Συνέντευξη Τύπου “100 Χρόνια ΟΠΑ”, (Chrysostomos Bakouras, 2019)
: Είμαστε έτοιμοι, νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι. Καλημέρα σας, αξιότιμοι κύριοι εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, εκλεκτοί μας καλεσμένοι, σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που ενταποκριθήκατε στην προσκλησία μας για τη συνέντευξη που προοργανώσαμε σήμερα με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακαλώ τον Μπρίθανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και ευηγείται η κυρία Εμμανουήλια Κουμάκη να έρθει στο βήμα. Κυρίες και κύριοι, η Νέα Εκαδημαϊκή Χρονιά είναι ξεχωριστή στην ιστορική πορεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της τότε ανωτάτης σχολής εμπορικών σπουδών, που σήμερα φέρει την επωνυμία Οικονομικό Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα εκατοστά γενέθλια είναι ευνόητο να αποτελούν ορόσιμο στη μακρά πορεία ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος. Αποτελούν ευκαιρία να αξιολογήσουμε προπραγμένα, να τιμήσουμε πνευματικούς εργάτες, να στοχαστούμε με εμπειρία και όραμα για το επόμενο βήμα. Ήταν το 1903 που ο ευεργέτης Γρηγόριος Μαραζλής σε ηλικία 72 ετών αποφάσισε να δορίσει ένα τεράστιο για την εποχή ποσό με σκοπό την ίδρυση εμπορικής ακαδημίας στην Αθήνα, αναλόγου προς τα εν διαλογαπή λειτουργούσας εμπορικάς ακαδημίας, όπως ο ίδιος ανέφερε. 12 χρόνια μετά το θάνατο του Γρηγορίου Μαραζλή, το 1919 ο ίδιος ο Λευθέριος Βενιζέλος κάλεσε στην Αθήνα τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Λοζάνης, Γεώργιο Παγιάρ, και του ανέθεσε την σύνταξη οργανισμού για την ίδρυση και λειτουργία ανωτά της εμπορικής σχολής κατά το πρότυπο της αντίστοιχης σχολής του Πανεπιστημίου της Λοζάνης. Με βάση την πρόταση Παγιάρ και ως ακολούθημα της πρωτοβουλίας Βενιζέλου, δημοσιεύτηκε ο νόμος 2191 του 1920, με τον οποίο ιδρύθηκε η Ανωτά της Σχολής Εμπορικών Σπουδών. Από την ίδρυσή του, η πορεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών συνοδεύει αδιάλειπτα την ιστορία του έθνους μας. Στην εκατονταετή λειτουργία του, το ίδρυμα έχει αποτελέσει φάρο για την παιδεία και την επιστήμη, και διακριτή εκαδημαϊκή αισθία σύνδεσης της εκπαίδευσης με την οικονομία, την κοινωνία και την αγορά. Με την εκατάβλητη διαχρονική προσπάθεια των μελών της κοινότητάς του, έχει επιτύχει την αναγνώρισή του ως κέντρο επιστημονικής αριστείας και αστήρευτης πηγής πνευματικού πλούτου για τη χώρα μας. Την επιστημονική του ταυτότητα προσδιορίζουν σήμερα οι τρεις σχολές του. Η Σχολή Οικονομικών Επιστημών, η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων και η Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας, με τους 12.000 περίπου ενεργούς φοιτητές τους. Σε αυτούς τους επιστημονικούς τομείς, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατέχει ηγετική θέση στη χώρα και χέρει υψηλής διεθνούς αναγνώρισης. Τα 8 του τμήματα, που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις της προτιμήσης των υποψηφίων φοιτητών, τα διακεκριμένα με τα πτυχιακά του προγράμματα πλήρους και ημερικής φύτησης, καθώς και τα δαχτωρικά του προγράμματα, συναποτελούν τα ειδοπιά εκείνα συστατικά στοιχεία που εξασφαλίζουν την κατάταξη του ιδρύματός μας μεταξύ των κορυφαίων πανεπιστημίων διεθνός. Η έρευνα που διεξάγεται από τα 200 μέλη του διδακτικού και ερευνικού προσωπικού μας σε συνεργασία με καθηγητές ξένων πανεπιστημίων, με επισκέπτες, επιστήμονες και ερευνητές, με τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, μέσω του ειδικού λογαριασμού κονδυλίων έρευνας, αριθμούν μέχρι σήμερα περισσότερα από 5.000 ερευνητικά και εκπαιδευτικά έργα, με συνολικό προοπλογισμό πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ. Ο ρόλος όμως της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης δεν σταματά στην προσφορά προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και στην διεξαγωγή έρευνας. Οι συνεχώς μεταβαλέμενες συνθήκες και οι ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας απαιτούν ανθρώπινο δυναμικό με κατάρτιση και επικυροποιημένες γνώσεις, το οποίο να μπορεί να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και να παραμένει στην αιχμή των επιστημονικών εξελίξεων. Αφουκραζόμενο αυτήν την ανάγκη, η οποία είναι παράλληλα και διεθνή στάση, το Οικονομικό Πανοπιστήμιο Αθηνών επενδύει στη διαβίου μάθηση και στην επαγγελματική κατάρτιση, έχοντας ήδη προσφέρει προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης σε 6.000 στελέχη του δημόσιο και του ιδιωτικού τομέα. Μια άλλη στρατηγική προτεραιότητα του Πανοπιστήμιού μας, συνδεδεμένη με εκείνες της έρευνας και της εκπαίδευσης, είναι η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Τα προγράμματα σπουδών του Οικονομικού Πανοπιστήμιου Αθηνών, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, δίνουν την ευκαιρία στους φοιτητές μας να έρθουν σε επαφή με την έννοια της επιχειρηματικότητας και να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τους υποστηρίξουν αργότερα να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά. Το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Κενοτομίας του Οικονομικού Πανοπιστήμιου Αθηνών υποστηρίζει καινοτόμες νέες ή υποσύσταση βιώσιμες επιχειρήσεις καθώς και ερευνητικά αποτελέσματα με στόχο τη σωστή αξιοποίηση, λειτουργία και ανάπτυξή τους. Οι προσφερόμενες υπηρεσίες σε ερευνητές και νέους επιχειρηματίες περιλαμβάνουν την εκπαίδευση, την εξατομικευμένη συλληλευτική στην διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, την τεχνική υποστήριξη, το mentoring από ειδικούς, την δικτύωση και τις αναγκαίες υποδομές για την επιχειρηματική ανάπτυξη. Η τομία επασχόλησης και σταδιοδρομίας και οι επιμέρους πράξεις της, όπως το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης, το Γραφείο Διασύνδεσης και η Μονάδα Κοινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, λειτουργούν τα τελευταία 10 χρόνια με τεράστια επιτυχία, έχοντας συνεργαστεί από το 2010 μέχρι σήμερα με 1.800 εταιρείας και οργανισμούς. Η διασφάλιση της ποιότητας του έργου μας αποτελεί για εμάς βασικό άξορα της καθημερινής μας διτουργίας, αλλά και της στρατηγικής μας ανάπτυξης. Η καθιέρωση μιας ενιαίας προσέγγισης για την καταγραφή, την κατανόηση και τη συστηματική αποτίμηση του έργου των θμημάτων και σχολών μας, λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη των φοιτητών μας και πραγματοποιώντας εσωτερικές και εξωτερικές αξιολογήσεις, είναι δονές και διαδικασίες που συντελούν στο στόχο αυτό. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει διανύσει μια πορεία εκατό ετών σε συνθήκες δύσκολες για τον κόσμο και την ίδια τη χώρα. Όμως, στο αντίξο αυτό περιβάλλον κατάφερε και καταφέρνει να είναι ένα ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, που τιμά και εκπροσωπεί επάξια την πατρίδα μας στο παγκόσμιο εκπαιδευτικό χάρτη. Η τυχή αυτή οφείλεται πρωτίστως στις διαχρονικές προσπάθειες των μελών της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, καθώς και των φοιτητών μας. Στην ικανότητά μας, όλα αυτά τα χρόνια, αφενώς να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο χώρο της ανότητας της εκπαίδευσης σε παγκόσμιο επίπεδο και αφετέρου να φουκραζόμαστε τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, ώστε να εξελισσόμαστε συνεχώς, να προσαρμοζόμαστε τις απαιτήσεις των γερών, δείχνοντας την απαραίτητη ευελιξία και να εσωματώνουμε στον τρόπο λειτουργίας μας όλες τις αναγκαίες αλλαγές. Το Οικονομικό Παναπιστήμιο Ωθεινών ήταν, είναι και θα είναι ένας δυναμικός, ζωντανός, ανοιχτός οργανισμός που παρακολουθεί και συμμετέχει στις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νεολαίας μας για υψηλή επίπεδο πανεπιστημιακές σπουδές και της ελληνικής κοινωνίας για πρόοδο και παιδεία. Πρεσβευτές της προσφοράς μας, της προσφοράς του Οικονομικού Παναπιστήμιου Ωθεινών, είναι οι 70.000 απόφητοί του, μεταξύ των οποίων συναντάει κανείς προσωπικότητες που διαχρονικά υγούνται στους τομείς της οικονομίας, της διοίκησης, της πληροφορικής, της επιχειρηματικότητας, της επιστήμης, της παιδείας και στο στίβο της ενασχόλησης με τα κοινά. Οι απόφητοι αυτοί στελέχωσαν τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και συνετέλεσαν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της χώρας. Είμαστε περήφανοι για αυτά που έχουμε πετύχει στα πρώτα 100 χρόνια της πορείας μας. Όπως από το 1920 μέχρι σήμερα το Πανεπιστήμιό μας αποτέλεσε παράγοντα προόδου με την εκπαίδευση καλά καταρτισμένων επιστημών και την υποστήριξη των εθνικών προσπαθειών για συμμετοχή στην διεθνική οικονομική ζωή, έτσι και στα επόμενα χρόνια δεσμευόμαστε να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες και προοπτικές. Όραμά μας είναι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Ιωθεινών να αποτελεί σταθερά διεθνιώς αναγνωρισμένο κέντρο αριστείας στις επιστήμες, της οικονομίας, της διοίκησης και της προφορίας και να συμβάλει με τη δράση του και την προσφορά του στις προκλήσεις της επιστήμης, της κοινωνίας και της οικονομίας. Για την υλοποίηση του οράματος αυτού, στην διαρκή αναπτυξιακή του πορεία, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Ιωθεινών έχει ως βασικούς πυλώνες τις ιδρυματικές αξίες του, την αριστεία, την καινοτομία, την εξωστρέφεια και την κοινωνική προσφορά. Με βάση αυτούς τους πυλώνες, αποστολή του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Ιωθεινών είναι η παραγωγή και η διάδοση της γνώσης σε τομείς που υπηρετούν την εθνική και τη διεθνή οικονομία και κοινωνία και η διάπλαση υπεύθυνων πολιτών, οι κανόνες να δημιουργούν, να προσφέρουν, να συμμετέχουν και να υγούνται στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον. Η στόχη του Πανεπιστήμιου για τα επόμενα χρόνια είναι η αριστεία στην έρευνα και την εκπαίδευση, η παροχή ψηλής στάθμισης προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών, η αξιοποίηση της παραγωγόμενης γνώσης, η ενεργό συμμετοχή του στο παγκόσμιο ακαδημαϊκό περιβάλλον, διεθνών συνεργασιών υψηλού κύρους και η εγγένει διέμβρεση της διεθνούς απήχησης και αναγνωρισιμότητάς του. Στην Ανατολή του νέου αιώνα, πυξίδα μας αποτελεί η ιστορία μας. Θέλουμε να καταξιωθούμε ως ένα διεθνώς αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο στα γνωστικά παιδεία που θεραπεύουμε. Θέλουμε να προσφέρουμε στην κοινωνία διαπλάθοντας αυριανούς πολίτες με παιδεία, πολίτες με πίστη σε επανανθρώπινες αξίες, πολίτες με διάθεση για προσφορά. Θέλουμε να προσφέρουμε στην οικονομία της χώρας με ανθρώπινο δυναμικό που θα έχει τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες. Θέλουμε να είμαστε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο φορέας μιας ρυζικής μεταρρυθμιστικής αναβάθμισης της παιδείας στη χώρα μας. Το μέλλον ανήκει σ' αυτούς που το προετοιμάζουν. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αυτό πράττουμε διαρκώς. Κοιτάζουμε το παρελθόν την ιστορία μας με σεβασμό και υπερηφάνεια, διότι αυτή είναι η ταυτότητά μας. Σχεδιάζουμε όμως παράλληλα το μέλλον με επίγνωση, γιατί το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι προετοιμασμένο να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των γερόν που έρχονται με ώραμα και ευθύνη, γιατί θεωρούμε ότι η πατρίδα μας και η νεολαία μας δικαίωμα στην πρόοδο και την ελπίδα και το αύριο. Η επίτευξη των στόχων που έχει θέσει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τον εορτασμό της Επιατίου των 100 χρόνων δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τη συνδρολή των στρατηγικών εταίρων του, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω και συγκεκριμένα τον αργυρό χορηγό ελληνικά πετρέλαια, τους χορηγούς Endersoft, Eurobank, Genesis Pharma, SAS, Αθηναϊκή Ζυθοποία, Καυκάς, Μαυρογέννης, Mega και τους χορηγούς επικοινωνίας BTC Branding, Reason to Believe, Lambropool Associates, Wideangle. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλους εσάς για την παρουσία σας, το ενδιαφέρον σας και την αγάπη σας για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ. Το λόγο έχει τώρα ο ομότιμος καθηγητής του πανεπιστήμιου μου αλλά και πρόεδρος της Επίτροπης Εορτασμού των 100 χρόνων του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, ο κύριος Σπύρος Λιούκας, ο οποίος θα μας μιλήσει για τις εκδηλώσεις που πρόκειται να οργανώσουμε. Κυρίες και κύριοι, 100 χρόνια Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η Επιτροπή Εορτασμού της Επιτήου, της οποίας είχα την τιμή και την ευκαιρία να προϊδεύσω, είχε επίσης ως μέλη την καθηγήτρια Ελένια Λουρή Δενδρινού, πρόεδρο του Επιστήματος Οικονομικής Επιστήμης και το καθηγητή Βλάσης Θεθακόπολου, πρόεδρο του Επιστήματος Μάρκετιν. Είχε ως έργο το σχεδιασμό του εορτασμού και την υποβολή προτάσσεων με εκδηλώσεις και εργάσεις. Κύριο στόχοι του σχεδιασμού ήταν αφενόσμένη προβολή του Οικονομικού Πανεπιστήμιου ως κορυφαίο εκπαιδευτικού ιδρύματος στα αντικείμενα από καλλιεργί και αφεντέρα η ανάδειξη της ιστορικής πορείας του αλλά και η ετοποθέτησή του στο σήμερα και στο αύριο. Η επέτειος αυτή αποτελεί ευκαιρία να αναδειχθεί η ταυτότητα του Οικονομικού Πανεπιστήμιου με έμφαση στις αξίες του που, όπως ανέφερε ο Πρύτανης, είναι η αριστεία, η καινοτομία, η εξοστρέφεια, η κοινωνική προσφαιρά. Η επιτραπή πρώτα είναι μια σαρά εκδηλώσεων και δράσεων, αφού επεξεργάστακε σερά προτάσεων, πραγματικά την εντυπωσιακό αριθμός προτάσεων και ιδέες που υποβλήθηκαν από τα μέλη της κοινότητας του ιδρύματος, στη συνέχεια πράσχηση σε εκτείνωση ενδιαφέροντος και υποβολής σχετικών προτάσεων. Ο ορτασμός περιλαμβάνει εκδηλώσεις και δράσεις κατά διάρκεια του οικονομικού έτος 2019-2020, όπως στη διαφάνεια φαίνονται, θα αναφερθώ σε λογία σωρισμένα από αυτά. Η κεντρική εκδηλώση του ορτασμού, με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα προκρατοποιηθεί τον Ωεύριο του 2019 και προελαμβάνει την προεβολή του επειτιακού βίντεο, με αφήγηση για τα οράσα με το παινοστιμείο στη διάρκεια ενός αιώνα ιστορίας και τον τόπο θέτησέ του στο σήμερα και στο αύριο της εκπαίδευσης, της επιστήμες και της κοινωνίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από καλλιτεχνικά δράμενα και διεθνούς φήμες δημιουργούς και εκτελεστές. Η έκδοση επειτιακού ιστορικού τόμου, «Ιστορία του Όπα» σε παράλληλη πορεία με την ιστορία της χώρας, την ιστορία της οικονομίας και της εκπαίδευσης, αναλύεται μετά από έργα και συνογή υλικού από ομάδα έγκρτων ιστορικών, με εμπειρία στο αντικείμενο αυτό. Στην γραφή του ιστορικού τόμου ανέλαβε η καθηγήτρα οικονομικής επιστήμες, η Χαρμπεπελάζη, ο λιευθυντής του ιστορικού αρχείου του ΕΚΠΑ, επίκορος καθηγητής θεωρίας και ιστορίας της ιστοριαγραφίας, Βαγγέλης Καραμαναλάκης και η δόκτω Χάιδο Μπάρκολα, ΕΔΥΠ της σχολής οικονομικών και πολιτικών επιστημών του ΕΚΠΑ και υπεύθυνοι των αρχαιακών σελογών και ιστορικού αρχείου του ΕΚΠΑ. Θα γίνει ένα επιστημονικό Σεμέδριο. Το επιστημονικό Σεμέδριο θα προεγραμματοποιηθεί την Άνοιξη το 2020. Θα τον εισθύνει συνισφορά του Οικονομικού Πανεπιστημίου ως δεξαμινιές σκέψεις στην οικονομία και στην κοινωνία. Θα παρουσιαστούν οι τάσεις και εξελίξεις στα θέματα των τριών σχολών των επιστημών της Δίκης Επιχειρήσεων και των επιστημών τεχνολογίας της πληροφορίας και προτάσεις πολιτικής για τα επόμενα χρόνια. Οι εργασίες του Σεμέδριου θα ανακληρωθούν από μια Σεμέδρια αφορεμένη σε σημαντικούς επιχειρηματίες από φύτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηγών για την ανάληξη της συμβουλής τους στον τομέα της επιχειρηματικότητας. Σερά εκδηλώσεων θα γίνει η κατηδάρεια του Ακαδημοϊκού Έτος 2019-2020 η οποία είναι επιτιακό χαρικτήρα με καλλιτεκτικό περιεχόμενο όπως και σερά εκδηλώσεων προς τιμήν των αποφύτεων μας κατά δεκαετίες αποφύτεσης, μια συναυλία με φιλανθρωπικό χαρακτήρα ο καθιερωμένος αγώνας δρόμου του OPA-RAM στον παιδί του Άριος και άλλες εκδηλώσεις και δράσεις η οποία θα ενσωματωθούν σταδιακά. Η ιστοσελίδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου για τον γιορτασμό θα ενημερώνει αναλυτικά τον επισκέπτη για τις εκδηλώσεις και το υλικό του οργανισμού, αλλά και για άλλα ιστορικά και επίκαιρα ενδιαφέροντα θέματα. Θα προοδεύει επίσης ένα συναπτικό χρονολόγιο με επιλεγμένα ορώσιμα της ιστορίας του OPA μέσα από φωτογραφίες. Για την προβολή της επιτίου αλλά και της ανάγκησης της προσφοράς του ιδρύματός μας στην παιδεία και στην οικονομία της χώρας έχει προταθεί η έκδοση γραμματοσύμου και συλλεκτικού νομίσματος. Η παρουσία του Οικονομικού Πανεπιστημίου θα είναι σθετή σε όλο αυτό το διάστημα σε όλα τα μέσα επικοινωνίας. Στόχος μας είναι όσο το δυνατόν ευρύτερη επικοινωνία, το πριγράμματος του οργανισμού αλλά και του ενδιαφέροντος ιστορικού αλλά και επίκαιρο υλικού που έχει συγκεντρωθεί με φορμή τα 100 χρόνια OPA. Η χρονιά αυτή θα είναι μια μεγάλη γιορτή, μια μοναδική ευκαιρία για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών να μοιραστεί με την κοινωνία την ιστορία του για την επιδρασία του στη χώρα αλλά και το όραμά του για το μέλλον. Το λόγο έχει τώρα ο κ. Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, στρατηγικός συνεργάτης του Πανεπιστήμιου μας σε σχέση με την οπτική μας ταυτότητα από το 2013. Ο κ. Λαμπρόπουλος θα μας παρουσιάσει εν συντομία τα στοιχεία της νέας επαιτειακής εταιρικής κοινωνικής μας ταυτότητας. Κύριε Λαμπρόπουλε. Ευχαριστώ πολύ. Γεια σας. Το 2014 είχαμε την τιμή να μας επιλέξει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για να μελετήσουμε την αναγέννηση της κεντρικής οπτικής του ταυτότητας λίγο πριν φτάσει στα 100 χρόνια του. Φέτος, με την ευκαιρία του προγράμματος των εορτασμών για τα 100 χρόνια του Πανεπιστήμιου, είμαστε πάλι παρόντες για να ολοκληρώσουμε το έργο μας, δημιουργώντας και την οπτική ταυτότητα της επαιτείου. Η ιδέα της εικαστικής προσέγγισης για την επαιτειακή ταυτότητα στηρίζεται στο εύρημα διαχρονικότητα, που περικλεί οπτικοποιμένα την έννοια παρελθόν παρόν μέλλον. Η επικόνιση αναπτύχθηκε στον ίδιο εικαστικό κάναβο της κεντρικής ταυτότητας του Πανεπιστήμιου που υπάρχει, ώστε να μπορεί οβέληκτα να προσαρμόζεται συμπειρωματικά όπου χρειάζεται ή να εφαρμόζεται εξ αρχής μόνη της. Το πρόγραμμα ανελέτης περιλαμβάνει και μία ποικιλία άλλων εφαρμογών, όπως γραμματόσημοι, μηνυστικό μετάδιο, έντυπα, μπάνες, νέμισμα, επετειακές εκδόσεις και πολλά άλλα. Στην παρουσίαση που θα ακολουθήσει θα δείτε περιγραφικά τη διαδρομή της μελέτης που δημιουργήσαμε. Έχει να γιορτάσει τα ιστορικά του ορόσιμα, τα επιτεύθυματα και τις γενοτομίες του, το όρομα, τους στόχους του για το μέλλον. Να κάνουμε μία σύντομη αναδρομή στη νέα ταυτότητα που είχε το Πανεπιστήμιο μέσα σε αυτά τα 100 χρόνια. Αυτά είναι στη γέμπαση, όπως σας είπε και ο κύριος Πρίτανης. Το πρώτο έμβλημα του Πανεπιστήμιου, το 1920, ήταν μία κεφαλή του ερμή από το άγαλμα του Πραξιτέλη, το οποίο στη συνέχεια, το 1925, αντικαταστάθηκε με το ίδιο κεφάλαιο αλλά σε χαρακτικό και προσθέθηκε η ελληνική δημοκρατία από πάνω. Το 1932 αντικαταστάθηκε με έναν φτερωτό ερμή και άλλαξε το ελληνική δημοκρατία σε βασίλειον της Ελλάδος. Και το 1953 καθιερώθηκε, το οποίο κράτησε και 50 χρόνια, το μέμισμα με τον ερμή που φαρά πέτασο. Αυτό είναι μια έρευνα που κάναμε. Η νέο οπτική ταυτέτα. Το ζητούμε για το νέο οβλήμα ήταν να συνδέεται με την παράδοση του Πανεπιστημίου, να εκπέδει φρεσκάδα και αναγνωρισινότητα, να εξυπηρετεί στην διεθνοποίηση της οικογένειας, αυτό ήταν πολύ σημαντικό, επίσης να εμπλέει τους φοιτητές και να εμφανίσει τους αποφύτους που μείνουν στη δορμή του Πανεπιστημίου. Πρώτα απ' όλα κάναμε μια έρευνα αναγνωρισιμότητας με τον ερμή σε διάφορες εικόνες. Και συγκεκριμένα στο τελευταίο ένδειμμα που ήταν ο ερμής με πέτασο στο νόμισμα και η κεφάλαιο του ερμή από το άβαλμα του Παξιτέλη, προκειμένου να δούμε τι αναγνώριζαν στο ένα και στο άλλο. Το ρετουματέλλαγιο είχε πολλά ονόματα, είχε βιώνισος, είχε φυσέας, είχε πέντε ονόματα επασφαλείωση και ήταν και ο ερμής. Το αποτέλεσμα της έρευνας το 2013 είχε δείξει ότι οι πλειονότητα Ελλήνων και ξένων αναγνωρίζαν το ερμή στο άβαλμα και όχι στο νόμισμα. Κατ' όπου εντού του ξεκινήσαμε και πατώντας πάνω στο αρχικό ιδρυακό έμβημα του Πανεστινίου και δημιουργήσαμε το έμβημα, το ερμή, ο οποίος και στη συνέχεια καθιερώθηκε με την ταυτότητα, την οπτική που χρησιμοποιεί σήμερα το Πανεπιστήμιο. Σαν χρονολόγιο το 2020 έχουμε 70 χρόνια και μπαίνουμε στην περιγραφή της οπτικής ταυτότητας του Πανεπιστήμιου. Η ιδέα, όπως σας είπα, στηρίζεται στο παρελθόν παρόν και μέλλον. Το όχημα της αναγνωρισμότητας που θα ασφαλίζει όλες τις εορταστικές ενέργειες είναι η οπτική ταυτότητα, η οποία στηρίζεται, όπως σας είπα, στη διαχρονικότητα. Το εκατό είναι τρία στοιχεία που αποτελούν την επιτυχική ταυτότητα. Είναι το ρώσιμο, το πλαίσιο της ιστορίας του 1920 και το έδειγμα του Πανεπιστήμιου που υπάρχει. Το ιπετιακό, λοιπόν, έχει διάφορες εκδοχές προκειμένου να μπορεί να εφαρμόζει σε εξειδικευμένες περιπτώσεις. Σε φόντο, σε ελευχό περιβάλλον, με πλαίσιο ή χωρίς πλαίσιο ανάλογα, στην ασφαλή ρημορφή του. Όπως σας είπα, έχει την ευελιξία να μπορεί να προσαρμόζεται η ταυτότητα και σε πολύ εξειδικευμένες εφαρμογές, όπως είναι το γραμματόσιμο, εφαρμογής στα έντυπα που ήδη είναι προτυπωμένα, σε banners κάθε τη μορφή, άλλα banners, νόμισμα, έμβλημα, μετάλλιο με συγχωρείτε, επετειακές εκδόσεις, εφαρμογής σε οποιαδήποτε δυσκολία που μπορεί να έχει κάποια περίπτωση, όπως είναι το site του πανεστημίου, που δεν χρειάζεται να μπει η κεφαλή μόνο το 100, η κεφαλή υπάρχει ήδη στο πλάι. Και κλείνοντας, να ξαναθυμηθούμε. Ευχαριστώ πολύ. Τώρα θα παρακαλούσα τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να απευθύνουν τις ερωτήσεις τους στον κ. Πρίτανη και στο πάνελ, αφού πρώτα μας ενημερώσουν για την ιδιότητά τους και το μέσο. Είμαστε έτοιμοι, αν υπάρχουν ερωτήσεις. Νομίζω ότι καλύψαμε όλο το εύρος της νέας οπτικής μας ταυτότητας, σε σχέση πάντοτε με την αφετηρία της οργάνωσης όλων των επαιτιακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Να σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά που είσαστε όλοι παρόντες σε αυτή τη πολύ σημαντική έναρξη της εορταστικής περιόδου. Να σας καλέσω στο διπλανό χώρο να γευτείτε το μπουφέ, το κοκτέιλ που ετοιμάσαμε για σας και να σας ευχηθώ ένα καλό μεσημέρι. Ευχαριστούμε πολύ.