Εισαγωγή στην Ιστορία των Σλαβικών Λαών / Διάλεξη 1 / Εισαγωγή για την καταγωγή και την κοιτίδα των Σλαβικών λαών, τη μετανάστευση των σλαβικών φύλων κατά την πρώιμη μεσαιωνική εποχή. Σλαβικές εγκαταστάσεις στον Ελλαδικό χώρο. - Δεληκάρη Αγγελική (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
Εισαγωγή για την καταγωγή και την κοιτίδα των Σλαβικών λαών, τη μετανάστευση των σλαβικών φύλων κατά την πρώιμη μεσαιωνική εποχή. Σλαβικές εγκαταστάσεις στον Ελλαδικό χώρο.: Καλή σας μέρα καλό εξαμήνου σας εύχομαι μαζί θα κάνουμε το μάθημα της ιστορίας των κλαδικών λαών είναι ένα εισαγωγικό ουσιαστικά μάθημα στο οποίο επιχειρείται μια επισκόπηση της ιστορίας των αραβικών λαών στις πορείας τους από τη στιγμή της μετακίνησής τους από την Αρχική τιμή η λεγόμενη αρχική κοιτίδα των Σλάβων μέχρι τη δημιουργία και την εξέλιξη των πρώτων μεσαιωνικών σλαβικών κρατών και θα φτάσουμε ουσιαστικά χρονικά μέχρι τον 15ο αιώνα οι πληροφορίες που θα σας δίνω κάθε φορά για τους και κρυμμένους λαγός θα αφορούν την εγκατάσταση τους στο χώρο ο οποίος αποτέλεσε αργότερα συγκεκριμένους σημαντικό κράτος μέχρι περίπου την άλωση της Κωνσταντινούπολης αυτό βάζω ένα χρονικό όριο τον 15ο αιώνα κάποια κράτη βέβαια όπως η κροατία ενδεχομένως να σε λίγο μεταγενέστεροι εποχή στο σημερινό μάθημα θα μιλήσουμε για την προϊστορία των συλλαβών πριν τη διαμόρφωσή τους σε επιμέρους κλαδικά φύλλα στα υπόλοιπα μαθήματα ασχοληθούμε με τις με τους λαμπρούς της κεντρικής Ευρώπης ως θα μιλήσουμε αναλυτικά για το κράτος της μεγάλης αιμορραγίας και την κοινή γνώμη αφού διανύει αποστολή στη μεγάλη βία για το έργο των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου καθώς και τη δημιουργία του σημαντικού αλφάβητο καταρχήν του κλάδου πολιτικού αργότερα του κύριου υλικού αλφαβήτου είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη για τον κόσμο τους να η οποία τους PSI στον κόσμο του γραπτού πολιτισμού στη συνέχεια αναφερθούμε στο κράτος της βουλγαρίας στο πρώτο βουλγαρικό κράτος και το δεύτερο βράδυ κόντρα θα μιλήσουμε σε ένα ενότητα τουλάχιστον για το κράτος τους σαν δούλοι εφήμερου κράτους Σαμουήλ όπως αποκαλείται πολυσύχναστη έρευνα ειδικό βουλγαρικό κράτους όπου στο αναφέρεται συχνά στη βουλγαρική Vivid γεωγραφία και θα φτάσουμε μέχρι την άλωση του τι εννοούμε το Ateca 1300 τρεις φιναλίστ του λόγω των θα συνεχίσουμε με τους Σέρβους έτσι το σερβικό κράτος στη δημιουργία του μεσαιωνικού σερβικού κράτους και τους σημαντικότερους ηγεμόνες του όπως είναι στέφανος λιμάνια ομίλου ο οποίος είχε ιδιαίτερες σχέσεις με την περιοχή της Θεσσαλονίκης και με το Βυζάντιο από τη στιγμή που παντρεύτηκε μια αφίσα δίνει πριγκίπισσα της μόνη και μέχρι σήμερα έτσι πιστεύουμε ότι κάποια οικοδομήματα της πόλης μας κυρίως εκκλησίες όπως είναι O ναός του αγίου νικολάου του ορφανού έτσι ανίκανη στο βασιλικός συγκρότημα του ομίλου την θα καταλήξουμε με τον επόμενο πολύ σημαντικός ετοιμόγεννη μονάδων στεφάνου τους και της ευνοιοκρατίας του Στέφανου έδωσαν και στον ελλαδικό χώρο γιατί όπως έρεται ενδεχο μένος από τα αμαρτήματα της βυζαντινής ιστορίας είσαι αέρας αποτέλεσαν πρωτεύουσα rock ελληνικό του Βυζαντινού τμήματος της αυτοκρατορίας του Στέφανου ούσα θα μιλήσουμε επίσης για τη σλοβενία τη δημιουργία του κράτους της Σλοβενίας για το πολιτειακό σύστημα και τους θεσμούς του κράτους και με το βυζάντιο αλλά και με το δυτικό κόσμο γιατί έχουμε πολλές αντιδράσεις όσον αφορά την SUV 9 από τη χρήση έστω μου πολιτικές το πολιτειακό τομέα αλλά και στον εκκλησιαστικό καθώς και για την κροατία που ίσχυε ισχύουν περίπου τα ίδια πράγματα έτσι πρωτιά θα δούμε ότι ενώ έχει σχέση με το Nissan διότι τελικά καταλήγει να ανήκει στη σφαίρα της δυτικής επιρροής και θα κλείσουμε με την βοσνία το μαυροβούνιο και την ερζεγοβίνη θα δείτε ότι όταν μιλάμε για κοστούμια κατά τον μεσαίωνα έτσι κατά πολύ ταυτίζεται με την ιστορία του ελληνικού κράτους επίσης αν έχουμε ρόλο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων θα αναφερθούμε εν συντομία στην ιστορία του κράτους το κίεβο για να γνωρίσει τους σημαντικότερους ηγεμόνες του κράτους του κιέβου δε θα αναφερθούμε αναλυτικά στη ιστορία της ρωσίας αυτή η διδάσκεται μάθημα ετσι της ρωσικής ιστορίας και συγκεκριμένα του κράτους και λάβει λοιπόν όπως όλοι σχεδόν οι λαοί της ανατολικής ακτής Ευρώπη πανεύκολα στην οικογένεια των ευρωπαϊκών λαών κατοικούσαν στην ανατολική Ευρώπη λίγο περισσότερο από 3000 χρόνια δηλαδή από το τέλος περίπου της εποχής του χαλκού σε ποια περιοχή ακριβώς ήταν εγκατεστημένοι σε λάδι είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε εξαιτίας της έλλειψης των πηγών δεν έχουμε πολλές πηγές έτσι πηγές μας είναι ελάχιστες ουσιαστικά για την πρώιμη περίοδο της ιστορίας των λαών οι ερμηνείες για τους λόγους αυτής της σιωπής των πηγών π Κυρίλλου οι επικρατέστερες σύμφωνα με τον πολωνό επιστήμονα απλώς μια σκηνή είναι οι εξής τρεις πρώτον η διαμόρφωση μιας μερίδας του ενδο ευρωπαϊκού πληθυσμού σεσίλια η οποία έγινε με αυγό κρίσιμο και με χρονική καθυστέρηση σε σχέση με άλλους πληθυσμούς της Ευρώπης αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην είναι δύο άκριτα κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αφορούν τον υλικό πολιτισμό τον τρόπο ζωής αίσθημα και να μπορούν να προ διορίσουν αυτές τις ομάδες ανθρώπων έτσι τους ψηλά ως κάποιο συγκεκριμένο θηρίο δεύτερος λόγος σύμφωνα με τον Κλοπ Γιάννης Γιάννης και είναι ότι για τον κόσμο του γραπτού πολιτισμού της αρχή ότητας όποιος καταλάμβανε την περιοχή της μεσογείου περιοχές της ανατολικής Ευρώπης βόρεια της στέπας ήταν ένα κόσμος άγνωστος για τους υπόλοιπους πληθυσμούς της Ευρώπης ένα κόσμος που έλεγαν ότι κατοικούνταν από μυθικά όντα και με το οποίο δεν υπήρχαν αν στις επαφές οι πληροφορίες σχετικά με τον κόσμο αυτόν έφταναν στους αρχαίους συγγραφείς από δεύτερο τρίτο χέρι Τρίτη θεωρία εάν σύμφωνα πάντα με τον λόγο μιας και είναι ότι η έλλειψη η έλλειψη γραπτών πηγών του πολιτισμού των πρώτων σημαντικών κτιρίων της Ευρώπης και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και θα μας απασχολήσει σε όλα τα ζητήματα της από δω και πέρα επειδή θα δούμε ότι η Σιλά και αποκτούν πουλάνε για να γραπτών νόμων ουσιαστικά από τι είναι μετά το όχι κος 63 είσαι από την κέντρο με φωτιά νέα αποστολή στην άλλοι μωρά θεία και τη δημιουργία του πρώτου σλαβικό αλφάβητο λέγεται ότι είναι του πλακούντα ειδικό α αυτού έτσι δεχόμαστε το μεγαλύτερο μέρος του επιστημονικού κόσμου το κλέβουν ειδικό αλφάβητο προηγείται του κυρι α π μέχρι τότε δεν έχουμε γραπτής ναυτική γλώσσα αυτό σημαίνει οτι δεν έχουμε γραπτά μνημεία σε ασιατική γλώσσα μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί μέχρι το 862 σλάβοι είχαν κάποια γραπτή γλώσσα όσα λόγο στους γνωρίζουμε τις πρωτοβουλίες ανοίκειες επιθέσεις χθες οι οποίες χρησιμοποιούν κατά πλειοψηφία ελληνικούς χαρακτήρες όταν θα μιλήσουμε αναλυτή καλεί τη βουλγαρία θα δούμε ότι υπήρχε και μια γονική γράφει έτσι έχουμε κάποια σεραφείμ μετά σε γονική γράφει αλλά είναι πολύ εισηγμένα σε σχέση με τις πρωτοβουλίες και τις επιγραφές με ελληνικούς χαρακτήρες απέδιδαν δηλαδή της λατινική γλώσσα με ελληνικά γράμματα και μάλιστα πολύ κάποιοι πρέπει σκοτώνει τον αναρωτιούνται αν δεν υπήρχε αυτή κυρίως μεθόδοι γιάννη αποστολή στην μεγάλοι μωρά βία αν τελικά θα είχαμε τη δημιουργία μιας σημαντικής γραπτής γλώσσας γιάννης συλλάβει Σύροι συνέχισαν να γράφουν με το ελληνικό αλφάβητο έτσι θα υπήρχε ενδεχόμενο στενά sexy Ελληνισμός ουσιαστικά των συλλαβών τουλάχιστον του τμήματος έτσι της Βαλκανικής παρά βέβαια αυτές τις ελλείψεις των πηγών που σας ανέφερα σχετικά με τους σλάβους η επιστήμη κατόρθωσε με βάση τα δεδομένα της αρχαιολογίας της γλωσσολογίας και της παλαιού δήμου γραφιάς να προσδιορίζει έστω και σε αδρές γραμμές τον χώρο παραμονής των συλλαβών στην ανατολική Ευρώπη από τα τέλη της εποχής του χαλκού δηλαδή την λεγόμενη αρχική κοιτίδα τον λαό ένα χώρος που προσδιορίζεται όπως σας είπα σε αδρές γραμμές έτσι σε γενικές γραμμές δεν γνωρίζουμε τα σύνορα του πιστεύουμε όμως ότι η περιοχή αυτή περίοικοι όταν από τους ποταμούς της του μιλάει στα δυτικά μέσω Google του δίνει υπέροχο στα ανατολικά τα καρπάθια όρη προς τον νότο και τους ποταμούς νεαρές περιπέτεια στο βορρά στο βορρά ουσιαστικά πρόκειται για την περιοχή της σημερινής ανατολικής πολωνίας Δυτικής Ουκρανίας και νοτιοδυτικής λευκορωσίας γείτονες των συλλαβών στην αρχή γι'αυτή ή ήταν βαλτική live προς το βορρά πλήρη έχει και ελλιπές στα δυτικά ρακέτες στα νότια ιρανικές φίλιες προς τα ανατολικά 100 μικρός πληθυσμός αυτής της αρχικής και της ύδρας υπολογίζεται περίπου στις 700000 με 1300000 βλέπετε μια πολύ μεγάλη απόκλιση και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μπορούν να προσδιορίσουν τον πληθυσμό της εποχής της έτσι έχουμε τα δεδομένα της αρχαιολογίας γνωρίζουμε ότι υπήρχε ένα μεγάλος πληθυσμός με βάση τη διάσπαση των στοιχείων που έχουμε στην περιοχή αυτή της αρχής ισχύ πυρός αλλά δεν μπορούν οι επιστήμονες να προσδιορίσουν μεγαλύτερη σύγκλιση των πληθυσμών αυτών πρώτος αυτός σημαντικός πληθυσμός δεν ήταν χωρισμένος ακόμη σε εθνική μιλούσαν μια σχετικά κα ενιαία γλώσσα την οποία επιστήμη ονομάζει κίνηση λάβει κοινή γλώσσα τσουνάμι λεγόμενη κίνηση λαβή και μετακίνηση των lamb από την αρχική τους γιατί η με κατεύθυνση ανατολική δυτική και νότια άρχισε τον 6ο αιώνα ολοκληρώνεται έτσι και τον πάνο με εξαίρεση μόνο το χώρο της μετέπειτα ρωσίας όλου του ως τα τέλη του όγδοου αιώνα έτσι από τον 6ο ως τον 8ο αιώνα όσον αφορά τη Ρωσία διαδικασία αυτή καθυστερεί λίπος σε σχέση με τους υπόλοιπους της μετέπειτα υπόλοιπους σημαντικούς λαό οι εταιρείες τώρα της μετανάστευσης των Σλάβων πρέπει να αναζητηθούν στις διεργασίες της τελευταίας φάσης της λεγόμενης μεγάλης μεταναστεύσεις των λαών όταν διαρκώς η διέλευση των ασιατικών λαών μέσα από την Astir πόδι ζώνη βόρεια του Ευξείνου πόντου προκάλεσε γενικά ανακατατάξεις κινητοποιήσεις μεταξύ των λαών γνωρίζουμε ότι οι γονείς μετακινούνται στο πρώτο μισό του πέμπτου αιώνα και η βαριά έναν αιώνα αργότερα λαμβάνει μάλιστα θεωρείται ότι επέτρεψαν πιο ουσιαστικά σ'αυτή την μετακίνηση των συλλαμβάνουν γιαυτό και θα γνωρίζετε από την βυζαντινή ιστορία ή όλων των όρο Αβάρων συλλάβει για τις επιδρομές που έχουμε στο χώρο του βυζαντίου η λαβή λοιπόν αρχικά έγιναν θύματα της αλβανικής προέλευσης και στη συνέχεια σύμμαχοι των βαρών στις εκστρατείες και στις κατακτήσεις τους στο χώρο των βαλκανίων Ελπίζω να μας δοθεί κάποια στιγμή η ευκαιρία αλλά να μιλήσουμε λίγο για τις επιδρομές αυτές των Σλάβων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης έτσι με βάση τα θαύματα του Αγίου Δημητρίου είναι μια πολύ σημαντική πηγή είναι η πρώτη σημαντική πρώτη πηγή ουσιαστικά από έχουμε χρονολογικά για τις σλαβικές επιδρομές και τις ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις στο χώρο της μακεδονίας υπάρχει έκαστος τα στήριζε την ιστορίας μπορεί κάποιος να δει και την έκδοση και πολλά άλλα μέρη αλλά και την ελληνική μετάφραση κύριο και έτσι έχουν σπουδαστή ξεκίνησα ιστορία είναι πλούσιο όσον αφορά το δημοσιεύματα που έχουμε στη βιώσιμη και έχουν μια καλή αρχή και έρχονται επίσης επιστήμονες από όλο τον χωρω ν απ' όλο τον κόσμο πολύ συχνά έτσι και διαβάζουν ασκώντας θηρίο έχουμε κάποια γνώση γεύματα που είναι αρκετά σπάνια κυρίως Καραγιαννόπουλος Ιωάννης Καραγιαννόπουλος που ήταν καθηγητής βυζαντινής ιστορίας ΤΕΙ όλοι πλην καθηγητές ζωντανής ιστορίας αλλά και όσοι ασχολήθηκαν με σημαντική ιστορία μπροστά κυρίως μαϊμούδες και κα καυσόξυλα έτσι φρόντισαν να εμπλουτίσουν ως δραστήριο βιογραφία που αφορά και τους σα βυζαντινός νομικές σχέσεις ποτέ αξίζει τον κόπο και να γνωρίζετε τι υπάρχει στους ντάστιν αλλά και να χρησιμοποιεί τα βιβλία που έχουμε στους δραστήριο και τα περιοδικά έχουμε πολύ σημαντικά περιοδικά η εξάπλωση των συλλαβών οι οποίοι από την αρχική κοιτίδα τους κατευθύνθηκαν προς τα ανατολικά και βορειοανατολικά πέραν τούτου την υπέρ πρόκειται για τους μετέπειτα Ρώσους Ουκρανούς και Λευκορώσος παρουσιάζει μερικές ιδιαιτερότητες ΑΞΕ φαίνεται ότι δεν γινόταν αυτή μετακίνηση κατά κύματα με έναν ομαλό ρυθμό έχουμε ένα συνεχή και σταθερό ρυθμό στις μετακινήσεις μικρών ονομάτων συλλαβών οι οποίοι ασχολούνται μάλλον με γεωργία αυτής λάβει εγκαθίστανται χωρίς εμπόδια ανάμεσα σε ντόπιους πληθυσμούς οι οποίοι είναι βαλτική εις κάθε νίκης προέλευσης παρά όμως τις ειρηνικές εκκλήσεις της των συλλαβών έγκειται παιχνιδομηχανών αφενός στο γεγονός ότι ο θεσμός της εδαφικής κυριαρχίας δεν υφίσταται στους ασιατικούς λαούς έτσι κατά την προ γόνιμη περίοδο της ιστορίας τους και αφετέρου ότι υπήρχε επάρκεια 100 καλλιεργήσιμων εδαφών πρόκειται για περιοχές οι οποίες δεν είναι πυκνοκατοικημένη έχει συλλάβει έρχονται στις περιοχές αυτές μπορούν να εγκατασταθούν υπάρχει χώρος για όλους αυτό είναι κάτι πολύ βασικό συμβαίνει όπως θα δούμε και με το επόμενο δεν ευθύνονται μετανάστευσης των συλλαβών το οποίο κατευθύνεται στην κεντρική Ευρώπη ακόμη και στον ελλαδικό χώρο όταν εγκαθίστανται τα σλαβικά φύλα είναι υφίστανται πάντα σε περιοχές οι οποίες δεν επιδρούν κατοικημένες υπάρχει επάρκεια καλλιεργήσιμων εδαφών δεν δημιουργούν πρόβλημα στον ντόπιο πληθυσμό στο γηγενή πληθυσμό αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και για τον όπου έχουμε αυτή τη διάχυση των σχετικών θηρίων στον ευρωπαϊκό χώρο ενα δεύτερο μεγάλο ρεύμα των Σλάβων προχώρησε μετά την βάσει της αρχικής και της ήττας προσπαθεί βίντεο εγκαταστάθηκε στην κεντρική Ευρώπη από τις άλπεις μέχρι τη βαλτική θάλασσα πρόκειται για τους δυτικούς λαούς στους λεγόμενους δυτικούς La οι οποίοι είναι οι μετέπειτα πολωνία τσεχία Σλοβάκοι κές οροφή πιστεύω ότι γνωρίζετε και τους πολωνούς και τους τσέχους και τους σοβαρούς όσον αφορά τους ορόφους πρέπει να σας πω ότι εμείς δηλαδή που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή περίπου της πρώην ανατολικής γερμανίας στην περιοχή του μπάουι σε έτσι γύρω από τον ΠΑΟΚ σε υπάρχει μέχρι και σήμερα τις εισόδους κύκλο όσα τα ζόρια της στα λεγόμενα και οι κάτοικοι της περιοχής θέλουνε να αποκαλούνται πολλοί από αυτούς ίσως του ζορμπά ετσι είναι οι απόγονοι αυτών των συλλαβών και μάλιστα νομίζω ότι στο μπαούλο ενυπάρχει και έδρα εσωτερικής γλώσσας εσωτερικού πολιτισμού δίνουν ιδιαίτερη σημασία και προσπαθούν να διατηρούν και κάποια έχει μα τα οποία αν τα ανάβουν σε εκείνη την περιοχή έτσι ώστε να κοκ πληθυσμό όπου είχε εγκατασταθεί τότε στην περιοχή σλαβικό εγκαταστάθηκαν στην κεντρική Ευρώπη αντικατέστησα απώλεια γερμανό γεννηθεί 1000 όπως ήταν οι βάνδαλοι υπουργού ιδίοις άξονες για τα οποία είχαν εγκαταλείψει με μικρές μόνο εξαιρέσεις κεντρική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του πέμπτου αιώνα και στα μέσα του έκτου αιώνα ίρις φόβος και η εγκατάσταση των Σλάβων στην κεντρική ροπή της άρχισε πιθανόν ήδη από τα τέλη του πέμπτου αιώνα λένε οι επιστήμονες δηλαδή μετά τη μεγάλη ήττα τόνου ενώ στην κανονική πεδιάδα το 450εκ με την έλευση τον αβαντάρουν και τη δημιουργία του βαρύ μου χάχανα ατμούς στην ίδια περιοχή Ισπανών μιας δηλαδή περίπου στην περιοχή της σημερινής κου καρυάς μερικές ασιατικές φυλές προτίμησαν αντί να παραμείνουν στην αλβανική κυριαρχία να μετεγκατασταθούν και πάλι αυτή τη φορά στις λεκάνες των ποταμών που έλειπα και σε άλλες μέχρι την βαλτική θάλασσα δηλαδή στις περιοχές της σημερινής Touring Ηλίας Πομερανίας της γερμανίας είναι το τυρί δεν και των μεγαλεμπόρων for ομέρ είναι περιοχές που ανήκαν στην πρώην ανατολική Γερμανία και μάλιστα στις περιοχές αυτές εκτός από τα στοιχεία που προσπαθούν αρχαιολογικά διαπιστώσουν την σλαβική παρουσία στις περιοχές τους συγκεκριμένα στο Michael buck φόρων έμεινε πολλές περιοχές γύρω από την λίμνη του μια μούρη τους μεγαλύτερη λίμνη της γερμανίας έχουν βάλει πινακίδες όπου υπήρχαν σχετικές καταστάσεις δηλαδή μόλις βρίσκουν κάποια στοιχεία μαρτυρείται που μας οδηγούν κλαδική εγκατάσταση γερμανοί κατευθείαν έτσι το δηλώνουμε πινακίδες ότι υπάρχει αυτό το εύρημα επί είχε δυναμική κατάσταση όποια χρονολογείται αυτή την περίοδο και έχουμε και διάφορα σλαβικά τοπωνύμια σε όλες τις περιοχές που εγκαταστάθηκαν στο La vie έτσι είτε πρόκειται για την περιοχή των βαλκανίων είτε για την κεντρική Ευρώπη και να σας μιλώ για να τον και Ευρώπη γιατί εκεί θα το θεωρήσουμε ούτως η άλλως δεδομένου ότι εκλογικά τοπωνύμια βλέπουμε ότι υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα τοπωνύμια που είναι διάχυτα σε όλο τον χώρο επί έξι ένα κόρινθο ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια μετά σκέφτηκα τοπωνύμια του ελλαδικού πολιτικού χώρου έτσι βάση μια συγκριτική μελέτη εμφανίσεις σημαντικών τοπωνυμίων στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη έτσι υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα τοπωνύμια το συναντάμε παντού στους κλαδικούς σημαντικές χώρες αλλά και στην στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα θα μιλήσουμε γι' αυτά είσαι κάποιος στα πλαίσια ένα μα με τοπωνύμια που προέρχονται από την ονομασία διαφόρων φυτών είδη δέντρων εκτίει με βάση βάση δημιουργούνται με βάση δύο μορφολογία κα χαρακτηριστικά γνωστό που σας αναφέρω έκαψε το πιο συχνά τοπωνύμια που συναντάμε παντού όπως είναι το κρανοφόρων τρένο βυθό τρεις νομίζω έτσι που έχουνε ως έτοιμο το τρένο που σημαίνει το κράνος την Κρανιά και το τρένο φωτό βλέπετε κάποιες σημαντικές καταλήξεις όπως είναι το βωμό Βάνα ο φράχτης είναι καταλήξεις έτσι το χτύπημα κόρνερ φέτος σημαίνει τον τόπο σαν τοπωνύμιο που έχει ως χαρακτηριστικό αυτό δηλαδή κράνος το ως κατά κάποιο τρόπο οι αλλά που έχουν ως ρίζα ο η ώρα που το κάνει έτσι το πιο γνωστό σε εμάς σε ένα άρα ο έτσι υπάρχει το κρασί αφού όσοι κατάγονται από την περιοχή Γρεβενών Κοζάνης θα γνωρίζουν το γραφείο τύπου ουρές κόσμου στο παλλάς άδικα τοπωνύμια του περιοχών τη δεκαετία του 1000 930920 μέχρι 20 30 έχει γίνει μια προσπάθεια μετονομασίας όλων των βαρβάρων εντός εισαγωγικών τοπωνυμίων του ελληνικού χώρου ταξί για να έχουμε ελληνικά άτοπον μνημεία τότε αλλά ονομασίες αλλά μέχρι σήμερα οι κάτοικοι των περιοχών γνωρίζουν τις παλιές ονομασίες των χορηγιών προς πρέπει να σας πω ότι υπάρχουνε κάποιοι σε περιοχές που το 90% των παλαιών τοπωνυμίων να έχει σλαβική προέλευσή αυτό δεν έγκειται στην στον αυξημένο σημαντικό πληθυσμό αυτών των περιοχών σε μερικές δεν τόνισε από τον 8ο 9ο αιώνα τον 9ο αιώνα και μετά 10ο αιώνα δεν έχουμε ουσιαστικά ασιατικό πληθυσμό έχει αφομοιωθεί με τον Έλληνα οίκο πληθυσμό απλά κατά τη γνώμη μου είχε επικρατήσει ισλανδική γλώσσα ως μια γλώσσα συνεννόησης μεταξύ κατοίκων διαφόρων πολιτιστικών κόμμα του κάπως έτσι δηλαδή ισλανδική γλώσσα ήταν αυτή που επικρατούσε δεν οφείλεται στον σε αυξημένο νομίζω σημαντικό πληθυσμό των περιοχών αυτών το τρίτο μεταναστευτικό ρεύμα των σκλάβων που θα μας απασχολήσει περισσότερο στα πλαίσια του μαθήματος είναι αυτό που κατευθύνθηκε από την αρχική κοιτίδα τους λάβουν προς τα νότια τα βαλκανικά και ιδιαίτερα τα βυζαντινά εδάφη και το ρεύμα αυτό χρονολογείται ότι ξεκινά τον εκθέτουν για την πορεία της διείσδυσης των La στα βυζαντινά εδάφη μας πληροφορούν κυρίως βυζαντινές πηγές αρχικά οι επιδρομές των συλλαβών στα νότια του δούναβη στην επικράτεια δηλαδή του βυζαντίου είχαν προσωρινό χαρακτήρα case λάβει επέστρεφαν στα εδάφη τους βόρεια του δούναβη ο δούναβης να ξέρετε ότι αποτελούσε πάντα το βόρειο σύνορο της αυτοκρατορίας της της βυζαντινής δεν έχουνε προβλήματα όσο διατηρούν το σύνολο αυτό από τη στιγμή όμως που είχε λάβει αρχίζουν και παίρνουν σήμερον και αρχίζουν να κάνουν κάποιες καταστάσεις έτσι να εγκαθίστανται νότια του δούναβη το οδεύει σε τιμή αρχίζουν και ανησυχούν πραγματικά για τις σημαντικές αυτές εγκαταστάσεις και από κει και πέρα κάθε εκδ αφήνει σημαντικές επιδρομές στα βυζαντινά εδάφη προσπαθούν πάντως Παντελίδης δίνει συναφή θεωρούν ότι θα πρέπει να απελευθερώσει όσο αυτές τις περιοχές θα δούμε και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων ότι θεωρούσαν τα βυζαντινή τα εδάφη που είχαν χάσει ως δύναμη της αντί να έτσι δεν παραιτούνταν ποτέ από το χώρο όποιος τους ανοίγει και θεωρούσαν ότι οι εγκαταστάσεις αυτές οι κατακτήσεις αυτές είναι προσωρινές ότι δε θα πρέπει να αφήσουν βαρβάρους να αλλοιώσουν τα ακόμη και μετά τη δημιουργία του πρώτου φρειδερίκου κράτη όσο προσπαθούμε τόξα το 681 έτσι που το αναγνωρίσετε από τους βυζαντινούς με την σύναψη μιας της ειρήνης ανάμεσα έστω Βούλγαρου ηγεμόνα τον άκη πάνου και τους βυζαντινούς ακόμη και τότε έτσι οι βυζαντινοί δεν παραιτούνται από τα εδάφη αυτά θεωρούμε ότι πρέπει να τα απελευθερώσουμε και αυτό γίνεται έχουμε καταντήσει βασιλεία του βασιλείου του δεύτε του Βουλγαροκτόνου το βυζάντιο αποκαθιστά τον χώρο ο οποίος ανήκει στη έχουμε πολύ μεγάλη εκδ στο βυζάντιο εκείνη την περίοδο απλά η διάβρωση του βασιλείου των επτά δεν κατορθώνουν να διατηρήσουμε τις κατακτήσεις αυτές το Βυζάντιο εκείνη την περίοδο καταλαμβάνει μάλλον τη μεγαλύτερη έκταση οδεύει αποτελεί λοιπόν του έκτου γονέων αρχίζουν οι σλάβοι σιγά-σιγά εγκαθίστανται μόνιμα σε βυζαντινά εδάφη το βυζαντινό κράτος λόγω της μεγάλης έκτασης του αλλά και εξαιτίας των πολλών μετώπων που έχει να αντιμετωπίσει δεν κατορθώνει παρά τις πολεμικές επιτυχίες σε διάφορες μάχες εναντίον των συλλαβών και των βαρών καταφέρνει ωστόσο να αποτρέψει αυτή την εγκατάσταση των σκλάβων σε βυζαντινά εδάφη σε μερικές περιπτώσεις βέβαια όπως στην περίπτωση των σέρβων και των κροατών η εγκατάσταση έγινε με πρωτοβουλία των ίδιων των σας δίνω έτσι τους χρησιμοποιούσαν κάποιες φορές τους σλάβους έτσι για να σε ακριτικές περιοχές ως μητέρα τους ως συμμάχους τους για να προστατεύουν τα ασημί ορατούς από άλλους ντετέκτιβ το φαινόμενο του σχετικά γρήγορου εξισλαμισμού ένα μεγάλου τμήματος της Ευρώπης θεωρείται ότι οφείλεται στην πολιτειακή και κοινωνική οργάνωση των κλαδικών θηρίων της περιόδου αυτής της εξάπλωσης του λάδι από τον 6ο μέχρι τον 8ο αιώνα η απλούστερη πολιτειακοί όροι Γάλλος των συλλαβών σε σχέση με άλλους λαούς της εποχής είχε κύρια χαρακτηριστικά την έλλειψη κεντρικής εξουσίας και τη συνήθειά τους να κατοικούν σε μικρές κοινότητες οι οποίες ήταν διάσπαρτες σε έναν ευρύτερο χώρο δεν έχουμε μεγάλες πόλεις δημιουργούν μεγάλες πόλεις προτιμούν πάντα να κατοικούν σε μικρές κοινότητες και μάλιστα οι αγαπημένες περιοχές των Σλάβων με δασώδη σκιά βάλτο τις περιοχές είναι περιοχές που μάλλον τους θυμίζουν την Αρχική τους και τη και βλέπουμε ότι προσαρμόζονται γενικότερα πολύ καλά στις περιοχές αυτές και αυτό είναι ένα πρόβλημα με την ένα πρόβλημα και το βυζάντιο γιατί και στις μεταξύ τους πολεμικές διενέξεις έτσι συλλάβει τουλάχιστον όσον αφορά τους στους βούλγαρους μπορούν οι βούλγαροι από οφείλονται σε δυσπρόσιτα μέρη στα οποία οι βυζαντινοί δεν μπορούν να πολεμήσουν αυτό είναι ένα μείον για τους βυζαντινούς ισλανδία αγαπούν τις περιοχές αυτές ανατρέπουν το υγρό στοιχείο τις λίμνες τα ποτάμια έχουμε σε όλες τις περιοχές της Ευρώπης που εγκαταστάθηκαν στη λαμπερή λέει καταστάσεις τους βρίσκονται κοντά σε λίμνη σε ποτάμι και το λεξιλόγιο της πρώτης αυτής της κλαδικής τη συγκίνηση να νικήσει τη γλώσσας είναι πλούσιο σε όλους που έχουν σχέση με το υγρό στοιχείο έτσι και κυρίως όσον αφορά την χλωρίδα και την πανίδα δεν ενώ γενικά θεωρεί λέτε ότι η σλαβική γλώσσα κοινής λατινική γλώσσα μια πολύ απλή γλώσσα με περιορισμένο λεξιλόγιο στον τομέα αυτό της χλωρίδας και της πανίδας που αφορά περιοχές που βρίσκονται κοντά σε δεν ποτάμια σε λίμνες είναι πολύ πλούσιο εξέχουν πολλούς σοβαρούς μάλιστα κάποιος από αυτούς που εμφανίζονται αργότερα κάποια σημαντικά κείμενα στις πρώτης περιόδου δεν ξέρουμε σε ποια ζώα είσαι πια θ αντίστοιχου υπάρχουνε κάποια κείμενα που δίνουν για παράδειγμα θυμάμαι τώρα είναι κείμενο που δίνει για κριτικές σας συμβουλές στην κείμενο που βρίσκεται στο ψάλτη δύο το λεγόμενο ψάλτη γιο του δημητριου ένα πλοία πολιτικό χειρόγραφα όπου βρέθηκε στο σινά όταν γκρέμισαν κάποιου ήχος στο μοναστήρι ανακαλύφθηκε ένα θησαυρός απουσιάζει κάποια πολιτικά χειρόγραφα και ανάμεσα σε αυτά είναι το λεγόμενο PSI κτίριο του δημητρίου σας το φέρω άσφαιρο την έκδοση έχουμε ένα πράξη μίλλερ πλούσιο αυτή της πυγμή πέρυσι πέρυσι πρόπερσι κυκλοφόρησε από το κύριο Χάινς Νίκλας καθηγητής απολογίας στο πανεπιστήμιο της βιέννης και τείνουν αφότου σε υπάρχει οικία ένθετο ένα θεατρικό κείμενο που δίνει πληροφορίες πώς θα θεραπευτούν κάποιες ασθένειες και μιλάει για θ υλικά που πρέπει να πάρουν από κάποια σοβαρή και δεν μπορούμε να τα φτιάξουμε έτσι τα φυτά αυτά τα ζω έντεχνου ποιά ακριβώς είναι υπάρχουν προτάσεις αλλά δεν έχουμε την αντίστοιχη υγεία το κείμενο αυτό το συγκεκριμένο σε έναν σχετικά μικρό κείμενο έχει δοθεί δύο φορές η πρώτη ήταν από τον κύριο το έπαιρναν οι ίδιοι που έκανε μια πλοία εκτός χωρίς να ταυτίσει σορούς αυτό όμως δεν στερεί νομίζω τον κύριο τομέα το βούλγαρο καθηγητή η εικόνα τις εγκαταστάσεις των Σλάβων στην Ευρώπη δεν παρέμεινε σταθερή φυσικά μέχρις τις μέρες μας σε πολλά μέρη όπως σας είπα έχει λάβει αφού μειώθηκαν από τους γηγενείς πληθυσμούς ένα τέτοιος χώρος είναι και η Ελλάδα επίσης στην περιοχή που σας ανέφερα πιο μπροστά της βορειοανατολικής γερμανίας έχουμε αφομοιώσει τον λαό το συκώτι δεν έχουμε ουσιαστικά συλλάβουν σε με κατάλοιπα έτσι τους άδικου παρελθόντος των περιοχών αυτών καθώς και περιοχές κάποιες περιοχές της Αυστρίας και της ρουμανίας ζεστές περιοχές της αυστρίας που συνορεύουν με την συνέχισε δείχνει όπως είναι η κακοήθεια θεωρείται ότι υπήρχαν αυξημένες συλλογικές εγκαταστάσεις και έχουμε και στην γλώσσα που μιλούν κάποια σημαντικά καταλοίπων από σημαντικές λέξεις και αισθάνονται λίγο η κατοικία της στην περιοχή του καρλ ήταν και λίγο λάδι λίγο σουβενίρ έχουν αυτό το το χαρακτηριστικό μου η εξάπλωση των Σλάβων στην νότια την κεντρική και την ανατολική ροπή σηματοδοτεί την απαρχή τις εσωτερικές διαφοροποιήσεις του κλαδικού πληθυσμού πρόκειται για μια διαδικασία αφού είναι περίπλοκη και και μακροχρόνια στην οποία επέδρασαν βουλή παράγοντες κάθε φορά όπως και αλλά δένεται πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν τα οικονομικά αλλά και πολιτικά γεωγραφικά τα πολιτιστικά αλλά και τα πληθυσμιακά στοιχεία πράξη του περιβάλλοντος χώρου στις νέες τους πλέον πατρίδες όπως σας είπα εμείς θα ασχοληθούμε κατεξοχήν ν με τους σλάβους που εγκαταστάθηκαν νότια του δούναβη στην πάλη κάνει Κηφισό τόσο αλλά δεν με τους σλάβους της μεγάλης μωρά βίας ιστορικές πτυχές των νότιων Σλάβων δηλαδή των Σέρβων των γαρ των κρατών το Μαυροβούνιο αν συμβαίνουν κόμβος βίαιων υπήρχε λοιπόν αυτών των λαών διαμορφώθηκαν αρχικά κάτω από την ισχυρή επίδραση της βυζαντινής και εν μέρει της τραγικής αυτοκρατορίας όσον αφορά πολιτειακό τον κοινωνικό τον πνευματικό αλλά και τον υλικό τομέα επιδράσεις είναι έντονες και αυτό ήταν πολύ φυσικό σλάβοι έχουν έναν πολύ απλό πολιτισμό οπότε δέχονταν στις καινούργιες προς πατρίδες πολύ έντονη την επίδραση του βυζαντίου και όσον αφορά τους Σλοβένος κροάτες και κατά ένα μέρος τους σέρβους δέχονται επίθεση και από την τραγική αυτοκρατοριών επειδή συνορεύουν γνωρίζουμε πάρα τα έτσι κάθε λαός δέχεται επιδράσεις από τους γείτονες ωστόσο οι Βυζαντινές επιδράσεις πάντα υπερτερούν αυτό συμβαίνει στο χώρο γιατί το βυζάντιο έχει σε σχέση με την αίτηση αυτή της αυτήν την περίοδο ένα πιο φιλελεύθερο συναίσθημα έτσι όσον αφορά την τον πολιτισμό και την διάβρωση του χριστιανισμού που όποιος ήταν καταλυτικός για αυτά και αυτούς τους λαούς δηλαδή από τη στιγμή που δέχτηκαν τον χριστιανισμό το δέχτηκαν από το βυζάντιο αυτόματα δέχονται και τον βυζαντινό πολιτισμό έτσι και το ελληνικό πνεύμα δεν είναι μόνο το πνεύμα το βυζαντινό πνεύμα της εποχής αυτής είναι και ολοκληρώσω μου αρχείο ελληνικός κόσμος που αρχίζει και μπαίνει στις χώρες αυτές ανήκεις λάδι έφτασαν από λήγουν το πιο πολυάριθμους στοιχεία των βαλκανίων όσον αφορά τον πληθυσμό γνωρίζουμε ότι ποτέ δεν συγκρότησαν μια ενιαία πολιτική οντότητα ότι είχανε μια κοινό σημείο ιστορική πορεία την ιστορία τους από την στιγμή της εγκατάστασής τους στα Βαλκάνια μέχρι και σήμερα χαρακτηρίζει μια προοδευτική διάσπαση και κατακερματισμός σε όλον περισσότερα έτσι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι λίπος λάβει έτσι πρώην γιουγκοσλαβία είδατε με είδατε εσείς όχι γιατί είστε πολύ νέοι σε σχέση με ένα λοιπόν εμείς βιώσαμε τον κατακερματισμό αυτό της γιουγκοσλαβίας και είδαμε πόσο γρήγορα και πόσο με μεγάλη ευκολία ένα χώρα η οποία θα μου πείτε ήταν ένα τεχνητό ουσιαστικά δημιούργημα τσι διασπάστηκε και μάλιστα τα κράτη τουλάχιστον την πρώτη περίοδο της διάσπαση αυτής έτσι τη 10 αιτία του λένον το 90 δεν είχαν σχετικά καλές σχέσεις μεταξύ τους δεν ήθελαν να έχουν την πραγματικότητα καλό όλες οι σχέσεις μεταξύ του αν και ανήκαν προσπάθησαν να διασπαστούν ακόμη περισσότερο να διαχωριστούν όσον αφορά τη γλώσσα τους όσον αφορά τον πολιτισμό του έχουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα προκειμένου να διαφοροποιηθούν οι διαφορές έτσι πλήρωσες ομιλούντα στην πρώην γιουγκοσλαβία έτσι έως τότε ήταν μια επίσημη γλώσσα τα μισά κράτη κι παιδείας ώστε έχουμε κατά θείας αρνητική κρατική γλώσσα έχουμε βοσνιακή γλώσσα η οποία προσπαθεί να εμπλουτιστεί με διάφορες λέξεις τουρκικής προέλευσης για να δείξει ότι είναι μια ξεχωριστή γλώσσα υπάρχει γλώσσα της πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας των Σκοπίων σε που γίνεται και εκεί μια προσπάθεια για μεγάλες διαφοροποιήσεις να μοιάζει ούτε με τη σερβική ούτε με τη βουλγαρική γλώσσα έτσι έχουμε διάφορα τέτοιου είδους ζητήματα που εμάς ενδεχομένως δε μας αγγίζουν άμεσα αν κάποιος γνωρίζει θετικά θεωρεί ότι μπορεί να συνεννοηθείς ολόκληρο αυτό το χώρο και έτσι συμβαίνει ουσιαστικά πρόκειται ως βάση έχουμε την σερβική γλώσσα εκτός από την περίπτωση της προνοιακού ιταλικής Δημοκρατίας στους Σκοπίων όποια έχουν είναι στην πραγματικότητα ένα βουλγαρική διάλεκτος η οποία όπως σας είπα τώρα αρχίζει και τώρα τα τελευταία χρόνια αρχίζει και δύο φόρο ποιοι τα αρκετά έχει ένα από κλείσουν και αυτές τη δική τους ξεχωριστή γλώσσα έτσι και το δικό τους ξεχωριστό προσπαθώ πολιτισμικό παρελθόν ενώ μεσαιωνικές πληγές μας παραδίδουν την ύπαρξη τριών σημαντικών λαών στα Βαλκάνια είναι σέρβοι ο Ατές και οι βούλγαροι σήμερα βλέπουμε έτσι ένα πληθώρα κλαδικών λαών στα Βαλκάνια εξαιτίας όπως σας είπα αυτής της μεγάλης διάσπασης το ίδιο ισχύει και για τη γλώσσα αρχικά μέχρι τον δέκατο τρίτο και δέκατο τέταρτο αιώνα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ένα κοινή γλώσσα για όλες τις για όλους τους λαούς που κατοικούν στα Βαλκάνια είναι λεγόμενη παλαιός Ελλαδική γλώσσα συμβολική γλώσσα αναφέρεται στην αγγλική βιογραφία της ιαπωνίας αλλά εγώ την αναφέρω πάντως σαν παλιός στην Αττική παλαιού βουλγαρική ίσως είναι σωστότερο ο όρος γερμανοί αξιοποιούν και τους δύο όρους και αλ Βούλγαρης και αρχαίες λατρείες υπάλληλος θετική λοιπόν αυτή η γλώσσα του μεσαίωνα ήταν κατανοητή σε όλους τους κλάδους των βαλκανίων καθώς και στους κλάδους της κεντρικής αλλά και της ανατολικής Ευρώπης και η οποία σταδιακά κα έτσι αντικαταστάθηκε από τις γλώσσες των διαφόρων σλαβικών λαών εάν κάποιος μάθει πάλι ουσιαστικά έτσι η Aloe Vera καταβάλλουν γαρίδες μπορεί να διαβάσει χειρόγραφα είτε είναι σερβικής παραλλαγής έδινε βουλγαρικής παραλιακής είτε είναι ρωσικής παραλλαγής χωρίς κανένα πρόβλημα και σας λέω παραλλαγής γιατί υπάρχουν έτσι τα χειρόγραφα του δέκατου τέταρτου αιώνα βλέπουμε κάποια χαρακτηριστικά που έχουν κυρίως σχέση με κατάληξη διαφόρων λέξεων μη στάρι μετά αλλά είναι πολύ μικρά έτσι χαρακτηριστικά που δεν να δεν μας εμποδίζουν δεν καταλαβαίνουμε ότι το νόημα ούτε σύνταξη του κειμένου έτσι διάβασα σουμε τα κείμενα κανονικά χωρίς να δίνουμε βάση σε αυτά απλά μας ενδιαφέρει ερευνητικά έχει που είχε πιάσει παράλια αιτίες είναι το κείμενο για να βρούμε την παράβαση του κειμένου έτσι από πού προέρχεται πιο στο αντέγραψε κείμενο ανίκανοι Σέρβος αντιγραφή σαν ήταν Βούλγαρος για ποιον 8 αντέγραψε την έχουμε συλλάβει καθ υπογράφει διαφόρων παραλλαγών και στα βουλγάρικα χειρόγραφο φυσικά έχουμε τα χειρόγραφα που προέρχονται από την περιοχή της Ακρίδας και χειρόγραφα που προέρχονται από την περιοχή της Ορεστιάδας που έχουν και αυτά διακρίνονται με βάση κάποια στοιχεία κέντρο σου λογικά όχι μόνο περιεχόμενο σας λέω ότι πρόκειται για παραλλαγή εφόσον κάποιος μπορεί και διαβάζει δείτε χειρόγραφα δεν έχει κανένα πρόβλημα και παραλλαγής αν είναι θετικό βουλγαρικό η ρωσικών ένα άλλο στοιχείο που διαφοροποιεί τους σλάβους των βαλκανίων είναι θρησκεία C οι περιοχές που κατοικούσαν πίσω βαίνει και οι κροάτες ενσωματώθηκαν στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία και στον δυτικό πολιτισμό Κατ' επέκτασιν και ακολούθησαν το λατινικό αλφάβητο έτσι ένα ξέρετε τι συμβαίνει και κροάτες ακούν έθεσαν εξαρχής λατινικό αλφάβητο εξαιτίας αυτής της επίδρασης από τη δύση σερβίρει οι βούλγαροι έκτακτη της πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της μακεδονίας συνεχίζουν να έχουν κλείσει με αέρα το κύριο λοιπόν α παρέμειναν πιστοί στο ανατολικό δόγμα έτσι στην εκκλησία της κωνσταντινούπολης εκτός βέβαια από την αυτήν τη στιγμή η εκκλησία των Σκοπίων μυωπία είναι σχηματική ξέρετε ενδεχομένως ότι υπάρχει αυτό το εκκλησιαστικό πρόβλημα που όλοι ελπίζουμε να ληφθεί πολύ σύντομα αυτή τη στιγμή δεν στα Σκόπια ασημί πάρα πολύ σε δύο εκκλησιαστικές αρχές είναι σχέση ΜακΚέιν εκκλησία της μακεδονίας εντός εισαγωγικών που είναι η επίσημη εκκλησιαστική αρχή του Car η οποία δεν υπάρχει είναι υπάρχει και η αρχιεπισκοπή ακριβώς που υπάγεται στο Πατριαρχείο σερβίας είναι ένα ζήτημα και μάλιστα πρόσφατα έτσι δύο φεβρουαρίου απελευθερώθηκε μετά από τρεις χρόνια φυλάκισε αρχιεπίσκοπος χρέη τόσο Ιωάννης ελπίζουμε όμως όλοι ότι θα λυθεί το ζήτημα αυτό όχι τι πρέπει να έχουν ένα εκκλησιαστική αρχή έτσι κάτοικοι της πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της μακεδονίας θέλουν να υπάγονται απευθείας στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως έτσι αυτό όλη η γραμμή απλά το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεν μπορεί να δεχτεί την εκκλησία αυτή ΚΕΔΕ υπάγεται στο Πατριαρχείο σερβίας δε μπορεί να παρέμβει βέβαια κάθε κράτους όπως θα δούμε με όλα τα κράτη με τα οποία θα ασχοληθούμε θεωρεί ότι πρέπει να έχει έναν αυτόνομο εκκλησιαστικό φορέα έτσι και κατά την περίοδο του Μεσαίωνα που θα μας απασχολήσει βλέπουμε ότι το κράτος και η Εκκλησία συμβαδίζουν Κούτση είναι χωρίς ούτε έναν δεμένα και τα δύο και οι δύο αυτοί φορείς μεταξύ του δεν νοείται κράτος χωρίς αυτόνομη εκκλησία ηγεμόνες θεωρούν την εκκλησία βασικό στοιχείο συγκρατημένα κεντρική εξουσία ότι πρέπει να έχουν την αυτόνομη εκκλησία και εκκλησιαστικοί άνδρες θα δούμε ότι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε όλα τα κράτη αυτά που δημιουργούν κατά την περίοδο αυτή του μέσα σε κατά την γνώμη μου έναν βασικό πολιτικό ρόλο και πολλές φορές τις σχέσεις τους με τους ηγεμόνες είναι είτε πολύ καλά ε έρθουν σε διένεξη με τους ηγεμόνες κινδυνεύει έτσι ίδια τους θέση και οι δυο τους η ύπαρξη οι πρώτες προσπάθειες των νότιων Σλάβων για τη δημιουργία κρατών καταγράφονται από τις ιστορικές πηγές στον 9ο εγώ να επρόκειτο αρχικά είχε μικρά εφήμερα κρατικά μορφώματα τα οποία δεν άντεξαν στο χρόνο και στις εσωτερικές έριδες αλλά και της πίεσης κυρίως της βυζαντινής αυτοκρατορίας εξαίρεση αποτέλεσαν οι βούλγαροι όπως σας είπα πριν ένα δημιούργησα του εδώ 680mm να το λεγόμενο πρώτο βουλγαρικό κρα δυναμική ηγέτες της βουλγαρίας αναδείχθηκαν ισχυροί αντίπαλοι της βυζαντινής αυτοκρατορίας μέχρι και τα τέλη του δέκατου αιώνα θα μιλήσουμε στα επόμενα μαθήματα για τον πολύ σημαντικό ρόλο και τον πρώτον ηγεμόνων του βουλγαρικού κράτους αλλά κυρίως και για την πολύ μεγάλη στη βουλγαρίας κατά την περίοδο της Βασιλείας του Βορίδη προόδου κυρίως του γιου του του συμεών C όπου ποιος θεωρεί ας πολύ σημαντικός ηγεμόνας και την βουλγαρία είναι αυτός που στην πραγματικότητα έφτασε τις βάσεις ανάπτυξης του βουλγαρικού πολιτισμού και γι' αυτό και η εποχή του χαρακτηρίζεται ως Χρυσός αιώνας της βουλγαρίας είχε βεβαίως συμεών πρέπει να σας πω ελληνική παιδεία είχες ζήσει στην όλοι ήταν αιχμάλωτος εντός εισαγωγικών αυτό δεν ήταν αιχμάλωτος εντάσσεται σε φυλακή απλά σε ένα ανταλλαγή των άφησε οκ ο Βούλγαρος ηγεμόνας έτσι ως εγγύηση των διόδου και σπούδασε στην κωνσταντινούπολη μάλλον στο πανεπιστήμιο της μάχη να αύρα ΣΚΑΙ γι αυτό θεωρούνταν όπως θα δούμε και από τους κριτικούς έτσι ως μισός Έλληνας σε μ Ρεπούση τον αναφέρει όλοι πήραν μέρος στο έργο των απόδοσης και ένα προς το μίσος δηλαδή βαρβάρους μίσος καρχαρίες ελληνική παιδεία ήθελε να δημιουργήσει μάλλον χθες το κράτος του έτσι δεν θα εσύ τις βάσει της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ακολούθησε κατά αγράμματοι πολιτική θεωρία τον βυζαντινό μόνους και κατά τη γνώμη μου τόκους σε ότι κάποια στιγμή θα ηγηθεί της βυζαντινής αυτοκρατορίας δεν ήταν στα σχέδιά του η δημιουργία μιας βούλγαρο βυζαντινής αυτοκρατορίας πιστεύω ότι ήθελε απλά να ενσωματώσει και τη βουλγαρία στη βυζαντινή αυτό ρητορεία αλλά να βρίσκεται ο ίδιος στην κεφαλή της αυτοκρατορίας σκαφών αναρωτηθείτε θα ήταν ποτέ δυνατόν βυζαντινή ανεχτούν καταδύσεων με την γνωστή πολιτική τους θεωρία που θεωρούσε ότι όχι οι υπόλοιποι λαοί είναι βάρβαρη εκτός βέβαια από τους εκτύπωσης έτσι θα μπορούσαν οι βυζαντινοί ιππότες να δεχθούν ως βυζαντινό αυτοκράτορα έναν βούλγαρο στην καταγωγή μου έχουμε αμφιβολία αν θα μπορούσε τότε να το πετύχει στην πραγματικότητα αλλά ήταν το όνειρο του έτσι ήθελε και για αυτό μάλιστα βλέπουμε στα νομίσματά τους σημειώνουν ότι από τα 913 και με η χρησιμοποιεί τον τίτλων των βυζαντινών αυτοκρατόρων γράφει βασιλεύς ρωμαίων και βουλγάρων σκέτο βασιλεύς ρωμαίων χθες έχουμε βρει έχουν βρεθεί τέτοιου είδους νομίσματα όταν θα μιλήσουμε για τον συμεών θα σας φέρω του κάποιους το όμως από το σπουδαστή Βυζαντινής ιστορίας του ιβάν Γιορντάνοφ όποιος ασχολείται μετά νομίσματα και τις σας φραγή δεν που είναι ασφαλές στην ασφαλή και τα δύο ως πηγές και τα νομίσματα και οι σφραγίδες τσάι αναφέρεται στη σφαγή έλληνες ως σημειώνουν σε αυτοκρατορίες ως βασιλεύς μάλλον αυτόν τον τίτλο που χρησιμοποιούσαν και η ισοτιμία αυτοκράτορες έτσι ως βασιλεύς ρωμαίων ρωμαίων κοιμούνταν εκτός από τις δύο μεγάλες αυτοκρατορίες της εποχής που ήταν η βυζαντινή αυτοκρατορία και η τραγική αυτοκρατορία υπήρχαν και κάποιες περιφερειακές δυνάμεις στο χώρο που έπαιζαν σημαντικό ρόλο κι αυτές ήταν Βενετία και η ουγγαρία γιατί μετά το από τον 9ο από τον 10ο αιώνα τις αρχές του δέκατου αιώνα και μετά εμφανίζονται η UBS πήρε οι οποίοι θα αποτελέσουν ένα ισχυρό παρά κοντά στα το χώρο αυτόν κυρίως στην κεντρική Ευρώπη αλλά θα προσπαθούν να επηρεάσουν και εξελίξεις όσον αφορά το χώρο της έκρουε τη νέα στο χώρο της σερβίας έχουμε εκτιμήσεις ο στην περιοχή αυτή την κατιούσα πορεία της βυζαντινής αυτοκρατορίας από τα τέλη του δέκατου αιώνα εκμεταλλεύτηκαν οι βούλγαροι όπως σας είπα και και σχηματίζει σχημάτισαν το δεύτερο βουλγαρικό κανένα που οι διάδοχοί του βασιλείου το δεύτερο δεν ακολούθησε μια ανάλογη πολιτική με τον προκάτοχό τους με αποτέλεσμα Βυζαντινού Νέου να δεχθούν ουσιαστικά υποχρεωτικά τη δημιουργία του δεύτερου βουλγαρικού κράτος το έτος 1000 185.1186 αλλά και οι σέρβοι δημιούργησαν σταδιακά ένα εκτεταμένο ισχυρό κράτος υπό τη δυναστεία των νεανίδων είναι του η δυναστεία του στεφάν μου ναι Μάνια θα δούμε ότι στη βουλγαρία έχουμε την ανάλογη εναλλαγή δυναστειών σας αναφέρω κάθε φορά τις δυναστείες που ανεβαίνουν στο θρόνο ενώ στη σερβία έχουμε μόνο ένα αθήνα εστία ένα αυτή δυναστεία των Μάνια που όλοι όσοι αστικά για να έχουν την καταγωγή του όλους τους των στεφάνων My τον ιδρυτή του μεσαιωνικού σέρβοι κράτους τα μεσαιωνικά κράτη των νότιων Σλάβων δεν κατάφεραν να αντισταθούν συνασπισμοί ένα στην προέλαση των οθωμανών και βαθμιαία περιήλθαν από τα τέλη του δέκατου τέταρτου αιώνα και μετά στην κυριαρχία τους η περίοδος της τουρκικής κατοχής θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές περίπου του δέκατου ένατου αιώνα και με ειδικές περιπτώσεις μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα στο διάστημα αυτό της κατάκτησης των βαλκανίων από τους οθωμανούς σημαντικό ρόλο έπαιξε η Εκκλησία η Εκκλησία ήταν αυτή που διατήρησε στην ιστορική μνήμη των πιστών έτσι το παρελθόν τους κυρίως στο και το πολιτειακό αλλά και το πολύ της νίκο παρελθόν του και ανέλαβε μάλιστα να διευθετεί και κοσμικές υποθέσεις του ποιμνίου της απέναντι στις οθωμανικές αρχές αλλά και από τον 17ο αιώνα όσον αφορά κάποιες χώρες και στις αυστριακές αρχές αυτά σε γενικές γραμμές θα ήθελα να σας πω όσον αφορά την εισαγωγή έτσι στο μάθημα της ιστορίας των σλαβικών λαών