Κώστας Τζιούμης: «Θωρακίζουμε την Τρίπολη - Λύνουμε χρόνια προβλήματα» (Δήμος Τρίπολης Official, 2023)
: Καλημέρα σας, βρισκόμαστε στην περιοχή Φιλικών όπου, όπως βλέπετε, εκτελείται ένα πολύ σημαντικό, από τα σημαντικότερα, θα έλεγα, έργα υποδομής στο Δήμο αυτή τη στιγμή, στο Δήμο Τρίπολης και συγκεκριμένα στην πόλη της Τρίπολης είναι το έργο, το αντιπλημμυρικό, ουσιαστικά έργο προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ ενταγμένο στο πρόγραμμα Αντώνιου Φιλικών, το οποίο βλέπετε είναι το πρόγραμμα του Φιλικών, το οποίο βλέπετε είναι το πρόγρα της Τρίτσις, ακολουθεί σε δημοκρασία, η διαδικασία έχει αναδεικτύει ο ανάδογος και εδώ και ένα διάστημα έχει ξεκινήσει η κατασκευή του έργου, όπως βλέπετε, ένα έργο που θα μαζέψει ουσιαστικά όλα τα όμβρια, τα νερά δηλαδή της βροχής από την περιοχή Φιλικών που είμαστε, περιοχή περίπου στο γήπεδο έτσι, μέχρι το γήπεδο, θα συνεχίσει προς τα κάτω, θα μαζέψει τα νερά αφού ξεχωριστούν τα όμβρια από τα λήματα της περιοχής του Περιφυριακού περιοχής Αγίας Κατερίνης, πριν το Δημοτικό και λοιπόν αυτή την περιοχή και θα καταλήξει ουσιαστικά στο τρένο, στις γραμμές του τρένου και στη συνέχεια στο γήπεδο του αστέρα έτσι ώστε όλα αυτά τα νερά που μαζεύονται από εδώ πάνω και πλημμυρίζουν πολλές φορές έχουν πλημμυρίσει τις περιοχές αυτές να διευθετηθούν κατά αυτόν τον τρόπο στην περιοχή αυτή να ακολουθήσουν μετά την πορεία του αίματος και να πάνε στην αποχέτης κάτω στην βολυμή είναι ένα έργο πολύ σημαντικό όπως κατα πλημμυρίζουμε ένα έργο γιατί θα προσφέρει σημαντική αντιπλημμυρική προστασία σε όλες αυτές τις περιοχές που έχουν πολλές φορές ταλανιστεί από βροχές από πλημμύρες και επιπλέον επειδή όπως είπαμε ξεχωρίζει στην περιοχή Αγίας Κατερίνης, ΟΥΕ και λοιπά τα όμβρια από τα λήματα που αυτή τη στιγμή πηγαίνουν όλα μαζί στο βιολογικό θα βελτιώσει καταπολύ τη λειτουργία του βιολογικού γιατί όταν δείχνει πολύ βροχή και τα όμβρια πηγαίνουν στο βιολογ άρα ξεχωρίζουν τα όμβρια εκεί από τα λήματα, πηγαίνουν στο βιολογικό όπως πρέπει μόνο τα λήματα και τα όμβρια, τα νερά της βροχής, δηλαδή ακολουθούν την πορεία που είπαμε Όπως είπα από την αρχή είναι ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής ζητούμενο πολλά χρόνια και από τη ΔΕΙΑΤ εδώ, τους τεχνικούς της ΔΕΙΑΤ αλλά και από τους κατοίκους εδώ στις περιοχές που έχουν ταλαιπωρηθεί πολλές φορές από πλημμύρες Βελπιστούμε ότι όταν θα ολοκληρωθεί το έργο αυτό, περίπου 1 χρόνο ακόμη, θα λύσει ένα σημαντικό πρόβλημα της περιοχής που είναι οι πλημμύρες και όπως είπα θα βελτιώσει και τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού Συνεχίζουμε λοιπόν με έργα υποδομής, έργα όπως είπα ζητούμενα για πάρα πολλά χρόνια, επιτέλους ξεκινήσανε, γίνονται και βελπιστούμε ότι όπως είπα όταν θα ολοκληρωθούν θα λύσουν αρκετά σημαντικά προβλήματα σε όλη αυτή την περιοχή, τη μεγάλη περιοχή που ξεκινάει από τη Φιλικών και την Κάρτσα λάσπαινα και το γήπεδο Μουκάκης και καταλήγει ουσιαστικά στο γήπεδο του Αστά. Αυτά τα εχνικά χαρακτηριστικά κύριε Μανδρώνιμ πρόεδρο, μας τα πείτε λιγάκι όσο τα πλειοτρικά. Όπως είπα ο δήμαρχος είναι ένα πολύ σημαντικό έργο αυτό για όλη την περιοχή αλλά και για τη Τρίπολη γιατί θα βοηθήσει πολύ στη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού θα είναι πιο ορθολογική η λειτουργία γιατί δεν θα πηγαίνουν όλα τα όμπρια που πηγαίνουν αυτή τη στιγμή λόγω του παντορροϊκού δικτύου, πηγαίνουν στο βιολογικό καθαρισμό. Να πω ότι και στην επέκταση φιλικών όπως και στις επεκτάσεις στα δύο σεχείου που είχαν γίνει παλιότερα γίνεται χωριστό δίκτυο, δηλαδή υπάρχει ξεχωριστό δίκτυο λιμάτων, ξεχωριστό δίκτυο ομπρίων. Με το δίκτυο αυτό που γίνεται τώρα εδώ, όπως είπαμε, κλείνει και η περιοχή φιλικών από έργα υποδομής, από όπου έχει γίνει και το δίκτυο ίδρευση και το δίκτυο αποχέτευση και με το δίκτυο ομπρίων, πλέον και αυτή η περιοχή θα είναι έτοιμη για τις καινούργιες οικοδομές και για τους ιδιοκτήτες εδώ πέρα. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής προσπαθούμε να έχουμε τη λιγότερη όχληση στους πολίτες και στον κόσμο, απλώς ζητάμε την κατανόηση του κόσμου γιατί καταλαβαίνετε είναι ένα πολύ δύσκολο τεχνικά έργο επειδή έχει και αρκετά βάθια και πλάτη στα σκάματα που δημιουργούνται, θα προσπαθήσουμε και στη συνεργασία με τον ανάδοχο να γίνει όσο πιο σύντομα και χωρίς μεγάλη ενόχληση για τους κατοίκους, γιατί ζητάμε πάντα την κατανόησή τους επειδή είναι ένα έργο σημαντικό για την περιοχή τους. Υπάρχει κάποιος τελετρονικός μηχανισμός που θα διαφυγηθούν κάποια πράγματα, υπάρχει σχέδιο αυτό? Σε αυτό, στα όμπρια δεν υπάρχουν τέτοια, όλα είναι με φυσική ροή, δεν υπάρχουν ούτε αντιλειοστάσια ούτε κάτι άλλο, γίνεται δίκτυο μόνο με φυσική ροή που τραβάει τα όμπρια ύδατα και τα οδηγεί στους αποδέχτες πλέον και δεν πάνε στον βιολογικό κατάσταση.