Νέα σελίδα για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος | A new page for the National Library of Greece (Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, 2018)
: Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος είναι ο κορυφαίος θεηματοφύλακας της πνευματικής κληρονομιάς της χώρας μας. Η ιστορία της ξεκινά το 1829, επί Ιωάννη Καποδίστρια, παράλληλα σχεδόν με την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Από το 1903, στεγάζεται στο εμβληματικό Βαλιανιο κτίριο της Οδού Πανεπιστημίου, όπου λειτουργεί αδιαλείπτως όλον τον 20ο αιώνα. Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, μαζί με την έκτακτη επιχωρήγηση του ελληνικού κράτους, προετοιμάζουν την Εθνική Βιβλιοθήκη για την είσοδότη σε μια νέα περίοδο σύγχρονης και υποδειγματικής λειτουργίας, καθώς η Εθνική Βιβλιοθήκη μετεγκαθίσταται στο νέο της κτίριο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το έργο της μετεγκατάστασης δεν είναι απλά μια μεταφορά βιβλίων από ένα κτίριο σε ένα άλλο, αλλά η μετάβαση του θεσμού σε μια νέα εποχή. Το ιστορικό έργο της μετεγκατάστασης απαιτεί τη συνεργασία εκατοντάδων ανθρώπων και πολλών οργανισμών, που καλούνται να κάνουν μια υπέρβαση, να ξεπεράσουν τις δυσκολίες του παρελθόντος και να χτίσουν γερές βάσεις για το μέλλον. Οι ειδικοί επιστήμονες επεξεργάζονται επί μήνες ένα προς ένα τα 750.000 τεκμήρια της Γενικής Συλλογής και τα 15.000 της Συλλογής Σπάνιου Υλικού. Τα στάδια αυτής της σύνθετης εργασίας είναι πολλά. Σωστικός καθαρισμός, προληπτική συντήρηση, απομόρωση τεκμηρίων που έχουν προσβληθεί από μήκητες, σάρωση εξωφύλων, αναδρομική καταλογγράφηση και βιβλιογραφική εγγραφή στη νέα ηλεκτρονική βάση δεδομένων, ταυτοποίηση πληροφοριών και ραδιοσήμανση. Στόχος όλης αυτής της διαδικασίας είναι η πλήρη σταξινόμηση των συλλογών, ώστε να μεταφερθούν με ασφάλεια και να εντοπίζονται εύκολα από κάθε ενδιαφερόμενο. Παράλληλα, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η Εθνική Βιβλιοθήκη προχωρεί στην απόκτηση βιβλίων από τη διεθνή αγορά και έχει πρόσβαση σε επιστημονικές βάσες δεδομένων. Με την ίδρυση του δανειστικού τμήματος, πραγματοποιείται ένα ακόμη άνοιγμα προς τη νέα γενιά αναγνωστών και τις νέες τεχνολογίες. Η μετάβαση σε μια εποχή καινοτομίας και ανοιχτότητας, εναρμονισμένης με τις σύγχρονες στάσεις στην έρευνα και την πληροφόρηση, προϋποθέτει αναβάθμιση υποδομών, συστημάτων και ψυχιακών υπηρεσιών, εκπαίδευση του προσωπικού και σταδιακή λειτουργία των τμήματων στο νέο κτίριο. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος προετοιμάζεται να υποδεχτεί και να εμπνεύσει κάθε πολίτη που επιθυμεί να διαβάσει, να μελετήσει, να ανακαλύψει και να δημιουργήσει. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος προετοιμάζεται να υποδεχτεί και να εμπνεύσει κάθε πολίτη που επιθυμεί να διαβάσει, να μελετήσει και να δημιουργήσει και να δημιουργήσει.