"Οι σχέσεις της Ελλάδας με τα Δυτικά Βαλκάνια" (12/10/2016) - Μέρος Γ' (Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, 2016)
: μointιδι Brueநγκ ρομίνρ, βίβ Celsius, croisέ embarrassed by Children. Από!" Καλή συνδύωση των όσων μας είπε ο κύριος Μαλιάς. Πριν δώσω τον λόγο σε όποιον ο κύριος σας και όποια θέλετε να μιλήσει, θα κάνω τον λόγο από την αρχή και θα σας απαντήσω από όποια ώρα θέλετε. Νομίζω πως αυτό που μας είπε ο κύριος Μαλιάς στο λόγο του Μενιζέλου, ίσως λέει τα πιο πολλά. Όταν είσαι έτης, δεν σε λαμβάνουν σχεδόν καθόλου υπόψη. Το έχει μόνο ισχυρά κράτη, αλλά όπως είδατε και όπως βλέπετε, και τα πατίνα με αυτό, θα πρέπει να το προσέξουμε σαν λαός, αλλά δηλαδή σαν ηγεσίες, αν θέλουμε να αλλάξει κάτι. Αλλιώς θα τρέχουμε από πίσω και θα παρακαλούμε, αλλά θα τα λαμβάνουμε. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο στοιχείο, φαίνεται πως το όραμα της Ευρώπης έχει καμπώσει, όπως λέγεται και όπως πω. Διώνομαι, νομίζω, όλοι μας πολύ. Δεν συγκινεί ούτε τους λαούς των ιδίων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε βέβαια και τους λαούς των χωρών που θέλουν να γίνουν μέλη της Ένωσης. Και φαίνεται πως σε αυτό το χρονικό διάστημα, αυτό που λέμε αξία-αξίες έχει υποχωρήσει. Αυτό που λέγανε ότι μέτρων πάντων ο άνθρωπος, έχει υποκαταστραφεί από το μέτρον πάντων το χρήμα. Θέλω να μην ανοίγω οπωσδήποτε υπέστημος στις όκκες ελληνικού, που παίρνουν τον ρόλο της διακυβέρνησης. Θα ήθελα να δώσω την ερώτηση τώρα. Λίγο πολύ ως Έλληνες έχουμε ακούσει ποια είναι τα ετοίματά μας απέναντι στον Λύτων Έσμα, Σαλβανία, Φυρώμ, Τουρκία, Σερβία θα μας τα πείτε, αλλά η παράκλησή μου είναι αν θα μπορούσατε με δυο λόγια να μας πείτε πώς επιχειρηματούν αυτές οι χώρες εναντίοι μόνοι. Δηλαδή, ποια είναι τα δικά τους επιχειρήματα, γιατί μήπως τυχόν και εμείς δεν τα βλέπουμε καθόλου, αλλά λέμε α αυτή είναι η άλλη και εμείς το έχουμε πάντα δίκιο. Και αναφέρομαι, κύριε Μαλάνο, είναι λίγο παλιό. Υπάρχει ένας σχέδιο της Αλβανικής Ακαδημίας για τη λύση του εθνικού προβλήματος που έχουν αποδεχθεί οι κυβερνήσεις, οι επιδιώξεις, ανεξαρτησία του, ως ένα βαθμό επιτεύχει. Το επόμενο πρόβλημα, ξέρετε, είναι ένα πόσα, παιδί ή ένα ενοπλισμό. Αυτονομία της διδητικής περιοχής της Φύρωμ, ειδικό καθεστώς στο Μαλανδούνιο, αναγνώρισε αλβανικής μοιρότητας και μοιροντικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Και έκλειε το επόμενο πρόβλημα τώρα. Εάν οι μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες παίρνουν τον ρόλο τους και στον επανακαθαρισμό σύνορων, και όχι μόνο στη Μέσα Ματουβή, αλλά έγινε λίγο με το πως αφού παίρνει επανακαθαρισμό σύνορων, μπορεί να γίνει και κάτι παραπάνω. Εάν γίνει κάτι παραπάνω, ένα ερώτημα το οποίο το θέτουν οι Έλληνες, αν αλλάξουν τα σύνορα στη Βαλκανική και μόνοι. Έναντι της Αλβανίας. Μπορεί η Ελλάδα να διεκδικήσει την Βόρεια ή Ήπειρο, δεν με τώρα εξηγήστε πάντα καλό τι ξέρετε, με την έννοια ότι είχε ξεκινήσει η υπόθεση από την Κέρχυρα, κατά κάποιο τρόπο, έως αντιπερισπασμός, ιναντός, δεν ξέρω. Λοιπόν, αν μπορείτε να μας πείτε τι γίνεται από την Αλβανία μπροσέ μας, τι γίνεται από τη Φυρόμορο σε μας, τι γίνεται από τη Σερβία, επειδή ανάβει και η Τουρκία, γνωστά είναι τα πράγματα, όχι οι Κασταλόρις, όχι το ένα, το άλλο. Τελικά, λίγος έχει την βαρύνουσα σημασία αυτό που λέγετε, ότι το συστημό της δύναμης παίζει τον καθοριστικό ρόλο στο πώς θα εξεργηθούν τα πράγματα τους. Αυτό τότε είχαμε, ας πούμε, εκεί λίγο υπεροβλία, τώρα δεν την έχουμε δει, ούτε στο Ιγέο, δεν αναφέρομαι στην Ιστορία. Λοιπόν, εγώ σταματάω εδώ πέρα για να δώσω τον λόγο σε εσάς. Παρακαλώ, όποιος θέλει, θα αντεθεί το ερώτημα είτε μπρος τον ένα, είτε μπρος την άλλη. Παρακαλώ. Υπάρχει ένα μικρόφωνο που μπορεί να... Είμαι σε θέση να αντακοπηθώ, άντε δεν ακούω. Δώστε, αν θέλετε, ένα από εδώ. Ευχαριστώ, κύριε Πρέσβρη, ευχαριστώ πολύ. Καψάνι Σιλέχο, είμαι ο Διευθυντής του Επιστημιουργικού Κέντρου Κερίου Κημεθοδίου. Αλλά να ετυλωγήσω, όμως, την ερώτησή μου, την υποβάλλω ως Απόφητος της Ε Κύριε Πρέσβρη, πάρα πολύ σωστά είπατε για την Ελλάδα το 2003, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013, για την Ελλάδα το 2013,