Ανοικτό Διαδικτυακό Μάθημα: «Σύγχρονες Τάσεις στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» (Chrysostomos Bakouras, 2020)
: Λοιπόν θα ξεκινήσουμε. Έχω την χαρά και την τιμή ως επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος να σας καλουσορίσω στο εξ αποστάσεις μη οριοδοτούμενο σύντομο πρόγραμμα σπουδών επτάμνες διάρκειας 405 ωρώ με τίτλο σύγχρονη στάση στην ειδική και ενιαία εκπαίδευση στο πρόγραμμά μας το οποίο ξεκινάει από σήμερα και αυτή θεωρείται και η πρώτη ΩΣΟΣΟ. Θεωρώ μεγάλη χαρά και τιμή μας και μάλιστα είμαι και υπερήφανη που συμμετέχω στο ελληνικό ανοιχτό πανεπιστήμιο θα ήθελα να καλουσορίσω τον αξιότιμο κ. Ευσταθόπουλο τον οποίο θα χαρακτηρίσω την καρδιά αυτό το προγράμματος διότι ο κ. Ευσταθόπουλος βοήθησε τα μέγιστα να πραγματοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα. Ο κ. Ευσταθόπουλος είναι ο αντιπρόεδρος διοικητικών, ακαδημαϊκών και φοιτητικής με έρεμνος του ΕΑΠ. Ένα πολύτιμο στέλεχος και ένας εξαιρετικός άνθρωπος τον οποίο πραγματικά τον ευχαριστούμε από καρδιάς γιατί χωρίς αυτόν το πρόγραμμα αυτό δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Ο λόγος τον αξιότιμο κ. Ευσταθόπουλο. Σας ευχαριστώ πολύ κ. Λεβριάδου. Ήθελα να καλωσορίσω όλες και όλους σε αυτή την αναρκτήρια, ανοιχτή μάλιστα όσους του προγράμματος, η οποία μεταδίδεται και ελεύθερα και στο διαδικτύο. Συγχαρητήρια καταρχάς για την ιδέα αλλά και για την όλη οργάνωση και σχεδία του προγράμματος. Πραγματικά έχουμε μία ομάδα πάρα πολύ ειδική και πάρα πολύ δυνατή, θα έλεγα, γι' αυτό το πρόγραμμα, με επιστημονική υπεύθυνη κ. Λεβριάδου αλλά και μέλη της επιτροπής, την καθηγήτρια την κ. Ανδρέου και την επίκορη καθηγήτρια την κ. Γιαούρη, που συνέβαλαν και συνεργαστήκατε άψογα από ό,τι ξέρω γιατί προσπαθούσα και παρακολουθούσα όλη την πορεία μέχρι τώρα του προγράμματος. Είναι ένα πρόγραμμα που νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και σε αρκετούς, σε μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών αλλά και μεγάλο ενδιαφέρον αυτό καθεαυτό σαν αντικείμενο και σαν επιστημονικό πεδίο. Εγώ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την όλη προσπάθεια που έχετε καταβάλει μέχρι τώρα και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε να καταβάλετε με μεγαλύτερη διάθεση και μεγαλύτερο κέφι. Να σας ευχαριστήσω για το ότι φτάσαμε μέχρι εδώ και για την πολύ σημαντική δουλειά που έχετε κάνει μέχρι τώρα. Να καλασορίσω τις φοιτήτρες και τους φοιτητές σε αυτό το πρόγραμμα, στην παρακολούθηση αυτού του προγράμματος. Να σας ευχηθώ καλή αρχή και καλή συνέχεια και να ευχηθώ και συνέχεια και σε άλλα τέτοια πρωτοποριακά προγράμματα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριε Αυσταθόπουλε και το ξαναλέω η δική σας η συμβολή και η βοήθεια και ότι πιστέψετε σε αυτό το πρόγραμμα νομίζω ήταν πάρα πολύ ουσιαστικό. Από εκεί και πέρα είναι όλη η υποδομή του ΕΑΠ, διότι το ΕΑΠ γνωρίζει, είναι ένα εξαίρετο ίδρυμα και πραγματικά μπορεί να βοηθήσει σε όλες αυτές τις τάσεις, τις προσπάθειες και τα πρωτοποριακά προγράμματα, τα εξαποστάσεις και να δείξει πραγματικά στον δρόμο πώς μπορούμε αυτά τα πράγματα να πλησιάσουμε την Ευρώπη, να γίνουμε ένα με την Ευρώπη και να δείξουμε πώς πραγματικά αυτά τα προγράμματα μπορούν να υλοποιηθούν σωστά και να κάνουν τη διαφορά. Κυρία Λευριάδου, όταν έχω να συνεργάζομαι με τέτοιους συναδέλφους όπως εσείς, όπως η κυρία Ανδρέου και όπως και η κυρία Γιαούρι, πώς να μην είμαι κοντά και πώς να μην βοηθάω. Δηλαδή αυτό μας δίνει δύναμη σε όλους μας, να είμαστε κοντά και να βοηθάμε όσο μπορούμε καλύτερα. Συγχαρητήρια και πάλι και καλή αρχή. Ευχαριστούμε πάρα πολύ και πραγματικά χωρίς τη βοήθεια της κυρίας Ανδρέου η οποία είναι μια πολύτιμη συνεργάτηδα. Η κυρία Ανδρέου είναι επιστημονικά υπεύθυνη ενός εξαιρετικού μεταπτυχιακού προγράμματος στην ειδική αγωγή στο ΕΑΠ, το οποίο το διευθύνει εδώ και πολλά χρόνια, είναι μια εξαιρετική συνάδελφος και πράγματι και χωρίς τη δική της βοήθεια, καθοδήγηση, προστήριξη, γνώση, ιδέες και τα λοιπά, δεν θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί όλο αυτό το πράγμα. Και την ευχαριστώ ιδιαίτερα και θέλω σας παρακαλώ πολύ να της δώσω και το λόγο. Κυρία Ανδρέου, σας καλωσορίζω. Ευχαριστώ πολύ και εγώ για τα καλά σας λόγια και τον Αντιπρόεδρο Κύριο Σταθόπουλο και την κυρία Λευριάδου. Η αλήθεια είναι ότι με χαρά έτσι πήρα και εγώ αυτή την ιδέα που είχε η κυρία Λευριάδου, να κάνουμε ένα πρόγραμμα εξ αποστάσεως ορμόμενη από τη μεγάλη ζήτηση που έχει και το μεταπτυχιακό μας το εξ αποστάσεως με το ΕΑΠ. Και πραγματικά ήταν από το πρώτο χρόνο που λειτούργησε το μεταπτυχιακό της ειδικής αγωγής, το οποίο βέβαια δεν είναι ένα γενικό μεταπτυχιακό, αλλά εστιάζει στα προβλήματα λόγου έξω και βλέπετε ότι εγώ είμαι γλωσσολόγος, αλλά είμαι γλωσσολόγος σε τιμήμα ειδικής αγωγής, οπότε το φόκους του μεταπτυχιακού ήταν στα προβλήματα προφορικού και γραπτού λόγου, ωστόσο όμως ανήκει στην ειδική αγωγή. Έτσι λοιπόν με πολύ χαρά καλωσόρισα αυτή την ιδέα της κυρίας Λευριάδου και συναδέλφου, να κάνουμε ένα εξ αποστάσεως πρόγραμμα επιμορφωτικό, το οποίο εστιάζει, μάλλον δεν εστιάζει πλέον στη γλώσσα μόνο, έχει και για γλωσσικές διαταραχές κάποιες ενότητες, αλλά είναι ένα πλήρες τα έλεγα πρόγραμμα και έχει ενότητες, πιάνει όλα τα θέματα τα οποία θα πρέπει να γνωρίζει κάποιος να πάρει κάποιος μια ιδέα από την ειδική αγωγή. Είμαι αποτμήμα ειδικής αγωγής και πραγματικά βλέπω ότι το πρόγραμμα το επιμεληθήκαμε να είναι έτσι, ούτως ώστε να παίρνουν οι φοιτητές και όλοι αυτοί οι επιμορφούμενοι, εσείς δηλαδή, μια πάρα πολύ καλή ιδέα από τα γνωστικά αντικείμενα της ειδικής αγωγής και φυσικά έχει στο τέλος και την εργασία του, θα σας πει στη συνέχεια η κυρία Γκιαούρι. Τώρα, το πρόγραμμα έχει μια συγκεκριμένη δομή και αυτό είναι το καλό, το ότι το ΕΑΠ συνδυάζει τη γνώση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και εμείς συνδυάζουμε τη γνώση, συνδυάζουμε λοιπόν και τα δύο γνώσεις στην εξ αποστάσεως μέσω του ΕΑΠ και εμείς την ειδική αγωγή, οπότε πιστεύω ότι θα έχει έτσι μια πολύ καλή έγβαση το πρόγραμμα. Ευχαριστώ και εγώ την κυρία Λεβριάδου και την κυρία Γκιαούρι για τη συνεργασία και φυσικά και τον κύριο αντιπρόεδρο για την ευκαιρία που μας έδωσε και για τις προσπάθειες που έκανε για να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα. Ευχαριστώ, δεν έχω κάτι άλλο τώρα να προσθέσω, αν θέλετε κάτι στη συνέχεια φυσικά θα πω. Ευχαριστούμε πάρα πολύ την κυρία Ανδρέου, ενώ εγώ δείχνω και το εξαίρετο βιογραφικό της κυρίας Ανδρέου, που είναι μία από τις επιστημόνισες, η οποία ακοσμεί το χώρο της γλωσσολογίας και με έμφαση ιδιαίτερα στα θέματα ειδικής αγωγής, γιατί είναι ένα μεγάλο έργο που σχετίζεται με διβλουσία, πολυγλωσία, γλωσσική ανάπτυξη ατόμων, αναπτυξιακές διατραχές και μάλιστα είναι και η καρδιά, όπου σας ανέφερα, του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών. Θα περάσω λίγο στην αγαπητή τρίτη συνάδελφο, την κυρία Γκαούρι, για ένα μικρό χαιρετισμό. Θα παρακαλέσω όμως πριν να κλείσετε τα μικρόφωνα σας και τις κάμερες σας. Παρακαλώ, κλείστε τα μικρόφωνα και τις κάμερες. Κυρία Γκαούρι, έχετε το λόγο. Καλησπέρα και από μένα. Ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα αυτά τα όμορφα και πολύ ενθαρρυντικά και υποστηριχτικά λόγια. Και εγώ αισθάνομαι έτσι και περήφανη και πολύ χαρούμενη που είμαι σε αυτήν την ομάδα, και στο πλαίσιο του Ενικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, αλλά και με αφορμή τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτού του σύντομου προγράμματος εξεδικευμένης επιμόρφωσης, έτσι με τίτλος «Ειχρονες Τάσεις στην Ειδική και Κενιαία Εκπαίδευση». Εμείς με την κυρία Αλεβριά συνεργαζόμαστε χρόνια σε αυτό το πεδίο και είναι έτσι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που ξαναβρισκόμαστε εδώ, έτσι με πολύ μεράκι, με πολύ όρεξη και διάθεση, να μοιραστούμε μαζί σας αυτές τις εμπειρίες, τις γνώσεις, τις δεξιότητες, έτσι ώστε να διαμορφώσουμε από κοινού μια κουλτούρα συμπερίληψης, με νιάξιμο, με φροντίδα για τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία που βρίσκονται αυτή τη στιγμή μέσα στη γενική εκπαίδευση και πραγματικά ευχόμαι μέσα από αυτό το πρόγραμμα να πάρετε όλες αυτές τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις πολύ σημαντικές πληροφορίες και σημαντικά εφόδια για το δικό σας έργο. Εμείς θα τα πούμε και στη πορεία παρουσιάζοντας το πρώτο εισαγωγικό μάθημα στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση. Σας ευχαριστώ και πάλι πάρα πολύ. Κυρία Γκαούρη μετά θα έχει και στη συνέχεια τον λόγο ούτως ή άλλως, αφού πρώτα κάνουμε μια σύντομη παρουσίαση, μπορείτε να βλέπετε και τα βιογραφικά όλων των συναδέλφων και τα λοιπά. Να πω λίγο ότι αρχικά θα γίνει μια παρουσίαση του προγράμματος, της λογικής του προγράμματος και θα απαντηθούν απορίες. Μια ωραία ιδέα είναι να γράφετε στο τσαντ ή να ζητάτε το λόγο σηκώνοντας το σχετικό χεράκι, είτε γράφοντας το τσαντ και τα λοιπά. Θα παρακαλούσω όμως όλο το διάστημα οι κάμερες σας να είναι κλειστές και να μπορούσετε να ακούσετε και φυσικά οι κάμερες κλειστές και τα μικρόφωνα και να μπορέσετε να παρακολουθήσετε και να δείτε αυτό το πρόγραμμα. Κατ' αρχάς θέλω λίγο να ευχαριστήσω το τεχνικό προσωπικό και τους συνεργάτες του προγράμματος, γιατί ξέρετε συνεργάτες ενός προγράμματος δεν είναι μόνο αυτοί που φαίνονται, αλλά αυτοί και που βρίσκονται στα μετόπιστα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω λοιπόν και την καρδιά στην πραγματικότητα ενός τέτοιου προγράμματος, την κυρία Μάρα Γεωργία και την κυρία Λάζαρη, οι οποίες μας βοηθούν, μας υποστηρίζουν και θα μας υποστηρίξουν στο τεχνικό κομμάτι του προγράμματος και όλους τους άλλους σε εισαγωγικά αφανείς ήρωες, γιατί εσείς βλέπετε αυτούς που φαίνονται μπροστά από την κάμερα, πίσω όμως από την κάμερα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα σας στηρίζουν, θα σας βοηθούν στα τεχνικά θέματα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δεν ξέρω αν η κυρία Λάζαρη μπορεί να πει δύο φράσεις, δύο υποστηριφτικά στοιχεία, τα οποία θα μπορέσει να απορροξιαστεί και να μας αναφέρει λίγο και το Hell Desk. Κυρία Λάζαρη, έχετε το λόγο. Καλησπέρα σας. Δυστυχώς έχω ένα τεχνικό πρόβλημα και δεν μπορώ να ανοίξω την κάμερά μου, γιατί συνδέομαι από το κινητό. Θα ήθελα από πλευράς μου να σας ευχαριστήσω για το τόσο σπουδαίο έργο που έχετε κάνει. Είναι ένα σύντομο πρόγραμμα πολύ ενδιαφέρον, έχει δημιουργηθεί με πολύ κόπο από όλες τις πλευρές και τα αποτελέσματα θα φανούν στην πορεία. Είμαστε δίπλα σας, από την τεχνική πλευρά και τη διοικητική, για οτιδήποτε προκύψει και εννοείται ότι στηρίζουμε τόσο τους φοιτητές, αλλά όσο και εσάς, με την κυρία Ανδρέου και την κυρία Αγγιαούρη. Καλή αρχή σε όσους ξεκινήσουν το πρόγραμμα. Αυτά από μένα, να είστε καλά. Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου την κυρία Λάζερ και την κυρία Μάρα. Ήταν πάντοτε στο πλευρό μας και κάθε τι που θέλεμε μέσα σε πέντε λεπτά υπάρχει και η απάντηση. Είναι πάρα πολύ εργατικές, είναι άνθρωποι με ήθος και ξαναλέω πάντοτε ότι η συλληλοποίηση τέτοιου προγραμμάτων είναι πολύτιμη βοήθεια να έχουμε και στα τεχνικά θέματα όχι μόνο για μας αλλά κυρίως για τους επιμορφούνους να μπορέσουν να παίρνουν εστήριξη και κουράγιο όπου χρειάζονται βοήθεια. Φυσικά για τα θέματα τα επιστημονικά μπορείτε να στέλνετε mail στο mail μου. Το βλέπετε ευθύς αμέσως μπροστά σας το alevriandou. Όπως επίσης και μέσα στο πρόγραμμα υπάρχει το κινητό μου. Έχω δώσει το κινητό μου. Μια συγκεκριμένη μέρα μπορείτε και να με καλείτε για τους επιμορφούνους. Αν χρειαστούν βοήθεια να μπορέσουν να πάρουν τηλέφωνο. Θα τονίσω για μία ακόμα φορά ότι υπάρχει δυνατότητα να το παρακολουθήσετε και σε live stream από το YouTube και φυσικά μπορείτε να το δείτε βιντεοσκοπημένο. Πράγμα το οποίο θα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Οποιαδήποτε στιγμή κάποιος φίλος σας φίλοι σας θέλουν να κοιτάξουν να δουν το πρόγραμμα και να πάρουν μια ιδέα. Νομίζω ότι είναι ό,τι το καλύτερο για να υπάρχει και αυτό το στοιχείο. Τόσο της πρώτης ουσουσού, τόσο του καλουσορίσματος των ίδιων επιμορφούνων αλλά και όσων θα ενδιαφερθούν στο μέλλον για να παρακολουθήσουν το σύντομο πρόγραμμα σχολών σύγχρονων στάσεων στην ειδική καινειέ εκπαίδευση του ελληνικού ανοιχτού πανεπιστημίου. Ευχαριστώ λοιπόν και καλώ επίσημα όλους τους επιμορφούνους να παρακολουθήσουν. Αφού κάναμε μια μικρή εισαγωγή με τους συναδέλφους, την κυρία Γιαούρι, εμένα, την κυρία Λεβριάδου και φυσικά την κυρία Ανδρέου, πολύτιμους συνεργάτες σε όλη αυτή την προσπάθεια, θέλω λίγο να περάσω και να δείξω μερικά πράγματα βασικά για το πώς διαρθρώνεται το πρόγραμμα σπουδών και να εξηγήσω λίγο και τη διαμόρφωση στην πλατφόρμα, όταν θα μπαίνετε, πόσα βλέπετε το πρόγραμμα και είναι τα κύρια σημεία που θα παρακολουθείτε και ό,τι μπορούμε να σας βοηθήσουμε στο να μπορέσετε να κατανοήσετε πώς είναι δομημένο το πρόγραμμα. Και να εξηγήσω λίγο ότι το πρόγραμμα μας είναι δομημένο σύμφωνα με τις αρχές της εξαποστάσεως εκπαίδευσης και σύμφωνα με τις νεότερες απόψεις περί του τρόπου με τον οποίο πρέπει να δομούνται μαθητοκεντρικά ως προς τον επιμορφούμενο και με βάση τις αρχές της εξαποστάσεως εκπαίδευσης διαβίου ενηλίκων. Έτσι διαμορφώσαμε με βάση τις αρχές αυτές στο πρόγραμμα. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι πολύ σημαντικό βήμα ιδιαίτερα για όλους αλλά και για αυτούς οι οποίοι δεν έχουν εξειδικεμένες γνώσεις στην ειδική αγωγή να το θεωρήσουν και ως ένα στοιχείο το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε συνέχεια για να πάρουν κάποια μόρια σχετικά με τους αναπληρωτές σχετικά με τους μόνιμους και όλα αυτά που δίνει η πολιτεία αλλά και κυρίως να μάθουν την ειδική αγωγή και σε συνέχεια ή παράλληλα να ασχοληθούν και με το χώρο και με το μετακτυχιακά της ειδικής αγωγής που είναι και αυτά πολύτιμα. Έτσι λοιπόν το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται και φυσικά όπως πολύ σωστά επισημαίνει η κυρία Μάρα θα αναρτηθεί στην εκπαιδευτική πλατφόρμα του προγράμματος και φυσικά θα είναι και προσβάσιμο και στο YouTube όπως αναφέραμε. Το πρόγραμμα μας λοιπόν είναι μια πιστοποιημένη επιμόρφωση και οδηγεί σε μόριο δοτούμενο πιστοποιητικό επιμόρφωση. Αντιστοιχεί σε 30 ECTS και ο χρόνος είναι επτάμενης διάρκειας Δεκέμβριος του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021 άρα λοιπόν η διάρκεια του είναι 7 μήνες και ο χρόνος είναι 450 ώρες. Αυτά είναι και τα βασικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να κατέχετε σε σχέση με το πρόγραμμα. Σε σχέση με τη μοριοδότηση του πρόγραμματος υπάρχουν οι σχετικοί νόμοι. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ παραπάνω. Να τονίσω μεταξύ άλλων ότι υπάρχει ειδική μοριοδότηση για το διορισμό εκπαιδευτικών όπως λέμε στους αναπληρωτές της ειδικής αγωγής, τοποθέτησης των επικουρικού αξιολογικού πίνακα εκπαιδευτικών, μοριοδότηση για το διορισμό εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης και φυσικά μοριοδότηση για διορισμό μελών ειδικού βοηθητικού προσωπικού και τέλος για μοριοδότηση για διορισμούς εκπαιδευτικών και αυτό είναι πολύ χρήσιμο και μπορείτε να μεταφέρετε τόσο σε ΤΕ όσο και σε ΔΕ όπου υπάρχει μοριοδότηση για τα δέκα μόρια. Εδώ λίγο θέλω να κάνω μια παρένθεση. Θα σταλεί mail πολύ σύντομα για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς όπου ο νόμος ορίζει εννιάμινη διάρκεια. Εκείνοι θα υπεβαρυθούν με δύο μήνες παραπάνω, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και φυσικά δεν θα υπάρχει και καμία οικονομική επιβάτηση σε αυτό. Θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα, στους εννέα μήνες θα πάρουν τα αντίστοιχα μόρια. Για να περάσω όμως στο πιο βασικό που είναι η ίδια η αντίληψη του προγράμματος. Αυτό νομίζω ότι είναι μια πραγματικά μοναδική ιδέα που στήθηκε χάρη στην κυρία Ανδρέου και στην κυρία Γιαούρη και με βάση τη φιλοσοφία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Και πιστεύω ότι εδώ βρίσκεται και η τομή αυτό το προγράμματος διότι βασίζεται σε σύγχρονα ερευνητικά πορίσματα παιδαγωγικών και ψυχολογικών έρευνων. Και εδώ θα θέλα λίγο να σταθώ αγαπητοί επιμορφούμενοι και να εξηγήσω δύο πράγματα. Πολλές φορές ακούτε και μπαίνοντας μέσα και στο διαδίκτυο που μπορεί να είναι και φορέας και σωστών πληροφοριών και λαθασμένων πληροφοριών, σας γεννάται ένα ερώτημα. Ποιες από όλες αυτές τις παιδαγωγικές πρακτικές που ακούμε είναι ορθές για να τις χρησιμοποιήσουμε στην τάξη. Και σίγουρα έχετε πολλές σκέψεις πάνω σε αυτό, πολλές φορές βλέπετε πράγματα, ακούτε πράγματα και θέλετε να ξεκαθαρίσετε ποιο είναι το χρήσιμο, ποιο δεν είναι χρήσιμο κτλ. Άρα λοιπόν η πρώτη λογική η οποία βασιζόμαστε σε αυτό το πρόγραμμα και την τονίζω ιδιαίτερα με χαρά είναι αυτό που ονομάζουμε evidence based practices δηλαδή πρακτικές παρεμβάσεις οι οποίες είναι δοκιμασμένες και βασίζονται πάνω στη σύγχρονη επιστημονική έρευνα στο χώρο της ηθικής αγωγής και της ψυχολογίας. Άρα λοιπόν όσα θα βούμε παιδαγωγικές και ψυχολογικές έρευνες είναι τεκμυριωμένα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό μπορεί να ακούσετε πολλούς να αναφέρονται σε προγράμματα σε αρχές και τα λοιπά. Ρωτήστε όμως όλα αυτά τα προγράμματα αν βασίζονται σε τεκμυριωμένες πρακτικές ή όχι. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα βασικό κριτήριο που διαφοροποιεί την επιστήμη από τη μη επιστήμη. Το πρόγραμμα λοιπόν αυτό αυστηρά ακολουθεί αυτό το πλαίσιο και προσφέρει τεκμυριωμένες εκπαιδευτικές πρακτικές, τεκμυριωμένες ψυχολογικές πρακτικές που τεκμυριώνουν το πλαίσιο του προγράμματος και φυσικά νομίζω ότι θα είναι πολύτιμο για την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία ή και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Ένα άλλο βασικό στοιχείο του προγράμματος νομίζω ότι είναι η συνεκπαίδευση και η ανάγκη μας για συμπερίληψη στο γενικό σχολείο. Αυτό το σχολείο το οποίο ονειρευόμαστε και θέλουμε και εδώ απευθύνουμε σε πολλούς νέους εκπαιδευτικούς που είτε έχουν πείρα είτε δεν έχουν, οι οποίοι ονειρεύονται την ισότητα των ευκαιριών και τις κατάλληλες ευκαιρίες αγωγής μάθησης και κοινωνικής ανάπτυξης όλων των ατόμων με διαφορετικές δυνατότητες αλλά και αδυναμίες όπως κάθε άνθρωπος έχει. Μέσα από αυτού λοιπόν την προσέγγιση και μέσα με βάση ευρωπαϊκές εκπαιδευτικές πολιτικές θα προσπαθήσουμε αυτό το συνεκπαιδευτικό πλαίσιο να το κάνουμε πράξη. Και τελικά το σχολείο για όλους μέσα από έναν απλό δομημένο κατανοητό τρόπο γιατί ξεκινούμε από την αρχή ότι κάποιος δεν γνωρίζει πράγματα για την ειδική αγωγή άρα λοιπόν καλωσορίζουμε τους πάντες που έχουν κάνει ποικίλες σπουδές αλλά και για αυτούς που είναι προχωρημένοι και μπορεί να έχουν κάνει σπουδές πιο εξειδικευμένες ή έχουν παρακολουθήσει άλλα προγράμματα ή γνωρίζουν και έχουν μεγάλη εμπειρία στο χώρο ή γνωρίζουν την γενική αγωγή και δεν γνωρίζουμε την ειδική αγωγή όλα αυτά τα πράγματα θα μπορέσουν να βρουν κάποια στοιχεία που να βοηθήσουν σε αυτό το πράγμα το οποίο έχουμε αναφέρει. Και αυτό το πράγμα το οποίο αναφέρουμε είναι εξειδικευμένες, παιδαγωγικές, πρακτικές, ψυχολογικές πρακτικές για να βοηθήσουμε το παιδί μέσα στην τάξη. Ποιος είναι ο στόχος μας? Ο στόχος μας είναι ένας σχολείο για όλους που αποτελεί τη βάση ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών πολιτικών δεδομένου ότι το συνεκπαιδευτικό πλαίσιο συγκροτεί το μαθησιακό και κοινωνικό πολιτισμικό υπόβαθρο για όλες τις προοδευτικές αλλαγές και καινοτομίες συνεκπαίδευσης που ενεργόμαστε. Αυτό το υλικό και όλη αυτή η διαδικασία όπως θα σας εξηγήσω θα γίνεται με έναν τρόπο απλό, κατάλληλο για ανθρώπους που δεν έχουν ειδικές γνώσεις για να μπορέσουν να πούνε με απλό τρόπο στο θέμα να μη φοβηθούν το υλικό να είναι κατάλληλο, τεκμηριωμένο και ταυτόχρονα να οδηγεί σε μία πιστοποιήσει. Άρα λοιπόν ο στόχος μας είναι μέσα από αυτές τις διαδικασίες να στοχεύει στη σφαιρική ενημέρωση γύρω από τη διαφορετικότητα των εκπαιδευτικών αναγών. Αυτό τι πρακτικά σημαίνει να δούμε όλες τις γνωστές κατηγορίες των ειδικών εκπαιδευτικών αναγών. Σε λίγο οι αγαπητοί συνάδελφοι ρωτούν και θα δούμε και το πρόγραμμα και τις ενότητες και τις ημερουμηνίες και τα πάντα. Θα περάσουμε λοιπόν μέσα από διάφορους τομείες, θα δούμε τις αντίστοιχες κατηγορίες, θα μιλήσουμε για την έννοια της διεπιστημονικότητας γιατί ένα βασικό στοιχείο το οποίο θα πρέπει να κατανοήσετε είναι ακριβώς αυτό που σας αναφέρω, ότι δηλαδή θα βούμε όλες τις κατηγορίες και εδώ πέρα θα έχουμε και φυσικούς, θα έχουμε και χημικούς, έχουμε και νηπιαγωγούς, έχουμε και δασκάλους, όλες τις ειδικότες. Το πιο σημαντικό που μας ενδιαφέρει είναι να κατανοήσετε ότι η ειδική αγωγή είναι ένας διεπιστημονικός χώρος. Εκεί λοιπόν όλοι θα μετρήσουμε τις δυνάμεις μας, ο καθένας θα βρει τα στοιχεία που τον ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και όλοι θα αποχτίσουμε μερικές βασικές κοινές γνώσεις για να προχωρήσουμε μαζί ο καθένας με βάση την ειδικότητα που έχει. Πολύ σημαντικό κομμάτι είναι ότι θα περάσουμε σε θέματα αξιολόγησης, ειδικής διδακτικής και πανταγωγικής διαχείρισης, συμβουλευτικής για τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες τόσο των ιδίων όσων και των οικογενειών τους. Κατά συνέπεια λοιπόν θα μπούμε σε μια διαδικασία που θα δούμε το θέμα και ειδικά και σφαιρικά και ειδικά θα παρουσιάσουμε τα χαρακτηριστικά, τους ορισμούς από κάθε περίπτωση, θα δούμε απλά κείμενα στα ελληνικά που να μπορούμε να τα κατανοήσουμε και να τα κάνουμε κτήμα μας και δίπλα μας για κάθε ερώτηση και ό,τι χρειαστεί σας έχω δώσει το mail μου όπου μπορείτε να στέλνετε ερωτήσεις, αλλά έχουμε και μία ακόμα πρωτοπορία μοναδική που θα σας τη δείξω σε λίγο και είναι το φόρουμ. Στο φόρουμ θα δείτε πώς μπορείτε να επικοινωνείτε και θα δείτε ότι πραγματικά είναι μία από τις σκηνοτομίες του προγράμματος που πραγματικά κάνει αυτό το πρόγραμμα ζωντανό, μοναδικό και βάσει όπως είπαμε με βάση τις σύγχρονες παιδαγωγικές και ψυχολογικές έρευνες. Είμαστε περήφανοι για τη δόμηση την οποία έχουμε θέσει. Για να δούμε λοιπόν με βάση και τα σύγχρονα κριτήρια όπως βλέπετε και στα αναλυτικά προγράμματα όπως βλέπετε και σε προγράμματα του εξωτερικού έχουμε θέσει τρεις στοχεύσεις και θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτές περιληπτικά. Ποιες είναι αυτές οι στοχεύσεις που θα ήθελα να δείτε. Η πρώτη στόχευση αφορά σε επίπεδο γνώσεων. Η δεύτερη στόχευση αφορά σε επίπεδο δικησιωτήτων. Η τρίτη στόχευση αφορά σε επίπεδο στάσεων και αξιών γιατί μας ενδιαφέρει και αυτό το θέμα πάρα πολύ. Αν μου επιτρέπετε θα ξεκινήσω πρώτα από το επίπεδο γνώσεων. Η εισαγωγή στις βασικές έννοιες και στα ζητήματα της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης καθώς και η εξικίωση με τις σύγχρονες στάσεις της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης και της πρακτικής στο πεδίο. Λοιπόν δεν ενδιαφερόμαστε μόνο για τη θεωρία αλλά ενδιαφερόμαστε και για την πράξη και για την πράξη κάναμε ακόμα κάτι για να το διασφαλίσουμε αυτό 100% που είναι το μοναδικό πρόγραμμα στην ειδική αγωγή, πρόγραμμα διαβίω, το οποίο προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Και θα το δούμε σε λίγο. Σε επίπεδο δεξιοτήτων. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων συνεργασίας, θα δείτε τον τρόπο με τον οποίο θα προσπαθήσουμε να το καταφέρουμε, σε διεπιστημονικού περιβάλλον, για ανήχνευση και διερεύνηση των ειδικών εκπαιδευτικών ανάγκων. Εκείνο που μας ενδιαφέρει επίσης σε επίπεδο δεξιοτήτων είναι η σύνταξη εξατομικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος. Εδώ μάλιστα είναι πολύ σημαντικό ότι στοχεύουμε ότι ο καθένας θα συντάξει εξατομικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με βάση την ειδικότητά του. Δηλαδή, να το πω πολύ απλά και θα σας τα αναλύσει συνέχεια και η κυρία Γκιαούρι, δεν θα κάνετε μια γενική εργασία η οποία θα είναι μια βιβλιογραφική θεωρητική και τίποτα άλλο, δεν μας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Εμάς μας ενδιαφέρει η δουλειά στην πράξη. Τι σημαίνει αυτό? Θα πάρετε μια ενότητα από το μάθημα που διδάσκετε στο σχολείο, βιολογία, φιλολογικά μαθήματα γλώσσα, ιστορία, φυσική, χημεία, μαθηματικά, οτιδήποτε, και θα κάνετε, φεύγοντας από εδώ, θα ξέρετε πολύ καλά πώς να δομίσετε ένα εξειτομικευμένο πρόγραμμα, μία ενότητα πάνω στο αντικείμενό σας. Γιατί? Γιατί μας ενδιαφέρει και η πρακτική γνώση, όχι μόνο ένα θεωρητικό πλαίσιο και να μπορείτε να ακούσετε και να μάθετε θεωρητικά μόνον ορισμένα πράγματα. Αυτό νομίζω ότι θα σας διασφαλίσει και την μετέπειτα πορεία σας και συνέχειά σας και σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδικής αγωγής. Σε επίπεδο τώρα στάχων και αξιών το θεωρούμε πολύ σημαντικό. Δεν είμαστε οι επιμορφούμενοι ως εκπαιδευτικοί, ως μελλοντικοί εκπαιδευτικοί ή ως εκπαιδευτικοί της τάξης. Δεν είναι μόνο να πάρουμε ένα χαρτί, να το πω έτσι, αλλά στόχος μας είναι μέσα από όλα αυτά τα πράγματα. Να καλλιεργήσουμε το συμβασμό στη διαφορετικότητα. Βέβαια συνάδελφοι, αγαπητοί, συναδελφοι, αγαπητοί επιμορφούμενοι, ήδη αυτό το γνωρίζω γιατί είμαι σίγουρη ότι όλοι ρουμόμεθα από αυτό το στοιχείο, αγαπούμε το χώρο της ειδικής αγωγής και θέλουμε να τον υπηρετήσουμε. Εμείς λοιπόν θα προσπαθήσουμε πάνω σε αυτήν την κατεύθυνση να αναπτύξουμε ενέργειες εξασφάλισης, ισότιμη συνεκπαίδευσης με έμφαση στις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτό σημαίνει προάσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία, να ενώσουμε τις φωνές μας, να πετύχουμε την ενδυνάμωση των ανθρώπων με αναπηρία, να ενώσουμε τις δικές μας φωνές όλοι με τις δικές τους φωνές για ισοτιμία και κοινωνική δικαιοσύνη. Η έμφαση επίσης στην πολυτροπικότητα των μέσων και στη διαφοροποίηση για την άρση των εμποδίων στη συμματοχή. Πράγματι, μας ενδιαφέρει και σε επίπεδο ακαδημαϊκής σκέψης αλλά και σε επίπεδο πολιτικής σκέψης και δράσεις κατά Αριστοτέλη να μπορέσετε να εμβαθύνετε στα βαθύτερα νοήματα, να ανακαλύψετε γιατί η διαφορετικότητα θα πρέπει να γίνει σεβαστεί με επιχειρήματα και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί συνολικά να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό στην κοινωνία μας διότι ο στόχος μας είναι όχι μόνο η εκπαίδευση αυτών των ατόμων αλλά να υπάρχει η δυνατότητα να βγουν αυτά τα άτομα στην κοινωνία να εργαστούν έξω και επιτέλους να είναι ισότημα. Θεωρούμε λοιπόν όλα αυτά τα πράγματα ως βήματα μιας συνολικής προσπάθειας που θα καταλήγει όχι μόνο σε ένα σχολείο για όλους αλλά και σε εργασία για όλους και στη συνέχεια ισότημη διαβίωση όπως όλοι οι άνθρωποι. Δηλαδή αυτόνομη ή μη αυτόνομη διαβίωση για όλους τους ανθρώπους ανάλογα με τις δυνατότητες τους και τα χαρακτηριστικά τους ένταξε στην κοινωνική ζωή και όχι να αποτολούν κάτι το οποίο βρίσκεται εκτός κοινωνίας και να σταματάει μόνο στην εκπαίδευση. Αυτή θα είναι και η μεγαλύτερή μας χαρά όταν εσείς μέσα από την εκπαίδευση προάγεται αυτές τις διαδικασίες τις οποίες αναφέρομαι. Γι' αυτό και είπαμε ότι δεν είναι μόνο σε επίπεδο γνώσεων ένα πρόγραμμα αλλά είναι και σε επίπεδο δεξιοτήτων και σε επίπεδο στάσεων και αξιών που θεωρούμε εξίσου και ισότημα πολύ σοβαρά πράγματα για να μπορέσουμε να κατακτήσουμε. Αν δεν έχετε αντίρρηση θα περάσουμε στο κομμάτι που σχετίζεται με τη διαδικασία και τον τρόπο διεξαγωγής του προγράμματος. Όπως σας είπα χάρη στους εξαιρετικούς συνεργάτες, χάρη στη δυνατότητα που μας δόθηκε και χάρη και στην κυρία Ανδρέου η οποία ως εξαιρετικής συνάδελφος ενίσχυσε πάρα πολύ με την τεράστια εμπειρία που έχει στο χώρο των μετατυχιακών προγραμμάτων και σε σχέση με τις γνώσεις μας ό,τι συμβαίνει στο εξωτερικό γιατί το ΕΑΠ δεν είναι ένα απλό πανεπιστήμιο είναι ένα πανεπιστήμιο που ανοίγει νέους ορίζοντες τόσο στη σύγχρονη όσο και στην ασύγχρονη εξ αποστάσεις διδασκαλία και ιδιαίτερα όσον αφορά τη σύγχρονη εξ αποστάσεις διδασκαλία θα χρησιμοποιηθεί η παρούσα πλατφόρμα η πλατφόρμα WebEx για τη διδασκαλία ορισμένων θεματικών ενοτήτων, την επίλυση αποριών και την ανατροφοδότηση των επιμορφούμενων. Το πρόγραμμα όπως σας είπε και γράφει πολύ σωστά η κυρία Γεούρη και με συμπληρώνει και τα λοιπά δεν είναι μόνο αγαπητή κυρία Κουτλαμάνογλου μόνο για τους εκπαιδευτικούς της πράξεις πολύ σημαντικό ρόλο έρχεται να παίξει και το ειδικό προσωπικό το οποίο καλουσορίζουμε στο πρόγραμμα εσείς μπορεί να μην διδάσκετε μία συγκεκριμένη μάθημα αλλά έχετε να παίξετε ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο σε σχέση με την εκμάθηση της βλώσσας, των προβλημάτων λόγου και φυσικά στην εκμάθηση και άλλων δεξιοτήτων που σχετίζονται με τις πιθανές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Επομένως και εσείς είστε καλοδοχούμενοι στο πρόγραμμα και οι ψυχολόγοι και η κοινωνική λειτουργία και πολλές άλλες ειδικότες. Ο χώρος κυρία Κοτλαμανόγλου της ειδικής αγωγής είναι ένας χώρος διεπιστημονικός, απαρτίζεται από τους ειδικούς παιδαγωγούς αλλά πάρα πολύ χρήσιμη και απαραίτητη για την τελειοποίησή μας, για την πραγματική εδόδωση των στόχων της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης είναι φυσικά και το τεράστιο έργο που ασκεί όλο το ειδικό προσωπικό όπως είναι οι ψυχολόγοι, η κοινωνική λειτουργία, οι εργοθαραπευτές, λογοθαραπευτές, φυσικοθαραπευτές και άλλοι και κατά συνέπεια και αυτοί μπορεί να έχουν μια πολύτιμη παρουσία και φυσικά το εξατομικευμένο πρόγραμμα που θα κάνετε θα βρίσκεται πάλι στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σας ως ψυχολόγος, ως λογοθαραπευτής, ως εργοθαραπευτής κτλ κτλ. Το θέμα είναι λοιπόν ότι αυτό το πράγμα που θα κάνετε θα είναι μέσα ακριβώς στο γνωστικό σας αντικείμενο και δεν θα γράψετε γενικά όπως σας εξηγήσει και η κυρία Γιαούρι παρακάτω μια γενική βιβλιογραφική εργασία. Να προχωρήσω λοιπόν και να πω ότι για την ενσύγχρονη εξαποστάσεις διδασκαλία θα αξιοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-learning όπου θα περιλαμβάνονται. Και εδώ λίγο θέλω να με προσέξετε διαλέξεις υλικό προσμελέτη και εδώ μέσα θα έχουμε διάφορα πράγματα για να σας τραβούμε το ενδιαφέρον που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Άρα λοιπόν θα βλέπετε μέσα power point όχι πάρα πολλά ο στόχος δεν είναι ξαφνικά να σας βάλουμε σε ένα τεράστιο υλικό το υλικό μας είναι στοχευμένο και αυτό είναι πάρα πολύ ουσιαστικό. Έχει μελετηθεί πολύ προσεχτικά από την ομάδα ώστε να είναι το καλύτερο δυνατό να εμπεριέχει βίντεο να εμπεριέχει πληροφορίες την παρουσίαση κάποια κείμενα τα οποία είναι κείμενα επιλεγμένα από μας. Όπως επίσης και άλλο βοηθητικό υλικό που θα δούμε διευθύνσες του Υπουργείου Παιδείας υλικό που συστήνει του Υπουργείου Παιδείας αλλά και άλλα links όπως λέμε συνδέσμους με βιβλία παραμύθια υλικό το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανάλογα με την ειδικότά σας και ανάλογα με τα ενδιαφέροντα της κάθε ειδικότητας. Ακόμα μέσα από μια καινοτομία του προγράμματος προβλέπεται λειτουργία φόρουμ για την ενίσχυση της συνεργασίας και της αλληλεπίδρασης των συμμετεχών των επιμορφωμένων για την ανταλλαγή υλειδαιών, επίλυση αποριών. Οπότε λοιπόν θα είναι ένα ζωντανός χώρος φόρουμ όπου θα παρεμβαίνω και εγώ και οι συνεργάτες μου η κυρία Ανδρέου και η κυρία Γκιαουρή, φυσικά αν υπάρχει κάποιο διαδικαστικό όπως είπα θέμα μπορείτε να απευθύνετε στο μέλη το δικό μου αλλά το φόρουμ θα είναι μια ζωντανή φωλιά, ένας χώρος συνεργασίας, αλληλεπίδρασης, ανταλλαγής ιδεών, επίλυσης αποριών γιατί θέλουμε να έχουμε και την ενεργητική σας συμμετοχή στο πρόγραμμα. Άρα δεν είναι κάτι μοναχικό βλέπω ότι υλικό υπάρχει στην κάθε εβδομάδα διαβάζω μόνος μου αλλά το φόρουμ θα είναι ένα ζωντανό μέρος και το οποίο θα συμπληρώνει το υλικό προσμελέτη που είπαμε θα έχει όλα αυτά τα πολύτιμα πράγματα, τις ασκήσεις εμπέδοσης τις οποίες θα σας αναφέρω παρακάτω, τις μελέτες περίπτωσης, σύντομες επίσης ασκήσεις αυτοαξιολόγησης και φυσικά στο τέλος και την εργασία την οποία θα κάνετε. Μη σας τρομάζουν όλα αυτά, εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα πρόγραμμα βιωματικό, δεν θα έχει κάποιο βάρος και θα σας δείξω σε λίγο ότι καμιά φορά ο καθένας και λογικά επιμορφωνοί σκέφτεται μην είναι τεράστιος όγκος δουλειά, όχι δεν είναι ο στόχος μας αυτός. Στόχος είναι να ανοίξετε τα φτερά σας, να διαβάσετε, να μελετήσετε, να μιλήσετε για τα θέματα αυτά, πράγμα το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Εγώ βλέπω τώρα την κυρία Κοτρέτσου που έχει μπει μέσα και έχει μπει στην πρώτη εβδομάδα γιατί κάθε εβδομάδα θα ανοίγουμε το υλικό αυτού του προγράμματος όπως θα σας δείξω και πραγματικά δεν θέλουμε να έχουμε πάρα πολλά πράγματα για να σας μπερδέμουν. Έχουμε υλικό το οποίο, ευχαριστώ πάρα πολύ την κυρία Κοτρέτσου, φροντίζουμε να είναι στοχευμένο, ποικίλου ενδιαφέροντος για να καλύψουμε τα διαφορετικά ενδιαφέροντα της κάθε ενότητας και κάθε εβδομάδα θα προκύπτει αυτό το καινούργιο υλικό. Στο μεταξύ όμως, τις απορίες, τη συζήτηση, την ανταλλαγή ιδεών θα μπορεί να γίνεται μέσα στο ίδιο το φόρουμ. Και εμάς μας ενδιαφέρει ο άνθρωπος ο οποίος μπορεί να μην έχει και καμία εμπειρία σε σχέση με την ειδική αγωγή και θέλει να ξεκινήσει από το μηδέν. Όμως, σε κάθε εβδομάδα υπάρχει και κάτι τον οποίο κάποιος που είναι πιο προχωρημένος μπορεί να βρει και κάτι πιο προχωρημένο και να μπορεί να συνεχίσει. Άρα λοιπόν το πρόγραμμα στοχεύει να αγκαλιάσει όλους. Βεβαίως, πολύ σωστά η κυρία Πεζίκουγκλου αναφέρεται ότι θα υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν ειδικότητα, αυτή τη στιγμή δεν εργάζονται στην εκπαίδευση και δεν έχουν εμπειρία. Αυτούς, κυρία Πεζίκουγκλου, θέλουμε να αγκαλιάσουμε με αυτό το πρόγραμμα, ανθρώπους οι οποίοι δεν γνωρίζουν πράγματα αλλά και εκείνοι που ίσως λόγω σπουδών υερχάζονται στο σχολείο και γνωρίζουν κάποια πράγματα και αυτοί έχουν επιπρόσθετα πράγματα να πάρουν ή κάποιοι που γνωρίζουν γενική αγωγή και δεν γνωρίζουν ιδέα. Αυτή τη στιγμή επαγγελματική ιδιότητα που έχουν σχέση με την εκπαίδευση, που να το πω απλά δεν έχουν εμπειρία με την εκπαίδευση στην πράξη. Για όλους λοιπόν αυτούς τους λόγους το υλικό πράγματι είναι στοχευμένο, και σε ευχαριστώ κυρία Κοτρέτσο που το επιβεώνετε, είναι επικύλου ενδιαφέροντος, είναι απλό και δεν είναι τεράστιο για να μην αγχωθεί κανείς και πει αμάν τόσο πολύ υλικό και τα λοιπά τι θα κάνουμε. Είναι λοιπόν στοχευμένο το υλικό με εκείνα τα πράγματα που χρειάζεται κανείς να τα διαβάσει αλλά και να μπορεί να συμμετάσχει στο φόρων και συνεργασία, αλληλεπίδραση, ανταλλαγή ιδεών, λύση απορρεών και ενεργητική συμμετοχή στο πρόγραμμα. Για το λόγο αυτό λοιπόν κάθε εβδομάδα θα σας δείξω σε λίγο σχετική διαφάνεια το πρόγραμμα θα εναλλάσετε, δηλαδή θα ανοίγει και καινούργη εβδομάδα. Θα σας δείξω ημερομηνίες και μέρες και θα πάρετε πληροφορίες για τα πάντα. Στο πρόγραμμα προβλέπονται τρεις σοσουσού. Αυτή είναι η πρώτη ομαδική συμβουλευτική συνάντηση. Θα γίνει μια δεύτερη, θα σας πω και τις ημερομηνίες. Από τώρα θα ξέρετε τις ημερομηνίες για όλο το πρόγραμμα μέχρι να τελειώσει. Υπάρχουν λοιπόν τρεις ομαδικές συμβουλευτικές συναντήσεις. Προσοχή, αυτές έχουν προαιρετικού χαρακτήρα και πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά. Άρα λοιπόν κάποιος δεν μπορέσει να παρακολουθήσει κάτι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σας ευχαριστώ κυρία Κοτρέτσου. Στον πρόγραμμα λοιπόν προβλέπονται αυτές οι τρεις όσους σου ομαδικές συμβουλευτικές συναντήσεις, οι οποίες ξαναλέω έχουν προαιρετικού χαρακτήρα και κάθε φορά θα γίνονται Κυριακή έξι με νέα. Αυτές οι τρεις θα σας πω σε λίγο τις ημερομηνίες. Προσφέρουν στους επιμορφούμενους τη δυνατότητα να σας ζητήσουν ερωτήματα, να ακούσουν πράγματα, να ακούσουν οδηγίες λεπτομέρες για το δεκτικό υλικό και φυσικά και την εκπόνηση της τελικής εργασίας, η οποία ξαναλέω είναι μοναδική, δεν έχει να κάνει με μία συμβατή βιβλιογραφική εργασία, αλλά έχει να κάνει πώς θα κάνω μάθημα όταν πρόκειται για εκπαιδευτικό σε μια ενότητα ή πώς θα μπορέσω να υποστηρίξω μέσα από διαδικασίες το να διδάξω προβλήματα σας, να βοηθήσω τα παιδιά να μάθουν τη γλώσσα, να υποστηρίξω δεξιότητες στους ψυχολόγους, στους λογοθεραπευτές, στους κοινωνικούς λειτουργούς και τα λοιπά. Είναι λοιπόν ένα σχέδιο, θα το χαρακτήρησα για τους ειδικούς παιδαγωγούς ή για τους εκπαιδευτικούς γενικά μαθήματος, το οποίο είναι απαραίτητο για την ειδική αγωγή αλλά και πολύ χρήσιμο για να βοηθήσετε τις γνώσεις στη γενική αγωγή και αντίστοιχα για κοινωνικούς λειτουργούς ψυχολόγους θα είναι ένα σχέδιο πώς μπορούν να κάνουν στην πράξη ορισμένες στοχεύσεις, δραστηριότητες, ασκήσεις στον τομέα της ειδικότητάς τους. Κατά συνέπεια λοιπόν έχουμε τρεις οσουσούς συνολικά σε όλο το πρόγραμμα, οι οποίες ξαναλέω έχουν το ειρετικό χαρακτήρα. Ο οποίος όμως είναι καλό να τις παρακολουθήσει κανείς και να δει σημεία που τον ενδιαφέρουν. Πάμε λοιπόν καθώς θα μπείτε μέσα στην καρτέλα με τα στοιχεία σας θα μπείτε αμέσως και θα δείτε αυτή τη διαφάνεια. Και θέλω λίγο να σταθώ εδώ πέρα και να σας εξηγήσω τι περιλαμβάνει και τι πρέπει να προσέξετε. Καταρχάς επάνω θα βρείτε το Ακαδημαϊκό Ιμερολόγιο Περιεχόμενο Μελέτης και εξηγούμε εδώ θα βρείτε το Γενικού Περίγραμμα Μαθημάτων, το Χρονοδιάγραμμα και το Περιεχόμενο Μελέτης, το οποία θα σας δείξω σε λίγο, καθώς επίσης και την επιστολή γνωριμίας των μελών, των επιμορφούμενων, και την επιστολή γνωριμίας των μελών της Επιτροπής του Προγράμματος, σας έχουμε στείλει μια επιστολή γνωριμίας ότι είμαστε οι τάδε κυρίες, θα υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα, αυτά είναι τα στοιχεία κτλ κτλ κτλ κτλ. Στις ομάδες συζητήσεων βλέπετε τα νέα ανακοινώσεις, η ανακοίνωση είναι για την 1η Ιωσουσούα και από κάτω βρίσκεται το φόρουμ του προγράμματος. Πατώντας εκεί μέσα μπορείτε να μπείτε στο φόρουμ, να γράψετε, να συζητήσετε όλα αυτά τα στοιχεία κτλ. Μην αγχώνεστε λέει πολύ σωστά ο κ. Κωνσταντινίδης με την έννοια ότι είναι πολύ εύκολη η χρήση τους, απλά θέλετε λίγο χρόνο να προετοιμαστείτε, είναι κάτι πάρα πολύ απλό. Πατάντας τα αντίστοιχα κουμπάκια και με τους κωδικούς κατευθείαν μπαίνετε μέσα στην επιφάνεια και βλέπετε όλα αυτά τα πράγματα. Εξάλλου, αν έχετε πρόβλημα, αν το πρόβλημά σας είναι σε σχέση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά, μπορείτε να στείλετε μήνυμα στο helldesk.app.gr, θα βγάλουμε και σχετική ανακοίνωση. Ενώ αν υπάρχει κάτι πρόβλημα επιστημονικό, μπορείτε να στέλνετε μέλη σε εμένα όπως και να επικοινωνείτε και μαζί μου στο τηλέφωνο. Έχω δώσει συγκεκριμένη μέρα και ώρα που γράφει μέσα στο πρόγραμμα όταν θα μπείτε. Στο κάτω μέρος θα ανοίγει κάθε εβδομάδα η αντίστοιχη ενότητα. Επομένως, τώρα που διανύουμε από σήμερα, ξεκινάει και κάθε Κυριακή, θα ανεβαίνει η αντίστοιχη ενότητα, δηλαδή η πρώτη διδακτική ενότητα ξεκινάει από 2012 και φτάνει έως τις 2712. Και η πρώτη μας ενότητα είναι εισαγωγή στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση δομές και λειτουργία. Εκεί πέρα θα βρείτε παρουσίαση του υλικού. Θα πατάτε το κουμπάκι και θα βγαίνουν τα υλικά. Συνοδευτικό υλικό γενικά χρήσιμο για να μπορέσετε αν έχετε απορίες ή καμιά φορά λέτε θέλω κάποια link, αυτά τα link είναι έγκυρα που να ψάξω, τι να δω. Αυτά τα link που σας έχουμε εμείς εδώ είναι έγκυρα και γενικά εκπαιδευτικό υλικό για την αναπηρία. Πολύ απλά, όλα στα ελληνικά, ξεκάθαρα βήματα, ό,τι απορίες επιστημονικές εδώ σε εμένα και στο φόρουμ. Φυσικά μπορείτε να μπαίνετε και να γράφετε τις απορίες σας. Εμείς η ομάδα, η κυρία Γιαούρι, εγώ, η κυρία Ανδρέου, θα παρεμβαίνουμε εκεί που χρειάζεται. Και φυσικά αν έχετε κάποιο θέμα επιστημονικό και θέλετε να ρωτήσετε μπορείτε να στέλνετε και στο email μου. Αυτή λοιπόν είναι η πρώτη σελίδα, είναι πάρα πολύ εύκολη, μην αγχωθείτε, με το κουμπάκι πατάτε και μπαίνετε μέσα σε αυτήν εδώ τη σελίδα. Κατευθείαν, διαβάζετε το ακαδημαϊκό ημερολόγιο που θα σας το πω εγώ τώρα, βλέπετε τα νέα και ανακοινώσεις, μπαίνετε στο φόρουμ και από κάτω είναι το υλικό. Αυτή είναι η πρώτη διδακτική ενότητα. Κάθε εβδομάδα το υπόλοιπο φαίνεται κενό, κάθε όμως εμείς εβδομάδα θα προσθέτουμε το δεύτερο υλικό. Το τρίτο υλικό και κάθε εβδομάδα θα ανοίγει καινούργια εβδομάδα του προγράμματος. Οπότε κάθε φορά θα τα βλέπετε μπροστά σας, τώρα δεν φαίνεται κάτι άλλο γιατί θα τα ανοίγουμε κάθε εβδομάδα για να μπορείτε να τα διαβάζετε και να τα μελετάτε. Πάμε λοιπόν να δείτε πώς είναι η σελίδα, μπατήσετε το κουμπάκι ακαδημαϊκό ημερολόγιο και περιεχόμενο μελέτης. Εδώ η Τρία Γκαούρι έχει ανεβάσει την επιστολή γνωριμίας, την οποία πατώντας το κουμπάκι με το PDF μπορείτε να ανοίξετε και να τη διαβάζετε. Σας καλοτσορίζουμε και επίσημα γραπτό στο πρόγραμμα και τα λοιπά, όπως επίσης και στο άλλο κουμπάκι αν πατήσετε στο PDF εκεί υπάρχει το περίγραμμα μαθημάτων. Εδώ τώρα θα αναφερθώ στο περίγραμμα μαθημάτων, είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα την οποία έχει φτιάξει το app πάρα πολύ εύκολη στη χρήση της. Δεν χρειάζεται να είστε ούτε ειδικοί, ούτε να έχετε επιστημονικές γνώσεις, τα πολύ βασικά πράγματα, τα πάρα πολύ βασικά πράγματα που όλοι οι άνθρωποι τα έχουμε αυτή τη στιγμή. Δηλαδή ανοίγω τον υπολογιστή, πατώ το κουμπί, παίρνω, βάζω τους κωδικούς και πατάω σε συνέχεια τα κουμπάκια και τα PDF. Πάρα πολύ απλή χρήση, η πλατφόρμα του app είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα η οποία πραγματικά βγάζει το άγχος από πάνω μας γιατί μπορείς να κάνεις οτιδήποτε με την πλατφόρμα εκπαίδευσης πάρα πολύ εύκολα, πάρα πολύ στρωτά. Και δίπλα μας ξαναλέω το helpdesk θα είναι δίπλα μας σε περίπτωση που κάπου κολλήσουμε, κάπου έχουμε πρόβλημα να μας βοηθήσουν και να μας συμπαρασταθούν στο κομμάτι το τεχνικό που νομίζω ότι δεν θα υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα, γιατί η πλατφόρμα είναι πανεύκολη και είναι πάρα πολύ φιλική ως προς τη χρήση καθενός από ένα μη ειδικό όπως είμαι κι εγώ, δεν έχω σπουδάσεις πληροφορική όπως είστε φαντάζομαι κι εσείς, οπότε πραγματικά μπορείτε να εσταθείτε σε μικρό χρονικό διάστημα σαν το σπίτι σας, πάρα πολύ άνετα, πολύ εύκολη χρήση, φυσικά θέλει λίγο χρόνο να παίξουμε λίγο με τα κουμπάκια και να δούμε τα διάφορα πράγματα. Τίποτα περισσότερο, πάρα πολύ απλά, όλα ανοίγουν πολύ εύκολα με ένα κουμπί. Επίσης ζητήσαμε από τους συναδέλφους και έχουν μπεί μέσα και το κάνουν και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ, ένα φύλλο αλληλογνωριμίας. Το φύλλο αυτό αλληλογνωριμίας είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να σας γνωρίσουμε καλύτερα. Δηλαδή, έχουμε εναρτήσει ένα φύλλο, το οποίο θα παρακαλέσω όλους τους επιμορφούμενους να το συμπληρώσουν. Πολύ απλό, θέλει πέντε λεπτά, σε απλή Word και το βάζετε στη συνέχεια στο εναρτάτο στο φόρουμ, όπου μπορούμε να δούμε τα στοιχεία σας, ονοματεπώνυμο, έτσι θα σας γνωρίσουμε και εμείς και οι συνάδελφοι, οι επιμορφούμενοι, τον τόπο διαμονής σας, τις σπουδές σας, την επαγγελματική σας ιδιότητα. Αν έχετε προηγούμενες γνώσεις στο χώρο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, αν και ξαναλέω ότι εμείς ξεκινάμε από το μηδέν για να βοηθήσουμε όλους, ποιες είναι οι προσδοκίσεις σας από το πρόγραμμα, στο τι ενδιαφέρεστε περισσότερο ή κάπου μιστιάζετε, επίσης θα μας ενδιέφερε να μας πείτε και κάτι προσωπικό για σας, τρία στοιχεία που σας χαρακτηρίζουν και που θα πιστεύετε πως θα σας διευκολύνουν στην αποτελεσματική παρακολούθηση του συγκεκριμένου προγράμματος, τρία εμπόδια που πιστεύετε ότι θα είναι δυσκολία, ξέρω εγώ να πείτε ότι αγχώνουμε με τον υπολογιστή, εμείς θα σας κάνουμε τη ζωή εύκολη, δεν εσχύετε καθόλου σε αυτό το κομμάτι, είναι η πιο φιλική πλατφόρμα που έχω δει, είναι πραγματικού ευρωπαϊκού επιπέδου η πλατφόρμα του IAP για όσους δεν γνωρίζετε το IAP, είναι τόσο πολύ απλή στη χρήση της, είναι τόσο πολύ απλά τα κουμπάκια και όλα αυτά και το link σε συνέχεια για την επόμενη OSHO, πατάς το link και κατευθείαν θα μιένετε στην OSHO για να μπορείτε να την παρακολουθήσετε, δεν υπάρχει καμία πολύτως δυσκολία και πιστεύω ότι με ηλάχιστη εξάσκηση θα μπορέσετε να περι βοηθήσετε όλα. Και ποιες είναι οι προσδοκίσεις από τον δακτικό προσωπικό στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, γιατί μας ενδιαφέρει πάρα πολύ και η αξιολόγηση των προγραμμάτων για να γίνουμε και εμείς καλύτεροι και εσείς να είστε ευχαριστημένοι και να μαθαίνετε μέσα από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και μέσα από τον πολύτιμο χρόνο σας που θα μας δώσετε για να τον κάνουμε όλοι μαζί χρήση και να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό που φυσικά είναι να μπορέσετε να μάθετε πράγματα και να α μεταπτυχιακό να συνεχίσουν γιατί όχι και σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα για να βαθύνουν ακόμα περισσότερο οτισμούς τους. Άρα λοιπόν το έντοιμο έντοιμο αλληλογνωριμίας, πώς συμπληρώνετε και στη συνέχεια το αναρτάτε στο φόρουμ, θα δείτε και εκεί πέρα πολλούς συναδέλφους σας που έχουν κάνει το ίδιο. Έτσι μπαίνουμε και εμείς, διαβάζουμε για εσάς, εσείς διαβάζετε για τους υπόλοιπους συναδέλφους και νομίζω ότι είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να έχουμε πραγματική αλληλοπίδραση στο φόρουμ. Πάμε τώρα να δούμε λίγο το χρονοδιάγραμμα και το περιεχόμενο μελέτης, το πρόγραμμα ξεκινάει το Δεκέμβριο του 2020 και τερματίζεται στον Ιούλιο του 2021. Ξαναλέω, για αυτούς οι οποίοι είναι μόνιμοι και σύμφωνο με το νόμο απαιτείται εννιάμινο για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς και μόνο για αυτούς, θα αποστήλουμε σύντομα επιστολή να δηλώσουν σε εμένα στο δικό μου mail ποιοι είναι σε αυτή την κατηγορία και για όσους είναι σε αυτή την κατηγορία θα κάνουν δύο μήνες έξτρα μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2021. Για τους υπόλοιπους που δεν είναι μόνιμοι το πρόγραμμα είναι επτά μήνες διάρκεια σύμφωνο με το νομικό πλαίσιο που ισχύει από το Δεκέμβριο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021. Το πρόγραμμα λοιπόν ξεκινάει αυτή την εβδομάδα και η πρώτη μας, όσο σού, ομαδική συμβουλευτική συνάντηση πραγματοποιείται 6 με 9 σήμερα, Κυριακή, στις 20 Δωδεκάτου. Αυτή είναι και η πρώτη εβδομάδα που ανοίγει το πρόγραμμα και όπως σας είπα κάθε εβδομάδα θα κυλάει το πρόγραμμα. Φυσικά έχουμε τις διακοπές των Χριστουγέννων, γι' αυτό και υπάρχει εκεί ένα μήνυ διάλειμμα, δηλαδή δεν θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα. Επομένως, τη δεύτερη διδακτική ενότητα θα ξεκινήσει στις 10 πρώτου έως και στις 17 πρώτου του 2021 και θα έχει θέμα της συμπερίληψη και διεπιστημονικότητας στην εκπαίδευση. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ βασικό, νομίζω λοιπόν ότι είναι μια καλή ευκαιρία και το βάλαμε μπροστά αυτό το κομμάτι και για δύο λόγους. Είναι πρώτον πολύ σημαντικό να γνωρίζετε για τη συμπερίληψη αλλά και πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τη διεπιστημονικότητα στην εκπαίδευση. Άρα, λοιπόν, πολύ θα ήθελα στο φόρουμ να μπείτε μέσα, να γνωριστείτε, να δηλώσετε τις ιδιότητές σας, ότι έχω σπουδάσει λογοθεραπεία, έχω σπουδάσει ενήπιαγωγός, έχω σπουδάσει δάσκαλος, δασκάλα και τα λοιπά και εκεί πέρα να γίνει και μια όσμος μεταξύ στο φόρουμ, πάρα πολύ σημαντική και είναι μια πολύ καλή ευκαιρία και να δείτε τα θέματα διεπιστημονικά της ειδικής αγωγής, γιατί ξαναλέω η ειδική αγωγή είναι ένας διεπιστημονικός χώρος και αυτό είναι μια πολύτιμη πληροφορία για σας έτσι ώστε θέλουμε να οσμοθείτε. Δεν είναι τυχαίο που θέλουμε να είσαστε από διαφορετικές ειδικότητες μαζί, γιατί στην ειδική αγωγή δουλεύουμε για το παιδί και το παιδί με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρές χρειάζεται όλους εσάς και όλες τις ειδικότητες από όπου και αν ξεκινάτε για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε το παιδί με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τον έφηβο, τον ήλικα γιατί όχι με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρίες. Η δεύτερη λοιπόν διδακτική μας ενότητα από 10 πρώτου έως 17 πρώτου θα βγει το καινούργιο υλικό το οποίο θα έχετε μια βδομάδα να το διαβάσετε, να το μελετήσετε, να οσμοθείτε, να γράψετε στο φόρουμ αν υπάρχει απορία να στείλετε σε μένα οτιδήποτε και τα λοιπά για να έχουμε οσμωση. Η τρίτη διδακτική ενότητα που είναι 17 πρώτου μη 24 πρώτου αφορά τον ορισμό και διαφοροδιάγνωση των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών, γνωστικά, συναισθηματικά και συμπεριφορικά χαρακτηριστικά παιδιών και αφίβων με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Εδώ θα γίνει ειδική αναφορά σε ένα πολύ σημαντικό θέμα των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών και θα παρουσιαστούν τα βασικά χαρακτηριστικά και επειδή όπως βλέπετε το θέμα αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και είναι ένα μεγάλο κομμάτι στο χώρο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, στην τέταρτη διδακτική ενότητα στις 24 πρώτου το 2021 έως 31 πρώτου το 2021 θα συνεχιστεί με ένα θέμα προσφυλές το οποίο το κατέχει άριστα η κυρία Ανδρέου, συνιστός της αναγνωστικής αξιότητας και της παραγωγής γραπτού λόγου σε παιδιά και αφίβους με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Η πέμπτη διδακτική ενότητα από 31 πρώτου το 2021 έως 7 Δευτέρου το 2021 αφορά προγράμματα εκπαιδευτικής παρέμβασης σε παιδιά και αφίβους με πολλαπλές αναπηρίες, εγκεφαλική παράλυση κτλ και με την ολοκλήρωση αυτής της εβδομάδος θα έχουμε ένα διάλειμμα. Αυτό το διάλειμμα είναι πάρα πολύ σημαντικό από τις 7 Δευτέρου έως τις 14 Δευτέρου. Σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν θα κατέβει υλικό και νούριο δηλαδή δεν θα έχετε καινούριες πληροφορίες αλλά θα είναι μία εβδομάδα με ασκήσεις εμπέδοσης και αυτοαξιολόγησης. Τι σημαίνει αυτό? Καταρχάς να πω ότι αυτές τις σκουσούλες δεν υπολογίζονται σε κάποιο βαθμό, δεν είναι δηλαδή με βαθμολογίες για να αγχωθείτε και να πείτε αν τα διάβασα καλά ή όχι. Είναι όμως κάτι πάρα πολύ σημαντικό για τη δική σας αυτοαξιολόγηση και θα θέλαμε να ξέρουμε και εμείς πώς τα πηγαίνετε. Δηλαδή απάντησα σε αυτές τις ερωτήσεις που θα έχουν τη μορφή πολλαπλής επιλογής σωστά, καταλαβαίνω μέχρι τώρα τι γίνεται με βάση τις προηγούμενες πέντα ενότητες, δηλαδή έχω παρακολουθήσει τις πέντα ενότητες, έχω μελετήσει όλα αυτά τα οποία δόθηκαν, καταλαβαίνω τα πάω καλά. Και λοιπόν εκείνη την εβδομάδα που θα βγουν οι ασκήσεις εμπέδοσης και αυτοαξιολόγησης, θα έρθει η ώρα όπου θα κάνω μια άσκηση αυτοαξιολόγησης που θα έχει τη μορφή μιας πολλαπλής επιλογής και θα δω ταυτόχρονα, θα απαντήσω, γιατί ταυτόχρονα θα παίρνετε και από ένα τροφοδότησο. Σωστό λάθος, τα κάνατε σωστά ή δεν τα κάνατε. Οπότε λοιπόν βλέπετε τη δική σας πορεία, τα κατάφερα, τα έχω κατανοήσει τα προηγούμενα, πώς τα πάω. Γιατί πολύ σημαντικό πράγμα είναι, όχι απλώς να σας δίνουμε ένα υλικό και να το, συγγνώμη για την έκφραση όπως κάνουν άλλα πράγματα, το πετάνε και τελείωσε και δεν καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Εμείς λοιπόν εκείνη την εβδομάδα 7 Δευτερού 14 Δευτερού, καταλαβαίνουμε πολύ καλά ποιος έχει εμπεδόσει, ποιος παρακολουθεί σωστά και ποιος αντιμετωπίζει προβλήματα. Οπότε λοιπόν θα υπάρχει επικοινωνία, θα υπάρχει στο φόρουμο όσμωση, πώς τα πήγαμε. Όχι ονομαστικά στο φόρουμο, θα μιλήσουμε γενικά ότι τα καταφέραμε, ότι έχουμε δυσκολίες κτλ. Ή αν κάποιος έχει μια αποτυχία και δεν το καταλαβαίνει. Θα υπάρχει δίπλα μας άνθρωπος, δηλαδή εγώ, για να συζητήσουμε για τυχόν δυσκολίες που υπάρχουν στο κομμάτι της αυτοαξιολόγησης. Ξαναλέω, αυτό δεν προσμετράται ως βαθμολογία και δεν έχει προς Θεού τιμωρητικό χαρακτήρα για να σας βάλουμε χαμηλό ή ψηλότερο βαθμό κτλ. Έχει χαρακτήρα αυτοαξιολόγησης. Πώς ο εκπαιδευτικός αυτοαξιολογεί το έργο του κάθε φορά μέσα στη συντάξη, έτσι και εμείς μας ενδιαφέρει να δούμε τι καταλάβατε. Αλλά και εσείς ο ίδιος, η ίδια να καταλάβετε, τα πάω καλά, καταλαβαίνω όλα αυτά που έχω διαβάσει. Στάσου στην εβδομάδα αυτή η εμπέδοσης και αυτοαξιολόγησης, πώς θα πηγαίνω. Στάσου να συμπληρώσω αυτό το μικρό quiz, στάσου να απαντήσω σε αυτές τις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Αυτό όμως στο στοιχείο, ξαναλέω, δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα θα δείτε, έκανα λάθος από τις 20 ερωτήσεις, έκανα λάθος στις 3. Ένα λεπτό να δω, γιατί έχω κάνει λάθος αυτές τις 3, στάσου να μελετήσω τελικό, εδώ σε αυτό το σημείο δεν καταλαβαίνω γιατί έχω κάνει λάθος. Στάσου να ερωτήσω την Αλευριάδου, γιατί στο ερώτημα 3 εγώ απάντησα ότι είναι σωστό και εσείς μου λέτε ότι είναι λάθος, για να ερωτήσω για να κατανοήσω καλύτερα. Άρα λοιπόν πολύ σημαντικό κομμάτι, ξαναλέω, χωρίς να μετράει σε βαθμολογία και σε τέτοια, μας ενδιαφέρει η δική σας εμπέδοση και αυτοαξιολόγηση αλλά και να πάρετε ένα feedback, πώς θα πηγαίνετε, θα διαβάσετε 5 διδακτικές ενότητες, τι καταλαβαίνω και τι δεν καταλαβαίνω. Επίσης το κάνετε με την ησυχία σας όποια ώρα θέλετε μέσα σε αυτή την εβδομάδα, γιατί μέσα σε αυτή την εβδομάδα δεν θα έχετε καινούργιο υλικό, θα μπορείτε εκεί να δείτε αυτά τα 20 ερωτήματα, να τα απαντήσετε και να βλέπετε ταυτόχρονα το σωστό και το λάθος και να πείτε και να δείτε πώς τα πήγατε και να κατανοήσετε και τυχόν δυσκολίες που έχετε ή ότι τα εμπεδώσετε όλα μια χαρά και είστε έτοιμοι να προχωρήσετε για τις επόλοιπες ενότητες. Άρα λοιπόν σε κάθε εβδομάδα που έχουμε ασκήσεις εμπέδοσης και αυτοαξιολόγησης θα εφανίζονται ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, θα παίρνετε αμέσως feedback επανατοφοδότηση αν τα κάνατε σωστά ή όχι και εκείνη την εβδομάδα δεν θα κατεβαίνει καινούργιο υλικό. Χαίρομαι κυρία Πεζίκοκλου που το λέτε αυτό γιατί νομίζω ότι αυτές οι ασκήσεις, αυτογνωσίες εγώ της λέω, εμπέδοσης και αυτοαξιολόγησης δεν έχουν βαθμολογικό χαρακτήρα αλλά έχουν στο στόχο να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε και να εμπεδώσετε αυτά που έχετε διαβάσει τις προηγούμενες εβδομάδες. Και πάμε στην έκτη εβδομάδα. Πολιτικές για την εκπαίδευση των ΑΜΕΑ, λειτουργικές διευθετήσεις και δομικές προσαρμογές. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε και ευρύτερα θέματα της εκπαιδευτικής πολιτικής. Θα υπάρχει δυνατότητα όπως σε άλλες σημαντικές ενώτες δεύτερης ευκαιρίας στις ασκήσεις αυτές. Κοίταξε Γιάννη, το βασικό θέμα είναι να μπορέσετε να απαντήσετε σε αυτές τις ασκήσεις και να πάρετε αμέσως επανατροφοδότηση που κάνατε σωστό και λάθος. Από εκεί και πέρα εγώ θέλω να ψάξετε στη συνέχεια και να δείτε τα λάθη σας. Τα λάθη λοιπόν είναι εδώ, είναι εκείνο, κατανοώ το λάθος μου. Μπορώ να κάνω τα εξής μετά, να πάω στο φόρουμ, να κάνω μια συζήτηση σχετικά με το λάθος μου, να συζητήσουμε πάνω σε αυτό. Παραδείγμα, τους χάρη και εγώ μπορώ να ανοίξω μια συζήτηση στο φόρουμ και να πω ότι ξέρω εγώ στην ερώτηση 10, ήδη ότι πολλοί κάνανε λάθος, για να σκεφτούμε μαζί γιατί αυτό το πράγμα δεν το απαντήσετε σωστά. Μήπως σας μπέρδεψε αυτό, μήπως σας μπέρδεψε εκείνο και να ανοίξει μια συζήτηση πάνω σε αυτό για να το χωνέψετε να το συζητήσετε μαζί με άλλους και τα λοιπά. Αν θέλετε πάλι, μπορείτε πριβέ να μου στείλετε ένα mail και να μου πείτε, είμαι ο κ. Κωνσταντινίδης και σε αυτό το ερώτημα έκανα αυτό. Γιατί το έκανα με αυτό τον τρόπο και τα λοιπά. Θέλετε λοιπόν να έχετε πολλές πηγές επανατροφοδότησης, αλλά θεωρώ πολύ σημαντικό να συζητήσουμε και αυτά τα πράγματα και στο θόρου, όπου θα δίνονται αφορμές και από εσάς και από εμάς, να μπορέσουμε να τα συζητήσουμε και να τα μαθαίνουμε καλύτερα. Πάμε λοιπόν στην έκτη ενότητα και τη θεωρώ πολύ σημαντική αυτή την έκτη ενότητα. Παρακαλώ λίγο κλείστε αν θέλετε, σας παρακαλώ πολύ την κάμερα, γιατί αυτή τη στιγμή βιντεοσκοποιείτε και σας παρακαλώ πολύ είναι πολιτική το app να κλείσετε τις κάμερες σας και τα μικρόφωνα σας. Αλλά την κάμερα σας παρακαλώ κλείστε την για λόγω στο ότι βιντεοσκοποιείτε και θα ανέβει στο YouTube. Πάμε λοιπόν στην έβδομη διδακτική ενότητα, στις 21 πρώτου με 28 πρώτου, όπου εδώ θα κάνουμε ενίσχυση γνωστικών και μεταγνωστικών στρατηγικών σε παιδιά και αφήντες με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες σε όλα τα επίπεδα. Το υλικό μας θα είναι τόσο για πρωτοβάθμιο εκπαίδευση, λιπιαγωγείο δημοτικό, όσο και για δευτεροβάθμιο εκπαίδευση και αυτό θα το φροντίζουμε σε κάθε περίπτωση να είναι από όλες τις ηλικίες και να βρίσκετε ευκαιρία να δείτε υλικό ανεξάρτητα από την ειδικότητα που είστε που να έχει ενδιαφέρον για όλους. Στην όγδομη διδακτική ενότητα θα μιλήσουμε για τη διαταραχή λιμαντικής προσοχής υπερκινητικότητα, όπως επίσης και για την αναπτυξιακή διαταραχή του συντονισμού και στην 1η διδακτική ενότητα 7 Τρίτου με 14 Στρίτου του 2021 θα μιλήσουμε για την εκπαίδευση των ατόμων με νοητική αναπηρία. Ένα πολύ καυτό θέμα είναι και η 10η διδακτική ενότητα στις 14 Στρίτου 2021 με 21 Στρίτου 2021 για ειδική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και μετάβαση στην αγορά εργασίας. Και συνεχίζουμε στην 11η διδακτική ενότητα 21 Στρίτου 2021 με 28 Στρίτου του 2021. Εδώ στις 21 Στρίτου ημέρα Κυριακή το γνωρίζετε από τώρα, σε όλη του χρονική διάρκεια ξέρετε ότι θα γίνουν τρεις ομαδικές συμβουλευτικές συναντήσεις. Η δεύτερη ομαδική συμβουλευτική συναντήση την ξέρετε από τώρα, σημειώσετε στο καρνέ σας, είναι η 21η αμαρτία του 2021 Κυριακή πάλι 6-9 το απόγευμα. Συμβουλευτική γονέων και παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες, όπου εκεί θα επιλυθούν θέματα μέχρι τότε που έχετε, θα αναφερθούμε σε κάποια θέματα εξειδικευμένα διαφοροποιημένες διδασκαλίες και φυσικά θα απαντηθούν ερωτήσεις, σχόλια, παρατηρήσεις και τα λοιπά που έχετε συγκεντρώσει, θα είμαστε περίπου στο μέσο της διάρκειας αυτής και θα μπορέσετε να συζητήσετε κιόλας ζωντανά με την κυρία Γκιαούρη και την κυρία Ανδρέου πιθανότατα, σε αυτό το δεύτερο μέρος αυτήν τη δεύτερη ενότητα και με εμένα πιθανότατα πάντως με κάποιους από τους συνεργάτες και τα λοιπά που θα βγούμε ζωντανά εκείνη τη μέρα να συζητήσουμε για τα θέματα αυτά και για άλλα που θα σας απασχολούν. Στη δωδέκατη διδακτική ενότητα 28 Τρίτου με 4 Τετάρτου εκπαίδευση ατόμων με διαταρχή στο φάσμα του αυτισμού και η επόμενη εβδομάδα που ακολουθεί 4 Τετάρτου με 11 Τετάρτου είναι η δεύτερη εβδομάδα ασκήσων, εμπέδοσης και αυτοαξιολόγησης αφορά τις προηγούμενες εβδομάδες οι οποίες είναι μετά την πρώτη εβδομάδα ασκήσων, εμπέδοσης και αυτοαξιολόγησης. Δηλαδή περιλαμβάνει 6, 7, 8, 9, 10, 11 και 12 διδακτική ενότητα. Πάλι θα υπάρχει δυνατότα εμπέδοσης και αυτοαξιολόγησης και μετά συνέχεια θα ακολουθεί σε συζήτηση και πολλές φορές αν κάποιοι είναι ντροπαλοί και τα λοιπά εγώ μπορεί να παρέμβω και να πω ότι τα πήγατε πάρα πολύ καλά όμως εδώ διαπίσω σας αυτό το ερώτημα μεγαλύτερο ποσοστό λαθών, εμείς θα τα παίρνουμε με Excel και θα βλέπουμε και τα ειδικά ποσοστά και τα συνολικά ποσοστά και θα πιάνουμε μια συζήτηση εκεί πέρα πάνω για να είμαστε σίγουροι ότι καταλάβατε αν έχετε κάποια δυσκολία, κάτι δεν καταλαβαίνετε και τα λοιπά. Φυσικά υπάρχει και το μέλη μου όπου μπορείτε να μου στέλνετε ερωτήματα επιστημονικού τύπου. Η 13η εβδομάδα τώρα αφορά τα προβλήματα ενδοσχολικής βίας, πρόληψης παρέμβασης. Νομίζω ότι αυτό το θέμα είναι πάρα πολύ σημαντικό για τα προβλήματα συμπεριφοράς που τα τελευταία χρόνια που σας ακολουθούν όσους τους μάχημους αλλά και τους νέους συναδελφούς γιατί αν τη λαμπάτε στον χώρο αυτό αναδεικνύονται και καινούργια προβλήματα τα οποία δεν τα είχαμε στιφιοθετήσει ως θέματα ειδικής αγωγής. Φυσικά θα αναφερθούμε και σε προβλήματα το μπούλινγκ και τα λοιπά και σε σχέση με τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και πρόληψη και προτάσεις παρέμβασης. Γι' αυτό και οι τίτλοι όπως βλέπετε έχουν περισσότερο τη λέξη εκπαίδευση. Όταν λέμε εκπαίδευση δεν νομίζουμε μόνο για τους ειδικούς πανταγουγούς αφορούμε εκπαίδευση από την πλευρά και των θεμάτων και του ειδικού προσωπικού, ψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού, λογοθεραπευτών και όλων αυτών για να μπορέσουν να συνεργαστούν με στόχο τη μεγαλύτερη υποβοήθηση του υπαιδιού με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπήρειες. Συνεχίζουμε τη 14η εβδομάδα 18 Τετάρτου με 25 Τετάρτου εκπαίδευση παιδιών με προβλήματα ακοής, στη συνέχεια διακόπτουμε για τις διακοπές του Πάσχα και συνεχίζουμε τη 15η διδακτική ενότητα 9 Πέμπτου με 16 Πέμπτου είναι εκπαίδευση παιδιών με προβλήματα λόγου και ομιλίες. Πολύ σημαντικό και αυτό το κουμμάτι και τα λοιπά. Και συνεχίζουμε στη 16η ενότητα 16 Μαΐου με 23 Μαΐου προβλήματα παιδιών με ζητήματα όρασης τύφλωση, παρουσίες της Μεθόδο Μπρέιγκ, 17η διδακτική ενότητα 23 Πέμπτου με 35 Πέμπτου, ένα θέμα πάρα πολύ σημαντικό και δύσκολο θέμα, το οποίο πραγματικά θα σας κάνει εντύπωση και νομίζω ότι και αυτό είναι μια συμβουλή του προγράμματος σε θέματα τα οποία πολλές φορές πολλοί που κάνουν παρόμοια προγράμματα δεν αγγίζουν, γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολα θέματα, έχουν όμως τεράστιο ενδιαφέρον, όπως είναι η διαχείριση προβλημάτων συμπεριφοράς σε παιδιά τα οποία έχουν σοβαρές αναπηρίες. Είναι αυτό που ονομάζουμε προκλητικές συμπεριφορές, μεταφράζουμε τον όρο Τσάμι Βουλτσανγκά, διαχείριση προκλητικών συμπεριφορών σε παιδιά με νευροναπτυξιακές, διαδρακές και εγώ και η κυρία Γκαούρη έχουμε ασχοληθεί βαθιά με αυτό το θέμα, που είναι πάρα πολύ σημαντικό και άλλοι συναργάτες για το πώς μπορούμε όταν βρεθούμε σε κάποιες δύσκολες συνθήκες, παραδείγματος χάρη όταν έχουμε ένα παιδί με πολύ σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς που έχει και βαριές αναπηρίες, σοβαρές αναπηρίες, μια σοβαρή διατεραχή στο φάσμα του αυτισμού, μια σοβαρή νοητική αναπηρία, πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες δύσκολες, δύσκολα περιστατικά. Με πολύ απλό τρόπο, με πολύ απλά παραδείγματα, καθημερινά με case studies θα μπορέσουμε να σας δείξουμε όλα αυτά. Στη 18η διδακτική ενότητα θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα, διότι είναι μια ενότητα που συνήθως για κάποιους παραλείπεται, διότι κοιτάμε συνήθως την ειδική αγωγή από τη μία κατεύθυνση, αλλά δεν την κοιτάμε και από την άλλη. Να κοιτάξουμε και την αίσθηση των χαρισματικών και ταλαντούχων παιδιών. Μας ενδιαφέρει πάντα να έχετε εκπαίδευση πάνω σε αυτό το κομμάτι. Δυστυχώς τα χαρισματικά και ταλαντούχα παιδιά είναι αρκετά αδικημένα στο ελληνικό σχολείο. Βεβαίως υπάρχει το πλαίσιο της διαφορεπημένης δασκαλίας, αλλά δεν αρκεί αυτό έτσι γενικά και αορίστα. Πρέπει να μιλήσουμε γι' αυτό και να βοηθήσουμε. Και αμέσως μετά υπάρχει και η τρίτη εβδομάδα ασκήσιων εμπέδοσης και αυτοαξιολόγησης που όπως τόνισα στην κάθε εβδομάδα ασκήσιων εμπέδοσης και αυτοαξιολόγησης δεν ανοίγει καινούργιο υλικό. Υπάρχουν μόνο αυτές οι ασκήσεις πολλακλής επιλογής που θα κάνετε και που βλέπετε κατευθείαν τα σωστά τα γάθη και συζητάτε και στο φόρουμ. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να συζητήσουμε για το φόρουμ πώς τα πήγαμε, τι καταφέραμε, πώς τα πκάναμε και να ενωθούμε και να γίνουμε όλοι μια παρεία άνθρωποι που ενδιαφέρονται για το χώρο της ειδικής αγωγής. Αυτό θα γίνει από την 6 Ιουνίου έως τις 13 Ιουνίου. Η 19η διδακτική ενότητα που είναι 13 Ιουνίου με 20 Ιουνίου είναι πάρα πολύ σημαντική και εδώ θα σας υποστηρίξουν οι κυρίες Γιαούρι και η κυρία Ανδρέου. Εγώ δεν θα συμμετέχω στην 3η Ιουσουσού, συμμετέχω στην 1η και στη 2η Ιουσουσού. Γιατί θα σας μιλήσουν για τη διαφοροποιημένη δασκαλία, ιδιαίτερα η κυρία Ανδρέου από το χώρο της γλώσσας και η κυρία Γιαούρι και τη θεωρώ πολύ σημαντική αυτή την 3η Ιουσουσού και τη 2η φυσικά αλλά και την 3η Ιουσουσού γιατί θα μπορέσω να σας πω πολύ σημαντικά πράγματα η κυρία Ανδρέου και η κυρία Γιαούρι η οποία η κυρία Γιαούρι σε αυτή την Ιουσουσού θα σας παρουσιάσει στοιχεία για την εργασία σας. Η κυρία Γιαούρι αμέσως μετά θα σας μιλήσει γενικότερα και για την εργασία και για όλα αυτά τα πράγματα και η 20 Ιουσουσού διδακτική ενότητα είναι ανοιχτή, δηλαδή δεν περιλαμβάνει νέο υλικό από 26 έως 27, αλλά είναι αφιερωμένη στην εργασία, στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση, πράγμα το οποίο σημαίνει δημιουργία ενός σχεδίου μικροδιδασκαλίας μαθήματος σχετικά με τη διαφορεπημένη προσέγγιση για τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμες, δευτεροβάθμες εκπαίδευσης στο γνωστικό αντικείμενο του ενδιαφέροντός τους ή διαζακτικό δημιουργία σχεδίου παρέμβασης και υποστήριξες για κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, λογοθεραπευτές και άλλους θεραπευτές για παιδιά, εφήβους με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία. Αυτή είναι και η αξιολογή σημεία που εμάς γραπτεί η εργασία ως τελικό παραγωτέο για το οποίο θα λάβετε και αναλυτική επανατροφοδότηση και από αυτή θα αξιολογηθείτε. Δεν υπάρχει βαθμολογία αλλά υπάρχει ότι πληρώσετε τους κουπούς του προγράμματος ή υπάρχουν κάποιες δυσκολίες. Σε περίπτωση που υπάρχουν δυσκολίες θα πάρετε από εμάς επανατροφοδότηση για να τη διορθώσετε και φυσικά είναι αυτό το οποίο είναι αξιολογίσιμο μέρος του προγράμματος για εμάς και για εσάς. Η εργασία όπως σας είπε καλύτερα και η κυρία Γιαούρη σε λίγο δεν είναι μια απλή βιβλιογραφική εργασία αλλά είναι η δημιουργία σχεδίου μικρού διδασκαλίας ή η δημιουργία σχεδίου παρέμβασης και υποστήρεξης για τις άλλες ειδικότες. Άρα λοιπόν θέλουμε να μάθετε πρακτικά στο σχολείο οπότε όπως πολύ ωραία λέει η κυρία Λιβανού μας ενδιαφέρει το πρακτικό, μας ενδιαφέρει να σχεδιάσουμε παρεμβάσεις για τα παιδιά από το κάθε σημείο που υπηρετούμε το ειδικό παιδί. Το παιδί με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες. Είμαι σε αυτή τη θέση, θα κάνω κάτι ανάλογο με τη θέση μου. Είμαι σε εκείνη τη θέση, θα κάνω κάτι ανάλογο με τη θέση μου. Δεν είναι θεωρία απλή αλλά όπως ακριβώς λέμε είναι ένα σχέδιο μικρά διδασκαλίας ή ένα πρόγραμμα παρέμβασης και αυτό νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό. Θα ήθελα πριν δώσω τον λόγο στην αγαπητή συνάδελφη την κυρία Αγγιαούρη να πω λίγο και να κάνω μια σύντομη περίληψη και τα λοιπά σε όλα αυτά τα πράγματα. Πολύ σωστά λέει η κυρία Ανδρέου θα έχουν αναρτηθεί αρχεία πάνω στη διαφορεπημένη διδασκαλία και τις προσταγωγές του διδακτικού λοικού τα οποία η κυρία Ανδρέου θα τα συζητήσει μαζί σας αναλυτικά στην τελευταία Τρίτη Ωσουσού για να σας προετοιμάσει και όλας μαζί με την κυρία Αγγιαούρη για τη διδασκαλία ή για τη διαμόρφωση ενός προγράμματος παρέμβασης. Κυρία Κυλίνα Τσουβάρα το δήμινο για τους μόνιμους θα μαζέψουμε το νούμερο θα μου στείλετε ένα mail εμείς θα βγάλουμε μία ανακοίνωση και το δήμινο αυτό για τους μόνιμους θα προβλέπει μία ακόμα εργασία σύντομη για εσάς οι οποίοι πρέπει να καλύψετε το ενιάμινο για τους τυπικούς λόγους για να καλύψουμε αυτά που λέει ο νόμος. Θα έχουμε τον χρόνο να τα πούμε. Εγώ κυρία Κυλίνα να σας βεβαιώσω και θα συζητήσουμε όμως και θα τα συζητήσουμε αναλυτικά όταν έρθει η ώρα να μην ανησυχείτε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα το ελληνικό ανοιχτό πανεπιστήμιο όλα τα έχει προβλέψει και θα τα συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα να μην ανησυχείτε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα το ελληνικό ανοιχτό πανεπιστήμιο όταν έρθει η ώρα να μην ανησυχείτε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα το ελληνικό ανοιχτό πανεπιστήμιο όλα τα έχει προβλέψει και θα τα συζητήσουμε αναλυτικά όταν έρθει η ώρα να μην ανησυχείτε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα το ελληνικό ανοιχτό πανεπιστήμιο όλα τα έχει προβλέψει και θα τα συζητήσουμε αναλυτικά όταν έρθει η ώρα να μην ανησυχείτε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα το ελληνικό ανοιχτό πανεπιστήμιο όλα τα έχει προβλέψει και θα τα συζητήσουμε αναλυτικά όταν έρθει η ώρα να μην ανησυχείτε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα το ελληνικό ανοιχτό πανεπιστήμιο όλα τα έχει προβλέψει και θα τα συζητήσουμε αναλυτικά ο στόχος αυτού του προγράμματος είναι να είναι διαδραστικό πρόγραμμα πολύ σημαντικό για εμάς να είναι ένα ζωντανό πρόγραμμα που να επικοινωνείτε δεν θέλουμε ένα νεκρό πρόγραμμα όπου κάθε εβδομάδα βγαίνει κάποιο υλικό το υλικό μας είναι ένα πρόγραμμα με βίντεο με βιβλιογραφία με στοιχεία απλώς στη μορφή του για να μπορεί να το διαβάσει κατά να το διαβάσει κανείς που δεν έχει ειδίκευση επάνω στην ειδική αγωγή μας ενδιαφέρει πάρα πολύ εκείνο επίσης το στοιχείο για την πληρωμή μπορεί να σας μιλήσει η κυρία Λάζαρη και να πάρει το λόγο στη συνέχεια και για την εφάπαξη πληρωμή και για όλες αυτές δεπτομέρειες εγώ δεν τα θυμάμαι όλα αυτά πέξω δεν είναι και το κομμάτι μου το οποίο αναφέρεστε σε μένα και ένα τρίτο που θέλω να συμπληρώσω είναι ότι όλο το πρόγραμμα διαμορφώθηκε σύμφωνα αυστηρά με δύο βασικές αρχές που θέλω να τις θυμώσαστε συνέχεια με το evidence-based practice δηλαδή με το τι λέει η επιστήμη για την ειδική αγωγή και οι παιδαγωγικές πρακτικές διαμορφώθηκε με την ιδέα ότι εδώ δεν μας ενδιαφέρει η θεωρία ως τυγνή θεωρία αν να το συνδέσετε με την πράξη. Το πρόγραμμα του μικροδρασκαλίας είναι να φτιάξετε ασκήσεις, δραστηριότητες, να τις χρησιμοποιήσετε πρακτικά στην πράξη και αυτό μας ενδιαφέρει πάρα πολύ και σίγουρα θέλω να θυμώσαστε ότι και εγώ και οι συνεργάτες μου θα είμαστε δίπλα σας στην προσπάθεια αυτή. Θέλω να τονίσω και εδώ ο αγαπητός συνάδελφος το τονίζει ότι θέλουμε το υλικό να είναι όσο το δυνατόν κάτι πιο ζωντανό να ανοίξει τους ορίζοντές μας γιατί αγαπητέ κύριε Κωνσταντινίδη ο στόχος μας όπως λέτε λέτε εξαιρετικός ο κατάλογος του υλικού με τα βιβλία και τις κινηματογραφικές ταινίες ο στόχος μας δεν είναι μόνο να γίνουμε είσαστε επιστήμονες να γίνουμε γνώστες είναι να αλλάξουμε στάσεις και αντίληψεις. Άρα λοιπόν το βίντεο οι προβολές τα στοιχεία για να χτυπήσετε ένα link στον κινηματογράφο και να δείτε να τα αναρτήσετε να δείτε να τα παρακολουθήσετε βιβλία παραμύθια διευθύνσεις όλα αυτά είναι στοιχεία τα οποία επιλέξαμε πολύ προσεκτικά για να συμπεριληθούν στο πρόγραμμά σας γιατί θέλουμε να είναι ένα πρόγραμμα ζωντανό και όχι νεκρό και να μπορεί να του καταλάβει οποιοσδήποτε. Άρα λοιπόν το βίντεο οι προβολές τα στοιχεία για να χτυπήσετε ένα link στον κινηματογράφο και να δείτε να τα αναρτήσετε να δείτε να τα παρακολουθήσετε βιβλία παραμύθια διευθύνσεις όλα αυτά είναι στοιχεία τα οποία επιλέξαμε πολύ προσεκτικά για να συμπεριληθούν στον κινηματογράφο και να δείτε να τα αναρτήσετε να δείτε να τα παρακολουθήσετε βιβλία παραμύθια διευθύνσεις όλα αυτά είναι στοιχεία τα οποία επιλέξαμε πολύ προσεκτικά για να συμπεριληθούν στον κινηματογ γραμματικά διευθύνσεις όλα αυτά είναι στοιχεία τα οποία επιλέξαμε πολύ προσεκτικά για να συμπεριληθούν στον κινηματογράφο και να δείτε να τα αναρτήσετε να δείτε να τα παρακολουθήσετε βιβλία παραμύθια διευθύνσεις όλα αυτά είναι στοιχεία τα οποία επιλέξαμε πολύ προσεκτικά για να συμπεριληθούν στον κινηματογράφο και να δείτε να τα αναρτήσετε να δείτε να τα παρακολουθήσετε βιβλία παραμύθια διευθύνσεις όλα αυτά είναι στοιχεία τα οποία επιλέξαμε πολύ προσεκτικά για να συμπεριληθούν στον κινηματογράφο και να δείτε να τα αναρτήσετε να δείτε να τα παρακολουθήσετε βιβλία παρακολουθήσετε βιβλία παρακολουθήσετε βιβλία παρακολουθ ή θέλει κάποια διευκρίνηση όσον αφορά την ορολογία δεν κατάλαβε κάτι σε σχέση με το φώνημα σε σχέση με το γράφημα τι πια είναι η διαφορά του με τον φθόνκο σε ό,τι αφορά λοιπόν τη γλώσσα αν θέλει κάποιος κάποιο παραπάνω υλικό για να συνεχίσει τη μελέτη του γιατί μπορεί να τον ενδιαφέρει η γλώσσα ή λόγο ειδικότητας ή γιατί κάτι τον τράβηξε στο πρόγραμμα οπότε μπορεί να το γράψεις στο φόρουμ ή να στείλει το σχέση με την κυρία λεβριάδου και να μου το προωθήσει μιας και αναλαμβάνει αυτό το ρόλο και την ευχαριστούμε για αυτό και μπορώ να τον παρεπέμψω και σε εγχειρίδια και σε άρθρα δικά μου και αν θέλει κάτι παραπάνω αυτό ήθελα να πω δεν έχω τελειώσει Πολύ ωραία η κυρία Λάζαρη θέλει να κάνει κάποιο σχόλιο σε σχέση με τις πληρωμές που ρωτάνε εδώ οι συνάδελφοι οι επιμορφούμενοι σε σχέση με τις πληρωμές και όλα αυτά. Βέβαια αυτά οι πληρωμές έχουν γραφεί μέχρι μέχρι μέχρι μέχρι μέχρι μέχρι μέχρι μέχρι μέχρι μέχρι μέχρι μέχρι μέχρι μέχρι μέχρι μέχρι μέχρι μέχρι μέχρι μέχρι μέχρι μέχρι μέχρι μέχρι μέχρι μέχρι μέχρι μέχρι μέχρι μέχρι μέχρι μέχρι μέχρι μέχρι μέχρι μέχρι μέχρι μέχρι μέχρι μεγαλύτερο ποσοστό τόσο τα ερωτήματα των φοιτητών όσο και των ενδιαφερόμενων που έχουν την πρόθεση να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα. Αναφορικά με τον τρόπο καταβολής των χρημάτων θα ήθελα να ενημερώσω ότι όλοι όσοι έχουν υποβάλει αίτηση έχουν ενημερωθεί με επιπλέον ενημερωτικές επιστολές στο προσωπικό τους email για τον τρόπο καταβολής. Δυστυχώς εγώ δεν βλέπω το τσάτ όπως εσείς αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ερώτηση. Λοιπόν γενικά ότι το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 445 ευρώ ωστόσο υπάρχουν εκτός στις 10 και 20% αν κάποιος ή κάποια είναι ήδη φοιτητής φοιτήτρια στο app ή αν ανήκει σε κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες που εποφελούνται μίωσης διδάκτρων όπως είναι η από φοιτή ή συμμετέχονται σε αναστολή εργασίας ή σε κατηγορίες επαγγελμάτων που πλήττονται εξαιτίας της πανδημίας, αν είναι αμέα, πολίτεκνη ή αν υπάρχει συμμετοχή συγγενών πρώτου βαθμού σε προγράμματα σπουδών του AI παράλληλα με τη συμμετοχή τους στο σύντομο πρόγραμμα. Αυτές οι κατηγορίες οι οποίες ανέφερα εποφελούνται μία έπτωση 10% άρα από τα 445 ευρώ μειώνονται τα δίδα κράτους στα 400 ευρώ. Και εννοείται πως εάν υπάρχει ΕΦΑΠΑΚΣ καταβολή τότε το συνολικό κόστος είναι στα 455 ευρώ. Ιδάλλως η πρώτη δόση έχει γίνει ήδη καταβολή από τους υφιστάμενους φοιτητές θα πως συμμετέχονται στο πρόγραμμα και η δεύτερη ανωμένεται μέχρι 15 Ιανουαρίου. Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε απορία έχουν μπορούν να στέλνουν είτε στο email του προγράμματος που είναι 3i.papakiaeapp.gr, θα το γράψω και στο chat για όποιον ενδιαφέρεται. Ήταν οι καλέσεις στο info, το κέντρο πληροφόρησης φοιτητών του πανεπιστημίου προκειμένου από εκεί να λάβει σχετική απάντηση. Αυτά αναφορικά με τον τρόπο καταβολής εννοείται αν έχουμε κάποια συγκεκριμένη ερώτηση βρισκόμαστε στη διάθεσή σας. Κυρία Λευριάδου γράφω και τώρα τα στοιχεία και στο chat. Πολύ ωραία, εγώ να απαντάω λίγο και τα λοιπά, η τελική ημερομηνία υποβολής της εργασίας σας θα δοθούν, καταρχάς να πω λίγο, για την εργασία σας στην 3η οσουσσού, θα δοθούν πλήρως οδηγίες για τα πάντα τι ακριβώς θα κάνετε. Αυτή τη στιγμή η εργασία δεν θα γίνει αμέσως γιατί πρέπει να μελετήσετε από τις προηγούμενες διδακτικές ενότητες για να μπορέσετε να κατανοήσετε σε βάθος στο τι ακριβώς ζητάμε γιατί για να κάνουμε ένα σχέδιο, μια μικροδρασκαλία ή ένα πρόγραμμα παρέμβασης πρέπει να έχουμε γνώση για το θέμα αλλά και εσείς οι ίδιοι να επιλέξετε τι σας ενδιαφέρει, τι δεν σας ενδιαφέρει ή τι σας ενδιαφέρει περισσότερο σε σχέση με κάτι άλλο για να θέλετε να ασχοληθείτε. Γιατί εσείς ουσιαστικά θα επιλέξετε το θέμα με βάση τις σπουδές σας και με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Από εκεί και πέρα λοιπόν η εργασία θα κατατεθεί έως της 20 Ιουλίου και περίπου τώρα σας λέω ακριβώς την ημερομηνία και στη συνέχεια φυσικά θα μπορέσετε να γίνει η αξιολόγηση της εργασίας σας και φυσικά θα γίνει επανατροφοδότηση στην εργασία σας. Η τελική ημερομηνία της υποβολής λοιπόν είναι περίπου εκείνη ημερομηνία αγαπητή κυρία Κλεάνθη και θα δοθεί οδηγίες στην 3η όσο σου όπως σας ανέφερα. Η συνάδελφος ρωτάει κυρία Λάδα τι εβδομαδιές υποχρόσεις έχουμε πέρα από τη μελέτη του εκπαιδευτικού υλικού ανά νεότητα. Τίποτα άλλο θα διαβάζετε το υλικό θα μιλάτε στο φόρουμ όχι όμως υποχρεωτικά δεν θα σας έρχομαι και θα σας λέω εσείς γιατί δεν μιλάτε αλλά θέλουμε να συμμετέχετε στο φόρουμ. Αν έχετε απορίες ή θέλετε να ρωτήσετε κάτι υπάρχω και εγώ αν μάλιστα οτιδήποτε σχετίζεται με τη γλώσσα έχουμε και την κυρία Ανδρέου και τα λοιπά. Άρα λοιπόν έχετε ένα κομμάτι εποπτίες με την καλή έννοια του όρου για να σας βοηθάει στο υλικό που διαβάζετε και θα υπάρχουν οι αντίστοιχες εβδομάδες που θα υπάρχουν οι ασκήσεις εμπέδοσης και αυτοαξιολόγησης. Σε εκείνες τις εβδομάδες που υπάρχουν τρεις τέτοιες εβδομάδες δεν θα ανοίγει καινούργιο υλικό. Συζυατικά με τη μοριοδότηση της πιστοποίησης και την ένταξη οπικουρικούς που είναι και στις ειδικές αγωείς σε ποιον απευθύνουμε τα ερωτήματά μας. Κυρία Σιμώτα εγώ θα είμαι υπεύθυνη μπορείτε να μου στείλετε mail σε ό,τι θέμα υπάρχει. Θα χρειαστεί να αναζητήσουμε τον υλικό από άλλες πηγές που ίσως θεωρητήσετε. Κυρία Τόνκου το υλικό είναι φτιαγμένο ώστε να είναι ό,τι πιο καινούργιο υπάρχει εξήγησα να είναι evidence based practice δηλαδή να βασίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους και αν πραγματικά το ακολουθήσετε όλο αυτό το υλικό θα είσαστε μια χαρά και δεν χρειάζεται να αναζητήσετε κάτι επιπλέον. Νομίζω ότι είναι εξαιρετικό αυτό το υλικό δεν το λέω τώρα για να σας παινέψουμε αλλά είναι μια χαρά και τα λοιπά. Δραστηριότητες θα είναι να προσέξετε κύριε Μπελιά και να δείτε πράγματα τα οποία υπάρχουν μέσα στην κάθε ενότητα να παρακολουθήσετε ένα βίντεο να κατεβάσετε ένα υλικό και να δείτε να διαβάσετε την τάδε ενότητα. Άρα λοιπόν αυτές είναι εργασίες και δραστηριότητες που πρέπει να κάνετε σε σχέση με το υλικό σας είναι σαν να πάρετε το υλικό σας και να χορέψετε μαζί του να παλέψετε μαζί του να μιλήσετε για αυτό να ανταλλάξετε επόψεις. Αν εννοείται τώρα κάποιες δραστηριότητες για να βαθμολογηθείτε όχι αυτή θα είναι η τελική εργασία. Βεβαίως κυρία Τσιτσιμπί η εργασία η τελική αυτήν και θα αξιολογηθείτε. Δεν τίθετε θέμα βαθμολόγησης αν πήρατε 10 ή 9 εμείς θα σας κάνουμε κάτι καλύτερο από αυτό θα σας δώσουμε μια περιγραφή και θα σας πούμε είναι πολύ καλή η εργασία σας γιατί γι' αυτό και γι' αυτό το λόγο θέλουμε να προσέξετε αυτό έχετε κάνει λάθος εκείνο δεν έχετε γράψει σωστά την βιβλιογραφία θα πρέπει να προσθέσετε και αυτό και τα λοιπά. Άρα λοιπόν αυτό είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή βαθμολογία γιατί θα πάρετε κανονική επανατροφοδότηση και αυτό είναι κάτι πολύ πιο ουσιαστικό Ελένα αγαπητή Ελένα από ότι να βάλουμε μια εργασία και να πούμε 8-9 είναι πολύ περισσότερο από αυτό. Κοιτάξτε λίγο σε περίπτωση που κάποιος καλά κάνετε και το ρωτάτε κυρία Τσιτσιμπί και ευχαριστώ για το ερώτημα αν κάποιος δεν μπορέσει να κάνει μια μέτρη εργασία και πείτε ότι εγώ πάω ας πούμε και δεν έχω καταλάβει καλά και κάνω μια μέτρη εργασία θα την ξαναπάρουμε θα την ξαναδιορθώσετε μέχρι να την κάνουμε passable σημαίνει να περνάει τη βάση. Λοιπόν θα τη διορθώσουμε ξανά και ξανά και θα τη φέρουμε στα μέτρα ο στόχος είναι κυρία Τσιτσιμπί να μάθουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία όρεξη να έχετε και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνετε κακή εργασία γιατί θα σας δείξουμε τα βήματα θα σας δείξουμε τι πρέπει να κάνετε θα μελετήσετε και θα κάνετε το καλύτερο δυνατό ο στόχος είναι κυρία Τσιτσιμπί μέσα από αυτή τη διαδικασία να μάθουμε και όχι να πούμε ότι έδωσα μια εργασία βιβλιογραφική κάτι τέτοια πως θα κάνω τα βήματα για τη δραστη φυσές θέλουμε να μάθετε κάτι πρακτικό και όχι κάτι θεωρητικό Άρα λοιπόν κακή εργασία δεν υπάρχει θα σας δείξουμε τα βήματα για τις δραστηριότητες και εσύ θα τα εμπλουτίσετε θέλω να μάθετε κάτι πρακτικό θέλουμε να μάθετε την πράξη Άρα λοιπόν δεν υπάρχει κακή εργασία φτάνει να προσπαθήσετε και να θέλετε και να τη διορθώσετε ξανά και τελείωσε χαίρομαι για αυτό που λέτε και πραγματικά αυτό σκεφτείσαμε να είναι κάτι πρακτικό και τα λοιπά Κύριε Κωνσταντινίδη προσπαθούμε όλα να τα κάνουμε έτσι και τα λοιπά και προσπαθούμε όλοι και αυτό φέραμε και αυτό το πρόγραμμα για να μπορέσουμε και τα λοιπά νομίζω ότι το πρόγραμμα της ειδικής αγωγής είναι γιατί σχετίζουμε με μία προσωπικά ενότητα του ΕΑΠ που είναι βγαλμένη μέσα από αυτή τη λογική και έτσι προσπαθούμε να δουλέψουμε εγώ βρίσκομαι στην ΕΑΚ50 του πρόγραμματος της ειδικής αγωγής και πραγματικά έχουμε την ίδια διάθεση και την ίδια στόχευση απλά εδώ και η τ πρόσφυγες μας γιατί έχουμε μία αν θέλετε πολύ χρονιπήρα στα θέματα αυτά οργάνωσης εξ εποστάσεις προγραμμάτων σκεφτήκαμε να οργανώσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα με βάση όλες τις καινούργιες μεθόδους αλλά και από την άλλη πλευρά αν με επιτρέπετε να μην κουράσουμε κάποιον με πάρα πολλά τράγματα και τον φέρουμε στο σημείο που να μη θέλει άλλα ας πούμε και τα λοιπά ο στόχος να είναι λίγα καλά ουσιαστικά κάθε εβδομάδα εκεί που χρειάζεται στον πυρήνα και να μπαίνει στο θέμα έτσι ώστε αργά αργά να φτάσει στο ζητούμενο που είναι να παράξει και μικροδιδασκαλία. Αυτό είναι το σημαντικό γιατί ο στόχος μας είναι πρακτικός και φυσικά όποιος θέλει και θέλει να μπει στα ειδότερα ερευνητικά επιστημονικά βαθιά και τα λοιπά κάνει μεταπτυχιακό ο στόχος ενός διαβίου προγράμματος είναι να σε μάθει πρακτικά πέντε βασικά πράγματα και αυτά τα πράγματα να τα εμπεδώσεις να τα υποστηρίξεις μέσα από το θόρων και να τα υποστηρίξεις μέσα από τη μικροδιδασκαλία ή από δραστηριότητες σχετικές με το αντικείμενό σου. Ευχαριστώ πάρα πολύ κυρία Κουτρέντζ. Όχι η βιβλογραφία θα είναι ελληνόγλωση σε ένα διαβίου πρόγραμμα ο στόχος μας είναι τα ελληνικά σε ένα μεταπτυχιακό χρειάζεται να ξέρουμε και κάποια ελληνικά αλλά σε ένα προπτυχιακό δεν υπάρχει ξενόγλωση βιβλιογραφία και αυτό γιατί είναι ένα διαβίου πρόγραμμα θέλουμε να είναι προσιτός του καθένα να μπορεί να το παρακολουθήσει. Φυσικά συμφωνώ σε όλες τις παρατηρήσεις που κάνετε και σας ευχαριστούμε θερμότατα για τα καλά σας λόγια και στην πορεία μπορείτε να γράφετε και άλλα σχόλια και η κυρία Γιαούρι τα γνωρίζει καλύτερα από μένα και η κυρία Ανδρέου μπορούν να συνεχίσουν και να λένε λεπτομέρειες επιπρόσθετες σε σχέση με το πρόγραμμα αν δεν έχετε αντίρρηση μπορείτε να συνεχίσετε να γράφετε παρατηρήσεις δίνω το λόγο στην αγαπητή συνάδελφη την κυρία Γιαούρι και φυσικά και η κυρία Ανδρέου όπου θέλει κυρία Ανδρέου είναι εξαιρετική επιστήμονος πάνω στα θέματα της γλώσσας και αυτό σας παρακαλώ φιλόλογοι δάσκαλοι για τα θέματα της γλώσσας και άλλες εξαιρετική και μπορεί να σας βοηθήσει λοιπόν και τα λοιπά μόνο συμπληρωματική βιβλιογραφία βεβαίως αν δεν ζητήσετε θα βουδήσει στα εγγλικά πολύ σωστά η βασική βιβλιογραφία μας είναι και στα ελληνικά κυρία Γιαούρι ξεκινάμε ευχαριστώ πολύ Καλησπέρα ξανά και από μένα έτσι με πολύ χαρά βλέπω είμαστε 86 άτομα εδώ πάνω στο Webex πάνω από 100 κάποια στιγμή είχα φτάσει και γύρω στα 150 άτομα πάνω στο YouTube στο κανάλι του ΕΑΠ αυτό πραγματικά είναι έτσι πολύ ενθαρρυντικό πολύ ελπιδοφόρο παρακολουθούσα όλη αυτή την ώρα και όσα ασχολιάζατε και εδώ αλλά και στο YouTube Ήταν η πρώτη μας συνάντηση να γίνει ανοιχτή και πάνω στη φιλοσοφία του ΕΑΠ και στο πεδίο της ενημέρωσης ευιστοποίησης να δοθεί ένα βήμα για να μοιραστούμε έτσι αυτούς τους πρώτους αρχικούς προβληματισμούς και από κει και πέρα είχαμε φιερώσει και έχουμε φιερώσει το χρόνο και στην παρουσίαση του πρώτου υλικού αυτού του προγράμματος βασικά κομμάτια εισαγωγικά πάνω στο πεδίο της αναπηρίας και της ειδικής κενείας εκπαίδευσης Πραγματικά δηλαδή και τόση ώρα που παρακολουθώ και την κυρία Αλευριάδου νομίζω ότι η αναλυτική σε όλες αυτές οι οδηγίες και κατανοώ έτσι και τα δικά σας που προσπαθώ να δω εδώ ερωτήματα είναι ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε έχει προγραμματιστεί να φουγρασπθεί και να καλύψει όλες αυτές τις ιδιαίτερες και δικές σας εκπαιδευτικές ανάγκες και τα πολυπίκυλα έτσι ενδιαφέροντα και τις αναρωτήσεις σας Άρα ο καθένας και η κάθε μια πραγματικά θα βρει η δικότητα, τη δεξιότητα, την πρακτική που ονειρεύεται μέσα από αυτό το πρόγραμμα γι' αυτό δεν θέλω να αγχώνεστε γι' αυτό γι' αυτό αποφασίσαμε και η τελική εργασία να μην είναι μία βιβλιογραφική ανασκόπησης ουσιαστικά εργασία που να απαιτεί από σας μία βιβλιογραφική αναζήτηση και τεκμήριωση αλλά να αποτελέσει ένα εργαλείο εμπέδοσης, εξάσκησης, γεννήκευσης όλων αυτών που έχετε επεξεργαστεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα στο πλαίσιο του προγράμματος να σας δοθεί η δυνατότητα να το παρουσιάσετε μέσα από τη μορφή μιας μικροδιδασκαλίας βασισμένη πάντοτε στις αρχές διαφορποιημένης προσέγγισης και γι' αυτό θα είδατε ότι και η 19η εβδομάδα έχει φτιαχτεί ώστε να κουμπήσει πάνω σ' αυτές τις ανάγκες να σας προετοιμάσει κατάλληλα και εγώ και η κυρία Ανδρέου γι' αυτό και έχουμε και την τρίτη συνάντησή μας τότε γι' αυτό και αφιερούσαμε εκείνο το χρόνο στο σχέδιο της διαφορετημένης διδασκαλίας και στις μορφές συνδασκαλίας και συνεκπαίδευσης μέσα από πρακτικές, μέσα από πάρα πολλά παραδείγματα που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια η κάθε μια μας από τις δικές της εμπειρίες και πρακτικές είτε στο πλαίσιο των προγραμμάτων εκπαίδευσης πόσο μάλλον στο πλαίσιο του προπτυχιακού και του μεταπτυχιακού προγράμματος. Άρα είμαι σίγουρη και θα παρακολουθήσω αυτό το διάστημα και τα φύλλα γνωριμίας σας θα προσπαθήσουμε να είναι έτσι αυτά τα παραδείγματα που να κουμπάνε πάνω στις δικές σας ιδιαιτερότητες και ανάγκες. Διευκριναιστικές οδηγίες για τον αριθμό των λέξεων για τα στυλιστικά, για τη μορφοποίηση, για το σχεδιάγραμμα θα σας δοθούν όλα εγκαίρως γι' αυτό και είδατε ότι είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα περίπου ενός μηνός για να αναπτυξθεί και να ολοκληρωθεί αυτή η εργασία. Άρα νομίζω ότι θα είμαστε κοντά σας έτσι κι αλλιώς όλο το διάστημα πόσο μάλλον και όταν θα απλησιάσεις στο τέλος θα είμαστε μαζί σας με αναλυτικές διευκριναιστικές οδηγίες και πολλά υποδείγματα, παραδείγματα μέσα από σχέδια μικροδασκαλίας έτσι ώστε να μην υπάρχει κάποια δυσκολία, κάποιο εμπόδιο. Επίσης, στη δική μου πλευρά κι ως ψυχολόγος, ξέροντας ότι είναι και πολλοί θερεπευτές και θεραπεύτριες αυτή τη στιγμή που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έβλεπα και λίγο και στο YouTube υπάρχει έτσι μια πρόταση και για να δούμε και λίγο και θεραπευτικά προγράμματα ή προγράμματα παρέμβασης και ενδυνάμωσης είτε στο χώρο ενώ της διαχείρισης κάποιων προβλημάτων συμπεριφοράς είτε στην επικοινωνία και στην επαφή και στην προσέγγιση και στην παρέμβαση με το ίδιο το παιδί που έχει ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες η αναπηρία πόσο μάλλον και με την οικογένεια, άρα θα δοθεί μεγάλη βαρύτητα και στο να προσαρμούσουμε σχέδια και για θεραπευτές και για θεραπεύτριες είτε στο πεδίο της αποκατάστασης είτε στο πεδίο της ενδυνάμωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων, δεξιότητες ζωής, δεξιότητες μελέτης, δεξιότητες διαχείρισης συναισθημάτων, διαχείρισης συμπεριφοράς μια τεράστια γκάμα που αποσχολεί όλες τις ειδικότητες. Επομένως δεν νομίζω ότι θα αντιμετωπίσουμε κάποια δυσκολία σε σχέση, σας είπα, με την εργασία αυτή την τελική που είναι και το μοναδικό παραδοτέου, ουσιαστικά, του προγράμματος. Από εκεί και πέρα αναλυτικές οδηγίες και για τις ασκήσεις εμπέδοσης και για τα quiz αυτοαξιολόγησης που έδωσαν από την κυρία Αλεμβριάδο, στόχος έτσι κι αλλιώς είναι η αυτονομία στη μελέτη, η αυτορύθμιση και η αυτοδιαχείριση όλου αυτού του υλικού αλλά και το πιο σημαντικό εμείς πλέον ως υπεύθυνοι και υπεύθυνες του προγράμματος, να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε για εσάς μαζικακές εμπορικές που να είναι προσβάσιμες να ακουμπάνε αυτές τις ιδιαίτερες επιομμορφωτικές σας ανάγκες πραγματικά να στοχεύουν στην ανάπτυξη της ισοκλίτω με βάση αυτές τις αρχές της συμπεριήλυψης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Άρα, και τα quiz αυτοαξιολόγησης είναι ακριβώς αυτό το κομμάτι, στο να παρακολουθείς, να ρυθμίστε να διαχειριστείτε όλο αυτό το υλικό και στο να μπορέσετε να παθαίνετε μέσα από αυτή τη διαδικασία και να παθαίνετε διορθωτικά για τις λεγόμενες μεταγνωστικές στρατηγικές. Φυσικά, στις όσου σου θα δίνετε δυνατότητα να μιλάμε, έτσι, γι' αυτό και βάλεμε όλο αυτό το κομμάτι το σύγχρονο πάνω σε αυτή την εκπαιδευτική διαδικασία και να μας δίνετε δυνατότητα να επικοινωνούμε, να ανταλλασσουμε ιδέες, προβληματισμούς και εμείς να μπορούμε να καθοδηγούμε και να σας υποστηρίζουμε μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία. Ωραία, νομίζω δεν υπάρχει κάτι από αυτά που βλέπω και εδώ προηγουσιάζετε, επομένως, δεν θέλω να προβληματίζεστε για τις ειδικότητες σας. Θα προτείνουμε σχέδια μικρός δασκαλίας, εξατομικευμένα, που θα κουμπάνε και πάνω στις δικές σας ανάγκες και στα δικά σας ενδιαφέροντα. Επομένως, δεν θα υπάρχει κανένα τέτοιο πρόβλημα. Και φυσικά και με έμφαση, χαίρομαι που το λέτε, και με έμφαση στις νέες τεχνολογίες θα δώσουμε βαρύτα και σε αυτό το κομμάτι πλέον στην ειδικαιαγωγή και εκπαίδευση. Και στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Όλα τα μαθήματα είναι πάνω στο στάδιο, όπως σας εξήγησε και η κυρία Κεβριάδου, και κάθε εβδομάδα θα ανοίγουν οι σχετικές ενότητες με βάση στο χρονοδιάγραμμα μελέτης. Και επίσης θα δίνεται και η δυνατότητα για να έχουμε αυτή τη σύγχρονη επικοινωνία. Έτσι μέσα από όσους από εκεί και πέρα στο forum θα μπορούμε άμεσα κάθε στιγμή να επικοινωνούμε και να μοιραζόμαστε προβληματισμούς, έτσι ανησυχίες, οτιδήποτε άλλο προκύπτει. Κάθε Κυριακή θα ανοίγει και μια νέα διδακτική ενότητα πάνω στο στάδιο. Εντάξει, με βάση τώρα το χρονοδιάγραμμα. Σήμερα έχετε δει όσοι έχετε μπεί και όσες έχετε πάνω στο στάδιο ότι υπάρχει και έχει ανοίξει ήδη η πρώτη διδακτική ενότητα. Με το υλικό και χέρο με έτσι που πήραμε και μια αναδροφοδότηση πολύ θετική για το υλικό που αναρτήσαμε. Γιατί θα πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία να είναι ένα υλικό πραγματικά να έχει ένα νόημα και μια αξία για εσάς. Να εύκολα να το μελετήσετε, να λεπιδράσετε διαδραστικά μαζί του. Γι' αυτό θα είδατε ότι και στο υλικό παρακίνησης σας δίνεται ένα βιντεάκι με το οποίο θα πρέπει να δείτε. Να καθίσετε λίγο να σκεφτείτε σε σχέση με αυτό που παρουσιάζει το σκεκτμένο βίντεο. Προτείνεται ας πούμε μια ενδεικτική συμπληρωματική συνοδευτική μέσα σε αυτό βιβλιογραφία. Επειδή πρώτη ενότητα έχει να κάνει με την ομολογία και γενικότερα με τη νομοθεσία στο πλαίσιο της εισαγωγής και εκπαίδευσης. Υπάρχουν οι αντίστοιχοι σύνδεσμοι όπου θα αναλύσετε τους βασικούς νόμους που αυτή τη στιγμή έχουμε στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο πεδίο. Νομίζω το πρώτο υλικό ουσιαστικά είναι ένα υλικό άμεσα αξιοποιήσιμο που μπαίνει έτσι με μια αποτυπατή εισαγωγή κάνοντας αυτή την πρώτη παρουσίαση όλου αυτού του υλικού. Σήμερα θα φιερώσουμε λίγο χρόνο, γιατί το έβλεπα και λίγο στο YouTube, ότι το ζητούσα πέρα από την ενημέρωση και ουσιαστικά το καλωσόρισμα και την αλλογνωριμία στο πρώτο μέρος αυτής της Ωσου Σου. Το δεύτερο ουσιαστικά ήταν στην παρουσίαση των βασικών εισαγωγικών ενιών στο πεδίο της ειδικής εισαγωγής και εκπαίδευσης και φυσικά αυτό σας το δίνουμε και είναι ανοιχτό και στο κοινό. Είδα ότι υπήρχαν κάποιες αναρωτήσεις αν αυτός ευθύνεται μόνο αυτή τη στιγμή στους επιμορφούμενους του προγράμματος. Είναι ανοιχτό και για όλες. Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε, αν δεν υπάρχει κάποιο άλλο ερώτημα σε αυτά τα πολύ βασικά διαδικαστικά, να ξεκινήσουμε με το θέμα μας, το βασικό άξονα της σημερινής μας συζήτησης. Βλέπω εδώ ότι η κυρία Λεβριάδου προσπαθεί να ανταποκριθεί και να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα. Έχει ένα ενδιαφέρον, γιατί θα το δείτε και αφιερώσαμε το πρώτο μέρος της διδακτικής, κάνοντας έτσι μια ομαλή μετάβαση και εισαγωγή σε αυτήν την θεματική, έτσι ώστε να αγκαλιάσουμε και άτομα τα οποία για πρώτη φορά έρχονται σε επαφή με αυτό το χώρο, πόσο μάλλον άτομα που ήδη δουλεύουν ως αναπληρωτές, αναπληρωτρίες, είναι και μόνο προσωπικό και βιώνει έτσι και ζει μέσα στο σχολείο όλες αυτές τις δομές συνδασκαλίας. Άρα προσπαθήσαμε λίγο να κάνουμε αυτή τη βάση μαθησιακής ετοιμότητας και να ξεκινήσουμε όλοι μαζί και όλες μαζί από αυτή τη βάση, όλο αυτό το ταξίδι στο πεδίο της ειδικής κενειάς εκπαίδευσης, που είναι ένα ταξίδι που δεν ήταν πάντα τένας δρόμος τρωμένος με ροδοπέταλα, έτσι και με πολλές επιτυχίες και κατακτήση ενώ και στο πλαίσιο των απειρικού κινήματος. Ήταν ένας δρόμος αρκετά σκοτεινός και θα το δούμε και λίγο αμέσως μετά. Όσοι ασχοληθήκαμε ουσιαστικά με αυτό το πεδίο, ήδη σκεφτείτε από τη δεκαετία του 80 μέσα του 80 και μετά, πόσο μάλιστα το 2000 και με το πιο έντονα πλέον στο χώρο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στην Ελλάδα, έχουμε τέτοιες θύμισες που δεν είναι πάντοτε αυτές οι θύμισες, έτσι πολύ θετικές, αλλά υπάρχουν και πολύ αρνητικές μέσα σε αυτό καταγραφές. Σε ένα πρόχειρο αρχικό ιστορικό θα λέγαμε ότι ξεκινάει μια αλλαγή στάσεων και αντιλήψων γύρω από το παιδί και γύρω από τις ανάγκες του. Θεωρείτε ότι μέχρι και το περίπου το 17ο αιώνα δεν μας ενδιέφερε το παιδί. Το παιδί ήταν μια μικρογραφία του ενήλικου, ντυμόταν το ίδιο, συμπεριφερόταν σαν ένας μεγάλος που είχε υποχρεώσεις, είχε πολλά βαρύδια να διαχειριστεί στη ζωή του, έτσι δεν υπήρχε μια μέρημνα προστασία και φροντίδα για το παιδί. Στην πορεία από τον 18ο αιώνα, πιο ξεκάθαρα και μετά, έτσι και μέσα στο ενδεύμα του διαφωτισμού και στις νέες φραγές, έτσι πλέον μιλάμε για μια παιδοκεντρική προσέγγιση, που ουσιαστικά μπαίνει και αναπτύσσεται και μπαίνει και το θεμέλι ουσιαστικά της παιδαγωγικής οργάνωσης του δημόσου σχολείου, πιο έντονα πλέον στο ευρωπαϊκό περιβάλλον και μέσα από όλες αυτές τις νέες αναγκαιότητες και τα νέα δεδομένα που προέκυψαν. Από το 60' και μετά θα δούμε το κίνημα των κοινωνικών δικαιωμάτων κατά των διακρίσεων και φυσικά παρόλο που βλέπετε ότι ξεκινάμε ήδη από το 60' και μετά σε ευρωπαϊκό επίπεδο να δίνεται πλέον λόγος, δημόσιο λόγο, να συζητιούνται κομμάτια που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα και με την προάσπιση τους, η πραγματικότητα στη ζωή και στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία είναι συχνά δυστοπική και δυσσίωνη. Ανάλογα με τη χώρα, μέχρι και το 90% δεν έχουν πρόσβαση στην εργασία, ένα 81% δεν έχουν πρόσβαση στην εργασία, γι' αυτό και ήταν ένα σημαντικό ενό, όπως θα είδετε κι εσείς στο χρονοδιάγραμμα μελέτης, το μετά το σχολείο τι. Πώς δηλαδή προετοιμάζει και η δευτεροβάθημη εκπαίδευση τα παιδιά με αναπηρία για τη μετάβασή τους σε αυτήν τη ζωή, στην κοινωνία, στην εργασία, έτσι στη ζωή, στο να μπορέσουν να γεφτούν και αυτοί τους καρπούς ας πούμε, αυτές τις αναβιώμενες πλέον ανηλικίωσης. Και εδώ υπάρχουν αρκετές δυσκολίες και γι' αυτό θεωρήσαμε ότι είναι πολύ σημαντικό να δούμε και το κομμάτι της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, αλλά και τη διαδικασία της κάβασης από την εκπαίδευση στην εργασιακή και κοινωνική ζωή. Περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με κάποια μορφή αναπηρίας, έτσι. Συνήθως θεωρείται ότι δεν είναι ικανά να σκέσουν τα δικαιώματά τους και δεν περιλαμβάνονται σε αυτά και άλλες διακρίσεις, έτσι, είτε με βάση την καταγωγή, είτε με βάση το φύλλο. Συνήθως, επίσης, οι πρακτικές και οι δομές, τα δυσκολία, τα ιδρύματα, οι υπηρεσίες για τα άτομα με αναπηρία, στηρίζοντας τον αποκλεισμό και σε αυτήν τη χωριστική βάση, θεωρώντας ότι τα άτομα με αναπηρία έπρεπε να βρίσκονται σε άλλα περιβάλλοντα, σε άλλους χώρους, όπου θα τους παρέχουν αυτήν την περίθαλψη, έτσι. Εδώ θα δούμε σιγά-σιγά στην πορεία το ιατρικό μοντέλο και πόσο κυριάρχει σε όλα αυτά τα χρόνια και αν στίγματά του υπάρχουν στο εδώ και τώρα. Θα δούμε έντονα την ομοθεσία κατά των διακρίσεων με βάση την αναπηρία, το διεθνές κίνημα για την αναπηρία, με βασικό πλέον σύνθημα το τίποτα για εμάς χωρίς εμάς, σε κάθε τομέα και σε κάθε έκφραση αυτής της ζωής και σε επίπεδο κοινωνικό, οικονομικό, πολιτισμικό και ούτω καθεξής. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό θέμα, το τίποτα για εμάς χωρίς εμάς, γιατί ουσιαστικά εδώ είναι η αρχή της αυτοδιάθεσης, της αυτοδιαχείρισης. Συχνά μέσα σε αυτήν την τάση προστασίας, φροντίδας και περίθαλψης των ατόμων με αναπηρία, δεν ακουγόταν οι δικοί τους φωνή, τα δικά τους θέμα και στους ανάγκες. Οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους. Οι δύο πόλοι, τα δύο άκρα παιδιά μέσα στο φάσμα του αυτισμού, δεμένα, εγκαταλειμμένα μέσα σε ιδρύματα, θεωρώντας με το πρόσιμο ότι αυτά τα ιδρύματα προστάτευαν αυτά τα παιδιά, παρήχαν την βασική περίθαλψη και φροντίδα σε αυτά τα παιδιά. Μπορεί να προστάτευαν και την κοινωνία από αυτά τα παιδιά. Έτσι, σκεφτείτε λίγο βασικές κυρίαρχους λόγους μέσα στο 60, στο 70, ακόμη και τέλει του 80. Μετά το σκάνδαλο της Λέντ, όπου πολλά άτομα με αναπηρία βρισκόταν εκεί εγκαταλειμμένα ως αζίτητα, μέσα στο συγκεκριμένο ιδρύμα, χωρίς να παρέχεται κάποια μορφή εκπαίδευσης, πόσο μάλλον κατάκλησης, πόσο μάλλον ένταξης μέσα σε αυτό το κομμάτι, απομονωμένα προσπαθώντας να καλύψουμε μόνο τις βασικές τους βιολογικές ανάγκες. Δεν μιλάμε για όλο το υπόλοιπο κομμάτι, το ψυχοκοινωνικό, το εκπαιδευτικό. Το 90 και μετά ξεκινάει μια πολύ πιο έντονη στροφή στην Ελλάδα και μια έντονη συζήτηση και τώρα για αυτά τα θέματα, μέχρι να φτάσουμε σε εικόνες του εδώ και τώρα, μέσα στο πεδίο της συνεπέδευσης, μέσα σε αυτό το πεδίο της συμπερίληψης, όπου να συνηπάρχουμε όλοι μαζί, σε παιδιά τυπικής ανάπτυξης και παιδιά που μπορεί να έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρίες. Μέχρι να φτάσουμε στο εδώ και τώρα. Θα δείτε ότι οι βασικές ανάγκες, όσο μάλλον όλο το ερευνητικό υλικό, βασίζεται πάνω στα δικαιώματα των ατόμων αναπηρίας, στις ανάγκες και στα δικαιώματα. Δεν είναι σύντονες συζητήσεις. Δεν σημαίνει ότι πολλές από αυτές τις συζητήσεις, και θα το δούμε και μέσα από το υλικό που θα υπάρχει αυτή τη στιγμή πάνω στην πλατφόρμα, δεν είναι συζητήσεις που καταλήγουν, ή συζητήσεις που πάντοτε έχουν μια θετική μέσα σε αυτό το κατάληξη, πόσο μάλλον και για τα ίδια τα άτομα με αναπηρία, και γι' αυτό συνεχώς θα φροντίζουμε να σας δίνουμε υλικό για παρακίνηση και για δική σας μέσα σε αυτό ένα σχόληση, διάδραση, πόσο μάλλον και για ένα στοχασμό. Τα παιδιά ή τα άτομα με δυσκολίση με αναπηρία, έχουν δικαίωμα εκπαίδευσης ή μονοκοινωνική συμμετοχής. Και αυτό θα το δούμε πολύ πιο έντονα, ειδικά όταν θα μιλήσουμε για άτομα με πολύ πιο σοβαρές δυσκολίες, όπως είναι και άτομα με νοητική αναπηρία. Και πολύ συχνά εκεί θα ακούσουμε, ακόμη και γονείς να μας λένε, δεν θέλω το παιδί μου να το γράψω στο ειδικό σχολείο, θέλω να είναι μέσα στο σχολείο όπως πάνε και τα άλλα παιδιά, στο σχολείο αυτό της κειτονιάς μας. Θέλω πλέον να βρίσκεται εκεί. Το αν η φυσική παρουσία από μόνη της ανθμεουργεί και κοινωνικούς δεσμούς. Πόσο μάλλον αν δημιουργεί και ευκαιρίες, έτσι, για εκπαιδευτική μέσα σε αυτό, ευκαιρία για επιμόρφωση, για εκπαίδευση, πόσο μάλλον για κατάρτιση, πόσο μάλλον για ένταξη. Σε εσείς και συχνά οι υπηρεσίες πήγε στο ίδιο σχολείο μαζί ή ξεχωριστά. Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις, θα είμαστε μαζί μέσα στη γενική τάξη ή εσύ θα βρίσκεσαι κάπου αλλού σε μια τάξη που λέγεται λάθος ως τμήμα ένταξης. Δεν είναι ο χώρος, ουσιαστικά είναι ένα πρόγραμμα και θα το δούμε και αυτό έχει θεωρήσει να θεωρείτε ότι είναι μια ξεχωριστή τάξη το τμήμα ένταξης, ενώ είναι προγράμματα που άλλες φορές πρέπει η δουλειά να γίνεται πιο εξατομικευμένα και ίσως και σε διαφορετικό χώρο, αλλά τις περισσότερες φορές η δουλειά θα πρέπει να γίνεται μέσα στη γενική τάξη, μέσα στο πεδίο της συνεκπαίδευσης. Θα βγουν έννοιες που έχουν να κάνουν με το ποιος είναι ο βαθμός ορίμανσης, μπορείς ασύ να παρακολουθείς στο γενικό σχολείο, έχεις την ετοιμότητα, έχεις αυτές τις βασικές προπετούμενες ακαδημαϊκές δεξιότητες για να φοιτήσεις στο γενικό σχολείο, έχεις την ικανότητα να μαθαίνεις, είσαι εκπαιδεύσιμος, μπορείς να μάθεις κοινωνικές δεξιότητες ή μήπως η συνεργορά σου να αρχίσει και νοκλή από τη στιγμή που δεν μπορείς να προσαρμοστείς και να δημιουργείς προβλήματα και δεν αφήνεις την τάξη να προχωρήσει, πόσο μάλλον να βγει και η ύλη, πόσο μάλλον να αρχίσουν και τα άλλα παιδιά ή γονείς των άλλων παιδιών να παραπονιούνται ότι δημιουργείς προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία, θα πρέπει να μείνεις εκεί ή να τας κάπου αλλού που ίσως εκεί στηρίξουν περισσότερο τις δικές σου ανάγκες και υπάρχει ίσως και πιο εξαιδικευμένο προσωπικό. Οι ανάγκες και τα δικαιώματα διαφέρουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά, την κατηγορία και τη διάγνωση. Ήδη θα είδατε ένα αναλυτικό, μέσα στο χρονοδιάγραμμα ουσιαστικά προσπαθήσαμε και αυτός ήταν από τους αρχικούς μας έτσι στόχους να συμπεριλάβουμε όλες τις μορφές ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών και αναπηρίες για να μπορέσετε να πάρετε πληροφορίες για όλες αυτές τις κατηγορίες, για τις δυνατότητες τους, για πιθανές ίσως μέσα σ' αυτό δυσκολίες, για πιο στοχευμένους και πιο εξατομικευμένους τρόπους παρέμβασης, εκπαίδευσης, ενδυνάμωσης αυτών των κατηγοριών. Άρα εδώ θα μπει και αυτή η συζήτηση. Ανάλογα με τις κατηγορίες θα προτείνουμε παρεμβάσεις. Ή θα διαφοροποιηθούν εκεί οι ανάγκες. Άλλες ανάγκες έχει ένα παιδί, λέω, που έχει μια δυσκολία στη συγκέντρωση και στην προσοχή. Άλλη ανάγκη ένα παιδί με νοητική αναπηρία. Οι απαντήσεις και οι πληρωτικές ανάλογα με τις επικρατούσες κάθε φορά αντιλήψεις για την αναπηρία και για τον ορισμό της αναπηρίας. Άρα εδώ ξεκινώντας ήδη λίγο κάνοντας αυτά τα ερωτήματα, προσπαθώ να σας βάλω λίγο σε αυτή την προβληματική, που είναι μια προβληματική εντονή, που έχει από πίσω αρκετές δυνάμεις, οικονομικές, πολιτικές, ιδεολογικές. Άλλες φορές αυτό το ταξίδι συνάντησε αρκετές αγγελώσεις μέχρι να φτάσει στο εδώ και τώρα και να δούμε στο εδώ και τώρα τι είναι αυτό που μας διευκολύνει και μιλάμε πραγματικά με πολύ θέρμη και με πολύ θετικότητα για το πεδίο της συμπερίληψης και αυτό ουσιαστικά δημιουργεί προβλήματα μέσα σε μια διαχωριστική αγωγή και εκπαίδευση. Για αυτό έβαλα λίγο όλα αυτά τα ζητήματα αν η παταρμογή και η συμπεριφορά είναι ένα κριτήριο διαχωρισμού, αν ότι είσαι ικανός να μάθεις ή κανείς να μάθεις είναι κριτήριο διαχωρισμού, ή αν ακόμη και η ίδια σου η δυσκολία, η ίδια σου η αναπηρία είναι ένα κριτήριο διαχωρισμού ή όχι. Ξεκινώντας έτσι με τη προβληματική. Δεν μπορούσαμε να μην κάνουμε αναφορά σε αυτό το πρώτο το εισαγωγικό στα βασικά πρότυπα, έτσι στις τάσεις τους κυριαρχούς λόγους, αντιλήψεις και επιπιθύσεις που είδαμε μέσα σε αυτό το διάβολο όλων αυτών των ετών, στη στάση μας απέναντι στα άτομα με αναπηρία. Και εδώ να φέρουμε το φιλανθρωπικό πρότυπο και μάλιστα σκεφτείτε τώρα βέβαια είμαστε μέσα στην αποπόρευση στο πλαίσιο της πανδημίας που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά τα Χριστούγεννα πάντοτε ήταν μια τέλεια ευκαιρία για όλα αυτά τα περιβόητα μπαζάς. Έτσι που οι σύλλογοι, τα εργαστήρια και τα ίδια τα άτομα με αναπηρία ουσιαστικά μπορούσαν να εκθέσουν τα προϊόντα, έτσι να υπάξει μια υπαφή, μια γνωριμία, μια εξικίωση με αυτόν τον κόσμο, με αυτά τα άτομα με το τι μπορούν να κάνουν, έτσι και συχνά οι πολίτες μέσα σε αυτό το εργαστικό κλίμα των Χριστουγέννων πηγαίνανε και αγοράζανε όλα αυτά τα προϊόντα. Δείτε όμως ένα κομμάτι και δεν το αναφέρω τυχαία. Το πρώτο πρότυπο είναι αυτό το λεγόμενο φιλανθρωπικό πρότυπο. Σε αυτό το πρότυπο η αναπηρία είναι ανυμπουριά, είναι ανικανότητα. Άρα εδώ η μόνη θήρυξη που μπορούμε να προσφέρουμε είναι η φιλανθρωπία. Είναι το να είμαστε εκεί έτσι να δείξουμε τη συμπαράστασή μας, συχνά με οίκτο, έτσι με συμπόνια, να συνησφέρουμε μέσα σε αυτό ίσως οικονομικά, αν χρειάζεται να δοθεί έτσι βοήθημα για να μπορέσετε εσείς σύλλογες, εσείς γονείς, έτσι να στήσετε υπηρεσίες, να κάνετε διαμερίσματα λίγο με αυτόνομη διαβίωσης, να κάνετε επαγγελματικά εργαστήρια, έτσι να μπορείτε να βγάλετε τα έξοδα της οργάνωσής σας ή τους συλλόγους σας. Το δεύτερο πρότυπο είναι το ιατρικό. Όπου εδώ η αναπηρία είναι έλλειμμα. Είναι πρόβλημα και το πρόβλημα το κουβαλάς εσύ. Εσύ έχεις το αναπτυσμό, εσύ έχεις το πρόβλημα. Εδώ η λύση έτσι θα πρέπει να είναι ή αν θα υπάρχει μια θεραπεία, αν θα υπάρχει μια φαρμακευτική εγωγή, αν θα υπάρχει μέσα σε αυτό μια άλλη προσέγγεση, που ουσιαστικά θα προσπαθήσει να σε θεραπεύσει. Θα προσπαθήσει μέσα σε αυτό να κάνει μια αποκατάσταση. Μπορεί να γίνει κάπου έτσι ευραίος και ανοιχτό για όλους. Μπορεί να γίνει σε συγκεκριμένα ιδρύματα, σε συγκεκριμένες, ας πούμε, κλινικές, σε συγκεκριμένα θεραπευτικά κέντρα, έτσι που παρέχουν αυτή τη λεγόμενη θεραπεία. Στην πορεία έχουμε το κοινωνικό πρότυπο, όπου στο κοινωνικό πρότυπο η αναπηρία είναι σχέση με το περιβάλλον. Όπου εδώ θα δούμε ότι η λύση έχει να κάνει με την αλλαγή των στάσεων, των αντιλήψεων των άλλων απέναντι στην αναπηρία. Εδώ η λύση είναι η συμπερίληψη. Έτσι για αυτό και θα δούμε και στην δεύτερη διδεκτική ενότητα μεγάλη βαρύτητα και στο μοντέλο της συμπερίληψης. Όπως επίσης ότι η αναπηρία πλέον παίρνει στη βάση ως ζήτημα δικαιωμάτων. Άρα θα τεθεί πλέον μια ανοιχτή συζήτηση για τα δικαιώματα και κατά πόσο μπορούμε να υπερασπιστούμε αυτά τα δικαιώματα και να τα φροντίσουμε. Γι' αυτό και θα δείτε ότι στην πρώτη βδομάδα έχουμε αναρτήσει και τη σύμβαση των ατόμων με αναπηρία, που από κει και πέρα πλήθηκε στο νόμο του κράτους το 2016 στην Ελλάδα. Κλείνοντας εδώ λίγο πιο μεγαλύτερη ίσως ανάλυση του ιατρικού μοντέλο, γιατί είπαμε έθεσα ήδη από την αρχή έναν προβληματισμό, αν τελικά το πρόβλημα είναι αυτό που θα κάνει εμένα, αν είμαι και σε μια αξιολογική υπηρεσία, αν είμαι για παράδειγμα σένα και εσύ σε μια ιατροπεδαγωγική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, να αξιολογήσω, να διαγνώσω αυτές τις δυσκολίες και να προτείνω και το κατάλληλο εκπαιδευτικό μέσα σε αυτό πλαίσιο στήριξης, πόσο μάλλον και θεραπευτικό πρόγραμμα στήριξης. Η συζήτηση είναι μέσα σε αυτό το δίλημα από κληρισμός ή συμμετοχή. Στο ιατρικό πρότυπο είπα ότι το άνθρωπο είναι αυτό που κουράει τα προβλημάτα. Αλλά εδώ τι χρειάζεται, κάποια υπηρεσία που θα μπορέσει, μια διεπιστημονική ομάδα που θα παρτίζεται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, λογοθαρρεπευτή, εργοθαρπευτή, φυσικοθαρπευτή, χειροαναπληξιολόγο, δικό παιδαγωγό, που θα κάνει αυτή την περιβόλητη διάγνωση για να έρθει αυτή η αιτικέτα, αυτή η ταμπέλα, έτσι που να λέει ότι εδώ κοίταξε έχεις νοητική αναπηρία, κοίταξε εδώ έχεις δισλεξία, κοίταξε εδώ έχεις, ας πούμε, δισορθή. Η προσοχή εστιάζεται στην αδυναμία, στη βλάβη, στη διαταραχή, πόσο μάλλον αν υπάρχει μια βλάβιο οργάνω, αν από πίσω υπάρχει και μια εγκεφαλική, λέω, ένα εγκεφαλικό πρόβλημα. Άρα εδώ χρειάζεται αξιολόγηση, εδώ επιβάλλεται προγράμμα θεραπείας ή υποστήριξεις, εδώ μιλάμε για άλλες μέσα σ' αυτό υπηρεσίες, που παρέχουν πιο εξατομικευμένη αυτή την φροντίδα, έτσι. Και αν θεραπευτής, αν αφού τελείωσες ένα χρόνο λέω λογοθεραπείας και βελτιώθηκαν τα προβλήματα στον λόγο σου και στην ομιλία σου, έλα να ενταχθείς μέσα στο υπόλοιπο γενικό κλαίσιο. Αν όχι, θα πρέπει κάπου αλλού να πας έτσι, ώστε να φροντίζουν και συναχώς να σε υποστηρίζουν, γιατί το πρόβλημά σου έχει ένταση, έχει διάρκεια, απαιτεί μέσα σε αυτό συνεχή φροντίδα και υποστήριξη. Ξεκινάμε πολύ θετικά, υπηδοφόρα, με πολύ σεβασμό για το ίδιο το παιδί, για τις ανάγκες του, για τις δυνάμεις του, έτσι. Προσπαθούμε να σχεδιάσουμε και γι' αυτό θα δώσουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, στο να μάθουμε, έτσι, στο να αποκτήστε εσείς δεξιότητες, να σχεδιάζετε εκπαιδευτικές, εκπαιδευτικά προγράμματα ή παρεμβάσεις που θα είναι αποτελεσματικές, που θα είναι λειτουργικές και θα ακουμπάνε ακριβώς σε αυτές τις ιδιαίτερες κάθε φορά ανάγκες για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Εδώ θα αξιοποιήσουμε όλους τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας και αξιοποιώντας επαγγελματίες, για αυτό και είσαμε για διεπιστημονική συνεργασία, έτσι. Εδώ είναι ένα πλαίσιο που τις διαφορές τις αγκαλιάζει, δεν τις φοβάται, δεν τις βλέπει ως απειλές, αλλά τις βλέπει ως υπέροχοιος μέσα σε αυτές τις προκλήσεις που μας ενδυναμώνουν και μας βελτιώνουν όλους, άρα ουσιαστικά αυτό προάγει αλλαγή, κοινωνική αλλαγή. Αυτό λίγο που ξεκίνησα, ξεκινώντας ότι υπάρχουν κυρίαρχες αντιλήψεις και πολλές από αυτές θα τις δούμε και θα συζητήσουμε και στο πλαίσιο του προγράμματος και προσπάθειες, δράσεις, ευαιστοποίησης, ενημέρωσης, έτσι ώστε να αλλάξουν λόγοι οι οποίοι μπορεί να είναι στερεοτυπικοί, όπως επίσης να ενδυνώσουμε, γιατί βλέπουμε και ιδιαίτερη βαρύτα και στο πεδίο της γυναιακής συμβουλευτικής, να δυναμώσουμε την οικογένεια, έτσι ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί καλύτερα όλες αυτές τις συνθήκες και να ανταπεξέχεται με πλήτερη ενθεκτικότητα σε αυτές τις νέες προκλήσεις. Αν σκεφτείτε ότι για πολλές οικογένειες και με βάση σας είπα μια περίεργη ατμόσφαιρα και κάποιες αρκετά προβληματικές αντιλήψεις, ότι ήταν ντροπή να έχει ένα άτομο με αναπηρία. Ένιωθαν ενοχή, δεν ήξερα, αγνοούσαν όλα αυτά τα κομμάτια. Όσο επίσης στην Ελλάδα δεν ήταν και υποχρεωτική εκπαίδευση για τάτωμα με αναπηρία, η οικογένεια δεν έμπαινε να αναζητήσει μέσα σε αυτό δύο εξόδους. Στο ιατρικό μοντέλο, η αισθία, είπαμε, είναι στο τι δεν μπορεί να κάνει. Κάτι που θα δούμε ότι δεν ισχύει για μας, που πλέον θα κάνουμε εξατμικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης με βάση στο τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά. Και όχι με βάση στο τι δεν μπορούν να κάνουν. Δηλαδή, αν ενδυναμώσουν αυτές τις δυνάμεις, αυτά τα αποθέματα, πολλές από αυτές τις δυσκολίες θα εξαφανιστούν. Στο τέλος, οι προσπάθειες ήταν καθαρά θεραπεία, καθαρά αποκατάσταση. Αν δεν γινόταν, τότε το άτομο θα έπαιπε κάπου να πάει όπου να είναι, να είναι, όπως είπα, πιο στοχευμένη και συνεχής φροντίδα. Βρούμε σε αυτό το πρότυπο τα εμπόδια. Και τα εμπόδια βρίσκονται γύρω μας. Άρα να βρούμε λύσεις για να μειωθούν αυτά τα εμπόδια, να γίνει άρση όλων αυτών των εμπόδιων, ώστε τα παιδιά να μπορούν να πάνε στο σχολείο της κοιτονιάς τους, να μπορούν να συσχετιστούν με τους φίλους, εκείνοι θα είναι άτομα τυπικής ανάπτυξης, αλλά θα είναι συνομιλικοί τους, θα μπορούν μέσα να βρίσκονται σε τάξεις, γενικές τάξεις, με ισοτιμία και με όρος κοινωνικής δικαιοσύνης και όχι απομονωμένα, όχι στο περιθώριο, όχι κάπου πίσω μαζί με έναν εκπαιδευτικό ή με μία εκπαιδευτικό της παράλληλης στήριξης, χωρίς να έχουν καμία συσχέτιση με όλη την υπόλοιπη τάξη, μάλλον με τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου ή να συμμετέχουν ζωνταενεργά μέσα στη ζωή του σχολείου. Όλο αυτό όμως απαιτεί αναδιορράνωση και στο πεδίο της διδασκαλίας, γι' αυτό και θα δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στη διαφοροποιημένη προσέγγιση, έτσι που θα αγκαλιάσει ιδιαιτερότητες και στο περιεχόμενο και στα διδακτικά υλικά και στα μέσα και στους πόρους και στο ανθρώπινο δυνομικό, αλλά και στις κυρίαρχες μέσα σ' αυτό αντιμετώπισης και επιβιθύσεις, όπως επίσης και θα δούμε και εναλλακτικούς τρόπους αξιολόγησης και όπως και εσείς αναφέρατε και στο τσαντ, αξιοποιώντας και τις νέες τεχνολογίες. Άρα το κοινωνικό μοντέλο ιστιάζει στο τι μπορείς να κάνεις. Ένα σημαντικό κομμάτι που ακολούθησε και την αλλαγή στον ορισμό για την αναπηρία, εκεί που είπαμε η αναπηρία είναι το έλλειμμα, η αναπηρία είναι το πρόβλημα που εισυκουβαλάς, είτε εκκινητής, είτε το απέκτησες στην πορεία μετά από έναν τραυματισμό ή από μια ασθένεια, περνάμε στο να μελετήσουμε τη λειτουργικότητα του ατόμου. Άρα μας ενδιαφέρει να δούμε αν υπάρχουν βλάβες στις λειτουργίες και στις δομές του σώματος, αν υπάρχουν περιπτώσεις δηλαδή που έχουμε μια βλάβη οργάνου και αν αυτή η βλάβη οργάνου χρειάζεται άμεση θεραπεία από κατάσταση για να μπορέσει το παιδί μέσα σε αυτό να συνεχίσει, που μπορεί να είναι κάποιο πρόβλημα στην ώραση, να είναι αμβλίωπα, να έχει μια μειωμένη ώραση και να μπούμε διωθωτικά και πραγματικά, ώστε το παιδί να μπορέσει να παρακολουθήσει και να εξελιχθεί. Εμπόδια στη δραστηριότητα είναι αυτό που μπορεί να δυσκολεύει το παιδί να λειτουργήσει ανεξάρτητα και με άνεση και με προσβασιμό μέσα στους χώρους και περιορισμούς στη συμμετοχή που μπορεί να συμμετέχει μέσα στη ζωή, που σας είπα, του σχολείου. Ή θα χρειαστούν μέσα σε αυτές τις τροποποιήσεις, εργονομικές διευθυντήσεις, υποστριχτικά βοηθήματα για να μπορέσει το παιδί να λειτουργήσει μέσα σε αυτό το περιβάλλον. Σκεφτείτε από το πιο απλό να υπάρχει ράμπα για πρόσβαση σε ένα σχολείο, από το να υπάρχει ένα σασέρ για να μπορείς να πας στην αίθουσή σου που βρίσκεται στο δεύτερο όροχο ενώ εσύ έχεις μια κινητική ανάπη, έχεις ένα αμαξίδιο, μέχρι να μπορέσεις να συμμετοχεί σε μια εκδομή του σχολείου που θα πάει σε ένα χώρο όπου θα είναι προσβάσιμος και θα είναι ανοιχτός για όλους. Σκεφτείτε από το πιο απλό που μπορεί να έχει να κάνει με μια τέτοιου τύπου φυσική μέσα σε αυτό, προσβασιμότητα. Σκεφτείτε άλλα κομμάτια που μπορεί να έχουν να κάνουν με προσβασιμότητα στα βιβλία, στα μέσα, στα υλικά, όσο μάλλον προσβασιμότητα με όρους εισοτιμίας στη ζωή και στις δραστηριότητες του σχολείου. Οι χώρες της Ευρώπη συνηπάρχουν και αντιπαρατήθηται διάφορες τάσεις πρακτικής. Υπάρχουν μορφές εκπαίδευσης που ουσιαστικά ξεκινάνε μέσα από τα προβληματική. Ποιο είναι το πρόβλημα, η αναπηρία που κουβαλάς ή το ίδιο το περιβάλλον που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες σου. Οι μορφές εκπαίδευσης που έχουν να κάνουν με τους τύπους σκέψεις για τα άτομα αναπηρίας. Αυτό που είπαμε πιο πριν. Έλα μου ρε του καημένου, έχει σύδρου μου down τώρα και είναι μέσα στο σχολείο μας σας, του βάλουμε ένα βαθμό παραπάνω να περάσει την τάξη. Κρίμα είναι. Ήταν πολύ χαρακτηριστικό όσο ήμου στα σχολεία ότι όταν πήγαινα και μιλούσα κυρίως στο τετράμινο που έπρεπε η δευτεροβάθμια να δώσει βαθμού. Όταν συζητούσαμε λίγο για τους βαθμούς, μου έλεγαν κοίταξε Στέλλα αυτό το παιδί είναι ήσυχο, δεν μας ενοχλεί. Εντάξει δεν τα καταφέρνει, είναι πολύ πίσω στο σχολείο, καθαρά για κοινωνικούς λόγους έρχεται εδώ πέρα, θα του βάλουμε καλό βαθμό. Κοίταξε όμως αυτό το παιδί που έχει δυσλαξία, αλλά εσείς λέτε ότι έχει δυσλαξία, εμείς βλέπουμε ότι είναι και αδιάφορα. Αρχίζει και τεμπελιάζει και δημιουργεί προβλήματα συμπεριφοράς, δεν θα του βάλουμε καλό βαθμό να ξέρεις γιατί πρέπει λίγο να συναιτηστεί. Άρα θα δούμε στάσεις που οδηγούν και σε τάκρηση έτσι με βάση κάποιους τύπους σκέψων, επιθύσεων να αντιλήψουν γύρω από αυτές τις δυσκολίες και το πώς το περιβάλλον θα λειτουργήσει μέσα σε αυτό υποστηρικτικά, ενθαρρυντικά, παρηγορητικά και μορητικά. Που είναι η παρέμβαση, η παρέμβαση είναι σε έναν ταξιακό πλαίσιο ή μέσα σε μια συμπεριλητική εκπαίδευση. Και θα δούμε λίγο αμέσως μετά τι είναι εν τέλει αυτή η συμπεριλήψη. Είναι το σχολείο για όλους, πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό, πώς μπορεί αυτό το σχολείο για όλους ή το σχολείο της γειτονιάς μας να αγκαλιάσει όλες αυτές τις ιδιαίτερες ανάγκες και να δεποκριθεί και ώστε το ίδιο σχολείο να μην νιώθει φορτωμένο και ως βαρύδια την είσοδο αυτών των παιδιών σας σε αυτό το σχολείο. Άρα εδώ παίζει σημαντικό ρόλο κατά πόσο και λειτουργησιαστικά ρημνά, άμεσα, εγγέρος, δίνοντας πόρους σε ανθρωπινοδυναμικό, σε υλικοτεχνική βοήθεια, εξεδικευμένο ενώ προσωπικό δυνατότητες και ευκαιρίες για να μπορέσει αυτή η συμπεριληψία να πραγματικά να είναι αποτελεσματική και να μην είναι προβληματική και για τα ίδια τα άτομα πόσο μάλλον και για το ίδιο το σχολείο. Αν θεωρούμε ότι η αναπηρία είναι το πρόβλημα, αν με η Στέλλα ή μαζί μας δεν είχαν αυτό το πρόβλημα όλα θα ήταν καλά, τότε τα άτομα με αναπηρία είναι παθητικοί αποδέκτες σε όλων αυτών των υπηρεσιών και ο στόχος απλά είναι ή να τα διαχειριστούμε, πώς θα τα διαχειριστώ λίγο ότι είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς, ή αν ο στόχος είναι η θεραπεία, αν θα πρέπει να παρακολουθείς προγράμματα εργοθεραπείας, λογοθεραπείας, φυσικοθεραπείας και ψυχολογικές υποστήριξες γιατί έχεις δυσκολίες. Άρα εδώ θα συμμετέχουν ειδικοί από όλα αυτά τα παιδεία, αντιξιολόγοι, νευρολόγοι, παιδείατροι, χειρουργοί, λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό και πολλές άλλες μέσα σε αυτό ειδικότητες, αλλά και υπηρεσίες, αλλά και διευκολύνσεις ή και επιδόματα. Αν η οργάνωση του κοινωνικού περιβάλλοντος είναι το πρόβλημα, δηλαδή το πρόβλημα είναι που το σχολείο δεν έχει ράμπα, λέω, που το σχολείο δεν έχει αγκαίρως, ας πούμε, όλη την υποστρεπτική τεχνολογία για ένα παιδί με ιστοριακό πρόβλημα, που στο σχολείο δεν υπάρχει αγκαίρως το προσωπικό, ο σχολικός νοσηλευτής, λέω, για ένα παιδί που πρέπει να έχει διαβήτη, τότε τα άτομα με αναπηρία και το αναπηρικό κίνημα, ενεργά με συμμάχους, αντιμετωπίζουν τα εμπόδια. Γι' αυτό πράγματι όλες αυτές οι αλλαγές προέκυψαν μέσα από διεκδικήσεις και αγώνες των αναπηρικών κινήματος, στο αντιπρέσουν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Άρα, εδώ μας ενδιαφέρει να δούμε τα εμπόδια που υπάρχουν ήδη μέσα στο σχολείο, ακόμα και στο χτιστό περιβάλλον του σχολείου, πόσο μάλλον στα βιβλία, στα σχολικά εγχειρίδια, έτσι, στις σχέσεις, στις μεθολογίες, στη διδακτική προσέγγιση ή αν τα εμπόδια είναι έξω από το σχολείο, στο περιβάλλον. Ένα σημαντικό μελίδιο ευθύνης θα έχει το να γίνουν όλες αυτές οι κατάλληλες προσταρμογές και διευθυντήσεις στο περιβάλλον, έτσι ώστε να είναι τα πάντα προσβάσιμα. Και εδώ θα πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέρημνα να φροντίσουμε παιδιά που δεν προέρχονται από προνομού χαπεδιβάλλοντα, άρα να λειτουργήσει το σχολείο ουσιαστικά σαν μια κοινότητα που φροντίζει και νοιάζεται και για παιδιά που έχουν μέσα σε αυτό, ή ζούν σε περιβάλλοντα σε κρίση με βαλωτότητα. Το σχολείο συμπεριληψής, που είναι και ο στόχος χιλιετίας, να αυξηθεί η πρόσβαση στην εκπαίδευση. Είπαμε, δεν για πολλά χρόνια, από το 2006 και μετά, ήλων υποχρεωτική εκπαίδευση των οτόμων με αναπηρία στην Ελλάδα. Η συμπερίληψη στοχεύει στην διασφασία της πρόσβασης, να φέρεται σε πρόσβαση μαλλακή του σχολείου. Είναι αυτό που σας είπα λίγο στην αρχή, το ότι εγώ θα γραφτώ στο σχολείο της γειτονιάς μου, αλλά την ίδια στιγμή έχω και αυτισμό, έχω και αιτύφλωση, έχω και κόφωση. Αυτό από μόνο του δεν είναι συμπεριληψή, επειδή εγώ έχω τη δυνατότητα και την ευκαιρία να γραφτώ στο γενικό σχολείο. Το πώς το ίδιο το σχολείο προετοιμάζεται μέσα σε αυτό, για αυτή την υποδοχή, πως το ίδιο το σχολείο λειτουργεί συμπεριληπτικά, έτσι ώστε όχι απλά εγώ να παρευρίσκομαι μέσα σε ένα χώρο, με λιγότερα ή περισσότερα εμπόδια, δυσκολίες προσαρμογής, αλλά να μπορέσω πραγματικά να συνηπάρχω, να μαθαίνω, να διαρκιαδάζομαι όμορφα, να συμμετέχω μέσα στις δραστηριότητες σχολικής ζωής, να απολαμβάνω τις φιλίες και να έχω όλες αυτές τις ευκαιρίες, εξέλιξες και ανάπτυξες. Η συμπεριληπτική εκπαίδευση αυξάνει τη συμμετοχή και μειώνει το αποκλεισμό, διασφαλίζοντας τη φίτηση. Άρα εδώ γίνονται προσπάθειες από το σχολείο, μέσα από την αλλαγή των προγραμματοσπουδών, της μεθοδολογίας, διδακτικής προσέγγισης, της υποστήριξης, να παραμείνω στο σχολείο και όχι εγώ να αποτύχω ή εν τέλει να εγκαταλείψω το σχολείο και να συμμετέχω με επιτυχία μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία. Σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο, σε αυτή την αλλαγή, η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ήδη από τις αρχές του 1990, όπως επίσης και η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Αλτώμαν Μαναβηρίων, το 2006 και μετά. Εδώ μιλάμε πλέον για μια αλλαγή στις αντιλήψηκες πρακτικές. Καθώς δημούργησε αυτήν την επιτακτική ανάγκη με τη Σύμβαση. Η αναπεριορίζεται, ήδη στο προήμιο και στο πρώτο της άρθρο, ως αποτέλεσμα υπίδρασης μεταξύ των προσώπων, των περιβαλλοντολογικών και των ψυχολογικών εμποδίων. Άρα βλέπετε ότι πλέον έχουμε φύγει σε ένα επίπεδο αρχών, ένα επίπεδο κειμένων και νομολογίας από το ιατρικό μοντέλο. Το ζήτημα είναι, αν στην καθημερινότητα και στην πρακτική, εμείς έχουμε μετακινηθεί από αυτό το μοντέλο, ή αν ακόμη πλησιάζουμε έναν άτομο με αναπηρία, με όρους συμπόνιας, οίκτου, ανυποριάς, λύπησης, ή όχι. Ρίζεται πίσω ο καθολικός σχεδιασμός, που σημαίνει το σχεδιασμό προϊόντων για τα περιβάλλοντα, για τα προγράμματα, για τις υπηρεσίες, έτσι ώστε να είναι προσβάσιμα και ανοιχτά προς όλους. Το δικαίωμα της εκπαίδευσης είναι πλέον να αναφέρει το δικαίωμα ισότιμο με το δικαίωμα της υγείας. Σκεφτείτε τη σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων, την έχουμε επικυρώσει με νόμο από το ελληνικό κράτος το 2012. Αλλά για όλα αυτά τα θέματα δεν έχουμε και πολύ μεγάλη εμπειρία, σκεφτείτε. Και πολύ συχνά μπήκαμε σε αυτές τις αλλαγές και τις αναπροσαρμογές αρκετά κατεγιστικά, χωρίς να υπάρξουν όλες αυτές οι ζυμώσεις και η προετοιμασία για αυτήν την υπάρξη. Συχνά ερχόταν η νομοθεσία με τις προτάσεις και εμείς καλούμαστε σαν εκπαίδευση, σαν ειδική, σαν εκπαιδευτική, σαν γονείς, να λειτουργήσουμε στους δικαίους. Αυτό δημούργησε αρκετά προβλήματα, στο να υιοθετήσουμε μια κοινή στάση, μια συναντήληψη, όπως λέμε, να κατανοήσουμε όλες αυτές τις νέες αλλαγές, να δούμε το νόημα και την αξία τους μέσα στο γενικό σχολείο, να αλλάξουν όλες αυτές οι παγιωμένες, ρυζωμένες αντιλήψεις, διαχωριστικής αγωγής, τα ειδικά σχολεία, οι παλιές ειδικές τάξεις, τα ιδρύματα, για να περάσουμε πλέον σε νέες μορφές και συνεχιότητες. Η Σύμβαση του Οικιώματα των Ατόμων με Αναπηρία αποτελεί μια ζωτική νέα συνθήκη. Έτσι, είναι διακρατικές συμφωνίες για τη λήψη μέτρων και για την προώθηση των δικαιωμάτων και των ευκαιριών για τα άτομα με αναπηρία σε όλες αυτές τις εκφάνσες της ζωής. Επιδιώκει να ενδυναμώσει και τα άτομα με αναπηρία, και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, να αποκτήσουν φωνή, αυτονομία στη ζωή, ένταξε και συμπερίφευσε σε όλες αυτές τις πτυχές. Η Σύμβαση απαιτεί την ανάπτυξη ενός συστήματος συμπεριβλητικής εκπαίδευσης για όλους και είναι μια εξελισσόμενη διαδικασία που είναι υποδιαμόρφωση, έτσι, και προσπαθεί κάθε φορά να εναρμονιστεί με όλες αυτές τις σύγχρονες ανάγκες. Η συγκρίση στις αεραματικά που θυμάμαι, όταν είχαμε πρωτοδοηριστεί στην εκπαίδευση από τη δεκαετία του 90, είχαν τεθεί αυτί οι νέοι όροι, έτσι, καθώς η συμπερίληψη και η συμμετοχή είναι απαραίτητα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και για την απόλευση αλλά και για την άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άρα σε μια συμπεριληπτική εκπαίδευση, ουσιαστικά θα δούμε μια διαδικασία αντιμετώπισης και ανταπόκρισης σε αυτήν την πληρομορφία όλων αυτών των αναγκών που συζητήσαμε. Άρα θα απαιτεί τροποποιήσεις, αλλαγές, αναπροσαρμογές, μετασχηματισμούς στο περιεχόμενο, στα μέσα, στη δασκαλία, στους τρόπους, στις υπηρεσίες και στην προσέγγιση και στην επικοινωνία. Κάτι το οποίο είναι ακόμη ανοιχτό και το ζούμε στο εδώ και τώρα που έχουμε και βρισκόμαστε μέσω της πανδημίας την εξ αποστάσεως σχολική εκπαίδευση. Και αυτή τη στιγμή τα ειδικά σχολεία, μόνο τα αυτόνομες μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, είναι αυτή τη στιγμή ανοιχτές. Καθώς η γενική εκπαίδευση όλων των βαθμίδων περάσει στην εξ αποστάσεως σχολική εκπαίδευση. Και εδώ είναι ένα σημαντικό κομμάτι το πως και έτσι η ειδική αγωγή και εκπαίδευση δεν μπορεί σε μέσα, σε εισαγωγικά είναι ανοιχτό θέμα, έτσι κι αλλιώς, για να περάσει στην εξ αποστάσεως σχολική εκπαίδευση. Και ένα σημαντικό κομμάτι είναι και το πεδίο της κοινωνικοποίησης και το πεδίο της προσβασιμότητας και της επαφής. Άρα αυτά είναι πάντοτε θέματα ανοιχτά. Δεν σημαίνει ότι, επειδή ξαναλέω, έχουμε τους πιο προοδευτικούς στιγμή νόμους στο ελληνικό, ειδικά στην εκπαίδευση στην Ελλάδα, δεν σημαίνει ότι όλα αυτά και στην πράξη θα έρθουν έτσι και θα εκφραστούν. Άρα εδώ θα δούμε και κομμάτια που έχουν να κάνουμε με την κοινωνική συμπεριληψή, με διαδικασίες που είναι ανοιχτές και απαιτούν και αλλαγές και σε ένα επίπεδο αντιλήψων και στάσεων και της κοινωνίας απέναντι στα άτομα με αναπηρία. Και εξάλλειψε όλων αυτών των εμποδίων. Γι' αυτό και είπαμε δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα και στη μετάβαση, στην αναδιώμενη ενηλικίωση που πλέον έχει άλλες απαιτήσεις, άλλες προκλήσεις για αυτά τα άτομα. Εδώ αυτό το σχηματάκι μας βοηθάει λίγο να καταλάβουμε αυτήν την πολύ βασική διάκριση, αυτό το βασικό, το πρώτο αρχικό ερώτημα, ενταξιακή ή συμπεριληπτική εκπαίδευση, που κι αυτό έχει μια ιστορική μέσα σε αυτόν τον διαδρομή. Στο πρώτο σχήμα βλέπουμε ότι οι τάξεις μας είναι ομοιόμοφες, ότι όλοι είναι έτοιμοι για μάθηση και έχουν την ικανότητα, μπορούν να μαθαίνουν, έχουν αποκτήσει αυτήν την ορμότητα, την συναισθηματική, την κοινωνική, τα προαπετούμενα αυτές δεξιότητες, προανάγνωσης, προγραφής, προαρρύθμισης, για να μπουν μέσα στο γενικό σχολείο με μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία. Και μέσα σε αυτό γίνεται και με τη μεγαλύτερη δυνατή προσαρμογή και συμμόρφωση. Άρα, ό,τι αποκλίνει από αυτήν την πολύ γενικευμένη γενήκευση, έτσι και εικόνα, θα πρέπει κάποιος να το δει, κάποιος να δει γιατί εσύ δεν είσαι έτσι, γιατί εσύ έχεις διαφορετικούς ρυθμούς μάθησης, γιατί εσύ έχεις διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξη, γιατί εσύ είσαι τόσο διαφορετικός στην εμφάνιση, γιατί εσύ έχεις αυτές τις διαφοροποίες στον τρόπο που επικοινωνείς, στον τρόπο που αισθάνεσαι, στον τρόπο που επεξεργάζεσαι κάποια πράγματα. Άρα, θα πας κάπου, θα σε φροντίσουν, θα παρακολουθείς, θα παρακολουθείς θεραπευτικά προγράμματα και προγράμματα, αποκατάστασης, και όταν θα γίνεις καλά, τότε θα έρθεις μέσα σε αυτό το σύστημα που ήδη κυλάει, που ήδη υπάρχει, που ήδη έχει τους ρυθμούς του, έτσι και την ανάπτυξή του, για να συμμοθωθείς, για να προσαρμοστείς, για να ενσωματωθείς, αφού αλλάξεις. Ενώ η συμπερίληψη στη βάση της έχει σαν βασική της ενόαρχης, στον πυρήνα της, την πικηλομοφία, την διαφοροποίηση, τις τάξεις που λέμε μικτών ικανοτήτων, που θα δούμε μέσα μια πολυφωνία από πολλές πτυχές και με πολλές μέσα σε αυτό διτερότητες, που τις αποδεχόμαστε, δεν τις θεωρούμε απειλή. Ό,τι μου έτυχε, τι τάξη είναι αυτή που μου δώσανε φέτος ή μάνα πληρώτρια, πρώτη φορά σε αυτό το σχολείο και μπήκα μέσα και σε αυτή την τάξη, το άλλο δεν ξέρει ελληνικά, το άλλο το παιδί έχει συναισθηματικά προβλήματα και έχει ακόμη άγχος αποχωρισμού, το άλλο δυσκολεύεται να διαβάσει και εγώ πλέον νιώθω ανήμπορη έτσι στο να διαχειριστώ αυτή την πυρήνα και τις ιδιαιτερότητες. Στην συμπερίληψη η πολυφωνία δεν είναι αμφιλή. Είναι μια πρόκληση που απαιτεί από εμάς σαν εκπαιδευτικούς, πόσο μάλλον και σαν ειδικούς μέσα στην εκπαίδευση, όλα αυτά τα χρόνια, να κάνουμε αναπροσταρμογές. Να βρούμε τρόπους να επικοινωνήσουμε για το καλό αυτό του παιδιού, έτσι ώστε να εξελιχθούν, να αναπτυχθούν, να μπορούν να έχουν όλες αυτές τις ευκαιρίες εξέλιξης και βελτίωσης. Και να νιώθουν και χαρουμένα και αυτοικισμένα μέσα σε αυτό το σχολείο, και αποδεκτά και ασφαλή, όχι να κινδυνεύουν. Επίσης, νομίζω αυτές οι εικόνες αποτυπώνουν όλο αυτό που λέω όλη αυτή την ώρα, αυτήν την μετακίνηση, αυτήν την αλλαγή. Γι' αυτό και θα μιλήσουμε και θα το βλέπετε και συχνά στα κείμενα που θα υπάρχουν πάνω στην πλατφόρμα την εκπαιδευτική του προγράμματος, οι νέοι όροι. Η ισότητα βλέπετε ότι στην πρώτη εικόνα δεν μπορεί να ακουμπήσεις όλες αυτές τις ιδιαιτερότητες. Θέλω να σου δώσω εγώ το ίδιο υλικό σε όλους, θεωρώντας ότι έτσι λειτουργώ με ισότητα. Είμαι έτσι αξιοκρατική. Είμαι, αν θέλετε, το ίδιο σας δίνω. Το χαρακτηριστικό που λέμε, δίνω το ίδιο τεστ σε όλους. Στις πανελλαδικές όλες θα εξεταστώ μες στα ίδια θέματα. Γι' αυτό είναι, ας πούμε, πολύ σημαντικό, δεν τις αντιμετωπίζω σε αυτό με ισότητα και ούτω καθεξής. Είναι όμως το ίδιο, αν εγώ σου δώσω, υποφεληθείς με τον ίδιο τρόπο και εσύ, που δεν έχεις ανάγκη. Καμία. Δεν χρειάζονται υποστήριξη από μένα. Εσύ είσαι ένας έξυπνος. Μπορείς. Είσαι φροντισμένος από το σπίτι σου. Έχεις στόχους, έχεις κίνητρα. Θέλεις να διαβάζεις, να μαθαίνεις, θέλεις να περάσεις στο πανεπιστήμιο. Το κάνεις μόνος σου. Είσαι φροντισμένος πολύ και έχεις στόχο προσήλωση. Δίνω το ίδιο. Το ίδιο βιβλίο, τον ίδιο τρόπο, την ίδια προσέγγιση, την ίδια προσοχή, τις ίδιες ευκαιρίες, τις ίδιες δυνατότητες. Και σε σένα που έχεις λίγες δυσκολίες. Και σε σένα αρχίζω και σου δίνω το ίδιο. Σε σένα που έχεις ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες, έχω πάλι το ίδιο σου δίνω. Το ίδιο βιβλίο, με τον ίδιο τρόπο, με την ίδια προσέγγιση, στο ίδιο περιβάλλον, χωρίς περαιτέρω βοήθεια. Παρ' όλο που σε σένα οι ανάγκες σου ουγλιάζουν για περισσότερη υποστηρίξη. Στη δεύτερη εικόνα, που είναι ουσιαστικά, εδώ λέμε, OK, δεν μπορούμε να δίνουμε το ίδιο και σε σένα που δεν το χρειάζεσαι. Άρα μέσα σε αυτό το κομμάτι αρχίζω λίγο να λειτουργώ με όρους ισοτιμίας. Και πάω μέσα σε αυτό αναλογικά. Άρα εσύ που δεν χρειάζεσαι, δεν θα πάρεις τμήμα ένταξης, ούτε θα χρειαστείς ενισχετική διδασκαλία, ούτε θα χρειαστείς έναν άλλο ιδιαίτερο πρόγραμμα εκπαιδευτικό εξατομικευμένο, δεν το έχεις ανάγκη. Εσύ που το έχεις, θα έρθω λίγο μέσα στην τάξη σου, με δασκάλα ή εκπαιδευτικός θεσσαιδικής αγωγής, που μαζί με τον εκπαιδευτικό της γενικής αγωγής θα προσπαθήσουμε, έτσι θα κάνουμε από κοινού ένα πρόγραμμα υποστήριξή σου, γιατί μπορείς να προκουνθείς στο αναλυτικό πρόγραμμα που βοηθούμε στη γενική τάξη, απλά χρειάζεσαι λίγη υποστήριξη. Λίγη μέσα σε αυτό στόχευση και ενθάριση. Εσύ που έχεις πιο σοβαρές δυσκολίες, θα χρειαστείς περισσότερες ώρες εκπαιδευτική υποστήριξη. Άρα, όταν η τάξη σου κάνει μαθηματικά, θα έρθεις μαζί μου σε έναν άλλο τόρο και θα βουλέψουμε πιο εξατομικευμένα κομμάτια και θα βασιστώ στο δικό σου ρυθμό και στις δικές σου μέσα σε αυτό, έτσι, ανάγκες και δυνατότητες, για να μπορέσουμε να καλύψουμε και κάποια καινάλλο, για παράδειγμα, στα μαθηματικά. Και μετά θα επιστρέψεις στην τάξη σου, για να παρακολουθήσεις την πορεία, τα καλλιτεχνικά, ή στη γυμναστική, ή οτιδήποτε άλλο. Και στο τρίτο, ουσιαστικά, στην τρίτη εικόνα, είναι αυτό που περιγράφαμε με την άρση των εμποδίων από το περιβάλλον. Όταν εν τέλει, αφού παραδέχεις ότι ο καθένας και η καθεμιά μας έχει όλες αυτές τις ιδιαιτερότητες και τις διαφοροποιήσεις, τις θυμάσεις, την ανάπτυξη, έτσι, άρα εδώ κάνεις άρση εσύ αυτών των εμποδίων, άρα ουσιαστικά δίνεις πρόσβαση, είναι προγράμματα ανοιχτά, διαθέσιμα, χωρίς εμπόδια, που απευθύνονται σε όλους. Άρα όλοι μέσα σε αυτό μπορούν να υποστηριχθούν και να δούνε και να γευτούν τους καρπούς της εκπαίδευσης. Οι προτάσεις για καλές πρακτικές, και θα δούμε πάρα πολλές, ειδικά και τη δεύτερη βδομάδα, που θα ανοίξει και το λυκό της συμπερίληψης, πολλές από αυτές τις πρακτικές, πόσο μάλλον κάθε εβδομάδα που θα ανοίγει και πιο στοχευμένο λυκό, που ανταποκρίνεται στις ειδικές εκπαιδευτικές μέσα σε αυτό, ανάγκες ή αναπηρίες, ουσιαστικά βοηθούν, είναι μοχλή αλλαγής, έτσι, να ενδυναμώσουν το εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και τα πρόσωπα που συμμετέχουν μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία. Θα συζητήσουμε και τους ρόλους, γιατί αυτοί οι νέοι ρόλοι απαιτούν και νέες σχέσεις, το πώς θα συνυπάρξει ο ψυχολόγος με τον κοινωνικό λειτουργό, με τον ειδικό παιδαγωγό, με τον εκπαιδευτικό της γενικής τάξης, μέσα σε ένα γενικό σχολείο, απαιτεί ένα νέο πλαίσιο μέσα σε αυτό συνεργασίας, που θα είναι με όρους ισοτιμίας, έτσι, που θα είναι με όρους αλληλού σεβασμού, που θα είμαστε όλοι μας, ο καθένας, μέσα από τη δική του οπτική, με τα δικά του εργαλεία, με τη δική του κληρονομία, ο στόχος μας θα είναι να βολητιώσουμε και να υποστηρίξουμε και να ενισχύσουμε το παιδί. Άρα, όλο αυτό προάγει δεξιότητες, απτήσει νέες δεξιότητες στο σχολείο του, δίνει νέα εφόδια, νέα εργαλεία να μπορεί να διαχειριστεί αυτές τις νέες προκλήσεις και δεν αποτελεί για το σχολείο φορτίο, βαρύ και ασίκωτο, που η διεύθυνση του σχολείου ή οι γονείς των παιδιών, ή τα ίδια τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης, δεν αντέχουν, υποφέρνουν από αυτήν τη συνήπαρξη και τη συνεκπαίδευση. Εδώ, όλοι μέσα σε αυτό λειτουργούμε υποστριχτικά και λειτουργούμε θετικά, αφού ξέρουμε, αφού είμαστε ενδυναμωμένοι και μπορούμε να ανταποκριθούμε έτσι με μεγαλύτερη επάκεια και πληρότητα σε αυτές τις πιο ιδιαίτερες μέσα σε αυτό ανάγκες. Επίσης, με αυτό το σχηματάκι μας βοηθάει, κάνοντας και κλείνοντας τώρα όλα αυτά που λέγαμε, αυτήν την όρη, δεν θέλω να σας απασχολήσω άλλο, έτσι κι αλλιώς το υλικό και αυτό που δείξαμε σήμερα, θα το αναρτήσουμε στην πορεία πάνω στο φόρουμα, αλλά ήδη υπάρχει και πολύ επιπρόσθετο υλικό πάνω στην πρώτη βοδομάδα και θα δούμε ειδικά στις δύο πρώτες ενώτες που είναι εισαγωγικές ενώτες, θα πάρετε όλο αυτό το πρώτο υλικό. Μας βοηθάει λίγο αυτό το σχηματάκι για να δούμε αυτήν την ιστορική αναδρομή, κάνοντας τώρα στο τέλος αυτήν την... Πώς ξεκινήσαν τους αποκλεισμούς, δηλαδή δεν ήταν υποχρεωτική η φίτη στον παιδιό με αναπηρία στο σχολείο. Δεν σκεφτόμασταν καν για την εκπαίδευσή τους. Ήταν κάπου στα σπίτια και η κάθε οικογένεια είχε το δικό της βαρύ φορτίο μέσα στο κομμάτι της φροντίδας και της περίθαλψης αυτού του παιδιού, μάλλον να σηκώσει και ένα κοινωνικό στίγμα από την ύπαρξη αυτού του παιδιού μέσα στην οικογένεια. Έτσι σκεφτείτε όλο αυτό το κομμάτι, πόσο αρνητική νοημοτοβούτηση είχε, ότι αυτά τα παιδιά ήταν εκτός. Πίσω από αυτό λοιπόν άλλαξε και αρχίσαμε σιγά σιγά να θεωρούμε ότι δεν είναι αόρατη η συνάνθρωπή μας, αλλά είναι παιδιά σαν και εμάς που φίλουμε μέσα σε αυτό να τους δίνουμε όλες αυτές τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες και τα αγαθά και τα δικαιώματα, να τα φροντίζουμε και να τα υπερασπιζόμαστε. Εκεί είπαμε, OK, θα αρθείτε σχολείο, αλλά όχι σε αυτό το γενικό σχολείο, κάπου άλλο, παραδίπλα, πιο πέρα, όχι μαζί. Γιατί έχετε πιο ειδικές ανάγκες και εμείς δεν μπορούμε να σας φροντίσουμε, άρα θα πάτε σε ένα ειδικό σχολείο που δεν υπάρχουν ειδικοί, που θα έχουν εκπαιδευτεί μέσα από τα προγράμματα, μέσα από τις σπουδές τους, άρα θα πάρετε καλύτερη μέσα σε αυτό υποστήριξη, μακριά από εμάς. Η ενσωμάτωση ήρθε με το ότι ωραία, πρέπει να αρθείτε στο γενικό σχολείο, αλλάξαμε νομοθεσία, εδώ πλέον μπορούν τα παιδιά, αν οι γονείς τους το ζητήσουν, να τα γράψουν μέσα στο γενικό σχολείο. ΟΚ, αρθείτε, αλλά θα έχετε το τμήμα σας, θα έχετε ένα άτομο, αποκλειστικά θα ασχολείται μόνο αυτό το άτομο μαζί σας, και απλά θα συνηπάρχουμε μέσα σε αυτό το περιβάλλον, χωρίς το ίδιο το περιβάλλον, ενώ η συμπερίληψη βλέπετε, όλο αυτό είναι αυτή η ποικιλομορφία που συζητάω αυτή την ώρα. Είναι το υπέροχο μοναϊκό, αυτή η ανθρωπογεωγραφία, με αυτές τις δυνάμεις, με αυτά τα αποθέματα, με αυτές μέσα σε αυτό τις πιο ιδιαίτερες, ίσως συνθήκες, όμως εμείς σαν σχολείο, ενώ και έχουμε αλλάξει τις κουλτούρες, τις αντιλήψεις μας, τις τάσεις μας, τα μέσα, τις δυνατότητες. Είναι περίπου γύρω στα 15 χρόνια που υπάρχει μια πανσπερεμία προγραμμάτων, ειδικής εγωγής, προγραμμάτων μεταπτυχιακών που δίνονται έτσι. Τα πρώτα σεμινάρι που έχουμε ξεκινήσει με την κυρία Λεβριάδου, βλέπαμε γεωπόνους, βλέπαμε θεολόγους, βλέπαμε μηχανικούς ηλεκτρολόγους. Είχαμε όλη αυτή την απορία και όλη αυτή την αμυχανία. Αυτές οι ειδικότητες τι θα μπορέσουν να δώσουν μέσα στο χώρο της ειδικής, πόσο μάλλον της γενικής πλέον και νέας εκπαίδευσης. Και όμως όλα αυτά τα χρόνια, όλες αυτές οι ειδικότητες, πόσο μάλλον και εμείς σαν ειδικότητες, ψυχολόγοι, κοινωνική λειτουργία, ίσως όλα αυτά για την εκπαίδευση αλλά και το ακαδημαϊκό κομμάτι, πόσο έχει προχωρήσει, πόσο έχει ενδυναμοθεί, πως πλέον μιλάμε για νέες στρατηγικές, νέα προγράμματα πιο σύγχρονα, πιο εξειδικευμένα, που είναι πιο στοχευμένα πάνω σε αυτές τις ιδιαίτερες ανάγκες. Και αυτό είναι πλέον μια καταγραφή πολύ σημαντική. Και δείχνει αυτή τη μετατόπιση, δείχνει αυτή την αλλαγή, γιατί αυτή η αλλαγή λειτουργεί και σε επίπεδο πρόληψης. Άρα και θα δώσουμε μεγάλη βαρύτητα, να ενδυναμοθείτε, να αποχτείστε όλες αυτές τις δεξιότητες, να ανοιχνεύετε δυσκολίες, μπορείτε να κάνετε αυτές τις μικροάλλαγες και προσταρμογές στο εκπαιδευτικό υλικό, στη διδασκαλία σας, για να μπορείτε πραγματικά να δουλέψετε με όλα τα παιδιά μέσα στην τάξη, να μπορείτε επίσης να ανοιχνεύετε περιπτώσεις μαθητών και μαθητριών, που ακόμη και μετά που αρχίσουν το πρόγραμμα εκπαίδευσης παραμένουν κάποιες δυσκολίες και πώς μπορούμε εκεί να υποστηρίξουμε αυτά τα παιδιά, πώς μπορούμε αυτές τις δυσκολίες να τις κοινωνήσουμε στην οικογένεια, πώς μπορούμε την οικογένεια να μπορέσουμε μαζί με την οικογένεια έτσι σαν συνοδιπόροι να λειτουργήσουμε και όχι η οικογένεια αν απέναντί μας και να μην δεχτεί και να αρνείται τις δυσκολίες των παιδιών και πόσο μάλλον σε ένα τρίτο επίπεδο όταν πλέον υπάρχουν και είναι διαγνωσμένες αυτές οι δυσκολίες που θα τις δούμε και στο πρόγραμμα πιο αναλυτικά πώς μπορούμε πλέον να παρέχουμε πιο εξειδικευμένη υπηρήξη και μέσα από εξατομικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης σχεδιασμένες διδασκαλίες πιο στογευμένες, πιο εξατομικευμένες και σε βάθος χρόνου και εδώ ίσως είναι και μια πρόσκληση και ένα κάλυσμα που θα χρειαστούν και άλλες ειδικότητες όπως μπορεί να είναι ένας εκπαιδευτικός εκδικευμένος στα θέματα τύφλωσης, κόφωσης ειδικό βοηθητικό προσωπικό γιατί μπορεί να υπάρχουν προβλήματα μετακίνησης αυτοεξυπηρέτησης, λειτουργικότητας ένα σχολικός νοσυλευτής γιατί μπορεί να υπάρχουν προβλήματα υγείας να φροντίζει και να σχεδιάζει και προγράμματα αγωγής υγείας μέσα στο σχολείο στο πεδίο της πρόληψης και της ευιστοποίησης όσο μάλλον ψυχολόγοι και κοινωνική λειτουργία που μπορούν να φροντίσουν πολύ πίκυλα όλες αυτά και στο οικογενικό και στο κοινωνικό και στο ψυχολογικό και στο διαπροσωπικό επίπεδο Άρα θα δούμε πιο αναλυτικά όλα αυτά τα μοντέλα και πρόληψεις και υποστήριξες και πιο στοχευμένες παρέμβασες Αυτά είχαμε να πούμε σαν ένα πρώτο εισαγωγικό κάποιες βασικές έννοιες να μοιραστούμε μαζί σας κάποιους προβληματισμούς γιατί πάμε πολλά από αυτά δεν σημαίνει ότι θα απολυθεί όλα στην πράξη δεν σημαίνει ότι τη νομοθεσία αυτούς την ενσωματώσαμε μέσα στην καθημερινή μας εκπαιδευτική πρακτική, προσέγγιση, επικοινωνία μετά από μοναπηρία ή με τις οικογένειές τους Άρα όλες αυτές είναι διαδρομές Θέλουμε να είναι πραγματικά όμορφες διαδρομές και όμορφες μαθησιακές εμπειρίες και όχι αδιέξοδα Και εδώ ένα βασικό ρόλο παίζει το πεδίο της διεπιστημονικής στηρίξης Ένα σχολείο που αγκαλιάζει και συμπεριλαμβάνει τις ειδικότητες και προσπαθούν να βρουν κοινούς τόπους για να συνομιλήσουν για αυτά τα θέματα και να αποτελέσουν λύσεις στα προβλήματα και όχι να διαιωνίζουν τα προβλήματα Και φυσικά να προστατεύουμε όλοι μας γιατί βασικό κομμάτι είναι αυτή η αρχή που σας είπα η ηθική της συμπερίληψης η ηθική της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισοτιμίας για τα άτομα με αναπηρία και μέσα στο σχολείο και μετά στη ζωή αλλά και στην προάσπιση των δικαιώματων τους έτσι ώστε και εκείνα να νιώθουν με σιγουριά και βεβαιότητα να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους και εμείς μαζί συνοδιπόρεις όλη αυτή τη διαδικασία Αυτά ήθελα να μοιραστώ μαζί σας έτσι σαν πρώτους προβληματισμούς από κει και πέρα όλο το υλικό υπάρχει προσπαθούμε και το έχουμε σχεδιάσει έτσι ώστε να είναι διαδραστικό να είναι πολυτροπικό και να προσπαθεί να καλέψει όλες αυτές οι ιδιαίτερες ανάγκες σας και σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ μαζί μας και ευχαριστούμε που έτσι και λες θα σας γνωρίσουμε και μέσα από το πρόγραμμα Αυτά είχα να πω Δεν ξέρω κυρία Λευριάδο αν θέλετε να πείτε κάτι παρακολουθώντας λίγο και το τσαντ Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την εξαιρετική σας παρουσίαση νομίζω ότι και τα παιδιά έχουν ενθουσιαστεί εγώ εκείνο που θέλω να προσθέσω είναι ότι μπορεί να ακούγονται ορισμένα πράγματα οτωπικά οι άλλες χώρες της Ευρώπης, πολλές χώρες της Ευρώπης δεν έχουν κανέναν πρόβλημα οι άλλες χώρες της Ευρώπης, πολλές χώρες της Ευρώπης και άλλες χώρες του εξωτερικού τα έχουν επιτύχει αυτά δεν είναι πράγματα οτωπιστικά από κάποιους ρομαντικούς είναι πράγματα που με τη σωστή δομιση, τη σωστή προσπάθεια και με τη γνώση και με τις δεξιότητες όλα αυτά τα πράγματα και με την αλλαγή των στάσεων μπορούμε να τα πετύχουμε και θέλουμε να σας εμφυσίσουμε ξαναλέμε όχι μόνο γνώση αλλά και αλλαγή των στάσεων απέναντι στην ειδική αγωγή για να πετύχουμε ένα πράγμα το οποίο δεν είναι άπιαστο στο εξωτερικό που λέγεται πραγματική ουσιαστική συμπερίληψη των παιδιών αυτών ουσιαστικό σχολείο για όλους αυτά όλα θα αναρτηθούν κοινωνικότατα στην πλατφόρμα ευχαριστούμε θερμότατα για τα καλά και τα θετικά σας σχόλια και φυσικά θα υπάρχει χρόνος όλα αυτά να τα εμβεδώσετε συζήτηση και αφορμή για συζήτηση στο φόρουμ και φυσικά μελέτη των αντίστοχων υλικών που όπως είπε πολύ σωστά και η κυρία Απγιαούρη ο στόχος είναι να βασίζονται σε ένα πολυτροπικό υλικό δεν ξέρω αν θέλετε προς το τέλος γιατί πηγαίνουμε προς το τέλος της παρουσίας σας αν θέλει η κυρία Ανδρέου κάτι να συμπληρώσει κάτι να πούμε ή κάτι θέλετε να ρωτήσετε ή κάτι άλλο που σας έχει μείνει αναπάντητο όλοι αυτοί οι παρουσίες αυτό και ζητήσαμε τη μικρόφιν σας και η εικόνα σας, τη κάμερα σας να παραμείνουν κλειστές είναι υλικό το οποίο θα τρέχει και στο YouTube για να δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο να παρακολουθήσει την προσπάθεια αυτήν την οποία κάνουμε και ταυτόχρονο να σας ευχαριστήσω για τον πολύτιμο χρόνο που μας δώσατε, το πρόγραμμα θέλω να τονίσω ότι είναι φτιαγμένο για εργαζόμενους, για ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται στον χώρο της ειδικής εγκλήσης μια άλλη απασχόληση για διαφορηστικούς λόγους στον χώρο αυτό, εκτός της ειδικής αγωγής είναι όλοι καλοδοχούμενοι να μάθουν πράγματα για την ειδική αγωγή, γιατί αυτός είναι και ο στόχος μας Κυρία Ανδρέου, αν θέλετε κάτι να συμπληρώσετε βαδίζουμε προς το τέλος Ναι, παρακολουθώ με εξαιρετικό ενδιαφέρον η κυρία Γιαούρι, η αλήθεια είναι ότι την ξέρω από την βιβλιογραφία, αλλά δεν την έχω ακούσει υποτέζονταν να παρουσιάζει κάτι είναι πάρα πολύ άμεση παρότι η παρουσίαση είναι εξ αποστάσεως φαντάζομαι ότι μάλλον στα διαζώσεις θα παίρνει πολύ καλές αξιολογήσεις από τους φοιτητές της ήταν πάρα πολύ καλή η παρουσίαση συμφωνώ πάρα πολύ με όλα αυτά που βράφουμε στο chat ναι, έχει μια αμεσότητα και μια εγλικίτητα στο να μεταφέρει τις γνώσεις και πάρα πολύ ωραία όχι, εγώ δεν έχω να συμπληρώσω κάτι το είπα άλλωστε ότι αν θέλετε κάτι από μένα όσον αφορά την γλώσσα, φυσικά είμαι στη διάθεσή σας έστειλα και το mail μου, αν και είναι και στην πλατφόρμα δεν έχω κάτι άλλο, παρά να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες και να πούμε ότι είμαστε όλοι στη διάθεσή τους ευχαριστώ πολύ, καλό βράδυ από μένα ευχαριστούμε πάρα πολύ την κυρία Ανδρέου εγώ θέλω να συμπληρώσω πάλι κάποια πρακτικά θεματάκια και να ευχαριστήσω ξανά την κυρία Γκαούρη η κυρία Γκαούρη έχει μία πίστευτη, πέρα από πανεπιστημιακός έχει μία πίστευτη πορεία στο χώρο της πράξης μέσα από διάφορες θέσεις έχει υπηρετήσει την ειδική αγωγή γι' αυτό και γνωρίζει τα πράγματα πάρα πολύ καλά από πρώτο χέρι, γι' αυτό νομίζω ότι φαίνεται αυτό το πράγμα η εμπειρία που έχει και στην πρακτική και όλα αυτά τα πράγματα, πολλοί συνάδελφοι μιλάνε για ψυχή, για όλα αυτά ο στόχος μας είναι να αλλάξουμε όπως είπαμε και τις τάσεις και τις αντιλήψεις και να δείξουμε ένα καινούργιο δρόμο που σιγά σιγά γινόμαστε η πλειοψηφία και σίγουρα θα μπορέσουμε όπως πολύ ωραία λέει η συνάδελφος να αλλάξουμε τα σχολεία και την κοινωνία μας θέλω λίγο να τονίστο ότι στο mail μου για επιστημονικά θέματα θα μπορείτε να αναφερθείτε σε μένα και στο τηλέφωνό μου την ώρα που σας δίνω. Σε περίπτωση που θελήσετε κάτι για τα θέματα γλώσσας θα αποφθηθείτε στην κυρία Ανδρέου. Στο φόρουμ θα απαντάμε όλοι και η κυρία Γιαούρη και εγώ όποιος προλαβαίνει, όποιος θέλει θα βάζουμε κάποια θέματα για συζήτηση έτσι ώστε να υπάρχει διάλογος μεταξύ σας θα μπείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα γνωριμίας, της πρώτης γνωριμίας για να σας γνωρίσουμε εμείς και οι άλλοι συνάδελφοι και αυτό το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό για να υπάρχει αλληλεπίδραση. Δεν θέλουμε να παραφορτώνουμε την κάθε εβδομαδία ενόλυτα ο στόχος είναι να μπείτε στο πλαίσιο, να αγαπήσετε αυτό το χωρό, να μάθετε πράγματα και στη συνέχεια ευχής έργο θα ήταν να συνεχίσετε και εμένα μεταπτυχιακώς στην ειδική εγωγή. Ευχαριστούμε θερμότατα όλους, ελπίζουμε να ικανοποιήσαμε τις προσδοκίες σας πιστεύω να συνεχίσουμε έτσι θετικά, με όρεξη, να ευχηθούμε καλές γορτές σε όλους, με υγεία. Εμείς είμαστε από τους τυχερούς που χρησιμοποιούμε την εκπροστάσεις εκπαίδευση και η μόρφωση εκπαίδευση μας δεν σταματάει με τις δυσκολίες του Covid-19 και εύχομαι αυτό να μπορέσουμε να το συνεχίσουμε και τα λοιπά. Ευχαριστούμε θερμότατα και τα καλά σας λόγια, καλές γορτές και υγείας σε όλους και θα είμαστε συστηματικά σε όλους σας έχοντας να διαβάσετε το πρώτο υλικό της πρώτης εβδομάδος. Ευχαριστούμε θερμότατα και οι παρουσιάσεις αυτές τα powerpoints θα ανέβουν κανονικά. Κυρία Γεούρη, μήπως έχετε κάτι άλλο να συμπληρώσετε, η ομάδα. Κοιτούσα λίγο στο τσάτ γιατί ήθελα και μια ανατροφοδότηση. Χαίρομαι που μπήκατε και λίγο και στην ορολογία. Ναι, ήταν και ένας λογοδοτικός. Είμαι λίγο συγκινημένη γιατί προέρχομαι από το χώρο της ειδικής αγωγής και ξέρετε ότι και εμάς τις ειδικότες δεν μας έχουν συμπεριλάβει πάντοτε με μεγάλη θέρμη και λαχτάρα. Άρα σίγουρα θα έχουμε να πούμε πολλά πράγματα και χαίρομαι που υπάρχει ένα δυναμικό κοινό με όρεξη και διάθεση. Ευχαριστούμε όλους. Συνεχίζουμε. Ό,τι πρόβλημα υπάρχει είπαμε είναι το Help Desk. Θα βγάλουμε και ανακοίνωση σχετικά με αυτό και είμαστε συνεχώς στη διάθεσή σας και εγώ και όλη η ομάδα και τα λοιπά. Πολύ ωραία και εύχομαι έτσι να συνεχίσουμε. Αντωνία χαίρομαι για τα καλά λόγια. Σε χαίρομαι στρατηγούλα και όλοι σας ευχαριστούμε θερμότατα και θα συνεχίσουμε έτσι με αυτόν τον τρόπο. Καλή συνέχεια. Καλά Χριστούγεννα. Καλές γιορτές σε όλους τις οικογένειές σας με υγεία και ασφάλεια πάνω από όλα και θα συνεχίσουμε έτσι με όρεξη. Σας ευχαριστούμε πολύ. Το κύκλωμα θα κλείσει εντός ολίγων λεπτών. Γεια σας. Και τα υπόλοιπα θα τα λέμε κατά τη διάρκεια. Ρίξτε μια ματιά στο σχεδιάγραμμα. Το πρόγραμμα είναι πάρα πολύ εύκληστο και φυσικά η ιστοσελίδα του ΕΑΠ νομίζω ότι είναι καταπληκτική και πάρα πολύ μπορείτε να την κάνετε χρήση και άνθρωποι χωρίς να έχετε καμία εμπειρία σε όλα αυτά τα πράγματα. Ευχαριστούμε θερμότατα για την υπομονή σας σε όλες αυτές τις ώρες. Σας χαιρετίζω. Γεια σας. Ο πρόγραμμα θα κλείσει. Τέλειο. Ευχαριστούμε.