Ψηφιακή Σχεδίαση - Μέρος Δεύτερο / Δημιουργία σχεδίου με την βοήθεια Η/Υ - Μανιόπουλος Δημήτριος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2020)
Δημιουργία σχεδίου με την βοήθεια Η/Υ: Καλησπέρα σε όλες και όλους Αυτό το βίντεο είναι το δεύτερο μέρος της σειράς μαθημάτων για την ψηφιακή σχεδιέση Όπως κάναμε και στο πρώτο μέρος θα προετοιμάσουμε το περιβάλλον του AutoCAD Ξεκινάμε ανοίγοντας ένα καινούργιο σχέδιο Επιλέγουμε το πλήτρο New και στη συνέχεια διαλέγουμε το αρχείο template, το A-CAD Θα επενεργοποιήσουμε το πλέγμα και όλα τα πλήκτρα στο taskbar Θα επιλέξουμε στο Workspace το Drafting & Annotation Στο Customization θα επιλέξουμε το Coordinate είναι ήδη επιλεγμένο για να μπορούμε να παρακολουθούμε και τις συνδεταγμένες Μπορούμε να ενεργοποιήσουμε και την μπαρά με το menu Θα ενεργοποιήσουμε και την μπαρά με το menu Επιλέγουμε Show Menu Bar Θα δώσουμε την εντολή Units για να μπορούμε να παρακολουθούμε τις συνδεταγμένες και να μπορούμε να παρακολουθούμε τις συνδεταγμένες και να μπορούμε να παρακολουθούμε τις συνδεταγμένες Δίνουμε την εντολή Units Επιλέγουμε για τα μήκη δεκαδική μορφή και ακρίβεια δύο δεκαδικών Για τις γωνίες επιλέγουμε βαθμούς και ακρίβεια τεσσάνων δεκαδικών Ενεργοποιούμε το Clockwise έτσι ώστε οι γωνίες να ορίζονται δεξιότροφα Το Insertion Scale το ορίζουμε στα μέτρα και από το πλήκτρο Direction επιλέγουμε ότι η αρχή των γωνιών θα ορίζεται από τον Βορρά και από το πλήκτρο Direction επιλέγουμε ότι η αρχή των γωνιών θα ορίζεται από τον Βορρά και από το πλήκτρο Direction επιλέγουμε ότι η αρχή των γωνιών θα ορίζεται από τον Βορρά Πατάμε OK και στη συνέχεια ξανά OK Στη συνέχεια ας δούμε μερικά tips τα οποία μπορεί να μας φανούν αρκετά χρήσιμα Όπως για παράδειγμα να εμφανίσουμε κάποιες μπάρες εργαλείων Πάμε από το Tools, Toolbars, AutoCAD και ας εμφανίσουμε την μπάρα εργαλείων για τη σχεδίαση, το Draw Μπορούμε να το βοηθήσουμε αριστερά Όπως επίσης και την μπάρα εργαλείων για το Modify Ας τη βέρουμε και αυτήν από τα δεξιά Στο πρώτο μέρος μιλήσαμε για τη λειτουργία του OSNAP Ας πάμε κάτω στο πλήκτρο OSNAP Με δεξί κλικ θα επιλέξουμε Object Snap Settings Από τα OSNAP θα ενεργοποιήσουμε και πάλι το Endpoint, το Mint, το Sender, το Intersection και το Perpendicular Ας αφήσουμε απενεργοποιημένο το Perpendicular Επίσης στο tab Dynamic Input Προσέχουμε να είναι απενεργοποιημένα όλα Πατάμε OK Ένα πολύ χρήσιμο είναι όταν δεν χρειαζόμαστε πολλά OSNAP Ενεργοποιήσαμε μόνο συγκεκριμένα, 3-4 Κάποια στιγμή όμως η εργαλείωση θα ενεργοποιήσει για μία μόνο φορά ένα συγκεκριμένο OSNAP χωρίς να το έχουμε συνέχεια μπροστά μας Ενεργοποιημένο Αυτό μπορεί να το κάνουμε ως εξής Για παράδειγμα, ας δημιουργήσουμε μια γραμμή Και θέλω να φέρω μια κάθετη γραμμή σε αυτή τη γραμμή που ήδη έχω δημιουργήσει Επειδή όμως δεν έχω ενεργοποιημένο το OSNAP Perpendicular το οποίο φέρνει κάθετες γραμμές μπορώ να τον ενεργοποιήσω για μία φορά πατώντας το εξής και να δώσω ένα σχόλιο και να δώσω ένα σχόλιο και να δώσω ένα σχόλιο και να δώσω ένα σχόλιο και να δώσω ένα σχόλιο και να δώσω ένα σχόλιο και να δώσω ένα σχόλιο και να δώσω ένα σχόλιο Επιλέγω ξανά την εντολή line φροντίζω το OSNAP γενικά να είναι ενεργοποιημένο επειδή πολλές φορές τα πολλά OSNAP μπορούν να μου δημιουργήσουν πρόβλημα στη σχεδίαση είδατε επιλέγω μόνο συγκεκριμένα έχω επιλέξει 3-4 OSNAP γι' αυτό το λόγο κάποια στιγμή σε κάποια φάση της σχεδίασης έχω τη δυνατότητα να επιλέξω μόνο ένα συγκεκριμένο OSNAP για μία φορά για παράδειγμα φέρνω μία γραμμή και στη συνέχεια θέλω να φέρνω μία κάθετη γραμμή στην γραμμή που ήδη έχω σχεδιάσει επιλέγω την εντολή line και στη συνέχεια κρατώντας πατημένο το shift και με δεξί κλικ επιλέγω το OSNAP Perpendicular το οποίο θα ισχύει μόνο για αυτή τη φορά και φέρνω την κάθετη μια επίσης πολύ χρήσιμη λειτουργία είναι το πλήκτρο ortho mode το ενεργοποιώ το οποίο κινεί τον κέρσωρά μου σε κάθετες διευθύσεις για παράδειγμα φέρνω την εντολή line βλέπετε ότι ο κέρσωράς κινείται μόνο σε κάθετες διευθύσεις ή οριζόδια ή κάθετα φέρνω μία γραμμή enter για να την τερματίσω στη συνέχεια φέρνω μία καλύτερη στη συνέχεια φέρνω μία άλλη γραμμή ξαναπέρνω την εντολή line επιλέγω την αρχή της πρώτης γραμμής και στη συνέχεια αντί να χρησιμοποιήσω το OSNAP Perpendicular ή να δώσω γωνία διεύθυσης για τη γραμμή που σχηματίζω κάτω γκον για παράδειγμα βλέπετε ότι ο κέρσωράς κινείται οριζόδια και enter στη συνέχεια θα δούμε μερικές εντολές από το panel modify που έχει να κάνει με τα μεταδροπές του σχετιού μας θα δούμε στην αρχή την εντολή trim με την εντολή trim μπορούμε και κόβουμε συγκεκριμένα κομμάτια από διάφορα αντικειμένα που έχουμε στο σχέδιό μας θα δούμε ένα δύο παραδείγματα φέρνω ένα ορθογόνιο τετράπλευρο και στη συνέχεια με ενεργοποιημένο το ortho mode θα φέρνω δύο κάθετες γραμμές μια ξανά εκλέγω το line, ακόμα μια κάθε τη γραμμή enter για να την τερματίσω και με τη βοήθεια της εντολής trim θα κόψω αυτά τα δύο τμήματα από τις δύο πλευρές του τετραπλεύρου επιλέγω την εντολή trim κάτω η εντολή μου ζητάει να επιλέξω τα αντικείμενα τα οποία θα πάρουν μέρος στην αποκοπή διαλέγω όλο το τετράπλευρο και τις δύο κάθετες γραμμές και αφού έχω επιλέξει τα αντικείμενα που θα πάρουν μέρος στην διαδικασία πατάω enter και στη συνέχεια η εντολή μου λέει να διαλέξω τα τμήματα τα οποία θα αποκοπούν φέρνοντας το Girsora μου τα τμήματα που θέλω βλέπετε ότι μου προτείνει η εντολή ποια τμήματα θα κόψει αν πάω κάτω μου λέει ότι θα κοπεί αυτή, αυτό το τμήμα επιλέγω το πρώτο το οποίο αποκόπτεται και στη συνέχεια το δεύτερο από κάτω και δίνω enter για να τερματίζω την εντολή με δεξι-κλικ επιλέγω pan για να μετακινήσω το σχέδι και μετακινήσω το σχέδι επιλέγω pan για να μετακινήσω το σχέδι μου λίγο αριστερά με escape προματίζω την εντολή pan ας δούμε ακόμα ένα παράδειγμα για την εντολή trim επιλέγω την εντολή line και φέρνουμε μια γραμμή η οποία θα έχει μήκος 10 μέτρα enter για να την τερματίζω και θέλω να κόψω 2,5 μέτρα από αυτή τη γραμμή από την αρχή της μπορώ με τη βοήθεια της εντολής cycle να σχηματίσω έναν κύκλο ο οποίος θα έχει ακτινά 2,5 στη συνέχεια επιλέγω την εντολή trim διαλέγω τα αντικείμενα που θα πάρουν μέρος η γραμμή και ο κύκλος πατάω enter και στη συνέχεια επιλέγω το κομμάτι της γραμμής το οποίο θα κοπεί και enter για να τερματίζω την εντολή το ακριβώς αντικείμενο κύκλος το ακριβώς αντίθετο με την εντολή trim κάνει η εντολή extend ενώ δηλαδή η εντολή trim αποκόπτει τμήματα αντικειμένων η εντολή extend επεκτείνει τα αντικείμενα ας δούμε ένα παράδειγμα για την εντολή extend επιλέγω την εντολή extend κάτω θα δούμε στο command line η εντολή μου ζητάει να διαλέξω τα αντικείμενα τα οποία θα ορίσουν τα όρια στα οποία θα γίνει η επέκταση επιλέγω 1, 1, 2 πατάω enter στη συνέχεια επιλέγω το αντικείμενο το οποίο θα επεκταθεί επιλέγω δηλαδή την πάνω πλευρά του τετράπλευρου και στη συνέχεια με enter τερματίζω την εντολή ας δούμε ακόμα ένα παράδειγμα πάμε στο δίπλα σχήμα επιλέγουμε τον κύκλο και τον σβήνουμε και ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να επεκτείνουμε την γραμμή αυτήν τα 5 μέτρα μπορούμε πολύ απλά πάλι με την εντολή cycle να σχηματίσουμε έναν κύκλο ο οποίος θα έχει ακτήνα 2,5 μέτρα 2,5 το πλητρολογούμε πατάμε enter ας δούμε ακόμα ένα παράδειγμα επιλέγουμε τον κύκλο στο δεύτερο σχήμα δεξιά και με delete τον διαγράφουμε και ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να επεκτείνουμε αυτήν την γραμμή κατά 5 μέτρα από τα δεξιά της μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κύκλο παίρνοντας την εντολή cycle έναν κύκλο ο οποίος θα έχει ως κέντρο το τέλος της γραμμής με ακτήνα 5 μέτρα το πληκτρολογούμε στη συνέχεια παίρνουμε την εντολή extend επιλέγουμε τα αντικείμενα που θα πάρουν μέρος enter και στη συνέχεια επιλέγοντας τη γραμμή βλέπουμε ότι η γραμμή θα επεκταθεί κατά 5 μέτρα όσον είναι η ακτήνα του κύκλου που δημιουργήσαμε επιλέγουμε και με enter τερματίζουμε την εντολή επιλέγω και τα δύο σχήματα και τα διαγράφω στη συνέχεια θα δούμε την εντολή fillet θα δημιουργήσουμε όμως ένα ορθογόνιο τρίγωνο εντολή line δημιουργώ τη βάση του τριγώνο, η οποία θα έχει με 25 μέτρα στη συνέχεια παίρνω ξανά την εντολή line απενεργοποιώ το ορθομόνιο για να μπορώ να δημιουργήσω το τρίγωνο με enter τερματίζω και την τρίτη γραμμή κάνω ένα zoom στη συνέχεια με το view, zoom και extend φέρνω το τρίγωνο στο κέντρο και μεταφέρνω το τρίγωνο στο κέντρο και μεταφέρνω το τρίγωνο στο κέντρο και μεταφέρνω το τρίγωνο στο κέντρο και μεταφέρνω το τρίγωνο στο κέντρο και μεταφέρνω το τρίγωνο στο κέντρο κάνω λίγο zoom out με τη ροδέλα του pontique αυτό που κάνει η εντολή fillet είναι να εξομαλύνει το σημείο που τένονται οι δύο φτύγραμμα τμήματα τη γωνία δηλαδή, να την εξομαλύνει με τη βοήθεια ενός τόξου επιλέγω την εντολή fillet η εντολή μου ζητάει να επιλέξω το πρώτο αντικείμενο επιλέγω την μία πλευρά του τριγώνου στη συνέχεια με δεξί κλικ επιλέγω radius να δώσω την ακτίνα του τόξου και πλητρολογώ 0,4 για παράδειγμα το πόσο μεγάλη ή μικρή θα είναι η ακτίνα έχει να κάνει με το πόσο μεγάλη ή μικρή θα είναι η εξομάλυνση και στη συνέχεια η εντολή μου ζητάει το δεύτερο αντικείμενο το οποίο θα πάρει μέρος στην εξομάλυνση πατάω κλικ, αριστερό κλικ και με enter προμαρτίζω την εντολή με ένα undo για να πάμε προς τα πίσω να πάρουμε την εντολή fillet θα επιλέξουμε την κάτω γραμμή πάλι με δεξί κλικ ακτίνα και αυτή τη φορά θα δώσουμε 0,2 enter και επιλέγοντας τη δεύτερη γραμμή θα δούμε ότι δίνοντας μικρότερη ακτίνα η εξομάλυνση είναι πολύ μικρότερη αριστερό κλικ και η εξομάλυνση έχει γίνει ας δώσουμε πάλι undo για να δούμε την εντολή chamfer η εντολή chamfer κάνει την ίδια δουλειά που κάνει και η εξομάλυνση κάνει την ίδια δουλειά που κάνει και η εντολή η εντολή chamfer κάνει την ίδια δουλειά που κάνει και η εντολή fillet μόνο που η εξομάλυνση εδώ γίνεται με ευθύ γραμμή κλίμα και όχι με τόξο έχω επιλέξει την εντολή chamfer θα κάνω την εξομάλυνση στην πάνω γωνία του τριγόνιου πάλι η εντολή μου ζητάει να ορίσω την πρώτη γραμμή, το πρώτο αντικείμενο με δεξί κλικ επιλέγω distance για να ορίσω την απόσταση από την γωνία στην οπτική από την γωνία στην οποία θα γίνει η εξομάλυνση επιλέγω distance δίνω μισό μέτρο enter η εντολή μου ζητάει να δώσω την απόσταση και για την δεύτερη γραμμή δίνω και εδώ 0,5 enter και στη συνέχεια η εντολή μου ζητάει το δεύτερο αντικείμενο, τη δεύτερη γραμμή δηλαδή η οποία θα πάρει μέρος στην εξομάλυνση και όπως βλέπετε με το που επιλέγουν και τη δεύτερη γραμμή η εξομάλυνση έχει γίνει κατά μισό μέτρο από την γωνία του πάνω του τριγόνιου μας κάνουν και ένα παράδειγμα με την κάτω δεξιά γωνία του τριγόνιου ξανά επιλέγω την εντολή chamfer η εντολή κάτω μου λέει select first line, επιλέγω την πρώτη γραμμή μου ζητάει να επιλέξω τρόπο με τον οποίο θα γίνει εξομάλυνση με δεξί πλήκ επιλέγω distance και δίνω αυτή τη φορά μικρότερη απόσταση το μισό από την έδωση απριγουμένως 0,25 μου ζητάει την απόσταση και για τη δεύτερη γραμμή 0,25 και για τη δεύτερη γραμμή enter και στη συνέχεια μου ζητάει να επιλέξω τη δεύτερη γραμμή που θα παρει μέρος στην εξομάλυνση βλέπετε ότι η εξομάλυνση έχει γίνει κατά μισό μέτρο από την πάνω αριστερά γωνία με κλικ επιλέγω και δημιουργώ τη νέο εξομάλυνση θα προσπαθώ να πω μου ότι ο σωστός ορισμός για την εντολή fillet είναι η λέξη εξομάλυνση ενώ για την εντολή chamfer είναι η λέξη εξομάλυνση ενώ για την εντολή chamfer η σωστή μετάφραση είναι η λέξη λοξοπόμηση μια άλλη εντολή που υπάρχει στο panel modify είναι η εντολή break την επιλέγω και στην ουσία μπορώ στο μέσο για παράδειγμα της ποτίνου σας του τριγόνου να ορίσω το σημείο στο οποίο θα γίνει break αυτή η γραμμή και θα δούμε τώρα η γραμμή έχει σπάσει σε δύο αντικείμενα ενώ ήταν ένα αντικείμενο τώρα πλέον είναι, έχει σπάσει στα δύο ένα αντικείμενο είναι αυτό και ένα άλλο αντικείμενο είναι το υπόλοιπο της γραμμής επιλέγω το σχήμα και το διαγράφω σε συνέχεια θα δημιουργήσω πάλι ένα ορθογωνιού τρίγωνο το οποίο θα έχει βάσει πέντε μέτρα ανοιγωποιώ το πληκτρο όρθο mode και δίνω μήκος για τη βάση του τριγόνου πέντε μέτρα βλέπω την κάθε πλευρά του τριγόνου ανοιγωποιώ το όρθο mode και κλείνω το ορθογωνιό τρίγωνο με enter θεραματίζω την τρίτη γραμμή και στη συνέχεια θα δούμε πώς λειτουργεί η εντολή mirror με την εντολή mirror μπορώ να δημιουργήσω ένα συμμετρικό αντίγραφο ενός σχημότος που ήδη υπάρχει σε αντικατοπτρισμό και με την εντολή mirror θα δημιουργήσω ακριβώς το ίδιο σχήμα ακριβώς το ίδιο τρίγωνο και με την εντολή mirror θα δημιουργήσω ακριβώς το ίδιο σχήμα και με την εντολή mirror θα δημιουργήσω ακριβώς το ίδιο σχήμα και με την εντολή mirror θα δημιουργήσω ακριβώς το ίδιο σχήμα και με την εντολή mirror θα δημιουργήσω ακριβώς το ίδιο σχήμα ακριβώς το ίδιο τρίγωνο σε αντικατοπτρισμό από την δεξιά πλευρά της γραμμής δίνω την εντολή mirror η εντολή μου ζητάει να επιλέξω τα αντικείμενα τα οποία θα πάρω μέρος στην εντολή μπορώ ή θα διαλέξω όλες τις πλευρές του τριγώνου πατάω το enter, αφού έχω διαλέξει το σχήμα και στη συνέχεια η εντολή μου ζητάει να διαλέξω το πρώτο και το τελευταίο σημείο της γραμμής η οποία θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς βάσει του οποίου θα γίνει ο αντικατοπτρισμός επιλέγω το πρώτο και το τελευταίο και βλέπω ότι έχει δημιουργηθεί ακριβώς ένα συμμετρικό ίδιο σχήμα από τη δεξιά πλευρά της γραμμής πατάω enter για να τρεμαρίσει την εντολή με undo πηγαίνω πίσω και σβήνω το τρίγωνο για την γραμμή κάνω λίγο zoom out στο σχήμα μου με τη ροδέλα και βλέπω ότι έχει δημιουργηθεί και πάμε να δούμε πώς λειτουργεί η εντολή rotate με την εντολή rotate μπορώ να περιστρέφω όποιο σχήμα έχω δημιουργήσει προς οποιαδήποτε κατέθυση και σε συγκεκριμένες μοίρες αν θέλω σε συγκεκριμένους βαθμούς επιλέγω την εντολή rotate η εντολή μου ζητάει να εκλέξω τα αντικείμενα να πατάω νομέρος στην περιστροφή επιλέγω όλο το τρίγωνο και πατάω enter στη συνέχεια μου ζητάει το σημείο αναφοράς βάσει του οποίου θα γίνει η περιστροφή επιλέγω την πάνω γωνία του τριγώνα αριστερό κλικ και στη συνέχεια γυρνώντας, περιστρέφοντας το ποντίκι μπορώ να κάνω περιστροφή στο τρίγωνο ή αν θέλω μπορώ να δώσω τη γωνία κάτι με την οποία θα περιστραφεί ας δώσω για παράδειγμα 50 γκ και βλέπουμε ότι το σχήμα έχει περιστραφεί κατά 50 γκ με αν του ακυρώνω την περιστροφή και στη συνέχεια από το panel modify επιλέγω την εντολή move επιλέγω όλο το τρίγωνο πατάω enter στη συνέχεια η εντολή μου ζητάει να επιλέξω το σημείο βάσει του οποίου θα γίνει μεταφορά επιλέγω την πάνω γωνία του τριγώνα ή την κάτω γωνία του τριγώνα και στη συνέχεια μετακινώ το αντικείμενο όπου θέλω αν έχω ενεργοποιημένο και το πλήκτρο όρθο mode αυτό θα μετακινηθεί σε κάθε διαθήση τέλος με την εντολή copy μπορώ να δημιουργήσω αντίγραφα του σχεδίου μου επιλέγω την εντολή copy παρακολουθώ πάντα το command line δεν χρειάζεται να θυμάμαι απ' έξω της κίνησης η εντολή μου ζητάει να επιλέξω τα αντικείμενα τα οποία θα αντιγραφούν επιλέγω όλο το τριγώνο και πατάω enter στη συνέχεια μου ζητάει να δώσω το σημείο βάσει του οποίου θα γίνει η αντιγραφή επιλέγω την κάτω αριστερά γωνία του τριγώνου και στη συνέχεια μπορώ να δημιουργήσω όσα αντίγραφα θέλω να enter τερματίζω την εντολή για να σώσω το σχεδίό μου επιλέγω saves και συνέχεια επιλέγω drawing για να σωθεί ως αρχείο drawing επιλέγω τη τοποθεσία ή τον φάκελο στον οποίο θα πέθυχε αυτό το αρχείο μου ας επιλέξουμε στο desktop ονομάζουμε το αρχείο δίνουμε ένα όνομα για παράδειγμα cad underscore endo 2020 ενώ από κάτω επιλέγουμε ή μπορούμε να επιλέξουμε ό,τι κάτω ένας οφειός ό,τι κάτω 2018 ή μπορούμε να επιλέξουμε μια προγενέστερη έκδοση του λογισμικού για παράδειγμα αν σε κάποιο άλλο υπολογιστή έχουμε εγκατεστημένο το 2010 και θέλουμε να έχουμε συμβατό ήταν εκείνο το λογισμικό θα επιλέξουμε να σωθεί ως ό,τι κάτω 2010 ας επιλέξουμε τώρα το 2018 desktop και save παρακολουθήσαμε το δεύτερο μέρος της σειράς μαθημάτων για το επιτυφιακή σχεδίαση χρησιμοποιώντας το λογισμικό της ROTATES και το όλο το κάτω 2018 Ωραία ευκαιρία!