2013.11.04 - ΠΔΕ - Εισήγηση Κατσιφάρα στην Ημερίδα για τη Διαφάνεια (old version) (ΠΔΕ Περ Δυτ Ελλάδας, 2013)
: Καταρχήν αγαπητοί φίλοι να συμβολήσουμε ότι το να είσαι ένα λευκό χαρτί όλοι δεν κοστίζει τίποτα αντίθετα μέσα από εκεί καταλαβαίνεις μια καθαρότητα και δεν κοστίζει τίποτα γιατί λοιπόν αυτό που δεν κοστίζει τίποτα δεν μπορούμε εμείς να το πετύχουμε και πάω στην πρώτη ερώτηση έχουμε ένα μοντέλο πέρα από το έλλειμμα δημοκρατίας που εξελίχτηκε αντίστροφα αντί η δημοκρατία να είναι πολύ ευαίσθητη και με μεγαλύτερη ανοχή στους αδύναμους εκχώρησε δικαιώματα ως ισχύρους ενώ η δημοκρατία ως μοντέλο πουλτιακό υπερετύπιον αυτόν που είναι πίσω από την κουρτίνα και αυτόν που πάει προς αυτά τα δύο αντίθετα εκχώρησε μεγάλο μέρος της ίδιας δικαιωρίας της προς τον ισχυρό και εκεί παγιδεύτηκε είναι μόλις σε βάλουν στο τσεπάκι άμα σε βάλουν θα σου βάλουν και την επόμενη κινήση παραγωγικό μοντέλο είχαμε έναν ισχυρό δημόσιο τομέα ισχυρότατο και εξίσου μια επιχειρηματικότητα εξαρτημένη κατά 70% όχι από τον ανταγωνισμό, την αγορά, την ποιότητα, την περτίωση αλλά είτε από τις άμεσες επιχωρηγίες από το κράτος είτε με το ίδιο το αντικείμενο της επιχειρηματικότητας συγκυφασμένο με το κράτος είτε προμήθειες, είτε είναι μέρος για δουλειά Αυτό το μοντέλο το παραγωγικό κατακίνει οικονομικά η χρονοκοπής συντηρούταν όμως και ο κ. Σούλας είπε μεγάλες αλήθειες γύρω από αυτή τη συντήρηση Άρα λοιπόν έχουμε να κάνουμε ένα χρεοκοπμένο μοντέλο ένα μοντέλο οικονομικό που σ' οδηγούσε και αναπαράγει την διαφορά γιατί ήτανε μόνο ένα κουβάνι μία ευλογή Πώς αντιμετωπίζουμε σήμερα ενώ λέμε είναι πρώτος στην πολιτική ατζέντα που αφορά από την πυρήνα της δημοκρατίας μας την αξιοπιστία της πολιτικής την αξιοπιστία των προσώπων Πώς το αντιμετωπίζουμε Δεν κάνουμε τίποτε άλλο αγαπητοί φίλοι και ειδικά στην αυτοδίκηση παρά να κάνουμε πρόσθετες δομές και πρόσθετη γραφείο κρατία με αποτέλεσμα να χαθούμε στον έλεγχο Σήμερα θέλεις ένα δημόσιο γρήγορο ευέλικτο να περάσει χρήματα στην τοπική οικονομία να βγούμε μία ώρα πιο γρήγορα από την κρίση την οικονομική που έχει φέρει φτώχια, έχει φέρει τύλακες ανεβλίας αλλά χρειαζόμαστε γρήγορα έργο Αλήθεια πιστεύει κανείς εδώ ότι σήμερα μπορούμε να κάνουμε γρήγορα ένα έργο Τα νούμερα που θα ακούν και οι δήμαρχοι αλλά και από την περιφέρεια είναι εντελώς διαφορετικά Η πολιτική αντιμετωπίζει το φαινόμενο της διαστοράς μόνο με πρόσθετες δομές, γραφείο κρατία αλλά το αποτέλεσμα είναι στο ιδιαίτερο Η αυτοδιαίκηση μπορεί αυτή τη στιγμή να μπει ένας θεματοφύλακας σε αυτή την προσπάθεια καταπολέτη σε αυτό το εκτεταμένο φαινόμενο. Μπορεί Μπορεί Αλλά, εάν αυτό δεν έχει αυτή τη συλλογικότητα στην αντιμετώπιση δεν θα έχει ποτέ αυτοί Η αυτοδιοίκηση πάνω από το κεφάλι της έχει πολλούς χωρίς ελέγχο Δεν υπάρχει τομέας που να μην αλέγχει την αυτοδιοίκηση Δεν θέλω να σταθώ πόσο είναι εναποποιημένη ή όχι Δεν θέλω να σταθώ Γιατί κατανοώ και με κατανοώ και τι αγώνα δίνουν οι δήμαρχοι δημοτικές αδιέσεις και πόσο είναι αντιμέτωπιν με νοοτροπίες και συμπεριφορές σκαθημερώντας, παγιωμένες και πόσο πιέση μπορεί να γίνει να έχουμε Πάντως για να κλείσω αυτό το θέμα Εκτιμώ δύο πράγματα κύριε κύριε γελικαία γραμματεία Η αυτοδιοίκηση είναι μία από τις βασικές πολιτικές συνεισθώσεις της δημιουργικής δημοκρατίας Άρα λοιπόν έχει ρόλο, λόγο, πολιτική ευθύνη να μπει μπροστά Και εδώ θα μπουν μπροστά τα φυσικά πρόσωπα Και ταυτόχρονα θέλουμε μία διοίκηση που δεν θα υπηρετεί τον από πάνω Θα υπηρετεί τον όμο Όχι τον από πάνω, τον νόμο Και θέλουμε και πολιτικά πρόσωπα που να είναι σε αυτό το πολιτικό επίπεδο της οριμότητας που ο νόμος θα είναι και αυτός σεβαστός Άρα λοιπόν η αυτοδιοίκηση έχει ρόλο, έχει λόγο, αρκεί από πάνω Και το εννοώ αυτό, παράδειγμα, περιμένω τον ελεκτή νομιμότητας Να γίνει ανεξάρτητη αρχή Τρία χρόνια δε μπορούμε να το κάνουμε Δεν έχω πρόβλημα να μην έχω κεντρωμένη διοίκηση Μια χαρά θα πάμε μέχρι το νομιμότητα και συνεργαζόμαστε Όμως η αντίληψη και αξιοπιστία της πολιτικής που είναι Το πρώτο που θα κάνεις είναι την ανεξάρτητη αρχή Το πρώτο! Για να στείλεις ένα μήνυμα ισχυρό παντού Ότι είναι μια ανεξάρτητη αρχή Ανεξάρτητα από την πρόσωπα Με εξειδικευμένο προσωπικό που εκεί θα δίνουν οι πάτεσαν Δεν σημαίνει χαλάρος σε καμία περίπτωση Το δεύτερο και τελειώνω Με αυτό, με πρόσεδες διδείδες και με πρόσεδη καθαριπαντία Η καπνή μου άποψη, δεν θα αντιμετωπίσουμε ποτέ Μα ποτέ, τη διαφθορά μήνυμα Έχουμε κουράσει τον κόσμο Έχουμε κρελάνει τον κόσμο Η εκτρελαφή του νοσοεδίκηση Δεν μπορεί να παρακολουθήσει άλλους νόμους Δεν μπορεί να παρακολουθήσει άλλα βήματα Άρα, να ξέρουμε ότι την έχουμε λίγο φραγκάρει Τη νοσοεδίκηση Και επανέρχουμε Ισχυρή πολιτική βούληση Θεματοφύλακας η αποδίκηση Απλού στετσί πλέον των διαδικασιών Πρέπει να κάνουμε αντίστροφη πορεία Εκεί που προσθέσαμε βήματα Πρέπει να μειώσουμε τα βήματα Για να μπορούμε και να τα υπηρετήσουμε Και να τα παρακολουθεί και με διεθνή Με αυτές τις προτάσεις μου Και πέρα από τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει Ως Ένωση Περιφεριών και στο Υπουργείο Νομίζω ότι η πολιτική Βρίσκεται αντιμετώπι Με την ιστορική της ευθύνη Για να κρατήσει τη δημοκρατία Όρκια την κοινωνία και ζωντανή την παραολική διαδικασία Και πάνω σε αυτό, εάν δεν κάνουμε ένα νέο τεκμήριο επιστοσύνης Σε λίγο που δεις θα πιστεύει τον άλλο Πάνω στον απέναντι Έχουν χτιστεί καργέρες Και η κοινωνία χειροκρότευε Αλλά το δυστύχημα ήταν ο απέναντι Γινότανε ο ίδιος Όταν είχε την ίδια την ευθυσία Ένας σπάγλος κύκλος Τελειώνω αγαπητοί φίλοι Κάναμε μεγάλα βήματα ως αυτοδίκηση Ο Καλυμπράτης μας έδωσε μια μεγαλύτερη ευκαιρία Θέλουμε όμως, Υπουργέ, τα νέα πρόσθετα ζητήματα που αφορούν τη γραφειοκρατία Αυτά να τα δεί το Συμπουργείο