Επιμνημόσυνη δέηση για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο χώρο του Μνημείου της Βίγλας Άρτας (ARTA WebTV, 2023)
: Βρισκόμαστε και σήμερα εδώ, προκειμένου να τιμήσουμε μια ιστορική τραγική στιγμή, ακόμη και τώρα που πονάει αυτός ο ξεριζωμός, ο θάνατος ή απόλυα οι τραγικές στιγμές του λινισμού του πόντου. 104 χρόνια, 353.000 ψυχές. Ο όρος γενοκτονία εκτιμολογείται από τις ελληνικές λέξεις γένος και κτίνο, δηλαδή φωνεύω. Η διεθνής κοινότητα υιοθέτησε τον όρο γενοκτονία και είναι νομικός όρος του διεθνούς δικαίου και όχι λέξεις καθομιλουμένους που περιγράφουν μια συγκεκριμένη βίαιη πράξη, όπως εθνοκάθαρση, καταστροφή, μαζική σφαγή, έγκλημα πολέμου. Σήμερινή μέρα είναι τιμή για τον Ποντιακό Ελληνισμό, είναι η 19η Μαΐου, όπου όλοι οφείλουμε να έχουμε την μνήμη μας και το μυαλό μας ανοιχτό και να θυμόμαστε πάντα τους ποντίους της Μικράς Ασίας όπου εκδιώχτηκαν με το πιο βάναυστο τρόπο. Επομένως έχουμε χρέος να τιμούμε τη σημερινή μέρα σε έναν χώρο εμβληματικό όπου πριν περίπου 50 χρόνια, 70 χρόνια θα έλεγα, εγκατασταθήκαν από τις άκρες της Μικράς Ασίας στο χώρο εδώ, όπου αντιμετωπίσαν πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Σήμερα πλέον είναι ενσωματωμένοι με όλους μας, είναι ίσοι πολίτες και είναι ένας χώρος εμβληματικός και οφείλουμε να τιμούμε τη σημερινή μέρα. Σήμερα γιορτάζουμε και τιμούμε την ημέρα της Γεωνοκοινωνίας των Ποντίων εδώ στη Βίγλα, στο χωριό που συνδέθηκε με τους ποντίους που είναι στην περιοχή άνθρωπος όπως αξιόλογους που πραγματικά έχουν μείνει εδώ και έχουν προδοδεύσει. Να πούμε ότι καταδικάζουμε αυτή τη Γεωνοκτονία και οφείλει η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει τη Γεωνοκτονία των Ποντίων, αλλά και μιας και είμαστε στη Βίγλα και συνομιλώντας με τους δημότητες είναι μια ευκαιρία να πούμε τις εξελίξεις που αφορά τα τοπικά θέματα και αυτά έχει να κάνει με την δημοπράτηση του έργου της πλατείας που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, που είμαστε έτοιμοι να την δημοπρατήσουμε τις επόμενες μέρες, το επόμενο διάστημα, αλλά και τον τάπητα στο δημοτικό σχολείο της Βίγλας, που θα το προχωρήσουμε λίγο με πιο γρήγορες διαδικασίες στην αυλή του σχολείου με ελαστικό τάπητα, αλλά και είμαστε στο στάδιο της υπογραφίας της σύμβασης για την ασφαλτώσωση αγροτικών δρόμων, κυρίως που αφορούν τον Βάλτο Βίγλας. Είχαμε σήμερα 104 χρόνια των ποντίων, κάναμε ένα τρισάγιο εδώ στο χωριό μας, τιμάμε τους προγόνους μας, το ίδιο δίνουμε και στην νέα γενιά, για να έρθει και η νέα γενιά εδώ πέρα για να δει τα πράγματα μας, εδώ πώς γίνονται. Χαρητηρία στους εθελοντές που βοηθήσανε στο ΔΑΣΚ, που βοηθήσανε για να γίνει όλο αυτό το πράγμα. Η Ρωμανία, η Ρωμανία πέρασε αυτοί και φέρει κι άλλο. Η Ρωμανία πέρασε αυτοί και φέρει κι άλλο. Η Ρωμανία πέρασε αυτοί και φέρει κι άλλο. Η Ρωμανία πέρασε αυτοί και φέρει κι άλλο.