19η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2021 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2021)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλους AUTHORWAVE Υπότιτλους AUTHORWAVE Κύριοι καλησπέρα. Καλώς ήρθατε στην 19η συναιδεία της 26ης Ιουλίου Πριν ξεκινήσουμε και κάνουμε κάποιες αναγκυνώσεις, να πάρουμε παρουσίες, παρακαλώ. Η κυρία Βακυρτζή θα μπει σε λίγο. Ο κύριος Βακυρτζής. Κύριος Πέρος. Αρόν, καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα, ο κύριος Βακυρτζής. Ο κύριος Βακυρτζήδης. Καλησπέρα σε όλους, παρόν, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα, ο κύριος Γονελάς. Ο κύριος Γραμμένος. Αρόν, καλησπέρα, Πρόεδρε. Καλησπέρα, ο κύριος Δελικάρης είναι εδώ. Η κυρία Δρακονάκη. Ο κύριος Δράκος. Αρόν, Πρόεδρε. Ο κύριος Ιακοβίδης. Αρόν. Καλησπέρα, ο κύριος Θηματιάδης. Παρόν, Πρόεδρε, καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα. Καλησπέρα, κυρία Ιωσικίδου. Παρούσα κι εγώ, καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα, ο κύριος Καλανταρίδης. Παρόν, Πρόεδρε. Καλησπέρα, ο κύριος Καλπακίδης. Ο κύριος Κελαϊδάκης. Παρόν, κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Καλησπέρα, ο κύριος Κουνάκος. Αρόν. Καλησπέρα. Κύριε Σπαζαρίδης. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα, ο κύριος Μαυρίδης είναι εδώ μαζί μας. Ο κύριος Μιχαηλίδης. Δεν μπορεί παρά να είναι εδώ. Ο κύριος Μουτσάκης. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα, ο κύριος Μουρτασάγας. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Ο κύριος Μουτίας. Παρόν, καλησπέρα. Καλησπέρα, ο κύριος Ξανθόπουλος. Παρόν, πρόεδρε, καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα, ο κύριος Θόδωρος Παπαδόπουλος. Πρόεδρε, κι εγώ είμαι παρόν εδώ πέρα. Καλησπέρα, ο κύριος Παπαδόπουλος. Παρόν, κύριε πρόεδρε, καλησπέρα. Ο κύριος Σόστομος Παπαδόπουλος είναι εδώ. Ο κύριος Βαγγέλις Παπάς. Καλησπέρα. Καλησπέρα, ο κύριος Λεωνίδας Παπάς. Καλησπέρα, πρόεδρε, και σε όλους. Καλησπέρα, ο κύριος Πετρόπουλος. Καλησπέρα σας, κύριε πρόεδρε, σε όλους τους. Ο κύριος Πορτόιας. Καλησπέρα, συναδέλφες και συναρτή. Καλησπέρα, ο κύριος Προμούσας. Παρόν, καλησπέρα σας. Ο κύριος Κουρσαρέφ. Ο κύριος Σταυρίδης. Παρόν, πρόεδρε, καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα, ο κύριος Τηριάδης. Ο κύριος Τελίδης. Παρόν, κύριε πρόεδρε, καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα, η κυρία Τσανανάκα. Ο κύριος Τσαπανίδης. Καλησπέρα, η κυρία Φραδισκάκη. Καλησπέρα, Παρούσα. Καλησπέρα, και ο κύριος Πρόνης. Καλησπέρα, πρόεδρε, παρόν. Καλησπέρα. Καλησπέρα, πρόεδρε, παρόν. Καλησπέρα. Πρόεδρε, καλησπέρα, η Ευαγγελία Υδρακονόκη. Είμαι κι εγώ, Παρούσα, είμαι. Καλησπέρα από το όμορφο περιβάλλον που μας πελάτε. Εμένα με καταχωρήσατε, κύριε πρόεδρε, έτσι. Βεβαίως, σας άκουσα στην αρχή. Με πέταξε έξω το πρόγραμμα. Λοιπόν, τυχώς θα ξεκινήσουμε μία άσχημη είδηση. Να εκφράσουμε τα συλληπιτήρια μας ως Δημοτικό Συμβούλιο για να δω και το χαμό της Λαμπρινή Στοδορίδου, τοπικής Συμβούλου του Δημοτικού Διαμερίσματος Κρινίδων. Θα συντάξουμε ένα συλλογικό μηνύμα ως Δημοτικό Συμβούλιο. Έχουμε στείλει, Στεφάνη, στην ακολουθία της, η οποία έγινε πριν μια ώρα περίπου. Ήταν τοπικής Σύμβουλος Κρινίδων και εργαζόμενη στην Δημοφέλεια. 51 ετών, μητέρα τριών παιδιών. Είναι πάρα πολύ άσχημο. Να είναι λαθεί το χρώμα που του συγκεπάζει. Ελπίζω να έχουμε μόνο χαρούμενα νέα επίσης. Μια συμπολίτησά μας, αν και δεν έχει σχέση με το Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν ενεργό μέλος τοπικής κοινωνίας, στη Λήλα, η Κυπριότου. Έχει και αυτή χτες. Νεότατοι πραγματικά λυπούμαστε για κάποια τέτοια γεγονότα. Πρόεδρε καλησπέρα και από εμένα, είμαι ο Θοδωρής Παπαδόπουλας. Ναι και ρε Παπαδόπουλα. Πριν προχωρήσουμε, είμαστε στην 11η συνεδρία της 26ης Ιουλίου. Προχτές διαπεριφοράς κάνουμε την 18η συνεδρία. Ήταν κατεπίγουσα με ένα και μόνο θέμα. Το οποίο επικαιροποιούμε σήμερα. Ψηφίστηκε ομόχανα με όσους απέστειλαν μήνυμα. Ήταν ένα τυπικό θέμα για όσους δε θυμώνται, για τη δημιουργία δύο τμήματων ένταξης σε ένα λύκειο και ένα γυμνάσιο του Δήμου μας. Κύριε Δήμαρχε, σας δίνω το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη πριν ξεκινήσετε. Είμαι κι εγώ παρούσα, ξεχνάτε τους Προέδρους. Κυριακό για την ώρα που έπαιρνα παρουσίες, θα μπορούσα να τα αναφέρετε. Σας σημειώνω βεβαίως. Ευχαριστώ. Κύριε Δήμαρχε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλησπέρα. Θα είμαι πολύ σύντομος για να δώσω τον λόγο στους συναδέλφους. Με το πρώτο θέμα που θα ξεκινήσω είναι αυτό που το έχουμε ακούσει όλοι, που βγήκε και σε ΦΕΚ, που είναι πλέον η τακτοποίηση των θεμάτων, των πάρκιν, τα οποία είχαν πρόβλημα με την χρήση υγείας. Φυσικά, η λύση είναι για τρία χρόνια, με δικαίωμα ανανέωσης, για άλλα τρία χρόνια, από τη στιγμή που θα γίνουν οι ενέργειες για να γίνουν οι σημειακές αλλαγές, οι οποίες έχουνε και έχουνε ξεκινήσει. Το δεύτερο θέμα είναι επίσης ένα ευτυχιές γεγονός, ας το πούμε έτσι, χαρούμενο για την πόλη μας. Είναι η δεξίωση, η γιορτή, η οποία έγινε για την 47η επέτειο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, όπου η πόλη μας είχε την τιμή να εκπροσωπηθεί με δύο εκπροσώπους. Ο ένας ήταν ο καθηγητής ο κύριος Μανώλης του Σλόγλου, καθηγητής φυσικής στο 3ο Γυμνάσιο Καβάλλας, ο οποίος όταν έκλεισαν τα σχολεία λόγω πανδημίας, σκέφτηκε να υποστηρίξει τους συναδέλφους του, οι οποίοι δεν γνώριζαν τις νέες τεχνολογίες και να δημιουργήσει στο Facebook τη σελίδα εξ αποστάσεως εκπαίδεση. Ο δεύτερος ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διπεθέκαιο του Φεστιβάλ Φιλίππον, ο Θοδωρής Ογγώνης, ο οποίος η πρόεδρος της Δημοκρατίας εντυπωσιάστηκε από το έργο το οποίο έγινε φέτος και είναι αφιερωμένο στον Διονύσιο Στολωμό. Το τρίτο θέμα, το οποίο είναι στενάχωρο, είναι ένα θέμα που συγκλώνει σε όλη την κοινωνία της Καβάλλας από τον θάνατο τριών ανθρώπων, ενός νέου συμπολίτη μας και δύο ανθρώπων που ήταν από τη γειτονική δράμα. Θέλουμε να δώσουμε τα συλλυπητήρια, εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην πρώην εργαζόμενη, ας το πούμε έτσι τροποντινά, υπάλληλο του Δήμου, την κυρία Κατερίνα Καζάκου, στον πατέρα του φυσικά και στη γυναίκα του και μάλιστα να αναλογιστούμε ότι περίμενε να βαφτίσουν και το μικρό τους παιδί. Είναι ένα θέμα όμως που πρέπει να μας προβληματίσει όλους για την ασφάλεια, για την οδική ασφάλεια που υπάρχει. Την τρίτη έχω μια σύσκεψη με τους υπηρεσιακούς παράγοντες για αυτό το θέμα και από εκεί και πέρα η ισήγησή μου θα είναι με το 22 να το κηρύξουμε έτος οδικής ασφάλειας όπου η κάθε παράταξη θα έχει έναν εκπρόσωπο ούτως ώστε να δούμε τα μέτρα τα οποία πρέπει να παρθούν, ούτως ώστε τα παθητικά μέτρα για να μην θρηνούμε όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα. Φυσικά πρέπει οι οδικοί να σέβονται των κώδικα οδικής κυκλοφορίας, διότι από εκεί ξεκινούν και τα περισσότερα αντικείματα. Και το τέταρτο θέμα είναι να σας ενημερώσω για την επίσκεψη σήμερα στο Δημαχείο της Καβάλλας του Γερμανού κυβερναβουλευτικού υφηπουργού και επίσης στο Υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας και Τεταλμένο της Γερμανικής Συνέλευσης. Δηλαδή ο Φουχτελ έχει αντικαταστήσει τον Φουχτελ, τον κ. Νόρμπετ Μπαρθλε. Και η επίσκεψή του ήταν ευθυμοτυπική και μιλήσαμε φυσικά για θέματα ενέργειας, κάτι το οποίο ενδιαφέρει πάρα πολύ τους Γερμανούς αλλά και εμάς. Αυτά κύριε Πρόεδρε. Ο λόγος τους συναδεύω. Έχω και μία επιστολή από τον κ. Βοτώια. Συντάμισα πολύ στο λιπασμάτων, θα του δώσω τον λόγο. Κύριε Θανάκα έχει τον λόγο. Έχω και τα προημιρισίες, κύριε Πρόεδρε. Για τα προημιρισίες μιλάμε. Ξεκινάμε τα εκτός ημιρισίες. Εγώ δεν έχω να πω τίποτα. Και από εδώ και μετά θεωρώ ότι η διοίκηση έχει κλείσει ή κλείνει δύο χρόνια. Η ίδη που ανέλαβε, επομένως δεν χρειάζεται ούτε βοήθεια, ούτε ενημέρωση, ούτε τίποτα, μπορεί να προχωρήσει μόνη της, όπως και το κάνει εξάγου, και θεωρώ ότι ό,τι λέμε εμείς, εγώ τουλάχιστον, είναι παραπανίσιο. Δεν θα πω τίποτα, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Παραδοπίος. Ευγνώμη, κύριε Πρόεδρε Πουσάης. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα ξεκινήσω με τις αναφορές που έκανε ο δήμαρχος Καβάλας και ο κύριος Μουριάδης και στην αναφορά που έκανε σχετικά με το πάρκινγ. Και βέβαια να πούμε και εμείς στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι χαιρετίζουμε την έγκριση της νομοθετικής ρύθμισης για το πάρκινγ Ροδόπη μετά την επιτυχή προσπάθεια των κυβερνητικών βουλευτών του νομού μας. Αλλά θέλω να ρωτήσω ο δημαρχός Καβάλας κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες. Θέλω να ρωτήσω, έχει λήξει η σύμβαση του δήμου με τον ιδιότη μισθοτή του πάρκινγ Ροδόπη φέτος τον Ιούνιο. Υπάρχει περίπτωση να λήγει το Νοέμβριο επειδή πήραμε την απόφαση για παράταση το Νοέμβριο του 2019. Το δεύτερο ρεθμό που θέλω να κάνω για το πάρκινγ και γενικά με την τροπολογία που πήραν αλλά και ειδικά για το πάρκινγ Ροδόπη είναι αν επηρεάζει η λήξη της σύμβασης, την εφαρμογή της νομοθετικής διδίγμησης και το άνοιγμα του πάρκινγ. Θα πάμε σε νέα παράταση της σύμβασης ή θα κάνουμε δημοκρασία. Και το τρίτο που έχω να πω για το πάρκινγ Ροδόπη είναι ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο ΔΕΠ έχει κάνει μελέτη για την κατασκευή υπόγειου χώρου σταθμευσης. Αλλά το Δημοτικό Συγούλιο όπως ξέρετε δεν είδε τίποτα ποτέ. Ποτέ είδαμε αυτή τη μελέτη. Οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την εγκυρωτητά της. Ωστόσο σε παλαιότερες δηλώσεις του ο Δήματος απέρριψε και μάλιστα με έντονο τρόπο την κατασκευή ενός υπόγειου πάρκινγ. Τελικά, ποια είναι η άποψη του Δημάρκου? Συμφωνεί να προχωρήσει ο Δήμος Καβάλας στην κατασκευή υπόγειου πάρκινγ στη Ροδόπη ή όχι. Εάν συμφωνεί με το υπόγειο πάρκινγ, με την τροποποίηση του σχεδίου πόλης ή νέες χρήσεις του χώρου Ροδόπη, θα είναι κοινόχρονος το χώρος με υπόγειο πάρκινγ. Με υπόγειο πάρκινγ. Με τι? Θα θέλατε συγκεκριμένες απαντήσεις για να μην βρεθούμε σε καινούργια αδιέξοδα. Το δεύτερο είναι για μια πρόσκληση του καλλιτεχνικού διευθυντή γιατί εντυπωσιάστηκε η πρόοδος. Όμως, θα αναφερθώ στο ΔΥΠΕΘΕ, γιατί την προηγούμενη εβδομάδα ανέκληψε μια υπόλοιπη υπόθεση στο ΔΥΠΕΘΕ, με την έκδοση και την πόληση ενός βιβλίου με τρία θεατρικά έργα του Φεστιβάλ Φιλίπον. Χωρίς να υπάρχει καμία άδεια του ΔΥΠΕΘΕ. Και χωρίς, βέβαια, να έχει καμία ενημέρωση ούτε του ΔΕΛΤΑ ΖΗγΜΑ, ούτε καν ο πρόεδρος του ΔΥΠΕΘΕ. Θέλω να ρωτήσω το δήμαρχο τα εξής. Δεδομένου ότι ο πρόεδρος του ΔΥΠΕΘΕ δήλωσε δημόσια ότι οι συγγραφείς των θεατρικών έργων έχουν δικαιώμα να εκδώσουν τα έργα τους, χωρίς να λάβουν άδεια από το ΔΥΠΕΘΕ. Και δεδομένου ότι αυτό αναφέρεται στη συσυμβάριση των δημιουργών. Πρώτον, η διοίκηση του Δήμου έχει αποφασίσει το ΔΥΠΕΘΕ να πληρώνει έργα και να μην έχει δικαιώματα επί των έργων που πλήρωσε. Ο νόμος 2121 του 1993, που επικαλεί τον κ. Διγκόνης στις συμβάσεις των δημιουργών, δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες και τους μισθούς δημιουργούς να ορίζουν με συμφωνία τα δικαιώματά τους καθένας στα έργα. Συνεπώς, στο ΔΥΠΕΘΕ δεν μπορεί να κρατήσει το δικαιώμα να δίνει άδεια για κάθε χρήση. Αλλά σύμφωνα με αυτήν τη συμφωνία που το δίνει ο νόμος, νομίζω ότι μπορούν μαζί με τους δημιουργούς να έρθουν σε μια καλύτερη συμφωνία. Και με βάση αυτά ρωτώ. Το δεύτερο, ήταν στο δικαίωμα των δημιουργών να εκδοθούν τα κείμενα πριν από τη θεατρική παρουσίαση των έργων. Και το τρίτον, εάν συμφωνεί ο δήμαρχος να πωλείται έναντι οχτώ ευρώ το συγκεκριμένο βιβλίο στα ταμεία του Φεστιβάλ και να κόβονται αποδείξεις του όνομα ενός ιδιώτη εκδότη, χωρίς να είναι κανείς ενήμερος. Θέλω τώρα να πω και να σταθώ σε ένα πρωί μυρισσέας για το Λύκειο των Γκρινίδων, κύριε Πρόεδρε. Και ρωτώ το δήμαρχο πρώτον, πότε θα γίνει η ένταξη του κτυρίου του Γυμνασίου Λυκείου των Γκρινίδων σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από τη στιγμή που έχουμε όρημη μελέτη εδώ και δύο χρόνια, θέλουμε συγκεκριμένες απαντήσεις και δεύτερον, ποιες ακριβώς εργασίες συντήρησης του σχολικού κτυρίου έχουν προγραμματιστεί να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι. Όπως βέβαια ξέρουμε όλοι, βρέθηκε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για το σχολείο στο Περιγιάλη και πολύ καλώς βρέθηκε, έτσι θα περιμέναμε να βρείτε και ένα πρόγραμμα για το σχολείο των Γκρινίδων. Δεν το κάναμε. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι και ρωτού το δήμαρχο, σύμφωνα με την επίσκεψη της κυρία Νοτοπούλου, ποια ήταν τα θέματα σχετικά με τον τουρισμό που έθεσε ο ίδιος στη συζήτηση με την κυρία Νοτοπούλου, την τομέα του τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόσφατη επίσκεψή της. Το τρίτο που θέλω να πω είναι σύμφωνα με δύο ατουχήματα. Θα αναφέρω σε δύο ατουχήματα. Το πρώτο εργαζόμενος στην καθαριότητα και το δεύτερο μοτοσυκλέτηστη στην οδό Θεοδώρου Καβαλιώτου λόγω διαρρουής της ΔΕΙΑΚΙ. Ρωτώ τη διοίκηση. Τι νεότερες εξελίξεις υπάρχουν σχετικά με το ατύχημα εργαζόμενη στην καθαριότητα μετά από πτώση από απορρηματοφόρο, σε τι κατάσταση βρίσκεται η υγεία του εργαζόμενου, που βρίσκεται η έρευνα της υπόθεσης και τι έχει δείξει για τις ηθήκες του ατυχήματος. Επίσης, θα ήθελα ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του μοτοσυκλέτηστη που έχει ένα σοβαρό ατύχημα στη οδό Θεοδώρου Καβαλιώτου, στις 21 Μαΐου, θυμίζω, εξαιτίας διαρροής της ΔΕΚ από παρακείμενο δρόμο. Και τέλος, κύριε Πρόεδρε, θέλω διαμέσου του Δημοτικού Συμβουλίου να καταδικάσω τα προσβλητικά και ιερονικά σχόλια του Δημάρχου σε βάρος δημοτών της Δημοτικής Ενότητας και λοιπόν για προκατελημένους και κομπλεξικούς δημότητες, που ασκούν κριτική σε πράξεις και παραλήξεις της διοίκησης του Δημοτικού Συμβούλου. Δεν μπορείτε να κάνετε κάτι έτσι στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τέλειωσε. Κύριε Δήμαρχε, είναι δημοκρατικό δικαίωμα των δημοτών να εκφράσουν τη γνώμη τους και κανένας δεν μπορεί να τους σταματήσει. Αν έχουν να πούν οι πολίτες κάτι στο Δήμαρχο, θα έρθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο να το πονδεύτουν. Μεταφέρετε εσείς. Που προβλέπεις να το κάνουν, δημοκρατικό δικαίωμα. Κύριε Παπά. Κύριε Πρόεδρε και κύριε Δήμαρχε, και εγώ θα σταθώ λίγο στο θέμα του τραγικού γεγονότος που συνέβη έξω από το Κοσμικό Κέντρο Καμπανιώτησα. Θέλω να πω ότι και άλλες φορές έχουν συμβεί στο συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου ατυχήματα. Τώρα βέβαια ήταν πάρα πολλά και νομίζω ότι όλοι είμαστε πολύ συγκλογισμένοι μετά από αυτή την εξέλιξη. Θα ήθελα να πω ότι διαβάζοντας σήμερα στα τοπικά μέσα μια απάντηση του δήμαρχου ότι θα γίνεται πλέον η κυκλοφορία από άλλο σημείο, νομίζω ότι δεν είναι για αυτή τη στιγμή μια σωστή αντιμετώπιση. Η αντιμετώπιση είναι να πάει ο δήμαρχος στην αρμόδια διεύθυνση και να τοποθετήσουμε σίγουρα ένα φανάρι προς το ρεύμα που πηγαίνει προς Ξάνθη γιατί καταλαβαίνετε ότι και αναστροφές θα γίνονται και ταχύτητες θα αναπτύσσονται. Επομένως θα πρέπει να μπει ένα περιοριστικό μέτρο ώστε να προστατεύσουμε και τους οδηγούς αλλά και τους πεζούς γιατί εδώ είχαμε την ατυχία αν υποψίαστοι άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Ένα είναι αυτό. Το δεύτερο, θέλω να δούμε λίγο το θέμα που το έχουμε συζητήσει και το έχουμε ξανασυζητήσει με όλες τις νηκήσεις, το θέμα της ακτοπλογικής σύνδεσης μεταξύ Πρίνου και Καβάλας. Νομίζω ότι ο τελευταίος εμπαιγμός, θα λέγα ευτελισμός που έγινε στη σύνδεση αυτή ήταν να αυξηθούν τα δρομολόγια αλλά στην ουσία τα περισσότερα να μην πραγματοποιούνται και επιπλέον να περιοριστεί ο χρόνος κατά τον οποίο κάποιος μπορεί να περάσει από την Καβάλα προς τη Θάσσο διαμέσου Πρίνου και να επιστρέψει από εκεί προς την Καβάλα. Το τονίζω αυτό το θέμα για μια ακόμη φορά σαν ένα αναπτυξιακό θέμα ώστε δεν μπορεί η πρωτεύουσα ας το πούμε έτσι του νομού να μην έχει απευθεία σύνδεση γιατί γεωγραφικά είναι πολύ ευκολότερη από ένα άλλο σημείο του νομού να γίνεται η μεταφορά και να συστήνεται έτσι για διαδικασία καρτέλ κατά τον τρόπο ώστε δεν έχω να χάσω τίποτα. Αν δεν φύγει από την Καβάλα σίγουρα θα φύγει από την άλλη μεριά που και εκεί είναι οι ίδιες εταιρείες. Τι θέλω να πω με αυτό. Θέλω να πω να μπει στη σκέψη πλέον του Δημοτικού Συμβουλίου και συνεργασίας με το Δημοτικό Συμβούλιο Θάσσου ώστε να σπάσουμε αυτήν ακριβώς την αστεία συμπεριφορά των εταιρεών. Ξέρετε ότι μέσα στο καλοκαίρι που οι τουρίστες πηγαίνουν και στείλονται στην ουρά στο τελονείο στο λιμάνι έστω και με αυτόν τον τρόπο που πάνε να λειτουργήσουν πολλά δρομολόγια δεν εκτελούνται και δεν εκτελούνται και δεν ζητούν ευθύνες από κανένα. Αυτό είναι μεγάλη προσβολή και για την πόλη και μεγάλη ταλαιπωρία και για αυτό που λέμε εμείς τη μεγάλη δυναμική που θέλουμε να αναπτύξουμε με τον τουρισμό. Κλείνω το τρίτο θέμα να θεώσω υπόψη του δημάρχου ότι αυτή τη στιγμή η ποδοσφαιρική ομάδα που προβάλλει την πόλη σε όλη την Ελλάδα, ο ΑΟΚ, βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση. Θέλω από το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να διευκολυθούν όλοι αυτοί που εμπλέκονται και έχουν τεράστια προβλήματα να ξεπεραστούν γιατί αυτό θα είναι υπροσώπινος όλων. Δεν θα είναι μόνο των ανθρώπων που εμπλέκονται που θα ελαφρυθούν αλλά και υπό θα συνεχίσει να έχει ένα αξιόλογο επίπεδο και μια αξιόλογη εκπροσώπιση στο ποδοσφαιρικό γύγνες. Ευχαριστώ. Ο κύριος Δόρος. Κύριε Πρόεδρε ευχαριστώ δεν θα θέσω ερωτήματα. Ο κύριος Πατώγιος. Κύριε Πρόεδρε έχω ερωτήματα. Αυτός όμως επειδή θέλω η συζήτηση κυρίως σήμερα να μείνει στις πολύ αρνητικές εξελίξεις που είχαμε σχετικά με τις απολύσεις των 133 εργαζόμενων στα λιπάσματα θα περιμένω να φύγει η ώρα της συζήτησης των εκτάκτων θεμάτων γιατί σαν έκτακτο θέμα η λήψη απόφασης στήριξης του δημοτικού συμβουλίου σήμερα με την πιστολή που σας στείλεμε όταν λοιπόν θα έρθει η ώρα για τα έκτακτα θέματα τότε θα μιλήσω. Ευχαριστώ. Μ' ακούσετε. Σας άκουσα θα δούμε θα συζητήσουμε για το αν θα μπει ως έκτακτο θέμα. Γιατί ήδη έχει συζητηθεί αυτό το θέμα κύριε Ποτόια σε προηγούμενη συνεδρίαση. Πρόεδρε φτάσαμε στο κατόφλι των απολύσεων είχαμε εξελίξεις πολύ αρνητικές στο μεσοδιάστημα από τότε που το συζητήσαμε και ακριβώς επειδή αυτές οι εξελίξεις είναι πολύ αρνητικές ένα κατόφλι πριν τις απολύσεις θεωρώ πως το δημοτικό συμβούλιο αυτή τη φορά δεν έχει λόγο να μην το βάλει για συζήτηση και να μην πάρει μια απόθεση καθαρή και ξάστερη υπέρ των εργαζομένων. Ωραία θα το δούμε εκείνη την ώρα λοιπόν. Ο κύριος Μπουιατζής. Ναι κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν έχω θέματα εκτός συγκεκρισίας, ευχαριστώ. Ο κύριος Ξανθόπουλος. Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Σεκινώντας, ξεκινώνουμε με την περιοχή Βασιλάκη. Στην περιοχή Βασιλάκη έχουν τα αγορτήματά τους δεκάδες συμπολιτισμάς, πολλοί από αυτοί διατηρούν σε αυτά τα αγορτήματα και τις κατοικίες τους. Η περιοχή όπως ξέρετε είναι εκτός σχεδίου. Υπάρχει κάποιο σχεδιασμός, προγραμματισμός από τη διοίκηση, πυροποστασία, άρντευση, υποδομές, ύδρευση είναι ανεπαρκής. Προγραμματίζεται κάτι κύριε Δημαρχέ. Κάτοικοι μου λέγαν ότι προεκορυγικά τους υποσχεθήκατε επίλυση του προβλήματος τους πάρα πολύ σύντομα. Δεύτερο θέμα, Ε61 παράκαμψε αιμιβαλαιώνα. Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υποδομών η χρηματοδότηση στο έψιον 965 με ένα ηλικιώδες ποσό. Τι γίνεται με την ελοκλήρωση στο έψιον 961 και της παράκαμψα αιμιβαλαιώνα. Τι γίνεται με τη μελέτηότηση στο έψιον 961 από τη στικικό δάσος του Σταυρού. Τρίτον, επίδοση ουρβίκονα στα γραφεία της μεγαλύτερης εγκαθεστημένης βιομηχανίας εργοδότης στην Καβάλα. Κύριε Δήμαρχε, επικοινωνήσατε με την διοίκηση της Φιλάντα. Εκφράσατε έστω το ενδιαφέρον αν έχετε συμπεράσταση προς τη διοίκηση για τα γεγονότα αυτά. Τέσσερα, σχολικές καβαρίστερες. Αληθαίδει ότι τους οφείλονται νηστεί από τον περασμένο Μαρτιό. Πέμπτον, κύριε Δήμαρχε, σας ενημέρωσα για το ενδιαφέρον ιδιότητα χρηματοδοτήτη στην καθοσκευή Κερκίδων στο γήπεδο Φιλίππον. Με την προϋπόθεση εκπότησης σχετικής μελέτης από τεχνική υπηρεσία. Κάνατε ή προγραμματίζετε κάτι σχετικά με το θέμα αυτό για να εξουφήσουμε την προσφορά. Έκτον, σας ενημέρωσα για το ενδιαφέρον του Γενικού Γραμματέα του Υπουργού Πολυσμού για τις βραχογραφίες. Μου είπατε πως σε κάποια κάθοδο σας στην Αθήνα θα συναβιώσαμε μαζί του και θα το συζητούσατε. Έχοντας περάσει τρεις μήνες από τότε, κύριε Δήμαρχε, υπάρχει κάποια εξέλιξη, συναντηθήκατε μαζί του? Έβδομο, εξαφερμογής ερωτήματος του Πρόεδρου της ΔΙΑΚ για την υποβολή ενημέρωση οικονομικών οικονομικών αποτελεσμάτων από τον ΠΑΤΕ προς το Ομοδικό Συμβούλιο. Ρωτώνω, κύριε Πρόεδρο, τι έκανε με τα οικονομικά στοιχεία και τα οικονομικά του 2019-2020. Δεδομένου ότι θα έπρεπε για μένα το 2019 να τα δημοσιεύσει μέχρι τον 5 του 2020 και για το 2020 μέχρι τον 5 του 2021. 8. Παρασκευή, πριν από τρεις εββομάδες, στην Ευδότσο Λάκη, είδαμε προειδοποίηση για έργα απτικών ινών τα οποία την άλλη μέρα εκτελέστηκαν περίπου στο μέσο της οδού. Σαββατοκύριακο, αμέσως μετά. Τα ίδια έργα εκτελέστηκαν στους πεζόδρομους. Την Δευτέρα, Τρίτη, αμέσως μετά, τις επόμενες μέρες, στην οδό Ιωάννου Ζραγούμου και Βεντιζέλλου. Δεδομένου ότι δεν θυμάται στο Δημοτικό Συμβούλιο να έχουμε συνηθίσει το θέμα αυτό, ποιος επιβλέπει τα συγκεκριμένα έργα, ποιος επιβλέπει τις αποκαταστάσεις. Είμαστε ικανοποιημένοι από το πέραγμα των οπτικών ινών στο δικό δίκτυο της πόλης. Πόσες αγκαρίες ακόμα, πόσες εταιρίες ακόμα, πόσες αγκαρίες ακόμα θα κανεβαρίσουν το ήδη βοβαρτισμένο δικό δίκτυό μας. Οι Χρυσοστόμους μένες, κύριε Δήμαρχε, θυμίζει βαρδάτη. Εκτιμώ ότι τα πράγματα εκεί είναι πάρα πολύ σοβαρά και ενέχουν και κινδύνους για οδηγούς αυτοκίνητων και μοτοσυκλέτων. 1. Διαμάθει ο ΠΑΤ. Ο Σόνουμπος υπηρεώνεται 2 χρόνια δημαρχίας. Έχω ζητήσει κατά πανάληψη ενημέρωση του τοπία που φεύγεται. Αναρωτιέμαι γιατί υπάρχουν θέματα τα οποία θυμείται να μείνουν μακρά του Δημοτικού Συμβουλίου. Τι γίνεται με την κουβοστοπίστη, τι γίνεται με τα ανακυκλώσματα, τι γίνεται με τα πράσινα σημεία, τι γίνεται με τα ουγκώδη, τι γίνεται με τα συλλεκτικές συσκευές και τα έπιπλα, πότε θα ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο και μέσω του Συμβουλίου οι καβαλιώτες για δευτεραγμένα του 2020. 10. Κάθε καλοκαίρι το παλιό διάζεται λόγω των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Προγραμματίζεται κάτι γι' αυτό, είναι δυνατή η κατασκευή παράγκαψης, σκέφτεστε κάτι άλλο για να εντοπιστεί το πρόβλημα της κυκλοφορίας. 10. Κάθε καλοκαίρι πρωταγωνιστεί στην αθησορίπα της Ρωτήμος Καβάλας, προβάλλοντας τα διάφορα φεστιβάλ του και άλλες εκδηλώσεις. Ποιος είχε τη φαϊνή ιδέα τοποθέτης στον Φάλιρο και στην πεσμένη γέφυρα αυτό το ταπλό. Επιτρέπεται στον Ταβράνη του Δαλεόνα η ανάπτυση διαβιωσιστικών αθησών για τις διάφορες εκδηλώσεις, επιτρέπεται στην Αγ. Σίλα, υπάρχουν κίνηνοι για την ασφάλεια των οδηγών, εξαιτίας της τοποθέτης αυτών των αφησών. 12. Κορίνθου, απέναντι από το ΕΚΑΠ. Πολίτες περιοχής διεμαρτύονται για χόρτα κουνούπια φίδια. Είναι πολύ μακριά από τους πόρους που κινείται η διοίκηση για να τοποθετηθεί κάποιος και να πάρει κάποια πρωτοβουλία. Και κλείνοντας τα πρώην ελπίσια σας κύριε Δήμαρχε, θα θέλα να σας θυμίσω και μέσω αυτής της υπερδύνησης να θέσω τον προβληματισμό σχετικά με το Ταμείο Ανάκαλψης και τους πόρους που θα διαχειριστούν, η Δήμη, η ΟΤΑ πρώτο και δεύτερο βαθμό. Είμαστε προετοιμασμένοι, έχουμε σχεδιαλμό σχετικά για να μην χάσουμε άλλη μια ευκαιρία η οποία θα δημιουργηθεί για το Δήμο της Καβάλλας και για την πόλη της Καβάλλας από το Ταμείο Ανάκαλψης. Αυτά κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Ο κ. Κουνάκος. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα αγαπητοί συνάδελφοι. Θα ήθελα κι εγώ από τη δική μου την πλευρά να δώσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και παθώντες από αυτό το τραγικό τροχείο το οποίο συνέβη στην πόλη μας. Έγιναμε πραγματικά πάλι πανελληνικό θέμα και είναι πολύ λυπηρό που έφυγε ένας νέος άνθρωπος και άλλοι δύο επισκέπτες που ήταν σε μια κοινωνική εκδήλωση τραβατισμένοι και άλλοι τραβατισμένοι να αποχωρήσουν από αυτήν την κοινωνική εκδήλωση. Αγαπητοί συνάδελφοι, το θέμα της οδικής ασφάλειας το οποίο έβαλε ο κ. Δήμαρκος είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Πασχίζουνε καθημερινά πάρα πολύ συνάδελφοι ώστε να υπάρχει οδική ασφάλεια στο δικό δίκτυο. Αλλά μπορώ να πω ότι αυτό το κάνουν μόνο οι οργανισμοί της οδικής ευτοδιοίκησης. Οι άλλοι είναι από όντως. Και αυτή είναι η υπεύθυνη πολιτεία η οποία θα πρέπει μετά την αποξύλωση την οποία έγινε στην Στουσοτά με την δημοτική αστυνομία θα πρέπει να δούμε πώς θα αστινομεύονται οι δρόμοι, το δικό δίκτυο. Είναι πραγματικά πρόβλημα. Δεν επαρκούν τα στυλέχη της ελληνικής αστυνομίας να κάνουν αστινόμιση στο δικό δικτύο και χωρίς αστινόμιση στο δικό δικτύο δυστυχώς στον Έλληνα ο οποίος δεν τηρεί τον κώδικο οδικής κληροφορίας δεν σέβεται καθόλου τον συνάθρωπό του δημιουργεί το φαινόμενο αυτό να είναι ο κυρίαρχος του δικτύου να κάνει ό,τι θέλει γιατί κανένας δεν του κάνει τίποτα. Εμείς που φροντίζουμε καθημερινά τη συντήρηση του οδικού δικτύου βλέπουμε αυτό σε μόνιμη βάση. Πάμε να φτιάξουμε ένα έργο συντήρησης και παρότι υπάρχει αντίστοιχη σήμαση που προβλέπει ο νόμος βλέπουμε τα οχήματα με υπερβολικές ταχύτητες να κινούνται δίπλα από τα συνεργεία τα οποία κάνουν τον καθαρισμό ή τη συντήρηση του οδικού δικτύου. Είναι ένα μεγάλο θέμα, κύριε Δήμαρχε θα πρέπει να απασχολήσει το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης σε ό,τι αφορά τη στελέχωση της αστυνομικής διεύθυνσης Καβάλα με προσωπικό το οποίο θα μπορεί να υπάρχει 24 ώρες στο 24 ώρο στο οδικοδίκτυο αλλά και δίπλα στον πολίτη. Αισθανόμαστε ανασφάλεια διότι πραγματικά ένα περιπουλικό μπορεί να υπάρχει σε 24 ώρες βάση και αυτό είναι ένα θέμα για τον Δήμο Καβάλα. Για αυτό πρέπει να αναπτύξετε μια πρωτοβουλία καλό μέσω από το Δημοτικό Συμβούλιο και τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις θα κάνουμε ένα ψήφισμα στον Υπουργείο Δημοσίας Τάξης ώστε να δυναμώσει περισσότερο την αστυνομική διεύθυνση Καβάλα. Είναι ένα θέμα. Δεν θα πρέπει να αποξηλώνεται η αστυνομική από την αστυνομική διεύθυνση Καβάλα αλλά θα πρέπει να ενισχύεται. Γιατί, για να αποφεύγονται φαινόμενα σαν και αυτό το οποίο περάσαμε την προηγούμενη βδομάδα και άλλα πολλά προβλήματα που ο Θεός ξέρει πως καθημερινά δεν δημιουργούνται αντίστοιχες πράγματα. Κύριε Κουνάκο, παρακαλώ ολοκληρώστε. Τώρα, το θέμα τον πάρκι τον οποίο έθεσε ο κύριος δήμαρχος και εγώ με τη σειρά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω τους αγαπητούς φουλευτές της ΝΔ για αυτή την πρωτοβουλία που πήραμε. Αλλά περιμένω να γίνουν εκείνες οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν από τον ιδιοκτήτη του πάρκι Νεροδόπης όπως και από τον άλλον ώστε να προχωρήσουμε τάχιστα στην αδειοδότηση σύμφωνα με την τροπολογία που πέρασε. Δυστυχώς, αγαπητοί συνάδελφοι, αναγκαστικά έχει ή δεν έχει λήξει με την τροπολογία που έχει περάσει οι ίδιοι θα είναι μισθωτές για τα επόμενα τρία χρόνια. Δυστυχώς, και με το αντίστοιχο μίστο, αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε και αυτοί, ότι η ασυδοσία τους τελείωσε. Θα οριδηθούν οι θέσεις, θα οριδηθούν τα υπέθρια πάρκι του Δήμο μας και ο κάθε κατεργάρι στον πάνκο του. Όχι μισθώνουμε τη Μητροπόλεως και τα στενά παραπλεύρος. Αυτά θα πρέπει να σταματήσουν κύριε Δήμαρχε και θα πρέπει να δώσετε οδηγίες αντίστοιχες στις υπηρεσίες. Και το τρίτο θέμα που έχει να κάνει, κύριε Πρόεδρε και αγαπητή Σαδέφη, είναι το θέμα της δημοφαίλειας. Είδα προχθές ότι σε μια τροποποίηση του προπολεγισμού, την πέμπτη τροποποίηση που πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή, να υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσόπ, απορρόφηση από το αποθεματικό της δημοφαίλειας και δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι στην πολιτική του οικητικού συμβουλίου της αντίστοιχης επιχείρησης. Διαπιστώνω δηλαδή ότι παραρχόμαστε στις πολιτικές εκκίνες, τις εκδόσεις διαφόρων εκδόσων, τύπου παραγωγή, εφημερίδες και όλα αυτά τα οποία πρέπει να μας πείτε, κύριε Δήμαρχε, εάν είναι υπόψη σας, γιατί τα ποσά τα οποία είδα να διακοινούνται με την συγκεκριμένη τροποποίηση είναι αρκετά και θα θέλα να πάρτε δημόσια θέση και εσείς. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Προμούσα. Όχι, δεν έχω κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Κύριε Δρακωνάκη. Καλησπέρα και από μένα στην άνταχτη. Δύο ερωτήσεις ήθελα να κάνω προς τον αντιδήμαχο τον κύριο Ιακοβίδη για το πότε έχει δρομολογηθεί να σφαλτοστροφεί ο δρόμος έμπρος της κλινικής Γαλήνη στο Παλιό και σε ποιο σημείο είναι η διαγωνιστική διαδικασία του χρηματοδοτούμενου προγράμματος για τα C-Track. Επειδή εκεί σε όσους είχαμε καταφέρει και είχαμε πάρει κάποιο σεβαστό, είχαμε ενταχθεί σε ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για να μπορέσουμε σε κάποιες παραλίες όπως της Ραψάνης, στον Παλιού, στις Γκλάστρες και σε άλλες τρεις, αν θυμάμαι καλά, να τοποθετηθεί όλος εκείνος ο εξοπλισμός ώστε να μπορούν οι άτομα με τα ΑΜΕΑ να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην θάλασσα. Σε ποιο σημείο είναι η διαγωνιστική διαδικασία διότι ως χρηματοδοτούμενο έχει κάποια ημερομηνία λήξη στη όλη διαδικασία που πρέπει να γίνει. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε ο κ. Καλαδαρίδης. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Τρία είναι τα θέματα τα οποία θα ήθελα να θύξω. Το πρώτο είναι θέμα το οποίο το έθεσα και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά δυστυχώς ο κ. Δήμαρχος προτίμησε να μας απαντήσει με το ευχάριστο νέο ότι ο κ. Υπουργός έδωσε την έγκριση του για προσλήψεις στο Δήμο Καβάλας για όσες προγραμματίζονταν να γίνουν για τα επόμενα τρία χρόνια, τώρα λέει θα τις κάνουμε όλες μαζί. Αλλά δεν απάντησε στο θέμα το οποίο έθεσε για την κοινωνικότητα. Επανέρχομαι λοιπόν και ρωτάω συγκεκριμένα. Πρώτον, στο πρόγραμμα της κοινωνικότητας για το οποίο έλειξαν οι αιτήσεις των υπαλλήλων συμμετέχει ο Δήμος Καβάλας? Γιατί σας θυμίζω ότι την προηγούμενη φορά έφταιγε η αποκεντρωμένη που μας ξέχασε. Τώρα λοιπόν συμμετέχει ο Δήμος Καβάλας στην κοινητικότητα έτσι ώστε να περιμένουμε οι υπαλλήλοι σε όποιοι θα μας έρθουν. Πρώτον και δεύτερον, πόσοι οι υπάλληλοι του Δήμου Καβάλας θέλουν να μετακινηθούν. Έχουν δηλαδή ζητήσει μέσω αφού του προγράμματος να φύγουν και να πάνε σε άλλες υπηρεσίες. Το δεύτερο θέμα το οποίο θα ήθελα να θύξω. Πριν λίγο καιρό άκουγα τον Πρόεδρο της Δημοφέλεια τον κ. Αγγελίδη σε συνέντευξη τύπου σχετικά με την προβολή της πόλης μας να μας λέει ότι δυστυχώς η προηγούμενη διοίκηση της Δημοφέλεια δεν είχε καλό προγραμματισμό, δεν χρησιμοποιούσε καλές μεθόδους προβολής της πόλης μας ενώ τώρα πρόκειται να προχωρήσουμε με την τελευταία λέξη να το πω έτσι όσον αφορά τους τρόπους διαφήμισης έτσι ώστε να είναι πιο επιτυχημένοι κτλ. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούσα να καταλάβω τι ακριβώς εννοούσε μέχρι που είδα, αγαπητοί συνάδελφοι, τα μπάννερ για το Κοσμόπολης. Τότε κατάλαβα τι ακριβώς εννοούσε πραγματικά. Κατάλαβα πόσο στοχευμένη πλέον είναι η προβολή μας και των εκδηλώσεων των οποίων κάνουμε τόσο συγκεκριμένη όπου για να καταφέρει κάποιος επισκέπτης ή κάποιος δημότης αγαπητοί συνάδελφοι να διαβάσει τα μπάννερ σχετικά με το Κοσμόπολης θα πρέπει να έχει ασχοληθεί με την κρυτογραφία. Ευτυχώς εγώ σπουδάζοντας προγραμματισμό έκανα μερικά μαθήματα κρυπτογραφίας και μετά από κάνα πεντά λεπτο κατάφερα να διαβάσω ένα από τα μπάννερ τι ακριβώς έλεγε. Όπως καταλαβαίνετε βέβαια το λέω χαρητολογώντας όλο αυτό δεν είναι δυνατόν συνάδελφοι να έχουμε κάτι το οποίο θέλουμε να γνωστοποιήσουμε και με μία ματιά να μην μπορεί αυτός που κάθεται να το διαβάζει να μην καταλάβει τι λέει. Αποτυχία τραγική. Και το τρίτο και τελευταίο έχει να κάνει με ένα θέμα το οποίο συζητήθηκε επίσης το προηγούμενο συμβούλιο και δυστυχώς εκνευριστήκατε κύριε Δήμαρχε και αναφέρομαι στο θέμα της συναυλίας που έγινε σε συνεργασία, αν κατάλαβα καλά, του συλλόγου του περιγιαλείου και των καλλιτεχνών που συμμετείχαν και κάπου εκεί μεταξύ των αντεκλήσεων είσασταν τόσο σίγουρος που μου απαντήσατε και μου είπατε ότι όχι δεν πρόκειται να κάνει να προσφέρει τίποτε άλλο ο Δήμος και συγκεκριμένα για την εξέδρα ήσου ήταν κατηγορηματικός. Δυστυχώς Δήμαρχε διαψεφθήκατε. Εξέδρα 80 μέτρα του Δήμου στημένη για την εκδήλωση. Χαριστώ πάρα πολύ αυτά κύριε Πρόεδρε. Ο κ. Ταδρόπουλος. Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να εκφράσω έτσι τη βαθύτητα, τη θλίψη κι οδύνη μετά τα θλιβερά γεγονότα τα οποία συνέβησαν στην Αμερικανικού Ελεύθερο Σταυρό που τρεις συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους σε ένα θλιβερό πραγματικά γεγονός, το οποίο νομίζω ότι όχι μόνο θα πρέπει να μας αγγίξει αλλά τουλάχιστον δεν θα πρέπει να μας αφήσει παρατήρη τους. Θα εκφράσω τη βαθύτητα, τη θλίψη για την λίλα Κυπριότου Τζίρκα την οποία γνώριζα πάρα πολύ καλά και τα θερμά συλλυπητήρια προσωπικά στην οικογένεια στο Δημήτρη και στο γιο τους Νικόλα που τόσο ξαφνικά και θα έλεγα τόσο άδικα έφυγε από τη ζωή. Ας μου επιτραπεί να συμφωνήσω απόλυτα παίρνοντας στο κομμάτι της των όσων θέλω να πω, να συμφωνήσω απόλυτα με τον συνάδελφο τον Βαγγέλη τον Παπά ο οποίος πολύ ωρθά επισήμανε το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας και θα προσθέσω και εγώ ολόκληρη η ευρύτερη κοινωνία του Δήμου και αν θέλετε και ολόκληρος ο νομός Καβάλας θα πρέπει να δείξει την εμπεστησία του προς τον ΑΟΚ ο οποίος στην παρούσα χρονική περίοδο που διανύουμε βρίσκεται πραγματικά σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση σε μια ιδιαίτερα δύσκολη καμπή δεδομένης μάλιστα της αγωνιστικής παρουσίας και συμμετοχής του μετά την άνοδο για την οποία όλοι συγχαρήκαμε στο πρωτάθυμα της SuperLink2 δεν θα μακρηγορήσω διότι και ο χρόνος είναι πολύτιμος αλλά διότι και ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ομάδας και για πολλά χρόνια υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου γνωρίζω την ατομική ευαισθησία αλλά και την συλλογική ευαισθησία θα θυμίσω βέβαια ότι η προηγούμενη διοίκηση της κυρίας Δήμητρας Τσανάκα αρκετές φορές, όσες φορές μπορούσε, στήριξε οικονομικά την προσπάθεια γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι και η σημερινή διοίκηση του κυρίου Μουριάδη στήριξε και επιβράβευσε κατά κάποιον τρόπο την προσπάθεια αυτή αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι η προσπάθεια δεν θα πρέπει να σταματήσει Ο ΑΟΚ σήμερα βρίσκεται στο χείλος του Γκρεμπού μάλιστα παρουσιάστηκε σήμερα σε μια συνέντευξη τύπου από τους μετόχους η κατάσταση που επικρατεί και γενικότερα η διαφορία την οποίαν έχουν εισπράξει οι άνθρωποι αυτοί στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και άνθρωπος στον Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας να πω ότι ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ είναι ο κ. Σωτήρης Δερικάρης εκλεκτό μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Γιώργος Γραμμένους που επισειρά ετών υπηρέτησε την ομάδα, δύο πρωιμποδοσφαιριστές της ο αντιδήμαρχος ο Κώστος Βακυτζής και ο Τάσος Τζαμπαρέντης και θα αφήσω τελευταίο τον εαυτό μου καταθέτω αφού ταυτίζω τις παρατηρήσεις του Αγγέλη Παπά με τις δικές μου θα ήθελα να καταθέσω μια παράκληση προς κάθε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου και στο σύνολο όλο το σώμα να στηρίξουμε αυτήν την ομάδα Πέρσι, για παράδειγμα, κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, εκλεκτοί κύριοι συνάδελφοι εγώ είχα ζητήσει πρόπερση να πάρουμε κάποια διαρκίας δυστυχώς δεν πήραν ούτε ένα Το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει ο ΑΟΚ σήμερα ξέρετε ότι αύριο μπορεί να χτυπήσει την πόρτα της Ένωσης Καλαθροσφέρνησης Καβάλας Ας προλάβουμε τα γεγονότα και αυτός είναι ο χαρακτήρας της σημερινής μου παρουσίας μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο πρώτον να προλάβουμε κάποια γεγονότα σε ό,τι έχει να κάνει με την Ένωση Καλαθροσφέρνησης Καβάλας και δεύτερον να στηρίξουμε όσο μπορούμε με τις δυνατότητες και με τις δυνάμεις μας αυτήν την ομάδα διότι η SuperLink2 και ο Ολοκληρώνο που είναι ένα αγωνιστή ο ΑΟΚ από τις 26 Σεπτεμβρίου και μετά μέχρι την τρίτη εθνική κατηγορία ο υποβιβασμός και το κατρακίλισμα στα πέντε χρόνια δεν απέχουν πάρα πολύ αγαπητοί κυρίες και αδερφές Ευχαριστώ πάρα πολύ και εμπεριστώ ότι πολύ σύντομα η ευαισθησία την οποία σας ζήτησα θα μεταφλαστεί σε πράξη. Ευχαριστώ πολύ και πάλι. Κύριε Πετρόπουλη, κυρία Συμπίδω και κλαίνουμε τις ερωτήσεις. Καλησπέρα και από μένα. Θα είμαι πολύ σύντομα. Κύριε Δήμαρχε, μας ενημερώσατε για την τροπολογία. Να είναι καλά οι κυβερνητικοί βουλευτές οι οποίοι κάνανε το χρέος τους και με το παραπάνω. Θέλω όμως να μας πείτε μάλλον χρονοδιάγραμμα. Τι σημαίνει αυτό όσον αφορά την υλοποίηση. Πότε θα ξαναδούμε δηλαδή στο χώρο να σταθμεύουν αυτοκίνητα. Πρώτον αυτό και δεύτερον. Είχα κάνει τουλάχιστον προτριμίνου ένα έγγραφο ερώτημα στην οικονομική υπηρεσία. Απάντηση δεν έχω λάβει. Το έθεσα πριν από ενάμιση πριν απερίπου. Στο δημοτικό συμβούλιο στα πρωιμερισίας. Ο κύριος Προμούσας πήρε το λόγο και είπε ότι δεν το γνώριζε το θέμα θα με ενημέρουν σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Εν τω μεταξύ δεν ξέρω πόσα συνεδριάσεις έχουμε κάνει. Απάντηση δεν έχω πάρει μέχρι στιγμής. Θέλετε να σας ξαναϋποβάλλω το ερώτημα ή να υποθέσω, το θυμάστε. Περιμένω απάντηση στη σημερινή συνεδρία σας. Καληστώ. Καλό είναι να το ξαναϋποβάλετε γιατί εγώ δεν θυμάμαι ποιο ήταν το ερώτημά σας. Είχε να κάνει το ερώτημά μου και μάλιστα έγγραφος όσον αφορά τα έσοδα του δήμου από τους επαγγελματίες στο Νεγιαλό και στην παραλία. Το είχα υποβάλει εγγράφος. Απάντηση δεν πήρα. Ακόμα περιμένω. Ευχαριστώ. Κύριε Δήμαρτσε, σας ακούμε. Δεν σας ακούμε, κύριε Δημαρχέ. Ακούγουμε? Ακούμε, ναι. Λοιπόν, θα ήθελα να πω στην κυρία Τσανάκα ότι μπορεί να έχουν, το Σεπτέμβριο, σε λίγο καιρό, δηλαδή να έχουμε κλείσει δύο χρόνια. Εγώ όμως θα ήθελα να πω στην κυρία Τσανάκα ότι μπορεί να έχουν, το Σεπτέμβριο, σε λίγο καιρό, δηλαδή να έχουν κλείσει δύο χρόνια. Εγώ όμως θα ήθελα και την κριτική και τις συμβουλές της κυρίας Τσανάκα. Υπήρξε δήμαρχος πέντε χρόνια, έχει αντιμετωπίσει διάφορα θέματα και συνεπώς μου είναι χρήση η κριτική που κάνει. Κύριε Παπαδόπουλε, και για την κυρία Ιωσηφίδου, διότι προσπαθείτε να υποβαθμίσετε μία κρίση, να υποβαθμίσετε μία προσπάθεια που έκανε ο δήμος στο θέμα του πάρκινγκ. Και τονίζεται με τα επιτάσεως ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές, καταρχήν το να γίνει η τροπολογία, διότι δεν υπήρχε άλλη λύση παρά όλο αυτό την υπόδειξη που είχε κάνει η κυρία Ιωσηφίδου, η οποία όμως δεν γινότανε τελικά, μέσω του δικηγόρου τον οποίον πήρε ο δήμος τον κύριο Μέλησα, είδαμε ότι η μόνη λύση ήτανε να γίνει τροπολογία, όπως στην Αφήνα και στην Πάτρα. Η νομική υπηρεσία του δήμου, μαζί με τον κύριο Μέλησα, συνέταξαν την τροπολογία αυτή για να μπορέσει να γίνει πολιτικά, πλέον να δοθεί μία λύση στο θέμα του πάρκινγκ. Αυτό λοιπόν το θέμα παρακολουθήσαμε και φυσικά το σήκωσαν οι βουλευτές μας, οι οποίοι και ενδιαφέθηκαν και ο κύριος Παναγιωτόπουλος, που έριξε τη μεγαλύτερη ευθύνη, με το μεγαλύτερο βάρος, και ο κύριος Πασχαλίδης φυσικά, με τις συχνές επισκέψεις στο Υπουργείο, και να ρωτάει τι γίνεται. Και φυσικά και ο δήμος, με όλες τις οχλήσεις, τις οποίες έχει κάνει κατά καιρούς και στον κύριο Ταγαρά, αλλά και στον κύριο Μπακογιάννη, και σε όλους οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι. Άρα, η επιτυχία αυτή μην την υποβαθμίζεται. Η επιτυχία αυτή είναι επιτυχία του δήμου σε συνεργασία και φυσικά με τους βουλευτές. Αυτό γιατί βλέπω μια τάση υποβάθμισης της όλης προσπάθειας. Επίσης, κύριε Παπαδόπουλε, γιατί άκουσα πολλά για το... κάνατε πολλές ερωτήσεις για το θέμα του πάρκινγ, αν θα συνεχιστεί. Καταρχήν, οφείλουμε σε αυτόν τον άνθρωπο μια παράταση σε όλο αυτό το διάστημα, το οποίο το πάρκινγ ήταν κλειστό. Συνεπώς, θα συνεχίσει, θα συνεχίσουμε και θα το φέρουμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να δοθεί παράταση. Και δεν νομίζω ότι συμφέρει κανέναν με όλα αυτά τα οποία θα γίνουν, να δώσουμε αυτή τη στιγμή να κάνουμε μια καινούργια μίστοση του πάρκινγ. Το τι θα προβλέπεται στο σχέδιο πόλης, φυσικά, κύριε Παπαδόπουλε, δεν θα πάμε να βάλουμε ότι θα είναι μόνο υπέργειο, θα προσθέσουμε στις χρήσεις που έχει σήμερα, ότι θα υπάρχει υπέργειο πάρκινγ, μέχρι να κατασκευαστεί το υπόγειο πάρκινγ. Είναι πολύ απλό. Επίσης, εάν για το σχέδιο, για τη μελέτη την οποία έχουμε κάνει για το πάρκινγ, φυσικά, τι εννοείται, αν έχω κάνει στατική μελέτη, όχι φυσικά, δεν κάναμε στατική μελέτη, απευθυμθήκαμε, διότι για να γίνει μια στατική μελέτη, πρέπει να γίνουν γεωτρήσεις, πολλά πράγματα, που κάποια από αυτά είχαν γίνει επί κυρίου Ερυφυλίδη, διότι και τότε ακόμη, υπήρχε το σχέδιο να γίνει το υπόγειο πάρκινγ, το οποίο όμως σταμάτησε για το μίστομα, το οποίο θα υπήρχε για τα αυτοκίνητα, τα οποία θα παρκάραν μέσα στον χώρο αυτό. Ρωτήσαμε μια μεγάλη εταιρεία, η οποία ασχολείται με την κατασκευή των πάρκινγ, δώσαμε τα δεδομένα, μας είπε ότι το κόστος κατασκευής θα είναι από 6 έως 8 εκατομμύρια, ανάλογα με τα έργα τα οποία πρέπει να γίνουν λόγω του υπεδάφους, αλλά εκεί είναι το κόστος λειτουργίας, και ότι επίσης για να λειτουργήσει ένα πάρκινγ 480 θέσεων, διότι αυτό έβγαινε, ένα τριόροφο πάρκινγ, με 480 θέσεις, το κόστος πρέπει να είναι 1 ευρώ την ώρα. Αν ρωτάτε εμένα, γιατί εγώ δεν έχω μάθει να κρύβω με κύριε Παπαδόπουλε, και ότι είναι το λέω ξεκάθαρα, είτε είναι καλό είτε δεν είναι καλό, εάν με ρωτάτε εγώ θέλω να γίνει υπόγειο πάρκινγ, και θέλω να γίνει υπόγειο πάρκινγ για πολλούς λόγους, ο ένας λόγος είναι ότι δεν μπορεί το πάρκινγ να είναι τόσο φτεινό, και γιατί δεν μπορεί να είναι τόσο φτεινό, διότι αυτό δημιουργεί περισσότερη κίνηση στο κέντρο. Από το να πληρώνει κάποιος το στοαστικό λεωφορείο, προτιμάει να κατεβαίνει με το αυτοκίνητό του, να ταλαιπωρείται να βρει θέση πάρκινγ, ή να το αφήνει στο πάρκινγ, στα πάρκινγ τα οποία υπάρχουν, με αυτή την τιμή των 2 ευρώ. Δεν ξέρω τι άλλα με ρωτήσατε, γιατί μου βάλατε πολλές ερωτήσεις, αλλά νομίζω... Συγγνώμη κύριε Δημαρχέ, άρα δεν έχετε μελέτη, απλώς ρωτήσατε μια εταιρεία, έτσι, για να ξέρω για το να αποσαφενιστεί. Ναι, ναι, φυσικά. Είχα προλάβει να κάνω στρατική μελέτη, τι είμαστε. Εδώ δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε αυτές που πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή, τις μελέτες για να δημοπρατηθούν τα έργα, να μας βοηθήσει, κύριε Δημαρχέ, λίγο ο κύριος Μαυρίδης. Ναι, ναι, κύριε Μαυρίδη. Κύριε Δημαρχέ, με συγχωρείτε που παρεμβαίνω, δεν μου αρέσει την ώρα τη δικιά σας... Όχι, δεν πειράζει. Αλλά επειδή είναι επί του αντικειμένου αυτού. Εγώ ξέρω ότι επί δημαρχές, έρι Φιλήδη, υπήρξε αυτή η μελέτη. Υπήρξε, βέβαια, κάποια διαρροή, ως προς την τιμή του εισιτηρίου να πούμε. Αλλά αυτό ήταν κάτι το οποίο σημειωτούσαμε έτσι, καταλαβαίνετε, δεν ήταν κάτι το επίσημο. Θυμάμαι όμως από εσάς που είχατε επίσης σε μια συνειδεία του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι υπάρχει η μελέτη του κυρίου Ε. Φιλήδη, που λέει ότι μπορεί να γίνει υπόγειο πάρκινγ. Υπάρχει και μια μελέτη της δημαρχίας του κυρίου Σιμιτσί, που δεν μπορεί να γίνει. Και τότε σας είχα δυνατάστητε μάλλον με τη δεύτερη. Και στην παρέμβασή μου, σας είχα ρωτήσει, να φέρετε, κύριε Δημαρχιέ, τις δύο μελέτες, γιατί πώς είναι δυνατόν μηχανική. Ο ένας λέει να γίνεται. Όχι ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό, αλλά είναι λίγο χοντροκομμένο, μου φάνηκε, να μου επιτρέψετε, η μια μελέτη να λέει γίνεται και η άλλη δεν γίνεται. Τώρα βλέπω με χαρά, πολύ χαρά, με ο παντός του υπολοίου πάρκινγκια εκεί, για να είμαι ειλικρινής, στο κέντρο της πόλης υπέριο, και οπτικά δεν θα είναι κάτι το ευχάριστο, θα ήθελα έτσι, τη διευκρίση σε αυτό το πράγμα, να μας δώσετε. Λοιπόν, ωραία, σας ευχαριστώ κύριε Μαυρίδη. Και εγώ σας ευχαριστώ. Θέλω να κάνω μια διευκρινή. Ξέρετε πολύ καλά ότι ο Θωμάς ο Μαυρίδης, ο συνεπίθετός σας, ο οποίος ήταν σύμβουλος του κυρίου Ερυφυλίδη, είναι και δικός μου σύμβουλος. Συνεπώς, η μελέτη αυτή η οποία υπήρχε από τον κύριο Ερυφυλίδη, ήταν μια μελέτη, υπήρχαν εδαφωτεχνικά μελέτες, στατικά δεν υπήρχε η στατική επίλυση όλου του ΦΟΕΕ, αλλά δεν έχει σημασία, θα μπορούσε να γίνει. Λοιπόν, το θέμα με τον κύριο Σιμιτσί που έλεγε ότι δεν μπορεί να γίνει, προφανώς έλεγε ότι λόγω του κόστος. Διότι άλλο είναι να φτιάχνεις ένα πάρκινγκ σε ένα έδαφος, το οποίο είναι βραχώδιες ή τέλος πάντων είναι καλό, και άλλο να κάνεις ένα υπόγειο πάρκινγκ σε μια περιοχή, που από την επιφάνεια του εδάφους μέχρι τα 11 μέτρα, σε βάθος έχει νερό. Οπότε καταλαβαίνετε ότι το κόστος αυξάνεται. Παρ' όλα αυτά όμως, το σημείο αυτό είναι το δεύτερο ιδανικότερο σημείο, για να γίνει υπόγειο πάρκινγκ στην πόλη της Καβάλλας. Αυτό βγάζει και τα αποτελέσματα του ΣΒΑΚ, τα οποία έχει ερχονηθεί. Η πρώτη θέση θα ήταν στο πάρκο Φαλήρου, το οποίο όμως είναι μια πιο δαπανηρή, θα μου επιτρέψετε παρέμβαση, και η δεύτερη θέση θα ήταν το πάρκινγκ Ροδόπης. Γι' αυτό λέμε ότι μπορεί να γίνει εκεί το πάρκινγκ. Απλώς είναι να αποφασίσουμε. Το πάρκο Φαλήρου, κύριε Δήμαρχε, είναι το πιο οικονομικό και το πιο μεγαλύτερο. Και δεν βγάζει σταυροβιλίτες το κέντρο. Κοιτάξτε, και εκεί έχει το ίδιο πρόβλημα, κύριε Κουνάκου, διότι εκεί είναι μπαζόματα. Δεν μιλάμε για πολυόροφο, μιλάμε για δύο μέτρα μέσα σπίτι. Μπορούμε να βρεθούμε έξω να το συζητήσουμε όποτε θέλετε. Παρακαλώ. Ωραία. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Μουρτασάγκα. Κύριε Δήμαρχε, να σας πει, θυμίσει ο κύριος Παπαδόπουλος θέλει τις ερωτήσεις που δεν συγκρατήσατε. Κύριε Παπαδόπουλος, σας ακούμε. Εν συντομία, όμως, να είναι τα ερωτήματα που δεν... Ναι, εν συντομία, θα πω, μιλάω για το ΔΥΠΕΘ, κύριε Δήμαρχε, και λέω, εάν η διοίκηση του Δήμου έχει αποφασίσει το ΔΥΠΕΘ να πληρώνει έργα και να μην έχει δικαιώματα από τον... Κύριε Παπαδόπουλε, δεν ολοκλήρωσα τις απαντήσεις μου σε σας. Α, συγγνώμη, συγγνώμη. Μιλούσα για το πάρτινγ. Αν έχω παραλείψει κάποια από αυτές που κάνατε για το πάρτινγ, παρακαλώ. Όχι, όχι, παρακαλώ. Δεν είναι. Πολύ ευγένεια, ρε παιδί μου. Πολύ ευγένεια. Είδατε, κύριε Ποτόγια. Αν έχετε κλειτά τα μικρόφωνα σας, κύριε... Όχι, σκέφτετε... Έχουμε ανοιχτά τα αθιά, όμως, πρόεδρε. Σκέφτεται με γαλόφωνα ο κύριος Ποτόγιας. Λοιπόν, για το θέμα του ΔΥΠΕΦΕ θα σας απαντήσει ο κύριος Μποσούδης, που είναι εδώ. Λοιπόν, για τα ατυχήματα του εργαζομένου και στην καθαριότητα, αλλά και του μοτοσοκλητηστή, που έπεσε από επαιτειότητα της ΔΕΙΑΚ, θα σας απαντήσει για μέν το πρώτο ο κύριος Σταυρίδης. Για δεύτερο ο κύριος Χρόνης. Τώρα, το τελευταίο που θα σας απαντήσει ο κύριος Παπαδόπουλε είναι για τους προκατελημένους και κομπλεξικούς δημότες. Είναι καλό να διαβάζετε πρώτα το τι έγραψα και μετά να παίρνετε τις ανεύθυνες θέσεις κάποιων από αυτούς, οι οποίοι γράψανε αυτά που γράψανε. Εγώ λοιπόν είπα ότι πρέπει να είμαστε δίκαιοι σε αυτό που γίνεται, διότι ό,τι γίνεται στην δημοτική ενότητα των Φιλίπων είναι καλώς καμωμένο από τον κύριο Θόδωρο Παπαδόπουλο και ό,τι δεν γίνεται είναι κακώς καμωμένο από τη διοίκηση του δήμου και το πόσο έχει ταλαιπωρηθεί και μένει πίσω ο δήμος Φιλίπων. Είμαι υπερήφανος για τη δουλειά που κάνει ο Θόδωρος ο Παπαδόπουλος στην περιοχή εκεί, αλλά η δουλειά αυτή που γίνεται είναι συνολική και με τους προέδρους και με τη διοίκηση του δήμου. Είπα λοιπόν ότι πρέπει να είμαστε δίκαιοι και όχι να έχουμε κομπλεξικές προκαταλήψεις. Αυτό είπα. Εάν αυτό σημαίνει ότι έχω πει κομπλεξικούς τους κατοίκους της δημοτικής ενότητας Φιλίπων, νομίζω ότι κάποιοι πρέπει να μάθουνε καλύτερα ελληνικά. Κύριε Παπά, έχετε απόλυτο δίκιο ότι το έργο, νομίζω ότι το είπα και σήμερα το πρωί σε μία συνέντευξη που πήρανε, φυσικά και το θέμα δεν αντιμετωπίζεται με το έργο το οποίο θα γίνει και θα γίνει ο παραλιακός δρόμος, θα γίνει πεζόδρομος. Είναι κάτι το οποίο θα αργήσει για τα επόμενα δύο χρόνια. Άρα δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα γίνει το έργο αυτό. Συμφωνώ για το φανάρι. Ήδη η τεχνική υπηρεσία έχει πάρει εντολές για να φτιαχτεί το φανάρι το οποίο υπάρχει μπροστά στο Μπέλο, εκεί το οποίο είναι καταστραμμένο εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ούτως ώστε μου λένε ότι είναι ακριβό αλλά δεν έχει σημασία, θα φτιαχτεί ακριβώς για να μπορέσουνε τα αυτοκίνητα, αυτά που πάνε στην Καβαλιώτισσα ή σε οποιοδήποτε κέντρο, για να μην λέω Καβαλιώτισσα εκεί, δεν θα παρκάρουν επάνω στο πεζοδρόμιο πλέον, διότι με την ανάπλαση η οποία γίνεται εκεί θα πούνε κάγγελα ούτως ώστε οι μπάρες θα δούμε, δηλαδή σε περίπτωση που γίνει αυτό με το μηχανάκι όπως έγινε με τη μηχανή να μην υπάρχει άλλο πρόβλημα, και να μην παρκάρουνε τα αυτοκίνητα όπου να είναι επάνω σε έναν δρόμο. Για τη σύνδεση μεταξύ πρίνου και καβάλας και σε έχετε απόλυτο δίκιο ότι μας υποτιμούν οι εταιρείες, υπάρχουν κάποιες εταιρείες οι οποίες είναι απαράδεκτα τα ferry boat τα οποία έχουνε βάλει, δεν έχουνε νερό, οι οποίες μέσα είναι ακατάλληλες και απορώ πως το Ελλημεναρχείο τα αφήνουν και φεύγουνε αυτά τα ferry boat. Έχω λοιπόν γίνει δέκτης αυτών των παραπώνων από δημότες οπότε αυτή τη στιγμή και με αυτό που είπατε θα στείλουμε μία επιστολή τόσο στο Ελλημεναρχείο τόσο και στο Υπουργείο Ναυτιλίας και πολύ σωστά είπατε ότι πρέπει να το κάνουμε σε συνεργασία με τον κ. Κυριακίδη διότι είναι μία υπόθεση που αφορά και τους δύο μας. Για την ποσφαιρική ομάδα το οποίο είπε και για τον ΑΟΚ που είπε και ο κ. Πετρόπουλος θα συμφωνήσω και με τους δυο σας και με τον κ. Παπά και με τον κ. Πετρόπουλο ότι αυτή τη στιγμή ο ΑΟΚ βρίσκεται σε μία δύσκολη οικονομική θέση και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε αφενός με αγοράζοντας και μετοχές, δεν ξέρω αν ισχύει ακόμη η εγγραφή για να αγοραστούν οι μετοχές. Ισχύει κ. Μάρκεμ, ισχύει. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Όχι καλά κάνατε και με τα διαρκείες. Είμαστε εδώ λοιπόν όλοι δημοτικοί σύμβουλοι ούτως ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον ΑΟΚ. Ο δήμος θα κάνει αυτό που μπορεί να κάνει και θα το κάνει δηλαδή όπως στάθηκε δίπλα και η κ. Τζανάκα, η διοίκηση της κ. Τζανάκα και όλες οι διοικήσεις στεκόταν δίπλα στον ΑΟΚ το ίδιο θα κάνει και η σημερινή διοίκηση. Όμως αυτό ξέρετε πολύ καλά ότι δεν φτάνει. Πρέπει να βοηθήσουν και άλλοι συμπολίτες. Πρέπει να καταλάβουν οι έχοντες, ιδίως οι έχοντες, ότι το να βοηθήσουμε την ποδοσφαιλική ομάδα της περιοχής μας δεν είναι χαμένα χρήματα. Είναι χρήματα τα οποία μένουνε στην αγορά. Τόσο με το κόσμο ο οποίος έρχεται στους αγώνες όσο και με την προβολή της πόλης. Κύριε Ποτόια, για τις αρνητικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας ότι οι επιπτώσεις αυτές τόσο στην αγορά της Καβάλλας όσο και στους ίδιους τους εργαζόμενους και για τα οικονομικά τους και για την οικογενειακή τους ηρεμία είναι πολύ σημαντική. Εδώ υπάρχει ένας, θα μου επιτρέψετε να τον χαρακτηρίσω, εμπεγμός. Και ο εμπεγμός αυτός είναι ότι αφενός μεν και από τον κ. Χατζιδάκη, ο οποίος είπε ότι θα είναι συνεπής. Ελπίζω να το τηρήσει και να είναι βαρύς ο χαρακτηρισμός, ο οποίος είπε ότι θα είμαι συνεπής σε αυτά που έλεγα όταν ήμουν αντιπολίτευση, αλλά και στον κ. Πρωθυπουργό, ο οποίος μλάχιστον διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι θα επιλυφθεί ο ίδιος του θέματος. Είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να τελειώσει και για το ίδιο το εργοστάσιο, για την ηρεμία του ιδίου του εργοστασίου, αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Ίσως πρέπει να καταλάβουμε όλοι, και εμείς, αλλά και αυτοί οι οποίοι διοικούν το εργοστάσιο, ότι κανέναν δεν συμφέρει να υπάρχει αυτή η σύγκρουση μεταξύ μερίδας των εργαζομένων, μέρους των εργαζομένων και της διοίκησης. Κύριε Ξαναφόμπου, με ρωτήσατε πάρα πολλά. Λοιπόν, για εμέν τον Εψιλον, μου είπατε ότι για το βασιλάκι θα σας απαντήσει ο κύριος Σταυρίδης, για το τι σχέδιο υπάρχει για το βασιλάκι. Για τον Εψιλον 61, τι γίνεται με το έργο. Σας έχω πει και την προηγούμενη φορά ότι γίνονται οι μελέτες από τη δράμα μέχρι το σταυρό, μέχρι την διαστράβωση του σταυρού, μέχρι περίπου εκεί που είναι το κτέο. Λοιπόν, είναι σε τρία κομμάτια. Το ένα τμήμα έχει τελειώσει, δηλαδή σχεδόν είναι έτοιμο. Το δεύτερο είναι, νομίζω, από το ξάτο μέχρι και τις κρινίδες είναι έτοιμο. Και γίνονται τα υπόλοιπα τμήματα, οι μελέτες των υπολοίπων μελετών. Το τι γίνεται με την παράκαμψη με το δάσος των αμυγδαλεών ακόμη δεν έχουν πάρει αποφάσεις, αν και από ότι ξέρω η εισήγηση του δασαρχείου είναι θετική για να περάσει από εκεί. Όμως, εγώ προσωπικά είμαι αντίθετος σε αυτή τη λύση και θα παλέψω με όλες τις δυνάμεις μου να μην περάσει από το αισθητικό δάσος του σταυρού. Υπάρχουν τρόποι, απλώς είναι λίγο πιο ακριβή. Κάποια στιγμή πρέπει να κάνουμε και τις πιο ακριβές λύσεις όταν είναι να σώσουμε το περιβάλλον. Για μέν την διαμάχη και για τον Βιοπά, κύριε Ξανθόπουλε, δεν αποφεύγω να σας ενημερώσω καθόλου. Ίσα-ίσα που αισθάνομαι υπερήφανος και για τα πράσινα σημεία στα οποία θα δημιουργηθούν, ήδη έχουν κατατεθεί οι μελέτες τόσο στο Αντώνης Τρίτσις και όσο υπάρχει και η ετοιμότητα να υποβληθούν και στο ΕΣΠΑ. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ογκώδη και γενικά με την ανακύκλωση, η οποία πάει πολύ καλά. Κάποια στιγμή έχετε δίκιο θα σας ενημερώσω, όχι δεν χρειάζεται η διαμάχη, θα σας ενημερώσουμε εμείς για τα ποια είναι τα δικά μας αποτελέσματα στο θέμα της ανακύκλωσης και διαχείρισης των απορριμάτων. Και για τον Βιοπά έχω πει, το Πρόεδρο, να γίνει αυτή η ενημέρωση και θα γίνει. Λοιπόν, για το παλιό που λέτε, αν είναι δυνατή η παράκαμψη, ξέρετε ότι είναι ένα πολύ δύσκολο έργο, το οποίο δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή. Η κυρία Δρακωνάκη υπήρξε αντιτήμαρχος και ξέρει. Λοιπόν, για να γίνει η παράκαμψη αυτή από πάνω χρειάζεται πολύ δουλειά και αρκετά χρόνια. Εδώ βλέπετε, η παράκαμψη της Καβάλας και ακόμη οι μελέτες γίνονται, τώρα γίνονται. Αλλά πρέπει όμως να δούμε, διότι όλη η κίνηση και με αυτό που παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες με τα διόδια και όλος αυτός ο συνωστισμός που υπάρχει, είναι πολύ πιθανό να στρέψει τον κόσμο μέσα, να πηγαίνει από τον παλιό δρόμο και συνεπώς μέσα από το παλιό. Επειδή όμως το παλιό είναι μια πονεμένη ιστορία στο θέμα το κυκλοφοριακό και κυρία Δρακωνάκη δεν έχουμε αποπολεί, δεν έχουμε απεντάξει την μελέτη. Η μελέτη θα γίνει, θα γίνει η ανάθεση, τέλος πάντων, σ' αυτούς που πρέπει να κάνουν την μελέτη και θα γίνει. Σ' ένα από τα θέματα, λοιπόν, που θα συζητήσουμε την τρίτη, αύριο με την τεχνική υπηρεσία, είναι και οι διαβάσεις οι οποίες θα μπουν. Ήδη βοηθάμε την αστυνομία ούτως ώστε να λειτουργήσει και λειτουργεί το ραντάρ μέσα στο παλιό και θα προσπαθήσουμε να βάλουμε και άλλα ραντάρ πιο σύγχρονα που να μη χρειάζεται αυτό το φιλμ που μπαίνει αυτή τη στιγμή. Τα ταπλώ στο πιο σπιανού ιδέα ήταν να μπουν τα ταπλώ στον Φάληρο, στον Αμυγδαλεόνα, στον Άγιο Σύλλα. Λοιπόν, στον Άγιο Σύλλα νομίζω αν εννοείται του UDPF είναι τοποθετημένο εδώ και χρόνια και πρέπει κάπως να ενημερώνουμε και τον κόσμο και δεν είναι επικίνδυνα σε τελική ανάλυση. Τώρα, για το Φάληρο είναι επίσης, αν άσχετα αυτό αφορά και τον κ. Καλανταρίδη, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι υποκειμενικό. Σε άλλους αρέσει, σε άλλους δεν αρέσει. Τι να κάνουμε. Φυσικά μπορούμε να πούμε την άποψή μας και σας ευχαριστώ πολύ για την άποψή σας επάνω στο αισθητικό κομμάτι. Και να είστε σίγουροι ότι του χρόνου θα ληφθεί υπόψη διότι σε αυτό που έχετε δίκιο είναι ότι κάποιες φορές αυτό μήνυμα που θέλεις να παρουσιάζεις πρέπει να είναι πιο ευαναγνωστό. Για την Κορίνθου απέναντι από το ΕΚΑΒ θα σας απαντήσει ο κ. Σταυρίδης και όσο για το Ταμείο Ανάκαμψης φυσικά και ετοιμαζόμαστε. Ήδη ένα έργο που ετοιμάζουμε γιατί είμαστε ήδη δικαιούχοι, μας έχουνε μέσα ως δικαιούχους, είναι η διαχείριση της λιματολάσπης. Και είναι κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή δουλεύεται και από τους δικούς μου συμβούλους και από την ΒΕΙΑΚ ούτως ώστε να έχουμε τιμότητα για να χρηματοδοτηθεί το έργο της διαχείρισης της λιματολάσπης και έτσι να τελειώνει αυτός ο βραχνάς. Κύριε Κουνάκο, η Δημοφέλεια έχει απορροφήσει, που λέτε, ένα ποσό από το αποθεματικό για να συμπληρώσει προφανώς, ας το πούμε, για να ιστοσκελίσει τον προϋπολογισμό του. Αυτός, λοιπόν, είναι και ο λόγος που χρησιμοποιείται ένα μέρος από το αποθεματικό. Θα κοιτάξουμε, φροντίζουμε από εδώ και πέρα αυτό να είναι όσο το δυνατό μηδενικό, ως και ελάχιστο. Για τις δημοσιεύσεις ή για τις διαφημίσεις οι οποίες γίνονται, φυσικά και πρέπει να κάνει η Δημοφέλεια. Δεν μιλάω υπερβολές, αλλά να ξέρετε πάντως ότι ένας από τους λόγους που η Διοίκηση Μουριάννη πυροβολείται από κάποια μέσα ενημέρωσης, να ξέρετε είναι και η μικρή επιχορίγηση αυτών των μέσων. Κυρία Δρακονάκη, για την Γαλήνη, για τον Οδοστροσία στην Οδό Γαλήνη θα σας απαντήσει ο κύριος Ιακοβίδης. Και για τα C-Track έχετε απόλυτο δίκιο, δεν έχει γίνει ακόμη ο διαγωνισμός. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι υπήρχε και υποστελέχωση στο τελευταίο καιρό με τις προμήθειες, πέσανε πάρα πολλά. Είναι το επόμενο, αυτή τη στιγμή έχουμε 200.000, 300.000 με συγχωρείτε, οι οποίες είναι για παιδικές χαρές, θα βγει τώρα και μετά από τις παιδικές χαρές παίρνει η σειρά το C-Track για να μην χάσουμε την χρηματοδότηση. Επίσης κάτι άλλο κύριε Ξανθόπιλε με συγχωρείτε που ξαναγυρίζω στον κύριο Ξανθόπιλο, αλλά θα ήθελα λίγο ποιος είναι ο κύριος που θέλει να κάνει την προσφορά αυτή για τις Κερκίδες, ας έρθει σε μία επαφή μαζί μας ή μέσω από εσάς. Ούτως ώστε να το δούμε... Θα φτιανήσω αύριο το πρωί αν... Ωραία, ωραία. Θα θέλαμε να το δούμε. Όπως επίσης και για το θέμα αυτών των βραχογραφιών δεν ξέρω αν κάνατε κάτι. Με τις βραχογραφίες δεν κάναμε τίποτα κύριε Ξανθόπιλε διότι αυτή τη στιγμή γίνεται η ανάθεση για τον τίκη λιτάς, για να δουλέψουμε τον τίκη λιτάς και παράλληλα σύντομα θα γίνει, γιατί ξέρετε περιμένουμε λίγο να παίρνουμε εκτώσεις από τα έργα για να μπορούμε να βάλουμε καινούργια. Το ίδιο πράγμα θα γίνει και με τις βραχογραφίες. Κύριε Καλανταρίδη, για την κινητικότητα που είπατε δυστυχώς είναι άλλοι 24 οι οποίοι έχουν ευηλώσει να μετακινηθούν με την κινητικότητα. Και πολλοί από αυτούς είναι από τις οικονομικές υπηρεσίες. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείται σχεδόν σε όλους τους δήμους. Ήδη ο δήμος Δράμας έχει 22, ο δήμος Ξάνθης έχει 28 που μετακινούνται, ο δήμος Κομοτινής έχει άλλους τόσους και όλοι οι περισσότεροι που φεύγουν είναι από τις οικονομικές υπηρεσίες. Αυτό κάτι λέει, διότι ξέρετε που ζητάνε να πάνε. Ζητάνε να πάνε στην Δευτεροβάθμια, ζητάνε να πάνε στο ΔΥΠΑΕ, ζητάνε σε τέτοιες, δεν ζητάνε σε παραγωγικές θέσεις να πάνε. Ζητάνε να πάνε σε βάζουν βουλευτές, να βάζουν εμέσων βουλευτές για να πετύχουν, για να τους αφήσουν να φύγουν. Δυστυχώς όμως οι δήμαρχοι δεν έχουμε, δεν μπορούμε να βάλουμε δέτο και να πούμε ότι αυτοί δεν μετακινούνται. Έχουμε προσπαθήσει και με τον κ. Παπαστεργίου να βάλουν φρένο και αυτούς που είναι στην οικονομική υπηρεσία, όπως βάλανε στις τεχνικές υπηρεσίες, να βάλουν και για τις οικονομικές υπηρεσίες. Όμως φωνή αντιερίμω. Προσπαθώ εδώ και τέσσερις μέρες να επικοινωνήσω και με τον κ. Βορίδη και με την κ. Χαραλαμπογιάννη, η γενική γραμματέα ακριβώς για αυτό το θέμα. Όλο είναι σε κάποια σύσκεψη και όλο θα επικοινωνήσουν και η επικοινωνία αυτή δεν γίνεται ποτέ. Όμως δεν θα χαθούμε. Ο δήμος θα το αντιμετωπίσει. Ήδη με τον κ. Προμούσα βλέπουμε πώς θα αντιμετωπιστούν αυτό. Ήδη έχουμε τις λύσεις, ακόμα και με προγράμματα τα οποία θα είναι πιο ευέλικτα και πιο σύγχρονα για να κάνουν δουλειά που αυτή τη στιγμή δύο υπαλλήλων να μπορεί να την κάνει ένας. Η προβολή της πόλης μας, κύριε, του κατάλαβα, το είπατε, με σκοπτική διάθεση, αλλά η προβολή της πόλης μας δεν έχει καμία σχέση με αυτό που γίνεται στο Φεστιβάλ Κοσμόπολης. Και αν θέλετε να ξέρετε, διότι θα παρακαλούσα να έχονται δημοτικοί συγγουλή σε αυτό που γίνεται στο Κοσμόπολης αυτή τη στιγμή, στην πρώτη φάση, να δείτε πόσο πολύ κόσμο έχει, που σημαίνει ότι κάτι γίνεται. Δεν μπορεί να είναι γεμάτο και να μην μπορούμε πλέον λόγω του Covid, όπου υπάρχουν συμμετοχές, να είναι γεμάτες όλες οι παραστάσεις και να μην εξυπηρετούμε κόσμο. Αυτό λοιπόν ήταν η πρώτη φάση. Η δεύτερη φάση, για αυτούς που λένε ότι το Παλαιό Κοσμόπολης τι ωραία που ήταν, καταλαβαίνετε ότι ενώ ήταν προγραμματισμένο να γίνει τον Αύγουστο, δεν μπορεί να γίνει, το πιο πιθανό, λόγω των συνθηκών του Covid. Να μην ξεχνάμε ότι είμαστε και σε αυτή την πανδημία. Τώρα για την συναυλία για την Εξέδρα, είναι η αλήθεια ότι ζητήσανε την Εξέδρα, κύριε Καλοταρίδη, δεν την έστησε όμως η τεχνική υπηρεσία, πήγανε, την πήρανε, την δώσαμε δηλαδή, τους είπαμε πως θα συνδεθεί και αυτό έγινε. Δηλαδή δεν απασχολήσαμε προσωπικό από την τεχνική υπηρεσία. Κύριε Πετρόπουλε, νομίζω ότι σας κάλυψα με αυτά που είπα και για τον κύριο Παπά. Κύριε Ιωσήφιδου, το μότο σας, να είναι καλά οι κυβερνητικοί βουλευτές, νομίζω ότι σας απάντησα, σας έχω απαντήσει επανειλημμένα και σας απάντησα και σήμερα. Για το χρονοδιάγραμμα έχει βγει το ΦΕΚ, έχει σταλεί στον δικηγόρο των πάρκιν, τους δικηγόρους μάλλον των πάρκιν, αυτή τη στιγμή αυτό μένει τουλάχιστον για τη Ροδόπη, διότι η μελέτη, η τεχνική είναι έτοιμη, έχει γίνει, οπότε πολύ σύντομα το πάρκιν θα ανοίξει πλέον για τους δημότες. Κύριε Δήμαρχε, εάν δεν γίνει η διαγράμμιση δεν θα ανοίξει το πάρκιν. Να φροντίσετε, να πιέσετε τον εκμιστοτή να κάνει τη διαγράμμιση. Όπως και για τα άλλα πάρκιν. Αυτός είναι ο κύριος λόγος, η διαγράμμιση που θα οριοθετήσει τις θέσεις. Ωραία, ούτως ή άλλως υπήρχε η διαγράμμιση, θέλει να τονίσουμε, να τονιστούν οι γραμμές αυτές. Ευχαριστώ κύριε Κουνάκο. Τώρα, για την ερώτηση που κάνατε, τα έσοδα τα οποία έχουμε από τον Αγία Λό, εάν είναι έτοιμος, θα σας απαντήσει ο κύριος Πρόμου. Σας ευχαριστώ πολύ. Να δώσουμε το λόγο στον κύριο Χρόνη που έχει κάτι απαντήσει. Ευχαριστώ Πρόεδρε. Καλησπέρα σε όλους. Καταρχήν θα ήθελα να ζητήσω από τον κύριο Παπαπούλο να ανακαλέσει τους σκοφαντικούς ισχυρισμούς του για ευθύνη και ιπετιότητα της ΔΕΙΑΚ στο θεοδόρου Καβαλιώτου. Το εξήγησα τρίτη φορά είναι σήμερα, δεν έχει καμία ιπετιότητα η ΔΕΙΑΚ. Και τον παρακαλώ πολύ να ανακαλέσει τους σκοφαντικούς ισχυρισμούς του. Σε ό,τι αφορά τον κύριο Ξανθόπουλο, σας έχω ξαναπεί ότι είχαμε ένα πρόβλημα με τον προηγούμενο εργολάβο, ο οποίος είχε αναλάβει το λογιστήριο, τέλος πάντων, της ΔΕΙΑΚ. Έχει λυθεί πλέον το πρόβλημα. Είμαστε στην τελική ευθεία και του 27 του 2019 οι απολογισμοί θα οκτωγωθούν πολύ σύντομα. Ευχαριστώ. Ο κ. Πρόμουσας. Καλησπέρα κι εγώ. Καλησπέρα κι εγώ. Να απαντήσω στο κ. Σιφίδου. Κ. Σιφίδου, ζητώ συγνώμη, είχα την αντίπωση ότι σας είχα να απαντήσω με email σχετικά με αυτό το ερώτημα. Ωστόσο, από όσο θυμάμαι, δεν θα είμαι απόλυτα ακριβής, θυμάμαι ότι πέρυσι τα έσοδα των Αγιάλων ήταν γύρω στα 3700. Κοιτώντας όμως το αμμυακό απολογισμό, το φετινό, είναι πολύ πολύ μεγαλύτερο. Το νούμερο αυτή συνέβη στα 27.000. Ρωτώντας λοιπόν την προσταμένη γιατί υπήρξε αυτή η διαφορά τότε, μου απήντησε ότι ο πρώτος λόγος είναι ότι υπήρχε μια ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα και ένα σκεπτικισμό στους επαγγελματίες ενόψει του κύματος, του κορνού, το οποίο ήταν πρωτόγνωρο και δεν υπήρχαν πολλές επίσης. Επίσης, ήταν πολύ λιγότερα τραγωνικά, καθώς επίσης πέρυσι οι επίσης γινόταν από την κτηματική πυρισία και όχι από εμάς και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερα έσοδα. Βέβαια μέσα σε όλα αυτά είχε προσθεθεί και το εξής, αν θυμάστε πέρυσι γύρω στο Μάιο άλλαξε η νομοθεσία σχετικά με τη δικασία και με τη χρήση χώρου γυαλού και υπήρχε μια πολύ γρήγορη αντίδραση της αστυνομίας και πήγαν και βεβαιώσανε παραβάσεις περίπου μέσα σε μια βομάδα με 10 μέρες. Ρωτώντας λοιπόν και πάλι την προσταμένη τι κάναμε σε αυτό το διάστημα που μου απείτησε και θεωρώ ότι είχε δίκιο στον τρόπο που το αντιμετώπισε το θέμα ότι ήταν πολύ μικρό το χρονικό διάστημα για να αντιδράσει ο Δήμος μέσα 10 μέρες να γίνουν διαδικασίες, να γίνουν οικονομικές επιτροπές, δηματικό συμβούλια κατά συνέπεια με τις παραβάσεις αυτές δεν υπήρξε στη συνέχεια ενδιαφέρον τους παγκλιματίες για τη χρήση χώρου γυαλού. Όλα αυτά συνετέλεσαν στο να είναι αρκετά μειωμένο το ποσό ενσυγκρίσης με φέτος. Θα μου επιτρέψετε κύριε Πρόεδρε χρωστάω και μία απάντηση στον κύριο Παπά σχετικά με την εταιρία BATIS ΑΕ, δεν ξέρω αν είναι τώρα ο χρόνος να το κάνω ή θέλετε κάποια άλλη στιγμή. Μπορείτε τώρα. Ωραία, λοιπόν είχα ζητήσει χρόνο για να δω λίγο τους φακέλους οι οποίοι τελικά βρίσκονταν σε δημοφέλεια. Πολύ γρήγορα να κάνω μια αναδρομή. Η σύσταση της εταιρείας έγινε με ένα κοινοπρακτικό, ουσιαστικά ήταν μια κοινοπραξία το 2003 με συμμετοχή της DETAQ. Το 2004 η BATIS ΑΕ έγινε ΑΕ και το 2009 έγινε ο ΔΡΕΑ το μετοχόν από τη ΔΑΝΕΚ πλέον στο Δήμο Καβάλλας για την ακρίβεια 3.435 μετοχές προς 10 ευρώ ημία. Μάλιστα κοιτώντας εδώ στο εισολογισμό, στο λογαριασμό 18 συμμετοχές σε ρυπές επιχειρήσεις εσωτερικού βλέπω ότι όντως αντιστοιχεί στο εαυτό ποσό 33.350. Μάλιστα έψαξα βρήκα το πρακτικό της μεταδύβασης από τη ΔΑΝΕΚ το μετοχόν το οποίο έγινε με την απόφαση 35 7 Δεκεμβρίου του 2019 και η 18 του 2009 ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αποδοχή των δοβεράν μετοχών. Να έρθω τώρα στην ουσία του ερωτήματος. Στο κοινοπρακτικό της έστασης εταιρείας στο άρθρο 12 και συγκεκριμένα στην παράγραφο 2 υπάρχει εξής αναφορά ειδικώς για λήψη αποφάσεων επί των ζητημάτων τιμολογιακής πολιτικής για την είσοδο στην ακτή των λουόμενων απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου της ΔΑΝΕΚ. Βέβαια αφήνω να πω ότι αυτή τη στιγμή έχει γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και δεν συμμετέχουμε 5% από την εταιρεία, ενώ ο Δήμος δεν συμμετείχε στην αύξη, οπότε δεν έχουμε 5%, αυτή τη στιγμή έχουμε 2,49% και πόσο γνωρίζω δεν υπάρχει συμμετοχή του Δήμου και πόσο γνωρίζω, βέβαιο, δεν υπάρχει συμμετοχή του Δήμου στον Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας. Αυτά σας ευχαριστώ για το δώρο μου. Κύριε Σταυρίδης. Καλησπέρα και από μένα. Στο πρώτο ερώτημα του κ. Παπαδόπουλου Μάχη είναι, έχει διαταχθεί η ΕΔΕ, είναι στη διαδικασία της όλης συζήτης, περιμένουμε τα αποτελέσματα. Στο ερώτημα για τον βασιλάκι του κ. Ξανθόπουλα, από το κομμάτι και ο δικός μου τουλάχιστον, της πολιτικής προστασίας, έχει γίνει μια καλή δουλειά ώστε να συγκεντρωθούν τα στοιχεία και όλα τα οικόπεδα με τους ιδιοκτήτες ώστε να μπορέσουν να καθαριστούν και στο δεύτερο κομμάτι συγκέντρωση όλων των τηλεφών όποτε υπάρχει κάποιο έκτακτο φαινόμενο, ειδοποιούνται τουλάχιστον μία μέρα πριν όλοι οι κάτοικοι στο βασιλάκι. Η συνεργασία με την Φερία είναι πως αυτή τη εβδομάδα κατά πιθανότητα θα ανοίξει και ο πίσω δρόμος από το βασιλάκι ο οποίος θα μπορεί να υπάρχει, νηγένετο κάποιο φαινόμενο, να υπάρχει διαφυγή και από δεύτερο δρόμο. Έχουμε κάνει τη συζήτηση Μπέλι Μπουντόζα με τον οδηγό, τον χειριστή ο οποίος την εβδομάδα θα επιχειρήσει για να ανοίξει τον πίσω δρόμο για να υπάρχει δεύτερος δρόμος διαφυγής. Στον Κορίνθου που μου λέτε έχουμε πάει τουλάχιστον τρεις φορές φέτος. Εκτός, αν λέτε, το κομμάτι που είναι στην Αργυροκάστρου, ένα μεγάλο κομμάτι με βατσινιές και κάποια άγρια χόρτα τα οποία έχουμε επιχειρήσει πέρυσι, το Σεπτέμβριο έχουμε καθαρίσει, αλλά ξαναμεγάλωσαν. Πιστεύω, αν λέμε το συγκεκριμένο κομμάτι και εσείς και εγώ, φέτος μάλλον θα προλάβουμε να το ξανακάνουμε αλλά είναι μια μεγάλη έκθεση, η οποία θέλει όλα τα μηχανήματα σχεδόν να δουλεύουν και για μία εβδομάδα. Ναι, αυτό είναι κύριε Δήμαρχε, αυτό είναι. Αυτό το έχουμε προγραμματίσει, αλλά καλοκαίρι τώρα... Είναι μεγάλα τα βατσινιές εκεί όλα αυτά, υπάρχει πρόβλημα και για φωτιά αλλά και από φίδια στη γειτονιά με τα παιδιά και τα λοιπά. Εντάξει κύριε Τσαντόπουλε, στο βουνό είμαστε. Καλά, εντάξει, με συγγνώμη. Εντάξει, αλλά νομίζω θα προλάβουμε φέτος να το ξανακάνουμε. Αυτά, ευχαριστώ. Πρόεδρε, συγγνώμη για την παρέμβαση. Θα ήθελα μια απάντηση στον κύριο Παπαδόπουλε, δωμάκι. Αν ανακαλεί ή όχι τους συγκοφαντικούς ισχυρισμούς για τη ΔΕΙΑΚ. Ότι ευθύνεται για το ατύχημα. Ότι είναι ιπποτιότητα της ΔΕΙΑΚ. Επειδή από όσο ξέρω πραγματογνώμου να δεν είναι. Πρώτον, δεν μ' απαντήσατε πρόεδρε και δεύτερον το έχουν πει τα ρεπορτάς όλα. Είχε διαρροές και πήγατε με τα γενέστρα και διοδόσατε τη βλάβη. Αφήστε τώρα τα κουφιαλόγια σε μένα. Και πρώτα απαντήστε μας πώς πάει το παιδί και τι ενημέρωση έχετε στη διαρροή που έχει η ΔΕΙΑΚ. Σας ζητώ να ανακαλέσετε τους συγκοφαντικούς ισχυρισμούς. Μπορείτε να το κάνετε ναι ή όχι. Αν επιμένετε θα το δεχτώ. Παρακαλώ. Όχι δεν ανακαλεί ο κ. Φαββαδόπουλος. Ωραία. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε να πω και εγώ. Καλησπέρα και από μένα. Για την κυρία Δρακονάκη. Θα ήθελα να την ενημερώσω ότι το έργο που αφορούσε την επέμβαση στην ασφαλτόστρωση μπροστά από την κλινική γαλήνη στο παλιό. Έφτασε δυστυχώς στο τέταρτο πρακτικό. Αυτό για να το ερμηνεύσω έτσι κάπως είναι ότι είχε διαδικασίες έκτακτες οι οποίες καθυστέρησαν πάρα πολύ την ολοκλήρωση της επιλογής του τελικού αναδόχου για το έργο. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο τελευταίο στάδιο, τέταρτο πρακτικό. Λέω ότι αν δεν είναι μέσα στον Αύγουστο, αρχές Σεπτεμβρίου θα υπάρχει σύμβαση υπογεγραμμένη από τον Ανάδοχο για να περιληφθεί και αυτό που κουβεντιάζουμε το έργο στο αντικείμενο της νέας αυτής εργολαβίας. Κύριε Αντιδήμαρχες πάνε τα αυτοκίνητα. Πάντε δυο φορτηγά, μοχάλικα εκεί και κλείστε τις τρύπες. Με τις βροχές και ανοίξανε νεροφαγιές πάνω τα αυτοκίνητα. Μη παίρνετε το λόγο από μόνοι σας, παρακαλώ. Ήδη έγινε μια μικρή παρέμβαση, αλλά επειδή είχαμε την αίσθηση ότι άμεσα θα μπορούσαμε να επέμβουμε με τη συμβασιοποίηση του έργου, ίσως δεν επανελθάμε. Λυπάμαι πάρα πολύ, νομίζω ότι τώρα πια είμαστε στο τέλος. Να κάνω μια παρατήρηση, κύριε Κουνάκο, μια και, έτσι, μου θυμίσατε την παρατήρησή σας για τα πάρκινγκ. Όντως πρέπει να βάλουμε τις σωστές προϋποθέσεις πια για να λειτουργήσουν. Και οι κανόνες αυτοί, επειδή προηγήθηκαν πολλές κουβέντες και ο δήμαρχος έχει κουβεντιάσει πολλές φορές με τους... αυτούς που έχουν συμβάσει, σε μπάση περίπτωση, η ενοικία στο χώρο των πάρκινγκ, δέχτηκαν, δεσμεύτηκαν, ότι θα εφαρμόσουμε πια τους κανόνες που ισχύουν από τη νομοθεσία. Όσον αφορά το παλιό και τη μελέτη του παραλιακού δρόμου, ήδη σας υποδήμαρχος ότι υπάρχει σύντομος τρόπος για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε μελετητή, ο οποίος θα μας δώσει αρκετές λύσεις δυστυχώς μόνο σε αυτό το κομμάτι του υφιστάμενου δρόμου, γιατί το άλλο είναι εντελώς ονειρική η κατάστασή του από άποψη κόστους και προγραμματισμού και μακάρι αυτό να πετύχουμε, που είπε ο δήμαρχος, για την παράκαμψη της πόλης της Καβάλλας. Αυτό θα το θεωρούσα μια πάρα πολύ μεγάλη και σημαντική επιτυχία για το δήμο μας. Ευχαριστώ πολύ. Νομίζω έχουμε ολοκληρώσει τις ερωτήσεις, τις απαντήσεις, κύριε δήμαρχε. Πρόεδρο Προυσαεύς, με ξεχάσατε. Κύριε Προυσαεύς, ναι, επειδή σας ξέχασα προηγουμένως, κατεξέρεστε, θα σας δώσω τον λόγο, πολύ σύντομα όμως, για 2 λεπτά. Καλησπέρα και από μένα και μη και εγώ από τη σειρά μου να εφράσω τα συλληπιτήρια μου για τους άνθρωποι που σκοτωθήκαν στην παραγωγή στο γήπεδο της Καβάλλας. Από εκεί πέρα θα επιθυμώ στον κύριο δήμαρχο, κύριε δήμαρχε, με χαρά δεχθήκαμε όλη την περιοχή μας, το κοινοκομείο που θα γίνει στο αγρόκτημα ζιού του Ετωνίζου. Γιατί υπάρχουν πάρα πολλά δέσποτα και πρέπει κάποια στιγμή να γίνει ένα σύγχρονο κοινοκομείο. Δυστυχώς κύριε δήμαρχε, εγώ δεν το βλέπω εμπρύση, αγρό της περιοχής την ορίζεται πάρα πολύ καλά, είναι η δουλειά μου, περνάω από το συγκεκριμένο αγρόκτημα του ζιγού, είμαι κάτοικος του ζιγού, δυστυχώς έχει γίνει ένα απέραντο σκουπιδότοπος και μπάζα η περιοχή. Και θέλω να καταγγείλω κύριε δήμαρχε να σας κοιτάξω στα μάτια ειλικρινά, να καταγγείλω και να πω ότι το ξήμερο είναι ότι δημοτικά αυτοκίνητα, που τα βλέπω καθημερινά, πηγαίνουν να αποθύνουν τα μπάζα και τα κλαδιά. Και ακόμα ένα να σας πω και όλα στο τελευταίο, είναι ότι το Μάιο μήνα, επειδή σάκανα υπομονή κύπα θα διορθωθεί η κατάσταση, είδα δημοτικούς υπαλλήλους σε συνεργασία με την Πυροδροστική Θερματοκαταγγείλο, που βάζανε φωτιές στα κλαδιά για να τα κάψουν. Πάλι και βλέποντας οι ασυνήρητοι, να τους πω, πάρα πολύ πολίτες της περιοχής μας, πηγαίνουν να αποθυσίσουν ό,τι βρίσκονται εκεί πέρα και υπάρχει τρομερή δυσορροσμία, ο,τιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε. Να είστε καλά, ευχαριστώ πολύ. Προχωρούμε στο πρώτο έξακτο θέμα. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ το λόγο, γιατί ξεχάστηκε να απαντηθούν δύο θέματα. Θέλω λίγο να απαντήσω στον κύριο Πουρσαέφ και να του πω ότι για το κοινοκομείο πρέπει να βγει οικοδομική άδεια, τελειώνει το θέμα της οικοδομικής άδειας. Όσο για τα μπάζα που λέτε, πηγαίνουν επίτηδες τα μπάζα, και για τα κλαδιά για ό,τι θα σκεπαστούν, αλλά ιδίως όμως τα μπάζα, διότι το κοινοκομείο πρέπει, έτσι προβλέπει από τα σχέδια, να ανέβει λίγο πιο ψηλά. Οπότε τα μπάζα μπαίνουν ακριβώς για να πετύχουμε αυτήν την ανήψωση. Συγγνώμη κύριε Δήμαρχε, πηγαίνουν σε συγκεκριμένου σημείου τα μπάζα, σε συγκεκριμένα προστά συνήσοδο και δεν απλώνονται. Αυτό σας έχω καταγγείλει, ξέρω το ανάλογο. Δεν τα απλώνουν και πηγαίνει ο καθένας και τα πετάει και γίνεται χαμός. Έχει γίνει σκουπιδαριό. Αυτό θέλω να καταγγείλω εγώ, το μπάζο μου έχει ολοκληρωθεί. Αυτό θα σας εγώ πω, αλλά εσείς λέτε διαφορετικό. Το ανάλογο της περιοχής το βλέπω κάθε μέρα. Συγγνώμη για την παρατήρηση αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν ξέρω ποια μπάζα εννοείτε, δεν έχω έρθει εκεί, οπότε να μην σας λέω πράγματα τα οποία ανδεχόμενα δεν είναι σωστά... Κυρνάτες η περιοχή, σας βλέπω ούσις. Αυτό γνωρίζετε με το γεωργικό μηχάνημα. Μπορώ να πάρω τηλέφωνο να πάω στο προσώπωση. Θα σας πάρω τηλέφωνο κύριε Πουσέφ, ευχαριστώ πολύ. Κύριε Ξανθόβουλε, ποια ερωτήματα σας δεν απαντήθηκαν? Συντομία, παρακαλώ. Το ερώτημά μου για τις σχολικές καθαρίστριες, γιατί αν αληθεύει ότι είναι απλήρυτη η βιστία από τον περασμένο Μάτιο και για την επίθεση του Ρουβίκονα στα γραφεία της βιομηχανίας φορφωτικών λιμπράδων στην Αθήνα, αν έχουν γίνει κάποιες συνέργειες, εκφράστηκε η συμπαράσταση, το ενδιαφέρον με κάποιο τρόπο αποδράσει τον κύριο Δημάχο προς την επιχείρηση. Εγώ έχω μια απάντηση στον κύριο Ξανθόπουλο. Κύριε Ακοβίδες, σας ακούμε. Όσον αφορά το λίκιο κρινίδων... Αν έχουμε αυτό, με συγχωρείτε. Στον άμεσο προγραμματισμό του Δήμου, του Δημάρχου, ακριβώς αυτός ο στόχος να επιτευχθεί. Παράλληλα, αυτήν την περίοδο, θα γίνουν μικρές επεμβάσεις όσον αφορά διαρροές από το δώμα, τη θέρμαση και τα βεσέ, για να μπορέσουμε να μπούμε στην καινούργια σχολική χρονιά χωρίς έκτακτα προβληματάκια. Το μεγάλο πρόβλημα, ασφαλώς, θα λυθεί με τον προγραμματισμό της ένταξης σε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να λυθούν οριστικά όλα όσα κατά καιρούς έχουν υποθεί για το λίκιο κρινίδων. Ευχαριστώ. Κύριε Ακοβίδη, κύριε Πρόεδρε, επειδή την ίδια ερώτηση έκανε και ο κ. Παπαδόπηλος για το λίκιο κρινίδων, θέλω να πω ότι για την ένταξη δεν είμαι μάγος. Δηλαδή, οι διαβεβαιώσεις οι οποίες υπάρχουν συνέχεια από τον κ. Μέτσιο είναι ότι θα ενταχθεί. Το θα ενταχθεί είναι εδώ και μήνες που πάει, αλλά δεν βλέπω να εντάσσεται. Και η τελευταία επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Μέτσιο, τόσο εγώ, όσο και ο κ. Αντονιάδης, γιατί και αυτός έχει δεσμευτεί για το θέμα του λικίου, είναι πάλι η ίδια εποδός. Σύντομα θα γίνει η ένταξη. Τώρα, για τις εργασίες οι οποίες είναι άμεσες, όπως σας είπε ο κ. Κιακοβίδης, κάποιες από αυτές θα γίνουν, γιατί είναι απαραίτητες να γίνουν και από εκεί και πέρα περιμένουμε να ενταξείς το πρόγραμμα. Όσο αφορά, δεν πρέπει να βερδεύουμε τα δύο έργα, δηλαδή την ένταξη που έχει γίνει για το επαγγελματικό λίκαιο και με τις πνήδες. Το ένα είναι ένα πρόγραμμα το οποίο βγήκε εκτάκτως, βγήκε ξαφνικά, δηλαδή εκτάκτως. Το καταλάβαμε κάποιες εβδομάδες πριν κλείσει προθεσμία. Είναι ένα έργο το οποίο χρηματοδοτεί η Φιλανδική Εταιρεία και η Δανία. Είναι με χρήματα αυτών των δύο κρατών και αφορούν πρότυπα έργα τα οποία μπορούν να γίνουν σε κτίρια δημοτικά. Εμείς λοιπόν βάλαμε το κτίριο αυτό διότι προλαβαίναμε. Ήδη είχαμε ξεκινήσει μια προεργασία στο πώς μπορεί αυτό το σχολείο, όταν θα ανοίξουν καινούργια ενεργειακά, να μπορέσουμε να το εντάξουμε. Διότι είναι πολύ κοστοβόρο το κτίριο αυτό. Βγήκε η πρόσκληση αυτή. Μας έκανε δωρεά ο μελετητής των οποίων μιλούσαμε για να γίνει, πώς μπορεί να γίνει αυτή η μελέτη. Μας έκανε δωρεά τη μελέτη και έτσι μπορέσαμε και το στείλαμε. Και μάλιστα πήρε πάρα πολύ καλή μπαθημολογία και έτσι το έργο αυτό εντάχθηκε. Και με αυτόν τον τρόπο θα γλιτώσουν οι σχολικές επιτροπές ένα πολύ μεγάλο κόστος λειτουργίας αυτών των σχολείων. Επίσης κάτι που δεν απαντήθηκε κύριε Πρόεδρε, είναι για το Διπεθέ που θα παρακαλούσα για να μην υπάρχουν αυτές οι σκοιές και αυτές οι φωνές περί αυτασταλειών και κάπως το είπε ο κύριος, υπόπτες υποθέσεις που είπε ο κύριος Παπαδόπουλος. Θα παρακαλούσα τον κύριο Μποζούδη λίγο να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Καλησπέρα και από μένα σε όλους. Κύριε Παπαδόπουλε, θα ήθελα να σας πω το εξής, το Διπεθέ και το Φεστιβάλ βέβαιο το οποίο διοργανώνει είναι ένας κοινοφελής οργανισμός, όπως ξέρετε, μια κοινοφελής επικείρηση του Δήμου. Κάνει συμβάσεις με όσους προκείται να συνεργαστούν με αυτό. Αυτές οι συμβάσεις δεν είναι συμβάσεις προσχώρησης και επιβολής όρων όπως οι τράπεζες όπως έχουμε υπόψη, στις οποίες δεν χωρούν αλλαγές, είναι συμβάσεις οι οποίες έχουν δύο μέρη, τους δημιουργούς τους οποίους σεβόμαστε και διατηρούν τα δικαιώματα τους βάσει της νομοθεσίας περιπληματικής ιδιοκτησίας και αντίστοιχα του Διπεθέ το οποίο θέλει ένα παραγωμένο έργο. Το έργο αυτό εδώ στην προκειμένη περίπτωση ήταν κείμενα πρωτότυπα από τους ίδιους για να χρησιμοποιηθούν και τις παραστάσεις οι οποίες θα δοθούν. Οι παραστάσεις ετοιμάστηκαν, σε αυτές διατηρεί το Διπεθέ και το Φεστιβάλ το απόλυτο δικαίωμα να τις παίξει, να μην παίχνουν με τους ίδιους ή με άλλους συντελεστές, να τις ξαναπαίξει ενδεχόμενα, να τις αναπαραγάγει με οποιοδήποτε άλλο μέσον, αλλά στο κείμενο το οποίο δημιούργησαν οι ίδιοι, έχουν το δικαίωμα το απόλυτο το δικό τους. Μεταξύ αυτών ήταν και της έκδοσης των κειμένων αυτών, το οποίο οι συμβάσεις αυτές έχουν ανταλλαγή απόψεων προκειμένου να κατακτηστούν. Αυτό το διατήρησαν και με ένα μικρό, έχετε δει και τις συμβάσεις έχω την εντύπωση, το Διπεθέ προσπαθεί να έχει συγκρατημένα τα έξοδά του και τις αμοιβές του, σε αυτές συμφώνησαν, δεν μπορούμε να δεσμεύσουμε διαπαντός και σαΐ, τους δημιουργούς και τους συγγραφείς, στο έργο τους με ένα μικρό ποσό, το οποίο ουσιαστικά ανταποκρίνεται μόνο στην εργασία την οποία κάνανε σε αυτό το διάστημα προκειμένου να το παραδώσουν. Οι ίδιοι τους το εξέδωσαν χωρίς να συμμετάσχει καθόλου το Διπεθέ και ο Το Φεστιβάλ σε καμία δαπάνι για την έκδοση των πονημάτων των τριών δημιουργών, Μιχαλόπουλου, Μπασδέκη και Δήμου, και εξεδόθη με δική τους πρωτοβουλία χωρίς καμία συμμετοχή του Διπεθέ ή σε δαπάνι και χρήματα, και το μόνο που ζητήθηκε ήταν να διατίθεται το βιβλίο, όπως εκδόθηκε αυτή η έκδοση, στη διάρκεια του Φεστιβάλ. Αυτό έγινε, τίποτα παραπάνω. Το Διπεθέ σέβεται πολύ και όλα τα δικαιώματα των δημιουργών με τους οποίους συνεργάζεται αυτό το διάστημα όσο είμαστε εμείς αλλά και προηγούμενα. Οι παραστάσεις θα δοθούν, είναι αποκλειστικό δικαίωμα και κρατάει το δικαίωμα επί των παραστάσεων, των θεατρικών το Διπεθέ και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, ούτε βέβαια κάποια βλάβη ή κάποια ζημία του Διπεθέ και του Δήμου κατεπέκταση αλλά και του Φεστιβάλ. Σεβασμός και μάλιστα προς τους καλλιτέχνες και μάλιστα αυτό εδώ το βιβλίο που παρουσιάζει τελικά μας τιμά και το Φεστιβάλ το ίδιο και κατά τη διάρκεια που αυτό διεξάγεται. Και αντίστοιχα μας τιμά και μάλιστα το Σαββατοκύριακο παρουσιάστηκε και σε μια εφημερίδα των νέων μία ολοσέλληδια αναφορά για τις δημιουργίες αυτών των συγγραφέων, οι οποίοι νομίζω ότι το προωθούν πραγματικά το αφιέρωμα το οποίο κάνει το Διπεθέ και το Βεστιβάλ στο Διονύσο Σολομό εφαίνοντας εισαφορμή από τα 200 χρόνια της απελευθέρωσης της χώρας από τον τουρκικό ζηγό. Αυτό νομίζω ότι προέχει για μας η προστασία και ο σεβασμός στα πνευματικά δικαιώματα τα οποία διατήρησαν μόνο για το κομμάτι της έκδοσης της δουλειάς που κάνανε για το διάσημο που συνεργαστήκαμε. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε δεν ακούγεστε. Τώρα θα δώσω τον λόγο για ένα λεπτό στον κύριο Παπαδόπουλο. Καταρχήν ερώτηση από τον δήμαρχο. Αν ξέρει πραγματικά για το θέμα της ΔΕΙΑΚ και από πού ξέρουν τα αποτέλεσμα μιας πραγματογνωμοσύνης. Στο κάτω-κάτω θέλω να ξέρω. Αν πραγματικά έχει ζητήσει να ανακαλέσουν όλοι αυτοί που βγήκαν δημόσιο που είπαν ότι ευθύνεται η ίδια η ΔΕΙΑΚ. Κύριε Παπαδόπουλο με συγχωρείτε. Σας παρακαλώ μισό λεπτάκι. Σας απάντησε ο πρόεδρος της ΔΕΙΑΚ. Ο πρόεδρος της ΔΕΙΑΚ είναι ο αρμόδιος να απαντήσει για θέματα ΔΕΙΑΚ. Το μήνυμα περίμενε πρόεδρε. Το μήνυμα περίμενε. Το μήνυμα περίμενε ο άνθρωπος πρόεδρε. Εντάξει. Ο πρόεδρος πώς ξέρει για την πραγματογνωμοσύνη μου απαντάει. Γιατί είναι πρόεδρος της ΔΕΙΑΚ. Είναι αρμόδιος. Μα αυτός ήταν που μίλησε για το πεδίο. Να είναι δίπλα στο παιδί, τα έλεγε εδώ στο Δημοτικό Συβούλιο και σήμερα δεν απαντάει. Δεν απάντησε και περιμένει να ανακαλέσω εγώ. Ας ανακαλέσουν οι δομώτες από εκείνα ζήτηση. Αλλά δεύτερον, μιλάω τώρα για τον κ. Μπουζούδη. Καταρχήν να ευχαριστώ τον κ. Μπουζούδη που έκανα μια πρόσκληση, ένα έτοιμα στο ΔΕΙΑΚ και ανταποκρίθηκε. Να πάρουμε τις συμβάσεις για να δούμε τι ακριβώς γίνεται. Κύριε Μπουζούδη, σας ευχαριστώ. Το δεύτερο που θέλω να πω στον κ. Μπουζούδη, το δέχομαι και όλοι δείχνουμε σεβασμό στους συγγραφείς, αλλά κύριε Μπουζούδη, υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι υποπτα. Και τι έχω πει, το εξής. Πραγματικά ο νόμος λέει, ο εργοδότης μαζί με αυτόν που έχει τη δουλειά, το λέω απλά, ο εργοδότης βγήκατε και είπατε στη Σέγκερα ότι δεν γνώριζε εάν έχει γίνει έκδοση και πώληση. Αυτό είπατε την πρώτη μέρα σαν πρόεδρος του ΔΥΠΕΘ δημόσια. Μετά επανήλθατε και μετά δώσατε κάποιες εξηγήσεις. Και το πιο κρίσιμο είναι κύριε Πρόεδρε, εσείς, το ρώτησα στο δήμαρχο, αλλά το ρωτάω και σε εσάς, ο δήμαρχος δεν θέλει να μ' απαντήσει. Η πώληση που γίνεται μέσα από το τουριστικό περίπτερο, μέσα από το Φεστιβάλ, το κάνει ο δήμος δηλαδή, κάνει πώληση 8 ευρώ αυτό το βιβλίο και κόβεται αποδείξεις σε ιδιωτική εταιρεία. Αυτό εδώ μπορείτε να μου πείτε, το βλέπετε εξυπηρέτηση, το βλέπετε ότι καλώς έγινε, το γράφει καμιά σύμβαση, αυτό θέλω να μ' απαντήσετε. Δεν λέω κάτι παραπάνω κύριε Πρόεδρε, με όλο το σεβασμό και προς το πρόσωπό σας. Κύριε Παπαδόπηλε να ξέρετε, υπάρχουν και τα λεγόμενα πνευματικά δικαιώματα. Δεν υπάρχει εργοδότης, ο εργοδότης είναι ότι το έργο έχει γραφτεί για να παίζεται. Εκεί φυσικά δεν μπορεί να το παίξει άλλος, εάν δεν πάρει την άδεια από το ΔΠΘ. Κύριε Δήμαρχε, μου επιτρέπετε κύριε Δήμαρχε, μου επιτρέπετε. Συμφωνώ μαζί σας που υπάρχουν τα πνευματικά δικαιώματα και ίσα ίσα, όταν ένα ΔΠΘ δίνει εντολή και πληρώνει σε κάποιους συγγραφείς να γράψουν κάποια κείμενα πρωτότυπα για το Φεστιβάλ, ίσα ίσα πιστεύω ότι εκείνη τη στιγμή το ΔΠΘ αποκτά και αυτό τα πνευματικά, ένα ποσοστό των πνευματικών δικαιωμάτων. Αλλά ούτως ή άλλως, δέχομαι τις απαντήσεις του Πρόεδρε μέχρι αυτή τη στιγμή αυτά που λέει και θέλω να μ' απαντήσετε κύριε Δήμαρχε, αν συμφωνείτε ότι έγινε μια απόλυση μέσα στο Φεστιβάλ και οι απαντήσεις γράφανε ήταν ένας ιδιωτής. Αυτό είναι το θέμα σας, εάν είναι φυσικά και θα πάρουν ποσοστά μετά από το τέλος της θεατρικής περιόδου, θα πάρουν ποσοστά από αυτό που έχει πωληθεί, αυτό είναι δηλαδή το θέμα. Σας πείραξε αυτό. Λοιπόν, τέλος πάντων, σας πειράζει ο Γάιδαρος, χτυπάτε το Ζαμάρι, κύριε Παπαδόπουλε. Ξαφνικά έχετε γίνει προστάτης της νομιμότητας, επειδή σας τη δίνει, με συγχωρείτε για την έκφραση, σας ενοχλεί ο γκόνις και βρίσκετε να πείτε διάφορα πράγματα. Ό,τι και να πείτε, το Διπεθέ θα προχωρήσει και θα κάνει αυτό που είναι να κάνει. Η νομιμότητα υπάρχει και έξω από εμάς όλα αυτά τα οποία λέγονται. Είτε σας αρέσει, κύριε Παπαδόπουλε, είτε δεν σας αρέσει το Διπεθέ, με τον θεοδορή τον γκόνι θα προχωρήσει. Παρακαλώ κύριε Παπαδόπουλε, δεν κάνουμε διάλογο πια. Σ' έχω δώσει το λόγο πόσες φορές. Ποια ποσοστά ο δήμαρχος να απαντήσει, ποια ποσοστά κύριε Δήμαρχε, δεν κατάλαβα. Είναι αποδείξεις σε έναν ιδιότη εκδότη. Για ποια ποσοστά μιλάτε, μπορείτε να μου πείτε. Σ' έρευντι σημαίνει απλή αριθμητική. Απλή αριθμητική σημαίνει ότι παίρνουν τις αποδείξεις στο τέλος, πόσα τα προσθέτουν, πόσα είναι αυτά τα ποσά και θα πάρει το 20% από αυτό που πουλήθηκαν. Πολύ απλό, ο δήμος δεν έδωσε δεραχμή για να τυπωθούν τα βιβλία αυτά και αυτό θα γίνει. Σιγά τα βιβλία που πουλούν, δηλαδή. Μην τρελαστούμε. Κύριε Δήμαρχε, νομίζω έχουμε ολοκληρώσει. Προχωρούμε στο πρώτο έκτακτο θέμα που αφορά την έγκριση χωρίγης παράτας προθεσμίας περαίωσης του έργου διαπλάτηση τμήματος οδού νερεμβέργης στο ύψος του παλιού νοσοκομείου. Κύριε Κοβίδη. Το έργο είναι το γνωστό έργο της διαπλάτησης μπροστά από το παλιό νοσοκομείο. Οι εργασίες που υπολείπονται αφορούν το εκτοξευόμενο σκυρόδεμα που απαιτείται για να υποστηρίξουμε προληπτικά την λιθοδομή που είναι στα κατάντι του δρόμου. Η απέτηση της συντήρησης και της προβλεπτικής αυτής επέμβασης απαιτεί θερμοκρασίες μετρίες δηλαδή άνοιξης ή φθινοπόρου και δεν θέλουμε αυτήν την περίοδο γιατί δεν πρέπει να ξεπερνά τους 25 βαθμούς να μπούμε στον πειρασμό να το υλοποιήσουμε και να τυχόν εμπλακούμε σε μια στοχεία και θα έχουμε εν πάση περίπτωση τις ανάλογες επιπτώσεις. Η παράκληση είναι να δοθεί αυτή η παράταση και να έχουμε την ευκαιρία το φθινόπωρο να ολοκληρώσουμε την εργασία αυτή και το έργο. Είμαστε όλοι σύμφωνοι και για το έκταρτο και για το θέμα. Κύριε Πρόεδρε το λόγο. Ναι κύριε Βέρον. Αν δεν προηγείται κάποιος συνάδελφος από τις άλλες παρατάξεις. Κύριε Τσανάκα είστε σύμφωνοι. Ναι πείτε μας κύριε Βέρον κάντε το ερώτημα προς τον κύριο Ιωακοβίδη. Ναι να θυμίσουμε λίγο στους αγαπητούς συναδέρφους ότι η θέση της παράταξής μας από την επόμενη μέρα που είχαμε το ατυχές γεγονός της πτώσης της γέφυρας η θέση μας ήταν ότι θα έπρεπε να δοθεί το κομμάτι του δρόμου μπροστά από το παλιό νοσοκομείο σε αφίδρομη κυκλοφορία με τη χρήση φωτεινών σηματοδοτών. Και γι' αυτόν τον λόγο και ήμασταν και αντίθετοι σε αυτό το έργο. Για να είμαστε συνεπείς σε αυτές τις αποφάσεις μας και στη σημερινή παράταση είμαστε αντίθετοι εμείς όσους παρατάξαμε. Υπάρχει άλλη αντίρρηση. Ναι και της λαϊκής εισπίδωσης κύριε Πρόεδρε. Κύριε Ποτόια. Η οποία έχει σχέση αφενός η γνωστή ιστορία των παρατάσεων. Ούτε και καλά δεν ευθύνονται μόνο οι εργολάβοι. Είναι ένα ping-pong και από τη μια πλευρά και από την άλλη. Έργα δηλαδή τα οποία θα μπορούσαν να ανακλειωθούν στην ώρα τους και να είναι και πολύ φθηνά με τον τρόπο που γίνονται. Φτάνουμε σε αυτή την κατάσταση. Και δεύτερο και σημαντικό κατά την άποψή μας ότι το έργο αυτό είναι το φύλλο σικής για να σκεπάσει τη γύμια από τη γέφυρα που θα παραμείνει για πάρα πάρα πολλά χρόνια ακόμα σε αυτή την κατάσταση. Γι' αυτό το καταψηφίζουμε. Σε ευχαριστούμε. Εγώ ξυφίζω υπέρ του φύλλου σικής. Ωραία. Κύριε Παπαδόπουλε. Κύριε Προσέφτης. Εμείς έχουμε διαφωνήσει με την κομπάνη και τον τρόπο κατασκευής του έργου και έχουμε διατυπώσει τη δική μας πρόταση για την αφιδρόμηση και την διαπλάτηση του οδοστρόματος. Άρα, είμαστε παρών. Κύριε Παπά. Το φύλλο σικής είμαι εγώ. Κύριε Βογιατζή. Μοθήτη ζέστη έχετε δίκιο, αλλά τα σίκα ξέσαν, φέρνουν και φαγούρα. Παρακαλώ, παρακαλώ. Κύριε Βογιατζής. Ναι, πρόεδρο, ναι. Φαγούρα καλήντε, Χρήστο. Ξύζεσαι. Κύριε Ξανθόπουλε, λίγο πιο σιγά, παρακαλώ. Μέδρα, εγώ ήμουν αρντικός στην εκτέλεση του έργου προς την πλευρά του νοφοκομείου για το λόγο αυτό που σου βίζω παρόν. Κύριε Πο... Κύριε Κουνάκος, ο κ. Κουνάκος. Ναι, κύριε πρόεδρε, ναι. Εγκρέντ, λοιπόν, κατά προηγουσία και το έκτακτο και το θέμα. Τώρα, ο κύριος Ποτόιας, όπως είπαμε στην αρχή, ζήτησε να τεθεί ως έκτακτο θέμα, το θέμα των απολύσων στα λιπάσματα, όπως αυτό έχει συζητηθεί, την επιστολή του την έχετε λάβει όλοι και την πρότασή του. Ουσιαστικά, θέλει να πάρουμε μια απόφαση όπου να λέει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο στηρίζει τον αγώνα των εργαζόμενων στα λιπάσματα για το δικαίωμα στη δουλειά καταγγέλ της απολύσης που μεθοδεύει η εταιρεία με τις πλάτες της κυβέρνησης. Κυρία Τσανάκα... Είναι απλό, πρόεδρε, το θέμα... Δεν σας ακούσαμε, κύριε πρόεδρε, τι είπατε. Λοιπόν, επαναλαμβάνω. Ο κ. Ποτόιας απέστειλε μια επιστολή προς όλους με την οποία ζητά να τεθεί ως έκτακτο θέμα συζήτηση για τα λιπάσματα ως θέμα καμία απόλυση στα λιπάσματα. Και να πάρουμε μια απόφαση όπου θα λέει το εξής. Ότι το Δημοτικό Συμβούλιο στηρίζει τον αγώνα των εργαζόμενων στα λιπάσματα για το δικαίωμα στη δουλειά καταγγέλ της απολύσης που μεθοδεύει η εταιρεία με τις πλάτες της κυβέρνησης. Να συζητήσουμε αν θέλουμε να μπει ως έκτακτο θέμα και να το συζητήσουμε. Πρώτα από εκεί, κυρία Τσανάκα. Να ακούσω πρώτα τι λέει η διοίκηση. Ποια είναι η γνώμη της διοίκησης, κύριε δήμαρχε. Πριν πάμε στο κύριο δήμαρχο, κύριε Ποτόι έχετε να συμπληρώσετε κάτι σε αυτά που είπα. Αναγκαστήκαμε κύριε Πρόεδρε να ξαναθέσω με το θέμα και ζητάμε συγγνώμη από το σώμα αλλά θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο αφορά όχι μόνο τους εργαζόμενους που απολύονται αλλά συνολικά τους εργαζόμενους στην βιομηχανία. Αν περάσουν αυτές οι απολύσεις να μην νομίζουν πως και οι υπόλοιποι θα περάσουν καλύτερα. Θεωρούμε πως μετά τις πολύ αρνητικές εξελίξεις που είχαμε το τελευταίο διάστημα τόσο με την απόφαση που πήρε το συμβούλιο για τις ομαδικές απολύσεις ένα ανώτητο συμβούλιο εργασίας, στο οποίο υπόψιν με τις αλλαγές που περάσανε και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έχουν δικαίωμα παρέμβασης. Έγινε την τελευταία στιγμή, αν θυμάμαι καλά, από τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν δικαίωμα παρέμβασης οι υπουργοί. Το ανώτερο συμβούλιο εργασίας αποκατζίζει. Είχαμε λοιπόν την προηγούμενη συζήτηση εδώ πέρα που ο δήμαρχος είπε να μην ταράξουμε τα νερά στείλαμε ένα χαρτί στον Χατζιτάκη και ακριβώς επειδή περιμένουμε να πάρει μια θετική απόφαση, να μην πάρουμε καμία απόφαση, να μην συζηθεί το ζήτημα. Η αντιπολίτευση η Μεγάλη είπε πως είναι πολιτικό το ζήτημα και διάφορα άλλα και στο τέλος είδαμε που έφτασε η κατάφταση. Είδαμε επίσης τον πρωθυπουργό να δίνει υποσχέσεις τους οποίους δεν τηρεί. Συνευρέθησαν στη συζήτηση αυτή που έγινε με τον πρωθυπουργό από το Σωματείο και έγκριτοι άνθρωποι της περιοχής μας. Ο Υπουργός Άμινας, ο Πρόεδρος της Νόδη, όπως λέγαμε παλιά. Αυτές οι αρνητικές εξελίξεις λοιπόν θεωρούμε πως δίνουν το δικαίωμα, αν θέλετε, την υποχρέωση θα έλεγα εγώ, στο Δημοτικό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πάρει μέρος, να πάρει θέση υπέρ των εργαζομένων. Γιατί, επαναλαμβάνω και πάλι, από τη μια πλευρά είναι ο μεγαλοεργοδότης, τον οποίο αυτή τη στιγμή βέβαια λέτε εσείς ότι είναι αυτός που είναι, αλλά όμως εσείς οι ίδιοι αυτές οι κυβερνήσεις τον είχατε βραβεύσει σαν επιχειρηματία της χρονιάς παλαιότερα. Και δεν αφορά λοιπόν την παραξενιά του εργοδότη, αφορά αυτή την επίθεση που κάνουν οι μεγαλοεργοδότες ή λαβρεντιάδες με τις πλάτες φυσικά της Βεζινιής και των προηγούμενων κυβερνήσεων ενάντια στους εργαζόμενους. Καθαρά και ξάστερα αγαπητοί συνάρεφοι, από τη μια είναι ο μεγαλοεργοδότης και από την άλλη είναι οι εργαζόμενοι 133 και οι υπόλοιποι που δουλεύουν είναι όλοι μαζί βράζουν στο ίδιο καζάνι. Θα σταθούμε ή με τη μία ή με την άλλη πλευρά, τα μισόλογα είναι υπέρ του μεγαλοεργοδότη. Αυτή είναι η άποψή μας και θεωρώ πως το Δημοτικό Συμβούλιο αυτή τη φορά πρέπει πραγματικά με αυτές τις δυο αράδες που ούτε πολιτικό ζήτημα βάζουν ούτε κομινιστικός δάχτυλος είναι λέει ακριβώς πάνω σε τι πρέπει να αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτές τις τρεις αράδες κύριε Πρόεδρε που διαβάσετε πριν από λίγο και σας ευχαριστώ. Κύριε Ποστόλια, μπορώ να μιλήσω κύριε Πρόεδρε. Ναι σας ακούμε κύριε Δημαρχη. Κύριε Ποστόλια θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω μαζί σας πως προς το ύφος της επιστολής της οποίας είναι του ψηφίσματος το οποίο πρέπει να κάνουμε. Διότι έτσι όπως το τοποθετείτε είναι καθαρά πολιτικό πλέον το τοποθετείτε καθαρά πολιτικά. Όταν λέμε ότι με την ανοχή της κυβέρνησης πώς το λέτε και υπευθύνη της κυβέρνησης γίνονται αυτά που γίνονται. Αυτή τη στιγμή πρέπει νομίζω ότι το ψήφισμα το οποίο πρέπει να στείλουμε ή η επιστολή αν θέλετε αν με εξοσιοδετείτε να στείλω μια επιστολή θα έχει να κάνει με αυτό. Ότι να τονίζουμε τόσο στον πρωθυπουργό ξανά όσο και στον κύριο Χαζιδάκη τις δεσμεύσεις τις οποίες έχουν και το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται στην τοπική κοινωνία. Νομίζω ότι με αυτό το ύφος θα έχει καλύτερα αποτελέσματα αυτή η επιστολή ή το ψήφισμα όπως θέλετε παρά να πάμε σε μια απευθείας αντιπαράθεση. Όσα είχε μέχρι τώρα Δήμαρχε. Όσα αποτελέσματα είχαμε μέχρι τώρα. Λοιπόν σας ακούω τώρα αγαπητή Σανάλης. Κύριε Τσανάκα. Εγώ συμφωνώ με το Δήμαρχο κύριε Πρόεδρε. Πιο καλά οι φασίτες λένε με το μέλι πιάνεις πιο πολλές μύγες. Λοιπόν δοκιμάσαμε και τον άλλο δρόμο. Έχουμε κάνει τους ψηφίσματα και αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου και ξανά και ξανά. Ας δοκιμάσουμε αυτόν τον δρόμο του ρεαλισμού χωρίς να τους γλύφουμε σε εισαγωτικά μιλώντας ρεαλιστικά πως έχει η κατάσταση στην πόλη. Ας το δοκιμάσουμε αυτό αυτή τη φορά. Αυτή είναι η γνώμη μου. Κύριε Παπαδόπουλα. Εμείς κύριε Πρόεδρε απέχουμε από την πλησιοφορία όπως κάνουμε πάντα γιατί θεωρούμε ότι το δημοτικό συμβούλιο είναι αναρμόδιο να εμπλέκεται σε άλλες εταιρείες. Πέρα από αυτό, το είπε και η δήμαρχος, να είμαστε λίγο ρεαλιστές, η πρώην δήμαρχος κύριε Ζανάκα, ό,τι ψήφισμα και κάνουμε και ό,τι απόφαση παίρνουμε δυστυχώς ποτέ όλα μένουν στις θετάρια. Εμείς απέχουμε από την πλησιοφορία. Κύριε Παπαδόπουλα. Κύριε Πρόεδρε, δεν διαφωνώ με την προσέγγιση που κάνει ο κύριος Ποτόνιας, αλλά επειδή αυτό δεν είναι η πλειοψηφία, η πλειοψηφούσα άποψη του σώματος και επειδή πρέπει να βγει ένα αποτέλεσμα, θεωρώ ότι εφόσον ο δήμαρχος μέσα από την επιστολή του θέλει να δηλώσει την άποψη της κοινωνίας για να προστατεύσει αυτές τις οικογένειες και αυτούς τους εργαζόμενους, θα φτάσουμε τουλάχιστον σε ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα, που είπε και η κυρία Τσανάκη. Κύριε Βερό. Κύριε Πρόεδρε, εμείς ως παράταξη συμφωνούμε ότι θα πρέπει να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα. Δε σας το κρύβω ότι θα θέλαμε να ακούσουμε και τη θέση του αγαπητού συναδέλφου, που είναι ταυτόχρονα και Πρόεδρος αυτών των εργαζομένων, τον κύριο Βογιατζίδη. Είναι πολύ σημαντικό να ακούσουμε από τη μεριά του τι έχει να μας πει και για τις νέες εξελίξεις αν υπάρχουν. Θεωρούμε ότι αυτό που ζητάει ο αγαπητός συνάδελφος, θεωρώ ότι είναι ταυτονόητο, δηλαδή ότι να στηρίξουμε τη συνέχιση του αγώνα των 133 εργαζομένων για το δικαίωμα συνεργασίας, όπου η συνέχιση αυτού του αγώνα δεν αφορά μόνο αυτούς τους ίδιους, και τους εργαζόμενους που σήμερα βρίσκονται μέσα στο εργοστάσιο. Τώρα, επειδή άκουσα τον κύριο δήμαρχο, και με αυτό θα ήθελα να τελειώσω, ότι είναι ένα πολιτικό κείμενο, δηλαδή είπε ότι είναι βαρύ έτσι όπως το θέτει ο κύριος Ικοτόλιας, να θυμίσω ότι πριν από λίγο, δύο λίγα λεπτά, σε τοποθεύτηση του κύριου δήμαρχου, μίλησε ότι θα εκφραστώ βαριά για τον κύριο Χατζιδάκη, χαρακτηρίζοντας ότι μας εμπέζει. Έτσι δεν είναι κύριε δήμαρχο, αυτό δεν είπατε? Ότι ο κύριος Χατζιδάκης μας εμπέζει. Άρα τελικά, δεν σας καταλαβαίνω ειλικρινά, δηλαδή πριν από λίγα λεπτά είπατε αυτό, και τώρα λέτε ότι επειδή αναφέρεται και λέει ότι με τις πλάτες της κυβέρνησης, αυτή είναι η αλήθεια και τι ψέματα είναι. Εμείς συμφωνούμε ότι θα πρέπει να μπει ως έκτακτο θέμα να συζητηθεί και να υπάρξει απόφαση από τη μεριά του Δημοτικού Συμβούλου, αλλά θα ήθελα να ακούσω και τον κύριο Μποιατζίδη. Ο κύριος Μποιατζίδης. Κύριε Πρόεδρε, και εγώ συμφωνώ ότι πρέπει το θέμα να συζητηθεί. Και φυσικά θα πρέπει να ακουστεί και σε κάθαρη άποψη και του Προέδρου του Σωματή των Ευαζομένων για να έχουμε μια πέρα εικόνα για την όλη κατάσταση. Οπότε συμφωνώ και εγώ, είμαι θετικός. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, θέλω να θυμίσω προς το Σώμα ότι την προηγούμενη φορά που συζητήσαμε, που τέθηκε το θέμα πάλι από τον κύριο Πατρολιά, και καλώς τέθηκε, είχαμε συμφωνήσει ότι κάποια στιγμή σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να ακουστεί και η άποψη της εταιρείας, όπως και η άποψη των υπολοίπων 700, 600, 800, δεν ξέρω πόσο εργαζομένων είναι, διότι αυτά τα δύο χρόνια τουλάχιστον, αυτό το οποίο προβάλλεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι η θέση των 133 νομών. Δεν υπάρχουν θέματα και προβλήματα και για τους υπόλοιπους εργαζομένους της βιομηχανίας αναρωτιέμαι. Δεν θα πρέπει κάποιος τίποτα να ασχολουθούμε και με αυτό. Αυτό δεν έχει γίνει και δεν προβλήκονται να γίνει ούτε σήμερα. Παρ' όλα αυτά, εάν η άποψη του Πυσουφίας είναι ότι πρέπει να συζητηθεί σε ανέκτατο, εγώ δεν θα είχα καμία αντίρρηση, αρκεί σε αυτή τη συζήτηση που θα κάνω, πέρα από το θέμα της εργασίας των εκατόντρια ετριών, να ενσωματώσουμε στο ίδιο συζήτημα και στο ίδιο ψήφισμα και μια απάντηση σχετικά με την επίθεση που δέχτηκε η βιομηχανία από τον Ρουβίγκο να στην Αθήνα, διότι και στα πρωί ημερήσιασε αυτό το θέμα, αλλά δυστυχώς δεν απαντήθηκε όπως δεν απαντήθηκε εδώ, με τους κολυπών καθαριστριών. Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε λίγο στον κύριο Ξανθόπυλο. Κατ' αρχή, κύριε Ξανθόπυλο, δεν έθεσε κανείς, και αυτό που κάνετε είναι πάρα πολύ άδικο, να βάζετε και τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Δηλαδή, τι κάνετε με μια τοποθέτηση, βάζετε απέναντι τους εργαζόμενους που είναι μέσα, με τους εργαζόμενους οι οποίοι κινδυνεύουν να απολυθούν. Είπε κανείς ότι εμείς τα βάζουμε με τους εργαζόμενους που είναι μέσα. Σας παρακαλώ δηλαδή... Δεν βάζουμε ούτε εμείς τέτοιο θέμα, κύριε Δήμαρχε, είναι προβοκατόρικη η τοποθέτηση του κυρίου Ξανθόπουλου, αλλά νομίζω πρέπει να τεθεί σαν θέμα για να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε όλοι και να καταλάβουμε περί τι νους πρόκειται, δηλαδή νομίζω ότι κάποιοι προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τα όσα συμβαίνουν σήμερα. Και επίσης, τον Λουβίκονα που είπατε κύριε Ξανθόπουλε, η διοίκηση έχει ζητήσει συγγνώμη από τον δήμαρχο, τον οποίον ένα συγκεκριμένο μέσο, το οποίο ξέρουμε, τουλάχιστον για ένα πολύ μεγάλο διάστημα, αν όχι ακόμα, από πού πληρονόταν. Τον οποίον τον ευθελίζουνε καθημερινά και τον καθυβρίζουνε. Όχι φυσικά και στο κάτω κάτω, όποιος δεν τι είμαστε εμείς και να πούμε για τον Λουβίκονα, υπάρχουν τα μέτρα κι ας παίρνει κάθε εταιρεία τα μέτρα, τα οποία πρέπει να πάρει σε τελική ανάλυση. Πρόεδρο, συζητούμε το θέμα τώρα. Τι ακριβώς γίνεται. Αν συμφωνούμε, με ποια πρώτα συμφωνούμε. Ακριβώς, μέχρι στιγμής η πλειοψηφία λέει να μην συζητηθεί ως έκταρτο, αλλά να αποστείλει, συμφωνήσατε οι περισσότεροι, να αποστείλει ο δήμαρχος επισκέπτο. Τότε προσθεί όλη αυτή η εποχία. Επομένως δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε κάτι. Και κύριε Βοιατζίδη, συγγνώμη, νομίζω πως μπορείτε να συζητήσετε με τον δήμαρχο, γιατί είναι ένα θέμα που προήσθαστε εσείς, ως πρόεδρος του Σωματίου, να συζητήσετε με τον δήμαρχο κάποιες ιδιαίτερες πτυχές. Επομένως, δεν συζητήσετε το θέμα, ο δήμαρχος θα επικοινωνήσει πάλι με τα αρμόδια Υπουργεία και θα πιέσει προς την κατεύθυνση της δικαίωσης του Σωματίου, έτσι ώστε να μην γίνουν απολύσεις. Αν μου επιτρέπετε και αν θα μπορούσα να ενημερώσω και όλο το σώμα, σχετικά με το σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε σήμερα, και έχω κάποιο χρόνο, πολύ ευχαριστώ να το κάνω, κύριε πρόεδρε. Συνεχώς, να συνεργαστείς με τον δήμαρχο για να βγει το καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτός είναι, αυτή τη στιγμή, το καλύτερο πράγμα. Με τον δήμαρχο, να βάλεις όλες τις γνώσεις εκεί πέρα για να γίνει όσο το πιο πιστικός στο να βγει αποτέλεσμα. Αυτό είναι, τελειώσαμε. Κύριε πρόεδρε, λίγο επί της διαδικασίας. Υγεία ήταν, ναι. Κύριε Βέρον, ναι. Εντάξει, η πλειοψηφία, από τι φαίνεται, του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν θέλει να γίνει συζήτηση. Τέλος πάντων, έχετε αποφασίσει ότι θα πρέπει να υπάρξει από τη μεριά, τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνω εγώ, από τη μεριά του δημάχου μιας επιστολής, σε συνεργασία με τον κύριο Βογιατζήβη. Όμως, αγαπητέ κύριε πρόεδρε, θα θέλαμε ο ΣΟΜΑ, όχι εμείς μόνο ως Δημοτική Παράταξη, ο ΣΟΜΑ να έχουμε αυτή την ενημέρωση. Το είπα προηγουμένως ότι θέλουμε να ακούσουμε τον κύριο Βογιατζήβη. Αν υπάρχουν κάποιες εξελίξεις... Κύριε Βέρον... Συγγνώμη, δεν πρέπει να γνωρίζουμε... Δεν πρέπει να γνωρίζουμε συζήτηση. Μισθόλεπτα, μισθόλεπτα. Περιμένω, σας παρακαλώ. Ήθελα να πάρω το λόγο επί της διαδικασίας. Η διαδικασία είχε την ερώτηση προς τις παρατάξεις όλες, αν θα συζητηθεί ως έκτακτο. Η πλειοψηφία αποφάσισε να μην συζητηθεί ως έκτακτο. Ωραία, επειδή όμως... Μισθόλεπτο. Μισθόλεπτο, κύριε Πρόεδρε. Δεν συζητείτε, κύριε Βέρον. Κύριε Πρόεδρε, μισθόλεπτο. Πώς λέτε ότι η απόφαση της πλειοψηφίας είναι να υπάρξει αυτή η επιστολή, η οποία η επιστολή θα συνταχθεί σε συνεργασία του κυρίου δημάχου με τον κύριο Βογιατζίδη. Άρα δεν είναι απόφαση δημοτικού συμβουλίου αυτό. Ότι διαφορετικά θέλουμε να έχουμε ενημέρωση ως σώμα. Αυτό σας λέω. Κύριε Βέρον, σας άκουσα, σας κατάλαβα. Ήσασταν σαφί, σας κατάλαβα. Τα πολλά λόγια είναι φτώχυρα. Αυτή λοιπόν επί της διαδικασίας έγινε για το αν θα εισαχθεί ως έκτατο. Δεν εισηγείται ως έκτατο. Αν ταυτό ο δήμαρχος προτείνει να βοηθήσει όλο το σώμα με την επιστολή του δημάρχου, εξοσιοδοτούμε άτυπα, αν θέλετε, το δήμαρχο, να εκνέω μια επιστολή προς τα αρμόδια υπουργία. Και σε συνεργασία με τον πρόοδο του σωματίου. Τι να συζητάμε περισσότερο. Είμαστε συμφάση της εξέλιξης. Νομίζω πως σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο, αν δούμε ότι, που ελπίζουμε όλοι τα πράγματα να πάνε καλά, έτσι ώστε να δικαιωθεί το σωματίο και όλοι οι εργαζόμενοι, να μην χρειαστεί να ξανασυστηθεί το θέμα. Αλλά μπορούμε να το φέρουμε σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο ως θέμα. Το να πάρουμε μια απόφαση αυτή τη στιγμή, ένα ψήφισμα ακόμη, ενώ όσο είναι σε συνομιλίες σωματίο και εργοδοσία, νομίζω πως και εγώ προσωπικά, είναι η προσωπική μου άποψη αυτή, και θα συσφωνήσω με τους προηγούμενους, νομίζω πως ίσως είναι λίγο άκαιρο. Επομένως, δεν συζητήθη το θέμα... Πρόεδρε, μόνο για να μην δημιουργούνται τυπώσεις, δεν υπάρχει καμία επικοινωνία μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων. Ωραία. Πρόεδρε, θέλω κι εγώ επί της διαδικασίας ένα δευτερό λεπτό. Έχω. Ναι, κύριε. Θέλω την αποχώρησή μου από τη συνειδρίαση τη σημερινή, σαν ένδειξη ελάχιστης συμπαράστασης σε αυτό το χώρο, στους εργαζόμενους που βρίσκονται ένα κατόφλι πριν την απόλυση, και να καταγγείλω, βέβαια, συγχρόνως, τη διοίκηση και όσες από τις παρατάξεις, ουσιαστικά, στάθηκαν, στέκονται με την εργοδοσία και την κυβέρνηση. Καλή συνέχεια. Και να γλιτώσεις και από τις ψηφοφορίες της επόμενες, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Ποτόια, μας ακούτε, όχι. Έφυγε, καλό βράδυ. Έφυγε ο κύριος Ποτόιας. Όχι, όχι, έχει κλείσει, δεν συζητείτε το θέμα. Προχωρήστε, κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ. Δεν συμμετόχουμε ό,τι στη διαμορφωσή του ψυχισμάτος. Μα δεν ζητήσαμε να συμμετάσουμε. Λοιπόν, μιλάμε ελληνικά, κυρίες και κύριοι. Κύριε Παπαδόπουλε, ποια θέση, δεν συζητεί το θέμα, ο δήμαρχος θα συντάξει μία επιστολή. Δεν ζήτησε ο δήμαρχος να συμμετάσχεται εσείς. Ε, με συγχωρείτε. Δεν υπάρχει άλλο σιβάκι κανένας, πάντως. Λοιπόν, προχωράμε. Πρώτο θέμα. Σύνταξη τριμηνιαίας έκθεση αποτελεσμάτων προϋπολογισμού ΒΤΡΜΕΙΝΟΙ 2021. Κύριε Προμούσα. Λοιπόν, έχουμε την τριμηνία του ΒΤΡΜΕΙΝΟΙ σχετικά με τα αποτελέσματα εκτέλεση του υπολογισμού εσόδων. Θα έλεγα ότι η πορεία των εσόδων, ειδικά στα τακτικά έσοδα, είναι ικανοποιητική. Έχουμε αγγίξει το 48,75%. Υπάρχει μια υστέρεση αναμενόμενη βέβαια στα μισθόματα, όπως έχουμε πει ένα μεγάλο μέρος των επαγγελματιών, δεν πληρώνες και 100% του μισθόματος. Θα ξαναπεί βέβαια ότι έχει γίνει μια ικανοποιητική δουλειά. Έχουμε κάνει σχετικές αιτήσεις και αναμένουμε χρήματα σε αυτό που μας ανελογεί από την κεντρική διοίκηση. Στα ταποδοτικά τέλη, εκεί πραγματικά ήταν πολύ ικανοποιητική πορεία των εσόδων. Αγγίξαμε το 53,05%. Από το 7700 έχουμε σπράξει τα 4085. Υπάρχει μια υστέρεση στα έκτακτα έσοδα, τα οποία βέβαια οφείλονται στις επιχορηγήσεις κεντρικής διοίκησης. Στο σύνολο των προϋπολογιστών των εσόδων έχουμε σπράξει το 40,13%. Όσον αφορά τα έξοδα, έχουν προϋπολογιστεί 27.375. Έχουν ενταλθεί τα 12.879. Και από αυτά έχουν πληρωθεί τα 10.954. Παρακάτω θα δείτε διάφορους πίνακες, όπου γίνονται συγκρίσεις του συγκυμένου εξαμίνου με το προηγούμενο, που έχουμε δημιουργήσει πολλά εγγραφήματα, για να κάνει τις σχετικές συγκρίσεις. Θα έλεγα σε γενικές γραμμές ότι η πορεία των εσόδων, δεδομένης της πανδημικής κρίσης και της οικονομικής ύφυσης, είναι αρκετά ικανοποιητική για το πρώτο εξάνατο και είμαστε σχεδόν κοντά στο στόχο που έχουμε θέσει στο προϋπολογισμό για το έδος 2021. Αυτά, κύριε Πρόεδρε. Τι έγινε ο Πρόεδρος? Σάρω, τι τον έκανες τον Πρόεδρο? Πήγε να πιει νερό ο Πρόεδρος, αλλά τον πιάσατε. Λοιπόν, ερωτήσεις, κυρία Τσανάκα. Δεν έχω να κάνω καμία ερώτηση. Κύριε Παγοδόπουλα. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Αντιδήμαρχε, έχω μια συγκεκριμένη ερώτηση και θα σταθώ στα ανταποδοτικά τέλημον. Το πρώτο εξάμενο του 2021, θέλω να ξέρω πόσα είναι τα εσπαχθέντα έσοδα και πόσα είναι τα πληροθέντα έσοδα. Θέλω να ξέρω επίσης πόσα είναι τα πληροθέντα έξοδα και πόσα είναι τα τιμολογηθέντα έξοδα. Θέλω τρία νούμερα συγκεκριμένα. Έσοδα, πληροθέντα και τιμολογηθέντα. Τρία νούμερα συγκεκριμένα, κύριε Αντιδήμαρχε. Ευχαριστώ. Μπορεί να διαβάσει, νομίζω, ο συνάδελφος, Πρόεδρε. Θα νομίζω να αναφέρονται στην εισήγηση. Θέλω να ακούσω τον αντίμαρκο, να μας το πει. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σας πω τίποτα, κύριε Παγοδόπουλα. Αυτό διαβάζει. Τι να σας το πω, δηλαδή. Δεν πειράζει, πες το. Ευχαριστώ. Να προχωρήσουμε, κύριε Πρωμούσα. Τα έχετε μπροστά σας, δες, ακούμε. Θέλετε να κάνω σύγκριση του προηγούμενου δοξαμίνου? Όχι, δεν θέλω. Θέλω τα τιμολογηθέντα του πρώτου εξαμίνου. Τα εισπραγμένα. Αυτό, δώστε μου λίγο χρόνο να τα βρω. Δώστε μου λίγο χρόνο να τα βρω, να σας πω. Ευχαριστώ πολύ. Προχωράμε στον κύριο Παπά. Δεν έχω ερωτήσεις, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Βέρο. Δεν έχω ερωτήσεις, τοποθέτηση μόνο. Ναι. Κύριε Βαλαντζή. Δεν έχω ερωτήσεις. Κύριε Ξανθόπουλε. Ερώτηση, ευχαριστήσεις, Πρόεδρε. Προς τον κύριο Πρωμούσα. Κύριε Πρωμούσα, δηλώνεται σε μια από τις εχθμιρίδες, οι οποίες συνηθίζουν να προβάλλουν μονομερός της απόψη διοίκησης, πως στο δεύτερο κύριο του 2021 θα έχετε εικόνα της πορείας των εσόδων μετά την μείωση ανταποδοτικών που σας επέβαλε το Δημοτικό Συμβούλιο, υιοθετώντας την εισήγηση που κατέβασα στο Δημοτικό Συμβούλιο το περίπου δεκέμβριο. Τι σημαίνει για σας, κύριε Πρωμούσα, το γεγονός ότι προϋπολογίζατε για ανταποδοτικά 7703.844 ευρώ και εισπράξατε, βεβαιώθηκαν ήδη 4.086.284. Πολιτικά εννοώ τι σημαίνει. Πολιτικά. Τι σημαίνει για εσάς επίσης, κύριε Δήμαρχε, το γεγονός ότι προϋπολογίζοντας για επενδυτικές δαπάνεις 18.176.970, βεβαιώθηκαν μόλις 877.107. Γιατί οι πρόσοδοι από αυτήν την περιουσία συγκριτικά 36.20, 36.21, εστερούν κατά 88.000. Είπατε κάτι για την υποβολή και το έτοιμο να πληρωθούν διαφορές που αφορούν την κυβέρνηση λόγω της μείωσης των μισθωμάτων, αλλά νομίζω πως η αιτία της εστερίσης δεν είναι μόνο αυτό. Προσποθείτε να διασκεδάσετε, κύριε Πρωμούσα, το γεγονός ότι τα ανταποδοτικά παρουσιάζουν άφηση κατά 1.686. Ψαλίζοντας ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στο αντίστοιχο τρίμμα του 2020 ο ΔΕΔ καθυστέρησε να αποδώσει αυτά τα οποίες έπραξε. Τι ποσό είναι αυτό που δεν αποδόθηκε πέρυσι ακριβώς. Πώς εξεγείται, κύριε Πρωμούσα, την αύξηση στον κωδικό έσοδα από λοιπά τέλη και δικαιώματα κατά 149.342.97 ευρώ. Και πώς, σε περίοδο πανδημίας, το χρηματικό υπόλοιπο αυξάνεται από 8.762.982.030 του 2020 σε 9.822.195 ευρώ στις 36.2021. Δηλαδή, μια αύξηση στο αποθυματικό, από στην δηλώνα, το πώς προκύπτεται τις καταστάσεις σας, κατά 1.054.163.455 ευρώ. Ναι, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Κύριε Κουνάκο. Μια ερώτηση, κύριε Πρόεδρε, προς τον κύριο Πομούσα. Το ποσό το οποίο αφορά τις μισθοδοσίες του προσωπικού. Μήπως μπορεί να μου πει ποιο είναι το ποσό που αφορά τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, δηλαδή από τα 10.954.219, ποιο αναλογεί στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Αυτό, τίποτα άλλο και μετά στη τοποθετησία μου θα αναφερθώ. Ο κύριος Δράκος έχει κάποιο ρώτημα. Πρόεδρε, προς τον αντιδίμαρχο, τον Γιάννη τον Προμούσα. Επειδή πολλή κοβέντα γίνεται για τα έσοδα των ανταποδοτικών και εκεί ότως ή άλλως στο τέλος του χρόνου θα είναι ξεκαθαρισμένα πόσα θα εσφράξουμε πέντε πάνω, πέντε κάτω. Το πρόβλημά μας θα είναι στο τέλος του χρόνου και επειδή η συζήτηση θα έχει πολύ μέλλον και όσον αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσουμε την καινούργια χρονιά όσον αφορά το ύψος των ανταποδοτικών τελών ήθελα να ξέρω όσον αφορά το σκέλος των εξόδων το οποίο καταδείλωση του οικονομικού διευθυντή και του προσταμένου λογιστήριου στην συζήτηση που είχαμε για τον ισολογισμό και σε ερώτηση δική μου και λόγω της μη εφαρμογής της αναλυτικής λογιστικής ή τουλάχιστον ούτε καν φύλλα μερισμού εξόδων ότι θέλουμε δηλαδή μπορούμε να βγάλουμε στο τέλος του χρόνου ως δαπάνες ανταποδοτικών? Η απάντηση ήταν ναι και προς αποφυγή είναι όλο αυτό θα ήθελα να βρεις έναν τρόπο από τώρα έξι μήνες πριν να δημιουργήσεις προϋποθέσεις ώστε αυτό το στοιχείο να μη μας βάλει σε μπελάδες τα ελλαγγελματικά εξόδων τέλος του χρόνου και αρχίζουμε και αμφισβητούμε όλα τα στοιχεία των εξόδων. Κύριε Πρόεδρε, εδώ έχω δεχτεί ερωτήσεις οι οποίες θα πρέπει να φέρω ένα τόμο με χαρτιά και αναλύσεις και δεν μπορώ να απαντήσω. Εδώ ο κ. Παπαδότσος μας ζητάει ουσιαστικά το βροοπολογισμό των ανταποδοτικών. Συγγνώμη, ζήτησα τρία νούμερα... άσχετα που μιλήσει ο κ. Καλανταρίτης, δεν θέλω να το διακόψω. Δεν υπάρχουν τα στοιχεία και στις κατηγορίες των ανταποδοτικών νούμερα. Δεν υπάρχουν τα στοιχεία στην εισήγηση. Δεν πρέπει να έχω κάποια στοιχεία. Μπορείτε να πεθείτε στην οικονομική πυρησία να τα πάρετε. Δεν μπορώ να έχω τόσα στοιχεία μπροστά μου αυτή τη στιγμή, αν είναι δυνατόν. Εγώ έκανα τη δουλειά μου. Εσείς ήταν υποχρεωμένος... Όχι, δεν είναι υποχρεωμένος να έχω ένα τόμο με χαρτιά και αναλύσεις γιατί ό,τι σας κατεβαίνει ρωτάτε αυτή τη στιγμή. Εδώ έχουμε μια συγκεκριμένη εικόνα, μια πολύ καλή εικόνα του τριμήνου που πραγματικά παρά τις δυσμενείς συνθήκες είναι πολύ κανοπητική και εδώ προσπαθείτε με τρικλοποδιές και τεχνάσματα να ρωτήσετε πράγματα που πραγματικά μπορείτε να πεθείτε στην οικονομική πυρησία. Δεν μπορώ να σας δώσω απάντηση, πρέπει να έρχεται και μια χαρτιά. Συνεχίστε κύριε Βρωμούσα. Από εκεί πέρα να αναπατήσω και στον κύριο Ξανθόπουλο σχετικά με τα ανταποδοτικά. Αυτό που είπα σε συνέντευξη και σε ερώτηση που μου έγινε σε ραδιοφωνικό σταθμό είναι ότι τα ανταποδοτικά αυτή στιγμή έχουν εισπραχθεί με τους παλιούς συντελεστές, με τα παλιά δομένα. Αυτά θένονται στους λοριασμούς που έχουν έρθει το τελευταίο τρίμινο, Μαΐου-Ιουνίου που αρχίζει και τα εισπράτει τώρα δε διέ και εμείς ως δήμος θα εισπράξουμε μέσα στο επόμενο διάστημα. Άρα στην επόμενη τριμινία θα έχουμε τα αποτελέσματα από την αλλαγή των ανταποδοτικών τελών. Αυτό είπα κύριε Ξανθόπουλο. Αυτά κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, τοποθέτηση και ψήφιση κύριε Τσανάκα. Λοιπόν, τη τοποθέτηση της παράταξής μας θα την κάνει ο κύριος Καλανταρίδης, αλλά εγώ δεν μπορώ να μην πω δυο κουβέντες. Η μία είναι η χαρά μου πόσο μέσα πέσαμε για τα έσοδα των ανταποδοτικών, ελπίζω να πάνε καλά τα πράγματα, δεν θριαμβολογώ για να μην προκαλώ. Το δεύτερο είναι πόσο τραγικά είναι τα νούμερα στην απορρώθηση των χρημάτων για έργα. Δεν πάμε καθόλου καλά κύριε Προμούσα, σε αυτό το σημείο. Καθόλου καθόλου καλά. Και δεν ξέρω αυτό είναι ένα δείγμα ότι ενώ οι περίοδους του κορωνοϊού ήταν μια καταπληκτική ευκαιρία για να δούμε για καινούργια έργα ή για συνεχιζόμενα ή να κάνουμε τη δουλειά μας έστω από το σπίτι με υπολογιστές και εμείς δεν κάναμε τίποτα. Στον κύριο Καλανταρίδη θα ήθελα να δώσετε το λόγο για να κάνει κινησίγηση στις παράδεισες. Κύριε Πρόεδρε μία απάντηση στον κύριο Δράκο μόνο. Το κέντρο κόστους στο οποίο αναφερθήκατε φαίνεται στον απολογισμό κύριε Δράκο. Ωραία, κύριε Καλανταρίδη. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, όπως συζητήσαμε ήδη στην Οικονομική Επιτροπή έχω να κάνω τις εξής παρατηρήσεις κύριε Πρόεδρε. Λίγο πιο δυνατά κύριε Καλανταρίδη. Όπως λοιπόν συζητήσαμε λέω και στην Οικονομική Επιτροπή έχω να πω τα εξής. Καταρχήν όσον αφορά τα μισθώματα, όντως περιμέναμε την κατάσταση την οποία βλέπουμε αυτή τη στιγμή. Παρ' όλα αυτά όμως θεωρώ ότι θα πρέπει να δουλέψουμε το κομμάτι των βεβαιώσεων όσον αφορά τα μελλοντικά έσοδα εκεί που μπορούν να γίνουν και μπορούν να γίνουν είναι εφανές. Φαίνεται ότι σε κάποια σημεία χωλένει το κομμάτι των εσόδων. Έχω αναφέρει ήδη στον κύριο αντιδήμαρχο ένα-δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Θα ήθελα πραγματικά στην επόμενη τριμινία να δούμε ότι έχουμε προχωρήσει και με το θέμα των βεβαιώσεων όσον αφορά τα έσοδα. Όσον αφορά το κομμάτι των ανταποδοτικών. Όντως είναι γεγονός ότι φαίνεται να κινούνται πολύ ανωδικά σε σχέση με το περίπου έτος. Έσοδα σημαντική για να καταλάβω. Έσοδα τι εννοείς. Έχουμε εισπραχθέντα και δικολογηθέντα. Όσον αφορά τα ανταποδοτικά. Όσον αφορά τα ανταποδοτικά. Όσον αφορά τα ανταποδοτικά. Όχι είπες για τα έσοδα δεν πάνε καλά. Όχι είπα ότι όσον αφορά τα ανταποδοτικά όντως η κατάσταση φαίνεται ότι είναι πάρα πολύ καλή. Υπάρχει αύξηση εσόδων. Βέβαια εδώ η εξήγηση που δίνεται από την οικονομική υπηρεσία και από τον κύριο αντιδήμαρχο είναι ότι ακόμη μέχρι και τον Απρίλιο οι εισπράξεις γίνονταν με τους παλιούς συντελεστές και ότι ουσιαστικά το τι ακριβώς έχει επιφέρει η καινούργια τιμολογιακή πολιτική θα φανεί από τις εισπράξεις του Ιουνίου-Ιουλίου και μετά. Άρα εκεί κατά την άποψη της οικονομικής υπηρεσίας θα υπάρχει μια υστέρηση. Θα τολμήσω να κάνω μια πρόβλεψη ότι παρότι θα υπάρξει όντως η υστέρηση δεν θα είναι τέτοια ώστε να οδηγήσει το καράβι στα βράχια όπως μας έλεγε ο κύριος δήμαρχος. Όπως σας είχα πει και τότε συνάδελφοι η κατάσταση βρίσκεται κάπου στη μέση και θα το πω για άλλη μια φορά για να το ακούσουμε όλοι γιατί σε λίγο καιρό θα αρχίσουμε να μιλάμε για τον καινούργιο προϋπολογισμό. Θα πρέπει η οικονομική υπηρεσία να ξεκαθαρίσει επιτέλους το τι ακριβώς συμβαίνει με τα μη ηλεκτροδοτούμενα γιατί έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι δεν έχουμε πλήρη εικόνα με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Είχαμε το χρόνο από πέρσι, οι μήνες τα χρονικά περιθώρια στενεύουν θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε για να ξέρουμε ακριβώς τι μας γίνεται. Επίσης, η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή για άλλο ένα τρίμινο παρότι ο κ. Ιακοβίδης μας είχε διαβεβαιώσει όταν συζητήσαμε στην οικονομική την προηγούμενη τριμινία ότι αφορά το κομμάτι των έργων. Εκεί συνάδελφοι η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε στο μέσο του έτους και να έχουμε απορροφητικότητα 4,7%, κάπου εκεί να θυμάμαι. Αλλά έτσι, βέβαια σε σχέση με το 0,7% που είχαμε στο πρώτο τριμινό, έχουμε βελτίωση. Αλλά δεν είναι εικόνα αυτή συνάδελφη και είναι εμφανές, θα έλεγα, των προβλημάτων που έχουμε τόσο στο τμήμα των προμηθειών, όπου έχουν αργήσει πάρα πολύ οι διαδικασίες λόγω του γνωστού προβλήματος που έχουμε με το προσωπικό, αλλά κυρίως και ό,τι αφορά το κομμάτι των έργων. Φαίνεται λοιπόν ότι οι διαγωνισμοί μας καθυστερούν πάρα πολύ. Με αποτέλεσμα τι να γίνεται, να μην έχουμε επενδύσεις και αντίστοιχα να μην ξοδεύουμε. Με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι υπάρχει ένα μεγάλο περίσευμα, το οποίο όμως, δηλαδή θα δείτε για παράδειγμα, το ταμιακά δε λέει διαθέσιμα, φτάσαν στα 10,8 εκατομμύρια. Άρα θα πει κανένας, πολύ ωραία, τα βάζουμε στην άκρη. Ο λόγος όμως που υπάρχει αυτή η εικόνα, συνάδελφη, είναι ότι δεν γίνονται έξοδα, δεν κάνουμε έργα, δεν ξοδεύουμε. Δεν είναι ότι τα εξοικονομούμε από κάπου, έτσι. Θα πρέπει λοιπόν πραγματικά να τρέξουμε, κύριε Ιακοβίδη, το κομμάτι των έργων. Έτσι, το τονίζω για άλλη μία φορά. Και κάτι το οποίο αφορά πάλι το κομμάτι όσον αφορά την βεβαίωση, να κάνει μεταμιστώματα, είναι στο κομμάτι των προσαυξήσεων, των προστήμων και των παραβόλων, όπου και εκεί, συνάδελφη, φαίνεται ότι υπάρχει αυτό το τεράστιο πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού στο τμήμα εσόδων. Και εδώ, αγαπητέ κύριε Αντιδήμαρχε, όπως άλλωστε το συζητήσαμε και στην Εικονομική Επιτροπή, τα έλεγα βέβαια στον κύριο Δήμαρχο πριν ενάμιση χρόνο, αλλά δυστυχώς η κατάσταση πλέον φαίνεται σε όλο το μεγαλείο. Αυτά είχα να πω αγαπητή συνάδελφη, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Κύριε Πρόεδρε, δώστε μου ένα λεπτό μόνο. Έχω μπροστά μου δύο λογαριασμούς της ΛΕΙ, τους δύο τελευταίους. Ο ένας 29 έκτου πληρωτέως και άλλος 6 πέμπους. Και οι δύο, κύριε Προμούσα, έχουν αξία του τετραγωνικού για τον δήμο 1,57 το τετραγωνικό, που σημαίνει ότι η ΛΕΙ πρόλαβε και έκανε αλλαγές. Δεν ξέρω. Κύριε Τσανάκα, δεν είπα το αντίθετο. Συμφωνώ μαζί σας. Άλλο είπα όμως ότι αυτά τα έσοδα που... Οι αλλαγές έχουν μπει στον τιμολόγιο της ΛΕΙ. Δεν έχουμε εισπράξει εμείς σαν δήμος ακόμη. Δεν μας έχουν στείλει της εισπράξης της ΛΕΙ. Οπότε δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα. Αυτό είχα πει. Συμφωνώ μαζί σας. Επειδή είπατε ότι αργά, μετά τον Απρίλιο, έστειλε ο δήμος και επομένως ακόμη δεν έχουμε... Πήγαν στα τιμολόγια. Πολύ σωστά το είπατε. Στα τιμολόγια Μαΐου-Ιουνιού. Τώρα εισπράτει τη ΔΕΑ από αυτά και εμείς θα εισπράξουμε σε δύο μήνες περίπου. Και μια απάντησή μου επιτρέπεται στον κ. Καλανταρίδη. Πάντα ακόμη προσοχή αυτά που λέτε. Δεδομένης της προϋπηρυσίας σας σε αυτό το δόκο του αντιδημάρκου οικονομικών, μια διευκρινήση λίγο σε δύο θέματα. Το ένα είναι στα νησπράκτα της ΔΕΑ και το άλλο είναι στις παραβάσεις ΚΟΚ. Πρέπει να σας πω ότι πραγματικά και εγώ είμαι πολύ προβληματισμένος με την κατάσταση που υπάρχει στα νησπράκτα της ΔΕΑ, δεδομένου ότι δεν είναι μια κατάσταση η οποία την δημιουργήσαμε τώρα. Είναι φάκελια των, ένας τεράστιος όγκος δουλειάς. Πραγματικά όταν μπήκα σε αυτό το πόστο είχα σοκαριστεί από αυτό που πληροφορήθηκα από τον τότε η πάλι ο οποίος έχει φύγει αυτή τη στιγμή με την κινητικότητα κι αυτός. Παρ' όλα αυτά... Θα αλλάξει αυτός. Την κοπάνε και αυτός. Ναι, προφανώς. Ένας αξιόλογος υπάρχει σε ό,τι οφείλω να πω από όσο πληροφορήθηκα. Πραγματικά είμαι σοκαρισμένος από τον όγκο δουλειάς που έχει μείνει. Βέβαια δεν θέλω να σταθώ στο πρόβλημα, θέλω να σταθώ στη λύση. Ήδη ο κύριος δημάρκος σας έχει προειδεάσει ότι κινούμαστε προς τη δυνατότητα αξιοποίηση εφαρμογών οι οποίες θα βελτιώσουν αυτή τη δυνατότητα. Για παράδειγμα, όταν έρχονται οι κατάλογοι με τα ανίσπρακτα της ΔΕΙ σε ψηφιακή μορφή, εμείς έπρεπε αυτά να τα περάσουμε το χέρι. Τώρα προσπαθούμε να βρούμε τη δυνατότητα έτσι ώστε να περάσουν κατευθείαν ψηφιωμένα σε μία βάση δεδομένων και να μπορούσουμε να έχουμε πολύ γρήγορα αποτέλεσματα αλλά δεν θέλω να προκαταβάλλω, θα τα δούμε στη πορεία. Όπως επίσης το αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίσαμε και με τις παραβάσεις του κοκου. Πάλι είχαμε τεράστιο όγκο δουλειάς, κουτιά ολόκληρα με παραβάσεις που και σε αυτό θεωρώ και το είχατε παραδεχτεί και συγχειρή Καλανταρίδη ότι έχει δημιουργηθεί να κάνουμε αντιμετωπίσωση κατάσταση. Είστε θετικοί στο θέμα ή αρνητικοί κύριε Αρτανάκη? Θα σας παρακαλέσω κύριε Πρόεδρε, σε αυτό το θέμα να κάνετε ονομαστική ψηφοφορία. Η ομάδα μου θέλει να ψηφίσει παρόν, όπως ψηφίσανε, αν υπάρχουν και μερικοί να ψηφίσουν εγώ που τους έχω αφήσει ελεύθερους, εγώ θα ψηφίσω αρνητικά κύριε Πρόεδρε. Και ο λόγος που θα ψηφίσω αρνητικά είναι τα όσα άκουσα να μου καταμαρτυρούνται πριν από έξι μήνες που κάναμε την προσπάθεια να βοηθήσουμε τους καβαλιώτες. Λοιπόν, εγώ για αυτό το λόγο και μόνο θα ψηφίσω αρνητικά. Δεν παρασύρω όμως την ομάδα μου. Ας ψηφίσει ο καθένας ό,τι θέλει. Θα κάνουμε ονομαστική ψηφοφορία στο τέλος. Μετά τις τοποθετήσεις θα κάνουμε ονομαστική ψηφοφορία. Κύριε Πρόεδρε, ναι. Όσον αφορά την απορόφηση που ήδη έχει δει και ο κ. Καλανταρίδης συζητήθηκε και στην Οικονομική Επιτροπή, θα πρέπει να κάνω το εξής σχόλιο. Αυτή τη στιγμή στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται παγωμένα κονδύλια της τάξης του 1,5 εκατομμυρίου, το 1,300, το 1,450, τα οποία είναι αναξιοπίητα μέχρι στιγμής, όπως είναι οι απαλλοτριώσεις, αν θέλετε, όπως είναι τα έσοδα από το περιγιάλι, αν θέλετε, τα οποία δημιουργούν την αίσθηση ενός προϋπολογισμού τεράστιου και απορόφηση πολύ χαμηλή. Αυτό δεν είναι κριτήριο για την απόδοση της τεχνικής υπηρεσίας και της σύνταξης μελετών και απορόφηση από εκτέλεση έργων. Δημιουργείται λαθεμένη εντύπωση αν μείνουμε εκεί. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τα τρέχοντα που λειτουργούν έργα, αν θέλετε να κρίνουμε την απορόφηση που έχει η τεχνική υπηρεσία. Όντως, όμως, θα πρέπει να συμπληρώσουμε ότι περάσαμε ένα εξάμινο με COVID, περάσαμε ένα εξάμινο ή ένα δίχρονο με μειωμένο προσωπικό, που επιβινώνεται συνέχεια. Και, εν πάση περίπτωση, τουλάχιστον για την τεχνική υπηρεσία κάπου σταμάτησε. Πρέπει να εκτιμήσουμε και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεται η υπηρεσία. Στα πλαίσια αυτά, πιστεύω ότι δεν είναι τόσο δραματική. Θα συμφωνήσω, αν θέλετε, ότι θα μπορούσαμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο. Δεν έχω αμφιβολία γι' αυτό. Αλλά όταν τονίζετε το 4% είναι σαν να λέτε ότι είστε ανίκανοι. Καταλάβατε? Και είναι άδικο αυτό για έναν αγώνα που κάνουμε και νομίζω ότι έχουμε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Κύριε Βαοδόπουλε. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θέλω να ξεκινήσω λίγο από τα έξοδα, αλλά και να πω και στον Αντιδήμαρχο ότι εγώ δεν θέλω προσπαθώ. Μπορεί να είμαι αυστηρός στην κριτική μου ή στις απόψεις που έχω εδώ μέσα, κύριε Αντιδήμαρχε, αλλά πραγματικά δεν θέλω ούτε εμπόδια να σας βάλω, ίσα-ίσα θέλω να συμβάλλω και να ενημερώνω όσο μπορώ κι εγώ από τη μεριά μου. Και να σας προτείνω. Αυτό θέλω να είναι ξεκάθαρο, να το ξέρετε. Τώρα θέλω να σας μιλήσω και να μ' ακούσετε και προσεχτικά. Γιατί με βάση τα στοιχεία που έχουμε εμείς, τα έξοδα της υπηρεσίας καθαριότητας στο τέλος του πρώτου εξαμίνου είναι, κύριοι συνάδελφοι, 5.061.000 ευρώ περίπου. Τα τιμολογηθέντα. 5.061.000 ευρώ. Τα τιμολογηθέντα, ξαναλέω. Και 4.195.000 ευρώ περίπου τα πληροθέντα. Ο συνολικός προϋπολογισμός των εξόδων για την καθαριότητα είναι 8.820.000 ευρώ περίπου. Τα αντίστοιχα τώρα θα πω έσοδα, όπως θα πω γνωρίζουμε, για το πρώτο εξάμινο είναι 4.085.000 ευρώ περίπου. Τι σημαίνει αυτό, κύριε αντιδίμαρχε, τι σημαίνει αυτό, κύριε δήμαρχε. Ότι ήδη μέσα στο έτος έχουμε τιμολογήσει, δηλαδή έχετε δεσμεύσει και θα ξοδέψετε 1.000.000 ευρώ περίπου παραπάνω από τα έσοδα που έχετε μέχρι τώρα. Μιλάμε δηλαδή για ένα άνοιγμα στα έσοδα 1.000.000 ευρώ. Γιατί σας είπα ότι τα τιμολογηθέντα προανέφερα είναι 5.000.000 περίπου και 4.000.000 είναι τα έσοδα σας. Δηλαδή μέχρι τέλος του χρόνου πόσα έξοδα θα μας εμφανίσετε, 10.000.000 ευρώ. Σας χτυπήσαμε το καμπανάκι την περασμένη χρονιά, το 2020. Σας χτυπάμε και τώρα το καμπανάκι. Δείτε όσο είναι νωρίς τη μείωση των δαπανών στην υπηρεσία καθαριότητας. Σας λέγαμε εξ αρχής και κάτι πολύ κρίσιμο. Όταν ψηφίζαμε μέρος από εμάς τα τέλη του 2021, γιατί είχατε εισήγηση κι εσείς να θυμίσω με μειώσεις, ότι πρέπει να μειωθούν, σας λέγαμε τότε, τα έξοδα για να αναπνεύσουν τα έσοδα. Τις δαπάνες σε έρευμα, 1.200.000 ευρώ. Τις μειώσατε. Την εισφορά στη διαμάθ, 1.550.000 ευρώ. Τι μειώσατε. Τις δαπάνες για το πεπαλαιωμένο εξοπλισμό και τα κάψιμα, 650.000 ευρώ. Τις μειώσατε. Όχι. Και δεν έχετε κάνει κανένα σχέδιο εδώ και δύο χρόνια. Για να δούμε πώς σταδιακά θα μειώσουμε όλα αυτά με περικοπές και με επενδύσεις σε νέο εξοπλισμό. Θα έρθετε πάλι στο τέλος του χρόνου και θα κατηγορείτε την αντιπολίτευση που ψήφισε μειώσεις. Όταν εσείς κάνετε κακή διαχείριση και αφήνετε τις πατάλλες να ξεφύγουν. Είναι η πλέον ανεύθυνη και επικίνδυνη διαχείριση αυτό που κάνετε και οδηγείτε σκόπιμα την υπηρεσία καθαριότητα στα βράχια. Αλλάξτε πολιτική όσο είναι καιρός. Μετά θα είναι αργά. Εμείς είμαστε αρνητικοί, πρόεδρε, στην ψηφοφορεία. Λέμε όχι. Κύριε Πρόεδρε, μια διαφύγκρινηση, αν μου επιτρέπετε. Τα έξοδα του τρίμινου αυτό σε σχέση με το προηγούμενο παρουσιάζουν μια αύξηση 2.816. Κατά κύριο λόγο οφείλονται στην αύξηση της μισοδοσίας, κυρίως στο πρόγραμμα μακροχρόνια ανέργων, στο προσωπικό καθαριότητας και στο προσωπικό σχολικό καθαριστριών. Είναι μια έφαση που έδωσε η Διοίκηση, ειδικά σε αυτό το τομέα, προκειμένου να έχουμε μια ανταποδοτικότητα σε θέματα καθαριότητας. Επίσης, σε θέματα ηλεκτροφοδισμού, γενικότερα σε θέματα παροχών, δώσαμε 1.161, τα οποία όμως, θα έλεγα, ότι οφείλονται κυρίως σε τακτοποίηση παλιών οφειλών. Το τονίζω αυτό, έγινε μεγάλη τακτοποίηση σε θέματα οφειλών, τόσο σε ρεύμα, όσο και στην παραγωγική διαδικασία της ύδρευσης. Επίσης, υπάρχει και μια άρρηδα πάνη αυξημένη στον ΔΕΒΑ, το οποίο πραγματικά είναι ένα πρόγραμμα με ένα πολύ κοινωνικό πρόσημο, που θεωρώ ότι καλώς έχει αυτήν την αύξηση. Κύριε Πρόεδρε, διαβάζοντας την εισήγηση του κ. Προμούσα, εγώ, μου έρχεται σαν καθρέφτηση μια πολύ καλή εικόνα, με την έννοια ότι τα αποσουστά, γιατί αυτά τα στοιχεία μας δίνει και δεν έχω κανένα λόγο να μην τα πιστεύω, τα αποσουστά δηλαδή των βεβαιωθέντων με των εισπραγχρέντων είναι σε απόλυτες θυμές. Δηλαδή, αν έχει πετύχει αυτό η διοίκηση στο πρώτο τρίμπινο και τυρουμένο πάντα των προβλημάτων και των αναλογιών που υπάρχουν, από αυτό λέμε πάντοτε την κακή κατάσταση. Δεν ξέρω αν εδώ περιλαμβάνονται και όλα τα λεφτά τα οποία θα αναμένουμε από ο κράτος για να καλύψουν τα χαμένα εισοδήματα από τις διάφορες εισπράξεις που ανέμενε ο δήμος, αλλά θέλω να πω ότι η εικόνα για μένα είναι πάρα πολύ καλή. Άκουσα και τον Ηλία Γαλαταρίνη, τον οποίο πάντα πω με προσοχή. Έχω μια άλλη εικόνα από Ηλία για την απορρόφηση. Θεωρώ ότι ο Γιάννης Ιακομίδης άρχισε να πάρει εμπρός. Έχει πάρει εμπρός από το Δεκένδριο και μετά. Άρα λοιπόν δεν μπορεί να φανεί αυτό στο πρώτο τρίβινο. Στο δεύτερο τρίβινο σίγουρα γιατί συνέχεια ψηφίζουμε και εγκρίνουμε έργα. Άρα η απορροφητικότητα θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Και εγώ τουλάχιστον θέλω να τον ενθαρρύνει ο Γιάννης Ιακομίδης να συνεχίσει με το ρυθμό που πήρε, με τη φόρα που πήρε. Και αυτό θα κάνει καλό σε όλους μας. Και ο Ηλίας τέτοια προσέγγιση κάνει για το καλό της πόλης. Δεν κάνει άλλη. Εγώ πιστεύω ότι θα φανεί στο επόμενο τρίμινο. Αυτό που θα φανεί περίτρανα στο επόμενο τρίμινο βλέπω είναι το γινόμενο μεταξύ αυξημένων τετραγωνικών και χαμηλότερες θυμίσεις. Εγώ βλέπω ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που ανέμενε η διοίκηση και η αντιπολίτευση που ψήφισε αυτές τις βιώσιες δεν θα μπορεί να χαρακτηριστεί, όπως είπε ο προηγούμενος ομιλητής ο κ. Παφαντόπουλος, ότι θα ψάχνει αναθεματισμούς για την κακή αντιπολίτευση. Πιστεύω ότι από εδώ και πέρα, αφού η κ. Τσαράγκα είδε ότι πράγματι άρχισαν οι ΔΕΕ να αναπροσαρμόζει τα τετραγωνικά, έχω μια επιφύλαξη αυτό που λέει ο Ηλίας με τα μη λεπτροδοτούμενα, δηλαδή μήπως εκεί κρυφτεί πολύ μεγάλος αυθμός τετραγωνικών και δεν αποδώσει το γινόμενο. Αλλά έχω την αίσθηση ότι το γινόμενο θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχει σήμερα η Δήκηση και τα έσοδα δεν θα βάλουν μέσα τα τετραγωνικά, αλλά θα είναι πραγματικά παραπάνω από το τι ανέμενε η Δήκηση. Θεωρώ ότι η εικόνα που παρουσιάζει ο κ. Προβούσας είναι για μένα πολύ καλή και για πρώτο τρίμινο το δέχομαι ότι είναι σωστή και το ψηφίζω. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, η πορεία του προϋπολογισμού και τα αποτελέσματα της μετά την υλοποίηση των πρώτων 6 μηνών αυτής της χρονιάς δεν διαφέρει κατά πολύ αυτής της πορείας και της εικόνας που είχαμε τα τελευταία 10 χρόνια, δηλαδή κυρίως μετά το 2010. Όπου διαπιστώνουμε ότι όσα αφορά τα τακτικά έσοδα είναι ικανοποιητική η υλοποίηση και δεν θα ήθελα με τίποτα να σκεφτώ ότι θα είχαμε πρόβλημα και στα τακτικά έσοδα, όμως τα τακτικά έσοδα είναι 20 εκατομμύρια σε σύνολο 65 εκατομμύρια που έχουμε προϋπολογίσει. Εκεί όμως που δεν είναι ικανοποιητική η εικόνα, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, είναι στις υπόλοιπες κατηγορίες των εσόδων και εάν και φόσον που μακάρι να συμβεί αυτό να έχει την ίδια πορεία ο προϋπολογισμός τα έσοδα του και το δεύτερο εξάμενο, θα διαπιστώσουμε μόλις στο τέλος ότι σε συγκρίση με τα προϋπολογισμένα, δηλαδή τα 65 εκατομμύρια, δεν θα έχουμε ξεπεράσει ως έσοδα στην καλύτερη περίπτωση τα 50 εκατομμύρια. Άρα μια μεγάλη υστέρηση που αυτό τι σημαίνει, σημαίνει ότι για μια ακόμη φορά επιβεβαιωνόμαστε, τουλάχιστον ως παράταξη, που και όταν συζητούσαμε αυτό το προϋπολογισμό είχαμε πει ότι είναι ένας προϋπολογισμός που δεν είναι πραγματικός. Για μια ακόμη φορά. Δεν είναι ρεαλιστικός και δυστυχώς όταν κινείσαι σε αυτά τα πλαίσια δεν μπορεί να έχεις ούτε σχεδιασμό, ούτε προγραμματισμό, αλλά ούτε σε οπιτρέπει να έχεις και όραμα. Όσα αφορά τώρα στα έξοδο. Αυτό που διαπιστώνουμε και αυτό που μας ανησυχεί ως παράταξη είναι ότι στο πρώτο εξάμινο υποχρεώσεις του δήμου μας, δηλαδή τα χρήματα που πρέπει να αποδώσουμε σε τιμολόγια που έχουν κουπεί είναι της τάξης περίπου των 18 εκατομμυρίων και έχουμε πληρώσει 15,5, δηλαδή πολυπώμαστε περίπου στα 2,5 εκατομμύρια για την ακρίβεια είναι 2-340 αν θυμάμαι καλά. Πρέπει να σας πω ότι δεν ξέρω κατά πόσο στο τέλος αυτού του προϋπολογισμού τουλάχιστον θα έχει καταφέρει η διοίκηση να έχει ως απλήρωτα τιμολόγια και μεταφορά στην επόμενη χρονιά το ποσό που είχε το 2020 και μεταφέρθηκε στο 21 που ήταν 1,5 εκατομμύριο. Άρα πρέπει να προβληματιστούμε όσα αφορά και αυτό μας προβληματίζει στην αποκλήρωμη. Διότι σας είπα αν είναι η ίδια εικόνα τότε θα μιλάμε ότι στο τέλος της χρονιάς ενδεχομένως θα φτάσουμε και στα 5 εκατομμύρια ανεξόφλιτου τιμολόγια τα οποία θα πρέπει να μεταφερθούν στην επόμενη χρονιά. Δεν θέλω να συνεχίσω, άλλωστε είναι γνωστή η λόγη για τους οποίους δεν ψηφίσαμε τον προεπολογισμό, μέχρι στιγμής επιβεβαιωνόμαστε για τον κυριότερο τότε για μια ακόμη χρονιά δεν είναι πραγματικός ο προεπολογισμός και γι' αυτόν τον λόγο είμαστε αρνητικοί. Κύριε Βογιατζής. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Εγώ θα είμαι θετικός όσον αφορά τον προεπολογισμό, διότι καταλαβαίνουμε όλοι ότι υπάρχει μια πανδημία η οποία ακόμα είναι σε έξαρση. Βλέπω ότι το τελευταίο διάστημα γίνονται πραγματικά τίμιες προσπάθειες και έτοιμες προσπάθειες αντιδίκηση και από τον κ. Προμούσα για να γίνει καλύτερη διαχείριση όλων των δεδομένων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Οπότε δεν θα μπορούσα αν θεωρούσα και τον αυτό μου έτοιμο και άνθρωπο ποιος θέλει να βοηθήσει στο τόπο του, παρά να ψηφίσω και αυτό τον προεπολογισμό, για να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια η οποία γίνεται και φυσικά να ευχηθώ να τελειώνουμε όσο γίνεται το γρήγορο συντομότερο από την επιδημία για να μπορέσουμε να έχουμε και μια καλύτερη εικόνα και περισσότερες απαιτήσεις από αντιδίκηση. Αλλά σε αυτή τη φάση θεωρώ ότι πρέπει όλοι να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια που γίνεται και θεωρώ ότι είναι ανέτοιμο. Κάποιοι συνάδελφοι στην αρχή που είπανε ότι επειδή επιβεβαιωθήκαν στα θέματα των δημοτικών τελών, θα είναι ανιδική. Θεωρώ ότι είναι ένας ακόμη λόγος να στηρίξουν αυτό το προεπολογισμό, εφόσον και οι ίδιοι επιβεβαιωθήκαν για κάποιες προβλέψεις που έχουν κάνει. Να εκδικούμαστε η διοίκηση και τα δημοτικά τέλη είναι μικροπρέπεια και νομίζω ότι σε αυτές τις καταστάσεις που ζούμε αυτή τη στιγμή δεν χωράει κάποια τέτοια συναισθήματα, τα οποία είναι εκδικητικά και ουσιαστικά κάνουν κακό στην κοινωνία μας. Οπότε είμαι θετικός πρόεδρε, ευχαριστώ. Κύριε Ξανθόπουλα. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα από την πλευρά του κυρίου Προμούσα, του κυρίου Δημαρκού, είδαμε μια καινοτομία. Ποια είναι η καινοτομία η οποία εισήγαγε και ο κύριος Προμούσα στη σημερινή συνεδρίαση. Δεν μιλώ. Είμαι θυμωμένος και δεν μιλώ. Αυτό σε ένα όργο νεσολογικό όπως είναι ο δήμος Καβάλλας, σε ένα θέμα το οποίο είναι μίζο και το οποίο έχει ταλανίσει την τοπική κοινωνία, τους καταναλωτές, τους δημοτικούς συμβούλους, έχει κάνει τόσο αρντική εντύπωση που νομίζω ότι μόνο τιμή δεν είναι για τον κύριο Προμούσα αυτή η στάση. Έθεσα ερωτήματα συγκεκριμένα τα οποία είναι πολιτικά. Διότι ο ίδιος ο κύριος Προμούσα ήταν αυτός ο οποίος έλεγε ότι το 2ο τρίμινο του 2021 θα δούμε πως πάντα έσοδα. Τι κάνει τώρα με μια γενικόλογη τοποθέτηση πάμε για το επόμενο τρίμινο, αποφεύγει να απαντήσει σε θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη διαχείριση που πραγματοποιεί ο ίδιος. Διότι ο ίδιος είναι αυτός ο οποίος είναι πολιτικός προστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας, αυτός είναι αυτός που θέλει να δώσει απαντήσεις στα θέματα τα οποία έθεσα και τα οποία δεν αφορούν μόνο τα ανταποδοτικά, γιατί τα ανταποδοτικά θα ακινούν το έτσι ήμουνα σχεδόν βέβαιος. Λέω σχεδόν γιατί δεν πρέπει να ξεχνάω και την ανθρώπινη φύση μου, ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να γίνει και κάτι άλλο. Ευτυχώς ο κ. Καλανταρίδης για την τιμή των όπλων και για την αξιοπρέπεια του Δημοτικού Συμβουλίου έθεσε κάποια θέματα για να μπορέσει έτσι να διευκολυθεί ο διάλογος, όχι τόσο για να κατανοήσουμε εμείς οι Δημοτικοί Σύμβουλοι όσο ασχολούν το καθένας με τα μεγέθια οικονομικά τα οποία σήμερα συζητάμε, αλλά όσο να κατανοήσουν αυτοί που μας ακούνε, οι ελάχιστοι που παραπονόμαστε ότι κανένας ή πολύ λίγοι δημότες ασχολούνται ή παρακολούν τη Συμβουλία, πώς αγαπητοί συνάδελφοι και κύριοι πρόεδρε, οι συμπολίτες μας θα παρακολουθούν τη Συμβουλία όταν έχουν τέτοιες αντιμετωπίσεις, τέτοιες συμπεριφορές από στελέχη της δίκτησης. Από στελέχη της δίκης, οι οποίοι έρχονται εδώ χωρίς ντροπή και το μόνο που έχουν να πούν είναι να είμαι θυμωμένος από τον Κυσανθόπουλο και γι' αυτό τον λόγο δεν απαντώ. Όχι κύριε Πρωμούσα, είστε υποχρωμένοι να απαντήσετε ενώ πριν του Δημοτικού Συμβουλίου είστε υποχρωμένοι να δώσετε απαντήσεις και είστε βαθιά εκτεθειμένος πολιτικά τουλάχιστον. Και σε ό,τι αφορά την κυδινολογία και τα μισόλογα σχετικά με τους συντελεστές, θέλω να σας πω ότι άμα δείτε τους λογαρυμούς της ΔΕΙ, οι νέοι συντελεστές έχουν ασχωματοθεί στον εγκαθαριστικό λογαρυμό της ΔΕΙ 12.2020, 4.2021. Εγώ εμβεβαίνω ότι θα πάνε όλα καλά, θα πάνε πάρα πολύ καλά και θέλω να ξέρω γιατί σε αυτό θα δω Δημοτικός Συμβουλίου θα είμαστε και το επόμενο τρίμινο κι ας επισημένει ο κ. Καλανταρίτης αυτό που λογικά επισημένει για το ότι δηλαδή δεν έχετε κάνει τίποτα για τα μηλεκτορουτήματα κύριε Πρωμούσα. Και η κατάσταση που έχει περιέρθει το ΠΜΕΚ, αποκλειστικά ειπέκτηνος της είστε εσείς, γιατί εσείς ασκείτε διοίκηση, δεν ασκώ διοίκηση εγώ ό,τι ο κ. Καλανταρίτης. Αλλά λοιπόν δεν είναι αδικαιολογία το ότι δεν έχω προσωπικό σε ό,τι δεν αφορά την τοποθέτηση του κ. Ιακοβίδη για το συντελεστή απορρώφηση σχέσης με τις επενδύσεις. Εγώ κ. Ιακοβίδη δεν περίμενα και δεν θα ήθελα ποτέ να είμαι απαιτητικός και να περιμένω απορρώφηση η οποία να είναι στο 50% του 300%, αλλά 4,97% ας ήταν στο 10%, στο 15%, στο 20%. Ας ήταν λίγο παραπάνω. Θετική δεν είναι η εικόνα τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα οικονομικά εδωμένα και με αυτή την προσέγγιση τοποθετούμε και κλείνει την εισήγησή μου, τονίζοντας για άλλη μια αφορά την αντιδημοκρατική συμπεριφορά του κ. Προμούσα σε ό,τι αφορά το Δημοτικό Συμβούλιο και τις ερωτήσεις που τέθηκαν πάνω στο θέμα των καταστάσεων 2ου, 3ου, 21ου. Κύριε Ξανθόπουλε, όσον αφορά τα αποδοτικά, το ρώτησε η κυρία Τσανάκα, το ρώτησε ο κύριος Καλανταρίδης, αυτό κατάλαβα, να σας απορώ, γιατί δεν καταλαβαίνετε τι λέω, μάλλον δεν θέλετε να καταλάβετε, ξεκαθαρίσατε τι σημαίνει αυτό. Μη, κύριε Πρόεδρε, μη, μη, τα γίνονται χειρότερα. Τσανάκα παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ, πριν να μιλήσουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, σας παρακαλώ. Θέλω να αλλάξω την πλήθο μου, δεν μ' ακούτε, κύριε Πρόεδρε. Ε, μα τι να πω πια. Όχι, απλώς θα να πω ότι απάντησα πολιτικά και σταματώ εδώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Τσανάκα, κύριε Προμούσα, κύριε Τσανάκα, προσπαθεί ο κύριος Προμούσα να μας πάρει τη στιγμή. Κύριε Πρόεδρε, για καλό το λέω, για καλό το λέω, είστε πάντα επιθετικός μαζί μου και εσείς χάνετε. Ο δικός μου θυμός πόση ώρα κρατάει? Ένα τέταρτο. Επειδή βλέπω ότι θα φύγουμε χωρίς τη σύνταξη, η οποία είναι χρήσιμη, βγάζουμε αποτελέσματα από αυτό το πράγμα. Κύριε Πρόεδρε, θα ακούσω την κυρία Τσανάκα, θα σταματήσω εδώ. Κύριε Πρόεδρε, επειδή θα γίνουμε ρεζί, η σύνταξη αυτής της έκθεσης των αποτελεσμάτων μόνον άχρηστη δεν είναι στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι πάρα πολύ χρήσιμη. Εξάγουμε πάρα πολύ ωραία αποτελέσματα, αλλάζω την ψήφο μου πριν να μιλήσουν οι δικοί μου Δημοτικοί Σύμβουλοι, γιατί φοβάμαι να μην τους παρασύρω και το φυσικά και το ψηφίζω κύριε Πρόεδρε. Θα πάμε σε ονομαστική ψηφοφορία όπως το ζητήσατε, γιατί δεν έχουμε καταγράψει. Εγώ όμως είμαι τάφ, είμαι στο τέλος. Εντάξει, δεχτεί η τοποθέτησή σας. Λοιπόν, νομίζω ολοκληρώσαμε, πάμε προς ψήφιση ονομαστικά. Κύριε Κουνάκο, ναι, σας προσπέρασα. Κύριε Κουνάκο. Κυρίε Πρόεδρε, ακούγομαι. Σας ακούμε, ναι. Παρακαλώ, είστε σύντομοι όλοι σας, ναι. Προσπαθούμε, κύριε Πρόεδρε, αλλά στην ουσία είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε τον Δήμο μας, για να προστατεύσουμε τα οικονομικά του. Καλά κάνετε, αλλά όπως είπε και ο κύριος Βέρος, τα τελευταία 10 χρόνια βλέπει την ίδια περπατσιά. Δυστυχώς δεν έχουν αλλάξει τίποτα στον Δήμο Καβάλα, σε ό,τι αφορά το θέμα με τον οποίο εισπράττουμε και αποδίδουμε τα χρήματα αυτά των πολιτών. Δεν είναι καλή κατάσταση, κύριε Πρόεδρε και αγαπητέ αντιδήμαρχε, η οικονομική θέση του Δήμου Καβάλα. Το βλέπετε καθημερινά και εσείς από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε. Η εικόνα αυτή είναι μια δυσάρεστη εικόνα σήμερα, γιατί πληρώνουν οι λίγοι και απολαμβάνουν οι λίγοι στον Δήμο Καβάλα. Δυστυχώς δεν έχει αλλάξει τίποτα. Πρέπει να φροντίσουμε, να είμαστε αντικειμενικοί, δίκαιοι, ισόνομοι απέναντι στους πολίτες μας, να τους παρέχουμε τις ίδιες υπηρεσίες και αντίστοιχα να εισπράττουμε τα αντίστοιχα από αυτούς, ανάλογα με τον καθένα το κομμάτι αυτό που το αναλογεί. Δυστυχώς όμως αυτό δεν τηρείται. Για παράδειγμα, δυσάρεστομεν πληρώνουμε τον τάφο στην Καβάλα 6.500 έναν τάφο και σε οποιοδήποτε δημοτική ενότητα ή σε οποιοδήποτε κοινότητα είναι το ωραίο. Αυτή είναι μια ανισότητα που υπάρχει. Δεν έχουμε καθόλου εισπράξεις από την ελεγχόμενη στάθμιση. Αυτό είναι ένα πρόβλημα. Γιατί αυτοί που κάνουν χρήση στη στάθμιση στο κέντρο της πόλης ουσιαστικά δεν αφήνουν τίποτα στους υπολοίπους. Και πληρώνουν το θόρυβο, τα τροχεία, το ένα, το άλλο ή πολλοί. Αυτά δεν θα πρέπει να τα δούμε. Δεν πρέπει να αλλάξει περπατησιά ο Δήμος Καβάλας. Αυτό δεν θέλαμε να γίνει στο Δήμο Καβάλας. Αυτό δεν απαιτεί ο Καβαλιώτης να γίνει. Αυτό θέλουμε να το δούμε. Αλλά καταλαβαίνω ότι εγώ θέλω να σας συγχαρώ γιατί πραγματικά κάνετε μια προσπάθεια να βάλετε το τρένο στη ράγα. Αλλά από την άλλη πλευρά βλέπετε τι αντιμετωπίζετε από την πλευρά του προσωπικού. Όπου για το κάθε ένα πράγμα το οποίο θέλετε να κάνετε βάζουν προσχώματα και είχαμε την επιμονή του Ματάρχη αντίστοιχα και ο οποίος φυσικά δεν ξέρω για ποιον λόγο απόμακρηθηκε. Γιατί δεν ήθελε να εφαρμόσει την πολιτική της νέας διοίκησης του Δήμου. Αυτά τα πράγματα θα πρέπει να γίνουν γνωστά. Πρέπει να αλλάξουμε τακτικές, κύριε Πρόπος. Πρέπει τα έσοδά μας, δεν είναι ορθολογικά όπως λέει η πλευρά της αντιπολίτευσης γιατί θέλει να ελλακίζει η πλευρά της αντιπολίτευσης. Τα ανταποδοτικά παίρνουμε και τα συγκρίνουμε πώς. Τα παίρνουμε στιγμία, παίρνουμε δηλαδή το 20 που ήταν μια δυσάρεστη χρονιά για τα έσοδα τα ανταποδοτικά μας. Και αυτό ήταν στα δύο εκατομμύρια τόσο και από την άρκευρα το 2021, το πρώτο εξάμινο, είχαμε αυξημένες συστροές. Γιατί εγώ πηχή, στην περιοχή του Τίμιου Σταυρού, πληρώσαμε τέλη καθαριότητας, αυξημένα και τα οποία σας έχει αποδώσει η Τίμιου. Δεν πλήρωσα μειωμένα, το πρώτο μου τετράμινο ήταν με 1,90 τέλος καθαριότητας. Ολοπληρώσε, χαρακαλώ κύριε Κουνάκο. Αλλά δηλαδή αυτά τα στοιχεία τα οποία έχετε δεν είναι πραγματικά. Η αλήθεια θα λάψει στο τέλος, αλλά πάλι θα σας πνίξουνε τα μύρεμα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τα οποία είναι πολλά, και αρχίζει η παραγραφή και φεύγει, δηλαδή καταλαβαίνετε ότι δεν εισπράξετε στα πέντε χρόνια παραγράφεται. Και αυτό δεν μπορείτε να το κάνετε την τελευταία χρονιά που πάτε για εκλογές, γιατί τότε θα θέλετε να διαφέρετε από τους άλλους, αλλά δεν θα τολμάτε να το κάνετε, διότι θα έχετε ανάγκη και εσείς την πλατιακή σχέση, εκτός αν δεν υπολογίζετε τον πολιτικό κόστος από την πλατιακή σχέση. Ευχαριστώ πολύ. Δεν είναι καλή η κατάσταση. Σύντομα κύριε Καλανταρίδη και κύριε Δράκο, έχετε μιλήσει πολύ για ένα λεπτό. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, χρωστάω μια απάντηση στον κύριο Ιακοβίδη, γιατί δεν μ' αρέσει να βάζουν λόγια στο στόμα μου. Δεν μίλησα για υπαλλήλους της τεχνικής υπηρεσίας, οι οποίοι είναι άχρηστοι και δεν κάνουν τη δουλειά τους, έτσι, μακριά από εμένα αυτά, πάντα είχα τις καλύτερες σχέσεις με όλους τους υπαλλήλους, κάποιοι μπορούν, κάποιοι δεν μπορούν, κάποιοι μπορούν περισσότερο, κάποιοι μπορούν λιγότερο. Άχρηστοι κατά τη δική μου καιν' άποψη δεν υπάρχουν. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, και βέβαια δεν μιλάω για χρήματα τα οποία, δεν το γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι είναι στάσιμα εκεί και περιμένουν όπως είναι για παράδειγμα τα χρήματα του περιγιαλίου ή όπως είναι τα χρήματα για το παγωπείο, έτσι, εννοείται ότι δεν μιλάω για αυτά τα χρήματα και για να γίνω απολύτως συγκεκριμένος θα αναφέρω τα δύο νούμερα που ανέφερα και στην οικονομική επιτροπή. Έργα του Φιλόδημου έχουν εισρέψει στα ταμεία μας 1.765 και έχουμε πληρώσει 71.000. Κάντε την αναγωγή να δείτε το ποσοστό. Έργα ΕΣΠΑ 12.753 και κάτι ψηλά και έχουμε πληρώσει 447.000. Αυτά είναι τα νούμερα. Και δεν ζητάω το φοβερό και το τρομερό κύριε Αποβίδη. Τις ξέρω τις δυνατότητες μας, ξέρω πώς λειτουργούν κάτι τα έργα και πώς λειτουργούν οι διαγωνισμοί. Το μόνο το οποίο ζητάω είναι ότι θα πρέπει να πάμε πιο γρήγορα. Έτσι, η απόδοση του 4.7% είναι υποδιπλάσια της παλιάς απόδοσης. 12-11%. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Δράκο. 4% που θίξατε είχε αυτό το σχόλιο. Διότι 4% όταν ακούγεται, ακούγεται σαν ανέκδοτο όσον αφορά την απορρόφηση. Να προσθέσω λοιπόν στην επιχειρηματολογία την αντίθετη. Ότι υπάρχουν έργα με βάθος 2-3 ετών τα οποία υπάρχουν οι προϋπολογισμοί τους και δυστυχώς δημιουργούν αυτή την εντύπωση. Συμφωνώ ότι πρέπει να βελτιωθούμε. Το είπα. Στο 2.7% εκεί κατέληξα ότι θα έχουμε περιθώρια. Αλλά το 4% ακούγεται με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο που είναι άδικος. Αυτό τόνισα. Ευχαριστώ. Δεν θα επανέλθω. Κύριε Δράκο, παρακαλώ. Γιάννη Προμούσα. Για τον Γιάννη τον Προμούσα τον Αντιδήμαχο αναφέρομαι. Δεν μίλησα για κέντρα κόστος ούτε έφτασα στο τελευταίο τρίμινο. Ούτε μ' αρέσει να κάνω κριτική από το πρώτο τρίμινο, πώς θα εξηγηθούν τα πράγματα. Απλώς θα τα. Επειδή μ' αρέσει, και ξέρεις τώρα, η τεχνική του προβλέπιν είναι μεγάλη ιστορία. Από τα έξοδα τα οποία παραδείγματος χάρη έχεις καταλογίσει, έχεις πάει στην υπηρεσία των ανταποδοτικών. Γιατί μόνο για τα ανταποδοτικά θα σε μιλήσω. Εγώ σε λέω ότι έχεις υπερτιμολογίσει την υπηρεσία κατά ένα εκατομμύριο. Δεν υπερτιμολογίσει, έχεις μεταφέρει ανόργανα έξοδα ένα εκατομμύριο. Μπορώ να το ελέγξω. Μπορεί κανένας μας να το ελέγξει. Δηλαδή, θέλω να πω, βρες έναν τρόπο ώστε να μην αμφισβητήσουμε 31-12 κατά έξοδα. Διότι, εάν σε πει ο δήμαρχος, παραδείγματος χάρη, Γιάννη θέλω ο προϋπολογισμός των ανταποδοτικών να είναι ίδιος. Ίσως. Έσοδα-έξοδα. Μπορείς να το κάνεις? Μπορείς. Εάν σε πει Γιάννη θέλω 200.000 πλώνασμα. Μπορείς? Μπορώ. Εάν θέλει 500.000 έλλειμμα. Μπορείς? Μπορώ. Εκαταλαβαίνεις όμως ότι δεν μπορούμε να κάνουμε δουλειά έτσι. Εξασφάλισε, είπα, αυτό το αδιάβλητο. Τρόποι υπάρχουν, τους ξέρεις, φέρνει κατατακτά χρονικά διαστήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να συμφωνήσουν. Ευχαριστώ. Μου επιτρέπετε λίγο, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Δράκο, καταλαβαίνω ότι το λέτε για παράδειγμα, αλλά να είστε σίγουρος όμως ότι δεν θα πω ποτέ στον κύριο Προμούσα να βγάλει πλαιόνασμα ή έλλειμμα. Η προσπάθεια είναι να επικονίζεται πάντα η πραγματικότητα. Καταλαβαίνω όμως ότι το λέτε για παράδειγμα, για να γίνουν πιο αντικειμενικά τα στοιχεία. Δήμαρχε, 10 δευτερόλεπτα. Ναι, παρακαλώ. Ένα τιμολόγιο 150 χιλιάδων, όποιοδήποτε. Πώς, ποιος χαρακτηρίζει ότι είναι ανταποδοτικό και όχι διοικητικό η τεχνική υπηρεσία. Πείτε μου. Δεν νομίζω ότι βάζουμε τέτοια τιμολόγια μέσα. Μόνο μισθοδοσία βάζουμε, όχι και έξοδο βάζουμε. Έχετε ένα σεμινάριο από τον κύριο Δράκο. Εξοπλισμό δεν έχεις. Εξοπλισμό δεν έχεις. Εξοπλισμό δεν έχεις. Εξοπλισμό δεν έχεις. Συνεχίζει, παρακαλώ. Κύριε Δράκο, ένα σεμινάριο θα κάνετε στον κύριο Προμούσα. Κύριε Ιωσήφιδου, παρακαλώ να είστε... Δεν έχει ανάγκη ο Δράκος. Ο Γιάννης ξέρει τι πρέπει να κάνει. Εντάξει, αστειεύομαι. Πάμε. Κύριε Ιωσήφιδου, παρακαλώ να είστε σύντομοι. Είμαι σύντομη, κύριε Πρόεδρε. Όλος εμένα κάνει αυτήν την παρατήρη, σε πάση περιπτώση. Καταρχήν, αν και πραγματικά μου φάνηκε πάρα πολύ άσχημο σαν εικόνα, ο αντιδήμαρχος οικονομικών να μην δίνει απαντήσεις σε ερωτήσεις που έχουν γίνει. Και πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να έχει δώσει κάποιες απαντήσεις. Ο Μάικς ο Παπαδόπουλος, ο Νίκος ο Ξαξανθόπουλος, ο Ηλίας ο Καλανταρίδης και να μην μπορεί να δίνει απαντήσεις ο αντιδήμαρχος οικονομικών υπηρεσιών. Παρ' όλα αυτά όμως, αν και η εικόνα του Δήμου στα οικονομικά δεν δείχνει να είναι η καλύτερη, η αποτύπωση όμως αυτών των αποτελεσμάτων δείχνει την πλήρη δικαίωση μας όσον αφορά τις προβλέψεις μας, συγγνώμη, στα ανταποδοτικά. Συζήτηση που είχαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο το Νοέμβριο. Γιατί θα μου επιτρέψτε να υπενθυμίσουμε έτσι και κάποια πράγματα σε σχέση με τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Νοέμβριου. Είχαμε πει τότε και είχαμε προβλέψει ως εντυπωλήτευση ότι το 2021 σε σχέση με το 2020 θα είχαμε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα αύξηση τουλάχιστον 1.400.000 ευρώ. Κυρίως λόγω της αύξησης των τετραγωνικών. Αυτό το νούμερο η διοίκηση δεν το έβλεπε τότε. Αυτό το νούμερο λοιπόν επειδή εμείς το βλέπαμε ως εντυπωλήτευση, τι κάναμε, το επιστρέψαμε με μειώση στους ενδημότες μας. Αυτό κάναμε. Και τι μας δείχνουν τελικά τα αποτελέσματα αυτά που έχουμε σήμερα ως θέμα, ότι όχι μόνο 1.400 δεν έχουμε επιπλέον μόνο το χρονικό διάστημα του εξαμίνου, αλλά έχουμε επιπλέον διαφορά 1.650. Η μεγαλύτερη ικανοποίησή μας από αυτή θα μπορούσε να υπάρχει. Όσον αφορά βέβαια τη ψηφοφορία, δεν θα πω τώρα τη ψήφο μου γιατί θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία. Αλλά τα αποτελέσματα αυτά είναι πραγματικά η πλήρη δικαίωση της αντιπολίτευσης όσον αφορά τα τοποθετικά. Και άλλη φορά, αγαπητέ συνάδελφε κύριε Γιάννη Προμούσα, θα σας ρητήσω να απαντάτε στις ερωτήσεις που σας γίνονται, όσο δύσκολες κι αν είναι. Ευχαριστώ πολύ. Μηδένα πρωτοτέλους, μακάριζε κύριε Ιωσήφιδου. Λοιπόν, πάμε για να πούμε. Μηδένα πρωτοτέλους, μακάριζε, που λένε τέλος πάντων είναι σε παράφραση. Θέλετε να μας πείτε, μας προετοιμάζετε κάτι για το τέλος του έτους. Αυτό λέει ο Νίκος Ιωσάχοβουλος ότι πρέπει να σας προθέτουμε. Θέλω να σας πω ότι η καθαριότητα είναι ένα ακριβό σπόρ. Και τι σημαίνει ένα ακριβό σπόρ. Έχει αυτοκίνητα τα οποία πρέπει να φτιαχτούνε. Αυτοκίνητα τα οποία πρέπει να αλλάχθούνε. Αυτά δεν γίνονται έτσι όπως λέτε. Αλλά τέλος πάντων θα το δούμε στο τέλος. Έχει δίκιο ο κύριος Δράκος. Θα το δούμε. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι όσον αφορά τον κωδικό των εξόδου, δεν προχωρήσαμε ούτε μισό ευρώ. Τα χρήματα που είχαν αποπλέψει για τις επενδύσεις θα τα προσοχήσαμε. Δεν προχωρήσαμε ούτε μισό ευρώ. Προχωρούμε στη ψηφοφορία. Κυρία Βακιρτζή. Ναι. Ο κύριος Βακιρτζής είναι εκτός. Ο κύριος Βέρος. Όχι κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Βογιατζής. Ναι Πρόεδρε. Ο κύριος Βογιατζή. Κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ. Δεν θα δευθρολογίσουμε. Δεν θα πούμε και άλλα πράγματα που θέλουμε. Δεν έχουμε δικίωμα δευθρολογίας. Τι φύζουμε κύριε. Δεν είσατε. Όχι βέβαια. Δεν έχουμε δικίωμα δευθρολογίας. Κύριε Πρόεδρε. Σύμφωνα με τον κανονισμό. Κύριε Κουνάκο. Στάνατε 1,5 λεπτό ερωτήσεις και 5 λεπτά τοποθέτηση. Πού την είδατε την ερώτηση. Πού την είδατε την ερώτηση. Ναι. Πού την είδατε. Η ερώτηση ήταν συγκεκριμένη. Ποιο ήταν το κόστος του ροδοποντικού. Κύριε Κουνάκο. Κύριε Κουνάκο έχετε υπερβεί τον χρόνο κατά πολύ. Με όλο τον σεβασμό έχω δικίωμα δευθρολογίας. Θέλω να πω κάτι στο σώμα. Και θέλω να πω κάτι στο σώμα. Για 30 δευτερόλεπτα. Ναι κύριε Πρόεδρε. Θα είστε συγκεκριμένος παρακαλώ πάρα πολύ. Ναι κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι. Τα έσοδα το 2017. Σημειώστε σας παρακαλώ. Τα έσοδα των υπηρεσιών το 2017. 6 εκατομμύρια 549 χιλιάρικα. Έσοδα το πρώτο εξάμενο του 2021. 4 εκατομμύρια. Άρα αυτό τι μας λέει κύριε συνάδελφη. Ότι με την αύξηση των 45%. Θα έπρεπε να τρέχουμε. Τουλάχιστον στα 5 εκατομμύρια. Κοντά στα 5 εκατομμύρια. Και εμείς είμαστε κατά 1 εκατομμύριο. Και μπήκε καινούργια δετραγωνικά μέσα. Αυτό για εσάς που θέλετε να λέτε. Ότι τα ταποδοντικά πήγαιναν καλά. Και θα δείτε τι θα γίνει στο τέλος. Θα δείτε το αποτέλεσμα στο τέλος. Απλώς εγώ δεν θέλω να γίνω ομάδης κακών. Παρακαλώ κύριε Κουνάκο. Ευχαριστούμε. Ο κύριος Βοιατζίδης. Είπε ναι. Κύριε Βοιατζίδη. Δε μίλησε. Ο κύριος Γουνελάς. Όχι κύριε Πρόεδρε. Όχι. Ναι μπήκε. Ο κύριος Γραμμένος. Δε μπορούμε. Ο κύριος Δελικάδης. Ο κύριος Δρακονάκης. Ναι κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Δράκος. Όχι κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Ιακοβίδης. Ναι. Ο κύριος Ιγνατιάδης. Δεν σας άκουσα. Όχι. Όχι κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Συφίδου. Ναι Πρόεδρε. Ο κύριος Καλανταρίδης. Ναι κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Καλπακίδης. Εκτός. Ο κύριος Κελαριδάκης. Ναι κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Κουνάκος. Ναι κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Λαζαρίδης. Όχι κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Μαυρίδης. Όχι. Ο κύριος Μιχαηλίδης. Ναι κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Μουμτσάκης. Ο κύριος Μουμτσάκης. Ο κύριος Μουμτσάκης μας ακούει? Όχι. Ο κύριος Μορτασάγας. Όχι κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Μωτιές. Όχι. Ο κύριος Σανθόπουλος. Ανόν κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Στάδωρος Παβαδόπουλος. Ναι πρόεδρε. Ο κύριος Παβαδόπουλος. Ανόν κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Χρυσόστομος Παβαδόπουλος. Όχι κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Βαγγέλιος Παπάς. Ναι πρόεδρε. Ο κύριος Λεωνίδας Παπάς. Ο κύριος Πετρόπουλος. Ναι κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Λεωνέ. Ο κύριος Ποτόιας έχει βγει. Ο κύριος Προμούσας. Ναι κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Πουρσαέφ. Όχι κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Δεν με ακούγα του παπάς μου Λεωνίδας. Ναι. Επειδή με το κινητό έχει βγαίνει σύνδεση ναι από εμένα έτσι. Ναι. Ο κύριος Σταυρίδης. Ναι κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Σατυριάδης. Όχι κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Τελίδης. Ναι κύριε Πρόεδρε. Η κυρία Τσανάκα είπε ναι. Όχι είπε η κυρία Τσανάκα νομίζω. Ναι είπα. Άλλαξα την ψήφο μου. Συγγνώμη δεν το άκουσα. Πρόνοει πάντα η κυρία Τσανάκα. Πρόεδρε Βογιατζίδης και εγώ ναι. Ο κύριος Βογιατζίδης. Ναι ο κύριος Βογιατζίδης. Ναι κύριε Πρόεδρε. Η κυρία Παλίδης. Ναι. Η κυρία Παλισκάκη. Ναι κύριε Πρόεδρε. Και ο κύριος Χρόνης. Ναι πρόεδρε, ναι. Ωραία. Πάστε μας ένα λεπτό. Ωραία. Ωραία. Μπήκες. Ναι, ναι. Εντάξει. Ωραία. και δύο παρόν. Προχωρούμε στο δεύτερο θέμα. Ενδέκατη αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Καβάλας Κονομικού Έτους 2021. Προχωρούμε στο δεύτερο θέμα. Ενδέκατη αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Καβάλας Κονομικού Έτους 2021. Προχωρούμε στο δεύτερο θέμα. Ενδέκατη αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Καβάλας Κονομικού Έτους 2021. Προχωρούμε στο δεύτερο θέμα. Ενδέκατη αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Καβάλας Κονομικού Έτους 2021. Προχωρούμε στο δεύτερο θέμα. Ενδέκατη αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Καβάλας Κονομικού Έτους 2021. Προχωρούμε στο δεύτερο θέμα. Ενδέκατη αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Καβάλας Κονομικού Έτους 2021. Προχωρούμε στο δεύτερο θέμα. Μεταφέρεται από κωδικούς της ομάδας 20 και μέσω το ποσό του 92.280 ευρώ και μέσω από θεματικού ενισχύονται οι κωδικοί τακτικές αποδοχές με 55.000 ευρώ και εργοδοτικές συμφορές αυτών με 20.000 ευρώ. Εργοδοτικές συμφορές ΤΑΤ και ΤΑΕΔ. Διαχείριση ογκωδών αντικειμένων με το ποσό του 8.000 ευρώ. Αμυδίκτη νιάτου δημοτικού κοινοκομείου με το ποσό του 200.000 ευρώ. Αλλάζει η πηγή χρηματοδότησης για το πρόγραμμα πλησίων της σύνταξης στο οποίο προτείνεται να πει ο δήμος και από τα χρήματα τα οποία είχαμε πάρει σύμφωνα με απόφαση την 186 του 2021 που προοριζόταν για το VOVID. Όπως βλέπετε παραπάνω τα πλέον τα χρήματα αυτά τα παίρνουμε από την ομάδα 20. Έτσι λοιπόν μέσω αυτής της αλλαγής πηγής χρηματοδότησης ενισχύονται δική αμοιβές νομικών και συμβολιογράφων, δικαιώματα παραχώρων ενέργειας για την ύσπραξη τελών καθαριότητας και φωτισμού, προμήθεια κλιματιστικών, προμήθεια πλεγμάτων για παράθυρα και κτίρια, δαπάνες κατανάλωσης ελεκτικού ρέμματος, ανοιχτή κολυμπητρίου, προμήθεια βυθιζόμενων κολονακίων, προμήθεια κυκλυδωμάτων, τακτικές αποδοχές έκτακτων υπαλλήλων συγχωρηκών μονάδων και εργοδοτικές συμφορές αυτών. Επίσης γράφεται το ποσό το 80.000 στο κωδικό απόδοση φόρων επί των προμηθειών και απόδοση κράτηση πέρα με το ποσό των 5.000 και το προηγούμενο των 80.000. Ουσιαστικά φορά φόρους και τέλη τα οποία γίνεται παρακράτηση από τα εντάλματα και αποδοδεύεται στην ΑΔΕ. Μεταφέρα το ποσό των 125.542.56 από προγράμματα SATA και ενισχύει το κωδικό στους εργασίες βιοκλιματικής και ενεργειακής αναβάθμισης με το ίδιο ποσό 125.542.56. Τέλος μεταφέρει το ποσό των 264.527.1 από χρήματα SATA που προζόταν για μελέτας προκειμένου να ελοποιηθεί η προγραμματική συντάση του Δήμου Καβάλλας με το δίκτυο βιώσιμη πόλη με το ποσό των 264.527.1. Αυτά συναντάμε. Η Αντιδήμαρχη κάνει μια διόρθωση στο ποσό, επαναλάντε λίγο, το ποσό αμοιβής του χτινιάτρου, διότι είπατε 300.000 και από αύριο θα έχουμε άλλα. 300 ευρώ είναι. Επίπεται όμως, γιατί αν ακούν κάποιοι πολίτες θα έχουμε άλλα αύριο. Σας ζητώ συγγνώμη, 300 ευρώ. Όχι, εμένα τι να ζητήσετε συγγνώμη, εντάξει, αυτά γίνονται. Τα λάθη απλώς 300.000 είπατε. Μπράβο κύριε Βέρο, γιατί μας τρόμαξε όλους ο Αντιδημάρχος. Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας. Κυρία Τσαναίκα ή ο κύριος Καλανταρίδης. Ναι, ο κύριος Καλανταρίδης κύριε. Ερωτήσεις που είχαμε απαντήσει στην Καλανταριάρκη της Εικονομικής Επιτροπής κύριε Πρόεδρε. Πέστες και στο Δημοτικό Συμβούλιο κύριε Καλανταρίδη. Δεν πειράζει, έχουμε πάει... κοντά έχουμε 11. Πάμε σε κύριο Παπαδόπουλο. Στην δαπάνη επιχωρήση για το πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνων ανέργων 55-67 ετών προβλέπεται ποσό 294.000 ευρώ. Ρωτώ κύριε Αντιδημάρχε πόσα άτομα θα προσλάβετε με το ποσό αυτό και για ποια υπηρεσία του δημοτικού. Να σας απαντήσω τώρα. Να απαντήσω τώρα. Ναι, ναι. Κατ' αρχάς να διευκρινήσω κάτι κύριε Παπαδόπουλο. Τα 294.000 που εγγράφονται στον κωδικό επιχωρίζει το πρόγραμμα αφορά το προηγούμενο πρόγραμμα το οποίο ήδη είμαστε μέσα σε αυτό. Για δύο έτη δεν είναι, για δύο έτη δεν είναι. Ναι, είναι το προηγούμενο πρόγραμμα. Αυτός το οποίο γίνεται και αλλαγή πηγής χρηματοδότησης κύριε Παπαδόπουλο κάθε φορά το πρόγραμμα το οποίο πρωτοί θέμα θα να πούμε είναι γύρω στα 65 με 68 άτομα. Και είναι στις υπηρεσίες καθαριότητας κύριε. Κύριε Παπάς. Ο κ. Βέρος. Δύο διευκρινήσεις. Θέλω και δύο κωδικούς που ενισχύεται. Ένας είναι για τη διαχείριση των κλαβιών και των οκοδών με 8.000. Λίγο πείτε μας τι ακριβώς θα κάνετε. Και ενισχύεται και ένα κωδικό για την προμήθεια βυθιζόμενων κολονακιών 36.000. Πείτε μας για πόσα κολονάκια και πού θα τα χρησιμοποιείς. Ευχαριστώ πολύ. Στο πρώτο κ. Βέρο. Το πρώτο να απαντήσω. Ναι. Ευχαριστώ. Ναι. Είναι συνολικά ένας διαγωνισμός 54.000 για την απομάκρυση οκοδών, μπάζα και πράσινου και από το γήπεδο του Κωτσάλου και συνολικά και από όλη την πόλη. Δηλαδή από εδώ και πέρα θα αρχίζουν να μεταφέρονται σε όποιος πάρει το διαγωνισμό, δεν θα γίνεται τέτοια η αποθήκευση στο στρατόπεδο Κωτσάλου για να μην έχουμε αυτό το αποτέλεσμα το οποίο έχουμε αυτή τη στιγμή. Θα προσπαθήσουμε με αυτό το ποσό το οποίο θα διαρκέσει μπορεί και πάνω από ένα χρόνο, αν δεν καλυφθεί, να αδειάσει πια το Κωτσάλο να μην μεταφέρονται και από εκεί να μεταφέρονται κάπου αλλού. Να ρωτήσω λίγο διευκολύνιστικά. Ναι, ναι. Δεν ξέρω αν με επιτρέπει ο πρόεδρος. Σας ακούμε κ. Βέρο. Πείτε μας λίγο τα οκόδη, είπατε για την απομάκρυση και πού θα πηγαίνουν τα οκόδη. Το πρώτο, το δεύτερο, το κυριότερο για τα κλαδιά. Για τα κλαδιά δεν έχουμε θρηματιστεί στο δήμο, δεν έχουμε δημιουργήσει χώρο που κάνουμε αναπόθεση και θα πρέπει να τα θρηματίζουμε. Και αν ακόμα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή που γνωρίζω ότι επί εποχής του κ. Τσουρουκίδη, όταν κάνω και λάθος, ας μου θυμίσουν λίγο η αγαπητή συνάδελφη της κ. Βέρο. Σας απαντήσω εγώ. Ναι, υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Και το άλλο, μου λέτε ότι θα βγάλετε σε διαδικασία που θα είναι προϋπολογισμού 54.000 ευρώ. Ναι, ναι. Τα υπόλοιπα χρήματα από τα 8 μέχρι τα 54. Έχω συγκεκριμένο κωδικό στο προϋπολογισμό που υπήρχε. Πείτε μου λίγο, ευχαριστώ πολύ. Ο θρηματιστής υπάρχει και κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά. Αλλά ακόμη και το θρύμα αυτό θα πρέπει να μεταφερθεί. Η συγκεκριμένη εργολαβία, η οποία όποιος το νομιθευτείς έχει την υποχρεώση να ανακυπλώσει τα πάντα. Και τα ογγόδι, και τα μπάζα, και το πράσινο. Ο θρηματιστής δουλεύει και ήταν πραγματικά, που είπε και η κ. Τσανάκα, μία πάρα πολύ καλή επένδυση. Μας βοηθάει πάρα πολύ. Αλλά και ακόμη και αυτό το θρύμα, ας πούμε, δεν προλαβαίνει. Τα θρύματα τα ρίχναμε στους κήπους του Δήμου. Και μία δεν είναι. Τώρα μιλάμε για ποσότητα, τουλάχιστον δύο φορτιγά τη μέρα. Δεν μπορούν να ρίχνουν εκεί. Πόσα παρτέργια έχει ο Δήμος, ξέρετε? Πάρα πολλά. 126 παρτεράκια έχει στις γειτονιές, μετρημένα. Μόνο σας απαντάτε. Σας λέω πως τη μέρα μεταφέρονται πάνω από 10 φορτιγά πράσιν. Δουλεύει ο θρυματιστής, θρύμα αλλά δεν προλαβαίνει. Συγκυριάκο αυτό είναι προϊόν, είναι βιωμάζα τώρα. Γιατί δεν τη συγκεντρώνεται δηλαδή και αντιπουλάζει. Το pellet. Το pellet δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Έχω έρθει σε επαφή με πολλές βιοτεχνίες. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Βιωμάζα είναι πολλή εποχή. Υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με τα κλαδιά. Έχω έρθει σε επιζήτηση με όλες αυτές τις εταιρίες. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για pellet ούτε για κάποιο άλλο σκοπό. Επειδή είναι μπερδεμένα χόρτα δεν μπορεί. Στο θέμα των κλαβιών πραγματικά και από αυτό που υπήρχε η πόλη που κύριε Τσανάκα από εσάς και από αυτό που έχει δημιουργηθεί από εμάς αν και έχουμε από μακρύνει πάρα πολλά φορτιγά ειλικρινά ένας θρυματιστής δεν φτάνει. Καλή αγορά μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ αλλά δεν φτάνει. Ε, θα έχετε και δεύτερο. Ναι, ναι. Πώς θα το πάρουμε όμως αδελφοδοτικά όλα τα μηχανήματα κοπήκανε πέρυσι. Πάμε να μην... Έχεις φέτος απ' το περίσεμα. Έχεις φέτος λεφτά. Με τα αδελφοδοτικά έκανα υπομονή, δεν μίλησα γιατί ο Μάικας θα τα ρίξουμε στα βράχια. Από το περίσεμα θα τα πάρετε κύριε Σταυρίδη, μη να βοηθήσει. Μακάρι, υπάρχει ένα στόλο σε 150 αυτοκινήτων... Αλλά αυτό φόρο θα πάρετε, όλα θα το πάρετε. Πάμε να το φοράμε κύριε Σταυρίδη. Στα μπάζα βλέπουμε μια εικόνα σε όλες τις γειτονιές, σε όλους τους κάδους. Αν και όλες οι παρατηρίες και τα πρόστιμα και όλα αυτά δεν λέει να συνελθεί ο κόσμος και αφήνει συνεχώς. Οπότε η λύση είναι πάλι να χρειωθεί ο δήμος σε όλη αυτή τη ζημιά. Οπότε θα πρέπει να τα μεταφέρει, να μην τα αφήσει σίγουρα στις γειτονιές. Για αυτό θα κάνετε, να πάνε να ανακυκλωθούν για να τελειώνουμε αυτό το βάσαν, όπως και τα ογκώδη. Δεν ξέρω αν έχετε κάποια άλλη ερώτηση. Μου επιτρέπετε λίγο. Πώς αφορά για τα ογκώδη. Θα θέλα να βάλω ένα προβληματισμό. Θα πρέπει να πεθυθεί στους εργολύπτες, στους συνεργεία και στους συλλόγους ηλεκτρολόγων υδραμπλικών και θα πρέπει να τους πείτε ότι δεν είναι δυνατόν οι εργασίες αυτές που γίνονται... Με τα μπάζαλα. Βεβαίως. Έχουν τεράστια ευθύνη. Ακόμα και με τις αλλαγές, με τα κουφώματα και οτιδήποτε. Ακόμα και με τα στρώματα. Υπάρχουν οι διάφοροι ιδιώτες επαγγελματίες οι οποίοι στη διευκόλυση των πελατών αναλαμβάνουν να πάρουν τα παλιά και τα πετάνουν δεξιά και αριστερά. Και λέω δεξιά και αριστερά στα πεζοδρόμια, δίπλα στους κάτους και οτιδήποτε. Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε σοβαρά ως δήμος αυτήν την συνεργασία, συνενόηση και αν θέλετε συμφωνία με όλους αυτούς, διότι δεν θα το λύσουμε ποτέ το θέμα. Και θα επιβαρύνουμε όλους οι υπόλοιπους πολίτες οι οποίοι είναι συνειδητοί και ευσυνείδητοι και πληρώνουν κάδες και ιστορίες εν συγκρίση με τους πολλούς οι οποίοι τροχούν αυτόν τον τρόπο. Δεν μπορεί να ακενήσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ και να σκέφτονται να μην πληρώσουν πενήντα και εβδομήντα ευρώ για ένα κάδο και οκτώντα ανακύκλωσης. Αυτά πρέπει όμως να τα δείτε και να σχεδιάσετε και όλα αυτά. Τέλος πάντων είναι μεγάλη κουβέντα, συγγνώμη κιόλας, εγώ απλώς έβαλα ένα προβληματισμό. Όχι, να είστε σίγουροι πως έχουν μιλήσει ήδη με όλους αυτούς τους μικροεργολάγους. Αλλά δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, δεν μπορούμε. Κύριε Πρόεδρε θα μου δώστε ένα λεπτό να προτείνω κάτι. Να σας δώσω, βεβαίως. Κύριε Προμούσα, θέλω σε συνεργασία με τον κύριο Σταυρίδη να δείτε αν σε αυτά τα 60 άτομα της καθαριότητας μπορείτε να πάρετε μέσα ηλεκτρολόγους. Πονάει ο δήμος από ηλεκτρολόγους και ο ηλεκτροφωτισμός είναι στα ανταποδοτικά. Αν μπορείτε να πάρετε μερικούς χτιστάδες, πάρα πολύ θα βοηθηθεί ο δήμος. Κυρία Τσανάκια, δεν είναι πάλι λύση στην καθαριότητα, έχει προβλεφτεί να πάρουμε και οικοδόμους και ηλεκτρολόγους και για την τεχνητική. Αυτά τα πρόσυνταξιοδότηση τα οποία κάνουν εξαιρετική δουλειά, γιατί είναι μαθημένοι να δουλεύουν. Δεν είναι σαν τους νεαρούς που θέλουν όλοι να γίνουν διευθυντές. Είναι μαθημένοι να δουλεύουν και είναι πολύτινο προσωπικό. Έχει προβλεφτεί εκτός από την καθαριότητα. Στην καθαριότητα θα είναι 35 άτομα, τα υπόλοιπα 30 θα είναι σε άλλες υπηρεσίες. Τεχνική υπηρεσία, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, τα πάντα. Είναι το πιο πραγματικό που πονάει, γι' αυτό το λέμε. Και καλά κάνετε. Σχετικά με τα κολωνάκια, μια απάντηση, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Βέρο, είναι τρία κολωνάκια βυθιζόμενα, αφορά την προμήθεια αυτών ανταλλακτικά και την συντήρηση και θα τοποθετηθούν στην περιοχή του Αγίου Παύλου προκειμένου να αποτραπεί διέλευση οχημάτων μέσα στους πεζοδρόμους. Αγίου Παύλου... Συγνώμη, Άγιο Νικόλαο. Μας τρελάγεις. Στο σπίτι μου ήρθες. Ο κύριος Βογιατζής. Δεν έχω ρωτήσει, πρόεδρε. Ο κύριος Σανθόπουλος. Εγώ πήρα τις απαντήσεις από τον κύριο Δηδήμαρχο στο προηγούμενο Θοναπρόδη, είναι κανοποιημένος. Ο κύριος Κουνάκος. Κύριε Πρόεδρε, με την δέκατη αναμόρφωση πετυχαίνουμε σήμερα δύο πολύ σημαντικά πράγματα. Βάζουμε μπροστά την ανάπτυξη του Δήμου Μασκαβάλλας, με την ένταξή του στο σχέδι, στην βιώσιμη πόλη, με την εφαρμογή, με την δυνατότητα να κάνουμε πλέον, να πετύχουμε να κάνουμε μελέτες για να προετοιμαστούμε για αυτό το οποίο έρχεται το μεγάλο, ουσιαστικά, το μεγάλο που είναι η βοήθεια από το Ταμείο Ανάπτυξης και το 2002 πρόγραμμα της χώρας, όπου αυτό θα βοηθήσει την ανάπτυξη. Και το άλλο κομμάτι είναι δείχνει ο Δήμος την κοινωνική του ευαισθησία απέναντι στα άτομα τα οποία έχουν μείνει άνεργα και είναι πλησίον της ενταξοδότησης. Και αυτό το κομμάτι είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να διεκδικήσουμε να είναι ακόμα περισσότερο γιατί και η πανδημία έφερε πολύ μεγάλο πρόβλημα στις επιχειρήσεις του Δήμου και έθεσε άτομα στην ανεργία και αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να συμπληρώσουν τα παράδειτα έσημα. Άρα καλά είναι η τοπική αυτοδιοίκηση να διεκδικήσει να απορροφήσει ένα τέτοιο κομμάτι διαφόρων ειδικοτήτων που θα είναι χρήσιμοι στην τοπική κοινωνία. Αυτά τα δύο θέματα νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικά. Το ένα της τεχνικής υποστήριξης για την ανάπτυξη και την απορροφή των χρημάτων που θα έρθουν μέσα από τις μελέτες και το δεύτερο η κοινωνική πολιτική μέσα από την παροχή εργασίας σε αυτά τα άτομα. Αυτό, κύριε Πρόεδρε, είμαι θετικός. Ο κύριος Μορτασάγας. Το μόνο που έχω να σας πω και οι αντιδύμαρχοι είναι για τα βυθιζόμενα κολουνάκια. Σας είχα πει και πριν ενάμιση χρόνων, δεν ήσασταν εσείς αντιδύμασμος τότε, βέβαια, ότι δεν θέλετε να σπάσετε αυγά. Η λύση είναι μια και μοναδική δαγκάνιδας. Μόνον έτσι θα μάθει ο κάθε ασυνείδητος να μην βάζει το αυτοκίνητό του και το μηχανάκι του να περνάει μέσα από τους πεζόδρομους. Δεν θέλετε να σπάσετε αυγά. Εντάξει, διοίκησή είστε, δικαιομά σας είναι. Το πολιτικό κόστος φοβόσαστε και εσείς και τίποτα άλλο. Για τα κολουνάκια μια ζωή θα τα πληρώνουμε. Τίποτα παραπάνω δεν θα γίνεται. Λοιπόν, πάμε. Κυρία Τσανάκα. Θετική. Κύριε Παπαδόπουλα. Είμαστε θετικοί πρώτα. Θετικοί είπατε. Θετικοί. Κύριε Παπά. Κύριε Βέρο. Κύριε Πρόεδρε, επειδή βρισκόμαστε στο 7ο μήνα και βλέπουμε την 11η αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Αυτό νομίζω ότι λέει πολλά, έτσι. Όσο αφορά για την υλοποίηση, αν θέλετε για το σχεδιασμό, αλλά και για την κατάθεση του προϋπολογισμού συνολικά. Το δεύτερο. Στο προηγούμενο θέμα που συζητούσαμε, μετά από έξι μήνες, την υλοποίηση και τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού. Κάναμε τις επισημάσεις, καταθέσαμε τις προβληματισμούς, αλλά είναι γνωστό ότι για όλους αυτούς τους λόγους δεν είχαμε ψηφίσει και τον προϋπολογισμό. Μετά από δύο χρόνια διοίκησης, λυπούμαστε πολύ, αλλά όσο θα βλέπουμε αυτήν την πορεία συνολικά του προϋπολογισμού και αυτήν την λογική με τις αναμορφώσεις, εμείς θα είμαστε αρνητικοί από εδώ και πέρα. Ο κ. Βογιατζής. Θετικός πρόεδρο. Ο κ. Ξανθόπουλος. Αδελτικός κ. Πρόεδρο. Ο κ. Κουνάκος. Θετικός. Θετικός είπατε? Θετικός, θετικός, βέβαια. Και ο κ. Πρωμούσας. Θετικός πρόεδρο. Ωραία. Εγκρίνεται καταπλαιοψηφία. Πάμε στο τρίτο θέμα. Έγκριση ή μήτηση παρ. 7621 απόφαση του Δικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη προσχολική αγωγή Καβάλλας του Δήμου Καβάλλας με θέμα σύσταση προσωπωπαγών θέσεων ιδιωτικού δικαίου αριστεί χρόνου κατεφαρμογή δικαστικής απόφασης. Ουσιαστικά, ερχόμαστε να εγκρίνουμε ή όχι την απόφαση του νομικού προσώπου. Κύριε Δημαρχέ. Κύριε Δημαρχέ, θα σας ακούμε. Ναι. Τώρα ακούμε. Ναι, ναι. Αφορά τις εργαζόμενες στο βοήθειασο σπίτι της κυρίας, που εργάζονται στο βοήθειασο σπίτι. Όλοι ξέρουμε το ιστορικό. Είχαν, ως δημοτικό συμβούλιο επί κυρίας Τσανάκ, είχαμε πάρει τότε την απόφαση να μην αντιπαρατεθούμε, ας το πούμε έτσι, στην έκτηση που κάνανε για το βοήθειασο σπίτι. Επαναλαμβάνω. Αυτό που έχουν κάνει οι αιτήσεις τους είναι ότι λένε για την εργασία τους στο βοήθειασο σπίτι. Υπήρξαν τα γεγονότα αυτό με την έμπεση αν θα έπρεπε να το κάνουμε οι όρχοι. Υπάρχει η δέσμευση δική μου ότι όπως και τότε και τώρα, ότι καμία κυρία δεν θα μείνει άνεργη, σε περίπτωση δηλαδή όσες περάσουν στον καινούριο βοήθειασο σπίτι, το οποίο θα χρηματοδοτείται από το κράτος και θα περάσουν στους δήμους, όσες κυρίες δεν περάσουν στο πρόγραμμα αυτό θα παραμείνουν στο νομικό πρόσωπο. Αυτό λοιπόν που κάνει αυτή τη στιγμή, όπως όφειλε κιόλας να το κάνει, το νομικό πρόσωπο, είναι να δημιουργήσει στον οργανισμό του της προσωποπαγής θέσης για το βοήθειασο σπίτι. Διότι με αυτό που έχει γίνει, δηλαδή με την δικαστική απόφαση, να γίνουν αορίς του χρόνου, γίνεται κατά παρέκριση φυσικά του ΑΣΕΠ και γίνεται προφανώς για τις θέσεις στις οποίες κατέχουν αυτή τη στιγμή. Έτσι λοιπόν το νομικό πρόσωπο και μετά και από την εισήγηση του νομικού συμβούλου του κυρίου Αγελαράκη, προέβη σε αυτήν την ενέργεια. Υπάρχουν κάποιες αντιρίσεις, εντάξει ο καθένας πρέπει να έχει τη δική του θέση, είναι σεβαστό. Όμως το νομικό πρόσωπο πρέπει να εφαρμόσει το νόμο και να κάνει αυτό το οποίο προβλέπεται. Είναι εδώ και ο κύριος Κουσιλόγης να σας πει και αυτός κάποια πράγματα και μετά από εκεί και πέρα να συζητήσουμε το θέμα. Καλησπέρα και από εμένα. Εμείς ουσιαστικά ερχόμαστε να εφαρμόσουμε τη δικαστική απόβαση. Οι κυρίες στο βοήθειασμο σπίτι είχαν κάνει προσφυγή ότι εξυπηρετούν πάλιες και διαρκείς ανάγκες. Σε αυτό ακριβώς αποφάνθηκε το δικαστήριο και στη συνεργασία και τηλεφωνική με το υπουργείο που είχαν οι υπηρεσιακοί του νομικού προσώπου και με την αποκεντρωμένη και κυρίως και με τον κύριο Γελαράκη έπρεπε να εφαρμόσουμε την απόφαση του νόμου και να είναι ακριβώς έτσι. Δηλαδή δημιουργούνται όπως προβλέπει ο νόμος προσωρινές προσωποπαγής θέσεις για το βοήθειασμο σπίτι. Αυτό ακριβώς κάναμε το οποίο στη συνέχεια θα περάσει μετά από το δημοτικό συμβούλιο από το υπηρεσιακό και από την αποκεντρωμένη. Και εκεί κλείνει όλος ο κύκλος. Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω από αυτά που είπε ο κύριος δήμαρχος. Σας ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, επανειλημένα ήρθε αυτό το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Παρακαλέσαμε τον κύριο δήμαρχο να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση. Γιατί η αποφάσιση της δικαστηρίου δεν είναι επεξεγέλασσε. Μπορούν, αν δεν τις εφαρμόσεις, να αποδειχτεί ότι είναι μεγάλη η τροχοπέδη και για το δήμο και για τον ίδιο τον δήμαρχο και βεβαίως και για τον πρόεδρο του νομικού προσώπου. Τι ζητάει το δικαστήριο? Ζητάει προσωποπαγής θέσης στον βοήθεια στο σπίτι. Όχι βέβαια. Ζητάει προσωποπαγής θέσης στο νομικό πρόσωπο. Τι γνωματεύει ο κύριος Αγελαράκης προσωποπαγής θέσης στο βοήθεια στο σπίτι. Όχι βέβαια. Ο κύριος Αγελαράκης γνωματεύει προσωποπαγής θέσης στο νομικό πρόσωπο. Τι κάνει το διοικητικό συμβούλιο του νομικού προσώπου, ψηφίζει προσωποπαγής θέσης στο βοήθεια στο σπίτι. Άλλα του ζητούν να κάνει, άλλα κάνει. Εμένα τα τηλέφωνα εδώ και εκεί των διαφόρων που πήρανε του προσωπικού δεν μου λένε απολύτως τίποτα. Εγώ έχω μια απόφαση δικαστηρίου και πρέπει να την εφαρμόσω. Μιλημένα, ξεγημένα δεν το δέχομαι με τίποτε, για ποιον λόγο. Γιατί αν μεθαύριο καταργηθεί το βοήθεια στο σπίτι, αθές με τις προσωποπαγής θέσεις θα μείνουν στον αέρα. Εάν βρίσκονται σε προσωποπαγής θέσης στο νομικό πρόσωπο, θα μπορούν να τις μεταχειριστούμε όπου έχουμε κενό. Τι προσωπικό είναι αυτό? Είναι κοινωνιολόγοι, κοινωνικές λειτουργοί και νοσηλευτικό προσωπικό και βοηθητικό προσωπικό. Επομένως ένα προσωπικό το οποίο ο δήμος μπορεί να το απορροφήσει και σε πολλές υπηρεσίες του κοινωνικού τομέα. Και όχι μόνο. Εμείς λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, από τώρα σας το λέω, θα ψηφίσουμε αρνητικά στην εισήγηση που μας φέρνετε σήμερα, διότι παρόλο που τα λέει το Δικαστήριο, παρόλο που τα λέει ο κ. Αγιαλαράκης, εσείς επιμένετε να ζητάτε να ψηφιστεί προσωποπαγής θέσης στο βοήθεια στο σπίτι. Έχει διαφορά. Μιλημένα, εξηγημένα, τελείωσα και ψήφισα κιόλας. Αν μου επιτρέπετε λίγο γιατί σίγουρα και οι άλλοι συνάδελφοι θα έχουν το ίδιο. Καταρχήν κ. Τσανάκα οι 220.000 το χρόνο, ο δήμος δεν έχει να τις δώσει. Εκτός εάν έχετε εσείς μία μηχανή και κόβει λεφτά και μπορούμε να δίνουμε χρήματα. Δεν μπορεί από τη μία να λέμε ότι δεν μπορεί να εκτελεστεί ο προϋπολογισμός του νομικού προσώπου και από την άλλη να επιβαρύνουμε με άλλες 220.000 τον προϋπολογισμό του. Δεν είπαμε ότι θα μείνει καμία στον αέρα, αλλά όμως δεν θα γίνει ότι πέρασα μεν αλλά δεν πάω γιατί δεν θέλω να πάω στον βοήθεια και στον καινούριο βοήθεια στο σπίτι. Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι όσες κυρίες δεν περάσουν, το ξαναλέω, δεν περάσουν με τον ΑΣΕΠ στον καινούριο διαγωνισμό, θα παραμείνουν, θα αλλάξουν από τη θέση που είναι και θα μπουν σε κάποια άλλη θέση. Καμία δεν θα βγει εκτός. Τώρα, εάν κάποιες κυρίες έχουν στο μυαλό τους ότι πρέπει να φύγουν και να πάνε κάπου αλλού και να ξεκινάνε όλη αυτή τη φασαρία, όλη αυτή τη διαδικασία, εγώ δεν είμαι διατεθειμένος ως δήμαρχος να το ακολουθήσω. Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι καμία κυρία δεν θα μείνει άνεργη. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κύριε Δήμαρχε, δεν σας πιστεύουμε, δεν σας πιστεύουν. Κύριε Δήμαρχε, δεν μετράνε τα λόγια σας, δεν το έχετε καταλάβει. Τέλος, απαντώ τώρα σε αυτά που πήρε ο δήμαρχος. Δεύτερον, βάζετε τα χρήματα πάνω από ένα πρόγραμμα που μέσα στην πανδημία ότι είχατε για το είπατε συγχαρητήρια. Σε αυτούς τους ανθρώπους που μια κοινωνική ομάδα, ευπαθή ομάδα, τρίτη ηλικία, την υπερασπιζόταν με την ίδια τους στη ζωή. Και έρχεστε να μου πείτε, 220 χιλιάρικα δεν τα δίνετε. Μετράτε με τα χρήματα την κοινωνική ευαισθησία που πρέπει να έχει ένας δήμαρχος και μια διοίκηση και ένας δήμος. Και το ξαναλέτε πάλι. Είναι παράδειφτο να φέρεστε με αυτόν τον τρόπο. Δύο χρόνια μέσα στην πανδημία κάνατε κοσμόπολης. 150.000 ευρώ την πρώτη χρονιά και 300.000 προπολογισμών και 400.000 τώρα. Είναι ντροπή να λέτε τέτοια πράγματα. Η απόφαση τώρα του νομικού προσωπού, της ελληνικής, παραβιάζει ξεκάθαρα την εντολή της δικαστικής απόφασης που προβλέπει ότι όλες οι εργαζόμενες συνδέονται με το νομικό πρόσωπο. Και όχι με τη νέα υπηρεσία ή το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι. Συνδέονται με μια ενιαία σύμβαση αορίστου χρόνου. Και όχι με προσωρινές προσωποπαγής θέσεις όπως αναφέρετε στην απόφαση. Πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε την άρνηση του δημάρχου να εφαρμόσει την δικαστική απόφαση και την αιμονή του να επιμένει σε μια παράνομη απόφαση. Οι δημότητές μας που ωφελούνται από το βοήθεια στο σπίτι, οι εργαζόμενες αλλά και εμείς οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ζούμε εδώ και ένα μισό χρόνο μια απίστευτη ιστορία εμμονής και εκδικητικότητας του κ. Μουρειάδη η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι κοινωνικές δομές του δήμου χρειάζονται ενίσχυση και αναβάθμιση. Όχι την πολιτική κατεδάφυσης της κοινωνικής πολιτικής που επιχειρεί η διοίκηση του δήμου. Εμείς, κύριε Πρόεδρε, ψηφίζουμε όχι στην παράνομη απόφαση της αλληλεγγύης και ζητούμε να εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση όπως ακριβώς είναι. Σας ευχαριστώ. Αν μου επιτρέπετε κύριε Πρόεδρε, καταρχήν επί προσωπικού, διότι αμήντι άλλο με τον τρόπο του κ. Παπαδόπουλος με αποκάλεσε ψεύτη. Ας προσφύγει κάποιος στις δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς να δει ποιος είναι ψεύτης ή και δεν είναι. Ή ποιος λέει την αλήθεια ή τι λέει παραποιημένη. Αυτό που είπα ισχύει. Η 220, κανείς δεν είπε ότι υποβαθμίζεται το βοήθεια στο σπίτι. Το βοήθεια στο σπίτι ξέρετε πολύ καλά ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί με τις κυρίες που θα περάσουν και με άλλες που ενδεχόμενα επίσης θα περάσουν με το πρόγραμμα. Άρα δεν σταματάει τίποτε από το βοήθεια στο σπίτι, κύριε Παπαδόπουλε. Για να ξέρετε, για να καταλαβαίνετε κάποια πράγματα. Επίσης, εάν για εσάς είναι οι 220.000 ή τέλος πάντων οι 100.000 πόσο θα είναι στο τέλος ή όταν θα πάνε οι κυρίες στο βοήθεια στο σπίτι, το θεωρείτε λίγο, μάλλον για τις 200.000 θα πω γιατί εδώ το θέμα δεν είναι εάν θα πάνε στο βοήθεια στο σπίτι. Καταλαβαίνετε ότι ο καημός κάποιων από αυτές τις κυρίες είναι να μην πάνε στο βοήθεια στο σπίτι και να παραμείνουν στο νομικό πρόσωπο. Αυτός είναι ο καημός. Εγώ δεν θέλω να αποληθεί καμία, κυρία. Όμως, κύριε Παπαδόπουλε, η κοινωνική πολιτική έχει και άλλα πράγματα. Η κοινωνική πολιτική είναι και η παιδική σταθμή, οι οποίοι δεν βγαίνουν οικονομικά εάν βάλει το χέρι στο τζέπι ο δήμος. Και δεν τάχει αυτά τα λεφτά, πιστέψτε με. Κοινωνική πολιτική είναι και τα καπί, κοινωνική πολιτική είναι και το κοινωνικό παντοπολείο. Όλα αυτά θέλουν χρήματα. Δεν γίνονται με τα ψέματα και με τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, κύριε Παπαδόπουλε. Διότι ο καθένας από εμάς έχει δείξει την ευαισθησία του απέναντι στους εργαζόμενους. Δεν θέλω να πω περισσότερα και δεν δέχομαι από εσάς μαθήματα κοινωνικής ευαισθησίας. Κύριε Παπαδόπουλε, είναι γεγονός ότι αυτό το θέμα το έχουμε συζητήσει κατεπανάληψη. Και αν θυμάστε είχαμε πει το Δήμαρχο να υλοποιήσει την εντυπωσία του ότι δεν θα πάει σε πετύο δήμους αυτό που συμφορούσαμε όλες οι παρατάξεις. Και κατά αυτόν τον τρόπο θα εφαρμοζόταν η πρωτόδυκη εργαστική απόφαση. Τι έχουμε σήμερα. Έχουμε τον Δήμαρχο να λέει εφαρμόζω την εργαστική απόφαση. Έχουμε τον κύριο Κουσουλόγι να λέει εφαρμόζω την εργαστική απόφαση. Έχουμε τον κύριο Αγγελαράκη να λέει, να γρομματεύει ότι πρέπει να εφαρμοστεί η εργαστική απόφαση. Και προχθές με πήρε πρόσωπο στον εργαζομένο και λέει ότι δεν εφαρμόζεται ούτε η γρομμάτευση, ούτε ακολουθείται η γρομμάτευση του κύριου Αγγελαράκη, ούτε εφαρμόζεται η εργαστική απόφαση. Αυτό που είπε ο δήμαρχος σήμερα τώρα, ότι κάτι έχουν στο μυαλό τους κάποιες κυρίες, αν θυμάστε το είχε ξαναεπαναλάβει και στο παρελθόν. Και μπρος στον κίνδυνο να μην βρούμε άκρη στο ζητούμενο αυτό, είχα ζητήσει από τις εργαζόμενες να δηλώσουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν κάτι τέτοιο. Δηλαδή να αποφεληθούν τη δική μας κοινωνική ευαισθησία και κατά αυτόν τον τρόπο εμείς να πετύχουμε, το μόνο που θα πετυχαίναμε ήταν να ικανοποιήσουμε τις κυρίες και αύριο οι κυρίες να πάνε σε άλλες υπηρεσίες. Άλλωσε η κυρία Τσανάκρικα, το είπε και με γλαφτειρό τρόπο ότι οι ειδικότητες που καλύπτονται αυτές οι προσωρινές προσωπωμαγικές θέσεις στην ουσία δεν θα είναι εντελώς άχρησες. Δηλαδή δεν θα είναι και ακόμη και στη διάλυση του προγράμματος θα μπορούν να απορροφηθούν μέσα στο Δήμο. Λοιπόν, εγώ νομίζω ότι ο δήμαρχος αδικείται κατάφορα μέσα από τα λόγια που είπε ο κ. Παπαδόπουλος και θέλω να αποξύξει ότι δεν διαφωνεί και δεν διαφέρει από όλους εμάς τους άλλους και ότι πράγματι είναι δήμαρχος βέβαια με μια παραπάνω ευθύνη, βλέπει τα πράγματα και να έρθει μαζί μας και να ζητήσουμε τη δέσμευση, αφού όλοι θέλουμε τον καλό του Δήμου, να ζητήσουμε τη δέσμευση από όλους αυτούς, τον οικοπρόσωπο να ζητήσει τη δέσμευση από όλους αυτούς, ότι δεν θα συμβεί κάποια τέτοια εκμετάλλευση που αποφάτει ο δήμαρχος γιατί αδικεί τον εαυτό του να στέκεται απέναντι από εμάς και εμείς να φαινόμαστε φιλεργατικοί και ο Μουριάδης να φαίνεται αντεργατικός. Αυτό δεν θέλω να το πιστέψω και θέλω να του κάνω έκκληση πάλι να βρει μια συνθετική λύση με τον κ. Ψουλόγη και να οδείγματα στο να κλείσει το θέμα, έτσι ακριβώς ούτε οι εργαζόμενοι να είναι πονηροί και να χρηματελευτούν τη δική μας κοινωνική βεστισία και ο δήμος θα μπορεί να ανταπεξέλθει συνολικά γιατί ο δήμαρχος έχει και την ευθύνη. Άρα λοιπόν με τον τρόπο που έρχεται δεν μπορούμε να είμαστε και εμείς θετικοί, είμαστε ελληνικοί και ζητάω να προσφαρμοθεί ο τρόπος με τον οποίο το νομικό πρόσωπο θέλει να καλύψει το θέμα. Παππά, φυσικά και δεν είμαι καθόλου αντιεργατικός, αυτό νομίζω ότι το έχω αποδείξει, από την άλλη όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προστατεύσω τον δήμο. Αυτό κάνω. Αν μου επιτρέπετε, είχε ξαναντεθεί το θέμα παλιότερα στο χρόνο που εσείς υπήρχε μια καθυστέση για να διασφαλίσετε κάποια πράγματα. Το είχα βάλει στις κυρίες και μου είπαν ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, ο φόβος σας δηλαδή δεν ισχύει. Και εγώ θέλω να έρθω να βοηθήσω να ζητήσει ο κ. Σουλόγης από όλους αυτούς ότι αυτό που λέτε εσείς, αυτό το φόβο που έχετε, ότι δεν υπάρχει και να προχωρήσουμε όλοι από τη μία πλευρά. Μην στέκεστε τώρα, αδικείτε τον εαυτό σας να πάτε από την άλλη πλευρά. Δεν πάω από την άλλη πλευρά, αλλά δεν έχω εμπιστοσύνη σε αυτό. Δηλαδή ότι κάποιος θα με διαβεβαιώσει ότι θα πάει στον καινούριο βοήθεια στο σπίτι και όταν θα έρθει η ώρα δεν θα πάει και δεν θα μπορώ να κάνω τίποτα. Αυτό μπορεί να γίνει με μία νομική διασφάλιση, με ένα έγγραφο που θα το υπογράφουν. Αυτό γίνεται. Ο κ. Αγγελαράκης τότε γιατί συμφωνεί ότι δεν εφαρμόζεται η δικαιαστική απόφαση. Κύριε Παππά μου συγχωρείτε έτσι για να μην δημιουργηθούν παρεξηγήσεις. Η εισηγήση ήταν κοινή, ήταν με τον κ. Αγγελαράκη. Λίγο πιο δυνατά παρακαλώ κ. Ψουλόγηση. Η εισηγήση είναι σύμφωνη με τη γνωμάτιση του κ. Αγγελαράκη και μάλιστα πριν πάρουμε την απόφαση στον Διοικητικό Συμβουλείο για να είναι πολύ πιο ξεκάθαρο, τον είχα καλέσει και ήταν παρόντες κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Βλέπω τη Μαρία Διφαρντισκάκη, τον Τελίδη και ο Γουνελάς ο Γιώργος. Τους το ξεκαθάρισε ο ίδιος ο κ. Αγγελαράκης ότι έτσι πρέπει να είναι η προσωγοπαγής θέσης. Εμείς εφαρμόζουμε ακριβώς αυτό που μας είπε η νομική υπηρεσία του Δήμου. Δεν κάνουμε κάτι δικό μας. Ωραία, εγώ λέω ότι λένε οι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή κ. Ρεψουλόγη, λένε ότι να εφαρμοστεί η γνωμάτιση αγγελαράκη. Αφού συμφωνούμε γιατί δεν το εφαρμόζουμε. Δεν το κάνετε. Δεν το κάνετε. Όχι, όχι, μην επιμένετε. Τώρα, το ποιος θα φωνάξει δυνατά δεν θα βγει καμιά άκρη. Μαρία Φραντζεσκάκη, επειδή εσύ νομίζω απάντησες τώρα, για μιάμιση ώρα ο κ. Αγγελαράκης σας εξηγούσε εκεί πέρα ότι έτσι πρέπει να είναι η προσωγοπαγής προσωρινή θέση. Και μάλιστα εγώ έβαλα και μια δικλήδα ασφαλείας έτσι για να το ακούσε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο που δεν τη δεχτήκατε έτσι. Για όσους δεν περάσουν να υπάρχει υποσημείωση στην απόφαση, για όσες κυρίες δεν περάσουν στον καινούριο πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, να δεσμεύεται και το νομικό πρόσωπο και ο δήμος ότι θα παραμείνουν στο νομικό πρόσωπο. Μου επιτρέπετε λίγο να μιλήσω να απαντήσω. Όχι, να συνεχίσουμε κανονικά. Ναι, ναι, γιατί μίλησε... Ο κύριος εξουλόγησε για μένα και αυτό ήθελα να απαντήσω. Εντάξει κύριε Φαδισκάκη, ο κύριος Βέρος. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, το συγκεκριμένο ζήτημα έχει δύο σκέλη. Είναι από τη μία το τυπικό και από την άλλη το πολιτικό. Όσον αφορά το τυπικό, το οποίο βεβαίως δεν μπορεί να ξεπεραστεί με κανέναν τρόπο. Και ποιο είναι αυτό. Είναι μια συγκεκριμένη απόφαση δεσμευτική, τελεσίδικη, αμετάκλητη, που δικαιώνει τους συγκεκριμένους εργαζόμενους και που πρέπει να εφαρμοστεί. Όλοι γνωρίζουμε, όλοι δημοτικοί συμβούλοι θεωρώ, γιατί όλοι σε όλους έχουν σταλεί και η απόφαση του δικαστηρίου και το υπερησιακό σημείωμα με τη γνωμοδότηση της νομικής υπερησίας, με υπογραφή του κυρίου Αγγελαράκη, που λέει ακριβώς το ίδιο αποφασιστικό αναφέρεται στο ίδιο αποφασιστικό που αναφέρεται και η απόφαση του δικαστηρίου. Και βεβαίως υπάρχει και η γνωμοδότηση της νομικού συμβούλου των εργαζομένων, που και αυτή συμφωνεί. Εμείς ως παράταξη απευθυθήκαμε, διότι σας είπα επειδή είναι και νομικό το θέμα και μάλιστα μιλάμε για τελεσίδικη και αμετάκλητη απόφαση του δικαστηρίου, ρωτήσαμε και τους νομικούς μας. Η ίδια ήταν η άποψή τους, ότι δηλαδή δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να παραποιηθεί ή να παραδιαστεί η όποια αμετάκλητη απόφαση, διότι αυτό σημαίνει άλλα πράγματα τα οποία ενδεχομένως άμεσα ή λίγο αργότερα θα τα βρούμε μπροστά μας. Όλοι μας, όλοι μας. Αυτό είναι το τυπικό το οποίο ξεκαθαρίζω ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο, είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να εφαρμόσουμε αυτή την απόφαση είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει. Υπάρχει και το πολιτικό κομμάτι, το οποίο ως πολιτικό σκεπτικό έβαλα από την μεριά της δίκης ο κ. Δήματος. Και είπε, κοιτάξτε να δείτε. Εντάξει, είμασταν μαζί με τους εργαζόμενους, στηρίξαμε το δίκαιο έτημα ότι καλύπτουν πάγκες χρηδιαρχικές ανάγκες στο νομικό πρόσωπο. Αυτό ήταν το έτημα και η αγωγή που κατατέθηκε και σύμφωνα αυτή η αγωγή, η συμπήξη, αυτή η απόφαση ήταν και ζητούσαν οι εργαζόμενοι ότι καλύπτουν πάγκες χρηδιαρχικές θέσεις στο νομικό πρόσωπο, όχι στο πρόγραμμα βοήθειας. Διαβάσετε την απόφαση, νομίζω όλοι το ίδιο θα διαπιστώσουν. Και κάποια στιγμή λέει η σημερινή Υδική στο κύριο Δήμαρχος ότι ξέρετε υπάρχει μια δυναμία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και μέχρι να υπάρξει η απόφαση από τη μεριά του ΑΣΕΠ και τελικά να προσβληθούν και να μεταφερθεί το πρόγραμμα στο δήμο για να γίνεται η καταβολή των μισθών από το πράτος ότι θα πρέπει να το επιβαρυνθούμε εμείς γι' αυτό το διάστημα. Και ο δεύτερος προβληματισμός που βάζει είναι ότι κατά πόσο αυτές οι οποίες θα περάσουν μέσα από αυτή τη διαδικασία του ΑΣΕΠ θα αποδεχθούν τη θέση ώστε να μην επιβαρύνουν τα επόμενα χρόνια εργασίας τους το δήμο. Κοιτάξτε τώρα, όσα αφορά στο πολιτικό σκέλος αυτό. Εμείς βάζουμε αυτόν τον προβληματισμό. Βεβαίως, για μια ακόμη φορά, παραδέχεται ο δήμαρχος ότι τα οικονομικά δεν είναι ιδικανθήρα. Άρα, έρχεται και λίγο σε αντίθαση με αυτά που συζητούσαμε στα προηγούμενα θέματα με την τριγμηνία έκθεση, με την πορεία του προβολογισμού και όλα αυτά. Όμως, θα πω το εξής. Όπως για όλους τους πολίτες, άρα και για το θεσμό που υπηρετούμε, πρέπει να υπάρχει ένας προγραμματισμός και προτεραιότητες. Όλοι, και στον οικογενειακό μας προγραμματισμό, έχουμε δεχτεί φοβερές μειώσεις όλα αυτά τα χρόνια. Και κυρίως και την τελευταία χρονιά, με την οικονομική κρίση λόγω της υγειονομικής κρίσης. Δεν βάζουμε προτεραιότητες. Δεν θα έπρεπε ως προτεραιότητα να είναι του δήμου η κοινωνική πολιτική. Θέλω να πιστεύω ότι είναι. Εγώ αποδέχομαι αυτά που λέει ο δήματος. Ότι βεβαίως είναι κοινωνική πολιτική. Άρα δεν θα έπρεπε να είναι σε προτεραιότητα οι εργαζόμενοι που όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο λόγω της υγειονομικής κρίσης, είναι στην πρώτη γραμμή. Είναι εργαζόμενοι αυτοί οι οποίοι βλέπουν συνολικά πάνω από 500 συμπολίτες μας που έχουν την ανάγκη των υπηρεσιών αυτού του προγράμματος και αυτών των εργαζομένων. Και που είναι σίγουρο και δεδομένο ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να είναι ακόμα περισσότερο αυξημένος αν είχαμε επιπλέον εργαζόμενους και είχαν και τις επιπλέον υποδομές. Και το σίγουρο είναι ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει ανάγκη για περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό, για περισσότερες υποδομές, γιατί θα έχουν ακόμα πολλαπλάσει την ανάγκη αυτών των υπηρεσιών. Άρα, το ένα ζητούμενό είναι οι προτεραιότητες και τι προτεραιότητες έχουμε. Το δεύτερο, όσο αφορά το οποίο τέθηκε ο προβληματισμός, μα ξέρετε κάποια στιγμή, όταν θα τελειώσει αυτή η διαδικασία τοποσλήψων, ΑΣΕΠ και τα λοιπά μεταφορά στο δήμο, τίποτα κάποιοι αρμηθούν. Εγώ έχω να πω το εξής, ότι οι εργαζόμενοι σε ό,τι δεσμεύθηκαν μέχρι τώρα, που δεν ήταν υποχρεωμένοι να δεχτούν το έτοιμα του Δημάρχου αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου, συνολικά, ότι ξέρετε πρέπει και οι 14 να καταθέσετε τίσης και να συμμετέχετε στη διαδικασία του ΑΣΕΠ. Δεν ήταν υποχρεωμένοι να το κάνουν. Ήδη υπήρχε αυτή η απόφαση πρωτόδικα. Ήδη ξέρανε ότι είναι με το ένα πόδι, θα μου επιτρέψετε να πω, στην ολοκλήρωση του στόχου, που ήταν και του δίκαιο ατήματος, η επίθεση της εργασιακής σχέσης αόριστο. Και βάζω και ένα τρίτο προβληματισμό. Και για όσους έχουν επηρετήσει στο Δημόσιο, το γνωρίζουν πολύ καλά. Ποιος δεν θα ήθελε και δεν θα προτιμούσε να έχει μια σχέση εργασίας μόνιμης, αυτό που λέμε μόνιμης μέσα από διαδικασία σε εσυγκρίση με αόριστο, που πάντοτε υπάρχει πιθανότητα, και με καταλαβαίνουν πολλοί αυτοί οι οποίοι υπερέτησαν στο Δημόσιο ή υπερεττούν στο Δημόσιο, ότι η πιο ασφαλής από όλες τις πλευρές εργασιακής σχέσης είναι η μόνιμη και η προσλήψη μέσω του ΑΣΕΠ. Η αόριστο δεν είναι ασφαλής. Άρα ποιος λογικός, με την κοινή λογική, ποιος εργαζόμενος δεν θα ήθελε την ασφαλία του. Άρα κύριε Δήμαρχε, μη σας απασχολεί αυτό το γεγονός, καθώς άλλως θα πέδειξαν οι εργαζόμενοι, πουλάχιστον απέδειξαν, ότι τυρούν ό,τι έχουν υποσχεθεί, ό,τι έχουν δεσμεθεί. Και βεβαίως, κύριε Δήμαρχε, ξέρετε πολύ καλά, ότι ενδεχομένως αυτόν τον προβληματισμό που βάζετε, κάποιος άλλος Δημαρχός να τον αντιμετωπίσει. Διότι όλοι ξέρουμε, στο Δημόσιο που υπερετούμε, και μάλιστα πρόσφατα, πριν δύο χρόνια γίναν προσλήψεις, ανθρώπων που πέρασαν μέσα από διαδικασία του ΑΣΕΠ, που έγινε το 1996. Άρα καταλαβαίνετε, κύριε Δήμαρχε, και την αγωνία και την ανασφάλεια αυτών των εργαζομένων, όσο δεν ορισθηκοποιείται και δεν τακτοποιείται και δεν τελεσυδικεί το θέμα τους, και πρέπει να τα σπαστούμε, αλλά και τη σημαντική προσφορά που θα έχουν αυτοί οι εργαζομένοι, διότι πάρα πολύ, τελειώνω κύριε Πρόεδρε και συγγνώμη που πήρα περισσότερο χρόνο, αλλά και υπόψη γιατί όλοι ξέρουμε ότι το νομικό πρόσωπο, δυστυχώς, έχει τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού λόγου των αποχωρήσεων. Και ξέρουμε πολύ καλό ότι αυτό το διάστημα, και όσο λειτουργούσαν τα ΚΑΠΙ, λειτουργούσαν χάρη και στη σημαντική προσπάθεια και συνεργασία που είχανε και στην ισφορά από αυτές τις εργαζόμενες. Όπως και τα δημοτικά ιατρία. Άρα, ακόμα και αν κάποιες δεν περάσουν μέσω του ΑΣΕΠ, που εγώ θεωρώ δεδομένο ότι θα αποδεχθούν γι' αυτούς τους λόγους που είπα, οι υπόλοιποι είναι αναγκαίοι τα επόμενα χρόνια για τη λειτουργία των κοινωνικών δομών του νομικού προσώπου. Γι' αυτούς όλους τους λόγους, δεν θα ήταν δυνατόν να αποδεχτούμε αυτήν τη συγκεκριμένη απόφαση του νομικού προσώπου καταπληκτική. Κύριε Βέρο, είπαμε κάτι διαφορετικό. Το ίδιο πράγμα λέμε, ότι όσες κυρίες δεν περάσουν, θα μείνουν στο νομικό πρόσωπο. Έχετε διαβάσει την απόφαση του δημοτικού, την απόφαση του δικαστηρίου? Δεκαπέντε σημεία, σας παρακαλώ λίγο. Μα μου λέτε αν δεν την έχω διαβάσει. Μάλλον εσύ δεν την έχετε διαβάσει. Θα παραποιήσει την απόφαση, κύριε Δήμαρκε. Κάντε το. Λοιπόν, δεκαπέντε σημεία, σας παρακαλώ. Ακούστε, κύριε Δήμαρκε. Δεν θα ζητούσε να παραποιήσει την απόφαση. Αυτό ξέρετε τι σημαίνει. Θα βρεθούμε εκεί σαν τα κάγελα της φυλακής όλη. Έχετε διαβάσει, κύριε Βέρο. Κάντε το, κύριε Δήμαρκε. Εγώ θα το κάνω. Έχετε διαβάσει, όμως. Δεκαπέντε σημεία μέσα, γράφει για το βοήθεια στο σπίτι. Και στο τέλος αυτό που λέει, λέει δέχεται την αγωγή και αναγνωρίζει ότι δουλεύουν η μία ως νοσηλεύτρια, η άλλη κυρία ως βοηθός, κτλ. Εξάλλου, αυτό που έχετε πάρει είναι ένα εσωτερικό σημείωμα του κυρίου Αγελαράκη. Πριν από λίγο μιλούσαμε τον κύριο Αγελαράκη και είπα ακριβώς αυτό. Ότι είναι, ότι πρέπει να μπουνε, ότι έχουν προσληφθεί για το βοήθεια στο σπίτι, έχει γίνει. Διότι όταν είχε γίνει πρωτόδικα, εάν είχαμε πει, εάν υπήρχε τότε, ότι θα γίνει καινούριο βοήθεια στο σπίτι, σιγά μην τις προσλαμβάνε τις κυρίες αυτές, μην τις δικαιώνανε. Πέρα από αυτό, όμως, λέμε το ίδιο πράγμα. Οι κυρίες που δεν θα περάσουν στο καινούριο βοήθεια στο σπίτι θα παραμείνουν στο νομικό πρόσωπο. Τι άλλο να πούμε δηλαδή. Κύριε Δήμαρχε, με επιτρέψω, το πράγμα του καθενός, εδώ, αποφασίζει και αναλαμβάνει και πλήρως την ευθύνη. Λυπάμαι πολύ, κύριε Δήμαρχε, αλλά σε καμιά περίπτωση, εγώ προσωπικά και η παράταξή μας, δεν θέλουμε με τίποτα να υπάρξει παραποίηση και μη σεβασμός τελεσίδικες και αμετάκρισης απόφυσης. Και θέλετε να σας πω και κάτι, ξέρετε γιατί, και για έναν λόγο επίσης. Όχι μόνο για το φόβο, για το τι κυρώσεις θα έχουμε, ποινικές κυρώσεις. Και οικονομικές κυρώσεις. Και οικονομικές κυρώσεις. Δεν πειράζει κύριε Δήμαρχε. Κάντε το εσείς. Ακούστε λίγο όμως, ποιο είναι το μήνυμα που περνάμε. Άρα, κι οποιοσδήποτε πολίτης, που με απόφαση δικαστηριού, ο δήμος θα δικαιώνεται εις βάρους του πολίτη, εις βάρους του όποιου επαγγελματία, επιχειρηματία και δεν συμμαζεύεται, πρέπει να μη σέβονται αυτή την απόφαση και να γράφουν στα παλιά τους, να παρακούσουν αυτές τις αποφάσεις και να λένε στον δήμο, δεν σου δίνονται τίποτα. Κάντε το τώρα. Τι είναι αυτό που λέτε. Εγώ τι λέω. Εσείς τι λέτε. Εσείς τι λέτε. Αυτό το μήνυμα περνάτε κύριε Δήμαρχε. Έχετε πάρει τη λέξη αμετάκλητη και μου θυμίζεται μία άλλη κυρία με ένα μπούρι του θανάτου. Αυτό μου θυμίζεται. Κάτω κάτω, οι αποφάσεις ελέγχονται και από το υπηρεσιακό συμβούλιο, αλλά και από την αποκεντρωμένη. Δεν κάνουμε κάτι που είναι παράνομο. Προχωρούμε στον κύριο Μπογιατζή. Δεν έχω, Πρόεδρε, κάτι να πω. Θετικός ή αρνητικός. Άστο, ψηφίζουμε παρ' όν. Παρ' όν. Ο κ. Ξανθόπουλος. Κύριε Πρόεδρε, εγώ. Κύριε Πρόεδρε, λίγο επί της διαδικασίας, γιατί είπαμε τοποθετήσεις, όχι ψηφοφορία. Λοιπόν, εμείς θέλουμε ονομαστική ψηφοφορία. Ονομαστική ψηφοφορία. Είπαμε οθετήσεις και ψηφοφορία. Μέχρι στιγμή είστε όλοι αρνητικοί. Ονομαστική ψηφοφορία, κύριε Πρόεδρε. Όχι να γίνουν τοποθετήσεις, Μαρία, συγγνώμη, αλλά ονομαστική ψηφοφορία. Αυτό το θέατρο έχει νόημα. Τι είναι το θέατρο, κύριε Δήματζη. Είναι θέατρο, κύριε Βέρο. Είναι θέατρο, κύριε Δήματζη. Ονομαστική ψηφοφορία ζητάμε, κύριε Δήματζη. Δεν μπορεί να σταματήσει η ψηφοφορία που ξεκίνησε. Τι λέτε, κύριε Πρόεδρε, τώρα. Τοποθετήσεις κάναμε. Αφήστε αυτά τώρα, κύριε Πρόεδρε. Μαρακαλώ, μη μιλάτε όλοι μαζί. Πρόεδρε, σας παρακαλώ πολύ. Τοποθετήσεις κάναμε, αφήστε το. Δεν ζητήσατε. Μα, δεν ψηφίζουμε. Τι λέτε τώρα, κύριε Πρόεδρε. Την εχίζουμε, λέω. Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι ψηφοφορία. Τοποθετήσεις είναι. Ονομαστική ψηφοφορία ζητάμε. Δεν διακόπτεται η ψηφοφορία στη μέση. Δεν κάνουμε ψηφοφορία. Τοποθετήσεις κάνουμε, κύριε Πρόεδρε. Τοποθετήσεις κάνουμε. Κύριε Ψαντόπουλος τοποθετήθηκε. Οι παιδημοτικοί σύμβουλοι τοποθετήθηκαν. Κύριε Πρόεδρε, όσο και να φωνάζετε, ό,τι και να κάνετε, θα γίνει η απόφαση του δικαστηρίου όπως πρέπει. Δεν πάνε να φωνάζετε συνέχεια. Θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει. Αυτό σας λέω μόνο. Κύριε Δημαρχέ, δικαίωμά σας να κάνετε ό,τι θέλετε. Αλλά, αν θέλετε να την εφαρμόσετε... Έχουμε χάσει. Είστε προφανώς, κύριε Βέροντα, σε ενδιαφέρει ο χρόνος. Είμαστε ένα δημοτικό συμβούλιο που όλοι έχουν ψηφίσει αρνητικά και πρέπει να κάνουμε ονομαστική. Δηλαδή, είμαστε... Δεν ψηφίσαμε ακόμα, κύριε Δήμαρχε. Δεν ψηφίσαμε ακόμα, κύριε Δήμαρχε. Πλάκα μου, κάνετε τώρα κι εσείς. Κύριε Δήμαρχε, σας παρακαλώ. Κύριε Βέρο, κυρία Φρατζεσκάκη, που θα πάρει το λόγο χωρίς να το δώσω εγώ, θα του κλείσω το μικρόφωνο. Πάρτε το χαμπάρι. Δεν γίνεται αυτό να πετάγεστε συνέχεια. Δεν σέβεστε τίποτα. Επί της διαδικασίας, επί της διαδικασίας και τη ρημάζετε τη διαδικασία. Λοιπόν, ξέρετε πολύ καλά, κύριε Βέρο, η ψηφοφορία έχει ξεκινήσει. Κυρία Τσανάκα είναι αρνητική. Ο κύριος Παπαδόπουλος αρνητικός. Ο κύριος Παπάς αρνητικός. Πάσαμε σε εσάς, δεν γίνεται να ξαναγυρίσουμε από την αρχή. Έχει πάει 11.20, είμαστε στο τρίτο θέμα, πρέπει να πάρουμε παράταση και έχουμε άλλα 20 τόσα θέματα. Δεν γίνεται να συζητάμε... Φάμε πολύ, κύριε Πρόεδρε, αλλά... Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε, ονομασική ψηφοφορία. Κύριε Πρόεδρε, μη το κάνετε αυτό τώρα. Μη το κάνετε, σας παρακαλώ πολύ δηλαδή. Μη το κάνετε τώρα αυτό, γιατί έτσι είναι. Κύριε Βέρο, μέχρι στιγμής... Ονομασική ψηφοφορία θα κάνετε στο τέλος, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Βέρο, όλη μέχρι στιγμής είναι αρνητική. Τι θέλετε να κερδίσετε δηλαδή με αυτό... Όχι, δεν είναι όλη αρνητική, κάνετε λάθος. Εγώ δεν άκουσα τους υπόλοιπους ακόμα, δεν είναι αρνητική. Θέλετε να αλλάξουμε, ελάτε εδώ να έρθω εγώ στη θέση σας. Όχι, δεν χρειάζεται, μια χαρά είναι το κίνημα. Μια χαρά, δεν θέλουμε αυτό. Κύριε Ξανθόπουλε, δεν σας άκουσα. Εγώ είμαι επιθαρκημένος, πρόεδρε, εγώ περιμένω να μου δώσεις το λόγο. Θα σας ακούμε, τοποθέτεις ψήφιση. Όχι, δεν θα κάνω τοποθέτεις, εγώ ερωτήσεις έχω να κάνω. Η διαδικασία είναι ερωτήσεις, θέλω να κάνω ερωτήσεις. Φαντάζομαι ότι έχω το δικαίωμα, έτσι. Επί του θέματος που συζητάμε. Επί του θέματος που συζητάμε, βεβαίως. Υσήγηση λέει ναι ή όχι στην απόφαση του νομικού προσώπου. Ερωτήσεις έχω να κάνω ερωτήσεις, πρόεδρε. Επειδή παραβίασαν οι προηγούμενοι. Μετράει ο χρόνος σας συνολικά, σας ακούμε. Βεβαίως, δεν πειράζει. Κύριε Προέδρε του νομικού προσώπου, είπατε σε μια αποστροφή του λόγου σας, ότι η πρότασή σας προς το διοικητικό συμβούλιο του σκοινωνικής αλληλεγγύης, ήτανε να μπει στο σκεπτικό της απόφασης μια υποσημείωση, η οποία να λέει ότι σε αυτοίς που δεν γίνει αυτό, να μην γίνει εκείνο. Το κατάλαβα σωστά, για να προχωρήσω στην διατύπωση των ερώτηματος, κύριε Εξουλόγη. Το αυτό και εκείνο δεν κατάλαβα τι θέλετε να πείτε. Ξέρατε, αν θυμάμαι καλά, ότι η πρότασή σας προς το διοικητικό συμβούλιο της σκοινωνικής αλληλεγγύης, ήταν ότι αν κάποιες κυρίες δεν δικαιωθούν από το ΑΣΕΤ, θα υπάρχει μια υποσημείωση, η οποία θα λέει ότι ξέρετε, αν έχουν συμβεί αυτό, δηλαδή δεν προωδηθείται μέσω του ΑΣΕΤ, τότε θα σας κρατήσουν στο νομικό πρόσωπο. Είπατε κάτι τέτοιο, σωστά το κατάλαβα. Ακριβώς θα πω τι είπατε. Η εισήγηση ήταν του κυρίου Αγελαράκη της νομικής υπηρεσίας του Δήμου και επειδή τέθηκε θέμα στο διοικητικό συμβούλιο να υπάρχει μια δικλήδα ασφαλείας, προφορικά από μένα έγινε η πρόταση, στην εισήγηση της νομικής υπηρεσίας, να μπει μια υποσημείωση που θα λέει αυτό το πράγμα. Όποια κυρία δεν περάσει στον καινούριο βοήθεια στο σπίτι, που αυτομάτα θα κατριεχθεί η προσωποπαγής θέση, εφόσον περάσει, αυτοί που δεν θα περάσουν, παραμένουν στο νομικό πρόσωπο. Αυτό λοιπόν. Κατάλαβα σωστά. Υερώξη μου λοιπόν κύριε Πρόεδρε της κοινωνικής αγιελικής. Έχετε υπόψα πόσες αποφάσεις πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, τις οποίες δεν εφάρμοσε ο κύριος Δημαρχός. Έχετε υπόψα πόσες αποφάσεις τέτοιες έχουν ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Και αν τυχόν το έχετε υπόψα, θα σας παρακαλούσα πολύ να μου πείτε, με δεδομένου αυτό, είναι δυνατόν μια προσωπική προφορική σας υποσημείωση, να πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό ήταν η προφορική πρόταση, θα ήταν γραπτό στην εισήγηση. Ναι, το ερώτημα μου κύριε Ξουλόγη δεν είναι αυτό μόνο. Ναι, το ερώτημα, σαν καταλαβαίνω καλά, είναι αν εμπιστεύουμε το Δήμαρχο. Όχι εσείς. Το ουσιαλό ερώτημα αυτό είναι. Πόσες αποφάσεις έχει πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο, οι οποίες δεν έχουν ληφθεί υπόψη από τον κύριο Δημαρχό. Με αυτό σαν δεδομένο, εσείς περιμένετε το σώμα να σας πιστέψει, όταν λέτε ότι προφορικά ή έστω γραπτά, θα έμπαινε αυτή η υποσημίωση στα απόβαση του νομικού προσώπου. Δεν βλέπω τον λόγο να απαντήσεις αυτό. Δεν έχει νόημα να απαντήσω, γι' αυτό το λέω. Το καλό είναι να μην κάνουμε διάλογο. Ολοκληρώσεις τις ερωτήσεις, κύριε Ξανθόπουλε. Ολοκλήρωσα, θα πάω σε τοποθέτηση. Τώρα τοποθέτηση έχετε άλλα τέσσερα λεπτά σχεδόν. Ευχαριστώ, ευχαριστώ πρόεδρε. Κύριε Δήμαρχε, με την εισήγηση σας σήμερα, καταπείτη με τρόπο τραγικό, αυτό το προφίλ το οποίο καλλιεργήσατε όλα αυτά τα δύο χρόνια, σχετικά με τον Δήμαρχο, εκείνο ο οποίος σεβαίνεται τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, διαφυλώσει την ομιμότητα, διαφυλάει το Δημοτικό Συμβούλιο και δεν εννοεί να παρασύρει το Δημοτικό Συμβούλιο σε μια τοποθέτηση, η οποία μπορεί να το εμπλέξει με πάρα πολλούς τρόπους και όχι μόνο στους δημοτικούς. Δύο χρόνια λοιπόν με την ανάτησή σας των τυχών του Δήμου Καβάλλας, οι ψηφοφόροι σας, κύριε Δημαρχέ, έχουν την ευκαιρία να καταλάβουν πόσο σοβαρό λάθος έπραξαν το Σεπτέλβ 2019. Μέτωπο με τις σχολικές καθαρίστριες. Δημιουργία κινδύνων στη μαθητική κοινότητα όλο το προηγούμενο διάστημα της τουκώβης. Εμμονή με τους εργαζόμενους του βοήθεια στο σπίτι. Είστε εσείς, κύριε Δήμαρχε, οι οποίοι καλούσατε τους εργαζομένους του βοήθεια στο σπίτι να υποβάλλουν έτηση στο ΝΑΣΕΠ και αφού υποβάλλουν έτηση στο ΝΑΣΕΠ, τότε το θέμα θα ελείωσε σύμφωνα με την απόφαση. Έρχεστε λοιπόν σήμερα και δυστυχώς πιέζετε τα πράγματα από μια τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Κάτω από αυτά τα εδομένα, κύριε Πρόεδρε, δεν μπορώ παρά να είμαι αρνητικός στην εισήγηση που θέλει η Διοίκηση του Δήμου να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλλας αναφορικά με τις εργαζόμενες του βοήθεια στο σπίτι. Ο κύριος Κουνάκος. Ο κύριος Κουνάκος μας ακούει. Δεν ακουίστε κύριε Κουνάκο. Κύριε Πρόεδρε, μπορεί να πάρει κάποιος άλλος τον λόγο. Σε δύο λεπτά θα επανέλθω. Υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Θα επανέλθω σε λίγο, σε δύο λεπτά. Κύριε Προμούσα. Λοιπόν, κυρία Φραζεσκάκη. Κυρία Φραζεσκάκη. Κυρία Φραζεσκάκη. Κυρία Φραζεσκάκη. Κυρία Φραζεσκάκη. Λοιπόν, κυρία Φραζεσκάκη. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί συνάδελφοι. Λόγω του ότι είμαι και μέλος του ΔΑΣ του νομικού προσώπου, αυτά που έχω να πω είναι τα εξής. Ότι ο κύριος Φαγιαλαράκης μένει ήταν μια άμυση ολόκληρη ώρα και συζητούσε για να μας πείσει ότι η απόφαση πρέπει να τεθεί με το βοήθεια στο σπίτι και όχι να εφαρμοστεί η απόφαση του δικαστηρίου, αλλά αυτά τα έλεγε προφορικά και όχι γραμμένα στην δικιά του γνωμοδότηση. Επίσης κάποια στιγμή, ρωτώντας τον κύριο Αγιαλαράκη, τι θα γίνει κύριε Αγιαλαράκη εάν με αυτά που μας λέτε ότι ή θα μείνουν στο νομικό πρόσωπο εάν τα οικονομικά του δήμου το επιτρέπουν ή κάποια στιγμή αργότερα θα γίνει τροποποίηση του ΟΥ έτσι ώστε να φύγουν οι προσωποπαγείς σε θέσεις και να γίνουνε εργαζόμενοι του νομικού προσώπου. Τι θα γίνει λοιπόν, σήμερα λέω κύριος Μουριάδης δήμαρχος, αύριο μπορεί να είναι κάποιος άλλος, μεθαύριο θα είναι κάποιος άλλος, δηλαδή τι θα γίνουν αυτές οι γυναίκες και οι εργαζόμενοι μάλλον στο βοήθεια στο σπίτι είναι έρμεο των ορέξεων, συγγνώμη για την έκφραση, του κάθε δημάρχου, του κάθε πρόεδρου λοιπόν του νομικού προσώπου. Έτσι λοιπόν πιστεύω... Επίσης κύριε δήμαρχε, και συγγνώμη που θα το ξαναπώ και εγώ, λέγατε ότι πρέπει να κάνουν όλες οι εργαζόμενες πρώτα την αίτηση για να περάσουν στον ΑΣΕ και εμείς θα άρρουμε την έφεση, δεν θα μπούμε στη διαδικασία της έφεσης. Σήμερα λέτε ότι ποιος μας διασφαλίζει ότι αυτές οι κυρίες αν θα περάσουν με τον ΑΣΕ, με το βοήθεια στο σπίτι, δεν θα θελήσουν να μείνουν στο νομικό πρόσωπο. Για μένα λοιπόν φυσικά, ναι το είπε ο κύριος Ξουσιλόγης στο τέλος αυτό γιατί όλοι ζητούσαμε τη δικλήδα ασφαλείας, προφορικά μεν και εκείνος να μπει μια δικλήδα ασφαλείας που να διασφαλίζει τις εργαζόμενες γιατί έγινε όλη αυτή η συζήτηση. Όμως αυτό δεν λέει η νομική απόφαση του δικαστηρίου. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι ξεκάθερη και γι' αυτό και εμείς είπαμε να έρθει και στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση και φυσικά θα θέλαμε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, ξέρετε γιατί κύριε Πρόεδρε, γιατί και στο νομικό πρόσωπο όλοι εμείς της αντιπολίτευσης ψηφίσαμε σχεδόν ονομαστικά και μάλιστα ο κύριος Τελίδης ρώτησε τι θα γίνει, έχουμε ονομαστική ψηφοφορία, και ο κύριος Πρόεδρος είπε ότι δεν χρειάζεται, εσείς τοποθετηθήκατε και δεν τοποθετήθηκαν οι σύμβουλοι της διοίκησης. Έτσι λοιπόν ζητώ και εγώ να γίνει ονομαστική ψηφοφορία και φυσικά θα είμαι αρνητική. Δηλαδή, κυρία Θεσσασκάκη, τι λέτε, ότι στα επόμενα δύο χρόνια δεν θα βγει το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, εσείς αμήτια, αυτό λέτε. Όχι, δεν λέω ακριβώς αυτό. Αυτό λέτε, διότι μέσα στο χρόνο, το πολύ μέχρι τέλος του χρόνου, θεωρητικά θα έχουν βγει τα τελικά αποτελέσματα. Θεωρητικά. Ναι, θεωρητικά. Άντε να πάει και στα μέσα του 22. Θα σας λέω μέχρι τέλος του 22 να έχουν βγει τα αποτελέσματα. Μέχρι το 23 θα είμαι δήμαρχος, ξέρετε. Ναι, ναι. Βγώ δεν βγω, την άλλη φορά θα είμαι δήμαρχος. Όχι, κύριε, δεν το πήρατε. Θα σας παρακαλώ, όχι άλλο. Καμία κυρία δεν θα είναι έρμεο κανενός δημάρχου που θα είναι ο επόμενος. Το πιο πιθανό είναι ότι θα είμαι εγώ πάλι, αλλά δεν έχει σημασία. Το τι θα γίνει σε επόμενος εκλογές δεν το γνωρίζει κανένας γιατί δεν ξέρουμε μέχρι αύριο, κύριε δήμαρχε. Αυτό ναι, αυτό δεν το ξέρουμε. Αν γίνει αυτό, φυσικά κύριε δεν θα είναι. Θέλω να σας πω λοιπόν ότι δεν θα είναι έρμεο κανενός δημάρχου διότι ακριβώς όταν θα φύγουν οι κυρίες και θα πάνε στο βοήθειαζο σπίτι όσες περάσσουν οι υπόλοιπες θα μπουν σε θέσεις που δεν θα μπορεί κανένας δημαρχός. Όταν θα έρθει να τις απολύσει. Εάν δεν εφαρμοστεί η απόφαση του δικαστηρίου και δεν τροποποιηθεί ο ίδιος δεν υπάρχει περίπτωση, κύριε δήμαρχε. Ήδη είστε το έχετε πείσεις, κύριε δήμαρχε, ότι 200 χιλιάρικα εβλέπετε. Σας παρακαλώ, διαβάσε την απόφαση. Εγώ την έχω διαβάσει πάρα πολύ καλά. Δεν τη διαβάσατε καλά όμως. Τι λέτε, κύριε δήμαρχε, με προσβάλετε τώρα. Με προσβάλετε, κύριε δήμαρχε. Δεν σας προσβάλλω, αλλά εσείς με προσβάλετε τόση ώρα. Υπάρχει μια απόφαση που λέει να προσληθούν στο νομικό πρόσωπο. Όλες υποβάλλουν οι κυρίες ότι είναι στον βοήθεια, στο σπίτι και λέει ότι αναγνωρίζει ότι αυτοί οι οποίοι είναι βοηθός νοσηλευτού αν δέχεται την αγωγή. Η αγωγή που έχει υποβάλλει κάθε μία από τις κυρίες αυτές και λέει ότι δουλεύουν στον βοήθεια στο σπίτι. Τέλος πάντων. Η αγωγή δεν λέει αυτό, κύριε Γελαράκη, κύριε δήμαρχε. Υπάρχει πεδίο συνονόησης. Ο καθένας μας την ερμηνεύει όπως θέλει. Εγώ δεν είμαι νομικός. Οι νομικοί μου έχουν πει τι ισχύει γι' αυτό. Και θα κάνω αυτό το οποίο προβλέπει. Και στη θελική ανάλυση θα ψηφίσετε αρνητικά ούτως ή άλλως και από εκεί και πέρα υπάρχουν και τα αρμόδια όργανα τα οποία θα προσφύγουμε και στα οποία θα πούμε ποιος θελικά έχει δίκιο. Πολύ απλά. Για να μη μανώνουμε δηλαδή γιατί υπάρχει νόημα. Ναι, μ' ακούς πρόεδρε. Καλησπέρα κυρίες και κυρίες συνάδελφοι. Ήθελα λίγο να σημειώσω το εξής πάνω σε αυτό το ζήτημα. Ποιο είναι το ζητούμενο όλης αυτής της ιστορίας από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε. Πρώτον, όσες κυρίες θέλουν θα πάνε στο βοήθειαστο σπίτι αφού έχουν υποβάλει αιτίες στο ΑΣΕΠ. Και δεύτερον, να μη χάσει καμία από τις υπόλοιπες στη δουλειά της. Πώς μπορούμε να το εξεσφαλίσουμε αυτό. Δημαρχέ μου, νομίζω ότι η σύνδεση εργασίας στην οποία θα υπογράψουν οι εργαζόμενοι στο βοήθειαστο σπίτι είναι με το νομικό πρόσωπο της κοινωνικής αλληλεγγύης. Το πρόγραμμα βοήθειαστο σπίτι δεν είναι εργοδότης. Δεν είναι ένα νομικό πρόσωπο με το οποίο θα συμβληθεί ο εργαζόμενος. Είναι το αντικείμενο της εργασίας το οποίο προσφέρουν στο νομικό πρόσωπο. Άρα, λοιπόν, σε μια σύμβαση εργασίας θα συμβληθεί ο πρόεδρος κατεξιωδότης του διοικητικού συμβουλίου του νομικού προσώπου με την κάθε εργαζόμενη χωριστά. Ποιο θα είναι το αντικείμενο εργασίας αυτής της σύμβασης ή απασχόλησή τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα βοήθειαστο σπίτι με τις ειδικότητες τις οποίες έχουν. Σε αυτήν ακούγουμε, Πρόεδρε μου? Να σας ακούμε, κύριε Γραμμή. Να με συγχωρείτε. Αυτό, λοιπόν, θα είναι το αντικείμενό τους. Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε όλα αυτά για τα οποία συζητάμε σήμερα? Εύκολα μπορούμε να τα διασφαλίσουμε βάζοντας όλους αυτούς τους όρους τους οποίους και η διοίκηση θέτει για να εξασφαλίσει ας πούμε ότι θα πάνε οι εργαζόμενες όταν θα περάσουν με το ASEP στο κανονικό πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι και επίσης μπορούμε να εξασφαλίσουμε με όρο μέσα στη σύμβαση ότι όποια δεν περάσουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα όχι όποια περάσουν και αρνηθεί να πάει αυτό είναι μια σημαντική διευκρίνηση την οποίαν πρέπει να κάνουμε όταν δεν περάσει θα παραμείνει στο νομικό πρόσωπο με αντικείμενο εργασίας το οποίο θα της ανατεθεί ανάλογα με την ειδικότητά της και ανάλογα με τις ανάγκες του νομικού προσώπου τη δεδομένη χρονική στιγμή όλα αυτά τα προβλήματα για τα οποία συζητάμε σήμερα λύνονται πάρα πολύ εύκολα και όλοι αυτοί οι όροι που θέλουμε να προβλέψουμε για να εξασφαλίσουμε και το δήμο αλλά και τις ίδιες τις εργαζόμενες μπορούν να προβλεπθούν στη σύμβαση εργασίας την οποία θα υπογράψει το νομικό πρόσωπο που επαναλαμβάνει ως εργοδότης και ο εργαζόμενος από τη δική του. Ευχαριστώ αυτό. Κύριε Γραμμένε ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρέμβασή σας και να είστε σίγουρος ότι εάν γίνεται αυτό και φυσικά θα το κάνουμε εμείς το θέμα μας είναι ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κυρίες οι οποίες θα περάσουν θα πάνε στον βοήθεια στο σπίτι το καινούριο αυτό είναι δεν είναι εάν θα τις απολύσουμε ή όχι και μακάρι εάν αυτό που λέτε που προφανώς ξέρετε νομικά εάν αυτό γίνεται θα το κάνουμε δηλαδή αρκεί να υπάρχει αυτή η δέσμευση. Ναι Δημάρχε νομίζω αυτή είναι η καλύτερη λύση και έτσι θα λυθεί όλη η παρεξήγηση το πρόβλημα το οποίο υπάρχει, ευχαριστώ. Κατάλαβα καλά έτσι? Ναι, σας ακούω. Ωραία, γιατί ακούγεται πολύ χαμηλόφωνο. Καταρχήν κύριε Δήμαρχε και κύριε Εξουλόγη ξεκινώντας και η δυό σας είπατε ότι υπάρχει μια δικαστική απόφαση και θέλετε να εφαρμόσετε τη δικαστική απόφαση. Αυτό θέλουμε όλοι και όχι απλά το θέλουμε αυτό επιβάλλεται. Θέλουμε δε θέλουμε. Μας αρέσει δε μας αρέσει. Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τη δικαστική απόφαση. Η οποία δικαστική απόφαση είπε πολλές φορές βέβαια τη λέξη ο κύριος Βέρος δεν σας αρέσει από ότι καταλαβαίνω να ακούτε τη λέξη είναι όμως αμετάκλητη. Είναι δηλαδή μια απόφαση η οποία πλέον δεν μπορεί να προσβληθεί. Άρα υποχρεούμαστε να την εφαρμόσουμε. Και τι λέει αυτή η απόφαση. Λέει πάρα πολύ απλά ότι οι εργαζόμενοι αυτοί οι εργαζόμενες αυτές έχουν σύμβαση εργασίας με το νομικό πρόσωπο. Με προσωποπαγιστές φυσικά που της ορίζει η δικαστική απόφαση. Πού κύριε δήμαρχε και πού κύριε εξουλόγη που θέλετε όπως λέτε να εφαρμόσετε τη δικαστική απόφαση. Μιλάει η απόφαση για προσωρινές προσωποπαγιστές. Η λέξη προσωρινές εσείς τη βάζετε. Εσείς την προσθέτετε. Δεν υπάρχει πουθενά στη δικαστική απόφαση. Επιπλέον κύριε δήμαρχε όταν έχουμε μια δικαστική απόφαση βλέπουμε το διατακτικό το διατάφτα της απόφασης. Στο διατάφτα της απόφασης αναφέρει ξεκάθαρα τη σχέση εργασίας των εργαζομένων με τον νομικό πρόσωπο. Δεν αναφέρει πουθενά το διατακτικό της απόφασης για το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι. Το ότι αναφέρει στο αιτιολογικό και στην τεκμηρίωση. Για να τεκμηριωθεί ότι αυτοί οι εργαζόμενοι είναι χρόνια στο νομικό πρόσωπο και ότι πρ