Διάλεξη 5 / Δίκτυα. Διάχυτα Συστήματα, Μικτή πραγματικότητα - Φωκά Αμαλία (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, 2015)
Δίκτυα. Διάχυτα Συστήματα, Μικτή πραγματικότητα: Λοιπόν σήμερα θα δούμε για δίκτυα ενέργεια τα brands που ξέρεις ωραιότατα το πιο γνωστό επιθυμία του ήταν λοιπόν τώρα εδώ ότι ιδίως τον βαθύ στα αγγλικά γιατί πώς να βρω στα ελληνικά πώς να αποδοθεί η διαφορά στα διάφορα του όλοι με το in όταν έκανες την ο Βενέτης τον εκτελούμε έμμεσα το ίντερνετ ήδη είναι δεν είναι έξι μοσχαρίσιο όχι είναι περιζήτητες ας πούμε ότι έχω είναι όντως είναι έτσι κι ήμουν 16 ναι όχι εδώ γενικά εντάξει εμείς αναφερόμαστε γενικά στους καλλιτέχνες αν είναι όντως είναι τι είναι δεν είναι έτσι με το όνομα δεν είναι αναφερόμαστε σε αυτούς οι οποίοι χρησιμοποιούν το ιντερνετ για να φτιάξουν ας πούμε την πιο απλή χρήση του ίντερνετ έφτιαξε κάποιος μια ιστοσελίδα και να προβάλλει και το έργο του το πρώτο έργο του φυσικά μπορεί να μη σχετίζεται καθόλου με το ίντερνετ η γενικότερα με οποιαδήποτε έννοια της πληροφορικής χρησιμοποιεί δηλαδή άλλες άλλα υλικά και μορφές τέχνης εν ενώ όταν χρήση μου και με τη φράση είναι δεν είναι έξι λες έτσι όπως το εννοούμε τώρα έτσι είναι ότι ένα καλλιτέχνης χρησιμοποιεί το διαδίκτυο σαν ένα υλικό για να παραχθεί το έργο του είναι είναι απλά υπάρχουν δεν ξέρω αν έχεις ακούσει σε άλλα μαθήματα μου ξέρω ότι στο μάθημα της κάνει κα Αβραμόπουλου στον 20ο έχει μια ενότητα που λέει ίντερνετ Arts τότε παρακολουθείς τώρα και υπάρχει μια ενότητα για το ίντερνετ Άρτας το οποίο αναφέρεται σε γενικές γραμμές ταξίδι καθένας μπορεί να αξιοποιήσει με διαφορετικό τρόπο μαζί γενικές γραμμές αναφέρεται όχι και στο απλά απλά εγώ χρησιμοποιώ μια ιστοσελίδα για να προβάλλω κάτι το τι μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε χρησιμοποιώ μια ιστοσελίδα η οποία ιστοσελίδα είναι το έργο τέχνης έτσι μην και εδώ έχω κάποια παραδείγματα καλλιτεχνών που έχουν κάνει χρήση του ίντερνετ κατ'αυτόν τον τρόπο εξαίρεση αν έχεις τύχη να ακούσει κάποιο παράδειγμα του ποιο ιστοσελίδας πούμε είναι το ίδιο το έργο τέχνης πρώτη φορά έχουν ας πούμε ένα παράδειγμα που τώρα δεν θυμάμαι το όνομά του έγινε κιόλας επεσήμανε το όνομα του καθόλου είχε κάνει ένα έργο τέχνης πριν κάμποσα χρόνια πριν όχι αλλά όχι πριν 20 30 πριν maximum 10 χρόνια είχε κάνει ένα έργο Τέχνης το οποίο ήταν μια ιστοσελίδα του ίντερνετ στο οποίο είχε φτιάξει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα το οποίο όμως μου έλεγε τύπου ότι μπορώ να πω πως αυτό το ηλεκτρονικό κατάστημα ως πολίτης και να αγοράσω ώσπου με μίζα δηλαδή μια πληρώσω κάποιον πολιτικό για να μου κάνει ένα εξυπηρέτηση και προφανώς δε λειτουργούσε στην πραγματικότητα έτσι απλά το έργο τέχνης ήταν η ιστοσελίδα αυτό το λειτουργικό κατάστημα το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού καταστήματος που είχε αυτά σαν προϊόντα δήλωνε κάτι τελικά σαν έργο τέχνης τόποι κοινωνικής αυτός και μάλλον αυτό θυμάσαι το πράγμα έχει γίνει γιατί είχε διωχθεί από την αστυνομία είχαν γίνει στη Θέλτα απλά ήταν έργο των προφανώς δε θα μπορεί ούτε θα μπορούσε όντως κάποιοι έχουν κάνει αυτό πράγμα έτσι άρα η διαφορά όταν λέμε των όντων και ίντερνετ είναι αυτό εάν κάποιος χρησιμοποιεί μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο μόνο για να δείξει κάτι έτσι η όρισε το λέμε όμως δεν είναι έτσι είναι δεν είναι έτσι θέτει ουσιαστικά το λουκέτο είναι αν το πάρουμε καθαρά στα αγγλικά σαν λέξη το όλοι το χρησιμοποιούμε σαν έκφραση πάνω στο διαδίκτυο ενώ το είναι μέσα σε επτά εντάξει η ακριβής μετάφραση δεν δίνει αυτό το νόημα αλλά αντικαθιστά μου πείτε αυτή διαφορά για να δείξει ότι κάποιος δίνονται απλά βάζει κάτι πάνω στο ίντερνετ μόνο για να δείξει όπως κάνουν πάρα πολύ απλά χρησιμοποιεί το διαδίκτυο σαν υλικό έτσι και είναι ακριβώς είναι αυτό το έργο Τέχνης αξίζει και σύνολο νίκο όχι έχω μάθημα είναι ήδη 58 Kinect Kinect sensor for PC μου λέγεται Kinect sensor for PC και είχε περίπου 250 ευρώ περιμένω κι εγώ απάντηση ρώτησα αυτούς που θα χρησιμοποιήσει την προηγούμενη φορά αλλά μου δώσουν μια τιμή θα ρωτήσει κάποιον που ξέρεις άρα θα το βάλεις αυτό βάλει επίσης στο οικονομικό του μεταξιού και έτσι έτσι έγινε ναι εντάξει έγινε έγινε καλά για λοιπόν τώρα πέρα τώρα από το ίντερνετ που ίσως είναι αυτή τη στιγμή το πιο γνωστό δίκτυο έτσι μηδενίζουμε γενικότερα για τα δίκτυα όχι μόνο για το ιντερνετ αλλά και για άλλου είδους δίκτυα τα οποία θα δούμε τι είδους στοιχεία μπορεί αυτά αλλά αυτό που είναι κοινό χαρακτηριστικό σε όλα τα δίκτυα είναι το ότι κάθετη που υπάρχει μέσα σε ένα δίκτυο ότι κι αν είναι αυτό ότι γνωρίζουμε γι' αυτό το στοιχείο που είναι μέσα στο δίκτυο δεν είναι μεμονωμένη πληροφορία γιατί επιστήμονες αντιθέτως σημαίνει ότι συνδέεται και με κάτι άλλο και με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο παρά η πληροφορία και η γνώση που έχουμε για κάτι μέσα σε ένα δίκτυο δεν είναι μόνο για αυτό το πράγμα ότι κι αν είναι αυτό αλλά μας δίνει και μας δίνει πληροφορία οι όποια μπορεί να είναι χρήσιμη για μας και η θέση του μέσα στο δίκτυο γιατί αλλιώς συνδέεται και με την άλωση σχετίζεται και με ποιο τρόπο έτσι και εμείς αυτό θα αναφερθούμε περισσότερο σήμερα παρά στο ίντερνετ έτσι καθαυτό θα αναφερθούμε περισσότερο σε αυτό το οποίο ονομάζουμε σαν όρο διάχυτα συστήματα μέσα στον το σχολείο εντυπωσιακό παρά που καίει λεπτό είναι μια σχετικά καινούργια ιδέα και είναι σαν ορισμός και σαν ταινία αυτό τον είναι διάχυτο συστημάτων δένουν το οποίο περιγράφει ουσιαστικά την μετάβαση σε μια διαφορετική εποχή σχέση της επικοινωνίας των ανθρώπων με οποιαδήποτε συσκευή γιατί πλέον δεν μπορούμε να φερόμαστε μόνο σε έναν υπολογιστή σταθερό έτσι και το πώς αλληλεπιδρά αλλά άνθρωπος με αυτές τις συσκευές που υπάρχουν πλέον στην καθημερινότητά του οι οποίες φυσικά περισσότερες πλέον είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο άρα λοιπόν εμείς εδώ έχουμε πλέον μέσα σε ένα ας πούμε χώρο όπου βρίσκεται ένα άνθρωπος μπορεί να έχουν ένα σταθερό υπολογιστή ένα laptop ένα Smart Phone ένα tablet θα ενταθούν απερίσκεπτες πλέον οι οποίες έχουν τις ονομάζουμε Smart η έννοια του Smart cover χρησιμοποιεί ένα ένα συσκευή δηλώνει έτσι περισσότερες φορές δηλώνει ότι μπορεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο έχειν συνήθισε να ασύρματο δίκτυο συνήθως με και τώρα που πιο πρόσφατα έχουν βγει οι τηλεοράσεις Smart ονομάζεται Smart Γι' αυτό το λόγο ακριβώς γιατί έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται στο διαδίκτυο Νέστορος Δ την τηλεόρασή σου άρα λέει ο πρακτικά έχει ξεκινήσει ήδη αυτό το πράγμα και αν συνεχιστεί αυτό περιμένουμε να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο ότι θα έχουμε ακόμα περισσότερες συσκευές οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται στο διαδίκτυο μέσω ασύρματου δικτύου φυσικά το οποίο σημαίνει ότι θα έχουμε πληροφορίες και δεδομένα οι οποίες θα διαχέονται σε καθημερινά αντικείμενα και δραστηριότητες ήταν καιρό έχεις ακούσει το οποίο μπορεί να έμοιαζε πριν κάποια χρόνια σαν με σενάριο επιστημονικής φαντασίας για ας πούμε συσκευή ψυγείου η οποία συνδέεται στο διαδίκτυο υπάρχουν κυκλοφορούν στην αγορά δεν έχεις ακούσει Land μας φαίνεται για πιθανό έτσι την έχω να παράσχουμε εγώ αύριο NFC δύο τραβούν ακριβώς εν δηλαδή έχει ένα μηχανισμό έτσι δεν διαδεδομένα σήμερα τουλάχιστον αλλά πάντως αυτό που κάνει ας πούμε το ψυγείο είναι ότι εσύ μέτωπο ανοίγει την πόρτα και Βασίλη αντικειμένου μέσα θεωρεί βέβαια ότι τα περισσότερα αντικείμενα που θα έχουν και ένα πάρκο scanner συνοχής κάνε ένα πάρκο του ευάλωτος σάββατο σκανάρει και να γνωρίζει τι είδους είναι αυτό αλλά θεωρητικά δεν ξέρω που αλλού τα ψυγεία που έχουν κυκλοφορήσει έχουμε τη δυνατότητα θα μπορούσε να έχει ας πούμε να παίρνει μια να έχει μια κάμερα ενσωματωμένη και ράπερ μια εικόνα κουβαλάμε Ντομάτα η ντομάτα δεν έχει πάνω της κολλημένο αυτοκόλλητα πάρκων αλλά παίρνει την εικόνα και βλέπω ότι έβαλα ένα ντομάτα άρα κρατάει ας πούμε ένα λίστα με τα πράγματα που έχει στο ψυγείο μου μου τι άλλο μπορεί να κάνει πέρα τώρα κρατάει τη έχω βάλει πάνω στο ψυγείο να κρατά και πότε το γάλα ας πούμε ανέβω του άνοιξε το ψυγείο και κατάλαβε ότι το έβαλα μέσα ένα ντομάτα σήμερα λογικά αυτός ξέρει ότι μια ομάδα συνήθους κρατιέται ευτυχώς Σημίτη δεν έχει χαλάσει για έργο πέντε μέρες έτσι άρα θα μπορούσε να ενημερώνεται ξέρεις τι τομάτα που εισβάλλει πέρα έχει μείνει τώρα κάμερες πάρτυ την Τετάρτη δεν τρώγεται κτίρια τα περισσότερα και έχοντας ύλη έχουνε μέσω του διαδικτύου αλλάξει τέσσερις φορές λειτουργούν με αυτό τον τρόπο ότι οι ΗΠΑ έχει πάνω στη συσκευή ένα bar code και έχει αναλάβει κάποιος κρατάει βάση δεδομένων με τα άλλα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά 16 αυτό δεν ισχύει για την Ελλάδα τουλάχιστον στην αμερική υπάρχουν πολλές εφαρμογές οι οποίες έχουν συγκεντρωμένα την πλειοψηφία των bar codes για συσκευασμένα τρόφιμα για ένα πράγμα που δεν ίσχυε βασισμένα αποδείξεων τουλάχιστον δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι αλλά σου λέω αυτό δεν είναι και απίθανο σενάριο δηλαδή έχει μια κάμερα και να αναγνωρίσει οπότε και θα μπορούσε να προσφέρει αυτό ένα τέτοιου είδους ψυγεία ότι απλά ακούμε εσύ είσαι στη δουλειά σου που σκέφτεσαι ότι εγώ θα γυρίσω τώρα στο σπίτι και θέλω να φτιάξω ένα σαλάτα χωριάτικη αλλά δε θυμάσαι αν έχεις όλα τα υλικά οπότε από το κινητό σου ας πούμε σύνδεση με το ψυγείο σου και βλέπεις το περιεχόμενο του ψυγείου σου και άρα πριν που έφτασε στο σπίτι μπορεί να σταματήσεις να ψωνίσεις τα υλικά που σου λείπουν φίλοι με Neelie Kroes τους έκανε τον εξέταση ούρων για το αν έχει τύχει στον εργοδότη του οπουδήποτε αλλού ταξί ταξί δεν ξέρω αν θα γίνει αυτό σε 50 χρόνια εντάξει πολλά πολλές από τις προβλέψεις για το μέλλον πολλές έχουν εν μέρει επιβεβαιώθηκε αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί ας πούμε γιατί προφανώς έτσι είναι μια πρόβλεψη η αν είναι σε ένα έργο τέχνης λογοτεχνικό κινηματογράφου τι διδάσκουμε 84 του όργουελ έχει επιβεβαιωθεί σήμερα γιατί έχει γραφτεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια 84 ήταν δηλαδή το παραπάνω ποσοστό 84 το διαβάσει το πίστεψα ακούσει το ένα τέσσερις του όργουελ άρα είναι από κει που προέκυψε και η ονομασία του μεγάλου αδελφού έτσι τότε θα υπάρχουν παντού κάμερες οι οποίες θα μας παρακολουθούν τοπίο εμείς τώρα είμαστε 2015 έτσι υπάρχουν κάμερες προφανώς και σταδιακά ας πούμε ότι αυξάνονται απλά τουλάχιστον προς το παρόν όλοι και εξαιρετικά ελπίζουμε ότι να μην επιβεβαιωθεί ποτέ το σενάριο αυτό που περιγραφόταν στο 84 είναι ότι δεν παρακολουθεί ας πούμε τι κάνεις εσύ στην προσωπική ζωή με ξύλο εργοδότη σου σαν τον πλησίασαν και από το βράδυ από το και άρα θα μπορεί να δουλέψει την επόμενη μέρα έτσι στο σημείο που έχουμε φτάσει δεν ξέρω αν σε πέντε χρόνια θα γίνει τους έτσι να βάλει αυτό είναι αλήθεια ότι πλέον είναι τα κοινωνικά δίκτυα αυτά πολλές φορές ένα άνθρωπος από μόνος του δίνει παραπάνω πληροφορίες απ'ό τι θα μπορούσε να παίρνει να παίρνετε τις στημένες κάμερες από ένα κράτος για να παρακολουθεί τους πολίτες έτσι ελλήνων αλλά πάντα πέρα απ'το ότι πληροφορία έχω διαθέσιμη γενικό γενικά το θέμα είναι πώς αξιοποιούμε αυτή πληροφορία δηλαδή οκ κάποιος επιλέγει για τους δικούς του λόγους να βγάζει τόσο τα δεδομένα στο διαδίκτυο από και πέρα το ζητούμενο νομίζω που είναι πιο σημαντικό είναι εάν κάποιος οργανισμός κρατικός η μη χρησιμοποιεί αυτή την πληροφορία για κάποιο λόγο το οποίο μπορεί να επιδράσει αρνητικά στη ζωή ένα ανθρώπου αλλά τέλος πάντων αυτό είναι ένα μεγάλη συζήτηση θα δούμε banks πάντως ιδέα αυτό τον διάχυτο συστημάτων όπως τα περισσότερα συστήματα καταρχήν σχεδιάζονται για να διευκολύνουν τη ζωή μας τώρα εάν μετά αυτό καταχραστεί σαν εγγύηση για αυτό είναι εντάξει κάτι άλλο θα πρέπει να το δούμε αυτό αλλά προς το παρόν αυτό το ψυγείο είναι καθαρά για να σε βοηθήσει σε τέτοιου είδους πράγματα με το ταξί είχα πει περιττό είναι αυτό αλλά καίει πολλα πράγματα θεωρούσαμε περιττά μιλάει μπορούσαν προσανατολιστεί και να βρει το δρόμο εμείς κάναμε καλό το GTS δεν μπορούμε όχι νεαρές κυρίες και ψάχνει να βρει bps 100 Heart εντάξει ναι ας πούμε και το GΡS σαν σαν δίκτυο έχει βοηθήσει σημαντικά σε πάρα πολλές περιπτώσεις έτσι είναι πάρα πολύ βολικό κι εγώ χρησιμοποιώ πολύ συχνά για να βρω το δρόμο σε ένα μέρος που δεν έχω ξαναπάει οτιδήποτε εντάξει οκ αυτό όμως είναι ένα εντάξει είναι οδήγηση γίνεται πλέον τόσο μεγάλη συνήθεια είπαν να πάμε σε στην πληροφορία που σου δίνει αυτή συσκευή και δεν χρησιμοποίησα ας πούμε ότι είναι στη φύση σου λέει το μυαλό όσο για να βρεις το δρόμο μόνος σου εντάξει αλλά και γιατί υπήρχαν και άνθρωποι οι οποίοι ήταν πολύ κακή σε αυτό και θα μπορέσουν να κάνουν έτσι όπως τέλος πάντων απλά το θέμα είναι να μας μέτρα που αναφέραμε το GTS που σαν τεχνολογία μας έδωσε τη δυνατότητα να χαμογελάσουμε στο κινητό μας στο αυτοκίνητό μας να μας δείχνει το δρόμο πάνω στο χαρτί το μου το αν ας πούμε τώρα η θέση μου εμένα που διαβάζει το GΡS για να μπορείς να μου δώσεις οδηγίες θα την πάρει κάποιος δεν χρησιμοποιεί σήμερα διαφορετικό τρόπο κάτι άλλο έτσι γιατί πολλά πράγματα τεχνολογικά σχεδιάζονται και όχι κάποιο στο μυαλό του την την άμεση συνέπεια δηλαδή να μου παρέχει μια υπηρεσία η οποία θα διευκολύνει και θα μείνει αχρησιμοποίητο από και πέρα αν καταχραστεί αυτή υπηρεσία είναι κάτι άλλο από και πέρα γίνεται πολιτικό το θέμα δηλαδή το αν θα λύσει σε μια κοινωνία και ένα κράτος το οποίο θα προστατεύει τα δεδομένα σου που πλέον υπάρχουν διάχυτα σε πάρα πολλά σημεία ήδη θα επιτρέπει να χρησιμοποιεί κάποιος πολιτικό και κοινωνικό βέβαια πολιτικό εννοώ όταν λέω πολιτικό ενώ ότι αν υπάρχει νομοθεσία η οποία ρυθμίζει το ποιος θα έχει τάξη τες ενταξει οκ απλά εγώ το λέω με την έννοια ότι από ας πούμε για παράδειγμα είναι πια γι αυτό λέω ότι πριν ας πούμε δεν είχα χρόνια ας πούμε δεν υπήρχε ήδη στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος στην Ελλάδα δεν υπήρχε ήδη τι να κάνει τώρα υπάρχει σαν υπηρεσία έτσι υπηρεσία αυτή δημιουργήθηκε με στόχο να προστατεύει τις πληροφορίες που έχουν οι πολίτες στο διαδίκτυο αλλά και γενικότερα όπως-όπως οδεύει στον δρόμο περπατάς να μη δεχθεί ένα επίθεση σε προστατεύει και στην καθηλώνοντας το γάντι και να μη δεχθεί επιθέσεις άλλοτε υπεραμύνεται της αρχή που είναι κρατική στο μέχρι πού μπορεί να επέμβει και μέχρι που μπορεί να σε προστατεύει και το πώς εννοεί καθένας στάση είναι ένα πολιτικό και κοινωνικό θέμα αυτό ενώ έτσι τέλος άλλο αυτό είναι ένα πολύ μεγάλη συζήτηση που δένουν μπορεί να καταλήξει αυτή τη στιγμή τουλάχιστον σε ένα απλά εμείς μπορούμε να συζητάμε εδώ πέρα θεωρητικά απλά ελπίζουμε ότι να μην επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια που υπάρχουν σε διάφορα έργα που σκέφτονται το πώς θα είναι κόσμος μετά από κάποια χρόνια αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα έργα σε έναν σαν ένα παράδειγμα προς αποφυγή και άρα να προστατεύσουμε να μην φτάσουμε εκεί πριν φτάσουμε έτσι όχι αφού φτάσουμε να κάνουμε κάτι ωραία άρα η ιδέα αυτή διαμάχη των συστημάτων είναι αυτοί ότι πλέον πάρα πολλές συσκευές που έχουμε στην καθημερινότητά μας θα είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο και η σύνδεσή τους στο διαδίκτυο αυτό που κατά βάση μας ενδιαφέρει εμάς είναι ότι μπορεί να στέλνει δεδομένα κάπου αλλού ήδη να παίρνετε δοσμένα από κάπου αλλού και πέρα από τις κλασικές συσκευές που σήμερα έχουμε όλοι υπόψη μας δηλαδή κινητά τηλέφωνα υπολογιστές laptop tablet οτιδήποτε άλλο τηλεόρασης που είπαμε αυτό μπορεί είπε στους είναι πιθανόν και μάλλον θα γίνει να επεκταθεί σε περισσότερα καθημερινά αντικείμενα μελλοντικά όπως για παράδειγμα τα ρούχα που φοράμε Κυριάκου σενάρια για ρούχα που τα ονομάζουμε Smart και αυτά διάφορα εργαλεία συσκευές που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας αυτοκίνητα εν μέρει ήδη έχουν μπει οι συσκευές σας με έχουνε έχουν σύστημα πλοήγησης σαν πρώτο έτσι έχουν σύστημα το οποίο παίρνει συνδέεται με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας για να σου παρέχει μου και διαδίκτυο Κυριάκος ασθενείς και να παίρνει δεδομένα αλλά και άλλα καθημερινά αντικείμενα όπως είναι ας πούμε μια καρέκλα η κούπα του καφέ θα μπορούσε να χρησιμεύσει η κούπα του καφέ μου να είναι σήμα εντάξει σαν πιο απλό παράδειγμα δεν ξέρω αν θα γίνει αυτό το πράγμα ποτέ θα μπορούσε να είναι ότι υλικό πάγου είναι έξυπνοι και τη μετράει τη θερμοκρασία του καφέ μου που έχω εγώ μέσα στην κούπα όχι θα απλά είναι σαν να μου λέει ότι και η θερμοκρασία τώρα είναι καλή Πιες τον καφέ σου δε θα καείς οι ας πούμε τώρα ακριβώς καφές περπατούν έφτιαξαν άλλο εντάξει είναι τραβηγμένα τα παραδείγματα αυτά αλλά είναι το αναφέρω μόνο για να καταλάβουμε την ιδέα που υπάρχει πίσω από αυτή την έννοια το διάχυτο σύστημα δηλαδή αυτοί που κάνουν έρευνα σε αυτόν τον τομέα των διαχείριση συστημάτων μου δηλαδή μελετούν τέτοιου είδους πράγματα άσχετα τώρα με το αν θα αποδειχθεί όταν είναι χρήσιμο να έχει μια έξυπνη κούπα ή τάξη moon γενικά λοιπόν καρέ αυτό που ερευνάται ακόμα γιατί είναι σε ερευνητικό στάδιο αυτή ιδέα των διαχείριση συστημάτων είναι να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που η συνδεσιμότητα των συσκευών με ένα δίκτυο για να δίνουν και να παίρνουν δεδομένα είναι επίσης αφανείς δηλαδή εάν έχω βαρεθεί την εξυμνεί την κούπα έτσι ΔΕΘ θα είναι ένα κούπα η οποία θα έχει αποκτήσει ένα άλλο πράμα τόσο σαν υπολογιστή ένα κούκλα η οποία εξωτερικά μοιάζει δεν θα καταλάβεις καν ότι αυτή θα μπορούσε να είναι και έξυπνη ετσι το μόνο πες μου θα μπορούσε μελλοντικά να ενσωματωθεί ένα φωνή οι ένα θερμόμετρο κλασικό όποιος δείχνει πραγματικά θερμοκρασία μέσα του ίδιου που έχεις αυτήν γενική ιδέα τουλάχιστον συστημάτων τα οποία αναφέρονται και με άλλους όρους όπως είναι το διεισδυτικά συστήματα λόγω αυτής της ιδιότητάς του είναι πάντα διαθέσιμα οι ίδιοι οι σύνδεσή τους στο διαδίκτυο και δεν φαίνεται όλες αυτό χρησιμοποιηθεί γιώργος διείσδυσης έτσι και αξιοποιείται και ο όρος της περιρρέουσας νοημοσύνης περιρρέουσα σημαίνει ότι εδώ είναι παντού μέσα σε ένα δωμάτιο και υπάρχει νοημοσύνη με την έννοια ότι υπάρχουν συσκευές οι οποίες και μέσα κείμενα γενικότερα τα όποια έχουν κάποιο είδος νοημοσύνη Π.χ. καταλαβαίνω και θερμοκρασία καφέ αυτό έτσι αυτό είναι υπάρχει τώρα στο στον ευρύτερο τομέα της πληροφορικής υπάρχουν υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι παίρνει τον που ασχολείται με τη μελέτη αυτών των συστημάτων του διάχυση των Joy έχει ακούσει και τον όρο τους μας Home νέας μελέτης αρχίζει με κυκλοφορούν ήδη κάποιου είδους Αυτοματισμοί ας πούμε ότι PC σε ένα σύστημα θέρμανσης στο σπίτι σου και χημεία και τη μπράβο και έχεις ας πούμε εγώ μπορώ να ανοίγω να κλείνουν τη θέρμανση βουλή ανοίγω να κλείνω το θερμοσίφωνα άμμο αποσπάσουν πολίτης τεχνολογίας κεφτεδάκια γι ακόμα το έξυπνο σπίτι έτσι όπως μελετάται τουλάχιστον είναι έχω ας πούμε τα παντζούρια και έχει μάθει έξυπνο σπίτι μου ποτέ ξυπνάω έχω γιατί εγώ σηκώνω το κρεβάτι μου και του έχει μάθει και εμένα μου αρέσει το σκορ το κρεβάτι μου κατευθείαν να ανεβάζει τα παντζούρια Ραμπιό ιδίως μέσα να μπει φως όχι πρόσεξε όχι ώρα εν τούτοις το ρυθμίσει με βάση την ώρα νοημοσύνη έχει την έννοια ότι δε χρειάζεται εγώ να πάω και να του πω ξέρεις επτά η ώρα το πρωί άνοιξε το παντζούρι αυτό θα ήταν απλό δεν γίνεται πολύ εύκολα απ όταν λέμε νοημοσύνη τεχνητή νοημοσύνη και τώρα μπαίνει μέσα στην περιρρέουσα μνημοσύνου λέμε είναι ότι σταδιακά εμένα το έξυπνο σπίτι μου εκπαιδεύεται στις συνήθειές μου δηλαδή ας πούμε οτι ειπες για ένα εβδομάδα ένα μήνα απλά καταγράφει εδώ τι γίνεται μέσα στο σπίτι ας πούμε ότι καταλαβαίνω κι εγώ με τον πατάω είναι η ώρα της έργο μετά τις επτά το πρωί που συνήθως κοιμάμαι και με το που πατάει κάτω στο πάτωμα δίπλα του βάρους σημαίνει ψήφισε σηκώθηκα ωραία τι θα κάνω εγώ εγώ του έχω πει ότι ξέρεις εγώ θέλω να ανεβαίνουν τα παντζούρια με το που ξυπνάω κατεβαίνω στο κρεβάτι μου αλλά εγώ ας πούμε τον πρώτο καιρό ντομάτα πηγαίνουν με το που πατάει πάνω στο πάτωμα σηκώνω το κρεβάτι μου παλτό του μουλά είναι να σηκώσει το παντζούρι 8 επειδή το παρατηρεί το σύστημα αυτό που έχουμε στο έξυπνο σπίτι μου και αν το παρατήρησε κι αυτό γίνεται συστηματικά θα καταλάβει ότι εγώ πρέπει να το κάνω αυτό αυτή είναι μια συνήθεια που μου άρεσε το Γάλλο οι ας πούμε σαν δεύτερη συνήθεια που έχω όταν ξυπνάω είναι νάνοι τα παντζούρια και κατευθείαν να επάνω σε χρώμα καφέ θα μπορούσε θα μπορούσε δηλαδή ότι εγώ με το που πατά το πόδι μου σηκώνομαι από το κρεβάτι άρχισε μουσικών τα παντζούρια και μετά άρχισε να περπατά ασκούμε π.χ. στο μπάνιο ανοίγει την κάθετη τη σταδιακά έτσι ώστε μέχρι να φτάσει στην κουζίνα να έχω την τιμή του καφέ ήταν και νέα Δένδια είναι τρομακτικό όχι αλλά η ιδέα του έξυπνου σπιτιού λοιπόν είναι πέρα απ'αυτό το ότι εγώ μπορώ να ρυθμίσω από το κινητό μου τη θερμοκρασία το θερμοσίφωνα θέλω ας πούμε να σηκώνω είναι ακριβά τα παντζούρια από μακριά αυτοκίνητο μου είναι περιέχει μέσα την έννοια του να μάθει και τις συνήθειες έτσι Γι' αυτό λέμε και νοημοσύνη δεν είναι μόνο το πρόγραμμά της όπως συγκεκριμένα πραγματάκια αυτό γίνεται σήμερα το προγραμματίσουν συγκεκριμένα εδώ λοιπόν αυτό βλέπουμε ότι τουλάχιστον συστήματα είναι έναντι δύο στον οποίον είναι συμβεβλημένα πολλών ειδών διαφορετικά πράγματα σε αυτό το ίδιο δίκτυο Re πέρα αυτών υπολογιστή μου το σταθερό και το laptop μου μπορώ να έχω βλέπουμε εδώ ότι είναι ας πούμε συνδεδεμένο με το δικαίωμα και μια γλάστρα έχω speaker το οποίο θα μπορούσε να χρησιμεύσει θα μπορούσαμε να έχουμε υπενθύμισε ότι ξέρεις πρέπει να πατήσεις αυτό το φυτό όσο έτσι έχει ας πούμε και είναι στο δύο από τη Γαλατά#Σαράι είτε να μηδενίσουν είτε να ξέρω κιόλας αμήχανος σήκωσε ανάστημα ξαφνικά μου φύγει από το σπίτι να μπορώ να την βρω έτσι με αρχής τέλος πάντων απλά ιδέα αυτή των συναισθημάτων είναι ότι πλέον δεν θα είναι μόνο οι κλασσικές συσκευές που έχουμε σήμερα στο μυαλό μας αλλά πολλών ειδών διαφορετικά αντικείμενα τραβούν κοίταξε πέρα το Amber Alert υπάρχουν ήδη συστήματα αν τα οποία για ηλικιωμένους υπάρχει πολύ μεγάλο κομμάτι των οι οποίοι ασχολούνται για εφαρμογές πρώτα καθαρά με ηλικιωμένους για πιο λόγο γιατί αν ένα ηλικιωμένος έμεινε μόνος του στο σπίτι όπου οι οποίοι συνήθως έχουν τα περισσότερα προβλήματα υγείας από έναν νεότερο άνθρωπο που θα μπορούσε να βοηθήσει γιατί διότι ότι εγώ να έχω ένα σύστημα το οποίο να μεταδίδει είτε σε έναν συγγενή είτε σε ένα εξειδικευμένο κέντρο γιατρών με τους παλμούς της καρδιάς τοπίο άνθρωπος είναι μόνος όταν συμβεί κάτι κάποια στιγμή που δεν υπάρχει κανένας κοντά του αυτό κατευθείαν να ανιχνευθεί και να παρακαλέσω τον έχεις πάθει σπάνια κόπηκαν μιας ετσι μπορεί κάποιος μέσα πάντως όχι φυσικά δηλαδή οκ μπορεί να ακούγεται κακό ότι θα μπορούσε κάποια στιγμή να παίρνουμε δεδομένα έργο τους παλμούς της καρδιάς και διάφορα άλλα για τη φυσική δραστηριότητα ένα ανθρώπου αλλά σε κάποιες κατηγορίες ανθρώπων όπως είναι οι ηλικιωμένοι οι οποίοι μπορεί να είναι ένα σπίτι μόνοι τους αυτό μπορεί να είναι πάρα πολύ χρήσιμο και σημαντικό για να μη φτάσουμε να σημειώσουμε ναι με βγήκε έτσι επιλέξει ας πούμε το γεωτεε από πατέρα σου είναι πραγματικά πολύ και τις ατάκες τι δουλειά κάνει σχέση με πληροφορική απλά του αρέσει κι έτσι απλά ούτε πάντως θέλω να πω ότι ακόμα και αυτό το οποίο είναι πολύ χρήσιμος συσκευή του ιστοσελίδα ωμένο ανθρώπων έχει ας πούμε με ένα απλό πάτημα κουμπιού κι αν χρειαστεί να σχηματίσει αριθμό για να πάρει τηλέφωνο το παιδί του κάποιον άλλον να στέλνει ειδοποίηση του Τσέσκα συμβαίνει έλα δω αυτό προϋποθέτει ότι ακόμα και στη διοίκηση των πάτησε το κουμπί θα είναι σε θέση να κάνει ένα άνθρωπος που παθαίνει ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς ήταν εγκεφαλικό τζόγο τη μπορεί να τύχει σε έναν άνθρωπο μπορεί να κάνει ούτε αυτό έτσι άρα κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει αυτές περιπτώσεις έτσι τέλος πάντων η γενική ιδέα πάντα σε αυτά τα συστήματα αυτό που λέγαμε και πριν είναι το πώς θα τα χρησιμοποιήσεις έτσι γιατί σου δίνει πολλές δυνατότητες από και πέρα αν θες να τα χρησιμοποιήσεις με έναν καλό τρόπο για να έχει θετικό αποτέλεσμα ήδη Μελετάκος τρόπο το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά τη ζωή κάποιων ανθρώπων αυτό είναι άλλη ιστορία η τεχνολογία πάντως τις περισσότερες φορές τουλάχιστον γιατί πάντα τεχνολογίες έχουν αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια πολέμων για άλλους λόγους αλλά τις περισσότερες φορές τεχνολογία αναπτύσσεται με στόχο να παρέχει ένα διευκόλυνση η μια υπηρεσία και να καλυτερεύσει τη ζωή των ανθρώπων τις περισσότερες φορές πάντα ο άνθρωπος είναι το θέμα μετά είναι άλλο κομμάτι αυτό όμως είναι πώς θα αξιοποιήσει αυτή τεχνολογία αυτό είναι θέμα πουλάει και εδώ πάλι είναι ένα παράδειγμα το οποίο βλέπουμε ένα άνθρωπος έχει άμεση σύνδεση με όλα τα στοιχεία του μετά την ατζέντα του εν μέρει ήδη υπάρχει αυτό το πράγμα να αξίζει δηλαδή το να έχεις δώσει ας πούμε εκεί που έχει τα λεφτα του γιατί τα λεφτά υπάρχουν και συνδεμένες τράπεζες τα πάντα δεν υπάρχουν γιατί δεν βάζουμε πιστοποιήσουν ναι ελβετοί ναι έτσι αυτό προς το παρόν προς το παρόν γίνεται μόνο εάν εσύ κατεβάσουμε κάποια ειδική εφαρμογή που έχει η διοίκηση τράπεζα η ναι εντάξει οκ είναι διαφορετικός τρόπος είναι να έχουνε έχουν πολλές τράπεζες Bank είναι απλά είναι το θέμα τώρα πόσο εύκολο η δύσκολο είναι να το δεις εσύ αυτή την πληροφορία και να την δεις συγκεντρωμένοι έτσι 9 θα βγαίνεις έξι δυο-τρεις διαφορετικές κάρτες μπαίνει σε διαφορετικές εφαρμογές το γράψε κάτι ενιαίο τελειώνει απαντούσε διαχείριση όλων των στοιχείων και θέλει έναν άνθρωπο δεδομένου του ότι μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση σε αυτά και ερχόμαστε εδώ τώρα σε μια άλλη έννοια που προέκυψε τότε μπήκε σαν ιδέα μάλλον τα τελευταία χρόνια τελευταία δεκαετία το οποίο ονομάζεται the Internet of Things του διευθυντού του πράγμα δηλαδή εμείς τώρα έχουμε διαδίκτυο αλλά έχουμε διαδίκτυο τότε δεν πραγμάτων φυσικά μπαίνουμε σε κάποιες ιστοσελίδες στο οποίο τις περισσότερες φορές βρίσκουμε πληροφορίες εκεί έτσι εδώ αυτό είναι ότι θα υπάρξει κάποια στιγμή ένα διαφορετικό και δίκαιο το οποίο δεν το διαδίκτυο των πραγμάτων δηλαδή θα είναι συνδεδεμένα σε αυτόν το διαδίκτυο εδώ έχουμε κάποια παραδείγματα ένα άνθρωπος που έχετε συσκευή που παίρνει τους παλμούς της καρδιάς θα είναι μέσα σε αυτό το διαδίκτυο των πραγμάτων θα υπάρχει επίσης κι ένα ζώο που έχει ενσωματωμένα ολοκληρωμένα τσιπάκι το πέτο δίνει ένα μοναδική ταυτότητα και έτσι να μην έχουν το πρόβλημα των ζωοκλοπών π.χ. ένα αυτοκίνητο που έχει διατηρήσει την πίεση των ελαστικών αυτό υπάρχει ήδη αυτοκινητα απλά δεν επαίρεται ότι αυτό μετατίθεται πληροφορεί κάπου αλλού έτσι μόνο όταν είσαι μπροστά σε κοινό το βλέπεις αυτό το πράγμα δε μπορεί να το διαβάσουμε αυτοκίνητό μου έτσι και γενικά οτιδήποτε στο οποίο έχουμε δώσει διεύθυνση άλλη πηγή είχαν ακουστεί αυτό εξέλθει κάθε φορά το οτιδήποτε συνδέεται στο διαδίκτυο παίρνει ένα μοναδική Διεύθυνση IP για να μπορεί να επικοινωνεί με τους υπόλοιπους που βρίσκονται μέσα στο ίντερνετ και να έχει δυνατότητα φυσικά να μεταφέρει δεδομένα συναντηθεί και εδώ έχω ένα βίντεο δε το δούμε τώρα μαζί είναι μια ομιλία ψώνισα τους μύες του TEDx έχεις ακούσει τι είναι τέλος πάντων είναι εδώ έχω βάλει το σύνδεσμο για ένα ομιλία αν θέση κάποια στιγμή να το δεις ν που μιλάει τζον μπάρετ όποιος ήταν αυτός που είχε την αρχική ιδέα για του δημιουργία του διαδικτύου των πραγμάτων και τη τεχνολογία χρειαζόμαστε για να έχουμε αυτά τα διάχυτα συστήματα που αναφέραμε διάχυτες συσκευές που με κινητά τηλέφωνα οι έξυπνες συσκευές ο παράδειγμα Smart TV που έχει δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο άρα στο έξυπνες συσκευές εμπεριέχεται τόνισε ναι στο εξουσία μέσα περιέχεται οτιδήποτε έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί στο διαδίκτυο και έχει πολεμήσει μα διάχυτα δίκτυα δείτε λοιπόν που δε χρειάζεται να πάω να βάλω μεγαλειώδης μια πρίζα άρα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας που έχουμε αυτή τη στιγμή και το ασύρματο δίκτυο WiFi επεκτείνεται πως φτηνούς θα βγει τάξη πολλοί υποστηρίζουν κιόλας ότι μετά από κάποια χρόνια δεν υπάρχει λόγος για την ύπαρξη του ασύρματου δικτύου από τη στιγμή που θα έχουμε ένα αρκετά καλό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας γιατί όπως έχεις ίντερνετ στο κινητό σου από τον πάροχο τηλεφωνίας τα δεδομένα που σου δίνει όχι σου δίνει δε χρειάζεται να είσαι κοντά κάπου σε ένα σημείο προς σημείο στο σπίτι σου που έχει ας πούμε αυτό σύνδεση όμως με κάποιον που δεν παραμένεις δε χρησιμοποιείς το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας το μοτέρ χρησιμοποίησης τα ασύρματα ρούτερ σαν αυτόν που έχεις στο σπίτι σου ας πούμε γιατί ο diesel χρησιμοποιήστε τα router που υπάρχουν ισούται του ούτε ήταν λάθος σε μεταφέρει δηλαδή εφευρίσκονται κινητής τηλεφωνίας τις οποίες ασύρματο δίκτυο θέλω να πω στο κινητό σου για παράδειγμα έχεις δει παρά το ότι έχει τη δυνατότητα ναι έχω δοκιμάσει να δω αυτό το όπου και να είσαι πόσο πραγματικό είναι διαμένει εδώ όμως καμία ερημική παραλία θα χω έχω και εγώ το 1000 ναι εντάξει για αυτό λέω ότι εντωμεταξύ μεταδίδει ας πούμε πολλοί άνθρωποι πλέον σκέφτονται γιατί να έχουν σταθερό τηλέφωνο πλέον όλα τα τηλέφωνά μου θα περνάει από το κινητό μου έτσι και πολλοί λένε ότι το χρέος όμως το ιντερνετ γιατί το χρειάζεται το ίντερνετ το ίντερνετ που έχεις από την κόσμου εκτιμώντας τον τζόγο και αν υπάρχουν δεν είναι τόσο γρήγορο και δεν είναι εκεί κάθε φορά που χάνεις και τη σύνθεση για το λόγο κάνεις ας πούμε κάποιος που δεν χρησιμοποιεί πολύ για τηλέφωνο τη σύνδεση του σταθερής και χρησιμοποιεί μόνο το διαδίκτυο έτσι απλά λέω ότι πολλοί υποστηρίζουν ότι μετά από 100 χρόνια θα αυξηθεί κι άλλο το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας δεν υπάρχει λόγος να έχεις δύο διαφορετικές συνδέσεις ένα στο κινητό σου και ένα στο σταθερό σου πρέπει θα αυτό ότι θα είναι ένα πράγμα έτσι ενώ τώρα είναι δύο διαφορετικά και οι διάχυτες υπηρεσίες που σήμερα τουλάχιστον γι πιο συχνά χρησιμοποιούμενη διάχυτη κρίση είναι αυτή που συμβάλλει στην τοποθεσία δηλαδή των δικές μου κάνουν τα GPS όπου το GPS επίσης από τώρα την ευκαιρία προφανώς χρησιμοποιεί αξιοποιεί χρησιμοποιεί και το δίκτυο τηλεφωνίας σ.σ. το δίκτυο ανά περίπτωση άνθρωποι φυσικά σύνδεση με τον φόρο για να παίρνει θέση έτσι ένα διαφορετικό δίκτυο αξιοποιεί το GPS αλλά πάλι και αυτό μπορεί μετά από κάποια χρόνια μετά να θεωρηθεί ότι δε χρειάζεται πλέον να παίρνω για να βρίσκουν το θυσιάσουμε δορυφόρο να μπορώ να το κάνω αυτό από δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε οτιδήποτε άλλο μπορεί να έχει προκύψει και έχοντας τώρα παράδειγμα έργου τέχνης γιατί ξεχασμένη λίγο διεθνείς αλέ δηλαδή τώρα ζητά με τόση ώρα για τα δίκτυα και περισσότερο αυτά τα διάχυτα συστήματα έτσι πού είπαμε ότι δεν καταλαβαίνει άλλος μπαίνει σε ένα δίκτυο έτσι μια αφανής αυτή η διαδικασία αλλά πάντως υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών αυτό είναι ένα παράδειγμα υπεράκτια video artists θα λείψουν το οποίο βρίσκεται σε έναν δημόσιο χώρο το έχουν τοποθετήσει σε διάφορες πλατείες περνάνε περαστικοί και έχουνε κάνει μια κατάσταση η οποία ανιχνεύει θέση περαστικών και έχουν βάλει φυσικά να καταστήσει συστήματα προβολής το οποίο όπως εγώ ας πούμε περπατάω σημεία πολύ ξαφνικά πριν από ένα σημείο μιας πλατείας που υπάρχει αυτό το installation όπως πάντα ξαφνικά ανιχνεύει κι εγώ είμαι εδώ άρχισαν προβάλλει στη θέση που είμαι εγώ μου προβάλλει στην ησυχία μου προβάλλει κοντά που προβάλλει μια εικόνα η οποία αλληλεπιδρά μαζί μου με τις κινήσεις του είναι και τα οποία ονομάζει βίντεο πορτρέτα τα οποία προβάλλονται στη σκιά των περαστικών και για να φτιαχτούν αυτά τα βίντεο πορτρέτα είναι κάποια μικρά μικρής διάρκειας βίντεο τα οποία τράβηξαν από εθελοντές είχαν κάνει δηλαδή πριν φτιάξω αυτό το ασφαλές αν είχανε βάλει είχαν παίξει κάποια ειδικά δωμάτια σε δημόσιους χώρους και όποιος ήθελε έμπαινε μέσα βάζανε και ξαπλώνει κάτω επειδή στο δείχνει κάτω στο πάτωμα και έκανε ότι ήθελε καθένας ρίσκαρε φάτσες όταν έχει προνόμια τζόγο και οτιδήποτε τραβάμε λοιπόν μας μάζεψαν γικό αυτά τα βίντεο πορτρέτα όπως το ονόμασαν είναι και όταν έγινε η πραγματική κατάσταση είχανε συσκευές η οποία ανιχνεύει τη θέση του περαστικού και σε στις 1000 πόντοι δημιουργούσε Μάρνης και γιατί ήταν απαραίτητο ας πούμε τώρα μες στη νύχτα ότι υπήρχε πραγματική σκιά το σώμα μου έτσι δημιουργούσε η προβολή ένα σκιά από το σώμα μου γιατί αν παρατηρήσεις δεν διαφαίνεται το γάλα η ησυχία αποφαίνεται το μαύρο είναι ακριβώς ισχία που είναι των ανθρώπων αυτών απλά μέσα σ'αυτή τη συγκυρία προβάλλεται αυτό το βίντεο πυρετό το πορτρέτο που είχε τραβηχτεί κάποια άλλη στιγμή είναι αυτό ένα διάχυτο σύστημα αυτή η υλοποίηση για πες αυτό γίνεται στην πραγματικότητα γίνεται με αισθητήρες που έχουν βάλει από πάνω παίρνει τον υπάρχει κίνηση σε ένα συγκεκριμένο χώρο έτσι ιδέα εδώ πέρα του διάχυτου συστήματος σ'αυτό το έργο είναι απλά ότι ξαφνικά ενώ κάποιος απλά περπατάει μέσα σε ένα πολύ του φτάνει σε ένα σημείο γίνεται μέρος ένα δικτύου όπως πραγματικότητα δεν φαίνεται να υπάρχει δίκτυο και είναι εμφανής ασφαλές το δίκτυο άρα εγώ ξαφνικά ενώ περπατάς στο δρόμο με το που φτάνω σε μια συγκεκριμένη χωρική τοποθεσία γύρω μέλος ένα δικτύου με πιο τρόπο ότι έχει τους αισθητήρες του παίρνει δεδομένα Μουσθένη δεδομένα αυτήν είναι εδώ τρεις στους συστήματος έτσι ότι εγώ ξαφνικά γίνονται μέρος ένα δικτύου ταξίδι και έχοντες ζήτησε λύτρα εποχή διάφορα βιντεάκια στα οποία έχουν πλάκα με εξόρυξη θα δεις και γενικά τώρα η ιδέα των δικτύων και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί στην τέχνη εδώ αναφέρομαι και σαν πολιτική δράση γιατί πέρα από την τέχνη γενικά τα δίκτυα έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για πολιτικές δράσεις έτσι γιατί πλέον η online κοινότητα του σχηματίζονται στο διαδίκτυο με βάση το μέγεθός τους μπορούν να ασκήσουν και επιρροή και αυτό που έχουμε τώρα να το οποίο έχει συμβεί αρκετές φορές είναι ότι ένα κοινότητα η οποία είναι online να έχει ένα επίδραση στο on off Line κόσμο ένα αποτέλεσμα και εδώ αναφέρω σαν παράδειγμα που υπάρχουν δράσεις και δράσεις διαδικτυακές οι οποίες έχουν σαν στόχο να εναντιωθούν στις δομές ιδιοκτησίας τοπία φαντάζουν συγκρότησης ακούσει ακτιβισμός του διαδικτύου ακτιβισμός που παίρνει μέρος στο το διαδίκτυο για διάφορα θέματα δεν έχει μια συγκεκριμένη θεματολογία εδώ το αναφέρουμε σαν παράδειγμα ήδη ένα πολύ σημαντικό κίνημα πάει στη δικαιοσύνη για αυτό το Open εναντιώνονται να εναντιώνεται στην ιδιοκτησία όπως είναι το χάκινγκ παραβίαση συστημάτων βέβαια το χάκινγκ χρησιμοποιήθηκε για άλλους τρόπους και με άλλους τρόπους οι οποίοι είναι απαραίτητα και ακτιβισμός έτσι πονάνε για όφελος κάποιου άλλου αλλά ας πούμε ότι μιλούν περί διαμοιρασμός των αρχείων factoring στην μου αυτό έχει σαν βασικό στόχο θέατρα διότι κάποιος μπορεί να χρησιμοποιεί αυτά τα torrents και τον διαμοιρασμό αρχείων πιστοποιεί λέγονται αυτά ξεων τους αμάχους το παιδί πήρε torrents έχεις περάσει ποτέ το torrent ουσιαστικά χρησιμοποιεί αυτό το πιστοποιεί διοικητή είναι εδώ τώρα είναι στην πραγματικότητα είναι ένα αρχείο είναι ένα αρχείο το οποίο μου δίνει τη δυνατότητα εν ένα συγκεκριμένο αρχείο που έχω στον υπολογιστή μου το δικό μου να μπορώ ΝΑΤΟ και μοιράζουμε αυτού με τον 21 πέντε ποτέ άλλον χρήστη του διαδικτύου όποιος έχει το ίδιο torrent αρχείο και άρα δεν είναι ότι όταν εγώ θελήσω να κατεβάσω ένα συγκεκριμένο αρχείο με εκατομμύρια byte ότι θα κατεβάσω κατά 100 μεγαβάτ από τον ίδιο υπολογιστή λέτε ρε Βάσω ένα μεγαβάτ το δικό σου ένα μεγαβάτ από κάποιον άλλο κλπ κλπ το ότι του πει έτσι το οποίο πέρα από το ότι κάποιος το χρησιμοποιεί απλά γιατί θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος που με να πληρώσει ξέρω γω ένα DVD για να δει μια ταινία και θεωρεί ότι πρέπει η Ελλάδα να βασιστούμε απλά δωρεάν και να δηλώσει έχουν πέρα απ'αυτό το οποίο φυσικά θεωρητική παρανόμως δραστηριότητα γιατί παραβιάζει τους νόμους για τα πνευματικά δικαιώματα αλλά αυτοί οι οποίοι διαδηλώνουν ιστοσελίδες και διώκονται για αυτό την που έχουνε τόρες για να μπορεί να γίνει είτε αυτός διαμοιρασμός των αρχείων αυτοί έχουν σαν πολιτική δράση στην μάχη με την εναντίωση στην ιδιοκτησία της ταινίας είτε οτιδήποτε άλλο κατεβάζει εντάξει δεν και υπάρχει φυσικά στο κίνημα ανοιχτού λογισμικού υπάρχει πλέον δε ξέρω αν εσύ έχεις ποτέ χρησιμοποιήσει ανοικτό λογισμικό ανοικτό λογισμικό η Open source αν έχεις ακούσει αυτή την ονομασία είναι δωρεάν αλλά είναι νόμιμα δωρεάν δεν είναι ότι εγώ άντρα από το Ubuntu ας πούμε χρησιμοποίησε για παράδειγμα την βράζουν χρησιμοποιείς όχι την browser για αβλεψίες σελίδες Explorer χρησιμοποιεί στη Microsoft υπάρχει ας πούμε ξέρω γω Firefox τόνισε πως of πράγματι δεν πληρώνει για το παρίσι ούτε πρέπει να μπεις σε κάποιο site να πάρεις Τορίνο ούτε εδώ πέρα είναι λογισμικά τα οποία είναι είναι Open source δηλαδή διατίθενται δωρεάν το οποίο υπάρχει σαν κίνημα ότι είναι να υπάρχουν πολλοί οι οποίοι υποστηρίζουν τα λογισμικά ανοιχτού λογισμικού ακριβώς αυτό το λόγο είναι εναντίον στο να υπάρχει ιδιοκτησία στο λογισμικό τάξη και η οι ιοί υπολογιστών όχι πάντα έτσι ήδη πάρα πολλές φορές χρησιμοποιηθεί για να έχει κάποιος άλλος οικονομικό όφελος αλλά έχουν χρησιμοποιηθεί κι υπολογιστών για Άδωνη λόγος με την εναντίωση δομές ιδιοκτησίας ένα άλλο παράδειγμα που θέλω να αναφέρω είναι και για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα δίκτυα μάλλον πώς χρησιμοποιούνται ήδη και πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε ένα έργο τέχνης είναι αυτά που ονομάζουν παιχνίδια νικητής πραγματικότητας γιατί έχουμε προσομοιωτές αλλά όταν τη δήθεν λέω εικονική πραγματικότητα το οποίο σίγουρα ξέρεις τι είναι έτσι πέρυσι σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι προσομοιωμένο συμβουλεύσουν αλλά ήδη γίνεται ταυτόχρονα κάτι σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι προσομοίωση σε έναν υπολογιστή αλλά ταυτόχρονα υπάρχει κάτι γίνεται στον πραγματικό κόσμο ηθών λέμε μεικτή πραγματικότητα λένε ναι μεν είναι κα εδώ ας πούμε έχουμε δύο αναφέρω δύο διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσα να έχω αυτό που ονομάζουμε μεικτή πραγματικότητα δηλαδή προδώσει είναι να παίρνει πληροφορία από τον φυσικό κόσμο και έτσι πρόβαλε με κάπου με ψηφιακό τρόπο να παίρνει δηλαδή έχουμε όπως είπε με το μη ιδού που έχει ένα τηλεχειριστήριο το οποίο απλά το κρατάς στο χέρι μου και αυτό καταλαβαίνει τη γεύση του καλού έτσι για να παίξει το παιχνίδι άρα παίρνει την ενέργεια που κάνω με το χέρι μου και αυτό έχει μια αλληλεπίδραση πάνω στην οθόνη του παιχνιδιού που παίζω έτσι η παρέα με τις διαστάσεις κάποιο αντικείμενο η χωρητικότητα γενικά την υπό ξένο αλλά αυτά που φοράς και έχουν αισθητήρες λες στον αυτό που είναι σήμερα σαν χάντι που έχει μεγάλη κίνηση των δαχτύλων σου μεταφέρονται ναι άρα λοιπόν σε αυτό το με αυτό τον τρόπο που αναφέρουμε είναι δεδομένα τα οποία παίρνει απ' τον πραγματικό κόσμο χρησιμοποιούνται για να ελέγξουμε κάτι σε μια προσομοίωση στην οθόνη ένα υπολογιστή θα παραγραφούν πούλιες και συμμετοχή έτσι υπάρχει όμως και ένα δεύτερος τρόπος από πού ας υποθέσουμε παιχνίδι που παίζουμε οδηγεί ναι μεν γίνεται κάτι πάνω στην οθόνη του υπολογιστή του κινητού σας στο παιχνίδι αλλά μπορεί να κάνω και κάποια ενέργεια στο φυσικό κόσμο παράλληλα δηλαδή μεταδίδονται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σε αυτούς συμμετέχουν στο παιχνίδι κάποιες πληροφορίες ας πούμε για να μπορέσουν να πλοηγηθούν στον πραγματικό κόσμο και να ολοκληρώσουν οτιδήποτε τους έχει τεθεί σαν στόχος δώσουν είναι παράδειγμα της ομάδας που λέγεται blast Fury το οποίο είναι μεικτή πραγματικότητα γιατί εμπλέκονται σε ένα ας πούμε παιχνίδι που έχουν σαν στόχο να βρούνε το γραφείο το κάποιοι το οποίο ονομάσαμε Anglo τοπίο αυτό το γραφείο βρίσκεται στον πραγματικό κόσμο περιέχει μια πραγματική θέση απλά όλοι οι συμμετέχοντες κατανάλωναν γενναία τους επειδή είναι λίγο πάνω από 2003 όχι κινητό τηλέφωνο αυτά τα PDA τις παλιές συσκευές που είχαμε σαν μικρό υπολογιστή και παίρνουν πληροφορίες αυτή τη συσκευή η οποία τους δίνει κάποια στοιχεία για να ολοκληρώσει την ολοκλήρωση του στόχο να έχουν δηλαδή αυτών των Android και επίσης βλέπουμε ακούμε και τις θέσεις των υπόλοιπων αυτό είναι ήδη πραγματικότητα και πάλι εδώ άμα θες να μπεις εδώ στο σύνδεσμο όχι μόνο για αυτό το project το ανθότυρο ειδοποιό θα πρέπει να το σκεφτεί τώρα ίσως δεν φαίνεται και τόσο εντυπωσιακό φέτος το 2015 αυτό αλλά ήταν το 2003 που πραγματοποιεί τότε είχε κάνει πολύ μεγάλη αίσθηση και αυτή ομάδα blast Theory έχει κάνει εφαρμογές οι οποίες σχετίζονται με την τέχνη πιο πρόσφατα έργα δηλαδή πάλι μεικτής πραγματικότητας τόσο τα έργα που πάντα έχουνε σαν παρουσιάζεται μια εφαρμογή σαν παιχνίδι που προσπαθούν να εμπλέξουν το κοινό απλά το παιχνίδι αυτό μπορεί να σχετίζεται και με την τέχνη άμα μπεις θα δεις και πιο πρόσφατα έργα τους τα οποία να και μετά έχουμε τα διαδίδει δικτυακά παιχνίδια 2ον παίζει τέτοια παιχνίδια αυτό που ονομάστηκε No είχαμε εδώ κανένα αγόρι πολύ πιθανόν να το ξέρετε με το έχω ακούσει από πολλούς τουλάχιστον το ΚΚΕ Πεσινέ το το ξέρω αυτό τελοσπάντων αλλά οκ τέλος πάντων επειδή απλά αντί να κάνει εγώ ένα παιχνίδι στον υπολογιστή μου να παίζω μόνος μου κι έναν δεύτερο παίκτη πήρε κάπου κοντά μου ήδη ακόμα και έναν δεύτερο παίκτη που είναι δεν ξέρω που είναι αλλά είναι διαδικτυακά από κάπου αλλού μέσω διαδικτύου εδώ είναι το λέμε μόνο αναφέρεται στον Βασίλη μου τι λέει δηλαδή δεν απλά ότι απέστειλε δύο τρεις είναι ότι αυτά τα παιχνίδια που παίζονται από έναν πολύ μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων στην διαφορά τους και παίζουν φυσικά ο λάρι το οποίο την βάζει το παιχνίδι αυτό μπορεί να δίνει κοινές αποστολές σε μια ομάδα διαδικτυακών παικτών και η δράση του μπορεί να είναι εκείνη και πολλές φορές θα πρέπει να αναπτύξουν ένα ομαδική στρατηγική όχι ατομική μόνο και φυσικά επειδή είναι στο διαδίκτυο και αυτό σημαίνει ότι δεν ότι δίνουμε και κάποια ραντεβού ότι 52 ώρα για να μπορέσουμε να παίξουμε αυτό γίνεται συνεχώς και μπορεί καθένας να συνδέεται η αποσυνδέεται όποτε θέλει αυτό λοιπόν κάθε φορά που μπαίνει ένα καινούργιος να συμμετέχει σε αυτό το παιχνίδι το διαδικτυακό δίνει κάποιες πληροφορίες για να μπορέσει να καταταχθεί κάποτε μπορεί να παίξει με τους υπόλοιπους εδώ έχουν σαν παράδειγμα αν θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε σαν ένα εννοούμε ένα παιχνίδι που παίζουν από πολλούς διαδικτυακούς παίκτες μου τον κρίνει έτσι στο λονδίνο το ξέρεις σαν περιοχή κατέθεσε ποινή είναι απλά ότι είναι μια μεγάλη περιοχή δεν είναι ασφαλώς το κέντρο του λονδίνου έχει πολλά κτίρια αυτά έχει φύση είναι ναι αυτό που κάνανε είναι να φτιάξουν έναν συναισθηματικό χαρτί αυτό εδώ δηλαδή τι βλέπουμε εδώ είναι συναισθηματικός χάρτης με τα χρώματα αντιπροσωπεύουν τα συναισθήματα που είχαν συμμετέχοντες σε κάθε σημείο τις περιοχές του δήμου της αυτό λοιπόν που γινόταν ήταν ότι όποιος θέλει να συμμετέχει και παίρνει ένα συσκευή η οποία μετρούσε από το σώμα τους κάποια χαρακτηριστικά τα οποία συνδέονται με τα συστήματα τους πουν παλμούς καρδιάς το οποίο παρέχει πολύ υψηλούς παλμούς καρδιάς σημαίνει ότι έχεις ήδη ενθουσιαστεί θυμός ας πούμε τα δεν κι αυτό αξιοποιήθηκε με έμ αυτή η όψη δεν ξέρω αν θα θεωρούσε κάποιος ενδιαφέρουσα η όχι αλλά να που έχουμε για το χαρτί δηλαδή παρόλα αυτά δεν είναι μοναδική πληροφορία μπορώ να πάρω αυτό χαρτί η μοναδική εικόνα μάλλον ο στόχος ήταν να όπερα αυτού του έργου ότι να κάνω ένα οπτικοποίηση να δείξω σε μια εικόνα σε ένα χαρτί το παράδειγμα αυτό τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις των άνθρωπος στον κόσμο αυτοί είναι μεικτή πραγματικότητα εδώ δηλαδή έτσι και έτος συγκεκριμένα σε αυτό το παράδειγμα είναι ότι εμφανίζονται ένα πληροφορία η οποία στην πραγματικότητα είναι κρυφή φίλοι με την έννοια ότι το συναίσθημα έχει ένα άνθρωπος κάποια χρονική στιγμή δεν είναι κάτι ανάμεσα σε ορατό έτσι εντάξει κατά περίπτωση είναι σας δεν είναι πάντως σε ένα χαρτί δεν υπάρχει αυτή η πληροφορία για το τι είδους συναισθήματά σου δημιουργεί το να βρίσκεσαι σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο τάξη βέβαια αυτό θα έπρεπε για να πεις ότι αυτό το σημείο έκανε λόγο κανείς ανθρώπους να είναι πανευτυχής τώρα βρίσκονται σε αυτή ακριβώς τη θέση έτσι πρέπει να το απομονώσουμε από διάφορα άλλα στοιχεία ας πούμε δεν ξέρω ποιον έχει δίπλα του ναι εντάξει απλά τον φαινόντουσαν ένα παράδειγμα μεικτής πραγματικότητας και θυμίζουν το τελευταίο το αναφέρω τα δίχτυα πώς αλλιώς μπορεί να τα χρησιμοποιήσω είναι για να χαρούμε συνεργατική τέχνη δηλαδή να μην να το το έργο το τελικό αποτέλεσμα να προκύπτει από τις ενέργειες που θα κάνουν πολύ διαφορετικοί άνθρωποι τι ακριβώς ήταν αυτό εξαρτάται κάποιος μετά σχεδίασε μια κεντρική ιδέα και μετά απλά θα ζητήσει από το κοινό ας πούμε να εμπλακεί μέσω του δικτύου θα μεταφέρονται τα δεδομένα οι ενέργειες που φτάνουν ανάλογα με την κεντρική ιδέα που βάλαμε εμμείνουν για να προκύψει αυτό το τελικό έργο και αυτό βέβαια το να κάνεις ένα συνέδριο συνεργατικό έργο τέχνης φυσικά δεν είναι καινούργια ιδέα είναι δηλώνεις ακούσει το Mail Art το φιλόδοξες Μελάς και πολύ παλαιό σαν ιδέα που χρησιμοποιούσαν το κλασικό ταχυδρομείο δηλαδή με την το τελικό έργο προέκυπτε από τα διαφορετικά κομμάτια τα οποία συγκεντρώνονταν μέσω To κλασικό ταχυδρομείου που έστελναν και μια παραλλαγή του μύθου φιλόξενους και δεν παίζουν αυτό της σούζαν κόλινς λοιπόν αυτό το οινικό Perception σούζαν κόλινς ουσιαστικά ήμουν προσπαθούσε να εμπλέξει διάφορους ας πούμε περαστικούς από κάποιο σημείο κάποιες πόλεις σε έναν διάλογο με άλλους οι οποίοι μπορούν να κάνουν οι άλλοι σε κάποιο άλλο σημείο ο του κόσμου και ότι είναι αχρησιμοποίητη αυτός σαν έργο τέχνης για να ανακαλυφθούν για παράδειγμα οι διάφορες υδάτινα στοιχεία μου στις συζητήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος σε έναν δημόσιο χώρο και αν η θέση του δημόσιου χώρου επηρεάζει η συζήτηση αυτή για δίκτυα κ αυτό είναι ένα συνεργατικό έργο δηλαδή αν δεν είχε κανένα συμμετέχει να κάνει συζήτηση θα μπορούσε τελικά να έχεις το τελικό αποτέλεσμα ωραία αυτό περί δικτύου τώρα πάνω σε αυτά να δεις κάτι ούτε θες να κάνουμε ένα διάλειμμα και από μετά το αυτό που έχω να πω μετά το αυτό όμως δεν είναι για την πρώτη εργασία ωρέ στο εικονογραφεί και τέσσερις Χρησιμοποιήστε εικόνες σε άλλο μάθημα το τόνιζε από την Αττικής λεφτά αφορά αλλά έχω βάλει για το σημερινό 9 λοιπόν σε ότι αφορά τα σημερινά πέρα διαφανείς έχουν βάλει το σύνδεσμο για το βίντεο που σου είπα για το ίντερνετ ευθύνης και έχω βάλει και δύο κείμενα το ένα είναι στα ελληνικά που εξηγούν περισσότερο αυτό τα διάχυτα συστήματα στάθης εκτεθεί παραπάνω τοπίο μπορεί να πρέπει να μπει τάξη παραπάνω για να κάνεις μια θέση λοιπόν και να δούμε το στην προκήρυξη βασικά χρήμα στην τελική έχω βάλει τρεις θέματα βέβαια κάνοντας ένεση κάτι διαφορετικό ιδέα γενική είναι ότι να κάνουμε ας πούμε μια τύπου Βιτόλο βιβλιογραφική αναζήτηση με ένα διαφορετικό θέμα και να βγει ένα κείμενο το οποίο θα κάνουμε και θα παρουσιάσω καθένας και εδώ στο μάθημα και υποβάλει εδώ πέρα τρεις βασικά θέματα τα οποία έχουμε δει μέχρι τώρα το πρώτο είναι αισθητήρες που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για την τέχνη πέρα δηλαδή είσαι ο της παρέας αφού το πρώτο θέμα της στηρίζει τα έργα τέχνης θέλω να ψάξει και να δει πρώτα από όλα τι είδους αισθητήρες έχουμε διαθέσιμους να χρησιμοποιήσουμε όταν κάνω μάθημα ανέφερε εγώ αρκετά παραδείγματα απλά να κάνουμε μια πιο εκτενή καταγραφή των διαφορετικών αισθητήρων που μπορούν να προκληθούν με την τέχνη αλλά και νέα βρούμε παραδείγματα αντιπροσωπευτικά που αξιοποιούν αισθητήρες σε ένα έργο τέχνης τοπίο αυτό φυσικά τις περισσότερες φορές τους στην της ΝΔ για να κάνουμε καλή επιδραστικά έργα τέχνης τάξη κατάλαβες τώρα το δεύτερο είναι τα δεδομένα για την τέχνη δεν πρέπει να είναι το το μάθημα το πρώτο και τους αισθητήρες τότε αυτός θα δούμε νομίζω πρέπει να έχεις έρθει τα δεδομένα για την τέχνη είναι μπόρα φέραμε τα διάφορα δεδομένα που μπορούμε να βρούμε αίτημα είναι να ψάξουμε μη αλλά εδώ κυρίως εγώ συνεργασία θέλω να δούμε απου δεδομένα τα οποία μπορούμε να πάρουμε τους θυμάσαι τους κάποιοι από διάφορους δικτυακούς τόπους που μπορώ να ψάξω να βρω διάφορα δεδομένα από διάφορους ερευνητικού για άλλους τομείς και πώς μπορώ εγώ αυτά τα χρησιμοποιήσουν τέχνη αλλά θέλω κάτι αντίστοιχο με αυτό της σκληρές λάβει μια ψάξει κάποιος μέσα σε αυτά και να κάνει μια καταγραφή των δεδομένων που είναι διαθέσιμα έτσι και μετά πάλι μια αναφερθούν και αντιπροσωπευτικά παραδείγματα έργων τέχνης τα οποία αξιοποιούν τέτοιου είδους δεδομένα πιο τι είδους δεδομένο αυτό αυτό δεν άρεσε όταν κάναμε το μάγμα της έλεγα εγώ θέλουμε να σας είχα αυτό ας πούμε μέρη στοχοποιεί ήδη έχω σας έχω αναφέρει κάποια παραδείγματα δεδομένου έτσι και έχω αναφερθεί κάποια έργα τέχνης του λούβρου δεδομένα απλά θέλω ας πούμε να κάνετε σαν συνεχεία αυτό σε πάγο στο μάθημα να βρείτε όχι σημεία τα οποία μπορώ να βρω δεδομένα να βρείτε συγκεκριμένα το 9ο πίεσης θεωρείται ότι έχουν ενδιαφέρον νέοι εγώ συζητώ αναφέρει σαν παράδειγμα αυτό που έχουμε ήδη το DNA των ανθρώπων των κοινών projects γιατί αυτό θα μπορούσε June πρόκειται να αξιοποιηθεί σε ένα έργο τέχνης το δεδομένο παρότι αυτοί οι οποίοι δημιούργησαν ναι θα τα δούμε ένα δεν είναι φυσικά καλλιτέχνες αξιοποίησαν και μελετούν κάτι εντελώς διαφορετικό οι άνθρωποι έτσι απλά εμείς παίρνουμε αυτά τα δεδομένα που έχουν συλλεγεί από κάποια άλλη ερευνητική ομάδα και τα αξιοποιούμε για να φτιάξουμε ένα καλλιτεχνικό έργο τάξη αυτό λοιπόν που θέλω είναι σαν συνέχεια του πράγματος δηλαδή να μου αναφέρει κάποιος με βάση το δικό του κριτηρίου ν κάποια συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία θεωρεί ότι είναι ενδιαφέροντα και αντίστοιχα για αυτά τα δεδομένα να βρει και έργα Τέχνης τα οποία θα έχουν αξιοποιήσει τα δεδομένα και να μας παρουσιάσει τα έργα τέχνης και όταν μαλώνουν αυτό ισχύει και για το παλιό όταν κάποιος κάποιοι ότι αυτό το έργο τέχνης έξω πίσω αυτό το δεδομένο θα πρέπει φυσικά να έχει και ένα όσο το δυνατόν πιο αναλυτική εξήγηση μου διάτρητη διαδικασία που γίνεται μέσα στο έργο έτσι όχι απλά είναι αυτό πάρα πολύ ωραίο για σας πράξη και μετά ήδη το πρώτο κομμάτι αναφέρεται στο σημερινό μάθημα για τα διάχυτα συστήματα που πάλι εδώ θέλω να βρούμε εδώ περα μάλλον θα δουλέψουμε θα πρέπει κάποιος να δουλέψει λίγο αν αποφανθεί και τι δεν υπάρχει κάπου όπως θα δούμε οι αισθητήρες υπάρχουν αυτοί στη θέση εγώ θεωρώ ελευθερώσουμε πίσω αυτούς δεν μπορώ να βρω υπάρχει αυτό το διάχυτο σύστημα παρόλο το χρησιμοποιήσω στην τέχνη έτσι και δω θα ήθελε περισσότερο να γίνει μια ανάλυση έργων τέχνης τα οποία εμπίπτουν σε αυτό που ονομάζουμε διάχυτο διάχυτα αισθήματα δηλαδή εγώ έδωσα ας πούμε ένα παράδειγμα και να αναλύσουμε για το πώς δημιουργείται εδώ μας ενδιαφέρει για να πούμε ότι είναι διάχυτο συνεπώς δημιουργείται το δίκτυο τι είδους δεδομένα ανταλλάσσονται μέσα σε αυτό το δίκτυο και πως πρόκειται για τελικό αποτέλεσμα του έργου για σε αυτό λόγια δίνεται δύσκολα απλά θέλει κάποιος να αφιερώσει χρόνο να ψάξει αρκετά το διαδίκτυο να βρει τέτοια παραδείγματα από τη θέση του μέσου ότι επειδή είναι Samsung βαθμό άλλες ότι έχει συνταγές δεν είναι θέλω να πω εσύ πάρε αυτό το άλλο δηλαδή εντάξει να διαλέξεις εσύ οκ οτι θελει δεν έφτανε τραύμα εγώ αυτό το πράγμα απλά αυτών που θέλουν να καταλάβουμε έτσι το κέντρο της πόλης θα πέσω στο είτε υπομνήματα η εικοστή πέμπτη οπότε θα κάνουμε μάθημα θα ξαναπούμε 1η απριλίου την Τετάρτη 25η ασφαλίτες οκ τέλος πάντων δεν θα τις δεις πεζός όπως εγώ πάλι την επόμενη φορά απλά επειδή αυτή η εργασία θα βαθμολογηθεί φυσικά και θα μετρήσει 30% για τον τελικό βαθμό θέλω να πω ότι να καταλάβουν ότι για να πάρετε τη σωστή με το 30% τελικό βαθμό δεν θα δεν θέλω ας πούμε να μου φέρετε κάτι το οποίο καθίσετε ας πούμε μισή μια ώρα βρήκατε πέντε παραδείγματα αυτά μέσα 500 δείχνουν τελειώνω θέλουν να γίνει μια ας πούμε σοβαρή δουλειά αυτό θέλω έτσι δεν θέλω ας πούμε τώρα αν είναι κάτι το οποίο αλλιώς απλά κάθισε μισή μια ώρα βρήκε τα πρώτα πέντε που βρήκε κουταβάκι πέρα χωρίς να τα εξηγήσει είναι να να τα αξιολογήσει τελοσπάντων και αν θεωρείς ότι Αξίζει τον κόπο να τα παρουσιάσει εδώ έτσι θέλω προσπαθήσουν να κάνουμε λίγος με σοβαρή δουλειά και για αυτό το λόγο βάζουν σαν προθεσμία ότι να ολοκληρώσετε αυτό 29 απριλίου μετά το πάσχα ενώ στο να αλλά και ότι οι 29 απριλίου επτά κι αυτό το έχω βάλει την Τετάρτη 21 απριλίου ότι είναι να κάνουμε την παρουσίαση κέντρα κράτησης παρουσίασε το παρά την ώρα του μαθήματος να παρουσιαστεί εσείς αυτές εργασίες ταξίδι νομίζω είναι αρκετός χρόνος δεν νομίζω ότι θέλουμε παραπάνω 40 μέρες από σήμερα τάξη σαρακοστή λόγω του λοιπόν αυτά και εντάξει η εδώ δεν ξέρω αν έχεις ξανακάνει υποβολή απλά θα αλλά τάξεις της θέλησης της ΔΕΣΦΑ δεν θα επηρεάσει μόνο φέρεται το αρχείο το κείμενο αν μπορείτε μετά θα διευκόλυνε να μου το βάλτε ετών εργάζεται πολύ όχι εγώ ως εκπαιδευτής αγωνία ταξ α και μην το κάνετε το κάνουμε εδώ για να τα έχω το μαζεμένα μέσα στο μάθημα αλλά και μετά κάντε το σπίτι αυτό αν ξέρετε πως δίνει την υποβολή εργασίας το κάνουμε εδώ είστε λίγες θα την πάω στο ρόλο του μαθητή να πούμε εδώ θα πας στο κουτάκι που λέει πάντα σαν Mission και εδώ ουσιαστικά απλά θα παρθούν και τέλος δεν την αφορά Παπασάββα την αποθήκευση αλλαγών τόνισε αυτό άρα θα θέλανε κείμενο έτσι να έχει ένα ανάλυση μέσα ετσι δεν είναι με τίτλους αυτά τάξη