Ιστορική εξέλιξη (μέρος Β') / Τι είναι ειδησεογραφικό πρακτορείο, Ποιες εξελίξεις όρισαν την ανάπτυξη των Ειδησεογραφικών Πρακτορείων? Σταθμοί στην Ιστορική Εξέλιξη των Ειδησεογραφικών Πρακτορείων, Συνθήκες Συνένωσης. - Παναγιώτου Νικόλαος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
Τι είναι ειδησεογραφικό πρακτορείο, Ποιες εξελίξεις όρισαν την ανάπτυξη των Ειδησεογραφικών Πρακτορείων? Σταθμοί στην Ιστορική Εξέλιξη των Ειδησεογραφικών Πρακτορείων, Συνθήκες Συνένωσης.: Τι σημαίνει αυτό για την αξιοπιστία της ίδησης, τι σημαίνει αυτή η τακτική ερμηνεία, θέλω να πείτε, να ερμηνεύεται το γιατί, ποια είναι η επίπτωσή της στην ίδια την ίδηση, ποια είναι η επίπτωσή της στο πώς προβάλλεται η ίδηση, γιατί, παραδείγματος χάρη, όταν αναφέρονται για το θέμα του μνημονίου, γιατί δεν πάντοτε αναφορά στις γερμανικές, ας πούμε, πηγές ή στα γερμανικά ΜΕΕ, γιατί αξιοποιεί τόσο πηγή παραδείγματος χάρη από τα γερμανικά ΜΕΕ, καταλαβαίνετε τι σημαίνει η ερμηνεία, ε, παιδιά, είναι κατανοητό. Ωραία, και να σας δώσω ένα παράδειγμα για να είναι πιο σαφές αυτό που ζητώ. Βλέπουμε ένα άρθρο παραδειγμάτος χάρη, για να εντοπίσουμε. Ας πούμε, θέλω ένα από τους διεθνείς ενδύσεις που είναι πιο χαρακτηριστικό. Εδώ πέρα λέει ότι μόνο τα πηγάδια θα σώσουν την πηπή. Αναφέρετε σε αυτό που είχε γίνει στον κόλπο του Μεξικού, το θυμάστε αυτό το δεστύχημα, ε, που έκανε την πηπή. Λοιπόν, λέει μόνο τα πηγάδια θα σώσουν την πηπή. Λιαβάζω εδώ πέρα και βλέπω νέα Ορλάνη, τι σημαίνει αυτό, γράφει εδώ πέρα νέα Ορλάνη, ότι η πηγή της ίδης ποιά είναι. Ότι είναι μάλλον το δισογραφικό πρακτορίο. Λέει μόνο νέα Ορλάνη, που σημαίνει ότι κάποιο δισογραφικό πρακτορίο, το οποίο έχει την έδρα στο νέο Ορλάνη, δεν εντοπίζει. Δεν λέει ποιο είναι το δισογραφικό πρακτορίο, αν είναι το Associated Press, ξέρω εγώ, το Reuters, το HIPSI, τέλος πάντως. Παδόπλα, να φέρει μόνο τον τόπο στο νόπτο, τον οποίο μεταδίδεται η ανταπόκριση αυτή που αφορά την πηγή. Ποια είναι η σημασία του, ότι είναι ένα κείμενα νηφόγραφο. Εκ των προτέρων εμφανίζεται μία είδηση ότι μόνο τα πηγάδια θα σώσουν την πηγή ως βεβαιότητα, χωρίς να γνωρίζω εγώ την πηγή και άρα αντίστοιχα να σημασιοδοτήσω, να πω εάν ή όχι αυτό που ισχυρίζεται, ισχύει. Δηλαδή θα μπορούσα εδώ πέρα να βάλω ας πούμε ντεντροπόταμος και να πω ότι μόνο η πηγή, μόνο τα πηγάδια ή μόνο έτσι θα αντιλήσουμε πετρέλαιο. Και τι σημαίνει ότι η αναφορά της έδρας σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή η εγκυρότητα της είδησης μειώνει, ότι εμφανίζεται κάποιος πολύ βέβαιος που στην ουσία δεν είναι, στις στιγμές που δεν υπάρχει αναφορά στην πηγή. Σημαίνει κάτι αυτό, ναι. Αυτή οδηγεί τον αναγνώστης σε μια βεβαιότητα και ξέρεις τι, ότι η BP έτσι θα αντιμετωπίσει το ζήτημα, αν υπάρχει, αν αξιοποιήσει ξέρω εγώ τα πηγάδια της. Πηγάδια εννοεί τις εξορρίξεις που γίνονται με την αδερφή. Μετά το δεύτερο μέσα αναφέρει ξέρω εγώ, έχει σημαίνει μόνο δηλώσεις του πρόεδρου της BP. Δεν έχει δηλώσεις κάποιων άλλων ειδικών ή επιστημών, ή ανθρώπων από οικολογικές, περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίοι θα μπορούσαν να το παθετηθούν στο ζήτημα. Θα έπρεπε να είχε δηλώσεις μέσα κι αυτών των οργανώσεων. Τι λέτε? Γιατί? Για να πιάνει αδικημενικότητα. Βάρετε, ξεχνάμε το αδικημενικότητα. Αδικημενικότητα είναι ένας μύθος για τη δημοσιογραφιά. Μην στέκεσαι στην έννοια της αδικημενικότητας, γιατί δεν υπάρχει όπως την έχουμε συνηθίσει, όπως μας έχει δημιουργηθεί η προσδοχία. Κατά συνέβη αυτό σας αφήνει βάλλον τους σε κριτικές. Αδικημενικότητα σημαίνει ότι εγώ θα καταγράψω, όπως ένας φυσικός επιστημόνιος, ένας κυμνικός, αυτό που συμβαίνει. Όμως ταυτόχρονα, αν τώρα σας ρωτήσω αν αυτό που σας δείχνω σε ενδιαφέρει ή όχι, θα πάρω 20-30 γνώμεις. Το αντικειμενικό, κάποιος μπορεί να λέει ότι μου δείχνει, ας πούμε, την εφημερίδα αυτή, γιατί μπορεί να έχει σχέση με την εφημερίδα, ή μπορεί, επειδή την έτυχε και την τράβηξε τυχαία από ένα κουτί. Οι κοινωνικές επιστήμεις έχουν πολύ το θέμα της υποκοιμενικής τοποθέτης. Άρα το ζητούμενο για τη δημοσιογράφη είναι η ουδέτερη, ας το πούμε, τοποθέτηση, το να δώσει φωνή σε όλες τις πλαυρές. Πάμε τώρα, γυρίζουμε τώρα στο αρχικό ερώτημα. Θα έπρεπε, ας πούμε, να αναφέρει και άλλες πηγές, δύσκολα. Ωραία, με ποια έννοια, γιατί να είναι αξιόπιστη η ύψη. Γιατί όταν αναφέρει μόνο, ας πούμε, το νέο αγλιάδι δεν μας προσδιορίζει ακριβώς αν δεν έχει υπάρξει αυτή η ύψη. Ωραία, είναι αυτό. Γιατί όμως θα ήταν σημαντικό να έχει κι άλλες φωνές εδώ, γράφουμε μόνο για τον αντιπρόσωπο της BP. Γιατί μπορεί κάποιοι άλλοι να θεωρήσουν ότι είναι στιγμένο το ρεφορτάζ, ότι πήγε στην BP, και όπως δεν μιλάει το πρόσωπο, ότι του είπε ότι ήθελε να ακούσει και πήγε. Αυτό, δηλαδή, αυτό σημαίνει πως με μία αναφορά ή μη χρήση περισσότερων πηγών, θα μπορούσε αυτό εδώ, το νέο αγλιάδι, να είναι να πάρει ένα γραφείο της BP, η οποία έχει εκεί πέρα γραφία και να βγάλει αυτό το ρεφορτάζ, το οποίο κατέληξε να δημοσιεύεται σε μια ελληνική εφημερίδα, και στο οποίο προτείνει μια λίστα, στην οποία συμφέρει τη XC Εταιρεία, για να μην είναι να στεκόμαστε σε κάτι. Η μία αναφορά έτσι, λοιπόν, αυτό εδώ με οδηγεί σε λάθος πιθανό συμπεράσματα, στο να δημιουργήσω αντιλήψεις, εντυπώσεις, οι οποίες εξυπηρετούν τις XC σκοπιμότητες, και ταυτόχρονα, δεν δείχνει έναν πλουραλισμό, δηλαδή, μια ολική προσέγγιση του ζητήματος. Τι σημαίνει ολική προσέγγιση, ότι για το θέμα των πετρολογικών θα πρέπει να ρωτήσω τις εταιρίες που κάνουν τις εξορήξεις, κάποιους ειδικούς οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με αυτό, ξέρω εγώ κάποιους οι οποίοι δουλεύουν σε αντίστοιχα ενεργειακά ιστιτούτα και λοιπά, σε περιβαλλοντικές εταιρίες, για να έχουν μια απεικόνιση. Αυτό σας ζητώ να κάνετε και στην εργασία σας, έτσι θα το δουλέψετε. Δηλαδή, θέλω δύο πράγματα, έναν ποσοτική απεικόνιση, η οποία θα περιλαμβάνει ποσότητα, ότι ξέρεις τι, εδώ πέρα θα δούμε στα πέντε έξι άρθρα που είχε εδώ αυτή η σελίδα που αφορά τον κόσμο, όλα αναφέρουν μόνο την πόλη, δεν λένε ποια είναι η πηγή, μόνο με το τόπο που δημιουργήθηκαν. Τι σημαίνει αυτό. Αυτός έχει κάποια επίπτωση, μια επίπτωση είναι όπως τώρα, μπορεί να είναι σκόπιμο το άρθρο, δεν ξέρω ποιος το έγραψε κλπ κλπ. Έτσι θέλω να το προσεγγίσετε, εντάξει, να ερνηνεύσετε. Και ταυτόχρονα θα εκτελεί σε ποσοτική απεικόνιση, δηλαδή στις εσωτερικές ειδήσεις, το 90% είναι από ίδιες πηγές, τις ειδήσεις που αφορούν τον υπόλοιπο κόσμο, χρησιμοποιούνται κατά βάση αυτά τα ξένα ή εθνικά πρακτορία και θέλω επίσης να κάνετε και απεικόνιση των πρακτορίων που χρησιμοποιούνται. Αν δηλαδή χρησιμοποιείται το Associated Press πιο πολύ, το Reuters, το Αθηνικό πρακτορείο, εντάξει, έτσι θέλω να το δουλέψουμε. Δεν υπάρχει όρο από την άποψη των λέξων και της έκτασης φύλλα, απλά θέλω να το δουλέψετε, να νιώσετε εσείς ότι ξέρεις ότι εγώ το δούλεψα. Θα πάρετε μια φιναλίδα, θα δείτε ένα δελτίο τηλεοπτικό ειδήσω και θα καταγράψετε. Πρώτη ειδήση, αλλά που κλειτή, η ΣΟΤΑΝΔΕ που καλύτερα ξέρω, το δείχνει και στη Νευνατία, δεύτερη ειδήση, εντάξει, στο τηλεοπτικό ειδήσω. Επίσης, το τηλεοπτικό, αν κάνετε τηλεοπτικές ειδήσεις, θα δείτε ότι, αν έχουν πάρει το υλικό από το C1N, το PBC, υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά εκεί. Θα συζητήσουμε λίγο για τα ειδησογραφικά πρακτορία. Ποια είναι η περίπτωση στην κατηγορία αυτή, το PBC και το C1N, είναι η ειδησογραφικά πρακτορία? Μεταβληθεί, έχουν γίνει σε παραγωγούς έτσι παρόχους ειδησογραφικού υλικού. Λοιπόν, η ειδησογραφικό πρακτορία, για να το έχετε όλοι κατανοού, είναι ουσιαστικά ένας οργανισμός με δημοσιογράφους, που στόχο έχει την παροχή ειδήσων ειδησογραφικών υπηρεσών σε μημείευση. Αυτός είναι ο ορισμός στον οποίο καταλήξαμε, μετά από συζήτηση, ότι εκφράζει την έννοια του ειδησογραφικού πρακτορίου. Την ερώτηση που είχαμε δει είναι ποιες εξελιγξώρισαν την ανάρτηξη του ειδησογραφικού πρακτορίου. Αυτός είναι ο ορισμός, ο οποίος θα αποτελέσει τη βάση, πάνω στην οποία θα γίνει η συζήτησή μας και η προσέγγιση μας όλων μας στις συναντήσεις. Είναι ένας οργανισμός με στόχο την παροχή ειδησογραφικών υπηρεσιών σε μημείευση. Η έννοια των ειδήσων ειδησογραφικών υπηρεσιών, όμως, καταλαβαίνει ότι είναι τεράστια. Η ειδησιογραφική υπηρεσία μπορεί να είναι το να στέλνω μια ανταπόκριση, το τι συνέβη κάπου, μέχρι το να παρέχω συγκεκριμένη ανάλυση. Όπως αυτό που είδα με το άρθρο, ότι μόνη λύση, ξέρω εγώ, για τον κόλπο του Μεξικού, είναι να οδηγηθούμε σε αυτή τη λύση της διότησης. Και αυτό είναι η ειδησιογραφική υπηρεσία. Επίσης η ειδησιογραφική υπηρεσία είναι, θα τοποθετούσαμε μέσα, και άλλες υπηρεσίες οι οποίες σχετίζονται με την παροχή περιοχωμένου, διευθύνσεων επικοινωνίας, ποιος είναι ποιος, την παροχή παραδειγματος χάρη βιογραφικών, ηγετών και λοιπά τέτοιου είδους πράγμα. Τα ειδησιογραφικά πρακτορίνου ξεκίνησαν στην αρχή με ένα συγκεκριμένο και απλό τρόπο λειτουργίας, όπως το φανταζόμαστε, δηλαδή ότι απλά τι κάνω, τι κάνω μετάδοση, ουσιαστικά, αυτό που είναι ένα μάθημα αυτού που συμβαίνει μία σήτησης, μετά μεταμορφώνουν το τρόπο λειτουργίας τους και πολλαπλασιάζονται και γίνεται περισσότερο σύνθετο. Δηλαδή ότι προσφέρουν περισσότερα προϊόντα. Όχι με την έννοια την εμπορική, με την έννοια του τι παράγονται, εντάξει παιδιά. Έτσι αυτός θα είναι ο ορισμός πάνω στον οποίο θα δουλέψουν. Τώρα, πάμε παρακάτω. Ποιες είναι οι εξελίξεις που επηρέασαν την ανάπτυξη των ειδησιογραφικών πρακτοριών. Οτιδήποτε αναπτύσσεται ή διαμορφώνεται ή είναι ο οργανισμός, επηρεάζεται πάρα πολύ από το κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό, πολιτισμικό πλαίσιο στο οποίο υπάρχει. Να σας δώσουμε ένα παράδειγμα. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και η πίεση για να κλείσουμε τον αριθμό των δημοσιών οργανισμών, οδήγησε ξέρω πόσα αποφάσεις για συρρήγγωση των αντίστοιχων ειδησιογραφικών πρακτοριών που είχαμε στην Ελλάδα. Δηλαδή, είχαμε δύο ειδησιογραφικά πρακτορίες, αυτά εμπόθηκαν να έγιναν ένα. Το Αθηναϊκό και το Μακεδολικό πρακτορί. Οι πίεσοι που υπήρχε για να δημιουργήσουμε το Μακεδονικό πρακτορί ειδησίων για όλους αυτούς τους λόγους που προβλήθηκαν για να αναδείξουμε ότι η Μακεδονία είναι ελληνική και λοιπά, είναι αυτοί που συνετέλεσαν στο να δημιουργηθεί το πρακτορί, το Μακεδονικό πρακτορί ειδησίων. Αλλά αντίστοιχοι άλλοι λόγοι και εξέλιξε οδήγησαν στο να συρρικτουνοθούν αυτά τα πρακτορί και να γίνουν απο δύο σέν. Έτσι, λοιπόν, κανένα μα κανένα γεγονός δεν εξελίσσεται αυτόνομα από το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί αναπτύσσεται και λοιπά. Ποιο είναι το πλαίσιο τώρα στο οποίο έχουν αναπτυχθεί οι δησογραφικοί οργανισμοί. Είχαμε αναφερθεί στην τυπογραφία, η οποία είναι μια βασική εξέλιξη. Ελάχιστα ασχολούνται έτσι λίγο με την έννοια της τυπογραφίας, με την εφεύρεση αυτή του Gutenberg, γιατί θεωρούμε πολύ δεδομένη. Ωστόσο είχαμε πει και την προηγούμενη φορά ότι αποτέλεσε ένα σημείο καμπής, καθώς ουσιαστικά υπήρξε το σημείο εκείνος στο οποίο η γνώση ειπωτοποιήθηκε ή έγινε εύκολα προσεγγίσιμα από περισσότερο από μεγαλύτερο αριθμό κόσμου. Είναι τεράστια αυτή η σημασία. Βλέπετε, φανταστείτε ότι σαν να κάναμε μάθημα ένας προς ένα και εμείς οι δύο να ήμασταν οι κάτοχοι της απόλυτης γνώσης και αυτό το γεγονός πλέον ανοίγει και γίνεται διαθέσιμο σε μεγαλύτερο αριθμό κόσμου. Γίνεται διαθέσιμο σε μεγαλύτερο αριθμό κόσμου. Που τι σημαίνει αυτό, ποια είναι η σημασία του, το γεγονός ότι συνδέεται με όλες αυτές τις εξελίξεις, οι οποίες έρχονται αργότερα στην Ευρώπη. Το 1706 πώς η μηχανική κλίμακα συνδέονται πλέον και με τις αντίστοιχες πολιτιστικές επαναστάσεις. Αναφέρω αυτά πριν για να δείτε λίγο το πώς εξελίχθηκαν μέσα στα ισογραφικά πρακτορία. Είναι σημαντικά στοιχεία και σε πολύ μεγάλο βαθμό διαμόρφωσαν και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, την παιδεία, όπως ό,τι γνωρίζουμε σήμερα. Αλλά συνετέλεσαν πάρα πολύ στο να αλλάξει ο ρυθμός ηρωί. Ήρθαν να αναδειχθούν και να δουλέψουν τα μημιεύσεις. Οι άλλες εξελίξεις που επηρεάσαν την διαμόρφωση της εξέλιξης των ισογραφικών πρακτοριών, ξεκινά από το τελευταίο ότι με την παγκοσμιοποίηση, με την ανάδυση μιας παγκόσμιος κουλτούρας, αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα απασχολεί τον κάτοικο του Hong Kong μέχρι τον κάτοικο ξέβο της Ινδιονυσίας κλπ. Το οποίο ουσιαστικά δημιουργεί ένα πεδίο μεγάλης ζήτης. Ενώ παλαιότερα μπορεί αυτό να μην υπήρχε. Η παγκοσμιοποίηση όχι με την ενέδειση νομοσιολογική, με την έννοια που αποδείγουμε ότι έχει φέρει όλα τα κακά και σοπέδωση στις εθνικές κουλτούρες, αλλά με την έννοια του ότι ήρθε και προσέφερε και έκτισε, ξέρω πως, το τι έκανε το κόσμος μας πιο ανοιχτό. Η ψηφιακή κουλτούρα, δηλαδή οι πολλογιστές, τα δίκτυα. Φανταστείτε τώρα ότι παλαιότερα ξέρω ότι πλέον έχουμε φτάσει το σημείο να έχουν καταρκυθεί το βιβλίο, ας πούμε. Δηλαδή είμαστε σε ένα στάδιο που πλέον τα βιβλία θα τα διαβάζουμε ως από ταμπλέτες και αυτά σε ένα σημείο. Ανοίγονται χώροι αποθήκησης ψηφιακή μέσω του κλαούντ και τέτοιου, το οποίο αλλάζει ακόμα και τη δημοσιογραφή και τον τρόπο κατανάλωσης της ιδέως, αλλά και την ποσοκοίμα ζωή. Ο κινηματογράφος, το ραδιόφωνο και λοιπά, οι τάσεις που επιτράτησα μετά για εθνικοποίηση των μέσων, όλα αυτά ήταν σημεία καμπής που καθόσασαν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη των ιδιωσιογραφικών δακτωρίων. Αν ξεκινήσουμε από πάνω προς τα κάτω, θα δούμε το γεγονός ότι δημιουργήθηκε ουσιαστικά μια αγορά για μέσα ανημέρους. Τι σημαίνει ότι αυτή η αγορά, ότι υπήρχε ζήτηση και αντίστοιχα προϊόντα. Τη ζήτηση αυτή έρχεται να την καλλιλούντσουν τα ισογραφικά πρακτορία. Αυτό, οι σταθμοί τώρα, τα περνάω λίγο γρήγορα γιατί τα είδαμε και την άλλη φορά. Παιδιώσεις, θέλετε μετά στο διέργημα, μπορείτε λίγο να καθίσετε να τις γράψετε. Τέλος πάντων θα τις ανεβάσουμε. Ποια είναι οι περιόδους στις οποίους έτσι σπάμε λίγο την ανάπτυξη. Το πρώτο είναι ότι θα δείτε ότι αυτές οι περιόδοι δεν είναι άσχετοι με ό,τι συμβαίνει στο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο. Είναι ότι ανεβαίνουν τα ευρωπαϊκά πρακτορία, αμέσως μετά με την απαξίωση της Ευρώπης ως μεγάλη πολιτική δύναμη, αναδίεται η Αμερική, η Ρωσία ξεργώ, μετά οι ΠΑΕ φτάνουν σε ένα σημείο στο οποίο με την παγκοσμιοποίηση ανοίγουν ακόμα περισσότερο οι καταστάσεις, κάποιοι καταραίων και λοιπά και αναδίονται κάποιοι πέντε μεγάλοι πέχτες ουσιαστικά, οι οποίοι ελέγχουν αυτή τη στιγμή την ροή της ειδησογραφίας. Αυτό το γεγονός είναι εξαιρετικά σημαντικό, παρόλο που το συζητάμε λίγο, δηλαδή θα δείτε ότι στις δημοσιογραφικές σπουδές μεγαλύτερη έφαση δίνεται στο πώς γράφουμε ένα άρθρο, πώς το μεταδίδουμε, πώς το κάνουμε, ελάχιστη σημασία δίνουμε στο γεγονός ποια είναι η πηγή της ίδησης. Γι' αυτό θέλω να γίνονται μικρές εργασίες και την αδειάρκεια του μαθήματος, να γνωρέσουμε να αναγνωρίσουμε το πώς ουσιαστικά αυτό που χωρίς τα χέρια μου καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το πώς θα το μεταδώσω. Φτάσουμε σε αυτό επίπεδο θα συζητήσουμε και λίγο να δούμε την εξέλιξη του πρακτορίου, για να δούμε ποια είναι η δομή τους, ακόμα το πού είναι η έδρα τους επηρεάζει το πώς μεταδίδουν τις συζήτησες. Λοιπόν, ποιοι είναι οι παράγοντες, εδώ είχαμε σταματήσει την αλυφαρά της Δωρήνου, ανταπτωρώτητες και λοιπά αναπτύχθηκε λόγω της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, ήταν το πρώτο ιδισογραφικό πρακτορίο το οποίο είχε δημιουργηθεί, και αναπτύχθηκε χάρη στην Βρετανική Αυτοκρατορία. Γιατί, γιατί λόγω της Βρετανικής Αυτοκρατορίας υπήρχε μεγάλη ζήτηση για μεταφορά ειδήσων και λοιπά και το γεγονός αυτό είναι που επηρέασε για να αναπτυχθούν έτσι οι τωροέντερσι. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Βρετανία τότε ήταν η Μεγάλη Βρετανική Αυτοκρατορία, οικονομική δυνάμη πολιτική υπήρχε ζήτηση μεγάλη για ειδήσεις. Το δεύτερο είναι στη δεκαετία του 90 που καταρρίζει η σοβιετική ένωση και λοιπά, αυτές είναι οι δύο μεγάλες περιόδους από την αρχή και στο τέλος που σηματοδοτούν ουσιαστικά τις αλλαγές που έχουν γίνει. Το Ρόιτερς έχει να κάνει με το ότι ξεκίνησαν ουσιαστικά στην αρχή να παρέχει οικονομικές συνδύσεις, μετά είδε ο Ρόιτερς ότι υπάρχει ζήτηση για περισσότερα μεγαλύτερη επικοινωνία ετσιδίσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει έτσι το πρακτορίο του. Το Ρόιτερς εξαπληθεί να είναι παιδιά ακόμη και σήμερα ένα πολύ σημαντικό πρακτορίο. Που στηρίχθηκε κατά βάση για να αναπτυχθείς, στηρίθηκε στο γεγονός ότι στο Λονδίνο το city υπήρχε ζήτηση για οικονομικές συνδύσεις και εξαιτίας αυτού του πράγματος αναπτύχθηκε το πρακτορίο. Ξεκίνησε στην αρχή με το να προσφέρει οικονομικές συνδύσεις. Έχει σημασία το γεγονός ότι ξεκίνησε σε ένα πρακτορίο που προσέχει οικονομικές συνδύσεις, τι λέτε, ναι ή όχι. Έχει σημασία καθορίζει αυτό, άλλο να σημαίνω. Ε, αλίμονο, αν σκεφτείμε και την ιστορία που θα τύπη την προηγούμενη φορά με, όταν εγώ τελώνω με τον Αγολιόντα, ποιος ήταν εκείνος που έμαθε συνδύσεις, ούτε από αυτούς τους πολίπους και πήγαινε στη σκαθιστέρηση, έτσι ώστε να κερδίσει, και της αγοράζοντας μετοχές, αν δηλαδή το συνδέσουμε με το χρηματιστήριο. Επηρεάζει. Ωραία, πώς επηρεάζει. Αυτό καθορίζει, η ενημέρωση για τις μετοχές και την οικονομική θεραυτηριότητα, καθορίζει και την ιστορία που θα έχει το χρηματιστήριο. Το χρηματιστήριο, ε. Εμάς όλοι μας ενδιαφέρει πώς επηρεάζει το ίδιο το χρακτόριο. Το γεγονός λέει ότι ξεκινώντας από τις οικονομικές ιδήσεις, έχει σημασία, επηρεάζει και αργότερα το πώς αναπτύσσουμε. Ναι, Επίνο. Λογικά, ναι, γιατί έδειχνε ότι εξ αρχής είχε πολύ καλές γνώσεις στον οικονομικό τομέα, οπότε, επειδή όλα παράγονται από την οικονομία, ούτως εύκολο να μεταφύγει μετά στα άλλα, ρεπορτάζει και στην κάλυψη των άλλων γεγονός. Ωραία. Δώστε μου επίσης μια εξήγη στο γεγονός ότι το 70-80% του τζίρου αυτή τη στιγμή του Ρόιτερς είναι από τις υπηρεσίες οικονομικών ιδύσεων που παρέχει. Συνδέεται με το πώς ξεκίνησε. Τι λέτε. Σήμερα το 70-80% του τζίρου, τι λέτε, του κύκλου εργασιών του Ρόιτερς είναι από την παροχή οικονομικών ιδύσεων. Συνδέεται αυτό με το πώς ξεκίνησε το Ρόιτερς. Τι λέτε. Ναι, γιατί πιλέω να έχεις μια παράδοση αμέσως. Δηλαδή, όταν έχεις συνδυνήσει ότι οι οικονομικές ιδύσεις και έχουν περάσει τόσα χρόνια και έχεις ουσιαστικά δημιουργήσει ένα πάρα πολύ καλό όνομα στην αγορά, είναι λογικό κάποιοι να σε προτιμούν, γιατί είσαι και ένας από τους κυρίαρχους παίκτες εντός αγωγικών που καθορίζει και τις ιδύσεις. Αυτό θα λέγα ότι εφόσον ξεκίνησε να σπουδείται με οικονομικές ιδύσεις και κατάφερε να δημιουργήσει ένα όνομα, μετά είναι λογικό να στηρίχτηκε. Και οι δικά συνδυάκια και οι οικονομικές ιδύσεις πάντα αφορούν αρκετό κόσμο και πάντα τέτοια κοινότητα. Έξυμα σε αν αγνωρίζουμε, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το Ρόιτερς ξεκίνησε, ξέρω εγώ, από το να παρέχει οικονομικές υπηρεσίες. Μας ενδιαφέρει ή να σκοτώει η άλλη δαλειδάση που κάνει. Έχει σημασία γιατί μπορούμε να καταλάβουμε γιατί συνασχολείται, κατά κύρου λόγου, οικονομικές ιδύσεις και όπως είπατε και εσείς, έχει το δομήτρα πομήτρα της εγκατοντισίδου. Ωραία. Άλλο. Δεν έχει σημασία να γνωρίζουμε την ιστορία του βιογραφικού κάποιου. Δηλαδή τώρα σας δάμωσαν το βιογραφικό του Ρόιτερς, γιατί έχει σημασία. Μονοπόλιο το κάποιος. Για να μπορούμε να κατανοήσουμε κάποια πράγματα και να μπορούμε να αλλαξουμε την αξιοπιστία. Ωραία. Τάκη για Ελλήνου. Εγώ ήθελα να πω γιατί νομίζω και προσφάτως έχει αναδείξει πολλά σκάρταλα τώρα της οικονομικών μεγεθών, οπότε λόγω πριστορίας βέβαια μπορείτε να τους συνδυηθείτε έτσι. Ωραία. Λοιπόν, γιατί είναι σημαντικό ας πούμε ότι ανασταθούμε σε δύο, τριέτα και περιστατικά. Για τον ίδιο λόγο, για τον οποίο όταν να καλέσουμε κάποιον στην εκπομπή μας κοιτάμε το βιογραφικό του για να δούμε ποιος είναι, τι είναι, τι λέει και ποιο είναι το ενδιαφέρον που δημιουργεί για να το φέρουμε στην εκπομπή. Συμφωνούμε να το πάρουμε σε μέντευξη να γράψουμε κάποιο. Για τον ίδιο λόγο κοιτάμε και την προϊστορία ενός πρακτορίας. Το δεύτερο που μας δείχνει ένα τέτοιο γεγονός είναι το γεγονός ότι εάν ένα πρακτορείο έχει ανδροθεί με το να παρέχει ή εξειδικευθεί, έχει δημιουργήσει ένα κύκλο εργασιών μέσω των οικονομικών υπηρεσιών, σημαίνει ότι όταν εγώ ενώ να διαλέξω μεταξύ ενός πρακτορείου x, y, z και του Reuters, θα εμπιστευτώ περισσότερο από τον Reuters λόγω του γεγονότος ότι έχει δημιουργήσει ένα τέτοιο κύκλο εργασιών και ο γεγονός ότι έχει αναπτύξει τόσο πολύ τις υπηρεσίες του και έχει εξειδικευθεί στο κομμάτι των οικονομικών υπηρεσιών, άρα κατά συνέχεια εγώ μπορώ να το εμπιστευτώ περισσότερο. Δηλαδή ουσιαστικά αποτελεί μια ένδειξη του κατά πόσο ή όχι εγώ μπορώ να εμπιστευτώ το συγκεκριμένο πρακτορείο και τις εδείξεις που γράφω. Ξέρω ότι αν γνωρίζω το ποιο είναι το πρακτορείο, τι κάνουμε, τι ασχολείται, ποιο είναι το κύριο δυνατό σημείο, το σημαίνει ότι εγώ μπορώ ουσιαστικά να νοηματοδοτήσω και να πω, ξέρεις, θα εμπιστευτώ αυτό που γράφει το Reuters ή το άλλο. Το δεύτερο στοιχείο που θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι ισχύουν όλα αυτά τα οποία είπατε, ότι καθώς ξεκίνησε να μεταδίδει οικονομικές ιδέσεις και ακόμη και σήμερα είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του κύκλου εργασιών του, είναι από τις ιδιωγραφικές υπηρεσίες των οικονομικών τομέων, βλέπουμε ότι ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι το Reuters είναι από τα μοναδικά ένδειξη πρακτορείων, τα οποία παιδί σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη και ένδειξη νέων υπηρεσιών. Είναι επίσης σημαντικό στοιχείο, δίνει επίσης πολλές υποτροφίες, έχει το Reuters Institute στην Οξφόρδη κλπ, που είναι ένα ιδιωγραφικό πρακτορείο το οποίο εννοεί για την πρωτοκαθεντρία στις οικονομικές ιδέσεις. Δεν επαναπάφθηκε αυτός το να πει ότι ξέρεις τι, εγώ παραδείγματος χάρη πουλώ εκατό χιλιάδες φύλλα, επαναπάγουμε στο τιμένα θα με αγοράζουν γιατί είμαι υψή εφημερίδα, γιατί είμαι υψής σταθμός. Τι μας δίνει το παράδειγμα του Reuters, ότι αν δεν εξελίσου, εάν δεν επενδύσου σε νέες υπηρεσίες, έρευνα, αυτό είναι έρευνα, δηλαδή να ψάξω κάτι συγκεκριμένο και να δω πώς αποτυπώνεται αυτό που σήμερα έχω ως κυρίαρχη θέση μπορεί αύριο να το χάσω, γιατί κάποιος άλλος θα σκεφτεί κάτι καλύτερο, ιδίως σήμερα σ' αυτό που ζω. Ταυτόχρονα τρόπος με τον οποίο αναπτύχθηκε το Reuters είναι σημαντικός γιατί μας δείχνει ότι η ανάπτυξη της ιδισογραφικής ροής και των πρακτοριών συνδέθηκε στενά με τις ροές της παγκόσμιας οικονομίας. Πού ήταν τα οικονομικά κέντρα όταν αναπτύχθηκε το Reuters, ήταν στο Λονδίνο. Το Society Press που ήταν στην Αμερική. Δηλαδή έχουν αναπτυχθεί τα πρακτορία αντίστοιχα με το που έχει μετακινηθεί, ας το πούμε έτσι, οι παγκόσμιες ροές. Είναι σημαντικό στοιχείο γιατί. Η πρώτη του επιτυχία ήτανε τόσο σε πολιτικό επίπεδο με τον Αχολάντα και λοιπά, ωστόσο είναι σημαντικό το γεγονός ότι το Reuters αναπτύχθηκε εξαιτίας δύο πράγματα. Της οικονομικής αναπτύξης του Λονδίνου αλλά και ταυτόχρονα της διασύνδεσης που υπήρχε με τον υπόλοιπο κόσμο. Ότι στο Λονδίνο, ουσιαστικά εξαιτίας της θέσης του Λονδίνου, ότι έπρεπε ότι βρετανική αυτοκρατορία, είχε πάρα πολλές επικείες και έπρεπε να επικοινωνεί μαζί τους, ανέπτυξε μια σειρά από τέτοιου της υπηρεσίας, στις οποίες της εκμεταλλεύτηκε και το ρήτηξε και αναπτύχθηκε. Δηλαδή, είναι πολύ πιο δύσκολο να αναπτυχθεί ένα πρακτορίο σε αναπτυσσόμενη χώρα στην οποία λείπουν οι βασικές ιστορικοί δομές, από ότι ένα πρακτορίο στον αναπτυσσυγμένο κόσμο, όπου οι δομές αυτές υπάρχουν. Κατά συνέπεια βοηθάει αυτό και είναι ένας άλλος παράγωλας που εξηγεί το γιατί αναπτύχθηκαν τα πρακτορίες στο δυτικό κόσμο. Η ανάπτυξη του τηλέγραφο, αντίστοιχα, βοήθησε πάρα πολύ στο να αναπτυχθούν τα ειδησογραφικά πρακτορία και πάλι θα δούμε σε αυτές τις χώρες, δηλαδή Αγγλία, Γερμανία, Ιστορίας, Πολιτείας, στις οποίες κυριαρχούν και τα αντίστοιχα πρακτορία, όπως είναι το γαλλικό πρακτορίο η ειδήσεων, το Associated Press, το Reuters και το Γερμανικό Αντιστατούγουλ. Ωστόσο, όμως, το κόστος του τηλέγραφου παραμείνει σε ψηλά επίπεδα. Τι σημαίνει αυτό? Σημαίνει ότι η ειδήση εξεκολουθεί να είναι εντός αγγολικών ακριβή. Έπρεπε να βρεθεί ένας πιο φθενός τρόπος μετάδουσης των ειδήσων, σαφέστατα, που σημαίνει ότι επενδύει χρήματα για να αλλάξει τον τρόπο μετάδουσης. Το κόστος του τηλέγραφου παρέμενε σε ψηλά επίπεδα. Σημαίνει κάτι για την κάλυψη των ειδήσων. Μας αυτό μας ενδιαφέρει. Τι λέτε? Το κόστος του τηλέγραφου ήταν σε ψηλά επίπεδα. Σημαίνει αυτό κάτι για την κάλυψη των ειδήσων. Ήταν πολύ πιο ακριβή η κάλυψη των ειδήσων, επομένως ήταν και πολύ πιο ακριβή η αγορά στην ειδήση. Άρα μόνο ορισμένα πρακτορίες μπορούσαν να αναπαράγονται τις ειδήσεις. Οπότε αυτό σε πάει σε μονοπόλιο, με αποτέλεσμα να πειράζεται ποιά πτυγόνια έχεις για την ειδήση. Επίσης, εφόσον όλα αυτά που υπάρχουν στην ακριβή της κλπ, δεν είναι πιο σαποτέλεσμα να έχει περιορισμένο κοινό. Και ταυτόχρονα σε όλα αυτά τα οποία όχι καταναγγυλίγουν, ότι κυκλοφορούσαν πάρα πολλές ειδημίδες. Δημηχανική επανάσταση σημαίνει ότι ουσιαστικά μπορώ να τυπώνω πάρα πολλά φύλλα και να τα αγοράζει ο κόσμος με χαμηλή τιμή. Δείτε όπως έγινε το μοντέλο του Ford. Το ξέρετε το μοντέλο του Ford. Το μοντέλο του Ford είναι το λεγόμενο μοντέλο TARF. Ουσιαστικά τι έγινε. Ο Ford έψαχνε να βρει τη λύση με την οποία θα δημιουργούσε φθηνά η αυτοκίνητα διαθέσιμο για πάρα πολύ κόσμο. Για να το κατορθώσει αυτό έφτιαξε ένα συγκεκριμένο μοντέλο παραγωγής που σήμαζε ότι εγώ βίδωνα μία βίδα, εσύ έβαζες το λάστιο, άλλος βίδωνε άλλη μία βίδα και έκανα μόνο μία δουλειά. Αυτό βοήθησε στο να πολλαπλασιαστεί η παραγωγή. Το μοντέλο αυτό του Ford υιοθετηθεί από πάρα πολλούς και από τα ΜΜΕ αργότερα, αλλά βοήθησε πάρα πολύ στην κλαή και ώστε να γίνει πιο προσεγγίσιμο το αυτοκίνητο. Με τον ίδιο τρόπο είχε γίνει και η εφημερίδα προσεγγίσιμη, διότι στις βιομηχανικές χώρες. Τι σημαίνει αυτό ότι ξαφνικά μεγεθύνει στην αγορά στην οποία αυτοκίνησε. Παίρνεις περισσότερους πόρους για να μπορέσεις να λειτουργείς, να προσλάβεις, να δημιουργήσεις θέσεις εργασίας και λοιπά. Ταυτόχρονα έχει κάποιες επιπλοκές αυτός. Σαφές, εδώ μας δείχνει ο τηλέγραφος. Σημαίνει ότι αν το κόστος του τηλέγραφου ήταν ακριβό, εκτός από τα μονοπόλια και από όλα αυτά που είπατε που δημιουργούνται, θα προσθέσω και κάτι ακόμα το οποίο πρέπει να κρατήσετε. Ότι δεν καλεί τότε όλα τα γεγονότα, καθώς το κόστος είναι αρκετά υψήλο, άρα κατά συνέπεια στρέφω το ενδιαφέρον μου εκεί όπου έχω περισσότερα συμφέροντα. Ή εκεί, ή εκεί που με ενδεφέρει περισσότερο. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει. Αυτό σημαίνει πως κάτι το οποίο συμβαίνει ξέρω πως στην Αθληκή, δεν υπάρχει τηλέγραφος και λοιπά δεν καλύπτεται, ενώ εκεί που υπάρχει τηλέγραφος ξέρω πως στην Κωνσταντινούπολη, το καλύπτω. Γιατί, γιατί λόγω του τιμού είναι πιο φθηνή η ανταπόκριση, άρα κατά συνέπεια εγώ στους οργανισμούς μπορώ και επιβιώνω. Η τακτική αυτή έρχεται να επηρεάζει την κάλυψη των ειδείσσεων και λοιπά, σαφέστατα. Γιατί, γιατί εγώ είμαι περισσότερο ενημερωμένος για το τι συμβαίνει σε κάποιες συγκεκριμένες χώρες από τις κάποιες χώρες που είναι εκτός του χάρτη το μημιέψινο. Αυτό που συνέβαινε τότε ξεκουριθεί να συμβαίνει και σήμερα. Μεγαλύτερη έμφαση στις ειδήσεις που ενδιαφέρουν το δυτικό κοινό και λιγότερη έμφαση στις ειδήσεις που ενδιαφέρουν το κοινό σε χώρες που δεν υπάρχουν για εμάς στο χάρτης. Δηλαδή, η Κένια, η Σομαλία, ξέρω, το Σιδάν εμφανίζονται στη δισογραφία συνήθως γιατί γίνεται κάποια καταστροφή όταν γίνεται κάποιο τρομοκρατικό κτήπο. Σπάνια για να μάθουμε παραδείγματος χάρη αυτό που ξεσηκάπησε άλλα μαθήματα, το γεγονός ότι η Αφρική αυτή τη στιγμή είναι η Ήπειρος που είναι η πιο εξελιγμένη στη χρήση των κινητών τηλεφών. Αν σας κάνω πάλι να ρωτήσω σε ποια Ήπειρο θεωρείτε ότι χρησιμοποιείτε τα κινητά τηλέφωνα περισσότερο θα πείτε όλη η Ασία παραδείγματος. Γιατί έχετε στην εικόνα σας μια Ασία, έναν Κινέζο ή άλλο να έχει φαίνεται κινητά παρά το τελευταίο στιγμα λογίες. Όμως, στην Ήπειρο στην οποία έχουν αναπτυξεί πιο εξελιγμένες οι χρήσεις είναι στην Αφρική. Αυτό δεν μπορούμε να αποδεχθούμε γιατί έρχεται σε αντίθεση με το στερεότυπο που έχουμε. Το στερεότυπο αυτό έχει καλλιεργηθεί εξαιτίας των πηγών. Οι πηγές καλύπτουν την Αφρική, όχι για τα καλά, αλλά συνήθως που είναι από συνδέσεις με καταστροφές, με λιμούς, σεισμούς, καταποδισμούς. Γι' αυτό έχει σημασία, παιδιά, να ελέγχετε την πηγή. Γι' αυτό έχει σημασία εκεί ότι η πηγή μεωρίζει σε πολύ μεγάλο αθμό, στον τρόπο με τον οποίο εγώ θα μεταδώσω. Ευτό και το Αλτζαζίρα δεν έγινε γνωστό, γιατί ξεκίνησε να καλύπτει την Αφρική και τις Αραβικές χώρες που δεν τις καλύπτει κανείς. Ναι, γι' αυτό και έγινε γνωστό, ναι. Γιατί ταυτόχρονα εκμεταλλεύτηκε ένα ποσοστό πληθυσμού που μέχρι τότε είχε μείνει απ' έξω. Και ταυτό, εντάξει, θα το δούμε με το Αλτζαζίρα μετά. Λοιπόν, η πρώτη συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ του Χαβάστρου Γλούφ και του Ρέττος το 1959. Το Society Press σωματώθηκε το 1972. Ποια ήταν αυτή η κίνηση, ότι εμείς οι τρεις που είμαστε στις κύριες ευρωπαϊκές χώρες, δημιουργούμε μια συμφωνία μεταξύ μας και μοιράζουμε τον κόσμο το πώς θα τον καλύπτουμε. Γιατί? Γιατί έτσι θα μπορούμε να ενισχύσουμε την κυριαρχία μας. Πάρε εσύ στο Γαλλικό Πακτοριό Ιδήσο, πάρε όλες τις προγραμματικές αποκείες, τις καλύπτεις. Εγώ θα καλύπτω τις Αγγλικές αποκείες και αρντίστοιχα οι Γερμανοί θα καλύπτουν την Αυστρογουγγαρία. Με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά, δημιουργούνται μοναπόλια, το οποίο έρχεται το Society Press και συμβράτισε από την Αμερική, συμβράτισε το 1872. Τι σημαίνει, ερμηνεύστε αυτή την εξέλιξη, τι σημαίνει αυτό πάλι για τα ΜΜΕ. Λοιπόν, η πρώτη ερμηνεία, έχουμε τη Συμφωνία των Κυριότερων Εντισογραφικών Πρακτοριών, η οποία υπογράφεται ουσιαστικά 8 χρόνια μετά. Ας πούμε από την ίδρυση του Ρόιτες. Σας περιγράφω τον πλαίσιο στο οποίο έγινε αυτό. Ξεκινάει το πρακτορί το Γαλλικό με τον Χαβάστον, όπου δουλεύουν ο Γουλφ και ο Ρόιτες, οι οποίοι αποχωρούν από το πρωιν αφεντικό τους ασταιμομένες και δημιουργούν το δικό τους ιδιωσιογραφικό πρακτορί. Αυτό ενδεκομένως θα μπορούσε να αποτελέσει πήγη σύνδουλσης. Γιατί έφυγες από μένα και έφτιαξες κάτι ενταγωνιστικό σε μένα, έτσι δεν είναι. Είναι δημιουργικό το ότι γιατί έφυγες από μένα και έφτιαξες το δικό σου δικείως επιχείρησης, να γράψεις και λοιπά, για να ανταγωνιστεί προς εμένα. Συμβαίνει αυτό, όχι. Παίρνω την αντίθετη, Ρόι, την αντίθετη κατεύθυνση. Είναι σημαντικό το ότι αντί να επιλέξουν, να συγκουστούν μεταξύ τους και να πουν ότι με πούλησες, με έκανες, μου έρανες και λοιπά, λένε ότι ξέρεις τι, ας δημιουργήσουμε κάτι άλλο. Γιατί φτάσασαι σε αυτή τη συμφωνία, γιατί κάναμε αυτή τη συμφωνία. Ωραία, θέλετε να καθέσετε να προσθέσετε την ομάδα, θέλω να απαντήσετε γιατί κάναμε αυτή τη συμφωνία, ποιες είναι οι επιπτώσεις, λοιπά. Έλα, εξήγη μες στο όπλο σου, κορίτσι θα είσαι πρώτη. Ίσως γιατί έτσι δημιουργείται ένα ήχος μονοπολίου στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης, της ισχυρότερης, δηλαδή και στη Γαλλία και στη Γερμανία και στη Αγγλία. Και αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να καλύπτουν την ιδιονότα και ίσως να δημιουργούν και η φυσική γωνία στο ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη και στην Ελληνική. Ωραία, κάτι άλλο. Σκεφτείτε μου ότι έτσι ισχυροποιούν τη θέση του. Ισχυροποιήσεις τη θέση. Και επεκτείνουν το κοινό, γιατί πιάνουμε πλέον τρεις μεγάλες δυναμίες. Τρεις μεγαλύτερες. Η έμπνευση του. Κι ήδη σου έπαιζε ρόλο ότι η θεωρέτα σας μόνο είναι καθαρά οικονομικά παραγή. Δεν ήταν το μόνο. Μα ο μόνος προγραμμένος δεν ήταν, αλλά εντάξει. Είχε όμως μια εξειδίκηψη πάνω σε αυτό το ζήτημα. Ίσως τώρα μπορούμε να... Ναι, και του γίνεται δύτερη κάλυψη των ηθήσεων. Ίσως ο κόσμος τους μειώνεται, γιατί πλώς συνεργάζονται τρεις οργανισμοί και αρχιένες. Ποια είναι η αρχιένιση του διάλογου στην ηλίτσα μας. Σε αυτό που είπαμε για το ευρύτερη κάλυψη ηθήσεων, γιατί γενικά τα τόλοι πάνε πάνω κάτω. Ναι, ναι. Από τη μία γίνεται πιο ανοιγητό φάσμα αυτό, γιατί ασχολήσαμε στις περισσότερες χώρες και με τους ώστερες νέα, αλλά από την άλλη, εφόσον το χωρίζεις και έχεις αποκλειστικές ζώνες της ηθήσεων για το καθένα, έχει συγκεκριμένα άτομα, συγκεκριμένες, ας πούμε, φιλογραφικές ομάδες, που ασχολούνται με συγκεκριμένα θέματα. Οπότε δεν είναι ακριβώς πλειογραφιστικό αυτό. Ειδικά, αν σκεφτώ ότι μας είπαν, ας πούμε, ότι η Γαλλία ανέλαβε τις ηθήσεις αρχικρακτήσης, σημαίνει ότι δεν υπάρχει ακριβώς κριτική προσέγγιση στο τι συμβαίνει. Εμείς οι δύο καταλήξαμε ότι, ουσιαστικά, η Συμφωνία δημιουργεί φοβερά δύσκολες συνθήκες για να εφανιστεί άλλο πρακτορίο και να μπει. Δηλαδή, αυτό που είπαν και πριν η πρώτη ομάδα, ότι δημιουργείται μονοπόλιο. Και ότι, ουσιαστικά, το Ρόιτερς, λόγω της υπάρξης της Μεγάλης Βρετανίας, ο κυρίερχος οικονομικής δύναμης, καθορίζει τις εξελίξεις. Οπότε, λόγω της δύναμής σου, προέβη σε αυτή τη Συμφωνία. Κι αυτό το γεγονός φαίνεται μόνο και μόνο από ότι πέρασαν μόνο οφτοχρόνια από τη δημιουργία του και τα άλλα δύσκολα πρακτοριά θέλησαν να συνεργαστούν με το συγκεκριμένο πρακτορίο. Επομένως, προφανώς, λόγω του Λονδίνη, που ήταν κυρίερχη οικονομική ζώνη σε εκείνη την περιοχή, ομένως ήταν να συνεργάσουμε για να αυξηθεί και με δικά τους δραστηριότητες. Μοσχικά, εμείς σκεφτήκαμε του γεγονός που τελειώνει με αυτόν τον τρόπο που είχαμε χρησιμοποιήσει, διότι αρχίζουν σιγά-σιγά οι χώρες να καταλαβαίνουν ότι η μία εξαρτάται από την άλλη. Υπάρχει μια αλληλεξάρτηση και στις εβίσεις εγγενικά σε οικονομικά, πολιτικά και οικονομικά ζητήματα. Κι εμείς εδώ συζητώντας τη φιλοσοφία της συμπράξησης, είδαμε ότι ενώ διάλεξαν ένα άλλο είδος ανταγωνισμού, ως προς μεταξύ τους, δηλαδή το να συμπράξουν, παρατηρήσαμε ότι κρατήσανε μια άλλη, μια κλασική στάση ανταγωνισμού απέναντι σε άλλα πρακτόρια και δεν αφήσανε να εξελιχθεί κάποια άλλα. Και πιστεύουμε ότι σε αυτή τη φιλοσοφία ήταν και η συμπράξη και του ασουσίδι ΠΡΕΣ, όταν ήρθε μεταγενέστερα στα επόμενη πατρία, ότι με αυτή τη φιλοσοφία δηλαδή θέλανε να καλύψουνε τις ζώνες ενημέρειας του Υπερόζεα με την ομάδα της με έναν τρόπο καθολικό έτσι ώστε να μην αφήσουν άλλους ανταγωνιστές. Και μετά εγώ έπρεπε να πω και τη λέξη, όχι μονοπόλιο, όσο ένα καρτέλ και ο καθένας μπορεί να φορτίσει αυτή την έννοια όσο θέλει. Ακαδημαϊκά μελετώντας το ζήτημα είδαμε ότι ξεκινήσανε την παγκόσμια ενημέρωση αυτά τα μεγάλα πρακτορία ειδήσεων και έχουνε μείνει μέχρι σήμερα και επιβάλλουμε ότι ουσιαστικά καθόρισαν την όλη ιστορική εξέλιξη της ενημέρωσης του δυτικού κόσμου κατά βάση μέχρι και σήμερα. Δηλαδή ακαδημαϊκά μελετώντας έχουνε παίξει ένα ρόλο στην ιδιαίτερη ιστορία τους όπως γυρνάμε και τις αναγνωδάμε. Ξεκινώ από τις καθόρισανε πιο στερνιές θερμινίες της ιστορίας, αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα. Γι' αυτό το λόγο σας είπα ότι θα πρέπει να δίνει την ιδιαίτερη σημασία στην πηγή της... Και βέβαια. Ότι ο καθένας φιλέων εφόσον τα πρακτορία είναι ίσιο χώρις από τον κόσμο σε αποκλειστικές δόνες, όπως είπαμε, ίσως αυτό δείχνει και στο να εμπιλέγει το καθένας φιλέων το πρακτορίο από το οποίο θα ενημερωθεί και θα είναι αυτό το οποίο ασχολείται με τη χώρα... Που είναι εδώ, ωραία. Πολύ σωστά. Λοιπόν, έχει ερμηνεία να ξεκινήσουμε. Κάμε λίγο έναν πρόλογο, ο οποίος σχετίζεται με το εξής. Σας έχω πει έτσι και από τα προηγούμενα μαθήματα, συναντήσεις που είχαμε, ότι το βασικό στοιχείο της δημοσογραφίας, το οποίο θα κριθεί, είναι το αν θα προχωρήσετε στην ερμηνεία των ιδίων. Δεν έχει σημασία η ταχύτητα των ιδίων. Αυτό τα παραδοσιακά μημείωση να έχουν χάσει από τον τόναγο. Γιατί? Γιατί υπάρχουν εκατοντάδες άτομα στο δρόμο με κινητά τηλέφωνα, τα οποία μπορούν να καταγράψουν την ίδιωση, να τη δώσουν, να τη μεταδώσουν, να την παίξουν κλπ. Ας πούμε ότι ο Αλφάκης πήγαινε με τη γυναίκα του στο ξεχωριστήριο στην Αίγυνα, την μετά έδωσε ένα συμπιβάτισμα, έβγαλε φωτογραφία, την πούλησε και 600 ευρώ και μετά την παίξεμε όλα τα business και πλαίσιο. Έτσι, λοιπόν, αυτό το κομμάτι σταχύτητας της ίδης το κάνετε γιατί από κάποιον άλλο. Ο ανταποκριτής, ξέρω, αυτός που ήταν, ξέρω, ο Hips, η δημοσογράφος, δεν έπιασε αυτό, γιατί το κατάγραψε ένας πολίτης, ο οποίος τύχαινε να ταξιδεύει μαζί με τον Hips ή κάποιο. Ποιο είναι το... αυτό έχει γίνει, όμως, έχει προηγηθεί με τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Λονδίνου, όπου όλες οι εικόνες που έχουμε από τις επιθέσεις μέσω από τους επιβάτες προσπαθούν να κατεγούν από το μετρό, που έχει γίνει έκρηξη, είναι όλες με κινητά τηλέφωνα ατόμων που ήταν στο περιστατικό. Τι σημαίνει αυτό ότι ακόμα και οργανισμοί κόλωσε, όπως είναι το BBC, το ITN και λοιπά, έχουν χάσει τη μάχη της ταχύτητας υπέρ, ξέρω, γιατί λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων, που έχουν σημειωθεί και γνώμουν πάρα πολύ τη δημοσογραφία, ας το πούμε, των πολιτών ή τη δημοσογραφία, όπως θέλω να ονομάζω εγώ, του κινητού τηλεφώνου. Πώς θα απαντήσουμε εμείς αυτήν την κρίση? Τι σημαίνει να απαντήσουμε στην κρίση? Σημαίνει πως εγώ αυτή τη στιγμή σκέφτομαι να ενταχθώ ή εντάσσομαι στο κομμάτι των παραδοσιακών μιλήσεων, στο νέο μου, με το να ερμηνεύσω την έκρηση. Εκείνο το κομμάτι που είναι το κύριο σημείο, ας πούμε, ανταγωνισμούς, στο οποίο θα πρέπει να επιμείνει, είναι το παραδοσιακό. Πάμε τώρα, το πως αυτό έρχεται και πολλά, είναι το κομμάτι της πηγής. Ότι η πηγή ορίζει το πλαίσιο στο οποίο εγώ θα διαβάσω. Δηλαδή η πηγή είναι αυτό εδώ το πανί. Οτιδήποτε ξεφεύγει, εγώ δεν μπορώ να το δω, γιατί ιδίως σε ό,τι συμβαίνει στις διεθνείς ειδήσεις, λόγω της απόστασης δεν έχω προσωπική εμπειρία. Δεν ξέρω πως σας έδειξα πριν, το άρθρο για την BP, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την εξόρυξη της παιτρελείας. Γιατί είναι κατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, δεν έχω την εμπειρία. Αν μου πεις για την ηλιοφόρονίκηση αν θα πρέπει να προσωπηθεί, έχω προσωπική εμπειρία. Και τα άλλα γεγονότα βασίζουμε στην πηγή, η οποία θα μου δώσω και εδώ το πλαίσιο. Και θα μου δείξει αυτό εδώ όλα τα άλλα θα τα αφήσει σκοτεινά. Είναι πολύ σημαντικό νέα ροζόν. Θα το συζητήσουμε όμως, κράτησε αυτό λίγο να μην χάσουμε αυτή την κουβέντη. Αυτό είναι ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Ή ισχύει ή δεν ισχύει τώρα, εγώ νομίζω ότι ισχύει και το συζητάμε. Πάμε τώρα να ερμηνεύσουμε την αυτή συμφωνία. Αυτή τη συμφωνία θα πρέπει να τη δούμε από την οικονομική σκοπιά. Τεχνολογική σκοπιά και κοινωνικοπολιτική σκοπιά όσο θέλουμε να πούμε. Ή ερμηνεία. Αν ξεκινήσουμε η οικονομική ερμηνεία, ας το πούμε οικονομική προσέγγιση. Βάλθει οικονομική προσέγγιση. Ερμηνεία, τεχνολογική προσέγγιση, ερμηνεία αντίστοιχα. Λοιπόν... Τα δύο πρώτα δεν συνδέονται μεταξύ τους. Όλα είναι δύο συνδέων, ναι. Στο κοινωνικοπολιτική μπορούμε να το δούμε ξανά, αλλά τα δύο πρώτα νομίζω ότι συνδέονται άμεσα. Ωραία, το κρατάμε και αυτό για να το συζητήσουμε μετά. Στο τέλος θα το δούμε λίγο να το απαντήσουμε. Πάμε λίγο να δούμε την οικονομική ερμηνεία του γεγονότος αυτό. Οικονομική προσέγγιση. Αυτό συντελεί στην ανάπτυξη, στην ανάπτυξη του ΜΜΕ. ΜΜΕ, ναι. Ναι, γιατί νομίζω ότι εκ των πρωταίνων που γνώρισαν και τα τρία πρακτορία αυτά, ότι το να βγουν σε μια πάξη ανταγωνισμού και ποιος θα παρακολουθήσει πρώτα, θα ήταν καταστροφικό και οικολογικά και για το πρεστίζ. Ωραία, άλλη άποψη. Και μέσα στις εξεδίκευσεις, όταν ασχολείσεις με συγκεκριμένα τομέα και δεν χρειάζεται να βγεις σε τεράστιες περιοχές, τρέχεις να βγεις σε πολλοεπίπεδα και γάσφανον. Ωραία. Η γάσφανος συντελεί στην ανάπτυξη του ΜΜΕ, δεν συντελεί στην ανάπτυξη με τα κλασικά ιδεόδια ότι πρώτα μπαίνει ο πολίτης και τα λοιπά. Πρώτα μπαίνει η επιχείρηση και η επιχείρηση καθορίζει μετά τι θα δώσει το πολίτη. Ναι. Ωραία. Εγώ συμφωνώ με το ότι συντελεί στην ανάπτυξη του ΜΜΕ... Σαν μοντέλο, ναι. Μετά από το κορυφήδικο. Ναι. Ότι εικαθιστά, ας πούμε, ουσιαστικά περισσότερο διαθέσιμες πηγές σύνδυσης. Εντάξει, κι άρα συντελεί στην ανάπτυξη του ΜΜΕ, δεν χρειάζεται να μιλώνε στους δημοσογράφους, βασίζοντας σε δημοσιογραφικά πρακτορία τα οποία αναπτύσσουν ένα μοντέλο πιο συγκεκριμένο, πιο οργανωμένο από ό,τι μια εφημερίδα. Το να στείλει μια εφημερίδα εδώ είναι ανταποκριτής, δεν της συμφέρει στο Σουδάν, ενώ συμφέρει παράδειγμα, να δώσει κάτι τόσο σε έντεπρες για αυτούς τους λόγους να στείλει ένα εφημερίδα. Με αυτή την άποψη συντελεί. Η εξειδίκευση είναι αν, Ρόζα, ή θέλεις κι εσύ. Ναι, ότι βοηθάει στην ανάπτυξη της δημοσιογραφίας μέσα από πρακτορία, μέσα από το πρακτορίον αυτό που βουλεύουν, αλλά πρακτικά, έτσι όπως το διαβοηθήσαμε, δεν βοηθάει στην ανάπτυξη της γενικότερης δημοσιογραφίας, της ανεξάρτησης της δημοσιογραφίας, της μικρής, ας πούμε, της ερευνητικής. Όχι πάντα, όπως θα σας πω. Αυτό δεν μπορούμε στην κοινωνικοπολιτική σκοπιά. Με τα οικονομικά μέγεθει. Θέλω εγώ να ανοίξω μια εφημερίδα. Μου κοστίζει, ας πούμε, λιγότερο το να στέλνω από εδώ και από εκεί ανταποκριτές, από το να έχω δημοσιογράφους εδώ και απλά να κάνω ανάλυση στις είδες που πρέπει να τα δεις μέσα σου. Ενώ πριν δεν θα μπορούσα να δημιουργήσω εφημερίδες πριν, λέμε το 1800, να δημιουργήσω εφημερίδες και να έχω 20 σελίδες, γιατί δεν θα έχω τόσους δημοσιογράφους να καλύψω. Αυτό πρέπει να είμαστε ισογραφικά. Στέχαμε μόνο στο οικονομικό κομμάτι για εξειδίκευση σαφέστατα. Φθηνή ακριβή παροχή υπηρεσιών, σαφέστατα, γιατί δείτε τι γίνεται με τα διάφορα μονοπόλια. Τα μονοπόλια σου προσφέρουν, ξέρω εγώ, ένα έτοιμο προϊόν, αλλά ταυτόχρονα αφτιορίζουν και την τιμή που θα το πάρεις. Δεν υπάρχει καταγωνισμός για να πάρεις, ας πούμε, φθηνότερες υπηρεσίες, αλλά είναι φθηνή ακριβή, κατά συνέχεια, η παροχή υπηρεσιών. Μετά, οικονομική προσέγγιση ερμηνεία. Είναι συνέχεια, ας πούμε, της οικονομικής ανάπτυξης που συμβαίνει, αλλά ταυτόχρονα και την τροφοδοτή. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το να στείλω εγώ, ο κάποιος αγιεσταμένος που είναι του νοσιογράφου, στην αγωνία, για παράδειγμα. Δεν μου είναι πιο ακριβό από το να πάρω την ίδια, σαν να αγοράσω το αντίστοιχο πρεπτορίο που καλύπτει. Ναι, αυτό είναι πιο ακριβό, σαφές. Αλλά ταυτόχρονα είναι ακριβό με την άποψη ότι μπορεί να σου κραιώνει χίξη τιμή, ότι αντίπτυα να σκοτωνόμαστε στην Ελλάδα, νομίζω ότι έχουμε άπειρα παραδείγματα τι σημαίνουν οι καρτέλες, που το γάλαμα και τη βενζίνη, κλπ. Που σημαίνει ότι ναι, μενε μου κοστίζει λιγότερα, αλλά πάλι μπορεί να είναι αυτόνομα, μόνο ότι ο οικονομικής ανάπτυξης μπορεί να είναι ακριβή. Συνέχεια της οικονομικής ανάπτυξης που συμβαίνει, αλλά και την τροφοδοτή. Πώς την τροφοδοτή? Τροφοδοτή τούτοι μεταφέρει οικονομικές ειδήσεις, εντάξει, μεταφέρει τις οικονομικές ειδήσεις, τροφοδοτή το κύκλο αυτό που είχε ανοίξει με τον κατοικονομισμό τότε που ήταν σαν άτομο. Η τεχνολογική σημασία του πώς... Δεν υπάρχει το προηγούμενο και ότι οι δημοσογράφοι ίσως που δουλεύουν ταυτόχρονα σε πάρα πολλά μέσα, γιατί υπάρχουν και οι δημοσογράφοι που δουλεύουν και σε κατοερίες και θα δουλεύουν και σε κάποιο τοπικό μέσο. Και δημιουργούνται θέσεις εργασίας, τα σαφές, γιατί ουσιαστικά δεν παίρνουν σαν ανταγωνισμό από χιλιάδες άτομα, απλά δημιουργούνται μεγάλοι οργανισμοί οι οποίοι αναπτύσσονται σιγά σιγά και πιο οργανωμένοι. Πάμε τώρα την τεχνολογική προσέγγιση και ερμηνεία της είδης αυτής, εντάξει. Δημιουργούνται δυνατότητες για την ανάπτυξη της είδης. Που σημαίνει ότι αν δημιουργούνται οικονομίες, δεν χρειάζεται να ξοδεύω πάρα πολλά σε έναν ανταγωνισμό, σε μια συγκεκριμένη τιμή στην οποία παρέχονται οι υπηρεσίσεις μου, άρα το οποίο το επενδύω για έρευνα για να αναπτύξω νέους τρόπους μετάδοσης της είδης. Σημαίνει ταυτόχρονα ότι από τη στιγμή που γίνεται ένα τέτοιο μονοπόλιο το οποίο γιγαντόνεται, υπάρχει σε αυτό το κομμάτι ένα μεγάλο πεδίο ευκαιρίας, ξέρω εγώ, έτσι ώστε να προσφερθούν τεχνολογικές λύσεις, γιατί θα γνωρίσουν ακόμα περισσότερη ανάπτυξη. Εδώ φτιάξαμε ένα καρτέλι δίσωπ, πρέπει, βγαίνουμε όλοι εναγωνίως να ψάξουμε να δούμε πώς θα το ενισχύσουμε αυτό, ο τηλέγραφος μας είναι ακριβώς, άρα πρέπει να βρούμε νέες μορφές ανταποκρίσεων και έτσι επενδύουν και ουσιαστικά ενισχύουν την τεχνολογική προσέγγιση. Αυτή είναι η τεχνολογική εξέλιξη. Πάμε τώρα στην κοινωνικοπολιτική ερμηνεία, που είναι και πιο σημαντική, από τη γνώμη, της κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις. Αυτό τώρα έχει αντίστοιχες έτσι προεκτάσεις, που είναι σημαντικές κοινωνικοπολιτικά. Δεν έβαλα μέσα όλα όσα αναφέρατε, τα οποία είναι σημαντικά και τα βέχνετε, για αλληλεξάρτηση και λιβάκι. Απλά έρχομαι και προσθέτω σε αυτά τα οποία λέτε. Αντί τυφλή σύγκρουσης και τυφλού ανταγωνισμού, ότι θα σε τελειώσω, θα σε κλείσω, θα σε κάνω, θα σου δείξω εγώ, μένω σε μια υποφελή συνεργασία. Αυτό είναι σημαντικό μάθημα, το οποίο πρέπει να το κρατήσουμε, γιατί ερμηνεύει πολύ την κουλντούρα στην οποία έχει αναπτυχθεί η Ευρώπη και η Δύση. Αντί να σφακτούμε μεταξύ μας, τίποτα σφάκτηκαν αργότερα σε πραγματικό επίπεδο, να βρούμε μηχανισμούς μέσα από τους οποίους θα συνεργαστούμε. Κερνίσαν όλοι, σαφέστατα. Φανταστείτε ότι όλα αυτά τα βρακτορία του ΤΟΤΕξ ακολουθούν και σήμερα, τα τρία από αυτά, το Society Press Reuters και το Γαλλικό Βρακτορείο Ιδήσων, να είναι τα τρία από τα πέντε που ακόμη και σήμερα ελέγχουν τη ροή της ίδρυσης. Από δω τώρα πάμε εκεί. Δηλαδή τι σημαίνει αυτό, ότι αντί να προτιμήσουν λόγω της κουλτούρας τους να συγκρουστούν και να πούνε έτσι-αλλιώς, οδηγηθήκαν σε μια συνεργασία. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας είναι ακόμη 150-170 χρόνια μετά να κυριαρχούν στον τομέα των Ιδήσων. Καθοριστική απόφαση, παιδιά. Την βάζω στο πλαίσιο που σας είπα πριν, ότι θα μπορούσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ιδήσων να πει, ξέρεις, με πουλήσατε, με προδώσατε, φτιάξτε το δικητική, σαν τογονιστική επιχείρηση, εκμεταλλευόμενοι κλπ. Αντί να σκεφτεί, αντί να μείνω σε αυτό, είδανε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε. Η συνεργασία αυτή είναι ότι 170 χρόνια μετά εξακολουθούν να κυριαρχούν στον τομέα της ροήσης των Ιδήσων. Πάμε, τι σημαίνει αυτό, ότι έλογος της ίδησης σημαίνει ότι εγώ ορίζω σε πολύ μεγάλο παθμό το τι θα είναι φωτεινό, τι θα είναι σκοτεινό. Αυτό έχει ιδεολογικές προκτάσεις τεράστιες, γιατί εγώ ορίζω τι είναι σημαντικό, τι δεν είναι, πώς να διαβάσεις μια ίδηση, πώς να μην διαβάσεις μια ίδηση. Θέλετε να δείτε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πρόσφατο, ας πούμε, της σημασίας που έχει να κάνει με τον τρόπο μεταδειδική ίδηση. Δείτε τη δολοφονία του ηγετικού στελέχου της αντιπολίτευσης στη Ρωσία. Η κάνοιψη στην Ελλάδα ήταν ελάχιστη, δηλαδή έπαιξε για μία-δυο μέρες. Στη Δύση εξακολουθεί να παίζει μέχρι και σήμερα, στις δυτικές χώρες. Γιατί και εμείς Δύση είμαστε. Σε άλλες χώρες, δηλαδή όπως είναι η Αμερική, η Γαλλία, η Βρετανία, εξακολουθεί να παίζει, ακόμη και σήμερα, μια σημαντική ίδηση. Δείχνει τη σημασία του πώς εγώ νοηματοδοτώ, τι νόημα δίνω σε μία ίδηση, σε αντίθεση με αυτό. Ο έλεγχος της ίδησης, λοιπόν, σημαίνει τα αντίσταση της δρομής πληροφόρησης. Η πληροφόρηση αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την ανάπτυξη μιας χώρας, ναι ή όχι. Γιατί? Γιατί μπορεί να εξουσιάζει την εξουσία, δηλαδή να είναι σκέλα. Σ' ατομικό επίπεδο... Σ' ατομικό επίπεδο είναι μια φούσκα την οποία δεν πιστεύεται όχι ο άλλος, αλλά είναι κάτι σύμπρος, συγκεκριμένο. Υπάρχει και η λύση κάτω από το κομμάτι του, πώς θα εκνεωμοποιηθείς, πώς θα δραστηριοποιηθείς, τα πράγματα που συμβαίνουν και στη χώρα σου, και γενικά στον κόσμο. Από πού είναι η νεαρόνιση και πώς. Όταν μπορεί να ενεωμοποιήσει ή να αρχίσει... Σ' αφορά την οικονομική ανάπτυξη, ξαφάτομαι όπως εννοώ με την ανάπτυξη στο τομέα. Αν εννοώ με κάτι, ας πούμε, σε επίπεδο τρομικής ανάπτυξης, που στείλουν ελευθερικές συμμετοχές που πάρουν χώρες αντί στον Πατεμάδο, δεν είναι λάθος που ήταν, όπου υπάρχει μια τράστρομικη διαφορά ανάμεσα σε τάξη, εκεί θεωρείται οικονομικά ανεκτοσμένια στη χώρα, παρόλο που δεν είναι. Και υπάρχει και η μικρή πληροφορία. Αν έχει μεγάλη πληροφορία στο τόσο, δεν ξέρω ότι υπάρχει η οικονομική ανάπτυξη. Αυτό είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, σημειώστε όλοι και θα ψάξετε να δείτε το υπολογιστή των 100 δολαρίων. Αυτό θα θέλαμε να το ψάξετε και θα το συζητήσουμε και την άλλη φορά. Και τη σημασία του, και τη σημασία της πληροφόρεσης για την ανάπτυξη μιας χώρες. Ψάξτε να βρείτε πηγές, θα το έχετε κι αυτός σας και σε δυο εβδομάδες πέρα. Σημειώστε το λίγο. Ο υπολογιστής των 100 δολαρίων ήταν μια προσέγγιση του Νικόλα του Νεγρεπόντε. Ο Νεγρεπόντε ήταν ο διευθυντής του Media Lab του MIT. Το MIT το ξέρετε? Ναι. Έτσι, ήταν διευθυντής του MIT. Ο Νεγρεπόντε δημιούργησε το φθινό υπολογιστή των 100 δολαρίων, ο οποίος φόρτιζε μέσω μιας μανιβέλας, ξέρω εγώ, και λοιπά την παταρία του. Είχε καμηλή RAM και hard drive με σκοπό να είναι εύκολα διαθέσιμος σε χώρες ή όπως είναι οι πανάπτυχτες. Και δεν προχώρησε ποτέ αυτό το πρόγραμμα. Ναι, δεν προχώρησε για πολλούς λόγους, αλλά θέλω να γράψεις τι είναι αυτό. Ναι, θέλω να το σχολιάσεις, όσοι είδη στέλνουν να το γράψουν. Θα ψάξετε, θα βρείτε διάφορες πηγές, δεν θα έχετε μόνο μια πηγή, θα χρησιμοποιήσετε 3-4 ή και 5-6. Σε σύμφωνα με αυτή την πηγή, το πρόγραμμα, το project, αυτό έχει στόχο αυτό. Δεν πετύχει, όμως, γιατί είναι εκείνο. Έγραψε αυτό σε εκείνο. Εντάξει, θα χρησιμοποιείς τα αρκετές πηγές. Αυτό πότε έγινε? Έχει πριν από μια δεκαετία πριν. Θα το γράψουμε σαν να είναι σύγχρονα. Όχι, θα το σχολιάσετε, γιατί η φιλοσοφία του ήταν σημαντική. Σε δυο εβδομάδες. Μόλις βρεθούμε. Ναι, την επόμενη θα φέρετε την πρώτη άσκηση. Την επόμενη φέρετε την πρώτη άσκηση που σας ανέφερα. Σχετικά όπου παίρνετε μία εφημερίδα και αναλύνετε τις διασυγγραφικές πηγές, όπως ήρθατε στο τέλος, ρωτήστε τους συμβιτητές. Η δεύτερη άσκηση είναι αυτή που σας λέω, ότι το πρόγραμμα των υπολογιστής των 100 δολαρίων του νεκροπώνται και η σημασία του χάσματος της πληροφόρησης. Η σημασία της αντιμετώπισης του χάσματος της πληροφόρησης. Πάνω σε αυτό θέλω να γράψετε ένα άρθρο, το οποίο θα χρησιμοποιήσετε πολλές διαφορετικές πηγές. Θα κάνετε μας αναφορά ότι σύμφωνα με αυτόν, ως και ο Νιού-Ιορκ Νέα, ξέρω εγώ, στη βάση του νομπόρου στα νέα, στη ΔΕΘΤΗ ΠΑΛΝΙΕΡΗ. Γιατί συντελείς τις δημιουργήσεις και διατήρησεις της δύσης, της ηγεμονίας, οτι λέει και παράγοντά της. Γιατί τα ιδισογραφικά αυτά βρακτορίες έχουν έδραση στη δύση. Επηρεάζουν το τι μεταδίδεται και αντίστοιχα την στάση που παίρνουν ένωτε τις δύσεις. Είναι κατανοητό. Πάμε να δούμε λίγο τις ζώνες αποκλειστικής αναφοράς. Με τις ζώνες αποκλειστικής αναφοράς που δημιουργήσαν τα πρακτορία αυτά, ουσιαστικά καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο χωρίζουν τον κόσμο μεταξύ τους. Και ως αποτέλεσμα του αντίστοιχου κόσμου που είχε γίνει σε πολιτικό επίπεδο, σαν φέστα. Και είναι από αυτού του γεγονότος. Συντελεί σε αυτό που συζητήσαμε πριν, γεννήσεις της δαιολογικής και δαιμονίας της δύσης. Στο κομμάτι αυτό έρχονται να προσταθούν την παρουσία του Γαλλικού Ινστιτούτου, του Βρετανικού Συμβουλίου, του Γερμανικού Ινστιτούτου, που στόπα έχουν να προωθήσουν μια συγκεκριμένη προσέγγιση ένας της δύσης, ξέρω εγώ, των χωρών. Το προωθούν αυτό. Τα πρακτικόρια, ναι. Γιατί όταν χωρίζουν τον κόσμο και έτσι καλύπνουν τις συνδύσεις, σημαίνει ότι αυτές τις συνδύσεις θα φτάσουν και στις εφημεριδήσεις των χωρών αυτό και θα μεταδοθούν έτσι. Πράγματα τα οποία θα πρέπει να μεταδιδούν με συγκεκριμένο τρόπο μεταδίδονται γιατί έχει χωριστεί ο κόσμος έτσι. Οι ζώνες αυτές αποκλειστικής αναφοράς αποτελούν έτσι και παράγοντα για ανάπτυξη των πρακτικών μεταξύ τους. Ο καθένας παίρνει τον κόσμο που καταλαβαίνει και γνωρίζει καλύτερα. Τι σημαίνει αυτό ότι δεν θα χρειαστεί να ξοδέψω πολλά χρήματα να επενδύσω πάρα πολλά λεφτά, γιατί πάω σε μια επικία ή σε ένα κομμάτι χώρα ή σε μια χώρα την οποία γνωρίζω καλά πως λοιπόν. Δεν προσπαθώ να τη μάθω. Είμαι αρκετά αξιωμένος. Η μείωση όμως της επιρροής ξεκινά από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Η μείωση της επιρροής των ευρωπαϊκών πρακτοριών, ας πούμε, έρχεται από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, όπου η πρώτη σημαντική εξέλιξη είναι ότι η Νότια Αμερική, η Λατινική δηλαδή Αμερική, καλύπτεται από τα Αμερικανικά πρακτοριά, τα οποία ακολουθούν την επέκταση, ας το πούμε έτσι, της Αμερικανικής επιρροής της χώρας αυτής. Το 1900 ουσιαστικά η Κούβα απελευθερώνεται με τη βοήθεια της Αμερικής και αρχίζει έτσι σταδιακά να αυξάνει την επιρροή της Συριακή Αμερική. Πώς επισημοποιείται με την επέκταση και των πρακτοριών αυτών στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η δεύτερη εξέλιξη, το γερμανικό πρακτορίο του Γούλφ έκασε τη θέση του λόγου του πρώτου παγκοσμίου πόλεμου, οι νικητές γράφονται την ιστορία, αρατήθονται στο περιφόρειο. Το δεύτερο είναι ότι το ρόριτας αρχίζει να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, καθόλου τυχείο με τον γεγονός της εξασθένησης της βρετανικής επιρροής και της οικονομικής δυναμικής λόγου του πρώτου παγκοσμίου πόλεμου. Το Ιαπωνικό και Σοβιετικό πρακτορίο έπαιξαν ένα ρόλο στην κατεύθυνση αυτή. Η Ιαπωνία αρχίζει με έντολους ρυθμούς να προσεγγίζει τη Δύση, να αλλάζει το χαρακτήρι της όπως ο τελευταίος, όχι ο τελευταίος Σαμουρέ, ενώ με τον Σαμουρέ το έχετε δει αυτό το έργο που παίζει ο... Ο τελευταίος Σαμουρέ δείχνει ουσιαστικά το κομμάτι αυτό της μετάλλαξης, της μετάβασης της Ιαπωνίας από μια χώρα με φεδοαρχικές δομές που στηρίζονταν Σαμουρέ και Λουπά σε πιο δυτικό τρόπο ζωής. Δεν είναι τυχαίο ότι αναδείεται το Ιαπωνικό πρακτορίο Δύση, γιατί και η Ιαπωνία αρχίζει να δημιουργεί επικίες. Βλέπουμε δηλαδή ότι τα πρακτορία αναπτύσσονται ταυτόχρονα με την πολιτική έτσι εξάμβρωση τον ίδιο το χώρο, το οποίο σημαίνει ότι δεν ήταν άμυρα, ας πούμε, επιρροής, δεν ήταν καθόλου, ότι ήταν ένας παράγοντας μέσω από τον οποίο ουσιαστικά δημιουργούνταν έτσι ζώνες και σφαίρες επιρροής. Μετά αρχίζουμε έτσι με τους εθνικούς παρόκους που εκεί πάμε σε ένα άλλο κομμάτι. Τη σημαντικότερη εξέλιξη όμως αυτή που θα πρέπει να δούμε είναι στην Αμερική. Η ασκατάσταση στην Αμερική είναι αρχίζει η Αμερική να αναδείει τους οικονομικοί δύναμοι και λοιπά. Δημιουργούνται έτσι το Associated Press και το United Press. Το οποίο το Associated Press δημιουργήθηκε το 1883 χρόνια πριν δημιουργηθεί το Reuters ουσιαστικά. Τώρα, σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της Αμερικής, γιατί είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Είναι ιδιαίτερη περίπτωση λόγω του αχανέστησης χώρας, το οποίο δημιουργεί έτσι συνθήκες αναγκαίες έτσι ώστε το πώς θα μεταφερθεί η ίδηση. Χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα. Αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι το ότι τα ειδησιογραφικά πρακτορίες εξοποιούνται ως ένας μοχλός πληροφόρος της Κεντρικής Κυβέρνησης για να μάθει το τι γίνεται ουσιαστικά σε όλη την Αμερική. Έτσι, λοιπόν, στην περίπτωση αυτή, τα δύο πρακτορίες, και λόγω της μορφολογίας της Αμερικής και λοιπά, είναι αυτά που σε πολύ μεγάλο βαθμό επένδυσαν πολύ στην ανάπτυξη τεχνολογίας και πολύ γρήγορα άλλαξαν τρόπος μετάδοσης των ιδίσεων. Ενώ, δηλαδή, ξεκίνησαν με παραδοσιακό τρόπο μετάδοση των ιδίσεων, ωστόσο μεταξελίχθηκαν μετά με την αξιοποίηση περισσότερων μορφών τεχνολογιδίας. Τι καθόρισε εμείς την ανάπτυξη των δύο πρακτορίων? Το καθεστώς το οποίο υπήρχε με πολλές και χιλιάδες εφημερίδες. Έτσι, προκειμένου όλες αυτές τις εφημερίδες να καλύψουν το τι συμβαίνει ανά την Αμερική, βασίστηκαν στο Associated Press και στο United Press, μέσω από τον οποίο δημιουργούσαν τις συμφωνίες. Τα δύο αυτά πρακτορία βασίστηκε η ανάπτυξή τους και την αύξη των εφημερίδων. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των εφημερίδων, μεταξύ του Πούλιντζερ ουσιαστικά και του Χέρστ, μεταφέρθηκε και στα πρακτορία. Το βράδυ ο Πούλιντζερ το ξέρετε. Ο Πούλιντζερ ήταν ιδιοκτήτης μιας αμερικανικής εφημερίδας. Η New York Journal ήταν του Χέρστ, δεν θυμάμαι τώρα, του Πούλιντζερ και ήταν, οι οποίοι είχαν εμπλακίες σε ένα εξωτερικό δημοσιογραφείο. Όσο ενδιαφέρεστε ψάξτε αυτό το κομμάτι, είναι πολύ χαρακτηριστικό. Η περίπτωση του William Hirst και όλων θεωρείται ότι ενέπνευσε τον Όλογολ για το πολιτικέιν. Η αύξη του ραδιοφώνου είναι αυτό το σημείο το οποίο σας αναφέρω, το γεγονός ότι η Αμερική πολύ γρήγορα υιοθέτησε επένδυση σε νέες τεχνολογίες. Η εξέλιξη αυτή έδωσε όθηση και στον κύριο Ρεμπεσσόν των δησογραφικών πρακτοριών, τα οποία με τη σειρά τους αμαρτήκθηκαν εξαιρετικά στην Αμερική. Και από την αρχή είχαν επενδύσει σε διάφορες τεχνολογικές εξελίξεις. Τώρα, στην Ευρώπη το ίδιο διάστημα, ουσιαστικά έχουμε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε εθνικών δησογραφικών πρακτοριών ως απάντηση, ξέρω εγώ, στις συνθήκες αυτή κατέ, αλλά ωστόσο θα πρέπει να έχουμε κατανότητα. Τα πρώτα εθνικά πρακτορία που δημιουργήθηκαν, δημιουργήθηκε σε συνθήκες τίποτε να φτιάξουμε ένα το τουρκικό ασφαλικό πρακτοριό. Είσαμε σκοπό να μην επηρεαζόμαστε τόσο πολύ, να μην εξαρτώμαστε τόσο πολύ από αυτό το οποίο συμβαίνει στην εξεργόση της δύσης. Όμως αυτό ήρθανε προσέκουσες στο γεγονός ότι δεν είχαν τους πόρους που χρειαζόταν, αλλά ωστόσο αυτό αποτελεί την πρώτη προσπάθεια της συνειδητοποίησης, ότι θα πρέπει να φτιάξουμε τα δικά μας εθνικά πρακτορία. Γιατί να φτιάξουμε τα δικά μας εθνικά πρακτορία, για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε, να μεταδώσουμε την ένδυση, να πούμε ότι υπάρχουμε και εμείς. Αυτό σημειώστε το, γιατί αυτή είναι η πρώτη κίνηση, η οποία συνδέεται ότι πλέον υπάρχουν εθνικράτητα, τα οποία θεωρούν σημαντικό κομμάτι δημιουργίας, ενίσχυσης, ισχυροποίησης της εθνικής κουστακτότητας μέσα από την εθνικό ιδισογραφικό πρακτορίο. Γιατί? Γιατί προσπαθούν να δώσουν σημασία στο τι είμαι και στο τι υπάρχουν. Πάμε στην περίοδο του 1940-1990. Η ανάπτυξη αυτή των ιδισογραφικών πρακτορίων, που συμβαίνουν την περίοδο αυτή, συμβαίνεται πάλι με το τι συνέβη αμέσως μετά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακρισβητήθηκε η κυριαρχή θέση των πέντε, των τριών και τρεις άλλων πρακτορίων που είχαν την βρήκε ή όχι. Απλά ισχυροποιήθηκε, ξακουνθούσαν να κυριαρχούν. Στην περίπτωση αυτή όμως ήρθε να προσθεθεί και το πρακτοριοτάσιο. Το πρακτοριοτάσιο ήταν από τη Σοβετική Ένωση. Στο σέιντιπρες ρόιντες ξακουνθούν να παίζουν κυριαρχό ρόλο. Ενισχύεται όμως από εκεί που η ισορροπία ήταν υπέρ των Βρετανικών, τώρα γίνεται περισσότερο υπέρ των Αμερικανικών πρακτοριών. Το πρακτορίο τον είπα δείχνοντας και τα πρακτορία ταντισογραφικά από την Αμερική, αναπτύσσονται ακολουθώντας την αντίστοιχη πολιτική κυριαρχία της Αμερικής την περίοδο αυτή. Αντίστοιχα αναπτύσσεται το τάς από την πλευρά της Σοβετικής Ένωσης, το οποίο γίνεται το επίσημο πρακτορίο για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Έτσι λοιπόν ο ψυχρός πόλεμος αφήνει και το στίγμα του στον τρόπο τον οποίο μεταδίδονται οι ιδήσεις. Το στοιχείο αυτό παιδιά πάλι αναδεικνύει το γιατί είναι σημαντική η αναγνώριση του ισογραφικού πρακτορίου. Γιατί δεν είναι τυχαίο ότι εξελίσσονται, αυξάνεται η επιρροή τους, μειώνεται η επιρροή τους, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις. Στο ψυχρό πόλεμο ο κόσμος χωρίζεται σε δύο μέρη, κυριακούν ας το πούμε έτσι τα δυτικά πρακτορία με προεξάρχοντα τα πρακτορία της Αμερικής και κυριαρχεί το τάς από την άλλη πλευρά της Σοβετικής Ένωσης. Τυχαίο, σαφέστατα όχι. Συνδέεται ακριβώς, συνδέεται με όλη την εξέλιξη αυτή. Και αν θα δείτε ότι σε όλη τη σφαίρα της επιρροής παραδοσιακών χάρης της Συρίας, στην οποία είχε επιρροήσει ο Βιετική Ένωση, κυριαρχούσε το τάς, μετά έφτιαξαν και το Συριακό Πρακτορείο Ειδήσων. Αυτό μου σημαίνει σε μια άλλη είδη. Το Reuters εξακολουθεί να πρωτοπορεί στην ανάπτυξη της οικονομικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Τη δεκαετία αυτή, την περίοδο αυτή για την ακρίβεια, το Reuters γυρίζει πάλι σε ένα τομέα που τον ξέρει εξαιρετικά καλά. Ποιος είναι αυτός ο τομέας? Ο τομέας της παροχής οικονομικών υπηρεσιών. Τι κάνει όμως το Reuters, αρχίζει και επενδύει, βλέπει ότι σαχνικά η περίοδος αυτή από 40 και μετά, για να σας δώσω και λίγα ιστορικά στοιχεία, υπάρχει μια οικονομική έκρηξη, καθώς μετά τον πόλεμο χρειάζονται να αναγκοδομηθούν οι χώρες, έρχεται το πακέτο Marshall, βοήθησαν από την Αμερική για να αναγκοδομηθεί η Ευρώπη. Δημιουργούν τις συνθήκες για την οικονομική ανάπτυξη του κόσμου. Τι σημαίνει αυτό ότι περνάνε μέσα από τα χρηματιστήρια. Τι σημαίνει χρηματιστήρια, ενημέρωση, ίδιση, κληροφόρος. Άρα το Reuters λέει ότι πρέπει να επιστρέψει σε αυτό το τομέα ιδρύση. Το Reuters αντιλαμβάνοντας πιθανώς, αυτό είναι μια υπόθεση εργασίας, το γεγονός ότι η πολιτική περιοχή της Βρετανίας μειώνεται, γεγονός που εμπνεύει την ανάπτυξη των Αμερικανικών Πρακτικοριών Υδίσσεων, τι θα πρέπει να κάνω εγώ να βγάλω το πιο ανταγωνιστικό σαν ένα τομέα που ξέρω καλύτερα από την αρχή που ιδρύθηκε. Ποιος είναι αυτός ο τομέας, χρηματοοικονομικής υπηρεσίας. Πώς επενδύω σε αυτό το κομμάτι, με το να επενδύσω στην έρευνα, τι είδους ανάπτυξη, τι είδους ιδίσεις θέλουμε, ποιες ιδείσματα να αναπτύξω, ένα δίκτυο ανταποκριτώνει, που είναι εξειδικευμένη στην εγκομιτισία αυτών των θέματων. Και ταυτόχρον να συνδεθώ με επανεπιστήμια, με ερευνητικά κέντρα, με ιδακτορικά, με μεταπτυχιακά, τα οποία θα μου δώσουν συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις για να προχωρήσω και να αντιμετωπίσω ζητήματα που έχω. Έτσι, λοιπόν, το Ρόιντες κάνει μια κίνηση, η οποία είναι εξαιρετικά καθοριστική, στο να μετατωπίσει λίγο το ενδιαφέρον του σε τομείς εκείνους τους, τους οποίους, εν τρίτη, έχει έτσι μια ταχνογονωσύνη, η οποία είναι ικανή για να του δώσει ή να ενισχύσει την κυριαρχία την οποία έχει. Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η κίνηση για δημιουργία εθνικών ιδιωσιογραφικών οργανισμών επιταχύνθηκε. Γιατί επιταχύνθηκε αυτή εκείνη η συλλέντα, ποιέ μεν που ψήσεις. Της ιδεολογικής αυτής προσέγγισης που λέει ότι θα πρέπει να σπάσουμε τους δικαιοκρατικούς δεσμούς και λοιπά, είναι ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να ελεγχόμαστε από τις δυτικές χώρες, ό,τι αφορά την πληροφόρηση που παίρνουν. Άρα δηλαδή, εγώ δεν μπορώ να βασίζομαι στο τι μου στέλνουν από το Παρίσα, την Νέο Όρκα, το Λονδίνο. Εγώ, ας πούμε, στη Νησία, στο Μαρόκο, ξέρω εγώ, στο Βιετινάν, στη Βυρμανία, σε κράτη που προέκυψαν ενός μετά τον Δεύτερο Παγκόσμο Πόλεμο, πρέπει να φτιάξω το δικό μου, στην Κίνα, πρέπει να φτιάξω το δικό μου πρακτοριό, η Δύση. Γιατί, γιατί αυτό με απελευθερώνει από τα δισμάξεργού της Δύσης, τέλος να, των ολοπικιουπρακτικών χώρων, που μελέμουν μέσα από αυτό. Γι' αυτό και έχουμε έξαρση, η περίοδος της Ευρωπαίας σημειώνεται, μια μεγάλη έκρηξη εθνικών ετοισογραφικών πρακτοριών. Έτσι και στην Κύπρο δημιουργείται, τότε, εκείνη τη δεκαετία, το Κυπριακό Πρακτορίο Ιδήσων, ως αποτέλεσμα διεκδίκησης της εθνικής ταυτότητας και παρουσίας. Ότι θέλω να δείξω το ποιος είμαι εγώ στον κόσμο. Πώς θα το κάνω αυτό, με το να δημιουργήσω ένα πρακτορίο Ιδήσων, να μεταφέρω, να μεταδίδωλα και να παίρνω δύο φόρους. Να λέω τι σκέφτονται, να βλέπω με συγχωρείτε, τι σκέφτονται οι άλλοι για μένα. Είναι τυχείο ακόμα ότι ακόμη και τα πιο μικρά πρακτορίαι Ιδήσων, τις πιο μικρές χώρες, έχουν ανταποπητές στη Βουάσιντον, στις Ευρυξέλλες, στο Λουκός, στο Λονδίνο, Παρίσι, Μόσχα. Γιατί δείχνει τη σημασία των κέντρων αυτό λίψως να αποφάσουν, στην πορεία και στην συνεχεία των κρατών. Στην κουβέντα αυτή έπαιξε πάρα πολύ και το γαλλικό πρακτορίο Ιδήσων. Το γαλλικό πρακτορίο Ιδήσων και η γαλλική κυβέρνηση πάντοτε θεωρούσε ότι τα πρακτορίο Ιδήσων είναι ένα σημαντικό κομμάτι της γαλλικής πολιτιστικής, ας πούμε, κυριαρχίας ή κατάκτησης, ενίσχυσης της θέσης της Γαλλίας στον κόσμο. Επένδυσε πάρα πολλά σε αυτό το κομμάτι και το ενέντεξε στα πλαίσια της πολιτιστικής δημόσιας διπλωματίας της Γαλλίας. Αυτό για σήμερα. Θα τα πούμε την άλλη κομμάτρα.