Συνέχιση 2ης τακτικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου στις 24-02-2021 (Περιφέρεια Πελοποννήσου, 2021)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE να δώσουν λόγο αυτοί που αποφάσισαν να μπει η Αρκαδία στο Κόκτινο. Αυτό είναι άλλο θέμα, μη το λέτε σε εμένα όλο το τρόπο. Να κάνουμε αυτό μέσα σας, το είπα πριν λίγο. Εδώ ερχόμαστε και προστατεύουμε τα συμφέροντα των συμβολιτών μας. Ωραία, άλλο αυτό τώρα, εντάξει, απλά να αλληλυθεί αυτό. Ποιο λόγο μπήκε στο Κόκτινο η Αρκαδία. Λοιπόν αυτό θα το τεολογήσουν οι αρμόδιοι αυτοί που τέλος πάντων βγάλανε τέτοια. Κύριε Πρόεδρε. Θα σας παρακαλέσω, εντάξει τώρα. Παιδιά μπορώ να καθίσω ένα στα μικρόφαινα. Βλέπετε ότι τρία λεπτά και δεν μπορούμε να συνενοηθούμε. Μα είναι δυνατοί να κάνω. Περιμένετε λίγο. Έχουμε ένα θέμα για να ξεκινήσουμε. Θεωρώ ότι πρέπει να τροποποιήσουμε και προτείνω, δηλαδή όχι θεωρώ, προτείνω να σας παρακαλώ να θέσετε ψηφοποχωρία, να προτείνουμε τη σειρά των θεμάτων, της ημερής της αιδιάταξης. Πρώτον να συνεχίσει το ψήφισμα των γυναικών, το οποίο εκκρεμεί εδώ και σχεδόν πάμε για δεύτερο μήνα που έχουν θέσει. Και το δεύτερο θέμα να είναι ο εκλογικός νόμος. Και από εκεί και πέρα να συζητήσουμε τα υπόλοιπα αισθήματα. Και σας παρακαλώ αυτά να τεθούν σε ψηφοποχωρία, διότι με αυτό που είπατε ότι θα τελειώσει σε τρεις ώρες η συνεδρίαση, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να συζητηθούν όλα τα θέματα. Ή θα αποφασίσουμε ότι θα γίνονται συνεχιζόμενες συνεδριάσεις την επόμενη μέρα ή την επόμενη για να τελειώσουν τα θέματα. Δεν ξέρω δηλαδή για ποιο λόγο το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν μπορεί να προχωρήσει και να ανεξάρτηται από το lockdown. Και δεύτερον θέλω να ρωτήσω τον κ. Περιφερειάρχη γιατί δεν έχει υλοποιθεί ακόμη και κυρίως πότε προτίθεται η Περιφερειακή Αρχή να υλοποιήσει την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, επαναλαμβάνω ότι είναι ομόφωνοι για τα παιδιά αμέα να είναι δύο παιδάκια σε κάθε ταξί και όχι και τρία και τέσσερα που συνεχίζουν να είναι τώρα. Αυτά τα δυο θέματα. Λοιπόν, εγώ τώρα ως Πρόεδρος του Συμβουλίου υποχρεούμε, παρακαλώ, έχουμε σήμερα συνέχεια μια συνεδρίαση που έχουμε, όπως λέει ο κανονισμός, αποφασίσαμε ήδη πώς θα είναι η ημερή σε διάταξη. Και βρισκόμαστε στο μέσο. Τώρα, αν θέλετε να χάσουμε χρόνο, να χάσουμε κανένα ώρα πάλι για να συζητάμε διαδικασία η οποία δεν έχει νόημα τώρα. Νόημα δεν έχει κανένα. Έχουμε συναποφασίσει την ημερή σε διάταξη και τη σειρά. Να τελειώνουμε όσο χάνουμε χρόνο, κύριε Πετράκο, θα πούμε ότι στο τέλος πάλι δεν θα χάσουμε μία ώρα τώρα για να συζητάμε. Εσείς την προηγούμενη φορά με αποέψατε να το θέσουμε σε ψηφοφορία διότι θα ολοκληρώναμε τη διαδικασία. Δεν ολοκληρωθεί. Ούτε η ερώτηση έχει νόημα, κύριε Πετράκο, σας παρακαλώ, ούτε η ερώτηση. Θα το θέσω σε ψηφοφορία. Κάντε το στο τέλος. Κύριε Πρόεδρε, ζητάμε έναν λεπτό το λόγο. Ναι, έχετε το λόγο, κύριε Πετρίτης. Η κυρία Νικολάκου και μετά εσείς. Είχε ζητήσει η κυρία Νικολάκου πριν από εσάς, μισό λεπτό. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, με ακούτε. Ναι, ναι. Λοιπόν, κοιτάξτε μερικοτομένα τα όσα είπατε και τα τρίωρα και τη συνεχιζόμενη συνεδρίαση, μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα να συντονιηθούμε σήμερα, βάσει αυτού που είπε και ο κύριος Πετράκος, να συζητήσουμε κάποια θέματα εκτός σειράς τους, γιατί είναι βέβαιο ότι αν τα τρία θέματα τα οποία βάλαμε την πεγούμενη φορά και το σώμα όλο μαζί είπε να μπουν σε συζητήσει. Αν δεν τα προτάξουμε, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τα συζητήσουμε. Άρα, λοιπόν, εφόσον μπορούμε να συνεδροηθούμε σε θέματα, όπως παραδείγματος, Χάλη είπε πριν και ο Θανάσης, για το αν θα υλοποιηθεί απόφαση του περιφερειακού, δεν χρειάζεται καμία κουβέντα, είναι αυτονόητο. Αυτό δεν χάνει χρόνο, ούτε να διστευόμαστε. Θεωρούμε ότι το θέμα του εκλογικού νόμου, επειδή είναι απολύτως επίκαιρο, θα πρέπει οπωσδήποτε κατά τη δική μας άκρη να προταχθεί. Θέλω να αφήσω στο σώμα και σε εσάς προσωπικά μια απόφαση που πρέπει να πάρει το Περιφερειακό Συμβούλιο, σήμερα αν είναι δυνατόν, παρότι ξέρω ότι είναι συνεχιζόμενο το συγγούλιο αυτό, για ένα θέμα που έχει δημιουργηθεί εδώ και λίγες μέρες και αφορά πάρα πολύ σοβαρά το δήμονο του Τραγικού Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρο. Με την απόφαση με το νομοσχέδιο που έχει κατετεθεί στην Βουλή για τις αματικές πηγές, φεύγουν οι αρμοδιώτες από τους δήμους και πάνε σε έναν καινούριο κρατικό οργανισμό. Θέλω να συστηθεί σήμερα, σαν απόφαση, να στηρίξουμε το απόφαση που έχει βγάλει ο Σύνδεσμος Ιαμαντικών Πηγών Ελλάδος για το συγκεκριμένο θέμα. Έχει πάρει απόφαση ήδη η ΚΕΔΕ για αυτό το συγκεκριμένο θέμα στηρίζοντας την απόφαση του Συνδέσμου Ιαμαντικών Πηγών Ελλάδος. Θα ήθελα να παρακαλώ πολύ να ρωτηθεί το Σώμα αν θα πρέπει να συζητηθεί και να πάρουμε και εμείς μια τέτοια απόφαση και ένα δεύτερο, πραγματικά θέλω να γνωρίζω και να μάθει και το Σώμα σε τελική ανάλυση. Διάβασα τον περιφερειάρχης έναν τελτίο τύπου που έβγαλε στις 19 Δεκεμβρουαρίου σε μια συζήτηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα Ιδάτων ο οποίος εξέφρασε μια άποψη για το φυσικό μεταλλικό νερό το οποίο θέλει να φύγει από τις θαρμοδιώτες των δήμων που ισχύει μέχρι σήμερα και να πάρει σε μια υπέρ καρδιάστηση. Κύριε Πρόεδρε, είναι σοβαρά τα θέματα, δεν είναι απλά. Δεν είπα αν είναι σοβαρά ή ασοβαρά για όνομα του Θεού αλλά τώρα μόνο σωστά ότι έχουμε μία... δηλαδή αν πάει πέντε μέρες ή μια βδομάδα μετά θα υπάρξει τεράστιο θέμα εδώ. Θα υπάρξει πρόβλημα γιατί αυτό ο Σύνδεσμος Ιαμαντικός έχει στείλει το χαρτί ήδη, το έχετε πάει και εσείς. Εγώ θα δώσω το λόγο στον περιφερειάρχη τώρα να πει την άποψή του για αυτά που έχετε θέσει εδώ ως Πρόεδρος του Συμβουλίου λέω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τη διαδικασία όπως την έχουμε για να την τελειώσουμε. Όσο χάνουμε χρόνο, ήδη έχουμε χάσει... Νομίζω ότι πρέπει να ρωτηθεί το σώμα αν δεν κάνω λάθος. Όχι, όχι, αυτό δεν μπορεί. Η ημερίσα διάταξη την έχουμε ψηφίσει. Δεν αλλάζει, το ξέρετε από τον κανονισμό αυτό. Έτσι, δεν μπορούμε να βάλουμε δηλαδή... Πάμε τα προημεριστή. Τι είπατε κύριε Πεντρίτσι, δεν το καταλάβατε, ότι δεν άκουσα. Λέω, δεν μπορούν να μπούν προημερισίας αυτή τη στιγμή. Όχι. Λέω, δεν μπορούν να μπούν προημερισίας κάποια σοβαρά θέματα. Μα είναι συνέχεια. Δηλαδή, τι είμαστε, ένα όργανο το οποίο δηλαδή δεν παρακάμπτι... Είμαστε απόλυτου τάξους, μπορούμε να βάλουμε ένα πρόσθετο θέμα. Μη χάνουμε χρόνο κύριε Πεντρίτσι, το λέω. Και δεν χάνω χρόνο. Μα το ερώτημα το βάλω στον Περιφερειάρχη να απαντήσει. Κύριε Περιφερειάρχα, έχετε το λόγο. Καλές. Σας χαιρετώ όλους, καλές αντοχές Πρόεδρε. Λοιπόν, προφανώς το Συμβούλιο είναι συνεχιζόμενο. Επομένως, από το προηγούμενο Συμβούλιο, έχει αποφεμθεί επί των θεμάτων της σημερινής της διάθεσης. Κι αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν. Εγώ κάνω, πέρα από αυτό, μία έκκληση. Να υπάρχει συνενόηση, ώστε να υπάρχει ένα αποτέλεσμα στα πλαίσια της απλής αναλογικής. Η εικόνα την οποία δίνομαι είναι καταδικαστική για το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα. Θεωρώ ότι όλα τα θέματα τα οποία έχουμε σήμερα είναι θέματα ασφαλώς μίζω νοσημασίας, αλλά δεν χρειάζονται πολύ χρόνο. Κάθε μέρα αναφέρονται οι εφημερίδες αυτά. Είναι πολιτικά ζητήματα αυτά, όπως είναι το θέμα του εκλογικού νόμου κυρίως, αλλά όπως είναι και το θέμα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, δεν αφορά μόνο τις γυναίκες. Στο προσκύνιο είναι πλέον και οι ηθοποιοί. Είναι και τα μικρά παιδιά, δυστυχώς, που εμπλέκονται. Αύριο ενδεχομένως να είναι και οι τραγουδιστές. Είναι μια γενικότερη νοσηρή κατάσταση. Λέω επ' αυτού μπορεί να γίνουν τοποθετήσεις από τους επικεφαλείς που να εκφράζουν την ομάδα τους και να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα που να είναι κοινός τόπος. Δεν υπάρχει επί της ουσίας κάποια αντίρηση. Αναφέρομαι στο θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όχι των γενικών, των γυναικών, το γενικότερο θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Για τον εκλογικό νόμο ο καθένας έχει τις πολιτικές τους απόψεις. Θα βγει ένα ψήφισμα το οποίο προφανώς θα εκφράζει τις δικές σας πλευρές και δεν θα εκφράζει την πλειοψηφία και σε καμία περίπτωση το περιφερειάρχη ο οποίος είχε τοποθετηθεί ήδη από την προεκλογική περίοδο για το συγκεκριμένο ζήτημα. Είναι πολιτικά και ιδεολογικά αυτά τα ζητήματα. Και προφανώς υπάρχει και η δυνατότητα να καλείτε εσείς σε συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο και όπως θέλετε να έρχετε και όπως θέλετε να μην έρχετε. Εντάξει. Μπορείτε να το καλείτε. Να μαζεύετε δεκαεφτά υπογραφές και να καλείτε και ενδεχομένως κάποιοι να μη θέλουν να παρίσταται. Εγώ απεύχομαι να συμβεί κάτι τέτοιο αλλά παριστάμεθα συνονοούμενοι και επιδιώκοντας ένα αποτέλεσμα. Άρα λοιπόν σε αυτά τα μεγάλα ζητήματα μπορεί να γίνουν 5 αγορεύσεις, 7 αγορεύσεις από τις παρατάξεις, 5-6 λεπτών η καθεμία, τα διαβάζουμε κάθε μέρα σε εφημερίδες και να κλείσει το συγκεκριμένο θέμα. Συμφωνώ με το για τα ιαματικά, φέρτε ένα ψήφισμα και να το ψυχίσουμε. Δεν έχω αντίληση επ' αυτού. Αυτά τα οποία είπα εγώ στον Υπουργό, στη σύσκεψη και τα επαναλαμβάνω είναι ότι δεν μπορεί κάποιες περιοχές της πατρίδας μας να διψούν και κάποιες άλλες δίπλα να έχουν άφθονο νερό και να μην δίνεται νερό. Πρέπει να υπάρξει μια αρχή η οποία θα βλέπει αυτά τα ζητήματα, Ελλάδα είμαστε όλοι, ώστε και αυτοί οι οποίοι στερούνται αυτού του πολίτη μου αγαθού να το έχουν. Ποτέ δεν υπαρπάχτε απ' τον έναν και δώστε το στον άλλον. Αυτά είναι τα τοπικισμοί οι οποίοι δεν με εκφράζουν. Αγαπητοί στην Άδραφη και συμφωνώ για το ψήφισμα για τα ιαματικά και χωρίς συζήτηση μάλλον ας το ρίξουμε μια ματιά και ας το ψηφίσουμε από τώρα. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ωραία. Ο κύριος Κάτσαρης και κλείνουμε γιατί χάνουμε χρόνο. Παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, για τη σειρά των θεμάτων της συζήτησης υπάρχει συγκεκριμένο στο νόμο άρθρο το έχω στείλει στο τσάτ που λέει ότι με πρόταση επικεφαλής παράταξης μπορεί να αλλάξει η σειρά. Έκανε ο κ. Πετράκος πρόταση να προταχθούν δύο θέματα. Συμφωνώ και εγώ και πρέπει να μπούν μετά από ψήφιση, εάν δεν συμφωνήσουμε όλοι, να ψηφιστεί η αλλαγή της σειράς. Έτσι είναι ο νόμος. Τι να κάνουμε τώρα. Δεν έχω κάτι άλλο να πω. Συμφωνώ ότι πρέπει να προταχθεί το θέμα του ψηφίσματος των γυναικών, να μην γίνει μεγάλη συζήτηση. Έχω και εγώ στείλει ένα άλλο, το έχετε όλοι στα e-mails σας πάρει τότε, δεν ξέρω αν δεν το έχει κάποιος να το ξαναστείλω, λίγο διαφορετικό, να τα αναπτύξουμε, να τα ψηφίσουμε, ποιο είναι να ψηφιστεί, να τελειώνουμε. Χάνουμε τζάμπα το χρόνο μας πιστεύω. Χάσουμε το χρόνο μας κύριε Κάτσαρι με το να τοποθεθούμε όλοι τώρα και να πούμε. Δεν τα ξέρετε είναι τεσσερά μισή ήδη. Έχουμε τέσσερες ώρες. Αν είναι δυνατόν δεν μπορούμε να συνονιτούμε, να τελειώσουμε τα θέματα με μια σειρά που τα βάλαμε. Εντάξει, να τελειώνουμε όμως. Μα κύριε Πρόεδρε είναι η διαδικασία του νόμου. Κύριε Κάτσαρι δεν είναι καμία διαδικασία, είναι θέμα μεγάλων ανθρώπων που είμαστε για να συνεννοούμεθα. Αυτό είναι. Πάμε άμα θέλετε ξεκινάμε, όλα αμέσως μετά και το θέμα του ψηφίσματος των γυναικών, προχωράμε σε κάποιες περιβαλλοντικές και τελειώσαμε. Και πάμε στα θέματα που έχουμε. Τέσσερα-πέντε θέματα είναι. Πάμε και βλέπουμε. Τώρα είναι το θέμα για τον οργανισμό, η αποδοχή με το εγγράφου. Βλέπουμε. Αν φάμε χρόνο, τροποποιούμε μετά. Να ξεκινήσουμε όμως, να μην χάνουμε χρόνο. Παρακαλώ το σώμα να προχωρήσουμε τώρα σε αυτό και ανάλογα με το χρόνο που θα φάμε εδώ, εγώ νομίζω δεν θα είναι πολλής. Ωραία, θα το δείτε στην πορεία. Πάμε να τελειώνουμε. Λοιπόν, προχωράω στο εντέκατο και μόλις τελειώσουμε το ενδέκατο να αποφασίσουμε, να συναποφασίσουμε πάλι πώς θα προχωρήσουμε. Λοιπόν, το ενδέκατο είναι αποδοχή με το εγγράφου και τα λοιπά για τον οργανισμό, ησηγητής, ο αντιπεριφερειάρχης ο κ. Λαμπρόπουλος. Παρακαλώ σύντομη και ουσιαστική, το έχουμε συζητήσει τρεις φορές. Κύριε Λαμπρόπουλε. Τώρα με ακούτε. Συγγνώμη είχαμε ένα πρόβλημα εδώ πέρα. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με την 248 του 2020 η απόφασή μας. Είχαμε κατά πλειοψηφία αποφασίσει την τροποποίηση του ισχύου του οργανισμού της περιφέρειας. Η απόφαση αυτή έχει ληφθεί το 2020 στις 27. Η αποκεντρωμένη διοίκηση με έγγραφο που μας έστειλε στις 22.9.2020 διατύπωσε τις επιφυλάξεις της και δεν ενέκρινε την συγκεκριμένη απόφαση αναφορικά με τα άρθρα 38 έως 40. Τα άρθρα, δηλαδή, τα οποία αναφέρονται στους προσταμένους διευθύνσεων και τμήματων. Ο λόγος που το αποκεντρωμένη δεν ενέκρινε την απόφαση είχε να κάνει, διότι σύμφωνα με το έγγραφο που μας απέστειλε δεν ήταν σύμφωνη η απόφασή μας με την 28-16 του 2017 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατίας και με την εγκύκλειο της 18 Ιουνίου του 2018 του Υπουργείου Διοικητικής της Ανασυγκρότησης, η οποία αφορά στο προβάδισμα των κατηγοριών και των προσταμένων των οργανικών μονάδων. Στη συνέχεια υπήρξε το έγγραφο, το οποίο αναφέρεται και στην πρόσκληση του Περιφερικού Συμβουλίου με ημερομονία 23-11 του 2020 του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου συνοπτικά αναφέρεται ότι στην τροποποίηση του οργανισμού θα πρέπει να ληθεί υπόψη και η απόφαση που ανέφερα προηγουμένως του Συμβουλίου της Επικρατίας, η οποία προβλέπει ότι δεν πρέπει να καταργείται αδιακρίτως το προβάδισμα στις επιλογές προϊσταμένων διευθύνσεων και τμήματων και βεβαίως και εγκύκλειος του Ιουνίου του 2018, η οποία συνοπτικά αναφέρει ότι μπορεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να καταργείται το προβάδισμα, εφόσον υπάρχει τεκμηρίωση για το λόγο που γίνεται αυτό. Η ισήγησή μας είναι ότι το έγγραφο αυτό του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα πρέπει να γίνει αποδεκτό και να προσαρμοστεί η τροποποίηση του οργανισμού αναφορικά με τα άρθρα 38 έως και 40 γιατί για αυτά υπήρξε η ένσταση της Αποκεντρωμένης. Για το λόγο αυτό έχετε το πρακτικό ένα της Εκτελεστικής Επιτροπής η οποία ομόφωνα εισηγείται της τροποποίησης των άρθρων 38 έως και 40 λαμβάνοντας υπόψη και τις δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις οπότε και αναγενική διεύθυνση, διεύθυνση ή τμήμα γίνεται αναφορά στα προσώδα των προϊσταμένων και στην επιλογή τους εκεί λοιπόν όπως βλέπετε αναλυτικά διατηρείται σε εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατίας στο προβάδισμα των ΠΕΕ και των ΤΕΠΕ και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις για τις οποίες έχει υπάρξει αναλυτική αιτιολόγηση στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής καταργείται το προβάδισμα, πάβει λοιπόν να αναφέρεται η λέξη ενελήψη ΤΕΠΕ αλλά είναι διαζευκτικά ΠΕΕ ή ΤΕΠΕ στις περιπτώσεις στις οποίες λαμβάνεται υπόψη και η στελέχωση των υπηρεσιών αλλά και το αντικείμενο των υπηρεσιών έτσι ώστε αφενός να γίνεται η καλύτερη δυνατή επιλογή προϊσταμένου και αφεντέρου να μην αφαιρείται το δικαίωμα διοικητικής ανέληξης και των ΤΕΠΕ σε σχέση με τους ΠΕΠΕ είναι αναλυτική η εισήγηση και αναλυτικές οι περιπτώσεις όπου διατηρείται ή δεν διατηρείται το προβάδισμα έτσι ώστε να συνεχιστεί να εφαρμόζεται η ήδη ηλειμμένη απόφασή μας ως προς την τροποποίηση του οργανισμού και να διορθωθεί ως προς τα άρθρα 38 και 40 και σε εφαρμογή της Απόφασης Βουλίου Πυκρατίας αλλά και της εγκύκλιγου με συγχωρείτε πολύ του 2018 που εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να καταργείται το προβάδισμα εφόσον ουσιαστικά τεκμηριώνεται κάτι τέτοιο. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ερωτήσεις. Υπάρχουν ερωτήσεις. Θα προχωρήσουμε στις τοποθετήσεις. Κι επικεφαλής ξεκινάμε. Κυρία Νικολάκου. Ναι, κυρία Νικολάκου. Κύριε Πρόεδρε, πριν τοποθετηθούμε θέλουμε να βάλουμε στο σώμα, και παρακαλώ να τεθεί σε υποφορία την άποψή μας περί αναβολής του συγκεκριμένου θέματος για δύο συγκεκριμένους λόγους. Ο πρώτος είναι ότι εχθές, δηλαδή μετά την πρόσκληση που λάβαμε στις 11 Ιουαρίου όταν εκδόθηκε ήρθε στα ειμέλη μας την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής γεγονός που σημαίνει ότι δεν είχε απόφαση εκτελεστικής επιτροπής ή εισήγηση άρα θεωρούμε ότι είναι λόγος ακυρότητας αυτού του θέματος. Ο δεύτερος είναι ότι ο τίτλος του θέματος δεν αφορά τις αρμοδιώτες του περιφερειακού συμβουλίου δεν υπάρχει τίτλος αποδοχή ή μη εγγράφου του συντονιστή είναι δεδομένο ότι είναι υπηρεσιακό έγγραφο απευθύνεται στις υπηρεσίες και ποτέ σε συλλογικά όργανα. Αν θέλατε λοιπόν έναν τίτλο θα έπρεπε στον τίτλο να μιλάτε για τροποποίηση του οργανισμού ή κάτι διαφορετικό. Άρα για αυτούς τους δύο λόγους ζητάμε να πεθεί το θέμα σε συφοφορία επί αναβολής προκειμένου να έρθει ιστορθό και ο τίτλος αλλά βεβαίως να τη δηλυθούν και οι ημερομηνίες περί της εισήγησης. Τοποθέτηση. Ο κ. Συντέδες. Προηγείται καταρχήν νομίζω κ. Πρόεδρε το έτημα της αναβολής αν γίνεται αποδεχτό από σας, δηλαδή την περιφερειακή αρχή. Ορίστε. Νομίζω λέω ότι πρέπει να προηγηθεί μια τοποθέτηση από σας για το αν γίνεται αποδεχτό το έτημα της αναβολής. Ο κ. Περιφερειάρχης έχει το λόγο. Είναι σωστός ο τίτλος του θέματος. Εγώ δέχομαι τις απόψεις όλων, δεν δέχομαι όμως διδασκελίες, τα κάνετε καλά ή δεν τα κάνετε καλά τα διαδικαστικά θέματα. Δεν παρουσιάζει κανείς όταν τα ξέρει καλύτερα από τους άλλους. Είναι σωστός ο τίτλος. Μπορεί να υπήρχε μια εισήγηση, ένα ναι ή ένα όχι. Υπήρχαν εναλλακτικές εισήγησεις. Δεν αποδεχόμαστε και τέλος. Υπάρχει μια συγκεκριμένη πρόταση. Έχουμε κουβεντιάσει 3-4 φορές το θέμα αυτό. Μιλάμε πάνω από 10 ώρες. Έχει ουσία γιατί συμφωνήσαμε επί της ουσίας. Ψηφίσαμε ένα οργανισμό για τον οποίο συμφωνήσαμε και τον γυρίζει πίσω η αποκεντρωμένη με συγκεκριμένες παρατηρήσεις. Προβληματιστήκαμε πάνω σε αυτό. Να πούμε πάλι στην ευχή ή όχι, είναι έξω από την απόφασή μας και τι έγινε. Αζητουργεί ο παλιός οργανισμός. Υπάρχουν όμως ζητήματα επί της ουσίας. Δεν αναφέρομαι. Τα έχουμε κουβεντιάσει, τα έχουμε ψηφίσει. Έχετε κάνει και εσείς προτάσεις όπως είναι η ΕΒΩΣ παράδειγμα όπου έχουμε πολύ σοβαρά ζητήματα και είπαμε να δουλέψουμε πάνω σε αυτό μαζί με όλους αυτούς οι οποίοι έχουν κάνει παρατηρήσεις να δώσουμε μία σολομόντια λύση για το παρόν είναι αυτό, για το μέλλον δεν θα υπάρχουν ΤΕΙ οι νέοι επιστήμονες θα βγαίνουν από τα παραπιστήμια. Αλλά δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα. Τη δική μου άποψη την ξέρετε. Εγώ είμαι εναλλακτικά ΠΕ ή ΤΕ, ΤΕ ή ΠΕ. Δεν θεωρώ ότι τα χαρτιά οπωσδήποτε σημαίνουν ότι για κάποιος είναι κατάλληλος για να σκίσει η δίκηση. Έγινε λοιπόν μία προσπάθεια, υπάρχει μία σολομόντια λύση να κατοχερωθούν κάποιες θέσεις και για την κατηγορία ΤΕ και για την κατηγορία ΔΕΛΤΑΕ να εκτιολογηθεί αυτή η συγκεκριμένη επιλογή. Από την υπερεσία βγήκε το κείμενο αυτό σε συνενόηση και αν έχετε κάτι να προσθέσετε σήμερα για την κατηγορία ΠΕ ή ΤΕ να το κουβεντιάσουμε, να πάει στην ευχή και να τελειώσει ως θέμα, να κλείσει ο ζήτημα. Σας παρακαλώ πάρα πολύ, δεν δεχόμαστε την αναβολή, όχι άλλο πια. Προχωράμε. Κύριος Δέδας έχει το λόγο. Ναι, δεν ξέρω αν ήθελε μήπως η παράταξη του κ. Τατούλη επί της ουσίας να το αποθετηθεί, ευχαρίστως. Επειδή έβαλε το θέμα της αναβολής, αν ήθελε επί της ουσίας το αποθέτηση προηγούνται εμού, οπότε ευχαρίστως το αποδέχομαι. Αν όχι μπορώ να το αποθεθώ, τι θέλετε. Θέλει η κυρία Νικολάκου. Έχετε το λόγο κυρία Νικολάκου. Με ακούτε κύριε Πράζερ. Τώρα σας ακούμε, ναι. Από ό,τι αμφιλαμβάνομαι, δεν θέκεται σε ψηφοφορία την πρόκραση περί αναβολής. Είναι έτσι. Ορίστε, δεν κατάλαβα κυρία Νικολάκου. Από ό,τι αμφιλαμβάνομαι, δεν θέκεται σε ψηφοφορία το θέμα αναβολής. Ναι, να συνεχίσουμε. Παρότι, κατά τη γνώμη μου, το αν θα μπει ένα θέμα σε αναβολή, όχι, δεν το κρίνει ο κυριαρχής αλλά το σώμα. Δεν έχει σημασία αυτό, όμως είναι λεπτομέρεια. Πάμε στην ουσία. Το δικαίωμα, να λέω την άποψή μου ελεύθερα, δεν θα μου το κόψει κανένας. Το αν, το θεωρεί ο κύριος Νίκας Νιδασκαλίνα, είναι ένα δικό του θέμα. Εγώ επιμένω και η παράταξή μας επιμένει ότι παραδειάσατε και το νομικό πλαίσιο του καλλιτράτη και του κλιστένη περί των αρμοδιωτήτων του Περιφερειακού Συμβουλίου και αποτελεί προσβολή απέναντι στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου να έρχεται υπερεσιακό έγγραφο για να πούμε αν συμφωνούμε ή όχι μαζί του. Πάμε τώρα στην ουσία. Εντελώς παραπλανητικά και διαστρεβλώνοντας την αλήθεια προσπαθείτε να πείτε ότι πέρασε η τροποποίηση του οργανισμού. Η τροποποίηση του οργανισμού δεν πέρασε ποτέ. Η προηγούμενη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου πήγε στην αποκεντρωμένη και δεν νομιμοποιήθηκε. Όχι πήγε και είπε αποκεντρωμένη εντάξει αλλά κάντε δύο διορθώσεις. Δεν νομιμοποιήθηκε. Και εφόσον δεν νομιμοποιήθηκε δεν υπάρχει. Σημείο δεύτερο. Σας είχαμε ζητήσει να κλείσετε τον νόμο σε ό,τι αφορά το προσωπικότητο σύλλοδο των εργαζομένων. Δεν το κάνατε. Δεν στείλατε ποτέ έστω και αυτό που έχουμε σήμερα στα χέρια μας που θεωρητικά έχετε κάνει κάποιες αλλαγές. Δεν το στείλατε ποτέ στους εργαζόμενους. Και αυτό είναι υποχρεωτικό να το στείλετε. Άλλο είναι οι εργαζόμενοι που ναι ή όχι. Δεν είναι υποχρεωτικό να που ναι. Είναι υποχρεωτικό όμως να εκφράσουν την άποψή τους. Δεν το στείλατε ποτέ. Τρίτο. Πήραμε την εκτελεστική επιτροπή μόλις εχθές. Αν ήταν προϋπόθεση η εκτελεστική επιτροπή έπρεπε να υπάρχει στην αρχική εισήγηση της πρόσκλησης και όχι μετά από 15 μέρες. Άρα δεν τηρήσατε ούτε το πλαίσιο που υπάρχει για την διαδικασία επί των εισυχίσεων. Τέταρτο. Αυτά που γράφετε δεν συμβάλλουν με το έγγραφο. Είναι άλλα αυτά που λέει το έγγραφο της αποκεντρωμένης και άλλες οι προτάσεις που κάνετε, αναδιεύθυνση σχετικά με το προβάδισμα ή μη. Και ενώ ξεκινάτε να δείχνετε ότι το προβάδισμα ή μη αφορά δύο διευθύνσεις στην ανάπληξης και την μεταφορών ξαφρικά στην ανάλυση των κλιμάτων, των 88 περίπου, αν θυμάμαι που τα διάβασα ένα-ένα, ξεπερνάτε κατά πολύ και αυτό που είπε πριν από λίγο που ακούσαμε ως απόφαση του ΣΤΕ, αλλά και αυτό που λέει η αποκεντρωμένη δίκηση. Άρα και να το ψηφίσετε αυτό σήμερα, κύριε Περιφεριάρτα, όπως σας το είχα πει και για το προηγούμενο, ότι θα ακυρωθεί, σας λέω λοιπόν, και πάρτε το όπως θέλετε, διδασκαλία, θέλετε καλή πρόοπωση, θέλετε όπως λογίζετε, εγώ το λέω για να μην ξαναγίνει λάθος, ότι αυτό, εάν πάρει στην αποκεντρωμένη δίκηση, δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί ποτέ. Γιατί δεν κύρει αυτά που λέει ο νόμος. Και τι λέει ο νόμος. Όπου δεν πάρτε με προβάδισμα και θέλετε το ή, θα πρέπει λεπτομερός να το... Επιολογήσετε τεκμηριωμένα. Είδατε εσείς εδώ πουθενά σε αυτό που έχουμε στα χέρια μας, καμία τεκμηρίωση. Είναι λοιπόν πάρα πολύ εύκολο, μόλις πάει αυτό στην αποκεντρωμένη, θα γυρίσεις καμέσως πίσω. Επειδή λοιπόν, πιστεύω και εγώ, ότι πρέπει να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις, πραγματικά σε κάποτε κμήματα, είναι θέματα τα οποία έχουν εντοπίσει και στο παρελθόν, θα πρότεινα να το αναβάλουμε σήμερα, να κάψουμε να το δούμε πάλι, να τηρίσουμε αυτά που προβλέπονται από το νόμο, να τεκμηριώσουμε τι πρέπει να τεκμηριώσουμε, για να μπορέσουμε επιτέλους να βγάλουμε μια απόφαση η οποία θα νομιμοποιηθεί. Με ενοχλεί πάρα πολύ κύριε Περιφεριάκτα, δεν ξέρω ποιος σας συνείπε αυτή την άποψη, που λέτε ότι ψηφίσαμε την τροποποίηση, αλλά η αποκεντρωμένη μας ήταν κάτι δυο-τρεις δειοφόσεις. Δεν υπάρχει αυτό. Η απόφαση που πήραν δεν νομιμοποιήθηκε ποτέ. Και επειδή νομίζω ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε εδώ πέρα, αφήστε το ότι εντάξει, εδώ δεν τα ξέρω όλα, εμείς δεν τα ξέρετε όλα. Όμως κι εσείς δεν νομίζω ότι τα ξέρετε όλα. Και αν κρίνω από αυτή την μικρή τροποποίηση, που την πάτε και τη φέρνετε 6-7 μήνες και γίνονται λάθη και ξανά λάθη και ξανά λάθη, και όταν βλέπω ένα έγγραφο να το φέρνετε με τίτλο αποδοχή, που παρακαλώ πολύ τους συναβέρθους να το διαβάσουν, αυτό το έγγραφο είναι απάντηση σε έτοιμα και σε έγγραφο που στείλατε από την Περιφέρη. Δεν θα έπρεπε, λοιπόν, να ξέρουμε και το ερώτημα για να δούμε την απάντηση. Πού είναι το έγγραφο που στείλατε? Και με εκείνο το έγγραφο που στείλατε, ζητάγατε και προσπαθούσατε να πείτε ότι είχατε δίκιο. Και τι σας λέει η αποκεντρωμένη διοίκηση? Ρητά. Ρητά σας το λέει το Νοέμβρη του 2020. Θα το διαβάσω για τα πρακτικά. Όσε της τέγασμα το νοσάνο, εξετάζοντας το έτοιμά σας, αλλά κάτι στείλατε εκεί. Στείλατε έγγραφο. Σας γνωρίζουμε ότι ισχύει το β σχετικό έγγραφο του τμήματος τοπικής αυτοβήχης που σας είχανε στείλει και απολύπτονται οι επειάσεις σας. Έρχεται, λοιπόν, η αποκεντρωμένη στο έγγραφο που στείλατε που πραγματικά, κυρία Περιφελιάρχα, υπάρχουν αυτή τη στιγμή, και χαίρομαι πάρα πολύ που υπάρχει η κυρία Γλαράκη Μαργαρίτα στη Μεσσυνία, που είναι μια εξαιρετική νοικός και γνωρίζει πολλά θέματα τη δημόσια ελπίδηση. Θα ήθελα να την ρωτήσετε για αυτό το θέμα. Έρχεται η αποκεντρωμένη και σας λέει κάνετε λάθος, κύριοι, στις επειάσεις και μας φέρνετε αυτό το έγγραφο να ακούμε αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε. Και μετά έχουμε 15 μέρες από την ισύδηση της Βρώκη, του Ενάφου, πάτε και περνάτε το θέμα εκτελεστική επιτροπή για να πείτε τι. Ότι συμφωνείτε με το έγγραφο, αν συμφωνείτε τότε κακώς έχετε κάνει την ανάλυση. Γιατί η ανάλυση σας είναι απέναντι από το έγγραφο της αποκεντρώμενης. Για όλους, λοιπόν, αυτούς τους λόγους. Αν κοιμήνετε, θα το καταψηφίσουμε αναλυτικά για τους λόγους που έχω πει και είναι πραγματικά κρίμα για μία ακόμη φορά να πάει συνεποκεντρωμένη μία απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου που δεν θα νομιμοποιηθεί, θα κάνει νέες παρατηρήσεις και αυτό, βέβαια, δεν είναι ότι προσβάλλει την περιφερειακή αξιοί. Λάθη γίνονται. Και όλοι έχουμε κάνει ιδιαίτερα σε αυτά τα θέματα, εξειδικευμένα. Όμως, όταν εμμένουμε στα λάθη μας, όταν επιμένουμε στα λάθη μας όταν δεν ακούμε κανενός τη γνώμη και απαξιώνουμε τους άλλους τους άλλους οι οποίοι έχουν ασχοληθεί πριν από μας με την έρευνη περιφέρεια, δέκα χρόνια σε εποχές που δεν υπήρχε προηγούμενο ότι κάναμε πολύ μεγάλη προσπάθεια δεν νομίζω ότι αυτό συνάδει με μία διοίχηση επί των δύσκολων εποχών, όπως λέτε και εσείς της απλής αναλυγικής το να εμμένουμε στα λάθη μας. Εμμένουμε στα λάθη μας γιατί εδώ είναι απίστευτο αυτό που είδα πραγματικά σας το λέω διάρξα πάρα πολλές φορές αυτή την εισήγηση και γιατί αποκρύφτεται στοιχεία. Γιατί δεν μας στείλατε στο πρώτο και το ερώτημα που κάναμε εμείς ευρωκεντρωμένοι και κυρίως γιατί δεν μας στείλατε το έγγραφο του Σεπτεμβρίου του 2020 το οποίο βέβαια αναφέρεται στην Εκτελεστική Επιτροπή όμως δεν έχει σταλεί στα μέλη. Ο Σεπτεμβρίου του 2020 όπου αφηρώθηκε την απόφαση συστήλατε χαρτί στην αποκεντρωμένη διαφωνώντας και ήρθε η αποκεντρωμένη και σας είπε κύριε η αιτιά σας είναι λαμστασμένη. Αυτά είχαμε, αυτά θέλουμε να πούμε. Καριστούμε κυρία. Θέλω το λόγο κύριε Πρόεδρε. Έχετε το λόγο. Θέλω το λόγο, εγώ μιλώ από πολλούς άλλους πολύ λιγότερο και δεν χρωματίζω και τη φωνή μου προσπαθώντας να πείσω με τα χρώματα. Σήμερα μετήχα σε μια συνεδρίαση περίπου τρία ώρα της ΕΝΠΕ, της Ένωσης Περιφεριών. Σε αυτή τη συνεδρίαση τελικά το κεντρικό θέμα ήταν η αποκεντρωμένη και πώς λειτουργεί εναντίον των αποφάσεων της Δίκησης και των Περιφερειακών Συμβουλίων και των Δημοτικών Συμβουλίων. Δηλαδή, τι λέμε σε αυτή την αίθουσα ότι η νομιμότητα βρίσκεται στην αποκεντρωμένη. Να σας έτρεψαν τα μούτρα. Τι είναι το έγραφο το οποίο στείλατε, δηλαδή με τα δικά σας νομικά και ουσιαστικά επιχειρήματα, δηλαδή μία ρητορική, η οποία ζητεί να υπάρχει πάνω από το κεφάλι, πάνω από τις αποφάσεις των αυτοδικητικών οργάνων, το όργανο εκείνο, το όργανο εκείνο, το οποίο θα ελέγχει, θα αποφασίζει επί των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων και θα καταργεί αυτές τις αποφάσεις. Και μάλιστα, όλα αυτά υπόθηκαν με ένα τρόπο που να υπάρχει και μία επικοινωνία με την αποκεντρωμένη. Να σας πω τι θα γίνει και στο μέλλον. Θα γίνει αυτό. Εγώ, ως έγκριτος νομικός, σας βεβαιώνω περί αυτόν ότι έτσι θα γίνουν. Λοιπόν, επί τρεις ώρες δεν άκουσα κανέναν περιφερειάρχη, κανένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΝΠ, να συνηγορεί για τη διατήρηση της αποκεντρωμένης και για τη συνέχιση ενός ρόλου ο οποίος έχει καταδικαστεί από το σύνολο των αυτοδιοικητικών θεσμών. Πράγματι, επί της ουσίας, αποφάσισε το περιφερειακό συμβούλιο. Βρήκαμε ένα τρόπο συνονόησης που είναι πάρα πολύ δύσκολος γιατί μέχρι τώρα κουβεντιάζουμε επί της διαδικασίας. Παρακαλώ, κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Λοιπόν, συνονοηθήκαμε επί της ουσίας αυτή τη μικρή τροποποίηση να την κάνουμε έτσι. Και το π. ή τ. το διασευτικό είναι το καλύτερο γιατί σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις και την κατάλληλη αιτιολόγηση τότε που πρέπει να αποφασίσεις. Δεν μπορεί να την κάνεις από τώρα την κατάλληλη αιτιολόγηση. Τι ξέρετε, πώς σας είστε βέβαιοι ότι μετά από τρία χρόνια όταν θα έχει η δίκηση μπροστά της έναν πτυχιούχο π. και έναν πτυχιούχο τ. ότι ποιος να προδικάσεις ποιος θα είναι ο καλύτερος για να πάρει την συγκεκριμένη θέση. Εν πάση περίπτωση συνονοηθήκαμε με τη δίκηση. Από τη δίκηση προέρχεται η συγκεκριμένη εισήγηση. Ειλικρινά δεν παρεμβήκαμε καθόλου. Η δική μου η άποψη είναι εντελώς διαφορετική. Πρέπει να υπάρχει ελευθερία στη δίκηση για να αποφασίζει. Ξέρετε τα προβλήματα τα οποία έχουμε και είναι πάρα πολύ σοβαρά. Όσον αφορά στα μετασωματεία. Έγινε εξαλληδική συζήτηση. Η απέτηση των σωματίων ήταν η κατοχύρωση των υπαλλήλων κατηγορίας τ. Γίνεται κατά την άποψή μας αυτό στον υπερθετικό βαθμό. Είναι δύσκολο να αποφασίσουμε. Γιατί έχουμε από μια μεριά τους υπαλλήλους κατηγορίας π. από την άλλη μεριά τους υπαλλήλους κατηγορίας τ. Πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή. Σύμφωνα με το έγγραφο το οποίο μας τάρθηκε. Και για το έγγραφο αυτό υπάρχουν τις απόψεις της αποκεντρωμένης. Υπάρχουν διφορούμενες απόψεις. Δεν ξέρω το τι θα αποφασίζετε και το τι θα κάνετε. Είναι βέβαιο όμως ότι σε δύο μήνες, σε τρεις μήνες, θα έχουμε τελειώσει με την ιστορία, ήδη τελειώνει και το σχετικό σχεδιονόμου που λέγεται αποκεντρωμένη. Και με βέβαιο θα κουβεντιάσουμε επί της ουσίας και για αυτό το μεγάλο ζήτημα. Αλλά να μην αγορεύουμε λέγοντας ότι οι κύνσορες, οι αποκεντρωμένοι, η νομιμότητα, εσείς τα παιδάρια, δηλαδή τα συλλογικά όργανα, που εσείς παρανομείτε, εμείς παρανομούμε και μάς περίπτωση αυτοί είναι οι νομοκάνωνες, οι οποίοι τα γνωρίζουν όλα. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Εγώ σας παρακαλώ να προχωρήσετε επί της ουσίας. Δεν ξέρω το τι μπορεί να συμβεί. Κατά την προηγούμενη αγορήτρια μπορεί πάλι να μας παρεμποδίσουν. Θα έρθει όμως ο καιρός που δεν θα μπορούν. Δεν θα μπορούν να το κάνουν αυτό. Και απέναντί μας θα είναι μόνο η διοικητική δικαιοσύνη ή γενικότερα η δικαιοσύνη, ή εν πάση περιπτώσει η δίκηση σε επίπεδο διοικητικών αρχών των Υπουργείων. Σας παρακαλώ πολύ, μην αγορεύουμε στηρίζοντας τις αποκεντρωμένες διοικήσεις. Ένα θεσμό ο οποίος δεν χρειάζεται. Και αυτό είναι η θέση της αυτοδιοίκησης. Και μην υποτιμούμε τα αυτοδιοικητικά όργανα υπέρ θεσμών που δεν έχουν κανένα μέλλον. Δεν μπορεί να είναι βακτηρία η θεσμή αυτή στις οποιασδήποτε απόψη. Ακόμα και της κυβέρνησης. Κοιτάξτε τι γίνεται με τα περιβαλλοντικά θέματα. Σας ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Δέδας έχει το λόγο. Ισαγωνικά και αναφερόμενο σε αυτά που είπε ο κ. Νίκας, σαφώς η αποκεντρωμένη ως ρόλο μπαμπούλα σε σχέση με την αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να συνεχίσει και δεν πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει ως θεσμός και κακώς δεν καταργήθηκε και από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ωστόσο, θα υπάρχει πάντα ελεκτής νομιμότητας των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων όπως υπάρχει σε πάρα πολλές περιπτώσεις και εκεί θα πρέπει να μην ταυτίζουμε και να μη συχαίουμε τα δύο πράγματα. Τώρα, επί της ουσίας και χωρίς να αναφερθώ ιδιαίτερα στα διαδικαστικά. Εμείς θεωρούμε θετικό που έστω και καθυστερημένα η περιφερειακή υγεσία υιοθέτησε αυτά που με ένταση είχαμε επίσημάνει στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο το οποίο ασχολήθηκε πριν οργανισμό που ήταν σχεδόν ταυτόσυμα, παρεφερή, με αυτά που υποστήριζαν και οι σύλλογοι των εργαζομένων. Τι λέγαμε τότε? Λέγαμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια οριζόντια κατανομή, περιγραφή για όλες τις θέσεις του οργανισμού, παίει τε. Δεν μπορεί αντίστοιχα να υπάρξει μια οριζόντια περιγραφή π. και τ. εν ελλείψει π. Θα πρέπει κατά περίπτωση, όπως αναφέρουν και οι σχετικές εγκύκλοι να γίνεται ειδική και αιτιολογημένη εκμηρίωση εκεί που θέλουμε τ. ε. ή π. ε. προησταμένως. Και βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση γιατί με τη συνέδριασή της εκπαιδευτικής επιτροπής έστω και την ίστατη ώρα, επιχειρεί να κάνει κάτι τέτοιο με σημαντικά κενά και λείψεις πιστεύω εγώ. Δηλαδή, προσπάθησα από χθες που πήρα το σχετικό email να επικοινωνήσω με όσους από τους συλλόγους μπορούσα ή τελος πάντων με υπαλλήλους αναπεριφερειακή ενότητα εδώ στην Κορυθία έχω άποψη σχηματισμένη γιατί είχα και συνάντηση με το Σύλλογο δεν ξεχωρώ που συλλόγου, την άποψη για τα υπόλοιπα που έχουν σχηματίσει από σποραδικές επαφές με υπαλλήλους περιφερειακών ενότητων γιατί δεν είχαμε τον χρόνο να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πιο συλλογικά θεωρώ λοιπόν ότι ενώ είναι σε γενική κατεύθυνση σε θετική κατεύθυνση γενικά η περιγραφή με τον τρόπο που γίνεται κατά τη γνώμη μου θα απαιτηθεί μια επιφύλαξη είναι εκεί και η ειδική αιτιολόγηση για κάθε θέση δηλαδή ενώ έχει μια εισαγωγική αιτιολόγηση θα έλεγα η απόφαση εκτελεστικής επιτροπής δεν έχει αιτιολόγηση κατά θέση προισταμένη παράδειγμα τυχαίο το παράδειγμα λέει διευθύσεις τεχνικών έργων, διεύθυση εξυπηρέτησης πολίτη μη σχεδιασμού παρέθεση χωρίς προβάδισμα θα πρέπει να αιτιολογηθεί και αυτή τη συγκεκριμένη θέση το γιατί χωρίς προβάδισμα ή αντίστοιχα στην άλλη γιατί με προβάδισμα και νομίζω ότι η δουλειά που έχει ξεκινήσει να γίνει από την εκτελεστική επιτροπή είναι η μητελής σε σχέση με αυτό είναι σε θετική κατεύθυνση νομίζω όμως ότι και από τον τρόπο που απάντησε η αποκεντρωμένη στην προηγούμενη πρόταση οργανισμού που είχε διατυπώσει το Περιφερειακό Συγβούλιο αλλά και από αυτά που πρέπει από τους εγκυκλίους απαιτείται ειδική αιτιολόγηση και κατά θέση δηλαδή η δεύτερη επιφύλαξη είναι ότι από χθες που ήρθε η καινούργια εισήγηση μέχρι σήμερα δεν έχουμε προλάβει να σχηματίσουμε μια συνολική εικόνα για τις περιφερειακές ενότητες αυτά τα οποία σήμερα μπορέσαμε εμείς να διασταυρώσουμε και να επικοινωνήσουμε είναι ότι γενικά η περιγραφή των θέσεων και των προσωτολόγειων που απαιτείται είναι γενικά σε θετική κατεύθυνση και καλύπτει τις ανάγκες των υπαλλήλων των περιφερειακών ενότητων έχουμε αυτές τις δύο φυλάκες όμως κύριε Πρόεδρε Ευχαριστούμε. Κύριος Μποντρόκας Καλησπέρα Ακούω ότι συμφωνούμε όλοι στην ανάγκη της αλλαγής του οργανισμού της λειτουργίας της περιφέρειας άρα είναι στη σωστή κατεύθυνση η προσπάθεια που έχει γίνει για την αλλαγή του οργανισμού Από ό,τι διαπιστώνω η αποκεντρωμένη διοίκηση έκανε τις παρατηρήσεις οι οποίες ενσωματώθηκαν στην καινούργια εξήγηση του αντιπεριφερειάρχη του κ. Λαμπρόπουλου και όλες οι εισηγήσεις και οι παρατηρήσεις και των σωματίων και του κ. Δέδε που άκουσα νωρίτερα και της κ. Νικολάκου είναι αποδεχτές Έχουμε έξι μήνες λοιπόν και κουβετειάζουμε ένα θέμα που όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να τον αλλάξουμε τον οργανισμό και συνεχίζουμε να διαφωνούμε στο τι δεν συμφωνούμε Εν πάση περιπτώση, εμείς νομίζουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε και ακούσαμε και με ευχαρίστηση ότι θα περιοριστεί, θα καταργηθεί και ο ρόλος της αποκεντρωμένης στο επόμενο διάστημα Κύριος Γόντικας Ο κύριος Κελάρης Ναι Με ακούτε? Ναι, ναι Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε Θα ήθελα να πει με σχολιάζοντας επειδή σήκωνα το χέρι μου και δεν έβλεπατε κύριε Πρόεδρε στην αρχή της συζήτησης να πω το εξής, ότι εμείς σε σχέση με τα ψηφίσματα που παίρνουν με την αποδοχή του ομόφωνο και του θέματος των ψηφισμάτων δεν έχουμε πλέον καμία εμπιστοσύνη γιατί ψηφίσματα τα οποία πέρασαν υποτίθηται ομόφωνα και δεν τα είχαμε δει τελικά έφτασαν να πλέκουν το εγκόμιο της κυβέρνησης και της πολιτικής όπως έγινε για παράδειγμα για τους κασταναπαραγωγούς δεύτερο, νομίζουμε κύριε Πρόεδρε επειδή έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή της αργολίδας με τη μόλις του αργολικού κόλπου από βιολογικό καθαρισμό και από μονάδες πέρα που χυμοποιεί και λοιπά ένα τεράστιο ζέτημα νομίζουμε ότι θα πρέπει να μπει επιβιβλημένα στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο να συζητηθεί και σαν πρώτο θέμα για να υπάρχει σχετική απόφαση γιατί πραγματικά το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό και να περάσω πέρα στο συγκεκριμένο θέμα Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταρχήν να πούμε ότι ως λαϊκή συσκείωση είχαμε καταψεφίσει το σχέδιο του σημιακής τροποποίησης του ΕΕ συνολικά και για συγκεκριμένους λόγους που σας είχαμε αναπήξει Αυτό που θέλουμε να επαναλάβουμε σήμερα είναι το κύριο, δηλαδή ότι ο ΕΕ ούτε πριν ούτε μετά την τροποποίηση δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες για την επαρκή λειτουργία των υπηρεσιών, στις ανάγκες τεριλέχωσης μεταπαραίτητο μόνιμο προσωπικό, στις ανάγκες των εργαζομένων να δουλεύουν με αξιοπρέπεια και να τα βγάζουν πέρα στο αντικείμενο της εργασίας τους ούτε βέβαια στην ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγών Αυτό είναι το κύριο ζήτημα που βάζουμε και το πρωτεύον από κει και πέρα και με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις που γεννούν πραγματικά τεράστια ερωτηματικά και μετά την τελευταία τροποποίηση του ΟΥ μετά τα πιγενέλα με την αποκεντρωμένη και την αλληλογραφία και λοιπά ο ΟΥ λοιπόν και με τις τελευταίες τροποποίησεις εξακολουθεί να είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα σας δηλαδή να λειτουργείτε και να προσαρμόσετε τις υπηρεσίες σύμφωνα με τις δικές σας θέσεις, κατατοδοκούν και αυτό προκύτει ξεκάθαρα και μέσα από τις κόπιμες ασάφιες συγκεκριμένα άρθρα που αφορούν την επιλογή των προσταμένων και εξακολουθούν να υπάρχουν και μετά τα πασαλήματα σύμφωνα με τις παρατηρήσεις αποκεντρωμένης διοίκησης που φέρνεται εδώ σήμερα και όλα αυτά δείχνουν την προσπάθειά σας να επιτύχετε διάφορες ισορροπίες μεταξύ των κατηγοριών φωτογραφίζοντας τις θέσεις, αντί να βίνετε σε όλους την δυνατότητα όσων πραγματικά το αξίζουν να καταλάβουν μια αφέση, ευθύνηση κλπ και βέβαια έρχεται σήμερα και με το ψευθεπτήκα το ερώτημα της αποδοχής ημή του εγγράφου της αποκεντρωμένης εμείς να επαναλάβουμε το εξίσο ότι τι θα έπρεπε να κάνετε και εξακολουθείτε να μην το κάνετε και αυτό σας ζητούν οι εργαζόμενοι και οι σύλλογοι των εργαζομένων και η Ομοσπονδία των εργαζομένων στις περιφέρειες σε κάθε οργανισμό λοιπόν εσωτερικής λειτουργίας σύμφωνα με τη διάσταση που δίνει και η απόφαση του ΣΤΕ για κάθε θέση ευθύνησης πρέπει να γίνεται συγκεκριμένη αιτιολόγηση ανάλογα με το κείμενο της οργανικής μονάδας συγκεκριμένη αιτιολόγηση και όχι αυτό που μας φέρνεται σήμερα εδώ πέρα με το προβάδισμα ημή δεν είναι αυτό αιτιολόγηση μόνο έτσι λοιπόν το όποιο προβάδισμα της κάθε κατηγορίας δεν θα είναι γενικευμένο και κάθε κατηγορία και ειδικότητα υπαλλήλου θα μπορεί να προείσθαται σε οργανική μονάδα σύμφωνα με τη μορειοδότηση που θα συνδιοντρώνεται κατά τη διαδικασία επιλογής καθαρά πράγματα μόνο έτσι δεν θα καπελώνει κανείς κανέναν ούτε θα οδηγόμαστε στη λογική που οδηγόμαστε σήμερα στη λογική του μάνατζερ και επαναλαμβάνουμε και τελειώνω οι αποκλεισμοί και οι σκόπινες γενικεύσεις που εξακολουθούν να εμπεριέχονται στα άρθρα 38 έως και 40 και 41 θα πρόσθετα εγώ που συμπυκνώνει αυτό που είπε πριν ο κύριος Περιφερειάρχας ότι βλέποντας ή κάνοντας, που δεν συμφωνούμε καθόλου δείγνουν τους αντεργατικούς και αδιαφανείς στόχους σας δεδομένεις τόσο και της εκραιμούς προκήρυξης από τις 18 για την πλήρωση των θέσεων ευθύνησης επιπέδου γενικής διεύθυνσης όσο και των λοιπόν χρόνιων εκραιμών προκήρυξων όλων των θέσεων ευθύνης. Όλα αυτά λοιπόν δείγουν πάλι την προφησία σας να τοποθετείτε προσταμένους και διευθυντές της αρεσκίας σας στο βαθμό βέβαια που σας επιτρέπετε και να προωθείτε καλύτερα και με λιγότερα εμπόδια την πολιτική σας όπως ακριβώς έκανε η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή βέβαια και όχι να εφαρμόσετε ένα δίκαιο και αξιοπρατικό σύστημα. Με βάση λοιπόν αυτή τη συνολική μας θέση για το τι πρέπει να περιλαμβάνει ένας οσωτερικός κανονισμός λειτουργίας και επειδή τίποτα δεν έχει αλλάξει προς αυτή την κατεύθυνση θα είμαστε αρνητικοί. Κύριε Σπετράκος. Καληστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, πριν το αποθετηθώ θα επιμείνω και θα επιμένω σε κάθε θέμα όταν παίρνω το λόγο να απαντήσει ο κύριος Περιφερειάρχης πότε θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και συγκεκριμένα η απόφαση και πρώτα απ' όλα για τους μαθητές αμέα και δεύτερον τι πρωτοβουλίες θα κάνει για το Ποπελιά Καλαμάτας που πάλι έχουμε πάρει από μας με πολύ μεγάλη πλειοψηφία. Πάμε τώρα στο θέμα μας. Θα έλεγα, θα ξεκινούσα λέγοντας «Σουέοι μην γραμματίς και φαρισαίοι υποκριτές». Εμείς λοιπόν είμαστε κατά της αποκεντρωμένης και κακώς δεν έχει καταργηθεί ήδη. Όμως, είμαστε πρώτα απ' όλα υπέρ της δημοκρατίας, της ισονομίας, της ισοκοηπείας και της διαφάνειας και της αξιοκρατίας. Και χωρίς δημοκρατία δεν υπάρχει ούτε ισονομία, ούτε ισοπολητεία, ούτε αξιοκρατία. Όλα αυτά εσείς δεν τα θέλετε. Δεν τα θέλετε. Γι' αυτό είσαστε υπέρ ενός ακραίου αντιδημοκρατικού καλπονευτικού νόμου. Γι' αυτό είσαστε μόνο κατά της αποκεντρωμένης όπου σας ενοχλεί. Και όχι στο παρελθόν δεν είσαστε κατά της αποκεντρωμένης. Εμείς είμαστε διαχρονικά κατά της αποκεντρωμένης. Εδώ όμως το ερώτημα δεν είναι η αποκεντρωμένη περιφέρεια από συμβουλίου. Δεν είναι το δίλημα αυτό. Το δίλημα είναι εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατίας. Νέοι, εσείς πήγατε να τους προσπεράσετε. Αποφάση του Συμβουλίου της Επικρατίας. Γι' αυτό λέει ο ΙΕΜΙΝ ΓΡΑΜΑΤΙΣ ΚΕΦΑΡΙΣΕΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ όταν μας λέτε για τον νόμο. Συμφωνείτε με το Συμβούλιο της Επικρατίας. Σας τα λέγανε οι εργαζόμενοι. Σας τα λέγανε. Καμία διαβουλεύση δεν κάνατε με τους εργαζομένους. Εμείς τους στέλναμε τις συσσηγήσεις. Καμία τελευταία στιγμή, κάτω από μεγάλη πίεση υποχρεωθήκατε από την αρχή που συζητάμε το θέμα. Και μπαίνει το ερώτημα, γιατί τα κάνετε όλα αυτά, δεν το καταλαβαίνετε. Την απάντη στην έδωση ο κ. Χελάρες. Προσυπογράφουμε ολόκληρη την τοποθέτησή του. Και την επαναλαμβάνουμε. Ολόκληρη την τοποθέτησή του. Γιατί θέλετε να κάνετε ό,τι θέλετε. Αυτό, γι' αυτό το κάνετε. Γι' αυτό δε σέβεστε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατίας. Γι' αυτό δεν ακούτε τους εργαζομένους. Γι' αυτό και όποιες θετικές προτάσεις που υποτίθεται έτσι αποδεχτήκατε, όπως για τη ΣΥΡ, τις αφιδατώσατε. Που είναι η γενική διεύθυνση, τι εύθυνση θα έχουμε χωρίς γενική διεύθυνση. Κοραϊδεύουμε την κοινωνία. Πως θα στελεγωθούν οι ΕΕΠ. Επειδή έχουμε έναν άνθρωπο αντιπεριφερειάρχη ο οποίος πασχίζει και παλεύει μοναχός του, χωρίς να έχει από κάτω υπερσία. Τι θα κάνει ο άνθρωπος ας πούμε. Θεός να ήταν. Δε θα μπορούσε να κάνει. Τον σέβομαι και τον τιμώ για τη δουλειά του. Αλλά πως θα γίνει δηλαδή. Τι μας το λέτε δηλαδή για τις ΕΕΠ. Δεν ακούσατε τους εργαζομένους. Δεν τους ακούγατε και κάνατε ό,τι θέλατε. Και από το Σεπτέμβριο ήρθατε από πέρυσι να κάνετε μια σημιακή τροποποίηση και έχουμε φτάσει μετά από ένα χρόνο και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Γιατί. Είσαστε άσχετοι που υπόθεσαν. Όχι καθόλου. Κανένας δεν είναι άσχετος που ασχολείται με την πολιτική. Κανένας. Σκοπιμότητες υπάρχουν. Καθαρές κουβέντες. Άρα λοιπόν, για τους λόγους ότι ούτε ειδοποιήσατε παρότι εμείς συμφωνούμε με αυτά που προτείνονται. Γιατί αυτές είναι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που αποδεχτήκατε. Λοιπόν, αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά. Να αποδεχτείτε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αλλιώς τι νομίμοτα μας τσαμπουνάρτε. Λοιπόν, αλλά επειδή ούτε τους εργαζόμενους ειδοποιήσατε, ούτε ακούσατε ποτέ, ούτε επί της ουσίας πραγματικά πιστεύετε και το δείξατε με όλες τις διαδικασίες και με τη διαδικασία της μεταφοράς των υπηρεσιών στην Τρίπολη. Έγινε περώτης την προηγούμενη φορά και ζητήθηκε να υπάρχουν εκθέσεις από τη διεύθυνση παραδοσιακών δημοσιών έργων από τη βία της υγείας. Καμία. Μπενάκις βγενάκις. Λοιπόν, παίρνουμε αποφάσεις δεν υλοποιούνται. Για αυτό το λόγο, όχι επειδή είμαστε αντίθετοι με το να συμμορφωτείτε με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα καταψηφίσουμε. Ο κ. Τζεμπεντζής... Όχι για λόγους, όχι για... Ο κ. Τζεμπεντζής... Θα έπρεπε ο οργανισμός της εσωτερικής υπερεσίας της περιφέρειας Πολοποννήσου να τροποποηθεί ή το απαραίτητο να γίνει και ορθώς έγινε και εγκρίθηκε από το Συμβουλίό μας. Τώρα, για την αποδοχή του συντονιστή της αποκεντρωμένης διοίκησης, που αφορά την έκριση αυτή, πρέπει να γίνει δεχτή, διότι, κατά την άποψή μου, στηρίζεται και σε απόφαση το νοτάτο ακυρωτικού δικαστηρίου του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο είναι ρεσβευτικό. Και σε τελευταία ανάλυση, αν κάποιος φύγεται από την τροποποίηση αυτού του οργανισμού, έχει και το δικαίωμα να καταφύγει και στη διοικητική δικαιοσύνη. Εμείς θα είμαστε θετικοί. Ευχαριστούμε, ευχαριστούμε. Η κυρία Λιμπεροπούλου. Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε, ακούγομαι, έτσι. Λοιπόν, εγώ θα σας ξεκινήσω δίνοντάς σας ένα απλό παράδειγμα. Έχουμε έναν υπάλληλο, ο οποίος έγινε υπάλληλος ΤΑΦΕ, έχει δύο μεταπτυχιακά και ένα διδακτορικό, 25 χρόνια προϊπρυθσία και βαθμό Α. Νομίζω ότι όλοι μπορείτε να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό. Και έχουμε και έναν υπάλληλο, ο οποίος είναι ΠΕ, έχει ένα μεταπτυχιακό, έχει βαθμό Β. Πώς γίνεται ο δεύτερος υπάλληλος να είναι προϊστάμενος και ο πρώτος να είναι φυστάμενος. Είναι λίγο, τι να σας πω, είναι για να γελάμε αυτά τα πράγματα. Και υπάρχει και το ξέρω πάρα πολύ καλά. Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα που υπάρχει στη δημόσια διοικησία αυτή τη στιγμή. Λοιπόν, υπάρχει ένας νόμος, 46-74-11-13 του 20, όπου έδωσε ένα οριστικό τέλος σε οποιασδήποτε τέτοιου είδους προσπάθειες να ακολουθούμε τις συντεχνίες που μας συμφέρουν την κάθε φορά. Το ξέρετε νομίζω όλοι. Αν ο νομοθέτης, λοιπόν, είχε στόχο την εφαρμογή προβαδίσματος κατηγοριών, δεν θα δίστρεψε να αναφέρει ειδικά ότι στις θέσεις προστασμένων όλων των οργανικών μονάδων θα προβλέπονται υπάλληλη κατηγορίας ΠΕ και ενελήψη ΤΕ. Αντιθέτως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο νόμος του 20, στο άθρο 46, προβλέπει σαφέστατα στις θέσεις προστασμένων όλων των οργανικών μονάδων επίπεδο γενικής διεύθυνσης υπαλλήλους των κατηγοριών ΠΕ-ΙΤΕ και τμήματος των κατηγοριών ΠΕ-ΙΤΕ-ΙΔΕ. Νομίζω ότι δεν μπορεί να είναι πιο σαφής ο νόμος, έτσι. Νομίζω όμως και κάτι άλλο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Το έχουμε κάνει, σου ρωτήρη, όλο αυτό, το πάμε και το φέρνουμε, γιατί απλά δεν θέλουμε να εφαρμοστεί ο νόμος, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Όσον αφορά το θέμα της αποκεντρωμένης, ήμουν από τις πρώτες που πίστευα ότι έπρεπε να καταργηθούν οι αποκεντρωμένες. Όμως, δυστυχώς, σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποκεντρωμένες πρέπει να υφίστανται. Κατά την προσωπική μου, λέω, πάλι, άποψη. Διότι έχουμε δει όλοι μας πολλές παρανομίες ερετών, που αν δεν υπήρχαν οι αποκεντρωμένες, θα συνέχιζαν μια χαρά. Και πάλι να πω, ευτυχώς που υπάρχουν οι αποκεντρωμένες σε θέματα περιβάλλοντος. Θα παρακαλέσω, λοιπόν, να ακολουθούμε τους νόμους ότι λένε και όχι κατά το δοκούν. Και επειδή σε αυτή τη ψηφοφορία και σε αυτό το θέμα του οργανισμού το πάμε και το φέρνουμε και το πάμε και το φέρνουμε γιατί διστάζουμε απλώς να εφαρμόσουμε τους νόμους, εγώ, προσωπικά, θα απέχω της ψηφοφορίας διαμαρτυρώμενη ότι δεν μπορεί να συνεχίζουμε ένα γαϊτανάκι γιατί δεν θέλουμε να εφαρμόσουμε το νόμο. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε, κύριος Κάτσαρης. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Εγώ, δεν ξέρω αν το θυμάστε, εγώ στην συνεδρία σε όπου ψηφίστηκε καταπλαιοψηφία ο οργανισμός δεν ήμουν παρόν. Ήταν μια δευτέρα που δεν μπορούσα από τις αρκετές που έχουν γίνει περιφερειακά συμβούλια. Αλλά αν ήμουν παρόν θα τον καταψήφιζα και εγώ και εδώ θα συμφωνήσω με τον κύριο Περιφεριάρχη. Εγώ θα τον καταψήφιζα όμως από την ακριβώς ανάποδη πλευρά. Ο κύριος Περιφεριάρχης δεν θέλει την αποκεντρωμένη γιατί θέλει να κάνει ό,τι να επιλέγει και να επιλέγει προϊσταμένους όπως θέλει αυτός και μάλιστα δεν είναι πρώτη φορά που ακούει αυτό. Πάρα πολλούς έχει ακουστεί, ειδικά από την τωρινή κυβέρνηση ότι θα έπρεπε να έχει λυμένα τα χέρια της και να επιλέγει όπως θέλει τους προϊσταμένους και τους διευθυντές και τους γενικούς διευθυντές. Αλλά γι' αυτό το λόγο, κύριε Περιφεριάρχη και αγαπητοί συνάδελφοι έχει προνοήσει και οι προηγούμενοι και οι προ-προηγούμενοι και όλες οι κυβερνήσεις, οι οποίες δεν κατάργησαν το κριτήριο της συνέντευξης. Γιατί διαρρυγνίονται τα ημάτια μας όλων εδώ πέρα αφού γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά και κρυβόμαστε όλοι πίσω από το δάχτυλό μας ότι όσα διδακτορικά που είπε η κυρία Λιμπεροπούλου να έχει ο άλλος και τα μεταπτυχιακά, όταν θα πάει και θα έχει 30% στη συνέντευξη βαρύτητα, που δεν το κατάργησε ο ΣΥΡΙΖΑ που τώρα λέει για την αξιοκρατία, θα τον προσπεράσει. Θέλετε να σας πω χαρακτηριστικό παράδειγμα, να σας πω στον οργανισμό που τοποθετήθηκε γενικός διευθυντής κάποιος ο οποίος έλειπε 10 χρόνια από τον οργανισμό και προσπεράσε άλλους με διδακτορικά και με τα μεταπτυχιακά. Να σας πω ποιο ήταν το ατούτου. Ήταν πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ήταν πρώην δήμαρχος της Νέας Δημοκρατίας και ξαφνικά κάποια στιγμή δεν ξαναεκλέχτηκε δήμαρχος δεν βγήκε βουλευτής, γύρισε στην οργανική του θέση στον οργανισμό μας και τοποθετήθηκε τώρα με τις συνεντεύσεις ενώ άλλοι είχαν διατελέσει διευθυντές, γενικοί διευθυντές είχαν μεταπτυχιάει διδακτορικά και περισσότερα με μωρια κλπ. Βγήκε αυτός. Με τι? Πώς προσπεράς τους άλλους? Με τις συνέντευσες. Μην τρελαθούμε λοιπόν εδώ πέρα και σκοτωθούμε αν θα πρέπει να είναι ΠΙΤΕ ή ΠΙΚΕΤΕ είναι δεδομένο, είναι πάρα πολύ καλά τεκμηριωμένο και άμα ψάξουμε θα βρούμε άπειρα παραδείγματα ότι όποιος διοικεί, κύριε Νίκα, δεν έχει ανάγκη να του πει ή να μην του πει η αποκεντρωμένη βάζει την επιτροπή που θέλει, βάζει στη συνέντευση τις μαθμολογίες που θέλει και επιλέγει με τη συνέντευξη αυτών που θέλει και έχει και την επίβαση της νομιμότας. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω από όλη αυτή τη συζήτηση συμφωνώ απόλυτα με την εισήγηση του σύντροφου Κελάρη ότι δεν είναι ο οργανισμός αυτός που θα μπορούσε να στηρίξει και να υποστηρίξει την περιφέρεια και τις διοικίες της αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σκοτωνόμαστε έρχεται πέντε έξι εφτά φορές αυτό το θέμα και πάει και έρχεται με τους ενελήψει και όχι ελήψει και τα λοιπά. Δεν θέλω να επαναλάβω όλα όσα είπε ο κύριος ο σύντροφος Κελάρης στην εισήγηση του, συμφωνώ απόλυτα με αυτά που είπε και για αυτούς τους λόγους και αν ήμουν και στην πρώτη συζήτηση του οργανισμού της περιφέρειας θα το είχα καταψηφίσει άρα και για αυτούς τους λόγους το καταψηφίζω. Πιστεύω να προχωρήσουμε να συζητήσουμε για κάποια άλλα θέματα και να συζητήσουμε. Λοιπόν, νομίζω ότι έκλεισε ο κύκλος. Υπάρχει κάποιος για να τελειώνουμε να μπούμε στη ψιωβωρία μιας και το έχουμε εξαντλήσει το δέμο. Θέλετε να γραφτούμε ομιλητές. Κυρία Νικολάκου, να πάμε σε μια δευτερολογία δίλεπτη και να τελειώνουμε. Αφού μιλήσω αντιπεριφεριάρχεις πρώτα. Όχι, όχι. Όχι, σηκώ τη χέρι σου. Εμείς θέλουμε να το αποθετηθούμε τη λεπράδα. Ωραία, μην ακούσω μετά λοιπόν. Το λέω τώρα όχι και δεν είναι απειλή αυτό. Ο καθένας παίρνει τις ευθύνες του. Έτσι μπράβο. Μην ακούσω μετά ότι δεν θέλουμε να συζητήσουμε για νόμους για τον εκλογικό νέο και τα λοιπά. Πάμε ανοίγει κατάλογος ομιλητών. Παρακαλώ, οι πόλοι πες παρατάξεις τουλάχιστον. Αν συμφωνούνε, μην γράψουν ομιλητές. Ας κάνουμε τις υπόλοιπες παρατάξεις. Λοιπόν, είναι ο κύριος Στατούλις. Ο κύριος Γιανακούρας και ο κύριος Δρουμελιώτης. Και ο κύριος Πετρίτσις είναι. Και ο κύριος Πετρίτσις. Ναι. Και η κυρία Μπούζα. Όχι κυρία Μπούζα. Η κυρία Μπούζα δεν θέλει. Ο κύριος Πετρίτσις. Ωραία, ο κύριος Στατούλις έχει το λόγο. Λοιπόν, με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθώ την συζήτηση. Θεωρώ ότι διακρίνω μια έλλειψη υπεύθυνης πολιτικής τάσης και πολιτικής αντίληψης πάνω σε ένα θέμα που κυρίως θα έπρεπε να είμαστε πάρα πολύ ευαίσθητοι. Και εξηγούμε. Ακούω την άποψη να καταβληθεί η αποκεντρωμένη. Δεν καταλαβαίνω τι θέλει να πει ο ποιητής. Η αποκεντρωμένη δεν έχει καμία σχέση με το μοντέλο του θεσμού της περιφερειακής αρχής ούτε της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι αποκεντρωμένες διοικήσεις σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο είναι αποτελέσματα μιας πολιτικής αποσυγκέντρωσης του κράτους. Δηλαδή, πολλές υπηρεσίες και αρμοδιότητες που υπάρχουν στα κεντρικά υπουργεία, στην κεντρική κυβέρνηση αποσυγκεντρώνονται σε επίπεδο περιφερειακό. Αυτή είναι η αυτοδιοίκησης. Θέλω επίσης να τονίσω ότι εξ αρχής εμείς πρωτοφέραμε στην ΕΛΠΕ το θέμα της μίωσης των αρμοδιοτήτων και την όχι επικάλυψη των αρμοδιοτήτων μεταξύ εμάς που στηρίζαμε την αυτονομία και τον ανεξάρτητο ρόλο του θεσμού της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, έτσι όπως προεβλεπόταν από τη μεγαλύτερη μεταρρύπηση που έγινε ποτέ στον τόπο μας από τον Καλλικράτη και μετά από τον Κλεισθένη. Και ασφαλώς υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα. Η κυβέρνηση που στην αρχή είχε συμφωνήσει σε μια λογική ουσιαστικά αφανισμού και κατάργησης της αυτοδιοίκησης της αποκεκομένης διοίκησης, κατάλαβε ότι υπάρχουν συνταγματικά ζητήματα και συνταγματικά προβλήματα και τα οποία προσπαθεί τώρα να τα φέρει σε μία τάξη. Από συγκέπτωση λοιπόν η αποκεκομένη διοίκησης, κανένας δεν θέλει να καταγγηθεί αυτή η έπριθμη λειτουργία του θεσμού της αποκεκομένης διοίκησης. Απλώς απαιτούμε. Απαιτούμε. Αλλά τι απαιτούμε, από ποια κυβέρνηση απαιτούμε. Άκουσα προηγούμενα τον έφημο λόγο που είναι πάρα πολύ σωστός ότι χωρίς τη δημοκρατία, χωρίς την βαθιά μας πίστη στη δημοκρατία δεν μπορεί κανένας θεσμός να βελτιωθεί. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί καμία κρίσης. Αποτελεί μεγάλη ουτοπία και μεγάλο ψέμα. Να θεωρούμε ότι με τον αυταρχισμό, με την πλήνη απορρίθμιση και την αποδόμηση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης... Κύριε Τατούλη, συγγνώμη, συγγνώμη. Ο χρόνος έχει τελειώσει, έχετε 30 δεύτερα. Έχετε πλήθει εξατλείς 30 κι άλλα 30. Τελειώνουν σε 30 δευτερόδευτα. Για να πω την τελευταία κουβέντα. Δεν κατάλαβα ποιος μπορεί αυτή τη στιγμή να θεωρεί τον εαυτό του αυτοκράπορα. Άκουσα και τον κύριο Δέδε, ο οποίος, δεν ξέρω, παραβέκτηκε ότι η κρίση στην ομιμότητα σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει έλεγχος της νομιμότητας των αποφάσεων όλων των θεσμών από ανεξάδικτο ελεγχτή της νομιμότητας. Αυτό είναι μία βαθύτατη μαχαιριά στο κορμό της διαφάνειας και της πλήρους ρυθμικής νομοθετικής διακίνησης των αυτοδιοικτικών θεσμών. Τελειώσατε κύριε Τατώλη, ευχαριστούμε. Ο κύριος Γιανακούρας. Άκουσα με προσοχή την εισηγή της κυρίας Νικολάκου αλλά και της πλειοξηφίας σχεδόν της αντιπολίτευσης των επικεφαλείς και βλέπω ότι σχεδόν ταυτίζονται στο θέμα ότι υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Υπάρχει πρόβλημα νομιμότητος. Άκουσα από την άλλη μεριά τον κύριο Νίκα να λέει ότι να καταρκηθεί από κεντροβέλη δίκης. Δεν είναι το ζητούμενο αυτό κύριε Νίκα μου αυτή τη στιγμή. Όπως είπε ο κ. Στατούλης, από το 2012 η προηγούμενη περιφερειακή αρχή είχε βάλει θέμα για μείωση αρμοδιωτικών της αποκεντρωμένης περιφέρειας και μεταφοράς στην ερετή περιφέρεια. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Τ' αντίθετο πολλές αρμοδιώτητες της ερετής πήγανε στην αποκεντρωμένη στην κεντρική διοίκηση. Άρα λοιπόν αυτή τη στιγμή το ζητούμενο δεν είναι αποκεντρωμένη ή όχι. Είναι νομιμότητα ή όχι. Δηλαδή τι ζητάμε, να μην γύρετε έλεγχος. Δηλαδή μου θύμισε τον Ερήχο τον 7ο κ. Γίκας ότι εγώ είμαι εδώ, δεν υπάρχει άλλος. Και εγώ είμαι το κράτος, όπως λέγεται ο Ερήχος. Δεν είσαι το κράτος, κ. Γίκα. Οφείλετε να εφαρμόσετε τους νόμους. Αντί να κάνετε έργο, θέλετε να ονομοθετήσετε. Τότε πρέπει να πάτε στην κεντρική πολιτική σκηνή. Δεν έχετε λόγο στην περιφέρεια. Και σας λέγω ότι κοιτάξτε κύριοι, θα υπάρχει πάλι ακείρωση. Συνεχίστε, περιμένετε και να εμένετε στην απόψη σας να πάμε σήμερα. Θα καθυστερίσουμε πάλι. Θα πάει πάλι πίσω ο οργανισμός. Και αντί να κάψουμε όλοι μαζί, όπως ακούστηκε από τους ομιλητές, να βρούμε μία λύση, μία λύση, του να δείτε προχωράτε, πάλι σε εσφαρμένη κίνηση, να πάει πάλι στην αποκεντρωμένη, να έρθει πάλι πίσω. Επίσης, έπρεπε να φωνάξετε τη διευκαινική διευθύντρια, τους συλλόγους εργαζομένων, το υιογραφείο προσωπικού, να ρωτήσετε τι θα παρατάξεις όλες, και να βγει ένα ρεζουμέ, ένα ζουμί, το οποίο να πάει στην αποκεντρωμένη και να τελειώσει με το θέμα αυτό. Μην μολοδέρνουμε. Πάμε και ερχόμαστε. Για τον Λουδοβίκο είχατε να πω, ο μεγάλος Λουδοβίκος 10% που ξέρετε το τέλος του μετά, νομίζω έτσι αισθάνεται η Κυριαννίκα. Κυριαννίκα χρειάζεται έργο όπως είπα και όχι συναντήσεις. Όπως είπατε πήγατε σε μια συναντήσει, έχω χορτάσει 100 συναντήσεις και συναντήσεις. Ουσία δεν βλέπουμε και η ουσία είναι να τελειώσουμε το συστομότερο με το θέμα αυτό, που ασταλανίζει τόσο καιρό και βλέπω ασταλανίζει και στο μέλλον αρκετούς μήνες ακόμα. Ευχαριστώ. Κυριαννίκος 10% που ξέρετε το τέλος του μετά, νομίζω έτσι αισθάνεται η Κυριαννίκα χρειάζεται η Κυριαννίκα χρειάζεται έργο όπως είπα και όχι συναντήσεις. Όπως είπα πήγατε σε μια συναντήσει, έχω χορτάσει 100 συναντήσεις και συναντήσεις. Ουσία δεν βλέπουμε και η ουσία είναι να τελειώσουμε το συστομότερο με το θέμα αυτό, όπως είπα πήγατε σε μια συναντήσει, έχω χορτάσει 100 συναντήσεις και συναντήσεις. Ουσία δεν βλέπουμε και η ουσία είναι να τελειώσουμε το συστομότερο με το θέμα αυτό, όπως είπα πήγατε σε μια συναντήσει, έχω χορτάσει 100 συναντήσεις και συναντήσεις. Όπως είπα πήγατε σε μια συναντήσει, έχω χορτάσει 100 συναντήσεις και συναντήσεις. Ουσία δεν βλέπουμε και η ουσία είναι να τελειώσουμε το συστομότερο με το θέμα αυτό, όπως είπα πήγατε σε μια συναντήσει, έχω χορτάσει 100 συναντήσεις και συναντήσεις. Ουσία δεν βλέπουμε και η ουσία είναι να τελειώσουμε το συστομότερο με το θέμα αυτό, όπως είπα πήγατε σε μια συναντήσει, έχω χορτάσει 100 συναντήσεις και συναντήσεις. Ουσία δεν βλέπουμε και η ουσία είναι να τελειώσουμε το συστομότερο με το θέμα αυτό, όπως είπα πήγατε σε μια συναντήσεις και συναντήσεις. Είπαμε ότι η αποκελειωμένη δεν έχει καταγηθεί. Κι αν κάνουμε λαδεφέρα δεν έχει καταγηθεί και περνάνε όλα από την αποκελειωμένη. Και στην προκειμένη περίπτωση δεν εκκρίθηκε. Υπάρχουν παρατηρήσεις. Το διαβάσαμε, το ξέρουμε όλοι. Πιστεύουμε στη δημοκρατία και στη διαφάνεια. Και στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει ούτε δημοκρατία ούτε διαφάνεια. Δεν μας πείθεται. Δεν μας πείθεται και δηλαδή ότι ενώ τον είχα δεν πρέπει να χαμάει. Για το μόνο που μας πείθεται είναι ότι δεν πρέπει να χαμάει. Μόνο για αυτό. Και θα ρωτήσω κάτι. Γιατί δεν παραδέχεστε τα λάθη σας. Αφού εφαρμόζεται η απόφαση από την αποκελειωμένη και την απόφαση του ΣΤΕΤ, γιατί άλλη και φαίνεται το έγγραφο προσέγγισης. Αφού εφαρμόζεται την απόφαση της αμεριοδομής και εφαρμόζεται την απόφαση του ΣΤΕΤ, εσείς εδώ γιατί το φαίνεται η έγγραφης. Ρωτάω όλα, δεν ξέρω. Δεν υπάρχει κανένας λόγο να το φαίνεται αυτό να το εγκλείνουμε εμείς. Που έχει περάσει. Βέβαια, καλώς. Αυτό ρωτάω. Φερασμένα από το ΣΤΕΤ και από την αποκελειωμένη και εσείς το φαίνεται να το εγκλείνουμε. Λοιπόν, για να τελειώσουμε, το γνωρίζουμε ότι κάποιο λάθος έχει φάβο, κάτι παίζεται πρισσότερο λάθος. Εγώ όπως το βρήκα, είμαι αρνητικός και το καταγγέλλω. Και καταγγέλλω γενικότερα την όλη συμπεριφορά σας. Ο κύριος Πετρίτσις. Μπορώ με? Ναι, ναι. Κατ' αρχή, κύριε Ευρώ, δεν θέλω να πω σε εσάς μια παρατήρηση. Όταν ξεκινάνε τα θέματα και θέλουν να τοποθετηθούν οι ομιλητές. Δεν είναι με αυτό το ύφος, εγώ θα προχωρήσω οι διαδικασίες. Εάν είναι μέσα στον κανονισμό και επιβάλλεται να τηρηθεί ο κανονισμός, αν θέλουμε να είμαστε σωστοί σε όλα. Δεύτερον, δεν είχα σκοπό να μιλήσω, αλλά πραγματικά με εξέτριξε, θα έλεγα για μια ακόμα φορά αρνητικά ο κύριος Περειφεριάκης. Πραγματικά, δεν μπορώ να κατανοήσω ότι μια απαξίωση στην αποκεντρωμένη στους νόμους του κράτους. Όταν ο ίδιος Πολάκης έχει το ρητό ο νόμος με αυτό το ύφος. Έρχεται τώρα και απαξιώνει παραδειγματικά την αποκεντρωμένη διοίκηση για κάποιες και οι ενπέλλες. Συζητήσαμε, ναι, ναι, ναι. Αυτά είναι στο μέλλον. Σήμερα, είτε το θέλουμε, είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει, υπάρχει ο έλεγχος της αποκεντρωμένης. Θα πρέπει να υπακούσουμε σε αυτή τη διαδικασία. Δεν είναι αλλακάρτο νόμος, δεν είναι κατατοδοχούν. Εμείς, εσείς, πανηγυρίζατε ότι ψηφίσατε τον προϋπολογισμό και την αναμόρφωση με την εκκύλειο του Υπουργείου. Ξαφνικά ο νόμος της αποκεντρωμένης έγινε απαξιωτικός, δηλαδή όπου δεν μας ειφέρει, είναι κακός ο νόμος. Δεύτερον, εσείς, τουλάχιστον μετά που, θα έλεγα, κάποιες ύτες που είχε τυπάθει από τις αποφάσεις στην αποκεντρωμένη, όσον αφορά τις αποσπάσεις υπαλλήλων που κάνατε, θα έπρεπε να έχετε πιο σαιμνό λόγο στον κύριο Περιφεριάχη, μιλάω, και γιατί εμείς και η κυρία Νικολάκου δεν είδα ποτέ να εξώνει τον τόλο της φωνήσεως, ούτε έχουμε επιδηλώσει ότι τα ξέρουμε όλα. Εμείς, όμως, μια πορεία εννέα χρόνων, και το έχω διαπιστώσει αυτό, κύριε Πρόεδρε, και στην οικονομική, όταν θέλουμε να συμβάλλουμε σε κάποια θέματα της σημεριστίας διάταξης και λέμε την απόψή μας, γινόμαστε οι κακοί. Πέφτουν οι αποφάσεις αυτές και βγαίνουμε δικαιωμένοι, εμείς, όμως, τότε μας βγάζουν στα κάγκελα και μας δίνει ο Πετρίτσις, η Νικολάκου, ο Τατούλης, δεν θέλει το καλό της περιφέρειας. Άρα, δηλαδή, ή θα είμαστε με την ομότα σε όλα, ή δεν θα την επιδιώχουμε άλλα κά. Αλλά θα έλεγα και κάτι άλλο, γιατί ο κύριος Περιφεριάχης δεν έχει ανακαλέσει την άποψή του παλιά που είχε πει για το συγκεκριμένο θέμα, την απαξίωση, τότε που είχε πει ότι ξέρω εγώ, λέει, τι είπε, τι είδε, μεταπτυχιακά και διδακτορικά εξαγοράζονται. Αυτό παρακαλώ πολύ να το ανακαλέσεις έστω και τώρα, γιατί είναι πραγματικά μια απαξίωση ανθρώπους που αγωνίζονται πραγματικά με κόπο να τελειώσουν ένα μεταπτυχιακό ή ένα διδακτορικό, όχι μόνο για να έχουν μια πρόσβαση καλύτερη στην αγορά, αλλά να έχουν και ένα δικαίωμα παραπάνω στη γνώση. Ευχαριστώ πολύ, είμαστε ανοιητικοί στην τοποθέτηση, στην εισήγησή σας. Θέλω μόνο να πω τρία πράγματα σχετικά με το τι ακούστηκε. Πρώτον, η πρόσκληση για το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει σταλεί 11 Δευτερό 2021. Είναι προφανές ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα για το αν ο τίτλος είναι επαρκής ή μη επαρκής το έργο το οποίο συζητάμε. Επίσης, διαβάζω το έγγραφο της αποκεντρωμένης με το οποίο δεν εγκρίθηκε η απόφαση του 248 του 2020 και λέει ότι δεν είναι δυνατή έκδοση από την υπηρεσία ενός πράξης έγκρισης διότι τα άρθρα 38 έως 40 αυτού με τίτλους τάδε και τάδε καθώς δεν είναι σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας καθώς και με τα διαλαμβανόμενα στην τάδε εγκύκλιο. Εξηγώ λοιπόν ότι η αποκεντρωμένη με το έγγραφο της του Σεπτεμβρίου του 2020 στέκεται μόνο στα άρθρα 38 έως 40 αυτά τα οποία τροποποιούμε με τη σημερινή εισήγηση. Είπε ο κ. Κελάρης ότι θα έπρεπε να δίνεται σε όλους η δυνατότητα ανέληξης. Προφανώς δεν μπορούμε να στερίσουμε σε κανέναν τη δυνατότητα ανέληξης αλλά δυστυχώς ο νόμος είναι αυτός ο οποίος λέει ότι δεν μπορεί οριζοντίως να καταργείται το προβάδισμα σε σχέση με το τι ορίζεται από τη νομοθεσία. Προφανώς και δεν επιδιώκουμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, είπε ο κ. Πετράκος διότι αν επιδιώκαμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε δεν θα τροποποιούσαμε την απόφαση η οποία έχει ληφθεί την 248 του 2020. Αντιθέτως αντιμετωπίζουμε τα θέματα που επέθυσαν, αντιμετωπίζουμε το παράδειγμα που έθεσε η κ. Λιμπεροπούλου διότι αυτό επιδιώκουμε. Να μην γίνει μια οριζόντια κατάρριξη της δυνατότητας των ΤΕ να μπορούν να ανεληχθούν αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε και οριζόντια να καταργήσουμε το προβάδισμα των ΠΕ εκεί που υπάρχει δεδομένου ότι ο υπαλληλικός κώδικας που καθορίζει το προβάδισμα υπερισχύει ούτως ή αλλιώς. Προφανώς αν λες ότι κάποιο λάκο έχει φάβα θα πρέπει να τον έχεις αντοπίσει κιόλας. Δεν έχει κανένα ανόημα να λες υποθέτω κάτι χωρίς να έχεις ένα παράδειγμα να αναφέρεις και βεβαίως θα συμφωνήσω με τον κ. Πετρίτσι που λέει ότι υπάρχει έλεγχος και πρέπει να υπακούσουμε. Αυτό κάνουμε. Σ' αυτό που έθεσε η αποκεντρωμένη ότι χωλένουν τα άρθρα 38 έως 40 της απόφασης 248 του 2020, υπακούμε, εφαρμόζουμε την απόφαση Συβουλίου Επικρατίας και την εγκύκλειο Γεροβασίλη, αυτή είναι η εγκύκλειο του 2018 και λύνουμε τα προβλήματα εκείνα σε συνάφεια με την από όλους διατυπωμένη άποψη ότι προφανώς μπορούν και η ΤΕ να προηγούνται τον ΠΕ αν δεν μπορεί να γίνεται παντού. Η δε τεκμηρίωση είναι σαφέστατη και είναι σαφές ότι αναφέρεται σε όλες τις περιπτώσεις εκεί που καταργείται το προβάδισμα και είναι η παράγραφη 8 έως και 11 της Αισήγησης Εκτελεστικής Επιτροπής όπου αναλυτικά αναφέρονται οι λόγοι που σε κάθε περίπτωση καταργείται το προβάδισμα των ΠΕ ψηλών και των ΤΕ ψηλών. Λοιπόν, εφόσον ο περιφερειάκης δεν θα... Θα πω δύο κουβέντες κύριε Πρόεδρε. Νομίζω ότι όλο το σώμα συμφωνεί ότι τους σέβομαι τους ομιλητές και προσέχω πάντοτε το χρόνο. Λοιπόν, να πω ένα κακό νέο κατόπιν ομόφωνης σήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19 η ΜΕΝ Περιφερειακή Νότα Αρκαδίας εντάσσεται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου ο δε Δήμος Ναφιών εντάσσεται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου του χάτη υγειονομικούς ασφάλειας της χώρας. Λοιπόν, και όλα τα σχετικά με τις κοκκινισμένες περιοχές από αύριο lockdown μέχρι τη Δευτέρα 1η-3η που ευχόμαστε να λύξει αυτή η ιστορία. Ομόφωνη απόφαση της αρμοδίας της Επιτροπής. Να σας πω και κάτι άλλο, ότι συζητείτε ήδη στη Μουλή ο 44-12 καταργείται επιτέλους. Προβλέπω ότι ίσως ένα από τα σημαντικότερα θέματα της συζήτησης να είναι οι αναθέσεις αλλά θα βρούμε τον τρόπο εδώ, ενισχυμένο σας βεβαιώνω, ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίες συζητήσεις. Πάντως είναι ένα καλό νέο, είχαμε ταλαιπωρηθεί όλοι οι αυτοδιοικητικοί και οι δήμοι και οι περιφέρειες διαχρονικά με τον Όμο 44-12 και τις περίφημες επιτροπές ίσως και μέση βδομάδα να έχει καταργηθεί. Για τα θέματα τα οποία είπατε κατ' αρχήν θέλω να εκφράσω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για τις παρατάξεις και τους συναδέλφους εκείνους, οι οποίοι υπερβαίνοντας και τα όποια συρματοπλέγματα ιδεολογικά ή πολιτικά προσπαθούν να εξευρεθεί ο κοινός τόπος, να υπερεθούν τα συμφέροντα των πολιτών και να περνούν αποφάσεις από ένα συμβούλιο το οποίο έχει τις δυσκολίες των συμβουλίων της απλής αλληλογικής. Αυτό το αναγκωρίζουμε και ευχαριστούμε γι' αυτό. Τώρα για την κουβέντα θέλω να πω ότι εγώ ποτέ δεν έχω κακολογήσει δεν έχω επιτεπεί σε κανέναν από σας. Εκφράζω πάντοτε με θάρρος την αλήθεια τις πολιτικές και ιδεολογικές μου απόψεις αλλά ποτέ δεν έχω καταφερθεί με χαρακτηρισμούς υποτιμητικούς όπως ακούω από στελέχη της προηγούμενης περιφερειακής αρχής εναντίον μου. Επάση περίπτωση αυτά εμένα δεν με εμποδίζουν, δεν μου δημιουργούν πρόβλημα να ξέρετε, είμαι πολύ παλιός πλέον, όλα αυτά να ταξιολογώ και να τα αντιμετωπίζω. Λοιπόν ακούστε, λέει να καταρκηθεί αποκεντρωμένη. Δεν ξέρω αν τη θεωρείται βακτηρία, νομιμότητας ή κάτι άλλο, φαντάζομαι νομιμότητας, αλλά να ξέρετε ότι ομοφόνος η Ένωση Περιφεριών σήμερα, ομοφόνος η Ένωση των Δήμων, η Κεντρική Ένωση των Δήμων, συντάσσεται υπέρ της κατάργησης αυτού του άχρηστοου θεσμού και έπρεπε να έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια. Φυσικά δεν μπορεί παρά να παραμείνει στην εποπτεία και στον έλεγχο του κράτους οτιδήποτε γράφει το Σύνταγμα ότι πρέπει να είναι στον έλεγχο του κράτους. Να παραμείνει. Δεν έχουμε καμία αντίθεση. Αλλά αυτή τη στιγμή απασχολούνται εκεί εκατοντάδες υπάλληλοι που σε κάποιες υπέρσεις δεν ξέρω το τι κάνουν ακριβώς. Και ζητούμε μεταξύ των άλλων τη μεταφορά αυτών των υπαλλήλων στις περιφέρειες. Και αυτό διαχρονικά. Δηλαδή κάποιες αγορεύσεις ουσιαστικά πηγαίνουν απέναντι και στις επικαιροποιημένες θέσεις των συλλογικών μας οργάνων. Κάποιος συνάδελφος είπε αποκεντρώνεται το κράτος με την αποκεντρωμένη. Αλήθεια. Ξέρετε τι έγινε. Κάθε υπουργείο έχει αποκεντρωμένη υπηρεσία. Να σας πω για το Υπουργείο Εργασίας. Να σας πω για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όλα τα υπουργεία έχουν αποκεντρωμένες υπηρεσίες. Γιατί το Υπουργείο Υποδομών δεν έχει. Τι τη θέλει αυτή την υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας για τα έκφραχτα φαινόμενα του σεισμού και όλα αυτά. Λοιπόν, εντάξει αυτά τα οποία λέω μπορεί να είναι και αντιδημοτικά. Είναι καλά να υπάρχουν αυτές οι υπηρεσίες εκεί για τους υπαλλήλους καλά αλλά το τι κάνουν ακριβώς πρέπει να αξιολογηθεί. Λοιπόν, για τον έλεγχο της νομιμότητας. Για τον έλεγχο της νομιμότητας είναι οι ανεξάρτητες αρχές, είναι ο συντονιστής, είναι τα δικαστήρια. Πόσοι πρέπει να είναι για τον έλεγχο της νομιμότητας και μάλιστα οι δικοί, οι δικοί πάνω στην ερμηνεία των νόμων. Λοιπόν, όσον αφορά τα θέματα για τα μεταπτυχιακά τα οποία μου λέτε επειδή όλοι μας έχουμε περάσει από πανεπιστήμια, από ΤΕΙ, επασφεπτώσει από διάφορα ιδρύματα, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι στην εποχή μας το πτυχίο, το οποίο μπορεί να το λάβεις από διάφορες χώρες, από άλλες εύκολα, από άλλες δύσκολα, εγώ τα παρακολουθώ τα θέματα αυτά. Είμαι βέβαιος, τα παρακολουθείτε και εσείς με τα παιδιά μας. Υπάρχουν δυνατότητες αυτή τη στιγμή διά λιλογραφίας να αποκτήσεις και από τις πιο απίθανες χώρες διάφορα πτυχία. Έτσι είναι, έτσι είναι. Κάποιοι ακολουθούν, δεν ακολουθούν τον δρόμο των παιδιών οι οποίοι αγωνίζονται, περνούν από διαδικασία εξετάσεων και φέρνουν τα αποτελέσματα τα οποία φέρνουν. Λέγω λοιπόν το εξής, προφανώς συμφωνώ ότι πάντοτε κερδίζεις κάτι πολύ ή λίγο με όλα αυτά, αλλά πρέπει να πάμε σε μια αντικειμενική αξιολόγηση να δούμε δηλαδή την προσφορά του υπαλληλού μέσα στην υπερεσία, αυτή να αξιολογείται, αν δεν πρέπει να υπάρχει συνέντευξη να μην υπάρχει και από εκεί να στελεχώνουμε την ενεργεία. Έχω πει αρκετές φορές και στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι ο Μέιτζορ, ένας από τους μεγαλύτερους πρωθυπουργούς της Αγγλίας, τους σημαντικότερους, δεν είχε καν πτυχίο. Αυτό είναι μια ακραία περίπτωση, δεν υποβαθμίζουμε πανεπιστήμια η πτυχία αλλά λέμε και κάποιος απόφυτος λυκείου μπορεί να είναι τόσο ικανός. Έχω συναντήσει εγώ στη σταδιοδρομία μου τέτοιους ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να αναλάβουν διοικητικό και ηγετικό ρόλο. Δεν υποβαθμίζουμε πανεπιστήμια ή την αξία τους, αλλίμονο. Τώρα με τον κ. Γιανακούρα μου λέει, έχει μια επιθετική συμπεριφορά απέναντί μου, δεν θέλω καν ούτε να την σχολιάσω. Νομίζω όμως ότι έχει άδικο να μου επιτήθετε γιατί εγώ πάντοτε τον προσεγγίζω με πολύ ευγένεια και με πολλή εκτίμηση, σας βεβαιώνω. Αν το ψηφίσετε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί θα δώσετε μία διέξοδο σε ζητήματα όπως είναι η παιδεία, όπως είναι ο πολιτισμός, όπως είναι η ΕΒ, οι έγγελς βελτιώσεις όπου έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα, όπως είναι το μάσμα των οχημάτων κάτω από μία ενιαία δίκηση όπου εκεί πρέπει να είναι προηστάμενος οδηγός, προφανώς, ο οποίος ξέρει όλα αυτά τα ζητήματα και θα βελτιώσετε με την απόφαση αυτή εάν τη λάβετε τη λειτουργία των υπηρεσιών. Εντάξει, κι αν το κάνετε, σας ευχαριστώ και πάλι. Ρε φίλοι, προχωράμε στη ψηφοφορία. Ο κύριος Δέδας. Μια ερώτηση, την εξέφρασα και με την τοποθέτησή μου. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να την απαντήσω ο κύριος Λαμπρόπολος, ο κύριος Περιφεριάρχης. Στο έγγραφο της αποκεντρωμένης αλλά και στη φιλοσοφία της εγγελίου είπα ότι είναι κατά οργανική μοναδά να γίνεται η δική αιτιολόγηση. Μήπως πρέπει, δεν ξέρω αν θα πάει έτσι όπως είναι η σήγηση της εκτελεστικής επιτροπής, αλλά μήπως χρειάζεται κατά τμήμα ή κατά διεύθυνση εκεί που υπάρχει το όχι χωρίς πρόκριμα να υπάρξει η δική αιτιολόγηση. Ρωτάω. Απάντηση. Εγώ αυτό έχω καταλάβει ότι πρέπει να υπάρξει. Κύριε Δέδας, εγώ βλέπω ότι λέει, τώρα να το βρω εύκολα, ότι η αιτιολόγηση πρέπει να υπάρχει στο σώμα της πράξης. Να το βρω και να σας το διαβάσω κιόλας. Η αξιοποίηση εξαιρετικής διατύπωσης του άρθρου 97 δεν μπορεί να γίνεται αδιακρίτως και χωρίς τεκμηρίωση η οποία θα προκύπτει είτε από το σώμα της πράξης είτε από τα σταθεία του φαγγέλου. Εκτιμώ ότι αυτό σημαίνει, εκτιμώ λέω ξανά, ότι αυτό σημαίνει ότι όταν είναι ενσωματιωμένη τεκμηρίωση στην πράξη, δηλαδή στην απόφασή μας, είναι επαρχές. Τώρα, εάν θα έπρεπε η τεκμηρίωση, δηλαδή αυτές οι τρεις παράγραφοι να επαναλαμβάνονται σε κάθε πλευρά δίπλα, γιατί γι' αυτό, από τι καταλαβαίνω, μιλάτε, είναι μόνον τυπικό εκτιμώ. Όχι κατά περίπτωση, δηλαδή όταν... Κύριε Δέδε, μπορεί να γυρίσει πάλι, εδώ είμαστε. Εδώ είμαστε. Εγώ θεωρώ βασικό δικαίωμα ενός συλλογικού οργάνου, βασικό δικαίωμα ενός συλλογικού οργάνου να ψηφίζει το καταστατικό του κάτι. Έχουνε ασχοληθεί πέντε νομικοί ήδη με το θέμα αυτό. Δεν ξέρω από την αποκεντρωμένη πόση νομική έχει για να ασχοληθούν. Η κυρία Νικολάκου έχει ζητήσει τι θέλει, αιτιολόγηση ψήφου. Εντός ολίγων ημερών, η Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας και η Έδρα θα έχει δύο δικηγόρους, όπως ξέρετε, αν δεν το ξέρετε, πέρασαν από τη διαδικασία την προβλεπόμενη από τον νόμο και θα είναι με πλήρη απασχόληση. Οι οποίοι θα κρίζονται όλα τα θέματα. Κυρία Νικολάκου. Θέλουμε να δευτερολογίσουμε και να πούμε την ψήφο μας, κύριε Πρόεδρε. Ναι, δύο λεπτά ακριβώς. Ναι, ναι. Λοιπόν, θα προσπαθήσω μέσα σε δύο λεπτά. Καταρχήν θέλω να πω στον κύριο Περιφερειακή ότι στο χρωματισμό της φωνής προσπαθώ να τον μιληθώ. Γιατί το κάνει με πολύ επιτυχία. Θα πάω καλά από ότι κατάλαβα σήμερα, αφού με παρακολουθούσε και το κατάλαβε. Τώρα, θέλω να πω δύο λόγια για τη δικαιολόγηση της ψήφου μας. Κάναμε κάθε προσπάθεια να σας πείσουμε ότι αυτό που θέλουμε είναι να είναι νόμιμη η σημερινή απόφασή μας και να μην έρθει πάλι έγγραφο το οποίο θα λέει ότι δεν εγκρίνεται. Ευχαριστώ τον κύριο Λαμπρόπιλο, ο οποίος με επιβεβαίωσε πλήρως. Πρώτον, πώς με επιβεβαίωσε. Διάβασε ένα έγγραφο του Σεβτέμβρη του 20, που δεν το έχουμε εμείς στα χέρια μας, που λέει δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην έγκριση γι' αυτούς και γι' αυτούς τους λόγους των δυο άθλων. Ποια έγκριση δεν μπορούμε να προχωρήσουμε της περιβόλητης απόφασης που λέτε στην εκτελεστική επιτροπή ότι δύθεν με τη 248 του 20 ψηφίστηκε η τροποποίηση. Δεν ψηφίστηκε γιατί δεν εγκρίνθηκε και ό,τι δεν έχει την έγκριση νομιμότητας δεν μπορούμε να πούμε ποτέ ότι ισχύει. Επιμένουμε ό,τι. Πρέπει να λυθούν θέματα και αυτά για τους οδηγούς και χαίρομαι πάρα πολύ που άκουσα για τους δυο νομικούς στην Αρκαδία. Κύριε Περιφερειάρχα, θα ήθελα να μάθω ποιοι είναι αυτοί οι πέντε νομικοί γιατί από τη διάρκεια συδηλίκησης και το κτήμα προσωπικού που προσπάθησαν ενημεροφός στην Περιφέρεια, δεν είχαν γνώση. Ξάχνε λοιπόν να βρω ποιοι είναι οι πέντε νομικοί οι οποίοι σας είπαν ότι ένας οργανισμός που δεν έχει περάσει ποτέ ως τροποποίηση μπορεί να έρθει με το τίτλο «Προσέξτε, το θέμα που λέει…» Ο χρόνος τελείωσε, κυρία Νικολάκου. Μισό λεπτά, κύριε Περιφερειάρχα. Το θέμα της πρόσωψης της λέει… Όχι, το χρόνο, δίνα με συγχωρείς. Σου είπα δύο λεπτά, εντάξει. Δώσε μου ένα λεπτό να ολοκληρώσω τη φράση μου. Λέω λοιπόν ότι ενώ η Εκτελεστική Επιτροπή σηφίζει με σωστό τίτλο «Τροποποίηση του Ισχύοντος ο ΑΕΙ», πάει να αποκαταστήσει το μεγάλο λάθος του τίτλου, ο τίτλος που έχετε είναι λαμβασμένος έτσι κι αλλιώς, δεν τεκμηλιώνεται να τα ελεύθεται και σας λέω όχι, αυτή η απόφαση αν καρφεί, δεν υπάρξει καμία περίπτωση να είναι νόμιζη. Ωραία, ευχαριστούμε. Λοιπόν, προχωράμε στην ψήφιση. Λαμπρόπουλος. Ναι. Μαλτέζος. Ναι. Μάλιστα, μάλιστα, μάλιστα. Γιωλής. Ανοίξτε τα μικρότετρα. Ναι, παρόν, παρόν, εδώ είμαι, πρόεδρε. Όχι, παρόν, ναι. Βερούτης. Ναι. Αναστασσόπουλος. Ναι. Σκατζός. Ναι. Γούνις. Όχι. Γούνις. Όχι. Όχι. Καπέλιος. Ανοιχτά τα μικρόφωνα, παρακαλώ. Καπέλιος. Ναι, ναι. Ναι. Τσουκαλάς. Ναι, πρόεδρε. Ναι. Βιτινιώτης. Ναι. Ναι. Σκηνοφορείτης. Ναι. Ναι. Κόρκα. Ναι. Ναι. Τζινιέρης. Ναι. Καλογεροπούλου. Ναι. Ματζούνης. Ναι. Ναι. Χρονάς. Ναι, ναι. Ναι. Σαρδέλης. Ναι, ναι. Σπυριδάκου. Ναι. Ναι. Τατούλης. Όχι. Γιανακούρας. Όχι. Γιανακούρας. Όχι. Τζανετέα. Πες το ρε Βαγγέλη. Όχι. Όχι. Σιδέρης. Απόν. Απόν. Ρουμελιώτης. Όχι. Κανελάκης. Απόν. Παπαντονίου. Όχι. Όχι. Σταματάκος. Αυτός. Απόν. Νικολάκου. Όχι. Πισιμίσης. Ο πισιμίσης έχει κλειστό το μικρόφωνο. Ανοίξτε το. Ανοίξτε το. Τα έχουμε ανοίξει όλα τώρα, αφού το έδειλωσα. Α, έτσι, έτσι, δεν το ήξερα. Λοιπόν, δεν απάντησε. Ο Πετρίτσις. Όχι. Λιμπέρις. Όχι. Όχι. Σκούρος. Όχι. Όχι. Γανώσης. Απόν. Μπούζα. Όχι. Όχι. Ο πισιμίσης δεν απάντησε, άρα θεωρείται απόν. Ανασύ. Η Παντίνα δεν απάντησε. Κύριε Προεδρέ, κύριε Προεδρέ. Έλα. Ο κύριος της πισιμίσης είναι εκεί και με πήρα τηλέφωνο, ότι δεν του ανοίχθηκε το μικρόφωνο. Τα έχουμε ανοίξει όλους τώρα, δεν παίζουμε. Τέλος πάμε να τελειώσουμε. Ανάσα λίγο στο εισκλήσιμο. Μέχρι να τελειώσουμε να προσπαθήσουμε να το λύσουμε. Πάμε, πάμε. Μισέ λεπτό. Μισέ λεπτό. Για να συνεχίσουμε. Τώρα μη συνεχίζετε. Όχι, θέλω να καταγραφεί. Δέδες. Ο κύριος της πισιμίσης. Κύριε πισιμίση, για πείτε το παρακαλώ. Δεν ανοίγει το μικρόφωνο. Αυτό απλώς να καταγραφεί. Ωραία, εντάξει. Δέδες. Με τις δυο επιφυλάξεις που έχω αναφέρει στον πρωθυσμό. Ναι, πρόεδρε, με τις επιφυλάξεις της παράταξής μας. Μόνο στην Τίνα να κλείσουμε το μικρόφωνο. Μα σε παρακαλώ, τώρα τι κατάσταση είναι αυτή. Μποζίκης. Ναι, πρόεδρε, με τις επιφυλάξεις της παράταξής μας. Καρσιώτης. Ναι, με τις επιφυλάξεις της παράταξής μας. Βεργινάδη. Απούσα. Καρούζος. Ναι, με τις επιφυλάξεις της παράταξής μας. Πολοκέφαλος. Ναι. Δημητρακοπούλου. Απούσα. Μπουντρούκας. Ναι, κύριε πρόεδρε. Γιλιτσής. Ναι. Ναι. Γόντικας. Κελάρης. Κατά, κύριε πρόεδρε, επί της ουσίας. Και δεν θα πούμε στην Κάλπη και η αντιπαράθυση μεταξύ σας και της προηγούμενης Περφαιριακής Αθής. Είπες όχι, κύριε Κελάρης, ακούσαμε. Τώρα τι θέλεις. Κατά, επί της ουσίας. Μην το ξανακάνεις αυτό όμως. Τώρα λέμε ναι ή όχι. Δικαιολόγησαμε ή δεν θα το κάνεις πριν. Λοιπόν, Πετράκο. Όχι. Δρούκας. Όχι. Τζεμπετζής. Ναι. Ναι. Λιμπεροπούλου. Απέχω της ψηφοφορίας, κύριε πρόεδρε. Πάτσαρης. Όχι. Όχι. Κυρινόμου. Ναι. Ναι. Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Κύριε πρόεδρε ακούγουμε γιατί έχει χαλάσει το μικροφωνόμου. Κύριε πρόεδρε με ακουσιμήσεις. Ναι, ναι εντάξει το σημειώσαμε, το σημειώσαμε. Ευχαριστώ πολύ, πρόεδρε, ευχαριστώ. Να είσαι καλά. Λοιπόν, εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Πάμε στο επόμενο θέμα. Είναι έκδοση ψηφίσματος σχετικά με την κακοποίηση και τη βία κατά των γυναικών. Εγώ θα έκανα μια παράκληση εδώ. Το θέμα έχει πάρει και άλλες διαστάσεις από τότε που κατατέθηκε, έτσι. Να συμπεριλάβουμε εδώ και κάποια άλλα θέματα τα οποία είναι θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα έλεγα. Λοιπόν, το λόγο έχει η κυρία Σπυριδάκου. Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε, καλησπέρα σας. Ναι, θα είμαστε παρακαλώ όμως επειδή το θέμα το είμαστε γνώστες όλοι παρακολουθούμε και οι τρεις που έχετε το λόγο να είστε σύντομες αν έχετε την καλωσή. Όσο μπορούμε κύριε πρόεδρε. Βιώνουμε το τελευταίο διάστημα συγκλονιστικές αποκαλύψεις αρχίζει ενωμένη με την Ολυμπιανική Σοφία Μπεκατόρου σχετικές με φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης, βιασμών, ψυχολογικής βίας και κατάθεσης εξουσίας σε βάρους γυναικών αλλά και αντρών στους χώρους του αθλητισμού και του θεάτρου που συγκλονίζει το Πανελλήνιο αυτή τη στιγμή η υπόθεση Λιβινάδη όμως είναι κοινό μυστικό ότι όλα αυτά επεκτείνονται και σε πολλούς άλλους χώρους όπως της δημοσιογραφίας, της πολιτικής και το χώρο της εργασίας γενικότερα. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και θαυμασμό στα θύματα καθώς βρήκαν το θάρρος και τη δύναμη να μιλήσουν δημόσια για αυτές τις τραυματικές εμπειρίες που ενώ έχουν βαρύτατες συνέπειες ψυχολογικές και κοινωνικές αυτά σπάνια οδηγούνται σε καταγγελία τέτοιων γεγονότων στις αρχές. Οι αντιδράσεις των θυμάτων εκτός από την ιδιοσυγκρασία και την προσωπικότητα του καθενός σχετίζονται με τις συνθήκες που λαμβάνουν χώρα τέτοια περιστατικά αλλά και με το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο κινούνται τα θύματα. Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος σκοτεινός αριθμός όπως λέγεται στην εγκληματολογία για τα φαινόμενα κακοποίησης και βιασμού. Αυτό γιατί τα θύματα διστάζουν να καταγγείλουν τους θύτες για διάφορους λόγους. Γιατί αισθάνονται ντροποί, ενοχοί και αυτοκατηγορούνται καθώς αρκετές φορές πιστεύουν πως ίσως εκείνα προκάλεσαν με τον τρόπο τους αυτό που συνέβη. Γιατί νιώσουν φόβο ότι θα προκαλέσουν και πάλι την βία ή προσβλητική συμπεριφορά του θύτη ή φόβο για το κοινωνικό στίγμα και την οικογενειακή και κοινωνική απομόνωση. Ή ακόμα φόβο ότι κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης θα μειωθούν και θα κατηγορηθούν από τους συνηγόρους των δραστών με συνέπεια δευτερογενή θυματοποίησή τους. Γενικά έχουν την αίσθηση ότι από μόνα τους θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το γολγοθά τους. Γιατί έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και μικρή εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στις δυνάμεις τους. Γιατί υπάρχει οικονομική, επαγγελματική ή άλλη εξάρτηση από το θύτη. Φράσεις σχέψεις όπως πώς θα τα καταφέρω μόνος μου, πού θα πάω και πώς θα ζήσω εγώ με τα παιδιά μου, πώς θα ανακοινώσω στο οικογενειακό και φιλικό μου περιβάλλον ότι πρέπει να φύγω από μια καριέρα ή μια δουλειά για την οποία προσπάθησα υπερβολικά, πάνω από το μυαλό τους. Καμιά φορά το ίδιο το περιβάλλον προτρέπει τα θύματα να σιωπήσουν και να ανεχτούν κακοποιητικές συμπεριφορές γιατί και το ίδιο έχει ωθέλη. Τέλος, γιατί δεν έχουν πληροχώρηση για τα δικαιώματα και τις υποστηρικτικές δομές που υπάρχουν. Χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας. Υπάρχουν δυστυχώς στην κοινωνία μάς στερεότυπα που βολεύουν τους έχοντες στην ισχύ στα χέρια τους. Ότι δηλαδή για να πετύχει κάποια γυναίκα αλλά και άντρας θα υποκύψει σε πιέσεις και παρενοκλήσεις. Αυτό σχετίζεται και με το φόβο που έχουν τα θύματα να αποκαλύψουν την κακοποίηση γιατί πολύ συχνά κατηγορούνται ότι την προκάλεσαν. Όσοι διαπράττουν την κακοποίηση δεν είναι ούτε εξαρτημένοι ούτε άρρωστοι. Κάνουν κατά χρήση της εξουσίας που τους παρέχει η θέση ισχύος τους επειδή γνωρίζουν ότι δεν θα υπάρξει απολύτως καμία συνέπεια. Το όνομά τους, οι γνωριμίες τους, η αδυναμία των θυμάτων σε συνδυασμό με τις συνθήκες εξουσίας και υποταγής, το διασφαλίζουν αυτό. Εκμεταλλεύονται δε και την ανυπαρξία θεσμών ελέγχου και διαφάνειας που θα έπρεπε να υπάρχουν δίπλα σε προσωποπαγής θέσης. Και δεν το κάνουν μία ή δύο φορές αλλά διαρκώς και κατά συρροή. Είναι προσωπικότητες ψυχοπαθητικές με συμπεριφορές που κινούνται στον άξονα, χειρισμός, κυριαρχία, έλεγχος και έχουν ταλέντο στη συγκάλυψη και την εξαπάτηση. Όσο άλλοι λοιπόν αράχνες υφαίνουν τον ιστό τους γύρω από τους πιο ευάλωτους. Πώς αντιμετωπίζονται λοιπόν όλα αυτά? Κατακίν χρειάζονται περισσότερες γυναίκες στις ψηλές βαθμίδες της διοίκησης. Οι έρευνες έχουν επανειλημμένα δείξει ότι οι γυναίκες τύνουν να έχουν ένα διαφορετικό τρόπο διοίκησης. Σε γενικές γραμμές δημιουργούν ένα εργασιακό περιβάλλον όπου επιτρατεί ο σεβασμός και έτσι γίνεται λιγότερο πιθανό ένα περιστατικό παρενόχλησης να περάσει απαρατήρητο και οι εργαζόμενες ή εργαζόμενοι αισθάνονται πιο άνετα να το αναφέρουν. Οι γυναίκες έχουν τις δικές τους εμπειρίες ζωής και έχουν προοπτικές στη λήψη αποφάσεων. Στις κυβερνητικές θέσεις έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες διαθέτουν περισσότερο την κουλτούρα συνεργασίας, είναι πιο αμερολυπτές και προωθούν πολιτικές υποστήριξης των γυναικών, των παιδιών και της κοινωνικής πρόνοιας γενικότερα. Ασφαλώς χρειάζεται ευαισθητοποίηση, είναι πολύ καλό που γίνεται θόρυβος σε κλίμα αποτροπής της συστηματικής παρενόχνησης και κακοποίησης που εξακολουθεί να υφίσταται καθημερινά. Ακόμα και να μην υπάρχουν νομικές συνέπειες για τους θύτες, η ηθική απαξίωση και η περιθωριοποίησή τους είναι μια τιμωρία αρκετά σημαντική. Η αντιμετώπιση των φαινομένων κακοποίησης δεν γίνεται όμως μόνο με τη διευκόλυνση των θυμάτων να καταγγέλουν, αλλά απαιτείται η δημιουργία θεσμικού κλαισίου προστατευτικού για τα θύματα και αποτρεπτικού για τους θύτες. Εμείς ως αυτοδιοικητικοί πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για τη στήριξη και την ενθάρρυνση των θυμάτων, ενισχύοντας τις κοινωνικές δομές που τα υποστηρίζουν, αλλά και διοργανώνοντας ομιλίες και ημερίδες με στόχο την ευρύτερη ενημέρωση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Άλλη για ανάδειξη περισσότερων γυναικών σε θέσεις διοίκησης και δυναυστηροποίηση των ποινών στους δράσεις της σεξουαλικής κακοποίησης. Όσο για το φαινόμενο του σεξισμού, υπάρχει στην κοινωνία ένα γενικότερο πλαίσιο σεξιστικής και υποτιμητικής αντιμετώπισης των γυναικών που ξεπερνά την πολιτική και παιχτείνεται στον επαγγελματικό στίβο και σε όλες τις επάνσεις της δημόσιας ζωής. Ο σεξισμός κατά των γυναικών είναι υπαρτώ σε πολλά επίπεδα και η νομική κατοχήριση της ισότητας έχει αποτύχει να τον αντιμετωπίσει πρακτικά. Αναδεικνύεται μια θλιβερή κοινωνική πραγματικότητα ότι ο χώρος της πολιτικής όπως και ευρύτερα η αγορά εργασίας εξακολουθεί να θεωρείται ανδροχρατούμενος με την παρουσία και τη συμμετοχή των γυναικών να γίνεται ως κάποιο είδους χατήρι αλλά από την άλλη με τη λεκτική δία και το σεξισμό μπορούν ανά πάσα στιγμή να τις ταπεινώσουν και να τις βάλουν στη θέση τους χρησιμοποιώντας διάφορες εκπράσεις όπως η χαρακτηριστική, εσείς στην κουζίνα σας και άλλες πολλές. Ακόμα και η ευγένεια προς τις γυναίκες και ο υποτισμός που είναι κατάλυπα από άλλες εποχές έχουν πάει περίπατο για τις γυναίκες που αναμυγνίονται στην πολιτική. Τουναντίον, επικρατούν τάσεις εξαφάνισης από το οπτικό πεδίο των γυναικών με επιστράτευση του όγγου των αντρών πολιτικών, του ύψους του τόνου της φωνής, καθώς και άλλες εφάνταστες μεθόδους. Οι ιδέες και οι θέσεις που πρεσβεύουν οι γυναίκες δεν έχουν καμία σημασία σε αυτή την περίπτωση. Η ουσία του σεξισμού και του μισογενισμού βρίσκεται στην υποταγή και τη θυμωσή της απλά και μόνο επειδή είναι γένος τυλικού. Επίσης, σε ελάχιστες γυναίκες δίνεται η δυνατότητα να αναλάβουν ανώτατα αξιώματα. Στην καλύτερη περίπτωση, τους δίνονται αρμοδιότητες γύρω από πιο ανάλαφρα αντικείμενα και δεν τοποθετούνται σε ζωτικής σημασίας θέσης. Οφείλουμε να θέσουμε προτεραιότητα την εξάλλειψη της βίας, των διακρίσεων και της αδικίας κατά των γυναικών σε όλες τις συσμορφές. Να αλλάξουμε την παροχημένη αντίληψη ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να είναι εξίσου οι κανές με τους άντρες σε θέσεις ευθύνησης στον δημόσιο βίο και να εξασφαλίσουμε την άρση των μισολογικών διακρίσεων. Υπάρχουν κοινωνικά ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να δημιουργήσουμε για τις γυναίκες περισσότερο ζωτικό χώρο με τη στήριξη όλων. Ευχαριστώ. Η κυρία Μπούζα. Μ' ακούτε τώρα? Ναι, ναι. Α, ωραία, ευχαριστώ. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Αγαπητοί συνάδελφοι, μέσα στο μιχλόδες το οποίο διανύει η πατρίδα μας στο τελευταίο καιρό προσθέθηκαν και καταγγελίες διαβιασμούς, σεξουαλική παρενόκληση, λεκτική βία και σεξισμό που πλέον παίρνουν τη μορφή χιόνος στη βάδας και βαρένουν το ίδιο βαρύ κλίμα στον τόπο μας από την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία. Το παράδοξο όμως την υπόθεση αυτή δεν είναι η τερατόδης πράξης όσων θεωρούν πως έχονται σεξουσία μπορούν να επιβάλλουν είτε τα αρρωστημένα πάθη τους είτε να μειώσουν προσωπικότητας θέλοντας να φανούν ανώτεροι είτε να πλήξουν αντιπάλους σε θεσμούς και σε διάφορες θέσεις εργασίας. Οι εκπρόσωποι του πολιτισμού και του θεάματος με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας λόγω της υπόθεσης Λυγνάδη που έχει συγκλονίσει το Πανελλήνιο έφεσαν τη λάμψη που πάντα περιέκλειε τον πολιτισμό και ένα γκρι πεδίο απλώθηκε παντού. Ο αθλητισμός πλέον φαντάζει ως χώρος όπου οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν πολύ τα υλικά παιδιά τους από τις αρρωστημένες ορέξεις κάποιων μεγαλόσχυμων που βρήκαν στα σύδια εξουσίας επί πολλές δεκαετίες. Η εκπαίδευση ποιήττεται βάναυσα αλλά και πάρα πολλά παιδεία ακόμη κοινωνικότητας και εργασίας από όσα κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας φαίνεται πως κρύβουν σκελετούς και αγκάθια. Άραγε όλες αυτές τις υπηροφορίες ήρθαν ως κεραυνό σε νεθρία στην ελληνική κοινωνία, έπεσαν οι πολίτες από τα σύννεφα, δεν ήξεραν, δεν ακουγόντουσαν παρασκηνιακά, όλα αυτά. Πιστεύω πως και σε αυτό το θέμα, αγαπητοί συνάδελφοι, η υποκρισία περισσεύει. Ναι, η άσκηση εξουσίας από κάποιον που νιώθει δυνατός ή έχει στα χέγια του μίας μορφής εξουσίας είναι πραγματικότητα. Μετά από ένα τραγικό συμβάν αρχίζουν και ανοίγουν στόματα και μιλούν ισιοπούντες σχετικά με το τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία. Για τις πιέσεις όμως κάθε είδους που δέχονται συνεχώς νέα παιδιά, αγγόρια ή κορίτσια, τα οποία απασχίζουν να βρουν ένα μεροκάματο, να δουλέψουν κάπου ένα τετράωρο, ή να κρατήσουν μία θέση εργασίας, διότι το θέμα δεν αφορά μόνο τον πολιτισμό φυσικά ή τον αθλητισμό, δεν μιλά κανείς. Και όμως το θέμα αυτό πρέπει να ξέρουμε ότι διαπερνά όλη την κοινωνία. Είναι ζούγλα δυστυχώς η κοινωνία μας που τον αδύναμο, τον καταρακώνει συνεχώς. Ανάγκητη και τυφλή όμως είναι και η πολιτή αγαπητή συνάδελφη, όπου τις λέξεις διαφάνεια, απόδοση δικαιοσύνης, προστασία και αναλλαγή στις διάφορες θέσεις εξουσίας, παραδείγματος χάρης τις περίοδες διευθετικές θέσεις ή θέσεις της αθλητικής, στις αθλητικές ομοσπονδίες, τα πανεπιστήμια, τα θεσμικά όργανα και λοιπά, ενίωτα της αγνοή και σιωπά. Ενώ όταν πρόκειται για ταυτόσυμα ιδεολογικά προσκύμενα πρόσωπα, κάποιες φορές τα παραβλέπει. Ή όταν πρόκειται για οικονομικούς ή πολιτικούς παράγοντες, πάλι το ίδιο. Εκεί υπάρχει ένα πέπλο υποστασίας, σιωπή ενίωτα συγκάλυψη και ατιμορρυσία. Είτε με την ανεπαρκή νομοθεσία περί παραγραφής των αδικημάτων, είτε με διάφορους άλλους τρόπους που χρησιμοποιούνται. Βέβαια, η λέξη πολιτική αυτοιξία, τίνει να είναι άγνωστη λέξη στην Ελλάδα. Ας συμφωνήσουμε, κύριοι συνάδελφοι, η αξιοπρέπεια δεν έχει κάποιο χρώμα ή κάποια ιδεολογική διάσταση. Χαίρομαι που έστω και καθυστερημένα συζητούμε το θέμα αυτό, δείχνοντας πως νοιαζόμαστε για τις απρέπειες που πράττουν κάποιες συνανθρωποί μας ορμόμενοι ανάλογα από τα προκριτικά τους θέλω και τις άρρωστες ανάγκες τους. Όμως το θέμα σεξισμός, όπως ανέφερε και οι συνάδελφοι νωρίτερα, έχει και άλλες διαστάσεις, τις οποίες ενίωτα τις παραβλέπουμε ή κάνουμε ότι δεν τις βλέπουμε. Και μπορεί και να μη μας ενδιαφέρουν και καθόλου. Και όμως όσοι σήμερα δηλώνουν πως νοιάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έπρεπε να έχουν ενοχληθεί, αγαπητοί συνάδελφοι, γιατί θα μιλήσω για θέμα το οποίο αφορά την Πελοπόννησο. Όταν τοπικός καναλάρχης θεωρών πως έχει εξουσία, εξίβριζε ως κατσοβέτες δύο γυναίκες αντιπεριφεριάρχιες. Αναφέροντας μάλιστα προκλητικά, πως ας τον κατηγορίσουν τα θύματα για σεξισμό, για σεξισμό δεν τον ενδιαφέρει καθόλου κιόλας. Ή όταν πολιτικός στέλεχος της Μεσσινίας απευθυνόταν σε γυναίκες αντιπεριφεριάρχιες ως έμιστα πολιτικά φουστάνια. Τότε καμία αντίδραση από το αυτοδικητικό πεδίο δεν ακούστηκε. Μάλλον επειδή είχε ενταχθεί η απρέπεια στην πολιτική αντιπαράθεση. Και όμως η απρέπεια, αγαπητοί συνάδελφοι, ήταν σοβαροί και υποδήλωνε πως κάποιοι βλέπουν τις γυναίκες διαφορετικά από ό,τι βλέπουν τους άντρες στο πολιτικό πεδίο. Φτάσαμε να εξετάζουμε το ποιος και πού απευθύνεται η απρέπεια. Και ανάλογα διαφοροποιείται η πράξη ή η ευθύνη. Το Περιφερειακό Συμβούλιο της προηγούμενης περίοδου, όμως, είχε πάρει μια απόφαση καταδίκης της σεξιστικής συμπεριφοράς πολιτικούς στελέχους. Εσείς, κύριε Περιφεριάρχα, θα θέλω να σας ρωτήσω, ως εκ του θεσμικού σας ρόλου, άραγε καταδικάζετε αυτές τις συμπεριφορές που προσβάλλουν και μειώνουν τις γυναίκες στα δημόσια πράγματα και υποτιμούν τη συμβολή τους στη δημοκρατική εκπροσώπηση. Θα ήθελα επίσης, με ενδιαφέρον, να ακούσω και τη θέση και των λοιπών συναδέλφων. Άλλως, θεωρώ πως παραμένει υποκρισία και η συζήτηση αυτή γίνεται μόνο για τις εντυπώσεις. Ευχαριστώ. Η κυρία Λιμπεροπούλου. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε. Σε πολύ μεγάλο μέρος καλύφθηκα από τις συναδέλφητες που προηγήθηκαν. Θέλω να σας πω ότι οι εξελίξεις στο θέμα των παρενοχλήσεων και των σεξουαλικών καρκοποιήσεων πλέον έχουν τη μορφή χιονός τυβάδας. Ως παράταξη, στηρίξαμε δημόσια από την αρχή την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει έτσι ώστε να αποκαλυφθούν πλήρως αυτά τα θέματα και να αντιμετωπιστεί ρυζικά τα περιστατικά της σεξουαλικής καρκοποίησης, της παρενόχλησης, της προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η αξιοπρέπεια είναι πολύ σημαντικό πράγμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Ίσως είναι μόνο η κορφή του παγόβουνου και ενδέχεται να υπάρξουν αποκαλύψεις και σε πλήθος άλλων επαγγελματικών χώρων, δημόσια και ιδιωτικών, όπου δυστυχώς εξακολουθεί η συνομοσία της σιωπής από τους θείτες και από τα θύματα. Τα τελευταία γεγονότα έχουν συγκλονήσει την κοινή γνώμη, ξέρετε τι κάνουν, αναδεικνύουν τη σκοτεινή πλευρά της κοινωνίας μας που χαρακτηρίζεται από φαινόμενα σεξισμού, ρατσισμού και πατριαρχικής νοοτροπίας. Οι καταγγελίες από πλευράς των θυμάτων θα πρέπει να χαίρουν στήριξης όλων και ειδικότερα των πολιτικών και των αυτοδιοικητικών και όλων μας. Γιατί έτσι θα δημιουργηθεί ένα πλέγμα ενδυνάμωσης σε αυτά τα άτομα. Και θα γίνει πλήρη σκάθαρση της απαράδεκτης κατάστασης μιας κατάστασης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που εκφέτει και το λαό και τον πολιτισμό μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μας εκφέτει όλους. Υπάρχει μια πρωτοβουλία του κεφή, το ξέρετε νομίζω, να προσφέρει νομική συνδρομή σε θύματα παρόμοιων περιστατικών. Είναι ιδιαίτερα σημαντική και πρέπει να την επικρατήσουμε. Πιστεύοντας ότι αυτή θα καλύψει όλες τις περιπτώσεις χωρίς αποκλεισμό. Πρέπει να στηρίξουμε τον αγώνα σε αυτή την προσπάθεια που μόλις ξεκίνησε για ένα σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για ισότητα, δικαιοσύνη, καταπολέμηση θα πω της έμφυλης βίας με όλες μας τις δυνάμεις. Ας σπάσουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τη σιωπή, ας φτάσουμε όπου χρειαστεί να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη, να λάμψει η αλήθεια, να μην μείνει κανένας το απειρόβλητο όσο ψηλά και να είναι, ακόμη και στο ανώτοτο επίπεδο και είναι είτε φυσικός, είτε ηθικός αυτουργός, είτε ακόμα και αν απλά συγκαλύπτει τέτοιες υποθέσεις. Δεν μας αρμόζουν αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είπα και προηγουμένως, ούτε στον λαό, ούτε στον πολιτισμό μας. Και ως γυναίκες αυτοδιοικητικοί εγώ χαίρομαι που ενώνουμε τις φωνές μας με τα θύματα και χαίρομαι που προσπαθούμε να τα ενθαρρύνουμε, να σπάσουν τη σιωπή. Μακάρι και εγώ θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις των υπολύπων, μακάρι να φτάσουμε μέχρι το βάθος, να σταματήσουμε να προσβάλλουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αυτά και σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Λοιπόν, να δώσουμε το λόγο και στις υπόλοιπες κυρίες είναι η κυρία Δημητρακοπούλου και η κυρία Νικολάκου. Ποιος πρώτον. Απλά να πω ότι είναι και ο Παναγιώτης ο Κάτσαρης κάνει σήμα, δεν ξέρω αν το βλέπετε Πρόεδρε. Καλησπέρα σε όλους, κυρίες και κυρίες συνάδελφοι. Δε θα μακρηγορήσω γιατί το θέμα είναι από αυτά που ενώνουμε τις φωνές και δεν έχουμε κάτι δικαστικό. Εξάλλου η Νέη Δρόμη για την Πελοπόννησο θα συνειπογράφουν και αυτό το ψήφισμα το συγκεκριμένο. Η καταγγελία της Χρυσής Ολυμπιονή, κυρία Σοφίας Μπεκατόρου για τον βιασμό της από τον αιώνια τοποθετημένο μεγαλοπαράγοντα του αθλητισμού, προκάλεσε αυτό το ντόμηνο αντιδράσεων και αποκαλύψεων, σε χώρους της δημόσιας ζωής, γενικά θα πω εγώ, τόσο στην τέχνη όσο και την εκπαίδευση. Το ελληνικό μυτού που ζούμε τώρα με το καταγγελειόν από γυναίκες, παιδιά, αδύναμους, μετανάστες, καταδεικνύει όσο ποτέ άλλοτε την ανάγκη ριζικής αλλαγής, συθέμελης αλλαγής της κοινωνίας και της πολιτείας όσον αφορά τέτοια νοσχειρά φαινόμενα. Καταδεικνύει πρώτα και κύρια την ανάγκη η πολιτεία να αγκαλιάσει τα θύματα, εξασφαλίζοντας τους τη δυνατότητα να καταγγέλουν χωρίς δεύτερες σκέψεις ανάλογα παραστατικά. Σε μια κοινωνία όμως έντονων ανησοτήτων, αποκλεισμών, στοχοποιήσεων, ενοχοποιήσεων, που οριοθετείται συμπεριφορικά και στερεοτυπικά και υπάρχουν καλά ριζωμένες και συγκαλυμμένες προκαταλήψεις, κάτι τέτοιο από μόνο του δεν μπορεί να γίνει. Τα θύματα πάντα ήταν και θα είναι αυτή που παλεύουν μόνοι τους. Είναι οι αδύναμοι, οι διαφορετικοί, οι λιγότεροι, οι ξένοι, οι γυναίκες, τα παιδιά μας. Αντίθετα, οι θύτες είναι μια μεγάλη παρέα συνήθως. Είναι οι δυνατοί που έχουν θέσεις, διασυνδέσεις, εξουσία, χρήμα και γερές πλάτες για να παίρνουν ό,τι θέλουν, όποτε το θέλουν και να μη λογοδετούν σε κανέναν ποτέ. Το λέω αυτό γιατί ήδη είμαστε θεατές σε έναν τόπο που βράζει σε χίλια μέτωπα. Είμαστε σε μια τεράστια κοινωνική αναστάτωση ουσιαστικά που μέχρι και μια κυβέρνηση θα μπορούσε να δείξει ένα τέτοιο γεγονός. Σίγουρα πρέπει να έχει πέσει η Υπουργός Πολιτισμού. Ένα κομμάτι της δημόσιας σπέρας έχει ήδη ξεκινήσει, το πιο νοσηρό κομμάτι της δημόσιας ζωής, ήδη επιχειρεί να ταυτίσει τους εγκληματίες με τις έμφυγες ταυτότητες και τη σεξουαλική αυτοδιάθεση με τα αποτελέσματα των εγκλημάτων. Από την πρώτη στιγμή ακούμε αυτό το γιατί τώρα, γιατί τώρα. Α, θέλει να γίνει το ένα, θέλει να γίνει το άλλο, ψάχνει για δημοσιότητα, θέλουν να πάρουν τις εκλογές στο σωματίό τους. Όσον αφορά τα ανήλικα παιδιά, που είναι το τελευταίο ξέσφασμα αυτής της κατάστασης, οι γονείς τους πού είναι, δεν είχαν γονείς, πού πήγαινε το παιδί μόνο τέτοια ώρα, δεν ήξεραν αυτοί που είναι, κι άλλα τραγικά, αλλά κυρίως επικίνδυνα. Δεν είναι όμως για τα delivery των παιδιών από τις ΜΚΙΟ, αυτή η δυνατή που είναι μέσα στα συμβούλια τέτοιων ΜΚΙΟ και συνεχίζει ωχετός. Και η ενεργοποίηση κοινωνικών αυτοματισμών αυτές τις μέρες, με σκοπό την αναστροφή της κοινωνικής κατακαραβγής κατά των πθητών, για τμήμα της κοινής γνώμης. Έπιασε ήδη δουλειά το σύστημα που καλύπτει τέτοια τέρατα διαχρονικά. Έχει κατακλύψει τα κατευθυνόμενα μέσα, τα κανάλια της προπαγάνδας, ο μεγαλοδικηγόρος συνήγορος και σπηλώνει την ηθική υπόσταση των θυμάτων προσπαθώντας να αντιστρέψει τους ρόλους των πθητών με τους κακοποιημένους συνανθρώπους μας. Γιατί πανίζει ήδη για την αθοόδητα του βασικού κατηγορούμενου των τελευταίων ημερών πάνω στη τυπικότητα των στοιχείων και όχι στην ουσία του εγκλήματος. Ξαναβιάζουν τα θύματα αυτή τη στιγμή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στα τηλαδικαστήρια και τα μανταλάκια των περιπτέρων, μετατοπίζοντας βία την κοινωνική ευθύνη για το αδίκημα που υπέστηκε στο ίδιο το θύμα. Γι' αυτό, κύριο μέλημά μας θα πρέπει να είναι εκτός από το νομικό κομμάτι, τη διεκδίκηση από την πολιτικτία, την απέτηση να σταθεί πράκτος και με όλες τις τις δυνάμεις ανάμεσα σε αυτά τα φρενόμενα και όλα τα μέλη της, χωρίς διακρίσεις, θέσεις, φύλου, δύναμης ή μη δύναμης. Πρέπει σε πολλά επίπεδα να δράσει και με όλες τις δυνάμεις, συντεταγμένα, βρήγορα και υπερβατικά. Πρώτα και κύριε, σαφώς πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση στη νομική διάσταση του θέματος. Να διεκδικήσουμε αλλαγή στο νομικό πλαίσιο, με αυστηροποίηση των ποινών και σίγουρα να επαναξατεστεί και το κομμάτι της παραγραφής των αδικημάτων. Δεν ξέρω πώς μπορεί να γίνει αυτό, γιατί δεν είμαι νομικός, όμως η κοινωνία σχεδόν το απαιτεί αυτή τη στιγμή. Παράλληλα όμως δεν θα πρέπει να εξατλήσουμε τις διεκδικήσεις μας για ένα δικαιότερο κόσμο μόνο στη νομοτυπική πλευρά του θέματος. Θα πρέπει τόσο για την κοινωνία, πολύ περισσότερο όμως για τα θύματα, να μπουν οι πηλώνες έτσι ώστε να υπάρξει η αίσθηση της δικαίωσης της κοινωνίας, με τη δικαιοσύνη να δρά πιο γρήγορα, να δρά ταχύτατα, αμερόληπτα και χωρίς κανένα περιθώριο ελιγμών. Πρέπει να σταματήσουν αυτή η ελιγμή. Τέτοια θέματα δεν εκκριζώνονται με αλλαγές μόνο στο νομοθετικό επίπεδο, με μια παραδειγματική τιμωρία δηλαδή. Η πολιτεία και εδώ πρέπει να σηκώσει το μεγάλο βάρος της ευθύνης που της αναλογεί και να ασχοληθεί πολύ περισσότερο και βαθύτερα με τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που υπάρχουν πίσω από αυτές τις συμπεριφορές. Γιατί είναι αυτά που δουλεύουν υπόγεια, τα στερεότυπα, που συντηρίγουν, καλλιεργούν και πυροδοτούν τις έμφυλες διακρίσεις, όλες τις διακρίσεις, την κακοποίηση, τη βία, σε κάθε τι ανυπεράσπιστο, διαφορετικό ή αδύναμο. Προφανώς αυτές οι αδειόραντες μορφές βίας θέλουν χρόνια και τεράστιους αγώνες, δύναμη και τεράστια πολιτική βούληση για να αλλάξουμε. Πρέπει να αποκτήσουμε την παιδεία πρώτα απ' όλα. Θα αντιλαμβανόμαστε αλλιώς τον κόσμο. Χρειάζεται λοιπόν να μιλήσουμε και να ενημερώσουμε την νέα γενιά. Πως το όχι, ας πούμε, για παράδειγμα, είναι ός. Να υπάρξουν μεγάλες καμπάνιες και εκστρατείες, όπως είπαν και οι άλλες συνάδελφοι, στον γενικό πληθυσμό και την καταπολέμηση των στερεοτύπων. Σε κάθε χώρο εργασίας, σε κάθε έκπανση της δημόσιας ζωής. Γιατί αν δεν το αναγνωρίζεις κάτι, δεν μπορείς να το πολεμήσεις, δεν μπορείς να το νικήσεις. Σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον για τη δημοκρατία, με υπολειτουργούσες τις δομές ισότητας, μετά την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, που ήταν ένα τελευταίο έγκλημα και αποδεικνύεται τώρα ότι ήταν έγκλημα, τη συγχωριακή ζήτηση που έγινε τελευταία με τη δημοσιονομική πολιτική, ως ορέας της πολιτείας, η περιφέρεια Πελοκονήσου, έχει την ευθύνη να σταθεί σε αυτό το γιγάντιο κύμα, όχι μόνο με το ψήφισμα που φυσικά είναι το πρώτο βήμα, να μπούμε ως μπροστά σε δράσεις και πρωτοβουλίες και να είμαστε κοντά στους δικούς μας αδύναμους, εδώ, της περιφέρειας της δικιάς μας, να δούμε τι κάνουμε με την Επιτροπή Ισότητας της Περιφέρειας. Υπάρχει αυτή η Επιτροπή, λειτουργεί, σε τι δράσεις προχωράει. Δεν πρέπει να σκύψουμε αργότερα χαλαρά και επιφανειακά πάνω στο ζήτημα, αλλά να εργήσουμε για την αλλαγή και εμείς από εδώ να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι. Είναι χρέος μας να ξεκινήσουμε άμεσα. Τελειώνω, τελειώνω. Θα μπορούσαμε, αυτό δεν θα πω μόνο, γιατί έτσι κι αλλιώς να μην αναφερθώ στα του κειμένου που έχουμε όλοι στην υποβάλη, θα μπορούσαμε με αφορμή τη διεθνή ημέρα της γυναίκας, έχουμε ήδη συνενοηθεί οι γυναίκες της περιφέρειας από όλες τις παρατάσεις περισσότερες, να διεκδικήσουμε από εσάς για τις 8 του Μάρτη ή κάποια μέρα του Μάρτη, νομίζω και ο Μάρτης αύριο έκταση αυτής της ημέρας, θεωρείται μήνας της 18, να πραγματοποιήσουμε μια μεγάλη διαδικτυακή εκδήλωση για το σεξισμό στο δημόσιο λόγο, το σεξισμό στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την πολιτική. Και ανατακτά χρονικά διαστήματα να δίνουμε νέο ραντεβού. Ευχαριστούμε, μην επαναλαμβάνεις. Τζένι τα είπες. Είναι και η Άννα, έχουμε άλλους τέσσερις ομιλητές. Είναι η κυρία τώρα η κυρία Νικολάκου, αν δεν κάνω λάθος. Κοιτάξτε, θα προτιμούσα να μιλήσω αφού θα ακούσω και τις απόψεις των συναδέλφων, γιατί το να μιλάμε πέντε γυναίκες στην αρχή, νομίζω ότι φαίνεται σαν να είναι ένα θέμα που αφορά μόνο τις γυναίκες. Εγώ νομίζω ότι είναι βαθύ κατά κοινωνικό ζήτημα. Αν λοιπόν μιλήσουν και άλλοι συνάδελφοι, θα προτιμούσα να μιλήσω μετά από αυτούς. Για να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια και ακούσουμε μετά κάποιες απόψεις, τα οποία δεν θα μπορέσουμε πιθανόν να απαντήσουμε. Εσείς αποφασίζετε, αλλά νομίζω ότι αυτό θα ήταν καλύτερο και πιο ωφελή μου για τις συζήτησες. Ας εμένα έχεις δει στον λόγο ο κύριος Κάτσαρης. Μπορεί να τον πάρει το λόγο τώρα. Ναι, ναι. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Δεν έχω ζητήσει στον λόγο. Έχω στείλει εισήγηση, η οποία είναι λίγο διαφορετική από αυτά που ακούστηκαν από τις συναδέλσες. Τα οποία προσυπογράφω με χέρια και με πόδια. Που διαφωνώ όμως και την έχετε πάρει όλη στις 25 Ιανουαρίου την εισήγη στη δική μου. Διαφωνώ ως προς τον καταλογισμό των ευθυνών, ένα, στο ποιος είναι αυτός που θρέφει τέτοια φαινόμενα. Και εγώ λέω στην εισήγηση μου ότι είναι το παγκόσμιο σύστημα. Επίσης λέω ότι αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου και ότι στους χώρους της εργασίας ακούστηκε και από κάποιες συναδέλσες γίνονται πολύ χειρότερα για το τρακοσάρι, για το τετρακοσάρι. Και επίσης διαφωνώ ότι είναι νοσηρό ελληνικό φαινόμενο. Και αναφέρω μέσα συγκεκριμένο παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιών με τον Βουάινστιν, ο οποίος φυσικά με τα εκατομμύρια του, και αυτό είναι το νοσηρό. Το νοσηρό, αγαπητή συναδελφή, είναι το παγκόσμιο σύστημα αυτό του κόσμου αυτή τη στιγμή. Είναι ένα και μοναδικό και δεν υπάρχει άλλο. Ο καπιταλισμός που λέει ότι όλα αγοράζονται με το χρήμα. Αυτό πρέπει να καταδικάσουμε, άμα θέλουμε να είμαστε σοβαροί και να είμαστε και άνθρωποι. Ο Βουάινστιν πήροσε 30 εκατομμύρια δολάρια στα θύματα του και κλείσανε όλα τα στόματα, αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισες. Αυτό πρέπει να στήσουμε στον δίχο του να πυροβολήσουμε. Αυτό ακριβώς πρέπει να καταδικάσουμε. Και όχι τον έναν που είναι ανώμαλος, είναι άρρωστος ή είναι οτιδήποτε. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Και ούτε αυτοί είναι. Αυτοί εκμεταλλεύονται την εξουσία τους. Πολύ καλά τα είπανε οι συναδέλφισες. Πάρα πολύ καλά. Και τα τοποθετηθήκαν πριν. Και την εξουσία που τους έδωσε το σύστημα. Τις σχέσεις με τους πολιτικούς που τους βάζουν εκεί πέρα και τους διορίζουν και τους φέρνουν και τους κάνουν και υπάρχουν και εκεί εφήνες και τις αναφέρω και μέσα. Δεν είναι τυχαία η εκτεσιμή. Είναι στελέχη του ενός του άλλου κόμματος που ήταν τοποθετημένοι εκεί πέρα. Αλλά αυτό που πρέπει να πυροβολήσουμε, ξαναλέω και να καταδικάσουμε είναι το παγκόσμιο σύστημα που θρέφει αυτή την κατάσταση. Αυτό το παγκόσμιο σύστημα που λέει ότι όποιος έχει χρήμα και εξουσία που πάνε μαζί και είναι αλλαδιαβλεκόμενοι αυτά τα δύο μπορεί να κάνει τα πάντα, να αγοράσει τα πάντα και να κλείσει τα στόματα των πάντων παντού. Δείτε την εισήγησή μου. Δεν θέλω να πάρω το χρόνο σας. Εγώ λέω ότι πρέπει, εάν δέχονται οι συναδέλφσες να συνδιαμορφώσουμε το τελικό ψήσμα, να μπουνε αυτά τα δύο-τρία πραγματάκια που είπα μέσα, έχει καλώς. Εάν δεν δέχονται, εγώ θα το βάλω κατά την παράσταση, γιατί πρέπει για μένα να υπάρχουν τα πράγματα να λέγονται με το όνομά τους και να αποδίδονται οι ευθύνες εκεί που υπάρχουν. Γιατί αδιαφορετικά, απλά, θα στήσουμε και μόλις περάσει στον τείχο μερικούς, όντως, που φταίνει, και μόλις περάσει η μόδα και τα μέσα πάψουν να το έχουνε στα πρωτοσέριδα εκεί, εφημερίδες κλπ, θα ξεχαστεί και θα συνεχίζει να γίνεται, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια, το ίδιο φαινόμενο να διαιωνίζεται εφόσον αυτό το σύστημα που υπάρχει το θρέφει και το υποθάνει. Ευχαριστώ. Κυρία Κόρκα. Καταρχήν, με ακούτε. Ναι, ναι. Καταρχήν να συγχαρώ τις συναδέλφους που είχαν αυτή την πρωτοβουλία και που εξέπεσαν λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους σε όλους τους τομείς. Εγώ θα ήθελα να προσθέσω μόνο δύο λόγια. Είναι αλήθεια ότι η περίπτωση Σοφίας Βεκατόρου ήταν η αρχή που άρχισαν όλα αυτά, η κορυφή του παγόβουλου. Και είναι αλήθεια ότι εδώ μιλάμε για κατάχρηση εξουσίας, αφορά τις γυναίκες αλλά αφορά και πολλούς άλλους και όλα τα θέματα που είδαμε πρόσφατα στο χώρο της τέχνης μας δείχνουν πόσο δηλαδή μπορεί κάποιος να καταχρηστεί την εξουσία. Θα ήθελα να σταθώ σε ένα σημείο ότι ναι, μιλήσατε για καμπάνιες και ναι να γίνουν καμπάνια. Καμπάνια πανευρωπαϊκή και ξεκινήθηκε το 1999. Πολύ έντονη. Και μετά έμειναν όλα σαν να σχίσεις επί χάρτου. Νόμοι υπάρχουν, φυσικά πρέπει να αυστηροποιούνται και να πληροκοπιούνται περισσότερο αυτές οι καταστάσεις αλλά και το κυριότερο να εφαρμόζονται και το κυριότερο να υπάρχει κάλυψη που αυτή είναι υποχρέωση της πολιτείας, κάλυψη στον καταγγέλοντας την καταγγέλουσα απόλυτη για να ανοίγουν τα στόματα όπως έγιναν τώρα με αφετηρία την περίπτωση Μπεκατόρου και προέκυψη αυτοί χειανοστιβάδα. Και μια λέξη ακόμα, ποια είναι υποχρέωση εμάς όλων σαν γονείς να θωρακίσουμε γιατί και εμείς οι γονείς έχουμε την ευθύνη να θωρακίσουμε τα κορίτσια μας και τα αγόρια μας ούτως ώστε με θάρρος, γνώση και πυγμή να μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις. Και μια κουβέντα ακόμα, υποχρέωση εμάς της αυτοδιοίκησης. Η αυτοδιοίκηση κρατά δομές, δημιουργεί δομές, δημιουργούνται δομές ούτως ώστε να βρίσκουν την κάλυψη για κακοπλημένες γυναίκες και την βοήθεια. Και από εκεί και πέρα ενημέρωση, πολλή ενημέρωση ούτως ώστε να υπάρχει η ελευθερία να αντιδράσει το κάθε αγόρι, το κάθε κορίτσι ή κάθε γυναίκα. Όσον αφορά τοποθέτησαν όλες οι συνάδελφοι και τη δυσκολία τον δύσβατο δρόμο που αντιμετωπίζουν κατά κανόνα οι γυναίκες σε όλους τους τομείς ανέληξης. Διπλή δυσκολία. Συναδέλφοι, κυρίες, σας ευχαριστούμε για αυτές τις τοποθετήσεις σας. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Η κυρία Καλογεροπούλου και μετά ο κύριος Κελάρης. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Θα συμφωνήσω με τις κυρίες συναδέλφους στα περισσότερα όπως τοποθετήθηκαν. Δυστυχώς αυτό που έχω να συμπληρώσω είναι ότι αυτοί που παίρνουν θέση εξουσίας τις περισσότερες φορές και δεν έχουν ανάλογη παιδία από τι φαίνεται και δεν σέβουν και τα δικαιώματα των υπολύπων. Τα περιφρονούν σίγουρα. Οπότε και συνήθως μάλλον σε θέση εξουσίας είναι οι άνδρες έτσι ή ηθιστεί ως τώρα οπότε αυτά τα φαινόμενα είναι περισσότερο κατά των γυναικών δυστυχώς. Προφανώς και καταδικάζουμε οποιαδήποτε τέτοιου είδους συμπεριφορές σωματικής, λεκτικής, ψυχολογικής βίας και ελπίζουμε τώρα ότι με τις διαστάσεις που έχει πάρει το όλο θέμα όλα αυτά σύντομα να πάρουν ένα τέλος με τη βοήθεια της πολιτείας και της δικαιοσύνης φυσικά. Σας ευχαριστώ. Κύριο Σκελάρης. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Καταρχή να πω ότι δεν υπάρχει αφιβολία ότι θα συμφωνήσουμε σε πάρα πολλά σημεία και με όσα ακούστηκαν και με τα συγκεκριμένα ψηφίσματα που έχουν δοθεί από τις διάφορες παρατάξεις και να συμφωνήσω και εγώ ότι δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά μόνο τις γυναίκες είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά την κοινωνία. Όμως θα θέλαμε για να μην αυτό το ψήφισμα πάρει κάποιες τυπικές διαστάσεις από αυτονόητης καταδίκης που επαναλαμβάνω ότι είμαστε σύμφωνοι. Θα πρέπει λοιπόν να έχει κάποιο ουσιαστικό περιοχόμενο να αναδεικνύει τις αιτίες και το πλαίσιο στο οποίο αναπτύσσεται η βία απέναντι στις γυναίκες και όχι μόνο και βέβαια δεν θα πρέπει να ρίχνει νερό στο μήλο της πολιτικής και της κυβέρνησης και των άλλων δυνάμεων που υποκριτικά σήμερα και ώψιμα αναδεικνύουν το ζήτημα αλλά όλο αυτά τα χρόνια, όλο αυτό τον καιρό υπερασπίζονται το ίδιο το σύστημα που δημιουργεί αυτά τα φαινόμενα, υπερασπίζονται καθημερινά αξίες με βάση τις οποίες αναπτύσσονται αυτά τα φαινόμενα. Κοιτάξτε τώρα, είναι υποκριτική η στάση και μετά από αυτές τις καταγγελίες που έχουν πάρει τις διαστάσεις και μετά τη Σοφία Μπεκατόρου αυτό που ξεκίνησε και τις διαστάσεις που έχουν πάρει αλλά είναι υποκριτική η στάση κυβερνητικών εκπροσώπων και θεσμών, οι γυναίκες αυτές να σπάσουν τη σιωπή τους είναι κούφιες και υποκριτικές γιατί δεν συνοδεύονται από απαραίτητα έργα στήριξης και προστασίας στήριξης του κράτους για να μπορέσει μια γυναίκα να αναμετρηθεί με την πραγματικότητα που βιώνει. Και πολύ περισσότερο, δεν μπορούν να κρυφτούν οι ευθύνες στη διατήρηση ενός κοινωνικού, οικονομικού, εργασιακού και νομοθητικού πλαισίου που παράγει δράστες και θύματα ενώ ταυτόχρονα εκβιάζει τη σιωπή τους. Αντιθέτως μέσα από αυτή την ψεύτικη αντιπαράθεση μεταξύ όλων αυτών των δυνάμων της κυβέρνησης, των αστικών κομμάτων των παιδισμών, τέλος πάντων, που τώρα ώψιμα υπερασπίζονται τις γυναίκες και τα θύματα της βίας, όποια μορφή κι αν έχει, κρύβονται συνειδητά οι πραγματικές οικονομικές και κοινωνικές αιτίες, γιατί αυτές είναι αυτές που δίνουν τη διάσταση στο πρόβλημα, που εκολάπτουν την πολύ μόρφη βία σε βάρος των γυναικών και όχι μόνο. Το γεγονός δηλαδή ότι η σεξουαλική, σωματική, λεπτική και ψυχολογική όποιας άλλης μορφής βία, ηθίσταται οι γυναίκες, καλλιεργείται στο έδαφος που διαμορφώνουν η οικονομική και κοινωνική καταναγκασμή που αντιεντοπίζουν, στο έδαφος δηλαδή της εκματάλευσης των σάπτων αξιών που φύγεται πάνω σε αυτό, των προτύπων του ανταγωνισμού, της καταπίωσης, της επιβολής του ισχυρότερου, της αποφαίωσης της ακτομικότητας έναντι της συλλογικότητας. Και θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με τους όρους που χρησιμοποιούμε. Γιατί κοιτάξτε τώρα, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση που πίνεται νερό, εννοώ πολιτικά, στο όνομά της, για κοιτάξτε πώς εξίσωσε στο όνομα της ισότητας του γυναικείου φίλου, της ψεδεπίγραφης ισότητας, εξίσωσε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τώρα οι γυναίκες, που είναι ταυτόχρονα μάνες, έχουν ιδιαίτερες ανάγκες λόγω της φύσης τους, αναγκάζονται να πάνε στα 67 για τη συνταξιοδότηση, πώς το όνομα αυτής, δηλαδή της ισότητας και των όρων αυτόν που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και λοιπά, χρησιμοποιούνται όλα αυτά για να νομοποιήσουν αυτή τη πολύ μορφή βία που δέχονται οι γυναίκες και όχι μόνο. Εμείς με αυτές τις σκέψεις, κύριοι συνάλεφοι, έχουμε στέλνει στα ημέλη σας μια δικιά μας πρόταση ψηφίσματος σε σχέση με το πρόβλημα και πέρα από την αυτονόητη καταδίκη που επαναλαμβάνω συμφωνούμε απόλυτα, πρέπει να υπάρχει απέταση για κρατικά μέτρα πρόληψης και προστασίας των κακοποιημένων γυναικών, για τη δημιουργία συμβουλευτικών κέντρων και ξενώνων φιλοξενίας. Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση ενός τέτοιου κοινωνικού φαινομένου δεν θα πρέπει να είναι ατομική υπόθεση. Και θα πω και κάτι τελευταίο. Το σπάσιμο της σιωπής είναι σε ατομικό επίπεδο γενναία και αναγκαία πράξη για την τιμωρία των ενόχων. Το επόμενο βήμα είναι η αποκάλυψη και η αναμέτρηση με όλους εκείνους τους κοινωνικούς καταναγκασμούς που δευκολύνουν τους δράστες και επιβάλλουν τη σιωπή. Αλλά και με όσους συντηρούν ή ενισχύουν αυτούς τους πολύμορφους καταναγκασμούς. Αυτή λοιπόν η ασπίδα προστασίας χτίζεται συλλογικά μέσα από αγώνες και αυτό είναι που πρέπει να γίνει τώρα. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα όλων των γυναικών και όχι μόνο και να αγωνιζόμαστε για την ουσιαστική ισοτιμία και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Ευχαριστώ. Παρακαλώ κύριε Νικολάκου. Με ακούτε. Ναι. Έχω λίγο μπερδευτεί κύριε Πρόεδρε γιατί επειδή είναι πολύ μεγάλο αυτό το θέμα άκουσα πάρα πολλές τοποθετήσεις πολύ ενδιαφέρουσες από όλους τους συναδέλφους οι οποίες όμως αφορούν πολλά ζητήματα. Είναι άλλο πράγμα ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άλλο πράγμα η θέση της γυναίκας και η προσπάθειά της εδώ και τόσα χρόνια να πετύχει αυτή την περιβόητη ισότητα και άλλο η Σοφία Μπεκατόρου η οποία κάποια στιγμή δήλωσε μόνιμα τε πόνιμο το βιαστή της. Ένα βιαστή ο οποίος όπως είπε ήταν και σε θέση ισχυρή στην Ομοσπονδίας ό,τι είχε να κάνει με το αθλητικό της μέλλον. Θέλω να σας πω ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία της Φιστάμενη το αδίκημα είχε παραγραφεί οπότε ποινικές ευθύνες δεν θα υπάρχουν για το συγκεκριμένο κύριο. Η στάση όμως της Σοφίας Μπεκατόρου έγινε αφορμή να ανοίξουν και άλλα στόματα και να έχουμε φτάσει αυτή τη στιγμή να παρακολουθούμε φαινόμενα όπως αυτό που έχει να κάνει με τον κ. Λυγνάδη ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Ισαγγελέα έχει ένταλμα για βιασμό κατά συρροή. Όπως άλλες πολύ σημαντικές αποκαλύψεις με ονοματεπώνυμα για ανθρώπους του πολιτισμού και του θεάτρου όπου για όλους εμάς ο πολιτισμός πάντα ήταν ένας τομέας που θεωρούσαμε ότι από εκεί ξεκινούν οι ιδέες και τα ιδανικά. Άρα λοιπόν αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στην κοινωνία μας. Όμως επειδή δεν μ' αρέσει η υποκρισία επειδή μιλάω πάντα έξω από τα λόγια μου είναι πάντα αληθινά δεν κατάλαβα γιατί δείξαμε τόση έκπληξη γιατί η Σοφία Ιμπεκατόρ μας ταρακούνισε και μας έκανε να καταλάβουμε ότι το περιβάλλον δεν είναι τόσο όμορφο όπως φαίνεται ούτε στον αθλητισμό ούτε στον πολιτισμό. Εγώ όμως θα μιλήσω για την πολιτική όπου οι γυναίκες εδώ και αρκετά χρόνια έκανε έναν μεγάλο και δύσκολο αγώνα πολύ πιο αποπιαστικό από τους άντρες για να μπορέσουν να επικρατήσουν. Και σε αυτό τον στίβο τον πολιτικό είναι βέβαιο ότι πολλές γυναίκες δέχτηκαν παρόμοιες συμπεριφορές όχι σε ό,τι έχει να κάνει κατά τη δική μου άποψη με τον βιασμό κατεαυτού αλλά σε ό,τι έχει να κάνει με τον σεξισμό, με την υπόσχεση, με το αν θα τάχεις καλά με τον ισχυρό θα ανέβεις πολύ γρήγορα ενώ αν δεν τάχεις είσαι καταδικασμένη ιδιαίτερα αν είσαι γυναίκα. Θέλω να σας πω λοιπόν ότι περιμένω και χαίρομαι που η συνάδελφός μου και το μέλος της παράταξής μας η κυρία Αντωνία Μπούζα αναφέχθηκε σε φαινόμενα τώρα πριν λίγο του 2019 όπου δημόσια μας αποκαλούσαν καλσοβέτες και φουστάνια και δεν κουνήθηκε φύλλο. Κανείς δεν το κατηγείε από κανένα φορέα, από πουθενά και ακουγόταν καθημερινά και καθημερινά λέγοντας καλσοβέτες δυο γυναίκες. Αφήστε το αντιπεριφεριάρχιες που έχει τη δική του υπεραξία ως προστοθεσμό. Περιμένω να ακούσω τον κύριο Νίκα να δω αν το καταδικάζει αυτό. Είναι για μένα πάρα πολύ σημαντικό. Εκείνη την εποχή ας πούμε ότι ήταν προεκλογικά και τα πάθη ήταν ανεβασμένα. Σίγουρα όμως σε ό,τι αφορά το πρόσωπό μου. Έχουν ευθύ πολλές, πάρα πολλές περιπτώσεις όπου προσπαθούσαν κάποιοι να μεθύσουν πως αν δεν είσαι με τους ισχυρούς δεν θα τα καταφέρεις. Είναι τέτοια η ιδιοσυγκρασία μου όπου δεν υπήρχε καμία περίπτωση ποτέ να φοβηθώ κάτι. Είτε με έλεγαν καλσοβέτα είτε με έλεγαν φουστάνη είτε ό,τι άλλο ήθελα. Όμως αυτή τη στιγμή θεωρώ υποχρέωσή μου και υποχρέωση όλων των μελών του περιφερειακού συμβουλίου να αντιληθούμε ότι όταν λέγεται για κάποια γυναίκα αύριο φαλεστεί και για μια άλλη και για μια άλλη και για μια τρίτη αν αυτό μείνει ατημόρυτο. Ξεπερνώντας οικογένειες, αξιοπρέπειες και ό,τι άλλο μπορεί να προκύψει. Οι γυναίκες είναι δυνατές. Παλαιότερα έκαναν αγώνα για να μπορούν να ψηφίζουν. Έκαναν αγώνα για να έχουν το δικαίωμα να καταγγέλουν το βιαστή. Θυμάστε και μάλιστα τα έχουμε δει να αποτυπώνονται αυτά κατά το παρελθόν ότι οι γυναίκες δεν τονμούσαν να καταγγείλουν το βιασμό γιατί όταν πήγαιναν στις ανακριτικές αρχές η βεληφορά τους ήταν σαν να ήταν αυτοί οι θύτες. Χρειάστηκε λοιπόν πολύ μεγάλος αγώνας. Χρειάστηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια. Εδώ που φτάσαμε όμως τώρα νομίζω πως οι γυναίκες πρέπει να είναι πολύ περήφανες. Είναι πιο ασυμβιβαστές, έχουν πιο καθαρό πολιτικό λόγο και σπάνια στη πολιτική θα βρεις γυναίκα να κάνει κολοτούμπα κάτι το οποίο είναι πολύ συχνό στους άντρες. Η γνωσηγρασία τους λοιπόν τις κάνει όταν καταφέρουν να περάσουν το πρώτο δύσκολο σκαλοπάτι να είναι δυνατές και να τα καταφέρουν. Εγώ κύριε Πρόεδρε κλείνοντας θέλω να πω ότι χρειάζεται πολύ τρόμος ακόμα. Αν δούμε τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα και που δημοσιοποιούνται σε πάρα πολύ σημαντικά διεθνή φόρα για το θέμα αυτό αλλά και τις μελέτες που υπάρχουν οι γυναίκες είναι πρώτες με διαφορά στην ανεργία οι γυναίκες είναι πρώτες με διαφορά στην ενδοικογενειακή βία είναι πρώτες με διαφορά στη στεξουαλική κακοποίηση είναι πρώτες με διαφορά σε πάρα πολλά. Άρα λοιπόν βάζω μια άνω τελεία. Νομίζω πως είναι σημαντική η σημερινή συζήτηση με αυτό το ψήφισμα την απόφαση που θα πάρουμε έτσι όπως οι συνάδελφοι και μετά από συνεργασία των παρατάξεων προέκυψε είναι ένα θέμα που μας ένωσε όμως ενοχλούμε πολύ από την υποκρισία από το ψέμα και αυτούς που δήθεν κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν γιατί αυτά τα ζήσαμε στο πετσί μας τα ζήσαμε εδώ στη δικιά μας περιφέρεια πριν από μόλις ενάμιση, δύο, δυόμιση χρόνια. Λοιπόν, νομίζω ότι ο κ. Πετράκος έχει ζητήσει το λόγο. Και ο κ. Στατούλης. Ναι, και ο κ. Στατούλης. Ναι, κ. Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ. Θέλω να τονίσουμε και εμείς ότι συμφωνούμε με τις εισηγήσεις οι οποίες ακούστηκαν αν και θεωρούμε πιο πολιτική και της απόστασης εκφράστηκαν την εισηγήση του Παναγιώτη, του Κάτσαρη και πιο σωστή και θα θέλαμε αν είναι δυνατόν να υπάρξει να, όπως ζήτησε και ο Παναγιώτης, να υπάρξει μια αποδοχή κάποιων θεμάτων να μπουν μέσα στην τελική απόφαση. Είμαστε φυσικά, ευγνώμονες θέλω να ξεκινήσω λέγοντας και νομίζω ότι πρέπει να είναι όλοι, όχι μόνο οι γυναίκες στη Σοφία Δεκατόρου, μια Ολυμπιονίκη που πραγματικά απέδειξε ότι το δάφνινο στεφάνι που κέρδισε το άξιζε γιατί ενώ γνώριζε ότι έχει παραγραφεί αποτέλεσε να το πω έτσι, τον άνθρωπο εκείνον ο οποίος δημιούργησε τις προϋποθέσεις να ανοίξουν στόματα και να μιλήσουν πολύ για πολλά ή δεχτεί εγκλήματα, παιδεραστίας, βιασμών, κακοποίησης. Βέβαια το πρόβλημα είναι γενικότερο γιατί είναι βαθιά η επίδραση αυτού που λέμε ανδροκρατούμενου σεξισμού στην καθημερινή συζήτηση. Η σεξουαλική παρανόχληση στην εργασία, η ιδεία λόγω φύλου αλλά και όχι μόνο λόγω φύλου έχει βαθιά ρίζες στην πατριακή κοινωνία και είναι δεμένη με τις κοινωνικές ανισότητες θα λέγαμε. Για αυτό όπως όταν το 2017 ξέσπασε το σκάνταλο με τον πρωταγωνιστή των μεγάλων ταινιών του Hollywood αμέσως μέσα σε 4 ώρες 12 εκατομμύρια γυναίκες περισσότερες από τα 12 εκατομμύρια ήταν γυναίκες αλλά όχι μόνο κατοίγγυλαν περιστατικά σεξουαλική σκακοποιήσεις τα οποία φάνηκε ότι πάρα πολλά στους χώρους εργασίας. Σαφώς τα οποία αποδείχθηκε μετά από λίγο στους χώρους εργασίας οι μεγάλες εταιρείες υπάρχουν πολύ μεγάλα τέτοια προβλήματα στις γυναίκες αλλά και όχι μόνο παναλαμπάνω πως φάνηκε ήταν και σε μικρά παιδιά και παιδεραστίες και κακοποιήσεις. Εδώ στη χώρα μας όλα αυτά μετά το ψέσπασμα της Σοφίας Μπεκατόρου είδαμε όλο αυτό το μέγα θέμα με τον διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Και τον τρόπο διαχείρισης που έκανε η Κυβέρνηση. Εμείς δεν λέμε σε καμία περίπτωση ότι επειδή είμαστε αριστεροί ότι συνεπάγεται αυτομάτως ότι αυτό σε κάνει να απογαλαχτίζει σε στερεότυπα όμως θέλουμε να πούμε κάτι ότι αριστερός ήταν ο μάνος ο Κατράκης όταν δεν δέχτηκε με μια 20χρονη πρωταγωνίστρια ερωτικές σκηνές διότι είπε το θεωρεί πολύ σοβαρό γιατί έχει πολύ μεγάλη ηλικία. Αυτός σαν τον μάνο τον Κατράκη υπήρξαν ενώ σαν τον τύριο Γιγνάδη τον οποίον στήριζε η Κυβέρνηση αυτή είναι η ευθύνη της. Και πρέπει να αναδείξουμε και αυτά και την προσπάθεια όλα αυτά να πέσουν στα μαλακά. Λοιπόν για να μην τρώω το χρόνο καταλαβαίνετε τι θέλω να πω θέλω να τονίσω ότι είναι ευθύνη όλων μας καθημερινά να αποδειχνίουμε στην πράξη ότι όλα αυτά τα στερεότυπα και όλες αυτές οι καταστάσεις σεξουαλικής βίας, βιασμών, παιδεραστίας με παιδιά ανήλικα, με παιδιά προσφυγάκια που ακούγονται και όλα αυτά πρέπει να είναι όχι απολύτως καταδικαστέα στη συνείδηση όλων μας, να είναι κάτι παραπάνω από καταδικαστέα και πρέπει όλοι καθημερινά να μπορούμε και να επιβεβαιώνουμε ότι τα θενόμενα και ανισότητας και τους εξισμού δεν έχουν θέση σε μια πραγματική, σε αυτό που λέμε στον άνθρωπο με κεφαλαία γράμματα και ότι αυτό συνεπάγεται. Σας ευχαριστώ. Ο κ. Στατούλης. Ναι. Χαίρομαι πάρα πολύ για το εκπαιδευτή της συζήτησης και χαίρομαι ιδιαίτερα για το επίπεδο και των τριών εισηγήσεων. Επιτρέψτε μου όμως να κάνω μια διάκριση. Εδώ δεν μιλάμε για επαγγελματικά και κοινωνικά ή πολιτικά δικαιώματα. Εδώ μιλάμε για ένα θέμα που αποτελεί τη μεγαλή κλημάστια των τελευταίων χρόνων. Στον παγκόσμιο πολιτισμό. Και θα ήθελα εξ' αρχής να πω ότι μπράβο στη Σοφία Περκατότη. Μπράβο σε όλους αυτούς. Σε όλους αυτούς. Γυναίκες και άνθρωποι οι οποίοι βγήκαν και είπαν ακριβώς τη δική τους μικρή μεγάλη περιπέτεια. Και ασφαλώς δεν είναι πρόβλημα των γυναικών και μόνον των γυναικών. Είναι πρόβλημα όλης της κοινωνίας για να δει, να συμμεριστεί, να καταλάβει, να κατανοήσει το μεγάλο πρόβλημα. Και ιδιαίτερα δεν των πολιτικών. Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η κουλτούρα, η οποία έχει ενσκύψει τελευταία στον τόπο μας και η οποία κλειβόταν για χρόνια κάτω από το χαλί, όπου ο καθένας γύρω στον περιγειρό του ήξερε, γιατί μη μου πείτε ότι δεν ξέρανε, το γνωρίζαν, μπορεί να μην γνωρίζαν το βάθος του προβλήματος, μπορεί να μην γνωρίζαν τις ιδιαίτερες συμπεριφορές απέναντι στο πρόβλημα. Αλλά η κοινωνία και πολλοί από την κοινωνία γνώριζαν το πρόβλημα. Και θα ήθελα επίσης να πω ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να το δει μια φοβλική, μια τρομοκρατημένη κοινωνία, μια κοινωνία η οποία βρίσκεται σε παρακμή για πολλούς και διάφορους λόγους. Για σκεφτείτε, πριν λίγες μέρες, για να δούμε το μεγαλείο από τη μια πλευρά της Μπεκατόρου και των υπολοίπων και από την άλλη πλευρά το μεγαλείο μιας πολιτικού, της Ντόνας Βακογιάννη, που όταν ερωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο ποια είναι η άποψή της για την απεργή απείνας του Κουφοντίνα, αυτού που την καυμάτισε θανάσιμα, είπε ξεκάθαρα ότι αυτοί έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν για τη ζωή του ενός και του άλλου. Αλλά η δημοκρατία όμως δεν μπορεί ποτέ να είναι εκδικητική. Και αυτό το αφιερώνω σε όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο, που πριν λίγο καιρό ήθελε να μου κάνει κριτική. Για μια αντίστοιχη συμπεριφορά. Και ασφαλώς εδώ πρέπει να το καταλάβουμε ότι η κοινωνία δεν είναι εκδικητική. Η κοινωνία πρέπει να είναι σαφώς προσανατολισμένη σε βασικές αρχές. Στην διαφάνεια, στην ελευθεροφωνία των πολιτών, για την οποία πρέπει να φροντίζει. Για αυτό και το σύνθημα που βγαίνει από όλη αυτή την ιστορία είναι σπάστε τη σιωπή. Βγαίστε και πέστε την άποψή σας. Ελεύθερα, είτε συμφωνούν, είτε δεν συμφωνούν. Γιατί αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Με τα χειματιζόμενα κανάλια, με όλα τα μέσα επικοινωνίας, να κατευθύνουν τους πολίτες και την κοινωνία στο ψέμα, στην αναλήθεια, στη μη γνώση των πραγματικών περιστατικών. Αυτό είναι ο βασικός πυλώνας που γεννάει τέτοιες συμπεριφορές. Γιατί εκεί αποραίει το δικαίωμα της εξουσίας να επιβάλλει τη δική τους σιωπή, να χρησιμοποιεί τους ανθρώπους σαν υποκείμενα γυναίκες και άνθρωπες. Γιατί εκεί έχει το δικαίωμα ο κάθε υπουργός, ο κάθε υπουργός, ο κάθε πρωθυπουργός να λέει ότι δεν γνώριζα. Και όταν το άκουσε δεν το γνώριζε. Και όταν το έμαθε δεν το κατάλαβε. Αλλά όταν όμως η κοινωνία αντέδρασε, τότε είπε ότι είναι επικίνδυνος άνθρωπος. Για αυτά τα μεγάλα γεγονότα. Και για την μεγάλη παρακρίπτει περνάει η χώρα μας και η κοινωνία μας. Θεωρώ ότι οι συγκίσεις που ακούστηκαν είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντες. Αλλά για να σπάσετε τη σιωπή μας, για να σπάσουμε τη σιωπή μας, πρέπει να ασχοληθούμε και για τα μικρά και για τα μεγάλα πράγματα. Όταν ο καναλάχης έχει το δικαίωμα να συμπεριφέρεται στην οποιαδήποτε χώρα, να συμπεριφέρεται στην οποιαδήποτε γυναίκα και να της αποδίνει τον τίτλο της κατσοδέτας ή του φουστανιού και δεν μιλάει η κοινωνία, δεν μιλάνε οι θεσμοί. Παρακριπτώντας βέβαια το Περβιακό Συμβούλιο προς τιμή του, πήρε ομόθον η απόφαση για να καταγγελθεί αυτό το γεγονός. Τότε είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε και τα μεγάλα. Επειδή τελειώνω σε 30 δευτερόλεπτα. Επειδή λοιπόν θεωρώ ότι σήμερα το Περβιακό Συμβούλιο τώρα σε αυτή την κουβέντα έβγαλε μια διαχρονική αξία της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής πολιτείας. Ότι εμείς εδώ δεν πιοτεύουμε. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να κρύψουμε το πρόβλημα κατά το χαλί. Και ότι σε αυτή την παρακμιακή κατάσταση η μόνη ελπίδα μας, ανεξάρτητα από αυτά που τα ιδεολογικά σε μια σύγχρονη εποχή δεν είναι τόσο σε διάσταση, αλλά όλα πλησιάζουν το ένα με το άλλο. Να πούμε ξεκάθαρα ότι οι βασικές μας αρχές, οι αρχές στην παράδοση μας, οι αρχές στις αξίες μας, οι αρχές στις αξίες του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και η βαθιά μας πίστη ότι αυτός ο τόπος από αυτόν τον τόπο δεν βρέπει να σβήσει ποτέ η ελπίδα. Και η ευθύνη αυτή είναι δική μας. Δεν είναι μόνο ευθύνη των πολιτικών. Είναι ευθύνη όλης της κοινωνίας, όλων των πολιτών. Ποιος άλλος θέλει το λόγο? Υπάρχει άλλος που θέλει να μιλήσει ή… Να πω… Ναι, κύριε Περφυράδη. Νομίζω ότι κλείνει η συζήτηση. Κύριε Πετράκο, σου έστειλα ένα mail τώρα για τη μεταφορά των ανάπηρων παιδιών. Είναι ο Θανάσης εκεί, κάπου? Με ακούει? Προφανώς με ακούει. Να το διαβάσεις, σε παρακαλώ. Είναι για κάθε νομοχοριστά το τι γίνεται. Προφανώς εμείς πρέπει να πορευτούμε σύμφωνα με τον νόμο. Έτσι είναι. Αλλά μελέτησε το πρώτα και μετά συζητάμε να δεις στο τι προσπάθεια έχει γίνει αυτές τις υπηρεσίες για να βοηθηθούν τα παιδιά αυτά. Και αν υπάρχει κάποιο επιπλέον πρόβλημα πρέπει να γίνει ειδική αναφορά από το διευθυντή του σχολείου. Λοιπόν, συνάντηση προφανώς επιβάλλεται να καταθέσω σήμερα και την δική μου άποψη. Εγώ δεν έχω καμία διαφωνία γι' αυτά τα οποία είπατε. Είναι πολύς όμως θεωρητικά. Υπάρχουν πράγματι γεγονότα βδεληρά και απαράδεκτα. Υπάρχει ένα όριο φοιμών. Υπάρχει μια σκανδαλοθυρία χωρίς προηγούμενο. Υπάρχουν σκάνδαλα, αλλά υπάρχει και σκανδαλοθυρία. Συκοφαντίες. Υπάρχουν πραγματικά γεγονότα ασφαλώς. Και συκοφαντίες, λάσπη, τοξικότητα, διασφορά ψευδών ειδήσεων με προσπάθεια να καλύψουν τις αληθινές ειδήσεις. Κατηγορίες που φτάνουν ακόμα μέχρι τον Πρωθυπουργό της χώρας. Μαστροπία ανηλίκων μαζί με αντιπολιτικό μίσος. Πρέπει να μπούν κάποια όρια σε όλα αυτά. Τα οποία δηλητριάζουν τη ζωή μας κυριολεκτικά. Μας χαλούν τη μέρα από τις 6 η ώρα το πρωί και δεν μας βοηθούν. Δεν μας βοηθούν ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Το οποίο πραγματικά έχουμε και θα μιλήσω γι' αυτό. Η άποψή μου είναι ότι δεν είναι η Ελλάδα έτσι. Όπως παρουσιάζεται καθημερινά από τα μέσα ενημέρωσης. Δεν είναι το θέατρό μας και οι ηθοποιοί μας σε αυτή την κατάσταση. Έστω κι αν κάποιοι, πολύ οι λύγοι, λύγοι θεωρώ εγώ, έχουν αυτή την αντικοινωνική και την ανήθικη συμπεριφορά. Δεν είναι αυτή η παράδοσή μας. Δεν είναι η συμπεριφορά των οικογένειών μας προς τα παιδιά μας τέτοια, ώστε να μην υπάρχει έλεγχος. Αγαπητοί συνάδελφοι, εγώ πιστεύω βαθιά, γιατί νομίζω όλοι μιλήσατε ειλικρινά, ότι αυτά υπήρχαν, τα φαινόμενα της απανθρωπιάς, της αντιμετώπισης του άλλου ως αντικείμενο εκμετάλλευσης, υπήρχαν. Υπάρχουν ασφαλέστατα και θα υπάρχουν και στο μέλλον. Και θα υπάρχουν και στο μέλλον, γιατί είναι σύμφυτα με την ανθρώπινη φύση. Προβληματίζομαι, γιατί ακούγεται από παντού να έχουμε καλύτερη παιδεία, να μορφώσουμε τα παιδιά μας, να μορφώσουμε τους γονείς, να οι γυναίκες μας να μην έχουν μια συμπεριφορά διαφορετική στα αγόρια από τα κορίτσια τους. Ναι, αλλά σας λέω, όλοι αυτοί οι οποίοι παρουσιάζονται, δεν ξέρω τι θα πει η δικαιοσύνη ειλικρινά για όλα αυτά, δεν είναι μορφωμένοι άνθρωποι, ή μάλλον στον τομέα τους δεν ήταν οι πλέον εξειδικευμένοι. Τι συμβαίνει, γιατί η ανθρώπινη φύση οδηγεί τα πράγματα, γιατί ο άνθρωπος έχει μια συμπεριφορά ζώου, κυριολεκτικά. Λοιπόν, νομίζω ο νόμος θα βοηθήσει, πιο αυστηρότερες ποινές. Νομίζω ότι πρέπει όλοι να σκύψουμε μέσα μας και να σκεφτούμε για τη ζωή μας και να σκεφτούμε και τους άλλους. Ότι η αγάπη διαχρονικά είναι η μεγαλύτερη αρχή που πρέπει να καθοδηγεί τους ανθρώπους. Και συμφωνώ με αυτούς που είπαν, ότι η εξουσία είναι κάτι που οδηγεί σε τέτοιες καταστάσεις. Εξουσία, είτε πολιτική, είτε οικονομική, αυτό που είπε για το χρήμα ο Παναγιώτης ο Κάτσαδης, που κλείνει στόματα και δίνει θέσεις, πολιτική, οικονομική, εκκλησιαστική, καλλιτεχνική εξουσία, κάθε είδους εξουσία. Είτε την έχει άντρας, είτε την έχει γυναίκα. Έτσι είναι. Και, εν πάση περιπτώσει, στην εποχή μας, επειδή τις θέσεις εξουσίας της έχουν περισσότερο άντρες, συμβαίνει από αυτή την πλευρά να έχουμε και τις περισσότερες αντικοινωνικές συμπεριφορές. Μην νομίζετε όμως ότι και οι γυναίκες, όταν ασκούν εξουσία, κάποιες από αυτές, αντίστοιχα με τους άντρες, δεν συμπεριφέρονται με τρόπο ο οποίος δεν είναι κοινωνικά και ανθρώπινα σωστός. Λοιπόν, χωμοχώμηνης λούπους. Ο άνθρωπος για τον άνθρωπο λύκος, λύκος, σε όλα τα πολιτικά συστήματα, όπου κι αν εφαρμόστηκαν σε όλα τα πολιτικά συστήματα και να μην τα απαρρυθμίσω, με ιδιαίτερη ένταση στα αυταρχικά πολιτικά συστήματα, είχαμε τέτοιες συμπεριφορές από ανθρώπους οι οποίοι είχαν την εξουσία. Θλίβομαι για όλους όσους υπέστησαν όλα αυτά και για αυτούς που δεν μιλάνε. Και θλίβομαι ιδιαίτερα για τα παιδιά, είτε είναι γυναίκια είτε είναι από άλλες χώρες, που υπέστησαν τέτοιες συμπεριφορές αγριανθρώπων με μορφή μορφωμένων ανθρώπων και μάση περιπτώσει ανθρώπων υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Λοιπόν, όσα αναφορά για την κυρία Μενδώνη και το λάθος της, εγώ δεν θέλω να κρίνω κανέναν, σας λέω όμως με τα λόγω γνώσεως ότι αυτή η γυναίκα γνωρίζει βαθιά το αντικείμενό της και η συνεργασία που είχε η περιφέρεια μαζί της και εξακολουθεί να έχει σε όλα τα επίπεδα είναι εξαιρετική και προωθήθηκαν ζητήματα τα οποία αφορούν στην περιφέρεια Πελοποννήσου με άριστο τρόπο. Όλα τα άλλα θα τα βρει η δικαιοσύνη και θα κριθούν και πολιτικά. Αλλά να θυμάστε χωμοχόμενους λούπους. Έτσι ήταν, έτσι είναι. Θυμόσαστε τον Κεμάλ του Χατζιδάκη. Δε θα αλλάξει ο κόσμος Κεμάλ. Μακάρι να ήταν τα πράγματα διαφορετικά και να τον άλλαζαν ιδεολογίες, να τον άλλαζαν τα πολιτικά συστήματα. Ο άνθρωπος είναι ίδιος από τότε που ξέρουμε. Η επιστήμη και η τεχνολογία έχει δώσει μια επίφαση ότι αλλάξαμε. Ευχαριστώ πολύ. Θα δώσουμε το λόγο και στον κύριο Μπουντρούκα γιατί κάτι είχε συμβεί με το μικρόφωνο και έχει κλείσει να περάσουμε στη ψήφιση των ψηφισμάτων. Εμείς θα ψηφίζουμε όλα, κύριε Πρόεδρε, όλα. Μια επισήμανση, κύριε Πρόεδρε, θέλω να κάνω, ότι αυτή η κουβέντα για την κακοποίηση και τη βία κατά των γυναικών είχε ξεκινήσει να συστηθεί εδώ και ενάμιση μήνα, αν δεν κάνω λάθος. Αλλά εν το μεταξύ συνέβησαν μια σειρά από πράγματα που μας ξεπέρασαν. Τα γεγονότα, δηλαδή, απέδειξαν ότι η βία δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, αλλά αφορά και τα ανήλικα, αφορά και γενικώς άντρες και όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Όλα τα άτομα σε σχέση με κάποιον που έχει ο σκοπό αυτός ο άνθρωπος να εκμεταλλευτεί την όποια εξουσία του. Άρα η έκδοση του ψηφίσματος, κατά την άποψή μας, πρέπει να αφορά και την κακοποίηση και τη βία κατά των γυναικών, των ανηλίκων και οποιουδήποτε ανθρώπου βρίσκεται σε μειονεκτική θέση. Μέσα σε αυτό το ψήφισμα, που κατά τη γνώμη μας πρέπει να το επικαιροποιήσουμε εν όψη των γεγονότων που προέκυψαν τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας, θα πρέπει, κατά την άποψή μας, να είναι σαφές ότι καταδικάζουμε τέτοιο τύπου ενέργειες από όπου κι αν προέρχονται, ακόμα όπως είπε και ως περιφεριάρχης και από κάποιες ελάχιστες γυναίκες, παρότι αναγνωρίζουμε ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία από κάποιους άντρες, αλλά είναι και ποσοτικό το θέμα. Είναι πολύ λιγότερες γυναίκες στην εξουσία σε σχέση με τους άντρες. Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα πρέπει μέσω του ψηφίσματος να κάνουμε σαφές ότι δεν πρέπει όλα αυτά τα αδικίματα να την χάνουν παραγραφής. Είμαστε στο μέσο μια κουβέντας τώρα που κάνει αγώνα δρόμου το Δικαστήριο για να μπορέσει να προλάβει, είναι στα όρια της παραγραφής μια σειρά από τέτοιου τύπου αδικίματα και απομαρτυρίες. Άρα, για μένα, είναι πάρα πολύ σημαντικό να δώσουμε τη δυνατότητα μέσω του νόμου να μην υπάρχει παραγραφή ούτε στα πέντε ούτε στα δέκα χρόνια σε τέτοιου τύπου αδικίματα. Δεύτερο, θα πρέπει να μην επικρατήσει για μια φορά ακόμα ο λαϊκισμός με εξαιτίας αυτών των θεμάτων και η προσπάθεια για πολιτική εκμετάλλευση από την πλευρά της αντιπολίτευσης και τον περιορισμό της ζημιάς που προκύπτει από την πλευρά της κυβέρνησης. Και τρίτον, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός του κράτους, μια υπηρεσία ενδεχομένως, όπου να πηγαίνει αυτός που κακοποιήθηκε η αυτή και να εντελώς αξιόπιστα και χαίμηθα να κάνει την καταγγελία του και να γίνεται υπεραιτέρω διερεύνηση και να νιώθει ο άνθρωπος αυτός που, επαναλαμβάνω σε μιονεκτική θέση, να νιώθει ότι δεν υπάρχει θέμα ούτε να διαπομπευθεί μέσω αυτής της υπηρεσίας ούτε να μην διερευνηθεί η περίπτωσή του. Κατά τα άλλα, το ψήφισμα, έχουμε θετική άποψη για το ψήφισμα, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να συμπεριλάβουμε και αυτές τις παραμέτρες. Ευχαριστώ. Λοιπόν, θα ήθελα τώρα να παρακαλέσω εάν έχουμε ένα ομόφωνο ψήφισμα ή να καθίσουμε κάποια στιγμή, γιατί δεν νομίζω ότι προκύπτουν οι διάφυτερες διαφωνίες, να φτιαχτεί στο τέλος ένα ψήφισμα που θα είναι ομόφωνο, έτσι, δηλαδή να συμπεριλάβει. Ο κ. Κελάρης και ο κ. Κάτσαρης μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά με τις γυναίκες και να φτιάξουμε ένα ομόφωνο ψήφισμα. Κύριε Πρόεδρε, έχω τον λόγο. Όχι, δεν έχεις τον λόγο. Λέω αν μπορείς, ναι ή όχι. Όχι, αλλά ο λόγος δεν έχεις καθόλου. Παιδιά, να συνονοηθούμε. Είμαστε πάλι, έχουμε φάει τρεις ώρες. Πες μου, έχετε την πρόθεση να το κάνετε αυτό που είπα. Κοιτάξτε, εμείς καταθέσαμε ένα ψήφισμα στη λογική που σας ανέπτυξα. Ωραία, άρα λοιπόν επιμένετε να έχετε το ψήφισμα το δικό σας. Νομίζω ότι βάζουμε το ζήτημα σε μια βάση, σύμφωνα με τη λογική μας. Ωραία, τέλος, τέλος, τελείωσε. Ο κύριος Κάτσαρης. Κύριε Πρόεδρε, εγώ είπα και πριν ότι εάν οι συναδέλφισες δεθούν να βγουν κάποια σημεία από το δικό μου ψήφισμα μέσα, εγώ με τα υπόλοιπα δικά τους συμφωνώ. Η κυρία Σπυριδάκου προφανώς διάβασε το δικό μου κομμάτι και θα ζητάει τον λόγο. Αποθετηθεί η κυρία Σπυριδάκου, η κυρία Λιμπεροπούλου και η κυρία Μπούζα για αιτιολόγια. Καταρχήν θα ήθελα να πω και κάτι άλλο πριν από αυτό. Με όλο το σεβασμό προς το περιφερειακή, η αναφορά σε φήμες υποβαθμίζει κάπως τον αγώνα των θυμάτων και τα αποθαρρύνει να συνεχίσουν αυτόν τον αγώνα. Επίσης, το να εξισώνουμε την κακοποίηση των γυναικών με τους άντρες και αυτό είναι αρκετά τραβημένο γιατί ας αναφερθούμε σε περιστατικά που γυναίκες κακοποίησαν άντρες όταν βρίσκονταν σε θέση εξουσίας. Και τέλος, το να θεωρούμε ότι έτσι είναι οι άνθρωποι είναι ένας δετερμινισμός που δεν μας δίνει και κανέναν φάρος για τη συνέχεια. Όσον αφορά τη σύνδυση με τον κ. Κάτσαρη θεωρώ ότι μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος και να καταλήξουμε σε ένα ψήθισμα γιατί ο συμβολισμός θα είναι καλύτερος αν υπάρχει ένα ψήθισμα. Ωραία. Η κ. Μπούζα, εντάχει. Ναι, ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Θα συμφωνήσω ως εμπολής με την κ. Σπυριδάκου, αλλά θα ήθελα επίσης να πω ότι από όσα άκουσα από τον κ. Περιφεριάρχη πραγματικά πιστεύω ότι ξεφύγαμε λίγο από το θέμα. Εξισώσαμε τώρα τις γυναίκες, τις φέραμε στην ίδια θέση τα θύματα με τους θύτες σε κάποια σημεία του λόγου του και φυσικά δεν ακούσαμε και κάτι για αυτά τα οποία του ζητήσαμε την απόψη του και αφορούν την Πελοπόννησο και αφορούν γυναίκες αυτοδικητικούς. Η κ. Αλιπεροπούρου. Σε αυτό δεν ακούσαμε καμία άποψη. Λοιπόν κ. Πρόεδρε, μισό λεπτό να ολοκληρώσει κ. Μπουζα και έχετε το λόγο κ. Περιφεριάρχη. Μισό λεπτό. Τώρα όσον αφορά μπορούμε να βρούμε κάποια κοινά σημεία και να συμπεριληφθεί και του κ. Κάτσαρη το ψήθισμα μαζί με το δικό μας. Έχετε το λόγο κ. Περιφεριάρχη. Μάλλον δεν έγινε ακατανοητός. Εγώ μιλώ για ανθρώπους μέσα στη κοινωνία διαχρονικά και αυτά τα οποία λέγω μπορώ και να τα τεκμηριώσω. Ακόμα και απ' τα στρατόπεδα συγκέντρου στη Γερμανία με τη συμπεριφορά των ανθρώπων μέσα στα στρατόπεδα αυτά. Είτε ήταν άντρες είτε ήταν γυναίκες. Άνθρωποι είμαστε όλοι ασφαλώς με τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις στη ζωή. Και αν είναι περισσότεροι άνδρες είναι εξαιτίας της πατριαρχικής κοινωνίας. Και προφανώς είμαι απ' τους ανθρώπους που θέλω τις θέσεις να τις παίρνει ο καθένας κατά τις ικανότητές του. Εγώ κλείνω το γόνι ασφαλώς στα θύματα. Και η ιστορία με διδάσκει ότι πρέπει να είμαι από αισιόδοξος για την αλλαγή της συμπεριφοράς των ανθρώπων. Μόνο σε κοινωνικό επίπεδο μπορούμε να παρέμβομαι με αυστηρότερη νομοθεσία. Όταν βλέπω τον πιο ομορφωμένο άνθρωπο, τον δαχτυλογδικτούμενο στην κοινωνία να έχει μια τέτοια συμπεριφορά, πως είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν, να προσεγγίσει τέτοια ζητήματα, ένας άνθρωπος που δεν έχει αυτή την παιδεία. Είναι ένας προβληματισμός περισσότερο φιλοσοφικός. Το λόγο για τον Κεμάλ, το τραγούδι για τον Κεμάλ με είχε απασχολήσει πάρα πολλές φορές. Μακάρι να ήτανε τα θέματα αισιόδοξα όπως τα λέτε. Μακάρι η ιστορία μας διδάσκει όμως ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Και πρέπει να αναζητήσουμε πρακτικούς τρόπους να βελτιωθούμε. Με διακηρύξεις, με ωραίες κουβέντες και λοιπά, δεν μπορούμε να πάμε μπροστά. Ένα σκαλί. Κάπως να ανέβουμε. Ένα σκαλί. Εγώ προέρχομαι από μια κοινωνία η οποία είναι μητριακτική. Σε μητριακτική κοινωνία μεγάλωσα. Και μπορώ να σας πω πάρα πολλά θέματα και από τη μία και από την άλλη πλευρά. Γι' αυτό μιλώ πάντα με ανθρώπους και γονατίζω πάντα μπροστά στα παιδιά. Αυτό είναι το οποίο κυριολεκτικά με συρθλίβει η συμπεριφορά προς το παιδί. Έτσι είναι. Μη με παραξηγείτε. Περοπούλου, δυο κουβέντες για να προχωρήσουμε. Ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Πρόεδρε. Πρώτον θα συμφωνήσω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα κοινό ψήψιμα με τα αυτά που έχει καταθέσει ο κύριος Κάτσαρης. Δεν είμαστε και πολύ μακριά. Θέλω όμως να πω στον κύριο Περιφερειάρχη ότι άλλο η μόρφωση και άλλο η παιδεία. Και αυτό θα έπρεπε ο διος να το γνωρίζει πάρα πολύ καλά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Δεν θα απασχολήσω πάρα πολύ το Περιφερειάρχη. Λοιπόν, νομίζω ότι καταλήξαμε. Νομίζω ότι καταλήξαμε. Είναι η Ευαγγελία δίπλα μου και μου λέει το κεμάτον έχει γράψει ο παππούς μου ο Κάτσος. Με πολύ μεγάλη περιφάρεια. Λοιπόν, είναι αρκάς ο Κάτσος. Το ξέρετε όλοι. Μακάρι να μπορούμε να κάνουμε αυτό που ζητά η κοινότητα εκεί γι' αυτό. Λοιπόν, πάμε. Νομίζω ότι ο Κάτσαρης συμφώνησε και οι κυρίες συμφώνησαν. Άρα λοιπόν, επιμένει ο κύριος Κελάρης, εγκρίνεται το ψήφισμα κατά πλειοψηφία. Εντάξει κύριε Κελάρη. Ναι κύριε Πρόεδρε, εντάξει. Έγινε. Λοιπόν, πάμε στο δέκατο τρίτο θέμα. Έγκριση, τροποποίηση και παράτασης του εισηπαριθμών και τα λοιπά. Εισηγητήσω αντιπεριφερειάρχιστο κύριος Λαμπρόπουλος. Κύριε Πρόεδρε, είναι πολύ απλή. Υπάρχει διαφωνία στο θέμα. Εγκρίνεται ομόφωνα. Κύριε Νικολάκου. Ωραία, εγκρίνεται ομόφωνα. Πάμε στο δεκατέσσερα. Είναι γνωμοδότηση επί της Μαλέτηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου έργα προστασίας διάβρος της ακτογραμμής στην Κώστα. Εισηγητής ο αντιπεριφερειάρχιστος κύριος Λαμπρόπουλος. Εισηγητής, αντιπεριφερειάρχιστος ο κύριος Μαλτέζος και ο κύριος Τσουκαλάς. Μια ερώτηση πριν. Γιατί έχουμε και άλλα θέματα, έτσι? Μήπως καταφέρουμε και τα συζητήσουμε. Υπάρχει διαφωνία σε αυτό? Ναι, κυρία Νικολάκου, ναι. Ναι, η κυρία Νικολάκου λέω. Κυριαστίας. Ορίστε. Συμφωνούμε με την εισηγή της υπηρεσίας. Ωραία. Ο κύριος Καρούτζος, ναι. Κύριος Καρούτζος. Κύριε Πρόεδρε και εμείς θα συμφωνήσουμε. Να πούμε απλώς ότι η ακτογραμμή στην Κώστα στο Πορτοχέλιο έχει πράγματι εκτεταμένα προβλήματα διάβρος και έχει υποβαθμιστεί τόσο από αισθητικής άποψης όσο και από άποψης δυνατότητας χρήσης λόγω των προβλήματων αυτών. Αποτέλεσμα είναι ότι η συγκεκριμένη παραλία χρήζει όντως έργον από κατάσταση προκειμένου να βελτιωθεί αισθητική της και να αναβαθμιστεί και από τουριστική άποψη. Περίπτει ο έτοιμα του συνόλου της τοπικής κοινωνίας. Σε εξώσον γνωρίζω μάλιστα, η ανάγκη έργων για προστασία από τη διάβρος έχει τονιστεί ιδιαίτερα και έντονα από αντιπολιτευόμενες δυνάμεις στο Δήμο Ερμιονίδας με ιδιαίτερη ανάδειξη του θέματος και παρεμβάσεις από τον κ. Τόκα και την παράταξή του. Όπως επίσης και από συλλόγους και σωματεία της περιοχής. Είναι ένα σημαντικό και αναγκαίο έργο για την περιοχή. Έτσι, εμείς θεωρούμε ότι είναι σημαντικό και αναγκαίο έργο. Έχουμε σταθερά θέση υπέρ της ιδιαίτερης λήψης μέρημνας και μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις διαβρώσεις των ακτών και θα είμαστε θετικοί. Εμείς θα κάνουμε λιγάκι μια λίγο διαφορετική προσέγγιση στο θέμα, γιατί όπως αναφέρει και η ίδια η μελέτη, η πράγματι αναλυτική μελέτη που είχαμε την ευκαιρία να διαβάσουμε. Λέει ότι το πρόβλημα αυτό δημιουργήθηκε από καθαρά ανθρωπογενειακή αίτια. Δηλαδή, χτίστηκε εκεί πέρα ένα ξενοδοχείο, φτιάχτηκε μια μάντρα, μπήκαν μέσα στη θάλασσα και η θάλασσα δεν συγχωρεί ότι τις παίρνει στο πέρι πίσω. Αυτό είναι νόμος. Και ερχόμαστε αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσουμε το σύμπτωμα και όχι το αίτιο. Πώς είμαστε λοιπόν βέβαιοι όταν η ίδια η μελέτη παραδέχεται την ανθρωπογενειακή αίτια του πρόβληματος, πώς είμαστε βέβαιοι ότι αν παρέμουμε εμείς με ένα άλλο τρόπο, κλιμακοτό λέει και τα λοιπά, το πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί εκεί, θα γίνει πιθανόν εντονότερα κάπου αλλού. Το ξαναδέουμε και πάλι, η θάλασσα δεν συγχωρεί. Το πρόβλημα δημιουργεί γιατί εκεί φτιάχνει ξενοδοχείο και εστιατόριο και φράχτηκε η θάλασσα. Και σε αυτό δεν δίνει απάντηση αυτή η μελέτη. Διτουργεί πυροσβεστικά. Αν θέλουμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της διάβρος των αχτών, θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σε βάθος, συνονικά και να αντιμετωπίσουμε τα αίτια και όχι τα συμπτώματα. Εντάξει, γιατί αλλιώς πετάμε λεφτά και λέμε ότι κάτι κάνουμε και στην ουσία δεν κάνουμε από νύτως τίποτα. Κάνουμε ζημιά. Εμείς σε αυτό το ζήτημα θα είμαστε αρνητικοί. Ωραία, ο κύριος Κελάρις. Λοιπόν, στην ίδια λογική και εμείς και τα πρόεδρε παιδί γεννιούνται τεράστια ερωτηματικά σε σχέση με τη γέννηση του προβήματος. Θα είμαστε με την έννοια όμως ότι αυτά τα έργα προστασίας των ακτογραμμών, άσχετα με τους παράγοντες οι οποίοι συνετέλεσαν στο να δημιουργηθούν, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με συνολικές μελέτες και όχι αποσπασματικά. Γιατί όπως είναι γνωστό, πας να φτιάξεις ένα πρόβλημα σε μια περιοχή και σου δημιουργείται το ίδιο πρόβλημα δίπλα, αν δεν υπάρχει συνολικότερη μελέτη. Αλλά και με την έννοια των παρεμβάσεων στη συγκεκριμένη ακτοί που ανέφερε πριν και ο συνάδελφος ο Ντρούγκας, από ξενοδοχή, από διάφορες δραστηριότητες και πέρα οικονομικές, με αυτή την έννοια θα ψηφίσουμε λευκό. Υπάρχει άλλος που θέλει τοποθέτηση, ο κ. Κάτσαρης. Υπάρχει και εγώ κ. Πρόεδρε. Καταρχάς να πω και να θυμίσω στους συνάδελφους ότι στη Μεσαινία έχουμε τα αποτελέσματα, ακριβώς μπροστά από το σπίτι μου στην Κρημαντίνια, έχουμε τα αποτελέσματα μιας τέτοιας αποσπασματικής αντιμετώπισης προβλήματος. Και τώρα ψάχνουμε να ξανακάνουμε συμπληρωματικές μελέτες για να δούμε πώς και έχουμε φάει και εξώδικα, το εξώδικο φαντάζομαι το πήρατε όλοι στα e-mail σας προημερών από κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής της σακτογραμμής της Μικρής Μαντίνιας, που το πρόβλημα μεταφέρθηκε παρακάτω με καταπτώσεις. Τώρα Παναγιώτη δεν μιλάμε για τη Μικρή Μαντίνια. Ναι, ναι, ναι. Να δεν μπορώ να πω την άποψή μου κ. Πρόεδρε, αφήστε με λίσο λεπτό κι εγώ. Εντάξει, τώρα μιλάς για τη Μαντίνια και μιλάμε για το Άργος. Είναι αντίστοιχη αντιμετώπιση, λέω, που όταν αντιμετωπίζεις το πρόβλημα μπαλωματικά, όπως το έχω ξαναπεί κι άλλη φορά, δηλαδή σε ένα συγκεκριμένο σημείο, χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη για ολόκληρη την περιοχή και χωρίς να δίνεται η σωστή προσοχή, δημιουργείται αλλού το πρόβλημα ή χειρότερο πρόβλημα πιο πέρα και παρακάτω. Τα έχει πει και ο κ. Περιφεριάκης, το ίδιο έχει αντιμετωπίσει και στον Κορδία και τα λοιπά και τα λοιπά. Άρα, λοιπόν, είμαι κατά για αυτούς τους λόγους που ανέφερα πιο πριν. Ωραία, το θέμα εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Πάμε. Προεδρέμου ήρωα, να πω μια κουβέντα. Σωστά, εφόσον το συγχείται η υπηρεσία. Αυτά τα οποία είπατε ότι δεν παίρνει συκόπεδα από το Θεό, θα στα πάρει παρακάτω ή από τη φύση. Αυτό είναι βέβαιο. Το έργο, κοίταξε, από Μικρά Μαντίνια μέχρι Κυντριές είναι καλό έργο. Καλό. Έχει κάποια προβλήματα, ασφαλώς, αλλά σε γενικές γραμμές είναι ένα έργο, το οποίο διάσωσε την περιοχή από τη διάβροση. Έχουμε χάσει σπίτια και τώρα με το σημαντικό όπου θα διατεθεί, θα υπάρχει και αναβάθμιση του χώρου. Από εκεί πέρα, τα δύο επόμενα χιλιόμετρα στα πλαίσια αυτού που είπαμε, δεν παίρνεις συκόπεδα, προφανώς θα αντιμετωπιστούν για την προστασία της δημόσιας γης, όπως έχουμε υποχρέωση. Όχι των ιδιωτικών ηκοπέδων, της δημόσιας γης. Αυτό θα γίνει. Για τον Κορδία έτσι είναι τα πράγματα, κάναμε το έργο στον Κορδία και πήγε παραπέρα στον Άρη και δημούρησε το πρόβλημα εκεί πέρα. Λοιπόν, να το ψηφίσετε σήμερα, αλλά θα το δούμε όταν θα έχουμε τα χρήματα και θα ξεκινήσουμε το έργο του συγκεκριμένου. Έχουμε και εκεί γενικότερα προβλήματα πάντως, εννοώ στην Ερμηονίδα. Πάμε στο θέμα 16. Έγκριση αλλαγής διατομής του οδοστρόματος της Εθνικής Ισοδού και τα λοιπά, εισηγητής ο αντιπεριφερειάρχης ο κ. Βερούτης. Μήπως σε χάσαμε το 15, κύριε Πρόεδρε, το 15 το είπαμε. Λοιπόν, το 15 πάμε. 15, γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αρδευτικό δίκτυο Τρινάσου, εισηγητής ο αντιπεριφερειάρχης ο κ. Βερούτης και ο κ. Τσουκαλάς. Ωραία. Όσον αφορά τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο του Τρινάσου, του αρδευτικού, η υπηρεσία μας έχει γνωμοδοτήσει θετικά και με λιγοστές παρατηρήσεις που αφορούν κυρίως τη διαχείριση των εξκαφών, την σφράγηση των γεωτρήσεων, οι οποίες δεν θα χρησιμοποιούνται πλέον, κλπ. Αλλά θα ήθελα να μιλήσει ο κ. Τζινιέρης πάνω σε αυτό, ο οποίος το θέμα το γνωρίζει και ως της ιδιότητάς του. Ωραία. Δύο κουβέντες και απ' τον κ. Τζινιέρη. Ναι, κ. Τζινιέρη. Καλησπέρα και από εμένα. Σε ένα λεπτό θα καταλάβετε για ποιο έργο πρόκειται. Είναι από τα μεγαλύτερα που θα γίνουν στο νομό μας. Αυτό το ΕΒ αυτός είναι διάδοχος του Οργανισμού Ιδραυλικών από το 1939. Να καταλάβει το αντιοστάσιο που ρίχνει τα νερά στην αποσταθμιστική τάφρο έχει κατασκευαστεί το 1927. Λοιπόν, οι δυόγεσσες, οι τσιμπερδένες που υπάρχουν τώρα είναι μήκους 161 χιλιόμετρων και κατασκευάστηκε από το 1951 έως το 1978. Σκεφτείτε την ηλικία που έχει. Η γεωγραφική ευρύτερη έκπραση που καταλαμβάνει είναι γύρω στα 65.000 στρέμματα και μέσα εκεί γίνεται αυτό το έργο. Στο μέσον ξεκινάει, όπως κοιτάμε μπροστά κάτω, αριστερά από τον Ευρώτα και καταλήγει στο χωριό Στεφανιά της κυρίας Νικολάκου, το η Ματρίδα. Είναι 21.777 στρέμματα ή δε σολυνώσεις που θα γίνουν μέσα, το δίπτυό του δηλαδή θα είναι 127.000 περίπου μέτρα, 127 χιλιόμετρα. Αυτό τώρα πώς θα δουλεύει. Θα υπάρχει μια δεξαμενή κοντά στον δρόμο πριν τη σκάλα, η οποία θα είναι 500 κυβικά και πάνω σε αυτή θα υπάρχουν το αρνητικό σύστημα. Με ατλίες εμβατιζόμενες μέσα στις δεξαμενές, με 6 ατλίες των 243 κυβικών μέχρι την ώρα, θα μεταφέρουν το νερό 1,5 χιλιόμετρα στο βουνό σε ύψος 135 μέτρα, όπου θα είναι μια δεξαμενή τεράστια 18.000 κυβικών. Από εκεί με βαρύτητα θα κατεβαίνει κάτω στο δίκτυο που σας το ανέφερα, οι διατομές των σολυνώσεων θα είναι 45 πότους και 50 πότους χιτοσυντηρή. Αυτά φοντρικά για να λάβετε την υπόρα του έργου. Άμα πείτε μέσα στη περιβαλλοντική μελέτη, υπάρχουν και τα σχεδιαγράμματα. Είναι έργο το οποίο θα κοστίσει, στη προμελέτη που έχουν υπολογίσει, 23 εκατομμύρια, σύν φυπιά, σύν γενικά εξόδας, σύν εργολαβημπόφιλος, δηλαδή θα φτάσει κοντά στις 38 εκατομμύρια. Αυτά, ευχαριστώ. Είναι λοιπόν ότι δεν χρειάζεται να απαλλοτριώσεις γιατί θα περνάει δίπλα σε ένα απαλλοτριωμένη έκταση που έχουμε. Ωραία. Ο κύριος Σουκαλάς θέλει να προσθέσει κάτι. Όχι, πρόεδρε. Ευχαριστώ, ευχαριστώ. Ωραία, η κυρία Νικολάκου. Εγώ θέλω να ρωτήσω κάτι τον κύριο Τσινιέρη. Επειδή πραγματικά πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο και επειδή πραγματικά, όπως είπε, είναι από μια περιοχή που την γνωρίζω και ξέρω πόσο πολύ θα συμβάλει, υπάρχει κάποια πρόβλεψη εκ μέρους του υπουγείου ή της περιφέρειας προκειμένου αυτό το έργο να χρηματοδοτηθεί και να κατασκευαστεί γρήγορα. Πάτε, την πορεία την ξέρετε τώρα, θα γίνουν οι γνωμοδοτήσεις είναι από 15 φορείς. Παίρνουν τις γνωμοδοτήσεις, μετά συντάσσεται η οριστική μελέτη. Μα, το μελέτημα. Και που μελέτημα, μην ακούς τι λένε. Που αν επιτρέπεται, πρόεδρε, για τη χρηματοδότηση. Και θα έχουμε μια σύσκεψη μαζί με τους χωρικούς αντιπεριφεριάρχες και τον κυριοτζινιέρη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι της 20 Μαρτίου. Για αυτά τα έργα, τα φράγματα και τα ρευτικής φύσιος έργα, όπου υπάρχει βεβαιότητα ότι ένας αυθμός τους θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και θα παρουσιάσουμε όλα τα προβλήματα που έχουν, τα ανολοκλήρωτα δίκτυα και φράγματα σε όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου τότε. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Να συγκλειωρώσω, κύριε Πρόεδρε, ότι θα έχουμε μεγάλη εξοικονόμηση νερού. Ταξιδάχα, αυτά αυτό νόητα κύριε Τζιγέννης. Μπορούμε να δούμε και τη μεταφορά που δεν για την περιοχή. Λοιπόν, νομίζω ότι δεν υπάρχει ο κύριος Στατούλης. Με όλη την εκτίμηση που έχουμε στον κύριο Τζιγέννη, θεωρώ ότι το κομμάτι της συζήτησής του, ως προς το τεχνικό κομμάτι, ήταν προς τη σωστή κατευθύνση. Είναι ένα έργο το οποίο δεν το έχουμε χαρακτηρίσει ποτέ ως αρδευτικό. Μην κάνουμε το λάθος ως περιβαλλοντικό έργο, γιατί υπάρχει μεγάλη διάσταση εάν μπορεί να χρηματοδοτηθεί ένα τέτοιο έργο ως αρδευτικό, χωρίς να έχει κατευθείαν αρδευτικό δίχτυο ως προς τις αρδευσημες περιοχές. Να σας πω και να σας ενημερώσω. Το έργο αυτό είναι ένα παλιό έργο. Δεν είναι 23 εκατομμύρια το έργο. Το έργο είχε προκηρυθεί σε διεθνή διακονισμό το 2008 με 46 εκατομμύρια 400.000. Βγήκε ανάδοκος για το έργο. Υπήρξε προσφυγή πολιτών από την σκάλα του Δήμου Ευρώτα, που είχε αντίρρηση ως προς το έργο προβάλλοντας τις δικές του απόψεις. Το Συμβούλιο Επικρατίας λοιπόν σταμάτησε το έργο. Έγινε δεχθεί η προσφυγή, κυρίως με κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο το ότι δεν υπήρξε η μελέτη και τα σχέδια για τα ιδάτινα διαμελίσματα. Κάτι που έγινε στο μεταξύ διάστημα. Η περιβατολογική μελέτη είχε ενδυνηθεί τότε. Κυρίως το έργο αυτό έρχεται να ερκανοποιήσει τις ανάγκες εμπλουτισμού, δηλαδή ανοίγουμε γεωτρήσεις και εμπλουτίζουμε τον υδροχώρο ορίζοντα, κυρίως για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της υφαλμύρωσης των νερών στη Δημοτική Κοινότητα Έλλους, στη Δημοτική Κοινότητα Ασοπού και στη Δημοτική Κοινότητα των Μολάων. Βοηθάμε λοιπόν ιδιαίτερα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υδροχωρίας και η αντιμετώπιση της υφαλμύρωσης των νερών στις ευλύτερες περιοχές που σας είπα προηγούμενα. Είναι δύο τα σενάρια. Ένα σενάριο είναι το α και ένα σενάριο το β. Οι μελετητές προκρίνουν το δεύτερο σενάριο, όπου οι δύο δεξαμενές που θα γίνουν, τα δύο αγγλιοστάτσια δεξιά και ανεστερά της εγκατάστασης και της πορείας του Βασιλοπόρταμου θα έχουν τη μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση και τη μεγαλύτερη δυνατότητα για τη μεταφορά του νερού προς εμπλουτισμό των γεωτρίσεων που θα ανοίξουν στις περιοχές αυτές που είπα προηγούμενα. Κυρίως όμως θέλω να πω ότι ο εμπλουτισμός θα γίνεται μόνο τους χειμερινούς μήνες ώστε να μην πειραχθεί ο ιδροβιώτοπος και το ποτάμιο σύστημα του Βασιλοπόρταμου. Και θα γίνεται μόνο αυτό όταν η υδραυλική του ποταμιού δίνει τόση περίσσια νερού ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον εμπλουτισμό. Η πρώτη σύζναση είναι να βρεθεί τρόπος να ενταχθεί το έργο αυτό στο Υπάθος, στο Υπουργείο Αγροβιτικής Ανάπτυξας. Οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες, παρ' όλες τις σκέψεις που είχαμε κάνει μαζί, η κάθε μία προέβαλε και μία διαφορετική ανητική άποψη για το θέμα αυτό. Το έργο αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Έχει ανάδοχο με νομικές δεσμεύσεις, κύριε Τζινένιε. Και το έργο έχει περάσει από το ελεκτικό συνέβηλο και έχει εγκληθεί με δαπάνι 23.300.000. Θα πρέπει λοιπόν να κινηθεί απλή διαδικασία. Δεν είναι καινούργιο έργο. Εντάχτηκε τότε μέχρι και το 2013, το κρατήσαμε ζωντανό. Μέχρι το 2015-2016 για να περάσει η γέφυρα. Αλλά οι πολιτικές ηγεσίες δεν το ενέκριναν αυτό, προβάλλοντας ίσως και δικαιολογημένα την αρνητική, μάλλον την θέση του Συμβουλίου Επικρατίας. Τώρα όλα αυτά έχουν διοκοπθεί. Ο κ. Συμβουλίδης έχει τον λόγο. Διοθώνει το πρόβλημα αυτό, έτσι. Διοθώνει το πρόβλημα αυτό. Και νομίζω ότι η άποψη που ακούστηκε προηγούμενα, και δεν θέλω να ξαναγίνω κακός προφήτης, αυτά που λέει ο κ. Κρέκας, ότι συνεννοήθηκε για να εντάξει τέτοια έργα και στο Τανείο Ανάκαψης, μάλλον προηγούμενα, θρούδες, ελπίδες, όπως αποδείχτηκε και με την επίσκεψη του Περιφερειάρχη με το φάγκελο των 250 εκατομμύριων στον Αναπληρωτήρι. Ωραία, το να χρειστώ μικρόβρο. Είπα, κ. Τατούνιμα, ελευθέστε τώρα. Κύριε Πρόεδρε, έχετε το λόγο, κ. Βερόντι. Έχω ζητήσει το λόγο, τον έχει ζητήσει πρώτα ο Γιώργος ο Κουλοκέφαλος, μάλλον για τον ίδιο λόγο που το θέλω κι εγώ. Να πάμε με τη σειρά σας, παρακαλώ. Το έχει ζητήσει ο Γιώργος ο Κουλοκέφαλος. Ναι. Κύριε Πουλοκέφαλος. Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Δεν θα ζητούσα το λόγο, εάν δεν άκουγα την εισήγηση του κ. Τατούλη. Προφανώς ο κ. Τατούλης έχει περδέψει τα πράγματα. Μιλάμε για δύο διαφορετικά έργα. Έτσι ακριβώς. Ο κ. Τατούλης αναφέρεται στο θέμα της διαχείρισης των νερών του Βασιλοποτάμου, από το οποίο θα υποτίθεται τα περισσέβα του Βασιλοποτάμου. Έτσι είχε χαρακτηριστεί, αλλά ήταν λάθος για τένα από την πηγή του Βασιλοποτάμου. Θα πηγαίναν για εμπλουτισμό του υδροφόρο ορίζοντα στην περιοχή την ευρύτερη της Γλυκόβρισης και της ευρύτερης περιοχής αυτής της Γλυκόβρισης και από εκεί και συνέχεια θα πηγαίναν και κάποια για άρδευση στην περιοχή του Ασοπού και του Παπαδιονίκου. Αυτό είναι το ένα έργο το οποίο το έχει ξεκίνησει ο τότε νομάρχης ο κ. Βούρκας εν έτη 2005 και εμείς σήμερα συζητάμε για άλλο έργο το οποίο είναι η μετατροπή των ανοιχτών διορίγμων, των ανοιχτών του ΕΕ της ΝΑΣΟ, το οποίο αυτό έχει ταθεί το 2008 πάλι από τον τότε νομάρχη τον κ. Βούρκα, και αφορά την αλλαγή, την μετατροπή των ανοιχτών αγωγών σε κλειστούς αγωγούς. Είναι δύο διαφορετικά έργα, υπάρχει σκήνη σε αυτό ο κ. Σατούλης. Προφανώς δεν το ξέρει γιατί για το έργο αυτό που συζητάμε το οποίο θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον εδώ και 20 χρόνια, γιατί εκεί ποτίζουν ακόμα με κατάκληση, όπως το είπε ο κ. Τζινιέρης από τότε και μιλάμε για την καρδιά του πρωτογενής παραγωγής, για την καρδιά της ευρύτερης περιοχής της σκάλα και δυστυχώς ακόμα φωτίζουμε κατάκληση. Λοιπόν, είναι ένα έργο το οποίο το περιμέναμε εδώ και 20 χρόνια να γίνει. Προχώρησε, το πρώτο βήμα έγινε το 2011-2012 από τότε υπουργό του κ. Σκανδαλίου, ήταν υπουργός Γεωργίας, αλλά παρέμεινε στις καλέντες. Και τώρα ενεργοποιήθηκε. Λοιπόν, πρέπει να το τρέξουμε, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όλοι και να συμβάλουμε. Είναι έργο το οποίο, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που υπάρχουν, την πληματική αλλαγή, την έλλειψη νερού, την ελευμοποίηση, πρέπει τάχυστα να προχωρήσει. Θα συμβάλλουμε όλοι μόλις στις 20.30 για να γίνει αυτό το έργο. Κύριε Πρόεδρε, είναι ακριβώς όπως θα είπε ο κ. Δινιέρης και τώρα ο κ. Πουλοκέφαλος. Προφανώς ο κ. Στατούλης έχει μπερδέψει τα έργα. Το έργο στο οποίο αναφέρθηκε είναι το έργο της μεταφοράς ύδατος, το οποίο όντως είχε δημοπρατηθεί και ουσιαστικά σταμάτησε με δικαστική απόφαση. Αυτό αποτελεί ένα εντελώς διαφορετικό έργο. Ο κ. Τζινιέρης. Ο τίτλος στη μελέτη περιβαλλοντολογικών εκτώσεων είναι ο εξής. Η κατασκευή του υπομελέτη δικτύου άρδευσης περιλαμβάνει έργα αποθήκευσης και διανομής νερού των πηγών Βασιλοποτάμου για εξυπηρέτηση 21.770 στρεμάτων γεωργικής γης. Είναι σαφέστατα. Εγώ στο τέλος είπα με την εξοικονόμηση που θα κάνουμε θα σκεφτούμε αυτό που απέρρισε το Συμβούλ Επιγραφίας για μετά. Ευχαριστώ. Ωραία. Λοιπόν, έχουμε... Ποιος? Ο κ. Πετράκος και να κλείσουμε. Ναι, κ. Πρόεδρε. Λοιπόν, εμείς είμαστε υπέρα αυτού του έργου, σαφώς, γιατί είναι ένα έργο όπως πολύ σωστά τόνισε και ο κ. Τζινιέρης θα συμβάλει και στην οικονομία του νερού, όπου θα ποτίζουν με σύγχρονες μέθοδοι οι αγγρότες, θα κάνει οικονομία στις εργατώρες, στις αγροχημικά, σε ενέργεια κλπ. Πρέπει όμως να επισημάνουμε τρία ζητήματα. Μάλλον τέσσερα ζητήματα. Το πρώτο, ότι δεν πρέπει να διαταραχτεί η ισορροπία στον βασιλοκόταμο, δεν πρέπει να στεγνώσει, δηλαδή πρέπει να φροντίσουμε να υπάρχει ελάχιστη οικολογική παροχή, όπως ορίζεται η αυτοποθεσία. Δεύτερον, θα πρέπει να διατηρηθεί και να συντηρηθεί το δίκτυο των αγγωγών, διότι λειτουργεί και σαν στραγγιστικό. Τρίτον, αναγράφεται στη ΜΠΕ ότι πέντε γεωτρήσεις προβλέπεται να στραγγιστούν. Τι θα γίνει όμως σε περίπτωση ξηρασίας, υπάρχει πρόβλεψη, τι θα γίνει στην περίπτωση αυτή, που θα πέσει η παροχή του βασιλοκόταμου. Αυτές είναι οι τρεις παρατηρήσεις επί του έργου και μια παρατήρηση επίσης γενικότερη αφορά ότι επαναλαμβάνω είμαστε υπέρ του έργου και πρέπει το έργο να γίνει και να υπάρξουν όλες εκείνες οι ενέργειες έτσι ώστε να υλοποιηθεί, γιατί είναι πολύ σημαντικό για τη λατωνία. Όμως θέλουμε να τονίσουμε, γιατί ανάλογο υπάρχει και στο επόμενο για την Καλαμάτα, ότι η μελέτη είναι για κλοτσιές και το λέω κυριολεκτικά. Γιατί δεν λέει τίποτα ότι είναι στο πόδι και αυτό έχει επισημανθεί νομίζω κύριε Βερούτη και κύριε Τσινιέρη και από τις υπερεσίες. Δηλαδή δεν αναφέρει τίποτα ούτε για οικονομία νερού, ούτε για ενέργειες κλπ. Δηλαδή είναι μια μελέτη που φαίνεται ότι υπήρχε για κάτι άλλο και αυτά τα κόλπα που γίνονται συνήθως στις μελέτες βάζουν κακοκληρωμένα παιδιά να φτιάχνουν κάτι και κάνουν αντιγραφές. Αυτό θέλω να τον τονίσουμε, δεν έχει καμία σημασία σε σχέση με το ότι είμαστε υπέρ του έργου και ότι πρέπει να γίνει. Τέλος κύριε Πρόεδρε με αυτό που μου είπε ο κύριος Περιφερειάρχης και θέλω να παρακαλέσω όλους τους συναδέλφους και τον κύριο Περιφερειάρχη να προσέξουν τι θα πω. Η επιστολή που μου έστειλε για τους μαθητές ΑΜΕΑ φαντάζομαι και πιστεύω ότι δεν τιμήδε ο κύριος Περιφερειάρχης ακριβώς στη Γραφη διότι μου γράφει τα εξογγιστικά ότι με απόφαση στο Περιφεριακό Συμβούλιο καλεί την Οικονομική Επιτροπή να πάρει απόφαση για τη μεταφορά ΑΜΕΑ η οποία να παρεκλίνει από τόσα ορίζει νομοθεσία. Και στην προηγούμενη παράγραφο λέει ότι η νομοθεσία ορίζει έως τέσσερα επειδή ελληνικά γνωρίζουμε άτακες. Το έως τέσσερα σημαίνει ότι δεν μπορούν να μπουνε πέντε. Δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να μπουνε δύο παιδιά που αποφασίσαμε εμείς. Άρα ποιος συνέγραψε αυτό, αυτή την απάντηση που μου δίνεται είναι απαράδεκτη απάντηση και λέει και κλίνει ότι το Περφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει να πάρει απόφαση με τη νόμια τεκμηριωμένα να ζητά την τροποποίηση της απόφασης της σχετικής νομοθεσίας. Η σχετική νομοθεσία παραλαμβάνω λέει έως τέσσερα. Δεν λέει τέσσερα. Δεν λέει τρία. Άρα όταν το Περφερειακό Συμβούλιο αποφασίζει δύο είναι εντός της νομοθεσίας. Είναι απαράδεκτο αυτό ποιος συνέγραψε αυτά. Μου θυμίζει αυτά που μου έλεγε ο Μάρδας εμένα όταν του έλεγα ότι πρέπει να γίνει γνωστή τροπολογία για τη δακοκτονία και να προχωρήσουμε γρήγορα και μου λέγανε ιστορίες με το σημείο που πλακωθήκαμε και έτσι έγινε η τροπολογία. Οφείλεται όταν μου στέλνει ο κ. Περφερειάρχης κάτι να το διαβάζει. Κύριε Πετράκο μη με προσβάλεις. Σου έσυλα την επιστολή η οποία έχει γραφεί από την υπηρεσία με τις απόψεις της για το συγκεκριμένο θέμα. Προσέξτε. Υπάρχει υπάρχει παρουσίαση της κατάστασης και στους πέντε νομούς. Αν ο οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός δάσκαλος ή καθηγητής εντοπίσει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα θα παρέμβουμε αμέσως. Κοίταξε τον πίνακα σε παρακαλώ. Και αναγνώρισε αυτό το οποίο γίνεται ότι υπάρχει πολύ μεγάλη προσπάθεια να εξυπηρετούν και εξυπηρετούνται σχεδόν στο σύνολο τα παιδιά. Αν έχετε μια περίπτωση να γίνει αναφορά και να την αντιμετωπίσουμε. Πάμε παρακάτω. Υπάρχει κάποιος άλλος για το θέμα που μιλάμε το δεκαπέντε. Ο κύριος Κελάρης. Ναι, πολύ γρήγορα κύριε Πρόεδρε να πούμε ότι θα είμαστε θετικοί ως προς το συγκεκριμένο έργο, προς τη σκοπιμότητα, δηλαδή με την έννοια ότι θα αλλήσει πολλές αυδευτικές ανάγκες των αγροτών της περιοχής. Πραγματικά είναι αυξημένες. Με τις εξής επιφυλάξεις όμως που θα ήθελα να τις διατυπώσω. Δηλαδή, επειδή μιλάμε για ένα έργο το οποίο, απ' ό,τι καταλαβαίνουμε και μας είπε ο κύριος Τζινιέρης και προκέπτει από τη μελέτη ότι θα είναι κοστοβόρο ως ανθρώπιση μεταφορά του νερού σε ένα ύψομα ώστε να υπάρχει μετάφυση κύρου. Υπάρχουν ζητήματα και σχετικά με την κατασκευή του έργου, δηλαδή με τη χρηματοδότηση και με τον τρόπο κατασκευής. Να μην, δηλαδή, γίνει με κάποια ζητή, είμαστε αντίθετοι με κάποια τέτοια προοπτική, αλλά και μετά με τη διαχείριση του έργου απ' το Φορέα Διαχείρισης να μην μετακλυνιστεί το όλο κόστος και της κατασκευής του έργου και κυρίως της λειτουργίας του έργου στους αγρότες. Αυτό. Με αυτές τις επιφυλάξεις θα είμαστε θετικοί ως προσισμοποιμότητα. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, επειδή είναι ένα έργο που είναι από τα ελήγα που έρχονται για να στηρίξουν τον πρωτογενείο τομέα και το είδα, θα ήμουν αθετικός. Κάθισα και το κοίταξα λιγάκι. Λοιπόν, να σας πω δύο πραγματάκια. Γιατί, εντάξει, ωραία είναι. Σε προθέσεις είναι ωραία τα πράγματα. Εμείς έχουμε ένα ιστιτούτο στο Νελγό, το οποίο κάνει μόνο αυτή τη δουλειά. Μελετάει όλα τα ύδατα της χώρας, όλους τους ποταμούς, τα αρέματα κτλ. Και έρχονται και παίρνουν δείγματοληψίες όλο το χρόνο. Μίσα με τους συναδέλφους εκεί, που είναι ειδικοί, και παίρνουν το πρόγραμμα αυτό κάθε χρόνο από το υπουργείο. Κάθε χρόνο ανατίθεται. Είναι το μοναδικό ιστιτούτο μας, το Ινστιτούτο Δραφολογίας Θεσσαλονίκης, που παίρνει αυτό το έργο κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες. Για να είναι σωστή μια μελέτη, η οποία δεν θα επηρεάσει του ποταμού τη δυναμικότητα και τη ροή, θα πρέπει να είχε γίνει από τον όποιον έφτιαξε τη μελέτη. Δεν ξέρω τώρα πώς τη φτιάξανε και τέλος πάντων από αυτά που είδα, συμφωνώ μάλλον με τον κ. Πετράκο και τον κ. Κελάρη, που είπε ότι οι μελέτες δεν είναι επαρκείς. Θα έπρεπε να γίνει τουλάχιστον για δύο χρόνια ή για τρία χρόνια δειγματολειψία στον ποταμό και μέτρηση της δυναμικότητάς του. Κάποιο πράγμα προφανώς δεν έχει γίνει και φυσικά δεν περιέχονται και τέτοια στοιχεία. Το τι μπορούμε να κάνουμε τώρα εμείς για να μην κάνουμε ένα έργο, κατά την άποψή μου, που θα δημιουργήσει μεγαλύτερα ή άλλα προβλήματα, δηλαδή θα πάρουμε νερό από εδώ να λύσουμε ένα πρόβλημα δίπλα και θα δημιουργήσει προβλήματα σε άλλα οικοσυστήματα ή στον ίδιο το ποταμό, εγώ θα πρότεινα να γίνει μια μελέτη σωστή και ολοκληρωμένη. Τώρα πώς θα γίνει, θα μου πείτε αυτό, όταν έχετε ήδη μια μελέτη φέρει και διάλεστε να το εντάξετε το έργο και τα λοιπά, δεν το γνωρίζω πώς διαδικαστικά μπορεί να το κάνει αυτό η περιφέρεια. Πάντως η συγκεκριμένη μελέτη για μένα έχει προβλήματα, δεν μπορώ και με αυτά τα στοιχεία που πήρα από τους συναδέλφους τους που μίλησα και τους έθεσα υπόψη τους το συγκεκριμένο, δεν μπορώ να το ψηφίσω. Το καλύτερο που μπορώ να κάνω για το συγκεκριμένο έργο είναι να ψηφίσω λευκό. Λοιπόν, ποιος ζητάει το λόγο η κυρία? Η πρότασή μου είναι... Ναι, ναι, την ακούσαμε κύριε Κάσαρη, την ακούσαμε. Παρακολουθούμε. Λοιπόν, η κυρία Νικολάκου θέλει οτιολόγηση ψηφού. Ναι, ναι. Κύριε Πρόεδρε, εμείς εννοείται ότι ψηφίζουμε θετικά, ότι αυτό που τονίζουμε είναι και αυτό που θέσαμε για την άμεση χρηματοδότησή του ως ένα έργο το οποίο θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη συγκεκριμένη περιοχή, μια περιοχή η οποία έχει τεράστιες δυνατότητες σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα και είναι πολύ θετικό να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στο θέμα των υποδρομών. Θέλω να πω μόνο, επειδή ακούστηκε πολλές φορές ότι είναι καινούργιο και καινούργιο, ότι ανησυχώ λίγο, γιατί βλέπω ότι η αρχική έκδοση έγινε στις 22-9 του 2014. Έχουμε μία, δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι επικαιροποιήσεις, αυτή είναι η έκτη, και ελπίζω αυτή η έκτη να έχει έρθει η ώρα που θα γίνει έργο. Αυτό είναι που τονίζουμε και πιστεύω προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί το σύνολο του περιφερειακού συμβουλίου. Λοιπόν, το θέμα εγκρίνεται κατά ποιοψηφία. Πάμε, το θέμα 16. Έγκριση αλλαγής διατομής του οδοστρόματος της Εθνικής Οδού και τα λοιπά. Ισ Λοιπόν, συνάδελφοι, ουσιαστικά με το θέμα αυτό, προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα έργο, και σε αυτό, και σε αυτό, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το μόνο ζήτημα που σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Σας ευχαριστούμε. Σας ευχαριστούμε.