Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου / Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου Καλό μεσημέρι. Πάτρα 2030: 80+ έργα με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 3,8 δισ. ευρώ Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την περιοδεία του στην Αχαΐα, επισκέφθηκε εργοτάξια των εκτελούμενων έργων και παρέστη στην υπογραφή της σύμβασης για […] - Σπύρος Λουκόπουλος (Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, 2022)
Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου Καλό μεσημέρι. Πάτρα 2030: 80+ έργα με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 3,8 δισ. ευρώ Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την περιοδεία του στην Αχαΐα, επισκέφθηκε εργοτάξια των εκτελούμενων έργων και παρέστη στην υπογραφή της σύμβασης για […]: Καλό μεσημέριο. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητωτάκης, κατά την περιοδία του στην Αχαΐα, επισκέφθηκε εργοτάξια εκτελούμενων έργων και παρέστησε την υπογραφή της σύμβασης για την κατανασκευή του συνδρομικού άξονα Ροδοδαφνιρίου, καθώς και την παρουσίαση των έργων που υλοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, ή των έργων που έχουν δρομολογηθεί και σχεδιάζονται στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας. Πρόκειται για περισσότερα από 80 έργα, για τα οποία ο συνολικός προϋπολογισμός ξεπερνά τα 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Εντάσσονται όλα αυτά σε ένα συνεκτικό, ολοκληρωμένο, μελετημένο και κοστολογημένο σχέδιο, που περιλαμβάνει παρεμβάσεις οι οποίες αναβαθμίζουν συνολικά την περιοχή, αναβαθμίζουν το εμπορικό λιμάνι, δημιουργούν σημαντικές οδηκές και ιδεοδρομικές διασυνδέσεις της Πάτρας με την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και τις ξένες αγορές. Είναι έργα που γεφυρώνουν τις δράσεις του τοπικού πανεπιστημίου με την επιχειρηματικότητα, με τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων με αναπλάσεις, με επενδύσεις στην υγεία, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό. Η περιφερειακή ανάπτυξη είναι μια υπόθεση κομικής σημασίας για την Ελλάδα. Μια χώρα που αφέθηκε τα προηγούμενα χρόνια να εμφανίσει τεράστια ποσοστά συγκέντρωσης του πληθυσμού στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα. Με δεδομένη την αστιφυλία και το δημογραφικό πρόβλημα, η ανάπτυξη των περιφεριών είναι καθοριστική για την διόρθωση, για την βελτίωση παθογενειών του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Ο Πρωθυπουργός με σχέδιο, το οποίο στηρίζεται σε τεχνογνωσία αλλά κυρίως με ένα σαφές πλάνο εφαρμογής, επισκέπτεται την περιφερειακή Ελλάδα και χαράζει έναν οδικό χάρτη πραγματισμού, ανοίγοντας δρόμους ανάπτυξης προς το μέλλον. Την ίδια στιγμή, ο κύριος Τσίπρας περιοδεύει στην περιφέρεια αναλωνόμενος σε λόγια και αφελείς διαπιστώσεις, που σκοπό έχουν να γυρίσουν την Ελλάδα πίσω στον κακό παρελθόν της, στη χώρα που πασχίζουμε να αφήσουμε πίσω μας, καθώς στην ουσία εισηγείται την ανάσχεση, την κατάργηση κρίσιμων δυνατοτήτων και πολιτικών που πέτυχε η κυβέρνησή μας τα τρία τελευταία χρόνια. Θα αναφερθώ ειδικτικά σε δύο παραδείγματα σε δύο διαφορετικούς τομείς, πρώτον στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής άμυνας. Η Ελλάδα μπορεί σήμερα με αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίζει τις έξωθεν απειλές, χάριν και στις αμυντικές συμφωνίες που υπέγραψε με μεγάλες δυνάμεις. Τις ίδιες συμφωνίες που ο κ. Τσίπρας απειλεί να καταργήσει. Και στον τομέα της οικονομίας είναι γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός με τη διαπραγμάτευση την οποία έκανε, έχει κερδίσει για αλλαγωριασμό της Ελλάδας τους περισσότερους πόρους κατά κεφαλήν στην Ευρώπη για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η υλοποίηση του σχεδίου Ελλάδα 2.0, που εξελίσσεται απόλυτος εντός χρονοδιαγράμματος, θα έχει σαν συνέπεια να έχουμε μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 70% και τη δημιουργία 200.000 θέσεων απασχόλησης μέχρι το 2026. Αυτό το σχέδιο, αυτή την πορεία, ο κύριος Τσίπρας φαντασιώνεται πως μπορεί να τη σταματήσει. Φαντασιώνεται την ανάσχεση αυτής της πορείας με μια ακόμη νέα, περήφανη υποτίθεται διαπραγμάτευση του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης. Θέση που δεν δηλώνει μόνο άγνια, αλλά καθίσταται και επικίνδυνη όταν διατυπώνεται δημόσια, καθώς θα έχει ένα τεράστιο δημοσιονομικό κόστος για την πατρίδα. Αναδεικνύεται λοιπόν περίτρανα και εδώ, και με αφορμή τις περιοδίες του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην περιφέρεια, ότι ο Πρωθυπουργός βαδίζει στο δρόμο της δημιουργίας, ενώ ο κύριος Τσίπρας στο δρόμο της διάλυσης. Δυο λόγια για το νομοσχέδιο που ψηφίζετε σήμερα στη Βουλή για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Συζητείτε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένετε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Ανάμεσα στα άλλα, περιλαμβάνει ρυθμίσεις που εστιάζουν στη στήριξη 2,3 εκατομμυρίων ευάλων των συμπολιτών μας. Με έκτακτο βοήθημα, περιλαμβάνει τον εξορθολογισμό ασφαλιστικών και συνταξιδοτικών διατάξεων, την κατάργηση των διακρίσεων στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων. Το νομοσχέδιο αυτό στο σύνολό του διορθώνει αδικίες του παρελθόντος, διασφαλίζει την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και αποδεικνύει τη βούληση της κυβέρνησης μας να βρίσκεται κοντά στον κάθε πολίτη. Η βούληση αυτή κινείται στην προτεραιότητα της πολιτικής μας, στην παραδοχή ότι η συνεχής προσπάθεια για τη στήριξη των εργαζομένων, ιδιαίτερα στην παρούσα εξαιρετικά δισμενή οικονομική συγκυρία, είναι ο πιο ασφαλής δρόμος όχι μόνο για να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους απέναντι στις δυσκολίες που βιώνουν, αλλά και για την ανάπτυξη της χώρας και για την υποστήριξη των νέων ανθρώπων. Έρχομαι τώρα στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και τις μισθολογικές ρυθμίσεις. Κατατέθηκε στη βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και τις μισθολογικές ρυθμίσεις για τους γιατρούς. Με το νομοσχέδιο αυτό, ανάμεσα στα άλλα, αυξάνονται αναδρομικά οι αποδοχές των γιατρών, σύμφωνα με την εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ισάγεται για πρώτη φορά προς αύξηση του νοσοκομιακού επιδόματος για τους γιατρούς που υπηρετούν στις μονάδες εντατικής θεραπείας, καθώς και για τους γιατρούς που ασκούνται για την απόκτηση της εξειδίκευσης στην ειδικότητα αυτής στις εντατικές απόκτηση της ειδικότητας αυτής. Επιπλέον, αποκτά πάγιο χαρακτήρα το προβλεπόμενο επίδομα προς τους γιατρούς ειδικότητας αναστησιολογίας, καθώς και σ' αυτούς που ασκούνται για την απόκτησή της. Ταυτόχρονα, εξυχρονίζεται το νομικό πλαίσιο που διέπει το καθεστώς απασχόλησης των γιατρών στο ΕΣΥ, αφενός μέσω της πρόβλεψης της δυνατότητας προκήρυξης θέσεων μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα καλύπτονται από γιατρούς που θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος. Αφετέρου, με τη θέσπιση δυνατότητας για τους γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρίο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους κλάδο που σχετίζεται με την υγεία. Παράλληλα, για λόγους ίσης μεταχείρισης, έρεται η απαγόρευση που ίσχε για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς που υπηρετούν στο ΕΣΥ ή υπηρεσίες αρμοδιώτες του Υπουργείου Παιδείας να παρέχουν υπηρεσίες ιδιωτικές κλινικές. Με το νομοσχέδιο αυτό, τιμώνται έμπρακτα οι γιατροί που δίνουν καθημερινά τη μάχη για την υγεία στο ΕΣΥ και που μας κράτησαν όρθιους την περίοδο της πανδημίας. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται νέες δυνατότητες για την ενίσχυση του ΕΣΥ, για την αναβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, αλλά και για τη βελτίωση των απολαβών των γιατρών που δουλεύουν στα δημόσια νοσοκομεία. Η Κυβέρνηση έχει σχέδιο για να τιμήσει έμπρακτα το μισκομβική σημασίας για τη λειτουργία του κράτους, επανορθώνοντας σιγά-σιγά τις πληγές που δημιούργησε η μακρά περίοδος των μνημονίων. Έρχομαι σε ένα άλλο πολύ κρίσιμο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ισοτυρικών για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση. Δώθηκε χθες από το Υπουργείο Ισοτυρικών, σε δημόσια διαβούλευση, το νομοσχέδιο για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση. Ένα νομοσχέδιο που για πρώτη φορά θα αντιμετωπίσει τη διαχείριση κινδύνων στο δημόσιο τομέα, σε ό,τι αφορά το συντονισμό αρμοδιωτήτων. Επιδιώκεται για πρώτη φορά η δημιουργία ενός ολιστικού συστήματος κυβερνησιμότητας που στοχεύει αφενός να βάλει ένα τέλος στην ασυνενοησία που κατά καιρός έχει παρατηρηθεί, κυρίως σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, μεταξύ διαφόρων εμπλεκόμενων τομέων της δημόσιας διοίκησης. Αυτό θα γίνει μέσω του καθορισμού με απόλυτη σαφήνεια αρχών, κριτηρίων και διαδικασιών για την κατανομή και τη μεταφορά αρμοδιωτήτων σε όλα τα επίπεδα της διακυβέρνησης. Αφετέρου, αναμένεται το νομοσχέδιο αυτό να αποτελέσει τον συνδυατικό μηχανισμό μεταξύ επιτελικού κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης. Για την υλοποίηση του Εθνικού Συστήματος Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης συστήνεται ένας μηχανισμός συντονισμού με συντονιστή των υπουργών εσωτερικών. Παράλληλα συγκροτείται το Εθνικό Συμβούλιο Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης που θα λειτουργεί ως γνωμοδοτικό όργανο. Βασική αρχή της σωστής της ορθολογικής της αποτελεσματικής διακυβέρνησης είναι ο εντοπισμός λαφών αλλά και αδυναμιών, η μελέτη τους και η θεραπεία τους με τα κατάλληλα μέτρα. Δεν μένουμε αδρανείς και δεν αδιαφορούμε απέναντι σε αυτές τις διαχρονικές παθογένειες. Αντίθετα, μεριμνούμε και με τον τρόπο αυτό επιλύουμε χρόνιες δυσλειτουργίες. Έρχομαι στο καλάθι του νοικοκυριού. Χθες τετάρτη το καλάθι του νοικοκυριού μπήκε στην τέταρτη εβδομάδα λειτουργίας, καταγράφοντας μια σημαντική επιτυχία. Με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν χθες στα σοπερμάρκετ, από το σύνολο των 816 προϊόντων, τα οποία είναι απολύτο συγκρίσιμα στο καλάθι του νοικοκυριού, σε 167 από αυτά, σε ένα ποσοστό δηλαδή 20,5%, η τιμή είχε περαιτέρω μείωση για τέταρτη συνεχόμενη και παρέμεινε σταθερή. Και μόλις σε 60 από αυτά, σε ένα ποσοστό της τάξης του 7,3%, η τιμή αυξήθηκε λαφρά. Το συνολικό κόστος του καλάθιου του νοικοκυριού, με βάση στα διαθέσιμα στοιχεία, είναι στιτά μειωμένο στη συντριπτική πλειονότητα του σοπερμάρκετ, με τη μεγαλύτερη μίωση να φτάνει στο ποσοστό του 18,9%. Σημειώνεται ότι τις επόμενες μέρες θα είναι έτοιμη η διεύρυνση του καλάθιου με περίπου 15 προϊόντα για διαβυτικούς και γενικότερα για συμπολίτες μας που έχουν προβλήματα υγείας και αναγκαστικά πρέπει να αγοράζουν, να προμηθεύονται και συγκεκριμένα προϊόντα, ενώ μελετάται και η δυνατότητα γιορταστικό καλάθι. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι πέρα από τις μειώσεις των τιμών που παρατηρούμε στο καλάθι του νοικοκυριού, δουλεύει αποτελεσματικότερο ανταγωνισμός και σε όλα τα υπόλοιπα προϊόντα. Τέλος, θέλω να αφερθώ σε μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Θέλω να επισημάνω την εξαιρετικά σημαντική έγκριση από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ύστερα από τροπολογία που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής μας ο κ. Κεφαλογιάννης και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία, έκθεσης για την πολιτική κατάσταση στη Λιβύη, στην οποία περιλαμβάνονται πολύ ξεκάθαρες θέσεις για την ακυρότητα του Τουρκολιβικού Μνημονίου, οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο Θάλασσα και μια σειρά από άλλα χρήσιμα και πολίτημα στοιχεία πολύ ευνοϊκά για τις εθνικές μας θέσεις. Ανάμεσα στα άλλα, η έκθεση αυτή καλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη να μην εφαρμόσουν καμιά ρήτρα που περιλαμβάνεται στη Μεταγενέστερη Συμφωνία για τους Ιδρωνάνθρακες που υπογράφει στις 3 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, καθώς προβλέπει παράνομες, όπως λέει η έκθεση, δραστηριότητες γεώτρησης σε αποκλειστικές οικονομικές ζώνες άλλων χωρών συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κύπρου και της Ελλάδος. Υπογραμμίζει παράλληλα η έκθεση ότι για τη βελτίωση της ασφάλειας στη χώρα πρέπει να αποσυρθούν όλοι οι μισθοφόροι και οι ξένες δυνάμεις που βρίσκονται στο έδαφος της Λιβύης. Παρατηρούμε ότι η δουλειά που κάνουμε, η ελληνική διπλωματία αλλά και οι ευρωβουλευτές μας κινούνται μεθοδικά και αποτελεσματικά προς όφελος των θέσεων της πατρίδας. Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας. Καλό μεσημέρι και εκπρόσωπο. Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν με τους πληστηριασμούς αλλά και την αύξηση των επιτοκίων που επιδραρνητικά στις δώσεις των δανείων, χθες ο Θυπουργός άφησε ανοιχτό παράθυρο για παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα, μια δεσμή μέτρων για να προφυλαχθούν οι δανειολήπτες. Τι αναμένουμε ανακοινώσεις και θα έχουμε έναν νέο πρόγραμμα, γέφυρα, η κυβέρνηση σκέφτεται να επιδοτήσει τις επιβαρύσεις που προκύπτουν από την αύξηση των επιτοκίων. Ευχαριστώ πολύ. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή υπαφή με τις τράπεζες και με τους services με ένα διπλό σκοπό, πρώτα απ' όλα στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ιδιωτικού χρέους που έχουν κόκκινα δάνεια, να αναλυφθούν περισσότερο πρωτοβουλίες από την πλευρά των τραπεζών και των services, να αξιοποιήσουν σε απόλυτο βαθμό τις νομοθετικές δυνατότητες που υπάρχουν, έτσι ώστε να υποστηριχθούν οι συμπολίτες μας αυτοί και κυρίως οι πιο ευάλωτοι. Σ' ό,τι αφορά την απειλή που υπάρχει η συσσόρευση ακόμη μεγαλύτερου ιδιωτικού χρέους, την δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, εξαιτίας του δυσμενούς περιβάλλοντος ό,τι αφορά τα επιτόκια, επίσης η Κυβέρνηση αναμένει από την πλευρά των τραπεζών πρωτοβουλίες σε κατευθύνσεις που και αυτές θα βοηθήσουν στην υποστήριξη των δανειολυπτών. Παρακολουθούμε το θέμα, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τις τράπεζες και ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει προκειμένου να υποστηριχθεί η ελληνική κοινωνία και προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις που σας είπα θα γίνει. Αυτό, κύριε Εκπρόσωπε, επειδή λέτε ότι είσαστε σε επικοινωνία με τις τράπεζες, κάποιο σχέδιο δικό σας υπάρχει για να στηριχτούν οι δανειολύπτες ή οι συνεπείς δανειολύπτες, κάποιο μπόνους της Κυβέρνησης προκειμένου να ανακουφιστούν από την ραγδαία αύξηση των επιτοκίων. Η υποστήριξη των δανειολυπτών με βάση στο νομοθετικό πλαίσιο που έχουμε διαμορφώσει και δυνατότητες που έχουν οι δανειολύπτες για να εξυπηρετούν τις δανειακές τους υποχρεώσεις ή όλο το προηγούμενο διάστημα η Κυβέρνηση με τα μέτρα που έχει κάνει που έχει πάρει ενίσχυσης της κοινωνίας και θωράκισης του εισοδήματος μέχρι ενός σωσμένου σημείου απέναντι στην ακρίβεια, έμεσα με αυτόν τον τρόπο βοηθά τους πολίτες τους δανειολύπτες να μπορούν να ανταποκρίνονται και στι τενούργιο που έχουμε να ανακοινώσουμε σε αυτή τη φάση, παρατηρούμε την εξέλιξη του φαινομένου με αφορμή και τα αυξημένα επιτόκια, είμαστε σε επικοινωνία με τις τράπεζες και περιμένουμε και από τη δική τους την πλευρά πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση στήριξης των δανειολυπτών έτσι ώστε να μην χειροτερέψει η κατάσταση να μην έχουμε τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανειών. Κύριε Πρόσωπε, εξελίσατε στις Βρυξέλλες, αυτήν την ώρα ακόμη μια κρίσιμη συνόδος των Υπουργών Ενέργειας και αντιλαμβάνουμε πως η Αθήνα δεν είναι κανοποιημένη από την πρόταση της Κομισιόν. Η ερώτησή μου είναι η εξής, κατά πόσον είστε αισιόδοξος πως μπορούμε να προλάβουμε τον φετινό χειμώνα και να υπάρξει μια δραστική παρέμβαση ευρωπαϊκής φύσης και να υποσκέλλωσες εάν κάναμε τόσο δρόμο για να φτάσουμε σε μια πρόταση που έχει το ύψος του πλαφώνου στα 275 ευρώ. Ευχαριστώ. Δεν το νόητο ότι καθόλου δεν μας ικανοποιεί η πρόταση αυτή. Τα 275 ευρώ δεν είναι ούτε στο πλαίσιο της φιλοσοφίας, ούτε εν πάση περιπτώσει μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέτρο αντιμετώπισης ενεργειακής ακρίβειας. Εμείς θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση εφαρμογής της πρότασης μας, πρόταση την οποία έχουνε αγκαλιάσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θεωρούμε ότι είναι απολύτως απαραίτητο και αναγκαίο να μην σπαταληθεί, να μην χαθεί άλλος χρόνος, να υπάρξει μια ρεαλιστική άμεση και κυρίως αποτελεσματική παρέμβαση από την πλευρά της Ευρώπης χωρίς να σπαταλάμε άλλο χρόνο. Κοινούμαστε σταθερά προς την κατεύθυνση αυτή όλο το προηγούμενο διάστημα και θα επιμείνουμε. Κύριε Εκπρόσωπε, για το πλαφόν επίσης μια ερώτηση. Αν δεν υπάρξει λύση και τελώς πάρουμε όλη αυτή τη συζήτηση για τα 275 ευρώ που ήδη βλέπουμε ότι ανεβαίνουν οι τιμές, μήπως τυνάζεται στον αέρος σχεδιασμό της Κυβέρνησης, μπορεί να συνεχιστεί η λήψη μέτρων στήριξης και να λάβετε νέα μέτρα στήριξης υπό αυτά τα δεδομένα. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Όσο διαρκεί η κρίση, η Κυβέρνηση θα εξακολουθεί να στηρίζει την ελληνική κοινωνία. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Έχουμε πετύχει με το σχέδιο που εφαρμόζουμε, ο Έλληνας καταναλωτής να πληρώνει πολύ θεινότερο ρεύμα συγκριτικά με τους υπόλοιπους καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη και θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αυτή. Έχουμε θεσμοθετήσει έναν μηχανισμό ανάκτησης υπερκερδών, των οποίων τα οποία αποδίδουμε στην ελληνική κοινωνία, ταυτόχρονα ο κρατικός προοικολογισμός συμβάλει. Θα συνεχίσουμε σταθερά στην κατεύθυνση αυτή. Όμως, είναι αυτονόητο ότι χρειάζεται υποστήριξη για να πετύχουμε ακόμη μεγαλύτερα αποτελέσματα και από κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Και θα επιμείνουμε και στην κατεύθυνση αυτή να υπάρξουν αυτές τις πρωτοβουλίες. Καλησπέρα κύριε Ποσοβαί. Όσον αφορά το νομοσχεδί για τις παρακολουθήσεις, κρίσιμοι θεσμικοί παράγοντες όπως η ΑΔΑΕΗ, ενός ιδικαστών και ενός ποινικολόγων, κατηγορούν ευθέως την κυβέρνηση για νομοθέτη συγκάλυψη του σκανδάλου. Κατηγορούν επίσης πως αντιγράφεται πρακτικές της Βουλγαρίας και της Ρωσίας. Έχετε αντιτράσει από την αντιπολίτευση και από την ΜΠΚ έχουμε δει από κάποιους ευρωβουλευτές. Γιατί δεν θεσπίζεται ξανά τη διάταξη με την οποία θα μπορούν άμεσα όσοι πολίτες έχουν παρακολουθεί αδικά να ενημερωθούν χωρίς καθυστερήσεις και προστριβές και επίσης θα πάρουν να ψηφίσετε στη Βουλή μόνοι σας ακόμα κι αν δεν στηρίζει κανένα άλλο κόμμα το νομοθέτημα αυτό. Πρώτα απ' όλα ολοκληρώθηκε εχθές η Δημόσια Διαβούλευση. Στη Δημόσια Διαβούλευση κατατέθηκαν πολύ αξιόλογες προτάσεις και η Κυβέρνηση θα αξιοποιήσει πολλές από τις προτάσεις αυτές στην κατεύθυνση μιας πληρέστερης πρότασης πάντοτε στη φιλοσοφία της νομοθέτησης που κάνουμε. Από κει και ύστερα οι θεσμικές δεθμίσεις που φέρνουμε συντονίζουν το πλαίσιο στη χώρα μας με πάρα πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η προηγετία για παράδειγμα για την ενημέρωση κάποιου από την ώρα που τελειώνει η νόμιμη επισύνδεση για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν είναι μόνο μια πραγματικότητα στην Ελλάδα. Εσχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στις θεσμικές αυτές τις ρυθμίσεις υπάρχουν πολύ ισχυρές δικλίδες ασφάλειας ό,τι αφορά τις νόμις επισυνδέσεις για πολιτικά πρόσωπα. Υπάρχουν σημαντικότατες παρεμβάσεις ό,τι αφορά την εθνική υπηρεσία πληροφοριών από την υπηρεσία εθνικού ελέγχου μέχρι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο επικεφαλής της. Η χώρα μας η Ελλάδα καθίσταται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου στην ουσία θα υπάρχει καθολική απαγόρευση στην επικράτειά της παραγωγής, κατοχής, εμπορίας, χρήσης των κακόβλων λογισμικών. Και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, έχοντας αξιοποιήσει και αρκετές από τις παρατηρήσεις στην διαβουλεύση, θα αναδειχθεί, νομίζω, αυτό που η Κυβέρνηση υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή, ότι είναι ένα πλήρες συνεκτικό πλαίσιο στην κατεύθυνση αντιμετώπισης διαχρονικών παθογενειών σε όλο αυτό το τομέα. Στο θέμα της Κιβωτώ θέλω να πάω. Με δεδομένο ότι η τοποθέτηση της μεταβατικής αυτής διοίκης αποφασίστηκε σε σκέψη από τον Πρωθυπουργό την περασμένη Δευτέρα. Τι εικόνα έχετε μέχρι τώρα από τη μεταβατική διοίκηση ότι συνέβαινε εκεί στην Κιβωτώ. Υπήρχαν διαχειριστικά ζητήματα ή πάμε μόνο στις κακοποιητικές συμπεριφορές. Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε των ελέγχων. Νομίζω ότι είναι λίγο πρόωρο ακόμη να ζητάμε από τη μεταβατική διοίκηση να έχουμε εικόνα. Παράλληλα με αυτά που θα κάνει η διοίκηση σε ό,τι αφορά επαναλαμβάνω το βασικό, γιατί η βασική μας έννοια είναι τι θα γίνει με τα παιδιά και την συνέχιση της έυθυμης λειτουργίας της δομής. Αυτός είναι ο βασικός σκοπός, η βασική αποστολή της μεταβατικής διοίκησης και βεβαίως να συνδράμει τις κατά τον όμο αρμόδιες αρχές σε όλα αυτά τα οποία περιγράφεται. Δηλαδή αχειριστικούς ελέγχους ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία και οτιδήποτε άλλο κριθεί σκόπο από τη δικαιοσύνη να διερευνηθεί στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής. Η Τουρκία ετοιμάζεται να ξαναβγάλει το Απδουλχαμίτ Χαν στην Μεσόγειο, ανησυχείται ότι μπορεί να πάει σε περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ και ποια θα είναι η ελληνική αντίδραση. Η ελληνική αντίδραση θα είναι πάντοτε σύμφωνη με το διεθνές δίκιο, το δίκιο της θάλασσας και απολύτως ευθυγραμμισμένη με την σταθερή και αταλάτευτη θέση μας, ότι χώρα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικότητας δικαιωμάτων. Κύριε Πρόσωπε, οι πολιτικοί σας αντίπαλοι αντιπαραβάλλουν την υπόθεση με την απόπειρα έξωσης για χρέη 15.000 ευρώ στα ηλίσια με το γεγονός ότι τα χρέη της Νέας Δημοκρατίας στις τράπεζες ξεπερνούν τα 390 εκατομμύρια ευρώ. Αυτές οι οφειλές της Νέας Δημοκρατίας θα αποπληρωθούν ποτέ, θα συρρικνωθούν ή αυτά τα λεφτά, όπως σας κατηγορούν, είναι δανεικά και αγύριστα. Η Νέα Δημοκρατία έχει απαντήσει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν, αν παίρνετε στο ζήτημα αυτό. Η Νέα Δημοκρατία δεν συσσορεύει καινούργιο χρέος και εξυπηρετεί το παλιό της χρέος κανονικά με συνέπεια. Από εκεί και ύστερα, με αφορμή την ερώτησή σας, θέλω να ξαναεπαναλάβω ότι είναι εξαιρετικά δυσάρεστο κάθε άνθρωπος να χάνει το σπίτι του σε πληστηριασμό. Πολλά δε μάλλον με τις μεθόδους, αν και αυτές που παρακολουθήσαμε στο σπίτι της κυρίας Κολοβού στην τελική πράξη του δράματος. Η Κυβέρνηση έχει δώσει μια σειρά από δυνατότητες μέσα από το νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να μην φτάνουμε σ' αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις. Καλούμε όλους να αξιοποιούν τις δυνατότητες που υπάρχουν, και τους πολίτες αλλά και τις τράπεζες και τους έρβισσες να σέβονται πολύ τους αυτές τις νομοθετικές δυνατότητες. Είπα ότι είναι κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά δυσάρεστο. Άλλο αυτό, άλλο η προσπάθεια εργαλειοποίησης μιας υπόθεσης από την αξιωματική αντιπολίτευση με ρητορική και με τοκτική που μας ξαναπαραπέμπει στις εποχές πλατείας αγανακτισμένων και 2014 και που αναδεικνύει σε μέγιστον βαθμό, θα έλεγα, την υποκρισία, όταν αυτή η συμπεριφορά εκδηλώνεται από ανθρώπους που ίδιοι νομοθέτησαν τη δυνατότητα των εταιριών να αγοράζουν κόκκινα δάνεια και να κάνουν πληστηριασμούς, την ώρα που ίδιοι, όταν ήταν στη κυβέρνηση, είχαν προγραμματιστεί πάνω από 30 και είχαν γίνει πάνω από 30.000 πληστηριασμοί επί των ενημερών τους, να τους βλέπουμε σήμερα να επισκέπτονται τα ίδια σπίτια που βγήκαν σε πληστηριασμό επί των ενημερών τους για να υποδίονται τους αλληλέγγιους. Η αλληλεγγύη είναι ένα απαραίτητο συστατικό στην κοινωνία, τη χρειαζόμαστε όλοι, κυρίως σε δύσκολες περιόδους, καλό όμως είναι η αλληλεγγύη να εκδηλώνεται με πράξεις και όχι με λόγια. Και η κυβέρνηση αυτή την αλληλεγγύη της την επιδεικνύει με θεσμικές παρεμβάσεις που δίνουν τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας και κυρίως τους πιο ευάλωτους να μπορέσουν να μην φτάσουν στο σπίτι τους και κυρίως στην πρώτη τους κατοικία σε πληστηριασμό. Να ρωτήσω μια διευθύνηση. Το ερωταστικό καλάσσικο πότε προηγουμένου σε περιλαμβάνει μόνο προϊόντα χρυσενιάτικα ή και κάποια έτσι επιδότηση σαν το food pass που ακούγεται αυτή την περίοδο προς τις ευάλωτές ομάδες. Υπάρχει και κάποια οικονομική επιδότηση για αγορά, τροφίμων ή μόνο αυτά τα προϊόντα. Η λογική του καλαθιού του οικοκυριού έχει να κάνει με προϊόντα τα οποία θα είναι σε πιο προνομιακές τιμές σε σχέση με τις υπόλοιπες της κατηγορίας. Κύριε Προσώπερ, τις προηγούμενες ημέρες η ΕΣΙΑ διαμαρτυρήθηκε δημόσια στο Αθηναϊκό Πρακτορείο για έλλειψη πολυφωνίας. Επίσης είδαμε και πόνιμες καταγγελίες εργαζόμενων στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Ακόμη τις τελευταίες ημέρες υπήρξε δημοσίευμα που εμπλέκει τον επικεφαλής του Πρακτορείου με αρθογραφία σε άλλο μέσο. Απάντησε δημόσια ο κ. Περδικάρης. Είσαι κανοποιημένος με την εικόνα που υπάρχει γύρω από το Κρατικό Πρακτορείο και θα ήθελα και ένα σχόλιο για το πώς νιώσατε και για τις δημόσιας τοποθετήσεις που έχετε πάρει κατά καιρούς για το γεγονός ότι προχθές στα προσφυγικά συνελήφθη ο βραβευμένος φωτορεπόρτερ Νίκος Πήλος την ώρα της εργασίας του που έφερε και πάλι την χώρα μας στο μέσο διεθνών αντιδράσεων. Σε ό,τι αφορά το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων χρειάζεται να κάνουμε αρκετές βελτιώσεις ό,τι αφορά την ευρύτερη παρουσία του. Ένα πράγμα το οποίο δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων είναι η πολυφωνία, η αντικειμενικότητα και η προβολή όλων των ειδήσεων έτσι όπως προκύπτουν και φτάνουν σε γνώση του. Τώρα το συγκεκριμένο περιστατικό για τον επικεφαλής δεν νομίζω ότι ενταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεν το έχω και πολύ καλά υπόψη, θα το ψάξω και θα επανέλθω, αλλά συνολικότερα για το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ούτε την αντικειμενικότητά του, ούτε την προβολή των ειδήσεων. Έχω τοποθετηθεί κατά καιρούς και έχω πει ότι οφείλουμε θεσμικά, ως Ελληνική Πολιτεία, να δούμε πώς θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εξοστρεφιά του. Το περιστατικό που αναφέρετε ήταν ατυχαίσισα περιστατικό, νομίζω ότι δόθηκαν άμεσα οδηγίες για την απελευθέρωση, για τη μη σύλληψη του συγκεκριμένου δημοσιογράφου και η ελληνική αστυνομία πάντοτε όταν οι δημοσιογράφοι επιδεικνύουν τις ταυτότητές τους ή εν πάση περιπτώση γνωστοποιούν την ιδιότητά τους, έχει τις οδηγίες να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφέρεται. Αν δεν κάνω λάθος, ο ίδιος δήλωσε ότι το έχουν επαγγελθεί κατηγορίες. Ναι, επειδή είδε είχε, αυτό είναι ένα τεχνικό ζήτημα, το έχουν επαγγελθεί οι κατηγορίες επειδή είδε είχε η σύλληψη, κατά τη διάρκεια της οποίας σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν και δεν είχε επιδείξει την ταυτότητά του, είχε εκδοθεί το γραφειοκρατικό εν πάση περιπτώση της σύλληψης, είχε ξεκινήσει η διαδικασία. Δόθηκαν όμως άμεσες οδηγίες για την απελευθερωσή του και να σαφές ότι η υπόθεση αυτή θα έχει την κατάληψη που πρέπει να έχει, χωρίς περιπέτειες για τον συνάδελφό σας. Κύριε Πρόσωπε, τις τελευταίες δύο ημέρες πραγματοποιεί το γύρο του διαδικτύου ένα απόσπασμα ομιλίας του κ. Άδων Γεωργιάδη που αναφέρει, το μεταφέρω αυτούσια, ότι αυτή τη τετραετία κυβέρνηση δεν βρήκε τον βηματισμό της. Τι να κάνουμε, να βάλουμε τα κλάματα, έχετε κάποιο σχόλιο από αυτό? Δεν μπορώ να σχολιάσω ένα με μονομένο απόσπασμα γιατί δεν ξέρω ποια είναι το σύλλολο της τοποθετησής του. Νομίζω ότι ο κ. Γεωργιάδης κατεξοχήν πολλές φορές έχει αναδείξει την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησής μας σε μια σειρά από ζητήματα. Αυτό το συγκεκριμένο απόσπασμα δεν το έχω υπόψη μου, αλλά θεωρώ αδιανόητο να έχει τους συνειρμούσει την κατεύθυνση που μπορεί κανείς να υπονοήσει από τρεις γραμμές μόνο η κυβέρνηση. Αντιμετώπισε, ας πούμε, κατά διάρκεια αυτής της περιόδου μια σειρά από πρωτοφανείς παγκόσμιες κρίσεις, που προφανώς μας οδήγησαν σε πολλούς τομείς της πολιτικής μας να μην τρέξουμε όσο γρήγορα θα θέλαμε ή να δώσουμε βάρος στην ανάσχεση και στην αντιμετωπισή τους. Φαντάζομαι ότι κάτι τέτοιο θα υπονώσει, αλλά λέω και πάλι, αν δεν έχει κανείς το σύνολο μιας τοποθέτησης, πώς να σχολιάσει. Θέλω να σας πάω λοιπόν στον εθνικό συντονιστή για την πρόληψη και την αντιμετώπιση σεξουαλικής καγοποίησης των ανήλικων παιδιών. Μας εξηγήσετε λίγο ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος του, ποια θα είναι τα καθήκοντά του και αν μέσα σε αυτά τα καθήκοντα θα είναι και ο έλεγχος των δομών, προκειμένου να προλάβουμε περιστατικά όπως αυτά που είδαμε στην Κυβωτό του Κόσμου. Είναι ένα οκληρωμένο σχέδιο, περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις, όχι μόνο στον συντονιστή αλλά και στο σύνολο των ανθρώπων που θα είναι στη δομή. Μετά στο επόμενο briefing με πολύ πιο συγκεκριμένες απαντήσεις, μελετώντας λίγο τις αρμοδιώτες του σχέδιου σε μεγαλύτερο βάθος. Ευχαριστώ.