36η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2021 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2021)
: το δημόσιος αφθαίρετης χρήσης το 2006, που αφορούσε για μια πενταετία. Πραγματικά, είχε προσφύγει τότε ο δήμος. Και καλώς είχε προσφύγει, γιατί ήταν το πρώτο πρωτόκολλο. Θα μπορούσε, όμως, πραγματικά, να κάνει συμβεβασμό. Το ποσό που είχε επιδικαστεί τότε για την πενταετία, ήταν γύρω στις 32.000 ευρώ. Πληρώθηκε με μια καθυστέρεση, δήμαρχε, θα μου επιτρέψετε να πω. Αντί το 2008, που είχε βγει η απόφαση του εφαιτείου, να πληρωθεί το 2012. Αυτό τη σήμενε ότι υπήρχε μια καθυστέρηση ήδη τεσσάρων ετών. Άρα, δεν υπήρχε καμία ευθύνη, επί τις δημαρχίες του κυρίου Ερυφυλίδη. Καλώς έπραξε, όπως έπραξε ο κύριος Ερυφυλίδης. Από το 2012, λοιπόν, που είχε πληρωθεί καθυστερημένα αυτό το πρόστιμο, ερχόμαστε τώρα το 2021, γιατί η κτηματική υπηρεσία μας κοινοποίησε το πρόστιμο του συγκεκριμένου που μας επιδίκασε. Τα 90.000 ευρώ, τα οποία, για να καταλάβουν λίγο και η Δημοτική Σύμβουλη, αφορούν, λοιπόν, την αποζημίωση αφθέρετης χρήσεις από το 2007 έως και σήμερα. Και η ερώτηση, λοιπόν, εγώ που θέλω να κάνω είναι η εξής. Η κτηματική υπηρεσία πήρε ως συγκριτικό στοιχείο το ποσό των 32.000 ευρώ, που αφορούσε για μια πενταετία. Σωστά, τα παίρνει έτσι η κτηματική υπηρεσία ως συγκριτικό στοιχείο. Το διέρεσε, λοιπόν, για κάθε χρονιά τι ποσό προκύπτει, το ποσό αυτό, λοιπόν, που προκύπτει αναέτος, το πολλαπλασίεσε για να βγάλει το ποσό των 93.000 ευρώ περίπου, που έρχεται να καταβάλει τώρα ο Δήμος Καβάλας. Εδώ, όμως, θα μου επιτρέψει να πω, κύριε Δήμαρχε, ότι δυστυχώς έρχεστε με μία καθυστέρηση να πάρετε την αντίστοιχη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τι εννοώ καθυστέρηση? Το πρόστιμο κοινοποιήθηκε στο Δήμο Καβάλας 16 Νοημβρίου. Ήδη αρχίζει και εκπνέει η προθεσμία, δηλαδή μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πάρετε εντολή από εμάς, είτε να κάνετε συμβιβασμό, είτε να κάνετε ανακοπή. Και το είτε να κάνετε ανακοπή στο αρμόδιο δικαστήριο μπαίνει το ερώτημα αν κάνοντας ανακοπή θα πετυχαίναμε μεγαλύτερη μείωση ή όχι. Γι' αυτό, λοιπόν, θα πρέπει να το φέρετε πιο νωρίς στο θέμα, να πάρετε πραγματικά, γιατί αυτό θα πρέπει να γίνει, να πάρετε μία εντολή από το σώμα, να πάτε να κάνετε συμβιβασμό και αν δεν πετυχαίνατε το κατάλληλο ποσό για το συμβιβασμό, τότε να σας έδινε να υπήρχε, όμως, η προθεσμή από το σώμα να σας δοθεί η εντολή για να κάνετε ανακοπή. Γιατί εγώ έχω τον εξής τώρα προβληματισμό, αν θα μου επιτρέπετε νομικό προβληματισμό. Διότι ξέρω πάρα πολύ καλά ότι γενικά το ελληνικό δημόσιο έχει το δικαίωμα να ζητάει αποζημίωση για την πενταετία. Άρα, τα προηγούμενα χρόνια έχουν παραγραφεί ή δεν έχουν παραγραφεί? Άρα, για μένα, η εντολή που πρέπει να πάρετε είναι να κάνετε συμβιβασμό στο ποσό των 35.000 ευρώ. Και κάποιος άλλος μπορεί να πει εντάξει τώρα, σιγά το αντίδιαφορά. Δηλαδή, ποια είναι η διαφορά, γιατί δεν κάθεσα τώρα να την υπολογίσω, γιατί μας το φέρεται και τελευταία στιγμή το θέμα. Δηλαδή, λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας. Άρα, κύριε Δήμαρχε, τί ποσό συγκεκριμένο επομένως, με την όποια συζήτηση έχετε κάνει με την κτηματική υπηρεσία, μας ζητάτε εντολή να σας δώσουμε να πάτε να κάνετε συμβιβασμό στην κτηματική υπηρεσία. Συμβιβασμό στην κτηματική υπηρεσία, γιατί ποσό συγκεκριμένο. Συγγνώμη, ένα δευτερόλεπτο, δήμαρχε. Εννοείται ότι η κτηματική υπηρεσία έχει τη δυνατότητα, ο νόμος, την δίνει μόνο το δικαίωμα να επέρχεται συμβιβασμό. Και τον συμβιβασμό τον κάνουμε και για υποθέσεις ιδιωτών που πηγαίνουμε. Όχι μόνο δηλαδή. Δεν κερδίσατε κάτι φοβερό τώρα με το ποσοστό του 45%. Αυτό είναι μια πρακτική που συνήθως κάνει η κτηματική υπηρεσία και για έναν ιδιώτη. Που πάει να κάνει συμβασμό. Άρα μήπως εμείς ως δήμος θα έπρεπε να πάρουμε και το κάτι παραπάνω με το γεγονός αυτό που σας είπα πριν, ότι για μια πενταϊτία κανονικά βγάζει η κτηματική υπηρεσία πρωτόκολλα. Ευχαριστώ. Καταρχήν κυρία Ιωσυφίδου, που λέτε ότι πληρώθηκε το 2011, δεν έχει καμία σημασία. Διότι και το 2007, εάν πληρωνόταν το πρόστιμο το οποίο είχε μπει, τώρα θα ήταν πάλι το ίδιο. Δεν θα είχε διαφορά, με συγχωρείτε πολύ. Όχι, κύριε Δήμαρκε, θα τρέξατε... Κυρία Ιωσυφίδου, παρακαλώ, μην παίρνετε το λόγο μόνοι σας. Κυρία Ιωσυφίδου, μην παίρνετε το λόγο μόνοι σας. Με συγχωρείτε, ήσασταν πέντε χρόνια. Τι κάνατε για το πρόστιμο. Σας παρακαλώ τώρα, μου κάνετε μάθημα. Σε τελική ανάλυση, αυτό είναι το πρόστιμο βγήκε 26 Νοεμβρίου. Το παλεύουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό για να μπορέσει να βγει και να κάνουμε την νοημοποίηση επιτέλους το λιμανάκι για να περάσει στο λιμενικό γραφείο που έχει κάνει ο Δήμος. Γι' αυτός είναι ο λόγος που κεγόμαστε. Και αυτό που μπορεί να κάνει η κτηματική είναι 45%. Τώρα, να το κάνει στον ιδιότη, ή στον άλλον, να μη σας πω την έκφραση. Λοιπόν, θέλουμε το λιμανάκι ή δεν το θέλουμε. Εάν είμαστε μόνοι στα λόγια, μην το ψηφίζετε, κυρία Ιωσυφίδου. Τι να σας πω. Ε, όλα έχετε μια άποψη, ας το κάνετε, γιατί δεν το κάνατε. Το λιμανικό γραφείο. Και φυσικά το θέλουμε το λιμανάκι και ξέρετε πάρα πολύ καλά... Δεν το θέλετε, κυρία Ιωσυφίδου. Αν θέλετε να σας πω ότι έχουμε κάνει, θα μπείτε μου κάποια σημερινήματα. Δεν το θέλετε, κυρία Ιωσυφίδου, διότι αν δεν γίνει το λιμανικό γραφείο θα βγείτε και θα κομπάζετε ότι δεν έγινε το λιμανικό γραφείο. Γι' αυτό δεν το θέλετε. Λοιπόν, παρακαλώ. Κύριε Παπαδόπουλε, παρακαλώ, καθίστε κάτω. Κύριε Καλανταρίδη, μάλλον συγνώμη, γιατί με μπερδεύσατε και εμένα. Υπάρχουν άλλες ερωτήσεις? Κυρία Ιωσυφίδου, σας παρακάλεσα αρκετές φορές να μην παίρνετε το λόγο. Δε θα σας παρακαλέσω ξανά. Κύριε Βέρο. Δεν ακούμε καθόλου τον κύριο Βέρο. Μα ακούτε τώρα. Πρέπει να σας ακούμε. Είναι και η μάσκα γι' αυτό. Λοιπόν, θέλουμε να βάλουμε κάποιες ερωτήσεις και θέλουμε απαντήσεις από τη μεριά της διοίκησης. Όσο αφορά πρώτον, εάν και φόσον ισχύει η παραγραφή. Όχι, ναι, μεν, αλλά, κλπ. Και νομίζω ότι θα πρέπει να παρουσίσκεται σε αυτό το θέμα και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου. Δεν ισχύει. Με τον νομικό σύμβουλο πήγαμε, κύριε Ιεπέρο, δεν ισχύει η παραγραφή. Δε μου λέει τίποτα αυτό, κύριε Δήμαρχη. Και δεν λέει τίποτα στο σώμα, όχι σε εμένα, και μη το πάρετε προσωπικά. Διαβάστε την ισύγκηση της διοικητικής υπηρεσίας, τώρα. Τι να σας πω. Δεν σας λέει τίποτε, σας λέω. Δεν υπάρχει παραγραφή. Καλά, εντάξει, κύριε Δήμαρχη, μη θυμώνετε, κύριε Δήμαρχη, μη θυμώνετε, κύριε Δήμαρχη. Δεν θυμώνω, αλλά μου λέτε ότι δεν σας πιστεύω. Διαβάστε την ισύγκηση του Αγιαδαράκη. Γιατί, κύριε Δήμαρχη, θα πρέπει να γίνω νομικός. Συγγνώμη, έχει υποχρέωσει η νομική υπηρεσία για τέτοιου είδους ζητήματα σημαντικά να παρευρίσκεται. Κύριε Βέρο, νομικός, νομικός, δεν θέλετε, κύριε Βέρο. Σας παρακαλώ πολύ, όχι, δεν θέλω να ακούσω τίποτα, δεν θέλω να ακούσω τίποτα. Δεν θέλω να ακούσω τίποτα, λοιπόν, για άλλα πράγματα. Αν δεν ακούσετε τίποτα, κύριε Βέρο, από τη μία μου λέτε ότι δεν είστε νομικός και από την άλλη από τη σπίτι είναι αυτό που σας λέω. Κύριε Δήμαρχη, πάμε στο δεύτερο ερώτημα. Επειδή είμαι βροντόφωνος, πάμε στο δεύτερο ερώτημα. Κύριε Βέρο, μισό λεπτάκι. Παρακαλώ, η Τόνη, να είναι κόσμη. Με είπατε να είμαι κοντά στο μικρόφωνο, ξέρετε ότι είμαι βροντόφωνος, δεν θέλω εγώ. Λοιπόν, πάμε στο δεύτερο ερώτημα. Κύριε Δήμαρχε, μας είπατε ότι αν πάμε σε μία εξοδικαστική συμφωνία θα υπάρξει έκτος 45%. Επειδή σήμερα καλούμαστε εδώ να πάρουμε απόφαση, αυτό υπάρχει εγγράφος από τα δημόσια κτήματα ότι έκτος θα είναι 45% επί του προσθήμου. Λοιπόν, μετά την απόφαση, κύριε Βέρο, αυτό θα γίνει και εγγράφος, δηλαδή αυτή τη στιγμή αυτό που θέλουμε είναι να υπάρχει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να πάμε στα δημόσια κτήματα ξανά, να πούμε ότι έχουμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και θα έρθει και εγγράφος το ποσοστό του 45%. Αυτή ήταν η συζήτηση που έγινε με την κυρία Μάν. Ωραία, επιτρέψτε μου λίγο για ένα τρίτο για να ολοκληρώσω και συγγνώμη ίσως να φταίω εγώ που έδωσα την, προφανώς να κατανοήσει ότι τελείωσα. Θέλω λίγο, κύριε Δήμαρχε, και θα πρέπει κάποια στιγμή, επιτέλους, να αξιοποιήσουμε τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι σε θέσεις εξουσίας, είτε λέγεται υπουργός κ. Παναγιωτόπουλος, είτε λέγονται δυο κυβερνητικοί βουλευτές, αλλά και οι βουλεύτρια της αντιπολίτευσης. Επιτέλους, πρέπει να κατανοήσουν στο ελληνικό δημόσιο ότι η αυθαίρετη καταπάτηση και χρήση του συγκεκριμένου λιμενίσκου και οι όποιες εργασίες δεν γίναν προς όφελος συγκεκριμένων ανθρώπων, συμπολιτών μας ή επιχειρηματιών ή οτιδήποτε άλλο. Έγινε προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Άρα, επειδή προηγουμένως σας άκουσα, αγαπητέ κ. Δήμαρχε, να λέτε ότι δεν με διαφέρει ή αφήσατε να εννοηθεί ότι τι να κάνουμε σε έναν πολίτη, σε έναν οποιοδήποτε που κάνει χρήση δημόσια γη, επιβάλλεται το ίδιο πρόσημο και αν και φόσον υπάρξει χρήση από την αυτοδιοίκηση. Για μένα είναι λάθος αυτό. Εάν αποδειχτεί ότι από τη χρήση αυτήν όλα αυτά τα χρόνια, ότι ναι μεν ήταν και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, αλλά είχε και οικονομικά οφέλη ο δήμος, να το κατανοήσουμε, αλλά όμως δεν μπορεί να κρατάει και, σας το λέω βέβαια, δεν περιμένω από εσάς να μου απαντήσετε σε αυτό το ερώτημα, αλλά βάζω το εξής ζήτημα, ότι επιτέλους και επειδή ξέρω πολύ καλά και ξέρουμε πολύ καλά ότι διατηρείται άριστες σχέσεις με τους σημερινούς κυβερνώντες, επιτέλους αξιοποιήστε τους και επιτέλους να μας αποδείξουν και αυτοί ότι αγαπάνε αυτόν τον τόπο και ότι κάνουν κάτι για αυτόν τον τόπο. Έλεος δηλαδή. Δηλαδή αυτή τη στιγμή, και δεν το λέω για εσάς κύριε Δήμαρχε, αλλά είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει. Εάν δεν χρησιμοποιούσαμε, και δεν θέλω να κάνω τοποθέτηση κύριε Πρόεδρε, κλείνω κιόλας, εάν δεν κάναμε κατάχρηση αυτής της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, τι θα ήταν σήμερα εκεί, ας έρθουν να δουν τι συμβαίνει σήμερα και στην Καλαμίτσα, ας δουν να δουν τι συμβαίνει και στο Διόνισο, αυτόν που παραχωρήσαν, όπως τον παραχωρήσαν και με όποιον τρόπο, ας δουν να δουν τι γίνεται στα παλιά δικαστήρια, ας έρθουν να δουν τι γίνεται στο ΤΕΑΦΚΕ. Άρα, κύριε Δήμαρχε, επιτέλους πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο την αυτοδιοίκηση, ουσιαστικά τις τοπικές κοινωνίες, αυτό θέλω να πω. Αυτό, κύριε Δήμαρχε, δεν θέλω να πω τίποτα άλλο. Όχι, όχι. Αν μου επιτρέπετε… Συγγνώμη, ανανέβασα το χώρο. Όχι, δεν πειράζει. Και εμένα σου και εγώ συζητάω. Δεν ήταν απέναντίσταση, τώρα, κύριε Δήμαρχε. Θα ήθελα να πω το εξής, ότι αυτό το επιχείρημα, το οποίο λέτε και είναι πολύ λογικό, το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιήθηκε και το 2006 που πήγαμε στα δικαστήρια. Και τότε χάσαμε. Και στο εφετείο που πήγαμε πάλι, πάλι χάσαμε την υπόθεση. Διότι τα δημόσια ακτήματα, διότι αυτή τη στιγμή μιλάμε για τα δημόσια ακτήματα και όχι για την ΕΤΑΤ. Λοιπόν, δεν κάνουν επίσοδο. Τώρα, από εκεί και πέρα, εάν νομίζετε ότι θα κερδίσουμε κάτι κολλησιεργώντας, νομίζω ότι χάνουμε την ευκαιρία να τελειώνουμε με το θέμα μετασφαγεία. Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία και ό,τι παρέμβαση κάνουμε κάτω και αυτή να ξέρετε ότι είναι παράνομη. Λοιπόν, θέλουμε να αξιοποιήσουμε το μέρος εκείνο. Θέλουμε. Θέλουμε να το πάρουμε δωρεάν. Θα θέλαμε. Αλλά δυστυχώς όμως αυτή είναι η νόμη. Δεν τους έχω βγάλει εγώ. Και σας λέω, το 2006 με το ίδιο επιχείρημα, χάσαμε την υπόθεση. Λοιπόν, πάμε λίγο από την αρχή. Κύριε Καλαδαρίδη, είστε θετικός. Μια στιγμή λίγο, κύριε Πρόεδρε. Γιατί τόση ώρα έχουμε ακούσει τους πάντες, θέλω να ρωτήσω κάτι. Σύμφωνα με την υσήγηση την οποία κάναμε ως Οικονομική Επιτροπή μετά από την γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας, στο έγγραφο το οποίο έχεις σταλεί εδώ, αυτό που πρέπει να κάνουμε ως δημοτικό συμβούλιο είναι ουσιαστικά να εξουσιοδοτήσουμε τον δήμαρχο Καβάλλας για την αποστολή ενός αιτήματος προς την κτηματική υπηρεσία προκειμένου να πάμε σε εξόδικη επίλυση της διαφοράς. Σωστά. Και στόχος λέει ότι θα είναι η μίωση, στο ελάχιστο δυνατό της αποσμίωσης. Το ερώτημα λοιπόν το δικό μου είναι το εξής, την παίρνουμε αυτή την απόφαση, εννοείται ότι είμαστε σύμφωνοι, όταν λοιπόν καταλήξει μετά από το έγγραφο του δημάρχου η κτηματική υπηρεσία και μας πει ξέρετε, εμείς θέλουμε τόσα, αυτό το θέμα θα μας ξαναπασχολήσει ως Δημοτικό Συμβούλιο, αυτό είναι το ερώτημα το οποίο έχω αυτή τη στιγμή. Ναι, κανονικά, φυσικά και θα το συζητήσουμε. Έτσι το αντιλαμβάνομαι κύριε Δημαρχε, διορθώστε με αν κάνω λάθος. Όχι, όχι, και έτσι είναι, όταν θα μας δώσουν πλέον και γράφος ότι αυτό είναι θα το συζητήσουμε εδώ. Γιατί εδώ δεν μιλάμε για κάποιον συγκεκριμένο ποσό, δεν βλέπω ποσό. Μάλιστα, εάν προκαλώ και παρακαλώ την κυρία Ιωσυφίδου, να βρίσκετε μαζί στην διαπραγμάτευση που θα κάνουμε από τη στιγμή που είναι σίγουρη ότι μπορούμε να πετύχουμε μικρότερη τιμή. Λοιπόν, πρόεδρε, και κάπως έτσι το έχω αντιληφθεί και εγώ, ότι θα μας ξαναπασχολήσει το θέμα, γι' αυτό θεωρώ ότι καλά θα κάνουμε να κρατάμε χαμηλούς τόνους. Κύριε Δήμαρχε, θεωρώ ότι ήταν ατυχής ο τρόπος με τον οποίο να το χειριστήκατε. Θεωρώ ότι ανεβάσατε τους τόνους και όχι μόνο εσείς και άλλοι, χωρίς να υπάρχει λόγος κατά την απόψη μου, άκουσα να λέτε και τι κάνατε εσείς ως προηγούμενη διοίκηση. Γνωρίζετε κύριε Δήμαρχε ότι προκειμένου να καταφέρει ο Δήμος Καβάλλας να πάρει στα χέρια του τον συγκεκριμένο λιμενίσχο, να τον νομιμοποιήσει και τα πάντα, έκανε πράγματα και η προηγούμενη διοίκηση. Και αυτά τα πήρατε από ένα σημείο εκεί που είχαν φτάσει, είτε με τις ενέργειες της Δημοφέλεια, είτε με τις ενέργειες του Δήμου Καβάλλας. Τα προχωράτε και καλώς τα προχωράτε γιατί έτσι πρέπει να γίνει. Θα πρέπει να υπάρχει συνέχεια με γνώμονα των συμφέρον των δημοτών και του Δήμου Καβάλλας. Δεν θα πρέπει λοιπόν θεωρώ να ξεφεύγουμε και να κλείσω δήμαρχε και πείτε ό,τι θέλετε μετά. Εννοείται ότι θα είμαι σύμφωνος γιατί πρέπει επιτέλους να κλείσει αυτή η υπόθεση και ναι ο συγκεκριμένος λιμενίσχος και νομιμοποιημένος να έρθει στα χέρια του Δήμου Καβάλλας έτσι ώστε να μπορέσει να τον αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κύριε Καλανταρίδη εγώ δεν αρνήθηκα ποτέ ότι η προηγούμενη διοίκηση σε αυτό το θέμα έχει κάνει κάποια βήματα. Θα μου επιτρέψετε να έχω μια άποψη ότι θα μπορούσα να ήταν πιο γρήγορα αλλά αυτό όμως είναι υποκειμενικό λοιπόν. Διότι δύο χρόνια είχε υπόθεση η οποία όσο και να κουνάει το κεφάλι της η κυρία Δρακωνάκη αλλά όμως τα χαρτιά είναι αδιάψευστα. Πέρα από αυτό όμως όταν είπα τι κάνατε δεν εννοούσα κύριε Καλανταρίδη ότι έπρεπε να το κλείσετε. Αναφέρομαι στην κυρία Ιωσιφίδου η οποία με το παραμικρό λες και έιναι από παρθενογέννηση ότι δεν πέρασε από αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο και ότι ξαφνικά την φέρανε εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο και να κουνάει το δάχτυλο. Αυτή ήταν η ένστασή μου και όχι ότι δεν έγινε τίποτα από την προηγούμενη διοίκηση. Κύριε Παπαδόπουλα. Ένα λεπτό μπορώ να έχω το λόγο. Όχι, κυρία Ιωσιφίδου. Όχι. Όχι, κυρία Ιωσιφίδου. Πρόεδρε, κάνεις λάθος. Είναι για να βοηθήσω. Κύριε Παπαδόπουλα, έχετε τον λόγο. Εντάξει. Ευχαριστώ, κύριε Παπαδόπουλα. Καταρχήν θα έλεγα, κύριε Δήμαρχε, πραγματικά έτσι, να ερεμίσετε. Το πρώτο που θέλω να πω. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι ήρθατε εδώ με μία φόρα. Ακούμε, μπορεί να γινωμάσεις την Προεπολική, μπορεί να λέμε διάφορα, αλλά αυτά πρέπει να τα φουγκράζεστε και να δίνετε απαντήσεις και να έχετε μια θέση τέτοια ώστε να μπορέσετε να βοηθήσετε το σώμα. Δεσμευτείκατε να είναι 45%. Αν, κύριε Δήμαρχε, πάντε μετά από σήμερα από την απόφαση, και δεν είναι 45% και σας πούν 15, σας πούν 25, τι θα έρθετε στο σώμα να κάνουμε? Αν έχουμε χάσει και την ευκαιρία να πάμε να διεκδικήσουμε δικαστικά έστω έναν καλύτερο συμβασμό. Τέλος πάντων, αυτά τα λέω όλα έτσι για να μπορούμε έτσι να συνειδητοποιούμε εδώ τι ακριβώς συμβαίνει με όλα τα θέματα. Σήμερα όλη η μερίσια διάταξη ήταν το ένα πρόβλημα μετά το άλλο. Για αυτό σας παρακαλώ, ήρεμα, για να μπορούμε να συνειδητοποιούμε όσο μπορούμε καλύτερα. Εγώ λέω ότι είστε ο καλύτερος, τα γνωρίζετε όλα, δεν θα σας κάνουμε μάθημα, δεν καθυστερείτε, άσχετα αν καθυσταίρεσατε 10 χρόνια, και θέλουμε έτσι την ομοιμοποίηση του λιμενίσκου του σφαγιού πραγματικά και θέλουμε να συμβάλλουμε σε αυτή την προσπάθεια έστω και αυτή τη στιγμή την ίστατη. Είμαστε θετικοί, πρόεδρε, και καλή τύχη όσο μπορούμε πιο γρήγορα και με το λιγότερο τιμήμα. Αν μου επιτρέπετε λίγο, κύριε Παπαδόκου, θα μιλήσω πολύ ήρεμα, διότι δεν υπάρχει νόημα να σας μιλήσω διαφορετικά. Καταρχήν, όταν σας λέω ότι μου είπαν το 45%, δεν το έβγαλε από το κεφάλι μου, και όταν πάω με τον δικηγόρο του Δήμου και συζητάμε με τη θεερθήτρια των δημοσίων κτημάτων, αυτό που μου λέει είναι αυτό που θα γίνει. Μακάρι να έχετε δίκιο, δίκιο να έχετε, δήμαρχε, να κλείσετε το θέμα. Νομίζω ότι έχω δίκιο. Μακάρι να έχετε δίκιο, να κλείσετε το θέμα. Και το δεύτερο είναι, θα σας παρακαλούσα να εγμερωθείτε για κάποια πράγματα, γιατί συνέχεια παραλαμβάνετε τα δέκα χρόνια. Τα δέκα χρόνια, προφανώς, εννοείται ότι όταν υπήρξε αντιδήμαρχος, ότι άργησα δέκα χρόνια. Καλό, όμως, είναι να μάθετε ποιο ήταν το νομικό πλαίσιο εκείνη την εποχή και τι μπορούσε να γίνει. Δεν θα σας κάνω μάθημα. Εξάλλου, έχετε να σας τα πούμε. Πάντως, σταματήστε την καραμέλα των δέκα ετών. Αυτό. Κύριε Παπά. Κύριε Δήμαρχε, εγώ, με αυτή την ιστορία, έχω... Κυριολεκτικά, τα έχω χάσει. Θυμάμαι, 2005, στην οχτάμινη θητεία που έκανα σαν αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, επί Δημαρχία Σερυφυλίδη, κάναμε έργο στο λιμάνι. Είχαμε κάνει έργο και δεν παρενέβη κανένας να αμφισβητήσει το λιμενίσχο του Σαγιού. Από τότε, μιλάμε για την αξιοποίησή του, την ένταξή του σε γραφείο λιμπένος. Και τώρα μας λέτε ότι έχουμε φτάσει στο να πληρώσουμε ένα πρόστιμο για να μπορέσουμε να το διευθυντήσουμε και να αξιοποιηθεί. Δεν ξέρω. Γιατί ακριβώς πράγμα εννοούμε. Προφανώς, το πρόστιμο πού μπήκε, σας ερωτώ, στην χερσία ζώνη του λιμενίσχου ή για τις κατασκευές που έχουν γίνει στο λιμάνι, στο λιμενίσχο. Πού μπήκε το πρόστιμο? Σας ρωτώ για να συνεχίσω. Το πρόστιμο μπήκε για την κατασκευή του λιμανίσχου, ο οποίος έχει γίνει. Ό,τι έργο έχει γίνει, το λιμανίσχο και τα πετά που έχουν πέσει και δένουνε οι βάρκες. Αυτά, λοιπόν, εκεί είναι το πρόστιμο. Άρα, όταν ο κ. Ερυφυλίδης είχε την αίσθηση ότι είναι δικό μας το λιμάνι, είναι και τα δικό μας. Εφόσον μας βάλανε πρόστιμο σε κάτι το οποίο το θεωρούσαμε δικό μας, κάναμε το έργο, αυτό είναι το 2005, σας λέω. Ναι, το 2006 βγήκε η απόφαση, το ξέρω. Και από τότε μιλάμε ότι θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα σφαγεία τα οποία λένε ότι δεν έχουν στατικότητα και δεν γίνεται τίποτα. Εγώ, παρόλο ότι έχω τη θέση ότι πρέπει όλα αυτά να περαιώνει στο θυμό, αλλά βλέπω τα χρόνια και οι τετραετίες να περνάνε και γεράσαμε πλέον να το λέμε αυτό. Εντάξει, ας κάνουμε αυτό που λέτε εσείς, δηλαδή να κάνουμε μια εξοδικαστική διευθέτηση του προστίμου για να μπορέσουμε, επιτέλους, να το βάλουμε κάτω αυτό το λιμπερίσκο που τον θέλουμε όλοι και να το κάνουμε πιο όμορφο, δηλαδή να αξιοποιήσουμε και τα σφαγεία, να αξιοποιήσουμε και τη γύρω περιοχή, να κάνουμε φωτισμό, να κάνουμε πολλά πράγματα εκεί πέρα. Αυτό κάνουμε τώρα, πιστεύω ότι, αφού είπατε να έρθει και όποιος άλλος θέλει που νομίζω ότι μπορεί διαπραγματευτικά να ενισχύσει την ομάδα, ώστε αυτό του 45 να έχει 15, εσείς δηλαδή δεν θέλετε να πληρώσουμε 15, δεν θέλετε να πληρώσουμε. Σαφώς και εσείς 15, αν γίνεται να πληρώσουμε και 15. Λοιπόν, υπό αυτή την έννοια, τόση ώρα μαλώνουμε για κάτι που όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να περάσει ο λιμπερίσκος στα χέρια μας, γιατί είχαμε την αίσθηση ότι ήταν δικό μας, αλλά δεν ήταν, και να πληρώσουμε όσο το δυνατόν, μικρότερο πρόστιπο, γιατί αυτό θα μας οδηγήσει σε ιδιοκτησία πλέον και σε αξιοποιήση περίπτω του λιμπερίσκου θετικούς. Κύριε Πρόεδρε, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε αρνητικοί, διότι ως δημοτική παράταξη, αλλά και προσωπικά εγώ ως δημοτικός σύμβολος όλα αυτά τα χρόνια έλεγα ότι τουλάχιστον αυτά τα λεγόμενα ορφανά λιμανάκια θα πρέπει να περιέλθουν στο δήμο, έτσι, προς όφελος όλων των πολιτών. Αλλά επιμένω όμως και λέω, και με αυτό κλείνω, και δεν είναι τυχαία η τοποθέτησή μου για διεγκριμένο, και δεν είναι τυχαία η τοποθέτησή μου για διεκδίκηση για κάτι καλύτερο, και όχι να πω ότι ξέρετε δωρεάν παραχώρηση, αλλά δεν μπορεί όμως, διότι δεν μιλάμε τώρα ούτε για το Παλιό λιμάνι, ούτε για το Νέο λιμάνι, όπου είναι η ΕΤΑΔ, το υπερταμίο, είναι οι Ευρωπαίοι φίλοι μας, οι οποίοι όλα αυτά τα έχουν δεσμεύσει με τον τρόπο που τα δεσμεύσανε. Όμως δεν υπάρχει δικαιολογία, και γι' αυτό επιμένω και λέω, και δεν θέλω να το πάρει κανένας από τη μεριά της διοίκησης προσωπικά, ό,τι αναφέρουμε αυτή τη στιγμή, αλλά καλώς ή κακώς αυτή τη στιγμή, κύριε Μουριάδη, εσείς είστε δήμαρχος, εσείς εκφράζεται τη διοίκηση του Δήμου, όπως και για τις επόμενες και τις προηγούμενες διοικήσεις, δεν μπορεί να μην διδικδικούμε. Δεν μπορεί να πηγαίνουμε ως πρόβατα σε σφαγή. Κάποια στιγμή πρέπει κάποιοι να κατανοήσουν. Και γιατί, επειδή ακούμε πολλές και μεγάλες και ωραίες κουβέντες για αποκέντρωση και ότι επιτέλους θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, εκτός από την Αθήνα, τέλος πάντων, επιτέλους, κάποια στιγμή, κάποιοι πρέπει να δείξουν δείγματα γραφείς. Και δεν το έχουν κάνει. Και μιλάω για αυτούς που είναι στην κεντρική διοίκηση, ανεξάρτητα με το ποιο είναι η κυβέρνηση. Δεν πρόκειται να ορθοποδίσει ποτέ η αυτοδιοίκηση, δεν πρόκειται ποτέ να πάει η χώρα μπροστά, εάν συνεχίσουν αυτές τις λογικές. Αυτό ήθελα να πω, εμείς να συμφωνήσουμε και εύχομαι να μην κάποια στιγμή συζητάμε ότι δεν είναι 45% η έκκλητος ή είναι μικρότερη. Εκεί, κυριοδήμαρχε, λυπάμαι πολύ, αλλά και εσείς θα μείνετε εξυπημένοι και όλοι εμείς. Κι εγώ το εύχομαι, κύριε Πέντ. Κύριε Βαγιατζή. Ο κ. Βαγιατζής. Πάμε στον κ. Ξανθόπουλο. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αντιμετωπίζουμε ένα θέμα σήμερα, το οποίο εγώ τουλάχιστον ως Δημοτικός Συμβουλευτής του 2014 θα αντιμετωπίζω σε αυτή τη μορφή σήμερα. Για πρώτη φορά φαίνεται ότι υπάρχει βάθος, πολύ μεγάλο βάθος για το θέμα αυτό. Ξεκινάει άραγε το πρόβλημα από τα έργα κατασκευής του προσύνδυμου και υπάνε μου μόλου. Υπάρχει θέμα το οποίο αυτό το οποίο ο κ. Δήμαρχος υπονόησε ότι όλα αυτά είναι τροποντινά ή αν πάμε και κάνουμε αυτό που ευχήθηκε ο κ. Βαγιατζής Παππάς να μάρθει με τον τόπο, αυτή κάποιος θα μας πει που πάτε ο Λευκέφτωπουλα, ας πούμε, τι κάνετε εδώ, γιατί αυτά τα πράγματα δεν είναι δικά σας. Υποθέτω ότι μάλλον αυτό ο κ. Δήμαρχος έχει στο μυαλό του, δεν ξέρω πόσο πίσω πάει το πρόβλημα. Υποθέτω όμως, από κάποια πράγματα που έχω υπόψη μου, ότι ίσως να ξεκινάει το πρόβλημα από την κατασκευή των δύο μόλων στο πολύ βαθο λιμανάκι των σφαγίων. Πάση περίπτωση, ερχόμαστε τελευταία στιγμή σήμερα να αντιπτήσουμε ένα πρόβλημα το οποίο εκδηλώνεται πλέον και είναι αυτό και οι επιλογές είναι συγκεκριμένες. Στην κυριολογησία, με την ψυχή στο στόμα. Φυσικά και δεν μπορεί να είναι αρνητικός, θα είναι θετικός κύριε Πρόεδρε. Και καταλαβαίνετε ότι δεν είμαι αρνητικός, γιατί και γι' αυτό το πρόβλημα ευθύνομαι εγώ, γιατί δεν δίδευσα το πρόβλημα των Φιλίππων της ίδρυξης. Να καταγραφεί, κύριε Γραμματέχου. Ο κύριος Κουνάκος. Ο κύριος Κουνάκος είναι εκτός. Κύριε Πρόομουσα. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Δεν ακούγομαι, δεν ακούγομαι. Ναι, κύριε Πρόεδρε, ναι, κύριε Πρόεδρε. Ίθιστε τα δημόσια κτήματα να έχουν τη δυνατότητα αυτή που είπε ο κύριος Δήμαρχος, εδώ οι προσταμένοι, να κάνουν αυτή την έκτοση. Το έχω κάνει και εγώ για λογαριασμό κάποιου δημότημας. Στα ποσοστά που αναφέρατε. Περίπου στο 45% κάτω. Ζήτησα το λόγο, πρόεδρε, πριν πάει στο επόμενο θέμα. Έχετε μιλήσει πάρα πολλές φορές, κύριε Σφυρ, θέλετε να διαφωνώ για εσάς. Θέλω να τεκμηριώσω την ψήφο μου. Καταρχήν έκανε ένα πολύ εύλογο προβληματισμό ξεκινώντας ο Ηλίας ο Καλανταρίδης και γι' αυτό ήθελα να πάρω το λόγο εκείνη τη στιγμή. Γιατί πολύ σωστά έθεσε το εξής ερώτημα ο Ηλίας. Δίνουμε εντολή αυτή τη στιγμή στο δήμαρχο να πάει να κάνει αίτηση συμβαστικής επίλυσης διαφοράς. Το όποιο ποσό ερώτησε ο Ηλίας θα έρθει μετά ξανά στο δημοτικό συμβούλιο για να αποφασίσουμε θετικά ή αρνητικά αν μας αρέσει, όχι το ποσό. Και ο κύριος δήμαρχος απάντησε ναι, φυσικά θα έρθει. Μα ξεκινώντας όμως σας είπα ότι η εκπνοή της προθεσμίας έρχεται. Δυστυχώς δεν θα προλάβει να ξανάρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Και φυσικά βεβαίως πρέπει να πάρει την εντολή ο δήμαρχος να κάνει την προσπάθεια συμβαστικής επίλυσης της διαφοράς. Και αλίμωνο αν δεν του δίναμε αυτή την εντολή. Όμως, κύριε δήμαρχε, έπρεπε το θέμα, γι' αυτό ξανατωνίζω και γι' αυτό ξαναλέω ότι ήταν εύλογη η απορία του Ηλίας Καλλανταρίδη, το θέμα να το φέρετε όταν σας κοινοποιήθηκε για να μπορέσει το δημοτικό συμβούλιο να κάνει όλη αυτή τη διαδικασία. Και εγώ φυσικά θα δώσω ναι εντολή στο δήμαρχο, απλά θα βάλω έναν περιορισμό. Και τον περιορισμό, κύριε δήμαρχε, θα το βάλω για να σας βοηθήσω μήπως και πετύχετε και καλύτερη έκδοση από τη δικτυματική υπηρεσία. Ναι, λοιπόν, ο δήμαρχος να πάει να κάνει την έτσιση για συμβαστική επίλυση διαφοράς, έως του ποσούτων 35.000 ευρώ. Πώς τεκμηριώνεται το ποσό? 6.500 περίπου είναι το έτος, η αποζημίωση αυθαίρετης χρήσης. Επί πέντε χρόνια, χοντρά χοντρά πάει 35.000 ευρώ. Και να κάνω βέβαια μια διευκρίνηση. Το λιμανάκι των σφαγίων και εννοποίηση και το Δημοτικό Λιμενικό Γραφείο δεν είχε καμία σχέση με τη δημοφαίλεια. Και δεν ήταν σταρμοδέο της δημοφαίλειας. Οποιαδήποτε ενασχόλησή μου το συγκεκριμένο θέμα ήταν καθαρά για να βοηθήσω τη διοίκηση του Δήμου για το συγκεκριμένο θέμα. Ευχαριστώ πολύ. Εκοστό πρώτο θέμα, έκριση της αριθμών 14 απόφασης... Μπορείτε να με επιτρέπετε λίγο, κύριε Πρόεδρε. Αύριο που θα πάω στα δημόσια κτήματα θα τηλεφωνήσω στην κυρία Ιωσήφιδου να έρθει μαζί. Ούτως ώστε να υποστηρίξει και την απόφαση της για τις 35.000. Ωραία. Λοιπόν, εκοστό πρώτο, έκριση της αριθμών 14 απόφασης της Δευτερβάθειας Ιωσήφιδου. Απόφαση της Δευτεροβάθειας Επιτροπής που αφορά σχολικές μεταβολές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 22-23. Είμαστε όλοι σύμφωνοι. Πρόεδρε, το λόγο. Ναι, ο κ. Καλαδαρίδης. Κύριε Δήμαρχε, σε σας θα του απευθύνω το ερώτημα γιατί εσείς είστε πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω αν έχετε διαβάσει την εισήγηση που μας έχει έρθει και η οποία αποτελεί απόσπασμα, λέει, από το πρακτικό της συνεδρίας σας. Η αλήθεια είναι, κύριε Δήμαρχε, ότι εγώ τη διάβασα, όπως συνήθως κάνω. Και δεν μπορούσα να καταλάβω τι λέει. Είναι τόσο εμφανές ότι το copy-paste έχει κάνει το κείμενο να είναι... Δεν ξέρω πόσα διαφορετικά κείμενα έχουν χρησιμοποιηθεί που πραγματικά δεν βγαίνει άκρη το τι ακριβώς θέλει να πει η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας. Δεν έχει συνοχή το κείμενο. Μέσα σε μία παράγραφο αλλάζουν τρεις φορές τα νοήματα. Ξεκινάει με ένα θέμα το οποίο πραγματεύεστε και αποφασίζει για δύο πράγματα διαφορετικά το οποίο δεύτερο δεν το έχει αναφέρει καθόλου. Πραγματικά νομίζω ότι θα πρέπει να δείτε ξανά αυτό το κείμενο. Για να μην πω ότι έχει εκπνέψει το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να έχουμε πάρει την απόφαση. Έτσι, εκ των ιστέρων ερχόμαστε να καλύψουμε αυτό το έλλειμμα. Αλλά το κείμενο δεν βγάζει ακριβώς... Δεν ξέρω για ποιο αναφέρεστε, σε ποια... Θα σας διαβάσω ακριβώς τι λέω. Είμαι στην παράγραφο, έχω το κείμενο μπροστά μου, όπου μιλάει και λέει το εξής. Μεταβολές σχολικών μονάδων πρωτοβάθει μοναδών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2022-2023 σύμφωνα με το υπαριθμό τάδε έγγραφο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας του Υπουργείου Παιδεία Θρησκευμάτων, καμία μεταβολή σχολικών μονάδων για τους Δήμους τάδε και τάδε δεν επίλθε και το υπαριθμό τάδε με θέμα μεταβολές σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος τάδε σύμφωνα με την υπαρίθμη τάδε εγκύκλιο σχετικά έγγραφα. Αν καταλαβαίνει κάποιος άλλος τι λέει αυτή η πρόταση, πραγματικά θα ήθελα να μου το εξηγήσει και εμένα. Ένα είναι αυτό και το δεύτερο είναι στο τι αποφασίζει. Αποφασίζει καμία μεταβολή στη σχολική μονάδα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ξαφνικά εμφανίζεται και ένα β για το ημερίσιο επαλκαβάλλας, για το οποίο δεν έχει γίνει καμία απολύτως αναφορά στο πρώτο μέρος. Στο τι ακριβώς εξετάζει. Δεν ξέρω, μόνο εγώ το βλέπω έτσι. Πραγματικά, συνάδελφοι, αν κάποιος άλλος το έχει μελετήσει, θα ήθελα να ακούσετε ένα απόψι του. Ο κ. Ζοαρός. Εγώ θέλω μια διευκρινήση, κύριε Δήμαρχε. Η συνειδρίαση συνίσταται στο γεγονός της άμεσης λήψης απόφασης για τις μεταβολές σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 22-23. Αυτό είναι στη μισήγη στων υπηρεσίων. Κύριε Βέρο, παρακαλώ. Κύριε Δήμαρχε, θα ήθελα λίγο να ρωτήσω. Ουσιαστικά, μια διευκρινήση. Διότι διαβάζοντας και εγώ το απόσπασμα από το πρακτικό, διαβάζω ότι ο εκπρόσωπος, γιατί θεωρώ ότι ο κ. Πιμενίδης μάλλον εκπροσωπεί στην Επιτροπή, τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής. Παρ' ό,τι φαίνεται ότι από το πρακτικό που διαβάζουμε, ότι για μέν' στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στις σχολικές μονάδες δεν υπάρχει καμία μεταβολή για το 22-23. Είναι σηκωμένη. Για το 22-23, σε συγκρίση με αυτό που υπάρχει σήμερα. Και καταλαβαίνοντας όσο μπορούμε να καταλάβουμε ότι στην δευτεροβάθμια, ουσιαστικά σε δύο σχολεία, στο ημερίσιο ΕΠΑΛ δυο φορές βέβαια το αναφέρετε, ότι γίνεται προσθήκη κάποιων ειδικοτήτων που μάλλον δεν υπήρχαν. Επιπλέον δεν καταργούνται δηλαδή. Έτσι. Γίνεται προσθήκη. Διαπιστώνω ότι διαφωνεί ο κ. Πιμενίδης και μάλιστα αναφέρει στο πρακτικό, ως αιτιολογία διαφωνώ με την διατυπωμένη πρόταση της διεύθυσις πρωτοβάθμιας, που προφανώς εννοεί, ΠΕΚΑΒΑΛΑΣ. Μα αφού δεν υπάρχει κάποια μεταβολή, θα ήθελα λίγο μήπως θυμάστε ή μήπως γνωρίζετε ποιος ήταν ο λόγος της διαφωνίας του. Γιατί κάνει εντύπωση. Προς θεού δεν μπορεί να διαφωνήσει οποιοςδήποτε, αλλά προφανώς όμως κάποιος λόγος υπήρχε και διαφώνησε, τον οποίο προσωπικά εγώ και νομίζω και όσοι διαβάσαν το πρακτικό, δεν μπορούν να κατανοήσουν τον λόγο που διαφώνησε. Αυτό μήπως θυμάστε, μήπως γνωρίζετε. Δεν γνωρίζετε τον λόγο που διαφώνησε. Λέω ότι ο κύριος, πώς δεν είπαμε, ο κύριος Μενίδης, ότι αυτό που θέλει είναι να γίνουν περισσότερα τμήματα, όπως είναι και η πάγια θέση. Και αυτός είναι ο λόγος που διαφωνεί με την εισήγηση. Αυτό νομίζω ότι είναι. Ναι, συγγνώμη για όλους τους διακόπτους. Προφανώς μάλλον εννοείται κι εσείς, αν καταλάβατε αυτό, ότι λόγω της πανδημίας να γίνουνε μικρότερα τα θμήματα σε μαθητές και πληθυσσότερα. Ακριβώς, ακριβώς. Λόγω της πανδημίας, έτσι, λόγω της πανδημίας. Αυτό ενούς. Μάλιστα. Ωραία, ευχαριστώ, κύριε Δήμαστο. Κύριε Καλαζαρίδη, είστε θετικός. Για τον λόγο τον οποίον ανέφερα, κύριε Πρόεδρε, ότι θεωρώ ότι πάσχει η σύνταξη στο συγκεκριμένο έγγραφο, παρόν. Κύριε Βαβαδόπουλε. Ναι. Κύριε Παπά. Ναι. Κύριε Βέρο. Κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι, ειλικρινά κάποιος θα πει, δεν υπάρχουν μεταβολές. Όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι... και, απ' ό,τι φαίνεται, για αρκετό ακόμα χρονικό διάστημα, και μάλλον θα επαληθευθούν όλοι αυτοί οι οποίοι, και δεν μιλάω για ανθρώπους που είναι άσχετοι, με το υγειονομικό πρόβλημα που ζούμε, το τεράστιο της πανδημίας, άνθρωποι που έχουν σχέση με την ιατρική, από την πρώτη στιγμή μιλήσανε ότι... πριν το 24, δεν θα μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε. Και πραγματικά με εντυπωσιάζει και εμένα ότι... δεν γίνεται καμία προσπάθεια από την κεντρική διοίκηση, γιατί είναι θέμα κεντρικής διοίκησης, το ότι, επιτέλους, να κατανοήσουν ότι δεν μπορεί να είναι κλειστά τα σχολεία, βεβαίως συμφωνούμε, ότι δεν μπορεί η εκπαίδευση των μαθητών μας να γίνεται μέσα από το διαδίκτυο. Και αυτό, νομίζω, ότι το κατανοούμε όλοι μας. Άρα, μιλάμε ότι πρέπει να συνεχίσουν να είναι ανοιχτά τα σχολεία, αλλά και θα πρέπει να είναι ασφαλείς όμως και οι μαθητές, και οι εκπαιδευτικοί, αλλά, εννοείται, και οι γονείς. Και, δυστυχώς, με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται από την κεντρική διοίκηση, δεν είναι ο καλύτερος. Λυπάμαι πολύ, αλλά το μόνο που έχουμε να πούμε, είναι να δηλώσουμε ένα παράδειγμα. Να πούμε, είναι να δηλώσουμε ένα παρόν, για να μην είμαστε αρνητικοί. Γιατί περιμέναμε, τουλάχιστον, έστω και τώρα, ότι θα κάνανε μια προσπάθεια, και έχει δίκιο σε αυτό, που και ο πρόσωπος των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας έθεσε, ότι δεν μπορεί ακόμα να συζητάμε για τμήματα 27 μαθητών, σε ελάχιστα τετραγωνικά. Δηλώνουμε παρόν. Ο κ. Σανθόπουλος. Ναι, πρόεδρε. Χρυσκονάκος. Ναι, ναι, ναι. Ο κ. Θρόμουσας. Ναι, κ. Πρόεδρε. Υποστον δεύτερο, έγκριση της υπαρρύθμις δώδεκα απόφαση πάλι δευτεροβάθμιας, που αφορά τη συμπληρωματική κατανομία του 21, για την κάλυψη του δημιουργικού ανταπαρνώνου των σχολείων, έναντι των ποσών αυτών. Είμαστε όλοι σύμφωνοι, ομόφωνα? Τώρα, νομίζω ότι ακούγουμε. Ναι. Με την δέσμευση, από τη μεριά της διοίκαισης, ότι όποιες υποχρεώσεις προηγουμένων ετών έχουν εκπληρωθεί, και ότι ό,τι υποχρεώσεις έχουν από εδώ και πέρα, θα τις αναλαμβάνουν πλήρωση. Στ' άλλο, είναι αυτό. Ποιο είναι το 21? Α, ναι, ναι. Συγγνώμη, είναι στ' άλλο. Αυτό είναι δεδομένος. Ομόφωνα, λοιπόν, το 21. Το 23, το έγκριση της παρίθυμη 13 απόφασης δε που αφορά παραχωρή σχολικών χώρων και μαστηρίων, τσεφωρής και αθλητικούς συλλόγους της 9ης Σχολικής Εκκλητροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καβάλλας. Ομόφωνα. Ολόγω, κύριε Πρόεδρε. Ναι, κύριε Καλνταρίδη. Με την ευκαιρία αυτού του θέματος, ήθελα να υπενθυμίσω τον κύριο Δήμασπο για άλλη μία φορά το εξής, επανειλημμένος έχουμε μιλήσει για τις χρεώσεις χρήσης αθλητικών χώρων σε διάφορους συλλόγους... Τι γίνεται, ρε Γιάννη? Και κυρίως... Πουρέστη. Και κυρίως σε περιπτώσεις όπου ουσιαστικά έχουν στυθεί μαγαζιά, παύλα επιχειρήσεις, τα οποία λειτουργούν σε δημοτικά γήπεδα, ο δήμος παρέχει τα πάντα και κάποιοι άλλοι σπράττουν. Το λέω με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα, αν και δεν το αφορά άμεσα, μιας έχει να κάνει με σχολικούς χώρους, όπου γίνονται κάποιες χρεώσεις, όπως βλέπουμε εδώ, έστω αυτά τα 2 ευρώ, έτσι, προκειμένου να καλυφθούν κάποια από τα έξοδα των χώρων. Θα πρέπει όμως, κύριε δήμαρχε, γιατί το έχω ακούσει να το λέτε εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια, θα πρέπει κάποτε, κύριε δήμαρχε, να καταλήξετε και να μας φέρετε επιτέλους την άποψή σας για το πώς ακριβώς θα χρεώνονται αυτοί οι χώροι, τους οποίους παρέχουμε σε κάποιους, να τους χρησιμοποιούν και δεν αναφέρομαι στους απλούς δημότες, στον απλό δημότη, ο οποίος πάει στο δημοτικό γήπεδο, αλλά το επαναλαμβάνω για άλλη μία φορά, στις επιχειρήσεις που έχουν στυθεί σε δημοτικά γήπεδα και δεν εσπράττουμε μία δραχμή, ευρώ, γιατί οι δραχμές πλέον δεν υπάρχουν. Στο συγκεκριμένο θέμα θα είμαστε και βέβαια σύμφωνοι, κύριε Πρόεδρε. Είστε λίγο απόλυτος, κύριε Καλανταρίδη. Γιατί το λέτε, κύριε Δήμαρχε? Γιατί λέτε ότι δεν εσπράττεται ούτε ένα ευρώ. Υπάρχουν σύλλογοι οι οποίοι πληρώνουν και είναι η αλήθεια ότι υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει. Και έχουμε πει πώς τη μέτρα θα πάρθουν ούτως ώστε να πληρώσουμε. Μη λέτε, λοιπόν, ότι δεν εσπράττεται. Κύριε Δήμαρχε, θα γίνω πιο συγκεκριμένος, γιατί μάλλον δεν το καταλάβατε, αναφέρομαι συγκεκριμένα στα γήπεδα στην Καλαμίτσα, όπου γίνεται χρήση από συλλόγους, βάλτε το σε εισαγωγικά, οι οποίοι ασχολούνται με το τέννης, σε ολοκέννουρια γήπεδα, όπου πληρώνουμε το ρεύμα μέχρι τις 10 και 11 η ώρα το βράδυ, και πείτε μου ότι δεν είναι επιχειρήσεις, αν υπάρχει κάποιος να μας το διαβεβαιώσει, έτσι. Ένα παράδειγμα είναι αυτό. Πείτε μου ότι εδώ και δύο χρόνια, γιατί το έχουμε συζητήσει, και δεν έχουμε κάνει τίποτε απολύπτος. Έχετε δίκιο, έχετε απολύπτο δίκιο για το θέμα του τέννης. Είμαστε θετικοί. Κύριε Παπα. Θετικοί. Κύριε Βέρο. Κύριε Πρόεδρε, θετικοί με τις περιποθέσεις που θέσαμε. Ότι δηλαδή και δεν οφείλουν προηγούμενα χρόνια και ότι κανονικά θα καταβάλουν αυτά τα οποία έχουμε αποφασίσει. Εντάξει, κύριε Βέρο. Είμαστε θετικοί. Κύριε Παπα. Θετικοί. Κανονικά θα καταβάλουν αυτά τα οποία έχουμε αποφασίσει. Κύριε Ξανθόπουλε. Κύριε Πρόεδρε, εγώ θα ήθελα να ρωτήσω από πού προκύπτει ότι θεοφύλουν οι ευτούντες τη φρύση σχολικών χώρων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Υπάρχει κάποια αναφορά μέσα στα συνειμένα από ότι εγώ έχω δει δεν έχω πάρει τίποτα δέντιο. Το οποίο λέει ο τεσίλογος που λέει Διξανθόπουλος το 2021 είναι τακτοβημένος, το 2021 είναι το τακτοβημένος. Και σας το λέω αυτό, κυρίες και κυρίες συνάδελφοι, όσο κι αν δεν αρέσει σε κάποιους, μεταφέρον στην εμπειρία 14 μηνών του 2014, που δεν δικάστηκαν στην πρωτοβάθμια και δευκολάθμια σχολική επιτροπή, όπου τα υπόλοιπα ερχόταν πολλά, πολλά, πολλά χρόνια πίσω. Από πού προκέτοι λοιπόν, δεν υπάρχουν οφειλές, θα ήθελα να ρωτήσω τον εισηγητή. Κύριε Κουνάκο. Κύριε Μουτσάκη, μήπως γνωρίζετε την απάντηση... Η απάντηση είναι ότι και από αυτά τα σωματεία τα οποία ετούνται, υπάρχουν κάποια που ακόμα χρωστάνε. Γίνεται η βιαπροσπάθεια όμως να πάρουμε τα χρήματα. Κύριε Μουτσάκη. Κύριε Μουτσάκη. Κύριε Μουτσάκη. Κύριε Μουτσάκη. Κύριε Μουτσάκη. Κύριε Μουτσάκη. Κύριε Κουνάκο. Κύριε Κουνάκο. Κύριε Κουνάκο. Κύριε Ξανθόπουλου. Ευχαριστώ, κύριε Πεύεδρε. Εγώ ήμουν απολύτος βέβαιος ότι υπάρχουν οφειλές. Το οποίο είναι θολό. Και το ήμουν απόλυτο βέβαιος γιατί έχω την εμπειρία... το 16ο μήνα όπως πρόειπα, 14-15 το βρέθηκα στην Προσοφάδιο Σχολική Επιτροπή. Επειδή λοιπόν είναι η πολλαπλή φορά... που ένα τέτοιο θέμα έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς να υπάρχει αναφορά από την Οικονομική Επιτροπή, από τις Σχολικές Επιτροπές της ίδιες, από αυτόν που εισηγείται το θέμα, για το τι ακριβώς συμβαίνει, δηλαδή ποιοι είναι οι αιτούντες... κι αν είναι ταχτωπιμένοι οικονομικά απέναντι στους Σχολικών Επιτροπών ή όχι. Για τον λόγο αυτόν, επειδή συγκαλυμμένα γίνεται ό,τι γίνεται, εγώ είμαι ξεκάθαρα αρνητικός, ούτε παράδειγμα, ούτε τίποτα. Αρνητικός. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Προμούσα. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Εκκρίνεται κατά πλειοψηφία. 24ο έκτακτος οικονομικές ενισχύσεις μέσω βοηθήματος κοινωνικής αλληλεγγύης οικονομικού έτους 21. Ναι από όλους. Ομόφωνα. 25ο δωρεάν παραχώρηση χρήσης του Δημοτικού Σχολείου Λέβχη στον πολιστικό αθλητικό σύλλογο ποντίων ένας Καρβάλης ο Πόντος. Εδώ λίγο μια παρατήρηση, κύριε Πρόεδρε, αν με επιτρέπετε. Ήθιστε, οποτεδήποτε κάνουμε παραχώρηση τέτοιων χώρων σε συλλόγους, στα συμβόλια τα οποία υπογράφονται, να συμπεριλαμβάνουμε και τον όρο ότι το ρεύμα και το νερό θα το πληρώνουν οι ίδιοι τους. Το θυμάμαι σε πάμπολλα, εις τέτοιες παραχωρήσεις. Εδώ δεν βλέπω κάτι τέτοιο. Για ποιον λόγο? Ούτως ή άλλως δεν τα χρηρώνουν στους λογαλιασμούς. Το λέω, κύριε Δήμαρχε, γιατί θα πρέπει να είμαστε σε όλους το ίδιο, γι' αυτό το λέω. Όχι, όχι, έχετε δίκιο στους λόγους. Δεν το είδα το συμβόλιο αλλά αν δεν το γράψεις θα το γράψεις. Επειδή το διάβασα γι' αυτό σας το υπενθυμίζω. Υπάρχει κάποια αντίρρηση. Ομόφωνα. 26, παραχώριστο οθλητικός οματίο, οθλητικός όμυλος καβάλας του υπέδρου ποδοσφαίρου βοηθητικόπεργιαλίου για διεξαγωγή προπονίσεων και αγών οθλητικής περίοδου 21-22. Ροιαστεχνικό, ναι. Ομόφωνα. 27, αποδοχή έτης παρέτησης του κυρίου Φιλιππίδου Γεωργίου του Πατελεήμου από τακτικό μέλος του Διηγητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη και αντικατάστασής του. Ποιος τον αντικαταστά, κύριε Δημαρχέ? Ο κύριος Χρόνης. Ο κύριος Χρόνης, Απόστολος. Και το 28, έτηση, αποδοχή έτης παρέτησης κυρίας Παπαδοπούλου Αναστασίας από τακτικό μέλος του Νομικού Προσώπου Ενιαία Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιμες και αντικατάστασής της. Είναι Μιλωνάς Αντώνιος με αντικαταστάτη, η αντικαταστάτρια την κυρία Σπανίδου Μαρία Ιωάννα. Μ' ακούσατε? Σπανίδου. Μαρία Ιωάννα Σπανίδου. Μαρία Ιωάννα. Μιλωνάς Αντώνιος, τακτικός. Είναι 12 παρά 10. Όπως είπα στην αρχή, στο τέλος της συνεδρίας θα ξεκινήσουμε μετά εκτός ημερισίας. Παρακαλώ να είμαστε σύντομοι στις ερωτήσεις μας. Θα πάρουμε και παράταση της συνεδρίας. Σας ακούω. Κύριε Καλανταρίδη. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Λόγω και της ώρας θα θέσω μόνο ένα θέμα το οποίο το θεωρώ απαραίτητο. Με την κακοκερία αγαπητή συνάδελφου που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες, το Σάββατο κυριολεκτικά αποκολλήθηκε από το δεύτερο όροφο του κτιρίου του Γυμνασίου Κρινίδων μια τζαμαρία-κουφώμα-παύλα-κούφωμα, ενός μήκου στις τάξεως των 6-7 μέτρων και ύψους 1,5-2. Είμαστε πολύ τυχεροί που δεν συνέβη κάτι τέτοιο εν ώρα λειτουργίας του σχολείου γιατί πραγματικά θεωρώ ότι θα ζούσαμε καταστάσεις οι οποίες θα ήταν πολύ επικίνδυνες για την ασφάλεια των μαθητών μας. Να θυμίσω λοιπόν ότι πριν αρκετό καιρό, πριν μερικούς μήνες, είχα θέσει το συγκεκριμένο ακριβώς θέμα εδώ κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου σε πρωιμεριασία θέμα με αφορμή τότε κάποιες εργασίες οι οποίες γίνονταν στο συγκεκριμένο χώρο. Και είχα μιλήσει για τις περιπτώσεις όπου έχουμε κακοκαιρία και βρέχει για τα νερά τα οποία μπαίνουν ακριβώς σε αυτούς τους χώρους. Και μετά από μερικούς μήνες έρχομαι στο σημείο, συνάδελφοι, όπου έχει αποκολληθεί πέρα για πέρα όλο αυτό το τμήμα. Και να σας θυμίσω ότι είχα να φέρει τότε ότι καλό θα είναι να δίνουμε πρωτίστως το βάρος σε θέματα ουσίας και όσο τόσο σε θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εμφάνιση κάποιων χώρων. Και αναφερόμουν τότε στα έξοδα που κάναμε για το βάψιμα αυτού του χώρου. Βλέπετε, συνάδελφα, ότι δεν πέρασε πολύ χρόνος και ήρθαμε σε σημείο όπου είχαμε ένα παρολίγο πολύ σοβαρό ατύχημα αν κάτι τέτοιο συνέβαινε σε ώρες λειτουργίας του σχολείου. Αύριο το σχολείο, το συγκεκριμένο συνάδελφι, δεν θα λειτουργήσει ο δεύτερος όροφος. Θα πάμε σε τηλεεκπαίδευση, ευτυχώς έχουμε και την τηλεεκπαίδευση και κατά πάσα πιθανότητα αύριο ο σύλλογος του σχολείου θα πάρει απόφαση να κλείσει τελείως το σχολείο και να πάει όλο το σχολείο σε τηλεεκπαίδευση. Γιατί τίθεται πραγματικά τεράστιο θέμα ασφάλειας των μαθητών μας. Δεν μπορεί να λειτουργήσει το σχολείο ενώ υπάρχει κάτι τέτοιο μέσα στο κτιριακό συγκρότημα. Πρέπει, κύριε Δήμαρχε, να δούμε άμεσα το τι μπορεί να γίνει. Δεν ξέρω αν έχετε ενημερωθεί, αν έχετε δει τι έχει συμβεί στο κτίριο, αλλά υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Κύριε Βαβαδόκουλα. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ρωτήσω τον Δήμαρχο με ποιον στόχο, σκοπό επισκέφτηκε την προηγούμενη βδομάδα της Εγκαταστάσης των Πετρελαιών στη Νέα Καρβάλη. Και το ρωτώ αυτό γιατί διαβάζω στον τοπικό τύπο ότι η διοίκηση της Εταιρείας των Πετρελαιών καλεί τοπικούς πολιτικούς παράγοντες που εξακολουθούν να έχουν έξι ανοιχτή επικοινωνία με τους καταληψίες και εφανίζονται να διαφέρονται να βρεθεί διέξοδος μέσω του διαλόγου να ζητήσουν αυτοί οι πολιτικοί παράγοντες από το σωματίο να τερματίσει την παρανομία λίγοντας την κατάληψη. Αυτήν την ανακοίνωση της Εταιρείας εγώ την θεωρώ ευθεία κριτική και στον δήμαρχο Καβάλας. Ότι δηλαδή συμφωνεί ο δήμαρχος με την κατάληψη του εργοστασίου, αποδέχεται παράνομες πράξεις και ενέργειες και συμφωνεί να παρεμποδίζεται η διοίκηση της Εταιρείας να μπει στο εργοστάσιο. Ρωτώ, λοιπόν, το δήμαρχο και ζητώ έτσι καθαρές απαντήσεις και συγκεκριμένες. Πρώτον, με ποια αρμοδιότητα παραβρέθηκε συνδεωτικές εγκαταστάσεις της Εταιρείας στη Νέα Καρβάλη την προηγούμενη πέμπτη. Πώς εμπλέκεται θεσμικά ένας δήμαρχος στη διαπραγμάτευση εργασιακών θεμάτων μεταξύ της διοίκησης της Εταιρείας και του σωματίου των οργανωμένων. Τι απόψεις κατάθυσε ο δήμαρχος στα δύο μέρη και τρίτον, συμφωνεί ο δήμαρχος Καβάλας να παρεμποδίζονται η διοίκηση και η τεχνική ασφαλία της Εταιρείας να μπαίνουν στο εργοστάσιο. Θεωρεί δηλαδή πως αυτή η παρεμπόδυση συμβάλλει στην ασφάλεια του εργοστασίου και της περιοχής γενικότερα. Κύριε Πρόεδρε, θέτω αυτό το πολύ σοβαρό θέμα, γιατί θεωρώ πως δεν έχουμε αντιληφθεί όλοι ότι η κατάσταση αυτή στα πετρέλαια είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια της περιοχής μας. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους δημόντες, μήπως όλη αυτή η κατάσταση προκαλέσει κάτι χειρότερο και τότε θα έχει πολύ μικρή σημασία, ποιος είχε δίκιο ή είχε άδικο. Τέλος, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να καλέσω τον δήμαρχο... Κάνεις αποτάζευμα, ρε Πρόεδρε. ...να ζητήσει μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο δημόσια συγγνώμη για την αδικαιολόγητη και απαράδεκτη επίθεση που εξαπέλησε στην Πρόεδρο του Σωματίου των Εργαζομένων της Αλληλυγγύης και πλέον και του Δήμου βέβαια, την κυρία Αθηνά Παναγιωτίδου, σε δημόσιο χώρο και μάλιστα με προσωπικές αναφορές που δεν αφορούν τη θέση της κυρίας Παναγιωτίδου ως Προέδρου του Σωματίου. Αντί ο Δήμαρχος να απολογηθεί στους εργαζόμενους στους παιδικούς θαθμούς, επιτέθηκε στην Προέδρο των Εργαζομένων επειδή ανέδειξε το θέμα όπως ήταν καθήκον της. Αυτονόητο είναι ότι εμείς ως παράταξη δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στην Προέδρο του Σωματίου και καταδικάζουμε την απρόκλητη, αδικαιολόγητη και απαράδεκτη επίθεση του Δημάρχου, αλλά και τη μέχρι τώρα αμετανόητη στάση του ως ένα ακόμα δείγμα της αυταρχικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς του. Αν ωστόσο ο Δήμαρχος αρνηθεί να ζητήσει, κύριε Πρόεδρε Δημόσια, συγγνώμη από την Πρόεδρο του Σωματίου, καταθέτω από τώρα την πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο να εκδώσουμε ψήφισμα συμπαράστασης προς την Πρόεδρο του Σωματίου εργαζομένων για την επίθεση που δέχτηκε από τον Δήμαρχο. Σας ευχαριστώ. Κύριε Παπά. Κύριε Πρόεδρε, εγώ πραγματικά δεν είχα να κάνω κάποια ερώτηση, άλλωστε είναι ακριβώς 12 η ώρα, αλλά δεν μπορώ να ακούω από τον κύριο Παπαδόπουλο αυτές τις ερωτήσεις, όταν ο άνθρωπος δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο, διαβάζει αποσπασματικά αυτά που νομίζει ότι θα πλήξει κάποιους, πάντως 12 η ώρα δεν διατίθεται να του κάνουν κανένα μάθημα, όταν θα θελήσει να μάθει τι ακριβώς είναι ασφάλεια και πώς χειτουργούν τα πετρέλια η ασφάλεια, να είναι μέρα, να έχει καλά ανοιχτά τα βιβλία του, να το τράβει αύτου και να κρατάει σημειώσεις, γιατί αυτοί που του τα γράφουν εδώ πέρα, μάλλον κακό κάνουν στην πόλη και όχι καλό. Επιφυλάσσουμε λοιπόν, όταν θα θελήσει ο κ. Παπαδόπουλος μια ανοιχτή συζήτηση, τι σημαίνει ασφαλή λειτουργία ενός εργοστασίου, να του εξηγήσω ευκρινώς. Τώρα, όσον αφορά τον δήμαρχο, ο δήμαρχος καλέστηκε από το σωματίο για να δει ποια κατάσταση ήταν αυτή τη στιγμή μια σοβαρή βιομηχανία της πόλης και ήρθε από κοντά, είδε και κατέθεσε την περιοχιστική του άποψη αλλά από και πέρα, νομίζω δώδεκα η ώρα, δεν έχω διάθεση να συζητήσω τίποτα πέρα. Ευχαριστώ. Πάντως, Βαγγέλη, αν μου επιτρέπεις, νομίζω ότι είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και καλά θα κάνουμε όλοι. Αυτή τη στιγμή, αν έχεις το κέφι, ξεκίνα και πάνε στο εργοστάσιο, να δεις ότι για την ασφάλεια αυτού του εργοστασίου, ενώ η εταιρεία έχει βάλει δύο άτομα μέσα, είναι δώδεκα άτομα και περιφερρούν, γιατί είναι γεμάτο με αέρα, με δηλητήρια και με πετρέλαιο. Λοιπόν, αν θες να ενημερωθείς επειδή σε ενδιαφέρει, ξεκίνα αύριο και πάνε να ενημερωθείς από το Σοβατίο και να δεις από κοντά ποιος υπερετεί την ασφάλεια αυτού του εργοστασίου και αυτού της πόλης. Είσαι πολύ μακριά ενημερωμένος για να μην πω κάτι άλλο. Ευχαριστώ. Πάντως, πέρα από τον κύριο Παπά, δεν είναι καλύτερα ενημερωμένος κανείς. Κύριε Πρόεδρε, λέω μόνο το εξής. Ότι καλά είναι τώρα να τα αφήσουμε όλα αυτά κατά μέρος. Αυτή τη στιγμή είναι μια δύσκολη κατάσταση. Να μιλήσουμε με σεβασμό, να σταθούμε όλοι στο πολιτικό ανάστημα που αρμόζει στη συγκεκριμένη ιστορία. Και αυτά τα περί ασφάλειας και εργαζόμενη, νομίζω ότι μια νόμιμη διοίκηση υπάρχει και έχουν την πλήρη ευθύνη για την ασφάλεια. Αυτά τώρα είναι για τα μέσα και για λόγια του αέρα. Από εκεί και πέρα, όσα μαθήματα θέλετε, κύριε Παπά, μπορείτε να με κάνετε. Λόγια του αέρα, εγώ δεν λέω. Αν θα συμβεί οτιδήποτε, κύριε Βαγγέλη Παπά, έχετε ευθύνη και εσείς και εγώ. Ακριβώς, για να μη συμβεί τίποτα. Αυτή τη στιγμή, χωρίς να το έχει ορίσει η εταιρεία, γιατί η εταιρεία με δύο άτομα θέλει να νομίζει ότι είναι ασφαλές στο εργοστάσιο, είναι δώδεκα άτομα και περιφρουρούν την ασφαλή λειτουργία για να κοιμόμαστε όλοι ήσυχα. Αύριο, όμως, αν έχεις μια διάθεση, μπορείς να πιούμε ένα καφέ και να σου εξηγήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν μπορείς να ενημερώνεις σε μονόπλευρα και να βάζεις τέτοια θέματα μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, τουλάχιστον παρουσία εμού. Ας μ' απαντήσει η Δήμαρχος μας στα ερωτήματα, κύριε Παπά. Κύριε Παπαδόπουλε, μην οξύνετε, παρακαλώ, το κλίμα. Είναι πολύ ευαίσθητο το θέμα. Προσθέω, κύριε Πρόεδρε. Είναι σοβαρό το θέμα, γι' αυτό μιλήσα. Πρέπει να μιλήσουμε όλοι. Να πάρουμε παράταση γιατί έχει πάει δώδεκα ακριβώς. Και να μας απαντήσει ο Δήμαρχος. Παρακαλώ, μην παίρνετε το λόγο. Ο Δήμαρχος κάνατε ένα ερώτημα, θα απαντήσει. Ο κύριος Σανθόπουλος. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, θα είμαι σύντομος, δε θέλω, δε θα αναλύσω και δε θα αναφέρω όλα τα θέματα προημιουργίας, γιατί η ώρα είναι πραγματικά περασμένη. Σταχειλογώ δύο-τρία από αυτά, τα οποία θα θέσω, ξεκινώντας όμως από μια τοποθέτηση, την οποία θέλω να κάνω, περθυνώντας τον κύριο Δήμαρχο Καβάλας. Και οι Δήμαρχοι επισκεφθήκατε τη ΔΕΙΑΚ και ενημερωθήκατε για το έργο που υλοποιεί ανοίγνευσης διαρροών, ένα έργο το οποίο εξελίσσετε και εξελίσσετε με προφανή στόχευση, σκοπό και αποτελέσματα. Επειδή είμαι σίγουρος ότι είστε ένας άνθρωπος ο οποίος πραγματικά δεν φίδεται διάθεσης να αποδώσετε το κέσαρο στο κέσαρι, και επειδή πολλές φορές το παρελθόν αναρωτηθήκατε για την παρουσία μου στη ΔΕΙΑΚ και για το τι έκανα ή δεν έκανα όταν ήμουν εκεί, θα ήθελα να σας ρωτήσω και να ενημερώσετε το διοικητικό συμβούλιο, αν το βλέπετε σκόπιμο, αν το συγκεκριμένο έργο το οποίο μελετήθηκε, αν αναζητήθηκε χρηματοδοτικό εργαλείο για το συγκεκριμένο έργο ορίμασε η μελέτη, εντάχθηκε, εξασφαλίστηκε η έντακτη χρηματοδότηση από τον Ομιλούντα, αν για αυτά σας ενημερώσανε στην ΔΕΙΑΚ και βέβαια εσείς έχετε το ανάστημα ενώ πείτε του Δημοτικού Συμβουλίου να πείτε έστω αυτό εγώ σε αυτό θα αναφερθώ σήμερα μόνο, θα έρθει ο καιρός που σιγά σιγά θα αρχίζω να κάνω έναν απολογισμό συγκριτικά των 28 μηνών παρουσίων μου στη ΔΕΙΑΚ. Το συγκεκριμένο έργο το οποίο φωτογραφηθήκατε σε αυτή την αίθουσα με το κοντρόλ εκεί όπως είναι τοποθετημένο σας είπε κανείς, πιανού έργο είναι κύριε Δήμαρχε Καβάλας. Και επειδή πολλές φορές αναφέρεστε στο κακό ραδιόφωνο το οποίο κατά τη γνώμη σας δημιουργεί πλήστα όσα θέματα και επειδή σε αυτό το κακό ραδιόφωνο κύριε Δήμαρχε Καβάλας έχουν αναφερθεί το προηγούμενο διάστημα από την τελευταία, την προηγούμενη συναιδρία σε κάποια θέματα τα οποία δεν βλέπω απάντηση. Και επειδή δεν βλέπω απάντηση και εσύ θεωρώ ότι είναι σοβαρά, εκθέτουν το Δήμο, εκθέτουνε ανεπανόρθα το Δήμο και επειδή δεν βλέπω απάντηση μπορώ να υποθέσω δύο πράγματα. Ή ότι πραγματικά είναι έτσι και άρα υπάρχει πρόβλημα ή ότι είναι συγκοφατικά και αναρωτιέμαι γιατί δεν απαντώνται και σε τι αναφέρομαι. Αναφέρετε και προβάλετε θα έλεγα με πάρα πολύ έντονο τρόπο και δεν υπάρχει κανείς αντίδραση από τη διοίκηση σας κύριε Μουριάδη αν έχουν λήξει ή δεν έχουν λήξει ή χωρίς στάθμισης ποιοι από αυτούς έχουν λήξει αν έχουν λήξει, αν είναι σε παράταση με ποιο καθεστώς λειτουργούν ήσα με σήμερα και εν πάση περιπτώση θεωρώ ότι αν δεν το κάνετε αυτό προς την κοινωνία της Καβάλλας κανό είναι να το κάνετε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλλας. Και το δεύτερο ρόλτιμα το οποίο θέλω να κάνω που επίσης θα ανέδειξε στο κακό ραδιόχονο είναι ότι έγινε από τη Δημοθέλεια μια προσπάθεια προβολής κάποιων πολιτιστικών στοιχείων ιστορικών στοιχείων της πόλης και σε αυτό το σημείο η Δημοθέλεια αυτό που σταχειολόγησε και προέβαλε στο συγκεκριμένο φορέ ο οποίος θα προβάλλει αυτά τα πράγματα σε μια εκπομπή ειναι ολοντικά είναι το Χαλιλμπέι, το Ιμαρέτ και το σπίτι του Μωχά Μετάλη αλήθεια για τη Δημοθέλεια και για εσάς όλα τα άλλα δεν υπάρχουν η ιστορία της πόλης ξεκινάει περίπου το 1400 δηλαδή με την κατάληψη της βασιλεύου σας κύριε δήμαρχε το παρελθόν Καλήπολης, Νέα Πολης και όλα αυτά τα οποία υπάρχουν του Κηδίδης, Μάκητου Φιλίππον δεν σας λένε τίποτα δεν μπορώ να το πιστέψω ότι έτσι πήγε το πράγμα επειδή δεν είδα μια απάντηση και τέλος για να μην επειδή όλα είναι περιορισμένοι προσπάθησα από μακρόν και με μάταια αποτελέσματα να κυνητοποιήσω τη διοίκηση του Δήμου Καβάλλας για να την μετοποιήσει και θα αναφέρω τώρα το όνομα της συμπολίτης μας γιατί δεν ξέρω τι μένος να το κάνω το πρόβλημα του κυρίου βαλήμαν όλοι και είμαι σε θέση να ξέρω όπως ξέρετε κι εσείς ότι σ 30 Νοεμβρίου του 21 λάβατε επιστολή για να προβείτε πλέον στις ενέργειες όχι τις νόημες ενέργειες για να υπάρχει αισάφια στις ενέργειες και βέβαια αυτό έγινε μετά από σχετική έγκληση του κυρίου δικαστικού συμπαραστάτη της συμπολίτης σας μας η οποία έχει τα προβλήματα αυτά εγώ κάνω το ρώτημα αυτό δεν θα σχολείθω ξανά στο μέλλον για έναν και μοναδικό λόγο διότι δεν τορμώ να διανοηθώ ότι ο δήμαρχος Καβάλας είναι δυνατόν να διωχθεί για απίθεια δεν ξέρω, δεν είμαι νομικός και δεν θέλω να νομικίζω αλλά θεωρώ ότι όταν ένα τέτοιο έγγραφο της εγγελίας Καβάλας αποστέλεται στον δήμαρχο Καβάλας για να κάνει κάποιες ενέργειες τυπημένες όπως ορίζονται το γεγονός ότι δεν ενδεχομένως δεν θα κάνει τίποτα τον εκτέπισε ένα κίνδυνο να κατηγορηθεί να διωχθεί για απίθεια και εγώ δεν θα θέλα να συμβεί κανείς τέτοιο στον δήμαρχο Καβάλας όχι στον Θόδωλο Μουριάδη στον δήμαρχο Καβάλας είναι το χειρότερο το οποίο θα μπορούσα να φανταστώ εάν λοιπόν το λάβατε και αν κάνατε κάτι άμεσα Πού να μην ήσασταν και σύντομους και να βαράνε τίποτα το οποίο δεν θα μπορούσε, έτσι και δέκα δεξερδάδεκτα Ο κύριος Κουνάκος Τίποτα κύριε Πρόεδρε τέτοια ώρα τέτοια λόγια που λένε Ο κύριος Χρωμούσας Κύριε Πρόεδρε Επειδή θεωρώ ότι το πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και πολιτικού διαλόγου είναι εδώ η έθεση το Δηματικό Συμβουλίου και όχι συγκεκριμένο μέσο στο οποίο ο κύριος Παπαδόπουλος τελευταία επαγγέλη τα όσα του γράφουν και τα όσα του υποδεικνύουν να πει. Απευθυνόμενος λοιπόν ως τον κύριο Μάικ Παπαδόκουλο, του ζητώ να μας πει τι ακριβώς εννοεί με την έκφραση dealer, την οποία με έχει αποκαλέσει για την ακρίβειο αντιδήμαρχος dealer. Και επειδή είναι μια έκφραση προσωπικά με προσβάλλει ως προσωπικότητα, ως δημότη, αλλά πρωτίστος ως πατέρα δυο παιδιών, τον καλό να ανακαλέσει και να ζητήσει συγνώμη ενώπιον όλων μας. Σύμφωνα με την τελευταία ακία του Νοεμβρίου για την εξυπηρέτηση των πολιτών από δημόσιες υπηρεσίες, προκρίνεται όχι αποκλειστική εξυπηρέτηση των δημοτών με ραντεβού, αλλά καταπροτίμηση. Δηλαδή πλέον μπορούν οι πολίτες να πηγαίνουν και χωρίς ραντεβού στις δημόσιες υπηρεσίες. Στο δήμο, αυτή τη στιγμή, μόνο με ραντεβού γίνεται εξυπηρέτηση των δημοτών, όπως ενημερώνουν τηλεφωνικά οι πάλοι του δήμου και όπως είναι αρτημένο και στις εισόδους του δημαρχείου. Μπορούν αυτή τη στιγμή να εξυπηρετηθούν οι δημότες χωρίς ραντεβού και αν όχι, πότε θα προσαρμοστεί ο δήμος με την αντίστοιχη ικία. Ένα λεπτάκι, Πρόεδρε, συγγνώμη. Εγώ θα ξεκινήσω εξαφορμής στις ερωτήσεις που έκανε ο κ. Προυμούζας στον κ. Μάκη Παπαδόπουλο. Πληροφορηθήκαμε, λοιπόν, ότι ο κ. Προυμούζας συμμετείχε σε ένα φόρουμ μιας ιδιωτικής εταιρείας. Και μάλιστα ως αντιδίμαρχος οικονομικών του δ. Καβάλλας, γιατί πολλές φορές ακούστηκε και υπόθηκε ιδιότητά του ως αντιδίμαρχου. Συμμετείχε, λοιπόν, στο συγκεκριμένο φόρουμ απόφαση οικονομικής επιτροπής, δημοτικού συμβουλίου ή διαφορετικά απόφαση δημάρχου. Επίσης, στο συγκεκριμένο φόρουμ της εταιρείας, ακούσαμε υπάλλειο της εταιρείας να... Λέει στον κ. Προυμούζα ότι αναλαμβάνει το σύνολο του λογισμικού του δ. Καβάλλας την καινούργια χρονιά, δηλαδή το νέο έτος του 2022. Διέψευσε ο κ. Προυμούζας τη συγκεκριμένη υπάλλειλο της ιδιωτικής εταιρείας. Αν δεν τη διέψευσε, τη διαψεύδει σήμερα. Η δεύτερη ερώτηση που θέλω να κάνω αφορά αφενός με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και τον δήμαρχο. Αν, κ. Πρόεδρε, έχουν έρθει επιστολές ή αιτήματα δημοτών ή εργαζομένων, όπως παραμονή τους χάρη των εργαζομένων της καθαριότητας, έτσι ώστε να έρθουν και προγνώσεις του δημοτικού συμβουλίου, αν αληθέδει αυτό. Και παράλληλα, κ. Δήμαρχο, επειδή σε προηγούμενη συνεδρία του δημοτικού συμβουλίου σας είχα ρωτήσει αν είχατε λάβει γνώση κάποιες καταγγελίες, μου είχατε πει τότε και εσείς και ο κ. Σταυρίδης ότι δεν είχατε λάβει γνώση καμίας καταγγελίας. Και σήμερα είναι η διαπάντηση. Άλλο ερώτημα δεν θα κάνω, τα αφήνω για επόμενες συνεδρίες. Ευχαριστώ. Καλησπέρα κι εγώ. Έχω τρία ερωτήματα. Το πρώτο είναι προς τον κ. Δήμαρχο ή τον αντιδήμαρχο καθαριότητας. Γνωρίζω ότι ο δήμος είναι να χορηγήσει τους εργαζόμενους υπηρεσίες καθαριότητας ένα ποσός αποτίμησης σε χρήμα για μέσα ατομικής προστασίας, που δεν έλαβαν για το 2020, τα οποία θα καλύπτουν από την έκτακτη πηχορίγηση του Covid που πήρε ο δήμος. Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος έχει αναφέρει, σε αρχές του 2021, ο εργαζόμενος θα λάβουν αυτό το ποσό σχετικά σύντομα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν οι εργαζόμενοι έχουν λάβει αυτά τα χρήματα ή είναι ακόμη σε κρεμότητα, και αν είναι σε κρεμότητα ή για πόσο ακόμη θα είναι. Το δεύτερο ερώτημα θέλω να το απευθύνω στον αντιδήμαρχο καθαριότητας, τον κ. Σταυρίδη. Έχω την πληροφόρηση, κ. Σταυρίδη, ότι τα χαρτόκουτα μετά τη λήξη της λαϊκής Σαββάτου πετιούνται σε κοινά σκουπίδια και όσους γαλάζιους κάδους με κίτρινο καπάκι το οποίο και έχουμε. Δεν μιλώ φυσικά και γνωρίζω για τα λερωμένα χαρτόκουτα, γιατί δεν μπορούν να κυκλοθούν, αλλά σίγουρα υπάρχουν και κάποιες καθαρές συσκευασίες. Θα ρωτήσω γιατί συμβαίνει αυτό από τη στιγμή που διαθέτουμε αυτούς τους ειδικούς κάδους. Και γνωρίζετε και εσείς ο ίδιος πόσο σημαντικό είναι να γίνει η ανακύκλωση του χαρτίου χαρτόνι και πόσο σημαντικό είναι αυτό για το δήμο. Και με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να κάνω ένα υπόερώτημα. Σας άκουσα σε ραδιοφωνική συνέντευξη να λέτε ότι θα βγουν σιγά σιγά και προτιμάστε και τους καφέ κάδους. Είμαστε μια κοινωνία η οποία μπορεί να ξέρει να λύνει εξισώσεις και ιδιανίσματα, εστυχώς δεν ξέρουμε πράγματα της καθημερινότητας. Και τι εννοώ, όπως και με το μπλε κάδο με το κίτρινο καπάκι, βγήκαν έξω οι κάδοι και μετά πήγαμε να εκπαιδεύσουν τους πολίτες. Πάλι σας παρατρύνω και σας προτείνω να εκπαιδεύσουμε από τώρα τους πολίτες στο τι ακριβώς πετάμε στο καφέ κάδο. Όπως και επίσης συνολικά να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες στο τι πετάμε μέσα στο μπλε κάδο, στον κανονικό μπλε κάδο. Έχω μιλήσει με εργαζόμενο, έψαξα να βρω κάποιον εργαζόμενο της καθαριότητας και σίγουρα γνωρίζετε και εσείς ότι ο κόσμος πετάει και κοινά σκουπίδια μέσα στους μπλε κάδους με αποτέλεσμα να τους αχρηστεύει. Επομένως σας προτείνω λοιπόν μέσα από τα ανταποδοτικά τα οποία έχει ο δήμος να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο, τους πολίτες, τι ακριβώς να πετάνε μέσα στους κάδους. Πολύ καλό το πρόγραμμα το follow green που κάνουμε σε σχολεία, αλλά είναι κάτι μακροπρόθεσμο και χτίζει μια κουλτούρα για πολύ αργότερα. Αν θέλουμε άμεσες αποτελέσματα επιμένω ότι θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε μεγαλύτερο σελική πληθυσμό. Και το τελευταίο ερώτημα που ήθελα να κάνω είναι προς τον δήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών. Στις 11 Νοέβρη παραδόθηκε συγκλωφορία ο Ιοδός Ιοκάστης, μετά από εργασίες ασφαλτόστρωσης. Ωστόσο στο ύψος της οδού δράμας, κοντά στο 17ο Δημοτικό Σχολείο, υπήρχε μια διάβαση, η οποία καλύφθηκε λόγω της ασφαλτόστρωσης και δυστυχώς ακόμα δεν έχει γίνει νέα διαγράμμηση. Πέραν το ότι η εξαφάνιση της διάβασης δυσκολεύει τη σχολική τροχονόμο και τους μαθητές, υπάρχει γενικότερο θέμα ασφαλείας, καθώς οι μαθητές και γενικά οι κάτοικοι χρησιμοποιούν τη διάβαση, αλλά οι οδηγοί αυτοκίνητο δεν βλέπουν ότι υπάρχει διάβαση, γιατί δεν φαίνεται και δεν γνωρίζουν. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, το πρόβλημα ασφαλείας προκύπτει. Ρωτώ, λοιπόν, πότε θα γίνει η διαγράμμηση της διάβασης, ώστε να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα. Ο κ. Καλπακίδης. Καλησπέρα και από εμένα. Εγώ θα κάνω τις ερωτήσεις που σκόπευα να κάνω, και ας είναι αργά, δεν πειράζει. Ήθελα να ρωτήσω καταρχήν και δεν ξέρω ποιος μπορεί να με απαντήσει τώρα σε αυτό που θα ρωτήσω. Έχει να κάνει με ένα θέμα που συζητούσαμε πριν ξεκινήσει η αρδευτική περίοδος σχετικά με τις γεωτρίσεις. Ήθελα να ρωτήσω, αν μπορεί βέβαια κάποιος να μου πει, πώς έχουν και σε ποιους έχουν εικατανεμηθεί τα κιλοβάτη με τα οποία έχουν λειτουργήσει οι γεωτρίσεις. Και το ερώτημα είναι τα κιλοβάτα όλα έχουν χρεωθεί σε αγρότες ή έχει χρεωθεί και κάποιο δήμος. Και πόσα έχει χρεωθεί ο δήμος και γιατί τα έχει χρεωθεί ο δήμος. Το άλλο που θέλω να ρωτήσω είναι αν προβλέπεται στο Παρκοφαλείρο απέναντι υπάρχει μια διάβαση πεζών. Εκεί ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η κίνηση είναι πάρα πολύ μεγάλη και υπάρχει πάρα πολύ μεγάλος κίνδυνος ατυχήματος. Είδα βέβαια ότι και έχουνε κλείσει τα κάγκελα. Αλλά επειδή χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη διάβαση, τι πιθανότητες υπάρχει να γίνει έστω μια αερογέφυρα από εκεί για να μην υπάρχει αυτό το πρόβλημα γιατί μπροστά μου τουλάχιστον τρεις φορές θα γινόταν ατύχημα. Και το άλλο που ήθελα να θέσω είναι επειδή με χαρακτηρίστηκα την προηγούμενη φορά από τον κ. Παπαδόπουλο ως άνθρωπος ο οποίος έχω καραμέλα και γλυφυτζόρια μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σήμερα ταραξίας, γιατί βρέθηκα στην διαμαρτυρία που έγινε στα Πετρέλε. Εγώ βέβαια δεν θέλω να χρησιμοποιήσω αυτήν την χαρακτήρα γιατί αυτές οι εταιρίες έχουν τα γιουσφάκια τους μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και εκπροσεμβούν τα συμφέροντά τους. Δυστυχώς και απαντούν και για αυτούς πολλές φορές, αλλά δυστυχώς δεν μας δίνουν και πιστικές απαντήσεις. Δυστυχώς για κάποιους, εγώ πήγα και είδα τι γίνεται εκεί, προφανώς δεν καταλαβαίνει κανένας αν δεν πάει να δει τι γίνεται εκεί και ήθελα να ρωτήσω το εξής κ. Δήμαρχε. Από τη στιγμή που η συγκεκριμένη εταιρεία ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο και το ζήτησε αυτή και υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχει άνθρωπος, ο οποίος από τα 12 ώρα που δούλευε εκεί λιποθύμισε και πήγε στο νοσοκομείο. Η επιθεώρηση εργασίας θα παρέμβει πρώτα εκεί. Θα παρέμβει κάποιος επιτέλους για να δει τι ακριβώς γίνεται εκεί. Ή δεν τους έχουμε αφήσει αυτούς εκεί στο έλεος των συμφερόντων και όλων αυτούς οι οποίοι κάνουν κριτική εκτός ασφαλούς και δεν πατάνε το πόδι τους εκεί και κατηγορούν αδίκως αυτούς που συμμετέχουν χωρίς να ξέρουν τις θέσεις τους, χωρίς να ξέρουν τι πραγματικά συμβαίνει εκεί, χωρίς να ξέρουν ποια είναι η επικίνδυνότητα και παρά μόνο κατηγορούν όλους αυτούς που βρίσκονται εκεί. Όχι μόνο για να συμπαρασταθούν έτσι όπως νομίζουν ή για να πάρουν τα όπλα και να αρχίσουν να βάρουν τα ΜΑΤ ή για να συμπολεμήσουν με τους εργαζόμενους στα πετρέλαια αλλά και για να δουν ποια είναι η πραγματικότητα. Κάτι που δεν το κάνουνε και πάρα πολύ, παρά μόνο βγαίνουν και κατηγορούν όπως ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος πικηλοτρόπος και παντιωτρόπος προσπαθεί να μας πείσει ότι εμείς στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχουμε καμία θέση να συμπαραστικόμαστε σ' αυτούς τους τους οποίους εμείς έχουμε βγάλει ψήφισμα. Έχουμε βγάλει ψήφισμα και τους συμπαραστικόμαστε. Και ρωτώ λοιπόν, θα επέμπει η επίθεόρηση εργασίας πότε εκεί να δει τι γίνεται, πώς δουλεύουν αυτοί οι άνθρωποι εκεί. Λυποθύμισε όλους και το πήγα στο νοσοκομείο. Από τα 12 ώρα. Και φτάνουμε στο σημείο να κατηγορούμε τους εργαζόμενους. Και ποια είναι δηλαδή η δική μας πολιτική βούληση που ζούμε σε μία πόλη όπου ουσιαστικά προσπαθούμε πάντοτε να χαρίζουμε χρήματα για να κάνουμε είτε ροέρουλ σφέτια είτε να είμαστε αρεστοί στους ψηφοχώρους μας, είτε στις συμπολίτες είτε στις αντιπολίτες, είτε στη διοίκηση είτε στην αντιπολίτευση και κυρίως από την αντιπολίτευση όμως κάποιοι για να είμαστε αρεστοί να δώσουμε χρήματα. Και όταν βλέπουμε ότι χάνονται θέσεις εργασίας και προσπαθούν κάποιοι να βάζουν τους ανθρώπους να δουλεύουν με 450 και 500 ευρώ, κλείνουμε τα μάτια. Γιατί έχουμε μάθει τα τελευταία χρόνια κάποιοι να εξυπηρετούμε συμφέροντα και να είμαστε πίσω από τα συμφέροντα, να είμαστε τα γιουσουφάκια των συμφερόντων και μεγάλων ιτεριών. Πότε θα σταματήσει αυτό κύριε Δήμαρχε. Τελείωσα, τελείωσα κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Όχι κύριε Πρόεδρε, όταν με χαρακτηρίζουνε ταραξία και ότι κλείφω κλειφυτζούρια και καραμέλες μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν τα ανέχομαι αυτά. Λοιπόν, κύριε Παβαδόπουλε, απαντήστε παρακαλώ. Α, συγνώμη, κύριος Μαθρίδης. Κύριε Πρόεδρε, στοικά εδώ πέρα καθόμαστε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου από τις εφτά και από ό,τι βλέπω οι συνάριφοι που είναι παρόντες η ελάχιστη εδώ και μέχρι το πρωί μπορεί να καθίσουμε. Βλέπτομαι, όμως, το εξής. Τι άκουγε ο δήμαρχος όταν δεν μπορούσε να συνδυάσουμε διαδόσεις. Γιατί δεν λέγαμε. Όλοι θέλαμε τη διαδόσεις της συνεδρίας. Και όταν μας δώθηκε ευκαιρίας του και με το 50% της παρουσίας μας, εδώ με τα λύπεις βλέπω ότι η μόνη παράδοση που επιπροσωπείται στο σύνολό της είναι η παράδοση του κυρίου Μάκη Παπαδόπουλου. Λείπει ο ένας λόγος προβλημάτων υγείας, ο οποίος είναι καλά βέβαια τώρα. Από τους άλλους βλέπω, από την παράδοση του κυρίου δημάχου, τον κύριο αντιδήμαρχο μας κάνει τιμή. Και από την βιοψηφία της αντιπολιτεύσεως της κυρίας της Ανάκα, να είναι καλά ο κύριος που βασισμένο είναι παρών. Ομοίως δεν αναφέρομαι για τον κύριο Βέρο, είναι πάνω. Και είναι λυπή αυτό το πράγμα. Και λαμβάνοντας αφορμή από αυτό που είπε ο κύριος Καλπακίης, και δεν το αφήνω σχολή για τον άνθρωπο, ότι εγώ, ο κύριος Καλπακίης, δεν με πειράζει το περασμένο της ώρας. Και βεβαίως, αν είσαι στο σπίτι σου, αν κάθεις στον τηβάν, βλέπεις και τηλεόραση, παίρνεις και τηλέφωνο, παίρνεις και τον λόγο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Λοιπόν, κυρίες συνάδελφοι, πραγματικά με λυπεί μετά από τόσα χρόνια που είμαι στα Δημοτικά, να βλέπω αυτή την εικόνα. Ενώ μας δίνεται η ευκαιρία να είμαστε πουλάχιστον το 50%, ή 20, 21 συνάδελφοι. Και να αλλασσόμε, και να βλεπόμαστε κιόλας λίγο πολύ. Διότι βλέπουμε ότι το Συμβούλιο δεν είναι και το καλύτερο. Αυτά σαν, δεν μου άρεσε αυτή η καμία στενοχωρή. Θέλω να βλέπω τους, να βλέπω με εδώ πέρα, με όλη τη ζωντανία τους, κι ας έχουμε διαφορές. Κύριε Δήμαρχε, στα γρήγορα τρεις ερωτήσεις. Είστε ευχαριστημένος από τον εορτασμό, μέχρι τώρα που έχει γίνει στον Δήμο μας, για την επέτειο των 200 χρόνων από την Εθνική Επανάσταση του 1821. Μη μου πείτε για πανδημία και τα λοιπά. Παντού υπάρχουν πανδημίες, ανοίγοντας όμως τα κανάλια που είναι και πλουασικά τώρα και βλέπουν ό,τι θέλουν. Βλέπετε από την Αίγινα, από τον Νάφλιο, από τη Μητυλίνη. Εγώ δεν φταίω γι' αυτό. Το άλλο είναι με τις προκύρια, Δήμαρχε, έχουμε εξεχάσει τις προσκύσεις εμείς οι Δημοτικοί Συμβούλοι. Δεν το καταλαβαίνω αυτό το πράγμα. Δηλαδή, στις εκδηλώσεις δεν πρέπει να καλούνται αυτοί οι οποίοι ψηφίζουν εδώ πέρα τα κοντιλιά. Μη μου επικαλείστε πάλι την πανδημία, διότι βλέπω φωτογραφίες, δόξα το Θεό, πολλές ανθρώπων οι οποίοι είναι μονίμους. Και καλά κάνουν και πάνω. 400 άτομα διαφημίσαμε ότι υπήρχε στο Συνδριακό Κέντρος Νέας Καρβάλης. Δεν θα μπορούσαν στις 400 αυτές θέσεις να χωρέσουν και 20 Δημοτικοί Συμβούλοι. Μου κάνει εντύπωση δηλαδή. Δεν το λέω για μένα αν θα πάω ή δεν θα πάω. Δεν έχει σημασία αυτό. Και λόγω πανδημίας μάλιστα μπορεί να έρθει την πρόσκληση στις παρατάξεις και αυτοί θα πάρουν τρεις από εδώ, τρεις από εδώ και δύο από εδώ. Αλλά ο κανένας. Εμφανίζουν τα συγκεκριμένα άτομα και τρέχουν από πίσω. Οι κάμερες για φωτογραφίες. Να τους χαιρόμαστε. Πώς το είπατε αυτό. Αν με με καλέσετε θα έρθω. Ε, μη μου λέτε όμως ότι δεν χωράει ο τάδε χώρος. Αλλά και εκεί που χωρούσε μας θα αναπόντες. Κύριε Πρόεδρε μην κάνετε το συνήγορα θα έρθει σε δύσκολη θέση. Βλέπετε είμαι ευγενέστατος. Πρόεδρε τελειώνουμε. Ο δήμαρχος και ο κύριος δήμαρχος ανάλογο θα μου απαντήσει. Δεν έχω να πω τίποτα. Σήμερα. Σήμερα η συνέντευξη έπρεπε να κυριώσει κατά πολύ νωρίτερα. Κύριε Παπαδόπλη σας παρακαλώ. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει δύο θέματα. Μας αποσχολήθησαν τέσσερις ώρες. Δεν θα έπρεπε. Εδώ φάνηκε λίγο μια έτσι έλειψη προετοιμασίας. Και φτάσαμε σε ένα σημείο να είμαστε αφέρα να θα πούμε το νέο και το παρόν. Ας προσέξουμε λίγο παραπάνω. Ευχαριστώ πάρα πολύ. 4,5 λεπτά κύριε Μαυρίδη. Λοιπόν και ο κύριος Μορτασάγας. Καλησπέρα κι από μένα. Μάλλον καλημέρα. Μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω προς τον κύριο δήμαρχο. Θα ήθελα να ρωτήσω κύριε δήμαρχε αν ο δήμος Καβάλας ή κάποιο νομικό πρόσωπο του δήμου Καβάλας με οποιονδήποτε τρόπο εμπλέκεται με την ομάδα της Action Team τις χριστουγεννιάτικες εκβηλώσεις. Και αν είναι αυτές οι αποφάσεις παρθήκαν από πού όσον αφορά την οικονομική βοήθεια. Ευχαριστώ. Κύριε Παπαδόπουλο θα απαντήσετε στον κύριο Προμούσα. Βεβαίως αλλά πρώτα να απαντήσει ο δήμαρχος και μετά θα απαντήσω στον κύριο Παπαδόπουλο. Ναι λοιπόν μετά. Στην πορεία γιατί... Ναι συνολικά συνολικά γιατί που πω ακούστηκα πολλά θα απαντήσω συνολικά σε όλους. Ξεκινήστε και όταν είναι έτοιμος ο κύριος Παπαδόπουλος θα με ενημερώσει. Λοιπόν για τον κύριο Καλανταρίδη αυτό που πέγε στο Δυνάσιο Λύκαιο Κρινίδων, κύριε Καλανταρίδη αυτό που συζητήσαμε είναι ότι τα παράθυρα βάζουν νερό. Από το να βάζουν νερό μέχρι το να φύγει η τσαμαρία έχει πολύ μεγάλη διαφορά, αλλιώς και εσείς και εγώ θα ήμασταν μάντης και όχι εσείς όχι καθηγητής, εγώ όχι δήμαρχος ή μηχανικός. Λοιπόν έχει πολύ μεγάλη διαφορά αυτό που φύγανε. Σίγουρα δεν φύγανε επειδή δόθηκαν τα λεφτά αυτά για να γίνει ο εξορραϊσμός του σχολείου. Ήδη η τεχνική υπηρεσία έχει πάει ο κύριος Σακαλίδης, πολύ γρήγορα θα αποκαταστήσουν τη σμιά. Εξάλλου με το έργο το οποίο θα γίνει, όλες αυτά θα αντικατασταθούν, όλες αυτές οι παλιές τσαμαρίες θα μπουν καινούργιες τσαμαρίες όπως πρέπει και ούτως ώστε να μην υπάρχει το πρόβλημα. Πάντως πιστέψτε με, με τέτοιο αέρα, δεν ξέρω πόσο αέρα έβγαλε εκεί, υποθέτω ότι πάρα πολύ για να ρίξει την τσαμαρία, αλλά δεν ήταν κάτι το οποίο οφειλόταν σε παράλυση. Και ήμασταν τυχεροί πράγματι που δεν υπήρχε ατύχημα. Κύριε Παπαδόπηλε, καταλαβαίνω, κοιτάξτε, ήμουν σίγουρος ότι θα μου κάνατε την ερώτηση, γιατί όποιος έχει πρόβλημα προσφεύγει σε σας, όποιος έχει πρόβλημα με κάποιον συμπολίτη ή θύγονται τα συμφέροντά του και καλό θα ήταν να θυγόταν τα συμφέροντα των απλών ανθρώπων, αλλά δω όποιος έχει πάρκινγ, τώρα τα κατατρέλα, οτιδήποτε συμβαίνει είστε ο υπερασπιστής της νομιμότητας. Κύριε Παπαδόπηλε, δεν θα σας ρωτήσω το, έχω ξαναπεί, που θα πάω. Ούτε περιμένω να μου δώσετε έγκριση εάν θα πάω στα πετρέλαια ή θα πάω πουδήποτε. Όφυλα ως θύμαρχος της πόλης, από τη στιγμή που πληροφορήθηκα ότι οι εργαζόμενοι ήταν εκλεισμένοι μέσα στο εργοστάσιο και από έξω εσύ ήταν τα ΜΑΤ, το οποίο τι σημαίνει αυτό, ότι όταν θα γινόταν η σύγκρουση θα υπήρχανε θύματα. Εκτός αν εσάς δεν σας νοιάζει, γιατί αυτοί σας έχουν πληροφορήσει. Και αυτοί οι οποίοι σας έχουν πλησιάσει, γιατί με πλησιάζουν και εμένα για να πω αυτές τις ανοησίες τις οποίες λέτε εσείς κάθε τόσο, κύριε Παπαδόπηλε. Εάν έχουν δίκιο ή όχι οι εργαζόμενοι, να πάτε να τους ρωτήσετε. Εγώ είδα ανθρώπους οι οποίοι αγωνιζόταν εκεί για το ψωμί τους, κάποιοι οι οποίοι ήταν από έξω και ήταν ανέδοτοι στην αρχή στο να γίνει μια τελευταία προσπάθεια συζήτησης. Στο τέλος υποχώρησαν οι λογικές φωνές, πήκανε μέσα στο εργοστάσιο για να συζητήσουν. Καταλαβαίνα ότι εγώ δεν μπορούσα να καθίσω συνέχεια, εξάλλου η δουλειά μου δεν ήταν αυτή. Αυτό που ήθελα να πετύχω το να μην γίνει η σύγκρουση και να αρχίσει μια συζήτηση στα εργοστάσια, στο εργοστάσιο, το πέτυχα. Το πετύχαμε, για να μην λέω το πέτυχα, γιατί ήταν εκεί και ο κύριος Παπάς. Αυτό λοιπόν επιτρέφθη. Τώρα, από εκεί και πέρα, εάν τα βρήκανε ή δεν τα βρήκανε, είναι θέμα των εργαζομένων και των ιδιοκτητών, των μετόχων, για να το πω έτσι, για να μην λέω ιδιοκτητών. Εγώ έμαθα ότι άλλα πράγματα, εγώ είδα ανθρώπους που προσπαθούσαν να συνονοηθούν. Σε κάποια πράγματα υποχωρούσε και η ΜΕΝ και η άλλη πλευρά. Αυτό που έμαθα την επόμενη μέρα, είναι ότι όλα αυτά η εργοδοσία τα πήρε πίσω. Λοιπόν, κύριε Παπαδόπιλε, δεν θα σας ρωτήσω και ούτε με ενδιαφέρει ποια είναι η άποψή σας για το άτομο μου επάνω σε αυτά τα θέματα. Όσα για την πρόοδος των εργαζομένων, φυσικά και θα ζητήσω συγγνώμη. Με συγχωρείτε, όταν υπάρχει ένα πρόβλημα, εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι ο συνδικαλιστής έρχεται στον δήμαρχο ή στον οποιοδήποτε προϊστάμενο και λέει, τι λέει, κύριε δήμαρχε, εγώ έμαθα ότι δεν θα πληρωθούνε οι εργαζόμενες. Και αν μην ήταν αλήθεια, θα έλεγα, κοιτάξτε, δεν πρόκειται να πληρωθείτε. Και τότε ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Αλλά χωρίς όμως να γίνει καμία συζήτηση, βγήκε στο γνωστό ραδιόφωνο που επικαλείται ο κύριος Ξανθόπυλος και άρχισε να κάνει τις καταγγελίες ότι δεν θα πληρωθούνε οι εργαζόμενοι και μετά από εκεί και πέρα ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις. Τόσο του Φέρελπ υποψηφίου δημάρχου, που δεν θέλω να αναφέρω το όνομά του, όσο και η δική σας. Λοιπόν, η αγανάκτηση μου και αυτό έτσι που υπόθηκε ήταν ακριβώς αυτό το πράγμα. Ότι δεν μπορείτε να λέτε ανακρίβειες. Ποιος τους είπε ότι δεν θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Ποιος τους είπε ότι ο δήμος δεν προσπαθεί για να πάρουν τα χρήματα τους. Τους άφησε ο δήμος ποτέ απληρωτούς. Αυτό το είπαν ποτέ. Όχι. Γιατί όμως, διότι ο καθένας αποσκοπίσε κάτι. Και φυσικά, όπως καταλαβαίνετε κύριε Παπαδόπουλε, δεν πρόκειται να ζητήσω συγγνώμη. Αυτοί μάλλον πρέπει να μου ζητήσουν συγγνώμη και όχι να ζητήσω εγώ. Κύριε Ξανθόπουλε, για τη φωτογραφία που βγήκα και ενημερώθηκα, δεν βγήκα για τη φωτογραφία, πήγα για να ενημερωθώ για το έργο αυτό, για το πολύ σημαντικό έργο, το οποίο γίνεται. Εγώ δεν είπα, αρνήθηκα ποτέ, ούτε όμως, ειστεύω και ο κύριος Χρόνης, αρνήθηκε ποτέ ότι το έργο αυτό ξεκίνησε από εσάς. Απλώς εκεί λίγο πρέπει να συνονοηθείτε με τον κύριο Κούφατζη, ποιος το έκανε, αν το έκανατε εσείς ή ο κύριος Κούφατζης. Όπως επίσης, η κάθε διοικησία, διότι και εσείς... Παρακαλώ κύριε Ξανθόπουλε. Αύριο το πρωί αναλαμβάνω, σας στείλω, την ανάθυση της μελέτης... Όχι, σας παρακαλώ... Όχι, όχι, δημαρχέ, αφού το αβυσβητείτε και πετάτε την μπάλα... Δεν το αβυσβήτησα. Όχι, όχι, δεν το είπα για εσάς. Με κατηγόρησε πολλές φορές, δημαρχέ, ότι... Κύριε Ξανθόπουλε, αυτό καταλάβατε. Ο κύριος μου ήταν, πώς το λένε, αμελητέα. Κύριε Ξανθόπουλε, αυτό καταλάβατε. Είπα, δεν αβυσβητόι το κάνατε εσείς, απλώς θέλω να σας πω ότι την πατρότητα την διεκδικούν και άλλοι. Όπως κι εσείς, όμως, κύριε Ξανθόπουλε, συνεχίσατε έργα και εντάξατε έργα, τα οποία τα κάναν κάποιοι άλλοι πιο μπροστά. Και είναι λογικό, διότι υπάρχει μια συνέχεια στην διοίκηση. Φυσικά, υπήρχαν πολλά να δείτε, τα οποία, ευτυχώς, τώρα τα βλέπει ο κύριος Χρόνης, για τον απαράδεκτο βιολογικό του Δάκο, για τον βιολογικό της Καβάλαση, τα οποία είναι απαρσιωμένα, για τα αντιλιοστάσια τα οποία ήταν στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν, όλα λοιπόν αυτά, φυσικά, τα βλέπει τώρα ο κύριος Χρόνης. Και αν δεν βγούμε διήξη την επόμενη φορά που θα βγούμε, δηλαδή, αλλά λέω, πες ότι δεν βγαίνουμε. Θα τα αναλάβει και κάποιος άλλος, τα έργα αυτά. Λοιπόν, οπότε, κανείς δεν σας παίρνει την πατρότητα, κύριε Ξανθόπουλε. Επίσης, για το κακό ραδιόφωνο, είναι η αλήθεια ότι εγώ δεν ακούω κακό ραδιόφωνο, οπότε δεν ξέρω να σας απαντήσω και ούτε θα έβγαινα ποτέ να απαντήσω ή να διαψεύσω κάποια πράγματα από αυτά, από τις ανακρίβειες, από τις μπουρδές, οι οποίες λέγονται καθημερινά. Από το ότι ξόδεψα 100.000 ευρώ και που τα βγάζουν κιόλας, δεν μπορώ να καταλάβω, για το Cosmo Classical, για την Όπερα, τη στιγμή που δεν ξοδεύτηκαν ούτε 15.000, και να λέω ότι ξοδεύτηκαν 100.000, το να λέω ότι ξοδέψαμε 500.000 στο Cosmopolis, το οποίο στήχισε ούτε 240, πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που ξοδευόντουσαν για 4 μέρες κι ο καθένας μπορεί να έχει μία άποψη και να λέει ότι εγώ αυτό ήθελα να κάνω και αυτό έκανα, με γεια σας και χαρά σας. Αλλά όμως μην κρίνετε τους άλλους, μην από αυτά που κάνετε θεωρείτε ότι ήσασταν ισοφοί και ότι εσείς όλα τα ξέρατε όλα. Τώρα για την προσπάθεια προώθησης που είπατε του Ιμαρέτ, δεν ξέρω τι εννοείτε, πάντως να ξέρετε ότι δεν έχει καμία πρόθεση ισλαμωποίησης, διότι καταλαβαίνω ότι κάτι τέτοιο υπενίσαστε και μακριά από μένα, ό,τι αφορά τον εθνικισμό. Είμαστε, με συγχωρείς, δεν είπα, συγγνώμη, πρόεδρε, συγγνώμη, δεν μίλησα για κάτι τέτοιο. Εγώ είπατε εξής, δεδομένου ότι επικεντρώθηκε στα τρία αυτά στιγμή, δεν το ξέρω, κύριε Εξανθόπουλε, δεν το ξέρω. Δεν το ξέρετε να το δείτε, δημαρχευγάτες. Θα το δω όμως, θα το δω. Ωραία, θα το δω. Δεν ξεκινάει από το 1400, θα πάμε και πίσω. Ωραία, φυσικά. Κύριε Εξανθόπουλε, φυσικά και υπακή και συνέχεια. Όσο για τον κύριο Μπαλή, δεν ξέρω εάν, με συγχωρείτε που είπα και το όνομα τώρα, τέλος πάντων, εγώ δεν έχω πάρει καμία ισαγγελική απόφαση. Μακάρι ναρχόταν ισαγγελική απόφαση για να μπορώ να παρένω. Εκτός αν ήρθε στον κύριο Ιακοβίδη και δεν το ξέρω. Ναι, ναι, ήρθε, δημαρχέ, αυτό διευκρινίσαμε, γιατί δεν καταλάβαινα τι ακριβώς έλεγε. Και βάση και λοιπτώση θα απαντήσουν. Ωραία. Εάν λοιπόν υπάρχει, θα πάμε να το κάνουμε. Δηλαδή, κανείς δεν παρανομεί. Η ισαγγελική εντολή είναι, περιμένω τις ενέργειές σας και ενημερώστε με γι' αυτό. Και εμείς είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε και να την ευκαιρώσουμε την ισαγγελία. Ωραία. Κύριε Κουφατζή για τα ραντεφού και γι' αυτό που λέει η ΚΙΑ ότι λέει δύναται. Όχι ότι μπορεί να κάνεις και το ένα και το άλλο. Αυτή τη στιγμή, δεν ξέρω για ποιες υπηρεσίες αναφέρεστε. Εάν αναφέρεστε στην τεχνική υπηρεσία ή σε εμάς, καλό είναι να κλείνετε ένα ραντεβού, γιατί δεν μπορεί κάποιος, είδα φως και μπήκα, όποτε θυμάται ήρθα στην τεχνική υπηρεσία για να λύσω το πρόβλημά μου. Οι μηχανικοί του δήμο έχουν πεντακόσες δουλειές. Εάν ο καθένας ο οποίος έρχεται και θεωρεί ότι εκείνη την ώρα αυτός έχει ελεύθερο χρόνο και άρα θα πάω να εξυπηρετηθώ, ας πάρει ένα τηλέφωνο. Πρώτα δεν χάθηκε ο κόσμος, δηλαδή και θα γίνει και καλύτερη και καλύτερα η εργασία του. Κύριε Ιωσφίδου για τον κύριο Προμούσα θα σας απαντήσει. Για τα αιτήματα θέλω να σας πω μόνον ότι το ποιο σύστημα θα βάλουμε για να παρακολουθήσουμε τα οικονομικά του δήμου και πώς θα εξυγχρονίσουμε τον δήμο, διότι πρέπει κάποτε να λένε τα πράγματα με το όνομά τους. Ο κύριος Καλανταρίδης ξέρει το πόσο αποτυχιωμένο ήταν αυτό το σύστημα το οποίο υπήρχε. Αλλά όμως έτσι είναι, όταν φύγονται κάποια συμφέροντα αμέσως αρχίζουμε και ταρακουνιόμαστε. Και τι κάνουμε, βρίσκουμε αυτούς οι οποίοι έχουν αυτιά για να ακούσουν, όχι όμως για να ακούσουν το σωστό, απλώς για να βγάλουν τη χωλή τους. Διότι αυτή τη στιγμή με το πρόγραμμα γίνεται αυτό. Είτε το θέλουμε, είτε δεν το θέλουμε, το σύστημα το οποίο υπήρχε ήταν ένα κακό σύστημα πλέον. Ήταν καλό κάποιες εποχές, δεν μας εξυπηρετούσε, παίρνω το κακό, και λέω ότι δεν μας εξυπηρετούσε στην σημερινή εποχή με τις ανάγκες που έχει ο δήμος. Αυτό, λοιπόν, κάναμε. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. Ούτε παράνομο είναι, είναι νόμιμο και αυτό κάνουμε για το καλό του δήμου. Σ' όποιον αρέσει, σε τελική ανάλυση. Τώρα, για τα ετοίματα των εργαζομένων στην καθαριότητα. Είναι η αλήθεια ότι όταν με ρωτήσατε, δεν είχα τότε, δεν είχα λάβει γνώση της καταγγελίας. Από ότι ξέρετε, λοιπόν, κάποιοι από αυτούς, ένα μέρος της καταγγελίας το πήραν πίσω. Διότι στην αρχή, βάλαμε τους εργαζόμενους να υπογράψουν για την μετακίνηση τριών υπαλλήλων της 3K, τους οποίους και πήγα για να βοηθήσουν πάλι για τα ανταποδοτικά στην οικονομική υπηρεσία, οι οποίοι χόλενε πλέον και με την κινητικότητα είχαν φύγει αυτοί οι οποίοι ασχολούνταν με τα ανταποδοτικά. Έπρεπε, λοιπόν, ο δήμος να λειτουργήσει. Πήρα τρεις, λοιπόν, με δική μου ευθύνη, επαναλαμβάνω, με δική μου ευθύνη και τους πήγα εκεί. Ήταν παιδιά τα οποία είχαν και γνώσεις και ξέραν από υπολογιστές. Δεν πήρα ούτε τον φίλο μου, ούτε τη φίλη μου, ούτε κανέναν. Πήρα ανθρώπους οι οποίοι μπορούσαν να δουλέψουν και αυτό έγινε. Από εκεί και πέρα μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε όσες καταγγελίες θέλει. Εγώ κοίταξα το καλό του δήμου και το καλό της καθαριότητας. Διότι αλλιώς όλοι αυτοί οι οποίοι διαμαρτύρονται θα διαμαρτυρώντουσαν μετά γιατί δεν θα πληρονόντουσαν όταν δεν θα μπορούσαν να έρθουν τα χρήματα. Αλλά αυτά όμως ο καθένας κοιτάζει το συμφέρον του. Και όλοι αυτοί οι οποίοι υπογράψανε ξέρετε και το πήραν πίσω τι μας είπαν. Ό,τι άλλα μας είπανε να υπογράψουμε για την καταγγελία για την 3Κ και τελικά προσθέσαν και τα υπόλοιπα. Αυτός είναι ο συνδικαλισμός, ο σωστός. Κύριε Γουνελά, θα σας απαντήσει ο κύριος Σταυρίδης για τα υπόλοιπα. Για την εκπαίδευση του κόσμου νομίζω ότι ο Μπλε Κάδος έρχεται δίκιο για την εκπαίδευση. Αλλά πόσο εκπαίδευση ακόμη. Αυτός ο Μπλε Κάδος, ο Μπλε Κάδος είναι από το 2006. Από τον κύριο Ερυφυλίδη. Πόσο εκπαίδευση πλέον πρέπει να κάνουμε. Όποιος έρχεται βγάζει βιντεάκια και λέει τι να πούμε. Συγγνώμη που πέφερα. Θα απαντήσω εγώ κύριε Γουνελά. Πρέπει να συνεχιστεί, έχετε δίκιο. Βρείτε 10 άτομα και ρωτήστε τους. Όλοι δεν ξέρουν ότι θα πρέπει να καθαρίσουν κάτι για να το πετάξουν. Έχουμε ήδη αντίστοιχο πρόγραμμα στο ΕΠΑΘ. Θα σας απαντήσει ο κύριος Σαβρίδης. Αυτός ο κύριος Σαβρίδης. Θα σας απαντήσει ο κύριος Καλπακίδη για τις δικαιοτρήσεις. Θα σας απαντήσει ο κύριος Βοπαδόπιλος, εάν ξέρει. Για το Πάρκο Φαλήρου η διάβαση έχει καταρκυθεί. Έχει σβηστεί. Αλλά πάλι έχουν μπεί και κάγκελα για να μην μπορούν να περνάνε. Αλλά παρόλα αυτά όμως... Καλό όμως είναι να πω όντως, αν μπορούσε να γίνει μια πεζογέφυρα δεν θα ήταν άσχημη. Κύριε Μαυρίδη, αν είμαι ευχαριστημένος για τις εκπληρώσεις των 200 χρόνων, φυσικά και είμαι. Δεν καταλαβαίνω τι θα έπρεπε να κάνουμε. Όλος ξέρετε... Ο Νίτσε έλεγε ότι μέχρι μια ηλικία όταν είσαι 18 χρονών φταίνει η άλλη. Από 18 χρονών και πάνω φταίσαι εσύ. Για οτιδήποτε γίνεται. Ότι κάνεις ή δεν κάνεις. Τι θέλω να πω με αυτό. Έχουν γίνει τόσες εκπομπές στη τηλεόραση. Έχουμε πει τόσα πράγματα στα ραδιόφωνα, στις τηλεοράσεις. Όποιος θέλει να μάθει τι ήταν τα 200 χρόνια, ας ανοίξει ένα βιβλίο να διαβάσει τι έγινε τότε. Και όχι να είναι διότητα. Τα 200 χρόνια το έχουμε κάνει... το έχουμε κάνει άρτοκια θεάματα. Δίνουμε, πετάμε λεφτά για να κάνουμε πράγματα τα οποία δεν χρειάζονται. Που θα πρέπει για τα 200 χρόνια να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στα παιδιά μας. Διότι θα πρέπει να γνωρίσουμε σε όλους τι έγινε πριν από 200 χρόνια και όχι μόνο τα καλά, αλλά και τα κακά. Τα οποία γινόταν και ακολουθούν τη φιλή μας. Αλλά όλα όμως τα έχουμε κάνει τηλεόραση. Τα έχουμε κάνει τηλεόραση, σω. Λοιπόν, είμαι πολύ ευχαριστημένος και θα συνεχιστούν και αυτές οι εκδηλώσεις, κύριε Μαυρίδη. Οι προσκλήσεις για τις εκδηλώσεις. Εάν δεν σας έρχονται... για αυτές που γίνονται για ομιλίες, εκθέσεις θα το δω και κακό σου δεν σας στέλνουν. Για τα υπόλοιπα όμως τα οποία έχουν εισιτήριο ισχύει ό,τι και στους υπολοίπους. Σε οτιδήποτε γίνεται. Και κάποτε πρέπει ούτως ή άλλως τα χρήματα αυτά, οι προσκλήσεις αυτές οι οποίες δίνουμε πηγαίνουν σε παιδιά και σε κάποιες ειδικές ανάγκες οι οποίες χρειάζονται. Τώρα, αν ο δήμος για τον κ. Μουρτασάγκα εμπλέκεται με την αξιοτήμη, ο δήμος δεν εμπλέκεται. Δεν ξέρω μήπως υπάρχει κάποια συνεργασία με την δημοφέλεια για τα φανεράκια αυτά αλλά από ό,τι ξέρω δεν τους δίνουν χρήματα. Θα το δω, κ. Μουρτασάγκα, και θα σας πω. Δεν το ξέρω. Με την αδειά σας, κ. Δήμαρχε. Παρακαλώ, κ. Μουρτασάγκα. Αν πρόκειται για εθελοντική δραστηριότητα για ποια οικονομική έννοια συμιλάν. Απλά θέλω να το δείτε και να μας απαντήσετε την επόμενη φορά, κ. Δήμαρχε. Νομίζω ότι αυτό που κάνουμε εμείς είναι, θα αγοράσουμε μάλλον κάποια φανεράκια για να μπορέσουν να τα πετάξουν, όχι για να τα πουλάνε όπως την προηγούμενη φορά. Ευχαριστώ, κ. Δήμαρχε. Παρακαλώ, κ. Μουρτασάγκα. Πρόεδρε. Στον κ. Γούνελα, τα ερωτητήματα. Δεν είναι καλή διαφήνιση, αλλά από το 2019 με το κίτρινο καπάκι που αρχίσαμε τη διαφήνιση, έγινε και χέρι με χέρι σε όλα τα καταστήματα επί της ομονίας με υπαλλήλου του Δήμαχου και με διάφορα σποτάκια τα οποία έπαιζαν όλο το 2020. Και έξω από τους κάδους ακόμη, έχει το τι να κυκλώνει τον Μπουλακάδος. Συγγουρα θέλει και άλλη προσπάθεια. Η προσπάθεια μεταφράζεται σε χρήματα τα οποία δεν είναι ανάλογα η διαφήνιση. Για τους καφέ-κάδους ξεκίνηση, είναι πιλωτικά να σας ενημερώσω στη περιοχή της Νεάπολη, σε πρώτο στάδιο. Ξεκινάει η διαφήνιση, όπως είπε το κ. Μιχαηλίντη, σίγουρα θα γίνει και εκεί μια πολύ καλύτερη διαφήνιση γιατί αξίζει τον κόπο σαν ανακύκλους. Για το παζάρι δεν έχω κάποια πληροφόρηση, αλλά το 80-90% που είπα κάθε φορά που καθαρίζεται το παζάρι είναι χαρτί το οποίο πρέπει να πάει στο μπλε κάτω. Δεν είναι για κίτρινο καπάκι, δεν είναι χαρτί χαρτόνι, γιατί οι πιο πολλοί οι οποίοι συμμετέχουν, κανείς δεν το τοποθετεί στην άκρη. Όλοι το πετάνε κάτω στο τέλος, γιατί βιάζονται να φύγουν. Είναι σε κακό χάλι. Αν εννοείται για το 2019 για τα έξοδα από τα ατομικά είδη προστασίας, έχω υπογράψει ήδη την εισήγηση, με ανάλογη υπηρεσία για να προωθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι τα είδη προστασίας του 2019, με την 3K την πρόσθεση δεν φτάσαν, οπότε κάποιοι δεν πήραν, οπότε κάποιοι θα πληρωθούν. Είναι στη διαδικασία της εισήγηση, έχω υπογράψει, να πάει σε ανάλογη υπηρεσία. Και το 2020 κύριε Σταυρίδη? Και το 2020 πήραν κανονικά το ορχισμό και το γάλα του σκόλα. Ευχαριστώ. Εντάξει. Καλό βράδυ. Ο κύριος Παπαδόπουλος θα απαντήσει μια διακοπή. Δεν ξέρω, μ' ακούτε φαντάζομαι. Κύριε Θόδορε Παπαδόπουλ, εννοούσα τον κύριο Μάικ Παπαδόπουλο. Ας μιλήσω και εγώ να απαντήσω λίγο στο θέμα τον Καλπακίδη, κάτι σύντομο θα πω εξάλλου. Και εγώ θα κάνω μια ερώτηση και στον κύριο Δήμορχο τεχνικών υπηρεσιών. Εντάξει. Ωραία, ωραία. Δεν υπάρχει, κύριε Καλπακίδη, κάτι που να χρεώνεται ο Δήμος σε σχέση με τα κυβικά ή τις κυλωβατόρες, εκτός αν προκύπτει κάποια βλάβη. Αν προκύπτει κάποια βλάβη, οπωσδήποτε δεν την χρεώνονται οι χρήστες του αρδευτικού μας νερού. Αυτό έχω να πω έτσι γενικότερα. Αν κάτι άλλο συμβαίνει και δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου, θα το συζητήσουμε. Αυτό που ρώτησα, κύριε Παπαδόπουλε, είναι ότι αν υπάρχει κάποιος που γνωρίζει και ξέρει να μας πει αν χρεώθηκαν και πόσα χρεώθηκαν κυβικά στο Δήμο. Αυτό. Το γνωρίζω πάρα πολύ καλά αυτό. Όχι, δεν μπορώ να απαντήσω κάτι σε αυτό. Δεν έχω κάτι υπόψη. Υπάρχει κάποιος που μπορεί να μας δώσει μια απάντηση τέτοια υπεύθυνη. Αν γίνεται πιο συγκεκριμένος και αν το ξέρετε καλά αυτό, να δούμε... Δεν είναι συγκεκριμένος. Αν από τα κυβικά τα οποία έχουνε μετρήσει τα ρολόγια των γιοτρίσεων, κληρώνει κάποια ο Δήμος και πόσα είναι αυτά. Δεν νομίζω ότι είναι τόσο πολύπλοκο αυτό. Όχι. Και η απάντησή μου είναι σαφής. Ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, ότι αν λείται και χρησιμοποιείται χρεώνεται στους χρήστες. Και μόνος αυτούς. Ο Δήμος δεν κληρώνει κάτι. Δεν χρεώνεται κάτι ο Δήμος. Ακούστε τον κ. Παπαδόπουλο. Ναι, νομίζω ότι μπορείτε να το δείτε. Ο κ. Ιακοβίτης έχει φυγεί. Όχι, όχι. Παρόν. Θα απαντήσει μετά, κ. Ουναλά. Κ. Παπαδόπουλο, κ. Μάκη. Και ο Γιάννης ο πρωμός σας... Θα δώσω πρώτα μια απάντηση εγώ, κ. Πρόεδρε. Εγώ, εγώ, κ. Πρόεδρε, ευχαριστώ. Να απαντήσει με κ. Παπαδόπουλο. Εφόληση σε όλης, γιατί έχω σημειώσει εδώ για να τους καλύψω όλους. Μια και καλή. Λοιπόν, ξεκινάω λέγοντας ότι... Ξαναλέω στο σώμα, το έχω πει πολλές φορές. Μάλλον δεν το καταλαβαίνει ο Δήμαρχος. Και δεν το καταλαβαίνουν και όλοι. Εγώ, όταν θα χρειαστεί, ναι, θα διαβάσω τις σημειώσεις μου. Γιατί δεν μπορώ και δεν θέλω να λέω ανακρίβειες. Και ούτε να λέω διάφορα πράγματα τα οποία δεν ισχύουν. Και θέλω να είμαι και συγκεκριμένος και έτσι ακριβώς όπως τα λέω. Κύριε Δήμαρχε, σας θυμίζω, επειδή πάλι είπατε ανακρίβεια, δεν έχουν πληρώθει εργαζόμενοι για τον Νοέμβριο. Το ξανατονίζω. Το δεύτερο που θέλω να πω όσο για τις γνώμεις που δεν θέλετε να ζητήσετε, σας χαρακτηρίζει, εγώ δεν έχω να πω τίποτα. Εγώ δεν είπα ότι πληρώθηκαν τον Νοέμβριο, θα πληρώθουν όμως, έρχονται τα λεφτά και θα πληρώθουν. Λέω το εξής, γιατί αυτό το θέμα που λέει ο Δήμαρχος, έγκαιρα κάθε χρόνο το ξέρει τι συμβαίνει, έπρεπε να ήταν προεδημασμένος για να μπορεί να πληρώσει. Δεν ήταν ειλικρινής, δεν πληρώθηκαν εργαζόμενοι, τέλεια. Δεύτερο, ποιοι, κύριε Δήμαρχε, σας πληθεί? Πώς πληρώθηκαν Σεπτέμβριο και Οκτώμβριο οι εργαζόμενοι, που τα λεφτά τους δεν έχουν έρθει, δεν πληρώθηκαν από τον Δήμο. Δεν πληρώνονται από τον Δήμο. Ο Δήμος τι έχει, τι έχει κοφτήριο και βγάζει συνέχεια χρήματα. Θα έρθουν λοιπόν τα λεφτά του Σεπτεμβρίου και του Οκτωμβρίου και θα πληρωθούν οι άνθρωποι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Κύριε Δήμαρχε, ας αφήσουμε τον κύριο Παπαδόπουλο. Όχι, σε παρακαλώ τώρα. Βρεμάκι, βρεμάκι, αυτός είναι ο λαϊκισμός. Αυτός είναι ο λαϊκισμός, βρεμάκι. Κύριε Παπαδόπουλο, απαντήστε στον κύριο Πρωμούσα. Συνεχίζω, συνεχίζω. Εμείς συνεχίζετε κάνοντας δεύτερη ερώτηση πάνω στην ερώτηση. Όχι, όχι. Περίμενε. Αφού βλέπεις, δεν θέλεις πρόεδρε. Δεύτερη ερώτηση. Όχι, όχι. Είναι μία η ώρα, τα θέματα είναι σοβαρά, αλλά να συνενόμαστε. Αδερφή, πρόεδρε. Θα απαντάς την απάντηση, βρεμάκι. Μην παίρνετε τον λόγο μόνος σας. Αφήστε τον άνθρωπο να απαντήσει. Να έχει διακόψει όλοι. Είπε ο δήμαρχος ποιοι είναι αυτοί που σας πλησιάζουν και έρχονται και σε εμένα. Τι σας λένε και τι μου λένε. Εάν δεν πείτε εδώ ονόματα τώρα, κύριε δήμαρχε, στο Δημοτικό Συβούλιο, είτε για τα parking, είτε για το πετρέλα, είτε για οτιδήποτε θέλετε, να ξέρετε... Κύριε Παπαδόπουλο... Βρεμάκι Παπαδόπουλε, λέτε ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα που με πλησιάσαν και σε εμένα και μου τα είπανε. Λοιπόν, δεν έχει πάντα γίνει εδώ πέρα. Σε παρακαλώ πολύ, κύριε Παπαδόπουλε, θέλουμε να απαντήσετε. Σας ζητά η απάντηση, εσείς κάνετε δεύτερες ερωτήσεις, τρίτες ερωτήσεις και τέταρτες ερωτήσεις. Τι είναι αυτά τα πράγματα. Συνενοούμαστε να απαντήσετε ή να κάνετε ερώτηση. Θέλω να κάνω ερώτηση. Μία η ώρα πήγε. Απαντήστε λοιπόν και μην κάνετε άλλη ερώτηση. Δεν είναι η ώρα να τον ερωτήσετε. Θεωρώ, κύριε Πρόεδρε, ότι όλα είναι υποπροσωπικό και πρέπει να μιλήσω. Δώστε μου το δικαίωμα, σας παρακαλώ πολύ, δεν διέκοψα κανέναν. Σε τρία λεπτά θα τελειώνα. Και λέω το δήμαρχο, αυτοί που το πλησιάζουν και είπε ότι πλησιάζουν και εμένα, τι μου λένε, τι του λένε, αν δεν πει ονόματα είναι ένας κοινός ηκουφάντης. Ξεκάθαρα πράγματα εδώ μέσα. Τρίτον, συμφωνεί ο δήμαρχος, γιατί δεν μου απάντησε. Σύμφωνεί ο δήμαρχος Καβάλας να παρεποδίζονται η διοίκηση και η τεχνική ασφαλίας της εταιρείας για να μπαίνουν στο εργοστάσιο. Δεν μου απάντησε. Θέλω να μου απαντήσει συγκεκριμένα πράγματα. Εμείς θα λύσουμε τα εργασιακά της εταιρείας. Το άλλο που θέλω να πω για την εταιρεία είναι ότι με την εταιρεία αυτή συνεργαζόταν και οι εργαζόμενοι συδιοικούσαν για πάρα πολλά χρόνια. Ποιοι ήταν και είναι οι Ιωσουφάκια το ξέρουν οι ίδιοι. Επαναλαμβάνω όμως. Εάν συμβήκε κάτι τότε θα έχει μικρή σημασία ποιος έχει δίκιο ή ποιος έχει άδικο. Τώρα, για τον κύριο Προμούσα. Πρώτον, θεωρώ ότι η καλύτερη απάντηση είναι, για να μην μιλάμε και λέμε πολλά λόγια, ο κύριος Προμούσας να φέρει εδώ το ηχητικό και να φέρει και το βίντεο της ομιλίας του από το φόρουμ και εκεί να μπορέσει ο καθένας να δει τι έχει γίνει, να ακούσει τι έχει γίνει και θα δούμε από ποιον θα ζητήσει συγγνώμη. Και λέω στον κύριο Προμούσα, με ποια απόφαση της οικονομικής επιτροπής εγκρίθηκε η μετακίνηση και η συμμετοχή του στην ημερίδα της εταιρείας, να είστε σίγουρος, κύριε Προμούσα, και εσείς, κύριε Δήμαρχε, ότι θα ελεχθείτε για πιστεία και παράβαση καθήκοντος, αλλά όλα στην ώρα τους. Με την εταιρεία... Μας τελειώθηκαν και μέρες αυτό, κύριε Παπαδόπουλο, και δεν βλέπουμε φως. Πάτε στον εισαγγελέα. Κύριε Μάκη, για τον δίλερ δεν είπατε τίποτα, όμως. Μια διευκρίνηση να δώσετε. Συνεχίζω, συνεχίζω. Δίλερ, κύριε Μουμτζάκη, εσείς που είστε... Εγώ που είμαι δάσκαλος θέτε να σας τον αναλύσω. Είναι ο Μεσάζοντας. Και πρέπει ο κύριος Προμούσας... Και τι ονοείται με τον Μεσάζοντα? Θα σας πω τώρα, θα σας εξηγήσω. Εσείς είπατε, κύριε Προμούσα, ότι σκεφτόστασταν την συνεργασία με την εταιρεία από τον Μάρτιο, όχι εγώ, στο βίντεο. Κύριε Παπαδούτλου, ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα. Δεν ξέρετε τι λέτε. Δεν ξέρετε τι λέτε. Το βίντεο το έχω. Αυτό που είπα είναι ότι από τον Μάρτιο που ανέλαβα άρχισα να διαθένετε το πρόβλημα της κινητικότητας. Το βίντεο το έχω και αυτό είναι το πρόβλημά σας. Δεν ξέρετε τι λέτε. Και επίσης είπατε ότι έγινε στο Ρέθνινο, όχι στη Θεσσαλονίκη. Είπατε ότι πήγα πριν τη Σύμβαση, ενώ πήγα μετά τη Σύμβαση. Με λίγα λόγια δεν ξέρετε τι λέτε. Σας πληροφορούνε λάθος. Κυστανίδεως και συκοφάντις. Τα βίντεο τα έχω όλα. Πραγματικά δεν ξέρετε τι σας γίνεται. Κύριε Προμούσα, αφήστε να απαντήσει ο κύριος Παπαδούτλου. Παρακαλώ κύριε Πρόεδρε. Όταν ακούω αυτήν την άλλη πλευρά, συνοβάται. Παρακολουθούν. Όσοι να προβάλλονται σε τάσεις με αυτά που είναι τώρα στους πρωμούς, είναι απαράδειστα. Πάντως, επιστρέφω όλους τους χαρακτηρισμούς που ακούω, τους επιστρέφω και δεν μπαίνω σε αυτήν την λογική, ούτε μπαίνω σε αυτόν τον πλευρό. Θα εξηγήσω όμως, γιατί ο κύριος μου έχει την αγωνία του, είπα ξεκάθαρα δημόσια ότι θα πρέπει να ελεγχθεί ο κύριος Προμούσας αν λειτούργησε. Δεν είπατε αυτό. Είπατε ο δήμαχος, ο δήμαχος ο dealer. Θα με διακόψουν κύριε Πρόεδρε. Να σας διορθώνω. Πάντως, καλό είναι να φέρει το αιχητικό και να βάλουμε τα συμπεράσματα. Κλείνοντας, κλείνοντας, αναρωτιέμαι ποιος πραγματικά γιατί μίλησε για σοβαρά θέματα. Ποιος πραγματικά έχει την ευθύνη για την ασφάλεια λειτουργία του εργοστασίου. Θέλω από τον δήμαρχο να μας πει ποιος εγγυάται την ασφάλεια και η διοίκηση ή οι εργαζοριζόμενοι. Θέλω να ξέρω συγκεκριμένα από τον δήμαρχο τι έχει πει. Και από ό,τι καταλαβαίνω ο δήμαρχος είναι υπέρ να εμποδίζεται η διοίκηση να μπει στο εργοστάσιο. Θέλω ο δήμαρχος να μ' απαντήσει ό,τι έχουν πει και ειδικά αυτά που του λένε, ποιοι πάνε και του λένε, τα ίδια πράγματα που λένε και σε εμένα και ποιοι είναι αυτοί που έρχονται. Θέλω ονοματεπώνυμα. Είστε κοινός συγκοφάντης, κύριε δήμαρχε, αν δεν να μ' απαντήσετε. Τελεία. Κύριε Παπαδόπουλε, δεν πειράζει. Εσύ είμαι απλός συγκοφάντης. Εγώ ξέρω ότι αυτά τα οποία μου λένε τις θέσεις της επιχείρησης των μετόχων αυτή μεταφέρεται εδώ. Λοιπόν, αυτή τη στιγμή γίνεται ένας... είστε επικίνδυνος, ξέρετε, γιατί είστε επικίνδυνος. Διότι γίνεται μια συζήτηση αυτή τη στιγμή, μια διαπραγμάτευση με τους εργαζόμενους και εσείς μπαίνετε σαν να μη πω σαν τι. Λοιπόν, μέσα σε αυτή τη συζήτηση, μέσα σε αυτή τη διεκδίκηση, για να κάνετε τι? Το δικό σας κομμάτι. Για να δείξετε ότι είστε με την επιχειρηματικότητα. Λοιπόν, ας μη πω όμως άλλα, γιατί δεν χρειάζεται να πω για την δική σας επιχειρηματικότητα. Κύριε Πρόεδρε, το λόγο θέλω. Μια στιγμή να απαντήσω εγώ στο κύριο Γουνελάμ... Χρωσταώ μια απάντηση κυρία Σουφίδου, νομίζω, Πρόεδρε. Να κλείσουμε αυτό το θέμα, άμα θέλετε. Κύριε Προμούσα, να υπηρετάνε προσωπικό μας θέμα. Ναι, όχι, δώστε την απάντηση ξεκάθαρα, γιατί πολύ λόγος έγινε αυτό το συνέδριο, το φόρουμ. Είσαι καλυμμένος δηλαδή από τον τίλερ, εγώ δεν το άκουσα. Όχι, δεν είμαι καλυμμένος, θα ολοκληρώσω τώρα κύριε Παπάκη. Το τίλερ μένει να το ξέρεις. Ο κύριος Παπαδόπουλος υπεκφέμνει να απαντήσει, είναι δηλός, φοβάται να απαντήσει και να πει ξεκάθαρα. Γιατί είπε για τίλερ φοβάται φυνικές ευθύνες, γι' αυτό τα μαζεύει. Κύριε Παπαδόπουλος έχει δηλώσει ότι δεν επεμβαίνει μέσα στις επιχειρήσεις, αλλά σήμερα έκανε ακριβώς τον κυροβουλευτικό ευπρόσωπο της επιχειρήσεις. Ο κύριος Παπαδόπουλος πραγματικά δεν έχει ιδέα το τι έχω πει, για τον Μάρτιο που ανέφερε δεν έχω κάνει καμία τέτοια επισήμαση, είπα ότι ο Μάρτιος άσχεσαν να φαίνεται το πρόβλημα της κινητικότητας. Δεν ανέφερα ποτέ ότι από τον Μάρτιο αποφάσισα, εγώ τον Μάρτιο καλά καλά δεν είχα να λάβω. Πώς θα αποφάσισες να συνεργαστούμε με μια εταιρεία. Όσον αφορά την άλλη την ανακριβή, είπε το συνέδριο έγινε στο ρέθυμο, το συνέδριο έγινε στη Σαβνίκη. Είπα ότι εγώ πήγα πριν υπογράψουμε σύμβαση, σύμβαση υπογράψαμε 25 Οκτωβρίου και εγώ πήγα τέλη Νοεμβρίου σε αυτό το συνέδριο. Τι είναι λοιπόν αυτό περιβάλλει το συνέδριο. Αυτό περιβάλλει το συνέδριο είναι ένα φόρμ το οποίο μαζεύονται, έχουν εκεί παραβεθεί από βουλευτές, υπουργοί, περιφεριάρις, αντιπεριφεριάκτες, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, πλησιακοί παράγοντες, ακόμη και φοιτές οι οποίοι σπουδάζουν δημόσια διοίκηση, ένα παραγωγικό και πολύ ουσιαστικό συνέδριο, παρακολούθησα πάρα πολλές ημερίδες οι οποίοι ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέροντες, μίλησα με πολλούς αντιδημάρχους και αποκόμψα πολλά ωφέλη, δεν σκοτώ εγώ γιατί να πάρω οπινάδια από την Οικονομική Πιτροπή να πάω να παρακολουθήσω ένα γόνιμο συνέδριο, θα προέδρεψα και τον κ. Παπαδόμουλ να πάει στη ζωή του να παρακολουθήσει κάποια συνέδρια, έχω παρακολουθεί σε δεκάδες σεμινάρια και συνέδρια λόγω της φύσης του επαγγελματός μου και όλα είναι γόνιμα και παραγωγικά. Από εκεί πέρα αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσω είναι ότι εμείς όσον αφορά τη συνεργασία με αυτήν την εταιρεία, ήδη τότε συνεργαζόμαστε, από δω και πέρα το τι θα κάνουμε θα το μάθετε πολύ σύντομα, σας είπε και ο δήμαρς ότι αυτήν την εταιρεία θα την αλλάξουμε, συζητάμε και βλέπουμε όλα τα ενδεχόμενα και φυσικά βλέπουμε και το δεχόμενο συνεργασίας με αυτήν την εταιρεία που μας έχει δώσει πρόσβαση στις εφαρμογές. Θα το κάνουμε για το καλό του δήμου, ήδη έχουμε δικαιωθεί από την επιλογή μας να συνεργαστούμε αυτήν την εταιρεία για τα δημοτικά τέλη, μας έχει δώσει τρομερές λύσεις, έχουμε λύσει τρομερά προβλήματα και πάμε για το καλύτερο του δήμου. Από την αρχή της χρονιάς θα δούμε τι θα κάνουμε και θα μάθετε σύντομα τα νέα για το τι πρόκειται να κάνουμε. Ο κύριος Καλβακίδης. Θέλω να πω ότι πραγματικά θα ήθελα να βρίσκομαι στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι στο σπίτι μου, αλλά δυστυχώς δεν μου επιτρέπεται. Αυτό ως απάντηση στον αγαπητό κύριο Δημοτικό Συμβούλο και Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ΠΡΕΜ που τον εκτιμώ αφάνταστα. Όσον αφορά τον κύριο Μάικ Παπαδόπουλο, ήθελα να πω το εξής. Ότι δεν μπορεί όταν αφορά τους εργαζόμενους να λέει ας πάντα να τα βρουν με την εταιρεία, δεν θα κατατουπίζουμε εμείς εδώ δικαστές, και όταν αφορά την εταιρεία να παίρνει το μέρος της εταιρείας. Αυτό καταδεικνύει και την ιδιαιτερότητα της συμπεριφοράς του. Ευχαριστώ. Λοιπόν, έχουμε κάποια άλλη απάντηση. Κύριε Ακοβίδη, κύριε Ακοβίδη έχετε μια απάντηση νομίζω. Τέλειωσε και η παράταση, Πρόεδρε, και η παράταση τέλειωσε. Λοιπόν, πέναλτι, πέναλτι βαραγιάγεις τώρα. Την παρατήρηση του κυρίου Γουνελά για τις διαβάσεις στο 17ο Δημοτικό Σχολείο, ελπίζω σύντομα με τη βελτίωση του καιρού να το έχουμε υλοποιημένο το έργο και να τελειώσει. Ευχαριστώ. Λοιπόν, ολοκλήρωση συνεδρίας σας έντονη. Δε σταθήκαμε αρκετά σήμερα. Καλό βράδυ, όνειρα γλυκά. Καλό βράδυ. Καλό βράδυ.