Πόσο ασφαλής είμαι τελικά στο internet; | Get Digital (ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, 2021)
: Καλησπέρα σας, είμαι ο Στέφανος Αλεβίζος, ψυχολόγος από το Χαμόγελο του Παιδιού και σας καλωσορίζω σε ένα ακόμη ρότα το Χαμόγελο και για να είμαι ειλικρινής σε μια σειρά webinar διαδικτυακών εργαστηρίων με τον τίτλο ρότα το Χαμόγελο τα οποία υλοποιούνται από το Χαμόγελο του Παιδιού στο πλαίσιο της ψηφιακής ακαδημίας μας, της online ψηφιακής ακαδημίας Smile Academy. Το Smile Academy έχετε το στο νου σας, πιστεύω ότι θα μας απασχολεί πάρα πολύ στο μέλλον θετικά, όντως μια πλατφόρμα μέσα από την οποία οι δικοί διαφόρων ειδικοτήτων, διαφόρων επαγγελματιών θα μας δίνουν συμβουλές για το πώς μπορούμε να μεγαλώσουμε με ασφάλεια τα παιδιά μας σε διάφορες θεματικές όπως είναι η διατροφή, η σωματική υγεία, η ψυχική υγεία και τα εκπαιδευτικά ζητήματα, οτιδήποτε μπορεί να απασχολεί το παιδί μας. Ξεκινάμε ένα σταθερό ραντεβού μαζί σας κάθε Παρασκευή στις 12 και μία θεματική με μία σειρά μάλλον webinar που αφορούν τη θεματική της ασφάλειας στο διαδίκτυο. Ας δούμε λίγο όμως κάτι λίγο πιο έτσι που μας κάνει πάρα πολύ περήφανος. Η Facebook, της οποίας το χαμόγελο του παιδιού έχει την τιμή να είναι ένας έμπιστος συνεργάτης σε θέματα βίας και κακοποίησης. Συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο της ενεργοποίησης των συστημάτων Amber Alert και Missing Alert για τα παιδιά που έχουν εξαφανιστεί στη χώρα μας. Πλέον λοιπόν η Facebook ξεκινά και μία προσπάθεια εκπαίδευσης των πολιτών, γονέων παιδιών, εκπαιδευτικών γύρω από ζητήματα ψηφιακής ασφάλειας. Στην Ελλάδα το πρόγραμμα ονομάζεται Get Digital και στην Ελλάδα έχουμε τη χαρά, την τιμή και την τύχη να το υλοποιούμε εμείς στο χαμόγελο του παιδιού. Και έτσι θα υπάρχει μία ιστοσελίδα, την βλέπετε κάτω www.facebook.com, Facebook Get Digital, μέσα από την οποία μπορείτε να πάρετε πληροφορίες γύρω από την ψηφιακή ασφάλεια του παιδιού σε βασικούς άξονες όπως είναι η ψηφιακή ευεξία, οι ψηφιακές ευκαιρίες, η ενδυνάμωση, η δέσμευση και διάφορα ζητήματα που αφορούν την πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο των παιδιών αλλά και των γονέων. Γιατί? Γιατί η διαδικτυακή συμπεριφορά, η διαδικτυακή ενασχόληση, γενικότερα το διαδίκτυο, είναι μία συνθήκη καινούρια σχετικά, η εξέλιξη είναι πάρα πολύ γρήγορη, αλλά που αφορά όλη την οικογένεια. Το καινούρια λοιπόν μάλλον πάει στο ότι σιγά σιγά και οι ενήλικες μπαίνουν σε μία διαδικασία σταθερής χρήσης του διαδικτύου για πάρα πολλούς λόγους. Διασκέδαση, εκπαίδευση, ψυχαγωγία, ενημέρωση, οτιδήποτε μπορεί να μας αφορά. Το διαδίκτυο την περίοδο του Covid αποδείχθηκε σωτήριο, έτσι διευκόλυνε τις επικοινωνίες, μιλήσαμε με ανθρώπους που δεν είχαμε τη δυνατότητα να βρούμε, να δούμε από κοντά, συνεχίστηκε η εκπαίδευση, γενικότερα ήταν μια πολύ σημαντική πτυχή της ζωής μας. Οι γονείς χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με έναν συγκεκριμένο τρόπο, τα παιδιά με έναν άλλον τρόπο, κάπου συναδιούνται, κάπου διαφωνούν, μπορεί να φέρει και εντάσεις, μπορεί να φέρει και συγκρούσεις, αλλά σε γενικές γραμμές το διαδίκτυο αφορά όλη την οικογένεια. Το βασικό ερώτημα που απασχολεί τους περισσότερους γονείς είναι πόση ώρα. Το χαμόγελο του παιδιού έχοντας την εθνική τηλεφωνική γραμμή για τα παιδιά SOS 1056, παρένθεση, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιείτε για οποιοδήποτε θέμα αφορά τα παιδιά, 24-24, 7 ημέρες την εβδομάδα, δωρεάν, πάντα υπάρχουν κοινωνική λειτουργή και ψυχολόγια για να σας ακούσουν και να βρούμε μαζί τη λύση γι' αυτό που απασχολεί το παιδί σας. Σε αυτή λοιπόν τη γραμμή οι κλήσεις που δεχόμαστε για το διαδίκτυο είναι πάρα πολλές. Μάλιστα το 2020 είχαμε, σε σχέση με το 2019, υπήρξε μία αύξη των κλήσεων σχετικές με τη χρήση του διαδικτύου της τάξης του 32,5%. Μία από τις συχνότερες ερωτήσεις, ανεξάρτητα για το τι θέμα απασχολούσα για το διαδίκτυο, η μία από τις συχνότερες ερωτήσεις που δεχόμασταν είναι πόση ώρα μπορεί να είναι το παιδί μου στο διαδίκτυο. Ή διαφορετικά διατυπωμένη, το παιδί μου είναι τόσες ώρες στο διαδίκτυο. Και εσείς που είστε ψυχολόγους, το θεωρείτε φυσιολογικό ή θα έχει επίπτωση στη ζωή του παιδιού μου. Η αλήθεια είναι ότι στεγανά κρυβή δεν υπάρχουν. Ξέρουμε από την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ότι τα παιδιά κάτω των δύο ετών δεν πρέπει να περνούν χρόνο, παθητικό χρόνο μπροστά σε μία οθόνη. Προσέξτε, μιλάμε για τηλεόραση, μιλάμε για λάπτοπ, μιλάμε για υπολογιστή, μιλάμε για κινητό. Δεν βοηθά και τον εγκεφαλό τους, το λέει και η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία. Τα παιδιά ηλικίας από δύο έως πέντε ετών καλύτερο είναι να μην εκτίθεται σε οθόνη. Καλό μάλλον είναι να μην εκτίθεται σε οθόνη για περισσότερο από έναν χρόνο. Με έναν βασικό κανόνα, όσο το λιγότερο, τόσο καλύτερο. Και επίσης, μία διάσταση αξιολόγησης του πόσο χρόνο μπορεί να περνάει ένα παιδί σε αυτή την ηλικία, έχει να κάνει με την εξισορόπηση και το ισοστάθμιση άλλων δραστηριότητων, που περιλαμβάνουν σωματική δραστηριότητα, διατροφή και τον ύπνο. Είμαστε πάντα ότι πέρα από το συναισθηματικό, ψυχολογικό κομμάτι, όταν φροντίζουμε το σώμα μας μέσα από την άθληση, την διατροφή, την υγιεινή, τον ύπνο, όλα αυτά εξισυρωπούν λίγο και το συναισθηματικό κομμάτι και άρα την ισορροπία που απαιτείται για να έχουμε μία ασφαλή και στο πλαίσιο του φυσιολογικού και της κοινής λογικής των γονέων σε κάθε οικογένεια χρήσης του διαδικτύου. Από πέντε χρονών και πάνω, από έξι χρονών και πάνω καλό είναι να υπάρχει ένας σαφής προγραμματισμός χρόνου έκθεσης του παιδιού μπροστά σε μία οθόνη στο οποίο θα είμαστε συνεπείς, θα είμαστε σταθεροί και με κριτήριο να μην επηρεάζεται και πάλι ο ύπνος και η διάθεσή τους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό που λέμε αυτή τη στιγμή, αυτό που λένε οι ψυχολόγοι, γιατί όσο ξεκάθαρος είσαι από πριν για το πόση ώρα μπορείς να χρησιμοποιείς το διαδίκτυο και να μην κάνεις συνεχώς παρενθέσεις σε αυτό το κανόνα, τόσο καλύτερα το παιδί θα μπορέσει να προσαρμοστεί. Αν στον κανόνα της χρήσης του διαδικτύου αν μάλλον του κανόνα υπερισχύουν οι εξαιρέσεις, γιατί ο γονιός νιώθει μία ασφάλεια ότι το παιδί του είναι μπροστά στην οθόνη οπότε όλα καλά το βλέπω ή οτιδήποτε άλλο, τότε θα έχουμε προβληματάκια. Καλό είναι από πριν λοιπόν η πρώτη συμβουλή που θέλουμε να κρατήσετε από μας είναι από πριν να εσυμφωνείτε με το παιδί σας τη χρήση του διαδικτύου, τη χρονική χρήση του διαδικτύου και πως θα το ενημερώνετε όταν πλησιάζει η ώρα που θα πρέπει να κλείσει τον υπολογιστή. Θα δούμε μετά και πως συνδυάζεται αυτό και με την εκπαίδευση που πλέον έχει μπει σε ένα διαδικτυακό ρυθμό. Το πόσο είναι κάτι που μπορούμε εύκολα όλοι να δούμε, όλοι να μετρήσουμε, έχουμε το ρολόι μας, παρακολουθούμε τα παιδιά, πολλές φορές υπερβάλλουμε, πολλές φορές είμαστε ελαστικοί και έτσι γίνονται μετρήσεις βάση του χρόνου. Έρχεται όμως και να γυρίσουμε σελίδα και έρχεται και μία άλλη οπτική που λέει μην αξιολογείτε το πόσο χρόνο θα σπαταλίσει το παιδί μπροστά στο διαδίκτυο αποκλειστικά και μόνο με το ρολόι σας αλλά και με το περιεχόμενο του παιδιού. Ξέρω ότι οι περισσότεροι και περισσότερες που μας βλέπετε αυτή τη στιγμή σκέφτεστε τι κάνει το παιδί στο διαδίκτυο, παίζει παιχνίδια. Πολλά από τα παιδιά ακούνε μουσική, παρακολουθούν ένα μικρό βιντεάκι με απόσπασμα ταινίας ή οτιδήποτε άλλο, κάποια μπορεί να διαβάσουν και ένα λογοτεχνικό κείμενο που έχει μεταφερθεί στο διαδίκτυο. Άρα το πόσο και το τι είναι αδελφάκια που θα πρέπει να τα συνηπολογίζετε όταν βάζετε τους χρόνους, όταν συμφωνείτε με το παιδί τους χρόνους χρήσης του διαδικτύου. Το διαδίκτυο λοιπόν είναι, για να απαντήσω στο αρχικό ερώτημα, μπορούμε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο όσο μπορούμε να είμαστε και στην πραγματική ζωή, στην εν βίβο ζωή μας. Δηλαδή ένα παιδί μπορεί να κινδυνεύσει εκεί που παίζει, που διασκεδάζει, που βρίσκεται σε ένα οικογενειακό ασφαλές περιβάλλον, ο κίνδυνος μπορεί να είναι παντού. Και όπως έχουμε θεσπίσει κανόνες ασφαλίας για την πραγματική ζωή για το παιδί μας και που οι κίνδυνοι δεν μας απαγορεύουν να αφήσουμε το παιδί μας να διασκεδάσει, να συμμετέχει σε δραστηριότητες, το ίδιο πρέπει να γίνει και στο διαδίκτυο. Να θέσουμε βασικούς κανόνες προστασίας και να μην αποκόψουμε το παιδί από το διαδίκτυο, όπου είτε μας αρέσει είτε όχι, είτε όχι, το λέω λίγο περίεργα, εννοώ ότι είτε θέλουμε να το αποδεχθούμε είτε δεν θέλουμε να το αποδεχθούμε, τα παιδιά αυτή τη στιγμή είναι γεννημένα μέσα στο διαδίκτυο, είναι η φύση τους μέσα στο διαδίκτυο και οποιαδήποτε προσπάθεια αποκοπής των παιδιών από το διαδίκτυο δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Παρ' όλα αυτά η κίνδυνη δεν είναι λίγη. Όπως βλέπετε μπορεί να εκτεθεί σε κινδύνους περιεχουμένου, προυνογραφίας, ακατάλληλης γλώσσας, κοινών βίας που δεν είναι κατάλληλα για την ηλικία τους, η κίνδυνη μπορεί να είναι στην επικοινωνία, στο χαμόγελο του παιδιού και στη γραμμή 10-56 χειριζόμαστε καθημερινά ζητήματα εκφοβισμού, παρενόχλησης μέσω διαδικτύου, προσέλκυσης παιδιών μέσω διαδικτύου, αλλά και της ίδιας της συμπεριφοράς του παιδιού, δηλαδή μπορεί και το ίδιο το παιδί να δείξει μια συμπεριφορά κινδύνου μέσα στο διαδίκτυο. Άρα έχοντας όλα αυτά πάμε να δούμε πώς μπορούμε με μια σειρά 5 webinar κάθε Παρασκευή να τα αντιμετωπίσουμε. Στο σημερινό webinar θα τα πιάσουμε λίγο από την αρχή, μιλώντας για την ψυχική ευεξία και αναλύοντας λίγο αυτή την ενότητα, το πώς μπορώ να δημιουργήσω ένας ασφαλές περιβάλλον στο ξεκίνημά μου, ξεκινώντας να περιηγούμε το διαδίκτυο της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύουσης ή οτιδήποτε άλλο. Πάμε να δούμε ένα βίντεο που ετοίμασα η Facebook στο πλαίσιο της εκστρατείας Get Digital, ένα βίντεο πάρα πολύ σημαντικό που θα σας δείξει λίγο αυτή την ενότητα στην ιστοσελίδα που είδαμε στην αρχή. Να δούμε λίγο το βίντεο. Αυτή είναι η ιστοσελίδα. Πώς να είσαι υπηρεσμένος και να συνεχίσεις μετά από την κατάσταση. Αυτές οι ιστοσελίδες εργάζονται επίσης online. Στην πραγματικότητα, πρέπει να βοηθήσεις τους παιδιάς να συνεχίσουν τις ιστοσελίδες δικτύουσης που χρειάζονται για να νιώθουν ασφαλές, υγιές και χαρούμες online. Μπορείς να βοηθήσεις τους παιδιάς να συνεχίσουν τις ιστοσελίδες δικτύουσης που χρειάζονται για να νιώθουν ασφαλές, υγιές και χαρούμες online. Αν πιστεύεις, πραγματικά δεν έχω μιλήσει στους παιδιά μου για την ιστοσελίδα δικτύουσης, μην σκέφτεσαι. Πραγματικά, έχεις μιλήσει στους παιδιά μου αυτές τις ιστοσελίδες offline. Και όταν είσαι έτοιμος να τα βοηθήσεις online, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε την πραγματικότητα μπροστά. www.facebook.com-fb-get-digital Visit to get digital wellness resources that will help keep your children's time online healthy and happy. www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com-fb-get-digital www.facebook.com