Διαχείριση βιβλιογραφίας με το Mendeley (Εξ Αποστάσεως Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΑΠ, 2020)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE ... δεν έχω κάποια απάντηση ... μ' ακούτε ... ναι ναι βέβαιος ωραία φέρετε ότι μ' ακούτε ο υπομένως δεν υπάρχει πρόβλημα να μπορούμε να ξεκινήσουμε ... ωραία ωραία ωραία μια χαρά ... λοιπόν, ανά πάσα στιγμή μπορείτε να με διακόψετε και να μου θέσετε τα ερωτήματά σας γιατί μιλάμε σήμερα για ένα εργαλείο πολύ πρακτικό δεν θα χρησιμοποιήσω κάποιες διαφάνειες γιατί στην ουσία δεν μας χρειάζεται διαφάνειες τώρα για να γνωρίσουμε ένα τέτοιο είδους εργαλείο στην ουσία πρέπει να ανοίξουμε τον υπολογιστή μας και να παίξουμε με το Mendeley οι διαφάνειες δεν θα έχουν κάποια χρηστική αξία στο τέλος της παρουσίεσης αν κάποιος από εσάς θέλει τις διαφάνειες μπορώ και να τους τις στείλω να επικοινωνήσουμε μαζί και να τις στείλω με mail θέλω απλά, συνηθίζω απλά να κάνω αυτό το μάθημα, αυτό το σεμινάριο προσπαθώντας να δούμε κάθε πτυχή του εργαλείου πως μπορεί αυτό το εργαλείο να μας βοηθήσει στην καλύτερη ολοκλήρωση της εργασίας μας και της διαχείρισης της βιβλιογραφίας μας να συστηθώ καταρχήν είμαι ο Λεωνίδας Παχστόπουλος από την βιβλιοθήκη του ΕΑΠ από το τμήμα εκπαίδευσης αν και μετά το πέρας της σημερινής παρουσίασης συνεχίζετε να έχετε κάποια απορία ή κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να δούμε αν μπορεί να υπάρξει κάποια λύση και όπως είπα και πριν με διακόπτω όπως το θέλετε και βλέπουμε συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζετε το Mendeley είναι ένα εργαλείο διαχείρισης της βιβλιογραφίας αναπτύχθηκε αρχικά από φοιτητές προκειμένου να μπορούν αυτοί να ανταλλάσσουν τη βιβλιογραφία και να τη διαχειρίζονται μεταξύ τους ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία του εργαλείου έτσι ώστε ένας μεγάλος εκδοτικός οικοσοελσεβίρ να αγοράσει αυτή την εφαρμογή και να τη διαθέτει ευτυχώς ακόμα δωρεάν σε όλους τους χρήστες για να ξεκινήσουμε λοιπόν θα πρέπει να μπούμε στη σελίδα του Mendeley, στο Mendeley.com εκεί θα χρειαστεί να κάνουμε ένα λογαριασμό ο λογαριασμός δεν θα μας ζητήσει κάτι σπουδαίο είναι τα κλασικά πεδία που μας ζητάνε οι εφαρμογές του διαδικτύου προκειμένου να δημιουργήσουμε το δικό μας προφίλ από τη στιγμή που θα δημιουργήσουμε το προφίλ μας ουσιαστικά είμαστε μέλη της κοινότητας του Mendeley βλέπετε πάμε εδώ πάνω και επιλέγουμε το create account ή κανονικά πατάμε στην κεντρική επιφάνεια το create account και δημιουργείται έτσι μια... ας το πατήσω και εγώ να δούμε πως θα φανεί εμένα δεν μου επιτρέπει γιατί ήδη με γνωρίζει εσάς θα σας ανοίξει ένα άλλο πεδίο και θα βάλει τα στοιχεία σας από τη στιγμή λοιπόν που θα δημιουργήσουμε τον λογαριασμό μας είμαστε έτοιμοι να κατεβάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε την εφαρμογή μας έναν client ο οποίος πάει και εγκαθίσταται στον υπολογιστή μας και μας βοηθάει να διαχειριστούμε τη βιβλιογραφία μας αυτός ο client όπως θα δούμε και στη συνέχεια συγχρονίζεται με την online εφαρμογή με ένα cloud system δηλαδή και γίνεται ένας αντικατοκτηρισμός αν θέλετε οτιδήποτε αλλαγές έχουμε κάνει στην εφαρμογή του υπολογιστή μας αυτές οι εφαρμογές με το κουμπί του συγχρονισμού πάνε και ενημερώνουν αν θέλετε την βάση την online και με αυτόν τον τρόπο μπορούμε ανά πάσα ώρα και στιγμή από τη στιγμή που έχουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο να δούμε τις αναφορές μας, να δούμε τη βιβλιοθήκη μας από παντού αλλά καλύτερα σας σταματήσω έτσι το πρόλογο και να δούμε τα πράγματα από την αρχή από τη στιγμή λοιπόν που έχουμε κάνει την εγγραφή μας μιλάω εγώ έτσι για να σας δώσω και την ευκαιρία να κάνετε ταυτόχρονα την εγγραφή σας πάμε να κάνουμε download την εφαρμογή όταν κάνουμε download την εφαρμογή είναι πολύ απλή το installation κλασικά πατάμε επόμενο επόμενο επόμενο θα εγκατασταθεί η εφαρμογή και η εφαρμογή αυτή θα δημιουργήσει αυτό εδώ το κόκκινο εικονίδιο με το γράμμα M από το Mendeley στον desktop του υπολογιστή μας πατώντας λοιπόν επάνω σε αυτό το γραμματάκι, σε αυτό το εικονίδιο θα μας ανοίξει αυτό εδώ το πλαίσιο και σε αυτό το πλαίσιο καλούμαστε να βάλουμε τα στοιχεία του λογαριασμού μας αναμένω τώρα να μου ανοίξει η εφαρμογή και ταυτόχρονα θα κάνω shine in με τα στοιχεία του λογαριασμού μας και θα βάλουμε το λογαριασμό μας στο λογαριασμό μας και θα βάλουμε το λογαριασμό μας στο λογαριασμό μας και θα βάλουμε το λογαριασμό μας στο λογαριασμό μας και θα βάλουμε το λογαριασμό μας στο λογαριασμό μας και θα ανοίξουμε το λογαριασμό μας στο λογαριασμό μας και θα βάλουμε shine in με τα στοιχεία μου για να δούμε, βλέπετε, αυτή είναι η εφαρμογή που θα μας ανοίξει στο επάνω μέρος βλέπετε ότι υπάρχει το εικονίδιο που έχω εγώ εισάγει στο λογαριασμό μου και αυτή εδώ είναι η online σελίδα καλούμε λοιπόν και εδώ να μπω για να δω και την online version του εργαλείου όπως βλέπετε το εργαλείο αυτή είναι η online εφαρμογή το εργαλείο μοιάζει πολύ με τα υπόλοιπα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης στην πραγματικότητα λειτουργεί πέρα από εργαλείο διαχείρισης βιογραφίας λειτουργεί και ως σαν social network σαν κοινωνικό δίκτυο ακαδημαϊκό κοινωνικό δίκτυο γιατί από τη στιγμή που κάνω εγώ το δικό μου προφίλ βλέπετε έχει πάρει το όνομά μου και έχει δημιουργηθεί το προφίλ μου με τις δημοσιεύσεις μου, την εκπαίδευση μου και όλα τα λοιπά στοιχεία τα οποία έχω εισάγει στην συνέχεια βλέπουμε ότι υπάρχουν τα άτομα τα οποία έχω συνεργαστεί και εδώ έχω followers και άτομα που κάνουν following και ακολουθούν στο συγκεκριμένο δίκτυο όταν πατήσω την επιλογή feed, αυτή που πατήσαμε όλες βλέπετε ότι έχω τη δυνατότητα να κάνω post όπως κάνω στο facebook, στο twitter και στα άλλα κοινωνικά δίκτυα να δω από άτομα στις οποίες είμαι μέλος σε ομάδες σχόλια βλέπετε και ταυτόχρονα να πάρω προτάσεις για άρθρα τα οποία έχω βάλει εγώ στην βιβλιοθήκη μου θα δούμε στη συνέχεια πως γίνεται αυτό επομένως λειτουργεί και ως recommendation system σαν ένα σύστημα το οποίο κάνει προτάσεις για να βρούμε περισσότερο υλικό αλλά ας πάμε στην κανονική χρήση, την πρότερη χρήση, την βασική χρήση η οποία είναι η διαχείριση βιβλιογραφίας ας υποθέσουμε ότι έχουμε βάλει μια εργασία ή έχουμε μια διπλωματική εργασία για τον αυτισμό ας βάλουμε ένα παράδειγμα για να έχουμε να παίξουμε και πρέπει να βρούμε βιβλιογραφία και αυτή την βιβλιογραφία να την εκμεταλλευτούμε το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να μπούμε στο site της βιβλιοθήκης επομένως για να συνοψήσω έχουμε τη βιβλιοθήκη, το site της βιβλιοθήκης από όπου θα μπορώ να κατεβάσω υλικό έχουμε την εφαρμογή την οποία έχω κατεβάσει για να οργανώσω το υλικό δύο πράγματα και τώρα χρειάζονται άλλα δύο πράγματα τα οποία θα σας τα παρουσιάσω τώρα είναι τα άλλα δύο εργαλεία που είναι το web importer και το world plugin το web importer πατώντας install web importer θα πάτε και θα εγκαταστήσετε θα πάει και θα εγκατασταθεί στο browser του υπολογιστή σας αυτό εδώ το εικονίδιο που θα πάει και θα κάτσει στον Chrome πάνω στη γωνία και με αυτό το εργαλείο θα μπορούμε να τραβάμε τόσο περιεχόμενο όσο και αναφορές στη βιβλιοθήκη μας θα το δούμε σε λίγο πως λειτουργεί σε δεύτερο επίπεδο όταν βάλουμε το world plugin το world plugin αυτό που θα κάνει είναι να μας επιτρέψει να κάνουμε αναφορές στα κείμενα τα οποία γράφουμε στην εργασία στην οποία δηλαδή θα ολοκληρώσουμε θα δούμε στη συνέχεια πως ακριβώς λειτουργεί αν κάποιοι από εσάς κάνουν αυτή τη στιγμή την εγγραφή της το main delay και κάνουν αυτές τις κινήσεις μαζί μου μπορούν να το κάνουν και αυτό δηλαδή να κάνουν ταυτόχρονα και το install και το world plugin να το κάνουν και τα δύο installation για να τα δούμε στη συνέχεια επομένως έχω εδώ το χώρο εργασίας μου το χώρο της βιβλιοθήκης μου και θέλω να φτιάξω έναν φάκελο μέσα στον οποίο θα οργανώσω τη βιβλιοθήκη μου θα οργανώσω τη βιβλιογραφία μου με συγχωρείτε επομένως ας υποθέσουμε ότι είμαι εγώ στην ενότητα 51 κάνω έναν φάκελο τον ονομάζω ek51 για να ξέρω ότι αυτός είναι ο φάκελος στον οποίο θα βάλω μέσα το υλικό μου μπορώ να δημιουργήσω και υποφάκελο να κάνω ek51 να βάλω δηλαδή το υλικό που θα έχω στον πρόλογο της εργασίας μου και το υλικό πάλι πατάω create new folder κεφάλαιο πρώτο παίρνω δηλαδή αυτά και τα σύρω μέσα βλέπετε απλά τα έσυρα δεν έγινε κάτι τα έσυρα μέσα στον φάκελο και έτσι αρχίζω και δομώ φακέλους και υποφακέλους στη βιβλιοθήκη μου οι κινείς που μόλις έκανα θα πρέπει ταυτόχρονα να είναι ορατές και από την εφαρμογή του διαδικτύου αυτό που έκανα μόλις τώρα δεν το έχει διαβάσει το διαδικτύο θα πρέπει για να το διαβάσει να πατήσω sync και να συγχρονιστεί η εφαρμογή του υπολογιστή μου με την online σελίδα αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί όταν πάμε να τραβήξουμε περιεχόμενο να ξέρει η ιστοσελίδα του Mendeley πού θα μου τοποθετήσει το υλικό που θα τραβήξω επομένως έχω δομήσει τους φακέλους με τους οποίους θα παίξω και αυτή συνέχεια αφού ξέρω πως θα τα κάνω πάω να βρω το υλικό με το οποίο θα χρειαστεί να διαβάσω και να διαχειριστώ επομένως μπαίνω στη βιβλιοθήκη του ανοιχτου παρεμπιστήμιου η οποία θα μου δώσει πρόσβαση στο υλικό πηγαίνω στο salmon γιατί το salmon είναι η ενιαία μηχανή αναζήτησης η οποία τρέχει πάνω σε όλες τις ηλεκτρονικές πηγές της οποίας έχει πρόσβαση η βιβλιοθήκη θα πατήσω κάτω στη γωνία εδώ και θα βρεθώ κατευθείαν στη μηχανή αναζήτησης όπως είπαμε το case study της ημερινής παρουσίασης είναι μια εργασία για το ναυτισμό στην ekpo91 θα πατήσω otism θα πατήσω to search η μηχανή θα αρχίσει να ψάχνει και πλέον έχω μια πληθώρα υλικού βλέπουμε ότι ο αριθμός των αποτελεσμάτων είναι τρομακτικά μεγάλος ζητάω πλήρες κείμενο θα πατήσω το tick εδώ που λέει πλήρες κείμενο θα φιλτραριστεί λίγο παραπάνω το αποτέλεσμα που λαμβάνω η καθηγήτριά μου μου είπε ότι δεν θέλω να έχεις διατριβές στο υλικό που θα μου αναφέρεις επομένως θα πάω στο φιλτράκι content type θα πατήσω more και θα σβήσω από όλα αυτά τις διατριβές βλέπετε πατάω x άρα κάνω exclude τις διατριβές σβήνεται οι διατριβές δεν θέλω αρχεία ήχου ούτε εικόνες ούτε ενημερωτικά δελτεία ούτε ηλεκτρονικούς πόρους ούτε παρουσιάσεις και πατέντες όλα αυτά τα κάνω exclude δεν τα θέλω στα αποτελέσματα που θα μου έρθουν πατάω apply φιλτράρεται περισσότερο το υλικό που θα μου φέρει η μηχανή και πλέον το μόνο που έχω να κάνω είναι να επιλέξω το υλικό που θα χρησιμοποιήσω για παράδειγμα θα ήθελα να δω το παράδειγμα το άρθρο 4 πριν μπω πριν έχω πρόσβαση στο υλικό αυτό θα χρειαστεί να βάλω τους κωδικούς με τους οποίους μπαίνω στο portal βάζοντας τους κωδικούς θα τους κρατήσει ο υπολογιστής και στη συνέχεια δεν θα έχετε πρόβλημα για να τους ξαναβάλετε επομένως βλέπετε αφού τους δέχτηκε έχω κατευθείαν πρόσβαση στο συγκεκριμένο άρθρο μπορώ να κάνω download το pdf ή μπορώ να το διαβάσω και online μπορώ να πατήσω στις αναφορές ή να πατήσω πάνω στις συγκεκριμένους όρους για να με πάνε στον ορισμό βλέπετε ότι είναι διασυνδεδεμένο μπορώ να το επιλέξω ή πατώντας την αναφορά βλέπετε ότι μου ανοίγει δίπλα το πλαίσιο αναφοράς και μπορώ να δω από πού έχει αντλήσει περιχώμενο συγκεκριμένο συγγραφέας το κλείνω κανονικά βλέπετε ότι το υλικό που μας δίνει η βιβλιοδίκη είναι πλούσιο και όχι μόνο πλούσιο μας δίνει και δυνατότητα διασύνδεσης να πλοηγηθώ δηλαδή και να βρω και τα αντίστοιχα άρθρα τα οποία έχει γράψει ένας συγγραφέας λοιπόν εφόσον με ενδιαφέρει το συγκεκριμένο άρθρο αυτό που έχω να κάνω εγώ είναι να δηλώσω ότι θέλω να το τραβήξω στη δική μου βιβλιοθήκη πως το κάνω αυτό με το plug-in που μας δίνει όπως είπαμε πριν το Mendeley πατώντας το κόκκινο κουμπάκι που έχει καταστεθεί πάνω στη γωνία θα μου ανοίξει ένα πλαίσιο διαλόγου περιμένουμε λίγο να ανοίξει το οποίο μας λέει ποιο άρθρο είναι αυτό που θέλεις είναι το πρώτο το Otym ο Otym του Wolfman & Pauls άρα το τικάρω και στη συνέχεια θα πρέπει να τικάρω τον φάκελο στον οποίο θέλω να τοποθετηθεί στη βιβλιοθήκη μου επειδή είναι ο αυτισμός θεωρώ ότι λέει κάτι γενικό για τον αυτισμό άρα θα τον βάλω στον πρόλογο και θα είναι μια από τις αναφορές που θα χρησιμοποιήσω στον πρόλογο της εργασίας μου τικάρω τον φάκελο στον οποίο θα μπει βλέπετε ότι ήδη έχει ενημερωθεί θα τάω add και στη συνέχεια βλέπετε τράβηξε και το pdf κατάλαβε δηλαδή το Mendeley ότι υπάρχει πρόσβαση στο pdf άρα το κατεβάζω στην εφαρμογή και παράλληλα τραβάω και το reference και το reference δηλαδή τραβάω και την πλήρη αναφορά ωραία αυτό έχει μπει ήδη στην βιβλιοθήκη μου το κλείνω πάω πάλι στο salmon να ψάξω για κάτι καλύτερο θα επιλέξω το 9 να δούμε πού θα μας πετάει στο 9 το 9 μας πετάει σε ένα ενδιάμεσο σύνδεσμο παρουσίαση του άρθρου εγώ θα πατήσω το doi το doi είναι το μοναδικό αναγνωριστικό του κάθε άρθρο ας πούμε είναι η ταυτότητα μοναδικός αριθμός κάθε άρθρου είναι ο identifier το προσδιοριστικό δηλαδή δεν πατήσουμε πάνω του θα μας πετάξει κατευθείαν στο άρθρο βλέπετε και εδώ υπάρχει η επιλογή του download όμως είναι διαφορετική η διεπιθάνεια η διεπαθή με την οποία έρχομαι σε επαφή είναι άλλος ο εκδότης είναι ο springer βλέπουμε και εδώ πέρα πληροφορίες για το πόσο φορές το έχει διαβάσει κάποιος το πόσο φορές το έχει κάνει αναφορά το πόσο φορές το έχει κάνει αναφορά στα κοινωνικά δίκτυα εν πάση περιτώση θεωρούμε ότι αυτό το άρθρο το οποίο βλέπουμε αυτή τη στιγμή στον υπολογιστή μας είναι κατάλληλο για την εργασία μας περιγούμε προς τα κάτω βλέπουμε ότι είναι ιδανικό για εμάς άρα τι έχουμε να κάνουμε έχουμε απλά να το τραβήξουμε πως τραβάμε με το κουμπάκι το κουμπάκι βλέπετε πάλι θα μου αναγνωρίσει πάνω πάνω το άρθρο βλέπετε το τικάρο και αφού το τικάρο μου λέει πού θα το βάλεις το προλογό κάτσε να δω μάλλον δεν θέλω να το βάλω στον προλογό αυτό θα το βάλω στο κεφάλαιο 1 ωραία θα πατήσω add περιμένω λίγο για να δω αν όλα πήγαν καλά πήρα τικ και για το pdf και για το reference και είμαστε μια χαρά το κλείνω το κλείνουμε και αυτό θα παίξουμε λίγο παραπάνω για να εξηγηθούμε τόσο και με το εργαλείο και με τους διαφορετικούς παρόχους περιοχωμένου όσο και με το κουμπάκι αυτό του Web Reporter βλέπετε πάω σε επιλέγω ένα άλλο άρθρο να δούμε από ποιον εκδότη είναι βλέπετε ότι είναι διαφορετικό εκδότη αυτό αυτό είναι από το Cambridge University Press το δεύτερο ήταν το προηγούμενο που είδαμε ένα από τον Elsevier επωμένως πάλι και εδώ πέρα μπορώ να πατήσω download pdf ή να το δω σε HTML όπως εγώ επιθυμώ πατήσω view σε HTML και το pdf να δούμε πως είναι αυτό που επιλέξαμε ήταν απλά ένα λήμμα δεν ήταν κάτι παραπάνω ένα λήμμα αλλά ας υποθέσουμε ότι εγώ το θέλω αυτό το λήμμα γιατί θέλω να το βάλω στον πρόλογο Web Importer και πάλι βλέπετε το έχει τικάρει το τικάρω και εγώ δεν το θέλω στο κεφάλαιο το βάζω στον πρόλογο δεν βάζω δύο tick πατάω add μπήκε αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί από εδώ και πέρα γιατί εμείς έχουμε κάνει add αυτά τα τρία άρθρα στην ψηφιακή μας βιβλιοθήκη αλλά αυτή τη στιγμή έχουν παραμείνει μόνο στην online ψηφιακή βιβλιοθήκη δεν έχουν εισαχθεί στην εφαρμογή του υπολογιστή μας αυτό δεν γίνεται ταυτόχρονα και πρέπει να το υπογραμμίσω ο συγχρονισμός της εφαρμογής του υπολογιστή μας με την εφαρμογή του διαδικτύου γίνεται από το κουμπάκι sync αυτό εδώ επομένως τώρα βλέπετε ότι ενώ έχω ανοίξει την εφαρμογή του υπολογιστή μου και περιμένω να δω μέσα σε αυτή τα άρθρα τα άρθρα δεν έχουν έρθει ποτέ επομένως πατώντας το sync περιμένω να δω τα άρθρα τα οποία έχω κατεβάσει όπως παρατηρείτε στο κάτω μέρος με την πράσινη μπάρα αυτή προχωράει και ενημερώνει πατάω στον εκάστρο τεφάγγελο και βλέπω τα στοιχεία δεν έχω κάτι άλλο να κάνω εμείς ήμασταν στην βιβλιοθήκη του ΕΑΠ τραβήξαμε αν θέλετε τις αναφορές που θέλαμε κάναμε δηλαδή πρώτα την φάση της αναζήτησης συλλέξαμε το υλικό που θέλαμε και τώρα θα περάσουμε στη φάση της διαχείρισης του υλικού στη φάση της ανάγνωσης, της μελέτης σε μια πιο βαθύτερη διαδικασία κλείνω κάποια από αυτά αφήνω την αναζήτηση ανοιχτή την μπορώ να χρησιμοποιήσω στη συνέχεια και έρχομαι στην εφαρμογή του υπολογιστή όλα καλά και όλα ωραία από τη στιγμή που βρήκαμε υλικό στο διαδίκτυο, στη βιβλιοθήκη του ΕΑΠ και το τραβήξαμε όμως υπάρχουν περιπτώσεις όπου εμείς έχουμε διαβάσει ένα βιβλίο ή κάποια άλλη πηγή την οποία δεν την βρήκαμε στο διαδίκτυο για να την τραβήξουμε και θα πρέπει να την δημιουργήσουμε μόνοι μας για παράδειγμα θα πάω στο φάκελο του προλόγου και θα πάω στην επιλογή file και θα επιλέξω add entry manually προκειμένου να μου ανοίξει η επιλογή για να εισάγω στοιχεία, να εισάγω αναφορά μόνος μου για παράδειγμα μπορώ να διαβάσω εγώ κάποιο βιβλίο για να έχω διαβάσει το όνομα του ρόδου λέω κάτι τυχαίο το οποίο εγώ το χρησιμοποιήσα σε κάποια φάση επομένως θα πρέπει να πω στη διαδικασία από τη στιγμή που δεν βρήκα την αναφορά κάπου στο διαδίκτυο για να την τραβήξω, να την δημιουργήσω επομένως ανοίγει το πλαίσιο διαλόγου επιλέγω από το drop-down menu το υλικό που θα περιγράψω βάζω book γιατί μιλάμε για το όνομα του ρόδου και αρχίζω και γράφω τον τίτλο στον τίτλο authors πατώντας πάνω στο author στη λέκτη στο πεδίο author μου δείχνει και τον drop με το οποίο θα γράψω το όνομα πρώτα το last name και μετά το first name άρα έχουμε και λέμε last name είναι echo ακόμα κουμπέρτο είναι η χρονιά συγγραφής του έργου έβαλα μια τυχαία σελίδες αν τις έχουμε έχει καλώς υπόλοιη έκδοσης και ο εκδότης ελληνικά γράμματα βάζω κάτι τυχαίο για να δούμε την αναφορά βλέπετε ότι μπήκε η αναφορά μέσα είναι έτοιμη και αυτή μπορεί να μπει ότι την έχω σε ηλεκτρονική μορφή αλλά την έχω σίγουρα δίπλα στο γραφείο μου την έχω χρησιμοποιήσει το medley είναι ένας χώρος που με βοηθάει να ξέρω τι έχω διαβάσει και όλα σταυτόχρονα και αν θέλετε πατάμε και πατάτε και την ένδειξη του πράσινου κουμπιού που σηματοδοτεί αν έχετε διαβάσει κάτι ή δεν το έχετε διαβάσει για παράδειγμα βάζω ως πράσινο το όνομα του ρόου που το έχουμε διαβάσει, τα λαδεία τα κατεβάσαμε τώρα και δεν τα έχουμε διαβάσει μας δίνει και αυτή τη δυνατότητα από τη στιγμή λοιπόν που έχω δημιουργήσει φάκελο έχω γεμίσει το φάκελο με το υλικό που θέλω πρέπει να πω στη διαδικασία να διαβάσω το υλικό που θέλω για να ξεκινήσω να γράφω την εργασία μου τη δυνατότητα αυτή μας τη δίνει το medley πατώντας δύο φορές επάνω στο pdf μας ανοίγει σε διπλανή καρτέλα και είναι το ίδιο το pdf δεν χρειάζεται δηλαδή να πάμε σε διαφορετικό φάκελο κάπου μέσα στον υπολογιστή μας για να ψάξουμε πού είναι και να το διαβάσουμε είμαστε δηλαδή έτοιμοι έχουμε ένα ενιαίο χώρο διαχείρισης της βιογραφίας αφού μας έχει ανοίξει θέλω να βλέπω λίγο πιο κοντά τα γράμματα γιατί έχουμε λίγο μεγάλη πιτερημιωπία ενώ πάνω στο πλαίσιο διαλόγου πατάω zoom και βλέπετε κάνω zoom in, zoom out και μπορώ να περιηγηθώ κανονικά στο pdf έχει κατέβει κατευθείαν στον υπολογιστή μου αυτό σας αναφέρω στο pdf δεξιά βλέπετε ότι μου δείχνει όλα τα στοιχεία του άρθρο και πάνω πάνω μου λέει είστε σίγουροι για την αναφορά ή μήπως θέλω να ξαναψάξουμε αν είμαι σίγουρος πατάω details are correct και εμείς στην περίπτωση είμαστε σίγουροι γιατί έχουμε κατεβάσει την αναφορά από τον ίδιο τον εκδότε κανείς δεν μπορεί να περιγράψει καλύτερα μια πηγή από τον φορέα ο οποίος μας τη δίνει αν είμαστε δηλαδή σίγουροι πατάμε details are correct αν δεν είμαστε σίγουροι πατάμε search βλέπετε ήταν σωστή ήδη η αναφορά πατάμε search και αν δεν ήταν σωστή θα μας έδινε την σωστή αναφορά επομένως θα κάναμε accept και θα είχαμε τα στοιχεία μας κανονικά βλέπετε εδώ πέρα υπάρχουν όλα τα στοιχεία τα οποία μας χρειάζονται και πλέον μπαίνουμε κανονικά στην διαδικασία ανάγνωσης διαβάζουμε διαβάζουμε διαβάζουμε διαβάζουμε αυτό φαίνεται να μου αρέσει θα ήθελα να βάλω ένα note βλέπετε κυτρινίστηκε όλο και μου ανοίγει ένα πλαίσιο διαλόγου και μου λέει είναι σαν ταστίκες που βάζουμε στο pdf επάνω όταν διαβάζουμε και εγώ θέλω να γράψω ότι είναι πολύ καλό για ορισμός βλέπετε το έχω βάλει και με yellow ότι αυτό είναι καλό για ορισμός διαβάζω κανονικά το άρθρο που μου ενδιαφέρει θα βρω κάπου κάτι άλλο πιο ενδιαφέρον και εδώ μου αρέσει αυτός ο πίνακας δεν το κάνω όλο θα πάω εδώ απλά θα επιλέξω ένα σημείο εδώ θα το κάνω green γιατί θέλω να σηματοδοτήσω κάτι άλλο πίνακας χαρακτηριστικών λέω κάτι ουσιαστικά αυτά είναι σημειώματάκια χρωματάκια για να βοηθάνε εμάς στην πλοήγησή μας μέσα στο άρθρο έχουμε δηλαδή οτιδήποτε μας χρειάζεται για να μπορέσουμε να είμαστε αποδοτικοί ή διαφορετικά πέρα από τα στοικεράκια τα οποία βάζουμε μπορούμε να βάλουμε και κάνουμε highlight δηλαδή το text να επιλέξουμε αυτό εδώ θα βάλω κάτι άλλο γιατί δεν τιάνει και να το κεντρινήσω απλά γιατί ήταν κάτι ενδιαφέρον γιατί ήταν κάτι ενδιαφέρον και με δεξί κλικ μπορώ να κάνω add note ή να κάνω highlight ή να κάνω copy απλά επιλέγω το κείμενο που θέλω το κάνω είτε copy για να το κρατήσω αν είναι ορισμός να το βάλω κάπου να το χρησιμοποιήσω όπως εγώ επιθυμώ είτε το κάνω highlight βλέπετε ή μπορώ ταυτόχρονα να κάνω και και text μπορώ να κάνω ό,τι θέλω μπορώ να σημειώσω μπορώ να σβήσω τις σημειώσεις μου μπορώ να κάνω ό,τι θέλω πάνω στο pdf μπορώ να βάλω σημειωματάκια να χάσω τα σημειωματάκια να δω τι έχω γράψει αυτά όλα αυτά είναι οργανωμένα κάτω από την ομπρέλα του Mending επομένως μπαίνουμε στη διαδικασία εκμετάλλευσης του υλικού το οποίο έχουμε κατεβάσει αυτό ήταν το συγκεκριμένο άρθρο αν θέλετε πάω και στο παραπάνω άρθρο ανοίγει βλέπετε σε διπλανή καρτέλα ήταν μόνο αυτό είχαμε κατεβάσει κάτι πολύ λίγο και το κάνω highlight γιατί είναι ένας και θα κάνω και ένα note καλός ορισμός βλέπετε αυτά τα διάβασα τα κάνω πράσινα μπορεί να ήταν και τρομερά βάζω και αστεράκι άμα ήταν τόσο καλά το διάβασα και δεν ήταν τόσο καλό το άφησα έτσι αυτό το διάβασα και ήταν τρομερό πρέπει να το ξαναδω αστεράκι επίσης αν πατήσουν στο θάκελο βλέπετε πατώντας στον εκάστρο το θάκελο μας εμφανίζονται κάτω οι λέξεις κλειδιά οι οποίες περιγράφουν το άρθρο ή τα άρθρα τα οποία έχουμε κατεβάσει επομένως εδώ πέρα είχαμε ένα άρθρο μόνο αυτό να το πατήσω βλέπετε τις λέξεις κλειδιά του άρθρου αυτές οι λέξεις κλειδιά πήγαν και έκατσαν κατευθείαν εδώ εδώ στο χώρο φιλτραρίσματος των άρθρων μας αν έβασα και κάτι καινούριο εδώ αυτός ο χώρος θα εμπλουτιζόταν και με άλλες λέξεις εδώ αυτά τα άρθρα τα οποία είχα εδώ πέρα δεν είχαν ενώ αυτό είχε επομένως καταλαβαίνετε μόνο και μόνο από τις λέξεις τι περιλαμβάνει ο κάθε θάκελος αλλά αν δεν θέλουμε μόνο τις λέξεις βλέπουμε τους συγγραφείς που υπάρχουν στο συγκεκριμένο θάκελο και αν πατήσω έναν από αυτούς με στέλνει κατευθείαν βέβαια εδώ πέρα είναι μοναδικό το άρθρο και με στέλνει στο ίδιο αν είχαμε παραπάνω θα με έστελε στο συγκεκριμένο άρθρο άρα η πλοήγηση μας γίνεται και με βάση των συγγραφέα αν είχαμε βάλει τις δικές μας λέξεις τις δικές μας λέξεις μπορούμε να τις βάλουμε στο δεξί κομμάτι εκεί που υπάρχουν όλα τα μεταδομένα μπορώ να βάλω tags δικά μου τα tags τι είναι, τα tags είναι ετικέτες οι οποίες έχουν προσωπικό νόημα δεν έχουν οικουμενικό νόημα δεν είναι λέξη κλειδιά τα οποία τα καταλαβαίνουν όλοι το tag μπορεί να σημαίνει κάτι για μένα να βάλω κάποιες συντομογραφίες οι οποίες σημαίνουν κάτι για μένα και με βάση αυτές να μπορώ να προλυγηθώ και να εγκλητράω τις δημοσιεύσεις τις οποίες διαβάζω επίσης folders δημιουργούμε και από αυτό εδώ το κουτάκι αυτά δύο κουτάκι αν πατήσουμε την επιλογή view βλέπετε εγώ έχω επιλέξει την επιλογή library την βιβλιοθήκη αυτή as table να δω δηλαδή τις αναφορές μου ως πίνακα υπάρχει και η επιλογή library as citations δηλαδή να δω να δω δηλαδή την αναφορά κατευθείαν να δω πως είναι απευθείας η αναφορά όχι να δω απλά στοιχεία της όπως είναι η αναφορά όπως θα μπει στην εργασία μου βλέπετε ότι επιλέγω και το citation style οι καθηγητές μας λένε μας δίνουν ένα συγκεκριμένο μορφότυπο συγγραφής μια συγκεκριμένη σύνταξη δηλαδή συγγραφής της βιβλιογραφίας υπάρχουν διάφορες συνήθως ζητούν το APA ή το Harvard τα κυριότερα τα έχει εδώ αν θέλουμε να φορτώσουμε κάποια άλλα πατάμε more styles συγκεκριμένη λίστα μορφωτύπων και την φορτώνουμε και αυτή βλέπετε ότι έχω χρησιμοποιήσει την APA αν χρησιμοποιήσω την i3 το Harvard αυτό αυτόματα θα αναμορφωθεί αν επιλέξω το Chicago αναμορφώνεται θα το αφήσω ως είναι APA βλέπετε και είμαστε εντάξει στο δεξι άκρο μας δείχνει και τα λεπτά τα οποία έχουμε περάσει από τη στιγμή που έχουμε κάνει download το συγκεκριμένο άρθρο τώρα αν θέλω απλά να κάνω αντιγραφή την αναφορά σε κάποια αν θέλετε διαφορετική λίστα κάπου σε ένα mail θέλω να την χρησιμοποιήσω όσα αναφορά κάνω ένα δεξί κλικ και κάνω copy as formated citation και πηγαίνω σε ένα world ή σε ένα mail ή όπου εγώ θεωρώ ότι θέλω να το χρησιμοποιήσω και κάνω paste δεν μπορώ να κάνω μια λίστα αναφορών στον καθηγητή μου και μπορώ να κάνω copy paste από εδώ στο σώμα κοιμένου τις αναφορές τις οποίες έτσι χρησιμοποιήσα θα ήθελα να πω ότι από τη στιγμή που έχετε κάνει install τόσο το web importer όσο και το plugin είμαστε έτοιμοι βλέπετε έχει ανοίξει το world πατάω paste βλέπετε την αναφορά το ζήτημα είναι ότι σε επίπεδο world εμείς είμαστε πολύ λειτουργικοί γιατί το Mendeley έχει πρόσφυγες έχει πατώντας το tab αναφορές έχει ήδη δημιουργήσει ένα ειδικό εργαλείο βλέπετε όσοι έχετε κάνει install το world plugin έχει ήδη δημιουργήσει ένα χώρο εισαγωγής αναφορών από την προσωπική μου βιβλιογραφία επομένως εμείς δεν χρειάζεται να δούμε που έχουμε διαβάσει κάτι και τι έχουμε διαβάσει για να το κάνουμε εισαγωγή το ίδιο το world είναι πλέον διαβασμένο είναι δασκαλεμένο από το Mendeley για τον τρόπο με τον οποίο θα δείξει τη βιβλιογραφία και παράλληλα τι θα τραβήξει από το ίδιο επομένως εμείς έχουμε διαβάσει τα άρθα μας και ξεκινάμε να γράφουμε την εργασία μας γράφουμε πρόλογος αρχίζουμε και γράφουμε γράφουμε εμείς κανονικά οτιδήποτε θέλουμε να γράψουμε σε επίπεδο εργασίας και καθώς γράφουμε θα πρέπει να τεκμηριώσουμε αυτό που γράφουμε επομένως είναι ανάγκη πλέον να βάλουμε την αναφορά μας πώς θα το κάνουμε από το Word χειροκίνητα τώρα θα το κάνουμε αυτόματα με πολύ λίγα clicks αν θέλετε μπορείτε να μετρήσετε πόσα λίγα clicks είναι αυτά πατάμε insert citation από πού? από το Mendeley πάω στον πρόλογο στον φάγγελο πρόλογο είχα βάλει το συγκεκριμένο άρθρο και θα βάλω αυτό το άρθρο σε αυτό το άρθρο διάβασα τον ορισμό που ήθελα πατάω site και τι του λέω πήγαινε βάλτε το εδώ αναφορά βλέπετε ότι σε ελάχιστο χρόνο έχω την αναφορά μου μορφοποιημένη σύμφωνα με το style που του έχω υποδείξει μου ρωτάει εδώ πέρα τι style θες και εγώ του λέω θέλω APA αν αυτή τη στιγμή εγώ του πω κάτι άλλο θέλω IEEE πατάω IEEE μου το κάνει IEEE δηλαδή η IEEE έχει διαφορετικό style αναφορών είναι αριθμητικό και παίρνει σειρά αν θέλετε η αναφορά στο τέλος η βιβλιογραφία παρατίθεται όχι αλφαβητικά αλλά με σειρά εμφάνισης και μέσα στο κείμενο παίρνει απλά έναν αριθμό εγώ όμως δεν θέλω IEEE θέλω APA βλέπετε έχω βάλει το APA και συνεχίζω και γράφω τη δεύτερη πρόταση επίσης όπως συμβαίνει γράφω εγώ κανονικά είμαι μελετημένος διαβασμένος ξέρω πως γιατί πηγαίνω στην βιβλιοθήκη μου χρησιμοποιώ το δεύτερο πατάω site βλέπετε μπήκε κανονικά η αναφορά μου εγώ συνεχίζω να γράφω κανονικά insert citation go to Mendeley ξαναβάζω το άρθρο το δεύτερο και όλα αυτά σε ένα ατελείωτο παιχνίδι μεταξύ World και Mendeley το World να τραβάει αναφορές από το Mendeley με το στυλ που θέλουμε με την ακρίβεια που χρειαζόμαστε χωρίς να χρειάζεται εμείς να ανησυχούμε για τίποτα και για τον τρόπο με τον οποίο θα εφανιστούν στο τέλος συνεχίζω εγώ να γράφω γιατί είμαι καλά διαβασμένος γράφω τώρα είμαι καλά διαβασμένος και έχω και τη βιβλιογραφία μου τώρα βέβαια έχω φτάσει στο κεφάλαιο 1 και γράφω όλα καλά είμαι σίγουρος ότι θα πάρω καλύτερο βαθμό από την προηγούμενη φορά γιατί τώρα δεν θα χάσω βαθμό από τις βιβλιογραφίες μου αναφορές είπε στο κεφάλαιο 1 βλέπετε έχω πλογηθεί στο κεφάλαιο 1 πατάω κλικ εδώ πατάω site είδατε ότι μπήκε ταυτόχρονα η αναφορά μου κανονικά εδώ θέλω να χρησιμοποιήσω όμως μια αναφορά που ήταν από τον πρόλογο δεν πειράζει θα βάλω το όνομα του Ρόδου μπήκε και ο Εκο όλα καλά και συνεχίζω και γράφω γιατί είμαι ωραίος και όλα καλά όμως τώρα η βιβλιογραφία πως θα βρεις τελείως που να θυμάμαι τώρα πως θα γίνει θα μπορώ στην διαδικασία να κάνω copy paste από εδώ να κάνω δεξί κλικ copy formated πίσω κι άμα ξεχάσω κάτι κι άμα έχω ξεχάσει διαφορετικό εδώ στυλ και μου ζητάει η app στην εργασία δεν θα μπούμε σαν διαδικασία για όλα έχει φροντίσει το medley το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πατήσουμε insert bibliography απλά τελειώσαμε δεν κάνω κατι άλλο βλέπετε όλα έχουν μπει με το app στο τέλος το μόνο που θα γράψω είναι να γράψω εγώ γράφω βιβλιογραφικές αναφορές για να είμαι εντάξει όλα καλά αλφαβητικά αγγλικά πρώτα ελληνικά δεύτερα όπως πρέπει με τον doi τους με τον τίτλο τους με τα πλάγια γράμματα εκεί που πρέπει και μάλλον θα χρειαστεί να προσθέσω και άλλη μία αναφορά γιατί μου είχε πει να βάλω πέντε αναφορές στον καθηγητής ωραία δεν τρέχει κάτι επιστρέφω εγώ στην βιβλιοθήκη μου κάνω πάλι τη διαδικασία μου θα βρω αυτό εδώ το άρθρο, μου αρέσει πάρα πολύ γιατί η διαδικασία της ανάγκλωσης είναι μια ζωντανή διαδικασία κάτι μου αρέσει, κάτι συνέχεια δεν μου αρέσει δεν μου κολλάει με το κείμενο δεν χρειάζεται να είμαστε παγιωμένοι δηλαδή όλα είναι γραφικά γραμμικά με συγχωρείτε αναζήτησα, διάβασα, έγραψα γράφω και εμπλουτίζω διαβάζω, είμαι στο δεύτερο στάδιο της ανάδησης, της μελέτης και δεν είμαι κανοποιημένος δεν έχω βρει αυτό που θέλω, ξαναγυρνάω στο πρώτο όλα αυτά είναι αν θέλετε ad hoc καταστάσεις βλέπω πως πηγαίνει και πλοηγούμε αντίστοιχα στα στάδια αναζήτησης και διαχείρισης ή χρήσης αυτό βλέπω ότι μου αρέσει πολύ απλά, δεν κάνω κάτι είναι ελεύθερο το κείμενο αφού έχω μπει μέσα, βλέπετε μέσα από το site της βιλοθήκης είναι ελεύθερο κανονικά αν σας βγάλει get started δεν είναι κάτι, απλά συζητάει το sign in προφανώς με έχει πετάξει έξω από το...α ωραία πολύ απλά, το θέλω αυτό βλέπετε κάνει τσεκάρισμα αν υπάρχει το pdf διαθέσιμο, θα μας βγάλει και όλα ok μου είπε ότι pdf είναι off the found για κάποιο λόγο να το ξανακάνω θα κάνω add back to list μου έφερε μόνο το reference για κάποιο λόγο έχασε την επαθή του και δεν μου έφερε το pdf κανονικά μου φέρνει και το pdf τώρα, για να μην χρειάζεται το pdf τώρα, για λόγους σύνδεσης όπως είδατε στην αρχή, δεν μου το έφερε πατάω το pdf το θέλω αυτό το έχω βάλει ήδη είδατε στον πρόλογο, το κλείνω πάω εδώ πέρα πατάω sync γιατί είμαι στον φάκελο του προλόγου αν θέλετε βέβαια εδώ πέρα δεν χρειάζεται να το κόβετε, εσείς είστε κεφάλαιο ένα πρόλογο και όλα αυτά που έχω κάνει εγώ τόσο λεπτομερή, μπορεί να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα φάκελο και να τα πετάξετε όλα μέσα μπορεί αυτό να σας βολεύει βλέπετε, το κατέβασε κατέβασε την αναφορά θέλω να τη χρησιμοποιήσω τι κι αν έχω ετοιμάσει τη βιβλιογραφία μου δεν πειράζει θέλω να προσθέσω και άλλες 100 λέξεις γιατί θέλω ακόμα το όριο μου δεν το έχω πιάσει θέλω να βάλω και μια έξτρα βιβλιογραφία βλέπετε, την έβαλα τη βιβλιογραφία και ο Κρέγκ μπήκε ήδη από κάτω από τη στιγμή που βάζουμε τις βιβλιογραφικές μας αναφορές οποιαδήποτε αναφορά βάζουμε στο κείμενο αυτόματα πηγαίνει από κάτω και αν θέλετε να αλλάξετε και το στάιλ των αναφορών σας στο τέλος, γιατί έγινε λάθος κάνατε ένα τόσο σημαντικό λάθος ενώ σας είχαν πει στην εργασία θέλουν IEEE συχρησιμοποιήσει το APA δεν πειράζει, δεν θα καταποράψουμε όλη την εργασία σε μισή ώρα λίγη ιδιωρία δεν θα ασχοληθούμε καν θα πατήσουμε IEEE και η διαδικασία έχει τελειωσει πήραν όλοι το νουμεράκι τους οι αναφορές πήγαν το νουμεράκι τους πήγαν και έκασαν κάτω δεν είναι IEEE μας λέει ένας φίλος ότι το βρήκε αλλού, θέλει Harvard, Harvard πατάμε Harvard γίνανε Harvard πατάμε APA γίνονται APA το MEDLAY είναι το εργαλείο που θα μας βοηθήσει που θα μας εξοικονομήσει χρόνο όχι μόνο στη συγγραφή της εργασίας αλλά και στη διαχείριση των άρθρων τα οποία εμείς συλλέγουμε μπορεί για παράδειγμα η έρευνα που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια στο EAP για παράδειγμα να έχουμε ξεκινήσει μια εργασία ένας σύνολο εργασιών στη φάση των θεματικών ενωτήτων οι οποίες να διασυνδέονται με το τελικό μας αποτέλεσμα με τη διβλωματική μας εργασία αυτές φανταστείτες να τις έχετε οργανωμένες στη βιβλιογραφία την οποία έχετε χρησιμοποιήσει τόσο καιρό δυο χρόνια πριν και να μην χρειάζεται να την ξανακατεβάσετε όταν γράψετε τη διβλωματική σας εργασία θα ξανακατεβάσετε πόσο χρόνο κερδίζετε οτιδήποτε αφορά τη μελέτη σας σε ένα και μόνο χώρο επομένως ξέρουμε πως να τραβάμε πως τραβάμε με αυτό εδώ το κουμπάκι που ψάχνουμε ψάχνουμε υλικό στη βιβλιοθήκη του EAP πως το τραβάμε με το κουμπάκι που τοποθετείτε το υλικό που ψάχνουμε στο Mendeley Desktop την εφαρμογή που έχουμε κατεβάσει πως ενημερώνονται όλα και είναι updated με το sync και τέλος πως θα χρησιμοποιώ όλα αυτά από την καρτέλα αναφορές στο world το πεδίο insert sites αυτός είναι ο κύκλος αν θέλετε της βασικής χρήσης του Mendeley αν επιστρέψω εγώ στο site του Mendeley και εδώ θα κάνω refresh γιατί υπάρχει ένα κόλλημα στο δίκτυο αν θέλετε να δείτε πως όλα αυτά τα πράγματα υπάρχουν στη βιβλιοθήκη στην online βιβλιοθήκη θα πατήσω library βγάζει κάποιες αναφορές και βλέπετε ότι έχει μπει στην βιβλιογραφία μου και καινούργια άρθρα στις 11 και 20 23 και 25, 51 βλέπετε ότι κάναμε έχουν μπει στην online περίσιον της ψηφιακής μου βιβλιοθήκης πατάω εγώ στο συγκεκριμένο άρθρο και το διαβάζω κανονικά βλέπετε έχει κρατήσει και την παραμικρή σημείωση δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία ταξιδεύω πάω διακοπές και δεν είχα στο καράβι κάτι να διαβάσω ανοίγουμε διαβάζουμε κανονικά τις αναφορές μας τον τρόπο μεταφέρουμε δηλαδή παντού τον τρόπο με τον οποίο εργαστήκαμε στο σπίτι και βλέπετε κανονικά οτιδήποτε υπήρχε στην εφαρμογή την online την βλέπουμε κανονικά και στην εφαρμογή του client την βλέπουμε και εδώ πέρα επίσης βλέπουμε και την εφαρμογή του client την εφαρμογή του client την βλέπουμε και εδώ πέρα και εδώ πέρα επίσης αν πατήσω το κουμπί suggest μου δείχνει πράγματα τα οποία μπορεί να με ενδιαφέρουν με βάση το υλικό το οποίο έχω κατεβάσει στον υπολογιστή μου μου δείχνει συγγραφείς τους οποίους μπορώ να κάνω follow και να ενημερώνουμε για τα άρθρα τα οποία γράφουν ή κάνουν recommend ή μου δείχνει άρθρα τα οποία σχετίζονται με αυτά τα οποία έχω κατεβάσει αν με ενδιαφέρει το συγκεκριμένο άρθρο πατάω add to library και μπαίνει κατευθείαν στη βιβλιοθήκη μου ή αν θέλω να δώσω similar articles επίσης βλέπετε ότι λειτουργεί πολύ απλά παίρνει άρθρα τα οποία σχετίζονται με αυτό που έχω κατεβάσει και πατάω add to library και κατεβαίνει στον υπολογιστή μου υπάρχει και η δυνατότητα να μπω ή να δημιουργήσω ένα group μπορώ να κάνω search και να βρω ένα group το οποίο υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ανταλλάζουν με συγχωρείτε αναφορές και βιβλιογραφικό υλικό ή μπορώ να δημιουργήσω κλειστό group και να βάλω μέσα δύο συμβιτητές μου με τους οποίους θα μπορώ να διαμοιράζομαι βιβλιογραφία επίσης μπορώ να χρησιμοποιήσω το πεδίο data set το κουμπί data set με συγχωρείτε για να κατεβάσω data τα οποία έχουν χρησιμοποιήσει άλλοι για τις δικές τους έρευνες πλέον η μόδα είναι όταν εμείς ψάξαμε πριν για αυτισμό θα πατήσω και εγώ autism πατήσω search να δω τι δεδομένα έχουν ανεβάσει οι άλλοι βλέπετε είναι κλινικά δεδομένα από το που βλέπω αυτό είναι εικόνες tabular data είναι data σε πίνακες εικόνες και data tabular τι είναι αυτά είναι δεδομένα τα οποία χρησιμοποιούσαν άλλοι για τη μελέτη τους και τώρα επειδή έχουν ολοκληρώσει τη μελέτη τους τα διαθέτουν στο κοινό προκειμένου να μπορέσει κάποιος άλλος να εκμεταλλευτεί περισσότερο από αυτούς είναι η νέα μόδα του open silence όλα ανοιχτά και τα δεδομένα ανοιχτά και η πρόσβαση ανοιχτή όλα ανοιχτά προκειμένου έτσι να υπάρχει μία διάβοια μία διαφάνεια στην όλη διαδικασία της επιστήμης και ταυτόχρονα να υπάρχει μία καλύτερη πρόσβαση προς όλους καταλαβαίνετε ότι η γνώση είναι πιο αποτελεσματική όταν είναι ανοιχτή προς όλους τέλος μας δίνει το medley και δύο υπηρεσίσεις προστηθέμενης αξίας όπως είναι το career αν θέλω να ενημερώνουμε με βάση του υπογραφικού μου για ευκαιρίες απασχόλησης ή funding για χρηματοδότηση αλλά αυτά θα τα δείτε μόνοι όταν ξεκινήσετε να παίζετε με το εργαλείο είναι περισσότερο αν θέλετε ενημερωτικά δεν είναι τόσο χρηστικά στην καθημερινότητά σας στην καθημερινή τριβή σας με τις βιβλιογραφικές πηγές τώρα εάν έχετε κάποια απορία και θέλουμε να το συζητήσουμε μπορώ να το συζητήσουμε ο καθένας με τη σειρά να μου πει τι τον απασχόλησε αν υπήρξε κάτι το οποίο το δυσκόλεψε ή δεν ήταν κατανοητό από αυτά που είπα καθένας δεν ξέρω αν έχετε κάποια απορία χαίρομαι πολύ για τα σχόλια που κάνετε με βάση όσα είδατε εγώ θα σας γράψω και στο πλάι το τηλέφωνο μου για να παίξετε πρώτα με την εφαρμογή και αν έχετε απορίες να ξαναμιλήσουμε και τηλεφωνικά να δούμε αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα θα σας γράψω και το mail μου και αν το χρησιμοποιήσετε και πάλι η παρουσίαση θα ξαναγίνει αύριο την ίδια ώρα αν δεν έχετε κάποιο πρόβλημα η παρουσίαση μπορεί να ανέβει και στο site και να παραμείνει και μόνιμα θα δω και την αυριανή παρουσίαση αν κάποια από τις δύο δεν έχει κάποιο πρόβλημα να παραμείνει στο site της βιβλιοθήκης προσωπικά θα χαρώ ιδιαίτερα αν βλέπω ανθρώπους και χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο εργαλείο γιατί πολλοί δεν το γνωρίζουν να βάζουν με το χέρι όλες τις αναφορές και να χάνονται και βαθμή έτσι δυστυχώς έρχομαι σε επαφή με πολλούς καθηγητές του EAP και μου λένε ότι το μόνιμο πρόβλημα είναι ο τρόπος αναφορών τόσο στο κείμενο όσο και στη βιβλιογραφία πίσω και αναγκάζονται οι άνθρωποι και αφαιρούν βαθμούς τώρα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και δεν υπάρχει και λόγος να ασχοληθούμε παραπάνω με το συγκεκριμένο ζήτημα γιατί όλα είναι αυτώματα όπου θα ψάξουμε το υλικό και ξέρουμε πως το διαχειριστούμε αν δεν υπάρχει κάποια άλλη απορία μπορούμε να λύξουμε τη σημερινή μας συνάντηση εδώ πέρα και βεβαίως αν παραμένουν απορίες μπορείτε να μπείτε και αύριο την ίδια ώρα στο site της βιβλιοθήκης στο youtube και να ξαναδούμε την ίδια παρουσίαση η ίδια παρουσίαση θα γίνει και αύριο αύριο στις 11 σας ευχαριστώ πολύ που παρακολουθήσατε η καλή συνέχεια