Αλλάζουμε. Προχωρούμε. Αξιοποιούμε.» - Έργα του Σήμερα & του Αύριο (Chrysostomos Bakouras, 2017)
: Με επίκεντρο την ποιότητα ζωής, με άξιωνα την αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών και με μία σειρά συνδυαστικών δράσεων για την επιχειρηματικότητα και την οικονομία, το επιχειρησιακό πρόγραμμα 2014-2020 της περιφέρειας Πελοποννήσου στοχεύει σε ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων με πολύπλευρα οφέλη. Σ' ένα σύνολο 270 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνονται έργα και δράσεις σε τελευταία δρασία και συγκεκριμένα, στις υποδομές και το περιβάλλον, σε δράσεις κοινωνικού ταμείου, στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και σε ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις. Η περιφέρεια Πελοποννήσου δίνει προτεραιότητα στην τοπική ανάπτυξη, επενδύοντας έργα για την αναβάθμιση και βελτίωση της λειτουργίας των ουπασικών υποδομών, αλλά και για τη συνολική μετάβαση σε μία οικονομία φιλικής το περιβάλλον. Σημαντική θέση τώρα στις παρεμβάσεις που βρίσκονται σε πλήρια εξέλιξη κατέχει το θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σε επίπεδο περιφέρειας. Με την ολοκληρωμένη αυτή διαχείριση θα επιλυθεί σε αηφόρο βάση η ανεξέλεγκτη διάθεση που συνέβαινε κατά τα προηγούμενα έτη, παράλληλα δεν θα εξασφαλιστεί για το μέλλον η ορθολογική διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος. Σταθερή στην υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού, η Περιφέρεια Πελοποννήσου επιμένει και ενισχύει πολύπλευρα την υγεία και την εκπαίδευση, ενώ παράλληλα προωθεί την κοινωνική ένταξη και την καταπολέμηση της φτώχιας. Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου περιλαμβάνονται δράσεις. Εναρμόνισης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, λειτουργία κοινωνικών δομών για τη στήριξη ιμείων εκτούντων και φτωχών ατόμων. Όλες οι δράσεις αποσκοπούν στην οικονομική και κοινωνική ευημερία των ανθρώπων μας. Με στόχο τη μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα προωθούνται δράσεις στην έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και τη γενοτομία, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό συστήνεται δομή προώθησης της επιχειρηματικότητας. Η διαδικασία της επιχειρηματικής ανακάλυψης είναι μια διαδικασία η οποία μας υποχρεώνει να ακτινογραφίσουμε τον κάθε κλάδο στον αγροδιατροφικό τομέα και στον τουρισμό, ούτως ώστε να εντοπίσουμε τα αδύνατά του σημεία και να ενισχύσουμε αυτά τα αδύνατα σημεία των επιχειρήσεων αυτών με δράσεις έρευνας, γενοτομίας ή τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Ανταποκρινόμενη στη σύγχρονη αντίληψη των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων, η περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει την κοινοτόμα λογική που φέρνουν οι ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις τόσο στην Καλαμάτα όσο και στη σύμπραξη ναυπλίου και άργους μικινών. Επιπρόσθετα σε αυτά τα δύο σχέδια έχουμε εγκρίνει ένα σχέδιο τοπικής αναπτύξης με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων, είναι τα γνωστά TAPTOK. Συνολικός προϋπολογισμός αυτό είναι 19 εκατομμύρια ευρώ. Με το σύνολο των παρεμβάσεων επομένως αναμένεται να δώσουμε όλες εκείνες τις σημαντικές λύσεις σε χρόνια προβλήματα αναβαθμίζοντας και την καθημερινότητα των πολιτών της περιφέρειας αλλά δίνοντας παράλληλα στους επισκέπτες τη δυνατότητα να απολαύσουν και να περιγηθούν σε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τα σημεία της περιφέρειας Πελοποννήσου. Με αυτόν τον τρόπο θεωρούμε ότι το αύριο προδιαγράφεται ελπιδοφόρο και υποσχόμενο και αναβόκεται πλέον αποκλειστικά στους συντελεστές η έγκαιρη και αποτελεσματική λοποίηση του παρεμβάσεου. Η διαχειριστική αρχή του Πε Πελοποννήσου επιταχύνει τις ενεργιές της για την εξειδίκευση των δράσεων ενώ παράλληλα προχωρά στην έκδοση των σχετικών προσκλήσεων. ΕΣΠΑ με την Συγκριμοτοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης