Χαιρετισμοί (DimosPallinis, 2014)
: Ο δήμαρκος Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης, τον οποίο σας διαβάζω. Η κρίση έχει μενιγεθεί με δραματικά το πρόβλημα της άνοισης πρόσβασης όλων των πολιτών στα αγαθά και τις υπηρεσίες που το κοινωνικό κράτος στο θεωρητικό του υπόβαθρο υπόσχεται και επιδιώκει. Η οικονομική ασφιξία της ύφεσης δημιουργεί στρατιές ανέργων, ατόμων και οικογενειών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε σε στοιχειώδης οικονομικές απαιτήσεις της ζωής τους. Μέρα με τη μέρα διαμορφώνεται ένα εκκληκτικό κοινωνικό περιβάλλον που επιβάλλει μια διαφορετική διαχείριση της κοινωνικής πραγματικότητας με προοπτική ανάπτυξης κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής πρόοδος. Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης συνταγματικά κυρίαρχως στην διαχείριση των τοπικών υποθέσεων είναι καθοριστικός για την τοπική βιώσιμη ανάπτυξη της οποίας η έννοια περιλαμβάνει το φυσικό, το αστικό αλλά και το ανθρώπινο περιβάλλον. Η υπηρεσία της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδικότερα κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων είναι σημείο αναφοράς για τους πολίτες, οι οποίοι καταφεύγουν σε αυτές για να βρουν υποστήριξη και διέξοδο από τα προβλήματα. Το τελευταίο διάστημα, με πρωτοβουλία των δήμων και αθελοντών, έχει δημιουργηθεί πλήθος δομών και προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της στόχιας στην υγεία των ανθρώπων και της κοινωνίας. Κοινωνικά ιατρία, φαρμακία, φροντιστήρια, προγράμματα διανομής τροφής και τροφήμων και πολλά άλλα είναι τα νέα μέσα που χρησιμοποιούν οι δήμοι να καλύψουν επιτακτικές ανάγκες. Είναι σημαντικό οι δομές και τα προγράμματα αυτά να εντάσσονται στην κοινωνική πολιτική του Δήμου και να συνδυάζονται με τις υπηρεσίες που έχουν αναλάβει συγκεκριμένο ρόλο στη στρατηγική που έχει κάθε δήμος χαράξει για να υλοποιήσει το όραμά του. Είναι αναγκαίες δομές στις συνθήκες κρίσης, όμως η κοινωνική πρόοδος προϋποθέτει πολιτικές ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης οι οποίες προωθούνται μέσα από δημόσιο κοινωνικό κράτος. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρώ ιδιαίτερα ενδιαφέροντα την πρωτοβουλία σας και πολύ σημαντικά τα αποτελέσματα των εργασιών σας για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ειλικρινά λυπάμαι που δεν μπορώ να είμαι μαζί σας. Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλύτερες ημέρες για την αυτοδιοίκηση και τους πολίτες. Γιώργος Καπλάνης, Δήμαργος Αγίας Βαρβάρας. Ο αντιδίμαγος Αγίων Αναρχείων Καματερού, κ. Νίκος Παντελιάς, και εκείνος έχει αποστελεί χαιρετισμό, τον οποίο θα σας διαβάσω. Χαιρετίζω τη σημερινή ημερίδα και σας ιχαίρω για την αξιόλογη σημερινή σας πρωτοβουλία. Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή που γραφτηρίζεται από ανασχάλεια και βεβαιότητα με πολλές επιπτώσεις, τόσο οικονομικές, όσο κοινωνικές, δημογραφικές, περιβαλλοντικές, ειδικές. Ιδιαίτερα στο επίπεδο της κοινωνικής πολιτικής η κρίση έχει τεράστιο αντίκτυπο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τα προβλήματα στους τομείς της σύθυσης, της στέγασης, της ιατρικής περιθαρψής, της εργασίας, της παιδείας, του πολιτισμού, γιγαντόνονται καθημερινά και το θεσμικό κράτος θα την αφήνει να τα αντιμετωπίσει εφαρκώς. Ο Δήμος καλείται να προασπίσθει την κοινωνική ευημερία των πολιτών του, να συμβάλει στην επίλυση των δυσκολιών τους και να συνεισφέρει στην αναπούυσή τους. Η διέσθεση κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Αγίων Αναργύρων Καματερού έχει ως προταρχικό στόχο να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες, να ανοιχνεύει τις ανάγκες τους, να διοργανώνει και να υλοποιεί υπηρεσίες και προγράμματα για την κάλυψή τους, τόσο σε συλλογικό επίπεδο, όσο και εξατομικευμένα. Βασικό μας μέλημα είναι η κάλυψη των βασικών διορτωριστικών αναγών, όπως η σύντηση ή η έντιση, η εκπαίδευση, η πρόσβαση στην υγεία και στα δημόσια γαρδά. Οι δομές που λειτουργούν στην πόλη, όπως το κοινωνικό παντοπολείο, η τράπεζα τροφίμων, το κοινωνικό φροντιστήριο, η δημοτική ιματιωθήκη, η συμμετοχή στο πρόγραμμα κατά της στόχιας με το μέσχος το πρόγραμμα σύντησης, το γραφείο διαμεσολάβησης, η τράπεζα χρόνου, ο δημοτικός λαχανόκυπος, αποσκοπούν στην υποστήριξη και ανακούφιση των πολιτών μας. Οι υπηρεσίες και προγράμματα προς τη διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, η διανομή τροφίμων με τη συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και με ιδίους πόρους, έχουν καθιερωθεί σε τρακτικά διαστήματα. Στον τομέα της υγείας, το δίπτωτο των οδηλοντών ιατρών της πόλης αποτελεί μια καινοτόμα πρακτική που δίνει τη δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης στην υγεία σε όλους τους ανασφάλιστους κατοίκους της πόλης μας. Η υπηρεσία αυτή ονοκληρώνται από το κοινωνικό φαρμακείο που λειτουργεί σε σταθερή βάση, υποστηρίζεται τους εθελοντές φαρμακοποιούς της πόλης μας και καλείται φαρμακευτικά τους ανασφάλιστους συμβολίτες μας. Προγράμματα που αφορούν στην προαγωγή υγείας στις εκπαθείς ομάδες πληθυσμού διοργανώνονται πλέον σε τακτική βάση. Βασικό δομικό συστατικό για την λοποίηση όλων των παραπάνων δράσεων είναι η αλληλεγγύη και η συνεργασία με φορείς και υπηρεσίες. Εκκλησία, εθελοντές, δημόσιο και οδητικοί φορείς, ελεύθεροι επαγγελματίες, κάτοικοι της πόλης μας, όλοι μαζί έχουμε απλώσει έναν δίχτυο ασφαλείας ώστε κανένας πολίτης να μη βρίσκεται μόνος σε αυτήν την εποχή. Επιπλέον αυτή η δύσκολη συγκυρία συνέπεσε και με το πρόγραμμα Καλλικράτης. Ο Δήμος Συγγένων Αναργίων Ορκαματερού προέρχεται από τη συνένωση δύο πόλεων με αρκετές αναμοιογένειες στα δημογραφικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού, στις υποδομές αλλά και αρκετές διαφοροποίησης ως προς τις ανάγκες των πολιτών. Επιπλέον έχει ήδη προχωρήσει και συνεχίζει την ανάληψη νέων αρμοδιοτήτων με παντελή έλλειψη πόρων, τόσο οικονομικών όσο και ανθρώπινων. Στην πόλη μας η κοινωνική υπηρεσία οσιαστικά αποτελεί την υπηρεσία πρώτης γραμμής, την αιχμή του δόρατος και την αντιμετώπιση του τεράστιου φάσματος της φτώχιας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι. Και επιπλέον με ανύπαρτα μέσα, πόρους, δομές, υπηρεσίες που μπορούν να αποδεχθούν και να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Οι δυσκολίες εκπαινώνται χάρις την πιλότιμη προσπάθεια του προσωπικού που καταβάλλει αξιατερή προσπάθεια, υπερβαίνει το παντελματικό επίπεδο και ανάγκη την υπηρεσία σε λειτούργημα που βασίζεται σε επανανθρώπινες αξίες. Εν κατακλείδι αποτελεί μήνυμα ασιοδοξίας να μπορέσουμε να αποφεληθούμε από τις δύσκολες ημέρες που ζούμε και να μετατρέψουμε την κρίση από δυσκολία σε ευκαιρία για αλλαγή της τάσης και του τρόπου ζωής, για αλλαγή και έξοδο από τον ατομισμό προς τη συλλογικότητα, με εφόδια την αλληλεγγύη, την ανιδεότητα, την ανθρωπιά, τη συνεργασία. Σας εύχομαι καλή χρονιά με δημογικότητα, υγεία, πρόδο, ασιοδοξία για καλύτερες ημέρες. Τέλος, κερδισμό μας αποστέρει η κυρία Αγγελίδου Πολεχρονιάδου, εντεταλμένη Σύμβουλος του Δήμου Δεσσαλονίκης και τον οποίο σας διαβάζει. Αξιότιμε δήμαρχε δήμου Παλίνης, αγαπητή αντιδίμαρχε κυρία Πουνενάκη, εκλεκτή σύνεπρη και προσκεκλημένη. Λόγοι έκτεκτης ανάγκης κατηστούν αδύνατη την παρακολούδηση και ταυτόχρονη συμμετοχή μου, όσο μιλήτρια στην ομολογουμένα πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα σας, με τίτλο «Άσκηση κοινωνικής πολιτικής σε κινωνικούς χρήσεις». Η άσκηση της κοινωνικής πολιτικής με τις οποίες εκφάνσεις αυτή εμφανίζεται στις μέρες μας, απαιτεί από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού αυξημένες δράσεις, στοχευμένες και μεθοδολογικά εμπεξεργασμένες, με σκοπό τη δέχτηση της αποδοτικότητάς τους. Παράλληλα καθίσταται και τακτική ανάγκη εξειδίκεσης και διεύρυνσης των ήδη υφιστάμενων δομών κοινωνικής πρόνοιας. Υπνοτήριο, αστέγων, στέγη κακοποιημένης γυναίκας, κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό ιατρίο, κοινωνικό παντοπολείο, τράπεζες τροφίμων και ρούχων, λαγανόκυπη, δικτίωση κοινωνικών φορέων, σωματίων, οργανώσεων κλπ. Η ευρωπαϊκή εμπειρία, η μελέτη ανάλογα από τις αστικές δημοκρατίες, μέτρων και ποτοβουλιών, με ταυτόχρονα προσαρμογή τους στα ελληνικά δεδομένα, θα αποβεί καταλλητική. Δυστυχώς, η συνεχώς βαθύνουσα οικονομική κρίση και η τρομακτική αύξηση, αντίστοιχα των κοινωνικών ανάγκων, δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο για κάσιμο χρόνο. Σχετικά με την ημερίδα, θεωρώ ότι τόσο η ανάπτυξη των εισηγήσεων και η εξαγωγή συμπερασμάτων από τους συμμετέχοντες, όσο και η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριόνων τους παρεμπισκομένους, θα συμβάλουν προς αυτή την κατεύθεση. Η αξιόλογη αυτή η πρωτοβουλία σας, μας δίνει το έμπναξμα, ως εντεταλμένη Συμβούλου Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Αντιδήματο Κοινωνικής Αλληλυγγίας, κυρία Καλιψώ Γούλα, να αναλάβω πρωτοβουλία να δερμανώσουμε και στην πόλη μας ανάλογη ημερίδα, στην οποία θα μας έδινε ιδιαίτερη χαρά και τιμή παρουσία και συμμετοχή σας. Εύχομαι καλή επιτυχία και σας ευχαριστώ Θεμά για την πρόσκληση. Άννα Αγγελίδου Πολυθυμιάκου.