11η Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Καβάλας 2021 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2021)
: και όμως δεν έχουμε έκτακτα. Οπότε περνάμε στο πρώτο θέμα. Έγκριση της παριθμό 17 του 2021 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη Προσχολική Αγωγή Καβάλας του Δήμου Καβάλας με θέμα Πρώτη Αναμόρφωση ΠΝΑΚΑΠΕΝΤΕ Περιστοχοθεσίας Οικονομικών Αποτελεσμάτων 2021 Κύριε Μιχαλίδη, η Βίκη σας έχει ενημερώσει από τους παιδικούς για να μπεί μέσα να μας κάνει την εισήγηση. Όχι. Βίκη. Βίκη. Βίκη. Βίκη. Βίκη. Βίκη. Βίκη. Βίκη. Βίκη. Βίκη. Βίκη. Βίκη. Βίκη. Βίκη. Βίκη. Βίκη. Βίκη. Βίκη. Βίκη. Βίκη. Βίκη. Βίκη. Βίκη. Βίκη. Θα ήθελα να μας τα εισηγηθεί η κυρία όλα μαζί. Το δεύτερο είναι η έγκριση της υπαρρυθμού 16 του 2021 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη προσχολική αγωγή Καβάλας του Δήμου Καβάλας με θέμα έγκριση δεύτερης αναμόρφωσης προϋπολογισμού 2021. Και το τρίτο, πάλι για το ίδιο νομικό πρόσωπο, έγκριση της υπαρρυθμού 25 του 2021 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη προσχολική αγωγή Καβάλας του Δήμου Καβάλας με θέμα έγκριση τρίτης αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικονομικών του 2021. Καταρχήν να ρωτήσεις αν υπάρχουν ερωτήσεις. Δεν έχουμε. Εγώ δεν έχω το έργο. Οπότε είστε σύμφωνοι γιατί η κυρία Χριστίνα προσπαθεί να επικοινωνήσει με την εισηγήτρια. Δεν ξέρω αν έχει κάποιο πρόβλημα γυναίκη και δεν μπορεί να μπει μέσα. Αν υπάρχουν ερωτήσεις, αν θέλετε να το αφήσουμε και να πάμε παρακάτω μέχρι να μπει η κυρία, αν θέλετε, για να μην καθυστερούμε, να μην σας καθυστερώ, για εσάς αυτό λέω. Ναι. Κύριε Λαζαρίδη, εσείς θέλατε κάτι από αυτό? Όχι, δεν θέλω. Αν θέλετε να πηγαίνουμε κιόλας, αφού δεν έχουμε ερωτήσεις. Μπορείτε να προχωρήσετε για να προχωρήσουμε. Είναι κάποιος αρνητικός. Σας ακούμε, κύριε Καλαντερίδη. Λοιπόν, να πω και για τα τρία. Τι ψηφίζουμε, αυτό θέλετε? Αφού δεν υπάρχουν, πάμε κατευθείαν στη ψηφοφορία. Το πρώτο, λοιπόν, όπως και η εκπρόσωπή μας στο διοικητικό, είμαστε αρνητικοί. Γιατί, όπως διατύπωσαν οι συνάδελφοι και κατά τη διάρκεια της συνεδρίας σας, έχει να κάνει ουσιαστικά αυτή η αλλαγή που γίνεται στον προγραμματισμό με την πρώτη αναμόρφωση, την οποία επίσης είχαμε καταψηφίσει. Άρα, στο πρώτο θέμα, είμαστε αρνητικοί. Στο δεύτερο θέμα, που αναφέρεται στη δεύτερη αναμόρφωση προϋπολογισμού, είμαστε επίσης αρνητικοί, διότι ουσιαστικά στερείται αυτή τη στιγμή στο νομικό πρόσωπο 100.000 ευρώ τα οποία θεωρούμε ότι έχει απόλυτη ανάγκη και στο τρίτο θέμα, το οποίο έχει να κάνει με την τρίτη αναμόρφωση, είμαστε θετικοί. Σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Καλανταρίδη. Ο κύριος Λαζαρίδης. Ομοίως, πρόεδρε, στα δύο πρώτα ψηφίσουμε όχι όπως και ο πρόσωπος του νομικού πρόσωπο. Ένα μήκρο λέω, τους λόγους υπάρχουν στις αποφάσεις του νομικού πρόσωπου και στο τρία ψηφίζουμε ναι. Σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Λαζαρίδη. Ο κύριος Κελαϊδάκης. Εμείς και στα τρία, όπως το που θετήθηκε, με τις ίδιες διευκρινήσεις ο υπρόσωπος μας είμαστε θετικοί. Βέβαια, θα ήθελα να ακούσω κι εγώ την υπεύθυνη του νομικού πρόσωπου για το πρώτο θέμα. Απλά στο δεύτερο θέμα να πω ότι έχει βάλει διευκρινήση μετά από τις διαδοδεώσεις που δόθηκαν μέσα στο νομικό πρόσωπο ότι ο ορίζοντας για να γίνει η αναμόρφωση του πρωτοβουλισμού στα 800 έτσι θα είναι δύο μήνες. Και στο τρίτο είμαστε θετικοί. Ευχαριστούμε κύριε Κελαϊδάκη. Αν θα καταφέρει να μπει εκπρόσωπος θα είναι διαθέσιμη σε οποιαδήποτε ερώτηση. Οπότε για να μη σας καθιστερώ να πάω στο τέταρτο θέμα. Έγκριση του πρακτικού από 23 του 2021 περί κατακύρωσης των τιμάτων της σύμβασης του ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού άνω των ορίων για την προμήθεια ειδών καθαριότητας και ευπρεπισμού για τις ανάγκες του ήμου καβάλασης και του νομικού προσώπου αυτού οικονομικών ετών 2021-2022. Προκλήσεις μάλλον δεν υπάρχουν. Κάποιος θέλει να το προθετηθεί. Να ψηφίσουμε κύριε Καλανταρίδη. Όπως και η υπηρεσία όπως λέει το πρακτικό συμφωνούμε. Κύριε Λαζαρίδη. Ομοίως συμφωνώ πρόεδρε. Και εσείς κύριε Κελαϊδάκη. Το ίδιο ναι. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Κυρία Δρακονάκη να τη ρωτήσετε μια φορά κύριε πρόεδρε. Κοίταξε πως είστε με τα άσπρα. Δεν την ξεχάσαμε. Μην αισθάνετε αδικημένη. Όχι όχι. Στα οικονομικά εκπροσωπούμε πλήρως από τον κύριο Καλανταρίδη. Στα τεχνικά κάνω εγώ. Στα τεχνικά ρωτάει την Ευαγγελία πρώτα. Άντε να μιλήσουμε. Κυρία δεν κοιτώνεται με τίποτα. Ε, όχι. Λέω άντε να μιλήσεις. Δεν είπα ότι δεν και καλά θα μιλήσεις. Α, ναι, ναι, ναι. Σωστά, σωστά. Να περάσουμε στο πέμπτο θέμα. Μεταξύ Δημοκαβάλλας και Δημοφέλεια για τη μεταδύβαση από τη Δημοφέλεια στο Δημοκαβάλλας και άσκηση από το Δημοκαβάλλας για λογευσμό της Δημοφέλεια. Καθηκόντων αρμοδιωτήτων του υποέργου 2-ο-Μελέτη της Χρονισμού Αναβαθμίσης της Δημοτικής Αγοράς Καβάλλας, της Πράξιο Ρήμαση Έργων και Δράσεων Δημοκαβάλλας. στο πλαίσιο της υποβολής από τον Δήμο Καβάλας πρότασης για τη χρηματοδότησή της στο πρόγραμμα Τόνης 3ης, πρόσκληση ΑΤΑΦΜΙΔΕΝΕΝΙΑ και ορισμός μελών με τους αναπληρωτές τους στην Κοινή Πετροπή Παρακολούθησης. Για την Επιτροπή προτείνονται ο κ. Μιχαλίδης Γεώργιος ως Πρόεδρος, ο κ. Παπαδόπουλος Χαράλαμπος αναπληρωτής του, η κ. Βαζακή Δουλένιος μέλος και ο κ. Κωνσταντίνος αναπληρωτής του μέλους της κ. Βαζακής Δουλένιος. Η ουσία αυτή η προγραμματική αναφέρεται στο επόμενο θέμα, το οποίο αφορά υποβολή, όπως είπε και ο πρόεδρος, στον Άξονα 9 στο πρόγραμμα Τρίτσις, για την υποβολή για δύο μελέτες. Επίσης, το περιάλ. Το ύψος της πρόσκλησης, αν δεν κάνω λάθος, είναι 500.000 συνθυπιακά και αναμένει ότι με τις εκτώσεις θα έχουμε ενδεχομένως μια πολύ μικρή συμμετοχή, για την οποία δεσμευόμαστε, είναι το επόμενο θέμα της οικονομικής, δεσμευόμαστε από το ότι θα την αναλάβουμε. Ποιο είναι 500.000, Γεωργό, δεν το κατάλαβα. Το ύψος της πρόσκλησης του Α' της πρόσκλησης 9 του Τρίτσι, είναι το επόμενο θέμα, αλλά στην ουσία η συμβασία αυτή, η προγραμματική συμβασία, αναφέρονται στο επόμενο θέμα. Ναι, αλλά η μελέτα λέει, από όλα, έχει προϋπολογισμό ένα 200 και κάτι. Μπράβο, αναμένεται ότι με τις εκτώσεις που θα έχουμε, στο τέλος, θα φτάσουμε να έχουμε μία μικρή ίδια συμμετοχή. Δηλαδή, άμα πάμε στο θέμα στο 6, συνολικά, προϋπολογίζονται οι μελέτες στα 2.350. Προϋπολογίζοντας μία έκτοση της τάξεως του 70%, έτσι όπως έχουμε τις εκτώσεις μελέτες, υπολογίζουμε ότι θα έχουμε στο τέλος μία συμμετοχή που σίγουρα μπορούμε να αντέξουμε. Δηλαδή, θα χρηματοδοτηθεί με τα λεφτά του Τρίτσι στο ποσό που καλύπτει η πρόταση και το υπόλοιπο δεσμεύεται ότι θα το αναλάβει ο δήμος. Έχω υπερκεράσει τον Ιλία Τουκαλονταρίδη. Ιλία, προηγήσου εγώ. Στο τέλος, λέγε, λέγε, κανένα πρόβλημα. Λοιπόν, καλά, άραν τελείως. Τα κέρια ερωτήματα που ήθελα να κάνω εγώ, Γιώργο, είναι πρώτον. Κάπου λέω ότι η μέγιστη χρηματοδότηση μπορεί να φτάσει μέχρι τα 500.000, Λιάρικα. Αναφέρετε και στα 2.000. Και στα 2.000 μαζί. Η μέγιστη χρηματοδότηση από το Τρίτσις. Μέχρι τα 500.000 μπορεί να φτάσει. Σε περίπτωση, βέβαια, που ο Τρίτσις πει όχι, Σε περίπτωση που πει όχι ο Τρίτσις, τότε τα υπομιζόμαστε όλα εμείς, έτσι. Ναι, γι' αυτό λοιπόν και στις ποτάσεις. Άρα, η χείριση, το worst case που λέμε ποιο είναι, δηλαδή ποιο είναι, πόσα λεφτά μπορούμε να δώσουμε, αν πρώτον δεν γίνονται πλέξιμες τα πάνηση από το Τρίτσι. Και δεύτερον, με ποιο ποσοστό έκπτωσης, αφού… Ναι, θα πάντε καταλαβαίνουν ότι καταλαβαίνουν ότι λες. Ναι, πόσο δηλαδή θα μπορούσε με το μέγιστο, η χειρότερη περίπτωση δηλαδή, που θα επιβερθεί ο δήμος και αν υπάρχουν αυτά τα λεφτά. Κοίταξε, στις εκτώσεις που παίρνουμε από τις μελέτες, ας πούμε, ας πάρουμε την μελέτη του Μούτουλα. Μπορεί να είναι λίγο ιδιαίτερη περίπτωση, αλλά εκεί είχαμε εκτός της τάξης του 80% να δεν κάνω λάθος. Πολλά είναι. 250.000. Ναι. Σε αυτή την περίπτωση, καταλαβαίνεις ότι δεν βάζουμε τίποτα από την τσέπη μας. Δηλαδή, πάμε στο 1.5 αυτό, δεν βάζουμε τίποτα, εσύ θα περισσεύουν και λεφτά θα έλεγα. Αν πάρουμε ότι, νομίζω, δεν ξέρω αν υπάρχουν μελέτες οι οποίες έχουν δοθεί μέχρι το 60%. Δεν θυμάμαι, μπορεί και να υπήρξαν, η κυρία Δρακονάκη θα ξέρει. Ας πούμε 60%. Όχι, όχι, πάνω από 60% είμαστε. Πάνω από 60%. 60% με 82% είναι μεγαλύτερη. Πάμε να πάρουμε το 60%. Το 60% είναι ό,τι χειρότερο μπορούμε να φανταστούμε. Δεν είναι καλύτερο. Έτσι. Βλέπετε και πάλι το ποσοστό της συμμετοχής στο 60%. Άμα πάμε στα 200-300 κάτι που έχουμε, οπότε βγαίνει κανακατομμύριο. Θα έτσι να το κάνουμε. Ε, τόσο. Θα φτιάχνει πολύ. Η συμμετοχή θα είναι 400.000. Είναι η χειρότερη περίπτωση. Η χειρότερη περίπτωση είναι να μην πληρώσει τίποτα ο Τρίτσις και να το πληρώσουμε όλοι εμείς το 60%. Το 40%. Μπορεί να μπεί στον Τρίτσις. Δεν θα το κάνουμε, κύριε Ζαρίδη. Ναι, προφανώς δεν θα μπούμε. Στη διαδικασία. Δεν θα κάνουμε αποδοχή. Απλώς, κοίταξε, αυτό που κάνουμε… Επειδή λέει μέσα ότι πρέπει να διεσμευόμαστε ότι σε περίπτωση που δεν επιλογεί ο Τρίτσις, θα διεσμευόμαστε ότι θα αναλάβει με ίδιους χρόνους… Αν θέλουμε να το εκτελέσουμε. Το λέει μέσα. Το λέει μέσα στη δύσκολη… Ναι, αν θέλουμε να το εκτελέσουμε. Αυτό εννοώ. Απλώς, η αλήθεια είναι ότι απέναντι στη λογική του… Νομίζω θεωρούμε ότι αυτή υπό σημείωση του Τρίτσις γίνεται ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Δηλαδή, απέναντι στη λογική του βάζω τα πάντα σε μια πρόταση. Ή σχηματίζω προτάσεις οι οποίες δεν έχουν ταβάνει στην ουσία για το κάθε τομέα. Θεωρούμε ότι γι' αυτό έχει μπει αυτή η υπό σημείωση ότι δεσμεύεται ο Δήμος, ότι θα αναλάβει σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή η πρόταση της… Σε όλα τα συγχρηματοδοτωμένα πάει. Ωραία, ωραία. Οπότε σε αυτό θεωρούμε πάντως ότι… γι' αυτό θεωρούμε ότι μπήκε. Δηλαδή, κάποιος σχηματίζει μια πρόταση, λέω εγώ πέντε εκατομμύριο για τα ψηφιακά. Θα πρέπει η συγχρονία να αποδεχτεί ότι θα χρηματοδοτήσει το υπόλοιπο. Πέντε εκατομμύριο χρηματοδότηση ονειρεύεις στα ψηφιακά, Μιχαήλιδη, βλέπω. Ναι, ναι, ναι. Με αυτό το έκανες, κυρία Δρακωνάκη. Ήρθες σα λίγο για να ακούν όλοι, ποσόλες κατευθύσεις. Γιώργο, η χρηματοδότηση από το τρίτοις είναι σταθερό σε αριθμός κ, έτσι δεν μπαίνει στην λογική της έκδοσης, έτσι δεν είναι? Τι εννοείς... Όχι, δεν μπαίνει, δεν μπαίνει, όπως το Φιλότιμ. Δηλαδή, είναι 310-310. Α, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι. Δεν είναι μετά την αφθέρωση της έκδοσης. Εντάξει. Το θέμα είναι να είναι επιλέξιμο και να προλάβουμε. Ναι, γι' αυτό ακριβώς προσέξαμε, δόθηκε μεγάλη προσοχή ότι μπαίνεις προτάσεις να είναι μέσα στην περιγραφή που δίνεται, ώστε να μην έχουμε δυστάρεις στις εκπλήξεις. Και προφανώς, εντάξει, περιμένουμε και ανακοινώθηκε, νομίζω, και μια παράταση, όχι νομίζω, ανακοινώθηκε μια παράταση για ένα μήνα ακόμα και είπαμε ότι θα τεθούν κάποια όρια συνδυαστικά σε προτάσεις. Περιμένουμε λίγο τις διευκρινήσεις. Ο δήμος Παγκέου 35 εκατομμύρια ετοιμάζει, κύριε Μιχαηλίβη. Πολλά, πολλά, πολλά. Είδαμε ότι ετοιμάζει μεγάλες προτάσεις και εμείς νομίζω ότι θα έχουμε ένα σεβαστό ποσό, στο τέλος θα μαζέψουμε και εμείς να κάνουμε μια παρουσίαση έτσι αναλυτική του τι κατατέθηκε. Ωραία. Εγώ επιθετικό έχω και στα δυο μετά από αυτά που ρώτησα. Κάποια άλλη ερώτηση παρακαλώ. Θα ήθελα να πω λίγο κάτι πριν αποφασίσει η κυρία Δρακονάκη πώς θα ψηφίσουμε. Δημοκράτης ο Καλανταρίδης. Για μένα, συνάδελφοι, επειδή βλέπω ότι έρχονται τώρα και στην προηγούμενη συναιδρία και σήμερα και υποθέτουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλα θέματα αντίστοιχα, τα οποία θα έχουν να κάνουν με το Αντώνης Τρίτσις, το οποίο ουσιαστικά είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης που υπάρχει αυτή τη στιγμή από την ελληνική κυβέρνηση, θα περίμενε κάποιος, τουλάχιστον εγώ αν το θέλετε, για να μην βάλω και τους υπόλοιπους μέσα στο χωρό, θα περίμενα λοιπόν η διοίκηση, η οποία τόσο πολύ πασχίζει για το καλό του δήμου, να τύνει, να το πω, μια χείρα προς την αντιπολίτευση, προς όλες τις παρατάξεις και να τους πει, για ελάτε εδώ βρε παιδιά, έχουμε εδώ αυτό το πρόγραμμα, το οποίο θα είναι τα περισσότερα χρήματα τα οποία θα διαχειριστεί ο δήμος μας αυτά τα χρόνια, θα προέλθουν από αυτό το πρόγραμμα, έτσι. Ελάτε να σας πούμε λίγο τι έχουμε στο μυαλό μας και μπας και έχετε καμιά ιδέα κι εσείς να βάλτε κι εσείς ένα λιθαράκι, έτσι, προς αυτή την κατεύθυνση για το καλό των πολιτών και του δήμου Καβάλλας. Δυστυχώς συνάδελφοι, για άλλη μια φορά, γιατί επανειλημμένος έχει γίνει αυτό, το είπαμε, το ξαναίπαμε, το μόνο που πήραμε ήταν υποσχέσεις, ότι ναι την επόμενη φορά θα ρωτήσουμε και σας, θα σας συμβουλευτούμε, θα το συζητήσουμε, μόνο όμως στο θα είμαστε συνάδελφοι, έτσι. Και νομίζω ότι είμαι και τα λέω και πολύ μαλακά, έτσι. Δεν θέλω δηλαδή να πω κουβέντες μεγάλες, αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή, έτσι. Τίποτε απολύτως δεν ρωτάμε κανέναν, εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο τις δυνατότητες που μας έδωσαν οι νομοθετικές ρυθμίσεις της καινούργιας κυβέρνησης και ενώ είμαστε μοιοψηφία, έχουμε την μοιοψηφία εκεί που πρέπει, τα περνάμε όλοι μόνοι μας, δεν σας ρωτάμε και τελειώνουμε. Αυτή είναι η συναδελφή πραγματικότητα. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Καλλινταρίδη, ακολουθούμε πιστά το επιχειρηματικό σχέδιο του Δήμου Καβάλα, στο οποίο είχατε πολύ ενεργή συμμετοχή και όλες οι ιδέες έχουν αποτυπωθεί... Δεν δε μιλαφώνω, αγαπητή κύριε Μιχαηλίδη, αλλά επειδή αυτό... Ήθελε μια επικύρωση η κατάσταση. Είναι δυναμική η κατάσταση. Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα και την άνοιξη του χρόνου να κινήσουμε τις διαδικασίες, αλλά θεωρώ ότι... Έχουμε τον χρόνο. Και τον χρόνο έχουμε και τη δυνατότητα, έχουμε την θέληση, δεν έχετε, κύριε Μιχαηλίδη, ως δίκηση, να είμαστε ακριβώς δίκαιοι και να λέμε τα πράγματα το όνομά τους, αποφασίζετε και υλοποιείτε, και καλούμαστε και εμείς ως μέλη κάποιων επιτροπών να ψηφίσουμε. Και εννοείται είμαστε θητικοί σε τέτοια ενέργειες οι οποίες αποδίδουν μια μορφή εξέλιξη στο δήμο, κι ας είμαστε απλοιοι παρατηρητές. Ευχαριστούμε, κύριε Δρακονάκη. Ο κύριος Λαζάρη της ψήφισε, ο κύριος Κελαϊδάκης... Δεντικός και στα δύο. Σας ευχαριστούμε πολύ, ο Μόφωνα. Θα περάσουμε στο έκτο θέμα. Αποδοχή όρων συμμετοχής έγκριση υποβολής έτσι χρηματοδότης της πράξης με τίτλο «Ορίμαση έργων και δράσεων του Δήμου Καβάλλας» στην πρόσληση ΑΤΑΦ-0.9 του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης. Αυτό είναι που είπαμε προηγουμένως. Ναι, ήδη είχαμε... Ήταν το 5 με 6 μαζί ήταν, εντάξει. Μαζί στην ουσία την παρουσιάσαμε έτσι. Οπότε να υποθέσω ότι είμαστε ο Μόφωνα θετικοί όρους. Ακριβώς. Για το 7 και το 8 αποσύρονται. Έχουμε χρόνο. Τώρα μπορούμε να πούμε ό,τι θέλετε. Για να κάνουμε διαβούλευση. Ποίησατε αυτομάτως το υλοποιεί η διοίκηση. Άρα, Μιχαελίδη! Καλό πόδι με صυνάδελφο! Καλό απόγευμα! Καλό πόδι από διά. Τα λέμε σε λίγες ώρες. Με άγριες διαθέσεις! Γεμίστε δυνάμεις όλοιение συνάδελφοι. Τα είπα από Ευαγγήλιο γη τα τσιωπεί ε Marriage Day σήμερα... ... ετοιμασθήθηκε το βράδυ! Αμπά, Σωτήρι! Κουράστηκα! Ετεθά division? Όχι, το τα … Όχι! Υπότιτλοι AUTHORWAVE