Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χαλκιδέων 26-02-2021 (Δήμος Χαλκιδέων, 2021)
: Ναι, εκεί. Έχει περάσει από δημαρτία, δεν θα είναι αξιώματα. Καλησπέρα. Καλησπέρα, καλησπέρα. Καλησπέρα, καλησπέρα. Λοιπόν, θα ξεκινήσουμε να πάρουμε παρουσίες. Καλησπέρα, συναδότηση λοιπόν. Κουρνής Μασίλιος, παρόν, κ. Γιάννη Σοφία Παρούσα. Σας λέω όπως φαίνεται και με τις συνδέσεις, έτσι? Παρούσα. Κύριε Γιούργια Παρούσα, η κύριε Ειδίνη Παρούσα, ο κύριος Σπανός Παρών, ο κύριος Κώσταρος Παρών, ο κύριος Σέργας Παρών, ο κύριος Λιγοδίδης Παρών, ο κύριος Κακελαράκη Παρούσα, ο κύριος Παγιουργόπολος Παρών, ο κύριος Ρίγος Παρών, ο κύριος Νέζης Παρών, ο κύριος Μεγάλου Παρούσα, Καρμπούνης Παρών, Παλαιολόγου Παρούσα, Παγόνης Παρών, Παγουλιώτης Παρών, η κύριε Βαριβέρη Ναπούσα, ο κύριος Μπατουνας Παρών, ο κύριος Γιογιός Παρών, ο κύριος Κεράτσας, ο κύριος Κεράτσας δεν έχει συνδεχθεί από τι βλέπω, από... Αναμένεται. Δεν μπορεί να συνέλθει ο κύριος Κεράτσας από την πρόκριση του Ολυμπιακού. Βλέπω την κλήρωση. Πάντε με το κόκκινο, μπράβο. Λοιπόν... Συγνώμη, μπορώ, κυρία Πρόεδρα, να κάνω μια παρατήρηση. Ο κύριος Κεράτσας βλέπει την κλήρωση. Εγώ την ξέρω, με τη Manchester United θα κληρωθεί ο Ολυμπιακός. Θα σας τα πω τα νέα. Επίσης, με χαρά βλέπω πολύ κόκκινο άστρο σήμερα. Βάζελε, βάζελε, βάζελε. Εγώ πάντως λυσμαίστηκα στην παραταξύ εκεί που είχαμε, ότι αν προβληθεί ο Ολυμπιακός θα έρθω με κόκκινο σακάκι, γι' αυτό το φόρεσε, δεν το ξέρετε. Για τη Manchester το φόρεσες, όχι για τα δυο. Άμα δεις και το παντελόνι με τη Menny Eidkopf, σήμερα. Λοιπόν, η κυρία Κυδιάκου είναι παρούσα. Ο κύριος Ζέρβας απ' όν. Έρχεται, δεν είναι ακόμα... Όχι, εντάξει, δεν έφυγε αλλιώς. Θα το σημειώσουμε μετά. Ναι, ναι, ναι. Ο κύριος Μπουραντάς... Αναμένετε, επίσης θα δούμε γιατί... Εντάξει, κυρία Τζελά απ' όν. Ο κύριος Καθαρασπόρης απ' όν. Η κυρία Ζλακόνη απ' όν. Ο κύριος Ραβουλιώτης απ' όν. Ο κύριος Καραμούζης απ' όν. Ο κύριος Κόρδης απ' όν. Ο κύριος Μπαρούτας απ' όν. Θα μπει, θα μπει, θα μπει. Ο κύριος Σωμόκος απ' όν. Ο κύριος Κοτουλής απ' όν. Ο κύριος Παναγιωτάκος απ' όν. Δεν είναι συνδεδεμένος. Η κυρία Τσιβίκα είναι παρούσα. Ο κύριος Σταματούκος... Δεν είναι συνδεδεμένος. Ζλαβουλιώτης ήρθε. Ο κύριος Καλαθέρη απ' όν. Ο κύριος Σιόλιας... Δεν έχει συνδεδεθεί ακόμα. Έτσι βλέπω. Απ' όν. Συγγνώμη, κύριε Σιόλια, γιατί τα βλέπω κι εγώ μόνο μέσα. Είναι παρόν. Η κυρία Μιτζιφύρη λένε το Αλεξάνδρου παρούσα. Η κυρία Μιτζιφύρη λένε το Αθανασίου παρούσα. Ο κύριος Τρενταφύλιου παρόν. Η κυρία Κόντ παρούσα. Ο κύριος Γεωργαλάς παρόν. Ο κύριος Πάνος παρόν. Κυρίες συνάδελφοι, έχουμε απαρτήρια. Ξεκινάμε τη συναιδρία. Όπως είδατε, σας έστειλα email. Υπάρχουν δύο θέματα, εκτός με δίσκαιες διάρταξης, στο τέλος και τα θέματα τα οποία αποσύρονται. Ξεκινάμε την ενημέρωση από την κυρία Δημαρχή. Κυρία Πρόεδρε, να πω δύο πράγματα για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και μετά. Συγγνώμη. Μπορώ να πω δύο πράγματα για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Έχει εισαγωγικά. Πριν τοποθετηθεί η κυρία Δήμαρχο σε της ουσίας, κάνει ό,τι θέλετε και μετά την κυρία Δήμαρχο. Πείτε μου τι έγινε κάποιο συγκεκριμένο. Το πρώτο θέμα που υπάρχει είναι η ώρα που συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο. Αντιλαμβάνεστε υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν δουλειά. Τώρα με πήραν δυο συνάδελφοι νομικοί, έχουν ένα αυτόχορο, είναι εκεί, δεν έχει ακόμα ανέβει η έδρα. Υπάρχουν προβλήματα. Ο κ. Βουραντάς υπάρχει μια προγραμματισμένη δουλειά από την οποία δεν μπορεί να απουσιάζει και κάποιοι άλλοι ήρθαν άρον άρον παράτησα για να έρθουν στις δύο η ώρα να είναι εδώ. Νομίζω ότι άλλη συνεδρία στις δύο η ώρα έχει εκφραστεί και από άλλους συναδέλφους. Δεν πρέπει να γίνει. Να γίνεται κανονικά 6-7 η ώρα για να μπορέσουμε να είμαστε όλοι και να κάνουμε έστω και με αυτές τις δύσκολες συνθήκες όποια συναιδρίαση τουλάχιστον να έχει κάποια ουσία. Το δεύτερο που θέλω να ξυμάνω είναι σε σχέση με τα θέματα. Ήρθαν θέματα, τα συζητήσαμε, σήμερα πήραμε ένα mail ότι κάποια ανακαλούνται, δεν ξέρουμε γιατί θέλαμε να μαθαίνουμε γιατί ανακαλούνται, αφού δεν ήταν έτοιμα, αν αυτός είναι ο λόγος γιατί πήγαν στο Δημοτικό Συβούλιο και έρχονται δύο θέματα κανονικά, άλλα για τα οποία μας δημιουργούνται διάφορα θέματα που σημαίνει ότι γίνονται και εντελώς πρόχειρα η σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου, τα θέματα μπαίνουν αφού έτσι κι αλλιώς από το Γενάρι μέχρι σήμερα υπήρχε απεριόριστος χρόνος ώστε με πολύ χρόνο να μπορέσουμε να προετοιμάσουμε τα θέματα και το Δημοτικό Συβούλιο για να κάνουμε πραγματικά μια ουσιαστική συζήτηση αυτά τα δύο θέματα κατά αρχή. Λοιπόν, κύριε Δημαρχέ, να σας πω καταρχήν όσον αφορά την ώρα. Λοιπόν, είμαστε σε ιδιαίτερες συνθήκες, είμαστε στο κόκκινο, έτσι, έχουμε απαγόρευση και κληροφορία στις 6 ώρα. Οι συνδέσεις έχουν να κάνουν και με τους υπαλληλούς του Δήμου. Δεν μπορούμε να κινηθούν κάποιοι από ό,τι εντυπωσιακά συνάδελφοι βρίσκονται και μαζί στη σύνδεση. Λοιπόν, μιλάμε για τις εξαιρετικές συνθήκες των εξαιρετικών συνθήκων. Από εκεί πέρα η ώρα είναι δύο, όπως βλέπετε είμαστε ήδη 34 συμμετέχοντες, 33. Σε κάθε περίπτωση και οι συνάδελφοι, ειδικά επειδή μιλήσατε για συναδέλφους, γνωρίζω ότι τα δικαστήρια εν πάση περίπτωση δεν λειτουργούν αυτόν τον καιρό, ακόμα και αν είναι κάτι που μπορεί να... Αυτόφωρο, έξω, έξω. Ε, ένα αυτόφωρο το οποίο είναι εξαιρετικό, που μπορεί να τύχει μία φορά το μήνα, δεν νομίζω ότι μπορεί να απαγορέσει η συγκλήση της συνέδρειας του Δημοτικού Συμβουλίου και να σταθεί τελείως πάντων ασταλτικός παράγον. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τα θέματα, θα σας έλεγα ότι εισαίσαμε πάρα πολύ. Βλέπετε ότι είμαστε 26 Δευτερού, έτσι περιμένοντας πραγματικά να συλλεγούν από τις υπηρεσίες, τώρα αν κάποια υπηρεσία, για τον όποιο λόγο που πραγματικά κρίνει ότι υπάρχει κάποια διαφοροποίηση και θέλει να επανέλθει στον Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να μην προχωρήσουμε σε κάποια συζήτηση η οποία πιθανόν να έχει λήψη, πιθανόν να έχει ερωτηματικά, αν και για σας, και να είναι η πληρέστερη ενημέρωση και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πλήρως αιτιολογημένη, νομίζω ότι αυτό εισαίσαι επιβάλλει και νομίζω ότι αυτή είναι η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι μέχρι τώρα, με πολύ μεγάλη προσοχή αντιμετωπίζω τις εισηγήσεις, σας λέω, περιμένουμε να έρθουμε από τις υπηρεσίες, όταν οι υπηρεσίες μας ενημερώσουν για κάποιο πρόβλημα, και σας ενημέρωσα και εγκαίρως, όσον αφορά την αμμώσεις των θεμάτων. Τώρα ενημερώθηκα, γι' αυτό και θεώρησα σωστό να σας τα στείλω με έγγραφο πριν από τη συνεδρίαση. Τα άλλα δύο θέματα εκτός ημερήσειας διάταξης. Τώρα μια μεταβήβαση αδιασπολητή λαϊκών αγορών και η άλλη επίσης η αντικατάσταση που προέκυψε χθες, δεν ήταν την ώρα της πρόσκλησης. Επίσης, δεν νομίζω ότι μπορεί να απασχολείς και να είναι μίζο θέμα για τη συζήτηση των δύο αυτών εκτός ημερήσειας θεμάτων. Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις. Ελπίζω την επόμενη φορά που θα συνεδριάσουμε ούτε στο κόκκινο να είμαστε και να έχουμε την άνεση να μπορούμε και να κυκλοφορήσουμε και να μην περιοριζόμαστε από την ώρα. Λοιπόν, οπότε, να συνεχίσουμε λοιπόν... Μπήκανε δύο θέματα με έγγραφο που στάλθηκε στις 12 παρά σήμερα εκτός ημερήσειας διάταξης. Ο νόμος λέει ότι τα θέματα εκτός ημερήσειας διάταξης για να συζητηθούν πρέπει να είναι άκρως επίγοντα. Δεν μπορώ να καταλάβω τι άκρως επίγοντα είναι η μεταβίβαση της άδειας ενός πολιτής στη λαϊκή αγώρα. Και αν μου επιτρέπετε στη διαδικασία... Ας συμφίσουμε, κύριε Καλαφέρη, μισό λεπτό, μισό λεπτό. Θα μιλήσω, μου δώσετε τον λόγο. Όχι, όχι, θα σας πω και θα σας παρακαλέσω και τα εξής, ακούστε. Και μου δώσετε τον λόγο. Όχι, δεν σας δώσετε αυτή τη στιγμή στο σπίτι μου. Όχι, δεν σας τον έδωσε τον λόγο. Με όλο τον σεβασμό στον προσωπό σας, λοιπόν ακούστε με λίγο. Σας παρακαλώ πολύ, έχουμε να κάνουμε με το εξής. Καταρχήν θα κλείνετε τα μικρόφωνα σας την ώρα που δεν έχετε τον λόγο. Πρώτον, δεύτερον την ώρα που θα θέλετε τον λόγο θα λέτε, γιατί εγώ δεν έχω εικόνα αυτή τη στιγμή και των 35 συνδέσεων μπροστά, αντιλαμβάνεστε ότι βλέπω 10 πρόσωπα. Δεν μπορώ να κοινώ την οθόνη. Περαδόθη. Τρίτον, αν έχετε οποιαδήποτε ένσταση όσον αφορά το κατεπίγον και αυτά τα δύο, εκτός ημερήσειες διάταξης, να ψηφίσουμε. Το θέσουμε σε ψηφοφορία. Θεωρώ ότι μια συνενδρίαση, έτσι όπως γίνεται, με αυτές τις δυσκολίες, και αν δεν θεωρείτε σημαντικό το να μεταβαστεί μια άδεια και δεν θέλετε να το ψηφίσετε, ως κατεπίγον, δικαίωμά σας είναι. Να το θέσουμε σε ψηφοφορία τα δύο ζητήματα. Να ξεκινήσουμε από αυτό. Δεν είναι θέμα ψηφοφορίας. Πάρα εγώ αχτιμώ. Μιλάει και ο κύριος Καλαθέρης, μιλάει και ο κύριος Καθαροσπόρης. Ελάτε κύριε Καλαθέρη, πέστε μου. Είναι θέμα το συγκεκριμένο για την άδεια. Όταν συζητάμε ένα θέμα που θα συζητηθεί εκτός ημερήσια διάταξης, πρέπει να προηγείται η απόφαση του ημοντικού συμβουλίου ότι το θέμα είναι όντως κατεπίγον. Αυτό έπρεπε να ακολουθήσει. Μα αυτό έκανα κύριε Καλαθέρη, λέγοντας ότι έχουμε δυο εκτός ημερήσιας. Δεν άκουσα καμία αντίδραση. Δεν έγινε κανένα τέτοιο. Και καταλαβαίνετε ότι μη τυρουμένης της σωστής διαδικασίας, οι αποφάσεις που παίρνουμε είναι έωλες. Κύριε Καλαθέρη, σας παρακαλώ, θα πω για τελευταία φορά το εξής. Την ώρα που λέω για αυτό και σας τα έστειλα, ότι υπάρχουν δυο εκτός ημερήσιας διάταξης, θεωρώντας ότι δεν άκουσα καμία αντίδραση, έτσι αν θέλετε για την οικονομία του χρόνου. Από εκεί και πέρα, βλέπετε ότι το δημοτικό συμβούλιο έχει φτάσει να συζητάει τέσσερα και πέντε θέματα. Νομίζω ότι αυτά τα θέματα θα μπορούσαν να είναι και θέματα τα οποία θα μπορούσαν να συγκαλέσουν το δημοτικό συμβούλιο με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Δεν το προτιμώ ακριβώς για να μιλήσουμε για αυτά τα οποία πραγματικά μας αποσχολούν στο δήμο, προκειμένου να ενημερωθείτε από τη δήμαρχο και να υπάρξουν και οι τοποθετήσεις σας και οι ερωτήσεις σας. Τώρα αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι δημιουργούμε μίζωνος σημασία ζήτημα για κάτι το οποίο δεν είναι. Λοιπόν, αφού θέλετε να υπάρχει τυπικό της διαδικασίας, επειδή όμως ήρθε και λέει κάτι να πει και ο κ. Καθαροσπόρης και θέλω να είμαι δίκαιη, κ. Καθαροσπόρη, σας ακούω και μετά λοιπόν να μιλήσουμε. Ευχαριστώ πρόεδρε. Για μας δεν νεμίζουν το θέμα ότι μπαίνει ένα θέμα εμβόλυμα εκτός ημερήσιας και βγαίνει ένα άλλο θέμα επειδή κάποιες θετικές άλλαξαν. Το δημοτικό συμβούλιο είναι ζωντανό και μπορεί όπως είπατε σωστά να βασίζει θετικά ή αρνητικά με υπλοψηφία για το ΜΒΕΚΑ βγαίνει ένα θέμα. Εκείνο που με σαναχωρεί και που αν θέλετε να με αφήνει έτσι έκπληκτο είναι το γεγονός ότι δεν μπορείτε να κατανοήσετε στην παρατήρηση του κ. Παγώνη ότι κάποιοι άνθρωποι βιοπορούν από τη δουλειά τους. Ζούν, ζούν... Και εγώ απαυτίζω κ. Καθαροσπόρης, και εγώ. Ακούς, πρόεδρε, δεν σε μαλώνω. Δεν σε μαλώνω, την άποψή μου λέω. Λέω λοιπόν ότι στην παρατήρηση του κ. Παγώνη ότι κάποιοι άνθρωποι αυτήν την ώρα δυσκολεύονται έχει να κάνει με το πώς βιοπορεί ο καθένας. Δηλαδή παράλληλα θα σου πω, μιλώντας με τους δικούλους συμβούλους ο Κουτουντής έχει γραφείο και πρέπει να φύγει έξω, ο Βαβουλιώτης έχει γραφείο και πρέπει να λείψει, κάποιοι άνθρωποι ο Καραμούλης το ίδιο. Πρέπει να ξανασκεφτούμε, έξω από τις συνδικές συμβιών, όλες τις συνδικές αυτές. Στο προηγούμενο χαριτολογώντας είπαμε ότι θα μας δώσετε και άδεια να φεύγουμε μετά τις 7, 8, 9, 10 το βράδυ και θα τελειώνουμε. Μην μας πάτε πάνω κάτω σε ώρες. Ορίστε και πέστε να αποασίσουμε και να συμφωνήσουμε όλοι ότι τα συμβούλιά μας όσο διαρκούν με αυτό το καθεστώς θα τα κάνουμε έστω και με κάποια παρέκληση της ιστορίας τα βράδια. Αν θέλετε να το κάνουμε και σε 6 το πρωί, εγώ συνταξιούπως είμαι εντάξει. Καλώς. Εγώ της λαμβάνω τις παρατηρήσεις σας υπόψη. Θεωρούσα ότι η ώρα αυτή είναι ώρα που μπορεί όλοι με τον ένα ή τον άλλον τρόπο να συνδεθούν και να συμμετέχουν, εν πάση περιπτώσει. Και σας είπα, επειδή βρεθήκαμε και στο κόκκινο. Την προηγούμενη φορά είχαμε απαγόρευση της κυβελωφορίας μετά τις 9. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα έρθει. Λοιπόν, την επόμενη φορά θα συναντηθούμε ώρα που θα μπορούν όλοι, ακόμα και αυτοί που λείπουν, να συμμετέχουν. Λοιπόν, οπότε να ξεκινήσουμε από κάποια πράγματα που θέλω να σας ενημερώσει. Ποιος έχει ζητήσει το λόγο? Ποιος έχει ζητήσει το λόγο? Σας είπα ότι όποιος ζητάει το λόγο θα θέλει να μου λέει το όνομά του. Ήθελα, κυρία Πρόεδρε, για προημερισίας να θέσω ένα θέμα. Αλλά από τη στιγμή που θέλει η κυρία Δήμαλος να περιμένει να κάνει την ενημέρωση και μετά δεν έχω πρόβλημα. Εσείς ό,τι νομίζετε. Τα χεράκια τα βλέπετε? Δεν τα βλέπω. Αυτό σας λέω, ότι εγώ δεν βλέπω αυτή τη στιγμή όλοι. Θα παίρνουμε το λόγο τότε να σας ενημερώνουμε. Εγώ θέλω να μιλήσει σιώλιας. Μόνο και μόνο επειδή δεν σας βλέπω αυτή τη στιγμή όλοι στην οθόνη. Οπότε, να προχωρήσουμε λοιπόν. Όχι, δεν θέλει κάτι να διευκρινήσει. Όχι, θέματα θέλω να βάλω και εγώ. Κάποια θέματα. Έχω το λόγο. Λοιπόν, να μιλήσει η κυρία Δήμαλος και μετά θα ακολουθήσει. Ωραία. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλησπέρα σας. Το Δημοτικό Συμβούλιο αυτό, όπως βλέπετε, δημιουργούνται προβλήματα ακόμα και για την πιθανή ώρα σύγκλησης του, που κάθε ώρα ενδεχομένως έχει τα πλεονεκτήματά της και τα μειονεκτήματά της. Διεξάγεται μέσα σε μια περίοδο που στο Δήμο Χαλκιδέων βρισκόμαστε σε μια κατάσταση υψηλού κινδύνου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικής προστασίας ως προς τον κορωνοϊό και τα κρούσματα τα οποία έχουμε. Και μάλιστα σήμερα το απόγευμα αναμένουμε και τις ανακοινώσεις της καινούργιες για πιθανή παράταση των περιοριστικών αυθών μέτρων. Θέλω να σας κάνω μια μικρή ενημέρωση σχετικά με τα κρούσματα COVID-19. Από τις 16 Φεβρουαρίου μέχρι και χθες που έχουμε την ενημέρωση, την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου του 2021 είχαμε ενεργά κρούσματα 158. Σήμερα, την Παρασκευή, με βάση τα χθεςινά πάντα, μέχρι και τις χριστινές μετρήσεις, Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου του 2021, έχουμε... ακούω μέσα από το... Έχει κάποιος με συγχωρείτε ανοιχτό το μικρόφωνο του? Γιατί ακούω τον εαυτό μου μέσα... Μυκροφωνίζεται, λοιπόν, και μυκροφωνίζεται. Κύριε, κύριε, κλείστε το μικρόφωνο σας. Κύριε, ρίγω το μικρόφωνο σας. Σας παρακαλώ, όλοι, όλοι... Επειδή όταν μιλάει κάποιος ακούει τον εαυτό του μέσα... Αν έχετε ανοιχτά τα μικρόφωνα δεν μπορεί να μιλήσει. Λοιπόν, την Παρασκευή 26 Δευ... Όπως επαναλαμβάνω, Δευτέρα 22 Δευτερού είχαμε 158 κρούσματα ενεργά. Μιλάω πάντα για ενεργά. Στις 26 Δευτερού είχαμε 210 ενεργά. Έχουμε σήμερα με βάση στις θεσσινές μετρήσεις. Και τα κρούσματα στο Δήμο Χαλκιδέων επικραματικά θα σας πω. 16 του μήνα 15 άτομα, 17 7 άτομα, 18 23, 19 28, 20 34, 21 10, 22 14, 23 32, 24 38, 25 9. Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε μια κατάσταση, η οποία, όπως βλέπετε, συνεχίζεται. Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Αναμένουμε και εμείς την περαιτέρω πιθανότατα επιβουλή των περιοριστικών όρων. Και ελπίζουμε σύντομα να πάνε καλά τα πράγματα, όχι μόνο για το Δήμο μας, για όλη την Ελλάδα και για όλη την Ελλάδα. Αυτά σχετικά με το Covid. Δεν ξέρω, επειδή βέβαια είναι στο πλαίσιο της ενημέρωσης, αλλά επειδή θεωρώ το θέμα πάρα πολύ σοβαρό, αν κάποιος συνάδελφος θέλει να κάνει μια ερώτηση, είμαι στη διάθεση όμως. Να προχωρήσω, λοιπόν, σε μια επίσης ενημέρωση για την πρόσφατη κακοκαιρία που είχαμε την επονομαζόμενη Μίδια. Στο Δήμο Χαλκιδέων, όπως και σε όλη την Εύβοια, πάλι και σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας. Ναι, με ακούτε? Συγγνώμη, κυρία Πρόεδρε, επειδή η κυρία Δήμαρχος είπε αν θέλουμε να κάνουμε μια ερώτηση σε σχέση με το Covid... Ναι, απλώς νόμιζα ότι δεν... Ναι, κύριε Παγώνη. Μπορώ να παρέμβω. Κυρία Δήμαρχε, επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό, έχει αγκαλιάσει και το Δήμο όλο και την περιφερθονομό, έχουμε κάνει επανελειμμένως και αιτήματα, να δούμε αυτά τα χρήματα σε ποιο ύψος που έλαβε ο Δήμος για την προστασία από το Covid-19, πόσα χρήματα έχουν εισπραχθεί και ποια είναι η κατανομή τους. Πήγαν εκεί σε σχολεία, σε διάφορες άλλες δράσεις, να καταπολεμηθεί, ποια είναι αυτή. Έχουμε υποβάλλει ένα ερώτημα, είναι αλήθεια, από το στέλος του προηγούμενου χρόνου, δεν έχουμε πάρει μια απάντηση ακόμα. Έχετε πάρει, κύριε Παγώνη, θα σας πω, γιατί οι συμβάσεις με τον ΒΟΒΕ... Ποια είναι η κατανομή αυτός... Να απαντήσω για να κερδίζουμε και χρόνο, να μην χρονοτριβούμε. Καταρχάς, η υπογραφή των συμβάσεων έχει καταληκτική μερομηνία τώρα, τέλος Βεβουάριου, οπότε δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα για να σας τη δώσουμε ολοκληρωμένη την εικόνα, θα την έχουμε μετά. Αλλά όσον αφορά στον τρόπο κατανομής των χρημάτων, επειδή είναι όλα αποφάσεις από την Εκονομική Επιτροπή, περνάνε όλα από την Εκονομική Επιτροπή, είναι γνωστά στα μέλη της Εκονομική Επιτροπής. Δεν είναι κάτι το οποίο δεν είναι ανοιχτό και δεν το γνωρίζουν και επειδή έχετε και εσείς δυο μέλη στην Εκονομική Επιτροπή, μπορείτε να είστε ενημερωμένοι. Αν θέλετε επιπλέον ενημέρωση μπορείτε να την έχετε, αλλά αφού παρέλθει 28 Βεβουαρίου, που είναι η καταληκτική μερομηνία για την υπογραφή των συμβάσεων. Συμφωνούμε, αλλά νομίζω έχετε και μια υποχρεωσία και εμείς ένα δικαίωμα να ζητούμε... Μα σας απάντησα, κύριε Παγώνη. Να ζητούμε... Μα σας απάντησα. Έχουμε απαντήσεις... Φυσικά και. Περιμένουμε. Αν έχουμε ή δεν έχουμε στην Επιτροπή μέλη, το ξέρουμε. Αλλά νομίζω ότι έχουμε και δικαίωμα και εσείς αν υποχρεώσετε να ενημερώνετε γράφος πώς έγινε αυτή η κατανομή. Μας απάντησα ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μετά την 28 Βεβουαρίου. Το περιμένουμε. Στην επόμενη συνέδριαση. Ευχαριστούμε. Να προχωρήσω λοιπόν για το θέμα της ΜΙΔΙΑ. Η απονομαζόμενη κακοκαιρία ΜΙΔΙΑ έπληξε για τον Δήμο Χαλκιδέων. Είχαμε καταρχάς να πω ότι από πλευράς ζητημάτων και προβλημάτων οι επιπτώσεις σε βάρος των πολιτών είχαμε διακοπές στην ηλικτροδότηση οι οποίες πραγματικά ταλαιπόρησαν περιοχές του Δήμου μας και ευτυχώς δεν αντιμετωπίσαμε άλλα προβλήματα. Συγκεκριμένα δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα ηλικτροδότησης πλέον της περιοχής του Αγίου Νικολάου Λαδίων που κατά τη Δευτέρα είχαμε διακοπή ηλικτροδότηση και αυτή σε βλάβει πάλι της ηλικτροδότησης και έτσι ο γαττόπυργος δεν μπορούσε να γεμίσει νερό ο οποίος βλάβει από καταστάθου και έτσι μπορέσε και πανελθέ το νερό στον Άγιο Νικόλαο. Ήταν μια κακοκαιρία δυνατή, είχαμε πολύ χιόνι και μάλιστα το λογόμενο βαρύ χιόνι όπως έχουν δει οι δικοί που είχε και επιπτώσεις σε διάφορες καταστροφές και σε ιδιωτικές περιουσίες και σε στέγαστρα και σε δέντρα και και και Ως δήμος λοιπόν είχαμε προετοιμαστεί κατάλληλα ούτως ώστε να μην έχουμε προβλήματα ειδικά που έχουν να κάνουμε τη διάνοξη των δρόμων και την ασφαλή και ομαλή μετακίνηση την όπια μετακίνηση εκείνες τις ημέρες των δημοτών μας. Στις 11 του μήνα πριν από τη κακοκαιρία είχαμε συγκαλέσει το ΣΤΟ το Συμβούλιο Τοτοπικό για την Πολιτική Προστασία υπήρχε μία πλήρης οργάνωση με όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες συμβλεκόμενους και βέβαια αυτά θα σας κάνει και μια πολύ μικρή αναφορά του Αντιδήμαρχου δεν θα πω περισσότερο ο κύριος Γουρνής. Θα πω μόνο ότι είμασταν έτοιμοι και σε επίπεδο κοινωνικής πρόνοιας χροντίζοντας δηλαδή και για να παρέχουμε οποιαδήποτε βοήθεια σε πολίτες μας οι οποίοι θα είχαν ανάγκη. Υπήρχαν στις εγκαταστάσεις του ΔΟΠΑΡ περιμενόμενες αίθουσες και χώροι όπου μπορούσε κάποιος να διανοικτερεύσει όχι μόνο δηλαδή για διημέρευση αλλά και για διανοικτέρευση όπου μπορούσε να παρασχεθεί εκεί και φαγητό και ό,τι άλλο χρειαζόταν κάποιος ο οποίος για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούσε να μείνει στο σπίτι του ή έξω κατά τις ημέρες της κακοκαιρίας. Πράγματι υπήρξαν και περιπτώσεις στις οποίες φιλοξενήθηκαν άνθρωποι στο ΔΟΠΑΡ. Εκεί λοιπόν είχαμε και τη συντρομή του Ερυθρού Σταυρού τον οποίο ήθελα να ευχαριστήσω με τους εθελοντές του που ήταν σε ετοιμότητα και έτσι μου δίνεται και ευκαιρία να ευχαριστήσω και όλους τους εργαζόμενους στο ΔΟΠΑΡ στο βοήθειο στο σπίτι. Αδημετωπίσαμε πολλά μεμονωμένα περιστατικά ανθρώπων οι οποίοι έχριζαν οποιασδήποτε βοήθειας και βέβαια το σημαντικό επειδή πολλά μπορεί να συμβούν αυτές τις ημέρες είναι να μην μένουμε στα σενά πλαίσια των αργοδιοτήτων μας αλλά μπορούμε να είμαστε κοντά στο συνάνθρωπο με οποιοδήποτε τρόπο. Η όλη προετοιμασία έγινε σύμφωνα με το σχέδιο Μπορέας το οποίο είχαμε ψηφίσει πρόσφατα στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο του έτους. Ελπίζουμε λοιπόν να τελειώσουν τα χειμερινά βαριά και ρικά φαινόμενα εδώ και θα ήθελα λίγο με δύο λόγα και τον κύριο Γουρνή να σας πει δυο πράγματα και αν φυσικά έχετε όπως σας είπα την οποιαδήποτε απορία, ερώτηση, οτιδήποτε είμαστε στη διάθεσή σας. Σας ευχαριστώ. Πρόεδρε έχω το λόγο. Λοιπόν, ναι κύριε Γουρνή. Καλό μεσημέρι για εμένα και τους συναδέλφους. Σχετικά με τη Μίδια, μετά από την ενημέρωση που λάβαμε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για εκδήλωση εκτάκτων καιρικών φαινομένων και επιδίνωση του καιρού που θα έπλυνται και στο δήμο μας, συνήλθε εκτάκτως το τοπικό συντυνιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας στο ΣΤΟ. Συνεδρίασε την 5η 11 Δευτερού 2021 και εν συνεχεία την Παρασκευή 12 Δευτερού 2021 έγινε συνάντηση των τοπικών αντιδημάρκων του Αντιδημάρκου Πολιτικής Προστασίας, την οποία συντώνησε και η δήμαρχος και συμμετείχε και ο υπεύθυνος μηχανημάτων της περιφέρειας. Εκεί οριοθετήσαμε τους τομείς ευθύνησης της περιφέρειας και του δήμου. Έγινε δηλαδή μια διάκριση. Ενημερώθηκαν μέσω των τοπικών αντιδημάρκων οι πρόεδροι των κοινοτήτων που ήρθαν σε συνενόηση με τοπικούς χωματοργούς, τουλάχιστον δύο για κάθε κοινότητα, τα μηχανήματα κάθε ενότητας παρέμειναν στις έδρες τους και την ευθύνη για τις κοινότητες είχαν πλέον οι πρόεδροι και το συντονισμό αναενότητα είχαν οι τοπικοί αντιδημάρκοι. Όσον αφορά για την πόλη της Καλκίδας, έγινε ένα πλάνο διαχωρισμού σε 12 εκατομμύς ευθύνης, οι οποίοι επανδρόθηκαν με μηχανήματα του εργοτοξίου, αλλά και με ιδιώτες. Παράλληλα ενοχοποιήθηκε και το Μητρό Εργολυπτών, οι οποίοι έλαβαν σχετική ιδιοποίηση την Κυριακή 14 Δευτέρα 2021 από τη Δήμαρκο. Η χιονόπτωση ξεκίνησε με αμείωτο ρυθμό ταξιμερώματα της Δευτέρας περίπου στις 2.15 το πρωί και στις 3 είχαμε χιονόστρος. Το σύνολο των μηχανημάτων ξεκίνησε τον αποχιονισμό στις 3.30 περίπου ταξιμερώματα της Δευτέρας με αναλλαγή ας μηχανημάτων έως και την 3η, ενώ σε κάποιες ορεινές περιοχές του Δήμου μας συνεχίστηκε ακόμη και την 4η. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν τρεις μεταφορές υπολιτών μας οι οποίοι είχαν εκλοβιστεί. Κατά τα γενική ομολογία, με το συντονισμό που υπήρχε, το αποτέλεσμα του χιονισμού ήταν άμεσο, ικανοποιητικό και δεν υπήρξαν καθόλου προβλήματα, ενώ ιδιότερη έμφαση δώσαμε σε ευαίσθητες υπηρεσίες της πόλης μας όπως το νοσοκομείο, η αστυνομία, η πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ και αλλού. Από το βράδυ της Τρίτης και κάθε βράδυ έως και την 5η 18 Δευτέρα 2021, γινόταν ρίψη αλατιού και αλατώνερου για την αποφυγή παγετού σε ευαίσθητα σημεία. Διαθέσαμε επίσης περίπου 40 τόνους αλάτι για τις ενότητες ξεχωριστά, ενώ από το εργοτάξιο του δήμου επιπλέον οι συμπολίτες μας πήραν από μόνοι τους περίπου άλλους 35 τόνους αλάτι. Η επόμενη βέβαια μέρα άφησε πολλά προβλήματα, κυρίως με σπασμένα δέντρα. Εκεί ξεκίνησε μια δύσκολη επιχείρηση από τη γεωτεχνική υπηρεσία, την υπηρεσία καθαριότητας και τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου για την κοπή και απομάκρυση των επικίνδυνων δέντρων. Όλες, βέβαια, οι παραπάνω ενέργειες έγιναν, σύμφωνα με το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, με την κωδική ονομασία βορέας, που πρόσφατα ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων. Ευχαριστώ. Λοιπόν, αν έχει κάποιος κάποια ερώτηση όσον αφορά... Λοιπόν, ο κ. Καραμούζης... Ναι. Λοιπόν, μισό λεπτό. Να σημειώσω έτσι... Λοιπόν, η κ. Τσιβίκα, ο κ. Καραμούζης, λοιπόν... Μισό λεπτό, ναι, ναι, ναι... Και ο κ. Χιόλιας. Και ο κ. Χιόλιας. Λοιπόν, όσον αφορά τη Μίδια, έτσι όσον αφορά αυτά που είπε ο αντιδύματος... Θα θέλω να βάλω ένα θέμα προημερισίας. Α, αυτό, ναι, μετά... Λοιπόν, κ. Τσιβίκα, μισό λεπτό. Ο κ. Σταματούκος... Ποιος μίλησε? Κεράτσας, για παρουσία. Να, σας είδα, κ. Κεράτσας, δεν πρόλαβα, όμως, δεν πρόλαβα, σας είδα, σας είδα... Είναι και ωραίο το πιάνο. Τέλειο συγκλήρωση, άρσανα, άρσανα... Λοιπόν, άρα, λοιπόν, όσον αφορά το ζήτημα που τώρα... η κ. Τσιβίκα, έτσι... Λοιπόν, σας ακούμε, κ. Τσιβίκα. Ωραία. Πώς μπορούν να δικαιολογηθούν... οι διακοπές αυτές ρεύματος και νερούς σε κάποιες περιοχές της Χαλκίδας... με μια χιονόπτωση που, εντάξει, φοβερή δεν ήταν, τουλάχιστον, για τη Χαλκίδα... όπως και για τη Βόρεια και την Κηδικία... και τι προλυπικά μέτρα θα παρθούν... να πάρουν ψυχολυπικές προστασίες σε αυτά τα συγκεκριμένα... ώστε σε μια νέα χιονόπτωση που πολύ πιθανόν να υπάρχει... να μην έχουμε παρόμοιο κίνδυνο. Λοιπόν, κύριε, ποιος θα απαντήσει, κύριε Γουρνή? Πώς θέλω να απαντήσω... Ωι μαζί, ωι μαζί... Νομίζω δεν έχει κάποιος άλλος. Κύριε Σιόλια, είπατε όχι. Ναι, εγώ θέλω... Συγγνώμη, ο κύριος Καλαθέρης. Κύριε Σιόλια και εσείς επ' αυτού θέλετε να... Και εγώ, ναι, και εγώ. Λοιπόν, ο κύριος Καλαθέρης και ο κύριος Σιόλιας. Ωραία, καλώς κύριε Σιόλια. Σας ακούμε. Όσον αφορά το Covid... μας πληροφόρησε... μας πληροφόρησε η δημαρχός... ότι υπήρχαν κάποια συγκεκριμένα κρούσματα... την τάδε μέρα τόσα, την άλλη τόσα, την άλλη τόσα. Το ερώτημα είναι... πόσα τέστη γινόντουσταν για να βγαίνουν αυτά... τα κρούσματα, τα θετικά. Και απ' ό,τι ξέρω, υπάρχει ένας δείκτης θετικότητας... που σημαίνει ότι υπάρχει ένα κλάσμα... θετικά κρούσματα προς τέστ... για να έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε μια πραγματική εικόνα. Γιατί αν γίνανε 100 τέστ... και βγήκαν 9 κρούσματα... και την άλλη φορά γίνανε 500 τέστ... και βγήκαν 10 κρούσματα, δεν μας λέει κάτι. Ένα αυτό. Ένα δεύτερο θέμα που δεν έχει σχέση με αυτά. Υπήρξε μια... για την πρόσληψη προσωπικού... Ορίστε. Μισό λεπτό. Δεν ακούτε, νομίζω. Επανήρθατε στο πρώτο θέμα... ενώ υπάρχουν ερωτήσεις. Ας πούμε κάτι από αυτό. Λέγαμε να πούμε... αν έχετε ερωτήσεις που αφορούν το φαινόμενο της μίδιας και την αντιμετώπιση. Αν είναι κάτι άλλο, να περιμένουμε μετά... να ακούσουμε και το υπόλοιπο της ενημέρωσης. Ωραία, αυτό μόνο τότε. Καλαφέρει? Ναι, σας ακούμε. Δεν μας είπε η μετρολογική υπηρεσία στις προβλέψεις της... ήταν ότι η μίδια θα έρχονταν από το Μαΐστρο... από τη μεριά της Θήβας. Η Χαλκίδα ποτέ δεν πιάνει το χιόνι από τη μεριά της Θήβας. Εάν όμως σε επόμενη κακοκαιρία... ο καιρός είναι από τη μεριά της Κύμης, δηλαδή Γρηγολεβάντες... η Χαλκίδα μπορεί να πιάσει και ένα και ένα μισό μέτρο χιόνι. Η απορία μου είναι βάσει και των πρωτοκόλων... που υπήρξαν με την πρόσφατη μελέτη... για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων... την οποία ψηφίσαμε στο Συμβούλιο. Έχει γίνει κάποια μέρημνα για την τοποθέτηση... τουλάχιστον σε δυό αλληλιοστάσια... συγγνώμη, τα πιο επικίνδυνα... ηλεκτροπαραγωγός, ζεύγος, το καθένα από αυτά. Και εν πάση περιτώσει έχω και μια πληροφορία από συνάδελφο... που υπήρχε παλαιότερα στην DIAC... ότι σε δύο αλληλιοστάσια... υπήρχαν παλαιότερα ηλεκτροπαραγωγά-ζεύγοι... τα οποία τώρα δεν υπάρχουν. Είναι σημαίνον... και θα εμποδίσει την ταλαιπωρία των συνδημοτών μας... εάν εν καιρός προσπαθήσουμε να τοποθετήσουμε... στα δυό πιο επικίνδυνα από απόψιος χιονόπτωσης... αλληλιοστάσια της DIAC... ηλεκτροπαραγωγά-ζεύγοι. Ευχαριστώ. Παρακαλώ. Τώρα, τι σημαίνει η διακοπή παροχής ρέμματος. Μπορεί να γίνει για πάρα πολλούς λόγους. Από μια ζημιά σε ένα πίνακα... μέχρι να πέσει ένας ολόκληρος τέλος στις δεκάτες. Να σας πω μόνο ενδεικτικά ότι στην περιοχή της αυλίδας... είχαμε 16 κολόνες που είχαν πάθει ζημιά. 16 κολόνες είχαν πάθει ζημιά από τη Μίδια. Αντιλαμβάνεστε ότι η οποιαδήποτε επισκευή σε 16 κολόνες... είναι κάτι το οποίο απαιτεί ιδιαίτερο χρόνο... και φυσικά μπορεί να είναι από κάτι απλό... ως κάτι ιδιαίτερο σύνθετο. Στο θέμα τώρα πρόληψη... που αναφέρθηκε η κυρία Τσιβίκα... η πρόληψη σε αυτές τις περιπτώσεις... έχει να κάνει με τα πρακτικά ζητήματα που γεννιώνται... σχετικά με το πόσο λειτουργούν... τα συστήματα δροδότησης, παράδειγμα, της χάρης της πόλης... όπου πάντα πριν από κάθε φαινόμενο... γίνεται πιθανό φαινόμενο, γίνεται ένας ιδιαίτερος... για να είμαστε καθόλου εντάξει. Και βέβαια, στο πόσο μπορούμε να ενισχύσουμε... και αυτό θα απαντήσω και στον Δήρο Καλαφέρη... σε σχέση με τις γενήτριες... το όλο μας σύστημα, ώστε να μην έχουμε προβλήματα... από πιθανές διακοπές ιδροδότησης. Σχετικά με τις γενήτριες, κύριε Καλαφέρη... να πω ότι για να υποστηριχτούν... οι σταθμοί ηλεκτροδότησης του Δήμου μας... και αναφέρουμε κυρίως τις δύο πηγές της ιδροδότησης... η μία είναι η περιοχή των Ερήων... και η άλλη είναι η περιοχή των Ουγγρών... για να πούμε ότι δεν έχουμε πρόβλημα... σε πιθανή διακοπή ρεύματος... για την ηλεκτροδότηση των διοτρυσεών μας... και των σταθμών μας. Θα πρέπει να είχαμε γενήτριες... οι οποίες θα ξεπερνούν τα 1000 kVA. Και αυτές δεν ξέρουμε κι αν φτάσουν. Τα συνήδη ηλεκτροπαραγωγαζεύγει... όπως αυτά που υπάρχουν σε αντιοστάσιο... δεν καλύπτουν την περιπτωση... την ηλεκτροδότηση των γιοτρύσεων... σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Να σας πω μόνο ενδεικτικά... ότι έκανα μία έρευνα... προκειμένου να έχουμε σε ετοιμότητα... κάποιες γενήτριες, έστω και με μίστοση... αν χρειαστεί. Υπάρχουν κάποιες εταιρείες στην Αττική... οι οποίες έχουν γενήτριες... και να τοποθετηθούν γενήτριες... αν υπάρχουν εζητήματα. Δεν υπάρχουν διαθέσιμες τόσο μεγάλες γενήτριες... ούτως ώστε να πούμε ότι αυτές... θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος. Αυτό που είναι σημαντικό... και το προμολογεί η ΔΕΙΑ... και κοιτάει να το εντάξει σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα... και σύντομα θα σας ενημερώσω για αυτό... όταν ολοκληρωθούν οι ενέργειες... είναι να φτιάξουμε δεξαμενές νερού... μέσα στην περιοχή... δηλαδή μέσα στην γεωγραφική έκταση του Δήμου μας... οι οποίες δεξαμενές θα εξασφαλίζουν... την επάρκεια σε νερό... περισσότερο από τις υπάρχουσες. Τι σημαίνει αυτοπρακτικά? Κι αν έχουμε μια διακοπή της λειτουργίας... του συστήματος υδροδότησης... από την περιοχή των νερίων... να έχουμε δεξαμενές... ή έστω μια απλή βλάβη... για να μην πάω σε ακραίες καταστάσεις... να έχουμε δεξαμενές οι οποίες θα εξασφαλίζουν... για 24 ώρες την επάρκεια του νερού... χρόνος χρήσιμος για να αποκατασταθεί... η οποιαδήποτε ζημιά. Τώρα σας τα λέω σε γενικές ραμμές... γιατί είναι πιο εξειδικευμένα ζητήματα. Μπορώ να σας κάνω και μια ενημέρωση... όταν έχουμε άλλους αποτελέσματα για τα χρηματοδοτικά εργαλεία... που μας δίνουν διάφορα προγράμματα... όπως και κυρίως το Αντώνης Τρίτσις. Να πω επίσης ότι... ζητήματα άλλα... όπου οφείλονται οι διακοπές ερεύματος... για παράδειγμα... και ο χρόνος κυρίως αποκατάστασης των ζημιών... γιατί αυτό είναι μίζω μου σημασία... είναι κάτι που ξεπερνά και την αρμοδιότητά μου... και είναι κάτι το οποίο κατά περίπτωση είναι διαφορετικό. Δηλαδή όταν έχουμε πτώσει μία σκολόνα... σε κακοκαιρία της ΔΥ... μπορεί αυτή η σκολόνα να βρίσκεται στο κέντρο της Θαϊκίδας... μπορεί να βρίσκεται όμως και σε μία περιοχή δύσβατη... η οποία από τη χιονόπτωση και μόνο... ή από άλλες πτώσεις δέντρων μπορεί να είναι αποκλεισμένη. Να σας πω ότι με τον κ. Καρβούνι... ήμασταν τη Δευτέρα στην Αμφιδόνα... και πήγε ο δήμος με ένα... φορτοτή να ξεκολλήσει ένα όχημα της ΔΥ για παράδειγμα... και έτυχε εκείνη την ώρα ήμουνα και εγώ εκεί. Δηλαδή όταν έχεις να κάνεις με κακοκαιρία... κάθε φορά είναι εξειδικευμένες... και όλοι αυτοί οι άνθρωποι... είτε είναι συνεργεία της ΔΥ... είτε είναι συνεργεία της ΔΥΑ... είτε είναι υπάλληλοι του εργοταξίνου του δήμου Χαλκιδέων... πραγματικά δίνουν μια μεγάλη μάχη. Και κάθε περίπτωση είναι ειδική. Αυτά. Νομίζω ότι το εξαντλήσαμε. Ναι, το είδα. Εγώ ήθελα πριν τεθούν, κυρία Πρόεδρε... οι ερωτήσεις και τα εκτώσου μερισίας... ήθελα να κάνω... επειδή έτρεχες το προηγούμενο συμβούλιο... και επειδή μας έστειλε και ένα έγγραφο... η κυρία Τσιβίτα σήμερα σχετικό... θα ήθελα να σας κάνω μια ενημέρωση σχετικά με τον Κολοβρέχτη. Με τη δίλωση... Πριν από αυτό... δεν μου απαντήσατε για τον κόβιντ. Πόσα τεστ γίνονται... για να έχουμε αυτά τα δεδομένα. Εγώ δεν μπορώ να σας πω πόσα τεστ γίνονται... επισήμως ημερισίως κύριε Σχόλια. Δεν είμαι ο δήμος Χαλκιδέων... δηλαδή δεν μπορεί επίσημα να ανακοινώσει ημερήσια τεστ. Αν θέλετε να σας πω πόσα γίνονται... με την εργασία ο δήμος και ο ΕΟΔ... δεν είμαι πρόχειρη να σας πω. Κάθε φορά που ανακοινώνουμε... μέσω της ιστοσελίδας του δήμου μας... και με σχετικά δεχτεία τίποτα... θα διενεργηθούν rapid test... τα οποία να σημειώσω... κατά το διάστημα αυτό που είμαστε εζώνιοι υψηλού κινδύνου... μπορούν να γίνουν μόνο μέσα από το αυτοκίνητο. Όλα τα τεστ που γίνονται είναι τα drive-thru... με οχήματα δηλαδή να πάει κάποιος και να εξετάζεται. Εμείς, ως δήμος Χαλκιδέου, σε συνεργασία... είτε με τον ΕΟΔ είτε με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας... διενεργούμε τέτοιους δειγματολυπτικούς ελέγχους. Κάθε φορά που ανακοινώνονται αυτοί... όπως σας είπα με τον τρόπο που προανέφερα... δίνουμε έναν αριθμό πάνω κάτω... θα σας το πω έτσι γενικά... 200 περίπου τέστς κάθε φορά. Εκεί και με νόμεθα. Μπορεί να είναι και περισσότερα, μπορεί να είναι και λιγότερα. Πέρα τα αποτελέσματα, όπως συγκεντρώνονται... και έχω και εγώ ως δήμαρχος ενημέρωση... κάθε μέριν για τον δήμο Χαλκιδέο... συγκεντρώνονται πιθανώς και από ιδιωτικά ιατρία... και από όλους αυτούς που διενεργούν και μωριακά τέσσα... από νοσοκομεία, από όλους τους φορείες... οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να διενεργήσουν τυγματοληπτικούς ελέγχους... και σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔ. Άρα εγώ δεν μπορώ να σας πω πόσα τέστα... τι ενεργούνται καθημερινά. Καταλαβαίνετε ότι είμαι αναρμόδια προς τούτο. Λοιπόν, να προχωρήσουμε στο άλλο θέμα που είπατε... που αφορά και το έγγραφο που έχει στείλει η κυρία Τσιβίκα. Ούτως ή άλλως, έχει γινωπίθει σε όλους εσάς... το πρώτο ζήτημα που έχει θέσει. Το προηγούμενο Δημοτικό Συμπληκτήριστη Ναδετροποστουμάστε... η Ομάδα Πολιτών για τον Κολοβρέχτη... μας είχε στείλει ένα email. Θα απαντήσουμε και πραγματικά. Στις 23 Δευτερού εστάλλει μια απάντηση από τις υπηρεσίες. Θα σας ενημερώσω μόνο σχετικά... να σας διαβάσω την απάντηση ακριβώς της υπηρεσίας... του κ. Χαλκιδέων όπως είχαμε δεσμευτεί. Φυσικά και έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες... προκειμένου να διαρευνηθεί το πιθανό ιδιοκτησιακό μας καθεστώς... αν και δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν αυτό... στην περιοχή του Κολοβρέχτη. Και συγκεκριμένα... ανεβρέθησαν δύο κληροτεμάχια... με αριθμούς 1889 και 1890... στη συγκεκριμένη περιοχή... συνολικής εκτάσως 117 στρεμάτων... για τα οποία έχουμε έτοιμες ενστάσεις... οι οποίες θα υποβληθούν στο κτηματολόγιο... τα οποία θεωρούμε... ότι ανήκουν με βάση νόμιμα έγγραφα... στην ιδιοκτησία του κ. Χαλκιδέων. Να σας πω ότι... όλος ο ιδροβιώτοπος είναι 1090 στρέματα... ότι υπάρχει... η απόφαση 38-804 του 62... που μεταβιβάστηκαν στην τότε κοινότητα... της Νέας Αρτάκης κοινόχρησης εκτάσεις... της διανομής του προσφογικού συνοικισμού... Νέας Αρτάκης... εντός των οποίων είναι και τελευταία... συνοικισμού Νέας Αρτάκης... εντός των οποίων είναι και τα τεμάχια... που σας προανέφερα το 1889 και 1890. Τμήματα των οποίων περιλαμβάνται... εντός του παραπάνου περιγραφόν... είναι ο ιδροβιώτοπος, στο νότιο έχουμε συγκεκριμένα... συνολικής εκκάσους 117 στρεμάτων... για τα οποία, όπως σας είπα, είναι έτοιμες οι ενστάσεις. Η υπόλοιπη προσβορά έκταση 983 στρεμάτων... βρίσκεται εκτός της διανομής... του συνοικικού συνοικισμού της Νέας Αρτάκης. Δεν περιλαμβάνεται στην 38804 το 62 απόφαση. Εμείς ενεργήσαμε όλα όσα έπρεπε να κάνουμε. Η αρμόδιση υπηρεσίας είναι έτοιμη... για την κατοχύρωση του διευθυσιακού δικαιώματος... του Δήμου Χαλκιδέων στη συγκεκριμένη περιοχή. Δεν ξέρω αν έχετε να κάνετε κάποια άλλη ερώτηση. Υπάρχει κάτι να ρωτήσω, Πάτη? Η κυρία Τσιβίκα και ο κύριος Καλαθέρις από τη βλέπω. Εγώ να ρωτήσω, να κάνω μια ερώτηση, ο Παγώνης. Ναι, κύριε Παγώνη. Θα ξεκινήσουμε με τους επικεφαλείς, έτσι, για να έχουμε... Λοιπόν, κύριε Παγώνη, σας ακούω. Η ερώτηση είναι πολύ σύντομη. Σε ποιες ενέργειες προτίθετε να προβεί ο Δήμος... ώστε να προστατευτεί όλος ο υδροβιότοπος συνολικά. Η κυρία Τσιβίκα. Ναι, πάλι ερώτηση. Εκτός από αυτό που θα συμφωνήσω, σε αυτό το κείμενο που έχουμε στείλει σε όλους μας, υποφέτω, λέω ότι υπάρχει μια αρκετά μεγάλη περίεργη, ένα κείμενο της αλφαζώνης, ο οποίος καταπατείται επανειλημμένος, τέλος πάντων, και δεν είναι γνωστό σε ποιον ανήκει. Έχουμε αυτό ξεκάθαρο σε ποιον ανήκει. Είναι και ο κ. Καλαθέρης κάτι να πει. Κι ο κ. Καλαθέρης, νομίζω, έτσι δεν είναι, κύριε Καλαθέρη? Ναι, μια απορία θέλω να μιλήσετε. Γιατί πρέπει να κάνουμε έσταση για να καταθέσουμε τις δηλώσεις. Το κ. Ψαρτάκης δεν έχει αναρτηθεί ακόμα. Εξακολουθεί και είναι ανοιχτό. Μπορούμε με κατάθεση δηλώσεων να τεχμηριώσουμε την ιδιοκτσία σε αυτά που έχουμε οριοθετήσει ότι όντως είναι η ιδιοκτσία του Δήμου. Λοιπόν, να απαντήσει, κύριε Δήμαρχος. Να απαντήσω στις τελευταίες ερώτησες του κ. Καλαθέρη, λέγοντας ότι αυτά είναι οι δείκνυματα αγροτεμαχείων τα οποία δεν μας έχουν αναγνωριστεί. Δηλαδή δεν ανήκουν στο Δήμο Χαλκιδάων και εμείς τα διεκδικούμε τώρα. Συγγνώμη, δεν ανήκουν στο Δήμο, είπατε ότι υπάρχουν έγγραφα που πιστοποιούν την ιδιοκτσία. Και αλλά το κτηματολόγιο δεν έχει αναγνωρίσει το Δήμο Χαλκιδάων σε αυτά. Τι εννοείται δεν έχει αναγνωρίσει το κτηματολόγιο, το κτηματολόγιο... Είναι αλουπερώμενοι ως ιδιοκτήτες. Άγνωστο συγκεκριμένα. Και η διαδικασία δεν λέγεται δήλωση, λέγεται έμσταση. Διαδικαστικό είναι το θέμα. Αυτό στην περίπτωση που έχει κλείσει το κτηματολόγιο και έχει γίνει η πρώτη ανάρτηση. Εάν κάποιος από το Δήμο πάει στο κτηματολόγιο της Σαρτάκης στη Νέα Πολή θα του δώσουν λύση που δεν χρειάζεται να υποβληθεί ένσταση. Ότι αναφέρεται ο άνθρωπος... Ποια καναφέρει να σας πω. Εγώ μιλάω τώρα με την ιδιότητα της δημάρχου λέγοντά σας ότι αυτές είναι οι διαδικασίες ακριβώς οι οποίες προκύπτουν από τη τεχνική υπηρεσία και από τη νομική υπηρεσία. Σύμφωνα πάντα με τις διαδικασίες και σε συνενόηση πάντα με το κτηματολογικό γραφείο Χαλκίδας. Να ξέρετε ότι για κάθε μας ενέργεια υπάρχει πάντα μια προσυνενόηση. Αν θέλετε να δείτε ποιο εξειδικεμένα ζητήματα έχετε τη διάθεσή σας όποτε θέλετε και τη Δευτέρα ακόμα να τα δείτε. Όμως η διαδικασία η οποία πρέπει να ακολουθεί είναι αυτή. Τώρα δεν έχουμε όλο το φάκελο όλοι. Θα ξεκινήσουμε να το βγάλουμε ένα ένα να σας πείτε. Κυρία Δήμαν, αν μου επιτρέπετε. Μισό λεπτό μη μίλα όλοι μαζί. Όλοι μαζί αν έχετε την καλοσύνη. Προέδρε μπορώ να βοηθήσω λίγο. Πομίζω Ευαγγελία με συγχωρείς, με συγχωρείς. Εγώ σας είπα ότι ο Δήμορος Χαλκιδέων και μάλιστα αυτά τα έχουμε απαντήσει εγγράφως και στην αρμούντια ομάδα πολυτών με κοινοποίηση στην κληματική υπηρεσία και στην αποκεντρωμένη τύχηση Θεσσαλίας-Τερρειάς-Ελλάδας προτίθεται να προβεί σε όλες αυτές τις ενέργειες. Αν κάποιος συνάδελφος θέλει να δει όλα τα σχετικά έγγραφα και να έχει μεγαλύτερη πρόσβαση στο φάκελο για περισσότερο λεπτομέρειες εδώ είμαστε στη διάθεσή του. Νομίζω ότι τώρα δεν είναι ζήτημα, είναι καθαρά νομικό το θέμα ούτε θέλω να μιλώ με την ιδιότητα του διοικηγόρου γιατί πρέπει να γίνει ένσταση και να μην γίνει δήλος. Λοιπόν, λίγως ο κύριος Ρίγος λόγω του αντικειμένου που έχει της υπολογδομίας μπορούσαμε να σας πει περισσότερα? Ο κύριος Ρίγος θα μπορούσε να σας πει περισσότερα αλλά σας απήντησε ήδη δήμαρχους, κύριε Καθαροσπόρη. Οπότε δεν χρειάζονται αντιδήμαρχοι. Είπατε ότι μιλάτε με γνώση της υγιής τεχνικής πυρησίας, έχει τέλει παλιό ως αρμόδιος αντιδήμαρχος μήπως έχει περισσότερα να μας πει περισσότερα. Εάν είχε περισσότερο ο κύριος Ρίγος και ο χάρτης αντιδήμαρχος να πει, θα του θέλει να σας τα πει. Γιατί δεν αφήνετε, κυρία, πιο λόγο να μιλήσει. Μισό λεπτό, μα δεν αφήνετε να δώσω το λόγο. Τόση ώρα καλό να δώσω το λόγο. Τι να πω τώρα. Παρ' όλο, λοιπόν, οι παιδίμαρσοι και απλώς να εισφέρω μόνο αυτό, δηλαδή είμαι διευθυνόμικος, ότι αυτή είναι η φάση των ενστάσεων. Σε αυτή τη διαδικασία αυτό προβληθεί. Ας πει, κυρία Παλαιολόγου, επειδή ακριβώς είναι και η παλαιοσυστηματολογία, δύο δευθυνιστικά πράγματα απλά μόνο για να σας λυθούν διαφορές και να προχωρήσουμε. Κυρία Παλαιολόγου. Απλά για να λυθούν οι διαφορίες, κύριε Καλαφέρη, η Νέα Αρτάκη είναι στη διαδικασία της πρώτης ανάρτησης, άρα στη φάση αυτή επιτρέπονται οι ενστάσεις. Απλά είναι μια παρένθηση για να ξέρετε ότι έχει γίνει η ανάρτηση στη Νέα Αρτάκη όπως και σε άλλες περιοχές. Άρα ορθά ο δήμος προχώρησε στη διαδικασία των ενστάσεων έτσι ώστε να κατοχληφθεί το δικαίωμα. Οτιδήποτε άλλο στη διαδικασία. Παλοκέρη. Κύριοι συναδελφοί. Θέλω να πω σε συνεχείς λεπτομέρειες. Δήλωση ιδιοκτησίας θα έπρεπε να είχε γίνει κατά τα προηγούμενα έτη. Σωστή. Εντάξει, δεν είχε γίνει σωστή. Εγώ δεν θέλω να πω τώρα σε διαδικασίες τι δεν έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή. Αυτά τα έχουμε πει για την αρχήντη περιουσία γενικά. Αν είχε υποβληθεί σωστή δήλωση δεν θα είχαμε πρόβλημα τώρα να κάνουμε ένταση. Λοιπόν, να προχωρήσουμε... Αυτό λέω εγώ ότι πρέπει να μας τα πει ο Ρήγος. Είδες που να σου πω ο Ρήγος τώρα κάτι μυστικό και μας το πες. Δευτερολόγια σου. Κυρία Δήμαρχε δεν είναι κοινή βοσκή αυτά τα δύο τα κομμάτια που λέτε. Τώρα μπήκα στο κτιματολόγιο και τα βλέπω. Είναι κοινή βοσκή γιατί δεν υπάρχουν τίτλοι από το Δήμο. Από το Δήμο Νέας Σαρτάκης δεν έπρεπε να υπάρχουν. Δήμο αυτό είπα. Ακριβώς αυτά είπα. Ότι θα έπρεπε να γίνει σωστή δήλωση και τώρα υποβάλλουμε ειστάσεις. Και εμφανίζονται αυτό. Εντάξει. Και έχουν κάνει... Άκου και αδιευκρίνεις τη διάθεσή σου. Λοιπόν, νομίζω το εξαγγλίσαμε το θέμα. Λοιπόν, από εκεί πέρα δεν ξέρω αν έχουν κάτι... Ποιος μιλά, ποιος μίλησε. Ο κύριος Καραμούζης έχει μει λοιπόν. Να προχωρήσουμε πριν την διάταξη. Ο κύριος Καραμούζης έχει... Ακούω επειδή ταυτόχρονα. Λοιπόν, πριν τον κύριο Καραμούζη, από τους επικεφαλείς υπάρχουν κάποια ζητήματα, κάποια πράγματα που θέτουν τις απόψεις τους. Να πω εγώ κάτι. Να ακολουθήσουμε λίγο την σειρά του. Λοιπόν, κύριε Παγώνη, έχετε κάτι να... ρωτάω κατ' ο καθένα γιατί σ' αυτό δεν βλέπω. Επειδή του συγκεκριμένου είχα υποβάλλει ένα ερώτημα, δεν απαντήθηκε. Ποιο, όσα αναφορά ποιο το... Όσα αναφορά το κολοβρέχτη. Σε ποιες ενέργειες προτείνεται να προβεί η δημοτική αρχή... Μα τώρα... Καταρχάς, κύριε δήμαρχε, πρέπει να διαισφαλίσουμε την δημοτικία μας. ...προκειμένου να προστατευτεί το περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή, στο όλο το κολοβρέχτη. Σας είπα, καταστηρώνουμε την ιδιωτικία μας και προχωράμε. Αυτό είναι μόνο η κατοχύρωση. Αυτό είναι το διοικτυσιακό. Είπα τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν και μπορεί να κάνει ο δήμος προκειμένου να προστατεύσει περιβατολογικά... Θα ενημερώσω στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο... Αυτό λέτε, κυρία Πρόεδρε. Νομίζω ότι καλύτερα απαντάει ο δήμαρχος. Αυτό δεν ρώτησα εσάς. Προτάχετε πολύ. Δεν σας απάντησα. Είπατε, αυτό απάντησε. Όχι. Κύριε Παγώνη, εγώ για τη διευκόληση της συζήτης σας θα σας απαντήσω στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο όπου υπάρχει και η λίστα των συγκεκριμένων ενεργειών. Κύριε Καθαροσπόρη, έχετε να πείτε κάτι, κύριε Καθαροσπόρη? Σχετικά με τον Κολοβερέθ, ή γενικά να κλείσουμε... Ναι, τώρα τι να σας πω. Θα βοηθήσω τη διαδικασία. Στην μεγάλη καταστροφή που είχαμε με τις βροχές και τις πλημμύρες μήναμε από νερό. Μια πρόταση που μπήκε στο δημοτικό συμβούλιο ήταν η προμήθεια μεγάλων γενιδιών όπως είπε και η δήμαρκος, 1.700-1.900... δεν ξέρω πόσο μπορεί να είναι και τι μπορεί να καλύψουν προκειμένου να νιωθούν τέτοιες καταστάσεις. Οι δεξαμένες όντως βοηθάνε αλλά οι δεξαμένες, να ξέρουμε, όλοι το γνωρίζουμε έχουν συγκεκριμένη χωρητικότητα, η οποία μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός οφταόρου, δυό οφταόρου, ενός κοστραόρου. Παραπάνω, δεν μπορούν. Η γενήτρια από την ώρα που θα μπει θα σταματήσει μετά από μια βδομάδα, όταν θέλεις εσύ μετά από 10 μέρες. Η δήμαρκος είχε δεσμευτεί ότι θα κοιτάξει και θα τρέξει προς την κατεύθυνση της προμήθειας γενητριών, όμως οι οποίες μπορούν και να μεταφερθούν. Έτσι, σε περίοδο που έχουν μια μεγάλη σημειά από τη δημιουργία, μπορεί να φύγει μια γενήτρια οδεύοντας προς τη Χαλκιδά, προς άλλη ενότητα, και να κάνει δουλειά. Τώρα, ακούω ότι προσπαθούν να εντάξουν το πρόβλημα αυτό, αν κατάλαβα καλά, να πάρουν χρηματοδότηση για τις γενήτριες. Αυτό, όμως, μπορεί να κάνει και ένα και δύο και τρία χρόνια. Αν η χιονόπτωση, η οποία αυτή, για όσους είμαστε χαλκιδέοι και όλοι είμαστε χαλκιδέοι και γνωρίζουμε, ήταν η πιο ελαφριά μορφή χιονόπτωσης που έχει υποστεί και όπως ήταν βαριά η χιονόπτωση, όπως είπε και ο Καλαθέρης, σίγουρα θα είχαμε προβλήματα με την ειδωλώτηση. Αυτό, λοιπόν, να ληφθεί υπόψη, προκειμένου να έχουμε καλύφτει τους λιμόδελους, να μη μείνουν από νερό σε επόμενη κακογερία. Ευχαριστώ. Ο κύριος Καλαθέρης, κυρία Τσιβίκα, θα σας πω το εξίσταμα. Κλείστε, κυρία Τσιβίκα, κλείνετε το μικροφωνό σας, δεν ξέρω ποιος άλλος το έχει ανοιχτό, γιατί ακούω τη φωνή μου πίσω, συγγνώμη. Οτιδήποτε λοιπόν υπάρχει και θέλετε να τοποθετηθείτε, να ζητήσετε οτιδήποτε, να καθένας λοιπόν ολοκληρώσουμε με τις επικεφαλείς, μετά οι κύριοι συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι, προκειμένου να κλείσουμε με απάντηση της δημάρχου έτσι και να προχωρήσουμε στη μερίσια διάταξη. Κυρία Τσιβίκα. Εγώ να πω δύο λόγια για το κάθε θέμα. Για την πανδημία που είπαμε βέβαια και στο προηγούμενο ΔΕΣ, ότι όντως βρίσκεται σε εκπληκτική κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας και είναι επικίνδυνο για τους κατοίκους της πόλης. Είναι εκπληκτική η κατάσταση στο νοσοκομείο. Δεν χωράνε οι άρρωστοι και τους στέλνουν κάποιους στην Αθήνα ή κάποιους στο σπίτι τους. Πολύ επικίνδυνο. Είμαστε ένα χρόνο μετά και είναι τεράστις η ευκαιρία που έχει έτσι η κυβέρνηση γι' αυτό. Πρέπει να παρθούν άμεσα όσα μέτρα υγείας. Είναι απαραίτητα για την ενίσχυση του δημόσιου σύστηματος υγείας, αλλά και μέτρα που πλέον θα μπορούσε να βοηθήσει ακόμα και ο δήμος όσον αφορά τα καναλεμβανόμενα τέστε ή τα υπηρεσίες σε χώρους δουλειάς ή δε στα σχολεία που θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα. Να μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση όσον αφορά τα σχολεία. Για τις πλημμύρες θα ήθελα να πω ότι θα πρέπει και εκεί να υπάρχει... πάλι υπάρχει ευθύνητη πράτους, πάντα υπάρχει αυτή. Πρατική χρηματοδότηση και νέα, έτσι ώστε να παίρνετε όλα τα προϊόντικά μέτρα με τη βοήθεια, βέβαια και στη συνεργασία και του δημού και της περιφέρειας, έτσι ώστε να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό, τα απαραίτητα υπηπαραίτητες υποδομές ώστε να μην φτάνουν άνθρωποι να είναι χωρίς νερό και ρεύμα με την πάρα μικρή κακοκαιρία. Τέλος να πω δυο λόγια για το θέμα που είχα βάλει προς ψήφιση, που, εντάξει, μου υποσχέθηκε η πρόεδρος ο Δικαμπής στο επόμενο δικαιητικό συμβούλιο, αλλά το έβαλα εγώ και το έστειλα σε ο Βουσάρσα απλά με το σκεφτικό, ότι αφορά τα προσφυγόπουλα και την εκπαίδευση του στα σχολεία, απλά είναι κέραιο και πρέπει να λυθεί άμεσα, πρωτού ανοίξουν τα σχολεία, υπάρχουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν και όλα τα παιδιά, άσχηταν είναι προσφυγόπουλα οι όλοι και αυτό πρέπει να λυθεί πριν πρώτε τελεσμένο γεγονό, για το πώς θα λειτουργήσει τα σχολεία, με πολλές ασφάλειες, με πόσους κοθηγητές κλπ. Με αυτό το σκεφτικό το έβαλα, να συζητηθεί και να ψηφιστεί. Εάν είναι να συζητηθεί και να ψηφιστεί, να το αναπτύξω κιόλας. Κυρία Τσιβίκας, σας είπα ότι ούτως οι άλλους υπάρχουν στοιχεία που είναι να συζητηθούν. Κοιτάξετε στο επόμενο για να μπορέσετε να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα. Λοιπόν, ο κ. Καλαθέρης. Εγώ περίμενα να τοποθετηθεί η γρανέτα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και καλό θα ήταν να τοποθετηθεί, εκτός εάν δεσμεύεται η Πρόεδρος, ότι στο επόμενο Συμβούλιο θα ψάχνει το σύμβουλ. Ναι, ναι, ναι. Γίνανε σκεμαία να κάνεις κάποιες παρεξηγήσεις, παρά το γεγονός ότι μετά την τοποθετησία μου πάρα πολλοί συνάδελφοι συμφωνήσανε με την απόψή μου και ενώ ξεκινήσαμε το θέμα να το συζητάμε σαν ενημέρωση από τη Δήμαρχο, ξαφνικά βρεθήκαμε ενώπιον τώρα παίρνουμε αποφάσεις. Και μάλιστα, μου έκανε εντύπωση ότι ενώ η γρανέτα και ο συνάδελφός της δηλώσανε λευκό, στην ψηφοφορία ακούστηκε ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη. Λευκό ψηφίσανε, έτσι είναι καταγεγραμμένα τα πρακτικά κύριε Καλαθέρη, απλά θεωρείται η λευκή ψήφος δεν προσμετράται. Δηλαδή, αν στους 45 οι 25 είχαν ψηφίσει λευκό, οι 20 θα πέρανε... Κύριε Καλαθέρη, λευκή ψήφος δεν προσμετράται σε καμία... Επειδή το θέμα είναι... Είναι θέμα του νόμου, δεν είναι θέμα δικό μου κύριε Καλαθέρη. Κύριε Καλαθέρη, λοιπόν, ακούστε με λίγο. Επειδή αφορά προηγούμενες συνεδρίες και πρακτικά, ήδη καταγεγραμμένα απόφαση ψηφισμένη λοιπόν. Η ψήφισάς ήταν καταγεγραμμένη, η ονομαστική ήταν η ψηφοφορία. Σαφώς λέει εκεί, ο Σπύρος ψήφισε λευκό, καταγράφηκε, αλλά θεωρείται ομόφωνη γιατί δεν προσμετάται. Εν πάση περίπτωση, αν έχετε οποιαδήποτε αβιβολία, μπορείτε να πάτε σε διάδοση στα πρακτικά. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι αν πρόκειται στο επόμενο συμβούλιο να ξανασυζητηθεί το θέμα, εγώ δεν πρόκειται να το αποδηθώ, θα επιφυλακθώ να το αποδηθώ στον καινούργιο συμβούλιο. Στο επόμενο συμβούλιο, ναι, ναι, ναι. Στο επόμενο συμβούλιο, οπότε θα ξεκινήσουμε με το έγγραφο της ΦΙΑΣΙΒΙΚΑ. Τις τρευλώσεις που κάποιοι προσπάθησαν να περιβάλλουν την τοποθέτησή μου σε και το συμβούλιο. Είναι καταγγεγραμμένο, όπως και άλλους. Όλα, εν πάση περίπτωση, θα έρθουμε στο επόμενο συμβούλιο. Θα μας απασχολήσει το έγγραφο της ΦΙΑΣΙΒΙΚΑ, το έγγραφο της λαϊκής συσφύρωσης. Λοιπόν, η κυρία... Έχετε κάτι άλλο, κύριε Καλαθέρι, να πείτε σε σχέση με τα υπόλοιπα ζητήματα ή κάτι... Εμπόδιο. Πρόεδρε, για το θέμα του COVID και για τη ΜΙΔΙΑ, με κάλυψαν και οι δήμαρχος και οι αντιδήμαχους πολιτικής προστασίας και με κάλυψε περισσότερο το αποτέλεσμα που το είδαμε και το νιώσαμε και το ζήσαμε οι δημότες. Αυτό που θέλω να κάνω, είναι μια ερώτηση στον κυρίου Παπα-Γεωργόπουλο, με την ιδιότητά του, σαν Πρόεδρος της ΔΕΕΠ, της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. Κύριε Παπαγεργόπουλε, δεν είδα πουθενά την κατανομή. Μήχατε ενημερώσει ότι την προηγούμενη Παρασκευή κάνατε συνεδρία στη Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. Φυσικά, είχαμε και μια τηλεδιάσκεψη σήμερα, η οποία ακυρώθηκε. Ακυρώθηκε δεν γνωρίζω τους λόγους, δεν με πειράζει, αλλά γιατί δεν είναι στο Δημοτικό Συμβούλιο η κατανομή των πιστώσεων. Το έγγραφο σας το έχω αστήλευτος 15 Φεβρουαρίου. Στην επόμενη συνεδρία, εσύ δεν είχε έγγραφο. Επιτρεάσαμε σήμερα. Ναι, οπότε δεν έχει έρθει έγγραφο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ακούστε, κυρία Πρόεδρε, λίγο σας παρακαλώ πολύ. Επειδή είναι πάρα πολύ σημαντικό, δεν γίνεται να μας έρχονται έγγραφα 15 Φεβρουαρίου και η Δημοτική Πετροπή Παιδείας να καλείται από τον Πρόεδρο να συνεδρυάζει και να έχουμε έναν υπάλληλο ο οποίος αργεί να καθαρογράφει αποφάσεις. Αυτό, εγώ το θεωρώ πολύ έτσι. Δεν μπορώ να το δικαιολογήσω με τίποτα. Αφοράνε κατανομές, αφοράνε προμηθευτές, αφοράνε κόσμο, ο οποίος αυτή τη στιγμή έχει πληγεί από το COVID, έτσι, και εκτιθέμεθα, πέρα από τους Προέδρους, και ίδια η Δήμαρχος. Από κει και επιπλέον, δεν είναι δυνατόν 13 μέρες το έγγραφο στα χέρια της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας να μην έχουμε πάρει μια απόφαση. Λοιπόν, αυτό έχω να πω εγώ και περιμένω διαπεριφοράς γρήγορα, κυρία Προέδρο. Κυρία Προέδρο. Να λάβω γνώση της απόφασης της Επιτροπής Παιδείας και θα με εμνήσω. Θα σας ευχαριστώ, θα σας ευχαριστώ. Λοιπόν, κάτι άλλο από τις επικεφαλείες, όχι. Ο κύριος Καραμούζης από την αρχή ζητάει τον λόγο και δεν ξέρω και ποιος άλλος, τόσο από τον κύριο Καραμούζη, αν έχει κάποια άλλη... Ο κύριος Σιόλιας. Ο κύριος Σιόλιας. Όχι, ήθελα να πω κάτι. Και ο κύριος Γιογιός, γράφω έτσι, σας το λέω για να μην δικήσω κανέναν, αλλά και να τελειώσουμε. Ο κύριος Καραμούζης, ο κύριος Σιόλιας, ο κύριος Γιογιός. Κάποιος άλλος? Λοιπόν, όχι. Λοιπόν, οπότε... Κύριε Καραμούζη, σας ακούμε. Καλησπέρα κι από εμένα. Θα ήθελα να φέρω ένα θέμα προημερισίας το οποίο προέκυψε την προηγούμενη, πριν από τρεις μέρες, στις 23 Δευτέρου, την Τρίτη, που μας πέρασε, στην Οικονομική Επιτροπή της οποίας είμαι και μέλος. Ήρθε ένα έκτρεπτο θέμα πρόσληψης 40 ατόμων διαφόρων ειδικότητων, από τη φαίνεται από την κατανομή τους είναι κυρίως εργάτες, με αφορμή την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19. Όπως καταλαβαίνετε, όμως, όλοι ψηφίσαμε να προσληφθούν συγκεκριμένοι άνθρωποι και πόσο μάλλον δεν θα μπορούσε κάποιος να αρνηθεί το να προσληφθούν άνθρωποι της σήμερα, που καταλαβαίνετε πόσο έχει πληγεί η κοινωνία μας λόγω αυτής της δύσκολης κατάστασης που περνάει και πόσοι συντημότες μας βρίσκονται στο έλαιο, στο οικονομικό, στο να μπορούν ή μην μπορούν να επιβιώσουν. Είδαμε όμως την πορεία ότι το έγγραφο, ανακαλύψαμε στην πορεία, το συγκεκριμένο έγγραφο για τη συγκεκριμένη διενέργεια των προσλήψεων, είχε έρθει από το Υπουργείο στις 16 μέρες νωρίτερα, στο 8ο Φλεβάρι, προς τον Δήμο, που πραγματικά μπορούσε ο Δήμος να κάνει τη συγκεκριμένη διαδικασία και να μπορέσει να κάνει τις συγκεκριμένες προσλήψεις. Οι ερωτήσεις ειδικές μου είναι οι εξής. Γιατί 16 μέρες μετά, τη στιγμή που το έγγραφο είχε έρθει από το Υπουργείο στις 8 του μήνα, για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε αυτές τις προσλήψεις, έγινε αργότερα και ήρθε σαν έκτακτο θέμα στην Οικονομική Επιτροπή και όχι σαν τακτικό, ούτως ώστε να μπορέσουμε να τους συζητήσουμε, να εκφέρουμε τις απόψεις μας και να μπορέσουμε να δούμε περί τι νος πρόκειται και πώς μπορούμε αυτούς τους ανθρώπους να τους βοηθήσουμε και να τους προσλάβουμε. Το χρονικό δεπεριθώριο το οποίο δόθηκε για να γίνουν αυτές οι αιτήσεις των ενδιαφερουμένων ήταν από τις 24 του δευτερού την επόμενη μέρα της Οικονομικής και από 2 το μεσημέρι μέχρι την επόμενη μέρα στις 12 το μεσημέρι της 25 Πέμπτου. Ανέβηκαν συγκεκριμένες θέσεις στο διάβγεια με τον αριθμό πρωτοκόλου 53-55. Άρα, λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι έπρεπε να τρέξουν γρήγορα να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση άμεσα σε ένα χρονικό περιθώριο, σε ένα χρονικό ορίζοντα, κάτω των 24 ωρών. Πώς μπορούσε κάποιος να προσκομίσει πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που ζητούνταν για όλες τις θέσεις από τη στιγμή που γνωρίζουμε όλοι ότι λόγω του κορωνοϊού οι δημόσιες υπηρεσίες είναι κλειστές. Σήμερα, μάλιστα, συντοπίτης μας εδώ, συντημότης μας, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι πήγε να πάρει ένα γνήσιο υπογραφή στο ΚΕΠ και του έκλεισε να ραντεβούν μετά από 10 ημέρες, πόσο μάλλον δε για να πάρει πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Και αν, τέλος πάντων, υπήρχε άλλος τρόπος, αν ήταν με ηλεκτρονική μορφή μπορούσε ιντερνετικά να ζητήσει συγκεκριμένο πιστοποιητικό, δεν ξέρω αν αυτοί οι άνθρωποι που υπάρχουν ανέχεια στο να ζήσουν και να έχουν τα απολύτως απαραίτητα θα μπορούν να πληρώνουν μια γραμμή ιντερνετς στο σπίτι τους για να μπορούσαν να κάνουν και αυτή τη διαδικασία. Δυστυχώς φαίνεται ότι φτάσαμε στο σημείο να πάρουμε 40 εργαζόμενους, εγώ θα πω να παίρναμε 1.040, δυστυχώς αυτό δεν γίνεται, για οχτώ μήνες περιορισμένης εργασίας, αλλά φαίνεται ότι αυτούς τους εργαζόμενους που πήραμε ήταν εργαζόμενοι οι οποίοι ήταν με διαδικασία fast track και με το όποιος πρόλαβε τον κύριο ίδε. Προλαβαίνετε στις 24 ώρες, κύριοι, να έρθετε να δηλώσετε ότι θέλετε να πάρετε τη συγκεκριμένη θέση της εργασίας εσείς στις 40, ελάτε να σας πάρουμε. Αλλά καρτ, λοιπόν, πρόσληψη κατά τη γνώμη τη δική μας. Η πληθόρο όμως των δημοτών, οι οποίοι πραγματικά αναζητούν καθημερινά μια δουλειά για να επιβιώσουν, γιατί είναι θέμα επιβίωσης πια, και τους οποίους φαίνεται ότι αποκλείεται, μάλλον, από αυτή τη διαδικασία, διότι ούτε ενήμεροι γρήγορα είναι, ούτε και έγκαιρα μπορούν να ενημερωθούν, πόσο δε μάλλον σε ένα 24 ώρες και ούτε καν 24 ώρες, είναι και αυτοί που στο τέλος να γνωρίζετε θα κρίνουν τη συγκεκριμένη διαδικασία. Διότι ναι, μην προσλαμβάνουμε 40 ανθρώπους αυτή τη στιγμή, αλλά απέναντί μας υπάρχουν και έξω 2.040 που θα ήθελαν να λάβουν μέρος στη συγκεκριμένη διαδικασία και με τον τρόπο που αυτή έγινε, αυτοί οι άνθρωποι δεν μπόρεσαν να έρθουν και να εργαστούν στο δήμο. Συμφωνούμε στις προσλήψεις, διαφωνούμε όμως στη διαδικασία. Λοιπόν, ο κ. Σιώλιας. Το ίδιο θέμα ήθελα να θύξω κι εγώ. Συμφωνώ απόλυτα με τον Πάνο. Άρα, άμα δεν έχετε πολλά πράγματα... Όχι, έχω άλλο. Υπάρχει δυνατότητα να δοθεί παράταση στην συγκεκριμένη διαδικασία. Ερωτήσεις, με τη μορφή ερωτήσεων, όχι κρίση, όχι και δεν κάνουν κριτική αυτήν, έτσι, για να μπορέσετε να πάρετε απαντήσεις. Νίκο Σάουλ, δεν υπάρχει παράταση, όπου προσληφθήκαν, πήγαν στη δουλειά, σημαντικά. Α, πολύ ωραία. Θα σας απαντήσω. Ένα δεύτερο ζήτημα. Που έχει σχέση και με τις γεννήτρες και με όλες αυτές τις καταστροφές που μέσα σε ένα εξάμινο έζησε η περιοχή μας και πολλές άλλες περιοχές στην πατρίδα μας. Σε όλη την έβοια έχει ξεσηκωθεί ο κόσμος για τη δημιουργία όπου να είναι όπως να είναι εωλικών πάρκων βιομηχανικού τύπου. Από ό,τι γνωρίζουμε, στις προθέσεις της ραέ είναι να αδειοδοτηθούν και στην περιοχή της Χαλκίδας στη Ριτσόνα και στο Χτυπά να δημιουργηθεί ένα τέτοιο πάρκο. Είναι ενήμερος ο δήμος, τι προκείται να κάνει και δεύτερο αν συντάσσεται και με την απόφαση της περιφέρειας για αυτό το ζήτημα. Έτσι και αλλιώς όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, η έβοια δεν χωράει άλλο. Μήπως θα έπρεπε να προετοιμαστούμε και να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε σε αυτό το θέμα. Και το τρίτο θέμα είναι βέβαια για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων εγώ αισθάνομαι ότι έχω αδικηθεί από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο δεν έδωσα από τέτοις την κατάθεσή μου την ψήφο μου, δεν έδωσα ψήφο θετική σε αυτό που η δήμαρχος είχε την πρωτοβουλία να κάνει παρ' όλα αυτά επειδή αναφερθήκατε ότι έγινε και μια ονομαστική ψηφοφορία δεν έγινε τέτοια ψηφοφορία ονομαστική γιατί θα είχα πάρει πολύ συγκεκριμένη θέση για το θέμα. Αυτά προς το παρόν, θα τα πούμε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Λοιπόν, ο κύριος Γιωγιώσ. Εγώ θέλω να ρωτήσω κάτι, καλαθέλησέ. Πριν μιλήσει και ο Γιωγιώσ, συμφωνώ με όσο τοποθετήθηκε ο Πάνος σχετικά με την πρόσληψη αυτών των 40. Μου κάνει εντύπωση πώς το ΚΕΠ μέσα σε ένα πρωί έβγαλε πιστοποιητικά οικογενειακά κατάστασης για τέσσεραντα άτομα όταν οι πελάτες μου πάνε να πάρουν ένα γνήσο υπογραφής και όπως είπα ο Πάνος τους δίνουνε ραντεβού για μετά από 10 ή 12 μέρες. Το ερώτημα μου όμως είναι, θέλω να πληροφορηθώ πόσες αιτήσεις για πρόσληψη υποβλήθηκαν μέχρι τη λήξη της προσθεσμίας. Ο κύριος Γιωγιώσ. Καλησπέρα. Θα ήθελα να επανελθώ σε ένα θέμα το οποίο θα πω και στις προηγούμενες συνεδριάσεις ότι δεν πρέπει να σταματήσει να το συζητάμε ποτέ. Τις τελευταίες ημέρες είδα παρακολουθήσεις στο διαδίκτυο μία συνάντηση που έγινε με έναν σύλλογο από τον Άγιο Νικόλαο και τον αντιπεριφερειάρχη και έγιναν κάποια ερωτήματα για το πού βρισκόμαστε μόνο αφορά τα διπλημμυρικά έργα για το ΛΙΛΑ και για τα έργα από κατάσταση. Αυτό που μου έχει προβληματίσει είναι ότι ενώ θα περιμέναμε την άνοιξη του 2021 τη μελέτη για τα διπλημμυρικά έργα, αυτά που είπα την περιφερειάρχη, το μέγεθο που βγαίνει είναι ότι δεν θα είμαστε έτοιμοι γι' αυτό. Θεωρώ ότι έχοντας τα βουνά μας γεμάτα χιόνια και περιμένοντας και μία νέα κακοκαιριά, δεν ξέρουμε τι μπορεί να μας φέρει το επόμενο διάστημα και θεωρώ ότι θα πρέπει να βρούμε κάποιους τρόπους πίεσης προς την περιφέρεια να κινηθούν λίγο πιο γρήγορα. Διότι ναι μεν τα έργα από κατάστασης καλώς θα ξεκινήσουν μάλλον τον Απρίλιο, αλλά τα έργα από κατάστασης δεν προστατεύουν τον κόσμο. Αν θα έρθει μια νέα κακοκαιριά, θα είναι παρ' ειφύλος το φτερό στον άνεμο και πάλι θα καταστραφούν όλα όσα θα φτιαχτούν στις επόμενες ημέρες. Θέλω να ρωτήσω με ποιο τρόπο η Δημοτική Αρχή θα πιέσει αυτή την κατάσταση, γιατί και να βγει η μελέτη, ξέρουμε ότι θα χρειαστούν 2-3 χρόνια, να πούμε ότι θα δούμε κάτι στον ποταμό. Και επίσης ένα άλλο θέμα το οποίο έχω ζητήσει μαζί με τον κ. Βαμβιλιώτη από τον Σεπτέμβρη μετά την καταστροφή, είναι για την ανάπτυση των χρημάτων που δόθηκαν στους πολίτες στον Διάβια, καθώς το Υπουργείο Υποδομών όσα χρήματα έχει δώσει έχει αναρτήσει ονοματεπώνυμα και αφημί, όλων όσων έχουν πάρει χρήματα από την καταστροφή αυτά. Λοιπόν, επαναλαμβάνω δεν υπάρχει ο κ. Καντάδρας Πόρης. Θέλω να καταγγείλω ένα γεγονός το οποίο ήταν και σαν ερώτημα και σαν απορία του Τάστο Καλαθέρι. Τάσο, όλα τα επιστροφιετικά οικογενειακής κατάστασης και των 40 που προσλήθηκαν, όπως είπε ο Χ. Βαγώνης έπιασαν ήδη δουλειά, έχουν πάρθει εδώ και 10 ημέρες κάτω από το τραπέζι. Ήταν φωτογραφική η προκήρυξη για 40 ανθρώπους συγκεκριμένους και κανένας άλλος δεν υπάρχει. Όλα τα επιστροφιετικά και των 40 έχουν πάρθει 10 ημέρες νοήτερα. Δεν θέλω να εκδέσω ανθρώπους να μας το λένε, αυτοί που προσελήθηκαν μας είπαν ότι με ειδοποιήσαν και μάλιστα θα πάω σήμερα ή αύριο να υπογράψω. Απλό, κρατήστε το. Λοιπόν, οπότε θα απαντήσει η Δήμαρχος επί όλων των θεμάτων που έχετε θέσει και θα προχωρήσουμε στη... δεν έχει κάποιος άλλος κάτι, το λέω, το επαναλαμβάνω έτσι, λοιπόν και θα προχωρήσουμε... Καλαθέρις, έχω μιλήσει πάρα πολλές φορές αλλά πρέπει να το κάνω. Πριν από ενάμιση μήνα σας έχω υποβάλει στη Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου και σε εσάς προσωπικά, την οποία κοινοποίησα και όλους τους συναδέλφους, μια τεχνική έκθεση γύρω από το Λίλαντα. Ας πάρω μια απάντηση ότι λέω χαζοπάρες. Αλλά να πάρω μια απάντηση. Διότι είμαστε μονίμως στο θα, στο επόμενο Συμβούλιο, θα, στο επόμενο Συμβούλιο, και όπως ξέρετε καλύτερα από εμένα, το θα είναι ο γνωστός μέλλον αόριστος της σύγχρονης Ελλάδας. Θα και δεν γίνεται ποτέ. Λοιπόν, να απαντήσεις και επ' αυτού, κυρία Δήμαρχος. Στο σειάλιστο, οτιδήποτε επευθύνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο πηγαίνει αρμοδίως. Από εκεί πέρα, τώρα, οι απαντήσεις αν δεν έρχονται στο επόμενο ή έρχονται στο μεθ' επόμενο Συμβούλιο, κυριουμένου και των συνθηκών και των αναλογιών. Λοιπόν, κυρία Δήμαρχη, έχετε το λόγο. Σχετικά τώρα με τις απαντήσεις. Τώρα με τυχαία σειρά, να πω κατ' αρχάς για τις ανεμογενήτριες, ότι στο σχέδιο αυτό σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση για την εγκατάσταση 8 εωλικών παρκών στο νομό της έδειας, δεν περιλαμβάνεται μέσω δημοσχαλκιδέων. Το ελέγξαμε, το είδαμε, το διαπιστώσαμε. Από εκεί και πέρα βέβαια, επειδή ρώτησε ο κύριος Κιώλης και οφείλω να είμαι ξεκάθαρη, η θέση της δημοτικής αρχής συντάσσεται απολύτως. Είναι η ίδια και με τη θέση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των άλλων δημάρχων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στους δικούς τους δήμους. Σίγουρα η έβοια είναι ένας νομός ο οποίος έχει κορεστεί στο θέμα των ανεμογενητριών και σίγουρα πρέπει να γίνει μια επαναξιολόγηση και να επανακαθοριστεί το φλαίσιο το νομοθετικό με το οποίο τοποθετούνται ανεμογενήτρες σε κάθε περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, μα ξέρετε ότι εμείς επαγρυπνούμε και παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Σε σχέση τώρα με τις προσλήψεις, τις συγκεκριμένες της οχτά μήμας. Οι προσλήψεις αυτές αφορούν προσλήψεις έκτακτης ανάγκης λόγω της διαχείρισης του Covid. Καταληκτική ημερομηνία υπογραφής των συμβάσεών τους είναι 28 Ιθαδρουαρίου όπως και όλες τις συμβάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του Covid σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση η οποία μας αισθάνει. Όταν λοιπόν ο Δήμος Χαλκιδέων κάνει ένα προγραμματισμό προσλήψων έκτακτου προσωπικού γιατί αναφερόμαστε σε έκτατο προσωπικό πρέπει καταρχάς να έχει κεκριμένο προϋπολογισμό για να υπογραφούν οι συμβάσεις στις συγκεκριμένες. Ο προϋπολογισμός μας λοιπόν εγκρίθηκε την πέμπτη που μας πέρασε. Και λίγες μέρες πριν δεν γνωρίζαμε αν θα είχε εγκριθεί ή όχι και πότε θα εγκρίνεται. Αν δηλαδή είχαμε έγκριση προϋπολογισμού την ερχόμενη εβδομάδα θα είχαμε πρόβλημα. Και στο σημείο αυτό θέλω να πω ότι άργησε και ο προϋπολογισμός και κύριε Καραμούζη ενδεχομένως να το γνωρίζετε αυτό διότι και ο επικεφαλής της παράταξής σας υπέβαλε ένσταση κατά του προϋπολογισμού και ένσταση για τυπικούς λόγους το οποίο μάλιστα είναι και πρωτοφανές στα χρονικά του Δήμου Χαλκιδέου. Να υποβάλλετε δηλαδή ένσταση κατά του προϋπολογισμού, η οποία φυσικά απερήφθη όπως είχε υποβάλλει και ένσταση κατά τον τροποποιήσον. Αν βέβαια εγώ δεν μπορώ να υποδείξω σε κανέναν πώς θα ασκεί την αντιπολιτευτική την τακτική, αλλά αυτά τα λέω προς αξιολόγηση. Όταν λοιπόν γίνεται ένας προγραμματισμός προσλήψων, ένα δεδομένο είναι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός και ένα δεύτερο δεδομένο είναι να ξέρουμε τι ανάγκες έχουμε. Τα ανάγκες αυτές έχουν άμεση συνάρτηση με το αν θα είχαμε παράταση στα προγράμματα του κυλοφελούς, τα οποία από τις 15 Μαρτίου και μετά στα διακά λύγουν. Δηλαδή από τις 15 Μαρτίου και μετά θα έχουμε αποχωρήσεις προσωπικού από το Δήμο Καλκιδαίο. Η διαβεβαίωση λοιπόν που είχαμε είναι ότι δεν θα υπάρξει παράταση, η οποία ήταν πάλι τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή δεν υπήρχε κανένας λόγος να προσλάβουμε επιπλέον προσωπικό και έτσι δεν μπορούσαμε 15, 20 και 30 ημέρες πριν να προχωρούμε σε συγκεκριμένο σχεδιασμό για τις προσλήψεις. Να πω επίσης ότι δεν είμαστε ο μόνος δήμος που το έπραξε αυτό. Θα δείτε ότι πάρα πολλοί δίνοι ενήλισαν κατά αυτόν τον τρόπο, εσπρεσμένα δηλαδή προέβησαν στις προσλήψεις κάποιου έκτακτου προσωπικού. Ακριβώς γιατί προφανώς όλοι είχαν να αντιμετωπίσουν τις ίδιες συνθήκες με αυτές που είχαμε να αντιμετωπίσουμε εμείς. Επειδή ερωτήθηκα λοιπόν και επειδή υπόθεσαν και πολύ βαργές κουβέντες για φωτογραφικές διατάξεις, θα σας πω ότι πρόλαβαν και έκαναν έτηση 222 ενδιαφερόμενου. Για 40 θέσεις είχαμε 222 ετήσεις. Αυτό και μόνο απαντά στην ταχύτητα έκδοσης των πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης και επίσης τους ενδιαφερόμενους και πώς πρόλαβε ο καθένας να υποβάλλει την έτηση. Να πω επίσης ότι αυτά που λέμε για τα ΚΕΠ και για τη βεβαίωση του ψίου της υπογραφής που υπόθηκαν από δύο ή τρεις συναδέλους, δεν θυμάμαι συγκεκριμένα από ποιους, ότι πραγματικά μπορεί στο ΚΕΠ να αργεί το ραντεβού για τη βεβαίωση ενός νεσού υπογραφής. Προσωπικά ως δήματος και ο γενικός γραμματέας έχουμε επανειλημμένα κάνει και επιστολές προς τους προισταμένους των ΚΕΠ με τους οποίους το ζητούμε ακόμα και να παρεμβούν τις συγκεκριμένες εγκυκλίους τις νομοθετικές για να εξυπηρετούν τον κόσμο νωρίτερα στα γνήσια της υπογραφής. Δεσμεύουν όμως νομοθετικές συγκεκριμένες διατάξεις και ο τρόπος λειτουργίας των ΚΕΠ. Επιλέγουν οι προστάμενοι των ΚΕΠ να ακολουθήσουν την νομοθεσία και να μην την παρακάμψουν για να εξυπηρετήσουν κάποια πολίτη νωρίτερα. Παρ' όλα αυτά, βεβαίως το γνησιό υπογραφής δεν γίνεται μόνο στα ΚΕΠ. Θα σας πω ότι καθημερινά στο Δημαρχείο της Χαγκίδας εξυπηρετούμε πάρα πολύ κόσμο για βεβαίως το γνησιό υπογραφής, αυθήμερων, με δική μου έντολη, γιατί υπάρχουν ανάγκες, υπάρχουν άνθρωποι που διάζονται και άνθρωποι που χρειάζονται. Παρακαλώ να μη κάποια μικρόφωνα ενάντια πάλι από αυτό το πρόβλημα. Λοιπόν, να διεκπεραιώσουν συγκεκριμένες υποθέσεις. Επίσης, να σας πω ότι αν ενδεχομένως υπάρξουν άλλες ανάγκες κατά τη διάρκεια, θα γίνουν και άλλες ενδεχομένως. Δηλαδή δεν μπορούμε, αν δεν δούμε πώς θα εξελιθεί το κοινόφελες ακριβώς, να κάνουμε ένα ακριβή σχεδιασμό εποχικών, δηλαδή ορισμένου χρόνου προσλήψων. Και βέβαια, όλα αυτά είναι σε συνάρτηση με τον προϋπολογισμό και βέβαια πρέπει επιτέλους να ξεπεραστεί το αιώνιο πρόβλημα του ισοσκελισμού της ανταποδοτικής υπηρεσίας. Αυτό που έχω επανειλημμένα πει και το έχω θέσει, το έχω θέσει στη ΜΠΕΤ, το έχω θέσει στη ΓΕΝΕ, η Πέδη ίδια το έχει προτείνει για το νέο νομοσχέδιο τώρα που θα κατατεθεί για την τοπική αυτοδιοίκηση, η Πέδη Στερεάς Ελλάδας, ότι πρέπει να αρθεί ο ισοσκελισμός οφροστάνων της ανταποδοτικής υπηρεσίας για να μπορούμε να προσλάβουμε ακόμα περισσότερους εργαζόμενους, ειδικά στον ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας, ειδικά σήμερα στις δύσκολες καταστάσεις της υγειονομικές που βιώνουμε και έτσι να μπορούμε να παρέχουμε στους πολίτες μας όσο των δυνατών καλύτερες υπηρεσίες. Δεν νομίζω ότι υπόθυκε κάτι άλλο. Α, για το Λίλαντα. Με συγχωρείτε να σας κάνω μία ενημέρωση για το Λίλαντα. Αυτή τη στιγμή, όπως ξέρετε, εκπονείται μία μελέτη από την περιφέρεια στερεάς Ελλάδας, οριοθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας της παιδινής κύτης, η ορεινή εμπίπτη στην αρμοδιόκητα του οικείου δασαρχείου. Είναι μήκος περίπου 13,5 χιλιόμετρα του Λίλαντα Ποταμού. Αυτή εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη της διεύθυσης τεχνικών έργων της Περιφερειακής Ενότητας. Έδειες περιλαμβάνει τοπογραφική αποτύπωση του ποταμού, υδρολογική μελέτη, δραυλική μελέτη και μελέτη τιμή πιέτων περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Από τα νωτέρα έχουν προκύψει ότι υπάρχουν κάποια προτυνόμενα τεχνικά έργα όπως είναι ο καθαρισμός, η διευθέτηση και ο κιβωτισμός της κύτης του ποταμού από τη γέφυρα του Βασιλικού μέχρι την εκβολή του με σιρματοκιβώτια και προστασία πρανών με φυσικούς ογκώληθους. Αντίστοιχες εργασίες προβλέπονται και στο τμήμα απέναντι από τη γέφυρα του Βασιλικού. Επίσης έχει συνταχτεί και υποβληθεί η μελέτη ουραθέτηση του ποταμού πάλι σε όλο αυτό το μήκος του 13,5 χλμ της παιδινής κύτης και μάλιστα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται και η έκδοση απόφασης της επικύρωσης των οριογραμμών του συντονιστεί αποκεντρωμένης διοίκης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και στη συνέχεια εκδίδεται ένα σχετικό φέ. Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η οποία έχει την αρμοδιότητα και εκπονεί τις μελέτες αυτές έχει λάβει ένα συνολικό ποσό 57.900.000 ευρώ για την αντιμετώπιση όλων αυτών των φαινομένων και για την εκτέλεση έδωνα τα οποία έχουμε λάβει μάλιστα και εμείς ως Δήμος Χαλκιδέων ένα ποσό για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων όπως έχουμε πει και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. Από αυτά υπάρχουν δύο υποέργα το ένα είναι περίπου 7.5 εκατομμύρια και το άλλο 6.200. Αυτά λοιπόν τα έργα από αυτά θα αφορούν στην υλοποίηση των έργων που θα προκύψουν από τις μελέτες που σας προανέφερα. Τώρα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Εάν πω καθημερινά δεν θα είναι υπερβολή έχουμε μία άριστη συνεργασία και μία αμεσότητα η οποία διευκολύνει πάρα πολύ την εκτέλεση έργου και για τον πρώτο βαθμό και για το δεύτερο της τοπικής αυτοδιοίκησης και από την ενημέρωση που έχουμε είναι ότι αναμένεται η συμβασιοποίηση των έργων αυτών στα τέλη Απριλίου. Άρα λοιπόν αν έχουμε συμβασιοποίηση στα τέλη Απριλίου πιστεύω ότι σύντομα μετά τη συμβασιοποίηση θα ξεκινήσουν τα έργα, τα συγκεκριμένα έργα. Η πίεση όπως τη θέτει ο κύριος Γιούγιος είναι σας είπα και πάλι σχεδόν καθημερινή. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα πρόβλημα το οποίο καίει τον κάθε δημότη και κάτοικο της περιοχής ξεχωριστά και όλους εμάς που έχουμε την ευθύνητη της διαχείρισης του τόπου από κοινού και είναι ένα θέμα στο οποίο είμαστε πραγματικά από πάνω. Σας ευχαριστώ. Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Με συγχωρείτε κύριε Παγκώνη. Όχι κύριε Παγκώνη, δεν ξέρω ό,τι θέλετε. Δεν σας επιτρέπον ολοκληρώσαμε, είπαμε. Ό,τι ρώτησε αυτό το πράγμα. Ρώτησε. Ρώτησε το κύριο Μπαμπουλιώτι έτοιμα από το Νοέμβριο του Ρήξη. Στο επόμενο, ό,τι ρώτησε ο κύριος Γιωγιός. Ρώτησε. Ό,τι ρώτησε, όχι κύριε Παγκώνη. Σας παρακαλώ πολύ. Είπα, είπα, είπα. Το είπα εκατό φορές, το είπα, το επανέλαβα. Λοιπόν, είχαμε ζητήρια και σήμερα έχω απάντηση. Εγώ σας παρακαλώ. Εγώ σας παρακαλώ. Μα τώρα εσοβαλωγούμε. Αυτό λοιπόν απάντησε. Αυτό απάντησε. Εσείς είστε για να διευθύνετε τη συζήτηση. Απιευθύνετε. Σας είπα από την αρχή. Σας παρακαλώ πολύ. Κύριε Παγκωνή. Συγγνώμη. Να ανακηθούν τα ονόματα αυτού που πήραν τα χρήματα. Και εδώ απαντήσαμε για άλλα. Εσείς έπρεπε να διακόψετε και να πείτε το ερώτημα είναι άλλο. Με συγχωρείτε κυρία Πρόεδρε. Λοιπόν, κύριε Παγκωνή. Αν δεν μας πωστε τα ονόματα των ανθρώπων που πήραν χρήματα για τις σημιές. Από αύριο θα σας λέμε απλώς να μην πω τη λέξη πιο παριά και χρειωθεί. Να το ξέρετε κυρία Πρόεδρε. Είστε πρόεδρος όλων των Ομοτικών Συμβούλων. Και δεν είστε πρόεδρος ενός ανθρώπινας παράταξης. Αυτό που λέει ο Γιωγιώσος και εμείς βάζουμε κι εμείς στο θέμα και είναι θέμα για να είναι καθαρά τα πράγματα προς όλους μας. Ξέρετε κάτι. Λοιπόν, το θέμα είναι ότι είσαστε επιθετικοί λοιπόν όλοι. Από εκεί και πέρα απάντηση κρίνεται ο καθένας για τις ερωτήσεις του και ο καθένας για τις απαντήσεις του. Και πάνω απ' όλα κυρίως ο καθένας για το ύφος του και για το ύφος της συνεντρίας. Για ύφος και για ύφος. Σε εμένα και να προσέχεις μη σε απολύσει η ΒΑΚΑ. Αυτό να προσέχεις. Σας παρακαλώ κύριε Καθαροσπόρη. Σας ευχαριστώ για την επανάληψη. Να μιλάς όμορφα. Δεν έχω καμία τέτοια απόλυση. Καθαροσπόρη, εγώ σας αφήνω να μας ακούγει ο κόσμος. Παρακαλώ κυρία Πρόεδρε να προχωρήσουμε στην περίπτωση. Ο καθένας ακούγεται, κρίνεται και παραστάσσεται. Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία. Δεν κάνουμε του φέντα καφενείου. Θα σου πει η δήμαρκο πώς θα κάνεις η συζήτηση. Δεν κάνουμε του φέντα καφενείου. Εμένα δεν μου λέει κανείς τι θα κάνω. Καφενείο έχετε στον πέμπτο όροφο και κάθε μέρα πίνουν ευσύπουρα. Να πάνε να το ξεθάψετε. Αυτό είναι το καφενείο σας. Το καφενείο σας είναι στον πέμπτο. Συνεχίζουμε. Συνεχίζουμε. Συνεδρίαση. Θέματα ημερήσειας διάταξης. Το πρώτο θέμα, όπως σας είπα και σχετική ενημέρωση, έχει αποσυρθεί διότι η ίδια υποψήφια ο σπουδαστής δεν θέλει να κάνει πρακτική για λόγους προσωπικούς της. Το θέμα, λοιπόν, που ξεκινάει τη συνεδρίαση, είναι παράτας φωθεσμίας εττύσεων για την απαλλογή μίωσης σε ειδικές κατηγορίες δημοτών, στα δημοτικά τελικαθαριότητας και φωτισμού, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση στην 3.91 του 2016, την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Καλησπέρα. Με την υπαριθμόν 3.91 κάθετος του 2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είχαν καθοριστεί τότε οι συντελεστές των τελών καθαριότητας και φωτισμού ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων για το έτος 2017 και έτσι, και η έγκριση του πλαισίου νέων κατηγοριών δικαιούχων, όρων, κριτηρίων και της στηρούμενης διαδικασίας. Την απόφαση αυτή την παίρνουμε για να διευκολύνουμε και τις υπηρεσίες του Δήμου και ζητάμε να γίνει δεκτή παράταση λήψης των δικαιολογητικών μέχρι τέλος Ιουλίου του 2021. Λοιπόν, ε, ρε, ό,τι υπάρχει... Όχι. Λοιπόν... Έχει κάποιος αντίρρηση, ψηφίζουμε. Κύριε Παγώνη. Όχι. Ψηφίζουμε. Δεν έχουμε αντίρρηση τελώς. Λοιπόν, ναι. Ο κύριος Καθαροσπόρης. Δεν σας άκουσα, κύριε Καθαροσπόρη. Ναι. Λοιπόν, η κυρία Τσιβίκα. Ναι. Ο κύριος Καλαθέρης. Ναι. Η κυρία Μητζιφύρη. Ναι. Ο κύριος Πάνος, η κυρία Κόντου. Ναι. Ο κύριος Γεωργαλάς και ο κύριος Τενταφύλου. Ναι. Λοιπόν, ομόφωνα. Προχωράμε στα θέματα τεχνικά. Θέμα έγκρισης παράδοσης εκτέλεσης εργασιών για το έργο επισκευή οδών του Δήμου Χαλκιδέων. Ο κύριος Γουρνί σε εκτός λόγου. Ναι. Πρόκειται για μια παράταση για το συγκεκριμένο έργο μέχρι τις 30 Απριλίου του 2021. Η υπηρεσία εισηγείται την παράταση αυτή και για άλλους λόγους εκτός από την εισήγηση. Συνάδελφη η συγκεκριμένη εργολαβία αφορά επισκευές κυρίως οδοστρόματος από λακούβες. Γίνεται από ανάδοχο, από εργολάγο. Η παράταση αυτή πρέπει να έχει και ένα μεγαλύτερο χρονικό εύρος η συγκεκριμένη εργολαβία, γιατί καθημερινά εκτελούνται αποκαταστάσεις από λακούβες κυρίως σε μεγέθη τα οποία δεν μπορούν εύκολα να κρυστούν με ψυχρό δηλαδή από την ευθύντρια. Έρχονται αιτήματα και από την αστυνομία και πρέπει να εκτελούνται αυτά από εργολάβου γιατί πρόκειται για κομμάτια τα οποία είναι μεγαλύτερα και καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει ένα αντικείμενο συγκεκριμένο να εκτελεστεί. Είναι μια ζώσα κατάσταση και γι' αυτό είναι και προς όφελος της υπηρεσίας να δοθεί η παράταση για να έχουμε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εργολάβου να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο γεγονός. Ερωτήσεις. Συγγνώμη, η ερώτηση είναι η εξής. Όταν υπεγράφει σύμβαση, δεν υπεγράφει για ένα συγκεκριμένο έργο ή υπεγράφει να είναι διαρκίας ό,τι προκύπτει να το πει. Κύριε Παγώνη, είναι απολογιστικό. Δηλαδή πληρώνεται με το αντικείμενο που εκτελεί. Δεν έχει το φυσικό αντικείμενο το οποίο περιγράφεται. Περιγράφονται ποσότητες και απολογιστικά πληρώνουν. Μεσχωρείτε, αλλά έχει ένα ορισμένο χρονικό όριο. Ιδάλλως να το κάνουμε για 4 χρόνια απολογιστικά να αντιμετωπίσουμε ένας εργολάβος να κλείνει τις λακούβες. Ε, τότε να πούμε τις λακούβες να μην δημιουργούνται. Μα είναι δυνατό. Οι λακούβες δημιουργούνται καθημερινά. Δηλαδή μετά τις προκοπτώσεις έγιναν λακούβες. Άρα για μια πενταετία μπορούμε να θέτουμε σε έναν εργολάβο να ότι λακούβες προκύττουν να τις κλείνει. Τι γίνεται αυτό το πράγμα, με συγχωρείτε πάρα πολύ. Αυτό είναι καινούργια θεωρία. Υπογράφεται μια σύμβαση με ένα συγκεκριμένο αντικείμενο και με ένα συγκεκριμένο ποσό. Αυτό σήμερα που ακούμε είναι ας παραταθεί γιατί οι λακούβες θα ανοίγουν και του χρόνου και του αντίγρονου. Θα γίνει άλλη σύμβαση ή δεν συνεχίζονται οι ίδια. Ότι για να μην ξανατοποθετηθώ δίνουμε μια παράταση. Δεν είναι λόγος ότι λόγω του Covid 15 μέρες απαγορεύτηκαν οικοδομικές εργασίες και σταμάτησε ή δεν σταμάτησε. Πάει μέχρι τον Απρίλιο δύο μήνες πριν. Βλέπω η σύμβαση έγινε από τις 18-18. Επειδή είναι η πρώτη παράταση θα συμφωνήσουμε αλλά δεν μπορεί να συμφωνήσουμε σε δεύτερη παράταση. Και αυτό που ξεκίνησε το Γαϊτανάκι δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θα είναι μια παράταση που μπορούμε να δώσουμε επειδή ακριβώς είναι η πρώτη. Αν μου επιτρέπετε καλαθένες να συμφωνήσω κατ' αρχάς στην παράταση επειδή είναι η πρώτη. Αλλά επειδή ο συγκεκριμένος ανάδοχος έχει κάνει παρόμοιες αιτήσεις και σε άλλες εργολαβίες. Παρακαλώ θερμά το Βασίλη το Γουρνή να πει στην υπηρεσία του συστήσει. Να μην βάζει τέτοια δικαιολογητικά στις αιτήσεις του διότι έχει κατασυντήσει κομικό. Μεγάλο κατακλυσμό του ΝΟΕ έχουμε και τον κατακλυσμό της Χαλκιδας με βάση στα λεγόμενα του συναδέλφου. Υπάρχει λίγη σοβαρότητα τέλος πάντων. Και να προσθέσω ότι δεν έχει βρεθεί μια φορά που η τεχνική υπηρεσία να πει σε έναν συνάδελφο Ξέρεις ζητάς πέντε μήνες για παράταση, ας σου δώσουμε τρεις ή τρεις ήμιση ή τέσσερις. Λίγο ακόμα και θα αρχίσει να δίνει παρατάσεις περισσότερες από αυτές που ζητάει ο καθένα ανάδοχος. Και δεν με νοιάζει εμένα. Τα λεφτά του δήμου μου πειράζει, τους δημότες πειράζει και θα έπρεπε να πειράζει και εσάς. Διότι θα φτάσει το τέλος της τετραετίας και ακόμα θα δούμε παρατάσεις σε έργα που έχουν ανατεθεί το 2018. Και να δούμε τι πραγματικά θα δηλώσετε τότε. Ο κ. Καθαροσπόρης ήθελε και να μην... Ναι, να πω το εξής, ότι μια από τις δυο αιτιάς της παράτασης είναι λέω ότι η Τροχέα θα μας ενημερώνει και μας ενημερώνει για αλαφούβες που ανοίγονται. Αυτό δεν έχει υπάρξει τα χρονικά ποτέ και καμιά τεχνική υπηρεσία ποτέ δεν έχει συγειδητοθέμα. Δηλαδή είναι για να γελάμε. Δηλαδή θα τελειώνουμε την Τροχέα και κάθε πρωί θα στέλνει ένα μήνυμα οδηγητής Τροχέας ότι μία λακούβες στα Κάλια, μία στα Βασιλικό, μία στην Εταξιά και μία δεξιά. Η σύμβαση για να μπορούμε να συνοχιόμαστε πρέπει να τρέξει με τις υπάρχουσες ανάγκες τις σημερινές γιατί οι λακούβες δεν είναι σημερινές, λακούβες υπήρχαν πάντα. Όποιος δεν είχε λακούβες οι πόλοι κορδίζει τον εαυτό του. Λέω λοιπόν να κλείσει η σύμβαση με όλες τις ανάγκες οι πόλοι που έχουμε και να πάμε σε μια νέα σύμβαση η οποία θα τρέξει στο διάστημα πριν να τρέξει και αν χρειαστεί μια παράταση θα τη δώσουμε αλλά να κλείνει τις ανάγκες. Όχι να έχουμε μια σύμβαση ενεργή επειδή κάποια στιγμή η Τροχέα θα μας λέει ανοίξαν λακούβες. Έλεος. Τέλος πάντων πρώτη παράταση είναι λέμε και εμείς ναι αλλά τέτοιες ουδιούς εφιάσεις μόνο άσχετα μπορεί να φέρουν και δεν λέω για τον γονείλ λέω για τη τεχνική υπηρεσία. Να πω κάτι. Ανοίξε το μικρόφωνο σας κυρία Πρόεδρε. Συγγνώμη, συγγνώμη. Ο κύριος Κυπαγώνης και ο κύριος Θαρροσπόρς και ο κύριος Καλαθέρης από ότι αντιλαγλήθηκα ψηβίζουν υπέρο. Πότε, τι θέλετε να σχοληθείτε, έχετε κάποια ερώτηση? Ναι, μια επί σύμβαση. Μετά το χιονιά και εδώ στην περιοχή στον οικισμό των δύο δέντρων που τυχαίνει να κατοικώ μετά το χιονιά πέρασε και μια βολιντόζα να πάρει τα χιόνια. Οι δρόμοι ήταν που ήταν ανύπαρκτοι, μαζί με τα χιόνια φύγαν και μεγάλα κομμάτια ασφάλτου με αποτέλεσμα οι δρόμοι αυτή τη στιγμή στον οικισμό των δύο δέντρων να είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι. Το έχω ξαναθέσει στο βασίλειο το θέμα και νομίζω ότι θα πρέπει κάποια στιγμή αυτό να λυθεί. Γιατί πέρα από ότι δημιουργούνται προβλήματα στα οδοστρώματα έχουμε και πολλά σπασίματα σωλήνων υδρέψεως. Και κάθε λίγο και λιγάκι κάποιο συνεργείο της ΔΕΙΑΚ έρχεται εδώ να επιδιορθώσει τις σωλινώσεις γιατί με την αφαίρεση των κομμακιών της ασφάλτου εμφανίζονται σωλήνες οι οποίες πάνε προφανώς μια και περνάνε οχύματα. Ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν η κυρία Τσιβίκα. Εγώ με όλα τα προηγούμενα που είπαν οι προηγούμενοι γιατί παρατάσεις είναι κίνδυος όλα τα έργα είπαν. Ψηφίζετε ναι. Ναι. Λοιπόν ο κ. Καραθέκτης η κυρία Μετζιφύρη. Κυρία Πρόεδρε καταρχάς να μιλάνε επικεφαλής και μεγάλοι δημοτικοί σύμβουλοι γιατί έχουν κατατήσει οι συνεδριάσεις μόνο τα μιλάει Μετζιφύρη να διακόπτεται και ο καθένας ό,τι θυμάται χαίρεται. Δεν σας διέκομαι. Εμείς δεν νομίζουμε ότι έχετε νελος πάντων. Βάση περίπτωση εγώ δεν διακόπτω. Παθώντας παρόλα αυτά. Δεν μιλάω. Επειδή το λέτε όμως κανένας δεν ακούει. Όχι, το έχω από την αρχή επισημάνει, αλλά εν πάση περίπτωση δεν σε ακούω. Λοιπόν, στο θέμα μας. Γιατί έχει περάσει, πάμε στις δύο ώρες και μπήκαμε στα θέματα τώρα. Λοιπόν, κύριε Γουρνή, προχωράτε όπως προχωράτε. Κάποιοι έχουν όχι κοντοί μνήμη, πολύ πιο κοντοί από κοντοί. Τους βόλευε μάλλον να υπάρχουν ελακούβες, εξακολουθούν να υπάρχουν ελακούβες και οτιδήποτε άλλο. Κάποιοι έχουν μείνει πίσω σε κάποιες άλλες φιλοσοφίες το πώς πρέπει να λειτουργεί ο δημαρχός τεχνικών έργων. Εμείς ψηφίζουμε ναι στην παράταση εκτέλεσης της εργασιών. Και συνεχίζεται όπως συνεχίζεται. Λοιπόν, ο κύριος Τριανταφύλλου, ο κύριος Κόντου, ο κύριος Γεωργαλάς και ο κύριος Πάνος. Ναι. Λοιπόν, ομόφωνα. Παράταση εκτέλεσης εργασιών για το έργο επισκευή φαιρόδου στοιχείων, επικρισμάτων, χρωματισμίων και συντήρησης ηλεκτρομικανολογικών και ιδιαβουλικών καταστάσεων σωλικών μονάδων Δήμου Χαλκιδέων. Κύριε Γουρνή. Ναι. Το συγκεκριμένο έργο έχει πάρει αρκετές παρατάσεις και αυτό. Μια και συζητάμε για τις παρατάσεις. Θα είναι τελευταία παράταση που θα πάρει το έργο και θα εισηγηθώ εγώ για το συγκεκριμένο. Βέβαια, εδώ, για όσους το έχουν παρακολουθήσει, έχει ολοκληρωθεί το φυσικό αντικείμενο. Εκκρεμεί μόνο η τοποθέτηση ενός μετασχηματιστή στο ΕΠΑΛ, η οποία προέκυψε στην πορεία του έργου και δεν προεμπλεγόταν στην αρχική μελέτη, αλλά κρύθηκε αναγκαίο και σκόπιμο για την εύρητη δημιουργία του σχολείου να τοποθετηθεί, γιατί δεν θα υπήρχε τρόπος ή θα πρέπει να πάει στην επόμενη εργολαβία συντήρηση επισκευών σχολικών κτιρίων. Και αυτό θα ήταν χρονογόρο και θα ελόγευε και κίνδυνος για το σχολείο. Από εκεί και πέρα, το συγκεκριμένο εκκρεμεί η έκριση του ΑΠΕ από το τεχνικό συμβουλείο και ως γνωστόν από τον Δεκεύριο συνεχίζεται η απεργία και των μηχανικών από το τεχνικό συμβουλείο. Σωρία θεμάτων, γιατί την χάνω και μέλος του τεχνικού συμβουλείου, σωρία θεμάτων στο τεχνικό συμβουλείο. Εμείς ήδη έχουμε αποστήλει σαν υπηρεσία τον ΑΠΕ. Εκκρεμεί λοιπόν η έκριση του ΑΠΕ από το τεχνικό συμβουλείο με την επιστροφή της έκρισης του ΑΠΕ και εφόσον μπορεί να συνεχίσει τις εργασίες ο ανάδοχος, έχουμε αρχίσει την ενόηση να τοποθετηθεί ο μετασχηματιστής και να κλείσει και το έργο. Και επαναλαμβάνω ότι είναι η τελευταία παράταση, γιατί πράγματι το συγκεκριμένο έργο έχει πάρει αρκετές παράτασεις, αλλά η αιτιολόγηση ήταν αυτή που σας προείπα. Ευχαριστώ. Υπάρχει κάποια ερώτηση? Βαθύλη, ήθελα να ρωτήσω ποιος έχει φτιάξει τη μελέτη αυτή η οποία συμπληρώθηκε εκ των ιστέρων. Η τεχνική υπηρεσία του Δημού. Ναι, ναι. Η μελέτη βέβαια ήταν από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά είναι ιδιαίτερη. Είμαστε μαζί για η τεχνική υπηρεσία, γιατί δεν είχαν προβλεφθεί αυτές οι εργασίες εξ αρχής. Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό. Ναίστα. Και το πιο ουσιαστικό από όλα, η αρχική προθεσμία που δόθηκε για το έργο ήταν 6 μήνες. Και καταλήγουμε τώρα στους 22 μήνες. Και θα πάρω μια διάσταση που πιθανόν να μην έχει περάσει από τα μυαλά των υπολοίπων συναδέλφων. Όταν πάω να δώσω μια προσφορά για να γίνω ανάδοχος ενός έργου, και βλέπω μια προθεσμία που είναι απαγορευτική για την εκτέλεσή του, διστάζω να δώσω προσφορά. Λέω πώς να δώσω σε 6 μήνες να τελειώσω το έργο. Και δεν πάω. Και ο άλλος πάει και έχει στο σιωπάκι του τις επεκτάσεις του ορίου πραγματοποίησης του έργου, και λέει, ε, με ωραία, εγώ θα δώσω προθεσμία και κάθε τόσο, να ο COVID, να το ένα, να το άλλο, θα πάρω παρατάσεις. Εγώ θεωρώ ότι αυτό απέναντι στους υπόλοιπους συναδέλφους τεχνικούς εργολύπτες δημοσίων έργων, είναι μια εσκεμένη διαδικασία, όχι από τη μπεριά της υπηρεσίας προς Θεού, από τη μπεριά του αναδόχου. Και γι' αυτό εγώ νομιβίζω να δοθεί και έβδομη, γιατί είναι η έκτη παράταση που δίνουμε. Δεν συμφωνώ να δοθεί η έκταταση. Ή, αν του δοθεί, να του δοθεί τουλάχιστο για ένα, ενάμιση μήνα, μέχρι να εκρυθεί από το τεχνικό συμβούλιο η όλη διαδικασία. Όχι παραπάνω. Λοιπόν, κύριε Παγώνη, σκρίζουμε. Κοιτάξτε, θεωρώ τουλάχιστον αστείο για να μην πω πιο βαριά έκφραση, το να ερχόμαστε στο δημοτικό συμβούλιο και να δίνουμε ακόμα μια παράθεση για ένα έργο, που έπρεπε να είχε περιοθεί το 19. Βρισκόμαστε στο 21, όλο το 20 υπήρχαν διάφορες δικαιολογίες, ότι ήταν ο καιρός, οι βροχοί δουλεύαν τα σχολεία, τώρα ούτε τα σχολεία λειτουργούν, ούτε βροχές είχε και έχουν περάσει δυο χρόνια. Νομίζω είναι μια παρελκυστική τακτική. Έχει τεράστιες ευθύνες και η τεχνική πνευσία και η πολιτική γεσία, γιατί δεν ολοκληρώνεται αυτό το έργο. Και με αυτή την έννοια, και δεν μπορεί έτσι, με πολλή αφράτη καρδία να δίνουμε παρατάσεις σε παρατάσεις και να το εισηγεί τη τεχνική υπηρεσία, μπορεί να δοθεί παράταση όσο δεν έχουν τελειώσει, με την ευθύνη όμως του αναδόχου και όχι της υπηρεσίας. Μα αυτή την έννοια, όπως είχαμε πει και την πρώτη φορά, δεν ψηφίζουμε την παράταση. Ο κύριος Καθαροσπόρης. Είναι η τρίτη φορά που, ως ετίαση για την παράταση, βγαίνει με τα σχηματιστής. Άρα λοιπόν, θα έπρεπε και ο κύριος Γουνίζ να γνωρίζει, και αν μη λέει εγώ δεν γνωρίζω γιατί έγινε και πώς έγινε, να πει την ιστορία και ας δείξει της ευθύνης προηγούμενη μοδική αρχή και ξέρουμε αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν. Άρα λοιπόν, για τρίτη φορά ερχόμαστε εδώ και λέμε με τα σχηματιστής. Δεν μπορούν να ψηφίσουν μια τέτοια παράταση για πολλούς και διάφορους λόγους, για λόγους ότι δεν τρέχει τίποτα πλέον στη τεχνική υπηρεσία. Κύριε Κατζιβίκα. Όχι, εγώ δεν έχω να πω κάτι. Εκεί ψηφίζω. Κυρία Μητζιφύρη έχει να πει κάτι. Το θέμα του μετασχηματιστής των ΕΠΑΛ ήταν ένα θέμα που είχε να κάνει με την ασφάλεια και των παιδιών και των εκπαιδευτικών και γενικότερα της περιοχής. Είναι κάτι που ευχαριστώ πολύ τις τεχνικές υπηρεσίες και ιδιαίτερα τον κ. Γουρνί που το έβαλε και λύθηκε το θέμα. Ήταν ένα πρόβλημα, συγγνώμη, που προϋπήρχε. Εμείς που αναλάβαμε στα σχολική επιτροπή είχε τεθεί από τα ΕΠΑΛ το θέμα του μετασχηματιστή. Κύριε Γουρνί, έχουμε να δούμε λίγο το θέμα πάλι στα ΕΠΑΛ με τους καυστήρες σε κύκλωτα σχετικά που πάλι έχουν να κάνει με την ασφάλεια. Ψηφίζουμε ναι. Λοιπόν, κυρία Τζιβίκα. Ναι. Κυρία Πρόεδρε θα ήθελα να πω δύο κουβέντες. Συγγνώμη, κύριε Γουρνί. Να πω δύο κουβέντες, δηλαδή στα θέματα που έθεσαν οι συνάδελες ο κ. Καλαθέρης. Να τους αδιευκαινήσεις, εντάξει. Σε αυτό που είπε ο κ. Καθαροσπόρης ότι δεν γνωρίζω, εγώ είπα το εξής, ρώτησε ο κ. Καλαθέρης αν γνώριζα. Πώς να γνωρίζω τη στιγμή που η μελέτη έγινε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, υπήρχε, προηπήρχε ένα πρόβλημα, δεν εντάχθηκε ο μετασχηματιστής στη συγκεκριμένη μελέτη, κλειθήκαμε εμείς να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, ανακαστήκαμε να βάλουμε τη μελέτη, τον μετασχηματιστή της μελέτη, για να μπορέσουμε να κερδίσουμε χρόνο. Ένα είναι αυτό. Η επιστήμασή του κ. Καλαθέρη, περί σκέψεις των εργολάβων τέλος πάντων για τις παρατάσεις, είναι απολύτως σωστή. Καλαθέρη, πραγματικά, αυτό που είπατε, και πρέπει σαν τεχνική υπηρεσία να μας απασχολήσει, ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, αν κάποιος γνωρίζει από πριν, ότι θα πάει να πάρει δέκα παρατάσεις τη στιγμή που παίρνει ένα έργο. Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι μεσολάβεσαν και δύο διαφορετικές δημοτικές αρχές. Άρα, δεν είναι δυνατόν κάποιος να έχει προϋπολογήσει ότι θα αλλάξει, εν το μέσο της σύμβασης, η δημοτική αρχή, και ότι θα πάρει τις μισθές που παρατάς από τη μία δημοτική αρχή και από την άλλη δημοτική αρχή. Θέλω να πω, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει καρδισκοπιμότα. Παρ' όλα αυτά, όμως, αν είναι επισήμανση αυτού που λυπάται, είναι σωστό και το κρατάω. Λοιπόν, θετική και η κυρία Μεζιφύρη ψήφισε και έχουμε ο κύριος Τρενταφύλλου, η κυρία Κόντου, ο κύριος Γεωργαλάς και ο κύριος Πάνος. Λοιπόν, για τα πλαιοψηφία. Μια διαφκρινιστική να κάνω. Σε τι πράγμα διαφκρινιστική? Για τα προσχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μιλάμε για το μετασχηματισμί, όμως, στις 19 Δευτερού βγήκε από την δημοτική αρχή προς τα τοπικά και περιφερειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, υπογραφή, σύμβασης για το έργο... Λοιπόν, κυρία Σιολιά, θα σας παρακαλέσω στο εξής. Επειδή, λοιπόν, εγώ θα κάνω το εξής. Θα την άλλη φορά, θα ξαναστείλω πάλι, παρόλο ότι έρχεται όλοι τον κανονισμό και επειδή μιλάμε, λοιπόν, για τον κανονισμό ως Ευαγγέλιο, θα πρέπει, λοιπόν, κι εσείς, δεν είναι μόνο για τη θέμα της Προέδρυσης, αλλά για τη θέμα των ίδιων των Συμβούλων όλων, οπότε να δείτε, λοιπόν, ότι αυτή τη στιγμή παρεμβαίνετε, διακόπτετε, έχουμε τελειώσει τη ψηφοφορία στο ζήτημα αυτό. Είπαμε από την αρχή αν υπάρχουν κάποια ζητήματα, όποια θέλετε να... Και πάμε στο επόμενο. Μα δώσατε το λόγο στους επικεφαλείς, οι Σύμβουλοι... Α, δεν ψηφίσαμε, τελειώσαμε. Δώσατε το λόγο στους επικεφαλείς και δεν ερωτήσατε αν κάτι να πούνε. Έχουμε και εμείς ένα λόγο. Λοιπόν, ολοκληρώσαμε τη ψηφοφορία σε αυτό. Την άλλη φορά να ζητάτε εγκαίρως το λόγο. Δείτε, λοιπόν, πότε πρέπει να ρωτάτε, αν έχετε ερωτήσεις. Το ξαναρώτησα, είπα ερωτήσεις. Λοιπόν, δεν άκουσα κανέναν άλλον. Νομίζω ότι έχω δώσει πάρα πολύ χρόνο και χρόνο. Λοιπόν, προχωράμε, πηγαίνουμε στο επόμενο θέμα. Κατά πλειοψηφία το συγκεκριμένο. Λοιπόν, παρά τα Σύμβαση Μελέτης Αποκατάσταση Φισταμένων Υποδομών, παραλιακούμε τόπο ενδιάμεσου τμήματος μεταξύ Μπουργζίου και Λευκαντίου, Δημοτικής Ενότητας Δηλαδίων του Δήμου Χαλκιδέων. Κύριε Γουρνή. Ναι, το συγκεκριμένο έργο, η συγκεκριμένη μελέτη μάλλον για την εκτέλεση του έργου αφορά το κομμάτι από εκεί που τελειώνει το σχέδιο πόλης από το Λευκαντί, συνεχίζει μπροστά από το Δόντο, φτάνει στη παραλία Βασιλικού, περνάει το ποτάμι και καταλήγει και όλη την έκταση της παραλίας της Σώασης. Και ενώνεται με το επόμενο έργο που είναι η αποκατάσταση του παραλιακού με τον Μπουργζίου. Καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για μια πολύ μεγάλη έκταση με ιδιοριθμίες. Η παράταση που ετείται ο μελετητής είναι η πρώτη παράταση και πράγματι εδώ λόγω της φύσης της μελέτης, γιατί εκεί απαιτούνται εξωτερικές εργασίες στο παραθαλάσσιο μέτωπο, όπως δυθομετρικά για τη δυθομετρική μελέτη, απαιτείται και το μηχανική μελέτη, μηχανική μελέτη, ιδραυλική μελέτη και τέλος τέχει δημοπράτησης. Και εκεί πραγματικά λόγω των κερικών φαινομένων ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθούν αυτές οι εργασίες οι οποίες ήταν στις εξωτερικούς χώρους και ο εργολάγος τέλος πάντων του μελετητής, αιτείται αυτή την παράταση στο έργο που επαναλαμβάνω ότι είναι η πρώτη. Πρόεδρε Καλαθέρης. Να τη σειρά να πάμε. Α, συγγνώμη. Ερωτήσεις και το ξαναλέω έτσι για να μη φαίνεται και εγώ ότι αντιδρικό μαζί σας, απλά να πληρίσουμε με το ξαναλέω κάποια τάξη. Ο κύριος Παγώνης θέλει κάτι να ρωτήσει, να το προθετηθεί, υπάρχει κάτι. Ο κύριος Καθαροσπόρης και ο κύριος Καλαθέρης. Συγγνώμη, συγγνώμη. Ερώτηση θέλει ο κύριος Παγώνης. Λοιπόν, κύριε Παγώνης, σας ακούμε. Μια ερώτηση, όχι το προθετηθεί, θα κάνω μετά. Όταν αυτή η μελέτη συντάχθηκε, όταν συντάχθηκαν οι προϋποθέσεις και το φυσικό αντικείμενο της μελέτης, δεν ελείφθη υπόψη κατά τη σύνταξη της σύμβασης ότι αυτό είχε δυσκολίες το έργο, ότι ήταν έτσι, ότι ήταν αλλιώς, ότι υπήρχε μεστοχή μόνα η τεχνική υπηρεσία να συγκεντρώσει όλες αυτές τις αντιξότητες και να προσδιορίσει το χρόνο ολοκλήρωσης της μελέτης. Ενώ υποψιάζομαι ότι το έκανε, εκτός αν γίνεται μια συζήτηση και μια μελέτη και μια προκήρυξη εντελώς πρόχειρα. Δεν θέλω να το πιστεύω αυτό, θέλω να πιστεύω ότι όλα αυτά ελείφθηκαν υπόψη και όταν υπεγράφει η σύμβαση είπαμε ότι έχει ένα χρονικό ορίζοντα ενός 2-3 μιλών, δεν ξέρω πόσο. Τι άλλαξε τώρα και υπεγράφει η σύμβαση, το αποδέχθηκε ο μελετης. Τι συνέβη εντωμεταξύ και τώρα ζητήκεται πάλι παράταση για ένα έργο το οποίο θεωρείται και κατεπίγονται. Λοιπόν, ο κύριος Καθαροσπόρης. Θέλω να πω το εξής, λόγω COVID αναθέτουμε μελέτες, αναθέτουμε έργα με τη διαδικασία της πρόσκλησης ή αναθέτουμε προμήθειες. Εμείς λοιπόν για να εξοικονομήσουμε χρόνο και να πάμε γρήγορα, η δημοτική αρχή αναθέτει μελέτη και ο μελετης μετά από το χρόνο που του έχει δοθεί έρχεται και ζητάει παράταση. Αυτό συνάδει με τη φιλοσοφία τη δική μας να δούμε παράταση στον μελετητή αφού εμείς δεν πάμε σε διαγωνισμό ανοιχτόλαιο για την προμήθεια της μελέτης και πάμε σε προμήθεια. Αυτό κουμπώνει το ένα μετάλλο. Δεν κουμπώνει. Αντί να τρέξουμε τους χρόνους που εμείς θέλουμε να τους τρέξουμε ο μελετητής ζητάει παράταση. Σε αυτό εμείς τι λέμε. Με αυτή λοιπόν τη διαδικασία δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε και δεν το ψηφίζουμε. Λοιπόν κύριε Ατσιβίκα έχετε κάτι να ρωτήσετε. Ο κύριος Καλαθέλης έχει να ρωτήσει κάτι. Ήθελα να ρωτήσω το Βασίλη. Η μελέτη ανατέθηκε ύστερα από διαδικασία διαγωνισμού ή κατανάθεση. Με διαπραγμάτευση Τάσο. Με διαπραγμάτευση. Προς την μήν του συναδέλφου είναι ειλικρινής. Δεν επικαλείται ούτε χιονοπτώσεις, ούτε τον κατακλυσμό του ΝΟΕ, ούτε τον Covid, ούτε τίποτα. Λέει εμψυχρό ότι το χρονικό διάστημα του ενός μήνα δεν ήταν επαρκές για το μέγεθος της σύμβασης. Και γι' αυτό ζητάω παράταση. Βέβαια εδώ μπαίνει το ερώτημα αυτό που είπα και στην προηγούμενη τοποθετησία μου. Όταν πας να αναλάβεις ένα έργο ή την εκβόνισή μιας μελέτης, παίρνεις υπόψη σου αυτά που προβλέπονται στη διακήρυξη και στη μελέτη μπορείς να φτιάξεις. Κατά συνέπεια, το να πας να δίνεις αυρώχισπος ή ναι συμφωνώ να παίρνεις τη μελέτη και μετά να λες δεν μου φτάνει ο χρόνος, εμένα το θεωρώ ότι είναι σχήμα οξύμορο. Και βέβαια, επειδή είναι η πρώτη παράταση και επειδή δεν θέλω να φανεί ότι είμαι εναντία στους συναδέλφους, είπα και το πρωί ότι υπεράνω των συμφερόντων της τάξης της δικής μου και εμού προσωπικά σαν μηχανικού, υπερέχει των συμφέρον του δήμου των Χαλκιδέων. Και κατά συνέπεια από κοίτα φιλτράρω όλα. Όμως θέλω να επιστήσω την προσοχή στον Βασίλη Τογουρνή, ο οποίος είναι και ρεαλιστής και πραγματιστής, σε αυτό που είπα προηγούμενα για την τεχνική υπηρεσία. Ενώ ο ανθρωπάκος, ο συνάδελφος ανθρωπάκος, ζητάω συγγνώμη, ο συνάδελφος, ο καλός συνάδελφος, λέει δεν φτάνει ο χρόνος για να φτιάξω, να εκπονίσω τη μελέτη, έρχεται η τεχνική υπηρεσία με την εισήγησή της και λέει διότι απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της μελέτης, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των τελευταίων μηνών λόγω COVID-19. Ε, ήμαρτο! Ήμαρτο! Ψηφίζουμε ναι, εγώ τουλάχιστον ψηφίζω ναι. Λοιπόν, ο κύριος δεν έχει κάποιος άλλος τώρα ερώτηση. Ο κύριος του Μπαγώνης ήθελε να το αποθετηθεί. Κύριε Γιάννε, μισό λεπτό, μισό λεπτό. Πρόεδρε? Πρόεδρε. Λοιπόν, η κυρία Μητζιφύρη. Πολύ ωραία, λοιπόν, σας ευχαριστώ. Για το συγκεκριμένο, εγώ θα κάνω όπως πάμε και είναι οι γιαγιάδες και θυμούνται κάτι παραμύθια στα παιδάκια που δεν ήταν παλιά στα δημοτικά συμβούλια. Λοιπόν, να θυμίσω λοιπόν ότι επίγον ήταν και στην Αγία Λεούσα που είχε πνιγεί ο κόσμος και είχατε ζητήσει παράταση για να φέρετε λάστιχα από την Πορτογαλία. Γι' αυτό έκανε ζητήσατε παράταση. Λοιπόν, ψηφίζω ναι. Είναι ένα έργο που είναι έργο πνοής και ψηφίζω ναι. Πρόεδρε. Ο κύριος Γιωγιός, νομίζω ότι ήθελε κάτι να ρωτήσει. Ο κύριος Γιωγιός, έτσι δεν είναι κάποιος άλλος. Λες τον για να απαντήσει, ο κύριος γουρδίσει συνολικά. Ωραία, ήταν και με παρέμβαση της κυρίας μου. Το ξαναδυνήθηκε πάλι αυτό το γεγονός την πιο εύκολη φορά που μιλήσαμε για το συγκεκριμένο θέμα. Θέλω να ρωτήσω το εξής. Στο συγκεκριμένο σημείο που ξεκινάει η μελέτη, έχει γίνει κάποιο λάθος. Δηλαδή, δεν έχει γίνει αποκατάσταση της προηγούμενης κατάστασης, που κρατούσε στο συγκεκριμένο σημείο. Έχει αλλάξει ο κεντρικός δρόμος. Θέλω να ρωτήσω, αν θα παραμείνει αυτό, δηλαδή, θα πάει ο παραλιακός δρόμος, θα περνάει πίσω από το κατάστημα του Ντόντο, όπως γνωρίζουμε και στην περιοχή, ή θα ξαναεπανέρθει στην προηγούμενη κατάσταση, όπως ήταν δηλαδή πριν την καταστροφή. Γιατί, από ό,τι βλέπω με την παράταση που παίρνουμε, οι εργασίες θα ξεπεράσουν το καλοκαίρι. Οπότε, στους καλοκαιρινούς μήνες, αν να πάνε καλά, δεν ξέρω αν θα υπάρχει πρόσβαση προς την παραλία Βασιλικού. Ασφαλή πρόσβαση. Γιατί, αυτή τη στιγμή, ο δρόμος αυτός δεν μπορεί να έχει ασφάλεια. Είναι χωματόδρομος. Οι λακούβες είναι σε άσχημη κατάσταση. Ευχαριστώ. Λοιπόν, ο κύριος Παγώνης. Τώρα, αν είναι μέσα στην τοποθέτηση, γιατί τελικά τώρα είναι ερωτήσεις, τοποθετήσεις και ψηφοφορία, αν θέλετε να πείτε και εσείς κάτι, ώστε να απαντήσει. Συνολικά, κύριος Γουρνής, και να καταγράψουμε μετά τις σφήφους. Όχι, απ' τις ερωτήσεις δεν θα εξαρτηθεί και η τοποθετησία μας. Θα απαντήσετε. Θα δώσει ο κύριος Γουρνής πότε. Λοιπόν, κύριε Γουρνή, γιατί εδώ μου μαζί, όπως αντιληφθήκατε και συναδελφή και ψήφησαν και τοποθετήθηκαν και ρώτησαν. Λοιπόν, κύριε Γουρνή. Ε, εντάξει, εσείς ακολουθείτε. Λοιπόν, κύριε Γουρνή. Πείτε, μας χρειάστηκε κάτι να σας πείτε. Ναι, ναι, πρόεδρε. Να απαντήσω πρώτα στον κύριο Γιγιό. Όσον αφορά για το δρόμο στο Ντόντο, γιατί γι' αυτό μιλάμε, αυτό το που θα περάσει ο δρόμος τελικά, θα το δείξει η Μελέτη. Γιατί ούτε ο δρόμος που περνούσε από κάτω, ούτε ο δρόμος αυτή τη στιγμή που είναι από πάνω, δεν είναι ξεκάθαρος γιατί εμπλέκονται ιδιοκτησίες. Οπότε, είμαστε στη σύνταξη της Μελέτης, ώστε να ξεκαθαριστούν οι δικτυουσιακά θέματα, να έρθουμε σε επαφή με τους ιδιοκτήτες και εκεί θα έχουμε πλέον ξεκάθαρα εικόνα. Πραγματικά ο χρόνος πιέζει, αλλά εδώ μου έδωσε μια καλή αφορμή ο Γιώργος. Μου φαίνεται συναδελφή ότι δεν έχει αντιληφθεί κανένα σε τι κατάσταση είναι ο δήμος. Μου φαίνεται ότι περιαλλού την βάζουμε. Περάσαμε μία έκτακτη κατάσταση με τις πλημμύρες και ξαφνικά θα έπρεπε μία αποδυναμωμένη τεχνική πυρησία. Με λέω αποδυναμωμένη γιατί. Εγώ δεν στέκομαι σε αυτά που συζητάμε στα καφενία δεξιά και αριστερά. Εγώ θέλω να πω τα εξής. Είμαστε εν μέσο COVID, δουλεύουν με επεντροπή σεργασία, άρα οι μισοί ουσιαστικά, γιατί οι μισοί δουλεύουν στο σπίτι και δεν υπάρχει η διαποτελεσματικότητα και υπάρχουν και η άδειεση του σκοπού. Άρα το καθαρό προσωπικό που δουλεύει αυτή τη στιγμή και όχι μόνο στη τεχνική πυρησία, στο σύλλοδο του Δήμου, είναι 40% και ξαφνικά εκεί που ξεκινήσαμε από πέρσι, κάναμε μία τροποποίηση τεχνικού προγράμματος, βάλαμε παντού έργα, δημοπρατήθηκαν 13 έργα και ξεκινάνε και έχουν εκτελούνται μέσα σε ένα χρόνο. Αυτή τη στιγμή τα 13 ξεκινάνε και έχουν φτάσει στα 18, τη στιγμή που η προηγούμενη δημοτική αρχή σε πέντε χρόνια δεν είχε δημοπρατήσει και δεν είχε μελετήσει ούτε 10 έργα και ερχόμαστε να ζητήσουμε τα 4 την τεχνική πυρησία που αυτή τη στιγμή μέσα στις πλημμύρες υπάρχουν άλλα 15 σοβαρά έργα της τάξης των 10 εκατομμυρίων, 10,5 εκατομμυρίων και ψάχνουμε να βρούμε γιατί σε έξι μήνες δεν έχουν γίνει μελέτες και γιατί δεν έχουν εκτελεστεί τα έργα. Σας πληροφορώ όσους και όλους με την εμπειρία γιατί πραγματικά οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν και ένα καταλόγηστο γιατί μπορεί να μην έχουν κάνει διαχείριση, όμως αυτοί που έχουν κάνει διαχείριση και έχουν περάσει από δήμαρκια τη δήμαρκη δεν μπορούν να έχουν και να ψώνουν τη φωνή τη στιγμή που βάζουν αυτή τη στιγμή τον πύχη ψηλά που τόσο ψηλά δεν είχε πει ποτέ ο Πύχης λόγω αναγκών και ήταν πολύ γαμηλότερα και όταν πήγα να πηδίξουν εκείνοι περάσαν από κάτω Έτσι, ένα είναι αυτό. Από εκεί και πέρα. Η τεχνητή υπηρεσία λοιπόν καλύτερα να σηκώσει ένα βάρος που ποτέ ο δημοσχαλικηδίδας δεν είχε δει. Ποτέ! Και καθόμαστε να πούμε τώρα γιατί δεν έγινε σωστή η μελέτη και δεν ήταν ένας μήνας και είναι παγώνι. Ναι δεν μπορούσαν να προβλέψουμε να ρίξει χιόνια και οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να παραμετρήσουν και αν θέλετε να σας το πω κι αλλιώς, βάλαμε ένα μήνα για να είναι μοχλός πίεσης γιατί αυτό δίνει την αναγκαιότητα. Και κύριε Καθαρός Πόρης αυτό που είπατε ότι δεν συνάδικε και είναι λίγο ανακόλλουθο να δίνουμε παράταση στη στιγμή που είναι έκτακτη ανάγκη πείτε μου ένα έργο που έχετε ψηφίσει εσείς με την έκτακτη ανάγκη να σας πω εγώ στην αποκατάσταση παραλίας Βασιλικού που συνέβη στη μελέτη υπηρεσία, που έγινε έγκαιρα δεν πήρε καμία παράταση και το καταψηφίσατε. Άρα τι ευχόμαστε να πούμε εδώ τώρα. Τι λέμε. Τίποτα δεν λέμε. Λοιπόν ας είμαστε λίγο πιο σεμνοί και πιο ταπεινοί γιατί ο δήμος αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει μια κατάσταση η οποία δεν έχει ξαναδεί ποτέ κανένα στα μάτια του. Ευχαριστώ. Θα τα ακούσουμε. Κύριε Παγώνη. Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε. Επί του θέματος και επί των αναπαντήσεων που πήραμε έχω να πω το εξής. Όλα τα έργα που ο κύριος Γουρνής λέει ότι δημοπρατούνται είναι έργα τα οποία συνελήφθησαν στη δική μας στιτία. Τα έργα αυτά μελετήθηκαν, εντάχτηκαν, χρηματοδοτήθηκαν και μένει ενάμισης χρόνος για να γίνουν κάποιες λεπτεμέρειες ώστε να δημοπρατηθούν. Κανένα έργο της σημερινής δημοτικής αρχής δεν έχει ξεκινήσει από το μηδέν για να δημοπρατηθεί. Όλα είναι έργα που έκανε η τεχνική υπηρεσία που έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή. Κανένα δεν είναι καινούργιο και διάβασα και ένα τεχνικό δελτίο σήμερα για τα έργα για τα οποία θα υπάρξουν απαντήσεις για να δούμε ποιος έκανε τι και πώς δούλεψε η τεχνική υπηρεσία την προηγούμενη περίοδο. Αλλά τώρα, είμαστε ενάμισης χρόνος, εδώ είναι καινούργια η δημοτική αρχή. Αφού έβλεπε τόσα κενά, τι έκανε ώστε να προτείνει την πρόσληψη έστω και με οκτά μήνα τεχνικών για να στελεχώσει την τεχνική υπηρεσία αφού λέει ότι εν πάση περιπτώσει δεν έχει προσωπικό τη στιγμή που το προσωπικό που υπήρχε έκανε ό,τι μπορούσε για να το διαλύσει έτσι ώστε να ελέγχουμε μέσα του διευθύν την τεχνική υπηρεσία. Άρα λοιπόν αυτό είναι, γι' αυτό είμαστε σήμερα σε αυτή την κατάσταση λόγω της διάλυσης τεχνικής υπηρεσίας με ευθύνη της σημερινής δημοτικής αρχής. Και τι έγινε με τη συγκεκριμένη μελέτη για να έχουμε το συγκεκριμένο. Η πρόταση ήταν ένας μήνας για να πιέσουμε και η ίδια η τεχνική υπηρεσία εισηγείται προφανώς με πρόταση της πολιτικής υγεσίας παράταση όχι 15 μέρες, όχι 20 μέρες, όχι άλλο ένα μήνα αλλά άλλους δυο μήνες. Δηλαδή η αρχική πρόταση ήταν ένα μήνα και ζητείται παράταση για άλλους δυο μήνες. Νομίζω ότι αυτά δεν συνάνδουν με μια λογική που λέει ότι έχουμε μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και μια αποτελεσματική τεχνική υπηρεσία και μια αποτελεσματική δημοτική αρχή. Με αυτή την έννοια, επειδή και το χρονικό διάστημα και δημιουργήθηκαν κάποια θέματα τώρα με τον καιρό μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια παράταση ενός μήνα όσο δηλαδή και ο αρχικός χρόνος της σύνταξης της μελέτης. Κυρία Πρόεδρε, επειδή ο κύριος Ιγκουνίστα αναφέρει και στο όνομά μου να πω το εξής. Συγνώμη, σε παρακαλώ πολύ να πω για 80 πράγματα. Σήμερα είσαι αντιδήμαρχος και λέω τον έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής και των μελετών που τρέχουν. Για το μόνο το οποίο μπορείτε να επέρεστε και να λέτε ότι είστε αντιδήμαρχος είστε αντιδήμαρχος προμηθεειών με αναθέσεις μετέρους. Μόνο αυτό μπορείτε να επέρεστε και να λέτε σήμερα κύριε Ιγκουνίστα. Υπάρχει κάτι άλλο συμπληρωματικά πριν καταγράψω την ψήφο γιατί η διαδικασία έχει... Κυρία, ναι, αλλά το... Έχει κάποιος άλλος, το ξαναλέω, έτσι, τίποτα άλλο να... Λοιπόν, κυρία Δήμα... Ναι, αλλά το μικρόφωνο, το μικρόφωνο, ναι. Μ' ακούτε, έτσι όλοι θα βάλουν το ακουστικό μου. Λοιπόν, κυρίες συνάδελφοι, δεν πίστευω ότι θα πάρω το λόγο σε ένα θέμα συζήτησης, παράτασης ενός έργου ενιας μελέτης. Καθώς, ειδικά και για τους παλιούς αυτοδικητικούς γνωρίζουμε όλοι ότι πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο το έχουν απασχολήσει πολλαπλές παρατάσεις. Και αν μου επιτρέψετε κάνοντας και μία κριτική στις τοποθετήσεις των Συμβούλων, με μεγάλο ενδιαφέρον ακούω κάθε παρατήρηση που κάνει ο Τάσος Καλαφέρης και ως νέος στο παρόν Δημοτικό Συμβούλιο, αν και έχει συμμετέχει και στο παρελθόν, αλλά στη δική μας δημοτική, και βέβαια και λόγω της επιστημοσύνης του πάνω σε αυτό το θέμα. Θέλω να πω λοιπόν το εξής. Είναι πάρα πολύ εύκολο να λέμε γενικότητες, γενικολογίες, αοριστίες και αναπόδεικτα πράγματα. Τα είπαμε και κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Δεν νομίζω ότι η συζήτηση αυτή επιτρέπει να αναφερθώ εξειδικευμένα στο τι έργα έκανε η παλιά δημοτική αρχή και τι έργα εκτελεί η νέα δημοτική αρχή, αλλά επειδή προκαλούμε και επειδή δεν ξέρω πώς βρίσκετε έτσι την ευκαιρία και θέλετε να πετάτε ενδεχομένως ατάκες χωρίς να είστε σε θέση βεβαίως να τις υποστηρίξετε, θα σας πω ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή μας έδωσε μελέτες μόνο για του σκαδά που τελειώνουμε στην αυλίδα και για το εργαστήρι τέχνης. Κανένα άλλο έργο δεν είχε μελετηθεί. Τι θα ήθελα να σας πω, για τα σχολεία, επειδή τα συζητήσαμε, για τον ΟΣΕΕ. Να σας πω που βρίσκεται αυτή τη στιγμή το 26ο, τι πήραμε για το 26ο, τα είπα στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Και αν θέλετε, σας προκαλώ να έρθετε και να τα πάρουμε σε ειδική ημερήσια διάταξη, ένα-ένα τα έργα, και να σας πω τι παραδώσατε ως προηγούμενη δημοτική αρχή και τι κάνουμε εμείς. Μόνο για το εργαστήρι τέχνης και για του σκαδά υπήρχαν μελέτες. Σε όλα τα άλλα, μηδέν. Αυτά είχε να αντιμετωπίσει μια τεχνική υπηρεσία που εκτός από τα έργα αυτά τα τρέχοντα, εκτός από τα νέα έργα που επιλέξαμε ως πολιτική τοποθέτηση να εντάξουμε σε κάθε κοινότητα, σε κάθε κοινότητα θέλεμε να εντάξουμε έρχο, κλήθηκε αυτή η τεχνική υπηρεσία να δώσει μια πραγματική μάχη. Μια μάχη με την αποκατάσταση στο Λιλάντιο και όπου αλλού χρειάστηκε μέσα στην Καλκιδά. Μια μάχη για να φτιάξει τεχνικά αδελθεία, για να πετύχουμε τις σχετικές χρηματοδοτήσεις. Γιατί ακούει κάποιος, 700.000 το Υπουργείο Σωτερικών. Αυτά τα 700.000 τα οποία μας έδωσε αμέσως το Υπουργείο Σωτερικών για να δοθούν, ήθελαν δουλειά από την τεχνική υπηρεσία. Μια τεχνική υπηρεσία που δουλεύει με τους τρόπους που δουλεύει όπως όλες οι υπηρεσίες λόγω των καταστάσεων του κορωνοϊού και ερχόμαστε εδώ να συζητήσουμε όταν η μελέτη αυτή θα γίνει σε έναν ή σε δύο μήνες. Σχετικά λοιπόν με τις αναθέσεις, το λέω ότι, και μάλλον θα το πω και σε άλλη συνενδρίαση γιατί δεν είναι τις παρούσεις, αλλά το λέω και το τονίζω, ότι ακολουθείται η απολύτως νόμιμη διαδικασία. Ο κύριος Γουρνής λοιπόν επειδή αναφέρθηκε, και ο ίδιος αν είχε δικαίωμα δευτερολογίας, κύριος Γουρνής είναι αντιδίμαρχος έργων κύριε Καθαροσφόρη. Γιατί αυτή τη στιγμή στο δήμο Χαλκιδέων εκτελούνται έργα και εκτελούνται έργα συγκεκριμένα. Δεν υποσχούμαστε τα θάσια και τις προμήθειες με τις αναθέσεις. Ξέρετε τώρα πολύ καλά ότι απορρώθησε όλον τον κοντιλείο και για τις πλημμύρες με την έκθευτη ανάγκη και για τον κοντιλείο. Τι προβλέπουμε είναι συγκεκριμένη διαδικασία. Αυτή τη διαδικασία ακολουθούμε. Αν προέβλεπαν άλλη διαδικασία θα ακολουθούσαμε άλλη διαδικασία. Γιατί αν είστε αντιδίμαρχο προμηθεών και αναθέσεων θα σας πω μόνο ότι πετάτε λάσπη στον ανεμιστήρα, δεν κάνετε τίποτα παραπάνω και ο τελευταίος που δικαιούται να μιλάει για αυτά τα ζητήματα δεν είναι εσείς κύριε Καπαρασφόνη. Αλλά τώρα να τα πούμε αυτά θα τα πούμε στον κατάλληλο χρόνο. Είναι το τελευταίο που πρέπει να μιλάει. Σε άλλη συνεδρία θα κάνουμε μια ειδική συνεδρία λοιπόν για αυτό. Να κάνουμε μια ειδική συνεδρία λοιπόν. Πρόεδρε. Κυρίε Καλαθέρη. Κυρίε Καλαθέρη ακούτε. Σας όλα καλό λοιπόν. Προσωπικά παρακαλώ και εγώ. Ήταν της Δημάρκο. Τελευταία κλίνηση του Δημαρκού. Θέλω να στοιχηθεί στον προσωπικά μια φάρη. Αυτό οι άλλοι έχουν πεταγράψει και ψήφο δηλαδή. Να σας το λέω. Γιατί δεν πάει και ένα λεπτό. Ένα πράγμα θέλω να σας πω. Εάν στο μέλλον επιχειρήσω να τοποθετηθώ σε θέμα που δεν έχει καμιά σχέση με το συζητούμενο σας παρακαλώ πάρα πολύ να μου παίρνετε μέσα στον λόγο. Απλώς είπα ότι έχουμε τη ρίστα μας. Δεν είναι μόνο, το λέω για όλους. Δεν μπορεί να συζητιέται ένα θέμα και ο καθένας από εμάς να ξεκινάει και να συζητάει ό,τι νομίζει ότι πρέπει να συζητήσει. Γι' αυτό εγώ εάν ξέρω να τοποθετηθώ εκτός θέματος στο συζητούμενο, σας παρακαλώ πολύ να μου παίρνετε μέσα στον λόγο. Δεν είπα ποτέ ότι είστε εκτός θέματος. Μαγερή απόλυτα είναι αυτό. Απλώς είπα ότι εγώ κατέγραψα και τη παρατηρήσα, της απόψας και την ψήφωσάς προηγουμένως. Απλώς κάποιοι επανέρχονται. Επειδή θέλω να είμαι ξεκάθαρη για το τι έχετε ψηφίσει. Δεν υπάρχει καμία παρανόηση. Κύριε Παγώνη, όπως εισάγεται, επειδή είχατε μία νοτελή. Άρα όπως εισάγεται το ψηφίζετε το... Όχι όπως εισάγεται, το ψηφίζουμε με παράδειγμα στιγμός μηνός. Λοιπόν, ο κύριος Καθαροσπόρης είπε όχι. Λοιπόν, η κυρία Τσιβίκα. Ναι. Η κυρία Τσιβίκα, ναι. Ο κύριε Καλαθέρη είχατε πει ναι. Δεν πέφτει. Ναι, λοιπόν. Η κυρία Μετζηφύρη, ναι, επαναλαμβάνω. Ναι, ναι. Λοιπόν, και ο κύριος Τριανταφύλου. Η κυρία Κόντου. Ναι. Και ο κύριος Γοδαλάς. Και ο κύριος Πάνος. Ναι. Λοιπόν, κατά πλειοψηφία. Προχωράμε, λοιπόν, στα δύο θέματα της επιδρομής ποιότητας ζωής, για να κλείσουμε το πίνακα της ημερής σας διάταξης. Λοιπόν, το θέμα πως ήταν το έκτο και το έβδομο έχει αποσηρθεί. Σ' αυτό που είχε αριθμό οκτώ και είναι πλεονέκτο, είναι η έκκληση απαγόρευσης στάσης και θεστάθμισης οχιμάτων στην οδό Τζελά, αριθμός 4 στο βαθύ Αβλίνδο, σχετική υπαριθμών 4 του 2021, απόφασης επιδρομής ποιότητας ζωής, ο κ. Νέζης. Είναι μια απαγόρευση θέσης στάσης και θεστάθμισης εμπροσθέντης ιδιοκτησίας της Ετούντας, η οποία έχει προσκομίσει δέσμευση συμβολογραφική πράξη, δέσμευση χώρου στάθμισης. Η κοινότητα έχει αποφασίσει ομόφωνα για την παραχώρηση. Το ίδιο και εμείς. Υπάρχει κάποια ερώτηση, κάποια... Ψηφίζουμε. Κύριε Παγώνη. Συμφωνούμε. Κύριε Κανθαροσπόρη. Συμφωνούμε, ναι. Κυρία Τσιβίκα. Ναι. Ο κύριος Καλαθέρης. Δεν σας άκουσα, συγγνώμη κύριε Καλαθέρη. Κάτι έχει το μικρόφωνο σας όμως. Δεν ακούγεστε, ναι. Εντάξει, ναι. Λοιπόν, η κυρία Μητζιφύρη. Ναι, ναι. Και ο κύριος Τρενταφύλλου. Η κυρία Κόντου. Ναι. Και ο κύριος Γεωργαλάς. Και ο κύριος Πάνος. Ναι. Ονομόφωνα. Και πηγαίνουμε στο τελευταίο θέμα της ημερήσειας διάταξης. Είναι η έγκριση προς ορεινών και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στα πλαίσια κατασκευής του έργου αντιλεωστάσια ακαθάρτων και αγωγή μεταφοράς ακαθάρτων προς τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λειμμάτων, η 1 του 2021 απόφαση επιδοθεί ποιότητα ζωής, ο κύριος Νέζης. Αφόρα τη χορήγηση άδειας τομείς επί του αδοστρώματος καθώς και μια προσωρινή διακοπή κυκλοφοριακών, κυκλοφορίας, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σύμμονση αφορούν το έργο το οποίο γίνεται στο μεγάλο βουνό Αυλίδας. Δεν ξέρω αν θέλει η κυρία Ψυχώγιου να συμπληρώσει κάτι ως αφορά το συγκεκριμένο έργο. Ρε Γιάννη το 9 το αναπαράμε? Ρε Γιάννη το 9 το αναπαράμε? Ναι, ναι, ναι, ναι. Υπάρχει κάποια ερώτηση, κάποια κάτι... Όχι, λοιπόν, κύριε Παύλ... Α, συγγνώμη, συγγνώμη, συγγνώμη. Μισό λεπτό να σας ακούσω έτσι λοιπόν. Ο κύριος Καλαθέρης ζήτησε το λόγο και κάποιος άλλος... Ειλικρινά σας το λέω, κάποιος να με βοηθήσει, δεν σας ακούω. Δεν ακούω κάτι από το βάθος. Ο κύριος Καλαθέρης, σίγουρα, και ποιος άλλος. Λοιπόν, κύριε Καλαθέρης, σας ακούμε. Επειδή δεν έχω πληροφόρηση, τώρα το πρώτη φορά το Συναντό, δεν είχα πάει και σε εκείνη τη συγκεκριμένη συνεδρία της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Εκτελείται στο Μεγάλο Βουνό ήδη κάποιο έργο από τη ΔΙΑΚ? Όχι, από εργολάβο. Από εργολάβο, εκτός των δραστηριοτήτων της ΔΙΑΚ. Άσχετο έργο με τη ΔΙΑΚ. Και έχει ενημερώσει την αρχαιολογική υπηρεσία... Η αποχέτευση της ανθιδόνας είναι. Αποχέτευση της ανθιδόνας. Το Μεγάλο Βουνό... Κοίτε, μη μιλάτε όλοι μαζί και αντέχετε την καλάση. Μην μιλάτε τα σούλα. Το Μεγάλο Βουνό... Μπορούμε να πω, κύριε Καλαθέρη, ότι αφορά το έργο της ΕΕΛ, της Μονάδας Επεξεργασίας Λημάτων, που γίνεται στη θέση Μεγάλο Βουνό και έχει να κάνει με την αποχέτευση αυλίδας ανθιδόνος. Είναι έργο της ΔΙΑ, που εκτελεί εργολάβος. Το έργο της Μονάδας του Βιολογικού Καθαρισμού. Ευχαριστώ, κυρία Δημαρχέ. Αυτά ήθελα να πληροφορηθώ. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πληροφόρηση. Την πληροφόρηση ήθελα. Ήθελα να τονίσω. Και δεν ξέρω, βέβαια, τι εγκρίσεις και τι άδειες έχουν χορηγηθεί. Αυτό το έργο, το Μεγάλο Βουνό, είναι η Ακρόπολη της Μικραϊκής Αυλίδας. Έχουν προστατευθεί όσα υπάρχουν εκεί πάνω. Και υπάρχουν παντού αρχαιότητες. Υπάρχουν συγκεκριμένες εγκρίσεις. Αυτά ήθελα να πληροφορηθώ. Ναι, ναι. Είναι καλαθέλη. Υπάρχουν αδειοδοτήσεις. Γι' αυτό πάμε και σιγά σιγά παντού. Ό,τι γίνεται είναι με αδειοδότηση. Με ακούσατε. Ναι, κυρία Ψυκολίου. Ευχαριστώ. Σ' ακούσαμε. Ναι, με αδειοδότηση. Λοιπόν, οπότε δεν υπάρχει κάτι άλλο. Οπότε αντιλαμβάνουμε. Να ψηφίσουμε. Μπορώ να ρωτήσω κάτι. Ναι, ναι, ναι, ναι. Συγγνώμη. Θα ρωτήσω κάτι για το 9. Αν έχετε την καλασσύνη επαναλαμβάνετε. Γιατί δεν σας ακούσαμε. Ορίστε. Για το 9 το θέλουμε. Το 9 αποσύρθηκε. Το 9 αποσύρθηκε. Ναι, ναι, ναι. Συγγνώμη, νόμιζα ότι συζητούσα. Για ποιον λόγο, για ποιον λόγο. Γιατί θα πρέπει να γίνουν κάποιες συμπληρώσεις στη μελέτη. Τόσο όσον επανέλθει. Έχω ζητήσει βέβαια. Και τώρα βέβαια δεν τις πήρα. Πριν το συμβούλιο προφές. Ζήτησα κάποιες διευκρινήσεις, ο οποίες δεν τις πήρα. Μα γι' αυτό ακριβώς... Θέλουμε να ξέρουμε και γιατί... Γι' αυτό και αποσύρθηκε και το θέμα. Λια πρόεδρε να ρωτήσω κάτι. Μπορώ να ρωτήσω κάτι, λια πρόεδρε. Θεωρώ ότι πρέπει να ενημερωθούμε. Λια πρόεδρε να ρωτήσω κάτι σχετικό. Αφού αποσύρθησαν και τα δύο θέματα, όσον αφορά την βιοσημιαστική ανάπτυξη, θα παρακαλώσα την κυρία δήμαρχο Δουημών, να καλέσει εκπροσώπους από όλες τις παρατάξεις, εμείς προτείνουμε τον κ. Γιωγιό και τον κ. Μπουραντά, να δουν και να τους εξηγηθεί από την τεχνική υπηρεσία, από τον αρμόδιο, η μελέτη για αυτή, εάν έχει τροποποιηθεί, τι ακριβώς προβλέπει, η μελέτη του Άξονα Ελευθερίου Βενζέλλου 28 Οκτωβίου Άρεθούσις. Θα παρακαλώ, ιδιαίτερα, να έχετε μια ενημέρωση πριν έρθει το Δημοτικό Συμβούλιο. Σας ευχαριστώ. Εάν γίνει αποτεθεί η πρόταση του Χρήστου Παγώνη από τη δήμαρχο, θα προτείνουμε και εμείς τον δήμαρχο Κουτουλή, που έχει τα αντικείμενα, να βλέπουμε το γνωρίζοντας που θα υπάρχει από το δημοσιογραφικό, να δούμε το που θα μας πρέπει να πούμε και να δούμε. Προκειμένες, λοιπόν, που θα έχουμε για την αντικείμενη, για την αντικείμενη, για το δημοσιογραφικό, για την αντικείμενη, για το δημοσιογραφικό, για την αντικείμενη, για το δημοσιογραφικό, για το δημοσιογραφικό, για την αντικείμενη, για το δημοσιογραφικό... και να προσθέσω σε αυτή την πρόταση που έκανε ο Χρήστος ο Παγώνης και να πω και στον φίλο μου τον Λύκο τον Σιόλια, λόγω η οικότητας, εάν γίνει αυτή η επιτροπή, σαν πολυκομηχανικός θα πάω εγώ απ' τη δύο μας. Λοιπόν, και η κυρία Μτζιφύρη. Και εγώ ψηφίζω ναι, και αν γίνει αυτή η επιτροπή σαν γυμναστή, θα έρθω εγώ. Λοιπόν, ο κύριος Τρενταφύλλου. Ναι, κυρία Κόντου. Και ο κύριος Γεωργαλάς. Και ο κύριος Πάνος. Λοιπόν, ομόφωνα, λοιπόν, και το τελευταίο θέμα της σημερίσιας διάταξης. Λοιπόν, και πάμε σε αυτά τα δύο, όπως είδατε, εκτός σημερίσιας. Η μία είναι τη σημεία μεταβίβασης άδειας πολυτεί λαϊκών αγορών, ως συγκεκριμένο σε τόν, λοιπόν, στ' αυτή τη μεταβίβαση. Είδατε το ποιος είναι ο λόγος. Έχετε κάτι να ρωτήσει, δεν νομίζω. Λοιπόν, να ψηφίσουμε. Κύριε Παγώνη. Εμείς ψηφίζουμε, ναι. Αλλά αν μου επιτρέψετε να κάνω ένα σχόλιο μισού λεπτού, το Δημοτικό Συμβούλιο, δυστυχώς, κάτω από το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο που κάθε μέρα αλλάζει, φεύγουν ουσιαστικές αρμοδιότητες από το Δημοτικό Συμβούλιο και ασχολιόμαστε με τις μεταβιβάσεις άδειων των λαϊκών αγορών. Λυπάμαι πολύ, αλλά αυτή δεν είναι κατάσταση και θεσμικά έχει πολύ υποβαθμιστεί ο ρόλος της αυτοδύησης. Λοιπόν, ο κύριος Καθαροσπόρης. Δώστε καμιά δεκαεδιά αδειεσί, πέρα κακό είναι, δώστε αδειεσί. Λοιπόν, ναι. Ναι, είπα άλλες δέκα, δώστε δύο δεκα. Συγγνώμη, δεν σας ακούω τα σχόλια και δεν ακούω ότι είναι κατ' εσύ. Λοιπόν, η κυρία Τσιβίκια. Λοιπόν, ο κύριος Καλαθέρης. Ναι, αφού συμπληρώσα το σχόλιο του Χρήστον του Παγώνη, έχετε αντιληφθεί ότι το επιτελικό κράτος είναι στην ουσία η πολυπρόσωπη αναβίωση του Μέτερνιχ και του Λουδουβίκου του 14ου. Για να αναλογιστείτε το λιγάκι, να δείτε πού πάει με το επιτελικό κράτος η τοπική αυτοδύξη. Μετά της ΕΜΟΑ. Λοιπόν, η κυρία Μητζιφύρη. Εγώ, για όσο ισχύουν, θα τις έχουμε σαν θεσμό της λαϊκές αγορές, ψηφίζω, ναι. Λοιπόν, ο κύριος Τριανταφύλου. Η κυρία Κόντου. Ναι. Και ο κύριος Γεωργαλάς. Και ο κύριος Πάνος. Ναι. Ομόφωνα, λοιπόν, το πρώτο θέμα της εκτός ημερής της διάδεξης. Το δεύτερο θέμα, όπως βλέπετε, είναι αντικατάσταση ενός μέλους τρακτικού και ενός εναπληρωματικούς και υπάρχει ισήγηση συμπειραισίας σε σχέση με τη σελέχωση της Επιτροπής Παραγολίδης Παραλαβής Καυσίμων και Λιπαντικών. Να ακούς. Λοιπόν, ο κύριος Παγώνης. Ναι, ο κύριος Καθαροσπόρης. Ναι. Λοιπόν, η κυρία Τσιβίκα. Ναι, ο κύριος Καλαθέρης. Ναι. Γιατί γίνεται η αντικατάσταση? Το λέει η υπηρεσία, δεν πλήρνει πάλι. Εξοδοτήθηκε. Εξοδοτήθηκε. Ναι. Λοιπόν, ναι, η κυρία Μητζιφύρη. Ναι, πρόεδρε. Ναι. Ο κύριος Τρανταφύλου. Ναι. Η κυρία Κόντου. Ναι. Ο κύριος Γεωργαλάς. Ναι. Και ο κύριος Πάνος. Ναι. Ομόφωνα, λοιπόν, και το δεύτερο θέμα. Όλα σας τα ψυχισμούν, τι άλλο θέλετε. Εντάξει, να αλήθεια ότι περνάμε λίγο όπως η πληγιά. Ελέω προέδρου. Ελέω προέδρου. Ελέω προέδρου. Είμαστε πολύ τόσο ευχαριστημένοι. Σας ευχαριστούμε. Παράταξη να μην ξανααναλώσουμε πάλι το Σαββατοκύριακο των συναδέλφων. Παρασκευή, απόγευμα, να μην ξαναμήσουμε. Η Αγία Παρασκευή. Είναι το μας που είμαστε αγρότεροι και πρέπει να πάμε για αγροτικές δουλειές Σαββατοκύριακο. Να στρώνουμε την παρουσία μας. Είναι πολύ ωραία η ώρα αυτή, η 4.30. Λοιπόν, να είστε καλά. Καλή Συννέα. Καλό Σαββατοκύριακο. Καλό απόγευμα. Η γραμματείας απλώς για τα πρακτικά να καταγραφεί ότι είναι η κυρία Ανά, η κυρία Κατόλη Φανίστ. Λοιπόν, να σας παρακολουθεί από άλλου. Η κυρία Δέσποινα Καλογεροπούλου, έτσι, κυρία Κατόλη, χρόνια πολλά και όλες πολύχρονοι και για τα γενεδιά σας εχθές και για την ονομαστική σας εορτή και με το καλό... Χρόνια πολλά. Χρόνια πολλά, Φωτίνη. Φωτίνη είναι, δηλαδή. Τι ονομαστική ορτή? Είναι σήμερα της Αγίας Φωτίνης. Α, σήμερα είναι. Εγώ ήξερα. Χρόνια πολλά, πολύχρονοι. Εμείς, νομίζω, είναι των χρόνων. Ναι. Πόσο δυνατυχό είναι το εργοτικό συμβούλιο... Χρόνια πολλά, Φωτίνουλα, χρόνια πολλά. Λοιπόν, κυρίες συνάδελφοι, καλή συνέχεια. Να είστε καλά. Γεια σας. Καλώς είστε, κυρίες. Και με το καλό να ξαναταμώσουμε και να μιλάμε έστω κέντρο. Εκεί να είμαστε καλά. Γεια σας. Καλώς είστε, κυρίες. Και με το καλό να ξαναταμώσουμε και να μιλάμε έστω κέντρο. Καλώς είστε, κυρίες. Και με το καλό να ξαναταμώσουμε και να μιλάμε έστω κέντρο. Εκεί να είμαστε καλά. Και με το καλό να ξαναταμώσουμε και να μιλάμε έστω κέντρο.