Διάλεξη 10 / Διάλεξη 10 / σύντομη περιγραφή - Κοτζαμανίδης Χρήστος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
σύντομη περιγραφή: Λοιπόν, μπαίνουμε στην Αξιολόγηση Απόδοσης, γιατί όλα αυτά που λέμε είναι καλά και άγια, αλλά πρέπει να μάθουμε και να αξιολογούμε τις επιδόσεις, δεν είναι. Λοιπόν, έργηση παρακάτω ενότητες, φυσική κατάσταση, κινητική ανάλυση, νευροβουλικός έλεγχος, φυσική δραστηριότητα. Όλα αυτά, κατά 70% με 80% τα έχετε κάνει στο εργασίδιο, στα δύο εργαστηριακά μαθήματα. Βασική προϋπόδηση για την Αξιολόγηση είναι το τεστ, πρέπει να το ξέρει πάρα πολύ καλά το παιδί. Γιατί άμα δεν το διδάξουμε και δεν το μάθεις σωστά, στην πορεία μαθαίνοντάς του θα παρουσιάσει μια βελτίωση απόδοσης, η οποία δεν θα οφείλεται στην πετυχημένη προπονητική παρέβαση, παρά σε λόγους μαθησιακούς. Γιατί τελειοποίησε το τεστ της Αξιολόγησης, γι' αυτό είναι καλά να ξέρετε λίγο αυτά τα validity, τα reliability, είναι πάρα πολύ απαραίτητα για έναν ερευνητή και θα είναι βλακόντας από τη μεριά σας να μην εκφράζεται τις επιστημονικές διαδικασίες Αξιολόγησης του παιδιού για να τη βγαίνει της γονής να του πεις, εδώ είναι το παιδί σου, με την καρτελίτσα του, να τα έχεις στον υπολογιστή και κατά δυο αστήματα την επίδοση της κάθε παιδιού να τη σέλετε στο σπίτι, βέβαια αυτό είναι και λίγο ρίσκο γιατί με τους κάφτωσους γονείς δεν βγαίνεις άκρυας, θα ξεσπάσουν το γαϊμένο το παιδί μετά σου, αλλά σας είπα, αν δεν κάνουμε τις κόττρες μας, δεν θα επιβάλλουμε και την άποψή μας. Λοιπόν, πάμε παρακάτω, Αξιολόγηση φυσικής κατάστασης, αξιολογούμε δύναμη, αρτικότητα κτλ κτλ κτλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετή τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τετλ τ Έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε το 1RM, βεβαίως και ναι, είναι αξιόπιστο, αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε 1RM είναι αξιόπιστο και υπάρχουν πάρα πολλές έρευνες που λέγουν για το 1RM, αλλά πολλές φορές, γιατί δεν χρειάζεται να καταπονίσουμε το στοθόλου του, δηλαδή χρησιμοποιούμε 5RM δηλαδή ξεκινάμε με μια ένταση 5RM και την ξανά δοκιμάζουμε πάλι με 5RM και λέμε στη δεύτερη εξέτηση των 5RM πόσο βελτιώθηκε πια η δύναμη. Αλλά δεν έχουμε περιορισμό στο να χρησιμοποιήσουμε 1RM. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ισοκινητική αξιολόγηση στο παιδί? Ναι. Να θυμηθούμε τι κάνει η ισοκινητική αξιολόγηση. Στην ισοκινητική αξιολόγηση μένει σχετικά σταθερή η γωνιακή ταχύτητα και αυξάνει η δύναμη. Στην ισοτονική αξιολόγηση, στα βάλη δηλαδή, αυξάνει η δύναμη αλλά είναι μεταβλητή η ταχύτητα. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και δηλαδή από τη ψήφωση της εργασίας στο χώρο, μέσω του ισοκινητικού δυναμόμετρου, να εξετάσουμε τη σχέση δύναμης ή ροπής ταχύτητας. Είναι μια εργασία της κυρίας Μπάσα, η οποία μέτρησε την συγκεντρή 45, 90 και 180 μοίρες, ανάδεχτον από την γωνιακή ταχύτητα και της 180, 90 και 45 μοίρες, έκκεντρη. Και τι μας δείχνει εδώ, ότι σε όλες τις περιπτώσεις το παιδί ήστερει, αλλά έχει παρόμοιο μοντέλο δύναμης ταχύτητας με τον έλληκα. Δηλαδή τι σημαίνει αυτό το πράγμα, όσο αυξάνει γωνιακή ταχύτητα στη σύγκεντρη, η ροπή μειώνεται. Όσο αυξάνει η σύγκεντρη ταχύτητα, η έκκεντρη ταχύτητα, έχουμε αρχικά μια αύξηση και μετά από λίγο και εδώ έχουμε μια μείωση. Άρα, αν θέλουμε να εξερευνήσουμε τη σχέση δύναμης ταχύτητας στο παιδί, έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε το ισοκινητικό δυναμόμετρο. Αυτή είναι η αλτικότητα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το δυναμόδάπεδο. Το δυναμόδάπεδο έχει το πλεονέκτημα να καταγράφει τρεις συνισθώσεις εδαφικής αντίορας. Την κάθετη, την προστιωπίστια και την πλάγια. Εκείνη που μας είναι πιο σημαντική είναι η κάθετη. Αλλά αν θέλουμε να μετρήσουμε και να υπολογιλήσουμε τις αστάθειες της κίνησης, μετράμε και την πλάγια, η οποία είναι ένας δείκτης ισορροπίας. Μας δίνει την πρώτη έμμεση ένδειξη ισορροπίας. Μας δίνει κι άλλο πιο ακριβέστρο δείκτη ισορροπίας στο δυναμόδάπεδο. Είναι το χρονοδάπεδο, είναι μια μιλιατούρα του δυναμοδάπεδου, όπου το μόνο που υπολογίζει είναι το ύψος με βάση το χρόνο πτήσεις. Αλλά έχει πολλά όμως ελαττώματα. Εξαρτάται την τεχνική. Δηλαδή θα πρέπει να σκοθείς και να προσγειωδείς στο ίδιο σημείο όπως και στο δυναμόδάπεδο. Θα πρέπει να αγγίξεις την χρονοπλατφόρμα με τις μύτες και μετά με το πέλαγμα. Εντάξει. Αν δεν τα έχουμε αυτά τα δύο είναι ένα πολύ παλαιοτές στο Τέστα Μπαλάκοφ. Το ξέρει κανένα στο Τέστα Μπαλάκοφ. Όχι. Έχεις μια ζώνη που έχει ένα κρυκάκι και μέσα σε αυτό το κρυκάκι περνάει μια μεζούρα μέχρι να φτάσεις κάτω και λες πόσα κατουστά είναι η μεζούρα μέχρι κάτω. Λες 90 εκατοστά. Λέω το. Κάνε ένα άλμα πόσα απλώθηκε η μεζούρα τόσα εκατοστά και υπολογίζουμε έτσι το επιτόπιο άλμα. Είναι αρχαία μέθοδος. Απλά για την ιστορία σας την αναφέρω. Ταχύτητα. Για τη δρομική ταχύτητα έχουμε τα φωτοκύτταρα. Μπορούμε να τα βάλουμε. Η ιστορία ότι μετράω τη δρομική ταχύτητα με χρονόμετρο είναι μόνο για την προπόνηση. Για αξιολόγηση υποχρετικά φωτοκύτταρο το οποίο μπορώ να το βάλω στα 10 μέτρα άρα αξιολογώ την αρχική επιτάγχιση μπορώ να το βάλω και στα 30 μέτρα άρα αξιολογώ και την μέγιστη ταχύτητα στο να προπόνητο. Γιατί αν έχω το μπόλτ πρέπει να πάω στα 65 μέτρα, στα 70 μέτρα και μπορώ ανά 10 μέτρα να βλέπω τις μεταβολές της ταχύτητας. Βέβαια για άλλες περιπτώσεις όπως είναι η μέτρηση της ταχύτητας απελευθέρωσης μπάλας είναι το ράντα. Είναι αυτό που χρησιμοποιεί η Τουρκία για να μας βουτάλλει. Εφαρμόζεται και στην και στον αθλητισμό. Μην πάμε με χρονόμετρο να μετρήσουμε πότε αφήνει την μπάλα και πότε περνάει. Είναι τελειωμένη ιστορία. Είναι αυτήν ο όργανο και αρκετά αξιόπιστο. Αξιολόγησης και αντοχής θα ξεκινήσουμε με την αερόβια ικανότητα. Μέγιστη πρόεδρος του εξουγών είναι το κλασικό μοντέλο του Μπρούς. Το οποίο έχει πέντε στάδια με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ένα στάδιο αλλάζει ταχύτητα, ένα στάδιο αλλάζει κλήση και το κάθε στάδιο είναι τρία λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε και υπολογίζουμε τη μέγιστη πρόεδρος του εξουγών. Μπορούμε αυτό το μοντέλο να το χρησιμοποιήσουμε για τα παιδιά. Πολλοί είναι ναι αλλά πολλοί προτείνουν το μίνι Μπρούς. Τι κάνουμε δηλαδή στα παιδιά έχουμε δώτακα στάδια. Έχουμε το ένα, το ενάντουστο στην ουσία. Δεν πάει κατευθείαν στο δύο. Δεν πάει από το 2,7 στο 4, πάει πρώτα στο 3,4 και στο πρώτο στο 4,4. Δηλαδή βάζει ενδιάμεσες εντάσεις για να είναι σίγουρο ότι θα πάρουμε αξιόπιστη προσπάθεια του παιδιού για να μετρήσουμε τη μέγιστη πρόεδρος του εξουγών. Διότι αερόβαια ικανότητα δεν είναι μόνο η μέγιστη πρόεδρος του εξουγών. Είναι και πολλά άλλα πράγματα. Άρα στο ερώτημα μπορούμε να μετρήσουμε αξιόπιστη, τη μέγιστη πρόσβαση του εξουγών στα παιδιά. Τι απαντάμε? Yes. Με κυριούδουμε τροποποιημένο πρόγραμμα Μπρούς. Άρα πάτε να κάνετε τον ωραίο για πείτε στον εργασιολόγο θέλω τροποποιημένο πρωτόκολλο Μπρούς για να είμαι σίγουρος για τη Σαβουλίδη. Θα ακούσει και ο Αφρός και θα πει μπράβο το παιδί, αυτό ξέρει ας πούμε. Κι ο άλλος θα σε σεβαστεί. Θα πει δεν μπορεί να τον δουλέψει αυτόν. Γίγαντα. Θα σας καλυμμύτευατε στους κολυμπητές, δεν μπορεί ο κολυμπητής να βγάλει Μπρούς, δεν υπάρχει περίπτωση. Θα το βγάλω, θα το βγάλω, θα το βγάλω, θα το βγάλω, θα το βγάλω, θα το βγάλω, θα το βγάλω, θα το βγάλω, θα το βγάλω, θα το βγάλω. Λοιπόν, αναέρωβιο κατόφλι. Έχουμε δύο τρόπους. Μια είναι με το αναπνευστικό πηλίκο. Στο αναπνευστικό πηλίκο κυρίως είναι ο εισπνεώμενος αέρας δια της μέγιστης της πρότυπης οξυγών. Πάει και ένα άλλο τέστο που κάναμε σε αυτήν την περίπτωση. Ο εισπνεώμενος αέρας δια του αποβαλόμενου διοξηδίου του άνθρωπου. Αυτό δεν επηρεάζεται σε όλη τη διάρκεια της άσκησης, υπάρχει μια ισορροπία, αλλά όταν αρχίζει και εξελίσσεται το πρωτόκολο Bruce, αρχίζει η κούραση και με το που αρχίζει η κούραση τι γίνεται, αυξάνει ο εισπνεώμενος αέρας. Άρα το πηλίκο αυξάνει. Σε αυτό το σημείο αυξάνεται ραγδαία. Αυτό το σημείο που γίνεται η ραγδαία αύξη του εισπνεώμενου αέρα, ενώ η μέγιστη της πρότυπης οξυγώνου δεν αυξάνει με τον διόρθμό, είναι το αναπνευστικό αναερώβιο κατόφλι. Και έχουμε μετά και το αναερώβιο κατόφλι που είναι βασισμένο στο γαλακτικό οξύλιο. Είτε το ένα χρησιμοποιήσουμε, είτε το άλλο χρησιμοποιήσουμε, είμαστε μία, καλά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Έτσι βλέπετε και εδώ έχουμε μία ραγδαία αύξηση της παραγωγής γαλακτικού οξύλιου. Πάμε καλά μέχρι εδώ. Σε σχετίζονται αυτά μεταξύ τους, ναι έχει ένα συντελιστή ρ, είσαμε 89% Αυτό γεννάει κάποια ερωτηματικά, γιατί έφτασε στη μονάδα. Γιατί ενώ το αναπνευστικό αναερώβιο κατόφλι το παίρνουμε online κατευθείαν, δηλαδή μετρίαται στη διαδικασία, το γαλακτικό οξύλιο το παίρνουμε και το επεξεργαζόμαστε, περνάει κάποιο χρονικό διάσταμα μέχρι να το βγάλουμε. Αυτό κοστίζει 1,011. Εκτίνηση θα τα κάνουμε. Όχι. Δηλαδή λέμε ότι μετά τα τρία δεκτά έχουμε την απομάκηση και παίρνουμε και... Δηλαδή κάνουμε εκτίνηση του γαλακτικού οξύλιο. Παίζει, παίζει αυτό. Αυτό τελικά σου παίζει. Πρέπει να μάγκα, δεν είμαι εργοσχεωγός. Εγώ σου λέω τα τεστ που γίνονται τώρα. Και εσύ είπα δεν είμαι σούπερ μάρκετ, δεν θα σου λέω πράγματα για τα οποία δεν είμαι πιστοποιημένος. Τι θα κάνουμε, σούπερ μάρκετ, θα το κάνουμε τώρα. Κουτσίστραβε όλοι στον Άιν Παντελεήμονα. Λοιπόν, going gate test. Αξιολόγηση, αναερώβειες, ικανότητες. Εδώ χρησιμοποιούμε το εργοποθήλατο. Με διάρκεια τεστ. Κατά μέσο όρο 30 δευτερόλεπτο. Με μια αντίσταση που είναι από το 5% μέχρι το 12,5% της ουματικής μας μάζας. Κατά μέσο όρο 7,5% της ουματικής μας μάζας. Και λέμε, δώστε όλα για 30 δευτερόλεπτο. Λοιπόν, αυτό εφαρμόζεται και στα παιδιά. Σας το έδειξα αυτό στο μάθημα της ατουγής. Πάνω είναι η βελτίωση της ισχύος. Δηλαδή, το going gate test μετράει την ισχύ. Την αναερώβεια ισχύ. Είναι ανέμακτο. Πολλοί όμως παίρνουν και γαλακτικόξυγε. Δεν είναι απαραίτητο για μένα. Αν δεν υπάρχει ερευνητικός στόχος. Παίρνουμε την ισχύση το πρώτο πέντε ή δέκα δευτερολέπτων. Και βλέπουμε πόσο εξελίσσεται με τον χρόνο. Και βλέπουμε ότι σε αντίθεση με την αερόβεια ικανότητα. Που μάλλον σε σχετικές στιγμές δεν βελτιώνεται στη διάρκεια της υφείας. Το αναερώβειο, η αναερώβεια ισχύς και η μέση αναερώβεια ισχύς. Βελτιώνεται. Το τεστ αυτό παίρνουμε τη μέση αναερώβεια ισχύ που είναι για όλα τα 30 δευτερολεπτά. Και παίρνουμε και την ισχύ που είναι στα πρώτα δέκα δευτερολεπτά. Γι' αυτό παίρνουμε δύο τεστ. Την μέγιστη ισχύ και τη μέση ισχύ. Και έχουμε τους δείκτης της αναερώβειας ικανότητας. Τώρα μπορούμε να κάνουμε και διάφορα άλλα έμμεσα τεστ για το προσδιορισμό της ατοχής. Προσδιορίζουμε μια προκαθορισμένη απόσταση, δύο χιλόμετρο ποιχή, και λέμε πόσο χρόνο θα κάνεις. Ή προκαθορίζουμε ένα χρόνο, πέντε λεπτά, και λέμε τι απόσταση θα καλύψω. Ή κάνουμε ένα τεστ προκαθορισμένης ταχύτητας. Σε ένα από τα δύο, αλλά θα τρέχεις με μια συγκεκριμένη ταχύτητα. Αυτό μας βοηθάει να δούμε το πώς ανταποκρίνεται όταν κινείται αερόβεια ή όταν κινείται αναερώβεια. Διότι αν έχω την ταχύτητα στην οποία επιτεύχθη το αναερώβιο κατόφλι, σημαίνει αν κινείται με μικρότερη ταχύτητα, κάνει το τεστ αερόβεια. Αν κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή που είναι η ταχύτητα που αντισχύει στο αναερώβιο κατόφλι, κινείται αναερώβεια. Τότε έχω δικαίωμο να πω αν έχει καλή ή κακή αναερώβεια. Άμα κάνω και ανοικευμένο τεστ κούπερ, θα πω έχει μια επίδοση α στο τεστ κούπερ. Πώς οφείλει αυτό στην αναερώβεια, δεν μπορώ να του πω. Εντάξει, μην πάνε να κάνουμε συμπεράσματα από το πρώτο και από το δεύτερο τεστ πέρας αναερώβειες και αναερώβειες. Κάνω ένα τεστ αντοχής, ένα τεστ δρομικής αντοχής. Αν θέλω να έχω και μια πληροφορία περί ποιού ενεργιακού μηχανισμού μιλάμε, τότε πρέπει να έχω κατα νου ποια είναι η ταχύτητα που αντισχύει στο αναερώβιο κατόφλι. Έτσι, αν τρέξω με μεγάλη ταχύτητα τσιμπάω αναερώβεια ζώνη, αν τρέξω με μικρότερη ταχύτητα τσιμπάω τι? Αερώβεια ζώνη. Κατανοητό? Μην γίνομαστε μπακάλιας. Πάνω από όλα. Να πουλάμε μούρι, αλλά επιστημονικοί μούριοι. Πολλές φορές έχουμε και έναν έμμεσο προσδιορισμό του τσαεράδιου συγκανότητες. Τρέχουμε ενάμιση μίλη, παίρνουμε τον χρόνο, πολλοπλασιάζουμε με αυτό το συντελιστή και βγάζουμε έμμεσα την μέση προσδιοξυγών. Το ίδιο και για τα υπόλοιπα τεστ. Rockport Walking, 12 Minutes Walking, περισσότερες λεπτομέρειες στον κύριο Μεταξά και στον κύριο Νίκο του Κουτλιανού που με βοήθησαν και μου δώσαν αυτά τα τεστ. Δεν του αντικειμένουμε αυτά τα πράγματα, αλλά έπρεπε να σε δώσουμε μια συνολική εικόνα της αξιολόγησης. Περισσότερες λεπτομέρειες θα πάτε σε αυτούς οι ανθρώπους που είναι πάρα πολύ καλοί σε αυτό το είδος. Υπάρχει και το τεστ κούπερ, το ξέρουμε όλοι. Εδώ είναι οι νόρμες που υπάρχουν ανά ηλικία και απόδοση, πότε είναι καλή, πάρα πολύ καλή. Δεν πολύ χρησιμοποιείται, ενώ χρησιμοποιούν πιο πολύ. Αυτό είναι για αυτούς που ασχολούνται με τρίτη ηλικία, με άτομα με προβλήματα. Δεν τους βάζουμε να τρέξουν, τους βάζουμε να τρέξουν για έξι λεπτά, όχι να περπατήσουν γρήγορα για έξι λεπτά για να δούμε τι απόσταση θα καλύψουν και μετά εμέσως προσδιορίζουμε και την ικανότητα αντοχής τους. Τώρα, επειδή θέλουμε να υπολογίζουμε και εκτός εργαστήρου τη μέγιστη πρότυπη του οξυγόνου, το καλύτερο τεστ είναι το πανήνδρομο τρέξιμο, το ξέρετε, να μην το αναλύσουμε. Και αν δεν θέλετε το πανήνδρομο τεστ, πάμε στο Γιόγιο τεστ του Μπάξιμου. Είναι πολύ ευθορατές, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και θεωρούνται πολύ έγκαιρα τεστ. Πολύ ειδικό στο Γιόγιο τεστ είναι ο κ. Μεταξάς, του οποίου η Διακτουρική Διατρευή έγκαιρα με βάση του Γιόγιο τεστ. Ναι. Υπάρχει καμιά απορία τώρα πώς αξιολογούμε την αντουχή, την ανερώβη, την ανερώβη, την ενδρομική. Τα έχουμε κατα νου αυτά. Και έχουν και κατα νου και ποια μπορούν να κάνουμε στον Κύπτωδο, εκεί που είμαστε εμείς, χωρίς κανέναν από αυτούς, με το Γιόγιο τεστ ή το πανήνδρομο τρέξιμο, το οποίο θεωρούνται έγκυροι δείκτες αξιολόγησης της μέγιστης πρώτους οξυγών. Τώρα έχουμε το πρόβλημα πώς θα ξέρουμε ότι ο αθλητής μας όντως κουράστηκε. Για να φτάσουμε λίγο στα ζητήματα του over-training και του over-eating. Υπάρχουν τα ερωτηματολόγια, είναι κλίμα καμπόρκ, είναι 10 βάθμια και 20 βάθμια. Και αρχίζεις να ρωτάει, νιώθεις κουρασμένος, είναι άντα για σένα που είναι πιο δύσκολα, αρχίζεις να κουράσεις λίγο, αρχίζεις να κουράσεις πάρα πολύ και ξέρω εγώ. Υπάρχει μια διαβάθμιση, 20 διαβαθμίσεις. Η δεύτερη είναι για τα πρωτόκολλα ενδυνάμωσης. Σας είπα ότι το πρωτόκολλο ενδυνάμωσης είναι πρωτόκολλο κόπωσης. Και για να μπορέσουμε να ποτρέψουμε την παράμηση κόπωσης, τι διαλύματα δίνουμε? Όχι τρία λεπτά, πέντε λεπτά. Για να έχουμε πλήρη αποκατάσταση της φωσφοκροτίνης, αν και αυτό δεν σώζει τον αθλητή από την κόπωση, θα κουραστεί. Άρα εγώ πρέπει να ξέρω πόσο κουράστηκα αθλητής μου σε ένα πρωτόκολλο, ειδικότερα που το χρησιμοποιώ για πρώτη φορά. Αν δεν κάποιοι από εσάς κάνουν πρωτόκολλα ενδυνάμωσης στην μεταπτιακή τους διατριβή, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το rate of perceived excision rate. Εντάξει. Έχουμε το ρυθματολόγιο αξιολόγησης πόνου. Αυτό το χρησιμοποιούμε σ' άλλες περιπτώσεις που υποπτευόμαστε ότι θα προκαλέσει πόνο. Κυρίως γίνεται όταν έχουμε πρωτόκολλα αλτικά του κύκλου διάτασης βράχυσης, όπου εκτός από τις μεταβολικές επιπτώσεις έχουμε και τις επιπτώσεις της φλαγμονίας, η οποία προκαλεί πόνο. Και έχουμε αυτό για τους αγαπημένους μας ιδιοκολυμπτές, το profile of burnt state. Άρα σαβουλίδι, για να μην χρησιμοποιήσεις πασοξίδικες δικαιολογίες, θα πάρεις αυτό το ρυθματολόγιο μ' εύκολα και κατά διαστήματα θα ρωτάς σ' αχληκτές σου. Είναι σταθμισμένο ρωτηματολόγιο και θα σε χρησιμοποιήσει πάρο πολύ. Θα δείτε δηλαδή την ψυχολογική διάσταση του ανθρώπου που προπονείται, ειδικότερα στις μεγάλες αποστάσεις. Δείτε εδώ, κάναμε ένα πρωτόκολλο του κ. Λαζαρίδη, είναι 100 άλματα σε 10 σέτ, το 10 άλματων με 30 δευτερόλεπτα διάλειμμα. Και ρωτήσαμε στο τέλος τους ενήλικες και τα παιδιά. Οι ενήλικες στάσανε στο Άριστα στην πλήρη κόπωση, 18,2, τα παιδιά 13,7. Από το ρωτηματολόγιο και μόνο, καταλαβαίνουμε ότι οι ενήλικες κουράστηκαν πιο πολύ. Αυτό είναι ένα τεστ για το Red Perceived Exaltation, που θα σου πούμε στα πρωτόκολλα ενδυνάμωση. Λέει ότι 0 είναι rest, 1 είναι very easy, 2 είναι easy, 7 είναι very hard και 10 είναι maximum hard. Δυσκολεύουν. Αυτές τις απαντήσεις μέχρι το 2, 3, 4, τα παίρνεις στο πρώτο, δεύτερο, τελευταίο σέτ, αν σας βγάζει 3 και 4, σας δουλεύει. Σας δουλεύει στην κυριολεξία. Άρα, γλιτώνεται και το δούλεμο από τον αθλητές σας. Και εδώ είναι ένα ρωτηματολόγιο πόνου πάνω από την εργασία του κυρίου Λαζαρίδη. Μέτρησε πριν όλοι που είπαν ότι δεν έχουμε αίσθημα πόνου. Στο 0 έφτασαν στο 4,5 οι ενήλικες, στο 3 τα πιτσιρίκια. Άρα, τα συντώματα πόνου ήταν πιο ισχυρά στους ενήλικες. Άρα, η φλεγμονία άρχισε να κάνει ζημιά στο σταμάτημα του τέστ, περισσότερο στους ενήλικες. Εντός της 24 ώρου αυξήθηκε και αρχίζει και εμφανίζει και το αίσθημα του πόνου. Δεν το πολύ καταλαβαίνεις μόλις σε λίγο σοκτόκολλο, μετά από 2-3 ημέρες ψιλοβουγκάς. Άμα κάνεις πιτακοσάλοντα δεν μπορείς να περπατήσεις. Βλέπουμε ότι το αίσθημα του πόνου είναι μεγαλύτερο στους ενήλικες από τις παιδιά συνεχώς. Από την πρώτη μέρα στα παιδιά το αίσθημα του πόνου υποχωρεί και συνεχίζει σε 72 ώρες, αλλά πάλι είναι το αίσθημα πόνου πολύ μικρότερο από τους ενήλικες. Αντίστοιχα είναι και τα κινητικά αποτελέσματα που πήραμε. Τέσσετα δρύς επιδικσιότητες. Υπάρχει και η λεπτή επιδικσιότητα. Την ξέρουμε? Πείτε μου ένα τέσσετα λεπτή επιδικσιότητα. Να χθενιστώ. Έτσι, να πάρω ένα πράγμα από εδώ και να το πάω από εκεί. Βλέπετε, οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα κινητικά προβλήματα είναι πιο ενήμεροι από εσάς. Η αδρύ επιδικσιότητα είναι πάρα πολύ. Απλά σχοινήσεις. Εδώ είναι μια επεξεργασία που έκανε ο κύριος Καμπάς, αναπληρωτής καθηγητής στο Τεφά της Κομοτινής, ο οποίος ασχολείται με την αδρύ επιδικσιότητα σε ένα πρωτόκολλο, γερμανικά, το Kepler Koordination Test für Kinder. Είναι σταθμισμένο παγκοσμίως πρωτόκολλο και το έκανε σταθμισμένο και στην ελληνική πραγματικότητα. Σας το έχω στείλει με email. Τουλάχιστον στην πλειοψηφία από εσάς, όσοι το πένουν. Προσέξτε, έχει τέσσερα τέστα. Το πρώτο τέστα είναι ισορροπίας. Βάζει σε τρεις δοκούς διαφορετικού διαπετρέματος το παιδί να περπατάει με την πλάτη προς τα πίσω. Το πώς αξιολογεί και πώς κάνει είναι μέσα στο εγχειρίδιο που σας έστειλα. Δεν θα φάμε χρόνο γι' αυτό τώρα. Το δεύτερο τέστα είναι υπερπίδιση με ένα πόδι ενός μικρού εμποδίου. Όσο μεγαλώνει το παιδί, διότι όσο αυξά μόλις πετυχαίνει το πρώτο στόχο, προσθέτουμε ακόμη ένα στρώμα. Είναι στρώμα από σφουγγάρ για να μην έχουμε τραυματισμούς. Τρίτο τέστα είναι υπερπιδίσεις γύρω από μια ραμμή αριστερά δεξιά. Μετράμε σε 20 δευτερόλεπτα περίπου το χρόνο αυτό, πόσα άρματα έχει κάνει. Και το τελευταίο είναι το παιδί κάθε πάνω σε μια ξύλινη πλατφόρμα, παίρνει μια άλλη που είναι εκεί δίπλα, την τοποθετεί δίπλα και κάθε πάνω. Και όταν παίρνει την άλλη την ξαναβάζει δίπλα της και το καθέξεις. Στο τέλος μαζεύουμε όλη αυτήν την συνολική βαθμολογία από τα 4 αυθατές και έχουμε την αδρή επιδειξιότητα συνολικά, δεν τη βγάζουμε από ένα δίκτυ. Είναι αξιολόγηση ευκαμσίας, γίνεται με γωνιόμετρα. Είτε απλά γωνιόμετρα είτε ηλεκτρονικά γωνιόμετρα. Τελευταία υπάρχει ένας τύπος ηλεκτρονικού γωνιωμέτρου που συνδέεται με τον υπολογιστή, οπότε όλα τα κάνει μόνος του και έχουν δυνατότητα να μετρήσουν και γωνιακή ταχύτητα και γωνιακή επιτάχηση. Κάνουν 1.500 ευρώ. Λοιπόν, κινητικός έλεγχος, δυνάμες στραφικής αντίδρασης, κινηματικά στοιχεία, γωνία σάλτρασης, γωνιακή ταχύτητα, γωνιακή επιτάχηση. Χρησιμοποιούμε δυναμή πλατφόρμα, είπαμε τι κάνει και τώρα προσθέτουμε και το κέντρο πίεσης. Όταν το κέντρο πίεσης είναι σταθερό, είναι σημασμένο. Αυτό το στικτόγραμμα που βγάζει είναι σημασμένο. Αν όμως δεν έχεις καλή ισορροπία, κάνει βόλτες σε όλη την ρυφάνεια. Άρα όσο πιο περιερισμένο είναι το στικτόγραμμα, τόσο μεγαλύτερη ισορροπία έχω. Για την κινηματική ανάλυση χρησιμοποιούμε σύστημα βάικον, το είδατε. Βάζουμε 16 markers για τα κάτω άκρα και με βάση αυτού υπολογίζουμε γωνίες άρθρωσης, γωνιακές ταχύτητες κλπ. Συδιασμός, δυναμόπλαθφόρμας, ηλεκτρομιογραφήματος και κινηματικής ανάλυσης. Παίρνουμε τα κινηματικά δεδομένα, παίρνουμε το ηλεκτρομιογράφημα, παίρνουμε και τα δυναμικά στοιχεία που μας δίνει η δυναμόπλαθφόρμα. Άρα έχουμε όλα. Ξέρω ότι σε αυτήν εδώ την γωνία, πόσο κάτι δύναμη αντίδρεση ανεπτύθηκε και ποια ήταν η νευρωμική λειτουργία. Όχι ενός μοιός, το βάικον έχει input από 62 κανάλια. Μπορούμε να βάλουμε και καριογράφημα, αν θέλουμε. 62 δείκτες μπορούμε να αξιολογήσουμε ταυτόχρονα την διαστήμη. Είναι το καταξυγγένο όργανο που αξιολογούμε τη τεχνική. Υπάρχει αξιολόγηση υποκειμενική με ερωτηματολόγια, τα GFM και όλα τα άλλα τα οποία δεν τα υπολείπτουμε καθόλου. Νευρωμικός έλεγχος. Τα έχετε κάνει, θα σας τα πω εντάχει. Επιφανεϊκό ηλεκτρομοιογράφημα, το οποίο μας δίνει τη συνολική δραστηριότητα του μοιός και το εντοβάθι που είναι εδώ πάνω, βάζω εμβελώνα μέσα στο μη, που μας καταγράφει την κάθε κινητική μονάδα ξεχωριστά τι κάνει. Αυτές οι ακίδες που βλέπετε, η κάθε μια τους είναι μια ξεχωριστή κινητική μονάδα. Καταγράφει μικρές κινητικές μονάδες, μεγάλες κινητικές μονάδες. Έτσι μπορούμε να δούμε και τη συχνότητα διέγερσης των κινητικών μονάδων. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τοποθέση των ηλεκτροδίων, της σύνδεσης τους με έναν σκληρό δίσκο που κάνει τις αναλύσεις. Εδώ βλέπουμε ένα συνδυασμό ηλεκτρονομιογραφίας δύναμου μετρήσεις και βλέπουμε την δραστηριότητα του μοιός σε κάθε επίπεδο της μοιικής σύσπασης. Και βλέπετε είναι πολύ μαγαλύτερη πότε. Όταν έχει αποκτηθεί η μέγιστη τιμή. Έχουμε την δυνατότητα να διαρρυνήσουμε την διαγερσιμότητα της κυταρικής μεμβράνης. Πότε είναι αυξημένη, άρα όταν είναι αυξημένη με λίγο ερέθρισμα, διεγύρεται η κυταρική μεμβράνη. Όταν είναι κατεβασμένη θέλει μεγαλύτερο ηλεκτικό ερέθρισμα. Πότε κατεβαίνει η διαγερσιμότητα της κυταρικής μεμβράνης, ή της αρρώστιας, είτε επιθανά μερικές φορές στην κόπωση. Προκλητή ροπή. Είναι η ροπή που παίρνουμε μετά από ένα ελεγκτικό ερεθρισμό. Ουσιαστικά τι εκφράζει από αυτό που βρίσκουμε. Την ισχύ των σταυροτών γεφτριών. Δεν έχουμε άλλο τρόπο να τη μετρήσουμε. Και παίρνουμε τη μέγιστη τιμή, παίρνουμε τον χρόνο σύσπασης και τον χρόνο χαλάδος. Ο χρόνος σύσπασης ουσιαστικά εκφράζει το χρόνο που χρειάστηκε για να φτάσουν τα ιόντοτος βεστίου στην ακτίνη για να δημιουργηθούν οι σταυροτές γέφυρες. Ο χρόνος χαλάδος μας δίνει το χρόνο που χρειάστηκε για να φύγουν τα ιόντοτος βεστίου από την ακτίνη και να ξαναπιστρέψουν στο αδρόαδρο πλασματικό δίκτυο. Είναι δίκτες που χρησιμοποιούνται εκθεταμένα. Ενεργοποίηση κινητικών μονάδων. Μπορούμε στο εργαστήριο να αξιολογήσουμε την ενεργοποίηση κινητικών μονάδων. Βεβαίως και μπορούμε. Είναι η μέθοδος του Μέρτον από το 1954. Εδώ είναι η ροπή και εδώ είναι ο χρόνος. Αυξάνει η ροπή και κατόπι σταθεροποιείται. Τη στιγμή που σταθεροποιείται δίνουμε ένα υπερμέγιστο ηλεκτικό ερέθρισμα. Αν έχουμε μια παραγωγή εκστρά ροπής σημαίνει ότι το άτομο δεν ήταν σε θέση να ενεργοποιήσει όλες του τις κινητικές μονάδες και χρειαζόταν το εκστρά ηλεκτικό ερέθρισμα για να τήσει η ενεργοποίηση. Άρα μετράμε κατ' αρχάς την εκστρά προκλητή ροπή. Ας πούμε ότι είναι 10 μιουτόμετρα. Μετράμε τη μέγιστη ιστομετρική ροπή, ας πούμε ότι είναι πόσο. 90 μιουτόμετρα. Δίνουμε το 90 διά του αθύσματος του 90 στην 10. Δηλαδή, στον αριθμητή είναι η βουλητική ροπή και στον αριθμητή είναι το άθυσμα της βουλητικής ροπής στην την προκλητή ροπή. Και βγαίνει ανάποστον 90%. Άρα το άτομο αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει το 90% το κινητικό του μονάδου. Είναι πάρα πολύ έγκυρος δείκτης αξιολόγησης. Λοιπόν, εδώ έχουμε ένα παράδειγμα από τις δικές μας μετρήσεις. Εδώ είναι παραγωγή της μέγιστης ισομετρικής σύσπασης. Δένουμε το πλατό. Εδώ δώσαμε ένα αιρέθρισμα και βλέπουμε μια μικρή βελτίωση της προκλητής ροπής. Μην νομίζετε ότι οι βελτίωσεις είναι τεράστιες. Μόνο στους ασθενείς. Μόνο στο μη παράλληλο μη παρουσιάζονται τεράστιες προκλητές ροπές. Και εδώ είναι ο μαγνητικός αερεθιστής. Αντί να αερεθίζουμε με ηλεκτρικό αερεθίσμα που πονάει πιο πολύ, έχει βγει ο μαγνητικός αερεθιστής ο οποίος δεν πονάει. Αυτός εκπέμπει μαγνητικά κύματα και δεν εκπέμπει ηλεκτρικά αερεθίσματα. Και έτσι κλητώνουμε τον πόνο. Άλλα έχει κάνει 60.000 ευρώ. Φτάσαμε στον παρακάτνι να τον πάρουμε, προέκυψε το μνημόνιο και μας τελείωσε το όνειρο. Αξιολόγηση φυσικής κατάστασης, φυσικής δραστηριότητας. Είναι για τους πληθυσμούς. Χρησιμοποιούμε το επιταχυσιόμετρο. Αυτό καταγράφει τις αποστάσεις συνδυαστικά με τον χρόνο. Είναι το βηματόμετρο, αυτό καταγράφει πόσα βήματα κάνουμε. Δηλαδή αν θέλουμε να μετρήσουμε τη φυσική δραστηριότητα μιας ημέρας. Φοράει το επιταχυσιόμετρο, το παίρνουμε στο τέλος, το αναλύουμε και βλέπουμε τι αποστάσεις έκανε και σε ποιός ο χρόνος τους έκανε. Είναι και ερωτηματολόγια, σας τα γράφω αυτά. Στο οποία ρωτάς και καταγράφεις με βάση απαντήσεις του ερωτόμενου την φυσική του δραστηριότητα. Σε αυτό το νηστότοπο είναι η συντονόμευση. Το θυμάστε αυτή τη φύγωρα είναι από το πρώτο μάθημα που δείχνει τη δραστηριότητα του παιδιού. Που δείχνει ότι το 64ο δραστηριότητο είναι δύο δευτερόλεπτα. Δηλαδή το παιδί αρέσχεται στις μικρές διάρκειας εκκληκτικές κοινήσεις. Αυτό λαβιώνουμε τα επιταχυσιόμετρα. Δεν ακριβά, αλλά είναι κυρίως για αυτούς που θα ασχοληθούν με πληθυσμούς. Όχι με αυτούς που θα ασχοληθούν με αγωνιστικέρευο. Εδώ είναι μια εξελόγηση της αδρής επιδικσιότητας. Σε παιδιά ηλικίας 8-12 χρόνων, τα οποία μετρήθηκαν κάθε χρόνο. Και στα οποία είχαν τρεις κατηγορίες της κινητικής δραστηριότητας. Η ψηλή κινητική δραστηριότητα, όπως καταγραφόταν από το ρετματολόγιο. Χαμηλή κινητική δραστηριότητα και καμία συμμετοχή συγκίνηση. Με βάση τα αδρές επιδικσιότητα που σας ανέφερα προηγουμένως, βρέθηκαν τα παιδιά που δήλωναν ότι έχουν μεγαλύτερη κινητική δραστηριότητα, είχαν και ψηλότερη αδρή επιδικσιότητα. Με ένα σταθμισμένο ρετματολόγιο, που είναι εδώ, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε, να γράψουμε με αξιοπιστία την κινητική δραστηριότητα του παιδιού και με διάφορα τεστ να δούμε πόσο επηρεάζονται την κινητική του κατάσταση. Έχει τίποτα άλλο πείτες θα είπαμε όλα αυτά. Λοιπόν, νομίζω ότι τελειώσαμε επιτυχώς αυτόν τον κύκλο μαθημάτων, που έχει σχέση με την προπόνηση του παιδιού, έχοντας και στο τελευταίο μάθημα και τις Μεθόδους Αξιολόγησης. Αυτά σε κάποια φάση θα αναρτηθούν στο open course, οπότε όποτε θέλετε, ό,τι σας έχω δείξει, μπορείτε να το κατεβάζετε και να το βάζετε στο αρχείο σας, με όλες τις ανανεώσεις που θα γίνονται και θα οφείλετε στο heavy metal. Ok, έχουμε καμιά απορία, καμιά διευκρίνηση. Λοιπόν, καλή επιτυχία για την άλλη φορά.