Ελευσίνα 2021 // Συνάντηση «Πολιτισμός 2030» (2018) // Νέες ιδέες, μόνες, ψάχνουν (2023 Eleusis, 2018)
: και θα παρατηρήσουμε όλες τις ειδες. Είναι πίσω, είναι πίσω, είναι πίσω. Μπορείτε να δείτε εσείς για να καταφέρειτε τι είναι το κεφάλι της ελληνοκλήνης. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλώς ήρθατε. Καλώς ήρθατε στην Ελευσίνα. Καλώς ήρθατε. Τώρα θα σας παρουσιάσουμε τις νέες ιδέες μόνες ψάχνουν. Τι είναι οι νέες ιδέες μόνες ψάχνουν. Είναι οι διάφορες μορφές του κεφάλι. τρεις λεπτές, σύντομες παρουσιάσεις κάποιων ιδέων... από τους συμμετέχοντες που έχουν έρθει στη συνάντηση. Έχουμε ζητήσει από τους συμμετέχοντες, όσοι ήθελαν... να παρουσιάσουν τις ιδέες τους, να παρουσιάσουν προγράμματα... να παρουσιάσουν κάποια ιδέα που δουλεύουν αυτήν την περίοδο. Και στόχος είναι να γνωριστείτε μεταξύ σας καλύτερα. Να γνωρίσετε νέες ιδέες που ουσιαστικά δημιουργούνται γύρω σας... και να παρουσιαστούν νέα μοντέλα συνεργασίας... κάποιες καλές πρακτικές που ίσως και σας θα ενδιαφέρουν. Ουσιαστικά, το μοντέλο είναι το εξής. Θα έρχονται εδώ πάνω στη σκηνή... κάποιοι από τους συμμετέχοντες που θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους. Θα τις παρουσιάσουν σε τρία λεπτά μόνο. Και ουσιαστικά αυτό το υπέροχο καμπανάκι... θα σηματοδοτεί τη λήξη. Και μετά εσείς από κάτω μπορείτε να κάνετε για δύο λεπτά κάποιες ερωτήσεις. Όποιες θέλετε. Να μην μιλάω περισσότερο. Το καλύτερο είναι να έρθετε πάνω στη σκηνή. Οπότε θα καλωσορίσω την Εβιτσ Τόγκαν από την Τουρκία. Είναι αναπληρώτα καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο Ακδέννητς. Και θα μας παρουσιάσει την ιδέα της που είναι το Χέρκουλης 2020. Ευχαριστώ πολύ για την παραδοσιακή σας. Είμαι η Εβιντς, έρχομαι από την Αντάλλια. Και όπως ήδη είπε η Αγγελική... Εγώ είμαι διευθύνης στην Ακδέννητση του Τουρκίου... στην Ακδέννηση του Τουρκίου. Αλλά έρχομαι από μια διαφορετική παραδοσιακή. Έχω κάνει τον Παραδοσιακή μου στην Ιταλία, στην Λουκκά... για το Χέρκουλης Ακδέννηση του Τουρκίου. Και το Παραδοσιακή μου ήταν για την Ευρωπαϊκή Κυβερνή Ακδέννηση... για την ιστομβουλία του 2010. Είμαι ακόμα επικίνδυνη και ενδιαφέρον... με το Παραδοσιακή Κυβερνή Ακδέννηση του Τουρκίου. Είμαι εδώ σήμερα με εσάς για να μιλήσουμε για το πρόγραμμα μας... που ονομάζεται Χέρκουλης, όπως μπορείτε να δείτε. Είναι ένα πρόγραμμα που είναι ακόμα σε εφαρμογή φάσης... που είναι ακόμα μέχρι τη στιγμή... για την Ευρωπαϊκή Κυβερνή Ακδέννηση του Τουρκίου. Είναι για την εφαρμογή του 2020. Είναι ένα πρόγραμμα για την εφαρμογή φάσης του Τουρκίου. Και, όπως ξέρετε από την μυθολογία, Χέρκουλης, φυσικά... αλλά μόνο ονομάζουμε το πρόγραμμα μας με τρεις διαφορετικές λέξεις... που σημαίνουν εθνική, πολιτισμία και ευρωπαϊκή φάση. Σε αυτό το πρόγραμμα, οι διαφορετικές σημείες... της Ευρωπαϊκής Κυβερνής Ακδέννησης θα είναι ενδιαφέρονες... σε τρεις χώρες του πρόγραμματος. Και η Ελευσίνα θα είναι ένας από τους κατάστατες σε αυτό το πρόγραμμα. Έχουμε έναν σχέδιο από την Ελευσίνα, από την Ελλάδα. Είναι μια οργανισμή για εθνικούς οργανισμούς... κατασκευασμένη από τον Ευαγγέλος Κριακίδης... και την Ελένη Δρακάκη που μας βοηθούσε με το πρόγραμμα. Θα δουλεύουμε σχολεία, εργασμούς, σεμινάρια... και θα συνεχίσουμε μερικές δεδομέρειες... κατά τη διάρκεια της εμφάνισης στον χρόνο του 2021. Υπάρχουν και άλλα πράγματα, όπως η Νοβισσάδ... και η πράγματα του 2021 στην Σερβία... που είναι ένα πρόγραμμα που προέκτεται... στους πρόσφυγες. Δεν είμαστε πρόσφυγες ακόμα, αλλά πρόσφυγες χώρες... που εμφανίζονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα δουλεύουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και θα δουλεύουμε και στις παρελθόνιες εμφάνιες... όπως η Ισταμβουλία, όπως το πρόγραμμα του PhD μου... και την Χαλσίνκη και την Αθήνα... γιατί ξεκίνησαν όλα εδώ... όταν ξεκίνησε η Μελίνα Μερκουρί. Η Μερκουρί και η Λιβερπούλ ήταν πολύ διαφορετικά. Ξεκίνησαν με το Γαλάσκο, που ήταν το σημερινό σημείο... που έδινε σχέση στην ευρωπαϊκή επιτροπή... και στις παρελθόνιες εμφάνιες. Θα δουλεύω να έχω συνεργασία με εσάς. Σας ευχαριστώ πολύ που σας έδωσατε το σημείο σήμερα. Ευχαριστώ. Κάποια ερώτηση. Καλησπέρα. Είμαι ο Αλεξανδρούς. Μπορούμε να ξεκίνησουμε για το σκοπό του προϊόντου? Ναι. Αυτό το προϊόντου ονομάζεται Widespread. Όπως είπα, για το Horizon 2020. Είναι δημιουργημένο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι λοιπόν γeticοgiggling για τη διεθν streets που λειτουργούν τον ε hour φιλiftingς ενώ September το 2020. Είναι今日は ஒ Apparently Two ...α테ώνει γενικά 100.000 408 bracelets..' ating to have a question. So, about your project. You are in the application process. Are you searching for new partners or? Good question. Actually, we are not searching for partners... ...because we are already like just one week left... Αλλά είμαστε ενθουσιασμένοι από τη δημιουργία, από το κοινό, γιατί πιθανόμαστε ότι θα έχουμε ανοίξεις στις σεμινάρες, δημιουργίες κοινωνικές και όλα αυτά. Επίσης, θα ήθελα να ακούσουμε από τις οργανισμούς που είναι ευλογημένοι να μας βοηθήσουν για τη συλλογή των δημιουργών. Ποια είναι τα προγράμματα που λειτουργείτε, είστε συμμετοχοποιημένοι στο LFCN, ή είστε συμμετοχοποιημένοι σε διαφορετικές περιοχές, ή είστε συμμετοχοποιημένοι σε δημιουργία. Ζητούμε για τις εμπειρίες σας και για το υποσχέσεις σας. Ευχαριστούμε. Επόμενη, η κυρία Ελένη Βλάση, καλλιτεχνική διευθύνδρια του Διεθνούς Φεστιβάλ, Είναι δοκιματέρα της Ιερά Πέτρας. Καλώς ήρθατε. Γεια σας σε όλους. Το θέμα για το οποίο θα μιλήσω εγώ, γιατί είμαι καλλιτεχνική διευθύντρια ενός Διεθνούς Φεστιβάλ, το οποίο σήμερα είναι πεντάστερο και έχει φτάσει στα πέρατα της γης, όπου ταξιδεύει κάθε χρόνο μετά τις εκδηλώσεις του στην Ιερά Πέτρα και σε όλη την Κρήτη. Θα μιλήσω λοιπόν πώς ένας πολιτιστικός θεσμός μπορεί να βοηθήσει την τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα το δήμο να αναπτυχθεί, να φέρει οικονομικούς πόρους, να ανοίξει εμπορικούς δρόμους και να φέρει επενδυτές. Ο κοινός τόπος συνεργασίας ενός τέτοιου θεσμού μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι να μπορέσει ο πολιτιστικός θεσμός να δώσει εκείνη τη δυναμική και τη δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση να κάνει αυτό που είναι ο πρωταρχικός της στόχος, δηλαδή να φροντίσει την ανάπτυξη του τόπου και την ευημερία των πολιτών. Πώς ένα φεστιβάλ όμως, θα μου πείτε, είναι η ευλογιερώτηση μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Καταρχήν, ένα φεστιβάλ ξέρετε ότι είναι ήχος και εικόνα, χιλιάδες λέξεις που μεταφέρονται στα μάτια του κόσμου αυτών που γίνονται θεατές και πρωταγωνιστές του. Έχουμε λοιπόν το Φεστιβάλ της Ιεράπεδας, που κάθε χρόνο για 7 μέρες φιλοξενεί από τις αισχατιές του κόσμου, ανθρώπους, είναι διεθνές από όλη τη γη, οι οποίοι είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές διαφήμισης αλλά και γνωριμίας με τον τόπο, με τους ανθρώπους, με την κουλτούρα, με τα αγροτικά προϊόντα, με τα εργαστήρια τέχνης, με οτιδήποτε πολιτιστικό έχει ο τόπος αυτός. Άμεσα-άμεσα λοιπόν όλοι αυτοί οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με την πολιτιστική ταυτότητα ενός δήμου που είναι πολύ σημαντική. Η πολιτιστική αυτή ταυτότητα είναι αυτή που μας έδωσε τη δυναμική να είμαστε πεντάστεροι από το Free Freeway του Hollywood, το φεστιβάλ το μεγαλύτερο θεωρούμαστε ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ του κόσμου και να έχουμε την ταυτότητα η εφευφή. Τι κάνουμε λοιπόν, ενδυναμώνουμε την τοπική κουλτούρα, προωθούμε και επίσης προβάλλουμε τον πολιτισμό της Ιεράπετρας της Κρήτης και της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης γενικότερα. Τα τελευταία χρόνια κάναμε μια συνεργασία και εκεί θέλω να μιλήσω για να δείξω πώς φέραμε δυναμική στο δήμο της Ιεράπετρας και γενικά στην Κρήτη. Με το China Dream, ένα μεγάλο φεστιβάλ από την Κίνα, στην οποία ήμουνα προσφάτως πριν από ένα μήνα ήμουνα η Πρόεδρος Κρητικής Επιτροπής επίσημα καλεσμένη. Κάναμε λοιπόν αυτήν την εργασία φέρνοντας τον κινέζικο κινηματογράφο σε αυτό το μεγάλο φεστιβάλ που προβάλλει περίπου 200 θενείες κάθε καλοκαίρι. Και το ωραίο είναι βέβαιο ότι ταξιδεύει και σε όλο τον κόσμο και αυτό είναι και η διαφορά του από άλλα φεστιβάλ ελληνικά και ίσως και άλλα διεθνή. Μετά δηλαδή τη λήξη του τελειώνει η Ιεράπετρα, πηγαίνει στην Κρήτη στην Ελλάδα σε όλο τον κόσμο προβάλλοντας την τοπική κυρίως κουλτούρα, άμεσα-άμεσα ανταγωνιστικό προϊόν για τα προϊόντα μας εκεί, για τις επενδύσεις, για το πόσο τελικά ο τόπος αυτός είναι σημαντικός και γεωστατηγικός αλλά και πύλη της Μεσογείου και σταυροδρόμιου των πολιτισμών και των υπήρων όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια από αυτή τη δραμική του φεστιβάλ. Κάνουμε λοιπόν αυτήν την συνεργασία με την Κίνα και τι μας αποφέρει αυτή η συνεργασία. Μας αποφέρει οικονομικούς, εμπορικούς και επενδυτικούς δρόμους που άνοιξαν τώρα τελευταία μετά από την συνεργασία αυτή μέσω των ταινιών που προβάλλουμε εκεί. Είχα κι άλλο να πω, θα σταματήσω εδώ γιατί σίγουρα δεν προελευαίνουν οι άλλοι. Ευχαριστούμε πολύ. Κάποια ερώτηση. Καλησπέρα, ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι η νέα ιδέα που παρουσιάζετε σήμερα και τι ψάχνετε. Στην ουσία, η νέα ιδέα είναι πόσο θεσμός αυτός μπορεί και σε άλλες πόλεις να φέρει οικονομική ανάπτυξη, να ανοίξει εμπορικούς δρόμους, με ποιον τρόπο γίνεται, γιατί πολλές φορές γίνονται πολιτιστικές δραστηριότητες, φεστιβάλ και όλα αυτά που ένας πολιτιστικός θεσμός μπορεί να φέρει, αλλά ανάπτυξη δεν υπάρχει στον τόπο. Είναι μεμονωμένα και είναι και κλειστοφοβικά, να σας πω. Εμείς λοιπόν εξωτερικεύσαμε τη δύναμη του πολιτισμού, αυτή είναι η νέα ιδέα, την πήγαμε στα πέρατα της γης και φέραμε ως καρπούς ένα αποτέλεσμα τεράστιο με σήμερα δεδομένο ότι όλοι αυτοί οι λαοί που πήγαμε και κυρίως η Κίνα, μια υπερδύναμη με 1,5 δισεκατομμύριο πληθυσμό, θέλει να επενδύσει, θέλει να αγοράσει τα προϊόντα μας στις μεγαλύτερες αγορές της και θέλει να φέρει στην ουσία μια μόνιμη συνεργασία για οικονομικές συνεργασίες και εμπορικούς δρόμους. Στο Φεστιβάλ σημαίνει, ναι, πολύ ωραία ερώτηση. Έχω τρία, για σας. Έχω τρεις ερωτήσεις σε ένα. Πόσες χώρες συμμετέχουν με προβολές ταινιών στο Φεστιβάλ σας, σε πόσες χώρες προβάλλεται το Φεστιβάλ μετά τη λήξη του στην Ηρά Πέτρα και τι μπάντζετ έχετε και πώς χρηματοδοθείτε όλο αυτό. Θα σας πω κάθε χρόνο το Φεστιβάλ είναι διαφορετικό, διότι έχουμε συμμετοχές από διαφορετικές χώρες του κόσμου. Υπάρχουν χρονιές όπως, ας πούμε, πέρυσι και πρόπερση, πέμπτη χρονιά ήταν η πέρυσινη, έκτη θα είναι η φετινή, που είχαμε 120 χώρες του κόσμου που είχαν συμμετοχές στο Διεθνές Φεστιβάλ. Καταλαβαίνετε ότι από τις μεγάλες πλατφόρμες του Διεθνών Φεστιβάλ που μας αξιολογούν ως πεντάστερους, εμείς σ' αυτή τη στιγμή σχεδόν καλύπτουμε σε συμμετοχές όλη τη Γη. Σχεδόν. Σας λέω 120 χώρες. Η πρώτη απάντηση είναι αυτή. Η δεύτερη πείτε μου. Επιλέγονται σύμφωνα με αυτά τα οποία η κάθε κοινωνία προτιμά, αλλά τα ελληνικά όλα, διότι θέλουμε να δείξουμε τοπικό πολιτισμό, ελληνικό πολιτισμό και εντόπια κουλτούρα. Σε πολλές χώρες πέρυσι, ας πούμε, ήταν σε περίπου 36 χώρες, μεταξύ των οποίων ήταν η Αυστραλία μεγάλες, δηλαδή περιοχές Ήπειρη ολόκληρες, οι οποίες προβάλλανε κυρίως ελληνικά ντοκιμοντέρ, επιλέγουν βέβαια και κάποια ξένα, γιατί είναι διεθνές και έχουμε, σας είπα, πολιτικοί. Αλλά εμείς, όμως, προωθούμε, να πω την αλήθεια, κυρίως το εξωτερικό, τον ελληνικό πολιτισμό και προβάλλουμε κυρίως ντοκιμοντέρ ελλήνων σκηνοθετών, όταν επιλέγουμε εμείς. Τι μπάτζετ έχετε και πώς χρηματοδοτείτε? Θα σας πω την αλήθεια, ότι το μπάτζετ ήταν πάρα πολύ μικρό, ξεκινήσαμε με πολύ λίγα χρήματα, στη συνέχεια μπήκαν μέσα χωριοί μεγάλοι, όταν έφτασαμε το Υπουργείο, το Κέντρο Κοινηματογράφου, γιατί αναγνωρίσανε τη δυνατότητά μας. Στην αρχή, όμως, το στηρίξαμε μόνοι μας, να ξέρετε. Τώρα, το μπάτζετ είναι, δεν μπορώ να πω καλό, αλλά είναι τόσο, όσο να είναι εφικτό το Φεστιβάλ και να μπορούμε να πηγαίνουμε παντού. Αλλά ξέρετε τώρα, άνοιξε και άλλος δρόμος, ότι δεν έχουμε μόνο το Υπουργείο, αλλά έχουμε μια υπερδύναμη την Κίνα, η οποία είναι έτοιμη και το έχει κάνει να χωριγίσει, λόγω της αξίας του και των δυναμικών του, το Διεθνές Φεστιβάλ της Ιερά Πέτρας. Αυτό είναι και η επιτυχία μας, δηλαδή. Ότι καταφέραμε, μέσα από ένα Φεστιβάλ, να αναπτύξουμε τον τόπο, να συνεχίσουμε να τον αναπτύσσουμε, αλλά και ειδικά να δώσουμε δυναμική στον ελληνικό πολιτισμό, μέσα και από άλλες χωριγίες. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ και εγώ. Έχω πάρα πολλές ερωτήσεις και εγώ να σας κάνω, αλλά κατά τη διάρκεια των 4 ημερών, νομίζω ότι θα έχουμε χρόνο να τα πούμε. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πολύ. Οπότε καλώς ορίζω τώρα την Βάση Αντούνια και την κυρία Μαρία Σπανουδάκη, που είναι υπεύθυνες του project This is not a feminist project. Καλώς ήρθατε. Καλησπέρα. Εντάξει, είμαστε εδώ. Ωραία. Λοιπόν, εμείς είμαστε εδώ για να σας μιλήσουμε για το This is not a feminist project και τα σχέδια που έχουμε σαν ομάδα να προχωρήσουμε. Το This is not a feminist project είναι μια διαδικτυακή και διαδραστική πλατφόρμα, η οποία αφορά τη γυναική εμπειρία στην Ελλάδα και συνδέει ουσιαστικά αυτό που προσπαθεί να κάνει, να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν και κατεπέκταση με το μέλλον. Οπότε η ιδέα άρχισε σαν ένα ζωντανό αρχείο σε εξέλιξη. Θέλουμε να είναι πάντα. Αναπτύχθηκε σε δύο μέρη. Το πρώτο κομμάτι είναι μια καταγραφή ιστορική από το 80 μέχρι σήμερα για το γυναικείο κίνημα στην Ελλάδα, στο οποίο ψηφιοποιήθηκαν, ψηφιοποιήσαμε και καταγράψαμε πάνω από 400 τεκμήρια και συνεργαστήκαμε με δύο ιστορικούς και φεμινίστρες, την κυρία Αντζήλα Δημητρακάκη και την Άννα Μιχοπούλου. Και το δεύτερο κομμάτι είναι η παραγωγή που έγινε από το Δεκέμβριο του 2017 μέχρι το Μάιο του 2018 από βίντεο πορτρέτα γυναικών με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές που ζουν στην Αθήνα και η παραγωγή έγινε σε συνεργασία με νέες κινηματογραφίστρες. Από το Σεπτέμβριο του 2018 σχεδιάζουμε το πέρασμα της ψηφιακής πλατφόρμας, το δημόσιο φυσικό χώρο και σαν πρώτη δράση διοργανώνουμε ένα πρόγραμμα φιλοξενίας για γυναίκες καλλιτέχνες του εξωτερικού το οποίο θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2018 και έχουμε προσκαλέσει μια Γερμανίδα βίντεο άρτιστη η οποία θα έρθει σε επαφή με την τοπική κοινότητα και θα παράξει ένα νέο βίντεο έργο σε συνεργασία με γυναίκες μετανάστερες και πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα και επιπλέον θα προσφέρει τη δική της οπτική. Αυτό το πρότζεκτ θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2019 και πέρα από το Residency σχεδιάζουμε την εξέλιξη και τον εμπλουτισμό της πλατφόρμας που σας μίλησε η Βάσια εστιάζοντας σε ακτιβιστικές πρωτοβουλίες και ομάδες που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα φεμινισμού και ισότητας τώρα. Πιο συγκεκριμένα θα φτιάξουμε ένα ψηφιακό χάρτη όπου θα καταγράφονται όλες οι ενεργές ομάδες και θα παράξουμε νέα βιντεοπορτρέτα γυναικών και low key ακτιβιστών και τέλος θα ψηφιοποιήσουμε υλικό των ομάδων και των συμμετεχόντων και θα το ενσωματώσουμε στην πλατφόρμα. Αυτό το εγχείρημα θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2019. Παράλληλα αυτό το διάστημα σχεδιάζουμε τη σύσταση ενός οργανισμού Ombrella που θα περιλαμβάνει το This is not a feminist project, αλλά θα λειτουργεί και ως πυρήνας παραγωγής και διοργάνωσης παρόμοιων εγχειρημάτων που θα αφορούν ζητήματα ταυτότητας και όχι μόνο της γυναικείας και του φίλου. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Μετακινούμαστε ταυτόχρονα. Αυτό που ήθελα να προσθέσω πριν πάμε στις ερωτήσεις, είναι ότι υλικό από το This is not a feminist project μπορείτε να δείτε και τις δράσεις που αλλάζουν την πόλη που είναι ανοιχτές το απόγευμα 7-8 και είναι στην παραλία της Ελευσίνας οπότε μπορείτε να δείτε και υλικό από το project. Οπότε κάποιες ερωτήσεις. Είπατε για το residency, για την εμπλοκή της κοινότητας, σε ποια περιοχή εστιάζεται. Την Αθήνα, ξεκινάμε. Σε κάποια συγκεκριμένη γειτονιά ή υπάρχει κάποια... Όχι, δεν είναι σε συγκεκριμένη γειτονιά και τώρα το διοργανώνουμε το συγκεκριμένο κομμάτι αλλά ναι, βέβαια ο οργανισμός δεν θα εστιάζει μόνο στην ελληνική κοινότητα αλλά θέλουμε να γεφυρώσουμε επαφές με την Ευρώπη και αργότερα σε ένα διεθνές επίπεδο αλλά ξεκινάμε από Ελλάδα και συγκεκριμένη Αθήνα. Και η έμφαση στον ακτιβισμό είναι ακτιβισμός για την ισότητα των φίλων ή εστιάζεται και σε γυναίκες ακτιβίστριες που δουλεύουν σε άλλα ζητήματα. Και γυναίκες ακτιβίστριες που δουλεύουν σε άλλα ζητήματα. Υπάρχουν πολλά είδη ακτιβισμού αλλά μας ενδιαφέρει και το έμφυλο κομμάτι. Το project αυτό πότε ξεκίνησα? Ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2017, που ανέφερα πριν, στα πλαίσια του Start Great Cultural Change και το συγκεκριμένο πρόγραμμα ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2018, που αναπτύχθηκε η πλατφόρμα και βγήκε σε πρώτο στάδιο. Αυτό. Το ερεθισμά σας για να ασχοληθείτε με αυτό το συγκεκριμένο project. Λοιπόν, αυτό είναι μεγάλη απάντηση. Θα το προσπαθήσω να το... Αρχικά πραγμανώς ήταν προσωπικά ερεθίσματα. Κατά δεύτερον, την ίδια περίοδο εγώ έτυχε να βρίσκομαι σε ένα πλαίσιο αυτών των δύο πραγμάτων που προσπαθούσαμε να γεφυρώσουμε, δηλαδή του ιστορικού, με ένα από τα αρχεία που δουλέψαμε και του σύγχρονου κομματιού του βίντεο, γιατί είναι το δικό μου background αυτό, και να δουλεύω με γυναίκες, μετανάστριες και με διαφορετικές κοινότητες. Οπότε κάπως ήταν επόμενο για μένα, ή ήταν κάτι που δεν υπάρχει με τέτοιο τρόπο, να γίνει μια γεφύρωση και πόσο μάλλον σε διαδικτυακό χώρο. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ευχαριστούμε. Βλέπω έχετε και άλλες ερωτήσεις. Μετά, αν είναι εύκολο. Ωραία, οπότε θα καλυσορίσω τώρα την κυρία Νίτα Κουτσονάνου. Είναι ειδικής συνεργάτης του Δήμου Κοζάνης και μέλος της ομάδας πολιτισμού. Θα παρουσιάσει τις καστικές παρεμβάσεις δημόσιους χώρους στην πόλη της Κοζάνης. Γεια σας. Καλημέρα σας. Λέγομαι Νίτα Κουτσονάνου, είμαι αρχιτέκτονας και έχω κάνει και σπουδές σε cultural studies. Εδώ βρίσκομαι γιατί εκπροσωπώ τον Δήμο Κοζάνης μαζί με την Δήμητρα Καραγιάννη. Η ιδέα που θα σας πω δεν είναι ούτε πολύ νέα, ούτε πολύ καινοτόμα, ούτε κάτι ιδιαίτερο. Ήταν ένα έτοιμα του πώς εντάστηται η τέχνη στο δημόσιο χώρο και σε δημόσια κτίρια ενός δήμου. Αλλά επειδή οι ιδέες μπορεί να μείνουν πολύ μοναχικές και πολύ στεναχωρεμένες όταν δεν υπάρχουν τρόποι και επειδή στους τρόπους στη δημόσια διοίκηση υπάρχουν διάφοροι εχθροί όπως ο έλεγχος νομιμότητας ή ο επίτροπος ή διάφορα άλλα πράγματα που μας κλείνουν τις πόρτες, προσπαθήσαμε να βρούμε έναν τρόπο ώστε να κάνουμε κάποια πράγματα από αυτά που θέλαμε. Οπότε αναπτύξαμε μια συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που εδρεύει στη Φλόρινα. Αρχικά υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας και από εκεί και πέρα άνοιξε ο δρόμος σε διάφορες εικαστικές παρεμβάσεις. Έγιναν διάφορες παρεμβάσεις στο κτίριο που γίνονται τα δημοτικά συμβούλια μέσα στο Δημαρχείο, στο δημόσιο χώρο και από εκεί και πέρα έγινε και ένας διαγωνισμός προς το παρόν που ενεργοποιήθηκαν πάρα πολύ φοιτητές και απόφητοι ώστε να καλυφθεί μία τυχογραφία σε μία τυφλή όψη σε ένα δημόσιο χώρο. Δεν έχω εικόνες, δεν μπορώ να δείξω εικόνες τώρα δυστυχώς αυτή τη στιγμή, απλά αυτό που ήταν πολύ διαφορετικό στη διαδικασία ήταν ένας τρόπος τον οποίο να υπάρχει μέσα στα πλαίσια της δημόσιας διήγησης, της νομιμότητας χωρίς κάποιο εξωτερικό παράγοντα ή οτιδήποτε τέτοιο. Αυτά είχα να σας πω και αν έχετε κάποιες ερωτήσεις ήμουν σύντομα. Ευχαριστούμε και λιγότερο από δύο λεπτά. Θα είπα γρήγορα, εντάξει. Κάποια ερώτηση? Καλησπέρα. Καλησπέρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν με κάποιο τρόπο έχετε αποτυπώσει τις αντιδράσεις του κοινού και πώς το δέχτηκε. Δηλαδή, αν αυτές οι εικαστικές παρεμβάσεις είχαν κάποιο impact στην τοπική κοινωνία και αν το έχετε μετρήσει αυτό και με ποιον τρόπο. Με δίκτες μετρημένους όχι, αλλά γενικά ενεργοποιήθηκε αρκετά η κοινωνία, γιατί αρχικά στην υπογραφή του νομιμονίου βάλαμε και όλους τους τοπικούς συλλόγους που ασχολούνται με εικαστικά, κάνανε μια κοινή δράση όλοι μαζί με τους εικαστικούς της Φλόρινας, από εκεί και πέρα τα περισσότερα έργα πλήν του διαγωνιστικού τμήματος παρουσιάστηκαν σε μια έκθεση που έγινε μια βόλτα μέσα στην πόλη, στην οποία συμμετείχαν και οι ίδιοι. Αλλά επειδή το πανεπιστήμιο έχει μια γεγνίαση με την Κοζάνη, είναι στη Φλόρινα η βάση του, ήρθαν και απόφοιτοι της περιοχής, οπότε ήταν και άνθρωποι της περιοχής που είτε ήταν απόφοιτοι είτε είναι τώρα φοιτητές, δηλαδή ενεργοποιήθηκαν αρκετά καλά. Και υπάρχει και μια πολύ καλή συνεργασία του Δήμου με αυτό το τμήμα. Γεια σας. Γεια σας. Μου προέκυψε μια ερώτηση επειδή σας άκουσα δύο φορές να αναφέρεστε στην έννοια της νομιμότητας. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό μάλλον ίσως απασχόλησε το... Δεν απασχόλησε εννοιολογικά, απλά για να γίνει η δαπάνη απασχόλησε περισσότερο. Στο κομμάτι της δαπάνης. Εννοώ τον έλεγχο νομιμότητας της δημόσιας διοίκησης, δηλαδή ότι όλα αυτά είναι τιμολόγια που θα πάνε στον Επίτροπο που όλα αυτά στη δημόσια διοίκηση είναι πάρα πολύ ανασταλτική παράγοντας για να μην κάνουμε πάρα πολλά πράγματα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Για αυτό ακριβώς δωτούσα. Ναι, είναι πάρα πολύ δύσκολο. Συγγνώμη που το λέω έτσι, λένε εξαιρετικά δύσκολο. Απλά βρήκαμε έναν τρόπο ο οποίος έγινε πολύ εύχρηστος για μας και επειδή ενεργοποιήθηκε μια συνεργασία με ένα τμήμα πολύ δημιουργικό που είναι πολύ κοντά σε μας. Πολύ ευχαριστώ. Αυτά. Όντως, πολύ ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ευχαριστώ κι εγώ. Καλή συνέχεια. Τώρα θα καλουσορίζω τη κυρία Φωτίνη Παπαχατζή, την οποία δεν την βλέπω αυτή τη στιγμή, όχι την βλέπω, να τη. Συνεργάτης του Μεσογειακού Συγγνώμη Φεστιβάλ Φωτογραφίας. Στο επόμενο σλάιν. Ευχαριστώ. Στο επόμενο σλάιν. Καλησπέρα σας. Έχω έρθει στη συνάντηση με τρεις ιδέες, αλλά διάλεξα αυτή τη μία. Έχω έρθει με πολλά καπέλα, τις άλλες δύο θα σας τις πω ιδιωτικά. Απλά αυτή η νομαδική βιβλιοθήκη, ήταν μια καταπληκτική ιδέα του Μεσογειακού Φεστιβάλ, που πραγματικά με ενθουσίασε. Διδάσκω φωτογραφία στο Καδρό, που είναι μια μικρή ομάδα φωτογραφική στη Φιλιππιάδα, στην Ήπειρο, εδώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Και όταν είδα ότι υπάρχει αυτή η νομαδική βιβλιοθήκη με 100 βιβλία από διάφορους διεθνείς και χώριους οίκους, από καλλιτέχνες, φωτογράφους, που καλύπτουν όλη την ιστορία της φωτογραφίας, ενθουσιάστηκα και ζήτησα αυτή η βιβλιοθήκη να έρθει στη μικρή πόλη της Φιλιππιάδας, που καταλαβαίνετε ότι σημαντικό είναι, που αυτή η πόλη δεν έχει καν βιβλιοθήκη. Οπότε, η νομαδική βιβλιοθήκη θα τη φλοξενήσουμε για τέσσερις μήνες και το Μεσογειακό Φιστιβάλ Φωτογραφίας μου πρότεινε μια συνεργασία, γιατί είδε τον ενθουσιασμό μου, το πώς θα μπορέσουμε αυτή τη νομαδική βιβλιοθήκη να τη διακινήσουμε στο ελλαδικό χώρο, αλλά και όχι μόνο, γιατί αυτή η βιβλιοθήκη τι μπορεί να κάνει, μπορεί να σταθεί η αφορμή για διάφορα θεματικά εργαστήρια, για διάφορα φιστιβάλ που μπορούν να στιθούν γύρω από τις θεματικές που αναπτύσσει και όπως καταλαβαίνετε είναι κάτι που χρειάζεται η περιφέρεια. Αυτά. Οπότε, εδώ είμαι για να ψάξω ενδιαφερόμενους που θα θέλανε να την φιλοξενήσουν, αλλά και συνεργασίες πάνω στην ευρύτερη δυνατότητα που έχει αυτή η ιδέα. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστώ κι εγώ. Κάποια ερώτηση. Ένα λεπτό λίγο το μικρόφωνο να έρθει. Έρχεται. Να το. Γεια σας. Θα ήθελα να μάθω πώς σκοπεύετε να κινητοποιήσετε τον κόσμο για να εκμεταλλευτεί αυτά τα βιβλία και να έρθει σε επαφή. Γιατί δεν έχουμε και πολύ τη συνήθεια να πηγαίνουμε σε βιβλιοθήκες και θα με ενδιέφερα αυτό. Ναι, ναι. Έχουμε ήδη σαν οργάνωση, έχουμε ήδη στήλει προσκλήσεις σε όλες τις ομάδες που έχουν έδρα στην Ήπειρο αλλά και στις γειτονικές περιοχές, στην Ετόλα Καρνανία και έχουν δείξει ήδη ενδιαφέρον. Η Νοματική Βιβλιοθήκη θα έρθει σε εμάς την 1η Μαρτίου και έχουμε ήδη κινητοποιηθεί γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι είναι μια φοβερή ευκαιρία για τους φωτογράφους αλλά όχι μόνο τους φωτογράφους όσους θέλουν να ασχοληθούν με την εικόνα γιατί ο αναλφαβητισμός του μέλλοντος είναι η άγνοια της φωτογραφίας όχι η άγνοια της γραφής και της ανάγνωσης. Είχε πει ο Μοχολυνάγκη το 1923. Είναι σημαντική η εκπαίδευση πιστεύουμε πάνω στην εικόνα. Καλησπέρα. Ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι η πηγή αυτών των 100 βιβλίων. Είναι συνεργασία με κάποιον ιδιώτη, με κάποια βιβλιοθήκη, με πανεπιστήμιο. Αυτά τα βιβλία ανήκουν στο Μεσογειακό Φεστιβάλ και συγκεντρώθηκαν μετά από μια επιχορίγηση που έλαβε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και από την Μότο Ρόιλ. Με αυτή την επιχορίγηση έγινε η αγορά των βιβλίων. Ο πρώτος σταθμός της βιβλιοθήκης ήταν φυσικά το Ρέθυμνο γιατί εκεί είναι η έδρα του Φεστιβάλ. Τώρα τα βιβλία βρίσκονται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Βέρειας. Στη συνέχεια θα ταξιδέψουν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στη συνέχεια θα έρθουν στο καδρό στη Φιλιππιάδα. Να κάνω εγώ μια ερώτηση. Αν μια πόλη θέλει να φιλοξενήσει στη βιβλιοθήκη, ποια είναι η διαδικασία, πρακτικά δηλαδή? Μπορεί απλά να μας στείλει ένα email ή, αν κάποιος βρίσκεται εδώ, μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί μου για να μπορέσουμε να διοργανώσουμε αυτή τη συνάντηση. Αλλά σκοπεύουμε τώρα να καταθέσουμε μια πρόταση στα προγράσματα αεράσμους για να μπορέσουμε να δούμε και τη διάσταση σε ένα πέραν του περιφερειακού ελλαδικού χώρου, να δούμε αν μπορέσουμε να αναπτύξουμε τη διάσταση αυτής της νοματικής βιβλιοθήκης και στο εξωτερικό, με συνεργάτες και στο εξωτερικό και να αναπτύξουμε μεθοδολογίες πάνω σε εργαστήρια για νέους, ενδιαφερόμενους, πάνω στη φωτογραφία. Μαρία, ευχαριστούμε. Α, υπάρχει μια τελευταία ερώτηση. Έχουμε χρόνο. Όχι, είναι βιβλία που καλύπτουν την ιστορία της φωτογραφίας από όλες τις εποχές μέχρι και σύγχρονα βιβλία. Και είναι από διεθνείς και εγχώριους εκδοτικούς οίκους. Και μια... Α, ήταν έτοιμη. Ωραία, ωραία, την ίδια ερώτηση. Ωραία, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Κι εγώ ευχαριστώ. Μαλή επιτυχία. Ωραία, πότε περνάμε στον κ. Χρήστο Αρτέμι από το κοινωνό Tinos Art Gathering. Καλώς ήρθατε. Καλώς ήρθατε. Καλησπέρα σας. Αρχικά να πω ότι μου άρεσε πολύ το κομμάτι με τις χαρέκλες. Παίρνω μια θέση, τοποθετούμε και κάπως έτσι ξεκίνησε και το κοινωνό στην Tinos. Όπου, για να κοινωνήσω στην ουσία, είναι μια διαφορετική προσέγγιση από αυτό που έχουμε σαν μία ενέα της θρησκευτικότητας στην Tinos. Και είναι μία τοποθέτηση ότι παρουσιάζομαι με σκοπό την επικοινωνία. Το κοινωνό ξεκίνησε πριν τρία χρόνια στο νησί της Τίνου το καλοκαίρι και είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος σκοπός του είναι πάντα η διάδραση και το πρόγραμμα ορίζεται σύμφωνα με την έννοια του κοινωνό, της έννοιας κοινωνό. Και από πέρυσι ξεκίνησε μία θεματική, είναι αμεσαία συνδεδεμένη με την έννοιά του, που έχει να κάνει με τους κήπους. Κάποιους κήπους οι οποίοι δημιουργούνται σε διάφορα μέρη του νησιού, κυρίως νοητοί και κάποιοι άλλοι οι οποίοι έμπρακτα αρχίζουν και διαμορφώνονται ως χώρους όπου εμφανίζεται η φύση και το κομμάτι της άμεσης ένας συμβολισμός στην ουσία του ανθρώπου για επαφή με την φύση. Μπορώ να πω ότι πέρυσι που ξεκίνησε αυτή η θεματική φιλοξενήθηκαν 120 καλλιτέχνες ερευνητές θεωρητικοί, πάντα με αφορμή του σκοπό της διάδρασης μεταξύ τους, είτε με το φυσικό τοπίο του νησιού. Όλη η παραγωγή στην ουσία του κοινωνού εμφανίζεται από τους τοπικούς φορείς, τοπικές επιχειρήσεις, με μια συγκεκριμένη οργάνωση, έτσι ώστε να συμπράττουν και αυτοί, έστω και χρηματικά, αρχικά. Και πάντα όλες οι δράσεις καθορίζονται στον κόσμο, πάντα όλες οι δράσεις καθορίζονται από το ίδιο το φυσικό τοπίο του νησιού, είτε είναι κάποια χωριά, κάποια ιστορικά χτίρια, η ίδια η φύση της Τίνου. Δυστυχώς δεν μπορώ να παρουσιάσω ένα βίντεο που θα είχατε μια πολύ καλύτερη εικόνα για το τι είναι το κοινωνό, τι είναι η κήπη, πώς ορίζεται ο κήπος, αλλά σίγουρα μπορείτε να το δείτε στο ίντερνετ. Από εκεί και πέρα να πω ότι είναι ένα εγχείρημα το οποίο προσπαθεί να φέρει στον κόσμο. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Κάποια ερώτηση? Καλησπέρα. Ήθελα να ρωτήσω γνωρίζοντας ότι είναι ως την ανησύ που συμβαίνουν πολλά πράγματα στον πολιτισμό, έχει έτσι μια έντονη παρουσία στη χώρα, και γίνονται πολύ ωραία πράγματα. Εσύ όταν ξεκίνησες, από το που ξεκίνησες, στο δικό σου φεστιβάλ και επειδή γίνονται παράλληλα πολλά πράγματα, ξαναλέω, στην Τίνο, μέσα στη διάρκεια του καλοκαιριού συνήθως, βρήκες συνεργασίες ή τρόπους όλοι εσείς που κάνετε διάφορα πράγματα και που σίγουρα βοηθούν τον νησί να συνεργαστείτε για το καλό το κοινό. Δηλαδή, ή υπήρχε ένας άτυπος ανταγωνισμός με πράγματα που ήδη τρέχουν στον νησί, και γίνονται κάθε χρόνο και με τη δική σου διοργάνωση. Το κοινωνό ξεκίνησα στην ουσία από μία έκθεση. Από μία έκθεση που οργάνωσα πριν τέσσερα χρόνια. Και ρωτούσα τον κόσμο γιατί δεν ήρθε σε αυτή την έκθεση. Μια έκθεση σε ένα σχολείο, όπου προσκάλεσα δέκα οικαστικούς να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Και ως πιο μικρός τότε και πιο ρομαντικός, περίμενα ότι θα αρχίζουν οι κάτοικοι να τον αγνωρίζουν, να συμμετέχουν, έστω και ως θεατές. Και ρωτούσα γιατί δεν ήρθατε και μου ανέφεραν ότι δεν καταλαβαίνω ότι δεν είμαι άνθρωπος της κουλτούρας. Και αυτό, νομίζω, μπορεί να αναφερθεί το τι εννοούμε κουλτούρα στην ουσία. Αποφάσισα να γίνουν κάποιες άλλες δράσεις. Ώστε να αναπτύξει κάποια πεδία τα οποία δεν είναι μόνο οικαστικά. Παράλληλα αυτό το κομμάτι το βλέπω ως μια ομπρελαία που γίνονται. Προτείνεις την ουσία, παίρνεις μια θέση και δεν παίρνεις μια θέση σε μια παρουσίαση, αλλά μια θέση στο να θα πάω στο νησί, θα παραμείνω, θα δημιουργήσω, είτε μόνος μου, είτε με εσάς, με την έννοια της εφημέρης κατοίκησης μου εγώ ως καλλιτέχνη στο νησί και θα εκτεθώ, θα εκθέσω ή θα συμμετέχω. Κάποιες δράσεις είναι καθαρά διαδραστικές. Μπορείτε να δείτε στο πρόγραμμα, έχω κιόλας. Παρ' όλα αυτά, σε σχέση και να σε απαντήσω με το κομμάτι ότι γίνονται πολλές δράσεις στο νησί, νομίζω ότι γίνονται πολλές δράσεις στο νησί. Νομίζω ότι γίνονται πολλές δράσεις παντού στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, σε σχέση με τα πολιτιστικά. Από εκεί και πέρα, το σημαντικό είναι να εμφανιστεί η κατεύθυνση, το προφίλ. Αυτό είναι και που το ψάχνω και προσπαθώ να εμφανιστεί αυτή η ταυτότητα, όπου θα μπορεί να προσκαλέσεις και να συμμετέχουν ενδεχομένως και από μόνοι τους άλλες ομάδες καλλιτέχνων ή οργανισμών. Απλώς αυτό κάτι θέλει τον χρόνο του. Σημασία έχει να εμφανιστούμε. Και γι' αυτό είναι σημαντικό και η καρέκλα και η θέση και το κοινωνό και η φύση, οι κήποι, αλλά μη το πλατιάσω. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Εγώ. Αποδέχομαι. Αποδέχομαι. Ωραία και τελευταία νέα ιδέα μόνη ψάχνη από τον κύριο Νικόλα Μαυροκεφαλίδη, πρόεδρο του Διπεθαευέριας, με τίτλο «Δημόσιο Σαστικός Χώρος, Γραφίτη Τέχνη ή Μαδαλισμός». Λεωνασμά υπάρχει βάση χρόνη, να μην σου μπεις αυτηρά τον κόφτη. Πρέπει να είμαστε δημοκρατικοί για όλους. Ένα μικρόφωνο. Μια συνάφεια του θέματος, στο οποίο θα αναφερθώ, με αυτό που είπε η γειτόνισσα και αρχιτεκτόνισσα της Κοζάνης. Εγώ είμαι ο Μαυροκεφαλίδης, ο Νίκος, ο πρόεδρος του Διπεθέα, όπως αναφέρθηκε, του Διπεθέα της Βέριας. Πολλά χρόνια στην αυτοδιοίκηση, με προβλήμα άδεισε πάντοτε η εικόνα του δημόσιου χώρου, φίλες και φίλοι. Να έχουμε εκακοποιητικές πράξεις, επεμβάσεις, δράσεις στον δημόσιο χώρο. Δεν μου λείπει. Όλοι βλέπετε την εικόνα που έχουν οι δημοσιαστικοί χώροι. Η Βέρια, μια πόλη με βαριά κληρονομιά, με ένα τεράστιο μνημιακό απόθεμα, με αρχαιότητες, με ρωμαϊκές αρχαιότητες, βυζαντινά και μεταβυζανταμιμνία, δέχεται μία επίθεση από ομάδες νέων ανθρώπων κατά τεκμήριο, οι οποίοι βάζουν ένα σπρέι στο σάκο και αδιακρίτως δημιουργούν προβλήματα στην αισθητική του χώρου. Η αποκατάσταση, ξέρετε, είναι κοστοβόρα και αδιέξοδη. Επομένως, ως εκπαιδευτικός, όλη μου η ζωή εκπαιδεύει στα νέα, και στο όνομα της θητείας που είχα πολλά χρόνια ως αντιμετωπιστής παιδείας, κατέθεσα σε συναρμόδιος, όπως εγώ αντιλαμβάνομαι, φορείς της πόλης ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να αρχίσουμε να καλλιεργούμε λοιπόν μία άλλη στάση και αντίληψη στους νέους ανθρώπους της επόμενες γενιές, στο δημόσιο χώρο. Εκπώνησα ένα πρόγραμμα, ταπεινά το λέω, εκπαιδευτικό, το οποίο επικοινώνησα στον Δήμο της Βέρειας, στους διευθυντές εκπαίδευσης πρώτης βαθμίδας και δεύτερης, στην ΙΖΕΕΚΠΑ, στην κυρία Κοταρίρη, στο τεχνικό επιμελητήριο, στους αρχιτέκτονες της Βέρειας, στους φωτογράφους επανελματείας, σε κάθε έναν, ο οποίος έχει μία ιδιαίτερη σχέση με την εικόνα του δημοσιοαστικού χώρου. Αγκαλιάστηκε η εκπαιδευτική πρόταση άμεσα από όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς. Έγιναν συναντήσεις για το τρέχον εκπαιδευτικό έτος. Η συναντήση, λοιπόν, για να διακυβεραιωθεί το πρόγραμμα, άρχισε λοιπόν από τον Ιούνιο, πριν τελειώσει η προηγούμενη εκπαιδευτική χρονιά. Και έτσι, με παρόντες τους διευθυντές εκπαίδευσης, τους διευθυντές όλων των σχολικών μανάδων του Δήμου της Βέρειας, συναποφασίσαμε με την επικουρία των Σχολών Καλών Τεχνών Δυτικής Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης, λοιπόν, να συνδράμουμε ο καθένας από τη θέση την οποία υπηρετεί αυτό το πρόγραμμα, το οποίο θα εξελιχθεί και θα ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί στο τέλος του καλοκαιριού του 2019. Στόχος, βέβαια, ο παιδαγωγικός στόχος είναι να ευαισθυμίσουν τα παιδιά, να διαμορφώσουν μία άλλη αντίληψη για την χρήση, την ευθύνη και τη χαρά που μας δίνει ο δημόσιαστικος χώρος. Αυτά δεν διατάσσονται, δεν υπάρχει πουθενά αναφορά να έχει μία τιμωρητική διάσταση. Να καλλιεργήσουμε λοιπόν στα νέα παιδιά ότι είναι εύκολο ή εύκολο. Το μήνυμά τους μπορεί να γίνει διαφορετικά και όχι λοιπόν πάνω σε μνημεία, τα οποία λοιπόν καταστρέφονται, δεν μας ανήκουν, πρέπει να τα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές. Υπάρχει αναλυτικό το πρόγραμμα, πώς διεκπεραιώνησα τρεις φάσεις με χρόνο διάγραμμα, το οποίο επικοινωνήθηκε με τους σχολικούς συμβούλους και μπήκανε και κάποιες έτσι ιδιαίτερες παράμετρη. Τώρα ο κόφτης λειτούργησε, ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Είμαι στη διάθεση σας. Ναι, το μικρόφωνο στην κυρία εδώ. Ονομάζομαι Τετσάδες. Ήθελα να σας ρωτήσω ποια ήταν η άποψη της Αγγελικής Κοταρίδης. Όλοι συμφωνήσαμε ότι θα συνδράμουμε στα σχολεία να διεκπεραιώσουν αυτό το πρόγραμμα. Γιατί βέβαια μπορεί να είναι τέχνη, μπορεί να είναι και βαθαλισμός. Το ένα δεν αποκλείται άλλο. Δεν ολοκληρώσα. Το θέμα διατυπώνεται ως εξής. Δημόσιος χώρος παύλα, γκράφιτι, τέχνη ή βαθαλισμός. Δεν αντιλαμβάνεστε ούτε το ένα ούτε το άλλο, γιατί έχει εξερευθεί σε πολύ μεγάλη μορφή τέχνης το γκράφιτι, αλλά είναι και βαθαλισμός. Στο πρόγραμμα γίνεται σαφέστητη αναφορά και διάκριση, με σεβασμό στην ανάγκη των νέων λοιπόν να διαμαρτύρουν, να καυτηριάζουν, να σχολιάζουν, να καταγγέλουν. Μήπως υπάρχει και κάποιος τρόπος που μπορεί ο δήμας να επέμβει όταν πρόκειται για βαθαλισμό? Δηλαδή τα διάφορα με ποι... Καταλάβατε, επειδή υπήρξε εκπαιδευτικός, νομίζω ότι αυτό που προέχει και επιβάλλεται, πρώτα να ανημερώνουμε τα παιδιά επί της ουσίας των πραγμάτων, να αποκτήσουν μια άλλη στάση απέναντι στον δημόσιο χώρο, να τον καταγράψουν. Στο πρόγραμμα, μια πρώτη φάση είναι να πάρουν βίντεο με την αρρωγή των βιντεογράφων, των επαγγελματιών, των αστυντών φωτογράφων, να μάθουν να φωτογραφίζουν, να ξαναδούν την πόλη, την γειτονιά τους, να φέρουν όλο το υλικό στο σχολείο, να ταξιδομήσουν, να σχολιάσουν, να αναζητήσουν, να δουν τι είναι ο δημόσιο χώρος, τι είναι το γκράφιτι, πόσο τέχνη είναι, ποια τέχνη είναι, ποιος είναι ο βανδαλισμός. Και αφού ολοκληρωθεί στα σχολεία, μπροστά στους γονείς της περιοχής, της ευθύνης του σχολείου, θα κορυφωθεί μέσα στην Έθρος Συνδριάς Νοημοτικού Συμβουλίου από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων. Θα γίνουν εκθέσεις από τις φωτογραφίες, οι πιο ενδεικτικές. Σε όλο το φάσμα θα γίνει η δουλειά. Και βέβαια, θεωρώ ότι δεν πρέπει να γίνει μία φορά. Κάθε χρόνο μπορούμε να επανερχόμαστε. Βέβαια, την επόμενη χρονιά έχουμε συμβονή που θα πάμε εκεί, που αναφέρθηκε η αρχιτεκτόνησή σας. Συγγνώμη, μου διαφέρει το όνομά σας. Λοιπόν, να κάνουμε αυτές τις παρεμβάσεις με τις σχολές καλλιτεχνών της Θεσσαλονίκης και της Δυτικής Μακεδονίας, της Λόρινας. Τα παιδιά αν δεν μάθουν, πρώτα πρώτα να ξανασυστηθούν οι ίδιοι με τον χώρο τους. Και αντίστροφα. Δεν το γνωρίζουν. Όταν μια επιφάνεια είναι λερωμένη, μουτζουρωμένη, γίνεται συνήθεια, δεν μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων. Πάμε στο σχολείο, στη δύναμη της εκπαίδευσης. Αλλά έχετε και σε μία επαφή και με τα άλλα τα σχολεία της Νοτιού, Ελλάδος, γιατί εσείς στη Βέρεια είστε προνομιούχοι. Είχατε τον τροχόπουλο και τα λοιπά. Υπάρχει και ο τροχόπουλος, ο Γιάννης είχε εμάς. Υπάρχει και ο τροχόπουλος, ο Γιάννης είχε εμάς. Υπάρχει και ο τροχόπουλος, ο Γιάννης είχε εμάς. Υπάρχει και ο τροχόπουλος, ο Γιάννης είχε εμάς. Υπάρχει και ο τροχόπουλος, ο Γιάννης είχε εμάς. Υπάρχει και ο τροχόπουλος, ο Γιάννης είχε εμάς. Αυτό κάπως θα φτάσει και στο υπόλοιπο κομμάτι της Ελλάδας, πέρα από τους μαθητές. Υπάρχει κάποια σκέψη, Μέριμ, για αυτό να το μάθουμε και οι υπόλοιποι και να σχετιστούμε κάπως με αυτόν. Επανελαμβάνω, είναι πολύ σέλλητο και εμπερισατωμένο και επικοινωνήθηκε με τους επιστημονικούς φορείς. Αυτή τη στιγμή, στην επιστημονική καθοδήγηση των καθηγητών και δασκάλων, είναι ο πρώην σχολικός υπόλοιπος με το όνομά του και συντονιστή εκπαίδευσης. Τα είδανε, τα συμφωνήσαμε, κάναμε κάποιες βελτιωτικές τροποποιήσεις. Έχει στο κέντρο του την εκπαιδευτική διάσταση, όχι όμως μία τιμωρητική αντίληψη, μία καλλιέργεια άλλης αντίληψης του δημόσικου χώρου. Συνανήκει. Άρα έχουμε και τη συνευθύνη και τη συνδιαχείριση. Δεν είναι μέλημα ούτε μιας αντιδημαρχίας, ούτε ενός μηχανισμού που λέγεται, εξέρωγω, δημοτική αστυνομία. Θέλουμε λοιπόν να διαμορφώσουμε βήμα στο βήμα. Δεν έχουμε ψευθεσθήσει ότι μέσα από ένα πρόγραμμα θα αλλάξουμε την αντίληψη, αλλά όταν διαμορφώνεται, εξελίσσεται και ολοκληρώνται ένα πρόγραμμα σε μία περιοχή του προμηθέα από την κοιτονιά μου. Και θα καλέσει ο διευθυντής όλους τους γονείς, όλη την σχολική κοινότητα και όχι μόνο τους γονείς, να παρουσιάσει την εικόνα της γειτονιάς που δεν ήταν ποτέ έτσι. Και σε αυτή την προσπάθεια θα έχουμε τη βοήθεια των φωτογράφων, των ειδικών επιστήμων, όπου και αν ζητηθεί το έχουμε συμφωνήσει. Γι' αυτό έκαναν αφορά σε αυτούς τους φορείς. Δεν μπορεί να είναι αποσπασματικά ευθύνη μόνο του διευθυντή ή ενός δασκάλων ως τμήματος, είτε της κοινωνίας συνολικά. Αν για κάτι είμαστε υπερήφανοι ως χώρα, δεν ανήκει η περήφανοια μόνο σε εμάς, είναι η κληρονομιά μας. Αυτή λοιπόν δεν μπορεί να είναι έρμεο κακοποιητικών δράσεων, παρεμβάσεων. Μιλάω για τα προφανή και τα αυτονόητα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Αυτή λοιπόν ήταν η τελευταία νέα ιδέα που μόνη ψάχνει. Βασικά χαίρομαι πάρα πολύ που υπήρξαν ερωτήσεις και από εσάς, και αυτός ήταν ο στόχος, να συνεχιστούν αυτές τις συζητήσεις και εκτός αυτής της αίθουσας. Οπότε αυτή τη στιγμή υπάρχει η μία ώρα διάλειμμα. Υπάρχει ο χώρος χαλάρωσης που είναι ακριβώς στα αριστερά. Οπότε το ιδανικό θα ήταν να συνεχιστούν όλες αυτές τις συζητήσεις και μετά από εδώ. Οπότε τα ξαναλέμε ξανά στις τρεις εδώ, που ξεκινάει και η πρώτη κεντρική ομιλία. Και έχετε λίγο χρόνο να γνωρίσετε λίγο από κοντά την πόλη, μεταξύ σας, γιατί αυτός ήταν ο στόχος σε αυτού του σέσιο. Ευχαριστούμε πολύ!