Διάλεξη 12 / Διάλεξη 12 / Διάλεξη 12 - Παπαγεωργίου Ιωάννης (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
Διάλεξη 12: Βένουμε στο τελευταίο κομμάτι της ιστορίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης, τη διαμόρφωση του σημερινού συστήματος στην Ευρώπη. Λοιπόν, στο χρησινό μάθημα τελειώσαμε, είδαμε μάλλον πως η δεκαετία του 90' ήταν μια δεκαετία που έκανε την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Βένουμε στο τελευταίο κομμάτι της ευρωπαϊκής ενοποίησης, η δεκαετία του 90' ήταν μια δεκαετία συνεχών προσπαθειών να αλλάξει το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεσμικά με τρεις αλλαγές της συνθήκης, αρχικά με τον Μάστη, κατόπινη με τον Άμσενταν και τέλος με τη Συνθήκη της Νίκης. Και στις τρεις περιπτώσεις διαπιστώσαμε ότι τα κράτη-μέλη, παρότι είχαν επίγνωση των λειτουργικών προβλημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο εν ώψη της διεύρυνσης, δηλαδή της ξαφνικής επέκτασης της Ευρώπης σε ένα μεγάλο αριθμό νέων χωρών, όσο και λόγω των καινούργιων αναγών που προέκυψαν στην πορεία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσοντας την πολιτική, δευτερευόντων και άλλους τομείς δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά τα αυτά, η πορεία που είχαν ακολουθήσει οι τρεις διακυβερνητικές διαπραγματεύσεις δεν ήταν οι επιθυμητές. Επανελαμβάνω ότι αυτό ήταν μια διαπίστωση που την έκαναν και τα κράτη-μέλη. Ωστόσο, παρά ότι ήταν μια διαπίστωση, τα κράτη δεν είχαν τη βούληση, ή δεν είχαν όλα τα κράτη και τη βούληση, να αποδεχθούν αυτό που καταλάβαμε, ότι έπρεπε να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αλλάζουν οι συνθήκες. Μετά την αποτυχία, ή λοιπόν τη μερική αποτυχία της νίκαιας, και ενώψη της διεύθυνσης που είχε ήδη αρχίσει να προγραμματίσετε, σας θυμίζω ότι από το 97, 98, 99 μέχρι το 94, τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και άλλες χώρες, Τουρκία για παράδειγμα, Κύπρος, Μάρτα, είχαν ξεκινήσει και πραγματεύσεις ένταξης. Οι διαπραγματεύσεις αυτές άλλωτε καθυστερούσαν, άλλωτε τον πόλεσαν γρήγορα, υπήρχε μια σχεδόν βέβαιη τοοπτική διπλασιασμού των ελλοκληρωταϊκής ένωσης σε ένα πολύ κοντινό χρονικό διάστημα. Στο κρέσιο αυτό, και με δευτερομένο ότι τα κράτη είχαν εκτείγνωση ως διαδικασίες γύρω στις αποφάσεις που είχαν μέχρι τώρα εφαρμόσει, δηλαδή έντονη διακυβερνητική, έντονη χρησιμοποίηση του διακυβερνητικού συστήματος, συχνές δυσχέρειες στην επίτευξη της ειδικής πλειοψηφίας στο Συμβούλιο Επιτρογών κλπ, δεν μπορούσαν να δώσουν τα αποτέλεσμα. Αυτόχρονα, από τη συνθήκη του Μάστεφ και μετά, είχε αμφίσει να αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο το βασικό δεδομένο της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, που ήταν η αποδοχή των πολιτών. Είδαμε ότι με τη συνθήκη του Μάστεφ, για πρώτη φορά ένα ευρωπαϊκό κείμενο αποδίχθηκε από τους πολίτες μιας χώρας. Ποιας χώρας? της Δανίας. Ενώ αμφισβητήθηκε έντονα από τους πολίτες μιας άλλης χώρας, χωρίς να υπάρχει κλωσφία. Ποια ήταν αυτή η δεύτερη εικόνα? της Γαλλίας. Ήδη, λοιπόν, από τη συνθήκη του Μάστεφ και μετά, η αδύνειψη, μάλλον η ισιωπηρία αποδοχή της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης από τους ευρωπαϊκούς λαούς, είχε αρχίσει να κλονίζεται. Μάλλον, η ανάλυση που γινόταν από τα κράτη για τους λόγους του χλονισμού αυτού της εμπιστοσύνης των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε να κάνει με την ακατανόητη δομή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το γεγονός, δηλαδή, ότι όπως και εσείς, τα νομοθετικά όργανα, τα κείμενα, οι διαδικασίες, δεν είναι κατανοητές στην πιο ψηφιαία των πολιτών, οι οποίοι είναι συμφωνείς στο να ξέρουν πώς λειτουργεί το πολιτικό σύστημα της χώρας τους και κατά συνέπεια ήταν πολύ πιο περιορισμένοι στο να αντιληφθούν τις σύνθετες και εξαιρετικά περίλογες διαδικασίες υιοθέτησης κανόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα σε αυτό το κλαίσιο, τα κράτη προσπάθησαν να βρουν τρόπους με τους οποίους θα άλλαζαν όχι το περιεχόμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κυρίως το πλαίσιο μέσα στο οποίο θέλει να λειτουργούσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η αλλαγή ξεκίνησε με μια δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Σύνοδο Κορυφής του Λάικιν, που είναι έξω από τις Βερξέλλες, το 2001. Η Σύνοδος αυτής κορυφής έχρεσε μια σειρά βασικών στόχων για να πετύχει η Ένωση στην επόμενη δεκαετία. Η στόχη αυτή ήταν, πρώτον, να οριοθετήσεις τις αρμοριότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το κρατώνουμε εδώ. Μια σαφής οριοθέτηση ήταν αναγκαία, διότι ήδη από το Μάστι και μετά τα κράτη γρήνιαζαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επισέρχεται σε αρμοριότητες που δεν είναι σαφώς δικές της. Άρα, χρειαζόταν να υπάρχει μια ιερά αρχήση των κανόνων και μια σαφές οριοθέτηση τι είναι ευρωπαϊκό, τι είναι εθνικό, τι είναι τοπικό. Δεύτερον, να γίνουν οι τρόποι λήψης αποφάσεων. Άρα και το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων των κάθε οργάνων, πιο απλή και πιο κατανοητούς στους πολίτες. Τα ομοθετικά κείμενα να αποκτήσουν ταυτότητα που να θυμίζει την ταυτότητα των ομοθετικών κειμένων στην Ευρώπη. Τα θεσμικά όργανα να αποκτήσουν καλύτερη σχέση του τίτλου τους με το περιεχόμενο των δράσεών τους. Να γίνει, δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Ένωση ένα οικοδόμημα θεσμικό με σαφαίστερη απεικόνιση των κανόνων που το διέχονται. Αυτό ήταν το δεύτερο σχεδόν, η διαχλοποίηση της δημιουργίας των οργάνων. Ο τρίτος σημαντικός στόχος είναι να υπάρχει καλύτερη εικόνα για το τι κάνει και πώς κάνει αυτό που κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Να εισαχθεί το κριτήριο της δημοκρατίας στην Ελλάδα να αποφάσουν. Να υπάρχει σαφαίστερη εικόνα του ποιος αποφασίζει με ποια νομιμοποίηση και πώς αποφασίζει τα δεδομένα. Και τέλος να υπάρχει μία ιεράρχηση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης κρατών, μελών και πολιτών. Ιεράρχηση που δεν θα μπορούσε πλέον να διατυπωθεί μέσα σε μια διεθνή συνθήκη αλλά σε ένα συνταγματικό κείμενο, ένα κείμενο δηλαδή που θα διαμορφώνει ένα ιωνί ομοσπονδιακό πλαίσιο για την Ευρώπη. Αυτή την δήλωση τουλάχιστον του 2001 έδειξε σε κίνηση την τέταρτη μεγάλη προσπάθεια διαμόρφωσης, αναδιαμόρφωσης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το μάστρι που κλάτησε σχεδόν μία επταετία με τα προβλήματα που αντιμετώπισε και που οδήγησε στη διατύπωση το 2004-5 ενός ιδρυβικού πολιτικού κειμένου που ήταν η συνταγματική συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή η διατύπωση ενός κειμένου που θα παρουσίαζε τις σχέσεις πολιτών, κρατών και Ευρώπης με διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετικό πλαίσιο. Ένα πλαίσιο ιεράγγισης των σχέσεων που διατυπώνεται σε μία μορφή συνταγματικού κειμένου. Για να διακοπωθεί αυτό το συνταγματικό κείμενο, δεν νιώθει ότι εκκίνθηκε. Μάλιστα, για να αλλάξουν οι συνθήκες, το ίδιο συνθήκη, ποιή εργασία το έκλαινε, πώς αλλάζουν οι συνθήκες, πώς αλλάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με νέες συνθήκες. Ο κρίσιμος τι διατυπώνεται, πώς ετοιμάζεται, ποιες τις κάνει. Για κυβερνητικές διασκέψεις. Για κυβερνητικές διασκέψεις. Είδαμε ότι το ΜΑΣ και το ΆΜΣ θα βγει η ΜΙΚΙΑ, είχαν γίνει μέσους για κυβερνητικό διασκέψιο. Τι βανοχή είναι για να εγκαλάβουν όλες τις κυβερνητικές διασκέψεις. Τι σημαίνει. Τι θα πει, πώς ο κόσμος την εγκαμάνει σε τον όρο του κυβερνητικού διασκεψίου. Πείτε. Είναι σε επίπεδο τα κυβερνόκρατό, δεν είναι επίσημο. Πάντως, όταν μπερδεύεστε, κοιτάξτε τη συντακτική έννοια των όρων. Η διακυβερνητική διασκεψή. Είναι σε επίπεδο ηγετών κρατών. Διάσκεψη κυβερνήσεων, όχι αναγκαστικά ηγετών κρατών. Η διακυβερνητική διασκεψή είναι μία σύνοδος των κυβερνήσεων, δηλαδή των κρατών, που μετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ίσως και ο οποιοδήποτε διεθνείο οργανισμό. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, με μια αδύστηκη διαδικασία, αλλάζουν το κρατισματικό τους. Και ο Λιένιαν αλλάξει το κρατισματικό, θα κάνει μια διακρατική ή διακυβερνητική διασκεψή και θα πρέπει να συμφωνήσουν πόσοι. Όλοι. Κάθε διεθνείς συνθήκη απαιτεί τη συνέναιση όλων. Λοιπόν, η Συνθήκη της Ρώμης και κατόπιν και μία πράσινη συμφωνία, έχει ένα άρθρο που περιγράφει τη διαδικασία με την οποία αλλάζει η Συνθήκη. Και λέει ότι την άλλαγη της Συνθήκης την προτείνει η επιτροπή. Ή ένα κράτος μέλος ψηφίζεται από την πλειοψηφία των κρατών μελών, δηλαδή συγκαλείται μια διασκεψή όταν είναι η πλειοψηφία των κρατών μελών, ότι χρειάζεται μια αλλαγή, συγκαλείται μια διασκεψή των κυβερνήσεων των κρατών μελών. Όχι τελικά σε επίπεδα δικών κρατών και κυβερνήσεων, συχνά σε επίπεδα υπουργών εξωτερικών, ακόμα συχνώντας σε επίπεδο ειδικών διαπραγματευτών. Εκεί πάλι ήταν διάφορα επίπεδα. Εγκρίνεται ή παρουσιάζεται η σπέση του κοινοβούλαιου, διαπραγματεύονται, συζητούν και εν τέλειου καταλήγουν σε ένα κείμενο, το οποίο για να ισχύσει τι θα πρέπει να γίνει. Ή θα να κυροδεθεί από το κοινοβούλαιο του κάθε κράτος μέλος. Να εγκρυφθεί από όλα τα κράτη. Η διαδικασία έκρησης δεν μας δίνει εμπέραση. Πρέπει να γίνει αποδεκτό, επίσημα, από κάθε κράτος συμμετέχει. Η διαδικασία αυτή, δηλαδή η διακυβερνητική διάσκεψη, και στην ίδια όπως σας είπα χθες, άρα και στον παδελφόν, έβρεξε κάποιες αδυναμίες. Ποιος ήταν ο βασικός λόγος αυτών των αδυναμιών? Μια διακυβερνητική διάσκεψη μεταξύ κυβερνήσεων δυσκολεύεται να βγει αποτελέθεια. Είχε την περιγραφή που σας έλεγα στο τοικομένιο. Και τι είναι τα αποδεκτή από τα κράτη μέλη, δηλαδή όταν πάει να εφαρμοστεί, αντιδράει ο κάθε κράτος, όχι το κράτος, ο λαός ας πούμε και θέλει να δει το αποδεκτή. Πώς αντιδράει ο λαός ας πούμε. Εγώ μιλάω για την επιτυχία των διαπραγματέζων ακόμα, όχι για το πώς αντιδράσεις. Όταν έχεις μια διάσκεψη ενάμεσα σε 15 κράτη μέλη, τα οποία έχουν το καθένα τη δική τους αγέντα. Μην είναι το καθένα στέλιαυτό, ο κράτης στέλιαυτό άμα στέλια εκείνο. Το αποτέλεσμα, και όταν ξέρεις ότι για να ιδρυθεί οτιδήποτε πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι, το αποτέλεσμα ποιο θα είναι. Θα υπάρχει μια συμφωνία. Κάποιος που πρέπει να τα υπήσω. Αν θέλει κάποιος να υπήσω, ή υπάρχει μια συμφωνία, εξαιρετικά θα μιλώ επίπεδο συνέμνησης. Ο βασικό κρόβλημα των διακυβερντικών διασκέψεων ήταν ότι η ανάγκη συνέμνησης που προϋποθέτει, σημαίνει πως για να το φορήσεις πρέπει να τα βρεις με το πιο δυστρακτικό, με το πιο δυστρακτικό, με αυτό που θέλει τα λιγότερα. Αν η Βρετανία δεν θέλει να κάνει αυτό, δεν μπορείς εσύ και οι άλλοι 14 να το θέλουν, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να βορέψεις στις ενστάσεις της Βρετανίας. Το ίδιο ίσχεται και του 2015. Από το τέρεσμα ήταν οδηγία κυβερνικής διασκέψεις, και στο Μάστερ και στο Άμφτενταμ. Και στην ίδια ξεκίνησαν περισσότερο φιλόγωσες και γύρισαν πίσω, δηλαδή έχασαν σε διάφορα επίπεδα ακριβώς γιατί έπρεπε να καλύψουν την ανάγκη της συνέμνησης. Για να μπορέσει να ξεπεραστεί αυτό το βίλημα, τα ίδια τα κράτη αποφάσισαν τη διακύπωση της νέας σχέσης Ευρώπης κρατών μελών και πολιγών, να μην την αναθρέσω σε μια διακυβερνητική διάσταξη, αλλά σε ένα ευρύτερο νομικό κατασχέρωσμα που δεν υπήρχε, που διαμορφώθηκε μόνο για το σκοπό αυτό, που ονομάστηκε η συνέβευση για το μέλλον της Ένωσης. Θυμάστε χθες τι σας είπα για το πώς διετυπώθηκε ο Χάλης στους εγκαλειωτών δικαιωμάτων. Ποιος τον έκανε ο Χάλης, δηλαδή από 14 ώρες, από 15. Ποιος τον έκανε ο Χάλης, δηλαδή από 14 ώρες, από 15 ώρες. Μια συνέβευση, η οποία δεν υπάρχει θεσμικά, γιατί τη δημιούργησε αυτή τη στιγμή. Μια αντίστοιχη συνέβευση δημιούργησαν για να συζητήσει το συνταγματικό κείμενο της Ένωσης. Ήταν μια συνέβευση, η οποία υφήρχε εκπροσώπηση βουλευτών, δηλαδή των Εθνικών Κοινοβουλίων, των Κυβερνήσεων, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και των χωρών που ήταν υποψήφιες, όχι μόνον, δηλαδή, όσο έναν κακρά δημιουργία του 2001. Ήταν ταράχη με το πόσα θεερμήτηση έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν οι δώδεκα που είχαν δει στη δεκαετία του 1980, ή οι τρεις χώρες της Ιουβέρντρες, Φιλανδία, Σουηδία και Αυστρία. Στη συνέβευση δεν είχαν εκπρόσωποι των 15 χωρών κοινοβουλίων, και παράλληλα των 20 χώρων. Και μην είχες ακόμα χώρας που είχε συμμετάσει και στη δημιουργική της Νίκης, που ήταν δικαστήπου ψήφια χώρα, παρότι δεν είχε εκπρόσωπο για τις τουργίες. Η συνέβευση ήταν ανοιχτή διαδικασία. Δηλαδή όλα τα εκπαιδεμένα έργα ήταν μια ανοιχτή διαδικασία, ενώ αντίθετε και οι εκπαιδευτικές θέσεις, οι οποίοι είναι διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Οι διπλωματικές θέσεις δεν είχε χώρο που τα έγραφα όταν γίνεται διαπραγματεύση. Αυτό ήταν ανοιχτές θέσεις, οπότε υπήρχε μια πιο σημαντική εμπλοκή. Είχαν τη συμμετάσεις, η ΚΙΟ, διάφορες φορές. Διατύπωσαν ένα κείμενο, το οποίο έδειχνε, ας πούμε και σε αυτή την περίπτωση, το διφορούμενο χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κείμενο ήταν αυτό που ήθελαν να δώσουν το χαρακτήρα του συντάγματος. Είχε το τίτλο «Συνταγματική Συνθήκη». Ο όρος αυτός σας ξεγνίζει Συνταγματική Συνθήκη, γιατί? Γιατί είναι διάφορες πράγματα. Δηλαδή? Άλλο το Συντάγμα, άλλο το Συνθήκη. Ακριβώς. Ο όρος Συνθήκη που παραβαίνει? Συμφωνία στρατών. Σε συμφωνία στρατών. Ο όρος Σύνταγμα… Συμφωνικών. Σε έναν εθνικό πλαίσιο, σε συμφωνία μεταξύ πολιτών. Ο όρος Συνταγματική Συνθήκη ήταν, πώς το δεικανίσει, ένα υβρύμιο. Ήταν ένα μυκτό πράγμα, το οποίο αποδίδει την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεπεράσει το διευρύμιο της αρακτήρα και την αδυναμία της Ευρωπαϊκής να μην θα αφορεχθεί ή να μετατραπεί σε ένα ουσιαστικά ομοσμοδιακό κατασκευακό. Η αδυναμία αυτή γιάνε αποτέλεσμα και της έκπλησης βούλησης, κυρίως έκπλησης βούλησης των κρατών και δευτερεχόνως και της επίγνωσης του ότι αυτή εξέλιξη δεν είχε και τη λαϊκή υποσχύριση. Το κείμενο της συνθήκης ήταν ένα κείμενο το οποίο προσπαθούσε να διαμορφώσει μια σειρά συμβολικών στοιχείων έθνους. Για παράδειγμα, τα ατομοθετικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζονταν ως νόμι και νόμι πλαίσιο. Θυμίζαν τι? Κρατικές πολιτικές. Εμφανίζεται ο εθνικός ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργούνται μια σειρά συμβολικών στοιχείων κράτους, ενώ ταυτόχρονα περιέχονται και μια σειρά κανών που λειτουργούν όπως οι κανόνες της ιερά εθνής της ομοσμοδίας και των ομοσμοδιακών κρατών. Δηλαδή, οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η υπεροχή του κοινοτικού δικαίου έλεγχε το εθνικό. Για παράδειγμα, τι σημαίνει αυτό? Το κοινοτικό διηγείο θα ισχύει το εθνικό διηγείο του, δηλαδή θα πρέπει ό,τι ισχύει στην κοινότητα, να είναι υποχρεωμένοι με το χειρός του κάθε κράτος. Όταν λέμε ότι το κοινοτικό δίκαιο υπερέχει, το εθνικό τι σημαίνει? Σε ποιο τομέα, καταφύγει. Σε ποιο τομέα είναι γέννη, παντού. Σε κοινοτικό δίκαιο υπεσχύει. Στους τομείς που έχει ευανοβιώτερη ένωση, όχι στην άμυνα, που δεν έχει ευανοβιώτερη ένωση. Σε τομείς, λοιπόν, που η Ένωση έχει αυνοβιώτητα, η εθνική νομοθεσία δεν μπορεί να διαφέρει, δεν μπορεί να αντίκηται, ποιο σημαίνει να διαφέρει, δεν μπορεί να αντίκηται στις αντίστοιχες εθνικές νομοθεσίες. Όταν η κοινοτική νομοθεσία λέει «απαγορεύονται τα μονοπόλια», τι δεν μπορεί να υπάρχει στην Ελλάδα? Πονοπόλιο στη ΒΕΙ έχει. Δηλαδή η ΒΕΙ πρέπει να πάντως να είναι μονοπόλιο. Όταν η κοινοτική νομοθεσία λέει «απαγορεύεται να χτίσεις σε ζώνες απόλυτης προστασίας της φύσης», τι σημαίνει για την Ιταλία? Δεν μπορεί να φτιάξει αξιογροχείο στη παραλία της προστατευμένης περιοχής. Αυτό θα πει η περιοχή της κοινωνικής νομοθεσίας. Λοιπόν, το Σύνταγμα διαμόσβωσε μια σειρά κανόνων ιεράγησης και εισήγαγε κάποιους κανόνες προσαρμογής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντίληψη που είχαν οι πολίτες για τη σχέση κράτους-πολητών, δηλαδή εισήγαγε την έννοια του νόμου, την έννοια της ανάθεσης αρμοδιοίτων κλπ. Το αποτέλεσμα της Ιταλμακής Ειδίκησης Λόγος ήταν ένα κείμενο το οποίο είχε 429 άρθρα. Πόσα άρθρα έχει ο Σύνταγμας του λοιπόμασου? 1020 και είναι μεγάλο. Το Σύνταγμα των Ονόνων Κολυμπιών 39-40, δηλαδή, ήταν ένα κείμενο εξαιρετικά φιλίαρο, γιατί περιείχε για δική ένα Σύνταγμα εν γέννη. Τι αναφέρει? Έχει έναν Συντάγμα. Τι περιέχει? Τι περιείχει με Σύνταγμα, δηλαδή? Τα όργανα του κράτους, δηλαδή πώς λειτουργούν και ποιες αρμοδιώτες έχουν τα μεγάλα όργανα του κράτους αφενός. Και δεύτερον, τι άλλο περιέχει με Σύνταγμα σημαντικό. Ξεκίνησε χθες τ' Άνδικα. Του Σύνταγματος Ελλάδας, τι άλλα έχουμε. Λέει η Μουλή, ο Κόρντος, η Κυβέρνηση. Τι άλλο περιέχει, δεν περιέχει κάποια κομμάτσα. Τα δικαιώματα. Έτσι, ένα Σύνταγμα έχει δύο μεγάλα τομήματα. Ένα, πώς λειτουργούν τα όργανα του κράτους και έχουν σχέση μεταξύ τους. Και δεύτερον, ποιες είναι οι ελευθερίες των πολιτών, τα περιγειώματα των πολιτών. Λοιπόν, το Σύνταγμα, η Συνταγματική Συνθήκη, ήταν ένα κείμενο που είχε εξοματώσει το χάρτνο θεμετρικών δικαιωμάτων. Έτσι, σαν κομμάτι της Συνθήκης. Περίχε την περιγραφή των θεσμικών οργάνων της Ένωσης. Και κατόπιν, είχε, όπως και η Συνθήκη της Ρώμης, μια σειρά εξαιρετικά λεπτομυριακών κειμένων για το από την κοινή και οριδική πολιτική, την πολιτική μεταφορών, τις διάφορες πολιτικές, δηλαδή την ονέ, όλα τα τεχνικά ζητήματα που σε ένα εθνικό πλαίσιο δεν περιέχονται στο Σύνταγμα, αλλά περιέχονται σε εφαρμοστικούς νόμους. Έτσι, ο πρώτος στόχος της Συνθήκης, που ήταν η απλούστευση του κειμένου, απέτυχε, δηλαδή κρύξε ένα κείμενο το οποίο ήταν ακόμα πιο περίπλοκο. Η Συνταγματική Συνθήκη, επειδή ακριβώς διατύπωνε ένα άλλο πλαίσιο σχέσεων, δεν εγκρίθηκε. Το ξεκίνημα της συζήτησης ήταν ότι αυτό πρέπει να είναι ένα τύχι της αποδοχής των πολιτών σε ένα πανγγυρικό, ενιαίο, πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα, στο πλαίσιο των ευρωεκδρογών ή της ευγχωριστά, αλλά πρέπει να υπήρχε μια διαδικασία αποδοχής του Συντάγματος από όλους τους πολίτες σε αυτό. Αυτό δεν εγώδωσε σε πολλές περισσότερες περιπτώσεις, γιατί τα περισσότερα κράτη του αρχίστησαν να αποδοχήσουν διαδικασίες έγκρισης στην οβουλευτική χαρακτήρα, όπως η Ελλάδα και παράλληλα. Αρκετές χώρες, ωστόσο, έκαναν δημοψηφίσματα, τα οποία όμως δεν ήταν αυτόχρονα, ήτανε, κατά τη διάρκεια, μιας μακράς περίοδος. Το Λουσσιμπούργο, η Πορτογαλία Ισπανία έκανε δημοψήφισμα, η Λαμπρία έκανε δημοψήφισμα και δύο δημοψηφίσματα σημανικά, η Μαγένι, μόνη μεγάλη χώρα, που προκήρυξε δημοψήφισμα και την Λαμπρία. Λοιπόν, το δημοψήφισμα στην Γαλλία έκανε σαν σήμερα. Σαν σήμερα τι είναι, αλήθεια? Την 29 Μαρήτου 2005 ήταν το δημοψήφισμα στην Γαλλία και έκαναν ένας ακροδεξιώσης υποστηριχτής αντίυφαλος του δημοψηφίσματος, γιατί το υποκήρυξη στην δημοψηφίσματος, το σειράκι στην Γαλλία, έδειχνε την έκλυψη γνώσης της ιστορίας του. Λοιπόν, οργανώνται λοιπόν δημοψηφίσματα. Στις περισσότερες χώρες υπάρχει μικρή συμμετοχή. Στην Βυσπανία, την Ποδοβαρκέι, 30%, 35%, 40%, 100% στο δημοψήφισμα βγαίνουν θετικά από τελετή. Η Γαλλία, κατά πρώτον, και βευτερευόντος η Ουρανδρία ωστόσο, είναι χώρες τις οποίες το ζήτημα του Ουδοπαϊκού Συντάγματος τέρνει εγκάζια όλα τα πολιτικά κόμματα. Το Σύνταγμα παρουσιάζεται εξής το βλήματα για ένα μεγάλο κομμάτι του δημιουργισμού. Αφενός για την αριστερά, θεωρείται η συνταγματική κατοχύρωση του νεόφυλου ελευθερισμού. Η εισαγωγή στο Σύνταγμα των αρχών της ελεύθερης οικονομίας, της απαγόρευσης των μονοπολίων, του περιορισμού της δυνατότητας του κράτους να ασκεί κρατική κοινωνική πολιτική. Δηλαδή, όταν είναι απαγόρευση των νομοπολιών των μονοπολίων ή, ποιο είναι ένα παράδειγμα μονοπολίων. Το νεόφυλ. Το νεόφυλ. Αυτό τι σημαίνει στην πράξη. Το νεόφυλ δεν είναι αγρασικά μονοπολίων. Στην Ελλάδα είναι. Αλλά τι σημαίνει στην πράξη. Το νεόφυλ. Ότι θα μπορούν οι ιδιωτικές ιτερίες και μπορούν να φτιάξουν και ένα καρτέλ. Στο καρτέλ του μονοπολίων θα μπορούν να βάλουν το ίγρυν. Τι διαφέρει. Θα έχουν υψηλότερες τιμές για τους κοπνόλουκες. Γιατί. Γιατί σε σχέση με δημόσιες υπηρεσίες, τους ενδιαφέρουμε το κέρδος. Η δημόσια υπηρεσία μπορεί να διαθέτει για το κέρδος. Αλλά η δημόσια υπηρεσία όταν ένα κράτος έχει το μονοπόλιο έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει την πολιτική πολιτική ανάλογα με την πολιτική του κρεγίτου. Θέλω να ενισχύσω, ας πούμε, την κρίση νερού. Θέλω να ενισχύσω την κρίση νερού, αλλά θα μειώνει την πτήμη του νερού. Θέλω να περιορίσω τη σπατάρη νερού, αλλά θα μειώνει την πτήμη του νερού. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να υπάρχει καθαρό νερό στη φορέγαδο. Πληρώνω ένα σημαντικό ποσό για να φτάσει το νερό στη φορέγαδο. Παρότι και δεν ζητάω την πληρώνει του ποσό αυτού από το κάτω του φορέγαδο γιατί χρησιμοποιώ άλλα κριτήρια. Η εισαγωγή των αλφών της ελεύθερης οικονομίας στο ΣΥΤΑΠΑ θεωρήθηκε από την Αριστερά σαν ένας ζουλωμανδίας, σαν μια υποχρονική χρησιμοποίηση ενός συγκεκριμένου οικονομικού μοντέλου που απέτρεπε ή εμπόδιζε την πολιτική αλλαγή στα κράτη μέρη. Δηλαδή δεν μπορούσα να φτάσω στον ΣΥΤΑΠΑ και να πω ότι θα ασκήσω πολιτική υποστασίας της κρατικής ιδιοκτησίας του νερού. Άρα αυτό που έχει ξεκινήσει ήδη από την εποχή του ΜΑΣΡΙΚ, δηλαδή η ισταλιακή αποξένωση ενός κρίματος της Αριστεράς από την Ευρωπαϊκή Ενωποίηση, στη Γαλλία ιδίως, ενισχύεται από την τάφτιση της Ευρωπαϊκής, της συνταγωνικής συνθήκης με χαρακτηριστικά ακραίνειθεν την νέο φιλελεμφερισμού. Από την άλλη πλευρά η διαμόρφωση κανόνων που θύμιζαν ως Μοδιακό Κράτος βοήθησε σε διαφοροποίηση και σε ρήξη ένα μεγάλο κομμάτι του πατριωτικού τμήματος της δεξιάς. Δηλαδή η συντηρητική δεξιά που είχε έναν ισχυρό προσανατολισμό στην ανάγκη του κράτους, του εθνικού κράτους, θεώρησε ότι το σύνταγμα διαμορφώνει προϋποθέσεις διάλυσης εξαφάνισης της γαλλικής ιδιαιτερότητας μέσα σε ένα ευρωπαϊκό κατασκευασμό. Παράλληλα η συζήτηση για τη σύνταγμανική συνθήκη μολύνθηκε πάρα πολύ από την προοπτική της διέκρισης. Η διέκριση της Ευρωπαϊκής των ευρωπαϊκών χωρών από το 73 μέχρι το 2000 γινότανε πολύς με αποδοχή των πολιτών, έτσι των κοινωνιών των χωρών. Έτσι όταν μπήκαν οι Βρετανίοι κανείς δεν νοιάστηκε στη νέοκα. Όταν μπήκαν οι Έλληνες ήταν λίγοι. Δεν υπήρχε μεγάλο πολιτικό ή κοινωνικό κόστος. Ακόμα και με την είσοδο της Ισπανίας, που ήταν μια μεγαλύτερη χώρα, υπήρξαν αντιδράσεις κάποιων γεωργών που λέγανε ότι θα πουλάνε τα πρωτοκάλια στην ώρα, αλλά εν γένη μεταξύ του πληθυσμού υπήρχε μια γενική αποδοχή του πολιτικού και πολιτιστικού λόγου της Ευρωπαϊκής ενωπής. Η διέκριση που ερχόταν το 2004 ήταν μια διέκριση η οποία σε μεγάλα κομμάτια του ευρωπαϊκού πληθυσμού δημιουργούσε φόβο. Γιατί ήταν μια διεύθυνση πολύ μεγάλη αριθμητικά, σε 10 χώρες, σε πληθυσμούς 10 χωρών, σε ανθρώπους που ήταν πολύ διαφορετικοί από τον μέσο δυτικό εθνικοπέο, κολωνία, και που κυρίως δίνει, για να μην πούμε για το βασικό ζήτημα της Τουρκίας, η Τουρκία και ξεκινήσε την ενωπιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκένους πότε. Και πριν, έτσι 49. Όταν ξεκινήσε τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή ενωπή της Τουρκίας. 1 χρόνο μετά, το 63, η Τουρκία είχε συνάψει μια συμφωνία σύνδεση με την ΕΟΚ και λίγο μετά την Ελλάδα. Η συμφωνία σύνδεσης αυτή ήταν όπως για την Ελλάδα μια ανοιχτή συμφωνία σύνδεσης, η οποία έλεγε ότι τα κράτη μέλη αυτός αυμόζουν σταδιακά, ούτως ώστε να φτάσει κάποια στιγμή σε μια διαδικασία ένταξης. Βέβαια αυτό ήταν το 63. Όταν έφτασαν τα χρόνια, η Τουρκία ήταν ακόμα γυριατορία, είχε μια σειρά προβλημάδων και κυρίως ήταν μια χώρα πολύ φτωχότερη από το μέσο όρο της ΕΟΚ και με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά του ποιθισμού. Για αυτόν τον λόγο η σχέση Τουρκίας σε ευρωπαϊκής κοινότητας είχε μείνει ακόμα στη φάση της Θερωνιακής Ένωσης. Το 1999 ξεκινούν εκ νεοπετάφων πολλά χρόνια διαπραγματεύσσων, το Ευρωπαϊκό Συμπουρίο λέει ότι η Τουρκία έχει το καθεστώς της υποξύβιος χώρας, δηλαδή ξεκινά μεταξευγήτερο πραγματεύσεις όπως ξεκίνησε η Τσεχία, η Πολωνία, η Ελληνική, το Σκυλίδος κλπ. Αυτή η προοπτική δημιουργεί συμπίπτει με την αύξηση της ιστανοφοβίας. Πότε γίνονται όλα αυτά? Ποια είναι η διεθνή συνθήκη στην περιοδοκίνηση? Το 2001. Ποιο κοντά στην Ευρώπη? Σε ένα τρένο στην Μετρό, σε ένα άλλο τρένο στην Μαβρίτι. Δηλαδή η περίοδος εκείνη ήταν μια περίοδος έντονης αμφισβήτησης του Ισλάμ, κακώς γιατί άλλο Ισλάμ, άλλο Ιστανομισμός, αλλά έντονης αμφισβήτησης του Ισλάμ και βρήκε δυφόμου, που συνεχίζει και σήμερα ακόμα, πώς το πηγαθείς. Ισβολής, εισαγωγικά, στην Ευρώπη, φτωφών, μουσουλμάνων σε πολλές περιπτώσεις, μεταναστώνει. Ή η νεοφιλελεύθερη σου τοφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ενίσχυση των ομοσποριακών χαρακτηριστικών και ο φόβος του ότι το Ευρωπαϊκό σύνταγμα θα οδηγήσει σε ακόμα πιο γενικευμένη διεύρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αύξηση του κόσμου της διεύρευσης για τον ευρωπαϊκό πολίτη, οδήγησε σε μία σημαντική απόρριψη του ευρωσυντάγματος στην Ολλανδία με 65% περίπου και μία αρκετά μικρότερη διαφορά, αλλά πάλι απόρριψη του συντάγματος στη Γαλλία με 53%. Η απόρριψη του συντάγματος σε δύο χώρες μπλόκαρε τη διαδικασία. Γιατί μπλόκαρε τη διαδικασία? Τι αποτέλεσμα είχε η απόρριψη του συντάγματος σε δύο υποψηφίσματα? Τα δημοψηφίσματα ήταν και για τις δύο χώρες πολιτικά ρεζινευτικά. Δηλαδή η κυβερνήση είχε πει ότι δεν θα περάσει από τη Βουλή το κείμενο το οποίο είχε απορριφθεί, δηλαδή εάν το κείμενο γίνει δεχτό στο δημοψήφισμα θα εκκριθεί η Συμβουλή, εάν το κείμενο απορριθεί στο δημοψήφισμα θα απορριθεί από τη Βουλή. Και μετά συνέπεια η άρνηση των χάρων και των ολλανδών πολιτών μπλόκαρε τη δύναμη διαδικασία. Τα κράτη δοσπάθησαν να αντιμετωπίσουν αυτήν την διαδικασία. Όταν δεν έχεις ένα δημοψήφισμα, το είχαμε πει και για το δημοψήφισμα για τη Γιγρανία, ενώ θυμάστε. Το όχι, όπως και το ναι, έχει πολλές αιτιολογίες. Εγώ λέω ναι, γιατί θέλω να τα ξυλεύω ελεύθερα. Λέω ναι, γιατί θέλω να χωράω τα προϊόντα μου. Λέω όχι, γιατί δεν έχω σάβο στους πολιτών μου. Δεν πω ότι ξέρεις τα έκδοια συγκεκριμένα. Λοιπόν, στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το όχι της Γιγρανίας της Επιτροαπίας, τα κράτης προχωρούν όχι πλέον υπό μορφή συνέλευσης, αλλά σε ένα παραδοσιακό πλαίσιο διακυβερνητικής διάσκεψης, στη διαμόρφωση ενός κειμένου που δεν έχει πια τα χαρακτηριστικά του συντάγματος, επανέφερε στα χαρακτηριστικά της διεθνού συμφύκης, δηλαδή τα κράτη μέγερα αποφασίζουν. Ο βασικός λόγος για τον οποίο απολύφθηκε το συντάγμα, δεν ήταν το συνταγματική συνθήκη, ήταν γιατί περιείχτηκε τορμηρά στοιχεία, ώσως το βαθμό της Ελλοπαϊκής Ενοπλίας. Αποφασίζουν λοιπόν να ξεχωρίσουν το θεσμικό κομμάτι της Ελλοπαϊκής Ένωσης από το κομμάτι που έχει να κάνει με τη διεθνή, με μια διεθνή συνθήκη, αναδιατυπώνουν τη συνταγματική συνθήκη πιο μαζεμένη και την υποβάλλουν σε έγκριση, όχι πια σε δημοψήφισμα ή δημοψήφισμα, δεν ξέραν τι θα βγάλει, αλλά σε κοινοβουλυτική διαδικασία. Το αποτέλεσμα αυτοίς της, του πασαλίματος θεσμικά, η οποία ήταν μια προσπάθεια να παρακαμφθεί η λαϊκή βούληση μέσω της κοινοβουλυτικής διαδικασίας, ήταν η συμφύκτη της Λισαβώνας. Η συμφύκτη της Λισαβώνας περνάει ένα βασικό πρόβλημα διότι η μόνη χώρα η οποία το χωράει δημοψήφισμα είναι η Ιρλανδία. Το πρώτο το δημοψήφισμα βγαίνει αρνητικό για λόγους εξαιρετικά εθνικούς. Δηλαδή οι υποστηρικτές του όχι έλεγαν ότι η συνθήκη, επειδή εισάγει το χάρι των δημιουργικών ποιομάτων, θα επιβάλλει στην Ιρλανδία την κοινομιμοποίηση των αγγλώσεων. Η Ιρλανδία είναι μια χώρα όπου οι αγγλώσεις απογορεύονται ακόμα και σήμερα. Και το κείμενο της συνθήκης δεν περιείχει αγγλώσεων, αλλά περιείχει το δικαίωμα στην ανθόπινη ζωή και το δικαίωμα στην ανθόπινη ζωή θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι είναι το δικαίωμα σου να κάνεις δυστυχές στο σώμα σου. Θα συνεχίσει να κάνεις μιάχητος. Απορρίπτεται η μεταειγμητική συνθήκη στην Ιρλανδία, αν αδιαμορφώνουν τη μεταειγμητική συνθήκη λέγοντας ότι δεν μεταφέρεται σε θέματα προσωπικής ζωής. Αποτέλεσμα στο δεύτερο δημοψήφινο στην Ιρλανδία. Επανεκρίνεται το κείμενο με τις αλλαγές αυτές και υιοθετείται ως συνθήκη της λισαμόνας το 2008. Ποια είναι τα γελληνικά χαρακτηριστικά της συνθήκης της λισαμόνας, η οποία είναι η τωρινή συνθήκη. Βάζετε τη συνθήκη της λισαμόνας να δουλεύει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατ' αρχάς, γιατί υπάρχουν δύο συνθήκες με τις συνθήκες της λισαμόνας. Γι' αυτό είναι το πρώτο περίπτωτο θέμα. Υπάρχει το θεσμικό κομμάτι, που είναι η συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το λειτουργικό κομμάτι, που είναι η συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να κάνει τα πράγματα πιο εύκολα, υπάρχουν, στην πρώτη συνθήκη, τα άρθρα είναι από το 1 έως το 55, ενώ οι δεύτεροι ξαναρχίζουν από το 1, με πάει από το 56. Αποτέλεσμα, όταν έχεις ένα άρθρο 10, πρέπει να ξέρεις, είναι το άρθρο 10 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της συνθήκης της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λοιπόν, το πρώτο βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι η συνθήκη της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται μία πια. Δηλαδή, η συνθήκη του Μάστρικ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευρωπαϊκών κοινωνίων συγκονεύονται. Η ΕΚΑΤΙ είχε γίνει ενάντια. Είχε λήψει. Η ΕΚΑΤΙ είχε πάθει στην Ευφάνεια, το οποίο είναι ότι σε κάτι εισάγονται στη συνθήκη της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευρωπαϊκών κοινωνίων συγκονεύονται. Η ΕΚΑΤΙ είχε πάθει. Υπάρχει χωριστή συνθήκη. Η συνθήκη της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευρωπαϊκών κοινωνίων συγκονεύονται συγχωριστά. Η ευρωπαϊκή συνθήκη ατομικής ενέργειας είναι ένα χωριστό ακόμα νομοθετικό κείμενο. Αλλά τα υπόλοιπα υπάρχουν ενωποιούνται μέσα στη συνθήκη της αμμόνας. Επίσης η συνθήκη ρητά καταργία αυτό που σταδιακά έχει αρχίσει να χάνεται ήδη από το άμστατα, την έννοια των πυλών. Θυμόμως τους πυλώνες ποιοι είναι πυλώνες. Τα βασικά στοιχεία της νέας συνθήκης. Πρώτα πρώτα. Η Ένωση αποκτά μια σειρά γενικών αρχών. Αξίες δημοκρατίας, κράτους δικαίου, ελευθερίας. Αρχών οι οποίες διέπνουν τη λειτουργία της. Αυτό δεν υπήρχε και σε παρελθόν. Κράτους δικαίου, σεβασμός των μειονοκοίτων, σεβασμός του μαθοβήνων δικαιωμάτων. Και τελευταίο, η συνθήκη, ο χάρις των μειονοκοίτων δικαιωμάτων, ο οποίος πότε έχει εγκριθεί. Πρέπει 14 ώρες. Πότε έχει εμφανιστεί ο χάρις. Ξυπνήστε. Με τη συνθήκη της νίκαιας, είπαμε, αλλά είχε εγκριθεί ως πανηγυρική δήλωση, δηλαδή πολύ δημιουργικό καρακείρα. Γίνεται τώρα κομμάτι της συνθήκης. Και περιέχονται κάποια νέα στοιχεία. Πρώτα πρώτα, η έννοια εμφανίστηκε σαφέστερα ο όρος των εθνικών κοινοβουλίων. Δηλαδή τα εθνικά κοινοβούλια έχουν το δικαίωμα να μπλοκάλλουν όχι μόνα τους. Κάποιες δομοθετικές δραστηριότητες στην Ένωση άφησαν ότι παραβιάζουν την αρχή της επικουρηκότητας. Έχουμε μιλήσει την αρχή της επικουρηκότητας. Έχουμε. Απλά το έχουμε ξεχάσει. Τι λέμε, τι είναι για την αρχή της επικουρηκότητας. Και αυτό είναι σωστό. Ποιο δεν είναι. Τι είναι για την αρχή της επικουρηκότητας. Δεν έχω ξαναγνωρίσει τα εθνικά θυμάματα. Η Ένωση άσκη τη σαρμοβιότητας που διαφέρνει όταν η άσκη της σαρμοβιότητας από την Ένωση Δηλαδή, καλύτερα αποτελέσματα ως προς το επιδιοκόμενο σκοπό σε σχέση με την άσκηση των δραστηριούτων ανθρώπων από αυτά την ΑΕΛΙΚΗ. Τι σημαίνει σε κανονικά? Η Ένωση, τώρα δεν θυμάμαι πως θα λέω, ασκεί τις αρμοδιότητες που της αναλογούν, που έχει, μόνο εφόσον το αποτέλεσμα της δράσης της ως προς το επιδιοκόμενο σκοπό, προσφέρει, είναι θετικότερο, είναι καλύτερο από την δράση των κρατών μελών ξεχωριστά. Γιατί το σημαίνει αυτό, δεν είναι ορισμό ασκουπιά, είναι εις περιγραφή. Τι σημαίνει στην δράση αυτό? Καθώς σας το είχα, τι καταλαβαίνετε? Τι καταλαβαίνετε, πείτε μου ένα κομμαία δράσης στο Ροβαϊκής Ένωσης. Τι καταλαβαίνετε, πείτε μου ένα κομμαία δράσης στο Ροβαϊκής Ένωσης από δεκατρία μαθήματα έτσι. Δεκατρία μαθήματα έκανε έναν κομμαία δράσης στο Ροβαϊκής Ένωσης. Τι καταλαβαίνετε, πείτε μου ένα κομμαία δράσης στο Ροβαϊκής Ένωσης από δεκατρία μαθήματα έτσι. Τι καταλαβαίνετε, πείτε μου ένα κομμαία δράσης στο Ροβαϊκής Ένωσης από δεκατρία μαθήματα έτσι. Τι καταλαβαίνετε, πείτε μου ένα κομμαία δράσης στο Ροβαϊκής Ένωσης από δεκατρία μαθήματα έτσι. Τι καταλαβαίνετε, πείτε μου ένα κομμαία δράσης στο Ροβαϊκής Ένωσης από δεκατρία μαθήματα έτσι. Τι καταλαβαίνετε, πείτε μου ένα κομμαία δράσης στο Ροβαϊκής Ένωσης από δεκατρία μαθήματα έτσι. Τι καταλαβαίνετε, πείτε μου ένα κομμαία δράσης στο Ροβαϊκής Ένωσης από δεκατρία μαθήματα έτσι. Τι καταλαβαίνετε, πείτε μου ένα κομμαία δράσης στο Ροβαϊκής Ένωσης από δεκατρία μαθήματα έτσι. Τι καταλαβαίνετε, πείτε μου ένα κομμαία δράσης στο Ροβαϊκής Ένωσης από δεκατρία μαθήματα έτσι. Τι καταλαβαίνετε, πείτε μου ένα κομμαία δράσης στο Ροβαϊκής Ένωσης από δεκατρία μαθήματα έτσι. Τι καταλαβαίνετε, πείτε μου ένα κομμαία δράσης στο Ροβαϊκής Ένωσης από δεκατρία μαθήματα έτσι. Κάποτε το πανεπισκηνίον σε πολυμερές επίπεδο κάτω από έναν συντονισμό κεντρικό δίνει μεγαλύτερα αποτελέσματα στην έρευνα, στην ανταλλαγή φοιτητών από τη διημερή σχέση. Αυτό σημαίνει ότι στο τομέα των ανταλλαγών υπάρχει υποστηθέμενη αξία της ευρωπαϊκής δράσης. Αντίθετα, στο τομέα της διαμόρφωσης της διδακτέας ύλης το φανός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να σου πει ότι θα έχεις ένα μάθημα για τον Μακιαφέρη και ένα μάθημα για τον Χομπς. Διότι στην Ελλάδα μπορεί να μην διαφέρονται πολύ ο Μακιαφέρη, διότι διαφέρονται το μεγάλο Τζον Λοκ. Για παράδειγμα, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρ' ό,τι έχει αρμοδιότητα στην παιδεία, να διακορφώσει μια πλήρη πολιτική στο τομέα της διδακτέας ύλης. Η επικουρηκότητα σημαίνει ότι μπορεί να έχει αρμοδιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αναλαμβάνει δράση μόνο όταν η συγκεκριμένη δράση προωθεί το στόχο περισσότερο από την δράση των νεότερων μελών. Βασικό λοιπόν στοιχείο της Ευρωπαϊκής Ολυμπικής είναι ότι δεν βράχει σε τομείς που καλύτερα και μετοπίζονται από άλλα επίπεδα, από το επίπεδο του κράτους της μέσης και ενδεχομένους και από το τοπικό επίπεδο. Στον τομέα του περιβάλλοντος, για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πει τι σημαίνει το στασίδι του περιβάλλοντος. Δεν θα πει ποιες είναι οι προσθετευμένες περιοχές Νατούρα. Τις προσθετευμένες περιοχές Νατούρα θα τις τοποθετήσει η Ελλάδα. Η Ελλάδα ξέρει καλύτερα ότι το δέντρο του αξιού πρέπει ή δεν πρέπει να υπαχθεί στη Νατούρα. Παρ' ό,τι η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι προσθετεύονται τέσσερα, αλλά το περιεχόμενο της προστασίας πρέπει να σέβεται τις ευρωπαϊκές τοπικές. Άρα, ένα κομμάτι είναι η ευρωπαϊκή δράση, την περιλαμβάνει η προστασία των δυο τόπων, και ένα άλλο είναι η συγκεκριμένη δράση των κρατών για το νοησμό και το περιεχόμενο των δυο τόπων αυτών. Τα κράτη με τεχνικά κοινοβούλια μπορούν να μπλοκάρουν μία αποφασία, όχι γιατί τη γουστάρουν, αλλά επειδή όλοι θεωρούν ότι η συγκεκριμένη νομοθετική δράση της Ένωσης παραβιάζει την αρχιτήση της κοινωνικότητας. Ένα νέο στοιχείο που εμφανίζει η συμφήτηση της αγώνας είναι η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. Τι ξέρουμε γι' αυτό? Αν συνειδητοθούμε ένα εκατομμύριο υπογραφές για ένα συγκεκριμένο νόμο, νομοσχέδιο, μπορεί να προθεθεί σε λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. Πες το πιο σωστό και ξανά. Η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία... Ποιος έχει την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία στην Ευρώπα Εικαίου Ένωσης? Του βουλιά, την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην νομοθετική πρωτοβουλία και στην νομοθετική ερμοδιότητα? Η νομοθετική πρωτοβουλία είναι όπως το σκέφτητο. Ποιο το σκέφτητο είναι? Θα να πω ότι το σκέφτητο είναι... Προτείνω αυτό. Ποιος το δίνει αυτό στην νομοθετική πρωτοβουλία? Η επιτροπή και μόνο. Ποιος έχει την νομοθετική αρμοδιότητα? Το κοινοβούλιο μαζί είναι... Τίποτα. Α, τους νομοθετικούς. Τους νομοθετικούς. Το Συμβούλιο των Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι οι νομοθέτες. Έχουν την νομοθετική αρμοδιότητα. Καταλαβαίνετε τη διαφάνεια μεταξύ της νομοβουλίας και της αρμοδιότητας. Στην Ελλάδα ποιος έχει την νομοθετική πρωτοβουλία? Το κοινοβούλιο. Πρώτος είναι ο Υπουργός, η κυβέρνηση. Άρα παιχτεριστικό όργανο. Και δεύτερον, η Βουλή. Πρώτος είναι ο κάποιος από τους δουλευτές. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση την νομοθετική πρωτοβουλία δεν την έχει. Ούτε δεν έχει νομοθετικό όργανο, την έχει μόνο παιχτεριστικό όργανο. Η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Λοιπόν, η Λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, ξαναπέσω τώρα, είναι μια πρόταση η οποία συγκεντρώνει ένα εκατομμύριο υπογραφές, από ένα σημαντικό αριθμοκρατών μελών, δεν μπορεί να είναι ένα εκατομμύριο όργανο, η οποία τι λέει. Το τιμούν αυτό το νόμο, το τιμούν αυτή την προσέγγιση, αυτό το νόμο, αυτό το νομοθετικό κείμενο του ΣΠΑΡΑΤΟΝ και... Του ψηφίσετε έστειμα από κοινοβούλιο. Όχι, όχι. Γιατί πάει στην Κομισιόν. Δεν λέει φροντίγμα αυτό το νόμο κοινοβούλιο και συμβούλιο ΠΑΡΑΤΟΝ. Λέει, Κομισιόν, θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει μια νομοθετική πρόταση της Ένωσης. Και το λέει αυτό. Η Κομισιόν, αν θέλει δεν το δέχεται, αν θέλει δεν το δέχεται. Η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, κατά της εξόρυξης χρυσούς χακηρική, μπορεί να γίνει δεχτή από την Ευρωπαϊκή Εκκλητοποίηση. Αν είμαι μόνο πόλεμος που φάνε σπαθιά. Πες ότι το υπογράφουν και Ισπανοί και Γαλλοί και Γερμανοί και Ιταλοί. Μπορεί. Μπορεί. Θα πω από διάφορους δρόμους. Θα πω από διάφορους δρόμους. Υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Εκκλητοποίηση. Υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Εκκλητοποίηση. Ναι, όμως, έχει η Ευρωπαϊκή Εμμουσία και την Ευρωπαϊκή Εκκλητοποίηση. Πες ότι δεν τα βάζει από πίσω κανένας. Η Ευρωπαϊκή Εμμουσία δεν έχει την Ευρωπαϊκή Εκκλητοποίηση. Μόνος εκομής που είναι αναγκωδιώτητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορεί, λοιπόν, να βγει μια λαϊκή νομοθυμική νομοθυμία που θα λέει «Κομισιόν, απαγορέσετε τα πυρηνικά εργοστάσια». Γιατί? Δεν είναι στην αναγκωδιώτητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι το energy mix των κρατών μελών είναι αναγκωδιώτητα των κρατών μελών. Δεν υπάρχει υποχρέωση, δεν υπάρχει νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που να λέει ότι οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να απαγορεύσουν την α ή την β νορφή ενέργεια. Κατά συνέπεια, η δραστηριότητα η λαϊκή νομοθυμική νομοθυμία είναι μια χρόνη προσπάθεια εκ δημοκρατισμού και στον τρόπο νομοθεσίας στην ΕΕ. Με την έννοια ότι επιτρέπει σε πολίτες να κάνουν μια πρόταση, αλλά παραμένει κυρίες μη στην πρωτοβουλία αυτή η κομισιόν. Εάν δυναλλευτούν 5 εκατομμύρια υπογραφές, πείτε μου έναν τομέα δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα θέμα που είναι καυτό για την Ελλάδα σήμερα. Εγώ έλεγα να σας πω και μια νομοθεσία η οποία θα λέει να καταδικηθεί το όριο του 3% στο έριφαντο του κρατικού κορυπολογιμού σαν προϋπόθεσης συμμετοχής στο ευρώ. Σε εγώ αυτό δεν είναι ένας ευρωπαϊκός κανονισμός. Αυτό λοιπόν πολύ καλύστα. Το πρώτο και τη δημοκρατία που ψήφισε το Συμβούλιο των Δημοκρατών και το Ευρωπαϊκό Κομινοβούλιο του 1973, θέλουμε να αλλάξουμε. Μαζεύουμε υπογραφές, πάνε πολλές υπογραφές, 10 εκατομμύρια υπογραφές. Η Κομισιό το παίρνει. Τι θα κάνει? Είχαμε πει πως όταν κάνει προτάσεις στην Επιτροπή, της κάνει έτσι. Ας δούμε και αυτό, δούμε και εκείνο. Δεν λαμβάνει υπόψη κάτι γνωρίτερο. Αν υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία, δηλαδή δεν θα πω ότι είναι κάτι το οποίο ξέρει από τον τέλος ότι θα προκάβουν τα 20-25 κρατινέδι, κατά συνέπεια έχει τη δυνατότητα. Έχει τη δυνατότητα ή μπορεί, δεν το κάνει γιατί δεν θέλει να αποδυναμώσει τη θέση της. Αλλά όταν μπαίνει λοιπόν ότι σε ένα συγκεκριμένο τομέα το πετάφερ του σέξο δεν είναι καν ανωβιότητα της Επιτροπής, δηλαδή το πετάφερ του σέξο ποιος το λέει. Κανείς δεν το λέει, αλλά σε κάθε περίπτωση η προσχώρηση και η αποχώρηση δεν είναι κοινοτική πράξη, είναι διακρατική πράξη. Είναι πράξη μεταξύ του διαδότησης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αλλάζει, δεν παίρνει τοτοβουλία σε το μυστ που γνωρίζει καλά ότι δεν θα περάσουν με τίποτα. Κατά συνέπεια η λαϊκή νομοθετική τοτοβουλία είναι ένα εργαλείο εμπλοκής των πολιτών, αλλά με χαμηλές τοσοκίες. Δηλαδή, με όχι ουσιαστική συμμετοχή, δεν είναι δημοψήφισμα και δεν είναι και νομοθετική πρωτοβουλία με την έννοια που έχει η εργαλεία, όπου ένας αριθμός συνεργαλεία, όταν η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία σημαίνει ότι μαζέψει ένα αριθμό υπογραφών και θέτει σε δημοψήφισμα ένα συγκεκριμένο θέμα. Κάνε αυτό να κάνει τα φαγωεύσεις των δυναρέων. Αυτό ήταν η συλλογή υπογραφών για ένα συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο επίθεται υπογραφημένα σε δημοψήφισμα. Εδώ η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία στην ουσία υποβάλλει στην επιτροπή μια άποψη μιας μερίδας του πληθυσμού. Δεν επιβάλλει στην επιτροπή να ρεχθεί αυτή την πρωτοβουλία. Παράλληλα με τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Αυτή η καινούργια η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται καλύτερα η έννοια της αναστολής ιδιότητας του μέζους. Το δεύτερο μεγάλο θεσμικό όργανο που δημιουργείται είναι η δημιουργία μιας ευθύνης που συμπεριλαμβάνει την εξωτερική πολιτική της Ένωσης και τις εξωτερικές αναφυξιακές και οικονομικές πολιτικές της κοινότητας. Δηλαδή, θυμάστε που είπαμε στο προηγούμενο μάθημα ότι με το Άμστερντα δημιουργείται ο ίμανος εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής. Ο ίμανος εκπρόσωπος ήταν εκπρόσωπος του Συμβουλίου των Υπουργών, όχι της Ένωσης. Η κοινότητα είχε ευθύνες πέραν της διπλωματίας και ζητήματα όπως ανάπτυξε, δηλαδή λεφτά για αναφυξιακή συνεργασία, εξωτερικές οικονομικές σχέσεις. Ηγγύεται με τους δασμούς με τη κοινότητα Αφρική. Αυτοί ήταν ετοιμείς αρμοδιώτες που δεν ανήκαν στον ίμανο εκπρόσωπο. Τώρα ενώνονται οι αρμοδιώτες αυτές, δηλαδή η διεθνής διπλωματία αφενός και οι εξωτερικές οικονομικές και αναφυξιακές σχέσεις αφεντέρων σε ένα άτομο το οποίο είναι ταυτόχρονα ανηθόδοτης επιτροπής, άρα μέλος της επιτροπής και εκπρόσωπος του Συμβουλίου για όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ποιος είναι αυτός σήμερα? Η Ιταλίδα, η Μοκερίνη είναι ταυτόχρονα η Ιταλίδα επίτρο, οπότε θα δει επίτρο πως ορίζει η Ιταλία. Αλλά ταυτόχρονα έχει και τις αρμοδιώτες λοιπόν των διπλωματικών σχέσεων και της εξωτερικής οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πριν Μοκερίνη ποιος ήταν? Θα διαβάζει τη σημείωση του προηγούμενου ιστονιάς και θα γράψει λάθος σε σχολέο γιατί θα λέει ήταν ή λέει άστον. Άστον. Άστον το άστον, άστιν την άστον. Και άστο είναι να το πούμε. Ταυτόχρονα δημιουργείται για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια υπηρεσία εξωτερικής δράσης. Τι είναι η υπηρεσία εξωτερικής δράσης? Πώς θα την αρμάνεσαι εδώ? Ποια είναι η υπηρεσία εξωτερικής δράσης της Ελλάδας? Υπηρεσία εξωτερικής δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το αντίστοιχο των διπλωματικών αποστολών των ευρωπαϊκών μελών. Δίνονται περισσότερες αρμοδιότητες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η συναπόφαση, που δεν λέγεται ποια συναπόφαση, λέγεται κοινή διαδικασία συνήθους νομοθετικής δραστηριότητας. Και γενικεύεται σε κάθε δράση, σε κάθε νομοθετικό κείμενο, με την εξέρεση της εξωτερικής πολιτικής, όπου ακόμα τα κράτη συνεχίζουν να έχουν την αποκλησική νομοθετική δραστηριότητα. Από το 2017 και μετά, εισάγεται, θυμάστε τους εργαστές για τους ψήφους που έχει κάθε κράτος μέλος, που ήταν δικαιοκοσμικοί και είχαν πανηδόδακα για λαούρα και λαούρα και λαούρα. Ξεχάσαμε. Άλλαξε. Από το 2017 και μετά αντικαθίσταται η σταθμίση ψήφων με αυτό που λέμε τη δικλή, αυτό είναι πολύ σημανικό να το καταλάβετε, με αυτό που λέμε την πλειοψηφία. Δηλαδή, πλέον δεν θα υπολογίζονται μια βαρύτητα της ψήφης κάθε κράτος, αλλά τα ναι θα πρέπει, οι ψήφοι υπέρ του συγκεκριμένου νομοθετικού κειμένου, θα πρέπει να καλύπτουν δύο πλειοψηφίες. Δύο πλειοψηφίες. Η πλειοψηφία των κρατών, 35% των κρατών, δηλαδή όσοι είναι 55% των 28 σήμερα, 15. Άρα την πλειοψηφία των κρατών και ταυτόχρονα τα κράτη αυτά πρέπει να έχουν τόσο πουλ, του 65% του συνολικού πληθυσμού. Κατά συνέπεια, ένα νομοθετικό κείμενο στο οποίο θα δώσει την πληκτική ψήφο, ή Εσπονία, Λεκονία, Λιφωανία, Σερχία, Σκοδακία, Σκοβενία, Ελλάδα, Αυστρία, Ορκογαλία, Μάρτα, Κύπρος, Ιλανβία, Δανία, Φιλανβία, Σουηδία, Ουγγαρία, δεκαενιά, Λουξεμβούρο, Βέλγιο, Χωσιένα, Περναήλ. Εσύ τι λες, Αβάνιναι, δεν είπα Βρετανία, δεν είπα Γαλλία, δεν είπα Γερδανία, δεν είπα Ιταλία, δεν είπα Ισπανία, δεν είπα Πολωνία, μόλις έχουμε απόλυτη προοριότητα, ότι αποκλείεται να είναι το 65% του Λογαϊκού πληθυσμού. Κατά συνέπεια η διπλή πλειοψηφία λέει ότι ένα νομοθετικό κείμενο για να περάσει πρέπει να έχει όχι μόνο την πλειοψηφία των κρατών αλλά και την πλειοψηφία, τη σημαντικότερη πλειοψηφία του πληθυσμού. Αποτέλεσμα πολιτικό της διπλής πλειοψηφίας τι είναι? Τα μεγάλα κράτη σε πληθυσμό πρέπει οπωσδήποτε κάποια από αυτά, όχι αναγκαστικά όλα, να μην εντέχει η Γερμανία. Ο πολιτισμός της Γερμανίας όσο είναι στη σχέση με τον Ευρωπαϊκό πληθυσμό. Ο πολιτισμός της Γερμανίας είναι κάπου με 17-18% του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Κατά συνέπεια, σημαίνει ότι ακόμα και δύο μεγάλες χώρες να μην εντέχουν, καλύτερα μπορούν, γιατί όσους ανηρήσουν, να αποφορήσουν. Το άλλο μεγάλο σημαντικό γεγονός, το οποίο επίσης δεν ισχύει, το οποίο δεν ισχύει ακόμα και δεν ξέρω αν το θα ισχύσει, είναι ότι η Συνθήκη της Εισαγωγόνας έλεγε, όπως έλεγε και η Νίκια νωρίτερα, ότι όταν αυξηθεί η ΕΕ, ότι αυξηθεί από το 2014 και μετά, η Επιτροπή θα περιλαμβάνει έναν αριθμό επιτρόπον πίσω με τα 2 τρίτα των 100 τελών. Δηλαδή, όταν έχεις 28 κράτη μέλη, θα έχεις μια επιτροπή με 20-21 άτομα. Συμβαίνει αυτό. Όταν λοιπόν αυτό πέρα συνέβη, έφτασε να γίνει μάλλον τον Ιούνιο του 2014, τα κράτη μέλη είπαν όλα όχι και πέρασε μια απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο ανέδρεψε, αυτή είναι οι πολιτικές αποφάσεις που ανεβαίνει το θεσμικό, θεσμική ιστορία, που είπε ότι αναβάλλεται για έυθετο χρόνο, η επαναμογή αυτής της διάταξης της συνθήκης. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή, όσα μέλη έχει επιτροπή, όσα και τα κράτη μέλη. Έτσι, ένα μέλος, ανακράτος μέλος. Τέλος, μία από τις σημαντικότερες αλλαγές της συνθήκης της Αμμόνας είναι η σύνδεση των Ευρωεκλογών με τον ορισμό του Πρόεδρου της Επιτροπής. Δηλαδή σταδιακά, η συνθήκη λέει ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ορίζεται από ποιον, ποιος ορίζει το πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πάντα, δεν αλλάζει αυτό. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτείνει το όνομα του Πρόεδρου, λαμβάντας υπόψη τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών. Το οποίο τι σημαίνει, τι έγινε το Μιούνιο, παιδί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν κλείσανε παιδιά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα Ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα για πρώτη φορά προτείναν υποψήφιους για πρόεδρο της Επιτροπής, οι οποίοι ήταν τις κεφαλείς κατά κάποιο τόπο των παραταξιών τους και δήλωσαν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υποσχύει. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είπε ότι θα υποσχυρίσουμε ως πρόεδρο μόνο αν το πρόεδρο θα προκύπτει από τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών. Το χώμα των χριστιανοαργατών πήρε στις περισσότερες έδρας παρελωμαϊκά και κατά συνέδεια οι χριστιανοαργάτες και το κοινοποίησαν να περάσει ο Γιούνκερ ως πρώτη φορά της Επιτροπής. Ο Γιούνκερ με τους χριστιανοαργάτες, ο Σούλτς με τους χριστιανοαργάτες και τους χριστιανοαργάτες. Ο Γιούνκερ με τους χριστιανοαργάτες, ο Σούλτς με τους χριστιανοαργάτες και τους χριστιανοαργάτες. Ο Σούλτς με τους χριστιανοαργάτες, ο Φεργόφστας με τους χριστιανοαργάτες, ο Τσίπρας με τους χριστιανοαργάτες και τους χριστιανοαργάτες. Αυτά είναι τα βασικά ζητήματα που έφεσε η Λισαβόνα. Αυτό είναι το φλαίσιο που λειτουργεί σήμερα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει μια σειρά δομικών ζητημάτων τα οποία σκεδίζονται με την νομιμοποίηση. Τι εννοούμε με το νότο νομιμοποίηση? Αποδοχή των πολιτικών της ίδιας της ύπαρσης της Ένωσης και των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από μεγάλες κατηγορίες των πολιτών. Το ζήτημα της αποδοχής της Ένωσης από τα κράτη μέλη. Σταδιακά ορισμένα κράτη ζητούνται πανεθνικοποίηση πολιτικών. Πείτε μου έναν κράτος που ζητά ένδονα την υποκρίση των πολιτικών σήμερα. Το εγωμένο βασίλειο αυτή τη στιγμή, αυτή τη στιγμή ο Cameron, as we speak, είναι στο Παρίσι νομίζω και διαπαραματεύεται με τον Λαν, πώς θα μειωφούν οι αποβιώτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μείνει η Βιωτανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα ένα μεγάλο ζήτημα είναι η πολιτική νοκμοποιήση, η αποδοχή και ένα βασικό τρίπτυχο είναι η αύξηση της αμφισβήτησης, πρώτον του θετικού χαρακτήρια της Ευρωπαϊκής Ενωποιήσης γενικότερα, και δύο των βασικών καλευθυπτήρων γεγονών της Ευρωπαϊκής Ενωποιήσης, που είναι η περιπέροχη διεύρευνση. Σας είπα ότι ήδη την εποχή που συζητεί το Σύνταγμα, οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν ήθελαν να έχει διεύρευνση, θεωρούσαν ότι το κόστος της διεύρευνσης ήταν υπερβολικό σε σχέση με τα πλήρων εκτήματα της διεύρευνσης, ιδίως στους χώρες που είχαν χαμηλή προς το οποίο πήγαν εις Ευρωπαϊκή αποδοχή, η κυρίως Λυκία, αλλά ευρύτες μέχρι και εγώ, τα Βαρκάνια, για παράδειγμα, τα Βαρκάνια είναι η χώρα των Βαρκανιών, είναι οι μικρές χώρες τα οποία δημιουργούν θεσμικά ζητήματα και άλλοι επίλυτος, ποιοι και ευρωβουλευτές, αλλά κυρίως που είστε ποιες χώρες. Δηλαδή, το θέμα της δεν είναι ότι η Σερβία ή η Βοσνία, ας πούμε, θα δημιουργήσουν μεγάλο ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δημιουργούν αναταράσσοντες ισορροπείες και επιπλέον δημιουργούν βασικά προβλήματα ταυτότητας της Ευρώπης. Και τέλος, ένα βασικό μεγάλο ζήτημα που εμφανίζει και στην περίοδο της κρίσης είναι το κόστο της κοινοτικής αλληλεγγύης, το ανυπάρχει της κοινοτικής αλληλεγγύης στην περίοδο της κρίσης, συγκεκριμένως τα πλαίσια του ενιαίου νομίσματος, και κατά πόσον αυτή η αλληλεγγύη, πώς θα εκφράζεται και σε ποιό βαθμό θα παρέχεται αυτή η αλληλεγγύη. Αυτές είναι βασικά θεσμικά και πολιτικά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλουμε να συνεχίσει. Λοιπόν, τώρα θα μας κάνει πέντε λεπτά η κακριήν παρουσίαση για την Βουγγαρία. Και μετά θα σας πω δύο λόγια για τη χαρά που αισθάνομαι που τελειώνει το μάθημα. Και φαντάζομαι και εσείς. Μα το ξέρω. Λοιπόν, είχαμε πει... Η Βουγγαρία είναι μια περίπληξη χώρας της κεντρικής εμπρός. Ε, ε, δεν διαβάζουμε. Εγώ γιατί το πηδάω πέρα φώτια, σχεδόν. Ε, όταν διευκολουθείς να μιλάς με στόμφ, όχι γιάζο, να φύγουν όλοι. Λοιπόν, όλοι περίπου ξέρουμε ότι βρίσκεται η Βουγγαρία, είναι μια περίπληξη χώρας της κεντρικής εμπρός. Όπως βλέπουμε και εδώ στους χάρτες. Συνορεύει με τις έξιες χώρες, Ρουμανία, Οκρανία, Σερβία, Κρατία. Η πρωτεύουσα της είναι η Βουδαπέστη, σαφέστηται έχει κοινοβουλευτική δημοκρατία. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004. Μέλος του χώρους έγινε από το 2007. Έχουν κάποια στοιχεία για το πληθυσμό, στο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού, του ΑΕΠΤΙΣ. Λοιπόν, η Ουγγαρία κατέφυγε στο Δονοτούλεο χρόνια πριν. Ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2008, που η κυβέρνηση της ισοσιαλιστικής τοδικυβέρνησης, που φέρες Γιουρσάν, κατέφυγε στο Διεθνή Λογισματικό Ταμείο. Είχε μέχρι τότε φανερή άρνηση βέβαια. Στη διάθεση της Βουδαπέστης στέθηκε ένα συνολικό ποσό των 20 δισ. νευδρώ. Ωστόσο, το 2010 εκλέχτηκε ο αρχηγός του δεξιού κόμματος, του φυτές, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος αγνήθηκε τα έξτρα μέτρα ιδότητας. Τότε η Ουγγαρία ήταν ένα τρίτο του πληθυσμού που ήταν κάτω από το όριο της φτώχεας. Παρ' όλα αυτά, ο στόχος δεν είχε την άρνηση του δανείου. Είχε ως στόχος την αποπληρωμή του χρέους. Γι' αυτό το λόγο προχωρήθηκε σε μια σειρά πρωτοφανών μέτρων. Τότε. Τη φορολόγηση των τραπεζών. Ζήτησε έκθεκτη σφορά των τραπεζών για τρία χρόνια ύψος 0,45% των ακαθάλιστων εσόδων. Δηλαδή, δεν μπορούσαν εκείνα τα χρόνια οι τράπεζες να έχουν, τα κέρδη μας δεν είναι τόσα κάτι που είναι πολύ εύκολο να παρουσιαστεί. Έκθεκτη φορολογία 5,2% στο ύψος των συναυθέντων συμβολεών ασφαλιστικών εταιριών. Έκθεκτη φορολογία 6,1% στις χρηματιστριακές εταιρίες και στις χρηματοπιστωτικές διαδραστηριότητες. Σύμφωνα με οικολογισμούς του, αυτό απαίφερε και τους 700 εκατομμύρια ευρώ για την Ουγγαρία. Το μυστικό της επιτυχίας του όμως ήταν ότι 80% της τραπεζικού του συστήματος δεν ανήκει στην ίδια την Ουγγαρία. Ήταν υπό τον έλεγχο ξένων τραπεζών, αυστριακών, γερμανικών και άλλων. Έτσι με αυτόν τον τρόπο και άλλες χώρες πλήρωναν το δικό τους χρέος. Η έλλειψη ρευστότητας θα μπορούσε να καλυφθεί μέσω της προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Χαλήθηκε? Ναι, και στο η χαλαρή τον είπα. Τι χαλαρή? Πολιτική, οικονομική χαλάρωση. Και από τις τράπεζες δεν είπαμε μια βοήθεια, λόγω της κρίσης τους βοηθήθηκαν οι τραπεζοί. Το αποτέλεσμα ήταν να μπορέσει να μειώσει στο 50% το συντελευθεί φορολόγι της επιχειρήσεων με μικρά κέρδια από έως 1,8 εκατομμύρια ευρώ, αυτό φόρουσα 250 επιχειρήσεις στην Ουγγάλια, 1.000 επιχειρήσεις. Μειώσει της συντελευθεί φορολογικού εισοδήματος φυσικών προσφυγών στο ενιαίο ύψος του 16%. Και με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάστηκε ούτε την τελευταία δόση της βοήθειας. Ζήτησε από τα γραφεία του ντονοτού από την Κουδαπέση να φύγουν, κάτι το οποίο τα αντέχτηκαν καθώς προχωρούσαν ομαλά η όλη η διαδικασία και είχαν πάρει τα λεφτά τους. Ο Βίκτορο Μπραντ κρατάει τα έξοδο της κυβέρνησης του χαμηλά, πολυπομελέ σχήμα, ακολουθεί τις επιτεγές της lea administration, που είναι μια μέθοδος δίτησης μεγάλης αποτελεσματικότητες και σφιχτής διαχείρισης. Κατά την πρωθυπουργία του άμπησε βιομηχανή και δημιούργησε βιομηχανικά κέντρα στη χώρα, τα οποία προσοχηγούν πολλούς επενδυτές, πολλά αμάξια από τα οποία, ξέρω και πολλές επιχείρησεις, μερσεντές υπάρχουν στην Ευαρία. Οι επενδύσεις γίνονται και αποδείχνουν διότι το επενδυτικό τους πλαίσιο είναι αρκετά εμβουλικό. Τώρα η χώρα διαθέτει χαμηλή φορολογία, προσφορά βιομηχανικό λιγοπέδα με χαμηλό τύμα, χαμηλή τιμή βιομηχανικού ρεύματος και πολύ σημαντικές επιχειρήσεις, σταθερό πολιτικό και φορολογικό πλαίσιο, καλό συντηροδρομικό και παιδικό δίκτυο, άρτητο, εκπαιδευμένο και τεχνικό προσωπικό. Είναι λίγα λόγια για τον πρωτολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ξέρουμε ότι κατανέχεται δίκαια και ανάλογα με τους πόρους της κάθε εποχής. Και τέλος, ό,τι εάν άρχισε τον οικονομικό της Ουγγαρίας, σου αναφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση του 2014. Αυτό που ήθελε ο κ. Παπεγεωργιού να αναφέρουμε, και εγώ δεν το ήξερα, είναι ότι πλέον έχει πεθεί ένα ζήτημα για τον κ. Όρμπαν, σύμφωνα με τους νόμους τους οποίους πεγνάει, θεωρούνται δυσταγματικοί. Και όχι όλοι. Κυρίως για τα μέσα μουσικής ενημέρειες. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διώξει απέναντί του, προσπαθεί να τα βρει. Δεν είδατε του Ιούρκερ στη Ρήγα, που λέει «The dictator is coming». Αυτό, ναι. Δεν το άρεσε αυτό. Εγώ σε ποιον το είδα εκεί. Ο Ιούρκερ στον... Ο Ιούρκερ στον...