2019-08-21 Περιφερειακό Συμβούλιο - live (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2019)
: Υπόσχεσαι, κύριε Παναγία, για την πανάγια που πέρασε, και βέβαια συλλυπητήρια στον συνάδελφό μας τον Κοσμίδη τον Δημήτρη για την απώλεια του πρώην δημάρχου του αδερφού του της Άτισας, του Κώστα του Κοσμίδη. Η κηδεία θα γίνει αύριο, 11 η ώρα, όποιος συνάδελφος θέλει, μπορεί να παραστεί στην εξώδιο ακολουθία. Στη Σάτιστα θα γίνει, στην εκκλησία. Κατόπινα βλέπω ότι υπάρχει απαρτία, άρα μπορούμε να ξεκινήσουμε. Σας παρακαλώ, καθίστε, πάρετε τις θέσεις σας. Θα τελειώσουμε λίγο γρήγορα, γιατί κάποια θέματα της Φλόρινας αρκετά θα αποσυλθούν. Οπότε, δεν θα μακρηγορήσουμε. Είμαστε έτοιμοι, παιδιά. Ξεκινάει η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Σας παρακαλώ, καθίστε. Έχουμε τρία θέματα εκτός ημερής σας διάταξης. Το ένα είναι τυπικό, κυρίες συνάδελφοι. Έχω την έκριση να σας συζητήσουμε τα τρία θέματα εκτός ημερής σας. Να τα διαβάσω. Το ένα είναι η σήγηση και ο γεωρισμός εκπροσώπων στην Εττήσια Τακτικής και Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της ANCO, που θα γίνει 28 του μηνός. Να ορίσουμε ποιοι θα πάρουν τις μετοχές, για να εκπροσωπίσουν την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Το δεύτερο θέμα αφορά την ανέγριση Μουσείου του Κρόκου και Γραφείων Διοίκησης. Είναι εδώ και ο Πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεδερισμού, ο κ. Σπατσούρας. Και το τρίτο θέμα είναι και αυτό τυπικό, μια τροποποίηση, ορθή επανάληψη του έβδομου θέματος. Ορθή επανάληψη, ναι. Ωραία. Ωραία. Άρα, δύο είναι τα θέματα εκτός ημερής σας διάταξης. Παρακαλώ. Να προχωρήσουμε, κύριοι συνάδελφοι. Διαβάζω, ο Περιφερειάρχης Συνέξιο κάνει δηλώσεις. Διαβάζω το θέμα, εισήγηση για ορισμό εκπροσώπων στην Εττήσεα Τακτική Γενική Συνέλευση στο Μετόχο της Άγκω ΑΕ. Έχοντας υπόψη το ΙΠΑΡΙΤ 31.02 έγραφο της Άγκω, εισερχόμενος στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που είναι ως μέλη στην Εττήσεα Γενική Συνέλευση στο Μετόχο της Άγκω, που θα πραγματοποιηθεί 28 Αυγούστου 2019 τους παρακάτω. Πρώτον, Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενώτας Κοζάνης Παναγιώτη Πλακεντά, ήταν και στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση. Δεύτερον, Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενώτας Γραβένων Ευάγγελος Σιμαδράκο. Και τρίτον, Επικεφαλής Μίζορος Αντιπολίδησης Περιφερειακού Συμβουλίου τον κ. Γιώργο Δακύ. Και ως αναπληρωματικά μέλη της παρακάτω, πρώτον, την Περιφερειακή Σύμβουλο Μαρία Καρυπίδου στη θέση του κ. Πλακεντά, τον Αντιπερειφεράχη Οικονομικών Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής κ. Κάτανα στη θέση του κ. Σιμαδράκου και τρίτον, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Ιωάννη Σόκουτι, αν δεν μπορεί ο κ. Δακύς να παραστήσει τη γενική συνελεύση. Να παρακαλέσω λίγο, γιατί υπάρχει δεχόμενο την ερχόμενη Τετάρτη να λείπω. Να παρακαλέσω στη θέση του κ. Μαργαρίτη. Άρα, στη θέση του κ. Δακύ... Το απόγευμα. Άρα, στη θέση, εκεί που λέμε τρίτον, Περιφερειακό Σύμβουλο Ιωάννη Σόκουτι, βάζουμε... Στη θέση του Δακύ, βάζω Μαργαρίτη. Α, εντάξει. Λοιπόν, και στη θέση δική μου βάζει την κ. Ελίκη. Μαργαρίτης Γιώργιος στη θέση του κ. Δακύ και αναπληρωματικός ο κ. Σόκουτις. Όχι, η κ. Ελίκη. Η κ. Ζίδρου, η κ. Δακύ. Και εγώ θα φύγω. Η κ. Ζίδρου. Και εγώ θα φύγω. Η κ. Ζίδρου. Γιώργο, σε θέλω. Το σημειώσετε. Ζίδρου-Αλίκη. Ωραία. Ναι, είναι η αιτήσεα γενική συλλέδευση, που είναι υποχρεωτικό να γίνει 28 Αυγούστου. Είναι μέχρι τέλος Αυγούστου. Σ' έδωσε ο ορκωτός σου λογιστής. Σε κάθε συνέλευση, έχει οριστεί. Δημήτρη, δεν είναι δικό μας θέμα. Είναι το σάγκο που ορίζει... Το ίδιο θέμα έχουμε γεμίσει. Είναι 5 Σεπτεριού. Εκείνη είναι δική μας η εταιρεία τουρρισμού. Να σηκώ. Αυτό που λέει και ο Δημήτρης, όσον αφορά τις 15 μέρες της παράδεισης, καταρχήν, οι δημερισίες και όλες οι αρχιερισίες που θα γίνουν στην περιφέρεια, θα είναι 8 Σεπτεριού. Ο πρόεδρος, ο οποίος θα συγκαλέσει το περιφερειακό συμβούλιο, θα χρειαστεί τουλάχιστον 5-6 μέρες μέχρι να στείλει τη συμβουλή. Πιστεύεις ότι μέχρι τις 13 ή 15 Σεπτεριού θα γίνει περιφερειακό συμβούλιο. Δεν υπάρχει περίπτωση. Δηλαδή, καταλαβαίνεις τι θέλω να πω. Ήραι και στο κάτω, κάτω είναι η κοινική συνεάδευση, που είναι από λογιστικής φύσης. Δεν είναι κάτι να αλλάξει. Δηλαδή, ούτε περιφερειακό συμβούλιο δεν πρόκειται να γίνει μέχρι τις 13. Δεν υπάρχει περίπτωση. Δεν υπάρχει περίπτωση. Δεν το ξέρω. Κύριε Σαββόπουλε, το θέμα της Καστρογιάς δεν το ξέρω καθόλου. Δεν το ξέρω. Αλλά ο κ. Σ. Μανδράκρος έχει δίκιο σε αυτό, ότι το νέο περιφερειακό συμβούλιο θα συγκληθεί μετά τις 10 του μήνους, οπωσδήποτε. Μετά τις 15, σίγουρα. Να ζητήσουν αυτοί, πώς θα γίνει. Για όλα τα χρόνια. Ναι, ο κύριος περιφερειακής έχει το λόγο. Ναι, καλησπέρα. Καταρχήν, θα πρέπει να διευκρινήσουμε ότι οι ημερομηνίες είναι δεσμευτικές, από την ίδια την εταιρεία όπως προκύπτουν και από τους εισολογισμούς και από τον νορκοτόλογιστή. Και θα πρέπει μέχρι τις 3 του Σεπτεύρου να έχουν κλείσει όλες αυτές οι διευκολίες. Κάτι το οποίο το ξέρει πάρα πολύ καλά ο κύριος Δακής και συζητήσαμε και ενημερώθηκε. Το δεύτερο πρέπει να ξέρετε είναι το εξής, ότι επειδή η πέδο πρέπει να συγκροτηθεί σε σώμα, δεν μπορούμε ακόμη να μιλάμε για εκλογή νέων μελών του Διοικητικού Συβουλίου, που θα έχει και την ευθύνη της συγκρότησης του οργάνου για να πορευτεί στο μέλλον. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να υπάρξει ένας χρόνος μετάβασης γύρω στο 1,5 με 2 μήνες, όπως του στην εταιρεία, για να μπορέσουμε να συγκροτήσουμε όπως προβλέπετε τα όργανα. Εγώ σας θυμίζω ότι όταν αναλάβαμε εμείς την περιφερειακή αρχή, το 2014, επί 1,5 χρόνο δεν παρέβηκαμε στη διοίκηση της εταιρείας και παρέμεινε πρόεδρος, ο συνέχεια που πρέπει να έχει και η εταιρεία, αλλά και το κράτος, ο κύριος Μιχαηλής. Κάτι, κύριε Δακή? Νομίζω ότι η θητεία της διοίκησης της Άγγω έχει συγκεκριμένο χρόνο, οπότε δεν τίθεται θεωρώ. Αυτό γίνεται κάθε χρόνο στις ανώνυμες εταιρείες. Έτσι. Λοιπόν, κύριοι συνάδελφοι, ομόφωνα ψηφίζετε. Ναι, τους είπαμε τους εκπροσώπους. Σας ενημερώνω, κύριε Περιφεριάρχα, ότι στη θέση του κύριου Δακή θα είναι ο κύριος Μαργαρίτης Τακτικός και αναπληρωματικός μέλος η κυρία Ζίνδρου Αλίκη. Γιατί ο κύριος Δακής θα λείπει. Άρα, ομόφωνα το πρώτο θέμα εκτός ημερήσεας διάταξης και πάμε στο δεύτερο θέμα. Πρόεδρε, πριν πάμε στο δεύτερο θέμα, θέλω λίγο τον λόγο. Όχι για διαδικαστικό, για τίποτα. Δυο πράγματα να πούμε λίγο. Ναι, ναι. Τώρα, κάποια στιγμή βγήκα και λίγο έξω. Για τον κύριο Κοσμήδη είπα. Α, εντάξει, δεν το άκουσα. Ναι, είσαι. Για τον ΑΕΜΝΙΣΤΑ. Είπα ότι αύριο είναι 11 η ώρα η Κηδεία. Όποιος συνάδελφος θέλει να πάει, θα παρακαλέσω ο κύριος του Περιφερειακού Συμβουλίου να στείλουμε ένα στεφάνι. Να στείλουμε ένα στεφάνι και να στείλουμε τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του και ειδικότερα στον συνάδελφο και αδερφό του, του Δημήτρη. Εγώ ήδη το έχω κάνει, αλλά... Εκ μέρους όλου του Περιφερειακού Συμβουλίου. Έτσι, ωραία. Και δυο λόγια να πούμε, γιατί, κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι σήμερα είναι η τελευταία συνεδρία σας. Δεν ξέρω αν θα προκύψει κάτι άλλο, αλλά... Κανέν διαπεριφοράς θα το κάνουμε. Εγώ, αγαπητοί συνάδελφοι... Ο κύριος Δακής έχει το λόγο. Για να πω από καρδιάς. Σήμερα είναι οι τελευταίες συνεδρίες του Περιφερειακού Συμβουλίου, μετά από πέντε χρόνια. Θέλω σε όλους να πω ένα... ειλικρινές ευχαριστώ για την ουσιαστική συνεργασία που υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ μας. Προφανώς, κατά καιρούς εντάσεις και οξύνσεις είχαν τα στιγμία χαρακτηριστικά και δεν εκπροσωπούσαν κανέναν. Και με την ευκαιρία αυτή, θέλω να ευχηθώ και στους νέους συνάδελφους που θα αναλάβουν σε λίγες μέρες και στη νέα διοίκηση της Περιφέρειας να είναι καλορίζικο και το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο όπως και όλα μέχρι σήμερα να εργαστούν με τον ίδιο ζήλο, την ίδια ζέση προς όφελος του τόπου μας και τους κοινωνίες μας. Και πιστεύω ότι πέραν των διαφορετικών προσυγγίσεων, των διαφορετικών θέσεων πιστεύω ότι όλοι μας δώσαμε τον καλύτερό μας σε αυτό. Όσον αφορά για μένα και τους συνεργάτες μου στον ίνπεριφερειακό Συμβούλιο λειτουργήσαμε με όρους εξυπηρέτησης τους συμφέροντους της κοινωνίας και του τόπου μας και η κριτική που ασκήσαμε ήταν πάντα θετική και υπικοδημοτική. Δεν λειτουργήσαμε με όρους στήρας αντιπολίτευσης κάτι το οποίο δεν μας εξέφραζε ούτως ή άλλους αλλά με όρους στήριξης αυτών που κρίναμε ότι ήταν θετικών και κριτικής αυτών που θεωρήσαμε ότι ήταν σε λάθος κατεύθυνση ή υπήρχαν αδυναμίες. Η ενότητα της κοινωνίας μας και η σύνθεση ήταν αυτό το οποίο χαρακτήρησε τη διαδρομή μας. Κύριε Περιφερειάρχα, στον πρόσωπό σας και σε όλους τους συναδέλφους θέλω να εκφράσω ένα ευχαριστώ για όλα αυτά τα χρόνια και να ευχηθώ η επόμενη θητεία του Περιφερειακού Συμβούλου και Νέα Περιφερειακή Αρχή να πάει τον τόπο ακόμη ψηλότερα, ακόμη πιο αποτελεσματικά και καλύτερα. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Δακί, ο κύριος Περιφερειάρχης. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Δεν θέλω να μιλήσω απολογιστικά γιατί νομίζω ότι ο απολογισμός έγινε και προσφάτως που είναι και η νοπία των πολιτών για το τι έπρεξε ο καθένας μας και βέβαια το τι λειτουργήσε εδώ μέσα σε αυτό το όργανο, το κορυφαίο όργανο και σε αυτή την έψη το τι ελέγχεται. Αυτό που θέλω όμως να πω είναι το εξής. Ότι πραγματικά θέλω να ευχαριστήσω όλους τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου για αυτή τη συνεργασία που είχαμε, για την στάση που κράτησαν όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι με θετικές και αρνητικές απόψεις. Εύχομαι το εύκολο Περιφερειακό Συμβουλίου να επικρατήσει περισσότερο ορθολογισμός, τεκμήριωση και να περιορίσουμε όσο γίνεται τις ακραίες απόψεις και τις κραυγές και όλοι μαζί να συμμενέσουμε και να συμβάλλουμε στο να υπάρξει ενότητα διότι το προηγούμενο διάστημα, δυστυχώς, υπήρξαν και απόψεις που έτηναν να διχάσουν την κοινωνία μας, είτε από πολιτικές ορθές είτε από πολιτικές λάμψες. Θα το δείξει η ιστορία. Θέλω όμως να πω κάτι στον κύριο Δακί. Κύριε Δακί, επειδή γνωριζόμαστε πάρα πολύ χρόνια και ξέρω τη διαδρομή σας, την εικοσαϊκή αν δεν κάνω λάμψη στην αυτοδιοίκηση, δεν ξέρω αν πρέπει να το πράξει αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο, το επόμενο εγώ θα το εισηγηθώ. Θα ήθελα ο κύριος Δακίς να τιμηθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο για αυτήν την διαδρομή. Διατέλεσε δημοτικός, νομαρχιακός σύμβουλος, νομάρχης, περιφερειακής. Και νομίζω ότι επειδή ο ίδιος είπε ότι έκλεισε τον κύκλο του στην αυτοδιοίκηση, νομίζω ότι πρέπει η αυτοδιοίκηση για αυτά που έπραξε και έχουν κρυφθεί και από τους πολίτες, αλλά κρύφθηκαν και μέσα σε αυτήν την αίθουσα, μέσα από το διάλογο που ανατήξαμε και τις πολιτικές που επαρμόσαμε, οφείλει αυτό το όργανο να τον τιμήσει τον κύριο Δακί και νομίζω ότι πρέπει να το συμφωνήσουμε όλοι απόψε. Ή θα το πράξει αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο, ή να δεσμευτούμε ότι στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, στη νέα Περιφερειακή Εθνική, να υπάρξει μια εισήγηση για να το πράξουμε εκεί. Και πάλι ευχαριστώ θερμά κύριε Δακί ως πολίτης, ο τίστος Περιφερειστής Δυτής Μακεδονίας και δευτεροβάνοντος ως Περιφερειακής, για τις υπηρεσίες που προσφέρατε όλα αυτά τα 20 χρόνια στην Αυτοδίκηση. Νομίζω ότι είναι σημαντική προσφοράση. Είστε καλά. Μπράβο, Περιφερειακή. Δεν ξέρω αν την άλλη βδομάδα προκύψει Περιφερειακό Συμβούλιο, θα το κάνουμε, γιατί υπάρχουν κάποια μικρά θέματα που μπορούμε να τα βάλουμε. Αν προκύψει κύριε Δακί, θα το φροντίσω εγώ προσωπικά μαζί με το Προεδρύο. Και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους για την συνεργασία. Να ευχηθώ, το έχω κάνει ήδη στους νέους Περιφερειακού Συμβούλους, που θα είναι στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο καλή θητεία και καλή δύναμη στο έργο τους. Και στους συναδέλφους που πάνε στον πρώτο παθμό τοπικής αυτοδιοίκησης και αυτούς καλή θητεία, καλό έργο, εποφελία των πολιτών της Ζητικής Πακεδονίας. Συνεχίζουμε. Ο κύριος Αντιπρόεδρος, ο κύριος Όμπτης. Κι εγώ, επιτρέψτε μου δυο λόγια. Είναι για μένα… Μήπως θα πρέπει ένα λεπτό, μήπως με τον κύριο Δακίε την διαποχωρεί και ο κύριος Σόκουτης και μια τιμητική πλακέτα για την προσφορά του. Και ο κύριος Σόκουτης έχει, για τους νεότερους το λέω, έχει πάρα πολύ μεγάλη διαδρομή και έκανε και δήμαρχος 8 χρόνια στο Βελβεντό. Είναι πλέον των 20 χρόνων. Συμβολούμε. Θέλω να πω ότι είναι ιδιαίτερη και πολύ συγκινητική η στιγμή της σημερινής συνεδρίας για μένα, κύριε Περιπτριάρχα, κύριε Πρόεδρε. Καθώς κλείνω κι εγώ ένα κύκλο 25 ετών. Διατέλεισα δημοτικός σύμβουλος, δήμαρχος, 8 χρόνια, αντινομάρχης, αντιπεριπτριάρχης, αντιπρόεδρος του Περιπτριεκού Συμβουλίου. Θέλω να πω ότι με τις μικρές μου δυνάμεις όσο μπορέσα βοήθησα και στον πρώτο και στον δεύτερο βαθμό. Θέλω να πω με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι, κύριε Περιπτριάρχα, σε όλη αυτή τη θητεία, αλλά και στη συγκεκριμένη την τελευταία πενταριτία, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως και στο Δημοτικό, νιώθω ότι έκανα μόνο φίλους. Και να ευχαριστήσω όλους σας, τους συναδέλφους από εσάς, κύριε Περιπτριάρχα, κύριε Πρόεδρε, κύριε Γραμματέα, κύριοι αντιπεριπτριάρχες, αγαπητοί συνάδελφοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, να σας ευχαριστήσω για την αγαστή συνεργασία που είχαμε. Πιστεύω ότι και αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως και όλα τα προηγούμενα, κατέγραψε θετικό πρόσημο, το οποίο σημαίνει ότι κάθε ένας, κάθε αρχή περιφερειακή δημοτική, προσθέτει ένα λιθαράκι πάνω σε αυτό το οποίο έκτισαν οι προηγούμενοι. Και το ίδιο βέβαια ευχόμαστε να γίνει και με τη νέα περιφερειακή αρχή. Εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω και πάλι όλους, ειλικρινά, έτσι με συγκίνηση το λέω, γιατί είχα μαζί σας μια άψορη συνεργασία, με συγκίνησε στο πρόσωπό μου η συμπεριφορά και η στάση σας, και θέλω να ζητήσω και συγγνώμη εάν καμιά φορά χωρίς τη θέλησή μου κάποιον πήκρανα ή στεναχώρησα, ή, ξέρω εγώ, έφερα σε δύσκολη θέση, πιστεύω ότι, και είναι σίγουρο ότι δεν το έκανα επισκοπού, όπως λέμε. Να ευχηθώ σε όσους συνεχίζουν καλή δύναμη και καλή επιτυχία, μια περιοχική αρχή το καλύτερο και να συνεχίσει να προσθέτει από εδώ και πέρα όχι ένα, αλλά πολλά λιθαράκια για την πρόοδο και το καλό του τόπο, και βέβαια να ευχηθώ σε όλους υγεία, ευτυχία, δύναμη, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και ό,τι επιθυμεί ο καθένας. Ευχαριστώ! Ναι, η κυρία σύνδρου το λόγο! Ευχαριστώ! Έτσι όπως πάμε σίγουρα. Είναι πραγματικά η στιγμή λίγο δύσκολη και περίεργη για όλους μας, γιατί σε λίγες ημέρες συγκεκριμένα θα παρατώσουμε σε μια νέα περιπερρειακή αρχή. Εγώ θα ήθελα να πω από τη δική μου πλευρά, αυτή η πενταετία ήταν πραγματικά το μεγαλύτερο σχολείο, το οποίο έχω ζήσει τα τελευταία χρόνια, γιατί έχω κάνει και στο Δήμο Άργους Ορεστικού δημοτική σύμβουλος, αντιδήμαρχος, αλλά εδώ η Δυτική Μακεδονία μου δίδαξε άλλα πράγματα. Εγώ θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κύριο Δακί, τον Γιώργο, που μου έδωσε αυτή τη δυνατότητα να βρίσκομαι σε αυτή την αίθουσα, γιατί σε αυτόν χρωστάω με τη δική του πρόταση, βρίσκομαι εδώ κύριε Δακί, να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μας, οι οποίοι με τίμησαν και με τη θέση της Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς επίσης εδώ το Προεδρείο, τον κύριο Σώκουτι το Γιάννη, ο οποίος πραγματικά στάθηκε κοντά μου όλα αυτά τα χρόνια, γιατί όλες οι διαδρομές γίνανε με τον κύριο Σώκουτι, με έπαιρνε από τη Θεσσαλονίκη σε κάθε Περιφερειακό Συμβούλιο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ κύριε Γιάννη, τον κύριο Πρόεδρο, τον κύριο Φώτι και Χαγιά, που μου δώθηκε τη δυνατότητα να τον γνωρίσω από κοντά και να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ πραγματικά. Τον κύριο Περιφερειάρχημα, τον κύριο Θόδωρα, εγώ τον Θόδωρα τον ξέρω. Λοιπόν, ήταν πραγματικά η πενταϊτία Θόδωρα μαζί σου υπέροχη. Έχω να θυμάμαι μόνο ευχάριστα και το λέω με όλη την ειλικρίνεια. Με τους συναδέλφους εδώ δημιουργήσαμε και αναπτύξαμε μία υπέροχη σχέση. Έχω να θυμάμαι πάρα πολλά από τον καθένα σας και θα ήθελα έτσι και η Νέα Περιφερειακή Αρχή να συνεχίσει με την ίδια τακτική και με τους ίδιους τρόπους συμπεριφοράς για να περάσουμε μηνύματα στη Δυτική Μακεδονία, ότι όλοι μαζί δουλεύουμε για τη Δυτική Μακεδονία. Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα απολύτως και πρέπει αυτά τα μηνύματα να περάσουν και στην Κεντρική Εξουσία. Εύχομαι σε όλους τους καινούργιους να έχουν καλή πορεία, δύναμη, υγεία και να παράξουν έργο. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε την κυρία Ζίδρου. Σας ευχόμαστε από εδώ και πέρα ό,τι καλύτερο στη ζωή της. Ευχαριστώ. Και, κύριοι συνάδελφοι, συνεχίζουμε με το δεύτερο θέμα εκτός ημερίσιας διάταξης, έκριση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Δήμου Κοζάνης και Αναγκαστικού Συνειτερισμού. Νομού Κοζάνης για το έργο, ανέγερση Μουσείου Κρόκου και Αγραφείων Διοίκησης προοπλογισμού 1.220 ευρώ με VPA. Και ο κύριος Πλακετάς Λύπη, η κυρία Καρυπίδο να κάνει λίγο την εισήγηση, περιληπτικά Μαρία. Εισηγούμε την έγκριση, σύναμψης προγραμματικής σύμβασης για το έργο, ανέγερση Μουσείου Κρόκου και Αγραφείων Διοίκησης συμβαλόμενη Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Δήμου Κοζάνης, Αναγκαστικός Συνετερισμός προκοπαραγωγό Νομού Κοζάνης, προγραμματικές υποχρεώσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, περιγράφονται. Θέλετε να το διαβάσουμε όλοι, Πρόεδρε? Όχι. Ωραία. Εδώ απλά θέλω... Υπέροχος. Ναι. Απλά χρειαζόμαστε έναν τακτικό μέλος και ένα αναπληρωματικό. Κυνή Επιτροπή Παρακολούθησης, έναν εκπρόσωπο Περιφέρειας, κύριε Περιφεριάρχα, με τον αναπληρωτή του, κύριος Κάτρα. Και έναν τακτικό και έναν αναπληρωματικό. Τακτικός ο κύριος Ικάτανας. Που θα είναι στο επόμενο... Ναι, για να γίνει ανάστροφα μετά. Τον κύριο Μαργαρίτης. Ο κύριος Μαργαρίτης. Αναπληρωματικός. Πάει με όλους. Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι πρέπει δυό λεπτά να δώσουμε στον Πρόεδρο το λόγο να μας πει... Ναι, ναι, ναι. Το έχω στον προγραμματισμό. Ο Πολυνίκης Σαϊκέλης, άρα τακτικά και αναπληρωματικά. Και την εξοδότηση του κυρίου Καρυπίδη για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης. Ναι. Έχουμε εδώ τον Πρόεδρο του συνεντερισμού τον κύριο Πατσούρα. Κύριε αγαπητέ φίλε Νίκο, μπορείτε να έρθετε στο βήμα. Να σας απολαύσουμε. Είναι μεγάλη υπόθεση. Το έχουμε συζητήσει κατά επανάληψη. Έστω και στο τέλος, πέρασε να ενημερώσω τους συναδέρφους ότι πέρασε η οικονομική επιτροπή ομόφωνα και τώρα περνάει το περιφερειακό συμβούλιο. Θα ήθελα πραγματικά να ευχαριστήσω το περιφερειακό συμβούλιο για την ψήφιση της προγραμματικής αυτής σύμβασης που θέλουμε να κάνουμε το Μουσείο. Στην πραγματικότητα είναι συσκευαστήριο Μουσείο. Από κάτω θα γίνει το νέο συσκευαστήριο και πάνω θα είναι το Μουσείο. Πρώτα θα γίνει το συσκευαστήριο και μετά όλα τα άλλα. Θα ήθελα πραγματικά, αφού μου δίνεται την ευκαιρία από βήματος, να ευχαριστήσω πάρα πολύ όσους συνέβαλαν για να γίνει αυτό το Μουσείο, το συσκευαστήριο. Έχουμε εδώ και 4,5 χρόνια παιδευόμαστε. Παιδευόμαστε για να γίνουν όλες οι συνδεδικασίες που χρειαζόταν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Δακή, πρώι νομάρχη περιφερειάρχη που στήριξε τόση χωρέ στο συντηρησμό, ιδιαιτέρως τον περιφερειάρχη τον φίλο μου τον Θόδωρο που πραγματικά η δαπάνη αυτή που ήταν από το Υπουργείο Ανάπτυξης την κράτησε και έχει πραγματικότητα αυτά που ζητάμε και όχι μόνο. Θέλω να τον ευχαριστήσω για την συνέβαλε, για την σύναψη υπογραφής που θα γίνει τώρα το Σεπτέμβριο πιστεύουμε με τους Κινέζους. Πάρα πολλές φορές τον αποσχόλησα. Πήγα με Αθήνα, βοήθησε. Την Κινέζ Βιλιάδου που όλες τις φορές που ήταν και παλιότερα βοήθησε όσο μπορούσε. Τους Περιφερειακού Συμβούρους που όσοι χρειαστήκαμε, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουρίου. Ευχαριστώ καλά να σας συγγνώμη. Εύχομαι το καινούργιο Περιφερειακό Συμβουλίο, κύριε Περιφερειακά καινούργια κάπου σε είδα, Γιώργο, να συνεχίσετε να στηρίζετε αυτό το καταπληκτικό προϊόν που έχουμε. Είναι ένα προϊόν που μπορεί να έχει ανάδειξει την περιοχή και μπορούμε να την ανάδειξουμε περισσότερο. Πραγματικά σας ευχαριστώ όλους και για τη σημερινή ψήφιση που κάνετε. Δεν μπορώ, δεν έχω λόγια. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Πατσούρα. Καλό έργο. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Και να το χρησιμοποιηθεί το κύριο. Εποφερία. Κανέστα. Κανέστα κέντρα. Τα κέντρα σίγουρα. Είστε όλοι καλευσμένοι. Να καλωσορίσουμε. Είπε ο πρώτος ότι ψηφίσει και πάει αφίλε. Να καλωσορίσουμε και τον νέο Περιφερειάλ και τον κύριο Κασαπίδη. Καλωσήρθατε. Και όσους επίσημους είναι κάτω, καλωσήρθατε στη συνεδρία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Κύριοι συνάδελφοι, ομόφωνα για την προγραμματική σύμβαση του κτιρίου του Μουσείου. Ομόφωνα. Προχωρούμε στα θέματα της σημερινής σας διάταξης. Να πω εκ των πρωταίρων ότι αποσύρονται το 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 29, 30, 31, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 και 42. Και το 44 πήγε εκ παραδρομής γιατί, όπως δεν πιστώσετε, οι σκάλες έγιναν εδώ έξω. Προχωρούμε επομένως στα θέματα της σημερινής σας διάταξης. Πρώτο θέμα, ακύρωση της υπαρρύθμισης 322-31 του 2018, απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και έκδοσης νέας απόφασης για την έκκριση σύνοπτης προγραμματικής σύμβασης, πολιτισμικής ανάπτυσης για την εκτέλεση του έργου αποκατάστηση του Ευρώ Ναού και Μίσου Οτόκου, Δηλόκου. Ήρθε από τον Επίτροπο, να ενημερώσω λίγο το σώμα, θα σας πει και η κυρία Καρυπίδου, ότι δεν μπορούσε να είναι ο δήμος της άτιστας, του βοήου, ετέρως σε αυτή την προγραμματική σύμβαση και μπήκε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Εκκλησίας σύμφωνα με τον Επίτροπο, που είναι η μόνη αλλαγή που έχει γίνει. Κυρία Καρυπίδου. Ευχαριστώ, Πρόεδρε. Εισηγούμε την ακύρωση της ΥΠΑΡΙΤΗ 322-3011 του 2018, απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, την έγκριση του νέου τροποκλημένου σύμφωνα με τις οδηγίες της υπηρεσίας του Επιτρόπου, του ελεκτικού συνεδρίου στο νομό Κοζάνης σχεδίου προγραμματικής σύμβασης πολιτιστικής ανάπτυξης για την εκτέλεση του έργου αποκατάσταση του Ιερού Ναού Κοινήσεου της Θεοτόκου Δηλόχου, τον ορισμό εκπροσώπων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, την Καινή Επιτροπή Παρακολούθησης, θέλουμε έναν τακτικό και έναν αναπληρωματικό μέλος και την εξοδότηση του Θόντου Καρυπίδη Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας για την υπογραφή της εν λόγω προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης. Ευχαριστώ. Ποιος είναι, κύριε Περιφερειάρχα, το τακτικό μέλος? Ναι, κύριε Ζιμπυλιάδο. Να ενημερώσω λίγο το σώμα ότι έχουμε από την Ιερά Μητρόπολη Σασανίου και Σαντίστης και από την Ενωρία Δηλώφου το πρακτικό που δέχεται να είναι στην προγραμματική σύμβαση. Σας έχει αποσταλεί. Ναι, κύριε Ζιμπυλιάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάρχα. Ευχαριστώ, κύριε Ζιμπυλιάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάρχα. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάρχη. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ο κύριος Φόσδο έχει το λόγο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάδο. Ευχαριστώ, κύριε Αναγρόστο. Δοκιμαστική λειτουργία από τον Ανάδογο που προβλεμόταν σύμβαση έχει γίνει. Έγινε και η δίμηνη δοκιμαστική με χρηματοδότηση από την Περιφερειάδο. Ο δήμος όμως δεν το παραλάβει ακόμα. Δεν το έχει παραλάβει. Άρα λοιπόν, είμαστε σε ένα μεσοδιάστημα. Πιστεύω ότι επειδή τώρα δεν είναι δόκιμο να λέμε ότι χρηματοδοτούμε λειτουργικές δαπάνες. Γιατί θα έρθει και ένας άλλος δήμος και μια άλλη δημός. Κυρία Ζαμπελιάδο, σας είπε ο κύριος Αναγρόστο, αν τυχόν δεν το χρηματοδοτήσουμε... Άρα λοιπόν, αν ολοκληρώσει θα καταλάβετε τι εννοώ. Ίσως θα ήταν δόκιμο να μπει ένα έργο. Να μπει σαν έργο, όχι λειτουργικές δαπάνες. Λειτουργία, όχι λειτουργία, λειτουργικές δαπάνες. Αντιμετώπιση προβλημάτων, οδυολογικού καθαρισμού και λοιπά. Δεν μπορεί να περιγραφεί έτσι όμως, δεν είναι ένα θέμα. Για ποιον λόγο δεν το παραλαμβάνει αυτό το θέμα, γιατί δεν θέλει να πληρώνει. Ας το συζητήσουμε χωριστά αυτό το θέμα, είναι σοβαρό. Έτσι, ναι. Κύριε Βόσδο, αφού το ξέρετε ότι όλοι οι μικροί δήμοι έχουν αυτά τα τρομακτικά προβλήματα. Η περιφέρεια τους βοηθάει όλους. Ξέρετε τα προβλήματα σας. Στο Δήμο Σερβίον, στο Δήμο Βοίου, παντού οι μικροί δήμοι έχουν προβλήματα. Προεδρευσία, αποχέτευση είναι ανταποδοτική, όπως και τα απορρήματα. Πόσα χρόνια έχουν να πάρουν νερά στο Δήμο Σερβίον, να εισπράξει ο Δήμος Σερβίον. Τέσσερα χρόνια. Εντάξει. Κυρίες συνάδελφοι, να προχωρήσουμε στην ψηφοφόρεια. Κατά πλειοψηφία, επομένως... Εγώ λίγο να πω, απλώς τώρα... Ναι, κύριε Σαββόπουλε. Αυτό που η Οικονομική Επιτροπή, για να μην γίνει κάποια επαρρεξήση, δεν έχει περάσει ως έργο. Πέρασε ως θρηματοδότηση, ως τροποποίηση προϋπολογισμού για το ΣΚΑΠ του 2019. Βλέπω, κύριε Κεχαγιά, ότι είναι από 27 Ιουνίου, με ορθή επανάληψη 13-8. Είναι μια τροποποίηση κάποιων έργων. Η δημόσια διοίκηση έχει συνέχεια. Είναι μια εσήγηση του αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης, του κύριου Πλακεντά. Από και πέρα, ο καθένας μπορεί να αποφασίσει και να ψηφίσει. Έτσι, έτσι. Έτσι ακριβώς. Περνάμε την ένταξη των έργων και η νέα περιφερειακή αρχή, μετά θα αξιολογήσει... Ναι, βέβαια. Αυτό το είπα και από την αρχή. Ναι, κυρία Παναγιωτίδου, για να ολοκληρώνουμε. Να ψηφίσω πρώτα, επειδή δεν ανήκω ως καλή οπαράταξη, κατά με την επιφύλαξη της κυρίας Ζεμπελιάδου για τα έργα που ανέφερε. Ωραία. Ακούσατε λίγο. Η κυρία Παναγιωτίδου ψηφίζει κατά με την επιφύλαξη στα έργα που ανέφερε η κυρία Ζεμπελιάδου. Κατά πλειοψηφία, εκτός από την κυρία Ζεμπελιάδου, την κυρία Παναγιωτίδου και ο κύριος Δασκαλόπουλος, για το συγκεκριμένο, για το βιολογικό καθαρισμό των Σερβίων, δεν το ψηφίζει. Είναι κάποιος άλλος που διαφοροποιείται, κυρία Συνάδελφη? Όχι. Άρα, προχωράει κατά πλειοψηφία. Προχωρούμε, κύριοι Συνάδελφοι, στο τρίτο θέμα. Έγκριση της πρώτης στροποποίησης του προγράμματος δημοσιών επενδύσεων που δουέ νέα έργα του έτους 2019 Περιφερειακής Ενότητας. Προχωρούμε, ο κύριος Συμμαδράκος. Έχει το λόγο. Ναι, η κυρία Ζίδρου θα αποχωρήσει. Ανηλειμμένο αποχωρήσω. Ωραία. Κυρία Παναγιωτίδου, μπορείτε να έρθετε. Ελάτε. Ναι, κύριε Συμμαδράκο, έχετε το λόγο. Είπε ο κύριος Σώκουτης. Προχωρήστε, κύριε Συμμαδράκο. Τι, γιατί, να πάλι το χάλασες, κύριε Συμμαδράκο. Πάλι το χάλασες. Πάλι το χάλασες. Αντεχάτε. Συγγνώμη για την καταστέρηση. Το δεύτερο θέμα είναι η εισήγηση για έκριση της πρώτης τροποποίησης του πρόγραμματος δημοσίων επενδύσεων, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για νέα έργα 2019 της Περιφερειακής Ενότητας, Γκρεβενών. Πρόκειται για την πρώτη τροποποίηση των νέων έργων του 2019 από τους κάπ της Περιφερειακής Ενότητας. Στο πίνακα που επισκυνάχνουμε μέσα, η διαφοροποίηση είναι το γεγονός ότι είχαμε κάποιες μελέτες που είχαν να κάνουν με αρχαιολογική στήριξη αρχαιολογικών παρεμβάσεων. Γίνεται μία ανάλυση και έχει να κάνει με τη μελέτη σωστικών επεμβάσεων και εργασιών των πέτρων γεφεριών Κατζουγιάννη-Κλέφτη, Κλιματικείου, Κιβωτού και Κέντρου, μελέτη συντήρησης ανάδειξη ορεινών μονοπατιών, 20 ευρώ και μελέτη σκοπιμότητα για την αξιοποίηση του παλιού κτιρίου του Γενικού Μεσοκομείου Γκρεβενών. Δεν έχει καμία άλλη διαφοροποίηση απ' αυτόν τον καταμερισμό που σας είπα προηγουμένως. Και ζητώ την ψήφιση της πρώτης τροποποίησης. Θέλει κάποιος από τους συναδέλφους το λόγο, ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Είπαμε, η ανάλυση της αρχαιολογικής μελέτης... Αυτά τα μονοπάτια. Αυτά τα έχεις τροποποιήσει. Τα διάβασες. Τα βάλαμε εδώ. Ωραία. Μια παράκληση για να μην ενοχλούμε τον αντιπεριφεριάχηστο τηλέφωνο. Να είναι με bold τα πρόσθετα έργα που διαφοροποιούνται. Το κάνει η ΠΕ Κοζάνης. Να φαίνονται οι διαφοροποιήσεις σε σχέση και σε κάθε τροποποίηση. Να είναι υπογραμμισμένη έντονα. Να αναπένεται ο Διαθήκης για να μην ψαχνόμαστε. Ωραία. Γιατί έχει βάλει και τα άλλα, ο κ. Σιμπανδράκος. Και το άλλο θέμα, το τέταρτο θέμα. Ένα λεπτό, κ. Σιμπανδράκος. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα, το τρίτο θέμα. Πάμε στο τέταρτο θέμα. Έκριση της Δεύτερης Τροποίησης Προγράμματος Δημοσίων Επαιδίσεων, συνεχιζόμενα έργα 2019 Περιφερειακής Ενότητας Γρεβαινών. Ο κ. Σιμπανδράκος. Παραδρομής δεν έχει μπει το υπόλοιπο το ποσό του 4.245 ευρώ. Έπρεπε να το αναγράψουμε για να μπορέσει να πληρωθεί ο Ελγό Δήμητρα. Δεν έχει καμία άλλη διαφοροποιήσει. Ομόφωνα, κ. Σινάδελφοι. Ομόφωνα. Πάμε στο πέπτο θέμα. Είναι η 10η πέπτη Τροποποίηση Προπολογισμού Περιφέρας Δυτικής Παγιαδονίας. Ψηφίστηκα ομόφωνα στην Οικονομική Επιτροπή. Ομόφωνα, κ. Σινάδελφοι. Το πέμπτο λέμε τώρα. Το πέμπτο. Ναι, κ. Ζεμπελιάδου. Στην τροποποίηση της έδρας, αρνητικά για τις εκθέσεις οργάνων συνενδρίων, η οποία αυξάνεται κατά 20.000. Θετικά για την τροποποίηση της ΠΕ Κοζάνης. Στην ΠΕ Φλόρινας, τώρα δεν είναι σκόπιμα το βάλουμε εμείς, αλλά θεωρούμε πάλι ότι είναι άτοποθεσμικά, μία εβδομάδα πριν αναλάβουν οι επόμενοι, να μπαίνουν νέα έργα από τα ταμιακά υπόλοιπα. Είναι μια διευθέτηση, αλλά επειδή μπαίνουν νέα έργα και αποσύρονται κάποια, πρέπει να μπαίνουν και να μπαίνουν και να μπαίνουν και να μπαίνουν και να μπαίνουν. Νομίζω ότι σε αυτή τη χρονική στιγμή, πριν αναλάβουν οι καινούργιες δημοτικές αρχές και η καινούργια περιφερειακή αρχή, δεν ξέρω πόσο σκόπιμο είναι. Αν επιμένεις, δεν έχω πρόβλημα, αν δεν έχει αντίρρηση κανείς άλλος. Όσον αφορά αυτό το θέμα, επειδή εμείς είχαμε συζητήσει με την προηγούμενη δημοτική αρχή για το έργο αυτό και υπάρχει στο πρόγραμμα της Περιφερειακής Ενότητας Φλόρινας για την υλοποίησή του, όπως εγκρίθηκε το 2018, δυστυχώς αυτό το έργο Δήμος Αμιντέου, η τότε δημοτική αρχή, δεν θέλησε να μας δώσει τη δυνατότητα να το υλοποιήσουμε για διάφορους λόγους. Η Νέα Δημοτική Αρχή, από ό,τι γνωρίζω, θέλει να το κάνει το έργο. Αλλά σε κάθε περίπτωση, ούτως ή άλλως θα υπάρχει δυνατότητα στη Νέα Περιφερειακή Αρχή, έχουμε και τον κ. Περιφερειάρχη εδώ, να μπορέσει να το κάνει αυτό το έργο. Ούτως ή άλλως, η τροποποίηση του προγράμματος έχει γίνει. Αυτό το έργο το κάνει καθαρά η οικονομική υπηρεσία, η προεισταμένη η κ. Καριδά, για να μπορέσει τα χρήματα αυτά να τα μεταφέρει. Και ήδη έχει γίνει η διαδικασία, γι' αυτό τον λόγο θεωρώ ότι πρέπει να περάσει έτσι όπως είναι. Απλώς, επειδή τα ταμιακά, αν περάσει στο γενικό κουβά των ταμιακών υπολήπων, καταλαβαίνετε ότι θα κονταροχτυπηθεί και με άλλα έργα το επόμενο διάστημα. Λέω λοιπόν ότι μήπως, ακριβώς επειδή είμαστε στο Μετέχμιο, ένα μικρό έργο είναι να παραμείνει. Αυτό λέω, είναι 20.000 ευρώ για ένα χρήσιμο έργο, από καθυστέρηση της προηγούμενης δημοτικής και περιφερειακής αρχής δεν έγινε γιατί είχατε τα προβλήματα αυτά, αλλά μήπως έχει καλύτερη τύχη στο μέλλον, γιατί να φύγει. Αυτό λέω, γιατί να φύγει μια εβδομάδα πριν την ανάληψη των νέων κατοικών των υπόλοιπων. Είναι ένα έργο 20.000 ευρώ, δεν είναι κάτι. Αυτό η οικονομική υπηρεσία το ζήτησε για να μπορέσει να το τεκτοποιήσει. Ναι, αλλά οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν πρέπει σε μεταβατικές περιόδους να προβαίνουν σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Δεν είναι έσπα για να πούμε ότι θα χάσουμε προθεσμίες, τα μυακά υπόλοιπα είναι. Άς αποφασίσουν οι επόμενοι, δεν είναι σωστό. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες μπορεί να το πρότειναν να αντιπερρυάσουν πριν από έξι μήνες. Θα είχε μία ουσία. Τώρα όμως δεν έχει καμία. Αυτό λέω. Κυρία Ζιμπλιάδου, έχει συνέχεια η περιφερειακή αρχή και εξάλλου δίνεται η δυνατότητα. Γραφειοκρατία δημιουργούμε έτσι. Μπορεί να έρθει μια τροποποίηση. Δημιουργούμε άσκοπη γραφειοκρατία. Άντε ξανά άμα να οι υπηρεσίες να ασχοληθούν. Άντε να ξανά έρθει στο περιφερειακό συμβούλιο. Άντε να το ξανά αποφασίσουν. Είναι ότι έχει βγει από το πρόγραμμα αυτή τη στιγμή, έχει εγκριθεί η τροποποίηση αυτοί του προγράμματος και τώρα δεν υπάρχουν τα λεφτά αυτά στο πρόγραμμα. Πρέπει να ξαναγίνει περιφερειακό συμβούλιο και να ξεπεράσει το θέμα. Ωραία. Για αυτό το λόγο. Κύριε Κιωσέ, έχετε το λόγο. Ευχαριστώ. Ναι. Έχει πιασθεί και η φωνή μου. Συγγνώμη κύριε Πρόεδρε. Ήθελα να ρωτήσω το γύρω από την περιφερειαρχή σε ό,τι αφορά αυτό που ανέφερε η κυρία Ζιμπλιάδου. Να ακούσουμε κάτι. Δημιουργούμε μια γραφειοκρατία. Καλό πρόεδρε, τα βλέπω εδώ ότι εντάσσει τον αναδασμό του αγοκτήματος Μαρίνας 138.000. Γνωρίζω γιατί ήμουν και στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή, ότι επί ημερών διοικίσεως του κυρίου Μπύρου, ας πούμε ολοκληρώθηκε ο αναδασμός της Μελήτης και της Παλέστρας. Θα λέω καλά κύριε Μπύρο, αν έχετε την ευγενή καλουσύνη επειδή το ξέρω, να μην το πω εγώ, μπορείτε να μας πείτε πόση αναδασμοί έχουν γίνει μελέτη και είναι στα χαρτιά αυτό που είπε η κυρία Ζιμπλιάδου. Αναδασμό στο Βαρικό, αναδασμό ζητάει το Λέχωπο, αναδασμό το Στρέμπενο, όπως το λένε εδώ με το καινούργιο όνομα του, τα σπρώγια. Έχουμε 16 αναδασμούς σε Μελέτη, κύριε Πρόεδρε και εδώ να πω χαρακτηριστικά ότι αναδασμός του Φιλώτα ξεκίνησε με νομάρχη τον κύριο Στρατάκη, και έτσι έχουμε 16 αναδασμούς. Το Φιλώτα ξεκίνησε με νομάρχη τον κύριο Στρατάκη, θα τον έχουμε σε λίγο καιρό εδώ περιφερειακό σύμβουλο, το 2003-2004 και επί κυρίου Καρυπίδη πέρυσι τον Σεπτέμβριο του 2018, απεντάχθηκε τα λέω, καλά κύριε Μπύρο, διότι εσείς βάζετε μελέτη-μελέτη και θα πάμε αύριο εμείς στο Βαρικό στη Μαρίνα και θα πούμε, ο κύριος Μπύρος έβαλε μια μελέτη 130.000, τι γίνεται ο αναδασμός της Μαρίνας. Εσείς τον απεντάξατε, εσείς τον απαξιώσατε, εσείς δεν κάνετε τίποτε. Να βάζουμε έργα μια βδομάδα πριν το τέλος της ζητίας μας, μόνο για να μπαίνουνε, εγώ το καταψηφίζω κύριε Πρόεδρε. Πάλι δεν καταλάβατε μάλλον. Τα έργα αυτά έχουν περάσει στο πιο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο, αυτά τα έργα που λέτε. Τα έχετε ψηφίσει και εσείς και όλο το περιφερειακό συμβούλιο κύριε Κυωσέ. Αυτό το έργο, το οποίο δεν έκανε οικονομική υπηρεσία, είχε δέσμευση πίστοσης. Αυτό το έργο για τις 20.000, και εγώ δεν έχω αντίρρηση να γίνει. Ούτως, οι άλλους 20.000 μπορεί να τα βάλει ο κύριος Περιφερειάρχης, είναι και παρών εδώ και χαίρομαι πραγματικά για τον νέο μας Περιφερειάρχη και του εύχομαι καλή πορεία και δύναμη στο έργο που θα επιτελέσει. Θεωρώ ότι οι 20.000 μπορούν να μπούν από την νέα Περιφερειακή Αρχή πολύ εύκολα για να υλοποιηθεί αυτό το έργο του Αμιντέου. Σας είπα, το αναδασμό της Μαρίνας, 138, δεν είναι 20.000. Έχουμε σε εξέλιξη 16 αναδασμούς και με 4 υπηρεσίες δεν θα γίνει κανένα. Έχετε ψηφίσει, έχει εγκριθεί στο πρόγραμμα, η τροποποίηση αφορά της 20.000 για το έργο το οποίο είχε αντίρρηση ο Δήμος Αμιντέου. Αυτή είναι η διαφορά, δεν υπάρχει κάποια άλλη διαφορά. Ναι, κύριε Βόσδου, να το ολοκληρώνουμε όμως, κύριοι συνάδελφοι. Ναι, κύριε Βόσδου. Με λύπη μου διαπιστώνω ότι υπάρχει μια αναδυστυχία έργων, λόγων και πράξων. Γιατί διαπιστώνουμε σήμερα ότι ψηφίσαμε ένα έργο να γίνει στο Δήμο Αμιντέου και ο Δήμος Αμιντέου δεν το ήθελε. Αυτό διαπιστώνουμε. Ότι δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση... Δεν υπήρχε μια συνανόηση...