενη χρονιά δηλαδή δεν κάνουν μια ξεκάθαρη πολιτική τι θεωρείται επισφαλές και τι δεν θεωρείται γιατί εάν το σβήσεις δεν θα το έχεις στα δικά σου, αποθεματικά σαν δικά σου άσσετ άρα δεν μπορείς μετά να φανείς να λέει και όπως είπε η κυρία Τσανάκια και άμα την ακούσεις κανείς 579 κεφαφορία, ποιος είναι αυτός ο δήμος με τόσα προβλήματα και 579 κεφαφορία βέβαια ο κύριος Μουρειάννης θα είπε ήθελε να πει κάποια πράγματα πολιτικά ότι άλλο ισολογισμός και άλλο τι συμβαίνει καθαρά στην πράξη Αυτό όμως θα μείνω σε αυτό που συζητάμε σήμερα γιατί είπα και στο επίπεδο των ερωτήσεων το εξής είπα ότι όλα αυτά τα έχουμε κάνει και το λέω κυρίως στο μάτι του Παπαδόχουνο τα έχουμε κάνει όταν συζητάγαμε εκείνη τη χρονιά το 2019 έχουμε πει την πολιτική μας θέση, έχουμε πει δηλαδή το να λέμε τώρα ότι είναι απλήρωτοι κάποιοι προμηθευτές από το 2019 μέχρι σήμερα μας ακούνε έξω και θα γελάνε ας πούμε δεν είναι δυνατό να συμβαίνει αυτό το πράγμα Λοιπόν, εγώ μένω στο ότι κύριε Μουριάδη, κύριε Δήμαρχε δεν θέλω να ξανακούσω σε ένα βιόφωνο από κάποιος θέλεχός σας ότι παραλάβατε τους σήμερα οριστικά κλείνει το 2019 κλείνει δηλαδή η προηγούμενη διαχειριστική περίοδος από τη διοικησία, από τη διοικησία που απήλθε κανένα όποιος θέλεχος βγει και ξαναπεί για μαύρους και για σκελετός που βρήκε στις δουλάμες από εκεί και πέρα κάνει πολύ άσχημη πολιτική για τον Δήμο και για τίποτα Θεωρώ ότι ο ιστολογισμός είναι μια πράξη η οποία πρέπει να γίνει για να τακτοποιηθεί μια χρονιά γιατί έτσι απαιτείται μέσα από τα πρώτα λογιστικά του κράτους και έτσι το λαμβάνω και έτσι το ψηλίζω θετικά Ναι, ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Μπορεί ο απολογισμός της λογισμός και έτσι όπως προωσιάστηκε να είναι ένα τεχνικό κείμενο, ωστόσο όμως κατά την άποψή μας αποτελεί ένα πολύ σοβαρό εργαλείο για την εξαγωγή συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά την πολιτική που ξεδιπλώνει η σημερινή διοίκηση αλλά και οι προηγούμενες και συνολικά αν θέλετε οι κυβερνήσεις και λοιπά. Το πρώτο συμπέραμα που βγάζουμε είναι αυτό που με τραγικό και γλαφτερό τρόπο περιέκρυψε ο κύριος Θεοπάζης έλλειψη προσωπικού. Τι συζητάμε συνάδελφοι, ποιο απολογισμό, ποιο ισολογισμό, ποια δράση του δήμου όσο και ικανό δήμαρχο να έχεις, όσους πολλούς συμβούλους και αν έχεις, όσοι καλή συμπολίτεψη ή αντιπολίτεψη έχεις, όσοι καλή κριτική και αν έχεις, αν δεν έχεις προσωπικό και να επιτελέσει το έργο του δήμου τότε δεν μπορείς να πας πουθενά. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό, γιατί έχουμε λειψό προσωπικό και αναγκάζεται να κάνει αυτά που μας περιέκρυψε ο κύριος Βουκάς πριν από λίγο. Γιατί ακριβώς υπάρχει μια φιλοσοφία στη Λειτουργία των δήμων που λέει το εξής, ότι απαξιώνω το προσωπικό των δήμων, το λιγοστεύω, το βλέπουμε τελευταία και με τις αποχωρήσεις, που ορισμένοι ρίχνουν την ευθύνη στους εργαζόμενους που φεύγουν, ωστόσο όμως αυτή η απαξίωση τη φέρνει πολύ πιο κοντά και με αυτό που γίνεται πανελλαδικά με τις αναπτυξιακές εταιρίες των δήμων που προτείνονται, κομμάτια λειτουργίας των δήμων να περάσουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Ένα ζήτημα λοιπόν είναι αυτό των εργαζομένων. Ένα δεύτερο ζήτημα και κυρίερχο της πολιτικής που εφαρμόζεται στην τοπική διοίκηση και λέμε τοπική διοίκηση γιατί οι δήμοι και οι περιφέρειες αποτελούν κομμάτι της κεντρικής διοίκησης, ένα γρανάζει καλά δουλεμένος στην κεντρική λογική που λέει το εξής ότι το κεντρικό κράτος δεν θα δώσει αυτά που οφείλει που πήρε με την άγρια φορολογία από τα λαϊκά νοικοκαιριά, δεν θα το επιστρέψει στους δήμους αλλά όμως οι δήμοι θα λειτουργήσουν με ίδια έσοδα. Μια πολιτική την οποία δέχονται και αποδέχονται και η σημερινή διοίκηση και όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις που αντιπολιτεύονται σήμερα την δημοτική αρχή ή που βρισκόνταν στο τιμόνι του δήμου. Αυτό μαθηματικά αναγκάζει τη σημερινή διοίκηση αλλά και τις προηγούμενες προκειμένου να λειτουργήσουν να φορτώνουν τα βάρη με φόρους τέλη και ανταποδοτικές υπηρεσίες να τα φορτώνουν στους δημότες. Μια κατάσταση η οποία γίνεται αφόρητη. Και θα αναφερθώ παρακάτως δυο στοιχεία σε ότι αφορά αυτό το ζήτημα για να γίνει εντιληπτό αυτή η κατεύθυνση. Ωστόσο όμως, ενώ έχουμε από τη μια πλευρά να μειώνεται το προσωπικό, να μειώνεται η χρηματοδότηση από το κράτος, να μην γίνονται έργα τέτοια και όσα χρειάζονται σήμερα για να οικονοποιηθούν οι ανάγκες των δημοτών μας, οι οποίες συνεχώς αυξάνονται και διευρύνονται και η κατάσταση χειροτερεύει ακόμα περισσότερο. Σε αυτή την πολιτική λοιπόν που αποτυπώνεται σήμερα στον υπολογισμό αυτών, δεν βρήκαμε καμία διαφορά από την πολιτική που εφάρμοσα και προηγούμενες διοικήσεις. Η ίδια πατέντια, η ίδια κατεύθυνση, άλλωστε το είπετε κι εσείς αυτός ο ισολογισμός είναι μισός μισός ή λίγο περισσότερο από το, λίγο περισσότερο από εκεί. Ποια είναι όμως τα βασικά χαρακτηριστικά που εμείς σημειώσαμε σε αυτό τον ισολογισμό-απολογισμό, τα οποία αποδεικνύουν ότι κάθε διοίκηση που έρχεται στο δήμο είναι χειρότερη από τους προηγούμενες και όχι γιατί είναι κακοί άνθρωποι και θέλουν να είναι χειρότεροι, αλλά επειδή ακολουθούν αυτού του είδους την πολιτική, κρατάνε όλα τα αρνητικά των προηγούμενων και φορτώνουν τα ίδια. Δείτε λοιπόν χαρακτηριστικά, ενώ έχουμε σε προηγούμενες κρίσεις 344 άτομα προσωπικό, οι αμβιβές είναι 8,8 εκατομμύρια ευρώ. Για το 2019 έχουμε περισσότερα άτομα, 424, οι αμβιβές όμως και είναι 8,4 εκατομμύρια, δηλαδή ενώ αυξήθηκαν το προσωπικό, έχουμε περισσότερους εργαζόμενους και μη μου πείτε ότι αυτό σημαίνει ότι καλύπτονται οι ανάγκες σε προσωπικό, είναι ελπές το προσωπικό, το ξέρουμε πολύ καλά, ενώ λοιπόν αυξήθηκε το προσωπικό, οι μιστοί μειώθηκαν. Εδώ λοιπόν δεν είναι ζήτημα του Δήμου ότι φταίει ο Δήμος γι' αυτό, αλλά είναι μια κεντρική φιλοσοφία της κεντρικής διοίκησης που μειώνει τον μέσο μισθό και δεν έχει σχέση ο μέσος μισθός με τον κατώτερο κατώτερο το μισθό, αυτό το μισθό της μυζέρειας που μας λένε ότι τον κρατάμε σε επίπεδα σταθερά. Αυτό που ενδιαφέρει τους μεγάλους εργοτότες είναι ακριβώς να μειωθεί ο μέσος μισθός και ακριβώς εδώ αυτό το γεγονός έχουμε ότι έχουν μείωση του μέσου μισθού και φυσικά γιατί ακριβώς οι εργαζόμενοι στο Δήμου δεν μειώνουν με τον κατώτερο μισθό. Ένα άλλο στοιχείο που επίσης μαρτυράει αυτό που είπαμε ότι σήμερα έχουμε διοίκηση η οποία κρατάει τα προηγούμενα και φορτώνει περισσότερα είναι η εσπράξησα προηγούμενα έτη. Έχουμε σε προηγούμενες κρίσεις 0,5 εκατομμύρια εις πράξεις ενώ το 2019 έχουμε 1,2 εκατομμύρια ευρώ και τα τέλη καθαριότητας από 1,2 προηγούμενες κρίσεις περάμε στο 1,9. Αυτό δείχνει ακριβώς αυτό που προανέφερα. Ως λαϊκή συσπήρουση θα αγωνιζόμαστε, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε να επανέρχονται, όσο και μονότονος ας φαίνεται, χρήματα από το κεντρικό κράτος που αφέμαξε από την άγρια φορολογία των εργαζόμενων. Θα παλεύουμε για δικαιώματα με δουλειά, για δουλειά για όλους και μονιμότητα. Θα αγωνιζόμαστε και θα διεκδικούμε έργα υποδομής τέτοια που να καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζουμένων. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στα λαϊκά νοικογυριά και στους επαγγελματίες που τους τσάτησε η κρίση αλλά η πανδημία μπορεί να μην τους δίνει τη χαριστική βολή αλλά όμως θα τους φέρει σε πολύ χειρότερη κατάσταση το επόμενο διάστημα. Θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε και να καταγγέλαμε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την οποία αποδέχονται και τα κόμματα και οι παρατάξεις τις οποίες στηρίζουν την πολιτική στους δήμους που θέλουν να τους δώσουν βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα για να πουλάν ακόμα περισσότερες υπηρεσίες στους δημότες και ακόμα περισσότερο ακριβά και καλούμε τους καβαλιότες να μην δείξουν εμπιστοσύνη σαν τις προηγούμενες ή αυτές που θα έρθουν να βασιστούν στο δικό τους αγώνα, στη δική τους ενότητα και να αγωνιστούν από τα κάτω παρεμυρίζοντας τις διαφορές τους γιατί τίποτα δεν τους χωρίζει όλοι οι καβαλιότες πυρώνουν πολύ ακριβά το μάρμαρο. Έτσι λοιπόν επειδή εμείς δεν μπορούμε να συνενέσουμε ούτε να συνοηθούμε με αυτή την αντιλαϊκή πολιτική καταψηφίζουμε τον ισολογισμό. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Ποτόια, ο κύριος Μποιατζής. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κύριοι συνάδελφοι. Ο συγκεκριμένος ισολογισμός κατά την άποψή μου αφορά περισσότερο την παλαιότερη διοίκηση την οποία καταδίκασαν οι καβαλιότες στις τελευταίες εκλογές. Οπότε και εγώ ακολουθώντας τη λαϊκή βούληση σχετικά των πολιτών μας καταψηφίζω τον συγκεκριμένο ισολογισμό διότι θεωρώ ότι καταδικάση για την κακή και κακή στη διοίκηση της προηγούμενης πενταετίας με κεντρικό παράπονο που ακούω συνέχεια και φαντάζομαι και στο τελευταίο δημοψήφισμα ήταν το κεντρικό ζήτημα που έχουν παράπονο οι καβαλιότες την πεσμένη γέφυρα που επί 8 μήνες η Παλαιά Δίκης δεν έκανε τίποτα για να λύσει αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα και θεωρώ ότι πρέπει ο επόμενος ισολογισμός και ο επόμενος προεπολογισμός του κυρίου Δημάρχου να παίχουν πάρα πολύ από αυτή την κακή διαχείριση. Οπότε καταψηφίζω πρόεδρε, όχι. Ευχαριστούμε κύριε Βοιατζή, ο κύριος Ξανθόπουλος. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζήτηση επί του ισολογισμού 2019. Μια συζήτηση η οποία γίνεται υπό το βάρος όλων αυτών των πραγμάτων τα οποία κατακυρούσαν αθέτηκαν από στελέχη της δίχυσης και τον κύριο Δήμαρχο σχετικά με τα υποτιθέμενα προβλήματα, κενά, οικονομικά θέματα, σκελετούς, εκκρεμότητες, τα οποία παρέλαβε το ΣΕΤ 2019. Και ενώ αυτή είναι επιχειρηματολογία του προηγούμενου 2018 έρχεται σήμερα ένα ισολογισμός και κλείνει όπως ακριβώς αναλυτικά τον παρακολουθήσαμε ήσαμε τώρα. Και μάλιστα κλείνει με ένα πλειόνας μέχρι τάξη του 9.000 ευρώ. Το εύλογο ερώτημα που προχεί είναι τι συμβαίνει στο προηγούμενο 2018. Τι προηγήθηκε και για μένα η αναφορά του κυρίου Δημαρχού ότι αν δεν ανήνει λύσο δεν ξέρω τι είναι αυτό το οποίο υπονοεί. Και βέβαια δεν με κάνει σε τίποτα να διαφοροποιώ την άποψή μου από αυτά τα οποία αναφέροισαμε τώρα. Τι είναι αυτό το οποίο το προηγούμενο διάστημα συνέβαινε, εντοπίστηκε και τώρα στο ισολογισμό τακτοποιούνται όλα με ένα τέτοιο τρόπο που έχει κάθε λόγο η κυρία Τσανάκα να υποστηρίζει ότι πραγματικά και έτσι είναι από το ισολογισμό παρέδωσε μια οικονομική διαχείριση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γιατί αυτό πραγματικά δείχνουν τα νούμερα σε ό,τι αφορά την κουβέντα την οποία κάναμε τότε. Βέβαια εάν ήτανε τακτικισμός στη λογική ότι παραλάβαμε μια κυρία διαχείριση άπλου να ξεκινήσουμε κάπως έτσι την επιχειρηματολογία και την αντιπολιτετική μας τακτική, εντοχομένως και κερδίσαμε οφάνιμο χρόνο 12 μηνών, 18 μηνών μέχρι να έρθει η ώρα σε τίποτα το ισολογισμό. Βλέπετε ότι το ψέμα πάντα έχει κοντά ποδάρια και ότι εγώ δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω διαφορετικά, διότι αν ήταν διαφορετικά δεν θα έπρεπε να συζητάμε έτσι όπως εξιτάζουμε σήμερα τον ισολογισμό του 2019. Σε ό,τι αφορά αυτά καθεστά τα δρόμενα του ισολογισμού υπάρχουν θέματα τα οποία βλοκύπτουν και τα οποία ιδιαίτερα αναδείχνουν από τις οποθετήσεις του κ. Τσαμπάζη. Τα θέματα της αναλυτικής λογιστικής είναι θέματα τα οποία καρδιγνώμεναι πάρα πολύ σοβαρά, κοστολογίες δεν μπορούν να γίνουμε. Εγώ κατανοώ τις αιτιάσεις του κ. Τσαμπάζη αλλά αυτές αιτιάσεις δεν είναι αιτιάσεις στις οποίες θα πρέπει να συμβαίνουν και να εξακολουθούν να γίνονται χρόνια τώρα, δεκαετίες ολόκληρες ό,τι αφορά τη διαχείριση των οικονομικών του Δ. Καβάχαση. Αυτή την έννοια και στη σκιά όλων αυτών των εκτός ισαγωγικών, ψυχοφαντικών που ακούστηκαν ήσαμε τώρα, εγώ ψηφίζω παρόν. Ο κ. Κουνάκος. Κύριε Πρόεδρε, αν και σήμερα θέλω να είμαι γεφεροποιός, συγκαταπατικός σε σχέση με την προηγούμενη διοίκηση, δεν θέλω να είμαι ακραίος αλλά θέλω να είμαι πραγματιστής και θα είμαι πραγματιστής και θέλω να το λάβετε, αγαπητοί συνάδελφοι, σοβαρά υπόψη, τουλάχιστον από έναν παλιό που πέρασε από εκεί, ζυμόθηκε με τα δρόμενα και πονάει το Δ. Καβάλλας. Ο Δ. Καβάλλας ήταν μπροστάρης, ο Δ. Καβάλλας είχε δράσεις που άγγιζαν από μόνος του, χωρίς τον Δ. Φιλίππον, τα ποσά περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ διαχείρισε. Σήμερα είμαστε στα 25 με τον Δ. Μαζί Φιλίππον. Ο Δ. Καβάλλας υλοποιούσε έργα της τάξης των 15 με 20 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Αυτή τη στιγμή υλοποιεί 3.800 με 1.5 εκατομμύριο προμήθειες μηχανημάτων και εξοπλισμού και 200.000 έπιπλα. Άρα το υπόλοιπο ποσό, περίπου 1.800 είναι το έργο το οποίο έχει παραχθεί από την προηγούμενη χρήση. Και έχει παραχθεί από μια διεύθυνση τεχνικών έργων η οποία κοστίζει στο Δ. Καβάλλας περίπου 900.000. Άρα το κόστος της διεύθυνσης τεχνικών έργων που κοστίζει, αν και δεν έχουμε αναλυτική λογιστική, μπορούμε όμως να το βγάλουμε από τον αριθμό του προσωπικού, μας κοστίζει 900 και το παραγώμενο έργο είναι 1.800. Είναι έργο. Το ότι έχουμε 25 εκατομμύρια ευρώ κύκλου εργασιών με κόστος εργασίας 9 εκατομμυρίων είναι θετικό, το βλέπουμε θετικό. Το ότι δεν έχουμε μελέτητες, το ότι δεν έχουμε επενδύσεις είναι θετικό. Το ότι έχουμε απόθεμα είναι θετικό. Επιτρέπεται σήμερα σε μια περίοδο κρίσης να έχουμε απόθεματα, να τα κάνουμε τι. Το θέμα είναι το κεφάλαιο το οποίο έχουμε. Εντάξει, θετικό είναι το ότι δεν έχουμε δανεισμό. Αυτό μπορώ να πω συγχαρητήρια στην πολιτική εκείνη η οποία δεν έκανε δανεισμό για να κάνει χορούς και πανηγύρια. Αλλά έπαιρνε τις επιχορηγήσεις από τους ΚΑΠ και έκανε χορούς και πανηγύρια. Αυτά είναι αναβισβήτητα. Υπάρχουν. Όταν δίναμε 1,5 εκατομμύριο το χρόνο στη δημοφέρεια για να κάνουμε χορούς και πανηγύρια, τα οποία δεν υπάρχουν τώρα. Τι είναι, από πού τα πέραμε. Όταν η υπηρεσία ζητούσε κύριε Δράκο προσωπικό για να κάνετε αναλυτική λογιστική, εσείς δεν προχωρούσατε να κάνετε προσλήψεις προσωπικού επιστημονικού για να έχετε άτομα να μπορούν στις αποθήκες σας να ξέρετε τι έχετε πέντε χρόνια, δεν το κάνατε. Πρέπει να αλλάξουμε, αγαπητοί συνάδελφοι. Πρέπει ο Δήμος Καβάλας να πάει αλλού, γιατί το αξίζει να είναι αλλού. Αλλά αυτό για να γίνει, αγαπητοί συνάδελφοι, πρέπει να συνεργαστούμε, πρέπει να ομολογήσουμε όλοι μαζί ότι έχουμε ένα και μοναδικό σκοπό. Το λέω συνέχεια και θα το πω και τώρα ότι πρέπει να υπηρετούμε την πόλη, πρέπει να υπηρετούμε τους δημότες, πρέπει να συνηπάρξουμε αγαπητοί συνάδελφοι, μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να συμπορευτούμε στα πλαίσια μιας ευρύτερης προγραμματικής συμφωνίας που θα προτάσει το καλό των δημοτών. Μπορούμε να κοιτάξουμε μπροστά χωρίς προαπετούμενα. Εσείς κύριε Δήμαρχε θέλετε, μας θέλετε συνεργάτες σε αυτή την κατεύθυνση, σε αυτή την πορεία, να πάμε το δήμο και να το ξανακάνουμε μπροστάρι, να ανεβάσουμε γιατί τα πράγματα δεν είναι καλά. Δεν μπορεί να μην έχουμε σχέδιο πόλης στο Δήμο Καβάλλας και να καφιόμαστε ότι έχουμε 8 εκατομμύρια στην άκρη. Τα 8 εκατομμύρια είναι δεσμεμένα έργα. Δεν μπορεί να μην έχουμε δανεισμό για να μην κάνουμε το σχέδιο πόλης. Κύριε Κουνάκο ευχαριστούμε πολύ. Κύριε Πρόεδρε, κάνω μια έκκληση αυτή τη στιγμή στον Κύριο Δήμαρχο και σε όλες τις παρατάξεις. Να αναλογιστούμε την ευθύνη που μας φέρνει η συγκυρία. Η πανδημία, η οικονομική κρίση. Οι δημότες μας, κύριε Πρόεδρε, περιμένουν από εμάς. Τι περιμένουν από εμάς? Πρέπει να ξεπεράσουμε, κύριε Πρόεδρε, τις διαχωριστικές γραμμές. Η τοπική αυτοδιοίκηση εξανέκαθεν γκρέμιζε τύχοι και πρέπει να τα γκρεμίσουμε. Πρέπει να συνενώσουμε δυνάμεις για την πόλη μας. Βλέπω τώρα με τα ανταποδοτικά τι γίνεται. Επιτρέπεται να κυνηγάμε την ουρά μας, επιτρέπεται να καταφεύγουμε σε εστάσεις-κόντρα εστάσεις για να δούμε ποιος έχει δίκιο, αντί να λύσουμε τα πραγματικά προβλήματα αυτής της πόλης. Κύριε Δήμαρχε, κύριε αγαπητοί συνάδελποι, έγινε η εποχή που πρέπει όλοι να κάνουμε ένα δήμα μπροστά, να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας. Το οφείλουμε στις επερχόμενες γενιές, το οφείλουμε στα παιδιά μας. Πρέπει να συθέσουμε και να δημιουργήσουμε. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε, κύριε Βουνέκο. Είστε θετικός ή αρνητικός? Παρ' όνειρα, κύριε Πρόεδρε. Παρ' όνειρα, δεν το αναφέρατε. Ο κ. Προμούσας? Όλη συνέθεση, ο κ. Κουνάκος. Θετικός, πρόεδρε. Εκρίνετε, λοιπόν, καταβληκτικία. Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε λίγο για τον κύριο... Πρόεδρε, μιλάω, έχω σκότσει χέρι. Πρέπει να πω να τοποθετηθώ. Κύριε Δράκο. Ναι, ναι, μισό λεπτάκι. Ναι, ναι, όχι, ας μιλήσει ο κ. Δράκος και μετά. Θα μιλήσει ο κ. Δράκος και ο κ. Μαυρίδους. Κύριε Δράκο. Κώστα, οι έκτακτοι πάντοτε είναι το 9%-10% σε κόστος του τακτικού προσωπικού. Αυτό να το ξέρεις πάντα. 9%, 10%, 11% το πολύ. Τώρα, επιτρέψτε με μια μικρή αναφορά να κάνω σε νούμερα. Άρα, ένα εκατομμύριο περίπου. Γύρω σε 900-1800. Γιατί πρέπει, αφενός με, να ενημερώσω το σώμα ότι, αδίκως ενάμιση χρόνο τώρα, ακούγαμε ότι η οικονομική πολιτική της προηγούμενης διοικησίας... Πάντα. Κώστα, θα μ' αφήσεις να μιλήσω. Όχι, πρώτη σκάκη λέω. Ότι βάλαμε ναρκες ή ρίξανε... Πειράζουν κύριε Κουνάκ, αυτά που γράφω. Βάζαμε εμπόδια στην υλοποίηση του δημοτικού έργου. Κοινώς δηλαδή, για να μην το πω ότι η διοίκηση πέντε χρόνια ήταν καταστροφική. Προσπαθείτε βέβαια, το καταλαβαίνω, να πείσετε τον κόσμο, να πείσετε το ακροατήριο, το δικό σας κυρίως, ότι παράγεται έργο. Βέβαια, έχω να πω ότι ταυτόχρονα πολλά καρπούς για στην ίδια μας χάλη δεν γίνεται. Και αυτό του κάνετε με ένα τρόπο, θα έλεγα πολλές φορές, επιτρέψτε μου τον όρο αλαζονικό, τακτικισμός 100% με διάφορα τερτύπια, με σκέψεις και αιμονές, οι οποίες οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα. Αυτός ο ισολογισμός και η έκθεση, κύριε της διοίκησης, συντάχθηκε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, προφανώς γιατί ο ίδιος άνθρωπος το συντάσσει, η ίδια οικονομική υπερησία, ό,τι συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχει όμως μια διαφορά, ότι οι εγγραφές οι οποίες γίναν τακτοποίησης, προσπαθήσαν να δείξουν την ταύτιση που είναι υποχρεωτική την πραγματικότητα με τα λογιστικά, μην είναι λάθος κατεύθυση. Και θα αναφερθώ σε τρία νούμερα για να τα καταλάβουμε όλοι. Είπαμε αν εισπράξετε σοφιλές προηγούμενων των 7,080, 7,079, δεν θα εισπράξουμε τίποτε, το πολύ να εισπράξουμε 500.000. Τα περισσότερα είναι από το 1990 μέχρι το 2000. 7 εκατομμύρια δεν θα εισπραχθεί, κρατήστε το νούμερο. Από τα 3,297 των χρεωστών του 1933, τα 3 εκατομμύρια, τα 2,920, αφορούν τη ΔΥΑΚ που είπαμε ότι δεν θα εισπραχθούν, κρατήστε το νούμερο. Κοινοπραξία ΔΕΠΟΣ 2,380, λέμε ότι θα συμβιβαστούμε με 5, 10, 20.000, αλλά δεν θέλω να αναφερθώ παρακάτω. 2 εκατομμύρια 380.000. 770.000 δεκέκ λασπόλουτρα, λογιστική τακτοποιήσει. 930.000 δάνεια, δεν πήρα απάντηση, 95.000 πτόκοι. Στον 65-95 βγάζουμε 20.000 διάφορα έξοδα, δηλαδή έχουμε 8% επιτόκιο στα δάνεια μας. Είναι τρελό το νούμερο, δεν ξέρω πώς βγαίνει. Συνοψίζω για να τελειώσω και είναι στοιχεία επαναλαμβάνω από τον ισολογισμό, την έκθεση ελεγχών και το οριστικό ισοζύγιο. Μια κουβέντα μόνο, απαιτήσεις. 30% των συνολικών εισπράξεων του Δήμου δεν θα εισπραχτούν κόστα. 25 εκατομμύρια, τα 7 δεν θα εισπραχτούν. 2.920 ιδεϊάκα, 2.380 επιχειρήσεις, 700.000 δεκέκλα σπόλουτρα, 13.147. Οι προβλέψεις 6.430.000. Αν αυτό το πράγμα το οποίο ανέρχεται στο 70-80% των εισόδων, να το πω ότι είναι μη ρεαλιστικό, να το πω ότι είναι μη πραγματικό, θα πω όμως ότι είναι εικονικό. Και η εικονικότητα δεν είναι στον ισολογισμό από πρώτη-πρώτη από τις πράξεις μέχρι 31-12. Είναι το τετράμινο από 31-12 έως 31-12, την ίδια ημερομηνία, που έχουμε δικαίωμα να κάνουμε τις λογιστικές. Για αυτόν τον λόγο, για την εικονικότητα του ισολογισμού, η οποία είναι ευθύνη της διοίκησης, κατά τα 70-80% εγώ θα ψηφίζω παρόν. Κύριε Δράκο, είπατε παρόν. Ναι. Παρόν. Κύριε Μαυρίδη. Δεν έχω να πω τίποτα κύριε Πρόεδρε, εδώ τα είπατε τόσο ωραία. Βέβαια, οι προϋπολογισμοί, ισολογισμοί, απολογισμοί έχουν να κάνουν με αριθμούς και γίνονται κουραστικοί. Έτσι προβλέπετε. Εγώ για άλλο πράγμα δεν είχα το λόγο. Είμαι θετικός. Επειδή του θέματος, διότι στην περίοδο που αναφέρεται η χρήση αυτή, το 2019, ήμουν μέλος της διοίκησης της πρώην δημοτικής αρχής. Είμαι θετικός. Ευχαριστούμε. Λυπονοποιούμε γι' αυτόν τον λόγο από την παραταξύ μου. Ότι ήμουν μέλος της πρώην δημοτικής αρχής και ψηφίζω παρόν, δεν είναι το λόγο από την παραταξύ μου, ό,τι ήμουν μέλος της πρώην δημοτικής αρχής και ψηφίζω θετικά. Ευχαριστούμε κύριο Μαυρίδη. Κύριε Δήμαρχε. Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Κύριε Δήμαρχε θέλω δεκάτη. Δεν ακούγεστε. Άκουσα τις τοποθετήσεις και ιδίως του κυρίου Δράκου και έμεινα άναυδος με αυτά που λέει ο κύριος Δράκος. Δηλαδή λίγο πολύ τι μας λέει, ότι τα 7 εκατομμύρια που δεν εισπράξανε, η κυρία Τσανάκα για σας μάλλον τα λέει λοιπόν, που δεν εισπράξατε τότε, ότι είναι εικονικά όλα αυτά και δεν τα εισπράξουμε ποτέ. Κύριε Δράκο. Έτσι τα κατάλαβες. Έτσι τα κατάλαβα, ναι. Έχω εμένα την να μου πεις. Ή εσύ τι λες που έρχεσαι και λες ό,τι θέλεις, ό,τι σου κατέβει. Διότι άμα θέλεις συζητάμε, κύριε Δράκε, για τα υπόλοιπα. Ούτε ψέματα είπα, ούτε πάω να καλύψω ατέλειες, ούτε τίποτα. Είχατε διοίκηση. Καταλαβαίνω ότι υπήρξαν θέματα τα οποία δεν μπορούσατε να τα αντιμετωπίσετε. Η οικονομική κατάσταση από ένα σημείο και μετά των δήμων άρχισε να γίνεται πολύ δύσκολα. Όταν αναλάβατε κύριε Δράκο, που χαμογελάτε κιόλας, παραλάβατε από τον κύριο Σιμιτσί 11 εκατομμύρια. Λοιπόν, και εσείς βγαίνατε και λέγατε λαλίστατα ότι παραλάβατε χάος. 11 εκατομμύρια! Και εγώ αυτό που παρέλαβα ήταν 8, εκ των οποίων τα 3,5 ήταν έργα. Ήταν έργα τρισάτα. Και αν βάλουμε τα έξοδα και τι χρωστούσαμε κύριε, όπως μεταφορές, όπως κάτι άλλα πράγματα, θα δείτε λοιπόν τι έγινε, για να μην μου κουνάτε το δάχτυλο. Τα πήγατε καλά, ας πούμε θέλω να κλείσει εδώ το θέμα. Δεν ήθελα να επεκταθώ, με αποτέλεσμα όλο αυτό τον καιρό μου λέγανε να μιλήσεις. Για τα χρέη στις σχολικές επιτροπές, τα οποία δεν φαίνονται εδώ. Αλλά δεν ήθελα. Από Ευγένεια έλεγα όχι. Όχι τώρα, θα βγείτε και από πάνω κύριε Δράκε. Λοιπόν, έχετε θύκειο, είναι το 19, τελείωσε. Έχει πάει στην ιστορία, έχει περάσει στην ιστορία. 1 800 πλήρωσα ήταν τα χρέη στην καινούργια χρονιά του 20 και τώρα δεν χρωστάμε τίποτα σχεδόν. Λοιπόν, αυτό έχει περάσει στην ιστορία. Έχετε δίκαιο, θα κλειθώ για το 20 και εκεί όταν θα κλείσει ο ισολογισμός του 20 εκεί πλέον θα μπορείτε να κάνετε όποια κριτική θέλετε. Επίσης για τον κύριο Παπαδόπουλο, κύριε Παπαδόπουλο, μην ανησυχείτε. Πολύ γρήγορα θα δείτε και τα σχέδια για να μπορούμε να αυξήσουμε τα έσοδας των δήμων. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε και τον κύριο Τσαουτσί και τον κύριο Τσαμπάζη. Θα περάσουμε στα εκτός ημερυσίας. Κυρία Τσανακά. Το μικρόφωνο σας, κυρία Τσανακά. Δεν σας ακούμε. Δώστε μου δύο λεπτά να οργανωθώ να βρω... Να κάνουμε ένα πεντάλεπτο διάλειμμα θέλετε? Όχι, όχι. Θα δώσε το λόγο στον κύριο Παπαδόπουλο τότε πρώτα και μετά σε σας, κυρία Τσανακά. Τα βρήκα. Τα βρήκατε. Εντάξει. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Τα βρήκα. Σας ακούμε. Την προηγούμενη εβδομάδα, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίναν πολλά και διάφορα. Ένα από αυτά αφορά εσάς, κύριε Πρόεδρε. Στείλατε τελικά την επιστολή στον αποκεντρωμένο που αφορά τις απουσίες από το Δημοτικό Συμβούλιο. Είτε για πολιτικούς λόγους της παράταξης του κυρίου Βέρου, είτε στους υπόλοιπους, όπως είναι, για διάφορους λόγους ηγείας. Σας είχαμε παρακαλέσει μην το κάνετε. Είπατε ότι οφείλω να το κάνω για να είμαι εντάξει και να κοστατεύσω και τα δικά μου νότα. Πάρα πολύ ωραία. Επομένως, κύριε Πρόεδρε, τώρα μπαίνουμε σε άλλες αποδοσίες. Δεν ήθελα να το δω για να είμαι ειλικρινής γιατί εμένα δεν μ'αρέσει να γίνεται πολιτική στα δικαστήρια και πολιτική στους αποκεντρωμένους και πολιτική στην επιτροπή του άρθρο 152. Είμαι παλαιάσχοπης, όπως είπε και ο Κουνάκος, και έχω συνηθίσει αλλιώς. Αλλά φαίνεται ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει διότι από αυτά που είπε ο κύριος δήμαρχος μάθαμε ότι ο ίδιος μαζί με τον κύριο Κουνάκο και τον κύριο Σταυρίδη έχουν κάνει ένα σωρό προσφυγές. Ένα σωρό προσφυγές. Ένα σωρό. Ένα σωρό προσφυγές ο κύριος δήμαρχος. Εσείς σε μία άκουσα, τώρα νύστα και σάλι. Εδώ μέσα στο δημοτικό συμβούλιο χίλιες φορές μας είπατε εγώ θα προσφύγω, εγώ θα προσφύγω, εγώ θα προσφύγω. Λοιπόν, μπαίνουμε σε άλλες εποχές. Μπαίνουμε σε εποχές όπου οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου πρέπει να περνούν από κόσκινο και επομένως για να αμυνθεί και το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να περνάει από κόσκινο τις αποφάσεις των νομικών προσώπων, των προέδρων και των διοικητικών συμβουλίων, των νομικών προσώπων που νομίζουν ότι μπορεί να κάνουν ό,τι θέλουν μόνο και μόνο επειδή έχουν πλειοξυφία. Προχθές στη δημοφέλεια ελείφθη μια απόφαση η οποία είναι καταστροφική θα έλεγα. Πρώτον, κύριε δήμαρχε, πυροβολούμε τα πόδια μας. Όταν εμείς οι ίδιοι καθορίζουμε μία τιμή 84 ευρώ τον μήνα για μία έκταση από εκεί και έπειτα όποιος έρθει στην περιοχή τέλος πάντων να νικάσει ή να πουλήσουν, οτιδήποτε κάνει με αυτές τις τιμές θα πάει. Γιατί δεν εκτέλεσε ο κύριος Πρόεδρος, ο κύριος Αγγελίδης την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Γιατί ανάγκασε τους Δημοτικούς Συμβούλους οι οποίοι είναι μέτοχοι της επιχείρησης να ψηφίσουν και επομένως να βάλουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο να πάν κόντρα σε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Να αρχίσουμε τώρα λοιπόν αλλαγέρ κομμαλλαγέρ αγαπητοί δήμαρχε. Να αρχίσουμε και εμείς να κάνουμε προσφυγές. Για ποιο λόγο δεν ακολουθήθηκε αυτό, για ποιο λόγο δεν ακολουθήθηκε εκείνο. Έτσι θέλετε να πάμε. Πρόσεξα τον κύριο Πρόεδρο σήμερα πως ξεκίνησε τη συνεμβρίαση. Εάν θέλετε να πάμε τυπικά έτσι κύριε Πρόεδρο, να πάμε. Ο τύπος δεν έχει βλάξει ποτέ κανένα. Αλλά θα την πληρώσετε και εσείς. Η παιδική σταθμή και η δημοφέλεια, η δημοφέλεια για την απόφαση για τον τάπο και η παιδική σταθμή για την απόφαση και το βοήθεια στο σπίτι θα την κάνει το κυφαλούδι μας. Κανονικά λοιπόν θα πρέπει και εμείς να κάνουμε προσφυγή. Θα το σκεφτούμε κύριε Πρόεδρε και κύριε Δήμαστο. Θέλω να ρωτήσω από τον κύριο Προμούσα, τον καινούργιο Αντιδήμαρχο, να του ευχηθώ καλή επιτυχία και να μου πει πότε σκοπεύει να κάνει άμεση εφαρμογή της απόφασης της επιτροπής του άρθρο 152 που αφορά τα ανταποδοτικά. Είναι άμεσα εκτελεστέα. Δεν ανατρέπεται από δικαστήρια, εκτός από τα διοικητικά, τα οποία θα δικαστούν σε 5-10 χρόνια. Σκέφτεστε να το κάνετε ή πρέπει να καταγγείλουμε τη μη εκτέλεση στην αποκεντρωμένη σαν παράβαση καθήκοντων. Ο πόρισμα των ορκωτών λογιστών για τις σχολικές επιτροπές εγγράφως θα το ζητήσω διότι ο πρόεδρος ή η πρόεδρη δεν είναι παρόντες. Εγγράφως θα το ζητήσω και μετά θα βάλω και εκεί φιονγάκια και σκελετούς και θα τα κάνω δώρος στον κύριο Κουνάκου. Γιατί εκεί το πόρισμα των ορκωτών λογιστών δεν έδειξα πολύ το σκίπε. Όπως επίσης, σας είχα ζητήσει, κύριε δήμαρχε, να πάμε στο 14, που ήταν η χρονιά που είχαμε το πρόβλημα με τον κύριο Γλάνο. Μου το υποσχεθήκαμε, δεν το κάναμε. Απλώς σας το υπενθυμίζω. Οι καθαρίστριες. Τι έγινε με τις καθαρίστριες που προσλάβατε για ένα τετράμινο και μετά τους υποσχεθήκατε ότι αν καταφέρω θα και μπορέσω θα κάνω μια επιμήκυνση του τετραμίνου αλλά τελικά δεν έγινε τίποτε. Πώς θέλετε να δράσετε, κύριε δήμαρχε, γιατί αν είναι να ειδοποιήσουμε βουλευτές και υπουργούς να αναλάβουν και αυτές τις καθαρίστριες. Να μπορέσουν να τακτοποιήσουν και να λύσουν τα θέματα τους και για αυτές τις καθαρίστριες γιατί ο δήμος δεν μπορεί. Αυτά είχα να πω, κύριε δήμαρχε, και περιμένω τα απαντήσεις. Θα μου επιτρέψει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να απαντήσω στην κυρία Τσανάκα γιατί οι ευθείες βολές κατά του Προέδρου, κατά του θεσμού του Προέδρου κυρίως, πρώτιστα, και δεύτερον κατά της προσωπικότητάς μου. Κυρία Τσανάκα μου ζητάτε να παρανομίσω. Σας υπενθυμίζω ότι η πρώτη κίνηση της παράταξής σας όταν αναλάβαμε τη διοίκηση το Σεπτέμβριο του 2019, ήταν να στραφείτε εναντίον του Προεδρύου για κάποιες λάθος αποφάσεις, όπως νομίζατε. Και μάλιστα, στραφήκατε στην αποκεντρωμένη. Δεν ήταν λάθος αποφάσεις. Ήταν παραποίηση και πάλι παραποίηση των πρακτικών του Δημοκρατικού Συμβουλίου. Παρακαλώ, μη μου κουνάτε το δάχτυλο και μη με διακόπτετε. Και μη με διακόπτετε. Όσο θέλω θα το κουνάω. Ο ίδιος ο Δήμαρχος ομολόγησε σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι ο ίδιος έκανε την λάγη. Κυριαστανάκα, αυτό που κάνετε είναι πάρα πολύ φθινό. Μη προσπαθείτε να κάνετε πολιτική. Φθινό είναι το δικό σας, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε. Προσέξτε πώς μιλάτε. Είναι ντροπή για όλους μας να προσπαθείτε να πλήξετε το θεσμό του Προέδρου. Έχω! Μη απαντάτε κυριαστανάκα. Εσείς κύριε Πρόεδρε. Σας παρακαλώ, δεν σας διέκοψα μη με διακόπτετε. Το ξαναλέω και το έχω ξαναπεί στις ευθείες βολές που δέχομαι. Είναι ντροπή για όλους μας και για εσάς περισσότερο που έχετε θεσπίσει δήμαρχος αυτής της πόλης να ζητάτε αυτό το Πρόεδρο. Έχω θεσπίσει. Με κύριε Πρόεδρε. Καθόλου δεν θέλω να παρανομίσετε. Καθόλου. Καθόλου δεν θέλω. Όπως θέλει δεν το παρουσιάζω. Κύριε Πρόεδρε έτσι θα πάμε. Με τις αποκεντρωμένες και με τις οπιτροπές. Συνεχίστε. Συνεχίστε γιατί παίρνετε το λόγο. Εγώ που τελείωσα. Εσείς παίρνετε το λόγο να υπερασπιστείτε λέει τον εαυτό σας. Να απαντήσω στις κατηγορίες σας κυρία Τσανάκα. Άλλος έφταιγε και το ομολόγησε παντού. Κυρία Τσανάκα. Και είπε γιατί δεν στείλατε και αυτοί. Κυρία Τσανάκα. Παίρνετε λοιπόν κυρία Τσανάκα παντού στις κατηγορίες σας. Ζητάτε το λόγο γιατί... ως Πρόεδρος εφάρμοσα τον κανονισμό. Και μάλιστα τον εφάρμοσα. Κατά παρατυπία. Με έχετε εκνευρίσει και το έχετε καταλάβει. Κατά παρατυπία. Όχι στις τρεις απουσίες αλλά στις πολύ περισσότερες. Ο Πρόεδρος είναι υπεύθυνος να λειτουργεί το δημοτικό συμβούλιο. Όπως λειτουργεί αυτό. Είναι υπεύθυνος να κρίνει. Να αποφασίζει και να εφαρμόζει. Μας αρέσει δεν μας αρέσει. Ο Πρόεδρος δεν είναι υπεύθυνος να εφαρμόζει τη δική σας πολιτική. Τη κυρία Τσανάκα ούτε κανενός. Ο Πρόεδρος εκφράζει όλους τους δημοτικούς συμβούλους. Όλες τις παρατάξεις. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Πρέπει να πετύχετε το αντίθετο. Δεν θα σας κάνω τη χάρη. Υπεθυμίζω λοιπόν ότι εσείς ως παράταξη ξεκινήσατε να καταγγέλλετε τον Πρόεδρο. Να καταγγέλλετε στην αποκεντρωμένη. Να καταγγέλλετε στους διάφορους θεσμούς αυτά που πιστεύετε. Δικαίωμά σας. Δικαίωμά σας και αποφασίζουν αυτοί που πρέπει. Πότε κατήγγειλε από τον Πρόεδρο. Από εδώ και έπειτα. Όπως και πρόσφατα που προσφύγατε στο άρθρο 152 και με δικαιώσατε και για την απόφασή μου. Για την απόφαση της πρώτης προφορίας. Γιατί εφάρμοσα τον κανονισμό ως έπρεπε. Πολύ ορθά, ως σωστά και ολοκληρωμένα. Και αποφάσισαν κάποιοι άλλοι για αυτό. Γιατί εμείς δεν μπορούμε. Προσπαθούμε να κάνουμε πολιτική μέσα από τις διαδικασίες. Δεν γίνεται έτσι η πολιτική λοιπόν. Εσείς το ξέρετε καλά. Άλλη δουλειά λοιπόν του Προέδρου, άλλη του Δημάρχου και άλλη των παρατάξεων. Αυτό πρέπει να το καταλάβετε και όσο νωρίτερα το καταλάβετε τόσο πιο αποτελεσματικοί θα είμαστε όλοι. Παρακαλώ λοιπόν να μη γίνονται σχόλια. Και δεν μ' αρέσει να γίνουμε αντικείμενο κριτικής ανεφλόγου. Όπως δεν αρέσει και στον καθένα. Κύριε Παπαδόπουλ έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε Επιπροσωπικού συγνώμη. Κύριε Πρόεδρε. Ναι κύριε Κουνάκο. Η κυρία Τσανάκα αναφέρθηκε στο όνομά μου και είπε ότι ένα σωρό ενστάσεις προσφυγές κάνανε ο Δήμαρχος Σταυρίδης ο Κουνάκος. Εγώ κυρία Τσανάκα έκανα μία προσφυγή η οποία δεν εξετάστηκε δυστυχώς. Εγώ δεν είχα το προνόμιο της κυρίας ο Ιωσυπίδου. Δυστυχώς μία όμως προσφυγή την οποία την έχω στείλει στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και βλέπετε κύριε Πρόεδρε όταν δεν ενημερώνεται τις παρατάξεις τι ακριβώς συμβαίνει. Την έστειλα στον Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής γιατί δεν συμφωνούσα με αυτά τα οποία γίνανε. Με εκείνη την απόφαση. Δεν μπορεί το Τσάμπο να πληρώνει 88% λιγότερα από τον κύριο Μουζούρα. Το προσωπικό είναι ότι έκανα μία και μοναδική έσταση προκειμένου να εφαρμοστεί η αρχή της ώτας και της ονομίας του συντάγματος του Άθρου 4. Αυτό και τίποτα παραπάνω. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Δύο ερωτήματα έχω εγώ. Έχουμε σαν παράταξη. Το πρώτο είναι από πόσα άτομα δημοτικών υπαλλήλων με αφορμή του νόμου περικινητικότητας, πόσες της υπάρχουν, από πόσους δημοτικούς υπαλλήλους και πόσοι έχουν ήδη μετακινηθεί. Ήρθε συγκεκριμένα νούμερα να μας πει ο δήμαρχος. Και το δεύτερο που θέλω να τονίσω είναι ότι σήμερα, όπως ξέρετε, αφησάνονται οι ανάγκες για τους δημότες. Για πολλές υπηρεσίες που πρέπει να παρέχει ο δήμος Καβάλας. Λέω στον δήμαρχο να μπορέσουμε να κάνουμε μια συνεργασία με τον Ερυθό Σταυρό και με τον Ερυθό Σταυρό, όπως με πολλές συνεργασίες έχουμε με διαφόρους και με θελοντές, για τη μεταφορά πολιτών που αδυνατούν να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα. Η εξυπηρέτηση των πολιτών στις μέρες μας της πανδημίας, δεν είναι μίζωνο σημασίας και η συμβολή του Ερυθού Σταυρού αποδεικνύεται καθοριστική. Στόχος της συγκεκριμένης συνεργασίας, κύριε δήμαρχε, είναι να μην νιώσει κανένας δημότης ανήμπορος και παράλληλα να μην νιώσει και μόνος. Ταυτόχρονα, αυτή η συνεργασία θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε και κάθε πολίτη μας, ώστε να μην χαθεί καμιά πολίτημη δόση από το εμβόλιο. Βέβαια, εδώ πρέπει να τονίσουμε και τη συνησφορά των ερυθολοντών ή ακόμα και του βοήθεια στο σπίτι, αλλά νομίζω πρέπει να έρθουμε σε μια πιο ειδική συνεργασία για αυτή τη μεταφορά, είτε για να παραχωρήσουμε εξοπλισμό, είτε για να αγοράσουμε καινούργιο εξοπλισμό για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στη μεταφορά των πολιτών μας. Σας ευχαριστώ. Έχω δύο ερωτήσεις, κύριε Πρόεδρε, προς τον κύριο Δήμαρχο. Η πρώτη έχει να κάνει με την περιβόητη Διαπαραταξιακή Επιτροπή, την οποία έχει εξαγγείλει. Και για την οποία φαντάζουμε ότι όλοι έχουμε κατά νου, όχι για να παρεμβαίνουμε και να υποδειχνύουμε κατά τη δικιά μας άποψη άτομα, αλλά να ελέγχουμε ότι αυτά τα άτομα που προσλαβάνονται, έτσι ακριβώς έπρεπε να γίνεται σε ένα σύγχρονο δήμο, σε ένα δίκαιο δήμο. Το τελευταίο διάστημα, κύριε Δήμαρχο, θα σας κρύβω, ότι έχουν έρθει στα αυτιά μου πάρα πολλά παράπονα για το χειρισμό που κάνει ο αντιδύματος καθαριότητας ο κύριος Σταυρίδης επάνω σε αυτά τα θέματα, γιατί οι τελευταίες προσλήψεις που έγιναν σχετίζονται με την καθαριότητα. Μάλιστα θα έλεγα, και θα ήθελα μια απάντηση και από τον κύριο Σταυρίδη, που μεταφέρουν μια λαζονική συμπεριφορά απέναντι σε κάποιους που διαμαρτύρονται ότι ξέρετε γιατί δεν μπορώ και εγώ να είμαι, γιατί και εγώ έχω τις ανάγκες μου και έχω μεγαλύτερες ανάγκες από τον έναν ή τον άλλον. Τελικά για να μην πάμε και το μετατρέψουμε με το θρέμα σε πουτσοπολιό, σας λέω ότι υπάρχει μια γενική αγανάπτυση από τους συνδυμπότες μας, οι οποίοι θα περίμεναν από το Δήμο να έχουν μια πιο δίκαιη συμπεριφορά. Θέλω κύριε Δήμαρχη να σας προστατεύσω και να σας πω ότι η γυναίκα του Κέσσερα πρέπει και να είναι και να φαίνεται τίμια. Δεν μπορεί δηλαδή μόνο στα λόγια να περιμένει μόνο με λόγια να φτιάξει το προφίλ της. Το δεύτερο έχει να κάνει με τη δημοφέρεια. Το έβαλε και η κυρία Τσανάκ και εγώ θα το πάνω εντελώς διαφορετικά. Αν δεν μου απαντάει μνήμη μου, είχε ξαναέσδει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και το οποίο είχε φύγει από το Δημοτικό Συμβούλιο. Εγώ το φωτίζω κύριε Δήμαρχη από την πλευρά ότι τι πράγματα είναι αυτά. Είναι σύγχρονος αυτός ο δήμος. Δηλαδή ότι δεν μπορεί να περάσει μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο θα πηγαίνει από άλλους δρόμους και αυτός είναι η δικιά σας πολιτική τοποθέτηση επάνω στη λειτουργία του δήμου. Θέλω μια απάντηση. Είναι πολύ σοβαρό αυτό το ατόπιμα που κάνουν. Δεν εξετάζω το τίμημα, το οποίο το είπε η κυρία Τσανάκα, τι ακριβώς συμβαίνει. Εγώ το εξετάζω από τη πλευρά της μεθοδολογίας. Μας λέει ο κύριος Κουνάκος, το λέω και εγώ, να συνθέσουμε, να ενωθούμε, να συνονιθούμε, να πάμε προς την πόλη. Πώς μπορούμε να πάμε να συνονιθούμε όταν εσείς κάνετε αυτά που έχετε στο κεφάλι σας ενεργόταν σαν ένας και αποκλειστικός δήμαρχος. Πείτε το μας, να μην κουραζόμαστε πλέον. Να λέμε ότι αυτή η τετραετία θα είναι μια χαμένη τετραετία. Άρα λοιπόν ο καθένας μας ας κατανοεί με το χρόνο του όπως αυτός θέλει και όχι να χολοσκάει το αν τελικά θα συνονιθούμε. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Σας στείλαμε μία επιστολή την οποία φυσικά κοινοποιήσαμε και στους επικεφαλείς και στους συναδέχους δημοτικούς συμβούλους. Σε σχέση με αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες στην γειτονική μας πόλη στην Αλεξανδρούπολη και αφορά σε μία νατοική άσκηση η οποία θα χρησιμοποιήσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και συνολικά όλες τις υποδομές της περιοχής για να μεταφέρει χιλιάδες στρατού αλλά και πολεμικού υλικού στα σύνορα με τη Ρωσία. Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για μία άσκηση πολέμου. Θεωρούμε πως για αυτό το κορυφαίο ζήτημα καθότι είναι πολύ κοντά στην πόλη μας η Αλεξανδρούπολη αλλά και επίσης αυτές οι σχέσεις της χώρας μας με τις δυνάμεις του Νάτο, των Αμερικάνων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ακονίζουν τα μαχαίρια σε ό,τι αφορά τη μοιρασιά των αγορών με άλλους ανταγωνιστές όπως είναι η Ρωσία και η Κίνα τίποτε το θετικό, επειδή τίποτε το θετικό δεν θα φέρει στον λαό μας, γι' αυτό ακριβώς το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρούμε πως πρέπει να πάρει θέση για αυτό το κορυφαίο ζήτημα. Και εδώ θέτουμε το εξής ερώτημα γιατί θα μας πείτε μα αυτό είναι εξωτερική πολιτική της χώρας, δεν μας αφορά κλπ. Μα πως είναι δυνατό να μην μας αφορά από τη στιγμή που οι αντίπαλοι των Αμερικανοτοϊκών, των Αμερικάνων, των Γάλλων, των Γερμανών, των Εγγλέζων κλπ. έχουν δηλώσει και αξιωματούχοι της Ρωσίας και του Ιράν ότι αν δεχθούν επίθεση από οποιαδήποτε περιοχή του πλανήτη θα ανταπαντήσουν, θα απαντήσουν όχι στις χώρες από τις οποίες δέχτηκαν την επίθεση αλλά και από τις χώρες όπου ξεκίνησε η επίθεση, όπως είναι παράδειγμα η Ελλάδα με τις βάσεις που έχουν φυτρώσει σε κάθε γωνιά της. Άρα αφορά, θεωρούμε, το Δημοτικό Συμβούλιο, αφορά τον ελληνικό λαό γιατί μπλέκεται-εμπλέκεται σε έναν ανταγωνισμό, ο οποίος κανένα συμφέρον δεν έχει για τα λαϊκά στρώματα. Για κάποιους έχει και γι' αυτό επιλέγεται αυτό το δέσιμο της χώρας μας σε αυτούς τους ανταγωνισμούς. Και πριν από ορισμένα χρόνια θα μας λέγατε ότι ναι υπάρχει το σιδρούν παραπέτασμα, υπάρχει ο κακός ο οποίος θέλει να μας πάρει τη χώρα, οι κομμουνιστές θα απολύσουν στη Ρωσία τις περιοσίες μας, θα μας πάρουν τα σπίτια, θα μας πάρουν τις κατσίκες και ούτω κατεξισβεύα αυτό εξέλιπε εδώ και 30 χρόνια. Ποια δουλειά έχουν σήμερα οι εξοπλισμοί αυτοί που γίνονται και οι αντιπαράθετες αυτοί που γίνονται συνολικά σε όλο τον κόσμο. Αυτό αγαπητή Σινάνεφη γίνεται ακριβώς γιατί θέλει η κάθε υπερδύναμη και για τα συμφέροντα όχι των λαών της αλλά των μεγάλων οικονομικών συμφέροντων να κερδίσει το μεγάλο στήσιμα. Δηλαδή να επιβάλλει αυτή και να έχει στην επιρροή της περιοχές για να μπορεί να τις ελέγχει. Ένα άλλο ζήτημα που τίθεται και θα μας πείτε είναι μα μπορεί να συμβαίνουν αυτά που μας λέει η λαϊκή συσπήρουση μας τα Ιωκοτόλια, στος όμως έχουμε το γείτονα τον Τούρκο ο οποίος είναι Τζαναμπαίτης, είναι Σουλτάνος, είναι Ανάποδος, κινδυνεύουμε και γι'αυτό χρειαζόμαστε αυτές τις δυνάμεις για να προστατέψουν. Εδώ όμως υπάρχει εμπειρία όπου χώσανε τη μούρη τους αυτές οι δυνάμεις και αναφέρομαι ενδεικτικά τι έγινε στην Γιγουσλαβία, τι έγινε στο Ιράκ, στη Λιβύη, στο Συσυρίας τώρα, στο Αυγανιστάν, τι έγινε στην Κύπρο με το 40% της Κύπρου να είναι υποκατοχή από την Τουρκία, που ήταν όλες αυτές οι δυνάμεις. Τι έκαναν αυτές οι δυνάμεις όταν αυτό το πλοίο που έφτασε πριν δυο μέρες στην Αλεξανδρούπολη των Αμερικάνων και ξεφόρτωσε υλικό και στρατιωτικό προσωπικό περνούσε δίπλα από το ΚΕΣΜΕ που κάνει βόλτες στο Αιγαίο. Είναι γεγονός πως η Τουρκία και όταν λέμε Τουρκία δεν αναφερόμαστε ούτε στον ανάποδο ευτοκάνο όπως λέτε εσείς για να παραπλανήσατε ούτε στο λαό της. Αναφερόμαστε στην άρχουσα τάξης της Τουρκίας η οποία διεκδικεί μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή, διεκδικεί την συνεκμετάληψη του Αιγαίου και επειδή κάνει τα γλυκά μάτια στους Ρώσους γι' αυτό δίνουν τα πάντα οι Αμερικάνοι και οι Νατοικοί οι οποίοι υποτίθεται θα μας βοηθήσουν και είναι αυτοί οι οποίοι πουλάνε οπλικά συστήματα ξοδεύοντας τη χώρα μας τεράστια ποσά και δεν πήγαν ούτε στην υγεία ούτε στην παιδεία πουλάνε οπλικά συστήματα και σε εμάς και σε αυτούς και μετά μας λένε βρείτε τα είναι δικό σας πρόβλημα πως θα τα βρείτε μεταξύ σας. Άρα λοιπόν αυτό που θέλουμε εμείς να σημειώσουμε είναι ότι αυτό το ζήτημα αφορά και το Δημοτικό Συμβούλιο και όποιος σήμερα δεν πάρει θέση γι' αυτό το θέμα όταν αύριο θα τρέχει ο ίδιος ή τα παιδιά του και τα εγγόνια του σε έναν πόλεμο το οποίο δεν θα είναι για τα δικά του συμφέρα και θα σκοτώνεται θα είναι πολύ αργά. Παίρνουμε λοιπόν το εξής ψήφισμα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία του και την έντονη καταβίκη του για τη μετατροπή της περιοχής μας σε ορμητήριο θανάτου των ΕΕ και του λογού μας σε στόχο σε μια ενδεχόμενη πολεμική σύρεξη. Πρόκειται για πολύ επικίνδυνη εξέλιξη που εμπλέκει παραπέρα τη χώρα μας στους σχεδιασμούς των ΕΕ και στους ανταγωνισμούς στην περιοχή μας με μεγάλους τελείων για τα λόγια και την νεολαία για εμπλοκίες σε πολεμικούς δικοδιοκτισμούς. Απετούμε καμία διευκόλυση στους φωνιάδες των λαών, να μην ιδιωτικοποιηθούν και να μην μετατραπούν τα λιμάνια της περιοχής μας σε πολεμικά ερμημοτήρια του ΝΑΤΟ-ΚΙΠΑ, να χτίσουν όλες οι βάσεις. Απετούμε την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια των Αμερικάνων του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή και την αποχώρηση από όλες τις συμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό. Αποδέσμεση από τον ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ακύρουση της Ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και ολοκλήρωσε η Νέα Δημοκρατία, τη μία αλλαγή των συνόρων, την ακύρουση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης του ΚΙΑΣ για το προσφυγικό, τον απεγκλωδισμό των προσφύγων και τη μετάβαση στις χώρες προσβολισμούτων, κανένα στρατόπεδο συγένδρου συστοφύγων και πεταναστών πουθενά στην Ελλάδα και το θέτουμε κύριε Πρόεδρε να το θέσετε μάλλον για εξιοφορία. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ κύριε Βοδόια. Ο κ. Βοιατζής. Ο κ. Βοιατζής. Ο κ. Βοιατζής. Δεν έχω κάποια ερώτηση κύριε Πρόεδρε. Ο κ. Ισανθόπουλος. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κύριε Δήμαρχε. Συμπεριδεί στην εντρία εσύ θα είχε θέματα τα οποία θα μας οδηγήσουν σε λίγο ένταση. Έχουμε συνηθίσει, ζωερό δημοτικό συμβούλιο είμαστε. Επειδή λοιπόν ούτως ή άλλως θα πάμε σε ένταση, εγώ θα βάλω λίγο αίσθημα ξεκινώντας την τοποθέτησή μου. Το οποίο θέλω να θέσω υπόψη της διοίκησης και του δημοτικού συμβούλιου είναι το γεγονός ότι μετά από μια επίσκεψη που είχα την περασμένη πέμπτη στην Δημοτική Καπναποθήκη, είδα την εξέλιξη που έχει η Καπναποθήκη σε ό,τι αφορά τις διάφορες εκθέσεις που αναπτύσσονται ή θα αναπτυθούν πλέον εκεί και οφείλω για αυτά που είδα να συγχωρώ όλους τους συντελεστές. Διοίκηση, εργαζομένους, συνεργάτες οι οποίοι πήγαν τα πράγματα εκεί που είναι στη Δημοτική Καπναποθήκη και εύχομαι κύριε Δήμαρχε, σύντομα να δούμε και τα εγγένεια αυτής της Δημοτικής Καπναποθήκης. Ξεκινώνω την τοποθέτησή μου στα προημιρισίες και πάω στα υπόλοιπα. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, διαβάζω στη Νέα Γνατία δηλώσεις του υπουργού μεταναστατικής πολιτικής με την οποία ο τίτλος ήταν οριστικά στην καβάλα υπηρεσίας ασύλου. Σήμερα διέβασε ότι κάτι πάει να γίνει στον Έβρο, ο δήμος Έβρου θέλει ναι μεν να μην εγκατασταθούν νεότεροι μετανάστες, άλλοι μετανάστες στο κητ φυλακείο αλλά η υπηρεσία σήμερα να παραμείνει στην Αλεξανδρούπολη στον Έβρο. Θέτε το ερώτημα αναφορικά με το Ασιμαποπούλου για άλλη μια φορά και το κάνω κύριε Δήμαρχε στον αποείχο της απόφασης 610 του 2019 την οποία και εσείς και οι σύμβουλοι της παράταξής σας ψηφίσατε το Νεέβριο του 2019 και αφορούσε το θέμα της κατάστασης που διαμορφώνεται πλέον. Δεν ξέρω προς ποια κατεύθυνση στο αστραπέπτου του Ασιμαποπούλου. Πολύ φοβάμαι ότι όσοι επενδύουν στο γεγονός ότι θα έρθει η υπηρεσία σήλου εδώ το μόνο το οποίο θα δουν όσο νούπω είναι επλών μετανάστες μόνο ότι απόφαση λέει άλλα πράγματα και η υπηρεσία σήλου θα παραμείνει εκεί και βέβαια σας θυμίζω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ότι η αναφορά του κυρίου υπουργού μιλάει και για τις επιθυμίες της τοπικής αυτοδίκησης στον διαφορά βουβέα των Ευρώ. Αυτό θα πρέπει να το σκεφτούμε όλοι διότι κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλλας έχει εκφραστεί για την εξέλιξη την οποία έχουμε, ανεχόμαστε όλοι στο αστραπέπτου του Ασιμαπούλου. Το δεύτερο θέμα το οποίο θέλω να θέσω κύριε Πρόεδρε αφορά αυτό το οποίο αναφέρατε για την λειτουργία του Προεδρύου και βέβαια σε ό,τι με αφορά εγώ θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας και με όσους σας έχουν υπερασπιστεί νομίζω ότι δεν χρειάζεται εκ περισσότερο κανόνα λομπάς λοιπόν για το ότι κάνατε αυτό που κάνατε γιατί έτσι έπρεπε να το κάνετε και αν δεν το κάνατε θα ήταν παράλληλη στην υποχρέωση σας αυτής η οποία αποτελεί σοβαρή παράβαση καθήκοντος. Όμως κύριε Πρόεδρε, στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας συζητήθηκε και πάρτηκε η απόφαση 32 του 2021 που αφορά την έγκριση πρακτικού της Επιτροπής Κυκλοκρατίας και Προγρασιμότητας διαβάζω από τον Κανασμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου ότι στις ψηφοφορίες δεν μπορούν δημοτικοί συμβουλοί να μετάσχουν, στη συζήτηση ενός θέματος ή στην κατάρτιση αποφάσεων δημοτικού συμβουλίου ή να συμμετάσχει σε αγνομωδικά συλλογικά όργανα που αγνομωδούν για θέματα που θα συμφωνούν στο Δημοτικό Συμβούλιο εφόσον ο ίδιος, ο ή σύζυγός του ή συγγενείς του έως τον δεύτερο βαθμό εξάρματος ή εξαγγιστίας η πρόσωπος που θα τηρήσει την ανάδρισμό έχει υλικό-ηθικό συμφέρον. Στην συγκεκριμένη απόφαση, κύριε Πρόεδρε, συμμετείχε δημοτικός σύμβουλος ο οποίος είχε συγγενική σχέση και θα έπρεπε για το λόγο αυτό να μη συμμετέχει και αναφέρομαι στον κύριο Μιχαηλίδη Γιώργο και βέβαια αυτό είναι ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό σε ό,τι αφορά και εσάς κύριε Πρόεδρε και τον αντιδήμαρχο Μιχαηλίδη Γιώργο διότι προχωρώ παρακάτω σε περίπτωση που επιτραπεί να συμμετέχει ένα τέτοιο πρόσωπο που έχει συγγενική σχέση έως δεύτερο βαθμό συγγένειας αλλά και υλικό-ήθικο συμφέρον λέει η συγκεκριμένη ο συγγενός κανονισμός του Πωτικού Συμβουλίου. Αφενός η απόφαση είναι άκυρη λέει ο κανονισμός και αφεντέρου ο σύμβουλος που έλαβε μέρος της συνέδριας διαβάζει σοβαρή παράβαση καθήκοντος και τιμωρείται με την ποινή της αργίας ίδαν ο Τάρτα 233-34-38-52 του 2010. Αυτά έγιναν στο Πωτικό Συμβούλιο κύριε Πρόεδρε 15 Φαβεροίου του 2021. Σε ό,τι αφορά τα τεκτενόμενα στην τιμοφαίλεια κύριε Δήμαρχε αναφέρθηκαν και άλλοι συνάδελφοι. Εγώ αυτό το οποίο οφείλω να σας πω να ενημερώσω το σώμα ό,τι θα κάνω το επόμενο διάστημα μέχρι την Παρασκευή είναι ένα στήλο έτοιμα στον Πρωτοδημοτικό Συμβούλιο για να συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο σύμφωνο με το οποίο επειδή ακριβώς ένα υποκείμενο νομικό πρόσωπο αφισβήτησε, παραβίασε την εδηλωμένη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που βορούσε τις σχέσεις του Δήμου Καβάλας με τον ΤΑΠ και το έκανε με έναν τρόπο ο οποίος όχι μόνο θέτει σε διακύβευμα μελλοντικές διεκτυκήσεις του Δήμου Καβάλας μελλοντικές, οικονομικές και όχι μόνο σχέσεις του Δήμου Καβάλας, αλλά γνώισε παντελώς την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και θεωρώ ότι είναι αδιανόητο ένα δημιουργικό συμβούλιο το οποίο διορίζεται από τον Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας να γράφει με αυτόν τον τρόπο στα παλιά του Καροπούτσκια αποφάση και μάλιστα ομόγον της Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Το επόμενο διάστημα λοιπόν και μέχρι την Παρασκευή θα θέσω υπόψη του πρώου Δημοτικού Συμβουλίου θέμα με το οποίο θα ζητώ στην επόμενη συνεδρίαση να συνεδηθεί το θέμα της άρσης εμπιστοσύνης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας στα πρόσωπα αυτά τα οποία στη δημοφέρεια υπερψήφισαν τη συγκεκριμένη απόφαση. Εκτός κι αν κύριε Δήμαρχε εσείς λάβετε προκοβουλία και επαναφέρετε στην τάξη όλους αυτούς οι οποίοι στρέφονται στην ουσία κατά του Δημοτικού Συμβουλίου και κατά της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Το τελευταίο θέμα το οποίο θέλω να ρωτήσω κύριε Δήμαρχε είναι στον απόγεχο της πάρα πολύ θετικής εξέλιξης που είχε η πρόσβηγή της κυρίες Ιωσουφίδου την οποία εγώ τουλάχιστον θέλω και μέσα στην Εντρία Δημοτικού Συμβουλίου να την συγχαρώ για την προκοβουλία της ανάφορικά με την απόφαση η οποία πράγματι δικαίωσε τον κ. Πεφάνι δικαίωσε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί ήταν από αυτούς που στην επίθεση που του έκανα και εγώ και άλλοι συναδελφοί είχε πει ότι η διαδικασία έγινε όπως έπρεπε και επειδή έγινε όπως έπρεπε πιστεύω ότι αυτή η εξέλιξη της κυρίας Ιωσουφίδου με την προφηγή της δικαίωσε και τον κ. Πεφάνι. Το θέμα βέβαια είναι το εξής τώρα. Πώς θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα διότι υπάρχουνε τελικά, θα εσχηθούν, έχω ακούσει τον κ. Δήμαρχο να λέει ότι θα προσφύγει. Κύριε δήμαρχε θα προσφύγετε τελικά κατά αυτής της απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου για να τα αποδετικά τέλει καθαριότητα εσάς της 2021. Ευχαριστώ πολύ. Πρόεδρε, παράληψή μου να αναφερθώ σε έναν αγαπητό συνάδελφο πρώην Δημοτικό Σύμβουλο, τον Χρήστο Δοκέλη, ο οποίος χθες μας άφησε από τη ζωή, δεν έγινε αναφορά. Θα ήθελα να ξέρω, το κάνω γνωστό και νομίζω κύριε δήμαρχε πρέπει να υπάρχει επιστολή από μέρους σας για την προσφορά τη μεγάλη του Χρήστο Δοκέλη, ειδικά για τη Συνητία της Παναγίας και όχι μόνο για τη Συνητία της Παναγίας, για όλους τους καβαλιώτες. Η προσφορά του, ενός πραγματικά καβαλιώτη, που είχε μια μεγάλη ψυχή, είχε ένα χαμόγελο και ήταν πάντα κοντά στο Δημότη, ο Χρήστος Οκέλης. Αυτό για τους συναδέλφους που ενδεχομένους κάποιοι να το θυμούνται από τα παλιά. Σε ό,τι αφορά το θέμα των ανταποδοτικών έχει να κάνει η ερώτησή μου, αλλά αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, δικαιωθήκατε και δικαιωθήκατε ύστερα από τις κραυγές. Θυμάστε πολύ καλά ότι η 428, η απόφαση των ανταποδοτικών, η οποία δεν ακυρώθηκε από την αποκεντρωμένη για τυπικούς λόγους και στην οποία είχα προσβάλει, δεν εξέδασε την έσταση μου την προσφυγή και την απέριψε για λόγους τυπικούς. Ήρθαν οι τέσσερις παρατάξεις της κυρία Τσανάκα, του κυρίου Παπαδόπουλου, του κυρίου Παπά και του κυρίου Ξανθόπουλου και εισηγήθηκαν σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, έκτακτο θέμα, στις 28 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, την οριστική διαγραφή κατάργηση της 428. Και διαπιστώσαμε εκ των ιστέρων ότι η κυρία Ιωσηφίδου είχε προσφύγει κατά της απόφασης αυτής. Δηλαδή, είναι ηθικό, κυρία Τσανάκα, να εισηγήσετε το σώμα την εξαφάνιση αυτής της απόφασης και να πηγαίνετε να κάνετε προσφυγή. Ζητάτε τώρα να εφαρμοστεί η απόφαση του 152. Μα στο 152 έχετε προσφύγει εσείς, ο κύριος Παπάς, ο κύριος Παπαδόπουλος για την 476. Πάρτε την πίσω την προσφυγή την οποία κάνατε για την 476 και εγώ κάνω έκλειση γιατί οι πολίτες περιμένουν να μας δουν ενωμένους και αποφασισμένους για το τι θέλουμε να κάνουμε. Κύριε Δήμαρχε, εάν έχετε κάνει έσταση και συνεχίζετε αυτό το γαϊτανάκι, το σπιράλ που αναφέρω και σε άλλες εισηγήσεις μου, σταματήστε το σας παρακαλώ, μέσα στα πλαίσια αυτά της συνενόησης να εφαρμοστεί η 424 όπως ορίζει η 152 και αυτό θα είναι μια εκκίνηση από μέρους σας ότι πραγματικά σέβεστε τις αποφάσεις των οργάνων. Αν συμφωνείτε ή δεν συμφωνείτε. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Μην γυρίζουμε και διχάζουμε τον κόσμο. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει τι θα γίνει με τα ταποδοτικά. Ήδη για να εφαρμοστεί αυτή η απόφαση θα περάσουν άλλες δύο μήνες. Εφαρμόστε την, ξεκινήστε κύριε Πρωμούσα την αναμόρφωση του προπολογισμού, φέρτε στην οικονομική πιτροπή το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και να προχωρήσουμε στην μείωση των ανταποδοτικών τελών και να δούμε από το Σεπτέμβριο τι πρέπει να κάνουμε. Αλλά πρέπει να καταλήξουμε. Πρέπει να καταλήξουμε. Κάνω παράκληση στον δήμαρχο και θέλω να ξέρω εάν θα αποσύρει οποιαδήποτε έσταση έχει να κάνει. Προκειμένου να συμβάλει και αυτός σε αυτό το κλίμα της είδεσης που ζητά ο κύριε Πρόεδρε. Γιατί έχουμε υποχρέωση, σας λέω, στις εμπερχόμενες γενιάς. Δεν μπορεί να αρχόμαστε εδώ και να ανοίγοντας την ουρά μας ή πυροβολώντας όπως είπε η κυρία Τσαρά κατά πόδια μας. Καλησπέρα. Ευχαριστώ. Ο κύριος Πρόμουσας. Λοιπόν, η κυρία Δραγωνάκη. Καλησπέρα και από εμένα. Ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση. Με δεδομένο ότι έχουν αρχίσει οι εμβολιασμοί στην χώρα μας κατά του κορωνοϊού. Και ας ελπίσουμε ότι θα λάβει η χώρα, θα πραγματοποιηθεί, θα δούμε το φως στο τούνελ από αυτή την πανδημία. Έχουν αρχίσει να κινούνται κάποιες κρατήσεις από το εξωτερικό, ειδικά προς την χώρα μας, εν όψη της θερινής περίοδου. Ήθελα να ρωτήσω τον Δήμαρχο και ίσως και τον Πρόεδρο της Δημοφέλειας. Ποιες κινήσεις έχει κάνει ο Δήμος για να προβάλει και να προωθήσει τον Δήμο Καβάλας, έτσι ώστε να γίνει ελκυστικός στις αγορές οι οποίες έχουν το βλέμμα τους στο Δήμο. Στην πόλη της Καβάλας και γενικότερα στο Δήμο Καβάλας. Αν έχει αρχίσει κάποιο πρόγραμμα, αν έχουν κάποιες σκέψεις, αν έχει αρχίσει η προβολή και με ποιον τρόπο. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κυρία Δρακωνάκη. Ο κύριος Κυρία Ιωσπίδου. Καλησπέρα και από μένα. Καταρχήν όσον αφορά το θέμα των μειωμένων τελών σε σχέση με απόφαση που έχει βγάλει το Δημοτικό Συμβούλιο τον ΄ευριο του 20 μετά από πρότες του κύριου Ξανθόπουλου. Συμφωνώ καταρχήν με όσα είπε η κυρία Τσανάκα και ο κύριος Ξανθόπουλος. Συμπληρωματικά ρωτώ κύριε Δήμαρχε. Θα ήθελα να ξέρω αν έχουν αποσταλεί νέες μειωμένες τιμές των ανταποδοτικών τελών στο ΔΙΕ. Μετά από την απόφαση της Επιτροπής του Άκθρο 152 στην οποία προσέφθηκα και ομολογώ πολύ χαίρομαι που το έδραξα. Καθώς κύριε Δήμαρχε σύμφωνα με το Άκθρο 154 του Κόβικα Δήμων και Κοινοτήτων, οι αποφάσεις της Επιτροπής είναι άμεσα εκτελεστές και τα ορμόδια όργανα που δεν τις εκτελούν διαπράττουν παράβαση καθήκοντος. Η υποχρέωση αυτή, κύριε Δήμαρχε, είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε ενδεχόμενος άλλη νομική διαδικασία να βρίσκεται σε εξέλιξη, προσφυγή, ένσταση κτλ. Και βάσει περιπτώσει, κύριε Δήμαρχε, εγώ ήδη από τώρα σας υπογράφω, αν έχετε ασκήσει κάποια έσταση θα μας ενημερώσετε βέβαια. Θα απορριφθεί μετά από πλούσιότητη νομολογία που έχω ψάξει διπλέον. Δεύτερο ερώτημα. Επιπλέον συμφωνώ φυσικά και με την κυρία Τσανάκα και με τον κύριο Βαγγέλι Παπά και τον κύριο Νίκο Ξανθόπουλου για το θέμα που έχει σχέση με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοφέλεια με τον Ντα. Σε συνέχεια λοιπόν των όσων έχουν ήδη υποθεί από τους συναδέλφους, σε σχέση με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοφέλεια. Θα ήθελα επιπλέον να ρωτήσω αν έχετε ενημερωθεί εσείς κύριε Δήμαρχε για το νομικό σκέλο στις συγκεκριμένες απόφασεις καθώς επίσης ενδεχομένως και αν είναι και σε γνώση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου. Και φυσικά αν προτίθεστε κύριε Δήμαρχε να ζητήσετε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοφέλεια την οκείρωση της. Φυσικά συμφωνώ και με τον κ. Ξανθόπουλο έτσι όπως το έχει θέσει με πιο ενδελαική ενημέρωση προς το σώμα. Επιπλέον θα ήθελα να σας ρωτήσω κύριε Δήμαρχε αν ήταν σε γνώση σας, ίσως ρητορική ερώτηση αλλά θα ήθελα την απάντησή σας, αν ήταν σε γνώση σας λοιπόν η συγκεκριμένη απόφαση του Διοικητικού Συμβούλιο της Δημοφέλειας ήταν να περάσει και να εγκριθεί καταπληροψηφία από το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοφέλειας και επιπλέον αν έχετε κύριε Δήμαρχε έγγραφες δεσμεύσεις του ΤΑΠ για ενδεχόμενα ανταποδοτικά οφέλη στο Δήμο και στους συνδημότητες μας είτε από αυτά που είχε συμφωνήσει ο ΤΑΠ στην προηγούμενη διοίγηση και στην κυρία Τσανάκο, είτε ενδεχομένως κάποια άλλα που υποσχέθηκαν εγγράφω σε σας. Βεβαίως κύριε Πρόεδρε, αφού έχω τελειώσει με τις ερωτήσεις μου, λίγο να σας επιστήσω την προσοχή ότι ειδικά σε όλους μας βέβαια πρέπει να όλοι μας να μιλάμε με ευγένεια μεταξύ μας, αλλά νομίζω κύριε Πρόεδρε ειδικά εσείς και ειδικά στην προεδίματο την κυρία Τσανάκα δεν νομίζω ότι έχετε δικαίωμα να σηκώνετε τη φωνή σας. Ευχαριστώ πολύ. Τι λέτε κυρία Ιωσήφιδου, τι λέτε κυρία Ιωσήφιδου. Ποιος άλλος ζήσε τον λόγο, κύριος Κελαϊδάκης. Εγώ κύριε Κεφάνη, είμαι πάντων κύριο Κελαϊδάκη. Εγώ έχω ζητήσει τον λόγο κύριε Κεφάνη, έχω σηκώσει χέρι. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα και σε όλους. Κύριε Δήμαρχε, εγώ θα ήθελα να αναφέρω το θέμα των σχολικών καθαριστριών σε ένα κομμάτι που αναφέρθηκε και η κυρία Τσανάκα και οι αρχηγούες παραταξιών μας ο κύριος Παπάς και τον ήσανε σχετικά με το κομμάτι της διαπαραταξιακής. Αυτό άλλως δεν είναι κάτι που εσείς έχετε εξαγγείλει και έχετε δεσμευθεί από την αρχή της στιγμίας σας ότι θα κάνετε πράξη όσον αφορά τη διαφάνεια αυτών των διαδικασιών. Εγώ ήθελα να ρωτήσω κάτι πιο έξερκερμένο μιας και αυτή η έγκριση επήλθε μέσα από την Οικονομική Επιτροπή που είμαι μέλος εκπροσωπώντας την παράταξή μας. Σε ερώτησή μου τότε σχετικά με το πώς επιλέγουμε για μια μόνιμη ανάγκη όπως είχαμε πει αυτή την έξτρα ανάγκη λόγω COVID που προέκυψε για το θέμα της υπεράσπισης της συγγενής της σχολικής συγκαταστάσεις του Δήμου μας μου είχατε απαντήσει ότι μπορεί να τις πάρουμε τετρά μήνια τώρα η σχολική χρονιά είναι παραπάνω μην ανησυχείς πάνω όλοι θα τις πάρουμε τέσσερις ή τέσσερις μήνες. Μηροφορήθηκα αυτό το Σαββατοκύριακο ότι αυτές οι κυρίες που είχαμε πάρει συμπληρωματικά για να καθαρίζουν τα σχολεία λόγω των έκτακτων ανάγκων του COVID ότι τις σταματήσατε. Καταρχήν ήθελα να ρωτήσω αν τις σταματήσατε όλες ή κάποιες από αυτές και αν ισχύει το κάποιες από αυτές για ποιον λόγο. Δεύτερον αν τις σταματήσατε όλες πως ακριβώς σκέπτεστε να καλύψετε τις ανάγκες θα πάρουμε άλλες να καλύψουν τη θέση τους. Γιατί αν ισχύει αυτό όπως ακούγεται στην πόλη μας κύριε Δήμαρχε τότε και εγώ προσωπικά εξαπατήθηκα γιατί μετά από αυτές τις βέβες σας και τις εξηγήσεις που μου δώσατε τότε γιατί σας θυμίζω ότι οι εκπρόσωποι της κυρίας Τσανάκα τότε στην οικονομική πιτροπή σας τονίζανε το γεγονός ότι θα μπορούσατε να καλύψετε τις ανάγκες που είχαν τα σχολεία, σας ζητούσαν, σας εγκληπαρούσαν γιατί δεν κάνετε μόνιμες κάποιες από αυτές που ήδη έχουμε ως τετράωρα. Το επιχείρημά σας η απάντησή σας ήταν ότι οι ανάγκες είναι διάσπαρτες σε σχολικά κτίρια διαφορετικά και μας εξεπηρετεί το γεγονός να πάρουμε καινούργιες κυρίες για να ενισχύσουν αυτήν την οικοκυρίους, για να ενισχύσουν αυτήν την ανάγκη. Έρχομαι στο σήμερα και απ' την απάντησή σας χωρίς να θέλω να προκαταλάβω τι θα μου πείτε Εύχομαι να μην εσείς ή οι συνεργάτες σας που επιλέξανε το οποιαδήποτε απ' τους απαντήσεις θα μου δώσετε μετά για το αν θα πρέπει να αλλάξουμε αυτές τις κυρίες, αν υπήρχαν κάποια παράπονα από διευθυντές ώστε αναγκάζεστε να πάτε σε αυτήν την αλλαγή, να μην, να διαφυλάξουμε μάλλον την ανάγκη που έχει ο κόσμος για δουλειά σήμερα στην πόλη μας, την ανάγκη που έχουν πρώτα οι μαθητές και τα παιδιά μας που βρίσκονται στα σχολεία για καθαρά σχολεία και εύχομαι μέσα από αυτή τη διαδικασία και τις απαντήσεις σας να μην βγει αυτό που φοβούνται και συζητάμε ο κόσμος ότι πίσω από την ανάγκη αυτών των συνδημοτών μας κρύβεται μία πελατιακή σχέση ή αν θέλετε ένα μικροπολιτικό παιχνίδι κάνοντας χρήση της ανάγκης των ανθρώπων αυτών για δουλειά και θα λυπάμαι πραγματικά έστω και έτσι αν όντως είναι έτσι που κλέψατες εισαγωγικά τη δική μου ψήφωση στην οικονομική επιτροπή εγκρίνοντας αυτή σας την πρόθεση και την εισήγηση τότε όσον αφορά με τα πραγματικά αίτια τέτοιων κινήσεων δηλαδή την ανάγκη ενίσχυσης για ιδιωνομικά μέτρα καλύτερα και λόγω της κρίσας να προφυλάξουμε τα παιδιά μας όπως μου κατεπεί και συμφώνησα εύχομαι πραγματικά να επιλυθείτε τις κατάσεις αν δεν την γνωρίζετε αλλά πολύ φοβάμαι ότι είτε εσείς είτε κάποιοι συνεργάτες σας που κυρίζονται αυτά τα θέματα μας εκθέτουν όλους ανεπανόρθοντας στα μάτια των πολιτών ως δημοτικό συγκούλιο. Σας ευχαριστώ. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι σε άλφη. Έχω να θέσω δύο ερωτήματα προς τη διοίκηση. Το πρώτο αφορά την τελευταία συνεδρίαση που κάναμε στο νομικό πρόσωπο της αλληλεγγύης σε ένα θέμα που είχε έρθει για μίωση της πιοχωρήγησης νομικού προσώπου κατά 100.000 ευρώ από το δήμο. Εδώ προκύπτει ένα οξύμορο ενώ στις συνεδριάσεις του νομικού προσώπου ο πρόεδρος του ΔΑΣ ζήτησε από εμάς στους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης που συμμετέχουμε στο δημοτικό συγκούλιο να πιέσουμε το δήμαρχο να αυξήσει την επιχωρήγηση. Παρ' όλα αυτά βλέπουμε ότι ήρθε μια εισήγηση για μίωση της επιχωρήγησης. Και η κυρία Φαρντζισκάκη και εγώ μέσω του ΜΑΚΙ του Βαδόπουλη του επικεφαλή μας πιέσαμε το δήμαρχο για αύξηση της επιχωρήγησης, αλλά ήρθε μια περαιτέρω μίωση. Σε συζήτηση της συγκεκριμένης απόφασης αναφέρθηκε από τον πρόεδρο του ΔΑΣ πως αυτό θα είναι κάτι προσωρινό και πως ο νέος αντιδίμαρχος ο κ. Προμούσα σε επί την ευκαιρία αγαπητέ Γιάννη σου εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σου ανέφερε λοιπόν ο πρόεδρος του νομικού προσώπου πως θα είναι κάτι προσωρινό και πως έχει μιλήσει με τον αντιδίμαρχο οικονομικών και η επιχωρήγηση και θα αυξηθεί και θα επιστραφεί. Θα ήθελα μια σαφή απάντηση από τη διοίκηση και από τον κ. Προμούσα. Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο. Και μάλιστα ο κ. Προμούσας μέχρι πρότεινος ήταν και μέλος του νομικού προσώπου και του διοικητικού συμβουλίου του νομικού προσώπου οπομένως γνωρίζει την κατάσταση και το έργο του νομικού προσώπου. Και το δεύτερο έργο που θα ήθελα να κάνω προς τη διοίκηση και ανήκει και ο κ. Γιακοβίδης είναι για μια ανακένιση που ήταν να ξεκινήσει στο κλειστό του αμυγδαλαιώνα, στην κλειστή αθλητική κατάσταση του αμυγδαλαιώνα. Θα ήθελα να γνωρίζω την πορεία της συγκεκριμένης ανακένισης και αναβάθμισης. Από ό,τι γνωρίζω πρόκειται για μια εξαιρετική μελέτη, η οποία έγινε επί δημαρχίας της κ. Σανάκα. Και θα ήθελα να γνωρίζω την πορεία μέχρι στιγμής. Διότι αν θυμάμαι καλά, επί δημαρχίας μάλιστα του κ. Μουριάδη, είχε ενταχθεί η συγκεκριμένη εγκατάσταση σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αλλά δεν προχώρησε λόγω συγκεκριμένων προβλημάτων που υπήρχε μάνω στην οικοδομική άδεια. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλησπέρα κ. Πρόεδρε, κύριοι συνάδελτοι δημοτικοί σύμβουλοι. Να ευκρασώ κι εγώ τα θεμά μου συλληπιτήρια στην υπογένεια του Γιώργου του Κουπετσίδη, του γνωστού ως φουντούκου της περιοχής και στους οικείους του. Εκ μέρος της παράκταξης, θα αναφερθώ κ. Πρόεδρε στο θέμα της δημοφέλειας και θα αναμερώσω και θα πω την άποψη για τα καθήμάς. Κύριε δήμαρχε, υπάρχουν, να σας αναφέρω, τέσσερις απομόχωνες αποφάσεις, καμιά διευκόλυση σε αυτή την εταιρεία, στους μπαμπατζίδες που τους φωνάζω στα διάφορα ραδιόθωνα. Από εκεί και πέρα, όπως αναφέρεται ο κύριος Βαγγέλης Παπάς, το 2019 τον Αέβριο είχε έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και εσείς κιόλας δεν το ψηφίσατε η παράταξή σας και είχατε δηλώσει ότι αυτό είναι ένα μέτρο αντίστασης ενάντια στον ΜΠΑΠ να πάρουμε ό,τι διευκούς περισσότερο θέλουν. Αυτά που μας τάξανε, τα καταρτάκια. Από εκεί και πέρα, το φέρατε μέσω της πλαγείας, δηλαδή, γιατί αν το φέρατε στο δημοτικό συμβούλιο θα ήταν μέσω της δουλείας και το περάσατε από τη δημοθέλεια. Αποφασίσανε οι λίγοι για τους πολλούς του 41 δημοτικού συμβούλους. Επειδή γνωρίζουμε την εταιρεία, τα περτύπια τους, πώς λειτουργούν κύριε Μουριάδη, γιατί ήμασταν εγώ και οι υπόλοιποι δημοτικοί συμβούλοι από αυτούς που συλλάβανε. Επειδή είχατε έρθει κιόλας εσείς, και θα το λέω και πάρα πολλοί άλλοι αρχηγοί της παράταξης, στο 4ο όροφο της αστυνομικής δημόσιας και ήρθαν μαζί μας. Πολλοί πρόθυμοι σας, σημερινοί δημοτικοί συμβούλοι, ήθελαν να αφήσουν την επόμενη μέρα που πήγαν στο Αυτόφορο, όσοι μάρτυρες υπερασπίσεως, αλλά δυστυχώς έχετε ποντή μνήμη, κύριε της διοίκησης, και τα ξεχνάτε πολύ εύκολα. Από εκεί και πέρα, επειδή για μένα, προσωπικά, είναι ένα θέμα αρχής και ηθικής, αλλά το κυριότερο δημοκρατία, δεν μπορεί να αποφασίζουν οι λίγοι για τους πολλούς, εγώ θα προχωρήσω ένα βήμα παραπάνω, κύριε δήμαρχε, και θα δημιουργήσουμε τις διαφορές μας σε πολιτικό δικαστήριο, γιατί έτσι λέει ο νόμος, το έχω ψάξει, είναι από τους νομικούς μου εκπρόσωπο, θα το λύσουμε σε άλλες αίσθησες μετέπειτα, γιατί θα είναι απαράδεκτο να αποφασίσουν οι λίγοι για τους πολλούς. Και επειδή σύνθημά μας ήταν, και αν πατάει νύμη μας, ότι όταν, κύριε Πρόεδρε, αγαπητή Πρόεδρε, το άδικο του ισχυρού ενάντια στον αδύνατο γίνεται ο νόμος του κράτους, η αντίσταση είναι καθήκον. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Προυσαέπ, ο κύριος Σταυλίδης. Πρόεδρε, μετά το δήμαρχο Διού παρατηρήσεις, ας απαντήσει ο δήμαρχος. Ωραία, ευχαριστούμε πολύ. Κύριε Δήμαρχε, έχει το λόγο. Δεν ακούεστε, κύριε Δήμαρχε. Θα ξεκινήσω από αυτό που είπε ο κύριος Προυσαέπ στο τέλος, αλλά όμως θα απαντήσω και στους άλλους αρχηγούς παρατάξεων, οι οποίοι αρκετοί θέσανε το ίδιο ερώτημα για τον ΤΑΠ. Θα σας έλεγα κύριε Προυσαέπ, μπορείτε να πάτε στο οποίο δικαστήριο θέλετε. Αλλά όμως καταλαβαίνω την συναισθηματική σας φόρτιση, αλλά και τους αγώνες που δώσατε, εγώ δεν τους ακυρώνω, ούτε έχω κοντή μνήμη, αυτό να το ξέρετε. Και θυμάμαι πολύ καλά και τι έλεγα και τι έκανα. Όμως, αν θυμάστε καλά, που θυμάστε, ο αγωγός πέρασε. Ο αγωγός έχει γίνει, έχουν δώσει αποζημιώσεις, περνάει αέριο αυτή τη στιγμή από μέσα, έγινε η χάραξη όπως έγινε, υπήρχαν αποφάσεις... Συγγνώμη, δεν θέλω να σας διακόψω, γιατί είπατε για αποζημιώσεις. Δεν έχουμε αποζημιωθεί όλοι οι αγρότες. Με συγχωρείτε. Μην είστε σίγουροι. Όχι, όχι, το παίρνω πίσω. Και όταν σας δώσω στο πάνελ να σας πω συγγνώμη, όσοι αντιδράσαμε, μας θα βάλουν στο Γραφείο Παρακαλυπτών και Βανίων, με αυτά που ήθελαν τα κριτήρια, και πρέπει να πάμε στο δικαστήριο, για να πούμε ναι σε αυτά τα ψύχουλα που μας δίνετε. Ευχαριστώ πολύ. Όχι, με συγχωρείτε. Καλά κάνατε και με διορθώσατε. Θέλω να πω λοιπόν ότι ο αγωγός πέρασε, παρά τις ομόφωνες αποφάσεις που επικαλείται ο κ. Ξανθόπηλος, που όχι επικαλείται, έτσι ήταν. Αλλά τελικά πέρασε, θυμόμαστε όλοι, τις συναντήσεις που έγινε τότε με τον κ. Σταθάκη, που ήρθε εδώ, τις πιέσεις είτε φαινόταν, είτε παρασκηνιακές, από όλα τα κόμματα, είτε ήταν στην εξουσία, είτε ήταν υποψήφιοι για να έρθουν στην εξουσία, είτε ακόμη που δεν θα γινόταν και εξουσία, ούτως ώστε να περάσει ο αγωγός. Και η κ. Δήμαρχος, νομίζω τα θυμάται, γιατί έζησε όλη εκείνη την κατάσταση. Είμαι σίγουρος ότι και αυτήν ήρθε, δεν της άρεσε αυτό που γινόταν εκείνο το διάστημα, αλλά όμως έπρεπε να γίνει. Δεν εξετάζω αν καλώς ή κακώς πέρασε ο αγωγός, πέρασε όμως αυτή τη στιγμή. Και υπάρχει, όπως σας είπα, και το αέριο, το οποίο είναι μέσα. Άρα τι σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ένα βαλβύδοστάσιο, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα. Αλλά ας ελπίσουμε όμως ότι επειδή δεν μπορεί να περάσει η αυτοκίνητο ή δυσκολεύεται να πάει η αυτοκίνητο επάνω, ότι θα μας δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Ξέρετε επίσης ότι το κράτος, το Υπουργείο, τουλάχιστον την τελευταία φορά που κατέβηκα κάτω για αυτό το θέμα, η άποψή τους ήτανε ότι, κοιτάξτε, δεν ονοηθείτε ότι θα προβούμε σε αναγκαστική απαλλοτρίωση. Και μην μου πει η κυρία Ιωσήφιδου ότι δικαιωθήκαμε στο δικαστήριο, διότι ναι-μέν η απόφαση ήταν τέτοια, αλλά ξέρετε πολύ καλά, κυρία Ιωσήφιδου, ότι αν θα ξαναπηγαίναμε στο δικαστήριο για την αναγκαστική απαλλοτρίωση, ότι θα γινόταν. Παρ' όλα αυτά όμως, πέρα από τους κινδύνους και όλα αυτά που υπήρχανε, ας πάμε επί της ουσίας. Εάν ζημιώθηκε ή όχι, καταρχήν το ήξερα, για να είμαι ξεκάθαρος σε αυτά που λέει η κυρία Ιωσήφιδου, διότι δεν έχω να κρυφθώ από κανέναν. Το ήξερα ότι όντως, και το είχαμε συζητήσει και με τη δημοφέλεια, με τους ανθρώπους του δικαιητικού συμβουλίου, τουλάχιστον της πλειοψηφίας, ότι θα γινότανε αυτό το πράγμα. Υπάρχει ένα εικόπεδο δίπλα, διότι καλό είναι να κοιτάζουμε το δένδρο, αλλά κάποιες φορές πρέπει να κοιτάζουμε και το δάσος. Δίπλα υπάρχει ένα εικόπεδο μεγάλο, το οποίο αποκτάει μία αξία κυρία Ιωσήφιδου, διότι θα υπάρχει ένας δρόμος, ο οποίος δεν θα είναι ιδιωτικός, είναι πάλι δικό μας το έδαφος, ο δρόμος, και μετά από 25 χρόνια μπορεί κάποιος άλλος να διαπραγματευθεί την τιμή, όπως σας λέω ότι δεν διαπραγματεύεται κανείς. Ο δρόμος αυτός δίνει αξία στο δικό μας εικόπεδο και εξυπηρετεί τους δικούς μας δημότες, οι οποίοι έχουν τα χωράφια και χρησιμοποιούν αυτόν τον δρόμο. Δεν είναι ότι δεν τον χρησιμοποιούν, ούτε υπάρχει ένας άλλος δρόμος και να πούμε εντάξει, ας πάνε αυτές τα χωράφια τους από άλλο δρόμο. Για το θέμα της τιμής, νομίζω ότι όπου και να πάτε, η τιμή της αγοράς και αν μας το απολωτριώνανε θα ήτανε μικρότερη από αυτή την τιμή. Και μετά το βασικότερο, διότι πρέπει κάποια στιγμή και οι άνθρωποι οι οποίοι τσαρακώθηκε, η αξιοπρέπειά τους, όπως ήταν ο κ. Ξανθόπουλος, ο κ. Πουσαέφ, ο κ. Θέμις Καλπακίδης και άλλοι, οι οποίοι συνθήκανε στο κρατητήριο και μετά στα δικαστήρια, κάποια στιγμή πρέπει να αποζημιωθούν. Και τι εννοώ αποζημίωση, η αποζημίωση δεν είναι μόνο τα οικονομικά οφέλη, ούτε είναι να λέμε με ένα τρόπο ότι όχι δεν θα σας δώσουμε την άδεια. Μα αυτό τελείωσε. Πρέπει όμως να κερδίσουμε το έργο, τα ανταποδοτικά, τα οποία μας τάξανε. Φυσικά και δεν θα υπογράψουμε κάτι εάν δεν μας φέρουνε τη βεβαίωση που θα λέει ότι φυσικά και ισχύουν οι δεσμεύσεις οι οποίες είχανε για το έργο. Και το οποίο θα μας το στείλουνε κιόλας, υποθέτω. Μία από τις καθόδουλες μου στην Αθήνα θα είναι και με τον κύριο. Και πριν υπογράψουμε όλα αυτά θα έρθω σε επαφή και με τον κύριο Σκρέκα διότι πρέπει να εξασφαλίσουμε και το ποσόν του κράτους που θα βάλουμε για το έργο. Το έργο τελειώνει, δηλαδή η μελέτη έχει ολοκληρωθεί διότι δεν ήταν ολοκληρωμένη. Ακόμη και η τεχνική μελέτη ολοκληρώνεται, ολοκληρώθηκε. Τελειώνει σε λίγο και τα περιβαλλοντικά, οπότε πλέον θα μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κάνουμε τα έργα αυτά. Τώρα, θα με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά δεν είναι οι πολλοί, οι λίγοι μάλλον κάνουν κουμάντο τους πολλούς. Αν θυμάμαι καλά, η Δημοφέλεια είναι νομικό πρόσωπο. Και το νομικό πρόσωπο έχει ένα διοικητικό συμβούλιο. Και το διοικητικό συμβούλιο, μας αρέσει δεν μας αρέσει, έχει οριστεί με τον τρόπο που ορίστηκε. Αυτά αποφάσισε η Κυβέρνηση και πολύ καλά έκανε, διότι αλλιώς δεν θα παίρναμε ποτέ καμία απόφαση. Και έτσι πάρθηκε αυτή η απόφαση, η οποία είναι νόμιμη, διότι, απ' ό,τι ξέρω, πριν η Δημοφέλεια κάνει οτιδήποτε, πήρε νομική συμβουλή. Και έτσι, αυτό που έγινε είναι νόμιμο. Αυτά για το θέμα του ΤΑΠ, δεν θα ήθελα, εμένα με ενδιαφέρει να γίνει το έργο. Και ο στόχος είναι μέχρι τέλος του 21, να έχουν, να υπάρχουν οι χρηματοδοτήσεις και να μπορέσουμε να έχουμε πάει και σε δημοπράτηση, ούτως ώστε το 22 να ξεκινήσει το έργο της ίδρευσης στη δημοτική ενόητα των Φιλίπων, από το νερό του κεφαλαρίου. Κύριε Πρωθυπουργέ, μπορώ για ένα λεπτό? Παρακαλώ κύριε Ιαξανθόμπλε, συγχωρείτε. Για ένα λεπτό δεν θα σε πάρω τέτοιο τρόπο. Ξέρετε, προσωπικά, μπορώ να καταλάβω απόλυτα την διαφορά απόψε που έχουμε, 41 είμαστε εδώ, πάνω στο συζητήμενο θέμα. Θα μπορούσατε όμως να φέρετε μια εκ νέου εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να διαφοροποιηθεί ενδεχομένως αυτό που τον Νεέβριο του 2019 ψηφίσε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και το ψηφίσατε και εσείς. Δεν το ψήφισαμε μόνο αντιπολίπιστο. Ψηφίσατε και εσείς και οι άνθρωποι και η Δημοτική Σύμβουλης Παράταξή σας, κύριε Δημαρχέ. Για μένα λοιπόν το θέμα δεν έχει διάσταση οικονομική του να δικαιωθώ ή να μην δικαιωθώ. Εγώ έλαβα μια εντολή από την τότε Δήμαρχο Καβάλα στην Κρία Τσανάκα και τη δική της εντολή εκτελούσα και ήμουν στο χώρο εκεί. Το τι έγινε μετά το ξέρουμε όλοι μέχρι τον Παναλάβο. Όμως, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας ορίζει το δεύτερο σήμα της δημοθέλεια και μιλάμε για ένα νομικό πρόσωπο, το οποίο είναι υποκείμενο του Δημοτικού Συμβούλιου Καβάλας, δεν μπορεί, έτσι επειδή το αντιλαμβάνεται το διοικητικό σημείο της δημοθέλεια, να νομοθετεί, να αποφασίζει στην αντίρρητη κατεύθυνση απ' ό,τι λέει το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Σας μιλάω ειλικρινά, εάν λαμβάνετε μια πρωτοβουλία να αλλάξετε την αποφασία αυτήν και περνούσα το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν θα διατύπωνα ούτε μία αντίρρηση, να το σκεφτόμουν, αλλά δεν γίνεται κύριε Δημαρχέτση. Άλλο το Δημοτικό Συμβούλιο, άλλα δημοφέρια, εσχωρείται πολύ, αλλά νομίζω ότι δεν πορευόμαστε καλά. Κύριε Δήμαρχε, μια ερώτηση επιτρέπετε πολύ σύντομη. Το έργο του ΤΑΠ έπαψε να είναι εθνικής σημασίας και κοινής ωφέλειας, παρακαλώ, γιατί αυτό είδαμε στις ειδήσεις. Εκτακολουθούν εθνικής εμβαίλειας, κοινής σημασίας και κοινής ωφέλειας. Κύριε Χρήστο, και αυτός θα ήταν ο λόγος. Περνάει το αέριο και έχουμε φλωμώσει στο αέριο και ζεσταθήκαν τα ποδοράκια μας και είμαστε όλα μια χαρά, έτσι. Επίσης κύριε Ξανθόπιλε, μια και είπατε αυτό, είπατε πήρατε το λόγο και είπαμε ότι δεν θα μαλώσουμε σήμερα και δεν υπάρχει και λόγος να είμαστε EP. Θα ήθελα να σας παρακαλώ να σας πω ότι δεν είμαι φιλότουρκος επειδή το αέριο είναι των Αζέρων και οι Αζέροι υποστηρήθηκαν από τους Τούρκους, πιστέψτε με. Το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσατε να με κατηγορήσετε ή να μου προσάψετε για να μην λέω κατηγορήσετε, είναι ότι είμαι φιλότουρκος. Εάν μου το μεταφέρανε λάθος, σας ζητάω συγγνώμη. Έχετε δίκιο, σας ζητάω συγγνώμη, ήταν λάθος ή ο χαρακτηρισμός. Ευχαριστώ πολύ κύριε Ξανθόπιλε, ευχαριστώ για τη διευκλήμηση. Μου επιτρέπετε λίγο το λόγο για το συγκεκριμένο θέμα επειδή είμαι και μέλος του ΔΝΤ. Ναι και εγώ γιατί. Γεια σας και από εμένα. Δήμαρχε πραγματικά συμμετέχοντας στο διοικητικό συμβούλιο της Δημοφέρειας θα ήθελα να σας πω ότι αισθάνθηκα ιδιαίτερα προσβεβλημένος όταν ήρθε αυτό το θέμα και περισσότερο για το λόγο ότι θεωρώ ότι έτσι όπως ήρθε και τέθηκε το θέμα πρόκειται για μια θεσμική εκτροπή θα έλεγα. Πραγματικά. Γιατί εμείς είχαμε αποφασίσει, είναι η δεύτερη φορά που είχε περάσει από το διοικητικό συμβούλιο της Δημοφέρειας όπου και τότε το συμβούλιο ήταν αρνητικό και φυσικά έχει κάθε δικαίωμα το διοικητικό συμβούλιο της Δημοφέρειας να παίρνει την οποιαδήποτε απόφαση. Όμως αυτή η απόφαση της Δημοφέρειας είχε έρθει για επικύρωση μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Το δημοτικό συμβούλιο λοιπόν ως όργανο πήραμε μια απόφαση κατά πλειοψηφία όπου δεν επικυρώσαμε στην ουσία την απόφαση της Δημοφέρειας και ήμασταν αντίθετοι στο να δοθεί. Τώρα αν αντιλαμβάνουμε καλά εσείς ως δήμαρχος συνεχίζετε να στηρίζετε την πλειοψηφία την απόφαση η οποία πάρθηκε ως δημοτικό συμβούλιο ή είναι σε ισχύ αυτή η απόφαση. Γιατί αν είναι σε ισχύ τότε κάτι πρέπει να κάνουμε σε σχέση με αυτό που έκανε η Δημοφέρεια. Θεωρώ ότι παρεκτρέπεται το διοικητικό συμβούλιο της Δημοφέρειας και γράφει στα παλιά του των υποδημάτων ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο. Είναι πολύ σοβαρό αυτό το ζήτημα κύριε δήμαρχε και αγαπητοί συνάδελφοι το να μην υπολογίζει η Δημοφέρεια ή το οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο του δήμου τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Αν δε η κυβέρνηση ήταν αυτή αν κατάλαβα καλά σε αυτά που είπατε ότι αναγκάστηκε η Δημοφέρεια να πάρει αυτή την απόφαση γιατί η κυβέρνηση είπε ότι θα παλωτριώσει το οικόπεδο και έτσι εμείς δεν θα είχαμε κανένα όφελος τότε νομίζω ότι είναι διπλό το σφάλμα το οποίο κάνουμε κύριε δήμαρχε διότι η κυβέρνηση είναι σαν να γράφει και αυτή στα παλιά της των υποδημάτων την άποψη του δημοτικού συμβουλίου που είναι η άποψη όλων των καβαλιωτών για το πως θα χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο θέμα και εάν έχουμε πάρει μια διαφορετική απόφαση για το πως θα χειριστούμε το ζήτημα του ΤΑΠ συνολικότερα ως καβάλα τότε αυτό έπρεπε να το κάνουμε με τις νόμιμες και θεσμικές διαδικασίες που δεν είναι άλλες από την αλλαγή στάσης αν το θέλετε για την αλλαγή πολιτικής μέσα από ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο έτσι ακριβώς όπως έχουν πάρθει οι προηγούμενες αποφάσεις μας εάν αυτό το αφήσουμε να περάσει έτσι απλά τότε θα μιλάμε για ένα δημοτικό συμβούλιο του οποίου οι αποφάσεις δεν της λαμβάνει κανένας σοβαρά υπόψη αυτό ήθελα να πω μόνο κύριε δήμαρχε σας ευχαριστώ κύριε Βοιατζίδη απλώς να σας κάνω μια διευκρίνηση την προηγούμενη φορά που ήρθε και αποσύρθηκε διότι δεν πήραμε απόφαση ήταν για διέλευση δουλείας όπου εκεί στη διέλευση δουλείας χρειάζεται η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αυτό που γίνεται τώρα είναι κάτι άλλο δεν είναι διέλευση δουλείας είναι παραχώρηση προς χρήση και σας είπα όμως ότι εγώ δεν εξετάζω μόνον επίσης θα ήθελα να σας πω πριν ότι εξετάζω γιατί νομίζω το είπα θα ήθελα να ξέρετε και νομίζω ότι εσείς το ξέρετε ότι δεν είμαι από τους ανθρώπους που μασάω τα λόγια μου και το έχετε δει και με το εργοστάσιο όπου είστε και την θέση που έχω πάρει αλλά και για την μόλυνση για την οποία έχω υποστεί διάφορα έχω υποστεί τέλος πάντων μου έχουν πει διάφορα όταν λοιπόν αισθάνομαι ότι κάτι είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει αυτό δεν έχω όχι ενδυασμό αλλά θεωρώ ότι πρέπει να γίνει και πρέπει να γίνει διότι αυτή τη στιγμή ή θέλουμε ένα μεγάλο έργο στην περιοχή πείτε μου εμείς δεν θέλουμε εντάξει το είπε η κυρία Τζανάκα τότε να γίνει αυτό το μεγάλο έργο αλλά εμείς δεν θέλουμε διότι το πρόβλημά μας είναι ο ΤΑΠ μερικές φορές όσο και να μας αρέσει ή δεν μας αρέσει δεν πρέπει να αφηνόμαστε μόνο να μας εκμεταλλεύονται οι άλλοι αλλά και εμείς πρέπει να εκμεταλλεύουμε να εκμεταλλευτούμε τους άλλους τις δυνατότητες που μας δίνει μπορεί να μην αρέσει να μην ακούγεται καλά αυτό που λέω αλλά αυτή τη στιγμή όμως ο δήμος πρέπει να κερδίσει κάποια πράγματα και τα πράγματα που πρέπει να κερδίσει είναι ότι επιτέλους πρέπει να σταματήσει αυτό το χάλι ο κ. Ξανθόπουλος ο κ. Χρόνης τα ξέρουν διότι υπήρξαν στην ΔΕΙΑΚ και ξέρουν πρέπει να σταματήσει το χάλι αυτό με την ύδρευση όπως υπάρχει αυτή τη στιγμή όλο αυτό το κοστοβόρο πράγμα το οποίο υπάρχει και επίσης πρέπει να βούμε κάποια στιγμή σοβαρά διότι είναι καλό να λέμε ότι έχουμε μία περιουσία η οποία είναι στο αισκή καπού και την βλέπουμε και τη λιβανίζουμε κάνουμε μελέτες οι οποίες είναι εκφέσεις ιδεών για το πώς θα τις αξιοποιήσουμε αλλά ποτέ δεν τις αξιοποιούμε έχουμε μία έκταση στην οποία πρέπει να μας προβληματίσει αυτή την έκθεση, αυτή την έκταση πως διάλογα θα πάει θα την πουλήσω θα την εισθώσω οτιδήποτε χωρίς να υπάρχει πρόσβαση δεν πρέπει να τα δούμε αυτά διότι με την ίδια λογική θα έρθει η κυρία Εσυφίου και θα πω θα λέω κι εγώ μα πουλήσατε το φιλέτο του αισκή καπού που ήταν τα παραλιακά οικόπεδα δεν είναι όμως έτσι πρέπει να κοιτάζουμε λίγο και πως τι μπορούμε να κάνουμε για το μέλλον αυτής της πόλης κυρία Τσανάκα σε αυτά που είπατε για την επιστολή αν μου επιτρέπετε, αν μου επιτρέπετε έτσι για ένα λεπτό πρόεδρε μπορώ να έχω το λόγο κύριε δήμαρχε ναι, ναι παρακαλώ κύριε δήμαρχε ειλικρινά πραγματικά εκπλήσουμε με όλα αυτά που ακούω δεν ξέρω αν τα λέτε αυτά για να κοροϊδεύσετε τους εαυτούς σας ή εμάς δηλαδή τώρα συγγνώμη τι μας λέτε ότι αξιοποιείτε τώρα την περιοσία της δημοφέλεια, τα συγκεκριμένα 12 σκρέματα κυρία Ιωσιφίδου ούτε εσάς κοροϊδεύω ούτε τον εαυτό μου κοροϊδεύω πολύ περισσότερο τον εαυτό μου και εσάς φυσικά μας λέτε τώρα δηλαδή μας λέω λοιπόν το αυτονόητο όταν ήρθατε κυρία Ιωσιφίδου και μας λέγατε ότι θα γίνουν τα τετράστερα ξενοδοχεία με τους πενήντα πόσους εργαζόμενους που τελικά δεν είδαμε ποτέ καν ένα σχέδιο αλλά είδαμε αυτό που μάθαμε ότι θα είναι κάτι σπιτάκια που θα δουλεύουν 4-5 άτομα σας παρακαλώ ποιος κοροϊδεύει ποιον εγώ εσάς... τι κάνει κύριε δήμαρχε τώρα τι λέτε τώρα κυρία Ιωσιφίδου το θέμα μας... αλλά αν θέλετε μπορώ να σας απαντήσω κυρίως όχι δεν θέλω να μου απαντήσεις αλλά δεν θέλω να ξεφύγουμε από το θέμα κυρία Ιωσιφίδου παρακαλώ δεν μάθει σε κύριε δήμαρχε το συγκεκριμένο θέμα θα το συζητήσουμε κάποια άλλη στιγμή επειδή όμως είπατε βαριά κουβέντα ότι προσπαθώ να σας κοροϊδεύσω δεν κοροϊδεύω κανέναν λοιπόν αυτούς τους ανθρώπους που έχουν υποστεί όλα αυτά που έχουν καλό είναι κυρία Ιωσιφίδου να κάνουμε το κομμάτι μας αλλά για ρωτήστε και αυτούς στην δημοτική ενόητα Φιλίππον τι γίνεται, το ρωτάτε μόνο ξέρουμε να βάζουμε διαβάλματα για το Λύκειο επί της ουσίας είδαμε ποτέ τι γίνεται δηλαδή η κυρία Τσανάκα όταν το έκανε αυτό ήθελε να πουλήσει, ήθελε να μας κοροϊδέψει, ήθελε να κοροϊδέψει εσάς αλλά τότε όμως ήταν μια κυβέρνηση η οποία θα ερχότανε και μη μου πείτε ότι δεν σας τηλεφωνούσανε γιατί ξέρω πάρα πολύ καλά ότι σας τηλεφωνούσανε τότε όμως δεν σας είδα μαχητική τον κύριο Ξανθόπουλο είδα μέσα πρέπει να απαντήσω σε αυτά γιατί δεν υπάρχει προσωπικό στο τέλος μπορεί να απαντήσει διότι χάνω τις ερωτήσεις επί προσωπικού να απαντήσει η κυρία Ιωσήφιδου καταρχήν νομίζω ότι και επί της δικής μας θυτείας δώσαμε την καλύτερη απάντηση στον ΤΑΠ με δικαστική απόφαση γιατί όσα εκείματα κάνω στον Διοικητικό Συμβούλιο τους θα απορρίπταμε αν εσείς θεωρείτε την καλύτερη λύση το να δοθεί για 25 χρόνια χιλιάδες ευρώ τα 25 χρόνια για 12 στρέματα αν αυτή είναι μια εποφελής κίνηση για τη δημοφέλεια τι να σας πω ας το κρίνουν οι συντημότες μας επίσης δε τι να πω τώρα ότι παρακάψατε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι γράψατε στο Παλιάδηρο και στο Δυνάμο δεν παρέκαψα ότι επιβάλλεται να περαστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο θα περαστεί έχει περάσει αυτό δεν είναι υποχρέωση της δημοφέλειας να το περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό έγινε κυρία Ιωσιφίδου ενάμιση στρέμα δίπλα στη θάλασσα το πουλήσατε 64.000 και έρχεστε τώρα σε ένα που είναι σε ένα σημείο και ζητάτε να πάρουμε πόσα ενάμιση εκατομμύρια μη άρτιο και μη οικοδομήσιο κύριε δήμαρχε μια και θέλετε να αφήξουμε αυτό το θέμα επιπλέον δε επιπλέον δε αναφύγονται τον εμφενική μόνο κυρία Ιωσιφίδου κυρία Ιωσιφίδου ταματήστε να διεκδικείτε τα πάντα τα ενάμιση εκατομμύρια ως ήτανε καλά ο σημιτσής που ξεκίνησε όλες τις διαδικασίες και σταματήστε να καπηλεύετε τις κινήσεις των άλλων Λοιπόν Κυρία Ιωσιφίδου φτάνει φτάνει κυρία Ιωσιφίδου κυρία Ιωσιφίδου με αναγκάτη κυρία Ιωσιφίδου κυρία Ιωσιφίδου κυρία Ιωσιφίδου και drugs για τους παιδικούσταθμους κυρία Τσανάκ Spe prominent space วίγανης Δεν ακούγεται καθόλου, Πρόεδρε. Μα ακούτε τώρα. Τώρα ναι και... Λοιπόν, εγώ κρατώ αυτό που είπατε ότι σχετικά με την απόφαση της δημοφέλειας εγώ την καταψήφησα, αλλά αναφέρομαι γενικά, είναι απόφαση πλέον, ότι θα υπογράψει σχετική σύμβαση, εφόσον βέβαια και τα υλοποιηθούν τα ανταποδοτικά. Συμφωνούμε όμως εδώ. Πού ήταν το πρόβλημα όμως, να ερχότανε εδώ η απόφαση και μέσα στην απόφασή μας θα βάζουμε αυτόν τον όρο. Αυτά που είπατε δηλαδή. Πού ήταν η δυσκολία, διότι τώρα το καταλαβαίνετε κι εσείς. Ψηφίσαμε εκεί πέρα της απαρτίας περίπου έξι είμασταν, ή εφτά πόσοι, ή πέντε είπαν ναι, ή δύο είπαμε όχι, λιγάκι... Αυτό νομίζω ότι κι εσείς το καταλαβαίνετε. Προσβάλλει το δημοτικό συμβούλιο. Άλλο είναι το κύρος του δημοτικού συμβούλιου. Άλλο είναι της δημοφαίλειας. Θα μπορούσατε αυτό που είπατε να το κάνουμε στο δημοτικό συμβούλιο. Με τη δέσμευση αυτή ως Ρήτρα, ότι αυτό θα υλοποιηθεί, μάλλον η συμφωνία αυτή θα υπογραφεί, εφόσον ο ΤΑΠ υλοποιήσει τις συνέπειες που ανέλαβε, τις υποχρεώσεις που ανέλαβε για τη Δημοτική Ενότητα των Πιλήμπων. Μιλάμε για τη ίδρυση, για το αποσταγητικά κλπ. Σε αυτό εσύ θα μπορούσατε να το κάνετε. Ελύσατε τον άλλο δρόμο. Εντάξει. Αλλά εγώ απλώς παρέναιμι τώρα για να σας πω ότι υπήρχε λύση να δοθεί αυτό που θέλατε εσείς μέσα από το δημοτικό συμβούλιο, χωρίς να γίνεται σήμερα αυτή η εφραγγεσμένη συλλήσεις. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ, κύριε Μαύρηδη. Κύριε Μαυρίδη, υπήρξατε άνθρωπος των νόμων και ξέρετε τους νόμους και τους κανονισμούς. Και απευθύνομαι σε εσάς, γιατί έχετε κάνει χρόνια στο στρατό και ξέρετε. Αυτή τη στιγμή αυτό δεν κάνει του κεφαλιού μου. Υπάρχει μια διαδικασία, τι προβλέπεται να γίνει και τι δεν προβλέπεται. Τι περνάει από το δημοτικό συμβούλιο και τι δεν περνάει. Και σε τελική ανάλυση, η καινούρια διοίκηση, η καινούρια κυβέρνηση πήρε αυτά τα μέτρα για την διακυβέρνηση των δήμων. Ούτε φταίω εγώ, ούτε θα απολογηθώ για αυτά που έχουν επαρθεί. Τώρα, για τους παιδικούς σταθμούς, είπατε, κυρία Ντσανάκα, ότι θα το σκεφτείτε να προσφύγετε στο άνθρωπο 152. Προφανώς, ότι δεν παίρνουμε πίσω την έφεση που έχουμε υποβάλλει. Μπορείτε να προσφύγετε, εάν νομίζετε ότι κάνω κάτι το παράνομο. Ξέρετε πολύ καλά ότι σχεδόν είναι υποχρεωσίσμα να το κάνουμε. Εντάξει, είναι και προαιρετικό, αλλά δεν κάνω τίποτε το παράνομο. Και σε τελική ανάλυση, νομίζω ότι εσείς με καταλαβαίνετε σε κάποια πράγματα, τουλάχιστον ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση και έχω εξηγήσει σε όλους για ποιο λόγο γίνεται αυτό με το βοήθεια στο σπίτι. Για τα ανταποδοτικά, γιατί έχουν ερωτήσει και άλλοι. Φυσικά, έχει παρθεί η απόφαση αυτή που πάρθηκε, η οποία αδικεί τη διοίκηση. Και η αιμονή μου, ας την πούμε έτσι αιμονή, η επιμονή μου ας το πούμε για την έκτοση που είχαμε δώσει τότε, και όχι αυτές τις μεγάλες εκτώσεις, δεν έχει να κάνει από εγωισμό, έχει να κάνει το πως βλέπω τα έσοδα από τα ανταποδοτικά, τα οποία φαίνεται πολύ καθαρά πλέον στο τέλος του 20, τι εισπράξαμε σε σχέση με τον προϋπολογισμό που κάναμε. Αυτός είναι ο μόνος λόγος, πιστέψτε με και κανένας άλλος. Αυτή τη στιγμή έχω κάνει ήδη προσφυγή στην αποκεντρωμένη, δεν ξέρω αν θα δικαιωθούμε ή όχι, μπορεί να πούνε ότι χάσατε το τρένο και να είναι αυτό που λέει η κυρία Ιωσιφίδου. Μέχρι λοιπόν να μου έρθει η απόφαση από την αποκεντρωμένη αυτή, μόλις μου έρθει η αποκεντρωμένη που θα μου πει ότι δυστυχώς δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά, θα κάνω αυτό που προβλέπει ο νόμος και δεν μπορώ ούτε να προσφύγω στα δικαστήρια, διότι είναι μια υπόθεση η οποία θα κρατήσει χρόνια. Οπότε θα γίνει λοιπόν αυτό που πρέπει. Και εύχομαι, ειλικρινά σας λέω, εύχομαι να είμαι εγώ ο υπερβολικός και τα πράγματα να εξελιχθούν ομαλά προς το τέλος της χρονιάς με τα ανταποδοτικά. Με τις καθαρίστριες, διότι και το ρώτησε και η κυρία Τσανάκα, αλλά και ο κύριος Κελαϊδάκης, ο οποίος μάλιστα είπε και λίγο βαριά κουβέντα, ότι μπορεί και να τον εξαπάτησα για να πάρω την ψήφο του. Θέλω να σας πω ότι για τις καθαρίστριες, οι οποίες πάθηκαν λόγω του COVID, μάλλον δεν ήρθε το να κάνουμε την ανανέωση της σύμβασής τους για άλλους τέσσερις μήνες. Πήραμε τηλέφωνο κάτω στο Υπουργείο, μας είπανε ότι δεν γίνεται και έτσι δεν τις ανανεώσαμε. Αυτός ήταν ο μόνος λόγος. Όλες όμως, τονίζω, όλες, όχι επιλεκτικά. Μακριά από μένα το επιλεκτικά, κύριε Κελαϊδάκη. Κι αυτές οι οποίες παίρνονται... Συγγνώμη, δήμαρχε, για να αποκατάσσεσω. Το πέραμε πίσω. Όχι, μανόλι. Το είπα και στην ερώτησή μου. Ναι, ναι. Αν είναι για όλες, σας απαλάσεστε και αν δεν πάρουμε άλλες θέσεις τους, πάλι απαλάσεστε. Όχι, μανόλι, κύριε Κελαϊδάκη. Δεν μας είπαν τα λόγια μου. Σας το λέω σαίσια, κύριε δήμαρχε. Είπα, αν ισχύει κάποιες ή ανανεώθηκαν άλλες, τότε σας λέω εξαπατήθηκα. Ευχαριστώ. Δεν παρθήκανε, δεν πήραμε άλλες γυναίκες. Μακάρι να μπορούσαμε να ανανεώσουμε στις κύριες αυτές για άλλους τέσσερις μήνες, αλλά όμως δεν μπορέσαμε. Αυτό λοιπόν που κάνουμε τώρα για να μπορέσουμε να καλύψουμε αυτό το κενό, είναι, αν θυμάστε, πριν από λίγο καιρό κάναμε 13 κυρίες, οι οποίες ήταν μερικής απασχόλησης, από τη λίστα όμως, όχι αυτές που θέλαμε εμείς. Τις κάναμε πλήρους απασχόλησης. Έτσι λοιπόν γίνεται μετακίνηση πλέον όλων αυτών των καθαριστριών. Σε κάθε σχολείο θα υπάρχει μια πλήρουσα απασχόληση και θα βοηθέται από τις μερικές, μερικής απασχόλησης. Εάν χρειαστεί και άλλες, είπαμε ότι να μπορέσουμε να πάρουμε άλλες τέσσερις με πέντε κυρίες από αυτές που είναι μερικής απασχόλησης, να τις κάνουμε και αυτές πλήρους απασχόλησης για να λύσουμε το πρόβλημα. Και θα μου πει κάποιος, μα γιατί ρε φίλε δεν το έκανες αυτό από την αρχή, διότι τα δεδομένα τα οικονομικά ήταν πολύ διαφορετικά. Είναι άλλο τώρα και διαφορετικά εάν γινόταν και για τις 72 κυρίες οι οποίες υπήρχαν τότε. Τημαρχέ, συγγνώμη, μπορώ λίγο να διακόψω για ένα λεπτό, να ρωτήσω κάτι. Έλα κυρία Πατροσκάκη, παρακαλώ. Συγγνώμη, όταν έγινε αυτό με τις καθαρίστησες, δηλαδή ρωτήσατε και είπανε ότι δεν μπορεί να γίνει ανανέωση τετραμήνου. Ναι, ναι. Είναι όπως ήτανε τα δίμηνα, κάποτε. Είναι όπως ήτανε με τα δίμηνα, ακριβώς αυτό το πράγμα. Δηλαδή εμείς δεν έχουμε με ανανέωση τετραμήνων κανέναν εργαζόμενος στην καθαριότητα αυτή τη στιγμή. Όχι, με την καθαριότητα, όχι ένα λεπτό. Αυτό που έγινε στην καθαριότητα, που θα σας πω, είναι νέες προσλήψεις. Όχι, παλαιότερα εννοώ, κύριε δήμαρχε, όχι τώρα. Είχανε τελειώσει η περίοδος εκείνη που ήτανε, δεν ανανεώθηκε ξανά και παίρνουμε τώρα λόγω COVID τα 12 άτομα. Γιατί είχατε πει στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ότι μάλλον θα ανανεωθεί το τετράμινο, γι' αυτό τώρα το... Και είχα την εντύπωση ότι είχαμε πάρει με τετράμινο στην καθαριότητα οι παλήλους και τους ανανεώσατε το τετράμινο τους, γι' αυτό το ρωτάω. Εμείς έτσι νομίζαμε ότι θα ανανεωθεί, αλλά δυστυχώς όμως δεν ανανεώθηκε. Κύριε Παπαδόπουλε, για τα άτομα που μου έχετε ρωτήσει, έχουνε κάνει 28 υπάλληλοι δημοτικοί υπάλληλοι αιτήσεις για κινητικότητα και έχουνε εγκριθεί οι 13. Πιστέψτε με, δεν είναι θέμα. Είναι ένα θέμα που απασχολεί πλέον όλους τους θυμούς, ότι παρουσιάστηκε το πρόβλημα αυτό στους περισσότερους θυμούς. Η ΚΕΔΕ έχει έπιασει τον κ. Βορίδη, έχουμε στείλει όλοι οι επιστολές, οι δήμαρχοι, κατά πριν προτροπής του κ. Παπαστεργίου και στον πρωθυπουργό και στον κ. Βορίδη. Παρ' όλα αυτά όμως, επειδή το Υπουργείο Οικονομικών έχει αντίρρηση. Και έχει αντίρρηση, διότι δεν θέλει να φαίνονται προσλήψεις λόγω του μεσοπρόθεσου. Αυτός, λοιπόν, ήταν ο λόγος που έγινε. Παρ' όλον την πίεση της ΚΕΔΕ, αυτό που κάνανε, που θα κάνουνε μάλλον και φέρνουνε τροπολογία, είναι να είναι ο δήμος κάτω από 25.000 και να καλύπτεται και να μην καλύπτεται το 80% της κάθε μίας του κλάδου. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι τους μεγάλους δήμους δεν μας πιάνει. Είναι δώρο άδωρο. Ελπίζω να το αλλάξουνε τελευταία στιγμή. Ελπίζω όμως, δεν νομίζω όμως, και αυτό θα γίνει για ένα χρόνο. Δηλαδή αυτό το πρόβλημα θα το έχουμε συνέχεια. Εάν καταλάβουνε, εκτός αν το ξέρουνε και δεν τους νοιάζει. Ότι εμείς είμαστε εντάξει σαν δημόσιο, αλλά στους δήμους όμως δεν πάνε να κόψουν το λαιμό τους. Εμείς εκεί που φαινόμαστε είναι το δημόσιο. Ελπίζω να μην είναι όμως έτσι. Παίρνουμε όμως, κύριε δήμαρχε, στην κινητικότητα και ο δήμος Καβάλας. Ενώ ήταν απ' έξω, μπαίνει ο δήμος Καβάλας. Τώρα θα μπεί στην κινητικότητα, γιατί την προηγούμενη φορά από την αποκεντρωμένη, ήμασταν τέσσερις-πέντε δήμοι μεγάλοι. Πώς έτυχε να είναι όλοι μεγάλοι δήμοι, αυτό είναι περίεργο. Λοιπόν, έξω από την κινητικότητα. Τώρα έχουμε στείλει και μέσα στο Φεβρουάριο, ελπίζουμε να μας έρθουν κάποιοι με την κινητικότητα. Και αυτοί θα είναι άτομα, φυσικά, που είναι σε άλλες πόλεις και θέλουν να έρθουν στο δήμο Καβάλας. Επομένως, θα είναι από μια υπηρεσία, η οποία είναι στην περιφέρεια, να έρθει στην πόλη της Καβάλας. Λοιπόν, η συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό για τη μεταφορά που είπατε, όντως ξέρετε πολύ καλά και ελπίζω να το παρακολουθείτε και αν δεν το έχετε παρακολουθήσει θα σας πω, ότι όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, ο δήμος με το βοήθεια στο σπίτι, με τους εθελοντές, αλλά και με το προσωπικό των ΚΑΠΙ, και με τους παιδικούς σταθμούς όταν ήταν κλειστά, όπως επίσης και με το συμβουλευτικό κέντρο, ήτανε κοντά στους ανθρώπους που ήτανε μόνοι. Ακόμη και τώρα, δεν ξέρω να παρακολουθείτε, υπάρχει μάλιστα και σποτάγγι στα ραδιόφωνα, το οποίο λέει, όποιος από τους ηλικιωμένους δεν μπορεί να κάνει χρήση των τεχνολογιών, θα απευθυνθεί στο βοήθεια στο σπίτι, θα απευθυνθεί στα ΚΑΠΙ και δίνουμε και τα τηλέφωνα ακριβώς για να βοηθήσει. Και όποιος δεν μπορεί να μετακινηθεί, διότι εμείς δεν θα κάνουμε το ταξιτζή, όποιος έχει παιδιά και δεν τον πάει το παιδί του και πρέπει να τον πάμε εμείς. Λοιπόν, όποιος λοιπόν είναι μόνος του και είναι και το βοήθεια στο σπίτι, το ξέρει, φυσικά και θα τον μεταφέρουμε, εάν χρειαστεί και μας το πει. Φυσικά όμως, φυσικά και μπορούμε να συνεργαστούμε με τον ερηθρό σταυρό και όφιλε ο ερηθρό σταυρός, όπως και πολλοί άλλοι το κάνουν, να αφήσει επαφή με τον δήμο, για να θέσει την πρότασή του. Λοιπόν, τέλος πάντων δεν πειράζει όμως, και εσείς ούτως ή άλλως είστε μέρος του δημοτικού συγκουλίου, οπότε είναι το ίδιο πράγμα. Κύριε Παπά, θα πω για την διαπαραταξιακή, διότι αισθάνομαι απέναντί σας δεσμεθμένος σε αυτά που έχω, σε αυτά που έχω πει. Όλοι ζήσαμε τις εποχές και θα μιλήσω ότι και πολύ πρόσφατα ακόμη, μπορεί να ήταν 250 άτομα τα οποία παίρναμε με δίμηνα, 150 την άλλη χρονιά, με απόφαση του δημάρχου. Και ποτέ κανείς από εμάς δεν ερωτήθηκε, όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση ή ακόμη και στην διοίκηση ας το πούμε έτσι, δεν ερωτήθηκε για το ποιο θα γίνει η πρόσεψη. Λάθος. Και λάθος διότι οι εργαζόμενοι, αυτοί που έρχονται για δείμενα, δεν είναι, καταλαβαίνω τον πόνο για δουλειά, αλλά όμως δεν μπορούμε να πέσουμε με τον πόνο του ανθρώπου. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι για τις τελευταίες προσλήψεις, οι οποίες γίνανε, γίνανε διότι μας ήρθε το έγγραφο ότι μπορείτε να κάνετε προσλήψεις εκεί είναι το οξύμορο, λόγω COVID για την καθαριότητα, αλλά και για τις τεχνικές υπηρεσίες για οκτώ μήνες. Το περιθώριο που είχαμε και μάλιστα μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου, έπρεπε να είχαμε υπογράψει συμβάσεις. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι ο χρόνος ήταν πάρα πολύ λίγος. Και αυτός ήταν ο μόνος λόγος που δεν έγινε. Αυτή την εβδομάδα έχουμε ετοιμάσει πλέον, θα σας έρθει και ούτως ώστε σαν έγγραφο για να το συζητήσουμε πώς θα γίνονται οι προσλήψεις. Να βάλουμε κριτήρια ούτως ώστε να γίνονται οι προσλήψεις. Θα έρθουν και άλλες. Θα είναι η ασφάλεια και ό,τι άλλο έρθει. Οπότε να υπάρχουν πλέον οι κανόνες για πώς προσλαμβάνουμε το προσωπικό. Ούτως ώστε να είμαι και εγώ συνεπής, να αισθάνομαι καλά απέναντί σας και φυσικά να μην αισθάνεστε ότι σας κοροϊδεύω. Νομίζω ότι κύριε Παπά είπα για τη δημοφέλεια. Δεν χρειάζεται να το ξανασυζητήσουμε. Κύριε Ποτόλια, κατανοώ τις πολιτικές σας θέσεις για το ΝΑΤΟ. Δεν τις και για τις ασκήσεις όλες αυτές και για τους εξοπλισμούς. Μακάρι να είμαστε σε μια ιδανική κοινωνία όπου δεν χρειαζόταν οι εξοπλισμοί και τα χρήματα αυτά τα βάζαμε στα σχολεία, στα νοσοκομεία και δεν είχαμε όλα αυτά τα προβλήματα ή ακόμη και στους ανθρώπους οι οποίοι έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Αλλά δεν ζούμε όμως σε μια ιδανική κοινωνία. Και επειδή καλό είναι δεν δέχομαι, μάλλον όχι δεν δέχομαι, δέχομαι αλλά δεν συμμερίζομαι τις γεωπολιτικές σας αναλύσεις. Κύριε Ξανθόπουλε, σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια για την Δημοτική Καπναποθήκη. Καταρχήν για το θέμα του ασημακοπούλου το οποίο λέτε. Είναι η αλήθεια ότι ζήσατε και εμείς, ζήσατε και εσείς μια περίοδο όπου οι πρόσφυγες ή μετανάστες όπως θέλει ο καθένας να τους ονομάσει εγκαταστάθηκαν τότε στο στρατόπεδο ασημακοπούλου. Και ποια ήταν η δέσμευση της τότε κυβέρνησης ότι η εγκατάσταση αυτών των ανθρώπων θα ήταν προσωρινή μέχρι να βρεθούνε λύσεις. Θα συμφωνήσω μαζί σας ουδέν προσωρινότερον, ουδέν μονημότερον του προσωρινού, με συγχώρητε. Δεν έφυγαν, απέναντίας άρχισαν να επεκτείνονται. Όταν το καταλάβαμε, τουλάχιστον όταν ανέλαβα τη διοίκηση και λίγο πιο μπροστά ήδη είχανε προβή σε όλες τις ενέργειες οι οποίες και είχαν αρχίσει ήδη και είχαν τελειώσει σχεδόν τις ανακενήσεις των σπιτιών που γινόταν μέσα με ένα τρόπο μπορώ να πω και δεν θέλω να χαρακτηριστεί πολιτικά, δηλαδή θέλω να δείτε ότι όλοι τελικά συμμεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο. Με ένα τρόπο απαξιωτικό για την κοινωνία. Και μάλιστα στην δήμαρχο τότε, η οποία τους εμπιστέρθηκε και είπε ότι για λίγο καιρό εντάξει να μπουν εδώ που μπήκα. Παρ' όλα αυτά ο αριθμός αυξήθηκε. Θυμάστε τότε που συζητούσαμε και σας είπα ότι η επαφή μου με τον κ. Χρυσοχοίδη, η τηλεφωνική επαφή και μετά διαζώσεις στην Αθήνα, ήταν αυτή ότι «Δήμαρχε, μη στεναχωριέσαι, μέχρι το τέλος του 2020 το στρατόπεδο θα αδιάσει». Το στρατόπεδο φυσικά δεν άδιασε και ο κ. Χρυσοχοίδης έχει την δικαιολογία ότι δεν είμαι πλέον, δεν χειρίζομαι εγώ το θέμα, το χειρίζεται άλλος το θέμα. Μετά και από τα γεγονότα που έχουν γίνει στη Θράκη, όπου στο Νεύρο δεν δέχθηκαν την επέκταση του κ.Κ. και όλα αυτά που ξεσηκώθηκαν και όλες αυτές οι αντιδράσεις που υπήρξαν και όπως επίσης ήταν να φύγει το κέντρο μεταναστευτική, αυτό που είχαν και την παραμονή, να φύγει από την Αλεξανδρούπολη και να έρθει στην Καβάλα, εκεί παρατηρήθηκε κάτι άλλο, ότι ενώ λέγανε στην αρχή να φύγουνε, μετά είπανε όχι, αυτό θα μείνει. Γιατί θα μείνει αυτό, γιατί μας συμφέρει να μείνει. Το άλλο που δεν μας συμφέρει, να φύγει. Να πάει στο κεφάλι του γείτονα, στο δίπλα, όχι στο δικό μου, στον γείτονα. Και αυτό γιατί υπάρχει πάντοτε η καραμέλα από την Θράκη και από τον Νεύρο, ότι είναι η μειονότητα και άρα δεν μπορούμε να πάμε και άλλους μουσουλμάνους και να μεγαλώσουμε το πρόβλημα. Αυτό λοιπόν ακούγεται στη συνέχεια. Μάλλον όμως από ό,τι διαβάζω σήμερα κάνανε πίσω τελικά, ότι δεν θα κάνουνε εκεί την επέκταση. Η αλήθεια είναι ότι θορυβήθηκα μετά τις συζητήσεις αυτές ότι δεν θα γίνει το κίτ και έστειλα επιστολή πάλι στον κύριο Μηταράκη, όπου του λέω ότι κοιτάξτε, είμαστε από τους δήμους, οι οποίοι σε γενικές γραμμές δεν σου δημιουργήσαμε πρόβλημα. Και η προηγούμενη διοίκηση και η τωρινή διοίκηση. Άρα, οφείλεται, αμήτι άλλο, να μας ευασθείτε. Ότι θα αντιδράσουμε αυτή τη φορά, εάν έρθουνε κι άλλοι θα αντιδράσουμε, και αν σε λίγο διάστημα, σε λίγο καιρό, που θα εγγραφεί στο κτηματολόγιο πλέον το τμήμα που περνάει στο δήμο, δεν φύγουν από τα τμήματα αυτά, ούτως ώστε να υλοποιήσουμε το σχέδιο πόλης, θα προσφύγουμε στα δικαστήρια. Μου είπανε, όχι κύριε δήμαρχε, ο κύριος Μηταράκης έχει δεσμευτεί, με πήρε ο κύριος Κωνσταντίνου, ο γενικός γραμματέας, έχει δεσμευτεί, για να μειώσουμε τον αριθμό και να αφήσουμε το κομμάτι του στρατοπέδου που επηρεάζει το στρατοπέδο. Λοιπόν, ετοιμάζουμε αυτή τη στιγμή, ποιο κομμάτι, ποια τμήματα πρέπει να αδειάσουνε. Ελπίζω να εγγραφεί στο κτηματολόγιο, γιατί τότε δεν είχε γραφτεί στο κτηματολόγιο, γιατί το χρησιμοποιούσαμε ως μέτρο πίεσης, ως ανταλλαγή με το Υπουργείο Εθνικής Αμήνης, με το ΤΕΘΑ, για να μπορέσουμε να πάρουμε τα 60 στρέματα. Σήμερα είχαμε και μία άλλη εξέλιξη, όπου εμφανίστηκε κάποιος, διότι ξέρετε οι χειρότεροι, σε εισαγωγικά χειρότεροι, είναι αυτοί που παίρνουνε κάποιες θέσεις, που είναι συνταξιούχοι παίρνουνε θέσεις και ξαφνικά έχουν ανακαλύψει την Αμερική. Με πήρε λοιπόν ο διοικητής του ΤΕΘΑ, ο οποίος λίγο πολύ μου είπε ότι ξέρετε, πρέπει να διεκδικήσουμε το 50-50. Του είπαμε συγχωρείτε, 50-50 δεν πρόκειται να πάρετε, αλλά αυτό όμως, ούτως ή άλλως αυτή τη στιγμή, δεν έχει και νόημα αυτή η συζήτηση. Ελπίζω σε αυτό να μας βοηθήσει και ο Υπουργός Αθηνικής Αμήνης, διότι, πιστέψτε με, αρχίζω πλέον και αισθάνομαι άσχημα. Πήγα στη δράμα προχθές και εκεί πλέον βλέπεις, υπάρχουνε ευεργέτες. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι αγοράζουνε παλιά κτήρια, τα φτιάχνουνε, τα κάνουνε πολιτιστικά κέντρα για να μπορέσουνε να δώσουν στην κοινωνία τους. Έχει παραχωρίσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τώρα ένα στρατόπεδο που είναι εκτός της δράμας για να μπορέσουνε να κάνουνε κολυμβιτήριο. Και εμείς ζητάμε όλο αυτό τον καιρό και μας λένε λίγο πολύ, όχι, δεν το έχει πάρει το μεταναστευτικής πολιτικής. Και δεν θέλω να κατηγορήσω και δεν ρίχνω τα βάδη στον κ. Παναγιωτόπουλο, διότι ο άνθρωπος προσπαθεί να μας βοηθήσει. Αλλά πρέπει όμως κάποια στιγμή η βοήθεια αυτή να είναι και πιο ουσιαστική σε κάποια πράγματα. Για τον κ. Μιχαηλίδη, δεν ξέρω, δεν κατάλαβα τι εννοούσατε κ. Ξανθόπουλε για την απόφαση για τη φρυγείας, δεν ξέρω τι εννοούσατε. Κύριε Δημαρχέ, θέλετε να απαντήσω εγώ? Αυτό εννοούσε ο κ. Ξανθόπουλος και απαντάτε κ. Μιχαηλίδη. Ο κ. Ξανθόπουλος θα σας απαντήσει λίγο και θα σας πω. Κύριε Δημαρχέ, στα θέματα αυτά που αφορούν δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι έχουν σχέση και μέχρι δεύτερο βαθμό με κάποιον ο οποίος έχει ευλογεί με το θέμα, οι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να απέχουν. Όχι, πείτε μου για ποιο θέμα, για τη φρυγείας. Αυτό της φρυγείας, ναι. Ποιοις επιβιώτες είστε στο δημοτικό συμβούλιο. Κύριε Μιχαηλίδη. Κύριε Δημαρχέ, αυτό το θέμα από τότε που ανάλαβα με διοίκηση τίθεται ασταμάτητα από κάποιους προφανώς, γιατί πιθανότατα πιστεύουν ότι δεν έπρεπε να γίνει παρέμβαση, ότι κάποια άλλη λίστα ήταν καλύτερη και καλώς κάνουν και το θέτουν και από άλλους με ένα προφανή στόχο, ο οποίος φαίνεται και στον τύπο άλλωστε από κάποια απίστευτα σχόλια που συνοδεύουν συνήθως αυτές τις αναφορές. Βλέπετε ότι τόσο καιρό εγώ δεν έχω κάνει απολύτως κανένα σχόλιο έτσι, θα δεν κάνω σχόλια στα δημοτικά συμβούλια, όχι για να μην εξυπηρετήσω κάποιους συμφέρον, αλλά για να μην δημιουργήσω την υπόνοια ότι θα εξυπηρετούσα κάποιο συμφέρον έτσι εκμεταλλευόμενο το δημόσιο λόγο μου. Τώρα, όσον αφορά το πώς συνδέεται μια απόφαση για τη διόρθωση ενός πρακτικού ώστε να γίνει σύμφωνο με επισυμναπτόμενα έγγραφα σε έναν εγκεκριμένο τρομοτομικό σχέδιο δρόμο, το πώς αυτό συνδέεται με κάποιο ιδιωτικό συμφέρον, εγώ δεν μπορώ να απαντήσω γιατί καθημερινά ασκούμαι στην λογική συνέχεια και δεν μπορώ να κάνω τέτοια λογικά άλματα. Αλλά αν κάποιος θεωρεί ότι προφανώς έχω κάνει κάτι τέτοιο μπορεί να ακολουθήσει όποιον δρόμο που επιθυμεί. Ευχαριστώ. Λοιπόν, θα απαντήσει και ο κύριος Ιακοβίδης αυτό. Έχω λίγο το λόγο, σας παρακαλώ. Να απαντήσει και ο κύριος Ιακοβίδης και μετά, αν θέλετε. Ναι, ναι. Λοιπόν, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην προκειμένη περίπτωση στο θέμα της Φρηγίας αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τις πινακίδες που είχαν μια πινακίδα που είχε τοποθετηθεί λάθος και καταργήθηκε για να ρθει στα σωστά της απόφασης που είχε προηγηθεί για τη λειτουργία αυτού του τμήματος. Δεν αποφασίσαμε τίποτε που να σημαίνει πεζόδρομος, δρόμος κυκλοφορίας, άνοιγμα ή κλείσιμο αυτής της δυνατότητας με το πεζοδρόμιο που υπήρχε εκεί και θεωρήθηκε ότι είναι λάθος και καταστρατήγηση της νομοθεσίας. Τίποτε απολύτως από αυτά. Μόνο το θέμα της αντικατάστασης μιας πινακίδας. Πάνω σε αυτό λοιπόν δεν αιτήθη το θέμα ούτε παρουσίες είτε μη παρουσίες του συγκεκριμένου συναδέλφου κύριου Μιχαηλίδη. Ευχαριστώ. Κύριε Δήμαρκη, μου επιτρέπετε. Ένα λεπτό κύριε Ψαφού. Εγώ δεν έδεσα το θέμα της εισήγησης της τεχνικής υπηρεσίας. Δεν υπήρξε κάποια διαπρόθεση από μένα. Εγώ αυτό που ανέφερα είναι ότι ο κανονισμός ο ισχύων λέει το διαβάζω, άρθρο 10 παράγραφος 6 δημοτικός σύμβουλος δεν μπορεί να μετάσχει στη συζήτηση ενός θέματος ή στην κατάκτηση αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου ή να συμμετέχει σε νομοδοτικά συλλογικά όρα για θέμα που θα έχει σταφεί ο δημοτικός σύμβουλος εφόσον ο ίδιος ο ή σύζυγός του ισχυγενής του έως το δεύτερο βαθμό εξέμματος εξαγγιστίας ή πρόσωπο προς το οποίο διατηρεί στενό δεσμό έχει υλικό-ηθικό συμφέρον. Έχει ή δεν έχει ο κύριος Μιχαηλίντη συγγεντική σχέση με κάποιον από τους κατοίκους, ο πατέρας του, ο ίδιος θα είπε στο δημοτικό συμβούλιο. Όλοι οι δημότητες κύριε Ξανθόπουλου έχουν όφελος από τη διώθωση αυτή. Κύριε Μιχαηλίντη, το ερώτημα μου είναι αν εσείς έχετε τον πατέρα σας στην Φρηγείας. Υπάρχει αυτή η σχέση, ο πατέρας σας έχει κατοικία εκεί. Αφήστε το όλος ο χωριστέ. Από τη στιγμή λοιπόν που ο πατέρας σας έχει κατοικία εκεί εσείς δεν έπρεπε να ψηβείτε συμβούλιο του κατοικισμού. Κύριε Ξανθόπουλου, κύριε Μιχαηλίντη, εντάξει μην απαντάτε. Κύριε Δημαρχέ. Η απόφαση που πάρθηκε ήταν να διορθώσουμε μία πινακίδα. Δεν πήραμε απόφαση να γίνει πεζόδρομο στο κομμάτι εκείνο. Αυτό έχει προηγηθεί πάρα πολύ πιο μπροστά. Δεν είπα το αντίθετο, εγώ λέω ότι για ένα θέμα στο οποίο... Για μία πινακίδα, για να διορθώσουμε τώρα... Αυτό που λέει, παρακαλώ, δεν πεφαίνεται. Απλώς το να αφήνετε τέτοια υπονοούμενα... Δεν είναι υπονοούμενο, ξεκάθαρο είναι κύριε Μιχαηλίντη. Δεν έπρεπε να ψηβείτε, κύριε Πρόεδρε, δεν έπρεπε να ψηβείς ο Μιχαηλίντης. Κύριε Ξανθόπουλ, δεν ισχύει αυτό. Δεν ήταν η καλή απόφαση από την οποία θα είχε όφελος... Καλά, θα ακούτε τη σκηνή τότε... Κύριε Ξανθόπουλ, παρακαλώ. Εντάξει, λοιπόν, κύριε Δρακονάκη, γι' αυτό που μου είπατε, η μόνη χώρα αυτή τη στιγμή, η οποία μπορεί να έρθει προς το παρόν, είναι το Ισραήλ, το οποίο έχει υπογράψει και ο πρωθυπουργός μας που πήγε στο Ισραήλ, επειδή ακριβώς έχουν κάνει το εμβόλιο και δεν θα υπάρχει πρόβλημα ούτε καραντίνας. Αυτό αυτή τη στιγμή, να ξέρετε ότι και ο κύριος Αγγελίδης έχει έρθει σε επαφή, εντός ώστε να κάνουμε μια προβολή της πόλης στο Ισραήλ, αλλά και λόγω της στις 4 Μαρτίου είναι η επέτειος, σε ισαγωγικά η μέρα μνήμης των Εβραίων τους οποίους πήραν από εδώ και τους πήγαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο δήμος σε συνεργασία με τελεοπτικό σταθμό έχει γίνει ένα βίντεο το οποίο ακριβώς λέει την ιστορία των Εβραίων και όλα τα δραματικά εκείνα γεγονότα. Αυτή λοιπόν το οποίο τελειώνει θα μεταφραστεί και στα εβραϊκά και θα παιχθεί και στη τηλεόραση εκεί, ούτως ώστε να μπορέσουμε να έρθουμε σε επαφή, διότι ξέρετε πρέπει να δείξουμε, να θυμίσουμε στους ανθρώπους του Ισραήλ κάτι που γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια, ότι εδώ είναι και η πατρίδα τους. Τώρα για τα υπόλοιπα, δεν νομίζω ότι η Βουλγαρία ότι έχει τελειώσει το πρόβλημα, ή στην Τουρκία ή στη Ρουμανία έχει λυθεί το πρόβλημα, διότι υπάρχει μια αναμονή, διότι αυτή τη στιγμή αν δεν παρθούνε μέτρα, ξέρετε ότι για να έρθει κάποιος από τη Βουλγαρία, πρέπει να μπει σε μια καραντίνα πρώτα και μετά να κάνει τις διακοπές του. Κυρία Ιωσήφιδου, νομίζω ότι έχω απαντήσει στο μόνο που έχω να σας πω, ότι δεν με αγγίζει το παράβαση καθήκοντος. Μπορείτε να μου κάνετε παράβαση για παράβαση καθήκοντος. Όταν θα έρθει ή όταν θα μου απαντήσουν από την αποκεντρωμένη, θα κάνω αυτό που πρέπει. Κύριε Κελαϊδάκη, νομίζω ότι σας απήντησα. Κύριε Γουνελά, για την επιχωρήγηση που λέτε για τον νομικό πρόσωπο, όντως πήραμε τις 100.000, αυτό όμως που είπαμε, ότι τα χρήματα αυτά φυσικά και θα επιστραφούνε, δεν είναι κάτι το οποίο έγινε... δεν είναι οριστικό. Και όσο για την ανακέννηση του κλειστού του αμυγδαλαιώνα, θα σας απαντήσει ο κύριος Ιακοβίδης, όμως θέλω να βάλω κάποια πράγματα στη θέση τους. Ότι όταν έγινε η μελέτη αυτή, η οποία έγινε επί της κυρίας Θενάκας, ξεκίνησε και επί του κυρίου Σιμητσή. Προφανώς γίνανε διορθώσεις. Ότι έγινε, δεν έγινε το έργο τότε, δεν οφειλόταν ότι δεν υπήρχε μόνον οικοδομική άδεια, στην οποία θα μπορούσαν να την είχαν κάνει. Το θέμα ήταν ότι ήταν μεγάλη έκτοση. Και δεν φταίει σε αυτό η κυρία Δρακονάκη. Άλλος ήταν αντιδήμαρχος. Αυτός ήταν ο λόγος, αυτό έτσι για την ιστορία. Όμως έγινε, βγήκε έτσι όπως έπρεπε να ήταν η οικοδομική άδεια. Προσθέθησαν και άλλα πράγματα στην μελέτη. Έγινε πολύ πιο καλή. Ή και μάλιστα σε πρόγραμμα, το οποίο έβαλε και η κυρία Δρακονάκη. Να μην λέω η κυρία Δρακονάκη, η πειδαιική ιστορία της κυρίας Τσανάκας. Λοιπόν, πρωτού πάρει το λόγο ο κύριος Ιακοβίδης. Κύριε Πρωμούς, ήθελε να πείτε κάτι. Θα απαντήσω και στον κύριο Κουνάκο σχετικά. Για τα τέλη με κάλυψη ο δήμαρχος και έχει απαντήσει ήδη. Φυσικά και εφόσον δεν γίνει δεκτή έσταση του δημάρχου, θα γίνει αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Και φυσικά θα τηλθεί ότι προβλέπεται την ομοθεσία και να συμβαστούμε απόλυτα την απόβαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Και αναφορικά με την ερώτηση του κύριου Γουνελά, όντως επικοινώνησε μαζί μου ο κύριος Ξουλόγης και του ενημέρωσα ότι έχω μιλήσει με τον δήμαρχο και όπως είπε και ο δήμαρχος τα λεφτά θα επιστραφούν. Ευχαριστώ πολύ. Ο Γιάννης Ολιακοβίδης είμαι για το θέμα του κλειστού το αμυγδαλεώνα. Κύριε Γουνελά, ήδη έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον εργολάβο. Έχουμε ξεκινήσει τις εργασίες, γίνονται αυτή τη στιγμή προκαταρκτικές εργασίες για να ξεκινήσουν ουσιαστικές εργασίες. Αντικείμενο είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του κλειστού το αμυγδαλεώνα. Έχουμε έναν προϋπολογισμό της τάξης των 800.000, που με την έκπτωση ξεπέρασε λίγο τις 400.000. Τώρα, την πλαγιοκάλυψη που θα εξασφαλιστεί με τις προϋποθέσεις της ενεργειακής αναβάθμισης, μια πολύ βελτιωμένη δυνατότητα θέρμανσης και ψήξης στο χώρο του γυμναστηρίου, η εγκατάσταση του κλιματισμού στο χώρο αυτό, η αλλαγή των κουφωμάτων και ό,τι αφορά γύρω από την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου. Αυτός είναι ο προϋπολογισμός και το περιεχόμενο της επέμβασης. Είμαστε, δηλαδή, στην αφετηρία της όλης κατασκευής και υλοποίησης του έργου. Σας ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Σταυρίδης. Ναι. Ο κ. Σταυρίδης. Ναι, ναι. Δύο παρατηρήσεις, γιατί ακούστε και το όνομά μου από τη δήμαρχο, την κυρία Τσανάκα, για τις προσφυγές, τα ρώτης, λόγος και αυτονομιτισμός της πάντα δημιουργεί υπερβολές. Αγαπητοί μου δήμαρχος, έχω κάνει μία προσφυγή και αυτή είναι για τα ταποδοτικά που, απ' την γνώμη μου, έπρεπε να γίνει. Δεν θα αλλάξουν, όμως θα συνεχίσουμε αυτή την προσφυγή, γιατί με τη στιγμή της υπηρεσίας και τα δικά μου τον 1,5 χρόνια που είμαι εκεί, πιστεύω δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Οπότε μία είναι η προσφυγή και όχι πολλές. Στον κύριο Βαγγέλη Παπά, για την άλλα ζωή, δεν το δέχομαι, πιστεύω όμως πως δεν είναι η αντίληψή του αυτή, κάποια λάθος πληροφόρηση έχει, διότι απλώς δεν έχουμε μιλήσει με κάποιους ενδιαφερόμενους. Ναι, στη διαπαραταξιακή που λέει ο δήμοξος από την πληροποστασία θα ισχύει, αλλά με κάποιους σοβαρούς όρους. Οι προτάσεις που είχα στη μία μέρα γενικά για τις προσλήψεις αυτές, ήταν από δύο παρατάξεις, μη αντιθεώρησα γελία γιατί είναι δύο άτομα, τα οποία είναι στην ίδια διεύθυνση και αν σας πω τη διεύθυνση, θα γελάσετε κι εσείς, άμα θέλετε κάτι να σας πω. Και μία από μία άλλη παράταξη, η οποία έγινε δεκτή και προσελήφτη. Οι μέρες, όπως είπε και ο δήμαρχος, ήταν ούτε δύο ουσιαστικά. Θα προχωρήσουμε σίγουρα, γιατί το ζήτησα και εγώ και ο δήμαρχος, και ο δήμαρχος μου το έχει πει, να πάμε στην πιοπροστασία να πάμε διά παράταξεκα. Αλλά δεν δέχουμε τον όρο αλλαριζονική συμπεριφορά, σίγουρα έχετε λάθος πληροφόρηση, γιατί απλά σας λέω δεν έχουμε μιλήσει με κανένα από τους ενδιαφερόμενους. Ευχαριστώ. Έχετε ελογλώσει, κύριε δήμαρχε, τις απαντήσεις. Ναι, ναι. Ωραία. Ευχαριστούμε πολύ, κυρίες και κυρίες συνάδελφα. Καλά ξεκίνησε ο μήνας, καλό μήνα να έχουμε. Πρόεδρε, παρακαλώ πολύ, σας έχω υποβάλει ένα αίτημα. Ο δήμαρχος πήρε θέση, θέλω να πάρετε και εσείς θέση. Ή θα απορρίψετε και δεν θα το θέσετε για συζήτηση. Και αν το κάνατε, πρέπει να μου πείτε να βάλω πιπέρι στο στόμα, γιατί έβαλα στο στόμα μου αυτές τις τα ταμπούς του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συζητήθηκε ήδη, κύριε Ποτόια, και ο δήμαρχος σας απάντησε, οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι και αρχηοί παρατάξεων δεν πήραν θέση επί του συγκεκριμένου, άρα δεν επιθυμούν να ψηφίσουν θετικά σε κάτι τέτοιο. Δεν μπορεί να μπει λοιπόν ψήφισμα, εφόσον δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη όλων. Δεν το βάζετε, μόνο ο δήμαρχος είπε, πρέπει να το βάλετε. Ή θα το βάλετε ή δεν θα το βάλετε. Όσο δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων παρατάξεων, δεν μπορώ να το βάλω. Και δεν έχω σύμφωνη γνώμη. Μας συζητήθηκε και κανένας δεν το υποστήριξε. Ο δήμαρχος μίλησε μόνο, πρόεδρε. Ναι, το γεγονός ότι οι υπόλοιποι δεν το υποστήριξαν το θέμα και αυτό δείχνει ότι δεν δέχονται να μπει ως θέμα συζήτησης και ψήφισης. Και ο δήμαρχος δεν δέχεται, αλλά πήρε θέση. Εσείς γιατί δεν το βάζετε. Μας σας απάντησα, κύριε Βοτόια. Μα δεν είπανε τίποτε, δηλαδή εγώ σας λέω ότι όλοι είναι υπέρ. Εγώ σας λέω ότι είναι όλοι υπέρ, οι υπόλοιποι εκτός από τον δήμαρχο. Ωραία, να το ξαναθέσω. Όσοι έχουνε μείνει εδώ στη συζήτηση, είναι κάποιος που θέλει να θέσουμε το θέμα προς ψήφιση του ψηφίσματος του κ. Ποτόια περί των βάσεων ΝΑΤΟ και λοιπά. Για την άσκηση που γίνεται στην Αλεξανδρόπολη, για τον πόλεμο που ετοιμάζουν. Για τον πόλεμο που μας ετοιμάζουν οι Τούρκοι. Τούρκοι με τις ευλογίες των Αμερικάνων μας τον ετοιμάζουν. Δεν βλέπω απάντηση κ. Ποτόια. Δυστυχώς... Να βάλω πιπέρι τότε στο στόμα μου γιατί έβαλα... Καλά κάνατε και θέλετε τέτοια θέματα. Είναι σοβαρό αλλά θα συμφωνήσω και εγώ να θυμάμαι ότι δεν ζούμε σε μια κοινωνία αγγέλων και η γειτονιά μας είναι πάρα πολύ επικίνδυνη. Προχθές διαβάζαμε όλη την επέτειο του ενός έτους με τα επεισόδια που ξεκίνησαν οι Τούρκοι και αυτά δεν είναι... Όταν πάμε στον πόλεμο και θα σκοτωνόμαστε για τα πετρέλε αλλονών τότε θα είναι αργά, δήμαρχε. Ευχαριστώ πολύ. Θα βάλω πιπέρι, ναι. Δεν θα ξαναποθέτω τις κακές λέξεις. Καλό βράδυ σε όλους. Ο κομμουνιστής ο Κούτιμ.