2η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2020 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2020)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Στη δεύτερη συνεδρίαση της 3ης Φεβρουαρίου 2020. Έχουμε αρκετές απουσίες σήμερα, δικαιολογημένες. Έχουμε αρκετές απουσίες σήμερα, δικαιολογημένες. Έχουμε αρκετές απουσίες σήμερα, δικαιολογημένες. Έχουμε αρκετές απουσίες σήμερα, δικαιολογημένες. Έχουμε αρκετές απουσίες σήμερα, δικαιολογημένες. Έχουμε αρκετές απουσίες σήμερα, δικαιολογημένες. Έχουμε κάποιες ανακοινώσεις. Παρακαλώ. Ο κ. Ποτόιας έθεσε ένα θέμα που θα τεθεί προς ψήφιση. Θα τον καλέσω να το αναγνώσει ο ίδιος. Έχουμε μια πρόσκληση από τον Λέσχη Ποντίων, Νομού Καβάλας, προς όλους τους δημοτικούς συμβούλους για το Σάββατο 8ο Φεβρουαρίου, στον χωρό του συλλόγου. Η πρόσκληση θα είναι στον πίνακα ανακοινώσεων. Να ευχηθούμε να ζήσει το εγγόνι του κ. Ποτόια, να είναι γερό και ευτυχισμένο και ο ίδιος μαζί. Και να δώσω τον λόγο στον δήμαρχο Καβάλας, να μας κάνει κάποιες ανακοινώσεις και μετά θα προχωρήσουμε στα προημερισίας. Θα παρακαλέσω, κύριοι συνάδελφοι, όταν αποχωρείτε, να έρχεστε και να το δηλώνετε είτε σε εμένα είτε στο γραμματέα για να καταγράφετε στα πρακτικά, για να μην έχουμε κάποια παρανόηση. Κύριε Δήμαρχε. Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, καλησπέρα. Θα ήθελα να σας ενημερώσω για κάποια θέματα που αφορούν το Δήμο και ένα πολύ βασικό θέμα είναι η χερσαία ζώνη του λιμανιού. Όλοι διαβάζουμε τον τελευταίο καιρό για την πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τα λιμάνια. Και σε κάποια από αυτά, νομίζω, για την Καβάλα τουλάχιστον, τα λιμάνια τα οποία θα ιδιωτικοποιηθούν αυτό που φαίνεται, είναι το εμπορικό λιμάνι και το Φίλιππος Β και το επιβατικό το Απόστολος Παύλος. Και για μένα το Φίλιππος Β, οι περισσότεροι από εμάς, δεν νομίζουν ότι έχουν αντίρρηση στην ιδιωτικοποίησή του, διότι έτσι υπάρχει και η πιθανότητα να αξιοποιηθεί περισσότερο. Για δε το λιμάνι για το Απόστολος Παύλος, που είναι το επιβατικό λιμάνι, υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα για τον δήμο, που είναι η χερσαία ζώνη. Και μάλιστα η χερσαία ζώνη, η οποία εμπλέκεται με την πολιοδόμηση της πόλης μας. Και αναφέρομαι από το σημείο που τελειώνει η περίφραξη κάτω στο πάρκινγ από το Μαρίν μπροστά, μέχρι και το πάρκο Φαλήρου. Είναι ένα τμήμα το οποίο επηρεάζει την πόλη. Εάν λοιπόν αυτό το τμήμα της πόλης μας ιδιωτικοποιηθεί, δοθεί δηλαδή σε κάποιον ιδιώτη, ο δήμος δεν θα έχει καμία αρμοδιώτητα σε αυτό το κομμάτι. Τα μαγαζιά φυσικά θα εξαρτώνται από τον ιδιώτη. Και όπως επίσης αυτό που θα μπορεί να κάνει στο λιμάνι, θα είναι και αυτό θέμα του ιδιώτη. Θα μου πείτε τώρα το έχει ο δήμος. Όχι, είναι στον οργανισμό λοιμμένος. Αλλά υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαφορά, ότι στον οργανισμό λοιμμένος μπορούμε να συνονοηθούμε και επίσης ότι μπορούμε πλέον να διεκδικήσουμε το κομμάτι αυτό, όπως γίνεται και σε το τμήμα αυτό της Χερσαία Ζώνης, όπως γίνεται και σε άλλες πόλεις, να μπορεί να παραχωρηθεί στο δήμο. Έχω έρθει ήδη σε επαφή, μίλησα με τον Πρόεδρο της Κέδε, τον κ. Παπαστεργίου και την Τετάρτη έχουνε μια συνάντηση με τον κ. Πλακιοτάκη για να συζητήσουνε το θέμα αυτό, που αφορά πλέον όλους τους δήμους, που αφορά τους δήμους που έχουν λιμάνια. Επίσης έχω επικοινωνήσει με τον κ. Πελετήδη στην Πάτρα, ο οποίος και φυσικά διαψεύδει το γεγονός ότι το λιμάνι, το τμήμα που το παραχωρήθηκε το επιστρέφει πίσω γιατί δεν ξέρει τι να το κάνει, ίσα-ίσα που ο άνθρωπος και την Μελέτη ετοιμάζει και πρόκειται να κάνει επεμβάσεις στο τμήμα αυτό. Με τον δήμο Ηρακλείου επίσης, ο οποίος έχει το ίδιο πρόβλημα και αυτός είμαστε στον ίδιο παρονομαστή. Και είπαμε ότι θα ενώσουμε τις δράσεις μας, μαζί με όλους τους δήμους φυσικά, για να έχουμε αποτέλεσμα, γιατί ο καθένας χωριστά δεν πρόκειται να κάνει και πολλά πράγματα. Όταν η αντίδραση είναι καθολική, κάποια πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Μιλώντας πριν από λίγο ο κ. Παπάς μου είπε μια πολύ καλή ιδέα, την οποία θα σας την πει ο ίδιος όταν θα πάρει το λόγο, την οποία μπορούμε και να την υλοποιήσουμε. Θέλω να διευκρινίσω για αυτούς που βγαίνουν σε ένα συγκεκριμένο ραδιόφωνο. Θέλω επίσης να διευκρινίσω σ' αυτούς που όλα τα βάζουν σε ένα τσουβάλι και τα κάνουν αχταρμά. Ότι ποτέ δεν μίλησα για να μην ιδιωτικοποιηθούν τα υπόλοιπα κομμάτια. Εγώ τουλάχιστον δεν είμαι κατά της ιδιωτικοποίησης κάποιων τμήματων. Όχι όμως στο τμήμα της χερσαία ζώνης, όχι στο τμήμα που επηρεάζει τη ζωή της πόλης. Δεν μπορεί ο Δήμος να είναι αποκομμένος, όπως είναι δηλαδή, αλλά να είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα και να εξαρτάται από έναν Κινέζο, από έναν Αμερικάνο ή οποιοδήποτε άλλο πάρει το λιμάνι. Και σε τελική ανάλυση να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι υπάρχουν και εθνικά θέματα. Και ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εθυσιαστεί για αυτόν τον τόπο. Και εμείς, εν όνομα της κρίσης, δεν δικαιούμαστε να δίνουμε το δικαίωμα σε κάποιους από αυτούς, να πατήσουν και να βάλουν πόδι στο λιμάνι της Καβάλλας. Νομίζω ότι δεν έχουν, αυτό θα πάρουν το λόγο και οι συνάδελφοι. Επίσης θέλω να πω, γιατί ακούστηκε και αυτό, πρέπει να ξέρετε ότι ο Δήμαρχος έχει πολιτική άποψη. Έχει άποψη την οποίαν την εκφράζει. Και δεν παίρνει, δεν περιμένει να πάρει την έγκριση κανενός για να πει την άποψή του. Είναι άλλο τι απόφαση θα πάρουμε και από εκεί και πέρα θα κινηθούμε επάνω στην απόφαση που θα πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο και άλλο θα με εμποδίσει κάποιος για να λέω την άποψή μου. Λοιπόν, επειδή είναι σοβαρό το θέμα, ίσως λίγο να το συζητήσουμε για να πάω στο δεύτερο θέμα μετά της ενημέρωσης. Ευχαριστώ πολύ. Συγγνώμη λίγο που άργησα, αλλά είχα κάποιους προσωπικούς σοβαρούς λόγους. Κύριε Δήμαρχε, πρόλαβε ένα μέρος από την ενημέρωσή σας, δεν θα ήθελα να πω στην λογική αυτή τώρα της τοποθέτησης. Γι' αυτό έκανα την παρέβαση και ζητάμε ως Δημοτική Παράταξη αυτό το θέμα να έρθει ως τακτικό. Θα πρέπει να έρθει ως τακτικό και να υπάρξει και απόφαση κανονικά και μάλιστα αυτή η απόφαση θα βοηθήσει και την διοίκηση εν μέρη ή ενδεχομένως να υπάρχει και άλλη εκτίμηση από την πλειοψηφία του σώματος, αλλά θα πρέπει οφείλουμε ως ένα θεσμικό όργανο να τοποθετηθούμε για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Άρα, κύριε Δήμαρχε, εγώ θα έλεγα ότι ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση που μας κάνατε, αλλά θα πρέπει στο αμέσως επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να είναι ένα από τα τακτικά θέματα ή ενδεχομένως και μοναδικό. Ευχαριστούμε πολύ. Επίσης, εάν θέλετε και συμφωνείτε, μπορούμε αύριο να βρεθούμε να το συζητήσουμε και θα σας πω γιατί θα μπορούσαμε να μιλήσουμε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, επειδή όμως ξέρετε, οι εξελίξεις τρέχουν και την Τετάρτη, και δε έχει τη συνάντηση, θα ήθελα να έχουμε μια άποψη απάνω σε αυτό το θέμα. Εάν θέλετε κάποια στιγμή... Αυτό που έκανε ο Δήμαρχος. Μα ότως ή άλλως θα γίνει η συζήτηση, κύριε Πρόεδρε, ας κάνει τον επικεφαλή σου και όποιος θέλει ας κάνει την τοποθέτησή του και συζήτηση, με βάση τα λεγόμενα και την ενημέρα που έκανε ο Δήμαρχος. Ότως ή άλλως θα γίνει η συζήτηση. Θέλετε, η πρόταση του Δημάρχου ήταν, αγαπητοί συνάδελφοι, η πρόταση του Δημαρχού, αγαπητοί συνάδελφοι, η πρόταση του... Να δώσω τον λόγο στον κύριο Γραμμένο για να μας βοηθήσει. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλησπέρα. Κύριε Βέρο, θα συμφωνήσω απόλυτα με την άποψή σας για ότι πρέπει να το κάνουμε θέμα για να πάρουμε μια απόφαση ως Δημοτικό Συμβουλείο, αλλά μία που ο αγαπητός Δήμαρχος έβαλε το θέμα και επειδή έριξε κάποιες πόντες που για μένα πήγαινα, σας το λέω για να μην πείστε. Κι άλλοι τα είπαν, γιατί τα είπα κι εγώ. Δεν πειράζει, δεν πειράζει, δεν πειράζει, γιατί εγώ ήθελα να το πω αυτό, όχι θα το έλεγα ότως ή άλλως σήμερα, ήθελα να το συζητήσουμε. Με πρόλαβε ο Δήμαρχος και δικαιολόγησε κάπως, εγώ βγήκα Δήμαρχε και είπα σήμερα ότι κακώς μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΟΛΚ, τον κ. Φιλόσοβλου, κάνατε τη δήλωση ή έτσι τη μετέφεραν, δεν ξέρω αν ήταν έτσι ακριβώς η δήλωση ή μεταφέρθηκε διαφορετικά, ότι ο Δήμος Καβάλας, ασφαλώς έχει την πολιτική άποψη και είναι γνωστή, σεβαστή και μετρημένη πολλές φορές και κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα, αλλά μιλήσατε για τον Δήμο Καβάλας και είπα εγώ ότι ο Δήμος Καβάλας εκφράζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο και το θέμα δεν ήρθε για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εάν εκφράσατε την προσωπική σας άποψη, ζητώ συγγνώμη αν είπα κάτι το οποίο δεν ευσταθούσε, αλλά ήθελα να πω ότι ο Δήμος Καβάλας θα πρέπει, συμφωνώ με τον Άρη, να γίνει μια συζήτηση, να ενημερωθούμε, έτσι είναι μια κυβερνητική απόφαση σοβαρή, δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να υπάρξει πρόβλημα και το Δημοτικό Συμβούλιο για πολιτικούς λόγους, όχι τίποτα άλλο, να πει κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο εσείς και μπορεί να είναι και σωστό αυτό που λέτε, έχετε στο μυαλό σας, γιατί διαφορετικά σε αυτή την περίπτωση θα εκτεθούμε και θα πρέπει να πάμε να κρυφτούμε. Συνεπώς καλό θα είναι αυτό, αλλά εγώ μίλησα για τη δήλωσή σας που κάνατε ως Δήμος, ο Δήμος Καβάλας είναι αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση. Ευχαριστώ πολύ. Να μην δημιουργώ λάθος στις εντυπώσεις, δεν είναι ότι έχουν πάρει απόφαση, εντάξει είναι κάτι το οποίο το συζητάνε, άρα λοιπόν γι' αυτό το λέμε για να προλάβουμε κάποια πράγματα και να υπάρχει μια καθεολική αντίδραση των δήμων. Μόνο για να αποκαταστήσω κάποια πράγματα, θα πω το εξής, ότι διαχρονικά ο Δήμος Καβάλας, δεν δήθητε πρώτη φορά η διεκδίκηση του λιμάνιου, διαχρονικά ήταν υπέρ της διεκδίκησης του λιμάνιου. Τώρα βέβαια με τα ταϊπέδ και με τα άλλα που έχουμε πλέξει, μπορούμε να επικοιροποιήσουμε ποια είναι η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου. Δηλαδή μην αρχίσουμε τώρα και το Δήμαρχο και το βγάζουμε ότι ήταν off. Δεν ήταν off, ήταν στη λογική που εκφράζεται από εποχής Παντέρμαλι. Από εποχής Παντέρμαλι, πότε άλλαξε η στάση του Δήμου απέναντι στη διεκδίκηση του λιμάνιου, μεταξύ των άλλων διεκδικίσεων. Δεν διεκδικούσαμε από τότε, εγώ τουλάχιστον είμαι με τον κύριο Βέρο, η πιο παλή εδώ μέσα, και ο κύριος Μαυρίδης που είναι πιο παλιός γιατί έχει κάνει μια θετία και με τον κύριο Ερυφυλίδη, πάντα λέγαμε με τις διεκδικίσεις μας ότι ήταν και το λιμάνι, γιατί τώρα το ψέχουμε δηλαδή το Δήμαρχο. Ο Δήμαρχος κινήθηκε στη λογική και στη φιλοσοπία αυτή. Εάν τώρα με τα νέα δεδομένα του ΤΑΙΠΕΔ και με τα νέα που συμβαίνουν στην Ελλάδα γιατί δεν είναι όπως παλιά, θα πρέπει να το συζητήσουμε. Λοιπόν, επομένως ας τοποθετηθούμε όλοι, διαδικασία τώρα, ας τοποθετήσουμε γιατί αντιλαμβάνουμε ότι ο Δήμαρχος είναι μέσα σε μια κουβέντα και δεν πρέπει τώρα να το λέμε, ξέρεις, δεν είπαμε αυτό, είπαμε αυτό, να πάρει την αίσθηση, ποιά είναι η αίσθηση του Δημοτικού Συμβουλίου για να προχωρήσει στις κουβέντες του. Εγώ νομίζω ότι μπορούμε να το εισάγουμε σαν έκτακτο θέμα, αφού σας βλέπω και ο Δήμαρχος ότι θέλετε αύριο να κάνουμε, γιατί το κάνουμε αύριο, το κάνουμε σήμερα, αλλά σε τα θέματα που έχουμε σήμερα δεν είναι κάποιο το οποίο θα μας πάρει χρόνο, επομένως μπορούμε να το πάρουμε και να μην κάνουμε προημερισίας, και να μην κάνουμε προημερισίας, να τελειώσουμε αυτό το θέμα για να μπορέσει ο Δήμαρχος να έχει μια ξεκάθαρη στάση το ποιά είναι η θέση συμπερινή του Δημοτικού Συμβουλίου. Κύριε Παπά, μάλλον δεν αντιληφθήκατε καλά, να συζητήσουμε σήμερα για ένα θέμα για το οποίο δεν είναι κανείς ενημερωμένος και να εκφράσουμε άποψη, ενώ εμείς δεν έχουμε συναννοηθεί ως ομάδα ή και οι επιμέρους ομάδες για το ποια θα είναι η θέση, όχι απέναντι στη διαχρονική στάση, στη διαχρονική στάση συμφωνούμε απόλυτα αυτή είναι ότι ο Δήμος ανέκαθεν ήθελε τη χρυσαία ζώνια, αλλά εδώ έχουμε ένα νέο δεδομένο, έχουμε μια κυβερνητική απόφαση, πάμε απέναντι ή όχι, και αυτό κύριε Παπά δεν είναι να το συζητάμε τώρα για να περάσει η ώρα, είναι προϊόν σύσκεψης και απόφασης των ομάδων, τουλάχιστον της δικής μας. Λοιπόν αγαπητοί συνάδελφοι, δεν είμαι καθόλου ενημερωμένος, έχω να δω τον φιλόσογλο πολύ καιρό. Αγαπητοί συνάδελφοι, κύριε Παπά, μισό λεπτάκι, είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Αντιλαμβάνομαι και γνωρίζω ποια είναι η θέση του Δήμου εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πάρα δεκαετίες θα έλεγα και παραμένει δεν έχει αλλάξει τίποτα. Επομένως θα ξεκινήσουμε με τα προημερισίες και θα το φέρουμε ως έκτακτο να τοποθετηθούμε και στο τέλος να πάρουμε μία απόφαση, που θεωρώ πως θα είναι η ίδια όπως υπάρχει εδώ και τόσα χρόνια για τη διεκδίκηση του λιμανιού από το Δήμο. Μετά και την ημέρος του Δημάρχου θα λάβετε όλοι τον λόγο επ' αυτό το θέματος. Κύριε Παπαδόπουλε. Ευχαριστώ Πρόεδρε. Θέλω λίγο να βάλω την κουβέντα και την πορεία στη θέση τους. Κύριε Πρόεδρε, για να μην λέμε λόγια στον αέρα και για να μην παίρνουμε αποφάσεις που μπορεί να μην είναι χρήσιμες ή να πάρουμε μία απόφαση για να την πάρουμε. Σας λέω το εξής. Έχει ήδη, όποιος παρακολουθεί το θέμα και επειδή είναι ένα κεντρικό θέμα της διοίκησης, της κεντρικής διοίκησης και φυσικά αφορά άμεσα και το Δήμο Καβάλλας, να ξέρετε ότι έχει γίνει μελέτη βιοσημότητας για κάθε λιμάνι στη χώρα ξεχωριστά. Εάν πράγματι γνωρίζετε το τι λέει η μελέτη βιοσημότητας, να μας τη δώσετε και το τι θα λέει η προκήρυξη περιοδικοποίησης, φυσικά επί αυτού να πάρουμε μία σοβαρή απόφαση. Αλλά δεν μπορεί, κύριε Δήμαρχε, να λαϊκίζετε τόσους μέρες στα ράδια και να μην έχουμε καταλάβει τι θέλετε να πείτε και τώρα ερχόμαστε εδώ να κάνουμε μία συζήτηση στον αέρα. Συμφωνώ όμως να γίνει μια τοποθέτηση από τον καθένα, ξεχωριστά τον επικεφαλής, ή όποιος θέλει να πει την απόψη του και από εκεί και πέρα να ξέρουμε τι λέμε. Απόφαση να πάρουμε ως προς τι, ως αυτά που λέγονται τόσα χρόνια, ως προς τι, ποιού συγκεκριμένου κειμένου, ως προς το αν θέλουμε να γίνει αξιοποίηση του λιμανιού μας ή όχι, θέλουμε να γίνει αξιοποίηση του λιμανιού. Η επίσημη θέση του δήμου ποιά είναι αυτή που είπε ο κυρίος δημαρχός. Κύριε Παπαδόπουλε, μάλλον δεν με καταλάβατε. Όχι, μάλλον δεν ξέρετε την πορεία του, είστε καινούριος και το καταλαβαίνω κύριε Πρόεδρε. Αλλά δεν γνωρίζετε την πορεία και την εξέλιξη μάλλον και λέτε του να πάρουμε μία απόφαση. Κύριε Παπαδόπουλε, την πορεία την γνωρίζω, την εξέλιξη την γνωρίζω. Μπορεί και την γνωρίζει η Μελέτη Βιωσιμότητας από τον Δήμο Καβάλλας. Όχι, κύριε Πρόεδρε. Υπάρχει η Μελέτη Βιωσιμότητας από το Ταϊπέδ. Έχει γίνει από το Ταϊπέδ Μελέτη Βιωσιμότητας για τα λιμάνια που πάνε προς αξιοποίηση. Αυτή η Μελέτη σημαίνει από τη στιγμή που δεν ξέρουμε τι συμβαίνει με τη Μελέτη και δεν ξέρουμε τα χαρακτηριστικά της προκήρυξης για την υποτιθέμενη ιδιωτικοποίηση. Τι να λέμε τώρα εμείς εδώ μέσα, να κάνουμε τον ωραίο, τον έξυπνο. Τι να λέμε συγκεκριμένα, γιατί να κάνουμε συζήτηση. Όμως, λέω παρά τα αυτά, ο καθένας μας επειδή έχει άποψη και είναι πολιτικά όλοι εδώ μέσα στο Δημοτικό Σύμβολο και υπάρχει άποψη, ο καθένας μπορεί να μιλήσει και να πει την άποψή του φυσικά, αλλά μέχρι εκεί. Και φυσικά να συμφωνήσουμε ο δήμος να πάει στην κέδε που είναι αύριο και βιάζεται. Δεν λέει κανένας όχι, αλλά ο καθένας ας τοποθετηθεί να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει, τι έχει γίνει και έχουμε να πάρουμε αποφάσεις πάλι για να τις πάρουμε. Έχουμε καιρό και χρόνο. Επομένως, κύριε Παπαδόπουλε, δεν θέλετε να συζητηθεί το θέμα απόψε. Μου επιτρέπετε λίγο. Μου επιτρέπετε λίγο. Ναι, κύριε Δήμαρχε. Επειδή η τακτική του κ. Παπαδόπουλου είναι γνωστή. Λοιπόν, ό,τι λέει ο δήμαρχος είναι λάθος. Παρακαλώ. Λοιπόν, κύριε Παπαδόπουλε, δεν είστε μαζί μου. Είστε με τον εαυτό σας. Λοιπόν, θα σας πω λοιπόν ότι η μελέτη βιωσιμότητα αφορά τον δήμο. Εάν δηλαδή, που όλοι ξέρουμε, η μελέτη βιωσιμότητα δείχνει ότι πρέπει να δοθεί και η χερσαία ζώνη. Τι μου λέτε τώρα, ότι πρέπει επειδή θα βγάλει το ΤΑΙΠΕΔ, ή όποιος έχει βγάλει τη μελέτη βιωσιμότητα, ότι εμείς πρέπει να την ακολουθήσουμε. Τι μου λέτε. Όχι, σας παρακαλώ. Εδώ είναι απλά μαθηματικά. Ο ΟΟΚ έχει ένα αποθεματικό πάνω από τρία εκατομμύρια, το οποίο οφείλεται σε μεγάλο μέρος στα καταστήματα. Τι μελέτη βιωσιμότητας μου λέτε. Η μελέτη βιωσιμότητας το δείχνει από μόνο του. Ποιο μου λέτε το ΤΑΙΠΕΔ όταν θα βγάλει τις προκηρύξεις. Όταν θα βγάλει την προκήρυξη, κύριε Παπαδόπουλε, το πουλάκι έχει πετάξει. Λοιπόν, τώρα πρέπει να δούμε. Τα πράγματα είναι απλά και κατανοητά. Εκτός, αν θέλετε, που αυτό κάνετε εσείς και η παράταξή σας ή περισσότερο όχι όλοι κάποιοι, ότι είστε από το πρωί σε ένα συγκεκριμένο ράδιο και λέτε συνέχεια τα ίδια πράγματα. Λοιπόν, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πρόβλημα και το πρόβλημα είναι η χερσαία ζώνη. Θέλουμε αυτή τη χερσαία ζώνη να την διεκδικήσουμε. Καλώς, αν δεν θέλουμε τώρα τι μου λέτε. Μελέτες βιωσιμότητας και όρους που θα του προκηρύξουν είναι κούφια λόγια, διότι όταν θα γίνουν αυτά θα είναι αργά. Επίσης επειδή ακούω για το θέμα της αντιπολίτευσης, καμία αντιπολίτευση στην κυβέρνηση δεν κάνουμε κύριε Γραμμένο. Αυτό θέλω να το ξέρετε, τουλάχιστον. Εντάξει, δεν ξέρω τι κάνουν οι πρόθυμοι, αλλά θα μου επιτρέψετε όμως για τον εαυτό μου, τουλάχιστον, να σας πω αυτό, ότι δεν κάνω καμία αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Αυτό να το ξέρετε. Και τουλάχιστον με ξέρετε. Κύριε Ποτόγι, επί της εδικασίας. Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ πάρα πολύ. Όλες οι παρατάξεις έχουν ανοίξει με τερίζεις τραδιώφουνα. Τραδιώφουνα, δυστυχώς, τη δική μας την παράταξη δεν τη βγάζουν καθόλου. Θέλουμε, λοιπόν, να συζητούνται τα ζητήματα εδώ μέσα. Εδώ, λοιπόν, ο δήμαρχος έβαλε ένα ξακάθαρο θέμα. Θα βάλουμε μπροστά στο λιμάνι Κινέζο ή Αμερικάνο, ναι ή όχι. Απάνω σε αυτό πρέπει να συζητήσουμε. Και φυσικά η συζήτηση, κατά την άποψή μας, κύριε δήμαρχε, δεν πρέπει να περιερωστήσει τις δικές μας αποφάσεις. Γιατί οι δικές μας αποφάσεις εδώ πέρα ξέρουμε πολύ καλά τι κρύβουν από πίσω. Όλοι θέλετε την ανάπτυξη. Αυτή την ανάπτυξη που φέρνει τους ιδιώτες. Το ζήτημα ποιο είναι? Θα ξεσηκώσουμε τους καβαλιώτες, αυτοί που θα πληρώσουν τη νύφη. Εδώ σας θέλω. Εδώ πρέπει να συζητήσουμε. Και επιπλέον, όταν βάζεται το θέμα, το μισό λιμάνι, ναι, δώστο, αλλά το άλλο μην το δίνεις, ευχαριστώ πάρα πολύ, θα έρθει ο άλλος, ο αντίπαλος, ο δοστρωτήρας, που πραγματικά είναι ο δοστρωτήρας, τον οποίος βρώχνουν και οι αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και θα τα πάρουν όλα. Κύριε δήμαρχε, λοιπόν, κύριε πρόερδε, είστε διατεθειμένοι να σηκώσουμε πραγματική αντίσταση με τον λαό μπροστά, να μην γίνει αυτή η υπόθεση πράξη. Εδώ να συζητήσουμε, ναι ή όχι, τα υπόλοιπα είναι αυτά που θα συνεχίσετε, άπλους τα γραβιόφωνα, να μην ποτεί. Λοιπόν, είμαστε από ότι καταλάβατε, κύριοι συνάδελφοι, διατεθειμένοι, να συζητήσουμε εδώ το θέμα, γιατί εδώ είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν είναι ούτε στον δρόμο, ούτε στα Ερτζιανά. Κύριε Ξανθόπουλε, για να ολοκληρώσουμε, πείτε μας. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ που μου δίνετε τον λόγο. Ευχαριστώ που μου δίνετε τον λόγο. Θα σας παρακαλέσω μόνο, έτσι, για λόγους των όλων των τάξης, να μου δίνετε τον λόγο με μια σειρά, η οποία να ακολουθείτε στοιχειωδός. Το να δευτερολογήσουν κάποιοι εδώ, και να μην μου δίνετε τον λόγο αυτό το χρονικό διάστατο, νομίζω ότι δεν είναι σωστό. Και στην πρώτη συνεδρίασή μας, δεν είναι καλό σημάδι αυτό. Πρώτον, δεύτερον. Ψωστά λέει ο κ. Ποτόλιας, ότι το θέμα άνοιξε τα ραδιόφωνα. Το ζητούμε είναι από ποιον άνοιξε τα ραδιόφωνα. Εγώ δεν το άκουσα από κανέναν άλλο, παρά από τον ίδιο τον Δήμαρχο. Σήμερα έχω, τόφερα μαζί μου γιατί ήξερα ότι θα πάει κουβεντάκι, δημοσίευμα αφηρετής τοπικής. Όχι του Δήμου. Όχι του Δήμου. Με συγχωρείται πολύ. Πώς εκφράζεται ο Δημαρχός για το θέμα αυτό, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει ενημερωθεί και δεν έχει αποφανθεί. Πρώτον, δεύτερον, τρίτον. Το θέμα στην Αρτζιανά δεν ανέβηκε από την αντιπολίτευση, ούτε από τον Γραμμένο, ούτε από κανέναν άλλον. Από εκεί και πέρα. Έρχεται και τίθεται το θέμα εδώ, ότι ο Δήμαρχος έχει κάνει κάποιες κουβέντες. Με συγχωρείται πολύ. Οι κουβέντες της έχει κάνει με ποιον. Προφανώς με αυτούς οι οποίοι προτίθεται να φέρουν το θέμα της δικαιοτικοποίησης των λοιμένων της χώρας στο προσκήνιο. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Άρα λοιπόν, αφού συζητάει ο Δήμαρχος, μεταφέρει τη δική του άποψη ή την άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου. Και αν κάνω λάθος, πείτε μου πού κάνω λάθος. Διότι το Δημοτικό Συμβούλο υποτίθεται πως είναι εδώ, όχι για να ακούει, να αφουγκράζεται και να αυθυγραμμίζεται με την άποψη του Δημαρχού, που την έχει εκφράσει πριν το Δημοτικό Συμβούλο αποφαθεί. Αλλά είναι εδώ για να δώσει στον Δήμαρχο Καβάλας αυτά τα εφόδια και να πάει να διαπραγματευθεί. Έχοντας όμως πάλι την άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου. Άρα λοιπόν πού είδατε εσείς ότι κάποιοι στα Αρτζιανά ανέβασαν το θέμα αυτό, όταν αυτή τη συμπεριφορά την επιδεικνύει ο ίδιος ο Δήμαρχος Καβάλας. Και σωστά λέει ο Βαγγέλης ο Παπάς και επιβεβαιώνει ότι πραγματικά υπάρχουν κουβέντες. Και με συγχωρείτε πολύ, ένα τέτοιο θέμα μπορεί να εισάχθει στο πόδι. Το θέμα αυτό θα το εισάξουμε επειδή την Τετάρτη η Κέδε συζητά στο πόδι. Αυτή είναι η σοβαρότητα με την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο θέλει ο Δήμαρχος Καβάλας να τοποθετεί πάνω σε αυτό. Χωρίς μια εισήγηση. Και με συγχωρείτε πολύ, εγώ είχα 6 χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τι γινόταν επί παντρέωμα λέει δεν ξέρω. Επί ριφιλίδι δεν ξέρω. Επισημιτή δεν ξέρω. Αν εσείς θέλετε επειδή έχετε παρουσία εδώ πιο μακρά από τη δική μου παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο, να μου πείτε ότι αυτό το οποίο εσείς είπατε πριν από 30, 20, 10 χρόνια θα πρέπει να είναι προμπομπός για μένα, με συγχωρείτε πολύ δεν με εκφράζεται. Άρα λοιπόν η προδόση του κυρίου Βέρου είναι απόλυτα σωστή. Να έρθει το θέμα με εισήγηση, σε μια συντεδρίαση, να την πάρουμε, να ενημερωθούμε, να δούμε τα εδομένα και μετά να συζητήσουμε. Διαφορετικά, κατά πάγια τακτική της δείξης, το θέμα το σφάζεται, το αδικείται στην κυρολεξία. Αν έτσι θέλετε, δικαίωμα σας δεί και εσείς είστε. Αλλά μην παραπονείστε ότι κάποιοι βγάλαν στ' αρτζιανά το θέμα αυτό. Εσείς το κάνατε, δεν το κάνει κανείς άλλος. Κανείς δεν είπε ότι βγάλαν το θέμα στ' αρτζιανά και γι' αυτό το λόγο. Είναι η κριτική η οποία γίνεται. Και επίσης τι εννοείτε δηλαδή πρέπει να κάνουμε εισήγηση. Εισήγηση είναι αυτό που υπάρχει στην δημοσιότητα αυτή τη στιγμή. Δεν διαβάζετε εφημερίδες. Δεν διαβάζετε εφημερίδες. Δεν διαβάζετε εφημερίδες πανελλήνιες. Δεν ακούτε τηλεοράσεις. Λοιπόν, υπάρχει ένα απλό θέμα. Κύριε, αυτό σας προτείνω ότι καλό είναι. Ακούτε επιτέλους τι λέει κάποιος. Ε, δεν ακούτε. Κλείνετε τα αυτιά σας και δεν ακούτε. Κύριε Ξανθόπουλε, παρακαλώ. Διαβάστε, διαβάστε εφημερίδες πανελλήνιες. Μην κάνετε διάλογο. Λοιπόν, κύριε Δήμαρχο, μισό λεπτάκι. Σας παρακαλώ, σεβαστείτε τουλάχιστον τον Δήμαρχο. Λοιπόν, ποιοι θέλουν να συζητηθεί, γιατί συζητάμε επί της διαδικασίας, χωρίς να υπάρχει διαδικασία. Κύριε Παπά, συμφωνείτε να συζητηθεί. Κύριε Παπαδόπουλε, συμφωνείτε να εισαχθεί ως έκτακτο προσυζήτηση. Συμφωνείτε, ως παράταξη. Συμφωνείτε ή δεν συμφωνείτε, σας παρακαλώ. Λοιπόν, έχετε θέει, ξεκινάτε όλοι να θέετε διαδικαστικά θέματα και στο τέλος απλά τοποθετήστε. Κύριε Κουνάκο, για μισό λεπτό. Κύριε Κουνάκο. Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να γίνει γνωστό, τουλάχιστον και στο σώμα, αλλά και τις πάσεις σε όλους τους συμπολίτες μας. Από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων ο δήμαρχος είναι αυτός ο οποίος προασπίζει τα συμφέροντα των δημοτών και του δήμου. Δεν χρειάζεται να παίρνει άδεια από κανέναν όταν συτρέχει κίνδυνος τέτοιος. Είναι το κυρίαρχο όργανο στο δήμο. Είναι πρωθυπουργός και αποφασίζει. Σταμάτα λίγο, Γιώργο, σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Κύριε Κουνάκο ολοκληρώστε. Ο δήμαρχος μπορεί να θέτει οτιδήποτε θέμα θέλει προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα της πόλης και των δημοτών. Αυτό λέει ο κανονισμός. Άρα, κύριε δήμαρχε, μην ενοχλήστε τι λένε οι άλλοι γιατί ασχολήθηκαν με τους 135 ή για το λιμάνι. Λοιπόν, κοιτάξτε τα συμφέροντα των δημοτών και της πόλης. Αυτά πρέπει να λύσετε. Αυτή την εντολή έχετε πάρει. Κύριε Κουνάκο, ευχαριστούμε για την υπενθύμηση και καλό είναι να τα λέμε από και πού, αλλά να τελειώνουμε. Σας παρακαλώ πολύ. Λοιπόν, κύριε Καλαδαρίδη. Ναι, όσον αφορά το ερώτημά σας, κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, είπε προηγουμένως ο κύριος δήμαρχος ότι έχει συζητήσει, έχει ενημερωθεί με κάποιους, ξέρω εγώ, με τον κύριο Φιλόσογλου, με την Κέδη, με τον οποιοδήποτε. Τουλάχιστον εμείς ως ομάδα δεν γνωρίζουμε τι έχει πει ο κύριος δήμαρχος με όλους αυτούς με τους οποίους έχει συζητήσει, ποια είναι τα νεότερα τέλος πάντων που έχει, ιδίως εγώ προσωπικά να το θέλετε, επειδή δεν παρακολουθώ το πρωίτερα διόφωνο, μιας και εργάζομαι, δεν έχω καμία απολύτως ενημέρωση. Αυτό λοιπόν το οποίο ως δημοτική παράταξη λέμε είναι το εξής. Η άποψή μας είναι ότι πέρα από το ότι υπάρχει μια πάγια θέση του Δήμου, εδώ τώρα υπάρχουν και νέα δεδομένα, τα οποία εμείς δεν γνωρίζουμε. Θα λέγαμε λοιπόν το εξής. Καλό θα ήταν ο κύριος δήμαρχος, όπως ήδη νομίζω το ανέφερε σε κάποια στιγμή του λόγου του, να καλέσει αύριο τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, να τους ενημερώσει επί των νέων δεδομένων, τα οποία μας είπε προηγουμένως ότι γνωρίζει λόγω του ότι έχει συζητήσει με κάποιους σε αρμόδιες θέσεις. Και μετά εμείς τουλάχιστον η δική μας παράταξη, αφού έχει τα νέα αυτά στοιχεία, θα συνενδριάσει ως δημοτική παράταξη, έτσι ώστε να πάρει μια απόφαση και να εκφράσει την άποψή της επί του συγκεκριμένου θέματος. Άρα η θέση μας είναι ότι δεν θα πρέπει να συζητηθεί αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο θέμα, αλλά να ακολουθεί η διαδικασία την οποία μόλις σας περιέγραψα. Ευχαριστώ πολύ. Αν μου επιτρέπετε κ. Καλανταρίδη, εγώ δεν είπα ότι έχω τα στοιχεία, τα καινούργια που αποδεικνύουν κάτι. Εγώ μεταφέρω τους προβληματισμούς οι οποίοι υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα. Μεταφέρω τους προβληματισμούς που υπάρχουν ακόμα και στον ίδιο τον Υπουργό και στο ΤΑΙΠΕΔ, τι μέλη γεννέστε με τις χερσαίες ζώνες. Εγώ δεν είπα ότι υπάρχει μια απόφαση ηλειμμένη και άρα πάμε σε αυτήν, επειδή λοιπόν υπάρχει αυτός ο προβληματισμός και υπάρχει επίσης ο προβληματισμός από όλους τους δήμους, γι' αυτό και λέμε να βγάλουμε, να συζητήσουμε αυτό το θέμα, δηλαδή είναι προληπτικό αυτό που κάνουμε, δεν είναι ούτε αντιπολιτευτικό, δεν θα έχει, δεν έχει το πνεύμα της επειδή το ευγάζει η κυβέρνηση θα το κάνουμε και η προηγούμενη κυβέρνηση μπορεί να το έκανε και το είχε και αυτοί ενδεχόμενα στα σκαριά. Αυτό λοιπόν που συζητάμε είναι ότι να ενώσουμε και εμείς τη φωνή μας με όλους τους δήμους που έχουμε το ίδιο πρόβλημα και να πούμε ότι κοιτάξτε εκτός από αυτό το λιμάνι που θέλετε να ιδιωτικοποιήσετε, οι χερσαίες ζώνες οι οποίες έχουν σχέση με το πολοδομικό της πόλης, οι οποίοι δεν μπορούν να είναι αυτό. Αυτό είναι, δεν συζητάω εγώ τώρα, δηλαδή αυτό για να είμαστε ξεκάθαροι. Μισό λεπτό λίγο γιατί έχω την αίσθηση ότι λίγο δεν καταφέραμε να καταλάβουμε ένας τον άλλον. Καταρχήν κύριε Δήμαρχε, όπως είπατε και τώρα μόλις για άλλη μία φορά και όπως είπαν και οι συνάδελφοι, γιατί δεν άκουσα κάτι άλλο, το ποια είναι η υπάγεια θέση του Δήμου Καβάλλας όσον αφορά τη διεκδίκηση της χερσαίας ζώνης είναι γνωστό. Εμείς λοιπόν δεν λέμε ότι όχι δεν θέλουμε τη χερσαία ζώνη για όνομα του Θεού. Δεν είπαμε αυτό το πράγμα. Θεωρούμε όμως το πιο σωστό όσον αφορά τη διαδικασία γιατί αλλιώς να ξαναπούμε εδώ τα ίδια. Γιατί αυτό θα κάνουμε τελικά, αν καταλαβαίνω καλά. Να πει ο καθένας αυτό το οποίο είναι γνωστό ότι υπάρχει ως θέση του Δήμου και να πούμε ναι πήραμε άλλη μία απόφαση για τα ίδια πράγματα. Νομίζω ότι κάπου η διαδικασία δεν πατάει σωστά. Ότι είναι μία πάγια, εδώ έχω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2012, που έχουμε πάρει την ίδια απόφαση. Πάλι για τη διεκδίκηση της χερσαίας ζώνης. Άρα λοιπόν δεν φέρνουμε κάτι το καινούργιο. Πολύ σωστά είπατε. Όμως ενόψει όλης αυτής της διαδικασίας που γίνεται αυτή τη στιγμή, καλό είναι να επικυροποιήσουμε μία απόφαση. Διότι το να βγω εγώ, όταν όλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν συμφωνούν και να λέω ο Δήμαρχος, που πολύ σωστά είπε ο κ. Κουνάγος, ότι ο Δήμαρχος οφείλει να προασπίζεται τα συμφέροντα της πόλης του, εγκαταλαβαίνετε ότι θα είμαι αμύτιά, λοιπόν αστείος. Εγώ καταρχήν κάνω, να υπάρχουν κάποιοι που δεν συμφωνούν ενδεχόμενα σε αυτό. Πιθανώς να υπάρχουν για κάποιοι που δεν γνωρίζουν το θέμα. Γι' αυτό και μας ενημερώνει ο Δήμαρχος. Θα τη συζητήσουμε εδώ. Να κλείσει ο κύκλος έχει κλείσει. Θα έρθει το θέμα λοιπόν μετά από και δική σας επιθυμία ως έκτακτο. Θα πάμε τώρα στα προημερισίας. Ήδη έχουμε σπαταλίσει μισή ώρα για να αποφασίσουμε αν θα είναι ή όχι έκτακτο. Πέρασε μισή ώρα που συζητάμε. Θα τεθεί λοιπόν ως έκτακτο θέμα για να επικαιροποιήσουμε την απόφαση αυτή του 2012, την οποία θα σας τη δώσουμε και κ. Εξανθόπουλε, θα την φωτοτυπίσουμε τώρα και θα την μοιράσουμε στους αρχηγούς των παρατάξεων για να την θυμηθούμε όσοι είμασταν εδώ ή να τη δούμε όσοι δεν είμασταν. Λοιπόν, πάμε στα προημερισίας. Ποιοι θέλουν να λάβουν τον λόγο. Από την πλευρά της κ. Τσανάκος, επικεφαλήσης κ. Καλνταρίδη, όχι. Κ. Σφίδου, ναι, κ. Παπαδόπουλε, κ. Κουνάκο, κ. Παπά, πότε να ξεκινήσω από τον κ. Παπαδόπουλος, κ. Ιωσφίδου, να πάμε στον κ. Παπαδόπουλο να τηρήσουμε λίγο τη διαδικασία, οι αρχηγοί των παρατάξεων. Κ. Καλνταρίδη, κ. Παπαδόπουλε. Ευχαριστώ. Η παράταξή μου έχει κάποιες ερωτήσεις να κάνει για να μην κολλήσω εγώ, γιατί έχει θέμα στη συζήτηση, βέβαια, μετά που θα θέσετε. Καλό είναι να προχωρήσουμε γρήγορα. Θα κάνει η παράταξή τα μέλη της παράταξης μας όσοι έχουν, εγώ δεν θα κάνω. Προημερισίες, ευχαριστώ. Κ. Παπά. Κ. Πρόεδρε, θέλω να βάλω ένα θέμα, το οποίο είναι επίκαιρο, είναι των ημερών και το απευθύνομαι στο δήμαρχο. Δήμαρχε, είσαστε ευχαριστημένος από το να παίρνουν νεαροί πρωτοβουλίες και να βάφουν κατά τέτοιο τρόπο τους ταπεζοδρόμια και τους δρόμους της Καβάλλας, με τέτοια χρώματα και τους λαμαρίους, χωρίς κανένας να τους καθοδηγεί ποια είναι η αισθητική της πόλης και ποια χρώματα πρέπει τελικά να χρησιμοποιούν. Αυτό είναι το ένα το θέμα, γιατί εντάξει, είπαμε, καλές είναι οι πρωτοβουλίες, καλή είναι η εθελοντισμή, αλλά και η αισθητική της πόλης δεν καθορίζεται από τον οποιοδήποτε. Δεν μπορεί ο καθένας να βάφει και να κάνει οτιδήποτε θέλει στον δρόμο, γιατί και εγώ μπορώ να πω είμαι θελοντής και να βάφω κατά το δικό μου τρόπο, αλλά μη σύμφωνον τρόπο για τους άλλους, τους στίχους. Δεν είναι σωστό αυτό. Δεν ξέρω, θέλω μια απάντηση. Το δεύτερο που θέλω, πέραν από αυτό που είπανε για το, και είναι πολύ επικίνο θέμα για αυτό, την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, υπάρχει και ένα άλλο μπερδεμένο θέμα, με το τείχος του νοσοκομείου. Τελικά τι θα γίνει εκεί. Γιατί πήρα ένα από τον αγαπητό τον αντιδήμαρχο, πήρα ένα μήνυμα που μου λέει, ελάτε να συζητήσουμε τις εναλλακτικές εκεί πρώτα, τι να συζητήσουμε, εδώ δημόσια θα συζητήσουμε, τελικά πού βρίσκεται αυτή η πρόσχερη λύση από κατάσταση της γέφυρας. Και το τρίτο μου ερώτημα είναι, πού βρίσκεται η συνεργασία με τον ΤΑΠ για το έργο των Φιλίπων. Έχει προχωρήσει σε ποιό επίπεδο και ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, θα θέλαμε λίγο να ρωτήσουμε τον Κύριο Δήμαρχο και την Διοίκηση, αλλά κυρίως όμως να θέσουμε πάλι το θέμα επιτακτικά προς τον Κύριο Δήμαρχο, ότι θα πρέπει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και αν είναι δυνατόν στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, να έχει ως τακτικό θέμα ενημέρωση για την πορεία της Διαμάθ. Να θυμίσουμε πολύ γρήγορα ότι ο απολογισμός του 2018 δεν συζητήθηκε, δεν συζητήθηκε ποτέ όπως όφειλε και είχε υποχρέωση να το κάνει η προηγούμενη διοίκηση, αλλά και η μετέπετα διοίκηση, η σημερινή διοίκηση του Δήμου μας, δηλαδή να το φέρει ως προσυζήτηση των απολογισμών του 2018 μέσα στο 2019. Το δεύτερο είναι ότι είναι γνωστό επίσης ότι υπήρξε μια απόφαση τεράστιας αύξησης του ποσού καταβολής απ' τη μεριά του Δήμου Καβάλλας στη Διαμάθ του ενός εκατομερίου 850 χιλιάδων περίπου που έχει σχέση με τα απορρήματα που μεταφέρονται στο χώρο υγειονομικής σταφής, όπου όπως είναι γνωστό την προηγούμενη χρονιά το ποσό αυτό ήταν 450 χιλιάδες και αυτή η απόφαση όπως καταγγείλαμε και στις προηγούμενες συνειδριάσεις ποτέ μα ποτέ δεν πάρθηκε και δεν ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβουλείο, δηλαδή έγινε εν αγνοία και εν κρυπτό του Δημοτικού Συμβουλείου του Δήμου Καβάλλας. Τώρα έρχεται ως τρίτο και σημαντικό θέμα να επιβεβαιώσει ότι κάτι δεν πάει καλά με όλη αυτή την ιστορία της Διαμάθ. Η πρόσφατη συζήτηση σε τελευταία συνειδρία σε της Διαμάθ όπου συμμετέχεται και ως αντιπρόεδρος κύριε Δήμαρχε με τη διαδικασία διαγωνισμού για να δοθεί σε ιδιώτες η μεταφορά των απορριμάτων συνολικά όλης της περιφέρειας, απορριμάτων μεταφοράς αποσμά που είτε είναι για ανακυκλώσιμα υλικά είτε είναι για τα υπόλοιπα αστικά απορρίματα. Ένας διαγωνισμός που ως όρο έχει ότι η διαδικασία που θα υπάρξει και θα επιλεγεί ο ιδιώτης θα έχει το δικαίωμα για δύο συν ένα χρόνια με αποζημίωση συνολικά αυτά τα τρία χρόνια περίπου 6 εκατομμύρια δηλαδή η Διαμάθ θα πληρώσει περίπου 2 εκατομμύρια το έτος στον ιδιώτη για να μεταφέρει αυτά τα απορρίματα χρησιμοποιώντας βέβαια τα αυτοκίνητα της περιφέρειας, της Διαμάθ, των δήμομάς και το μόνο που θα κάνει είναι να πληρώσει τους εργαζόμενους και τη συντήρηση των μηχανημάτων εκτός βέβαια την αγορά των ελαστικών που όλοι ξέρουμε ότι το τεράστιο κόστος των 32 οχυμάτων που μεταφοράς σε όλη την περιφέρεια των απορριμάτων είναι τα ελαστικά. Κύριε Δήμαρχε έχουμε την εκτίμηση μετά από όλα αυτά ότι τυχαία δεν γίναν κάποια πράγματα δηλαδή το ότι μας απέκρυψαν κάποιοι για το 1.850 που πρέπει να καταβάλουμε το ότι ποτέ δεν φέρανε να συζητήσουμε πού παντ' τα 12 εκατομμύρια περίπου αιτισίως χρήματα που ξοδεύει η Διαμάθ. Άρα είναι σημαντικό για όλους μας και κυρίως για τους δημότες μας επιτέλους να γίνει συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με ένα και μοναδικό τακτικό θέμα και με την παρουσία αν χρειαστεί υπηρεσιακών παραγόντων από την Διαμάθ για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα διότι κύριε Δήμαρχε δεν πάει άλλο. Ξέρουμε ότι αυτή η απόφαση πάρθηκε από την προηγούμενη διοίκηση της Διαμάθ που τότε αντιπρόεδρος ήταν η κυρία Τσανάκα. Όμως και εσείς ως νέα διοίκηση συνεχίζετε. Βέβαια προς το παρόν την έχετε παγωμένη. Αυτή είναι η ενημέρωση που έχουμε. Παγώσατε αυτή την απόφαση προς το παρόν τη διαδικασία. Όμως κύριε Δήμαρχε άσχετα με το τι θα μας απαντήσετε γιατί είπα περισσότερο από ότι πρέπει αλλά είναι πολύ σημαντικό το θέμα. Είναι σημαντικό για το μέλλον, για την πορεία των δήμων, της Διαμάθ της διαχείριση των απορριμάτων και νομίζω ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σε αυτή τη λογική όπου να μη γνωρίζουμε τίποτα. Τι ακριβώς συμβαίνει στη Διαμάθ. Άρα εμείς ζητάμε αν είναι δυνατόν αν είναι δυνατόν και αύριο να υπάρξει ειδική συνεδρίαση με το συγκεκριμένο θέμα για να έχουμε μια πλήρη εικόνα και ενημέρωση για το τι ακριβώς συμβαίνει. Και το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει κύριε Δήμαρχε με τις επιτροπές που πριν από λίγους μήνες ως Δημοτικό Συμβούλιο πήραμε απόφαση. Κύριε Δήμαρχε ζητήσαμε να ενεργοποιήστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα μια από αυτές τις επιτροπές που θεωρούμε ότι για ευνόητους λόγους δεν χρειάζεται να αναλύσουμε τώρα είναι πολύ σημαντική η λειτουργία της και μιλάμε για την Επιτροπή Ένταξης Προσφύγων και Μεταναστών όπου όλοι ξέρουμε ότι είναι και η μοναδική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν δημοτικοί σύμβουλοι δηλαδή ερετή από όλες τις παρατάξεις και καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι και από θεσμούς βέβαια όπως είναι ο Δικηγορικός Σύλλουγος και κάποιοι άλλοι θεσμοί και καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η λειτουργία αυτή του της Επιτροπής και τι έργο μπορεί να παράξει ώστε να μην έχουμε προβλήματα στο μέλλον εμείς ζητάμε άμεσα να την ενεργοποιήσετε και μέχρι αυτό το διάστημα κύριε Δήμαρχε υπάρχει κάποια επαφή του Δήμου με το Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας έχουμε κάποια επαφή και ποιος είναι αυτός που κάνει την επαφή με το συγκεκριμένο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας Κύριε Ποτόια Κύριε Πρόεδρε η παράταξή μας υπέβαλε τα ερωτήματα εκτός ημερής σας διάταξης γραπτά φαντάζομαι να τα έχετε οπότε δεν θα αναφερθώ αναλυτικά απλώς να πω γραμματικά που κεντράρομαι σε αυτά τα ζητήματα σχετικά με το ψήφισμα για τις βάσεις αγαπητοί συνάρεφοι ξέρετε πολύ καλά ότι με τη συμφωνία αυτήν επισημοποιήθηκε η βάση την Αλεξανδρούπολη καταλαβαίνετε πολύ καλά ότι η βάση την Αλεξανδρούπολη η Αμερικανατοϊκή δεν έγινε για να αποτρέψει την επίθεση των Τούρκων έγινε για να φυλάει τα ταρδανέλια έναντε των Ρώσων και οι Ρώσοι έχουν πει αν μας χτυπήσει κάποιος από μια συγκεκριμένη βάση να ξέρετε ότι και εμείς θα χτυπήσουμε αντίστοιχα βέβαια η προστασία αυτή που υποτίθεται να μας παρέχουν οι Αμερικάνοι φαίνεται ότι η προστασία παρήχαν και στους Κούρδους όταν η Τουρκία πήρε το κέι από την Αμερική για να επιτηθεί στην Βόρεια Συρία άρα λοιπόν μην βασίζεσαι στο γεγονός ότι δεν πάμε κόντρα σε αυτή τη συμφωνία γιατί μας προστατεύουν οι Αμερικάνοι και θεωρούμε ότι και βάζουμε ξανά ότι πρέπει να πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο Τα υπόλοιπα ερωτήματα που θέσαμε είναι τα λέω επί τροχάδενη συντήρηση των οχυμάτων και παρακαλώ να μας απαντήσετε σχετικά ισχολικές επιτροπές με κυρίαρχο ζήτημα τη χρημαδότησή τους για το Διεθνές Πανεπιστήμιο να μας πείτε τελικά αν πραγματικά έχουμε αυτά τα τεράστια κέρδη που θα είχαμε μια και μήνατε στα κέρδη μονάχα της λειτουργίας του Πανεπιστήμιου και όχι στην εκπαιδευτική του διαδικασία γιατί διαμάθα να μας πείτε κύριε Δήμαρχε και υπόλοιπες παρατάξεις σχετικά με το τελευταίο γεγονός όπου ιδιωτικοποιείται όπως είπε ο κ. Βέρος η μεταφορά των απορριμάτων βέβαια στη βάση του ΠΕΖΔΑ του προηγούμενου και του πιο προηγούμενου κυβερνήσεων τι θα κάνετε οι υπόλοιπες παρατάξεις από τη στιγμή που έχετε συμφωνήσει όλες μα όλες να παραχωρίσετε την δυνατότητα να δώσετε δυνατότητα στη διαμάθ να παραχωρήσει τη ΜΕΑ το εργοστάσιο στο ΕΣΚ κάπου χωρίς να σας ξαναρωτήσει σε όποιον γουστάρει σε όποιον ιδιό τι θέλει εδώ πρέπει να πάρετε θέση όλοι για αυτό το ζήτημα και τέλος τα ερωτήματα που βάλαμε για τη δημοτική αγορά ακούστε όμως οι άρρεφοι που θέλω να φάω τον χρόνο μου σε μία ιστορία σας παρακαλώ ακούστε την και έχει πολύ σημασία από την οποία φαίνεται τι τραβάνε ο κόσμος όταν μπλέκεται στα γρανάζια των υποστηριών του δήμου της διοίκησης και των υπαλληλών 26-11 και έχουν τα νούμερα ακριβώς για να γίνει ιστορία πιστευτή αφενός και αφετέρου την ψάξαμε και βγαίνουν τα νούμερα επειδή υπάρχουν τηλέφωνα και καταγράφονται ημερομηνίες όταν γίνονται επικοινωνίες 26-11 λοιπόν σε 4 σπίτια στην Παναγία κόβεται το νερό στην αρχή νομίζουν οι κάτοικοι ότι είναι γενικό ψάχνουν να βρουν τι είναι παίρνουν στη ΒΕΙΑΚ τους λέει η ΒΕΙΑΚ άμα κόψαμε το παλιό το δίκτυο και εσάς δεν σας συνδέσαμε για λόγου που δεν ξέρουν τι δεν σας συνδέσαμε το κοινούγιο και αυτό δεν έχει νερό τι να κάνουμε ρε παιδιά μη στεναχωριστές θα τους συνδέσουμε πραγματικά άμεσα πήγαν και τους συνδέσαν τους συνδέσαν όμως με έναν τρόπο πολύ μεσοβέζικο βάλανε ένα σωλήνα στον αέρα εκτεθειμένο στο δρόμο και τους είπαν οι πάλιοι που κάναν τη σύνδεση εσείς πρέπει να φροντίσετε ώστε να καλύψετε αυτήν να κάνετε σωστά τη δουλειά γιατί δική μας δεν είναι ευθύνη εγώ ξέρω πολύ καλά κύριε Δήμαρχε και συμβουλεύτηκα και παλιούς προέδρος της ΒΕΙΑΚ ότι όταν έγινε το έργο της σύνδεσης, το έργο της σύνδρευσης στην Παναγία με το προηγούμενο ΕΣΠΑ, οι συνδέσεις ήταν επιλέξιμες και αυτές και θα πω παρακάτω πως δεν πλήρωσε κανείς για να κάνει τη σύνδεση με το σωστό το τρόπο εκείνη την περίοδο λοιπόν έτυχε να βρίσκονται εδώ πέρα στελέχια της ΔΕΙΑΚ ρωτάω λοιπόν τον διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών προηστάμενος διευθυντής, ξέρω ποιος είναι, δεν ξέρω πως λέγεται του λέω το πρόβλημα, μου λέει θα το δω περνάει καμιά βδομάδα, φυσικά τίποτα βέβαια το να βρίσκεις κάποιον στο δρόμο και να του λες είναι λογικό να μην το κρατάει πάω στα γραφεία, του το ξαναβάζω αν μου λέει ναι θα το δω βγάζει σημειώνει τα χαρτιά του σχετικά με το ζήτημα αν δηλαδή θα πάνε υπηρεσίες του Δήμου να σκεπάσουν τη σύνδεση αυτήν ενώ μεταξύ έρχονταν και γιορτές και το κρύο πάω λοιπόν δυο εβδομάδες πριν από τις γιορτές να το ξαναβρώ γιατί δεν έκανε τίποτα με την πρώτη επαφή μου λένε λείπει σε άδεια λείπει σε άδεια επειδή ήταν μακριά από τις γιορτές 27 του μήνα πριν του 19 πριν τις γιορτές λοιπόν των Χριστουγέννων πάω ξανά στη ΔΕΑ μην τυχόν και τέλειωσαν οι διακοπές του μου λένε δεν τέλειωσαν οι διακοπές, λείπει βρίσκω τον γενικό διευθυντή, τον κυβερνή βρίσκω τον γενικό διευθυντή, το θέτω το θέμα μου λέει πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι μα λέω οι προηγούμενοι πληρώσαν όχι λέει δεν πληρώσαν, θα πληρώσουν κάποια στιγμή λέω εν πάση περιπτώση να κάνετε και σε αυτούς αυτό που κάνατε με όλους ή να πληρώσουν όλοι μαζί ή να μην πληρώσουν οι ίδιοι τελικά μες τις γιορτές δεν γίνεται τίποτα οπότε αναγκάζομαι να πάρω τον πρόεδρο αφού με τους υπηρεσιακούς δεν βρήκα άκρη γιατί θεώρησα ότι μπορείς να λυθεί έναν απλό ζήτημα για τέσσερις συνδέσεις 27 πρώτο παίρνω λοιπόν τον πρόεδρο μου λέει Χρήστο θα το δω μη στεναχωριέσαι πέμπτη Παρασκευή θα το διορθώσω με παίρνει η πέμπτη Παρασκευή τηλέφωνο πριν τις γιορτές πριν την πρωτοχρονιά μου λέει Χρήστο δεν βρήκα εσκαφέ λοιπόν μόλις τελειώσουν οι γιορτές θα το κάνω 10 πρώτου ξαναμιλάω με τον ίδιο μου λέει όλα τακτοποιήθηκαν εν τέλει στις 14 πρώτου ξαναμιλάω με τον πρόεδρο μου λέει όλα είναι ok, το ok τελικά αγαπητοί συνάδελφοι πείτε να γίνουν οι συνδέσεις όπως πρέπει των τριών εκτός από τον τέταρτο για αυτόν με τον οποίον πιθανό να μην τακτοποιήθηκε γιατί είναι διαφέρτικα εγώ και γιατί είναι το συγκεκριμένο άτομο αναγκάστηκε λοιπόν ο άνθρωπος προχθές και πήγε και έκανε τη σύνδυση πλήρωσε 100 ευρώ και το ερώτημα μου που είναι τώρα φυσικά τι περιμένω να μου πείτε και από εσάς με αυτή την κοροϊδία που κάνετε αλλά και από τους υπηρεσιακούς που κοροδεύουν τον κόσμο αυτόν τον τρόπο μην τυχόν τους χρεώσετε και από πάνω αυτά που πλήρωσαν από την τσέπη τους βέβαια σε ποιον απευθύνομαι με τέτοια ανευθυνότητα φαντάσου αφού το κάνανε σε εμένα δεν είναι με τίποτα το ιδιαίτερο έχω περισσότερη ευκαιρία να το πω φαντάζω τι κάνουν σε έναν απλό άνθρωπο όταν βρίσκεται σε τέτοια ανάγκη Κύριε Βοιατζή Λοιπόν εγώ έχω τρία θέματα μικρότερης σημασίας από το πολύ σημαντικό θέμα που τέθηκε για το λιμάνι για την πόληση του λιμάνιου αλλά θεωρώ ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να ασχολείται και με την καθημερινότητα του πολίτη το πρώτο θέμα αφορά τη φωταγωγή στις εβδόμης ημεραρχίας τα τελευταίο δεκαή μέρο να μην πω δυο εβδομάδες η κεντρική αυτή οδός της πόλης μας δεν φωταγωγείται σωστά σχεδόν όλη η οδός, όλο το μήκος της οδού είναι χωρίς φώτα είναι μια οδό που υπάρχει μεγάλη κίνηση και δυστυχώς μπορεί κάποιος πεζός να περάσει, κάτι να γίνει και να μην το δει κάποιο αυτοκίνητο διερχόμενο που έρχεται εκείνη την ώρα τυρολεκτικά και χωρίς πεζοδρόμια σε πολλά σημεία τα πεζοδρόμια είναι και καβαλιμένα από αυτοκίνητα και έχω δημοψιεύσει και φωτογραφίες στο Facebook αλλά σε κάθε περίπτωση κάποιος, οποιοςδήποτε να περάσει μετά τις 6-7 η ώρα από την οδό θα δεις τι σκοτάδια είναι δεν μιλάμε για απλά δεν φωταγωγείται σωστά δεν φωταγωγείται σχεδόν καθόλου, μόνο μερικά σημεία είναι το δεύτερο θέμα, το οποίο δεν είναι καινούργιο αλλά έχει γίνει τελευταία μια αναφορά από και πολλές καταγγελίες από πολίτες είναι τα κολλονάκια που υπάρχουν σε κάποιες οδούς που χωρίζουν τα δύο ρεύματα υπάρχουν πολλά κολλονάκια που έχουν χαλάσει, έχουν διαλυθεί έχουν μείνει καρφιά, λάστιχα των αυτοκίνητων έχουν σκάσει από αυτό, υπάρχουν καταγγελίες δημοσίως και στα ΜΜΕ, τα τοπικά και από πολίτες οι οποίοι τα καταγγέλουν και στα καθημερινά Λοιπόν, θεωρώ ότι και σε αυτό το θέμα, ειδικά και στον Άγιο Λουκά που έχουν συμβεί πάρα πολλά γεγονότα πρέπει να το αποθετηθεί και ο δήμαρχος και ο δήμος και η διοίκηση και να λυθεί σιγά σιγά το πρόβλημα Και το τελευταίο θέμα που έχω να αναφέρω πρόσφατα διάβασα με έκπληξή μου ότι ο Σύλλογος Γονέων και Κυδαιμώνων ενός ολόκληρου σχολείου παρετήθηκε παρετήθηκε, διότι από ό,τι κατάλαβα και γι' αυτό ζητάω εδώ πέρα μια επίσημη τοποθέτηση από την διοίκηση του δήμου διότι υπήρχαν δύο κρούσματα ψηρών σώματος σε κάποια παιδιά στο 1ο δημοτικό Λύθηκε το πρόβλημα, συνεχίζει το πρόβλημα, παίρνονται μέτρα για αυτό το θέμα Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που φορά τα παιδιά μας Δεν υπάρχει λόγος να κυκλοφορούν fake news ή ψευδείς ειδήσεις ή οτιδήποτε Δεν πρέπει να κυνηγενολογούμε με αυτά τα θέματα Είναι πρόσφατα, είδαμε και τι γίνεται με τον κορονέο και όλα αυτά τα θέματα, είναι σοβαρά και θα ήθελα μια επίσημη τοποθέτηση από την δημοτική διοίκηση Όσο αφορά το θέμα του λιμανιού, επιφυλάσσουμε να τοποθετηθώ στην επόμενη συζήτηση Ευχαριστώ Ωραία. Κύριε Ξανθόπουλα Κύριε Πρόεδρε, ΒΙΟΠΑΚ, πάνε περίπου τρεις μήνες από την ημέρα εκείνη καν την οποία με μια έκτακτη διαδικασία διότι ήταν επίγον το θέμα και εκείνο ήταν επίγον το θέμα Ο Δήμαρχος ζήτησε και τον Δημοτικό Συμβούλιο και εγώ μέσα σ' αυτούς τον όρισε εκ Πρόσωπου του Δήμου Καβάλλας στον Δημιουργικό Συμβούλιο του ΒΙΟΠΑΚ Πάνω ως τόσο τρεις μήνες Θα ενημερωθούμε κάποια στιγμή για το τι συμβαίνει στο ΒΙΟΠΑΚ Αυτή η ενημερώριση θα αρχίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο πλαισιωμένη από μια γνωμοδότηση νομική από την νομική μας υπηρεσία διότι ακούγονται και διαβάζονται πάρα πολλά και άρα αφού ο Δήμαρχος μας συμβουλεύει να διαβάζω φημερίδες εγώ διαβάζω φημερίδες και βλέπω ότι υπάρχουν πάρα πολλά γεγονότατα τα οποία αναφέρονται εκεί και δεν ξέρω πού είναι η αλήθεια. Δεύτερο, στρατόπεδο Συμμακοπούλου. Θυμίζω στο σώμα. Μετά το συλλαλυτήριο παραγματοποιήθηκε ο στρατόπεδος Συμμακοπούλου κατά της μετατροπής του στρατοπεδού Συμμακοπούλου από ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας προσωρινό σε μόνιμο. Είχα μια συνάντηση στο γραφείο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στο πολιτικό του γραφείο στην Καβάλα κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε με παράπονο στο γεγονός ότι από τον Δήμο Καβάλα δεν του έχει υποβληθεί ένα business plan, ένα επιχειρηματικό σχέδιο σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει το στρατόπεδο Συμμακοπούλου για να μπορέσει, όπως είπε, και αυτός να προωθήσει το μεγάλο θέμα που αφορά την απόδεισή του αντοπέδου του Συμμακοπούλου στην τοπική κοινωνία στον Δήμο Καβάλα. Σας ερωτώ κύριε Δήμαρχε, έστω σε αυτή τη συντάρτηση που είχατε με τον Υπουργό Άμυνας στο προηγούμενο σας ταξίδι, του παραδώσατε κάτι, έχει ετοιμαστεί, είναι σε κάποιο στάδιο, έχει δοθεί, αν δεν έχει δοθεί το δουλεύετε, θα παραδοθεί κάποια στιγμή. Περιμετρική Καβάλας, χρησιμοποίησατε κύριε Δήμαρχε σε ένα ερώτημα που τέθηκε πριν από μία-δύο συνενδριάσεις με τον όρο Διερευνητική Προμελέτη 2009-2010, Νομαρχία Καβάλας. Το θέμα αυτό κολλάει στο Δασσαρχείο, διότι υπάρχει μια αντίρρηση πλευράς του Δασσαρχείου, από το Δασάρχη συγκεκριμένα, σχετικά με τη σύρακα των 300.000 μέτρων. Και για το λόγο αυτό το θέμα δεν προχωρά. Διοίκησε για να κίνει στην περιφέρεια. Το έργο, διαβάζαμε από τις φημερίδες τότε, ότι εντάχθηκε στο πρόγραμμα. Τέλειωσε το ΕΣΠΑ του 2007-2013. Τελειώνει το ΕΣΠΑ 2014-2020. Και ακούμε από εσάς Διερευνητική Προμελέτη. Μελέτη, προμελέτη, Διερευνητική Προμελέτη. Μπορείτε να μας κάνετε μία ενημέρωση σχετικά με το πτι συμβαίνει με το θέμα αυτό. Την ώρα που η Διοίκηση μιλά για τα δικαιώματα των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες των ΑΜΕΑ και μιλά για το γεγονός ότι θα κάνει προσπάθεια και ελπίζει να το κάνει να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών, πληροφορούμε από πολίτες ότι στην δημοτική κοινότητα κρινίδων, ΡΑΜΠΕΣ ΑΜΕΑ μετατρέπονται από ΡΑΜΠΕΣ ΑΜΕΑ σε όχι ΡΑΜΠΕΣ ΑΜΕΑ. Είστε ενήμερος με κάποια εντολή της τεχνικής υπηρεσίας, με μια αλλαγή της μελέτης, της κατασκευής αυτές οι ράνπες αμέα αλλάζουν πλέον μορφή και πάνε σε κάτι άλλο. Δημότες μας, ασθενείς, αιματολογικοί, με ανακούφιση, εξέφρασταν την άποψη ότι πλέον θα γλιτώσουνε απ' το πήγαινε έλα σε Αθήνα, σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, για τις πολύ δύσκολες, επίπονες και κοστοβόρες θεραπείες οι οποίες κάνουνε. Το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλλας κατασκευάζεται για να γίνει ένα περιφερειακό νοσοκομείο. Θα ήθελα κάποια στιγμή να λάβετε πρωτοβουλία, κύριε Δήμαρχε, σε σχέση με το θέμα αυτό, δηλαδή τη δημιουργία αιματολογικής κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλλας, η οποία θα επιλύσει το πρόβλημα αυτών των ανθρώπων της Καβάλλας, Δράμας και Εξάνθης. Δίνεται μια προσωρινή λύση, αλλά η λύση αυτή δεν μπορεί να επουλώσει τα προβλήματα που οι άνθρωποι αυτοί έχουν. Πληροφορούμε ότι επίκεται δημιουργία στην περιφέρα Αιματολογικής Μακρυνίας Τράκης, κέντρου στο οποίο θα εκπαιδεύονται αυτού του είδους οι δυνάμεις. Καθώς μαθαίνω, πληροφορούμε ότι το μπλοκ της Κομοτινής κινητοποιείται για να πάρει αυτήν την προαπτική ενδεχομένως εγκατάστασης στην Κομοτινή για πάρα πολύ ευνόητους λόγους. Ο Δήμος Καβάλλας και η Καβάλλα και οι Καβαλιώντες από το 2016 βάζουνε σταθερά πλάτη για να βοηθήσουνε και την προηγούμενη κυβέρνηση και τη σημερινή κυβέρνηση στο να επουλωθεί ή να διευθετηθεί ή να βοηθηθεί η διαχείριση αυτού του θέματος. Θεωρείτε ότι θα πρέπει να κινητοποιηθούμε και εμείς σαν Δήμος Καβάλλας για να διεκδικήσουμε αυτήν την προαπτική που ενδεχομένως κάποια στιγμή θα δρομολογηθεί, το έχετε υπόψη σας. Και το τελευταίο. Το επόμενο διάστημα, 5 και Παρασκήβη αν δεν κάνω λάθος, οι καθαρίστεροι σχολικοί θα κάνουν απεργία. Πληροφορούμε ότι ένα από τα θέματα τα οποία θέτουν είναι και το γεγονός ότι δεν έχουν μέσα ατομικής προστασίας, δεν έχουν καθαριστικά, δεν έχουν απορριμπατικά. Αναρωτιέμαι αν αυτό είναι αλήθεια και σας ερωτώ. Στον έκτο μήνα της διοίκησης Μουριέδη, υπάρχει πιθανότητα τα σχολεία να μην έχουνε καθαριστικά, χλωρίνες, καθαριστικά, γάντια και οτιδήποτε άλλο χρειάζονται. Ακούτρα γελαφικά πράγματα κύριε Δήμαρχε. Κλείνουμε την μάπα για να μην μας την πάρει η άλλη καθαρίστρια, διότι αν την πάρει θα ρίξει χλωρίνη πολύ ή λίγη. Φοβερά πράγματα και να πω ότι αυτό το οποίο ανέφερε ο κ. Βογγεντζής, εάν είναι αυτό αλήθεια, πιστεύω ότι δεν είναι αλήθεια, εσείς θα μου πείτε, ανταρωτιέμαι πώς το 1ο Δημοτικό Σχολείο κάνει την απολύμανση του 9ο Δημοτικού Σχολείου. Για το γεγονός αυτό που δημιουργήθηκε στα παιδιά εκείνα. Ευχαριστώ. Καλησπέρα κι από μένα. Καλησπέρα κι από μένα. Το πρώτο θέμα στα πρωίμερες εσείς, κύριε Δήμαρχε, έχει σχέση και με το έκτακτο θέμα που θέλουμε να φέρουμε ως έκτακτο. Δηλαδή, τι θέλω να πω. Πριν από δύο μήνες περίπου, σας είχα κάνει ερώτηση, αν ο Δήμος Καβάλας προχώρησε έστω κατά ένα λιθαράκι το θέμα σύστασης Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου. Και μάλιστα, κύριε Δήμαρχε, αν θυμάμαι καλά, η απάντηση που μου είχατε δώσει, που μας είχατε δώσει μάλλον τότε, ήταν λίγο απαξιωτική, δεν θα το έλεγα, ότι είναι κάτι το οποίο έχει πολύ κόστος για τον Δήμο, εν πάση περιπτώσει, και ότι δεν ξέρω τι... Εν πάση περιπτώσει, εγώ θέλω λοιπόν να απαντήσεις σήμερα, δεδομένου ότι μετά θα συζητήσουμε το θέμα της ιδιωτικοποίησης, ή μη και ποιά θα είναι, πώς θα αντιμετωπίσει ο Δήμος το θέμα Χερσαία Ζώνη Λιμένα, αν έχει προχωρήσει έστω και κατά ένα βήμα το θέμα σύστασης Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου. Επιπλέον, σε μια συνεδρίαση του Οκτωβρίου, αν θυμάμαι καλά, είχε έρθει το θέμα εδώ να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο για την νομιμοποίηση λιμενής κουσφαγίων. Άλλο το Δημοτικό Λιμενικό Γραφείο, άλλο η νομιμοποίηση λιμενής κουσφαγίων. Και μάλιστα, στο ίδιο θέμα είχα ρωτήσει, γιατί χάρηκα όταν είδα, αποφασίζαμε ως θέμα, ότι ναι, θέλουμε την νομιμοποίηση λιμενής κουσφαγίων, αν ο Δήμος Καβάλας έστειλε ή έχει τελειώσει όλη τη διαδικασία σε σχέση με τα έγγραφο που πρέπει να σταλούν στην Κνηματική Υπηρεσία και στη συνέχεια στο Υπουργείο Οικονομικών. Και μάλιστα πήρα, γιατί θυμάμαι πάρα πολύ καλά, επειδή είχα ασχοληθεί με το θέμα, απάντηση από τον αγαπητό κύριο Ιακοβίδη, ότι ναι αυτό είναι το τελευταίο έγγραφο που κάνει ο Δήμος, η απόφαση δηλαδή του Δημοτικού Συμβουλίου, και ότι όλα τα άλλα έχουν ολοκληρωθεί και ή έχουν σταλεί ή θα ήταν θέμα ημέρο να σταλώ στην Κνηματική Υπηρεσία. Τις πράγματα όμως πήγα στην Κνηματική Υπηρεσία και πήγα πραγματικά για κάποια άλλη δουλειά και ρώτησα και η απάντηση που πήρα ήταν ότι ο Δήμος δεν έχει στείλει τίποτα. Δεν έχει στείλει κανένα έγγραφο, δεν έχει στείλει τίποτα. Αν είναι εσφαλμένη η απάντηση, γιατί με βλέπετε με κάποια πορεία βλέπω η κυρία Κοβίδη, θα χαρώ να μου την απαντήσετε, μήπως εκτός αν τα στείλατε κάπου αλλού. Πραγματικά. Αυτό όμως μου είπαν ότι ο Δήμος δεν μας έστειλε τίποτα, ούτε την απόφαση, ούτε και τα άλλα έγγραφα που ζήτησαν. Άρα, δεδομένως και το θέμα ιδιωτικοποίησης ή μη χερσαία ζώνη λοιμμένα, θα ήθελα να ακούσω πραγματικά τις απαντήσεις. Από εκεί και πέρα, την προηγούμενη φορά, κύριε Δήμαρχε, επειδή λίγο έχουμε μπερδευτεί ομολογουμένως και απ' τα μέσα ενημέρωσης, άλλα ακούμε εδώ, άλλα ακούμε και στα μέσα ενημέρωσης, το θέμα διωδίων μετοπικών ή πλευρικών. Διότι έχω ακούσει και από σας και από άλλους, όχι μόνο από σας, και στα μέσα ενημέρωσης ότι τα πλευρικά διώδια καταρχήν ήδη θα είχαν ανοίξει, που μέχρι σήμερα δεν άνοιξαν. Κατά δεύτερον, τα μετοπικά διώδια δεν έχουμε καταλάβει τελικά, ποιες είναι οι προθέες του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά κατά τρίτο, κύριε Δήμαρχε, μήπως ήρθε η ώρα επομένως η γνατία οδός να πιεστεί να φτιάξει το λεγόμενο ΣΕΑ, που πραγματικά υπάρχει μια απαλλοτρίωση σε δημοτική έκταση στο σταθμό, δηλαδή εξυπηρέτησης αυτοκινήτων και να σταματήσουν επιτέλους τα σχέδια μόνο για διώδια, αλλά πραγματικά να κάνουν ένα αναπτυξιακό έργο στην περιοχή μας, διότι πραγματικά θα αναβαθμίσει την περιοχή της Καβάλλας, γιατί και θα σταματούν τα αυτοκίνητα και βεζίνη θα βάζουν και θα ξεκουράζει το κόσμος και θα αγοράζουν φυσικά διάφορα τοπικά προϊόντα, γιατί η απόφαση του Δήμου και της δημοφέλειας ήταν κυρίως γι' αυτό, γιατί σε εκείνο το σημείο πραγματικά θα απολούνταν και διάφορα τοπικά προϊόντα. Άρα μήπως στην επόμενη επαφή με την γνατία οδό, στην πίεση να σταματήσει το οποιοδήποτε σχέδιο κατασκευής, είτε με τοπικών είτε πλευρικών διωδίων, να τους βάλετε αυτό, να ολοκληρώσουν το θέμα σε. Και ένα τρίτο ερώτημα σχετικά με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΥΑΚ για το θέμα αποζημίωσης προέδρου της ΔΥΑΚ. Αν έχει σκοπό η Διοίκηση να το φέρει προσέγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως άλλωστε γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια σύμφωνα με το άρθρο 255 του Κόδικα Δήμου και Κοινοτήτων, δηλαδή απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΥΑΚ που εγκρίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Κύριε Παπαδόπουλη Σωτήριο. Καλησπέρα συνάδελφοι. Προχθές την προηγούμενη εβδομάδα έγινα μάρτυρας μίας ενός δινητικού ατυχήματος από ένα αυτοκίνητο security της τράπεζας της Ελλάδος εκεί στον πεζόδρομο που μπαίνουν και βγαίνουν τα αυτοκίνητα. Επίσης βλέπω ότι και η δίοδος των δικίκλων δεν έχει περιοριστεί και ότι δεν είναι ελεγχόμενη η κατάσταση, αλλά ούτε υπάρχουν και εκπρόσωποι, μάλλον άνθρωποι της Δημοτικής Αστυνομίας, που να μπορούν να ελέγχουν λίγο εκεί την κατάσταση και να επιβάλλουν τα κατάλληλα πρόστιμα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι κάνετε με την τράπεζα. Μαθαίνω ότι η τράπεζα δεν θέλει να ανοίξει την πάνω την είσοδο για λόγους ασφαλείας, δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση εκεί τεχνικά ή είναι οικονομικό το πρόβλημα το οποίο δεν θέλει να κάνει. Νομίζω όμως ότι θα πρέπει για την ασφάλεια των πολιτών να βρεθεί μία λύση και να μην υπαγόμαστε στο καθεστώς της νοοτροπίας της τράπεζας της Ελλάδας, ότι θα μπαίνουν από εκεί τα αυτοκίνητα χωρίς εμείς ως δήμος να μπορούμε να κάνουμε κάτι να διασφαλίσουμε την υγεία των πολιτών και φυσικά και την αγανάκτηση που υπάρχει από τους επαγγελματίες και φυσικά από όλους τους πολίτες που διέρχονται από τους πεζοδρόμους. Ευχαριστώ. Κύριε Βρωμούσα. Σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα στο Facebook έγινε μία δημοσίευση σύμφωνα με την οποία κόπηκαν κάποια δέντρα, κάποιες ακακίες στο παλιό και συγκεκριμένα στις γλάστρες. Παρακάτω έγινε κάποιος διάλογος, κάποια σχόλια, σύμφωνα με τα οποία θα έλεγα δίστατο οι απόψεις κατά πόσο ο δήμος ήταν ενήμερος, αν η κοπή των δέντρων έγινε από τον δήμο ή από ιδιώτες, αν πήραν άδεια γι' αυτό και, εν πάση περιπτώσει, αν προτίθεται ο δήμος να αντικαταστήσει αυτά τα δέντρα και να κάνει μία δεδροφήτευση στο σημείο αυτό. Ευχαριστώ. Κύριε Κονάκο. Κύριε Πρόεδρε, ένα θέμα διαδικαστικό αφορά καθαρά εσάς. Δημοτικοί σύμβουλοι θέτουμε θέματα προημερισίας διάταξης στη διοίκηση. Αυτό αναφέρω το δικαίωμά μας και επειδή η διοίκηση δεν μας απαντά, θα θέλαμε να μεριμνάτε και εσείς στην καταγραφή αυτών των ερωτημάτων, ώστε να έχουμε σε κάποια φάση μία απάντηση. Εγώ ρώτησα στην πρώτη συνεδρία του σώματος, στο Δημοτικό Συμβούλιο, και αν η διοίκηση Μουριάδη έχει κάνει παραλαβή, τι παραλαβή έχει κάνει στα νομικά πρόσωπα του Δήμου, καθώς και στο Δήμο, στις μία πρώτου του 2019. Μέχρι σήμερα, κύριε Πρόεδρε, δεν έχω νημερωθεί, παρότι είμαι μέλος της Οικονομικής Επιτροπής. Προκειμένου να ασκούμε όσο δυνατόν καλύτερα τον έλεγχο προς την πλευρά της διοίκησης, αυτά τα στοιχεία είναι απαραίτητα. Αυτό το κάνω μια πρόταση προς εσάς, ώστε να καταγράφονται αυτά τα οποία λέμε και αντίστοιχα μέσω τιμών να έρχονται τα θέματα όταν δεν μπορεί η διοίκηση να μας τα φέρει. Τώρα πάμε στις ερωτήσεις μας. Πρώτη ερώτηση, κύριε Πρόεδρε. Ρωτάτε η διοίκηση τι γίνεται με τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Παιδείας και με την Πρωτοβάθμια, πότε οι απολογισμοί του 15, του 16, του 17, του 18 θα έρθουν στο Δημοτικό Σύμβουλιο για έγκριση και ποιος είναι αυτός που καθυστερεί τις αποφάσεις των απολογισμών στα αντίστοιχα νομικά πρόσωπα, στα παράβαση του Κώδικα Δημοκοινοτήτων και επειδή πληροφορούμε ότι έχουν μπει ορκωτοί εκτιμητές, θέλουμε μια ενημέρωση. Δεύτερο, ορκωτοί λογιστές, θέλουμε μια ενημέρωση. Το δεύτερο θέμα, κύριε Πρόεδρε, έχει να κάνει, ξεκίνησε ο Πρωτοβολισμός, κύριε Δήμαρχε, του τρέχοντος έτους, το 2020. Δεν ξέρω πώς πορεύεστε σαν διοίκηση, αλλά θα πρέπει οι πατημασχές εκείνες, οι οποίες ήταν λαθασμένες και μας οδηγήσαν σε απεριόριστε σπατάλλες στα προηγούμενα χρόνια, δεν θα πρέπει να ακολουθηθούν. Και θα ήθελα να ξέρω, θα ήθελα να ξέρω, τα νομικά πρόσωπα και ο Δήμος έχει πληρώνει όλους τους προμηθευτές, όλους τους συναλλασσόμενους, από 0,1 λεπτό μέχρι τα εκατομμύρια μέσω τραπέζεις ή υπάρχουν και τα μία στα νομικά πρόσωπα, στις δημοτικές επιχειρήσεις κτλ. Σκοπεύεται όλοι οι λογαριασμοί των προμηθευτών να κατατήθονται σε τραπεζικά εδρύματα και όχι να έχουμε αλυσφαιρίσια άμεσα, γιατί υπάρχει ένα θέμα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση. Δεύτερο, κύριε Πρόεδρε και κύριε Δήμαρχε, θέλω να ξέρω πώς σκοπεύεται να διαχειριστείτε τις ενημερώσεις, τις συνδρομές των εφημερίδων, των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας, σαν διοίκηση. Έχω εδώ μπροστά μου χρηματικά εντάλματα από την προηγούμενη διοίκηση, θα τα πούμε στην υπουρία αυτά, τα οποία ήταν πολλά χρήματα, πάνω από 70.000 ευρώ κάθε χρόνο, αθροιστικά από τα νομικά πρόσωπα, που είχανε καταχωρήσεις και προβολές. Έχω μπροστά μου εδώ ένα χρηματικό ένταλμα του ΔΥΠΕΘΕ και θα ήθελα να συγχαρώ το ΔΥΠΕΘΕ, είναι στη δική στη δική σας, για τον τρόπο με τον οποίο έκανε την διαδικασία, αυτήν την διαδικασία που έπρεπε να κάνουνε οι προηγούμενοι που δεν την κάνανε. Έχω εδώ ένα χρηματικό ένταλμα για μια δημοσίευση εις ολογισμού του 2018 από το ΔΥΠΕΘΕ για 50 ευρώ η καταχώρηση από μία τοπική εφημερίδα. 7η ημέρα, σύμφωνα με το χρηματικό ένταλμα 263. Αγαπητοί συνάδελφοι, πήρα το ΔΥΠΕΘΕ και ενημερώθηκα αμέσως. Ακούστε τι έγινε, πολύ καλά το ΔΥΠΕΘΕ έκανε έρευνα αγοράς, ζήτησε προσφορές από όλα τα μέσα, κάτι που δεν γινότανε και το προβλέπει αυτό ο νόμος ο 44-12 του 2016. Δόθηκε μειωμένη τιμή, 50 ευρώ την καταχώρηση και φυσικά ένα μέσο που δεν είναι προσκείμενο και αυτό είναι το σωστό κύριε Δήμαρχε, η αρχή της ισότητας να διατηρείται και να υπάρχει. Ο το ΔΥΠΕΘΕ αποφάσισε, όχι μόνο να δώσει την ανάθεση της δημοσίευσης, αλλά και την επόμενη μέρα προσκομίστηκε το τιμολόγιο και βγήκε χρηματικό ένταλμα. Αυτό θα ήθελα να δώσω μια που παραβρίσκεται ο κ. Μπουζούδης εδώ. Συγχαρητήρια αν ακολουθείτε και από εδώ και πέρα και στα άλλα νομικά πρόσωπα. Αυτό δείχνει κάτι, ότι κάτι στο δήμο άλλαξε. Αλλά για να αλλάξει κ. Πρόεδρε θέλουμε να υπάρχουν φορολογίες. Εδώ όμως υπάρχει το εξής πρόβλημα, τιμολόγια κάτω των 500... Παρακαλώ ολοκληρώστε, μη διακόπτεται κ. Κουνάκο ολοκληρώστε παρακαλώ. Τελειώνω. Τημολόγια κ. Πρόεδρε. Τημολόγια. Κύριε Γραμμένε. Κύριε Γραμμένε σας παρακαλώ. Κύριε Κουνάκο ολοκληρώστε. Όχι. Κύριε Γραμμένε. Κύριε Γραμμένε. Μέσα ειμώ κ. Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε παρακαλώ. Είναι δεύτερη φορά που το κάνει ο κ. Γραμμένος. Δεν δέχομαι από κανέναν, παρά μόνο από σας, οποιαδήποτε διακοπή. Διαφορετικά ξέρω και εγώ να το παίζω το παιχνίδι, διαφορετικά κ. Γραμμένα. Λοιπόν, λέω κ. Πρόεδρε. Ολοκληρώστε κ. Κουνάκο. Λέω κ. Πρόεδρε. Λέω τη διοίκηση του Δήμου. Κύριε Δήμαρχε, θα πρέπει, εσείς έχετε την πίτα, εσείς έχετε και τον μαχαίρι. Θα πρέπει να εφαρμόσετε κ. Πρόεδρε, από το πρώτο ευρώ, δήμαρχε, από το πρώτο ευρώ, με οποιοδήποτε συναλλασσόμενο, με τον Δήμο Καβάλας, προμπυθευτής, υπηρεσία, έργο, προσκόμηση, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Δεν μπορεί κάποιοι να λειτουργούνε, επειδή δεν το προβλέπει ο νόμος, εσείς μπορεί να το επιβάλλετε, επειδή δεν το προβλέπει ο νόμος, να λειτουργούν ανταγωνιστικά με άλλους επαγγελματίες. Αυτό θα πρέπει να γίνει. Κύριε Κουνάκο, ευχαριστούμε. Τρία λεπτά. Κύριε Κουνάκο, ξεπεράσατε. Κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, κύριε Ξανθόπουλε, παρακαλώ. Κύριε Μαμπρίδη, έχετε τον λόγο. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Γραμμένε, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, ησυχάστε. Κύριε Ξανθόπουλε. Επειδή έχω ακούσει τον κύριο Κουνάκο πέντε μήνες να απευθύνει οδηγίες πρωταυθυλωμένους σχετικά με το εφτάλεπτο, σας παρακαλώ πολύ, πείτε μου οι σύμβουλοι πόσο χρόνο έχουν. Μηδενίσατε το χρόνο στο τρίλεπτο, Πρόεδρε, και το ξαδόσατε. Αν ο Κουνάκος μιλάει έξι λεπτά, δεν μπορώ να καταλάβω την επιλεκτική επίκληση του κατοντισμού, και από μέρους του και από την ανοχή από σας, κύριε Πρόεδρε. Με συγχωρείτε πολύ. Κύριε Μαμπρίδη, έχετε τον λόγο. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Παρακαλώ. Λοιπόν, κύριε Μαμπρίδη, έχετε τον λόγο. Τι να κάνουμε. Έχω δείξει ανοχή απέναντι σε όλους σας και σήμερα έχω δείξει και στον κύριο Κουνάκο. Ξέρω πολύ καλά τους όρους και μην ανησυχείτε κύριε Ξανθόπουλε. Και σε εσάς πάρα πολύ και αυτή τη στιγμή που αντιλογείτε. Κύριε Μαμπρίδη. Λοιπόν, εγώ δεν έχω παράπονο ούτε από το Προεδρύο, από το Δήμαρχο, ότι δεν παίρνω απαντήσεις στις ερωτήσεις που υποβάλλω, να ξεκαθαρίσουμε. Και ούτε έχω την απέτηση, την επομένη, την μεθεπομένη, τον άλλο το χρόνο να μου απαντάνε. Και άμα ξεχνάει κάτι ο δήμαρχος από τα πολλά που λέμε εδώ πέρα, δεν θα έχει θετική χώρος. Το ξαναρωτάμε. Λοιπόν, κύριε Δήμαρχε. Ένας συνάθρωπος μας έχει σοβαρό πρόβλημα. Γιατί το ξέρετε. Βρέστε έναν τρόπο. Εντάξει. Δεν το ξέρω. Δεν έχετε Facebook, κύριε Μαυρίδη. Τελείωσε. Δεν χρειάζεται. Εντάξει, πολύ ωραία. Στον Πυθαγόρα, κύριε Δήμαρχε, το θέμα έχει ξεφύγει. Υπάρχει θέμα υγιεινής. Σταματάω. Σοβαρό το πρόβλημα υπάρχει. Αν δεν έχουμε μια καθαρίστερα να βρούμε. Θα θέω σε ένα απλό θέμα τώρα. Το οποίο με ξένησε εμένα. Κύριε Κουνάκου, σε παρακαλώ πολύ. Εγώ σε άκουμαι πολύ προσοχή. Λοιπόν, με ξένησε, αλλά ξένησε και πολλούς συμπολίτες μας. Έχω ακούσει πολλές φορές από την κυρία Ιωσήφιδου, την πρώην πρόεδρο. Λοιπόν, έγινε πρώην πρόεδρος τώρα. Της Δημοφέλειας. Ότι παρέδωσε 3 εκατομμύρια ευρώ στον αναλαμβάνοντα καθήκοντα. 3,5 εκατομμύρια, μάλλον. Λάθος έκανα. Τελευταίως, βγήκε ο κύριος πρόεδρος ο Νιν. Και λέει, εγώ παρέλαβα 2 εκατομμύρια 400. Μπλέχτηκα λιγάκι. Δεν είναι ούτε 1.400, ούτε 142.000, ούτε 140.000. Είναι 1 εκατομμύρια 100.000 διαφορά. Κάτι δεν πάει καλά. Εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά θέλω απ' το στόμα του κυρίου δημάρχου να ακούσω. Εάν αυτό το πρόβλημα, δηλαδή αυτή η διαφορά του ενός, εκατομμύρια 100.000 κύριε δήμαρχε, προέκυψε μετά την αναλύψη του νέου πρόεδρου στη Δημοφέλεια. Και οπότε παρέλαβε, έπρεπε να πω ότι παρέλαβε, από τον προκάτοχό του, τον κύριο Σαριανίδη. Εάν αυτό υπήρχε πιο μπροστά, το ερώτημα είναι, γιατί ο κύριος Σαριανίδης δεν το έβγαλε τότε στη φόρα. Τι συμβαίνει, γιατί το ποσό του ενός εκατομμύρια διαφορά είναι πολύ μεγάλο. Να πούμε ότι παρέλαβε 3,5 εκατομμύρια ο κύριος Σαριανίδης, διότι διετέλεσε πρόεδρος για δύο μήνες περίπου, όχι παραπάνω, ώσπου να βγουν εδώ πέρα οι αποφάσεις μας και τα λοιπά, παρετήρηση του νησιού άνθρωπος. Θα πάνε σε ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες σε δυο μήνες. Θέλω μια απάντηση να δώσετε και προς εμένα, μάλλον προς το σώμα και στην κοινωνία. Τώρα, επειδή εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο πάντα ξέρουμε να σκούμε κριτική, και είμαι από εκείνους που και την κριτική θα ωσκήσω, αλλά και τον καλό λόγο όταν έχω και εγώ, σας το βεβαιώ κύριε Δήμαρχε, και δεν θέλω να το πιάνετε καμιά φορά, σας βλέπω, μας χώνεστε εισαγωγικά. Η πράξη μας είναι πολύ πιο συγκαταβατική από ότι φαντάζεστε. Τον καλό λόγο θα το πω. Στην οδό, αν δεν κάνω, είναι η οδός που είναι η Άγιον Αναριών, ή η Αιμιλιανού λέγεται. Έτσι, λοιπόν, υπήρχε μια σοβαρότητη βλάβη. Υπεθεί ότι εργολάγουν. Αυτό κόστισε μια οικογένεια με το να γεμίσουν όλα τα λήματα, όταν λέω λήματα δεν λέω νερά, λήματα, όλο το διαμέρισμα. Ο άνθρωπος, εδώ και ένα οκτάμινο περίπου, ήταν με αγωνία. Του λέει η ΔΕΙΑΚ, θα πας, θα ανοίγεις το καπάκι και θα κοιτάς. Μα αυτό γίνεται. Και προχθές καλά και πρόλαβε για δεύτερο φορά το κακό. Οφείλω να συγχαρώ τον πρόεδρο της ΔΕΙΑΚ, ο οποίος πήγε και αποκατέστησε μία βλάβη, ενώ την υπελώθηκε η προηγούμενη για τέσσερις ώρες και πέντε ώρες, πέντε μέρες. Όμως, εδώ δεν πρέπει να σταθούμε, κύριε πρόεδρο της ΔΕΙΑΚ, αφού διαπιστώνεται ότι υπάρχει ευθύνη του εργολάγου που έκανε κάποιο έργο εκεί, ο κύριος αυτός σαν νομικό πρόσωπο και ιδιωτικό ιδιωτικό και επιχείρησης όπως είμαστε, να καταβάλει όλο το προσθέμα του θαπνονού, σύνου όλα τα άλλα. Δεν έχω να πω τίποτα άλλο, ευχαριστώ πάρα πολύ. Κύριε Γουνελά. Καλησπέρας και καλό μηνά. Θα ήθελα από τον κύριο Μουμτζάκη να μας αναφέρει, να μας κάνει ένα απολογισμό του Διεθνού Στουρνά Κολύμβισης Απόστολος Παύλος. Και ο κύριος Μορτασάγας είχε ρωτήσει σε προηγούμενη συνεδρίαση για αντισυμμετοχή του δήμου 25.000 ευρώ περίπου, που ήταν, αν γνωρίζουμε τελικά που αξιοποιήθηκαν αυτά τα χρήματα, δηλαδή πήγαν στους αθλητές, πήγαν στη ξενοδοχία, αν το γνωρίζει αυτό, και γενικά είναι ένα απολογισμό για το πόσοι αθλητές συμμετείχαν και αν ξέρουμε διαφορές σε σχέση με Πέρση και τελικά τι ταυτότητα θέλουμε να έχει συγκεκριμένη διοργάνωση. Και ένα δεύτερο, είχαμε, νομίζω, με κατακτητική ημερομηνία στις 6 Δεκεμβρίου, είχατε πει ότι αθλητικοί σύλλογοι θα πρέπει να έχουν φέρει κάποια έγγραφα ώστε να εγγραφούν στο Μητρό Αθλητικών Συλλόγων. Αν έχει γίνει αυτό, θα ήθελα να γνωρίζω, αν το έχουν κάνει όλοι σύλλογοι και τι σκοπεύεται να κάνετε σε περίπτωση που κάποιος σύλλογος δεν έχει καταθέσει τα κατάλληλα έγγραφα, παρ' όλα αυτά, όμως, ζητάει αίθουσες και συμμετοχή σε διοργανώσεις και τα λοιπά. Σας ευχαριστώ πολύ. Κύριε Καλπακίδη. Καλησπέρα. Έχω αρκετά ερωτήματα, αλλά πιστεύω ότι θα είμαι πάρα πολύ συντόμος και οι απαντήσεις που θα ήθελα να μου δώσουν αν γίνεται ακριβής και με χρονοδιάγραμμα πάλι αν γίνεται. Θα ξεκινήσω με το βιολογικό που υπάρχει στους Φιλίππους. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, απλά υπάρχει πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα και το γνωρίζουμε όλοι. Υπάρχουν σε κάποιες περιπτώσεις υπερχηλήσεις οι οποίες τρέχουν τα υλικά, τα λήματα, χωρίς να επεξεργαστούν μέσα στα κανάλια. Και μυρίζει γύρω περιοχή. Αν υπάρχει δυνατότητα να δοθεί ένα χρονοδιάγραμμα για να μην συζητάμε καθημερινά είτε στα μέσα ενημέρωσης είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τι ακριβώς σχεδιάζεται να γίνει στο κομμάτι αυτό. Την Παρασκευή της 3 και 4 είδα την Δημοτική Αστυνομία να κάνει έλεγχο σε ένα πολιτή στο Σταυρό Αμιγδαλεώνα. Σταμάτησα και ρώτησα τον συγκεκριμένο κύριο τι ακριβώς έγινε. Μου είπε ότι μου βάλανε πρόστιμο χίλιο ευρώ γιατί δεν είχα άδεια. Ήθελα να ρωτήσω, η Δημοτική Αστυνομία το κάνει αυτό στη λαϊκή, παρόλο που υπήρχε καταγγελία από εμένα πριν από λίγο καιρό, ότι υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι είτε δεν είναι μικροπολιτές, είτε δεν έχουν άδειες, στην λαϊκή είτε των κρινίδων, είτε της Καβάλλας. Αν έγινε να μου πείτε έγινε, αν δεν έγινε γιατί δεν έγινε και αν έγινε αν υπήρχαν παραβάτες. Η τρίτη ερώτηση που έχω να κάνω έχει να κάνει με τον αγαπητό μου αντιδίμαρχο Παπαδό Πλοθόδωρο. Στις 27 Νοεμβρίου είχε γίνει μια συνάντηση στις Κρινίδες όπου οφείλω να ενημερώσω ότι ενημερώθηκε το πρωί της συνάντησης εκείνης, της ημέρας εκείνης. Ο ίδιος όταν είχε κάνει μια συνάντηση στις Κρινίδες με τους επαγγελματίες, με τους πολιτές, με κάλεσε για να μπορεί να πω στο 1 τέταρτο πριν τελειώσει η συνάντηση. Αυτός προσενημέρωσε, όχι ότι είναι κάποιο παράπονο. Ήθελα να πω ότι στη συνάντηση αυτή δεσμεύτηκε και ότι σε δύο μήνες θα ολοκληρωθεί η δέσμευση που είχε πάρει τότε, ότι δηλαδή θα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι θα μελετήσουν αν και με ποιον τρόπο μπορεί η λαϊκή να μεταφερθεί στο κέντρο του Κρινίδου όπου ήταν, αν έχει κάνει κάτι και αν δεν έχει κάνει γιατί δεν έχει κάνει. Επίσης το επόμενο ερώτημα έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση του Δήμου. Και έχει να κάνει με το ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας, κι εγώ από αυτά που ακούω εδώ, ακούμε τιμιά ότι υπάρχει έλλειμμα στη σχολική επιτροπή κάποιες δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ο Δήμος προστάει στη δημοφέλεια 600.000 ευρώ και σιγά σιγά σε κάθε συνεδρία συνεδεχομένως να ακούμε και για κάποια χρέη. Είναι εύκολο να υπάρχει μια συνολική κατάσταση των οφειλών του Δήμου προς τρίτους και των οφειλετών προς το Δήμο. Γιατί αυτό, αν δεν υπάρχει, σε μια προεκλογική περίοδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιοδήποτε, ποικιλό τρόπος, θετικά ή αρνητικά. Αν θέλετε μπορώ να σας εξηγήσω ποιο είναι το θετικό και ποιο είναι το αρνητικό, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος προς την ώρα. Αν γνωρίζετε για μια συνάντηση που έγινε στην Αλεξανδρούπολη με τον ΤΑΠ και εκεί ουσιαστικά ανέφεραν τα προβλήματα σε ενδεχόμενο ατύχημα, τι θα γίνει, από που περνάει ο αγωγός. Δεν ξέρω αν συμμετείχε ο Δήμος, απλά ρωτάω αν συμμετείχε, αν συμμετείχε τι έγινε και τι υπόθηκε σε αυτήν τη συνάντηση. Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβουλείο είχα ρωτήσει τον Κύριο Αντιδήμαρχο Τεχνικής Υπηρεσίας, αν υπάρχουν δεσμεύσεις προς τους εργολάβους που κάνουν έργα. Ή ρίτρες, εν πάση περιτώση, καλής ποιότητας κατασκευής ή κάποιας χρονικής περιόδου. Στις Κρινίδες, για άλλη μία φορά, ο πεζόδρομος ξυλώνεται τα πλακάκια. Οι πέτρες, εν πάση περιτώση. Και παρατηρώ ότι τόσα χρόνια στην Καβάλα, στην παραλία εκεί, δεν βγαίνουν τα πλακάκια. Εκεί γιατί βγαίνουν πραγματικά. Υπάρχει αυτή η ρίτρα ποιότητας κατασκευής. Γνωρίζω ότι έχει παραλυθεί το έργο. Τι γίνεται από εκεί και πέρα και τι προβλέπει να γίνει και με αυτό. Επίσης, από τον Αύγουστο μου έχουνε καταγγείλει ότι στην περιοχή του Δάτου υπάρχει μία χαλασμένη βάνα που τρέχουνε νερά συνεχώς από το δίκτυο του Αμυγδαλαιώνα. Αυτό σημαίνει ότι ο δήμος επιβαρύνεται με περισσότερα έξοδα και πραγματικά είναι τραγικό αν αυτό δεν έχει διορθωθεί από τον Αύγουστο του 2019. Αυτά είχα να ρωτήσω. Θέλει κάποιος άλλος το λόγο. Κύριε Στριαδη και κύριε Μορτασάρα μετά. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Τέσσερα ερωτήματα θέλω να θέσω όσο πιο σύντομα γίνεται μέσα στον χρόνο μου. Κύριε Δήμαρχε, το πρώτο ερώτημα αφορά το ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας των προσφύγων εδώ στην περιοχή μας με αφορμή την επανίδρυση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου όπως λέγεται τώρα. Ένα Υπουργείο βέβαια που όλοι θυμόμαστε και όλες θυμόμαστε ότι είχε καταργηθεί. Ήταν από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είχε καταργηθεί και είχαν ανατεθεί οι αρμοδιώτητές του στο Υπουργείο Προστασίας Πολίτη. Αν θυμάμαι καλά, είχατε ενημερώσει και το σώμα για την επικοινωνία που είχατε με τον Υπουργό Προπό του, τον κ. Χρυσοχοείδη. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής. Εάν έχετε επικοινωνήσει εσείς με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου και αυτό το ρωτάμε για τον εξής λόγο, για το αν συνεχίζεται η αντιμετώπιση να είναι η ίδια, η πολιτική να είναι η ίδια από το Υπουργείο σε ό,τι αφορά το δικό μας κέντρο, το Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας των Προσφύγων ή αν έχει αλλάξει κάτι. Εάν βέβαια πάλι δεν έχετε επικοινωνήσει, εάν θα πάρετε πρωτοβουλία εσείς από την πλευρά σας για να επικοινωνήσετε και να μας ενημερώσετε προφανώς. Το δεύτερο θέμα αφορά την κλιματική αλλαγή. Στο τέλος, προς το τέλος του 19, η παράταξή μας είχε βάλει ξανά το θέμα για την κλιματική αλλαγή και μάλιστα είχαμε αναφερθεί σε ένα κείμενο διακήρυξη από 153 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η χώρα μας και ένα πλήθος επιστημών όπου διαπίστωναν ότι οι πόλεις μας είναι ανοχύρωτες σε ό,τι αφορά τα κλιματικά φαινόμενα, τα κερικά φαινόμενα. Με αφορμή αυτό και ακόμα οι πυρκαγιές μένονται στην Αυστραλία και μάλιστα κινδυνεύηκε πλέον και η πρωτεύουσα της Αυστραλίας. Κατοντάδες χιλιάδες κόσμος έχει μεταναστεύσει, πλέον μιλάμε και για περιβαλλοντική μετανάστευση και όχι μόνο για μετανάστευση λόγω οικονομικών λόγων ή για προσφυγιά λόγω των πολέμων, πλέον έχουμε και μετανάστευση λόγω της κλιματικής αλλαγής, λόγω του περιβάλλοντος. Στις 28 Νοεμβρίου του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ψήφισμα σχετικά με την κλιματική και περιβαλλοντική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Θέλω να σας ρωτήσω αν γνωρίζετε το συγκεκριμένο ψήφισμα, αν έχει έλθει στα χέρια σας και με αφορμή μια πρωτοβουλία που έχει πάρει Έλληνας Ευρωβουλευτής ο κύριος Κόκαλης, ο οποίος καλεί όλους τους δημάρχους της Ελλάδας να στηρίξουν αυτό το ψήφισμα και να συμμετέχουν προφανώς και στις δράσεις αλλά και στους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα το οποίο από εδώ και πέρα θα το βλέπουμε ακόμα περισσότερο μπροστά μας και πιο έντονα. Εάν έχει έρθει και αυτό το έγγραφο προς εσάς, αν όχι μπορώ πολύ ευχαρίστως να σας το προωθήσω ηλεκτρονικά. Το τρίτο θέμα έχει να κάνει με τα πεζοδρόμια και θα αναφερθώ κυρίως στα πεζοδρόμια που είναι εκτός του κέντρου της Καβάλλας, εκτός της πόλης. Νομίζω ότι η κατάσταση στην πόλη είναι ικανοποιητική. Όμως παραδείγματος χάρη Γαλλικής και Ελληνικής Δημοκρατίας, επειδή συχνά ανεβοκατεβαίνω, αν κάποιος επιχειρήσει να ξεκινήσει το πρωί και να κατέβει την Γαλλικής Δημοκρατίας και επιλέξει την αριστερή πλευρά, θα διανύσει την μεγαλύτερη απόσταση μέσα στο δρόμο παρά πάνω στο πεζοδρόμιο. Αυτό νομίζω είναι κάτι που δεν μας τιμά καθόλου ούτε ως δημότες, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να λάβετε κι εσείς μέτρα, σοβαρά μέτρα απέναντι σε αυτή την πολύ άσχημη εικόνα και μια άσχημη εικόνα που είναι και προς τους τουρίστες αυτής της πόλης και νομίζω ότι πρέπει άμεσα να δείτε πώς θα αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα και προφανώς με την παρέμβαση, με τη βοήθεια της Δημοτικής Αστυνομίας. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για την Ελληνική Δημοκρατία, το ίδιο προφανώς θα ισχύει και για άλλους δρόμους προς τις γειτονιές της πόλης. Το τέταρτο και τελευταίο θέμα αφορά την ομάδα καλωθοσφαίρισης του ΑΟΚ με αναπηρικά μαξίδια που αυτό το Σαββατοκύριακο, αν δεν κάνω λάθος, ξεκινάει και το πρωτάθλημα και αντιμετωπίζουμε τα Γιάνν εντός έδρας και επειδή είχα μια συνάντηση με τους ανθρώπους της ομάδας, με ενημέρωσαν ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα σε ό,τι αφορά παρεμβάσεις που χρειάζονται, που είναι απαραίτητες για την προσβασιμότητα του κλειστού γιπέδου μπάσκετ του Αλεξάνδρα Δήμογλου, συγκεκριμένα μια ράμπα από την πίσω πλευρά του γιπέδου εκεί που είναι τα γίπεδα τέννης και με αφορμή το ερώτημα αυτό, ποιες πρωτοβουλίες θα πάρετε για να λυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και ποιες άλλες παρεμβάσεις χρειάζονται στο γίπεδο σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα, μιας που αρχίζει και το πρωτάθλημα, με ενημέρωσαν ότι στο αεροδρόμιο ΩΜΕΓΑΣ Αλέξανδρος Καβάλας ενώ μέχρι πρώτηνως υπήρχαν τρεις θέσεις στάθμευσης για άτομα με αναπηρία και για τις θέσεις αυτές δεν πλήρωναν οι άνθρωποι κάποιο αντίτιμο σύμφωνα με τις πληροφορίες επαναλαμβάνω της ομάδας πρόσφατα για ένα ταξίδι που χρειάστηκε να κάνουν στην Αθήνα στάθμευσαν στις τρεις συγκεκριμένες θέσεις αλλά τους ζητήθηκε να πληρώσουν χρήματα, τους ζητήθηκε να πληρώσουν ένα αντίτιμο επειδή ξέρω ότι και την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν τα εγγένεια από την Fraport για το αεροδρόμιο ΩΜΕΓΑΣ Αλέξανδρος θα ήθελα από την πλευρά σας να πάρετε την πρωτοβουλία και να κάνετε μια επικοινωνία με την εταιρεία ώστε να λυθεί αυτό το ζήτημα και να μην αναγκάζονται οι άνθρωποι που ταξιδεύουν για γονιστικούς λόγους να πληρώνουν το αντίτιμο για τη στάθμιση. Σε ευχαριστώ πολύ. Κύριε Σωτριάδη ξεπεράσατε τον κύριο Κουνάκο και όμως κύριε Μουρτασάγα, κύριε Μουρτασάγα Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ένα ερώτημα προς τους κυρίους αντιδημάχους καθαριότητας και κοινωνικών υπηρεσιών. Ο δήμος Καβάλας από την άνοιξη του 2018 έχει συνάψει μια σύμβαση με την εταιρεία East West Greece για την περισυλλογή ενειδημάτων και υποδημάτων. Μετά από δύο χρόνια σχεδόν λειτουργίας αυτής της δραστηριότητας θα θέλαμε να ρωτήσουμε τους αντιστοιχούς αντιδημάρχους αν η εταιρεία έχει προσκομίσει στο δήμο ως όφειλε κάποια ανάλυση των ποσοτήτων των συλλεγωμένων ειδών, αν η εταιρεία έχει αποστήλει και ποια ποσότητα από αυτά τα είδη στο δήμο και με ποιον τρόπο αυτά τα είδη μοιράστηκαν στους όποιους δικαιούχους. Ευχαριστώ. Λοιπόν, νομίζω ολοκληρώσαμε. Κύριε Δήμαρχε, έχετε το λόγο. Αν και έχουμε ολοκληρώσει το χρόνο, παρακαλώ να είστε σύντομους. Λοιπόν, στον κύριο Παπά, μια και ξεκίνησε πρώτος. Όχι, κύριε Παπά, δεν είμαι ευχαριστημένος με αυτό που θέσατε, με την πρωτοβουλία είμαι, αλλά όχι όμως το να βάφουνε ό,τι θέλουνε. Σ' αυτό θα συμφωνήσω. Ήδη τους έχει γίνει παρατήρηση για το θέμα αυτό. Ο κύριος Μιχαηλίδης τους έχει καλέσει τόσο ώστε να υπάρχει μια συνονόηση για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο αυτό. Για το τείχο του νοσοκομείου, μια και είναι εδώ ο κύριος Χαραλαμπίδης, είναι ευκαιρία να μας ενημερώσει κιόλας για το τι μέλη γενέστε εκεί για να ξέρετε. Στην συνεργασία με τον ΤΑΠ για το έργο των Φιλίπων, έχει τελειώσει, τελειώνει αυτή τη στιγμή η εκκρεμόητα, η οποία πρέπει να δώσουμε στον ΤΑΠ για να γίνει περιβαλλοντική μελέτη. Εάν δεν γίνει περιβαλλοντική μελέτη, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην κατασκευή του έργου. Αυτό λοιπόν τώρα τελειώνει. Υπήρχε και μία άλλη εκκρεμόητα μεταξύ μας, όπως σας είπα και την προηγούμενη φορά, για ένα δρόμο δουλείας που έπρεπε να δώσουμε. Το λύσαμε την Παρασκευή και αυτό, οπότε θα προχωρήσει πλέον από εδώ και πέρα η περιβαλλοντική μελέτη. Κύριε Χαραλαμπίδη, μήπως θέλετε λίγο πολύ σύντομα να ενημερώσουμε το σώμα. Λοιπόν, θα ξεκινήσω από την αρχή. Σε κάποια φάση με την προηγούμενη διοίκηση, μπήκε το θέμα και σε συνεργασία με την τότε Αντιδήμα, με την κυρία Δαγκωνάκη, ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα γίνει η γέφυρα, γιατί το βλέπω εγώ τουλάχιστον προσωπικά πάρα πολύ μακριά το θέμα, οπότε πρέπει να βρούμε μία λύση. Υπήρχε και μία άλλη εκκρεμόητα μεταξύ μας, γιατί πρέπει να έχουμε βάση κανονισμού και νόμου τα 6,5 μέτρα τουλάχιστον. 7 λέει, μπορούμε να πάμε μέχρι τα 6,5. Αυτό το θέμα πρέπει να βρει μία λύση. Υπήρχε μια πρόταση τότε από την κυρία Δαγκωνάκη, να πάμε προς την πλευρά της θάλασσας, δηλαδή να κάνουμε μια επέκταση του πεζοδρομίου προς τα εκεί για να φτάσουμε, γιατί βασικό είναι πρέπει να έχουμε βάση κανονισμού και νόμου τα 6,5 μέτρα τουλάχιστον. Αυτό το θέμα ήταν τροχοπέδι για μας, γιατί σε ένα σημείο εκεί που είναι ακριβώς η γωνία, η στροχούλα στο νοσοκομείο, είχαμε πέντε μέτρα και κάτι, οπότε δεν μπορούσαμε με το εφιστάμενο οδόστρωμα να μπορέσουμε να κάνουμε διπλή κυκλοφοριακή συνεργασία, βέβαια πάντα και με την τροχέα, αλλά και με την περιφέρεια, γιατί η μελέτη που κάναμε εμείς, η κυκλοφοριακή, εγκρίθηκε από την περιφέρεια. Αυτή η στιγμή αυτό που ήρθε και έχουμε στα χέρια μας και μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία του έργου χωρίς να περιμένουμε την τροποποίηση, γιατί δεν βάζει δέσμευση να περιμένουμε την τροποποίηση για αυτόν τον λόγο, μπορούμε να προχωρήσουμε και έχουμε προχωρήσει εμείς και στη μελέτη εν μέρη, απλώς έμελε να δούμε αν σε κάποια φάση διαφωνήσαμε, αν θα είναι 6,5-7 μέτρα. Αυτή τη μελέτη την συντάξαμε εμείς, αφού λάβαμε υπόψη όλους τους παράγοντες και όλες τις προτάσεις που πέσανε στο τραπέζι. Είδαμε και την περίπτωση του φανάριου, το οποίο χρειάζεται περίπου στα δύο λεπτά αναρρεύμα, έτσι για να μπορεί να λειτουργεί το φανάρι και λαμβανομένο υπόψη του κυκλοφοριακού φόρτου θα δημιούργησαμε ένα τεράστιο πρόβλημα, έτσι που θα είχαμε ένα ποτυλιάρισμα μέχρι και πάνω από τις καμάρες. Οπότε την λύση του φανάριου δεν την προτείναμε σαν υπηρεσία, λαμβανοντας υπόψη αυτό το θέμα. Με την άλλη την πρόταση προς τη θάλασσα, για να κάνουμε οδόστρομα να πατάει αυτοκίνητο πάνω σε αυτό, έπρεπε να σκάψουμε όλο το δρόμο για να κάνουμε υποδομή από την πλευρά εκείνη, ώστε να μπορεί να αντέχει τα φορτία που θα παίρνει πάνω δρόμος, σε περίπτωση που κάναμε επέκταση προς εκείνη την πλευρά. Καταλήξαμε σε αυτή τη λύση προς το τείχο του νοσοκομείου, αφού πήγαμε και κάναμε και μία τομή από μέσα για να δούμε τι γίνεται, γιατί δεν ξέραμε τι γίνεται και με δίκτυα και τα λοιπά. Καταλήξαμε σε αυτή τη λύση γιατί είναι η πιο ανώδυνη που μπορεί να γίνει λειτουργώντας πάλι το ένα ρεύμα, γιατί καταλαβαίνετε όποιο και αν είναι το χρονικό διάστημα που θα κατασκευαστεί το έργο, αν το γλήσουμε τελείως το δρόμο, καβάλα έχει τεράστιο πρόβλημα. Οπότε, έχοντας υπόψη ότι θα δουλεύουμε στην αρχή από μέσα από το νοσοκομείο, γιατί είναι η κατεδάφηση του τουβαριού και τα λοιπά, θα υπάρχει ένα ρεύμα το οποίο θα κυκλοφορεί. Εγώ ήθελα να ανημερώσω στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι οι λύσεις που προτείναμε δεν ήταν λύσεις που τις προτείναμε στα καλά καθούμενα. Δηλαδή καθίσαμε, το μελετήσαμε σε όλο το πλάτο στο πρόβλημά του, και με το λιγότερο κόσο ακόμα και στη διάρκεια κατασκευής αυτού του δρόμου που προτείνουμε και με πεζοδρόμιο και από τη κίνητη πλευρά. Γιατί έχουμε και το άλλο θέμα. Τώρα που καταργήθηκε η γέφυρα με τα δύο πεζοδρόμια που είχε, ουσιαστικά το πεζοδρόμιο που έχουμε είναι πολύ μικρό και δεν εξυπηρετεί. Γι' αυτό κάνουμε και πεζοδρόμιο από τη μέσα πλευρά. Λάβαμε υπόψη και κάτι άλλο, ότι για μας σαν υπηρεσία, το θέμα ιδιοκυσιακό του νοσοκομείου δεν υπάρχει. Με τίτλο είναι δικό μας το 81%, έτσι, και για μας η ιδιοκυσιακό θέμα δεν υπάρχει. Τώρα στην τροποποίηση που κάνουμε, επειδή όταν γίνεται μία τροποποίηση και επειδή κάνουμε τροποποίηση σε ένα οικοδομικό τετράγωνο, δεν μπορούμε να κάνουμε σημιακά. Και όταν εισθήλαμε στην πολοδομία, γιατί ουσιαστικά από εκεί προτείνει τη τροποποίηση, η πολοδομία είδε όλο το οικοδομικό τετράγωνο και είχε και κάποιες τακτοποιήσεις που έπρεπε να γίνουν επάνω από την Εκκλησία. Και σας ενημερώνω ότι σήμερα μου ήρθε και μία έσταση από την Εκκλησία, βέβαια αυτή έγινε προς την πολοδομία, αλλά έρθηκε σε εμάς σαν τεχνική υπηρεσία, την οποία πρέπει να δούμε για τι θέματα μιλάει η Εκκλησία. Εγώ εκείνο που θέλω να πω στο Δημιουργικό Συμβούλιο είναι, γιατί ακούω πολλά που απλώνουν και εμάς σαν τεχνική υπηρεσία, έτσι. Και θα πω και κάτι άλλο μια και μου δώθηκε ευκαιρία, δυστυχώς δεν ήρθε ποτέ κανένας να ενημερωθεί από την τεχνική υπηρεσία. Το έχω παράπονει αυτό το πράγμα. Γιατί το έχω παράπονει, γιατί τη τεχνική υπηρεσία δεν είναι του εκαστήτου δημάρχου, η τεχνική υπηρεσία είναι του Δήμου. Οποιοςδήποτε από τους Δημιουργικού Συμβούλους έρθει, θα ενημερωθεί, θα του δοθούν όλα τα στοιχεία και όλες εξηγήσεις για οτιδήποτε κάνει. Και δεν ξέρω και κάτι άλλο να αναφέρω, δημαρχέ, επειδή ακούστηκε το θέμα της Εβδόμης για τον Φουδισμό. Εντάξει, το έθελα. Μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω, κύριε Πρόεδρε. Κανονικά όχι, αλλά για σας θα κάνω μια εξέρεση. Δεν μου λέτε, δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την προτεινωμένη λύση το τυχείο να φύγει και τα λοιπά. Εξόσον γνωρίζετε, και εγώ δεν μιλάω ποτέ με κλειστά μικρόφωνα, μήπως υπάρξει κανένα πρόβλημα ιδιοκτησιακού καθεστότος. Όχι, το ρωτάω. Εγώ το ρωτάω και πάλι, διότι, οι δικές μου οι πληροφορίες, κύριε Παπά, μακάρι να διαψέσετε το, δεν υπάρχει επιβολία. Κάπου θα σκοντάψουμε, μακάρι να μην σκοντάψουμε. Ευχαριστούμε, κύριε Δεμαρχία. Θα πάω εγώ, κύριε Χαραλαμπίδη. Εντάξει, μην στεναχωριέστε. Τώρα, για τον κύριο Βέρο. Για το θέμα της Διαμάθ, για την πορεία της Διαμάθ, καταρχήν πρέπει να ξέρετε ότι ο απολογισμός ήρθε σήμερα στον Δήμο, αλλά έχετε δίκιο μια μέρα θα φωνάξουμε, όταν είναι το θέμα του απολογισμού της... Ναι, ναι, ναι, ναι. Ναι, εντάξει, εγώ δεν είπα ότι συζητάει. Αυτή. Όχι, όχι, του 18 ήρθε. Ήρθε του 18, λοιπόν, ήρθε σήμερα. Απολογισμός, συγγνώμη δήμαρχε, απολογισμός του 2018, από τη μεριά της Διαμάθ, αν ψάξτε να δείτε τις ημιρήσεις διατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου μέσα στο 19, κάπου εκεί τον, αν θυμάμαι καλά, ήτανε τέλος Φεβρουαρίου-Μαρκές-Μαρτίου, ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Χωρίς κανένα λόγο αποσύρθηκε το θέμα από την ημιρήσια διάταξη και παρόλες τις οχλήσεις μας και τα ερωτήματά μας, δεν ήρθε ποτέ μέχρι τις εκλογές και με τεκλογικά το ξαναβάλαμε και δεν ήρθε ποτέ. Για το 2018, τώρα, αν αυτό που ήρθε τώρα είναι του 2019, είναι άλλο θέμα αυτό. Κύριε Βέρο, του 2019 ήρθε, λοιπόν. Ναι, ναι. Θα κάνουμε λοιπόν και του 2018, για να μην υπάρχει κανένα σκοτεινό σημείο, και του 2018 και του 2019, θα τις κάνουμε μαζί για να ενημερωθεί το σώμα. Τώρα, αυτό που προσπαθούμε αυτή τη στιγμή, για να ξέρετε για τη διαμάφου, ούτως ή άλλως θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα, είναι να δούμε το κόστος της λειτουργίας της ίδιας της διαμάφου. Καταρχήν, μεγάλο θέμα είναι η ανακύκλωση. Ότι πρέπει να προωθήσουμε την ανακύκλωση, εάν θέλουμε να μειωθεί το κόστος αυτό. Επίσης, έχουμε αποφασίσει, θα πάμε στο Υπουργείο Οικονομικών, για να δούμε το θέμα του διότι, υπάρχει, ναι, μεν, η φώσδα, απαλάσσονται του F.P.A., αλλά ο εργολάβος, όμως, ο οποίος παίρνει την δουλειά, δεν απαλάσσεται του F.P.A. παρά, στην πραγματικότητα, είναι δώρο-άδωρο, αυτό που λένε. Η προσπάθειά μας, λοιπόν, θα είναι αυτή, ούτως, ώστε, και ο εργολάβος, ο οποίος, έχει σχέση, ιδίως, στην διαχείριση των χυτά, να μπορεί να απαλάσεται, να απαλάσσεται, η διαμάθη, το οποίο το πληρώνουμε όλοι μας. Βλέπουμε, λοιπόν, και τέτοια τεχνικά ζητήματα, ούτως, ώστε, να μπορέσει να πέσει το κόστος λειτουργίας. Και επίσης, με τον απολογισμό του 19, θα δούμε, ποια είναι και η πραγματική λειτουργία, το πραγματικό κόστος, της λειτουργίας της διαμάθη, και τι πρέπει να κόψουμε, και τι πρέπει να μειώσουμε, αν μπορούμε να μειώσουμε, κάτι από όλα αυτά. Ακούγονται διάφορα για την διαχείριση, διότι και εγώ τα ακούω στην διαμάθη που είμαι, ότι και σιγά, τι κάνει ο εργολάβος, έχει δύο εργαζόμενους ή πέντε εργαζόμενους και ξεκαθαρίζουν τα σκουπίδια. Δεν είναι έτσι. Λοιπόν, εγώ ήμουν από αυτούς που έλεγα και σιγά, γιατί να κοστίζει τόσο, αλλά η επίσκεψή μου επάνω στον σκουπιδότοπο, έχω πλέον αναθεωρήσει την άποψή μου για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμάτων επάνω στο χειτά. Γίνεται με υποδειγματικό τρόπο, δεν υπάρχουν τα προβλήματα τα οποία υπήρχαν παλαιότερα και γίνεται μια σωστή εκμετάλλευση, όσο μπορεί, μια σωστή διαχείριση, όσο μπορεί να γίνει με τις υπάρχουσες συνθήκες. Ελπίζουμε λοιπόν, με τη μονάδα επεξεργασίας, η οποία θα γίνει, όχι ελπίζουμε σίγουρα, με τη μονάδα επεξεργασίας, τα πράγματα θα καλυτερεύσουν ακόμα περισσότερο. Τώρα, εάν γιατί ακούστηκε και αυτό ότι απαντάω έτσι και στον κ. Ποτόλια μια και δόθηκε η ευκαιρία, την μονάδα επεξεργασίας ο δήμος και κανένας δήμος δεν μπορεί να τη διαχειριστεί από μόνος του. Λοιπόν, διότι θέλει προσωπικό, κάποιο προσωπικό που να είναι εξειδικευμένο και οι συνθήκες και η νοοτροπία η δική μας είναι πολύ διαφορετική από αυτό που μπορούμε να τον ελέγχουμε και πιο εύκολα. Τώρα, για τον διαγωνισμό που είναι σε διαδικασία για τη μεταφορά των απορριμάτων, έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη διοίκηση της Διαμάθ. Και έχει ξεκινήσει, πιστεύω, όχι από την ιδιοτυπάρχουν τα έγγραφα δημάρχων οι οποίοι παραπονιούνται ότι δεν έχουν το προσωπικό για να μεταφέρουν τα απορρίματα. Η Αλεξανδρούπολη, παραδείγματος χάρη, η Οριστιάδα, δεν έχουν προσωπικό να τα μεταφέρουν. Με την ΚΤΡ η Αλεξανδρούπολη δεν πήρε κόσμο σε αυτό γιατί είχε μια άλλη θεωρία, δεν ξέρω τι είχε στο μυαλό της. Τέλος πάντων, κακός καλός, τι να σας πω τώρα. Δεν είναι δική μας ιστορία αυτή. Ο Δήμος Καβάλλας, καταρχήν, δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος διότι ακούγεται και αυτό. Ο Δήμος Καβάλλας, έχω βάλει, έχω πει, να βγάλουν πόσο κοστίζει στο Δήμο Καβάλλας η μεταφορά των ανακυκλώσιμων, διότι αυτό που θα γίνεται η μεταφορά, τουλάχιστον αυτό που αφορά τον Δήμο Καβάλλας ο Ρεστιάδα, η οποία πρέπει να μεταφέρει στην Κωμοτεινή τα πορήματά της, εμείς μεταφέρουμε τα ανακυκλώσιμα. Και τι σημαίνει μεταφέρουμε τα ανακυκλώσιμα, ότι με το δρομολόγιο, με το ένα δρομολόγιο που κάνουμε και τον έναν οδηγό που έχουμε, καθυστερεί ακόμη και η ανακύκλωση. Και γιατί καθυστερεί, διότι υπάρχουν και μέρες που δεν έχουμε, ο οδηγός πρέπει να πάει στα πορήματοφόρα και έτσι έχουμε και μια μικρή καθυστέρηση και σε αυτό το θέμα. Έτσι λοιπόν είπαμε για τον διαγωνισμό αυτό, ότι δεν μπορούμε να στερήσουμε. Καταρχήν, είπαμε, θα το ξαναδούμε, για να είμαστε δίκαιοι. Αλλά οι δήμοι όμως, οι οποίοι δεν έχουν να μεταφέρουν τα πορήματα, τι θα τους πούμε, ότι εσείς δεν τα μεταφέρετε. Δεν θα είναι υποχρεωτικό. Εμείς δηλαδή που θα μπορούμε παραδείγματος χάρη να μεταφέρουμε τα δικά μας πορήματα, θα συμβάλουμε με τους δικούς μας οδηγούς. Μπορεί κάποια στιγμή να μην μπορούμε κι εμείς, διότι πρέπει το ρεύμα σε λίγο, δεν θα είναι μόνο ο μπλε κάδος. Σε λίγο στην καβάλα θα μπει ο μπλε κάδος με το κίτρινο καπάκι που αφορά το χαρτί χαρτόνι. Ένα άλλο ρεύμα, το οποίο πρέπει αυτά να μαζευτούν και αυτά θα πηγαίνουν στον κδάη της δράμας. Διότι δυστυχώς η καβάλα έχασε την ευκαιρία να έχει κδάη όταν για πολιτικούς λόγους δεν κάναμε το κδάη στην Καρβάλι. Διότι κάποιοι αντιδράσανε για λόγους όχι σοβαρούς. Τα κδάη δεν έχουν τίποτε. Είναι στα πλαίσια που θα απαντήσω και για την περιμετρική στον κ. Ξανθόπουλο προηγουμένως, ότι ποτέ δεν εκκρίθηκε, αλλά θα τα πούμε μετά. Στην Ελλάδα και στον τόπο μας μετράμε πολύ το πολιτικό κόστος. Εάν θέλουμε να προχωρήσει το θέμα των απορριμάτων, πρέπει να ξεφύγουμε από το πολιτικό κόστος, διότι αλλιώς θα βρισκόμαστε πάντοτε στον ίδιο παρονομαστή. Για τις επιτροπές ενεργοποίησης... Ναι, παρακαλώ. Ουσιαστικά το έτοιμά μας για όλους αυτούς τους λόγους και για όλα αυτά που είπατε. Είπαμε ότι οφείλε, τουλάχιστον, έχει υποχρέωση από τη μεριά σας η διοίκηση, αλλά και η κάστροτη διοίκηση, για τέτοιου είδους θέματα, να γίνεται συζήτηση και να μπαίνει σε μερίσσια διάταξη και ενημέρωση. Διότι, προσέξτε τώρα, δεν μας δίνετε το δικαίωμα, και εγώ ευχαριστώ πολύ που μου δίνετε τώρα το λόγο, δεν έχω το δικαίωμα, όμως, είτε να θυσβητήσω ή να βάλω κάποια ερωτήματα ή κάποιες επιφυλάξεις ή να ζητήσω από σας κάποιες λεπτομέρειες σε κάποια από αυτά που είπατε. Διότι, γι' αυτόν τον λόγο, κύριε Δήμαρχε, επειδή είναι πολύ σημαντικό το θέμα και αφορά το μέλλον του δήμου μας, αυτή η ιστορία με τη διαχείριση των απορριμάτων, με την έννοια, πρώτα απ' όλα, των περιβάλλων, ο τόπος και οι επόμενες γενιές. Οφείλεται, κύριε Δήμαρχε, άμεσα στον απολογισμό που θα φέρετε, να κάνουμε μια συνολική συζήτηση και, αν είναι δυνατό, να είναι και μοναδικό θέμα και να μην είναι φθή βέβαια στις δύο η ώρα του βράδυ ή στις μία, καταλαβαίνετε, ώστε να τεθούν ερωτήματα, προβληματισμοί μήπως θα πρέπει και ως Δημοτικό Συμβούλιο να αναθεωρήσουμε κάποιες από τις σκέψεις που είδαμε μέχρι τώρα και από τις θέσεις μας για τη διαμάθ. Ωραία. Λοιπόν, αυτό θα γίνει, κύριε Βέρο, θα γίνει. Η αλήθεια είναι ότι και εγώ στη διαμάθος αντιπρόεδρος αλλά και όλα τα μέλη της διαμάθ αυτή τη στιγμή ενημερωνόμαστε και βλέπουμε τι γίνεται και πολύ σύντομα, δηλαδή με τον απολογισμό του 2018 και του 2019, που έχετε δει και ότι πρέπει να είναι μοναδικό θέμα, θα πρέπει να ενημερώσουμε, να ενημερωθούμε και να σχεδιάσουμε τη διαχείριση των απορριμάτων διότι πολύ σωστά το λέτε αφορά και την σημερινή κατάσταση, τα οικονομικά των ανταποδοτικών τα οποία πρέπει να τα μειώσουμε αλλά επίσης και το μέλλον των παιδιών μας που πολύ σωστά το είπατε, το θέσατε. Τώρα, για τις Επιτροπές Ενεργοποίησης της ένταξης προσφύγων και μεταναστών που λέτε, όντως δεν έχει ενεργοποιηθεί και θα γίνει πολύ σύντομα. Να ξέρετε όμως, αν και θα πούνε ότι πάλι το κάνω μόνος μου, αλλά η επαφή, έχουμε επαφή, δηλαδή και συζητάμε με τους υπευθύνους για τα προβλήματα που υπάρχουν στη δομή μέσα και το καλό επίσης είναι ότι αυτοί που υπάρχουν μέσα στη δομή, αυτή τη φορά είναι ήσυχοι άνθρωποι οι οποίοι δεν δημιουργούν και κάποιο πρόβλημα. Λοιπόν, όμως, η Επιτροπή, έχετε δίκιο, πρέπει να ενεργοποιηθεί και δεν είναι ενός υπόθεσης. Τώρα, κύριε Ποτόλια, έχετε θέσει μια σειρά από ερωτήματα για τις σχολικές επιτροπές, επειδή λοιπόν όλα αυτά τα στοιχεία τα μαζεύουμε, θα μου επιτρέψετε την επόμενη φορά και γραπτά να σας απαντήσουμε πάνω σε αυτές τις ερωτήσεις. Για τη διαμάθεια, την ιδιωτικοποίηση και για τη ΜΕΑ σας απάντησα. Για τη δημοτική αγορά έχετε απόλυτο δίκιο. Η δημοτική αγορά πρέπει και η προσπάθεια πλέον και της διοίκησης, της διοικησίας του Δήμου, αλλά και της δημοφέλεια, είναι πώς θα αναβαθμιστεί και πώς θα μπορέσει να έλθει κόσμος στη δημοτική αγορά. Διότι, δεν ξέρω για ποιο λόγο, αλλά ο κόσμος πλέον δεν πηγαίνει πολύ, αυτό που προσπαθούμε να δούμε, για ποιο λόγο δεν πηγαίνει στη δημοτική αγορά και πώς θα μπορέσουμε να ανεβάσουμε την επισκεψημότητα. Τώρα, για το περιστατικό της ΔΕΙΑΚ που είπατε, θα απαντήσει ο κ. Χρόνης. Ναι, κ. Χρόνη, για να μην μακρυγορώ, απαντήστε εσείς λίγο σε παρακαλώ. Κύριε Ποτόλια, νομίζω μιλάτε για την Ιουστινιανού, για το τέρμα της. Στη Ιουστινιανού, εκεί πήγανε αρκετές φορές οι υδραυλικοί και μου είπαν ότι δεν βρήκαν την κυρία. Ήταν ένας αγογός, είχα πάει κι εγώ και τον είδα, ήταν έναν τουμπόραμα εξωτερικό πάνω στα σκαλάκια και θα έπρεπε να κάνει ο ιδιό της πρώτα τη δική του δουλειά, δηλαδή να φέρει μέχρι εκεί τον αγογό και μετά να συνεχίσει. Να ξέρετε όμως ότι... Και τον άλλον που γίνανε και εκείνα θα κοστολογηθούν, να ξέρετε, όπως το είχαμε πει και εκείνα θα κοστολογηθούν. Συνολικά σκεφτείτε ότι οι μη επιλέξιμες συνδέσεις στο Δήμο Καβάλλας από τη ΔΕΙΑΚ έχουν γίνει περίπου 670.000 ευρώ. Όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή, ήταν μη επιλέξιμες από προγράμματα και πρέπει να καταλογιστούν και αυτά τα ποσά. Εκεί μέσα είναι και αυτά. Ναι, σε όλους θα γίνει, σας λέω, έτσι κι αλλιώς. Κανονικά έτσι πρέπει, ναι. Σας λέω γιατί δεν μπορούσαν να μπουν μέσα στο σπίτι γιατί ήταν κλειδωμένο, δεν τον βρίσκανε. Πάντως προσωπικό ζήτημα σίγουρα δεν υπήρχε με τον άνθρωπο, έτσι. Δεν υπήρχε προσωπικό πρόβλημα. Στον κ. Ξανθόπουλο για το βιοπά που λέτε, δεν έχει παρθεί ούτως ή άλλως μία απόφαση αυτή τη στιγμή γενικά ή τι μέλη γενέστη από εδώ και πέρα, αλλά θα γίνει ενημέρωση, σωστό, λοιπόν. Το σημειώνω για να είναι από τα θέματα που κάποια στιγμή. Λοιπόν, για την περιμετρική της καβάλας. Θέλω να σας πω ότι την Τετάρτη θα πάω στη Θεσσαλονίκη και το τονίζω για όσους ανησυχούν όταν φεύγω από την καβάλα που πηγαίνω, υπάρχει και αυτή η ανησυχία πλέον από εδώ και πέρα. Θα πάω, λοιπόν, στη Θεσσαλονίκη για να πάω... Θα πάω, λοιπόν, στην Εγνατία για να συζητήσουμε το θέμα της γέφυρας, της μελέτης της γέφυρας που βρίσκεται, για το θέμα των διωδίων που είπε και η κυρία Ιωσιφίδου, που η αλήθεια είναι ότι και εγώ έχω μπερδευτεί πού στην ευχή θα κάνουν τα μετοπικά, θα τα κάνουν πιο κάτω από το σημείο των πλευρικών, αλλά είναι η αλήθεια ότι έχω μπερδευτεί και εγώ. Οπότε, πάω να δω να ξεκαθαρίσουμε αυτά τα πράγματα. Για την περιμετρική, λοιπόν, κύριε Ξανθόπουλε, επειδή ξέρω το θέμα της περιμετρικής, δεν είχε ποτέ ενταχθεί από τον κύριο Γιανακίδη στο ΕΣΠΑ. Όχι, θα μου επιτρέψετε να ξέρω. Ήχε χρηματοδοτήθηκε να γίνει μία προμελέτη. Αυτό όχι η κατασκευή της, αν εννοείται την προμελέτη, ναι. Η οποία, όμως, προμελέτη σταμάτησε σε ένα σημείο. Δηλαδή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Και αυτό γιατί, διότι υπήρχαν γνωστές αντιδράσεις τότε με τα δέντρα, αν θυμάστε καλά. Όχι μόνο του Δασσαρχείου, γιατί του Δασσαρχείου λύθηκε το θέμα και υπήρχαν πολίτες οι οποίοι αντιδρούσαν για το κόψιμο των δέντρων. Όμως, παρόλα αυτά, αυτό που έγινε είναι μία σημαντική δουλειά, διότι επάνω σε αυτό τώρα θα βασιστούνε ότι θα γίνει από εδώ και πέρα. Διότι θα δημοπρατήσουν την προμελέτη, η οποία είναι πιο αναλυτική σε πολλά πράγματα. Ο κ. Κουνάκος τα ξέρει καλύτερα, αλλά έχει πιο αναλυτικές εργασίες. Και μάλιστα, όταν μου είπανε, σας λέω, την προηγούμενη φορά για τη διερευνητική προμελέτη, εγώ πρώτη φορά άκουγα τον όρο αυτό, δεν τον είχα ξανακούσει σαν ορολογία. Παρόλα αυτά, όμως, την επόμενη φορά που θα έχουμε Δημοτικό Συμβούλιο, θα σας ενημερώσω για την συνάντησή μου με την Εγνατία. Για τις κρινίδες, για τη ράμπα, ο κ. Παβάπουλος δεν ξέρω αν ξέρει κάτι, εγώ δεν γνωρίζω. Όταν ξεκινήσαμε να λειτουργούμε εδώ στο Δήμο, ένα από τα παράπονα τα οποία υπήρχαν από ένα κατάσταμα το οποίο είναι ακριβώς στη γωνία εκεί που είναι το επίμαχο σημείο με τις ράμπας, είναι ότι πλημμύριζε το μαγαζί του. Και όντως τα παβέ του πεζοδρομίου είχαν ανάποδη κλήση, προς τα μέσα. Παρακαλώ, διακόπτε τη συνεδρία σας. Ευχαριστούμε! ...το οποίο ήταν δίπλα ακριβώς από τη ράμπα, το οποίο το καθαρίσαμε και το ξανακαθαρίσαμε, δεν μπορούσε να παροχητεύσει τα νερά που κατέβαναν, οπότε κάναμε αυτή την προσφορινή λύση, κάναμε εκείνο το σεναζάκι και κλείσαμε τη ράμπα των ΑΜΕΑ στο τέλος ακριβώς του δρόμου και το οποίο κατέληκε σε ένα τυφλό πεζοδρόμιο απέναντι. Εδώ και αυτό, για να αποφύγουμε τον πλημμυρισμό των καταστημάτων που υπήρχαν εκεί πέρα, προσωρινά, έτσι. Όμως, εδώ και 4-5 μέρες κατασκευάζουμε μια άλλη ράμπα και πολύ σύντομα θα μπει και ο εργολάβος, ο οποίος έχει αναλάβει, για να κάνει μια σγάρα και να λύσει οριστικά το θέμα. Αυτό ήταν όλο το ζήτημα που έγινε και λίγο τέλος πάντως τώρα στο Facebook. Δεν υπήρχε άλλη λύση, κύριε Ξανθόπουλε, γιατί πραγματικά πλημμύρισαν δυο καταστήματα, έτσι. Πρόεδρε, συγγνώμη, να ζητήσω μια διακρίτηση. Είναι προσωρινή η λύση ή είναι μόνιμη τώρα. Γιατί αν είναι προσωρινή, εντάξει, θα αποκατασταθεί. Αν είναι μόνιμη, εσείς είστε τεχνικοί, κύριε Δήμαρχε. Επιτρέπετε να κάνουμε τέτοιου είδους παρεμβάσεις σε ένα έργο, το οποίο έχει σχεδόν αποδοθεί στην τοπική κοινωνία. Δηλαδή, επιτρέπετε μια ράμπα που μελετήθηκε και κατασκευάστηκε να την κλείσουμε για να κάνουμε μια άλλη ράμπα. Δεν ξέρω εσείς να μου πείτε. Άλλο είναι προσωρινό και άλλο είναι μόνιμο και πάμε να κάνουμε κάτι άλλο. Φυκάκια είναι προσωρινό, δηλαδή, αν είναι δυνατόν. Απλά, ήταν μια παρέμβαση για να λύσουμε ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Αν είναι δυνατόν, δεν θα το κάναμε μόνιμα. Λοιπόν, για την διεκδίκηση του κέντρου εκπαίδευσης της FRONTEX, που λέτε αυτά ούτως ή άλλως θα γίνει στην Κομοτινή και αυτοί δεν νομίζουν ότι οργανώνουν άλλο κέντρο στην Καβάλα, άλλο στην Κομοτινή. Υπάρχει ένα κέντρο όπου εκπαιδεύονται. Ε, γιατί εκεί το πρόβλημα είναι πιο έντονο στην Κομοτινή, διότι από την Κομοτινή περνάνε. Ε, κύριε Ξανθόπουλης, την Κομοτινή περνάνε. Ε, παρακαλώ. Δηλαδή αυτό το μπλοκ της Κομοτινής, με συγχωρίζει, δήμαρχε, η Καβάλα έχει πάρει ένα βάρος από το 2016. Η Θράκη δεν έχει μετανάστες, ούτε θα πάρει μετανάστες. Δηλαδή, εμείς εδώ θα έχουμε αυτή τη διαχειρήση του θέματος. Και καλώς την έχουμε. Και αυτό το οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε και αφορά το στρατόπεδο Κοτσάλλος, που είναι άδειο. Γιατί να μην το πάρουν 12-15.000 πρόσωπα, στρατιωτικοί, οι οποίοι θα έρθουν εδώ, θα εκπαιδευτούν. Φαντάσετε για τι πράγμα συζητάμε, δήμαρχε. Σας παρακαλώ πολύ, σας εκκληπαρώ στην κυρολεξία, μην το αφήστε να περάσει έτσι. Επιτέλους αυτή την Κομοτινή. Και την περιφερειακή συνείδηση να τη βράσω. Ξανθόπουλε, καταρχήν η Καβάλα δεν έχει σύνορα, τα οποία πρέπει να προστατεύσει όπως είναι η Frontex. Η Frontex προστατεύει σύνορα, πρώτα. Δεύτερον, για 12.000 που λέτε, δεν υπάρχει σημείο του Κοτσάλλου. Είναι ένα ρημάδι, δεν ξέρω αν το έχετε δει. Το μισό του Κοτσάλλου είναι αυτή τη στιγμή όπως είναι σε κατάσταση άθλια. Και το άλλο μισό είναι γήπεδα. Τι θα κάνουμε λέει, θα πάμε να ξυλώσουμε τα γήπεδα? Αν θέλετε να το πάρουμε απόφαση και να πούμε, ξυλώνουμε όλα τα γήπεδα και το ξανακάνουμε κέντρο εκπαίδευσης. Ναι, αλλά κάπου να είμαστε ρεαλιστές, πού θα τους βάλουμε. Έχουμε? Λοιπόν, για την κυρία Ιωσήφιδου, για τον στρατόπατας Μακοπουλού, με συγχωρείτε. Ωραία, για την αιματολογική κλινική, όντως θα πούμε και τον κ. Κλιτσιώτη, αυτή τη στιγμή θα πιέσουμε και εμείς και μάλιστα, εάν το ήξερα, γιατί σήμερα μίλησα και με τον κ. Κικίλια, με αφορμή, αυτός δηλαδή μου τηλεφώνησε ο άνθρωπος, με αφορμή των συμπολίτη μας που είπε προηγουμένως ο κ. Μαυρίδης, ότι λύθηκε το θέμα, θα μπορούσα να το είχα θέσει σε μια επόμενη αψισκαφόδος μου στην Αθήνα. Λοιπόν, για το business plan, υπάρχει ένα το business plan αυτό που είχε γίνει τότε, δεν το έδωσε αυτή τη φορά που είχα στον κ. Παναγιωτόπουλο, όμως το γραφείο του είναι εδώ, θα το δώσω στο γραφείο του κ. Παναγιωτόπουλου για να προωθηθεί και να υπάρχει το business plan, το οποίο όμως σε αυτή τη φάση είναι κάτι που ελπίζω να μην παραπέσει, διότι όπως καταλαβαίνετε μέσα υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι πρόσφυγες. Θα το δώσουμε όμως, εντάξει, να ξέρετε. Για τις σχολικές καθαρίστριες που λέτε για τα ίδια καθαριότητας, νομίζω ότι έχει γίνει, δεν έχει γίνει ο διαγωνισμός, έχει γίνει τώρα ο διαγωνισμός και θα αρχίσουν να μοιράζονται τα ίδια καθαριότητας. Δεν νομίζω όμως ότι υπάρχει πρόβλημα αυτή τη στιγμή με την καθαριότητα στα σχολεία. Λοιπόν, επίσης θα το δω. Έχουμε συζητήσει και με τις καθαρίστριες. Λοιπόν, κυρία Ιωσήφιδου για το λιμενικό δημοτικό γραφείο. Ένας από τους λόγους, λοιπόν, που αντιδρούμε και έχει σχέση με τη χερσαία ζώνη είναι και αυτό, είναι το λιμανάκι των σφαγίων και τα ορφανάσμα λιμανάκια που λέμε που υπάρχει και στην Καρβάλη. Διότι αυτή τη στιγμή, ξέρετε ότι ήταν, ο ΟΟΛΚ είχε πει τότε, επί των δικών σας ημερών, είχαν πει ότι δεν το χρειαζόμαστε αυτό, πήγε κάτω, από κάτω τους το απέριξαν και είπαν ότι θέλουμε μια οικονομοτεχνική μελέτη που να αποδεικνύει ότι δεν το χρειάζεστε και ότι δεν έχουμε έσοδα από αυτό. Η οικονομοτεχνική μελέτη αυτή για τα δύο, ναι, ναι. Τα δύο, λοιπόν, αυτά η οικονομοτεχνική μελέτη, η οικονομοτεχνική μελέτη, λοιπόν, έδειξε… Ναι, λοιπόν. Μου επιτρέπετε λίγο να συνεχίσω. Συνεχίζω, παιδιά. Για την οικονομοτεχνική, λοιπόν, μελέτη η οποία έγινε, αποδείχθηκε ότι όντως αυτά δεν χρειάζονται, δηλαδή δεν τους προσδίδουν κάτι. Από εκεί και πέρα, ναι, ναι, ο ΟΟΚ έκανε αυτό για να μπορέσει να αποδεσμευτούν από αυτό. Από εκεί και πέρα, δύο φορές στην πρώτη σύνθεση του ΟΟΚ, την πλειοψηφία την είχε το ΤΑΙΠΕΔ. Δύο φορές το απέριψαν, δηλαδή εδώ ο ΟΟΚ δεν άφησαν να πάει το θέμα κάτω, διότι η πλειοψηφία, αφού την είχε το ΤΑΙΠΕΔ, έλεγε «η πολιτική θα αλλάξει». Λοιπόν, καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι η πολιτική θα αλλάξει έχει να κάνει με αυτά που λέμε για την χερσαία ζώνη και τη μέλη γενέστε. Αυτή τη στιγμή η διαβεβαίωση του κυρίου Φιλόσογλου είναι ότι θα το περάσουνε από το Διοικητικό Συμβούλιο και για να μπορέσει να αποδεσμευτεί. Και επίσης ακούτε συνέχεια, και είναι και ακόμη ένα θέμα αυτό, ότι η πρόθεση είναι, όπου υπάρχουν δημοτικά λιμενικά ταμεία, να επιστρέψουνε στο ΤΑΙΠΕΔ, να επιστρέψουνε στους οργανισμούς λιμμένους. Είναι μια άλλη αιτία που οι δήμαρχοι πρέπει να αρχίσουμε να αντιδρούμε, διότι αυτή τη στιγμή έχουμε καταντήσει όποιος είναι στο ΤΑΙΠΕΔ να διαφεντεύει τα πάντα. Άρα λοιπόν αυτή τη στιγμή και να πληρώσουμε ακόμη για να κάνουμε την νομιμοποίηση, δεν έχει λόγο, δηλαδή δεν έχει νόημα ακόμη, εάν δεν διευκρινίσουμε τι θα γίνει, δηλαδή μπορούμε να τα πάρουμε τα σφαγεία ή δεν μπορούμε. Δηλαδή να δούμε τι γίνεται με αυτό. Διότι εκεί ξέρετε και υπάρχει αυτή τη στιγμή, το οποίο το ξέρει και η κυρία Δρακονάκη, ότι έχουμε θέμα ακόμη και με το κτήριο των σφαγίων, όπου τα δημόσια κτήματα λένε ότι όχι αυτό είναι δικό μας, δεν είναι δικό σας. Έχουμε και αυτές τις διεκδικήσεις, στις οποίες βάζουμε δικηχώρο πλέον για να μπορέσουμε να τα διευθετήσουμε. Διότι τα θέματα αυτή τη στιγμή που έχει ο δήμος με την ΕΤΑΔ είναι πολλά. Είναι περίπου, έχουμε πολλά τέτοια κτήρια και ηκόπεδα τα οποία έχουμε δοσολυψίες σε αυτό. Αυτό, λοιπόν, θα αφήκε θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου θα μπει δικηγόρος για να μπορέσουμε να διευθετήσουμε τις εκκρεμότητες τις οποίες έχουμε. Δήμος, όσο δεν ξεκαθαρίζει, μιλάω τώρα για την νομοποίηση λιμενίσκου και σας το δίνω σαν πληροφορία, δηλαδή. Κάθε χρόνο, κάθε χρονιά που περνάει, θα χρεώνεται με ένα ποσόπος μίωσης. Δηλαδή, το ότι δεν έχει έρθει ακόμα από την κτηματική υπηρεσία. Το επόμενο χαράτσι δεν σημαίνει ότι επειδή εμείς εδώ δεν κάνουμε κάτι, το κλητώνουμε. Αυτό πληροφοριακά, δηλαδή, η νομοποίηση έτσι κι αλλιώς πρέπει να γίνει. Ό,τι και να είναι. Από εκεί και πέρα, βέβαια, πρέπει να ξεκαθαρίσει. Άμα θέλουμε ότι δεν μας ενδιαφέρει, άρα θα πρέπει να κάνουμε κάτι ως δήμος, τουλάχιστον να αποδεσμευθούμε από το ετήσιο χαράτσι. Και ξέρετε, η κτηματική υπηρεσία θα στείλει πέντε χρόνια μαζί. Λοιπόν, τώρα, που λέτε για τον σταθμό εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών. Η πρόθεση της Εγνατίας είναι ότι δεν θα κατασκευάσουμε. Όχι μόνον εδώ και όπου υπήρχε εκκρεμότητα για να γίνει. Και αυτό γιατί, διότι η επιδίωξή τους είναι ότι πρέπει να πουλήσουμε στην πραγματικότητα τους δρόμους. Γι' αυτό και το κύριο μέλημα τους είναι τα διώδια. Και σου λέει ότι όποιος πάρει τους δρόμους αυτούς, θα φτιάξει αυτός τους σταθμούς εξυπηρέτησης. Και αυτό γιατί, για να μπορούν να το πουλήσουνε. Δηλαδή, αν φτιάξουνε τα συντισέα θα είναι διαφορετική η τιμή που θα δώσουνε, εάν δεν τις φτιάξουνε θα είναι διαφορετικά. Λοιπόν, αυτό είναι το σκεπτικό για το σταθμό εξυπηρέτησης. Γι' αυτό και βλέπετε τόσα χρόνια, δηλαδή παρόλο ότι προσπάθησε και ο ΣΥΜΙΤΣΙΣ και η κυρία Τσανάκα, βλέπετε ότι αυτό δεν έγινε ποτέ. Και ο λόγος, μας το εξηγήσανε πολύ, έτσι ξεκάθαρα, ότι είναι αυτός. Για την αποζημίωση του προέδρου θα σας ενημερώσει ο κύριος Χρόνης. Και να πω λίγο και για τον κύριο Παπαδόπουλο τον Σωτήρη και μετά θα απαντήσει ο κύριος Χρόνης. Για την τράπεζα της Ελλάδος. Νομίζω, σας το είπα και την προηγούμενη φορά, έχω στείλει και επιστολή στην τράπεζα, όπου έλεγα ακριβώς αυτό, ότι θα εφαρμοστεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που έχει παρθεί παλαιότερα, ότι θα πέφτουνε πρόστιμα και δεν θα επιτρέπουνε τα αυτοκίνητα των χρηματαποστολών να μπαίνουν μέσα στους πεζόδρομους. Με παρακαλέσανε, μου τηλεφώνησαν από την τράπεζα Ελλάδος, το τμήμα ασφαλείας και το τμήμα των τεχνικών παρεμβάσεων που έχουνε και με παρακαλέσανε να βρεθούμε. Βρεθήκαμε στην τράπεζα Ελλάδος πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Και αυτό που μου είπανε δεν ισχύει αυτό που είπατε ότι δεν θα το κάνουνε. Θα ξεκινήσουνε, ήδη έχουνε ξεκινήσει τις διαδικασίες για να γίνεται η είσοδος των αυτοκίνητων από την πίσω πλευρά της τράπεζας. Αυτό λοιπόν θα γίνει. Είναι κάτι που μας παρακαλέσανε για ένα εξάμινο περίπου ας κάνουμε υπομονή. Δεν χάθηκε ο κόσμος, ούτως ώστε να ξεκινήσουνε τις εργασίες για να τελειώσει και το θέμα αυτό στους πεζόδρομους. Τώρα, κύριε Πρωμούσα, από το Facebook που λέτε για την ακακία στο παλιό, δεν ξέρω πού ακριβώς είναι αυτό. Είναι στις Γλάστρες. Λοιπόν, ο κ. Σταυρίδης σας απαντήσει λίγο γι' αυτό. Κι αν και εγώ το έμαθα την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν όντως κοπεί κάποια δέντρα. Έχω μιλήσει με τον Δουκύ την Τετάρτη, έχουμε ραντεβού, να πάμε να δούμε αν κοπήκαν από ιδιότη. Το έχω δει, μου τα έχει δείξει, για να γίνει η αποκατάσταση. Δεν θα περάσει έτσι. Τα δέντρα που κοπήκαν θα ξαναβούν. Τα δέντρα δεν κοπήκαν. Το γνωρίζω φυσικά, τα δέντρα ήταν σαφίες και στο πρώτο νεαρό αέρα έκανε αίσθημα. Υπάρχουν και νοτογραφίες. Άλλο είναι, άλλο είναι. Όχι, όχι, άλλο είναι. Και το ίδιο μιλάμε, μιλάμε για τις δάσκες, τα δέντρα ήταν σαφίες και τα δέντρα ήταν σαφίες. Δεν ήσουν αυτός, δεν ήσουν αυτός. Σωστά, σωστά, σωστά. Ναι, να γίνει έρα. Λοιπόν, στον κύριο Κουνάκο. Για την αν έχει γίνει παραλαβή στο δήμο και στα νομικά πρόσωπα και στην κατάσταση, την κατάσταση που παραλάβαμε. Επίσης, μέσα σε αυτό και για να μην υπάρχει ότι άκουσα από κάποιον, είναι μια ερώτηση, είναι μια ερώτηση, είναι μια ερώτηση, είναι μια ερώτηση, μην υπάρχει ότι άκουσα από κάποιον, είναι μια ερώτηση όπου υπάρχουν ελλείμματα χρηματικά στις σχολικές επιτροπές. Δεν υπάρχουν χρηματικά ελλείμματα, δηλαδή μην δημιουργούμε στρεβλές εντυπώσεις. Υπάρχουν χρέοι, αυτό είναι αλήθεια. Λοιπόν, και υπάρχουν χρέοι τα οποία είναι σοβαρά, όμως όχι ελλείμματα, όχι ελλείμματα ότι κάποιοι βάλανε στην τσέπη τους. Αυτό να το διευκληνήσουμε. Επίσης, θέλω να πω που έχει σχέση και με αυτό που ρώτησε ο κ. Καλπακίδης. Με συγχωρείτε, λοιπόν. Αυτό που ρώτησε λοιπόν και ο κ. Καλπακίδης είναι ότι όντως υπάρχει κατάσταση με τα χρέη τα οποία έχει ο δήμος. Και στις σχολικές επιτροπές τη χρωστάμε και στα άλλα νομικά πρόσωπα τη χρωστάμε και στην δημοφέλεια παντού. Εδώ δεν λέω ότι σε όλα είναι πολλά ή είναι λίγα. Τα χρέη όμως είναι καταγεγραμμένα. Και η προσπάθεια η οποία γίνεται αυτή τη στιγμή είναι να τελειώσουμε με τα χρέη των παρελθόντων ετών. Δεν θέλω όμως να θεωρηθεί ότι είναι μοθή αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν χρέη τα οποία όμως εν ευτέ το χρόνο και αυτά θα ενημερωθείτε για το τι γίνεται. Και επίσης η προσπάθεια με την Οικονομική Επιτροπή είναι, και έτσι πρέπει, δεν μπορούμε να κάνουμε και διαφορετικά, να αρχίσουμε να πληρώνουμε των παρελθόντων ετών. Να έρθουν μια εικόνα για αυτό το κυβερστό Συμβούλιο από τη Συγκέντρια Παραλάντ. Σωστό. Για μέν, τις σχολικές επιτροπές που είπατε το 2015, το 2016, το 2017, το 2018, εκεί αντιμετωπίζουμε μια δυσκολία. Και η δυσκολία που αντιμετωπίζουμε είναι ότι επειδή, δεν ξέρω το 2015 αν δεν ήρθε ο απολογισμός, μήπως ήρθε το 2015, είναι 16, 17, 18. Τέλος πάντων, είναι τρεις απολογισμοί πάντως οι οποίοι δεν έχουν έρθει μέχρι στιγμής. Και αυτό οφείλεται ότι επειδή δεν έχουν υποβληθεί από την προηγούμενη διοίκηση, πρέπει να υπογραφούν από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια επιτροπές που υπάρχουν. Οι επιτροπές και πολύ σωστά φοβούνται να υπογράψουν, αυτοί που είναι τώρα, δεν υπογράφουν και υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Λοιπόν, και θα δούμε λοιπόν και αυτό με τους απολογισμούς. Τώρα για τις πληρωμές που λέτε, δεν υπάρχει, είναι για πληρωμές κάτω από 500 ευρώ, μπορεί να πληρώνονται από το ταμείο, μπορεί να πληρωθούνε, εκεί και πέρα είναι ή με επιταγή ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Δηλαδή, έρχεται ο άλλος, έχει 1.000 ευρώ, του το δίνουμε στο χέρι, ή με επιταγή ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Τώρα, ας πω την αλήθεια, δεν με προβλημάτησε αυτό. Δεν νομίζω όμως ότι υπάρχει πρόβλημα σε αυτό τώρα στα 500 ευρώ και στα 300. Καλό όμως είναι, έχετε δίκιο να μην υπάρχει δοσεοληψία χρηματική και να γίνει εκ του νόμου αυτό που είναι τα 300. Λοιπόν, τώρα, για τα μέσα ενημέρωσης. Θέλω να σας πω κύριο Ικουνάκου και σε όλους τους παρευρισκόμενους, ότι οι δημοκρατικές μου πευθύσεις δεν μου επιτρέπουν να έχω, να κρατάω, όχι κακία, πώς να σας το πω, να είμαι χωλωμένος με κάποιον. Διότι η αχαριστία είναι πολύ μεγάλη, ξέρετε. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι αχάριστοι και αχάριστοι διότι έχουν ευεργετηθεί κάποια στιγμή και αυτή τη στιγμή διότι παίζουν ένα παιχνίδι ποιος θα δώσει το τσουμπόξι που έλεγε και ο κύριος Παπάς, ποιος θα ρίξει τα περισσότερα χρήματα για να κάνει αυτό που κάνει. Υπάρχουν μέσα τα οποία έχουν αγοραστεί από κάποιους άλλους και τολμούν αυτοί να κουνάνε το δάχτυλο και να το παίζουν ηθικοί και ότι θα σώσουν την καβάλα. Άνθρωποι που χρωστάν τους εργαζόμενους τους, άνθρωποι που δεν τους πληρώσανε, που εν μία νυχτή τους απολύσανε και φάγανε λεφτά και τέλος πάντων τις χρυσές εποχές που όλοι δίναμε λεφτά γιατί θεωρούσαμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα προβάλουμε το έργο μας με αποτέλεσμα να έχουνε κακομάθει και όποιος δεν παίρνει χρήματα να αρχίσει να λέει αυτά που λέει και από όπου τα παίρνει περισσότερο εκεί κάνει αυτό που κάνει. Παρ' όλα αυτά λοιπόν θέλω να σας πω ότι εάν κάποιος δικαιούται να πάρει αυτό που δικαιούται θα το πάρει. Αλλά πρέπει να έχει φορολογική ενημερότητα. Σε αυτό έχετε απόλυτο δίκιο. Διότι ένας που δεν έχει φορολογική ενημερότητα σημαίνει ότι χρωστάει στο δημόσιο. Ένας λοιπόν που δεν έχει φορολογική ενημερότητα δεν μπορεί να μιλάει. Σε αυτό έχετε απόλυτο δίκαιο και αυτό θα το εφαρμόσουμε με τη φορολογική ενημερότητα να είστε σίγουρος. Κύριε Μαυρίδη, λοιπόν για τον συνάθρωπο όταν είπαμε θα σας πω τώρα για τον Πιθαγόρα που μου είπατε. Αλλά και όχι μόνο τον Πιθαγόρα διότι το πρόβλημα είναι και σε άλλα. Όχι δεν είναι και θα σας πω. Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή ο δήμος έχει ένα πρόβλημα στις καθαρίστριες. Το ξέρετε. Ο Πιθαγόρας επίσης ξέρετε γιατί ήσασταν σε μια διοίκηση η οποία έφτιαξε τον Πιθαγόρα, έβαλε μέσα τους συλλόγους που έβαλε, αλλά πρέπει όμως κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι πρέπει να συνεισφέρουμε στη λειτουργία, στη ιστοστή λειτουργία. Δεν μπορεί να πηγαίνει κάποιος στον Πιθαγόρα να πάρει το παιδί του και να αφήνει το κυπελάκι του καφέ εκεί και να έχει απέτηση από τον δήμο να έχει καθαρίστρια για να μαζεύει τα κυπελάκια. Οι σύλλογοι λοιπόν θα εφαρμοστεί από εδώ και πέρα με επιπινή αποκλεισμού όποιος δεν πληρώνει. Δεν μπορεί να υπάρχουν σύλλογοι που χρωστάνε 7 και 8 χιλιάδες αυτή τη στιγμή, το 30 το οποίο πληρώνουνε σαν κοινόχρηστο. Το προβλέπει ο κανονισμός. Ακριβώς. Αυτό που λέει ο κύριος Καλενταρίδης. Ναι, το κάνατε, το ξέρω. Δεν μπορεί να δίνουμε τα γυμναστήρια για προπονήσεις και ο μόνος που πληρώνει είναι ο ΑΟΚ, είναι ο κύριος Παπάς και κάποιοι άλλοι φυσικά, αλλά το λέω η Ένωση, μη σχωρείτε, για να μην έχουμε παρεξήγηση. Δεν μπορούν όμως να μην πληρώνουνε, δεν μπορούν να αφήνουνε τα γυμναστήρια χάλια και να πηγαίνουν τα παιδιά μας την άλλη μέρα και να βρίσκουνε σόβρα, καφανέλες και ό,τι αφήνουνε μέσα. Λοιπόν, θα πρέπει να συνεισφέρουνε στην καθαριότητα του χώρου. Το κολυμβητήριο αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι έχουν βάλει από μόνοι τους, έχουν βάλει καθαρίστρια και καθαρίζουνε τους χώρους, διότι καταλαβαίνουνε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, μέχρι να μπορέσει να λυθεί, πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι. Δεν είναι ούτε δικό μου το κολυμβητήριο ή οι αθλητικές εγκαταστάσεις ή τα γήπεδα, είναι ολονών. Δεν μπορεί τα φώτα αυτά να είναι, δηλαδή να κάποιοι να παίζουνε σύλλογοι μέχρι τις 11, 12 η ώρα και δεν μιλάω για το Βερούλιο γιατί είναι πλέον, είναι οικονομικοί οι λαμπτήρες που έχουν μπει, αλλά σε άλλα και να έχουν την απέτηση αυτά να τα πληρώνει ο καβαλιότης όταν οι ίδιοι παίρνουν χρήματα από αυτό που κάνουνε. Αυτό λοιπόν είναι κάτι που θα μπει, ούτε θα μπουνε υποψήφιοι στο δικό μου, γιατί έχουμε γήπεδα στα οποία παίζουν και τους βάζουμε υποψηφίους μετά για να τους έχουμε, θα πληρώσει ο καθένας αυτό που είναι να βγει. Και ας μην ξαναβγώ ποτέ, αλλά ο δήμος πρέπει να μπει σε μια ρώτα. Τώρα, γι' αυτό που με ρωτήσατε για τα 3500 και τα 2400, επειδή δεν τον έχω τον κ. Σαριγιανίδη άνθρωπο που θα μπορούσε να φάει 1,5 εκατομμύρια σε 2 μήνες, καταλαβαίνετε ότι είναι κάτι το οποίο υπήρχε και εντεχόμενα όταν λέω υπήρχε. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι ο δήμος χρωστάει από το προηγούμενο έτος 600.000, τα οποία δεν δόθηκαν. Και γιατί δεν δόθηκαν? Γιατί ο δήμος δεν έχει να δώσει. Γι' αυτό και αυτή τη στιγμή, παρόλο ότι έχουμε λιδωρηθεί ότι βάλαμε 400.000 μόνον στη δημοφέλεια, διότι πρέπει κάποια στιγμή να εξορθολογήσουμε τα οικονομικά μας. Πρόβλημά σας, να μπορείτε να θεωρείτε εσείς ό,τι θέλετε σαν λογαριασμό. Εάν εσείς θεωρείτε ότι η δική σας επιχείρηση βγάζετε 5 και ξοδεύετε 10, η επιχείρησή σας θα πάει πολύ μπροστά. Λοιπόν, ο απολογισμός μας, τι λέει ο απολογισμός? Εγώ διαβάζω απολογισμό, εσείς διαβάζετε, λοιπόν. Τι είπε, τέλος πάντων. Παρακαλώ. Συγγνώμη, κυρία Ιωσήφιδο. Όταν λέω εγώ, ξέρω ότι πάω σε 3,5 εκατομμύρια, εγώ ξέρω ότι παραδείγεις λεφτά. Αν εννοούμε και τα 600.000, τα οποία δεν θα τα δώσετε εσείς, θα σου το λέω εγώ προκαλώ, δεν έχετε να δώσετε, όπου θα δώσετε. Αλλά, εάν υπολογίζει αυτά στα 3,5, είναι λάθος. Να μου το πείτε. Τώρα να το ακούσω, διότι εγώ ακούω ότι έχω αφήσει εκεί πέρα από θεματικό 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Κύριε Μαυρίδη, είστε ούτως ή άλλως και εσείς και η κυρία Ιωσήφιδου, είστε μέλη του της δημοφέλειας. Θα σας παρακαλέσω, θα γίνει. Θα το βάλετε σαν θέμα εσείς, θα το πω και στον κύριο Αγγελίδη να μπει σαν θέμα να τα συζητήσετε εκεί, δεν χρειάζεται τώρα. Όχι, όχι, δεν είναι ότι απαγορεύεται, θα το συζητήσουμε. Κύριε Δήμαρχη, συνεχίστε. Κύριε Δήμαρχη, παρακαλώ. Λοιπόν, κύριε Μουμτζάκη, στον κύριο Γουνελά θα παρακαλούσα να απαντήσετε. Ωραία, οφείλω και μια απάντηση για τη Δημοτική Αστυνομία και μετά να πάμε στον κύριο Γουνελά. Επειδή έγινε μια ερώτηση για τη Δημοτική Αστυνομία, εγώ δεν δέχομαι ότι η Δημοτική Αστυνομία, κύριε Μαυρίδη, σας άκουσα με προσοχή. Δεν δέχομαι ότι η Δημοτική Αστυνομία δεν κάνει σωστά το έργο της. Καθημερινά υπάρχει κλιμάκιο της Δημοτικής Αστυνομίας στους πεζόδρομους, καθημερινά δίνονται κλήσεις για τα μηχανάκια, έχει γίνει μια συζήτηση με τους τελειβεράδες και νομίζω ότι πλέον την τηρούν αυτή τη συμφωνία που κάναμε και δεν ανεβαίνουν τα μηχανάκια των τελείβερη, αλλά θέλω να καταλάβετε ότι με τις κλήσεις δεν σώζεται η κατάσταση, είναι μια αρρωστημένη κατάσταση. Γι' αυτό και εμείς ξεκινήσαμε να κάνουμε μια σειρά από ελέγχους στις βυθιζόμενες μέχρι τώρα μπάρες, θα πρέπει πάλι να επανέλθουν στη σωστή λειτουργία τους και να βρούμε και κάποιο άλλο τρόπο έτσι ώστε να κλείνουμε την είσοδο σε μηχανάκια και σε αυτοκίνητα στους πεζόδρομους. Τώρα, μια ερώτηση ήταν για τη Δημοτική Αστυνομία που έγραψε ένα τριαξωνικό φορτηγό στον Αμιγδαλαιώνα. Όντως τον έγραψε όπως έγραψε και κάποιον άλλον στην Καρβάλη διότι δεν είχε άδεια στάση μου εμπορίου. Τώρα, τι γίνεται τώρα με τις λαϊκές. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι Σαββατοκύριακο η Δημοτική Αστυνομία δεν δουλεύει. Γνωρίζετε καλά ότι υπάρχει πρόβλημα με τον κανονισμό της λαϊκής στην Καβάλα, ο οποίος κανονισμός ακόμα δεν έχει ψηφιστεί. Πάρα αυτά όμως επειδή η λαϊκή στις Κρινίδες λειτουργεί κανονικά Τετάρτη, εκεί γίνονται ελεγχή, δεν πέφτουν όμως πρόστιμα, όλα λειτουργούν συμβουλευτικά. Τώρα, όσον αφορά τους αθλητικούς συλλόγους, ζητήσαμε να μας φέρουν τα καταστατικά τους και όλες τις δράσεις που είχαν κάνει το προηγούμενο, έως και αυτές τις δράσεις που προγραμματίζουν, στην κάποια άλλα χαρτιά, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε ποιοι είναι πραγματικά ενεργοί σύλλογοι. Από τους 170 περίπου συλλόγους και σωματεία, μέχρι τώρα τα χαρτιά έφεραν 48, έτσι και πολλοί είναι. Και όμως κάποιοι από αυτούς τους συλλόγους κρατάνε στον Πιθαγόρα Γραφία, στα γήπεδα χρησιμοποιούν χώρους και θα πρέπει εμείς σε κάποια άλλη συνενδρίαση που θα κάνουμε εδώ να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με όσους δεν τυρούν αυτά που έχουμε πάρει απόφαση. Πάμε τώρα, θα εφαρμόσουμε λοιπόν τον κανονισμό, θα εφαρμόσουμε τον κανονισμό, βλέπετε είπα ότι από τους 170 ή 48 είναι εντάξει. Στη σκέψη μου υπάρχει να δώσουμε μια μικρή ακόμα παράταση, αλλά δεν πιστεύω ότι θα γίνουν και πολλά πράγματα από εδώ και στο εξής. Όσον αφορά τον Πιθαγόρα, επειδή και εκεί εμπλέκομαι και εκεί δεν έχει υπογραφεί ο νέος κανονισμός. Κάναμε μια συγκέντρωση με τους πολιτιστικούς συλλόγους και ζητήσαμε κάθε ένας πολιτιστικός σύλλογος να υπογράψει τον κανονισμό και ότι αποδέχεται αυτόν τον κανονισμό. Αυτό δεν έγινε μέχρι και σήμερα. Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι τους, διότι αν δεν τον υπογράψουν θα βγουν από τον Πιθαγόρα. Κάποιοι λοιπόν που δεν το δέχονται και λένε ότι έγινε ερήμην τους ο κανονισμός, ας φύγουν από τον Πιθαγόρα. Είμαστε αποφασμένοι να προχωρήσουμε και θα προχωρήσουμε. Όσοι θέλουν θα ακολουθήσουν. Και υπάρχει μια διαχειριστική επιτροπή, η οποία θα φροντίσει να μαζεύσει αυτά τα χρήματα που είπε και ο κ. Μαυρίδης, που χρωστάνε μέχρι και σήμερα. Αυτά. Σας ευχαριστώ. Στον κ. Καλπακίδη. Για να συνεχίσουμε. Κύριε Καλπακίδη, ο βιολογικός του Δάτο, θα σας απαντήσει ο απόστελος ο κ. Χρόνης, όλα μαζί, αλλά ξέρετε πολύ καλά και το ξέρουμε όλοι ότι είναι μια ορολογιακή βόμβα. Και είναι μια ορολογιακή βόμβα που δεν, για να μην λέμε ότι φταίει ο Ξανθόπουλος, φταίει ο ένας, φταίει ο άλλος. Λοιπόν, είναι ένας βιολογικός ο οποίος από την αρχή κατασκευάστηκε λάθος. Δεν ξέρω για ποιο λόγο και ούτε με ενδιαφέρει. Αλλά από την αρχή, όμως, αυτός ο βιολογικός είχε προβλήματα. Τα υπόλοιπα θα σας τα πει ο κ. Χρόνης. Τώρα, για την λαϊκή αγορά, για την αγορά του κ. Καλπακίδη, για την αγορά του κ. Χρόνης. Τώρα, για την λαϊκή αγορά, θέλω λίγο να ορίσετε μια ημερομηνία με τον κ. Παπαδόπυλο, ούτως ώστε να βρεθούμε και με τους μαγαζάτορες, αν και για να σας πω την αλήθεια, οι λαϊκοί δεν θέλουν, γιατί εγώ το έχω συζητήσει μαζί τους. Η λαϊκή αγορά δεν θέλει να έρθει μέσα στο εσωτερικό. Και θα μου επιτρέψετε την άποψή μου, αλλά θα το συζητήσουμε και όλοι μαζί, ότι δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει μέσα στους πεζόδρομους ή στους δρόμους αυτούς που υπάρχουν, όπως είναι δομημένοι αυτή τη στιγμή. Δεν μπορεί πού να πάνε τα αυτοκίνητα. Δηλαδή, τι θα κάνουνε, θα ξεφορτώνουνε και μετά, ενώ εκεί ο δρόμος, και ούτε μπορούμε να κάνουμε μια λαϊκή, γιατί θεωρούμε, η Καβάλα δουλεύει επειδή η λαϊκή, δεν δουλεύει μάλλον η αγορά της, επειδή η λαϊκή είναι εκεί που είναι, πρέπει να δούμε λίγο και τη λειτουργία και για ποιο λόγο γίνεται μια λαϊκή αγορά. Τέλος παντών, όμως, είναι θέματα που θα τα συζητήσουμε. Θα παρακαλούσα να συνονοηθείτε με τον κ. Παδόπηλο για να ορίσουμε την ημερομηνία. Με τον Τάψιν Αλεξανδρούπολη που λέτε, δεν είχε πάει κάποιος από εμάς, δεν έχουμε προσκληθεί, νομίζω ότι έγινε εδώ σε εμάς αυτό, ή θα γίνει, θα γίνει μια καινούργια. Τώρα, για τα έργα που λέτε, αν υπάρχουν ρήτρες. Ρήτρες υπάρχουν, αλλά ξέρετε ότι υπάρχουν ημερομηνίες, που μέσα σε αυτό ισχύει η ρήτρα ή δεν ισχύει. Κάνατε μια πολύ ευλογη ερώτηση, γιατί δεν ξηλώνονται οι κυβόληθοι οι οποίοι υπάρχουν στην Καβάλα και ξηλώνονται οι κυβόληθοι οι οποίοι υπάρχουν στον π.Δ. Φιλίβο. Στην Ισκρινίδας, με συγχώρητε. Ξηλώνονται γιατί είναι λάθος. Και ποιο είναι το λάθος, ότι εδώ οι κυβόληθοι το πάγος τους είναι 15 εκατοστά και δεν μπορεί να κινηθεί, ενώ εδώ ο κυβόληθος, αυτοί που έχουν μπει, που δεν φταίει, είναι οι μελέτης αυτοί. Λοιπόν, είναι 5 εκατοστά. Και έτσι μπορεί και έτσι μετακινούνται. Επίσης, έχουν μπει σε μεγάλη απόσταση, ο αρμός που υπάρχει μεταξύ τους είναι μεγάλος. Κύριε Παπαδόπουλε, καταλαβαίνω τον πόνο σας, αλλά μην ανησυχείτε. Το έργο δεν το έφτιαξα εγώ. Εάν αυτό θέλετε, παινίσεστε, εγώ έκανα μεν το εντάξαμε στο ΕΣΠΑ, η κατασκευή έγινε και... μην κουνάτε το χέρι σας, ο πόνος σας το καταλαβαίνω και είναι λογικός, μην κάνετε έτσι. Λοιπόν, ό,τι και να κάνετε, ό,τι και να κάνω μάλλον ή ό,τι και να πει όποιος εδώ μέσα, φταίω εγώ. Λοιπόν, τέλος πάντων. Εντάξει, δεν πειράζει, δεν πειράζει, είναι... δεν πειράζει. Ο κύριος Παπαδόπουλος τα ξέρει όλα. Δεν πειράζει, λοιπόν. Λοιπόν. Το έργο, λοιπόν, για να σας ξεκαθαρίσω, διότι αύριο σίγουρα θα βγείτε στις τα ραδιόφωνα πρωί-πρωί και θα λέτε για το έργο, για να σας πω, λοιπόν, σας λέω, λοιπόν, ότι, εντάξει, μπορεί να μην πάτε εσείς, πάτε και εσείς, αλλά βγαίνουνε οι δικοί σας, λοιπόν. Λέω, λοιπόν, ότι... εγώ δεν ήμουνα στην κατασκευή, αν ήμουνα στην κατασκευή, ήξερα τι θα κάνω. Εντάξει, λοιπόν. Ούτε λάθος μελέτη έκανα, κύριε Παπαδόπουλο, λοιπόν. Λοιπόν. Παρακαλώ, μη διάβομαι. Λοιπόν. Παρακαλώ, μη διακόπτετε. Άρα, λοιπόν, αυτή η βλάβη, αυτή η ζημιά που υπάρχει, θα την αποκαταστήσουμε. Εντάξει, το είδα κι εγώ στο Facebook που λέτε και με ενημέρωσε και ο κύριος Παπαδόπουλος, ότι υπάρχουν σημεία όπου αυτά έχουν αρχίσει να ξηλώνονται, θα τα αποκαταστήσουμε. Τώρα, για το πολύ στήλο στη Βάνα θα τα πει ο... Τώρα, για τον κύριο Σωτηριάδη. Το ανοιχτό κέντρο, δεν έχω έρθει σε επαφή με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, για να ξέρω αν θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση ή όχι. Θα το κάνω, όμως. Η κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή, όντως, είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, ένα μεγάλο θέμα που αφορά πλέον όλη την κοινωνία, όλο τον κόσμο, διότι τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής τα ζούμε. Τώρα, για την επιστολή αυτή, για το ψήφισμα του κ. Κόκκαλη, έχω διαβάσει κάτι στα ηλεκτρονικά μέσα, αλλά δεν μου έχει έρθει κάτι. Θα σας παρακαλούσα να μου το στείλετε. Λοιπόν, τώρα, για τα πεζοδρόμια γαλλικής και ελληνικής δημοκρατίας. Όντως, η κατάσταση είναι απαράδεκτη, αυτό που υπάρχει, διότι πολλές φορές περνάω και βλέπω αυτό που γίνεται. Επειδή, όμως, πολύ σύντομα θα φτιαχτεί ο δρόμος της γαλλικής δημοκρατίας, θα γίνει ασφαλτόστρωση, διότι είναι χάλια κατάσταση, θα μπούνε και κολονάκια επάνω στον πεζόδρομο, ούτως ώστε θα έχουμε διαμαρτυρίες. Αλλά οι ζωές, όμως, είναι πιο σημαντικές, έχετε δίκιο, από τις διαμαρτυρίες των αυτοκινήτων. Στο πεζοδρόμιο παρκάνουν και υπάρχουν. Τώρα, για την ομάδα καλοθασφαίρισης των αμαξιδίων που λέτε έχω μιλήσει μαζί τους, ξέρω για τις παρεμβάσεις αυτής της ράμπας στο πίσω μέρος που θέλουν να κάνουν, ζητήσαν και κάποια άλλα πράγματα τα οποία γίνονται, ούτως ώστε να έχουν και αυτές τις ίδιες συνθήκες με την υπόλοιπη ομάδα. Για τις θέσεις παρκίου στο αεροδρόμιο δεν το ξέρω, δεν το ήξερα ότι υπήρχε. Θα μιλήσω με τον κ. Δασκάλου, εάν είναι το θέμα του κ. Δασκάλου, για να το δούμε. Τώρα, για την... ναι, ο κ. Θαυρίδης να πει για τα ρούχα και να απαντήσει μετά στο τέλος ο κ. Χρόνης. Κι εμένα με κίνησε την πυριέργεια τι γίνεται με αυτή την ανακύκλωση των ρούχων. Πραγματικά, το ελεύθερο χρόνο δεν έχει έρθει τίποτα στο Δήμο. Έχω ζητήσει ήδη να έχω επαφή με την εταιρεία της συγκεκριμένη. Μπορεί την άλλη βδομάδα, γιατί είναι Θεσσαλονίκη, νομίζω, έχω ζητήσει να έρθει κάποιος να μιλήσουμε να δούμε τι γίνεται. Στο επόμενο, πιστεύω, θα έχω πλήρει ενημέρους και θα μπορώ να σφιχώνω. Να ευχαριστήσω τον κ. Μαυρίδη για τα καλά του λόγια, απλά να του πω ότι εγώ δεν πήγα καν στην Εμιλιανού. Να ξέρετε, τα συνεργεία πήγαν, θα μεταφέρω τις ευχαριστίες σας. Από και πέρα, να ξέρετε ότι γι' αυτό το λόγο, τους εργολάβους δεν τους αποπληρώνουμε εντελώς. Μένουν κάποια χρήματα δηλαδή. Σκεφτείτε ότι οι συνδέσεις που γίναν τελευταία, μεσαία και υψηλή ζώνη, ό,τι διαρρώει βλέπετε από φρεάτιο, οφείλεται στη δουλειά που έχει κάνει ο εργολάβος. Τον καλούμε, λοιπόν, να κάνει την αποκατάσταση. Αν αργήσει να την κάνει, πηγαίνουν τα συνεργεία της ΔΕΙΑΚ, κάνουν την αποκατάσταση και του χρεώνουμε το ποσό, οπότε αφαιρείται από το ποσό που έχει να παίρνει. Το ίδιο γίνεται και με τις άλλες εταιρίες που περνάνε οπτικές ίνες. Καταλογίζεται, δηλαδή, όλα τα ποσά. Για την κυρία Ιωσήφιδου, να της πω ότι θα κάνουμε ό,τι προβλέπει ο νόμος. Αν το προβλέπει, θα γίνει. Αν δεν το προβλέπει, δεν θα γίνει. Από εκεί πέρα, επειδή την βλέπω ανησυχή, να ακούω ότι ανησυχεί στα πρωινά βαδιόφωνα και αυτή, να ξέρει ότι το ύψος της αντιμιστίας, η αύξηση, όχι, όχι, μου το μεταφέρουν εμένα, είναι σίγουρα μικρότερο από τα ταξιδάκια που κάνατε εσείς. Να είστε σίγουροι γι' αυτό. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Λοιπόν, στον κύριο Καλπακίδη τώρα. Κύριε Καλπακίδη. Σας παρακαλώ κύριε χρόνος συνεχίστε. Κύριε Καλπακίδη, οι βάνες που λέτε στο δάτο κάτω, είναι τέσσερις. Ανοίγουν στην άρντρευση. Η άρντρευση δεν έχει προσωπικό να το κάνει. Ναι αυτό λέω ότι ανήκει στην άρντρευση αυτό. Η ίδρυυση είναι εντός του οικισμού. Ναι, ναι, ναι, ναι. Αυτό λέω ότι ανήκει στην άρντρευση. Δηλαδή το δίκτυο της άρντρευσης το διαχειρίζεται η τεχνική υπηρεσία. Επειδή η τεχνική υπηρεσία δεν έχει υδραβληκούς, δεν προλαβαίνει να το κάνει. Σήμερα μίλησα με τον κατζίτι του Θωμά ας πούμε. Θα πάει το συνεργείο της DEIAC να αποκαταστήσει και τις τέσσερις βάνες. Δεν είναι μία. Ναι, εντάξει, εγώ το μάθα από τον Θωμά. Θα πάμε να το κάνουμε τώρα άμεσα. Το συντομότερο είναι δυνατό. Εντάξει, θα γίνει. Τέλος πάντων. Θέμη, θα το κάνουμε εμείς. Θα το κάνουμε εμείς. Τέλος. Λοιπόν, σε ό,τι αφορά τώρα το βιολογικό των Φιλίππων. Επειδή ακούστηκαν πολλά, ακούγονται πολλά. Έχω μπροστά μου ένα υπηρεσιακό σημείωμα, το οποίο μοιράστηκε στον Διοικητικό Συμβούλιο της DEIAC. Η ημερομηνία του είναι καβάλα δύο έξι εκατομμύρια. Υπάρχει και ένα δίκτυο. Υπάρχει και ένα δίκτυο. Το οποίο μοιράστηκε στον Διοικητικό Συμβούλιο της DEIAC. Η ημερομηνία του είναι καβάλα δύο έξι του 2017. Είχε παραγγείλει ο κ. Ξανθόπουλος από τον Γενικό Διευθυντή, μια έκθεση για το τι συμβαίνει στο βιολογικό του δάτου. Λέει λοιπόν ότι η αρχική μελέτη έγινε το 1997. Μετά τη σχετική παραγγελία σας, σας υποβάλλω την παρούσα αναφορά σχετικά με τον βιολογικό του δάτου. Όσον αφορά τα λειτουργικά προβλήματα που παρουσιάζει και πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης τους. Σύμφωνα με τις μελέτες, λέει, δημοπρατήθηκε και κατασκευάστηκε η εγκατάσταση, χωρίς όμως να τηρηθούν όλα όσα προβλεπόταν στην αρχική μελέτη. Πληροφορίες για τους λόγους που οδήγησαν στις διαφοροποίησεις δεν είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή στην υπηρεσία. Πρέπει να αναζητηθούν στο φάκελο της εργολαβίας που πιθανόν βρίσκεται στα αρχεία του πρώην Δήμου Φιλίππον και της Τίδικ. Δεν βρέθηκαν ποτέ να ξέρετε. Τα ψάξαν, δεν τα βρήκαν ποτέ. Τέλος πάντων, η Γενικός Διευθυντής εδώ λέει ότι η ΔΕΙΑΚ παρέλαβε την εγκατάσταση το 2011. Λέει διάφορα πράγματα που βρήκε, συνεχίζει συμπεράσματα προτάσεις. Θεωρώ ότι το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο του 2019, που λύγει η ισχύς της ΑΕΠΟ, θα πρέπει να προβούμε στις παρακάτω ενέργειες. Δεν έγινε καμία ενέργεια, σας πληροφορώ. Εκτός από τα παραπάνω και για να λειτουργήσει η εγκατάσταση στοιχειοδός αξιόπιστα, θεωρώ ότι θα πρέπει να μελετήσουμε και να υλοποιήσουμε τα εξής. Δεν έγινε τίποτα απ' τα εξής. Αυτά όποτε έρθετε θα σας τα δώσω, ναι. Έχουν μοιραστεί έτσι κι αλλιώς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΙΑΚ. Τις δυο αυτές παρεμβάσεις θεωρώ απολύτως απαραίτητες με το δεδομένο ότι σε οποιοδήποτε βιολογικό είναι οι σημαντικότερες πληροφορίες, πρέπει να διαθέτει το σύστημα αυτοματισμού για να λειτουργήσει σωστά. Δεν έγινε τίποτε. Καταλήγει στο τέλος, τέλος θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι δαπάνες που απαιτούνται για όλες αυτές τις επεμβάσεις θα πρέπει να καλυφθούν από οι δύο σπόρους της ΔΙΑΚ. Θα ήταν ίσως σκόπιμο να εκπονηθεί συνολική μελέτη για αυτές ή και για άλλες που πιθανόν προκύψουν από πιο ενδελεχή έρευνα, αλλά η υλοποίηση θεωρώ πως αναγκαστικά θα γίνει τιματικά ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες της ΔΙΑΚ. Αυτό κάναμε λοιπόν από την πρώτη στιγμή, όταν πήγαμε και με τον Δήμαρχο είχαμε πάει την πρώτη φορά, όταν πήγαμε και είδαμε ότι μέσω προστασίας των εργαζομένων ήταν ένα σωσίβιο κρεμασμένο, πραγματικά υπάρχει ακόμη και το σωσίβιο, δηλαδή για να προστατευθεί ο εργαζόμενος είχε σωσίβιο, οπότε αν πέσει μέσα να το πετάξουν να σωθεί. Αυτή είναι η κατάσταση, αυτή είναι η αλήθεια. Είδαμε λοιπόν το πρόβλημα που υπάρχει, μας το μετέφεραν και οι εργαζόμενοι και ξεκινήσαμε αυτό ακριβώς που λέει ο Γενικός Διευθυντής. Ξεκινήσαμε δηλαδή να κάνουμε τη μελέτη, έχουμε βρει μελετητικό γραφείο, έχει ασχοληθεί ο ειδικός συνεργάτης που έχει ο Δήμαρχος ο κ. Κώστρος ο Κητής, έχει ετοιμάσει ένα φάκελο με στοιχεία που ζητάει το γραφείο, θα δοθούν, θα γίνει η μελέτη, θα μας πει τι ακριβώς πρέπει να γίνει. Θέλω να πω όμως ότι ο βιολογικός λειτουργεί, δείγματα παίρνονται συνεχώς και λειτουργεί ο βιολογικός και λειτουργεί καλά. Δηλαδή τα αποτελέσματα δεν είναι στα κόκκινα, τα πραγματικά αποτελέσματα. Τώρα τα αδλιωστάσια του, να πω ότι από τότε που μπήκαν οι αδλιές δεν έχουν αλλάχθει, είναι οι ίδιες οι οποίες επισκευάζονται. Τώρα κάνουμε μια κίνηση να μπει από μια καινούργια αδλία σε κάθε αδλιωστάσιο που υπάρχει. Σήμερα έφερα το έγγραφο, αύριο θα φύγεις στο Υπουργείο Συντερικών. Ό,τι μας πει η Μελέτη αυτό θα κάνουμε. Μόλις μας πει η Μελέτη τι πρέπει να γίνει, θα ψάξουμε να βρούμε τα χρήματα και θα γίνει να ξέρετε. Να είσαι σίγουρος γι' αυτό. Από εκεί και πέρα, τι συμβαίνει στο βιολογικό. Ουσιαστικά... Δεν υπάρχει το βιολογικό. Ουσιαστικά... Από ως μέσα, εννοείται. Κοιτάξτε. Κύριε Χρόνιο, ολόκληρο σας παρακαλώ. Ναι, υπερχύριση όπου και να υπάρχει πάντα έγινε, έτσι, όταν υπάρχει πρόβλημα. Να ξέρετε πάντως, ό,τι κι αν συμβεί, ενημερώνετε πάντα ο νομίατρος. Έτσι, το ζήτημα είναι να αλλάξουμε τον εξοπλισμό. Θα σας πω, εννοείται. Αυτό κάναμε κιόλας. Άμεσα δηλαδή λειτουργήσαμε για να γίνει μελέτη, από την πρώτη στιγμή. Σας είπα ότι η έκθεση που έκανε αυτή ο Γενικός Διευθυντής έγινε 2 έκ του 2017. Λοιπόν, ουσιαστικά το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο βιολογικός, όχι αντιμετωπίζει σήμερα, θα αντιμετωπίσει είναι πιο, δεν υπάρχει μια γραμμή by-pass, ούτως ώστε να μπορέσει να γίνει προληπτική συντήρηση. Τι θέλω να πω, ότι στο βιολογικό της Καβάλας, ας πούμε, υπάρχουν δύο τέσσερις δεξαμενές δευτεροβάθμιας καθίζισης. Όταν αναλάβαμε, μας είπαν ότι είχαν δέκα χρόνια να συντηρηθούν οι δύο από τις δεξαμενές, είχαν συντηρηθεί το προηγούμενο διάστημα οι δύο, οπότε βάλαμε να λειτουργούν οι δύο δεξαμενές, αδιάστηκαν οι τρία και οι τέσσερα, καθαρίστηκαν, τώρα ξαναμπήκαν σε λειτουργία, έρχονται και έξι καινούργιες ατλείες, γιατί από τις έξι λειτουργούσαν μόνο οι μία, οι πέντε δεν λειτουργούσαν, έρχονται καινούργιες ατλείες για να ξαναλειτουργήσει. Αυτό λοιπόν στο βιολογικό του δάτου δεν μπορεί να γίνει, υπάρχει δηλαδή μία δεξαμενή καθίζησης, δεν υπάρχει δεύτερη. Όταν θες δηλαδή να τη συντηρήσεις, να την καθαρίσεις, τι θα κάνεις, πού θα πας τα λείμματα, οπότε... Δε βέβαιος, ναι, γι' αυτό λέω ότι ουσιαστικά το πρόβλημα, το είπε και ο δήμαρχος, βέβαιος, ναι, ναι, ναι, σκεφτείτε ότι το πρώτο λάθος στην είσοδο του λείμματος, οι πίνακες ηλεκτρολογικοί βρίσκονται κάτω από το λείμμα, βρισκόταν μάλλον κάτω από το λείμμα, οπότε με την πρώτη διαρροή πέφταν πάνω στον πίνακα και καταστράφηκε ο πίνακας. Γι' αυτό και έγινε μετατροπή και έφυγε ο πίνακας από εκείνο το σημείο. Τέτοιες δηλαδή κακοτεχνίες γίναν πολλές εκεί πέρα. Το ζήτημα δεν είναι η ευθύνη. Παρακαλώ μην κάνετε διάλογο, κύριε χρόνο, ολοκληρώσετε. Το ζήτημα αυτή τη στιγμή, ναι, μπορείτε να έρθετε όποτε θέλετε να τα πούμε, αλλά το ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι να δοθεί λύση. Να δοθεί λύση, ώστε να μην το βρούμε μπροστά μας το πρόβλημα, γιατί θα το βρούμε. Θα πρέπει να γίνει συντήρηση στην εγκατάσταση. Μόνο έτσι λοιπόν. Ξεκινήσαμε. Θα γίνει μελέτη. Ό,τι μας πει μελέτη, να είστε σίγουροι ότι θα γίνει. Αυτά. Ευχαριστώ. Απάντησα λίγο στον κύριο Βοιατζή για τα ερωτήματα που έβαλε για τη φωταγώγηση της Εβδόμης Μεραρχίας. Κύριε Βοιατζή, για σας το... Λοιπόν. Τα φώτα... Όχι, με συγχωρείτε. Εντάξει. Ε, δεν το κανένα επίτηδες, με συγχωρείτε πολύ. Εντάξει. Λοιπόν. Ε, είχε ένα βραχικύκλωμα επάνω στην απ' τα έργα τα οποία είχανε γίνει και αυτός ήταν ο λόγος που ήτανε σβηστά. Την Παρασκευή αποκαταστάθηκε ήδη το βραχικύκλωμα, δηλαδή υπάρχει φωτισμός πλέον και σήμερα αποκαταστήσαν και το οδόστρωμα στις σάκρες με το πρόβλημα που υπήρχε. Τώρα, για τα κολωνάκια που λέτε, όντως υπάρχουν κολωνάκια που έχουνε καταστραφεί. Ξέρετε πλέον τα κολωνάκια δεν μπορούν να τα βάζουμε εύκολα στους δρόμους, διότι έχουνε απαγορευτεί με κύκλιο του Υπουργείου Συγκενωνιών. Τα κολωνάκια αυτά που μπαίνανε στο κέντρο, πλέον δεν μπορούμε να τα βάλουμε και ό,τι θα βάζουμε θα τα αφαιρέσουμε. Να έχετε δίκιο σε αυτό, οτι είναι προβληματικό. Και για το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμώνων τον κ. Μουτζάκη θα ήθελα που παρατήθηκαν. Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε το πρόβλημα με τις ψήρες, οι οποίες τελικά βρέθηκαν σε δύο παιδιά και αυτά τα δύο παιδιά είναι και ελληνάκια κιόλας. Είχαμε επαφή και με τον διευθυντή του σχολείου και με τη διευθύντρια εκπαίδευσης αλλά και με τον νομίατρο. Οι γονείς πήγαν το παιδί σε δερματολόγο, ανακαλύπτηκε η ψήρα που είχε, από εκεί και πέρα όμως ό,τι ζήτησε ο νομίατρος να γίνει στο σχολείο έγινε. Και οι υλικά βρέθηκαν, υπήρχαν αλλά και βρέθηκαν επιπλέον υλικά. Και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα τώρα για το τι παρατήθηκαν οι γονείς σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για ποιο λόγο δεν το γνωρίζω. Θέλετε τον λόγο κύριε Καλνταρίκη και κύριε Σφίδου. Λοιπόν ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε πολύ σύντομα. Όσο γνωστό είναι ο κύριος Κουνάκος μας συμπαθεί ιδιαίτερα, μας αγαπάει οπότε μας τιμά σε κάθε δημοτικό συμβούλιο και όχι μόνο. Εμείς λοιπόν οφείλουμε να απαντάμε έτσι ώστε να μην μένουν αναπάντητα τα όσα μας κατηγορεί. Πολύ σύντομα λοιπόν σε ότι αναφέρθηκε σχετικά με πληρωμές και φορολογικές ενημερώτητες και τα λοιπά να ενημερώσω τον κύριο Κουνάκο αλλά και το σώμα γενικότερα ότι το τι ακριβώς συμβαίνει, το πώς γίνονται οι πληρωμές, το πάνω από ποια ποσά καταντίθεται τα χρήματα στις τράπεζες, πότε λαμβάνονται επιταγείας, πότε λαμβάνονται ΚΑΣ και τα λοιπά και τα λοιπά καθορίζονται επακριβώς εκ του νόμου και αποκλειστικά υπεύθυνος στο να τα εφαρμόσει δεν είναι ούτε ο δήμαρχος ούτε ο αντιδήμαρχος ούτε κανένας άλλος αλλά ο ταμείας του δήμου ή οι ταμείες των νομικών προσώπων αυτοί φέρουν την ευθύνη και είμαι σίγουρος ότι τυρούν κατά γράμμα αυτό το οποίο καθορίζει η νομοθεσία. Ένα αυτό και ένα δεύτερο και ένα δεύτερο λοιπόν στις σχολικές επιτροπές να σας ενημερώσω λοιπόν ότι οι επιδιοίκες της Τσανάκα καταργήθηκαν απολύτως οι δοσολυψίες όπως τις χαρακτηρίσατε ή χρησιμοποίησατε κάποιον άλλο όρο σερευστό αλλά όλες οι πληρωμές γίνονταν μέσω τραπέζις με ηλεκτρονική πληρωμή. Άρα υπάρχουν όλα τα στοιχεία επακριβώς εκεί και μπορείτε να τα βρείτε επί κυρίου Ξανθόπουλου και κυρίας Φραντζεσκάκη. Και όσον αφορά την δημοσίευση στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Κουνάκος και τη διαδικασία που έγινε να ενημερώσω λοιπόν επίσης ότι την αμοιβή για τη δημοσίευση το πώς γίνεται και πώς πληρώνεται την καθορίζει επίσης επακριβώς ο νόμος είναι συγκεκριμένα τα τιμολόγια. Η δημοσίευση πληρώνεται με το εκατοστό. Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των εντύπων έτσι. Δεν προβλέπεται καμία διαδικασία αλλά ίσα ίσα ο νόμος λέει ότι θα πρέπει να μοιράζονται σε όλα τα μέσα εξίσου είτε αυτά είναι δημοσιεύσεις σε εφημερίδες είτε οτιδήποτε άλλο. Δεν προβλέπεται λοιπόν καμία άλλη διαδικασία. Όταν θέλει κάποιος να δημοσιεύσει είτε είναι δήμος είτε είναι νομικό πρόσωπο μετράει και λέει θέλω αυτή τη δημοσίευση αυτό είναι το ποσό και δεν μπορεί να πει η α εφημερίδα ή η β το οτιδήποτε άλλο είναι προκαθορισμένο το τιμολόγιο. Ευχαριστώ πολύ. Κυρίες και φίλοι για ένα λεπτάκι. Προφανώς κύριε Χρόνη σας πείραξε η ερώτηση που κάναμε δεν θέλατε να απαντήσετε με σαφήνι στο δημοτικό συμβούλιο και ούτε μας απαντήσατε σχετικά ποιο νόμο εφαρμόζεται. Αν εφαρμόζεται το νόμο περικώδικα δήμων και κοιμηνοτήτων ή κάποιον άλλο νόμο. Σας επιστρέφω όμως στην απάντηση και τον χαρακτηρισμό. Σας εύχομαι πραγματικά εσείς λοιπόν με την πολλαπλάσια αποζημίωση που εσείς την αξίζετε ενώ οι άλλοι δεν την αξίζουν. Να καταφέρετε να δώσετε και εσείς 3,5 εκατομμύρια να αφήσετε στο ταμείο της ΔΥΑΚ όταν αποχωρήσετε και όταν παραδώσετε στον επόμενο που θα αναλάβει τη διοίκηση. Για να απαντήσω έτσι και έμεσα με αυτόν τον τρόπο. Κύριο Σεργιαννίδη φαίνεται στο πρωτόκολλο παράδοση παραλαβής το οποίο αν δείτε την πρώτη συνειδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοφέλεια το περάσαμε μέσα από το Διοικητικό Συμβούλιο. Αλλά πραγματικά... Κυρία Ιησούφίου σας έδωσα τον λόγο επί προσωπικού. Απατάω και στα δύο κύριε Πρόεδρε. Εν πάση περιπτώσει άμα δεν θέλει το σώμα να ενημερωθεί εγώ πήγα να κάνω μία προσπάθεια. Κύριε Κουνάκο δεν αμίζω ότι έχετε το δικαίωμα να με διακόψετε. Η συζήτηση έλειξε παρακαλώ κύριε Κουνάκο. Κύριε Δήμαρχε έχετε να σε πληρώσετε κάτι. Για να τελειώσω στον κύριο Χρόνη. Να ενημερώσω δε ότι μία από τις αρμοδιατές μου κύριε Χρόνη ας επενθυμίσω ήταν ο τουρισμός. Και για τα ταξιδάκια μέσα στο Φεβρουάριο λοιπόν μέλη της δικής σας διοίκησης ετοιμάζονται να πάνε στο Ισραήλ, στη Ρουμανία, στη Σερβία και στη Βουλγαρία. Να τους πείτε λοιπόν καλό ταξιδάκι από μένα. Κυρία Ιωσηφίδου να είστε πολύ προσεκτικοί. Αφήστε τον Δήμαρχο να μιλήσει παρακαλώ. Κύριε Δήμαρχε ο λόγος στον Κύριο Δήμαρχο. Κύριε Παπά και τον Κύριο Παπαδόπηλο που σου είπε πάλι ότι δεν ξέρει ο Δήμαρχος. Ο Δήμαρχος ξέρει και το απάντησε αλλά καλό είναι να ακούμε κύριε Παπαδόπηλε. Είπα ότι 600.650 πόσο είναι, είναι το έλλειμμα, χρωστάει ο δήμος στη δημοφέλεια. Η δημοφέλεια φαίνεται ότι το έχει διότι έχει προγραμματίσει γι' αυτά. Όμως ο δήμος δεν μπορεί να το δώσει. Αν δεν υπάρχει διακοκέντρικο ρήμα θα θεμίσουμε να το δώσουμε. Δεν το πρέπει να το δώσουμε. Δεν το πρέπει να το δώσουμε. Για να το δώσει όμως πώς θα το δώσει. Όχι γιατί τώρα δεν θα το δώσουμε. Εντάξει είναι υποχρεωμένο. 600. Και επίσης, κυρία Ιωσήφιδου, για να μην αγωνιάτε για τα ταξίδια του Προέδρου, πρέπει να ξέρετε ότι ο Πρόεδρος ήδη έχει κάνει, έχει συναντήσει με τη ρουμάνικη τηλεόραση για να μην αγωνιάτε χωρίς να δώσει λεφτά. Έχει κάνει συνάντηση, θα κάνει συνάντηση με δημοσιογράφους. Μην κουνάτε το κεφάλι σας. Και επίσης, δεν ξέρω τι κάνατε, εσείς αναφέρατε και είπατε αυτό. Καλά κάνατε λοιπόν. Παρακαλώ μην επεμβαίνετε κύριε Ιωσήφιδου. Εσείς αναφέρατε για αυτό. Παρακαλώ παρεκτρέπεστε. Ο Σύμβουλός μου πέρα από τη δουλειά που έχει, ασχολείται από το πρωί μέχρι το βράδυ με αυτό και από τη στιγμή που προβλέπεται να πληρωθεί, θα πληρωθεί. Διότι προσφέρει εργασία. Σας απαντάω λοιπόν εγώ. Και θα τελειώνω. Λοιπόν αφού ολοκληρώσαμε μετά από τρεις ώρες τα προημερισίες, παρακαλώ. Όχι. Προχωράμε στα έκτακτα θέματα όπου πρώτο έκτακτο... Θέλετε να κάνουμε διακοπή της συνεδρίας εσείς. Δεν έχετε θέμα. Το απολαμβάνετε. Ο κ. Κουνάκος θέλει να κάνει μια δήλωση. Κύριε Κουνάκο. Κύριε Πρόεδρε, θέλω να κάνω μια δήλωση ανεξαρτοποίησης μου από την παράταξη με την οποία έχω εκλεγεί, τον τόπο της ζωής μας και θέλω να την κάνω μέσω ημών και στον Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής και στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και κοινοποιήσεις στον επικεφαλή της παράταξής μας, τον Μάκη τον Παπαδόπουλο. Θέλω να τον ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε. Δεν έχω τίποτα με τον τόπο της ζωής μας. Προχωράμε παράλληλα σε έναν δρόμο που λέει ότι ασχολούμαστε με τα προβλήματα της πόλης και των δημοτών από μια διαφορετική θέση. Καταθέτω στον Προεδρίο και στον Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής... Λοιπόν, πάμε στα έκτακτα θέματα. Πρώτο έκτακτο θέμα είναι αυτό που συζητήσαμε, ξεκινήσαμε να συζητούμε στην αρχή της συνενδρίασης, που αφορά αντιλήψη απόφασης σχετικά με τη Δημοτική Συμβουλίου. Απόστολος Παύλος από το Δήμο Καβάλλας και ενημέρωση και επικαιροποίηση των προηγούμενων αποφάσεων. Αναφέρθηκε ο Κύριος Δήμαρχος προηγουμένως. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να παραλάβει ότι είπε. Ποιοι θέλουν να λάβουν τον λόγο? Όλοι φαντάζομαι. Ας ξεκινήσουμε από τον κ. Παπαδόπουλο. Συμφωνούμε φαντάζομαι όλοι για το έκτακτο και το επίγον εννοείται του θέματος, γιατί είμαστε σύμφωνοι. Καταρχήν σημείωσα κύριε Πρόεδρε, καλό είναι γιατί ήταν και μια δέσμευση του Δημάρχου, καλό είναι ο Πρόεδρος της Δημοφέλειας να έρθει εδώ να τον γνωρίσουμε. Και καλό είναι να παρακολουθεί και τα Δημοτικά Συμβούλια γιατί ήταν και μια δέσμευση του Δημάρχου για να έχουμε μια άμεση απεντήσεις. Όπως καλό είναι κύριε Δήμαρχε η συνάντηση που θα γίνει με τον κ. Καλπακίδη για το που θα γίνει τοποθέτηση της λαϊκής, καλό είναι να μην είναι μόνο ο θέμης ο Καλπακίδης μαζί με τον Παπαδόπολο, να είναι όλοι σε παρατάξη να στείλουμε από ένα επρόσωπο να γίνει μια καλή συζήτηση. Γιατί απαιθήκατε προσωπικά. Ευχαριστώ πολύ. Έτσι μια μικρή παρένιση έβαλα. Καταρχήν για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών μας. Εμείς κ. Πρόεδρε είμαστε ξεκάθαρα υπέρ των επενδύσεων και της αξιοποίησης και του εμπορικού και του επιβατικού λιμανιού. Μέσα από τις ιδιωτικές επενδύσεις κ. Πρόεδρε, κ. Δήμαρχε και το Σώμα, ξέρουμε ότι έρχονται κεφάλια τα οποία δημιουργούν και νέες δουλειές, νέες θέσεις εργασίας και νέα έσοδα. Μπορεί ο κ. Δήμαρχος να λέει ότι δεν μίλησε ή δεν είπε ή δεν έκανε, αλλά ο κ. Δήμαρχος δυστυχώς δήλωσε ότι είναι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων. Δεν είναι η θέση αυτή του Δήμου και βιάστηκε νομίζω ο κ. Δήμαρχος να πει την άποψή του για ένα τόσο σοβαρό θέμα, χωρίς καν να ανημερώσει πάλι το Δημοτικό Συμβούλιο. Από τι καταλαβαίνω, γιατί τώρα θα το ξαναπώ, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, δεν είναι ο δήμαρχος ενήμερος για τη μελέτη βιωσιμότητας που έχει κάνει το ΤΑΙΠΕΔ, διότι, το ξαναλέω, αυτές οι μελέτες βιωσιμότητας που έκανε το ΤΑΙΠΕΔ για κάθε λιμάνι ξεχωριστά οδηγούν και στο πλαίσιο της προκήρυξης του διαγωνισμού. Δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, κύριε Δήμαρχε, δεν το γνωρίζετε και δεν γνωρίζει και το σώμα, δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Άρα, θα ήσασταν λίγο πιο εγκρατής, θα ήταν πιο σοφρό, πιο σωστό. Συνεπώς, δεν μπορούμε να κάνουμε καμία συγκεκριμένη συζήτηση, γιατί όλα είναι λόγια του αέρα. Φυσικά και συμφωνούμε με την πρόταση ΚΕΔΕ να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να διαχειριστεί το κεντρικό όργανο, το οποίο μπορεί να διαχειριστεί το τι ακριβώς συμβαίνει να ενημερωθεί και να μπορέσει να εμπλακεί για να δούμε πού θα καταλήξουμε. Όμως, ξαναλέω ότι δηλώσεις πρόσφατες του Υπουργού δηλώνουν και λένε ότι έχουν γίνει μελέτες και μάλιστα πρόσφατα στο 5ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής έχω δηλώσεις μπροστά μου που ο κ. Πλακιοτάκης, ο Υπουργός λέει συγκεκριμένα ότι ναι, έχουν γίνει ξεχωριστά μελέτες για το κάθε λιμάνι, το οποίο ο στόχος είναι να διασφαλίζουμε την ανάπτυξη κάθε λιμανιού με βάση με τα πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητές του. Άρα νομίζω ότι πρέπει να ενημερωθείτε καλά κ. Δήμαρχε και μετά να κάνετε επαναστατικές δηλώσεις τύπου όπως κάνατε τις προηγούμενες μέρες. Το άλλο που θέλω να πω είναι ότι είμαστε θετικοί ο Δήμος να εμπλακεί στην αξιοποίηση της χερσέας ζώνης που είναι ένα διαχρονικό θέμα στο Δημοτικό Συβούλιο. Καλώς θα θυμάμαι και άλλες παρατάξεις και τον Άρη τον Βέροντο, τον Βαγγέλε τον Παπά του ΣΟΚ του κ. Ποτόλια που υπάρχει αναφορά συνεχόμενη και διαχρονική. Όμως κ. Δήμαρχε, καλά είναι να μας το λέτε αυτό αλλά εδώ μέσα κ. Δήμαρχε πρέπει κάποια θέματα να τα αντιμετωπίζουμε σοβαρά. Με την έννοια ότι καλό θα ήταν να έχουμε και μια εκτίμηση κόστους και ωφέλους για να ξέρουμε πραγματικά τι σημαίνει αυτή η παραχώρηση κ. Δήμαρχε. Γιατί, το λέω αυτό, θα το πω στη συνέχεια για να καταλάβετε για να το καλύψω ολοκληρωμένα. Δυστυχώς μέχρι τώρα η πορεία της Δημοτικής Αρχής δεν μας κάνει να αισιοδοξούμε. Και θα φέρω μερικά παραδείγματα κ. Συνάδελφοι για να καταλαβαίνουμε εδώ μέσα τι λέμε, πού οδηγούμαστε, πού πάμε και με ποιον τρόπο πάμε. Καλαμίτσα χάθηκε με ευθύνη και του Συμωρινού Δημάρχου, αφού δεν ασχολήθηκε όταν έπρεπε το 2011-2014. Κύριε Παπαδόπουλε να σας διακόψω, να περιοριστούμε παρακαλώ στο λιμάνι γιατί είναι και περασμένη ώρα και έχουμε πολλά θέματα. Όχι, για να γίνουμε κατανοητοί. Τότε ο δήμαρχος για την Καλαμίτσα λέει ο Τζάμπας πέθανε. Ο Τζάμπας δεν πέθανε για την παραχώρηση που θέλετε να διεκρυγήσετε. Ζει. Είναι καλό να μ' ακούτε, κοιτάξτε, θεωρώ κύριε δήμαρχε ότι είναι καλύτερα... Σας ευχαριστώ για τον χαρακτηρισμό. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ που με λέτε αστείο. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ. Πάντως είναι καλά, κύριε δήμαρχε, να μην ακούτε μόνο αυτούς τους ανθρώπους που σας χαϊδεύουν την πλάτη. Είναι καλό να ακούτε και αυτούς που σας κάνουν κριτική. Γιατί έτσι, νομίζω, θα φέρετε καλύτερα αποτελέσματα. Γι' αυτό μην με επιτίθεστε για ακόμη μια φορά και με απαξιώνετε γιατί σας κάνω μια πολιτική κριτική, κύριε δήμαρχε. Δεύτερον, αναγκάστηκα, κύριε Πρόεδρε, να βάλω μια παρένθεση γιατί βλέπετε έναν δήμαρχο απαξιωτικό και βλέπετε έναν δήμαρχο αφταρχικό... Κύριε Παπαδόπουλε, θα μου επιτρέψετε να παρέμβω και να πω ότι εσείς ξεκινήσατε τη συζήτηση αυτή. Προχωράω. Οι παραχωρήσεις κουρουμπλή στο Φάλερο και στο Καρνάγιο. Άκουσε κανένας εδώ μέσα τι έχει συμβεί τόσο καιρό. Όχι. Έχει γίνει προς το... είναι τα υπέρ του οργανισμού λοιμμένα αυτή τη στιγμή γιατί έχει κάνει ένα αποχαρακτηρισμό περίπου 22 στρεμάτων, αν δεν κάνω λάθος 22 είναι. Τα οποία... αυτό τι σημαίνει ότι έδωσε τα εφόδια στο δήμαρχο Καβάλας να κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες για να έρθει το κομμάτι του Φαλίρου μια λορίδα και τα καλαφατιά το Καρνάγιο να έρθουν και να παραχωρηθούν στο δήμο Καβάλας. Δεν είδα καμιά ενέργεια. Δεν άκουσα καμιά ενέργεια από το δήμαρχο. Α, θα ακούσω. Στις δηλώσεις δένα άλλα είπατε. Τώρα που μας ακούτε να πείτε. Το δημοτικό λιμενικό... ευχαριστώ, ευχαριστώ κύριε δήμαρχε. Ευχαριστώ. Συνεχίστε να είστε προσβλητικός, δεν πειράζει. Δημοτικό λιμενικό γραφείο κύριε δήμαρχε. Έχω πάλι εδώ στα χέρια μου, κύριε δήμαρχε, μια πάλι ξεκάθαρη θέση στο 5ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτοεμπορικής του κυρίου Πλακοτάκη. Και λέει ότι όλα τα δημοτικά λιμενικά ταμεία της χώρας, τι θα γίνει, θα έρθουν όχι στο Type-Ed, κύριε δήμαρχε, που είπατε. Σας τα λένε αλλά δεν τα μαθαίνετε και όπως σας τα λένε. Εμένα μου τα γράφουν και ξέρω τι λέω τουλάχιστον. Εγώ ξέρω τι λέω. Και λέει αυτόλεξη, λέει, θα υπάρξει ρύθμιση με την οποία θα αφαιρεθεί από τον έλεγχο των δήμων και των δημοτικών λιμενικών ταμείων η διαχείριση των λιμανιών τους και θα ενταχθούν υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Ναυτιλίας, κύριε δήμαρχε. Δεν σας ανησυχίσει. Θα το δείτε αύριο τι είπατε. Θα το ακούσετε τι είπατε. Είπατε ότι στο Type-Ed. Θα το ακούσετε, θα μπερδεύετε λίγο αλλά δεν πειράζει. Εγώ όμως σας το καταθέτω αυτό, να σας το καταθέτω, σας λέω, σας λέω κύριε δήμαρχε, θα μιλήσετε μετά. Έχετε χρόνο να με προσβάλλει τόσο θέλετε και να με απαξιώνετε. Κύριε Παπαδόπουλε παρακαλώ ολοκληρώστε. Αρκεί να σας μαθαίνουν οι καβαλιώτες. Κύριε Παπαδόπουλε παραμείνετε στο θέμα και ολοκληρώστε εσάς. Παρακαλώ ολοκληρώστε. Με διακόπτει ο κύριος δήμαρχος. Είστε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Εμένα εγκαλείται αυτή τη στιγμή. Εντάξει, να ζητήσω συγγνώμη εγώ αν... Παρακαλώ ολοκληρώστε. Σας ευχαριστώ για την κατανόηση. Λέει δηλαδή το δημοτικό λιμενικό γραφείο αυτή τη στιγμή, κύριε δήμαρχε, όταν τα λιμενικά δημοτικά ταμεία θα τα πάρει το Υπουργείο Ναυθυλίας, τι σημαίνει αυτό κύριε δήμαρχε, ότι χάσαμε από τα ποδητήρια. Τρέχετε τώρα κύριε δήμαρχε, εδώ γραφεία δεν μπορέσαμε να κάνουμε, δημοτικά λιμενικό γραφείο δεν μπορέσαμε να φτιάξουμε και μας τα πήρανε. Και εσείς τι κάνετε εδώ, κάνετε δηλώσεις και τώρα έρχεστε εδώ μέσα να μας πείτε τι, αερολογίες. Τέταρτον κύριε δήμαρχε, τι να μιλήσουμε, για τα στρατόπεδα, για την καλαμίτσα, για τον Διόνυσο που τον πήρατε και τον βλέπουμε, ρημάζει κύριε δήμαρχε, ή για τα παλιά δικαστήρια ή για τις καπναποθήκες. Βέβαια κύριε δήμαρχε εσείς ο ίδιος θέλετε ιδιωτικά κεφάλαια για τις καπναποθήκες, για τον Διόνυσο, θέλετε ή δεν θέλετε, ποινικοποιείτε ή δεν ποινικοποιείτε την ποινικοποίηση. Δεν λέτε ξεκάθαρες κουβέντες κύριε δήμαρχε, μας μπερδεύετε. Πέμπτον, ζητούμε από τη διοίκηση του Δήμου να μας αναλύσει τι συγκεκριμένα σκέφτετε για τη διεκδίκηση και την αξιοποίηση της χρυσαίας ζώνης. Είναι ξεκάθαρο, θέλω να μας πείτε ακριβώς τι σκέφτεστε, ποιο είναι το σχέδιό σας. Έκτο, τι θα κάνετε κύριε δήμαρχε, δεν άκουσα, δεν σας ενδιαφέρει το τελονιό, κύριε δήμαρχε δεν σας άκουσα, δεν σας ενδιαφέρει η χθιόσκαλα. Θα ευλογήσω λίγο και τα γένια μου κύριε συνάδελφοι, από το 2014 πριν από τις εκλογές η χθιόσκαλα, νέα έσοδα στο Δήμο για να έχετε δικιά τα αυτοτέλεα και αυτάρκια. Δεν μιλάτε καθόλου δήμαρχε, αυτό είναι το ραμά σας για τον Δήμο Καβάλλας. Δυστυχώς δεν βλέπετε μακριά κύριε δήμαρχε, βλέπετε μόνο μέχρι την Παναγία κύριε δήμαρχε, δεν πάει το βλέμμα σας πιο παρακάτω. Δυστυχώς αυτή όμως την πολιτική έτσι, το κοντόφθαλα μου αυτό βλέμμα, το πληρώνουν οι πολίτες κύριε δήμαρχε, αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν είμαστε ικανομπημένοι κύριε δήμαρχε με λίγα λόγια από τις απλές έτσι δηλώσεις που κάνετε ή την προφορική δέσμευση που λέτε. Εμείς κύριε δήμαρχε, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, θέλουμε συγκεκριμένο σχέδιο. Πείτε μας ποιο είναι το σχέδιο, με ποιον τρόπο και πώς θα το πάρουμε, όσο για αυτή την απόφαση που μας τη δώσατε εδώ τώρα. Ακούστε τώρα μια απόφαση. Κύριε Παπαδόπουλε να σας διακόπτω, παρακαλώ. Παρακαλώ. 1 λεπτό και θα τελειώσω. Παρακαλώ, ξέρω, αφήστε με λίγο για να σας βοηθήσω για να καταλάβουμε πού θέλετε να καταλήξετε. Συζητάμε για να λάβουμε μια απόφαση για το αν δέχεστε ποιά είναι η εισήγηση της κάθε παράταξης εδώ, ποιά είναι η θέση της κάθε παράταξης στο θέμα της διεκδίκησης του λιμανιού. Σύμφωνείτε να διεκδικήσει ο δήμος Καβάλας το λιμάνι Απόστολος Παύλος, να συνεχίσει μάλλον να διεκδικεί. Αυτό πρέπει να αποφασίσουμε. Παρακαλώ, λοιπόν, πείτε μας ναι, όχι. Πολύ απλά. Ευχαριστώ. Είστε εξίσου, πρόεδρε, σοβαρός όσο είναι και ο δήμαρχος. Εμείς όμως τι λέμε, όχι για το θέμα το συγκεκριμένο που αναφέρατε. Είστε εξίσου σοβαρός. Αλλά κύριε πρόεδρε, εσείς δεν είστε δήμαρχος. Μπορείτε να λέτε και να ζητάτε πράγματα το οποίο το αποδέχομαι. Όμως αυτή η συζήτηση δεν είναι να γίνει έτσι στο πόδι, σοβαρά, με μια απόφαση που τι λέει. Λέει εκείνη η απόφαση. Ακούστε. Επίσης να θέσει και τη μεταβίβαση του λιμανιού Απόστολος Παύλος στο Δήμο Καβάλας. Αυτό θέλετε να σας πω ναι ή όχι. Είναι ντροπή. Δεν μας τυμά εδώ μέσα κανέναν ένα τέτοιο project. Κύριε Παπαδόβουλε θα σας διακόψω γιατί ειρωνεύεστε και δεν είστε ακριβείς σε αυτά που λέτε. Επαναλαμβάνω την πρόταση του Προεδρύου. Λείψει απόφαση σχετικά με τη διακδίκηση του λιμανιού Καβάλας Απόστολος Παύλος από το Δήμο Καβάλας. Αυτό θέλουμε να συζητήσουμε. Ανταυτού έχετε ξεφύγει. Σας καταλαβαίνω τους προβληματισμούς σας αλλά δεν είναι επί του θέματος. Το θέμα είναι αν θέλουμε ο Δήμος Καβάλας να διεκδικήσει το λιμάνι. Πείτε μας σας παρακαλώ επί του θέματος. Είναι αστείο να το ζητάμε αυτό από το σώμα. Είναι αστείο το καταλαβαίνετε αυτό. Το λιμάνι της Καβάλας Απόστολος Παύλος, αυτό το project έτσι πρόχειρα, με ποιον τρόπο, τι, με ποιο σχέδιο, τι θα γίνουν οι χρήσεις των κτιρίων, πού πάμε. Αυτό το project θέλετε τώρα να το απαντήσω ναι ή όχι. Θέλετε να σας απαντήσω ναι ή όχι κύριε Πρόεδρε. Δεν συμμετέχω σε αυτήν την αστεία συζήτηση. Δεν συμμετέχω. Κύριε Παπαδόπουλε, αστείος είστε και φαίνεστε και ξέρετε γιατί είστε αστείος. Διότι δεν καταλαβαίνετε τι σας λένε. Λέμε λοιπόν, διεκδικούμε τη Χερσαία Ζώνη. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει η Χερσαία Ζώνης. Αν καταλαβαίνετε. Μου λέτε με τα κτίρια. Ποια είναι τα κτίρια που μου λέτε ότι υπάρχουν στη Χερσαία Ζώνη. Το λιμάνι, εσείς ακούτε ό,τι θέλετε. Σας είπα λοιπόν από την αρχή, ούτε κατά των ιδιωτικοποιήσεων είμαι, ούτε κατά της αξιοποίησης. Λέμε λοιπόν στη Χερσαία Ζώνη. Τώρα από εκεί και πέρα μόνο τον κουλέ δεν μας είπατε. Γιατί δεν φταίει ο δήμος που δεν τον έφτιαξε. Σας παρακαλώ τώρα. Λοιπόν, και να ξέρετε πέρα από αυτά. Κύριε Παπά. Κύριε Πρόεδρε, ερεμήσουμε λίγο. Κουνάκο, είσαι ανεξάρτητος, θα μιλάς τελευταίως. Λοιπόν, πραγματικά απογοητεύτηκα πάρα πολύ από την τοποθέτηση του κύριου Παπαδόπουλου. Απογοητεύτηκα γιατί, ούτε λίγο το πολύ, μου ήρθε στα αυτιά μου λόγες πολιτικών, δηλαδή σαν να ήταν ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος, που ήθελε όλους εδώ μέσα να μας πει ότι είμαστε στην ουσία βλάκες, τρόμες σαν νό και ότι αυτός μπορεί να τη στρίψει. Δεν είπε, δηλαδή, project, project και δεν είπε την πολιτική του θέση αν τελικά το λιμάνι το θέλει και να είμαι συγκεκριμένος τη χερσαία ζώνη του λιμανιού για να μην πηγαίνουμε μέσα, ας πούμε, και να δυσκολεύουμε τα πράγματα, αν θέλουμε τη χερσαία ζώνη του λιμανιού να τη διαφθεντεύει ο δήμος και είναι ένας μελλοντικός δήμαρχος, ή αν θέλουμε να τη διαφθεντεύει ένας ιδιώτης. Αυτό είναι το ερώτημα. Αυτό είναι το ερώτημα. Θες να σου δώσω το λόγο, πες, πάρω σε αυτό. Αυτό είναι το ερώτημα. Αυτό είναι το θέμα. Όταν λέμε λιμάνι εννοούμε τη χερσαία ζώνη. Εννοείται. Έτσι ξεκινήσαμε. Μου κάνατε ερώτηση για το λιμάνι, Απόστολος Παύλος. Ωραία. Αυτό είναι το ερώτημα, να ξέρω που κάνει ο κύριος Παπάς και το θέτη, γιατί το έθεσε και ο διός του. Φυσικά είναι ένα διακρονικό θέμα και μακάρι να το πετύχουμε η χερσαία ζώνη να έρθει στο Δημοκαβάλλας. Αυτό προσπαθούμε να συζητήσουμε, κύριε Παπαδόπουλε. Όχι, δεν είπα επί της απόφασης θα ψηφίσουμε. Κύριε Παπά, παρακαλώ συνεχίστε. Βοήθησα τον Πεφάνι, ρε παιδί μου. Εγώ, εντάξει, τον βοήθησα. Λοιπόν, πάμε παρακάτω. Ερχόμαστε εδώ, αγαπητοί συνάδελφοι, να πούμε τι. Να πούμε πώς τη θέλουμε την πόλη μας. Εγώ θα αφήσω, σας λέω, να δυσκολεύω τα πράγματα με Μαρίνες και με άλλα, παρόλο ότι η θέση μου, η πολιτική, είναι το εμπορικό λιμάνι Απόστολος Παύλος, όχι το Φίλιππος. Το Φίλιππος μπορεί να το δει οπουδήποτε. Ότι είναι άρρικτα συνδεδεμένο με την αισθητική της πόλης. Άρα, λοιπόν, τον πρώτο λόγο τον έχει ο κάθε δήμαρχος, όχι ο Μουριάδης, ο κάθε δήμος. Και θα σας πω και ένα παράδειγμα μετά. Και εκεί ακριβώς, επειδή περιπλέκουν τα πράγματα με το έργο που έγινε από τον οργανισμό Λιμμένος, με τη Μαρίνα και με το άλλο, το περιορίζω στην χερσία ζώνη, δηλαδή στην αισθητική που πρέπει να έχει η πόλη. Θυμάται ο κύριος Ξανθόπουλος σίγουρα ότι είχαμε πριν τρία χρόνια μια αντιδικία, σε ένα καφέ-μπαρ, το οποίο το μισό άνοιγε στον οργανισμό Λιμμένος και το άλλο άνοιγε στο δήμο. Και ενώ μπορούσε και φύτευε δέντρα από κάτω, από πάνω δεν μπορούσε να φυτέψει δέντρα. Ένα άλλο παράδειγμα, πώς ήρθαν εδώ μέσα και λέει ρε παιδιά, εμείς μας βάζετε και κάνουμε ακριβές κατασκευές, ενώ κάτω στο λιμάνι ο όλος τους αφήνει με νάιλον, με τσατήρια. Άρα λοιπόν, εγώ θέλω να βάλω αυτό το στίγμα. Δεν πρέπει ο δήμος να πάρει και από πίσω κρύβεται και ένα τεράστιο έσοδο για να συμμορφώσουμε την πόλη, έτσι, για να την κάνουμε την πόλη μέσα από αυτά τα έσοδα, να της δώσουμε μια ενιαία εισθητική, ώστε να την κάνουμε αμορφότερη. Πέραν τούτου, κύριε Δήμαρχε, προσέξτε με, για μένα παίζει μεγάλη σημασία, μεγάλη σημασία επιβατικό λιμάνι, Απόστολος Παύλος, έχουμε μελλοντικά σχεδία και τα λέει κι ο Μάκης αυτά. Μελλοντικά σχεδία, τα βήματα του Αποστολου Παύλου, ολοκληρωμένο project με τη Μητρόπολη, να πάμε μέχρι τη φυλακή, να πάμε μέχρι τον αρχαιολογικό χωρό, τη Λυδία, δηλαδή όλο αυτό είναι ένα πλέγμα, ένα πλέγμα που ανήκει στο δήμο. Τώρα θα μου πείτε, ναι αλλά με το Ταϊπέδ τα πράγματα γίναν δύσκολα, δεν γίναν όμως καλύτερα φίλε Μάκη, γιατί λες στο Διόντισο τι κάναμε εμείς στο Διόντισο που έχει τόσα μεγάλα προβλήματα με την ιστατικότητα και με όλα αυτά, και δεν λες με το κολυμβητήριο, αφού είναι τόσο καλός ο οργανισμός λιμμένος, γιατί δεν καθαρίζει το κολυμβητήριο και πάμε εμείς και το καθαρίζουμε, γιατί το κολυμβητήριο, το ανοιχτό κολυμβητήριο είναι ακόμη στην ιδιοκτησία του οργανισμού λιμμένος. Δεν έχει περιέλθει παρόλες τις τότε εξαγγελίες. Ποια είναι η δικιά μου πρόταση? Η δικιά μου πρόταση, κύριε Δήμαρχε, είναι εξής. Λέμε, διεκδικούμε τη χερσαία ζώνη του λιμάνιου και την διεκδικούμε όχι μόνη μας. Την διεκδικούμε μέσα από ένα δίκτυο πόλεων, όπως υπάρχει ένα δίκτυο πόλεων με κάστρο, θα πάμε σε ένα δίκτυο πόλεων με λιμάνια. Το καημό το δικό μας δεν υπάρχει μόνο εδώ πέρα. Είναι ο καημός, είναι και στην Πάντρα που λένε τα διάφορα ψέματα, ότι δείτε είναι το απεμπόλισο παλετήδης, στο Ιράκλειο που έχουν πάρει, στην Αλεξανδρόπολη που μπορεί να έχει γίνει κάτι άλλο, στο Βόλο που πρέπει να έχει γίνει κάτι άλλο. Άρα λοιπόν, μπαίνουμε σε ένα δίκτυο πόλεων με λιμάνι, γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν ισχυρό αντίπαλο, έναν πολύ μεγάλο αντίπαλο που εδώ μέσα κρύβονται τεράστια κέρδη. Άρα πολύ εύκολα θα θέλουν να ξεγλιστρήσουν και με την κυβέρνηση, την εκάσου την κυβέρνηση, όχι την σημερινή. Γιατί και η προηγούμενη κυβέρνηση, μην νομίζετε και τα αεροδρομιατάδοση είναι βυρπαρά, δεν έπινε τίποτα παραπάνω. Μην νομίζω ότι κάνω πολιτική για την σημερινή κυβέρνηση, για την εκάσου την κυβέρνηση, η οποία για δικούς τους λόγους είναι κάπου καθυλωμένη και ακούει κάποιους άλλους και τους πολίτες. Εμείς τουλάχιστον λέμε ότι πρέπει να εντακτούμε σε ένα δίκτυο πόλεων με λιμάνι, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, έχει δίκιο ομάκης εδώ, πρέπει να κάνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης για να επαλέψουμε σοβαρά αυτή την υπόθεση και εδώ, σας είπα και προσωπικά, βάλτε εκεί τους κουλτουριάρδες, γιατί εγώ δεν έχω και καλές σχέσεις στους φίλους σας, στους αρχιτέκτονες, που είναι λαλίσαντι κατά τα άλλα στα τσάγια, να μας δώσουν μια εικόνα που θα δένει την καβάλα ιστορικά, που θα είναι ενιαία, δεν θα έχουμε από το 180 το μισό θα είναι πράσινο και το άλλο από πάνω θα είναι κόκκινο, θα είναι ενιαία, θα είναι ενιαία η πόλη. Εάν βάλουμε αυτό το επιχείρημα, αν συνδεθούμε το δίτυο των πόλεων με λιμάνι και πάνω απ' όλα, αν έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης σε αζώνεις, νομίζω πάμε σε μια μάχη ισχυρά, να απαλέψουμε μέχρι να κερδίσουμε, γιατί εδώ δεν είναι απλά τα πράγματα, διακυβεύονται τεράστια συμφέροντα, τεράστια συμφέροντα, άρα λοιπόν στην ουσία παίρνουμε από τον ιδιότητο ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των προσδοκόμενων εισόδων που σκέπτεται ο κάθε ιδιότητος που θα πάρει συνολικά το λιμάνι και τον περιορίζουμε μόνο στο θαλάσσιο μέτωπο. Εγώ πιστεύω ότι μέσα απ' αυτό θα αναδεικτούν χώροι και το πάρκο θα ξεκαθαρίσει και το ανοιχτό κολυβιτήριο θα ξεκαθαρίσει, αλλά θέλουμε και μια κερδικερσία ζώνη κάτω από το φρούριο, κάτω δηλαδή από το φρούριο της Παναγίας, γιατί εκεί έχουμε μελλοντικούς σχεδιασμούς, να περνάνε από εκεί ο κόσμος, να παρκάρει ο κόσμος, φανταστείτε έχει ένα κομμάτι προς το σχολείο, δηλαδή κάτω από το παλιό νοσοκομείο, κάτω από το μπρίκι για να καταλαβαίνετε, έχει έναν ανοιχτό χώρο που είναι χωμάτινος, τεράστιος, ο οποίος μελλοντικά μπορούσε να γίνει το εφαλτήριο για να παρκάρουν τα αυτοκίνητα για να μην υπάρχει αυτοκίνητο επάνω στην Παναγία, αφού όλες οι παρατάξεις έχουμε το σχεδιασμό ότι πρέπει να πάμε σε ανηλικιστήρες. Άρα λοιπόν κύριε Δήμαρχε, νομίζω ότι να το παλέψουμε δυνατά και να το παλέψουμε οργανωμένα με σχέδιο και με πώς θα λέω, με project και οτιδήποτε, αρκεί να πάμε με μια αθέληση ενιαία όλοι, ότι αυτό ανήκει στην κοινωνία της Καβάλας και πρέπει να αξιοποιηθεί και να λειτουργήσει η αποφελία και της τροπικής οικονομίας, αλλά πάνω απ'όλα της συνολικής αισθητικής που θέλουμε να έχει η πόλη της Καβάλας. Λοιπόν, ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Πολύ σύντομα και τηλεγραφικός θα είμαι. Πολύ σύντομος και τηλεγραφικός. Καταρχήν η απόφαση του 2012 δεν μπορεί να αποτελέσει οδηγό, γιατί είναι διαφορετικό το αντικείμενό της, ίσα ίσα που σε μπερδεύει παρά ξεκαθαρίζει τα πράγματα. Άρα ας την βάλουμε στην άκρη λοιπόν και ας είμαστε λίγο πιο συγκεκριμένοι όσον αφορά αυτό το οποίο θέλουμε. Καταρχήν να πω ότι ως δημοτική παράταξη είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της αξιοποίησης των λιμανιών. Έτσι δεν φοβόμαστε τις ιδιωτικοποιήσεις, αντιθέτως είμαστε υπέρ του οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας. Πραγματικά δεν με ενδιαφέρει καθόλου αν αυτός ο οποίος θα αναλάβει να το κάνει θα είναι Έλληνας, θα είναι Κινέζος ή θα είναι Αμερικάνος ή Ρώσος. Ο σκοπός είναι αυτός ο οποίος θα αναλάβει να κάνει αυτή τη δουλειά, να επενδύσει εδώ έτσι ώστε να έχουμε λιμάνια τα οποία να λειτουργούν προς όφελος της τοπικής οικονομίας. Είτε έχει να κάνει με την δημιουργία, να το πω έτσι, θέσεων εργασίας που όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε πιστεύω θα έρθουν αν όντως επιτευχθεί κάτι τέτοιο, άρα δεν σταματάμε εκεί, έτσι. Αντιθέτως είμαστε υπέρ μιας αξιοποίησης. Δεν μπορεί όμως να συνεχίζεται αυτό το οποίο έχουμε βρει επανειλημμένος εδώ μπροστά μας και το ανέφερε και ο κύριος Παπάς, όπου έχουμε μια πόλη στην οποία ισχύουν δύο διαφορετικά νομικά καθεστώτα σε απόσταση λίγων μέτρων, έτσι. Θεωρώ ότι είναι η απόλυτη κατάντια ενός κράτους το οποίο πραγματικά θέλει να γυρίσει σελίδα και να περάσει σε μια διαφορετική εποχή. Άρα αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει και νομίζω ότι είναι προσόφελος και της πόλης και των δημοτών. Να βάλουμε όμως λίγο τα πράγματα στη θέση τους εδώ και νομίζω ότι εδώ λίγο μπλέχτηκε ο κύριος Παπαδόπουλος να με συμπαθά. Είναι ξεκάθαρο ότι το λιμάνι της πόλης ανήκει στο Ταϊπέδ, έτσι. Δεν χωρά αμφιβολία περί τούτου. Εδώ λοιπόν οι συμμαχίες τις οποίες θα δημιουργήσουμε κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί συνάδελφοι, έτσι, είναι πραγματικά ένα μεγάλο όπλο το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε προσόφελος μας. Εδώ λοιπόν αυτό το οποίο θα πρέπει να καταφέρουμε είτε μέσω της και είτε μέσω των συναντήσεων είναι καταρχήν τι να γίνει. Το Ταϊπέδ αγαπητοί συνάδελφοι δεν μπορεί να παραχωρήσει, έτσι, αυτό ξεχάστε το. Θα πρέπει λοιπόν να πιστεί η κυβέρνηση και να το καταφέρει έτσι ώστε να φύγουν από την ιδιοκτησία του Ταϊπέδ και να περάσουν σε ένα οποιοδήποτε υπουργείο, ας πούμε το οικονομικό. Από κει και πέρα υπάρχει η δυνατότητα του να διεκδικήσουμε και να καταφέρουμε να πάρουμε κάτι έτσι ώστε να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε, έτσι. Αυτό είναι ένα πολύ βασικό βήμα. Διαφορετικά μιλάμε απλώς για να μιλάμε. Εδώ κύριε Δήμαρχε λοιπόν υπάρχει κάτι ακόμη το οποίο θα πρέπει μιας και στην νέα διοίκηση να το συνεχίσετε και να το ολοκληρώσετε, γιατί έχουν γίνει κάποια βήματα αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ποιο είναι αυτό? Αναφέρθηκε και από άλλους συναδέλφους εδώ το θέμα που έχει να κάνει τόσο με το Πάρκο Φαλήρου, με την περιοχή, καθώς επίσης και με το Καρνάγιο. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία, έχει πει την άποψή του ΟΟΛΚ, έχει πει επίσης την άποψή του το Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, έτσι. Και ακριβώς υπάρχουν και σχετικές αποφάσεις και η δουλειά πλέον βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομικών. Εκεί λοιπόν πρέπει να υπάρξει η συνέχεια από μέρους σας, έτσι ώστε αυτά τα οποία έχουν γίνει βήματα, υπάρχουν τα σχετικά ΦΕΚ να προχωρήσει λοιπόν στο σημείο και τουλάχιστον αυτά τα οποία έχουν προχωρήσει να λυφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις από το Υπουργείο Οικονομικών έτσι ώστε πλέον να έρθουν πραγματικά να το πούμε στην ιδιοκτησία μας, έτσι. Και μαζί με την διεκδίκηση της χερσαίας ζώνης και εδώ ας είμαστε αγαπητοί συνάδελφοι ξεκάθαροι σε κάτι. Για να υπάρξει ένα επίβατικό λιμάνι, έτσι, θα πρέπει να έχει και έναν χώρο ο οποίος να μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όπου φελώς του έτσι ώστε να είναι βιώσιμος. Από κει και πέρα όμως, και νομίζω ότι αυτός ο χώρος είναι ίδιο ρυθμιθατημένος, από κει και πέρα λοιπόν έρχεται η δική μας η διεκδίκηση. Έτσι ώστε να έχουμε έναν χώρο τον οποίο να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε, είτε όπως ανέφερε ο κύριος Παπάς πολύ σωστά και γνωρίζουμε ότι εκεί υπάρχουν περιοχές σε οποίες θεωρώ εγώ ότι δεν χρειάζονται σε ένα επίβατικό λιμάνι, έτσι, καθώς επίσης και όλος ο υπόλοιπος χώρος ο οποίος είναι εκτός αυτού του ζωτικού χώρου και είναι εκεί που δημιουργείται το μεγάλο πρόβλημα, είτε αυτά λέγονται καταστήματα, είτε λέγονται φυτεύσεις, είτε λέγονται το οτιδήποτε άλλο, εκεί λοιπόν είναι η δική μας η προσπάθεια. Έτσι ώστε να καταφέρουμε επιτέλους, έτσι, να μας ακούσουν κάποιοι και να πραγματοποιήσουν αυτό το οποίο οφείλουν να κάνουν. Έτσι ώστε να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών που δεν είναι μόνο πολίτης του Δημοκαβάλλας αλλά είναι και πολίτης αυτής της χώρας, έτσι. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν και κάποιοι άλλοι. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Σας ακούμε κύριε Παπατόφου. Να βάλω και σε ένα πλαίσιο λίγο ακόμα ένα στοιχείο να δώσω στο σώμα. Το δημόσιο έχει κάνει την παραχώρηση μέχρι το 2042 στον οργανισμό λιμένα το χερσαίο τμήμα. Αυτό τι σημαίνει, ότι με την ίδια μεθοδολογία που έκανε αυτή τη μελέτη και είπε ότι είναι μη βιώσιμο ο οργανισμός λιμένα το καρνάγιο ή το φάλιρο, με την ίδια ακριβώς μελέτη που παρουσίασε και έτσι έγινε ο αποχαρακτηρισμός από τον οργανισμό λιμένα, χρειάζεται πολιτική απόφαση για να μπορέσει πραγματικά ο δήμος να πετύχει το στόχο του. Πρέπει, πρέπει αυτό εδώ το πράγμα να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας. Λέω ότι καθυστερήσαμε, λέω ότι δεν πάμε με το σωστά βήματα που πρέπει να κάνουμε. Και μακάρι να το πετύχουμε. Όλοι μαζί είμαστε, αλλά δεν ακούω τόσο καιρό τι γίνεται με τα σφαγεία, με το σκαρβαλί στο λιμάνι, με το σφαγείο στο λιμάνι, με τη νυχτιώ σκαλά μας, δεν τα ακούω αυτά. Θα γίνει παρακόρηση της μετοχής και μετά θα τρέχουμε πάλι πίσω από τις εξελίξεις. Το παράπονο σας επί του προσωπικού ποιο ήτανε? Κύριε Βέρο. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι. Πολιτικό όργανο το Δημοτικό Συμβούλιο, πολιτική και απόφασή μας. Και αυτό το λέω για να ξεκαθαρίσουμε σε αυτά τα οποία κάποιοι συνάδελφοι είπανε προηγουμένως. Ή μάλλον χρησιμοποιήσαν ως επιχειρήματα στο αν θα πρέπει ή όχι. Να ζητήσουμε την παρακόρηση, να την εκδικήσουμε. Ή αν θα πρέπει να εμπιστευθούμε το ταϊπαίδ και το κάθε ταϊπαίδ στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Κύριε Πρόεδρε, εμείς ως δημοτική παράταξη όλα αυτά τα χρόνια η θέση μας είναι ότι τα λιμάνια, όπως και τα αεροδρόμια αλλά και οι εθνικοί δρόμοι, επειδή αποτελούν σημαντικά εργαλεία ανάπτυξης αυτού του τόπου, αυτής της χώρας, θα πρέπει να είναι κάτω από δημόσιο έννοχο. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο, ως δημοτική παράταξη, είναι το πρώτο. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο, ως δημοτική παράταξη όλα αυτά τα χρόνια, λέμε και μάλιστα πρόσφατα πριν 10 μήνες σε δημόσια εκδήλωση παρουσιάζοντας το πρόγραμμά μας προεκλογικά που έχει σχέση με το δημόσιο χώρο, έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους μας. Έτσι στην λογική ότι είμαστε μία παραθαλάσσια πόλη αλλά το παραθαλάσσιο μέτωπο δεν μας ανήκει. Ένα παραθαλάσσιο μέτωπο το οποίο είναι δημόσιος χώρος και προτεραιότητα όλων μας θα έπρεπε να είναι ότι προσπαθούμε τη βελτίωση των συνθηκών ζωής αυτής της πόλης μέσα από τον δημόσιο χώρο και μέσα από βελτιωμένες υπηρεσίες προς τους δημότες μας αλλά και αναβαθμίζοντας την εικόνα και τη λειτουργία αυτού του δήμου να γίνει ο τόπος μας πιο ελκυστικός όχι μόνο για τους κατοίκους αλλά και για τους επισκέπτες. Άρα σε αυτή τη λογική εμείς όλα αυτά τα χρόνια λέμε ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση διακοπή της όποιας διαδικασίας ιδιωτικοποίησης δημόσιου χώρου που προωθείται να προωθηθεί ή προωθείται μέσω του ΤΑΙΠΕΔΑ. Σε αυτήν την λογική του δημόσιου χώρου μία από τις διεκδικήσεις μας ήταν και η παραχώρηση του παράλειου με τόπου του δήμου όπου μάλιστα λέγαμε και συνεχίζουμε να λέμε ότι μπορούμε ταυτόχρονα μέχρι να υλοποιηθεί αυτή η παραχώρηση να υπάρξει ένα σχέδιο, ένα όραμα και σε ένα ευρύ πνεύμα συνεργασίας να συνεργαστούμε με τον οργανισμό λοιμμένος Καβάλας ώστε να υπάρξει ανάπλαση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού και του παραλιακού με τόπου που να μην ξεχνάμε αποτελούν αδιέρετη συνέχεια αυτής της πόλης και δεν χρειάζεται νομίζω από τη μεριά μου και από τη μεριά μας να πούμε τι σημαίνει αυτό. Ένα να θυμίσουμε ότι όταν πριν τρία χρόνια περίπου, αν θυμάμαι καλά, συζητούσαμε σε αυτή την αίθουσα την πρόταση της προηγούμενης διοίκησης για την ψήφιση κανονισμού για τους κοινόχρησους χώρους, ένας από τους κυριότερους λόγους που εμείς δεν συμφωνήσαμε ήταν γιατί τότε λέγαμε ότι είναι αδιανόητο σε αυτή την πόλη να υπάρχει άλλος κανονισμός από αμερικανικού ήρθου σταυρού και πάνω και άλλος κανονισμός και κάτω. Και μάλιστα τότε είχαμε πει γιατί δεν υπήρξε η συνενόηση και η συνεργασία με τον ΟΛΚ για να ισχύουν τα ίδια, να γίνει μια προσπάθεια, μια συζήτηση, για να ισχύουν τα ίδια που ισχύουν συνολικά σε όλο το κέντρο της πόλης, διότι διαφορετικά η ίδια εμείς είναι σαν να συνενούμε σε υπεραξίας ακίνητης περιοσίας ιδιωτών δημοτών μας και μάλιστα σε αδικία απέναντι επαγγελματιών που ανάλογα το που δραστηροποιούνται ή όχι, κερδίζουν ή χάνουν. Όπως θα πρέπει να ξαναπούμε για μια ακόμη φορά και να θυμίσουμε, ότι εάν υπάρξει απόφαση ιδιωτικοποίησης του οργανισμού λοιμμένος, ιδιωτικοπούνται τα πάντα. Είναι εταιρεία με μία μετοχή, άρα αυτό σημαίνει ότι θα συμβεί το ίδιο και για το Φίλιππος Β, και για το Απόστολος Παύλος, και για το λιμανάκι των Σφαγίων, και για το λιμανάκι της Καρβάλης, και για το λιμανάκι στην Καλαμίτσα, και για το λιμάνι των Ελευθερών, για όλα. Άρα εδώ μπαίνει ένα σοβαρό θέμα και βλέπετε γιατί εμείς λέμε όχι απέναντι στην προώθηση ιδιωτικοποίησης από τη μεριά του ΤΑΙΠΕΔ του όποιο δημόσιο χώρο. Έχετε προβληματιστεί καθόλου στην λογική κάποια στιγμή που μπορεί να συμβεί και αυτό? Άλλωστε δεν θα το ζήσουμε για πρώτη φορά και δεν θα το ζήσουμε και με έναν τρόπο που να ξυπνήσουμε ένα πρωινό και να δούμε η χερσαία ζώνη, το παραλιακό μέτωπο δηλαδή, να βρεθείς ιδιώτες. Έχετε συσκεφθεί τι μπορεί να συμβεί αυτό? Βέβαια επειδή ακούω ότι, ξέρετε, ακούω από κάποιους συναδέλφους να λένε ότι εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρξει επένδυση, να υπάρξουν θέσεις εργασίας κτλ. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον κάποια στιγμή, κύριε Δήμαρχε, να ζητήσετε αυτά τα χρόνια τρία, πόσα χρόνια που λειτουργεί το αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος κάτω από τα νέα δεδομένα. Θα έχει μεγάλη σημασία να δούμε πόσες επιπλέον θέσεις εργασίας δημιουργηθήκαν, εν συγκρίση με το προηγούμενο διάστημα που ήταν στο κράτος, τι αποζημιώσεις και με τι χρήματα αμίβονται αυτοί οι εργαζόμενοι, με τι σχέση εργασίας είναι αυτοί οι εργαζόμενοι και ποιο είναι το κέρδος του κράτους όλα αυτά τα χρόνια. Και βέβαια, τι επιπλέον έχει αποδώσει η συγκεκριμένη εταιρεία στο να γίνει πιο ελκυστικό το αεροδρόμιο ώστε να έχουμε περισσότερους επισκέπτες. Τα έργα αυτά τα οποία έκανε, αν έκανε, αν έκανε, αν έκανε, αν έκανε, τώρα αφήστε το ποιος έκανε. Το θέμα είναι ότι εκεί είναι και πρέπει να δούμε τις αλήθειες. Διότι το να λέμε θέλουμε επενδύσεις. Τι είδους επενδύσεις θέλουμε. Θέλουμε επενδύσεις που να γυρίσουν την κοινωνία και τον τόπο 100 χρόνια πίσω στη λογική με 3 και 60, στη λογική με μηνιαίς ή βάσης εργού, σε αυτήν τη λογική. Εάν θέλουμε σε αυτήν τη λογική, τότε να το δούμε. Διότι εγώ τουλάχιστον προσωπικά δεν είδα μέσα από αυτήν την ιδιωτικοποίηση του συγκεκριμένου αεροδρομίου Μέγας Αλέξανδρος να έχουμε πετύχει κάτι θετικό για την κοινωνία μας. Μην πει κανένας ότι η επισκεψιμότητα που αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια οφείλεται στο αεροδρόμιο και στην αλλαγή του ιδικτησιακού του αεροδρομίου. Όμως δεν ήταν και καμία αλλαγή όσο αφορά στο να πέσουν οι τιμές των εισιτηρίων. Δεν είδαμε να έρχονται εταιρείες ώστε να μπουν σε αυτήν τη διαδικασία όπου περισσότερες εταιρείες, άρα υπάρχει ανταγωνισμός, άρα ο ανταγωνισμός αυτός είναι προς όφελος και των δημοτών μας αλλά και των επισκεπτών που θέλουν να επισκεφθούν αυτόν τον τόπο. Τέλος πάντων θα μπορούσα να πούμε πάρα πολλά επιχειρήματα από όλα αυτά. Εμείς λέμε ότι ναι πρέπει άμεσα και με οποιοδήποτε τρόπο να διεκδικήσουμε την παραχώρηση του παραλιακού μετόπου και μάλιστα εμείς λέμε ότι ταυτόχρονα θα πρέπει να απαιτήσουμε άμεσα να μεταφερθεί το τελονίο στο εμπορικό λιμάνι, στο Φίλιππος Β, δεύτερον θα πρέπει να μεταβιβαστεί η διαχείριση της ηχθειόσκαλας στο δήμο και έτσι εκτός από τα 500 χιλιάδες, αυτό είναι περίπου το νούμερο πριν από 2-3 χρόνια όπου τώρα μάλλον είναι περισσότερα τα έσοδα, 500 χιλιάδες περίπου ήταν αιτισίως το κέρδος για την ηχθειόσκαλα καβάλας, όπου παράλληλα θα προστατεύσουμε και ένα κτίριο το οποίο είναι αρχιτεκτονικά σημαντικής αξίας, αλλά και τέλος πάντων κάποια στιγμή θα πρέπει να αξιοποιήσουμε, βέβαια εδώ υπάρχει ένα θέμα τώρα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, άσχετα αν δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα, δηλαδή η τουργία τελειώνει ο πλήνω πρόεδρε, όσο αφορά με τη δημιουργία Δημοτικού λιμενικού ταμείου που έχει σχέση με το λιμανάκι των σφαγίων διότι δεν μας δίνεται και δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τα δημοτικά σφαγεία που εμείς για μια ακόμη φορά να επαναλάβω όλα αυτά τα χρόνια λέμε ότι θα πρέπει εκεί να αξιοποιήσουμε το συγκεκριμένο κτίριο και να στεκάσουμε το Ναυτικό Μουσείο. Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς συμφωνούμε και επειδή μπαίνει έτσι το έτοιμα στην διεκδίκηση με οποιοδήποτε τρόπο, με οποιοδήποτε κόστος της παραχώρησης του παραλιακού μετόπου στην πόλη μας. Δεν μπορώ, κύριε Πρόεδρε, να μην ξεκινήσω κάνοντας μια παρατήρηση γι' αυτό το πράγμα που γίνεται εδώ μέσα, γι' αυτές τις παραγωγικές, μεσθές, επικοδομητικές συζητήσεις που γίνονται. Θα ήθελα να πω στους συναδέλφους που επιόρεστε κοντά εδώ πέρα και δεν μιλάνε αλλά και σε όσους μας παρακολουθούν απ' το διαδίκτω ότι αυτό δυστυχώς συνάρφει και όσοι μας βλέπετε και μας ακούτε απ' το διαδίκτω θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της θητείας αυτής. Και ο λόγος είναι ότι έχουμε πολλές παρατάξεις οι οποίες έχουν την ίδια πολιτική μήτρα. Αυτό τους κάνει λοιπόν για να δείξουν ότι είναι διαφορετική να έχουμε αυτές τις συζητήσεις που δεν τιμούν φυσικά καθόλου αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο και φυσικά δεν είναι για το συμφέρον των εργαζομένων των δημοτών οι οποίοι πληρώνουν τη νύφη. Σχετικά τώρα με το ζήτημα που συζητάμε θα είμαι σύντομος κύριε Πρόεδρε. Μιλάμε εδώ πέρα για τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, για τους δρόμους που όλες οι κυβερνήσεις ανεξάρτητα από το πρόσιμό τους έχουν βαλθεί να δώσουν στο ιδιωτικό κεφάλαιο, περιουσία η οποία πληρώθηκε αδρά από τον ελληνικό λαό και θα παραδοθεί κομμάτι κομμάτι σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Το ζήτημα που προκύπτει είναι συμφέρη να γίνει κάτι τέτοιο, μας βολεύει, είναι σωστό. Φυσικά για αυτούς που παίρνουν αυτές τις υποδομές φυσικά και συμφέρη και θα έχουν τεράστια κέρδη. Λέτε τα αεροδρόμια τα 14 που τα πήρε η Fraport με τον Κοπελούζο, λέτε να μην κερδίζει ο Κοπελούζος χρήματα από αυτή την ιδιωτικοποίηση. Ποιος είναι όμως αυτός που πληρώνει αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις. Καταρχήν ο ιδρώτας του ελληνικού λαού πηγαίνει σε αυτούς οι οποίοι θα τον ξαναχαρατσώσουν προκειμένου για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Δείτε παράδειγμα, μιλάμε για τα λιμάνια εδώ πέρα, συμφέρη λέτε τους καβαλιώτες, μα δε θα αυξηθούν οι υπηρεσίες των προϊόντων που διακοινούνται, των εισιτηρίων κλπ, όταν θα περάσεις σε ιδιώτικη διαχείριση των λιμανιών, κάτι ανάλογο όπως έγινε και με τα αεροδρόμια και όπως γίνεται και με τους δρόμους. Βέβαια λέει κάποιος, μα θα γίνουν επενδύσεις, θα βάλουν χρήματα. Και εδώ να συμφωνήσω με τον κύριο Παπά, εκτός και αν το πήρε πίσω, για μια σοφή κουβέντα που είπε σε παλιά συνεδρίαση, προηγούμενες συνεδριάσεις, με την οποία συμφωνώ απόλυτα σε αυτήν την άποψη και βλέπετε ότι ένας βιομηχανικός εργάτης καταλήγησε τέτοια συμβεράσματα, αν και πολιτικά δεν ανήκει στο χώρο με τον οποίο σκέφτομαι εγώ, είπε, μα είστε καλά σε αυτές τις επενδύσεις βάζει κανείς δικά του χρήματα. Είναι μια σοφή κουβέντα και το ξέρετε πολύ καλά ότι κανείς δεν βάζει χρήματα δικά του, άμα ήταν να βάλει δικά του ήξερε τι να τα κάνει. Βάζω λεφτά από αυτά που παίρνουν ζωντανά χρήμα από το κράτος, ζωντανό χρήμα από τις τράπεζες με εγγυήσεις του ελληνικού κράτους, κερδίζουν στο διάστημα που έχουν τις επιχειρήσεις και μετά όταν χορτάσουν, ή κάτι δεν πάει καλά, την κοπανάν και φεύγουν και αφήνουν τα χρέη. Σκεφτείτε επίσης τις αρνητικές επιπτώσεις από την παραχώρηση των λιμανιών σε όσες βοηθητικές αυτοποσχολούμενων γύρω από τα λιμάνια ανθρώπων ασχολούνται με τα λιμάνια, μεταφορείς, εκταλωνιστές κλπ. Για να μην μιλήσω φυσικά για το καθεστώς εργασίας των εργαζομένων. Φυσικά, και τελειώναμε αυτό, δεν απευθύνομαι σε σας, η ιδιωτικοποίηση για όλες τις παρατάξεις εδώ πέρα είναι θεός. Γιατί ακόμα και αυτοί που λέτε να περάσουν στο δήμο, σε ποιο δήμο, στο δήμο επιχειρηματία, ο οποίος χαρατσώνει, είναι το μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους και βάζει να πληρώνουν τους δημόντες και να ξαναπληρώνουν για αυτά που ήδη έχουν πληρώσει. Συνεπώς δεν είναι προοδευτικό να περάσουν σε ένα δήμο ο οποίος θα λειτουργήσει σαν επιχειρηματίας. Ωστόσο όμως αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε, επειδή ο αντίπαλος είναι ο δοστρωτήρας και επειδή ο αντίπαλος έχει στα πανιά του αέρα και από όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες συμφωνούν σε αυτό το ξεπούλημα και δεν αφορά στο ότι τα πουλάει μπιρ-παρά, δεν είναι εκεί το ζήτημα, δηλαδή αν πληρώνανε περισσότερο θα ήμασταν υπέρ το να δώσουμε αυτή την περιοσία του ελληνικού λαού. Επειδή λοιπόν δεν πιστεύουμε ότι ένα δημοτικό συμβούλιο, παρατάξεις που έχουν θεό την ιδιωτική πρωτοβουλία μπορούν να βάλουν φρένο σε αυτή την κατάσταση που ρημάζει τις ζωές των εργαζομένων, απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, απευθυνόμαστε στα σωματεία τους. Και να εδώ λοιπόν πόσο σημαντικό θα ήταν να είχες ένα εργατικό κέντρο, το οποίο πραγματικά θα ήταν με τους εργαζόμενους και όσους με τους εργοδότες να σηκωθεί ένα μέτωπο αντίστασης, πραγματικό τέτοιο, το οποίο να βάλει φρένο. Απευθυνόμαστε λοιπόν σ' όλους τους εργαζόμενους της πόλης και στα χωριά, τους οποίους λέμε να μπουν μπροστά, να βάλουν φρένο στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και εμείς είμαστε κατά φυσικά και για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Φίλιππος και του λιμανιού Απόστολος Παύλος, γιατί το μόνο που θα ευνοήσει και θα ενισχύσει τα οικονομικά του είναι τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, γι' αυτό βλέπετε τρανταχτά ονόματα να μπαίνουν στο χωρό και δεν είναι φουκαράδες οι οποίοι θέλουν να βγάλουν ένα μεροκάματο. Είμαστε λοιπόν κάθετα και κατευρυματικά αντίθετοι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και του ενός λιμανιού και του άλλου. Άρα συμφωνείτε με την πρόταση να το διεκδικήσει ο Δήμος. Είμαι με την πρόταση να το διεκδικήσει ο Δήμος με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα βάλει το λαό μπροστά. Δήμαρχε, αλλιώς θα είναι... Λαός και Δήμος, εννοείται ότι είναι το ίδιο πράγμα. Ναι, Πρόεδρε, όμως μισό λεπτό. Ο Δήμαρχος είπε υπέρ της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του εμπορικού και του μισού αυτού. Εγώ μιλώ για όλα. Συνεπώς δεν ταυτιζόμαστε με την πρόταση του Δημαρχου. Κύριε Βογιατζή. Λοιπόν, η άποψή μου είναι ότι τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, το νερό, η ενέργεια, οι δρόμοι, ανήκουν στον ελληνικό λαό. Και όταν λέμε ανήκουν στον ελληνικό λαό, δεν μιλάμε για λαοκρατία, αλλά μιλάμε ότι ανήκουν σε ένα εθνικά κυρίαρχο κράτος, το οποίο μοιράζει ισότιμα, σωστά, σ' όλους τους Έλληνες πολίτες που πληρούν τους όρους να ανήκουν και να ζουν σε αυτή τη χώρα. Οπότε, όσα ανήκονται στον λαό όλα αυτά, θα πρέπει να έχει ο λαός την πρόσβαση, ο ελληνικός λαός, να έχει πρόσβαση άμεση σε αυτά, να μην μπαίνει κάποιος ιδιότης ανάμεσα και να υπάρχει και κυριαρχία. Οπότε, έχω την πεποίθηση ότι η ιδιωτικοποίηση που πάει να γίνει στα λιμάνια όλης της χώρας και ιδιαίτερα της Καβάλλας, θα είναι μια ιδιωτικοποίηση παρόμη με αυτή τη Fraport. Θα δημιουργηθεί μια εταιρεία με 28.000 ευρώ κεφάλαιο, όπως η Fraport, θα πάρει δάνειο από ελληνικές τράπεζες, όπως πήρε η Fraport 1,4 δις, και θα έρθει με τα λεφτά τα οποία τις δανεί σε ο πάλι ο ελληνικός λαός, ο οποίος ξεπλήρωνε όλες τις τράπεζες οι οποίες χρουστούσανε και θα αγοράσει την ίδια του την περιουσία. Και μετά θα έρθει κάποια στιγμή αυτή η ιδιωτική εταιρεία, η οποία δεν ξέρουμε και ποιον συμφερόντων θα είναι και τι συμφερόντων θα είναι, μπορεί να είναι τουρκική, μπορεί να είναι ρωσική, μπορεί να είναι αμερικανική, μπορεί να είναι οτιδήποτε. Και θα βάλει όρους στους πολίτες της πόλης μας. Και τα προβλήματα που όλοι σκεφτόμαστε μπορούν να δημιουργηθούν είναι παράδειγμα, μπορεί το χερσαίο κομμάτι να το κάνει οτι θέλει, να το κλείσει, να το κάνει πεζόδρομο, να το κάνει ιδιωτικό, να διώξει στα πάρκινγκ, να ανεβάσει το κόστος των καφετειριών, το κόστος που έχουν στα τραπεζοκαθίσματα οι καφετέρειες, μπορεί να παγορέψει κάτι, είναι ιδιωτικό, δεν έχει κανένας άλλος πρόσβαση ούτε ο κάθε καβαλιώτης. Μπορεί στο θαλάσσιο τμήμα να διώξει τα καϊκιά, να το κάνει μαρίνα. Μπορεί, όπως έχει υποθήκεψει και πριν από τους προηγούμενους, μπορεί να αλλάξει όλη τη μορφή της πόλης, γιατί η πόλη της Καβάλας είναι άριτα δεμένη με τη θάλασσα. Οπότε είναι ένα σοβαρό θέμα που αφορά και τον τουρισμό της πόλης και το πώς, τι εικόνα θα δώσει η πόλη μας προς τον τουρίστα και το πώς θα το διαχειριστούμε. Η πρόταση που κατατέθηκε από τον δήμαρχο είναι προς καλή κατεύθυνση. Δεν θα αρνηθώ ότι είναι σε καλή κατεύθυνση, τουλάχιστον να διεκδικήσουμε ένα κομμάτι από τις ιδιωτικοποίησεις. Και επειδή θεωρώ ότι πρέπει να στηρίζουμε ό,τι είναι σε καλή κατεύθυνση, παρόλα που δεν λύνει το πρόβλημα θεωρώ πλήρως, εμείς είμαστε υπέρ και θα πούμε ναι σε αυτή την πρόταση, μόνο και μόνο για να βάλουμε όσα εμπόδια γίνεται περισσότερα απέναντι σε μια ιδιωτικοποίηση που πιστεύω ότι θα τη βρούμε μπροστά μας. Δεν είναι κακό να γίνονται ιδιωτικοποίησεις, ιδιωτικοποίησες αν γίνονται σωστά μπορούν να φέρουν καλό αποτέλεσμα. Αλλά εδώ μιλάμε για αγαθά που ανήκουν στον λαό, ανήκουν στους καβαλιώτες. Δεν μπορούν να ιδιωτικοποιούμε το λιμάνι. Διότι αν αύριο αυτή η εταιρεία μας πει, θα φύγετε όλοι οι καβαλιώτες από το λιμάνι μου, τι θα κάνουμε εμείς. Πώς θα διεκδικήσουμε το δίκιο μας, θα το κάνουμε στις συμβάσεις που θα παραχώρησες. Αυτά δεν γίνονται. Επομένως, εμείς είμαστε υπέρ και ελπίζω ότι ο δήμαρχος θα προχωρήσει και σε άλλες ενέργειες πιο πρακτικές πέρα από διαμαρτυρίες. Και οτιδήποτε είναι προς αυτή την κατέθευση, εμείς θα το στηρίξουμε. Ευχαριστώ. Κύριε Ξανθόπουλα. Κύριε Πρόεδρε, σε ό,τι αφορά το θέμα που συσσάγεται. Και μη θέλω να το πιάσω από την αρχή και να απαντήσω στο ερώτημα που θέσατε για το εκτακτό. Θα σας πω ότι εγώ σαφέστεται και δεν συμφωνώ με την εισήγηση όπως έρχεται. Τέτοιου είδους θέματα, η άποψη μου είναι ότι πρέπει να έρχονται με προετοιμασία, με εισήγηση, με πληροφόρηση, για να μπορούμε να μην στο πόδι παίρνουμε τέτοιου είδους σοβαρές αποφάσεις. Αυτό είναι το πρώτο μου σχόλιο, η πρώτη υποθέτηση. Τη δεύτερη είναι, ο κύριος Δήμαρχος αναφέρθηκε στην ανάγκη επικαιροποίησης απόφασης της συγκεκριμένης που πάρκεται το 2012. Πάρα πολύ σωστά ο κύριος Καλανταρίδης επισημένει ότι αυτή η απόφαση η οποία μάλιστα μας μπειράστηκε, δεν μπορεί να αποτελέσει το πρόκριμα πάνω στο οποίο θα μπορούσε κανείς να διαβάσει και να προτείνει ή να αποφασίσει το οτιδήποτε αναφορικά με το μεγάλο θέμα αυτό. Και αυτό για τον εξής λόγο, διότι αν αυτό θα αποτελούσε πρόκριμα, εγώ θα ζητούσα πάνω ενός χάρη, τι λέει η απόφαση 8322 του τότε Υπουργού Παμπούκη, τι λέει η απόφαση 1371 του Γενικού Γραμματέα της περιφήρας Κυρίου Σταμάτη, ποια είναι η τύχη της προσφυγής την οποία έκανε η δημοφέλεια διότι η απόφαση αυτό μεταξύ άλλων και αυτό λέει, ποια είναι τις ανέργειες έκανε η διαπαραταξιακή και μάλιστα σας διαβάζω ονόματα, με βαριά στην τοπική αυτοδιοίκηση Καλλιοντζής, Ερυφυλίδης, Λιόγγκας, Βέρος. Τι έπραξαν σε ό,τι αφορά τις μεγάλες επίσης δικτυκτικές που θέτει και αναφέρει μεταξύ άλλων και για απομάκρυση των οχλουσσών δραστηριοτήτων και φυσικά, αναφέρει κάπου στην τρίτη παράγραφο, κύριε Δήμαρχε, ότι επίσης λέει θα θέσει και τη μεταβήβαση του λιμανιού Απόστολος Παύλος στο Δήμο Καβάλλας. Λέγω ότι αυτό εδώ δεν θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκριμα για οτιδήποτε αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Όμως, παρόλα αυτά, επειδή το θέμα καταπληκτικά εισάγεται πως εισάγεται, εγώ αυτό το οποίο θέλω να θέσω είναι το εξής. Αυτό το οποίο καλούμαστε σήμερα, κύριε Δήμαρχε, να αποφασίσουμε και να στηρίξουμε είναι την πρότασή σας για την ιδιωτικοποίηση της χερσαία ζώνης. Με αυτό, λοιπόν, σαν δεδομένο, εγώ θα κάνω μια πρόταση, μια προσθήκη. Όταν λέμε χερσαία ζώνη εννοούμε τι? Από εκεί που τελειώνουν οι οικοδομές, τα καταστήματα, μήπως θα πρέπει να οριοθετηθεί η χερσαία ζώνη. Διότι αν η χερσαία ζώνη ξεκινάει από εκεί που τελειώνει η θάλασσα, ενδοχόνες να υπάρξει πρόβλημα με την πρότασή μας. Όλοι οι προθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης καταλαβαίνετε ότι ο προβληματισμός που βάζω είναι ο εξής. Μήπως θα έπρεπε η διεκδίκησή μας αυτή να ξεκινήσει ας πούμε από τα πέντε μέτρα, από τα δέκα μέτρα από τη θάλασσα. Διότι οριοθετώντας τη διεκδίκησή μας, νομίζω ότι τα πράγματα έρχονται προς την κατεύθυνση που όλοι μας τουλάχιστον κατεπληκτικά λέμε και υποστηρίζουμε. Έζησα πράγματι το διφυές σε ό,τι αφορά τα καταστήματα κύριε Δήμαρχε και έχει απόλυτο δίκιο ο κύριος Παπάς, όταν λέει ότι εμείς δεν συνειδηθήκαμε με το οργανισμό λοιμένα. Με τον ιδιότητα θα συνειδηθούμε σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό. Και πραγματικά η Χερσέα Ζώνη πρέπει να αποτελέσει κομμάτι της πόλης Καβάλλας, του Δήμου της Καβάλλας. Εάν λοιπόν θεωρείτε ότι η πρότασή μου, ναι στη διεκδίκηση Χερσέα Ζώνης, αλλά με ριοθέτηση από πού ξεκινάει η διεκδίκηση αυτή, τότε σαφέστατα κι εγώ είμαι πέρ της άποψης που έχετε εκφράσει. Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Δήμαρχε, το πρώτο και σημαντικό ζήτημα το οποίο θα πρέπει να κληθούμε να αποφασίσουμε είναι αν επιθυμούμε την ιδιωτικοποίηση ή όχι του λιμανιού Απόστολος Παύλος. Ξέρετε καλά ότι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι κέρια, διότι κανένα λιμάνι δεν μπορεί να λειτουργήσει κάτω από οποιοδήποτε καθεστώς χωρίς διχερσέα Ζώνη. Το ζήτημα που πρέπει εδώ σήμερα εμείς να αποφασίσουμε είναι ότι εάν σε μια επιθυμία της κεντρικής κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση και του συγκεκριμένου λιμανιού, τι μπορούμε να κερδίσουμε εμείς ως Δήμος, επιπλέον από αυτό το οποίο σήμερα έχουμε. Σήμερα τι έχουμε, τίποτα. Ως Δήμος έχουμε καμιά ωφέλεια από τη χερσέα Ζώνη του λιμανιού, από το λιμάνι, από την κίνηση του λιμανιού, τίποτε. Καμία, απολύτως. Καμία, απολύτως. Για μας δηλαδή είτε είναι ιδιώτηση είτε το σημερινό καθεστώς σαν Δήμος, εάν παραμείνει το ίδιο όπως είναι σήμερα δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Κανένα έσοδο, καμία επιρροή στη χερσέα Ζώνη όπως αυτή πρέπει να οριοθετηθεί. Άρα λοιπόν, εδώ θα μπει το ζήτημα ιδιωτικοποίηση του Απόστολου Παύλου του λιμανιού μας με τη χερσέα Ζώνη. Ποια είναι η χερσέα Ζώνη όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, ξέρει κανείς εδώ σήμερα που συζητάμε, που ακριβώς εκτείνεται αυτή η χερσέα Ζώνη και αν αυτή η χερσέα Ζώνη όπως σήμερα λειτουργεί, είναι αυτή που σχεδιάζεται να παραχωρηθεί και με την ιδιωτικοποίηση του νέου λιμανιού. Το ξέρει κανείς, δεν το ξέρουμε, δεν το ξέρουμε λοιπόν. Είναι διαφορετικής αξίας και χρησιμότητος η χερσέα Ζώνη που είναι από τον Λιόλιο τον Παλιό μέχρι την παιδική χαρά εκεί στα παιχνίδια στο ΝΟΚ. Τελείως διαφορετικής αξίας και σημασίας. Έπρεπε ήδη εκεί που βρίσκεται και το κολυμβητήριο, δηλαδή αυτό έπρεπε ήδη να έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Καβάλα. Εμείς ως προηγούμενη διοίκηση πιστέψαμε και οι δήμαρχες ένα από τα λάθη μας τις απατηλές υποσχέσεις των απατεώνων που έρχονταν εδώ των υπουργών και μας τάζανε να αλλαγούσουμε πέτρα χίλια και όταν φεύγανε στην Αθήνα τα ξεχνούσαν όλα. Ένα κομμάτι είναι αυτό, ναι αυτό πρέπει να το διεκδικήσουμε. Και από εκεί και πέρα να συμφωνήσουμε με τον κ. Ξανθόπουλο. Τι θέλουμε από την υπόλοιπη χερσέα Ζώνη του λιμανιού, θέλουμε το τελονίο. Είναι δυνατόν να υπάρξει ιδιωτικοποίηση του οποιοδήποτε λιμανιού χωρίς τη Ζώνη του τελονίου. Εκεί δηλαδή που γίνεται η διακίνηση του επιβατικού κοινού, δεν υπάρχει περίπτωση να επιτευχθεί μια τέτοια διεκδίκηση. Θέλουμε να διεκδικήσουμε ένα τμήμα της υπόλοιπης χερσέας Ζώνης, δηλαδή από το ΝΟΚ μέχρι το τελονίο. Και ποιο είναι αυτό το τμήμα που θέλουμε, είναι αυτό μέχρι το δρόμο όπως χωρίζεται από την παραλία. Εκεί δηλαδή που υπάρχουν τα καταστήματα και μπορούμε να έχουμε κάποια έσοδα. Ή είναι όλο το σύνολο της γης μέχρι εκεί που φτάνει η θάλασσα. Ακούω εδώ κάτι απόψεις αριστερίστηκες έτσι, κάτι ιδεολυπτικές απόψεις, ότι να πάρει λέει ο δήμος το λιμάνι. Δηλαδή ο δήμος τα κανονίτσια και τα δρομολόγια, το ferry boat, θα έχει και λιμεναρχία ο δήμος δικό του για να διαχειρίζει το λιμάνι και ό,τι έχει να κάνει με το θαλάσσιο χώρο. Μα συνάδελφοι, είναι δυνατό να συμβούν αυτά τα πράγματα, συμβαίνει αυτό πουθενά. Αυτό το οποίο ο δήμος ενδιαφέρεται δεν είναι η διαχείριση του λιμάνιου, πώς δηλαδή θα έρχονται και θα φεύγουν τα πλοία, ή ποιος θα εκμεταλλεύεται τον σταθμό, τον επιβατικό, είναι πως θα έχει κάποια έσοδα και πως θα διαμορφώσει ένα κατάλληλο χώρο με ποιον τρόπο, ούτως ώστε να έχουμε μια αρμονία σε όλα αυτά τα προβλήματα που σωστά επισυμβάνθηκαν όσον αφορά τα ενίκαια, τις αναπλάσεις, το ότι δεν μπορούμε να βάλουμε ένα κάδο απορριμάτων στο λιμάνι αν δεν πάρουμε την έγκριση του οργανισμού λιμάνια κλπ. Νομίζω επομένως δήμαρχε ότι ναι, να μπούμε σε μια διεκδίκηση ενός τμήματος χερσαίας ζώνης, αυτό όμως που εσύ και η τεχνική υπηρεσία αλλά και στις ενόησεις με τον οργανισμό λιμάνια θα δείτε και θα βάλετε κάτω, ότι είναι κάτι το οποίο ναι πράγματι μπορεί να έρθει στο δήμο και να έχει αποτελέσματα για το δήμο, γιατί αν πάμε και μιλάμε ότι κοίταξε εμείς θα πάρουμε το τελονίο, ή θα πάρουμε το α, το β το λιμάνιο βαρχείο να και δεν συμμαζεύεται, καταλαβαίνετε ότι αυτά τα επιχειρήματα ούτε πρόκειται να γίνουν δεκτά, ούτε αυτές οι προτάσεις θα περάσουν και δεν θα έχουμε κάποιο αποτέλεσμα, θα έρθουμε σε μια σύγκρουση με την κεντρική κυβέρνηση και οι μόνοι που θα χαίρονται από αυτή τη σύγκρυση θα είναι η αντιπολίτευση και οι αριστεροί, οι οποίοι θα τρύβουν τα χέρια τους, γιατί όπως είπε και ο κ. Ποτόλιας θέλει να ξεσηκώσει τον λαό, σαν τα θεοφάνια γύρω γύρω να κάνουμε κατάληψη στο λιμάνι για να μην έρθει ο κακός ξένος και ιδιωτικοποιήσει το λιμάνι, ευχαριστώ. Ο κ. Κουνάικος. Κύριε Πρόεδρε, χαίρομαι για τη συζήτηση που γίνεται, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό κομμάτι ανάπτυξης, το θέμα το συγκεκριμένο που αφορά τον εμπορικό λοιμένα στη Νέα Καρβάλη, Φίλιππος, καθώς και το Απόστολος Παύλος. Όπως ξέρετε κυρίες συνάδελφοι, με τον όμως 4597 του 2019 κύριε Δήμαρχε, έχει γίνει η παραχώρηση οριστικά από το Υπουργείο Οικονομικών σε όλους τους οργανισμούς λοιμμένους. Είναι μία μετοχή. Και το Απόστολος Παύλος και το Φίλιππος είναι ένα. Και παράλληλα έχουν παραχωρηθεί και οι χώροι που λέγονται χερσαίες ζώνες. Ο νόμος αυτός, Δρακασάκης, ο μεγάλος αντιπρόεδρος, έγινε εξαιτίας του ότι τα λιμάνια τα έχουμε εγχωρήσει στους δανειστές μας. Και αναγκαστικά εκτελούμε νομοθετικά πλαίσια παραχώρησης σε ιδιότητες προκειμένου να εισπράττουμε και να αποδίδουμε στο Υπουργείο Οικονομικό. Αγαπητοί συνάδελφοι, κοιτάξτε. Οι δύο χώροι που παραχωρηθήκαν από τον συντονιστή της αποκεντρωμένης το Μάιο του 2018 και αφορούν το τμήμα στο Λιόλιο, μια ζώνη εντακαστρεμάτων καθώς και στα Καλαφατιά, δεν ήρθαν στο Δήμο Καβάλας. Δεν ήρθαν στο Δήμο Καβάλας. Πήγανε στα δημόσια κτήματα. Άρα δηλαδή δημόσια κτήματα Υπουργείου Οικονομικών. Δεν μπορεί κανένας μα κανένας να επέβει στον χώρο αυτόν του Υπουργείου Οικονομικών. Τώρα, τι μπορούμε να κάνουμε εμείς. Φυσικά, στο άθρο 5 του νόμου που σας ανέφερα, 4597, προβλέπεται ποιος θα πληρώνει τον ηλεκτροφοντισμό, ποιος θα πληρώνει την αποκομιδή των απορριμάτων, ποιος θα πληρώνει ότι οι εργαζόμενοι, κύριε Πατώλια Κρύστο, πώς θα αμίβονται οι εργαζόμενοι που θα δουλεύουν σε αυτούς που θα έχουν παραχωρηθεί οι χώροι αυτοί και τα αξιοποιούνται. Ένα ειδικό καθεστώς. Άρα δηλαδή, μιλάμε για ζώνες οι οποίες δεν θα έχουν καμία σχέση μέσα στον πολοδομικό εισθό της πόλης, της πόλης μας. Άρα εδώ, κύριε Δήμαρχε, πρέπει να το δείτε συντονισμένα με την Κέρκη, θα πρέπει όμως να το δείτε συντονισμένα και με τους συνεργάτες σας συμβούλους, οι οποίοι θα πρέπει να ψάξουν το ισχύο νομικό πλαίσιο, γιατί ξέρετε μετά τις εκλογές να βαγίσανε όλα, ενώ ξέρετε ότι έχουμε εντάξει, εγώ έχω υπογράψει έργο δυόμιση εκατομμυρίων για την αξιοποίηση του χώρου στην επέκταση της οδού Αβέρωφ, το πάρκι που σήμερα χρησιμοποιείται μπροστά στον οργανισμό λοιμμένος και δεξιότερα, για αξιοποίηση του χώρου αυτού δεν θα γίνει. Και να απορώ γιατί ο κ. Περιέργης δεν προχωράει, κ. Πρόεδρε, εντάξει αν νομίζω ότι δεν πρέπει να τα καταγραφούν αυτά. Τώρα, θέλω να πω κ. Δήμαρχε, είναι πολύ δύσκολο να αποχαρακτηρίσουμε ένα κομμάτι από τη μία και μοναδική μετοχή, η οποία σήμερα υπάρχει στον οργανισμό λοιμμένος, αυτό θα δοθεί όλο μαζί πακέτο, γιατί οι πλωτές εξέδραχοι παραδοσιάρη έχουν ανάγκη αυτή τη στιγμή χρυσαίου χώρου. Που θα γίνουν τα αποδειτήρια, αυτή τη στιγμή έχουμε 200 σκάφοι μέσα στο λιμάνι που έχουμε βιολογικούς και δεν έχουμε βιολογικούς, γιατί όλοι αυτοί αφοδεύουν μέσα στα σκάφοι τους, μέσα στο λιμάνι δηλαδή, μέσα εκεί που πάρουν και ψαρεύουν οι άνθρωποι, οι συμπολίτες μας. Αυτό είναι ένα θέμα. Που πάνε και αλλάζουνε. Δεν έχουν αποδειτήρια, δεν έχουν τίποτα. Άρα αναγκαία είναι η χερσαία ζώνη για την χρήση των λιμανιών. Πώς μπορούν οι δήμοι να παρέμβουνε, πώς μπορούν οι δήμοι δηλαδή σαν τον Δήμο Καβάλας που έχει ένα βασικό κομμάτι χερσαίας ζώνης μέσα στον πολυδρομικό του ιστό και είναι αναγκαίος. Ποιος θα τον αστυνομεύει αυτόν. Κύριε Κουνάκο, ανασυρρώστε, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, εντάξει, να μην τα πούμε. Καταλαβαίνω ότι εγώ το έχω ψάξει λίγο, μίλησα και με ανθρώπους που γνωρίζουνε. Πρέπει εδώ, κύριε Δήμαρχε, να συντονιστείτε, να πλησιοθείτε από ειδικούς συνεργάτες, να σας δώσουνε υλικό και να τον καταθέσετε στην κέντρια. Τώρα, ότι θέλουμε τους χώρους, φυσικά τους θέλουμε. Φυσικά απαιτούμε, αλλά είναι δύσκολο να αποχαρακτρίσουν. Κανένας ιδιότης δεν θα έρθει να πάρει ένα λιμάνι, να το κάνει, γιατί αυτό το Απόστολος Παύλος είναι πλέον τουριστικό λιμάνι. Συμφωνώ. Και εγώ ότι θα πρέπει να δοθεί στο Δήμο, καβάλας, αλλά δεν αφήνουν οι δανειστές. Δεν είναι το Υπουργείο Οικονομικό. Συμφωνείτε όμως με τη διεκδίκηση, κύριε Κουνάκο. Συμφωνώ με τη διεκδίκηση, αλλά δεν είναι εύκολο. Θέλει συντονισμό από όλους τους. Θα το προσπαθήσουμε τουλάχιστον. Ευχαριστούμε. Κύριε Δήμαρχε. Πέντα λεπτά. Τρία λεπτά, κύριε Μουτια. Ευχαριστώ. Θα είμαι σύντομος. Λοιπόν, όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα που συζητάμε, εκείνο που θέλω να επισημάνω, το έχουν επισημάνει και κάποιοι άλλοι ομιλητές, είναι το εξής. Για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, για μια ακόμα φορά η διοίκηση έρχεται στο σώμα χωρίς εισήγηση. Ούτε καν τακτικό θέμα είναι, ούτε εισήγηση είναι, δουλειές του ποδαριού. Και αυτό έχει να κάνει με δύο στοιχεία. Με δύο στοιχεία. Πρώτον, είναι η συνεχιζόμενη απαξίωση και υποβάθμιση ειδική μας από την πλευρά του δημάρχου. Το ένα στοιχείο, γιατί δεν είναι το πρώτο ζήτημα που γίνεται αυτό. Το δεύτερο είναι ότι προσπαθεί να μην αναλάβει ευθύνες από αυτά που εισηγείται, να μην υπάρχει γραπτό κείμενο. Τα λεγόμενα από την πλευρά του δημάρχου, ότι να διαακούτε τα ράδια και τις εφημερίδες και τις τηλεωράσια να ενημερώνεστε, προφανώς δεν ανήκουν στη σφαίρα της σοβαρότητας και είναι ανάξια σχολιασμού. Επί του προκειμένου, είναι αστείο να συζητάμε σήμερα για η ιδιωτικοποίηση μη του λιμένα. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, στην Ευρωπακή ενός που ακόμα έχουμε κρατικά λιμάνια. Όλες οι χώρες έχουν ιδιωτικοποίηση και τα λιμάνια και τα αεροδρόμια και τα μέσα μαζική συμμεταφορά στα πάντα. Γιατί τα έχουν ιδιωτικοποιήσει, γιατί πρώτον το κράτος δεν μπορεί να τα λειτουργήσει και όπου τα λειτούργησε, παραδείγματος χάριν τα πρώην κομμουνιστικά καθεστότα, δεν μπορούσαν να ανταποκριθούνε, χρεοκόπησαν, δεν σας διέκοψα κύριε Ποτόλια, δεν σας διέκοψα. Δεν σας διέκοψα είπα. Παρακαλώ, παρακαλώ, ολοκληρώστε σιγά σιγά κύριε Μουτιά. Θα ολοκληρώσω κύριε. Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις στη χώρα μας, επειδή έχουμε λοιπόν, μερικοί εδώ μέσα έχουν μια κοντή μνήμη, να θυμίσω ότι αυτές ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Τις ίδιες ιδιωτικοποιήσεις, και μιλάμε για λιμάνια και αεροδρόμια, της συνέχισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το αεροδρόμιο Καβάλας ιδιωτικοποιήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια. Τα δε αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων μπορούν να φανούν και από τα αποτελέσματα που έχει το λιμάνι του Πειραιά, και τα οικονομικά και της κίνησης που έχει, και τα αποτελέσματα των περιφερειακών αεροδρομίων, τα οικονομικά στοιχεία, που πάνε πάρα πολύ καλά, και εντιάπτωση θα δούμε σε λίγο και τα αποτελέσματα από την ιδιωτικοποίηση του λιμάνια της Αισαλονίκης. Κατά συνέπεια, όπως μπαίνει το θέμα από την πλευρά της δημοτικής αρχής, όπου δεν έχει ξεκαθαρίσει ακριβώς τι θέλουν, τι χερσαία ζώνη, το λιμμένα, τι ακριβώς εννοούν, να σας πω λοιπόν αυτά που τα ποιά δεν γνωρίζετε. Τα όρια τα οποία θα ιδιωτικοποιηθούν και καθορίζονται από το συμβόλιο σύστασης της Ανώνυμης Εταιρείας με την υπονομία Οργανισμός Λιμμένου Καβάλα. Εκεί καθορίζονται επακριβώς τα ιογραφικά όρια. Άρα, αυτά που θα ιδιωτικοποιηθούν είναι αυτά που καθορίζονται εκεί, δεν μπορεί να γίνει διαμοιρασμός. Μην λέτε μεγάλες κουβέντες για να γίνεται αρεστή προς τα κάτω ότι εμείς παλεύουμε και διεκδικούμε και τα λοιπά. Τίποτα δεν παλεύεται, τίποτα δεν διεκδικείται. Υπάρχει ένας διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση που κι αυτός ξεκίνησε επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπου ιδιωτικοποιούνται τα πάντα. Αυτά λοιπόν που λέτε είναι για να χαδίψετε τα αυτιά ή επειδή η αριστερή ψυχούλα σας λίγο έτσι σπαρταράει και θέλετε να βρείτε για μια ακόμα φορά να συντονιστείτε με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, η άποψή μου ή η προσωπική μου... Δεν λέω για σας, δεν λέω για σας κύριε Παπά, η δημοτική αρχή μιλάω. Αλλάζει το ζήτημα αν έχετε κι εσείς πεταρίσματα... Ολοκληρώστε κύριε Μούτια, μην το διακόπτετε. Κατά συνέπεια εγώ προφανώς και δεν συμφωνώ με την εισήγηση όπως τουλάχιστον αυτή προφορικά και όχι γραπτά κατεβαίνει από το Προεδρείο. Ευχαριστώ τον κύριο Μούτια. Την γνωστή ρύση του Παπανδρέου σε κάποιον του γέρο Παπανδρέου που είπε ποιος το είπε. Προκέτα ένας και λέει εγώ, ανεφλόγου. Μετά λοιπόν από το μάθημα του... Μετά λοιπόν, εγώ είμαι σοβαρός κύριε Μούτια. Κύριε Μούτια, ακούσαμε όσα είχατε πει. Εσείς να σοβαρευτείτε. Εσείς να σοβαρευτείτε. Κάθε κάτω. Κάθισε κάτω. Κάνε ό,τι θέλεις. Κύριε Μούτια, καθίστε κάτω και μη διακόπτετε. Σοβαρός να είσαι εσύ. Εσύ να είσαι σοβαρός. Κύριε Μούτια, παρακαλώ ανακαλέστε. Παρακαλώ ανακαλέστε. Είναι ντροπή να υβρίζετε τον δήμαρχο. Είναι ντροπή σας. Ανακαλέστε παρακαλώ. Ανακαλέστε της ύβρης σας. Μετά το μάθημα... Συνεχίζετε κύριε Μούτια. Συνεχίζετε κύριε Μούτια. Σας εγκαλώ για ασέβεια προς το σώμα. Μετά το μάθημα αφιλελευθερισμού από κάποιους... οι οποίοι ήταν πρωτοπαλικαναστοί και εξασφαλίζανε... τώρα ξαφνικά ανακαλύψανε τον νεοφιλελευθερισμό. Ξαναλέω λοιπόν, το μάθα κύριε Μούτια, εσείς λοιπόν... Κύριε Μούτια μπορείτε να μη συζητάτε, να μη αντιδράτε. Να μη κάνετε διάλογο. Κύριε Δήμαρχε, μισό λεπτό. Κύριε Μούτια, την επόμενη φορά που θα διακόψετε θα σας αποβάλω. Σας ακούσαμε επί 5 λεπτά και δεν σας διέκοψε κανείς. Σας παρακαλώ λοιπόν, κύριε Δήμαρχε. Ξαναλέω λοιπόν την πρόταση για να μην μακρηγορούμε... και να μην λέμε όλα αυτά τα ωραία που κάποιοι λένε εδώ μέσα. Πρώτον, δεν είπε κανείς ότι είμαστε κατά των ιδιωτικοποιήσεων. Μετά από το μάθημα που κάναμε δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε και τίποτα διαφορετικό. Ήμαστε λοιπόν, δεν είμαστε κατά των ιδιωτικοποιήσεων. Και ξεκαθάρισα από την αρχή τι εννοούσα. Τώρα, αν ο καθένας το ερμηνεύει όπως θέλει, όχι όλοι. Λοιπόν, είπαμε, το Φίλιππος και το εμπορικό λιμάνι... και το επιβατικό, εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στο να ιδιωτικοποιηθούν. Είμαστε λοιπόν, εγώ κύριε Παπαδόπουλε, τα λέω μόνος μου και τα σκέφτομαι μόνος μου. Ούτε μου τα γράφουνε, ούτε μου τα στέλνουνε. Εντάξει, θα σας παρακαλέσω λοιπόν, θα σας παρακαλέσω να μην μου κάνετε μαθήματα. Εντάξει, εγώ ξέρω τι έχω. Εσείς να μάθετε. Πρωτού σας τα γράψουνε, διότι δεν ακούτε. Εδώ τόση ώρα σας είπα τι γίνεται με το λιμενικό ταμείο και ξαναγυρίσατε πάλι στο ίδιο. Σας είπα τι γίνεται με τα ορφανά λιμάνια και πάλι δεν ακούτε. Περιμένατε να σας τα στείλουνε γραμμένα για να τα πείτε. Να μας πείτε για το Διόνυσο και να μας πείτε όλα αυτά τα ωραία τα οποία λέγατε μέχρι τώρα. Μόνο για τον Κουλέ δεν είπατε ότι φταίει ο δήμος που δεν έγινε. Επανέρχομαι λοιπόν και λέω ότι εμείς αυτή τη στιγμή το θέμα μας είναι η Χερσαία Ζώνη. Και η Χερσαία Ζώνη είναι η οποία, σας τη λέω έτσι πολύ χοντρά, αυτή η οποία τελειώνει από την περίφραξη του λιμανιού και φτάνει μέχρι επάνω μέχρι και το πάρκο. Σε παρακαλώ τώρα θα μου πεις δρόμος χωρίς λιμάνια. Έχει εκτός από τα σκάφη που έχει εκεί που εξυπηρετούνται από τον δρόμο. Σε παρακαλώ τώρα μας κάνεις και μάθημα λιμενικών. Έχεις γίνει και ειδικό στα λιμενικά. Εγώ είμαι εκτός θέματος ή εσύ είσαι εκτός θέματος. Λοιπόν, επίσης αυτή είναι η διεκδίκηση του δήμου. Αυτή τη στιγμή δεν περιμένουμε ούτε τα Master Plan, ούτε τι έχουν σχεδιάσει οι άλλοι για εμάς. Εμείς αντιδρούμε σε αυτό που φαίνεται ότι μπορεί να γίνει. Μπορεί να μην το κάνουνε, εγώ δεν υπώ, ότι θα το κάνουνε. Αντιδρούμε όμως σε αυτό το κομμάτι και δείχνουμε την αντίθεσή μας. Το ότι ορίστηκαν τα όρια κάποτε εκεί που ορίστηκαν, οι ποιημένοι, η αντίθεσή μας, το ότι ορίστηκαν τα όρια κάποτε εκεί που ορίστηκαν, υπήρχε ένας λόγος που ορίστηκαν. Το λιμάνι ήταν διαφορετικό, τα ferry boats ήταν διαφορετικά, αλλού δένανε τα σκάφη και γι' αυτό και έγινε. Τώρα αυτή την εποχή που δεν υπάρχει λόγος, που είναι τα τουριστικά, η χερσαία ζώνη λοιπόν μπορεί να επαναχαραχθεί. Και εγώ συμφωνώ και με τον κύριο Ξανθόπουλο και με τον κύριο Γραμμένο, σε αυτό που είπε, πια θεωρούμε ότι είναι η χερσαία ζώνη. Αυτό λοιπόν ήδη σχεδιάζεται που θεωρούμε ότι είναι η χερσαία ζώνη, γιατί η Δημοτική Αρχή, δεν είμαστε μια Δημοτική Αρχή της Φανφάρας, δουλεύουμε κύριε Παπαδόπουλε, άλλοι έχουνε Φανφάρες. Λοιπόν, άλλοι έχουνε Φανφάρες. Θέλω να σας πω λοιπόν, όχι, όχι, δεν το είπα για εσάς, μη συγχωρείστε. Γιατί ο καθένας, λοιπόν, θέλω να σας πω λοιπόν, όχι, τη σχεδιάζουμε την πρόταση αυτό επάνω και θα σας ταλεί αύριο, για να δείτε τι ακριβώς λέμε, διότι ακριβώς, όπως είπε και ο κύριος Παπάς, ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι πλωτές εξέδρες, τις οποίες ο Δήμος και φυσικά δεν μπορεί να τις διαχειριστεί. Αυτό λοιπόν οι πλωτές εξέδρες πρέπει να έχουνε ένα ζωτικό χώρο και σε αυτό συμφωνούμε, δεν διαφώνει κανείς σε αυτό. Αλλά δεν μπορεί όμως από τον δρόμο και μετά όλα αυτά τα μαγαζιά, οι παρεμβάσεις, το ξέρετε ότι σχεδιάζανε στον Ορκ να κάνουνε υπόστεγα κάτω στην παραλία. Και άντε το σταματήσαμε, γιατί είπαμε παιδιά, αυτό αισθητικά δεν στέγει για την πόλη. Όταν θα έρθει λοιπόν ο ιδιώτης, σιγά μην ενδιαφέρεται τι θα πει για την πόλη, τι θα πει στέγαστρα, στέγαστρα θα κάνουμε και θα τα πληρώνετε. Λοιπόν αυτός είναι ο ενδιασμός μας και αυτός είναι ο προβληματισμός. Τώρα από εκεί