Διάλεξη 4 / σύντομη περιγραφή - Χατζόπουλος Δημήτριος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2013)
σύντομη περιγραφή: Παράγοντες αποτελεσματικής διδασκαλίας. Ένας βασικός παράγοντες αποτελεσματικής διδασκαλίας είναι το να μπορέσεις να κάνεις μια καλή επίδειξη. Η επίδειξη είναι να μπορέσεις να κάνεις μια καλή επίδειξη. Η επίδειξη είναι πολύ σημαντικό να σε βλέπουν όλοι. Είναι πολύ σημαντικό σε όλα τα παιδιά να κοιτάζουν εσένα. Να εφαρμόσεις ένα πρωτόκολλο ακρόασης, μπορείς να μας πεις ένα πρωτόκολλο ακρόασης. Δεν έχω ξεκαθόλου τι μου είπατε, γιατί έκανα μάρματα στο μιλείο από εκεί. Ένα πρωτόκολλο ακρόασης. Ποιο στιμάται ένα πρωτόκολλο ακρόασης, όταν για παράδειγμα έχει το παιδί μία μπάλα στα χέρια του. Εάν εσείς την ώρα που αυτός έχει μία μπάλα στα χέρια του και του πείτε stop την άσκηση, το πιο πιθανό είναι ότι κάποια στιγμή την ώρα που θα συνεχίσετε να μιλάτε να χτυπείτε την μπάλα. Τι πρωτόκολλο ακρόασης θα του προτείνετε. Το τώρα, πότε να αρχίσεις να κάνεις την άσκηση που το έχουν ρίξει. Το τώρα αναφέρεται το πώς θα δώσεις εντολή. Πώς θα δώσεις μία εντολή ώστε να ακούσουν όλα όσα έχουν. Ή πως προνικά το πότε, πού και γιατί. Αυτό ανήκει αν έβαζα μία ερώτηση που έλεγε τι περιλαμβάνει η ολοκληρωμένη διατύπωση μίας εντολής. Εγώ θέλω να μου πείτε αν θυμάστε ένα πρωτόκολλο ακρόασης. Όταν έχουν τα παιδιά μία άσκηση με μπάλα και εσείς θέλετε να τους διακόψετε και να δώσετε για παράδειγμα ομαδική ανατροποδότηση. Σε αυτή την περίπτωση, τι πρωτόκολλο ακρόασης θα πρέπει να έχετε διδάξει τα παιδιά. Τι πρωτόκολλο ακρόασης θα διδάξει στους μαθητές σου ώστε να σε ακούνε με μία μπάλα. Τον όνομά σου. Ιωάννη. Ιωάννη. Όλα θα μιλήσω όταν σε μιλάω και θα δώσω μία μπάλα ανάμεσα στα πόλη μας. Έτσι, μπράβο. Επότε, αν πας αμέσως στις μαθητές και αυτό θα πρέπει να τους τονίζετε. Την μπάλα ανάμεσα στα πόδια. Και το άλλο που είναι επίσης πολύ σημαντικό είναι να φροντίσετε να έχουν οι μαθητές σας στην πλάτη στον ήλιο ώστε να μην τους δημιουργείται πρόβλημα. Τώρα, ο δεκάλογος της επιτυχημένης επίδειξης μπορεί να έχω βάλει εγώ δεκάλογο. Η ερώτηση εδώ που μπορεί να πέσει είναι να αναφέρετε τα βασικά χαρακτηριστικά μιας καλής επίδειξης. Σε αυτή την περίπτωση είναι αυτά εδώ. Εκείνο που θα πρέπει να θυμάσετε εσείς για την πράξη είναι ότι θα πρέπει να είσαστε όσο γίνεται πιο σύντομοι. Τρία ποιοτικά κριτήρια, δείχνω την άσκηση, πώς γίνεται η δεξιότητα και από εκεί και πέρα αν έχετε ατάκες καλώς. Αυτό όμως είναι πολύ σημαντικό. Είναι πολύ σημαντικό να τους τονίσεις γιατί θα πρέπει να έχουν για παράδειγμα τα πόδια τους ανοιχτά στο άνοιγμα των όμων όταν είναι να κάνουν το σουτ. Για ποιο λόγο είναι σημαντικό αυτό, μπορεί κάποιος να εξηγήσει, εσείς τα πείτε στα παιδιά. Ξέρετε παιδιά για το σουτ στο μπάσκετ είναι σημαντικό να έχετε τα πόδια σας στο άνοιγμα των όμων. Για ποιο λόγο είναι αυτό σημαντικό. Για παράδειγμα είναι πολύ σημαντικό να λυγίζετε τα πόδια σας για να μπορέσετε να δώσετε μεγαλύτερη όθηση. Γιατί αν έχεις εδώ με τεντωμένα τα πόδια και χρησιμοποιείς μόνο τη δύναμη των χεριών, τότε είναι πολύ πιθανό να λυγίσετε τα πόδια σας. Αν όμως χρησιμοποιήσεις και τα πόδια θα δώσεις μεγαλύτερη ορμή. Η καμπύλη που κάνεις είναι πολύ μεγαλύτερη κίνηση που έχεις να κάνεις. Για αυτό είναι σημαντικό και το κάνουν εδώ πολλά παιδιά που μόνα τους. Αυτό εδώ, όμως, είναι σημαντικό. Όταν διδάξετε χορό, είναι πολύ σημαντικό, σε αυτήν την περίπτωση, να αναγκαστικά τα γυρίσετε την πλάτη. Για αυτό και έχουν καθρέφτες τους συλλόγους, τους χορευτικούς, διότι αν εσύ είσαι εδώ και τα παιδιά είναι έτσι και τους δείχνεις το καλαμακιανό, δεν θα το καταλάβουν, άρα αναγκαστικά θα πρέπει να είσαι στον πλάι σε αυτήν την περίπτωση. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε σε κάθε εξιότητα ποια είναι η κατάλληλη οπτική γωνία. Αυτό επίσης είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα για τα πλάνα σας. Το πώς περιγράφω μία άσκηση. Σημαντικό, λοιπόν, είναι να έχει κάθε άσκηση που θα χρησιμοποιείτε εσείς στο σχολείο να έχει ένα τίτλο. Σουτ στο μπάσκετ, οπότε καταλαβαίνουν να βάζετε τα παιδιά τι θέλετε να κάνετε. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να έχετε ένα τίτλο. Τι θέλετε να βάζετε τα παιδιά τι θέλετε να κάνετε. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να αναφέρετε το στόχο της άσκησης, στις έξι προσπάθειες πόσες θα βάλετε. Την οργάνωση, εδώ στην οργάνωση είναι πολύ σημαντικό. Εσύ μπορεί να το βάζεις το όνομά σου? Σπύρος. Σήκω λίγο Σπύρο. Θα διαπιστώσετε ότι πολλές φορές θα βάζετε τα παιδιά εδώ σε μία θέση και θα πηγαίνετε να βάλετε και τον Γιώργο εδώ πέρα. Μέχρι να πάτε εδώ στο Γιώργο αυτός έχει φύγει και θα τα παίξετε. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε κόνους. Εντάξει πέρα Γιώργο. Κόνους για ποιον λόγο μας κάνουμε. Ώστε να ξέρουμε σε ποιο σημείο πρέπει να σταθούμε. Εντάξει, άμα είναι υπερκινητικό μπορεί να φύγει και από το κόνο πάλι. Ναι, τότε μπορείς να το πεις όμως. Το δέσουμε εκεί. Και αυτό καλό. Ναι. Και τέλος είναι πολύ σημαντικό να αναφέρεις τη διάρκεια. Για πόση ώρα θα κάνουν αυτή την άσκηση. Διαρκεί πολλές φορές συγκαταλέητε και μέσα στο στόχο. Δάσκαλο μπορείτε να πάτε μια διαφάνεια πριν. Ναι. Δύο δουλειά. Είναι στο ιτεφάλωσο. Είναι στο ιτεφάλωσο. Η συγκεκριμένη διαφάνεια όχι. Αυτή είναι μόνο για εσάς. Όταν θα γράψετε εξετάσεις θα ξέρετε να την απαντήσετε. Αλλά είναι στο βιβλίο. Σίγουρα. Όχι δεν είναι στο βιβλίο. Όπως έτσι είναι στο βιβλίο. Σας είχαμε ρωτήσει αν χρειάζεται να γράψετε. Έχετε πει όχι. Σας έχω ρωτήσει άπειρες φορές. Σε έχω ρωτήσει άπειρες φορές. Σωστό. Αυτή είναι μία διαφάνεια που δεν υπάρχει εκεί πέρα. Περιμένε κύριε να το γράψουμε. Ναι. Καταλαβαίνετε ότι δεν γίνεται να περίμενε να το γράψετε. Αλλά μη σας πιάνει άγχος. Έχουμε πάρα πολλές θέσεις. Αυτό είναι πολύ έξυπνο. Κατήστε λίγο πιο μπροστά γιατί έχει πρόβλημα με την κάμερα. Βλέπετε το πλεονέκτημα που θα έχουν οι επόμενοι της επόμενης χρονιάς είναι ότι θα έχουν και το μάθημα και τις διαφάνειες έτοιμες. Θα κάνετε υπομονή. Είμαι καινούργιος ακόμα. Ναι. Το όνομά σου πες μου. Ειρήνη. Ναι. Ναι. Αφιέρωσα πέντε χρόνια από τη ζωή μου. Καλυπήσω να σας αρέσει. Το άλλο θα χρειαστεί να κάνετε και σκίτσα. Τα σκίτσα στα ανθρωπάκια συνηθως βρήκα αυτό εδώ για να σας βοηθήσω ότι τα χέρια έχουν την ίδια περίπου το ίδιο μήκος με το σώμα και με τα πόδια. Αν θέλετε να βάλετε κίνηση, μπορείτε να βάλετε κάτι τέτοιο. Και με αυτόν εδώ τον τρόπο. Και αυτά όμως είναι όλα γραμμένα στο...αυτό το λέω γιατί πολλές φορές θα χρειαστεί και οι μαθητές. Τώρα βέβαια όχι, αλλά σε ένα μαθητρικό μάθημα δασκαλίας. Ορισμένοι δάσκαλοι λένε στους μαθητές κάντε εσείς το μάθημα. Την επόμενη φορά σας σκιάζει για το σούτ στο μπάσκετ για παράδειγμα. Βλέπετε ότι είστε σε έκτη δημοτικού και έτσι συμμετέχουν αυτοί ακόμα περισσότερο. Τι ασκήσεις θα κάνουμε. Θα ζητήσετε κι εσείς από αυτούς να σας δώσουν τις ασκήσεις για να προετοιμάσετε μαζί το μάθημα της επόμενης φοράς. Αυτό θα ήταν πολύ όμορφο. Ε, για να το κάνουν αυτό θα πρέπει να δώσετε στους μαθητές σας εσείς κάποιες οδηγίες πώς να κάνουν ένα τέτοιο σκητσάκι. Περισσότερες πληροφορίες βέβαια θα βρείτε στον βιβλίο. Ένταση μαθήματος φυσικής αγωγής. Εδώ μπορεί κάποιος να μας πει αν έχει ακούσει κάτι ποια είναι η προτεινόμενη ένταση μαθήματος φυσικής αγωγής. Ένα μάθημα φυσικής αγωγής πότε θεωρείτε ότι έχει την κατάλληλη ένταση. Τον ονομάσω. Βιβλίας. Οπότε έχω βιβλίας. Σπύρος. Καλά σου πάτε. Σπύρος Γιώργος. Η κοπέλα που ήρθε τώρα με τα γυαλιά. Μιλία. Περίπου κοιμένεται στο 60-90% της μέσης κατακυσμότητας. Δηλαδή περίπου να έχουν οι μαθητές 120-150 σφυγμούς. Για πόσο διάστημα αυτά 45 λεπτά. Περίπου το 50% δηλαδή. Για ποιο λόγο το 50% του χρόνου διδάσκονιέσαι. Στα 20-25 λεπτά εκεί. Ναι για ποιο λόγο όμως το προτείνουμε αυτό. Γιατί. Βασικά μήπως εκείνοι συγκεκριμένοι στο σύνολο. Βασικά τόσοι συνοφόνος που στην ουσία δουλεύουν κανονικά όπως πρέπει. Γιατί εντάξει υπάρχουν και διαλύματα σε κάποιες πράσεις που κάθονται. Κάθονται μέχρι να τους δείξει την άσχηση. Οπότε όλη η ώρα δεν είναι 100% ικανό. Έχει και αυτό μια δόση. Δηλαδή. Αλλά η ένταση που λέμε. 120-130 σπιγμοί είναι πολύ χαμηλή για τα παιδιά τους. Δηλαδή μόνο ότι κίνησε αυτοί εδώ να κάνουνε. Αυτά ανεβάζουν πολύ περισσότερους σπιγμούς από ότι εσείς. Όμως δεν αρκεί να μου πεις μόνο την ένταση ενός μαθήματος φυσικής αγωγής. Θέλω να μου εξηγείς για ποιό λόγο. Γιατί κάποιος άλλος μπορεί να σου πει 40 λεπτά να είναι αυτή η ένταση. Από τι εξαρτάται η ένταση του μαθήματος. Δηλαδή η απάντηση σε αυτό εδώ. Από τι. Λοιπόν να κάνουμε την ένταση ανάλογα με τη συμμετοχή των παιδιών στο μαθήμα. Ανάλογα με τη συμμετοχή ή ανάλογα με κάτι άλλο. Καταρχήν όσον αφορά γι' αυτό εδώ για την προσοχή. Να σας πω έναν κόλπο. Σε περίπτωση που χάσετε τον έλεγχο του μαθήματος. Πάτε δηλαδή να κάνετε μάθημα. Και διαπιστώσετε ότι εσείς θέλετε να σας κάνουνε μια άσκη στα παιδιά. Να κάνετε εδώ στον γόνα εσείς εκεί. Και αυτά είναι αναστατωμένα. Ο καλύτερος τρόπος για να τους κάνετε να ηρεμήσουνε, σε αυτήν την περίπτωση, είναι να αυξήσετε την ένταση. Βάλετε τους σκηταλοδρομία ή κυνηγητό αμέσως. Οπότε αμέσως ηρεμούνε. Αρχίζουν και τρέχουνε οπότε τα ξεχνάνε. Είναι ένα κολπάκι που κάνουνε οι δάσκαλοι. Αυξάνε την ένταση του μαθήματος για να τους ηρεμήσουνε. Αλλά το ερώτημά μου είναι. Ποιος παράγοντας καθορίζει την ένταση του μαθήματος της φυσικής αγωγής. Είναι σωστό και αυτό. Υπάρχει όμως ένας άλλος παράγοντας που είναι εξίσου σημαντικός. Στάθησε. Είναι μαζί με αυτό που είπε η Δέσποινα τώρα. Το όνομά σου. Άρτεμις. Μια καλύτερη απάντηση από το στόχο που έχετε θέσει εσείς στο μάθημα. Συνήθως η στόχη του μαθήματος, αν θυμάστε εδώ πέρα, είναι ο ψυχοκινητικός, συναισθηματικός, γνωστικός. Αυτός ο στόχος είναι για όλα τα μαθήματα το ίδιο. Δεν είναι μόνο η φυσική αγωγή υπεύθυνη στο να φέρονται κατάλληλα οι μαθητές μας. Αυτός εδώ ο στόχος περιλαμβάνει κυρίως διδασκαλία δεξιοτήτων και φυσική κατάσταση. Εδώ υπάρχει μεγάλη διαμάχη ότι αν εσύ είσαι υπέρ το να πελτιώσεις τη φυσική κατάσταση των μαθητών, τώρα θα τους έχεις όλη την ώρα προπόνηση. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά που λέει ότι ναι, σωστό είναι αυτό εδώ πέρα, αλλά από την άλλη πρέπει να διδάξουμε κιόλας τους μαθητές μας την αθλητική κουλτούρα του τόπου μας. Άρα θα πρέπει να διδάξω και τα αξιότητες. Για μένα η λύση είναι να υπάρχει μια ισορροπία, γι' αυτό και προτείνω αυτό που είπε ο Ηλίας, το 50% του χρόνου, το 20 λεπτώσας, να αφιερώνετε σε εργαστηριότητες που να έχουνε μέτρια ως μεγάλη ένταση. Δεν θέλω δηλαδή ένα μάθημα στο οποίο θα πάτε εσείς και θα τα έχετε τα παιδιά 45 λεπτά να κάνουνε μόνο σου στο μπάσκετ. Γι' αυτό και σας είπα στο εργαστήριο ότι το θεωρώ πολύ σημαντικό στο τελευταίο 20 λεπτώ να διακόψετε το μάθημά σας και να βάλετε τα παιδιά να παίξουνε. Όταν λέω όμως παιχνίδι εννοώ κανονικό παιχνίδι και όχι αυτά τα προπονητικά παιχνίδια που είναι σε στυλ νο κάλ όπου πάλι είναι σε στάση. Ελένη ή ήθελες κάτι να πεις. Δάσκαλες σε παιδάκια πρώτη στιγματικού μπορούμε να διδάξουμε αθλήματα. Ναι, ναι και θα σας δείξω αμέσως τι θα δει. Γιατί σχετικά με το που είπατε πίευτες για το τεστ ότι αν μου πω εγώ να κάνω το μπάσκετ και τους βάλω το τεστ όλα λογικά ή έτσι θα την πετάνει ή έτσι. Άρα πως το καταλάβω ότι θα βελτιωθεί το παιδί για να σπουτάρει κάπως έτσι. Είναι πολύ σημαντικό εσύ σαν δάσκαλος να μπορείς να ξέρεις περίπου για κάθε ηλικία τι μπορείς να διδάξεις. Δεν θα κάθεσαι δαλείς σαν δάσκαλος κάθε φορά να ανοιχνεύεις και να ξέρεις τι ξέρουν οι μαθητές μου. Στην πρώτη δημοτικού είναι εάν έχεις χαμηλή μπασκέτα μπορείς να το κάνεις. Αν όμως έχεις ψηλή μπασκέτα τότε δεν μπορείς να βάλεις κάτι τέτοιο. Μπορείς όμως να τους βάλεις να συμμαδεύσουν να βάλουν την μπάλα στο καλάθι με κουτάλα για παράδειγμα. Και αν ήμουνα εγώ τώρα και είχα πρώτη δημοτικού τι θα μπορούσα να τους βάλω σαν άσκηση να τους διδάξω. Παιδιά σήμερα θα μάθουμε με κουτάλα να βάλεις με την μπάλα στο καλάθι. Για παράδειγμα. Με κουτάλα γιατί για πιο σωτή επιφεξιότητα. Για να μπορέσουν να εξηγηωθούν με την μπάλα. Το θεωρώ πολύ σημαντικό οι μαθητές μας από την πρώτη δημοτικού να έχουν επαφή με την μπάλα και να μάθουν την μπάσα. Κάποια παιδιά θα δείτε ότι θα σας πούνε όχι εγώ δεν θέλω με κουτάλα αλλά θέλω κανονικά. Θέλω να δοκιμάσουμε με την μπάλα του μπάσκετ. Κουτάλα όταν λέει τι είναι και κουτάλα. Αυτό από κάτω έτσι. Με την μπάλα του μπάσκετ είναι ανοιχτά όμως, έτσι. Είτε με την μπάλα του μπάσκετ είτε με μία... αυτό είναι εξάρτητο. Θα δείτε ότι εσείς μπορεί να θέλετε να διδάξετε τίποτα άλλα αλλά πολλοί μαθητές σας θα πούνε όχι κύριε εγώ μπορώ να το κάνω και με το σουτ στο μπάσκετ. Εκεί αφήστε το. Αυτό σημαίνει διαφοροποίηση. Ανάλογα με τις δυνατότες. Και μη διαστείτε να τους πείτε και θα μιλήσουμε για αυτό σήμερα και όλες για τη διαφοροποίηση. Οπότε θέλω περισσότερο πάνω σε αυτό το θέμα. Θα σας πω σε λίγο ποια είναι τα θέματα που έχετε να διδάξετε. Δεν μπορείς όμως να πας για παράδειγμα πρώτη δημοτικού και να διδάξεις την υποδοχή της μπάλας μετά από κίνηση. Δηλαδή δεν μπορεί εσύ να πας και να πεις στα παιδιά, παιδιά εσείς θα τρέχετε και εγώ θα σας ρίχνω μία μπάλα και θα την πιάνετε την ώρα που τρέχετε. Θα κρεμοτσακιστούνε. Αυτό θα λαπολέει περίπου, γι' αυτό είναι σημαντικό και έχουμε κι άλλα μαθήματα εδώ, κινητική ανάπτυξη των παιδιών, όπου ξέρεις ότι αυτού του είδους η δεξιότητα είναι δύσκολη. Είναι δύσκολο να ρίχνεις στα παιδιά μία μπάλα πρώτης δημοτικού και αυτά να κάνουν άλμα και να την πιάνουν. Όμως να υπάρξουν και τέτοια παιδιά. Εσείς μπορείτε να δοκιμάζετε. Μην φοβηθείτε σε αυτό το θέμα. Λοιπόν, 50-50 γιατί προτείνω. Γιατί θεωρώ ότι ο στόχος του μαθήματος της φυσικής αγωγής είναι και η διδασκαλία δεξιωτήτων αλλά και η βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Για αυτό λοιπόν προτείνω το 20 λεπτο. Μπορεί αυτό να είναι συνεχόμενο, μπορεί όμως να είναι και διακοπτόμενο. Να είναι δηλαδή ένα παιχνίδι δεκάλεπτο στην αρχή μετά διδασκαλία μετά δεκάλεπτο ξανά παιχνίδι. Να τελειώσω αυτό που θέλω να πω. Αυτό σημαίνει ότι θα έχετε μέσα στο μάθημά σας διαστήματα με μεγαλύτερη ένταση. Ακόμη και αν έχετε να διδάξετε για παράδειγμα καλαματιανό. Πάρα πολλοί πηγαίνουν και προσπαθούνε σε ένα 45 λεπτο να διδάξουν καλαματιανό. Αυτό θυμάμαι πολύ καλά, με εκνεύχιζε πάρα πολύ. Μου είχαν σε ένα γερμανικό σχολείο και είχα πέσει σε έναν δάσκαλο. Δεν είχαμε Έλληνα γυμναστή. Αυτός όμως ήταν τρελός με παραδοσιακούς χορούς. Τώρα και εμένα μου αρέσουν, τότε όμως σαν μικρός δεν συμφωνούσαμε αυτό. Και όλη την ώρα μας έβραζε τσάμικο και κάτι τέτοιο. Όπως καταλαβαίνετε τα αγγόρια δεν είχαμε καμία διάθεση για χορό. Θέλαμε να παίξουμε μπάλα. Βλέπαμε τα Γερμανάκια που παίζανε και είχαμε και κόντρες κιόλας. Και θέλαμε και εμείς. Δηλαδή αυτός έπαιρνε τα 10 Ελληνάκια που ήμασταν, γιατί ήταν μισό μισό το σχολείο. Για να μας πιέζουν οι γονείς, για να έχουμε επαφή και με την ελληνική γλώσσα, να κάνουμε και το ελληνικό. Ήταν επιπλέον φόρτο για εμάς. Όλοι οι άλλοι είχαν καινόν και εμείς κάναμε ελληνικά. Και αυτός μας έκανε και χορό την ώρα της γυναστικής. Βέβαια τίποτα το έκανε με την ψυχή του. Εντάξει, αν το δω τώρα που το βλέπω δεν πειρονότανε γι' αυτό. Αυτό είναι το φοβερό. Και εμείς τον βρίζαμε και από πάνω. Και τί έκανε αυτός, 45 λεπτά μας έβαζε να μας μαθαίνει το καλαματιάνο. Εμείς δεν το μαθαίναμε όμως, όχι γιατί ήταν δύσκολο, αλλά γιατί δεν είχαμε καμία διάρκεια στο τομάχι. Τι σας προτείνω εγώ, αφιερώστε, εάν ένα αντικείμενο χρειάζεται πολύ χρόνο για να ανταφύγει, παράδειγμα 40 λεπτά, καλύτερα να το κόψετε αυτό ένα δεκάλεπτο, 10 λεπτά λοιπόν σήμερα, και στη συνέχεια να κάνετε ένα παιχνίδι, 10 λεπτά την επόμενη στο επόμενο μάθημα και 10 λεπτά στο επόμενο, παρά να χρησιμοποιήσετε 30 λεπτά συνεχόμενα. Προσέξτε ότι ένας νέμενοι κυλιτική μάθηση λέει, όσο πιο πολλές επαναλύει, τόσο πιο καλά. Όμως όταν μιλάμε για μικρά παιδιά, αυτά χάνουν πολύ γρήγορα το ενδιαφέρον τους, ιδιαίτερα αν είναι κάτι το οποίο δεν τους ενδιαφέρει. Τα κοριτσάκια μπορεί να μείνουν περισσότερο στο χώρο, τα αγοράκια όμως πολύ πιο γρήγορα θα το χάσουν και έχεις περισσότερες ελπίδες να τους κερδίσεις αν τους πεις ότι ξέρεις. Σε αυτό το 10 λεπτό συγκεντρωθείτε για το χώρο όσο μπορούμε να μάθουμε και στη συνέχεια να παίξουμε ένα άλλο παιχνίδι. Και την επόμενη φορά ξανά επανάληψη. Η ποικιλία, δηλαδή εδώ έρχεται σε σύγκρουση, από τη μία μεριά λέει κυνητική μάθηση, πολλές επαναλύψεις, από την άλλη όμως υπάρχει μια άλλη βασική αρχή που λέει ποικιλία. Θα δείτε και εγώ εδώ στο μάθημα, δεν παίρνω ένα θέμα να το εξαντλήσω και να σας βαρέσει, αλλά αλλάζω θέματα. Ιδιαίτερα στην κυνητική είναι της άποψης και στην προπόνησή σας όταν θα πηγαίνετε στο σύλλογο, να μην διδάσκετε μόνο ένα αντικείμενο εκείνη την ώρα που έχετε προπόνηση ή στο σχολείο. Για παράδειγμα να μην κάνετε μόνο σούτ στο μπάσκετ, αλλά να διδάσετε ταυτόχανα και άλλες δεξιότητες. Και ο λόγος δεν είναι μόνο ψυχολογικός, αλλά γνωρίζω ότι κάποιες έρευνες έχω στο μυαλό μου, οι οποίες λένε ότι όταν υπάρχει ποικιλία μέσα στο μάθημα, στιασμένη βέβαια έτσι δεκάλετο δεκάλετο για παράδειγμα περίπου, τότε μαθαίνουν καλύτερα τα παιδιά, από ότι αν εγώ αφιερώσα 30 λεπτά στο σούτ στο μπάσκετ. Όχι, στο επόμενο μάθημα. Όχι, που να μην βάλουμε μία μάθημα να κάνει σούτ, οι άλλοι να κάνουν τρίβλα. Α, αυτό είναι άλλο θέμα. Αυτό εννοώ. Αυτό είναι θέμα οργάνωσης. Εννοείται όχι σε ένα μάθημα να μάθουν όλο το ίδιο, το ίδιο. Ναι, αυτό εννοώ. Αυτό έρχεται σε αντίθεση, είπαμε, με την αρχή της σχητικής μάθησης που ίσως να σας μίλησε η Κατζιτάκη. Ποιος σας κάνει την αρχή της σχητικής μάθησης? Δεν έχουμε τώρα, δεν έχουμε τώρα. Α, έχουμε κι εμείς απεργίες. Γιατί δεν ξεκινήσαμε τα μαθήματα της κινητικής μάθησης, δεν έχουμε τώρα. Δεν ξεκινήσαμε αυτά, όντως. Α, εντάξει, εντάξει. Πάντως, να θυμάστε, η άποψη δική μου είναι ότι όσο πιο πολλές επαναλήψεις όχι, αλλά ένας ικανοποιητικός αριθμός όσο μπορούν να αντέξουν και μετά βάζετε άλλο αντικείμενο. Το άλλο που θα πρέπει επίσης να διδάξετε στους μαθητές σας, οπωσδήποτε, είναι ότι για να έχει αρμονική ανάπτυξη το σώμα τους, θα πρέπει να αφιερώνουνε περίπου μία ώρα την ημέρα, κάθε μέρα, παιδιά. Κάθε μέρα ενώ για τον ενήλικα προτείνουνε τρεις φορές την εβδομάδα, για τα παιδιά προτείνεται μία ώρα την ημέρα σε αυτούς εδώ τους τύπους της καρδιάς. Μπορεί να είναι ποδήλατο, μπορεί να είναι, αλλά μία ώρα θα πρέπει να έχουνε συμπληρωμένοι. Αυτό δεν χρειάζεται να είναι μία ώρα συνεχόμενη, γι' αυτό λοιπόν εσείς τους λέτε εμείς εδώ στη φυσική αγωγή αφιερώνουμε σε αυτή την ένταση 15 με 20 λεπτά. Άρα λοιπόν στο σπίτι που θα πας θα πιέσεις τους γονείς σου ότι ξέρεις πρέπει οπωσδήποτε άλλα τρία τέταρτα να τα συμπληρώσεις σε κίνηση, εάν θέλεις να αναπτυχθεί αρμονικά το σώμα σου. Αυτός είναι ο άλλος ο λόγος για τον οποίο τονίζω να υπάρχει ένταση στο μάθημα της φυσικής αγωγής. Κάποιος ήθελε να σώσει. Έχετε το. Είμαστε ένας σημαντικός ρόλος για την... Είσαι ο Σπύρος. Ο Γιώργος, ο Σπύρος και ο Γιώργος. Ένας σημαντικός ρόλος βασικά που θα εξαρτήσει, θα εξαρτέπει την ένταση του μάθημας, είναι η φυσική κατάσταση του κάθε μαθητή. Αυτό μετά πηγαίνει άλλο καπέλο. Εδώ πέρα... Δηλαδή θα πρέπει να το λάβω και αυτό η κόψη. Όχι. Δηλαδή εσύ μέσα στο παιχνίδι, δεν θα τον πεις στον άλλον εσύ θα τρέχεις τόσο, εσύ θα τρέχεις τόσο. Ή όταν θα βάλεις και το παιχνίδι σου και το αλλοδρομ... Γιατί στο μάθημα εσύ ίσως να έχεις στο μυαλό σου το γυμναστήριο. Στο γυμναστήριο, ναι, θα έρθει ο άλλος και θα τον βάλεις να κάνει, για παράδειγμα, κυλιακούς ή θα τον βάλεις να κάνει πάνκο και θα πεις, α, έχεις πάνκο μέγιστο 100 κιλά, όμως για να κάνεις, για παράδειγμα, συντήρηση σε αυτό που είσαι θα πρέπει να δουλεύεις με το 70%. Στα παιδιά δεν μπορείς να το κάνεις αυτό το πράγμα. Αυτό μπορείς να το διδάξεις όμως. Αλλά στο κάθε παιδί θα ήταν τέλειο να μπορείς να κάνεις εξατομικευμένη προπόνηση σε κάθε παιδί, αλλά δεν γίνεται. Λοιπόν, εδώ έχει ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, όποιος ενδιαφέρεται για την επόμενη φορά να βρει μία εργασία, πώς κάνουμε προπόνηση δύναμης σε παιδιά δημοτικού και άντε το πολύ-πολύ και σε γυνάσιο. Όπως θα σας δώσω εγώ σήμερα για παράδειγμα ένα πρωτόκολλο προθέρμανσης, σιγά-σιγά να μιλάμε και για την πράξη. Συγκεκριμένα πράγματα. Εξαρτάται βέβαια εσύ τι εννοείς με προπόνηση. Δηλαδή επιτρέπεται να έχεις, για παράδειγμα πώς εννοώ εγώ την προπόνηση, τώρα πηγαίνουμε στα επόμενα μαθήματα, την εννοώ να έχεις σταθμούς και να έχεις εδώ να κάνουν κυλιακούς, εκεί να κάνουν κάμψεις, εκεί να κάνουν με το σχοινάκι. Αυτό εννοώ με προπόνηση. Ναι, αλλά εγώ δεν θα τους αρέσει. Αυτοί περιμένουν να σου πούμε παιχτήτια. Και αυτό μπορείς να το κάνεις παιχτήτια. Παραμάχι, κάτι μπορείς να το κάνεις. Σας είπα ότι εμένα δεν μου άρεσε ο χορός, έτσι, η δημοτική χορή. Όταν στη συνέχεια μεγάλωσα, ήρθε μια καταπληκτική δασκάλα, η οποία μας κέρδισε και όλα τα αγόρια πηγαίναμε και μαθαίναμε δημοτικούς χορούς μετά το σχολείο. Ο δάσκαλος, ο τρόπος με τον οποίο εμφανίζεται είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Εσύ πώς θα το περάσεις. Εάν δηλαδή πεις στα παιδιά, αυτό εδώ, ότι ξέρεις παιδιά, μπορεί πολλές φορές να μην μπορείτε να πάτε έξω να παίξετε με τους φίλους σας. Γι' αυτό εγώ θα σας δώσω αυτό εδώ το πρόγραμμα, ώστε να μπορείτε αυτή τη μία ώρα να την κάνετε στο σπίτι σας. Μπορείτε να βάζετε μουσική, τρία λεπτά το κομμάτι, ώστε να αυξήσετε. Αυτά τα προγράμματα τα θέλω να τα διδάξετε στους μαθητές σας. Βέβαια, τώρα αυτό να το πεις σε Δευτέρα, Τρίτη Δημοτικού, όχι, αλλά στην Πέμπτη, Έκτη Δημοτικού. Και θα σας δείξω, έχω έτοιμα τέτοια προγράμματα και θα τα δείτε τώρα για τις διατάσεις. Για παράδειγμα, σήμερα θέλαμε να μιλήσουμε για διατάσεις. Βλέπετε ότι υπάρχουν πάρα πολλές απορίες, όμως δεν μπορώ να μπαίνω σε όλα μέσα σε βάθος. Γιατί αλλιώς θα φύγω από το δικό μου το προγραμματισμό. Θα πρέπει να κάνετε υπομονή λίγο. Έχω, οπότε, έχω... Σπύρος Γιώργος. Η Λείας εκεί. Η Ρήνη. Η Ρήνη. Η Ρήνη. Γιατί μην πει την προθέμα, δεν είναι απαραίτητο. Θα πούμε για την προθέμα, σε πότε περίμενε. Μια απορία έχω. Α, ευχαριστούμε. Δεν πήγα σε σχολή και ή να κάνει, ή ήθελα να ζητήσω. Δε φταίει με το κοσμί να τρέχει γύρω και γύρω, ξέρω εγώ, και να κάνουν και διατάσεις και τέτοια. Αυτό το κάνουμε, τελικά, ή όχι? Θα μιλήσουμε. Ναι, γιατί όχι. Θα φτάσουμε σε αυτό εδώ σήμερα. Θα το λύσουμε αυτό σήμερα. Εντάξει. Θα φτάσουμε. Αυτό θα το λύσουμε σήμερα. Να προχωρήσουμε. Τι έχετε να διδάξετε στο σχολείο? Ηρήνη, τι έχετε να διδάξετε στο σχολείο εσείς? Μπορείτε να διδάξετε δεξιότητες μετακίνησης, ιδιαίτερα στις μικρές τάξεις, το τρέξιμο, πώς τρέχουν, πώς μπορούμε να τρέξουμε γρήγορα. Θα δείτε ότι τα παιδιά τρέχουν πολλά με αυτόν τον τρόπο. Εντάξει. Τρέξιμο με μεγάλα βήματα. Πρέπει να τους βάζετε τέτοιου είδους ασκήσεις. Άλμα σε μήκος να τους διδάξετε, ιδιαίτερα το άλμα σε μήκος χωρίς φόρα, πώς προσγειωνόμαστε όταν κάνουμε εδώ, ώστε να μην πέφτουμε μπροστά. Άλμα σε ύψος κουτσό μπορείτε να τους διδάξετε το κουτσό. Μπορείτε να τους διδάξετε την πλάγια μετατόπιση. Μπορείτε να τους διδάξετε το αλογάκι. Και μπορείτε να τους διδάξετε και το χόπλα. Αυτές θεωρούνται βασικές δεξιότητες μετακίνησης. Συνήθως τα παιδιά είναι σε θέση, όταν είναι πρώτοι δημοτικού, να τις εκτελέσουν αυτές τις δεξιότητες. Όταν είστε τρίτοι και τέταρτοι όμως είναι πολύ βαρετά. Εκεί γι' αυτό λέμε ότι κάθε φορά εσύ πρέπει να γνωρίζεις για την τρίτη δημοτικού την κινητική τους εξέλιξη. Τι είναι σε θέση να μάθουν εκεί πέρα. Θεωρείτε ότι αυτά ήδη τα γνωρίζουν. Είναι το σημαντικότερο. Είναι σημαντικός παράρωτας. Το άλλο τώρα, από την πρώτη δημοτικού, το θεωρώ σημαντικό να διδάξετε στους μαθητές σας τον έλεγχο της μπάλας. Όταν λέω έλεγχο της μπάλας, αυτό εδώ, να χτυπάνε την μπάλα και να την κρατάνε έτσι. Τακ τακ τακ και να την χτυπάνε. Ή τον άλλον, αφήνουν την μπάλα τσακ κάτω με το πόδι. Τσακ τα τσιλικάκια, οι αγγελάκια που λένε. Όχι συνεχόμενα, αλλά χτυπάει την μπάλα, χτυπάει κάτω. Τσακ μετά ξανά. Δηλαδή, κάνεις πιο εύκολη την άσκηση για αυτούς. Το θεωρώ πολύ σημαντικό, γι' αυτό και έβαλα εδώ πέρα την κοπέλα, να κάνουν τα παιδιά σούτ στο ποδόσφαιρο από πρώτη δημοτικού. Γιατί, αν εμείς περιμένουμε να φτάσουν τα παιδιά τρίτη, δετάρτη δημοτικού, πρώτη, δευτέρα δημοτικού, θεωρείται πολύ κρίσιμη ηλικία για αυτές εδώ τις δεξιότητες. Να πιάνουν την μπάλα, να μάθουν να πιάνουν την μπάλα. Επίσης, τρίπλα, πρώτη δημοτικού, τρίπλα. Τους βάζεις και τα λοδρομία με τρίπλα, για παράδειγμα. Χτύπημα, αυτό εδώ θα ήθελα να υπάρχει στα ελληνικά σχολεία, ελπίζω κάποια στιγμή να το περάσω, όπως θα ήθελα να περάσω στα ελληνικά σχολεία και τις ασκήσεις της οροπίας με σκέιτμπορ. Με βασικές δεξιότητες. Το ρολάρισμα, το bowling, οπότε σας δίνω πάρα πολλά ερεθίσματα και αυτό που αρέσει πάρα πολύ στα παιδιά, η ρίψη. Μπορούν να σημαδεύουν, παράδειγμα, με μπαλάκια τέννης, το ταπλό. Βλέπετε λοιπόν ότι αμέσως πόσα πράγματα έχουμε να δάξουμε στις μικρές της τάξης και όμως τίποτε από όλα αυτά δεν διδάσκεται και ο δάσκαλος αναλώνεται στο να προσπαθεί να βρει διάφορα παιχνίδια. Αυτά υπάρχουν στο ρημιλείο. Λοιπόν, σίγουρα δεν έχετε τώρα ζέστη τόσο πολύ ήλιο, όμως, να το έχετε αυτό υπόψας, το θεωρώ πολύ σημαντικό, αν υπάρχει πολύς ήλιος να κάνετε εναλλαγή ένα δεκάλεπτο, να το πηγαίνετε σε ένας καιρό μέρος. Επίσης, πολλές φορές θα σας ζουτάνε να πηγαίνουν όλα μαζί για νερό. Όχι, δεν διακόπτετε τη ροή του μαθηματος γιατί είναι πολύ δύσκολο μετά να τους ξαναφέρετε. Σε αυτή την περίπτωση τους επιτρέπετε πόσες είναι οι βρύσες, πέντε, τέσσερα άτομα, λοιπόν, να πάνε να πιούν νερό και όταν θα γυρίσουν τότε θα πάνε και τα υπόλοιπα. Πολύ σημαντικό, το θεωρώ, να έχουν κατάλληλη αντιμασία, τα κούνια και τα λοιπά. Όχι, επίσης, να μην φοράνε αυτά τα σκουλαρίκια τα μεγάλα και το άλλο, βέβαια εσείς, προσοχή, δεν μπορείτε τώρα να πάτε εκεί πέρα και να αλλάξετε αυτό που έχει καθιερώσει ο ίδιος ο γυμναστής. Απλά να το έχετε υπόψη σας για εσάς αργότερα ή στο σύλλογό σας. Είναι πολύ σημαντικό, δεν έχουμε αποδητήρια στην Ελλάδα, αλλά θεωρώ ότι ένα μπλουζάκι μπορούν να το αλλάσουνε τα παιδιά. Κορίτσια. Εδώ το πως θα το οργανώσετε σε ειρήνη είναι δικό σου θέμα. Δηλαδή, εάν εσύ θα τελειώνεις λίγο πιο γρήγορα τα κορίτσια για να πάνε στην τάξη σε ένα χώρο για να αλλάξουνε, γιατί αν τα αφήνετε υδρομένα στη συνέχεια πολλά εγγονείς δεν αφήνουν τα παιδιά τους να παίρνουν αέρος το μάθημα, γιατί αρρωσταίνουν. Μένουν υδρομένα. Άρα κάτι πρέπει να βρείτε. Επαναλαμβάνω, αυτό δεν θα προσπαθήσετε να το επιβάλλετε τώρα εδώ, γιατί άλλος είναι υπεύθυνος. Εσείς όμως να το έχετε στο νου σας ακόμη και για την προπόνηση, διότι αν μείνει υδρομένος αυτός και έχει μία ώρα για να πάει στο σπίτι, πάλι μπορεί να σας αρρωστήσει και να μην έχετε κόσμο και να μην πληρωθείτε. Δηλαδή, αν βρούμε κανένα τρόπο να συμβεί ο δάσκαλος που είναι εκεί πέρα... Για τώρα όχι. Για τώρα δεν το κάνετε. Διακριτικοί θα είσαστε τώρα. Τώρα δεν μπορείτε εσείς να επιβάλλετε κάτι τέτοιο. Γιατί εσύ θα πας εκεί, τέσσερα μαθήματα στην ουσία θα κάνεις. Τέσσερα-δύο θα κάνεις. Τώρα όχι. Εντάξει. Ναι. Τα περιεχόμενα. Εσείς βέβαια αν δείτε ότι αυτό σας λέει μόνο παιχνιδάκια, διδάξτε κιόλας. Για παράδειγμα, το παιχνίδι τι περιλαμβάνει. Περιλαμβάνει ας πούμε τα μήλα, το σημάδι. Εβάλλετε τους εσείς να σημαδέψουν σε άσκηση να το κάνουν αυτό το πράγμα. Βάλε για παράδειγμα ένα σε φάνη να κρατάει ένας. Εδώ πέρα και οι άλλοι να το σημαδεύουν. Θες κάτι να ρωτήσεις. Ναι. Μάλλον ασχολημασίσου το σχολείο με την πρώτη-δευτέρα τάση κάνουμε τέτοια πράγματα. Ε, δεν ξέρω τι εννοείς με τα ίδια πράγματα. Ε, μόνο παιχνίδι θα κάνουμε στην πρώτη να κάνουμε και στην δευτέρα να κάνουμε αυτό το σχολείο. Ωραία, εντάξει. Κανένα πρόβλημα. Θα έχετε και ένα πλάνο. Αν για παράδειγμα πάρεις την πρώτη ώρα πρώτη δημοτικού, τη δεύτερη ώρα δευτέρα δημοτικού, θα έχεις το ίδιο πλάνο. Καλύτερα για σένα. Θα σας παρουσιάσουμε εσάς το ίδιο πλάνο. Ναι, ναι. Όχι. Γιατί μπορεί να τύχει ο άλλος να έχει τρίτη δημοτικού και τρίτη δημοτικού. Το ίδιο πλάνο θα κάνεις και για τα δύο θμήματα. Συνολικά πόσο πλάνο θα σε δώσουν. 8. 8 πλάνο. Είναι τέσσερις φορές θα πάτε στο σχολείο από ένα δύο ώρες. Έχετε εξακωρία? Αυτό είναι το πλάνο για να ρωτήσω. Πάμε ζευγάρι. Κάθε ζευγάρι κάνει το πλάνο, ο ένας κάνει το πλάνο, η τάξη που κάνει μάθη, ή μαζί θα βγάζουν το πλάνο. Αυτό είναι δικό σας θέμα. Μόνο το πώς θα το κάνει. Μπορείτε επίσης να κάνεις εσύ το μάθημα και ο άλλος να κάνει την άλλη ώρα, ή μπορείτε να κάνετε ταυτόχρονα, ή μπορεί ο ένας να το κάνει και ο άλλος να είναι βοηθός. Οπότε και το πλάνο δεν έχει σχέση, μπορεί να κάνεις και συνεργασία με τον άλλο. Ναι, βέβαια. Στο ίδιο τμήμα. Εσείς θα έχετε ένα τμήμα σαν ζευγάρι. Εκόψτε τα παιδιά στη μέση, δέκα ο ένας και δέκα ο άλλος. Και αυτό μπορείτε να το κάνετε. Άμα δεν αφήνει ο δάσκαλος. Δεν νομίζω. Τώρα μην πάμε στο αν και αν. Αν εμφανιστεί, θα δείτε πώς θα το κάνει. Και με τι έντυπα πρέπει να είμαστε στο σχολείο? Τα έντυπα σας τα έχω δώσει στο eTeva. Το πρώτο χαρτί εκείνο ή τα εφτά μαζί μου. Όχι, όχι. Θα πρέπει να μπεις στο eTeva και να κατεβάσεις τα έντυπα για το εργαστήριο. Εκεί θα τα βρεις τα έντυπα όλα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Τώρα από εβδομάδα που θα είναι η πρώτη φορά που θα πάμε, εμείς πρέπει να έχουμε μαζί μας το πρώτο χαρτί αυτό που λέει το πρωτόκολλο. Που είναι το πρωτόκολλο που γράφει για τον αριθμό των παθητών. Είπατε ότι θα κάνουμε τέσσερα δύο ώρα. Το πρώτο δύο ώρα είναι το πρωτόκολλο παρακολουθήσεις. Το πέντε δύο ώρα. Άρα πέντε. Το πρώτο δεν βιάλετε, το πρωτόκολλο παρακολουθήσεις. Στο πρωτόκολλο παρακολουθήσεις δεν θα μου κάνετε πλάνα. Η ερώτηση ήταν πώς απλά να με κάνουμε. Όχι έξι δηλαδή, θα είστε στην αρχή. Έξι αν προλάβετε, είναι το μέγιστο. Πέντε είναι όμως το ελάχιστο. Θα μου τα παραδώσετε την τελευταία εβδομάδα που έχουμε. Έλα παιδιά, τα 6-7 θα τα πούμε στο εργαστήριο. Πες το. Εμείς τα μόνο που πάρουμε είναι υπογραφή. Από τη ΔΕΦΔΙ και το ΔΕΦΔΙ. Όχι από τη ΔΕΦΔΙ, από το Γυναστήριο. Μόνο κάθε φορά που τελειώνουμε. Μόνο από το Γυναστήριο. Και τι πρέπει να πούμε, υπαρτηρήσεις. Τίποτα. Λοιπόν, σε περίπτωση που κάποιο παιδί θέλει να σας δώσει κάτι... Παιδιά, το παίρνω και σε βίντεο και θα λένε τι χαμός γίνονται στο μάθημά του και δεν θα ακούνετε και τίποτα. Και άδικα που θα τα ανεβάσω. Εάν τυχόν κάποιο παιδί θέλει να σας δώσει χρήματα ή οτιδήποτε για να τα φυλάξετε, δεν θα τα πάρετε. Θα μπορείτε να πείτε ή να τα δώσετε στον Γυναστή σου, ή αν έχουν ένα κουτάκι να τα βάζουμε εκεί. Εσείς όμως ποτέ δεν θα γίνετε υπεύθυνοι για κάτι που θα σας δώσει το παιδάκι να φυλάξετε. Γιατί? Για να μην έχετε την ευθύνη. Ως Γυναστή. Θα αγλυτώσεις πολλά πράγματα, όχι μόνο εσύ και στο σύλλογο σαν προπονητής. Ποτέ δεν κρατάς πράγματα των παιδιών. Κύριε. Πάμε παρακάτω. Είπατε όμως γιατί θα τα ακούμε να βγώσει στο Γυναστή. Όταν δεν θα έχουμε ποια γυναστική θα είμαστε μισοί Γυναστές. Αν είσαστε εσείς οι Γυναστές θα έχετε ένα κουτάκι εκεί πέρα στο οποίο θα αφήνουμε τα αντικείμενά τους στα πολίτημα. Και όλη η τάξη θα είναι υπεύθυνη να κοιτάζει αυτό το κουτάκι. Όχι μόνο εσείς. Στην έξω θα είναι το κουτάκι. Θα μπορούμε να βάζουμε τα πράγματα. Είτε έξω είτε στην έθουσα. Η έθουσα συνήθως κλείνει όμως. Την κλειτώνει την έθουσα. Έχει άλθμιμο από την κλείνει. Το πιο σωστό βέβαια είναι πολύ πημαντική μέρα να μην τα φέρνουν αλλά αν κάποιος ξεχάσει κάτι σε αυτή την περίπτωση τα αφήνεις εδώ πέρα και είναι ευθύνη όλου του κλίματος. Όχι μόνο δική σας. Εδώ. Είναι πολύ σημαντικό είπαμε. Εάν θέλετε να τους βάλετε να παίξουν τα μήλα. Να μην τους βάλετε να παίξουν δεκαοκτώ παιδιά μέσα και δύο να σημαντεύουν. Αλλά να κάνετε περισσότερα. Κάτσε τώρα εδώ μιλάω εγώ και σε φύγει. Είναι πολύ σημαντικό να τους βάζετε περισσότερα παιχνίδια. Για παράδειγμα μια τέτοια εικόνα. Καταλαβαίνετε ότι θα δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα. Αλλά και στα ίδια τα παιδιά βλέπετε εδώ τελείωνε περιμένουν άλλοι 30. Τώρα κάποιοι λένε εγώ θα βάλω για παράδειγμα σούπ στο μπάσκετ να κάνουν τα παιδιά. Και τους θέλω όλους σε μία μπασκέτα. Έχω 20 άτομα. Γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορώ και τους ελέγχω καλύτερα. Αυτό είναι το μεγάλο φλεονέκτημα της δασκαλοκεντρικής μεθόδου δασκαλίας. Σε αυτή την περίπτωση όμως έχουμε μια παράκληση. Όταν θα σμουγέστε να βάζετε το χέρι σας. Βέβαια αυτό είναι πολύ άσχημο γιατί τώρα θα ακούγεται εκεί ότι την ώρα του μαθήματος του Χαντζόπουλου χασμουριούνται. Και αυτό είναι άσχημο σημάδι. Μπορεί να κόψεις τη στιγμή σας. Κάντε ένα μοντάζι. Οκ συνεχίζω. Έχουμε εκεί τον Άκη. Θα μας το κάνει. Ξαναγυρίζω σε αυτό. Έχετε δύο μπασκέτες και λέει ο γυμναστής. Όχι εγώ τους θέλω όλους μαζί εδώ πέρα. Γιατί έτσι μπορώ και τους ελέγχω. Προσέξτε σε κάθε εκπλήμα να ξέρετε όπως και εδώ σε εσάς. Θα υπάρχουν στα 20 άτομα. Ζήτημα να είναι ένας δύο αυτοί οι οποίοι θα μιλάνε όπως και σε εμάς εδώ πέρα. Τώρα λίγοι είναι αυτοί οι οποίοι κάνουν φασαρία οι περισσότεροι. Είναι ήσυχα παιδάκια και προσέχουν και συμμετέχουν όπως η Ελένη τώρα θέλει να ρωτήσει κάτι. Περίμενα να τελειώσω όμως την πρόταση. Θεωρώ πολύ άσχημο για τα δύο αυτά παιδιά εσείς να τιμωρείτε όλο το τμήμα. Διότι αν κάνετε κάτι τέτοιο τότε θα έρθει η αντίδραση από το τμήμα και βέβαια αν εσύ τον έχεις εκεί να περιμένει 10 λεπτά για να κάνει ένα σουτ όπως καταλαβαίνετε δεν θα θέλει να κάνει μάθημα μαζί σας. Και οι περισσότεροι για να το κάνουν αυτό λένε ότι έτσι και καθίστε εδώ χρόνιμα μετά θα σας αφήσω να παίξετε και χρησιμοποιούν αυτό το επιχείρημα. Το θεωρώ πολύ άσχημο τη δική μου του τεβράιβο. Θεωρώ ότι είσαστε σε θέση εάν εμφανιστούν συμπεριφορές ανεπιθύμητες του κάνεις μια παρατήρηση στη δεύτερη τον βγάζεις έξω. Σε περίπτωση τώρα που είναι μια περισσότερη σοβαρή κατάσταση δεν κάθεστε εκείνη τη στιγμή να λύσετε το πρόβλημα αυτή τη στιγμή έχω να κάνω πιο σοβαρά πράγματα από το να ασχοληθώ μαζί σου στο διάλειμμα εδώ να το κουβεντιάσουμε. Τώρα όμως προηγείται η τάξη γιατί θέλω να κάνω μάθημα. Ποτέ μην πείτε στην παγίδα να κάνετε συνομιλία και να λέτε ατάκες και εγώ δεν ξέρω τι και το άλλο το τίμα να κάνετε και να σας παρακολουθεί. Περισσότερα πράγματα όμως να αντιμετώπισαν επιθύμητης συμπεριφοράς. Πολύ σημαντικό ποτέ μα ποτέ μην πέστε σε αυτή την παγίδα που κάνουμε εμείς οι πανεπιστημιακοί με το που μιλάει κάποιος εκεί ε τι κάνετε είστε στο μανεπιστημίο και δεν έχετε μάθει και μπλα μπλα και αρχίζουμε και βγάζουμε στην μουσία δηλαδή βγάζω το θυμό μου. Αυτό κάνω όμως για εσάς δεν έχει νόημα μην κάνετε το ίδιο λάθος με εμάς. Το άλλο που είναι επίσης πολύ σημαντικό πως θα περάσετε από μία άσκηση σε άλλη. Ας υποθέσουμε ότι σε ένα γήπεδο μπάσκετ τα παιδιά κάνουν τρίπλα μπάσκετ και στη συνέχεια θέλετε να τους βάλετε να κάνουν τώρα μόλις το είπα να του δείχνε μια σφαλιάρα. Κοιτάει πως έχουν οι ισλαμιστές τους φύλακες της ηθικής μόλις φυλιάται ένα ζευγάρι τσακ πηγαίνουν τους γραφώνουν και τους πάνε μέσα. Εδώ όποιος χασμουριέται πάω. Είναι πολύ σημαντικό. Κάνουν τρίπλα μπάσκετ σε ένα γηπεδάκι και εσύ θέλεις η επόμενη άσκηση που θέλεις να βάλεις είναι να τους βάλεις να κάνουν σκηταλλοδρομία. Να τρέξουν από εδώ μέχρι εκεί κάτω που το όνομά σου μέχρι το Γιάννη και να γυρίσουν. Συνήθως αυτό που κάνουμε είναι να πούμε στα παιδιά στόπι παιδιά περιμένετε εδώ πέρα και εσύ να βάλεις τους κόνους. Φαντάζουμε ότι μπορείτε να βρείτε έναν καλύτερο τρόπος να γίνει η μετάβαση. Τι θα κάνετε λοιπόν? Το όνομά σου? Βάμπι. Βάμπι. Ε, όταν κάνω την άσκηση συγχρόνου σε Μίτζ για ένα λεπτό να βγει και να φτάσω με το Βάμπι. Για παράνα αν θέλετε, αν ο χώρος ταυτίζεται με κοινωνική, σωστό είναι αυτό. Σε αυτήν την περίπτωση τους λέτε παιδιά κάντε τρίπλα σε εκείνο το μισό του γιπέδου μπάσκετ, βάζετε εδώ τον κόνο, βάζετε και τον κόνο, βάζετε εδώ, βάζετε εδώ τα στεφάνια, στη συνέχεια παιδιά από εδώ προσέχετε τα στεφάνια και κάνεις και εδώ το χώρο. Οπότε δεν τους διακόπτεσαι και δεν τους αφήνεις να περιμένουν καθόλου. Ένας τρόπος είναι αυτός. Ένας άλλος τρόπος είναι εάν είναι πολύ πλοκή η άσκηση που θέλεις να τους δείξεις, τότε οι υπόλοιποι συνεχίζουν. Παίρνεις τα τέσσερα παιδιά, τους δείχνεις τι έχουν να κάνουν, αφού το καταλάβουν αυτό που θέλεις εσύ να σου κάνουν, τσακ, παιδιά σταματήστε, δείξτε λίγο τι έχουμε να κάνουμε, αυτό. Ωραία, κάντε το κι εσείς αυτό. Είναι κολπάτια για να περνάτε γρήγορα από τη μία άσκηση στην άλλη, γιατί βασικός παράγοντας καλής διδασκαλίας είναι να μην υπάρχει αναμονή των μαθητών. Τώρα, το άλλο που είναι, πολλές φορές ίσως να έχετε μόνο μία μπάλα μπάσκετ, συνήθως έχουν λίγες μπάλες στα σχολεία και έχουμε την άσκηση, σουκάρει το παιδί στο σούτ στο μπάσκετ και έχει άλλα 10 άτομα πίσω, πηγαίνει, παίρνει την μπάλα και τη δίνει εδώ. Έχετε έναν καλύτερο τρόπο οργάνωσης. Ξέχασα. Εγώ, Ιωάννα. Εσύ πήρας τηλέφωνο για το σχολείο σήμερα. Μπορούμε να βάλουμε ότι όποιος σουτάρει περιμένει και όταν σουτάρει ο επόμενος δίνει τη μπάλα. Άρα λοιπόν βάζεις ένα παιδί, όπως και στο μπολνι, δέστε το εδώ, αντί να τρέχει, γιατί πολλές φορές το έχω δει και στη πάση στο ποδόσφαιρο. Και μάλιστα τρέχουν μέχρι την άλλη άκρη έτσι που θα παίρνει τη μπάλα. Το πιο απλό λοιπόν εδώ είναι να διδάξεις πρωτόκολλα συμπεριφορά σε τέτοιου είδους ασκήσεις. Από πρώτη δημοτικού. Περιμένει αυτός που κάνει την πάσα, πάει στον κόνο και περιμένει την μπάλα. Την παίρνει, αυτός που έκανε σημάδεψε, έρχεται εδώ, αυτός πηγαίνει εκεί. Στην αρχή θα τους φαίνεται ίσως περίεργο αλλά θα δείτε ότι στην πορεία όταν διδάξεις τέτοιους πρωτόκολλα στις ασκήσεις και λιγότερος χρόνος θα υπάρχει και θα το κάνουν τα παιδιά τελείως φυσιολογικό. Το άλλο εδώ πέρα για τη σκηταλλοδρομία, σας προτείνω σκηταλλοδρομίας αντί να έχετε αυτή τη μορφή εδώ πέρα, σας προτείνω αυτή τη μορφή εδώ. Γιατί αν είσαι έτσι τότε μπορεί εδώ να έχεις τα παιδιά και να πειράζονται μεταξύ τους ένα πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί, ένα άλλο είναι πολλές φορές τα παιδιά πάνε έτσι στην άκρη για να δουν τι γίνεται και αυτός ο άλλος πέφτει επάνω τους. Και το άλλο πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί εδώ σε αυτή τη μορφή της σκηταλλοδρομίας είναι ο τελευταίος να δει ότι οι άλλοι ομάδες τελειώσαμε οπότε ούτε κάνω προσπαθήσεις, να δει ότι έχει πολύ μεγάλη υπόσταση από τους άλλους. Ένας καλός τρόπος για να τους κάνετε να τρέχουν πέρα εδώ θε σαν εκκρεμές και να τους ψωφίσετε και έτσι δεν θα σας κάνουν καθόλου φασαρία είναι αυτή η οργάνωση από εδώ δύο παιδιά και από εδώ δύο παιδιά και τους βάζετε να τρέχουν εδώ τσακ δίνω το χέρι μου εδώ κάθονται και ξεκινάει ο άλλος. Κάποια παιδάκια είναι έξυπνα και θα πούνε κύριε τελειώσαμε δεν πειράζει συνεχίστε. Την ώρα που συνεχίζουν αυτοί βάλετε και κανένα στεφάνι στη μέση. Να τρέχουν και να πατάνε μέσα στο στεφάνι ή βάλετε τους να πηγαίνουν γύρω γύρω από το στεφάνι και να τρέχουν απέναντι. Θα πάρουν τη βλάκα της ζωής τους. Και βέβαια πολύ σημαντικό σκεφτείτε από πριν τις οδηγίες που θα δώσετε. Δεν πρέπει να σταματήσουμε την άσπηση για να το εξηγήσουμε να δεν καταλάβουν. Μιλάμε το καταλαβαίνουν αμέσως με το που θα βάλεις ένα στεφάνι εκεί θα πάει ο άλλος τσακ και θα κάνει άλλο. Και θα ξετρελαθεί. Βάλε ένα σχοινάκι γιατί το στεφάνι αν το βάλεις θα γλιστρήσει. Γιατί μπορεί κάποιος να απαντήσει το στεφάνι και να... ασφάλει. Λοιπόν παρακαλώ. Πώς αυξάνω λοιπόν τον χρόνο εξάσκησης των μαθητών με αυτός εδώ τους τρόπους. Σε περίπτωση τώρα είπαμε εμείς ότι αφού έχεις σαν στόχο εσύ να διδάξεις εδώ πέρα το σούτ στο μπάσκετ τα δύο μέτρα, τότε θα βάλεις αυτό το πράγμα να κάνουν για να δεις τι ξέρουν αν το έχεις βάλει σαν στόχο. Βέβαια αν εσύ τώρα πας τρίτη δημοτικού και πεις εγώ θέλω να διδάξω το σούτ από το τρίποντο και τους βάλεις να σούτάω από το τρίποντο, εγκαταλαβαίνεις ότι δεν έχεις επιλέξει και τόσο καλό στόχο για αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζεις και το επίπεδο, να ξέρεις στο περίπου για αυτούς τους μαθητές. Αφού λοιπόν δεις το επίπεδο των μαθητών μετά σας ζητάω εγώ, εκεί πέρα πίσω η κοπέλα με... Έχεις μια παρατήρηση. Εγώ? Ναι. Θα στείλουμε κάτι. Ναι. Καλό και αυτό. Μέση. Ξέρετε είναι πολύ ωραία για ένα δάσκαλο να έχει χιούμο. Αν εσείς τα καταφέρετε είναι ο καλύτερος τρόπος για να τους κάνετε να χαλαρώνετε λίγο. Γιατί όλη την ώρα εσύ μια παρατήρησες, εσύ μια παρατήρησες, εσύ μια... Να σου πει άδικες είναι τις παρατηρήσεις σου. Μπορεί να φτάσεις και σε αυτό τόσο. Συνεχίζουμε. Εγώ σας λέω να κάνετε διαφοροποίηση. Δηλαδή το ένα το παιδί να είναι πιο μπροστά, το άλλο πιο πίσω. Και ξαθνικά εμφανίζεται ένα παιδάκι και σου λέει... Θέλω και εγώ να σου τάρω από το τρίποντο. Τι θα του πεις σε αυτή την περίπτωση. Θέλεις να εχαρμόσεις την αρχή της διαφοροποίησης. Αυτό λέμε ότι είναι πολύ σημαντικό για τους μαθητές σας... να έχουν το ίδιο επίπεδο. Όπως στην αγγλικά τους χωρίζουμε σε εχάριους και προχωρημένους... γιατί δεν έχει νόημα διαφορετικά. Όμως ένα παιδάκι και ίσως και άλλα παιδάκια... βλέπει ότι οι άλλοι σου τάρουν από πιο μακριά... και εσύ του λες να σου τάρεις από εδώ. Λέει όχι, εγώ δεν θέλω να σου τάρω από εδώ... θέλω να σου τάρω από εκεί που σου τάρει ο Δημητράκης. Τι όνομά σου? Αλέξη. Αλέξη. Μπορώ να σου πω ότι όταν σου βάλει πέντε τρακάρτες... από το συγκεκριμένο σημείο που έχω θέσει... τρακάρτες θα μιλήσει. Άρα λοιπόν, έχεις άλλον τρόπο να μας πεις. Ε, ταιριάζεται. Μπράβο, πολύ ωραίο. Λοιπόν, αυτό που μπορείτε ιδιαίτερα σε μεγάλες ηλικίες να πείτε... είναι ότι είναι πολύ σημαντικό, παιδιά... να εξασκείστε σε μία δραστηριότητα... στο 50% του βαθμού δυσκολίας. Δηλαδή, εάν εγώ έχω να σημαδέψω από κάπου... ή να βάλω να σου τάρω για κάποιο καλά... η απόσταση για μένα για να εξασκηθώ... είναι από εκείνο το σημείο... στο οποίο εγώ έχω 50% επιτυχία. Δηλαδή, εάν εγώ από την προσωπική βολή... από τις 10 βολές βάζω τις 2... τότε σημαίνει ότι δεν είναι κατάλληλη η απόσταση αυτή... για να εξασκηθώ περισσότερο. Άρα θα πρέπει να πάω λίγο πιο κοντά και να βρω εκείνο το σημείο... στο οποίο από τις 10 θα βάζω τις 5. Ένα είναι αυτό εδώ. Άλλοι τρόποι όμως για να περάσεις... διαβάστετε είναι αυτή εδώ. Δίνω διαφορετικές αποστάσεις... και τους βάζω έναν κόνο εδώ, έναν κόνο εκεί... τα παιδιά περιμένουν στην προσωπική... και τους λέω επιλέξτε εσείς από που θα σουτάρετε... και να μετρήσετε τους πόντους σας. Αυτό που είπε τώρα ο Αλέξης... όποιος πετύχει 2 σούτα από το 1 μέτρο... έχει το δικαίωμα να πάει στην επόμενη απόσταση. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Είναι πολύ σημαντικό. Για παράδειγμα παίζουν βόλευ. Και κάποιο βελάκι το βλέπετε... ότι σε καμία περίπτωση από το σημείο του σερβίς... δεν περνάει την μπάλα. Και κάθε φορά που είναι να κάνει αυτό στο σερβίς... όλοι λένε οχ πάει τελείωσε. Σε αυτή την περίπτωση επιτρέψτε στον παιδί... να κάνει ένα βουματάκι μπροστά μου. Δίματα για τη διδασκαλία μιας δεξιότητας. Διατύπωση λοιπόν στόχου. Επίδειξη. Ανοίγνευση του επιπέδου των παιδιών. Διαφοροποίηση. Στη συνέχεια βάζετε παιχνίδια, διδάσκετε... και στο τέλος κάνεις αξιολόγηση. Θέλω να σας δείξω και ένα βίντεο. Οι παράγοντες που επηρεάζουν... για μια καλή διδασκαλία είναι... διατύπωση στόχων. Σε κάθε άσκηση να έχετε συγκεκριμένο στόχο. Είναι η κατάλληλη επίδειξη. Είναι να μπορείτε να περιγράφετε τις ασκήσεις... και να καταλαβαίνετε και τα παιχνίδια. Είναι ο χρόνος αναμονής των μαθητών. Είναι η ανατροποδότηση. Είναι πως επιβλέπω ένα τμήμα πολύ σημαντικό. Δεν θέλω όλη την ώρα να τους έχετε καλαματιανό. Και σας εξήγησα για ποιον λόγο. Διαφοροποίηση διδασκαλίας. Άλλη, δηλαδή, οι ασκήσεις σας είναι για το μέσο όρο του τμήματος... ή φροντίζετε για τα παιδιά τα οποία είναι πολύ καλοί μαθητές... να τους βάλετε κάποια άλλη άσκηση... που να είναι προσαρμοσμένος στο επίπεδό τους. Πες. Πρέπει να αναφύγεις. Έχουμε τα χρόνια να μονείς. Σωστή παιδική και πολιτική ιστορία. Και ανατροποδότηση. Είναι μέσα. Όλα είναι βασικά. Και η ένταση μαθήματος είναι βασική. Δεν σας λέω σε ένα μάθημα όλα μαζί. Αλλά σας τονίζω πρώτα τα τρία, μετά τα επίβλεψη. Γιατί με αυτόν τον τρόπο σας μένουν. Βλέπετε και στα παιδιά. Δεν έχω την απετσδένια να τα πω τώρα. Και εσείς να τα θυμάστε αμέσως. Ξανά θα γίνει η επανάληψη. Θα δείτε ότι όταν είναι να δώσετε εξετάσεις... θα μεθυληθείτε ότι αυτοί που παρακολουθούν τα μαθήματα... αυτές τις ερωτήσεις βάζω και θα γράψουν άριστα. Απ το βίντεο. Μέχρι τις τέσσερις έχουμε μάθημα. Για να μας παρουσιάσει και αυτό με την προθέρμανση. Στη γλώσσα σώματος που θα μιλήσουμε... είναι πολύ σημαντικό... όταν μιλάτε στους μαθητές σας... ταυτόχρονα να τους κοιτάζετε κιόλας. Και όχι αυτό που λέω εγώ. Κάνε μια ερώτηση και ναι σε ακούω. Παρακολουθούμε στη γλώσσα σώματος αυτό. Έχει βάλει τις οδηγίες σε ένα πίνακα. Το αντικείμερο της δασκαλίας της... είναι η ρίψη με αυτόν τον τρόπο. Τα παιδιά ήδη γνωρίζουν τις ομάδες τους... για αυτό σας λέω πρωτόκολλα και έχει πολύ ωραία φωνή. Ξεκινάει λοιπόν με μία δραστηριότητα. Παντάζεστε να έχουμε και εμείς... και σιγά, δεν είναι τόσο ακριβά... αυτά τα όργανα. Ωραία. Ένα λεπτό περίπου η δραστηριότητα. Εντάξει. Ένα κουρ. Θα μπούν μετά. Στη συνέχεια τους μαζεύει... και τώρα μια άλλη δραστηριότητα... είναι η δραστηριότητα να βοηθήσει... και να διδάσεις τους δασκάλους. Γιατί η δραστηριότητα μας είναι πολύ καλή. Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθείτε... να χρησιμοποιήσετε τα δασκάλια... και να έχετε δυνατό δασκάλι. Έχετε δυνατό δασκάλι? Πείτε μας δυνατό δασκάλι. Ωραία, έχετε δυνατό δασκάλι. Είναι πολύ δύνατο. Είναι πολύ δύνατο. Είναι πολύ δύνατο. Ποιο παιχνίδι έχετε? Υπάρχει ένα παιχνίδι... και θα πω ποιο παιχνίδι έχετε. Δεν έχω. Ποιο παιχνίδι έχετε. Δεν έχω. Ποιο παιχνίδι έχετε. Δεν έχω. Ποιο παιχνίδι έχετε. Δεν έχω. Δεν έχω. Δεν έχω. Δεν έχω, δεν έχω. Δεν έχω, δεν έχω. Σήμερα, λοιπόν, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Ποιος μπορεί να θυμίσει αυτήν την πραγματικότητα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντίθετο πόδι. Ποιος μπορεί να θυμίσει αυτήν την πραγματικότητα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα. Τα ποιονικά κριτήρια, το αντικείμενό μας κάνει πανάλληλες τα φαγηγούμενα.