Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου / Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου Καλό μεσημέρι. Συμμετοχή Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο της Διαδικασίας του Βερολίνου Αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται στο Βερολίνο και συμμετέχει στη Σύνοδο της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Η Ελλάδα -ως […] - Σπύρος Λουκόπουλος (Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, 2022)
Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου Καλό μεσημέρι. Συμμετοχή Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο της Διαδικασίας του Βερολίνου Αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται στο Βερολίνο και συμμετέχει στη Σύνοδο της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Η Ελλάδα -ως […]: Καλό μεσημέρι. Αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης... βρίσκεται στο Βερολίνο και συμμετέχει... στη Σύνοδο Διαδικασίες του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Η Ελλάδα ως δύναμη σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας... στην περιοχή και η πρώτη χώρα της περιοχής της Βαλκανικής... που εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή κοινότητα... στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Στηρίζει επίσης την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας... και την ενεργειακή ασφάλεια τόσο με τις υποδομές που αναπτύσσουμε... όσο και με τις γενικότερες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε... το τελευταίο διάστημα. Πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν πολλαπλά ωφέλη για το σύνολο της περιοχής. Και ο ρόλος μας αυτός, ο ρόλος της χώρας μας... στην εξεύρεση λύσεων και την εμπέδοση της σταθερότητας... που βασίζεται στο δίκιο και την ομιμότητα. Έρχομαι τώρα στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών... από την Σεξουαλική Κακοποίηση και την Εκμετάλευση. Θέλω να επισημάνω τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η κυβέρνησή μας... στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών... από την Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλευση. Το ενδιαφέρον μας για το τόσο σημαντικό αυτό ζήτημα είναι πάγιο και διαρκές. Στα ζητήματα που αφορούν τα παιδιά είμαστε ανυποχώρητοι... είμαστε αδιαπραγμάτευτοι, είμαστε αμήλικτοι... γιατί μόνο έτσι θα προστατεύσουμε την παιδική ηλικία και την οικογένεια. Από την αρχή της κυβερνητικής μαστητίας ο Πρωθυπουργός... έδωσε σαφή προτεραιότητα στο ζήτημα αυτό... και έκτοτε γίνεται σε όλα τα επίπεδα διηπουργικά... με τη δέουσα ευαισθησία και σοβαρότητα. Για την προστασία της παιδικής ηλικίας είναι αξίακαθαυτή. Είναι αυτοσκοπός. Δεν υποτάσσεται σε καμιά άλλη σκοπιμότητα... και όποιος δοκίμασε να το κάνει ευτελίζεται... και απαξιώνεται στη συνείδηση της κοινής γνώμης. Για το σκοπό αυτό, χθες ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκη... συμμετείχε στη συνεδρίαση των Συναρμοδίων Επιτροπών της Βουλής... και υπογράμμισε ότι βασικός στόχος του σχεδίου είναι η επίτευξη μηδενικής ανοχής απέναντι στα φαινόμενα αυτά. Επισήμανε ότι οι βασικοί άξονες του σχεδίου τέθηκαν πριν από περίπου ένα χρόνο. Το σχέδιο συζητήθηκε προδημήνως στο Υπουργικό Συμβούλιο... πρωτού δηλαδή δίττωφος της δημοσιότητας στο αποτρόπιο περιστατικό του κολονού... και τα όσα άλλα φρικτά περιστατικά ακολούθησαν. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι θέλουμε να αξιοποιηθεί κάθε χρήσιμη πρόταση, κάθε χρήσιμη ιδέα. Το θέμα είναι ευαίσθητο... και προφανώς υπερβαίνει κάθε κομματική ατζέντα. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσεις, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει στόχο την μηδενική ανοχή... στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών, αλλά και σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης. Είναι ένας οδικός χάρτης, πολύ καλά μελετημένος, που ξεκινά από την πρόληψη και τη θωράκηση των ίδιων των ανήλικων, αλλά και των οικογένειών τους. Προδιαγράφει μια διαρκή πολιτική που συντονίζει με καλά σχεδιασμένες πρακτικές τη δράση διαφορετικών φορέων... που πρέπει να λειτουργούν οριζόντια και να συνεργάζονται. Ταυτόχρονα, τους αναθέτει συγκεκριμένους στόχους παρακολουθώντας την αποδοσή τους ανατομέα... ώστε να έχουμε κάθε φορά το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Το σχέδιο περιλαμβάνει δύο καινοτομίες. Το ενιαίο εθνικό πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων και το εθνικό αρχείο καταγραφής και επιτήρησης κρουσμάτων. Το πρώτο αποσαφηνίζει ποιος είναι ο ρόλος του κάθε εμπλεκόμενου φορέα και συντονίζει τη δράση του με εκείνον... με τον οποίον πρέπει να συνεργαστεί σε συγκεκριμένα ζητήματα. Το δεύτερο, το αρχείο καταγραφής της επιτήρησης, έρχεται να διευκολύνει τον εντοπισμό των κρουσμάτων και επίσης να κάνει και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό. Να βάλει τέλος στο παράδοξο να μπορούν να εργάζονται κοντά σε παιδιά που πιθανώς έχουν υποστηβεί η κακοποίηση... άνθρωποι με βεβαρημένο παρελθόν. Κυβέρνησή μας έχει αποδείξει έμπραχτα την ύψηστη ευαισθησία και τη σοβαρότητα... με την οποία προσεγγίζει στην κοινωνική της ατζέντα τα θέματα δικαιωμάτων και ασφάλειας των πολιτών. Σε αυτά, όπως είπα και προηγουμένως, είμαστε ανυποχώρητοι και με τη δέουσα ευαισθησία φροντίζουμε πάντοτε να γίνεται ό,τι απαιτείται. Οι γονείς και τα παιδιά να είναι βέβαιοι ότι συνεχώς θα ισχυροποιείται το δίχτυ προστασίας σε όλα τα επίπεδα... από κάθε κακόβουλο και από κάθε εγκληματία. Τρανή επιβεβαίωση της δέσμευσης αυτής αποτελεί το γεγονός ότι στον φετινό πινάκα αποτελεσμάτων... της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον τομέα της δικαιοσύνης, η χώρα μας, η Ελλάδα, σημείωσε τη μεγαλύτερη πρόοδο... σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη και πλέον βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε όλους τους σχετικούς δείκτες... σχετικά με τη φιλικότητα του συστήματος δικαιοσύνης προς τα παιδιά, ενώ το 2019 βρισκόταν στην τελευταία θέση. Έρχομαι στο καλάθι του νοικοκυριού. Μπήκε από χθες θετάρτης σε εφαρμογή το καλάθι του νοικοκυριού. Πρόκειται για ένα ακόμη όπλο στον αγώνα καταπολέμησης της ακρίβειας και στον αγώνα αντιμετώπισης των δυσκολιών της καθημερινότητας. Ήδη από την προηγούμενη μέρα 13 αλυσίδες Σουπερ Μάρκετ είχαν αναρτήσει, όπως υποχρεούνται, τους τιμοκαταλόγους τους στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων... στη διεύθυνση e-katanaulotis.gov.gr και οι καταναλωτές έχουν πλέον τη δυνατότητα να αναζητήσουν τα προϊόντα που εντάσσονται στο καλάθι... σε κάθε αλυσίδα λιανική, σε κάθε αλυσίδα Σουπερ Μάρκετ. Οι τιμές που ανακοινώθηκαν χθες θα ισχύουν μέχρι και την επόμενη Δετάρτη, καθώς κάθε Δετάρτη μπορεί να αλλάζει η σύνθεση του καλαθιού. Οι έλεγχοι για την αποστολή των τιμοκαταλόγων θα γίνονται από τη Δημαία, θα είναι εντατικοί και οι κυρώσεις ιδιαίτερα αυστηρές. Προβλέπεται πρόστιμο μέχρι και 5.000 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρηση, συμπλήρωσης ή αποστολής του καταλόγου. Οι καλάθιοι υποχρεούνται να περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα προϊόν από τις 51 κατηγορίες που έχουν οριστεί, ενώ μπορούν να βάλουν και ακόμη περισσότερα. Μπορούν δηλαδή να έχουν προϊόντα πέραν των 51 που προβλέπονται, αλλά δεν μπορεί να έχουν λιγότερα. Υποχρεούνται παράλληλα να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο καλάθι και την τιμή τους, με πρόσφορο τρόπο μέσα στο κατάστημα, ιδίως με τη σήμανση επί των προϊόντων και τη θέση τοποθετησής τους. Το καλάθι του νοικοκυριού, όπως έχουμε πει πολλές φορές, είναι ένα ακόμη εργαλείο που προστίθεται, όσα ήδη εφαρμόζουμε στο επίπεδο λειτουργίας της αγοράς, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Θυμίζω χαρακτηριστικά το πλαφόν στο περιθώριο κέρδος, τους ελέγχους των αποθεμάτων, το πρόβλημα της ακρίβειας είναι παγκόσμιο και είναι τόσο μεγάλο έτσι ώστε καμιά χώρα από μόνη της να μην μπορεί να το μηδενήσει. Αλλά παρότι το πρόβλημα είναι τεράστιο, η ελληνική κυβέρνηση, όπως γνωρίζουν καλά οι πολίτες, δεν έχει καταθέσει τα όπλα, δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Αντιστεκόμαστε με όσα μέσα έχουμε στη διάθεσή μας και με όσα καινούργια δημιουργούμε. Στόχος της προσπάθειας που αναπτύσσεται με το καλάθι του νοικοκυριού, είναι αφενός να υπάρχει μια σειρά από προϊόντα, απολύτως απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό, που θα δίνουν τη δυνατότητα για αυθενότερες επιλογές στον καταναλωτή και αφετέρου να παρακυνηθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ τόσο των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, τόσο και των προμηθευτών τους. Σημειώνεται ότι χθες, πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου, η πολιτική γεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο κύριος Γεωργιάδης και ο κύριος Παπαθανάσης, πραγματοποίησαν επισκέψεις σε σούπερ μάρκετ για την παρακολούθηση των ζητημάτων που άπτονται της εφαρμογής του καλάθιου, διαπιστώθηκε ότι πράγματι οι αλυσίδες είχαν προσφέρει σημαντικά χαμηλότερες τιμές σε αρκετά είδη και κατέστηται αυτόχρονα σαφές ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης θα προχωρήσει όπου χρειαστεί στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις για να γίνει πιο εύκολη η δυνατότητα εντοπισμού των ειδών που θα περιλαμβάνονται στο καλάθι από τους καταναλωτές. Κλείνω με μια σημαντική εξέλιξη που αφορά την ελληνοαμερικανική συνεργασία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η χώρα μας είναι έτοιμη να υποδεχθεί σε λίγες μέρες εκπροσώπους από 30 κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής τους με στόχο τη διεύρυνση και την εμβάθυνση των συνεργασιών τους με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Μεταξύ των εκπροσώπων των πανεπιστήμιων που θα επισκεφθούν τη χώρα μας συγκαταλέγονται το Columbia, το Harvard, το Yale, το Tufts, το John Hopkins και άλλα. Η κυβέρνησή μας έχει θέσει την διεθνοποίηση των πανεπιστήμιων της χώρας ως μια από τις κορυφές προτεραιότητες στον τομέα της εκπαίδευσης, καθώς η κίνηση αυτή μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό για την εγγέννη εξωστρέφεια και ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου πανεπιστήμιου, αλλά και για την ανάσχεση του brain drain και τη συμβολή του brain game και τη συμβολή στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα βασίζεται στην υψηλού επίπεδο έρευνα και εκπαίδευση. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, το Υπουργείο Παιδείας και η Υπουργός κυρία Κεραμέος έχουν ήδη από το 2019 αναπτύξει μια στρατηγική σε τρεις άξονες. Πρώτον, τη θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου, το οποίο παρέχει περαιτέρω ελευθερία στα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, να καθιερώσουν ένα ευρύτερο φάσμα συνεργασιών με ξένα ιδρύματα, για παράδειγμα, κοινά ιδιπλά πτυχία, κοινά ερευνητικά κέντρα, θερινά και χειμερινά προγράμματα σπουδών. Δεύτερον, την παροχή εκτεταμένων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των πανεπιστημίων στην κατεύθυνση αυτή, με ποσά που προσεγγίζουν τα 80 εκατομμύρια ευρώ. Και τρίτον, την έναρξη στρατηγικών εταιρικών σχέσεων συνεργασίας με κομβικούς παίκτες στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σκοπός μας είναι να καταστεί Ελλάδα εκπαιδευτικός κόμβος, που θα προσελκύει ηφητητές, καθηγητές αλλά και ερευνητές υψηλής ποιότητας από όλο τον κόσμο. Τα οφέλη από τη διεθνοποίηση των ελληνικών ΑΥ είναι πολυάριθμα, πολυπαραγοντικά και έχουν μεγάλη πολλαπλασιαστική δυναμική για την ελληνική οικονομία στον συνολό τους. Οι φοιτητές μας αποκτούν πρόσβαση σε παγκοσμίου φήμης πανεπιστημία χωρίς να απαιτείται να μεταναστεύσουν. Οι καθηγητές μας και οι ερευνητές εποφελούνται από τη δημιουργία ακαδημαϊκών και ερευνητικών συμπράξεων αποκτώντας πρόσβαση σε υψηλού επίπεδο τεχνογνωσία και πόρους από εργαστήρια των πανεπιστημιών αυτόν στο εξωτερικό. Εποφεληθούν σε όλα τα επίπεδα με τη σημαντική εισδροή εσόδων. Για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι τα έσοδα από τα δίδακτρα μόνο για ένα προπτυχιακό πρόγραμμα ιατρικής αγγίζουν τα 4 εκατομμύρια ευρώ για έναν κύκλο σπουδών. Αντιλαμβάνεται ο καθένας, λοιπόν, ότι τόσο σε επίπεδο κύρους, όσο και σε επίπεδο διεθνούς προβολής, η επιλογή αυτή, η εξέλιξη αυτή, ωφελεί τα πανεπιστημιά μας και τα βοηθά να αποκτήσουν τη θέση που τους αρμόζει στο διεθνείο ακαδημαϊκό χάρτη. Θέλω να ανακοινώσω ότι μετά από 2,5 χρόνια αμφισβητήσεων, λάσπης, προσωποποιημένων επιθέσεων, κινδυνολογίας, προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σ' ό,τι αφορά το ζήτημα της τηλεκπαίδευσης, σήμερα με την υπαρρυθμό 61-2022 απόφασή της, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κρίνει ότι η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι απολύτως συμβατή με τις διατάξεις της νομοθεσίας για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Με την απόφαση αυτή κλείνει, έστω μετά από δυόμισι χρόνια, ένα μεγάλο κεφάλαιο λάσπης επιθέσεων σε αστήρικτα δεδομένα και κατηγορίες και οι Κασσάνδρες για άλλη μια φορά διαψεύθηκαν. Ευχαριστώ πάρα πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας. Κύριε εκπρόσωπο, ο κύριος Σαρντογάν μας απειλεί με τον βαλιστικό πυραυλό Ταϊφούν και προαναγγέλει γεωτρήσεις νοτιώς της Κρήτης. Τι απαντάει η Κυβέρνηση? Κοιτάξτε, με τέτοιες δηλώσεις και με αυτή την επιθετική ρητορική της Τουρκίας, το μόνο βέβαιο είναι ότι η εμβέλεια της απήχησης των απόψεών της συνεχώς τα συρρικνώνεται. Από την άλλη, η χώρα μας έχει φροντίσει τόσο με την εξωτερική της πολιτική, όσο και με τις κινήσεις που έχει κάνει στον αμυντικό τομέα, να έχει θορακίσει την αποτρεπτική της ικανότητα και να έχει επεκτείνει την δική μας εμβέλεια σε ό,τι αφορά τις απόψεις μας και την αποτρεπτική μας ισχύ. Από εκεί και πέρα, με σύμμαχο του Διεθνές Δίκαιο, με τους συμμάχους στο πλευρό μας, με την αποτρεπτική μας ισχύ αναβαθμισμένη, η χώρα μας ούτε τρομοκρατεί, ούτε πανικοβάλλεται και, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να απαντήσει στην οποιαδήποτε πρόκληση, που δεν είναι μια πρόκληση μόνο απέναντι στη χώρα, αλλά είναι και μια πρόκληση απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο. Παρακολουιάστε την αναφορά του κ. Τσίπρα χθες στη συνέντευξη του στο Κόκκινο, ότι αν τελικά ο πρωθυπουργός δεν παρευρεθεί στη Βουλή, για να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που του υπέβαλε ο αρχηγός εξωματικής αντιπολίτευσης για τις παρακολουθήσεις, φυγομαχή, το βάζει στα πόδια και δεν έχει επιχειρήματα. Τι απαντάει η κυβέρνηση στον κ. Τσίπρα, ευχαριστώ. Ο πρωθυπουργός έχει από την πρώτη στιγμή απαντήσει στο θέμα των νόμιμων επισυνδέσεων. Η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί σε όλες τις θεσμικές διαδικασίες που ζητήθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στο ζήτημα των νόμιμων επισυνδέσεων. Σ' ό,τι αφορά το ζήτημα των κακόβουλων λογισμικών, επίσης από την πρώτη στιγμή έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει προμηθευτεί και καμία κρατική ασφαλείας δεν χρησιμοποιεί κακόβουλα λογισμικά. Αλλά από εκεί και πέρα ο κύριος Τσίπρας επιμένει να εστιάζει σε ικασίες, σε σχόλια στα ανύπαρκτα και να μην ασχολείται με τα υπαρκτά. Ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε η κυβέρνηση θα ακολουθήσουν ή θα παρακολουθήσουν την τακτική αυτή. Καλησπέρα κύριε Πρόσωπε. Εκτός από την άρνηση του πρωθυπουργού να απαντήσει την ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, έχουμε και την αποφυγή του, τουλάχιστον, της Εκστασικής Επιτροπής της Ευρωβουλής, της ΠΕΓΑ, που είναι εδώ στη χώρα μας από χτες, μέχρι αύριο. Από τι μάθαμε θα συναντήσουν τον κ. Γεραπετρίτη μόνο και κανέναν από τους αξιωματούχους στις υπόλοιπους της κυβέρνησης. Διαβάσαμε πριν από λίγες ημέρες τον οικονομισμό να γράφει για άλμα 16 θέσεων στη χώρα μας για τις επενδύσεις. Την επόμενη μέρα διαβάσαμε να γράφει για την αποθυμία των αξιωματούχων να συναντηθούν με τους ανακριτές που έχει τροφοδοτήσει τις ανησυχίες ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι πλάκι σε απόπυρα αναχακάριτο τηλέφωνο του Νικού Ανδρουλάκη. Σας ανησυχεί η διεθνής εικόνα της χώρας σε μέσα όπως ο Economist που επηρεάζεται από την αντιμετώπιση των σκανδάλων των παρακολουθήσεων. Η διεθνής εικόνα της χώρας αντικατοπτρίζεται από την αντιμετώπιση που έχει η χώρα από τους θεσμικούς μας συνομιλητές σε όλα τα επίπεδα, από την πορεία της οικονομίας, από την απήχηση και την αναγνώριση των θέσεων της χώρας ότι αφορά κομβικά ζητήματα που αφορούν την εθνική μας κυριαρχία, την εθνική μας ασφάλεια, την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, τη συνεργασία μας με τους συμμάχους και τους ετέρους μας και νομίζω ότι κανείς δεν αμφιβάλλει ότι βρίσκεται στο καλύτερο δυ όπως πολύ σωστά είπατε ο κ. Γεραπετρίτης θα έχει μια εκτεταμένη συζήτηση και ενημέρωση με την Επιτροπή της ΠΕΓΑ, να ενημερώσει για όλα αυτά τα ζητήματα από τα οποία έχουμε τοποθετηθεί με σαφήνεια και με καθαρότητα από την πρώτη στιγμή και δεν έχει προκύψει κάποιο καινούριο στοιχείο, κάποιο υπαρκτό περιστατικό πέρα από οικασίες, εκτιμήσεις και σχόλια που να έχει διαψεύσει σε κάποιο επίπεδο αυτά που από την πρώτη στιγμή είπαμε για όλη τη διάσταση αυτής της υπόθεσης, εί δημιουργήθηκε ο κ. Γεραπετρίτης σήμερα στην συζήτησή του με την ΠΕΓΑ θα επιβεβαιώσει την πρόθεση της κυβέρνησης αυτό που είχαμε πει και στην κυρία Γιούρευα πολύ σύντομα με νομοθετική παρέμβαση η κυβέρνησή μας να προχωρήσει σε καθολική απαγόρευση εμπορίας και χρήσης των κακόβουλων αυτών των λογισμικών μέσα στην ελληνική επικράτεια και όποιο άλλο θεσμικό μέτρο θεωρηθεί ότι πρέπει να κάνουμε για να θεραπεύσουμε χρόνιας αδυναμίες και παθο θέματος, η κυβέρνηση είναι πολύ πρόθυμη να το συζητήσει και να κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή, όπως σε διαρκή συζήτηση βρισκόμαστε και με τα ευρωπαϊκά όργανα και με άλλες χώρες που και ίδιες ψάχνουν να βρουν λύσεις και απαντήσεις στο ζήτημα των κακόβουλων λογισμικών θυμίζω τις δεκάδες, εκατοντάδες περιπτώσεις παρακολούθησης με κακόβουλα λογισμικά σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πολωνία, στη Γαλλία, νότα της Αξιωματούχ η κυβέρνηση μέσω του Υπουργού Επικρατίας του κ. Γεραπετριτή δώσε στοιχεία για τους λόγους παρακολούθησης του κ. Άντρου Λάκη στην αρμόδια Επιτροπή της Ευρώπης, τη ΜΜΕΚΑ δηλαδή και ένα δεύτερο, τι απαντά η κυβέρνηση στο έτοιμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, να συνενδριάσει δηλαδή. Καταρχήν έχει συνενδριάσει μέχρι στιγμής δύο φορές η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Η κυβέρνηση ποτέ δεν έχει αρνηθεί κάτι που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής. Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος του ερωτημάτός σας, από την πρώτη στιγμή έχουμε πει και έχουμε αποσαφηνήσει ότι αυτά που μπορούσαν να υποθούν και οι εξηγήσεις που μπορούσαν να δοθούν στο δημόσιο διάλογο, εξαιτίας της ευαισθησίας και της διευθυρότητας του θέματος της νόμις επισύνδεσης του κ. Νοτλάκη, έχουν υποθεί όχι μόνο από πολιτικούς παράγοντες αλλά και από υπηρεσιακού παράγοντες της ΕΥΠ για νόμιες επισυνδέσεις. Θα μπορούσατε να μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτή τη νομοθετική παρέμβαση που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών. Ευχαριστώ. Σας είπα ποιο αποτέλεσμα θα είναι αυτό που θα παράγει. Από εκεί πέρα λεπτομέρειες πολύ σύντομα θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας δεδομένου ότι θα ακολουθήσει κανονικά το δρόμο της προβλεπόμενης διαδικασίας για νομοθέτηση με δημόσια διαβούλευση, συζήτηση και το καθεξής. Αλλά πάντως ο στόχος και η επιλογή της κυβέρνησης όπως επαναλαμβάνω έχουμε πει εδώ και πάρα πολύ καιρό, ο πρωθυπουργός το είπε και στη συνάντησή του που είχε με την κυρία Γιούρεβα, το επανέλαβα και εγώ. Σήμερα ο κ. Γεραπετρίτης θα το πει και ο ίδιος στους ευρωβουλευτές με τους οποίους θα συναντηθεί. Θα είναι να προχωρήσουμε σε μια καθολική απαγόρευση εμπορίας και χρήσης αυτών των κακόβουλων λογισμικών στην ελληνική επικράτεια. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Βερολίνο. Αναμένετε να αποσπάσει αυτή τη φορά την επίσημη δέσμευση του Καγκελάριου, να κληθεί η Ελλάδα στην επόμενη συνεδρία ή των εμπλεκωμένων χωρών για το ζήτημα της Λιβύης και επίσης ένα δεύτερο θεωρείτε ότι οι Τούρκοι με αφορμή τα όσα συνέβησαν με τα ασκάφ του λιμενικού προσπαθούν να στήσουν κάποιο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Καταρχήν η Σύνδονα στο Βερολίνο σήμερα έχει συγκεκριμένη ατζέντα. Στο πλαίσιο της ατζέντας αυτούς θα συζητηθούν τα θέματα που άπτοτε της θεματικής της Συνόδου και ενδεχομένως και μια σειρά από άλλα θέματα μένει να το δούμε. Από εκεί και πέρα η Τουρκία εδώ και πάρα πολύ καιρό εφαρμόζει μια προκλητική τακτική ανάντης στη χώρα μας και ριτορική και επί του πεδίου. Εμείς με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα κοιτάμε τη δική μας τακτική και τη δική μας στρατηγική, η οποία εστιάζεται αφενός μεν στο κομμάτι της απολύτου και συνεχούς ετοιμότητας να απαντούμε αποτελεσματικά σε κάθε πρόκληση και δεύτερον της ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Οντονουλική Μεσόγειο. Κύριε Πρόσωπε, θα σας πάω, αν θέλετε, πάλι στο καλάθι του νοικοκυριού. Ήθελα να σας ρωτήσω ο Υπουργός Ανάπτυξης, όπως έχουμε ενημερωθεί, θα έχει επαφές με ένα κρίσιμο κομμάτι της αγοράς τους βιομηχάνους την επόμενη εβδομάδα. Ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι η στόχευση της κυβέρνησης επ' αυτού και αν υπάρχει ασφαλιστική δικλίδα για να μην υπάρξει καρτέλ. Και επίσης, αν θέλετε, ένα τρίτο, η Αξιωματική Αντιπολίτευση σας κατηγορεί για ημήμετρα στη μάχη, κατά της ακρίβειας, και μάλιστα επιμένει σε μίωση του UFEPA σε βασικά είδη πρωτος ανάγκης. Γνωρίζω ότι έχετε απαντήσει επ' αυτού, ωστόσο επανέρχομαι και ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο plan B της κυβέρνησης. Έχουμε, νομίζω, εξηγήσει απολύτως καθαρά ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί φορολογικά εργαλεία, όπως είναι ο φόρος προστητείμενης αξίας, στην προσπάθεια αντιμετώπισης του πληθορισμού. Στο τέλος της ημέρας, όποιος το εισηγείται αυτό, πέρα από τα υπόλοιπα, ότι δεν είναι βέβαιο αν η μίωση του κόστους θα φτάσει στον τελικό καταναλωτή της πολύ μεγάλης σύνδεσης και συσχέτησης που έχουν τα δημόσια έσοδα με τους έμεσους φόρους στη χώρα μας, θα πρέπει να εξηγήσει όποιος τα εισηγείται αυτά τα δισεκατομμύρια που θα λείψουν από τα κρατικά έσοδα, από πού θα τα συμπληρώσουν, ποιους φόρους θα ξαναβάλουν, ποιους φόρους θα επαναφέρουν, ποιους φόρους θα αυξήσουν ή μήπως παρακοινούν τη χώρα με αυτό το περιβάλλον επί τοκίων να βρει να αναζητήσει ιδανικά στις αγορές και να επιβαρύνει περισσότερο τον Έλληνα πολίτη και το δημόσιο χρέος. Από εκεί και πέρα η Κυβέρνηση με μια συνολική πολιτική καθημερινά κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί και εξαντλεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια. Η πολιτική μας αντιμετώπιση της ακρίβειας εστιάζεται σε διάφορους τομείς. Έχουμε το μεγάλο κοινωνικό πακέτο ενίσχυσης ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια που έχει σαν αποτέλεσμα ένας κατανοτητής να πληρώνει πολύ λιγότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το ηλεκτρικό ρεύμα. Έχουμε τη σειρά μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που έμμεσα έχει δυναμώσει το εισόδημα του Έλληνα πολίτη. Έχουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού. Έχουμε τη μίωση κατά πέντε μονάδες της ανεργίας πάνω από 200.000 άνθρωποι που δεν είχαν καθόλου εισόδημα. Έχουνε μισθό και δουλειά με βάση την πολιτική της Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Έχουμε μια σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις για να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα σχροκέρδιδες εκεί που παρατηρούνται και έχουμε και το καλάθι του νοικοκυριού που είναι και αυτό ένα ακόμη εργαλείο που τι στόχο έχει. Στην ουσία αν μπορούσε κάποιος να τα περιγράψει γενικά θα έλεγε ότι έχει δύο στόχους σε μια σειρά από πολύ βασικά προϊόντα. Να φροντίσει έτσι ώστε να υπάρκουν φθινότερες επιλογές για τον καταναλωτή οι οποίες θα μείνουν σταθερές ή θα έχουν πολύ μικρότερες αυξήσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα προϊόντα της κατηγορίας στο μέλλον και δεύτερον να παρακινήσουν και τα άλλα προϊόντα που δεν είναι στο καλάθι. Να ανοιγήσει κανείς ότι ο κόσμος θα στραφεί σε αυτά που είναι φθινότερα και θα χάσουν εμπερίδιο αγοράς να ρίξουν και αυτά τις τιμές έτσι ώστε να πέσουν συλλογικότερα οι τιμές στα προϊόντα. Η κυβέρνηση συνεχώς θα βρίσκεται σε επικοινωνία, δεν είναι μόνο τώρα, είναι και το προηγούμενο διάστημα με όλους τους φορείς της αγοράς όπως βρίσκεται σε επικοινωνία με τα σπουπερμάρκετ, δεν βρίσκεται σε επικοινωνία και με τις βιομηχανίες και με τους προμηθευτές τους για να ακούμε και πάντοτε να αναζητούμε τους καλύτερους δυνατούς τρόπους για να έχει ο καθένας τη συμβολή του σε αυτή τη διαρκή και συνεχή προσπάθεια αντιμετώπισης της ακρίβειας για να μετριάσουμε κατά το μέτρο του δυνατού το αποτύπωμά της στον οικονομικό βίο των οικοκυριών. Καλησπέρα σας κύριε Πρόσωπε. Όπως επισημαίνουν οι αρχαιολόγοι και οι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού τα 161 αρχαιολογικά αντικείμενα της λεγόμενης σε λίστα στερν δεν έχουν ελεγχθεί αν πρόκειται για προϊόντα αρχαιοκαπελίας, ενώ τουλάχιστον ένα από αυτά έχει ταυτοποιηθεί ως ιδόλιο που βρισκόταν στο αρχείο του διαβόητου Μπεκίνα καταδικασμένο για αρχαιοκαπελία αν δεν κάνουν λάθος. Τι απαντάτε? Οι νομικές διαστάσεις της υπόθεσης αυτής έχουν απαντηθεί αρκετές φορές το παρελθόν από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση αυτή με πολύ μεγάλη σαφήνεια. Από εκεί πέρα νομίζω ότι αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι είναι ότι πρόκειται για ευρήματα, για κυμήλια τα οποία ποτέ δεν θα έχει τη δυνατότητα κανείς να τα δει εκτεθειμένα και ποτέ δεν θα έχει τη δυνατότητα κανείς να τα δει στον τόπο μας. Αυτά μένανε μακριά από εκεί που πραγματικά ανήκουν και με την πολιτική της συμπεριφορά, τον τρόπο της κυβέρνησης, τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις που βάζει ο νόμος, καταφέραμε αυτά τα κυμήλια, αυτή η κληρονομιά να επιστρέψει και να μπορεί να την βλέπει ο κόσμος, οι επισκέπτες, οι Έλληνες πολίτες και να γυρίσει σύντομα εδώ στη χώρα μας. Η αξιωματική αντιπολίτευση, κύριε Πρόσωπε, επανέρχεται και ρωτά την κυβέρνηση αν οι επόμενες εκλογές από τα Δεσιαγήνου θα γίνουν με το σύστημα Pretentor. Είναι απορία σάξιο πως η αξιωματική αντιπολίτευση χωρίς στοιχεία, χωρίς πραγματικά περιστατικά προσπαθεί να ευρεώσει ένα αφήγημα που δεν στηρίζεται πουθενά στην πραγματικότητα. Προσπαθεί, αναπαραγάγοντας και επαναλαμβάνοντας το ίδιο ψέμα πολλές φορές, να το καταστήσει αλήθεια. Όσες φορές και αν επαναλαμβάνεις όμως ένα ψέμα, όσες φορές και αν προσπαθείς το ανήπαρκτο να το κάνεις υπαρκτό, δεν αποτελεί σάρκα, δεν πρόκειται να αποκτήσει σάρκα κι ωστά. Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι γιατί για πρώτη φορά αρχίζουν να βάζουν ψήγματα αμφιβολιών σ' ό,τι αφορά την εκλογική διαδικασία και τα αποτελέσματα των εκλογών. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι αποτελεί και εκτιμένο της μεταπολίτευσης η δημοκρατική διαδικασία των εκλογών, η εγκυρότητα και η αξιοπιστία των εκλογικών αποτελεσμάτων. Εάν ο κ. Τσίπρας αναζητά πλέον και αλλού μια γραμμή άμυνας και δικαιολόγησης της επερχόμενης ύτας του στις εκλογές, νομίζω ότι αρχίζει και μπαίνει σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια, βάζοντας σιγά σιγά στο δημόσιο διάλογο τέτοιου είδους πράγματα και αναζητώντας τέτοιου είδους δικαιολογίες. Στα σοβαρά τώρα, οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, η ελληνική δημοκρατία είναι μια όρημη δημοκρατία, η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος και οι θεσμοί λειτουργίας του κράτους, της πολιτείας, όπως το κάνουν σταθερά από τη μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα, εγγιώνται ότι η λαϊκή ετιμηγορία θα εκφραστεί και θα αποτυπωθεί γνήσια. Κύριε Εκπρόσωπο, είμαι δεδομένο ότι η Κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτό παράθυρο και για νέα μέτρα στήριξης κυρίως σε όσους θα έχουν ανάγκη και επειδή τα καύσιμα μπορεί να σταθεροποιούνται, να είναι ψηλά αιτιμές και το ντιζελ κίνησης, και οι αγρότες, οι κρυνοτρόφοι και άλλοι θεωρούν ότι πρέπει να επιστρέψει επιδότηση στο ντιζελ κίνησης, υπάρχει μια τέτοια προοπτική, υπάρχει ένα τέτοιο παράθυρο, σας ευχαριστώ. Προς το παρόν εκείνο που κάνουμε είναι να εφαρμόζουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα τα μέτρα που ο Πρωθυπουργός εξήγηλε στην Διεθνία και της Θεσσαλονίκης, έχουν όλα νομοθετηθεί και σταδιακά εφαρμόζονται, η ενίσχυση από το πετρέλαιο κίνησης έφυγε για να πάει να ενισχύσει το πετρέλαιο θέρμανσης, θυμίζω ότι η φόβη όλων ήταν ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα ανοίξει σε πολύ πιο ακριβή τιμή από αυτή που άνοιξε, η πολιτική της Κυβέρνηση και η επιδότηση βοήθησαν στο να είναι σε αισθητά χαμηλότερη τιμή, από εκεί και πέρα από τη μία έχουμε με ειλικρίνεια πει ότι οι δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες και ότι πάντοτε πρέπει ταυτόχρονα με την έγνοια να βρισκόμαστε στο πλευρό του πολίτη να κοιτάμε να είμαστε και εντός των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας, από την άλλη κάθε δυνατότητα καινούργια που αξιοποιείται ή που προκύπτει πάντοτε που μπορούμε να αξιοποιήσουμε πάντοτε θα την αξιοποιούμε προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών. Κύριε Πρόσωπε, σήμερα η Επιτροπή Ποθενές Καις Συσβουλής παρέμπεψε στον Σαγελέα τον ανεξάρτω βουλευτή τον κύριο Πάτσι. Θεωρείτε ότι υπήρξε ολιγορία της Επιτροπής Ποθενές Καις, δηλαδή ύστερα από τόσο καιρό να το διαπιστώσει σήμερα. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόσωπε, έχουμε την περίπτωση του κυρίου Πάτσι, την κυρία Πιτσίκα, ο κύριος Μαραβαίγιας, η κυρία Κούτσι. Έρχονται τις τελευταίες ημέρες συνεχώς στη δημοσιότητα περιπτώσεις βουλευτών ή στελεχών του κόμματός σας, που είτε λαμβάνουν είτε επιχειρούν να λάβουν κρατικό χρήμα, κρατικές δουλειές. Ποια είναι η θέση του κόμματός σας και της κυβερνησίας σας? Έχετε λέξει πόσα στελέχει και βουλευτές σας λαμβάνουν έργα από το δημόσιο και από τα δημόσια ταμεία. Και επίσης αναφορικά με την περίπτωση του κυρίου Πάτσι που μάθαμε σήμερα ότι παραβέβετε στη δικαιοσύνη. Δεσμεύεστε πως είναι η εξαίρεση αυτή η περίπτωση του βουλευτή σας σε σχέση με τα πόθεν έσχεση των υπόλοιπων 156, αν δεν κάνω λάθος, βουλευτών σας. Για τον έλεγχο των πόθεν έσχεση υπάρχει αρμόδια επιτροπή που είναι επιφορτισμένη από το Σύνταγμα με το συγκεκριμένο έλεγχο. Και τα αποτελέσματα και τα ευρύματα αυτής της επιτροπής παρακολουθούμε, σεβόμαστε και βλέπουμε όλοι. Και η επιτροπή αυτή νομίζω ότι κατά τεκμήριο κάνει τη δουλειά της όπως την κάνει, προφανώς με περιθώρια βελτίωσης όπως προέκυψε και συγκεκριμένη επίθεση. Τώρα, στο πρώτο σκέλος του ερωτημάτός σας, αρέσκονται ορισμένοι να γενικεύουν και να δημιουργούν μεγέθη πληθυντικού εκεί που υπάρχει ενικός. Αυτό που με βεβαιότητα υπάρχει είναι η επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επενδύσει στο κεφάλαιο αυτό. Πάνω από τρία χρόνια η αξιωματική αντιπολίτευση περίμενε ότι κάποια από αυτές τις τεράστιες εξωγενείς κρίσεις που διαχειρίζεται η Κυβέρνηση θα οδηγούσε στην κατάρρευση της Ελλάδας για να καταρρέψει μαζί με την Ελλάδα και η Κυβέρνηση. Επειδή η μεγάλη αυτή εθνική αποτυχία δεν ήρθε, όσο πλησιάζουν οι εκλογές προσπαθεί με αυτού του είδους συντακτική η αξιωματική αντιπολίτευση να πολιτευτεί, προσπαθεί να εγκλωβίσει την Κυβέρνηση σε μια αντιπαράθεση τέτοιου τύπου, όπου δημιουργώντας ένα αχταρμάναντο που έτσι από περιστατικά υπαρκτά και ανήπαρκτα, από μισές αλήθιες και μεγάλα ψέματα, από διαστρέβλωση, να μας εγκλωβίσει σε μια τέτοιου είδους αντιπαράθεση. Είπαμε από την πρώτη στιγμή τι είναι αυτό που θέλει να κάνει η αντιπολίτευση, ξέρει ο κόσμος από την πρώτη στιγμή τι είναι αυτό που κάνει η Κυβέρνηση. Εμείς θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας, που η δουλειά μας είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας, η αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχουμε, η υλοποίηση της πολιτικής μας, για να μπορέσουμε να βρισκόμαστε δίπλα στον πολίτη, να απαντάμε στις ανάγκες του, να απαντάμε στις προκλήσεις της κοινωνίας και να φορακίζουμε τη χώρα απέναντι στις απειλές που δημιουργεί το ασταθές περιβάλλον που υπάρχει γύρω μας και λόγω των εξωγενών κρίσεων και λόγω των προβλημάτων που οι κρίσεις αυτές δημιουργούν στο εσωτερικό. Να πάμε σε ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. Εν όψη του χειμώνα και της επιδίνωσης των κυρικών συνθηκών, υπάρχει απαιτούμενη συνενόηση της κυβέρνησης, δηλαδή της πολιτικής προστασίας, με περιφέρεια αττικίες και με τους δήμους, προκειμένου να αποτραπούν καταστροφικά φαινόμενα, να μην καταστραφούν υπερουσίες πολιτών. Εντάξει, όπως δουλέψαμε και το καλοκαίρι, εν όψη της αντιπυρικής περιόδου, και νομίζω ότι ο κόσμος είδε, κρίνει τα αποτελέσματα και μπορεί να αξιολογήσει τη δουλειά που κάναμε, δουλειά που θα παρουσιαστεί και την επόμενη Παρασκευή, έτσι και έως ότι αφορά τις συνθήκες που ενδεχομένως αντιμετωπίσουμε τη χειμερινή περίοδο, η πολιτική προστασία σε σχέση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αξιοποιώντας και την εμπειρία του παρελθόντος, θα κάνει ό,τι απαιτείται προκειμένου να έχουμε τα ελάχιστα δυνατά προβλήματα ή, εν πάση περιπτώση, να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι να δημετωπίσουμε καιρικά φαινόμενα που θα δημιουργήσουν δυσκολίες στη ζωή των πολιτών και στη λειτουργία της πόλης. Κύριε Πρόσωπερ, θα απαντήσει η Κυβέρνηση στο ερετηματολόγιο της Πέγγα για τη χρήση των κακόβουλιν λογισμικών και, αν όχι, γιατί. Και μια δεύτερη ερώτηση, όμως, πιτρέπεται για το καλάθι του νοικοκυριού. Πώς θα διασφαλίσετε ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί από τα σουπερμάρκετ, ώστε να κρατήσουν, μεν τις τιμές σταθερές σε κάποια προϊόντα, κύριως ιδιωτικής αιτικέτας και να συνεχίζονται οι αυξήσεις σε όλα τα υπόλοιπα. Σε ό,τι αφορά το πρώτο ερώτημα, απάντησα ήδη. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ερώτημα, είπα ότι το καλάθι του νοικοκυριού έχει μία σαφή στόχευση. Να εξασφαλίσει προσιτές τιμές και χαμηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη κατηγορία σε μια σειρά προϊόντα που είναι απαραίτητα για το κάθε νοικοκυριό και να παρακινήσει, μέσω του ανταγωνισμού, να πέσουν οι τιμές και σε άλλα προϊόντα. Είναι ένα μέτρο, δεν είναι το σύνολο της πολιτικής μας, το οποίο θα βοηθήσει την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε και στην Ελλάδα, όπως αντιμετωπίζουν και οι πολίτες των κόσμων και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Κύριε Πρόσωπε, προχθές η κυρία Όλικα Κεφαλογιάννη. Κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας για το θέμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Πρόσφατα έχει πάρει αποστάσεις από την κυβερνητική γραμμή της επίκλησης του απορείτου στο θέμα των υποκλοπών, ενώ επέκρινε και το διορισμό της Μαριάντης Παγουτέλης στη θέση της αντιπροέδρου του Αριού Πάγου. Σας απασχολούν αυτές οι διαφοροποιήσεις, συμβαδίζει απόλυτα με την κυβέρνηση η κυρία Όλικα Κεφαλογιάννη. Δεν έχω αντιληφθεί να μη συμβαδίζει με την κυβέρνηση η κυρία Κεφαλογιάννη, οπότε δεν μας απασχολούν αυτές οι διαφοροποιήσεις. Η Ελληνική Κυβέρνηση και η Ελληνική Πολιτεία, στο μέτρο της ευθύνησής, θα κάνει ό,τι απαιτείται για να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στην εύρεχνη λειτουργία των πανεπιστημίων. Το ενεργειακό κόστος είναι ένα πρόβλημα για όλες τις δομές. Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετώπισαν και οι ΔΕΜΙ, αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ελληνική Ανότατη Εκπαίδευση. Ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει, θα γίνει προς όλες τις κατευθύνσεις. Εντάξει. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ.