Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο των Ιστορικών Μαχών Γριμπόβου (ARTA WebTV, 2022)
: ΑΚΟΝΟΥΣΚΙΑΣΤΗΣ ΕΛΕΣΙΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣ Καταστάστηση του Ευαγγελίου Παρακοσμού, Παλαιοδότητου, Ιωάννη, Βασιλιά, Βασιλιά, Κατσαβάκη, Κατσαβάκη, Βασιλιά, Κατσαβάκη, Βασιλιά, Κατσαβάκη, Κατσαβάκη, Βασιλιά, Κατσαβάκη, Βασιλιά, Κατσαβάκη, Βασιλιά, Κατσαβάκη, Βασιλιά, Κατσαβάκη, Βασιλιά, Κατσαβάκη, Βασιλιά, Κατσαβάκη, Βασιλιά, Κατ Κύριε Ελέησον, Κύριε Ελέησον, Κύριε Ελέησον. Ετι δεόμεθα υπέρ του Πατρός και Αρχιεπισκόπου ημών Χρυσουστών και πάσης της εν Χριστώ ημών Αδελφότητου. Γκρίμπογο. Μια λέξη που από μόνη της είναι ιστορία, κρύλος, αλλά και μάθημα προς αποφυγή. Όλα συγκεντρώθηκαν σε μία λέξη, ένα τοπονίμιο, που μέχρι τότε ήταν άγνωστο, αλλά έμελλε να γραφτεί δίπλα στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη. Εδώ, σ' αυτόν εδώ το λόφο, έληξε η εμπόλυμη κατάσταση στην Ήπειρο το 1897. Πριν περίπου ένα μήνα η διακανονιευβολισμόνιμη βύθιση του ελληνικού επιβατικού πλοίου Μακεδονία, λίγο μετά τη Βόνιτσα και την πορεία του προς Πρέβεζα, ήταν η έναρξη της εμπόλεμης κατάστασης. Οι υπερασπιστές της ιδέας του πολέμου με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, απέκτησαν το πλεονέκτημα της όθησης της χώρας μας στον πόλεμο. Μια όθηση που απέδειξε αρχικά τη γήμια σε εξοπλισμό και οργάνωση, αλλά και το ότι η χώρα μας βρέθηκε μόνη και χωρίς κάποια βοήθεια υποστήριξη από άλλα κράτη. Κάθε εντολή των μεγάλων δυνάμεων ήταν δεκτή με υπακοή από την ελληνική πολιτική και στρατιωτική εξουσία, ενώ από την άλλη, εμπόλεμη πλευρά, η Συγγουριά της Υποστήριξης τους έδινε το δικαίωμα να διαχειρίζονται κατά των συμφέρον την απάντηση, αλλά και όπως αποδείχτηκε να καθυστερούν την υλοποίηση κάποιας υπόσχεσης. Γρίμποβο, εκεί που τα θεριά της φύσης, η καταρακτόδης βροχή, ο αέρας, η ομίχλη και το κρύο, έγιναν ένα. Και από κάτω, μέσα στις χαράδρες του Ιμαρέ, μέχρι και το λόφο του Γριμπόβου, να απλώνεται η διήμερη μάχη. Ενώ τις προηγούμενες μέρες, οι αποτυχίες έξω από τα Γιάννενα και στα τρία φυγάδια, έδειχναν ότι και στο Γρίμποβο, ίσως θα είχε την ίδια τύχη σ' αυτές τις χαράδρες και εκεί, ψηλά στο λόφο, ανατράπηκε κάθε αρνητική προσδοκία. Σε αυτή τη μάχη, έστω και χωρίς τη συντονισμένη οργάνωση κάθε στρατιώτης, έβλεπε μόνο την κορυφή του λόφου. Πυροβολούσε στα τυφλά, περίμενε την εχθρική βολή και ένα σύρσιμο μπροστά και πάλι το ίδιο. Μετά από αρκετές ώρες, σχεδόν δύο εικοστατρά ώρα, αυτό το σύρσιμο, που έφτασε ακριβώς κάτω από το λόφο, οδήγησε στο να προχωρήσουν για να αφήσουν πίσω τους νεκρούς τους συντρόφους τους. Προχωρούσαν και σέρονταν πάνω σε κορμιά συμπολεμιστών τους. Τα ρούκα τους ήταν γιά μα τα λάσπη και αίμα. Έτσι, έχουμε τις περιγραφές από τα ημερολόγια των Ιταλών Γαριβαλδινών. Με τα πνεύμα των δικαίων τε τελειωμένων δάσπηκας των δούλων σου σώτεραν άχωσον φύλατο να φτάσεις στη μακαρίαν ζωήν την παράση φιλάνθρωπαι. Καταπαυσίσου Κύριε, όπου πάντες η Αγία σου ανάπαυσονται, ανάπαυσον και τα ψυχά στον δούλο σου, ό,τι μόνος υπάρχει σαν θάνατο. Εωνία σας υμνήμη, αξιωμακάριστε και αείμνηστε αδερφοί μας. Χριστός ανέστει εκ νεκρών θαράτων θάνατον πατήσας καὶ ἐν τῆς ἐν τῆς μνήμανς ἡ ζωή χαρισάμενον. Ταγματάρχης Παπαγιανόπουλος Παναγιώτης, Ταγματάρχης Κοκοτάκης Αθανάσιος, Λοχαγός Χαραλάμπους Μιχαήλ, Λοχαγός Αργυράκης Νικόλαος, Υπολοχαγός Σουτσόπουλος Χρήστος, Ανθιπολοχαγός Ζαρκιάς Βασίλειος. Στρατιώτης Αναστασόπουλος Γεώργιος, Αρκουμάνης Ιωάννης, Αγγελόπουλος Ιωάννης, Ασημακόπουλος Κωνσταντίνος, Ανδρεόπουλος Ιωάννης Αρβανίτης Θεόδωρος, Αλεξίου Ιωάννης, Αρβανίτης Θεόδωρος, Αναζέλης Χρήστος, Αντωνίου Κωνσταντίνος, Αποστόλου Περικλής Ο δήμαρχος Σαρτέων, κύριος Χρήστος Τσυρογιάννης. Ο αντιπεριφερειάρχης Περιφεριακής Ενότητας Άρθος, κύριος Βασίλειος Ψαθάς. Ο δήμαρχος Σαρτέων, κύριος Χρήστος Τσυρογιάννης. Ο αντιπεριφερειάρχης Περιφεριακής Ενότητας Άρθος, κύριος Βασίλειος Ψαθάς. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE [♪ Μουσική του Φαγιού Ματζαγκέλα Κ. Κάρτσινης, Βαρύκο, Μ. Καρτζάκης, Βαρύκο, Μ. Καρτζάκης, Μ. Καρτζάκης, Βαρύκο, Μ. Καρτζάκης, Μ. Καρτζάκης, Μ. Καρτζάκης, Μ. Καρτζάκης, Μ. Καρτζάκης, Μ. Καρτζάκης, Μ. Καρτζάκης, Μ. Καρτζάκης, Μ. Καρτζάκης, Μ. Καρτζάκης, Μ. Καρτζάκης