Παρουσίαση εργασιών και συζήτηση / Παρουσίαση εργασιών και συζήτηση - Παναγιώτου Νικόλαος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
Παρουσίαση εργασιών και συζήτηση: Τα δημοσίες που έχουν γίνει σε διάφορα μπλοκς αφιβόλου ποιότητας σχετικά με το κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα να επιστρέψουμε στην τραχμή, πράγματα τα οποία δεν έχουνε ξεκινήσει μόνο τώρα. Στα τέλη του 2011 έχουμε τις πρώτες φήμες ότι γυρίζουμε στην τραχμή και ότι οι τράπεζες δυσκολεύονται να ανταπεξέλφουν. Έχουμε τις δηλώσεις του τότε Πρόεδρου της Τράπεζας της Ελλάδας, τον Προβόπουλου, που έλεγε ότι αν γυρίσουμε στην τραχμή θα είναι αληθινή κόλαση. Και αυτό συνεχίστηκε και τις επόμενες χρονιές. Το Ναύριστο του 2014 έχουμε φήμες πάλι που μεταφέρονται μέσω των social media και των μπλοκς ότι τυπώνονται χαρτονομίσματα σε τραχμή και αυτή η κρίση συνεχίζει μέχρι και σήμερα και με τη νέα κυβέρνηση. Τώρα έχουμε την δημιουργία του πανικού από τα μπλοκς. Εδώ πέρα ένα παράδειγμα είναι ότι από φυσικά μπλοκς αμφιβόλου εγκυρότητος που διέβηκαν ότι θα γυρίσουμε στην τραχμή και φόσον δεν αναγνωρίζουμε το χρέος θα είμαστε εκτός ευρωζώνησης και ευρωπαϊκής Ένωσης. Οπότε πρέπει να ζήσουμε με αυτή την πραγματικότητα ότι γυρίζουμε στην τραχμή. Άλλα δημοσιεύματα του είδη περιεχομένου. Οι δηλώσεις του προβόπουλου για την αληθινή κόλαση που θα επακολουθήσει αν επιστρέψουμε στην τραχμή. Όλα τα πρώτα αποτελέσματα είναι πάλι από μπλοκς και sites τα οποία δεν έχουν καμία εγκυρότητα. Δεν είναι επιβεβαιωμένα ούτε γράφουν πηγή ή το όνομα του δουλτσογράφου. Όπως και το επόμενο που λέει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Εξωτερικών δεν αρνείται ότι η Ελλάδα τυπώνει τραχμές που και αυτό όμως δεν είναι... Αυτό το είδε και του CNN. Ναι, αλλά στο CNN εμείς όσο όπως και να το ψάξαμε δεν βρήκαμε καμία επιβεβαιμένη είδηση. Ή αυτό που βλέπετε εδώ το σκρίνσοτ δεν το βρήκαμε εμείς πουθενά. Παρ' όλο που το έχει ένα παραγάγει η AI εφημερίδα που έχει εγκυρότητα. Εμείς ως έγκυρο δημοσίευμα που είναι επαληθευμένο δεν το βρήκαμε. Προς να σχόλει ο καρτοδοχητής της. Ναι, αλλά συνήθως ας πούμε και άλλοι στους σελίδες όπως ας πούμε BBC, New York Times και τα σχετικά, περνάνε τα πάντα σε ηλεκτρονική μορφή. Κι ήδη εδώ κάτω είναι σκρίνσοτο από το site που σημαίνει ότι υπάρχει... Και σε ποιον υπάρχει ξαναφέρετε? Δεν έχει τίποτα. Βρήκαμε μόνο αυτή τη δήλωση, ούτε η μερομηνία. Όχι, το βρήκαμε έτσι να υπάρχει αυτό το πράγμα. Αχ, όχι δεν έχω βάλει το σκρίνσοτο. Αν κουγκλάρουμε τις δηλώσεις που λέει κάτω, δεν έχουμε τίποτα. Λοιπόν, πάλι εδώ έχουμε τα αποτελέσματα. Εδώ έχω υπογραμμίσει με το καταρρύπτεται γιατί είναι αυτό που αναφέραμε στην εξέλιξη της κρίσης για τον αύριο του 2014, δηλαδή η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αρχίσει κρυφά να τυπώνει δραχνοί. Η εικόνα που είδατε και στην αρχή και παίχτηκε σε διάφορα blogs, είναι από δραχνοί που υπάρχει στο eBay και που πωλείτε. Και βλέπετε το καταρρύπτεται από ένα εξίσου μη έγκυρο blog, το οποίο να λέει ότι τελικά δεν ισχύει αυτό που γράφουνε τα άλλα παρόμοια blogs. Τώρα, στη συνέχεια, σχετικά με το πόσο εξελίχθηκε στα διάφορα social media αλλά και στις μηχανές αναζήτησης, έχουμε κάνει κάποια γραφήματα. Πρώτα, τι γίνεται, δεν ξέρω, ίσως το βλέπετε καλά, ωραία. Βλέπετε εδώ τη δραχνοί και το δράχμα στα αγγλικά, πώς μετεξελίσεται και τις κύριες αναφορές που γίνονται στις ημερομηνήσεις που έχουμε ήδη αναφέρει, το βλέπετε κάτω. Μετά είναι τα tweets που γίνονται, τώρα μιλάμε συγκεκριμένα, γιατί στο top secret μπορούμε να κάνουμε μόνο για τον τρέχοντα μήνα. Λόγω της νέας κυβέρνησης βλέπετε τα σκαβανεβάσματα που έχει η είδηση και πώς επικαιροποιείται κατά καιρούς. Ότι εδώ έχουμε τυπωμένα ευρώ, ότι και καλά θα είναι η νέα δραχμή με τον Κορνίλιο Καστοριάδη επάνω και έτσι προτείνω ότι πρέπει να είναι τα νέα χαρτονομίσματα της Ελλάδας. Αυτό είχε βγει στο twitter πριν 3 μήνες, ένα στέλφατο Eurogroup που είχε γίνει διάφοροι χρήστες, αυτό είχε γίνει από έναν Έλληνα σχεδιαστή, από τον κ. Πατικιώτη, ο οποίος είχε διαδώσει πώς θα είναι η νέα δραχμή αν επιστρέψουμε σε αυτή. Είχε γίνει μόνο στο twitter αυτή η φήμη. Μετά στο facebook ψάχνουμε για διάφορες σελίδες που μπορούν να έχουν κάποια αναφορά σε αυτό. Η μόνη που βρήκαμε που να έχει μεγάλη κίνηση και αρκετά likes είναι αυτή που βλέπετε, η οποία στην ουσία πρόκειται για μια σελίδα η οποία να παράγει διάφορα αντιμνημονιακά, αντιευρωπαϊκά, ό,τι θέλετε. Το lobby της δραχμής. Όπως βλέπετε λέει και just for fun, να παράγει από διάφορες ιστοσελίδες τέτοιου. Δεν είναι ακριβώς χιουμοριστικό, γιατί μπορεί να λέει just for fun, αλλά μετά αν μπεις στην αρχική του σελίδα, έχει από διάφορα sites, διάφορες ειδήσεις που να είναι εντελώς αντιμνημονιακές στην ουσία. Και τέλος, τα συμπεράσματά μας. Ό,τι πράγματα για μια κρίση που ξεκίνησε από το ίντερνετ και ότι η διασπορά της φήμης έγινε μέσω των social media και των blogs. Αφόρα σε σενάρια που συνεχίζονται καθόλου τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όπως είδαμε από την αρχή της, από το 2011 μέχρι και σήμερα. Και ότι φαίνεται ότι τα παραδοσιακά μέσα δεν το αναπαράγουν τόσο πολύ όσο τα νέα. Αυτό. Εμείς είχαμε τις τράπεζες και πώς αντιμετώπιζαν το εδεχόμενο Brexit. Κάνουμε την ιστορική αναδρομή στην αρχή. Υπήξε τη θρησκευτική κρίση του 2007 έως του 2009, η οποία ξεκίνησε από το τραπεζικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών με την κατάρρευση της Lehman Brothers. Τότε το 2008 ακόμα στην Ελλάδα θίσταβαν ότι είχαν εκλειτώσει όλη την κρίση γιατί δεν είχε δείξει φαιθόρια. Ναι, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Το 2009 το ξεπεράσανε οι Μένες Πολιτείς, το 2010 ήρθε σε εμάς. Ξεκινάει η αρχή της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη γενικότερα και έχουμε την επίσημη διαπίστωση των υπερβολικών δημοσιονομικών ελλημάτων στην Ευρωζώνη. Έτσι έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της πιστογραφικής αξιολόγησης του κράτους και ακολούτος της πιστογραφικής αξιολόγησης των τραπεζών μας. Τώρα δεν ξέρω αν θα έρθουμε με τόση λεπτομέρεια. Ναι Ιησούς, να τα περάσουμε πολύ γρήγορα. Ποιες ήταν οι πρώτες κινήσεις που έκαναν οι τράπεζες. Η πρώτη κινήση που έκαναν οι τράπεζες ήταν μια απομείωση του δημόσιο χρέους με το λόγο του PSA και της αγοράς των ομολόγων. Έγινε ένα μικρό κούρεμα μέσω των τραπεζών. Ήταν το 2012. Και γι' αυτό και είχαμε πολλές συγχωνέψεις στις τραπεζών που είδαμε, το γράφουμε και κάτω για τις τράπεζες, πως όσες δεν ήταν βιώσιμες, συγχωνεύτηκα με άλλαξη, συγχαγοράθηκαν και έτσι πλέον έχουμε τις μεγάλες τράπεζες που είναι, πλέον έχουμε Πυραιώς, Εθνική, Αλφαμπάνκ και EuroBank. Οι άλλες τράπεζες που υπήρχαν, Πρότομπακ και λοιπά, αυτές αγοράστηκαν. Οι ελληνικοί τράπεζα απορροφήθηκαν από τις μεγαλύτερες τράπεζες. Λοιπόν, οπότε να μην δωρίζω να καθαρίσει και τα λοιπά. Αυτό δεν είναι ενδιαφέρον. Είχαμε σοβαρή μίσο για τα θέσου. Καθοδόρα, λοιπόν, και μετά που αρχίζει όλο αυτό, η ανθάτωση αυτή, αρχίζουν δημιώσεις στις τράπεζες και έχουν μειωμένη ρευστότητα. Και πολλά χρήματα φεύγουν στο εξωτερικό, ενώ η ελληνική αγορά και η άδειστο των κεφαλαίων από τις τράπεζες είχαν αποτέλεσμα την επιδύνωση της ρευστότητάς τους. Και πλέον δεν είχαμε τόσο πλήστα ομολόγα από τους καταθέτεις, όσο έχουμε πιο μπροστά, οι οποίοι ρευστοποιούσαν τα χρήματά τους. Ήταν 15 Ιουνίου του 2012 που ο Παπαδίμα σκότεψε να μείνει στον τόπο. Δηλαδή, ήταν Παρασκευή και σηκώσαν 1,5 δις σε μια μέρα. Ήταν τότε που ξεκίνησε η εφήβρη, δεν υπάρχουν χρήματα και τυπώνουν. Ήταν γεγονός ότι έστειλαν χρήματα απ' έξω για να ανταποκριθούν στον πανικό που δημιουργήθηκε στον κόσμο. Πάντως, εκείνη τη στιγμή λειτουργήσαν πυροσβεστικά. Ήταν έτοιμη γι' αυτό το ενδεχόμενο. Δεν ρωτήσω κάτι. Είχε σε σχέση με τις καταθέσεις και το σημερινό, γιατί βλέπω ότι εδώ είναι στο 2012. Υπάρχει κάποια πηγή, έχετε βάλει κάτι ξέρετε, κάτι... Θέλω να πω για τις καταθέσεις που υπάρχουν τώρα. Τι καταθέσεις υπάρχουν? Υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Θέλω να πω αν συνεχίσεις τη μειώση από το θέσιο. Συνεχίζεται ολόκληρο. Είναι ένα από τα τρία βασικά προβλήματα που ανημετωπίζουμε τράπεζες. Μέχρι στιγμής είναι ανημετωπίσουμε, θα το δούμε παρακάτω σε κάποια από τις διαφάνεις. Μόνο και που μόνο γιατί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει τα στραβά μάτια, δηλαδή το απόθυμα που έχουμε σε σύνσημα με αυτό που έχουμε δανειστεί, είναι σύμφωνα με αυτό που ορίζει το καταστατικό λειτουργία στον τραπεζόρο στην Ευρώπη. Αλλά μας επιτρέπει να λέμε ότι έχουν ένα μαξιλαράκι όλες οι λινικές τράπεζες. Λοιπόν, εντάξει, έγιναν αυτήν την ανακεφαλοποίηση για να αντιμετωπίσουμε την πρώτη κρίση λόγω της έλλειψης ευστότητας. Υμιουργήθηκε αυτό το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο είναι ο βασικός μέτωχος όλων των τραπεζών. Είναι ιδιωτικού δικαίου φορέας. Ουσιαστικά θα δείτε, γιατί έχουμε παρακάτω και μία ακόμη, αν τα δείτε δηλαδή μόνοι σας είναι ενδιαφέροντα, να δείτε τι ποσοστό έχουν οι μέτωχοι πλέον, αυτοί μου είναι με το όνομά τους, και πώς αυτό πλέον δεν ξέρουμε, ούτε ακριβώς δεν μας δίνει την ταυτότητα, ποιοι κατέχουν, ποιοι ορίζουν την τύχη των ελληνικών τραπεζών. Οι αυτοίς τράπεζες είναι ελληνικές εντός εισαγωγικών. Δε θα μιλάμε για μια εποχή που η οικονομία είναι πανγκοσμιοποιημένη. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Γι' αυτό και αναφερόμαστε και στην τράπεζα Κύπρου. Υχεί στο γεγονός της Κύπρου το πιστωτικά, ο γεγονός της Κύπρου γενικός. Πώς επηρέασε και την ελληνική τραπεζική αγορά, η οποία έφυγε από την Ελλάδα πλέον, η τράπεζα Κύπρου. Νομίζω ότι έχει συμβεί και με την Πειραιώσου. Η λαϊκή και η Hellenic. Η λαϊκή τράπεζα. Η λαϊκή ήταν η κακή τράπεζα. Και η αγροτική. Η αγροτική και η λαϊκή ήταν οι κακές τράπεζες. Είχαν πρόβλημα, ήταν προβληματικές. Η αγροτική είναι εκεί μας. Ήταν στο ίδιο πλαίσιο έγιναν οι... Ναι, αυτό ξέρω ότι συχνώθηκε με την Πειραιώσου, αλλά λέω για την Κύπρο. Στην Κύπρο, ναι. Της κυπρικής τράπεζας. Αυτές συνεχίζουν να έχουν εδώ δραστηριότητα. Ναι, ναι, ναι. Αλλά θέλω να πω ότι ρώτησαν ότι ήταν μόνο η τράπεζα της Κύπρο, γιατί νομίζω ήταν και κάποια άλλη. Η λαϊκή. Η λαϊκή. Η αγροτική είχε να κάνει και με την Κύπρο. Όχι, όχι, όχι. Τρεις κυπριακές είναι η Hellenic, η οποία παραμένει με λιμάνθυρες. Και η Cyprus Pop Club. Είναι η λαϊκή λαμπά. Είναι η λαϊκή λαμπά. Λοιπόν. Υπάρχουν κάποια προβλήματα ρευθότητας. Το μόνο θετικό είναι ότι δανειζόμαστε πλέον από τις διεθνείς αγορές. Έχουμε βγει σε αυτήν την διαδικασία, όπου πλέον οι τράπεζες επιβιώνουν λόγω το δανείο που έχουμε πάρει και το... Το Έλλο. Το Έλλο. Το Έλλο, το λεγόμενο ΗΕΛΑΙ, είναι η βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και λοιπόν. Αξίζει να δούμε στην κρίση αυτή ποιοι ήταν οι δικητές της τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίοι ήταν αυτοί οι οποίοι βγήκαν μπροστά στις μεγάλες κρίσεις για να κάνουν κάποια ένδειλωση και να καθυσυχάσουν τον κόσμο. Ήταν ο Προβόπουλος από τον Αυγή του 18ου στο 1914 και το 14ο σήμερα είναι ο Γιάννης Στουγνάρης. Από την... Συγχωρείτε, οι δυο πρόσωπα που χαίρουν εκτίμησης των Ευρωπαίων, των θεσμών με τους οποίους διαπραγματευόμαστε. Γι' αυτό και θα είναι πολύ δύσκολη κάθε μετάβαση καινούργιο πρόσωπο. Μάλιστα σε πρόσφατη φυμολογία από μάκνηση του Στουγνάρρα, βγήκαν έξω και ξένοι ηγέτες και είπαν ότι αν φύγει ο Στουγνάρρας θα έχουμε εγκρέξει. Δεν είναι τόσο μεγάλη η στήριξη προς τον κόσμο. Έστρεψε το προς το θεσμό, διετρύστησε το φυμό της δάμωσης της Ελλάδος. Είναι περισσότερο προς το θεσμό η στήριξη, δεν αφήνω από τον πρόσωπο. Από τα δημοσιεύματα που διάβασα εγώ κατάλαβα ότι είναι πως το πρόσωπο, λόγω του ότι είναι μνημονιακός. Μόλις από το 92 και μετά, μετά της Εθνικής του Μάστρεφ, ένας βασικός πλαιόνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η αυτονομία των κεντρικών τραπεζών, που δεν θέλουν να αποτελούν εργαλείο του εντοπικών πολιτικών υγεσίων. Έτσι, λοιπόν, επειδή έχει αυτονομηθεί το κομμάτι αυτής της δημοσιονομικής πολιτικής των Ευρωπαϊκά, δεν μου πάει σε θυσία αυτό να διατηρηθεί. Δεν θέλω, δηλαδή, παρέμβαση πολιτική, η οποία θα μεταφερθεί ως πολιτική παρέμβαση, επειδή η αδοχή ψηλόγου δεν θέλει να του συναρριστώσου ο δικητής Τράπεζα Λάδους. Σου λέω, τον εξέρεξης είναι αυτό, όμως. Θέλεις, δεν θέλεις, δεν θέλεις. Με σκοπό να υπάρξει αυτό. Δεν αφορά τόσο πρόσωπο. Αλλά στον Άραστα είναι υπουργός οικονομικών, όμως. Δεν είναι κάποιος ο οποίος θα είναι τελώς... Δηλαδή, δεν υπάρχει σχέση με το παρελθόν. Υπήρξε συνομιλητής τους, όμως, κάποια. Κάποια στιγμή ο υπουργός οικονομικών. Εγώ, γιαγέ, μάμα αυτό το σκεφτικό θεώρησα, ότι είναι στήριξη και προσωπική, λόγω του ότι... Μεταφράστηκε, έτσι, και λογικό είναι να μεταφραστεί έτσι, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι στηρίζουν το θεσμό σου, τα πρόσωπα έρχονται και παρέρχονται. Αυτό είναι ένα ζήτημα της όλης της κρίσης, είναι ότι έχουν πληγεί οι θεσμοί. Δηλαδή, τα φτύσαμε τους θεσμούς με τα πρόσωπα. Τα πρόσωπα, όμως, έρχονται και παρέρχονται. Το ζήτημα είναι το να διατηριστεί η εξοπιστία του θεσμού. Ή η εξοπιστία του θεσμού του θρησκευουργού, του έτσι, του αλλιώς. Δεν πρέπει να τα φτίζονται αυτά με το πρόσωπο του κίνησης. Έτσι, αν πλήξεις, παράδειγμα, ως χάρη, πείσου ότι όλη η κολλητική είναι κλέφτης από την Παράση της Έργη, έμπληξε το θεσμό του βουλευτή. Το θεσμό, δηλαδή, δεν έπληξε συγκεκριμένα πώς, αλλά έπληξε το κείος, την εμπιστοσύνη. Γι' αυτό και βλέπουμε ότι έχει μενωθεί ο βαθμός της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς γενικότητα. Η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Έδωσης είναι να διατηρηθεί πάση θυσία. Αυτό το κομμάτι θεωρούν αδιαπραγμάτευτο. Μα, θα έφυγε ο Στρυνάρς και θα υπήρχε, θα υπήρχε αντικατάσταση με ένα άλλο πρόσωπο. Ο παιδί μας θα ήταν πολιτική παρέμβαση, επειδή δεν μας αρέσει ο Στρυνάρς με τις πολιτικές που, έτσι, θεωρείται ότι καταργείται η ανεξαρτησία της τραπεζοδάδας και θα έφυγε έναν κάποιος που θα τον κρατήσει την κυβέρνηση. Γι' αυτό, σου λέω, αυτό δεν είναι αντικό. Είναι δικαίωμα, όσο πάνω από την κρατία, μέχρι για 4 χρόνια, δικαίωμα να σχίσει ανεξάρτητη πολιτική τραπεζική, που δεν θα πειράζεται από συμφέρου, ας πούμε, πολιτικές καταστάσεις της Ελλάδας, της Ιταλίας, οτιδήποτε. Περίπου όπως είναι το BBC, έτσι, που προσπαθούν, δηλαδή, αυτό ήταν το... Υποστηρίζουν και για άλλους λόγους, αλλά οποιοσδήποτε και να ήταν εκεί, τους ενδιαφέρει να στρίψουν το θεσμό, την αυτονομία, δηλαδή, των τραπεζικών γεσσιών από την πολιτική γεσσαίτηση κάθε κόρης. Γιατί δεν υπήρξε στήριξη από τους Έλληνες, δεν είδαν τα δημοσιεύματα, απηλώσεις ελληνών πολιτικών, αλλά είδαν ξένων πολιτικών. Αυτό που διεκυβεύεται είναι το να είναι ένας άνθρωπος ο οποίος να έχει αποδείξει την υφιλιοτροπική στάση του. Εντάξει, μπορεί σε έναν ποσοστό να έχει να κάνει με τα πρόσωπα που το αποδείκονται, αλλά ο πιο βασικός λόγος, ας πούμε, στον οποίο συστηρίζονται, σχετίζεται με το γεγονός ότι εξαιτίας της ενδύξης του Μάστρικ και αυτόν τον οποίο έβαλε η Γερμανία, είναι μια αυτονόμηση της οικονομικής πολιτικής, της τραπεζικής πολιτικής, από τα πολιτικά καθόλου της κάθε πόλης, η πολιτική ηγεσία, έτσι, ώστε να μπορέσει να συγχειθεί πραγματικά δημοσιονομική πολιτική. Και αυτό το κοινούν ως κόρη του εφθαρμού, ως κόρη εφθαρμού, δηλαδή θεωρείται απαραίγγιτος όρος για τη δημοσιονομική ένωση γύρω απ' το Ευρώπη. Λέει ότι αν σου επιτρέψουν να βάλεις ένα χυψιάδο φιλοευρωπαίο, ποιοδήποτε, που είναι στη συνέχεια μια πολιτική παρέμιση και το αντικαθυστάζει με ποιό λόγο ας πούμε. Με ποιό λόγο. Δεν ομοποιήσεις ως διοίκηνος, δηλαδή που σημαίνει ότι παρεμβαίνεις σε κάτι το οποίο δεν έχεις δικαίωμα να παρέμεις, καθώς αυτό το πετίο συμφώνεις, ως ότι η οικονομική πολιτική θα αυτονομηθεί και θα επάγγεται ως το γνώμα σου εκτός στον τράγγι. Ο τράγγι είναι αυτός ο οποίος τον ελέγχει ας πούμε έτσι το σαλί, αλλιώς πρέπει να τη ρολογείς στην παρέμμασις. Οι ποιοί είναι επειδή έκανε κάποιος σκάνβελος στουρνάρς, είναι επειδή για ποιό λόγο το αντικαθυστάσεις. Το όμορφο σου στουρνάρ έχει προβόθει, είναι στέστονο τώρα σε έναν κόσμο. Και ταυτόχρονα συνδελίες του ειγόνου σου είναι έναν άνθρωπο που έχει επαφές στην Ευρώπη, αλλά και άλλους να ήταν πάλι τέτοια παρέμβαση θεωρώ. Μπορεί να είναι αυτής της έντασης, αλλά θα γινόταν παρέμβαση. Εγώ πιστέχω ότι ήταν και ένα επικοινωνιακό τέχνασμα την εποχή. Κι έγινε να μεταθέσουν λίγο το ενδιαφέρον ότι να κάτι μπορεί να γίνει εδώ στους κοινείς εσωτερικής κατανάλωσης. Οι ελληνικοί συμμετοχές δεν έχουν, δεν έχουν αναφέρει καν στο θέμα αυτό, γιατί είναι ένα τεχνογρατικό ζήλιο, το οποίο σχετίζεται με τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Πάνω στις επίσης θα μελιώθηκε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμο, ότι θα υπάρξει αυτονομία της τραπεζικής πολιτικής, το κομμάτι της δημοσιονομικής πολιτικής στο σκέλο στους ελληνικού τραπεζών, οι οποίοι θα αυτονομηθούν και θα πάγονται όλοι στην κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα. Αυτό θα λέει ότι θα μελιώδες έτσι αρχή της κοινής νομισματικής πολιτικής. Μπορεί από πίσω να επιράζουν να λένε ότι θα προτιμούσαμε κάποιο κοινό ευρωπαίο ή δεν θα θέλαμε, αλλά αν αφήσουν κάποιος με κάποια παρέμβαση να αλλάξει τον χει ύψη διοικητή, δηλαδή δεν είναι συναρρεστός για τον χει ύψη λόγο, και όχι επειδή υπάρχουν πραγματικοί λόγοι, αλλά άλλοι λόγοι, οι οποίοι είναι ευκαινικά το κολάσιμο, τότε θα δημιουργείται έναν κακό προηγούμενο, σαν κράτημένοι να παραμένουν σε αυτήν την άσκηση και καταγιούν στον εαυτό τους, για αυτό δεν θέλουν. Είναι σημαντικό όχι. Ξέρετε δηλαδή την παρέμβαση που είχατε, έγινε κατά βάση είναι με αυτά τα κριτήρια. Δεν θα ενωθεί, δεν έχει ποτέ πάρει αντικατάσταση. Δηλαδή σε όλα τα κρατημένου σημαντικούς ευρωκεντρικού τραπεζίου, δηλαδή που ελέγχει την νομισματική. Απλά η ιδιτή του αυτή η ιδιότητα, δηλαδή η προηγούμενη ιδιότητα που είχε, θεωρώ ότι παίζει κάτι σημαντικό. Σίγουρα αφήνεται με κομματιστή, θα θέλω κάποιον ποιος είναι φιλογραφέρος. Αλλά μέχρι εκεί. Πάντως μέχρι στιγμής δεν είχε κάποια πολιτική παρέμβαση στους κουρνάρας, ο ίσα ίσα προσπάθησε να ηρεμήσει πάντα τα πράγματα, όπως όφωλες των τραπεζών. Ναι, και ως υπουργός κομματικών και ως. Όχι τώρα δηλαδή, δεν έχει έρθει απέναντι σε κάποιες από τις θέσεις της κυβέρνησης, τουλάχιστον δεν έχει δει φανερά. Δεν ξέρω κάποια συγκεκριμένα. Αλλά τέλος πάντων είναι πολιτικής έκπας και σχετίζεται με την προηγούμενη ιδιωτικότητα η οποία ήταν και πολιτική. Άσ' μη σ' εσείς μαύρος. Ναι. Άμα θέλετε μπορούμε να το σημασιάζουμε. Όχι, δεν πειράζει. Όχι, ο Στυμάρας θέλω να δημιουργηθεί σε ζητήματα με την κυβέρνηση και εθνικές σχέσεις. Ήταν ένα email που διέδωσε και έκανε. Βρήξανε σε ζητήματα αρκετά. Αλλά έχει παρέμβρια. Παρέμβρια. Να αναφέρουμε και την Αθροπολιογραφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι έχει σημασία, γιατί συνήθως στην άρκεια της κρίσης ήταν πολλοί ξένοι και Ευρωπαίοι, για τους οποίους έβγαιναν για να κατερνάσουν τα πνεύματα. Olli Rehn, Ευρωπαϊκός Επίτροπος. Ο Μάριο Δράκης, Κεφαλής Ευρωπαϊκής Κατοικής Τράπεζας. Ο Ζάνκλο Γιούγκερ, Πρόεδρος Εμβόκετ Κεφαλής του Eurobook, που είναι η ιδιότητα που μας ενδιαφέρει. Εντάξει, σήμερα δεν ήταν λίγο διαφορετικά τα πράγματα κατά την εργασία. Φυσικά η Μέρκελ, Επιτροπής Γερμανίας, και ο Βόρκαν Σόιπλε, ο υπουργός κοινωνικών της Γερμανίας. Ναι, είναι μια... Βάλαμε τον Γιούγκερ τον επικεφαλή, θα μου πείτε πάλι ό,τι είναι ο Σόιπλε. Ο οποίος... Αυτός δεν λειτουργεί. Προσβεστικά ιδιαίτερα ο Δάης Εμπλούμ. Δεν μας συμφέρει. Ως τράπεζες να μιλάει ο Δάης Εμπλούμ. Ούτε και ο Σόιπλε βέβαια. Ήταν σταθερά υπέρ του Γκρέξιτ, ή στην αρχή, πριν ακόμα εμφανιστεί ο όρος, υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, γιατί θεωρούσε ανώριμη οικονομία. Και βέβαια ήταν και της τακτικής, μικρός αριθμός κρατών, ότι μπορούσε να υποστηρίξει το ευρώ. Με κέντρο επίκεντρο τη Γερμανία και μια ουμπρέλα γύρω λίγων κρατών, με ισχυρή οικονομία. Η Μέρκελλα όμως, όταν προοδοτέθηκε το θέμα που θα δούμε στη συνέχεια, και τον έφυγαν και τα κορίτσια, μετά τη σύνοδο κορυφής της Κάνες, για να έχει άποψη, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Κεντικής Τράπεζας στη Γερμανία και τον υπουργό οικονομικό, να της αποτιμήσουν το κόστος της εξόδου της Ελλάδας ήταν τόσο αποθαρρυτική και ιδίω, που εγκατέλειψε κάθε ιδέα από εκεί και πέρα όθησης της Ελλάδας εκτός ευρώ. Και είναι η αλήθεια ότι βρήκαμε μεγάλη αρθογραφή, η οποία έλεγε τη δυσκολία να υπολογίσουν τις συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας. Γιατί, πρώτον και γύρω, γιατί να λιλάνται τη δική μας οικονομία είναι η μικρογραφία της Ιταλίας, η οποία θα μεγαλύσει ακριβώς με τα ίδια προβλήματα και στον τραπεζικό τομέα και αυτό θα μεγαλυθεί ακόμα περισσότερο τις συνέπειες που θα υπάρχουν για την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, με το μέλλον της. Σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή την ιστορία έπαιξαν και οι αξιολόγησεις. Αυτοί υπάρχουν ουσιαστικά για να προστατεύουν τους επενδυτές, όπως τις ακούμε πάρα πολύ συχνά. Ο ρόλος τους είναι αμφιλαγόμενος και μεγάλη συζήτηση έγινε με την υπόθεση της κατάρρευσης των Αμερικανικών Τραπεζών, γιατί τότε μου τις έδινε σε όλες αυτές τις τράπεζες που αναμύχθηκαν στο σκάνδαλο, πάρα πολύ ψηλές, ακριβώς 3α η αξιολόγηση, που σημαίνει ότι εκεί ήταν η πρώτη φορά που αμφισβητήθηκε το κύρος τους. Παρ' όλα αυτά όμως, παίζουν ρόλο. Ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν είναι για να προστατεύουν όλους τους μικρότους επενδυτές, δίνοντάς τους ένα νοσμό. Μου είπαν ότι μας είπαν σε εξευρώγησης, εκτός από σαν τραμπούς, μούντις... Μπλακ δόγκ. Μπλακ δόγκ, για τις τράπεζες φίλοι μου. Ποιος μας λείπει? Δεν ξέρω, το βρήκα στις 3 αδελφές, μάλιστα στην συνομοσιολογική βιβλιογραφία, αναφέροντα ως οι 3 αδελφές. Το Grexit τώρα είναι ένας όρος που θύκτηκε δημοσίως κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Τη διάρκεια της συνεδρίας των G20 της Κάνες, το Νοέμβριο του 2011, σαν έξοδος, σαν πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Όχι, δηλαδή, με αυτόν τον όρο. Ο όρος, η οποία ήταν επεισοδιακή, λόγω του δημοψηφίσματος που ζήτησε, προήδρευε ο Σακοζή, παρουσία της Μέρκελ, ο τότε πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Κάτι που δημιούργησε πανικό στους Ευρωπαίους. Ακολούθησε ένα γεύμα εργασίας στο οποίο δεν έφεγε κανένας. Και πραγματικά, η Μέρκελ δεν είχε μιλήσει καθόλου. Ο Σακοζή ήταν πάρα πολύ θυμωμένος. Και από την άλλη πλευρά ο Παπανδρέου δεν μπορούσε να καταλάβει, γιατί με τη θεωρούσε πάρα πολύ φυσικό, τον κατεύθυναν ότι θα μείνουμε στο ευρώ ή έξοδο από το ευρώ. Και όχι αν θα δεχτούμε βοήθεια ή όχι. Και ο Βινιζέλλος στην επιστροφή, όταν πλέον στο αεροκλάνο, αποφάσισε μόνος του. Ήταν πρωθυπουργός οικονομικών. Ήταν πραγματικά, έκανε τη δήλωση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να φύγει, δεν είναι διατεθειμένη να φύγει από το ευρώ, η οποία διέλυσε κάθε θέμα δημοψηφίσματος, γιατί προφανώς είχε μιλήσει νωρίτερα με τον Ιουνγκέρ και νομίζω ότι αυτό ήταν το καθόρισε τι θα αποφασίσει. Γενικότερα όμως, μετά δεν είχαμε κάποιον από τις τράπεζες ή κάποιον άλλον να βγει να καθυσυχάσει σχετικά με τον Γκρέξιτ με την τραχμή, υπήρξε αυτές οι αντιδράσεις και μετά σιωπή. Πριν υπογράφατε για την προπαγανιστική εξατία φόβου του Σομαρά. Αυτή ήταν η δήλωση του Σομαρά σχετικά με την τραπέζιση. Μόνο για το δημοψήφισμα ήταν η δήλωση. Ο όρος τώρα εγκυκλοπεδικά οφείλεστε σε ένα νεαρό οικονομολόγο που ανήκει στην ομάδα του City Group, τον Ιμπραήμ Ραχμπάρι, ο οποίος το Φεβρουάριο του 2012 υπινόησε τον όρο Γκρέξιτ για να περιγράψει τον κίνδυνο να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Ο ίδιος, μάλιστα τότε έδινε πάρα πολύ υψηλές τις πιθανότητες. Στην αρχή ήταν 49%, μετά έφτασε και το 90%. Διαψεύστηκε. Το 2015 η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ. Ο όρος τώρα επανήλθει δριμύτερα στα διεθνή δημοσιεύματα, ιδιαίτερα λόγω των διαπραγματεύσεων που είναι ακόμη σε εξέλιξη. Το ευρώ αποδείχθηκε ανθηκτικότερο από ό,τι είχε προβλέψει ο Ραχβάρη, ο οποίος όμως στην διάρκεια αυτή επινόησε πάλι ένα νέο όρο. Περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί τώρα ως Grimpo, που είναι μια σύνδυνση των λέξεων Gris και Limpo, δηλαδή σε αναμονή, σε χρημότητα. Περιγράφοντας αυτή την κατάσταση αβεβαιότητας που επικρατεί σήμερα γύρω από το ελληνικό θέμα. Και τώρα πάμε στο χρήστικο ήμενο των γλώσεων, δηλαδή, πώς έχετε μετοχρίστηκε τα δημοσέμματα στα blog. Είναι πολύ αχνά τα χρώματα. Να μαζέψουμε τις λέξεις. Ο Προβόπουλος πριν φύγει έλεγε, το Grexit Day, λέγει recovery και πριν έβλεπε ένα άκαπτο 2014 και πάνω σε αυτό το recovery κλήξε μια τεράστια αναπαρμογή άρθρων στον τύπο για το πώς η Ελλάδα σιγά σιγά ανακάντη. Είμαστε στην εποχή του πρωτογενού σπλεονάσματος. Άλλοι ο φίλος του Προβόπουλου, ο κίνδυνος του Grexit, έχει υποχωρήσει σημαντικά. Προχωράμε σε θέματα πιο πρόσφατα. Πριν τις εκλογές, το Δεκέμβριο του 2014, ο οποίος δηλώνει ότι έφυγαν τα πολιτικά κόμματα και έτρεψαν και τα πολιτικά κόμματα που πιστεύουν ότι η Ελλάδα εφημερίσει μόνο ως μέλος της ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να τους πω ότι ήταν άκρως επιβιωτικό να συνοηθούν. Αυτό είναι μια έκκληση που στουρνάρα ενώ είναι πρός της τραπέζης της Ελλάδας. Κάτι άλλο όμως έχουμε βάλει, μια πιο συγκεκριμένη έκληση. Τέλος πάντων, κάτι άλλο θέλουμε να γράψουμε άλλο. Συγγνώμη. Λοιπόν, επειδή πολύ πρόσφατο άρχισε πάλι το Grexit, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Καουσίκ Μπασσού, σε συνέλευση με τη κερμανική εφημερίδα Handelsblatt, δήλωσε ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία σε θέση ενός Grexit. Δηλαδή βλέπουμε φιγούρες της οικονομίας που δηλώνουν ότι δεν πρέπει να γίνει Grexit. Επίσης, ο ίδιος σε ζητική ερώτηση που του έγινε, για να μην σας χουράζουμε, δήλωσε ότι μια εντεχόμενη έκλησης της Ελλάδας από το Ευρώ δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στον επικονομικό τραπεζικό πλάτο, τον τονίζοντας πως αυτός είναι στην ευγεία. Αυτός είπε το αντίζετο, ότι ένα τέτοιο συνάδελειο δεν είναι τουλάχιστον αδιανόητο. Πήραξα λίγο τις διαφάνειες της. Το έβαλα στην άγκρη για να το απομονώσω λιγάκι, για να μην είναι πυκνό μέσα στο κείμενο, ότι αυτός είπε ότι δεν είναι, μπορεί να συμβεί. Απλά, όπως το είδαμε και σε προηγούμενη, Πώς χρησιμοποιούν τη γλώσσα, οι επιστήμονες, αλλά και οι οικονομολόγοι τελικά, δεν είναι απόλυτα σαφής η διατύπωση. Ναι, λέει, δεν είναι αδιανόητο. Δεν είναι τουλάχιστον αδιανόητο. Μέχρι να φτάσεις εκεί, είναι πιθανό να σου πει. Έχουν καλογυρίσει ώστε να εγκαλυθευθεί. Ενώ μέχρι σε όλο αυτό το διάστημα, όλες οι ξένες τράπεζες ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο. Δηλαδή, τι θα κάνουν σε περίπτωση που η Ελλάδα φοχωρήσει από το ευρώ. Και γι' αυτό και ο Γάλλος... Και γι' αυτό έχουν κατησιαστικές γλώσσες από τις χώρες τους. Στις χώρες τους, ναι. Πες τι λέει ο Γάλλος. Ο Γάλλος λέει ότι ο Μαγιέ, ο διοικητής της τράπεζας της Γαλλίας, τονίζει ότι οι γαλλικές τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο σε περίπτωση κρέξιτ. Οι γαλλικές τράπεζες έχουμε και στην Μεγάλη Βρετανία διαβεβαιώσεις, αλλά και σε άλλους χώρες. Νομίζω η Ολλανδία, η Γερμανία, έχουν προχωρήσει σε σενάριο βήτα, ας πούμε. Παρ' όλα αυτά, ο γνωστός πλέον... Το Μάτιο το αποκλεί. Υπάρχει έτσι η ρητή δήλωση που έχουμε, που δεν εξετάζεται ούτως εντεχόμενο το κρέξιτ. Ήταν η περίοδος που είχαμε πάρα πολύ μεγάλες εκκροές στο κεφαλαίο. Πάντως, δεν μιλάει απευθείας στα μέσα. Νομίζω ότι αυτή η δήλωση έγινε σε φόρουμα στο London School of Economics. Δηλαδή, απευθύνεται σ' αυτούς... Το έχουμε δει γενικά στις τράπεζες. Δεν φτιάχνουν να μιλήσουν. Το προϊόν τους είναι προϊόν πολύ εξειδικευμένο. Δεν απευθύνονται από τη τηλεόραση, τηλεοπτικά πάνελ στο κοινό. Ο Προβόπουλος έβγαινε πιο συχνά. Ήταν και ένας πιο ασφαλής ότι είναι την εποχή εκείνη από τη τώρα. Έχουμε ακόμα έναν από τη τράπεζα της Γερμανίας, ο οποίος επίσης δηλώνει ότι δεν θα έχει πρόβλημα τράπεζα της Γερμανίας ή της Bundesbank. Κακά μαντάτα αυτά. Από την άλλη πλευρά, όσοι λειτουργούν ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτοί δεν ψεύουν το ενεχόμενο Grexit. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Τράπεζας έζησε την εξήτωση στο Μπλουμπέρκ. Δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει ακείωση της Ελλάδας από το ευρώ. Ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί γρήγορα μια συμφωνία, διότι βλέποντας τις εξελίξεις ότι είναι δύσκολη η επίτεξη της συμφωνίας. Παρ' όλα αυτά, προσθόντας να καθυσυχάσει, δηλώνει ότι δεν υπάρξει εξήτωση. Το ποιο είναι το κοτωρσανάριο, αλλά δεν θα γίνει. Και από μακριά μας έρχονται οι προειδοποίησεις. Αυτό βρήκε πολύ ενδιαφέρον. Αυτήν την πιο στενή ομάδα των ισχυριών οικονομιών, ο Γιεπίσκης της Κεντρικής Τράπεζας της Ιακωνίας, προειδοποιεί ότι να αντισταθούμε σε μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επευθύντες της διεθνής βέβαια αγορές, γιατί θα είναι εν υπολόγηση στις συνέπειες. Και στο σωτερικό. Επικρατεί η ασυοδοξία, τουλάχιστον από την πρώτη ομάδα των διαπραγματευτών. Ο Βαλφάκης του Μαετέλι Μαϊου πιστεύει ότι είμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία. Και επειδή το κάνουμε βρουμπαρασκήφι, ήταν πολύ φρέσκο. Η παρέμβαση της Μέρκελ, υπήρχαν πάρα πολλά δημοσιεύματα, ότι πλέον το έχει πάει προσωπικά και θα παρέμβει ιδίως στο να μην υπάξει η Γκρέξιτ. Γενικά σε όλη τη διάρκεια της κλήσης, υπήρχαν δημοσιεύματα για τη Μέρκελ ή δηλώσεις της Μέρκελ, που γινόταν επί τούτου, η οποία απέτρεπε τον Γκρέξιτ και γενικότερα είχε στόχο να κατευνάζει τα πνεύματα, χωρίς να δειχνόμουν ότι υποχωρεί στις ελληνικές... Ούτε στη σπίεση του Σόιμπλε, ο οποίος είναι σταθερά αντίθετος στην παραμονή μας στο Ευρώ. Ναι, δεν τον είδε να αφηβηθεί ακόμη και τώρα. Δεν έχει πει ποτέ συγκάθαρα. Λέει συνέχεια ότι δεν πρέπει να υποχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις, η Λάδα πρέπει να τηρίσει τις συμφωνίες της, ότι πρέπει να ακολουθήσει αυτή την πολιτική της λιτότητας. Εμένεις της πολιτικής λιτότητας. Αυτό είναι αυτό που μας ρώτησε και η Μάρτυο προηγουμένως. Συνεχίζονται εκρουές μεταθέσεων. Γι' αυτό είναι από το Μάρτιο, αυτή η έκπληση της κόμμας σας. Πάμε τώρα. Και προχωράμε. Λοιπόν, είναι εντυπωσιακό ότι η FITS έκανε κάποια έρευνα και μάλιστα την δημοσίευσε πολύ πρόσφατα, 2 Ιουνίου βγήκε αυτή, ότι το 48% των προσώπων των τραπεζών παγκοσμίως πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από την κεντροζώνη. Αυτό είναι ξεκίνητο ώστε. Αλλά ο τρόπος που το παρουσιάζει, δηλαδή δημοσιογραφικά δείτε πού βάζει, αναγκάζεται να το χάλουμε κόκκινο, πώς βάζει τα αποτελέσματα, αυτό είναι μετάφραση από γερμανικό δημοσίευμα. Ναι, όμως το ουσιαστικό είναι. Εγώ διαβάζοντας, ας πούμε, εντάξει, θα το συζητήσουμε μετά. Προχωρείτε να το αφήστε το λίγο. Εντάξει, προχωράμε. Εδώ είναι μια δηλώσσα του Draghi. Εντάξει, πάμε παρακάτω, αφήστε το λίγο. Η επαναξιολόγηση παίζει πάρα πολύ σήμερα των τραπεζών. Πάμε παρακάτω. Γιατί ένα στα δύο δάνεια, θεωρείται, του τραπεζών είναι κόκκινο, είναι πολύ προβληματικό. Οι αισθείες της αστάθειας των ελληνικών τραπεζών, και αυτά είναι πολίτικα θέματα, η ρευστότητα και τα χέρκα της εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών, τα προβληματικά δάνεια και η ύπαρξη κακών τραπεζών, το πρόβλημα ρευστότητες, και το θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας, που οφείλεται στα κακά δάνεια, στα κόκκινα δάνεια μάλλον. Η δομή εδώ του ελληνικού χρέους, αυτό είναι μια ανάλυση ακριβώς που δίνει όλα τα στοιχεία, τι χρωστάμε σε ποιους και με ποια σειρά. Και τώρα είναι τα συμπεράσματά μας. Πόσοι ελληνικές τράπεζες απαντούν στην αφημολογία του Grexit. Θες να αρχίσεις. Δεν απαντούν άμεσα. Ίσως μόνο στην αρχή οι δηλώσεις που έκανα ο Προβόπουλος και ο Μενιζέλος, όταν που το ακούστηκε, οι οποίοι δεν είναι να μιλούν σχεδόν στο τραπεζόν άμεσα, συντηρούν μια σοβαρική αυτηρή εικόνα. Όπως πρέπει να είπαμε, δεν προκαέμψει άμεσες δηλώσεις στα κανάλια, αλλά κυρίως αφήνουν να διαρρέψουν μέσω ομιλίων τους δηλώσεις, γιατί κάνουν φοβερότητα. Είδαμε ότι δηλώσεις ξένων αξιωματούχων, εκπροσώπων, επεντητών ή εκτιμήσεων διεθνών δημοσιογραφικών οργανισμών καθορίζουν γενικά το κλίμα. Οι Financial Times έπαιξαν πάρα πολύ καθοριστικό ρόλο, καθώς και τα δημοσιεύματα ενός γιατιμένου δημοσιογράφου, τα αποκριτεί τους στις μπιξέλλες του Πίτερ Σπίγγελ, ο οποίος μάγιστα όταν τα έγραφε πίστευε ότι θα επηρεάσουν περισσότερο την αγνώμη των αυτόν που μας δανείζουν, παρά τι θα επηρεάζαν τόσο πολύ το διάλογο στην Ελλάδα. Μιλούν μέσω τρίτων οι τράπεζες για τα αποθέματά τους και την εκτιμόμενη περιουσία τους, οι ευκαιρινόμενα μαξιλαράκια καθυσυχάζοντας έτσι λίγο ως πολύ. Γενικά επειδή όλοι αυτοί οι όροι και η προσέγγιση των θεμάτων οικονομικών είναι πάρα πολύ δύσκολη για τον μέσο αποδέκτη, πιστεύω ότι αυτό μας αποθαρεί να έχουμε μία εικόνα καθαρή του τι συμβαίνει. Με επίκεντρο την ανθρωπιστική κρίση επιχειρούν οι τράπεζες στην κοινωνιακή προσέγγιση και ίσως μπορεί να θεωρηθεί και έμμεση διαφημιστική καμπάνια, αυτό που έδινε η Τράπεζα Πειραιός, όταν στις 23 Απριλίου σβήνει τα χρέη έως 20.000 από οικονομικά δύναμους οφειλέτες, από όφαση την οποία αναμένεται να ακολουθήσει και η Εθνική Τράπεζα. Στη συνέχεια ανοίγονται πλέον οι τράπεζες σε νέα τραπεζικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα η συμβολερική γεωργία, ενισχύουν επενδύσεις τους σε άλλες οικονομίες, άλλωστε η έννοια της εθνικής ταυτότητας έχει χαθεί στην παγκοσμοποιημένη οικονομία. Και ένα ερώτημα που μένει, το είδαμε δηλαδή, να επαναλαμβάνεται είναι αν οι τράπεζες είναι έρνεα των πολιτικών επιλογών της κάθε κυβέρνησης ή από την άλλη πλευρά μέλη διεθνών ισχυρών λόπι, ή είναι της διαπραγματεύσης για το χρέος. Αυτό βέβαια είναι θέμα άλλης εργασίας. Και ήταν, νομίζω, αυτό, ότι τα χρήματα στη τράπεζα είναι σαν την οδοντόπαστα μέσα στο σωλινάριο. Είναι εύκολα να τη βγάλεις, αλλά πάρα πολύ δύσκολο είναι να την βγάλεις πίσω. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα βγει από την Ευρωζώνεπλα, αλλά διαφωνούν το πότε θα βγει. Θα γίνει στο τέλος του 2016 ή αργότερα στο μέλλον. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δείτε μας πώς προσεάζεται. Ο του 48% πιστεύεται ότι δεν θα βγαίνει, ενώ το επόμενο 52% πριν θα είστε να φάνε στο τέλος. Μπορεί κάποιο εμπειρωμάτι να το εντοπίσει, όχι. Αν θέλαμε να δημιουργήσουμε πανικό η κρίση, θα αναδεικνύουμε αυτό εδώ το κομμάτι. Το 42% και το 52% πιστεύεται ότι θα βγαίνει δεδομένο από το θεώμα. Είναι σημαντικό αυτό το ποσό, σαφέστατα, γιατί προέρχεται από αυτός που κατά τεκμήρου θεωρούν δεντικοί. Τι είναι αυτό όμως το οποίο γίνεται τίτλος? Αυτό το οποίο γίνεται τίτλος είναι αυτό που θα ήθελα να κάνω στο τέλος. Ναι, όμως αυτός είναι ο τίτλος που έπαιξε σήμερα. Αυτός ο τίτλος έχει παίξει 100%. Την έχω δει την ίδιση. Άρα κατά συνέπεια λοιπόν, ακόμα και έτσι να μην ήταν, έχει συμβεί πολλές φορές. Έχω δει τον τίτλο και έχει παίξει έτσι. Άρα κατά συνέπεια λοιπόν τι είναι αυτό το οποίο μας δείχνει. Είναι το γεωνός το τρόπο με τον οποίο πλαισιώνεται μια ίνδυση αναδεικνύεται, μπορεί να δημιουργήσει και αντίστοιχες προσλαμβάνουσες παραστάσεις. Και οι προσλαμβάνουσες παραστάσεις τώρα έρχονται και συνδέονται με αυτό το οποίο αναδείξατε στις φαουσαία σας πριν. Ποιες είναι οι προσλαμβάνουσες παραστάσεις. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι αν ήμουν γραφίστας και ήθελα να γνωρίσω έτσι δημοσιότητα, αν ήθελα να γνωρίσω λοιπόν δημοσιότητα θα έκανα αυτό που έκανε ο συγκεκριμένος γραφίστας. Το οποίο κέρδισε δημοσιότητα, μάθαμε και το όνομά του. Εξαιρετική γραφιστική απεικόνιση. Ο Παπα-Νικολά με το test-pub και ο Κορνίλιος Καστοριάδες. Φαντάζομαι ότι αντίστοιχη σημασία από δίδυο συγκεκριμένους και στα πρόσωπα, γι' αυτό τους έβαλες στις 50 και στις 10.000. Θα είναι ευρώ ή γραχμές. Αυτός δείχνει την οπτική απεικόνιση, αυτό το οποίο θέλει. Το οποίο όμως αυτή τη στιγμή δείχνει ότι δημιουργεί πλέον πάλι ενώ ξεκινάει, όπως αναδείξατε, ας πούμε, ξεκινάει ως φήμη. Η φήμη αρχίζει πλέον και δημιουργεί ένα κοινό υπόστρωμα. Αυτό ποιο είναι το κοινό υπόστρωμα, ενώ ξεκινάει ως φήμη αρχικά, που έχει τη μορφή της φήμης, αρχικά αρχίζει να δημιουργεί μια σχετικά αποδεκτή πραγματικότητα. Η φήμη πάει σε ένα επίπεδο δεύτερο. Αυτός είναι ο ρόλος της φήμης και ιδιαίτερα στη διαχείριση κρίσεων. Δηλαδή, αν εμείς δεν αντιμετωπίσουμε, δεν δώσουμε την αντίστοιχη σημασία, αυτό κάποια στιγμή, κι όσο περισσότερο αναπαράγεται, θα δημιουργηθεί σε ένα solid ground. Ένα πιο στερεό έδεφος παρά κάτω που υπάρχει ως φήμη. Το τρίτο επίπεδο είναι αυτό σε συνδυασμό με άλλες καταστάσεις. Τι εννοούμε με άλλες καταστάσεις, ας πούμε, δεν εξητάζουμε τώρα την περίπτωση της δραχμής, αυτό είναι το πολιτικό πλαίσιο των εξελίξεων, μπορεί να δημιουργήσει ένα πλαίσιο αποδοχής. Αυτός βεβαιότητα ότι δεν πάμε στη δραχμή. Αν οι πολιτικές εξελίξουν θα υπονοήσουν. Και έτσι η φήμη για το χύψι προϊόν, για την χύψι οργανισμό, μπορεί να φτάσει στο τέλος, να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Δείτε χαρακτηριστικά, δηλαδή το γεγονός ότι, όπως είπατε με το ΣΕΝΕΝ, ότι ο Έλληνας υπουργός δεν αρνείχνει ότι τυπώνονται δραχμές, αυτό ουσιαστικά πιθανώς είναι δημοσιογραφικό σφάλμα, στην περίπτωση αυτή, γιατί δεν μπορεί ο Έλληνας υπαίξει να υπονοήσει κανένα. Και δεν υπάρχει και στο ΣΕΝΕΝ, και είναι η ίδιση της χρονιάς, υπάρχει περίπτωση να μη δεν έχει αναπαραχθεί. Και μετά βλέπετε ότι η φήμη ακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις και κορυφώνεται βέβαια με το να αποτυπωθεί στο Facebook, το οποίο μας φαίνεται είναι ή δεν είναι τελικά, είναι ή δεν είναι πλάκα για αστείο, αλλά τελικά τι είναι αυτό το οποίο προσλαμβάνουμε εμείς ως αστείοι και αυτό που έχει μεγαλύτερη επίδραση, γιατί δεν μπορούμε να το αποδώσουμε κάπου. Γελάμε, αλλά μας μένει. Σιγά σιγά αυτό δημιουργεί ένα solid background, το οποίο ουσιαστικά σου οδηγεί στην αποδοχή, δηλαδή σιγά σιγά αποδέχεσαι το ότι ξέρεις, την παίρνεις να σκέφτεσαι γύρω από αυτά τα ζητήματα και καταλήγει στην περίπτωση αυτή, στην αποδοχή αυτής πραγματικότητας. Ο ρόλος στο social media τώρα, και τώρα πάμε στο άνθρωπο το οποίο σας μοίρασα, ο ρόλος στο social media δεν μπορεί να δοθεί αποκομμένος από την πραγματικότητα. Γιατί? Γιατί σχετίζεται με αυτό το οποίο είδαμε πριν ως τίτλος, τον media γενικότερα, ότι οι τίτλοι δημιουργούνται. Έτσι λοιπόν εάν εγώ ήθελα να καθυσυχάσω ότι σακωναϊσθά λοιπόν το 48% δεν επιθυμιενώνει, ισχύει το αντίθετο, και στην περίπτωση των δηλώσεων βλέπετε ότι οποιαδήποτε δήλωση, το οποιοδήποτε στελέχους και λοιπά, γίνεται πρωτοσέλθο. Που σημαίνει ότι δεν έχει αντιμετωπιστεί ότι σε αυτό εδώ το επίπεδο εμείς έχουμε ζήτημα. Ότι τι θα έπρεπε βαραγματος χάρη να είχαμε κάνει στην περίπτωση αυτή, να είχαμε πει ότι οι δηλώσεις του οποιοδήποτε στελέχους δεν θα πρέπει να μας ανησυχούν, γιατί είναι ένας στέλεχος που έχει το δικαίωμα να μιλήσει σε αυτή τη περίπτωση που θέλει και το κλείνεις εδώ. Δηλαδή είναι απαραίτητο να βγάλεις μια διαφορετική κραμμή με σκοπό να σταματήσεις, αλλά το κάνεις αυτά, σιγά σιγά πλώνω ποιοςδήποτε λέει, που απλά έχει μια ιδιότητα, στέλεχος, ταμίαση, οτιδήποτε, που λέει πιστεύω δεν πιστεύω στο Greek Exit, θα αρχίσει να λαμβάνεται και να προσχήθηται σε αυτό εδώ. Και στο τέλος να έχουμε βομβαρδιστή από συνεχείς δηλώσεις, όπως ένας να λέει ναι, Greek Exit, άλλος να λέει όχι, Greek Exit και λοιπά, ή όπως ο οικονομολόγος της City Park, να μιλήσεις τον όρο Greek Exit και μετά σου λέει για να διατηρηθώ στην αντικαιρότητα, ας επινοήσω έναν άλλον όρο. Αν όμως δεν τα σταματήσεις αυτά, είναι σημαντικό λοιπόν στην διαχείριση κρίσεων και στην αντιμετώπιση, ειδικά της φήμης, να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι, οι οποίοι θα σταματήσουν την φήμη, σιγά σιγά να χτίσει και να γίνει τέλος πάντων βεβαιότητα. Είναι μια πραγματικότητα. Αν εδώ δεν παρέχει να σταματήσεις, σημαίνει ότι αυτό σιγά σιγά σταχτήκεται. Αυτό είναι το που βιώνουμε τώρα με τις νέες. Καθώς κάναμε την εργασία, ψάξαμε να βρούμε αν οι τράπεζες ή το Υπουργείο Οικονομικών έπαιζαν κάποια σημαντικά δελτυατήκου και δεν υπήρχε πουθενά δελτυοτύπου σχετικό με θύμες, για παρκρέξη, διά τραβουλή, δεν απαντούσαν σε κανένα τέτοιο δημοσίσμα, παρά μόνο στο Υπουργείο Οικονομικών μου έκανε εντύπωση γιατί από το Φεβρουάριο και μετά συνέχεια έχουν διαψέδει δημόσια του Μαρπάκη. Ναι. Αλλά καταλάβατε ότι λέει όχι... Δεν είμαι αυτός. Δεν είμαι αυτός και δεν είμαι εκείνος. Ναι, ότι διεστρεπώθηκα να δηλώσεις. Αλλά δεν έχουν δηλώσει για τη δραθμή. Το δέγμα σε αυτή την περίπτωση είναι να παρέμπω ή να μην παρέμπω. Δηλαδή το δίλυμα σε αυτή τη στιγμή, σε αυτόν ο οποίος διεχειρίζεται μια κρίση ή μια φήμη, έχει να κάνει με το αν εγώ βγω και διαψεύσω τη φήμη, μπορεί τη φήμη να την ενισχύσω. Και από εδώ που ήταν ένα δημοσίσμα σε μια αρχιψή εφημερίδα αυστραλιανή, να αναδημοσιευτεί μέχρι και στο CNN. Αυτό είναι ένα δίλυμα, ναι. Δεν μπορείς να παρέμπεις και να επέμπεις σε αντιστοιχοβληνικές. Αυτό το οποίο η δική μου πρόταση με εξέφερε, αυτό που σας είπα πριν, ότι θα πρέπει να απαντήσεις σε ειδήσεις, οι φήμες που αποδίδονται σε άτομα, τα οποία έχουν ασημένοντα ρόλο, π.χ. τραβί και λοιπάζει υποχρωμένως να απαντήσεις. Δεν μπορείς να αγνοήσεις κάτι τέτοιο. Γιατί πρέπει να και δεν είναι φημή, είναι επίσημη τοποθέτηση. Η οποία όμως αν γίνεται συχνά και συνέχεια, π.χ. σόιμπλε, που σχετίζονται με πολιτικές σκοπιμότητες, δεν μπορείς κάθε φορά να βγαίνεις, ή πιθανώς να απαντάς, αλλά πάλι και εκεί θα πρέπει να απαντήσεις. Η δική μου άπαψη στο δίλημμα αυτό του, να απαντήσω ή όχι, σημαίνει ότι θα πρέπει να πάρεις μια συνολική απάντηση, η οποία θα σταματήσει την οποία θέλει. Και την οποία συνέχεια θα παραπέμψει και ότι σας παραπέμπουμε, στη δήλωση που κάναμε εξαργώς στις 20 Μαΐου του 2015, που λέει ότι οποιοδήποτες θέλει, πως έχει δικαίωμα να μιλάει, γιατί είναι εξεργός ιδιώτης κλπ. Αυτό όμως δεν αποτελεί επίσημη τοποθέτηση της Bundesbank, της επίσημης γραμμής της Bundesbank, ξέρω από τις τράπεζες της Αγγλίας, τις τράπεζες της Βαλλίας κλπ. Και έτσι σταματάς από τη συνολική απάντηση. Δηλαδή δεν απαντάς σε μία-μία φήμη, απλά τις κεντρώνες όλες, ας το πούμε, συνέχει μια συνολική τοποθέτηση και κλείνει, φεύγεις μπροστά από αυτό το δείγμα. Αναφερόμαστε βέβαια, όχι μόνο αυτό, στην περίπτωση που έχουμε συνεχή καταιγισμό, ας πούμε, τύπου φήμηση η δύση. Μικρών δηλώσαν, στην περίπτωση, γιατί έχουμε σποραδικές δηλώσεις από κάθε πλευρά, ποιοςδήποτε, ας πούμε, οικονομολόγος, δεν βρίσκει επειδήο δόξη λαμπρών, ας πούμε, γιατί υπάρχει ζήτηση για αυτό το θέμα. Άρα, λοιπόν, επειδή το γεγονός αυτό προσφέρεται για πρόσκηση και δημοσιότητα, όλοι το αποθετούνται. Και με αυτό κλείνεις, ή προσπαθείς να το κλείσεις. Στην περίπτωση αυτή, αυτό το είτες τον δηλώσεις. Ξεφτάσαι, όμως, και από όλους αυτούς. Γιατί όλοι αυτοί κάνουν τη δική σου δουλειά. Δηλαδή, πουλάνε τα βούλογα σου έξω, ανάλογα με αυτά που λένε οι αντίποτα να σε καταρακώνουν, τώρα πια που έχουν βγει στις αγορές. Αυτό ενισχύουν, αφήνουν να μιλάνε, άλλωτε θετικά, άλλωτε αλληλεγγικά, έτσι και λίωση μία μπάντα μιλάνε πάντα θετικά. Της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κυβερνήσεων. Την Ζόιμπλε. Κυρωγό, όμως, κοβησία από τους πιο δεύτερους υποστηρικτές. Αλληλεγγείς απέναντι στις χώρες του Νότου. Θέλω να πω ότι αφήνουν να φαίνεται ότι είναι ένας διάλογος ο οποίος γίνεται χωρίς καμιά δική τους παρέμβαση. Έχω την υποψία ότι βάζουν, παρεμβαίνουν, γιατί πολλοί από τους αναλυτές είναι άνθρωποι των τραπεζών. Γιατί και αυτοί πρέπει να ακούγονται τα. Πάντως, δηλαδή, θέλω να πω ότι είναι μια κουβέντα που γίνεται πιο πολύ στο social media, τον κρέφτη συγκεντραχμή και όχι στα κανάλια, τα ανταλειοπτικά. Εκεί, αν μεταφερθεί κάποια φήμη, αμέσως προφορικά από τον όποιον πρόσωπο του κουβουλίου δεν ξέρετε. Ναι, σου το έχεις δίκιο. Και οι τράπεζ προτιμούν τα παρουσιακά σου στη media και όχι τα social media. Ναι, εκεί υπάρχει και μια δυσκολία έτσι σου ή δυσκολία έτσι, μια δυστωκία, ας το πούμε έτσι, στο πώς θα τα αντιμετωπίσουν. Η προσέγγιση των οικονομικών ιδρύσεων θεωρούν ότι θα πρέπει εγώ να απαντώ σε επίσημα, κατεστημένα, οικονομικά με μία εξοπλή, όχι τόσο πολύ στα social media, που δεν τα θεωρούν στο ίδιο στάδος. Στην περίπτωση όμως, Μπλοκ, παραδείγμα, να σου πάρω μια ενδιαφέρουσα περίπτωση, θα ήταν το Banking News, και ο Τρόπος ή το Capital, εξειδικευμένα εξογραφικά. Ναι, πάρα πολλά. Εξειδικευμένα, εδώ στο Banking News, έχει πολλές επισκέψεις και το Capital, ας πούμε, ως οικονομικά, τα οποία λειτουργούν ως πάρα πολλές επισκέψεις και είναι σημαντικά για τη διάχυση οικονομικής πληροφορίας και πιθανώς να επηρεάζουν ένα άλλο κομμάτι πληθυσμού. Όμως, οι τράπεζες παρεμβαίνουν όταν δημοσιευθούν ειδήσεις στις εργούσεις Pan-Asian Times, το Bloomberg, διότι εκεί πλέον θεωρείται ότι επηρεάζουν τους διαμορφωτές, αυτό που είπε και η Ουλία πριν, αυτούς παγοράζουν οι επενδύων ομόλουγα, δηλαδή επηρεάζουν τους άμεσα το κορ κομμάτι, έτσι, το κορ κομμάτι των εικόνων της οικονομικής, ξέρω εγώ, νομεκλατούρες, είναι οικονομική ελίτη εκεί πέρα, αυτοί με ενδιαφέρουν, οι υπόλοιποι είναι κοινείς δουλόμους, τους οποίους μπορεί να με ενδιαφέρουν ως καταθέτης ως οτιδήποτος, απλή μέτωχη, δεν με επηρεάζουν όμως τόσο, όσο οι διαχειριστές αμυντόρια κεφαλαίων, που θέλουν να ενημερωθούν, το Bloomberg, το CNB6, το Dow Jones. Αυτό και το άλλο παιδί, ο κομμάτις στους πολιτικούς να με ενδιαφέρουν, δηλαδή αν εμείς δεν πάρουμε άκου, να σηκώσουμε όλοι μαζί τις καταθέσεις μας, της οικονομίας μας από τις τράφεσες, που θα σήμερα είναι, ο ένας είναι να κηρύξουν πτώχευση, να κηρύξει το κράστολ, και ο δεύτερος να σηκώσουμε όλοι μαζί τις καταθέσεις μας. Αυτό αφήνει την ευθύνη στους πολιτικούς, οι οποίοι φυσικά κανά δεν τους συμφέρει, δηλαδή βλέπετε ότι υπάρχει ένα παιχνίδι, ο οποίος είναι στην αντιπολίτευση πάντα διασπείρει τον φόβο, όπως έκανε η Μπακογιάννη για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, πολύ ανεύθυνον για μια πολιτική τρέχη μεγέθιος και ικανότητας, αλλά καθαρά λαϊκιστική πολιτική προσέγγιση, που θα την άκουλε ο καθένας και θα έπαιζε για μέρες, το ίδιο έκαναν και οι νίμοι κυβερνόντες όταν ήταν αντιπολίτευση. Θέλω να πω ότι αφήνουν αυτό το μπαλάκι οι τράπεζες, φαντάζομαι, να το παίξουν οι πολιτικοί. Ναι, ακριβώς, γιατί θεωρείται ότι επηρεάζει, ότι η εμπίπτυστη σφαίρα και σχεδόν των πολιτικών, όποτε είναι, είτε η εμπίπτυστη σφαίρα της κοινής γνώμης, η οποία δεν τους επηρεάζει άμεσα τόσο πολύ σε αυτόν τον βαθμό. Αυτό που τους ενδιαφέρει άμεσα και κυρίως είναι οι διαχειριστές των ομιβέων κεφαλαίων, αυτοί που επενδύουν οι χρηματιστές, οι οποίοι ενημερώνονται από παραδοσιακά μέσα ή, τέλος πάντων, συγκεκριμένα εξειδικευμένα μέσα, για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι. Ναι, εξειδικευμένα. Ακριβώς, εξειδικευμένα μέσα, τα οποία επηρεάζουν αυτούς. Αυτό είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση και για μεταπτυχιακή εργασία. Γιατί, νομίζω, ο τρόπος με τον οποίο αναμεταδίδονται, δημιουργούνται, διαχειάζονται οικονομικές ειδήσεις, είναι εξαιρετικά παιδί ομαλέτης για τον τρόπο με τον οποίο επιδρούν τα ΜΜΕ, όπως επιδρούσε μια συγκεκριμένη. Αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να το παρακολουθήσεις. Μετά από πάρα πολλούς όρους, πρέπει να ξαναψάχνω συνέχεια τι είναι το Βασιλεία 3, τι είναι το... Δεν χρειάζεται σε αυτό. Δεν μπορεί να παρακολουθήσεις. Η Βασιλεία 3 αναφέρεται της... εντάξει, δεν θα φτάσει σε αυτόν τον βάθμον της εξειδικευμένης τραπεζικής... Να καταλάβεις μετά πώς αξιολογούν, ας πούμε, τα τρία σημαντικότερα προβλήματα... Ας πούμε μόνο από το κομμάτι της επικοινωνίας. Δεν θα πεις τους τεχνικούς όρους. Δηλαδή, το κομμάτι της επικοινωνίας είναι ότι μπορεί, παραδειγματος χάρη, το Bloomberg ή την καθημερινή, δεθμένη, το... τους Φανινάνς και άλλους διαβάζουν 100 άτομα στην Ελλάδα, αλλά η ισχύ, η επίειροή και η επίδρασή τους είναι ούτε με τους 100 χιλιάδες που επισκέπτονται του εχεί ψη οικονομικός site. Κι άρα εκεί βλέπεις το πώς αλλάζει και τις διαφορετικές ποιήσεις που υπάρχουν μέσα στην συμφέρονση. Δεν ξέρεις ποιά από αυτά τα βίπερα τα οικονομικά site, το capital, το... Ναι, μετά σημαντικό συνολώς τον έκονα εξοδόγησης. Οι εικονομικοί απαθήμανται σε ειδικό κοινό. Ο αναγνώστης δεν μπορεί να είναι ένας αναγνώστης που δεν κατανοεί καλά πώς λειτουργεί το οικονομικό σύστημα. Μια από αυτή όμως, πολλά από αυτά τα site, έχουν γίνει λαϊκά οικονόμιξ, ας πούμε. Το έχουν γυρίσει μια εκλαϊκεύση των οικονομικών όρων και ιδιαίως ο τέρος όταν, θυμάστε, στην έκρηξη του χρηματιστερίου. Λοιπόν, το βασικότερο επίσης ο ρόλος είναι και τον οικονομικό εξοδόγησης, πάρα πολύ σημαντικός. Βάζουμε μια νοτελία και πάω λίγο αλλού, για μένα η οικοεξοδόγηση είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα της σημασίας που έχει πλέον η κατοχή και ο έλεγχος της γνώσης. Η σύσταση με την οποία συστήνουν τι να αγοράσεις, τι να είναι να μην αγοράσεις, λειτουργεί εξαιρετικά σημαντικά, είναι κατά κύραιο λόγο, θα λέγαμε gatekeepers, οι πυλωροί της οικονομίας. Και αν παραδείγματος και το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι πυλωροί της οικονομίας ελέγχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό, λειτουργούν ως σηματοδότες, ας το πούμε έτσι, των οικονομικών επενδύσεων, καταλαβαίνετε τη σημασία και τον ρόλο που έχουν στη σύγχρονη οικονομία. Το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι οίκοι έχουν μια πολύ συγκεκριμένη αντίληψη, πολιτική κατέτηση κλπ, δείχνει το γεγονός της σημασίας που έχει για την εξέλιξη των παγκόσμινων πραγμάτων, η έννοια της κατοχής της γνώσης, ότι γνώσης ο δύναμης. Και αυτό το κομμάτι του παίζουν πολύ οι κοινωνικοί εξαιρετικά. Υπήρχε πάντως νομικό κενό στον τρόπο λειτουργίας τους και μετά από την κρίση στην Αμερική επανεξετάστηκε και τώρα δημιουργήθηκε δηλαδή νομικό πλαίσιο, και στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να το κάνει για να έχουν φόρον και εκείνο κοινή κραμμή, γιατί ο καθένας είχε διαφορετικά κριτήρια. Ποιο είναι το ενδιαφέρον της έρευνας που κάνανε ο Κάρπη και η Κρόφορ. Το ενδιαφέρον της έρευνας τους, η Κρόφορ και η Κρόφορ είναι από το MIT Center for Civic Media, που ήταν και η Αλέξα που είχε έρθει, που είναι σημαντικό το Center for Civic Media. Πέφτει ένα tweet που λέει «Two explosions in the White House and Barack Obama is injured». Αυτό έπεσε ως tweet από το Twitter account AP, το οποίο επηρέστηκε στις οικονομικές αγορές, εξαφανίζοντας 136 δισεκατομμύρια of the Standard Poor 500 εταιρεών τον index. Τι είχε γίνει, είχε γίνει ένα hard crash ας πούμε. Καταλαβαίνετε αγγλικά, εντάξει, να μην τα μεταφράσουμε. Και έτσι λοιπόν ξεκινάνε να δούνε, γι' αυτό που ισχυρίζει το Κάρπη και η Κρόφορ, είναι ότι ισχυρίζουν ότι το Twitter και τα κοινωνικά μέτρα γίνονται πιο δύσκολα, όχι μόνο επειδή συνδέονται άνθρωποι ή γίνονται νέοι μόνες της συμμετοχής, αλλά επειδή συνδέονται άνθρωποι κοινωνικούς συμμετοχικούς χώρους, το αυτοματιστικό χώρο στις μορφές που είναι πραγματικά συμμετοχικές και πολύ ευλογικές. Τι συνδέονται οι δύο ερευνητές, συνδέονται ο γεγονός ότι τα social media όχι απλά μας συνδέουν ανθρώπους, αλλά αυτό το οποίο έχει συμβεί εκείνη τη στιγμή είναι το γεγονός ότι το high frequency trading, θυμάστε που το είχαμε συζητήσει, ότι γίνεται, το θυμάστε το καθόλου, δεν το είχαμε θύξει. Μια τάση η οποία συμβαίνει στις οικονομικές αγορές είναι το high frequency trading. Τι είναι το high frequency trading, ότι ουσιαστικά υπερυπολογιστές εισάγγει δεδομένα και οι οποίοι κάνουν οικονομικές πράξεις. Από το μοντέλο ενός οικονοματιστή που λιάζει, αγοράζω, πουλάω, αγοράζω, πουλάω, έτσι πώς το έχουμε, αυτή τη δουλειά την κάνουν οι υπερυπολογιστές, των οποίων λες ότι αναλύοντας αυτούς τους αργόριθμους, θα πουλάσεις, θα αγοράσεις τη μετοχή, την ψήτη, δύνατη ή ζήτη. Αυτό θέτει ζητήματα για την εξέλιξη, ξέρω εγώ, της επικοινωνίας αλλά και για την εξέλιξη της οικονομίας, σαφέστατα. Θέτει ζητήματα για τις ιδήσεις, δηλαδή από τη στιγμή που παρακονίζει το ανθρώπινο σπαράγοντας, θέτει ζητήματα ότι δεν είναι πλέον τόσο σημαντική η οικονομική πληροφόρηση, γιατί όλη αυτή την πληροφόρηση την κάνουν οι μηχανές. Όχι. Ενώ στην αρχή μας δίνεται εντύπωση ότι από τη στιγμή που όλη αυτή την οικονομική συναλλακτική δραστηριότητα, η χρηματιστριακή συναλλακτική δραστηριότητα, μεταφέρτα από το πεδίο του ανθρώπινου σε μηχανές, δηλαδή σε high frequency trading, σε υπερυπολογιστές, μπορεί να μας δώσει την εντύπωση και την εικόνα ότι, ξέρεις, δεν χρειάζονται ότι υπάρχει μια απομείωση της ζήτησης για την οικονομική δυσσογραφική πληροφορία. Φαινομενικό. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι αντιθέτως αυξάνε τη ζήτηση για την οικονομική πληροφορία. Γιατί? Ένα είναι ότι σχετίζεται με αυτό εδώ που έγινε με το χακάρισμα, αλλά το δεύτερο το οποίο σχετίζεται είναι ότι πίσω από τις μηχανές είναι κάποιοι άνθρωποι που τις προγραμματίζουν, που βάζουν σε αλγόριθμους και λέει ότι επειδή συνέβει αυτό ή αν συνδέσεις με εκείνο, θα πουλήσει ή θα αγοράει στη μετοχή. Είναι αυτό που λέμε ότι την ηλεκτρονική κλείωση την κάνει ο υπολογιστής και έχουμε όλη την εντύπωση του αδιάβλητου που δεν παραμβαίνει ανθρώπινος παράγοντας, αλλά στην ουσία πάλι είναι ανθρώπινος παράγοντας ο οποίος περνάει τα στοιχεία. Αυτό λοιπόν το οποίο έγινε δείχνει το γεγονός ότι τα σώσια να πήγαινε σημαντικά γιατί εντάσσονται μέσα σε ένα κλεινό στο οποίο αυτονομούνται αυτήν την ανθρώπινη παρέμβαση και όπου η παραμικρή οικονομική είδηση πλέον μπορεί να δημιουργήσει φήμη και με τη σειρά της να πυροδοτήσει μία έκρηξη και μία κρίση. Τι είχε συμβεί τώρα στην περίπτωση, πάμε στην επόμενη σελίδα 2. Το μήνυμα στο τουίτ στο χακαρισμένο λογαριασμό του τίτερ εμφανίστηκε 23 Απριλίου του 2013. Γρήγορα έγινε retweeted 490 φορές και αντίστοιχα favorite μέσα σε δευτερόλεπτα. Ο Ντάουα Τζόμπς έπεσε 143 points και χράθηκαν 136 δισεκατομμύρια δολάρια στο ίντερ. Αλλά μόλις το τουίτ δημοσιεύτηκε οι άνθρωποι είχαν αρχίσει να αφισβητούν την αξιοπιστία. Μέχρι εδώ όμως από αυτό τι παίρνουμε, ποιο είναι το μήνυμα που παίρνουμε για τη διαχείριση κρίσεων, ότι μια φήμη που είναι πολύ εντυπωσιακή μπορεί να διασκορπιστεί αυτό μόνο και να κυριαρχείς και θα πρέπει εσύ ο οργανισμός να τρέχεις εκ των Ιστερών να προλάβεις αυτό το οποίο έχει διαρκηθεί και έχει κυκλοφορήσει την κοινή γνώμη. Δεν θα σημαίνουμε εδώ για την επόμενη παράγραφο που λέει hard crash για το χακάρισμα και το πώς έγινε και λοιπά, αλλά αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε ότι είμαστε σε μια κοινωνία η οποία είναι interlinked. Αυτό που λέγεται ως network society, δηλαδή το ίμα έχει κυκλοφορήσει και ένα βιβλίο που είναι πραγματικά πολύ ωραίο που δείχνει την εξάνθρωση που υπάρχει στο σύγχρονο κόσμο και μέσω συγκεκριμένων δικτύων. Και μετά λέει, δείτε το εξής, αναφέρουμε ένα στοιχείο που είναι σημαντικό, ότι ας πούμε τα 2 τρίτα ακριβώς από όλες τις αγοροπολησίες με το χορνς στην Αμερική από το 8 μέχρι το 11 έχουν εκτελεσθεί από high frequency firms, είναι από αυτό που σας έλεγα για το high frequency trading. Έτσι λοιπόν, πάμε προς το τέλος που συνδέεται με αυτό το οποίο έχουμε πει γιατί ο γεγονός για τη σημασία της απομείωσης της εξάδησης την οποία έχουμε στην ποσοδική πληροφόρηση. Όπου λέει το εξής, παράλληλα στις τελευταίες τρεις σειρές, από το φετικισμό την αποθέωση των αργορίθμων ή των ευτοπημένων διαδικασίων πρέπει να αναπτύξουμε θεωρίες, δηλαδή πρέπει να αναπτύξουμε προσεγγίσεις οι οποίες θα αναλύουν τον τρόπο με τον οποίο τέτοιου είδους ποσοτικοποιημένες προσεγγίσεις και συγκεκριμένες έτσι πρακτικές όπως είναι το High Frequency Trending έχουν αντίστοιχες επιδράσεις σε πολιτικό, οικονομικό και άλλο επίπεδο. Έτσι λοιπόν αυτό το οποίο έχει κάνει αυτό το άρθρο να ενδιαφέρουν είναι στις πρώτες δύο σελίδες που λέει αυτό που λέει και ο Γκάλαουει, ότι από το να δίνουμε έμφαση στις ποσοτικές πάυλα τεχνολογικές εξελίξεις θα πρέπει να δώσουμε έμφαση σ' αυτό που μπορούν τα συγκεκριμένα έτσι συστήματα να κινητοποιούν. Τι σημαίνει αυτό για εμάς για τη διαχείριση κρίσεων σημαίνει πως θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην δυνατότητα ικανότητα των κοινωνικών δικτύων να κινητοποιήσουν ή να δημιουργήσουν ισχυρές εντυπώσεις που είναι πολύ δύσκολο να τις αντιμετωπίσεις. Ένας που είναι πολύ αφητικό να τις αντιμετωπίσουν. Κρατήστε το αυτό και δείτε αυτό το οποίο σας πέρασα για την EasyJet. Το είδατε με την EasyJet και με το... Έχει κυκλοφορίσει και άλλες εταιρίες. Ναι. Και λέει η Ryan. Ναι. Ποιο είναι όμως... Αν μπείτε να δείτε το λογαριασμό του Twitter δείτε ότι αυτό εδώ που έχω κάνει copy and paste έχει 53 σελίδες είναι από σχόλια που έχουν γίνει πάνω στο tweet. Αυτό. Που σημαίνει ότι αναδεικνύει αυτό το οποίο είπε ο Galloway. The systems of power... Ότι αυτό το οποίο είναι σημαντικό με τα social media είναι η ικανότητά τους να κινητοποιήσουν και να διασπίρουν την αντίστοιχη φύση. Στην περίπτωση λοιπόν αυτή και στο συγκεκριμένο tweet θα έπρεπε να βρέθηκε ένα συγκεκριμένο δίγμα που αν αυτό δεν το γνωρίζεις και το αν ή όχι είναι πρακτική όπως κάποιος ισχύει ότι αυτό είναι μια δεδομένη πρακτική για να κάνει το hip syndrome δημιουργεί πλήτη έντονα την εικόνα της επιχείρησης. Μπορεί σε ένα δεύτερο στάδιο ή δεύτερο επίπεδο πιθανόν να λειτουργήσει ως διαφήμιση αλλά σε πρώτο επίπεδο αφήνει πολύ ισχυρές εντυπώσεις οι οποίες συγκεντρώνουν οι εντυπώσεις ή κυριαρχούν εξαιτίας μιας εικόνας την οποία εσύ θα πρέπει να βρεις να βγεις ως εταιρεία και να πεις ότι αυτό η συγκεκριμένη ταινία είναι από αλουμίνιο και με αυτόν τον τρόπο εγώ απομονώνω τον κινητήρα και είναι μια συναχτισμένη πρακτική και να μιλάς, να μιλάς, να μιλάς. Όταν όμως εγώ που δεν θέλω ή δεν έχω συνηθίσει έχω σταματήσει να διαβάζω πάρα πολύ αλλά μένω στα πρωτοσέλιδα έχω απομακρυνθεί άρα μένα με έχεις χάσει. Ναι. Εγώ νομίζω ότι αυτό που σοκάρει είναι η προχειρότητα οδήγχει κάποια προχειρότητα και όλα γίνονται εκ του προχειρότητα ενώ περιμένεις ότι αυτό όλα γίνονται, διεσβαλίζουν με κάθε τρόπο ότι θα γίνει τέλεια η δουλειά, ενώ δείχνεις κάποιον που είναι εντελώς… Ναι, υπάρχει όλα, έως θα ακολούσαμε κάτι στο σπίτι μας. Ναι, κάποια χειροτεχνία ακριβώς. Και γιατί θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εφήμιση. Γιατί θα μπορούσε σε δεύτερο επίπεδο θα μπορούσε πιθανόν να λειτουργήσει ως διαφήμιση από την άποψη ότι υπάρχει συζήτηση γύρω από το όνομα της ίζιτζα και είναι αυτό που λέγανε ότι καλή κακή διαφήμιση αρκεί να προφέρουμε το όνομά μου σωστά. Δεν ισχυρίζομαι… Εγώ ναι, εγώ θεωρώ πως έχει σεταραστικά, απλά δεν θέλω να το… δηλαδή εγώ θεωρώ πως αυτό εδώ το φαινόμενο, αυτό εδώ το συγκεκριμένο συμβάν είναι αρνητικό για την ίζιτζα. Γιατί έχει να κάνουμε ένα πάρα πολύ βέστο τομέα των άρωματαφορών που είναι και μαζικό και λοιπά. Όσο και να πεις στον κόσμο μη φοβάσαι να πετάς με το αεροπλάν, είναι λιγότερα τα ατυχήματα, είναι πιο εντυπωσιακά και συγκεντρούν ενδιαφέρον. Γι' αυτό και ο κόσμος ας πούμε τρομάζει με τα αγαπωρικά δυστυχήματα, ενώ με κατ' ατυχήματα που θα δει αυτοκινητιστικά καθημερινά, το έχουμε σχετικά συνηθίσεις στην σφαίρα του αποδεκτού. Βλέπετε εδώ ας πούμε λέει ότι είναι speed tape, pressure sensitive aluminum tape common from minor aircraft repairs. Όμως εξακολουθεί όλο αυτό το κομμάτι, εγώ δεν πρόκειται να το διαβάσω. Αυτό το οποίο θα μου μείνει είναι αυτό το κομμάτι, αυτό το θεματοποιείο έχει όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία αναφέρατε. Δείχνει προχειρότητα, δείχνει κάτι στο πόδι, ακόμα και οι πιο συνηθισμένοι να είναι τακτικοί, δεν το κάνεις σε μια εποχή στην οποία όλοι είναι διασυνδεδεμένοι και όλοι έχουν έναν εκκληντρό τηλέφωνο στα χέρια τους. Αυτό είναι το οποίο έχει υποτίθηση. Και δεν το κάνεις στην ώρα που βιβάζεται ο κόσμος. Ακριβώς, ναι. Ήδη είναι μέσα και παίρνει φωτογραφία ας πούμε. Δηλαδή δείχνει κάτι για το συγκεκριμένο κύριο, μπορεί να είναι μια συγκεκριμένη συνηθισμένη τακτική και να γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν είναι τίποτα. Αυτό όμως αφήνει αρνητικές εντυπώσεις. Είναι δύσκολο και αυτό το οποίο είναι δύσκολο και θα πρέπει να κρατήσουμε είναι το γεγονός ότι θα πρέπει να απαντηθεί είτε με αντίστοιχη εικόνα είτε με αντίστοιχο τρόπο το οποίο θα λέει ότι εκείνη τη στιγμή ξέρω εγώ έκανα κάτι. Δεν θέλω να πω. Λέγουμε ότι θέλουν να περισσευγθούν σε αυτούς που αλλαγούν τα αεροσκάφη και να πει ότι είναι πολύ γνωστά πρόσωπα, μάλλον έχουν κύρος, και ότι αυτή η αρχή είναι η πιστοποιημένη μέθοδος που ακολουθείται μόνος παραβέβευση και όχι να απαντήσει. Πρόσυρα. Όξις, πρόσυρα. Ναι, ναι, ακριβώς. Και ότι είναι για κοσμέτικα κλπ. Δείτε λίγο ότι αυτό το οποίο μας διαφέρει και αυτό το οποίο καθεστάει το οικονομικό σύστημα πολύ ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι realize είναι μετά στη δεύτερη παράγραφη στην πέμπτη σειρά που λέει realize of communicative experiments as to have created a system that needs to be understood through critical humanities as much by economics. Δείχνει την έμφαση, ουσιαστικά την εξάρτηση των σύγχρονων οικονομιών, που συνδέεται με αυτό που είπαμε για τη φήμη, από την επικοινωνία και διοικότερα από τον τρόπο με τον οποίο θα τοποθετηθεί σε ζητήματα που σχετίζονται και ξεφεύγουν από τον αυστηρό πυρήνα ενός τεχνοκρατικού ζητήματος, εάν θα αγοράσεις ομόλογα ή οτιδήποτε, αλλά με τον τρόπο με τον οποίο θα τοποθετήσεις και θα προβάλλεις ευλογίες σε αυτές. Τα τρία ζητήματα που αντιμετωπίζουν είναι the use of big data, the roles of microtemporality and affective contention. Αυτά τα τρία ζητήματα σημαντικά να τα διαβάσεις τα αργότερα και τα άρθρα, παιδιά. Δηλαδή, θέλουν τρία ζητήματα που σχετίζονται με τα social media. Το πρώτο είναι πώς διαχειρίζομαι εγώ το λόγο της πληροφόρησης, η οποία μεταδίδεται πολύ γρήγορα και σχετίζεται με managing social media, ενώ φαίνεται ως μια εύκολη δουλειά. Συγουρισταστικά πείτε ότι κάποιος θα πρέπει να λύσει και να παρακολουθεί το τι σχολιάζεται, το τι γίνεται. Αν αναφερόμαστε σε μια ιτερία παραδεύω, ως χάρη, η οποία διαχειρίζεται πάρα πολύ μεγάλο λόγο πληροφόρησης, το ζήτημα αυτό γίνεται ακόμα πιο δυσκειρέστερο. Και στην περίπτωση αυτή, σε επίπεδο μίκρο, το εφήμερο είναι σημαντικό, όπως και ο τρόπος με τον οποίο εμείς θα πρέπει να απαντήσουμε και να μην επιτρέψουμε τη διάχυση ενός φαινομένου ή μια σφήμιση ή οτιδήποτε. Και ιδέα ζητήματα για την οικονομία. Και έχει τρία ζητήματα τα οποία, πάλι σχετικά με αυτό που σας είπα, τρία ερωτήματα, που είναι στην αρχή, στο τέλος της δεύτερης παραγράφη, που λέει How is the relation between social media systems and financial market systems understood in the mainstream media και τον τρόπο με τον οποίο οι εντυπώσεις που δημιουργούνται και οι πεποίθησες που έχουμε για τους αλγόριθμους. Εντάξει, λοιπόν… Αυτό το tweet αναπαράχθηκε στα καλλιτεχνικά media. Δεν πήρες μετά από τον Παπασοτηρίο πώς προσφέχεται. Έγινε 4.000 retweets και είναι και favorite, αλλά μετά αρχίσαν, αφού μπήκα το είδα και το έκανα αμέσως retweet, χωρίς να σκεφτώ να δω, ισχύει, δεν ισχύει, μετά άρχισα να αναρωτιέμαι εάν ή όχι, αυτό ήταν αλήθεια. Και μετά αποκαλύπθηκε και βγήκαν και το διεψεύσαν ότι έγινε χακάρισμα στο λογαριασμό της ασοσιακής ρέας. Έγινε πάντως σαν περίεργο, εγώ το είδα στα ελληνικά τώρα. Φανταστείτε όμως το γεγονός ότι το ένα λεπτό που δίρκησε όλο αυτό το πράγμα, δημιουργήθηκε σε απόλυτα 316 δισεκατομμύρια παιδιά. Άνθρωπος εδώ έχει καινό ασφαλείας στα ασοσιακή ρέας, για ό,τι θα κάνουν, δεν θα το καταλάβεις. Έχει ζητήματα τεχνολογικά στην περίπτωση αυτή, αλλά ωστόσο αναδεικνύει και τον τρόπο με τον οποίο η υπερβολική μας εξάρτηση από την τεχνολογία, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο η επικοινωνία μπορεί ουσιαστικά να υπονομεύσει και να χαθούν δισεκατομμύρια. Αυτό για μένα είναι ακόμα πιο σημαντικό. Γι' αυτό και οι ίδιοι ισχυρίζονται το γεγονός ότι η πλέον οικονομία έχει φύγει από ένα παραδοσιακό τεχνοκρατικό επίπεδο και έχει μεταφερθεί ως επίπεδο ανάλυσης και σε άλλες επιστήμεις. Αυτό το οποίο ισχυρίζονται και το οποίο και εμείς παραδεχόμαστε, εμείς ο νός της συναντήσεις μας, παιδιά, στη σελίδα 4 που λέει ότι οι ισχυρίζονται ότι οι Twitter και οι κοινωνικοί μέσες γίνονται πιο δυνατές δυνατές. Όχι μόνο επειδή διασυνδέουν άτομα, αλλά επειδή προκαλούν ή δημιουργούν νέους τρόπους συμμετοχής, αλλά επειδή, αλλά ειδικά για την οικονομία, επειδή συνδέουν τους ανθρώπινους κοινωνικαίων μέρους σε τρόπους που εφαρμογούν και υπερβολικά. Δηλαδή, ότι στην περίπτωση ενός λέει ότι το κρίσιμο στοιχείο, το οποίο έρχεται και συνδέεται και με όλα αυτά τα πειράματα, τα οποία γίνονται με τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, ότι πλέον έχουμε ένα ανθρώπινο πεδίο επικοινωνίας, το οποίο έρχεται και διασυνδέεται με τέτοια τεχνολογικά συστήματα, το οποίο οι ίδιοι θεωρούν ότι αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις, ότι αντίστοιχα, στις περιπτώσεις, πολύ γρήγορης διάδοσης και πάρα πολύ επικίνδυνη, γιατί τα μηχανήματα δεν θα φιλτράρουν την ίδις όπως ένας άνθρωπος, δηλαδή και κάοι φρικούροι συμφρέοι, αλλά ουσιαστικά θα το θεωρούσουν ως δεδομένοι και συνεχίζουν να, πώς το λένε, και δίνουν την εντολή του να πουλήσουν. Και έτσι, λοιπόν, το Twitter επηρεάζει όχι μόνο τους human traders, αλλά όλο το σύστημα του κλιματιστριακού, το οποίο έχει δομηθεί από ανθρώπους, κώδικες και υπολογιστές. Και πολλά από αυτά τα συστήματα λειτουργούν σε μια ταχύτητα, faster than human reaction time. Αυτό το οποίο θεωρούν και είναι στο τελευταίο τέτοιο είναι ένα πολύ δυναμικό παράδειγμα πως ο νέος τρόπος του κακτελιστικού συστήματος δημιουργεί κενά, τα οποία επιτρέπουν να δημιουργούν τέτοιου τύπου κρίση. Το History of Prediction δεν θέλω να το δείτε, δείτε όμως το εξής, πάνω στη σελίδα 5 Back in the day people watched the news feeds and they would watch the rolling news feed. Now we watch Twitter for information. It shows that even the most specialized economic organizations are watching Twitter. And at the same time they show emphasis on the part of Twitter. Another important element is that the Associated Press, which says after the show's statements in 2013, that the hack crash demonstrates the unexpected consequences of the interplay of market data, social media data and the ways in which these signals are used to form assumptions, create predictions and act accordingly. Stages that show us that social media, while they are supposedly related to the common opinion and not so much to technocrats, show that they have emphasis even on the most specialized mechanisms and characteristics of the decisions they make. Also on page 6 you will see what is important for the way in which the quantitative information has affected and at this point I connect you with what we saw with the 48%, which is considered not to be a crack, while the 52%, which is considered to be a crack. But what we saw is the 48%. In this case there is a manipulation, a manipulation of the common opinion through the promotion of an objectivity that is supported in quantitative data, 48%, but in reality, if a qualitative analysis is not carried out, if a qualitative analysis is not carried out, you do not understand, you do not understand the full extent of the information. In this case, on page 6, you see in the paragraph where they refer to what Barry and Thrift say, that they do the following, that an explosion of information, which statistically can be manipulated, is now available through the publication of statistics, which are transmitted through various means of communication and thus end up essentially being provided with self-confirmed information. See now how exactly it happened in the beginning, in the first, second, third paragraph, that the Associated Press Tweet, supposedly, reads from the data mining software, which searches for, let's say, Twitter, for Twitter topics that are found. You see on page 8 that it says that the data miner appreciates the emotion important and social meaning in order to predict the present and thus transform social media signals into economic affirmation and value. What did this case show us? That many of these software can fall out. Why? Because they are based on the approach to the matter with quantitative criteria. It means that in dealing with a crisis, when you have some quantitative issues in front of you, which say that 48% do not believe that they will come out, you have to answer with a quantitative answer in order to become a believer. If you do not answer in the same way and start analyzing it, no one will be able to read it. It is very important to create what is called the strategic narrative, and strategic narrative means the description of who I am, what I want and what I aspire to, which is a simple proposal, around which our whole approach to dealing with a crisis will be built. Let's now go to page 11, which shows the fact that information will continue to exist. There is a strong demand for information, as it says on page 11, on the 1st, 2nd, 3rd and 4th paragraph, which says that economic algorithms have been created in order to be influenced by surrounding information, such as price changes, face changes or other algorithms, which shows that the importance of economic information will not stop. Let's now go to the last page, which is page 13-15, which has the conclusions. I would like you to read the first one, which says that, as McKenzie claims, the role of the theory of the media is probability, but not so much to determine the future, but to describe concepts and practices of relation of past into present and towards future could be. What you need to know about the theory of the media is that, contrary to the economic theory, you cannot create a model of prediction. But it is very important in the quality analysis that you try to describe the frame and the perception, that is, the way in which an event has been created, but also the way in which an event has been absorbed. It is important to note that in the quantitative analysis it is not always deduced, or you could assume that it is deduced, but in the qualitative analysis it is not always deduced. And also, for the end, let's say that, ok, there are certain questions about algorithms and so on, about high frequency trading, which does not interest us so much. And on page 15 we have to make this discussion that we started about the way in which this system is controlled, which has come out of our control. And through the need to create what Marazzi calls parallel, horizontal economies, such as Bitcoin, it is essentially the necessity to leave a specific economic system that controls these issues. And what we keep, in the end, in the fourth one, is the connectiveness of the relation between system of communication and monetary value. This is what we said about what is the monetary value, the monetary value is if there is going to be a crisis, it has nothing to do with the political part, it has to do with what kind of feedback there is. That's all.