Συνέντευξη της Προέδρου της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" στο "OPEN" και την "ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ". (Greece 2021, 2021)
: Πάμε να υποδέχθουμε κοντά μας και να την ευχαριστήσουμε πολύ που είναι εδώ κοντά μας σήμερα και μας δίνει τη χαρά, μας κάνει και την τιμή, την κυρία Γιάννα Αγγέλου Πούλδε-Ταστελάκη, την πρόοδο της Επιτροπής Ελλάδα 2021. Δική μου τιμή και δική μου χαρά. Καλημέρα κυρία. Καληανάσταση. Με την υγειά μας. Κάνουμε τα εμβόλια μας. Εγώ έκανα και προχθάς τη δεύτερη δόση. Πόση, πόση. Καμιά παρενέργεια είχαμε. Παρενέργειες. Εδώ μετράει η ζωή, ένα η υγεία μας, δύο οι φίλοι μας, οι συγγενείς μας και ο τρόπος ζωής μας. Να πάρουμε τη ζωή μας πίσω στα χέρια μας. Ορθώς το είπαμε λοιπόν, επιχείρηση ελευθερία. Λοιπόν, επιχείρηση ελευθερία, η οποία δουλεύει καταπληκτικά. Δηλαδή, μου θυμίζει οργάνωση αγώνων Αθήνα 2004. Όλα εξαιρετικά. Όλοι οι άνθρωποι, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι νοσηλεύτερες, οι άνθρωποι, όλο το λογισμικό κομμάτι δουλεύουν καταπληκτικά. Αυτούς πρέπει να ευχαριστήσουμε γιατί αυτοί είναι οι σημερινοί ήρωες. Και λέγαμε και το πρωί ότι η πολύ έντονη συμμετοχή των τριαντάριδων με το που άνοιξε η πλατφόρμα έδωσε απάντηση και στη μυζέρια κυρία. Όλοι οι άνθρωποι λαχταρούν. Εγώ έβλεπα ανθρώπους που είμαστε εκεί μαζί και μιλούσαμε και τους είπαμε ότι λαχτάρα έρχονται να κάνουν το εμβόλιο. Όλοι θέλουν να το κάνουν και οι νέοι άνθρωποι. Η ζωή μας να επανέλθει. Σκεφτείτε πόσα πράγματα ανοσταλγούμε. Λέμε να κουμπήσουμε τους δικούς μας ανθρώπους, να βγούμε με έναν άνθρωπο, να δουλέψουμε κανονικά, δηλαδή για να μην τρελαθούμε και θα μου επιτρέψετε την έκφραση. Εντάξει, να σωθούμε από τον κορονοϊό αλλά να σωθεί και ο κόσμος και να μην πεθάνει από πίνα. Ναι έτσι, να δουλέψουν τα μαγαζιά, να δουλέψουν την επιχείρηση. Βεβαίως, βεβαίως. Και πρέπει και εμείς που είμαστε μεγαλύτεροι να το πω έτσι, να προσέχουμε τι λέμε. Να είμαστε εγώ, να είμαστε καθημερινά. Μα τέτοια ευλυματική χρονιά που όλα γίνονται βέβαια, πρέπει και να χορέψουμε και να γιορτάσουμε. Και να μην είμαστε εύκολοι στη μυζέρια, να μην είμαστε εύκολοι στη μυζέρια, να δώσουμε στα παιδιά το παράδειγμα. Και να μην είμαστε εύκολοι στη μυζέρια, να μην είμαστε εύκολοι στη μυζέρια, να δώσουμε στα παιδιά το παράδειγμα. Και να μην είμαστε εύκολοι στη μυζέρια, να δώσουμε στα παιδιά το παράδειγμα. Για να γιορτάσουμε, όπως είπαμε, και να γιορτάσουμε. και τους πετάξαμε βεβαίως και κατορθώσαμε γιατί γιορτάζουμε και αυτήν την επανάσταση των γνωστών και των αγνώστων ηρώων, γιορτάζουμε όμως και την διαδρομή των 200 ετών τι καλά έγιναν αλλά και τι αρνητικά και τι καταστροφές. Όταν δει λοιπόν κανείς την ταινία την καταπληκτική που σας ευχαριστούμε το Open θα τη δείξει σήμερα. Απόψε τα 10 η ώρα. Ακριβώς και θα δει η Ελλάδα μοιάχου φτάνθρωποι τι περάσαμε και πόλεμοι και εμφύλιοι και διχασμοί και φυσικές καταστροφές και πείνα και λοιμή και επιδημίες και συζητάμε τώρα αν θα κάνουμε το εμβόλιο φυσικά και θα το κάνουμε όλοι το εμβόλιο μεταξύ μας να πω και δυο ιστορίες. Έχω παιδιά και έχω εγγονές. Λοιπόν κάθε εμβόλιο έχει και τα δεκατάκια του και κάτι που μπορεί να σου προκύψει και λοιπά. Έτσι όμως σώζονται και σώθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Έτσι πάει μπροστά για ανθρωπό. Δύο ανοίγουμε πιούμε ένα φάρμακο το πιο απλό. Εάν διαβάσετε τι σας λέει ότι μπορούμε να έχουμε σπαρενέργειες τρελαίνεσαι. Βεβαίως. Αυτό θα συζητήσουμε τώρα στη ζυγαριά από τη μία η ζωή μας και ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε και θέλουμε να δημιουργήσουμε και από την άλλη τι ενδεχομένως μπορεί να κάνει πάθει ένα... Ή για να θυμηθούμε άλλες εποχές που πηγαίναμε στο φίλο μας το φαμακοποιώ και του λέγαμε δώσε δυο τρία αντιβιωτικά να έχω χωρίς να συνταγωγραφούσαμε για τον εαυτό μας. Ακριβώς. Έτσι. Τώρα, η αλήθεια είναι ότι γνώσαμε όλοι πολύ περήφανοι. Πολύ περήφανοι. Για ακόμη μία φορά. Θεωρήσαμε ότι η επέτειος των 200 ετών ήταν αντάξια αυτής της πολύ μεγάλης ιστορίας του... Ο πρώτος σταθμός επέτειου. Ναι. Γιατί λένε τώρα για την 25η Μαρτίου. Σωστά. Ο πρώτος σταθμός επέτειου. Σωστά. Γιατί ήταν δική μας απόφαση ότι θα γιορτάζουμε όλο το χρόνο. Μα αυτό είναι το ερώτημα. Και σωστή απόφαση ήταν αυτή. Γιατί γιορτάζουμε 200 χρόνια τα οποία δεν χωράνε να γιορταστούν σε μία μέρα. Όχι, βέβαια. 25 του μηνός 25 Μαρτίου γιορτάσαμε την ευνηματική. Αυτή την έκρεξη της επανάστασης. Με όλα όσα κάναμε. Λοιπόν, και συνεχίζουμε όμως. Γιατί δεν μας αρκούν 365 μέρες για να γιορτάσουμε 200 χρόνια γεμάτα θρυάμβους και αγώνες και αγωνίες και χαρές και όλα αυτά. Είχε όμως τη λαμπρότητα και την ταπεινότητα που άμοζε σε αυτή την επέτειο. Με σύννεση και με ενέργεια. Όσο ήταν τόσο όσο έπαιπε. Ακριβώς. Αυτή είναι η αλήθεια. Γιατί σκεφτήκαμε τα χρήματα που παίρνουμε από χορηγούς και τους ευχαριστώ και δημόσια και αποδορητές και έρχονται συνέχεια κοντά μας. Προ λίγο ενημερώνει ήταν ο κυρίος Γιώτης, ήταν η κυρία Καρέλια, βγήκε η Aegean Airlines. Ο σκλαβενίτης που πουλάει στα μαγαζιά του τα καταπληκτικά μας τα νομίσματα. Να τα δούμε αυτά. Αυτά είναι καταπληκτικά. Γιατί δεν θα κάνει τα πρώτα νομίσματα του κράτους και θα πάω στο σκλαβενίτη άμα θέλεις. Άκη, έλα μαζί μου. Θα έρθω. Ή θα το πω στην τώρα. Και εγώ θα έρθω στο σκλαβενίτη μαζί. Λοιπόν, 40 ευρώ. Δώστε μου ένα να το έχω εδώ να το δείχνω. Αυτό είναι το πρώτο νομίσμα του ελληνικού κράτους. Ο Φινίκας και η Δραχμή. Σκεφτείτε τώρα τι γιορτάζουμε. Και εδώ, αλλά αυτά δεν θα σας τα δορίσω, όλα τα έχω αγοράσει. Ναι. Δείτε κύριε Παυλόπουλ εδώ το ρίγα φαιρέο στο συμμένιο νόμισμα. Θα το δείξουμε, σας παρακαλούμε, όπως το δείχνει η κυρία Κελοπουλ. Είναι πάρα πολύ όμορφο. Ή ο ρίγας φαιρέος, ή ο Παύλος με λάστιμα και δονεία, ή ο Βενιζέλος στην Κρήτη, ή ο Κολοκοτρώνης στην Πελοπόννησο, ή η κυρά της Ρώ. Κάθε περιοχή είχε και την απεικόνησή της. Κάθε περιοχή που απελευθερωνότανε και ενωνότανε με την Ελλάδα, έτσι σκεφτήκαμε να την αποτυπώσουμε σε ένα συμμένιο νόμισμα, να θυμάται ο καθένας και να κρατάει κάτι που έχει και ηλικία αξία, και αξία συλλεκτική, αλλά έχει πιο πολύ συναισθηματική. Πόσα τέτοια νομίσματα έχουμε. Πόσα θέλετε να αγοράσετε. Εμένα ξέρετε τώρα ότι μ' αρέσει να το πω, μ' αρέσει που μιλάτε με συγκίνηση για αυτή την ιστορία. Μ' αρέσει δηλαδή που δεν το αντιμετωπίσατε σαν project, να το πω έτσι στα ελληνικά που δεν μένει στο χωριό μου τον Πυργό, μ' αρέσει που το νιώσατε και θεωρήσατε ότι αυτό το πράγμα πάνω απ' όλα έχει ελληνική ψυχή, πρέπει να έχει ψυχή μας. Πρέπει να επικοινωνηθεί και στους πιο μικρούς. Ήπατε το πιο σωστό. Ξέρετε από πού προέρχεται η συγκίνησή μας. Η συγκίνησή μας έρχεται από την κοινωνία. Εμείς δεν είμαστε μία επιτροπή εκτός κοινωνίας, που να πηγαίνουμε με βαρύγδουκο τρόπο, με μεγαλία να δείξουμε ότι είμαστε ειδικοί και σας επιβάλλουμε γιορτές. Εμείς κάνουμε κάτι πρωτοποριακό και καινοτόμο. Δεν έχει γιορταστεί έτσι άλλη εμβληματική επέτειος. Γιατί και η Γαλλία γιόρτασε και η Αμερική με παρελάστι και με πυροτεχνήματα. Εμείς θέλαμε να το ζήσει ο κόσμος. Να μας πει ο κόσμος, εμείς θέλουμε να το γιορτάσουμε γιατί. Να βγάλω τον ήρωα της περιοχής μου. Να βγάλω το μουσείο με την ιστορία. Να φτιάξω ένα θεματικό τουρισμό να ζήσουν οι άνθρωποι με δουλειές. Να κάνουμε μια καινοτόμα εφαρμογή. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή σχολεία, πειραματικά ηλικία, πανεπιστήμια, που κάνουνε ερευνητικά προγράμματα. Κάνουνε προγράμματα για να έχει ο νέος άνθρωπος τη συνέσθηση της προστασίας του περιβάλλοντος. Για να μάθει να βάλει την αναλλακτική ενέργεια στη ζωή του. Μιλάμε, αυτά είναι πρακτικά προγράμματα που γίνονται. Να μάθει το προθογενεί τομέα της περιοχής του, το έδαφος, τα προϊόντα του. Να προβάλλουμε, με λίγα λόγια, η κοινωνία, ξέρετε τι κάνει, κοιτάζει με ένα νέο, φρέσκο βλέμμα την Ελλάδα. Την ιστορία μας, ένα. Τις δυνατότητές μας, δύο. Το παρόν και το μέλλον μας. Και το μέλλον μας. Να πάμε λίγο στο video mapping. Γιατί νομίζω ότι θα είναι εντυπωσιακό και θα κερδίσει πάρα πολύ. Και το ενδιαφέρον θα προσελκύσει. 12 και 13 Ιουνίου. Και το νέο ανθρώπων θα είναι εντυπωσιακό. Λοιπόν, 12 και 13 Ιουνίου. Ποιο θα το δούμε αυτό. Θα το δούμε ταυτόχρονα. Σε 18 πόλεις, σε όλη την Ελλάδα, δεν υπάρχουν πια προτζέκτορες. Τους έχουμε νικιάσει όλους. Ούτως ώστε οι άνθρωποι σε κάθε πόλη να πάνε σε ένα εμβληματικό κτίριο. Συνεργαζόμαστε με τους δημάρχους, με τους δήμους εκεί. Και να δουν ένα ζωντανέδι μέσα. Να δείτε έναν πίνακα ή μια χαλκογραφία, μια λιθογραφία. Να ζωντανέδι και να σου δείχνει την επανάσταση. Και μαζί να σου δείχνει και λίγα λεπτά της ιστορίας της πόλης. Αυτό θα είναι κάτι εμβληματικό με καταπληκτική μουσική. Αυτό 12 και 13 Ιουνίου. Ταυτόχρονα. Ταυτόχρονα. 18 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Και βέβαια το μεγάλο μας project για τον κόσμο, που έχει περάσει και τόσα πολλά, 24 και 25 Ιουλίου, ημέρες Γιορτής της Δημοκρατίας, θα γιορτάζει όλη η Ελλάδα. Όλες οι υποτέρσεις των ομών. Με ποιον το? Δύο μέρες. Με χοροδίες, με φιλαρμονικές, με μουσικά συγκροτήματα, με πολιτιστικές παραστάσεις. Θα αντιθούμε παραδοσιακά ή δεν θέλουμε να αντιθούμε παραδοσιακά. Θα τραγουδήσουμε, θα χορέψουμε, θα φάμε και θα πιούμε. Βεβαίως και θα φάμε και θα πιούμε. Λοιπόν. Και μετά έρχονται τα μεγάλα τα άλλα. Τα άλλα είναι το forum η Ελλάδα το 2040. Τι κάνουμε. Ζητάμε από όλους τους εκπροσώπους μας, από όλους τους κοινωνικούς εταίρους, και από στρογγυλά τραπέζια να δούνε τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα σε όλους τους τομείς πηγαίνοντας προς το 2040. Όταν λέμε ανοίξαμε το παράθυρο στο μέλλον, το ανοίξαμε και δεν το κλείνουμε. Αυτό το κάνετε και με την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό το κάνουμε. Τους λέτε δηλαδή πείτε μου τι χρειάζεστε, ποιες είναι οι ιδέες σας, τι τους λέτε. Λέμε λοιπόν σε όλους την Ελλάδα. Γιεσέ αδε δίπασε γιεσνικά στες. Οι πάντες. Όλοι αυτοί οι κοινωνικοί εταίροι κάνουν από τώρα έρευνα και μελέτη πως θα είναι το επάγγελμα του κάθε ενός πηγαίνοντας για το 2040. Καταλαβαίνετε τι μεγάλη περιουσία είναι αυτή για την κοινωνία. Αυτό που θα συνδεθεί σαν λευκή δίβλος, είναι ότι θα έρθουν να μιλήσουν και πολύ σημαντικές προσωπικότητες που δεν θα έρθουν μόνο 19, 20 και 21 Οκτωβρίου που γίνεται το φόρμι Ελλάδα το 2040. Θα ξεκινήσουν και πριν. Και θα πούν οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας, η Ευρώπη, ο πλανήτης, μέχρι το 2040. Αφήστε τώρα και το Ινστιτούτο Τεχνητής Νοημοσύνης και τον κουρού της τεχνητής νοημοσύνης και των αλγορύθμων και ξέρετε ότι αυτό είναι μία από τις επιστήμες του μέλλοντος. Βέβαια. Και μιλάω και ως επάγγελμα για νέα παιδιά. Οι νέοι ταλαντούχοι Έλληνες και να μη φεύγουν τα μυαλά μας στο εξωτερικό ακριβώς για αυτό το τομέα. Εδώ να ενημερώνονται να σπουδάσουν και να δουλέψουν. Και να διαπλέψουν. Ό,τι σκεφτόμαστε έχει σχέση με δουλειές των ανθρώπων. Με ανάπτυξη των κοινωνιών. Είναι εντυπωσιακό αυτό να μη φεύγουν τα μυαλά μας στο εξωτερικό. Να τα διαθέτουμε εδώ για τους νέους ανθρώπους. Εδώ περιγράφεται το πώς αντιληφθήκατε όλη αυτή την υπόθεση. Δεν την αντιληφθήκατε ως μία υπόθεση που τελειώνει στις 25 Μαρτίου. Χαιρετάμε, το κάναμε ωραία. Για αυτό λέμε στον κόσμο αγοράστε τα νομίσματα. Γιατί θα περιμένατε εσείς ότι μία από τις δράσεις της Επιτροπής Ελλάδα 2021 της Εθνικής Επιτροπής θα ήταν να δορίσει κρεβάτια μεθ στην πολιτεία. Ή για τους συνανθρώπους μας. Όμως έχουμε την ευλυγησία να σκεφτούμε τι χρειάζεται ο κόσμος μας τώρα. Τι χρειάζεται η Ελλάδα. Αξίζει πιο πολύ ένα συνέδριο ή μία έκθεση. Ή να σώσουμε με 18 καταπληκτικές μεθ που μπορεί να πάνε αργότερα και σε ένα άλλο λοσοκομείο. Γιατί πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα έχουν ανάγκη μονάδες εντατικής θεραπείας. Ή να χρηματοδοτήσουμε ένα κοινωτόμο φάρμακο από Έλληνες ερευνητές. Που μπορεί και αυτό να χτυπεί στον κορονοϊό μαζί με τα εμβόλια. Άρα εμείς αφού γραζόμαστε ποιες είναι οι ανάγκες της κοινωνίας και αυτή είναι η περηθάνια μας και η τιμή μας ότι συνεργαζόμαστε με απλώς πολίτες. Με ιδρύματα μικρά και μεγάλα. Με συλλόγους. Με συλλόγους από δήμων. Με πρεσβείες έξω. Με σχολεία. Με δημοτικά. Από τον Άφλιο μέχρι την Καλκίδα και από τις Σέρες μέχρι την Κοζάνη μιλάμε για σχολεία. Με πανεπιστήμια. Όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Βγάζουμε στην επιφάνεια ότι καλό έχουμε. Γιατί αυτό μας γεμίζει εμάς όλους αυτοπετύχηση. Δεν έχουμε να ζηλεύσουμε τίποτα. Τα έχουμε όλα τα καλά. Μπορούμε να προχωρήσουμε στον 3ο αιώνα της ιστορίας. Θα μείνουμε λίγο στην πρόσφορα της επιτροπής στο θέμα της πανδημίας. Μην ξεχάσουμε και τον Διονύση Σαβόπουλο χορέψτε, χορέψτε. Τη μέρα του Πάσχα άκουγα που λέγατε και το αρνάκι και το κατσικάκι και τα παϊδάκια και ό,τι τελος πάντων ο καθένας θέλει. Και το κοκορέτσι λέω εγώ στους κήπους μας και στις αυλές. Όπου μπορούμε, όπου μπορούμε αλλά ένα κοκορετσάκι θα το φάμε. Δεν υπάρχει περίπτωση. Και ο Διονύς Σαβόπουλος χορέψτε, χορέψτε. Είναι η δεύτερη μουσική παρέλας που ετοιμάζει. Πρώτη έγινε για την 25η Μαρτίου. Θα πάμε έτσι μέχρι το τέλος του χρόνου. Θα βγάλει τραγούδια που έχουν τραγουδηθεί από μας το μουσικό νήμα του τραγουδιού μας, της μουσικής μας. Που είναι και αυτό πολιτισμός. Είναι και αυτό ιστορία. Όπως είναι η ιστορία και τα ρούχα τα παραδοσιακά. Αλίμονο και η μουσική φυσικά και αν δεν είναι ιστορία νομίζω. Ακριβώς. Και αυτό. Και τα ακούσματα. Λοιπόν, εγώ να πω, επειδή στέλνουνε μηνύματα και ρωτάνε τι τα νομίσματα θέλουν να δούνε. Κατακλεί, e-shop στη σελίδα μας. Ελλάδα 2021 ή Chris 2021. Είναι στο πλαίσιο του νομισματικού προγράμματος. Στο σκραβενίτι. Και εγώ έχω τα πρώτα νομίσματα στα χέρια μου που κυκλοφόρησαν, τα δύο πρώτα νομίσματα του ελληνικού κράτους. Το φίνικα και τη δραγμή, έτσι, εδώ. Εξαιρετικά. Οπότε και στο e-shop θα τα βρούμε. Και με γράμμα υπογεγραφένα από τη Γιάννα Αγγελοπούλου και... Σε κάθε κοιτονιά. Όλα. Σε κάθε κοιτονιά. Σε κάθε γωνιά, ουσιαστικά. Σε κάθε γωνιά. Και είναι ωραίο να το πάρεις και να το δώσεις στα παιδιά σου αυτό και να το έχουν όταν μεγαλώσεις. Τι θα κρατήσουμε. Και να το δώσουν στα δικά τους. Πέραν της ευχαρίστησης και της... ικανοποιήσαμε και την περίεργεια. Τι είμαστε, τι έγινε τότε, τι μεγάλα πράγματα έγιναν. Τι όμως θα κρατήσουμε στα χέρια μας μετά. Για μας, για τα παιδιά. Σωστά. Για τα γεγονιά. Αν δείξω εγώ στο μικρό μου που είναι 7 χρονών κάτι να το πάρει στο χέρι του. Θα το καταλάβει. Να το δει, να το πιάσει, να το αγγίξει. Όπως το κατάλαβαν οι αγγονές μου που κοιτάζαν και ρωτούσαν τη μαμά τους. Έλεγαν, οι δύο τουλάχιστον. Λένε το τρίτο τώρα ξεκινάει και κελαηδάει. Λοιπόν και βλέπουν ένα μέρος της Ελλάδας μας. Ότι με αγώνες οι πρόγονοί μας προσθέτανε κομμάτι, κομμάτι, κομμάτι. Και έφτασε η Ελλάδα μας στα γεωγραφικά όρια που είναι σήμερα. Και αυτό και για τους αποδίμους μας. Στους ανθρώπους που είναι οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο. Γιατί είμαστε μια τεράστια Ελλάδα. Και κρατούν ζωντανή την ελληνική ψυχή. Και κρατάνε ζωντανή την ελληνική ψυχή. Τόσοι άνθρωποι από όλο τον κόσμο που θέλουν να γιορτάσουν και μας κάνουν προτάσεις. Αλλά και στην Ελλάδα μέσα. Μιλούσα χθες με τον υπουργό τον κ. Πέτσα που είναι στο Υπουργείο Εσωτερικών. Και μου λέει εγκρίναμε άλλες τόσες προτάσεις. Δηλαδή κάνουν οι δήμοι προτάσεις. Εδώ να σημειώσουμε ότι η Επιτροπή Ελλάδα 2021. Το λέω για όσους δεν το έχουν αντιληθεί ακόμη. Δεν έχει κρατική χρηματοδότηση. Όχι βέβαια. Η Επιτροπή δεν έχει κρατική χρηματοδότηση. Κρίματα. Πορυχές. Δωρητές. Υποστηρικτές. Και όλα τα πρότρετ που μας περιγράψατε όλα αυτά τα κεφάλαια και για το μέλλον που ανοίγει η Επιτροπή. Δεν γίνονται με κρατική χρηματοδότηση. Για ό,τι μας συγχαρήκατε. Και για ό,τι θα μας συγχαρείτε μέχρι το τέλος. Για ό,τι κάνουμε για τον κάθε άνθρωπο. Εμείς δεν απευθυνόμαστε σε μια ελίτ ή σε ορισμένους. Θέλουμε όλοι. Έχουν σπουδάσει ή δεν έχουν σπουδάσει. Όλοι είμαστε Έλληνες όπου και αν βρισκόμαστε. Να καταλάβουν τη σημασία που έχει αυτή η χρονιά. Γι'αυτό λοιπόν τα κάναμε. Γι'αυτό οι δήμοι και οι περιφέρειες ξεσηκώθηκαν. Και έχουν βάλει 300 προτάσεις για δράσεις. Όλες αυτές οι δράσεις ήταν δηλαδή της κοινωνίας. Ήταν προτάσεις των δήμων των περιφεριών και των ανθρώπων. Και των απλών ανθρώπων. Και των μουσείων. Και των μαθητικών. Φαντάζομαι τα μπαλές περισσότερες. Και εσείς θα βάλετε κάτω και προσπαθείτε να λιωπηλίσετε μίσα στον χρόνο κάποιες από αυτές. Σκεφτείτε ότι η Πρεσβεία ας πούμε των ΗΠΑ με εμάς βάζει μεγάλους επιτυχημένους ανθρώπους να δίνουν μαθήματα σε νέους επιχειρηματίες στην Ελλάδα. Connect the dots. Η Βοστόνη με το Hellenic Innovation Work βάζει τους γουρούτους επιτυχημένους να κάνουν διαδικτυακά σεμινάρια για νέους ανθρώπους για την τεχνητή νοημοσύνη για το μέλλον και την καινοτομία επιχειρηματικότητα. Υπάρχει στην Κοζάνη ο έξυπνος δήμος που βάζει, έχει κάνει μαθητικό και φοιτητικό διαγωνισμό για να δούνε την εναλλακτική ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος μέσα στη ζωή τους. Υπάρχει, το ξέρετε, το Junior Achievement Greece Startup. Λοιπόν, είναι μια οργάνωση που σε μετεύουν 300 πανεπιστήμια στην Ευρώπη, 15.000 φοιτητές και οι δικοί μας φοιτητές έχουν πάρει ήδη διάκριση και βραβείο. Θα είναι κοντά μας στις επόμενες μέρες. Υπάρχει μια ομάδα Ελλήνων τα robot birds που τους έστειρα συγχαρητήρια παιδιά να πάτε καλά πάνε στο Global Innovation Awards στην Αμερική. Για να μη σας πω ότι υπάρχει άλλη Έλληνες οργάνωση μαθητική από το πειραματικό λίκιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που έβγαλαν την έξυπνη βρύση για εξοικονόμηση νερού. Αυτά όλα γίνονται στα πλαίσια υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021. Η νέοι νομική στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών, το ελληνικό δίκιο στην επανάσταση του 1821, τα μαθηματικά το 1821 από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Άλλο κομμάτι του Πανεπιστήμιου Κρήτης είναι αυτό που είπαμε. Βγάνω σε το βίντεο μάπι. Ξαιρετική δουλειά. Έχουμε τους καλύτερους, μπορούμε να είμαστε οι καλύτεροι και μπορούμε να είμαστε επιτυχημένοι. Μάλιστα. Μάλιστα. Να είστε καλά. Να είστε πάντα ζωντανοί και πάντοτε τόσο εξάρτη. Να μου πείτε σε νυπό σας από την ταινία σήμερα. Βεβαίως και θα σας πω. Ακριβώς 10 η ώρα απόψε, έτσι, μεγάλη πέντη 10 η ώρα εδώ από το Open. Λοιπόν, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Χαρήκαμε πολύ για την ζωντανή συζήτηση. Κι εγώ. Θα την επαναλάβω με το καλοκαίρι. Με χαρά μεγάλη. Να είστε καλά, καλή ανάσταση. Με υγεία. Με υγεία σε όλους μας. Εμείς πάμε σε ένα σύντομο διαμεστικό διάλειμμα και επιστρέφουμε.