2013.06.14 - ΠΔΕ - Περιφερειακό Συμβούλιο για ΕΡΤ #2 (Κατσιφάρας για κλείσιμο ΕΡΤ) (ΠΔΕ Περ Δυτ Ελλάδας, 2013)
: Γιατί ζητήσαμε την έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Νομίζω ότι από μόνο του το θέμα έρχεται ως προτεραιότητα σε κάθε συλλογικό όρος. Ποια ήταν η εξέλιξη των τελευταίων ημερών, με πράξη νομοθετικού περιεχομένων, χωρίς καμία δημόσια συζήτηση, καταργώντας ουσιαστικά το ελληνικό κοινοβούλιο, παίρνεται μια ιστορική απόφαση να κλείσει τα κεντρικά δίχτυα της ελληνικής πραδιοφωνίας και τελεότησης. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε σήμα δεν υπάρχει παντού, ούτε στη χώρα μας ούτε στο εξωτερικό. Ο Σπερφερειάρχης μόνο από τις πληροφορίες που είχαμε έστειλα πολύ έγκυρα μία εκτιστολή στα τρία κόμματα που κυβερνούν, συ τον Υπουργό Τίπου, στον Διευθύνοντα Σύμβουλο ΟΤΙΣΕΛ και τον Πρόεδρο ΨΕΛ και στον Πρωθυπουργό της χώρας. Ζητώντας τους να αποφύγουμε την τακτική που ουσιαστικά υπονομένη τη Δημοκρατία και τη Λουγία Κουτισμών σε ό,τι αφορά το Χριστούργησε. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Αντίθετα προχώρησαν ένα θύμα πιο πέρα και χωρίς να υπάρχει κανένα σχέδιο για αυτό που όλοι λένε κανένα σχέδιο, γιατί αν υπήρχε σχέδιο θα είχε ήδη κατατεθεί της επανεκίνησης της Λουγίας του δημόσιο καναλιούλα και του δημόσιο ραδιοφωνικού σήματος. Για μένα, αγαπητοί συνάδελφοι, έχει τρεις διαστάσεις στο θέμα. Το ένα είναι λίγμα για την ίδια τη Δημοκρατία. Είναι άλλο εξορθολογισμός, είναι άλλο τον υποκύρεμα και είναι άλλο η αντίληψη ότι επειδή δεν μπορώ να κάνω αυτά τα δύο, κλείνω ένα βήμα που είναι ταυτισμένο με την ιστορία της βόρευ μας, τον πολιτισμό, την ταυτότητα, κλείνω το δημόσιο βήμα διαλόγου, πολιτισμού, ενημέριση. Το δεύτερο θέμα που έχει την αξία του, ότι δεν μπορεί να αξιώνεται το ελληνικό κοινοβούλιο. Και είναι πράξη νομοθετικού περιοχωμένου. Μία και έξω, καταργώντας οποιαδήποτε μορφή δημοκρατικού διαλόγου, να παίρνουνε τόσο πορυφαίες αποφάσεις. Ένα, γιατί δυόμισι χιλιάδες εργαζόμενοι πηγαίνουν στην ανεργία. Και δεύτερο, η αντίληψη πώς αντιμετωπίζεις ως αντίληψη νοοτροπία και ως πρακτική, την ευθύνη σου απέναντι σε ελνίζωνα θέματα. Είναι επικίνδυνη η ατραπός που ξεκίνησε με τις πράξεις νομοθετικού περιοχωμένου. Και νομίζω ότι εδώ είναι το κρίσιμο θέμα που εμείς ως θεσμοί πρέπει να διαφυλάξουμε. Τη λειτουργία των θεσμών, τη λειτουργία της θεσμικής λειτουργίας της δημοκρατίας μας, εάν θέλουμε πραγματικά να κρατήσουμε τη δημοκρατία μας, να καλύψουμε τα λειμαντά της και ταυτόχρονα να πάμε και ένα βήμα μπρος. Και το τρίτο, αγαπητοί συνάδελφοι, έχει να κάνει και για εμάς. Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τρεις νομές ενημέρωσης, δημόσιας ενημέρωσης, αντιμετωπίζουν το αποτέλεσμα του κλεισίματος. Ένα, ιέρα πύργου, ιέρα πάτρας και το κλιμάκιο της ΕΦ που βρίσκεται στο Ρήμ. Άρα λοιπόν, εμείς έχουμε έναν πρόσθετο λόγο για εμάς, για την περιφερειά μας, γιατί τρεις νομές δημόσιας ενημέρωσης χάνονται, οι εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία και στην απαξίωση και ταυτόχρονα χάνουμε εμείς ένα βήμα φωνής και έκφρασης. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μας δίνουν αυτήν την μεγάλη δυνατότητα. Η περιφέρεια θα έχει μέλλον, εάν πραγματικά εκπλουτίσουμε τα βήματα διωλών. Αγαπητοί φίλοι, θέσαμε το θέμα και εγώ και άλλοι περιφεράρχες στην Ένωση Περιφεριών. Η απόφαση ήτανε ομόφωνη. Ομόφωνη η απόφαση. Ομόφωνιος προς το να μην κίσει. Ναι, σε ό,τι αφορά τον φίλο τον Νίκο τον Καραθανασόπουλο, που είχε διαφορετική επισοχή. Έχουμε ακολουθεί και σε υψηλό επίπεδο, σε ό,τι αφορά το θεσμό που υπηρετούμε εμείς στην Ένωση Περιφεριών. Το δεύτερο, συμμετείχαμε σε όλες τις πρωτοβουλίες που πάρτηκαν σε τοπικό επίπεδο, συνδεταγμένα μαζί με τους εργαζόμενους στη ραδιοφωνία και στην ελληνική ραδιοτελεόραση. Τελειώνω, αγαπητοί συνάδελοι, λέγοντας ότι είμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη στιγμή και για τη δημοκρατία μας. Δεν μπορώ να ξέρω και δεν έχω παρόντως να δούμε τα ευρύτερα πολιτικά θέματα αυτή τη στιγμή, που έρχονται ως εξέλιξη με βάση αυτή την κεντρική επιλογή. Αυτά θα τα δούμε μπροστά μας. Ξέρω όμως ότι είναι πολύ επικίνδυνο, εάν παίρνεις αποφάσεις με αλαζονικό και ηγεμονικό τρόπο. Και ξέρω ότι είναι πολύ πιο επικίνδυνο ακόμη αν αντιμετωπίζεις αυτά τα θέματα που δεν μπορείς να τα λύσεις για να έχεις την κατάλληλη προτομασία με την αντίληψη του «πονάει κεφάλι, κόβω κεφάλι». Πρέπει επίσης να πω ότι εμείς πρέπει να λειτουργήσουμε υπεύθυνα και συνδεταγμένα όταν υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία πρέπει τα μέτρα και οι πολιτικές που παίρνουμε στροτοβουλίες να υπερετούν την ίδια την αξία της δημοκρατίας. Άρα λοιπόν είναι μια ώρα ευθύνης για όλους μας, το περιφερειακό συμβούλιο οφείλει και πρέπει να πάρει απόφαση, οφείλει και πρέπει να συσδίσει ένα τόσο μεγάλο θέμα που η ελληνική κοινωνία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα σημείο που θέλει και απαιτεί και απαιτούν οι πολίτες δημόσια τοποθέτηση των φορέων και των ευπροσώπων τους και βεβαίως αυτό που προέχει αγαπητοί συνάδελφοι είναι η επόμενη μέρα να είναι μια μέρα που θα ανοίξει η άνοιξη, όχι να βαθαίνουμε στην κρίση και να πηγαίνουμε πιο βαθιά στην κρίση. Νομίζω ότι τρία πράγματα πρέπει να κάνουμε πέρα από την καταγγελία, πέρα από την καταγγελία να ζητήσουμε, αγαπητοί πρόεδρε, σήμερα την άρση της πράξης νομοθετικού περιακουμένου και δεύτερο, άμεσα επαναελτουργία του σήματος της ΕΕ. Αυτή νομίζω ότι είναι μία πράξη ευθύνης, μία πράξη που στηρίζει τη δημοκρατία, μία πράξη και μία στάση που πραγματικά οι θεσμοί αντιλαμβάνονται την κοινωνία, εντιστεύονται την κινητικότητα της ίδιας της δημοκρατίας και βεβαίως να παρουσιάσει η κυβέρνηση ένα σχέδιο που να ορφολογήσει, να υποκειρεύει και να αναβαθμίζει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Γιατί και η τηλεόραση και το λαδιόφωνο είναι μέρος της δυναμικής και της εθνικής ταυτότητας μιας χώρας. Δεν κάνουμε ότι δεν βλέπουμε ότι υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχουν. Τα προβλήματα όπως υπάρχουν για να λύνονται. Και η δημοκρατία μας και οι θεσμοί και οι κυβερνότες καλούνται να λύσουν προβλήματα και όχι να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα.