2019-02-15 Περιφερειακό Συμβούλιο - live (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2019)
: Όχι. Προχωρούμε. Άρα, καταπληροψηφία. Πάμε στο έκτο θέμα. Είναι οι έγκλης όρους σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της ΔΕΙΑ Κοζάνης και αφορά την υλοποίηση του έργου «Μετάθεση υφιστάμενων αγωγών υδροδότησης ΖΕΠ και κλήτου εκτός γηπέδων ανέγεσης» Παρακαλώ. Τον εγκαταστάσεις της Πανεπιστημίου Πολυδυτικής Μακεδονίας. Ο κύριος Αναγνώστου έχει το λόγο. Είναι ο εισηγητής. Είναι ο διευθύς των τεχνικών υπηρεσιών της έδρας. Ναι, κύριε Αναγνώστου. Καλησπέρα. Στην οικοπεδική έκταση, στο γήπεδο όπου αναπτύσσεται η Πανεπιστημίου Πολυδυτικής Μακεδονίας, υπάρχει υφιστάμενο δίκτυο της ΔΕΙΑ Κοζάνης, το οποίο τροφοδοτεί τόσο τα κτίρια της ΖΕΠ και τον οικισμό του Νέου Κλήτους, και εκ των πραγμάτων πρέπει όλο αυτό το δίκτυο των υδροδοτικών αγωγών να μετατοπιστεί, για να μπορεί η ΔΕΙΑ Κοζάνη στο Δυναικές να μπορεί να διχειρίζεται το δίκτυό της απρόσκοπτα και χωρίς να υπάρχει κάποια δίσμευση εκ μέρους της Παρεπιστημίου Πολυδυτικής Μακεδονίας. Αυτό το έργο θα κατασκευαστεί με την επίβλεψη της υπηρεσίας μας και με την επίσπευση εκ μέρους της ΔΕΙΑ Κοζάνη, η οποία είναι κύριος του δικτύου και διαχειριστής, και η πληροφορία θα γίνει μέσα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που είναι και επιλέξιμο, έπειτα από συνεννοήσεις που έχουμε με τη διαχειριστική αρχή. Πληροφοριακά σας αναφέρετε ότι θα κοστήσει, ο προϋπολογισμός μάλλον του έργου είναι 365.000, με απρόβλεπτα και με VPA. Απετείται εκ μέρους σας, κύριε Πρόεδρε, από το περιφερειακό να οριστεί έναν... Ένα σε περιφέρεια, με τον αναπληρωτή του. Σωστά. Κύριε, ο κύριος περιφερειάρχης, έχετε εσείς ονόματα, κύριε αναγνώστο. Ένας περιφερειακός σύμβουλος από την συμπολίτευση και ένας από την αντιπολίτευση. Ο κύριος Τσότσος, που είναι και στην Περιπιστημίου Πολύ, στην Επιτροπή Παρακολούθησης, μπορεί να μπει σαν τακτικό. Είστε στην Επιτροπή Παρακολούθησης. Ναι, ναι. Αυτό είναι η παρακολούθηση υλοποίησης της σύμβασης. Μπορεί να είναι η κυρία Λαγνώσο και στα δυο. Μπορεί. Μπορεί. Άρα ο κύριος Τσότσος είναι τακτικό μέλος. Θα το γράψουμε. Και από την αντιπολίτευση έναν πληρωμανικό παρακολούθηση. Και από την αντιπολίτευση, παρακαλώ. Και από την αντιπολίτευση, κύριε Αδαγή. Ο κύριος Μαργαρίτης. Ο κύριος Μαργαρίτης. Θα βάλει και η ΔΕΙΑ και έναν εκπρόσωπο με έναν πληρωμαστήρι. Και ένα το Πανεπιστήμιο. Ωραία. Σας ευχαριστούμε, κύριε Αναγνώστου. Ωραία. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα. Πάμε στο έβδομο θέμα. Έγκριση του τρόπου δημοπράτεισης. Καθαρισμός τάφρων στο εθνικό δίκτυο της ΠΕΠΣΝΟ ΓΡΑΒΕΝΟ. Προϋπολογισμός 212.000 ευρώ με FBI 24%. Ο κύριος Αναγνώστου, η συγγεντής. Ναι, κύριε Αναγνώστου. Στο πρόγραμμα της ΑΕ 541, που αφορά τις επαναλαμβανομένες δράσεις της περιφέρειας, εντάσσονται έργα καθαρισμού τάφρων στο εθνικό δίκτυο των ΠΕΠΣΛΟΝ. Το συγκεκριμένο έργο είναι ο καθαρισμός τάφρων στο εθνικό δίκτυο της ΠΕΠΣΛΟΝ ΓΡΑΒΕΝΟΝ προϋπολογισμού 212.000 ευρώ και προτείνεται ο διαγωνισμός να διανεργηθεί με ανοιχτή διαδικασία, με ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό. Ευχαριστώ. Άρα, με ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι, ομόφωνα. Πάμε στο όγδο θέμα, έγκριση υποβολής πρότασης στο ΕΑΠ 2012-2016 για το έργο με τίτλο παρακολούθηση και διαχείριση εγκαταστάσεων κατά τη λειτουργία των φραγμάτων Συσανείου, Μηλοχωρίου, Μεσόβουνου και Πραμόριτσα-Κοζάνης. Εισηγητήσει ο κ. Πλακετάς. Κύριε Πλακετά. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως είναι γνωστό, η Περιφυρακή Νότα Κοζάνης έχει τέσσερα φράγματα, τέσσερις ζωντανούς οργανισμούς, όπως συνηθίζουμε να λέμε, το φράγμα Συσανείου, το φράγμα του Μηλοχωρίου, του Μεσοβούνου και το φράγμα Πραμόριτσα, που είναι και το μεγαλύτερο από όλα. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και μέχρι την ανάληψη των έργων από τους αντίστοιχους φορείς λειτουργίας για όλη αυτή τη διαδικασία που λειτουργούν τα φράγματα, απαιτείται η παρακολούθηση της συμπεριφοράς των συγκεκριμένων φραγμάτων, κύριε Πρόεδρε, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής τους σε κάποια και την πλήρωση των ταμιευτήρων, ώστε να εξασφαλίζεται η εύρημη λειτουργία και τελικά να επιτελέσουν και τους σκοπούς για τους οποίους κατασκευάστηκαν. Ειδικότερα για τα φράγματα που προαναφέρθηκα, θα πρέπει να υπάρχει συστηματική μέτρηση και μεταβολή των μεταβολών με συγχωρείται και προκαθορισμένων σημείων στο φράγμα, οργανωμετρήσεις, και δεύτερον να υπάρχει διαχείριση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Σας παρακαλώ να κρίνουμε την έγκριση της υποβολής πότασης στο ΕΑΠ 2012-2016 με ένα ποσό που είναι 36.237, προκειμένου να υπάρχει η παρακολούθηση αυτών των φράγματων. Σας υπερθυμίζω ότι η παρακολούθηση αυτή είναι υποχρεωτική έτσι για να μπορούμε να έχουμε τα στοιχεία που χρειάζονται στους τέσσερις αυτούς τους ζωντανούς οργανισμούς. Παρακαλώ για την έγκριση τους. Ευχαριστούμε κύριε Πλακεντά. Έχει και το τεχνικό δηλυτίο, άρα 36.237,92. Ομόφωνα κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα και το όγδο θέμα. Πάμε στο ένα το θέμα. Έγκριση υποβολής πρότασης στο ΕΑΠ 2012-2016 για το έργο με τίτλο Μελέτη Βελτίωσης του Δρόμου Κοζάνης Ιαννή στο Τμήμα Κοζάνης Λευκόβριση. Ναι κύριε Πλακεντά, εισηγητής ο κύριος Πλακεντάς. Ναι, είναι ένα θέμα για το οποίο κι άλλη φορά έχουμε αναφερθεί. Με έχει ρωτήσει και κατεπανάληψη και ο κύριος Θηστοφορίδης. Ο δρόμος προς τη Λευκόβριση είναι ένας δρόμος με πολύ μεγάλη κυκλοφορία και μια διαδρομή η οποία η υπηρεσία μας αλλά και η πολιτική ηγεσία, ας το πω έτσι, πιστεύει ότι θα πρέπει να δώσουμε μια ομορφότερη κατάσταση, μια άλλη διαδικασία. Σε έναν μήκος περίπου 1.380 μέτρων, κατά μήκος της επαρχιακής οδικής οδού, στην έξοδο της πόλης από το Καμίνι, όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε, έως τη διασταύρωση του πτεού με την Λευκόβριση, θα υπάρξουν εξής παρεβάσεις, θα υπάρξουν φωτιστικά τοποθέτηση σε όλο το μήκος της δεξιάς πλευράς επέμβασης, θα υπάρξουν διαδικασίες για την αποστράγηση των νερών και αποχέτευση του οδοστρώματος, έτσι ώστε να μπορούν με κατάλληλον τρόπο να γλυτώσουμε από τις όποιες διαδικασίες υπάρχουν εκεί και στις γειτονικές ιδιοκτησίες. Έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε την μεγαλύτερη προσπελασιμότητα των πεζών, θα υπάρχει ένα πεζοδρόμιο δύο μέτρα στη δεξιά της οδού και ένα μεταβλητό σε πλάτος στην αριστερή πλευρά, στο χώρο όπου αυτό μας διατίθεται και όπως μας διατίθεται, καθώς επίσης όπου χρειάζεται από τους κανόνες ασφάλισης, θα υπάρχουν και στη θέα ασφάλειας με την κατακόρυφη κεριζόντιασή μας. Νομίζω ότι είναι ένα σημαντικό έργο που θα βοηθήσει πάρα πολύ, θα ανοίξει ίσως και δρόμους για να μπορούν οι πολίτες μας να περπατούν και προς αυτή την πλευρά της πόλης και νομίζω ότι έτσι φέρνουμε κοντά τις κοινωνίες των όμορων κοινοτήτων με το Δήμο Κοζάνης, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια πιο ανθρώπινη πόλη. Παρακαλώ λοιπόν για την έγκριση της υποβολής της πρότασης στο ΕΑΠ, ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι 71.135,66 ευρώ συλλημπαραδοχωμένου και του ΦΠΙΑ και φορέας της συλλοποίησης είναι η αναπτυξιακή ελληνικής μακεδονίας ΑΕΠΣΛΟ. Κύριε Χρυστοφορίδη, θέλετε να πείτε κάτι. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Αυτό είναι ένα έργο το οποίο το ζητάει όλη η τοπική κοινωνία της Λευκόβρισης. Ξέρετε πολύ καλά ότι είναι το πιο κοντινό χωριό το κέντρο της πόλης και δεδομένων των συνθηκών των τελευταίων ετών τα παιδιά που δεν έχουν και λεφτά για μετακινήσεις, ανεπικατεβαίνουν τα πόδια στην Κοζάνη. Νύχτα αυτός ο δρόμος τον έχετε προπατήσει όλοι σας εδώ πέρα φαντάζομαι, είναι πολύ επικίνδυνος. Οπότε αν εμείς ως Περφυριακό Συμβούλιο κάνουμε αυτή την παρέμβαση, πιστεύω ότι θα λειτουργήσει πολύ ευεργετικά όχι μόνο για τη Λευκόβριση αλλά και τα επόμενα χωριά. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Χρυστοφορίδη. Ομόφωνα κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα. Πάμε στο δέκατο θέμα. Είναι τυπικό το θέμα μέτρα ρύθμισης κυκλοφορίας για την εκτέλεση των έργων από κατάστασης κατολύσης στον επαρχιακό δρόμο αυγερινού βυθού Πενταλόφου. Επισκυβεί τη μήματος επαρχιακού οδικού δικτύου εκεί στον αυγερινό βυθό Πενταλόφου από το 00 μέχρι το 3000. Άρα είναι μέτρα ρύθμισης κυκλοφορίας, είναι τυπικό το θέμα. Ομόφωνα κύριοι συνάδελφοι. Είναι μέτρα ρύθμισης. Ομόφωνα έτσι κι αλλιώς, κύριε Πρόεδρε, μόνο που πρέπει να μας αφήσει και εμάς ως πλακεντάς να κάνουμε κανένα έργο και εμείς στο βόγειο από τον Οκτώβριο και μετά. Σας ευχαριστώ πολύ. Χαίρομαι που αναγνωρίζετε ότι έχουμε κάνει τόσα πλάγματα. Σας ευχαριστούμε πολύ. Και σας ευχαριστούμε πολύ γιατί αυτό το κομμάτι... Δεν προλαβαίνεται τίποτα και κοσμίδι. Όχι, να πείσουν, να κάνουμε και εμείς, λέω, κανένα έργο μετά τον Οκτώβριο. Άρα, κύριοι συνάδελφοι, το 10ο θέμα ομόφωνα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το έργο αυτό. Ευχαριστούμε. Πάμε στο 11ο θέμα, κύριοι συνάδελφοι. Έγκριση προγράμματος κεντρικών αυτοτελών πόρων 2019 Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης ο κύριος Πλακεντάς. Ναι, κύριε Πρόεδρε, με βάση κάποια χρήματα τα οποία έχουν έρθει και από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους του ΣΚΑΠ, όπως λέμε, και πρέπει να κατανεμηθούν. Εντάσσουμε σε κάθε κατηγορία ένα ποσό, το οποίο θα μπορέσουμε να προϋπολογίσουμε για το υπόλοιπο του 2019. Και βεβαίως, για όλη τη χρονιά, εάν και εφόσον η διοίκηση έχει συνέχεια στην επόμενη θητεία. Συγκεκριμένα, στον τομέα Γεωργία Έργα Γεωργικών Υποδομών είναι 200.000 ευρώ. Στην κατηγορία Τουρισμός Αθλητισμός Πολιτισμός Μνημεία είναι ένα ποσό 290.000 ευρώ. Στην κατηγορία Περιβάλλων είναι 100.000 ευρώ. Με συγχωρείτε. Στην κατηγορία Σύνταξη Διαφόρων Μελετών Προγραμματικές Συβάσεις είναι 309.000 ευρώ. Στην κατηγορία Δράσεις Κοινωνικών Υποδομών είναι 175.000 ευρώ. Στην κατηγορία Συβάσεις Προμηθειών και Υπηρεσιών είναι 298.000 ευρώ. Και στην κατηγορία Ίδρυψη-Αποχέτευση είναι 100.000 ευρώ. Παρακαλώ λοιπόν για την έκδυση του προγράμματος, το οποίο κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα ονοματίζει τόποιο έργο εντάστασης στους σχεδικούς αυτελείς πόλους. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα. Πάμε στο 12ο θέμα. Είναι τρόπος εκτέλεση του έργου δημιουργία Master Plan για την ειράρχιση και διαχείριση ρεμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Φλόρινα, με προορισμό 42.999.46 ευρώ. Είναι από το τεχνικό πρόγραμμα της ΠΕ Φλόρινας. Κύριε Μπύρο. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Αγαπητοί συνάδελφοι, πρόκειται για μια πολύ σημαντική παρέμβαση. Μετά την κατάργηση της αρμοδιότητας από τους δήμους για την ασθενόμεση και το καταρισμό των ρεμάτων, από την δημοσίωση του Ανωτέρου Νόμου του 24 του νόμου 4555 του 2018, της 19-7 του 2018, όπως ξέρετε, η αρμοδιότητα αυτή πάει στις περιφέρειες. Στο πλαίσιο της Ανωτέρου Αρμοδιότητας, όπως ξέρετε και η Περιφερειακή Ενότητα Φλόρινας, έχει μεγάλο ιδάτινο δυναμικό και έχει πολλές αναγκαίες παρεμβάσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν στα ρέμματα. Παράλληλα, δεδομένη στις Ανωτέρου πρόσφατης τρομποποίησης, η αρμόδια τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας αδυνατεί να έχει γνώση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία βρίσκονται τα ρέματα της Περιφερειακής Ενότητας Φλόρινας, με αποτέλεσμα να καθίσατε απαραίτητη καταρχήν καταγραφή των ρεμάτων, ανάλογα με το βαθμό επικιδυνότητας που παρουσιάζουν και την κατάστασή τους. Ενέργειες που απαιτούν επιτόπιες αυτοψίες και ιεράρχηση τους, ανάλογα με την αναγκαιότητα που παρουσιάζει κάθε ένα για καθαρισμό. Ειδικότερα, ύψεις σημασίας για την Περιφερειακή Ενότητα Φλόρινας αποτελούν τα ρέματα εντός οικισμών, που εμφανίζουν ιδιαίτερη επικιδυνότητα και λόγο του χαρακτήρα που χρειζούν ιδιαίτερη προστασίας. Ειδικότερα, οι προτεινόμενοι με την παρούσα εισήγηση παροχή υπηρεσίας, με τίτλο «Δημιουργία Master Plan για την ιεράρχηση και διαχείριση των ρεμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Φλόρινας», συνολικού προϋπολογισμού εργασιών 34.676,99 ευρώ, μη συμπεριλαμβονέμου VPA, το οποίο θα υλοποιηθεί από τη διεύθυνση τεχνικών έργων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αφορά εργασίας, καταγραφής και ειράρχισης των ρεμάτων της περιοχής, ανάλογα με την επικιδυνότητα και την επιτακτικότητα που παρουσιάζει κάθε ένα για καθαρισμό και η ειδικότερη έμφαση θα δοθεί κυρίως τα ρέματα εντός οικισμών, που χρειζούν, όπως είπαμε, ιδιαίτερη σημασίας. Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα, λόγω και της περιόδου που θα διανύσουμε το επόμενο διάστημα, της ανοιξιάτικης περιόδου που θα έχουμε μεγάλες βροχοπτώσεις, ζητώ από το Περιφερειακό Συμβούλιο την έγκριση προσφυγής, τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, σύμφωνα με την περίπτωση ΓΑΜΑ της παραγράφου 2 του Άρθου 32 του νόμου 44-12-2016, για τη σύναψη σύμβασης με αντικείμενο την παροχή υπηρεσίας, δημιουργία Master Plan για την ιεράρχηση και διαχείριση των ρεμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Φλόρινας, προϋπολογισμού εργασιών 34.676,99 ευρώ, με VPA 24,99 ευρώ ή τις συνολικά προϋπολογισμού 42.999,46 ευρώ. Υπάρχουν ερωτήσεις, κύριοι συνάδελοι. Ναι, κύριε Βόσδου. Νομίζω ότι αυτό ήταν μια ανάλυση, την οποία έκαναν οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας, κύριε Βόσδου. Και επειδή, όπως γνωρίζετε κι εσείς, υπάρχουν πάρα πολλά φαινόμενα από τη μοίρα σας, δεν ξέρω. Υπάρχει άλλη ερώτηση. Υπάρχουν τοποθετήσεις. Ναι, κύριε. Μετά τη Γουζάνη περνάει η Φλόρινα. Δεν ξέρω οι άλλες περιφερειακές ερώτες θα το κάνουμε. Κύριε Αδαμόπλε και ο κ. Συμανδράκος. Επειδή τα ρέματα εδώ και 8 μήνες, αυτό είναι σοβαρό. Έχουν περάσει ως ευθύνη αρμοδιότητας διαχείρισης της ΠΕ, έχει δρομολογηθεί δηλαδή και για τις Άρκες ΠΕ? Υπάρχει άλλη ερώτηση, κύριε Συνάδελφη. Εγώ, κύριε Πρόεδρε. Ναι, κύριε Γιωσέ. Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης ή αντιπριφερειάρχα για ποιο λόγο γίνεται και δεν γίνεται με διαγωνισμό. Λόγω του κατεπίγοντος, όπως είπα, και της αναγκαιότητας που πρέπει να προλάβουμε τα κυριακά φινόμενα που θα ακολουθήσουν και κατά τη διάρκεια της περιόδου. Υπάρχει περίπου ένα σημαντικό ποσό το οποίο μπορούμε να το διαθέσουμε για να κάνουμε σημαντικές παρεβάσεις σε όλη την περιφερειακή ενότητα. Γι' αυτό το λόγο ζητάμε να γίνει αυτή η διαδικασία όσο γίνεται πιο γρήγορα. Μαθαίνουμε. Ευχαριστού. Είναι κάποιος άλλος? Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα το 12ο θέμα. Πάμε στο 13ο θέμα. Το 13ο θέμα ακύρωσης υπαρήττων 79 του 17 απόφαση και έγκριση του τρόπου εκτέλεση του έργου προστασία πρανών από καταλυστήσεις οδικού δικτύου π.ε. Φλόρινας προϋπολογισμού δαπάνισης 180.000 ευρώ με F.P.A. Ο κύριος Μπύρος. Πρόκειται για το τρόπο εκτέλεσης του έργου προστασία πρανών και καταλυστήσεων του οδικού δικτύου π.ε. Φλόρινας και ζητάμε να ακυρωθεί η πρώτη απόφαση όπως αναφερθήκατε κύριε Πρόεδρε με 130.000 ευρώ και να μπει επίπρόσωπος προϋπολογισμός άλλες 50.000 ευρώ σε 180.000 ευρώ δηλαδή με το F.P.A. αυτό της δημοπράθυσης με ανοιχτή διαδικασία του άρθρου 27 και του άρθρου 36 ηλεκτρονικός διαγωνισμός με χρήση του ΕΣΙΔΙΣ και το σχετικό νόμο που αναφέρετε το 44-12-2016. Κύριε Περφερειάρχα έγινε τροποποίηση. Έγινε, έγινε, έγινε. Κύριε Κάτανα, έχει γίνει τροποποίηση από 130-180 γιατί από τη μια στιγμή ήταν 130, τώρα ερχόμαστε και λέμε 180, το δεν γίνεται. Έγινε. Γιατί δεν αναφέρετε. Αναφέρεται παρακάτω. Δεν το βλέπω κύριε Εμπύρο. Έχει γίνει. Έχει γίνει. Γι' αυτό είπαμε πολλές φορές κύριε Περφερειάρχα να συνοδεύετε και από το τεχνικό δελτίο και έρθε μόνο ένα έγγραφο. Ομόφωνα κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα. Ναι, ναι, έχει γίνει, έχει γίνει. Ναι, θα το δούμε λίγο από τη Γραμματεία να διευκρινιστεί αν έχει γίνει αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Πάμε στο δέκατο τέταρτο θέμα. Έκριση συγκρίσης έργων στην Επιτροπή Παρακούληση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος σε Απ' Περιφέρειας Δυτικής Μαγκεδονίας στο πλαίσιο ανάπτυξης 12-16 από τον κύριο Περφερειάρχα. Πρόκειται για τρία έργα. Το ένα αφορά τη μελέτη βιοσημότητας των οικισμών του Δήμου Αμιντέου που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκθεσης ανάγκες. Όπως γνωρίζετε, αγαπητοί συνάδηλοι, σε ενημέρωση που έγινε στα Βαλτόνερα στις 17-12 του 2017 με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Μαγκεδονίας και σε συνεργασία με τον Δήμο Αμιντέου, ο καθηγητής κ. Λέκας παρουσίασε τα αρχικά συμπεράσματα στο πλαίσιο υλοποίησης της υπογραφής σας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μαγκεδονίας και του Εθνικού Καποδοσιακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η δέπικη δεινότητα του οικισμού Αναργύρων και Βαλτόνερα του Δήμου Αμιντέου αποτυπώνεται συνοπτικά από τις 3-11 του 2018. Επιστολή του καθηγητή σε συνέχεια αντίστοιχες ενημέρωσεις μας που έγινε στις 1-3 του 2018. Η κήρυξη της ευρύτερης περιοχής εκατάστασης έκθεσης ανάγκης πολιτικής προστασίας έγινε αρχικά στις 11-6 του 2017 με απόβαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μαγκεδονίας και ανανεώθηκε στη συνέχεια με τελευταία ανανέωση στις 24-19 του 2018. Παράλληλα, ο Δήμος Αμιντέου ζήτησε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την πραγματοποίηση τεχνογεωλογικής αναγνώρισης με σκοπό την εξέταση των κατολυστητικών φαινομένων και των επιπτώσεών τους, καθώς και την εκτίμηση την επικίνδυνοτητα για τους εμπεριαζόμενες κατασκευές. Η παραπάνω εργασία ολοκληρώθηκε και για τα απορίσματα της ενημερώθηκε η πρόσωπη του κατοίκου της περιοχής, ενώ θα ακολουθήσει και πιο δεδομένη ενημέρωση. Ύστερα από τα παραπάνω θεωρείται αναγκαία η σύνταξη Μελέτης Βιωσιμότητας του οικισμού Βαλτονέρων και των οικισμών της ευρύτερης περιοχής, έστει ώστε οι φορείς και οι κάτοικοι να έχουν γνώση της προοπτικής της ευρύτερης περιοχής τους. Λοιπόν, είναι το ποσό αν έρχεται σε 49.600 ευρώ και αφορά τη Μελέτη Βιωσιμότητας των Οικισμών του Δήμου Αμιντέου που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκθεσης ανάγκης και φορέας υλοποίησης θα είναι από τη Εξεκτή Δυτικής Μαγεδονίας, Άγγου. Θα πω και για το δεύτερο. Ναι. Πρόκειται για τη Μελέτη Σύντοξης Κτηματολογίου. Πρόκειται για το έργο το οποίο εντάχθηκε στο ΕΑΠ της Περιφέρειας Δυτικής Μαγεδονίας και αφορούσε το φυσικό αντικείμενο το οποίο δημορφώθηκε σε συνεργασία και κατόπιν οδηγών από την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Κατασκευής Ιδραυλικών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών. Πρόκειται για το έργο που όπως γνωρίζετε ολοκλήρωσης του αρδευτικού της τριανταφυλλιάς και το έργο αυτό χρειάστηκαν επιπρόσθετα στοιχεία όσον αφορά τη μελέτη και τη συμβατική υποχρεώση που είχαμε με την πρώτη σύμβαση. Για το έργο αυτό χρειάστηκε συμπληρωματική σύμβαση. Το έργο αυτό είναι περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ και θα πρέπει να ενταχθεί στο ΠΑ και έχει ήδη καταθεθεί η συγκεκριμένη πρόταση. Και πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξει για την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων μελετών, οι οποίες ζητήθηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο, επιπρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 50.000 ευρώ και το φυσικό αντικείμενο θα είναι από 140.000-190.000 ευρώ και φορέας υλοποίησης είναι η Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας. Και το τρίτο... Το τρίτο αφορά... Αναβάθμιση ευφισταμένων εγκαταστάσεων του ΔΑΚ Αμιντέου. Αφορά το έργο την αβάθμιση των ευφισταμένων εγκαταστάσεων του ΔΑΚ Αμιντέου και αφορά συγκεκριμένα τη βελτίωση της απορροής των όβρων υδάτων στο γήπεδο ποδοσφαίρου. Το εν λόγω έργο χορδοτείται εντός του Δήμου Αμιντέου στη Δημοτική Κοινότητα Αμιντέου. Ειδικότερα, πρόκειται για να κατασκευαστεί σύστημα απορροής των όβρων υδάτων εντός του ποδοσφαιρικού γηπέδου, αφαίρεση της φυτικής γης, γαζών, εξκαφή εργασιών και περιμετρικών καναλιών, διατήρηση και κατασκευή οπόων απορροής, κατασκευή στραγγιστηρίου, τοποθέτηση κλωλουτάπητα και σημεία επέμβασης, βελτίωση της ευφιστάμης επιφάνειας του γαζών με επανασχωρά. Αφαίρεση της φυτικής γης, γενικότερα, είναι μια παρέμβαση, η οποία χρειάζεται να γίνει στο γήπεδο του Αμιντέου και το συνολικό κόστος για την κατασκευή αυτή είναι 24.800 ευρώ και φορέας υλοποίηση είναι ο Γυμναστικός Σύλλογος Ερμής Αμιντέου. Ερωτήσεις, κύριοι συνάδελφοι, ο κύριος Βόσδο. Φορέας υλοποίησης θα είναι ο Ερμής Αμιντέου. Ακριβώς, ναι. Άλλη ερώτηση. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Κύριε Εμπύρο, το να δοθούν 24.800 ευρώ πόσα είναι στην ομάδα στον Ερμή για να κάνει αυτές τις, που δεν έχουν τεχνική υπηρεσία ούτε τίποτα. Ούτως ή άλλως, συζητήσαμε με τον ίδιο Αμιντέου, η αρμοδιότητα και η ευθύνη όσον αφορά τα έργα τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν στο γήπεδο Αμιντέου, θα υλοποιηθούν μετά και από τον έλεγχο των οποίων κάνουν και δικές μας υπηρεσίες. Δεν θα γίνει έτσι το έργο. Θα υπάρχουν τα σχετικά παρασκευάκια και θα γίνει έλεγχος από τις υπηρεσίες της περιφερειακής ενότησης. Μα λέτε, κύριε Εμπείρο, φορέας υλοποίησης είναι ο Γυμναστικός Σύλλογος Ερμής Αμιντέου. Η ομάδα δηλαδή. Ναι, η ομάδα έχει τη δυνατότητα, σύμφωνα με τις ανάγκες τις οποίες έχουν προκύψει, να υλοποιήσει τα σχετικά έργα τα οποία χρειάζονται για το γήπεδο. Ναι, κύριε Φοσδό. Πρώτον, κύριε Εμπείρο, το ΔΑΚ δεν είναι του Ερμή. Το ΔΑΚ, το γήπεδο, δεν είναι του Ερμή. Έχει γίνει παραχώρηση χρήσης. Έχει γίνει παραχώρηση χρήσης. Και εγώ, κύριε Πρόεδρε, δεν θα το ψηφίσω και ζητώ αυτή τη στιγμή να γίνει κάτω από την αρμοδιότητα της περιφερειακής ανότητας. Κύριε Εμπείρο, αυτό το έργο, με συγχωρείτε που επιβένω, αυτό το έργο μπορεί να γίνει προγραμματική σύμβαση με το Δήμο, αφού αυτό το ΔΑΚ ανήκει στο Δήμο Αμυντέο και ο Δήμος να κάνει αυτές τις ενέργειες που λέτε για το χόρτο, για τα όμβρια, γύρω γύρω και όλα αυτά. Για ένα γήπεδο το οποίο δεν ανήκει στην ομάδα, δεν μπορεί να ανωθούν λεφτά και να κάνει παρέμβαση η ομάδα, νομίζω δεν είναι ανόμιμο. Οι συνάδελφοι θα αποφασίσουν. Κύριε Περφυράρκα, θέλετε να πείτε κάτι. Επειδή έτυχε να ασχοληθώ λίγο με το θέμα που έχετε ενημερωθεί, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όλες οι ευρύτερες εγκαταστάσεις του Δήμου Αμυντέου που γίνανε στην περιοχή, υπήρχε πρόβλημα από τις αδιοδοτές, δεν ήταν αδιοδοτημένες. Αν αντιλαμβάνεις το οποιαδήποτε παρέμβαση να γινόταν εκεί, έπρεπε να ακολουθούν άλλες διαδικασίες και συνδράμουμε προς αυτή την κατεύθυνση, έτσι δεν είναι κύριε Μπύρο. Διότι δεν μπορούσε ο Δήμος να τα επεξεύθει έτσι ώστε να νομιμοποιηθούν αυτές τις εγκαταστάσεις για να μπορέσουμε μετά να παρέμβουμε και ο Δήμος είτε εμείς με τη συντρομή μας για να λομιπηθούν τα όποια έργα χρειαζόταν. Είτε στο γήπεδο που υπάρχει εκεί και να είναι νομιμοποιημένο για τη συντήρησή του, για τα αποδητήρια που είχαν προβλήματα γιατί δεν είχαν οι άνθρωποι, είχα εγώ ίδιος και τα είδε, έχω άποψη δηλαδή του θέματος, όπως και το γυμναστήριο υπήρχε πρόβλημα. Λοιπόν, νομίζω ότι από αυτού θα πρέπει να συνδράμουμε έτσι ώστε όλες αυτές οι εκκρεμότητες, με αυτές τις διαδικασίες, να μπορέσουν οι άνθρωποι να έχουν ασφαλέστατες, γιατί παίζει ρόλο η ασφάλεια, γενικόσμους εκεί, εγκαταστάσεις και με προοπτική στο μέλλον και όχι να αυθύρονται από διάφορες άλλες διαδικασίες, είτε δεν έχουν αποχειοτευτικά, είτε δεν έχουν αυτά που πρέπει να παρεύουμε. Κύριε Περιφερειάρχα, κανένας εδώ μέσα δεν νομίζω να λέει να μην δοθούν και να μην γίνουν. Ο τρόπος το να ανατεθούν, να δοθούν τα χρήματα στην ομάδα, πιστεύω ότι δεν είναι σωστός. Ο φορέας υλοποίησης. Κύριε Περιφερειάρχα, αυτά τώρα οι καταστάσεις είναι αδειοδοτημένες ή όχι ακόμη, έχουν αδειοδοτηθεί. Κύριε Περιφερειάρχα, η ένστασή μας, ναι, ναι, επειδή ο κύριος αντιπεριφερειάρχης Φλόρινας εισηγείται, επειδή ο κύριος αντιπεριφερειάρχης Φλόρινας εισηγείται για το συγκεκριμένο έργο φορέα υλοποίησης του Αθλητικού Σωματίου Ερμής Αμιντέου, η ένστασή μας είναι ως προς αυτό και προτείνουμε το αυτονόητο να είναι η Περιφερειακή Ενότητα Φλόρινας. Ή αν δεν θέλουμε να γίνει μια προγραμματική σύμβαση, ας γίνει η προγραμματική σύμβαση με τους τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου. Το σωστό είναι να γίνει η προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο. Γιατί το Αθλητικό Σωματίο δεν έχει ούτε τεχνικές υπηρεσίες ούτε τη συγκρότηση. Δεν έχει σχέση. Απολύσης τον Επίτροπο. Είναι θέμα νομιμότητας. Νομίζω ότι με αυτές τις παρατηρήσεις, συμφωνώ με τις παρατηρήσεις, να εγκριθεί και να βάλουμε ως φορέα την υπηρεσία της Ενότητας να υπάρξει μια προγραμματική. Γιατί η αρμοδιότητα ανήκει στους Δήμους για τη συντηρησία όλων αυτών των εγκατοστάσεων. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια προγραμματική. Πρέπει να γίνει μια προγραμματική, Γιώργο, με τον Δήμο. Πρέπει να γίνει μια προγραμματική με τον Δήμο. Και ανάλογα με το πώς αποφασίσει ο κύριος αντιπρεβές να κάνουμε την ανάλογη προγραμματική σύμβαση του επόμενου Συμβούλου. Ναι, αλλά και πάλι αν το κάνει η Περιφερειακή Ενότητα, πάλι θα γίνει προγραμματική σύμβαση γιατί το 10 ανοίγει στο Δήμο. Άρα και στην αν χρειάζεται μια προγραμματική. Δεν μπορεί να κάνει με τον Σύλλομο. Δεν είναι. Όχι, δεν μπορεί. Βάσει του νόμου δεν μπορεί να κάνει. Κύριε Πρόεδρε. Η ΠΕ, Φλόρινα, με τον Δήμο Αμιντεού, είτε μη φορέ συλλοποίηση τεχνικές υπηρεσίες της ΠΕ, είτε μη φορέ συλλοποίηση τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου. Απλώς θα έχουν διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά. Κύριε Δακί, ούτε και στη μια και στην άλλη περίπτωση πρέπει να γίνει προγραμματική με τον Δήμο. Απαραίτητα. Κανένας εδώ μέσα δεν θέλει να δοδούν τα λεφτά, αλλά να πάνε με τον νόμιμο. Ναι, κύριε Κιωσέ. Άς επιλέξει να γίνει με όποια μορφή θέλουν. Θα ακολήσει τον Επίτροπο χίλιατα εκατό. Ναι, κύριε Κιωσέ. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Σας παρακαλώ λίγο ισχία. Θα συμφωνήσω με την τοποθέτηση του κυρίου Περιφεριάρι για τις ανάγκες. Μάλιστα, επιτρέψτε μου να πω ότι για τον Φιλότα δεν είδαμε τίποτα, κύριε Περιφεριάρι. Όταν δούμε δημόσια θα σας ευχαριστήσουμε. Εάν έχετε κάτι να το ακούσω, να πω τώρα. Ευχαριστώ εγώ. Εάν κάτι έγινε για τον Φιλότα, να το ακούσουμε. Ο Φιλότας είναι το τρίτο μεγαλύτερο τοπικό διαμέρισμα της ΠΕ Φλόρινας. Και πέστε μου μέχρι σήμερα αν έχει δοθεί ένα ευρώ στα τεσσερά μισή χρόνια. Τώρα, εγώ να το ακούσω. Ευχαριστώ. Στο Φιλότα. Στο Σύλλογο, ναι. Προχωρήστε στο θέμα, όμως, κύριε. Εννοείται πεντακόσια ευρώ στο Σύλλογο για σουβλάκια και μπίρες. Προχωρήστε στο θέμα. Α, εντάξει. Ευχαριστούμε. Στο θέμα, στο θέμα. Κύριε Τσότσο. Ευχαριστούμε, κύριε Τσότσο. Ευχαριστούμε. Και καταβάλλουμε προσπάθειες εκείνο το πρόβλημα, το γιαπί που υπάρχει, να το ξέρετε. Θα το ανέφερα, κύριε Περιφερειάρχα. Θα το ανέφερα κι αυτό. Ένα λεπτάκι, δεν θα μακρηγορήσω. Όπως σωστά είπε και ο κύριος Βόσδου και εσείς, κύριε Περιφερειάρχα, όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις ανήκουν στους δήμους. Τώρα, εάν ο δήμος Αμυντέου το παραχώρησε στον Ερμή για χρήση, να επισκευάζει και να κάνει πιο λειτουργικά ταποδητήρια. Μάλιστα πρόσφατα, αναρτήθηκε και στο διαδίκτυο με χρήματα από τον τοπικό πόρο, ο δήμος Αμυντέου βελτίωσε το κλειστό του γυμναστήριο, που είναι ένα στολίδι για το δήμο μας. Πώς, λοιπόν, ο δήμος μπορεί και κάνει το κλειστό του γυμναστήριο στολίδι και δεν μπορεί να κάνει το γήπεδο, το πρώτο ερώτημα, γιατί λέμε να το κάνει ο Ερμής. Ο Ερμής έχει μια διοίκηση και, επιτρέψτε μου να πω, με τα λύπεις βέβαια, φέτος παραπαίει και είναι δεδομένο ότι θα πέσει από τη γάμα εθνική που αγωνίζεται, είναι πρωτελευταίος. Και τελευταία επίσης αρνητικό είναι η Μελίτη, δυο ομάδες της ΠΕ Φλόρινας. Άλλο βέβαια κομμάτι αυτό. Τώρα, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνει ο Ερμής το γήπεδο, κύριε Αντιπηρυφερία Άρχα. Υπήρξαν και ποδοσφαιριστές με μακραίον υπαρουσία στα γήπεδα και ξέρετε ότι καμιά διοίκηση ποτέ δεν έκαμνε κανένα διοίπεδο. Σε όλες τις θέσεις. Είναι καλός μπαλαδόρος. Σε όλες τις θέσεις τις κάλυπται με επιτυχία ο κύριος Μπύρος. Ήθελα λοιπόν, για να μην μακρυγαρήσω, να παρακαλέσω κύριε Περιφερειάρχα και στο Φιλότα. Από το 2004, υπάρχει το μοναδικό για ποιοι κλειστό γυμναστήριο, το οποίο βέβαια κάποιοι βιάστηκαν, του δώσαν και όνομα πριν γεννηθεί το παιδί, το έχουν βαφτίσει. Και έτσι βέβαια φαινόμενο της εποχής είναι να γεννιούνται και να μην τα βαφτίζουν. Εκεί βιάστηκαν και το βαφτίσαν πριν γίνει το κλειστό γυμναστήριο, το δώσαν και το όνομα. Πατριώτη μας αθλητή, όχι ότι είναι κακό βέβαια αυτό, αλλά ποτέ δεν δώθηκε ένα ευρώ για αυτό το γυμναστήριο. Και αν και εφόσον μπορούν να κάνει ο Δερμήσα Μητέο, κύριε Εμπύρο, 25.024 στο γήπεδό του, δώστε άλλα 25.000 στο Φιλότα να εισηγηθώ εγώ να σας κάνουμε και πίτημο δημότη, διότι 25.000 τελειώνει η τυχοπία. Κύριε Τσότσο, ξέρω ότι έχετε συμπεθέρια. Συγγνώμη να δώσω και ένα ευθράπελο τόνο στην συζήτηση. Όχι, καλό είναι! Σε χαρά μας και τιμή μας είναι που σας έχουμε στο Φιλότα συμπέθαιρο. Αλλά πέραν των 500 ή 1000 ευρώ για σουβλάτια και για ρετσίνες σε κάποιους συλλόγους, έργο ούτε 1000 ευρώ δεν έχει δοθεί στο Φιλότα. Δεν θέλω να πω περισσότερα, γιατί ο απολογισμός των πεπραγμένων έγινε. Τον ίδιο απολογισμό θα τον κάνουν και τοπικές κοινωνίες. Ευχαριστούμε, κύριε Πόστο. Όχι, όχι. Δηλαδή, οι δύο εγκαταστάσεις με τη ΔΥΟΜΑΖΑ, 35 εκατομμύρια ευρώ που ήταν προσδιορισμένοι αρχικός και διασμός να πάει στον Ελλήσποντο και έρχεται στο Φιλότα και στο Αμίντιο και άλλες 10 εκατομμύρια ευρώ που παρεβήκαμε και χρηματοδύσεις και από τον Πόρο του Δήμαου Αμίντιου για τη μικρότερη μονάδα της. Ναι, κύριε Εμπύρο. Πού γίνονται? Στην Κοζάνη γίνονται. Μην την ανοίγετε αυτή την κουβέντα. Εντάξει, εντάξει, εντάξει. Ωραία, ωραία. Ναι, κύριε Βόσδο. Το Γυμναστήριο του Φιλότα ξέρετε πως έγινε χωρίς άδεια, έτσι και γι' αυτό δεν μπορούμε να κυρίσουμε τη δικασία. Συνειμερωσχεί ο κύριος Βασιλιάδης ως Υφυπουργός Αθλητισμού και προσπαθούμε και αυτό να τονυμοποιήσουμε για να μπορέσουμε σύνδραμμα. Αυτό το αποστά τα λέξη τα που λέμε. Συνειμερωσχεί ο κύριος Βασιλιάδης ως Υφυπουργός Αθλητισμού και προσπαθούμε και αυτό να τονυμοποιήσουμε για να μπορέσουμε σύνδραμμα. Αυτό το αποστά τα λέξη τα που λέμε. Συνειμερωσχεί ο κύριος Βασιλιάδης ως Υφυπουργός Αθλητισμού και προσπαθούμε και αυτό να τονυμοποιήσουμε για να μπορέσουμε σύνδραμμα. Αυτό το αποστά τα λέξη τα που λέμε. Συνειμερωσχεί ο κύριος Βασιλιάδης ως Υφυπουργός Αθλητισμού και προσπαθούμε και αυτό να τονυμοποιήσουμε για να μπορέσουμε σύνδραμμα. Αυτό το αποστά τα λέξη τα που λέμε. Συνειμερωσχεί ο κύριος Βασιλιάδης ως Υφυπουργός Αθλητισμού και προσπαθούμε και αυτό να τονυμοποιήσουμε για να μπορέσουμε σύνδραμμα. Αυτό το αποστά τα λέξη τα που λέμε. Υφαίνεται όπως η ΕΕΠ τώρα ζητάει και στη Μακεδονική προς διαφοροποίηση αυτού του βάζου. Τέλος της σελίδας 12 αναφέρει, όλα τα παραδοταία από την Άγκο θα είναι στην ελληνική γλώσσα. Συνειμερωσχεί ο κύριος Βασιλιάδης ως Υφυπουργός Αθλητισμού και προσπαθούμε και αυτό να τονυμοποιήσουμε για να μπορέσουμε σύνδραμμα. Αυτό το αποστά τα λέξη τα που λέμε. Το δεύτερο σκέλος που είναι μελέτης σύνταξης θυματολογίου, 140 και 190 χιλιάδες ευρώ, φορέες συλλοποίησης αναπτυξιακής δυτικής Μακεδονίας ΑΕΠΑ, ομόφωνα και αυτό. Το τρίτο σκέλος, κυρίες συνάδελφοι, θα φέρει ο κύριος Μπύρος ο αντιπεριφεράχησης προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο και θα έρθει το θέμα. Εκτός προτέρων λέμε ναι στη χρηματοδότηση αλλά πρέπει να γίνει φορέας συλλοποίησης στο Δήμο Σαμιντέο. Άρα το τρίτο αποσύρεται η αναβάθμιση φυστάμενων εγκαταστάσεων ΔΑΚΑΜΙΝΤΕΟ. Συμφωνούμε κυρίες συνάδελφοι. Κύριε Πρόεδρε μπορούμε να το περάσουμε. Αυτό είπαμε κυρία Δακί ότι η χρηματοδότηση εκκρίνεται αλλά πρέπει να φέρει την προγραμματική σύμβαση. Δεν έχουμε πρόβλημα. Αν το φέρει θα το ξαναψηφίζουμε. Ναι κύριε Πόστο. Πάλι πρέπει να ο Δήμος να γίνει προγραμματική. Όταν θα έρθει στην Επιτροπή παρακολούθηση αισθάνει αλλαγμένο όπως λέει το Περιφερειακό Συμβούλιο και όταν θα ξαναπεράσει Περιφερειακό Συμβούλιο θα είναι ξεκάθαρο αυτό. Ότι θα γίνει με προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο. Ομόφωνα κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα. Το Δήμο. Το Δήμο Αμιντέο. Φορέα συλλοπίσει το τρίτο. Ο Δήμος Αμιντέο. Για να γραφεί στα πρακτικά. Πάμε στο δέκατο πέμπτο θέμα. Ισήγηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Έγκριση και κατάρτιση του προγράμματος έργων. 2.019 πιέψιλον Φλόρινας που χρηματοδοτούνται από τη ΣΑΕΠ 541. Ο κύριος Μπύρος. Ναι κύριε Πρόεδρε. Πρόκειται για τα έργα. Ασφαλτώστρωση εθνικού επαρχαιακού δικτύου του Δήμου Φλόρινας. 850.000 ευρώ. Νέο έργο. Ασφαλτώστρωση εθνικού επαρχαιακού δικτύου του Δήμου Αμυντέου. 910.000 ευρώ. Νέο έργο. Ευχαριστούμε. Πρόκειται για την ασφαλτώστρωση εθνικού επαρχαιακού δικτύου Πρεσπον. 2.019. 575.000 ευρώ. Με επιστώσεις 0, οι οποίες θα έρθουν μετέπειτα από την έδρα. Συντήρηση και βελτίωση κόμμων φωτισμού δικού δικτύου ΠΕ Φλόρινας. 65.000 ευρώ. Προμήθεια χρώματος ιαλωσφαιριδίων διαγράμισης για το 2019. 99.906 ευρώ. Επίσης, έχουμε την τροποποίηση του προγράμματος όσον αφορά τη συντήρηση τμήματος οδικού δικτύου Αμιντέου με το πραγματικό ποσό το οποίο υπάρχει σύμβαση. 79.735 ευρώ. Συντήρηση τμήματος οδικού δικτύου Πρεσπον 113.735 ευρώ, το οποίο είναι και η σύμβαση. Την μίσθωση μηχανημάτων αποχειονισμού πολιεργάτες 163.625 ευρώ. Σύμβαση συμπληρωματική. Την προμήθεια αλατιού αποχειονισμού 128.617 ευρώ. Και... Νομίζω αυτά είναι. Υπάρχει κάποια ερώτηση, κύριοι συνάδελφοι. Ναι, κύριε Πόσδο. Εδώ βλέπω ότι στον Πίνακα, καταχύν, αν είναι πρόχειρος ο κύριος από την Περιφερία, να μας πει ποια είναι η εξέλιξη, γιατί αν θυμάμαι καλά είχαμε χρηματοδοτήσει και προηγούμενα χρόνια σφαλτοστρώσεις στο υπαρχιακό δίκτυο και στο Αμίντο και στις Πρέσβες και τα λοιπά. Έχουν ολοκληρωθεί εκείνα τα έργα. Τα έργα στον Δήμο Αμιντέου που αφορούσαν τις τοπικές κοινότητες είναι σε εξέλιξη. Ναι, είναι μέσα και ο φιλότας. Θα γίνει τώρα, την άνοιξη. Έχει βγει ανάδοχος, έχουν γίνει οι διαδικασίες, έχουν γίνει τα μέτρα ρύθμισης κυκλοφορίας, θα προχωρήσει. Της Φλόρινας, που ήταν το 1,5 εκατομμύριο, έχει ολοκληρωθεί. Του Δήμου Αμιντέου, το πρώτο έργο που είχαμε, έχει ολοκληρωθεί. Του Δήμου Πρεσπόν έχουν ολοκληρωθεί τρία έργα περίπου 1 εκατομμυρίου 200.000 ευρώ. Τώρα θα είναι το επόμενο έργο που είναι 300.000 ευρώ, έχει βγει ανάδοχος. Και τώρα θα κάνουμε με αυτό το έργο συμπληρωματικά. Θα τελειώσουμε όλο το δίκτυο από το Πρεβάλλη, μέχρι και την Πρέσπα θα είναι νέο δίκτυο στο επαρχαϊκό. Και αν τελειώσουμε όλο το δίκτυο από το Πρεβάλλη και την Πρεσπα, θα έχουμε 113.000 ευρώ. Εντάξει, αυτά έχουν προστεθεί ήδη σε κάποια έργα τα οποία εκτελούνται. Επιμέλως θα εκτελεστούν στο συνολικό ποσό. Τώρα τα νέα έργα, όπως είπα, είναι τα 850, 910, τα 575. Με αυτά κλείνει η περιφερειακή ενότητα και το σχεδιασμό της για το επαρχαϊκό δίκτυο ευθύνης της περιφερειακής ενότητας. Είναι από μελέτη. Είμαστε έτοιμοι, ναι. Υπάρχει άλλη ερώτηση, κύριε Σινάδηλφη. Ναι, κύριε Μαργαρίτη. Στεφάνε, ανέφερες 8 έργα, και προμήθειες. Όχι μόνο αυτά τα 4, τα οποία έχεις παρακάτω και τον τρόπο δημοπράτησης. Ναι, είναι κάποια τροποποίηση. Εκεί είναι με μηδικές πιστώσεις. Αυτά δεν θα γίνουν? Θα γίνουν. Είναι με μηδικές πιστώσεις τώρα. Επειδή αναφέρεις μόνο τα 4 τρόπο δημοπράτησης, αυτά... Όχι, δεν έχουν αυτά τώρα επειδή είναι με μηδενική πίστοση. Για αυτό τα ανέφερα. Δεν ανέφερα το τρόπο δημοπράτησης αυτά. Ανέφερα ότι αυτά είναι νέα έργα. Επειδή ανέφερες υποσάγια. Όχι, νέα έργα είναι. Τρόπο δημοπράτηση είναι από εδώ και πέρα. Τώρα είναι η τρόπο δημοπράτηση. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα. Πάμε στο δέκατο έκτο θέμα. Τρόπος εκτήρηση του έργου ασφαλτώσουση Εθνικού Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Δήμου Αμυντέο 2019. Προεπολογισμός δαπάνης 910.000 ευρώ με το ΦΠΑ. Ελεκτρονική. Είναι με ανοιχτή διαδικασία το άρθρο 27. Ελεκτρονική. Τρόπος εκτέλεση του έργου ασφαλτώσουση Εθνικού Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Δήμου Αμυντέο 2019. Προεπολογισμός 850.000 ευρώ με το ΦΠΑ. Ανοιχτή διαδικασία το άρθρο 27. Και το άρθρο 36. Ελεκτρονικός διαγωνισμός με τη χρήση της εσυνδρίας. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα. Πάμε στο δέκαο οχτώ. Τρόπος εκτέλεση του έργου ασφαλτώσουση. Εθνικού Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Δήμου Αμυντέο 2019. Προεπολογισμός 575.000 ευρώ με το ΦΠΑ. Ελεκτρονικός διαγωνισμός με χρήση της εσυνδρίας. Το νόμο 4412 του 2016. Ομόφωνα το 18. Ομόφωνα. Πάμε στο 19. Τρόπος εκτέλεση του έργου συντήρησης βελτίου σκόπου φωτισμού οδικού δικτύου. Η Εψιλοφωνία. Συντήρησης βελτίου σκόπου φωτισμού οδικού δικτύου. Η Εψιλοφλόρας 2019. Προεπολογισμός 65.000 ευρώ με το ΦΠΑ. Είναι με συνοπτικό διαγωνισμό το άρθρο 117 του νόμου 4412 του 2016. Είναι 65.000. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα. Πάμε στο 20. θέμα. Έγκρισης τροποποίησης του πίνακα. Το πρόγραμμα που θα χρηματοδοθούν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ΣΑΕ 541 στοιχειώδης συντήρησης και αποχειονισμός είναι η συγγενής ο αντιπεριφεράτης Καστοριάς ο κ. Αδαμόπουλος. Ναι, κύριε Αδαμόπουλο. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Πρόκειται για την κατανομή ποσών στον συγκεκριμένο πίνακα για το ΣΑΕ 541. Να αναφέρουμε μερικά έργα που έχουν μπει μέσα, όπως οι εκβραχισμοί από φράξεις τεχνικών κοπήτων δένδρων με 15.000. Έχουμε από κατάσεις επαρχαιακής οδού από Νεστόριο προς Μελάνθιο 86.000. Κατασκευή όχι ετού και βοτιοειδούς στην επαρχαιακή οδό προς δένδρο χώρι 71.000. Βελτίωση κόμβου στη διαστάυρωση από σκέπο 62% είναι αυτό το συγκεκριμένο ποσό γιατί είναι η σύμβαση, το ποσό της σύμβασης. Διαγράμμιση των κόμβων με 43.500. Αντιμετώπιση καταπτώσεων και κατολιστήσεων στο επαρχαιακό δικοδίκτυο ζευγοστάσιο Άννα Περιβόλη Πεύκος 150.000. Έργασίες συντήρησης επισκευών και βελτιώσεων 35.000. Ασφαλτοστρώσεις 550.000. Βελτίωση σύμβασης και αποκατάστασης στη Θέων 100.000. Αντιμετώπιση καταπτώσεων και κατολιστήσεων 250.000. Αποκαταστάσεις στο δρόμο από Πεύκο προς Πευκόφυτο 300.000. Και σφράγγιση ρογμών του ασφαλτοτάπητα 70.000. Επίσης, τον αποχειονισμό έχουμε βάλει 100.000. Και γιατί χρειάζεται να κάνουμε συμβάσεις πλέον και προς το γράμμο, να αφήνουμε ανοιχτό το δρόμο. Προμήθεια αλαριού 74.000. Για τον ηλεκτροφωτισμό των κόμβων 15.000. Κι άλλα μικρά ποσάτα, τα πιο μεγάλα. Προμήθεια υλικών διαγράμεις, όπως είπα, 50.000. Προμήθεια ανταλλακτικών για την επισκευή οχημάτων και μηχανημάτων 462.000. Και δαπάνες λειτουργίας αυτοδομηχανημάτων 80.000. Αυτά είναι τα κυριότερα. Υπάρχει κάποια ερώτηση, κύριοι συνάδελφοι? Όχι. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα. Πάμε στο 21ο θέμα. Έγκριση κατάρτισης τροποποίησης του πίνακα έργων, που θα χρηματοδοθούν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ΣΑΕ 541. Πάλι, αντιπλημμυρική προστασία εθνικού δικτύου είναι από την περιφερειακή ανοιχτήτα της Καστοριάς. Είναι ο πίνακας πάλι για το ΣΑΕ 541, για την αντιμετώπισης χημαρολάβας. Είναι κατανομή των ποσών στον πίνακα, όπως καθαρισμός καναλιών στην περιοχή της Κρεπενής. Α, και αυτά μηδενικά έχουν εκτελεστεί. Διευθέτηση του ρεύματος επταχωρίου 129.000. Η αντιπλημμυρική προστασία και διευθέτηση στην περιοχή της γέφυρας Νεστορίου 79.492 είναι το ποσό της σύμβασης. Αντιμετώπιση χημαρολάβας στην περιοχή του Αλιάκμονα και άλλων ρευματών 187.810. Και εδώ πρόκειται για τη σύμβαση. Έχουμε την αντιπλημμυρική προστασία και καθαρισμούς και διευθετήσεις χημαρολάβας 690.000. Και επίσης, την αντιπλημμυρικούς αναβαθμούς του Αλιάκμονα στην περιοχή Πενταβρύσης ομορφωπλησιάς 324.000. Αυτό το τελευταίο είναι ένα έργο. Θα κάνουμε αναβαθμούς εκεί στην περιοχή της Πενταβρύσης με σκοπό, αύριο μεθαύριο, που θα ξεκινήσουν τα έργα για το αρδευτικό της Πενταβρύσης, που προσπαθούμε να το εντάξουμε, να είναι έτοιμοι οι αναβαθμοί για να μην έχουμε προβλήματα. Ευχαριστώ. Ομόφωνα και το 21. Πάμε στο 22ο θέμα. Η σήγηση προς το Περιφερειακό Συγγούλιο Δυτικής Μακεδονίας από τον κ. Σιμαδράκο. Το θέμα έγκριση προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, νέα έργα του έτους 2019 σε βάρος των πιστώσεων. Είναι και από τις ΑΕΠΜ 041, ΚΑΠ και τα λοιπά. Ναι, κ. Σιμαδράκο. Ναι. Σημαίνουμε την έγκριση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για τα νέα έργα του 2019. Έχουν να κάνουμε τον ΟΣΚ με τις ΑΕΠΜ 041, τους ΚΑΠ 2009. Τις ΑΕΠΜ 041 ο δικό δίκτυο, τις ΑΕΠΜ 041 αντιπλημμυρικά, την 541 πάλι αντιπλημμυρικά και το δικό δίκτυο την 541. Είναι νέα έργα τα οποία προγραμματίζονται. Αν θέλετε να τα αναγνώσουμε, έχει μοιραστεί η σήγηση. Αν υπάρχει κάποιο ρώτημα πάνω σε αυτό, θα θέλαμε να κάνουμε σχολικές μονάδες με αθλητισμό, με μελέτες, με διάφορα έργα συντήρησης, καθαρισμό. Είμαι στη διάθεσή σας, αν θέλει κάποιος να ρωτήσει κάτι. Υπάρχει κάποια ερώτηση, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα. Ευχαριστώ. Πάμε στο 23ο θέμα. Η έγκριση προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Απλά, είναι τα έργα που έχουν συνεχίσει από το 2018. Είναι έργα τα οποία έχουν εκδηλυθεί από το περιφερειακό συγβούλιο. Έχουν υπογραφεί συμβάσεις, εκτελούνται έργα και κάποια από αυτά είναι συνεχιζόμενα, κάποια έχουν ολοκληρωθεί. Υπάρχουν και ομολογικά έργα, κάποια έχουν συνεχιζόμενα, κάποια έχουν ολοκληρωθεί. Και ζητάω την έγκριση του προγράμματος για τα συνεχιζόμενα έργα, όπως ορίζονται στους πίνακες που επισυνάπτονται. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ναι, κυρία Ζημπελιάδου. Ακούω για την αγορά οικοφέδων λίγο μια ενημέρωση για τα 190.000 άρρικα. Ναι, είναι για τα πατώματα. Πού βρίσκεται, ναι, στα πατώματα. Ναι, είναι για τα πατώματα. Τα πατώματα εκεί, δεν τα έχουμε περάσει αυτό. Είναι συνεχιζόμενο, από πέρσι. Απλώς μια ενημέρωσα μας κάνει. Γιατί είναι στο μηδέν ακόμη πληρωμές. Πού βρίσκεται αυτό τώρα, τι γίνεται. Είναι έργο συνεχιζόμενο. Έχει προβλεπθεί το ποσότο συγκεκριμένο που βλέπετε, 190.000, αυτό θυμάμαι καλά. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία όπου εξωτερικός μερετής είναι αυτός που θα βάλει τις προδιαγραφές για τη διανομή. Φαντάζομαι, σε λίγο χρόνο... Υπάρχει άλλη ερώτηση? Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Το 23. Ναι, κύριε Μαργαρίτη. Εγώ καμιά φορά τα πατώματα δεν το πιστεύω. Εγώ τη Συγχονομική Επιτροπή. Άρα, κατά πλειοψηφία, ο κύριος Μαργαρίτης δεν το ψηφίζει. Άρα, κατά πλειοψηφία το 23, εκτός του κύριου Μαργαρίτη. Πάμε στο 24 θέμα. Είναι πάλι από την ΠΕ Γρεβενών. Τρόπος εκτέλεση νέα έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επιδύσεων έτος 2019 της ΠΕ Γρεβενών. Ναι, κύριε Συμπαντράκο. Εζητάμε την έκρηση δημοπράτηση των έργων του παρακάτω πίνακα και της συντήρησης σχολικών ομονάδων, βελτίωση αθλητικών υποδομών, κυρίως προμήθειας αθλητικού εξοπλισμού, την προμήθεια του άλατος, βελτίωση της περιφερειακής οδού στην τοπική κοινότητα δοτσικού, κόπι καθαρισμός και της βλάστησης παραπλεύρους της επαρχειακής οδού και των νησίδων, στραθεροποίηση πραγματικών σε ένα τμήμα της επαρχειακής οδού, γρεβενά κρανιά, καθαρισμού στρεμάτων που αντιμετωπίζουμε θέματα λόγω των νερών που κατεβαίνουν και φέτος θεωρώ ότι θα είναι πιο έντονο το φαινόμενο λόγω των ποιών οπτώσεων, την βελτίωση από περάτες του δεσοχωρίου από κατάσταση θεωμινιών στο φράγμα του αρδευτικού κέντρου, βελτίωση της επαρχειακής οδού γρεβενών στα Μαρίνας, ένα μεγάλο έργο 2,5 περίπου εκατομμύριον ευρώ, τον αποχειονισμό και την συντήρηση του βόρειου και του νότιου τμήματος. Όλες αυτές οι διαδικασίες θα γίνουν με ανοιχτή διαδικασία, σύμφωνο με το άρθρο 27 του 4412 το διαγωνισμό, αλλά για το πιο γρήγορο της υπόθεσης λέμε να γίνει με την διαδικασία του συνομιτικού διαγωνισμού, σύμφωνο με το άρθρο 117 και 327 του 4412. Παρακαλώ την έκριση των έργων. Άρα, κύριε Σιμανδράκου, μας λέτε από το 1 μέχρι το 14 είναι ξεχωριστά έργα, το καθένα με ανοιχτό διαγωνισμό και από το δεύτερο θέμα που είναι 1,2,3,4 έργα με συνοπτικό διαγωνισμό. Ναι. Είναι πιο μικρά έργα, είναι πιο μικρά έργα πιο πολύ. Εγώ, κύριε Σιμανδράκου, ομολογώ ότι πρώτη φορά βλέπω συνολικά 14 έργα με μια μπαμ και κάτω δημοπρασία, με ένα διαγωνισμό. Δεν θα γίνει με ένα διαγωνισμό, κύριε Κηχαγιά, επειδή… Θα περνάει θέμα με 14 να αποφασίζει το περιφερειακό συμβούλιο. Όχι, δεν καταλάβατε, δεν καταλάβατε, δεν καταλάβατε, δεν καταλάβατε. Από το να φέρνουμε σε κάθε περιφερειακό συμβούλιο και ένα έργο για να φαίνεται ότι, ας πούμε, γίνεται εκτέλεση ανοιχτής διαδικασίας, έχουμε μια κατάσταση με 14 έργα που θα γίνει ανοιχτή διαδικασία. Είναι το καθένα χωριστά ενόητες. Θα γίνει ένας διαγωνισμός που θα μαζέψει ένα σύνολο 7-8 εκατομμυρίων, πόσο είναι εδώ πέρα έτσι. Και βέβαια με συνοπτικό διαγωνισμό λέτε και της Συντήρησης των Σχολικών Μονάδων Δήμοσης Κανδεσκάτης 74 Κιλιάρικα. Ναι, στο συνοπτικό είναι αυτό, στο συνοπτικό. Υπάρχουν ερωτήσεις, κύριοι συνάδελφοι, κύριοι συνάδελφοι. Δεν υπάρχουν ερωτήσεις. Ομόφωνα κύριοι συνάδελφοι, ομόφωνα. Ευχαριστώ. Εδώ περατώθηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Κύριοι συνάδελφοι, σας ευχαριστώ. Καλό σας βράδυ.