Διάλεξη 12 / Διάλεξη 12 / Διάλεξη 12 - Καλοκαιρινού Ελένη (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2014)
Διάλεξη 12: Ποιος είναι ο πρώτος, ο Δημήτρης, εσύ, να αρχίσει ή λίγο ο Δημήτρης έτσι και αλλιώς και ο Δημήτρης να μας πει αυτό το θέμα που έχεις, ποιο είναι το θέμα σου, γιατί θυμίσαι μας, η προεπιτρεπτική. Ποιο είναι εγγονική μου, πες της εγγονικής και άμα συζητάει ή ποιο είναι η εγγονική μου. Δεν αλλάζουμε, δεν φέρνουμε πολύ, απλώς το γενικεύει τι είναι η εγγονική και αν αυτή η συγκεκριμένη μέρα θα συνεχίσουμε και θα κάνουμε το ίδιο στη συνέχεια. Νομίζω εγώ σας έστειλα και ένα email, αυτό είναι σύντρια, αυτό που ήταν στο email. Αν θέλετε να γράψετε κάτι, θα βάλει το πλήσμα, αλλά ήταν πολύ δυσάρεστη η αίσθηση. Βάλε σε λίγο το παλτό και σε πέντε λεπτά το κλείσουμε και μετά θα το δουλειάσουμε. Καλησπέρα σας παιδιά. Συνεχίζοντας τις παρουσιάσεις θα σας πω λίγα πράγματα για το δικό μου το θέμα. Το οποίο τηλεφορείται ως εξής, τι είναι η εγγονική, μορφές της εγγονικής, θα γίνει μια ανάλυση και καταλήγουμε στο ερώτημα αν συνιστάει προεμφυτευτική γενετική διάκρουση μορφής εγγονικής. Θα κάνουμε λοιπόν μια ακριτική θεώρηση παραμετροπιόδοση του χασμού μας σε διοικιστυμονικές, πολιτικές και βιωτικές εφάσεις της εγγονικής να προσπαθήσουμε να το κάνουμε διάχρονικά. Θα πεις αυτά που κρίνει, δηλαδή με το να τα λες πιο γρήγορα και να μην καταλαβαίνουμε τα μισά και να σε ξαναρωτάμε να σου λέμε ξανά πες τα γιατί σε ακούσαμε δεν έχει νόημα. Καλύτερα να μας πεις λιγότερα και σε τελευταία ανάλυση εσύ τα έχεις δουλέψει μπορείς να καταλήξεις κάποια συμπεράστατα χωρίς αδρυασία να τα διαβάσεις όλοι. Λοιπόν, αν θα μιλήσεις πιο αδέ και καθάρα. Λοιπόν, προτείνω να το πω πειωματικά πειωματικά και να απαντήσουμε στα ερωτήματα ένα ένα. Ξεκινώντας με το ερώτημα του τι είναι η εγγονική. Προσπάθησα μέσα από αυτήν την παρουσία μου, από την παρουσίαση, κάτι που δεν θα το κάνω φυσικά στην εργασία, για να καταλάβετε και εσείς κάποια πράγματα για έναν λίγο πιο ιδιαίτερο ιατρικό όρο που συναντάτε πρώτης φορά στην ακαδημαϊκή σας της καριέρας του ΠΟΕΤΚΙ και στα χρόνια και τα οποία είναι λίγο θέματα που καλύτερα να ακούσετε και να αναζωπιρώσετε το δικό σας το φασμό και να βάλετε τα δικά σας συμπεράσματα, έχοντας όμως ένα σχετικά καλό υπόβεθρο πάνω σε αυτόν τον ιατρικό όρο. Ξεκινώντας, η ευγονική ή ευγενισμός ή ευγονισμός είναι ένας αρνητικά φορτισμένος όρος, σχεδόν εξωριστέως, καθώς έχετε συμφωνηστεί εξαιτίας της εφαρμογής της από το ναζιστικό καθεστώς. Βεβαίως, δεν έχω τελείως εφέβριστο ναζί. Το 1870, Φράσις Γκάτων, εξάδραφος του Καραβίνου, θεμηλώνει την επιστήμη της γενετικής κληρονομιάς, την ευγονική, από τις ελληνικές λέξεις «ευ», «καλώς», «πληθός» και «γένους». Αντλώντας τα πρότυπά του από την εγκληκτική βιοεπικιλότητα, όπως αυτή προκύπτει μέσω γονιδιακής και γενετικής παρέμβασης στα προσωπικά και ποιοτικά κληρονομικά χαρακτηριστικά κατά την εκτροφή των ζών και την καλλιέντρια των φυτών. Με τον όρο εφωνική, εννοούμε το σύνολο των επιστημονικών ερευνών και πρακτικών εφαρμογών για την βελτίωση των κληρονομικών χαρακτηριστικών του ανθρωπίνου γένους. Είναι ένας επιστημονικός κλάδος της βιολογίας κυρίως, ο οποίος εντάστηται στον ευρύτερο κλάδο των βιοεπιστημών, όπως έχει εξελιχθεί στα χρόνια δικά μας, ο οποίος έχει σκοπό να βελτιώσει την βιολογική υπόσταση του ανθρώπου, προσωπικός αλλά και ποιοτικός. Στον πέραση των αιώνων, ο κλάδος αυτός είχε πολλούς υποστήριχτες, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται μερικά από τις σκοδεότερο μυαλά που έχουν υπάρξει ποτέ, καθώς επίσης ορισμένοι και από τους ισχυρότερους εθνικούς ανθρώπινους είδους, όπως είναι οι Ναζί. Στην περίπτωση της αρχαίας ευγονικής, ξεκινώντας από την αρχαιότητα, η ευγονική είναι τόσο παλιά, θα παρατηρήσουμε, ως ο πλάτωνας, ο οποίος στην πολιτεία του υποστηρίζει ότι η πολιτεία δεν πρέπει να έχει την αναπαραγωγή στις κυριαρχές τάξεις, παρακομπή. Η ανάπτυξη του πλούτου, αναφέρει ο πλάτωνας, οδηγεί στην παρακομπή της παραδοσιακής οικογένειας. Κανένα παιδί δεν θα πρέπει να γνωρίζει τους γονείς του και το αντίστοιχο, προκειμένου να αποφευχθεί η κληροδότηση, η προσωπική περιουσία και οι νοημοκροτισμός στα δημόσια αξιόμετα. Οι άρχοντες σχηματίζουν ζέβγι για αναπαραγωγή, φροντίζοντας όμως να μην υπάρχει ερωτική ασυνδροσία. Έτσι παράγεται σταθερός πληθυσμός μέσω της ευγονικής, ενώ παράλληλα κοινωνική συνοχή αυξάνεται, καθώς οικογενειακοί δεσμοί εκφράζονται προς όλα τα μέλη της πολιτείας. Τέλος παρακομπής. Παρότι άρχονται από την πολιτεία του πλάτωνα. Έχεις γράψει από πού στον πλάτωνα. Όχι, στην Ελλασία. Ωραία, ωραία. Αυτό το όνομα που διάβασα. Πολιτεία βρήκε. Εντάξει. Πολιτεία. Από την πολιτεία του πλάτωνα. Πολιτεία. Είναι από νέο κείμενο. Α, εντάξει. Παρότι οι απόψεις του άλλασαν με τα χρόνια του πλάτωνα, ακόμη και στο τέλος πίστευε ότι οι γάμοι στην άκρουσα τάξη θα πρέπει να διεξάγονται υπό την εποπτή ενός συμβουλίου που θα διορίζεται από δικαστικούς λειτουργούς. Στη συνέχεια θα βένουν στην ευγονική όπως αυτή διεξάγεται στον 19ο και 20ο αιώνα. Τα ιδέες γύρω από την επιλογή και την επιβίωση του τελειώτερου έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλής στα μέσα προς το τέλος του 1800 χάρη στο έμπον του Κάρλου Δαρβίνου περί της καταγωγής των ιδών το 1859. Κτίζοντας επάνω σε αυτό, ο ξάδεφός του, όπως έχουμε πει, ο Φράσις Γκάτων, ο ανθρωπολόγος που πρόοδος στην ευγονική, επινόησε πολύτιμες ερεμητικές μυθόδους και θεμερίες του της επιστήμης της βιωμετρίας και της μετεωρρολογίας αναθερμανώντας των ενδιαφέρον γύρω από τη σκόπη με επιλογή ανθρώπινων χαρακτηριστικών λάφοντας τον όρο ευγονική. Έχοντας τις καλύτερες προθέσεις και κάνοντας τα στραβά μάτια, επιτρέφτη μου να πω, στις μυθυριμένες συνέπειες, ο Γκάτων εξήγησε τη φιλοσοφία και τους στόχους του. Θα βελτιωθεί, αναφέρει, η μέση ποιότητα του έθνους μας στις μέρες μας. Θα βελτιωθεί η κοινωνική, πολιτική και οικογενειακή ζωή. Η φιλή μας, το σύνολό της, θα είναι λιγότερο από την πόλη, λιγότερο ενθουσιώδηση και πολιτικά πιο προνοητική. Τα επόμενα 80 χρόνια θα εξήγησε και ακόμη περισσότερο την ενδιαφέρον γύρω από την ευγονική, τόσο στη Σύπα όσο και στην Ευρώπη. Ίσως οι πιο διάσημοι υποστηρικτές της να είδαν όπως ξέρουμε να ζει στη Γερμανία της δεκαετίας του 30 και του φιλίου 140, που είναι μοναδική ο Τζόρτσε και άλλες εξεύχουσες προσωπικότητες, είχαν εκφράσει επίσης την υποστήριξή τους στο αυτοπλεγμα. Ξέρουμε ότι οι εκτροφείς των ζών έχουν αρκετή επιτυχία στις ελεγχόμενες δεσταυρώσεις ζών, με σκοπό να εμπερδίσουν τις ράτσες τους και την απόκτυση ειδικών χαρακτηριστικών. Αυτό το παρατηρούμε όλοι από τα πέτσο, όταν θέλουμε να επιλέξουμε κάποια ράτσα για το κατοικείδιό μας, το οποίο δεν υπήρχε από την αρχαιότητα, αλλά έχει δημιουργηθεί τώρα για να εξυπηρετήσει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που αποζητάει ο άνθρωπος από τα ζώα. Δεν μπορεί να επιτυχράνουμε καλλιεργητές φυτών ή ακόμα και καλλιεργητές μικροοργανισμών. Τι θέτετε εσύ, Περότιμα, θα μπορούσε να γίνει το ίδιο και με τον άνθρωπο, να κατευθεθεί δηλαδή η εξέλιξή του προ κάποιους καλούς ή επιθυμητικούς σκοπούς. Αυτό ακριβώς θέλει να κάνει ευγονική, να βελτιώσει δηλαδή την ανθρώπινη φύση από γενικής απόψης. Το πρόβλημα είναι ότι ο καθορισμός των θετικών ή επιθυμητών χαρακτηριστικών, όπως ιστορικά τουλάχιστον έχει αποδειχθεί, γίνεται συνήθως με βάση τα συμφέροντα μιας εκπληκτικής ομάδας ή ELITE, η οποία θέλει να επιβάλλει τις απόψεις της άλλας ανθρώπινης ομάδας ή στη μύζονα ανθρωπότητα, αν είναι αυτό δυνατό. Ένα άλλο επίσης πρόβλημα είναι το γεγονός ότι η ευγονική έχει γενικά την τάση να γνωρίζει τον ρόλο που παίζει η επίδραση του περιβάλλοντος στη διαμόρφωση των ανθρωπινών χαρακτηριστικών. Οι παραδοσιακά πάντως εφρασθέντες της σκοπής της ευγονικής είναι όπως παρατηρούμε δύο. Γενετικά ελαττωματικών ανθρώπων και δεύτερον να ενθαρρύνει την αναπαραδογή σωματικά και διανοητικά αρτίων ανθρώπων. Ο πρώτος σκοπός έχει χαρακτηριστική αγωμερικούς σαν ελληνική αγώνικη όπως έχουμε πει και στο μάθημα. Αλλά είναι βασικά κυρίαρχη θέση στις περισσότερες αν όχι σε όλες τις συγχρονικές κινήσεις που δραματίζονται στο σύγχρονο κόσμο. Η ιδέα για την βελτίωση του ανθρώπινου γένους με βάση στην κληρονομικότητα ανάγκηται σε πολύ παλαιές εποχές. Νορίζουμε την άποψη των αρχαίων σπαρτιατών για παράδειγμα για τα ελαττωματικά παιδιά που τα έδιναν στον ΚΙΑΔΑ. Η πολιτή επίσης του Πλάτωνα επισκητανικεύει μια κοινωνία στην οποία υπάρχει μια συνεχής επιλογή για την βελτίωση του ανθρωπινου γένους. Ο Βρετανός οικονομολόγος Τόμας Μαύθος επεσήμανε τον αγώνα για την επιβίωση, τον οποίο ο Δαρβήνος τον είδε σαν ένα μέσο για την εξέλιξη. Η πρώτη σημαντική εργασία για την ευγονική ήταν το βιβλίο «Η κληρονομική μεγαλοφία» του 1869 του Άγγλου Φυσιοδίφη και ξαδέλφου του Δαρβήνου, όπως έχουμε υπηρεπεί, του Φράσις Γκάλτος, ο οποίος γεννήθη το 1822 και πέθανε και το 311, όπου αυτός παρουσίασε τα αποτελέσματα του μελετώτου για τις οικογένειες επιφανών ανθρώπων σαν μια αποδύση της ακόψης του ότι θα ήταν πολύ πρακτικό, όπως αναφέρει, να δημιουργήσουμε μια πολύ προικυσμένη γενιά ανθρώπων με συνετούς γάμους στη διάρκεια αρκετών συνεχόμενων γενεών. Το 1883 δημοσιεύστηκε το βιβλίο του «Έρεύνες πάνω στην ανθρώπινη ικανότητα», στο οποίο επινόησε τον αγγλικό όρο «eugenics», δηλαδή ευγονική, τον οποίο παρήγαγε, όπως έχουμε περιοχή, από την ελληνική λέξη «ευγενής». Ο ορισμός που έδωσε αυτό για την ευγονική είναι ο εξής, αυτό προσπαθώ να σας το μεταφέρω στο πλαίσιο του τι είναι ευγονική, στο πρώτο ερώτημά μας. Έργο της ευγονικής είναι να εξετάζεται τις πράξεις ή ενέργειες του κοινωνικού συνολού, οι οποίες ασχώνουν κάποια επίδραση στη βελτίωση ή χειροτέρευση των σωματικών ψυχικών ιδιωτήτων των μελλοντικών γενεών μιας φυλής. Στο βιβλίο του «Η φυσική κληρονομικότητα» του 1889, πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη και εφαρμογή προχωρημένων στοτιστικών μεθόδων για τη μελέτη του ανθρώπου, παραμετροποιώντας δηλαδή τον ώρα ευγονική. Το πρώτο κύμα της ευγονικής, από την εφάνιση έως το τέλος του ΒΚΚ, απλώνεται σε όλες τις ανεπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες και βρίσκει υποστηριχτές από ένα εμπρυφάσμα ιδεολογικών αντιλήψων, από συντηρητικούς και φιλελελεύθερους, έως σε ορισμένες φεμινίστρες και σοσιαλιστές. Ευγονικές και ψημικές εταιρέες αναπτύσσονται στη Βρετανία, στις σκανδυναϊκές χώρες, στη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Κοινές παραδοχές αυτών των ευγονιστών είναι ότι πρώτον, υπάρχουν συγκεκριμένες διαφορές μεταξύ των ανθρώπων και οι διαφορές αυτές έχουν τις ρίζες τους στην ελληνονομικότητα. Δεύτερον, πρόκειται για διαφορές στην ποιότητα σε χαρακτηριστικά, τα οποία μπορούν να ειραρχηθούν σε καλά και σε κακά. Έτσι, κάποιοι άνθρωποι κρίνονται ως φυσιολογικοί, κάποιοι είναι καλύτεροι, πιο δυνατοί, πιο ρομαλή, πιο υγιείς, πιο έξυπνοι, πιο υπεύθυνοι κοινωνικά και κάποιοι είναι κατώτεροι, δηλαδή δεν διαθέτουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Τρίτον, η αξία και η φυσιολογικότητα ενός ανθρώπου ορίζονται εν τέλει με οικονομικά κριτήρια. Οι πλούσιοι και οι δημιουργικοί θεωρούνται υψηλότερης αξίας, ενώ οι φτωχοί, οι εγκληματίες, όσοι υποφέρουν από κληρονομικά ελαττώματα εντός εισαγωγικών, θεωρούνται κατώτερης αξίας. Ο Αμερικανός οικονομιστής Harley Loughlin θα δηλώσει το 1913 «Η ευγονική είναι απλώς εφαρμογή των επιχειρηματικών μεθόδων στην ανθρώπινη αναπαραγωγή». Παρ' όλη την προσέγγιση του Μπράουτου στην ευγονική ταμασικά δετική, δηλαδή ξεκίνησε με αγαθά κριτήρια, αυτός δεν μπορούσε να ξεπεράσει μερικές από τις προκαταλήψεις ενός αγγλου τζέντρεμα, σε σχέση με την κοινωνική τάξη και τη γενεά ή κοινός ράτσα. Έτσι, στις μελέτης του και την οικογένεια των επιφανών ανθρώπων, αυτός αποτίμησε την εφανή επέδραση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος. Η ίδιος ανέφευξε και χρησιμοποίησε πολλές επιστατιστικές μεθόδους για τη μελέτη των πληθυσμών και ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε την αξία της μελέτης των οδηδήμων για την έρευνα της κληρονομικότητας. Παρ' όλο που προσέδεσαι μια θρησκευτική σχεδόν σημασία στην ευγονική κίνηση, δεν τη σχεδόταν με επαναστατικούς όρους, αλλά σαν μια παράλληλη δραστηριότητα μαζί με την παλιά συνήθεια της τυχαίας μύσης των ανθρώπων. Ο Γάρκον δώρεσε το 2004 μια υποτροφία για έρευνα στην ευγονική και με τη διαδίκη του προσέφερα κεφάλαιο για τη δημιουργία μιας έδρας ευγονικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίγμου. Την υποτροφία και την έδρα την πήρε τελικά ο μαθηματικός Καλοπίσου. Εντός από εικόνα θα σας αναφέρω για να δείτε πως ένας όρος ξεκινάει με αγαθά κριτήρια και πως το εμπειρικό περιβάλλον, την στιγμή που αναπτύσσεται αυτός ο όρος ακαδημαϊκά, μπορεί να επηρεάσει ακόμα και την τύχη αυτού του όρου όπως έρχεται στις ημέρες μας. Την υποτροφία λοιπόν λέγαμε και την έδρα... Αυτό ενέχισε το σχόλιο, να εξήγησε το σχόλιο. Το εξηγώ σε εξής, ότι όπως λέω ο Γάρκον, ο Ξάδης του Στυναρμίνου, βασιζόμες στην παταρμηνική εξηγητική θεωρία, δεν αφιεσβητώ καθόλου τα αγαθά του κριτήρια, τα οποία ηθικώς είναι απολύτως αποδειχτά, ώστε να δώσει ένα κίνητρο στον άνθρωπο και στην εξέλιξή του, παρά ταύτα όμως δεν πόρεσε να ξεπολίσει αυτό το όρο από το συνολικό κοινωνικό περιβάλλον που ζούσε και ο ίδιος. Αυτό δεν έπρεπε να το ξέρει. Δηλαδή, αυτό δεν πρέπει να το καταλαβαίνει ότι, βεβαίως, δεν μπορείς να το ξεπολίσει τον όρο από το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο ζούσε. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Τι συλλήψεις κάνουμε για τον άνθρωπο, διότι αυτές οι συλλήψεις πρωταρχικά είναι καθαρά θεωρητικές, φανταστικές, στη συνέχεια όταν τεθούν σε εφαρμογή μπορεί να καταλήξουν να είναι και επικίνδυνης. Να φύγουν από τον έλεγχο του, τελείως. Προφανώς φεύγουν από τον έλεγχο του. Μέχρι το τέλος της ζωής του διαφωνούσε πλήρως με τους ρυθμούς στους οποίους αναπτύσσονταν η ευγονική, αλλά το παραθέτω αυτό για να δείτε ότι αυτή η υποτροφία που έδωσε ο ίδιος έπεσε σε τελείως λάθος χέρι, όπως θα δούμε, και ο επόμενος που την παρέλαβε, αυτή την χρηματοδότηση και έδρα, έφτρεψε την ευγονική και την έξήγησε οικονομικά με μαθηματικός όρος και την παρεμοτροπήσε. Ενέλεγχο, έλεγχο, πες μας πάλι, ο κάττων, πώς συνέλαβε ακριβώς την ευγονική. Παρόλο, για την προσέξεια του κάττων, μάλλον θα εννοείται, στην ευγονική ήταν βασικά θετική. Όχι, θέλετε, πώς συνέλαβε ο κάττων την ευγονική. Ναι, ναι. Γιατί είπες, η σύλληψη του ήταν μια καλή σύλληψη. Οπότε, να την ακούσουμε πάλι. Γιατί σε ρωτάω, γιατί σε ρωτάω, γιατί ρωτώ με αν η σύλληψη της ευγονικής, η σύλληψη που έγινε ο κάττων για την ευγονική είναι όντως καλή, απλώς. Και για αυτό λέω ξαναφέστημα. Κατ' αρχάς, είχε τις καλύτερες προθέσεις, όταν συνέλαβε αυτόν τον όρο. Έκανε τα στραβά μάτια, όπως είπα, στις μύθιες ημέρες συνέπειες, που θα προέλθει. Πώς συνέλαβε, αν στις μύθιες ημέρες συνέπειες... Και εξήγησε τη φιλοσοφία και τους τόκους του και τον στοχασμό του πάνω σε αυτό, στο εξής. Θα βελτιωθεί η μέση ποιότητα του έθνους μας στις μέρες μας. Θα βελτιωθεί η κοινωνική, πολιτική και οικογενειακή ζωή. Η φιλή μας, στο συνολό της, θα είναι λιγότερο από πόλα, λιγότερο ενθουσιώδης και πολιτικά πιο κρονοητική. Άρα, ήθελε να εμπεδέμουμε στην αναπαραγωγή του ανθρώπου με αυτούς τους μακροπρόφτους τους τόκους. Έλεψε, σας θυμίζει γιατί είναι αυτό. Ας πούμε, επειδή αυτούς τους τόκους, εσύ λες, οι στόχοι του αυτοί ήταν δεθύλες, έτσι. Για να δούμε λίγο, και συγγνώμη που σε διακόπτω, αλλά πρωτού πάμε στο επόμενο, γιατί μετά λες, ο επόμενος που πήρε τη χρηματοδότηση, είδε αυτή την εμπονική σύλληψη του κάλτων, με θορυφατικούς όρους και την κατάστρεψε πλήρωση, ας πούμε. Φυσικά είναι καταστροφική για τον άνθρωπο. Εγώ που σε προκάλεσε, κατά κάποιον τρόπο, να μας ξαναθυμίσεις τη σύλληψη του κάλτων, ήμουνα υποψιασμένη με την έννοια, μήπως η σύλληψη του κάλτων είναι προβληματική. Αυτό ήταν το πρόβλημα, πρωτού δηλαδή γίνει χειρότερη η σύλληψη, μήπως η σύλληψη ευθύς εξαρτής είναι προβληματική. Και λες τώρα ότι ο Κάρντον λέει ότι αν επέμπουμε διά της αναπαραγωγής του ανθρώπου με τα μέσα που υπήρχαν τότε, στην επιλογή χαρακτηριστικών καλύτερων για τον άνθρωπο και στην εξάλιψια που φυγεί χαρακτηριστικών κακών για τον άνθρωπο, ότι μακροφρόθεσμα σαν έθνος θα ωφεληθούμε, θα είναι καλύτερο. Πειρασμένος από τον Πλάτωνα φυσικά, από την πολιτεία του Πλάτωνα, από όσα συνέβαιναν στιγμές. Αλλά πώς είναι τώρα ο Δημήτρης. Εντάξει, είσαι επηρεασμένος και εγώ καμία αντίοχη. Αλλά θα μιλήσουμε για τον Πλάτωνα μετά. Ας δούμε από αυτή η σύλληψη του Κάρντον. Πού είναι επηρεασμένος, πώς σου φαίνεται εσένα. Θα είναι το ίδιο ερώτημα για συπόλοιπος. Δηλαδή, σου αρέσει εσένα. Για φαντάσου, ας πούμε τώρα, είμαστε μια χώρα, είμαστε Ελλάδα, 10 εκατομμυάν, μπορούσαμε να είμαστε Ιταλία, Γερμανία, που είναι μερικά κατομμύρια παραπάνω, και να ασχείται μια πολιτική από την εξουσία, η οποία θα ελέγχει την αναπαραγωγή μας με κάποιους τρόπους, οι τρόποι μπορούν να εισαβερθούν, με απότοτο στόχο, έτσι την βελτίωση των σύνθηκων ζωής μας, το επιπέδειο της ζωής μας, και ούτω καθεξής. Σκέψου το εσύ, πώς σου φαίνεται αυτό. Λέω το Δημήτρη, γιατί ο Δημήτρης παρουσιάζει. Επεξεδάσου το λίγο και πες μας. Πώς θεωρώ ότι τα κριτήρια τα οποία άθεσαν τον Κάρτον στο να ασχοληθεί με την εξελιχτική φύση και τάση που διέβαινε στον άνθρωπο εκείνη την εποχή, ήταν αμοιχώς φινανικά για μένα, επηρεαζόμενος πλήρως από το υπόβαθρό του, και αυτό φαίνεται πολύ στον Κάρτον. Γιατί μου αλλάζεις την απάντηση. Τα κοίτα του τώρα μπορούν να είναι αυτά, εγώ δεν έχω αντίδραση. Εγώ μου φαίνονται αποδεκτά τελείως. Από ηθικής απόψης, ναι. Ένα λεπτό. Από ηθικής δεν μας ενδιαφέρει. Άστε ένα λεπτό. Μας ενδιαφέρει και το εκεί που είναι στη Μονική, αλλά μας ενδιαφέρει και κυρίως η ηθική πλευρά. Φαντάζω ότι βγαίνει αύριο ένας νόμος εδώ στην Ελλάδα, βέβαια δεν θα εφαρμοστεί όταν δεν έχουμε πρόβλημα, αλλά πες ότι βγαίνει ένας νόμος ο οποίος αρχίζει να εφαρμόζεται και λέει ας πούμε ξέρετε πριν ναι η αναπαραγωγή σας θα λαβάνει η χώρα έτσι. Άρα η αναπαραγωγή του κάθε ενός πολίτη ελέγχεται πλήρως με έναν τρόπο και τρόπο με τη σύμπροη τεχνολογία μπορεί. Πώς αισθανόταν εσύ. Πιστεύω ότι θα ήταν ηθικά επιλήψη η πράγμα σας. Αυτό προσπαθώ να έχουμε έξω. Γιατί θα ήταν ηθικά επιλήψη. Καθώς καταργεί τη δυνατότητα, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία συμβουλήσης των ανθρώπων. Άρα καταργεί πρώτα και την ελευθερία. Τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής που έχει ο άνθρωπος. Και το θεμελιώδες αξίωμα της ζωής φυσικά. Ωραία να επιλέγει τον σύντροφο με τον οποίο θα ζήσει και θα κάνει παιδιά. Δεύτερο αν θέλετε να το προχωρήσουμε κάνει και κάτι άλλο. Μια ένας τέτοιος νόμος θα έκανε και κάτι άλλο. Να επεμβαίνει στη γενετική δεξαμενή όλων των ανθρώπων αυτής της χώρας. Γιατί ας πούμε ξέρουμε ποια είναι περίπου, περίπου, αυτά δεν καθορίζονται απόλυτα. Η γενετική δεξαμενή του ελληνικού πληθυσμού στην Ελλάδα. Η γενετική δεξαμενή του ελληνικού πληθυσμού στην Τουρκία και πάει λέγοντας. Άρα δεν μπορεί καμία εξουσία εμπροκειμένου κρατική με αυτές τις μεθόδους να επεμβαίνει, να καθορίζει έτσι απόλυτα και φασιστικά, το λέω αυτό και το εννοώ, τη γενετική δεξαμενή των πολιτών της. Και αν με επιτρέπετε δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι αυτή την υποτροφία την επέλεξε ένας μαθηματικός. Φεξεκόλα από την υποτροφία ένα λεπτό, ένα λεπτό, πριν φτάσουμε εκεί. Άρα θέλω να πω, εγώ λιγάκι σε άκουγα με ένα μικρό σφίξιμο. Όσο προχωρήσατε για τον Κάλτον, ο οποίος μπορεί να είχε αγαθό. Δηλαδή, προσέξτε, νομίζω, τι σε περδεύει, τι περδεύει το Δημήτη. Ο Δημήτη, αν το δούμε παιδιά, σαν μια θεωρητική σύλλουση. Ότι ξέρετε, ελέγχονται στην αναπαραγωγή των ανθρώπων μιας χώρας. Υπάρχει ελπίδα να περτιώσουμε τη γενετική δεξαμενή αυτών των ανθρώπων με αποτέλεσμα, το επίπεδο της ζωής τους να περτιωθεί. Ποιοτικά, ποιοτικά, καλύτερες οικογένειες, καλύτερες κύκλοι, κοινωνική και ούτω καθεξής. Ως θεωρητική σύλληψη, ακούγεται πάρα πολύ ωραίο. Πολύ καλύτερο και από την ιδανική πολιτεία του Πνάτονα. Γιατί να είναι ωραίο, αφού καταλαβαίνει... Λέω, ακούγεται, ένα λεπτό, γιατί είπε για θεωρητική σύλληψη, ένα λεπτό. Άρα έχεις τον λόγο και είναι ευγονίστη, σε ευγονίστη όλους εσείς. Αλλά αυτό, αν το δεχθούμε όμως, έτσι, δεν τα δικαιολογούμε τους να ζει. Τι διαφορετικό, ένα λεπτό, επειδή εσύ είπες, το είπες στην αρχή ευθέως, η ευγονική είχε αποκτήσει αγνοτικό νόημα, αγνοτική ιδρία, λόγω της ναζιστικής πολιτικής που εμπαρκώς και στις στρατόπεδες. Σας ρωτώ τώρα ευθέως, κατά τι διαφέρει η θεωρητική αυτή η σύλληψη του λεπτό, από αυτό που έκανε, μη προσπάθησαν να κάνουν οι Γερμανοί στα στρατόπεδα, με την προσπάθειά τους να δημιουργήσουν την αρία φύλλη. Εντάξει, οκάθονται το όνομα σε αρία φύλλη, λέει, θα βερτιωθεί η ζωή μας και τα άλλα. Τι διαφορά έχει, απλητική άποψη, αυτό προσπαθώ να σου πω. Από αποπολίτεως καμία, είναι το ίδιο και το αυτό. Διαφέρον, φυσικά, στη βαρβαρότητα με την οποία εξήχεται το όνομα. Διαφέρον στη βαρβαρότητα, σίγουρα. Γιατί? Γιατί οι Γερμανοί, ατυχώς, είχαν τη δυνατότητα, λόγω του πολέμου, να εφαρμόσουν αυτή τη θεωρητική σύλληψη στην πράξη, έτσι, εντελώς φασιστικά και απόλυτα. Και όταν εννοώ φασιστικά και απόλυτα, να γίνω σοπίστη, εννοώ, εννοώ, χωρίς να ζητήσουν τη συγκατάθαση και τη συνένταση καν ενός. Τότε γινόμαστε φασιστές. Όταν επιβάλλουμε μια πολιτική, χωρίς να ζητάμε τη συνένταση και τη συγκατάθαση αυτούς των οποίων την επιβάλλουμε. Λοιπόν, απλώς ο κράτος, στην εποχή του, δεν είχε τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες να εφαρμόσει την ίδια τη θεωρητική του σύλληψη. Πάλετε ακόμα ειδικά, με την ίδια του την έννοια. Πάλετε ειδικά ακόμα, γιατί κάνουμε ιστορική αναδρομή αυτή τη στιγμή. Πάλετε, βλέπω την πάλη που κάναμε την ίδια την... Θες να πεις ότι είχε, δηλαδή, ενώ είχε αυτή τη σύλληψη ο ίδιος, ενώ έκανε αυτή τη σύλληψη, θες να πεις ότι ο ίδιος... Κοινωνικά ο Ρωμόμενος, στο κοινωνικό υπόδαφρο που είχε, έκανε αυτή τη σύλληψη, αλλά ειδικά μέσα του πάλευε σαν επιστημονή. Δεν του άρεσε, κάπου τον στόλευε. Και στο τέλος της ζωής του, ευθέως... Αλλά το είπα αυτό, θέλω να σου εξηγήσω γιατί σε διέκοψα και τα ρωτήσαμε αυτά και τα είπα, γιατί όπως προχωρούσες, τον αντιμετώπισες στον κράτος πολύ θετικά. Όχι, δεν είχε ευγονίκα, δεν... Και είπα, μα κάτι δεν κατάλαβα εγώ, ας πούμε, λέω, γιατί κάτι δεν ήταν ευγονιστής. Ο πατροσαντικής ευγονικής, η οποία θέλει το πλήρει έλεγχο του ανθρώπου, της αναπαραγωγικής, το πλήρει έλεγχο της αναπαραγωγικής ελευθερίας του ανθρώπου, υποτίθεται για το μακροπρόθεσμα καλότου. Καλότου, συγγνώμη, καλότου, έτσι, το επαναλαμβάνω, ήθελε την παραβίαση της αναπαραγωγικής ελευθερίας του ανθρώπου... Για το κατώ της κλινικής του τάσης. Για το μακροπρόθεσμα καλό του ανθρώπου και της κοινωνίας. Άρα, αποσκοπούσε σε ένα καλό, σε ένα αγαθό. Αλλά τα μέσα του δεν ήταν θεμητά. Εκείνη η αντίρησή μας. Για αυτό, όπως σε άκουγα, και μετά έγινε χειρότερο, με την υποτροφή που πήρε ο μαθηματικός, λέω, τι χειρότερο ρε παιδί μου, λες και ήταν καλό και έγινε χειρότερο, ήταν κακός εξαρχής και έγινε τρεις χειρότερες. Λοιπόν, έτσι παιδιά, πες και αυτό που ήθελες να πεις τώρα. Γενικά με καλύψα τα απλά ήθελα να σου ρεάσω. Εντάξει, γιατί να πάρουμε ως δεδομένα ότι μια κοινωνία πρέπει να έχει θετική εξέλιξη, δηλαδή κάποιος πρέπει να δηλώνει κακώς. Τι σημαίνει? Μην το χαλάς έτσι. Εγώ θα τόθετα αυτό που είπες λίγο διαφλετικά. Και τι σημαίνει καλή εξέλιξη για μια κοινωνία. Τι σημαίνει, τι σημαίνει καλή εξέλιξη. Και το καλό είναι υποκειμενικό. Όχι, το καλό δεν είναι υποκειμενικό. Το καλό και το κακό είναι πολύ αντικειμενικά σε διευθεώ. Ξέρεις ότι άμα κάνεις ένα φόνο είναι φόνος. Άρα αυτό είναι πολύ κακό και δεν είναι για το πιστεύεις το πιστεύω. Και ξέρεις άμα βοηθείς έναν άνθρωπο είναι πολύ καλό. Άρα είναι πάρα πολύ αντικειμενικά. Και αυτά ακριβώς διδάσκει η ειδική φιλοσοφία. Η φιλοσοφία διδάσκει την αντικειμενικότητα των ειδικών αξιών. Αλλά όπως λες εσύ τι σημαίνει αυτό που είπες και γιατί να το κάνουμε που πραγματικά καλό το άνθρωπο. Όχι, κάτι άλλο είχες κατανοώ. Τι σημαίνει. Πώς να σου πω ένας ευγγονιστής καλοπροέρευος. Ας βάλω την προοπτική του κάτω που κι εσύ προς τη στιγμή φάνηκε να υποστηρίζεις. Ένας καλοπροέρευος. Που λέει να θα επέμπουμε στην αναπαραγωγική αλληλευθερία των ανθρώπων. Αλλά ξέρεις το ανθρωπρόθεσμα αυτό είναι καλό για αυτούς. Τι θα είναι το καλό. Σημείωτο. Δεν νόμιζα ότι θα οδηγήσει. Γιατί θα είναι το καλό. Που θα γίνει λίγο εξυπνότερη. Ωραία. Που θα γίνει λίγο ευθιέστερη. Θεωρώ ότι ο Γκάλτων αυτά πιστεύει. Θα παταθεί γρηματικότητα. Α, εδώ τώρα θείς. Α, που ξέρω ότι θα γίνει πιο καλύτερο. Που δεν ξέρουμε ότι θα γίνει πιο καλύτερο. Άρα βλέπετε δηλαδή και μετατήσετε και ένα άλλο θέμα. Πες ότι και η Ναζή το ίδιο και ο Γκάλτων το ίδιο είχαν μια σύλληψη του καλύτερου ανθρώπου ή της καλύτερης φυλής όσο και έτσι με νομάνε. Ξέραμε ότι όντως αυτή η σύλληψη ήταν καλύτερη. Δηλαδή αν ήμασταν έτσι θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση. Το ξέρουμε. Δηλαδή μήπως συλλαμβάνουμε κάτι εντελώς τοπικό και μετά αυτό που κάνουμε στην πραγματικότητα είναι να χρησιμοποιούμε μέσα βάρβαρα για να πραγματοποιήσουμε, για να πραγματώσουμε μια ουτοπία που έχουμε σιγά. Θα σου παιδόνουμε τα πάντα για να μεστάσουμε εκεί. Δηλαδή γινόμαστε εγκληματίες για μια ουτοπία. Αυτό έκαναν οι Γερμανοί Ναζιστές και αυτό παρατρίβαινε να κάνει και ο Κάρντο. Είναι ανησυχητικό που ο Κάρντο μιλάει για τη φυλή, μιλάει για την βελτιώση του έλληλους, δεν μιλάει για την ανθρώπινη. Μιλάει για το έθνος, μιλάει για τη φυλή, μιλάει για την ανθρώπινη φυλή. Μιλάει και για γενεά ανθρώπων. Δηλαδή εγώ αυτό που άκουσα δεν άκουσα για το Κάρντο της ανθρωπότητας. Όχι, σε καμία περίπτωση. Ήταν πολύ προηγουσιαστή να ανάγνει το... Γιατί μιλάει, γιατί φυκλήνησε το έθνος. Μιλάει για γενεά για φυλή, μιλάει για έθνος και για γενεά ανθρώπων. Έτσι το χαρακτηρίζει. Για γενεά ανθρώπων κοινό στράτσα ανθρώπων. Για παράδειγμα, να δημιουργηθεί μια γενεά ανθρώπων. Εγώ πιστεύω, επειδή τον διάβασα λίγο, ότι ήθελε πρώτα να πάρει ένα δηματολυπτικό τόρου του από μια μικρή κάστα που θα δημιουργηθεί στο μέλλον. Έτσι ίσως ήθελε να βρει εικοέζιμα. Την υποτροφία, λοιπόν, και την έδρα την πήρε τελικά ο Μπιρσον, ο οποίος βοήθησε τη δημιουργία της επιστήμης και της βιομετρίας. Πραγματιστική, δηλαδή, πλευρά της βιολογίας. Ο Μπιρσον, αυτό ήθελε να καταλήξω, ήταν όμως ρατσιστής. Πίστευε ότι το περιβάλλον εφηρεάζει ελάχιστα στην ελάχιστα των διανοητικών ή συναισθηματικών ιδιωτήτων. Ότι ο υψηλός δείκτης γεννήσεων των πτωχών ήταν μια απειλή για τον πολιτισμό και ότι οι ανώτερες εντός στους αγωνικών φυλές θα πρέπει να αντικαταστήσουν τους κατώτερες. Οι απόψεις του έδωσαν έκφραση σε αυτούς που πίστευαν στη φιλετική και την ταξική ενοντερότητα. Καλώς λοιπόν κατηγορέθηκε μαζί με την ευγονική κίνηση των ΗΠΑ για την τρομακτική κατάθλιψη της ευγονικής στην χειλιακή Γερμανία. Η Αγγλική Εταιρεία της Ευγονικής που ιδρύθηκε το 1907 από τον Γκάτον, αντιτίθετο στις απόψεις του Μπιρσον, αλλά και η ίδια ήταν αρκετά αργή στην απόλεψη των προκαταλήψων που επικρατώσαν εκείνη την εποχή. Η Αμερικανική Αγγλική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1926 από ανθρώπους που πίστευαν ότι οι Λευκοί Φιλοί ήταν ανώτεροι από τις άλλες φιλές και επιπλέον ότι οι Βόροι Λευκοί ήταν ανώτεροι από τους άλλους Λευκούς. Αυτοί θεωρούσαν τις φιλές σαν αμυγείς ομάδας, αρκετά διαχωρισμένες μεταξύ τους. Δεν ήξεραν ότι όλες οι φιλές είναι μίξεις πολλών τύπων, ότι η κατανομή των γονιδίων μεταβάλλεται σε αυτές αναλογικά και ό,τι σε είδος, όπως αποδεικνύεται από την κατανομή των διάφορων ομάδων αίματος σε όλες τις φιλές. Δεν συνειδητοποίησαν ότι το περιβάλλον είναι τόσο ανεξέλεπτο που οι πιστήμονες δεν μπορούν λογικά να προτείνουν απόψεις για να που δώσουν πληθυκές διαφορές στις διάφορες φιλές. Επιπλέον, αυτοί πίστευαν ότι οι ανώτερες τάξεις είχαν ανώτερες γενετικές ιδιότητες, που δικαιολογούσαν το γεγονός ότι είσαν η τάξη του πλούτου και της εξουσίας. Η επιστήμη εκείνης της εποχής υποστήρισε διάφορες ακραίες απόψεις για την ανοησία εντός εισαγωγικών και για τους συγκλιματικούς τύπους. Τα τέσσερτ φυαίες που εισήθησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1900, από τον καλό ψυχολόγο Αλφριντ Μπίνετ, θεωρήθηκαν, σε αντίθεση με τις απόψεις του ίδιου του Μπίνετ, ότι είσαν δείκτες της έμφυτης γενετικής εμφυλίας του ατόμου. Η γλιματικότητα εθεωρήθηκε γενικά σαν ένα επακόλουδο της ανοησίας. Έγιναν μελέτες πάνω σε εκφυλισμένες οικογενειακές γενεαλογίες για να αποδείξουν ότι οι κατοντάδες άτομα σε κάθε μια από αυτές ήσαν ανοητοί ή εκκληματικοί τύποι, λόγω της κληρονομικότητας που δέχθηκαν από ένα μοναδικό πρόγρομο, πριν από πέντε ή έξι γενιές. Πολλοί ισχυρίστηκαν ότι οι μετανάστες από το Νότο, Ιταλίοι και Έλληνες, από την Ανατολική Ευρώπη, εκτός από το να είναι κοινωνικά κατώτεροι, περιλάβανε νεκρηματικά και λατωματικά γέννη. Υπήρχαν πολλά πράγματα στη δυνατόκη ατμόσφαιρα των ΕΥΠΑ εκείνη την εποχή που κολληρύθηκαν μια ακραία ρατσιστική άποψη με βάση της θεωρίας της κληρονομικότητας. Ακόμα, οι ευγονιστές προσπάθησαν ιδιαιτέρως να περιορίσουν τη μετανάστευση. Τα επιχειρήματά τους, μαζί με αυτά άλλων ομάδων που υπερασφυζόντουσαν τους περιορισμούς για διαφορετικούς λόγους, κορυφώθηκαν με την ψήψη της νομορδικής πράξης τη μετανάστευση το 1924, η οποία περιόρισε τον ορισμό των μετανάστεων στους 105.000 αιτισίους, με όχι περισσότερα από 2% για κάθε εθνικότητα. Αργότερα, έγινε σαφές ότι το υλικό που είχαν παρουσιάσει οι οπαδοί της ευγονικής ακροάσης του Πουγκρέσου, είχε πολύ μικρή επιστημονική αξία. Οι ευγονιστές στον δικαιοδό, έδιναν μεγάλη έμφαση στη στήρωση των ανθρωματικών ατόμων. Κατά το 1931, είχαν θεσπιστεί οι νόμοι στήρωσης στις 27 πολιτείες των ΗΠΑ και κατά το 1935, αυτοί οι νόμοι είχαν περάσει στη Δανία, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Οβηγία και τη Σουηδία. Όλοι αυτοί μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισαν να κατηγορούν την ελληνική δημοκρατία της Κίνας για τους νόμους στήρωσης. Οι περισσότεροι από αυτούς τους νόμους προέβλεπαν την εκούσια ή υποχρεωτική στήρωση ορισμένων ομάδων ανθρώπων που εθεωρούνται παρανοηκοί με νοητική ανεπάρκεια ή επιλεπτικοί. Μερικοί εφαρμόζονται εξίσου στους κατέξιν γλιματίες ή τους παρεκλίνονται σεξουαλικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο σκοπός ήταν καθαρά εγγονικός, αν και μερικοί νόμοι απέτρεπαν σιωπηρά τη στήρωση και κοινωνικούς περισσότερους παράγει γενετικούς λόγους. Στη ΣΥΠΑ οι περισσότερες πολιτείες δεν εφήρεσαν ευρέως αυτά τα κρεαμέτρα και ο ρυθμός των στυρώσεων σπάνια ξεπερνούσε τους 100 το χρόνο. Η εξέρεση ήταν η Καλιφόρνια, όπου ο μέσος όρους των στυρώσεων ήταν περισσότερο από 250 το χρόνο, με ένα σύνολο 9.931 κατά το 1935. Όπως θα δούμε στη συνέχεια, οι Γερμανοί βασίστηκαν σε αμερικανικές θεωρήσεις περί ευγονικής κατά το σύνολο της εγγονικής τους δράσης κατά το 1930 και 1940. Μερικές από τις πολιτείες του Νότου, όπως είπαμε, είχαν αρκετά υψηλά ποσοστά στήρωση σχετικά με τους πληθυσμούς τους. Οι υποθέσεις των ευγονιστών υπέσταν οξιακριτική τη δεκαετία του 1930 και τις βημίστηκαν με τέτοια μεγαλύτερη κατάχρηση αυτής της ιδέας από τη χιτλιαρική Γερμανία, όπου με την αιτιολογία της δημιουργίας μιας υπερφυλής εντός αγωίκων, οι Ναζί δολοφόνοσαν εκατομμύρια ανθρώπων και θεωρήθηκαν ότι είχαν κατώτερα γονίδια, εβραίοι, αθήκανοι, παράφρονες, ομοφυλόφυλοι. Το γεγονός πάντως είναι ότι ο αδόλφος Χίτλερ έκλειψε τις περισσότερες ιδέες του για την εγγονική από τις ΗΠΑ. Η δημοτικότητα της ευγονικής και του κοινωνικού δραβυνισμού συνεχίστηκε στη ΗΠΑ και στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Με μονομένα παραδείγματα ακούσια στήρωσης αλλατοματικών ατόμων εντός αγωιικών πάτα, συνεχίστηκαν στις ΗΠΑ ακόμα και τη δεκαετία του 1970. Η ευγονική όμως δεν πέθανε με το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και την πτώση της Γερμανίας. Το 1956 ο Φρέντρι Κόσμπον δήλωσε τη νέα πολιτική της ευγονικής, την κρυπτοευγονική, σε μία προσπάθεια αποσύνδεσης από τα φαντάσματα του παλαιθόντος και από αυτά που είχαν προηγηθεί το 1940 στη Γιτλαιδική Γερμανία. Οι άνθρωποι, αναφέρει, δεν θα δεχθούν την ιδέα της δεύτερης διαλογής. Πρέπει να τους δώσουμε άλλα κινητρά. Για να δώσουμε την αναπαραγωγή τους, εντός κανεθέσεως, πρέπει να βρούμε ένα σύστημα αρχαιολογικής, ασυνήθιτης επιλογής. Στενά συνδεδεμένη με την ευγονική είναι η πολιτική του πληθυσμιακού ελέγχου. Το μεγάλο αυτό θέμα, δεν εξακλείται με μικρές εναφορές, αξίζει όμως να σημειωθεί ότι για το σκοπό του πληθυσμιακού ελέγχου ειδρύθηκε το 1952 το Πληθυσμιακό Συμβούλιο. Ιδρύτης του, ο Τζον Ρομπ Φερέλο Τρίτος. Το Συμβούλιο εξόδευσε περίπου 176 εκατομμύρια δολγάρια από τα 25 πρώτα χρόνια λειτουργίας του. Η σχέση του με τον Κίσιγερ φαίνεται από το γεγονός ότι το 1974, το Συμβούλιο του ΗΠΑ, κυκλοφόρησε μια κύκλια 800 σελίδων με θέμα National Security Study Memorandum, Implications of Worldwide Population Growth for U.S. Security and Overseas Interests, το οποίο έλεγε ότι άξιες του πληθυσμού στην Αφρική είναι ενάντια στην ασφάλεια των ΗΠΑ. Αυτό το βάζεσαν με ερωτήματα που έκαναν εβραίος νουστά, όπως είναι από πού και πότε προέρχεται το AIDS. Γιατί δεν υπάρχει έλλειψη βασικών τροφών και υγιεινής στην Αφρική, μήπως όλα είναι θέμα συγκτώσεων. Ήταν το 1798, όταν ο άγγλος κληρικός και ο οικονομολόγος Τόμας Ρόπερτ Μάλθους εξέδαζε ένα δοκίμιο για την αρχή του πληθυσμού, το κείμενό του που έμελε τους επόμενους αιώνας να ασχίσει τεράστια επίδραση στην ελληνική σκέψη. Η πληθυσμιακή θεωρία του Μάλθους ήταν η εξής, μικρή αύξηση του πληθυσμού οδηγεί σε αύξηση των παραγωγικών μέσων, συμπεριλαμβανομένου και του εργατικού δυναμικού, που με τη σειρά της οδηγεί σε αύξηση της διαθέσιμης τροφής για τον ελλόγο πληθυσμό. Η αύξηση της διαθέσιμης τροφής οδηγεί σε εκ νέου αύξηση του πληθυσμού. Συσχέτησε το πληθυσμό με την παραγωγικότητα και την διαθεσιμότητα της τροφής. Μικρή αύξηση του πληθυσμού οδηγεί σε αύξηση παραγωγικών μέσων, συμπεριλαμβανομένου και του εργατικού δυναμικού, που με τη σειρά της οδηγεί σε αύξηση διαθέσιμης τροφής για τον ελλόγο πληθυσμό. Η αύξηση της διαθέσιμης τροφής οδηγεί σε εκ νέου αύξηση του πληθυσμού, δημιουργείται δηλαδή ένα οικονομικό κύκλωμα, ένας κύκλος. Όμως η θετική ανάδραση σύντομα γίνεται αρνητική, μιας και ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού που προκύπτει υπερβαίνει το ρυθμό της ανάπτυξης της τροφής. Σύντομα εμφανίζεται έλλειμμα στην τροφή, το οποίο υποστηριζόμενος πληθυσμός διαθέτει μονάχα δύο τρόπους για να την αντιμετωπίσει, τον πόλεμο και τη λιμοκτονία. Το μοντέλο Μάρθους αντιστοιχεί σε μεγάλο βαθμό σε πληθυσμούς βακτηρίων της εργαστηριακής καλλιέργειας. Η διαφορά είναι ότι οι καλλιέργειες βακτηρίων αποτελούν κλειστά σύστημα με πιπεριασμένο βαθμό ανταπόκρισης στις τροφικές απαιτήσεις του καλλιεργόμενου πληθυσμού στον άνθρωπο. Όταν τα πράγματα αφορούν τη βιώσφαιρα και όχι μια καλλιέργεια κλειστή του εργαστηρίου, τα πράγματα είναι σαφώς πιο περίπλοκα. Η πληθυμιακή θεωρία του Μάρθους ήταν αυτή που επηρεάσε έντονα τον Κάρλο Δροπίνο για να αναπτύξει τη θεωρία της εξέλιξης των καλλιεργών όπως επιβίωση του κανότερου ή του καταλληλότερου είδους. Όπως αναφέραμε ο Δροπίνος με τη σειρά του, επέδρασε καταλληλυτικά τη σκέψη του ξαδερφού του Γκάτων για την ανάπτυξη της έννοισης εγγονικής. Από τον Μάρθος τον Δροπίνο λοιπόν και από και τους αδερφού του Γκάτων και τέλος τον νέο φιλελευθερισμό είχαμε το εξής σχήμα, προβολή οικονομικών και κοινωνικών προβλέψεων στη βιολογία, επανεμφίτευσή τους από τη βιολογία στην οικονομία και την κοινωνία, αφού πρώτα έχουν ισχυρά δογματοποιηθεί. Ο Έγκυρας αργότερα είπε, ολόκληρη η δραμινική διδασκαλία του αγώνα για την ύπαξη είναι μια μεταφορά από την κοινωνία στη ζώσα φύση του δό με την πληθυσμιακή θεωρία του Μάρθους. Περνάμε τώρα κατακλείδιες της σύγχρονης έννοισης της εγγονικής. Όταν μοντάρτον συνέβη την έννοια της εγγονικής, έχει κατα νου τον κίνδυνο της μειωμένης αναπαραγωγικότητας των ονότερων στρομάχων της αγγλικής κοινωνίας. Την αγωνία του μοιράζουμε στην άλλη όπου του αγγλικού και ο πρώην πρόεδρος τον είπα, ο στηριχτής της εγγονικής, Θεόδωρος Ρούλβεδ, που προειδοποιούσε ότι η αποτυχία ζευγαριών άγγλος οξονικής καταγωγής να κάνουν μεγάλες οικογένειες θα οδηγούσε σε φιλετική αυτοκτονία. Μπορεί η βάση μιας επιστημονικής θεωρίας φόβου να είναι ο φόβος του διαφορετικού? Κάπου εδώ αρχίζουν να διαπένουν οι πηγές εγγονικής αντίληψης της κοινωνίας. Είναι βασικά η επιδίωξη της κυρίαρχης κοινωνικής ομάδας, ταξικής ή συχνότερα φιλοτικής, φιλετικής, να διατηρηθεί των προνομίων της, να διατηρήσει τους τάτους βότης. Αν δεν μπορεί να το κάνει με πολιτικά μέσα, ονειρεύεται να το επιδιώξει μέσω της βιολογίας και της ρύθμισης της αναπαραγωγικότητας. Έτσι, οι κυρίαρχης επιστημονικές θεωρήσεις των τελευταίων αιών δεν είναι παραπαιδιά των κυρίαρχων φιλετικών ομάδων. Είναι αυτό που λέγαμε ότι η ευγονική ευδοκίνησε σαν όρος σε περίοδος της ευγενούς αγγλωσσαξονικής κυριαρχίας και το κοινωνικό υπόβεδρο αντιστοιχούσε με μεγάλο αντίκτυπο στον όρο αυτό καθ' αυτό, όπως εκφραζόταν από τους επιστήμονες. Από τον μάθος, το δραβήνο, τον κάτω, όπου ήταν όλοι αγγλουσάξονες. Η εισαγωγή της έναις επιβίωσης του κανόντων της φυσικής επιλογής στο κοινωνικό πεδίο, απάλλαξε τις κυριαρχικές τάσεις και φυλές από το βάσανο της ελληνικής ανθρωπισμού. Έτσι βγήκε και το συμπέρασμα ότι οι αρισότητες υπάρχουν γιατί έτσι είναι ο τρόπος της φύσης. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι γιατί είναι πιο ικανεία από τους μη πλούσιους. Οι μορφωμένοι γίνονται πιο ομορφωμένοι επειδή είναι πιο έξυπνοι και το καθεξής. Αυτά τα δάνεια κοινωνικό αντιλήψω στην επιστήμη και το εξημένη επιστροφή τους από την επιστήμη στην κοινωνία διαμόρφωσαν ένα αλληλεύθετο πλέγμα. Το είδους που ο ανατελτικός ιστορικός της επιστήμης υποκούν, όμως, έχει παράδειγμα. Το παράδειγμα είναι μια σύνδετη παραδοχή που εκτείνεται στην επιστήμη, την κοινωνία, την οικονομία, την πολιτική και την αδικατοτρίζει όχι την αλήθεια αλλά το πνεύμα της εποχής. Αυτό το παράδειγμα γίνεται στη θεωρία της εξέλιξης, στην ελεύθερη οικονομία, τον ναζισμό και τον νομοφιλελευθερισμό, τον κοσμοίδωλο των αριών της Άριας Πηλής και των αγροσαξών. Είδαμε το κίνημα της εμπονικής όπως αυτό δημορφώθηκε σε σχετικά κοντινό παρελθόν. Η αλήθεια είναι όμως ότι η εμπονική σκέψη διατρέχει την ανθρώπινη ιστορία και συνειδητοποιεί με τους εκάστοτε πολιτισμούς. Η αρχαία Σπάρτι ήταν ένα από τα πιο κατακτά παραδείγματα εμπονικής πολιτείας. Τα δύσμορφα, τα κακάσι με τσιμάνια και τα λοιπά πρέφωρους, πριν είπαμε, αφήνονται στη μέρα του αποθέτη. Δεν είναι τυχαία ο άλλος ότι οι νόρμες της εμπονικής επίσης διατρέχουν την ιδένση. Έχεις πολλά ακόμα? Όχι. Όταν λες όλοι πώς είναι η εμπονική σκέψη. Όχι. Είναι η εμπονική σκέψη. Γιατί ξεφεύγουμε λίγο και αυτήν την ώρα, λίγο έχουν μια ανησυχία και ξεφεύγουν και αυτό το θέμα. Επίτρεψέ μου έτσι, γιατί εδώ μας ακούνε κι άλλοι χειρητές, να γίνουμε λίγο σαν δυσσουτές για ένα δυο ερωτήματα. Θεωρήσαμε να τους πω μια ιστορική αναδρομή παρά κάτι άλλο, σε αρχικό, για να ανάλαβουν λίγο πιο επιτρεπτωμένη άποψη για το πώς δημιουργεί η εμπονική. Έχουμε εμπονική στον πλάτωνα το ήχος. Ναι. Η εμπονική που έχουμε στον πλάτωνα, που είχαμε στον πλάτωνα και στην αρχαία, ένα λεπτό. Είχαμε εμπονική, το είπες τώρα, μόλις στην αρχαία σπάτη. Πες ακριβώς τι γινόταν. Πες το, μην κοιτάς τα γραφτά σου. Εντάξει, το ξέρεις τι γινόταν εκεί. Ότι το κάθε παιδί το οποίο γεννιόταν, σε περίπτωση που γεννιόταν, γεννιόντουσαν κάποια παιδιά. Με λατωματικά, σωματικά κριτήρια ή... Λευματικά κριτήρια. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία ή σωματική αναπηρία. Λευματική αναπηρία.