Υπηρεσία Φάρων (Hellenic Navy, 2014)
: Η υπηρεσία φάρων, μια κατεξοχήν επισκευαστική υπηρεσία του πολεμικού ναυτικού βρίσκεται στο παλατάκι του Πειραιά και σύμφωνα με την αποστολή της εισηγείται την ίδρυση νέου πυρσών αλλά και επισκευάζει, συντηρεί και αναβαθμίζει το φαρικό δίχτυο της χώρας μας. Σήμερα το έργο της αυτό αφορά περίπου 1286 φάρους, φανούς και φωτοσηματήρες. Η συντήρηση του φαρικού διχτύου είναι μια σειρά αλληλοσυνδεόμενων ενεργειών και εργασιών που εξελίσσονται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου με συμμετοχή όλου του προσωπικού της υπηρεσίας φάρων. Ο κύκλος ξεκινάει τους χειμερινούς μήνες με την καταγραφή αναγκών και την προμήθεια του απαιτούμενου φαρικού υλικού. Συνεχίζεται με το σχεδιασμό των αποστολών και από τα μέσα της άνοιξης πραγματοποιούνται οι αποστολές αυτές σε όλα τα μέρη της Ελλάδας όπου υπάρχει φάρος, φανός και φωτοσηματήρας. Στις αποστολές αυτές χρησιμοποιούνται όλα τα χερσαία και πουλωτά διατιθέμενα μέσα της υπηρεσίας φάρων και φυσικά συμμετέχουν όλοι οι φαροτεχνίτες και φαροφύλακες της υπηρεσίας καθώς και το προσωπικό των δύο φαρόπλων του ΠΦΑ Λυκούδης και ΠΦΑ Καραβόγιανου. Αργά το φθινόπωρο ολοκληρώνονται οι αποστολές και τα φαρόπλια, τα ταχαία σκάφη και τα χερσαία μέσα που χρησιμοποιήθηκαν επιστρέφουν στη βάση τους και ο χρόνος μέχρι τον επόμενο κύκλο διατίθεται για τη συντηρησία τους. Βέβαια σε όλη τη διάρκεια του χρόνου 24 ώρες το 24 ώρο το τεχνικό προσωπικό της υπηρεσίας φάρων είναι πάντα σε τιμότητα και πραγματοποιεί έκτακτες αποστολές προκειμένου να επισκευασθούν βλάβες ή να αντικατασταθούν εξαρτήματα που από τις κακές και ρικές συνθήκες έχουν υποστεί ζημιές. Το ΠΦΑ Λυκούδης έχει πάρει το όνομα του από τον Στυλιανό Λυκούδη που υπήρξε σπουδαίως διευθυντής της υπηρεσίας φάρων και χάρη στις ενέργειές του το ελληνικό φαρικό δίχτυο επεκτάθηκε και βελτιώθηκε σημαντικά η αξιοπιστία και η αποδοσή του. Το ΠΦΑ Καραβόγιανος πήρε το όνομα του ηρωικού αγωνιστή του 1821 του Ιωάννη Θεοφιλόπουλου ή Καραβογιάννη, ο οποίος διετέλεσε πυρπολητής ψαριανού στόλου. Τα πλοία αυτά είναι παλαιά και έχουν περιορισμένες δυνατότητες σε σχέση με αντίστοιχα νέου τύπου φαρόπλια, ιδιαίτερα κατά την προσέγγιση και παραμονή τους ευραχώδες ακτές και διάβολους του ελληνικού παλάσιου χώρου, πλύν όμως εξακολουθούν να ικανοποιούν με τον καλύτερο τρόπο το μοναδικό έργο του υπολεμικού ναυτικού, τη συντήρηση του ελληνικού φαρικού δικτύου που είναι ένα από τα μεγαλύτερα φαρικά δίκτυα στον κόσμο. Το φαρικό δίκτυο είναι διάσπαρτο σε εκατοντάδες βράχους και νησιά, καθώς και σε ένα μήκος ακτών περίπου πεντέμισι φορές μεγαλύτερο από της Γαλλίας και ίσο με τα έξι δέκατα του μήκους της Αφρικανικής Ιππήλ. Σε μια ναυτική χώρα σαν την Ελλάδα, η φάρη ως γεωγραφικά σημεία αναφοράς είναι πάντα κρίσιμη για την ασφάλεια της ναυσηπλογίας. Οι μνήμες μας ξεκινάνε από το παρελθόν, τότε που ακόμη στο ελληνικό φαρικό δίχτυο, η κύρια πηγή ενέργειας των πυρσών ήταν η ασετηλίνη σε υγροποιημένη μοφή μέσα σε μπουκάλες, οι οποίες μεταφέρονταν μαζί με άλλα υλικά από τους φαροτεχνίτες με τα χέρια σε απόκριμνους πυρσούς. Ακολουθώντας το φαρόπλιο σε μια προγραμματισμένη αποστολή αντικατάστασης υποδοχής φανού σε κάποια βραχώδη ακτή της Πελοκονήσου, εύκολα συνειδητοποιεί κανείς τις δυσκολίες και τη σοβαρότητα των εργασιών που απαιτούνται και εκτελούνται από τους φαροτεχνίτες και φαροφύλακες της υπηρεσίας φάρων. Το συνεργείο επιβιβάζεται στη ξύλινη βάρκα του φαρόπλου. Τα υλικά, τα εργαλεία και η νέα υποδοχή που χρειάζονται για την αντικατάσταση μεταφέρονται με δεύτερη βάρκα όπου ρημουρκείται από τη ξύλιμη. Οι δύο βάρκες προσεγγίζουν την ακτή. Το συνεργείο αποβιβάζεται και αμέσως ξεκινάει η μεταφορά των αναγκαίων υλικών και εργαλείων στο σημείο της εργασίας. Μέχρι περίπου το 1999 αρκετοί φανείς στην Ελλάδα λειτουργούσαν με αέριο ασιτιλίνης και στη συνέχεια σταδιακά καταργήθηκαν και αντικαταστάθηκαν από την πλέον φιλική προς το περιβάλλον πηγή ενέργειας στη Μηριακή. Οι δύο βάρκες προσεγγίζουν την ακτή. Το συνεργείο αποβιβάζεται και αμέσως ξεκινάει η μεταφορά των αναγκαίων υλικών. Συνεργείο αποβιβάζεται και αμέσως ξεκινάει η μεταφορά των αναγκαίων υλικών στη Μηριακή. Συνεργείο αποβιβάζεται και αμέσως ξεκινάει η μεταφορά των αναγκαίων υλικών στη Μηριακή. Συνεργείο αποβιβάζεται και αμέσως ξεκινάει η μεταφορά των αναγκαίων υλικών στη Μηριακή. Συνεργείο αποβιβάζεται και αμέσως ξεκινάει η μεταφορά των αναγκαίων υλικών στη Μηριακή. Συνεργείο αποβιβάζεται και αμέσως ξεκινάει η μεταφορά των αναγκαίων υλικών στη Μηριακή. Συνεργείο αποβιβάζεται και αμέσως ξεκινάει η μεταφορά των αναγκαίων υλικών στη Μηριακή. Συνεργείο αποβιβάζεται και αμέσως ξεκινάει η μεταφορά των αναγκαίων υλικών στη Μηριακή. Συνεργείο αποβιβάζεται και αμέσως ξεκινάει η μεταφορά των αναγκαίων υλικών στη Μηριακή. Συνεργείο αποβιβάζεται και αμέσως ξεκινάει η μεταφορά των αναγκαίων υλικών στη Μηριακή. Συνεργείο αποβιβάζεται και αμέσως ξεκινάει η μεταφορά των αναγκαίων υλικών στη Μηριακή. Συνεργείο αποβιβάζεται και αμέσως ξεκινάει η μεταφορά των αναγκαίων υλικών στη Μηριακή. Συνεργείο αποβιβάζεται και αμέσως ξεκινάει η μεταφορά των αναγκαίων υλικών στη Μηριακή. Συνεργείο αποβιβάζεται και αμέσως ξεκινάει η μεταφορά των αναγκαίων υλικών στη Μηριακή. Συνεργείο αποβιβάζεται και αμέσως ξεκινάει η μεταφορά των αναγκαίων υλικών στη Μηριακή. Συνεργείο αποβιβάζεται και αμέσως ξεκινάει η μεταφορά των αναγκαίων υλικών στη Μηριακή. Συνεργείο αποβιβάζεται και αμέσως ξεκινάει η μεταφορά των αναγκαίων υλικών στη Μηριακή. Συνεργείο αποβιβάζεται και αμέσως ξεκινάει η μεταφορά των αναγκαίων υλικών στη Μηριακή. Συνεργείο αποβιβάζεται και αμέσως ξεκινάει η μεταφορά των αναγκαίων υλικών στη Μηριακή. Συνεργείο αποβιβάζεται και αμέσως ξεκινάει η μεταφορά των αναγκαίων υλικών στη Μηριακή. Συνεργείο αποβιβάζεται και αμέσως ξεκινάει η μεταφορά των αναγκαίων υλικών στη Μηριακή. Συνεργείο αποβιβάζεται και αμέσως ξεκινάει η μεταφορά των αναγκαίων υλικών στη Μηριακή. Συνεργείο αποβιβάζεται και αμέσως ξεκινάει η μεταφορά των αναγκαίων υλικών στη Μηριακή. Συνεργείο αποβιβάζεται και αμέσως ξεκινάει η μεταφορά των αναγκαίων υλικών στη Μηριακή. Συνεργείο αποβιβάζεται και αμέσως ξεκινάει η μεταφορά των αναγκαίων υλικών στη Μηριακή. Συνεργείο αποβιβάζεται και αμέσως ξεκινάει η μεταφορά των αναγκαίων υλικών στη Μηριακή. Συνεργείο αποβιβάζεται και αμέσως ξεκινάει η μεταφορά των αναγκαίων υλικών στη Μηριακή. Συνεργείο αποβιβάζεται και αμέσως ξεκινάει η μεταφορά των αναγκαίων υλικών στη Μηριακή. Συνεργείο αποβιβάζεται και αμέσως ξεκινάει η μεταφορά των αναγκαίων υλικών στη Μηριακή. Συνεργείο αποβιβάζεται και αμέσως ξεκινάει η μεταφορά των αναγκαίων υλικών στη Μηριακή. Συνεργείο αποβιβάζεται και αμέσως ξεκινάει η μεταφορά των αναγκαίων υλικών στη Μηριακή. Συνεργείο αποβιβάζεται και αμέσως ξεκινάει η μεταφορά των αναγκαίων υλικών στη Μηριακή. Συνεργείο αποβιβάζεται και αμέσως ξεκινάει η μεταφορά των αναγκαίων υλικών στη Μηριακή. Συνεργείο αποβιβάζεται και αμέσως ξεκινάει η μεταφορά των αναγκαίων υλικών στη Μηριακή.