22η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2017 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2017)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE προς εμένα για όλο το Δημοτικό Σύμβουλιο Καβάλλας και μας ενημερώνει ότι την Κυριακή στις 10 και 4 θα τελεστεί το μνημόσυνο στη μνήμη του μακαριστού κυρού Μητροπολίτη Φιλίππον Απόλος και Θάσου, κυρίου Προκοπείου κυρίου Προκοπείου το μνημόσυνο θα αρχίσει 10 και 4 την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου στο ναό του Αγίου Παύλου παρακαλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να τιμήσει τη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη μας σήμερα έχουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο έναν συμπολίτη μας, τον κύριο Παναγιώτη Τσιλικάκη στον οποίο θα δώσω τον λόγο για 2 λεπτά και στη συνέχεια έχουμε το φιλοζωγικό σωματίο ΕΣΟΠΟΣ το οποίο θέλει να απευθύνει προς το σώμα μέσω της Προέδρος του να απευθυνθεί προς το σώμα μέσω της Προέδρος κύριε Τσιλικάκη παρακαλώ για 2 λεπτά, έχετε τον λόγο καλησπέρα σε όλους οι περισσότεροι με γνωρίζετε ποιος είναι θέλω να μπω κατευθείαν στο θέμα εγώ έχω ένα σπίτι επάνω στους κορφές το οποίο φέτος δεν πάτησα καθόλου λόγω ελλείψη νερού στην κυρία δήμαρχος την έχω φέρει 10 φωτογραφίες πώς φεύγει το νερό ποιο τρόπο φεύγει έχω δώσει στον διευθυντή της ΔΕΙΑΚ το νούμερο του ορολογιού το οποίο φεύγει δίχως να περνάει από το ρολόι το ρωτάω υπάρχει αυτό το νούμερο μέσα στα βιβλία σας με λέει όχι άρα το ρολόι είναι πλαστό τους είπα ελάτε να σας πάρω να σας δείξω τι συμβαίνει και τι γίνεται και τι γίνεται το νερό ακόμα περιμένω εγώ πάει αυτό το θέμα το άλλο θέμα είναι με το σύλλογο της Παναγίας προχθές είχε μια εκδήλωση επάνω ήταν και η κυρία δήμαρχος εκεί μόλις τελείωσε η εκδήλωση και έφυγε ο κόσμος εγώ καθόμουν στα σκαλάκια στο τζαμί με γειτόνους και συζητούσαμε στο ποιο? στην παλιά μουσική και συζητούσαμε από την Παναγία έρχοντας από τη Μεχμέταλή βλέπω μια νύφη και ένα γαμπρό, κουμπάρος, φωτογράφη και τα λοιπά και κοιτάζουν να βγουν φωτογραφίες και τώρα που κατέβαινα από το σπίτι πάλι ήταν αυτό το πράγμα ήταν ανοιχτή η αίθουσα γιατί ήταν εκδήλωση τώρα παιδιά μπείτε μέσα και βγείτε φωτογραφία μπήκαν τα παιδιά, μόλις ετοιμαστήκαν να βγουν φωτογραφίες και τα λοιπά έρχεται με μια φορά ο δήμαρχος ο δήμαρχος λέω, συγγνώμη ο πρόεδρος και τους πετάει έξω και τους πετάει έξω και αρχίζουν και φωνάζουν και λέω γιατί αυτό είναι παράνομο που κάνεις υπάρχει από το Δημοτικό Συμβούλιο, ήθελα να ρωτήσω υπάρχει κάποια απόφαση που να απογορεύει τους νεόνιφους να βγουν φωτογραφίες μέσα στην παλιά μουσική, θέλω αυτή την απάντηση και τους έβγαλα έξω και αστήκαμε εκεί να πω ήρθα με έπιασαν το λαιμό, με πέταξαν τα σκαλάκια μπήκαν μπροστά μας χωρίσαν τέλος πάνω, έφυγα εγώ τελείωσε εκεί η υπόθεση αλλά εγώ ήθελα να ρωτήσω ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο εάν υπάρχει τέτοια απόφαση και ένα δεύτερο όχι ο δήμος αυτό δεν το κάνει ένα αναψυκτήριο και το έχει και το εκμεταλλεύεται ο σύλλογος ο σύλλογος να πάει στο πρώτο σχολείο έχει και το πρώτο σχολείο στη διάθεσή του και την παλιά μουσική και το έχουν κάνει εκεί και το αυτά τα δυο θέματα είχα και κάτι άλλο που ήθελα να προς τον κύριο Τσουρουκίδη να το εφημίσω ας στείλει το αυτοκίνητο που καθαρίζει τους σκάδους επάνω στην Παναγία εάν δεν με πιστεύει έχω φωτογραφίες από τους σκάδους που έχουν γίνει μια πιθαμή υπάτη από τις βρωμίες μέσα έχουν καθαρίζεσθουν από πέρσι μιλάμε για την συνικία μέσα όχι για την Θεοδόρου Πουλίδου εκεί μπήκαν καινούργοι κάδοι και είναι κάπως καθαροί αλλά μέσα στη συνικία οι κάδοι είναι μέσα στη βρώμα δεν μπορείς να περάσεις από δίπλα ευχαριστούμε Παναγιώτη, ευχαριστούμε πολύ, να είσαι καλά θέλετε κυρία Δήμαρχη να πει το θέμα κατευθείαν κύριε Τσιτσιλικάκη δυο-τρεις απαντήσεις αυτά που είπατε για την καταγγελία με τη ΔΙΑΚ θα επικοινωνήσω εγώ αύριο και πάλι με τον Διευθυντή πρέπει να σας πω ότι μέχρι την πέμπτη υπάρχουν πολύ σοβαρά θέματα για το ΔΕΛΤΑ ΣΥγΜΑΤΗ για το διοικητικό συμβούλιο της ΔΙΑΚ αλλά θα μου αφήστε το τηλέφωνο σας παρακαλώ για να επικοινωνήσει μαζί σας να δούμε το θέμα σ' ό,τι αφορά τις κορυφές δεύτερον για την παλιά μουσική τώρα τι έγινε τι δεν έγινε με τον Πρόεδρο εμείς δεν ανακατεβόμαστε αλλά πρέπει να σας πω εν συντομία ότι πάρα πολύ σοβαρά σκέφτομαι και σίγουρα θα το φέρω στο διοικητικό συμβούλιο πολύ γρήγορα να παραχωρήσω την παλιά μουσική στη δημοφέλεια για να μπορέσει να υπάρχει μια φύλαξη να υπάρχουν εισιτήρια να υπάρχει μια εκμετάλλευση αυτού του μουσείου που έχουμε εκεί πέρα και τις τουαλέτες και όλα τα σχετικά γιατί δεν γίνεται πια η τουριστική κίνηση έχει αυξηθεί κατά κόρυφα και δεν πρέπει να είναι αφύλαχτο αυτό το μνημείο. Σ' ό,τι αφορά τους κάδους θα μου εμπτρέψτε να σας πω ότι κατά τη διάρκεια του κοσμόπολης πληθήκαν όχι μόνο οι κάδοι της μεχμέταλη θα μου επιτρέψτε να σας πω, συνενοήθηκα με τον προηστάμενο της καθαριότητας βάλανε το πληστικό μηχάνημα το εγκατέστησαν πάνω στην πλατεία Μωχά Μετάλη επάνω και κουβαλούσαν τους κάδους από τα στενά της Παναγίας για να τους πλύνουν. Όμως, αν υπάρχουν όπως λέτε κάδοι με κατεστραμμένο πυθμένα εμείς πως να το ξέρουμε. Θα σας παρακαλέσω καταγράψτε τις διευθύνσεις ακριβώς να αρθούμε να τους πάρουμε να τους αλλάξουμε να βάλουμε καινούργους ή διορθωμένους ή να τους πλύνουμε με πιεστικό στην υπηρεσία μέσα και να τους ξαναφέρουμε. Υπάρχει τρόπος. Θα σας παρακαλέσω διευθύνσεις για τους κάδους και το τηλέφωνο σας. Εντάξει. Ευχαριστούμε κυρία Δήμαρχο. Λοιπόν, τώρα η κυρία... Θέλω να διευθυνήσω στους συναδέλφους ότι όταν ένα έργο επιδονείται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα δεν επιτρέπεται για πέντε έτη να αποκομίζουμε έσοδα από εκεί. Γι' αυτό ήταν αναγκαίο να δοθείς έναν τοπικό φορέα τότε. Σήμερα μπορεί να γίνει εκμετάλλευση οικονομική πλέον. Ευχαριστούμε τον κύριο Δήμαρχο. Τώρα, κυρία Πρόεδρε, κυρία Βραμίδου, θα καθίστε λίγο να ενημερώσετε το σώμα για αυτό το οποίο... Καλησπέρα. Δήμαρχε, κάναμε δύο συναντήσεις. Και η Δημοτική Συμβουλή. Είπα καλησπέρα. Και σε όλους, όχι μάνα σε όλους. Εντάξει, εντάξει. Στο τέλος θα απεμφιθώ και σε όλο το Δημοτικό Συμβουλείο. Λοιπόν, σε όλο το σώμα λοιπόν. Κάναμε δύο συναντήσεις μαζί σας. Πιστεύαμε ότι θα κάνουμε ένα βήμα μπροστά για τα αδέσποτα. Σας καταθέσαμε και γράφος τα αιτήματά μας και προτείναμε παράλληλα και λύσεις, όχι απλά ως αιτήματα. Δυστυχώς, οι συναντήσεις γίνανε απλώς για να γίνουν. Τα αιτήματά μας, ούτε καν μπήκατε στον κόπο να μας απαντήσετε. Βάσει νόμου, κάθε μήνα πρέπει να γίνεται μια πενταμελή. Μετράμε τώρα εδώ και έξι μήνες περίπου, κοντά, που δεν έχει γίνει καθόλου πενταμελή. Δεν ξέρω πόσο νόμιμο είναι αυτό το πράγμα. Στο κοινοκομείο αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πτέρυγα ολόκληρη, που είναι με επιθετικά, σε ισαγωγικά. Ορίστε. Ναι, σε ισαγωγικά το βάζω λοιπόν. Επιθετικά ζώα. Και ούτε ένα κλουβί υπάρχει, ένα κελί για νοσηλεία ενός ζώου. Το λιγοστό προσωπικό που διαθέτεται για αυτό το λόγο, για τα δέσποτα, δεν φτάνει. Και συνήθως τρέχει για να μαζέψει αυτά τα επιθετικά ζώα, σε ισαγωγικά. Επίσης θέλουμε να σας θυμίσουμε ότι τα σωματεία είναι για να βοηθάνε το δήμο. Όχι για να κάνουν τη δουλειά του δήμου. Είμαστε εδώ για να βοηθάμε σε ό,τι προσπάθεια κάνετε εσείς και από πίσω εμείς. Με όλα αυτά φτάσαμε σήμερα να κάνουμε αυτή τη διαμαρτυρία. Ζητάμε να αφαρμοστεί ο νόμος. Ο δήμος να αναλάβει τις ευθύνες του. Ζητάμε άμεσα λύσεις. Θα ξανακαταθέσουμε τα αιτήματά μας. Αυτή τη φορά νομίζω ότι πλέον είστε υποχρεωμένοι να τα δείτε και να πάρουμε απαντήσεις. Έχουμε ενημερώσει όλο το σώμα που είπατε να απευθυθώ. Έχετε στα χέρια σας τα αιτήματά μας τα οποία τα γνωρίζετε εδώ και καιρό εσείς κύριε Δήμαρχε. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ κυρία Πρόεδρε. Κυρία Δήμαρχε, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, κυρία Βραμίδου μην φεύγετε. Καθίστε, καθίστε. Και χαίρομαι που σας χειροκροτούν. Προφανώς δεν έχουν ενημέρωση όμως γιατί έχω μαζί μου το έγγραφο, το οποίο πριν απ' όλα να σας πω ότι με το Σωματή ο Έσοκος και την Πρόεδρο έχουμε εξαιρετική συνεργασία και κανένα πρόβλημα πιστεύω, έτσι δεν είναι. Έτσι. Λοιπόν, στις 27 Τρίτου του 2017 φέρατε αυτό το έγγραφο, το οποίο το πρωτοκολλήσατε και ζητήσατε να δείτε τη Δήμαρχο. Σας δέχτηκα με μεγάλη χαρά και καθίσαμε, αν δεν κάνω λάθος μαζί, μια ώρα και τα πήραμε ένα-ένα και τα συζητήσαμε. Ένα μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε εκείνη την εποχή ήταν ένα άρρωστο σκυλί το οποίο βρισκόταν στα χέρια ενός κτηνιάτρου και υπήρχε πρόβλημα αν θα ζήσει ή αν θα πεθάνει το σκυλί ή τι θα γίνει από εκεί και πίτα και πώς θα αχειριστούμε το θέμα της ασθενίας του. Κάνω λάθος, γιατί μιλούσαν για καλάζαρ, έτσι. Καλά, θα με διορθώσετε, δεν πειράζει. Λοιπόν, για να δούμε το αρεδόν. Βριστούσατε εκείνη τη μέρα άμεση μεταφορά σε κτηνιάτρο των ζώων που βρίσκονται στο κοινοκομείο και χρήζουν άμεσης κτηνιατρικής βοήθειας, εννοείται. Ό,τι πρόβλημα υπήρχε, το στείλαμε στο κτηνιάτρο και νομίζω ότι είχαμε πει και τα ονόματα και επικοινώνησα και εγώ τηλεφωνικά να μην λέμε τώρα ονόματα εδώ μέσα, τι κάνει το σκυλί, θα τα βγάλει πέρα το σκυλί, γιατί ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση ένα από αυτά και επίσης και μια γάτα, αν θυμάμαι καλά, είχε πρόβλημα. Δεύτερον, να επισκευαστούν άμεσα τα πρώτα κλουβιά που βρίσκονται στην είσοδο του κοινοκομείου ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεραπείες και έκτακτα περιστατικά. Πριν να μπω στην αίθουσα, πήρα τηλέφωνο τον υπεύθυνο του συνεργείου, μήπως δεν θυμάμαι καλά, δεν τα επισκευάσαμε αυτά τα κλουβιά, βεβαίως με λέει. Το πρόβλημα είναι ότι είναι γεμάτα. Κάνω λάθος, ναι. Λάθος, δεν είναι γεμάτα, είναι άδεια. Υπάρχει πρόβλημα, κύριε Μπόνια. Θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ να το διορθώσετε αυτό το πρόβλημα. Λοιπόν, τρίτον, να οριστεί άμεσα χώρος για τα κουτάβια που βρίσκονται στο δρόμο βάσει του νόμου 4039 του 12. Εάν δεν κάνω λάθος, και διορθώστε με κύριε Μπόνια αν κάνω λάθος, γιατί προφανώς δεν τα ξέρω όλα, εάν δεν κάνω λάθος, τα ενήλικα σκυλιά τα ξεχωρίζουν από τα κουτάβια στο χώρο που βρήκαμε στους Φιλίππους, ο οποίος είναι και πολύ καλός χώρος και εσείς οι ίδιοι το λέγατε, η δέντρα έχει άπλα, τρέχουν τα ζώα, δεν είναι στριμωγμένα, δεν είναι μέσα σε κλουβιά, τους κάναμε και σπιτάκια και τους πήγαμε εκεί πέρα και μάλιστα τα κουτάβια είναι χώρια για να μην κακοποιηθούν από τα ενήλικα σκυλιά. Κάνω λάθος? Λοιπόν, εδώ και πέντε μήνες το Σωματίο μας έχει αναλάβει όλα τα περιστατικά των αδέσποτων της πόλης, χειρουργίας, τηρώσης, θεραπείες. Ορίστε. Λοιπόν, έτσι λένε οι άνθρωποι, διαβάζω αυτό που λένε, και έχει εκτεθεί στους κτηνιάτρους με μεγάλα ποσά, περίπου 1.600 ευρώ που αδυνατεί να πληρώσει. Και αυτό γιατί δεν φρόντισαν να γίνει διαδικασία για τα κονδύλια το χρόνο που έπρεπε. Ζητάμε από τη δήμαρχο να εξοφλήσει τους κτηνιάτρους, εγώ κυρία Αβραμίδου διαχειρίζω με κρατικό και δημοτικό χρήμα το οποίο δεν το έχω δει και ούτε σε 1 ευρώ να ξέρετε. Αν νομίζουν ότι μπορώ να βάλω να ανοίξω να συρτάρει και να πω πάρτε ρε παιδιά και ξεχρεώσετε τους κτηνιάτρους, υπάρχουν διαδικασίες στο δήμο τις οποίες θα σας πληροφορήσω μετά. Για να δούμε τι έκανε ο δήμος. Να σταματήσουν οι παράνομες περισυλλογές κι αν δεν υφίσταται λόγος κράτησης των ζώων πέρα των 15 ημερών να γίνονται ενημέρωση στις αναφορές καταγγελειών καθώς και αναφορές επανένταξης. Και έκτον άμεση πρόσβαση και ενημέρωση στις αναφορές καταγγελειών και επανένταξης. Ακούστε τώρα τη δική μας την απάντηση, τη γραπτή που την έχω σήμερα. Δύο λεπτά να απαντήσω κι εγώ. Μέχρι στιγμής τα δικά σας ερωτήματα έβαζα και τα δικά σας θέματα. Ο δήμος Καβάλας στα πλαίσια των ενεργειών που κάνει για τη τήρηση του νόμου, 4039 του 12, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον νόμο 4235 του 14, πρώτον διαθέτει δημοτικό χώρο στον οποίο υπάρχει σε καθημερινή βάση κτηνιατρική φροντίδα από συνεργαζόμενο με το δήμο κτηνίατρο, ο οποίος φροντίζει για την καθαριότητα, τη σύτιση, την ύδρευση, αλλά και την πρωτοβάθμια κτηνιατρική παρακολούθηση 50 τουλάχιστον σκυλιών έως και 70. Δεύτερον, έχει συγκροτήσει διμελές ενίοτε τριμελές συνεργείου περισυλλογής, το οποίο σε καθημερινή βάση πρώτον σιτίζει, υδρεύει και ελέγχει αδέσποτα σκυλιά σε φύλακες εκτός του αστικού ιστού. Δεύτερον, περισυλλέγει σκυλιά μετά από επίθεση και δείγμα σε άνθρωπο. Τρίτον, μεταφέρει τραυματισμένα ή προστήρωση ζώα σε άλλον συνεργαζόμενο ιδιώτικη κτηνίατρο και γενικά διαχειρίζεται όλα τα περιστατικά του πεδίου προς βελτίωση της ευζοίας τους. Έχει συγκροτήσει την Πενταμελή Επιτροπή Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων, η οποία συνεδριάζει ανατακτά χρονικά διαστήματα, αλλά και την Ειδική Τριμελή Επιστημονική Επιτροπή. Εάν δεν έχει συνέλθει η Πενταμελής τους τελευταίους έξι μήνες, όπως λέτε, εγώ είμαι σίγουρη ότι ο κύριος Μπόνινας θα φροντίσει να του τηρήσει αυτό το θέμα και θα το κάνει. Λοιπόν, έχει δημιουργήσει περιφραγμένο χώρο περίπου 15 στρεμάτων, εντός του οποίου μετά από απόφαση της Πενταμελής Επιτροπής Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων, γίνεται η προσωρινή επανατοποθέτηση των σκυλιών μετά από κτινιατρικές πράξεις. Στηρώνει κάθε χρόνο περίπου 90 θηλυκά αδέσποτα σκυλιά. Πέρσι ο αριθμός ήταν πολύ μεγαλύτερος, καθώς συμμετείχε η εθελοντική δράση κτινιάτρων Ελλάδος στο πρόγραμμα με στηρώσεις 80 θηλυκών αδέσποτων σκυλιών. Αυτά όλα στοιχίζουν, έτσι, στο Δήμου. Τηρώνει ο Δήμος. Φροντίζει για τη σύτιση όλων των ανωτέρω ζώων καθημερινά περίπου 160 με 200 σκυλιά, με αγορά μεγάλης ποσότητας τροφής. Για το 2017 προϋπολογίστηκαν 1420 κιλά τσουβάλια κροκέτας, καθώς και τα απαιτούμενα φάρμακά τους. Επίσης προμηθεύεται τα εμφυτεύματα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, τα τσιπάκια. Γενικά προσπαθεί να κάνει όλες τις απαιτούμενες από τον όμο ενέργειες για την καλύτερη βυνατή διαχείρισή τους. Ειδικότερα εντός του 2017, στοιχεία μέχρι τέλους Ιουλίου, έγιναν 39 στηρώσεις θηλυκών αδέσποτων σκυλιών, ενώ μέσω του προγράμματος υπολείπονται άλλα περίπου 50. Αντιμετωπίστηκαν 28 έκτακτα κτηνιατρικά περιστατικά. Εμβολιάστηκαν περίπου 150 σκυλιά. Σημάνθηκαν ηλεκτρονικά με μικροτσιπ όλα τα σκυλιά που οδηγήθηκαν, είτε στο κοινοκομείο είτε στον συνεργαζόμενο κτηνιατρο, περίπου 80 σκυλιά. Έγιναν 59. Προσέξτε, καταγεγραμμένες επιθέσεις ζών σε ανθρώπους. Από εγγραφή στο νοσοκομείο Καβάλλας αυτό, όχι από το μυαλό μας. Στα διοικητικά όρια του Δήμου Καβάλλας. Από αυτά τα 12 πιάστηκαν και οδηγήθηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο κοινοκομείο. Μετά την προθεσμία των 15 ημερών που ορίζει ο νόμος, όσο είναι το σκυλί για παρακολούθηση δηλαδή, της κτηνιατρικής παρακολούθησης, σχεδόν όλα τα ζώα οδηγήθηκαν είτε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της προσωρινής επανατοποθέτησης, στο αγρόκτημα Φιλίππον, μετά από επιλογή, είτε επανεντάχθηκαν στο σημείο που έγινε η περισυλλογή. Μέχρι και την Φραντζεσκάκη δάγκωσαν. Και τον Βαγγενά τον προηστάμενο της δευτεροβάθμιμας εκπαίδευσης. Πολλά από τα ενωτέρω περιστατικά δεν ήταν δυνατόν να υποδειχθούν με ασφάλεια, να μας πούν ναι και καλά αυτό το σκυλί ήταν και δεν έγινε καμία περαιτέρω ενέργεια. Αυτά από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας που ζήτησα σήμερα στοιχεία γιατί εμένα μ' αρέσει να μιλάω με αριθμούς. Λοιπόν, παρακαλώ, κυρία Πρόεδρε, επιτρέψτε μου λίγο, θα σας δώσω το λόγο. Επιτρέψτε μου, επειδή τώρα εδώ δεν θα κάνουμε αντιπαράθεση τι έγινε και τι δεν έγινε και επειδή το πρόβλημα των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς και η επίλυση του προβλήματος αυτού έχει να κάνει με πολλούς οι οποίοι ωφελούνται, δηλαδή ωφελούνται οι δημότητες, ωφελούνται τα ζώα, ωφελούνται οι οργανώσεις κλπ. Είναι δηλαδή προς όφελος όλων να επιλυθεί το θέμα αυτό και να υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ του Δήμου και των φιλοζωγικών συλλόγων. Τώρα, επειδή η επιστολή την οποία αναπευθύνατε σήμερα και κοινοποιήσατε στο σώμα είναι σε εισαγωγικά επικοιεροποιημένη σε σχέση με την επιστολή την οποία απευθυνήθηκε στην κυρία Δήμαρχο της 27 Τρίτου του 2017 και, οπωσδήποτε, στην απάντηση την οποία ο Δήμος υπεχωρεούται να σας απευθύνει, θα πρέπει να συμπεριληφθούν και δύο-τρία ζητήματα τα οποία τώρα βλέπω στην καινούργια επιστολή την οποία έχετε καταθέσει. Κυρία Δήμαρχη, ναι, νομίζω ότι είναι θέμα αυτό. Θα δώσω τον λόγο στον κύριο Πόνια. Θα συνταχτεί η επιστολή από το αρμό διοτμήμα συμπεριλαμβανομένων και των ετοιμάτων τα οποία τώρα σήμερα έχουν έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα απαντηθούν, αλλά το πρόβλημα δεν είναι οι επιστολές, η ανταλλαγή επιστολών, το πρόβλημα είναι οι πράξεις, οι ενέργειες και αυτά που πρέπει στην καθημερινότητα να εφαρμόζουμε για να επιλυθεί το πρόβλημα. Κύριε Πόνια, παρακαλώ πολύ. Θα δώσω τον λόγο να κλείσετε εσείς, κύριε Πρόεδρε. Δεν θα πλατιάσω. Θα αναφερθώ στο ότι είμαστε καθόλου ανόμιμοι, λειτουργούμε μέσα στις διατάξεις του νόμου. Το ότι κάνει υπηρεσία αναφέρθηκε από την κυρία Δήμαρχο. Κάνουμε τα αδύνατα δυνατά καθημερινά. Βέβαια, λόγω υπηρεσίας δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε απογευματινά συνέχεια, ούτε σ' αυτό το Κυριακό. Απογευματινά κάποιες φορές λειτουργούμε, κάποιες φορές αδυνατούμε. Υπάρχουν πάντα κενά κελιά στο υπάρχουν κενοκομείο για έκτακτες περιπτώσεις. Υπάρχουν πάντα συμβεβλημένοι γιατροί. Ένας έχει αναλάβει και τις στηρώσεις και τα έκτακα περιστατικά. Μετά από διαγωνισμό υπάρχει τροφοδοσία, τροφές και ένα συνολό να μην το αναφέρω τώρα, γιατί είναι αρκετά υψηλό. Υπάρχουν τρεις, τέσσερις άνθρωποι που καθημερινά πασχίζουν για τα δέσποτα. Δεν αρνηθήκαμε ποτέ ότι το πρόβλημα έχει λυθεί, ούτε ότι όλα είναι ρόδινα. Το πρόβλημα πάντα υπάρχει, υπάρχει. Ελπίζω να μειωθεί κάποια στιγμή. Δεν αντικαθιστά ο φιλοζωϊκός όμυλος τον Δήμο. Ο Δήμος κάνει αυτά που πρέπει να κάνει. Αν ο φιλοζωϊκός όμυλος κάνει κάτι περισσότερο, χαίρομαι γι' αυτό. Δεν αντικαθιστούν όμως τον Δήμο. Όσο για τις πυροσολογιές που λέει. Όταν έχουμε ένα χαρτί από το νοσοκομείο, είτε από τον ομίατρο, είμαστε υποχρεωμένοι, είτε η γρατσουνιά είναι αυτό, είτε απλή επαφή του ζώου με τον άνθρωπο είναι, είμαστε υποχρεωμένοι να τον περισιλέξουμε. Οι πανατοκοθετήσεις γίνονται κανονικά. Τώρα, αν κρίθη ένα τετράποδο ότι είναι επιπλέον επικίνδυνο, τότε θα το κρατήσουμε παραπάνω. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν και ένα χρόνο μέσα και δύο χρόνια, γιατί κρίθηκαν ότι είναι επικίνδυνα. Η Τριμελής Επιτροπή. Όχι, υπάρχουν περιπτώσεις που πήγε η Τριμελής Επιτροπή και τα έκανε έλεγχο. Δεν τα κρατάμε αυθαίρετα μέσα. Όσο για την Πενταμελή που δεν έχει γίνει, ξέρετε πολύ καλά γιατί δεν έχει γίνει. Παρακαλώ, παρακαλώ, θα σας δώσω τον λόγο. Κυρία Πρόεδρε, παρακαλώ κλείστε τη συζήτηση στο πνεύμα αυτό, το οποίο και εγώ αναβέρθηκα. Ζητάμε συνεργασία. Προς Θεού, προς Θεού. Λοιπόν, η συνεργασία είναι το άλφα και το ομέγα της υπόθεσης αυτής. Παρακαλώ, κλείστε τη συζήτηση. Λοιπόν, να διευκρινίσω κάποια πράγματα. Για το Λεόν στο κοινοκομείο. Ο Λεόν μπήκε σαν επιθετικό, πάλι σε εισαγωγικά, το ζώο αυτό που στο τέλος πέθανε. Αφού το ζώο μπήκε, πέρασαν οι 15 μέρες, ζητούσαμε να βγει. Επειδή ήταν μεγαλόσωμο, δεν αφήνανε να βγει το ζώο έξω. Κάποια στιγμή, μπορεί να είχε κάποια αρρώστια, την εκδήλωσε εκεί μέσα, το αφήσανε, και έφυγε. Την εκδήλωσε εκεί μέσα, το αφήσανε να σαπίσει. Στην κυριολεξία. Αυτό το ζώο, μέσα σε μία-δύο μέρες, δεν μπορεί να έχει αυτήν την κατάληξη. Τυχαία μπήκαμε στο κοινοκομείο και το είδαμε. Εάν δεν μπαίναμε, θα πέθανε και κανένας δεν θα ήξερε τίποτα. Τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι εκεί μέσα, δεν το βλέπανε. Υποτίθεται ότι είναι εκτινίατρος. Γιατί λέτε ότι ο εκτινίατρος αυτός... Ο εκτινίατρος εγώ επικοινώνησε και μου είπε ότι είναι σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση. Ο Λέον ήταν επί πολύ καιρό έτσι, για να καταλήξει. Και αν δεν μπαίναμε εμείς, και εκείνη τη στιγμή ακόμα, αρνιόντουσαν να αρθούν να το πάρουν στον γιατρό. Κάναμε ολόκληρη φασαρία, να το πω έτσι, για να έρθει κάποιος να το πάρει. Αυτή ήταν μία διευκρινήση. Εμείς δεν γνωρίζουμε τίποτα για τα ζώα που είπαμε να πάνε στον γιατρό, για να πήγανε, κανένας δεν μας ενημέρωσε. Γι' αυτό ζητάμε την πενταμελή, δεν έχει γίνει καμιά ενημέρωση, ούτε καν ξέρουμε. Δεν ξέρω. Για τα κουτάβια, ακόμα μία διευκρινήση. Όποιοι έχουν πάρει τηλέφωνο για κουτάβια, ή ακόμα και εμείς, η απάντηση είναι κάθετη. Ο δήμος δεν μαζεύει κουτάβια. Ο δήμος περισλέγει, υποτίθεται, ζώα επικίνδυνα, δεν είναι? Για αυτό είναι μόνο, για να μαζεύει μόνο επικίνδυνα ζώα. Τα άλλα τα βάζει ένα τσιπάκι και τα βγάζει τα πολλιά. Επειδή μιλήσατε για τα κουτάβια, ότι κάνατε έναν ειδικό χώρο. Ποιος χώρος είναι αυτός? Εγώ ξέρω ότι δεν υπάρχει. Δεν έχουν υποδομή. Δεν υπάρχει, είναι για διευκρινήση όλα αυτά. Αυτό που είχαμε πει για το δήμο, ότι πληρώναμε εμείς και για αυτό σας είπαμε, ότι βγήκαμε έξω, πέσαμε έξω στα οικονομικά μας, στο σωματίο. Μέχρι να βγει πήγε Ιούλιος, για να βγει το πρόγραμμα. Μέχρι τον Ιούλιο δεν μαζεύτηκε ούτε ένα ζώο χτυπημένο, ούτε ένα ζώο για στήρωση. Όλα αυτά πέσανε στις πλάτες του σωματίου. Δεν μπορούσαμε να κλείσουμε τα μάτια. Ήταν μέσα σε αυτά τα περιστατικά, γιατί δεν μπορούσα να ανταπεξέρθη ο δήμος. Δεν είχε βγει το πρόγραμμα. Για αυτά σας μιλάμε, δεν μιλάμε για κάτι παραπάνω. Δεν είναι δικά μας τα ζώα. Τα δέσποτα βάσει νόμο, ανήκουν στον δήμο. Εμείς δεν μπορούμε να δούμε αυτά. Εμείς είμαστε υποκραωμένοι να κάνουμε διαγωνισμούς και για τις τροφές, να κάνουμε διαγωνισμούς και για τους παιδιάτρους. Έτσι είμαστε υποκραωμένοι από όλους. Αυτοί οι διαγωνισμοί μέχρι τον Ιούλιο. Ιούλιο βγήκε το πρόγραμμα. Συγγνώμη κυρία Δήμαρχα, αλλά Ιούλιο βγήκε το πρόγραμμα. Εμείς μας γνωστοποιήθηκε για Ιούλιο. Παρακαλώ, παρακαλώ να συνεχίσω. Πιο λεπτά και λίγο να τελειώνω, ευχαριστώ. Αυτό για το ότι πάει και παίρνει για να στηρώνει και να κάνει. Φτάνουμε σε σημείο να παρακαλάμε. Μας έχουν πει ότι είναι δικά μας ζώα και τα φορτώνουμε. Παρακαλάμε να πάρουν για στηρώσεις. Δεν ξέρω ποια είναι τα ζώα που έχουν προτεραιότητα από τον Δήμο και ποια είναι αυτά. Γιατί εμείς δεν τα γνωρίζουμε. Εμείς μιλάμε για τα ζώα που είναι δεξιά και αριστερά, που δημιουργούν πρόβλημα γιατί είναι σε ίστρο και παρακαλάμε να έρθουν να τα πάρουν. Και μου λένε, όχι, έχει άλλο προτεραιότητα. Δεν θέλουμε να μάθουμε ποια είναι αυτά τα άλλα, για να τα ξέρουμε και εμείς, για να μη σας κατηγοράμε και άδικα. Είπατε επίσης ότι δίνετε πολλά λεφτά για τη σύντηση. Εσείς είστε ο Δήμος. Εσείς παίρνετε κάποια κονδήλια για αυτά τα ζώα. Από πού παίρνουμε κονδήλια? Από τον Δήμο, από τους δημότες. Από τον κράτος. Ωραία, από τους δημότες. Εμείς όμως, σαν σωματίο, ξέρετε πόσα ζώα σητίζουμε καθημερινά? Αυτά είναι από τους κουμπαράδες που έχουμε σε διάφορα σημεία της πόλης. Ξέρουμε και μπράβο σας, αλλά παραπάνω... Αυτό σας λέω, αν παραπονιέστε εσείς για τη σύντηση, δηλαδή εμείς τι πρέπει να πούμε. Εμείς δεν παραπονεθήκαμε. Μας κατηγορήσατε και απαντάμε με νούμερα. Δεν παραπονεθήκαμε. Λοιπόν, παρακαλώ. Και κάτι ακόμα. Πενταμελή πρώτα γίνεται, μετά τριμελή. Έχω γραμμένο την πενταμελή, τα κουτάβια. Αυτά είναι που έχουν προτεραιότητα. Μην με μπερδεύεις. Και όσο για τους γιατρούς, θα κάνουμε ένα έτοιμα εμείς τους γιατρούς. Γιατί δεν μπορεί ο κάθε ένας που δεν θέλει τα ζώα, να πηγαίνει δύθεν ότι τον δάγκωσε ζώο, γιατί υπάρχει μια δικλείδα. Άλλο δείγμα αδέσποτου, κι άλλο αναφερόμενο δείγμα. Εμείς θα ζητήσουμε από τους γιατρούς, εάν δεν είναι σίγουροι ότι είναι από σκυλό, να περνάει σαν αναφερόμενο δείγμα. Εσείς να πείτε στους πτηνιάτρους τι να γράφουν. Όχι, όχι, στους γιατρούς του νοσοκομείου λέει πρόσωπα. Κάνουμε έτοιμα στους γιατρούς του νοσοκομείου να είναι πιο διευκρινιστικοί σε αυτό το θέμα. Λοιπόν, ευχαριστούμε κυρία πρόεδρε. Πιστεύω ότι ο στόχος και ο σκοπός είναι κοινός. Αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι λίγη ή περισσότερη συνεργασία θα ήταν προς όφελος και σε αυτό το σημείο θα κινηθούμε, πιστεύω, να αυξήσουμε το επίπεδο της συνεργασίας και εσείς ως ειδικοί να συμβουλέψετε και ορισμένα πράγματα, γιατί και το υπαλληλουγικό προσωπικό, καταλαβαίνετε, του Δήμου είναι, αλλά δεν επαρκεί, δεν επαρκεί, αφήστε με να τελειώσω, δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων των αναγκών και πολλές φορές παρατηρούνται κάποια προβλήματα εξαιτίας αυτής της έλλειψης. Θα είμαστε στη διάθεσή σας, η επιστολή θα απαντηθεί όπως είναι επικαιρωμένη, επικαιροποιημένη. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη όλες τις παρατηρήσεις σας. Κώστα μου θέλεις κάτι να δίνω. Μισό λεπτό δήμαρχε, γιατί ο κύριος Γιεντίσοβου κάτι θέλει να ρωτήσει. Για δύο, δεν πειράζει, δεν πειράζει, για δύο λεπτά Κώστα μου, δύο λεπτά, δύο λεπτά. Του δίνω το λόγο για δύο λεπτά, παρακαλώ πολύ. Η δική μου παρουσία έχει να κάνει ως ένας από τους δύο εκπροσώπους των ζωοφιλικών στη Πενταμελή. Όλα αυτά που συζητάμε εδώ, δεν έχουν χώρο και χρόνο να λάβουν εδώ οι συζητήσεις αυτές. Αφορούν τη Πενταμελή. Λάθος βρεθήκαμε εδώ. Αλλά για ένα γεννησιουργός αιτίας που βρεθήκαμε εδώ είναι ότι η Πενταμελή έχει να στεδριάσει από αρχές Μαρτίου. Μιλάμε για 7 μήνες πλέον. Στον δικείμενο η συζήτηση εξελίχθηκε στη συγκεκριμένη Πενταμελή. Μάρτιος και 7 μας κάνει 10. Πήγε στο Μοστόπιν 10. Αυτό ακριβώς επεσήμενα το επίπεδο της συνεργασίας. Όταν είπα, νομίζω ότι έγινα... Η Πενταμελή είναι το πρώτο που έγραψα και το δεύτερο είναι πουτάπια. Κύριε Δήμαρχη, σας έκλεψα ένα μήνα. Πάντως είναι παρήγορο, μετά την επιστολή από 27 Τρίτου, μετά από 6 μήνες. Αυτό αφορά εγώ αυτό που θέλω να προτείνω. Τέλος πάντων, να σας πω κάτι, όπως είδα και την επιστολή. Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε, κυρία Πρόεδρε, όπως είδα και το κείμενο της επιστολής της 27 Μαρτίου, ήταν πιο πολύ ένα κείμενο επισημάσων ορισμένων πραγμάτων και υποδείξεων. Τώρα αυτήν την οποίαν καταθέτητε, τώρα είναι σαφής ότι πρόκειται και ζητάτε απάντηση, οπότε θα δοθεί επίσημη απάντηση. Εκείνο ήταν λίγο, εντάξει, αλλά ήταν πιο πολύ σαν υποδείξεις. Εντάξει, μάς πρώτος, τώρα δεν θα ακολήσουμε σε αυτό. Η επιστολή είναι το τελευταίο. Κλίνοντας όλον να πω ότι αυτό είναι το ζητούμενο, να συναιδριάζει επιτέλους τακτά η πενταμήλια επιτροπή. Και αν κάποιος από τους υπόλοιπους επικεφαλείς των παρατάξεων δεν είναι πίθετο από αυτά που λέμε, μπορεί να ζητήσει τα πρακτικά της Επιτροπής να δει πότε συναιδρίασε και τι αποτελέσματα έχει αυτή η Επιτροπή. Όχι, όχι, εντάξει, κύριε Κητήσογλου, είναι κατανοητό. Υπήρξε ένα πρόβλημα με τον Γραμματία της Επιτροπής. Όχι, δεν θα κάνουμε εδώ τώρα τέλος. Αυτό θέλουμε, να συναιδριάσει η Επιτροπή. Μη σηκώνετε τα χέρια, δεν θα δώσε το λόγο σε κανέναν, τελείωσε. Παρακαλώ, παρακαλώ τώρα. Όχι. Λοιπόν, ευχαριστούμε πολύ, κύριε, ευχαριστούμε πολύ. Προς τον κύριο Κητήσογλου λίγο. Όχι άλλο, ρε Θανάση, τώρα θα το κάνουμε κατά χρήση. Εντάξει, έγιναν κατανοητά τώρα. Έχουμε συναιδρία σε πέντε ώρων τώρα, έτσι. Α, θέλετε κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο συζητήσαμε. Όχι, ξέρουμε πολύ καλά για τη συναιδρία. Έλα για ένα λεπτό, Θανάση, πες πώς το έγινε. Τι να κάνουμε τώρα, ρε Κώστον, τι να μίλησε τώρα, αφήστε τώρα. Στήλανε μια επιστολή, άνθρωποι θα τη δούμε, θα τη συνονιστείτε, θα την απαντήσουμε. Δεν είναι να κάνουμε τώρα εδώ πέρα την παράδεισή. Έλα, πες μου, πες, Θανάση. Λίγο για το θέμα με τις αυτόματες ταίστρες, ποτίστρες και παράλληλα ανακύκλωσης πλαστικού κέντρου. Το οποίο δύο φορές είχαμε βρεθεί στο γραφείο σας, Δήμαρχε, και σας είχαμε φέρει φωτογραφικό υλικό και όλα τα στοιχεία από την εταιρεία, για να μπορέσετε να προμηθευτείτε μηχανήματα. Υποσχεθείτε ότι θα το δείτε και θα το θέσετε θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Υποσχεθείτε ότι θα το δείτε και θα το θέσετε θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Υποσχεθείτε ότι θα το δείτε και θα το θέσετε θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αλλά από ό,τι είδα και η απάντηση δεν υπάρχει με αυτές τις απαντήσεις που δώσατε. Ευχαριστώ, ευχαριστώ. Ο άνθρωπος μου είναι μαζικές δηλητηριάσεις, το ξέρετε αυτό. Υπάρχουν ανισόρροποι άνθρωποι. Σωστό, σωστό, σωστό. Είναι εξαιρετική ιδέα, εξαιρετική ιδέα. Έγινε, ευχαριστούμε πολύ κύριοι, ευχαριστούμε, να είστε καλά. Τώρα συνάδελφοι, ακόμα δυο λεπτά, τι να κάνουμε σήμερα, μετά από το καλοκαίρι, είναι όλοι σε φόρμα. Εκπρόσωποι από το Διοικητικό Συμβούλιο του Αθλητικού, Εμίλου Καβάλας, εδώ πέρα, για δυο λεπτά θα τους δώσουμε γι' αυτός το λόγο. Ο Λεών, του Συμβούλιου του Λεών, κύριε Αντιδήμαρχη, το Λεών. Κύριοι εκπρόσωποι του Αθλητικού, Εμίλου Καβάλας, παρακαλώ. Μάμπι. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα σας, κύριοι του Διοικητικού Συμβουλίου του Αθλητικού, Εμίλου Καβάλας, κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ. Θέλω να καλεσπερίσω κι εγώ όλο το Δημοτικό Συμβούλιο. Χαρά μας που είμαστε εδώ πέρα. Ήρθαμε εδώ πέρα για να συζητήσουμε με δυο λεπτά μαζί το θέμα του ΑΟΚ και αν μπορείτε να βοηθήσετε στην Πόλη Ζητοδιαρκίας. Αυτά. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Τι δηλαδή, Πρόεδρε, πες μας δυο κουβέντες. Τι θέλετε να συζητήσουμε. Λοιπόν, άντε για να μιλήσω εγώ είμαι αντιπρόεδρος και είμαι και μέλος του Δικημοτικού Συμβουλίου. Ας μας αφήσουν τα παιδιά ένα διάρκεια στον καθένα. Όποιος θέλει το κρατάει και φέρνει στο επόμενο Συμβούλιο τα χρήματα. Όποιος δεν θέλει το επιστρέφει. Καλό θα είναι όλοι μας να βοηθήσουμε αυτή την προσπάθεια που κάνει φέτος ΑΟΚ. Όπως ξέρετε όλοι και ξέρετε και τα άτομα είναι αγνοί και χωρίς κανένα φέτος ύχνος είναι δηλαδή καθαρά μέσα από την πόλη και από άτομα της πόλης. Κάποιοι εδώ έχουν πάρει ήδη έμαθα. Λοιπόν, τώρα είμαστε αυτοί που είμαστε λείπουν κάποιοι συνάδελφοι. Τι να κάνουμε. Λοιπόν, παρακαλώ τώρα μην το κάνουμε καλαμπούρη το θέμα. Στο Συμβιτζή το 50 και σημαίνει στα κατουστάρια. Πώς τα γίνει η δουλειά. Α δεν μας τα λες καλά πρόεδρε. Θα τα αφήσουν. Λοιπόν, αφήστε, αφήστε από ένα διαρκείας. Αφήστε από ένα διαρκείας. Αφήστε από ένα διαρκείας. Αφήστε από ένα διαρκείας. Αφήστε από ένα διαρκείας. Αφήστε από ένα διαρκείας. Λοιπόν παιδιά συντομεύουμε να τελειώνουμε γιατί έχουμε και άλλα θέματα να συζητήσουμε. Αφήστε από ένα διαρκείας. Αφήστε από ένα διαρκείας. Αφήστε από ένα διαρκείας. Λοιπόν συνάδελφοι παρακαλώ περάστε στην αίθουσα να συνεχίσουμε. Λοιπόν συνάδελφοι συνεχίζουμε. Ποιος λείπει κυρία δήμαρχος που πήγαινε. Δίπλα είναι. Συνάδελφοι να σας κάνω μια ανακοίνωση η οποία μου διέφυγε στην αρχή. Συγχωρέστε με την Κυριακή που μας έρχεται στις 10 Σεπτεμβρίου θα κάνουμε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο. 10 Σεπτεμβρίου θα κάνουμε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να συζητήσουμε το θέμα για την έκδοση μη ψηφίσματος για το θέμα της διαδοχής του μακαριστού Μητροπολίτη. Την Κυριακή θα κάνουμε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, ναι κύριε Καζανίδη. Εγώ 10 του μηνός θα είμαι στα Γιώρος, συμφωνώ πάντως. Θα επικοινωνήσουμε. Γιατί δεν κάνουμε αμέσως μετά τα 40, μετά το μνημόσυνο να έρθουμε εδώ να το κάνουμε. Μετά το μνημόσυνο έχει καφέ και δίπνο στο οποίο πρέπει να πάμε στο δίπνο, δεν γίνεται να πάμε, στο γεύμα. Κυριακή το απόγευμα θα κάνουμε συνεδρία. Τώρα η ώρα θα δούμε. 7 η ώρα, ξέρω 8 θα δούμε. Θέλετε κάτι να ρωτήσει από αυτό, ναι. Κυρία Δήμαρχε, μας ενημερώσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι στη σημερινή συμμετοχή για την εδρύαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα εκδοθεί ένα ψήφισμα υποστήριξης προς το πρόσωπο του αρχημαδρίτη πατέρα Παύλου για τη θέση του Μητροπολίτη και Φιλίππον Ναπόλεως και Θάσου. Σήμερα μαθαίνουμε ότι αυτό δεν θα γίνει επειδή δεν έχουν περάσει τα 40 του μακκαριστού μας προκοπείου αλλά θα γίνει σύντομα σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εμείς δεχόμαστε, κυρία Δήμαρχε, το λόγο αναβολής από σεβασμό στη μνήμη του μακκαριστού μας Ιεράρχη και προτείνουμε, κυρία Δήμαρχε, σήμερα, όπως μίλησε και ο Πρόεδρος, τουλάχιστον να αποφασίσουμε ότι θα βγάλουμε ένα ψήφισμα θετικό προς το πρόσωπο του πατέρα Παύλου γιατί αυτό το θέμα δεν έχει συζητηθεί, επίσημα, μέχρι στιγμή στο Δημοτικό Συμβούλιο, κυρία Δήμαρχε. Επίσης, καλό θα ήταν, όπως είπατε, κύριε Πρόεδρε, να ορίσετε σήμερα και την ημερομηνία της ειδικής συνεδρίας σας και την ώρα. Νομίζω μετά το μνημόσιο που λέει και ο Δήμαρχος, νομίζω να το ορίσουμε σήμερα. Ήπαν την Κυριακή το απόγευμα στις 7 η ώρα, τώρα 7 η ώρα θα κάνουμε συνεδρίαση. Πιστεύουμε ότι, κύριε Δήμαρχε, είναι μια ιστορική στιγμή, κατά την οποία η τοπική μας κοινωνία εκφράστηκε θετικά και χωρίς καμία αντίρρηση, θα έλεγα, στο πρόσωπο του πατέρα Παύλου. Το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να ακούσει και να εκφράσει την επιθυμία αυτή. Λοιπόν, ναι, ναι, ναι, η συνεδρίαση γι' αυτό θα γίνει, σε αυτό το πνεύμα. Λοιπόν, η τελική απόφαση ανήκει αποκλειστικά στην Εκκλησία και εμείς θα σεβαστούμε οποιαδήποτε απόφαση ληφθή. Ναι, ναι, ναι, ναι, κύριε Δήμαρχε, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Μισό λεπτό, κύριε Βέρο, μετά θα σας δώσω το λόγο. Η θέση μας είναι πάρα πολύ λεπτή, πάρα πολύ λεπτή. Κανένα καμία δύναμη δεν έχουμε και κανένα λόγο δεν έχουμε να αποφασίζουμε εμείς για το ποιος θα αρθεί Μητροπολίτης στην περιοχή μας. Μιλημένα, ξυγημένα. Όπως εμάς δεν μας αρέσει οι Μητροπόλοις να ορίζουν Δημάρχους, Βουλευτές, ξέρω εγώ Περιφεριάρχες και όλα τα σχετικά, εμείς σαν κοινωνία οφείλουμε να συνεργαστούμε με όποιον κι αν έρθει και ούτε προτείνουμε ούτε δεν προτείνουμε. Αλλά από την άλλη είμαστε ένα πολιτικό όργανο το οποίο οφείλει να αφουνγκράζεται και να ακούει τη φωνή της κοινωνίας και την οποία οφείλουμε να μεταφέρουμε με μεγάλη λεπτότητα και σεβασμό, διότι για να είμαι σαφής ο Μητροπολίτης θα ψηφιστεί και θα εκλεγεί πρώτον από τον Μακαριότατο, δεύτερον από την Ιερά Σύνοδο και τρίτον από το Άγιο Πνεύμα αν είναι αυτή η σωστή σειρά που τα βάζω. Καμία κανένα λόγο δεν έχουμε να ανακατεβόμαστε σε θέματα τόσο λεπτά. Όπως είπα οφείλουμε να συνεργαστούμε με όποιον και θα έρθει. Αλλά από την άλλη οφείλουμε επίσης να μεταφέρουμε, είμαι σίγουρη, μόνον αυτή τη δήλωση έκανα και τίποτα άλλο. Ευχαριστούμε κ. Δήμαρχε. Κύριε Βέρο παρακαλώ κάποια διευκρίνηση. Κύριε Πρόεδρε όσα αφορά για την ενημέρωση ανακοίνουση που κάνατε, για την ενημερωμηνία και δημιουργούνται διαφορετικές εντυπώσεις, πρέπει να σας ενημερώσουμε. Ότι και εγώ και ο έτερος δημοτικός σύμβολος ο κ. Σωτηριάδης θα πουσιάζουμε εκτός Καβάλας, έχουμε υποχρόσεις, εγώ στα τρίκαλα σε ένα γάμο και ο... τελος πάντων είναι υποχρόσεις οικογενειακές. Εγώ στα τρίκαλα, ας τα τρίκαλα μαζί και εγώ στα τρίκαλα θα πάω και θα γυρίσουμε την Κυριακή. Στο γάμο ας το. Εγώ θα γυρίσεις αλλά εγώ δεν θα γυρίσω. Τι να κάνουμε, το είχαμε προγραμματισμένο. Λοιπόν, αν με πληρώσεις στο ξενοδοχείο της Κυριακής το βράδυ και όλα τα υπόλοιπα που έχω προγραμματισμένα... Δευτέρα, το βάλουμε δευτέρα, το βάζουμε... Λοιπόν, βάλτε το δευτέρα που θα είμαστε εδώ, έτσι, και μην μπαίνουμε τώρα στην ουσία ότι διαφορετικά, άμα είναι το συζήτησμα τελειώνουμε. Πάλι θα λέπει και τη δευτέρα μέσα. Όχι, τουλάχιστον ότι θα αποφασίσουμε... Ο κ. Σιμιτζής, τώρα που μιλήσαμε όλοι, και ο κ. Παπάς, αν θέλουν να πουν κάτι. Ο κ. Σιμιτζής, παρακαλώ, και ο κ. Σαγανικώλας. Κοιτάξτε, αγαπητοί συνάδελφοι και δήμαρχε, εν πάση περίπτωση εμένα δεν μου άρεσε αυτή, ούτε και η δικαιολογία μου άρεσε. Τα σαράντα τι είναι, δηλαδή. Δεν τρώμε κρέας δηλαδή αυτές τις μέρες επειδή πέθανε ο μακαριστός. Όχι, όχι. Ποιοι να μας αφήνουν. Πενθούμε, εντάξει. Το ότι πενθούμε δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε και άποψη για τη διαδοχή. Εδώ λένε, όταν πεθαίνει κοντζάν βασιλιάς, ο βασιλιάς απέθανε, ζείτο ο βασιλιάς ο επόμενος. Λοιπόν, καλό θα ήταν να γίνει σήμερα, όπως έχει γίνει και η προεργασία και η ενημέρωση. Και θα σας πω και κάτι, αγαπητοί δήμαρχε. Εγώ δεν θεωρώ καθόλου ότι υπήρξαν επίέσεις για αυτή την αναβολή. Πιστεύω αυτό το οποίο λέτε. Προσέξτε όμως κάτι. Η αιτιολογία αυτή που είναι δικαιολογία βέβαια, όχι πριν περάσουν τα 40, ισχύει και για την ημέρα εκείνη που τελείται το μνημόσυνο. Δηλαδή αν σήμερα είμαστε βέσβοι, γιατί δεν πέρασαν 40 μέρες εανήμερα τη μέρα του μνημωσύνου, πρέπει να κάνουμε συμβούλιο. Άς γίνει λοιπόν τη Δευτέρα, για να μην υπάρχει ο παραμικρός υπενυμός σε βάρος του σώματος, ότι λειτουργεί υπό το κράτος πιέσεων ή και εύκολων συναισθηματισμών. Έχετε δίκιο, δική μου αυτή η διασύγκριση. Αυτό ακριβώς, ναι. Πρόεδρε, καλύτερα τη Δευτέρα. Και αν υπάρχουν και άλλα θέματα, συζητηθούν και άλλα θέματα. Εγώ θα προτιμούσα σήμερα. Ναι, θα στείλουμε και τακτική πρόσκληση για τη Δευτέρα, να μπορούμε, οπότε να μπορούμε να κάνουμε και κάποια θέματα άλλα. Ναι, κύριε Παπά, παρακαλώ. Έδωσα τον λόγο λίγο στον κύριε Παπά, αν θέλετε. Κύριε Πρόεδρε, τουλάχιστον να διευκρινήσουμε σήμερα ότι θα υπάρχει μια θετική νόμη για το ψυχισμό... Γιατί κάνουμε, αλλιώς τι συνέδρια θα κάνουμε, για να πούμε ότι δεν συμφωνούμε να πούμε. Κύριε Παπά, παρακαλώ, συγνώμη γιατί... Κύριε Πρόεδρε, αν και εγώ δεν είμαι καθοστορεμιστής, να τα λέω έτσι όπως τα λέει η Δήμαρχος με τη σειρά, ας πούμε, θεωρώ ότι με τον τρόπο που πάμε να παρέμβουμε εμείς στα της εκκλησίας, παρεμβαίνει και η εκκλησία όταν κάνουμε δημοτικές εκλογές. Να τα λέμε ξεκάθαρα τα πράγματα, λοιπόν εγώ δεν είμαι και πολύ του φαίνεστε, είμαι θεοσεβόμενος, πιστεύω, αλλά δεν είμαι του φαίνεστε και δεν είμαι με τους παπάδες και πολύ πολύ. Αυτόν τον άνθρωπο τώρα εδώ πέρα, τον έχω ακούσει μια-δυο φορές και με έχει συγκινήσει ότι κάτι διαφορετικό είναι από τους άλλους παπάδες. Άρα λοιπόν γιατί να μην πάμε σε μια συζήτηση ολιγόλεπτη, αφού όλοι συμφωνούμε, να βγει ένα ψήφισμα, να το συντάξει ο Αγγελαράκης εκεί ωραία καθώς προεπιστικά και ωραία με τις κορώνες του και με τα αυτά, και αν τελειώνουμε να έρθουμε τη Δευτέρα, να έρθουμε την Κυριακή, γιατί να έρθουμε, γιατί να έρθουμε και να ξαναρθούμε. Οι άλλοι δήμοι έχουνε βγάλει, εφόσον όλοι το θέλουμε σαν παρόμοιση να προτείνουμε στον Αρχιεπίσκοπο, χωρίς να παρεμβαίνουμε στην Εκκλησία, στην Ουσία παρεμβαίνουμε, αλλά όπως παρεμβαίνει και αυτή στις Συμποδικές Εκλογές, όπως παρεμβαίνει και η παπά τους στις Συμποδικές Εκλογές, να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Θέλουμε αυτόν τον άνθρωπο, γιατί συμφωνούμε σ' αυτόν τον άνθρωπο, ότι κάτι το ωραίο, το διαφορετικό, το πειμενικό έχει. Δεν θα ήταν καλό δηλαδή να είναι αυτός δεσπότης παρά να μας έρθει κάποιος από κάτω και να είναι επιχειρηματίας. Κάτι ξέρετε κύριε Παπά. Λοιπόν, υπάρχει λόγος που είπαμε για τη Δευτέρα, νομίζω ότι ας μην το συζητάμε τώρα παραπέρα. Με συγχωρείς υποράσχομαι, παρακαλώ, συγνώμη. Καλησπέρα κι από μένα. Συμφωνώ τη Δευτέρα, δεν μπορώ να παραβρεφώ. Θα ήθελα πολύ να είμαι στη συγκεκριμένη της ζήτηση, γιατί γνωρίζω τον πατέρα Παύλο, είναι μοναδικός άνθρωπος. Μα δεν μπορώ δήμαρχε, θα λείπω. Είναι πολύ συγκεκριμένο το θέμα που είναι εκτός καβάλας, δεν γίνεται με τίποτα. Κύριε Αγανικώλα, εάν σας διευκολύνει με μία επιστολή προς τον Πρόεδρο, εγώ θα την αναγνώσω και θα προσμετρηθεί στο ψήφι. Τώρα μην επιμένετε, κύριε Παπά. Λοιπόν, πάμε τώρα, αγαπητοί συνάδελφοι, ήδη φάγαμε μία ώρα και πάμε στα πρωί ημερησίας, να είμαστε λίγο σύντομοι, για να στην επόμενη ώρα να τελειώσουμε. Παρακαλώ, ποιος για τα πρωί ημερησίας. Ο κύριος Σιμητζής, για να ανακοινώσει μετά τα σοβαρά αυτά, έχουμε επισκέψεις. Ο κύριος Σιμητζής, ο κύριος Παπαδόπουλος, η κυρία Ιωαννίδου. Ο κύριος Παπάς θέλει να πρωί ημερησίας. Ο κύριος Βέρο, πρωί ημερησίας, ναι. Και ο κύριος Αγανικόλας, παρακαλώ. Πάμε λίγο, να είμαστε λίγο σύντομοι, θα βάλουμε και χρονόμετρο για να σας θυμίζω λίγο την ώρα. Βάλε χρονόμετρο, για τα σκυλιά μιλούσαμε τρία τέταρτα. Τέτοια συζήτηση δεν έχουμε κάνει για τη ΔΕΕΚ μέχρι τώρα, για παράδειγμα, ή για τη Δημοφέλεια, για να μην αδυχίζω την συνάδελφό μας. Όταν έρχονται οι συμπολίτες μας… Ε πώς, λέει εδώ, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τώρα, όταν έρχονται οι συμπολίτες μας, τι να… Εγώ περίμενα, αγαπητοί δήμαρχε, να μας ανακοινώσεις την ατζέντα της επαφής των ετοιμάτων που θα έχεις προς τον πρωθυπουργό. Δεν θα είναι… θα είναι πολύ σπάνια αυτή η συνάντηση δημάρχου με πρωθυπουργό. Δεν γίνεται συχνά και στην πόλη μας, μάλιστα, έχει να γίνει χρόνια. Δεν γνωρίζουμε αν ποτέ, ίσως προεκλογικά, να έχει γίνει ποτέ κάποια συνάντηση. Ο Μακαρίδης, ο Λευτέρης, ο Αθαναζιάδης, ξέρουμε ότι είχε πολύ καλές σχέσεις με τον πρωθυπουργό εκείνης της εποχής. Και εκεί τελειώναμε. Δεν… ούτε κι εγώ είχα ποτέ κάποια συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Είχα και πέρσι, θα σας πω. Ναι. Ναι. Ούτε, ούτε. Λοιπόν, θα ήθελα έτσι να ξέρω τι φάκελο θα του παρουσιάσετε. Στις προάλλες που ήρθε ο κ. Μητσοτάκης, πάλι, όταν σας ρώτησε ο κ. Παπαδόμπλος, παραπέμψατε στο γενικό πολοδομικό σχέδιο και στο επιχειρηματικό πρόγραμμα του δήμου. Όχι, όχι. Ο Ρέος Φάκελος ήταν εκείνος… Ναι, αλλά… Τον ίδιο δίνος όλος. Ναι. Καλό θα είναι να μας δώστηκε μας έναν αντίγραφο για να ξέρουμε ακριβώς τι είναι αυτό, στο οποίο, κοιτάξτε, το στρατηγικό σχέδι είναι πολυσέλιδο. Δεν νομίζω ότι δίνε πολυσέλιδο κείμενο σ' αυτούς τους ανθρώπους. Γι' αυτό θα ήθελα να ξέρω την ιεράρχηση. Λοιπόν, μαθαίνω και πολύ ανησυχώ, αγαπητή δήμαρχε, βέβαια είσαι γιατρός εσύ, αλλά καταλαβαίνω και την ευαισθησία σου, αλλά μαθαίνω ότι η τοπική μονάδα υγείας, το τόμι, το περιβόι, που θα παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θα εγκατασταθεί στο γυάλινο κτίριο του νοσοκομείου, του παλιού. Υσχύει, το μάθαμε αυτό επίσημα, μας ανακοίνωσε κανείς επίσημα ότι θα γίνει. Ορίστε. Εγώ το είπα. Όχι, δεν το υποθέσατε εσείς. Εγώ το υπέδειξα. Κακώς το υποδείξατε, διότι άμα το υποδείξατε αυτό το κτίριο, τότε πάει, στράφει ο σχεδιασμός του Δήμου για την αλλαγή της χρήσης, αφενός, διότι κανένας επεντητής δεν θα πέει να κάνει ξενοδοχείο δίπλα σε νοσοκομείο. Επιπλέον, είναι σαν να απεμπολούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο συγκεκριμένο χώρο. Λοιπόν, εγώ έχω να προτείνω, άμα θέλετε, ένα άλλο κτίριο, το οποίο συνδέεται και με την ιστορία της πόλης και είναι και ευκαιρία να υποστεί και μία μικρή ανακένιση, που την χρειάζεται σωστικού χαρακτήρα. Και αναφέρομαι στο κτίριο της πρώην Έλε, δίπλα δηλαδή στο πρώτο Αρένων. Εκείνο και αν είναι για ξενοδοχείο. Ξενοδοχείο εκεί πέρα, χωρίς πάρκινγκ και μέσα στο Ναστικό Ισθό, δεν νομίζω. Ούτε το Ιμαρέτ έχει πάρκινγκ. Λοιπόν, δεν είναι παλιά πόλη. Θα γεμίσουμε ξενοδοχείες. Εν πάση περιπτώση, εγώ κάνω μία πρόταση. Αν θέλετε εσείς να καταστρέψετε το τουριστικό μέλλον της πόλης, πάτε το στο νοσοκομείο. Εγώ αυτό σας λέω. Καταγράφεται η διαφωνία μου. Και αναρωτιέμαι, με τίνος την άδεια, κυρία Δήμαρχε, υποδείξατε μια ιδιοκτησία του Δήμου να παραχωρηθεί, έστω και σε έναν καλό σκοπό, όπως είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αλλά με τίνος την άδεια. Εδώ η παραμικρή παραχώρηση, για δυο ώρες παραχωρούμε το κλειστό της Καλαμίτσας και έρχεται ο κύριος Φιλόσοφλου και μας ζητάει την άδεια από το Δημοτικό Σύμβουλιο. Και εσείς υποδειγνύετε μια τέτοια παραχώρηση που είναι κάτι που θα υποθηκεύσει το μέλλον της πόλης. Το τουριστικό, μιλάμε, γιατί γι' αυτό συνεχώς ανησυχούμε. Λοιπόν, κυρία Δήμαρχε, πραγματικά εγώ προβληματίζομαι, δηλαδή, τι έχετε στο μυαλό σας. Εσείς όλα τα ξέρετε, βάζει και αυτά που δεν έχω στο μυαλό. Μα εσείς είπατε ότι το υποδείξατε. Εσείς το είπατε. Ναι. Όχι, αναρωτιέμαι γιατί αυτόν τον λόγο δεν μας το δημοσιοποιήσατε εδώ, για να πιστούμε και εμείς και να συμφωνήσουμε με τις προτάσεις σας. Το γεγονός ότι το υπέδειξα δεν σημαίνει ότι το πήραν κιόλας. Δεν ξέρω. Μα δεν υπάρχει όμως αυτή τη στιγμή άλλη δυνατότητα στο Υπουργείο Υγείας. Έτοιμο έτοιμα πρέπει να υπάρχει για να δώσουμε μια επίσημη απάντηση. Υποδείξατε εσείς λοιπόν μετά θα πάτε κόντρα στον εαυτό σας και θα πείτε όχι. Τι να πω δηλαδή. Πραγματικά είναι ένα θέμα. Πάρα πολύ σοβαρό. Λοιπόν τρώμε την ώρα παιδιά συνεχίστε. Ανησυχούμε για αυτά που συμβαίνουν στο στρατόπεδα Σιμακοπούλου κυρία Δήμαρχα. Γίνονται διάφορα και θα θυμίσω ότι εσείς επιτρέψατε την εγκατάσταση των ανθρώπων αυτών. Εσείς πήρατε απόφαση εδώ πέρα. Για τι πράγμα πήραμε απόφαση. Πολιτικού χαρακτήρα. Θυμάστε. Ναι αλλά είπαμε ότι ανοίγουν έτσι. Πάλι δεν θυμάστε. Ανοίγουν κάποιες πύλες. Παρακαλώ μην κάνετε συζήτηση. Ανοίγει ο ασκός και όταν σας είχα υποδείξει τη λύση των 100 περίπου κατοικιών που ανοίγουν στην κοινωνική πρόνοια καβάλας του κράτους που υπάρχουν. Είχατε πει ότι τα προορίζετε για νεαρά άστεγα ζευγάρια Ελλήνων που δεν κάνατε και τίποτα επ' αυτού. Λοιπόν, εν πάση περιπτώσει κάνατε καμία ενέργεια. Μεταφέρατε την ανησυχία σας. Μεταφέρατε τον προβληματισμό της τοπικής κοινωνίας εδώ. Σήμερα πριν από λίγο θα ψηφίζαμε για το θέμα του Μητροπολίτη. Ναι αλλά εκτός από το θέμα του Μητροπολίτη η τοπική κοινωνία ανησυχεί και για άλλα θέματα. Γι' αυτό λοιπόν τι κάνετε. Όπως επίσης και τι κάνετε για ένα άλλο θέμα το οποίο απασχολεί τη δημοτική ενότητα Φιλίπων. Το έντομο διαμπρότικα. Θα θυμίσω ότι κάναμε πολύ σκληρή προσπάθεια και ο δήμος Καβάλας πραγματικά ήταν πρωτοπόρος και κρατήθηκε αυτό, αν και με λιγότερη προσπάθεια εκ μέρους σας, κρατήθηκε το να μη κέγονται οι καλαμμίες στον Κάμπον. Υπάρχουν πάρα πολλές ανησυχίες ότι οι αγρότες φέτος θα παρασιθούν από αυτό το λάθος, ότι με την κάψη μπορούν να γλιτώσουν από αυτό το έντομο. Και σας καλώ λοιπόν σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς όπως είναι ο ΠΚΠ και το ΓΙΟΤΕΕ να ξανακάνετε αυτόν τον κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων επαφών και απειλών αν θέλετε γιατί ο Έλληνας χρειάζεται και τις απειλές ώστε να μην καούν ξανά οι καλαμμίες και γι' αυτόν τον λόγο. Το διαπρότικα με άλλον τρόπο αντιμετωπίζεται, τα ξέρουν οι δικοί, δεν θα ασχοληθούμε εμείς για αυτό το θέμα. Ξέρετε όμως ότι και στις διπλανές δημοτικές ενότητες γινόταν κάψη. Εμείς κάναμε καλά τη δουλειά μας ως Δήμος Καβάλας και οι αγρότες της περιοχής μας είχανε πιστεί, αλλά και έγανε στο Δοξάτο για παράδειγμα. Πρέπει λοιπόν να γίνουν συντονισμένες ενέργειες και με τους διπλανούς δήμους. Και τέλος, αναρωτιέμαι Δήμαρχε, ύστερα από τη συζήτηση που έγινε πριν με τους εκπροσώπους του ΕΣΟΠΟ και τα μέλη, εάν ισχύει η δέσμευση που είχατε κάνει προεκλογικά τότε στο μοναδικό debate που είχατε συμμετάσχει, ότι θα φτιάξετε δύο νέα νόμιμα κοινοκομίας στο Δήμο Καβάλας. Ευχαριστούμε τον κ. Σιμιτζή. Κύριε Δήμαρχε, παρακαλώ. Πάρα πολύ γρήγορα. Σ' ό,τι αφορά ότι είναι πραγματικά σπάνια η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, εδώ θεωρώ ότι είναι σπανίως το συναντούν και οι ίδιοι οι βουλευτές του. Παρ' όλα αυτά, πέρσι αυτή την εποχή κληθήκαμε όλοι οι φορείς στην περιφέρεια, μέσω του περιφερειακού συμβουλίου, ήταν μαζί με τους υπουργούς του, τον Κουρουμπλή, τον κύριο του ΤΑΙΠΕΒ τον κύριο Πιτσιόρλα, τον κύριο με το ΕΣΠΑ ο κύριος Χαρίτσις και την υπουργό Βορήου Ελλάδος, την κυρία Κόλια. Και πρέπει να σας πω ότι στα ίσια και στα ράτα και στα δύο λεπτά που θεωρούσα εγώ ότι μου αναλογούσαν γιατί οι άπαντες ήταν μπροστά, αλλά φανερά και μπροστά σ' όλους, έβαλα επιγραμματικά όλα τα προβλήματα της Καβάλλας και μάλιστα με επίταση μετεπιτάσεως, διότι εμείς στηρίξαμε την εθνική αξιοπρέπεια και δευτεροβόντως το ίδιο το ελληνικό κράτος, όταν βάλαμε πλάτη στους πρόσφυγες από όλη την περιοχή μαζί με το Δήμο Παγκέου, με αποτέλεσμα να έχουμε και παραπάνω δικαιώματα, θεωρούμε εμείς. Και μάλιστα με δημοτικά λεπτά, χωρίς να περιμένουμε καμία αναπλήρωση. Πήραμε τα 90. Πρέπει να σας πω ότι σε κάθε θέμα που έλεγα γυρνούσε στον αρμόδιο υπουργό του και καταγραφόταν το πρόβλημα. Φυσικά είναι μεγάλη, δεν είδαμε τίποτα βέβαια, δεν χρειάζεται να το πω. Είναι μεγάλο πράγμα. Αυτή η υπογραφή αυριανή, προσωπικά πιστεύω ότι είναι μεγάλη υπόθεση. Φτάνει να μην μείνει στα χαρτιά, φτάνει να μην μείνει στην ιστορία σαν η έκτη ή η έβδομη υπογραφή ή εξαγγελία τους ιδρυοδρόμους στην Καβάλα και να γίνει πραγματικότητα. Μπορεί αυτή τη φορά επειδή εμπλέκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βουλγαρία να το δούμε να γίνεται. Η ατζέντα της επαφής είναι η ίδια που έχω δώσει στον κ. Μητσοτάκη, η ίδια που δίνω σ' όλους είναι απόσπασμα από το επιχειρησιακό σχέδιο και τον στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου. Είναι δύο σελίδες το κείμενο και από κει και έπειτα τα θέματα της Καβάλα, τα οποία είναι με φωτογραφίες, παρακαλώ, για να διευκολύνεται το κείμενο. Ξεκινούν από την περιμετρική της Καβάλα, η οποία έμεινε μισή και θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό θέμα, ιδίως τώρα που θα μπούνε τα διώδια και ακόμη και για λόγο διαφυγής και νομίζω ότι είναι στο χέρι τους να το κάνουν. Δεύτερο θέμα ήταν ο ε61 ο οποίος από αύριο θα αλλάξω το κείμενο, γιατί εδώ ακούω τους δραμηνούς να θέλουν να το πάνε από την Αμφίπολη και πρέπει να λάβω υπόψη μου τις αμφιβολίες των υπολοίπων και να το καταγράψω πια σαν οδική σύνδεση Καβάλα-Βουλγαρίας. Οδική σύνδεση. Θα γίνει στον κόμβο της Εξωγής, θα γίνει στον κόμβο της Καρβάλης. Εμάς μας συμφέρουν και τα δύο αλλά πιο πολύ της Καρβάλης εδώ που τα λέμε και ίσως να συμφέρει ανάλογα το σκοπό που θα γίνει αυτή η σύνδεση. Τρίτο θέμα, η παραχώρηση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού και αναφέρω μέσα Καλαφατιά, αποθήκες Τελονίου και Πάρκο Φαλήρου. Τέταρτον, το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλα στο οποίο εμείς το διεκδικούμε δεν έχουμε σταματήσει και αν θέλουν αυτοί ας πάνε στα δικαστήρια. Εμείς λέμε ότι είναι δικό μας. Όμως στα θέματα της συνεκμετάλευσης μέχρι και σήμερα ακόμη πρέπει να σας πω ότι έθεσα το θέμα του Παλιού Νοσοκομείου Καβάλα ως ό,τι αφορά τους εκπαιδητές. Τέταρτο, πέμπτο ίσως, το Στρατόπεδο Ασημακοπούλου για το οποίο μέσω τον Αννέλ πρέπει να σας πω ότι έχω από χθες το βράδυ στα χέρια μου το συμβόλαιο που έγινε στην προγραμματική σύμβαση με το Εμμανουήλ Παπά για να βοηθηθούμε και στο οποίο μαζί με τα υπόλοιπα που είχαμε κανονίσει και εσείς ξεκινήσατε και εγώ συνέχισα μόλις πήρα τη διοίκηση προστίθεται ένα 5% επί των κερδών αλλά πρώτα θέλω να πάω να το διευκρινήσω και θα το διευκρινήσω κατά πάσα πιθανότητα μαζί με τον δικηγόρο, θα τον πάρω μαζί για να ξέρουμε τι γίνεται και μετά θα το φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο να το ψηφίσουμε. Από εκεί και έπειτα, τι άλλα θέματα έχει το τέτοιο, την υδροδότηση της περιφέρειας των Φιλίππον, την σύνδεση με τις πηγές της Βοηράνης που είναι πάρα πολύ σημαντικό, την επέκταση του αρδευτικού δικτύου στην περιοχή της Νέας Καρβάλης που επίσης είναι πάρα πολύ σημαντικό για τους αγρότες, ξέχασα τίποτα. Αυτά νομίζω. Λοιπόν, δεύτερο ερώτημα. Τόμι, γυάλινο κτίριο. Ήρθε ο κ. Πλωμαρίτης εδώ, το σχέδιο Τόμι το έχει κάνει το Υπουργείο κυρίως για τους δήμους που δεν έχουν δημοτικά ιατρία. Εμείς έχουμε και δημοτικά ιατρία και συμβουλευτικούς σταθμούς. Παρ' όλα αυτά, δεν μας κακόπεσε να έχουμε ακόμη από αυτή τη δομή δύο ακόμη σαν συμβουλευτικούς σταθμούς, διότι μπορεί στα δημοτικά ιατρία να έχει γιατρούς από όλες τις ειδικότητες, αλλά εδώ έχει ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους και προσωπικό, που δεν είναι καλό, ό,τι προσφέρεται στο Δημότη Καβάλας προς αυτή την κατεύθυνση για καλό είναι. Ήθελε χώρο προσβάσιμο, ισόπεδο, ίσια με το έδαφος, του δείξαμε την πίσω πτέρυγα από το καπί του Αγίου Λουκά, εκεί που το έχουνε για πρόβα στη χοροδία και όλα τα σχετικά, που του άρεσε πάρα πολύ και ο δεύτερος χώρος που του άρεσε ήταν, παρακαλώ, το ισόγειο, οι πηλωτοί, ούτε καν να μπει σε όροφο, οι πηλωτοί, την οποία θα διαμορφώσουν αυτοί όπως θέλουνε, γιατί είχε μαζί του και μηχανικό, οι πηλωτοί από το γυάλινο κτίριο. Για ποιον λόγο σκέφτηκα το γυάλινο κτίριο, πρώτον, διότι, όπως ξέρετε, από την ανατολική πλευρά της πόλης, το καπί που υπάρχει είναι ενοικιασμένο, δεν ήθελα να βάλω την όλη δομή μέσα σε παιδικό σταθμό, γιατί θα μπορούσα να πευθυθώ σε παιδικό σταθμό, αλλά δεν ήθελα να εμπλέξω παιδιά με αρρώστους, με ασθενείς και επιπλέον, ποιος θα του πει τίποτε, οι δύο διεκδικτές είναι ο Δήμος Καβάλλας και το Υπουργείο Υγείας, επομένως δεν ήταν τίποτε φοβερό και τρομερό να του δείξω το κάτω νοσοκομείο. Πρέπει να σας πω ότι ακόμη δεν ήρθε το επίσημο έτημα, για να το περάσω δημοτικό συμβούλιο και να έχουμε παραχώρηση, αλλά υποθέτω ότι θα έρθει ως νουπο. Επιπλέον θα φτιάξουν όλα τα μηχανολογικά που λέει ο Πρόεδρος, διότι πρέπει να έχουν θέρμανση, νερό, τα πάντα. Σκεφτείτε ένα νοσοκομείο, ένα ξενοδοχείο με δίπλα ιατρίο. Μια καλή αφορμή να ανεβούμε παραπάνω. Πάμε τώρα στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου. Μέσα στις επόμενες 10 μέρες εγώ θα κατέβω στην Αθήνα και για το Ασημακοπούλου να συζητήσω αυτό που είπαμε με τους στρατηγούς, αλλά και για να πάω να δω τον κύριο Μοζάλα και θα κάνω επίσημο έτοιμα να αποσύρει πρώτον τις διαφορετικές εθνικότητες που μαλώνουν μεταξύ τους και δεύτερον τα παιδιά υποτίθεται γιατί αλλεπάλληλα περιστατικά διαβάζουμε στον τύπο. Όπως το έχω πει οι έφηβοι είναι επιδιπείς σε διάφορα τα ηλίκια ας το πω έτσι και δεν υπάρχουν εδώ οι γονείς που να τα συμμαζεύουν. Λοιπόν εδώ είναι μια μικρή πόλη, ένα μικρό μέρος και πρέπει οπωσδήποτε να τους πάρουν από εδώ, αυτό θα ζητήσω. Όπως επίσης θα ζητήσω και από την αστυνομία να τους συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται και στους Έλληνες πολίτες, όχι με το γάντι. Έντομο διαπρότικα, γεωτεέ κύριε Εμπόνια, γεωτεέ και ο ΠΚΠ θα κάνετε την εξαιρετική πρόταση του Σιμητσή. Κάντε προληπτικά τις συναντήσεις σας με τους οδηγούς, ορίστε. Κάθε χρόνο τις κάνουμε έτσι κι αλλιώς. Επομένως κάντε την και φέτος κύριε Εμπόνια και βάλτε και θέμα το διαπρότικα. Σ' ό,τι αφορά το κοινοκομείο, θα κάνω αυτό που δεν έχει κάνει κανένας δήμαρχος μέχρι τώρα, που το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό. Κύριοι συνάδελφοι, θα καταγράψω την περιουσία του δήμου. Το δίνω έξω, γιατί τόσα χρόνια περιμένω από τους συμπαλλήλους του δήμου αλλά είναι πολύ δύσκολο. Το δίνω έξω, καταγράφω επιτέλους να ξέρουμε τι μας γίνεται. Δεν ξέρουμε, αγαπητέ κύριε Σίμιτση. Ούτε εσείς ξέρατε το δημοτικό. Τίποτε δεν ξέρατε, κύριε Σίμιτση. Τίποτε δεν ξέρατε. Καλά. Εντάξει. Μπορεί να βρούμε κι άλλα, δεν ξέρεις. Λοιπόν, εγώ ξάχνω εναγωνίως για ένα οικόπεδο του δήμου, το οποίο να ανήκει στο δήμο, έχει τις προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα κοινοκομείο, περιμένουν χρήματα από το ΕΣΠΑ, τα οποία μπορούμε να διεκδικήσουμε. Πάρα πολύ σύντομοι, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε, κύριε Δήμαρχο. Κύριε Παπαδόπουλε, παρακαλώ, έχετε τον λόγο. Ευχαριστώ. Είχα δύο θέματα προ ημιρισίας, Πρόεδρε, αλλά η Δήμαρχος έτσι με προκάλεσε λίγο και θέλω λίγο να κάνω μια αναφορά. Όχι στα θέματα που αναφέρεστε και ξεκινάω γιατί τα έχω σημειώσει. Κυρία Δήμαρχε, σήμερα που μιλάμε έχετε κλεισμένα τρία χρόνια διοίκησης. Τρία χρόνια διοίκησης. Κλεισμένα. Θα κλείσουμε και θα σβέσουμε καιράκι. Κυρία Δήμαρχε, ακόμη μετά από τρία χρόνια συζητάμε για περισσαιολόγιο του Δήμου, ακόμη συζητάμε για το στρατόπεδο Σιμακοπούλου, ακόμη συζητάμε για το Κάτω Νοσοκομείο, ακόμη μιλάμε για την Περιμετρική. Ξέρετε πόσα χρόνια είναι αυτά τα θέματα. Λοιπόν, παρακαλώ, παρακαλώ. Όσα χρόνια και να είναι κυρία Δήμαρχε, ένα πράγμα γνωρίζω αυτή τη στιγμή. Είστε δήμαρχος τρία χρόνια και όλα είναι στο μηδέν. Ακόμη. Όχι. Άμα μείνουμε στα 20 χρόνια που λυμνάζουν όλα τα θέματα, άμα θέλετε να κάνουμε τέτοια αναφορά, να την κάνω. Εγώ ξέρω ότι είστε τρία χρόνια διοίκηση και όλα ακόμα τα συζητάμε. Εκτός άμα έχετε να μου πείτε να δείξετε ένα έργο. Αλλά πέραυα αυτό. Μιλήσατε για την Περιμετρική. Χαίρομαι κύριε Δήμαρχε. Λέγατε πριν δυο χρόνια... Παρακαλώ τώρα, τι να κάνουμε τώρα. Κάνω τοποθέτηση. Τοποθέτηση κάνω. Κύριε Καλανταρίδη, σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Δεν πρέπει να κάνουμε τοποθετήση. Ας πούμε ότι βάζει θέματα. Ας πούμε ότι βάζει θέματα τώρα. Τι να κάνουμε τώρα. Κύριε Καλανταρίδη, δεν πειράζει. Ας τα ακούτε. Από κάποιον, ας τα ακούτε. Δεν πειράζει. Μιλήσατε για την Περιμετρική. Πριν δυο χρόνια, δήμαρχε, πρέπει να ακούσουν καβαλιότητες. Είπατε ότι η Περιμετρική μας είναι άχρηστη. Σήμερα, μετά από τρία χρόνια, διαπιστώσα ότι είναι χρήσιμη. Χαίρομαι, κύριε Δήμαρχε, που υιοθετείτε τις απόψεις μας, που εδώ και τρία χρόνια λέμε. Μιλήσατε για τον Ε61. Χαίρομαι, κύριε Δήμαρχε. Χαίρομαι γιατί ήμασταν οι μόνοι που προτοσταθήσαμε για να δείξουμε τη σημαντικότητα αυτού του έργου και αναγνωρίζετε ότι ο Ε61 σας παρέσυρα, κύριε Δήμαρχε, γιατί δεν μπορούσε να κάνει κάτι αλλιώς, αλλά αδιαφορήσατε. Αδιαφορείτε για τον Ε61 για να λαϊκίζετε με μια μερίδα ανθρώπων. Γιατί, δυστυχώς, δεν το θέλετε το έργο. Γιατί δεν ξέρετε τη σημαντικότητα του έργου. Αλλά χαίρομαι σήμερα, όπως μετά από τρία χρόνια, καταλάβατε τη σημαντικότητα του έργου, που είναι ένα διευρωπαϊκό δίκτυο που θα ενώσει τη Βουλγαρία με το λιμάνι της Καβάλας μας. Χαίρομαι. Αυτή είναι η ανάπτυξη και η προπτουκή της Καβάλας, κύριε Δήμαρχε. Καλά, μισό λεπτό. Εδώ σκοτωθήκαμε με τους κατοίκους. 150 κάτοικοι ήταν εδώ για τα δάση και τα αυτά και ψηφίσαμε και μας βρίζαν οι κάτοικοι που δώσαμε την άδεια και αυτά. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε. Συγγνώμη. Όχι, όχι. Μου κάνει παρατήρηση ο κ. Καλανταρίδης να διαβάζει τον κανονισμό. Όχι, όχι. Δεν κάνω παρατήρηση. Δηλαδή, δεν θέλω εγώ να προσβάλλω κανέναν ενδομεσό, αλλά απλώς κάνω κάποιες διαπιστώσεις. Το δέχομαι. Ναι, αλλά θυμάμαι τη συνεδρία σου του Δημοτικού Συμβουλού, γι' αυτό τα αναφέραξε. Ναι, δεν είναι όμως ο ρόλος σας, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ. Ας μου απαντήσει, δήμαρχος, γιατί θυμάμαι πολύ καλά, αφού με προκαλείτε κι εσείς, ότι τρεις φορές έρθε το θέμα και τρεις φορές έφυγε. Ανακλήθηκε, γιατί δεν είχε το πολιτικό ανάστημα, η δήμαρχος, να πει μπροστά στον κόσμο τι σημαντικό ήταν να λύσει αυτό το έργο και ούτε μάλιστα μπήκε στη διαβούλευση με αυτόν τον κόσμο για να είναι ενήμερος και όχι ανάστατος. Τέλος πάντων, πάω στο επόμενο θέμα που αναφέρθηκε, δήμαρχος, στο παλιό νοσοκομείο. Για αυτήν την καινούρια δομή που θέλει η κυβέρνηση, όντως είναι μια πολύ πολύτιμη δομή, είναι χρήσιμο για τους καβαλιώτες. Η πρωτοβάθμια φροντίδα των καβαλιωτών, σήμερα υπάρχουν προβλήματα και πρέπει να γίνει, αλλά κυρία δήμαρχε, ακούω τον δήμαρχο που συμφωνώ, τον πρωί δήμαρχο του κ. Σιμιτζή που συμφωνώ μαζί του, δεν μπορούμε να δώσουμε τμήμα από ένα εκόπεδο δικό μας που είναι μπροστά σε ένα παραθελάσιο κομμάτι. Θα χάσει την αξία του. Δεύτερον, άκουσα εδώ και καιρό και θυμήθηκα τώρα στην μνήμη μου ότι ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου, ο κ. Ξενοφώντας Κουρκιδής, και αυτός διαφώνησε με την κατάσταση και την δομή την οποία θα δημιουργεί στο κάτω νοσοκομείο, στο παλιό, για δικούς του λόγους. Δεν σχολιάζω εγώ τους λόγους, απλώς τι λέω, αυτό που λέω και εδώ και τρία χρόνια κυρία δήμαρχε, σχεδιάστε το Δήμο Καβάλλας, δώστε να κάνουν μια δουλειά και αυτό είναι μια πιστημονική πρόταση το τι θα γίνει στο κάθε εκτήριο. Δεν μπορώ εγώ ή ο καθένας μας εδώ μέσα να λέει εκεί θα γίνει ξενοδοχείο, εκεί θα γίνει το ένα, εκεί θα γίνει το άλλο. Και να σας πω και κάτι άλλο που υποτιμά την διαβούλευση και τη συζήτηση που έγινε από επιστημονικούς συνεργάτες σας που έχει πληρώσει ο Δήμος Καβάλλας που έχουν κάνει εδώ και όταν μπήκαν εδώ και τους άκουσα ένα χρόνο δουλειά για να καταθέσουν εδώ ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα που το ψηφίσαμε σχεδόν όλοι. Λέω και τον εαυτό μου μέσα, γιατί μπορεί να υπήρχαν διαφωνίες και εστάσεις, αλλά μην ξεχνάτε ότι έγινε μια επιστημονική δουλειά και ακυρώνετα τα ακυρώνεται όλα. Ό,τι θέλετε και ό,τι σας κατέβει στο μυαλό το λέτε εδώ ανεξέλεγτα και ελεύθερα. Δεν είναι έτσι κύριε Δήμαρχε. Συγγνώμη είστε Δήμαρχος Καβάλλας και να πάω τώρα, καλά για το στρατόπεδο να σας το ξαναπώ. Πάτε, πάτε, πάτε καταλήγετε όμως τα λόγια μου, σας ευχαριστώ γι' αυτό και χαίρομαι. Ό,τι υπάρχει νόμος κύριε Δήμαρχε από το 2016, 4427 δεν το έχω, αν δεν με πατά η μνήμη μου. Υπάρχει νόμος που μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα στρατόπεδα. Σας το ξαναλέω, πας και το επενδόσετε αλλά νομίζω ότι είστε στις καλόδρομους. Τώρα, τα δύο θέματα που θα βάλω σε δύο προεμιρισίας. Δεν μπορείτε να λέτε ό,τι θέλετε στην Καβάλλα και στους Καβαλιώντες. Φτάνουν πια αυτά τα πράγματα κύριε Δήμαρχε. Δεν υπάρχει λόγο. Με όλο το σεβασμό στο πρόσωπό σας. Κύριε Παπαδόπουλε, με όλο το σεβασμό στο πρόσωπό σας. Εγώ βλέπω, ένα λεπτό ακόμα, μη διακόπτετε. Κύριε Τουλκίδη, όταν με σταματάτε και με συνεχώς, πιστεύω ότι θα έχω και την κατανοήση του Προεδρύου. Γρήγορα, όμως, τα δύο προεμιρισίας. ΒΑΑ είναι το πρόνομα που εδώ πανηγυρίζεται. Βέβαια, υπήρχε και μια πολύτιμη δουλειά από την προηγούμενη διοίκηση, που καλό είναι να τα αναφέρετε γι' αυτό πως τα αναφέρω και εγώ, γιατί τα θετικά είναι θετικά, τα ρεντικά είναι ρεντικά, όπως και εσείς κάνατε μια σοβαρή δουλειά, και αυτό δεν το αρνούμε, αλλά έχει μέσα δύο έργα από κατάσταση κτήριων, μιλάω για το Εκκόποδο ΚΡΕΙ, εδώ, και μιλάω και για το Ενεργειακή Εναβάθμιση του 12 του Δημοτικού Σχολείου. Είναι δύο έργα που έχουν ανάδοχο. Γιατί δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες, γιατί έχω τις πληροφορίες, κύριε Τουλκίδη, και θέλω να πείτε την αλήθεια από την περιφέρεια, προσέξτε γιατί έχω και στοιχεία και έχω και αναφορά. Θέλω να πείτε εδώ, μέσα στο Δημοτικό Συμβουλί, τι έχει συμβεί. Όταν αυτά εδώ έχουν ανάδοχο, ήδη εδώ και καιρό, ήταν ένα σχεδιασμό της προηγούμενης διοίκησης και δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ, δεν έχει ξεκινήσει ούτε μια ενέργεια. Θέλω να ξέρω, γιατί γνωρίζω κύριε Δήμαρχε, και θέλω να ακούσω, αντί Δήμαρχε, την ακριβή απάντηση. Ή μάλλον η κυρία Δήμαρχος που μ' απαντάει έτσι γλυκά με αυτό το στυλάκι το ωραίο... Όχι, γιατί θα αποφύγετε την απάντηση γι' αυτό. Και το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι αναφέρθηκε από κάποιους αγρότες, κύριε Ξανθόπουλε, πρόεδρε της ΔΕΕΚ, διαρροές υπολοιμάτων από παλαιούς βόθρους στο νοικισμό της Δημοτικής Εννότητας Φιλίππον. Και αυτές οι διαρροές επιβαρένουν σημαντικά τα υπόγεια ύδατα. Ρωτώ, αυτό συμβαίνει γιατί έχουν πρόβλημα με τα νητρικά. Αυτό ισχύει, συμβαίνει, και αν συμβαίνει, έχετε λάβει κάποια μέτρα, υπάρχει κάποιο σχεδιασμός, θέλω να με ενημερώσετε μόνο. Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Παπαδόπουλο. Κυρία Δήμαρχε, παρακαλώ. Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Παπαδόπουλο, χαίρομαι που μαθαίνετε. Με τον καιρό μαθαίνετε. Θα μάθετε κάποτε. Ο ρήμανσης δεν σας στιμάει να χαρακτηρίζετε τη Δήμαρχο ότι είναι χαζή και νομίζω ότι είναι εκτός και χρόνου αυτά τα πράγματα. Δεν σας στιμά, τουλάχιστον το θεσμό. Αφήστε με εμένα το θεσμό. Όχι, μια χαρά κατάλαβα. Εγώ κατάλαβα μια χαρά τι είπατε, ότι καλά που μας τα λέτε εσείς, γιατί εμείς είμαστε χαζοί και δεν τα καταλαβαίνουμε και τα λέτε και τα ξαναλέτε και που θα πάει θα μάθουμε κάποτε. Λοιπόν, κύριε Παπαδόπουλε, αυτό που περιγράφατε με τα έργα δεν θα πω ότι το έχουμε μεταφέρει στους βουλευτές, να σας το ξαναθυμίσω, γιατί δεν μπορείς να βάλεις ένα πιστόλι στον κρόταφο του υπουργού και να πεις είμαι το παραχωρείς ή σε καθάρισα. Αυτό λοιπόν ονομάζεται ορίμαση των έργων. Με τον καιρό, ξανά και ξανά και ξανά, σας διαβεβαιώνω εξαιρετικά κουραστική διαδικασία. Και είναι γεγονός επίσης, όλοι μαθαίνουμε κύριε Σιμητσή, και εσείς μαθαίνετε κύριε Σιμητσή. Είναι μεγάλο θρανείο η αντιπολίτευση. Σας έκανε κακό που πήγατε κατευθείαν στη διοίκηση. Κύριε Παπαδόπουλε, εγώ είμαι όπως λέει και ο κύριος Παπαδόπουλος Χαζή. Λοιπόν, κύριε Παπαδόπουλε, αφήστε να σας πω κάτι. Καλέσαμε, εσείς το είπατε εγώ, εσείς το είπατε. Λοιπόν, να τα ακούστε εσείς και θα δείτε τι είπατε. Ορίμανση των έργων για την οποία οπωσδήποτε θα έπρεπε να έχουμε τη βοήθεια των κυβερνητικών βουλευτών. Είναι γεγονός. Την είχαμε, όχι. Τους καλέσαμε εδώ, τους καλέσαμε. Πόσες φορές τους καλέσαμε και τους είπαμε την περιβόητη ατζέντα που είπε ο κύριος Σιμητσής, τους καλέσαμε, κανένας τους δεν έγινε υπουργός. Είναι γεγονός ότι όταν είσαι απλός βουλευτής δεν έχεις την ίδια δύναμη που έχεις όταν είσαι υπουργός. Θα σας πω και κάτι άλλο. Δεν ανήκω στον κυβερνητικό χώρο πολιτικά. Εσείς περιμένετε ότι θα μας κάνουν διευκολύνσεις. Είμαι σίγουρη ότι αν ήμουν στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και ας διαμαρτυρηθεί ο κύριος Βέρος και ο κύριος Ορίστε, δείτε τι κατάφερε ο συνάδελφός μας για την Πεδόπολη, μικρά μικρά βηματάκια, δείτε τι καταφέρνε ο συμπολίτης μας που είναι δικητής του νοσοκομείου γιατί, γιατί είναι στον ίδιο πολιτικό χώρο. Εγώ δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία πια. Μέχρι τώρα έλεγα ότι δεν είναι δυνατόν. Να αδικούν ολόκληρη πόλη μόνο και μόνο γι' αυτό το λόγο δεν είναι δυνατόν. Αρχίζω σιγά σιγά και πίθομαι. Επίσης, οι δικοί μας οι βουλευτές εξαιρετικά παιδιά. Προσπάθειες, ξανά προσπάθειες, αλλά δεν μπορούν να καταλάβουν ότι εκτός από βουλευτές ενός κόμματος, είναι και βουλευτές του τόπου τους. Εάν δεν μεταφέρουν τα θέματα να επιμείνουν και να ξαναεπιμείνουν, παράπονο δεν έχω, ραντεβού μας τα κλείνουν. Τα ραντεβού μας τα κλείνουν, δεν έχω παράπονο. Μα συνοδεύουν στα υπουργεία, δεν έχω παράπονο. Αποτέλεσμα, μηδέν, κύριε Παπαθώπου. Πάμε λοιπόν στο επιχειρησιακό που λέτε ότι το περιφρονώ. Σας είπα, η ατζέντα των θεμάτων είναι βγαλμένα από το στρατηγικό σχεδιασμό και από το επιχειρησιακό πρόγραμμα, το οποίο ως Ευαγγέλιο το τηρούμε. Στρατόπεδο Ασημακοπούλου. Το 5% δεν ήταν τόσο στην αρχή τόσο καθαρό. Εάν δεν κάνω λάθος και διαψεύσετε με κύριε Σιμητσή, της ιδιοκτησίας το 5% δεν ζητούσανε που είχανατε τους υπολογισμούς με τον κύριο Μουριάδη και έβγαινε ένα ποσοαστρονομικό, το οποίο σίγουρα ο Δήμος δεν ήταν σε θέση να το δώσει. Και όποτε πηγαίναμε ρωτούσαμε και ξαναρωτούσαμε τι εννοείται 5%. Τώρα λοιπόν κατασταλάξανε και οι στρατηγοί ότι το 5% που ζητούνε είναι από τα κέρδη των όποιων εισοδημάτων θα έχει ο Δήμος εκεί μέσα. Εγώ θέλω να μου το διαβεβαιώσουν όμως, μόνο με λόγια τρίτων δεν γίνεται. Σ' ό,τι τα αφορά το ΒΑ, κύριε Τουλκύρη, για πείτε μας τι έγινε και μετά τους βόθρους του ζηγού. Για πείτε μας τι έγινε με το ΒΑ. Ο κύριος Τουλκύρης, παρακαλώ. Για τα δύο κομμάτια των έργων που είχαν ανάδοχο, που έχουν, το ένα παραμένει να έχει. Στο κομμάτι του 2012, η διαχειριστική αναμένοντας την αλλαγή του ΚΕΝΑΚ, του Κανονισμού Ενεργειακής Αποδόσης Κτηρίων, αποφάσισε να μην βγάλει στην πρόσκληση το 2012. Είχαμε τη διαφωνία μας, πιέσαμε τη διαχειριστική με την οποία έχουμε άρεσει τη σχέση όπως και να έχει. Μάλιστα, τους δείξαμε το έργο του ΕΟΚ από το ΕΜΕΙ ΠΕΡΑ, το οποίο θα μπορούσε και αυτό να πει το ΕΜΕΙ ΠΕΡΑ, εγώ περιμένω το ΚΕΝΑΚ, δεν το βγάζω ας πούμε, και όμως το έβγαλε. Το 2012 δεν ήταν στην πρόσκληση, θα επικαιροποιηθεί ο ΚΕΝΑΚ και έχουμε βρει το θέμα το χρηματικό θα σωθεί, δεν θα έχει κάποιο θέμα ο ανάδοχος, θα συνεχίσουμε κανονικά. Στο κομμάτι του ΚΡΕΙ θα σας απαντήσω πολύ καλύτερα στο επόμενο Δημοτικό, διότι αύριο έχω στην άντηση με την Εφορία Αρχαιοτήτων για το θέμα αυτό, στην Εφορία Αρχαιοτήτων με όλο το ΤΜΚ της Ανάπτυξης και Τεχνικών Υπηρεσιών, για να δούμε κάποια θέματα που αφορούν τις παραχωρήσεις του χώρου του υπέθριου, καθώς και κάποια ζητήματα της προμέτρησης της προκήρυξης. Μας έχουν μιλήσει με τον υπάρχοντα ανάδοχο, τον έχουν ενημερώσει ότι δύσκολα θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε με ανάδοχο, αλλά αύριο θα δούμε ακριβώς τι θα γίνει. Οπότε καλύτερα να περιμένουμε το επόμενο Δημοτικό. Ευχαριστώ με τον κ. Τουλκίδη και κ. Ξανθόπουλε, παρακαλώ. Υπάρχει πράγματι ένα πρόβλημα σ' όλη τη δημοτική όνοιτα Φιλίππον σε οικισμούς που έχουν ολοκληρωθεί έργα αποχέδευσης την προηγούμενη περίοδο και τα λέω προηγούμενη περίοδο είναι από το 2007-2008 και πέρα. Έργα, θυσία και γάμα κομπουσού. Το πρόβλημα που υπάρχει εκεί είναι ότι αρκετοί κάτοικοι των οικισμών αυτών δεν έχουν συνδεδεθεί με το δίκτυο της αποχέδευσης. Πράγματι υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Δήμαρχε, δυστυχώς... Δεν φταίμε εμείς δηλαδή. Όχι, δεν φταίμε εμείς. Δεν κάνει το αποχεδευτικό μέχρι σ' αυτό. Υπάρχει δίκτυο, υπάρχει δίκτυο. Υπάρχει δίκτυο. Υπάρχει δίκτυο. Σας θυμίζω ότι τη δουλειά που κάνουμε τώρα στην Νέα Καρβάλη, τώρα, όπως στην Νέα Καρβάλη, κάνουμε καταγραφή κατοικία προς κατοικία, μηχανοσύφωνα προς μηχανοσύφωνα, ποιοι είναι συνδεδεμένοι, ποιοι δεν είναι συνδεδεμένοι, το πρόβλημα λοιπόν και οι ενέργειες που κάνουμε στην Νέα Καρβάλη πρέπει να γίνει σε όλη την ενότητα Φιλίππον. Έτσι που εκεί που υπάρχει δίκτυο. Και υπάρχουν δίκτυα. Στους Φιλίππους στο Ζηγός υπάρχει. Στο Ζηγός βέβαια είναι ένα δίκτυο το οποίο έχει γίνει σε πολλές φάσεις. Σε κάποια σημεία έχει τεχνικά προβλήματα. Είναι κομμένο, δεν είναι συνδεδεμένο, δεν είναι ολοκληρωμένο. Παρεμβαίνουμε οπουδήποτε έχουμε τέτοια προβλήματα και ολοκληρώνουμε τα δίκτυα ή τα συνδέουμε το ένα με το άλλο για να μπορέσει να ολοκληρωθεί. Σαφέστατα ναι όπου οι βόθροι λειτουργούν ακόμα. Στα χωλιά και δυστυχώς υπάρχουν βόθροι ακόμα οι οποίοι λειτουργούν γιατί οι κάτοικοι για τους δικούς τους λόγους που καταλαβαίνετε ποιοι είναι επέλεξαν τότε να μη συνδεθούν και δεν πιέστηκαν από κανέναν να συνδεθούν. Μπορεί να είναι υποχρεωτικό να συνδεθούν. Αυτό λοιπόν που κάνουμε στη Νέα Καρβάλη και σας είπα ότι αυτό που κάνουμε είναι κατοικία-κατοικία, μηχανοσύμφωνα-μηχανοσύμφωνα, ένα προς ένα, για να υποχρεώσουμε όλους αυτούς που δεν είναι συνδεδεμένοι να συνδεδεθούν όπως είναι ο κανισμός της ΔΙΑΚ. Το ίδιο θα γίνει και σε όλη την ενότητα Φιλίππον αλλά θέλει λίγο χρόνο. Πάντως τα νητρικά, το θέμα των νητρικών όπως συζητήθηκε εκτενώς και περιγράφηκε από ειδικούς αποπιστήμονες, δεν έχει να κάνει, έχει να κάνει, μπορεί να επηρεάζεται κατά τη από τους βόθρους αλλά επειδή μιλάμε για νητρικά έχει να κάνει κυρίως με λιπάσματα, με χρήση λιπάσματων. Τεσσανακώντα ετίας χρήσης, όχι δύο και τριών χρόνων, τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα. Ευχαριστούμε τον κ. Ξανθόπουλο, κ. Παπάς παρακαλώ. Αγαπητή κυρία Δήμαρχε, εγώ πάντοτε τα πράγματα της δικιά σας διοίκησης θα προσεγγίζω με έναν τρόπο να βοηθήσω, όχι να βοηθήσω εσάς που πολλές φορές κάποιοι τρέχουν έτσι για να το ευτελίσουν το πράγμα και να το υποβαθμίσουν, να βοηθήσω την πενταετία της ανάκα να κάνει κάτι στην πόλη. Θεωρώ ότι είναι αξιόλογο αυτό που είπε ο κ. Σιμπτζή σήμερα, αλλά και πάλι δεν το καταλάβατε. Δεν μπορεί ένας δήμαρχος, ο οποίος τον εξέλεξε και έχει τη σύμφωνη γνώμη του καβαλιώνικου λαού, δεν μπορεί να μην έχει σταθερή στρατιγική. Αυτές τις χαριτομενιές που κάθε φορά προσπαθείτε να ξεπεράσετε τις δικές σας ευθύνες ή να το γυρίσετε στον Παπαδόπουλο που σας δίνει το δικαίωμα, δεν νομίζω ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα είναι θετικός για εσάς. Και εξηγούμε. Έχουμε τέσσερα-πέντε θέματα τα οποία μας ταλανίζουν όλα αυτά τα χρόνια, τα τρία χρόνια και τα προηγούμενα χρόνια. Σας λέει ο κ. Σιβητσής, μα έχουμε το νοσοκομείο, στρατιγικά το νοσοκομείο, το θέλουμε να κάνουμε κάτι εκεί. Αυτό δεν θα το αφήσουμε να μας το υποβαθμίσουν. Αν μας το υποβαθμίσουν δεν θα μπορέσουμε δυστυχώς να κάνουμε αυτό που έχουμε στρατιγικά σχεδιάσει. Έρχόμαστε στο ασημακοπούλου. Σας το είχα πει και τότε. Δεν υπάρχει προσωρινό. Βλέπετε μια μόνιμη κατάσταση. Και αποδεικνύεται σήμερα ότι δεν πρόκειται για πρόσφυγες. Πρόκειται για άλλου είδους πράγματα εκεί πέρα, ανθρώπους που έχουν βάλει εκεί πέρα μέσα. Και άρχισαν τα όργανα να παίζουν. Υποβαθμίστηκε και το ασημακοπούλου. Εγώ λέω που είμαι κι εγώ κυβερνητικός αφού θέλετε να μιλάτε με τέτοιους όρους. Λέω λοιπόν ότι το ασημακοπούλου είναι φιλέτο και δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνει τίποτα. Εντάξει. Εσείς λέτε ότι να πάμε με το 50%. Αυτό είναι στρατιγικά για εσάς. Εσείς εσείς δεν υπάρχουν. Δεν είμαι εγώ. Άρα λοιπόν μήνετε σε αυτό. Δεν έπρεπε να αφήσετε να μπουν εκεί πέρα μέσα γιατί έχει υποβαθμιστεί ο χώρος. Το ίδιο κάνετε και τώρα και με το νοσοκομείο. Γιατί δεν πάει ο κύριος, όπως τον είπατε εδώ πέρα, 50 μέτρα πιο μπροστά στον Τεάφιε που είναι δικό του, που περνάει στην κοινωνία από μπροστά, που θέλει να κάνει φλάτρα, να κάνει το Ισσόγειο, να απομονώσει τους άλλους στον ρόφο του Τεάφιε. Λοιπόν, α, είδατε, εσείς δεν υπερασπίζεστε τις στρατηγικές διεκδικήσεις της πόλης, λέτε να γίνει εκεί πέρα. Αυτοί σας λένε να βρείτε χώρο. Μα το χώρο τον έχουν. Τον έχουν. Και τον έχουν και σε καλύτερο σημείο και είναι και δικός τους και δεν είναι καθυπητόμενος. Άρα λοιπόν υπερασπιστείτε αυτή την πόλη. Υπερασπιστείτε την. Έχουμε στρατηγικά πέντε πράγματα. Και έρχομαι τώρα και λέω το άλλο. Άκουσα τον Κουρουπλή προχθές. Θα μας βάλουν χέρια στο λιμάνι. Θα μας φέρουν ιδιότητες και ξέρετε θα έχουμε μέσα στην πόλη δύο καθεστώτα. Η Χερσαία ζωή αντιρρυκιάζει οι ιδιότητες με άλλους όρους. Έχουμε εδώ και ανθρώπους που δουλεύουν επάνω στα καφέ και στα άλλα. Εκεί θα λέμε εκεί δεν έχονται παχτομένες τέντες. Πιο πάνω ένα μέτρο πιο πάνω έχει στενατικία. Ο νόμος είναι διαφορετικός. Προσέξτε τα αυτά. Προσέξτε τα. Πάμε στις διακδικήσεις όλοι μαζί. Κανένας δεν έρχεται σε αντίθεση με εσάς. Πάμε όμως σταθερά. Όχι με υποβαθυσμένα τα πράγματα. Και να δώσω και μια απάντηση στον ε61. Ο ε61 κύριε Παπαδόπουλε. Εμείς δεν αρνήθηκε κανένας που ψήφισε να μην γίνει κατ' αυτόν τον τρόπο. Εσείς που θεωρείτε ότι είναι αναπτυξιακό αυτό το έργο δεν μπορεί να φτάνει από τη Σόφια κάποιος τον ίδιο χρόνο μέχρι τον Αμηχταλαιώνα και μετά να θέλει τον ίδιο χρόνο για να ανέβει να σύνδεθεί με την Εγνατία. Άρα λοιπόν αυτό που έλεγε ο Σιμιτζής και εγώ αν πάλι στην εξοχή στο λιμάνι της Καβάλας θα καταλήξει. Στο λιμάνι και θα καταλήξει με σύγχρονο τρόπο. Γιατί όταν υπάρχουν λοτσίστηκες και μεταφορές σήμερα πρέπει να πας σε γρήγορο χρόνο. Και μάλιστα να μπαίνεις βία μέσα στον δρόμο. Όχι να μπαίνεις με κολοσούρτι. Που έλεγε μην τον χαρακτηρίσεις ο Πρόεδρος ούτε. Μας έλεγε ένα παράδειγμα στην Αυστρία που έγινε πριν 200 χρόνια. Άρα λοιπόν, κυρία Δήμαρχε, να συνολιθούμε και να κλείσουμε αυτό. Μείνετε στους στρατηγικές διεκδικήσεις της πόλης πιστοί εκεί ακριβώς όπως είχαμε με το Σιμιτζή ή με τον επόμενο. Άρα σας ξαναδίμαρχος μην κάνετε χαριτομενιές. Μην μου λέτε μια υπεκφυγή. Είστε δήμαρχος. Και οφείλουμε όλοι να σας στηρίξουμε για το καλό της πόλης. Άρα λοιπόν το φιλέτο που λέγεται ασημακοπούλου έξω και αλλού σε χωριά σε πόλης όπως είχαμε πει οι πρόσφυγες. Γιατί δεν πρόκειται για πρόσφυγες τους οποίους εμείς μιλάμε. Είναι άλλου είδους πρόσφυγες που άμα τους ελέγξουμε δεν έχουν ούτε καν το χαρακτηριστικό των προσφύγων. Το λιμάνι, τη χερσιά, πείτε του κύριου Κουρουπλή χαιρετίσματα δεν πάει σε ιδιωτή. Γιατί σιγά σιγά ας μου επιτρέπει μας το πιάνουνε λίγο το πίσινο. Είδατε το σπίτι του στρατηγού. Θα μπορούσαμε εκεί να το κάνουμε εμείς κάτι άλλο. Πιο κάτω είχε τη μονάδα που μένουν οι άλλοι. Εμείς ψάχνουμε να βρούμε έναν τρόπο να στηρίξουμε το ασασέτης, κυλιόμενες, κάλες, ποιο θέλει το τελεφερί. Τι θέλετε. Και δεν βρίσκουμε. Και βλέπεις, ο κλιτσιότης λέει πήρε με ένα ρώσο το σπίτι. Ένα μισέ λεπτό μυσικότητα να ολοκληρώσω. Άρα λοιπόν ας μείνουμε όλοι πιστοί γιατί η πόλη αυτή βάλετε. Βάλετε από παντού. Από τον καμένο θέλετε, βάλετε, ναι. Τι είναι αυτά τώρα. Πρέπει να ενοικιάσουμε το σπίτι του στρατηγού. Θα ενοικιάσουμε παρακαλώ το σπίτι των αξιωματικών. Θα ενοικιάσουμε το ασημακοπούλ. Δεν είναι σωστά πράγματα. Ας πολεμήσουμε για αυτή την πόλη γιατί δεν θα έχουμε να αφήσουμε τίποτα. Και κλείνω ένα λεπτό κύριε Πρόεδρε με ένα έτοιμα προς τον κύριο Τουλκίδη. Έτοιμα των κατοίκων της Κολοκοτρώνη. Στο έργο που εκτελούσε εργολάβος για τις οπτικές σύνες, κατέστρεψε το στέγαστρο, τις στάσεις που είναι απέναντι από το σχολείο. Παρακαλώ, χρεώσετε το, αποκαταστήστε το. Είναι ένα πράγμα το οποίο εκεί πέρα, ξέρετε, υπάρχουν διάφοροι γέροντες που το ζητούν γιατί έρχονται βροχές και θέλουν να προστατεύονται. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Παπά. Ο κύριος Βέρος έχει το λόγο, παρακαλώ. Στέγαστρο, τις στάσεις, είπατε πού. Απέναντι αυτού του ομοδημού, στο ίδιο σύγκολο πρότυπο. Κύριε Βέρο, παρακαλώ, έχει το λόγο. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, με αφορμή την παρουσία εδώ των μελών και φίλων του Φιλοζωϊκού Σωματίου ΕΣΟΚΟ, και τα αιτήματα που κατέθεσαν εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε εσάς στη διοίκηση, αυτό που έχουμε να πούμε εμείς είναι ότι αν πραγματικά θέλετε συνεργασία και θεωρούμε ότι επιβάλλεται να υπάρξει συνεργασία, θα είναι προς όφελος όλων μας αυτή η συνεργασία, τότε το κλειδί αυτής της υπόθεσης είναι να λειτουργήσει επιτέλους η πενταμελής. Εάν δεν λειτουργήσει η πενταμελής, και αυτό είναι ευθύνη του δήμου, προσέξτε, γιατί η πλειοψηφία, οι 3 στους 5, είναι ορισμένοι από το δήμο. Και την ευθύνη την έχει η υπηρεσία η οποία έχει και την ευθύνη, η οποία είναι η υπηρεσία καθαριότητας. Τώρα, το δεύτερο που θέλουμε να πούμε είναι επίσης σημαντικό, ότι επιτέλους ο δήμος, ακούστε με λίγο κυρία δημαρχή και μετά συνοείστε με τον κύριο Αντιμήμα. Για σας ρωτάω. Ναι, αλλά μετά τώρα, δεν θα ακούσετε όμως το δεύτερο σημαντικό. Το δεύτερο σημαντικό θεωρούμε είναι ότι επιτέλους, ως διοίκηση, θα πρέπει να πάρτε την πρωτοβουλία να υπάρξει ενημέρωση των πολιτών σε δύο συγκεκριμένα θέματα που θα βοηθήσουν πολύ στο να λυθεί το θέμα. Και αυτά είναι η στήρωση και η υιοθεσία. Πάμε τώρα. Επειδή ακούστηκαν πολλά σήμερα και από σας κυρία δήμαρχη αλλά και από τους συναδέρφους. Και πολύ γρήγορα να πω το εξής επειδή ακούμε πάρα πολλές φορές γιατί δεν γίνεται η περιμετρική κτλ. Ακούστε λίγο. Περιμετρική χωρίς κάθετοις οδικούς άξωνες ίσον παράκαμψη. Εάν μου πείτε ότι βρήκατε τον τρόπο για το κομμάτι που λειτουργεί τώρα, αυτό το μικρό το κομμάτι ως περιμετρική ή για το επόμενο που πρέπει να κατασκευαστεί και να ολοκληρωθεί, έχετε βρει τον τρόπο να υπάρξει διάνυξη και να υπάρξουν οδικοί κάθετοι άξωνες που να έχουν είσοδο και έξοδο προς το κέντρο της πόλης, τότε να την κάνουμε. Διαφορετικά δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να την κάνουμε. Παράκαμψη υπάρχει. Όσα αφορά τώρα για τις τοπικές μονάδες υγείας που αναφερθήκατε εσείς και βέβαια ήταν και ένα από τα ερωτήματά μας. Κοιτάξτε κυρία Δημαρχή, είναι σημαντικό βέβαια το να γίνει η συγκεκριμένη δομή διότι είναι γνωστό ότι από το 2013 επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και Επιπουργού κυρίου Γεωργιάδη έκανε ότι ήταν δυνατό για να καταστρέψει την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Την ισοπέδωσε. Με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην εξυπηρετούνται, να επιβανείνε το δήμος με τα δημοτικά ιατρία επιπλέον πέρα από αυτά τα οποία είχε, αλλά και το κυριότερο, το μεγαλύτερο βάρος να πέσει στο νοσοκομείο Καβάλασο που εκεί η περίθαλψη είναι δευτέρο βάθμια, δεν είναι πρωτοβάθμια. Και τριτοβάθμια. Εγώ θα έλεγα τριτοβάθμια στα μεγάλα νοσοκομεία και τα λοιπά τα πανεπιστημιακά Αλεξανδρούπολης της Αλνίκης. Λοιπόν, άρα είναι σημαντικό από την μεριά της κυβέρνησης, να είναι και κάποια από τα θετικά της κυβέρνησης το ότι επιτέλους θα δημιουργήσει αυτή τη δομή της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Όμως, κυρία Δήμαρχε, πιστεύω να μην κάνετε το λάθος και δούμε κάποια στιγμή να λειτουργούν στο παλιό νοσοκομείο χωρίς να έχει περάσει το θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς να έχει συζητηθεί και βέβαια χωρίς να μπουν οι προϋποθέσεις αλλά και τα όποια ανταλλάγματα. Να θυμίσω ότι το 82% ανήκει στο Δήμο, το 18% ανήκει στο Υπουργείο Υγείας. Άρα, οφείλουν και έχουν υποχρέωση να έρθουν, να κάνουν έτοιμα, να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ή όποια συμφωνία υπάρχει παραχώρησης και να αποφασίσουμε. Δεν είναι της ώρας τώρα, δεν θα το συζητήσουμε τώρα, αν θα συμφωνήσουμε διαφωνήσουμε. Εμείς θεωρούμε όμως ότι οι δομές πρέπει να γίνουν, πρέπει να βρεθεί ο τρόπος και να βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, όχι όμως σε αυτό το στυλ. Και βεβαίως θεωρούμε ότι ενδεχομένως ίσως να είναι και μια λύση, διότι τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένη περιοχή μετά την μετεκατάσταση στο νέο νοσοκομείο δυστυχώς έχει υποβαθμιστεί, τα κτίρια καταστρέφονται, δεν αξιοποιούνται, από το 2010 μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε καμία αξιοποίηση από τη μεριά του Δήμου και ενδεχομένως ίσως να έχει κάποια θετικά όμως όλα αυτά να τα δούμε εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα πάρουμε εδώ απόφαση. Το Δημοτικό Συμβούλιο για το τι θα γίνει. Τώρα θα ήθελα να σας πω το εξής και θα ήθελα να πω στην κυρία Δήμαρχο Απεθυνόμενος. Δεν μου έκανε εντύπωση όταν οι πολίτες του Φιλοζωϊκού Σωματίου είπαν ότι ξέρθηκαν εδώ και έξι μήνες περίπου, πεντέμις μήνες, κάναμε κάποιο έτοιμα και δεν μας απαντήσατε. Κοιτάξτε αγαπητοί δήμαρχοι. Πριν ένα μήνα περίπου, στο πρώτο αλευθέρο Δημοτικό Συμβούλιο, πριν τις διακοπές, σας ζητήσαμε να μας ενημερώσετε και να μας δώσετε κάποια στοιχεία όσον αφορά τις συντηρήσεις και επισκευές των σχολικών μονάδων. Και είπαμε συγκεκριμένα, θέλουμε τα αιτήματα συγκεκριμένα... Αφήστε τώρα τον τοσχέ, δεν ξέρετε, μάλλον δεν σας ενημέρωσε αντιδημασκός, ο τοσχέ που μας έδωσε ήταν με τα αιτήματα όλων των προηγουμένων ετών. Εμείς είπαμε, ποια είναι τα αιτήματα που θα υλοποιήσετε, ποιο είναι το κόστος. Ακούστε με λίγο, αφήστε με τώρα, απαντήστε μετά τώρα. Θα με αφαιρέσεις χρόνο... Ναι, παρακαλώ, και όχι με τα μικρά ονόματα παρακαλώ, τους κυρίους συμβούλους όταν απευθύνονται μεταξύ τους, να μιλάνε με το επώνυμα, το Άριο μου και φίλο μου και τέτοια μου εδώ δεν υπάρχει. Ξέρετε γιατί σας το λέω αυτό. Διότι τότε, κυρία Δήμαρχη, είπατε ότι παρότι δεν πήρατε ένα ευρώ από το κράτος που οφείλει να δώσει κάθε χρόνο χρήματα για τις συντηρήσεις και τις επισκευές, εσείς θα τα πραγματοποιήσετε. Μισή αλήθεια, καθόλου αλήθεια. 2015, 2016 και 2017, γιατί θα μιλήσω για αυτά τα χρόνια που είναι στη διοίκηση, δεν θα μιλήσω για τα προηγούμενα, στα 3-7 χρόνια περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ πήρατε από το κράτος και συγκεκριμένα 450.000. Είναι 145.000 με 150.000 κάθε χρόνο χρήματα για αυτές τις εργασίες. Δεύτερον, υπάρχουν αιτήματα τα οποία δυστυχώς δεν έχουν υλοποιηθεί εδώ και χρόνια. Και θα σας πω ένα παράδειγμα και κλείνω. Το παράδειγμα νηπιαγωγείου που εδώ και τρία χρόνια σας ζητάει. Προσέξτε, δεν αναφέρουμε στην προηγούμενη διοίκηση. Η προηγούμενη διοίκηση τελείωσε, κρίθηκε, εσείς είστε διοίκης από το 2014. 2015, 2016, 2017, ζητάει να γίνει βαθύ του νηπιαγωγείου. Μιλάμε για νηπιαγωγείο τώρα. Τα νύπια πηγαίνουν, τα προνύπια, τα παιδιά μας, μωρά παιδιά. Λοιπόν, δεκαεφτά χρόνια έχει να βαθεί το συγκεκριμένο νηπιαγωγείο. Και μια εβδομάδα πριν την ένραξη, προφορικές υποσχέσεις και αγκαλιάσματα και φιλιά. Αλλά το νηπιαγωγείο είναι άββαφο. Άρα, θέλουμε επιτέλους να μας δώσετε όλα εκείνα τα στοιχεία να δούμε ποια είναι αυτά τα αιτήματα, πόσα υλοποιείται, πόσα χρήματα ξοδέψατε από αυτά τα μισό εκατομμύριο στα τρία χρόνια για να υλοποιήσετε και έργα και επισκευές. Λοιπόν, και ένα τελευταίο... Συγγνώμη, κύριε Δήμαρχε. Συνεχίστε. Το αίτημα, μάλλον, κάντε ότι δεν θέλετε να καταλάβετε. Είστε πανέξυπνοι. Σας παρακαλώ πολύ. Λοιπόν, σας το είπα ξεκάθαρα. Τρία χρόνια που είστε διοίκηση είναι το αίτημα, αλλά είναι και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν αναφέρουμε. Τα προηγούμενα κρύθηκε. Κρύθηκε η προηγούμενη διοίκηση. Έκανε τα λάθη... Συντομεύετε, κύριε Βέρο, παρακαλώ. Εσείς τι κάνετε τώρα τρία χρόνια. Ποια είναι η διαφορά σας από την προηγούμενη διοίκηση. Πέστε μου. Χειρότεροι είστε από την προηγούμενη. Λοιπόν, το τελευταίο. Το τελευταίο που έχω να πω είναι το εξής. Και θα σας πω γιατί είστε χειρότεροι. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει με την καθημερινότητα και καθημερινά διαπιστώνουμε πράγματα όπου κυριολεκτικά μένουν άφωνοι. Είναι δυνατόν μέρα Σάββατο, η μέρα που λειτουργεί η λαϊκή, να μετατρέπεται το πάρκο αφαλήρου σε πάρκινγκ αυτοκινήτων και όχι μόνο αυτοκινήτων των παραγωγών ή των επαγγελματιών, αλλά και πολιτών. Και μάλιστα τα αυτοκίνητα να φτάνουν μέχρι τα σκαλάκια που οδηγεί στο αναψυκτήριο και μάλιστα να έχουν υποστεί καταστροφές σκάρες, επιδαπέδι φωτισμοί κτλ. Και επειδή δεν θέλω, διότι πλέον από εδώ και πέρα έτσι θα λειτουργούμε, διότι δεν μπορώ να ακούω κάνουμε αντιπολίτευση, λέμε ψέματα, δεν λέτε την αλήθεια. Εδώ είναι. Και θα ήθελα να τις δείτε, θα με τις επιστρέψετε μετά, θα σας τις δώσω τώρα, να τις δείτε τις φωτογραφίες, να δείτε πώς έχει κατατήσει το πάρκο αφαλήρου. Ποιος έχει δώσει ως χώρος. Λοιπόν, ξέρετε από πού μπαίνουν τα αυτοκίνητα. Από την Ερυθρού Σταυρού, από την πόρτα της Ιδερένια μεταξύ του αρχαιολογικού χώρου. Και σας λέω εγώ, ποιος έχει δώσει εντολή και είναι ανοιχτή η πόρτα. Ποιος σε Αθήνη και έχει δώσει εντολή να μπαίνουν μέσα τα αυτοκίνητα. Από μόνοι τους. Από μόνοι τους όλοι αυτοί, το έχουν μετατρέψει σε πάρκινγκ. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον κύριο Βέρο. Κυρία Δήμαρχε, παρακαλώ. Λοιπόν, πολύ καλά τα λέτε κύριε Βέρο. 17 χρονών αμαρτίες τις θέλουμε όλες εδώ και τώρα να φτιαχτούν. Με τα καταπληκτικά χρήματα τα 500.000 ευρώ σε τρία χρόνια. Μόνο για φέτος θα σας πω, νομίζω ότι τα θυμάμαι καλά τα νούμερα. 122.000 από τις σχολικές επιτροπές από το κράτος και 240 σε αυτή την εργολαβία, τη συγκεκριμένη, την τορινή που τρέχει από το Δήμο Καβάλλας. Εάν εσείς, πόσα σχολεία υπάρχουν αγαπητοί συνάδελφοι, πόσα δημοτικά, πόσα γυμνάσια, πόσα αλήκεια σε όλες τις δημοτικές ενότητες που έχουν τα χάλια τους παρατημένα τόσα χρόνια και ξαφνικά σας έπιασε πρεμούρα φέτος. Δεν τρέπεστε λίγο. Όλοι σας, όλοι σας. Και σας παρακαλώ κύριε Σιμιτζή. Όχι, όχι, δεν λέει σας παρακαλώ, δεν απαντάει σας. Εσείς εκεί γράψτε τα μηνύματά. Δεν απαντάει σας κυρία Σιμιτζή, δεν απευθύνεται σας. Δεν απαντάει. Όχι, όχι. Δεν φίξατε εσείς αυτό το θέμα, παρακαλώ. Γιατί μηχανοργανωθήκαμε, γιατί τα βάλαμε σε μια σειρά, γιατί περιμένετε με τους τρεις και μισό ανθρώπους που έχουν απομείνει στην τεχνική υπηρεσία για να κάνουν όλη αυτή τη δουλειά. Γιατί ξέρετε ότι τα υλικά μπαίνουν σε διαγωνισμούς. Γιατί παλεύουμε τρία χρόνια να πάρουμε μια λάμπα και να έχουμε ένα χιλόμπο για. Τρέπομαι κύριε Φέρο, εσείς τα ξέρετε. Τα ξέρετε κύριε Φέρο. Τα ξέρετε κύριε Φέρο. Και τις δυσκολίες μας τις ξέρετε και όλα τα ξέρετε. Λοιπόν, παρακαλώ, παρακαλώ. Σας βολεύει τόσα καιρό που είμαι ήρεμη και ήσυχη και κάθομαι και ακούω όλα αυτά που λέτε. Αλλά έχω γανακτήσει κι εγώ. Ετοιμαστήκαμε για να πάμε στο εικοστό σχολείο. Αλλάζει η διευθύντρια καινούργια χαρτιά. Έλεος. Αυτοί οι δάσκαλοι τόσα χρόνια δεν ζητούσαν από κανέναν τίποτε. Εγώ σας το λέω. Εγώ σας το λέω. Τόσα χρόνια αυτοί οι δάσκαλοι και ξαφνικά βρισκόμαστε. Όλα τα σχολεία θέλουν ράμπα. Και πρέπει να έχουν ράμπα για τα αμέα. Όλα τα σχολεία θέλουν κι όσκι. Διότι είναι ξουρισμένες οι αυλές. Τόσα χρόνια τα παιδιά στον ήλιο. Όλα τα σχολεία θέλουν πανκάκια. Όλα τα σχολεία θέλουν ελαιοχρωματισμούς. Μα είμαστε σοβαροί. Τι είμαστε εμείς το Υπουργείο Δημοσιών Έργων. Τι είναι ο Δήμος Καβάλα σας παρακαλώ. Πριν απ' όλα μπήκε και έφτιαξε τους ηλεκτρολογικούς πίνακες. Μπήγε και βρήκε σχολείο πέντε ορόφων. Χωρίς κάγκελα στην εσωτερική σκάλα. Να φοιτευτεί ένα παιδί από τον πέμπτο κάτω στο υπόγειο. Και δεν ήταν στα αιτήματα της διευθύντριας παρακαλώ. Πήγε και έφτιαξε. Τα καλοριφέρ θα τα χρειαστούν τα παιδιά μας με θάφρυ. Πήγε αυτή τη στιγμή. Βρίσκεται στις στεγανοποιήσεις και στις μονώσεις των ταρατσών. Που ένα καθάρισμα από τα λούκια. Κανένας δεν μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία. Να ξοδεύονται ένα σωρό χρήματα. Να έχουμε υγρασίες και ένα σωρό. Ποιος μπήκε να ανεβεί επάνω στην ταράτσα του σχολείου του να δει τι συμβαίνει με τα λούκια. Περιμένουμε όλοι. Ο Δήμος Καβάλης. Σας παρακαλώ. Εάν δεν συνεργαστούμε με το Σύλλογο Γονέα. Εάν δεν συνεργαστούμε με το Σύλλογο Εκπαιδευτικό. Εάν δεν καταλάβουν. Όλοι μας πρέπει να καταλάβουν. Ό,τι όλοι μαζί πρέπει να δουλέψουμε. Βρισκόμαστε σε μια Ελλάδα κρίσης. Βρισκόμαστε σε μια Ελλάδα που εδώ και χρόνια οι υπάλληλοι του Δήμου συνταξιοδοτούνται και δεν αναπληρώνονται. Ποιος θα τα κάνει αυτά. Μα αυτούς που έχουμε, μα αυτούς κάνουμε τη δουλειά μας. Και επιπλέον ο Δήμος Καβάλας βάζει από την τσέπη του. Να μη πω για τους διαγωνισμούς. Είδαμε, το είπα πριν τα υλικά. Εσείς θα νομίζετε όλα εύκολα, δεν είναι. Για τα παραπάνω σας παρακαλώ. Όχι, ο κύριος Βέρος έχει ανάγκη να μας πει για το πάρκινγκ αυτοκίνητου στον πάρκο Φαλήρου θα το δούμε κύριε Βέρο. Απαράδεκτο. Απαράδεκτο. Και βέβαια θα δούμε. Θα πρέπει να βάλουμε καγκελόπορτα σε εκείνη την κερκόπορτα. Γιατί κερκόπορτα είναι αυτή εκεί. Λοιπόν, από κει και έπειτα τα 17 χρόνια έχει να βαφεί τον υπιαγωγείο. Που ήταν το κράτος τόσα χρόνια. Και ξαφνικά η διοίκης Τσανάκα που είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Να σας θυμίσω την προηγούμενη με μια τρύπα τέτοια, εκατόν τόσες χιλιάδες. Κύριε Βέρο, εκατόν τόσες χιλιάδες που έπαιρνε τα χρήματα αντί να βάφει σχολή από εδώ. Όχι ο κ. Σίμιτσης, δεν εννοώ αυτό. Σας παρακαλώ. Δεν είναι εκτός θέματος. Υπάρχει τρύπα οικονομική μέσα στα λεφτά της πρωτοβάθμιας. Και δεν το συζητάμε και δεν το φέρνουμε εδώ βέμπα. Και δεν το υπενθυμίζουμε από εδώ και από εκεί. Αλλά να έχουμε και λίγο μυαλό. Σε μια χραιοκοπημένη Ελλάδα βρισκόμαστε κύριε Βέρο. Τα πάντα θα κάνουμε για τα παιδιά μας. Αλλά να έχουμε λίγη λογική. Τις εκατόν εικοσι χιλιάδες. Και θα σας κάνουμε βιέρεση. Κυρία Δρακονάκη. Σας παρακαλώ. Πάρτε τον αριθμό. Σε παρακαλώ κύριε Πράδε. Κύριε Δρακονάκη ο αριθμός της πρωτοβάθμιας. Των υπιαγωγίων. Και της δευτεροβάθμιας. Και κάντε μια βιέρεση να δούμε. Πόσα λεφτά αντιστοιχούν. Από τις εκατόν εικοσι χιλιάδες που στέλνει το κράτος. Για κάθε σχολείο. Πόσα λεφτά. Κυρία Δημαρχή. Είναι κακό μια δημοτική παράταξη. Γιατί τώρα κοιτάξτε τώρα να μπούμε στην ουσία. Είναι κακό μια δημοτική παράταξη. Να ζητάει κάποια στοιχεία από τη διοίκηση. Στο κάτω κάτω. Ε λοιπόν γιατί δεν τα δίνετε. Τώρα θα δώσω τον λόγο στον κύριο Τουλκίδη παρακαλώ. Ε λοιπόν γιατί δεν τα φέρνετε. Λοιπόν παρακαλώ. Ο Τουλκίδης με σκορεϊκάει. Παρακαλώ. Κύριε Τουλκίδη παρακαλώ έχετε τον λόγο. Τα στοιχεία που έφερα στον κύριο Βέρο την πρώτη φορά. Ήταν όλος ο φάκελος των σχολείων. Σωστά ήταν πολύ μπερδεμένο για να βγάλει μια άκρη. Η δουλειά του ξεχωρίσματος, της εργολαβίας, της αυτοεπιστρασίας, των εργασιών που θα γίνουν, των εργασιών που προγραμματίζονται και ανάλογα με τη δημοτική ενότητα και τα σχολεία και τη βαθμίδα δηλαδή του σχολείου είναι έτοιμη. Την έχω δώσει στην Γραμματεία από τον Αύγουστο. Αν δεν το λάβατε φταίει η Γραμματεία. Σωστό είναι έτοιμη πάντως. Είναι έτοιμη από τότε που ζητήθηκε. Από το δεύτερο δημοτικό. Το τελευταίο του Ιουλίου πάντως. Στη Λεμονιά. Στης Λεμονιά, στη Λεμονιά. Σήμερα το πρωί μάλιστα πήρε που λένε όχι. Ήτανε στη Λεμονιά. Δικό μου αυτό ήταν στη Λεμονιά. Γκέσταρ ο κύριος Ποτόλιας. Λοιπόν, τελειώνουμε, τελειώνουμε. Ήρθε ο κύριος Ποτόλιας. Κύριε Γανικώλα παρακαλώ. Καλησπέρα Δήμαρχε Πρόεδρε. Γρήγορος θα είμαι. Πέντε θέματα θέλω να βάλω πολύ γρήγορα. Θέλω να επισημάνω ένα πρόβλημα καταρχήν που έχει παρουσιαστεί στην πόλη μας το τελευταίο μήνα. Είναι για αυτή την τοποθέτηση των κοντιών του ΟΤΕ. Έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στις τοπικές συνυκείες. Ενώ τοποθετηθήκαν τα κουτιά, κλειστήκαν όλες οι τρύπες που ανοίξαν. Ήρθαν ξανά, ξανά ανοίξαν. Ξανά με ροκάματα, ξανά εργασίες. Μπράβο, κλείσαν, ξανά ανοίξαν. Βασικά, ξέρετε το πρόβλημα που υπάρχει στην Καβάλα με το πάρκινγκ. Υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα σε όλες τις γειτονιές. Το δεύτερο θέμα που θέλω να βάλω είναι για το θέμα Σιμακοπούλου και με αυτές τις ομάδες των νεαρών, με αυτές τις συλλήψεις που είχαμε τον τελευταίο καιρό και με αυτές τις ζημίες που έχουν προκαλέσει. Δεν ξέρω αν έχετε κάποια ενημέρωση εδώ πέρα σαν Δημοτική Αρχή το τι συμβαίνει με αυτά τα παιδιά. Υπάρχουν πολλά παράπονα για τους κατοίκους στην περιοχή. Θα πρέπει να ευσυχάσουμε τον κόσμο. Και από προσωπική εμπειρία πρέπει να είναι μια ομάδα νεαρών, οι οποίοι είναι 10-15 άτομα, οι οποίοι κινούνται εκεί πέρα στην περιοχή του Σιμακοπούλου. Γι' αυτό και το καταγγέλω. Ας μ' ακούσουν και οι αστυνομικές αρχές ώστε να προλάβουμε οτιδήποτε κακό. Ένα άλλο θέμα που ήθελα να βάλω στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι ότι και σαν Παράταξη και σαν Παράστος Αγανικώλας από την αρχή χαιρέτησα την κίνηση της Δημοτικής Αρχής στο άνοιγμα των ηχθειοπολίων. Πιστεύω τώρα ότι η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να περπατήσει και να ανοίξει και τις λαϊκές αγορές. Σαν πόλη της Καβάλας αυτή τη στιγμή είμαστε η μοναδική λαϊκή αγορά η οποία δεν έχει ψάρια. Πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξει και αυτό. Θεωρώ ότι εφόσον η σεζόνη είναι καλή εδώ στην πόλη μας ξεκινάει 1 Οκτωβρίου θα βοηθήσει πάρα πολύ στους βημότες μας να φάνε επιτέλους αυτή την πόλη φθινό ψάρι. Αυτό θα συντελέσει αν πάρουμε μια απόφαση και δώσουμε κάποιες άβυσσες σε λαϊκές αγορές για αρχή. Μπράβο. Φυσικά πάντα τηρώντας τα κριτήρια γενομικού εμβιαθέρωτους και ότι προβλέπεται από τον νόμο. Σε αυτό πρέπει να είμαστε αυστηροί. Σε αυτό θέλω να φέρω και ακόμα μια πρόταση. Θα ήθελα να φέρω μια πρόταση στο σώμα και θα ήθελα να το συζητήσουμε και θα ήθελα και την άποψή σας να δημιουργήσουμε στην πόλη μας μια έκθεση επαγγελματικής αλλείας η οποία θα μπορεί να συνοδεύεται με μια γιορτή του ψαριού η οποία θα ολοκληρώνει το όλο γεγονός. Πιστεύω θα είναι κάτι πολύ σημαντικό αν γίνει τους καλοκαιρινούς μήνες και πιστεύω ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ στην προβολή της πόλης μας. Και επίσης ένα μικρό έτοιμα προς τον αρμόδιο αντιδύμαρχο. Για μια ομάδα μπάσκετ αντιδύμαρχε από την Ακαδημία Καλαβοσφαίρισης Σκαβάλλας BBA, τα παιδιά ζητάνε την επέκταση οραρίου. Αυτοί κάνουν προπόνηση στο Πολυκλαδικό Λύκειο, ζητάνε επέκταση οραρίου μιας ώρας. Δεν ξέρω κατά πόσο αυτό μπορεί να γίνει. Δηλαδή γράφουν στην αίτησή τους ότι με σύμφωνα με το περσινό ωράριο είχαν 5,5 με 7,5 ή θα ήθελαν 5,5 με 8,5. Ή μια ώρα μπροστά ή μια ώρα πίσω. Πιστεύω θα ήταν καλό να τους βοηθήσουμε για να τους δώσουμε αυτή την ώρα την παραπάνω, ώστε να κάνουν αφλητισμό τα παιδάκια και να παίξουν μπάσκετ. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Αγανικόλε. Είναι γνωστό το θέμα, το έχουμε συζητήσει, οι ζημιές που έχουν γίνει. Ο Τουλκύρης έχει μαλώσει με τον εργολάβο. Το Ασημακοπούλου έχετε δίκιο, γίνεται μια κίνηση τώρα με την αστυνομία προκειμένου αυτά τα φαινόμενα να περιοριστούν και να ελεγχθούν καλύτερα. Γιατί πραγματικά το κακό έχει παραγίνει. Έχουν βεβηλωθεί ακόμα και τα εκκλησάκια εκεί πέρα. Να σου πω κάτι για να ξέρει και το σώμα. Το λέω από προσωπικό, δηλαδή, κατέβηκε η κόρη μου με δύο φίλες σε μια βόλτα στην πίσω πλευρά της καβάλας. Το προλάβαμε το κακό. Ήταν μια ομάδα περίπου 8 με 10 νεαρών, με μπήρες στα χέρια. Δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω. Το θέμα ήταν ότι οι μπαμπάβες το προλάβαμε. Εγώ γι' αυτό το βάζω στο Ευρωβημοντικό Συβούλιο. Πρέπει να είναι καμιά 10-15 άτομα, είναι αυτοί που βημιουργούν το πρόβλημα. Να τους απομονώσουμε, δεν ξέρω να πάρει μέτρια στη νομία, δεν ξέρω πώς θα γίνει. Αυτό, ευχαριστώ. Ναι, ήδη αυτό προγραμματίζεται και τα υπόλοιπα που είπατε για τις ιδέες, εντάξει, νομίζω ότι η κυρία δήμαρχος μπορεί να τις κατηδύει, να τις συζητήσετε και να δούμε πώς μπορούν να ελλειπηρηθούν. Η κυρία Ιωαννίδο, παρακαλώ, για το πολεκλαδικό, ο κύριος φιλόσοφος, μισό λεπτό. Σχολική Επιτροπή, μου λένε. Στη Σχολική Επιτροπή, αγαπητέ κύριε Αγανικώλα, εκεί πρέπει να υποβληθεί το αίτημα, αυτοί αποφασίζουν για τις διαθέσεις των γηπέδων και των ορών. Δεν μπορώ να βοηθήσω, ευχαριστώ. Δευτεροβάθμια. Κυρία Ιωαννίδο, παρακαλώ, έχετε λόγο. Καλησπέρα και από εμένα. Και εγώ θα θέσω ένα θέμα, κύριε Πρόεδρε. Δόξα δηλαδή. Όσον αφορά μάλιστα για τη θάλασσα στο Περιγιάλη, θέλω να αναφέρω ένα θέμα, γιατί υπήρχαν μολύνσεις σε διάφορους πολίτες μας, δημότες. Και θα ήθελα λίγο να μου πείτε για ποιο λόγο, πού υπάρχει το πρόβλημα και είναι μολυσμένη η θάλασσα και αν γνωρίζετε επί του θέματος και αν έχει γίνει και κάποιος έλεγχος για το Περιγιάλη. Αυτό πρώτη φορά το ακούω, ότι είναι μολυσμένη η θάλασσα στο Περιγιάλη. Και τα κρούσματα. Δερματικά κρούσματα. Που ήταν από μολύνσεις στη θάλασσα. Πρώτα, άμα υπάρχει κάποιο πρόβλημα, γνωρίζετε κάτι, αν έχει γίνει κάποιος έλεγχος. Αυτό μπορούμε να απευθύνουμε μια επιστολή στη Διεύθυνση Υγείας, η οποία είναι αρμόδια, για να μας γνωρίσει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Γιατί αυτή, νομίζω... Να παρθεί και κάποιο δείγμα. Υπάρχει θέμα διαρροής από ΔΕΙΑΚ. Όχι, δεν είχαμε κάτι. Τελειώσαμε από εκεί, πάμε τώρα... Ζητάει τον λόγο ο κύριος Καζανίδης. Δύο λεπτά. Η κυρία Πρασά ζητάει τον λόγο ο κύριος Καζανίδης. Θα είμαι σύντομος. Καλησπέριζο το σώμα. Θα ήθελα να ανημερώσω για ένα ταξίδι που κάναμε στη Νότια Σερβία, στο δήμο του Λέσκοβατς, στο Λέμπανε, με την οποία όλοι είμαστε διδαδελφοποιημένοι. Συνόδευα μια αποστολή την πολιτιστική στέγη Κρινίδων, με έβλημα του Μέγαλο Αίξανδρο. Εκεί ήταν ένα φεστιβάλ παραδοσιακών χωρών. Όταν κάναμε την μπαρέλαση, αμέσως είδα ότι υπήρχε έθνος της Μακεδονίας, λεγόταν. Με προσωπική μου παρέβαση, στον Μπόραν Γιώβιτς, πρόεδρος του Σερβο-Ελληνικού επιμιλητηρίου και μελλοντικός υπουργός της Σερβίας, σύμβολος του Πρωθυπουργού, τον είπα ότι αν δεν κατεβείς ένα λεπτό, παίρνουμε την αποστολή και φεύγουμε. Αμέσως έπραξε και έβγαλαν το πανό, βάλανε ένα άλλο πανό, το είχαν έτοιμο, και έλεγε έθνος των σκοπίων. Και μάλιστα στην εκφώνηση ο παρουσιαστής για πρώτη φορά τους παρουσίασε και τους εκφώνησε ως έθνος των σκοπίων, πέντε φορές. Αυτό ήθελα να ενημερώσω στο σώμα. Ευχαριστούμε τον κ. Καζανίδη. Ορθή ενέργεια, κ. Πρασά, παρακαλώ, έχεις αυτόν τον λόγο. Ναι, στην κ. Ιωαννίδου ήθελα να απαντήσω. Για την ακτή περιγυαλείο είναι πιστοποιημένη, έχει γαλάζια σημαία, έχει σύμβαση περιφέρεια με έναν πιστοποιημένο φορέα, είναι καινούργια σύμβαση, για 20 χρόνια από εδώ και πέρα. Και μία φορά το μήνα, γίνονται έλεγχοι, τα ύδατα είναι πεντακάθαρα και μάλιστα φέτος για πρώτη χρονιά ο οργανισμός γαλάζια σημαία θα κάνει ελέγχους χωρίς να είναι προγραμματισμένοι, χωρίς να μας ειδοποιήσουν και προς το παρόν είναι όλα εντάξει. Τώρα το πρόβλημα του περιγυαλείου θεωρώ θα πρέπει να λάβει δράση η ελληνική αστυνομία σε ό,τι αφορά κάποιους Ρωμά, οι οποίοι πηγαίνουν εκεί τα βράδια και κατασκηνώνουν. Δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και στην υπηρεσία καθαριότητας και στην αστυτική του δήμου. Είμαστε μία τουριστική πόλη. Θα πρέπει να απομακρυθούν αυτοί οι άνθρωποι. Σας ακούω τώρα κύριε Ιωνίδου, κάτι πήγατε να πείτε. Απλά εγώ ρωτάω για αυτό το μήνα, για τον Αύγουστα έγιναν τα περιστατικά και μάλιστα οι γιατροί που εξετάστηκαν είπαν ότι έγινε απομολυσμένη θάλασσα. Έτσι το περιγειάζω, τώρα δεν ρώτησα σε ποιο σημείο. Δηλαδή αφορά μόνο ένα κομμάτι με τη σημαία, τη γαλάζιγε. Στην οργανωμένη, όχι, όχι, στην οργανωμένη, αφού είναι οικογένειες. Απλά γι' αυτό ρώτησα, αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα, αν γνωρίζετε, αν έχει γίνει ο έλεγχος, γι' αυτό. Ο κύριος Φιλόσοκλου, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, κυρία Δήμαρχη, κυρίες και κύριοι συνάλφοι, άκουσα με πολύ ενδιαφέρον αρκετούς από τους συναδέλφους να θέτουν το θέμα των προσφύγων, παύλα, μεταναστών και όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας στο στρατόπεδα Σιμακοπούλου. Θέλω να θυμίσω, κύριε Πρόεδρε, ότι πέρασε αρκετός καιρός από την ημερομηνία που η διοίκηση του Δήμου Καβάλλας είχε κατεβάσει ένα ψήφισμα, το οποίο έλεγε όχι στην εγκατάσταση μέσα στον αστικό εστό και δι' στο στρατόπεδο Σιμακοπούλου, διότι θα δημιουργηθούν συνθήκες γκέτο. Επίσης, εάν θυμάμαι καλά, κύριε Πρόεδρε, διορθώστε με, κάποιες από τις παρατάξεις της μοιοψηφίας διαφώνησαν με την εισήγηση της δημάρχου... Μαζί με κάποιες παρατάξεις της μοιοψηφίας δεν θυμάμαι πόσες και ποιες, οι οποίες κυρίως επικαλέστηκαν τότε το πρόσχημα ότι εφόσον είναι προσωρινή η εγκατάσταση, δεν διαφωνούμε. Σήμερα, λοιπόν, έχουν προκύψει τα εξής δεδομένα. Δεν υπάρχει πλέον καμία προσωρινότητα, έχει παρέλθει πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν φαίνεται να λύγει. Άρα αυτό το επιχείρημα, το οποίο κάποιες από τις παρατάξεις είχαν ισχυριστεί, δεν υπάρχει. Και επίσης βλέπουμε, κύριε Πρόεδρε, ότι μόνο για πρόσφυγες δεν πρόκειται. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό παράνομων μεταναστών, οι οποίοι δεν γνωρίζουμε με ποιο καθεστώς, βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια και δεν συλλαμβάνονται, όπως προβλέπουν οι κείμενες διατάξεις. Για το λόγο αυτό θα πρότεινα, κύριε Πρόεδρε, σε μία από τις επόμενες συνέδρειες του Δημοτικού Συμβουλίου, διότι υπάρχει μερίδα του κόσμου της Καβάλλας που είναι αναστατωμένη, να επανέλθει το θέμα του ψηφίσματος, διότι θεωρώ ότι δεν υπάρχει πλέον καμία, ούτε έτσι ας το πούμε εκ μέρους άλλων παρατάξεων αφορμή, να μη συνταχθεί με το ψήφισμα το οποίο είχε τότε ψηφιστεί, διότι ένα ομόφωνο ψήφισμα θα είναι ακόμα καλύτερο και θα επιφέρει μεγαλύτερα αποτελέσματα. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πρόεδρε, δώστε μου ένα δευτερό λεπτό. Έχουμε το αποτέλεσμα της διαίρεσης, κύριοι συνάδελφοι. 2.000 ευρώ για κάθε σχολείο. Πείτε μου εσείς με 2.000 ευρώ τι θα κάνω. Βεβαίως η εράρτηση. Αυτό κάνουμε. Αλλά ο καθένας, κανένας τους δεν θυμάται ότι βρισκόμαστε σε μια μνημονιακή χώρα. Κανένας τους. 2.000 ευρώ. Αν πάω εγώ με αυτά που θέλει μόνο το κράτος, πόσο είναι 2.000, τόσο θα σας κάνω και τελείωσε. Δήμαρχε, έχουμε 0,4 ανάπτυξη, οπότε είμαστε σε καλό δρόμο. Κύριε Τζατζάρι, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, δεν ξέρω αν είναι σκόπι μου να αναφέρω τις εργασίες που γίνανε στα σχολεία επί των ημερών που ήμουνα Πρόεδρος στην Πρωτοβάτια Σχολική Επιτροπή. Είναι ορισμένα έργα τα οποία ίσως δεν τα έχουν λάβει υπόψη τους οι συνάδελφοι. Δηλαδή, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κρινίδων έγινε καινούριο εξολοκλήρου. Τόσο οι στέγοι του, όσο και τα κουφώματα που αλλάξανε, το σχολείο έγινε εντελώς καινούριο. Το 21ο Δημοτικό Σχολείο έγινε μια δαπάνη τεράστια ιστατική επάρτια, η αποκατάσταση της ιστατικής επάρτιας. Το 5ο Δημοτικό Σχολείο έγινε η στεγάνωση οροφής και οι εργασίες υποδοχής του 5ου και 6ου νηπιαγωγείου. Το 1ο Δημοτικό Σχολείο έγινε η εργασία στεγάνωσης. Στους Φιλίμπους έγιναν καινούριες τοαλέτες, στη Νέα Καρβάλη καινούριες τοαλέτες, στο 7ο Δημοτικό καινούριες τοαλέτες, βαθές και αποκαταστάσεις φθορών σχεδόν σε όλα τα σχολεία. Είναι γνωστό το τεράστιο έργο που επιτελάσατε κύριε Τετάρη, ευχαριστούμε πολύ για την υπενθύμηση. Λοιπόν, λίγη εδώ πέρα και πάμε στο πρώτο έκτακτο και μοναδικό θέμα. Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου Καβάλας προκειμένου να συμμετέχει στην αιτήσια τακτική συνέλευση των κυρίων και κυρίων μετόχων της Εταιρείας Αναπτυξιακής Ελληνικής Θερμαλιστικής Εταιρείας ΑΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου του 2017. Ορίζεται ο κύριος Καλανταρίδης Ιλίας ως εκπρόσωπος του Δήμου Καβάλας. Πάμε στα τακτικά θέματα. Πάμε, λοιπόν, κατεξέρηση του υπεριθμού 19 θέμα της ημερήσεας διάταξης διαμόρφωση περιβάλλοντα κοινωνχρής του χώρου επί των οδών Βενιζέλου και εδώ Ιράνης έμπρος εν του καταστήματος 180. Ο κύριος Τουλκίδης, παρακαλώ. Ναι, είναι εδώ οι συνδημότες μας οι οποίοι θα ήθελαν να πούνε κάτι για το θέμα. Ας τους ακούσουμε και μετά να κάνουμε τη συζήτηση ως προς τα... Τι να ακούσουμε, δεν έχετε το έτοιμα έγγραφο από τους συνδημότες. Τι θέλουμε. Φυσικά και εισήγηση έχουμε. Παρακαλώ, δεν χρειάζεται να μιλήσουν οι συνδημότες. Πείτε, ενημερώσετε στο σώμα τι ζητάν οι συνδημότες. Οι συνδημότες προτείνουν να κάνουν μια διαμόρφωση στο περιβάλλον χώρο του καταστήματος. Έχουν τις απαραίτητες άδειες, απολεδομίες, συμβούλια, κτιτωνικής και όλα τα σχετικά αρμόδια. Την ώρα που μας έκαναν το έτοιμα, εμείς ζητήσαμε από την ΔΕΙ, τον ΟΤΕ και την ΔΕΙΑΚ να μας ενημερώσουν για δίκτυα. Η εισήγηση λοιπόν αναφέρει τις απαντήσεις αυτές και αναφέρει την απάντηση της ΔΕΙΑΚ ως προς το κομμάτι του εγκυβοτισμένου αγωγού χυμάρου, το οποίο υπάρχει από κάτω και τις ανησυχίες ως προς συστατικότητα. Οι συνδημότες έχουν την απάντηση σε αυτό για να ενημερώσουν τους συναδέλφους, υπό αυτήν την έννοια, αν θέλουν να κάνουν αυτήν την ενδιευκρινή. Είναι ο μηχανικός τους εδώ. Τι θέλουν να κάνουν οι συνδημότες, δεν μας συμπαθούν. Τι θέλουν να κάνουν οι συνδημότες. Οι συνδημότες εκεί έχουν κάποια δέντρα, νομίζω είναι ελιές και θέλουν να βάλουν μουριές. Πήραν τις άδειες σχετικές για τις μουριές, αλλά έχουμε τις αμφιβολίες ως προς το κομμάτι του υπεδάφους. Λένε λοιπόν ότι θα κάνουν έναν εγκυβοτισμό του δέντρου ή σε γλάστρα, εν πάση περίπτωση είναι ένα σημείο το οποίο θα πρέπει να το ακούσουμε για να αποφασίσουμε ο ζώμα. Τι εισήγηται η υπηρεσία. Δεν μπορεί να εισήγηθεί η υπηρεσία, τι να εισήγηθεί. Όλες προς τις άδειες είναι όλα θετικά. Είναι καλοπιστικές, δεν θα κάνουν χαλιά, είναι χωρίς καρπό. Το είπαμε και εμείς αυτό, είναι χωρίς σπόρο. Κύριε Ξανθόπουλε, παρακαλώ. Πάση περίπτωση αυτό, η υπηρεσία απλά αναφέρει και αυτή την ΑΠΟ ένσταση. Μιλάμε για φύτευση δέντρων δηλαδή αυτή τη στιγμή. Ναι. Κύριε Ξανθόπουλε, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει μια σαφέστατη επιφύλαξη τεχνικής υπηρεσίας δΙΑΚ σχετικά με την άδεια που ζητάει στη συγκεκριμένη επιχείρηση να φυτεύσει για τη φύτευση δέντρων. Ο λόγος είναι ακριβώς αυτός που ανέφερε ο Αντιδήμαρχος, ο αγγιουβατισμένος αγωγός ομβρίων, ο οποίος υπάρχει στο περιβάλλοντα χώρο και καταλήγει στη θάλασσα. Και ο λόγος αυτός έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτός ο αγωγός είναι στα 40-50% από το έδαφος. Άρα, λοιπόν, υπάρχει μια σαφής, αν θέλετε, ένδειξη κινδύνου, γιατί ξέρετε ότι αυτός ο αγωγός δεν είναι και στην καλύτερη δυνατή του κατάσταση. Σας θυμίζω τη ζημιά που είχαμε στη Μπούκα, λίγο παραπέρα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και εκεί, διότι ο οπλισμός είναι φθαραμένος, είναι μια κατασκευή 40-50 ετών. Άρα, η τεχνική υπηρεσία δεν μπορεί παρά να μην επισημάνει αυτό το πρόβλημα και φυσικά να καταθέτει σε επιφλάξη της. Μιλάμε για το κοινόχρηστο μέρος της υπόθεσης. Ακριβώς, ακριβώς. Αυτή τη στιγμή τα βέτρα βρίσκονται μέσα σε γλάστρες. Σε γλάστρες, δηλαδή, ναι, σε γλάστρες. Λοιπόν, ποιος είναι ο μηχανικός που θέλει να μας πει επ' αυτό. Καλησπέρα. Λέγομαι Μάριν Μισακίδης. Όσον αφορά αυτό που λέει ο κ. Ξανθόπουλος για τις ρίζες, γιατί από κήφο υπάρχει ο φόβος, όσον αφορά για τις θετικότητες του αγγουγού. Υπάρχει... Ορισθέ? Ναι, και του βάρος. Υπάρχει ειδικό σύστημα, το οποίο εμποδίζει τις ρίζες από την Αθήνα με επιστοποίηση. Το οποίο εμποδίζει τη ρίζα, και την μπορεί όχι μόνο να τις εμποδίζει, αλλά και να τις οδηγήσουμε εκεί που θέλουμε. Οπότε, δεν θα υπάρχει κίνδυνο, όσον αφορά προς τον αγγουγό, αν οδηγητοποιούν εκεί πέρα οι ρίζες. Οπότε, με αυτόν τον τρόπο, με αυτά τα πετάσματα, ειδικά πετάσματα, εμποδίζουμε και καθοδηγούμε τη ρίζα εκεί που χρειάζεται. Στη διάμετρο και στο σκάμα που θα ορίσουμε εμείς, και όχι προς τα κάτω ή προς τα αριστερά. Είναι ειδικά πετάσματα που ακριβώς έχουν δημιουργηθεί για να εμποδίζουν οι ρίζες να κάνουν βλάβη σε όκο. Θα διατηρηθούν μέσα στο σκάμα που εμείς θα ορίσουμε, δεν θα πάνε πουθενά. Ναι, κύριε Ξανθόπουλε, παρακαλώ. Μπορώ, αν θέλετε, να σας προσκομίσω. Κλείστε λίγο το μυαλό. Οι αιτιάσεις που αναφέρει ο μηχανικός επιχείρησης έχουν συνειδηθεί με την τεχνική υπηρεσία, έχουν δεθεί οι υποψεδείς, και παρ' όλα αυτά η τεχνική υπηρεσία της ΔΕΙΑΚ εκφράζεται επιφύλαξή της. Ναι, κάποια άλλη ερώτηση διευκρινιστικά. Να πω λίγο ακόμα κάτι ανεπιτρέπεται, ότι στο κομμάτι του λιμενικού σκάψαμε λόγω μια βλάβηση που είχαμε και το τεχνικό δεν το συναντήσαμε στους 450 πόντους. Και ένα μισό μέτρο που σκάψαμε περίπου. Κυρίες ομπρέλες, έχετε πάρα πολύ δίκιο, αλλά δεν είναι δυνατό να δημιουργήσουμε ζημιά στα δίκτυα της πόλας. Και θα συστήσω και ζητώ από το σώμα να ψηφίσει αρνητικά. Κύριε Σιμητζή παρακολουθώ να σας δώσω το λόγο. Ως προς τα δέντρα, ως προς το φύτεμα των δέντρων. Κλείστε λίγο το μικρόφωνο. Κοιτάξτε, πραγματικά εμένα θα μου άρεσε να υπάρχει η φύτευση των δέντρων. Σωστά το είπε και η δήμαρχος. Έχω την εντύπωση ότι κάπως το θέμα χρειάζεται λίγη περισσότερη επεξεργασία. Δηλαδή θα μπορούσε ενδεχομένως η τεχνική υπηρεσία της ΥΑ, γιατί αυτή έχει τις ανησυχίες και τις σημεριζόμαστε κι εμείς, δεν υπάρχει καμιά ευβολία επ' αυτού, να το μελετήσουνε λίγο ακόμα το θέμα σε συνεργασία με την επιχείρηση, μήπως υπάρχουν κάποια παραδείγματα να μας έδειχναν και με επιτόπια μετάβαση σε κάποια άλλη πόλη, εδώ κοντινή βέβαια να μην πάνε και κουλεολόγος στην Καλαμάτα, να το δούνε και αν εν πάση περίπτωση συνεχίζονται αυτές οι επιφυλάξεις, βεβαίως να προστατευθεί το αγαθό που λέγεται δημοτική περιουσία που έχει να κάνει και με την υγεία και με την ασφάλεια. Αυτό δηλαδή, θα ήθελα λίγη παραπάνω να το ξαναδούν το θέμα οι τεχνικοί όλοι, όλων των πλευρών, ούτως ώστε και εμείς να είμαστε απόλυτα σίγουροι για την απόφαση που θα πάρουμε. Ναι κύριε Ξανθόπουλε. Να αναφέρω στον Θέος Δήμαρχο ότι μετά το γεγονός της καθήσης που είχαμε στην Μπούκα, διαπιστώσαμε και την πήκαμε σε αρκετό βάθος για να δούμε υπογείο στη γέννηση ότι ο πλεισμός λόγω ίσως του θαλασσίου στοιχείου αλλά και όλων αυτού που μένουν μέσα. Έχει φθαρεί, είναι στην κυριλεξία εκτεθειμένος. Με αυτή την κατάσταση δεν θα μπορούσαμε να γνωρίσουμε, μιλάω πάντα υπηρεσιακά, αυτό το ενδεχόμενο. Ακριβώς η ίδια κατάσταση που συναντήσανε στην Μπούκα, ακριβώς το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και παραπέρα γιατί αυτά τα έργα, ξέρετε, κατασκευάσαν χρονικά την ίδια περίοδο. Η φύση ήταν την ίδια δοκιμασία και μάλιστα έχουν ημερώσει τη Δήμαρχο εξαιτίας αυτής της καθήσης και για το τι άλλο θα πρέπει ενδεχομένως να δούμε στο μέλλον. Θα σας θυμίζω ότι πριν από χρόνια, νομίζω, στη δική σας ασθητία ή του κ. Ριφυλίδη, είχαμε μια άλλη μια καθήση από την πευρά που είναι το κατάστημα, δεν θυμάμαι το... όχι, όχι, όχι. Ακριβώς από την Μπούκα απέναντι στο φανάρι. Στην Μυροβόλο. Στην Μυροβόλο, ακριβώς. Δηλαδή δεν είναι ο οπλισμός σε θέση να δεχτεί, κατά τη γνώμη πάντα της τεχνικής υπηρεσίας, τέτοιου είδους επιβαρνήσεις. Λοιπόν, κ. Παπαδόπουλε, παρακαλώ. Καταρχήν να πρέπει, πρόεδρε, να μη λισμονούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι επεντητές, είναι καβαλιώντες, είναι καβαλιωτάκια, δήμαρχε. Καταλαβαίνω, δηλαδή δεν έρχονται από το καμερούν, είναι καβαλιώντες. Έχουν πάνω από 100 οικογένειες στις δουλειές τους. Αυτοί οι άνθρωποι κάνουν από τις πιο σοβαρές δουλειές στην πόλη, δίνουν μια προστιθέμενη αξία. Προστιθέμενη, συμφωνείτε, μπράβο, χαίρομαι κυρία δήμαρχε. Μην το γυρίζουμε και το γυρίζουμε. Καταλαβαίνω τις ανησυχίες του Προέδρου της ΔΥΑ και του κ. Σιμιτζή και της δικές σας. Ο εργολάβος έχει ονοματεπώνυμο, τα παιδιά έχουν ονοματεπώνυμο. Εάν υπάρχουν κάποιες ανησυχίες να τις δούμε σε συνενόηση για να μπορέσουμε ό,τι και τεχνικό έργο να μπορέσουμε και να συνοηθούμε να γίνει, να προστατεύσουμε και την υπηρεσία του δήμου και να αποφύγουμε και κάποιο ατύχημα, θα έλεγα, αλλά κοιτάξτε να δείτε, η ουσία είναι ότι αυτοί ξέρουν σίγουρα τη δουλειά πιο καλά από εμάς. Γιατί αυτοί, τι θέλω να σας πω, όχι να σας πω ποια δουλειά, να σας πω ποια δουλειά, το να διακοσμίσουν, όχι, όχι, όχι, να διακοσμίσουν. Γιατί, είδαμε στον φάκελο, άδειες από αρχιτέκτονες, άδειες από εργολάγους, άδειες από τη ΔΕΙ, άδειες από παντού, να μπορέσουμε να συνοηθούμε, μη σταματήσουμε, γιατί είναι ειδική στη δουλειά που κάνουν, όχι στο αυτό που λες εσύ πρόεδρε, μη παρεξηγήσεις. Θα κάνουν κάτι το οποίο είναι στο πρόσωπο της πόλης, πρέπει να το σεβαστούμε, δεν λαμβάνουν μόνο την επιχείρησή τους, έχουν λαμβάνουν υπόψη τους και το πρόσωπο της πόλης που πρέπει οι τουρίστες και το αξιοθέατο εκείνο να είναι σαν αξιοθέατο. Μη το στερήσουμε αυτό κύριε Δήμαρχε, σας παρακαλώ να συνενοηθούμε, δεν ξέρω αν έχουν διάθεση τα παιδιά. Δεν συνενοηθούμε εδώ για το πόσο καλή επαγγελματική είναι. Όχι, να συνενοηθούμε, να μην αποτρέψουμε και ό,τι χρειαστεί να το κάνουμε. Πρέπει να πρέπει να σκεφτούμε πριν και πάνω απ' όλα, όπως είπε και ο κ. Σιμητσής, την υγεία και την ασφάλεια της πόλης, την υγεία και την ασφάλεια των δικτύων μας και μετά όλα τα άλλα. Μια χαρά τα έχουν τακτοποιημένα διακοσμημένα με τις γλάστρες τους και τις ελιές τους. Μπορούν να βρουν, είμαι σίγουρη, κι άλλο τρόπο τέτοιο, αλλά δεν το διακυνδυνεύουμε. Και να σας πω και κάτι, μπαίνει και άλλο θέμα εκεί παρακάτω, το μεγάλο τον πλάτανο, ο οποίος είναι στη νησίδα των ταξιτζίδων και έχει σηκώσει όρθια όλα τα πεζοδρόμια. Δεν ξέρω τι θωρές κάνει σε αυτά τα δίκτυα κάτω και πώς θα το αντιμετωπίσουμε να μη βάλουμε στο κεφάλι μας. Δηλαδή τι θα σας κάνουμε, θα κυνηγάμε εσάς μετά, άμα κάτι γίνει, κάτι που θα μπορούσαμε να το προλάβουμε. Είμαι σίγουρη ότι αν σκεφτείτε σωστά με τους διακοσμητές σας, πάλι μια πολύ όμορφη λύση θα βρείτε. Ο κύριος Παπάς έχει το λόγο, ναι. Ναι, ναι, σας είδα συνάδελφες. Άντε τελείωσε με συγχωρείτε. Δημαρχέ, συμμεριζόμαστε όλοι αυτό που λέτε, το κατανοούμε, αλλά νομίζω ότι ο σχεδιασμός που έχουν κάνει εδώ και δύο χρόνια, να έχουν ένα σχεδιασμό και να φέρουν ένα αποτέλεσμα. Αν συνενοηθούν και με τη ΔΕΙΑΚ, οποιαδήποτε ανασφάλαιτη ή κάτι θα χρειαστεί, να συνενοηθούν με τα παιδιά, γιατί πραγματικά θα κάνουν κάτι πολύ ωραίο. Κοιτάξτε να δείτε, εάν είναι σύμφωνο αυτό που πάνε να κάνουν με τον κανονισμό χρήσης που έχετε ψηφίσει, ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, πλατιών και οτιδήποτε, από εκεί και πέρα νομίζω δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Νομίζω ότι με τη συνενόηση με τον ΔΕΙΑΚ θα μπορέσουν να λυθούν όλα. Η απόσυρση, Πρόεδρε, η απόσυρση, Πρόεδρε, η απόσυρση, η απόσυρση, να ξέρετε, θα καθυστερήσει ένα έργο. Κοιτάξτε πώς θα το φορμάρετε, γιατί ούτε η απόσυρση, νομίζω, Πρόεδρε. Καλά, τη Δευτέρα έχουμε δημοτικό συμβούλιο. Τη Δευτέρα, την Δευτέρα, την Δευτέρα. Κύριε Παπά, παρακαλώ. Κύριε Παπά, παρακαλώ. Εγώ πιστεύω ότι για πρώτη φορά έρχεται τόσο μελετημένο ένα θέμα για να άρρει και τις επιφυλάκεις που όχι μόνο ο Δήμαρχος, ο Δήμαρχος όλοι μας έχουμε, δηλαδή δεν θα θέλαμε να γίνει κάτι το οποίο να επιβαρύνει το δώστρωμα ή να χαλάσει γενικά εκεί πέρα το έδαφος ή το έργο της ΔΕΙΑΚ. Νομίζω όμως ότι έρχεται ο εργολάβος και λέει ότι θα λάβουμε όλα αυτά τα απαραίτητα μέτρα με τη σύμφωνη γνώμη ακόμη και της ΔΕΙΑΚ για να εγκαταστήσουμε εκεί κάτι που αυτοί το θεωρούν αναγκαίο για την επιχείρησή τους και νομίζω ότι έτσι πρέπει να πορευτούμε. Δηλαδή πάντα με την έγκριση της ΔΕΙΑΚ κάθε ενέργεια που θα κάνουν να είναι αποδεχτή από αυτά, γιατί με κάνει μεγάλη εντύπωση. Διάβασα και το ντοπικό συμβούλιο, διάβασα και την εμπειότητα ζωής του κ. Τσουροκύριο, οι οποίοι συμφωνούν σε αυτή τη λογική που λέω εγώ και δεν καταλαβαίνω γιατί εσείς κ. Ψαδόπλε έχετε διαφορετική άποψη από την εμπειότητα ζωής. Κάθε βήμα που θα κάνουν, δηλαδή που θα προχωρήσουν, θα έχει τις τεχνικές προδιαγραφές που θα διασφαλίζει την επιτυχία της εγκατάστασης της φύτευσης αυτών των δέντρων που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τις υποδομές της ΔΕΙΑΚ και έτσι θα φύγουν και οι άνθρωποι ευχαριστημένοι ότι θέλουν να κάνουν κάτι όπως το λέει και ο Παπαδόπουλος ωραίο και αναπτυξιακό για την πόλη και να φαίνεται ότι και εμείς δεν έχουμε ξέρεις κλειστά τα αυτιά ακούμε αυτά εδώ πέρα και προστατεύουμε την πόλη μας στο να μη συμβεί κάτι χειρότερο. Εγώ δεν λέω να πάνε να φυτέψουν κάτι και άμα χαλάσει το δόστρομα να πληρώσουν γιατί αυτό είναι λίγο παρακυρδυνευμένο. Δηλαδή όταν θα γίνει μεγάλη ζημιά μπορεί να μην είναι να κάνει η επιχείρηση. Εγώ λέω στην εγκατάσταση να έχετε σύμφωνη γνώμη τη δικιά σας και να εγκατασταθούν. Γιατί μας είπε ο άνθρωπος εδώ ότι υπάρχουν τέτοιες τεχνικές που μπορούν τις δικές σας τις επιφυλάξεις να τις διασφαλίσουν απόλυτα. Με τη δικιά σας επίβλεψη και να γίνει. Τώρα να το παραθέτουμε παραπέρα. Τι θα γίνει δηλαδή τη ΔΕΙΑΚ αν το πάμε. Νομίζω ότι πρέπει να έχετε τη συνεχή εποπτεία σε κάτι που εσάς σας καθιστά ασφαλή ότι δεν θα έχουνε βλάβες στα δίκτυά σας. Κύριε Πρόεδρε λίγο ένα λεπτό. Εάν κύριε Παπά, κύριε Πρόεδρε είχαμε τη δυνατότητα να επέμβουμε στον εγκυβωτισμένο, να επέμβουμε πρώτα από εκεί, εκεί να επέμβουμε και να κάνουμε τους ίδιους αποκαταστάσεις σαφέστατα και δεν θα έχουμε καμία ανησυχία. Εμείς ανησυχούμε γιατί έχουμε πει κάτω και έχουμε δει τι γίνεται με τον πλεισμό. Και επειδή δεν είναι δυνατό να επισκευαστεί αυτό το πράγμα, γι' αυτό να κρυφώσουμε αυτές τις επιφυλάξεις. Εάν μπορούσαμε να πάμε αντίστροφα, να επισκευάσουμε τον εγκυβωτισμένο, να αποκαταστήσουμε τις βλάβες και τις φορές που έχει προκαλέσει ο χρόνος, σαφέστατα και δεν θα έχουμε καμία επιφύλαξη. Αναβισβείται δεν θα έχουμε καμία επιφύλαξη για την επιχείρηση. Αλλά δεν είναι δυνατόν αυτό να γίνει. Δηλαδή τι δεν είναι δυνατό να γίνει. Να επισκευάσουμε πρώτα τον εγκυβωτισμένο και μετά να κάνουν οι άνθρωποι αυτό που θέλουν. Δεν αμφιβάλλουμε για την αρτιότητα της μελέτης τους. Γι' αυτό που αμφιβάλλουμε είναι για το υπόστρωμα πάνω στο οποίο θα κάνουν αυτό που θα κατασκευάσουν. Για ποια έκταση μιλάμε τώρα, για μια κοινόχρηση, για το πεζοδρόμο. Για πόσα δέντρα μιλάμε στο πεζοδρόμο δηλαδή. Το μέσα, δεν είναι ιδιωτικό το μέσα. Κύριε Παπά, γι' αυτό είπαμε, μήπως με μια, κύριε Ξανθόπουλε, δεχτείτε το κι εσείς, με μια νέα συνάντηση των μηχανικών, γιατί όσο να είναι εμείς μηχανικοί, δεν είμαστε και, να ξέρουμε και λεπτομέρειες, να το φέρουμε το θέμα στο επόμενο συμβούλιο. Καταλαβαίνετε ότι είμαι υποχρωμένος, να στηρίξω την άποψη των υπηρεσιακών παραγόντων, οι οποίοι προφανώς έχουν τεχνικές γνώσεις, τις οποίες δεν δεχθέτουν εγώ. Ωραία. Κύριε Βέρο, ένα άλλο δευτερό λεπτό θα σας δώσω. Έχετε πρόβλημα, κύριε Σακίδη, να ολυθείτε σε επαφή με τη Διάκη, να του ξαναφέρουμε το θέμα στο επόμενο συμβούλιο τη Δευτέρα, τη Δευτέρα σε μία εβδομάδα. Έχετε συνάντηση ή κάποια διαφωνία σε αυτό το θέμα. Κύριε Βέρο, παρακαλώ. Ναι, αφού έχουμε την προθεσμένη θα στείλουμε πρόσκληση στην Πέμπτη κανονικά. Κύριε Πρόεδρε, εμείς καταλαβαίνουμε τις επιφυλάξεις που εκφράζει η υπηρεσία της ΔΕΙΑΚ και οι υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά προσωπικά εμείς δεν ανησυχούμε, διότι πλέον ζούμε σε εποχές όπου έχουμε δει να γίνονται σημαντικότατα έργα και να μην δημιουργούνται προβλήματα. Δηλαδή, η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο μπροστά και στις κατασκευές, οπότε μπορούν να ξεπεραστούν και μάλιστα μιλάμε ότι τώρα μην κάνουμε ανώμια πράγματα, συγκρίνουμε, διότι ο αγωγός που υπέστη την ζημιά εκεί μπροστά στην Μυροβόλου οφείλεται κυρίως από τα βαραία οχήματα και από τα οχήματα. Αλλά τέλος πάντων, εμείς παραβλέπουμε τις όποιες επιφυλάξεις, γιατί δεν είναι η ουσία αυτή για μας. Για μας είναι άλλη η ουσία. Ποια είναι η ουσία? Πραγματικά υπάρχει μια μελέτη που για πρώτη φορά, εγώ που θυμάμαι για αρκετά χρόνια, να έρχεται από επαγγελματία της πόλης, που μάλιστα να λέει ότι και στο μέλλον, όχι μόνο τώρα αλλά και στο μέλλον, δεν πρόκειται με υπευθυνδύλους ότι δεν θα ζητήσουμε καμία αποζημίωση χρηματική, όμως ποια είναι η έστασή μας. Επειδή μιλάμε για κοινόχλους δημόσιους χώρους, που σήμερα ναι μεν ο δήμος έχει αποφασίσει τις διαθέσεις για τραπεζοκαθίσματα, που αύριο όμως μπορεί να μην υφίσταται αυτό το μαγαζί, όπως λέμε εμείς, εμείς ευχόμαστε να είναι για τα επόμενα 150 χρόνια, ή να αλλάξει το αντικείμενο της εργασίας είτε από τους ίδιους είτε από άλλους, και τι σημαίνει αυτό. Δηλαδή να το πω πιο απλά, δεν είναι δυνατόν να έρχεται ο κάθε επαγγελματίας που εκμεταλλεύεται το βαλτιούτος εισαγωγικά, κοινόχριστο χώρο και να ζητεί ο ίδιος και να προτείνει μάλλον ο ίδιος τις εργασίες που πρέπει να γίνουν. Συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις, εξωραϊσμός, εργασίες βεβαίως, όχι μόνο στο συγκεκριμένο σημείο και σε άλλα σημεία. Συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρχει περισσότερο πράσινο ή μόνο πράσινο, αλλά το τι είδους εργασίες εξωραϊσμού αυτό θα το αποφασίζει ο δήμος, διότι φανταστείτε τώρα να έρχεται ο κάθε επαγγελματίας ο διπλανός που να προτείνει κάτι άλλο. Πιάστε λίγο την εικόνα της πόλης, την αισθητική, δηλαδή τι λέμε. Μης λέμε ναι να γίνουν οι παρεμβάσεις, αλλά το τι είδους εργασίες και το τι είδους παρεμβάσεις ο δήμος αποφασίζει, διότι είναι ένας χώρος που ανήκει στο δήμο και που σήμερα μπορεί να τον εκμεταλλεύεται ο α ιδιώτης, αύριο όμως δεν τον εκμεταλλεύεται. Άρα σε κάθαρα πράγματα, ναι φέρτε ως διοίκηση μια πρόταση για το πώς θα πρέπει να διαμορφώνονται αυτοί οι χώροι και ας ξεκινήσουμε από το συγκεκριμένο κατάστημα να το επιβαρυθούν αφού θέλουν άμεσα διότι διαφορετικά όταν μπορεί ο δήμος και αν βρεθεί πρόγραμμα και τα λοιπά και βάσει αυτά που προτείνουμε εμείς διότι μη γελιόμαστε τώρα και εγώ αν ήμουνα ιδιοκτήτης ενός καταστήματος θα ζητούσα να γίνουν οι εργασίες που με βολεύει όχι που βολεύει τους πολλούς, όχι που βολεύει τους πολίτες έτσι που βολεύει με την έννοια της λειτουργίας να μην παρεξηγηθώ του καταστήματος και είναι λογικό έτσι λογικό δεν θα ζητήσεις κάτι άλλο, άρα εμείς λέμε πάμε παρεβάσεις στη λογική ότι θα είναι για τους συμφέρον των πολλών και της αισθητικής της πόλης και συνολικά και όχι ο καθένας να κάνει ό,τι κάνει δημιουργώντας προφανώς κατά την άποψή του και κατά την εκτίμηση διότι εντάξει ο καθένας έχει τη δική του εκτίμηση, τη δική του εικόνα λοιπόν εμείς συμφωνούμε στις παρεμπάσεις αλλά αυτό θα γίνει συνολικά ή θα προτείνουμε εμείς τις παρεμπάσεις και ας κάνει ο ιδιοκτήτης της καταστήματος Ευχαριστούμε τον κύριο Βέρο βέβαια εδώ μιλάμε για φύτευση δέντρων και άλλες εργασίες ναι, ναι, έχετε δίκιο, σωστά Ο κύριος Ποτόλιας παρακαλώ και μετά ο κύριος Κουφαντζής και ο κύριος Τελίδης Ναι, κύριε Πρόεδρε, είμαστε ένας δήμος μεγάλος, είναι αρήθεια με μία πετυχημένη διοίκηση Αν είναι να το αποσύρουμε όμως το θέμα, δεν ξέρω τώρα Όχι, να μην το αποσύρουμε και να μην το φέρουμε ποτέ, γι' αυτό πρέπει να πω την άποψή μου Όχι, θα πείτε σας, δεν, δεν θα πω Λοιπόν, είμαστε ένας δήμος μεγάλος με μία πετυχημένη διοίκηση και η σημερινή και η προηγούμενη διοίκηση ήταν πετυχημένας, έτσι λέτε Έχουμε ένα κράτος ευρωπαϊκό, το οποίο βαδίζει στον 21ο αιώνα με άλματα διέτρα την τελευταία περίοδο και με την αριστερή κυβέρνηση και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις Άλλωστε τα συγχαρητήρια που παίρνουμε το τελευταίο διάστημα σχετικά με την πορεία της χώρας είναι θετικά από όλους τους φορείς και ντόπιους και εξένους Και έρχεται εδώ πέρα έναν κοινόχρηστο χώρο με μία πετυχημένη δημοτική διοίκηση με μία πετυχημένη κυβέρνηση να κάνει παρεμβάσεις σε ένας ιδιώτης Τελικά πρέπει να παραδεχτείτε εν τέλειο, όχι μονάχα δεν είστε πετυχημένοι και εσείς και το κράτος, αλλά είστε άχρηστοι Μία τέτοια λογική έργων με χορηγούς είναι αντίθετη στη φιλοσοφία μας Δείτε τι έγινε με την επίπεδη καβάλα που μπαζόθηκε μία τεράστια έκταση και αντί να γίνει μία περιοχή καμάρι των Βαλκανίων γέμισε με κακές πολυκατοικίες τεράστιες με τεράστια ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα που τις εκμεταλλεύονται Λοιπόν, και έγινε η βιτρίνα της καβάλας ένα έκτρομα Και θέλετε λοιπόν τώρα εδώ να σας λέμε πετυχημένους γιατί εγκρίνεται πολύ όμορφα και ωραία σχέδια Οτιδήποτε έργο σε κοινόχρηση τους χώρους πρέπει αν είστε ικανή και άξιοι όπως και η κυβέρνηση να τα κάνετε εσείς και όχι οι ιδιώτες. Θα πρέπει να αποσυρθεί ούτε καν να συζητηθεί να τέτοιο θέμα Στήστε εσείς έναν πρόγραμμα και κάντε πραγματικά έργα τέτοια που χρειάζονται στην πόλη και τότε να τα ψηφίσουμε Λοιπόν ευχαριστούμε κύριε Ποτόλη αλλά επιτρέψτε μου γιατί αναφερθήκατε σε έκτρομα Εμένα έρθανε συμπεθαίρια μου προχθές στην Καβάλα και μου είπανε ότι εδώ είστε σε ένα παράδεισο, εδώ είναι μονακόνο Δεν μου είπανε για εκτρόματα και πως είναι η Καβάλα και εσείς Πρόεδρε για να μην παρασεγηθώ, λέω η επίπεδη Καβάλα θα μπορούσε να είναι φτιαγμένη με ένα τέτοιο τρόπο ώστε να είναι παράδειγμα έγιναν αυτές οι πολυκατοικίες οι τεράστιες με το χειρότερο τη νομαρχία που κρύβουν το μέτωπο της πόλης Το καλύτερο είναι εχθρός του καλού, εντάξει τι να κάνουμε αυτό είναι γεγονός του Λοιπόν κύριε Αγανικώλα θέλετε να παρέβετε να πείτε Εγώ λέω να μην το δήμαρχε πρόεδρε εντάξει δηλαδή και εγώ προσωπικά είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και βλέπω ότι ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας θέλει να αναπτύξει στην επιχείρησή του Εγώ λέω να κάνουμε αυτό το πράγμα επειδή πάτε πιο μπροστασχευών οι περισσότεροι, δηλαδή να ξαναγίνει μια συνάντηση Φόσον η τεχνολογία κάνει άλματα πιστεύω ότι θα ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο και πιστεύω ότι στο τέλος θα γίνει Ούτως ή άλλως και ο άνθρωπος αυτός για καλό θέλει να το κάνει, δεν θέλει να το κάνει για κακό Οπότε είμαι φετικός, θα το ξαναβούμε το θέμα δημαρχέ, πρώτε να το ξαναβούμε το θέμα Φυσικά και θα αποκαταστήσουν το έργο, όπως κάθε έργο είναι ιδιωτικό Δηλαδή ένα κτίριο αν πέσει εκεί στην περιοχή, ποιος αυτός, ο ιδιώτης θα πληρώσει που έχτισε το κτίριο Α, το αφήνω αυτό το θέμα, το αφήνω αυτό Κοιτάξτε τι θέλω να κάνουμε, θέλω να κάνουν δέντρα και να βάλουν φωτιστικά Δηλαδή θέλω να βάλουν δέντρα και θα πούμε εμείς όχι Ο ΟΟΛΚ που έχει όλη την άλλη περιοχή και δίνει άδειες και έχει κάνει κατασκευές πολύ πιο βαριές από πέντε δέντρα, δεν φοβάται δηλαδή μη πέσουνε, οι μηχανικοί του δεν φοβούνται Εγώ πιστεύω πως και μπράβο πρέπει να πούμε και όλοι όσοι θέλουν να κάνουν έργα, φυσικά πάντα με μηχανική αρτιότητα να συναινούμε Δεν πιστεύω ότι έχουμε ευθύνη δηλαδή εμείς για το αν θα κατασκευαστεί κάτι, αυτό είναι θέμα του κατασκευαστή Ευχαριστούμε κύριο Γουφαντζίστη αυτό το πνεύμα ήταν η τοποθέτησή μου, να πάμε στο επόμενο συμβούλιο για να δούμε το θέμα Κύριε Τελίδη θέλετε να προσθέσετε Κι εγώ από τη σειρά μου θέλω να καταθέσω γιατί και εγώ δύο τεχνικές σχολές έχω τελειώσει Ότι με τα τεχνικά μέσα και την τεχνογνωσία που υπάρχει δεν νομίζω να υπάρχει θέμα να φυτευτούν τέσσερα και πέντε δέντρα Δηλαδή αν είναι δυνατόν δηλαδή δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να μείνουμε πίσω από έναν επαγγελματία που θέλει να κάνει τη δουλειά του Που δίνει δουλειά σε τόσες οικογένειες και εμείς να είμαστε το φρένο στο να φυτρώσει τέσσερα δέντρα Ούτως ή άλλως υπάρχει ένα δίκτυο σωλινώσεων σίγουρα υπάρχει μια μελέτη που αν κάτσουν κάτω και το βγάλουν οι τεχνικοί της ΔΕΙΑΚ Θα βγάλουν μια άκρη δεν είναι δυνατόν τώρα να είμαστε εμείς στο πρόβλημα εγώ αυτό έκτιμω Ευχαριστούμε τον κ. Τελίδη επομένως συνάδαλφοι το υπαρρυθμό 19 θέμα αποσύρρυται για την επόμενη συνεδρίαση Δεν θα το ξανασυζητήσουμε όμως εκεί ο Πρόεδρε Εννοείται ότι δεν θα το ξανασυζητήσουμε θα εισηγηθεί κάποιος και θα αποφασίσουμε επ' αυτού Να διασκεδάσουμε επομένως το πνεύμα να διασκεδάσουμε την ανησυχία της ΔΕΙΑΚ πάνω σε αυτό το ζήτημα Θα έρθει ο λόγος του Προϋποδέσκου ότι θα έρθει αυτό το ζήτημα Όχι δεν έχει αυτό που... Εδώ ο καθένας ψηφίζει ό,τι θέλει δεν έχει να πω Αν υπάρχει και αν δεν υπάρχει πάλι θα έρθει Εντάξει, καταλάβαμε. Πάμε παιδιά που πάμε από την αρχή Το υπαριθμό είναι 1-18 αναμόρφωση προϋπολογισμού δημοκαβάλλας οικονομικό του 2017 Ποιος... ναι, ερωτήσεις τον κ. Καλανταρίδη παρακαλώ, ο κ. Παπαδόκουλος Αντιδήμαρχε, αν θυμάμαι καλά έχει μέσα η αναμόρφωση γιατί έτσι όπως το έβλεπα περίπου 2,5 χιλιάδες ευρώ έχει ένα τέλος χρήσεις ραντιοσυχνότητας Κύριε Ζερτηλίδη παρακαλώ λίγο, αν θέλετε να συζητήσετε λίγο με τον κ. Παπα Παρακαλώ Ρωτώ ότι είδα μέσα στην αναμόρφωση ένα τέλος χρήσεις 2,5 χιλιάδες ευρώ για τέλος χρήσης ραντιοσυχνότητας Τι είναι αυτό... Είμαι για να αποκτήσουμε ξανά το δικαίωμα χρήσης συχνοτήτων για τα οχήματα της Δημοτικής Αστυνομίας έτσι ώστε να υπάρχει ενδοσυνενόηση γιατί όταν καταργήθηκε είχε πάψει να υπάρχει Κάποια άλλη ερώτηση στον κ. Καλανταρίδη, ο κ. Βέρος παρακαλώ Λοιπόν, θα θέλαμε λίγο κάποιες διευκρινήσεις σε κάποιους κωδικούς Ο πρώτος αναφέρεται σε υπηρεσίες επιμέλειες διοργανώσεων με ποσό 4.300 ευρώ Ο δεύτερος για τις δαπάνες κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στο ανοιχτό κολυμβητήριο 1.500 ευρώ Ο τρίτος που αναφέρεται στην προμήθεια ειδών συμμετολισμού και κατασκευών 7.000 Και ο τέταρτος στην προμήθεια δεσμάτων για τις εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου και φιλοξενία και τα λοιπά φυσικών προσώπων 10.000 ευρώ Λοιπόν, όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα και το ανοιχτό κολυμβητήριο εξακολουθεί να υπάρχει εκεί ενεργική παροχή, η οποία από ότι έχω δει τις καταβαλώσεις είναι, πληρώνουμε το πάγιο, είναι κάποια μικρά, γιατί ανάβει κάποιος φωτισμός εκεί δηλαδή μιλάμε για πολύ μικρούς λογαριασμούς, οπότε μπαίνει κάποιο ποσό έτσι ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να μπορούμε να καλύψουμε αυτή τη δαπάνη Ένα είναι αυτό Όσον αφορά τώρα τους κωδικούς, τους οποίους αναφερθεί κάτι που έχουν να κάνουν Δεν σας είπα ότι είναι κάνει για ένα χρόνο Σας είπα ότι κανονικά όπως έρχεται ο ηλεκτρισμός, έρχεται να πληρώνουμε ένα ρεύμα της τάξης των 150 ευρώ, αν θυμάμαι καλά, 100, 150, ένα τέτοιο ποσό Έτσι ώστε μέχρι τέλος του χρόνου να μπορούμε να καλύψουμε αυτή τη δαπάνη η υπηρεσία αποφάσισε και βάζει ένα ποσό της τάξης των 1.500 ευρώ Τώρα αν καλύπτει αυτό όλο το ποσό που υπάρχει, αν καλύπτει παραπάνω να το δω αύριο ακριβώς πόσο έρχεται ο λογαριασμός και να σας ενημερώσω Εννοείτε κάτι άλλο, τι θέλετε να λέει, δεν καταλαβαίνω το ερώτημα Απλώς το βάζουμε, με ποια έννοια Ότι αν είναι να δίνουμε τόσα χρήματα είναι προτιμότερο προφανώς να κάνουμε διακοπή και αν ποτέ αποφασίσουμε ότι θα αξιοποιήσουμε το κολυμβητήριο με οποιοδήποτε τρόπο κάνουμε επανασύνδεση Αν είναι να πληρώνουμε τόσα χρήματα, για αυτό ρώτησα για πόσο χρονικό διάστημα είναι τα πάγκια Είναι για τέσσερα χρόνια, για πέντε χρόνια, για ένα χρόνο, αν είναι κάθε χρόνο να δίνουμε 1.500 ευρώ Είναι προτιμότερο να κάνουμε διακοπή Υπάρχει και κάποια κατανάλωση ηλεκτρισμού σας είπα κύριε Βέρο, δεν είναι μόνο τα πάγκια Ανάβει κάποιο φως το βράδυ σε εκείνο το χώρο Να το δω αύριο ακριβώς πόσο είναι να σας ενημερώσω Τώρα αν η διοίκηση αποφασίσει να κόψει τον ηλεκτρισμό είναι μια άλλη ιστορία Και εγώ σας απάντησα Τώρα όσον αφορά τα υπόλοιπα έξοδα έχουν να κάνουνε, όπως ακριβώς λέει ονομάζονται και κωδική Οι υπηρεσίες επιμέλειας διοργανώσεων, όπως επίσης και οι προμήθειες δόσης μεοστολισμού και κατασκευών Έχουν να κάνουνε εκδηλώσεις τις οποίες χρηματοδοτεί ο δήμος Αν θυμάμαι καλά ένα μέρος από αυτό το ποσό που βλέπετε έχει να κάνει με κάποια πράγματα τα οποία χρηματοδοτούμε Για παράδειγμα στο colors, όχι όλα τα λεφτά που βλέπετε Ένα ποσό είναι για κάποιες κατασκευές που έχει μέσα αυτή η εκδήλωση την οποία χρηματοδοτούμε Όσον αφορά τέλος την προμήθεια αιδεσμάτων για τις ερωταστικές εκδηλώσεις του δήμου, είναι έξοδα τα οποία έχουν να κάνουν για παράδειγμα Με έξοδα δημοσίων σχέσεων της κυρίας δημάρχου, για επισκέπτες, για τη φιλοξενία τους σε ξενοδοχεία Από όσα γνωρίζω τώρα εδώ είναι να πληρωθεί, θα πληρωθούν μάλλον κάποια πράγματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη φιλοξενία κάποιων ατόμων Τώρα δεν ξέρω με κάποιες εκδηλώσεις τις οποίες έχουμε Αν θέλετε συγκεκριμένα να το δω και αυτό αύριο να σας πω πού ακριβώς αναφέρονται Την το ξαναλέω όμως ότι δεν είναι 10.000 αυτό το οποίο θα πληρώσουμε Μπαίνουν κάποια χρήματα, έτσι το κάνουμε από την αρχή του χρόνου, με το που τελειώνουν αυτά τα οποία έχουμε μέσα, βάζουμε κάποια χρήματα ακόμη Κάτι αντίστοιχο κάνουμε και εδώ Προσέξτε τα τιμολόγια ο κύριος Βέρος να πούμε, τα τιμολόγια Θα έχει δίκιο, θα προσέχονται Ένα εισιτήριο τελικά ήταν ή δεν ήταν, το είδατε κύριε Βέρο το είδατε, ένα εισιτήριο που λέγατε που θα έρχονταν δεν θα έρχονταν και ποιος ήρθε και δεν ήρθε Λοιπόν μετά από τις απαντήσεις, εντάξει τώρα λογικό είναι δεχομένως ο αντιδήμαρχος και πως να τα ξέρει Όλα δεν μπορεί να τα ξέρω όλα αλλά επειδή δεν μιλάμε τώρα για 100-200 ευρώ μιλάμε για 1.500 ευρώ μας κάνει εντύπωση Κρατάμε μια επιφύλαξη για αυτό γιατί και λέμε για ποιο λόγο Εάν είναι να πληρώνουμε τόσα χρήματα για το πάγιο και για το φωτισμό αποκλείδει για το φωτισμό τόσα λεφτά Εδώ έχουμε στο σπίτι μας οικιακή κατανάλωση, όλα αυτά που τραβάνε ρεύμα να πούμε Τώρα όσα αφορά στον κωδικό για την προμήθεια δισμάτων 10 χιλιάδες Ή πως πρέπει μέσα από αυτό το κωδικό επιτέλους να ανταποκριθείτε στην υποχρέωση που έχει τα πένα της στο κηλικείο Λοιπόν, κύριε Ρεβέρο εσείς καταψηφίζετε παρόν ο κ. Παπαδόπουλος και ο κ. Σιμιτζής Παρόν, τι λέτε, όχι, καταπλειοψηφία επομένως Ο κ. Πατώλης συμμετέχει τώρα στις συνέδρεις Το υπαρρυθμό 2, εισήγηση για ορισμό πληροξύσεως δικηγόρο προς αντιμετώπιση κλπ όπως είναι το θέμα Η υπηρεσία εισηγείται την κ. Ροδιά Φουρνιάδου να εκπροσωπίσει τον Δήμο Συμφωνούμε Σας κάνει καλό, δεν πειράζει, σας κάνει καλό Το υπαρρυθμό 3, έγκριση της υπαρρυθμών 167-17, απόφαση ΔΣΔ, δημοτική κοινωνική αλληλεγγύη, προσχολική αγωγή, 13η αναμόρφωση, προϋπολογισμού οικονομικών του 2017 Ναι ο κ. Σιμιτζίς, παρόν ο κ. Παπαδόπουλος, ναι ο κ. Παπάς, ναι ο κ. Βέρος, όχι ο κ. Ποτόλιας Το υπαρρυθμό 4, έγκριση της με αριθμό 252 του 17, απόφαση δικητικού συμβουλή δημοφέλεια για την ενδέκατη αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικών του 2017 Κύριε Σιμιτζί, ναι, παρόν, ναι ο κ. Παπάς, ο κ. Βέρος Θέλω να κάνω μια ερώτηση πριν τοποθετηθούμε, στην κυρία Πρόεδρος, στην κυρία Ιουσουφίδου Βλέπουμε ότι αυτή η αναμόρφωση κυρίως αφορά κωδικούς αυξήσεις και σημαντικές αυξήσεις που έχει σχέση με τακτικές αποδοχές αορίστου χρόνου διαχείρισης ακίνητης περιουσίας τακτικές αποδοχές αορίστου χρόνου διέθεσης πολιτισμού και ταυτόχρονα βέβαια από τη στιγμή που υπάρχει αύξηση, υπάρχει αύξηση και στις εργοδοτικές φορές Θέλω να μου πείτε γιατί υπάρχει αυτή η μεγάλη αύξηση, τι ακριβώς συμβαίνει Έχουμε πάρει, έχουμε προσλάβει επιπλέον κόσμο και πώς είναι αορίστου χρόνου, πώς τον έχουμε πάρει, με τι διαδικασίες διότι εδώ μιλάμε για αορίστου... Δήμαρχε δεν μ' ακούς, δεν μ' ακούς, δεν μ' ακούς Λοιπόν, εγώ τα είπα τώρα, ας απαντήσει η Πρόεδρος Το θέμα είναι να ακούει η Πρόεδρος Όχι, όχι, είναι θέμα το οποίο το φέραμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο κύριε Βέρο Αν θυμάστε πριν από δύο συνεδριάσεις περίπου, είχαμε το θέμα παράτασης σύμβασης δύο ατόμων στο θέμα στην υπηρεσία καθαριότητας με απόφαση διηγητικού συμβουλίου της Δημοφέλεια και μάλιστα για δύο άτομα, μά το λέει, για πρόσλεψη δύο καθαριστριών Από συμβασιούχες είναι? Είναι αυτό ακριβώς, το θέμα συμβασιούχων, ναι, το είχαμε και θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Είναι η καταπαράταση των συμβασιούχων Ναι, ναι, ναι Το είδα ότι είναι δύο, αλλά δεν δικαιολογιούνται όμως αυτά τα ποσά, διότι, προσέξτε τώρα Μισό λεπτό, μισό λεπτό, τα δύο άτομα, πού είναι αυτά τα δύο άτομα, γιατί μιλάμε Τακτικές αποδοχές αορίζει του χρόνου διαχείρισης ακείνη της περιουσίας 3,5 χιλιάρικα στο περίπουλο Πάμε τώρα παρακάτω, τακτικές αποδοχές αορίζει του χρόνου διέθυσης πολιτισμού 3,5 χιλιάρικα Πάμε παρακάτω, διάφορες αμορφές διοικητική και οικονομική υποστήριξη 6.200, άρα πέστε μου Το ένα άτομο είναι στο πολιτισμού, το άλλο άτομο είναι στη διαχείριση ακείνη της περιουσίας, πού είναι Πολύ σωστά, οι τέσσερις πρώτοι κωδικοί αφορούν αυτά τα δύο άτομα, απλά το ένα άτομο είναι χρειωμένο στη δημοτική αγορά Και το άλλο στη διεύθυνση πολιτισμού, τα 6.200 που βλέπετε δεν αφορά την πρόσλεψη, δεν αναφέρει για άτομο για πρόσλεψη Είναι για το ποσό που αναγκαστήκαμε ως δημοφέλεια να πληρώσουμε για τις αντιρίσεις για τους δασικούς χάρτες Να σας υπενθυμίσω την προηγούμενη φορά 3.200 αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε ως τέλος Διότι δυστυχώς η δημοφέλεια δεν είχε απαλλαγή για το τέλος για να υποβάλουμε τις αντιρίσεις, ενώ ο δήμος είχε Αυτό το ποσό αφορά τους εξωτερικούς συνεργάτες που ασχολήθηκαν για τις αντιρίσεις των δασικών χαρτών Αυτό το ποσό Αυτό το ποσό κλείνουμε Βέβαια, ναι, ναι, κλείνουμε για τις αντιρίσεις, εννοείται, ναι, φυσικά, ναι Επομένως τι λέτε κύριε Βέρο Πρόεδρε, επιτρέψτε μου, αλλά είναι γνωστό ότι εμείς δεν έχουμε εκπρόσωπο στο Διοικητικό Συμβούλιο Οπότε είμαστε αναγκασμένοι να ρωτάμε και να υπάρχουν οι διευκρινήσεις Λοιπόν, μετά τις διευκρινήσεις και επειδή πραγματικά ψηφίσαμε τότε και καλώς κάναμε Όπως και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους την ανανέωση της, μάλλον την παράταση της Σύμβασης ή την καινούργια Σύμβαση, όπως θέλετε, πέστε το, και ψηφίσαμε εκεί για τη Δημοφέγεια, λέμε ναι Ναι ο κύριος Βέρος, κύριε Ποτόλια, όχι Καταπλαιοψηφία Όχι ο κύριος Ποτόλιος Το υπαρρυθμό 5, έγκριση υπαρρυθμό 48 του 2017, απόφαση ΔΣΝΙΑ, Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιες Εκπαίδευσης που αφορά την έγκριση απολογισμού οικονομικών τους 2015 Εγκρίνεται ο απολογισμός, κύριε Σιμητζή, ναι, είχατε πει ναι Ναι, ναι, κύριος Βέρος, όχι ο κύριος Ποτόλιας Μισόλεπτο, μισόλεπτο, πολύ γρήγορα, όμως θα πρέπει να δικαιολογήσουμε το ναι ή το όχι μας Κοιτάξτε τώρα, μιλάμε για τον απολογισμό του 2015 όπου θα έπρεπε το αργότερο το Μάρτιο του 2013, 16, συγγνώμη, ναι, θα μ' άρεσε να είναι 13 Λοιπόν, το 16 θα έπρεπε να έχει έρθει προς έγκριση το Δημοτικό Συμβούλιο Έρχεται 1,5 χρόνο μετά, κατά την εκτίμησή μας, χωρίς να υπάρχει καμία μα καμία δικαιολογία διότι δεν είναι η περίπτωση της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής Αδιανόητο αυτό που συμβαίνει, δεν ξέρω τι φταίει Θα μεταθυμίστε μετά, θα μεταθυμίστε μετά Απεβίωσε ο υπάλληλος που είναι στην πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή Καλά τώρα, τι να πω τώρα, δηλαδή συγγνώμη για να καταλάβουμε κάτι Τα νομικά αυτά πρόσωπα λειτουργούν, αυτό μου λέτε τώρα, λειτουργούσαν με έναν εργαζόμενο ο οποίος βεβαίως αν κάποιος εργαζόμενος, κάποιος εργαζόμενος για οποιοδήποτε λόγο ο Θεός φυλάξει, φύγει μακριά ή αρρωστεί σε οτιδήποτε, σηκώνουμε τα χέρια, κλείνει το μαγαζί Μέχρι τώρα, μέχρι τώρα, όχι από τώρα Λοιπόν, δεν θέλω να συζητήσω άλλο, δεν θέλω, δεν θέλω πλέον Άλλαξε αυτό, άλλαξε αυτό είπαμε Άλλαξε, άλλαξε, άλλαξε, άλλαξε, άλλαξε Όχι, όχι, όχι, όχι Αρνητική, διότι θα έπρεπε έγκαιρα να έρθει πρώτον απολογισμός και δεύτερον, και ένας ακόμα λόγος, διότι είναι γνωστή η θέση μας ότι εμείς θεωρούμε ότι αποζημίωση θα πρέπει να παίρνουν οι Πρόεδροοι που είναι πλήρους και από κλειστικής απασχόληση. Κύριε Ποτόλια Είναι ένα ζήτημα και από ό,τι κατάλαβα έγινε και συζήτηση στην αρχή με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων η οποία κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο προβληματική, όλο και δυσκολότερη Αυτό οφείλεται στο ότι το κεντρικό κράτος διαχρονικά μειώνει συνεχώς τις δαπάνεις που έχουν σχέση με την παιδεία που έχουν σχέση με τις συνδρύσεις των σχολείων, με τα ευλία και όλα αυτά τις διορισμούς και λοιπά. Η μάντας αυτής της πολιτικής, για να μπορεί να υλοποιηθεί είναι και οι σχολικές επιτροπές και οι δήμοι οι οποίοι δέχονται αυτή την κατάσταση. Η κατάσταση αυτή ανατρέπεται μονάχα όταν εναντιωθείς αυτή την πολιτική όταν την εγκρίνεις, όταν την υλοποιείς δεν αρκεί να σκούζεις τη συνέχεια ότι δεν με φτάνουν τα χρήματα και λοιπά. Όταν δέχεσαι ότι θα φορτώσεις ξανά στις πλάτες των δημοτών με δημοτικά τέλη, με επιπλέον φορολογία και λοιπά για να μπορέσεις να τα πεξέλλεις τις ανάγκες που έχουν στα σχολεία φτάνεις σε αυτό το σημείο, να κάνεις έργα τα οποία από τη μια δεν φτάνουν και από την άλλη να υπάρχουν πολύ τεράστες ανάγκες. Με αυτή τη λογική λοιπόν εμείς λέμε ότι είμαστε αντίθετοι σε αυτό το προϋπολογισμό γιατί έχουμε κανένα ζήτημα ότι υπάρχουν αντασταλίες και λοιπά. Δεν είναι το πρόβλημα σε στιγμή και ούτε μπορούμε να το παρακολουθήσουμε. Έχουμε συνολικά με την πολιτική που εφαρμόζεται σε ό,τι αφορά τα σχολεία που υλοποιείται από τις κεντρικές κυβερνήσεις και οι δήμοι υλοποιούν κατά γράμμα συντασσόμενοι σε αυτή την πολιτική. Γι' αυτό ψηφίζουμε αρνητικά. Ευχαριστούμε τον κ. Ποτόλα. Κύριε Φραντισκάκη, θέλετε κάτι. Ναι, ναι. Θέλω να απαντήσω λίγο στον κ. Βέρο για ποιο λόγο καθυστέρησε ο απολογισμός του 2015, επειδή εκείνη το διάστημα έφυγαν να είμαι εγώ πρόεδρος. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το Μάιο του 2016, απεβίωσε ο μοναδικός στο λογιστικό κομμάτι, οικονομικό κομμάτι των σχολικών επιτροπών υπάλληλος. Από κει και ύστερα, κάναμε αγώνα δρόμου για να μπορέσουμε να βάλουμε σε τάξη με το θάνατο του, δεν ξέραμε ούτε καν με τους κωδικούς του ούτε τίποτα πώς μπορούμε να προχωρήσουμε να ελέγξουμε. Μισό λεπτό, σας παρακαλώ, κ. Βέρο, να ολοκληρώσω. Κύριε Βέρο, σας παρακαλώ, αφήστε με να ολοκληρώσω. Το καλοκαίρι του 2016, όπως είναι γνωστό, οι σχολικές επιτροπές μπήκανε στο σύστημα περιπρομηθειών του Δήμου. Όπως και ήταν η Δήμη, έτσι έπρεπε να λειτουργούν και οι σχολικές επιτροπές. Αγώνας δρόμου με τους υπαλλήλους του Δήμου πια που μπήκανε, ο κ. Χαμπάζης, ο εξωτερικός συνεργάζης της κ. Τάνια Βοιατζή, για να μπορέσουμε όλα αυτά να τα υλοποιήσουμε, για να ξαναγίνει από την αρχή τιμολόγιο προς τιμολόγιο να καταχωρηθούν όλες οι εγγραφές που δεν είχαν καταχωρηθεί από τον συγχωρεμένο υπάλληλο και για να φτάσουμε να έχουμε μια πολύ καλή εικόνα στον απολογισμό, φτάσαμε δυστυχώς στο σήμερα. Δεν οφηλόταν σε κανένα μα κανέναν άλλο λόγο. Και νομίζω ότι αυτά όλα τα ξέρετε κ. Βέρο και άδικα κάνετε αυτό το σχολιασμό που κάνετε. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο από πίσω. Ευχαριστούμε την κ. Αφραντισκάκη. Το επαρθμό 6. Έγκριση διοργάνωσης και συμμετοχής του Δήμου Καβάλα σε πολιτιστικές, ενημερωτικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Το 6, κ. Σιμητζή. Βέβαια. Αυτό αφορά το αθλητικό συνέδριο. Κάτι ψηλάνε αυτό. Αγαπητοί συνάδελφοι, και με την περίπτωση του συνεδρίου για την ιστορία, είχαμε πει ότι αυτά τα πράγματα είναι σοβαρά και χρειάζονται πολύ μεγάλη προετοιμασία. Α, βέβαιος, μου συγχωρείτε. Μπας περιπτώσει. Αγαπητοί συνάδελφοι, κοιτάξτε λίγο να δείτε. Καταβλήθηκε μια προσπάθεια, έτσι ώστε τα αθλητικά σωματεία, τα ερασιτεχνικά, οι προπονητές και οι αθλητές να λάβουν όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια στην προσπάθεια που κάνουν. Ο Δήμος και η Δημοφέλεια, λοιπόν, θέλουν να σταθούν αργοί. Και αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι για πρώτη φορά, το οποίο κυρίως να απευθύνεται στους δικούς μας ανθρώπους, στους δικούς μας δημότες και να αφορά τις εξελίξεις που υπάρχουν στα συγκεκριμένα αθλήματα σε θέματα μίζωνος σημασίας της εξέλιξης των αθλητών. Είτε, δηλαδή, αφορά την αποκατάσταση των τραυματισμών, είτε την αθλητική ψυχολογία, η οποία το τελευταίο διάστημα λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, την μεϊκή ενδυνάμωση, θέματα προετοιμασίας, διάφορα πράγματα τα οποία είναι πάρα πολύ σοβαρά και χρήσιμα για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε χιλιάδες παιδιά και αθλητές που δραστηριοποιούνται. Άρα, λοιπόν, ο στόχος ήταν αυτός. Θα υπάρχουν, νομίζω, αν θυμάμαι καλά, 8 καθηγητές πανεπιστημίου, τρεις ή τέσσερις από την Αγγλία Έλληνες και τέσσερις από την Ελλάδα, επίσης Έλληνες καθηγητές πανεπιστημίου. Κάνουμε προσπάθειες να φέρουμε και κάποιους προπονητές και θα επικεντρωθούμε σε πρώτη φάση στα πέντε πιο δημοφιλή, εν πάση περιπτώση, κατά την άποψη, την κοινή ομολογία όλων, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ, τον στίβο και την κολύμβις. Άρα, λοιπόν, είναι μια προσφορά αυτή του Δήμου στον αθλητισμό και στην νεολαία και γι' αυτό το πράγμα το κάνουμε, έτσι. Από κει και πέρα τώρα το κόστος είναι ενδεικτικά το ποσό το οποίο ενδεχομένως θα απαιτηθεί. Εκτιμώ ότι θα είναι πολύ λιγότερα στο τέλος και αφορά θα γίνει με ανάθεση κάποιον ο οποίος έχει τη δυνατότητα αυτή. Κανείς δεν θα πάρει χρήματα από αυτούς οι οποίοι θα έρθουν να μιλήσουν και θα είναι δωρεάν για όλους. Δεν θα υπάρχει, δηλαδή, είσοδο. Θα είναι ένα διήμερο πρωί μέχρι το απόγευμα και τις δύο ημέρες. Αυτά. Κύριε Σίμιτζη. Α, Πρόεδρε. Δεν σας πρόσεξα. Λοιπόν, πριν από λίγο η Δήμαρχος ανέφερε ότι δεν έχουμε λεφτά να βάψουμε έναν υπιαγωγείο. Όχι, βέβαια. Αυτό είπα. Το κράτος στέλνει 2.000 σε ένα σχολείο και ο Δήμος βάζει τα διπλάσια. Και το κράτος, όμως, στέλνει κανονικού σκάπου, όμως, από το 2012 και μέχρι σήμερα. Και αναρωτιέμαι, δεν μπορούμε να πληρώσουμε τα λεφτά για να βαφεί έναν υπιαγωγείο επικαλούμενοι. Τώρα για αυτό το θέμα μιλάτε. Ναι, για αυτό το θέμα. Και έχουμε λεφτά για να κάνουμε συνέδρια. Βεβαίως έχουμε. Έχω αυτήν την μεγάλη απορία. Εξαρτάται που τα διαθέτεις τα λεφτά σου και τι μετίλησες. Σωστά και τι ελπίζεις και τι προσδοκάς. Άμα προσδοκάς ψήφους, ψηφίζεις συνέδρια τέτοια. Άμα σκέφτεσαι ότι τα καημένα τα ανυπιαγωγεία θα ψηφίσουν σε 20 χρόνια, δεν βάφεις τα ανυπιαγωγεία. Εν πάση περιπτώση έχουμε πολύ σοβαρές επιφυλάξεις. Θα σας πω κάτι, κύριε Φιλόσολο. Πραγματικά εγώ αντιλαμβάνομαι ότι η σκέψη που κάνατε είναι πολύ καλή και οι προθέσεις είναι αγνές. Αλλά υπό αυτές τις συνθήκες που πριν από λίγο μας περιέγραψε η Δήμαρχος, δεν μπορώ εγώ να ψηφίσω το κόστος αυτής της εκδήλωσης. Πώς θα το κάνουμε. Όταν μάλιστα η συνδιοργάνωση με τη δημοφέλεια σημαίνει ότι και η δημοφέλεια θα δώσει κάποια χρήματα φαντάζουμε. Άρα δηλαδή το κόστος δεν θα περιοριστεί στα 4-800, πιθανόν να είναι περισσότερα. Εγώ αυτό αντιλαμβάνομαι όταν ακούω συνδιοργάνωση. Λοιπόν, επειδή εν πάση περίπτωση μ' αρέσει ως ιδέα, αλλά δεν μπορώ να το ψηφίσω, ως παράταξη δηλώνουμε παρόν. Ευχαριστούμε πάντως να είστε σίγουροι, κύριε Σιμητζούτη, και σχολεία βάφονται. Αυτό έτσι δικτικά το αναφέρω. Κάποιος άλλος θα ήθελε το λόγο κύριε Παπαδόπουλου. Ναι κύριε Παπαδόπουλου. Ευχαριστώ πολύ. Εγώ θα δεχθώ την παρατήρησή σας. Εσείς δεν δέχεστε παρατήρηση. Επί του θέματος έχετε κάτι να πείτε. Παρ' όν. Κύριε Παπαδόπουλου. Συνάδελφοι παρακαλώ λίγη σκιά. Ο κύριος Παπάς έχει το λόγο. Συνάδελφοι σας παρακαλώ. Το ζήτημα που συζητάμε και ας με συγχωρέσει λίγο κύριος ο τέος δημαρχός. Θεωρώ ότι είναι μια αναπτυξιακή απόπειρα. Με την έννοια ποια. Αν βάλουμε με πόσοι σχετίζονται με τα αθλητικά, με τα ρεστεχνικά σωματεία και πώς λειτουργούν αυτά τα σωματεία, δηλαδή χωρίς δυνατότητα οικονομική και τους δείτε σήμερα μια δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα συνέδριο που φαντάζομαι, κύριε Φιλόσοκλο, αν δεν κάνω λάθος, αυτοί που θα μετέχουν δεν θα πάρουν και μια πιστοποίηση ότι έχουν ενημερωθεί για τα σύγχρονα μέσα από θεραπείας ή κάτι που θα τους ωφελήσει στο παραπέρα, ας πούμε, στο λειτούργιμα. Ας το πούμε γιατί τα ρεστεχνικά σωματεία κρύβουν μέσα έναν επαγγελματισμό μόνο και μόνο γιατί οικονομικά δεν μπορούν να τα πεξέλθουν. Στην ουσία γίνονται με επαγγελματικό τρόπο σήμερα οι διαδικασίες και οι ρεστεχνικά σωματεία. Εγώ θεωρούσα ότι ο κ. Σιμιτσής, που τουλάχιστον αυτά έχει κάνει δήμακτος και ξέρει πώς γίνονται, γίνονται και με τη συνεργασία της Δημοφέριας για λόγους ευέλικτους για να μπορέσει να γίνει αυτό το συνέδριο, εγώ θεωρώ ότι είναι ένα αναπτυξιακό θέμα και μάλιστα θα έλεγα ότι εάν μπορεί αυτό εδώ να πάρει ταυτότητα μιας εκδήλωσης η οποία θα γίνεται και μάλιστα να γίνεται κάποιο χρονικό σημείο μέσα σε ένα αρχαιολογικό χώρο, μέσα σε κάτι να είναι σαν συμπόσιο, ας γίνει έτσι, αλλά από το χρόνο να δοθεί η έμφαση ότι γίνεται σαν συμπόσιο, δηλαδή όπου όλοι αυτοί που ασχολούνται με το αθλητισμό έρχονται να ανημερωθούν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους ώστε όλοι από εκεί μέσα να βγούνε μεγαλύτερα θωρακισμένοι για το αθλητικό γύριστο. Για μένα είναι όχι μόνο πρόταση θετική, είναι πρόταση η οποία πρέπει όλοι να την βοηθήσουμε ώστε να πάρει και μεγαλύτερη έκθεση. Ναι λοιπόν και καλή επιτυχία. Ευχαριστούμε κύριε Παπά. Κοιτάξτε να διευκρινήσω κάτι κύριε Παπά. Θα λάβει ο καθένας που θα συμμετάσχει, θα κάνει την εγγραφή του, θα λάβει ας το πούμε ένα πάπυρο συμμετοχής, όχι πάπυρο ακριβό εν πάση περιπτώση, θα λάβει έναν το σχέμα της εισηγήσεις των ομιλητών και κάνουμε μια προσπάθεια να δοθεί δυνατότητα να πάρει και σε φλασάκι όπως το λέμε έτσι απλά όλες αυτές τις εισηγήσεις και όλα αυτά τα οποία θα εκτεθούν μπροστά με τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία. Θα σας πω ένα παράδειγμα, ενδεχομένως θα υπάρχει και ανάλυση της κούρσας του Μπόλτ, πόσα χιλιωστά του δευτερολέπτου πατάει το πόδι του και πόσα βήματα κάνει πράγματα που ενδεχομένως δεν τα έχουν ακούσει ποτέ οι άνθρωποι. Και εν συνεχεία θα υπάρχει και συζήτηση όπου όλοι εδώ οι προπονητές ή αθλητές οι οποίοι είναι σε μια ηλικία ή έφηβοι τουλάχιστον ή ακόμα και οι διοικήσεις θα μπορέσουν να ρωτήσουν πράγματα και να πάρουν απαντήσεις σε θέματα που τους απασχολούν στην καθημερινότητα με τους τραυματισμούς τους, με την αποκατάσταση και όλα αυτά τα σχετικά. Όλα αυτά θα γίνουν. Ευχαριστούμε. Κύριε Βέρο. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, ας ξεκινήσουμε από τα θετικά. Το πρώτο θετικό είναι ότι το συγκεκριμένο θέμα μετά από πολλά χρόνια δεν έρχεται τελευταίο. Το δεύτερο είναι ότι μετά πάλι από πολλά χρόνια δεν έρχεται μισή ώρα, πέντε λεπτά, μια ώρα πριν από τη συνειδρίαση έ ήρθε στις δύο το μεσημέρι. Είμαστε σε καλό δρόμο. Πάμε τώρα από εκεί πέρα. Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα, που συζητάμε τώρα όχι για το θέμα της εκδήλωσης, αλλά ως έγκριση διοργάνωσης και συμμετοχή του Δήμου σε πολιστικές ενημερωτικές και αδικτικές εκδηλώσεις, είχαμε καταθέσει ότι πάρα πολλές δράσεις των συλλόγων που επιχωρηγεί ο Δήμος δεν πραγματοποιούνται. Το ότι η διοίκηση είπε ότι, ξέρτε, όσες δεν πραγματοποιούνται δεν τις πληρώνουμε. Και κάποια στιγμή είπαμε ως δημοτική παράταξη και είπα συγκεκριμένα ότι, μα καλά, γιατί αφού δεν είστε σίγουροι για τις δράσεις ή δεν είστε καλά ενημερωμένοι ή τα αιτήματα δεν είναι ξεκάθαρα ή δεν ξέρουν τι ζητάνε οι πολιτιστικοί, αδειλυτικοί, συλλόγοι και όλοι αυτοί, γιατί δεν αποφασίζετε και δεν φαίνεται να εγκρίνουμε το ποσό συνολικά και το φαίνεται αναλυτικά. Η απάντηση της διοίκησης ήταν, μα αν δεν το φέρουμε αναλυτικά, δεν θα το εγκρίνει ο επίτροπος. Και εγώ σήμερα ρωτάω, τα 4.800 που δεν είναι αναλυτικά, δεν μας λέτε πού πάνε τα λεφτά, δεν μας λέτε πού πάνε τα λεφτά, άκουσα πολύ καλά ότι θα το αναθέστε και τι θα αναθέστε. Τι, είναι ανάθεση και τα 4.800 σε γραφείο, τι, σύμβαση τα 4.200, το αναφέρτε πουθενά στην έγκριση ότι είναι σύμβαση, αυτή θα πάει για να εγκριθεί από τον επίτροπο. Αναφέρεται πουθενά, σήμερα δηλαδή εμείς ψηφίζουμε σύμβαση με ιδιότη, αναφέρεται πουθενά στην εισήγηση. Εγκρίνουμε το ποσό το οποίο θα διαθέσουμε και από τη στιγμή που θα γίνει η ανάθεση όπως λέει ο κ. Φιλόσογλου σε μία ιτερία ή ένα φυσικό πρόσωπο, εννοείται ότι θα υπογραφεί σύμβαση, δεν γίνεται χωρίς να υπογραφεί σύμβαση. Α, εννοείται. Είναι υποχρεωτικό. Ωραία. Λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε. Επειδή τη μία λέτε άλλα και την άλλη άλλα, αφήστε το τώρα, αφήστε το τώρα, δεν κάνετε κριτική, πρόεδρο, δεν κάνετε κριτική, δεν είναι σαν τη δήμαρχος τώρα, πρόεδρος. Με συγχωρείτε, ναι, ναι, ναι. Λοιπόν, κάντε υπομονή σε λίγα λεπτά που θα ξαναγίνει σαν τη δήμαρχος. Κάντε υπομονή που θα ξαναγίνει σαν τη δήμαρχος. Λοιπόν, ακούστε να δείτε. Υπάρχουν κάποια όρια. Και επειδή τα όρια τα έχετε ξεπεράσει όσα αφορά με τη νοημοσύνη μας, το έχουμε πει και το είπαμε και την προηγούμενη φορά, ότι από εδώ και πέρα σε όλα θα είμαστε αρνητικοί. Πλέον δεν υπάρχει, σας το λέω καθαρά, δεν υπάρχει πιστωσύνη απέναντί σας όσα αφορά για όλες αυτές τις εκδηλώσεις και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα χρήματα. Λοιπόν, ναι, μισό λεπτό επομένως. Όχι μισό λεπτό, μισό λεπτό. Κύριε Βέρο είπατε στην αρχή της τοποθέτησής σας ότι γίνονται πολλές επιχορηγήσεις του Δήμου σε συλλόγους για εκδηλώσεις οι οποίες δεν πραγματοποιούνται. Πρώτον δεν γίνεται καμία... Μισό λεπτάκι. Θα τελειώσω. Θα τελειώσω. Επιχορηγήσεις συλλόγων. Πείτε μου σας παρακαλώ πολύ, διότι εδώ μιλάμε για τα αθλητικά. Αν έχει γίνει ποτέ, όχι επιχορήγηση που δεν έχει γίνει, σε αθλητικό σύλλογο για εκδήλωση και δεν έγινε, πείτε μου μία, αλλιώς ανακαλέστε. Αυτό το οποίο είπατε. Εγώ κάνω πλάκα. Εγώ είμαι εκτός τόπου και χρόνου. Λοιπόν, μιλάμε για τα αθλητικά σωματεία τώρα. Μην μπερδεύεις τώρα. Λοιπόν, κοιτάξτε, δημιά φορά σας προφύλαξα και δεν το κάνω για εσάς, δεν το κάνω για το θεσμό. Την άλλη φορά όμως, όταν θα έρθει στη διάδυα, τότε θα το φέρω και θα τρέχετε και δεν προλαβαίνετε. Αυτό σου λέω μόνο και γι' αυτό πρόσεξε τι λες. Δεν θα λες εμένα να καλέσω για κάτι το οποίο εγώ όταν κάτι λέω και καταγγέλω, ξέρω τι λέω. Τα ίδια έλεγα και με την προηγούμενη διοίκηση και δεν διαψεύστηκα. Τα ίδια λέω και σε εσάς και πολύ γρήγορα θα τα διαπιστώσετε. Βέρομαι, συγχωρείτε. Επιχορίγηση σε αθλητικό σύλλογο έχει γίνει. Αυτό θέλω να μου πείτε. Έχει γίνει. Λοιπόν, κύριε Καλανταρίδη, αυτό που λέει ο κύριος Βέρος είναι η κατηγορία βαρκά και φτάνει τα όρια της οικοφαντίας. Δεν ξέρω τι θα κάνετε. Θα πρέπει να ανεργήσετε ένα λόγο, γιατί για τέτοιες κουβέντες τις οποίες ο κύριος Βέρος λέει μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάποιοι φάγανε οχτώ χρόνια φυλακή στα κακουργήματα επάνω στο αυτό, έτσι, όχι από το Δήμο, από άλλες υπηρεσίες. Ε, τι να ξέρω, δηλαδή, είναι δυνατόν να ορούνται αυτά τα πράγματα εδώ πέρα μέσα, ρε βέβαιο. Όχι. Είναι αλήθεια, είναι ψέματα. Δεν υπάρχει εδώ άλλο αυτό. Απιστείτε κανένας ότι κρίνατε επιβιώσεις, δράσεις εκτιμόζων που δεν γραμματοποιήθηκαν, οχι τέτοιου όχτων, το σέξι είναι εγώ, πολύ προσευχικός όταν καταγγέλω το ταλόκαντος. Προϋπολογισμός όμως είναι αυτός, έτσι, είναι προϋπολογισμός. Υπάρχουν δράσεις αποδεικμένα που δεν πληρώθηκαν. Το πρόβλημα είναι αν πληρώθηκαν αυτές που δεν πραγματοποιήθηκαν ή δεν πληρώθηκαν, διότι αν δεν πληρώθηκαν, εντάξει. Κι όχι αν δεν πληρώθηκαν, δεν τα περιμένουμε μέχρι. Τώρα δεν μιλάει για ταθλητικά σωματεία, πάμε παρακάτω τώρα, εντάξει. Δυσκολά. Λοιπόν πάμε συνεχίζουμε, συνεχίζουμε. Κύριε Ποτόλια. Λοιπόν, εντάξει, εντάξει, εντάξει. Είναι σοβαρό το θέμα αυτό, όμως, έτσι. Λοιπόν, κύριε Ποτόλια, παρακαλώ. Το φάντασμα της Μπουδακίδου περνάται εδώ πάνω. Αγαπητοί συνάρεφοι, αγαπητοί διοίκησοι, κύριε Αντιδήμαρχε, επί των αθλητικών εκδηλώσεων. Ο θρητισμός θέλει γήπεδα, θέλει κλειστά γυμναστήρια, θέλει εκπαιδευμένο προσωπικό το οποίο να προπονεί τους νέους της καβάλας, θέλει γυμναστές και άλλες ειδικότητες στα σχολεία όπου οι αισθητικοί και οι γυμναστικοί έχουν εξοβελιστεί. Εδώ παίρνετε μηδέν σε αυτό το τομέα. Και να σας θυμίσω, κύριε Πρόεδρε, ότι στις χώρες του κακού, από τη δεκαετία του 30 είχαν εξασφαλίσει, είχαν λύσει αυτά τα ζητήματα για τους νέους, για τους αισθούσες διασκέδασης, με γήπεδα κλειστά, ανοιχτά κλπ. Εσείς, στον 21ο αιώνα, στην τεράστια καπιταλιστική ανάπτυξη που έχετε και την παινεύεστε, δεν υπάρχουν γήπεδα όπου μπορούν να αθληθούν οι καβαλιότες και παρακάτω θα εγκρίνουμε σε άλλα θέματα να δώσουμε άδειες για τυχερά παιχνίδια. Δεν έχουμε αντίρρηση να κάνετε αυτές τις εκδηλώσεις, αλλά όμως αυτό κάθε φορά, κύριε Πρόεδρε που βάζετε, θα αρθούνε και τόσοι από το έξω από την καβάλα, βγάλτε το τέλος πάντων. Τι σημαίνει δηλαδή, εκατομμύρια έρχονται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα τουρίστες και χιλιάδες ήρθαν με το κουραζιερόπλια το προηγούμενο διάστημα και άλλαξε τίποτα στη ζωή των ανέργων, των νέων, των συνταξιούχων. Ή μην το βάζετε κάθε φορά σαν επιχείρημα για να το ψηφίσουμε ότι θα ρθούν και 400 ξένοι στην καβάλα, δεν θα αλλάζει τίποτα. Λοιπόν, ευχαριστούμε κύριε Ποτόλεο να σας θυμίσω κάτι. Μην με το παρεξέχεις εδώ όμως, έτσι. Θυμάστε κάποιοι κάποτε λέγανε κάθε πόλη και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο. Ε, μα αυτούς τους βρίζατε εσείς τότε. Τι θα κάνουμε τώρα λοιπόν. Και τότε και τώρα. Λοιπόν, όχι, όχι κύριε Ποτόλεο. Στο υπαριθμό 7, συμμετοχή του Δήμου Καβάλα στην πρόταση ένταξη στο παραποτάμιο δάσους ΔΕΛΤΑΝΕΣΤΟ. Να συμμετέχω, είναι μια καλή αυτοί ας πούμε. Στο υπαριθμό 8, έγκριση χορήγησης δεύτερης παράδεισης προθεσμίας περαίωσης του έργου επισκευές, βελτιώησης, εναρμόρησης παιδικών χαρών και πάρκο Δήμου Καβάλα. Εγκρίνεται η χορήγηση. Έχει πάνω από μία σε όλες τις παρατάσεις. Αν είναι παραπάνω από μία, εγώ δεν προσφίζω. Αυτή είναι η δεύτερη τώρα κύριε Ποτόλεο. Μια σπερέωσης του έργου κατασκευές επισκευές συντηρής ποτίστρων ζώων και ομβροδεξαμενών δημοτικής αγώνατος Φιλίππον. Αυτή είναι η πρώτη. Ομόφωνα εδώ Γιάννη. Το υπαριθμό 10 χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου από κατάσταση κτιρίου μεγάλης λέσκης Καβάλα. Σε ποιο στάδιο μόνο βρίσκετε πρώτα θέλω να ρωτήσω γιατί είναι η πρώτη, δεύτερη, τρίτη, τέταρτη ή πέμπτη η παράταση. Στην ουρά. Στην ουρά είμαστε τώρα. Πολλά χρόνια. Τώρα η ουσία της υπόθεσης είναι ότι γίνεται δουλειά. Είμαστε πια τόσο σίγουροι ότι θα γίνει δουλειά που ξεκινήσαμε ήδη τη διαδικασία για να πάρουμε και την προμήθεια πάνω στο έργο. Ζήτησε μέχρι το πέρας του Οκτωβρίου. Η συγκεκριμένη που είδα δεν είναι παράλογη γιατί όντως ερνόμαστε με τα πλακάκια και την νεοτέρον από τον Μάρτιο που έχω ξεκινήσει. Βρέθηκε. Βρέθηκε. Φτάνω βρέθηκε με τα πλακάκια για τον μπάνιο. Είχαμε κάποιες διαφωνίες. Τα βάλαμε και θα κλείσουμε. Μέχρι τον Οκτώβριο ζήτησε και είπε όλα τα κάναμε. Κλειτώσαμε όλα. Συμφωνήσαν σε όλα. Ναι, βέβαια. Μου κάνει ιδίπωση το εξής. Εννοείται ότι ένα τέτοιο έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ότι κατατίθεται πρώτα απ' όλα η μελέτη και εγκρίνεται η μελέτη. Εγώ θέλω να ρωτήσω. Τι είδους μελέτη είναι αυτή που μετά είμασταν αγκασμένοι για κάθε εργασία να ζητάμε την έγκριση από την υπηρεσία νημείων και τα λοιπά. Γιατί το λέω αυτό. Με ποια έννοια τώρα. Κοιτάξτε τώρα. Τώρα το άλλο το επιχείρημα ότι τον Αύγουστο 10 με 20, 25 Αυγούστου είναι κλειστά τα εμπορικά. Λοιπόν, κοιτάξτε τώρα. Αυτό το έργο έχει ξεκινήσει το 2013. Πότε ξεκίνησε? Ε, μην τρελάνθω τώρα. Ξεκίνησε το 2013. Υπήρξε αναθεώρηση της εταιρείας, της επωνυμίας. Μπήκαν 5, 10, 20. Λοιπόν, αφήστε τώρα. Εμείς είμαστε όχι στην παράταση, το είπαμε και την άλλη φορά. Είπαμε ότι δεν θα είναι ούτε αυτή η τελευταία παράταση. Πάμε για ένα νέο έργο με λογική του δρόμου του νοσοκομείου. Κι άντηγε. Κι άντηγε. Κύριε Σιμιτζή, ναι, κύριε Παπά, ναι, κύριος Παπαδόπουλος παρόν, κύριε Ποτόλια, όχι. Το υπαριθμό 11, έγκριση Προτοκόλου Οριστικής Παραλαβής του έργου Επισκευές Συντριβαγνιού Κεντρικής Πλατείας. Αρνητικός Πρόεδρε, ανητρικός, αρνητικότατος. Αυτές οι παρεμπάσεις, πρόεδρε, είναι, τέλος πάντων, αρνητικός. Το ότι δεν τρέχει το νερό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν υποδομές από εμείς και τα αυτά. Κύριε Βέρο, εσείς τι λέτε. Εντάξει, τώρα εγκρένουμε την παραλαβή. Θέλω να πιστεύω ότι λειτουργεί, ότι έγινε σωστή η επισκευή. 10.000 μιλάμε, το 18.000 δεν βλέπω κιόλας, 11.000. Αλλά, μου κάνει εξής εντύπωση. Εντάξει, δεν θέλετε να το λειτουργήσετε κάθε μέρα. Εγώ λέω για οικονομικούς λόγους, επιβάρυση, δαιεί, λέω εγώ τώρα, ναι. Αλλά είναι δυνατόν να κάνουμε εκδηλώσεις όπως το Κοσμόπολης, να κάνουμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις όπου έχουμε επισκέπτες και να μην λειτουργεί το συντριβάγιο και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι. Κατά τα άλλα θέλουμε να κάνουμε ανακατασκευή και να διαμορφώσουμε την πλατεία ελευθερίας. Αυτήν ακριβώς την κουβέντα κάναμε προηγουμένως και είπαμε σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις ότι πρέπει αυτό να λειτουργεί το συντριβάγιο. Εμείς λέμε ναι, γιατί θέλουμε να πιστεύουμε ότι πραγματοποιείς και συντρίζεις και πρέπει να πάρει και τα λεφτά του άνθρωπος. Ευχαριστούμε. Κύριε Ποτόλια, βαρακαλώ. Έχω το εξής πρόβλημα. Γίνονται αυτά τα έργα με αυτές τις τεράστιες καθυστερήσεις, με αυτές τις τεράστιες εκτώσεις, με τις παραλαβές που γίνονται από επιτροπές τις οποίες εμείς σαν αντιπολίτευση περνάμε απ' έξω και ποτέ δεν συμμετέχουμε. Βλέπετε τώρα αυτή η οριστική αναπληρωματικό μέλος όμως που δεν πάει ποτέ. Λοιπόν, και ερχόμαστε τώρα να εγκρίνουμε αυτές τις οριστικές παραλαβές που σημαίνει παραγράφονται όλα τα προηγούμενα. Και οι μεγάλες εκτώσεις με τις οποίες διαφωνούμε και οι τεράστιες παρατάσεις που δίνονται με τις οποίες διαφωνούμε και με το γεγονός ότι δεν μας βάζεται ποτέ στις επιτροπές και μπαίνουν ψιλεί οι στρατιά μας. Πείτε μας εμείς τι να κάνουμε. Τι να κάνουμε. Ένας του 41 πιθανόητα έχει συγκλήρωση. Τι να κάνουμε. Μια φορά τέσσερα χρόνια να μην κάτσει. Νομίζω ότι κάτι έγινε. Τι λέτε επί της παραλαβής. Άντε λέω ναι. Εντάξει, ευχαριστούμε. Το υπαριθμό 12 έγκριση πρωτοκόλων προσωρινής οριστικής παραλαβής του έργου κατασκευή για αντιπαγωτική προστασία οδού στις Κρινίδες. Ένα σας λέω ότι όχι παραλάβει ο κ. Καζανίδης οπότε ψηφίστε με 15 χέρια. Το υπαριθμό 13 συγκρότηση επιτροπής παραλαβής του έργου δημιουργή αποθήκης εδαφικού υλικού στοχητά καβάλας. Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Προεδρικού Διατέχματος 171 του 87 μικρά έργασης συντήρησης ο κ. Τσοχαταρίδης με την κ. Ιωσιφίδου και αναπληρωματική ο κ. Τελίδης με την κ. Δρακονάκη. Το υπαριθμό 14 συγκρότηση επιτροπής παραλαβής του έργου συντήρηση ανανέωση χώρων πρασίνου στο δήμο Καβάλας. Μικρά έργα και λοιπά είναι ο κ. Μπόνιας με τον κ. Ποτόλια και αναπληρωματική ο κ. Μουρτασάχας με την κ. Μπαλτζίδου. Το υπαριθμό 15 έγκριση πρωτοκόλου οριστικής παραλαβής του έργου εγκατάσταση μέτρων πειρασφάλειας στο κλειστό γυμναστήριο ποταμοδίων. Το υπαριθμό 16 έγκριση εργοταξιακής σύμμασης ρύθμισης οδικής κυκλοφορίας επί της Δημοτικής Οδού Νέας Καρβάλης-Λεύκης για το πλαίσιο του έργου κατασκευής του διαδρατικού αγωγού φυσικού αερίου. Το υπαριθμό 17 έγκριση πρωτοκόλου οριστικής παραλαβής του έργου εγκατάσταση μέτρων πειρασφάλειας στο κλειστό γυμναστήριο ποταμοδίων πειρασφάλειας στο κλειστό γυμναστήριο ποταμοδίων πειρασφάλειας. Το έργο κατασκευής του διαδρατικού αγωγού φυσικού αερίου πειρασφάλειας στο κλειστό γυμναστήριο ποταμοδίων πειρασφάλειας στο κλειστό γυμναστήριο ποταμοδίων πειρασφάλειας στο κλειστό γυμναστήριο ποταμοδίων πειρασφάλειας. Το έργο κατασκευής του διαδρατικού αγωγού φυσικού αερίου πειρασφάλειας στο κλειστό γυμναστήριο ποταμοδίων πειρασφάλειας στο κλειστό γυμναστήριο ποταμοδίων πειρασφάλειας στο κλειστό γυμναστήριο ποταμοδίων πειρασφάλειας στο κλειστό γυμναστήριο ποταμοδίων πειρασφάλειας στο κλειστό γυμναστήριο ποταμοδίων πειρασφάλειας στο κλειστό γυμναστήριο ποταμοδίων πειρασφάλειας στο κλειστό γυμναστήριο ποταμοδίων πειρασφάλειας στο κλειστό γυμναστήριο ποταμοδίων πειρασφάλειας στο κλειστό γυμναστήριο ποταμοδίων πειρασφάλειας στο κλειστό γυμναστήριο ποταμοδίων πειρασφάλειας στο κλειστό γύμναστήριο ποταμοδίων πειρασφάλειας στο κλειστό γυμναστήριο ποταμόδιο πειρασφάλειας Πιστεύω να το αποσύλλεις, έτσι, έτσι λόγω, τουλάχιστον να μας διαφυλάξεις, να μας διαφυλάξεις τουλάχιστον Πρόεδρο. Εκκρίνουμε με τα γενέστερα της ίμας, δηλαδή. Εδώ για το τυπικό θέλει να το εγκρίνουμε μέσα αυτό, κύριε Τουλκίδη. Για το τυπικό το εγκρίνουμε τώρα, έστω και εκ των Ισθαίρων. Και θέλετε να το αφήσω και τη Δευτέρα να το ξαναδούμε. Και από την Επιτροπή Ποιότητα Ζωής πέρασε άκουστο 11 Βουλεμό, είναι το θέμα. Το θέμα είναι η σήμαση πότε έγινε, από την πότε πέρασε. Τέλος πάντων, τώρα για το τυπικό της υπόδοξης... Είναι καμιά φορά που ξεφεύγουν και οι ημερομηνείες για παραχώρηση που κάνουμε κάποια γήπεδα και λοιπόν... Εντάξει, κατά πλειοψηφία περνάμε. Το υπαρρυθμό 17... Θα ήθελα να ενημερώσω λίγο το σώμα ότι η καινούργια υπεύθυνη του ΤΑΠ για τη δική μας την περιφέρεια... θέλοντας να κάνει καλό στους ανθρώπους εδώ της κοινωνίας και να τους πείσει δηλαδή διότι τον αγογό θα τον θάψει πιο βαθιά. Στα δικά μας τα μέρη μιλάμε, έτσι, εκεί που λέμε ότι πρέπει να φύγει, να πάει από τα βουνά. Η αφήγηση που προσπαθεί να βγάλει ο ΤΑΠ είναι ότι εμείς θα κάνουμε αυτό που ζητά η κοινωνία... ώστε να καθυσυχάσουμε τις φόβους της. Η αφήγηση όμως η πραγματική είναι ότι εμέσως είναι σαφός πλέον ο ΤΑΠ αναγνωρίζει την επικίνδυνότητα αυτού του έργου. Επίσης, να ενημερώσω το σώμα ότι για τη συγκεκριμένο σημείο το πάχος του αγογού, όχι διάμετρος, το πάχος είναι μεγαλύτερο από ό,τι είναι σε άλλα σημεία. Που σημαίνει ότι πράγματι αυτό που φωνάζουν οι άνθρωποι αλλά και όλοι οι άλλοι που τους συμπαραστικόμαστε και είμαστε δίπλα, ότι έχουν απόλυτο δίκιο για την μεγάλη επικίνδυνότητα. Μια εταιρεία η οποία θα περάσει έναν αγογό από όλα τα βουνά της Αλβανίας, δεν μπορεί να λέει εγώ δεν αλλάζω την Όδηβης για 15 χιλιόμετρα. Και θα επιμείνω σε αυτό το σημείο τώρα, πήραμε αφορμία από τον ΤΑΠ, όπως κάναμε διαπαραταξιακή για τα διώδια, θα πρέπει να κάνουμε μια διαπαραταξιακή και για τον ΤΑΠ και να καλέσουμε όχι μόνο τους ανθρώπους της εκεί πλευράς, των Κρινίδων και των άλλων όμορων εκεί πέρα, αλλά και της Καβάλλας και της Καρβάλης και του Νέστου και να πάμε στις Μπουλντόζες μπροστά. Τι θα κάνουν, θα τον αλλάξουν, θα τα βάλουν ας πούμε μία ολόκληρη κοινωνία, μία ολόκληρη περιφέρεια, μία ολόκληρο νομό. Αυτό δεν είναι καμιά σχέση με την κυβέρνηση, κυρία δήμαρχη, με εμάς, με την τοπική κοινωνία. Όπως η τοπική κοινωνία παλιότερα σταμάτησε το λιθάνθρακα, τις αποθήκες και τα λοιπά, έτσι μπορεί να σταματήσει και αυτό. Αλλά όταν εκεί πέρα εμφανιζόμαστε 40-50 άνθρωποι και μάλιστα κάποιοι κουτοπόνιροι λένε, «Ασε μωρέ, εμείς τα πήραμε τώρα, τι μας νοιάζει εμάς». Κι αυτά είναι τα λεωγότα, λένε οι ίδια αγρότες. Πάντως θα πρέπει να κάνουμε ένα κάλεσμα σε όλους τους κατοίκους του νομού, να βρεθούμε εκεί. Πάντως, εντάξει, μην τα ισοπεδώνουμε τώρα, εντάξει. Επιτρέψτε μου να πω κάτι, συνάδελφοι, αυτό που λέει ο κ. Μουρτασάγας, με την οποία δεν έχουμε έρθει σε επαφή, αν το πούμε γι' αυτό, μήπως αυτό που λέει ο κ. Μουρτασάγας έχει μια βάση συζήτησης. Δεν μπορώ ειλικρινά να σας καταλάβω. Διαφωνείτε με το ότι έχουμε εδώ ένα έργο τεράστιας εθνικής σημασίας, ένα έργο το οποίο θα αναπαθμίσει τη χώρα μας στην γιοστρατηγική της θέση παγκόσμια. Όχι. Διαφωνεί κανείς σχετικά με αυτό. Όχι, βέβαια. Δεν κρινιάζετε. Θα πάτε κόντρα στην ανάπτυξη της χώρας, στον εθνικό σχεδιασμό, στη στρατηγική της αναπαθμίσης της γιοστρατηγικής. Σοβαρά μιλάτε. Θα σας πάει από το βουνό η ανάπτυξη κ. Ποτόλια μου, μην πάει από την παιδιάδα. Λοιπόν, σοβαρευτείτε, βάλετε το κεφάλι κάτω και πείτε ζήτο τσίπρας, που όταν ανέβαινε στα τρακτέρ και έλεγε δεν θα περάσει από εδώ. Είστε μέχρι το κόκκαλο κυβερνητικοί. Πω πω. Κάποιος να μου φέρει τα χάπια μου τώρα, δεν αντέχω άλλο. Δεν γίνεται αυτό. Αυτό είναι ύβρις. Ήβρις είναι αυτό, όπως λέγει η κυρία Γεννηματάρα μου. Ήβρις. Λοιπόν, πάμε τώρα. Πού είμαστε τώρα? 17. Έγκριση Ερυθρά στον οικισμό Φιλίππον του Δήμου Καβάλας. Το έχουμε δει το θέμα αυτό της Ερυθράς. Εγκρίνεται η εισήγηση. Το υπαρρυθμό 18. Επανεπιβολή μη αρθής ασυρυβοτομικής απαλλοτρίωσης σε ακίνητο ιδιοκτησίας τεθά. Κείμενο επί των Θεσσαλονίκης και Μανουήλ Μπενάκη. Κύριε Τουλκίδη, παρακαλώ. Λοιπόν, εδώ έχουμε μια απόφαση διοικητικού πρωτοδικίου που κάνει την άρση της απαλλοτρίωσης στο συγκεκριμένο ακίνητο. Το ακίνητο είναι ένα στρέμα εκεί, κενό που έχει ανεβαίνοντας της Θεσσαλονίκης λίγο πριν τη διασταύρωσή της για να κατεβήσει ψηλάν του. Τώρα το ερώτημα εδώ είναι τι κάνουμε με το ακίνητο. Με το οικόπεδο. Με το οικόπεδο, σωστά. Ή το αφήνεις έτσι όπως είναι με την άρση ή ψάχνουμε 282.000 άρρυγα. Προφανώς τα 2 αυτομάτως ακυρώνονται. Άρα, μια πρόταση έτσι, μια πρόταση είναι. Δεν ξέρω τι μας λέει και όσο στην απόφαση μας για την εισήγηση, αλλά είναι μια πρόταση. Μήπως, αν συμφωνούσαμε ή αν είναι μια ιδέα, επειδή το συγκεκριμένο ακίνητο πράγματι είναι όαση μέσα στις πολυκατοικίες, σε αυτή την περιοχή, μήπως θα μπορούσαμε να αντιπροτείνουμε στο Υπουργείο μια αντίστοιχη έκταση, αντίστοιχη εισαξίας, εν πάση περισσότερος ή ενδιαφέροντος, στην τράπεζα γης που θα δημιουργηθεί, φανταζόμαστε, νομίζω όλοι, στο Περιγιάλη. Μήπως, δηλαδή, προτείνουμε να κάνουμε μια συνάντηση με το Υπουργείο και να δημιουργήσουμε, όχι αυτό το ακίνητο, αλλά την ανταλλαγή με ένα κάποιο άλλο μέσω τράπεζας γης. Στην κρίση σας τώρα. Τι θέλετε να γίνει εκεί πέρα, δηλαδή, αν το είχαμε το ακίνητο, ας πούμε. Εκεί, τώρα από εκεί και μετά... Παρκάκι, τι δηλαδή. Εκεί είναι η πρόνοια, η παιδική χαρά. Παιδική χαρά, η πρόνοια. Άλλο λίττο ρηματοποίηση, ναι, εντάξει. Παιδική χαρά, για να αποτρέψουμε και δύο τρίους. Ναι, αλλά δεν μας ανηλίωσε. Λοιπόν, το πρόβλημα είναι πολύπλοκο, αγαπητοί συνάδελφοι. Είναι ενδιαφέρουσα η πρόταση του κ. Τουλκίδη, για να διαπραγματευθούμε, δηλαδή, με αυτόν τον τρόπο, με το Υπουργείο Άμυνας. Φοβάμαι, όμως, ότι η αξία του συγκεκριμένου οικοπέδου, που είναι σε μια ακριβή περιοχή, θα μας εξαηλώσει την τράπεζα υγείας του Περιαλίου, που έχει πολύ χαμηλότερες τιμές. Αν έχουμε εκεί καμιά 20 αριά στρέματα, πόσο έχουμε, φοβάμαι θα χάσουμε να μισάει εκεί πέρα. Εγώ θα προτείνω κάτι άλλο, αγαπητοί συνάδελφοι. Καταρχάς, εκτιμώ ότι εκείνη η περιοχή, επειδή έχει το υψόμετρο και είναι και κοντά στην περιοχή της Οδού Σιλιβρίας, που από πίσω έχει τα Πέφκα, ίσως, δεν χρειάζεται και τόσο πράσινο. Και μάλιστα, με την κλήση που έχει η κοινοτοϊκόπεδο, θα ήταν ριψοχήνδυνο να κάνουμε παιδική χαρά. Δηλαδή, εννοώ ότι θα αναγκαστούμε να κάνουμε επίπεδα και δεν θα είναι κάτι λειτουργικό. Δεν είναι κάτι ένα επίπεδο. Έχει θέματα. Θα μπορούσε να γίνει ένας δημοτικός κήπος, βέβαια, που κι αυτός. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, επειδή εκεί υπάρχουν και μονοκατοικίες που έχουν αυλές και τα λοιπά, ίσως, δεν χρειάζεται να γίνει εκεί πέρα τέτοια σπατάλη από την πλευρά του δήμου. Τι συμβαίνει, όμως, τώρα. Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση για το στρατόπαιδο Σιμακοπούλου. Έρχεται, λοιπόν, ο στρατός και μας λέει, μάγκες, εγώ θέλω να αξιοποιήσω τοϊκόπεδό μου, που έχω επάνω στην οδό Θεσσαλονίκης, και γι' αυτό αλλάξει το σχέδιο πόλης. Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να μπει και αυτό στο καλάθι της διαπραγμάτευσης, αγαπητοί δήμαρχε, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και με άλλα πράγματα όσον αφορά του Ταμείου Εθνικής Άμυνας. Για παράδειγμα, το οικόπεδο, το ακίνητο με το σπίτι των ΣΟΑ, των υπαξιωματικών, δηλαδή στην Παναγία, ούτως ώστε να έχουμε μια ανταλλαγή, ενδεχομένως, από εκεί. Δηλαδή, εμείς σας αφήνουμε να το χτίσετε αυτό, αλλά δώστε μας εκείνο. Ξέρετε, εκείνο ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών. Δεν ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά για να μας το παρώνουν. Εκεί που είναι τα ΣΟΑ, απέναντι του Γαναδό, από την ταβένα του Γαναδό, που μας είναι χρήσιμο εκείνο για να κάνουμε το ασανσέρ, ενδεχομένως, ή μια σκάλα, τέλος πάντων, από κάτω, ή για να αξιοποιήσουμε το κτίριο σε συνδυασμό με το Γυμνάσιο, που δεν έχει Γυμναστήριο, για παράδειγμα. Δηλαδή, θέλω να πω ότι ας παίξει λιγάκι η διοίκηση, και με αυτή την έννοια, εγώ θα πρότεινα την απόσυρση, αλλά με το σκεπτικό ότι εμείς, στο μεθεπόμενο ή, τέλος πάντων, σε ένα μήνα, σε δυο μήνες, δημοτικό συμβούλιο, θα επιβάλλουμε καινούργια ρημοτομική απαλλοτρίωση, διδεσμεύοντας, φυσικά, και κάποιο ποσό. Μέχρι τότε, μπορεί να το διαπραγματευθεί η διοίκηση, πιστεύω επιτυχώς, γιατί τέτοια θέλουν, από ό,τι καταλαβαίνω, πια στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, να το παίξεις λίγο μάνατζερ και οικονομολόγος, και να τους κάνεις εκεί τέτοιες προτάσεις. Αξίζει το κόπο να το δοκιμάσουμε. Το παλιό στρατοδικείο… το παλιό στρατοδικείο… Το παλιό στρατοδικείο ανήκει στο στρατόπεδο Συμμακοπούλου, οπότε δεν μας διαφέρει. Ή παίρνουμε το στρατόπεδο Συμμακοπούλου και μαζί το στρατοδικείο, ή δεν παίρνουμε τίποτα, που λέει ο λόγος. Είχαν την εντύπωση ότι είναι ένα κομμάτι… Όχι, είναι μέσα, μέσα, μέσα. Κύριε Τουργίδη, εσείς τι προτείνετε για να… Ναι, παρακαλώ κύριέ μου. Συγγνώμη κύριε, αυτό πρέπει να είναι το πνεύμα, να μπουν μέσα στο σχέδιο διεκδίκησης που έχουμε. Διεκδικούμε αυτή τη στιγμή από ένα υπουργείο. Μιλάμε για το Καρακώστα, μιλάμε για το Συμμακοπούλου, μιλάμε για τη Λέσχη, μιλάμε για διάφορα. Να μπει μέσα στο σχέδιο διεκδίκησης. Δηλαδή αυτό που λέει και ο πρώην δημαρχός, αυτό που είπες και εσύ, να μπει μέσα στο σχέδιο. Δηλαδή, να μην μπούμε στη διαδικασία να πληρώσουμε τώρα την απαλλοτήρια σου που είναι 200, 800, 300.000 ευρώ και νομίζω να το συμπεριλάβουμε και νομίζω κάπου θα τελεσφορήσει αυτό όλο το θέμα να καταλήξει κάπου θετικά… Να μπει μέσα στη διαπραγμάτευση, ναι. Κύριε Παπά, συμφωνείτε να το ξαναδούμε το θέμα… Δηλαδή, όχι να πλήρουμε ένα πράγμα να το αφιεστεύουμε και μετά να πάμε να το… να διευκολύνουμε κάτι άλλο. Δεν θα σώα για μένα το γραφτόπαγι στη εκτός υπηρεσίας. Ό,τι είδε το θέμα μας πήρε το συμπεριλαμβού, είπα το, το πάρε εσύ. Είναι πράγματα τα οποία θα χρειαστούμε ό,τι για να παρουσιάσουμε αναθυσιακά πάνω στην Παναγία. Δεν πιθανόν το δικό μας το Ρωσοκομείο Δηματοπλήτη να μην γίνει κατάλληλη θέση για να πατήσει ένα τελεπέρι και ένα κλίκ είναι πιο προς τα θέσια του. Είχε την κίνηση τώρα, δεν θα χρειάζεται να είμαστε καλά. Τι γερατήρηση, παρακολουθεί η στρατιωτική, νεοκακολύνηση, τι γερατήρηση η στρατιωτική. Έχει την λογική ότι να μην μας παίρνουν συνέχεια και να παίρνουμε και εμείς κάτι σχετικό, δεν έχει την λογική. Αλλά είναι στρατιωτικό, δηλαδή είναι λατύρος προσβατικό, μόνο για να λύσουμε. Όπως και για το λιμάνι, είδατε, πριν πέρα στην Ιταλία, το 180, σώμησα και βάλαμε δέντρα. Και δηλαδή, σε έναν πόρτο, εμείς λέμε όχι. Ο άνθρωπος λέει, ο κοβάτης λέει, τι να το πάρεις, μόνο με άνθρωπος λέει, δεν έχω και μάνα δέντρα. Αυτά, αυτά να τα ακούει οι δημακούς, αυτά πρέπει να είναι στρατιωτικικά και αν τα συζητάμε και με λεπτομέρο στρατιωτικό, θα τα διαπραγματευεί η προβλημιατικότητα. Δηλαδή, αν αυτό κάτι που εμάς, δεν μας είναι χρήσιμο και μόνο να το φτιάχνουμε, να πάρουμε κάτι νέο για μας. Να το πάρουμε και εσείς δεν μας κάνει. Το πιο πιθανό είναι να πούμε ότι δεν μας ενδιαφέρει, αφήστε το όπως είναι, να πούμε ότι δεν μας ενδιαφέρει. Σ' ενδιαφέρει? Ναι. Κύριε Βέρο, τι λέτε εσείς? Λοιπόν, μπορεί να έχει δίκιο η λογική που βάζει ο κ. Σιμιτζής στο ότι δηλαδή μπορεί να μην έχει ανάγκη πράσινο εκείνη η περιοχή. Όμως μην ξεχνάμε και να είναι περισσότερο αναγκαίο, και δεν το συζητάμε, ότι είναι αναγκαίο το ότι θα πρέπει να αποδοθούν τα στραπτόπεδα για να χρησιμοποιηθούν ως κύριος, ως χώροι πρασίνου, για να υπάρξει το ισοζύγιο και με την εφαρμογή του σχεδίου περιγυαλιού, όπου θα επιβανηθεί η κατάσταση ανατολικά της πόλης μας. Όμως, αν θα δείτε ότι και στο κουπουσού, το οποίο επίμερων του κ. Σιμιτζή κατατέθηκε, έχει χαρακτηριστεί ως ανέγκριση παιδικού σταθμού. Και δεν έγινε και τυχία, διότι είναι μια πυκνοκατοικημένη μεγάλη συνικία, όπου έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ότι παρά την κρίση σταθερά υπάρχουν οικογένειες και παιδιά, και αυτό φαίνεται από τα δύο σχολεία, από το 13ο το παλαιότερο και το μετέπειτα επί της υψηλάντου του 25ο δημοτικό. Και βέβαια όπου στο 13ο ακόμα τα νύπια και τα πρωτάκια πηγαίνουν σε έθουσες, οι οποίες είναι όχι απλώς ισογείο, είναι υπόγειο. Άρα η λογική του ότι χρειαζόμαστε αυτόν τον χώρο ενδεχομένως είτε για μελλοντικά, για την κατασκευή παιδικού σταθμού, όπου ο κοντινότερος παιδικός σταθμός είναι, είτε κάτω στο Βύρωνα, αν θυμάμαι καλά, ή υπήρχε κάποιος στην Ρούσβαλτ αλλά έφυγε, άρα υπάρχει ένα θέμα εκεί, αλλά και ταυτόχρονα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ανέγκριση, να δοθεί δηλαδή για την ανέγκριση νηπιαγωγίων ή οτιδήποτε άλλο. Πάντων, ας το χρησιμοποιήσουμε, δεν είμαστε αντίθετοι να το χρησιμοποιήσουμε στη λογική, το να παζαρέψουμε και να έχουμε και άλλου είδους επιχειρήματα όσον αφορά το να κερδίσουμε τα στρατόπεδα, αλλά εμείς λέμε ότι άσχετα με το πώς θα λειτουργείστε ως διοίκηση και τι θα αποδεχτείτε και πώς θα δράσετε, εμείς λέμε ότι θα πρέπει να υπάρξει επανεπιβολή της ρημοτομικής… να υπάρξει επαλλουτρίωση, έτσι, επανεπιβολή, όχι άρση. Ναι, να μην γίνει άρση, με τίποτα. Και στην ανάγκη, συγγνώμη, κάποια στιγμή σκοπεύατε να δώσετε 200.000 για να αγοράσετε εδώ παρακάτω ένα κομμάτι ελάχιστο από το καπνομάγαζο. Άρα βρείτε τα χρήματα, βάλετε κάτι περισσότερο και στην ανάγκη θα τα αγοράσετε. Τι να κάνουμε. Είναι πολύ σημαντικό για εκείνη την περιοχή. Για όσους ξέρουν εκείνη την περιοχή, την περιοχή της Εξαμενίες, είναι πολύ σημαντικό. Επομένως, κύριε Ποτόλια, παρακαλώ. Θα σας πω τώρα, κύριε Πρόεδρε, κάτι το οποίο μην πείτε τίποτε, να το σκεφτείτε μετά στο σπίτι σας όλοι. Η δική μας η φιλοσοφία είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε καμιά ιδιοκτησία πάνω σε γη υποδομές, κατασκευές, αγαθά που καλύπτουν σύγχρονες λαϊκές ανάγκες παρά μόνο την κοινωνική ιδιοκτησία. Και γιατί καταλήξαμε σε αυτό το συμπέρασμα, γιατί και σε αυτή την άποψη. Γιατί η ατομική ιδιοκτησία και η ιδιοκτησία περιορισμένων συμφερόντων είναι και θα είναι η καταστροφή του πλανήτη. Σκεφτείτε το λίγο, όταν θα μείνετε μόνοι σας το βράδυ στο σπίτι. Με αυτή την έννοια λοιπόν λέμε ότι όλα αυτά τα αγαθά μέσα στην πόλη, τα κτίσματα και η γη, είναι κοινωνική ιδιοκτησία του καβαλιώτικου λαού και η χρήση πρέπει να είναι για τα συμφέροντά του. Δεν αναγνωρίζουμε καμιά ιδιοκτησία ούτε θα, ούτε στρατοπέδων, ούτε στρατού. Και με αυτή την έννοια λοιπόν, οτιδήποτε είναι κατά την άποψή σας αλλωνών σε καμιά, τον περιπτώσον εμείς δεν συμφωνούμε. Ευχαριστούμε τον κ. Πατώλα, συνεπώς κ. Τουλκίδη να το αποσύρουμε το θέμα και να το μπούμε σε μια διαδικασία. Πάμε στο υπαρρυθμό 20 τώρα. Έγκριση π.ΑΠ π.ΚΜΕ το έργο ασφαλτοστρώσης και μαντοστρώσης Δήμου Καβάλλας. Εγκρίνεται. Το 21 έγκριση του π.ΑΠ και π.ΚΜΕ το έργο μονώσης χτιρίων ιδιοκτησίας Δήμου Καβάλλας. Εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 22 εισήγηση περιδιαγραφής χρηματικού καταλόγου από τον κ. Θεόδωρο Αλήπα του Θρασίβουλου. Εγκρίνεται. Το 23 εισήγηση περιδιαγραφής ποσό 93,79 ευρώ και επιστροφή τόσα χρεωστήτως καταβληθέττω στον κ. Αβράμου Τολμήδη. Εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 24 διαγραφείο φυλών. Εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 25 έγκριση γεννόμενης μετάβασης δημάρχου Αλυξανδρόπολη. Εγκρίνεται. Το 26 έγκριση μετάβασης δημάρχου οικονομικών κ. Καλανταρία Θεσσαλονίκη. Εγκρίνεται. 27 έγκριση μετάβασης αντιδημάρχου ανάπτυξης προγραμματισμού κ. Τουλκίδη. Στις Βρυξέλλες. Λίγο να πω κάτι. Επειδή έχω προσωπική γνώση και άποψη για το τι συμβαίνει στα Open Days, θα συμβούλευα στην διοίκηση. Επιτέλους, μια φορά, γιατί μέχρι τώρα ούτε η Δημοφέλεια, ούτε δεν ξέρω αν έχει πάει σε κάνα πρόγραμμα ιδεϊάκ ποτέ, ούτε ο Δήμος, δεν έχουν πάρει κάποιον σύμβουλο της αντιπολίτευσης σε τέτοιο είδους διεθνείς εκδηλώσεις. Εγώ προσωπικά δεν το λέω για μένα, γιατί εγώ θα είμαι έτσι κι αλλιώς, επειδή έχω την ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής των Περιφεριών, αλλά κάποιος από την αντιπολίτευση πρέπει να πηγαίνει σε παρόμοιες δραστηριότητες, πολύ μάλιστα περισσότερο όταν αυτές αφορούν το μέλλον του Δήμου. Γιατί εκεί δεν θα συζητηθούν πάνω τα χεράκια κάτω τα χεράκια, αλλά τα προγράμματα από το 2020 και μετά, οι εξελίξεις που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πάρα πολύ σοβαρές αυτές οι εκδηλώσεις. Θα έλεγα να βάλετε εδώ όποιον αόριστα και ενός μέλους της αντιπολίτευσης και εδώ ας αποφασίσει η αντιπολίτευση ποιος θα πάει. Όποιος θέλει ας πάει. Συμφωνείται η υπόλοιπη να βάλω. Κύριε Δήμαρχε τι λέτε από αυτό. Να μη σηκώνεστε, καθίστε λίγο. Καθίστε, δεν θα αργείς 10 λεπτά. Σε 10 λεπτά τελειώνουμε. Το 28 ο ορισμός νέο μέλος συγκενωθεί στα θέσεις της Δημοτικής Συμβουλής, κύριε Αμπαλτζίδου. Το υπαρρυθμό... Ο κύριος Τζαντζάρης το 28 ορίζεται στη θέση της κυρίας Μπαλτζίδου με αναπληρωματική την κυρία Τσάλκο η οποία είναι και τώρα. Το 29 αποδοχή έτησης παρέτησης Δημότησης κυρίας Στεκέβουλου Κορδομάτια Αλεξάνδρας από Δημοτική Κοινωνική Ελληνική. Αυτή νομίζω ότι έχει πρωταθεί από εσάς κύριε Σιμιτζή. Θα μας δώσετε ένα όνομα για την αντικαταστήση. Το 30 αντικατάσταση δω δημοτών κύριου Καρκαλά Ιωάννη του Αργυρίου και Ιωάννου Βασιλείου από τακτικά μέλη του νομικού προσώπου ενια σχολική επιτροπή. Αντικαθίστανται από τον κύριο Εμμανουήλ Δανιηλίδη και τον κύριο Παύλο Σιδηρόπουλο. Το 31 αποδοχή αίτησης παρέτησης δημότησης κυρίας Κεσικιάδου Αγγελικής από ΔΥΠΕΘΕ η κυρία Σταματιάδου Αθηνά στο υπαρρυθμό 31. Στο υπαρρυθμό 32 αποδοχή αίτησης παρέτησης κυρίου Παπαδόπουλ Γρηγορίου Διεφυντή 12 του Δημοτικού Σχολείου από ενια σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εδώ ποιος τον είχε προτείνει τον κύριο Παπαδόπουλο, θυμάστε? Είχε προταθεί διεφυντή 12 του Δημοτικού Σχολείου από ενια σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ναι, γιατί λέει διεφυντή 12 του δημοτικού Σχολείου από ενια σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Άρα ζητούμε από την πρωτοβάθμια να μας υποδείξει μέλος. Εντάξει. Το υπαρρυθμό 33 έκριση και νόμις μετάβες δημάρχου στην Κομοτινή. Ναι. Το 34 ορισμός μελών επιτροπών παρακολούθησης όπως η εισήγηση του 34. Το 35 και 36 εγκρίσεις χωρίς κυσάδελη λειτουργίας. Σε αυτά τα δύο εγώ λέω όχι η Πρόεδρα ή άλλα πράγματα. Κατά πλειοψηφία επομένως το 35 και 36. Ναι, παρών ο κύριος Βέρος, ο κύριος Μουρτασάγας. Ευχαριστούμε πολύ για την υπομονή σας. Λύετε οι συνεδρίες.