2018-03-14 Περιφερειακό Συμβούλιο - live (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2018)
: Μπορούμε να ξεκινήσουμε, σας παρακαλώ καθίστε. Καλώς ήρθατε, καλώς ήρθατε. Καλώς ήρθατε. Μπορούμε να ξεκινήσουμε τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Μπορείτε να καταγράφετε από τώρα. Να ευχαριστήσω τον δήμαρχο του Άγμου Σοριστικού, τον κ. Πάνο Κιαπαχτσόου, για τη φιλοξενία, για την αμέριστη συμπαράσταση, ούτως ώστε να συνεδριάσουμε σε αυτή την υπέροχη έθουσα στο πολιτιστικό κέντρο του Άγμου Σοριστικού. Κύριε δήμαρχε, σας ευχαριστούμε από καρδιάς. Και εσάς και τη Δημοτική Αρχή. Βλέπω ότι κατασκευάστε ολόκληρη κατασκευή εδώ για να είμαστε άνετα οι Περιφερειακοί Συμβούλοι. Να ευχαριστήσουμε για την παρουσία τους, τον δήμαρχο Εορδέας τον κ. Ζαμανίδη, τον κ. Θεοδοσιάδη από την Εορδέα, τον δήμαρχο Νιαστορίου τον κ. Κέτσο, τους αντιδημάρχους του Άγμου Σοριστικού. Του Άγμου Σοριστικού, δεν ξέρω αν κάποιος άλλος επίσημος... Πού είναι ο πρόεδρος της ΣΝΟΔΕΙΑ, πού είσαι πρόεδρε, έτσι. Να ευχαριστήσουμε για την παρουσία των πρόεδρων, των τοπικών κοινοτήτων. Είπα πρόεδρος της ΣΝΟΔΕΙΑ κ. Κέτσο να είστε εδώ και να ακούτε. Να ευχαριστήσω όλους τους παριστάμενους. Είναι χαρά μας να συνεδριάζουμε στην όμορφη πόλη του Άγμου Σοριστικού. Να παρακαλέσω τον δήμαρχο του Άγμου Σοριστικού να κάνει ένα χαιρετισμό. Είσαι δήμαρχε αυτός που μας φιλοξενεί, ήθιστε να κάνεις ένα χαιρετισμό. Ελάτε κύριε Δε Πάκτου. Να καλωσορίσω και εγώ στην πόλη μας τον πρόεδρο τα μέλη του Προεδρύου του Περιφερειάκη και όλα τα μέλη του Περιφεριακού Συμβουλίου, που για πρώτη φορά μας κάνουν την τιμή να συνεδριάζουν ως Περιφεριακό Συμβούλιο στην πόλη μας. Κύριοι επίσης προσκεκλημένοι, αγαπητοί συνθυμότες, πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, με χαρά υποδεχόμαστε σήμερα τα μέλη του Περιφεριακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο συνεδριάζει για πρώτη φορά στο Άγμου Σοριστικό. Η διαμόρφωση ισχυρής περιφερειακής συνείδησης αποτελεί το στίχημα που πρέπει να κερδιθεί, αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε μια νέα δυναμική στην αναπτυξιακή πορεία της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι επιτακτική η ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι δεν αποτελούμε ξεχωριστές μονάδες, αλλά κομμάτια ενός συνόλου που επιδιώκουν το ίδιο πράγμα ισχυρή και αποτελεσματική αυτοδίκηση προς όθελος των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Άργος Οριστικού έχει ως δυνατό και ουσιαστικό του στήριγμα την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, χάρις την οποία έχει δρομολογήσει έργα πνοής που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών του και θα συμβάλουν αποφασιστικά στην γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής. Για τον λόγο αυτό, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Περιφερειάκι κ. Θόδορ Καρυπήρη, ο οποίος στηρίζει έμπρακτα το πολεεπίπεδο έργο και τη σκληρή προσπάθεια που καταβάζουμε ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των συνδημοτών μας και να καταστήσουμε τον Δήμο Άργος Οριστικού ισχυρό και πρωτοπόρ. Η κερή είναι δύσκολη και οι σύγχρονες προκλήσεις απαιτούν συνοχή και συνεργασία που θα μας επιτρέψουν ως μία αγροδιά να δώσουμε στην αυτοδιοίκηση το πρόσωπο που της αξίζει. Άλλωστε, γι' αυτό αγωνιζόμαστε καθημερινά. Σας καλωσορίζω, λοιπόν, στην πόλη μας και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Περιφοριακού Συμβουλίου. Ευχαριστούμε, Δήμαρχε. Μας συγκινείται ιδιαίτερα να πω εδώ, προς τους προσεκριμένους μας, ότι η απόφαση του Περιφοριακού Συμβουλίου είναι να γίνουν συνεδριάσεις, επειδή έγιναν συνεδριάσεις στις ένδρες των ΠΕΠΣΙΓΩΝ, των Περιφοριακών Ενωτήτων, να γίνουν και σε δήμους, επιμέρους. Είναι η προηγούμενη απόφαση που πήραμε στο Περιφοριακό Συμβουλίο και αυτό χαιρόμαστε που είμαστε εδώ στο άργο σου οριστικό. Η αποκέντρωση και η περιφερειακή συνείδηση, αυτή η περιφερειακή αρχή, την κάνει πράξη. Ευχαριστούμε και πάλι, Δήμαρχε, και να προχωρήσουμε στην διαδικασία του Περιφοριακού Συμβουλίου. Ναι, η κυρία Ζίδρου, μια και είναι από εδώ και μας φιλοξενεί και η κυρία Ζίδρου, η κυρία Ζίδρου έχει το λόγο. Από εδώ θέλω. Δεν χρειάζεται να συγχωθώ εκεί. Σαν Περιφοριακή Σύμβουλος θα τοποθετηθώ από τη θέση μου και σαν Γραμματέας Περιφοριακού Συμβουλίου, αφού πρώτα πω καλησπέρα σε όλους, πραγματικά είναι μεγάλη τιμή σήμερα να βρίσκεστε εδώ για να παρακολουθήσετε Περιφοριακό Συμβούλιο, το οποίο είναι για την πρώτη φορά στην περιοχή μας, στο Δήμο Άγνους Οριστικού, σε αυτή την υπέροχη αίθουσα, το στολίδι βασικά του Άγνους Οριστικού αλλά και όλης της Δυτικής Μακεδονίας. Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε τον κ. Περιφεριάρχη, τον κ. Θόδωρο Καρυπίδη. Θα μου επιτρέψετε βέβαια να αναφερθώ ονομαστικά, γιατί δεν αναφέρομαι στο δήμακο του Άγνους Οριστικού, γιατί ήδη αναφερθήκαν οι προηγούμενοί. Θα ήθελα όμως να αναφερθώ στον Περιφερειακό Συμβούλιο και να ονομάσω πρώτα βέβαια τον κ. Καρυπίδη, τον Περιφεριάρχη, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, τον κ. Φώτι και Χαγιά, τον κ. Αντιπρόεδρο, τον κ. Σόχο Τιτογιάννη, με τον οποίο έχω και ιδιαίτερα σχέσεις και πρέπει να το πω κ. Γιάννη, οι οποίοι έχουν σπράξει όλα αυτά τα χρόνια μια πολύ μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό στον πρόσωπό μου και πρέπει να το πω, να χαιρετήσω τους επικεφαλείς των παραδάξεων της Μίζωνας Αποβολίτευσης, τον αρχηγό μου τον Γιώργο Τοδακή, τον κ. Βίτα, η γ. Ζιμπυλιάδη, τον κ. Κουρκούτα, δεν ξέρω αν είναι εδώ ο κ. Κουρκούτας, αν έχω ξεχάσει κάποιον άλλον δεν βλέπω αυτή τη στιγμή, τον κ. Πλακεντά, τον κ. Σιμαντράκο, τον κ. Πύρο, τον κ. Αδαμόπουλος, ο κ. Σωτήρη, συγγνώμη, τον είπα τον κ. Πλακεντά, αποκεκτημένη ταχύτητα. Θα ήθελα επίσης να ευχαλιστήσω όλους τους περιφερειακούς συμβούλους που μας δημοψήμερα εδώ για να γίνει για πρώτη φορά στο δήμο μας, γιατί είναι μεγάλη κοιμή πραγματικά, να είναι σήμερα εδώ για να δώσουν κυλινοταίωτα στο δήμο και στους συμπολίτες μας, να παρακολουθήσουν τη λειτουργία ενός πραγματικά δημοκρατικού κορυφαίου περιφερειακού συμβουλίου, το οποίο γίνεται για πρώτη φορά και πραγματικά όταν ο Καρυπίδης ο Θόδαρας ο περιφερειάρχης μου είπε στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο ότι αλλή και θα κάνουν περιφερειακό συμβούλιο στο δήμο Άρκους Οριστικού, πραγματικά σήμερα φτάσαμε να δούμε και να γίνεται πραγματικότητα. Θόδαρα πραγματικά συμπεριστούμε και θέλω αυτό να το συνεχίσουμε και αν μπορέσουμε και να δίνουμε και την πινατότητα, περισσότερες φορές ο δήμος Άρκους Οριστικού να στηρίζεται. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ όπως και όλους τους περιφερειακού συμβούλους, οι οποίοι πραγματικά, για να βρίσκομαι στη θέση αυτή που είμαι σήμερα, Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου, το χρειαστάω σε αυτούς. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους περιφερειακού συμβούλους, μέσα από την ψυχή μου και θα ήθελα τώρα να ευχαριστήσω και τα κορίτσια τα οποία χρόνια ολόκληρα είναι πίσω από εμάς, είναι η Ελευθερία, είναι η Ελευαρκελία, είναι η Λίτσα, η Μαρία, που πραγματικά δίνουν αγώνα κάθε φορά σε κάθε περιφερειακό συμβουλίου, να κάθονται από το ξεκίνημα μέχρι την πλήξη περιφερειακού συμβουλίου. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω ένα ιδιαίτερα συγκεκριμένο πρόσωπο, τον κ. Παντελί Αργυριάτη, τον Γραμματέα, τον εκτελιστικό της Περιφέρειας Θετικής Μαγιαδονίας, γιατί πραγματικά από την πρώτη μέρα που γνωριστήκαμε έχω εισπράξει και έχω δει από το πρόσωπό του στο πρόσωπό μου, σεβασμό, εκτίμηση και πρέπει να το αναφέρω. Σε ευχαριστώ πραγματικά Παντελί μου πάρα πολύ, γιατί με τιμάει. Η αναγνώριση είναι κάτι το οποίο πρέπει να λέγεται και να έχουμε τη δύναμη να πούμε για κάποια πρόσωπα, ανοιχτά κάποια πράγματα. Αυτό νομίζω πρέπει να το κάνουμε όλοι. Σήμερα βέβαια θα ήθελα να έχει περισσότερο κόσμο. Η αλήθεια αναλέγεται Παναγιώτη. Θα περίμενα δηλαδή να είναι περισσότερο μέσα σε αυτό το χώρο, παρακαλώ. ΟΚ, έχουμε τη διευθυντριακή, αλλά θα πρέπει να γίνεται μια καλύτερη οργάνωση. Στην ενημέρωση του κόσμου, ίσως ο κόσμος έχει μάθει το παλιό κατεστημένο και σύστημα, το οποίο σύστημα είναι να μιλάμε και λίγο στο τηλέφωνο και όχι μόνο με ένα email. Έτσι πιστεύω. Δεν ξέρω, δεν γνωρίζω. Εγώ βλέπω σήμερα αυτό που βλέπω και θα ήθελα πολύ περισσότερο κόσμο, πραγματικά γιατί είναι τιμή για το άργος οριστικό. Είναι κάτι το οποίο αποφασίστηκε από την περιφέρεια, το πήρε προσωπικά ο Τύριος Καρυπίδης και θα ήθελα περισσότερο κόσμο. Και σαν δημότης του άργου οριστικού. Εγώ βέβαια θα ευχηθώ καλή επιτυχία στην έναρξη του περιφερειακού συμβουλίου. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με θέματα της Καστοριάς, όπως επίσης και άνθρωποι που βρίσκονται ανάμεσά μας να γίνουν κάποιες ερωτήσεις και να απαντήσουν οι περιφερειακοί συμβούλοι και ο ίδιος ο περιφερειάρχης. Κύριε Οικονομίδη, σας βλέπω πίσω όπως και τον δήμαρχο, τον παλιό τον κ. Αναμιάδη και θα ήθελα να έρθετε λίγο μπροστά. Κύριε Οικονομίδη Λεωνίδα, σας είδα πίσω και σας κύριε δήμαρχε, παλιέ του δήμαρχου οριστικού. Καλό θα είναι να έρθετε λίγο μπροστά. Να μην ξεχνάμε και τους παλιούς, όπως και τους δικούς μας περιφερειακούς συμβούλους της ομάδας μου, τον κ. Τζίμι το Σαρή. Τζίμι καλησπέρα, τιμή μας, καλή Τυριακίδου, καλησπέρα, έχουμε και τον Κύριο Δούκι, είναι η δική μας ομάδα, επιτέλους, παρόντες. Σας ευχαριστούμε πολύ. Καλή συνέχεια. Να ευχαριστήσουμε και η Γραμματεία του Περαικτριακού Συμβουλίου, την κ. Ζίδρου, είμαστε στον τόπο της, οπότε δικαιούται ακόμα και να προεδρεύσει η κ. Ζίδρου. Όχι να προεδρεύσω, να περάσω ένα μήνυμα με συνεργασία και καλή συνενόηση όλοι μαζί για την ανάπτυξη της Δυτικής Πακιαδονίας. Ευχαριστούμε. Και ιδιαίτερα για τα προβλήματα του δήμαρχου οριστικού. Ευχαριστούμε, Αλίκη, να καλωσορίσω εδώ παράληψη μου την εκτελεστικό γραμματεία του κ. Αργυριάδη, τη συμπαραστάτη του πολίτη την κ. Σόμου και βέβαια, αν ξέχασα κάποιον, συγχώρεστε με, ποιον πρόεδρο? Α, τον πρόεδρο του Πημελητήριου. Καλώς ήρθατε και του εργατικού κέντρου. Ξεκινώντας την διαδικασία, αγαπητοί φίλοι, θα ήθελα από τον εντεταρμένο Σύμβουλο του ΕΣΠΑ, τον κ. Γιαννακίδη, μία ενημέρωση. Πού να το βάλουμε, να το βάλουμε στη μέση? Μπορεί κ. Δακί να έρθει κάποιος και να βάλει το λίγο στην άγρη λίγο. Ωραία, κ. Γιαννακίδη. Κύριε Πρόεδρε, το χρυσό στο μοτοκιενό, έτσι, μην παρεξηγηθώ. Φέρτε, σας παρακαλώ, φέρτε το αναλόγιο. Φτάνει από εκεί. Δεν φτάνει το καλόγιο λέει. Κύριε Γιαννακίδη, θέλετε να έρθετε από εδώ πάνω. Έχει μικρόφωνο, έχει μικρόφωνο. Να ακούσουμε λίγο τον κύριο Γιαννακίδη. Κύριε Γιαννακίδη, ξεκινήστε. Καλησπέρα σε όλους. Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συναλφί, να ευχαριστήσουμε και από την πλευρά μου βέβαια, να ευχαριστήσω τον δήμαρχο του Άργου Σωριστικού, τον παραγιώτη Κ. Παπτσόγλου και βεβαίως όλους όσους βοήθησαν στο να γίνει σήμερα αυτό το περιφερειακό συμβούλιο. Θα θέλα να σας ενημερώσω όσον αφορά ως περιφερειακή αρχή από τον Σεπτέμβριο του 2014 που αναλάμπαμε μέχρι σήμερα που μιλάμε, τι έργα έχουν γίνει, ποια γίνονται και ποια υλοποιούνται και θα γίνουν στην περιφέρεια στην ΠΕ Καστοριάς. Θα θέλα να σας πω ότι η προεκλογική μας δέσμευση ήταν το ιδιωτικό ειδικό τυμολόγιο. Συγγνώμη, τι είναι αυτά που ακούμε τώρα εδώ μέσα. Τι είναι αυτά που ακούμε. Υπάρχει ημερή σεδιά, τάξη, υπάρχουν θέματα. Τι λέει τώρα Κάκη, τι λέει τώρα Κάκη. Κύριε Ντακή, ποιοι είναι οι εργασίες της προεκλογικής αρχής. Τι είναι οι εργασίες, δεν έργανα προεκλογικά. Ενημέρωσα, κάνω περιφερειάρχιες προβλέπτες. Τι είναι αυτά που ακούμε. Κύριε Ντακή, δεν προβλέπω, δεν είναι προεκλογική περίοδος. Σε εκλογές θα τα πείτε τι δεν κάνατε, γιατί δεν έχετε κάνει τίποτα τέσσερα χρόνια. Κύριε Ντακή, σεβαστείτε, σας παρακαλώ, το Προεδρείο έδεισε τον λόγο στον Εντεταλμένο Σύμπουλο. Είναι αγένεια αυτό που κάνετε. Όχι, δεν μας ενδιαφέρει το προεκλογικό πρόγραμμα. Φέρτε το στιγμές. Κύριε Γιαννακίδη, σας παρακαλώ. Κύριε Γιαννακίδη, εμείς μιλάμε καθαρά και εξάστερα και λέμε τις αλήθειες. Δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν έχουμε κάνει έργα. Κύριε Γιαννακίδη. Αν ρωτήστε τον κύριο Κεπατσόγου θα σας πει πόσα έργα κάναμε μαζί. Δεκάδες έργα, εκατομμύρια, δεκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι όμως ώρα γι' αυτό. Κύριε Γιαννακίδη. Και όταν θα ολοκληρωθεί η θητεία σας, αν θα κάνετε κάτι σήμερα, δεν είναι ώρα και μέρα γι' αυτό. Υπάρχει διαδικασία, και παρακαλώ τους ευαστούμε, στεκημώ και σέβομαι τον κύριο Γιαννακίδη, αλλά ούτε το προεκλογικό πρόγραμμα του δεύτερου συνδυασμού συμπεριφερειακά συγκλογεία... Κύριε Γιαννακίδη, ζητήσατε τον λόγο. Ούτε εσείς ζητήσατε τη συμφωνία μας για να παραβείτε τον κανονισμό. Ούτε εσείς ζητήσατε τη συμφωνία μας για να παραβείτε τον κανονισμό. Είναι πολύ σαφές αυτό. Εάν θέλετε, πείτε μας να συνενοηθούμε. Αν θέλετε κάτι τέτοιο, έπρεπε να μιλήσουμε με τους επικεφαλείς των παρατάξεων. Κύριε Κασέ, μόνο εσείς και ο κύριος Δακίσ το κάνετε. Κανένας άλλος. Θα σας πω εδώ τι έκανα λοιπόν με τον κύριο Κεπατσόδρο τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί εσείς δεν κάνατε απολύτως τίποτα. Να σας πω εδώ τι έχουμε κάνει εδώ στο Δήμο Άγιος. Κύριε Δακίδη, κύριε Δακίδη, άδειο, άδειο. Γιατί φορασκείτε κύριε Φουσέ, έτσι θα γίνεται πιστεύω. Κύριε Αντίτης, ενημέρωση, σας παρακαλώ, με πολύ σεβασμό. Κύριε Πρόεδρε, δεν συμφωνούμε σε τέτοια διαδικασία. Θα εφαρμόσουμε ενημέρωση για τρέχοντα θέματα, επιβάλλεται και με πολύ χαρά. Κελειώσατε κύριε Δακίδη. Κύριε Πρόεδρε, για το προηγουργικό σας ευχαριστώ, δεν μας ενδιαφέρει. Δεν μας ενδιαφέρει. Ωραία. Απεθύνομαι, σας παρακαλώ, σας παρακαλώ. Απεθύνομαι στους περιφερειακούς Συμβούλους και στους παριστάμενους εδώ, για να παρακολουθήσω τη διαδικασία του περιφερειακού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος, αντί της ενημέρωσης του περιφερειάρχη, έδωσε τον λόγο στον εταιτανμένο Σύμπλο του ΕΣΠΑ, να ενημερώσει για ποια έργα γίνονται στην περιφερειακή ενότητα της Πλώτηνας και ποια έχουν προγραμματιστεί. Της Καστοριάς, συγγνώμη. Της Καστοριάς. Κύριε Γιαννακίδη, έδωσε τον λόγο για την ενημέρωση της Σύντομης. Κύριε Πρόεδρε. Μα δεν έχω δεκατοστά. Το ειπικό τιμολόγιο ρέμματος είναι για... Δεν πρέπει να ξέρουν οι πολίτες για το ειπικό τιμολόγιο ρέμματος, ότι θα έχουν από πρώτη πρώτη του 18ο αναδρομικής γης και ψηφίστου κι ο νόμος. Και σαν οικογένεια θα έχουνε 30% ρεμμότερο ρέμμα. Εδώ υπάρχουν κυριαντακοί παριστάμενοι που θέλουν μόνο για το ΕΣΠΑ. Δεν είναι μόνο για το ΕΣΠΑ. Σας παρακαλώ, θα αποβάλω όποιον παρεμβληθεί στη διαδικασία. Δεν με ενδιαφέρει ποιος θα είναι ή θα ακολουθήσουμε. Είστε υποχρεωμένος και εσείς και τα δύο υπόλοιπα μέλη του Προεδρίου να τηρείτε τον κανονισμό και την εμερή σε διάταξη. Ο κόσμος για το ΕΣΠΑ δεν έχει μπει, αν θέλετε να το συσδείσουμε επικυφαλής. Είναι ενημέρωση κυριαντακοί. Όχι για το ΕΣΠΑ, δεν είναι ενημέρωση. Είναι ενημέρωση. Δεν κατάλαβα. Ο κύριος Γερακίδης δεν είναι καμιά ενημέρωση. Σας έχουμε συντήσει κάτι επανάληψη, να κάνουμε ειδική συμπεριφέραση για το ΕΣΠΑ για να καταδείξουμε την ανυπαρξία σας. Δεν εμποδίζω, κύριε Δακί, ότι εσείς προσπαθείτε να εμποδίσετε όλους. Σας παρακαλώ κύριε Δακίδη, να κάνουμε την άλλη εβδομάδα ειδική συνεδρίαση για το ΕΣΠΑ. Κύριε Πρόεδρε, είναι ξεφτελήσετε το θεσμό. Το ελπωτικό τιμολόγιο ρέμματος στην περιφέρεια εθνικής Μακεδονίας γίνεται πράξη. Νομοθετική ρύθμιση έχει γίνει και βεβαίως από πρώτη-πρώτη 18 και όλα τα νοικοκυριά της εθνικής Μακεδονίας θα έχουν 3% έκπληση. Είναι μια δέσμευση η οποία γίνεται πράξη. Το φυσικό αέριο στην περιφέρεια εθνικής Μακεδονίας και αυτό είναι πράξη. Επίσης, γιατί δεν μιλάμε μόνο για το ΕΣΠΑ, μιλάμε για όλα τα έργα, είτε είναι το ΕΣΠΑ, είτε είναι από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσιών Επαιδήσεων, είτε είναι από το Ομοιακά Προγράμμα, είτε από το Αναπτυξιακό Προγραμματισμό. Στην ΠΕ Καστοριάς γίνονται έργα και λέμε ότι από το ΕΣΠΑ έχουμε 23 έργα, τα οποία είναι συνολικού ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ. Από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσιών Επαιδήσεων έχουμε επίσης 23 έργα, με ύψους του οικολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ. Από την Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού έργα τα οποία είναι ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ. Κι αν βάλουμε και τομεακά τα οποία έχουν να κάνουν με το Υπουργείο Υποδομών κυρίως, που έχει να κάνει με το Νεστόριο και το Χιονάτου 5 εκατομμυρίων ευρώ, όσο νούπω θα γίνει και η Δημοπράτηση για 5 εκατομμύρια ευρώ, μιλάμε συνολικά για 59 εκατομμύρια ευρώ. Εμείς ως περιφερειακοί αρχοί λέμε ότι όλα τα έργα τα οποία ήταν και στο προηγούμενο ΕΣΠΑ το 7-13, με πολιτική βούληση προχωρήσαμε και εντάξαμε και μεταφέραμε τα 17 έργα από το προηγούμενο πρόγραμμα. Εμείς στην ΠΕ Καστοριάς δίνουμε ό,τι μπορούμε και ό,τι καλύτερο για να υπάρξει το δίκαιο σε όλες τις ΠΕ. Να υπάρχει αυτό που είπε και ο Δήμαρχος με περιφερειακή συνείδηση να λειτουργήσουμε όσο γίνεται για το καλό των πολιτών. Θα θέλα να πω και να απαντήσω ότι 34 εκατομμύρια ευρώ που υπόθηκε ότι χάθηκαν, αυτό είναι μια φούσκα διότι έχουνε χαθεί θα λέγαμε στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο 7-13 κάποια έργα τα οποία όμως οφείλονται στους εξής λόγους. Από τα 10 έργα τα 2 έργα ύψους 31300000 ευρώ ο ανάδοχος κυρίθηκε έκτοτος. Και τα υπόλοιπα 8 έργα έχουν να κάνουν με το ότι δεν είχαν προταθεί ή δεν έχουν προταθεί για την επόμενη περίοδο για να ενταχθούν από τους φορείς γιατί δεν βρίσκονταν στον στρατηγικό τους σχεδιασμό. Και βεβαίως δεν ήταν και επιλέξημα για να μπουν στο νέο πρόγραμμα 14-20. Ειδικότερα επειδή είμαστε στο Δήμο Άργος Ορεστικού έχουν χρηματοδοτηθεί έργα ύψους 20.500.000 ευρώ και μέσα στο νέο ΕΣΠΑ όπου έχουμε άλλα 5 έργα τα οποία είναι ύψους 4.500.000 ευρώ. Δηλαδή σύνολο στο Δήμο Άργος Ορεστικού έχουν δοθεί 25.000.000 ευρώ. Αυτό ήθελα να πω να σας ενημερώσω προς όλους τους πολίτες, προς όλο τον κόσμο της Καστοριάς ότι η ΠΕΠΣΝΟ Καστοριάς έχει πράγματι μια περιφέρεια, ένα περιφερειάρχη ο οποίος καθημερινώς δίνει αμμώνα για να έχετε εσείς ως πολίτες ό,τι καλύτερο πρέπει να έχετε. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πρόεδρε, σε αυτήν την ώρα να σας ενημερώσω πάνκελλο για δώσης. Δεν υπάρχουν ερωτήσεις. Κύριε, ο κύριος δασκαλόπουλος έχει το λόγο για επιπροσωπικό και δασκαλόπουλαιο. Δεν υπάρχουν ερωτήσεις. Κύριε δασκαλόπουλε, αρχίστε. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, τον καθένα μου. Σας παρακαλώ, κύριε Δασκαλόπουλαιο, έχετε το λόγο. Γιώργος Στοάργος, οριστικό είμαστε. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Μπορώ να πείσω, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Επειδή δεν είμαι μέλος στην Οικονομική Επιτροπή και το καθήλινα αρμόδιο όργανο, όπου μπορούν να συζητηθούν θέματα, τα οποία άπονται της προσωπικότητας των συμβούλων, ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, που μου δώσετε το λόγο, για να πω ότι, για δεύτερη φορά, στην Οικονομική Επιτροπή εκφράστηκαν από τον Σύμβουλο της Μίζονος Αντιπολίτευσης, τον κύριο Σαββόπουλο, οι φόβοι και οι ανασφάλειές του για θέματα τα οποία έχουν σχέση με την κάθοδόμου στην Αθήνα. Θέλω λοιπόν να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα. Κύριε Σαββόπουλο, ευθέως, κατεβαίνω στην Αθήνα για να κάνω πράγματα τα οποία δεν κάνατε εσείς. Είχατε την τύχη να πάρετε την εμπιστοσύνη του κόσμου της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, την περίοδο 2010-2014. Αν ρωτήσουμε όλους αυτούς που είναι εδώ και μας ακούν, σαν πρώτη προτεραιότητα στα προτάγματα που βάζουν σε μια περιφερειακή αρχή και όχι μόνο σε ένα δημοτικό συμβούλιο, στο ίδιο το κοινοβούλιο, είναι να βρούμε τους κλέφτες, να τους ονοματίσουμε, να τους οδηγήσουμε στα δικαστήρια και γιατί όχι, αν μπορέσουμε και τα κλεμμένα να τα επιστρέψουμε στο δημόσιο. Σ' αυτό, λοιπόν, το πρόταγμα το οποίο βάζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες για την κατάδια που έχει φτάσει η χώρα μας, εσείς δεν κάνατε τίποτα. Είχατε τη δυνατότητα, βρήκατε τα ταμία λέει λατιμένα και δεν κάνατε τίποτα. Και το ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσετε και δεν έχετε απαντήσει μέχρι τώρα, είναι γιατί δεν το κάνατε αυτό, μήπως από αδυναμία. Εάν πραγματικά δηλώσετε την αδυναμία σας, ότι δεν μπορέσατε να το εντοπίσετε, έχετε την κατανοησία μου, εγώ πραγματικά δεν θα ασχοληθώ ξανά με το θέμα. Εάν όμως αντιληφθήκατε ότι τα ταμία της περιφέρειας, και λέω περιφέρειας γιατί είναι συνέχεια των πρώι περιφεριακών ενοχήτων, τα ταμία της περιφέρειας ήταν λέει λατιμένα. Εκατομμύρια ευρώ είχαν φύγει, κάνανε φτερά και δεν βρήκαμε ποιος και δεν ψάξαμε και δεν κατονομάσαμε. Σας ενοχλεί λοιπόν η ενασχόλησή μου. Σας παρακαλώ, κύριε Δασκαλόπουλε, ολοκληρώστες σας παρακαλώ. Κύριε Κυωσέ, σας έδωσε ο Πρόεδρος το νόμο, σας παρακαλώ σεβαστείτε τον 300 Συμβουλίου. Ολοκληρώστες σας παρακαλώ κύριε Δασκαλόπουλε. Λοιπόν, λυπάμαι πάρα πολύ, δεν με ενδιαφέρει ποιος αποχώρησε. Λοιπόν, σας παρακαλώ πολύ. Είναι η πόνα που δείχνεται αυτήν κύριε Κυωσέ, κύριε Ψβόλη, ολοκληρώνεις ένα λεπτό. Επειδή ο έλεγχος προχωράει και επειδή υπάρχουν αποτελέσματα, κάποιοι αγχώνονται. Κάποιοι που έπρεπε να είχαν ενεργήσει δεν έκαναν τίποτα. Και επειδή εμείς κάναμε κάποια πράγματα και επειδή φαίνονται αποτελέσματα, κάποιοι ζωρίζονται, κάποιοι αγχώνονται. Πρόβλημά τους, ας ζήσουν με αυτήν την αγωνία. Θα έχουν την αγωνία και τον φόβο ότι σιγά-σιγά, το Νομικό Συμβούλιο, το Ελεκτικό Συνέδριο του Κράτους θα βγάσει αποτελέσματα. Θα κάνει καταλογισμούς, τα δικαστήρια θα βάζουν περιοριστικούς όρους. Και είναι πάρα πολύ αυτή. Εμείς είχαμε την τόλμη και την παρουσία να τους βρούμε, να τους ονοματίσουμε, να τους πάμε στο δικαστήριο, να τους καλέψουν οι δικαστές, να οριστούν δικάσιμοι και επίσης δώσαμε τη δυνατότητα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, δώσαμε τα στοιχεία έτσι ώστε να αρχίσουν να γίνονται οι καταλογισμοί. Κύριε Περιφερειάρχη, θα πρέπει επιτέλους το παραμύθι να τελειώσει. Όπως το πόρισμα έχει βγει, έχει ολοκληρωθεί προχθές. Και το ήξερε ο κύριος Σαβόπουλος ότι ολοκληρώνετε το πόρισμα. Θα σας παρακαλούσα να κάνετε μια αίτηση στην Πρόεδρον του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να πάρει η Περιφερειακή Αρχή, γιατί είναι αρμόδιο σχορέας, να πάρει το πόρισμα, να κάνουμε ένα ειδικό περιφερειακό συμβούλιο, να το συζητήσουμε, για να δούμε επιτέλους έτσι, αν θα πρέπει ο κάθε κατεργάρης να πάει στον πάγκλι. Λοιπόν, σε αυτή την προσπάθεια χρειάστηκε πάρα πολύ σκόπος και χρήμα. Τα χρήματα τα οποία διεμανήθηκαν σε δικηγόρους, σε λογιστές, ήταν όλα, κύριε Σαβόπουλο, και το ξέρετε πάρα πολύ καλά, ήταν προσωπικά μου. Εδώ όμως δεν είναι προσωπική υπόθεση, δεν είναι η δικιά μου υπόθεση, είναι η υπόθεση της περιφέρειας. Εγώ κατέθεσα στον Ισαγγελέα πρωτοδικών γκρεβενών πάνω από 20 μηνιτήρες αναφορές, ανετικά μου έξοδα. Η περιφέρεια θα χρεώνον τουλάχιστον με 20.000. Αυτά είναι δικά μου λεπτά, κύριε Σαβόπουλο, και το ξέρετε. Παρ' όλα αυτά, δυστυχώς, επανελειμμένα στην Οικονομική Επιτροπή, λέτε ότι χρεώνω την Οικονομική Επιτροπή με οδυπορικά, επειδή κατεβαίνω στην Αθήνα. Φυσικά, και το ηλεκτρικό συνέδριο είναι στην Αθήνα, έτσι και τα δικαστήρια είναι στην Αθήνα. Τάξει. Κλεμόν. Λοιπόν, κύριε Μαργαλήφ, πραγματικά, πραγματικά, έτσι, πραγματικά, θέλω την ανουχή σας, θέλω, σε τρία λεπτά λέω ο κανονισμός, σε τρία. Δέσκατον. Σε τρία. Σε τρία λεπτά. Ολοκληρώστε, κύριε Δασκαλόκληση. Εάν πραγματικά, εάν πραγματικά, εάν πραγματικά... Κύριε Κιωσέ, κάτι έχετε πάθει. Κύριε Κιωσέ, κάτι έχετε πάθει σήμερα. Λοιπόν, είστε υπόδεικος. Κύριε Κιωσέ. Είστε υπόδεικος. Σας παρακαλώ, κύριε Κιωσέ. Αν και πρωιστρατοτικός, αν και πρωιστρατοτικός, κύριε Κιωσέ, εγώ χαίρομαι, εγώ, κύριε Κιωσέ, χαίρομαι, πραγματικά, χαίρομαι, χαίρομαι για ένα πράγμα. Χαίρομαι για ένα πράγμα. Ότι, ότι κυνηγήθηκαν... Σας παρακαλώ. Χαίρομαι... Στην επόμενη διακοπή, κύριε Κιωσέ, θα σας αποβάλλω τριόδουσα. Θα σας αποβάλλω τριόδουσα. Ότι αυτοί οι οποίοι έκλεψαν... Σας παρακαλώ. Αυτοί οι οποίοι έκλεψαν το χρήμα, οι σύντροφοι, οι σύντροφοι του κυρίου Κιωσέ, είχαν το θράσος να με πάνε στα δικαστήρια. Εγώ πήγα και δικαιώθηκα μέσα σε δύο μήνες. Αυτοί οι οποίοι, κύριε Κιωσέ, μη χάνετε, μη χάνετε τη ψυχρεμία σας. Χαίρομαι, χαίρομαι, που σας σχόλιασε ο φόβος μέσα σας, για τις αποκαλύψεις. Το χαίρομαι αυτό. Χαίρομαι που είσαι ένας από εκείνους, χαίρομαι που είσαι ένας από εκείνους που δεν έκανες τίποτα, που δεν έκανες τίποτα. Είδατε τα εκατομμύρια, είδατε τα εκατομμύρια κύριε Κιωσέ και κύριε Σαβόπουλε να κάνουν φτερά και δεν κάνατε τίποτα. Μπορούσατε να κάνετε φυσικά και τα αποτελέσματα θα τα έχετε. Παρακάλεσα τον κύριο Περιθεριάρχη, επίσημα, επίσημα να τα πάρουμε. Μην αγχώνεστε, μην αγχώνεστε, μην αγχώνεστε κύριε Σαβόπουλε. Κύριε Δασκαλόπουλε, σας παρακαλώ. Όλα υπάρχουνε γράφος. Εδώ θέλω να απαντήσεις το υφάκι σε εμένα. Φοηθήστε κύριε Σαβόπουλε. Εσείς ξέρετε πουλάχιστον από τη διαδικασία. Προλογηρώσατε κύριε Δασκαλόπουλε. Σας παρακαλώ κύριε Δασκαλόπουλε, καθίστε. Καθίστε κύριε Δασκαλόπουλε, σας παρακαλώ. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, θα καθίσω, θα καθίσω. Εσείς κύριε Δασκαλόπουλε, κάντε το καθήκον σας και από την κυβέρνηση. Εάν θεωρείτε το ότι δεν οδηγήθηκαν στα δικαστήρια κάποιοι οι οποίοι έκλεψαν εκατομμύρια ευρώ από το δημόσιο και αν αυτό θεωρείτε ότι είναι προσωπικό ζήτημα, λυπάμαι πάρα πολύ. Εγώ θεωρώ ότι το δημόσιο χρήμα θα πρέπει να το σεγόμαστε. Αγωνίστηκα και αγωνίζουμε σε αυτό. Πάμε πάρα πολύ, έχετε αυτή την αντίληψη και θέλετε να καλύψετε τους κλέφτες. Σας λέω όμως ότι θα οδηγηθούνε, θέλετε στο δικαστήριο. Πάμε, κάνετε πολύ μεγάλο νάνθος. Κύριε Δασκαλόπουλε, σας παρακαλώ, καθίστε. Σας παρακαλώ, καθίστε. Κύριε Δασκαλόπουλε, κύριε Δασκαλόπουλε, σας παρακαλώ, καθίστε. Συνεχίζετε, συνεχίζετε η διαδικασία. Κύριε Δασκαλόπουλε, και εσείς, επιπροσωπικού. Δεν άκουσα το όνομά σας να αναφέρετε εδώ, κύριε Κουτσίδη. Ξέρετε πολύ καλά τι συμμεστά, προσωπικό ή σαν πρόεδρος του περιβερειακού. Ξέρετε τη συμμενήση της συνεστάθρωσης εδώ. Σας παρακαλώ. Κύριε Κουτσίδη, σας παρακαλώ, έξω να ερμηστε 5 λεπτά. Και ξαναγυρίζω. Σας παρακαλώ, περάστε έξω 5 λεπτά, ειρεμίστε και ξαναγυρίζω. Σας παρακαλώ. Διαγράψατε. Σας παρακαλώ. Φιλικά το λέω, φιλικά το λέω, περάστε 5 λεπτά, ειρεμίστε και ξαναγυρίζετε στους χρέους σου. Σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Ξανά το λέω, φιλικά, με όλη την αγάπη, περάστε έξω 5 λεπτά, ειρεμίστε και ξαναγυρίζετε στους χρέους σου. Παρακαλώ. Δεν με έκανε το δικαίωμα, κύριε Πρόεδρε. Δεν με έκανε το δικαίωμα να βγάλετε το δικαίωμα σου. Κύριε Κοτσίδη, σας παρακαλώ, καθίστε στη θέση σας. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Σας παρακαλώ, καθίστε στη θέση σας. Προχωρούμε, προχωρούμε, έτσι ο κανανισμός της εμπερωτήσεις, κύριε Σαβόμπλε. Συντός συγνώμη. Κύριε Κοτσίδη, είστε. Συντός συγνώμη. Πέστε μου τι συνειστά το προσωπικό. Στο προεδρείο τι συνειστά. Κύριε Κεχαγιά, ο πρώην Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, που τον έχουμε ψηφίσει όλες οι παρατάξεις, ζητάει το λόγο. Έχετε, έχετε, κύριε Κοτσίδη, έχετε το λόγο, έχετε το λόγο για ένα λεπτό. Ο Πρόεδρος δεν έχει το δικαίωμα να σας βγάλει έξω. Σας δίνει το λόγο να δικαιολογηθείτε. Κύριε Κοτσίδη, κύριε Κοτσίδη, δεν βοηθάτε. Δίνετε την πιο άσχημη αντίπωση. Δεν βοηθάτε. Για ένα λεπτό, για ένα λεπτό ζητήσατε το λόγο επί προσωπικού. Παρακαλώ, παρακαλώ. Ορίστε κύριε Κοτσίδη. Προσωπικά, θέλω να ζητήσω συγγνώμη από όλους. Σας παρακαλώ. Για ό,τι υφιστάμεθα, τα προσωπικά στην Κυβερνομική Επιτροπή ή στο σπίτι μας δεν ενδιαφέρονται το Περιφερειακό Συμβούλιο. Μένω εδώ δεν θέλω να υποτιμήσω κοινωνιμοσύτη κανενός αλλά και η ανοχή έχει τα όρια της. Είδαμε αποδέκτες αντίστοιχης ενημέρωσης και έκρηξης πάρα πολλές φορές για το συγκεκριμένο θέμα. Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι κάτι διαφορετικό. Έχει προσωπεί τους πολίτες, απολογείται στους πολίτες και δεν βγάζει τα ισόψυχα του. Ζητώ συγγνώμη. Ο κ. Περιφερειάρχης έχει το λόγο. Πριν από τον κ. Περιφερειάρχη, εγώ θέλω να ζητήσω δημόσια συγγνώμη δημόσια συγγνώμη ένα λεπτό κ. Σαβόμπλε. Γιατί λέμε ειπιπροσωπικού, επειδή εδώ κ. Τασχαλόκουλος ανέβρε το πρόσωπό μου και μάλιστα μίλησε ότι εμείς είχαμε νου, μίλησαμε εξαιρερωτές και τέτοια. Θέλω και ό,τι θα αναπατήσω μπορώ να φοράσω αυτό που έφερε και ο κ. Περιφερειάρχης. Είναι ειπιπροσωπικού. Ξέρω ότι είστε έπειρος, ξέρω ότι θέλετε να βοηθήσετε. Ξεκίνησαν ένα λεπτό κ. Σαβόμπλε. Εγώ, ένα λεπτό, δεν αλλάξετε. Καθόλου δεν αλλάξετε. Εγώ θέλω να ζητήσω δημόσια συγγνώμη από τους παριστάτελους για την εικόνα που δείχνει το Περιφερειακό Συμβούλιο σε αυτή τη συνεδρία σας. Δεν έχει ξαναγή. Ζητώ δημόσια συγγνώμη, κάνω έκλυση προς όλες τις πλευρές για αυτός την κράτηση και βέβαια σεβαστείτε, αγαπητοί συνάδελφοι, το ακροατήριο. Σεβαστείτε τους δημάρχους, σας παρακαλώ. Σεβαστείτε τους δημάρχους, κ. Σαβόμπλε θέλω να βοηθήσετε γιατί υπάρχει ειπαιρότηση ειδική σας μετά. Πριν, επειδή ζήτησα τον λόγο ο κ. Περιφερειάρχης κ. Σαβόμπλε θα μου επιτρέψετε να προηγηθεί. Πάντα και ο Περιφερειάρχης προηγείται. Ναι, κ. Σαβόμπλε και μετά. Κοιτάτε πόσο ευκαιρικός είναι ο Περιφερειάρχης. Ο Περιφερειάρχης προηγείται πάντα κ. Πρόεδρε. Να ζητήσω κι εγώ συγγνώμη τη σειρά μου γιατί στο πρώτο περιφερειακό συγκούριο που γίνεται εδώ στην πόλη του Άγου Σοριστικού είναι προς τη μήτη σημερινής περιφέρας που κάνει και σε μικρότερους δήμους περιφερειακά συγκούρια. Δυστυχώς, μέχρι στιγμή μας έτσι η στάση σαν περιφερειακό συγκούριο δεν αρμόζει σε αυτό που ο κόσμος μας εξέλεξε είτε σαν συμπολίτες είτε σαν αντιπολίτες το 2014. Θέλω να τονίσω όμως κ. Πρόεδρε ότι με κάνει την έκθεση για την όλη διαδικασία που τελήσατε από μέσα. Θα μπορούσατε στα πλαίσια της ενημέρωσης, είτε ο τοπικός αντιπεριφερειάκης ο κ. Σαδαμόπουλος, να ανακριθεί σε αυτά που γίνουν ή θα γίνουν στην περιφερειακή ενότητα κασοδιάς και θα μιλήσει κανένας. Ο κ. Γιανακίδης είναι ένας συνδεδαλμένος σύμβουλος που έχει να κάνει μικρές που μας μίλησε για το πρόγραμμα δημοσίων εκπαιδεύσεων. Υπάρχει ο περιφερειάκης ο κ. Σαδαμόπουλος. Ξαπνικά δίνεται το λόγο με τα επιπροσωπικούς ο κ. Δασκαλόπουλος, ο οποίος είπε πράγματα και λόγια τα οποία είναι πολύ βαριά και πιθανό να χρειάζεται και κάποια συμβουλή νομική για τα περαιτέρω. Δεν είναι απειλή. Αλλά όταν αναφέρεστε και ο δασκαλόπουλος στο πρόσωπό μου, ο οποίος ψήφισε πολλές μεταγωνιστικές σας. Ο κ. Δασκαλόπουλος είναι ο περιφερειακός σύμβουλος ο οποίος μέχρι στιγμής έχει ζητήσει από την οικονομική του Επιτροπή πάνω από 80 διανοητερεύσεις σε 15 που είναι διαφορετικές. Δεν σας διέκοξα. Σε 15. Ζητήσατε είπα. Τα έχω πάρει τα στοιχεία κ. Δασκαλόπουλου και τα έχω χτυπωμένα. Έχετε ζητήσει. Αφήστε με. Δεν σας διέκοξα. Πάνω από 80 διανοητερεύσεις ζητήσατε από την οικονομική Επιτροπή. Είστε ο μοναδικός. Είμαι διαφορετικός. Είστε ο μοναδικός περιφερειακός σύμβουλος. Σας παρακαλώ. Ο ναγράφος έχει περισσέψει από τον κ. Δασκαλόπουλο. Έχει ζητήσει πάνω από 80, άσχετα αν ο Επίτροπος δεν τα πέρασε. Ποιο τον κ. Κάντανας αυτό που λέει ότι αν τελικά δεν το περνάει ο Επίτροπος. Δεν θα πω τη δικαιολογία. Η Οικονομική Επιτροπή οφείλει να ελέγχει τις μετακινήσεις. Και διαβάζω, απίστε μου μισό λεπτό, την τελευταία μετακίνηση που ζήτησε ο κ. Δασκαλόπουλος. 27 του μηνός, 27 Δευτεύουρου, ζητάει από το Γραφείο του Περιφερειάρχη ένα έγραφο που ετοιμάζει ο κ. Δασκαλόπουλος για 4 διαρρικτερεύσεις από 26 Φεβρουαρίου, μια μέρα νωρίτερα δηλαδή ενώ ήταν στην Αρθήνα, ζητάει μια μέρα νωρίτερα από 26 Ως 2. Και βάζω και την αιτιολογία. Επίσκεψη Υπουργείου Δικαιοσύνης και συνάντηση με τον κ. Γραμματέ κ. Φυτράκη. Συνάντηση με την κ. Γραμματέα Δημόσιας Περουσίας κ. Πέρκα, επίσκεψη στην Εταιρεία Αγκινήτων Δημοσίου ΕΤΑΤ και μία πρόσφυση για ημερίδα πούστευτο. Δηλαδή, ξέρω από πού πετάει, έχει σαν εργαστηριότο κ. Δασκαλόπουλος, θα παραπολουθούσει μια ημερίδα εργαστηρίου διαρέμισης, συμματοδότηση, πράσινο λύσο και σωμάτουση πράσινα κλητηριών στη δημόσια συμπάση. Και λέω εγώ, για τρία ραντεβού και μια ημερίδα, είναι δυνατόν να ζητάει ένας περιφερειακός σύμβουλος τέσσερις διαρρητερεύσεις, πέντε μέρες στην Αθήνα. Αυτό είπα. Και λέω εγώ, δεν τα εγκρίνω. Γιατί δεν μπορώ να απαντήσω τα ραντεβού του να κάνει μέσα σε δύο μέρες, όχι σε τέσσερις μέρες. Και ήμουνα από αυτούς που έχει ψηφίσει με τα κινήσεις του κ. Δασκαλόπουλου, ο οποίος, επαναλαμβάνω, το δράσεις μου είναι παραπανίσιο και θα πρέπει να είσαι προσευχτικότερος κ. Δασκαλόπουλου, ειδικά όταν αναφέρασες το πρόσωπο μου. Το δημόσιο χρήμα το σεβαστήκαμε και το διαχειριστήκαμε με περισσότερη ευχαρισσότητα, κυριακός σύμβουλος, ο οποίος έχει κάνει περισσότερες διανειτερέσεις από τον ίδιο τον περιφερειάρχη. Και θα ζητήσω τα στοιχεία πόσοι διανειτερέσεις έκανε ο κ. Περιφερειάρχης και πόσοι κάνατε εσείς. Και να έρχεστε εδώ πέρα όχι επί προσωπικού να μας ενημερώνετε, δηλαδή τι κάνατε στην εταιρεία και με τον δημοσιού. 10 φορές έχετε πάει, τι έχετε κάνει τέλος πάντων. Τι έχετε κάνει, απολογηθήκατε καμιά φορά. Ευχαριστούμε κύριε Σαββόμπουλε, κύριε Περιφερειάρχη έχετε τον λόγο. Σας παρακαλώ, κύριε Περιφερειάρχη, μην το συνεχίσετε. Μην το συνεχίσετε. Κύριε Περιφερειάρχη, έχετε τον λόγο. Κύριε Δασκαλόπουλε, κύριε Κιωσέν, ας χαμηλώσουμε λίγο. Κύριε Περιφερειάρχη, δεν θεύτε. Ωραία. Προχωρούμε στην διαδικασία, προχωρούμε στην διαδικασία, κύριε Σαββόμπουλε. Υπηρετήσουμε κι εμείς ένα χαιρετισμός στους παρισταμένους, γιατί η πρώτη φορά είμαστε στο άργος. Οι επικεφαλείς το παρατάξουν, έτσι ήρθαν όπου πηγαίνονται. Αν έχετε την καλοσύνη... Προστά όμως, λέγατε άλλα κύριε Δακή. Λέγατε άλλα κύριε Δακή. Δεν είναι στην Ατζέτα, λέγατε άλλα. Τώρα... Ένας χαιρετισμός στον επικεφαλείς το παρατάξουν ή θέλετε να γίνεται. Δεν θέλετε να συζητήσουμε την εμπερότητα του κύριου Σαββόμπουλε και του κύριου Γιωσέ. Τι σχέση έχει αυτό. Σας είπα. Είναι περιορισμένος ο χρόνος. Αν θέλατε πριν την γυρνήσετε... Είναι περιορισμένος ο χρόνος. Νομίζω ότι έχετε την εμπειρία και την ευγένεια να πούμε δυο λόγια εμείς τους παρισταμένους. Δεν θα πείτε δύο λόγια. Θα πείτε δέκα λόγια. Από όλα αυτά πείτε το χαιρετισμό. Ένα λεπτό έχετε πει ο Δακή. Λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, με ιδιαίτερη χαρά είμαστε εδώ. Θα θέλαμε να είναι πολύ περισσότεροι παρόντες. Ευχαριστώ και εγώ τον κ. Κημαπτσόκου του Δήμαρτου για την φιλοξενία. Θα περίμενα βέβαια από τον κ. Κημαπτσόκου στα δυό λόγια που είπε να έλεγε και από κάποια από τα δεκάδες έργα που κάναμε μαζί και χρηματοδότησα εφημιστητιάς. Μου ελπίζω ότι θα το κάνει κάποια στιγμή. Θέλω να σας πω ότι είμαστε στον 43ο μήνα της νύμπερη χειριακής αρχής. Εμείς ασκήσαμε 44 μήνες την ηθικία μας. Οπότε τα δεδομένα της κοινωνίας για συχρησιμότητα και αναλογικότητα είναι πάρα πολύ εύκολα να γίνουν. Και θέλω να πω ότι χαιρετίζουμε τα 10 ευρώ κατά μέσο όρο το μήνα που μπαίνει και ο κ. Περιφερειάδης να μειωθεί από μία πρώτη του 2018 το ρεύμα. Θα θέλαμε όμως να υπάρχει και αντίστοιχη δράση για να παραμείνει η επιδότηση του πετρελαίου θέρμασις που τσούζει πολύ περισσότερο στα ύψη του 2014. Έχει μειωθεί στο 1 θεατάκον από τότε και είναι ένα μικρό κομί με αυτά που μας δίνουν σε σχέση με τα άλλα. Και βέβαια εύχομαι ίσως ο κ. Πρόεδρος του Περιφεριακού Συμβούλου να μην το ξέρει. Το ΦΕΚ της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως που έχει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής στα μέσα του Γενάρη, όπου τη Δυτική Μακεδονία για το φυσικό αέριο δεν την αναφέρει πουθενά. Ελπίζω μετά το 2023 όπως λέει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής και ο κ. Συμπουργός που ήρθε εδώ μετά το 2023 και είμαστε όλοι εδώ για να στηρίξουμε όλη αυτή την προσπάθεια. Ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας και εύχομαι στο επόμενο Συμβούλιο που θα κάνουμε εδώ στο Άρχος να είναι μεγαλύτερη τη συμμετοχή της κοινωνίας. Κύριε Πρόεδρε ευχαριστώ. Κυρία Ζεμπελιάδο θέλατε να... όριστε για ένα λεπτό. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα κι εγώ να χαιρετήσω όλους τους παριστάμενους, τους δημάρχους, τους συναδέλφους της αυτοδιοίκησης. Η αλήθεια είναι ότι είμαι πολύ χαρά ήρθαμε στο Άρχος Οριστικό γιατί πιστεύω μου ότι αυτό θα εξέφραζε την πραγματική πεποίθηση αυτής της περιφερειακής αρχής και να μερθούμε κοντά σε όλες τις περιφερειακές ενότητες και στους άλλους δεύτερους δήμους αυτής της περιφέρειας. Η εισαγωγική διαδικασία που ακολουθήθηκε δείχνει ότι αυτό γίνεται για άλλους λόγους. Εδώ δεν ήρθαμε να κάνουμε πανηγύρια, άλλο είναι να θέλουμε να ενημερώσουμε για το έσπανε βέβαια, να το βάλουμε θέμα. Και επειδή λοιπόν αναφέρθηκε όχι ο κ. Ζαδαμόπουλος αλλά ο κ. Γιανακίδης και αναφέρθηκε γιατί εμείς ο συνδυασμός αναφέραμε ότι 34 εκατομμύρια έργα απεντάχτηκαν από το έσπα το 2015 και αν θυσβήτησε το νούμερο, εμείς καταθέτουμε στο Προεδρείο τα έργα που απεντάχτηκαν. Και αν θέλουμε να συζητήσουμε να κάνουμε γιατί απεντάχτηκε μια ειδική συζήτηση. Και αναφέρθηκε και σε αυτά που εντάχτηκαν. Μίλησε για 32 εκατομμύρια εργα που εντάχτηκαν στην ΠΕ Καστοριάς. Ξέρετε τι ποσοστό είναι αυτό στο σύνολο των εντάξεων? 10%. 180 εκατομμύρια εργα έχουν ενταχθεί. Και τα μισά από αυτά είναι παλιά έργα που επανεντάσσονται. Με 5% έργα που έχουν ενταχθεί, λυπάμαι πάρα πολύ για τους στόχους που έχει αυτή η περιφερειακή αρχή, για την περιφερειακή αυτή ενότητα. Και το χειρότερο είναι ότι αυτά τα έργα, αγαπητοί φίλοι, έχουν ενταχθεί το 2018. Μεγάλα έργα των 11 εκατομμυρίων. Πότε θα προλάβουν μέχρι τόση αναλογή, σε 2 χρόνια? Κοιμόμασταν τέσσερα χρόνια. Αν θέλουμε να κάνουμε σοβαρή... Κυρία Ζεμπελιάδου, ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε, δεν είναι χαιρετισμός σου. Δεν είναι χαιρετισμός σου προς το σώμα, κυρία Ζεμπελιάδου. Κύριε Σαγόπουλε, ξεκινώνουμε τη διαδικασία των εμπερωτήσεων, σύμφωνο με το άρθρο 16. Κύριε Βίτα, συγγνώμη. Κύριε Βίτα, για ένα λεπτό. Συγγνώμη, Γιάννη. Ακούγεται? Καλησπέρα κι από εμένα. Να μην πρωτοτυπήσω, λέω. Να πω κι εγώ ότι χαίρομαι. Αλλά μάλλον δεν χαίρομαι για τους ίδιους λόγους με ποιά είναι έπειτη. Στην πορεία, για να έρθουμε εδώ τις δύο τελευταίες μέρες και αν θέλετε και στιγμές προηγούμενες συνέντες των περιφερειογμούς που λέει ότι πρέπει να γίνουν συνεντριάσεις στις πόλεις ή και στις πρωτεύουσες των ομομών, εν πάση περισσότερος και σε άλλες πόλεις. Έχω τη γνώμη ότι δεν πρέπει να γίνεται αυτή η διαδικασία πρώτον για ετυπωσιασμό. Δεύτερον, δεν πρέπει να δίνεται αυτή η διαδικασία για να δίνονται αφορμές, να καλλιεργούνται διάφορες προσδοχές οι οποίες δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Γιατί ούτε ο πολίτης κάποιας περιφέρειας, κάποιας δημοτικής ενότητας έρχεται πιο κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων να συνεργιάσει σε ένα συγκεκριμένο τόπο το περιφερειακό συμβούλιο, ούτε με αυτόν τον τρόπο καλλιεργείται περιφερειακή ενιέα συνείδηση, ούτε βεβαίως το αν γίνονται περιφερειακά συμβούλια σε κάποιους τόπους δρομολογούν και εξελίξεις. Η ημερήσια διάταξη που έχουμε σήμερα δεν νομίζω ότι είχε και κάτι εντυπωσιακό να προσφέρει όσον αφορά το τι έργα θα γίνουν και τα λύπα, ούτε ήταν σωστός ο τρόπος να παρουσιαστεί μια αγγετική εικόνα όσον αφορά ποια έργα εντάζονται στο ΕΣΠΑ, ποια δεν εντάζονται και τα λύπα. Θα κρίνει η πορεία, θα κρίνει η πράξη του καθενός και η συνολική και θα φανεί και στο τέλος που κάποια πράγματα φαίνονται ήδη, όσα έργα είναι ενταγμένα στην Καστοδιά της ΕΣΠΑ σε σχέση με τις άλλες τρεις περιφερειακές ερώτης για να δούμε και σε ποιο βαθμό αναπτύσσεται η περιφερειακή συμβουλή, χωρίς να δημιουργούνται μόνο εντυπώσεις τα λόγια. Με ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Πίτα. Να καλωσορίσω τον διήμαρχο Καστοδιά στον κύριο Αγκελή και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Περάστε μπροστά, καθίστε. Συνεχίζεται η διαδικασία, κύριε Σαβόπουλε, επί τις εμπερώτησες που κάνατε. Παρακαλώ πάρτε τον λόγο για πέντε λεφτά, όπως προκύπτει από τον ομολογισμό του άνθρωπου 16. Κύριε Σαβόπουλε, έχετε τον λόγο να αναβάσετε τη δεύτερη ερώτηση. Θα διαβάσω πριν πώς την ερώτηση είναι η οποία μου κάνει. Θέμα στρατηγικών και επιχειρησιακών σχέδεων του κλάδου της Γούνας. Κύριε Μερφεριάρχη, εδώ και πολύ καιρό από το 2016 έχει κατατεθεί από την Ελληνική Ομοσποδία Γούνας το επιχειρησιακό σχέδιο business plan που αφορά την ενίσχυση της Γούνας και της Γουνοβία στη Δυτική Μακεδονία, προκειμένου να ενταχθεί στο PEP της Δυτικής Μακεδονίας. Έχουν γίνει πολλές συσκέψεις για το συγκεκριμένο θέμα και πολλές ανακοινώσεις από πλευράς περιφέρειας, αλλά και εξαγγελίες από υπολγούς. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει ορισκοποιηθεί κάτι συγκεκριμένο, ούτε έχει εκδοθεί σχετική πρόσκληση από πλευράς διαχειρηστικής αρχής για την ένταξη και δηματοδότηση του επιχειρησιακού σχέδιου του κλάδου της Γούνας. Ο κλάδος της Γουνοβίας διέρχεται πολύ μεγάλη κρίση και περιμένει η υλοποίηση του επιχειρησιακού σχέδιου που έχει κατατεθεί. Με τέτοιες ενέργειες έχετε προβεί μέχρι τώρα, τίχρονο διάγνωμα υλοποίησης υπάρχει από πλευράς περιφερειακής αρχής για το επιχειρησιακό σχέδιο πίστες τραντ έτσι ώστε να στηριχθεί αποτελεσματικά ο κλάδος της Γουνοβίας. Είναι κάτι το οποίο έχουν γίνει πάρα πολλές συσκεύσεις, το έχουν ακούσει κατά καιρούς και διαστώματος των Υπουργών και από τον κ. Ζωνέβιο και τον κ. Περιπεριάρχη. Η αγωνία και το ερώτημα είναι όλους μας και θα παρακαλέσω τον κ. Περιπεριάρχη να μας απαντήσει πάνω σε αυτό το ερώτημα. Ευχαριστώ. Ναι, κύριε Πότα. Κύριε Δήμαρχε, κύριοι δήμαρχοι μάλλον, κύριε Δήμαρχε Αγνωσοδιστικού, ευχαριστούμε πάρα πολύ για την ευκαιρία σας και για τη διάρκεια σας. Κύριε Δήμαρχε, κύριοι δήμαρχοι μάλλον, κύριε Δήμαρχε Αγνωσοδιστικού, ευχαριστούμε πάρα πολύ για την πολύ όμορφη προετοιμασία για αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο, εμείς όπως και οι προλαλήσαντες δείχνοντας, αναφέραμε ότι δείχνοντας την περιφερειακή αυτή άποψη και νοοτροπία που είχε αυτή η Περιφερειακή Αρχή, αποφασίσαμε να κάνουμε αυτές τις συναιδριάσεις και με αρχή το Δήμαρχε Αγνωσοδιστικού να έχει την ευκαιρία και ο κόσμος και οι δημότες της σκέψης των Καστοριάς να παρακολουθήσουν και μια ακόμη φορά ένα Περιφερειακό Συμβούλιο. Εγώ προσωπικά ως Περιφερειακός Σύμβουλος της Καστοριάς, να καλωσορίζω τον αγαπητό συναδέλφος, προκλήθηκε μια σχετική ένταση και εγώ από τη μεριά μου να ζητήσω κάποια συγνώμη. Λοιπόν, στο επίμαχο θέμα της ευερώτησης του κ. Σαββόκουλου, θα ήθελα για το ιστορικό του business plan της Γούνας να αναφέρω μερικά πράγματα και να πω ότι το business plan είναι ένα σύνολο εργών που έχει από μόνοντο ένα ολοκληρωμένο και μεμονωμένο έργο, είναι αρκετές προτάσεις, οι οποίες στο σύνολό τους φτάνουν τα 34 εκατομμύρια ευρώ. Λοιπόν, σε συνεργασία με την ειδική υπηρεσία διαχείρισης επιχειρησιακού προγράμματος της περιφερειαστητικής Μακεδονίας, ασχοληθήκαμε από την πρώτη αρχή με τα κομμάτια της επιχειρηματικότητας και με πρωτοβουλία της Περιφερειαστητικής Μακεδονίας και με μερινά της Ελληνικής Ομοσποδίας Γούνας υπονήθηκε, ουσιαστικά επικαιροποιήθηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του κλάδου της Γούνας Παύλα Γουνοπίας. Ο συγκεκριμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός έτηκε της πλήρως αποδοχής όλων των πολιτικών κοινωνικών και προνομικών φορέων. Οι δράσεις που εμπεριέχονται είτε αυτές της επιχειρηματικότητας είτε της απασχόλησης έχουν καθυστερήσει σημαντικά με ευθύνη ενός κεντρικού σχεδιασμού και ενός γενικότερου συντονισμού. Η καθυστέρηση αφορά κατά κύριο λόγο σε πρώτον στην ανάδειξη ενδιάμισου φορέα διαχείρισης δράσεων κρατικών ενισχύσεων και δεύτερον λειτουργιά περιοφοριακού συστήματος κρατικών ενισχύσεων. Θα ήθελα εδώ να αναφέρω στους αγαπητούς συμπολίτες μας ότι οι δράσεις των αξώνων σε όλες τις περιφέρειες θα πρέπει να ανοίξουν συγχρόνως και όσο είναι προετοιμασμένες όλες οι περιφέρειες. Παρά τις καθυστερήσεις, με πρωτοβουλία της περιφέρειας και ειδικότερα της Ειδικής Πυρησίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ειδικής Μακεδονίας 1420, η Επιχειρησία Διαχείριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ειδικής Προγράμματος Ειδικής Μακεδονίας 1420, η Επιχειρησία Διαχείριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ειδικής Μακεδονίας 1420, η Επιχειρησία Διαχείριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ειδικής Μακεδονίας 1420, η Επιχειρησία Διαχείρηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ειδικής Μακεδονίας 1420, η Επιχειρησία Διαχείρηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ειδικής Μακεδονίας 1420, η Επιχειρησία Διαχείρηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ειδικής Μακεδονίας 1420, η Επιχειρηματική Ανακάλυψη, προαπέτηση της περιφερειακής ρής, αλλά και της εξειδίκιαυσης των δράσεων, η Δική Προσοχή έχει προβήσει ακόμα ενέργειες. Αναφέρω εδώ ότι το μισ του ρής στην περιφέρεια Άννας είναι η γούνα, είναι ο τουρισμός, η αγροδιατροφή και η ενέργεια. Έτσι, λοιπόν, ξεκινώντας από κάποιες ενέργειες που ξεκίνησαν τον Εύβλητο του 2016, όπου η ΕΙΔΕΠ της Περιφέρειας, στη συνεργασία με την Δική Προσοχή κρατικών εμισκήσεων, ξεκίνησε τη διαβούλευση και τη σύνταξη της πρόσμησης με τίτλο «Δράσης συνεργειών και δικτύους μεταξύ ερευνητικών φορών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων σε τομείς προτεραιότητες του σχεδίου στρατηγικής έξιπνης εξειδίκευσης της περιφέρειας». Και φτάνοντας μετά μια σειρά διαδικασίων από 16 μέχρι και τις 8 τρίτλες, όπου το έγγραφο της ΕΙΔΕΠ, υπογεγραμμένο από τον Περιφερειάρχιο, πλέον αποστέλεται με εξέταση του σχεδίου της πρόσλησης με την νέα διαδικασία γεγνομοδότηση από τη ΝΕΙΚΕ. Είναι προσωπογραφή στο αρμόδιο Υπουργείο και από μέρα σε μέρα το περιμένουμε από πληροφορίες που έχουμε και από τον Προεστάμενο της διαχειριστικής αρχής, ο οποίος είναι και κοντά μας και να τον ευχαριστήσω, δεν ξέρω και αν θα μπορούσε να μέσω περισσότερες εξηγήσεις. Έτσι λοιπόν, το κομμάτι του ερευνώ και νοτομό είναι κομμάτι του business plan, το οποίο είναι πρώτον πυλών να ξεκινήσει. Ενεργοποίηση άξονα επιχειρηματικότητας με δικαιούγουση της επιχειρήσης άξονας 3. Ένας άξονας με σύνολο 15 εκατομμύρια ευρώ, αναφερόμαστε στην επερβετική προετοιμασία 3α, προαγωγή της επιχειρηματικότητας, ιδίως με την διευκόνηση της οικονομικής αξιοποίησης νέων ιδεών και ενίσχυσης της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων και μέσω θερμοκητήδων επιχειρήσεων. Περιλαμβάνει τις δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων, θελτίωση υφιστάμενων, πάυλα δημιουργία νέων επιχειρήσεων, ενίσχυσης για τη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών, πλάστες και δικτύων και δράσης πρόθεσης της εξωστρέφειας, όπου περιλαμβάνεται φυσικά και ο κλάδος της γούνας. Μετά την επιλογή του φοράς διαχείρισης, μιλάμε για τον άξονα 3. Μετά την επιλογή του ενδιάμισου φορέα διαχείρισης, ακολουθεί η έγκριση εξειδίκευσης από την Επιτροπή Παρακολούθησης του επιχειριακού προγράμματος Περιφέρειες Εντικείς Μακεδονιές και Πρόστιση προς τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις του κλάδου. Παράλληλα προβλέπεται και διαβούλευση με το τομεακό πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, με δράσεις να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και συνεργατικά εμφορές να υπάρχει επικάλυψη. Σε ανταμονή λοιπόν του καθορισμού του ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης, έχουν ήδη ενημερωθεί και οι περιφερειάρχες ότι θα υπάρξει ομοθετική ρύθμιση ώστε τα περιφερειακά προγράμματα να χρησιμοποιήσουν τον ίδιο ενδιάμεσο φορέα διαχείριση, που χρησιμοποιούν τα ΕΠΑΝΕΚ, φορέας για δράσεις ΕΠΑΝΕΚ, το ΕΕΠΑΝΕΚ. Λοιπόν, η ειδική υπηρεσία, για να μην υπάρξει περαιτέρωκα της τερίσης, επεξεργάζεται δύο σχέδια προσκλήσεων, μια πρόσκληση προς επιχειρήσεις μεταποίησης κλάδων, όπου στους κλάδους τουρίς συμπεριλαμβάνεται και η Γούνα, πρόσκληση προς τις επιχειρήσεις τουρισμού επίσης της κλάδος τουρίς, η πρόσκληση θα υμπεριέχει και στοιχεία απαιτήσεις τόσο της μελέτης χωριστικής ανάπτυξης, όσο και του επιχειρησιακού σχεδίου της Όχε για τις Λίμνες. Αντίστοιχο, λοιπόν, πλάνο υπάρχει και για τον τουρισμό, όπως και για τη Γούνα, και από εκεί οι κομμάτια τους εφαρμόζονται μέσω των… προχωρούν και μέσω των αξώνων του δικού μας επιχειρησιακού προγράμματος. Ενεργοποίηση του αξιών απασχόλησης με δικαιώχωση των ανέργων και επιχείρησης αξιών 8. Αναφερόμαστε στην επενδυτική προτεραιότητα 8.3, προώθηση της απασχόλησης της επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας επιχειρήσων συμπεριλαμβανομένων και ενωτόμων πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Περιλαμβάνει τις δράσεις προώθησης των ανέργων στην απασχόληση με ανεργία κατά της συμβουλευτικής πιστοποίησης στην απασχόληση με έμφαση στους στρατηγικούς κλάδους, στρατηγικής έξπλης εξειδίκευσης της περιφέρειας όπου περιλαμβάνεται και ο κλάδος της Γούνας. Βρισκόμαστε στο στάδιο εξειδίκευσης εφαρμογής της δράσης σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Συντορισμού Δράσεων. Επίσης, δεδομένου ότι οι σχετικές δράσεις πρόθεσης απασχόλησης αποτελούν πυρατικές ενισχύσεις, προβλέπεται να ελλοποιηθούν μέσω του ενδιάμωσηου φορέγκια χείρισης που αναμένει την επιλεγή και για τις δράσεις επιχειρηματικότητες του θεματικού στόχου 3, ΕΠΑ. Για να μην υπάρχει περαιτέρω καθυστέρηση λοιπόν εδώ, η Ειδική Υπηρεσία επεξεργάζεται σχέδιο πρόσκλησης σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο πρόσκληση για την υλοποίηση θα αναλάβει η ΕΕΔ και πάλι, με αποδέκτες κοινωνικούς, οικονομικούς και επιχειρηματικούς φορείς για υποβολή προτάσεων προς κατάρτιση, συμβουλευτική πιστοποίηση ανέργων στους τομείς έξυπης, εξειδίκευσης. Και δεύτερο στάδιο πρόσκληση μέσω ενδιάμωσηου φορέα διαχείρισης των πιστοποιημένων ανέργων για προώθεση στην αυτοπασχόληση. Μέσω του εκπλησιακού προγράμματος της Περιφέρειας Δικής Μακεδονίας. Η απασχόληση μέσω του επανάδου, πρόσκληση μέσω ενδιάμωσηου φορέα διαχείρισης αποδέκτησης επιχειρής για πιστοποίηση εργασομένων. Και όπως ανέφερα στην αρχή, η καθυστερήσεις στην ουσία προέρχονται διότι θα πρέπει τα σχέδια και οι άξονες να ανοίγουν σε όλες τις περιφέρειες μαζί. Βλέπουμε ότι υπάρχουν θέματα σε κεντρικό επίπεδο τα οποία καθυστερούν κάποια κομμάτια, αλλά και κάποια άλλα προχωρούν όπως τελευταία το κενοδομό. Αυτά λοιπόν από εμένα. Ευχαριστούμε. Μπορώ να κάνω μία ερώτηση μόνο για τη ρηγότητα μου. Λέγει να σάμπον που λέει λίγο σίγουρο. Κι αντίστοιχο, ως απάντης είχε δοθεί σε ερώτημα της κυρίας Δημιλιάδου ότι είχε γίνει πέσδευμα. Εκείνο που δεν κατάλαβα, επειδή μου αρέσει, είναι να μιλάμε λίγο με το διάγραμμα και στον περίπου. Ξέρω ότι είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα γίνει για πρώτη φορά από την Αρχηστική Αρχή, ότι έχει σχέση με τη δικαιοματικότητα. Είναι ένα, όπως πολύ σωστά είπατε, ευχησιακό σχέδιο υποστηρίζει σε εννιά άξονες με περίπου 33,8 εκατομμύρια. Και το κόλλα τάντος αφορούν περίπου το κλάδο της οικονομίας. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι για αυτό τον ενδιάμουσο φορέα. Γιατί απάντησες πότε περίπου εσείς υπολογίζετε να γίνει ο ενδιάμουσος φορέας και τι θα είναι αυτός ο ενδιάμουσος φορέας. Έχει επιλεγτεί, υπάρχει κάτι κανούδι, δηλαδή για να ξεκινήσει όλο το πρόγραμμα, πρέπει να υπάρχει ο ενδιάμουσος φορέας διαχείρισης αυτού του πρόγραμματος. Δεν κατάλαβα από την απάντησή σας αυτός ο ενδιάμουσος φορέας. Πότε περιμένετε να πιστωποιηθεί και να ξεκινήσει η δουλειά του όριου της εποχής. Το business plan όπως ανέφερε εδώ θα ξεκινήσει όλες τις δράσεις του μαζί, πλέον και συγκεκριμένες δράσεις. Και στη συγκεκριμένη, ο ενδιάμουσος φορέας διαχείρισης, αν προσέξατε, δεν αναφέρεται στο κομμάτι του άξονα έρευνας και νοτομίας, αλλά φέρθηκε μόνο στο τελευταίο, το business plan. Κύριε Τακί, σας είπα από την αρχή ότι το business plan δεν είναι μία δράση. Είναι οχτώ δράσεις. Για ποια συγκεκριμένη δράση εννοείται εσείς. Ωραία διάμουσο φορέα δεν μπορεί να ξεκινήσει το προπέτσι, δεν είναι. Όχι όλα τα κομμάτια του business plan. Σας παρακαλώ, καθίστε κύριε Κώτα. Προχωρούμε στη δεύτερη επερώτηση, διαβάζω την επέραση. Κύριε Πρόεδρε Αδίδος και το ρώτημα είναι ο διάμουσος φορέας, κύριε Κώτα. Ο διάμουσος φορέας πιθανολογούμε χρονολογικά πότε θα υπάρχει και ποιος θα είναι αυτούς που ξέρουμε. Ο διάμουσος φορέας από την ημερολογία, καθώς χωρίς τη διάμουσο φορέα δεν μπορεί να ξεκινήσει κανένα. Και φαντάζομαι ότι όλες οι δράσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν μαζί, κύριε Κώτα. Καθίστε κύριε Κώτα. Καθίστε, σας παρακαλώ. Καθίστε. Καθίστε κύριε Κώτα. Κύριε Κεσέ, έχετε τον λόγο για τη δεύτερη εμπερότηση του αφοράτηση της ίραγκας της Κρυζούρας. Ελάτε σας παρακαλώ. Ναι, κύριε Κεσέ. Σας παρακαλώ. Ναι, κύριε Κεσέ. Ναι, κύριε Περιφερειάρχα. Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ, κανένα λόγο, κύριε Περιφερειάρχα. Κύριε Κεσέ, σας παρακαλώ. Θέλετε κύριε Μαλέα να πείτε κάτι? Ναι, κύριε Μαλέα. Είστε γνωστός, κύριε Μαλέα, από παλιά. Καταρχάς, καλησπέρα, να σας καλωσορίσω κι εγώ. Κι εγώ δεν είχα πρόθεση να μιλήσω, αλλά όταν ακούω για ένα business plan, που τουλάχιστον είμαι στο εργατικό κέντρο για τους φασικούς φορείς που συνέβαλαν στο να διαμορφωθεί. Από αυτά που άκουσα εμείς, το 60% για να μην πω περισσότερο, δεν τα έτσι περιλάβαμε. Και το καινοτομό και έρευνα, τουλάχιστον σε άλλες περιφέρεις, Ήπειρος, έχει προκηρυθεί από Σεπτέμβρη. Αλλά δεν είναι στο business plan το δικό μας. Αν η περιφέρεια έχει οδητήσει κάτι άλλο, πέστε μας και σε μας τους φορείς που το δουλεύσαμε, να αλλάξουμε ρώτα. Να μπορέσουμε να συμματοθούμε σε αυτά που θέλετε σαν περιφέρεια. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Μαλέα. Θέλετε, κύριε, και εσένα. Θέλετε, κύριε περιφέρεια, να καταλόγω. Ναι. Θα παρακαλέσω να συνεχίσουμε λίγο για να προλάβουμε το φρόνο. Θα μου δώσετε μετά το λόγο, αφού γίνουν όλες οι ερωτήσεις. Ναι, θα απαντήσεις τα συνολικά. Για να το παρακολουθώ συνολικά και να δώσω και κάποιες εξηγήσεις σε αυτά που πήγαινε. Ελάτε, κύριε, και εσένα, σας παρακαλώ. Η ερωτήση του κυρίου Τκιωσέλη για γνώση των παρισταμέρων είναι για τη Στήρα Κανπλησσούρας. Γιαβάστε την ερωτήση του κυρίου Τκιωσέλη. Φυσικά, κύριε Πρόεδρε, μεταξύ του κύριου Κώτα και μου, μεσολάβησε ο κύριος Πρόεδρος και έφτασε το μικρόφωνο στο δικό μου ύψος, γιατί πολύ πούμε κατά πολύ του κύριου Κώτα. Σε ότι αφορά το βιολογικό ύψος, δηλαδή. Σας ευχαριστώ. Με τη σειρά μου να ζητήσω κι εγώ πιο νυφάλιως πλέον μια συγγνώμη από όλους τους παρισταμένους για την ένταση που την κράτησε. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να αναφερθούμε σε δικαιολογίες. Ζητώ συγγνώμη και επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, και τι δεν το βλέπετε, να χαιρετήσω κι εγώ μερικούς εκλεκτούς φίλους, όπως τον δήμαρχο Καστοριάς, τον κύριο Ανέστη Αγγελί, που όταν κι εγώ είχα την τιμή και τη χαρά να υπηρετώ εδω στην Καστοριά ως επτελάχης και υποδικητής, εν ενεργίας στρατιωτικόσων, ήταν Βουλευτής τότε της Νέας Δημοκρατίας. Για τους άλλους τους χαιρέτησα πιο πριν την έναρξη, γι' αυτό αναφέρομαι μόνο στον κύριο δήμαρχο και τον πρόεδρο της Κλισσούρας. Κύριε Πρόεδρε, να διαβάσω την ερώτησή μου, την επερώτηση, συγγνώμη. Κύριε Περιφερειάρχα, με δεδομένη τη σημαντικότητα της διάνοιξης της κατασκευής της Ήρακας της Κλισσούρας, καθώς και της πλήρους ετοιμότητας των μελετών και αντιοδοτήσεων, παρακαλώ να μας ενημερώσετε για την πορεία του υπόψη έργου. Συγκεκριμένα, σε ποιες ενέργειες έχετε προβή ή προτίθεστε να προβείτε για την ένταξή του σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, είτε στο ΠΠΔΚΙΣ Μακεδονίας, είτε στο ταμιακό κάποιο αρμοδιού υπουριού του Νέου ΕΣΠΑ. Βέβαια, πριν λίγο, κύριε Αξιώτη με κύριε Πρόεδρε, ακούσαμε τον συνάδελφο τον κύριο Γιανακίδη να αναφέρεται στο ΕΣΠΑ, αλλά για το συγκεκριμένο, για τη Σύρακα της Κλισσούρας, τίποτε. Νομίζω οι περισσότεροι των Καστοριανών και των Παρισταμένων γνωρίζουν την ιστορία της Σύρακας της Κλισσούρας από εποχές Ανδρέα Παπαντρέου, συγχωρεμένου αεμίστου Κώστα Σημιοφορίδη, και επειδή ο κύριος Γιανακίδης μας είπε για προεκλογικά προτάγματα, ήταν ένα από τα προτάγματά σας η Σύρακα της Κλισσούρας, γιατί κάποιοι δεν την εντάξαν, γιατί κάποιος δεν εξυπηρετούσε τους Σεορδαίους και όχι τους Κοζανίτες, αλλά τέσσερα χρόνια δεν ακούσαμε λέξη για τη Σύρακα της Κλισσούρας. Όπως, να καταχραστώ τον χρόνο και τη δυνατότητά μου να μιλήσω, κύριε Πρόεδρε, εγώ γνωρίτερα δεν μου δίδατε τον χρόνο και τη δυνατότητά. Ένα άλλο πρόταγμα σας ήταν η Αρχιτεκτονική της Καστοριάς. Κάποιοι κακοί και κακές υπουργοί, τότε η κυρία Διαμαντοπούλου με το κέρι σχέδιο Αθηνά, δεν την υλοποιήσε. Μια Αρχιτεκτονική για την Καστοριά και τους Καστοριανούς, η οποία ήταν στα χαρτιά με υπογραφές προεδρικά διατάγματα και υπογραφές υπουργών, δεκαετίες πριν, και δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Χαρά όμως είδαμε τον κύριο πρωθυπουργό προχθές, δευτερά βράδυ, να εγκαινιάζει ένα νέο πανεπιστήμιο της Δυτικής Αντικής. Εκεί παίρνει τους ψήφους του, εκεί τον αφοράει, εκεί εκλέγεται ο κύριος Τσίπρας, εκεί είναι η δυναμική του. Τρεις τροπολογίες γίνανε στο νόμο, με τον οποίον προχθές, δευτερά, πρόδυο ημερών, 48 ώρες δεν έχει, ψηφίστηκε η ίδρυση του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αντικής. Έγινε τροπολογία σύμφωνα με την οποία ο Υπουργός Παιδείας δίνατε να εισέρχεται στα της αυτονομίας των πανεπιστήμιων. Πότα με προκύπτουν αδικίες, όχι έτσι αυθέρατα. Κύριε Κυωσέ, με όλη τη συμπάθεια, στην επερώτηση μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε. Τώρα ξεφεύγετε του θέματος, συγγνώμη. Κλείνω, έχετε δει. Βέβαια ο Ισαγγελέας, ο κύριος Δασκαλόπουλος, που κατηγόρησε τους πάντες και τα πάντα, ήταν επί του θέματος και εδώ δεν διακόψατε ποτέ. Και αυτό το δέχόμεθα και οι παριστάμενοι έχουν χρήσει και. Κλείνω εδώ ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αντικής έγινε, η αρχιτεκτονική της Καστοριάς δεν αναφέρθηκε καν κύριοι. Έτσι για την ενημέρωσή μας, γιατί κι αυτό ήταν πρόταγμα και σημαία κάποιου. Σ' ό,τι αφορά τώρα το έργο της Κλεισούρας, κύριε Πρόεδρε, μια παρένθεση ήταν. Δεν χρειάζεται νομίζω σκόπιμο να πω, είπα εντάχει, από πότε το έργο αναφέρεται σε εμάς τους Δυτικομακεδόνες. Ένα έργο αξίας 72 εκατομμύρων ευρώ, με αδειοδότηση, με περιβαλλοντικούς όρους. Μάλιστα εδώ επιτρέψτε μου να πω ότι στην προηγούμενη περιφερειακή αργή, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών ο κύριος Μιχελάκης, το 2013, ζήτησε να τους προτείνουμε να υποβάλλουμε ένα έργο, το οποίο θα εκπονεί τον έξοδα της κυβέρνησης. Το υποβάλαμε εμένες εμείς ως περιφερειακή αρχή, αλλά δεν έγινε τίποτα. Γιατί οφείλουμε να πούμε την αλήθεια. Στον Υπουργό Εσωτερικών, στον κύριο Μιχελάκη. Κύριε Περιφερειάρχα, με όλον τον σεβασμό, κύριε Περιφερειάρχα, δίκιο έχετε. Γι' αυτό εγώ θα σας το θυμίσω. Με όλον τον σεβασμό, ότι έργο υποβάλλει το όπου υποβάλλει. Σας παρακαλώ, κύριε Δακύ. Μην χαλάτε τη διαδικασία. Κύριε Κιωσέ, παρακαλώ ολοκληρώστε. Για να απαντήσει ο κύριος Αδαμόπουλος. Παρακαλώ ολοκληρώστε. Τελειώνω κύριε Πρόεδρε, με απόλυτο σεβασμό προς όλους και κυρίως προς ανθρώπους τους οποίους εκτιμώ, γιατί στην αυτοδιοίκηση και γενικά στη διοίκηση, υπάρχει συνέχεια κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Υπάρχουν σύμβουλοι που ήταν και στα προηγούμενα περιφερειακά συμβούλια από θέσεις είτε συμπολίτευση είτε αντιπολίτευσης και γνωρίζουν. Και επιτρέψτε μου μόνο το σεβασμό κύριε Περιφερειάρχα να σας ενημερώσω ότι επειδή υπήρξαν και 35 χρόνια υπηρέτηση από τον στρατό και ένα άλλο θέμα που θα περίμενα να ακούσω ο κύριε Πρόεδρε ήταν η τύχη των δύο στρατιωτικών, διότι ο ένας είναι εδώ από Καστοριά καταγόμενος. Το είχε το έστρατο, δεν πειράζει θα το πείτε εσείς στο τέλος θα το πείτε και αυτό είδε θα το πείτε και καθόλου. Αυτά είναι θέματα που περνάνε στα ψηλά ή και καθόλου στα αζίτητα. Δεν πειράζει δεν έχει να κάνει με εσάς αυτό. Έχει να κάνει με άλλες οικογένειες. Αδικείτε τον ίδιο σας τον για αυτό κύριε Κεσέ. Κάνετε υπερώτηση. Στο πώς υποβάλαμε το πώς υποβάλαμε... Σας παρακαλώ. Στο πώς υποβάλαμε... Κύριε Περιφερειάρχα, ό,τι υποβάλετε υποβάλετε με ένα διαβιβαστικό με αριθμό πρωτοκόλου και αυτά νομίζω υπάρχουν στα αρχαία της περιφέρειας. Εάν δεν το ανεβρήκατε εσείς θα έρθω να ψάξω εγώ να σας το επιδώσω. Σας παρακαλώ. Ολοκληρώστε κύριε Κεσέ. Ευχαριστώ. Κύριε Αδαπόπουλε. Κύριε... Σας παρακαλώ, καθίστε. Σας παρακαλώ, καθίστε. Σας παρακαλώ, καθίστε κύριε Κεσέ. Δε βοηθάτε κύριε Κεσέ. Δε βοηθάτε κύριε Κεσέ. Κύριε Περιφερειάρχα. Θα πάρετε το λόγο σε λίγο και με διάφορα μπορείτε να απαντήσετε. Σας παρακαλώ κύριε Κεσέ. Κύριε Αδαπόπουλε, έχετε το λόγο. Εσωτερικό. Κύριε Αδαπόπουλε, έχετε το λόγο. Μισό λεπτό να απαντήσω στον κύριο Περιφερειάρχη. Σας παρακαλώ κύριε Αδακή. Δε έδωσα το λόγο στον κύριο Περιφερειάρχη. Δε βαστείτε την κύριε Κεσέ. Δε μπορείτε να παίρνετε το λόγο. Δε μπορείτε να παίρνετε το λόγο. Σας παρακαλώ. Ρωτάει ο κύριος Καριμπίδης από το θυμί σου που έχω πει. Σας παρακαλώ ούτε τον κύριο Καριμπίδης. Δεν θα πω τίποτα. Θετικό είναι. Ο κύριος υπουργός, ο κύριος Μιγελάκης, εκ μέρους της κυβερνήσεως Σαμαρά, επειδή υπήρχαν αναφορώκια τα κωδήλια, με επίσημο έγγραφο, το οποίο έστειλε στις 13 Περιφέρειες και στην Ένωση Περιφεριών, ζήτησε από την κάθε Περιφέρεια ένα με δύο όριμα έργα να χρηματοδοτηθούν από πόρους των τομεκών δράσεων της ελληνικής κυβερνήσεως. Ανταποκρινόμενοι σε αυτό το έτοιμα, έχοντας ένα υπερόριμο έργο, μεταξύ των άλλων που είχαμε, το μόνο έργο που προτείναμε ήταν η σύρα για της Κλισσούρας, με κανονική απάντηση και το οποίο τους συζητήσαμε. Δυστυχώς, αυτά τα έργα που ζητούσε η τότε κυβέρνηση, για λόγους τους οποίους δεν γνωρίζω, δεν προχώρησε κανένα από αυτά που είχαν υποβληθεί και από τις 13 Περιφέρειες. Εμείς, όμως, ως Δυτική Μακεδονία, το μόνο έργο που ζητήσαμε να χρηματοδοτηθεί τομεακά, γιατί είχε απόλυτη ρημότητα, σε εκείνη την χρονική περίοδο, ήταν η σύρα για της Κλισσούρας. Θέλω να καλωσορίσω τους συναδεύσεις τους Περιφεριακούς Συμβούλους, από τις άλλες πληροφοίες της Δυτικής Μακεδονίας, που ήρθαν εδώ σήμερα στο Άργος, σε ένα Περιφεριακό Συμβούλιο, το οποίο μας στεναχώρησε λίγο. Στην αρχή, νομίζω ότι μπήκαμε σε μια ροή και θα πάει ακόμα καλύτερα. Ευχαριστούμε τον Δήμο Άργος που μας φιλοξενεί, ευχαριστώ και όλους εσάς που παρεβρίσκεστε αυτή τη στιγμή στην αίθουσα, και παρακολουθεί το Περιφεριακό Συμβούλιο. Θα ευχαριστήσω και τον κ. Κιωσέ για την εμπειρότηση αυτή, γιατί είναι ένα θέμα που με ενδιαφέρει και πάρα πολύ. Ναι, οι σύνγκες της Κυσούρας θεωρούμε ότι είναι ένα έργο γνωρίζει για την περιοχή, διότι υπάρχουν εποχές του χρόνου που σαφνικά η Καστοριά με τυφλώνει από την Τολεμαϊδα δεν έχει πρόσβαση έτσι στο Χειμώνα. Είναι τεράστια τα προβλήματα στην επικοινωνία των περιοχών μας, της σημερινές περιόδους. Αυτή η σύναγκα θα έλεινε το πρόβλημα ακόμη και αν αποφάσιζε κάποια περιφερειακή αρχή να κάνει ένα περιφερειακό νοσοκομείο στον Πορτοσάκιο, γιατί όπως ξέρετε τα ασθενοφόρα από την περιοχή μας ξεκινάνε πάνε στην Τολεμαϊδα με δύσκολες καιρικές συνθήκες. Πολλές φορές καταλήγουν οι άνθρωποι σε δρόμο. Είναι τεράστιο το έργο αυτό που πρέπει να γίνει για την περιοχή. Οφείλω να πω ότι δεν ήξερα ότι είχε ενταρθεί κάποια στιγμή, είχε προταθεί στο Υπουργείο, είχε προταθεί να είχε προταθεί στο Υπουργείο, σε κάποιο Υπουργείο, αποπροηγούμε περιφερειακή αρχή. Όμως, ξέρω ότι η δικιά μας περιφερειακή αρχή έκανε μια τεράστια κίνηση για να ενταχθεί αυτό το έργο, εν τέλους, σε κάποιο χρηματοδοτικό. Μετά από συμφωνή γνώμη του Υπουργείου Υποδομών, που μας ζήτησε όντως να εντάξουν ερικά έργα στην περιοχή μας, εντάχθηκε, προτάθηκε η Σύναγκα της Κρυσσούρας σε κάποια θέσεις, την τέταρτη θέση, νομίζω, και θα σας πω λιγότερα δεκτομέρειες, για να φανταστείτε ότι η τέταρτη θέση δεν είναι και σημαντικό το ποια θέση είναι, η πρώτη θέση που έχουμε προτείνει και έπρεπε να προταθεί είναι ο 065 που ήδη κατασκευάζεται. Και νομίζω ότι με μια καλύτερη αντιμετώπιση από το Υπουργείο, που νομίζω θα την έχουμε, σε κάποια στιγμή η Σύναγκα της Κρυσσούρας θα χρηματοδοχθεί για να κατασκευαστεί. Ευχαριστούμε κύριε Δαμόπουλε, κύριε Περεφεράρχη, αν έχετε να συγκρόσετε στις εγκαλωτήσεις και στη Μία και στην Άρθληση, παρακαλώ. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω θερμά τις πολίτες του Δημάρου Σωρεστικού, τη Δημοτική Αρχή, όλους τους συνάδελους στην Αυτοδίκηση, το Δήμαρχο της Καστοριάς, το Δήμαρχο Νεστορίου που είναι εδώ, τους συνάδελους του Περιφερειακού Συμβουλίου, που κάνουμε πράξεις σήμερα και τον ομάδη μου η άποψη αυτή, το να τορέσουμε να αποκεντρώσουμε τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ζέτησα να το αποδεχθώ, κύριε Πρόεδρε, για να καταχύνω να πάμε στη λογική, που αυτός είναι και ο ρόγος του Περιφερειακού Συμβουλίου, του δημοκρατικού προγραμματισμού, αλλά και εκείνων των πολιτικών αποφάσεων και πρωτοβουλειών, που πρέπει να απαντήσουν στα προβλήματα και στα ζητήματα των πολιτών. Το Περιφερειακό Συμβουλί δεν πρέπει να είναι σωστρεφές και να έχει να κάνει με την ονοματολογία του καθαίων τους μένους. Βεβαίως, ζητήματα που θύμουν προσωπικότητες και πρόσωπα πρέπει να απαντώνται. Αλλά να μην μένουμε σε αυτό και χάνουμε την ουσία που η ουσία είναι ότι εδώ βρισκόμαστε για να υπηρετήσουμε τις σχολείες της Καναδόσης Μελήσης. Αναγνωρίζω την αντίδραση του κ. Τασκαλόπουλου, αλλά θα παρακαλούσα να μην είναι σε αυτό το επίπεδο και σε τέτοιου είδους συνεδριάς. Θα μπορούσε να το κάνει σε ένα άλλο χώρο και κάποια άλλη στιγμή. Αλλά όταν λέμε στην Εικονομική Επιτροπή κ. Σαβόμπλε, απευθυνόμενος σε κάποιον ο οποίος απουσιάζει, ότι γιατί όλες αυτές εκτός ένας φωτακινής του κ. Τασκαλόπουλου, τι συμβαίνει, έχει πουθενά πιασμένο τον περιφερειάρχη και τους υπογράφει. Αυτά φιγουράρισαν σε όλα τα σάκια. Τι φοβάται, εντάξει. Ο φόβος φοβάται. Ο φόβος φοβάται. Προσέξτε, σας απαντάω. Ο φόβος φοβάται. Λοιπόν, εμείς δεν φοβόμαστε τίποτα. Άρα λοιπόν, αντιλαμβάνεστε ότι είναι έυλογη η αντίδραση του κ. Δασκαλόπουλου, αλλά δεν είναι όμως αυτόν τον τόνο που θα έπρεπε κ. Δασκαλόπουλο και σε αυτόν τον ιδούδι της συνεργασίας. Θέλω να είμαι δίκαιος. Να δούμε λίγο κάποια ζητήματα που τέθηκαν μέχρι στιγμής και με τιμωρθήκαν. Επιερωτήσω και να είμαι στον Φέλη. Να ξεκινήσω από το τελευταίο το τούνι. Είπε ο κ. Δακίης ότι το 2013 ο τότε κυβουργός των Σωτερικών είχαν κάποια διάθετα πονήλια, πεθαίνεται στις 13 περιθέρειες, να δουν ποια έργα θα σε ετοιμόηταν, να προταθούν και κάποια από αυτά να βρουν στη λογική της συλλογήσης. Περίπτω από αυτό το πράγμα δεν προχώρησε. Τι κάναμε εμείς? Εμείς από τη στιγμή που αναλάβαμε, καθίσαμε και ρεαρχίσαμε και είδαμε και τις ανάγκες, αλλά και μια ισορροπία και μια δικαιοσύνη σε αυτό το περιφέρος όσον αφορά την προσβασιμότητα. Σε αυτή την προγραμματική περίοδο που τρέχουμε και αυτό το έσβα που τρέχει, το οποίο σχεδιάστηκε από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή και το γνωρίζουν όλοι, η προσβασιμότητα δεν είναι επιλέξημα, δεν είναι πρωτοπροτεραιότητα σε αυτό το έσβα που τρέχει και γι' αυτό και είναι λιγοστή η πόλη. Άρα λοιπόν με τους λιγοστούς πόλους κοιτάξαμε πρωτίστως να ρεαρχίσουμε και στις πραγματικές ανάγκες και με αυτά που διαθέτουμε και με τις προσλήσεις που θα δοθούν οι προτεραιότητες. Δεν μείνουμε όμως μόνος σε αυτό, πήραμε τελικά στιγμές πρωτοβουλίες. Ο E65, θυμίζω, ο οποίος πλέον εξελίσσεται, ήταν ένα τυφλό οδικό δίκτυο και όποιοι συζητήσεις και συσκέψεις γινότανε και σκέψεις, στην προοπτική της επέκτασης του, και το Νότια αλλά και το Βόρειο Τμήμα, σχεδιασμός μου ήταν να παίρνει ακουμπόση στο Μέτσο, να είναι τελείως εκτός Ζυδική και Μακεδονίας. Δώσαμε μάχη για να έρθει ο E65 να έρθει να ακουμπόσει στο σχεδιασμό στα Κυπουριό. Αυτός ο δρόμος δεν είναι σύμφωνα με όλους μας προτεραιότητα που μας φέρνει κοντήτερα στο Κέντρο και στην Αθήνα και φέρνει και επισκέπτες κοντήτερα και στα Γραβανά και στην Καστοριά, που είναι το σημαντικό τουριστικό μας προϊόν. Αυτό στο μεγάλο σχεδιασμό της εξωστρέφειας της περιφέρειας. Πάμε τώρα να διαβάσουμε την περιφέρειά μας. Τι είχαμε? Έναν κάθετο άξονα, ο οποίος ήταν σε εξέλιξη και ολοκληρώθηκε πριν από κάποιο διάστημα. Θυμίζω ότι είχε το κ. Πίρτσις για να γίνουν τα εγγένια κρυσταλλοβήγησιατιστα, ο κάθετος. Και θυμίζω ότι είχα δηλώσει ότι σήμερα είμαστε κανοπημένοι, αλλά είμαστε και ταυτόχρονα ελπιμένοι, διότι συνεχίζουν να υπάρχουν εδώ περιφερειακές ανισότητες στην προσβασιμότητα και ιδιαίτερα των μεγάλων δικτύων. Τα Γραβενά όχι μόνο έχουν πρόσβαση, διέρχεται η Εγγραβενά από τα Γραβενά. Το ίδιο και η Κοζάνια. Η Καστοριά έχει τον κάθετό της στην Εγγραβενά. Και μάλιστα θα έχει και την καλύτερη πρόσβαση και με τον 65 προς το κέντρο. Η Φλόριν όμως δεν έχει καμία πρόσβαση στην Εγγραβενά. Υπάρχει ένας κάθετος αυτός που υπάρχει μέχρι την Τολεμαϊόντα. Από και πάνω δεν υπάρχει τίποτα. Άρα λοιπόν χρωτεριότητα πρέπει να αποτελέσει αυτή εδώ περιφερειακή αν θέλετε αντιμετώπιση στη λογική της ισότητας και της ονομίας και των ίσων ευκαιριών, ο κάθετος από τη Φλόρινά μέχρι και την Τολεμαϊόντα. Θα ήθελα να επιλέξω εγώ καθαρές προβλέπτες μεταξύ των δύο και είχαμε τους κόρους. Το τούνελ της Κλεισσούρας και κάθε ο το Φλόριν μας, το Λεωμαϊόντας δηλαδή, κάθε ο τούνελ της Εγγραβενά, χρωτεριότητα έχει αυτός ο άξομος. Φλόρινμα κάθε ο τούνελ της Εγγραβενάς. Θα θέλουμε να μπλάμε και περιθυακή συνείδηση για ίσες ευκαιρίες και μεταξύ μας να πάρει μια συνεδόηση. Επειδή όμως το τούνελ της Κλεισσούρας όντως είναι 70 εκατομμύρια πρωεπροεπιτροπής μας αλλά δεν είναι επιτυροπλημένος, θα είναι πολύ λιγότερα τώρα, εμείς τι κάναμε από την πρώτη στιγμή τα θέσαιμα τα ζητήματα αυτά από το 2015 στον αρμόδιο υπουργού. Συνεδρίας ίσως η Εκτελεστική Επιτροπή, πάρθηκαν οι αποφάσεις και στις αρχές του Μάρτη του 2016, υπάρχουν εδώ τα καταθέσεις τα πρέπει να αντέχετε, είναι η προτάσεις για έταξη έργου της περιφέρειάς μας στο τομιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Μεταφορώνου. Και σας τα διαβάζω για να είναι γνωστά. Πρώτα είναι η κατασκευή του κάθε του άξομα που σας περιέγραψε, για αυτό βάλαμε και κάποια χρήματα για να οριμάσουμε μελέτες και να γίνουν μελέτες από τον τοπικό πόρο. Ο κάθετος άξομας δηλαδή από Φλόρινα μέχρι το Λεμαρίδα. Είναι η κατασκευή του τμήματος του διαυρωπαϊκού δικτύου που αφορά το κομμάτι από την Καρδίτσα μέχρι το Ορεινιό. Είναι η ελογλίανωση των μελετών του 1665 που έχει να κάνει με την πρόσβαση και την εγγύτητα της Τεσκάτης και έναν κόβο που πρέπει να ειναι η θηρική. Είναι η σύρακα της Κυζούρας που παραθέθηκε και πριν. Είναι η βελτίωση του δρόμου Βασιλίτσα, τμήμα Αγία Παρασκευή, Κρεπεμά. Και είναι η βελτίωση του οδικού τμήματος από τη Φλόρινα προς το χιονογραμικό κέντρο της Βύλος του Σοβερίου. Όλα αυτά είναι καταθυμένα στο κουριό μεταφορών να χρηματοδοτηθούν από κεντρικούς όρους. Γιατί εμείς στο δικό μας επιχείρησης εδώ δεν έχουμε χρήματα για χρηματοδοτές. Είναι λάχιστα τα ποσά. Και όπως ξέρετε υπάρχει και η πρόσκληση στο ανέρα είναι ο δρόμος από την Κρυσταλοπύγη προς τις Πέσπες. Και αυτός ο δρόμος ποιοτίωνει και την οδικία ασφάλεια και την προσβασιμότητα αλλά και το τουριστικό προϊόν και της Καστοριάς και των Κασπών. Και δείτε λίγο και το άνοιγμα των συνόρων που είναι σε εξέμιξη με το λαιμό, που από εκεί σε απόσταση αναγνήσεις τους κοιτάμα δεν μπορούν να έρθουν από εδώ λόγω των εγγυλώσεων του παρελθόντος κάθε χρόνο πάνε 200 και 300 χιλιάδες τουρίστες από Αγγλία και Ολλανδία. Στα λίγο μαζί σε ανευρύτερο σχεδιασμό αλλά θα πρέπει να συγχωρήσουμε κάτι. Ιεραρκώντας τις προτεραιότητες απαντώντας στη λογική του δικαίου πρώτα των αναγκών και μετά των επιθυμιών. Καθαρές κουβέντες. Άξονας προτεραιότητας. Φλόριν από το Λεμαϊδά. Βεβαίως και τα υπόλοιπα που αναφέρθησαν. Ο έψωμα 65 εξελίσσεται. Το κομμάτι που έχει να κάνει με τον Τούνελ έχει πρωταθεί στο Υπουργείο Μεταφορών. Έχει τεθεί κατά επανάληψη και στον Επιξέχορο Συνέδριο για αναφορές και στα τραπέζια. Εδώ είμαστε να δώσουμε τη μάχη ό,τι μπορέσουμε από πόρους να φέρουμε από την Αθήνα προς την περιφέρεια για να ελοποιήσουμε μια σειρά που έγραφε και την κίνεται να τελωπίσει και το κεντρικό κράβος. Και όπως έγινε και η αρχή στην περιγραφή από τον κ. Γιαννακίδη, δεν νομίζω να λυπώμαστε από να έχουμε έλειψη πόρου. Παραλάβουμε ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το οποίο περιγράφει και σήμερα βλέπετε πού βρίσκεται. Και πρωτίστως αυτό που λέω φορά την καστοριά. Αυτό που έπαιρνε που δούλευε η καστοριά 3% σήμερα που συζητάμε είναι πάνω από 30%. Τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί είναι προς χρήση όλων για τον δήμαρχο μας που γνωρίζουν γιατί συνεργαζόμαστε αλλά και το οποιοδήποτε πολίτε. Θα σας καταθέσω αυτό που πάει στο Υπουργείο για να το γνωρίζετε. Η γούνα. Έγινε ένα επιχειρησιακό, ένα business plan για τη γούνα. Αυτό πρέπει να πούμε ότι είναι προστιμή των ανθρώπων της γούνας από τις λειτουργίες του παλιθόντος που και ήδη είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν παρά αυτό που πρέπει να μας χωρίζουμε. Και έπαιρνε λοιπόν μια ενότητα στο κλάδο αυτό να γίνει ένα business plan. Έγινε αυτό το business plan. Περιλαμβάνει πάρα πολλές δράσεις. Οι δράσεις που περιλαμβάνει δεν απαντιώνται όλες από τα δικά μας χρηματοδοτικά εργαλεία. Το business plan είναι το έστωτο περιφερειακό επικοινωνικό πρόγραμμα από το δικό μας. Χρειάζονται επιπρόσθετος αγώνας, επιπρόσθετη εξέγρεση, μπορών, από κεντρικά άλλα προγράμματα, όχι να κάνουμε τη διαχείριση του περιβάλλοντος, όχι να κάνουμε ιδιοέρεο, είναι μπροστά στους ανθρώπους. Εμείς όμως δεν είδαμε ως πρώτη επιλογή και προτεραιότητα αυτό που μας στείζει την περιφερειά μας, την ενεργία. Άρα είπαμε λοιπόν με πολιτικές απασχόλησες να στηρίξουν και την απασχόληση και να λαθρύνουν τις επιχειρήσεις. Και μιλήσαμε για 500 θέσεις εργασίας και τις εξήγηλα, θυμάστε, στην έκθεση της γούνας. Γιατί έγινε τότε αυτό, γιατί είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα, όλα βέναν ομαλά, αλλά δεν ξέραμε τα προβλήματα που θα υπάρξουν, στο πότε θα ενοίξουν τα συγκεκριμένα τομιακά του περιφερειακού επιχείρησης, της προγράμματος και προς την εποχή. Λείπει όλων μας ανακεχύσεις μόνο που γίναν από το κουριό το ανάλογο, αλλά και της αρμαδίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτά πήγαμε πίσω. Η επεχειρηματικότητα δεν έχει ενοίξει πουθενά, γι' αυτό πήγε πίσω και το business plan το δικό μας. Και αυτό που υπογράφει προφές από εμένα με ημερομηνία, νομίζω, 7 Μαρτίου, που ανοίγουν οι διαδικασίες για τηρής, είναι τρία εκατομμύρια, αφορούν και γούνα κύριε Μαλέα, είχα κομμάτι έτσι να σας συνεχιρώσω, γι' αυτό είπαμε κοστητέ. Καταρχήν αφορού το κομμάτι που έχει να κάνει με τις στένες που συζητήσαμε, με τα υπόλοια, έχει να κάνει με το πρότυπο εργαστήριο που θα κάνει τις αμαρτωρικές εζητάσεις και έχει να κάνει με αυτό που ζητήσαν οι άνθρωποι της γούνας μας, τα τσιπάκια, τα οποία θα είναι ψυχιακά, που θα προστατεύουν τον κόπο μας, τον μόχο μας, την ποιότητα του πρώτου μας και θα είναι ένα πράσινο στιγμή γνωστό ότι είναι με brand name από την περιοχή και ταξιδέλλει σε όλο τον κόσμο. Είναι τρία εκατομμύρια. Για τις στήματα της απασχόλησης νομίζω απάτησε ο κύριος Κώπτας, για τον ενδιαίμεσο φορέας, που γνωρίζουμε να παλεμπλάγουμε για πανέαγμα, γνωρίζουμε για διάφορες άλλες διαδικασίες, δεν θέλω να πω γιατί υπήρξε καθυστέρηση εκεί πέρα, έγινε λάθος από μια ερικαϊφαία. Κάναμε τρεις συσκέψεις εδώ και ο προστάτης διεχειριστής αρχίζει να σας τα πει, βλέπω και τον κύριο Καραδίνο, γιατί ήμασταν επιτυχημένοι, όχι εμείς, η χώρα είναι στον τρόπο που πήγε να ανοίξει αυτό το πρόγραμμα. Εγώ ο ίδιος είπα ότι παίρνει καθυστέρηση στο ότι δεν άνοιξε κάποια άξιμο σπουπέβη, ή του έσπαγε γενικότερα, αλλά δεν είναι επί σε εμάς, είναι σε όλη τη χώρα αυτό. Και γι' αυτό, όπως ακούσατε, υπάρχει πλέον νομοθετική ρύθμιση, όπως θα τρέξει στον κόμμα διάστητα, για τους ενδιαίμεσους. Είχαμε προτείνει από την αρχή, στους ενδιαίμενους χώρες να είναι ιδιάπητη η ιδιέκτηση ανάπτυσης και προγραμματισμού, και τελικά εκεί καταλήμουν, και οι άλλες περιφέρειες. Εκεί καταλήμουν, και αυτό να τα λήξουμε σε μία συζήτηση που έγινε με την παρουσία του κ. Χαρίτσιν. Είναι, νομίζω, οφέλη μου, κύριε Πρόεδρε, να δώσετε το λόγο στον χωριστάβη της διαχείστησης αρχής, επειδή πολλές φορές κατά καιρός ακούγονται διάφορα για αυτή την υπηρεσία, που μπορεί και να τους αδικούμε, ή μπορεί και να μην τους αδικούμε, αλλά καλό είναι να με ακουστούν. Πάμε στο άλλο σημείο που έχει να κάνει με την αρχιτεκτονική και το πανεπιστήμιο. Δεν θέλω να κυρίσω το χρόνο πίσω. Αναγνωρίζοντας όμως την αδικία που υπήρξε με αυτό το κμήμα, με το κμήμα της αρχιτεκτονικής, εμείς εγώ πιστεύω ότι θα εργαστούμε να μπορέσουμε να αποκατάσσουμε αυτή την αδικία. Ως πρώτοι, θα θέλετε προσέγγιση και παρέμβαση, μέσα από την εταιρική ευθύνη του ΤΑΠ, όπως ξέρετε, με ένα εκατομμύριο ευρώ, είναι εδώ και οι δήμαχοι, χρηματοδοτούμε τα δύο μεταπτυχιακά του ΤΑΠ και του πανεπιστήμιο και τιμάζουν τους επιστήμονες του μέλλοντος. Άρα λοιπόν έχουμε δημιουργεί σε πρώτη φάση μια κρίσιμη μάζα επιστημόνων και μιας ακαδημιακής κοινότητας, έστω μεταπτυχιακών. Δεν έχουμε σταματήσει σε κανέναν τόνο να διεκτυπηθούμε σχολή στην Καστοριάνη. Εευελπιστούμε ότι με τα νότα τα περιφερειακά συμβούλια, σαν νότα της εκπαίδευσης, όχι θα υπάρχει συμματοχή όλων, και της αυτοδιοίκησης, και του υπουργικίου, και των επιβιβλητηριών, να συνδέσουμε τις σχουδές με την απασχόληση, εμείς συνεχιζόμαστε όλους τόσο τα τεκμηριώνουμε. Και είπαμε και κάτι άλλο στα αυτοδιοίκηση του πανεπιστήμιου, είμαστε διατεθειμένοι για να το χρηματοδοτήσουμε. Αλλά δυστυχώς όμως, κάποια άλλοι αποφάσισαν πριν από εμάς, επί τον ημερό σας, επί κυβερνήσεων που σας στείλισαν να το βαφτίσουν το κρέας ψάρι και αυτή η σχολή να βρεθεί στα Γένεδα. Αυτή είναι η αλήθεια. Και είπαμε εμείς ότι θα αποκριστούν αυτή την αδικία, να την αποκαταστήσουμε. Σε πρώτη φάση, επιτλέχαμε να κάνουμε μια κρίσιμη βάζα ακαδημαϊκών φοιτητών στην Καστολία με τα δύο μεταπτυχιακά, που παίρνουμε τα συγχαρητήρια από όλους. Το ξέρετε, το ζείτε. Δεν υπάρχει κάποιος ο οποίος να μην μου λέει με τα καλύτερα λόγια αυτά τα δύο μεταπτυχιακά. Έτσι, ακόμη και πρώι οι υπουργοί θέλουν να έρθουν να διντάξουν. Προσφάσισαμε τον κύριο Μανιάτ και θα έρθει και αυτός αφιλοκριντός να προσφέρει τις γνώσεις στα παιδιά. Αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Αλλά αν θέλουμε να πάμε σε ένα ρεαλισμό και να τεκμηριώσουμε κάτι διαφορετικό ή αυτό που είναι το ίδιο, πρέπει να εργαστούμε από κοινού. Πρέπει να κοιτάμε στο χθες και να πει ρίχνουμε ευθύνες. Και σας ενημερώνω ότι το επόμενο διάστημα δεν είναι κάτι τώρα ανακοιμώσιμο. Και με τη συνδρομή του Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο τον είδα πριν 15 ημέρες, θα έχουν κάποια εξέλιξη. Αλλά δεν είναι της παρούσας. Σίγουρο, όμως, είναι δίκαιο η Καστοριά μας να έχει πανεπιστημιακό κτήμα. Δεν κυναγκαθαρίσουμε από την προσπάθεια. Και το επόμενο διάστημα, σας δίνω και την είδηση, θα βρεθεί στην περιοχή. Ποιο αρμόδιος υπουργός, ο κύριος Γαβρόκομ, έχει ανοίξει τη συζήτηση για τις εικόνες του νονοτάτων κοινωνιμάτων. Έχω τις αισθάσεις και τις έχω και στον ίδιο στιπεροκόνες που βρεθήκαμε και συζητήσαμε, ότι αυτά χτίζονται από κάτω του Σταφάνου. Και μπορεί να είναι η αναλμία των τοπικών κοινωνιματιών. Βεβαίως θα συζητάει με τους ακαδημαϊκούς, με το Αυτοδιοί και τον Πιπέρκ του Πανεπιστημίου και τον ΤΕΙ, αλλά δεν μπορεί να παίχει και τον Πυκτική Ροναϊκό Συζήτηση. Και εδώ είμαστε όλοι να καταθέσουμε τις απόψεις μας, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, να δείξουμε και έμπρακτα στήριξη όμως σε ό,τι νέο θέλουμε να δημιουργήσουμε στην περιοχή. Περιορίζετε στην Κασσονέρα, σε λάθος άνθρωπο πεθύχεστε. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ. Κύριε Περιπεριάρχη, το 3% του Προγράμματος Δημοσίων Επιπερτήσεων που έχει η Καστουριά από πού προκύπτει, κύριε Καρμπίδη. Κύριε Καρμπίδη, έχει εστυχία που η Καστουριά του 2017 έπαιρνε 3,6% δρόμα δημοσιών επιπερτήσεων και έχω ξαναπεί, έπαιρνε από ποιο πρόγραμμα δημοσιών επιπερτήσεων, στους νότους περιφέρειας. Κύριε Σαββόπουλε, είναι μισό λεπτό και ολοκληρών, είπε ο κύριος Καρμπίδης ότι έκανε μια πρόταση για όλους τους δικούς άξονες, για όλη την περιφέρειά μας. Λοιπόν, τι συνωλικό προϋπολογισμό έχει, δηλαδή πέντε προτάσεις, οι οποίες έχουν ένα σημερινό προϋπολογισμό 600 εκατομμύρια, ενώ το τομιακό όλο του Υπουργείου είναι 400 εκατομμύρια, αυτό σημαίνει ότι εσείς κάνατε τη δουλειά σας, δηλαδή βάλατε τη σέρα κακρισούρα στη πέμπτη κατάταξη και κλείστε. Βλέπετε, κύριε Σαβόπουλε, βλέπετε τον κύριο του περιφερειάρχης, διατίθεται να πατήσει. Για να συνεχίσουμε. Τι σημαίνει αυτό, σημαίνει αυτό, κύριε Σαβόπουλε, σημαίνει αυτό, τι σημαίνει αυτό, κύριε Πρεφερειάρχης αυτό, δεν θα μετανακρίβεις εδώ πέρα. Κάντε μια ερώτηση, σας παρακαλώ, κάντε μια ερώτηση, κύριε Γεωναγίδη, προς τον κύριο περιφερειάρχη, ο κύριος περιφερειάρχης διατίθεται να πατήσει, κατεξέρεσε κιόλας και συνεχίζεται. Κύριε Περιφερειάρχη, έχετε το λόγο. Κύριε Σαβόπουλε, το Υπουργείο, όπως είστε εσείς το 2013 είπατε, σας ζήτησε να προτείνετε κάποια έργα, γιατί είχατε κάποια υπόλοιπα. Γιατί είχατε κάποια υπόλοιπα, εμάς δεν μας ερωτήσαν, εμείς τους είπαμε αυτά είναι και είστε υποχρεωμένοι και είστε προϋπολογισμένοι. Θα σας πω το προϋπολογισμό, όχι το δικό σας το ενός δις καλλιεργόντας προσδοκίες τους πολίτες και δεν ελογτούσετε έργα παραπάνω από 100 εκατομμύρια. Το δικό σας το επιχειρησιακό που εντάσατε έργα ενός δις ενώ υλοποίησε τους ενώ δεν ήταν 100 εκατομμύρια. Αυτό, τόσο σημαντικό. Τόσο σημαντικό. Να σας το πω, η επιχειρησιακή σας, να σας το πω. Κύριε Σαβόπουλε, εσείς το λοικό μας το επιχειρησιακό, είναι ευλογικά το δρόμο κύριε Κυρτζήλη με τον Νίκη Μπλόριλα. Κύριε Σαβόπουλε, κύριε Περφέρακα, θα σας παρακαλώ, ολοκληρώστε επόμεν που ξεχθεί η καταβολή της διαδικασίας. Η επιχειρησιακή της Σύρακας Κλειζούρας ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε στον Περιφερειακό Ιούλιο του 2012. Όταν το επιχειρησιακό που διακτηρηθόταν ο κύριος Περιφερειάσης ο κύριος Καλλιευκό, ο κύριος Δακής, είχε υπόλοιπα κύριους στα 20 εκατομπύρια. Κύριε Σαβόπουλε, κάνατε ένα συγκεκριμένο ερώτημα και σας απάντησα. Ναι, κάνατε ένα συγκεκριμένο ερώτημα και σας απάντησα. Μην περιμένετε από εμένα να ακούσετε τοποθετήσεις προσδοκίας και ψεύτικων λιμπιόδων στους πολίτες. Εγώ ήταν απαντώ απαντώ με ρεαλισμό και στη τοποθέτησή μου ήταν συγκεκριμένη. Άγιοντας τις δυνατότητες μας στις κριματογορδιές, τα επέλεγα το κάθε το φλόριμα που δεν είδα και όχι το τούνελ της κλεισσούρας. Ευχαριστούμε για αυτές τις κομμένες. Ευχαριστούμε. Κύριε Καμπουρίδη, μήπως σας κάλυψε ο κύριος Περιφερειάσης. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Κυρία Ζεμπελιάδο, σας παρακαλώ. Έχουμε μια επερώτηση που αφορά... Κυρία Ζεμπελιάδο, απαντώ στην επερώτησή σας. Η επερώτησή σας έγινε οχτώ του μηνός. Χρειάζονται οχτώ μέρες να πάει στον κανονισμό να απαντηθεί. Σας παρακαλώ, γιατί δεν διακόπτεται. Υποβλήθηκε εφτά το μηνός. Λέτε ανακρίβειες. Ακόμα και εφτά και οχτώ δεκαμπέντες. Σήμερα έχουμε δεκατέσεξη. Άμα δεν ξέρετε αριθμητική, σας παρακαλώ, θα απαντηθεί στο επόμενο με 1.800 συμβούλιο. Άμα δεν ξέρετε αριθμητική, λέει το ουμερονισμός. Ξέρετε ο κανονισμός ότι λέει για πάντες ερωτήσεων 15 ημέρες. Σας παρακαλώ. Έχουμε πάρει ερωτήσεις σε 3 μήνες. Προχωρούμε, κύριε πρόεδρε, στα θέματα της σημερινής αρτιάς. Κύριε πρόεδρε, σας παρακαλώ. Είναι προσβολή. Σας παρακαλώ. Κύριε πρόεδρε, θα σας απαντήσει στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο. Κύριε πρόεδρε, αφορά την Καστορικιά. Κύριε Δακί, σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ, κύριε Δακί. Ποιος το συνεχίζετε. Κύριε πρόεδρε. Στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο. Προχωρούμε στα θέματα της σημερινής αρτιάς. Κύριε Αθαμόπουλη, είστε σε αυθυναμία να πατήστε ένα πρόγραμμα. Σας παρακαλώ, κύριε Δακί. Είστε σε αυθυναμία. Σας παρακαλώ, κύριε Δακί. Είστε συνήγορος της κυρίας Ζεμπελιάδου, κύριε Δακί. Δεν κλειάζεται συνήγορο η κυρία Ζεμπελιάδου. Κύριε Αθαμόπουλη. Θέλετε να στο διαβάσω, κύριε Ζεμπελιάδου. Αφήστε το κανονισμό. Α, αφήστε τώρα το κανονισμό. Εγώ κάνω το ερώτημα που είμαστε στην Καστορικιά. Κύριε Αθαμόπουλη, είστε ανήκανος να πατήστε σε ένα πρόγραμμα. Σας παρακαλώ, κύριε Δακί. Σε ντρέπεστε λίγο! Δημοπρατημένο, έχουμε δεκοχτό, δεν έχουμε πάει τίποτα. Τέσσερα χρόνια και δεν θέλετε να πατήσετε σε ένα πρόγραμμα. Πρέπει να ντρέπεστε. Πρέπει να ντρέπεστε. Έρχομαι δημοπρατημένο. Θα πάτε τίποτα, κύριε Δακί. Ό,τι έχουμε κάνει δεκοχτό και δεν είναι σε θέση να πατήσει. Ξέρεις χοροϊδράπου της κυριαρχίας του Ασχολιάτ. Λοιπόν, προχωρούμε στα θέματα ιδεής συναντιώτασης. Να λυπάστε κύριε Συμπεριάδου. Να λυπάστε. Προχωρούμε στα θέματα της ιδεής συναντιώτασης. Κύριε Αδερφή, θα μου εμπρέψετε με τη συνένωση του προαιλείο. Κύριε Συμπεριάδου, σας αφαιρώ. Σας παρακαλώ, πότι καλά καλήσατε εδώ, συνεχίσαμε τις συγκεκριμένες σας. Συνεχίσαμε τις συγκεκριμένες σας. Σας παρακαλώ, δηλαδή, εντάξει, έγινε τόσο αλήθεια. Έτσι, μπράβο. Προχωρούμε στα θέματα της σημερινής σας διάταξης, κύριε Συράδης Β. Επειδή, κύριε Σακώβουλε, σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Έχουμε επερβεί το χρόνο που είναι εκτός σημερινής σας διάταξης στις συζήτησες εμπερωτήσεων ΑΤΑ. Είστε πρώτος εσείς. Θα πάθετε τίποτα, κύριε Σουόλυμ. Θα πάθετε τίποτα. Και δεν το έχω και τίψεις. Προχωρούμε στα θέματα της σημερινής σας διάταξης. Θέλω τη συνέναιση του Προεδρύου, επειδή ο κύριος Πλακετάς έχει ραντεβού με τον κύριο Παναγιοντάκη και πρέπει να είναι στην Αθήνα. Μη φωνασκείτε, κύριε Σουόλυμ. Μη φωνασκείτε, κύριε Σουόλυμ. Θα σας παρακαλέσω να προηγηθεί το θέμα 11. Είναι εδώ και ο δήμαρχος του Πολεμαϊδας. Αφορά τον Πολύκεντρο της Πολεμαϊδας. Θα σας παρακαλέσω να προηγηθεί. Κύριε... Τι είναι αυτά, κύριε Σουόλυμ? Δεν έχει κάμερα σχολή, κύριε Σουόλυμ. Τηρίως ανοιχάνουμε. Κύριε Πλακετά, έξερτον λόγο. Δεν έχουμε σχολή. Ευχαριστώ, κύριε Παναγιοντάκη. Κύριε Σουόλυμ... Σεβαστείτε τον κύριο Πλακετά, κύριε Σουόλυμ. Κύριε Σουόλυμ, σας παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Αγαπητές Δήμαρχοι, εγώ σας ευχαριστούμε από την καρδιά μας... για την εξαιρετική υποδοχή και οργάνωση της σημερινής ιαριάς σας. Κύριε Δήμαρχοι, κύριοι δήμαρχοι. Επιτρέψτε μου να χαιρετήσω με τη σειρά μου όλους τους παραδοσκόμενους... και να ξεχωρίσω πέντε συνάδελφους πρώην που βλέπω στο ακολουατήριο. Να ευχαριστήσω τον Αλέκο του Χατζίση, που είναι σήμερα εδώ. Να ευχαριστήσω τον Δημήτ, τον Μαγρυλίδη, τον Κώστα τον Αποστολίδη... τον Αποστολίδη τον Τζότσι και τον Μπασχάρη τον Χαρόμουνο... που δεν τον βλέπω σήμερα από τη στιγμή εδώ και τον ρίχνα. Αποστολίδη, να σε ευχαριτήσω κι εγώ. Για τη σημερινή παρουσία και τους ευχαριστώ πολύ που είναι σήμερα εδώ δείγνοντας... το διαχρονικό τους ενδιαφέρον για ένα θεσμό που πληρέτησαν με τον καλύτερο τρόπο... κατά τη διάρκεια της προηγούμενης περιφερειακής αθήνα. Στο θέμα μας όμως τώρα και ευχαριστώ πολύ... γιατί άμα το πρωί νωρίς πρέπει να βρίσκομαι στην Αθήνα για μια συνάντηση... εκτακτική που προέκυψε από τον Δήμαρκο της Ποζάννης... με την κατάσταση της Ποντοδόμης και πρέπει να φύγω τώρα και όλα στην Αθήνα. Θα μου επιτρέψει, λοιπόν, να εισηγηθώ το δέκατο θέμα της σημερινής ευδιάδεξης... λέγοντας την υπουργή ότι το δέκατο θέμα που πριν συμβούμε να παρουσίρουμε... για την επόμενη συνεργασία. Το θέμα είναι έκρηση υποβολής πρόθεσης στο ΥΑΠ, 12-12-16... για το έργο με την κοινωνική ασιοποίηση... του Ευρωπαϊκού Πολυκέντρου του Δήμου Εοβέας. Είναι γνωστό στην περιοχή της Εοβέας... αλλά και στην περιφερειακή ένωτα του Βουζάννης... οι προσπάθειες που κάνει μια υποσιακή απερίπτω... για να αναροχηλώσει ο δήμος στιγμιακής οικονομίας του Ευρωπαϊκού Πολυκέντρου. Αποτέλεσμα, οι όποιες σοβαρές ή μη σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές προσπάθειες... να μην τελεσφορήσουν και να υπάρχουν προβάθμεις... που είναι ακόμα και κρύβη μέρος που υπάρχει εκεί... τόσο την οικογένεια που υπάρχει αλλά όσο και λίγο χωριό... από το οποίο γίνεται και η λεγκή αγορά της Πολυμαϊκής. Καυτόχρονα και αναθυνόμενος στους εγκεφαλείς των παπτάξεων... που δεν τους βλέπω σήμερα εδώ... θυμάστε ότι με αφορμή τη μεταγκόμιση στον ίδιο κύριο της Ευρωπαίας... μια σειρά στιγμισιών... μια διαφορετική αντίληψη από την πλευρά του Δήμαου Ευρωπαίας... και μια εντολή από τον Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμαου Ευρωπαίας... να γίνει κάποια διαβούλευση ανάμεσα στο δείο... ώστε να βρεθούν λύσεις που θα ικανοποιούν όλες οι πλευρές. Πρόθεση λοιπόν της περιφερειακής αρχής... κατά με τη συνενόηση της διαβούλευσης... ανάμεσα στον κύριο Δήμαρχο Ευρωπαίας αλλά και στον κύριο Περιφεριαρχη... η ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο ΕΑΠ με ένα πρωτοβουλισμό 2.800.000... προκειμένου να γίνουνε καθίψως δύο ακόμη όροφοι... στο εμπορικό πολίκεντρο του Δήμο Ευρωπαίας στην Περιβαϊβε... σε ένα χώρο που με τα λεωδωμένα και τις διαστάσεις... όπως περιγράφονται στο τεχνικό δελτίο... το οποίο σας έχουμε βρισινάψει... θα μποράσεις να δώσει λύση στο 60ο πρόγραμμα στέγασης... τόσων υπηρεσιών του Δήμου Ευρωπαίας... αλλά όσο και με μια σειρά άνοχων υπηρεσιών... αναμαθύνοντας και την περιοχή και ολόκληρο το τοπικό υπηρεσιό... δύο μάλες τα υπηρεσιότητα τετράγωνα εκεί... αλλά διόντας και να ελύσεις ένα αξιό τοχόλουμα... που δικαιολογημένα διαμαρτύρεται ο Δήμαχος... ο Ευρωπαίος ο κ. Ζαμαλίδης... του να έχεις συγκεκριμένες τις υπηρεσιές του σέρα σε εκείνο το χώρο. Και λοιπόν, παρακαλώ, για την ένταξη του έργου... του τοπικού πόρου 2-12-16... με τον κολλονισμό που θα μπει από τον πόρο... της περιφέρειας δικής Μαγεδονίας... το κομμάτι της περιφερειακησιώντας προζάδισης. Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για την ενδροσύνη σου. Κύριε Δήμαρχε, θέλετε να πείτε... ελάτε να σας δούμε. Θέλουμε να σας δούμε. Ωραία. Κύριε Συνάνφη. Κύριε Βήτα. Ναι. Ναι. Ο κύριος Δήμαρχος σε ευχαρίστησε... γι' αυτό το έργο και είναι πράγμα... θεσπουδέαρο για την εκτονομαϊκή. Κύριε Βήτα. Ναι, ναι, υπάρχει συγχόνια. Είναι 7.000 στραμμονικά... και κάτι να θυμάμαι καλά... αλλά είναι ο αποόρθος ορόχο... αν το ευαλόδιο κοπέδρο... είναι 7.193 στραμμονικά... και είναι... ναι, περίπου τόσο ώρα. Το ευαλόδιο είναι 7.000 στραμμονικά και... 2.500 το υπόγειο... και 1.500 το εκτονομαϊκό. Κάτσε. Υπάρχει κάποια λεγότηση. Ναι, κύριε Σομουλή. Όχι, εγώ της Ελληνίας δεν καλώ... ήθελα να πω το εξής... και στον φίλο του Παραγιώτη... και στον Σάβο... το τι θα πω... αν δεν κάνω λάθος... αν κάνω λάθος, δηλαδή... αυτό ξεκίνησε... επί του αγνίστου... Κώστα Λομπλάτη... Επί Τσούπαγη... Ναι, ξεκίνησε... επί του αγνίστου... με το τρόπο... Κώστα Λομπλάτη... Ναι, ξεκίνησε... επί του αγνίστου... με το τρόπο... Κώστα Λομπλάτη... Ναι, ξεκίνησε... επί του αγνίστου... με το τρόπο... Κώστα Λομπλάτη... Ναι, ξεκίνησε... επί του αγνίστου... με το τρόπο... Κώστα Λομπλάτη... Ναι, ξεκίνησε... επί του αγγίστου... με το τρόπο... Κώστα Λομπλάτη... Ναι, ξεκίνησε... επί του αγγίστου... με το τρόπο... Κώστα Λομπλάτη... Ναι, ξεκίνησε... επί του αγγίστου... με το τρόπο... Κώστα Λομπλάτη... Ναι, ξεκίνησε... επί του αγγίστου... Διαφορετική ιδιάσταση και ανάπτυξη στην πόλη με τις γλύπιες. Κύριε Κεσέχαη. Ναι, ναι. Κύριε Αλίνα Κεσέχαη, οι 90 θέσεις στο υπόγειο πάνη θα γίνουν καινούργιες ή αυτό υπάρχουν ήδη... Αυτές οι όρθες που χρειάζονται και δουλεύονται ότι δεν χρησιμοποιείται γιατί δεν είναι σε κακή κατάσταση απλά και το τεχνηπόδιο το προφλέπει την αποκατάσταση όλων των βλαβών που υπάρχουν στο σχετικό χώρο είναι 90 ευστερικές και 300 σαν θυμάμαι καλά... 300 θέσεις στον υπέθυνο χώρο, 300 είναι στο χώρο της λαϊκής. Στο χώρο του λιοντιλαϊκή αγορά. Θα είναι μόνιμες ή λιοντιλαϊκή αγορά. Φαντάζομαι ο δήμος να μην εισέχει εκτός στις ημέρες του λιοντιλαϊκή αγορά. Εκτός αν έχει κάποιο πλάνο για κάτι άλλο θα μας τα πει ο κύριος δήμος. Είναι σωστό αυτό που λέτε, στα μελλοντικά σχέδια θα μπορούσε να θυμητοποιήσει γιατί ο προορισμός είναι συγκεκριμένος. Κύριε Βήτα, ομόφωνα, κυρίες, να ψηφίσετε ή δεν θα είχαμε? Ομόφωνα είναι. Τώρα, κάποιοι αν θέλουν να είναι έξω και να υποβαθμίζουν το Περιφοριακό Συμβούλιο, ομόφωνα είναι. Υπάρχει και το άργο ζωρεστικού. Πάρτε τον λόγο σας, παρακαλώ. Ήρθαμε να συζητήσουμε θέματα και προβλήματα του δήμου μας. Προχωρούμε, κυρία Σίδρου, προχωρούμε στο πρώτο θέμα. Αυτός δεν ήταν ο σκοπός του Περιφοριακού Συμβούλιου σήμερα. Να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες μας να κάνουν ερωτήσεις, να τοποθετηθούν. Προχωρούμε, κυρίες συνάνδελφοι, στα θέματα. Τα πρώτα θέματα είναι από την Περιφοριακή Ενότητα Καστοριάς. Πρώτο θέμα, έκπληση, σύναμψης και σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της αποκεντρωμένης δίχης Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας και της Περιφέρειας Δυτικής Μακαιδονίας, π.Ε. Καστοριάς, για τη σύναξη μελέτης και εκτέλεση του έργου. Αποματάστηση οδού πρόσβασης προς τον Πάρκο Εθνικής Υφυλίου. Συγκεκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος. Συγκριτής Περιφοριακής Υπείρου Δυτικής Μακαιδονίας, κ. Αδαμόκουλος.