34η ειδική συνεδρίαση και 35η τακτική συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Καλαμαριάς (ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, 2020)
: Συγκαλείται σήμερα, 16.11. και ώρα 6, η 34η ειδική συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη με θέμα «Μέτρα αντιμετώπισης προβλημάτων που προέκυψαν λόγω της πανδημίας COVID-19». Θα ήθελα, πρώτον που ξεκινήσουμε, να σας παρακαλέσω να έχουμε μια ήρεμη και οικοδομητική συνεδρίαση. Ο σκοπός της συνεδρίας, σας ξέρετε αυτής, είναι ότι θέλουμε να βρούμε λύσεις για τα προβλήματα που ταλαιπωρούν όλους τους συντημότητες μας λόγω του COVID-19. Θα δώσω, δεν ξέρω αν ο δήμαρχος είναι… Βρήκα που είναι η καταχώρηση. Κύριε Κυρατζή, το μικρόφωνο σας. Ο κύριος δήμαρχος είναι στη τηλεδιάσκεψη. Ναι. Ναι, να πάρουμε παρουσίες, ναι, ναι, ναι. Κύριε Ευραμίδη. Ναι, σας ακούω. Ναι. Ναι. Ναι. Ναι. Ναι. Ναι. Ναι. Ναι. Κύριε Γεωργιάδη, εγώ τι πρέπει να πατήσω για να μου βγούνε στην άκρη όλα τα ονόματα. Ναι, ναι, ναι. Το πατάω αλλά δεν μου τα βγάζει. Α τώρα, εντάξει, δύο φορές έπρεπε, εντάξει. ΟΚ. Κύριε Αυραμίδη, σας παρακαλώ να πάρετε παρουσίες. Είμαι έτοιμος. Ναι, ευχαριστώ. Λοιπόν, κυρίες και κύριοι, καλησπέρα. Προχωρούμε σε παρουσίες ο κύριος Αυραμίδης, η κυρία Αγγελοπούλου, ο κύριος Ακριτίδης. Άκουσα προηγουμένως τον Αυράμ ότι δεν θα παρευρεθεί. Ναι, Αυράμ, αλλά είπες. Ναι, ναι, κύριε Αυραμίδη. Είμαι έτοιμος, λόγω ανελειμμένων υποχρεώσεων δεν μπορεί να παρευρεθείς σήμερα. Ο κύριος Αλεπίδης, ο κύριος Αντρεάδης, ο κύριος Αντωνάκης είπαμε, ναι, έτσι? Ναι, είναι προσπαθεί να ξαναμπεί για να συνδεθεί με καλύτερο τρόπο. Κύριε Αντωνούδη, ο κύριος Αρπούλης, ο κύριος Βολτσίδης, ο κύριος Βουλγαράκης. Νομίζω τον είδα, αλλά… Καλησπέρα. Καλησπέρα, κύριε Αφοροπούλου. Καλησπέρα. Ο κύριος Βουλγαράκης. Ναι, λίγο θα έρθει. Ο κύριος Γαμπρίλε, ο κύριος Γεωργιάδης, δεν τον είδα. Τον έχω δει εγώ, είναι εδώ ο κύριος Γεωργιάδης. Νομίζω ότι κάνω λάθος. Όχι, ο κύριος Καρυπίδης, ο κύριος Πατόπουλος, ο κύριος Πετκάκης. Δεν τον είδα τον κύριο Γεωργιάδης. Ο κύριος Γεωργιάδης είναι ο Γιώργος, ο Γεωργιάδης την είχαν οργάνω. Όχι, όχι. Δεν κατάλαβα, εγώ μπερδεύτηκα. Ναι, ναι, συνεχίστε. Ο κύριος Γιανακός, ο κύριος Καρυπίδης, η κυρία Κυφωνίδου, η κυρία Κογαλίδου, ο κύριος Κόκκινος, ο κύριος Κυραντζής, ο κύριος Λεμονίς, ο κύριος Μακατάσης, ο κύριος Μακατάσης. Δεν μπήκε ακόμα. Δεν είναι, δεν είναι. Ο κύριος Ματσαρίδης, ο κύριος Μουρατίδης, ο κύριος Μπακογλίδης, η κυρία Νικολίτου. Εδώ είμαι, καλησπέρα. Η κυρία Τιντί, η κυρία Ντόντι, η κυρία Παντελίδου. Θα συνδεθεί σε λίγο η κυρία Παντελίδου. Ο κύριος Παπαδόπουλος Γιώργιος. Ο κύριος Παπαδόπουλος συνήθως έχει εργασία αυτή την ώρα. Βέβαια σήμερα δεν μου τηλεφώνησε να μου πει κάτι. Δεν ξέρω. Δεν έχουμε δηλαδή νεότερα. Όχι, όχι. Η κυρία Παυλίδου, ο κύριος Πενόπουλος, ο κύριος Περσίδης, ο κύριος Πετκάκης, η κυρία Σεμακούλα. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα. Ο κύριος Τελίδης, ο κύριος Τεμεκενίδης. Ο κύριος Τεριακύρης, μη θέλετε, θα κάνει 15 λεπτά περίπου για να συνδεχθεί. Η κυρία Τσιραμπίδου, η κυρία Φοροπούλου, ο κύριος Φωτόπουλος. Είναι μαζί με τον κύριο Τελίδη. Καλησπέρα. Ναι, ναι. Είναι το κύριο Τελίδη μαζί, ναι. Η κυρία Παντελίδου συνδέθηκε. Γεια σας. Ναι, ναι, την είδα. Η κυρία Παντελίδου, είμαι καλησπέρα, δεν σας άκουγα, μ' ακούτε. Καλησπέρα, εντάξει, η κυρία Παντελίδου. Να συγχαρηγεί, η κυρία Χαντζή. Εντάξει. Ωραία. Άρα, έχουμε παρτία, μπορούμε να ξεκινήσουμε. Θα δώσω τον λόγο στον κύριο Δήμαρχο πρώτα για να τοποθετηθεί. Κύριε Δήμαρχε, μ' ακούτε. Κλησπέρα σας. Καλησπέρα. Λοιπόν, τώρα, δεν ξέρω σαν διαδικασία, μήπως θα ήθελαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις να πούν κάποια πράγματα. Αν και σήμερα μου ήρθαν από όλες τις παρατάξεις, είχα και του Άρη του Τεμικενήτη μία εισήγηση εδώ και πολύ καιρό, εδώ και καμιά δεκαπενταριά μέρες. Έχω ενημερωθεί ότι έχει κάνει και κάποιες συναντήσεις, οπότε ίσως μπορεί να μας ενημερώσει κιόλας. Εκτός, αν θέλετε, να ξεκινήσουμε τη διαδικασία με μία ενημέρωση για το τι κάνουμε στο θέμα του Κόβου. Θα προτιμούσατε μία τέτοια διαδικασία, για να ξέρουμε τι θα ζητήσουμε, πώς θα αφήσουμε να κάνουμε και τα λοιπά. Θέλετε να μιλήσουν όλοι, κύριε Δήμαρχε, και μετά να τοποθετηθείτε εσείς. Εγώ θα έλεγα ότι καλό είναι να πούμε λίγο το τι κάνουμε, γιατί είδα λίγο πολύ ότι επαναλαμβανόντουσταν κάποια πράγματα στις εισηγήσεις των παρατάξεων. Και μετά να γίνει ένας κύκλος και να κλείσω εγώ την... Άρα, σας ακούμε λοιπόν. Ωραία. Λοιπόν, αρχικά... Κύριε Δημαρχέ, κύριε Πρόεδρε, γιατί ο δήμαρχος θα κλείσει ούτως ή άλλως τη διαδικασία και θα πει τα πάντα. Το τι γίνεται στην Καλαμαριά πάνω κάτω τα γνωρίζουμε, αλλά το θέμα είναι να διαβαστούν για να καταγραφούν, στα πρακτικά να ακούσει και ο κόσμος όλες οι παρατάξεις, το τι έχουν να προτείνουν για μέτρα για το Covid, για τους δημότους της Καλαμαριάς, και το κλείσουμε ούτως ή άλλως, θα μας κάνει και ενημέρωση και θα κλείσει και ο δήμαρχος. Αβραάμ, επειδή βλέπω ότι λίγο πολύ γίναν επισημάνσεις πολλές φορές για πράγματα που ήδη γίνονται, για οικονομία χρόνου εγώ το λέω, για να μην ακουστούν αυτά τα πράγματα, τα ίδια πράγματα, που ήδη γίνονται επί πέντε, αν θεωρείτε ότι κάνουμε οικονομία χρόνου, να σας πω πέντε πράγματα για να μην επαναλαμβανόμαστε. Αν θεωρείτε ότι θέλει ο καθένας σας να πει αυτά που έχει να πει, ανεξαρτήτως αν γίνονται, εγώ το λέω για την οικονομία χρόνου. Να σας πω για ποιο λόγο, να σας πω ποιο λόγο το λέω. Για το λόγο ότι ούτως ή άλλως, εμάς από την παράταξή μας η Καλαμαρκιά, που μας αξίζει για το θέμα του Covid, θα τοποθετηθεί ο Θόδωρος ο Αλεπίδης, θα πρέπει ούτως ή άλλως να πει ό,τι είναι να τα πει, για να καταγραφούν, εσύ τα πρακτικά, να πούει και ο κόσμος. Τα πρακτικά νομίζω έτσι και αλλιώς, κυρία πρόεδρε δεν καταγράφονται αυτά. Κύριε Περσίδη, κάχετε σπίλη στην κυρία Τσαούση, αυτά όλα θα καταγραφούν. Στην απόφαση θα φανούν όλα αυτά. Δεν είπα για την απόφαση, μας ακούει κάποιος κόσμος ζωντανά. Τα καλώ θα είναι και θα θέλαμε να τα ακούσουμε. Ναι, έχετε εδώ τέσσερις σελίδες. Εγώ δεν θα μιλήσω, θα μιλήσει ο Θόδωρος ο Αλεπίδης το δεκάλεπτο που έχω σαν επικεφαλής για το συγκεκριμένο θέμα, στο δεκάλεπτο θα είναι μέσα. Ναι, το δεκάλεπτο θα είναι, αλλά αν διαβάσουμε και όλα αυτά που γράφεται εδώ... Το δεκάλεπτο αυτό μπορεί να διαβαστούν αυτά στο δεκάλεπτο. Βεβαίως, επειδή πάνω κάτω... Κύριε, στο δεκάλεπτο. Ωραία, εντάξει, αν είναι στο δεκάλεπτο... Για να ακούει και ο κόσμος. Κοιτάξτε μου, εγώ απλώς δεν θέλω να ξεφύγετε από τους χρόνους, γιατί έχουμε δύο συνενδριάσεις, δεν θα μας στάσει ο χρόνος, δεν θέλω να πλατιάσετε, θέλω συγκεκριμένα μέσα στο δεκάλεπτο αυτό να πείτε ό,τι είναι να πείτε. Εγώ αυτό θέλω. Κυρία Πρόεδρε, το να κάνω εγώ την ενημέρωση, δεν έχει να κάνει κάτι. Είναι προφανώς αυτό που έχει ετοιμάσει να διαβάσει, δεν πρόκειται να το προποποιήσει, απλά σε κάποια πράγματα για να γλιτώσουμε χρόνο συζήτησης, να μην επαναλαμβανόμαστε τίποτα άλλο. Κάντε μας την ενημέρωση και να συνεχίσουμε. Κύριε Δήμαρχε, σας αρχίμαστε. Ωραία, λοιπόν, δεν θα διαβάσω πλήρως την απόφαση 75 του 2020, γιατί θεωρώ πως όλοι λίγο πολύ την έχουμε… Κύριε Δήμαρχε, συγνώμη, αν μου επιτρέπετε. Δεν θα διακοπτετε όμως. Όχι, όχι, μισό λεπτο, κυρία Πρόεδρε. Μόλις μας ενημέρωσε ο κ. Μπακογλίτης ότι έπεσε το σύστημα και προσπαθεί να ξαναμπεί. Αυτό. Και αν είναι δυνατόν να κλείσουν τα μικρόφωνα όλοι οι συμμετέχοντες. Πρόεδρε, είμαι παρόν κι εγώ, Γεωργιάδης. Ωραία, κύριε Γεωργιάδη. Προέδρε, σε αυτό που είπε ο κ. Αλεπίδης, νομίζω ότι έχετε και εσείς τον έλεγχο, ότι αυτή τη στιγμή μπορείτε να κλείσετε όλα τα μικρόφωνα. Όχι, εγώ δεν μπορώ να κλείσω μικρόφωνα. Όχι, δεν έχω εγώ τον έλεγχο, δεν μπορώ να κλείσω. Ο κ. Γεωργιάδης είναι ο φως, μόνο αυτός μπορεί. Ναι, μόνο ο κ. Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης, αν μας ακούει, ας κλείσει όλα τα μικρόφωνα για να μην το συζητάμε, να μην το λένε συνέχεια. Ο κ. Γεωργιάδης από την υπηρεσία, κ. Γεωργιάδη. Να ξεκινήσουμε, όμως, γιατί περνάει ο χρόνος και παρακαλώ να μην παρεμβαίνετε, γιατί είπαμε να γίνει μια ηρεμή και ωραία συζήτηση. Κύριε Δήμαρχε, συνεχίστε και παρακαλώ να μην τους παρέμβει κανένας. Λοιπόν, επειδή είδα τον Αβραάν που λίγο πολύ δεν ήθελε να ξεκινήσουμε με αυτόν τον τρόπο. Αν δεν το επιθυμείτε, εγώ απλά θέλω να επισημάνω ότι η απόφαση 75 του 2020, με όλα αυτά που είχαμε ψηφίσει τότε, γιατί είχε γίνει μια εισήγηση, αλλά έχει εμπλουτιστεί και από στοιχεία από άλλες παρατάξεις, είναι σε πλήρη ισχύ, εφαρμόζεται. Λίγο το καλοκαίρι κάποια πράγματα, ας πούμε, το τηλέφωνο μπορεί να έχει ατονήσει, όχι ότι δεν υπήρχε το τηλέφωνο, προφανώς απαντώνταν, ωστόσο δεν υπήρχε ζήτηση από τον κόσμο. Και όλα αυτά που είχαμε προβλέψει, τη σύσταση ομάδας, την έγκαιρη αναστολή λειτουργίας σε διάφορων χώρων και τα λοιπά, όλα αυτά, συνεχίζουν και ισχύουν. Εγώ το λέω για οικονομία χρόνου, γιατί είδα τις προτάσεις όλων των παρατάξεων επειδή ήρθαν από το πρωί. Από εκεί και πέρα είμαι εδώ να ακούσω και τις θέσεις των παρατάξεων και να κλείσω τη συζήτηση. Δεν ήθελα να πω κάτι ιδιαίτερο σαν ξεκίνημα. Από εκεί και πέρα έχουμε σκεφτεί και κάποια πράγματα επιπλέον, προφανώς. Υπάρχουν και άλλα πράγματα τα οποία είναι υποσκέψη και υποδιερεύνηση, αν μπορούν να εφαρμοστούν, όπως επίσης είμαστε και εν αναμονή μιας καινούργιας πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, όπως υπήρχε τότε μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου, δύο μάλλον πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με τις οποίες εναρμονιστήκαμε και πήραμε τότε τη μία απόφαση, την 75, του 20 και μία μετά επιπλέον, όταν βγήκε καινούργια πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Είμαστε στην ίδια θέση και νομίζω ότι έχουμε πει από την αρχή και το υποστηρίζουμε και σαν δημοτικό συμβούλιο και σαν δήμος στο συνολό μας, θα έλεγα, ότι ό,τι περνάει από το χέρι μας και μπορούμε να κάνουμε για τους συνδημότες μας, που αντιλαμβανόμαστε σε τι θέση έχουν περιέλθει και πόσο δύσκολες είναι οι συγκυρίες και το έχουμε πράξει μέχρι τώρα αλλά και θα το πράξουμε και από εδώ και πέρα όπως ήδη το ξεκινήσαμε. Εγώ είμαι όλος αυτιά να ακούσω και τις υπόλοιπες παρατάξεις να εισηγηθούν τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους και όπως κάναμε και την πρώτη φορά να καταλήξουμε σε ένα κείμενο, θα έλεγα, ομόφωνο, το οποίο θα δείχνει μία ορειμότητα και μία σοβαρότητα ως προς τις στιγμές που ζούμε και θα δείξουμε και μία, θα αισθανθούν και οι συνδημότες μας μία ασφάλεια, θα έλεγα, αναγνωρίζοντας ότι έχουν εκλέξει 41 ανθρώπους και 1 δήμαρχο οι οποίοι μπορούν μπροστά σε ένα πρόβλημα και σε μια κατάσταση να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να εργαστούν από κοινού για το καλό του τόπου. Εγώ αυτό θα ήθελα να πω και είμαι όλος αυτιά για να ακούσω τις προτάσεις των παρατάξεων που μπορεί να τις έχω σε μεγάλο βαθμό δει, εγγράφως γιατί το μεσημέρι σήμερα κατέφτασαν τέσσερις-πέντε, λίγο διαγώνια τις διάβασα αλλά έχω μία πρώτη εικόνα. Ωραία, ευχαριστούμε κύριε Δημαρχέ. Κύριε Αβραμίδη, θα ήθελα πρωτού να ξεκινήσουμε να καταγράψετε, να σημειώσετε τα άτομα τα οποία, εκτός από τους επικεφαλείς που θα μιλήσουν και τα άτομα τα οποία θέλουν να τοποθετηθούν και η κυρία Νικολέτου, η κυρία αντιπρόεδρος, θα κρατάει τον χρόνο 10 λεπτά στους επικεφαλείς και 3 λεπτά στους λοιπούς συναδέλφους. Αν υπάρχουν συνάδελφοι που θέλουν να μιλήσουν για το συγκεκριμένο θέμα ή άμα περιμένουν τους επικεφαλείς να τοποθετηθούν, αν τους καλύψουν, δεν ξέρω. Αν όμως είναι από την αρχή θέλουν να μιλήσουν, είναι να το δηλώσουν. Ναι, αυτό λέω. Μήπως θέλουν κάποιοι να μιλήσουν. Κυρία Πρόεδρε, είμαι έτοιμη για την χρονομέτρηση. Να ρωτήσω κάτι, κυρία Πρόεδρε. Τώρα όσοι θέλουν να τοποθετηθούμε επί αυτού του θέματος, όχι μιλήσει σε άλλα θέματα, θα τα πούμε μετά. Άλλη συνέδριας είναι. Άλλη συνέδριας, μιλάνε για την 30. Άλλη συνέδριας. Λοιπόν, θέλει κάποιος να τοποθετηθεί εκτός από τους επικεφαλείς. Επειδή θέλω να γίνει ήρεμα όλη η συζήτηση και αυτό να μην πετά. Ναι, κυρία Παυλίδου, θέλετε να μιλήσετε. Κύριε Αβραμίδη, κύριε Παυλίδου. Κύριε Πρόεδρο, ενημερώνω το σώμα και εσάς ότι αρπάρει το δεκάλεπτο ο Θόδωρος ο Αλεπίδης, διότι θα εκπροσωπήσει την παράταξή μας. Ναι, κύριε Περσίδη. Αυτό θα το δώσουμε στο Θόδωρο των Αλεπίδης. Ωραία, κύριε Περσίδη. Άλλος κάποιος θέλει να τοποθετηθεί εκτός από την κυρία Παυλίδου. Όχι. Λοιπόν, θα δώσουμε και το λόγο σε κάποιους εκπροσώπους. Κάποια κυρία Τέρτσι. Είναι μέσα η κυρία Τέρτσι. Είμαστε εδώ. Είμαστε εδώ και έχουμε στείλει και τις προτάσεις στην κυρία Τέρτσι, ώστε πάνω με τη σβήρα σε κυρία Παυλίδου. Ωραία, ωραία, κυρία Τέρτσι. Έχετε τρία λεπτά να τοποθετηθείτε. Και έχουμε και τον κύριο από τον Εμπορικό Σύλλογο. Είναι μέσα. Ο κύριος Μιλιάδης τον είδα. Ο κύριος Μιλιάδης. Ναι, ναι, ναι, τον είδα. Πρέπει να είναι μέσα. Είναι μέσα ο κύριος Μιλιάδης. Ας δώσουμε τον λόγο. Τι δεν ακούγεται το μικρόφωνο σου, δεν ξέρω. Καλησπέρα. Ακούστηκες, ακούστηκες, εντάξει. Ωραία, ο κύριος Μιλιάδης είναι λοιπόν μέσα. Θα δώσουμε τον λόγο πρώτα στις κυρίες. Η κυρία Τέρτσι, παρακαλώ, τρία λεπτά. Κυρία Νικολέκ. Σας ακούμε, κυρία Τέρτσι. Κυρία Τέρτσι. Καλησπέρα σε όλους σας. Εκπροσωπούμε σήμερα το σωματήριο Ψητίας της Καλαμαριάς, το οποίο έχει συζητήσει επίσημα και λέγεται Ακτής Καλαμαριάς. Έχω στείλει και έτσι κάποιες λεπτομέρειες στο υπόμνημα που κάναμε στην κυρία Τσαούση. Δεν ενημερωθείτε όλοι. Εμείς είμαστε εδώ σήμερα γιατί πραγματικά περνάμε ένα δεύτερο lockdown και νομίζω ότι οι τυχίες δεν ξέρω και καθώς θα αντέξουν. Έχουμε κάνει ένα σύνολο προτάσεων γιατί από την προηγούμενη καραντή να γίνονται συζητήσεις οι οποίες είναι ελάχιστα αυτά που τελικά πραγματοποιήθηκαν. Σίγουρα ζητούμε την οικονομική ανακούφιση μέσω των αποφάσεων που θα παρτούν, αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει από την πλευρά του θεωρητικού συμβουλίου να υπάρχει πιο κάθετη βοήθεια. Δηλαδή να μην μείνουμε στις υπολογικές αποφάσεις, αλλά να περάσουμε και ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ελάχιστηση στις επιχειρήσεις. Επίσης έχουμε πει ότι πρέπει σίγουρα να βρεθούν τρόποι να ανοίγουν οι επιχειρήσεις της καλαμαριάς, πέρα από το κομμάτι της εξοστρέφειας που έχει αρχίσει σιγά σιγά να κινείται και επιθυμούμε να αρχίσουν να υλοποιούνται οι προτάσεις που έχουν γίνει. Και τέλος αυτό που έχω γράψει και θα ήθελα πιο σημαντικά να πω σε όλους, είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις της καλαμαριάς, αλλά κάποιες λειτουργούν. Έχουμε προτείνει να χαρτογραφηθούν αυτές οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με delivery και takeaway και να γίνει μία ασύσσωμη προσπάθεια από τον κόσμο της καλαμαριάς να τη στηρίξει, να εμπάσει περίπτωση με όποιο δυνατό τρόπο και ίσως και από το δήμο, στήνοντας ένα πρόγραμμα επιπλέον βοήθειας κοινωνικό με τείχους καλοσύνης στις γειτονιές ή σε κάποια συγκεκριμένα σημεία μέσα στο νομό, που θα μπορούσε να κάνει τη στροφή μόν από τα μαγαζιά που είναι ανοιχτά και να τις διαθέτει σε αυτούς τους τείχους καλοσύνης. Όμως υπερπιδών τις τα κομμάτια των προμηθειών και προσφέροντας άμεσα την πληρωμή για αυτές τις μερίδες. Δηλαδή θα γίνει δουλειά. Από τη μία θα έχουμε τείχους καλοσύνης που θα εμφελούνται άνθρωποι που έχουν ανάγκη στον δήμο μας και από την άλλη θα υποστηρίζονται τα μαγαζιά τα οποία είναι εν λειτουργία αυτή τη στιγμή από το δήμο, απευθείας, αγοράζοντας κάποιες μερίδες για να προσφερθούν. Νομίζω ότι είναι και τα δύο δρόματα της ευκαιρίας της εστίασης αλλά και τους δημότες που έχουν ανάγκη. Πραγματικά θέλουμε να διθέσουμε και σε κομμάτι να βοηθηθεί από εθελοντές από τους άλλους συλλόγους που θα μπορούσαν να βοηθάνε για τους τείχους καλοσύνης που θα μπορούσαν να εξελιχθεί και σε άλλο. Φυσικά πέρα από φεγητό. Κυρία Τέρτσι, σας παρακαλώ που αυτοί εδώ χειρόστε. Ναι, κυρία Τέρτσι, είπαμε τρία λεπτά. Ναι, ναι, αυτό που επίσης έχουμε ξαναθέσει και έχουμε θέσει και στο δήμαρχο και υπόψη στο αντιδημάρχο οικονομικών είναι η έδρα του σωματίου για να μπορείς να δημιουργεί ένα κύριο εξυπηρέτησης και πληροφόρησης για όλες τις επιχειρήσεις εστίασης. Ωραία. Σας ευχαριστούμε. Και εις και κορονομισιάς. Ναι, σας ενημερώνω ότι οι προτάσεις σας έχουν σταλεί σε όλους τους δημοτυπούς συμβούλους οπότε είστε... Λοιπόν, ο κύριος Μιλιάδης... Σας ευχαριστώ πολύ, σας ευχαριστώ. Εκείνη τη στιγμή, θέλω να δηλώσω ότι έχω βγει κι εγώ στη τηλεδιάσκεψη. Κύριε Μιλιάδης, σας ακούμε ο λόγος εσάς. Καλησπέρα. Καλησπέρα σας. Στο προηγούμενο συμβούλιο που είχαμε κάνει για το ίδιο θέμα είχανε πάρθει κάποιες αποφάσεις. Όπως έδειγε η κυρία Τέρτσι κάποια από αυτά γίνανε, αρκετά δεν γίνανε. Ένα από αυτά που έγινε, δεν έγινε, ήταν η μείωση των δημοτικών τελών στις επιχειρήσεις στις οποίες πλήκονται. Δεν έγινε σωστή ενημέρωση, με αποτέλεσμα πολύ, να μην μπορούν να κάνουν αυτό που έπρεπε για να πάρουν την επιστροφή αυτή των δημοτικών, την μείωση των δημοτικών τελών. Οπότε, η πρότασή μας είναι αυτή τη φορά, να γίνει οριζόντια μείωση, να ψάχνουμε ποιο μαγαζί είναι ανοιχτό και ποιο είναι κλειστό, τα 9 στα 10 είναι κλειστά τα μαγαζιά. Θα μπορούσε λοιπόν να γίνει οριζόντια αυτή η μείωση των δημοτικών τελών στις επαγγελματικές συνδέσεις, όπως επίσης θα μπορούσε να μηδενιστούν τα δημοτικά τέλη για όσο καιρό κάποιες επιχειρήσεις είναι κλειστές. Το να πληρώσουν μειωμένα τέλη δεν νομίζω ότι έχει νόημα. Όπως επίσης και οι νηστός εξοπληρώνουν οι συνάδελφοι της Εστίασης για την κατάληψη δημόσου χώρου για τα τραπεζοκαθίσματα. Η Επιτροπή Αξιοστρέφειας έχει ξεκίνηση και κάτι προσπαθεί να κάνει. Αυτό που δεν έγινε είναι η διαδικτυακή πύλη, που είχαμε πει την άλλη φορά, το Πόρταλ, το οποίο θα βοηθούσε. Βέβαια σε τέτοιες συνθήκες δεν μας βοηθάει ούτε Πόρταλ ούτε τίποτα με την αγορά κλειστή, αλλά και ένας οδηγός, το είχατε αποφασίσει στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, και ένας οδηγός των καταστημάτων delivery να μπορέσει να προβληθεί για να τουλάχιστον οι καλαμαριώτες να ψωνίσουν από αυτά τα μαγαζιά. Όπως σας είχα πει και την άλλη φορά, εμείς συμφωνούμε προημοίου με ό,τι αποφασίσετε, αρκεί να γίνουν, γιατί δυστυχώς μπαίνουν στο τραπέζι πάρα πολλά πράγματα, αναλωνόμαστε πολλές φορές λοιπόν με πολιτικές αντιπαραθέσεις και στο τέλος το αποτέλεσμα είναι να μην υλοποιείται τίποτα από αυτά εδώ. Εμείς συμφωνούμε με όλα όσα αποφασίσετε, αρκεί από αύριο να ξεκινήσουμε να τα κάνουμε. Τελειώσετε κύριε Μιλιάδη. Σας ευχαριστώ. Και εμείς σας ευχαριστούμε πολύ. Λοιπόν συνεχίζουμε με τον κύριο Μπακογλίδη. Κύριε Μπακογλίδη. Κύριε Πρόεδρος. Ναι κύριε Μπακογλίδη. Επειδή είχα αποσυνδευθεί για μικρό διάστημα, πες το μου λίγο τη διαδικασία. Θα μιλήσετε όλοι θα τοποθετηθείτε. Θα καταλάβουμε τις προτάσεις μας και στη συνέχεια κάπως θα τις συγκαιράσει και θα βγει μια απόφαση. Αυτό θα το δούμε τώρα πως θα γίνει. Δεν ξέρω. Θα βγει μια απόφαση. Δεν μπορεί τώρα. Θα συνεχιστεί με τον δήμαρχο. Θα πάρουμε τις προτάσεις σε όλες. Θα πάρουμε τις προτάσεις σε όλες. Όπως το κάναμε και την προηγούμενη φορά, θα ξεκινήσουμε με μία βάση κάποιων θεμάτων που ήδη λαμβάνουν χώρα και από εκεί και πέρα ιδέες του ενός και του άλλου θα τα ενσωματώσουμε σε μία εισήγηση συγκεντρωτική όλων των παρατάξεων που θα προχωρήσουμε. Την οποία θα σας τη στείλουμε για να τη δείτε όπως γίνεται συνήθως. Καταρχήν πρέπει να δώσω τα άμεσα μέτρα της παράταξής μας στην τελευταία φάση της πανδημίας. Θα ήθελα λίγο να μας πει ο αντιδίμαρχος οικονομικών ή ο διεμαρχός. Πήραμε μία απόφαση την 75, του 20 πριν τρεις μήνες. Τι από αυτά υλοποιήθηκαν και κατά πόσο ενημερώσαμε τους καταστηματάρες της Καλαμαριάς και τους επιχειρηματίες να έρθουν και να τύχουν τον ευνοϊκό ρυθμό. Ποια είναι η προηγούμενη απόφαση. Θα ήθελα να μου απάντη. Γιατί όταν ξεκινάμε να πάρουμε μετά από 6 μήνες μία καινούργια απόφαση θα πρέπει να κάνουμε και μία ανάλυση το τι έγινε από την προηγούμενη. Τι εφαρμοπώσαμε, τι δεν εφαρμοπώσαμε, τι πήγε καλά, τι πήγε καλά. Γιατί ο πρώτος του υπουργού, ο κ. Βιλιάδης, είπε ότι πολλές φορές παίρνουμε πολλές αποφάσεις και στο τέλος τίποτα δεν υλοποιείται. Αλλά λοιπόν να έχουμε μία ενημέρωση όταν θα πάρει το λόγο ο κ. Δήμαρχος τι υλοποιήθηκε από την πρώτη απόφαση. Κατά πόσο ενημερώθηκαν όλοι οι επιχειρηματίες της καλαμαγιάς να τύχουν τον ευνοϊκό ρυθμίσιο και τον απαλλαγόμο που ψηφίσαμε και εγώ τώρα σας καταθέτω τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουνε που πιστεύει η παράταξή μας για το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Και μεταρχήν σε συνέχεια των προτάσεων που καταθέσαμε την άνοιξη ο δήμασμας πρέπει να υποστηρίξει τους υπολίτες μας πριν την πανδημία και φυσικά και όλο τον επιχειρηματικό κόσμο. Εκταταμένο πρόγραμμα καθημερινών και μαζικών απολυμάσεων σε δημόσιους χώρους, πάρκα, πλατείες, παραλιακούς ζώνη στο κέντρο και τις γειτονίες της καλαμαγιάς. Ξεκινάω λίγο από το υγειονομικό κομμάτι και μετά θα πάω στο καθαρά οικονομικό. Συνεργασία με τον ΕΟΔΙ για την προμήθεια και διενέργεια μαζικών τεστ, ανακατά χρονικά διαστήματα σε όλους τους εργαζόμενους του Δήμου Καλαμαριάς. Συνεργασία με τον ΕΟΔΙ και δηματοδολειπτικά τεστ σε όλους τους δασκάλους, καθηγητές και μαθητές το σχολείο της Καλαμαριάς, ώστε να έχουμε σαφή εικόνα της πορείας του ΥΥ. Μπορεί να λέμε ότι τα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια και τα λίγια, δεν είναι και φορείς αναμετάδουσης του ΥΥ, αλλά θεωρώ από την εμπειρία που έχω και από τα μηνύματα που παίρνω από τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και διεθορβάθμιας δήμαρχες, να κάνουμε κάποια ενδεικτικά τεστ. Θα δούμε λίγο την εικόνα της πανδημίας στο εκπαιδευτικό κομμάτι. Προετοιμασία για τη δημιουργία σημείου που θα μπορεί να μετατραπεί σε έναν πρόχειρο χώρο υποδοχής ασθενών εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας. Προετοιμασία για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων πρωτοβάθμιας και διεθορβάθμιας εκπαίδευσης μετά το lockdown, απολύμαση, καθαριώντας σχολικών χτιρίων, μάσκες και αντισυπτικά. Προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού, laptop, tablet, σύνθεση με το internet από τις σχολικές επιτροπές για την υλοποίηση της ξαποστάσεως της δασκαλίας, ώστε να βοηθηθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες να έχουν πρόσβαση στη ψηφιακή τεχνολογία. Εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στην 75η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για τα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Η απόφαση που πήραμε πριν από 4-5-6 περίπου μήνες μπορεί να έχει εφαρμογή κάποιες διατάσεις που πήραμε και σε αυτή τη φάση της πανδημίας. Τώρα μπαίνω στα οικονομικά μέτρα που αφορούν τα φυσικά πρόσωπα και επιχειρηματίες της Καλαμαριάς, είτε αυτές ανήκουν στο εμπορικό κομμάτι είτε στο κομμάτι της εστίασης. Διακοπή των αναγκαστικών μέτρων εισπράξης χρέων προς το Δήμο έως 36 του 21. Το μέτρο αυτό αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Απαλλαγή καταβολής ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού και φόρου ηλεκτροδοτήμανων χώρων. Τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων. Τέλος διαμονής παρεπηδημούντων. Τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων το 0,5%. Τελών επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέβριο και Δεκέντρο του 2020. Το μέτρο αυτό αφορά όλες τις πλητώμενες και κλειστές επιχειρήσεις της Καλαμαριάς με εντολή της κάθε δημόσιας αρχής. Δυνατότητα αναστολής πληρωμής των βεβαιμένων οφειλών πληρωτέων τους μήνες Οκτώβριο, Νοέβριο και Δεκέντρο. Σε περίπτωση ενεργής ρύθμισης η αποπληρωμή τους μεταθύθηται σε αντίστοιχες δώσεις στο τέλος της ισχύου σας ρύθμισης. Τα μέτρα αυτά αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Μίωση των μισθωμάτων που αφορούν την ενοικία στις δημοτικών χώρων κατά 40% για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέβριο και Δεκέντρο του 2020. Για το πρώτο εξάμινο του 2021 για όλες τις επιχειρήσεις εστίασης της Καλαμαριάς μίωση 50% των δημοτικών τελών και των τελών κοινοχρηστών χώρων. Σε όσες όμως από αυτές τις επιχειρήσεις εστίασης της Καλαμαριάς που είναι δημοτικά ενήμερας απαλλαγή των τελών κατάλεπτων κοινοχρηστών χώρων για το ίδιο διάστημα. Για τα εμπορικά καταστήματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ισχύουν τα μέτρα της 75% του 20% η απόφαση του δύο του δημοτικού συμβουλίου που είχαμε πάρει πριν από τρεις μήνες. Συν αυτά που θα αποφασίσουμε στη σημερινή συνεδρία. Επειδή πρέπει να ξεχωρίσουμε λίγο το υποδοσιακό κομμάτι και το κομμάτι της αστίασης, γιατί έχουν και διαφορετική αντιμετώπιση στον κομμάτι των τελών και της φορολόγησης όσον αφορά το δήμο. Αναστολή της εισπράξης του ενιαίων ταπλοντικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού σε ομάδες δημοτών για το χρονικό διάστημα που ισχύουν υπεριορισμοί από την πανδημία και έχουν αποδεδειγμένα πληγί άνεργοι, μακροθρόνοι άνεργοι, δικαιούργοι κοινωνικού δημολογίου, άτομα με αναπηρίας. Ενίσχυση της αντιδημαρχίας κοινωνικής πολιτικής και δημόσιας υγείας, με προσωπικό και πόρους από τον δημοτικό προϋπολογισμό για τη στήριξη τόσο των επαθών κοινωνικών ομάδων όσο και των συμπολιτών μας που πλήθονται από την οικονομική και κοινωνική κρίση που έχει επιφέρει η πανδημία. Σοβαρή και όχι αποσπασματική ενίσχυση και εμπλουτισμός του προγράμματος βοήθειας του σπίτι. Παροχή κάθε δυνατής βοήθειας, επίδομα ένδυας, συσσίτιο, κοινωνικό παντοπωλείο, κουπώνια, επιταγές, παροθυκές υγείας σε κάθε συνδημότη μας που δοκιμάζεται από την κρίση. Και ο δήμος μας πρέπει να λειτουργήσει ως ασπίδα αποστασίας, το καταλαβαίνουμε αυτό αγαπητοί συνάδελφοι και βάζω και ένα κομμάτι όσον αφορά, γιατί πλησιάζουν τα αρχιστήρια να αγαπητοί συνάδελφοι και κάποια στιγμή θα πρέπει να λειτουργήσει και η αγορά μας να δουλέψει και τα καταστήματα και να βγει ο κόσμος και να αλλάξει λίγο έτσι την ψυχολογία του. Προτείνουμε λοιπόν στη διοίκηση στον δήμο και στον κύριο δήμαρχο ένα γενικό στολισμό φωτισμό τόσο του εμπορικού κέντρου όσο και των οδικών αξώνων που έχουν μια εμπορική δραστηριότητα. Αυτές είναι γνωστές στις υπηρεσίες του δήμου. Και παράλληλα θα πρέπει να στολίσουμε όλες τις γειτονίες της Καλαμαριάς για να αλλάξει η ψυχολογία των συμπολιτών μας. Κυρία Πρόεδρος, αυτά έχουμε να πούμε είναι μέτρα τα οποία μπορούν και από άγριο να εφαρμοστούν, όχι να περιμένουν κάποιο χρόνο για να βοηθηθούν, να βοηθήσουμε και τους συμπολίτες μας, αλλά να βοηθηθούν και οι επιχειρήσεις εστίασης και τα εμπορικά καταστήματα. Όλοι αυτό θέλουμε κύριε Πακογλίδη, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Λοιπόν, ο κύριος Τεμεκενίδης. Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε. Καλησπέρα. Όλοι αυτό θέλουμε και πρέπει να δουλεύσουμε πάνω σε αυτό. Ήδη εδώ και δύο εβδομάδες είχαμε καταθέσει τις πρώτε βασικές προτάσεις, με δεδομένη βέβαια τότε το κλείσιμο της εστίασης μόνο. Γιατί εκείνη τη στιγμή, δηλαδή, στις 2 Νοεμβρίου που είχαμε την προηγούμενη μας συνεδρίαση και καταθέσαμε μια σειρά προτάσεις, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είχαν έκλεισει το Σύνολο του Λιανικού Επορίου και το Σύνολο, δηλαδή, Συνουσία των Σχολείων και όλα αυτά. Δηλαδή, δεν ξέραμε εκείνη τη στιγμή ότι θα υπήρχε δεδομένο γενικό lockdown σε όλη την Ελλάδα. Οπότε, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν και νέα πράγματα, τα οποία θα τα αναφέρω όσο μπορώ επιγραμματικά σαν προτάσεις. Εμείς προσπαθήσαμε να συλλέξουμε προτάσεις και από τους καλαμαριώδες, από επιχειρήσεις, από δημότητες, έτσι ώστε να μπορέσουμε, όσο το δυνατόν με πληρέστερο τρόπο και στα πλαίσια βέβαια της λογικής και αυτού που μπορεί να κάνει ένας οργανισμός τοπικής ατοδιοίκησης, όπως είναι ο δήμος Καλαμαριάς. Δηλαδή, δεν μπορεί ο δήμος προφανώς να αναστείλει πληρωμές και υποχρεώσεις που έχουν οι επιχειρήσεις και δημότες απέναντι στο δημόσιο. Αυτά είναι δουλειά της κεντρικής κυβέρνησης. Και το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει ο δήμος ήταν να ζητήσει επιπλέον στήριξη σε όλες τις κοινωνικές ομάδες οι οποίες πλήγονται χωρίς κανένα ξεχωρισμό, όλες. Θα έλεγα όμως ότι υπάρχουν και κάποια πραγματάκια στα οποία δεν περνά το χέρι μας, αλλά νομίζω ο δήμαρχος πρέπει να παρέχει. Ένα από αυτό είναι, και νομίζω έχει γίνει, εγώ έχω παρακολουθήσει τουλάχιστον στα social media μια πολύ μεγάλη κουβέντα, είναι το κλείσιμο της Μαρίνας, το οποίο δεν βασίζεται σε καμία κυβερνητική απόφαση. Η κυβερνητική απόφαση απαγορεύει, η τελευταία εποχή βγήκε για τις Μαρίνες, την παραμονή κάποιων εκεί, δηλαδή να πάνε να κάνουν πικνίκ. Ενώ υπάρχουν εκατοντάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι όχι μόνο τώρα μέσα στον κορονοϊό και στην καραντίνα, αλλά και τα πρώτα. Καθόλου τη διάρκεια της χρονιάς, 365 μέρες το χρόνο, χρησιμοποιούν για περπάτημα, για άθληση τον κάτω χώρο της Μαρίνας. Είναι απαράδεκτο λοιπόν και θεωρώ ότι η Δήμαρχη πρέπει να κάνει μια παρέμβαση στο ΤΑΙΠΕΒ έτσι ώστε να ανοίξει τις μπάρες. Δηλαδή γιατί να είναι κλειστή η παραλία, να μην μπορέσει δηλαδή κάποιος κόσμος, ο οποίος κυκλοφορεί και περπατάει εκεί και αθλητεί να μην το κάνει και τώρα. Φαίσα, όσο μεγαλύτερους χώρους διαθέσουμε στους πολίτες μας, τόσο θα αποφεύγουμε τα φαινόμενα συγκροτησμού, τα οποία θέλουμε να τα αποφύγουμε όλοι έτσι. Τώρα, ένα δεύτερο. Το είπε και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, το είπε και η κ. Τέτσε από πλευρά του Συλλόγου του Καταστημάτων Εστιτίας. Εμείς πριν από τρεις και τέσσερις και πέντε μήνες να αποφασίσαμε ότι υπάρχει ένα τηλέφωνο φωήθειας, στο οποίο μπορεί να απευθύνεται ο Δημότης, αλλά εγώ αυτό το τηλέφωνο δεν το θυμάμαι. Αυτό θα έπρεπε να είναι κεντρικά αναρτημένο στην πρώτη σελίδα του Δήμου κατά προτεραιότητα. Κατά προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι. Μπορεί να το βρίσκει ανά πάσα στιγμή, να μη σας πω ότι θα μπορούσε ο Δήμος να εκτυπώσει μικρά φυσάκια, έτσι ώστε στις γειτονιές να υπάρχει, στις στάσεις των νεοφορίων παραδείγματος χάρη, το τηλέφωνο βοήθειας λόγω COVID έτσι ώστε να μπορεί εύκολα, είτε κάποιος είναι εξικειωμένος με τα ίντερνετικά και με τους υπολογιστές, είτε όχι, να μπορεί να βρει το τηλέφωνο εύκολα και να μπορεί να απευθυθεί για βοήθεια στο Δήμο. Σας έλεγα την προηγούμενη φορά, με αφορμή την καραντίνα και τα κρούσματα που είχαμε σε μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι είναι πολύ δύσκολο, ειδικά για μοναχικούς ανθρώπους της πόλης μας, να εξυπηρετηθούν όταν είναι σε καραντίνα. Και αυτό δεν είναι θέμα ούτε καν οικονομικούς, δηλαδή μπορεί ο άλλος ο άνθρωπος να έχει χρήματα, αλλά χρειάζεται δύο κουτιάτερ πον, πέντε βασικά τρόφιμα τα οποία προσπαθεί ένας μοναχικός άνθρωπος να έχει πρόσβαση, αλλά δεν έχει γιατί απαγορεύεται να βγει από το σπίτι αυτούς ο άνθρωπος. Λοιπόν, το τηλέφωνο πρέπει να γίνει. Η ενημέρωση των πολιτών ήτανε ελπής του προηγούμενου διάστημα και των επιχειρήσεων για τα μέτρα που είχαμε λάβει και οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν κάνει αίτηση. Άρα πρέπει να το επιεργερωποιήσουμε και όλα αυτά πρέπει να υπάρχουν, ξαναλέω, αναρτημένα στην πρώτη σελίδα, με το πανί, βάζει κάποιος μητρολογή, καλαμαριά.gr, να μπορεί να έχει πρόσβαση και να μπορεί να έχει ενημέρωση. Άρα, από εκεί και πέρα, στο κομμάτι, κάτι πέρα από τα μέτρα, το οποίο πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας και να το τρέξουμε γρήγορα. Τα σχολεία μας, εγώ δεν έχω εικόνα και θα ήθελα μια ενημέρωση από την πλευρά του αντιδημάρκου παιδείας ή του δημάρκου του ίδιου, σε τι κατάσταση είναι οι συνδέσεις ίντερνετ που έχουν τα σχολεία μας. Βλέπετε, γιατί το λέω. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, μπορεί να αγγίζει στο 50% των εκπαιδευτικών, είναι ζευγάρια εκπαιδευτικών. Και επίσης, σε ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό, έχουν παιδιά στο σπίτι. Είναι στο σχολείο ή είναι φοιτητές, οι ίδιες οικογένειες. Με την απλή σύνδεση ίντερνετ που έχει ο καθένας, γιατί δεν έχει υποχρέωση να βάλει οπτική κάποιος ο οποίος είναι εκπαιδευτικός στο σπίτι του και να την πληρώνει από την τσέπη του, όπως αντιλαμβάνεστε, αυτοί οι άνθρωποι έχουν πρόβλημα και το πώς θα λειτουργήσουν και στην εργασία τους και σε όλα αυτά. Στα σχολεία στο μεταξύ, αν τα μισά σχολεία της Καλαμαριάς έχουν σύνδεση διαδικτύου 24, μπορεί πολύ απλά να κάνει ένας εκπαιδευτικός μάθημα. Αυτό το λέει το Παλαιό Σχολικό Δίκτυο με την ανακοίνωση και όσοι έχουν Πενιντάρα BDSL όσα σχολεία έχουν, μπορεί να κάνουν έως πέντε. Εμείς έπρεπε να δώσουμε, να έχουμε καταγράψει από πριν τα σχολεία, τις συνδέσεις τους, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι όποιος εκπαιδευτικός δεν μπορεί να εργαστεί από το σπίτι του και να κάνει το μάθημά του στους μαθητές του τα πρωινά ή τα μεσημέρια τώρα στα δημοκρατικά, να μπορούμε να το εξασφαλίσουμε με την παρουσία του αναγκαστικά στο σχολείο, μία τάξη και μία σύνδεση. Αυτό έπρεπε να γίνει. Από όσο πληροφορήθηκα από τη μοναδική εταιρεία που φέρνει οπτική ίνα στην Καλαμαρία πριν την ΟΤΕ, υπάρχουν πολλά σχολεία που η οπτική ίνα είναι στην πόρτα του σχολείου και ουδέποτε έχει γίνει σύνδεση. Το κόστος είναι μηδαμινό. Για τον απλό καταναλωτή είναι επίπεδο 20 και 30 ευρώ το μήνα. Είναι ένα ποσό δηλαδή, το οποίο θα πρέπει να το διαθέσει ο δήμος για να κάνει όλα αυτά. Αλλά για να μπω στο ζουμί των προτάσεων. Εμείς, πέρα από τις προτάσεις που σας έχουμε στείλει και θα σας τις ξανακοινοποιήσω, γιατί γράφουμε και ξαναγράφουμε προτάσεις, OK, πολλές υπόδειγαν ήδη και από τους προηγούμενούς. Είναι πρώτον, ο μηδενισμός των δημοτικών τελών και των τελών κατάληψης κοινόκησης των χώρων για το τελευταίο τρίμινο, προφανώς, για τις επιχειρήσεις αστίας επικαφής στην Καλαμαριά. Μίωση 50% στα δημοτικά τέλη και στα τέλη κατάληψης κοινόκησης των χώρων για όλο το πρώτο εξάμινο του 2021 για τις αντίστοιχες επιχειρήσεις. Και βέβαια, τρίτον, πρόγραμμα ενέργεισης της ρευτότητας και για μας είναι μια σημαντική πρόταση, την οποία μπορεί να την υλοποιήσει ο Δήμος, δεσμεύοντας ένα σημαντικό χρηματικό ποσό από τα ταμιακά του διαθέσιμα, ως επιστρεπτέα προκαταβολή με ύψος έως 3.000 ευρώ ανάλογα με το είδος της επιχείρησης, με προϋπόδεση το 50% να κατευθυνεί σε ενέργειση των εργαζομένων. Γιατί το λέμε αυτό? Πρώτον, γιατί γίνεται. Πρώτον, γιατί μπορεί να γίνει αυτό. Γιατί δεν βάζει ο Δήμος το χέρι στα ταμιακά του διαθέσιμα και τις χορπάει λεφτά αφιδώς. Δίνει μια ταμιακή ανάσα σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γιατί, προσέξτε, ακόμη και να ανασταλούν όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις και οι καταβολές ενσύμων για το επόμενο διάστημα και παραταθούν οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων για 5 και 6 μήνες μετά, ένα πράγμα δεν θα παραταθεί και δεν πρέπει να παραταθεί. Σε ένα μήνα από τώρα πρέπει κάθε επιχείρηση να καταφέσει το δώρο Χριστουγένου για τους εργαζόμενους του και πρέπει να το κάνει αυτό. Και αυτό δεν συζητιέται θέμα ανασταλής της καταβολής του δώρου Χριστουγένου. Τουλάχιστον στο δικό μου χαστό μυαλό, νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις, τις μικρές επιχειρήσεις, να είναι εντάξει απέναντι στους εργαζόμενους τους αλλά και να υπάρχουν και χρήματα που θα πέσουν στην αγορά προφανώς τις μέρες των γιορτών. Τώρα αυτό θα θέλαμε να το συζητήσουμε και θα θέλαμε την άποψη και των υπόλοιπων συνάδελφων. Η προβολή των επιχειρήσεων επίσης, των επιχειρήσεων εστίας που έχουν takeaway, delivery από τα μέσα του Δήμου παράδειγμα από τη χαρτινή στοσελίδα, τα social media του Δήμου και λοιπά, είναι κάτι που νομίζω αναφέρθηκε και από τον πρόεδρο του περιοριστικού συλλογού και νομίζω ότι είναι πολύ εύκολο να υλοποιηθεί. Πέμπτον, ένα θέμα που νομίζω ενόπτυσαν κάποιοι συμπολίτες μας γιατί είχαμε κάποιες τέτοιες δυστυχώς περιπτώσεις μέσα στη Γαλαμαριά είναι πρέπει να ζητήσουμε ενίσεις υπερβολιών σε συνεργασία με την ελληνική αστυνομία για να προστατευτούν οι κλειστές επιχειρήσεις από φτωρές και υπλοκριπές διαφόρων τύπων οι οποίοι έχουν τέτοιες διαθέσεις έτσι έκτον να συνεργαστεί ο Δήμος με τις επιχειρήσεις αστίασης νομίζω μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση ήρθε από την πλευρά των καταστηματαρχών αστίασης έτσι ώστε να ενισχυθούν οι μερίδες του συστητείου που διαχειρίζεται για τη δημαρχία κοινωνικής πολιτικής με σκοπό το αμοιβαίο όφελος και των συνδημοτών αλλά και τη στήριξη των πληγέντων επιχειρήσεων. 7. Άμεση αναμόρφωση του προηγουργίου του Δήμου με μεταφορά κονδυλίως στην κοινωνική πολιτική. Οι συνδημότες μας και οι υπογένειές τους που ζουν στις συνδίκες ένδυας και στερούνται ακόμη και του βασικού τους σωθήματος πρέπει να στηριφθούν άμεσα. 8. Επέκταση και ενίσταση του προγράμματος βοήθεια στο σπίτι για να καλύψει όλους όσους τυπιούνται από την πανδημία, τους ηλικιωμένους συνδημότες μας που κινδυνέμουν περισσότερο από τη δημόσια έκθεση τους αλλά και τους ανθρώπους που μπαίνουν σε προηγουργική καραντίνα. 9. Σε συνεργασία με τις αδμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΔΙ να γίνουν rapid tests στο σύνολο των εκπαιδευτικών όλων των σχολικών μοναδών, ειδικά τη βδομάδα που θα αναγκυνωθεί το άνοιγμα των σχολείων έτσι ώστε να περιορίσουμε και να εντοπίσουμε καλύτερα τις αισθείες υπερμετάδοσης του υπηρεσίου καθώς και σ' όλους τους εργαζόμενους του Δήμου σε τακτική βάση. 10. Η καθημερινή απολύμαση επίσης από τις υπηρεσίες του Δήμου τον κοινόχρονο χώρο που παρατηρείται η πεσικέντρωση κόσμου είναι αυτονόητη και δεν γίνεται. Η εικόνα που είδα με τα μάτια μου στην Οδό Πλαστήρα την Κυριακή το μεσημέρι ήταν επίεικως απαράδεκτη. Γιατί με καινείδη έχουν συμπληρωθεί τα 10 λεπτά. Τώρα, εμείς ζητάμε οπωσδήποτε 11. Αύξηση του προϋπολογισμού του κοινωνικού παντοπολίου, γενναία αύξηση και διεύρυση των ισοδηματικών κριτήρων για να ενταχθούν περισσότεροι δημότητες. 12. Ενίσηση και επέκταση των παροχών του κοινωνικού παντοπολίου και των συστηίων στους ασυνδημότητες που στερούνται λόγω αναστολής εργασίας στο βασικό εισόδημα. Και αυτό που πρέπει να καλέσουμε εμείς με μια ανακοίνωση ο δήμος για να μπορέσουν να κάνουν αιτήσεις αυτοί οι άνθρωποι. Και βέβαια η αύξηση του προϋπολογισμού του βοηθήματος κοινωνικής αλληλεκής, το 13ο, από 30.000 ευρώ που έχουμε δώσει μέσα από το 2020, να φτάσει τις 200.000 ευρώ έτσι ώστε να μπορέσουμε να... και διοίκηση στην διαχείριση και την εφαρμογή των προτεινόμενων μέτων. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνων μέσω της ύπαρκης ενός τέτοιου οργάνου θα εξασφαλίσει την αυτιότερη αξιοπίευση των κρατικών ενσχύων στα θέσεις του COVID, που είναι αποτελεσματικότερη και ταχύτερη παροχή του Δήμου, κυρίως ευπαθείς ομάδες, αλλά προπίστεως θα είναι σε θέση να πληροφορεί και να ενημερώνει αξιόπιστα για τα δεδομένα της πανδημίας σε κάθε στιγμή και σε κάθε επίπεδο. Εμείς μέσα από αυτή τη συναιδεία συγκαλούμε την διοίκηση του Δήμου να λάβει σοβαρά υπόψεις όλα τα παραπάνω και σαν παράταξη, καλαμαριά που μας αξίζει, από την πλευρά μας είμαστε υπέρ σε οποιαδήποτε πρόταση έρθει και από οποιαδήποτε παράταξη που θα είναι προσόφελος του τόπου μας. Σας ευχαριστούμε. Σας ευχαριστούμε κύριε Αλεπίδη. Κυρία Πρόεδρε, δηλώνω πάρα... Ο κύριος Μαγαντάσης, ναι, ναι κύριε Μαγαντάσης, σας είδα. Ο κύριος Αρκούδης, παρακαλώ. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος γιατί νομίζω ότι σε πάρα πολλά πράγματα, όσο θέλω να πω, καλύπτηκα και από τους προηγούμενους και θεωρώ ότι θα υπάρχει σε ορισμένα σημεία μια κοινή συνισταμένη πάνω στο κομμάτι των μέτρων ακούφισης του συμπολιτό μας. Θα ήθελα να ξεκινήσω ένα βήμα πιο πριν. Με βάση και του γεγονός ότι και στην προηγούμενη απόφαση και συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου, είπαμε κάποια πράγματα σε σχέση με το συνολικό πλαίσιο πάνω στο κομμάτι της διαχείρισης πανδημίας που θα έπρεπε να υπάρχει και νομίζω ότι είναι και πολύ επιτακτικό γιατί πέρα από το ζήτημα των οικονομικών μέτρων, που είναι κάτι πάρα πολύ κομβικό, τη δεδομένη στιγμή έχουν μια κατάσταση στην οποία αντιεκβέβεται η δημοσιακή και η ανθρώπινη ζωή παρά πολλών ανθρώπων και μέσα σε αυτήν την κατάσταση ο δήμος οφείλει, θεωρώ, να κάνει και εκείνες παρεμβάσεις πολιτικές και σε ένα συμμελικότερο επίπεδο προς αυτήν την κατεύθυνση. Γιατί υποτίθεται ότι την πήκαμε εξ' αρχή σε μια διαδικασία, γιατί μάλλον με το πάρω αλλιώς, συζητάμε για οικονομικά μέτρα, το είπε προηγουμένους και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλόγου, για οικονομικά μέτρα σε μια συνθήκη στην οποία τα μαγαζιά είναι κλειστά και μπορεί να μην τα σώσει τίποτα. Και θα μπούμε σε μια επόμενη περίοδο, στην οποία οι μειώσεις που θα υποστούν τα εισοδήματα των ανθρώπων θα είναι τέτοιες, που το θεώ τον ίδιο να κατεβάσουμε εδώ πέρα να τονώσει τις αγορές, δεν θα μπορούν ακριβώς, γιατί οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να χορτοσοδέψουν πέρα από τα απολύτως βασικά, γιατί θα έχουν να καλύψουν και πλήστες όσες υποχρεώσεις. Άρα νομίζω ότι έχουμε εξ αρχής να κάνουμε εκείνη τη διαπίστωση που λέει ότι ο χρόνος που κερδίσαμε στο πρώτο lockdown κλεινόμενη μέσα και υποστήκαμε όλοι και τις ψυχολογικές πιέσεις αλλά και τις οικονομικές επιβαρύσεις, εν τέλει δεν οφέλησε σε τίποτα, γιατί πράγματα που έπρεπε να έχουν γίνει δεν έχουν γίνει. Και αυτό το βλέπουμε πολύ πιο κομβικά στην πόλη μας, έχοντας τη δεδομένη στιγμή τα νοσοκομεία στα όρια τους. Το νοσοκομείο εδώ που βρίσκεται στην Καλαμαριά ο Υιος Παύλος έχει γίνει τη δεδομένη στιγμή νοσοκομεία αποκλειστικά COVID και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει σε οποιοδήποτε άλλο περιστατικό. Και άρα έχουν μια συνολική κατάσταση στην οποία τα πράγματα που έπρεπε να έχουν γίνει στο πλαίσιο του εθνικού σύστηματος υγείας, προσλήψεις, εξασφάλιση υγευμανικού υλικού, επιτάξεις με αξιοποίηση νοσοκομείων της πόλης μας. Το Παναγία εδώ πέρα εγώ θα ξαναπώ στην Καλαμαριά όσο δυσκό και νάντα, άμα έχουμε πόλεμο, στον πόλεμο θεωρώ ότι θα πρέπει να παίρνεις και ακραία μέτρα. Ή τουλάχιστον χρησιμοποιώντας αυτή τη φρασολογία δεν μπορείς να αρνηθείς τα ακραία μέτρα. Το λιμοδόν και τα λοιπά. Κομμάτι για να περάσουμε και στο κομμάτι των οικονομικών του δήμου. Νομίζω και κεντρικά τα σημικαλιστικά όργανα των δήμων και οι ίδιοι δήμοι να ζητήσουν και επιπλέον έκπληκτης επιχορηγήσεις από την κεντρική διοίκηση για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν και να δείχνει προστασίες απέναντι στους δημότους για να μπορέσουν να λάβουν μέτρα για να τους στηρίξουν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Νομίζω ότι ένα βασικό κομμάτι υπάρχει και αν δεν κάνω λάθος και στο κομμάτι της εισήγησης στην επόμενη συναιδρίαση, είναι τα σχολεία και η προσπάθεια από τον δήμο να διασφαλίσει η εκπαιδευτική διαδικασία ακόμη και με τον τρόπο που γίνεται να γίνεται ως το πιο δυνατό νομαλά. Άρα η εξασφάλιση υλικοτεχνικού εξοπλισμού, laptop, tablet για τους ανθρώπους και για τα παιδιά που δεν έχουν αυτή την οικονομική δυνατότητα, είναι ότι είναι εκτονώνει ΚΑΝΕΦ και μάλιστα σε μια τέτοια συνθήκη που ίσως η τελεεκπαίδευση ελπίζω να μην συμβεί, ίσως η τελεεκπαίδευση να μας ακολουθήσει για πολλούς μήνες ακόμα, αλλά δεν μπορεί ειδικά τα παιδιά να αφήσουν αυτήν την κοινωνική δραστηριότητα που είναι και ίσως και πιο παραγωγική σε μια τέτοια ηλικία. Επίσης ένα κομμάτι ακόμα για τα σχολεία και για τους εργαζόμενους του Δήμου είναι ότι θα πρέπει ο Δήμος στη συνεργασία με τον ΕΟΔΙ να εξεσφαλίσει μαζικά τεστ. Νομίζω ότι ακούμε από εδώ και από εκεί συνεχώς το γεγονός ότι δεν μπορεί να γίνει περιορισμός της πανδημίας χωρίς να μπορούμε να έχουμε την καταγραφή των αιστιών μιμόλησης και των αιστιών που αναπτύσσονται διάφορα περιστατικά, τα περισσότερα μάλλον περιστατικά. Τώρα στο κομμάτι των οικονομικών μέτρων, για να περάσω και να κλείσω με αυτό, νομίζω ότι όλες έχουν ακουστήσει από τους προηγούμενους ομιλητές, από τους συναδέλφους, είναι σωστή κατεύθυνση. Εγώ σε ορισμένα θα θέλω να επιμείνω. Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει μια άμεση απαλλαγή, τόσο για το υπόλοιπο του 2020, αλλά τουλάχιστον για το πρώτο εξάμιο του 2021, από τα δημοτικά τέλη αλλά και από τα τέλη χρήσης των γυνόχους των χώρων για επιχειρήσεις. Δεύτερον, νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει μια γενναία απαλλαγή και να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία από τα δημοτικά τέλη και για το πρώτο εξάμιο του 2021, από τους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν πληγεί, αλλά και από τους ανέργους, οι οποίοι με την εκτίναξη που προβλέπεται για την ανεργία είναι δεδομένο ότι δεν θα μπορούν να βρουν δουλειά. Δεύτερο κομμάτι, θεωρώ ότι στο νέο προϋπολογισμό που θα έρθει το επόμενο διάστημα, θα πρέπει να δούμε τόσο μια επόμενη νέα πάγια μίωση των δημοτικών τελών, όπως είχαμε συζητήσει στις συζητήσεις του προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους. Και ένα δεύτερο κομμάτι πάρα πολύ κομβικό, θα πρέπει να είναι μια νέα πολύγεννα ενίσχυση στον Κοδηλία για την κοινωνική πολιτική. Θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα ζήσουμε ίσως μια πιο αυξανόμενη, πιο εντυνόμενη κοινωνική κρίση, ίσως μεγαλύτερη από αυτή που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα. Και άρα έχω την αίσθηση ότι ο δήμος θα πρέπει να ρίξει πάρα πολύ μεγάλο φάρος και αυτό να αποτυπωθεί και στο προϋπολογισμό του, στη στήριξη όλων εκείνων των κοινωνικών ομάδων, οι οποίες επιλήγξαν το προηγούμενο διάστημα και θα πληγούν ακόμα περισσότερο το επόμενο. Εγώ αυτά θέλω να πω πολύ συνοπτικά και δίνοντας έμφαση σε ορισμένα σημεία, έτσι ώστε να μπορέσουμε δύο πράγματα να εξασφαλίσουμε και την υγεία των ανθρώπων, αλλά και την οικονομική τους επιβίωση για το επόμενο διάστημα, μάλλον από τώρα τίχονται στην διακύρευση και τα δύο. Σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Κούδη. Ο κύριος Βολτσίδης, παρακαλώ. Ναι, σας ακούω. Ναι. Ευχαριστούμε. Πόσο θα πάρει αυτό, ξέρετε? Δεν ξέρω, θέλετε να συνεχίσουμε χωρίς… Από ότι έχω πληροφορηθεί και από πολίτες που παρακολουθούσανε, όλη η ομιλία του υποψηφίου μας του Θόδωρου του Αλεπίδη δεν καταγράφηκε, έγινε διακοπή και… Να ρωτήσω, δεν καταγράφεται γενικότερα ό,τι για τα πρακτικά, ή δεν καταγράφεται, δεν στέλνεται στο YouTube. Στο YouTube. Δεν καταγράφεται γενικότερα ό,τι για τα πρακτικά, ή δεν καταγράφεται, δεν στέλνεται στο YouTube. Στο YouTube. Ναι, ωστόσο γίνεται καταγραφή για τα πρακτικά της συνεργασίας. Καταγραφή των πρακτικών γίνεται. Ναι, γίνεται η καταγραφή. Δεν έχει γίνει, έχει τελειώσει την διακρασία. Οπότε, απλώς κύριε Γεωργιάδη να μας ενημερώσετε. Να ρωτήσω το βίντεο, υπάρχει κάπου να το πάρουμε μετά. Έχει γίνει καταγράφη το βίντεο, ή απλά μόνο καταγράφη. Στο τύρι, Γεωργιάδη, κλείσε το μικρόφωνο. Με συγχωρήσουν. Α, έχει καταγραφή. Α, και η καταγραφή. Κυριέ, ναι. Α, ακριβώς αυτό, ναι, ναι. Α, ωραία. Εντάξει, ναι, η καταγραφή για έχει γίνει. Απλώς δεν υπάρχει live streaming για 10 λεπτά. Άρα, κύριε Γεωργιάδη, μια παράκληση για να αποκατασταθεί αυτό και έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να ανατρέξει από τους συντημότες μας που ενδιαφέρονται να δει τις τοποθετήσεις που διακόπηκαν. Θα μπορούσατε να ανεβάσετε στο YouTube μετά τη συνεδρίαση το αρχείο... Ναι, προσπαθήστε, κύριε Γεωργιάδη, και ενημερώστε μας να ξέρουν. Ωραία, ευχαριστούμε. Λοιπόν, έχει τελειώσει ο κ. Σαρκούδης. Ο κ. Βολτσίδης. Κύριε Πρόεδρε, νομίζω μας ξεπερνάτε. Α, ο κ. Αντωνάκης, χίλιος συγγνώμη. Κύριε Αντωνάκη. Κυρία Τιτή, έχετε αβόλητο δίκιο. Συγγνώμη. Κύριε Αντωνάκη. Κύριε Αντωνάκη. Ο κ. Αντωνάκης έχει ένα πρόβλημα μόλις τώρα. Μου έσφυγε ένα μήνυμα ότι δεν έχει ίντερνετ και τον ειδοποιούν. Ένα μήνυμα, τέλος πάντων. Θα κάνετε εσείς τι το αποθέτεις. Ότι γίνονται κάποιες στάσεις προκειμένου, οπότε θα διαβάσω εγώ την... Ωραία. Εντάξει, κύριε Τιτή, ο λόγος σε εσάς και συγγνώμη πάλι. Το δεύτερο, ολοκληρωμένο πλαίσιο. Το δεύτερο, ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων καταθέτουμε, όπως ακριβώς σας το στείλαμε κιόλας. Και ως εισαγωγή έχουμε την εξής. Το δεύτερο, πιο ισχυρό και αναμενόμενο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και στη χώρα μας. Οι εργαζόμενοι, εξουθενωμένοι, με μόνο όπλο την ατομική τους ευθύνη, βρίσκονται μπροστά σε κρίσιμες και έκτακτε συνθήκες με πόλεις κλειστές, με το εισόδημά τους στο χείλος των κριμμού και δυστυχώς με βασικό αντίπαλο, όπως αποδεικνύεται, την κρατική αδιαφορία. Το εθνικό σύστημα υγείας, πληρώνοντας την πολιτική της τωρινής κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει συνθλίψει διαχρονικά τις λαϊκές ανάγκες, βρίσκεται σε οριακό επίπεδο. Από τα νοσοκομεία μας, άλλα βουλιάζουν από ασθενείς COVID-19, άλλα μετατρέπονται σε νοσοκομεία μιας νόσου, αφήνοντας χιλιάδες ασθενείς με άλλα σοβαρά νοσήματα χωρίς περίκαρψη και στα χέρια του ιδιωτικού τομέα. Οι ασθενείς μεταφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, οι πολίτες χρυσοκληρώνουν για τα διαγνωστικά τέστα ιδιωτικά κέντρα. Στη Θεσσαλονίκη, λίγες μέρες πριν, λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ, οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται κοντά στο δίλημα να επιλέγουν ποιοι ασθενείς θα νοσηλεύονται στις ΜΕΘ για να παλέψουν για τη ζωή τους και ποιοι θα μένουν εκτός για να αντιμετωπίσουν το μοιραίο και αναπόφευτο. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και την πίεση που δέχεται το εσύ, η κυβέρνηση έχει επιλέξει ως κύρια λύση το να μείνουμε στο σπίτι, ενώ οι εξεγγελίες της τελευταίας στιγμής, διορισμή λίγων γιατρών, προσθήκη ΜΕΘ και λοιπά, δεν αρκούν για να εξισοροπίσουν την ολιγορία που επέδειξε ως προστιλήψη δραστικών μέτρων για τη θωράγηση της δημόσιας υγείας, κατά το διάστημα που μεσολάβησε από το πρώτο κύμα μέχρι τώρα. Παράλληλα, είναι φανερό ότι έχει επιλέξει να δώσει χώρο στην κατασκοπία του ιδιωτικού τομέα, μοιράζοντας χρήματα και προνόμια. Υπαυτές τις συνθήκες η κοινωνία δοκιμάζεται και η αγανάκτηση συσσορεύεται. Ίσως αυτό το κλίμα προσπαθεί να ανακόψει η κυβέρνηση με τους ενθουσιώδες πανηγυρισμούς για το εμβόλιο, το οποίο όμως σύμφωνα με τους ειδικούς, θα αργήσει να χρησιμοποιηθεί για την πλειοψηφία του λαού. Όμως το κλίμα ελπίδας και αισιοδοξίας που επιχειρούν να διαμορφώσουν η κυβέρνηση με τη συνδρομή των ΜΜΕ δεν θα σώσει όσους θα προσβληθούν από τον κορωνοϊό, αν δεν ληφθούν μέτρα τώρα. Ως λαϊκή συσπείρωση επαναφέρουμε το έτοιμα για άμεση επίταξη και επαναλειτουργία των με επαρκές προσωπικό και πλήρη σύγχρονο εξοπλισμό των νοσοκομείων πανεναγία και λιμοδό νοσημάτων, τα οποία έκλεισαν για εξοικονόμηση πόρων. Αν αυτό είχε αδρομολογηθεί από την προηγούμενη άνοιξη, όπως το είχε απαιτήσει η λαϊκή συσπείρωση και χιλιάδες άλλοι πολίτες, σήμερα η Θεσσαλονίκη θα είχε δύο επιπλέον νοσοκομεία έτοιμα για να αντιμετωπίσουν το Covid και μάλιστα το ένα στην Καλαμαδιά για να μπορέσουν να προσφέρουν περίθερο ψιδωρεάν στους πολίτες. Δεύτερον, ζητούμε επαρκή χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για προσλήψεις στο αναγκαίο υγειονομικού προσωπικού και προσθήκη νέων ΜΕΤ. Τρίτον, άμεση επίτταξη και φυσικά δωρεάν των υποδομών υγείας του ιδιωτικού τομέα. Τέσσερα, δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για όλο τον λαό. Για τη λαϊκή συσπείρωση η υγεία του λαού δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό. Για τη στήριξη των επαγγελματιών στο χώρο της εστίασης, μικρών εργμόρων και αυτοπασχολούμενων, έχουμε να πούμε τα εξής. Τα μέτρα πως τώρα έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση. Η ένταξη στο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής, η μείωση του ενοικίου και λοιπά, σε καμιά περίπτωση δεν αντισταθμίζουν τα τρέχοντα έξοδα και τα χαμένα έσοδα αυτών των επιχειρήσεων. Πάγια όπως ρεύμα και ενίκια, η πιθανότητα καταστροφής προμηθειών, αλλά και μέχρι τώρα υποχρεώσεις που έχουν συσσερεθεί σε εφορεία ασφαλιστικά ταμεία τράπεζες, καθιστούν αναγκαία τη στήριξη του κλάδου, ειδικά της μικρότερες επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων καλούνται να δημετωπίσουν ακόμη και ζητήματα επιβίωσης. Χιλιάδες είναι αυτοί που βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας και του λουκέτου. Ζητάμε ο δήμος να βγει μπροστά, να διεκδικήσει και να στηρίξει τα αιτήματα των επαγγελματιών, που πλήτωνται ιδιαίτερα όσων έχουν ερτήσει ο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ. Να ενταχθούν άμεσα όλοι στο επίδομα ειδικού σκοπού, να απαλλαγούν από τις συσφορές ατομικής ασφάλισης για όλους τους μήνες που επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού, χωρίς αλλείωση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων. Οι εισφορές να επιδοτηθούν από το κράτος. Να εξασφαλιστούν φθινότερα τιμολόγια και να απαγορευτούν οι διακοπές σε ρεύμα νερό για τους επόμενους μήνες. Να απαγορευτούν πληστηριασμοί και κατασχέσεις. Κάθε μέτρο αναγκαστικής είσπραξης για χρέη σε δημόσιο και τράπεζες μέχρι το 21. Συγγνώμη. Μέχρι τον Απρίλη του 21. Να ενταχθούν άμεσα σε αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ με παράλληλη κατάργηση του έμφια και τέλους, επί τη δέμματος, αρχής γεννωμένης από τα εισοδήματα του 19, ώστε οι προβλεπόμενες αναστολές να έχουν ένα στοιχειώδες αντίκρισμα. Να παραγραφεί μέρος των ήδης ισορρευμένων χρεών σε εφορία και τράπαζες. Να αποδοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους όσους δεν καταφέρουν να κρατήσουν τις μικροεπιχειρήσεις τους χωρίς τις προϋποθέσεις που οδηγούν την πλειοψηφία αυτών εκτός του επιδόματος. Ιδιαίτερα να παρθούν τα παρακάτω μέτρα από το δήμο. Να αναστολεί κάθε είδους μέτρους αναγκαστικής εισπραξής κατά σχέσιο πληστηριασμί, δεσμεύσεις λογαριασμών που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη προς το δήμο για έξι μήνες. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες. Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τέλος κατάληψης κοινόχρησης του χώρου για όλο το διάστημα που ισχύουν τα μέτρα. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους τέλη και αθαριότητες ηλεκτροφωτισμού τέλος παρυπηδημούντων τέλος 0,5 μέχρι τις 30 έκτου του 21. Απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία μέχρι 30 έκτου του 21. Διαγραφή των χρέων τους για το 2020 και για τους μήνες που ήταν σε ισχύ τα ειδικά μέτρα. Να πάρει... Συγγνώμη. Έχω ένα πρόβλημα κι εγώ εδώ σε αυτά που διαβάζω. Εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του δήμου που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους. Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπου ή αδειών λόγω ένταξης της ευπαθής ομάδας και για τους εργαζόμενους με αλλαστική σχέση εργασίας καθώς και σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Εξασφάλιση μέτρων προστασίας για όλους τους εργαζόμενους του δήμου σε χώρους συνάνθρωσης εργαζομένων πριν και μετά την εργασία τους. Σε καθημερινή βάση να γίνεται καθαρισμός και απολύμμαση του χώρου. Να υπάρχει καθημερινή παρουσία και φροντίδα ιατρού εργασίας. Να προσκληθούν άμεσα κι άλλοι ιατροί που θα παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας όλων των εργαζομένων σε όλα τα νομικά πρόσωπα και να έχουν τη συνεχή και συνεπιτήρηση των μέτρων υγιεινής. Να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές ώστε το έργο των ιατρών εργασίας να είναι ουσιαστικά ουσιαστικό και όχι φυσικό. Διανέργει απολυμμάσιο σε δημοτικά κτίρια, στο αμαξοστάσιο, σε απορυματοφόρα, καθώς και σε κοινόχρηστος χώρους. Να στελεχωθεί και με νέες προσλήψεις επαρκώς η υπηρεσία βοήθεια στο σπίτι προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των υγιειομένων που ζουν μόνοι τους. Διασύνδεση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης του Δήμου με της δομής πρωτοβάθμιας υγείας προκειμένου να εξασφαλίζεται εκτός των άλλων η συνταγωγράφηση αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανήμπορους κατοίκους που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό. Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για το οκτάωρο. Τέλος για τα σχολεία. Τα σχολεία επιβάλλεται να είναι ανοιχτά για εκπαιδευτικούς, ψυχοπαιδαγωγικούς και κοινωνικούς λόγους με όρους υγιεινής και ασφάλεια για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Μετά το κλείσιμό τους όμως από το Υπουργείο και αφού δεν μπήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο, είναι απαραίτητη η στήριξη των μαθητών κατά την περίοδο της αναστολής της λειτουργίας τους επειδή όλα τα παιδιά όπως και οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση. Εδώ να σας πω ότι κοντά στο 9% των μαθητών συνδέονται στο δίκτυο στην τηλεκπαίδευση με το κινητό τους. Ο Δήμος να ζητήσει από τα σχολεία άμεσα να κάνουν καταγραφή των μαθητών που δεν έχουν μέσα για την εξαποστάσεως διδασκαλία και στη συνέχεια να προχωρήσει στην εξασφάλιση του αναγκαίου εξοπλισμού. Για την περίοδο που θα ακολουθήσει μετά το lockdown ο Δήμος να εξασφαλίσει έγκαιρα αναγκαίους χώρους κατάλληλους για τη διδασκαλία προκειμένου να επιτευχθεί η αρέωση στις τάξεις. Και επίσης με παρέμβασή του να ζητήσει οι διδακτικές ώρες να είναι μικρότερες και μεγαλύτερης διάρκεια στα διαλύματα έτσι ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερος εξααιρισμός στην καθαριότητα των τάξεων και γενικά των διδακτηριών. Όταν τα σχολεία ανοίξουν να γίνουν rapid test σ' όλους τους εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια μαζικά επανελαμβανόμενα test για μαθητές και δασκάλους. Συνεχίσει απολυμάνιση των διδακτηρίων ανεξάρτητα από κρούσματα. Σε αυτούς τους λόγους ο δήμος μας πρέπει να διεκδικήσει έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κυρία Ντιντή έχουν συμπληρωθεί τα 10 λεπτά ολοκληρών της ασφαλής. Έχουν τελειώσει. Ευχαριστώ. Απλά μια επιφύλαξη. Αν κάποια στιγμή μπει ο κύριος Αντωνάκης πιθανότατα να θέλει κάτι να κάνει μια τοποθέτηση. Εντάξει. Το μικρόφωνο, κυρία Πρόεδρε, το μικρόφωνο. Ναι, έχω κλειστό το μικρόφωνο. Απλώς λέω την κυρία Ντιντή τα 10 λεπτά θα χρησιμοποιήσουν και ο κύριος Αντωνάκης προφανώς θα μας κάνει μια συμπλήρωση. Αν θέλει κάτι να πει επιπλέον. Αν μπορέσει κυρία Ντιντή. Εντάξει κυρία Ντιντή. Ωραία. Ο κύριος Βολτσίδης παρακαλώ. Κυρία Πρόεδρε θέλω πολύ συντομή. Θέλω να κάνω οικονομία χρόνου για να βοηθήσω τη διαδικασία της δικής σας πάνω απ' όλα. Δεν θέλω να αναπαράγωται άλλια πράγματα. Εύχομαι αν όχι όλες οι περισσότερες προτάσεις να υλοποιηθούν. Αν αυτές είναι ικανές να βοηθήσουν ετών στην κοινότη μας. Και αυτό που εύχομαι ολόξυχα είναι να επανέλθουμε στην ικανομητικότητα και στην προηγούμενη ζωή που είχαμε. Χωρίς κορωνοϊούς, χωρίς ιούς. Για να μπορούμε ο ένας με τον άλλο να αγκαλιαζόμαστε και να τα δούμε πολύ κοντά. Και όχι από μακριά με μάσκες και προφυλάξεις. Ευχαριστώ. Θα σε ευχαριστούμε κύριε Βολτσίδη. Λοιπόν ο κύριος Λαμονής και η κυρία Σεμαγκούλα θα τοποθετηθούν. Εγώ θέλω να πω δύο λόγια, ναι. Θα μιλήσει η κυρία Παυλίδου. Και μετά θα μιλήσει η κυρία Παυλίδου. Σας ακούμε. Κυρία Παυλίδου. Κυρία Πρόεδρε, κυρία Δήμαρχη, κυρία Σιμάνταρφη. Ζούμε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές και αυτό το πράγμα τονίστηκε από όλους τους προλαλήσαντες. Εγώ θα θυμίσω λίγο, θα ανασκαλέψω λίγο τη μνήμη σας, για να θυμίσω ότι σε κάποιο δημοτικό συμβούλιο είχα κάνει ερώτηση στον κύριο Δήμαρχο όσον αφορά το πόσες επιχειρήσεις από τις περίπου, έτσι αν θυμάμαι σωστά, από τις περίπου 5.500 έγιναν κοινωνή των πρώτων μέτρων της πρώτης απόφασης που περιλάμβαναν τα μέτρα, ώστε οι άνθρωποι πραγματικά να τύχουν αυτού του δικαιώματος που συναποφασίσαμε όλοι ως δημοτικό συμβούλιο. Από τι κατάλαβα, είχα απόλυτο δίκιο τότε όταν έθετα το ερώτημα, γιατί οι πληροφορίες μου έλεγαν ότι περίπου 250 επιχειρήσεις είχανε ετυχεί, ενώ οι υπόλοιπες, ούτε εγώ το θυμάμαι, γιατί είναι ένα από τα τηλέφωνα που χρησιμοποιούμε στο δήμο. Αυτό θα πρέπει να είναι μια ειδική γραμμή, η οποία να είναι έβληπτη να καταγραφεί στη μνήμη του κάθε δημότη και κάθε πολίτη, ο οποίος βρίσκεται σε δύσκολη θέση και πρέπει να το θυμάται όλο το 24 ώρο και να το καλεί. Θέλω να πω για το Νοσοκομείο Παναγίας, στο οποίο αναφέρθηκαν, και να ενημερώσω ότι είχαμε πολύ μεγάλο αγώνα το Ίκα, στο οποίο υπηρετούσα κιόλας τότε, μεγάλους δικαστικούς αγώνες ατελείωτους, διότι το μίστομα, το μηνιαίο που πληρώναμε, ήταν 400.000 ευρώ για το Παναγία. Συγκαλείτε σήμερα 16.10 και ώρα 6. Εάν, εν πάση περιπτώσει, υπήρχε μία άλλη αντίληψη. Εγώ συμφωνώ ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο. Και όταν βρίσκεσαι σε πόλεμο κάνεις επιτάξεις. Μπορεί να κάνει επίταξη, έχει το 4.24, αλλά η Γενική Κυβέρνηση που φέρει την ευθύνη για το δεύτερο κύμα αυτό, το οποίο δεν μπορεί να το αναχαιτήσει με κανέναν τρόπο, μας πήρε η κάτω βόλτα, διότι έζησε το πρώτο διάστημα στον αρκισισμό της επιτυχίας και δεν έλαβε μέτρα, δεν φρόντισε να, εν πάση περιπτώσει, να εξοπλήσει τα νοσοκομεία, να κάνει τους αναγκαίους διορισμούς, τα οποία υποσχέθηκε. Μας είπε ότι θα πάει... Κυρία Παυλίδου, συγγνώμη. Κυρία Παυλίδου, έχουνε περάσει τα τρία λεπτά. Μέτρα θέλουμε, κυρία Παυλίδου, όχι για το τι έκανα. Κυρία Πρόεδρε, τα μέτρα, εγώ θα μιλήσω ως πολιτικό πρόσωπο. Τα μέτρα, γιατί ο κάθε δημοτικός σύμβουλος είναι πολιτικός. Έχει τελειώσει όμως ο χρόνος σας, κυρία Παυλίδου. Θα έλεγα κι άλλα πράγματα. Κλείνω με το τι θα κάνει η κοινοφελής επιχείρηση, η κυρία Κωνκαλίδου, όσον αφορά τους ορωμίστρους. Πρέπει να κάνουμε συμβούλιο στην επιχείρηση, για να το τακτοποιήσουμε το θέμα των ορωμιστίων που είναι στο Ωδίο. Να ξέρουμε τι θα κάνουμε. Λοιπόν, ευχαριστούμε, κυρία Παυλίδου. Κύριε Λεμονή. Ναι, κι εγώ σύντομα θα είμαι. Χαίρομαι που υπάρχει ένας κοινός τόπος και ότι προσυστηγόμαστε πίσω των περιστάσεων και της κρισιμότητας των στιγμών. Με βάση τις τρεις κατευθύσεις που συζητάμε, της προστασίας της δημόσιας υγείας, της παροχής ελαφρύσεων και της στήριξης, θέλω να πω ότι στη στήριξη μέσα από τη δική μου προσωπική περιπέτεια που είχα, ο αριθμός αυτός που λέμε για τους πολίτες και το πώς θα μπορούν να απευθύνονται τα μοναχικά άτομα, δεν είναι ακριβώς μοναχικά. Δηλαδή κι εγώ που έχω την οικογένειά μου, να πάρεις ένα θερμόμετρο μέχρι να βρεις ένα θερμόμετρο και να δεις ποιος θα σου το φέρει, είναι κάτι πολύ απλό που δεν ξέρεις πώς μπορείς να το κάνεις. Δεν ξέρω αν αυτή η γραμμή θα μπορούσε να είναι ένα πενταψήφιο, δεν ξέρω αν έχουμε αυτή τη δυνατότητα για να είναι και πιο εύκολο στο να μείνει στη μνήμη των πολιτών και στο να μπορούν να εξυπηρετούνται. Από εκεί και πέρα, η πρόταση του σωματίου των εργαζομένων θα ήταν και πάρα πολύ ενδιαφέρουσα για να στηρίξουμε τις ανοιχτές επιχειρήσεις που δυσκολεύονται και στο ότι μέσα από να τους παρέχουμε τα χρήματα, να μας παρέχουν το είδος και θα μπορούν να εξυπηρετούνται και με τον delivery τα σπίτια και τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη τα τρόφιμα. Τέλος, όσον αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας, πιστεύω ότι τα σχολεία που θα είναι από τους πρώτους χώρους που θα ανοίξουν με το που αρχίσουν να ανοίγουν ό,τι είναι να ανοίξουν, πιστεύω ότι πρέπει εμείς, ανεξαρτήτως από τη αποφάσιση που θα πάρει το Υπουργείο, να μπορέσουμε να κάνουμε τέσσερις καθηγητές και μαθητές δειγματολυπτικά για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε κανονικά στην ροή των μαθημάτων. Και να ελλογοποιήσουμε και τον Μητρό Εθελοντών, τώρα βέβαια με τα παγόδια της συγκλωφορίας είναι δύσκολο, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να γίνει και μετέπειτα και για άλλες δράσεις, όχι μόνο για τον Covid. Αυτά από μένα. Ευχαριστούμε κύριε Λεμονή. Η κυρία Σεμακούλα. Με έχουν καλύψει οι προλαλήσαντες, μόνο στο θέμα του εθελοντικού δικτύου θέλω να σταθώ. Θεωρώ επί τακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένα δίκτυο εθελοντών, παρά τις δυσκολίες τώρα με τη μετακίνηση θα μπορούσε ίσως αυτό το θέμα να μας καλύψει η πολιτική προστασία. Βλέπω διαρκώς δημότες της καλαμαριάς που έχουν τη διάθεση να εγγραφούν ως εθελοντές. Μάλιστα σήμερα είδα και σε μια ομάδα ρωτούσε κάποιος τι θα λέγατε να κάνουμε ένα δίκτυο να βοηθάμε τους ανθρώπους που χρειάζονται κάτι στο σπίτι τους και δεν μπορεί κανείς να το πάει. Θα προτιμούσα να κάνει μια τέτοια οργανωμένη κίνηση συντονισμένα ο δήμος παρά οι δημότες από μόνοι τους. Οπότε καλό είναι να αρχίσουμε να κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση επιτέλους. Αυτά ευχαριστώ πολύ. Θα σε ευχαριστούμε κυρία Σεμακούλα. Μπορώ να μιλήσω, Γεωργέδης. Γιατί είναι τεραπήδου. Μήπως μπορώ και εγώ να πω δύο κουβέντες στον ήχο του τεραπήδου. Λοιπόν, λοιπόν. Συγγνώμη. Να παρέμβω λίγο, κυρία Πρόεδρε. Ναι, κύριε Βραμίδη. Είναι θησιολογικό μετά από τις τοποθεσμίσεις των επικεφαλείς κάποιοι να θέλουν να συμπειρώσουν κάτι. Κύριε Βραμίδη, δεν είχα σκοπό να το αρνηθώ. Μπράβο, εντάξει. Το περίμενα αυτό εγώ, γιατί από την αρχή που είπαμε ότι θα ζητήσει κάποτε. Κύριε Βραμίδη, βλέπετε ότι ήταν συνεργάσμη, ήταν πολύ ήρεμη, ήταν πολύ ωραία η συζήτηση και θεωρώ ότι έχουμε και μέσα στο χρόνο είμαστε. Οπότε μπορούμε να δώσουμε και το λόγο ποιος ζήτησε ο κύριος Γαβριήλ και ο κύριος... Γεωργέδης, εσείς ακόμα. Ο κύριος Γεωργέδης. Πρώτον και ο κύριος Γεωργέδης, ναι. Ωραία, κύριε Γεωργέδης, σας ακούμε και μετά ο κύριος Γαβριήλ και μετά θα μας μιλήσει ο κύριος Δήμαρχος να κλείσουμε. Κύριε Γεωργέδης. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί συνάδελοι στο Εμορτικό Συμβούλιο. Θα ήθελα και εγώ να αναφερθώ εντάχει στο θέμα Παναγία, το οποίο ήταν μια πολύ αμαρτωλή κατάσταση, μια λεόντιο συμφωνία που υπήρχε και το οποίο πήγε πίσω το να γίνει ολοκληρωμένο νοσοκομείο ο Άγιος Παύλος, διευθετήθηκε η διαφορά που υπήρχε μεταξύ ΕΚΑ και Δημοσίου στον Άγιο Παύλο, ήταν ολυμπιακό εργό, να γίνει ακόμα μια πτέρυγα για να ολοκληρωθεί ο νοσοκομείο στα όρια του Δήμου μας, πρέπει να πιέσουμε, αυτό θα έπρεπε να γίνει χθες, όχι σήμερα. Να γίνει νοσοκομείο δεύτερο στον Άγιο Παύλο, να ολοκληρωθεί το Άγιος Παύλος στα όρια του Δήμου μας. Τώρα θεσμικά, πώς μπορούν να ενσχυθούν οι επιχειρήσεις. Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι για να μπορέσει να πάρουν θεσμικά οι επιχειρήσεις χρήματα, ο Μπακογιάννης, με συγχωρείτε, ο κύριος δικό σας κατόρθωσε πόρους οι οποίοι δεν είχαν διατεθεί, αφού πήρε την έγκυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να διαθέσει αυτούς τους πόρους σε επιχειρήσεις οι οποίες πληρώνται από τον κορονιό. Να κοιτάξουμε σαν δημοτική αρχή, να μπούμε και εμείς στο πρόγραμμα, σε αυτό το πρόγραμμα ούτως ώστε να δοθούν και σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί από τον κορονιό χρήματα από την περιφέρεια. Το ίδιο έκανε και με το πρόγραμμα Γέθυρα στην Αθήνα ο κύριος Μπακογιάννης, ο οποίος εκταμίευσε από την Ευρωπαϊκή Ένωση 40 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία διαθέτει σε 25.000 επιχειρήσεις. Είναι εφικτό, ίσως να κοιτάξουμε κι εμείς από μόνοι μας, αν μπορούμε να μπούμε σε κάποιο πρόγραμμα ευρωπαϊκό, το οποίο επιδοτεί τέτοιου είδους επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί. Ευχαριστώ. Σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Γεωργιάδη. Μόλις ολοκληρώσου, θα θέλα να δώσω κι εγώ κάποιες απαντήσεις. Μετά τον κύριο Γαβριέλη, κύριε Αντάντη. Κύριε Γαβριέλη, σας ακούμε. Ευχαριστώ, Μουδένα, το λόγο. Έχουν υποθεί σχεδόν όλα, νομίζω. Απλώς ήθελα να σταθώ στο θέμα της Μαρίνας. Ήταν απαράδεκτο αυτό το οποίο έγινε, ας πούμε, του Ταϊπέδ. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο κιόλας δεν ξέρω τι σημειοδογία μπορεί να έχει. Είμαστε σε μια κατάσταση όντως δύσκολη, σαν κοινωνία, σαν τοπική κοινωνία, σαν όλοι, και έρχεται το Ταϊπέδ να μας θυμίσει τι. Νομίζω ότι είχαμε κάνει τις προτάσεις, έχει γίνει μια διαβούλευση, δεν μας ενημέρωσαν. Για όλη αυτή την κατάσταση θεωρώ ότι σαν Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να αφορμή αυτό το θέμα, να επαναφέρουμε λίγο στην τάξη, τα έλεγα, το Ταϊπέδ, για το που οδηγεί αυτή την κατάσταση. Αυτοί οι χώροι λείπνουν από την καλαμαριά και δεν είναι δυνατόν να τους απεμποδούμε και εμείς και να νομοποιούμε στην ουσία με το να κρατάμε ή να πειθαρτούμε, σε ισαγωγικά τη λέξη, σε αυτές τις καταστάσεις που προσπαθούμε να παίρνουμε. Λοιπόν, προφανώς όλα τα υπόλοιπα είμαστε καλυμμένοι. Νομίζω ότι ο τελεφωνικός αριθμός, ο πενταψύπιος, το είπατε όλοι στην άλλη, ότι αν μπορεί να γίνει για τον Δήμο, γιατί και εμένα μου ζήτησαν και όλους τους ανθρώπους σε εμάς απερθύνονται και μας λένε ένα τηλέφωνο, κάτι, πού είναι αυτό, πού να θυμόμαστε, τι να του πούμε, πώς θα γίνει. Επίσης, κάτι που ανέφερε ο Άριστος Ταμεγκενίδης. Δεν ξέρουμε την οπτική ύνα, η οποία εμείς στις Ελεύθερες Περιβληματίες και έχουμε συνδεδεί με τα δίκτυα αυτό του ΟΟΤΕ, διότι η ταχύτητα είναι πάρα πολύ μεγάλη και μπορούμε και δουλεύουμε. Νομίζω ότι δεν είναι αργά ο Δήμος να το δει λίγο αυτό το θέμα με τα σχολεία και να προσπαθήσουμε να το καλύψουμε, διότι η ανάγκη είναι πάρα πολύ μεγάλη. Επίσης, θέλω να πω και κάτι. Καλά είναι αυτά τα μέτρα. Νομίζω ότι και ο κύριος Δήμαρχος, που θα πάρει μετά το λόγο, θα ήθελε να τα υιοθετήσει όλα. Να προσπαθήσουμε και οι δημότες να μην χροοκοπούνε και ο Δήμος να μην χροοκοπούει. Δεν ξέρω, είναι μια πολύ δύσκολη αξίσουση. Εγώ θεωρώ ότι η κουβέντα είναι μεγάλη, ότι η βοήθεια για την κυβέρνηση πρέπει να έρθει, διότι όπως οι Ελεύθερες Περιβληματίες, όπως τα μαγαζιά, όπως τα καταστήματα, όπως τα κλειστήματα, έτσι και ο Δήμος θα έχει μια μείωση εσόδου, η οποία θα είναι τεράστια. Νομίζω ότι θέλει λίγο προσοχή. Εγώ δεν λέω ότι δεν πρέπει να συνδράμουμε σε αυτό το πράγμα, αλλά θέλει προσοχή διότι και ο Δήμος δεν είναι απεριόριστα οι δυνατότητες του σε μια δύσκολη κατάσταση. Εγώ θεωρώ ότι η προσπάθειά μας θα πρέπει να έχει στόχο και την κεντρική κυβέρνηση. Αυτά. Ευχαριστούμε πολύ κύριε Γαμπρίδη. Μια Προεδρία, με συγχώρετε λίγο, πρέπει να συνεχίσουμε. Ζήτησαν και άλλοι συνάδελφοι. Ναι, μην το ανοίξουμε τώρα και ζητάμε. Έλαβα μήνυμα από αυτούς. Από ποιον? Είναι η κυρία Κυφωνίδου, η κυρία Αγγελοπούλου και ο κύριος Στόκημπ. Γιατί δεν δήλωσαν από την αρχή. Δηλαδή, μετανιώνω την ώρα και τη στιγμή που κάνω κάποια υποχώρηση. Για Πρόεδρε, εάν θεωρείτε ότι θέλετε να τα κάνουμε… Όχι, όχι, όχι. Λοιπόν, από τρία λεπτά θα μιλήσει η κυρία τη δήμαρχος και από τρία λεπτά θα μιλήσει τα άλλα. Μην μου βγαίνουν μετά συνέχεια. Θέλετε να κάνουμε τα προημιρισίες. Θα τα κάνουμε τα προημιρισίες, κύριε Κόκκινε. Μιλάμε τώρα για τα θέματα αυτά, για το Covid. Αν θέλει να το μεταφέρει στα προημιρισίες, αυτό δεν κατάλαβα. Όχι, όχι, όχι. Τα θέματα εδώ που είναι για τα μέτρα για το Covid θα υποθούν εδώ. Μην ασχοληθούμε και στα προημιρισίες με αυτά, γιατί μετά δεν θα προλάβουμε να κάνουμε όλα όσα θέλουμε. Λοιπόν, κυρία Τόντι. Θέλετε να περιμένω να ολοκληρώσουν οι συχάδελφοι και να σας απαντήσουν μετά. Ωραία. Κύριε Αβραμίδη, ποιος μου είπατε, ο κύριος Κόκκινος, η κυρία Κυφωνίδου και… Η κυρία Κελοπούλου και ο κύριος Κόκκινου. Ωραία. Η κυρία Κυφωνίδου, ο κύριος Κόκκινος, η κυρία Κελοπούλου. Σας ακούμε, κυρία Κυφωνίδου. Η κυρία Κυφωνίδου, η κυρία Κυφωνίδου. Ναι. Καλησπέρα, καλησπέρα και από εμένα. Τρία λεπτά, ναι, ναι, ναι, σας ακούμε. Ούτε τρία λεπτά, γιατί τα έχουν υποθεί τα πάντα, νομίζω. Εγώ δύο πράγματα… Δεν ακούγεστε. Δεν ακούγεστε, κόβετε τη φωνή σας. Θέλω να πω ένα, ότι στο τέλος της συνέδρειας, δυστυχώς, ας πάρει κάποιος άλλος το λόγο. Ναι, έχετε πρόβλημα με τον ήχο. Κυρία Κυφωνίδου, έχετε πρόβλημα με τον ήχο. Κυρία Πρόεδρε, να απαντήσω λίγο στην κυρία Παπλίδου. Κυρία Παπλίδου, δεν θα απαντήσετε τίποτα. Λοιπόν, ο κύριος Κόκκινος. Γιατί δεν τον είστε. Ευχαριστώ, κύριε Παπλίδου. Καλησπέρα, καλησπέρα. Δεν ακούσαμε, καταρχάς, συγγνώμη, κύριε Κόκκινε. Καταρχάς, κυρία Κυφωνίδου, δεν ακούστηκε τίποτα απ' ό,τι είπατε. Κύριε Κόκκινε, έχετε το λόγο. Ευχαριστώ, κάποια ερωτήματα θα ήθελα να πω. Αν θέλουμε να απαντεθεί το τέλος, αυτή τη συναδρία ή της επόμενης δεν έχουμε κανένα πολύ δύσκολο πρόβλημα. Ποια μέτρα δεν εφαρμόστηκαν από το προηγούμενο ψήφισμα στην καραντίνα, την πρώτη και γιατί. Δεν ακολούθησε εφόλογου απ' ενημέρωση από πλευράς του Δήμου ως προς τους επιχειρηματίες αλλά και ως προς τους δημότες για τις αιτήσεις που είχαν κάνει τότε. Τρίτον, γιατί ο Δήμος δεν διαφημίζει εντός εισαγωγικών τις υπηρεσίες του όσο μάλλον αυτή την περίοδο COVID, αλλά επιθυμεί περισσότερο να διαφημίζει άλλα πράγματα και θα το αιτιολογήσουμε. Τέταρτον, είμαστε ευχαριστημένοι από μέχρι τώρα που έχουμε κάνει ως Δήμος και έχω να μετρήσω το πράγμα. Είστε τα μικρόφωνα σας. Τώρα, τώρα, τώρα. Ολοκληρώστε κύριε Κόκκιν. Ευχαριστώ. Είμαστε ευχαριστημένοι από το Δήμο μας, από τις αποφάσεις που έχουμε πάρει και από τον τρόπο τις οποίες αυτές έχουν υλοποιηθεί ως τώρα. Τα τα οποία ψηφίζουμε ομόφωνα, άλλες φορές σχεδόν ομόφωνα στο Συμβούλιο, υλοποιούνται έτσι πως θα έπρεπε να υλοποιηθούν. Τελευταία ερώτηση. Τι έξτρα και παραπάνω κινήσεις έχουμε κάνει, ειδικά από πλευράς κοινωνικής πολιτικής αυτή την περίοδο, εναντί κανονικών σεθικών, ενώ χωρίς COVID, πράγματα τα οποία ώστε να φτάνουν ως αποτέλεσμα στους συνδυσμότες μας. Θεωρούμε δηλαδή ότι δίνουμε το 100% το οποίο μπορούμε να δώσουμε. Αυτό. Και ένα μικρό σχόλιο για να μην διακόψω μετά, αν χρειαστεί, επειδή έκανα υπομονή από την προηγούμενη φορά, γιατί είχα πάρει μία απάντηση από τον Δήμαρχο, όσον αφορά το κομμάτι της διαφήμισης του Δήμου μας. Δεν αναφερόμουν αυτό κύριε Δήμαρχο, απλά ήθελα να σας πω, ότι αναφερόμουν πιο πολύ στο κομμάτι το social media, το οποίο δεν διαφημίζει τον ίδιο τον Δήμο για τις υπηρεσίες του, προφανώς και δεν έχουμε καμία διαφωνία στο να διαφημίζεται ο Δήμος μας παρά έξω, ίσα-ίσα είναι χαρά μας και να υπάρχουν και μουσιογράφοι που να κοινοποιούν και θέματα, άλλο όμως να διαφημίζεται ο Δήμος μας και οι υπηρεσίες του για το καλό του Δημότη, και άλλο να διαφημίζονται προσωπικά ο Δήμαρχος και η Δημοτική του Σύμβουλου. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Κόκκινε. Η κυρία Κελοπούλου. Ναι, να σας ακούμε κύριε Γεωργιάδη. Μάλιστα. Ωραία, ευχαριστούμε κύριε Γεωργιάδη. Λοιπόν, κυρία Κελοπούλου. Έχα δει ένα ερώτημα, αν επιτρέπεται, προς εσάς. Το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, που είχε γραφτεί, έχει κατέβει από το YouTube. Μάλιστα, ok. Κύριε Κελοπούλου. Ok, ευχαριστώ πάρα πολύ. Θα κάνω μια ερώτηση, κύριε Πρόεδρε. Επειδή τώρα το αποθετήθηκε ο κ. Γεωργιάδης για το πρόβλημα που υπάρχει, ο κόσμος δεν μπορεί δηλαδή να μας παρακολουθήσει. Όχι, όχι, όχι κύριε Πρόεδρε. Θα κάνω μια πρόταση, θα το δούμε λίγο. Εάν τελειώσει η ιστορία με το Covid, τώρα που θα κλείσει η ιστορία, το άλλο Δημοτικό Συμβούλιο, το επόμενο που έχουμε με τα θέματα, να πάει την 5η δεν έχουμε ξανά 7 η ώρα Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι ο ισολογισμός, δεν μπορεί να μπει άλλο θέμα, είναι μοναδικό θέμα. Το ξέρω, αλλά λόγω του προβλήματος... Όχι, όχι κύριε Περσίδη. Θα πάει την άλλη Δευτέρα. Θα πάει την άλλη Δευτέρα αν δεν θέλετε. Θα πάει την άλλη Δευτέρα. Θα το δούμε. Ας τελειώσουμε με το καλό αυτό το συνεδρίας και θα το συζητήσουμε. Κυρία Κελοπούλου, σας ακούμε. Καλησπέρα και από μένα. Θα ήθελα να αναφερθώ πέρα από το κλείστισμο της Μαρίνας, που δεν μπορεί να περπατήσει ο κόσμος και να αθληθεί, έχουμε και έναν άλλο υπέροχο χώρο που είναι το Κόβρα. Για άθληση και περίπατο, ιδιαίτερα σε αυτή την εποχή λόγω Covid, ώστε να μη συνοστίζονται οι δημότες μας και όχι μόνο στην παραλιακή, βλέπουμε όπως ότι μέσα στο Κόβρα, υπάρχουν ακόμα και σήμερα μπάζα και σκουπίδια παντού διάστατα. Κυψέλες στη σειρά. Ενώ όμως είπατε ότι έχουν απομακρυθεί, καλό θα βρίσκονται και είναι και πρόσφατα. Έκανα βόλτα πριν από τρεις μέρες και είναι γεμάτο με μπάζα και σκουπίδια. Καλό θα είναι να καθαριστεί το Κόβρα για να μπορούν οι δημότες και όχι μόνο να έρχονται και να περπατάνε μέσα στο Κόβρα και να αθλούνται ώστε να μη συνοστίζονται και στα πάρκα και στην παραλιακή. Αυτό, ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστούμε κυρία Αγγελοπούλου. Κύριε Δήμαρχε. Κύριε Δόντι και μετά ο κύριος Δημαρχός. Μια ερώτηση λίγο διευκρινιστική. Η κυρία Αγγελοπούλου είπε ότι είδε κυψέλες μέσα στο Κόβρα καινούργιες. Αυτό είπαν. Κυρία Αγγελοπούλου μπορείτε να... Ναι κύριε Δάδα Μανέλλη. Υπάρχουν τέσσερις σειρές με κυψέλες. Τε ποιο μέρος. Δημαρχέ εσύ έχω δει κι εγώ επειδή περπάτησα και εγώ αυτές τις μορφές, θα σε πω κάτι ιδιαίτερο σαν είναι. Ωραία, ωραία, πείτε μου λίγο. Όπως υπάρχει και μια σκηνή, κάποιος κατασκηνωθείς εκεί. Ωραία, αυτά θα τα πείτε μετά. Κυρία Δόντι. Ευχαριστώ Πρόεδρε. Καλησπέρα σε όλους. Καλή εβδομάδα. Σχετικά προς ενημέρες, προς τα σώμα. Όσον αφορά για την κοινωνική πολιτική είχαμε πει στο προ προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ότι με το δήμαρχο είμαστε σε... έχουμε βρεθεί και έχουμε πει να ενισχυθούν οι κωδικοί κάδες κοινωνικής πολιτικής στο νέο προϋπολογισμό. Τώρα για το βοήθεια στο σπίτι. Γιατί άκουσα από πολλούς να αναρωτιέσαι τι γίνεται με το βοήθεια στο σπίτι. Στον οργανισμό υπάρχουν δύο θέσεις οικογενειακών βοηθών, τις οποίες με κινητικότητα, ενώ τις ζητήσαμε, δεν καλύπτηκαν. Δεν έχουν καλυφθεί. Δεν έχουν βρεθεί άτομα να τις καλύψουν. Η προκήρυξη που είχε βγει, αν θυμάστε, προ λίγων μηνών, έλεγε ότι έχουν δικαίωμα όσα άτομα αυτή τη στιγμή υπηρετούν στην κοινωνική πολιτική. Οπότε ο δήμος Καλαμαριάς δεν μπορούσε, γιατί πήρα στο υπουργείο με τον δήμαρχό, ζητήσαμε έτοιμα να μας στείλουν παραπάνω κόσμο, και η απάντησή τους ήτανε ότι όσα άτομα υπηρετούν αυτή τη στιγμή στην κοινωνική πολιτική, τόσα μπορεί ο δήμος να έχει, όχι παραπάνω. Σχετικά με ένας συνάδελφος που πείσουμε, ρώτησε τι κάνει η κοινωνική πολιτική τόσο καιρό, νομίζω ότι πολλοί ακούνε το τι κάνει η κοινωνική πολιτική, ότι δεν χρειάζεται να πω εγώ το τι κάνουμε καθημερινά. Όταν άλλα δημοτικά φαρμακεία και φαρμακεία σε νοσοκομεία έχουνε κλείσει, ο συνάδελφος καταλαβαίνει, γιατί σήμερα έτυχε να μιλάμε μαζί του για αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι, όπου η κοινωνική πολιτική και το δημοτικό φαρμακείο ήταν εκεί. Σχετικά με τους αθελοντές, όπως είπε και η κυρία Σεμακούλα στο προ-προηγούμενο συμβούλιο, ήταν μια πολύ καλή σκέψη, είχε πέσει στο στραπέζι, έχουμε μιλήσει με τον Δήμαχο και τη Γενική, είχαμε κάνει τηλέφωνο στο Υπουργείο, είχαμε μιλήσει και με αρμόδιους γιατρούς, το οποίο μας είπανε ότι αυτό για να στηθεί με υπαλληλούς είναι δύσκολο. Πρώτον, γιατί δεν είναι εύκολο αυτοί οι άνθρωποι πάλι να ξέρουν όλα τα πρωτόκολλα, τι πρέπει να κάνει όπως και ένας γιατρός, ένας νοσηλευτής, για να πάει να προσεγγίσει έναν ο οποίος νοσεί. Δεν μιλάει για κάποιον ο οποίος πιθανόν να είναι πιθανό χρουζό και να είναι σε καραντίνα, για κάποιος ο οποίος νοσεί. Πρέπει να φοράνει δικές στολές και ούτε μπορεί η κοινωνική πολιτική να το στελεχώσει όλο αυτό, γιατί ήδη έχουν φύγει αρκετοί πάλι με άδειες. Έχουμε άτομα τα οποία... Πρόεδρε με ακούτε? Κενό εγώ και νόμιζα ότι δεν με ακούγατε. Όχι, όχι ακούμε. Ήδη έχουν φύγει κάποια άτομα, σήμερα πάλι αυτό το Υπουργείο Ειδικού Σκοπού, άρχισαν πάλι να φεύγουν οι πάλι. Οπότε δεν είναι εύκολο να γίνει αυτό και να ενδρεωθεί από την κοινωνική πολιτική για να προσεγγίσουμε. Είμαστε σε συνεργασία, μιλάμε, αν μπορούμε να βρούμε θελοντές με τη χάρτα θελοντών, που να μπορούν να κάνουν μια υπεύθυνη δήλωση αυτοί οι ίδιοι, που να λένε ότι είναι υπεύθυνοι αυτοί οι ίδιοι, εμείς θα τους παρέχουμε κάποια μέτρα προστασίας να πάνε, αλλά θα πρέπει μια υπεύθυνη δήλωση για να καλυφθεί και ο δήμος. Κυρία Παυλούτου, σαν νομικός το καταλαβαίνει. Κι εκτός αυτού προέχει για μας η προστασία των υπαλλήλων μας σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες. Καταλαβαίνω ότι αν κολλήσει η κοινωνική πολιτική και έχουμε αρκετά κρούσματα και πάμε σε αυτούς τους ανθρώπους, δεν θα φάνε 150. Ατόμα δεν θα πάρουν το παντοπολείαλ 200 οικογένειες, οπότε είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει ενημέρωση προς αυτό το κομμάτι. Ήταν πολύ σημαντική η συμβουλή της κυρίας Σεμακούλας που είχε πέσει στο πραγματικό Συμβούλιο, αλλά είναι δύσκολο να γίνει από υπαλλήλους. Δεν κάνω λόγο για υπαλλήλους σε καμία περίπτωση. Υπάρχουν πάρα πολλοί κόσμοι που θέλουν να βοηθήσουν εθελοντικά. Επιτρέψτε μου, επειδή έχω συντονίσει πάνω από 40.000 εθελοντές σε όλο τον κόσμο, σε εμπόλεμε, ζώνες, ασθενείς με AIDS, μπορεί να στυθεί μηχανισμός εθελοντικού δικτύου, με δυσκολία βέβαια, γιατί έχει πάρα πολλές παραμέτρους, αλλά μπορεί να γίνει. Αλλά όχι από υπαλλήλους, δεν εννοούν το υπαλλήλ. Κύριε Πρόεδρε, αυτό το έχουμε φτιάξει. Έχουμε φτιάξει τη χάρτα του εθελοντή. Πού είναι οι εθελοντές, κυρία Μπαυρίδη, πόσους εθελοντές... Μην κάνετε διάλογο, σας παρακαλώ. Όχι, όχι. Συγγνώμη, εγώ απλά τι δεν γνωρίζω. Θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχει δίκτυο εθελοντών στην Καλαμαριά, πόσοι είναι οι εθελοντές που απασχολούνται αυτή τη στιγμή, γιατί είμαστε ένας πολύ μεγάλος δήμος και θεωρώ ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο ένα δίκτυο εθελοντών και μεγάλη δύναμη στα χέρια μας. Αν υπάρχει ήδη δίκτυο και απασχολεί εθελοντές και δεν το γνωρίζω, ζητώ συγγνώμη. Απλώς θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχει και πώς λειτουργεί. Κύριε Σεμακούλα, ίσως το δική μου παράλειψη, για σας είπα ότι είπατε για εθελοντές. Επειδή είχε πέσει στην αντίληψή μου σε ζήτηση που έγινε, δεν θυμάμαι ποιος το ανέφερε, ότι και οι πάλοι της κοινωνικής πολιτικής να μπορούν να το κάνουν αυτό και απαντάω και στα δύο, και στους εθελοντές. Υπάρχει χάρτα εθελοντών, όπως σας είπα και πριν, και το διερευνάμε και κοιτάμε πώς μπορούμε, γιατί ξέρετε, θέλει λίγο χρόνο. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο, βέβαια. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως μας λένε οι δικοί.